Četvrtak, 14.01.2016.

08:27

"Južni tok je istorija, stiže Balkan"

Bugarski premijer Bojko Borisov predstavio je planove novog projekta za dopremanje gasa od Rusije do Evrope, zaobilazeći teritoriju Ukrajine.

Izvor: Tanjug

"Južni tok je istorija, stiže Balkan" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Vodja je genije

pre 8 godina

Secate se donedavno glavne rusofilske recenice: "Dolazi zima duga i hladna". Time su nam cinicno objasnjavali kako ce Evropa da se smrzne kada Rusija ugasi gas. Sada je zapad ugasio gas Rusiji i zabranjuje im gasovode. Cak i Ukrajina danas gas nabavlja jeftinije iz Slovacke nego direktno od Rusije. A za Rusiju dolazi zima, sve hladnija i hladnija. Neizvesnost. Genijalni vodja vise ne zna sta da uradi za ekonomiju. Secate se rusofilskih komentara do juce kako je dolar bezvredni papir. Isto kao i sa smrzavanjem i sa gasom, i ovo se okrenulo na njih. Rublja ce uskoro da im sluzi za lozenje u pecima. Sto bi govorili Rusofili kada god se pojavi Putin (ne cujemo ih da govore to vise): "Sah mat"

Stojko

pre 8 godina

Da treba naterati Ruse da pristanu da ih opljackaju. Zato i sadasnja vlast u Rusiji ne odgovara zapadu, jer ne dozvoljava pljacku. Rusi su lepo rekli: Ako Evropa ne zeli Ruski gas molimo lepo. Ko ne zeli, ne mora. A to sto zapad malverzacijama pokusava da smanji profit od nafte ne bi li Rusi imali gubitke i smanjen prfit, mislim da taj mac ima dve ostrice. Niko ne prica o gubicima zapadnih firmi koje se bave naftom. Svi se slade Ruskim gubicima. Ali izgleda da je djavo dosao po svoje.

VIT

pre 8 godina

Poslednjih dana u javnosti se pojavila jedna vrlo zanimljiva informacija, a ticala se obnavljanja, pomalo zaboravljenog projekta - Južni tok. Postavlja se pitanje zašto se ova informacija uopšte pojavila ako je negiraju i bugarski i ruski zvaničnici.
Donositi konačan sud o ovoj informaciji nije neophodno. Značaj ovog projekta za srpsku privredu bio bi izuzetan i o tome i ne treba govoriti. Mišljenja sam da treba malo sačekati i videti kako će se razvijati situacija u svetu. U vreme odustajanja od projekta Južni tok nisu postojale tri vrlo značajne stvari, a to su svetska energetska kriza izazvana sirijskom krizom i stanjem na arapskim teritorijama, embargo Evropske unije prema Rusiji i neizvesni rusko-turski odnosi. Sve ovo može promeniti mnoge poglede i na svet, ali i na ekonomiju, pa i na povratak ideje o realizaciji Južnog toka.

Nele

pre 8 godina

A taj gasovod ce finansirati, ko? Rusi su hteli da finansiraju gasovod gde ce prodavati svoj gas, ali sigurno nece finansirati gasovod gde ce se prodavati tudji gas. Pa nisu retardirani da sami sebi prave konkurenciju. EU to nece finansirati je Nemackoj koja se za sve pita je to bacanje para, njih interesuje da oni dobiju jevtiniji gas preko severnog toka 2, a ne neka tamo Bugarska, Grcka ili Madjarska. Bugari su pojeli sta se ne jede otkazivanjem Juznog toka. Neki politicari su tu ucarili po par miliona evra ispod zita da ga stopiraju, boli njih uvo sto je to bilo u interesu Bugarske, bitniji im je valjda svoj interes.

seljadin

pre 8 godina

@dule zaboravio si da smo se mi okretali kako NATO hoce, a ne kako mi hocemo, njima je Milosevic nudio celu SRJ ali da ne uzimaju Kosovo, i da Srbija zadrzi rudnike, i sta se desilo ? Ciji su sada rudnici na Kosovu ? Da li placaju Albancima rentu za vojnu bazu ? Kako zive Albanci pod njihovom cizmom, i da li beze od gladi zajedno sa izbeglicama iz Afrike i Azije ?
Nikome tudja cizma ne donosi srecu, pogledajte samo Rumune, Bugare i Poljake momci rade kao konobari a devojke kako striptizete po Nemackoj, u tim zemljama je beda kakve nema kod nas, znam jer sam bio u Poljskoj, u pogranicnim delovima sa Nemackoj je Srbija za njih san snova, Rumunija nema ni jedan auto put do Bukuresta ides sporednim putevima, mozes videti kako kocijama idu, jedan put smo izbrojali 44 kocije od nase granice do Bukuresta.

Stojko

pre 8 godina

Da li to znači, da ako mi izgradimo gasovod na našoj teritoriji da smo mi 100% vlasnici nad njim i da ostali moraju da nam plaćaju rentu zato gasovod prolazi preko naše teritorije? Isto kao i autoput.

EU Citizen

pre 8 godina

Evropa više neće ruski gas, kako ovakvim likovima to nije jasno. Daleko od toga da će se uvoz potpuno obustaviti, treba trgovati i sa crnim đavolom, ali sadašnji ruski režim se jasno postavio kao neprijatelj zapadne civilizacije, i strateški cilj je smanjivanje udela ruskog gasa i potpuno oslobađanje od energetske zavisnosti, tako da nijedan sličan projekat neće proći, osim ako se ne radi o gasu iz drugih izvora na koji se eventualno u slučaju potrebe može prikačiti i Rusija. Bugarski premijer pokušava upravo da ovaj projekat tako predstavi, ali i budali je jasno da je Bugarska u ovom slučaju trojanski konj Rusije, i da je najvažnija svrha projekta zaobilaženje Ukrajine. To u ni u Briselu ni u Vašingtonu, koji se takođe pita jer vojno garantuje bezbednost Evrope nema šanse da prođe, Bugarska samo, slično Srbiji i njenom stalnom sedenju na dve stolice, potkopava svoj inače izuzetno niski kredibilitet.

dule

pre 8 godina

Bugari nisu hteli ni smeli da pocnu gradnju Juznog toga koji bi im doneo 500 miliona godisnje, prekinuli su Juzni tok, sad Nemci grade jos jedan Severni tok sa kapacitetom koji je trebao da ima Juzni tok, to znaci da ce nam gas biti mnogo skuplji, jer ce 4 zemlje uzimati marzu : Nemci + Cesi + Slovaci + Madjari svako uzimati marzu, umesto samo 1 marza - Bugari, i takodje necemo imati zaradu od protoka gasa ka drugim zemljama.
Gubitak je za Srbiju najmanje 1 milijarda evra godisnje, sto kroz gubitak zarade na tranzitu, sto kroz 2 puta skuplji gas.
Ali mnogima u Srbiji to nije ni bitno Euro-fanatici i NATO-fanatici uvek racunaju koliko ce Nemacka ili Amerika profitirati, a ne Srbija.
(seljadin, 14. januar 2016 09:22)

1) Marža za gas se gleda po kilometru a ne samo po zemlji. Da će transport gasa iz Severnog toka za nas biti skuplji je prilično izvesno ali bi bilo dobro da to neko izračuna (naravno ne Bajatović, on može samo da izračuna kolika mu je plata)
2) Milijarda evra godišnje je sigurno preterano visok iznos. Ako biste bili dobri da malo to razradite (naravno pod uslovom da kalkulacija nije nastala pod pritiskom alkohola ispijenog u kafani ili ispred radnje)
3) Budite slobodni pa uporedite gde su bile zemlje koje su se recimo 1990. okrenule EU i NATO (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Litvanija, Letonija, Rumunija, ...) i gde smo mili bi, pa to uporedite sa sadašnjim stanjem.

Urednik

pre 8 godina

Kako mali Perica zamišlja izgradnju gasovoda - isto kao bivši bokser a danas američki pion. Podvodni deo Južnog toka je trebalo da postavi holandska firma koja je u toj oblasti tehnike daleko ispred ruskih. Podvodni deo gasovoda je po km nekoliko puta skuplji od nadzemnog. Gasprom je hteo da uloži svoj novac u kompletnu infrastrukturu a danas je uzdrman sankcijama pa oprezno ulaže u nove projekte. Južni tok je bio zamišljen kao investicija za čiju bi otplatu trebalo nekoliko godina a projektovan je za 63 milijardi kubnih metara gasa. Cena i rok isplativosti je izračunata kada je cena nafte bila oko 100 dolara po barelu a svi zanmo da cena gasa prati cenu nafte koja će uskoro pasti na 30 dolara! I sada bi neki smešni bokser da ubedi Ruse da slupaju pare u ŠEST puta manji gasovod po tri puta manjoj ceni gasa?!?!?! Mislim da će Bojko uskoro da od Rusa dobije MAKETU GASOVODA i to će biti sve što će da mu daju!

2+2=5

pre 8 godina

da su rusi siledzije pa da obustave sav gas i naftu i metale za evropu na 6 meseci pa da se svi mi iz evrope naucimo pameti. jedan pad bi dobro dosao briselu, berlinu a pogotovo beogradu.

eto

pre 8 godina

zanimljivo,
zašto rusi bez problema pristaju na onu famoznu klauzulu u ugovorima za plinovod (da vlasnik plinovoda mora dozvoliti korištenje i drugim dobavljačima)
a kad se radi o južnim tokovima, tu rečenicu ne žele
a plinovod bi već bio gotov da nije sve zapolo oko toga

daMirda

pre 8 godina

Ovo u stvari cak i ima smisla. Gazprom bi izgradio gasovod do Bugarske, tu bi bio gasni terminal gde bi gas bio prodavan. Kojim gasovodom ce kupci transportovati gas do sebe, Ruse bas briga. Neka EU (i mi) gradi za svoje pare gasovode kako hoce.
Bilo je reci i da se gas prodaje na granici Rusije i Ukrajine. Prodas Cesima gas na granici, pa neka se oni dogovaraju sa Ukrajincima i Slovacima koliko ce kostati transport i da li neko krade.

Мirko

pre 8 godina

Nece Rusi pristati ni na kakvo moguce slepanje azerskog gasovoda jer po pravilima eu gasprom ne moze da bude vlasnik infrastrukture na prostoru zemalja eu tako da bi sutra ako nekome dune mogao a kaze necemo gas iz Rusije uzecemo od azera i to sve preko iste infrastrukture koju je ili ce eventualno izgraditi gasprom uz podrsku lokalnih zemalja.
Sto bi Rusi pucali sami sebi u nogu pogotovo sto se iz aviona vidi da je to upavo namera jednog dela eu i prvenstveno Amerike kojoj ne odgovara bipolarni svet pa na sve nacine gledaju kako da Rusima ukinu najvece prihode a to su gs i nafta i tako je oslabe ekonomski i vojno.

mihajlo

pre 8 godina

Ovi nije lose, ovako iz prve vuk sit, ovce na broju. Distribucijski centar u Bugarskoj i onda linije prema Srbiji i dalje eventualno Rumuniji pa i u drugom pravcu. Sad samo dali ce neko da dozvoli, prvenstveno politicki ovih vise SZ.

tomy

pre 8 godina

Gospodin bi prvo mogao da objasni zasto je unisten projekat juzni tok jer je Bugarska imala najvecu korist od njega i ko ce da finansira izgradnju ovoga novoga o cemu on prica.Vise lici na spisak lepi zelja i kajanje zbog stete ucinjene sopstvenoj drzavi i narodu blokiranjem juznog toka.

Vlad

pre 8 godina

Nece germani nikad dozvoliti da juzni sloveni imaju dugorocno neku vajdu, a posebno sto su navikli da svakih cca 30ak godina sravne sa zemljom sve sto ovde napravimo.

Bilmez

pre 8 godina

E moj Borisove, vi Bugari ste na Juznom toku pokazali koliko ste slobodni i kakva vam je kicma tako da ova tvoja "razrada" je nista drugo do mokrenje uz vetar.
Da ste pristali na Juzni tok mogli ste godisnje od tranzita gasa da inkasirate 3 milijarde $. Koliko ste dobili od amerikanaca i EU u zamenu sto ste ih poslusali?

Kole

pre 8 godina

Nastavi da sanjas Bojko. Rusi ce mozda graditi novi gasovod, SAMO kad u Bugarskoj i Srbiji na vlasti budu neke vlade koje rade racionalno i ekonomski, a ne luduju.

Do tada, sanjaj Bojko, tako se lakse pregura.

senerges

pre 8 godina

Južni tok, Turski tok, Sila Sibira, Severni tok 2 – to su projekti koje je, jedan za drugim, Gasprom ili u potpunosti otkazao ili je obustavio radove na njihovoj realizaciji, što može a ne mora biti etapa na putu ka otkazivanju projekta. Šta se to dešava sa Gaspromom i – kakve su posledice za snabdevanje Srbije gasom? Ipak, kada se završi sve to, što se sprema Gaspromu, možda jednog dana – neki „Južni tok“! Što da ne, ali ne za – te pare. Moraće da pojeftini i tada će i gas za Srbiju biti jeftiniji.

seljadin

pre 8 godina

Bugari nisu hteli ni smeli da pocnu gradnju Juznog toga koji bi im doneo 500 miliona godisnje, prekinuli su Juzni tok, sad Nemci grade jos jedan Severni tok sa kapacitetom koji je trebao da ima Juzni tok, to znaci da ce nam gas biti mnogo skuplji, jer ce 4 zemlje uzimati marzu : Nemci + Cesi + Slovaci + Madjari svako uzimati marzu, umesto samo 1 marza - Bugari, i takodje necemo imati zaradu od protoka gasa ka drugim zemljama.
Gubitak je za Srbiju najmanje 1 milijarda evra godisnje, sto kroz gubitak zarade na tranzitu, sto kroz 2 puta skuplji gas.
Ali mnogima u Srbiji to nije ni bitno Euro-fanatici i NATO-fanatici uvek racunaju koliko ce Nemacka ili Amerika profitirati, a ne Srbija.

Vlad

pre 8 godina

Nece germani nikad dozvoliti da juzni sloveni imaju dugorocno neku vajdu, a posebno sto su navikli da svakih cca 30ak godina sravne sa zemljom sve sto ovde napravimo.

seljadin

pre 8 godina

Bugari nisu hteli ni smeli da pocnu gradnju Juznog toga koji bi im doneo 500 miliona godisnje, prekinuli su Juzni tok, sad Nemci grade jos jedan Severni tok sa kapacitetom koji je trebao da ima Juzni tok, to znaci da ce nam gas biti mnogo skuplji, jer ce 4 zemlje uzimati marzu : Nemci + Cesi + Slovaci + Madjari svako uzimati marzu, umesto samo 1 marza - Bugari, i takodje necemo imati zaradu od protoka gasa ka drugim zemljama.
Gubitak je za Srbiju najmanje 1 milijarda evra godisnje, sto kroz gubitak zarade na tranzitu, sto kroz 2 puta skuplji gas.
Ali mnogima u Srbiji to nije ni bitno Euro-fanatici i NATO-fanatici uvek racunaju koliko ce Nemacka ili Amerika profitirati, a ne Srbija.

Мirko

pre 8 godina

Nece Rusi pristati ni na kakvo moguce slepanje azerskog gasovoda jer po pravilima eu gasprom ne moze da bude vlasnik infrastrukture na prostoru zemalja eu tako da bi sutra ako nekome dune mogao a kaze necemo gas iz Rusije uzecemo od azera i to sve preko iste infrastrukture koju je ili ce eventualno izgraditi gasprom uz podrsku lokalnih zemalja.
Sto bi Rusi pucali sami sebi u nogu pogotovo sto se iz aviona vidi da je to upavo namera jednog dela eu i prvenstveno Amerike kojoj ne odgovara bipolarni svet pa na sve nacine gledaju kako da Rusima ukinu najvece prihode a to su gs i nafta i tako je oslabe ekonomski i vojno.

Bilmez

pre 8 godina

E moj Borisove, vi Bugari ste na Juznom toku pokazali koliko ste slobodni i kakva vam je kicma tako da ova tvoja "razrada" je nista drugo do mokrenje uz vetar.
Da ste pristali na Juzni tok mogli ste godisnje od tranzita gasa da inkasirate 3 milijarde $. Koliko ste dobili od amerikanaca i EU u zamenu sto ste ih poslusali?

Kole

pre 8 godina

Nastavi da sanjas Bojko. Rusi ce mozda graditi novi gasovod, SAMO kad u Bugarskoj i Srbiji na vlasti budu neke vlade koje rade racionalno i ekonomski, a ne luduju.

Do tada, sanjaj Bojko, tako se lakse pregura.

2+2=5

pre 8 godina

da su rusi siledzije pa da obustave sav gas i naftu i metale za evropu na 6 meseci pa da se svi mi iz evrope naucimo pameti. jedan pad bi dobro dosao briselu, berlinu a pogotovo beogradu.

Urednik

pre 8 godina

Kako mali Perica zamišlja izgradnju gasovoda - isto kao bivši bokser a danas američki pion. Podvodni deo Južnog toka je trebalo da postavi holandska firma koja je u toj oblasti tehnike daleko ispred ruskih. Podvodni deo gasovoda je po km nekoliko puta skuplji od nadzemnog. Gasprom je hteo da uloži svoj novac u kompletnu infrastrukturu a danas je uzdrman sankcijama pa oprezno ulaže u nove projekte. Južni tok je bio zamišljen kao investicija za čiju bi otplatu trebalo nekoliko godina a projektovan je za 63 milijardi kubnih metara gasa. Cena i rok isplativosti je izračunata kada je cena nafte bila oko 100 dolara po barelu a svi zanmo da cena gasa prati cenu nafte koja će uskoro pasti na 30 dolara! I sada bi neki smešni bokser da ubedi Ruse da slupaju pare u ŠEST puta manji gasovod po tri puta manjoj ceni gasa?!?!?! Mislim da će Bojko uskoro da od Rusa dobije MAKETU GASOVODA i to će biti sve što će da mu daju!

tomy

pre 8 godina

Gospodin bi prvo mogao da objasni zasto je unisten projekat juzni tok jer je Bugarska imala najvecu korist od njega i ko ce da finansira izgradnju ovoga novoga o cemu on prica.Vise lici na spisak lepi zelja i kajanje zbog stete ucinjene sopstvenoj drzavi i narodu blokiranjem juznog toka.

Nele

pre 8 godina

A taj gasovod ce finansirati, ko? Rusi su hteli da finansiraju gasovod gde ce prodavati svoj gas, ali sigurno nece finansirati gasovod gde ce se prodavati tudji gas. Pa nisu retardirani da sami sebi prave konkurenciju. EU to nece finansirati je Nemackoj koja se za sve pita je to bacanje para, njih interesuje da oni dobiju jevtiniji gas preko severnog toka 2, a ne neka tamo Bugarska, Grcka ili Madjarska. Bugari su pojeli sta se ne jede otkazivanjem Juznog toka. Neki politicari su tu ucarili po par miliona evra ispod zita da ga stopiraju, boli njih uvo sto je to bilo u interesu Bugarske, bitniji im je valjda svoj interes.

seljadin

pre 8 godina

@dule zaboravio si da smo se mi okretali kako NATO hoce, a ne kako mi hocemo, njima je Milosevic nudio celu SRJ ali da ne uzimaju Kosovo, i da Srbija zadrzi rudnike, i sta se desilo ? Ciji su sada rudnici na Kosovu ? Da li placaju Albancima rentu za vojnu bazu ? Kako zive Albanci pod njihovom cizmom, i da li beze od gladi zajedno sa izbeglicama iz Afrike i Azije ?
Nikome tudja cizma ne donosi srecu, pogledajte samo Rumune, Bugare i Poljake momci rade kao konobari a devojke kako striptizete po Nemackoj, u tim zemljama je beda kakve nema kod nas, znam jer sam bio u Poljskoj, u pogranicnim delovima sa Nemackoj je Srbija za njih san snova, Rumunija nema ni jedan auto put do Bukuresta ides sporednim putevima, mozes videti kako kocijama idu, jedan put smo izbrojali 44 kocije od nase granice do Bukuresta.

daMirda

pre 8 godina

Ovo u stvari cak i ima smisla. Gazprom bi izgradio gasovod do Bugarske, tu bi bio gasni terminal gde bi gas bio prodavan. Kojim gasovodom ce kupci transportovati gas do sebe, Ruse bas briga. Neka EU (i mi) gradi za svoje pare gasovode kako hoce.
Bilo je reci i da se gas prodaje na granici Rusije i Ukrajine. Prodas Cesima gas na granici, pa neka se oni dogovaraju sa Ukrajincima i Slovacima koliko ce kostati transport i da li neko krade.

Stojko

pre 8 godina

Da treba naterati Ruse da pristanu da ih opljackaju. Zato i sadasnja vlast u Rusiji ne odgovara zapadu, jer ne dozvoljava pljacku. Rusi su lepo rekli: Ako Evropa ne zeli Ruski gas molimo lepo. Ko ne zeli, ne mora. A to sto zapad malverzacijama pokusava da smanji profit od nafte ne bi li Rusi imali gubitke i smanjen prfit, mislim da taj mac ima dve ostrice. Niko ne prica o gubicima zapadnih firmi koje se bave naftom. Svi se slade Ruskim gubicima. Ali izgleda da je djavo dosao po svoje.

dule

pre 8 godina

Bugari nisu hteli ni smeli da pocnu gradnju Juznog toga koji bi im doneo 500 miliona godisnje, prekinuli su Juzni tok, sad Nemci grade jos jedan Severni tok sa kapacitetom koji je trebao da ima Juzni tok, to znaci da ce nam gas biti mnogo skuplji, jer ce 4 zemlje uzimati marzu : Nemci + Cesi + Slovaci + Madjari svako uzimati marzu, umesto samo 1 marza - Bugari, i takodje necemo imati zaradu od protoka gasa ka drugim zemljama.
Gubitak je za Srbiju najmanje 1 milijarda evra godisnje, sto kroz gubitak zarade na tranzitu, sto kroz 2 puta skuplji gas.
Ali mnogima u Srbiji to nije ni bitno Euro-fanatici i NATO-fanatici uvek racunaju koliko ce Nemacka ili Amerika profitirati, a ne Srbija.
(seljadin, 14. januar 2016 09:22)

1) Marža za gas se gleda po kilometru a ne samo po zemlji. Da će transport gasa iz Severnog toka za nas biti skuplji je prilično izvesno ali bi bilo dobro da to neko izračuna (naravno ne Bajatović, on može samo da izračuna kolika mu je plata)
2) Milijarda evra godišnje je sigurno preterano visok iznos. Ako biste bili dobri da malo to razradite (naravno pod uslovom da kalkulacija nije nastala pod pritiskom alkohola ispijenog u kafani ili ispred radnje)
3) Budite slobodni pa uporedite gde su bile zemlje koje su se recimo 1990. okrenule EU i NATO (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Litvanija, Letonija, Rumunija, ...) i gde smo mili bi, pa to uporedite sa sadašnjim stanjem.

mihajlo

pre 8 godina

Ovi nije lose, ovako iz prve vuk sit, ovce na broju. Distribucijski centar u Bugarskoj i onda linije prema Srbiji i dalje eventualno Rumuniji pa i u drugom pravcu. Sad samo dali ce neko da dozvoli, prvenstveno politicki ovih vise SZ.

EU Citizen

pre 8 godina

Evropa više neće ruski gas, kako ovakvim likovima to nije jasno. Daleko od toga da će se uvoz potpuno obustaviti, treba trgovati i sa crnim đavolom, ali sadašnji ruski režim se jasno postavio kao neprijatelj zapadne civilizacije, i strateški cilj je smanjivanje udela ruskog gasa i potpuno oslobađanje od energetske zavisnosti, tako da nijedan sličan projekat neće proći, osim ako se ne radi o gasu iz drugih izvora na koji se eventualno u slučaju potrebe može prikačiti i Rusija. Bugarski premijer pokušava upravo da ovaj projekat tako predstavi, ali i budali je jasno da je Bugarska u ovom slučaju trojanski konj Rusije, i da je najvažnija svrha projekta zaobilaženje Ukrajine. To u ni u Briselu ni u Vašingtonu, koji se takođe pita jer vojno garantuje bezbednost Evrope nema šanse da prođe, Bugarska samo, slično Srbiji i njenom stalnom sedenju na dve stolice, potkopava svoj inače izuzetno niski kredibilitet.

Vodja je genije

pre 8 godina

Secate se donedavno glavne rusofilske recenice: "Dolazi zima duga i hladna". Time su nam cinicno objasnjavali kako ce Evropa da se smrzne kada Rusija ugasi gas. Sada je zapad ugasio gas Rusiji i zabranjuje im gasovode. Cak i Ukrajina danas gas nabavlja jeftinije iz Slovacke nego direktno od Rusije. A za Rusiju dolazi zima, sve hladnija i hladnija. Neizvesnost. Genijalni vodja vise ne zna sta da uradi za ekonomiju. Secate se rusofilskih komentara do juce kako je dolar bezvredni papir. Isto kao i sa smrzavanjem i sa gasom, i ovo se okrenulo na njih. Rublja ce uskoro da im sluzi za lozenje u pecima. Sto bi govorili Rusofili kada god se pojavi Putin (ne cujemo ih da govore to vise): "Sah mat"

VIT

pre 8 godina

Poslednjih dana u javnosti se pojavila jedna vrlo zanimljiva informacija, a ticala se obnavljanja, pomalo zaboravljenog projekta - Južni tok. Postavlja se pitanje zašto se ova informacija uopšte pojavila ako je negiraju i bugarski i ruski zvaničnici.
Donositi konačan sud o ovoj informaciji nije neophodno. Značaj ovog projekta za srpsku privredu bio bi izuzetan i o tome i ne treba govoriti. Mišljenja sam da treba malo sačekati i videti kako će se razvijati situacija u svetu. U vreme odustajanja od projekta Južni tok nisu postojale tri vrlo značajne stvari, a to su svetska energetska kriza izazvana sirijskom krizom i stanjem na arapskim teritorijama, embargo Evropske unije prema Rusiji i neizvesni rusko-turski odnosi. Sve ovo može promeniti mnoge poglede i na svet, ali i na ekonomiju, pa i na povratak ideje o realizaciji Južnog toka.

Stojko

pre 8 godina

Da li to znači, da ako mi izgradimo gasovod na našoj teritoriji da smo mi 100% vlasnici nad njim i da ostali moraju da nam plaćaju rentu zato gasovod prolazi preko naše teritorije? Isto kao i autoput.

senerges

pre 8 godina

Južni tok, Turski tok, Sila Sibira, Severni tok 2 – to su projekti koje je, jedan za drugim, Gasprom ili u potpunosti otkazao ili je obustavio radove na njihovoj realizaciji, što može a ne mora biti etapa na putu ka otkazivanju projekta. Šta se to dešava sa Gaspromom i – kakve su posledice za snabdevanje Srbije gasom? Ipak, kada se završi sve to, što se sprema Gaspromu, možda jednog dana – neki „Južni tok“! Što da ne, ali ne za – te pare. Moraće da pojeftini i tada će i gas za Srbiju biti jeftiniji.

eto

pre 8 godina

zanimljivo,
zašto rusi bez problema pristaju na onu famoznu klauzulu u ugovorima za plinovod (da vlasnik plinovoda mora dozvoliti korištenje i drugim dobavljačima)
a kad se radi o južnim tokovima, tu rečenicu ne žele
a plinovod bi već bio gotov da nije sve zapolo oko toga

senerges

pre 8 godina

Južni tok, Turski tok, Sila Sibira, Severni tok 2 – to su projekti koje je, jedan za drugim, Gasprom ili u potpunosti otkazao ili je obustavio radove na njihovoj realizaciji, što može a ne mora biti etapa na putu ka otkazivanju projekta. Šta se to dešava sa Gaspromom i – kakve su posledice za snabdevanje Srbije gasom? Ipak, kada se završi sve to, što se sprema Gaspromu, možda jednog dana – neki „Južni tok“! Što da ne, ali ne za – te pare. Moraće da pojeftini i tada će i gas za Srbiju biti jeftiniji.

dule

pre 8 godina

Bugari nisu hteli ni smeli da pocnu gradnju Juznog toga koji bi im doneo 500 miliona godisnje, prekinuli su Juzni tok, sad Nemci grade jos jedan Severni tok sa kapacitetom koji je trebao da ima Juzni tok, to znaci da ce nam gas biti mnogo skuplji, jer ce 4 zemlje uzimati marzu : Nemci + Cesi + Slovaci + Madjari svako uzimati marzu, umesto samo 1 marza - Bugari, i takodje necemo imati zaradu od protoka gasa ka drugim zemljama.
Gubitak je za Srbiju najmanje 1 milijarda evra godisnje, sto kroz gubitak zarade na tranzitu, sto kroz 2 puta skuplji gas.
Ali mnogima u Srbiji to nije ni bitno Euro-fanatici i NATO-fanatici uvek racunaju koliko ce Nemacka ili Amerika profitirati, a ne Srbija.
(seljadin, 14. januar 2016 09:22)

1) Marža za gas se gleda po kilometru a ne samo po zemlji. Da će transport gasa iz Severnog toka za nas biti skuplji je prilično izvesno ali bi bilo dobro da to neko izračuna (naravno ne Bajatović, on može samo da izračuna kolika mu je plata)
2) Milijarda evra godišnje je sigurno preterano visok iznos. Ako biste bili dobri da malo to razradite (naravno pod uslovom da kalkulacija nije nastala pod pritiskom alkohola ispijenog u kafani ili ispred radnje)
3) Budite slobodni pa uporedite gde su bile zemlje koje su se recimo 1990. okrenule EU i NATO (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Litvanija, Letonija, Rumunija, ...) i gde smo mili bi, pa to uporedite sa sadašnjim stanjem.

EU Citizen

pre 8 godina

Evropa više neće ruski gas, kako ovakvim likovima to nije jasno. Daleko od toga da će se uvoz potpuno obustaviti, treba trgovati i sa crnim đavolom, ali sadašnji ruski režim se jasno postavio kao neprijatelj zapadne civilizacije, i strateški cilj je smanjivanje udela ruskog gasa i potpuno oslobađanje od energetske zavisnosti, tako da nijedan sličan projekat neće proći, osim ako se ne radi o gasu iz drugih izvora na koji se eventualno u slučaju potrebe može prikačiti i Rusija. Bugarski premijer pokušava upravo da ovaj projekat tako predstavi, ali i budali je jasno da je Bugarska u ovom slučaju trojanski konj Rusije, i da je najvažnija svrha projekta zaobilaženje Ukrajine. To u ni u Briselu ni u Vašingtonu, koji se takođe pita jer vojno garantuje bezbednost Evrope nema šanse da prođe, Bugarska samo, slično Srbiji i njenom stalnom sedenju na dve stolice, potkopava svoj inače izuzetno niski kredibilitet.

Vlad

pre 8 godina

Nece germani nikad dozvoliti da juzni sloveni imaju dugorocno neku vajdu, a posebno sto su navikli da svakih cca 30ak godina sravne sa zemljom sve sto ovde napravimo.

eto

pre 8 godina

zanimljivo,
zašto rusi bez problema pristaju na onu famoznu klauzulu u ugovorima za plinovod (da vlasnik plinovoda mora dozvoliti korištenje i drugim dobavljačima)
a kad se radi o južnim tokovima, tu rečenicu ne žele
a plinovod bi već bio gotov da nije sve zapolo oko toga

seljadin

pre 8 godina

Bugari nisu hteli ni smeli da pocnu gradnju Juznog toga koji bi im doneo 500 miliona godisnje, prekinuli su Juzni tok, sad Nemci grade jos jedan Severni tok sa kapacitetom koji je trebao da ima Juzni tok, to znaci da ce nam gas biti mnogo skuplji, jer ce 4 zemlje uzimati marzu : Nemci + Cesi + Slovaci + Madjari svako uzimati marzu, umesto samo 1 marza - Bugari, i takodje necemo imati zaradu od protoka gasa ka drugim zemljama.
Gubitak je za Srbiju najmanje 1 milijarda evra godisnje, sto kroz gubitak zarade na tranzitu, sto kroz 2 puta skuplji gas.
Ali mnogima u Srbiji to nije ni bitno Euro-fanatici i NATO-fanatici uvek racunaju koliko ce Nemacka ili Amerika profitirati, a ne Srbija.

Vodja je genije

pre 8 godina

Secate se donedavno glavne rusofilske recenice: "Dolazi zima duga i hladna". Time su nam cinicno objasnjavali kako ce Evropa da se smrzne kada Rusija ugasi gas. Sada je zapad ugasio gas Rusiji i zabranjuje im gasovode. Cak i Ukrajina danas gas nabavlja jeftinije iz Slovacke nego direktno od Rusije. A za Rusiju dolazi zima, sve hladnija i hladnija. Neizvesnost. Genijalni vodja vise ne zna sta da uradi za ekonomiju. Secate se rusofilskih komentara do juce kako je dolar bezvredni papir. Isto kao i sa smrzavanjem i sa gasom, i ovo se okrenulo na njih. Rublja ce uskoro da im sluzi za lozenje u pecima. Sto bi govorili Rusofili kada god se pojavi Putin (ne cujemo ih da govore to vise): "Sah mat"

2+2=5

pre 8 godina

da su rusi siledzije pa da obustave sav gas i naftu i metale za evropu na 6 meseci pa da se svi mi iz evrope naucimo pameti. jedan pad bi dobro dosao briselu, berlinu a pogotovo beogradu.

Stojko

pre 8 godina

Da treba naterati Ruse da pristanu da ih opljackaju. Zato i sadasnja vlast u Rusiji ne odgovara zapadu, jer ne dozvoljava pljacku. Rusi su lepo rekli: Ako Evropa ne zeli Ruski gas molimo lepo. Ko ne zeli, ne mora. A to sto zapad malverzacijama pokusava da smanji profit od nafte ne bi li Rusi imali gubitke i smanjen prfit, mislim da taj mac ima dve ostrice. Niko ne prica o gubicima zapadnih firmi koje se bave naftom. Svi se slade Ruskim gubicima. Ali izgleda da je djavo dosao po svoje.

Kole

pre 8 godina

Nastavi da sanjas Bojko. Rusi ce mozda graditi novi gasovod, SAMO kad u Bugarskoj i Srbiji na vlasti budu neke vlade koje rade racionalno i ekonomski, a ne luduju.

Do tada, sanjaj Bojko, tako se lakse pregura.

Bilmez

pre 8 godina

E moj Borisove, vi Bugari ste na Juznom toku pokazali koliko ste slobodni i kakva vam je kicma tako da ova tvoja "razrada" je nista drugo do mokrenje uz vetar.
Da ste pristali na Juzni tok mogli ste godisnje od tranzita gasa da inkasirate 3 milijarde $. Koliko ste dobili od amerikanaca i EU u zamenu sto ste ih poslusali?

seljadin

pre 8 godina

@dule zaboravio si da smo se mi okretali kako NATO hoce, a ne kako mi hocemo, njima je Milosevic nudio celu SRJ ali da ne uzimaju Kosovo, i da Srbija zadrzi rudnike, i sta se desilo ? Ciji su sada rudnici na Kosovu ? Da li placaju Albancima rentu za vojnu bazu ? Kako zive Albanci pod njihovom cizmom, i da li beze od gladi zajedno sa izbeglicama iz Afrike i Azije ?
Nikome tudja cizma ne donosi srecu, pogledajte samo Rumune, Bugare i Poljake momci rade kao konobari a devojke kako striptizete po Nemackoj, u tim zemljama je beda kakve nema kod nas, znam jer sam bio u Poljskoj, u pogranicnim delovima sa Nemackoj je Srbija za njih san snova, Rumunija nema ni jedan auto put do Bukuresta ides sporednim putevima, mozes videti kako kocijama idu, jedan put smo izbrojali 44 kocije od nase granice do Bukuresta.

Мirko

pre 8 godina

Nece Rusi pristati ni na kakvo moguce slepanje azerskog gasovoda jer po pravilima eu gasprom ne moze da bude vlasnik infrastrukture na prostoru zemalja eu tako da bi sutra ako nekome dune mogao a kaze necemo gas iz Rusije uzecemo od azera i to sve preko iste infrastrukture koju je ili ce eventualno izgraditi gasprom uz podrsku lokalnih zemalja.
Sto bi Rusi pucali sami sebi u nogu pogotovo sto se iz aviona vidi da je to upavo namera jednog dela eu i prvenstveno Amerike kojoj ne odgovara bipolarni svet pa na sve nacine gledaju kako da Rusima ukinu najvece prihode a to su gs i nafta i tako je oslabe ekonomski i vojno.

Nele

pre 8 godina

A taj gasovod ce finansirati, ko? Rusi su hteli da finansiraju gasovod gde ce prodavati svoj gas, ali sigurno nece finansirati gasovod gde ce se prodavati tudji gas. Pa nisu retardirani da sami sebi prave konkurenciju. EU to nece finansirati je Nemackoj koja se za sve pita je to bacanje para, njih interesuje da oni dobiju jevtiniji gas preko severnog toka 2, a ne neka tamo Bugarska, Grcka ili Madjarska. Bugari su pojeli sta se ne jede otkazivanjem Juznog toka. Neki politicari su tu ucarili po par miliona evra ispod zita da ga stopiraju, boli njih uvo sto je to bilo u interesu Bugarske, bitniji im je valjda svoj interes.

VIT

pre 8 godina

Poslednjih dana u javnosti se pojavila jedna vrlo zanimljiva informacija, a ticala se obnavljanja, pomalo zaboravljenog projekta - Južni tok. Postavlja se pitanje zašto se ova informacija uopšte pojavila ako je negiraju i bugarski i ruski zvaničnici.
Donositi konačan sud o ovoj informaciji nije neophodno. Značaj ovog projekta za srpsku privredu bio bi izuzetan i o tome i ne treba govoriti. Mišljenja sam da treba malo sačekati i videti kako će se razvijati situacija u svetu. U vreme odustajanja od projekta Južni tok nisu postojale tri vrlo značajne stvari, a to su svetska energetska kriza izazvana sirijskom krizom i stanjem na arapskim teritorijama, embargo Evropske unije prema Rusiji i neizvesni rusko-turski odnosi. Sve ovo može promeniti mnoge poglede i na svet, ali i na ekonomiju, pa i na povratak ideje o realizaciji Južnog toka.

mihajlo

pre 8 godina

Ovi nije lose, ovako iz prve vuk sit, ovce na broju. Distribucijski centar u Bugarskoj i onda linije prema Srbiji i dalje eventualno Rumuniji pa i u drugom pravcu. Sad samo dali ce neko da dozvoli, prvenstveno politicki ovih vise SZ.

daMirda

pre 8 godina

Ovo u stvari cak i ima smisla. Gazprom bi izgradio gasovod do Bugarske, tu bi bio gasni terminal gde bi gas bio prodavan. Kojim gasovodom ce kupci transportovati gas do sebe, Ruse bas briga. Neka EU (i mi) gradi za svoje pare gasovode kako hoce.
Bilo je reci i da se gas prodaje na granici Rusije i Ukrajine. Prodas Cesima gas na granici, pa neka se oni dogovaraju sa Ukrajincima i Slovacima koliko ce kostati transport i da li neko krade.

tomy

pre 8 godina

Gospodin bi prvo mogao da objasni zasto je unisten projekat juzni tok jer je Bugarska imala najvecu korist od njega i ko ce da finansira izgradnju ovoga novoga o cemu on prica.Vise lici na spisak lepi zelja i kajanje zbog stete ucinjene sopstvenoj drzavi i narodu blokiranjem juznog toka.

Urednik

pre 8 godina

Kako mali Perica zamišlja izgradnju gasovoda - isto kao bivši bokser a danas američki pion. Podvodni deo Južnog toka je trebalo da postavi holandska firma koja je u toj oblasti tehnike daleko ispred ruskih. Podvodni deo gasovoda je po km nekoliko puta skuplji od nadzemnog. Gasprom je hteo da uloži svoj novac u kompletnu infrastrukturu a danas je uzdrman sankcijama pa oprezno ulaže u nove projekte. Južni tok je bio zamišljen kao investicija za čiju bi otplatu trebalo nekoliko godina a projektovan je za 63 milijardi kubnih metara gasa. Cena i rok isplativosti je izračunata kada je cena nafte bila oko 100 dolara po barelu a svi zanmo da cena gasa prati cenu nafte koja će uskoro pasti na 30 dolara! I sada bi neki smešni bokser da ubedi Ruse da slupaju pare u ŠEST puta manji gasovod po tri puta manjoj ceni gasa?!?!?! Mislim da će Bojko uskoro da od Rusa dobije MAKETU GASOVODA i to će biti sve što će da mu daju!

Stojko

pre 8 godina

Da li to znači, da ako mi izgradimo gasovod na našoj teritoriji da smo mi 100% vlasnici nad njim i da ostali moraju da nam plaćaju rentu zato gasovod prolazi preko naše teritorije? Isto kao i autoput.