Aktuelno

Ponedeljak, 25.01.2016.

11:26

Mazda osvaja Evropu

Izvor: B92

Mazda osvaja Evropu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Gazda

pre 3 godine

Dosta sam automobila promenio (ali samo Nemačke i Japanske) a mnogo više različitih modela vozio.Kada sam posle ukidanja viznog režima sa drugarom i njegovom Mazdom 3 sedan otputovao na doček N.god. u Beč,rekao sam prodajem auto i kupujem takvu istu 1,6 dizel.Čekao sam je godinu dana(nisam bio u mogućnosti novu da kupim već staru 3-4 g.) u Mazdinom servisu u Dortmundu. O kakvom se kvalitetu radi dovoljno govori podatak ,,veliki servis se radi na 240.000km iako ima zupčasti kaiš. Kvalitet materijala enterijera je bez premca u C segmentu. Posle nekoliko god ponovo sam bio u istom Mazdinom servisu u Dortmundu, kupio 6, i od tada svakom bih preporučio Mazdin automobil. Verujte mi kada jednom provozate Mazdino vozilo, neće vam pasti napamet drugo da kupite. Verovatno tu i leži tajna velikog povećanja prodaje Mazdinih modela u Evropi, iako se plaća carina kao i kod nas (12,5%).

Nemanja

pre 8 godina

@(ivan, 27. januar 2016 19:13)

E pa konačno da se delimicno složimo i da zaključimo ovu raspravu (da ne korisitim svako pauzu na poslu ili u toku dana da gledam ovde :D ). Prva i druga rečenica su ti odlične, razlike su minimalne. Nešto je bolje kod Forda. nešto kod Mazde, svakom je nešto drugo bitno. Svi konkurenti su danas slični, čak su odlični i Hyundai, Kia, i svi ostali nabrojani.
Ja sam samo reagovao na tvoj prvi komentar gde si rekao da Mazda nema šta da traži sa Nemcima, a na kraju smo se složili da su svi tu negde. Nove Mazde zaista nemaju puno veze sa starim (nova platforma, motori, menjaci itd, i zato nisu za poredjenje sa starim modelima, koji su nastali u saradnji sa Fordom), i zato moraš da ih provozas da bi video kakvi su to automobili.
Što se tiče troškova servisa, ne možeš porediti cene benzinca (1.4 kod Kuge) i dizela kod Mazde, koja je svakako veća (cena je bila oko 22-3 hiljade) ali je ta cena za benzinca (od skoro se prodaje i 2.5 sa 192ks) dosta manja i na nivou Forda. Što se tiče registracije, to je porez samo u našoj zemlji, dok je u ostalim zemljama (recimo UK) porez za CX5 manji u odnosu na Kugu jer manje zagadjuje. A i ovako to kompenzuje niskom potrošnjom. Pozdrav!

ivan

pre 8 godina

@henk mudi,nemanja
Zbog vas dvojice izgubih ceo dan na internetu...;)Obrno okreni,razlike su ipak minimalne sem u nekim finansijama...0,4 sekunde ili 3kmh je smesno i neprimetno,sa tim sto nije korektno porediti 2,2 motor sa 2.0 motorom,jer ta mazda 2.0 ako cemo istu cenu registracije ima samo 165ks...A Kuga ima benzinca od 1500cm3 sa 182ks,sto slozicete se je vise nego solidno i za potrosnju i za registraciju...Na primer pogledajte mislim da je druga ili treca epizoda Top Gear-a,uporedni test limuzina na stazi,vozi ih Stig(ima i mercedesa,bmw,mazde,tojote,i mondeo)i iznenadicete se koje bio prvi,cak se i Klarkson iznenadio...Nemam novca da vozim automobile od 30000 evra,svaka cast vama sto imate,i uvek gledam najbolji odnos sta se dobija za ulozeni novac,tu je Ford bez premca...Novu Kugu od 140ks sam licno vozio(ima je zet i otud znam cenu ovlascenog servisa)za Mazdu je sigurno 50%veci...Imam starog Fokusa i maleni Ford Ka,malo je reci da sam odusevljen kako sluze i za koliko novca i kako je voziti ih...Uostalom auto 20veka ima kompanija Ford,a ne neki tamo japanci...;)Poz

Ivica Toronto

pre 8 godina

Vozim mazdu 3, meni skroz odgovaraju performanse jedino sto mi je knap jer sam visok.

Vozio sam se i u cx3, isto je ok u rangu tih malo vecih vozila.

henk.mudi

pre 8 godina

Sad vec poredis babe i zabe, Kugu i cx5 sa xc 60, a tek bmw x3 i audi q3( q5 je klasa sa x3), ford i mazda nisu premijum proizvodjaci, ne mozes ni cenovno da ih poredis sa navedenim, pogotovo sto poredis razlicite klase. A cx5 je veci, komforniji od kuge, kvalitet izrade je bolji, jedan od najokretnijih u svojoj klasi i pruza najvise uzivanja za vozaca.
Meni su npr bas drugaciji utisak ostavili mondeo 2005 i 6ica 2006, benzinci 2.0 oba, mazda sa vvt doduse i 147 ks, odusevila me, ide kao blesava i sa nizih obrtaja, sportski zvuk iz usisa, momentalno prima gas, kratki prenosi menjaca, volan direktan, lep unutra i dobra pozicija za voznju, mada mi se i po izgledu mnogo vise dopala, a i japanac je. posle nje mondeo utisak "paaa ok je, ali..."
Oko jednog se slazem..pasat jeste precenjen.

Nemanja

pre 8 godina

@ Ivan, 27. januar 2016 11:38

Druze, ne moze Ford Kuga sa 180 ks da ostavi Mazdu u oblaku prasine jer je moj CX5 brzi. Sa 175 ks ali i 20 Nm vise (420 Nm prema 400 kod Kuge) je brzi od iste. Kuga sa automatskim menjacem ubrzava do 100 km/h za 10s, a sa manulenim sa9,2s, dok Mazda CX5 ubrzava sa manuelnim za 8,8s. Takodje je max brzine Mazde veca (207 prema 202 km/h). Zato nemoj izmisljati vec prvo proveri na internetu (jer ocigledno ne vozis ni jedan ni drugi nego samo volis da pricas).
Uopste nije bitno ko je brzi za pola sekunde ali samo da ti demonstriram da nisi u pravu (to se zovu cinjenice!). Takodje, isto tako nisi u pravu za voznju, jer nisi ni provozao automobile o kojima pricas. Ja sam vozio sve na test voznji i zato sam i izabrao Mazdu. Ford ima odlicno upravljanje, direktno slicno Mazdi, VW ima takodje jako dobro i tu su razlike u pitanju. Ali generalno, Mazda ima bolji raspored mase ( i to mozes da proveris na internetu, a ja sam procitao ogroman broj testova pre nego sto sam kupio auto), i sve se to oseti u voznji.
Na kraju krajeva, niko ti ne brani da kupis sta god hoces (mogu da kupim Dustera i da kazem da je meni to najbolji auto na Svetu), ali ne mozes da pricas takve stvari da je Ford brzi, a nije, da ima bolji motor a nema itd. Zato, kao sto ti covek kaze, provozaj prvo neki auto pa onda komentarisi. I koje su to cene koje su enormne kod Mazde? Isao sam na servis i to nije bilo tako. Ali ti sigurno bolje znas...

Ivan

pre 8 godina

@henk mudi
Cinjenicna rasparava po meni je ipak kulturniji izraz od glagola "zapeniti",ali dobro ne ljutim se...Vidi,ne formiram misljenje samo na osnovu nekog procitanog teksta na temu(a procitao sam ih mnogo),vec i na osnovu licnog iskustva...A licno sam vozio tri modela,jesu stariji(2003-2005) i to Mazdu 6 2003,Ford Mondeo mk3 VW Pasat b5...Od njih najbolji utisak bez pristrasnosti Ford pa VW pa Mazda(sasija ni blizu kvaliteta nemaca)...Vozio sam i recimo novi VW B7,dobar auto,ali ne vredi toliko...Vozio i novu Tojotu Auris i blago je reci da sam se razocarao kakva je to patetika i letargija od auta...Kojom racunicom ce se ta Mazda isplatiti posle 5 godina zivota ti?Pa samo duplo vise para kosta registracija za nju svake godine!Za Kugu tdci 140 ks,mali servis(ovlasceni) kosta 12000din,a koliko je za Mazdu?U cemu je ta Mazda bolja od Kuge ili Tiguana,da ne pominjem Audiq3,BMW X3,Volvo xc60 i sl...Imaju bolje reklame,priznajem...

henk.mudi

pre 8 godina

Nisam zeleo da ulazim dalje u raspravu, ali vidim da si zapenio da objasnis kako je ford bolji, ne samo meni nego svima koji su izneli neka iskustva sa mazdama. Tvoje "cinjenice" se svode na to da si verovatno negde procitao da je ford bolji makar u necemu. Nema sta, krajnje objektivno. Ja lepo kazem-probaj npr 6icu i mondeo pa sudi, mazde imaju odlicne vozne karakteristike, motori, menjaci, ergonomija i ogibljenje su uklopljeni blizu savrsenstva, naravno u tom cenovnom rangu.
A ne standardno "japanci su skupi za odrzavanje" koje ponavljaju neznalice kao i za npr alfu da se stalno kvari. A ako realno pogledas manje ces para dati za 5 godina na odrzavanje japanca nego tog ljubljenog forda, jer kvalitet ne moze da se poredi.

Ivan

pre 8 godina

@Milos
Prijatelju, za tih 2000 evra razlike mozes da napakujes u Kugi sve te zezalice koje si naveo i da budu isto opremljenje,ako je to kod auta najbitnije u zivotu da li ces da imas jos par elektricnih drangulija ili ne...TO PRIJATELJU NE CINI AUTO,VEČ MOTOR,OGIBLJENJE,LIMARIJA,VOZNE KARAKTERISTIKE...a izgleda da svi namerno precutkujete da mazda ima 2200cm3 i ima manje snage od Kuge koja ima 2000cm3,pa dovoljno je samo na godisnjoj registraciji videti koliko je isplativiji ford,da ne pominjuem servise i rezervne delove koji za mazdu kostaju kao za boing...a kuga moze da je ostavi u oblaku prasine...

jose alvelade

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.
(U dilemi sam, 26. januar 2016 12:08)

Mislim da je resenje tvog problema najlakse moguce: MAZDA CX3

Srbinmusliman

pre 8 godina

Ovaj sto se dvoumi uzmi japanca. Cx3 ima manje mesta od nišana! Ako to nije presudno uzmi mazdu. Nisan mnogo vise mesta!

savet

pre 8 godina

@ u dilemi sam Verovatno uzimas nov auto, tako da nemas glavobolje kao kupci polovnjaka ,nego slatke muke.Mislim da su captur i mazda manji od kaskaia. Kaskai je sigurno ozbiljniji auto,odlicno izgleda, moze se reci porodicni, (po meni) ima fenomalan enterijer.E sad pitanje cene,odrzavanja,trenutnih akcija... Blizi se sajam mozda vredi sacekati.Sa capturom i mazdom ces sigurno biti zapazen :) simpaticni mini crosolsoveri.Pouzdanost i kvalitet...kupujes nov,odrzavaj redovno i ne brini, koj god sluzice. Captur i nisan imaju dobre dizele male zapremine a dovoljne snage.Mazda ima manji izbor motora.Srecna kupovina!

Realan

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.
(U dilemi sam, 26. januar 2016 12:08)

Pa ja iskreno najvise volim Renault od ovih sto si nabrojao, ali Nissan ti je veci auto i plus ima mogucnost pogona 4x4, a Captur nema. Qasqai ti je u rangu sa Renault-ovim Kadjar-om. Za Mazdu ne znam nista jer je nisam nesto pratio, ali je sigurno to dobrar auto.

Vozač

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.
(U dilemi sam, 26. januar 2016 12:08)
Zavisi od veličine i prostora koji vam je potreban.CX3 i Kaptur su suv b, dok je Kaškai suv C segmenta, odnosno jedan broj veći.U praksi to znači da u Kaškai staju četvoro odraslih(1.80m), dok u ova dva samo dvoje i dvoje dece ili nižih ljudi.Mazda je najnovija,Reno najstariji,dok je Nisan u sredini.Završna obrada je najlošija u Renou.Što se motora tiče, tehnički je najsavremeniji onaj u Mazdi, a Reno-Nisan je jedna ista firma.Mazda i Reno imaju digitalnu tablu, dok je Nisan ostao veran kazaljkama, pa zavisi šta više volite.Treba obavezno proveriti i cene održavanja, kao i veličinu točkova zbog cene zimskih guma.

Milos

pre 8 godina

@Ivan
Nije tacno to sto si ti naveo. To sto Kuga u najjacem paketu kosta 2000 manje od CX-5 u najjacem paketu apsolutno ne znaci da su isto opremljeni jer Mazda daje mnogo vise opreme. Zatamnjena zadnja stakla, adaptivni tempomat, sistem ulaska bez kljuca, kozna sedista, sistem za kontrolu mrtvog ugla, automatska duga svetla, grejana sedista; to su sve stvari koje su kod Kuge opcija uz doplatu, a kod CX-5 idu serijski, tako da tvoja prica ne pije vodu.

ivan

pre 8 godina

@henk mudi
Nisam rekao da su Mazde lose u voznji,nego da nisu bolje od Forda i VW,to je razlika velika...Voleo bih da jesam prodavac Forda, jer bih mnogo to bolje radio od ovih nalickanih neznalica iz Grand Motorsa kod kojih inace i ne idem da odrzavam auto nikada...Volim i Volvo a ne samo Forda,tako da iznosim misljenje koje nema veze sa botovima...A sto je Mazda losija od nekih drugih firmi to je vec druga prica koja se nekima uprkos cinjenicama ne svidja...

U dilemi sam

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.

henk.mudi

pre 8 godina

@ivan
ok kapiramo da volis ford i sve to, ali nemoj da lupetas da su mazde lose u voznji, nego idi isprobaj neku. Mislim da si to vec potencirao ranije, tako da si verovatno bot-prodavac forda ili u fazonu "moj izbor je najbolji". u svakom slucaju komentar veze bez.

Freelancer

pre 8 godina

@putnik
I ja sam imao istu dilemu i takođe sam se odlučio za Corollu. Mazda je super auto ali za više para daje manje opreme i dosta kraću garanciju nego Toyota. Očekujem da će sad da mi objašnjavaju ovde u komentarima o kosmičkom osećaju u vožnji koji ima samo Mazda ali ja to nisam prepoznao. Jedno je komentarisati automobile ali kad dođe do kupovine ako daješ svoje pare presudi glava. Sa tuđim parama se može kupovati i srcem.

ivan

pre 8 godina

@Nemanja
Pa lepo je sto si odvojio toliko novca za mazdu i jeste lep i kvalitetan auto ali...Stalno se istice kao ta oprema ali meni su uvek bile bitne vozne karakteristike i mehanika,a tu je mazda daleko od evropljana...Nije tacno, evo znam za Ford Kugu da kosta sa svom tom opremom preko 40000,naprotiv sve sto ima tvoja mazda oni nude za nekih 2000 evra manje i to sa motorom od 180 ks...Necu trositi reci da ford ima vozne karekteristike bolje cak i od vw(koga licno ne podnosim i smatram da je precenjen,ali pravi ozbiljne automobile)...Ja mazde starije od deset godina ne vidjam kod nas,a i toliko brzo im zasteravaju modeli da ih izbacuju maltene na dve godine bez da ostavljaju traga u auto industriji...Firma koja nema nijednu pobedu u formuli 1(ford ima 108 recimo),nijednu titulu u reliju,jednu slucajnu pobedu u LE MANU,bez titula u kruznim trkama,koja nudi dva motora po modelu,daleko je od bilo koje iz nemacke,svedske ili druge ozbiljne auto industrije...

putnik

pre 8 godina

Hteo sam i ja Mazdu 3 limuzinu. Ali gepek nije bas veliki. Unutra je super, ali pozadi ne kao Toyota Corolla koja ima mesta za noge dosta vise, kao i gepek.

Dopada mi se u 2.0 verziji. Svakako benzinar. Na kraju Toyota.

Pera

pre 8 godina

Tih 20% me i odvrati od kupovine mazde... vlast nametne 30% skuplji zivot pa nam tih 20% prelomi na kraju.

Eh kad bi otvorili kod nas fabriku a posto potpisemo ugovor o slobodnoj trgovini sa EU...

Kol

pre 8 godina

Dovoljno je pogledati njihove modele u prethodnih par godina, ljudi nemaju ruzan auto, i odmah je jasno zasto su postigli toliki uspeh potpuno zasluzeno!

Nemanja

pre 8 godina

@ (ivan, 25. januar 2016 18:19)

Pa ne pricaju ljudi iz Mazde da su br 1, nego potrosaci. Skoro je bila vest da je Mazda brend koji najmanje trosi u USA (kakav god izbor motora da imaju, to je rezultat za postovanje jer svaki model ima solidne performanse), zatim br 1 u Nemackoj po kvalitetu itd.
A to da ne nude nista vise to nije tacno. Evo ja, kad sam kupovao CX5 sam napravio detaljno poredjenje konkurenata. Prvo sto je dizajn jednostavno najbolji, motor (dizel sa 175 ks i 420 Nm) odlican, u test voznji mi se vise svideo od svih (u poredjenju sa VW Tiguan, Ford Kugom, Toyotom RAV4, Subaruom Forester). Ali ono sto se posebno istaklo je to, da u poredjenju sa Nemcima (VW i Ford), dobijete auto koji ima sve. U ful opremi je placen oko 34000 (nema samo automatik, jer sam bio odusevljen manuelnim i siber jer ga ne volim), dobijete AWD pogon, kozna sedista sa el podesavanjem, BOSE ozvucenje, alu felne od 19 inca, navigaciju (sa mapama Srbije) bi xenon farove koji prate krivinu, sam koci u gradu, sistem za nadzor mrtvog ugla, za sprecavanje izlaska iz trake, automatska duga svetal itd. Mnogi konkurenti uopste nemaju te sisteme, dok se kod drugih doplacuje, pa tako VW izadje 40000 evra, slicno i za Ford.
VW Tiguan sa motorom slicne snage je bio oko 32000 evra, pa na to dodate oko 1500 za bi xenon svetla, oko 600 za ozvucenje itd, i to ode cas posla.
Pored dizajna i opreme dobijete i pouzdanost, koja je daleko iznad EU konkurenata (po svim izvestajima).

Hehe

pre 8 godina

@(M, 25. januar 2016 14:27)

Moracu da te razocaram. Mazda 2 i 3 kod nas od 2015. dolaze iz nove fabrike koja se nalazi u Meksiku (molim da neko potvrdi ovo).

Sto se mene tice odlicni automobili, ali bas skupi za nase uslove. Davno sam imao 626 sport sa 2.0 benzincem (2 vrata) '84 godiste i tvrdim da je taj auto bio bolji od vecine nemaca iz tog perioda. Jos tad si mogao sa tim autom iz 5. brzine da krenes, a da se ne ugasi, ili saltanje iz prve u petu (za tu godinu nevidjeno elastican auto), a potrosnja je bila smesna u odnosu na konkurenciju (doduse nije bilo elektronike i klime i raznih potrosaca kao danas). Fino sam se navozao i sa kupljenih nesto preko 200k km doterao je na 600k bez ozbiljnih kvarova i prodao je, i vidjao sam je posle toga jos par godina. Sve u svemu, dobre su Mazde.

Mlax

pre 8 godina

Ljudi napokon skapirali da su Japanska vozila izuzetnog kvaliteta I solidne cene.Nemci dosadni,ruznjikavi I skupi.Mazda je dizajnerski Japanska Alfa.

Gleen

pre 8 godina

Aha osvaja. Isto kao sto je i mi osvajamo. Tamo ljudi uglavnom mogu sebi da priušte pristojan auto, njih Mazda ne fascinira kao sto je to slučaj sa nama na Balkanu.

ivan

pre 8 godina

Vidim,ovde samo pohvale na racun mazde,i delimicno mogu da kazem da su vrlo pristojni automobili...Ali neki su stvarno nerealni,te broj 1,te najbolji, te savrsenstvo i sl...Morace jos da se potrude za te epitete...kao prvo da li je zbog carine ili ne izuzetno su skupi a odrzavanje za njih je papreno.Ne nude nista vise od evropskih konkurenata narocito nemackih,a za gotovo sve modele imaji izbor od dva do tri motora sto je neozbolijno za neku konkurentnost...Da li su najlepsi stvar ukusa,ali recimo u automoto sportu ih nema nigde,sto opet govori nesto o fabrici,reklame i dosta opreme su obican sminkeraj...

Nikola

pre 8 godina

Presudno je bilo izlazenje Forda iz cele price, naravno u pozitivnom smislu. Ford ih je kocio i usporavao, uostalom kao i druge (Volvo npr...).

Replay

pre 8 godina

Nemacka, kao najvece trziste, u decembru je prodato preko 3500 Mazdi i rast od 31% dok je u celoj 2015. prodato 58k gde je rast 10%. Jeste to mizerno uporediti sa evropskim proizvodjacima ali opet je dobar rast za njih. Japanska vozila nemaju prodju bas u Evropi.

KODO

pre 8 godina

Da li neko zna nesto o tome kada ce i da li ce se u Srbiji prodavati Mazda 3 sa novim 1.5 dizel motorom? U pitanju je isti motor kao u CX-3. Verujem da bi prodaja isla fino, sigurno bolje nego 2.2 koji je trenutno jedina dizel opcija.

pero s onog sveta

pre 8 godina

Bila je Mazda uvek dobar auto ,samo kada se setim Geneksovih kako su se prodavale eeeeeeeee.To su bila vremena a sada samo po neko može da kupi.

ddd

pre 8 godina

Odlican dizajn , odlican kvalitet... tako da uspeh ne cudi. Meni su Mazde 6 fenomenalne, i ovaj novi CX-3. Trenutno u auto industriji ne racunajuci premium proizvodjace, mislim da Mazda i Renault imaju najuspeliji dizajn.

M

pre 8 godina

Ko jednom proba mazdu razumece ovaj tekst i koncept mazdine filozofije. Kvalitet automobila je vrhunski a uzivanje u voznji jedinstveno. Vozila dolaze iskljucivo iz Japana, gde je kontrola kvaliteta na drugom nivou, a sitnice koje primetis tek vremenom te oduseve. Vozio sam 323 a sada mazdu 6 druge generacije i samo reci hvale. Motori su im toliko pouzdani da mislim da bolji ne postoje (mozda samo honda vtec), a u prvi plan treba istaci benzinske agregate koje su razvili do savrsenstva.

mali Mitar

pre 8 godina

Svaka im čast. Sky active je dokazano najkvalitetniji dizajn.
I nije nu čudo da im već godinama raste prodaja. Pa je tako i 2009. godina bila veća nego 2015. godine. The best! Kraj!

Aiii

pre 8 godina

Juce gledam mazdu2 tu u komsiluku, zena se isparkirava i odlazi, auto je besuman, gotovo kao da je elektricni, fenomenalno za motor sa lancem

NikolaBGD

pre 8 godina

Jedino sto je po mom mišljenu Mazdina greška je prodaja skyactive tehnologije Toyoti u zamenu za fuel cell tehnologiju ali verovatno u Mazdi pretpostavljaju da Toyota kao najveći svetski proizvođač zna šta radi i kako su automobili na hidrogen budućnost autoindustrije.

Tool

pre 8 godina

Moj omiljeni proizvodjač automobila, tj. omiljena marka automobila. Prave ubedljivo najlepše automobile na svetu, a i njihova vozila su medju najpouzdanijima na svetu, retko se kvare uz redovno održavanje. Japanci su po mom mišljenju broj 1 u auto industriji, prave najbolje i najpouzdanije automobile. Mazda, Tojota, Honda, Subaru... S'tim što Honda i Toyota već godinama kubure sa dizajnom.

Nemanja

pre 8 godina

Naravno, kad su vrhunski automobili. Dizajn im je ubedljivo najjace oruzije, narocito kada se uporedi sa ne inventivnim Nemackim dizajnom. A pored dizajna, pruzaju odlicnu pouzdanost, vozne karakteristike i odlicne motore. Takodje, za pristojnu cenu dobijete i puno opreme, kvalitetan enterijer, dovoljan prostor, bezbednost itd. Imam srecu da vozim CX5 i samo pohvale imam na Mazdu. Ako ovako nastave, i sledecei auto ce mi biti njihov, a u zivotu nisam ocekivao da cu ikada voziti Mazdu...

beogradjanin

pre 8 godina

I više nego zasluženo, odličan kvalitet, lep dizajn, i bukvalno koliko para toliko i muzike. Da nije tih carina zato što se ne proizvodi u Evropi sigurno bi imali duplo veću prodaju

Damjan Vlahovic aka Igor Rakoc

pre 8 godina

Moj sledeci auto je Mazda 6! Izgleda nerealno dobro! Osim Mercedesa, koji svoje nove automobile je stvarno napravio sa fenomenlnim novijim dizajnom i koji nije promenio samo izgled farova i stopaljki, kao npr BMW ili Audi.. ostali evropski proizvodjaci zaista nemaju neke nove i potpuno drugacije automobile od njihovih prethodnika.

Mazdina "sestica", prosle generacije je takodje bila revolucija od one tamo 6ice, a ovo ovoj novoj da ne pricamo :)

beogradjanin

pre 8 godina

I više nego zasluženo, odličan kvalitet, lep dizajn, i bukvalno koliko para toliko i muzike. Da nije tih carina zato što se ne proizvodi u Evropi sigurno bi imali duplo veću prodaju

Tool

pre 8 godina

Moj omiljeni proizvodjač automobila, tj. omiljena marka automobila. Prave ubedljivo najlepše automobile na svetu, a i njihova vozila su medju najpouzdanijima na svetu, retko se kvare uz redovno održavanje. Japanci su po mom mišljenju broj 1 u auto industriji, prave najbolje i najpouzdanije automobile. Mazda, Tojota, Honda, Subaru... S'tim što Honda i Toyota već godinama kubure sa dizajnom.

Damjan Vlahovic aka Igor Rakoc

pre 8 godina

Moj sledeci auto je Mazda 6! Izgleda nerealno dobro! Osim Mercedesa, koji svoje nove automobile je stvarno napravio sa fenomenlnim novijim dizajnom i koji nije promenio samo izgled farova i stopaljki, kao npr BMW ili Audi.. ostali evropski proizvodjaci zaista nemaju neke nove i potpuno drugacije automobile od njihovih prethodnika.

Mazdina "sestica", prosle generacije je takodje bila revolucija od one tamo 6ice, a ovo ovoj novoj da ne pricamo :)

Nemanja

pre 8 godina

Naravno, kad su vrhunski automobili. Dizajn im je ubedljivo najjace oruzije, narocito kada se uporedi sa ne inventivnim Nemackim dizajnom. A pored dizajna, pruzaju odlicnu pouzdanost, vozne karakteristike i odlicne motore. Takodje, za pristojnu cenu dobijete i puno opreme, kvalitetan enterijer, dovoljan prostor, bezbednost itd. Imam srecu da vozim CX5 i samo pohvale imam na Mazdu. Ako ovako nastave, i sledecei auto ce mi biti njihov, a u zivotu nisam ocekivao da cu ikada voziti Mazdu...

Aiii

pre 8 godina

Juce gledam mazdu2 tu u komsiluku, zena se isparkirava i odlazi, auto je besuman, gotovo kao da je elektricni, fenomenalno za motor sa lancem

Mlax

pre 8 godina

Ljudi napokon skapirali da su Japanska vozila izuzetnog kvaliteta I solidne cene.Nemci dosadni,ruznjikavi I skupi.Mazda je dizajnerski Japanska Alfa.

NikolaBGD

pre 8 godina

Jedino sto je po mom mišljenu Mazdina greška je prodaja skyactive tehnologije Toyoti u zamenu za fuel cell tehnologiju ali verovatno u Mazdi pretpostavljaju da Toyota kao najveći svetski proizvođač zna šta radi i kako su automobili na hidrogen budućnost autoindustrije.

Nikola

pre 8 godina

Presudno je bilo izlazenje Forda iz cele price, naravno u pozitivnom smislu. Ford ih je kocio i usporavao, uostalom kao i druge (Volvo npr...).

M

pre 8 godina

Ko jednom proba mazdu razumece ovaj tekst i koncept mazdine filozofije. Kvalitet automobila je vrhunski a uzivanje u voznji jedinstveno. Vozila dolaze iskljucivo iz Japana, gde je kontrola kvaliteta na drugom nivou, a sitnice koje primetis tek vremenom te oduseve. Vozio sam 323 a sada mazdu 6 druge generacije i samo reci hvale. Motori su im toliko pouzdani da mislim da bolji ne postoje (mozda samo honda vtec), a u prvi plan treba istaci benzinske agregate koje su razvili do savrsenstva.

pero s onog sveta

pre 8 godina

Bila je Mazda uvek dobar auto ,samo kada se setim Geneksovih kako su se prodavale eeeeeeeee.To su bila vremena a sada samo po neko može da kupi.

ddd

pre 8 godina

Odlican dizajn , odlican kvalitet... tako da uspeh ne cudi. Meni su Mazde 6 fenomenalne, i ovaj novi CX-3. Trenutno u auto industriji ne racunajuci premium proizvodjace, mislim da Mazda i Renault imaju najuspeliji dizajn.

Nemanja

pre 8 godina

@ (ivan, 25. januar 2016 18:19)

Pa ne pricaju ljudi iz Mazde da su br 1, nego potrosaci. Skoro je bila vest da je Mazda brend koji najmanje trosi u USA (kakav god izbor motora da imaju, to je rezultat za postovanje jer svaki model ima solidne performanse), zatim br 1 u Nemackoj po kvalitetu itd.
A to da ne nude nista vise to nije tacno. Evo ja, kad sam kupovao CX5 sam napravio detaljno poredjenje konkurenata. Prvo sto je dizajn jednostavno najbolji, motor (dizel sa 175 ks i 420 Nm) odlican, u test voznji mi se vise svideo od svih (u poredjenju sa VW Tiguan, Ford Kugom, Toyotom RAV4, Subaruom Forester). Ali ono sto se posebno istaklo je to, da u poredjenju sa Nemcima (VW i Ford), dobijete auto koji ima sve. U ful opremi je placen oko 34000 (nema samo automatik, jer sam bio odusevljen manuelnim i siber jer ga ne volim), dobijete AWD pogon, kozna sedista sa el podesavanjem, BOSE ozvucenje, alu felne od 19 inca, navigaciju (sa mapama Srbije) bi xenon farove koji prate krivinu, sam koci u gradu, sistem za nadzor mrtvog ugla, za sprecavanje izlaska iz trake, automatska duga svetal itd. Mnogi konkurenti uopste nemaju te sisteme, dok se kod drugih doplacuje, pa tako VW izadje 40000 evra, slicno i za Ford.
VW Tiguan sa motorom slicne snage je bio oko 32000 evra, pa na to dodate oko 1500 za bi xenon svetla, oko 600 za ozvucenje itd, i to ode cas posla.
Pored dizajna i opreme dobijete i pouzdanost, koja je daleko iznad EU konkurenata (po svim izvestajima).

ivan

pre 8 godina

Vidim,ovde samo pohvale na racun mazde,i delimicno mogu da kazem da su vrlo pristojni automobili...Ali neki su stvarno nerealni,te broj 1,te najbolji, te savrsenstvo i sl...Morace jos da se potrude za te epitete...kao prvo da li je zbog carine ili ne izuzetno su skupi a odrzavanje za njih je papreno.Ne nude nista vise od evropskih konkurenata narocito nemackih,a za gotovo sve modele imaji izbor od dva do tri motora sto je neozbolijno za neku konkurentnost...Da li su najlepsi stvar ukusa,ali recimo u automoto sportu ih nema nigde,sto opet govori nesto o fabrici,reklame i dosta opreme su obican sminkeraj...

henk.mudi

pre 8 godina

@ivan
ok kapiramo da volis ford i sve to, ali nemoj da lupetas da su mazde lose u voznji, nego idi isprobaj neku. Mislim da si to vec potencirao ranije, tako da si verovatno bot-prodavac forda ili u fazonu "moj izbor je najbolji". u svakom slucaju komentar veze bez.

Replay

pre 8 godina

Nemacka, kao najvece trziste, u decembru je prodato preko 3500 Mazdi i rast od 31% dok je u celoj 2015. prodato 58k gde je rast 10%. Jeste to mizerno uporediti sa evropskim proizvodjacima ali opet je dobar rast za njih. Japanska vozila nemaju prodju bas u Evropi.

Kol

pre 8 godina

Dovoljno je pogledati njihove modele u prethodnih par godina, ljudi nemaju ruzan auto, i odmah je jasno zasto su postigli toliki uspeh potpuno zasluzeno!

Hehe

pre 8 godina

@(M, 25. januar 2016 14:27)

Moracu da te razocaram. Mazda 2 i 3 kod nas od 2015. dolaze iz nove fabrike koja se nalazi u Meksiku (molim da neko potvrdi ovo).

Sto se mene tice odlicni automobili, ali bas skupi za nase uslove. Davno sam imao 626 sport sa 2.0 benzincem (2 vrata) '84 godiste i tvrdim da je taj auto bio bolji od vecine nemaca iz tog perioda. Jos tad si mogao sa tim autom iz 5. brzine da krenes, a da se ne ugasi, ili saltanje iz prve u petu (za tu godinu nevidjeno elastican auto), a potrosnja je bila smesna u odnosu na konkurenciju (doduse nije bilo elektronike i klime i raznih potrosaca kao danas). Fino sam se navozao i sa kupljenih nesto preko 200k km doterao je na 600k bez ozbiljnih kvarova i prodao je, i vidjao sam je posle toga jos par godina. Sve u svemu, dobre su Mazde.

putnik

pre 8 godina

Hteo sam i ja Mazdu 3 limuzinu. Ali gepek nije bas veliki. Unutra je super, ali pozadi ne kao Toyota Corolla koja ima mesta za noge dosta vise, kao i gepek.

Dopada mi se u 2.0 verziji. Svakako benzinar. Na kraju Toyota.

Freelancer

pre 8 godina

@putnik
I ja sam imao istu dilemu i takođe sam se odlučio za Corollu. Mazda je super auto ali za više para daje manje opreme i dosta kraću garanciju nego Toyota. Očekujem da će sad da mi objašnjavaju ovde u komentarima o kosmičkom osećaju u vožnji koji ima samo Mazda ali ja to nisam prepoznao. Jedno je komentarisati automobile ali kad dođe do kupovine ako daješ svoje pare presudi glava. Sa tuđim parama se može kupovati i srcem.

KODO

pre 8 godina

Da li neko zna nesto o tome kada ce i da li ce se u Srbiji prodavati Mazda 3 sa novim 1.5 dizel motorom? U pitanju je isti motor kao u CX-3. Verujem da bi prodaja isla fino, sigurno bolje nego 2.2 koji je trenutno jedina dizel opcija.

Gleen

pre 8 godina

Aha osvaja. Isto kao sto je i mi osvajamo. Tamo ljudi uglavnom mogu sebi da priušte pristojan auto, njih Mazda ne fascinira kao sto je to slučaj sa nama na Balkanu.

Milos

pre 8 godina

@Ivan
Nije tacno to sto si ti naveo. To sto Kuga u najjacem paketu kosta 2000 manje od CX-5 u najjacem paketu apsolutno ne znaci da su isto opremljeni jer Mazda daje mnogo vise opreme. Zatamnjena zadnja stakla, adaptivni tempomat, sistem ulaska bez kljuca, kozna sedista, sistem za kontrolu mrtvog ugla, automatska duga svetla, grejana sedista; to su sve stvari koje su kod Kuge opcija uz doplatu, a kod CX-5 idu serijski, tako da tvoja prica ne pije vodu.

mali Mitar

pre 8 godina

Svaka im čast. Sky active je dokazano najkvalitetniji dizajn.
I nije nu čudo da im već godinama raste prodaja. Pa je tako i 2009. godina bila veća nego 2015. godine. The best! Kraj!

henk.mudi

pre 8 godina

Nisam zeleo da ulazim dalje u raspravu, ali vidim da si zapenio da objasnis kako je ford bolji, ne samo meni nego svima koji su izneli neka iskustva sa mazdama. Tvoje "cinjenice" se svode na to da si verovatno negde procitao da je ford bolji makar u necemu. Nema sta, krajnje objektivno. Ja lepo kazem-probaj npr 6icu i mondeo pa sudi, mazde imaju odlicne vozne karakteristike, motori, menjaci, ergonomija i ogibljenje su uklopljeni blizu savrsenstva, naravno u tom cenovnom rangu.
A ne standardno "japanci su skupi za odrzavanje" koje ponavljaju neznalice kao i za npr alfu da se stalno kvari. A ako realno pogledas manje ces para dati za 5 godina na odrzavanje japanca nego tog ljubljenog forda, jer kvalitet ne moze da se poredi.

Nemanja

pre 8 godina

@ Ivan, 27. januar 2016 11:38

Druze, ne moze Ford Kuga sa 180 ks da ostavi Mazdu u oblaku prasine jer je moj CX5 brzi. Sa 175 ks ali i 20 Nm vise (420 Nm prema 400 kod Kuge) je brzi od iste. Kuga sa automatskim menjacem ubrzava do 100 km/h za 10s, a sa manulenim sa9,2s, dok Mazda CX5 ubrzava sa manuelnim za 8,8s. Takodje je max brzine Mazde veca (207 prema 202 km/h). Zato nemoj izmisljati vec prvo proveri na internetu (jer ocigledno ne vozis ni jedan ni drugi nego samo volis da pricas).
Uopste nije bitno ko je brzi za pola sekunde ali samo da ti demonstriram da nisi u pravu (to se zovu cinjenice!). Takodje, isto tako nisi u pravu za voznju, jer nisi ni provozao automobile o kojima pricas. Ja sam vozio sve na test voznji i zato sam i izabrao Mazdu. Ford ima odlicno upravljanje, direktno slicno Mazdi, VW ima takodje jako dobro i tu su razlike u pitanju. Ali generalno, Mazda ima bolji raspored mase ( i to mozes da proveris na internetu, a ja sam procitao ogroman broj testova pre nego sto sam kupio auto), i sve se to oseti u voznji.
Na kraju krajeva, niko ti ne brani da kupis sta god hoces (mogu da kupim Dustera i da kazem da je meni to najbolji auto na Svetu), ali ne mozes da pricas takve stvari da je Ford brzi, a nije, da ima bolji motor a nema itd. Zato, kao sto ti covek kaze, provozaj prvo neki auto pa onda komentarisi. I koje su to cene koje su enormne kod Mazde? Isao sam na servis i to nije bilo tako. Ali ti sigurno bolje znas...

henk.mudi

pre 8 godina

Sad vec poredis babe i zabe, Kugu i cx5 sa xc 60, a tek bmw x3 i audi q3( q5 je klasa sa x3), ford i mazda nisu premijum proizvodjaci, ne mozes ni cenovno da ih poredis sa navedenim, pogotovo sto poredis razlicite klase. A cx5 je veci, komforniji od kuge, kvalitet izrade je bolji, jedan od najokretnijih u svojoj klasi i pruza najvise uzivanja za vozaca.
Meni su npr bas drugaciji utisak ostavili mondeo 2005 i 6ica 2006, benzinci 2.0 oba, mazda sa vvt doduse i 147 ks, odusevila me, ide kao blesava i sa nizih obrtaja, sportski zvuk iz usisa, momentalno prima gas, kratki prenosi menjaca, volan direktan, lep unutra i dobra pozicija za voznju, mada mi se i po izgledu mnogo vise dopala, a i japanac je. posle nje mondeo utisak "paaa ok je, ali..."
Oko jednog se slazem..pasat jeste precenjen.

Pera

pre 8 godina

Tih 20% me i odvrati od kupovine mazde... vlast nametne 30% skuplji zivot pa nam tih 20% prelomi na kraju.

Eh kad bi otvorili kod nas fabriku a posto potpisemo ugovor o slobodnoj trgovini sa EU...

ivan

pre 8 godina

@Nemanja
Pa lepo je sto si odvojio toliko novca za mazdu i jeste lep i kvalitetan auto ali...Stalno se istice kao ta oprema ali meni su uvek bile bitne vozne karakteristike i mehanika,a tu je mazda daleko od evropljana...Nije tacno, evo znam za Ford Kugu da kosta sa svom tom opremom preko 40000,naprotiv sve sto ima tvoja mazda oni nude za nekih 2000 evra manje i to sa motorom od 180 ks...Necu trositi reci da ford ima vozne karekteristike bolje cak i od vw(koga licno ne podnosim i smatram da je precenjen,ali pravi ozbiljne automobile)...Ja mazde starije od deset godina ne vidjam kod nas,a i toliko brzo im zasteravaju modeli da ih izbacuju maltene na dve godine bez da ostavljaju traga u auto industriji...Firma koja nema nijednu pobedu u formuli 1(ford ima 108 recimo),nijednu titulu u reliju,jednu slucajnu pobedu u LE MANU,bez titula u kruznim trkama,koja nudi dva motora po modelu,daleko je od bilo koje iz nemacke,svedske ili druge ozbiljne auto industrije...

Nemanja

pre 8 godina

@(ivan, 27. januar 2016 19:13)

E pa konačno da se delimicno složimo i da zaključimo ovu raspravu (da ne korisitim svako pauzu na poslu ili u toku dana da gledam ovde :D ). Prva i druga rečenica su ti odlične, razlike su minimalne. Nešto je bolje kod Forda. nešto kod Mazde, svakom je nešto drugo bitno. Svi konkurenti su danas slični, čak su odlični i Hyundai, Kia, i svi ostali nabrojani.
Ja sam samo reagovao na tvoj prvi komentar gde si rekao da Mazda nema šta da traži sa Nemcima, a na kraju smo se složili da su svi tu negde. Nove Mazde zaista nemaju puno veze sa starim (nova platforma, motori, menjaci itd, i zato nisu za poredjenje sa starim modelima, koji su nastali u saradnji sa Fordom), i zato moraš da ih provozas da bi video kakvi su to automobili.
Što se tiče troškova servisa, ne možeš porediti cene benzinca (1.4 kod Kuge) i dizela kod Mazde, koja je svakako veća (cena je bila oko 22-3 hiljade) ali je ta cena za benzinca (od skoro se prodaje i 2.5 sa 192ks) dosta manja i na nivou Forda. Što se tiče registracije, to je porez samo u našoj zemlji, dok je u ostalim zemljama (recimo UK) porez za CX5 manji u odnosu na Kugu jer manje zagadjuje. A i ovako to kompenzuje niskom potrošnjom. Pozdrav!

U dilemi sam

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.

jose alvelade

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.
(U dilemi sam, 26. januar 2016 12:08)

Mislim da je resenje tvog problema najlakse moguce: MAZDA CX3

Srbinmusliman

pre 8 godina

Ovaj sto se dvoumi uzmi japanca. Cx3 ima manje mesta od nišana! Ako to nije presudno uzmi mazdu. Nisan mnogo vise mesta!

Ivan

pre 8 godina

@Milos
Prijatelju, za tih 2000 evra razlike mozes da napakujes u Kugi sve te zezalice koje si naveo i da budu isto opremljenje,ako je to kod auta najbitnije u zivotu da li ces da imas jos par elektricnih drangulija ili ne...TO PRIJATELJU NE CINI AUTO,VEČ MOTOR,OGIBLJENJE,LIMARIJA,VOZNE KARAKTERISTIKE...a izgleda da svi namerno precutkujete da mazda ima 2200cm3 i ima manje snage od Kuge koja ima 2000cm3,pa dovoljno je samo na godisnjoj registraciji videti koliko je isplativiji ford,da ne pominjuem servise i rezervne delove koji za mazdu kostaju kao za boing...a kuga moze da je ostavi u oblaku prasine...

Ivan

pre 8 godina

@henk mudi
Cinjenicna rasparava po meni je ipak kulturniji izraz od glagola "zapeniti",ali dobro ne ljutim se...Vidi,ne formiram misljenje samo na osnovu nekog procitanog teksta na temu(a procitao sam ih mnogo),vec i na osnovu licnog iskustva...A licno sam vozio tri modela,jesu stariji(2003-2005) i to Mazdu 6 2003,Ford Mondeo mk3 VW Pasat b5...Od njih najbolji utisak bez pristrasnosti Ford pa VW pa Mazda(sasija ni blizu kvaliteta nemaca)...Vozio sam i recimo novi VW B7,dobar auto,ali ne vredi toliko...Vozio i novu Tojotu Auris i blago je reci da sam se razocarao kakva je to patetika i letargija od auta...Kojom racunicom ce se ta Mazda isplatiti posle 5 godina zivota ti?Pa samo duplo vise para kosta registracija za nju svake godine!Za Kugu tdci 140 ks,mali servis(ovlasceni) kosta 12000din,a koliko je za Mazdu?U cemu je ta Mazda bolja od Kuge ili Tiguana,da ne pominjem Audiq3,BMW X3,Volvo xc60 i sl...Imaju bolje reklame,priznajem...

Ivica Toronto

pre 8 godina

Vozim mazdu 3, meni skroz odgovaraju performanse jedino sto mi je knap jer sam visok.

Vozio sam se i u cx3, isto je ok u rangu tih malo vecih vozila.

ivan

pre 8 godina

@henk mudi
Nisam rekao da su Mazde lose u voznji,nego da nisu bolje od Forda i VW,to je razlika velika...Voleo bih da jesam prodavac Forda, jer bih mnogo to bolje radio od ovih nalickanih neznalica iz Grand Motorsa kod kojih inace i ne idem da odrzavam auto nikada...Volim i Volvo a ne samo Forda,tako da iznosim misljenje koje nema veze sa botovima...A sto je Mazda losija od nekih drugih firmi to je vec druga prica koja se nekima uprkos cinjenicama ne svidja...

savet

pre 8 godina

@ u dilemi sam Verovatno uzimas nov auto, tako da nemas glavobolje kao kupci polovnjaka ,nego slatke muke.Mislim da su captur i mazda manji od kaskaia. Kaskai je sigurno ozbiljniji auto,odlicno izgleda, moze se reci porodicni, (po meni) ima fenomalan enterijer.E sad pitanje cene,odrzavanja,trenutnih akcija... Blizi se sajam mozda vredi sacekati.Sa capturom i mazdom ces sigurno biti zapazen :) simpaticni mini crosolsoveri.Pouzdanost i kvalitet...kupujes nov,odrzavaj redovno i ne brini, koj god sluzice. Captur i nisan imaju dobre dizele male zapremine a dovoljne snage.Mazda ima manji izbor motora.Srecna kupovina!

ivan

pre 8 godina

@henk mudi,nemanja
Zbog vas dvojice izgubih ceo dan na internetu...;)Obrno okreni,razlike su ipak minimalne sem u nekim finansijama...0,4 sekunde ili 3kmh je smesno i neprimetno,sa tim sto nije korektno porediti 2,2 motor sa 2.0 motorom,jer ta mazda 2.0 ako cemo istu cenu registracije ima samo 165ks...A Kuga ima benzinca od 1500cm3 sa 182ks,sto slozicete se je vise nego solidno i za potrosnju i za registraciju...Na primer pogledajte mislim da je druga ili treca epizoda Top Gear-a,uporedni test limuzina na stazi,vozi ih Stig(ima i mercedesa,bmw,mazde,tojote,i mondeo)i iznenadicete se koje bio prvi,cak se i Klarkson iznenadio...Nemam novca da vozim automobile od 30000 evra,svaka cast vama sto imate,i uvek gledam najbolji odnos sta se dobija za ulozeni novac,tu je Ford bez premca...Novu Kugu od 140ks sam licno vozio(ima je zet i otud znam cenu ovlascenog servisa)za Mazdu je sigurno 50%veci...Imam starog Fokusa i maleni Ford Ka,malo je reci da sam odusevljen kako sluze i za koliko novca i kako je voziti ih...Uostalom auto 20veka ima kompanija Ford,a ne neki tamo japanci...;)Poz

Realan

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.
(U dilemi sam, 26. januar 2016 12:08)

Pa ja iskreno najvise volim Renault od ovih sto si nabrojao, ali Nissan ti je veci auto i plus ima mogucnost pogona 4x4, a Captur nema. Qasqai ti je u rangu sa Renault-ovim Kadjar-om. Za Mazdu ne znam nista jer je nisam nesto pratio, ali je sigurno to dobrar auto.

Vozač

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.
(U dilemi sam, 26. januar 2016 12:08)
Zavisi od veličine i prostora koji vam je potreban.CX3 i Kaptur su suv b, dok je Kaškai suv C segmenta, odnosno jedan broj veći.U praksi to znači da u Kaškai staju četvoro odraslih(1.80m), dok u ova dva samo dvoje i dvoje dece ili nižih ljudi.Mazda je najnovija,Reno najstariji,dok je Nisan u sredini.Završna obrada je najlošija u Renou.Što se motora tiče, tehnički je najsavremeniji onaj u Mazdi, a Reno-Nisan je jedna ista firma.Mazda i Reno imaju digitalnu tablu, dok je Nisan ostao veran kazaljkama, pa zavisi šta više volite.Treba obavezno proveriti i cene održavanja, kao i veličinu točkova zbog cene zimskih guma.

Gazda

pre 3 godine

Dosta sam automobila promenio (ali samo Nemačke i Japanske) a mnogo više različitih modela vozio.Kada sam posle ukidanja viznog režima sa drugarom i njegovom Mazdom 3 sedan otputovao na doček N.god. u Beč,rekao sam prodajem auto i kupujem takvu istu 1,6 dizel.Čekao sam je godinu dana(nisam bio u mogućnosti novu da kupim već staru 3-4 g.) u Mazdinom servisu u Dortmundu. O kakvom se kvalitetu radi dovoljno govori podatak ,,veliki servis se radi na 240.000km iako ima zupčasti kaiš. Kvalitet materijala enterijera je bez premca u C segmentu. Posle nekoliko god ponovo sam bio u istom Mazdinom servisu u Dortmundu, kupio 6, i od tada svakom bih preporučio Mazdin automobil. Verujte mi kada jednom provozate Mazdino vozilo, neće vam pasti napamet drugo da kupite. Verovatno tu i leži tajna velikog povećanja prodaje Mazdinih modela u Evropi, iako se plaća carina kao i kod nas (12,5%).

ivan

pre 8 godina

Vidim,ovde samo pohvale na racun mazde,i delimicno mogu da kazem da su vrlo pristojni automobili...Ali neki su stvarno nerealni,te broj 1,te najbolji, te savrsenstvo i sl...Morace jos da se potrude za te epitete...kao prvo da li je zbog carine ili ne izuzetno su skupi a odrzavanje za njih je papreno.Ne nude nista vise od evropskih konkurenata narocito nemackih,a za gotovo sve modele imaji izbor od dva do tri motora sto je neozbolijno za neku konkurentnost...Da li su najlepsi stvar ukusa,ali recimo u automoto sportu ih nema nigde,sto opet govori nesto o fabrici,reklame i dosta opreme su obican sminkeraj...

Gleen

pre 8 godina

Aha osvaja. Isto kao sto je i mi osvajamo. Tamo ljudi uglavnom mogu sebi da priušte pristojan auto, njih Mazda ne fascinira kao sto je to slučaj sa nama na Balkanu.

ivan

pre 8 godina

@Nemanja
Pa lepo je sto si odvojio toliko novca za mazdu i jeste lep i kvalitetan auto ali...Stalno se istice kao ta oprema ali meni su uvek bile bitne vozne karakteristike i mehanika,a tu je mazda daleko od evropljana...Nije tacno, evo znam za Ford Kugu da kosta sa svom tom opremom preko 40000,naprotiv sve sto ima tvoja mazda oni nude za nekih 2000 evra manje i to sa motorom od 180 ks...Necu trositi reci da ford ima vozne karekteristike bolje cak i od vw(koga licno ne podnosim i smatram da je precenjen,ali pravi ozbiljne automobile)...Ja mazde starije od deset godina ne vidjam kod nas,a i toliko brzo im zasteravaju modeli da ih izbacuju maltene na dve godine bez da ostavljaju traga u auto industriji...Firma koja nema nijednu pobedu u formuli 1(ford ima 108 recimo),nijednu titulu u reliju,jednu slucajnu pobedu u LE MANU,bez titula u kruznim trkama,koja nudi dva motora po modelu,daleko je od bilo koje iz nemacke,svedske ili druge ozbiljne auto industrije...

Ivan

pre 8 godina

@Milos
Prijatelju, za tih 2000 evra razlike mozes da napakujes u Kugi sve te zezalice koje si naveo i da budu isto opremljenje,ako je to kod auta najbitnije u zivotu da li ces da imas jos par elektricnih drangulija ili ne...TO PRIJATELJU NE CINI AUTO,VEČ MOTOR,OGIBLJENJE,LIMARIJA,VOZNE KARAKTERISTIKE...a izgleda da svi namerno precutkujete da mazda ima 2200cm3 i ima manje snage od Kuge koja ima 2000cm3,pa dovoljno je samo na godisnjoj registraciji videti koliko je isplativiji ford,da ne pominjuem servise i rezervne delove koji za mazdu kostaju kao za boing...a kuga moze da je ostavi u oblaku prasine...

Ivan

pre 8 godina

@henk mudi
Cinjenicna rasparava po meni je ipak kulturniji izraz od glagola "zapeniti",ali dobro ne ljutim se...Vidi,ne formiram misljenje samo na osnovu nekog procitanog teksta na temu(a procitao sam ih mnogo),vec i na osnovu licnog iskustva...A licno sam vozio tri modela,jesu stariji(2003-2005) i to Mazdu 6 2003,Ford Mondeo mk3 VW Pasat b5...Od njih najbolji utisak bez pristrasnosti Ford pa VW pa Mazda(sasija ni blizu kvaliteta nemaca)...Vozio sam i recimo novi VW B7,dobar auto,ali ne vredi toliko...Vozio i novu Tojotu Auris i blago je reci da sam se razocarao kakva je to patetika i letargija od auta...Kojom racunicom ce se ta Mazda isplatiti posle 5 godina zivota ti?Pa samo duplo vise para kosta registracija za nju svake godine!Za Kugu tdci 140 ks,mali servis(ovlasceni) kosta 12000din,a koliko je za Mazdu?U cemu je ta Mazda bolja od Kuge ili Tiguana,da ne pominjem Audiq3,BMW X3,Volvo xc60 i sl...Imaju bolje reklame,priznajem...

mali Mitar

pre 8 godina

Svaka im čast. Sky active je dokazano najkvalitetniji dizajn.
I nije nu čudo da im već godinama raste prodaja. Pa je tako i 2009. godina bila veća nego 2015. godine. The best! Kraj!

ivan

pre 8 godina

@henk mudi
Nisam rekao da su Mazde lose u voznji,nego da nisu bolje od Forda i VW,to je razlika velika...Voleo bih da jesam prodavac Forda, jer bih mnogo to bolje radio od ovih nalickanih neznalica iz Grand Motorsa kod kojih inace i ne idem da odrzavam auto nikada...Volim i Volvo a ne samo Forda,tako da iznosim misljenje koje nema veze sa botovima...A sto je Mazda losija od nekih drugih firmi to je vec druga prica koja se nekima uprkos cinjenicama ne svidja...

Tool

pre 8 godina

Moj omiljeni proizvodjač automobila, tj. omiljena marka automobila. Prave ubedljivo najlepše automobile na svetu, a i njihova vozila su medju najpouzdanijima na svetu, retko se kvare uz redovno održavanje. Japanci su po mom mišljenju broj 1 u auto industriji, prave najbolje i najpouzdanije automobile. Mazda, Tojota, Honda, Subaru... S'tim što Honda i Toyota već godinama kubure sa dizajnom.

Mlax

pre 8 godina

Ljudi napokon skapirali da su Japanska vozila izuzetnog kvaliteta I solidne cene.Nemci dosadni,ruznjikavi I skupi.Mazda je dizajnerski Japanska Alfa.

Damjan Vlahovic aka Igor Rakoc

pre 8 godina

Moj sledeci auto je Mazda 6! Izgleda nerealno dobro! Osim Mercedesa, koji svoje nove automobile je stvarno napravio sa fenomenlnim novijim dizajnom i koji nije promenio samo izgled farova i stopaljki, kao npr BMW ili Audi.. ostali evropski proizvodjaci zaista nemaju neke nove i potpuno drugacije automobile od njihovih prethodnika.

Mazdina "sestica", prosle generacije je takodje bila revolucija od one tamo 6ice, a ovo ovoj novoj da ne pricamo :)

Nemanja

pre 8 godina

Naravno, kad su vrhunski automobili. Dizajn im je ubedljivo najjace oruzije, narocito kada se uporedi sa ne inventivnim Nemackim dizajnom. A pored dizajna, pruzaju odlicnu pouzdanost, vozne karakteristike i odlicne motore. Takodje, za pristojnu cenu dobijete i puno opreme, kvalitetan enterijer, dovoljan prostor, bezbednost itd. Imam srecu da vozim CX5 i samo pohvale imam na Mazdu. Ako ovako nastave, i sledecei auto ce mi biti njihov, a u zivotu nisam ocekivao da cu ikada voziti Mazdu...

Nemanja

pre 8 godina

@ (ivan, 25. januar 2016 18:19)

Pa ne pricaju ljudi iz Mazde da su br 1, nego potrosaci. Skoro je bila vest da je Mazda brend koji najmanje trosi u USA (kakav god izbor motora da imaju, to je rezultat za postovanje jer svaki model ima solidne performanse), zatim br 1 u Nemackoj po kvalitetu itd.
A to da ne nude nista vise to nije tacno. Evo ja, kad sam kupovao CX5 sam napravio detaljno poredjenje konkurenata. Prvo sto je dizajn jednostavno najbolji, motor (dizel sa 175 ks i 420 Nm) odlican, u test voznji mi se vise svideo od svih (u poredjenju sa VW Tiguan, Ford Kugom, Toyotom RAV4, Subaruom Forester). Ali ono sto se posebno istaklo je to, da u poredjenju sa Nemcima (VW i Ford), dobijete auto koji ima sve. U ful opremi je placen oko 34000 (nema samo automatik, jer sam bio odusevljen manuelnim i siber jer ga ne volim), dobijete AWD pogon, kozna sedista sa el podesavanjem, BOSE ozvucenje, alu felne od 19 inca, navigaciju (sa mapama Srbije) bi xenon farove koji prate krivinu, sam koci u gradu, sistem za nadzor mrtvog ugla, za sprecavanje izlaska iz trake, automatska duga svetal itd. Mnogi konkurenti uopste nemaju te sisteme, dok se kod drugih doplacuje, pa tako VW izadje 40000 evra, slicno i za Ford.
VW Tiguan sa motorom slicne snage je bio oko 32000 evra, pa na to dodate oko 1500 za bi xenon svetla, oko 600 za ozvucenje itd, i to ode cas posla.
Pored dizajna i opreme dobijete i pouzdanost, koja je daleko iznad EU konkurenata (po svim izvestajima).

beogradjanin

pre 8 godina

I više nego zasluženo, odličan kvalitet, lep dizajn, i bukvalno koliko para toliko i muzike. Da nije tih carina zato što se ne proizvodi u Evropi sigurno bi imali duplo veću prodaju

NikolaBGD

pre 8 godina

Jedino sto je po mom mišljenu Mazdina greška je prodaja skyactive tehnologije Toyoti u zamenu za fuel cell tehnologiju ali verovatno u Mazdi pretpostavljaju da Toyota kao najveći svetski proizvođač zna šta radi i kako su automobili na hidrogen budućnost autoindustrije.

Nikola

pre 8 godina

Presudno je bilo izlazenje Forda iz cele price, naravno u pozitivnom smislu. Ford ih je kocio i usporavao, uostalom kao i druge (Volvo npr...).

Freelancer

pre 8 godina

@putnik
I ja sam imao istu dilemu i takođe sam se odlučio za Corollu. Mazda je super auto ali za više para daje manje opreme i dosta kraću garanciju nego Toyota. Očekujem da će sad da mi objašnjavaju ovde u komentarima o kosmičkom osećaju u vožnji koji ima samo Mazda ali ja to nisam prepoznao. Jedno je komentarisati automobile ali kad dođe do kupovine ako daješ svoje pare presudi glava. Sa tuđim parama se može kupovati i srcem.

M

pre 8 godina

Ko jednom proba mazdu razumece ovaj tekst i koncept mazdine filozofije. Kvalitet automobila je vrhunski a uzivanje u voznji jedinstveno. Vozila dolaze iskljucivo iz Japana, gde je kontrola kvaliteta na drugom nivou, a sitnice koje primetis tek vremenom te oduseve. Vozio sam 323 a sada mazdu 6 druge generacije i samo reci hvale. Motori su im toliko pouzdani da mislim da bolji ne postoje (mozda samo honda vtec), a u prvi plan treba istaci benzinske agregate koje su razvili do savrsenstva.

ivan

pre 8 godina

@henk mudi,nemanja
Zbog vas dvojice izgubih ceo dan na internetu...;)Obrno okreni,razlike su ipak minimalne sem u nekim finansijama...0,4 sekunde ili 3kmh je smesno i neprimetno,sa tim sto nije korektno porediti 2,2 motor sa 2.0 motorom,jer ta mazda 2.0 ako cemo istu cenu registracije ima samo 165ks...A Kuga ima benzinca od 1500cm3 sa 182ks,sto slozicete se je vise nego solidno i za potrosnju i za registraciju...Na primer pogledajte mislim da je druga ili treca epizoda Top Gear-a,uporedni test limuzina na stazi,vozi ih Stig(ima i mercedesa,bmw,mazde,tojote,i mondeo)i iznenadicete se koje bio prvi,cak se i Klarkson iznenadio...Nemam novca da vozim automobile od 30000 evra,svaka cast vama sto imate,i uvek gledam najbolji odnos sta se dobija za ulozeni novac,tu je Ford bez premca...Novu Kugu od 140ks sam licno vozio(ima je zet i otud znam cenu ovlascenog servisa)za Mazdu je sigurno 50%veci...Imam starog Fokusa i maleni Ford Ka,malo je reci da sam odusevljen kako sluze i za koliko novca i kako je voziti ih...Uostalom auto 20veka ima kompanija Ford,a ne neki tamo japanci...;)Poz

Aiii

pre 8 godina

Juce gledam mazdu2 tu u komsiluku, zena se isparkirava i odlazi, auto je besuman, gotovo kao da je elektricni, fenomenalno za motor sa lancem

Replay

pre 8 godina

Nemacka, kao najvece trziste, u decembru je prodato preko 3500 Mazdi i rast od 31% dok je u celoj 2015. prodato 58k gde je rast 10%. Jeste to mizerno uporediti sa evropskim proizvodjacima ali opet je dobar rast za njih. Japanska vozila nemaju prodju bas u Evropi.

henk.mudi

pre 8 godina

@ivan
ok kapiramo da volis ford i sve to, ali nemoj da lupetas da su mazde lose u voznji, nego idi isprobaj neku. Mislim da si to vec potencirao ranije, tako da si verovatno bot-prodavac forda ili u fazonu "moj izbor je najbolji". u svakom slucaju komentar veze bez.

putnik

pre 8 godina

Hteo sam i ja Mazdu 3 limuzinu. Ali gepek nije bas veliki. Unutra je super, ali pozadi ne kao Toyota Corolla koja ima mesta za noge dosta vise, kao i gepek.

Dopada mi se u 2.0 verziji. Svakako benzinar. Na kraju Toyota.

henk.mudi

pre 8 godina

Nisam zeleo da ulazim dalje u raspravu, ali vidim da si zapenio da objasnis kako je ford bolji, ne samo meni nego svima koji su izneli neka iskustva sa mazdama. Tvoje "cinjenice" se svode na to da si verovatno negde procitao da je ford bolji makar u necemu. Nema sta, krajnje objektivno. Ja lepo kazem-probaj npr 6icu i mondeo pa sudi, mazde imaju odlicne vozne karakteristike, motori, menjaci, ergonomija i ogibljenje su uklopljeni blizu savrsenstva, naravno u tom cenovnom rangu.
A ne standardno "japanci su skupi za odrzavanje" koje ponavljaju neznalice kao i za npr alfu da se stalno kvari. A ako realno pogledas manje ces para dati za 5 godina na odrzavanje japanca nego tog ljubljenog forda, jer kvalitet ne moze da se poredi.

KODO

pre 8 godina

Da li neko zna nesto o tome kada ce i da li ce se u Srbiji prodavati Mazda 3 sa novim 1.5 dizel motorom? U pitanju je isti motor kao u CX-3. Verujem da bi prodaja isla fino, sigurno bolje nego 2.2 koji je trenutno jedina dizel opcija.

Pera

pre 8 godina

Tih 20% me i odvrati od kupovine mazde... vlast nametne 30% skuplji zivot pa nam tih 20% prelomi na kraju.

Eh kad bi otvorili kod nas fabriku a posto potpisemo ugovor o slobodnoj trgovini sa EU...

U dilemi sam

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.

Milos

pre 8 godina

@Ivan
Nije tacno to sto si ti naveo. To sto Kuga u najjacem paketu kosta 2000 manje od CX-5 u najjacem paketu apsolutno ne znaci da su isto opremljeni jer Mazda daje mnogo vise opreme. Zatamnjena zadnja stakla, adaptivni tempomat, sistem ulaska bez kljuca, kozna sedista, sistem za kontrolu mrtvog ugla, automatska duga svetla, grejana sedista; to su sve stvari koje su kod Kuge opcija uz doplatu, a kod CX-5 idu serijski, tako da tvoja prica ne pije vodu.

Srbinmusliman

pre 8 godina

Ovaj sto se dvoumi uzmi japanca. Cx3 ima manje mesta od nišana! Ako to nije presudno uzmi mazdu. Nisan mnogo vise mesta!

henk.mudi

pre 8 godina

Sad vec poredis babe i zabe, Kugu i cx5 sa xc 60, a tek bmw x3 i audi q3( q5 je klasa sa x3), ford i mazda nisu premijum proizvodjaci, ne mozes ni cenovno da ih poredis sa navedenim, pogotovo sto poredis razlicite klase. A cx5 je veci, komforniji od kuge, kvalitet izrade je bolji, jedan od najokretnijih u svojoj klasi i pruza najvise uzivanja za vozaca.
Meni su npr bas drugaciji utisak ostavili mondeo 2005 i 6ica 2006, benzinci 2.0 oba, mazda sa vvt doduse i 147 ks, odusevila me, ide kao blesava i sa nizih obrtaja, sportski zvuk iz usisa, momentalno prima gas, kratki prenosi menjaca, volan direktan, lep unutra i dobra pozicija za voznju, mada mi se i po izgledu mnogo vise dopala, a i japanac je. posle nje mondeo utisak "paaa ok je, ali..."
Oko jednog se slazem..pasat jeste precenjen.

ddd

pre 8 godina

Odlican dizajn , odlican kvalitet... tako da uspeh ne cudi. Meni su Mazde 6 fenomenalne, i ovaj novi CX-3. Trenutno u auto industriji ne racunajuci premium proizvodjace, mislim da Mazda i Renault imaju najuspeliji dizajn.

pero s onog sveta

pre 8 godina

Bila je Mazda uvek dobar auto ,samo kada se setim Geneksovih kako su se prodavale eeeeeeeee.To su bila vremena a sada samo po neko može da kupi.

Hehe

pre 8 godina

@(M, 25. januar 2016 14:27)

Moracu da te razocaram. Mazda 2 i 3 kod nas od 2015. dolaze iz nove fabrike koja se nalazi u Meksiku (molim da neko potvrdi ovo).

Sto se mene tice odlicni automobili, ali bas skupi za nase uslove. Davno sam imao 626 sport sa 2.0 benzincem (2 vrata) '84 godiste i tvrdim da je taj auto bio bolji od vecine nemaca iz tog perioda. Jos tad si mogao sa tim autom iz 5. brzine da krenes, a da se ne ugasi, ili saltanje iz prve u petu (za tu godinu nevidjeno elastican auto), a potrosnja je bila smesna u odnosu na konkurenciju (doduse nije bilo elektronike i klime i raznih potrosaca kao danas). Fino sam se navozao i sa kupljenih nesto preko 200k km doterao je na 600k bez ozbiljnih kvarova i prodao je, i vidjao sam je posle toga jos par godina. Sve u svemu, dobre su Mazde.

Kol

pre 8 godina

Dovoljno je pogledati njihove modele u prethodnih par godina, ljudi nemaju ruzan auto, i odmah je jasno zasto su postigli toliki uspeh potpuno zasluzeno!

jose alvelade

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.
(U dilemi sam, 26. januar 2016 12:08)

Mislim da je resenje tvog problema najlakse moguce: MAZDA CX3

Nemanja

pre 8 godina

@ Ivan, 27. januar 2016 11:38

Druze, ne moze Ford Kuga sa 180 ks da ostavi Mazdu u oblaku prasine jer je moj CX5 brzi. Sa 175 ks ali i 20 Nm vise (420 Nm prema 400 kod Kuge) je brzi od iste. Kuga sa automatskim menjacem ubrzava do 100 km/h za 10s, a sa manulenim sa9,2s, dok Mazda CX5 ubrzava sa manuelnim za 8,8s. Takodje je max brzine Mazde veca (207 prema 202 km/h). Zato nemoj izmisljati vec prvo proveri na internetu (jer ocigledno ne vozis ni jedan ni drugi nego samo volis da pricas).
Uopste nije bitno ko je brzi za pola sekunde ali samo da ti demonstriram da nisi u pravu (to se zovu cinjenice!). Takodje, isto tako nisi u pravu za voznju, jer nisi ni provozao automobile o kojima pricas. Ja sam vozio sve na test voznji i zato sam i izabrao Mazdu. Ford ima odlicno upravljanje, direktno slicno Mazdi, VW ima takodje jako dobro i tu su razlike u pitanju. Ali generalno, Mazda ima bolji raspored mase ( i to mozes da proveris na internetu, a ja sam procitao ogroman broj testova pre nego sto sam kupio auto), i sve se to oseti u voznji.
Na kraju krajeva, niko ti ne brani da kupis sta god hoces (mogu da kupim Dustera i da kazem da je meni to najbolji auto na Svetu), ali ne mozes da pricas takve stvari da je Ford brzi, a nije, da ima bolji motor a nema itd. Zato, kao sto ti covek kaze, provozaj prvo neki auto pa onda komentarisi. I koje su to cene koje su enormne kod Mazde? Isao sam na servis i to nije bilo tako. Ali ti sigurno bolje znas...

Nemanja

pre 8 godina

@(ivan, 27. januar 2016 19:13)

E pa konačno da se delimicno složimo i da zaključimo ovu raspravu (da ne korisitim svako pauzu na poslu ili u toku dana da gledam ovde :D ). Prva i druga rečenica su ti odlične, razlike su minimalne. Nešto je bolje kod Forda. nešto kod Mazde, svakom je nešto drugo bitno. Svi konkurenti su danas slični, čak su odlični i Hyundai, Kia, i svi ostali nabrojani.
Ja sam samo reagovao na tvoj prvi komentar gde si rekao da Mazda nema šta da traži sa Nemcima, a na kraju smo se složili da su svi tu negde. Nove Mazde zaista nemaju puno veze sa starim (nova platforma, motori, menjaci itd, i zato nisu za poredjenje sa starim modelima, koji su nastali u saradnji sa Fordom), i zato moraš da ih provozas da bi video kakvi su to automobili.
Što se tiče troškova servisa, ne možeš porediti cene benzinca (1.4 kod Kuge) i dizela kod Mazde, koja je svakako veća (cena je bila oko 22-3 hiljade) ali je ta cena za benzinca (od skoro se prodaje i 2.5 sa 192ks) dosta manja i na nivou Forda. Što se tiče registracije, to je porez samo u našoj zemlji, dok je u ostalim zemljama (recimo UK) porez za CX5 manji u odnosu na Kugu jer manje zagadjuje. A i ovako to kompenzuje niskom potrošnjom. Pozdrav!

Ivica Toronto

pre 8 godina

Vozim mazdu 3, meni skroz odgovaraju performanse jedino sto mi je knap jer sam visok.

Vozio sam se i u cx3, isto je ok u rangu tih malo vecih vozila.

Vozač

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.
(U dilemi sam, 26. januar 2016 12:08)
Zavisi od veličine i prostora koji vam je potreban.CX3 i Kaptur su suv b, dok je Kaškai suv C segmenta, odnosno jedan broj veći.U praksi to znači da u Kaškai staju četvoro odraslih(1.80m), dok u ova dva samo dvoje i dvoje dece ili nižih ljudi.Mazda je najnovija,Reno najstariji,dok je Nisan u sredini.Završna obrada je najlošija u Renou.Što se motora tiče, tehnički je najsavremeniji onaj u Mazdi, a Reno-Nisan je jedna ista firma.Mazda i Reno imaju digitalnu tablu, dok je Nisan ostao veran kazaljkama, pa zavisi šta više volite.Treba obavezno proveriti i cene održavanja, kao i veličinu točkova zbog cene zimskih guma.

Realan

pre 8 godina

Dvoumim se između mazde cx3, reno captur, i nisan kaškai ; molim ljubazne poznavaoce automobila da mi svojim sugestijama pomognu u odluci.
(U dilemi sam, 26. januar 2016 12:08)

Pa ja iskreno najvise volim Renault od ovih sto si nabrojao, ali Nissan ti je veci auto i plus ima mogucnost pogona 4x4, a Captur nema. Qasqai ti je u rangu sa Renault-ovim Kadjar-om. Za Mazdu ne znam nista jer je nisam nesto pratio, ali je sigurno to dobrar auto.

savet

pre 8 godina

@ u dilemi sam Verovatno uzimas nov auto, tako da nemas glavobolje kao kupci polovnjaka ,nego slatke muke.Mislim da su captur i mazda manji od kaskaia. Kaskai je sigurno ozbiljniji auto,odlicno izgleda, moze se reci porodicni, (po meni) ima fenomalan enterijer.E sad pitanje cene,odrzavanja,trenutnih akcija... Blizi se sajam mozda vredi sacekati.Sa capturom i mazdom ces sigurno biti zapazen :) simpaticni mini crosolsoveri.Pouzdanost i kvalitet...kupujes nov,odrzavaj redovno i ne brini, koj god sluzice. Captur i nisan imaju dobre dizele male zapremine a dovoljne snage.Mazda ima manji izbor motora.Srecna kupovina!

Gazda

pre 3 godine

Dosta sam automobila promenio (ali samo Nemačke i Japanske) a mnogo više različitih modela vozio.Kada sam posle ukidanja viznog režima sa drugarom i njegovom Mazdom 3 sedan otputovao na doček N.god. u Beč,rekao sam prodajem auto i kupujem takvu istu 1,6 dizel.Čekao sam je godinu dana(nisam bio u mogućnosti novu da kupim već staru 3-4 g.) u Mazdinom servisu u Dortmundu. O kakvom se kvalitetu radi dovoljno govori podatak ,,veliki servis se radi na 240.000km iako ima zupčasti kaiš. Kvalitet materijala enterijera je bez premca u C segmentu. Posle nekoliko god ponovo sam bio u istom Mazdinom servisu u Dortmundu, kupio 6, i od tada svakom bih preporučio Mazdin automobil. Verujte mi kada jednom provozate Mazdino vozilo, neće vam pasti napamet drugo da kupite. Verovatno tu i leži tajna velikog povećanja prodaje Mazdinih modela u Evropi, iako se plaća carina kao i kod nas (12,5%).