Petak, 08.01.2016.

15:15

Srpske plate najniže u regionu

Od zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija je dočekala kraj prošle godine s najvećom prosečnom platom od 1.004 evra.

Izvor: RTCG

Srpske plate najniže u regionu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

179 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 8 godina

... a porodična potrošačka korpa 58.000 din (jutros beše podatak na Dnevniku naka kalkulacija za kreditnu sposobnost građana) + pitanje je i ovaj prosek kako je izračunat... sev u svemu - teško SIROMAŠTVO !

OtacJedneBojane

pre 8 godina

A sta ja da vam kazem za naseg andjela ... Imamo dete koje je sa priblizno devet zavrsilo pravni fakultet. Pomagala nam je da joj otplatimo skolovanje, a neka tadasnja zaduzenja i dan-danas otplacujemo. Da se bar isplatilo ... zavrsila je, mi bez veze igde da je ubacimo, na sve sto je konkurisala nesto joj fali: vozacka, pet godina iskustva u struci sa 26 zivota i visokim obrazovanjem, strani jezik treceg reda, strasne ucene u vezi buducnosti itd. Da bi imala povremeno za kafu sa drugaricama ili da ode na nekom na rodjendan, da nesto sebi kupi, radi kod kineskih izrabljivaca za 15, 16 000 i to je plata super ako upadne vikendom, 85 dinara sat. Dusu i mladost ostavlja u toj radnji, drustveni zivot skoro da nema - nema momka i vrlo malo se druzi jer nema vremena. Kad je vidim srecnu sa tom crkavicom u rukama i uz reci " Dobro je da igde radim " ostavljajuci nam par hiljada za hranu i da pokrpimo racune, u zemlju bih propao od stida i sramote sto joj ne mogu nista bolje omoguciti. I ko zna kad cu, a i ona sebi. Hvala ti, vodjo nas. Neka mi deteta jos dve godine ovako, pa mozda dodje do tih 500€.

Ja

pre 8 godina

Rad je u ovoj zemlji potpuno obezvredjen, kao i sam radnik i covek. Zato svuda oko sebe vidim mlade ljude bez ambicije, koji nece bolji posao ni kad im se nudi, jer podrazumeva mnogo vise rada za malo vise para. Znate li koliko se rmba po pekarama, marketima ... a za koje pare? Sad ce neko da pita zasto nisu zavrsili fakultet. Odgovaram odmah da mora neko da radi i u pekari, ali ne mora zbog toga da bude tretiran kao rob ili stoka.

BrusLi

pre 8 godina

Doslo vreme kad je bolje svakom ko ne moze do drzavnog posla, da zivi na socijali. Terorisanje kod privatnika nije vredno ni 500€, a za manje od toga niko nek ni ne pomislja. Video, probao i nikad me vise nece videti. Vec par godina radim sam u svojoj garazi, skrpim do 20 000, ali moj psihicki mir mi niko ne moze platiti.

Blago nama

pre 8 godina

Bitno da niko nije gladan,a bolji dani tek dolaze.
(kristina, 9. januar 2016 09:52)

Kakav bahat i neosecajan komentar!

Ne znam gde vi zivite, ali mi je drago sto bar u vasoj okolini niko nije gladan.

Cak i da je istina to sto ste napisali, zar zaista mislite da je to dovoljno za dostojanstven zivot?

WhosTheBoss

pre 8 godina

Koliko radimo, plate su nam i dobre. U mom gradu ovi ispod 30 niko nista ne radi, za te pare kazu nece da se ustaju kod nekog izrabljivaca. I sto je fazon, sto su manje obrazovani, to vise biraju. Kafici puni u sred radnog vremena, bitno da se internet u dan uplati da se fejsbuci 24/7, nigde vise sponzorusa nego kod nas u celom regionu. Ja radim, i opet sam nigde jer sam u gomili velikih kredita zbog nekih zaduzenja i kako vreme prolazi mislim da sam ja taj koji je lud.

GodBadUgly

pre 8 godina

Moje iskustvo: u drzavne jasle ko moze nije lose, ali kod privatnika za 200 evra, posebno ko ima porodicu jer dok poplaca rezije i hranu, plus stanarinu ko ima, i kredite, ne ostane mu bas nista i tamo samo stvarno kad je kraj krajeva. Moja zena je radila kod kineza za 17000, placali smo zenu da cuva dete, ovi su se izivljavali nad njom, a sve sto zaradi davali smo na racune i zenu koja cuva dete, i opet smo nigde. Kucu nema kad da spremi, radni vikendi, a nema ni volje od stresa koji dozivljava, i onda sam joj rekao radi od kuce nesto honorarno, ali bar ces biti sa detetom i imacemo sredjenu kucu, ni onako nam nista bolje nije bilo, a stalno je zivcana. A sad je makar nasmejana i frizira po par puta nedeljno, pravi torte po potrebi, kuburimo i dalje, ali smo srecniji.

alcz

pre 8 godina

Napredna Srbija.Sta se zalite pa ove godine je povecana penzija i plata za 1.2% sto je u proseku 400 dinara tako da je to rast u 2016.Prosle godine je smanjena za 4000 dinara.Dosta lazi premijera i tv pinka koji sigurno zive bolje narod ne.

dragan1982

pre 8 godina

da se ne lazemo...sve drzave osim slovenije su ispod prosecno siromasne do "normalno " siromasne.800 eura je u hrvata plata a u becu i budimpesti je 800 eura socijala pa sad vi vidite..makedonija je siromasnija drzava od nas,imaju dosta vise ne zaposlenih to se treba napomenuti( u srbiji ne zaposlenost 28 procenta) sramota je sto smo zadnji u platama ali sta da se radi,vidicemo dal ce vucic biti u pravu za dve godine.on je najavio prosecnu platu od 500 evra..bg na vodi kosta 2,7 miljardi evra .to je godisnji budzet bosne i kosova zajedno.niti hrvati niti bilo ko u okruzenju je napravio ovakvo veliku i skupu investiciju u infrastrukturu kao srbi.ne trebamo zaboraviti da srbija tek godinu-dve -tri ima ekonomski plan,po prvi put u svojoj historiji da srbi imaju svoj ekonomski plan pre toga nikad tako nesto nismo imali.po tome se vidi kolko smo zaostala i losa zemlja.

Silvester

pre 8 godina

Najnize plate u Evropi a najveci broj provedenih sati ispred televizora i drustvenih mreza racunato po glavi stanovnika.Kako to socijalni radnici objasnjavaju?
(Tasa BG, 8. januar 2016 16:53)

Bežimo od realnosti, živimo u svom svetu, u virtuelnoj stvarnosti. To je najjeftiniji vid zabave. Je li to toliko teško da se shvati? I ovako nikakvi imamo dovoljno škole i kulture da nam medijski i internet sadržaji efikasno zamene neposredna iskustva. I lako im se predajemo. I najmanje nas košta. Koliko košta izlazak uveče u diskoteku? Koliko je za pozorište? Kako se prevesti do tamo, i čime? Pošto je piće u kafiću?

I neće ljudi da prodaju svoje vreme, svoj život na ovoj planeti, nekom profiteru za 100 dinara na sat, u neljudskim uslovima.

Panman

pre 8 godina

Uzmimo jedan interesantan primer... Vas poslodavac vama uplati 100 hiljada dinara bruto platu. Drzava od toga za porez i osiguranja uzima oko 30% i vi dobijate nekih 70 hiljada. Od tih 70 hiljada koje potrosite na proizvode i usluge odvajate 20% na ime PDV sto znaci vi u stvari imate 55 hiljada. Od tih 55 hiljada morate da odvojite deo za akcize, razne dodatne poreze, registraciju itd... Sto bi realno bilo jos barem 20%. Sve u svemu.. Vi na zaradjenih 100 hiljada dinara imate svojih 40 hiljada maksimalno na raspolaganju. Ostatak ide drzavi. Sada je pitanje, zasto drzava nema novca?

Malisa

pre 8 godina

Drugari, imam jedno pitanje.
Zanima me kako mogu da napustim Srbiju, zavrsio sam ne tako dobru skolu (da ne kazem losu) Visu poslovnu, bukvalno mi se zgadio zivot u ovoj drzavi. Razmisljao sam cak ozbiljno i o Legiji stranaca, ali kaze mi majka "bolje odma ja da te ubijem, nego da te posalju oni bilo gde kod onih talibana". Ne znam sta da radim, obrazovanje mi je smesno, perspektiva nikakva (za to sam samo ja kriv). Ako ima neko neku sugestiju, slobodno nek kaze. Poz

Javorka

pre 8 godina

S obzirom da smo uglavnom poslednjih 15 godina na dnu po primanjima u regionu porast prosečne plate us 2o15 g. od čak 34,77 evra daje nam nadu da će i u 2o16 godini porasti plate i penzije i prosečna plata, jer predvidjen je i rast BDP za 1,8 po MMF a po našem 2 odsto.

Vučić krotitelj botova

pre 8 godina

Sada će nam Vučić Sveznajući objasniti, da njihove prosečne plate nisu iz realnih prihoda, već su iz kredita i napumpane su , a naše su realno zaradjene, i naravno, nama je u stvari bolje nego njima!
Svi koji imaju IQ veličine svog broja cipela, oduševljeno će pojesti sendvič nazvan po italijanskom predsedniku Mortadeli, i zadovoljni Vučićevim objašnjenjem, pogledaće u nebo i mahaće vazduplohovima, koji svemirskom brzinom iznose narodni novac na egzotične destinacije!

Dd

pre 8 godina

Jedna sporedba Srbija -Makedonija je kao u 80-te godine da usporedis Bugarska ili Rumunija sa Jugoslavija. Makedonija ne samo po standard nego i po svim dr parametri i zivotne mavike je ispred Srbija

bot volonter

pre 8 godina

sad je valjda svima jasno kakauv je vizionar naš veliki vodja....jer,da kojim slučajem imamo najveće plate u regionu-milioni izbeglica iz afrike i sa bliskog istoka bi zatražilo azil kod nas,a onda bi zbog enormnih socijalnih izdataka države imali najmamke plate u regionu i milione visoko rizičnih stanovnika ove države...ovako imamo samo najniže plate:)

Diksi

pre 8 godina

Mislim da je jos veci problem koliko nas je Vucic dodatno zaduzio. Sredinom 2012. kada je Vucic dosao na vlast, spoljni dug je bio 15,3 milijarde evra. Danas je to 24,7 milijarde, ili ti 9,4 dodatne milijarde duga!!!! Ako se secate predizborne kampanje 2012, glavna krilatica im je bila - mi smo na rubu bankrota. Sta je onda ovo sada!! Plasim se da za dve godine necemo da imamo za leba a on prica o 500e.

Zlatko

pre 8 godina

Da bi plate bile veće u Srbiji, moraju da se završe ekonomske reforme, dovedu brojni investitori, poveća proizvodnja i stvori rast znatno veće nego što je bio prošle godine. Ova godina je prekretnica, pokazaće nam koliko su premijerove prognoze da će za dve godine prosečna plata u Srbiji biti 500 evra tačna. Verujem da je to moguće.

Nes

pre 8 godina

Realno je katastrofa ali meni iz CG je ovo racunanje isto katastrofa. Ja jedem kupus komsija meso a zajedno jedemo sarmu..... dajte spisak plata po javnim sluzbama pa da vidimo pravo stanje tj. Vestscko odrzavanje vlasti....

Karudijan Šumadijski

pre 8 godina

Zanimljivo je da svih ovih NAPREDNIH godina ne priča o ljudima KOJI SU NEZAPOŠLJENI ALOOOOO a kojma u Srbiji bukvalno preostaje da jedu iz kante za djubre Srbija jedna od retkih država u Evropi pored možda Albanije i BIH koji se prema tim ljudima odnosi kao prema otpadu bukvalno ovo je mizerija od zemlje i upravo se po tome vidi u kakvom je haosu i beznadju

capri

pre 8 godina

Plate su nam najniže u regionu ali zato su nam cene najviše u regionu jer zato sto to gl..i narode mora, to je taj odnos. Neka pročitaju ovu vest i komentare ovi na vlasti, rekli bi to nije istina jer sramota ih je koliko nam dobro ide.

matrix

pre 8 godina

KRUŠEVACPUT! Prosečna plata 2009, 2010 i 2011 , 55000din! Danas 2016 oko 38000din, a i nije redovna( tri plate iz 2014 i pola novembarske iz 2015. god.)
NAPREDNO!

Andjelka

pre 8 godina

Šta napisati, a ne uvrediti nikog!?
(Antonio, 8. januar 2016 16:50)

Istinu.

Ja ovu zemlju volim svim srcem, i toliko mi teško pada što je ovde život tako loš i što smo ovoliko siromašni i bolesni, da me boli u grudima - fizički, boli me duša.

I ne mogu da razumem:
- kako političari mogu da budu toliko loši prema svom narodu?
Čoveče, pa to je tvoj rod, tvoja krv...!

Kao što nikada neću razumeti lekara koji uzima pare da bi lecio nečije dete. Radije bih izgubila ruku nego njome uzela novac.

Ironija i sarkazam su zabavni, a istina je tužna.

Najteže jeste, ali treba biti iskren.

Karudijan Šumadijski

pre 8 godina

Ma ajte molim vas zašto lažete narod što mu lepo ne kažete da živi najbednije u Evropi i da će tako biti i u narrdnih 10-20 godina jer kakav narod takva i VLAST !!!

DDD

pre 8 godina

prosek je 44 hiljada dinara,pristojene pare,za zivot u Srbiji
(ilija, 8. januar 2016 16:00)

Botcino, to je pola cene flagship mobilnog telefona (ako se kupi u Srbiji tek trecina). Uz to, prosecna plata je, u stvarnom (ne TV emisijskom) zivotu ispod 30,000. To ne bi pokrilo godisnju kartu za beogradski GSP.

Čvarkov

pre 8 godina

... mnogo bijtnija je računica koja se odnosi na to šta se u svakoj od država sa tamošnjom prosečnom platom može priuštiti.... tačnije kako se živi sa toakvom prosečnom platom... tu se još više i lepše bidi u kakvom smo stanju...

jordan

pre 8 godina

bilo bi lepo da je prosek 40 hiljada plata .radim u gsp prosek plate26hiljada ekstra za pet dana zivota i plus dete i racuni super.
bez odmora na pp ugovor.

kazem.samo

pre 8 godina

Fredo jarane dodji ti u Bosnu pa vidi da je svjetlosnim godinama ispred Srbije, ne racunajuci Bg. Ako si malo kvalifikovan ispod 400€ neces imati placu. Profesori ucitelji svi su placeniji i u Federaciji i u Srpskoj nego u Srbiji plus sve je jeftinije. Ali vama su vase elite rekle da ste lider u regionu samo nezz cega. Svi su se izvukli iz udbinih ralja samo vi jos zivite u svom svijetu.

ha...ha

pre 8 godina

I šta? Ovo je vest? I jesmo najgori, ne samo po platama. Pogledajte samo ove botove. Ljudi se bez imalo stida prodaju za bud zašto. Verovatno toliko i vrede. Vlast koja se nije obazirala na vapaje prosvete, zdravstva, plicije...i narod koji to slepo sledi, i ne zaslužuju ništa bolje. Korupcija i javašluk do neba...primitivizam na svakom koraku. Narod još kako tako, drži se koliko može, ali što se primičeš i najsitnijim upravljačkim funkcijama stvar je sve gora...to su ljudi posebne vrste, neškolovani, srebroljupci bez imalo vizije i ideala, ispod svakog moralnog i stručnog nivoa...za ove na samom vrhu nemam komentar...od njihovih izjava uglavnom samo crvenimo. Niko da digne glavu, nema ovoga puta rudara da pokrenu. Vučić se za to pobrinuo. Nema više ni generala da napravi državni udar, ne onaj isfolirani, već pravi. Razlog - nemamo vojsku, a starešine su bruka poltronizma, policija 100% režimska kao u najcrnjoj rupi od latino zemlje...nema ni intelektualaca, čovek koji je uništavao informisanje za vreme Miloševića i tada ispekao zanat, sada je premijer. Njumu su se zvezde poklopile, ali ne i nama s njim, SPC kao da ima komesare, a ne vrhunske sveštenike-spominju nasilje kao neku alternativu, umesto čovekoljublje u reč Božiju, pravoslavni ortodoksi bez mašte i vizije, ponavljaju sveto pismo kao da je 16. vek, a mi prosti kmetovi...i šta uostalom hoćemo...takvi smo kakvi smo...pomirimo se stim već jednom...

Lik

pre 8 godina

Dok je uzasni Tadic bio na vlasti Srbija je bila ispred Bosne, CG i Makedonije.
A Dinar mnogo vredniji nego danas!
Ali nije vam valjalo!
(TTD, 8. januar 2016 18:25)

A dok je još užasniji Koštunica bio na vlasti dinar je bio još vredniji.
Mojne Tadic molim te, njega smo skinuli i rado bi da ga zaboravimo a skinucemo i Vučića, sledeći će biti neko tipa Radulović, vreme je da vidimo i njih.

Kuku-lele

pre 8 godina

vojni sluzbenici i namestenici zaposleni u Ministarstu odbrane i Vojsci Srbije sa SSS imaju primanja unazad godinu i vise dana, pa sve do danasnjeg dana 31.000,00 dinara, a sa VSS od 60-90.000,00 dinara. Znaci to je taj prosek od 40.000,00 dinara i vise. To je matematika mimo logike hahahaha

skene

pre 8 godina

Privatnik, Marera-Karera kapitalista mi da platu 30000, ćutim i trpim i molim se da mu propadne firma. Ne kupujem ništa sem hrane i poneku jeftinu krpicu. Štekam koliko mogu i trudim se da nešto novo naučim na poslu. Naravno opet se molim da Marera- Karera kapitalisti propadne biznis, ćutim trpim tražim nekog boljeg privalnika...

Komsa

pre 8 godina

Od kada znam za sebe u ovoj zemlji je kriza!!! Price "bice bolje" slusam vec 15 godina. Kome je ovde bolje??? Kako stvari stoje, bolje je samo politicarima!!!

Baltazar

pre 8 godina

Najzad smo prvi u nečemu makar da imamo najmanje plate u regionu,novi cilj je verovatno da imamo najmanje plate na svetu i verujem da ćemo uspeti u tome jer imamo najbolje kadrove za uništenje privrede na zemaljskoj kugli i šire.

sasa

pre 8 godina

najjači su ovi što lupaju minuse,nemogu da verujem,minimalac u Srbiji 168 e ili 18 gajbi piva,bolje imati socijalnu pomoc nego raditi za ovaj minimalac(nema putnih troskova,nema toplog obroka...).Socijala i rad na crno,nemoze se drugačije. preživeti

dragan ignjatovic

pre 8 godina

zamolite premijera i min finansija da procitaju ovu vest.najverovatnije ne mogu da povecaju plate bar do crnogorskih ali mogu da prestanu sa optimistickim izjavama bez pokrica

Mairon

pre 8 godina

(TTD, 8. januar 2016 18:25)

Teško da to ima veze sa Tadićem, jer je period počev od 2009. označio početak globalne krize i ujedno pogoršao stanje u domaćoj ekonomiji.
U prethodom periodu, 2000. - 2009. Srbija je imala daleko veće direktne strane investicije, veće prihode od privatizacija i veći rast BDP-a što je umumpavalo više novca i ekonomiju i podiglo kupovnu moć i prosečne zarade. Sada se događa upravo suprotno, manjak investicija, pad BDP-a i povećanje nameta dovodi do pada potražnje i potrošnje, što automatski znači manje poreske prihode i pad BDP-a.

loki

pre 8 godina

ja imam 650eur i ljudi mi zavide, a podstanar sam i jedva prezivljavam. Neka mi neko objasni kako kupiti stan, neki pristojan auto obuci nesto normalno i ici bar na letovanje jednom godisnje, zimovanje ne mora...Za to je u kuci potrebno bar 2000 eur prihoda! Ko to ima? 2% ljudi koji rade, i 99% ljudi koji diluju i daju na kamatu.

krle

pre 8 godina

Da mi je neko 80-ih godina rekao da ce za 30 godina Srbija biti bednija od CG, BiH i Makedonije, grohotom bih se nasmejao. Doduse, da mi je neko 6.oktobra rekao da ce za 15 godina vladati Vucic i Dacic, umro bih od smeha.

Tina

pre 8 godina

U situaciji u kojoj smo se našli 2012 dobro je da uopšte imamo plate i penzije, a o realnoj moći tu smo negde. Živim u Subotici i od Petka do Nedelje, pijace i buvljak je pretrpan Mađarima iz Mađarske koji praktično sve kupuju od hrane do kineske robe , toliko o standardu.

aaaaa

pre 8 godina

Dok je uzasni Tadic bio na vlasti Srbija je bila ispred Bosne, CG i Makedonije. 
A Dinar mnogo vredniji nego danas! 
Ali nije vam valjalo!
(TTD, 08. januar 2016 18:25)

istina
da covek ne poveruje ali ovi su gori od tadica

Sax

pre 8 godina

Kako je samo friziran iznos prosecne plate ?! Ako 70% radnika prima minimalac od 21.000 din a ostali po malo vise dok neki i po 500.000 din... da da neki jedu meso neki kupus a lrosecno svi jedu sarmu...
A sto se odnosa cena tice bosna i madjarska su meke nasih svercera a to je sigurno jer je kod nas sve jeftinije.
Danas je nafta pala na 33 $/barelu a kod nas je neki izjavio da nafta nece poskupeti. Inace kada je bila 120$ kod nas se prodavala za 150 din...sada je 33$ a kod nas 135 din... ma da pojeftinila....

Aleksandar

pre 8 godina

@Ferdo

Bosna svakako nije bolja od Srbije( u istim smo go***ma) i ovdje u BiH ljudi rade za neke bijedne minimalce od npr 200 eura, mnogi rade i za manje, dok naravno ima ljudi koji zarađuju i preko 500,600 i mnogo više tako da tu dođe do nekog prosjeka od 430 eura.. Evo npr ja radim za 2500 eura tako da dižem prosjek :-)

mufljuz

pre 8 godina

Zar ovi podaci nekoga cude? Ovo je samo rezultat rada nekompetentne i nesposobne vlade koja se nakacila ovom ubogom narodu na grbacu. Sto duze budu vladali Srbijom to ce razlika u standardu izmedju nas i ostatka exYu biti veca. O ostalima da i ne govorim.

ILIJA CVOROVIC

pre 8 godina

SVAKA CAST VUCIC-u !!!!!
Nema dalje, sada ce jos da padne kada ove firme u restrukturiranju budu se gasile i sve vise ljudi bude na ulici. Za oko pola godine da vidimo statistiku, mada cisto sumnjam da je tacna, jer se ona najbolje vidi po kupovnoj moci. I jedno pitanje za vlast, Sto ne prihvate da imaju prosecnu republicku zaradu, da primaju toliko, i ako bude bolje nek povecaju, al ne ovako oni imaju u proseku vise nego cetiri porodice. Samo botovima da se zahvalim za sto vise minusa. Merry Cristmas and Happy New Year !!!!
Ako me se sete, za Dan Bezbednosti sete, to je bila moja duznost!!!!!

Lane

pre 8 godina

A slusajte ovo. Kada je Grundfos otvorio fabriku u Indjiji, zeleli su da plate budu osetno vece nego sto su danas. Javna je tajna da su im iz opstinskih vlasti stizala uputstva da plate ne budu toliko visoke, vec otprilike iste kao i kod mnogih drugih inostranih firmi u Indjiji!!! Znaci ide se i na to da se plate ne povecavaju, jer to ide u prilog strancima (koji su i urgirali da se izda preporuka Grundfosu) i zarad njihovih manjih troskova i vece kapitalne dobiti.

dejanandjelkovic1974@gmail.com

pre 8 godina

ja imam prosek kod privatnika 22000din...najbolji u EU,uskladjene plate kao i cene,prema propisima EU...vlada radi narod,kako da povecava cene,drumarina,tv pretplata,itd...sramota me sto zivim u ovu zemlju

Marko nb

pre 8 godina

Ima sada da ode na poligraf i da izadje sa izjavom da nije lagao da smo najbolji u regionu. A onda ce usput da rasvetli par afera. Onu kradju glasova, helihoptere, snegove, poplave, srpski Mercedes-ikarbus i jos nebrojeno uspesnih lupetanja.

TIGER

pre 8 godina

Čini mi se da je deo sendvič brigade došao sa odmora, što se vidi po komentarima.
Ovaj jedan proziva SPS za krađu... Koliko može SNS ovca da bude glupa! Pa ja koliko znam SPS je koalicioni partner sa SNS! Zašto nisu ti lopovi u zatvoru?!
Ovaj drugi kaže '' pristojna''plata za život. Slažem se, ali ako sam živiš od nje i roditelji ti plaćaju račune!
Sa mojim '' prosekom '' živimo ja, žena i beba od 8 meseci. Kako živimo to znaju samo oni sa mozgom!

pavlaka_majonez_krastavci

pre 8 godina

Svaka čast našem premijeru koji radi po 20 sati dnevno! Zasluženo uživa podršku od preko 50%, pogotovo kada se uzme u obzir procenat neobrazovanih i nepismenih.

Nislija

pre 8 godina

Znate sta je problem. Sto imam 30 godina i 5 posto ljudi koje poznajem (a poznajem ih dosta) imaju platu u visini proseka. Ostali od 200 do 250 evra.

Ivica

pre 8 godina

Lideri u regionu,al odpozadi. Blago receno katastrofa,plate najmanje,cene najvece,porezi takodje medju najvecim, ma lepota,a da ne pricamo o nezaposlenosti..

Darko

pre 8 godina

braco srbi, ako vam je neka uteha znajte je u MK 250 evra -neki prifarljiv prosek. Kakvih bre 370 evra, to kod ne ne zimaju ni doktori ni profesori.

niki

pre 8 godina

Visina prosecne plate nema veze sa istinom vecini gradjana koji zive u ovoj raspaloj zemlji.potrebno je ukinuti onaj bedni minimalac i povecati ovu prosecnu zaradu ali i da se osvrnu na privatni sektor od njega da podju jer tu ima dosta mahinacija i nepostovanja prava radnika kako o dohotku tako i o mobingu koji je cesto prisutan.niko iz drzavnog vrha ne prati stvarno stanje u privatnim stranim firmama tu lezi najveci problem.

maki

pre 8 godina

za plate se moze pricati sta se hoce, u realnosti znamo da ljudi rade i za 15 hiljada(120-130€) mene interesuje samo realno stanje u odnosu na prosek kod komsija, da li plata ima veze sa ovim prosecima ili se i kod njih frizira

Dr.Primarijus Hasanagić

pre 8 godina

Sto ne dovedete premijera uzivo u emisiju i iščitate mu ove podatke pa mu onda iščitate podatke o cenama goriva gasa mesa mleka itd itd.... lako je ovako objaviti budite hrabri pa mu sve činjenice recite u lice pa ako pokusa da ih opovrgne a vi mu recite da laze i spinuje javnost i da narod pati i da nas bas briga sto ga hvali merkolova i zapad kad je nama los pa ga onda pitajte sta je ispunio od predizbornih obecanja jel ukinuo agencije jel nije dirao u penzionere jel osudjen neki tajkun, ma sta ja vama ovde pricam pa vi ste nezavisni novinari vi znate najbolje

mile

pre 8 godina

Ja prosecnu srpsku platu dam na stanarinu i racune za stan na Novom Beogradu. Kako neko od tih para jos i jede i hrani decu ja stvarno ne znam. Na Novom Beogradu bi i sa 700 eur plate ziveo kao klosar.

seljadin

pre 8 godina

napisite i sta se moze kupiti u kojoj zemlji za prosecnu platu, da uporedimo, pricati o platama, bez price o cenama ne prikazuje stvarnost, takodje i broj nezaposlenih treba uzeti u obzir

Patria

pre 8 godina

Vidim ja da je ono svetlo na kraju tunela koje se naziralo posle petog oktobra zapravo odraz u ogledalu naseg autobusa, koji sve brze juri ka zidu, dok ljudi poput Tadica, Vucica, Kostunice i slicni samo glume onog lika sto s papucicom za gas do daske pita: "deco, volite li brzu voznju"... oko milion onih koji primaju plate iz budzeta se zali na malu prosecnu platu, a 3 miliona onih koji zive kao robovi s primanjima manjim od 200 evra cuti i ne veruje dokle ovo ludilo moze da ide. Sit gladnome u Srbiji ne veruje, kucka komentare podrske i gricka sendvice. Bojte se krcecih stomaka. Prazan stomak nema usi, ni za razum, ni za molbe...

belgrado

pre 8 godina

kod nas 50% radi na crno, 30% je prijavljeno na minimalac i ostatak dobija u kesu,
a 20% radi u drzavnim sluzbama.
tako da je ovo statistika za malog pericu.

jednom kad postanemo drzava, onda cemo uporedjivati plate :))

ps. inace se slazem da se "zahvalimo" i slobi i dosu i naprednjacima za sve sto su nam dali .

Tisina tamo

pre 8 godina

Kako se ekonomija razvija, povecavace se i plate.
(Jeka, 8. januar 2016 15:55)

'ajde da ostanemo u sadasnjem vremenu: Pravilnije bi bilo reci:
"Kako se ekonomija "razvija", "povecavaJU" se i plate.
Sto se buducnosti tice, meni ona vise lici na mracan tunel bez imalo svetla pred nama.

Željko

pre 8 godina

MALI PODSETNIK:
1. kod premijera Ante Markovića plata je 1989.g. bila 1000DM (500E)to ste dobili u nasleđe
2. tada su došli nacionalisti Sloba, Šeki, Toma, Acika... i ratovi
3. za novu godinu 31.12.1993.g važio je kurs 1DM=7.000.000.000.000.000.000din. Kad bi 1 din bio težak 2g to bi značilo da svaki stanovnik planete vozi voz od 140 vagona nosivosti 20T po vagonu punih kovanica od 1din za 1DM
4. na dan 5.oktobar 2000.g. prosečna plata je bila 40DM ili 20E izgubljeno Kosovo i suverenitet nad delom ostatka Srbije zbog kopnene zone bezbednosti od 5km unutar Srbije i vazdušne zone dubine 20km. To ste ostavili Đinđiću i DS-u u nasleđe
5. u toku 2008.g. plata nastavnika je bila 500E a sada Vučko obećava da će prosečna plata za 2g biti 500E. Dakle 2018. kao 1989. Uzalud izgubljene 3 decenije života jer je neko imao mladalačke bubice u glavi i pravio kursne liste 1:100 samo što se te liste nisu odnosile na novac.
6. Ako si mlad pa sve ovo ne znaš, nauči, nije sramota ne znati, već ne učiti
7. Ako je DS stvarno loš i krao i nesposovan, kako sada vi sposobni i pošteni sa novom zaduženošću od 7 milijardi E morate da smanjujete plate?
8. Ako sam dužan 1000E pa pozajmim 1000E da vratim dug, ja nisam dužan 2000E jer sam 1000E vratio. Tito, Sloba, Đinđić, Koštunica i Tadić su zadužili 16 milijardi E a Vučko sam zadužio novih 7. NapreDNO, škola za SNSovce.

Držqua

pre 8 godina

Počeo sam na ovakve naslove da gledam kao na atak na Srbiju, atak na Aleksandra Vučića... Kome smeta jaka Srbija? Kome smeta velika Srbija? A ne, to je iz zabranjenog dela biografije premijera... (u pozadini odzvanja: E ne daaam, e ne daaam, e ne daaam...)

Lacerta

pre 8 godina

Dugo sam se pitao, ali tek sad najzad znam zašto mi je neprijatno! Iznenađujuće, ali NIJE bilo zbog toga koliko nam DOBRO ide, nego koliko nam LOŠE ide!!!

Mada, nije sve tako crno. Siguran sam da i dalje šišamo Burkinu Faso, Siera Leone i Zelenortska ostrva za bar pola dužine!

Ali opet smo po nečemu naj- u regionu. Makar i najgori! Jer neko mora da bude i najgori, zar ne? Ali što baš mi...

bzv

pre 8 godina

ne bojte se gradjani Srbije,dok su nam plate najnize u regionu,vlada se potrudila da sve cene koje su bile nize kod nas "usklade",kako oni to kazu,sa komsijama! a ima i skupljih stvari kod nas nego u Nemackoj,koja je ispred nas kako ono kaze Babic "svemirskim godinama"! ali rece nas premijer "za dve godine ce da bulje bolje.."! ne lipsi magarce do zelene trave..

vidan

pre 8 godina

U narednih nekilko godina potrebne su nam visoke stope privrednog rasta, što bi neminovno trebalo da se odrazi i na povećanje zarada naših građana.

Tasa BG

pre 8 godina

Ali smo zato nacija prema jednoj drugoj statistici vise konsultanskih agencija iz USA i Skandinavije nacija koja najvise provodi vremena ispred televizora i drustvenih mreza-preko 8,5 sati svakog dana,preko 50 sati nedeljno,preko 200 sati mesecno.Jupi!

Najnize plate u Evropi a najveci broj provedenih sati ispred televizora i drustvenih mreza racunato po glavi stanovnika.Kako to socijalni radnici objasnjavaju?

Porez

pre 8 godina

Samo da se ne zaboravi, gospodar zivota i smrti u Srbiji je na vlasti od 2012. Usao je u cetvrtu godinu vladavine, i vlada sve vreme s istim ljudima u talu. Radi nesto Gospodaru, inace ces proci grdje od Milosevica i Demokrata zajedno.

ŠTAZI

pre 8 godina

Da to je "na papiru" tako. Naša realnost je, međutim, mnogo crnja. Većina građana Srbije, naročito južno od Beograda, prima 200-250€, ako ima "sreće" da uopšte radi.

zZz

pre 8 godina

Auuuu ljudi sta je bre ovo više u svemu smo najgori!!! 361e je cca 43320din.
Mozda kod nas ljudi primaju vise na crno pa nam je u realnosti bolji prosek (ironija) =-O

Grof

pre 8 godina

Naravno da su najnize. Hvala SNSu, DSu, SPSu I ostalim pomagacima istih sto su nas doveli do prosjackog stapa.
P.S. Botovi zaobidjite komentar ako ne zelite da Vam se neko u porodici ne razboli ove godine a videli ste kolika je prosecna plata u ovoj sargarepi od zemlje.. (da probam sa kletvom)

ŠTAZI

pre 8 godina

Da to je "na papiru" tako. Naša realnost je, međutim, mnogo crnja. Većina građana Srbije, naročito južno od Beograda, prima 200-250€, ako ima "sreće" da uopšte radi.

Grof

pre 8 godina

Naravno da su najnize. Hvala SNSu, DSu, SPSu I ostalim pomagacima istih sto su nas doveli do prosjackog stapa.
P.S. Botovi zaobidjite komentar ako ne zelite da Vam se neko u porodici ne razboli ove godine a videli ste kolika je prosecna plata u ovoj sargarepi od zemlje.. (da probam sa kletvom)

mufljuz

pre 8 godina

Zar ovi podaci nekoga cude? Ovo je samo rezultat rada nekompetentne i nesposobne vlade koja se nakacila ovom ubogom narodu na grbacu. Sto duze budu vladali Srbijom to ce razlika u standardu izmedju nas i ostatka exYu biti veca. O ostalima da i ne govorim.

Željko

pre 8 godina

MALI PODSETNIK:
1. kod premijera Ante Markovića plata je 1989.g. bila 1000DM (500E)to ste dobili u nasleđe
2. tada su došli nacionalisti Sloba, Šeki, Toma, Acika... i ratovi
3. za novu godinu 31.12.1993.g važio je kurs 1DM=7.000.000.000.000.000.000din. Kad bi 1 din bio težak 2g to bi značilo da svaki stanovnik planete vozi voz od 140 vagona nosivosti 20T po vagonu punih kovanica od 1din za 1DM
4. na dan 5.oktobar 2000.g. prosečna plata je bila 40DM ili 20E izgubljeno Kosovo i suverenitet nad delom ostatka Srbije zbog kopnene zone bezbednosti od 5km unutar Srbije i vazdušne zone dubine 20km. To ste ostavili Đinđiću i DS-u u nasleđe
5. u toku 2008.g. plata nastavnika je bila 500E a sada Vučko obećava da će prosečna plata za 2g biti 500E. Dakle 2018. kao 1989. Uzalud izgubljene 3 decenije života jer je neko imao mladalačke bubice u glavi i pravio kursne liste 1:100 samo što se te liste nisu odnosile na novac.
6. Ako si mlad pa sve ovo ne znaš, nauči, nije sramota ne znati, već ne učiti
7. Ako je DS stvarno loš i krao i nesposovan, kako sada vi sposobni i pošteni sa novom zaduženošću od 7 milijardi E morate da smanjujete plate?
8. Ako sam dužan 1000E pa pozajmim 1000E da vratim dug, ja nisam dužan 2000E jer sam 1000E vratio. Tito, Sloba, Đinđić, Koštunica i Tadić su zadužili 16 milijardi E a Vučko sam zadužio novih 7. NapreDNO, škola za SNSovce.

DDD

pre 8 godina

prosek je 44 hiljada dinara,pristojene pare,za zivot u Srbiji
(ilija, 8. januar 2016 16:00)

Botcino, to je pola cene flagship mobilnog telefona (ako se kupi u Srbiji tek trecina). Uz to, prosecna plata je, u stvarnom (ne TV emisijskom) zivotu ispod 30,000. To ne bi pokrilo godisnju kartu za beogradski GSP.

Sax

pre 8 godina

Kako je samo friziran iznos prosecne plate ?! Ako 70% radnika prima minimalac od 21.000 din a ostali po malo vise dok neki i po 500.000 din... da da neki jedu meso neki kupus a lrosecno svi jedu sarmu...
A sto se odnosa cena tice bosna i madjarska su meke nasih svercera a to je sigurno jer je kod nas sve jeftinije.
Danas je nafta pala na 33 $/barelu a kod nas je neki izjavio da nafta nece poskupeti. Inace kada je bila 120$ kod nas se prodavala za 150 din...sada je 33$ a kod nas 135 din... ma da pojeftinila....

Tasa BG

pre 8 godina

Ali smo zato nacija prema jednoj drugoj statistici vise konsultanskih agencija iz USA i Skandinavije nacija koja najvise provodi vremena ispred televizora i drustvenih mreza-preko 8,5 sati svakog dana,preko 50 sati nedeljno,preko 200 sati mesecno.Jupi!

Najnize plate u Evropi a najveci broj provedenih sati ispred televizora i drustvenih mreza racunato po glavi stanovnika.Kako to socijalni radnici objasnjavaju?

Dr.Primarijus Hasanagić

pre 8 godina

Sto ne dovedete premijera uzivo u emisiju i iščitate mu ove podatke pa mu onda iščitate podatke o cenama goriva gasa mesa mleka itd itd.... lako je ovako objaviti budite hrabri pa mu sve činjenice recite u lice pa ako pokusa da ih opovrgne a vi mu recite da laze i spinuje javnost i da narod pati i da nas bas briga sto ga hvali merkolova i zapad kad je nama los pa ga onda pitajte sta je ispunio od predizbornih obecanja jel ukinuo agencije jel nije dirao u penzionere jel osudjen neki tajkun, ma sta ja vama ovde pricam pa vi ste nezavisni novinari vi znate najbolje

Nislija

pre 8 godina

Znate sta je problem. Sto imam 30 godina i 5 posto ljudi koje poznajem (a poznajem ih dosta) imaju platu u visini proseka. Ostali od 200 do 250 evra.

Andjelka

pre 8 godina

Šta napisati, a ne uvrediti nikog!?
(Antonio, 8. januar 2016 16:50)

Istinu.

Ja ovu zemlju volim svim srcem, i toliko mi teško pada što je ovde život tako loš i što smo ovoliko siromašni i bolesni, da me boli u grudima - fizički, boli me duša.

I ne mogu da razumem:
- kako političari mogu da budu toliko loši prema svom narodu?
Čoveče, pa to je tvoj rod, tvoja krv...!

Kao što nikada neću razumeti lekara koji uzima pare da bi lecio nečije dete. Radije bih izgubila ruku nego njome uzela novac.

Ironija i sarkazam su zabavni, a istina je tužna.

Najteže jeste, ali treba biti iskren.

seljadin

pre 8 godina

napisite i sta se moze kupiti u kojoj zemlji za prosecnu platu, da uporedimo, pricati o platama, bez price o cenama ne prikazuje stvarnost, takodje i broj nezaposlenih treba uzeti u obzir

matrix

pre 8 godina

KRUŠEVACPUT! Prosečna plata 2009, 2010 i 2011 , 55000din! Danas 2016 oko 38000din, a i nije redovna( tri plate iz 2014 i pola novembarske iz 2015. god.)
NAPREDNO!

vidan

pre 8 godina

U narednih nekilko godina potrebne su nam visoke stope privrednog rasta, što bi neminovno trebalo da se odrazi i na povećanje zarada naših građana.

TIGER

pre 8 godina

Čini mi se da je deo sendvič brigade došao sa odmora, što se vidi po komentarima.
Ovaj jedan proziva SPS za krađu... Koliko može SNS ovca da bude glupa! Pa ja koliko znam SPS je koalicioni partner sa SNS! Zašto nisu ti lopovi u zatvoru?!
Ovaj drugi kaže '' pristojna''plata za život. Slažem se, ali ako sam živiš od nje i roditelji ti plaćaju račune!
Sa mojim '' prosekom '' živimo ja, žena i beba od 8 meseci. Kako živimo to znaju samo oni sa mozgom!

pavlaka_majonez_krastavci

pre 8 godina

Svaka čast našem premijeru koji radi po 20 sati dnevno! Zasluženo uživa podršku od preko 50%, pogotovo kada se uzme u obzir procenat neobrazovanih i nepismenih.

jordan

pre 8 godina

bilo bi lepo da je prosek 40 hiljada plata .radim u gsp prosek plate26hiljada ekstra za pet dana zivota i plus dete i racuni super.
bez odmora na pp ugovor.

kazem.samo

pre 8 godina

Fredo jarane dodji ti u Bosnu pa vidi da je svjetlosnim godinama ispred Srbije, ne racunajuci Bg. Ako si malo kvalifikovan ispod 400€ neces imati placu. Profesori ucitelji svi su placeniji i u Federaciji i u Srpskoj nego u Srbiji plus sve je jeftinije. Ali vama su vase elite rekle da ste lider u regionu samo nezz cega. Svi su se izvukli iz udbinih ralja samo vi jos zivite u svom svijetu.

maki

pre 8 godina

za plate se moze pricati sta se hoce, u realnosti znamo da ljudi rade i za 15 hiljada(120-130€) mene interesuje samo realno stanje u odnosu na prosek kod komsija, da li plata ima veze sa ovim prosecima ili se i kod njih frizira

dejanandjelkovic1974@gmail.com

pre 8 godina

ja imam prosek kod privatnika 22000din...najbolji u EU,uskladjene plate kao i cene,prema propisima EU...vlada radi narod,kako da povecava cene,drumarina,tv pretplata,itd...sramota me sto zivim u ovu zemlju

Karudijan Šumadijski

pre 8 godina

Ma ajte molim vas zašto lažete narod što mu lepo ne kažete da živi najbednije u Evropi i da će tako biti i u narrdnih 10-20 godina jer kakav narod takva i VLAST !!!

Ivica

pre 8 godina

Lideri u regionu,al odpozadi. Blago receno katastrofa,plate najmanje,cene najvece,porezi takodje medju najvecim, ma lepota,a da ne pricamo o nezaposlenosti..

Porez

pre 8 godina

Samo da se ne zaboravi, gospodar zivota i smrti u Srbiji je na vlasti od 2012. Usao je u cetvrtu godinu vladavine, i vlada sve vreme s istim ljudima u talu. Radi nesto Gospodaru, inace ces proci grdje od Milosevica i Demokrata zajedno.

Marko nb

pre 8 godina

Ima sada da ode na poligraf i da izadje sa izjavom da nije lagao da smo najbolji u regionu. A onda ce usput da rasvetli par afera. Onu kradju glasova, helihoptere, snegove, poplave, srpski Mercedes-ikarbus i jos nebrojeno uspesnih lupetanja.

Lane

pre 8 godina

A slusajte ovo. Kada je Grundfos otvorio fabriku u Indjiji, zeleli su da plate budu osetno vece nego sto su danas. Javna je tajna da su im iz opstinskih vlasti stizala uputstva da plate ne budu toliko visoke, vec otprilike iste kao i kod mnogih drugih inostranih firmi u Indjiji!!! Znaci ide se i na to da se plate ne povecavaju, jer to ide u prilog strancima (koji su i urgirali da se izda preporuka Grundfosu) i zarad njihovih manjih troskova i vece kapitalne dobiti.

capri

pre 8 godina

Plate su nam najniže u regionu ali zato su nam cene najviše u regionu jer zato sto to gl..i narode mora, to je taj odnos. Neka pročitaju ovu vest i komentare ovi na vlasti, rekli bi to nije istina jer sramota ih je koliko nam dobro ide.

ha...ha

pre 8 godina

I šta? Ovo je vest? I jesmo najgori, ne samo po platama. Pogledajte samo ove botove. Ljudi se bez imalo stida prodaju za bud zašto. Verovatno toliko i vrede. Vlast koja se nije obazirala na vapaje prosvete, zdravstva, plicije...i narod koji to slepo sledi, i ne zaslužuju ništa bolje. Korupcija i javašluk do neba...primitivizam na svakom koraku. Narod još kako tako, drži se koliko može, ali što se primičeš i najsitnijim upravljačkim funkcijama stvar je sve gora...to su ljudi posebne vrste, neškolovani, srebroljupci bez imalo vizije i ideala, ispod svakog moralnog i stručnog nivoa...za ove na samom vrhu nemam komentar...od njihovih izjava uglavnom samo crvenimo. Niko da digne glavu, nema ovoga puta rudara da pokrenu. Vučić se za to pobrinuo. Nema više ni generala da napravi državni udar, ne onaj isfolirani, već pravi. Razlog - nemamo vojsku, a starešine su bruka poltronizma, policija 100% režimska kao u najcrnjoj rupi od latino zemlje...nema ni intelektualaca, čovek koji je uništavao informisanje za vreme Miloševića i tada ispekao zanat, sada je premijer. Njumu su se zvezde poklopile, ali ne i nama s njim, SPC kao da ima komesare, a ne vrhunske sveštenike-spominju nasilje kao neku alternativu, umesto čovekoljublje u reč Božiju, pravoslavni ortodoksi bez mašte i vizije, ponavljaju sveto pismo kao da je 16. vek, a mi prosti kmetovi...i šta uostalom hoćemo...takvi smo kakvi smo...pomirimo se stim već jednom...

krle

pre 8 godina

Da mi je neko 80-ih godina rekao da ce za 30 godina Srbija biti bednija od CG, BiH i Makedonije, grohotom bih se nasmejao. Doduse, da mi je neko 6.oktobra rekao da ce za 15 godina vladati Vucic i Dacic, umro bih od smeha.

zZz

pre 8 godina

Auuuu ljudi sta je bre ovo više u svemu smo najgori!!! 361e je cca 43320din.
Mozda kod nas ljudi primaju vise na crno pa nam je u realnosti bolji prosek (ironija) =-O

bzv

pre 8 godina

ne bojte se gradjani Srbije,dok su nam plate najnize u regionu,vlada se potrudila da sve cene koje su bile nize kod nas "usklade",kako oni to kazu,sa komsijama! a ima i skupljih stvari kod nas nego u Nemackoj,koja je ispred nas kako ono kaze Babic "svemirskim godinama"! ali rece nas premijer "za dve godine ce da bulje bolje.."! ne lipsi magarce do zelene trave..

loki

pre 8 godina

ja imam 650eur i ljudi mi zavide, a podstanar sam i jedva prezivljavam. Neka mi neko objasni kako kupiti stan, neki pristojan auto obuci nesto normalno i ici bar na letovanje jednom godisnje, zimovanje ne mora...Za to je u kuci potrebno bar 2000 eur prihoda! Ko to ima? 2% ljudi koji rade, i 99% ljudi koji diluju i daju na kamatu.

Držqua

pre 8 godina

Počeo sam na ovakve naslove da gledam kao na atak na Srbiju, atak na Aleksandra Vučića... Kome smeta jaka Srbija? Kome smeta velika Srbija? A ne, to je iz zabranjenog dela biografije premijera... (u pozadini odzvanja: E ne daaam, e ne daaam, e ne daaam...)

Karudijan Šumadijski

pre 8 godina

Zanimljivo je da svih ovih NAPREDNIH godina ne priča o ljudima KOJI SU NEZAPOŠLJENI ALOOOOO a kojma u Srbiji bukvalno preostaje da jedu iz kante za djubre Srbija jedna od retkih država u Evropi pored možda Albanije i BIH koji se prema tim ljudima odnosi kao prema otpadu bukvalno ovo je mizerija od zemlje i upravo se po tome vidi u kakvom je haosu i beznadju

Lik

pre 8 godina

Dok je uzasni Tadic bio na vlasti Srbija je bila ispred Bosne, CG i Makedonije.
A Dinar mnogo vredniji nego danas!
Ali nije vam valjalo!
(TTD, 8. januar 2016 18:25)

A dok je još užasniji Koštunica bio na vlasti dinar je bio još vredniji.
Mojne Tadic molim te, njega smo skinuli i rado bi da ga zaboravimo a skinucemo i Vučića, sledeći će biti neko tipa Radulović, vreme je da vidimo i njih.

mile

pre 8 godina

Ja prosecnu srpsku platu dam na stanarinu i racune za stan na Novom Beogradu. Kako neko od tih para jos i jede i hrani decu ja stvarno ne znam. Na Novom Beogradu bi i sa 700 eur plate ziveo kao klosar.

Komsa

pre 8 godina

Od kada znam za sebe u ovoj zemlji je kriza!!! Price "bice bolje" slusam vec 15 godina. Kome je ovde bolje??? Kako stvari stoje, bolje je samo politicarima!!!

Lacerta

pre 8 godina

Dugo sam se pitao, ali tek sad najzad znam zašto mi je neprijatno! Iznenađujuće, ali NIJE bilo zbog toga koliko nam DOBRO ide, nego koliko nam LOŠE ide!!!

Mada, nije sve tako crno. Siguran sam da i dalje šišamo Burkinu Faso, Siera Leone i Zelenortska ostrva za bar pola dužine!

Ali opet smo po nečemu naj- u regionu. Makar i najgori! Jer neko mora da bude i najgori, zar ne? Ali što baš mi...

Tina

pre 8 godina

U situaciji u kojoj smo se našli 2012 dobro je da uopšte imamo plate i penzije, a o realnoj moći tu smo negde. Živim u Subotici i od Petka do Nedelje, pijace i buvljak je pretrpan Mađarima iz Mađarske koji praktično sve kupuju od hrane do kineske robe , toliko o standardu.

sasa

pre 8 godina

najjači su ovi što lupaju minuse,nemogu da verujem,minimalac u Srbiji 168 e ili 18 gajbi piva,bolje imati socijalnu pomoc nego raditi za ovaj minimalac(nema putnih troskova,nema toplog obroka...).Socijala i rad na crno,nemoze se drugačije. preživeti

aaaaa

pre 8 godina

Dok je uzasni Tadic bio na vlasti Srbija je bila ispred Bosne, CG i Makedonije. 
A Dinar mnogo vredniji nego danas! 
Ali nije vam valjalo!
(TTD, 08. januar 2016 18:25)

istina
da covek ne poveruje ali ovi su gori od tadica

Baltazar

pre 8 godina

Najzad smo prvi u nečemu makar da imamo najmanje plate u regionu,novi cilj je verovatno da imamo najmanje plate na svetu i verujem da ćemo uspeti u tome jer imamo najbolje kadrove za uništenje privrede na zemaljskoj kugli i šire.

Tisina tamo

pre 8 godina

Kako se ekonomija razvija, povecavace se i plate.
(Jeka, 8. januar 2016 15:55)

'ajde da ostanemo u sadasnjem vremenu: Pravilnije bi bilo reci:
"Kako se ekonomija "razvija", "povecavaJU" se i plate.
Sto se buducnosti tice, meni ona vise lici na mracan tunel bez imalo svetla pred nama.

dragan ignjatovic

pre 8 godina

zamolite premijera i min finansija da procitaju ovu vest.najverovatnije ne mogu da povecaju plate bar do crnogorskih ali mogu da prestanu sa optimistickim izjavama bez pokrica

skene

pre 8 godina

Privatnik, Marera-Karera kapitalista mi da platu 30000, ćutim i trpim i molim se da mu propadne firma. Ne kupujem ništa sem hrane i poneku jeftinu krpicu. Štekam koliko mogu i trudim se da nešto novo naučim na poslu. Naravno opet se molim da Marera- Karera kapitalisti propadne biznis, ćutim trpim tražim nekog boljeg privalnika...

Patria

pre 8 godina

Vidim ja da je ono svetlo na kraju tunela koje se naziralo posle petog oktobra zapravo odraz u ogledalu naseg autobusa, koji sve brze juri ka zidu, dok ljudi poput Tadica, Vucica, Kostunice i slicni samo glume onog lika sto s papucicom za gas do daske pita: "deco, volite li brzu voznju"... oko milion onih koji primaju plate iz budzeta se zali na malu prosecnu platu, a 3 miliona onih koji zive kao robovi s primanjima manjim od 200 evra cuti i ne veruje dokle ovo ludilo moze da ide. Sit gladnome u Srbiji ne veruje, kucka komentare podrske i gricka sendvice. Bojte se krcecih stomaka. Prazan stomak nema usi, ni za razum, ni za molbe...

ILIJA CVOROVIC

pre 8 godina

SVAKA CAST VUCIC-u !!!!!
Nema dalje, sada ce jos da padne kada ove firme u restrukturiranju budu se gasile i sve vise ljudi bude na ulici. Za oko pola godine da vidimo statistiku, mada cisto sumnjam da je tacna, jer se ona najbolje vidi po kupovnoj moci. I jedno pitanje za vlast, Sto ne prihvate da imaju prosecnu republicku zaradu, da primaju toliko, i ako bude bolje nek povecaju, al ne ovako oni imaju u proseku vise nego cetiri porodice. Samo botovima da se zahvalim za sto vise minusa. Merry Cristmas and Happy New Year !!!!
Ako me se sete, za Dan Bezbednosti sete, to je bila moja duznost!!!!!

Čvarkov

pre 8 godina

... mnogo bijtnija je računica koja se odnosi na to šta se u svakoj od država sa tamošnjom prosečnom platom može priuštiti.... tačnije kako se živi sa toakvom prosečnom platom... tu se još više i lepše bidi u kakvom smo stanju...

niki

pre 8 godina

Visina prosecne plate nema veze sa istinom vecini gradjana koji zive u ovoj raspaloj zemlji.potrebno je ukinuti onaj bedni minimalac i povecati ovu prosecnu zaradu ali i da se osvrnu na privatni sektor od njega da podju jer tu ima dosta mahinacija i nepostovanja prava radnika kako o dohotku tako i o mobingu koji je cesto prisutan.niko iz drzavnog vrha ne prati stvarno stanje u privatnim stranim firmama tu lezi najveci problem.

Kuku-lele

pre 8 godina

vojni sluzbenici i namestenici zaposleni u Ministarstu odbrane i Vojsci Srbije sa SSS imaju primanja unazad godinu i vise dana, pa sve do danasnjeg dana 31.000,00 dinara, a sa VSS od 60-90.000,00 dinara. Znaci to je taj prosek od 40.000,00 dinara i vise. To je matematika mimo logike hahahaha

belgrado

pre 8 godina

kod nas 50% radi na crno, 30% je prijavljeno na minimalac i ostatak dobija u kesu,
a 20% radi u drzavnim sluzbama.
tako da je ovo statistika za malog pericu.

jednom kad postanemo drzava, onda cemo uporedjivati plate :))

ps. inace se slazem da se "zahvalimo" i slobi i dosu i naprednjacima za sve sto su nam dali .

Vučić krotitelj botova

pre 8 godina

Sada će nam Vučić Sveznajući objasniti, da njihove prosečne plate nisu iz realnih prihoda, već su iz kredita i napumpane su , a naše su realno zaradjene, i naravno, nama je u stvari bolje nego njima!
Svi koji imaju IQ veličine svog broja cipela, oduševljeno će pojesti sendvič nazvan po italijanskom predsedniku Mortadeli, i zadovoljni Vučićevim objašnjenjem, pogledaće u nebo i mahaće vazduplohovima, koji svemirskom brzinom iznose narodni novac na egzotične destinacije!

Aleksandar

pre 8 godina

@Ferdo

Bosna svakako nije bolja od Srbije( u istim smo go***ma) i ovdje u BiH ljudi rade za neke bijedne minimalce od npr 200 eura, mnogi rade i za manje, dok naravno ima ljudi koji zarađuju i preko 500,600 i mnogo više tako da tu dođe do nekog prosjeka od 430 eura.. Evo npr ja radim za 2500 eura tako da dižem prosjek :-)

Diksi

pre 8 godina

Mislim da je jos veci problem koliko nas je Vucic dodatno zaduzio. Sredinom 2012. kada je Vucic dosao na vlast, spoljni dug je bio 15,3 milijarde evra. Danas je to 24,7 milijarde, ili ti 9,4 dodatne milijarde duga!!!! Ako se secate predizborne kampanje 2012, glavna krilatica im je bila - mi smo na rubu bankrota. Sta je onda ovo sada!! Plasim se da za dve godine necemo da imamo za leba a on prica o 500e.

Mairon

pre 8 godina

(TTD, 8. januar 2016 18:25)

Teško da to ima veze sa Tadićem, jer je period počev od 2009. označio početak globalne krize i ujedno pogoršao stanje u domaćoj ekonomiji.
U prethodom periodu, 2000. - 2009. Srbija je imala daleko veće direktne strane investicije, veće prihode od privatizacija i veći rast BDP-a što je umumpavalo više novca i ekonomiju i podiglo kupovnu moć i prosečne zarade. Sada se događa upravo suprotno, manjak investicija, pad BDP-a i povećanje nameta dovodi do pada potražnje i potrošnje, što automatski znači manje poreske prihode i pad BDP-a.

Darko

pre 8 godina

braco srbi, ako vam je neka uteha znajte je u MK 250 evra -neki prifarljiv prosek. Kakvih bre 370 evra, to kod ne ne zimaju ni doktori ni profesori.

bot volonter

pre 8 godina

sad je valjda svima jasno kakauv je vizionar naš veliki vodja....jer,da kojim slučajem imamo najveće plate u regionu-milioni izbeglica iz afrike i sa bliskog istoka bi zatražilo azil kod nas,a onda bi zbog enormnih socijalnih izdataka države imali najmamke plate u regionu i milione visoko rizičnih stanovnika ove države...ovako imamo samo najniže plate:)

Dd

pre 8 godina

Jedna sporedba Srbija -Makedonija je kao u 80-te godine da usporedis Bugarska ili Rumunija sa Jugoslavija. Makedonija ne samo po standard nego i po svim dr parametri i zivotne mavike je ispred Srbija

Panman

pre 8 godina

Uzmimo jedan interesantan primer... Vas poslodavac vama uplati 100 hiljada dinara bruto platu. Drzava od toga za porez i osiguranja uzima oko 30% i vi dobijate nekih 70 hiljada. Od tih 70 hiljada koje potrosite na proizvode i usluge odvajate 20% na ime PDV sto znaci vi u stvari imate 55 hiljada. Od tih 55 hiljada morate da odvojite deo za akcize, razne dodatne poreze, registraciju itd... Sto bi realno bilo jos barem 20%. Sve u svemu.. Vi na zaradjenih 100 hiljada dinara imate svojih 40 hiljada maksimalno na raspolaganju. Ostatak ide drzavi. Sada je pitanje, zasto drzava nema novca?

Nes

pre 8 godina

Realno je katastrofa ali meni iz CG je ovo racunanje isto katastrofa. Ja jedem kupus komsija meso a zajedno jedemo sarmu..... dajte spisak plata po javnim sluzbama pa da vidimo pravo stanje tj. Vestscko odrzavanje vlasti....

Malisa

pre 8 godina

Drugari, imam jedno pitanje.
Zanima me kako mogu da napustim Srbiju, zavrsio sam ne tako dobru skolu (da ne kazem losu) Visu poslovnu, bukvalno mi se zgadio zivot u ovoj drzavi. Razmisljao sam cak ozbiljno i o Legiji stranaca, ali kaze mi majka "bolje odma ja da te ubijem, nego da te posalju oni bilo gde kod onih talibana". Ne znam sta da radim, obrazovanje mi je smesno, perspektiva nikakva (za to sam samo ja kriv). Ako ima neko neku sugestiju, slobodno nek kaze. Poz

alcz

pre 8 godina

Napredna Srbija.Sta se zalite pa ove godine je povecana penzija i plata za 1.2% sto je u proseku 400 dinara tako da je to rast u 2016.Prosle godine je smanjena za 4000 dinara.Dosta lazi premijera i tv pinka koji sigurno zive bolje narod ne.

WhosTheBoss

pre 8 godina

Koliko radimo, plate su nam i dobre. U mom gradu ovi ispod 30 niko nista ne radi, za te pare kazu nece da se ustaju kod nekog izrabljivaca. I sto je fazon, sto su manje obrazovani, to vise biraju. Kafici puni u sred radnog vremena, bitno da se internet u dan uplati da se fejsbuci 24/7, nigde vise sponzorusa nego kod nas u celom regionu. Ja radim, i opet sam nigde jer sam u gomili velikih kredita zbog nekih zaduzenja i kako vreme prolazi mislim da sam ja taj koji je lud.

Silvester

pre 8 godina

Najnize plate u Evropi a najveci broj provedenih sati ispred televizora i drustvenih mreza racunato po glavi stanovnika.Kako to socijalni radnici objasnjavaju?
(Tasa BG, 8. januar 2016 16:53)

Bežimo od realnosti, živimo u svom svetu, u virtuelnoj stvarnosti. To je najjeftiniji vid zabave. Je li to toliko teško da se shvati? I ovako nikakvi imamo dovoljno škole i kulture da nam medijski i internet sadržaji efikasno zamene neposredna iskustva. I lako im se predajemo. I najmanje nas košta. Koliko košta izlazak uveče u diskoteku? Koliko je za pozorište? Kako se prevesti do tamo, i čime? Pošto je piće u kafiću?

I neće ljudi da prodaju svoje vreme, svoj život na ovoj planeti, nekom profiteru za 100 dinara na sat, u neljudskim uslovima.

GodBadUgly

pre 8 godina

Moje iskustvo: u drzavne jasle ko moze nije lose, ali kod privatnika za 200 evra, posebno ko ima porodicu jer dok poplaca rezije i hranu, plus stanarinu ko ima, i kredite, ne ostane mu bas nista i tamo samo stvarno kad je kraj krajeva. Moja zena je radila kod kineza za 17000, placali smo zenu da cuva dete, ovi su se izivljavali nad njom, a sve sto zaradi davali smo na racune i zenu koja cuva dete, i opet smo nigde. Kucu nema kad da spremi, radni vikendi, a nema ni volje od stresa koji dozivljava, i onda sam joj rekao radi od kuce nesto honorarno, ali bar ces biti sa detetom i imacemo sredjenu kucu, ni onako nam nista bolje nije bilo, a stalno je zivcana. A sad je makar nasmejana i frizira po par puta nedeljno, pravi torte po potrebi, kuburimo i dalje, ali smo srecniji.

OtacJedneBojane

pre 8 godina

A sta ja da vam kazem za naseg andjela ... Imamo dete koje je sa priblizno devet zavrsilo pravni fakultet. Pomagala nam je da joj otplatimo skolovanje, a neka tadasnja zaduzenja i dan-danas otplacujemo. Da se bar isplatilo ... zavrsila je, mi bez veze igde da je ubacimo, na sve sto je konkurisala nesto joj fali: vozacka, pet godina iskustva u struci sa 26 zivota i visokim obrazovanjem, strani jezik treceg reda, strasne ucene u vezi buducnosti itd. Da bi imala povremeno za kafu sa drugaricama ili da ode na nekom na rodjendan, da nesto sebi kupi, radi kod kineskih izrabljivaca za 15, 16 000 i to je plata super ako upadne vikendom, 85 dinara sat. Dusu i mladost ostavlja u toj radnji, drustveni zivot skoro da nema - nema momka i vrlo malo se druzi jer nema vremena. Kad je vidim srecnu sa tom crkavicom u rukama i uz reci " Dobro je da igde radim " ostavljajuci nam par hiljada za hranu i da pokrpimo racune, u zemlju bih propao od stida i sramote sto joj ne mogu nista bolje omoguciti. I ko zna kad cu, a i ona sebi. Hvala ti, vodjo nas. Neka mi deteta jos dve godine ovako, pa mozda dodje do tih 500€.

Ja

pre 8 godina

Rad je u ovoj zemlji potpuno obezvredjen, kao i sam radnik i covek. Zato svuda oko sebe vidim mlade ljude bez ambicije, koji nece bolji posao ni kad im se nudi, jer podrazumeva mnogo vise rada za malo vise para. Znate li koliko se rmba po pekarama, marketima ... a za koje pare? Sad ce neko da pita zasto nisu zavrsili fakultet. Odgovaram odmah da mora neko da radi i u pekari, ali ne mora zbog toga da bude tretiran kao rob ili stoka.

Blago nama

pre 8 godina

Bitno da niko nije gladan,a bolji dani tek dolaze.
(kristina, 9. januar 2016 09:52)

Kakav bahat i neosecajan komentar!

Ne znam gde vi zivite, ali mi je drago sto bar u vasoj okolini niko nije gladan.

Cak i da je istina to sto ste napisali, zar zaista mislite da je to dovoljno za dostojanstven zivot?

Javorka

pre 8 godina

S obzirom da smo uglavnom poslednjih 15 godina na dnu po primanjima u regionu porast prosečne plate us 2o15 g. od čak 34,77 evra daje nam nadu da će i u 2o16 godini porasti plate i penzije i prosečna plata, jer predvidjen je i rast BDP za 1,8 po MMF a po našem 2 odsto.

Zlatko

pre 8 godina

Da bi plate bile veće u Srbiji, moraju da se završe ekonomske reforme, dovedu brojni investitori, poveća proizvodnja i stvori rast znatno veće nego što je bio prošle godine. Ova godina je prekretnica, pokazaće nam koliko su premijerove prognoze da će za dve godine prosečna plata u Srbiji biti 500 evra tačna. Verujem da je to moguće.

BrusLi

pre 8 godina

Doslo vreme kad je bolje svakom ko ne moze do drzavnog posla, da zivi na socijali. Terorisanje kod privatnika nije vredno ni 500€, a za manje od toga niko nek ni ne pomislja. Video, probao i nikad me vise nece videti. Vec par godina radim sam u svojoj garazi, skrpim do 20 000, ali moj psihicki mir mi niko ne moze platiti.

dragan1982

pre 8 godina

da se ne lazemo...sve drzave osim slovenije su ispod prosecno siromasne do "normalno " siromasne.800 eura je u hrvata plata a u becu i budimpesti je 800 eura socijala pa sad vi vidite..makedonija je siromasnija drzava od nas,imaju dosta vise ne zaposlenih to se treba napomenuti( u srbiji ne zaposlenost 28 procenta) sramota je sto smo zadnji u platama ali sta da se radi,vidicemo dal ce vucic biti u pravu za dve godine.on je najavio prosecnu platu od 500 evra..bg na vodi kosta 2,7 miljardi evra .to je godisnji budzet bosne i kosova zajedno.niti hrvati niti bilo ko u okruzenju je napravio ovakvo veliku i skupu investiciju u infrastrukturu kao srbi.ne trebamo zaboraviti da srbija tek godinu-dve -tri ima ekonomski plan,po prvi put u svojoj historiji da srbi imaju svoj ekonomski plan pre toga nikad tako nesto nismo imali.po tome se vidi kolko smo zaostala i losa zemlja.

Aleksandar

pre 8 godina

... a porodična potrošačka korpa 58.000 din (jutros beše podatak na Dnevniku naka kalkulacija za kreditnu sposobnost građana) + pitanje je i ovaj prosek kako je izračunat... sev u svemu - teško SIROMAŠTVO !

Grof

pre 8 godina

Naravno da su najnize. Hvala SNSu, DSu, SPSu I ostalim pomagacima istih sto su nas doveli do prosjackog stapa.
P.S. Botovi zaobidjite komentar ako ne zelite da Vam se neko u porodici ne razboli ove godine a videli ste kolika je prosecna plata u ovoj sargarepi od zemlje.. (da probam sa kletvom)

mufljuz

pre 8 godina

Zar ovi podaci nekoga cude? Ovo je samo rezultat rada nekompetentne i nesposobne vlade koja se nakacila ovom ubogom narodu na grbacu. Sto duze budu vladali Srbijom to ce razlika u standardu izmedju nas i ostatka exYu biti veca. O ostalima da i ne govorim.

zZz

pre 8 godina

Auuuu ljudi sta je bre ovo više u svemu smo najgori!!! 361e je cca 43320din.
Mozda kod nas ljudi primaju vise na crno pa nam je u realnosti bolji prosek (ironija) =-O

ŠTAZI

pre 8 godina

Da to je "na papiru" tako. Naša realnost je, međutim, mnogo crnja. Većina građana Srbije, naročito južno od Beograda, prima 200-250€, ako ima "sreće" da uopšte radi.

Aleksandar

pre 8 godina

@Ferdo

Bosna svakako nije bolja od Srbije( u istim smo go***ma) i ovdje u BiH ljudi rade za neke bijedne minimalce od npr 200 eura, mnogi rade i za manje, dok naravno ima ljudi koji zarađuju i preko 500,600 i mnogo više tako da tu dođe do nekog prosjeka od 430 eura.. Evo npr ja radim za 2500 eura tako da dižem prosjek :-)

Sax

pre 8 godina

Kako je samo friziran iznos prosecne plate ?! Ako 70% radnika prima minimalac od 21.000 din a ostali po malo vise dok neki i po 500.000 din... da da neki jedu meso neki kupus a lrosecno svi jedu sarmu...
A sto se odnosa cena tice bosna i madjarska su meke nasih svercera a to je sigurno jer je kod nas sve jeftinije.
Danas je nafta pala na 33 $/barelu a kod nas je neki izjavio da nafta nece poskupeti. Inace kada je bila 120$ kod nas se prodavala za 150 din...sada je 33$ a kod nas 135 din... ma da pojeftinila....

bzv

pre 8 godina

ne bojte se gradjani Srbije,dok su nam plate najnize u regionu,vlada se potrudila da sve cene koje su bile nize kod nas "usklade",kako oni to kazu,sa komsijama! a ima i skupljih stvari kod nas nego u Nemackoj,koja je ispred nas kako ono kaze Babic "svemirskim godinama"! ali rece nas premijer "za dve godine ce da bulje bolje.."! ne lipsi magarce do zelene trave..

Držqua

pre 8 godina

Počeo sam na ovakve naslove da gledam kao na atak na Srbiju, atak na Aleksandra Vučića... Kome smeta jaka Srbija? Kome smeta velika Srbija? A ne, to je iz zabranjenog dela biografije premijera... (u pozadini odzvanja: E ne daaam, e ne daaam, e ne daaam...)

Porez

pre 8 godina

Samo da se ne zaboravi, gospodar zivota i smrti u Srbiji je na vlasti od 2012. Usao je u cetvrtu godinu vladavine, i vlada sve vreme s istim ljudima u talu. Radi nesto Gospodaru, inace ces proci grdje od Milosevica i Demokrata zajedno.

Lacerta

pre 8 godina

Dugo sam se pitao, ali tek sad najzad znam zašto mi je neprijatno! Iznenađujuće, ali NIJE bilo zbog toga koliko nam DOBRO ide, nego koliko nam LOŠE ide!!!

Mada, nije sve tako crno. Siguran sam da i dalje šišamo Burkinu Faso, Siera Leone i Zelenortska ostrva za bar pola dužine!

Ali opet smo po nečemu naj- u regionu. Makar i najgori! Jer neko mora da bude i najgori, zar ne? Ali što baš mi...

Darko

pre 8 godina

braco srbi, ako vam je neka uteha znajte je u MK 250 evra -neki prifarljiv prosek. Kakvih bre 370 evra, to kod ne ne zimaju ni doktori ni profesori.

Lik

pre 8 godina

Dok je uzasni Tadic bio na vlasti Srbija je bila ispred Bosne, CG i Makedonije.
A Dinar mnogo vredniji nego danas!
Ali nije vam valjalo!
(TTD, 8. januar 2016 18:25)

A dok je još užasniji Koštunica bio na vlasti dinar je bio još vredniji.
Mojne Tadic molim te, njega smo skinuli i rado bi da ga zaboravimo a skinucemo i Vučića, sledeći će biti neko tipa Radulović, vreme je da vidimo i njih.

Marko nb

pre 8 godina

Ima sada da ode na poligraf i da izadje sa izjavom da nije lagao da smo najbolji u regionu. A onda ce usput da rasvetli par afera. Onu kradju glasova, helihoptere, snegove, poplave, srpski Mercedes-ikarbus i jos nebrojeno uspesnih lupetanja.

pavlaka_majonez_krastavci

pre 8 godina

Svaka čast našem premijeru koji radi po 20 sati dnevno! Zasluženo uživa podršku od preko 50%, pogotovo kada se uzme u obzir procenat neobrazovanih i nepismenih.

DDD

pre 8 godina

prosek je 44 hiljada dinara,pristojene pare,za zivot u Srbiji
(ilija, 8. januar 2016 16:00)

Botcino, to je pola cene flagship mobilnog telefona (ako se kupi u Srbiji tek trecina). Uz to, prosecna plata je, u stvarnom (ne TV emisijskom) zivotu ispod 30,000. To ne bi pokrilo godisnju kartu za beogradski GSP.

Željko

pre 8 godina

MALI PODSETNIK:
1. kod premijera Ante Markovića plata je 1989.g. bila 1000DM (500E)to ste dobili u nasleđe
2. tada su došli nacionalisti Sloba, Šeki, Toma, Acika... i ratovi
3. za novu godinu 31.12.1993.g važio je kurs 1DM=7.000.000.000.000.000.000din. Kad bi 1 din bio težak 2g to bi značilo da svaki stanovnik planete vozi voz od 140 vagona nosivosti 20T po vagonu punih kovanica od 1din za 1DM
4. na dan 5.oktobar 2000.g. prosečna plata je bila 40DM ili 20E izgubljeno Kosovo i suverenitet nad delom ostatka Srbije zbog kopnene zone bezbednosti od 5km unutar Srbije i vazdušne zone dubine 20km. To ste ostavili Đinđiću i DS-u u nasleđe
5. u toku 2008.g. plata nastavnika je bila 500E a sada Vučko obećava da će prosečna plata za 2g biti 500E. Dakle 2018. kao 1989. Uzalud izgubljene 3 decenije života jer je neko imao mladalačke bubice u glavi i pravio kursne liste 1:100 samo što se te liste nisu odnosile na novac.
6. Ako si mlad pa sve ovo ne znaš, nauči, nije sramota ne znati, već ne učiti
7. Ako je DS stvarno loš i krao i nesposovan, kako sada vi sposobni i pošteni sa novom zaduženošću od 7 milijardi E morate da smanjujete plate?
8. Ako sam dužan 1000E pa pozajmim 1000E da vratim dug, ja nisam dužan 2000E jer sam 1000E vratio. Tito, Sloba, Đinđić, Koštunica i Tadić su zadužili 16 milijardi E a Vučko sam zadužio novih 7. NapreDNO, škola za SNSovce.

Nislija

pre 8 godina

Znate sta je problem. Sto imam 30 godina i 5 posto ljudi koje poznajem (a poznajem ih dosta) imaju platu u visini proseka. Ostali od 200 do 250 evra.

niki

pre 8 godina

Visina prosecne plate nema veze sa istinom vecini gradjana koji zive u ovoj raspaloj zemlji.potrebno je ukinuti onaj bedni minimalac i povecati ovu prosecnu zaradu ali i da se osvrnu na privatni sektor od njega da podju jer tu ima dosta mahinacija i nepostovanja prava radnika kako o dohotku tako i o mobingu koji je cesto prisutan.niko iz drzavnog vrha ne prati stvarno stanje u privatnim stranim firmama tu lezi najveci problem.

Andjelka

pre 8 godina

Šta napisati, a ne uvrediti nikog!?
(Antonio, 8. januar 2016 16:50)

Istinu.

Ja ovu zemlju volim svim srcem, i toliko mi teško pada što je ovde život tako loš i što smo ovoliko siromašni i bolesni, da me boli u grudima - fizički, boli me duša.

I ne mogu da razumem:
- kako političari mogu da budu toliko loši prema svom narodu?
Čoveče, pa to je tvoj rod, tvoja krv...!

Kao što nikada neću razumeti lekara koji uzima pare da bi lecio nečije dete. Radije bih izgubila ruku nego njome uzela novac.

Ironija i sarkazam su zabavni, a istina je tužna.

Najteže jeste, ali treba biti iskren.

dejanandjelkovic1974@gmail.com

pre 8 godina

ja imam prosek kod privatnika 22000din...najbolji u EU,uskladjene plate kao i cene,prema propisima EU...vlada radi narod,kako da povecava cene,drumarina,tv pretplata,itd...sramota me sto zivim u ovu zemlju

TIGER

pre 8 godina

Čini mi se da je deo sendvič brigade došao sa odmora, što se vidi po komentarima.
Ovaj jedan proziva SPS za krađu... Koliko može SNS ovca da bude glupa! Pa ja koliko znam SPS je koalicioni partner sa SNS! Zašto nisu ti lopovi u zatvoru?!
Ovaj drugi kaže '' pristojna''plata za život. Slažem se, ali ako sam živiš od nje i roditelji ti plaćaju račune!
Sa mojim '' prosekom '' živimo ja, žena i beba od 8 meseci. Kako živimo to znaju samo oni sa mozgom!

Ivica

pre 8 godina

Lideri u regionu,al odpozadi. Blago receno katastrofa,plate najmanje,cene najvece,porezi takodje medju najvecim, ma lepota,a da ne pricamo o nezaposlenosti..

matrix

pre 8 godina

KRUŠEVACPUT! Prosečna plata 2009, 2010 i 2011 , 55000din! Danas 2016 oko 38000din, a i nije redovna( tri plate iz 2014 i pola novembarske iz 2015. god.)
NAPREDNO!

belgrado

pre 8 godina

kod nas 50% radi na crno, 30% je prijavljeno na minimalac i ostatak dobija u kesu,
a 20% radi u drzavnim sluzbama.
tako da je ovo statistika za malog pericu.

jednom kad postanemo drzava, onda cemo uporedjivati plate :))

ps. inace se slazem da se "zahvalimo" i slobi i dosu i naprednjacima za sve sto su nam dali .

maki

pre 8 godina

za plate se moze pricati sta se hoce, u realnosti znamo da ljudi rade i za 15 hiljada(120-130€) mene interesuje samo realno stanje u odnosu na prosek kod komsija, da li plata ima veze sa ovim prosecima ili se i kod njih frizira

Patria

pre 8 godina

Vidim ja da je ono svetlo na kraju tunela koje se naziralo posle petog oktobra zapravo odraz u ogledalu naseg autobusa, koji sve brze juri ka zidu, dok ljudi poput Tadica, Vucica, Kostunice i slicni samo glume onog lika sto s papucicom za gas do daske pita: "deco, volite li brzu voznju"... oko milion onih koji primaju plate iz budzeta se zali na malu prosecnu platu, a 3 miliona onih koji zive kao robovi s primanjima manjim od 200 evra cuti i ne veruje dokle ovo ludilo moze da ide. Sit gladnome u Srbiji ne veruje, kucka komentare podrske i gricka sendvice. Bojte se krcecih stomaka. Prazan stomak nema usi, ni za razum, ni za molbe...

Dr.Primarijus Hasanagić

pre 8 godina

Sto ne dovedete premijera uzivo u emisiju i iščitate mu ove podatke pa mu onda iščitate podatke o cenama goriva gasa mesa mleka itd itd.... lako je ovako objaviti budite hrabri pa mu sve činjenice recite u lice pa ako pokusa da ih opovrgne a vi mu recite da laze i spinuje javnost i da narod pati i da nas bas briga sto ga hvali merkolova i zapad kad je nama los pa ga onda pitajte sta je ispunio od predizbornih obecanja jel ukinuo agencije jel nije dirao u penzionere jel osudjen neki tajkun, ma sta ja vama ovde pricam pa vi ste nezavisni novinari vi znate najbolje

mile

pre 8 godina

Ja prosecnu srpsku platu dam na stanarinu i racune za stan na Novom Beogradu. Kako neko od tih para jos i jede i hrani decu ja stvarno ne znam. Na Novom Beogradu bi i sa 700 eur plate ziveo kao klosar.

skene

pre 8 godina

Privatnik, Marera-Karera kapitalista mi da platu 30000, ćutim i trpim i molim se da mu propadne firma. Ne kupujem ništa sem hrane i poneku jeftinu krpicu. Štekam koliko mogu i trudim se da nešto novo naučim na poslu. Naravno opet se molim da Marera- Karera kapitalisti propadne biznis, ćutim trpim tražim nekog boljeg privalnika...

vidan

pre 8 godina

U narednih nekilko godina potrebne su nam visoke stope privrednog rasta, što bi neminovno trebalo da se odrazi i na povećanje zarada naših građana.

Tisina tamo

pre 8 godina

Kako se ekonomija razvija, povecavace se i plate.
(Jeka, 8. januar 2016 15:55)

'ajde da ostanemo u sadasnjem vremenu: Pravilnije bi bilo reci:
"Kako se ekonomija "razvija", "povecavaJU" se i plate.
Sto se buducnosti tice, meni ona vise lici na mracan tunel bez imalo svetla pred nama.

Čvarkov

pre 8 godina

... mnogo bijtnija je računica koja se odnosi na to šta se u svakoj od država sa tamošnjom prosečnom platom može priuštiti.... tačnije kako se živi sa toakvom prosečnom platom... tu se još više i lepše bidi u kakvom smo stanju...

jordan

pre 8 godina

bilo bi lepo da je prosek 40 hiljada plata .radim u gsp prosek plate26hiljada ekstra za pet dana zivota i plus dete i racuni super.
bez odmora na pp ugovor.

Karudijan Šumadijski

pre 8 godina

Ma ajte molim vas zašto lažete narod što mu lepo ne kažete da živi najbednije u Evropi i da će tako biti i u narrdnih 10-20 godina jer kakav narod takva i VLAST !!!

ha...ha

pre 8 godina

I šta? Ovo je vest? I jesmo najgori, ne samo po platama. Pogledajte samo ove botove. Ljudi se bez imalo stida prodaju za bud zašto. Verovatno toliko i vrede. Vlast koja se nije obazirala na vapaje prosvete, zdravstva, plicije...i narod koji to slepo sledi, i ne zaslužuju ništa bolje. Korupcija i javašluk do neba...primitivizam na svakom koraku. Narod još kako tako, drži se koliko može, ali što se primičeš i najsitnijim upravljačkim funkcijama stvar je sve gora...to su ljudi posebne vrste, neškolovani, srebroljupci bez imalo vizije i ideala, ispod svakog moralnog i stručnog nivoa...za ove na samom vrhu nemam komentar...od njihovih izjava uglavnom samo crvenimo. Niko da digne glavu, nema ovoga puta rudara da pokrenu. Vučić se za to pobrinuo. Nema više ni generala da napravi državni udar, ne onaj isfolirani, već pravi. Razlog - nemamo vojsku, a starešine su bruka poltronizma, policija 100% režimska kao u najcrnjoj rupi od latino zemlje...nema ni intelektualaca, čovek koji je uništavao informisanje za vreme Miloševića i tada ispekao zanat, sada je premijer. Njumu su se zvezde poklopile, ali ne i nama s njim, SPC kao da ima komesare, a ne vrhunske sveštenike-spominju nasilje kao neku alternativu, umesto čovekoljublje u reč Božiju, pravoslavni ortodoksi bez mašte i vizije, ponavljaju sveto pismo kao da je 16. vek, a mi prosti kmetovi...i šta uostalom hoćemo...takvi smo kakvi smo...pomirimo se stim već jednom...

kazem.samo

pre 8 godina

Fredo jarane dodji ti u Bosnu pa vidi da je svjetlosnim godinama ispred Srbije, ne racunajuci Bg. Ako si malo kvalifikovan ispod 400€ neces imati placu. Profesori ucitelji svi su placeniji i u Federaciji i u Srpskoj nego u Srbiji plus sve je jeftinije. Ali vama su vase elite rekle da ste lider u regionu samo nezz cega. Svi su se izvukli iz udbinih ralja samo vi jos zivite u svom svijetu.

krle

pre 8 godina

Da mi je neko 80-ih godina rekao da ce za 30 godina Srbija biti bednija od CG, BiH i Makedonije, grohotom bih se nasmejao. Doduse, da mi je neko 6.oktobra rekao da ce za 15 godina vladati Vucic i Dacic, umro bih od smeha.

Kuku-lele

pre 8 godina

vojni sluzbenici i namestenici zaposleni u Ministarstu odbrane i Vojsci Srbije sa SSS imaju primanja unazad godinu i vise dana, pa sve do danasnjeg dana 31.000,00 dinara, a sa VSS od 60-90.000,00 dinara. Znaci to je taj prosek od 40.000,00 dinara i vise. To je matematika mimo logike hahahaha

Komsa

pre 8 godina

Od kada znam za sebe u ovoj zemlji je kriza!!! Price "bice bolje" slusam vec 15 godina. Kome je ovde bolje??? Kako stvari stoje, bolje je samo politicarima!!!

loki

pre 8 godina

ja imam 650eur i ljudi mi zavide, a podstanar sam i jedva prezivljavam. Neka mi neko objasni kako kupiti stan, neki pristojan auto obuci nesto normalno i ici bar na letovanje jednom godisnje, zimovanje ne mora...Za to je u kuci potrebno bar 2000 eur prihoda! Ko to ima? 2% ljudi koji rade, i 99% ljudi koji diluju i daju na kamatu.

Mairon

pre 8 godina

(TTD, 8. januar 2016 18:25)

Teško da to ima veze sa Tadićem, jer je period počev od 2009. označio početak globalne krize i ujedno pogoršao stanje u domaćoj ekonomiji.
U prethodom periodu, 2000. - 2009. Srbija je imala daleko veće direktne strane investicije, veće prihode od privatizacija i veći rast BDP-a što je umumpavalo više novca i ekonomiju i podiglo kupovnu moć i prosečne zarade. Sada se događa upravo suprotno, manjak investicija, pad BDP-a i povećanje nameta dovodi do pada potražnje i potrošnje, što automatski znači manje poreske prihode i pad BDP-a.

sasa

pre 8 godina

najjači su ovi što lupaju minuse,nemogu da verujem,minimalac u Srbiji 168 e ili 18 gajbi piva,bolje imati socijalnu pomoc nego raditi za ovaj minimalac(nema putnih troskova,nema toplog obroka...).Socijala i rad na crno,nemoze se drugačije. preživeti

dragan ignjatovic

pre 8 godina

zamolite premijera i min finansija da procitaju ovu vest.najverovatnije ne mogu da povecaju plate bar do crnogorskih ali mogu da prestanu sa optimistickim izjavama bez pokrica

Baltazar

pre 8 godina

Najzad smo prvi u nečemu makar da imamo najmanje plate u regionu,novi cilj je verovatno da imamo najmanje plate na svetu i verujem da ćemo uspeti u tome jer imamo najbolje kadrove za uništenje privrede na zemaljskoj kugli i šire.

ILIJA CVOROVIC

pre 8 godina

SVAKA CAST VUCIC-u !!!!!
Nema dalje, sada ce jos da padne kada ove firme u restrukturiranju budu se gasile i sve vise ljudi bude na ulici. Za oko pola godine da vidimo statistiku, mada cisto sumnjam da je tacna, jer se ona najbolje vidi po kupovnoj moci. I jedno pitanje za vlast, Sto ne prihvate da imaju prosecnu republicku zaradu, da primaju toliko, i ako bude bolje nek povecaju, al ne ovako oni imaju u proseku vise nego cetiri porodice. Samo botovima da se zahvalim za sto vise minusa. Merry Cristmas and Happy New Year !!!!
Ako me se sete, za Dan Bezbednosti sete, to je bila moja duznost!!!!!

aaaaa

pre 8 godina

Dok je uzasni Tadic bio na vlasti Srbija je bila ispred Bosne, CG i Makedonije. 
A Dinar mnogo vredniji nego danas! 
Ali nije vam valjalo!
(TTD, 08. januar 2016 18:25)

istina
da covek ne poveruje ali ovi su gori od tadica

Zlatko

pre 8 godina

Da bi plate bile veće u Srbiji, moraju da se završe ekonomske reforme, dovedu brojni investitori, poveća proizvodnja i stvori rast znatno veće nego što je bio prošle godine. Ova godina je prekretnica, pokazaće nam koliko su premijerove prognoze da će za dve godine prosečna plata u Srbiji biti 500 evra tačna. Verujem da je to moguće.

Karudijan Šumadijski

pre 8 godina

Zanimljivo je da svih ovih NAPREDNIH godina ne priča o ljudima KOJI SU NEZAPOŠLJENI ALOOOOO a kojma u Srbiji bukvalno preostaje da jedu iz kante za djubre Srbija jedna od retkih država u Evropi pored možda Albanije i BIH koji se prema tim ljudima odnosi kao prema otpadu bukvalno ovo je mizerija od zemlje i upravo se po tome vidi u kakvom je haosu i beznadju

capri

pre 8 godina

Plate su nam najniže u regionu ali zato su nam cene najviše u regionu jer zato sto to gl..i narode mora, to je taj odnos. Neka pročitaju ovu vest i komentare ovi na vlasti, rekli bi to nije istina jer sramota ih je koliko nam dobro ide.

Javorka

pre 8 godina

S obzirom da smo uglavnom poslednjih 15 godina na dnu po primanjima u regionu porast prosečne plate us 2o15 g. od čak 34,77 evra daje nam nadu da će i u 2o16 godini porasti plate i penzije i prosečna plata, jer predvidjen je i rast BDP za 1,8 po MMF a po našem 2 odsto.

seljadin

pre 8 godina

napisite i sta se moze kupiti u kojoj zemlji za prosecnu platu, da uporedimo, pricati o platama, bez price o cenama ne prikazuje stvarnost, takodje i broj nezaposlenih treba uzeti u obzir

Tina

pre 8 godina

U situaciji u kojoj smo se našli 2012 dobro je da uopšte imamo plate i penzije, a o realnoj moći tu smo negde. Živim u Subotici i od Petka do Nedelje, pijace i buvljak je pretrpan Mađarima iz Mađarske koji praktično sve kupuju od hrane do kineske robe , toliko o standardu.

dragan1982

pre 8 godina

da se ne lazemo...sve drzave osim slovenije su ispod prosecno siromasne do "normalno " siromasne.800 eura je u hrvata plata a u becu i budimpesti je 800 eura socijala pa sad vi vidite..makedonija je siromasnija drzava od nas,imaju dosta vise ne zaposlenih to se treba napomenuti( u srbiji ne zaposlenost 28 procenta) sramota je sto smo zadnji u platama ali sta da se radi,vidicemo dal ce vucic biti u pravu za dve godine.on je najavio prosecnu platu od 500 evra..bg na vodi kosta 2,7 miljardi evra .to je godisnji budzet bosne i kosova zajedno.niti hrvati niti bilo ko u okruzenju je napravio ovakvo veliku i skupu investiciju u infrastrukturu kao srbi.ne trebamo zaboraviti da srbija tek godinu-dve -tri ima ekonomski plan,po prvi put u svojoj historiji da srbi imaju svoj ekonomski plan pre toga nikad tako nesto nismo imali.po tome se vidi kolko smo zaostala i losa zemlja.

Tasa BG

pre 8 godina

Ali smo zato nacija prema jednoj drugoj statistici vise konsultanskih agencija iz USA i Skandinavije nacija koja najvise provodi vremena ispred televizora i drustvenih mreza-preko 8,5 sati svakog dana,preko 50 sati nedeljno,preko 200 sati mesecno.Jupi!

Najnize plate u Evropi a najveci broj provedenih sati ispred televizora i drustvenih mreza racunato po glavi stanovnika.Kako to socijalni radnici objasnjavaju?

Lane

pre 8 godina

A slusajte ovo. Kada je Grundfos otvorio fabriku u Indjiji, zeleli su da plate budu osetno vece nego sto su danas. Javna je tajna da su im iz opstinskih vlasti stizala uputstva da plate ne budu toliko visoke, vec otprilike iste kao i kod mnogih drugih inostranih firmi u Indjiji!!! Znaci ide se i na to da se plate ne povecavaju, jer to ide u prilog strancima (koji su i urgirali da se izda preporuka Grundfosu) i zarad njihovih manjih troskova i vece kapitalne dobiti.

Dd

pre 8 godina

Jedna sporedba Srbija -Makedonija je kao u 80-te godine da usporedis Bugarska ili Rumunija sa Jugoslavija. Makedonija ne samo po standard nego i po svim dr parametri i zivotne mavike je ispred Srbija

WhosTheBoss

pre 8 godina

Koliko radimo, plate su nam i dobre. U mom gradu ovi ispod 30 niko nista ne radi, za te pare kazu nece da se ustaju kod nekog izrabljivaca. I sto je fazon, sto su manje obrazovani, to vise biraju. Kafici puni u sred radnog vremena, bitno da se internet u dan uplati da se fejsbuci 24/7, nigde vise sponzorusa nego kod nas u celom regionu. Ja radim, i opet sam nigde jer sam u gomili velikih kredita zbog nekih zaduzenja i kako vreme prolazi mislim da sam ja taj koji je lud.

Nes

pre 8 godina

Realno je katastrofa ali meni iz CG je ovo racunanje isto katastrofa. Ja jedem kupus komsija meso a zajedno jedemo sarmu..... dajte spisak plata po javnim sluzbama pa da vidimo pravo stanje tj. Vestscko odrzavanje vlasti....

Malisa

pre 8 godina

Drugari, imam jedno pitanje.
Zanima me kako mogu da napustim Srbiju, zavrsio sam ne tako dobru skolu (da ne kazem losu) Visu poslovnu, bukvalno mi se zgadio zivot u ovoj drzavi. Razmisljao sam cak ozbiljno i o Legiji stranaca, ali kaze mi majka "bolje odma ja da te ubijem, nego da te posalju oni bilo gde kod onih talibana". Ne znam sta da radim, obrazovanje mi je smesno, perspektiva nikakva (za to sam samo ja kriv). Ako ima neko neku sugestiju, slobodno nek kaze. Poz

Diksi

pre 8 godina

Mislim da je jos veci problem koliko nas je Vucic dodatno zaduzio. Sredinom 2012. kada je Vucic dosao na vlast, spoljni dug je bio 15,3 milijarde evra. Danas je to 24,7 milijarde, ili ti 9,4 dodatne milijarde duga!!!! Ako se secate predizborne kampanje 2012, glavna krilatica im je bila - mi smo na rubu bankrota. Sta je onda ovo sada!! Plasim se da za dve godine necemo da imamo za leba a on prica o 500e.

bot volonter

pre 8 godina

sad je valjda svima jasno kakauv je vizionar naš veliki vodja....jer,da kojim slučajem imamo najveće plate u regionu-milioni izbeglica iz afrike i sa bliskog istoka bi zatražilo azil kod nas,a onda bi zbog enormnih socijalnih izdataka države imali najmamke plate u regionu i milione visoko rizičnih stanovnika ove države...ovako imamo samo najniže plate:)

Vučić krotitelj botova

pre 8 godina

Sada će nam Vučić Sveznajući objasniti, da njihove prosečne plate nisu iz realnih prihoda, već su iz kredita i napumpane su , a naše su realno zaradjene, i naravno, nama je u stvari bolje nego njima!
Svi koji imaju IQ veličine svog broja cipela, oduševljeno će pojesti sendvič nazvan po italijanskom predsedniku Mortadeli, i zadovoljni Vučićevim objašnjenjem, pogledaće u nebo i mahaće vazduplohovima, koji svemirskom brzinom iznose narodni novac na egzotične destinacije!

alcz

pre 8 godina

Napredna Srbija.Sta se zalite pa ove godine je povecana penzija i plata za 1.2% sto je u proseku 400 dinara tako da je to rast u 2016.Prosle godine je smanjena za 4000 dinara.Dosta lazi premijera i tv pinka koji sigurno zive bolje narod ne.

Panman

pre 8 godina

Uzmimo jedan interesantan primer... Vas poslodavac vama uplati 100 hiljada dinara bruto platu. Drzava od toga za porez i osiguranja uzima oko 30% i vi dobijate nekih 70 hiljada. Od tih 70 hiljada koje potrosite na proizvode i usluge odvajate 20% na ime PDV sto znaci vi u stvari imate 55 hiljada. Od tih 55 hiljada morate da odvojite deo za akcize, razne dodatne poreze, registraciju itd... Sto bi realno bilo jos barem 20%. Sve u svemu.. Vi na zaradjenih 100 hiljada dinara imate svojih 40 hiljada maksimalno na raspolaganju. Ostatak ide drzavi. Sada je pitanje, zasto drzava nema novca?

GodBadUgly

pre 8 godina

Moje iskustvo: u drzavne jasle ko moze nije lose, ali kod privatnika za 200 evra, posebno ko ima porodicu jer dok poplaca rezije i hranu, plus stanarinu ko ima, i kredite, ne ostane mu bas nista i tamo samo stvarno kad je kraj krajeva. Moja zena je radila kod kineza za 17000, placali smo zenu da cuva dete, ovi su se izivljavali nad njom, a sve sto zaradi davali smo na racune i zenu koja cuva dete, i opet smo nigde. Kucu nema kad da spremi, radni vikendi, a nema ni volje od stresa koji dozivljava, i onda sam joj rekao radi od kuce nesto honorarno, ali bar ces biti sa detetom i imacemo sredjenu kucu, ni onako nam nista bolje nije bilo, a stalno je zivcana. A sad je makar nasmejana i frizira po par puta nedeljno, pravi torte po potrebi, kuburimo i dalje, ali smo srecniji.

BrusLi

pre 8 godina

Doslo vreme kad je bolje svakom ko ne moze do drzavnog posla, da zivi na socijali. Terorisanje kod privatnika nije vredno ni 500€, a za manje od toga niko nek ni ne pomislja. Video, probao i nikad me vise nece videti. Vec par godina radim sam u svojoj garazi, skrpim do 20 000, ali moj psihicki mir mi niko ne moze platiti.

Silvester

pre 8 godina

Najnize plate u Evropi a najveci broj provedenih sati ispred televizora i drustvenih mreza racunato po glavi stanovnika.Kako to socijalni radnici objasnjavaju?
(Tasa BG, 8. januar 2016 16:53)

Bežimo od realnosti, živimo u svom svetu, u virtuelnoj stvarnosti. To je najjeftiniji vid zabave. Je li to toliko teško da se shvati? I ovako nikakvi imamo dovoljno škole i kulture da nam medijski i internet sadržaji efikasno zamene neposredna iskustva. I lako im se predajemo. I najmanje nas košta. Koliko košta izlazak uveče u diskoteku? Koliko je za pozorište? Kako se prevesti do tamo, i čime? Pošto je piće u kafiću?

I neće ljudi da prodaju svoje vreme, svoj život na ovoj planeti, nekom profiteru za 100 dinara na sat, u neljudskim uslovima.

Blago nama

pre 8 godina

Bitno da niko nije gladan,a bolji dani tek dolaze.
(kristina, 9. januar 2016 09:52)

Kakav bahat i neosecajan komentar!

Ne znam gde vi zivite, ali mi je drago sto bar u vasoj okolini niko nije gladan.

Cak i da je istina to sto ste napisali, zar zaista mislite da je to dovoljno za dostojanstven zivot?

OtacJedneBojane

pre 8 godina

A sta ja da vam kazem za naseg andjela ... Imamo dete koje je sa priblizno devet zavrsilo pravni fakultet. Pomagala nam je da joj otplatimo skolovanje, a neka tadasnja zaduzenja i dan-danas otplacujemo. Da se bar isplatilo ... zavrsila je, mi bez veze igde da je ubacimo, na sve sto je konkurisala nesto joj fali: vozacka, pet godina iskustva u struci sa 26 zivota i visokim obrazovanjem, strani jezik treceg reda, strasne ucene u vezi buducnosti itd. Da bi imala povremeno za kafu sa drugaricama ili da ode na nekom na rodjendan, da nesto sebi kupi, radi kod kineskih izrabljivaca za 15, 16 000 i to je plata super ako upadne vikendom, 85 dinara sat. Dusu i mladost ostavlja u toj radnji, drustveni zivot skoro da nema - nema momka i vrlo malo se druzi jer nema vremena. Kad je vidim srecnu sa tom crkavicom u rukama i uz reci " Dobro je da igde radim " ostavljajuci nam par hiljada za hranu i da pokrpimo racune, u zemlju bih propao od stida i sramote sto joj ne mogu nista bolje omoguciti. I ko zna kad cu, a i ona sebi. Hvala ti, vodjo nas. Neka mi deteta jos dve godine ovako, pa mozda dodje do tih 500€.

Ja

pre 8 godina

Rad je u ovoj zemlji potpuno obezvredjen, kao i sam radnik i covek. Zato svuda oko sebe vidim mlade ljude bez ambicije, koji nece bolji posao ni kad im se nudi, jer podrazumeva mnogo vise rada za malo vise para. Znate li koliko se rmba po pekarama, marketima ... a za koje pare? Sad ce neko da pita zasto nisu zavrsili fakultet. Odgovaram odmah da mora neko da radi i u pekari, ali ne mora zbog toga da bude tretiran kao rob ili stoka.

Aleksandar

pre 8 godina

... a porodična potrošačka korpa 58.000 din (jutros beše podatak na Dnevniku naka kalkulacija za kreditnu sposobnost građana) + pitanje je i ovaj prosek kako je izračunat... sev u svemu - teško SIROMAŠTVO !