Nedelja, 10.01.2016.

16:05

"Da razvijemo sisteme za udar na tuđu teritoriju"

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković najavio je modernizaciju oružanih snaga, uključujući nabavku dva višenamenska helikoptera.

Izvor: Tanjug

"Da razvijemo sisteme za udar na tuðu teritoriju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Igor Pantić

pre 8 godina

On je poručio da vojska ide u dobrom smeru i da apsolutno sledi politiku koju naša zemlja vodi na medunarodnom planu. Apsolutno! Naša zemlja ne zna "gde bije" na međunarodnom planu, zajedno sa našim političarima kojima se prikljuoi Diković koga je AV javno ponizio kada mu je dao da rukovodi "odbranom Šapca" (to je posao za čin majora, komandanta bataljona). Pitajte ga koji je prosek imao na akademiji, gde je zaposlio ženu i decu, koje privilegije ima, da li on može da prehrani porodicu od plate potporučnika, šta je to vojska zaista kupila od obećavanog naoružanja i vazduPLOHova, koliko mu je oficira i vojnika napustilo vojsku prošle godine i zašto!!! Do sada su nas lagali političari, a sada i sramotni general vojsje.

samo da kažem

pre 8 godina

"uključujući nabavku dva višenamenska helikoptera." Višenamenski helikopter po srpsko: jedan leti samo gore, a drugi pada samo dole!:)

Pedja

pre 8 godina

Mene samo zanima chemu ovakvi spektakularni naslovi poslednjih dana ? Zasto se govori o napadima kada o tome, mislim, bas niko normalan na Balkanu zaista ne razmislja !

Vojnik

pre 8 godina

Ja sam vojnik, gladan sam, struju ce mi iseci jer je nisam platio a vi pricate o modernizaciji. Da ne pricam sto vrtic nisam platio dva meseca... Ko nehrani svoju hranice tudju vojsku.

Povidon

pre 8 godina

Preci vam se u grobu prevrću dok vi samo gledate platu, stanove i škode na račun države.
(Plata se ne dobija, plata se zarađuje, 10. januar 2016 20:57)
Fudbal se igra na časovima fizičkog tj fiskulture. Od te jadne plate hrani se porodica, plaća kirija za stan, kupuju se čizme i uniforma, plaća se hrana, često se kupuju i sredstva za higijenu i sanitarije jer nekad ni toga nema. Zato gledamo platu jer nama nije omogućeno da radimo dodatni posao a prekovremeni rad se ne plaća dok zarađeni slobodan dan teško dobijaš. Vojnik i vodnik imaju 29000 odnosno 32000din platu i nemaju šansu ni da dobiju stan niti da se voze škodom. To mogu pukovnici i generali. Ni jedna vojska na svetu ne privređuje pa tako ni naša.

Povidon

pre 8 godina

Jaku vojsku moze imati samo, ekonomski jaka, stabilna i napredna zemlja
(Ma daj..., 10. januar 2016 18:21)
Bićemo ekonomski jaki za 2 godine, imamo stabilne cene npr goriva (koliko god da padne cena nafte u svetu nema šanse da padne cena kod nas) i napredni smo već 4 godine. Imaćemo i jaku vojsku. Ćemo, će, ću...

dragan

pre 8 godina

Devedesetih sam bio na vojnom otpadu u Veterniku.Tamo sam zatekao gomilu kopjuterizovanih stolova koje je pravio BBC(ne tv) cak su i na tastaturi cirilicno pisali sta taj taster radi.Pitam sefa sto ovo bacaju.Kaze da nemaju majstora da to opravi.I tako mozda zbog obicnog osiguraca ceo sistem zavrsio na otpadu.Ja sam sa jednog skinuo ventilator za moj komp.

Plata se ne dobija, plata se zarađuje

pre 8 godina

Daj platu kakvu zaslužujemo.
(vodnik, 10. januar 2016 16:53)
Evo, smanjićemo odmah.Ne zaslužujete ni ovo što imate,preko puta ulice gledam ,,vežbe" naše vojske, u 8 ujutru izlaze da igraju fudbal, dvoje nemaju istu majicu.Preci vam se u grobu prevrću dok vi samo gledate platu, stanove i škode na račun države.

Anti SNS bot

pre 8 godina

Gospodine generale, u koliko upravnih odbora javnih preduzeca ( a medju njima Srbijagas ) vi sedite?
Kolika su Vasa mesecna ukupna primanja, a kolika jednog ugovorca, starijeg vodnika, kapetana, a?

Стева

pre 8 godina

Тужно је што се ово неће десити у скоријој будућности, а претње су све јасније.

pvo

pre 8 godina

Modernizacija PVO sistema KUB (SA-6)?! Nama treba npr. Buk-M2E, ni onaj norveški što ga komšije merkaju nije loš (NASAMS) a ne nekakva "modernizacija" sistema dizajniranog pre 60 godina. Koliko je efikasan videli smo za vreme bombardovanja (zvanično ispaljeno 477 projekrila, 0 pogodaka). Nema izgovora u novcu sve dok brojna javna preduzeća na mesečnom nivou "pojedu" po jedan mig. Ovo je sve samo bacanje prašine u oči narodu.
(Miša, Bgd, 10. januar 2016 16:43)
nekoliko NASAMS čuvaju belu kuću u Wašingtonu ameri kupili od norvežana za obranu

Realni

pre 8 godina

@Srb: "...vojska bi mogla da kupi celu eskadrilu Su 34, dvadeset helihoptera mi 17, tri sistema s300 za samo godinu dana,ali nema patrijota u ministarstvu i politici..."
Nažalost oružje se ne plaća "patrijotizmom", nego dolarima. I kod braće Rusa "igraju" samo dolari. Za Vašu informaciju, godišnji budžet države Srbije iznosi između 9 i 10 milijardi evra, od čega više od pola ide na kamate i penzije.

unlimited

pre 8 godina

jos jedan dokaz neka ti budei podatak da nikada u istoriji ni jedan zrakoplovni ili mornaricki general/admiral nisu bili nacelnici generalstaba
(Preddy Baer, 10. januar 2016 18:10)

Loše si informiran!
Branko Mamula, admiral flote, načelnik Generalštaba Jugoslavenske narodne armije od 1979. do 1982. i bivši savezni sekretar za narodnu obranu SFR Jugoslavije od 1982. do 1988. godine.

mihajlo

pre 8 godina

@analiticar
Nemoj da si tedenciozan. Najmodernija haubica ostaje u Nemackoj, granata do 60 km je posebna i za koriscenje treba modernizovati postojece haubice. Ja sam vise za vise sto haubica sa dometom do 50 domace proizvodnje, nego njih deset iz inostranstva, isto vazi i za granate.

Susjed

pre 8 godina

Ajde ovaj čovjek je dosta razumniji od svojih političkih šefova, povampirenih Vučića i Dačića koji iz dana u dan sumanuto dižu tenzije.

Preddy Baer

pre 8 godina

"Nacelnik Generalštaba Vojske Srbije je odbacio tvrdnje pojedinih medija da je Kopnena vojska u povlašcenom položaju u odnosu na Ratno vazduhoplovstvo, da se vojska oprema u skladu sa potrebama i da "mediji plasiraju ono što misle da je tako i neka to tako i bude”.

da se rauzmemo, oda kada je JNA, JA, VJ i VRS, javna je tajna da se prednost daje kompnenoj vojsci. naravno da je ranije za vreme copavog Zagorca bilo vise kinte pa se mogla kupovati i skuplja oprema (u vazduhoplovstvu). od kada je to prestalo, ono malo crkavice se ulaze u kompnenu vojsku

jos jedan dokaz neka ti budei podatak da nikada u istoriji ni jedan zrakoplovni ili mornaricki general/admiral nisu bili nacelnici generalstaba

Alen

pre 8 godina

jos jedan dokaz neka ti budei podatak da nikada u istoriji ni jedan zrakoplovni ili mornaricki general/admiral nisu bili nacelnici generalstaba
(Preddy Baer, 10. januar 2016 18:10)

Pa jel nije bio Branko Mamula ?

drvobradi

pre 8 godina

Sta pesadinci znaju o razvoju tehnike? Valjda misli ako podvikne da ce to ici brze. Cime ce da razvije, kada nema ni za plate vojske? Ko ce da razvije? VTI? Evo prosta cinjenica. Covek koji se pristojno razume u elektroniku i racunare u privatnom sektoru je placen sigurno 3x bolje od svog kolege iz VTI, a ima prostora da mu plata ide na 5-10x. Masinaca sa iskustvom iz nove generacije nema, ili ako ima rade za mnogo vece pare. Ostaju mu samo ljudi koji su vec penzionisani ili na kraju radnog veka, ali pitanje da li i oni imaju zelje da nesto prave. Kadar koji VTI ima je vec sada zaostaje 1-2 generacije za aktuelnim tehnologijama (ovo govorim iz prve ruke). To je sve posledica politike koja se ovde vodi vec 25g, a koja apsolutno podrzava negativnu selekciju ljudi. Sad neka mu ovi botovi prave te dalekometne pracke.

Analiticar

pre 8 godina

Da samo sto Hevati kupuju najsavremeniju haubicu na svetu, Nemacke proizvodnje, tzv Pancer haubicu ili skraceno PzH 2000 sa dometom od 60 km, a mi pokusavamo da kupimo najslabiju verziju zaostale haubice NORA B52 od naseg SDPR koji je jedva prodao 18 kom u Nepal i to najbolju seriju. Isto tako kupujemo od Rusa 2 transportna helikoptera a Hrvati od SAD 16 kom izvidjacko-jurisnih helikoptera Kiowa Warrior. Pa vi vitete ko se zaista naoruzaba a ko se krpi i blefira?

Marko

pre 8 godina

Po naslovu bi se reklo da je Diković militaristički raspoložen medjutim gledao sam pomenutu emisiju i ovo pitanje u opšte nije potencirano on je samo naveo da treba opremati vojsku bez obzira na odluke suseda.

Dr

pre 8 godina

Generale, "Ili imas S-400 ili nemas" - Emir Kusturica. Nema tu puno mudrovanja. Treba na ovo dodati i sledece: Ili imas nekoliko eskadrila suhoja, ili nemas. Ili imas malu hidrogensku bombu ili nemas. Ostalo su sve price za malu decu. Kada ce biti vraceno pbavezno sluzenje vojnog roka od barem 10 meseci?

igor

pre 8 godina

Umesto bacanja para na ,,Lazare'' , ,,Nore'' ,uzeti od Rusa sisteme S-300 ili Pantsir S-1 i mirna glava. Izgradnja ruske baze u Vojvodini takodje bi dobro dosla.

MB

pre 8 godina

Hmmmm...je li slučajno zaboravljena modernizacija aviona G4? Ako je to istina, gospodo vazduhoplovci gurnuti ste na marginu vojske! Samo naivan čovek će reci da je to slučajno.

Djordje

pre 8 godina

Bilo bi vise para za vojsku kada bi se pare koje se pumpaju u RTS dale vojsci.
Strasno je koliko novca RTS posisa iz budzeta Srbije za godinu dana. Pri tom na RTS-u idu reklame kao da je u pitanju komercijalna televizija. Mozda bi trebalo organizovati humanitarnu akciju od strane komercijalnih televizija B92 i ostalih ali da donacija ne bude novac vec besplatno iznajmljivanje kadrova koji se bave finansijama, kako bi zaposlene u RTS-u edukovali kako potrositi manje novca a obezbediti kvalitetan program, posto je kod RTS-a to obrnuto proporcionalno, sto vise novca dobiju, to manje kvalitetan program imaju. Pitam se sme li komentar da bude objavljen posto moze da bude shvacen pogresno ?

Emocija Bez

pre 8 godina

Ti si momak pobrkao loncice...nasa jedina sreca (ili nesreca) je sto smo po prirodi lud (i neobrazovan) narod koji bi svuda isao glavom kroz zid. A sto se naoruzanja tice, verovatno postoje i vece bande kojekuda koje imaju bolje i modernije naoruzanje. Znas sta je cirkus Kolorado? E toliko smo smesni u naoruzanju. Tol'ko!

Peki

pre 8 godina

Pa "razvijte". Umesto sto su desetine i stotine milijardi dolara opljackane od devedesete na ovamo-danas smo mogli da imamo vojsku u najmanju ruku kao SAD.

Novus

pre 8 godina

Srbija u NATO što pre. Em prirodni prirastaj nije najbolji, em su nam pokazali koliko smo jaki za vreme Milosevica, em su svi oko nas u NATO. U slučaju rata ulaziće u Srbiju kao voda kroz izrešetanu kantu!

reza

pre 8 godina

Gospodine Generale,vojska Vam je gladna !!!
Sprovedite anonimnu anketu medju vojnicima,ali pravu a ne one koje psiholozi namontiraju kasnije,pa cete videti da li je ljudima do modernizaciji ili do toga da imaju sutra da plate kiriju i kupe deci hleb.

Kosta

pre 8 godina

MRAP Lazar nema amfibijska svojstva. Drugim rečima, malo potoče bez mosta i kraj puta. Ozbiljno vozilo mora da ima amfibijska svojstva, a ovako je puko nedonošče. Hrvati lepo ušuškani i zaštićeni u svojim "Patrijama", a naši vpjnici u sklapanim kantama koje ne mogu preko potoka.Jeftina je srpska glava, samo je SNS retorika skupa. Neodgovorno je žrtvovati vojnike samo da bi neko rekao da je Lazar ozbiljnije vozilo, što naravno u ovom trenutku njegovog razvoja NIJE. Uložite pare u razvoj Lazara, a ne u dočeke Nove godine sa s... i g...pevaljkama.

Smolvind

pre 8 godina

Ćemo, ćete, će ... Građaninu običnom prođe ceo život, a nikad nije čuo SMO. Nabavili SMO, napravili SMO, poboljšali SMO ... Samo ćemo i ćete, za dve godine, pretpostavljam.

Lanmi77

pre 8 godina

Zanima me ta modernizacija sistema KUB i zbog cega se to radi, posto mi je nepoznato da ce se ko zna sta time postici, tu mislim na domet raketa, jedino moze da se poveca brzina raketa na recimo 2 maha. Kada vec nemamo novca za S-300 mozda je bolje bilo opredeliti se za nabavku BUK sistema.

Srb

pre 8 godina

Daj bože da se sve ovo i ostvari, ali sobzirom kakvog ministra imamo koji jedno prica drugo radi a niko mu nestaje na put, krade se i unistava vojska a kada ga slusate jaci smo od NATO, sve ovo moze i bolje i više kada bi postojale iskrene namere i zelja da vojska Srbije bude i jača i modernija, povecanjem cena goriva i akciza na cigare i alkohol za samo dva dinara a da nepričam druge načine, vojska bi mogla da kupi celu eskadrilu Su 34, dvadeset helihoptera mi 17, tri sistema s300 za samo godinu dana, ali nema patrijota u ministarstvu i politici koji to zele da urade već poltroni i nesposobni ministri.

....vojnik po ugovoru

pre 8 godina

ne lazi generale,vojska ti masovno napusta,smanjili ste plate,dezurstva,dnevnice,dnevnice u KZB sa 2200 na 1500,nece niko da radi za te pare,idi malo u kzb da vidis sta rade ljudi,ne rade nista,kupujemo uniformu i cizme po buvljacima,pokri se po glavi i cuti.

Miša, Bgd

pre 8 godina

Modernizacija PVO sistema KUB (SA-6)?! Nama treba npr. Buk-M2E, ni onaj norveški što ga komšije merkaju nije loš (NASAMS) a ne nekakva "modernizacija" sistema dizajniranog pre 60 godina. Koliko je efikasan videli smo za vreme bombardovanja (zvanično ispaljeno 477 projekrila, 0 pogodaka). Nema izgovora u novcu sve dok brojna javna preduzeća na mesečnom nivou "pojedu" po jedan mig. Ovo je sve samo bacanje prašine u oči narodu.

Smolvind

pre 8 godina

Ćemo, ćete, će ... Građaninu običnom prođe ceo život, a nikad nije čuo SMO. Nabavili SMO, napravili SMO, poboljšali SMO ... Samo ćemo i ćete, za dve godine, pretpostavljam.

....vojnik po ugovoru

pre 8 godina

ne lazi generale,vojska ti masovno napusta,smanjili ste plate,dezurstva,dnevnice,dnevnice u KZB sa 2200 na 1500,nece niko da radi za te pare,idi malo u kzb da vidis sta rade ljudi,ne rade nista,kupujemo uniformu i cizme po buvljacima,pokri se po glavi i cuti.

Analiticar

pre 8 godina

Da samo sto Hevati kupuju najsavremeniju haubicu na svetu, Nemacke proizvodnje, tzv Pancer haubicu ili skraceno PzH 2000 sa dometom od 60 km, a mi pokusavamo da kupimo najslabiju verziju zaostale haubice NORA B52 od naseg SDPR koji je jedva prodao 18 kom u Nepal i to najbolju seriju. Isto tako kupujemo od Rusa 2 transportna helikoptera a Hrvati od SAD 16 kom izvidjacko-jurisnih helikoptera Kiowa Warrior. Pa vi vitete ko se zaista naoruzaba a ko se krpi i blefira?

Kosta

pre 8 godina

MRAP Lazar nema amfibijska svojstva. Drugim rečima, malo potoče bez mosta i kraj puta. Ozbiljno vozilo mora da ima amfibijska svojstva, a ovako je puko nedonošče. Hrvati lepo ušuškani i zaštićeni u svojim "Patrijama", a naši vpjnici u sklapanim kantama koje ne mogu preko potoka.Jeftina je srpska glava, samo je SNS retorika skupa. Neodgovorno je žrtvovati vojnike samo da bi neko rekao da je Lazar ozbiljnije vozilo, što naravno u ovom trenutku njegovog razvoja NIJE. Uložite pare u razvoj Lazara, a ne u dočeke Nove godine sa s... i g...pevaljkama.

reza

pre 8 godina

Gospodine Generale,vojska Vam je gladna !!!
Sprovedite anonimnu anketu medju vojnicima,ali pravu a ne one koje psiholozi namontiraju kasnije,pa cete videti da li je ljudima do modernizaciji ili do toga da imaju sutra da plate kiriju i kupe deci hleb.

Emocija Bez

pre 8 godina

Ti si momak pobrkao loncice...nasa jedina sreca (ili nesreca) je sto smo po prirodi lud (i neobrazovan) narod koji bi svuda isao glavom kroz zid. A sto se naoruzanja tice, verovatno postoje i vece bande kojekuda koje imaju bolje i modernije naoruzanje. Znas sta je cirkus Kolorado? E toliko smo smesni u naoruzanju. Tol'ko!

Miša, Bgd

pre 8 godina

Modernizacija PVO sistema KUB (SA-6)?! Nama treba npr. Buk-M2E, ni onaj norveški što ga komšije merkaju nije loš (NASAMS) a ne nekakva "modernizacija" sistema dizajniranog pre 60 godina. Koliko je efikasan videli smo za vreme bombardovanja (zvanično ispaljeno 477 projekrila, 0 pogodaka). Nema izgovora u novcu sve dok brojna javna preduzeća na mesečnom nivou "pojedu" po jedan mig. Ovo je sve samo bacanje prašine u oči narodu.

drvobradi

pre 8 godina

Sta pesadinci znaju o razvoju tehnike? Valjda misli ako podvikne da ce to ici brze. Cime ce da razvije, kada nema ni za plate vojske? Ko ce da razvije? VTI? Evo prosta cinjenica. Covek koji se pristojno razume u elektroniku i racunare u privatnom sektoru je placen sigurno 3x bolje od svog kolege iz VTI, a ima prostora da mu plata ide na 5-10x. Masinaca sa iskustvom iz nove generacije nema, ili ako ima rade za mnogo vece pare. Ostaju mu samo ljudi koji su vec penzionisani ili na kraju radnog veka, ali pitanje da li i oni imaju zelje da nesto prave. Kadar koji VTI ima je vec sada zaostaje 1-2 generacije za aktuelnim tehnologijama (ovo govorim iz prve ruke). To je sve posledica politike koja se ovde vodi vec 25g, a koja apsolutno podrzava negativnu selekciju ljudi. Sad neka mu ovi botovi prave te dalekometne pracke.

Novus

pre 8 godina

Srbija u NATO što pre. Em prirodni prirastaj nije najbolji, em su nam pokazali koliko smo jaki za vreme Milosevica, em su svi oko nas u NATO. U slučaju rata ulaziće u Srbiju kao voda kroz izrešetanu kantu!

igor

pre 8 godina

Umesto bacanja para na ,,Lazare'' , ,,Nore'' ,uzeti od Rusa sisteme S-300 ili Pantsir S-1 i mirna glava. Izgradnja ruske baze u Vojvodini takodje bi dobro dosla.

Susjed

pre 8 godina

Ajde ovaj čovjek je dosta razumniji od svojih političkih šefova, povampirenih Vučića i Dačića koji iz dana u dan sumanuto dižu tenzije.

MB

pre 8 godina

Hmmmm...je li slučajno zaboravljena modernizacija aviona G4? Ako je to istina, gospodo vazduhoplovci gurnuti ste na marginu vojske! Samo naivan čovek će reci da je to slučajno.

Marko

pre 8 godina

Po naslovu bi se reklo da je Diković militaristički raspoložen medjutim gledao sam pomenutu emisiju i ovo pitanje u opšte nije potencirano on je samo naveo da treba opremati vojsku bez obzira na odluke suseda.

Dr

pre 8 godina

Generale, "Ili imas S-400 ili nemas" - Emir Kusturica. Nema tu puno mudrovanja. Treba na ovo dodati i sledece: Ili imas nekoliko eskadrila suhoja, ili nemas. Ili imas malu hidrogensku bombu ili nemas. Ostalo su sve price za malu decu. Kada ce biti vraceno pbavezno sluzenje vojnog roka od barem 10 meseci?

Realni

pre 8 godina

@Srb: "...vojska bi mogla da kupi celu eskadrilu Su 34, dvadeset helihoptera mi 17, tri sistema s300 za samo godinu dana,ali nema patrijota u ministarstvu i politici..."
Nažalost oružje se ne plaća "patrijotizmom", nego dolarima. I kod braće Rusa "igraju" samo dolari. Za Vašu informaciju, godišnji budžet države Srbije iznosi između 9 i 10 milijardi evra, od čega više od pola ide na kamate i penzije.

Djordje

pre 8 godina

Bilo bi vise para za vojsku kada bi se pare koje se pumpaju u RTS dale vojsci.
Strasno je koliko novca RTS posisa iz budzeta Srbije za godinu dana. Pri tom na RTS-u idu reklame kao da je u pitanju komercijalna televizija. Mozda bi trebalo organizovati humanitarnu akciju od strane komercijalnih televizija B92 i ostalih ali da donacija ne bude novac vec besplatno iznajmljivanje kadrova koji se bave finansijama, kako bi zaposlene u RTS-u edukovali kako potrositi manje novca a obezbediti kvalitetan program, posto je kod RTS-a to obrnuto proporcionalno, sto vise novca dobiju, to manje kvalitetan program imaju. Pitam se sme li komentar da bude objavljen posto moze da bude shvacen pogresno ?

Lanmi77

pre 8 godina

Zanima me ta modernizacija sistema KUB i zbog cega se to radi, posto mi je nepoznato da ce se ko zna sta time postici, tu mislim na domet raketa, jedino moze da se poveca brzina raketa na recimo 2 maha. Kada vec nemamo novca za S-300 mozda je bolje bilo opredeliti se za nabavku BUK sistema.

Srb

pre 8 godina

Daj bože da se sve ovo i ostvari, ali sobzirom kakvog ministra imamo koji jedno prica drugo radi a niko mu nestaje na put, krade se i unistava vojska a kada ga slusate jaci smo od NATO, sve ovo moze i bolje i više kada bi postojale iskrene namere i zelja da vojska Srbije bude i jača i modernija, povecanjem cena goriva i akciza na cigare i alkohol za samo dva dinara a da nepričam druge načine, vojska bi mogla da kupi celu eskadrilu Su 34, dvadeset helihoptera mi 17, tri sistema s300 za samo godinu dana, ali nema patrijota u ministarstvu i politici koji to zele da urade već poltroni i nesposobni ministri.

Peki

pre 8 godina

Pa "razvijte". Umesto sto su desetine i stotine milijardi dolara opljackane od devedesete na ovamo-danas smo mogli da imamo vojsku u najmanju ruku kao SAD.

unlimited

pre 8 godina

jos jedan dokaz neka ti budei podatak da nikada u istoriji ni jedan zrakoplovni ili mornaricki general/admiral nisu bili nacelnici generalstaba
(Preddy Baer, 10. januar 2016 18:10)

Loše si informiran!
Branko Mamula, admiral flote, načelnik Generalštaba Jugoslavenske narodne armije od 1979. do 1982. i bivši savezni sekretar za narodnu obranu SFR Jugoslavije od 1982. do 1988. godine.

pvo

pre 8 godina

Modernizacija PVO sistema KUB (SA-6)?! Nama treba npr. Buk-M2E, ni onaj norveški što ga komšije merkaju nije loš (NASAMS) a ne nekakva "modernizacija" sistema dizajniranog pre 60 godina. Koliko je efikasan videli smo za vreme bombardovanja (zvanično ispaljeno 477 projekrila, 0 pogodaka). Nema izgovora u novcu sve dok brojna javna preduzeća na mesečnom nivou "pojedu" po jedan mig. Ovo je sve samo bacanje prašine u oči narodu.
(Miša, Bgd, 10. januar 2016 16:43)
nekoliko NASAMS čuvaju belu kuću u Wašingtonu ameri kupili od norvežana za obranu

Povidon

pre 8 godina

Jaku vojsku moze imati samo, ekonomski jaka, stabilna i napredna zemlja
(Ma daj..., 10. januar 2016 18:21)
Bićemo ekonomski jaki za 2 godine, imamo stabilne cene npr goriva (koliko god da padne cena nafte u svetu nema šanse da padne cena kod nas) i napredni smo već 4 godine. Imaćemo i jaku vojsku. Ćemo, će, ću...

Anti SNS bot

pre 8 godina

Gospodine generale, u koliko upravnih odbora javnih preduzeca ( a medju njima Srbijagas ) vi sedite?
Kolika su Vasa mesecna ukupna primanja, a kolika jednog ugovorca, starijeg vodnika, kapetana, a?

Alen

pre 8 godina

jos jedan dokaz neka ti budei podatak da nikada u istoriji ni jedan zrakoplovni ili mornaricki general/admiral nisu bili nacelnici generalstaba
(Preddy Baer, 10. januar 2016 18:10)

Pa jel nije bio Branko Mamula ?

dragan

pre 8 godina

Devedesetih sam bio na vojnom otpadu u Veterniku.Tamo sam zatekao gomilu kopjuterizovanih stolova koje je pravio BBC(ne tv) cak su i na tastaturi cirilicno pisali sta taj taster radi.Pitam sefa sto ovo bacaju.Kaze da nemaju majstora da to opravi.I tako mozda zbog obicnog osiguraca ceo sistem zavrsio na otpadu.Ja sam sa jednog skinuo ventilator za moj komp.

Plata se ne dobija, plata se zarađuje

pre 8 godina

Daj platu kakvu zaslužujemo.
(vodnik, 10. januar 2016 16:53)
Evo, smanjićemo odmah.Ne zaslužujete ni ovo što imate,preko puta ulice gledam ,,vežbe" naše vojske, u 8 ujutru izlaze da igraju fudbal, dvoje nemaju istu majicu.Preci vam se u grobu prevrću dok vi samo gledate platu, stanove i škode na račun države.

mihajlo

pre 8 godina

@analiticar
Nemoj da si tedenciozan. Najmodernija haubica ostaje u Nemackoj, granata do 60 km je posebna i za koriscenje treba modernizovati postojece haubice. Ja sam vise za vise sto haubica sa dometom do 50 domace proizvodnje, nego njih deset iz inostranstva, isto vazi i za granate.

Preddy Baer

pre 8 godina

"Nacelnik Generalštaba Vojske Srbije je odbacio tvrdnje pojedinih medija da je Kopnena vojska u povlašcenom položaju u odnosu na Ratno vazduhoplovstvo, da se vojska oprema u skladu sa potrebama i da "mediji plasiraju ono što misle da je tako i neka to tako i bude”.

da se rauzmemo, oda kada je JNA, JA, VJ i VRS, javna je tajna da se prednost daje kompnenoj vojsci. naravno da je ranije za vreme copavog Zagorca bilo vise kinte pa se mogla kupovati i skuplja oprema (u vazduhoplovstvu). od kada je to prestalo, ono malo crkavice se ulaze u kompnenu vojsku

jos jedan dokaz neka ti budei podatak da nikada u istoriji ni jedan zrakoplovni ili mornaricki general/admiral nisu bili nacelnici generalstaba

Стева

pre 8 godina

Тужно је што се ово неће десити у скоријој будућности, а претње су све јасније.

Vojnik

pre 8 godina

Ja sam vojnik, gladan sam, struju ce mi iseci jer je nisam platio a vi pricate o modernizaciji. Da ne pricam sto vrtic nisam platio dva meseca... Ko nehrani svoju hranice tudju vojsku.

Povidon

pre 8 godina

Preci vam se u grobu prevrću dok vi samo gledate platu, stanove i škode na račun države.
(Plata se ne dobija, plata se zarađuje, 10. januar 2016 20:57)
Fudbal se igra na časovima fizičkog tj fiskulture. Od te jadne plate hrani se porodica, plaća kirija za stan, kupuju se čizme i uniforma, plaća se hrana, često se kupuju i sredstva za higijenu i sanitarije jer nekad ni toga nema. Zato gledamo platu jer nama nije omogućeno da radimo dodatni posao a prekovremeni rad se ne plaća dok zarađeni slobodan dan teško dobijaš. Vojnik i vodnik imaju 29000 odnosno 32000din platu i nemaju šansu ni da dobiju stan niti da se voze škodom. To mogu pukovnici i generali. Ni jedna vojska na svetu ne privređuje pa tako ni naša.

Pedja

pre 8 godina

Mene samo zanima chemu ovakvi spektakularni naslovi poslednjih dana ? Zasto se govori o napadima kada o tome, mislim, bas niko normalan na Balkanu zaista ne razmislja !

Igor Pantić

pre 8 godina

On je poručio da vojska ide u dobrom smeru i da apsolutno sledi politiku koju naša zemlja vodi na medunarodnom planu. Apsolutno! Naša zemlja ne zna "gde bije" na međunarodnom planu, zajedno sa našim političarima kojima se prikljuoi Diković koga je AV javno ponizio kada mu je dao da rukovodi "odbranom Šapca" (to je posao za čin majora, komandanta bataljona). Pitajte ga koji je prosek imao na akademiji, gde je zaposlio ženu i decu, koje privilegije ima, da li on može da prehrani porodicu od plate potporučnika, šta je to vojska zaista kupila od obećavanog naoružanja i vazduPLOHova, koliko mu je oficira i vojnika napustilo vojsku prošle godine i zašto!!! Do sada su nas lagali političari, a sada i sramotni general vojsje.

samo da kažem

pre 8 godina

"uključujući nabavku dva višenamenska helikoptera." Višenamenski helikopter po srpsko: jedan leti samo gore, a drugi pada samo dole!:)

igor

pre 8 godina

Umesto bacanja para na ,,Lazare'' , ,,Nore'' ,uzeti od Rusa sisteme S-300 ili Pantsir S-1 i mirna glava. Izgradnja ruske baze u Vojvodini takodje bi dobro dosla.

Novus

pre 8 godina

Srbija u NATO što pre. Em prirodni prirastaj nije najbolji, em su nam pokazali koliko smo jaki za vreme Milosevica, em su svi oko nas u NATO. U slučaju rata ulaziće u Srbiju kao voda kroz izrešetanu kantu!

Dr

pre 8 godina

Generale, "Ili imas S-400 ili nemas" - Emir Kusturica. Nema tu puno mudrovanja. Treba na ovo dodati i sledece: Ili imas nekoliko eskadrila suhoja, ili nemas. Ili imas malu hidrogensku bombu ili nemas. Ostalo su sve price za malu decu. Kada ce biti vraceno pbavezno sluzenje vojnog roka od barem 10 meseci?

Preddy Baer

pre 8 godina

"Nacelnik Generalštaba Vojske Srbije je odbacio tvrdnje pojedinih medija da je Kopnena vojska u povlašcenom položaju u odnosu na Ratno vazduhoplovstvo, da se vojska oprema u skladu sa potrebama i da "mediji plasiraju ono što misle da je tako i neka to tako i bude”.

da se rauzmemo, oda kada je JNA, JA, VJ i VRS, javna je tajna da se prednost daje kompnenoj vojsci. naravno da je ranije za vreme copavog Zagorca bilo vise kinte pa se mogla kupovati i skuplja oprema (u vazduhoplovstvu). od kada je to prestalo, ono malo crkavice se ulaze u kompnenu vojsku

jos jedan dokaz neka ti budei podatak da nikada u istoriji ni jedan zrakoplovni ili mornaricki general/admiral nisu bili nacelnici generalstaba

Srb

pre 8 godina

Daj bože da se sve ovo i ostvari, ali sobzirom kakvog ministra imamo koji jedno prica drugo radi a niko mu nestaje na put, krade se i unistava vojska a kada ga slusate jaci smo od NATO, sve ovo moze i bolje i više kada bi postojale iskrene namere i zelja da vojska Srbije bude i jača i modernija, povecanjem cena goriva i akciza na cigare i alkohol za samo dva dinara a da nepričam druge načine, vojska bi mogla da kupi celu eskadrilu Su 34, dvadeset helihoptera mi 17, tri sistema s300 za samo godinu dana, ali nema patrijota u ministarstvu i politici koji to zele da urade već poltroni i nesposobni ministri.

mihajlo

pre 8 godina

@analiticar
Nemoj da si tedenciozan. Najmodernija haubica ostaje u Nemackoj, granata do 60 km je posebna i za koriscenje treba modernizovati postojece haubice. Ja sam vise za vise sto haubica sa dometom do 50 domace proizvodnje, nego njih deset iz inostranstva, isto vazi i za granate.

Analiticar

pre 8 godina

Da samo sto Hevati kupuju najsavremeniju haubicu na svetu, Nemacke proizvodnje, tzv Pancer haubicu ili skraceno PzH 2000 sa dometom od 60 km, a mi pokusavamo da kupimo najslabiju verziju zaostale haubice NORA B52 od naseg SDPR koji je jedva prodao 18 kom u Nepal i to najbolju seriju. Isto tako kupujemo od Rusa 2 transportna helikoptera a Hrvati od SAD 16 kom izvidjacko-jurisnih helikoptera Kiowa Warrior. Pa vi vitete ko se zaista naoruzaba a ko se krpi i blefira?

Plata se ne dobija, plata se zarađuje

pre 8 godina

Daj platu kakvu zaslužujemo.
(vodnik, 10. januar 2016 16:53)
Evo, smanjićemo odmah.Ne zaslužujete ni ovo što imate,preko puta ulice gledam ,,vežbe" naše vojske, u 8 ujutru izlaze da igraju fudbal, dvoje nemaju istu majicu.Preci vam se u grobu prevrću dok vi samo gledate platu, stanove i škode na račun države.

Susjed

pre 8 godina

Ajde ovaj čovjek je dosta razumniji od svojih političkih šefova, povampirenih Vučića i Dačića koji iz dana u dan sumanuto dižu tenzije.

Peki

pre 8 godina

Pa "razvijte". Umesto sto su desetine i stotine milijardi dolara opljackane od devedesete na ovamo-danas smo mogli da imamo vojsku u najmanju ruku kao SAD.

reza

pre 8 godina

Gospodine Generale,vojska Vam je gladna !!!
Sprovedite anonimnu anketu medju vojnicima,ali pravu a ne one koje psiholozi namontiraju kasnije,pa cete videti da li je ljudima do modernizaciji ili do toga da imaju sutra da plate kiriju i kupe deci hleb.

Kosta

pre 8 godina

MRAP Lazar nema amfibijska svojstva. Drugim rečima, malo potoče bez mosta i kraj puta. Ozbiljno vozilo mora da ima amfibijska svojstva, a ovako je puko nedonošče. Hrvati lepo ušuškani i zaštićeni u svojim "Patrijama", a naši vpjnici u sklapanim kantama koje ne mogu preko potoka.Jeftina je srpska glava, samo je SNS retorika skupa. Neodgovorno je žrtvovati vojnike samo da bi neko rekao da je Lazar ozbiljnije vozilo, što naravno u ovom trenutku njegovog razvoja NIJE. Uložite pare u razvoj Lazara, a ne u dočeke Nove godine sa s... i g...pevaljkama.

Lanmi77

pre 8 godina

Zanima me ta modernizacija sistema KUB i zbog cega se to radi, posto mi je nepoznato da ce se ko zna sta time postici, tu mislim na domet raketa, jedino moze da se poveca brzina raketa na recimo 2 maha. Kada vec nemamo novca za S-300 mozda je bolje bilo opredeliti se za nabavku BUK sistema.

Marko

pre 8 godina

Po naslovu bi se reklo da je Diković militaristički raspoložen medjutim gledao sam pomenutu emisiju i ovo pitanje u opšte nije potencirano on je samo naveo da treba opremati vojsku bez obzira na odluke suseda.

Стева

pre 8 godina

Тужно је што се ово неће десити у скоријој будућности, а претње су све јасније.

....vojnik po ugovoru

pre 8 godina

ne lazi generale,vojska ti masovno napusta,smanjili ste plate,dezurstva,dnevnice,dnevnice u KZB sa 2200 na 1500,nece niko da radi za te pare,idi malo u kzb da vidis sta rade ljudi,ne rade nista,kupujemo uniformu i cizme po buvljacima,pokri se po glavi i cuti.

Emocija Bez

pre 8 godina

Ti si momak pobrkao loncice...nasa jedina sreca (ili nesreca) je sto smo po prirodi lud (i neobrazovan) narod koji bi svuda isao glavom kroz zid. A sto se naoruzanja tice, verovatno postoje i vece bande kojekuda koje imaju bolje i modernije naoruzanje. Znas sta je cirkus Kolorado? E toliko smo smesni u naoruzanju. Tol'ko!

Smolvind

pre 8 godina

Ćemo, ćete, će ... Građaninu običnom prođe ceo život, a nikad nije čuo SMO. Nabavili SMO, napravili SMO, poboljšali SMO ... Samo ćemo i ćete, za dve godine, pretpostavljam.

MB

pre 8 godina

Hmmmm...je li slučajno zaboravljena modernizacija aviona G4? Ako je to istina, gospodo vazduhoplovci gurnuti ste na marginu vojske! Samo naivan čovek će reci da je to slučajno.

Djordje

pre 8 godina

Bilo bi vise para za vojsku kada bi se pare koje se pumpaju u RTS dale vojsci.
Strasno je koliko novca RTS posisa iz budzeta Srbije za godinu dana. Pri tom na RTS-u idu reklame kao da je u pitanju komercijalna televizija. Mozda bi trebalo organizovati humanitarnu akciju od strane komercijalnih televizija B92 i ostalih ali da donacija ne bude novac vec besplatno iznajmljivanje kadrova koji se bave finansijama, kako bi zaposlene u RTS-u edukovali kako potrositi manje novca a obezbediti kvalitetan program, posto je kod RTS-a to obrnuto proporcionalno, sto vise novca dobiju, to manje kvalitetan program imaju. Pitam se sme li komentar da bude objavljen posto moze da bude shvacen pogresno ?

pvo

pre 8 godina

Modernizacija PVO sistema KUB (SA-6)?! Nama treba npr. Buk-M2E, ni onaj norveški što ga komšije merkaju nije loš (NASAMS) a ne nekakva "modernizacija" sistema dizajniranog pre 60 godina. Koliko je efikasan videli smo za vreme bombardovanja (zvanično ispaljeno 477 projekrila, 0 pogodaka). Nema izgovora u novcu sve dok brojna javna preduzeća na mesečnom nivou "pojedu" po jedan mig. Ovo je sve samo bacanje prašine u oči narodu.
(Miša, Bgd, 10. januar 2016 16:43)
nekoliko NASAMS čuvaju belu kuću u Wašingtonu ameri kupili od norvežana za obranu

Miša, Bgd

pre 8 godina

Modernizacija PVO sistema KUB (SA-6)?! Nama treba npr. Buk-M2E, ni onaj norveški što ga komšije merkaju nije loš (NASAMS) a ne nekakva "modernizacija" sistema dizajniranog pre 60 godina. Koliko je efikasan videli smo za vreme bombardovanja (zvanično ispaljeno 477 projekrila, 0 pogodaka). Nema izgovora u novcu sve dok brojna javna preduzeća na mesečnom nivou "pojedu" po jedan mig. Ovo je sve samo bacanje prašine u oči narodu.

Realni

pre 8 godina

@Srb: "...vojska bi mogla da kupi celu eskadrilu Su 34, dvadeset helihoptera mi 17, tri sistema s300 za samo godinu dana,ali nema patrijota u ministarstvu i politici..."
Nažalost oružje se ne plaća "patrijotizmom", nego dolarima. I kod braće Rusa "igraju" samo dolari. Za Vašu informaciju, godišnji budžet države Srbije iznosi između 9 i 10 milijardi evra, od čega više od pola ide na kamate i penzije.

drvobradi

pre 8 godina

Sta pesadinci znaju o razvoju tehnike? Valjda misli ako podvikne da ce to ici brze. Cime ce da razvije, kada nema ni za plate vojske? Ko ce da razvije? VTI? Evo prosta cinjenica. Covek koji se pristojno razume u elektroniku i racunare u privatnom sektoru je placen sigurno 3x bolje od svog kolege iz VTI, a ima prostora da mu plata ide na 5-10x. Masinaca sa iskustvom iz nove generacije nema, ili ako ima rade za mnogo vece pare. Ostaju mu samo ljudi koji su vec penzionisani ili na kraju radnog veka, ali pitanje da li i oni imaju zelje da nesto prave. Kadar koji VTI ima je vec sada zaostaje 1-2 generacije za aktuelnim tehnologijama (ovo govorim iz prve ruke). To je sve posledica politike koja se ovde vodi vec 25g, a koja apsolutno podrzava negativnu selekciju ljudi. Sad neka mu ovi botovi prave te dalekometne pracke.

unlimited

pre 8 godina

jos jedan dokaz neka ti budei podatak da nikada u istoriji ni jedan zrakoplovni ili mornaricki general/admiral nisu bili nacelnici generalstaba
(Preddy Baer, 10. januar 2016 18:10)

Loše si informiran!
Branko Mamula, admiral flote, načelnik Generalštaba Jugoslavenske narodne armije od 1979. do 1982. i bivši savezni sekretar za narodnu obranu SFR Jugoslavije od 1982. do 1988. godine.

Alen

pre 8 godina

jos jedan dokaz neka ti budei podatak da nikada u istoriji ni jedan zrakoplovni ili mornaricki general/admiral nisu bili nacelnici generalstaba
(Preddy Baer, 10. januar 2016 18:10)

Pa jel nije bio Branko Mamula ?

Povidon

pre 8 godina

Jaku vojsku moze imati samo, ekonomski jaka, stabilna i napredna zemlja
(Ma daj..., 10. januar 2016 18:21)
Bićemo ekonomski jaki za 2 godine, imamo stabilne cene npr goriva (koliko god da padne cena nafte u svetu nema šanse da padne cena kod nas) i napredni smo već 4 godine. Imaćemo i jaku vojsku. Ćemo, će, ću...

Anti SNS bot

pre 8 godina

Gospodine generale, u koliko upravnih odbora javnih preduzeca ( a medju njima Srbijagas ) vi sedite?
Kolika su Vasa mesecna ukupna primanja, a kolika jednog ugovorca, starijeg vodnika, kapetana, a?

dragan

pre 8 godina

Devedesetih sam bio na vojnom otpadu u Veterniku.Tamo sam zatekao gomilu kopjuterizovanih stolova koje je pravio BBC(ne tv) cak su i na tastaturi cirilicno pisali sta taj taster radi.Pitam sefa sto ovo bacaju.Kaze da nemaju majstora da to opravi.I tako mozda zbog obicnog osiguraca ceo sistem zavrsio na otpadu.Ja sam sa jednog skinuo ventilator za moj komp.

Vojnik

pre 8 godina

Ja sam vojnik, gladan sam, struju ce mi iseci jer je nisam platio a vi pricate o modernizaciji. Da ne pricam sto vrtic nisam platio dva meseca... Ko nehrani svoju hranice tudju vojsku.

Povidon

pre 8 godina

Preci vam se u grobu prevrću dok vi samo gledate platu, stanove i škode na račun države.
(Plata se ne dobija, plata se zarađuje, 10. januar 2016 20:57)
Fudbal se igra na časovima fizičkog tj fiskulture. Od te jadne plate hrani se porodica, plaća kirija za stan, kupuju se čizme i uniforma, plaća se hrana, često se kupuju i sredstva za higijenu i sanitarije jer nekad ni toga nema. Zato gledamo platu jer nama nije omogućeno da radimo dodatni posao a prekovremeni rad se ne plaća dok zarađeni slobodan dan teško dobijaš. Vojnik i vodnik imaju 29000 odnosno 32000din platu i nemaju šansu ni da dobiju stan niti da se voze škodom. To mogu pukovnici i generali. Ni jedna vojska na svetu ne privređuje pa tako ni naša.

samo da kažem

pre 8 godina

"uključujući nabavku dva višenamenska helikoptera." Višenamenski helikopter po srpsko: jedan leti samo gore, a drugi pada samo dole!:)

Igor Pantić

pre 8 godina

On je poručio da vojska ide u dobrom smeru i da apsolutno sledi politiku koju naša zemlja vodi na medunarodnom planu. Apsolutno! Naša zemlja ne zna "gde bije" na međunarodnom planu, zajedno sa našim političarima kojima se prikljuoi Diković koga je AV javno ponizio kada mu je dao da rukovodi "odbranom Šapca" (to je posao za čin majora, komandanta bataljona). Pitajte ga koji je prosek imao na akademiji, gde je zaposlio ženu i decu, koje privilegije ima, da li on može da prehrani porodicu od plate potporučnika, šta je to vojska zaista kupila od obećavanog naoružanja i vazduPLOHova, koliko mu je oficira i vojnika napustilo vojsku prošle godine i zašto!!! Do sada su nas lagali političari, a sada i sramotni general vojsje.

Pedja

pre 8 godina

Mene samo zanima chemu ovakvi spektakularni naslovi poslednjih dana ? Zasto se govori o napadima kada o tome, mislim, bas niko normalan na Balkanu zaista ne razmislja !