Utorak, 02.02.2016.

13:56

Može li socijalista na čelo SAD?

Predsednička trka u SAD se zahuktava - prvi veliki okršaj odigrao se u Ajovi, gde su umesto Donalda Trampa pobednici večeri postali Ted Kruz i Berni Sanders.

Izvor: B92

Može li socijalista na èelo SAD? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

djuro

pre 8 godina

Berni Sanders nije socijalista. On je po svojim stavovima socijaldemokrata, verovatno uz Elizabet Voren jedini u americkoj visokoj politici. To sto ga tako krste (i sto sam sebe tako deklarise) samo govori o tome koliko je cela americka politicka scena generalno duboko desno krilo onoga sto se desava u svetu. Izbor na etabliranoj politickoj sceni je izbor izmedju neoliberalne desnice (demokrate) i ekstremne desnice (republikanci), a sve jace frakcije republikanaca - Kruz, Karson, Trump, tea party - su mimo svakog spektra u ostalim razvijenim drzavama. Iako tacno tu treba traziti razlog njegovog uspeha (jer je de fakto jedini izbor bilo koga ko ima stavove blize centru ili levici, a to je dobar deo americkog glasackog tela), licno mislim da je jedini nacin da uradi nesto na ovim izborima taj da napravi pakt sa establismentom kao sto je to uradio Obama i da pogazi sve zbog cega danas ima ovoliku podrsku - drugim recima da iskoristi svoju pricu samo da pokupi glasove, a kad udje u Belu Kucu da zovne Rubina da mu izabere kabinet.

ms

pre 8 godina

Zakuc'o je! Oduševljena sam.
Nadam se da će se Amerika pokazati kao zemlja koja je (još jednom) sposobna da promenama izleči samu sebe.
Pitanje je zašto se do sada nije pojavio neko ovakav!!!

Branislav

pre 8 godina

Na zalost cinjenice iznesene o Sandersu su istinite. Amerika ide putem socijalizma. Nece se to dogoditi jos neko vreme ali je proces ocigledan. Poslednja tvrdjava individualizma polako prelazi u plemensku zajednicu. U neko dogledno vreme vise nece biti bitno da li si jak, sposoban, pametan, vredan, obrazovan nego ce jedino biti vazno za koga glasas. Moju zaradu ce deliti pobednici na izborima. Jescemo iz zajednickog kazana a kome i koliko pripada ce odredjivati birokrate i politicari. Ipak, srecan sam da ja u takvoj USA necu ziveti. Srecan sam da zivim u kuci koju sam kupio svojom sposobnoscu, da sam decu skolovao novcem koji sam svojim radom i kreativnoscu uspeo ustedeti, da sam mogao da biram svoju zdravstvenu osiguravajucu kompaniju, da nisam morao da izdvajam vise od 50% svojih primanja. A toliko trenutno izdvajam. Naravno tu treba dodati i porez na imovinu, porez na kupovinu (PDV ili sales tax). Izgleda da sve to nije dosta - treba i poslednji dolar uzeti svakom ko je znao da stvori i da ga treba dati nesposobnim i neukim. Iskreno se nadam da takvu Ameriku ja necu docekati.

Lazar

pre 8 godina

Sanders je bio za bombardovanje Srbije 1999. dok jos nije bio predsednik (ko ne veruje moze naci na internetu gomilu clanaka). E sad zamislite kad postane predsednik... Tramp je bio protiv, a pored njega u to vreme i Ron Pol (sada je njegov sin Rend predsednicki kandidat).

NScentar

pre 8 godina

@goran - Milosevic nije bio pravi socialista. On je dodao onu osobinu sto svi Srpski politicari imaju, a to je da uzimaju za sebe i za bandu s kim se okruze. Nemoze se porediti SPS sa idiologiju prav socialiste, jedni rade da se ne razlikuje izmedju klase, a jedni uzimaju samo za sebe. Znamo ko je ko.

Stari znalac

pre 8 godina

@Darko Sve si lepo napisao. Treba jos dodati da glasaci koji padaju na republikanske mantre najvise stradaju upravo od onih koje biraju. To je pravilo svuda u svetu; nepismeni ili polupismeni i pritom religiozni puk glasa za kandidate koji navodno imaju isti "sistem vrednosti". Kao da, recimo, verovanje i pracenje odredjene organizovane crkve ili navodno postovanje "moralnih normi", koje su opet prepisane od strane vodja date crkve, donosi bilo kakvu prednost u upravljanju drustvom i drzavom. Takodje, zeleo bih da naglasim da prica kako je SAD uvek cvetala pod republikancima nikako ne odgovara cinjenicama. Naime, upravo su republikanci zbog svojih, ponekad neverovatnih, konzervativnih stavova uspevali da upropaste ono sto bi demokrate sa mukom gradile decenijama. Dacu primer Viskonsina koji je trenutno pod upravom republikanskog guvernera (Majk Skot) koji se hvalio kako je "uspeo u zivotu" iako fakultet, eto, nije zavrsio. Covek je sasekao poreze (i time prihod drzave) i ukinuo tuste i tma programa, izmedju ostalog drasticno je smanjio finansiranje jednog od najboljih javnih univerziteta u SAD - University of Wisconsin Madison. Rasulo koje tek predstoji ce skupo kostati ovu drzavu. Sa univerziteta bezi i onaj ko nece, a ostale stvari ce doci na naplatu za jedno 5-6 godina. Naravno, Skot ce biti van pozicije do data, ali takve stete obicno ostavljaju dugorocne posledice. Trampa, Kruz ili Rubio u sedlu bi napravili isto to, ali na nivou cele SAD. Nikako glas republikancima.

#feelingthebern

pre 8 godina

Molim vas da proverite ove navode o bacanju novčića - ovi delegati koji donose pobedu u Ajovi i koje spominjete su na nivou "county"-ja (nešto kao opština), a ti delegati koji su odlučeni bacanjem novčića su na nivou "precinct"-a (približno: mesne zajednice). Bacanje novčića nije imalo skoro nikakvog uticaja na krajnji rezultat, tj. nije odlučilo pobednika.

darko

pre 8 godina

Šta je kontroverzno u zahtevu da svako ko radi 40 sati nedeljlno ima platu od koje može pristojno da živi ? Samo u srbiji niko od ,,intelektualaca'' ne postavlja takav zahtev vladi i partijama u skupštini . Pojava Sandersa kao bitnog igrača na predsedničkim izborima pokazuje kuda se kreće zapadno društvo , ma kako našim ekspertima to izgledalo ,,populistički'' , sve više gradjana zapadnog sveta želi socijalistička rešenja za probleme u društvu . Pre svega , žele poštenu raspodelu bogatstva . to naravno , ne znači da svi zaradjuju isto , ali svakako ne znači da menadžer zaradjuje 300 puta više od radnika . Žele zajedničko zdravstveno osiguranje kao pravo , zagarantovano ustavom . To funkcioniše u nemačkoj i francuskoj pa zašto ne bi i u americi ? Žele besplatno školstvo kao što postoji u nemačkoj i francuskoj . Studentski dugovi u americi su premašili dugove za kuće što je potpuno suludo . U suštini su neotplativi i to priznaju i republikanci . Porezi za bogataše su sumanuto mali , u nekim slučajevima su čak i manji od poreza koji plaćaju radnici . Šta je tu ,,populistički '' ? Zahtev je ispravan MATEMATIČKI , a kako ga nazivate to je nebitno . Postojala je zemlja , kapitalistička gde su bogataši plaćali porez od 90 % , a imala je najveći rast GDP-a u svojoj istoriji . Znate li kako se zvala ta zemlja ? Pa AMERIKA ! Od 1946 do 1966 i pod demokratama i pod republikancima porez bogatima je iznosio 90% !. Dakle , umesto što se čudite , prepišite .

Igor

pre 8 godina

Pre neki dan sam video tabelu po kojoj Klintonova ima ogromnu predost među ženama, što je poražavajuće - glasaću za nju jer je žensko, kao i ja, pff. Posle nerešenog rezultata u Ajovi očekujem prljavu kampanju Klintonove. Ali verujem u Bernija.

Pepe

pre 8 godina

Bilo bi interesantno, mada i dalje ima puno onih koji bi dali glasove milijarderima jer "oni stvaraju nova radna mesta". Kao da milijarderi po ceo dan razmisljaju o tome kako da stvore sto vise radnih mesta, a ne o tome kako da ostvare sto veci profit uz sto manje troskova u vidu radne snage. Ali, kao sto i ovde na forumu ima svakojakih, tako i u Americi ima onih koji kupuju republikanske price.

Feel the Bern

pre 8 godina

Ovde sve sami strucnjaci, a o Berniju su procitali dva i po teksta sa B92. Imate internet, pa uzmite trazite, guglajte, slusajte.

@xzy

Although Bernie Sanders is generally anti-war, he begrudgingly supported NATO’s bombing of Serbia in 1999. The decision to bomb Serbia was a complex one, and Bernie ultimately voted to take action to prevent further genocide.
Kad se uzme u obzir kako je tamo taj problem predstavljen - u klasicno americkom crno-belom maniru, uz obavezno jak lobisticki uticaj, rezultat je jasan. Taj covek je najbolji kandidat koji se pojavio u SAD decenijama, a mi takvog mozemo samo da sanjamo. Ako te zanima kakav je, guglaj. Ali ne stvari tipa "Sanders Yugoslavia" ili slicne gluposti, jer takve stvari o njemu (a narocito ne JEDNA odluka o nekoj stranoj zemlji od pre 17 godina) ne govore nista. A ako ni to ne razumes, onda ti vec nema pomoci, jer si klasican srpski nepogresivi, sveznajuci i uvek-pravedni junak iz fotelje.

e

pre 8 godina

Svaka predizborna kampanja u USA je obećavajuća baš kao u svakoj zemlji. U drugim zemljama kandidat kada pobedi manje-više nastoji ostvariti ono što je obećao u kampanji. Kod amerikanaca reklo bi se jednako tako teče sve do izbora. Mesec-dva po izborima pobednik donosi čudne odluke koje ne liče na predizbornu retoriku. Amerika počinje ili nastavlja ono šta su kandidati osuđivali. Tada izlazi na videlo koje financirao pobednički tim. Ovo se vidi iz aviona kod demokratskih predsednika. Pod demokratama su uvek počinjali prljavi ratovi a neprijatan mir zaključivali bi republikanci.Zbog nas samih a i sveta voleo bih da pobede republikanci,ne zato što njih preferiram već zbog toga da kako reče g. Tramp da nikakvi arapski prinčevi neće plaćati neke prljave ratove koje bi USA za njih izvele.

SandraDC

pre 8 godina

Berni je glasao PROTIV Iraka I generalno vodi politiku slicniju skandinavskim zemljama nego pro-konzervativnu i agresivnu politiku sadasnjih Republikanaca. Daje mi nade da Amerika nije toliko zatucana koliko je izgledalo pre Iowa-e.
Moj glas ce ici Berni-ju mada me plasi da ce jos vise podeliti Kongres i ko Obama nece moci da prodje sa vecinom naprednih ideja. On je JEDINI kandidat koji nije uzeo nikakve pare od veliki lobista I kompanija, prakticno ga narod finansira. Takodje u generalnim izborima plasim se da ce se Amerika uplasiti njegovih "radikalnih" ideja, pacificiskog pogleda i glasati za Cruz-a. Hilari ima mnogo vise sanse da pobedi republikance. Ali tesko bi mi bilo da za nju glasam s obzirom da je njen muz bombardovao moju zemlju mada necu imati izbora izmedju ako dodje do nje I Cruz-a.
So , PEOPLE FOR BERNIE!

Marko

pre 8 godina

Izguglajte bernie sanders serbia i naci cete clanke pa i snimak gde je on podrzavao bombardovanje Srbije 99.
Bio mi je simpatican do ovog saznanja ali vise ne. Napred Trump! On je bio pprotiv bombardovanja i uputio je izvinjenje.

Zokamed bin Drakiza

pre 8 godina

@Zoran "A ko će da zapošljava narod..." itd.
Jesi li čuo za demokratiju ili si pristalica toga da Mišković, Beko i slični biraju vladu u Srbiji. Korporacije zapošljavaju, država treba da misli o pošten dobru. Jasnije?

Zoran

pre 8 godina

Kad bi se pitao narod umesto korporacija bilo bi moguće.
(Zokamed bin Drakiza, 2. februar 2016 14:42)

A ko bi zaposljavao narod? Sam sebe? Oce to.

aleks

pre 8 godina

Blago USA kada dolaze takvi mladi i sa takvim shvatanjima, za njih nema zime. A ovde..? Ko ce ovu zemlju uzeti u ruke za 20 godina!?!

Givi

pre 8 godina

@Roko

Mislim da Ameri u svojoj istoriji nisu imali Jevreja predsednika (bez obzira sto oni vladaju Amerikom).

Sa druge strane njihov krupni kapital sponzorise kampanje Klintonove i Rubia (kod republikanaca) sto se vidi i po njihovoj retorici u kampanji koja u pozadini ima bubnjeve rata.

banat uber alles

pre 8 godina

teško pored hilari...ako treba pronaćiće mu neku aferu iz prošlosti...narvno da treba država da se meša u ekonomiju, šta je bilo pre par godina, pa države su uletele s kešom u korporacije i banke, tada je to bilo ok?

Stari znalac

pre 8 godina

Senders nije bez sanse i ako se mladi budu pokrenuli, a sve su naznake da se to upravo desava, svasta moze da bude do kraja. Ne bih preterano gledao istrazivanja javnog mnjenja; u SAD-u je dosta nezavisnih glasaca koji cesto odlucuju u poslednjem trenutku za koga ce glasati. Ono sto je zanimljivo je da Berni Senders ne dobija novac od milionera i milijardera, vec samo od obicnih glasaca koji daju u proseku $27. Zalaze se za vise socijalne pravde i to je ono sto sve vise mladih i trazi. Problem u SAD-u je sto mladi i manjine retko izadju na izbore koji se odrzavaju u sredini mandata (mid-term elections). Kada se to iskombinuje sa "crtanjem" izbornih okruga i poostravanjem uslova za upis u glasacke spiskove dobije se desnicarski kongres potpuno odsecen od realnosti i koji zastupa jedno zaostalo poimanje sveta.

Za ove sto naglasavaju da je Berni glasao za rat protiv Srbije imam pitanje - a koji je to kongresmen/senator glasao protiv tog rata? Jako malo ih je bilo i, na zalost, nebitni su na politickoj sceni. Dalje, kako neko uopste moze da glasa za Trampa (politikant i medijski cirkuzant) nije mi jasnpo? Covek apsolutno nema viziju vec samo trubi o nekakvoj ljutnji i propasti. Cesto ima rasisticke ispade, vredja zene. Uopste, republikanci su izgubili kompas, idu kontra istorije i samo podgrevaju masu. Tako se nista dobrog nece desiti. Znate, bio jednom jedan cika, u Vajmarskoj Nemackoj, mali brcici, samo je urlao i bavio se propagandom. Znamo kako se to zavrsilo.

Još nesvrstani

pre 8 godina

Samo da spomenem, posto mnogi ne znate. Bernie Sanders je 99. glasao za rat protiv Srbije.
(Petar, 2. februar 2016 15:05)

Znači, on je time za nas automatski aut i diskvalifikovan? Dobro da si nam rek'o.

Onda da navijamo za onog reality klovna sa smešnom frizurom? Ili da se mi ipak držimo našeg proverenog Vučića, a?

cobo

pre 8 godina

Nek budu srecni da uopste neko hoce da im bude predsednik,predsednik od neke propale unije,nemaju ni nacije,ni jezika,ni para...
nista!

СрбинсонКрусо

pre 8 godina

Само два предсеника САД нису били бели, протестантске вероисповести, и пореклом из германске Европе( Енглеска, Немачка, Холандија...), садашњи председник, и Кенеди (Ирац, католик) није се довољно уклопио у калуп. Јеврејин, социјалиста такође неће имати пуно шансе, то вам је Америка, у неким ситуацијама претерано политички коректна, у неким конзервативна до сржи...

Vlajkontario

pre 8 godina

Sto se tice milijardera, ne tako davno, Vucic je postao super-popularan uhapsivsi Miskovica. Sada je izgledno da ce gradjani Srbije morati da plate cenu odstete a od hapsenja tajkuna vise ni reci.
Sto se tice Amerike , jedino ona pored Kine ima realnu moc da pokrene na globalnom nivou ono sto je trebala Siriza i vreme je da izadju iz srednjeg veka elektricnih stolica i demokratije bogatih.
Jednom sam na aerodromu drzao u rukama knjigu Hilari i napisala je po poglavlie o svakoj zemlji, sta bi ona tu menjala, radila. Malo je nepristojno kad se zena razume u toliki broj tudjih domacinstava.

Roko

pre 8 godina

(СрбинсонКрусо, 2. februar 2016 14:33)

Ох, како грдно грешиш. Ко други може имати веће шансе од Јеврејина социјслисте?

seljadin

pre 8 godina

nazovite ga po zelji, ili kako on sebe voli zvati, to nece nista promeniti nikakvu politku ni spoljnu ni unutrasnju, privid demokratije je ocigledan, upravljaju familije koje upravljaju bankama, fed-om, vojno-ind. kompleksom, uvek ce se naci neko u ulozi predsednika.

rusofil

pre 8 godina

Nema sanse. Hilari je sledeca predsednik-ca, to se zna od kad je izgubila od Obame, jer ipak je crnac. Sledeci predsednik mora biti prva zena u istoriji, posto smo prvog crnca dobili, a nemaju sta drugo da ponude narodu, pa ga zamajavaju sa "prvi".

Trump nece biti predsednik jer americka politika je suvise ozbiljna stvar da bi je dali da je vodi neko kao Trump.

Hilari je savrsena. Demokrata, a sve kao Republikanci radi. Banke i korporacije je vole, agresivna je spoljnoj politici, znaci americki politicar po kalupu, jos i prva zena....savrsen kandidat. Ioanko se u Americkoj politici samo politicari menjaju, ali ne i politika.

Nema konkurencije medju Demokratama, jer moze narod da voli Sandersa koliko hoce, na kraju su stranke te koje biraju svog kandidata a narod bira sto su ovi vec izabrali.

Medju Republikancima nema ko da ugrozi Klintonovu i vecina medija su na njenoj strani.

Sledeci americki predsedni ce biti "predsednica".

oklagija

pre 8 godina

Za nas potpuno nebitni izbori. Vidi se jedan kontinuitet americke politike nezavisno od toga ko ih predvodi. Sistem je bitan a on se ne menja. Nismo u njihovoj milosti, nikad necemo ni biti i sto se pre okrenemo sebi samima bice nam bolje.

pz

pre 8 godina

komunizam je najgori sistem kapitalizma a socijalizam je najbolji sistem kapitalizma sto ne bi moglo da se ostvari novi sistem Kapitalisticki socijalizam!

dobrojutro

pre 8 godina

(perkele, 2. februar 2016 14:06) 

Pa u normalnim drustvima se pod socijalistom ni ne podrazumijeva zagovornik empirijski dokazanih propalih socijalistickih ideja nasuprot modernoj trzisnoj ekonomiji, vec je socijalist onaj koji u okviru trzisne ekonomije zagovara veci utjecaj drzave...

Sandersove ideje su itekako radikalne u tom smjeru.

perkele

pre 8 godina

Sanders nije socijalista, nije ni socijaldemokrata. On je politicar centra, i to vrlo ocigledno, ali eto koliko je konzervativa i dekadentna Amerika kad je politicr centra za njih ekstremna levica

samo pitam

pre 8 godina

"novčić je morao da se baca šest puta, a svih šest puta je pobedila bivša prva dama i državna sekretarka SAD"

Da nije neki od onih novčića koji su isti sa obe strane?

ja

pre 8 godina

mogli ste i napisat da je u senatu podrzavao vecinu ratova koje je amerika zapocinjala (osim u iraku ja mislim).
kad je trebalo bombardovat srbiju '99. dizo je obe ruke.

kst

pre 8 godina

@rusofil
Medju Republikancima nije bilo nikog ko moze da ugrozi Klintonovu dok se nije pojavio Tramp. Po anketama on je popularniji i od nje i od Sandersa. Tako da izgleda da ce Hilari opet ostati kratkih rukava. Naravno, bore se, mediji pljuju Trampa ali njemu popularnost raste.

Marko

pre 8 godina

Po svim istrazivanjima, Senders ce razvaliti Klintonovu u Nju Hemsiru, a kako vreme odmice, Sendersu raste popularnost
Samo napre protiv neoliberalizm

#FeelTheBern

Realistic

pre 8 godina

Imali su crnca kao predsjednika sada sasvim sigurno ocekujem zenu pa onda mozda pripadnika gay zajednice pa ko zna onda mozda i Azijati dođu na red.Farsa klasicna

bg

pre 8 godina

Zanimljivo u kapitalističkim zemljama narod odustaje od kapitalizma, Sanders u SAD i Korbin u VB imaju rast popularnosti, dok u banana državama sirotinja veruje u kapitalizam kao i njihove vodje.

Danilo

pre 8 godina

Realno je Sanders socijalista,po nasim merilima mozda i socijaldemokrata ali u Americi je on ekstremni levicar zato sto je to ekonomski liberalna zemlja i svaki poziv za uplitanje drzave u ekonomiju je kontroverzan.Nazalost on ne moze pobediti Hilari.Ajova i Nju Hempsir su izrazito belacke drzave i tu on ima prednost.Ali glavne drzave demokrata su one multikulturne i one sa puno manjina.A sve manjine su za Hilari.A moramo znati da crnci,azijati i latinosi cine vise od pola glasaca demokratske stranke.Iako bi voleo da Sanders bude umesto Hilari ona ce ga pobediti u velikim drzavama i gradovima.Ja sam licno za republikance tj Trampa i bilo je ocekivano da on izgubi Ajovu,ali sledece dobija sa natpolovicnom vecinom.

Jovana

pre 8 godina

Hilari Klinton je pobedila. Ne znam odakle dolaze ovi podaci. Inace Sanders za neupucene zeli da se skoncentrise na unutrasnjost SAD-a a to je dobro za Srbiju na internacionalnom nivou. A i dobro je za mene koja zivi u Filadelfiji.

I tako. Procitajte ljudi i neki strani clanak. Ako ne BBC onda AlJazeera, NPR webpage, etc.

perkele

pre 8 godina

Sanders nije socijalista, nije ni socijaldemokrata. On je politicar centra, i to vrlo ocigledno, ali eto koliko je konzervativa i dekadentna Amerika kad je politicr centra za njih ekstremna levica

bg

pre 8 godina

Zanimljivo u kapitalističkim zemljama narod odustaje od kapitalizma, Sanders u SAD i Korbin u VB imaju rast popularnosti, dok u banana državama sirotinja veruje u kapitalizam kao i njihove vodje.

Marko

pre 8 godina

Po svim istrazivanjima, Senders ce razvaliti Klintonovu u Nju Hemsiru, a kako vreme odmice, Sendersu raste popularnost
Samo napre protiv neoliberalizm

#FeelTheBern

samo pitam

pre 8 godina

"novčić je morao da se baca šest puta, a svih šest puta je pobedila bivša prva dama i državna sekretarka SAD"

Da nije neki od onih novčića koji su isti sa obe strane?

ja

pre 8 godina

mogli ste i napisat da je u senatu podrzavao vecinu ratova koje je amerika zapocinjala (osim u iraku ja mislim).
kad je trebalo bombardovat srbiju '99. dizo je obe ruke.

Realistic

pre 8 godina

Imali su crnca kao predsjednika sada sasvim sigurno ocekujem zenu pa onda mozda pripadnika gay zajednice pa ko zna onda mozda i Azijati dođu na red.Farsa klasicna

rusofil

pre 8 godina

Nema sanse. Hilari je sledeca predsednik-ca, to se zna od kad je izgubila od Obame, jer ipak je crnac. Sledeci predsednik mora biti prva zena u istoriji, posto smo prvog crnca dobili, a nemaju sta drugo da ponude narodu, pa ga zamajavaju sa "prvi".

Trump nece biti predsednik jer americka politika je suvise ozbiljna stvar da bi je dali da je vodi neko kao Trump.

Hilari je savrsena. Demokrata, a sve kao Republikanci radi. Banke i korporacije je vole, agresivna je spoljnoj politici, znaci americki politicar po kalupu, jos i prva zena....savrsen kandidat. Ioanko se u Americkoj politici samo politicari menjaju, ali ne i politika.

Nema konkurencije medju Demokratama, jer moze narod da voli Sandersa koliko hoce, na kraju su stranke te koje biraju svog kandidata a narod bira sto su ovi vec izabrali.

Medju Republikancima nema ko da ugrozi Klintonovu i vecina medija su na njenoj strani.

Sledeci americki predsedni ce biti "predsednica".

СрбинсонКрусо

pre 8 godina

Само два предсеника САД нису били бели, протестантске вероисповести, и пореклом из германске Европе( Енглеска, Немачка, Холандија...), садашњи председник, и Кенеди (Ирац, католик) није се довољно уклопио у калуп. Јеврејин, социјалиста такође неће имати пуно шансе, то вам је Америка, у неким ситуацијама претерано политички коректна, у неким конзервативна до сржи...

Vlajkontario

pre 8 godina

Sto se tice milijardera, ne tako davno, Vucic je postao super-popularan uhapsivsi Miskovica. Sada je izgledno da ce gradjani Srbije morati da plate cenu odstete a od hapsenja tajkuna vise ni reci.
Sto se tice Amerike , jedino ona pored Kine ima realnu moc da pokrene na globalnom nivou ono sto je trebala Siriza i vreme je da izadju iz srednjeg veka elektricnih stolica i demokratije bogatih.
Jednom sam na aerodromu drzao u rukama knjigu Hilari i napisala je po poglavlie o svakoj zemlji, sta bi ona tu menjala, radila. Malo je nepristojno kad se zena razume u toliki broj tudjih domacinstava.

Jovana

pre 8 godina

Hilari Klinton je pobedila. Ne znam odakle dolaze ovi podaci. Inace Sanders za neupucene zeli da se skoncentrise na unutrasnjost SAD-a a to je dobro za Srbiju na internacionalnom nivou. A i dobro je za mene koja zivi u Filadelfiji.

I tako. Procitajte ljudi i neki strani clanak. Ako ne BBC onda AlJazeera, NPR webpage, etc.

darko

pre 8 godina

Šta je kontroverzno u zahtevu da svako ko radi 40 sati nedeljlno ima platu od koje može pristojno da živi ? Samo u srbiji niko od ,,intelektualaca'' ne postavlja takav zahtev vladi i partijama u skupštini . Pojava Sandersa kao bitnog igrača na predsedničkim izborima pokazuje kuda se kreće zapadno društvo , ma kako našim ekspertima to izgledalo ,,populistički'' , sve više gradjana zapadnog sveta želi socijalistička rešenja za probleme u društvu . Pre svega , žele poštenu raspodelu bogatstva . to naravno , ne znači da svi zaradjuju isto , ali svakako ne znači da menadžer zaradjuje 300 puta više od radnika . Žele zajedničko zdravstveno osiguranje kao pravo , zagarantovano ustavom . To funkcioniše u nemačkoj i francuskoj pa zašto ne bi i u americi ? Žele besplatno školstvo kao što postoji u nemačkoj i francuskoj . Studentski dugovi u americi su premašili dugove za kuće što je potpuno suludo . U suštini su neotplativi i to priznaju i republikanci . Porezi za bogataše su sumanuto mali , u nekim slučajevima su čak i manji od poreza koji plaćaju radnici . Šta je tu ,,populistički '' ? Zahtev je ispravan MATEMATIČKI , a kako ga nazivate to je nebitno . Postojala je zemlja , kapitalistička gde su bogataši plaćali porez od 90 % , a imala je najveći rast GDP-a u svojoj istoriji . Znate li kako se zvala ta zemlja ? Pa AMERIKA ! Od 1946 do 1966 i pod demokratama i pod republikancima porez bogatima je iznosio 90% !. Dakle , umesto što se čudite , prepišite .

Još nesvrstani

pre 8 godina

Samo da spomenem, posto mnogi ne znate. Bernie Sanders je 99. glasao za rat protiv Srbije.
(Petar, 2. februar 2016 15:05)

Znači, on je time za nas automatski aut i diskvalifikovan? Dobro da si nam rek'o.

Onda da navijamo za onog reality klovna sa smešnom frizurom? Ili da se mi ipak držimo našeg proverenog Vučića, a?

Stari znalac

pre 8 godina

Senders nije bez sanse i ako se mladi budu pokrenuli, a sve su naznake da se to upravo desava, svasta moze da bude do kraja. Ne bih preterano gledao istrazivanja javnog mnjenja; u SAD-u je dosta nezavisnih glasaca koji cesto odlucuju u poslednjem trenutku za koga ce glasati. Ono sto je zanimljivo je da Berni Senders ne dobija novac od milionera i milijardera, vec samo od obicnih glasaca koji daju u proseku $27. Zalaze se za vise socijalne pravde i to je ono sto sve vise mladih i trazi. Problem u SAD-u je sto mladi i manjine retko izadju na izbore koji se odrzavaju u sredini mandata (mid-term elections). Kada se to iskombinuje sa "crtanjem" izbornih okruga i poostravanjem uslova za upis u glasacke spiskove dobije se desnicarski kongres potpuno odsecen od realnosti i koji zastupa jedno zaostalo poimanje sveta.

Za ove sto naglasavaju da je Berni glasao za rat protiv Srbije imam pitanje - a koji je to kongresmen/senator glasao protiv tog rata? Jako malo ih je bilo i, na zalost, nebitni su na politickoj sceni. Dalje, kako neko uopste moze da glasa za Trampa (politikant i medijski cirkuzant) nije mi jasnpo? Covek apsolutno nema viziju vec samo trubi o nekakvoj ljutnji i propasti. Cesto ima rasisticke ispade, vredja zene. Uopste, republikanci su izgubili kompas, idu kontra istorije i samo podgrevaju masu. Tako se nista dobrog nece desiti. Znate, bio jednom jedan cika, u Vajmarskoj Nemackoj, mali brcici, samo je urlao i bavio se propagandom. Znamo kako se to zavrsilo.

Pepe

pre 8 godina

Bilo bi interesantno, mada i dalje ima puno onih koji bi dali glasove milijarderima jer "oni stvaraju nova radna mesta". Kao da milijarderi po ceo dan razmisljaju o tome kako da stvore sto vise radnih mesta, a ne o tome kako da ostvare sto veci profit uz sto manje troskova u vidu radne snage. Ali, kao sto i ovde na forumu ima svakojakih, tako i u Americi ima onih koji kupuju republikanske price.

SandraDC

pre 8 godina

Berni je glasao PROTIV Iraka I generalno vodi politiku slicniju skandinavskim zemljama nego pro-konzervativnu i agresivnu politiku sadasnjih Republikanaca. Daje mi nade da Amerika nije toliko zatucana koliko je izgledalo pre Iowa-e.
Moj glas ce ici Berni-ju mada me plasi da ce jos vise podeliti Kongres i ko Obama nece moci da prodje sa vecinom naprednih ideja. On je JEDINI kandidat koji nije uzeo nikakve pare od veliki lobista I kompanija, prakticno ga narod finansira. Takodje u generalnim izborima plasim se da ce se Amerika uplasiti njegovih "radikalnih" ideja, pacificiskog pogleda i glasati za Cruz-a. Hilari ima mnogo vise sanse da pobedi republikance. Ali tesko bi mi bilo da za nju glasam s obzirom da je njen muz bombardovao moju zemlju mada necu imati izbora izmedju ako dodje do nje I Cruz-a.
So , PEOPLE FOR BERNIE!

aleks

pre 8 godina

Blago USA kada dolaze takvi mladi i sa takvim shvatanjima, za njih nema zime. A ovde..? Ko ce ovu zemlju uzeti u ruke za 20 godina!?!

Feel the Bern

pre 8 godina

Ovde sve sami strucnjaci, a o Berniju su procitali dva i po teksta sa B92. Imate internet, pa uzmite trazite, guglajte, slusajte.

@xzy

Although Bernie Sanders is generally anti-war, he begrudgingly supported NATO’s bombing of Serbia in 1999. The decision to bomb Serbia was a complex one, and Bernie ultimately voted to take action to prevent further genocide.
Kad se uzme u obzir kako je tamo taj problem predstavljen - u klasicno americkom crno-belom maniru, uz obavezno jak lobisticki uticaj, rezultat je jasan. Taj covek je najbolji kandidat koji se pojavio u SAD decenijama, a mi takvog mozemo samo da sanjamo. Ako te zanima kakav je, guglaj. Ali ne stvari tipa "Sanders Yugoslavia" ili slicne gluposti, jer takve stvari o njemu (a narocito ne JEDNA odluka o nekoj stranoj zemlji od pre 17 godina) ne govore nista. A ako ni to ne razumes, onda ti vec nema pomoci, jer si klasican srpski nepogresivi, sveznajuci i uvek-pravedni junak iz fotelje.

dobrojutro

pre 8 godina

(perkele, 2. februar 2016 14:06) 

Pa u normalnim drustvima se pod socijalistom ni ne podrazumijeva zagovornik empirijski dokazanih propalih socijalistickih ideja nasuprot modernoj trzisnoj ekonomiji, vec je socijalist onaj koji u okviru trzisne ekonomije zagovara veci utjecaj drzave...

Sandersove ideje su itekako radikalne u tom smjeru.

Marko

pre 8 godina

Izguglajte bernie sanders serbia i naci cete clanke pa i snimak gde je on podrzavao bombardovanje Srbije 99.
Bio mi je simpatican do ovog saznanja ali vise ne. Napred Trump! On je bio pprotiv bombardovanja i uputio je izvinjenje.

oklagija

pre 8 godina

Za nas potpuno nebitni izbori. Vidi se jedan kontinuitet americke politike nezavisno od toga ko ih predvodi. Sistem je bitan a on se ne menja. Nismo u njihovoj milosti, nikad necemo ni biti i sto se pre okrenemo sebi samima bice nam bolje.

Igor

pre 8 godina

Pre neki dan sam video tabelu po kojoj Klintonova ima ogromnu predost među ženama, što je poražavajuće - glasaću za nju jer je žensko, kao i ja, pff. Posle nerešenog rezultata u Ajovi očekujem prljavu kampanju Klintonove. Ali verujem u Bernija.

seljadin

pre 8 godina

nazovite ga po zelji, ili kako on sebe voli zvati, to nece nista promeniti nikakvu politku ni spoljnu ni unutrasnju, privid demokratije je ocigledan, upravljaju familije koje upravljaju bankama, fed-om, vojno-ind. kompleksom, uvek ce se naci neko u ulozi predsednika.

kst

pre 8 godina

@rusofil
Medju Republikancima nije bilo nikog ko moze da ugrozi Klintonovu dok se nije pojavio Tramp. Po anketama on je popularniji i od nje i od Sandersa. Tako da izgleda da ce Hilari opet ostati kratkih rukava. Naravno, bore se, mediji pljuju Trampa ali njemu popularnost raste.

Zokamed bin Drakiza

pre 8 godina

@Zoran "A ko će da zapošljava narod..." itd.
Jesi li čuo za demokratiju ili si pristalica toga da Mišković, Beko i slični biraju vladu u Srbiji. Korporacije zapošljavaju, država treba da misli o pošten dobru. Jasnije?

Danilo

pre 8 godina

Realno je Sanders socijalista,po nasim merilima mozda i socijaldemokrata ali u Americi je on ekstremni levicar zato sto je to ekonomski liberalna zemlja i svaki poziv za uplitanje drzave u ekonomiju je kontroverzan.Nazalost on ne moze pobediti Hilari.Ajova i Nju Hempsir su izrazito belacke drzave i tu on ima prednost.Ali glavne drzave demokrata su one multikulturne i one sa puno manjina.A sve manjine su za Hilari.A moramo znati da crnci,azijati i latinosi cine vise od pola glasaca demokratske stranke.Iako bi voleo da Sanders bude umesto Hilari ona ce ga pobediti u velikim drzavama i gradovima.Ja sam licno za republikance tj Trampa i bilo je ocekivano da on izgubi Ajovu,ali sledece dobija sa natpolovicnom vecinom.

NScentar

pre 8 godina

@goran - Milosevic nije bio pravi socialista. On je dodao onu osobinu sto svi Srpski politicari imaju, a to je da uzimaju za sebe i za bandu s kim se okruze. Nemoze se porediti SPS sa idiologiju prav socialiste, jedni rade da se ne razlikuje izmedju klase, a jedni uzimaju samo za sebe. Znamo ko je ko.

banat uber alles

pre 8 godina

teško pored hilari...ako treba pronaćiće mu neku aferu iz prošlosti...narvno da treba država da se meša u ekonomiju, šta je bilo pre par godina, pa države su uletele s kešom u korporacije i banke, tada je to bilo ok?

pz

pre 8 godina

komunizam je najgori sistem kapitalizma a socijalizam je najbolji sistem kapitalizma sto ne bi moglo da se ostvari novi sistem Kapitalisticki socijalizam!

Givi

pre 8 godina

@Roko

Mislim da Ameri u svojoj istoriji nisu imali Jevreja predsednika (bez obzira sto oni vladaju Amerikom).

Sa druge strane njihov krupni kapital sponzorise kampanje Klintonove i Rubia (kod republikanaca) sto se vidi i po njihovoj retorici u kampanji koja u pozadini ima bubnjeve rata.

ms

pre 8 godina

Zakuc'o je! Oduševljena sam.
Nadam se da će se Amerika pokazati kao zemlja koja je (još jednom) sposobna da promenama izleči samu sebe.
Pitanje je zašto se do sada nije pojavio neko ovakav!!!

Roko

pre 8 godina

(СрбинсонКрусо, 2. februar 2016 14:33)

Ох, како грдно грешиш. Ко други може имати веће шансе од Јеврејина социјслисте?

Lazar

pre 8 godina

Sanders je bio za bombardovanje Srbije 1999. dok jos nije bio predsednik (ko ne veruje moze naci na internetu gomilu clanaka). E sad zamislite kad postane predsednik... Tramp je bio protiv, a pored njega u to vreme i Ron Pol (sada je njegov sin Rend predsednicki kandidat).

Zoran

pre 8 godina

Kad bi se pitao narod umesto korporacija bilo bi moguće.
(Zokamed bin Drakiza, 2. februar 2016 14:42)

A ko bi zaposljavao narod? Sam sebe? Oce to.

Stari znalac

pre 8 godina

@Darko Sve si lepo napisao. Treba jos dodati da glasaci koji padaju na republikanske mantre najvise stradaju upravo od onih koje biraju. To je pravilo svuda u svetu; nepismeni ili polupismeni i pritom religiozni puk glasa za kandidate koji navodno imaju isti "sistem vrednosti". Kao da, recimo, verovanje i pracenje odredjene organizovane crkve ili navodno postovanje "moralnih normi", koje su opet prepisane od strane vodja date crkve, donosi bilo kakvu prednost u upravljanju drustvom i drzavom. Takodje, zeleo bih da naglasim da prica kako je SAD uvek cvetala pod republikancima nikako ne odgovara cinjenicama. Naime, upravo su republikanci zbog svojih, ponekad neverovatnih, konzervativnih stavova uspevali da upropaste ono sto bi demokrate sa mukom gradile decenijama. Dacu primer Viskonsina koji je trenutno pod upravom republikanskog guvernera (Majk Skot) koji se hvalio kako je "uspeo u zivotu" iako fakultet, eto, nije zavrsio. Covek je sasekao poreze (i time prihod drzave) i ukinuo tuste i tma programa, izmedju ostalog drasticno je smanjio finansiranje jednog od najboljih javnih univerziteta u SAD - University of Wisconsin Madison. Rasulo koje tek predstoji ce skupo kostati ovu drzavu. Sa univerziteta bezi i onaj ko nece, a ostale stvari ce doci na naplatu za jedno 5-6 godina. Naravno, Skot ce biti van pozicije do data, ali takve stete obicno ostavljaju dugorocne posledice. Trampa, Kruz ili Rubio u sedlu bi napravili isto to, ali na nivou cele SAD. Nikako glas republikancima.

e

pre 8 godina

Svaka predizborna kampanja u USA je obećavajuća baš kao u svakoj zemlji. U drugim zemljama kandidat kada pobedi manje-više nastoji ostvariti ono što je obećao u kampanji. Kod amerikanaca reklo bi se jednako tako teče sve do izbora. Mesec-dva po izborima pobednik donosi čudne odluke koje ne liče na predizbornu retoriku. Amerika počinje ili nastavlja ono šta su kandidati osuđivali. Tada izlazi na videlo koje financirao pobednički tim. Ovo se vidi iz aviona kod demokratskih predsednika. Pod demokratama su uvek počinjali prljavi ratovi a neprijatan mir zaključivali bi republikanci.Zbog nas samih a i sveta voleo bih da pobede republikanci,ne zato što njih preferiram već zbog toga da kako reče g. Tramp da nikakvi arapski prinčevi neće plaćati neke prljave ratove koje bi USA za njih izvele.

Branislav

pre 8 godina

Na zalost cinjenice iznesene o Sandersu su istinite. Amerika ide putem socijalizma. Nece se to dogoditi jos neko vreme ali je proces ocigledan. Poslednja tvrdjava individualizma polako prelazi u plemensku zajednicu. U neko dogledno vreme vise nece biti bitno da li si jak, sposoban, pametan, vredan, obrazovan nego ce jedino biti vazno za koga glasas. Moju zaradu ce deliti pobednici na izborima. Jescemo iz zajednickog kazana a kome i koliko pripada ce odredjivati birokrate i politicari. Ipak, srecan sam da ja u takvoj USA necu ziveti. Srecan sam da zivim u kuci koju sam kupio svojom sposobnoscu, da sam decu skolovao novcem koji sam svojim radom i kreativnoscu uspeo ustedeti, da sam mogao da biram svoju zdravstvenu osiguravajucu kompaniju, da nisam morao da izdvajam vise od 50% svojih primanja. A toliko trenutno izdvajam. Naravno tu treba dodati i porez na imovinu, porez na kupovinu (PDV ili sales tax). Izgleda da sve to nije dosta - treba i poslednji dolar uzeti svakom ko je znao da stvori i da ga treba dati nesposobnim i neukim. Iskreno se nadam da takvu Ameriku ja necu docekati.

#feelingthebern

pre 8 godina

Molim vas da proverite ove navode o bacanju novčića - ovi delegati koji donose pobedu u Ajovi i koje spominjete su na nivou "county"-ja (nešto kao opština), a ti delegati koji su odlučeni bacanjem novčića su na nivou "precinct"-a (približno: mesne zajednice). Bacanje novčića nije imalo skoro nikakvog uticaja na krajnji rezultat, tj. nije odlučilo pobednika.

cobo

pre 8 godina

Nek budu srecni da uopste neko hoce da im bude predsednik,predsednik od neke propale unije,nemaju ni nacije,ni jezika,ni para...
nista!

djuro

pre 8 godina

Berni Sanders nije socijalista. On je po svojim stavovima socijaldemokrata, verovatno uz Elizabet Voren jedini u americkoj visokoj politici. To sto ga tako krste (i sto sam sebe tako deklarise) samo govori o tome koliko je cela americka politicka scena generalno duboko desno krilo onoga sto se desava u svetu. Izbor na etabliranoj politickoj sceni je izbor izmedju neoliberalne desnice (demokrate) i ekstremne desnice (republikanci), a sve jace frakcije republikanaca - Kruz, Karson, Trump, tea party - su mimo svakog spektra u ostalim razvijenim drzavama. Iako tacno tu treba traziti razlog njegovog uspeha (jer je de fakto jedini izbor bilo koga ko ima stavove blize centru ili levici, a to je dobar deo americkog glasackog tela), licno mislim da je jedini nacin da uradi nesto na ovim izborima taj da napravi pakt sa establismentom kao sto je to uradio Obama i da pogazi sve zbog cega danas ima ovoliku podrsku - drugim recima da iskoristi svoju pricu samo da pokupi glasove, a kad udje u Belu Kucu da zovne Rubina da mu izabere kabinet.

Realistic

pre 8 godina

Imali su crnca kao predsjednika sada sasvim sigurno ocekujem zenu pa onda mozda pripadnika gay zajednice pa ko zna onda mozda i Azijati dođu na red.Farsa klasicna

rusofil

pre 8 godina

Nema sanse. Hilari je sledeca predsednik-ca, to se zna od kad je izgubila od Obame, jer ipak je crnac. Sledeci predsednik mora biti prva zena u istoriji, posto smo prvog crnca dobili, a nemaju sta drugo da ponude narodu, pa ga zamajavaju sa "prvi".

Trump nece biti predsednik jer americka politika je suvise ozbiljna stvar da bi je dali da je vodi neko kao Trump.

Hilari je savrsena. Demokrata, a sve kao Republikanci radi. Banke i korporacije je vole, agresivna je spoljnoj politici, znaci americki politicar po kalupu, jos i prva zena....savrsen kandidat. Ioanko se u Americkoj politici samo politicari menjaju, ali ne i politika.

Nema konkurencije medju Demokratama, jer moze narod da voli Sandersa koliko hoce, na kraju su stranke te koje biraju svog kandidata a narod bira sto su ovi vec izabrali.

Medju Republikancima nema ko da ugrozi Klintonovu i vecina medija su na njenoj strani.

Sledeci americki predsedni ce biti "predsednica".

perkele

pre 8 godina

Sanders nije socijalista, nije ni socijaldemokrata. On je politicar centra, i to vrlo ocigledno, ali eto koliko je konzervativa i dekadentna Amerika kad je politicr centra za njih ekstremna levica

Zoran

pre 8 godina

Kad bi se pitao narod umesto korporacija bilo bi moguće.
(Zokamed bin Drakiza, 2. februar 2016 14:42)

A ko bi zaposljavao narod? Sam sebe? Oce to.

ja

pre 8 godina

mogli ste i napisat da je u senatu podrzavao vecinu ratova koje je amerika zapocinjala (osim u iraku ja mislim).
kad je trebalo bombardovat srbiju '99. dizo je obe ruke.

cobo

pre 8 godina

Nek budu srecni da uopste neko hoce da im bude predsednik,predsednik od neke propale unije,nemaju ni nacije,ni jezika,ni para...
nista!

Jovana

pre 8 godina

Hilari Klinton je pobedila. Ne znam odakle dolaze ovi podaci. Inace Sanders za neupucene zeli da se skoncentrise na unutrasnjost SAD-a a to je dobro za Srbiju na internacionalnom nivou. A i dobro je za mene koja zivi u Filadelfiji.

I tako. Procitajte ljudi i neki strani clanak. Ako ne BBC onda AlJazeera, NPR webpage, etc.

pz

pre 8 godina

komunizam je najgori sistem kapitalizma a socijalizam je najbolji sistem kapitalizma sto ne bi moglo da se ostvari novi sistem Kapitalisticki socijalizam!

Branislav

pre 8 godina

Na zalost cinjenice iznesene o Sandersu su istinite. Amerika ide putem socijalizma. Nece se to dogoditi jos neko vreme ali je proces ocigledan. Poslednja tvrdjava individualizma polako prelazi u plemensku zajednicu. U neko dogledno vreme vise nece biti bitno da li si jak, sposoban, pametan, vredan, obrazovan nego ce jedino biti vazno za koga glasas. Moju zaradu ce deliti pobednici na izborima. Jescemo iz zajednickog kazana a kome i koliko pripada ce odredjivati birokrate i politicari. Ipak, srecan sam da ja u takvoj USA necu ziveti. Srecan sam da zivim u kuci koju sam kupio svojom sposobnoscu, da sam decu skolovao novcem koji sam svojim radom i kreativnoscu uspeo ustedeti, da sam mogao da biram svoju zdravstvenu osiguravajucu kompaniju, da nisam morao da izdvajam vise od 50% svojih primanja. A toliko trenutno izdvajam. Naravno tu treba dodati i porez na imovinu, porez na kupovinu (PDV ili sales tax). Izgleda da sve to nije dosta - treba i poslednji dolar uzeti svakom ko je znao da stvori i da ga treba dati nesposobnim i neukim. Iskreno se nadam da takvu Ameriku ja necu docekati.

Marko

pre 8 godina

Izguglajte bernie sanders serbia i naci cete clanke pa i snimak gde je on podrzavao bombardovanje Srbije 99.
Bio mi je simpatican do ovog saznanja ali vise ne. Napred Trump! On je bio pprotiv bombardovanja i uputio je izvinjenje.

oklagija

pre 8 godina

Za nas potpuno nebitni izbori. Vidi se jedan kontinuitet americke politike nezavisno od toga ko ih predvodi. Sistem je bitan a on se ne menja. Nismo u njihovoj milosti, nikad necemo ni biti i sto se pre okrenemo sebi samima bice nam bolje.

Danilo

pre 8 godina

Realno je Sanders socijalista,po nasim merilima mozda i socijaldemokrata ali u Americi je on ekstremni levicar zato sto je to ekonomski liberalna zemlja i svaki poziv za uplitanje drzave u ekonomiju je kontroverzan.Nazalost on ne moze pobediti Hilari.Ajova i Nju Hempsir su izrazito belacke drzave i tu on ima prednost.Ali glavne drzave demokrata su one multikulturne i one sa puno manjina.A sve manjine su za Hilari.A moramo znati da crnci,azijati i latinosi cine vise od pola glasaca demokratske stranke.Iako bi voleo da Sanders bude umesto Hilari ona ce ga pobediti u velikim drzavama i gradovima.Ja sam licno za republikance tj Trampa i bilo je ocekivano da on izgubi Ajovu,ali sledece dobija sa natpolovicnom vecinom.

СрбинсонКрусо

pre 8 godina

Само два предсеника САД нису били бели, протестантске вероисповести, и пореклом из германске Европе( Енглеска, Немачка, Холандија...), садашњи председник, и Кенеди (Ирац, католик) није се довољно уклопио у калуп. Јеврејин, социјалиста такође неће имати пуно шансе, то вам је Америка, у неким ситуацијама претерано политички коректна, у неким конзервативна до сржи...

bg

pre 8 godina

Zanimljivo u kapitalističkim zemljama narod odustaje od kapitalizma, Sanders u SAD i Korbin u VB imaju rast popularnosti, dok u banana državama sirotinja veruje u kapitalizam kao i njihove vodje.

Marko

pre 8 godina

Po svim istrazivanjima, Senders ce razvaliti Klintonovu u Nju Hemsiru, a kako vreme odmice, Sendersu raste popularnost
Samo napre protiv neoliberalizm

#FeelTheBern

kst

pre 8 godina

@rusofil
Medju Republikancima nije bilo nikog ko moze da ugrozi Klintonovu dok se nije pojavio Tramp. Po anketama on je popularniji i od nje i od Sandersa. Tako da izgleda da ce Hilari opet ostati kratkih rukava. Naravno, bore se, mediji pljuju Trampa ali njemu popularnost raste.

Vlajkontario

pre 8 godina

Sto se tice milijardera, ne tako davno, Vucic je postao super-popularan uhapsivsi Miskovica. Sada je izgledno da ce gradjani Srbije morati da plate cenu odstete a od hapsenja tajkuna vise ni reci.
Sto se tice Amerike , jedino ona pored Kine ima realnu moc da pokrene na globalnom nivou ono sto je trebala Siriza i vreme je da izadju iz srednjeg veka elektricnih stolica i demokratije bogatih.
Jednom sam na aerodromu drzao u rukama knjigu Hilari i napisala je po poglavlie o svakoj zemlji, sta bi ona tu menjala, radila. Malo je nepristojno kad se zena razume u toliki broj tudjih domacinstava.

Još nesvrstani

pre 8 godina

Samo da spomenem, posto mnogi ne znate. Bernie Sanders je 99. glasao za rat protiv Srbije.
(Petar, 2. februar 2016 15:05)

Znači, on je time za nas automatski aut i diskvalifikovan? Dobro da si nam rek'o.

Onda da navijamo za onog reality klovna sa smešnom frizurom? Ili da se mi ipak držimo našeg proverenog Vučića, a?

Lazar

pre 8 godina

Sanders je bio za bombardovanje Srbije 1999. dok jos nije bio predsednik (ko ne veruje moze naci na internetu gomilu clanaka). E sad zamislite kad postane predsednik... Tramp je bio protiv, a pored njega u to vreme i Ron Pol (sada je njegov sin Rend predsednicki kandidat).

seljadin

pre 8 godina

nazovite ga po zelji, ili kako on sebe voli zvati, to nece nista promeniti nikakvu politku ni spoljnu ni unutrasnju, privid demokratije je ocigledan, upravljaju familije koje upravljaju bankama, fed-om, vojno-ind. kompleksom, uvek ce se naci neko u ulozi predsednika.

Roko

pre 8 godina

(СрбинсонКрусо, 2. februar 2016 14:33)

Ох, како грдно грешиш. Ко други може имати веће шансе од Јеврејина социјслисте?

dobrojutro

pre 8 godina

(perkele, 2. februar 2016 14:06) 

Pa u normalnim drustvima se pod socijalistom ni ne podrazumijeva zagovornik empirijski dokazanih propalih socijalistickih ideja nasuprot modernoj trzisnoj ekonomiji, vec je socijalist onaj koji u okviru trzisne ekonomije zagovara veci utjecaj drzave...

Sandersove ideje su itekako radikalne u tom smjeru.

e

pre 8 godina

Svaka predizborna kampanja u USA je obećavajuća baš kao u svakoj zemlji. U drugim zemljama kandidat kada pobedi manje-više nastoji ostvariti ono što je obećao u kampanji. Kod amerikanaca reklo bi se jednako tako teče sve do izbora. Mesec-dva po izborima pobednik donosi čudne odluke koje ne liče na predizbornu retoriku. Amerika počinje ili nastavlja ono šta su kandidati osuđivali. Tada izlazi na videlo koje financirao pobednički tim. Ovo se vidi iz aviona kod demokratskih predsednika. Pod demokratama su uvek počinjali prljavi ratovi a neprijatan mir zaključivali bi republikanci.Zbog nas samih a i sveta voleo bih da pobede republikanci,ne zato što njih preferiram već zbog toga da kako reče g. Tramp da nikakvi arapski prinčevi neće plaćati neke prljave ratove koje bi USA za njih izvele.

samo pitam

pre 8 godina

"novčić je morao da se baca šest puta, a svih šest puta je pobedila bivša prva dama i državna sekretarka SAD"

Da nije neki od onih novčića koji su isti sa obe strane?

Stari znalac

pre 8 godina

Senders nije bez sanse i ako se mladi budu pokrenuli, a sve su naznake da se to upravo desava, svasta moze da bude do kraja. Ne bih preterano gledao istrazivanja javnog mnjenja; u SAD-u je dosta nezavisnih glasaca koji cesto odlucuju u poslednjem trenutku za koga ce glasati. Ono sto je zanimljivo je da Berni Senders ne dobija novac od milionera i milijardera, vec samo od obicnih glasaca koji daju u proseku $27. Zalaze se za vise socijalne pravde i to je ono sto sve vise mladih i trazi. Problem u SAD-u je sto mladi i manjine retko izadju na izbore koji se odrzavaju u sredini mandata (mid-term elections). Kada se to iskombinuje sa "crtanjem" izbornih okruga i poostravanjem uslova za upis u glasacke spiskove dobije se desnicarski kongres potpuno odsecen od realnosti i koji zastupa jedno zaostalo poimanje sveta.

Za ove sto naglasavaju da je Berni glasao za rat protiv Srbije imam pitanje - a koji je to kongresmen/senator glasao protiv tog rata? Jako malo ih je bilo i, na zalost, nebitni su na politickoj sceni. Dalje, kako neko uopste moze da glasa za Trampa (politikant i medijski cirkuzant) nije mi jasnpo? Covek apsolutno nema viziju vec samo trubi o nekakvoj ljutnji i propasti. Cesto ima rasisticke ispade, vredja zene. Uopste, republikanci su izgubili kompas, idu kontra istorije i samo podgrevaju masu. Tako se nista dobrog nece desiti. Znate, bio jednom jedan cika, u Vajmarskoj Nemackoj, mali brcici, samo je urlao i bavio se propagandom. Znamo kako se to zavrsilo.

banat uber alles

pre 8 godina

teško pored hilari...ako treba pronaćiće mu neku aferu iz prošlosti...narvno da treba država da se meša u ekonomiju, šta je bilo pre par godina, pa države su uletele s kešom u korporacije i banke, tada je to bilo ok?

Feel the Bern

pre 8 godina

Ovde sve sami strucnjaci, a o Berniju su procitali dva i po teksta sa B92. Imate internet, pa uzmite trazite, guglajte, slusajte.

@xzy

Although Bernie Sanders is generally anti-war, he begrudgingly supported NATO’s bombing of Serbia in 1999. The decision to bomb Serbia was a complex one, and Bernie ultimately voted to take action to prevent further genocide.
Kad se uzme u obzir kako je tamo taj problem predstavljen - u klasicno americkom crno-belom maniru, uz obavezno jak lobisticki uticaj, rezultat je jasan. Taj covek je najbolji kandidat koji se pojavio u SAD decenijama, a mi takvog mozemo samo da sanjamo. Ako te zanima kakav je, guglaj. Ali ne stvari tipa "Sanders Yugoslavia" ili slicne gluposti, jer takve stvari o njemu (a narocito ne JEDNA odluka o nekoj stranoj zemlji od pre 17 godina) ne govore nista. A ako ni to ne razumes, onda ti vec nema pomoci, jer si klasican srpski nepogresivi, sveznajuci i uvek-pravedni junak iz fotelje.

aleks

pre 8 godina

Blago USA kada dolaze takvi mladi i sa takvim shvatanjima, za njih nema zime. A ovde..? Ko ce ovu zemlju uzeti u ruke za 20 godina!?!

Stari znalac

pre 8 godina

@Darko Sve si lepo napisao. Treba jos dodati da glasaci koji padaju na republikanske mantre najvise stradaju upravo od onih koje biraju. To je pravilo svuda u svetu; nepismeni ili polupismeni i pritom religiozni puk glasa za kandidate koji navodno imaju isti "sistem vrednosti". Kao da, recimo, verovanje i pracenje odredjene organizovane crkve ili navodno postovanje "moralnih normi", koje su opet prepisane od strane vodja date crkve, donosi bilo kakvu prednost u upravljanju drustvom i drzavom. Takodje, zeleo bih da naglasim da prica kako je SAD uvek cvetala pod republikancima nikako ne odgovara cinjenicama. Naime, upravo su republikanci zbog svojih, ponekad neverovatnih, konzervativnih stavova uspevali da upropaste ono sto bi demokrate sa mukom gradile decenijama. Dacu primer Viskonsina koji je trenutno pod upravom republikanskog guvernera (Majk Skot) koji se hvalio kako je "uspeo u zivotu" iako fakultet, eto, nije zavrsio. Covek je sasekao poreze (i time prihod drzave) i ukinuo tuste i tma programa, izmedju ostalog drasticno je smanjio finansiranje jednog od najboljih javnih univerziteta u SAD - University of Wisconsin Madison. Rasulo koje tek predstoji ce skupo kostati ovu drzavu. Sa univerziteta bezi i onaj ko nece, a ostale stvari ce doci na naplatu za jedno 5-6 godina. Naravno, Skot ce biti van pozicije do data, ali takve stete obicno ostavljaju dugorocne posledice. Trampa, Kruz ili Rubio u sedlu bi napravili isto to, ali na nivou cele SAD. Nikako glas republikancima.

SandraDC

pre 8 godina

Berni je glasao PROTIV Iraka I generalno vodi politiku slicniju skandinavskim zemljama nego pro-konzervativnu i agresivnu politiku sadasnjih Republikanaca. Daje mi nade da Amerika nije toliko zatucana koliko je izgledalo pre Iowa-e.
Moj glas ce ici Berni-ju mada me plasi da ce jos vise podeliti Kongres i ko Obama nece moci da prodje sa vecinom naprednih ideja. On je JEDINI kandidat koji nije uzeo nikakve pare od veliki lobista I kompanija, prakticno ga narod finansira. Takodje u generalnim izborima plasim se da ce se Amerika uplasiti njegovih "radikalnih" ideja, pacificiskog pogleda i glasati za Cruz-a. Hilari ima mnogo vise sanse da pobedi republikance. Ali tesko bi mi bilo da za nju glasam s obzirom da je njen muz bombardovao moju zemlju mada necu imati izbora izmedju ako dodje do nje I Cruz-a.
So , PEOPLE FOR BERNIE!

ms

pre 8 godina

Zakuc'o je! Oduševljena sam.
Nadam se da će se Amerika pokazati kao zemlja koja je (još jednom) sposobna da promenama izleči samu sebe.
Pitanje je zašto se do sada nije pojavio neko ovakav!!!

Givi

pre 8 godina

@Roko

Mislim da Ameri u svojoj istoriji nisu imali Jevreja predsednika (bez obzira sto oni vladaju Amerikom).

Sa druge strane njihov krupni kapital sponzorise kampanje Klintonove i Rubia (kod republikanaca) sto se vidi i po njihovoj retorici u kampanji koja u pozadini ima bubnjeve rata.

#feelingthebern

pre 8 godina

Molim vas da proverite ove navode o bacanju novčića - ovi delegati koji donose pobedu u Ajovi i koje spominjete su na nivou "county"-ja (nešto kao opština), a ti delegati koji su odlučeni bacanjem novčića su na nivou "precinct"-a (približno: mesne zajednice). Bacanje novčića nije imalo skoro nikakvog uticaja na krajnji rezultat, tj. nije odlučilo pobednika.

Igor

pre 8 godina

Pre neki dan sam video tabelu po kojoj Klintonova ima ogromnu predost među ženama, što je poražavajuće - glasaću za nju jer je žensko, kao i ja, pff. Posle nerešenog rezultata u Ajovi očekujem prljavu kampanju Klintonove. Ali verujem u Bernija.

Pepe

pre 8 godina

Bilo bi interesantno, mada i dalje ima puno onih koji bi dali glasove milijarderima jer "oni stvaraju nova radna mesta". Kao da milijarderi po ceo dan razmisljaju o tome kako da stvore sto vise radnih mesta, a ne o tome kako da ostvare sto veci profit uz sto manje troskova u vidu radne snage. Ali, kao sto i ovde na forumu ima svakojakih, tako i u Americi ima onih koji kupuju republikanske price.

Zokamed bin Drakiza

pre 8 godina

@Zoran "A ko će da zapošljava narod..." itd.
Jesi li čuo za demokratiju ili si pristalica toga da Mišković, Beko i slični biraju vladu u Srbiji. Korporacije zapošljavaju, država treba da misli o pošten dobru. Jasnije?

darko

pre 8 godina

Šta je kontroverzno u zahtevu da svako ko radi 40 sati nedeljlno ima platu od koje može pristojno da živi ? Samo u srbiji niko od ,,intelektualaca'' ne postavlja takav zahtev vladi i partijama u skupštini . Pojava Sandersa kao bitnog igrača na predsedničkim izborima pokazuje kuda se kreće zapadno društvo , ma kako našim ekspertima to izgledalo ,,populistički'' , sve više gradjana zapadnog sveta želi socijalistička rešenja za probleme u društvu . Pre svega , žele poštenu raspodelu bogatstva . to naravno , ne znači da svi zaradjuju isto , ali svakako ne znači da menadžer zaradjuje 300 puta više od radnika . Žele zajedničko zdravstveno osiguranje kao pravo , zagarantovano ustavom . To funkcioniše u nemačkoj i francuskoj pa zašto ne bi i u americi ? Žele besplatno školstvo kao što postoji u nemačkoj i francuskoj . Studentski dugovi u americi su premašili dugove za kuće što je potpuno suludo . U suštini su neotplativi i to priznaju i republikanci . Porezi za bogataše su sumanuto mali , u nekim slučajevima su čak i manji od poreza koji plaćaju radnici . Šta je tu ,,populistički '' ? Zahtev je ispravan MATEMATIČKI , a kako ga nazivate to je nebitno . Postojala je zemlja , kapitalistička gde su bogataši plaćali porez od 90 % , a imala je najveći rast GDP-a u svojoj istoriji . Znate li kako se zvala ta zemlja ? Pa AMERIKA ! Od 1946 do 1966 i pod demokratama i pod republikancima porez bogatima je iznosio 90% !. Dakle , umesto što se čudite , prepišite .

NScentar

pre 8 godina

@goran - Milosevic nije bio pravi socialista. On je dodao onu osobinu sto svi Srpski politicari imaju, a to je da uzimaju za sebe i za bandu s kim se okruze. Nemoze se porediti SPS sa idiologiju prav socialiste, jedni rade da se ne razlikuje izmedju klase, a jedni uzimaju samo za sebe. Znamo ko je ko.

djuro

pre 8 godina

Berni Sanders nije socijalista. On je po svojim stavovima socijaldemokrata, verovatno uz Elizabet Voren jedini u americkoj visokoj politici. To sto ga tako krste (i sto sam sebe tako deklarise) samo govori o tome koliko je cela americka politicka scena generalno duboko desno krilo onoga sto se desava u svetu. Izbor na etabliranoj politickoj sceni je izbor izmedju neoliberalne desnice (demokrate) i ekstremne desnice (republikanci), a sve jace frakcije republikanaca - Kruz, Karson, Trump, tea party - su mimo svakog spektra u ostalim razvijenim drzavama. Iako tacno tu treba traziti razlog njegovog uspeha (jer je de fakto jedini izbor bilo koga ko ima stavove blize centru ili levici, a to je dobar deo americkog glasackog tela), licno mislim da je jedini nacin da uradi nesto na ovim izborima taj da napravi pakt sa establismentom kao sto je to uradio Obama i da pogazi sve zbog cega danas ima ovoliku podrsku - drugim recima da iskoristi svoju pricu samo da pokupi glasove, a kad udje u Belu Kucu da zovne Rubina da mu izabere kabinet.