Utorak, 05.01.2016.

17:39

TNG se ne isplati, nestaje iz Srbije?

Povećanjem nameta za TNG gotovo da neće biti potrošača kojem će se isplatiti ovo gorivo. Za tri godine, zabeleženo 30 odsto manje korisnika.

Izvor: Veèernje novosti

TNG se ne isplati, nestaje iz Srbije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

204 Komentari

Sortiraj po:

fly to high

pre 8 godina

A mešavina sa kerozinom? 3X manja potrošnja za istu kilometražu. Auto prosto "leti". Samo treba natočiti direktno iz cisterne na aerodromu, jer ne toče ispod 3 litre. Avionima ionako ništa ne znači 50l gore-dole.

Baxuz

pre 8 godina

Statistika kaze 25 vozila je na benzin i na plin, ostalo dizel. Nije narod lud, taj procenat je jos veci na zapadu.
(Replay, 06. januar 2016 14:32)

Nisi ti video nista zapadnije od Race. Na zapadu je dizelasa oko 1/3 A to da narod nije lud je vrlo vrlo diskutabilno. Sem ako na svim izborima do sada nije glasao neki drugi narod. Ako farmu i Parove gleda neki drugi narod itd itd...

Replay

pre 8 godina

@djole
Pa i benzinci se odrzavaju, imaju i zamajce i turbine i svasta ponesto. Nemoj meni pricati o automobilima. Ja cu sa dizelom da manje potrosim i da oduvam sa puta. :)
Statistika kaze 25 vozila je na benzin i na plin, ostalo dizel. Nije narod lud, taj procenat je jos veci na zapadu. Sve vise dizela je u ponudi proizvodjaca.
Pitaj mehanicara sta radi plin motoru, Mercedesov servis nece da primi auto sa plinom. hehe moj drugar je bio, ima C200K nesto ga zeza motor od plina. :) 20l plina guta, plus paljenje na benzin, plus odrzavanje plina, vise mana. Ma cao,

Liberty

pre 8 godina

Ne pada mi na pamet da branim i opravdavam akcize i druge namete, za koje tvrdim da su "legalna pljačka", ali imam utisak da je takva politika iznudjena zbog kredita na kojima živimo već duže vreme.
Dakle, jeste da se radi o nefer i nemoralnom načinu "punjenja budžeta", samo ne toliko u cilju buduće državne potrošnje, koliko u cilju plaćanja računa za ono što smo već odavno potrošili.
Mislim da bi vlasti to trebale da objasne gradjanima, a onda da se ta tvrdnja testira i izloži kritici. Ovako, mi samo psujemo, a oni samo dižu namete, umesto da imamo dobru javnu debatu na tako važnu temu.

Ceka

pre 8 godina

Ne zaboravite da je registracija dizelasa 10000 skuplja u istoj klasi npr. reno scenik 1,6 79kw oko 19000 benz. isti reno 1,9 dizel 75kw oko 29000.

Sale

pre 8 godina

TNG se itekako isplati u normalnim državama. Izgleda da je neko od tajkuna, donatora SNS, na gubitku zbog TNG-a, pa sada SNS vlastodršci na sve načine žele da mu pomognu. Inače u Velikoj Britaniji država stimuliše ugradnju TNG u vozila jer tako štiti okolinu i smanjuje zagađenje vazduha po čemu su njihovi gradovi (a posebno London) poznati. Ali, pošto mi nismo država već banana državica to kod nas nikada neće proći.

Japanac

pre 8 godina

u Austriji je dizel 0.99, Sloveniji na auto putu 1.02 € po litru. Našima treba najvise
(Roki, 05. januar 2016 23:45)

netacno. Dizel u Italiji 1.53 EUR. Znaci ipak su italijani sampioni. Ali tema je bila TNG a ne cena nafte u Evropi.

DRAGAN

pre 8 godina

Ugradnja uređaja na plin u to vreme na mom automobilu je iznosila 300 eur ( inace ja sam kupio auto sa ugrađenim uređajem na plin )kurs 1 eur = 100 din. 300 eur=30.000 din.Ušteda za dva meseca = 36.000 din. ili ugradnja kompletne instalacije na plin sa atestom koji je iznosio 6.000 din. u to vreme. Ovo je prikaz za sve one koji govore da se plin ne isplati. Isplati se investicija u mom slučaju sa ovolikom kilometrazom i tadasnjim cenama za 2 meseca.Sada je manje isplativije ali se opet isplati. Mislim da nije isto kada placate cenu goriva 135-140 din./lit. i 70 din./lit., a da je pritom potrošnja na plin beznačajno veća, bar u mom primeru. Ako auto u proseku troši 10 lit/100 km, i da je za 170.000 km potrošio 17.000 lit. i ako uzmemo neki prosek za proteklih 10 god. da je cena plina bila 0.50 centi/lit, a benzina 1 euro/lit, dolazimo do racunice da je potrošnja na benzin 17.000 lit. x 1 eur = 17.000 eur., a da je potrošnja na plin bila 17.850 lit. x 0,50 centi/lit.= 8.925 eur ( 17.850 lit. plina zbog veće potrošnje na plin ), dolazimo do zaključka da je ušteda 8.075 eur. ovo bi bio neki prikaz, mada mislim da je ušteda još veća negde 10.000-11-000 eur, jer je 2008, 2009, 2010 i 2011 god, cena plina bila 3-4 puta veća od cene benzina, a u to vreme sam prelazio najvecu kilometrazu zbog prirode posla.

Srecko

pre 8 godina

Nije to nikakva Laferova kriva. Ne razmisljaju oni tako. Politicar razmislja da narod u proseku prelazi odredjeni broj kilometara godisnje, cime, to nije vazno. Ako se smanji potrosnja plina, povecace se potrosnja ostalih goriva. Vazno je da nameti budu podjednako rasporedjeni. Pa sad, iako opadne ukupna potrosnja goriva, povecanje nameta pokrije to, u kasi ce biti vise ili isto novca. Zamislite i "koleteralnu stetu", odjednom i Bus+ dobije vise korisnika. Al ce Mali da se obraduje... :)

Joc@

pre 8 godina

...loše podmazivanje, a temperatura velika...
@ (Zoran, 5. januar 2016 22:38)

TNG je blagotvorniji za motor od benzina, ako se ugradi stručno. TNG manje prlja ulje. Moderni sekvencijalni sistemi na benzin prelaze automatski prekoračenjem nekih obrtaja, npr. 5000, što se da podesiti softverski. Temperatura sagorevanja nije veća već se radi o ovome: TNG goriva smeša sagoreva sporije od benzinske gorive smeše, pa se dešava pri visokim obrtajima da proces sagorevanja još traje a izduvni ventil se otvori, i tako stradaju ventili i ležišta ventila. Iz ovog razloga se preko npr. 5000 obrtaja prelazi na benzin i tako sprečava opisana pojava. Kod ugradnje gasa najozbiljniji posao treba da bude izbor stručnog ugrađivača.

Velika sramota

pre 8 godina

Da li neko od nadleznih i odgovornih ovo vidi i cuje ili su celu stvar prepustili ekipi 'uspesnih' koja veoma dobro inkasira sve ovo oko TNGa??

qwq

pre 8 godina

od 2000 vozim na plin. prvi uredjaj je bio onaj naj obicniji na karburator I lepo je radio nije bio potreban attest. kasnije ugradio sekvent I papreno platio I mislim da se to nije isplatilo, itaj attest je potpuno bespotreban. cena goriva velika plus benzin. sada vozim dizela jedno šest meseci I mislim da je bolja opcija, dok je mozda najbolja opcija za onog koji ne prelazi puno kilometara benzin

Ne lupaj. Stavi na papir sa fabričkim podacima potrošnje i videćeš da je plin jeftiniji i od dizela posle 12.000km (prosečna godišnja potrošnja)
To šta ti misliš i šta je u stvarnosti su dve različite stvari.

Inače BiH kupuje gas od Srbije, to je najtragičnije.

Lepo nam je kako smo zasluzili

pre 8 godina

Neka, neka. Tako je to kad nam polupismena kamarila laznih doktoranata vodi drzavu. Gde su sad sva gospoda beli listici koji nece na izbore. Zato sto nisu izasli Vucic je dobio apsolutnu vlast i sada su i oni dobili po ledjima. Izadjite na izbore sledeci put.

zeljko

pre 8 godina

drzava mora da "nakrade" para koliko im treba. sto vise ljudi vozi na plin oni povecavaju akcize jer im se smanjuje suma koju "kradu". asto je to kradja? jer u drzavnom sektoru imaju prekomeran broj zaposlenih. svaki dinar koji se za njih izdvaja je pljacka privatnog sektora.

sludjen

pre 8 godina

kupim auto sa vec ugradjenim plinom ali bez atesta, zaustavi me policija i hoce da mi skine tablice, kukaj moli, platim i oproste mi. odem da atestiram ne moze, ajde nova boca,creva,isparivac, ostalo od starog samo prekidac. sve to kostalo 300e, kazem ajde nema veze sad imam proveren nov sistem. odem da registrujem kaze mora nova dozvola! ajd 50e. u medjuvremenu gas skace 10-15 din. zaustavlja policija opet, ja malo drzak oni oce pare ja ne dam i posalju me na vanrednu proveru-50e. pocinjem da ludim. auto sve manje snage ima stvara detonacije deca se plase... kod jednog majstora drugog sve po 20-30e a nema boljitka. pukne mi film i uzmem jedan da pocupam sva ona gov*a i prodam na limundu. i vozim na benzin. bio sam miran dva tri meseca kad registracija. ja pripremam papire kad kaze ona mora opet nova saobracajna i taksa i atest. i tu sam konacno poludeo. okrenem se odem na otpad prodam auto i kupim sudo masinu. masina radi kao sat i mnogo je zahvalnija. do duse nemam auto ali imam normalan pritisak.

Boris

pre 8 godina

Ja sam grejao kucu na tng tj. na propan, cena je od 2010 poskupela 3 puta, ja bio ulozio u novi kotao, dozvole za tng rezervoar, instalaciju do njega, negde sve skupa 2500eur i znate na sta se sad grejem, na pelet, sad se u Srbiji nasoj lepoj negde isece 30m3 stabala za moje domacinstvo, zagadjujem vazduh, drzavi ne placam porez, direktno uticem na ekologiju negativno eto sad vidite kakvi diletanti vode drzavu, mene su sa ekoloski prihvatljivog goriva naterali da se prebacim na obrnuto i naneli direktno veliku stetu mojoj porodici, Srbiji, vazduhu, mozgu...

Aca

pre 8 godina

Dok su bili karburatorski motori cena ugradnje kod krstenih majstora kostala je 200-230 evra. Srbima je i to bilo skupo pa su isli kod majstor zike u lolalnu garazu na ugradnju od 170-180 evra. Kako vreme prolazi sve vise automobila koristi seqvent uredjaje za plin, ali kod majstor zike moze i obican venturi umesto njega. Onda je drzava resila da zavede red u ovu oblast i sada je pljujete.

Joc@

pre 8 godina

Najveći deo od ovih petogodišnjih 6.000 (što nema nigde u Evropi) uzima AGENCIJA za saobraćaj. U Srbiji se tako shvata Ekonomija i zapošljavanje, da bespotrebne AGENCIJE naplaćuju bespotrebne usluge. Sramota za ove koji nas vode u svetlu budućnost i prosperitet. Neću im dati glas samo zbog ovoga.

Dejan Kostic

pre 8 godina

Kad preopteretis magarca on crkne. Tako je i sa nametima za plin. Drzava se zaigrala sa taksama, akcizama i zakonima i niko vise ne vozi auto na plin. Ali nije to najveci problem. Problem je sto se na isti nacin zaigrala i u mnogim drugim oblastima pa niko vise nece ni da zivi ovde.

vojvodjanin

pre 8 godina

E drzavo. Ziveo sam u susednoj Madjarskoj, i vozio ladu, od 95 godine. Ugradio sam gas, dobio sam subvenciju, od oko 55%,zato sto manje zagadjuje okolinu. A ovde ovi napredni, strucnjaci nama sve lepo prilagode. Nemam reci.

Dejan Kostic

pre 8 godina

“Došlo je do paradoksa, a to je da se u budžet Republike ulilo manje novca po osnovu povećane akcize nego što je taj priliv bio pre povećanja akcize na TNG.”
Naravno, isti paradoks sledi i sa ostalim vrstama goriva, sa malom privredom, sa zivotom u Srbiji generalno.

piksel

pre 8 godina

@Miki
potpuno netacno. Benzinski motor ako je kvalitetno odradjen moze da traje koliko i dizel slicne zapremine i snage. Turbina milion kilometara?? uozbilji se. da nece i dizne, i egr, i plivajuci, i pumpa visokog pritiska da traju toliko? trosi manje, a bolje ne ide, ko zna da vozi. imam puno primera kako su se ljudi kupovinom dizela finansijski zakopali, za benzin bas i ne znam za takve slucajeve. pri tom, voziti dobrog benzinca je stvarno uzivanje, ako vam auto nije samo za prevoz od a do b. da si ti u pravu i formula bi isla na dizel. a formula ide na benzin a na dizel ide traktor

djomladinac

pre 8 godina

Evo stigao sam u Banja Luku juče,i odmah odem na pumpu i za 100maraka napunim pun rezervoar i plina i benzina.Putovao preko hrvatske putevi očišćeni i u RS i HR.Žao mi je što nemogu ništa lepo da kažem za Srbiju.Sa čime da se pohvalim?

nesko 09

pre 8 godina

Dokaz da se kod nas vodi ekonomija od danas do sutra.Neko je komentarisao da se ocekuje taksa za ulazak u sumu zbog moguceg konzumiranja lisca.Potpuno tacno,da ne znaju sta rade pokazali su do sada vise puta.

Cicija

pre 8 godina

Sa 15.000 godišnje ušteda na TNG je oko 40.000 RSD u gorivu...odnosno oko 4000 mesečno, za auto koji troši 10-10.5 litara benzina. Isplati se ugradnja posle godinu i po dana. Ako je auto manji potrošač, onda i više treba da bi se uštedelo. Na nekim motorima novije konstrukcije može da dođe do habanja ventila. Motori sa direktnim ubrizgavanjem su još problematičniji jer istovremeno ubrizgavaju i benzin i gas, pa je potrošnja benzina oko 30%, a uređaj košta mnogo. Boca uzima dodatni prostor, otežava vozilo, previše mana da bi se isplatilo. Mene je TNG super služio na Golfu 2, uz redovno menjanje kablova i svećica, sve je lepo šljakalo, ugradnja bila 250 € , plin bio tada 27 RSD, a benzin 85-90. Uštedelo se tu baš mnogo para tada, računao sam na godišnjem nivou da je bilo oko 1500-2000€ sa kilometražom koju sam prelazio. TNG po meni definitivno ide u istoriju, zameniće ga CNG.

Miki

pre 8 godina

Сваки дизелаш може да два или три пута више пређе од бензинца. При том троши, а иде боље, за 30% мање горива или ти новца. О каквим скупим сервисима причате, код дизела? Турбина ће трајати 1000000 км, пре него оде. Сипаш дизел и возиш, једино треба имати добар акумулатор, а када упали, вози док ти и сам ауто не досади.

Vz

pre 8 godina

Mislim da je jedino ispravno rešenje da se akcize na gas naplaćuju svim vozačima, a ne samo onima koji imaju gas. Isto tako i atesti - treba svi da plaćaju 6000 na godišnjem nivou. Na taj način će se u budžet slivati više novca, a pumpe možda neće ni morati da prodaju gas.
(ekspert master ekonomije, 05. januar 2016 23:23)
Kako nam premijer igra igricu, mozda mu resenje tog tipa i padne na pamet uz objasnjenje da ce se tako ziveti bolje vec 2273...

realno

pre 8 godina

Zet kupovao kola i mislio na benzinca sa tng.Do sad je vozio na gas.Odmah sam mu preporucio dizela jer mu je radno mesto na oko 3 km od kuce a sekvent uredjaj i ne postigne da prebaci na gas do njegovog posla.Tako on odprilike prelazi 12000km godisnje i kad bi mu se ugradnja isplatila???Tng je jos jedna oblast gde se drzava umesala da je uredi i to su upropastili.Dizel auta ne mogu u centar mnogih evropskih gradova ali zato nasoj vladi ne smeta masovni prelazak sa tng na dizel.Savet vladi je da uredi oblast u vezi malina jer to nisu odradili i nije u redu da neki ljudi tamo uzimaju novac a drzava nije pokupila bar 90 posto.

njegos

pre 8 godina

Vozim na gas i pitao sam skoro u servisu koliko kosta zamena oba filtera od gasa.Kaze covek 20 e.kaze mora firma od necega da zivi.Tako ja shvatim da tng vise niko i ne ugradjuje nego firma zivi servisiranjem postojecih vozila. Oba filtera kostaju oko 400 din.

njegos

pre 8 godina

Taksista ako ima tng na kolima po zakonu RS placa ekolosku taksu uz registraciju od 3000 din.Ako vozi na drugo gorivo onda ne placa.Tng dokazano najmanje zagadjuje.Ko je ovde lud ???Sve su uradili da nam zagorcaju zivot.Zlatan je bio onaj desetak(10% poreza) pod turcima.Ali pre neku god.nasi politicari izjavise da je Srbija u velikoj prednosti(od suseda) u pregovorima sa eu jer ima ogromnu administraciju. Ko da njima navase poreze?

Žaki

pre 8 godina

Dovoljno je reći da je u Srbiji pokradeno 40 milijardi dolara za veoma kratak period. Ta ČINJENICA osvetljava i duh ovog teksta kao i kontekst celog objašnjenja koji je toliko odvratan da ga se gadim.

djole

pre 8 godina

pa samo na paljenje trosite 30-40 eura mesecno, plus potrosnja na plin je veca od 30 do 40%. Plus da se malo isplati samo onim koji prelaze desetine hiljada km. Treba razmotriti te stvari malo dublje. Dizel je ipak dizel.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Replay, 5. januar 2016 22:13)

Dizel je dizel...dok ne ode plivajuci, neka dizna, turbina, egr ventil, filter cestica..
Dakle, evo ti tacnijih podataka: prelazim oko 2500km mesecno, trosim oko 12,000din za gas i oko 1500-2500 za benzin (zimi vise i to zato sto ne zelim da zeznem isparivac).
Najcesca deonica mi je NS-BG, preko zrenjaninca,deonica blizu 100km, prosek potrosnje 7.5-8.5l gasa, a na istoj deonici prethodni dizelas (doduse, od 140ks) nije uspevao da trosi manje od 4.5-5l dizela (skoro uvek se desavalo da posle duze voznje u sestoj pri 1200-1400 obrtaja krene reganeracija).
Znaci, na gas se vozim za 560, na dizel za 680.
Odrzavanje instalacije gasa nije nista posebno - zamena filtera na oko 20,000 (1000din max), remont isparivaca na 30,000 (3500din).
Cak i uz redovan servis benzinca, dizel je i dalje skuplji za odrzavanje 30-40%. Pricamo o redovnom odrzavanju - nepredvidjeni kvarovi na dizelima su vec glavobolja druge vrste...
Naravoucenije - jedini dizelas koji trosi gorivo u din kao slican benzinac i ima slicnu cenu odrzavanja je neki atmosferski , recimo Ax 1.4, Saxo 1.5d, GOlf SDi i sl...

Nikola

pre 8 godina

Ja iz Niša idem u Kumanovo da sipam pun rezervoar nafte+25L kanister, koliko je zakonski dozvoljeno. To inače radi ceo jug srbije. Isplati se da braći Makedoncima punimo budžet, sebi uštedimo neki dinar. Da ne govorim o tome koliko je kvalitetnije dole gorivo...

dufko

pre 8 godina

Pre dve godine mi se pokvario kompjuter plina i pošto je tada bila jako mala razlika u ceni/potrošnji TNG i benzina ostao sam na benzinu. Ovde godine mi ističe atest TNG i nije samo 6000 atest, npr, ja moram da vadim instalaciju, pa potvrdu ABS-a, pa atest pa ponovo registracija i to dođe oko 400-500 € za auto koji vredi 2000 € i ima 12 godina ... Ali sledeći auto koji uzmem će opet biti benzinac, samo bez TNG, ne vidim ja neke drastične razlike između dizela i benzina u tome da je dizel jeftiniji - možda troši manje ali je održavanje skuplje i na kraju dođe na isto

rici

pre 8 godina

U Republici Srpskoj se sada ne isplati ugradnja zbog niske cijene benzina. Inace, kada je benzin preko 2 KM, racunica ide u prilog plinu svakom ko prelazi preko 10.000 km godisnje, tako da je ovo suplja prica oko atesta i tome sl., ako je 5 godina prekratak period, onda ne znam koliko inace kontrolisete plinski sistem?

neutralni felsh

pre 8 godina

Znaci vozaci u Istocnoj Srbiji kod Bugara, zapadna Srbija u Bosnu, Vojvodjani kod Madjara, a Sumadinci?
(Sasa, 05. januar 2016 23:20)


srbija, brale :) rodna gruda nema cenu ;)

Milan

pre 8 godina

@pele76
Ti ocigledno brkas TNG i gas. TNG (tecni naftni gas) nastaje u procesu rafinacije nafte kao najlaksa frakcija, dakle potpuno isto kao i benzin. Razlika u ceni se pojavljuje usled potraznje za benzinom i nikakve potraznje za TNG, prakticno je TNG otpadna frakcija. U zapadnoj evropi se ponegde TNG koristi za grejanje i zato je prethodnih godina uvek bio skuplji zimi dok je bilo potraznje.

nenad

pre 8 godina

od 2000 vozim na plin. prvi uredjaj je bio onaj naj obicniji na karburator I lepo je radio nije bio potreban attest. kasnije ugradio sekvent I papreno platio I mislim da se to nije isplatilo, itaj attest je potpuno bespotreban. cena goriva velika plus benzin. sada vozim dizela jedno šest meseci I mislim da je bolja opcija, dok je mozda najbolja opcija za onog koji ne prelazi puno kilometara benzin

parx

pre 8 godina

Mislim svi znamo u cemu je fora. Da sutra krenemo da svi jedemo lisce iz parka umesto hleba, ulaz u svaki sumarak bi bio 10 evra. Nema logike, gledaj gde moze da se otme. Najcesce na zdravlju i deci, pa gorivo, hoces na more ... dodji ovamo i tako redom. Posle zasto nestajemo, lebati, stvarno zasto. Zato sto svaka vlast u Srbiji, ne zna kako da napravi pare osim da trosi svoj najskuplji resurs, a to su ljudi.

ekspert master ekonomije

pre 8 godina

Mislim da je jedino ispravno rešenje da se akcize na gas naplaćuju svim vozačima, a ne samo onima koji imaju gas. Isto tako i atesti - treba svi da plaćaju 6000 na godišnjem nivou. Na taj način će se u budžet slivati više novca, a pumpe možda neće ni morati da prodaju gas.

Japanac

pre 8 godina

ugradio gasnu instalaciju u Peugeot 607 sa motorom V6 od 3.000ccm. Ugradnja vrhunskog sekvent sistema me je kostala 920 EUR. Prelazim godisnje oko 30-35.000 km. Ceo projekat se otplatio za nesto vise od 6 meseci. Dakle, i dalje se isplati ugradjivati gas ali samo ako prelazite malo vecu kilometrazu.

Ken Block

pre 8 godina

Vozio sam 2.0 150 KS na TNG, sada dizel 150 KS 1.9 i apsolutno sam za dizel. Potrošnja je otprilike ista u parama kada se porede motori iste snage, dizel iste snage ide bolje zbog masivnog obrtnog momenta, održavanje jeste malo skuplje, ali se manje kvari, nema atesta, ceo gepek je dostupan, autonomija sa punim rezervoarom je duplo veća i automobil sa dizel agregatom koji je u dobrom stanju je osetno skuplji od benzinca, ali se ta razlika anulira ugradnjom plina.

maglanaputu

pre 8 godina

ma kako se ne isplati?500 eu ugradnja.Isplatice mi se posle 1.5-max 2 godine voznje.Eto stavio sam na papir i tako je.Zbunili ste me sa ovim tekstom.Jeste skuplje nego kod komsija ali se jos uvek isplati.

tng

pre 8 godina

DEXTER
Ne pričaj nešto o čemu se očigledno ne razumeš.TNG je isplativ za onog koji pravi veću kilometražu.Ugradnja dobrog sekvent sistema sa atestom košta oko 500-550e.Razlike nema između benzina i plina.Auto ubrzava podjednako i na benzin i na plin.Ima ljudi koji ga uštroje da im što manje troši pa samim tim lošije ide.A naravno da su uveli akcize zato što se pola Srbije vozilo na tng.Dakle,tng je isplativ za nekog ko se dosta vozi.A benzinac je jeftiniji za održavanje od dizelaša.

Zoran

pre 8 godina

Na novijim automobilima naknadna ugradnja tng uređaja je veoma loša po motor čak i sa najsavremenijim uređajima. Na audiju sam posle isteka garancije ugradio tng koji me je iskostao boga oca i za nepunih 100000 km sam urnisao motor. Jednostavno bilo je loše podmazivanje, a temperatura velika. Dobro razmislite na kom autu to smeće stavljate.

Pele76

pre 8 godina

a po kojoj logici bi oni koji se voze na druge vrste goriva trebalo da pune budzet a oni koji se voze na TNG ne?
(darko, 05. januar 2016 18:24)

Niko ne spori punjenje budžeta, ali tvoj energent dizel ili benzin su skuplji u procesu proizvodnje. Samim tim i normalno je da bude skuplji u prodaji. Nerealno je očekivati da TNG bude cenovno sličan dizelu i benzinu, a iz zemlje izlazi skoro kao gotov proizvod.

Marko Kraljevic

pre 8 godina

Pa naravno da vm uzimaju na akcize, kada niti znaju bolje, niti vi placate porez. Nije vam kriv ni SNS ni DS, ni Sloba ni SPS, vi nevaljate! Ko vam baca smece ispred zgrade? Ko manijakalno svira u prvoj desetinki iza vas kada se upali zuto na semaforu? Ko ne placa kartu u gradskom prevozu? Ko slusa Cecu i gleda Farmu? KO vodi kerove da vrse nuzdu po decijim parkovima? Ko mrzi svog komsiju, a voli Ruse ili Amerikance? Ko mrzi svoju vojsku i policiju? Kome ne valja niko ko je zavrsio skolu, a svoju zaradjenu ispod zita uzdize? Ko je Milunku Savic smestio da cisti u banci, a ubio Svajcarca Rajsa? Ko mrzi sve svoje, a onda ode kod Nemca da nadnici i pljuje one koji to nisu uradili? Kada ce Srbin iz Beograda da ode da radi u Kursumliju, ne daj Boze? Nije vama kriva drzava, ni Vucic, ni Djindjic, ni Sloba, ni TNG, ni dizel, ni Mobi Dik.Vi ste likovi za neki roman Radoja Domanovica. Kada se promenite, nece vam biti kriv niko, niti cete zeleti u EU, Rusiju ili Ameriku. Tada cete se voziti na vodonik i volecete svoju zemlju. Samo bice kasno. Mozda se nece zvati vise Srbija.

ferdinand

pre 8 godina

...urađene konverzije i mogu slobodno da kažem da nema nikakve uštede tj smanjenja troškova za gorivo. Mesečno puknem oko 10.000 na gorivo, toliko sam trošio i pre konverzije, toliko i posle konverzije, samo što sa TNG-om prelazim znatno veće kilometraže. 

Dalibor

Da li uopste mozes da objasnis sta si rekao ili si hteo da kazes? Nista ne stedis ali za 10.000 na TNG predjes mnogo vecu kilometrazu nego za 10.000 na benzin ili naftu...
Svasta.

milojko

pre 8 godina

ko ima benzinca i nema lovu za dizel auto njemu ce se uvek ispatiti ali ko kupuje drugi da nekazem novi auto uvek ce pre dizel uzeti nego na plin jer su razlike u potrosnji jako male...

cinik

pre 8 godina

@ ...nije mi jasan ovaj komentar. Pa zar dizel nije veci zagadjivac i po tvojoj "zelenoj" logici i treba da bude skuplji...sto i jeste...
Ili je ovde nesto napisano izmedju redova a ja to nisam pronasao...?
(KopasKi, 05. januar 2016 22:03)

Nisi pronašao da za gas treba da bude mnogo niža cena ali su nam podigli akcize jer su shvatili da mnogo ljudi vozi na gas. Razumeš? Mnoge države daju subvencije za ugradnju tog uredjaja u auto, a naši udaraju veće namete.

Replay

pre 8 godina

Drzava nas odra na akcize. Benzin skuplji od dizela, to nigde nema. Naravno i plin je nerealno skup.
@Djole
Pazi ovo, benzinac se takodje servisira pa plus plinski uredjaj, pa uredjaj kosta 600-800 eurapa atest, pa sekvent plin se pali na benzin, pa samo na paljenje trosite 30-40 eura mesecno, plus potrosnja na plin je veca od 30 do 40%. Plus da se malo isplati samo onim koji prelaze desetine hiljada km. Treba razmotriti te stvari malo dublje. Dizel je ipak dizel.

Aleksandar

pre 8 godina

Kod nas u BiH plin košta 34 centa a benzin 92 centa. Kad vozim na plin potrošim jednu litru više nego na benzin, što znači da mi se daleko više isplati voziti na plin nego na benzin odnosno 8L kada vozim na benzin a 9L kada vozim na plin.Otprilike pređem više nego duplo kilometara na plinu. Što se tiče ubrzanja nema skoro nikakve razlike, 10% slabije "vuče" kada ide na plin tako da je to zanemarljivo.

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Maja mi istice atest i boca i odoh da skinem lepo sve komplet, atest bez plina i molim lepo. Sledeci auto obavezno benzinac, bez plinske instalacije.
(aca, 05. januar 2016 20:27)

Samo da znaš, i to skidanje plinske instalacije mora da se atestira i naravno, da se plati...

Srbenda

pre 8 godina

Neki dan tankam plindzu u Padovi, pored mene staje talijanski svaler sa ribom u BMW E90 330i i tanka i on. Litra 0,56 EUR. Benzin i dizel 1,25 EUR. Treba nahraniti 250 KS :*

dexter

pre 8 godina

DEXTER 
Ne pričaj nešto o čemu se očigledno ne razumeš.TNG je isplativ za onog koji pravi veću kilometražu.Ugradnja dobrog sekvent sistema sa atestom košta oko 500-550e.Razlike nema između benzina i plina.Auto ubrzava podjednako i na benzin i na plin.Ima ljudi koji ga uštroje da im što manje troši pa samim tim lošije ide.A naravno da su uveli akcize zato što se pola Srbije vozilo na tng.Dakle,tng je isplativ za nekog ko se dosta vozi.A benzinac je jeftiniji za održavanje od dizelaša.(tng, 5. januar 2016 22:10)
Kada bi bila rigorozna kontrola ne bi 20% uspelo da atestira boce...ima i za 300 eura ugradjuju veruj mi...sa sve atestom...a to da auto sa plinom ide isto ili bolje od benzinca...ne zasmejavaj...to se samo tesite:)...i ja sam brze trcao od Bolta do trece godine

KopasKi

pre 8 godina

Svi civilizovani i edukovani predstavnici modernih drzava daju podsticaje za cistije i ekoloski odrzivije gorivo, ali ne i ova. Jedina smo drzava gde je dizel skuplji od bezolovnog, a sve iz razloga sto 70% vozila ide na dizel pa k'o vele vise para od akciza...tisina tamo!
(Markone, 05. januar 2016 18:14)

...nije mi jasan ovaj komentar. Pa zar dizel nije veci zagadjivac i po tvojoj "zelenoj" logici i treba da bude skuplji...sto i jeste...
Ili je ovde nesto napisano izmedju redova a ja to nisam pronasao...?

ivan

pre 8 godina

da se placa PDV ne bi se podizale akcize na sve i svasta...

kada budemo shvatili da PDV mora da se placa mozda ce i akcize na cigarete i gorivo biti manje

Skeptik

pre 8 godina

Prosto je neverovatan stepen odsustva inteligencije i sposobnosti predviđanja posledica kada je reč o određivanju državnih nameta raznih vrsta - počev od potpuno apsurdnog sistema obračuna registracionih taksi, pa do ove frapantne nezajažljivosti u dizanju akcize na TNG. Već odavno je TNG isplativ isključivo za velike motore (tj. velike potrošače), a sada mu zaista preti nestanak s tržišta. Može akciza na njega da bude i 100 dinara, ali 100x0 je 0.

radoje

pre 8 godina

Da se samo TNG u ovoj zemlji ne isplati,lako bi bilo.Ovde se i struja iz vetrenjača,hidroelektrana ne isplati.Ne isplati se nekom ni da radi za 22000 u vladi na primer.Veći je trošak nego da sedi kod mame,jer radio ili ne mama mu ne gine.Kako da plati stan,grejanje,hranu,odeću ima decu sa 22000.?

direktor

pre 8 godina

imao sam alfu159 na butan gas fabricki ugradjen morao sam da je vratim sto me je kostalo jos 400eura zato sto kod nas ne postoji niko ziv ko moze da mi potvrdi atest star 6 mesecu uradjen u torinu kretenska drzava

mile

pre 8 godina

Braco Srbi, glasajte ponovo za SNS i imacete jos skuplje gorivo. Pa i Novu Godinu su nam "cestitali" povecanjem akciza na gorivo... Ej, akciza na tonu TNG-a je sada 300 eura a tona istog tog TNG ne kosta toliko !!! Kada cete gospodo vlastodrsci shvatiti da ste preterali??? Obim prometa ovog goriva je pao a time i ukupno naplacena akciza na isti. Za zdrav mozak reakcija bi bila da se smanji akciza. Ali ne, oni je jos dizu. Sta ovo govori o onima koji vode drzavu, zakljucite sami.Pametnom jasno i dosta. Ostali, slobodno glasajte opet za SNS , jer gorivo ne sme da pojeftini u zemlji Srbiji.

Veljko

pre 8 godina

Pre ce biti da je dosta potrosaca preslo na dizel, a silni jugići i golfovi su zamenjeni za - dizelase. Na gas se jos uvek isplati- ako se poredi sa benzinom. Poredjenje sa dizelima - samo po kilovatima - dodje tu negde

Aca

pre 8 godina

Dragi moji, ja sam u nedelju(po onom snegu) preso 500km(relacija Kragujevac-Sjenica-Kragujevac) i
potroso 35l Tng-a(35×66,1=2313,5din) da sam vozio na benzin potrosio bi 30l(30×130=3900) usteda 1586,5din.Sad nek mi kaze neko da je bolje na benzin.Atest je 6000din na pet godina, znaci svake godine 1200din, ne razumem da je ljudima atest problem.Vozim punta 1.2, kupljen nov 2010godine.

CH Useljenik

pre 8 godina

Сипајте на граници са Лозницом јер је најјефтиније гориво у Р.Српској. Смешне цене у односу на нас.
(србин ло, 05. januar 2016 21:17)

Tako je zemljače,i ja sipam na šepku uvek.još me pitaju kad ulazim gde putujete?ja im kazem ko ove pumpe ovde,aha ajde sipaj...

sasa

pre 8 godina

Kako se ne isplati kad me voznja na benzin kosta 1200a na plin 770 din,znaci to je 4000na mesecnom nivou ko prelazi 1000km,a ugradnju sam pre 3god platio 500e sa atestom,a sad je jeftinije.meni se isplatio za 10meseci

србин ло

pre 8 godina

Сипајте на граници са Лозницом јер је најјефтиније гориво у Р.Српској. Смешне цене у односу на нас.

mup

pre 8 godina

Prijateljica iz Zagreba mi se zali kako ima samo 800 evra platu, a plin im jeftiniji nego kod nas. Tako to izgleda kad "strucnjacima" sa visim kalemarskim kursevima date da vode drzavu. Posebna prica je to maltretiranje svakih 5 godina, gde je jedini cilj da se uzmu pare, ali onako sibicarski i seljacki. Voleo bih da vidim statistiku za koliko se smanjio broj nastradalih i povredjenih od kako se plinski uredjaji ovako striktno kontrolisu. Zar nije dovoljno obuciti i opremiti tehnicke preglede, pa da pre registracije ti ljudi daju misljenje o uredjaju i upute vas eventualno u servis.

djole

pre 8 godina

Onima koji prelaze 5000-7000km godisnje se ne isplati, naravno, pogotovo sto postoje troskovi reatesta, uz zamenu boce svakih 10 godina. Ali, takvima se ne isplati da uopste voze auto!
Za ostale koji prelaze oko 10-20,000km godisnje, TNG se isplatim kao i dizel.
Nama koji prelazimo oko 25-30,000km godisnje TNG se VEOMA isplati.
Ja trenutno recimo mogu da odem do grada (oko 15km)obavim sta ima tamo i vratim se nazad za oko 300din, a da platim prigradski bus i gradski bus izaslo bi me 400! Dakle, u plusu sam.
Cak i dizelasi, ako morate da pravite dva servisa godisnje (realno, na svakih 20,000km), postaju upitno isplativi. Ta dva servisa kostaju zajedno kao reatest gasa, uz zamenu cele upreme!
Svakih godinu dana!!!!
Pitajte taksiste sta se vise isplati...
Za sve preko 30,000km najbolje resenje je vozilo na metan, ali posto je izbor veoma mali (i postoji problem sa malim brojem pumpi), TNG je JEDINO resenje!

nemanja

pre 8 godina

Poštovani, netačan VAm je podatak da je gorivo u BiH 52 dinara.
Gorivo je tamo daleko jeftinije 39 din. Meni se isplati da pređem 100km i sipam pun rezervoar i po sipanju uštedim preko 2.000 din (sa určaunatim troškom za pređenih 100km). Na dva mesečna sipanja (nekad i tri) ostvarim uštedu oko 5000 din.
Sramne su visine akciza kod nas.
U Srbiji nisam sipao gorivo preko godinu dana.

aca

pre 8 godina

Maja mi istice atest i boca i odoh da skinem lepo sve komplet, atest bez plina i molim lepo. Sledeci auto obavezno benzinac, bez plinske instalacije.

topcidera lepsa strana

pre 8 godina

Jedino je TNG cist energent i ne zagadjuje okolinu, i samo na osnovu toga bi drzava morala da ga subvencionise i podrzava. Paradoks je da je najveca akciza na TNG, kao da drzava to radi namerno. Kamo srece da svi vozimo na TNG manje bi zagadjivali i ovako zagadjenu (osiromasenim uranijumom) Srbiju.

Zeljko

pre 8 godina

Na plin voze uglavno oni vozaci sa plicim dzepom. Tako da je visoka akciza na TNG samo deo omiljenog sporta nase vlade a to je deranje koze onima najsiromasnijima i sprdanje sa istima.

nikola

pre 8 godina

U Bih kosta 65 feninga, danas video u Bijeljini, a to mu dodje 0.65*60din=40 dinara !
Kod nas mislim da je oko 70, ne znam pravu cenu, vozim dizele. Dizel je inace 1.5 maraka, 90 dinara......

ap0qalypto

pre 8 godina

Nisam ga uvodio jer ne vozim puno. Nije mi jasno zasto uopste vozimo. Ukinite gorivo ici cemo peske i kocijama. Posle 5 godina da se menja boca i sve? Sto mi ne menjaju rezervoar na 5 godina?

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

u italiji tng kosta od 0,50 do 0,60 evro centa, i drzava italija placa polovinu cene za ugradnju plina u automobil,a pomaze raznim promocijama i one koji kupe novi automobil na plin!!! Sramota koliko nama u srbiji dobro ide!!!

henk.mudi

pre 8 godina

Moj auto trosi od 6 do 10 litara benzina, i vec neko vreme sam u dilemi da li da ugradim plin, jer sam imao na proslom automobilu, jeste to jeftinije ali niko ne pominje dodatne komplikacije, servise i kvarove na tng instalaciji. Pritom, danas mi stigla zabrana voznje na mesec dana, tako da cu ustekati neke pare za to vreme, a iskreno voleo bih da se, iako sam zaljubljenik u automobile, odviknem od voznje, cisto DA OVOJ LOPOVSKOJ DRZAVI NE DAM NI DINAR!! I svaki put kad sipam gorivo ne bude mi zao para vec to sto znam da od 130 dinara -70i kusur ide drzavi, da bi neki botovi i sefici koji lade j dobijali natprosecne plate. bivsi vozac

Ko nema u glavi imace u plucima

pre 8 godina

Bahata I ne promisljena odluka 2 zadnje Vlade da besomucnim povecanjem akciza I poreza totalno odvikne gradjanstvo od ovog pa skoro najcistijeg goriva koje je bilo izuzetno znacajno posebno u zagadjenim gradskim sredinama.

ZZ

pre 8 godina

Zato sto ova vlada samo namece nove poreze,akcize,takse uz otpustanje i smanjivanje plata, penzija.To je u biti njihov program a ne podizanje standarda gradjana.

djolea

pre 8 godina

evo ja zivim blizu Republike Srpske i ne pamtim kad sam ovde kod nas kupio gorivo. tamo me izlazi evrodizel 95 din a nekad sipam i loz ulje koje je 75 din. mislim da drzava mora malo da preispita svoje odluke, jer mi nije jasno kako moze biti tolika razlika u ceni na kilometar razdaljine, a cena nafte na svetskom trzistu je za sve ista.

zex

pre 8 godina

Ja prelazim 30000km godisnje kada
se sabere potrosnja koja je oko 8l. kada se sabere to izadje oko 2400l puta 62din to izadje oko 150000 a benzin 2200 puta 135 pa saberite

tngas

pre 8 godina

Već sam jednom komentarisao da se verovatno ne isplati više naknadno ugrađivati TNG uređaj u polovne automobile ali za nov auto je druga priča. Moja računica je da ako novi Sandero 1.2 benzinac košta 8100erua a 0.9tce+fabrički ugrađen TNG košta 8900eura to isplativa investicija. Cena benzina 130din/l a ceba tng 68din/l a potrošnja nije mnogo različita u litrama benzin/tng kod ova dva modela.

sasa

pre 8 godina

Ima u ekonomiji fenomen koji se zove laferova kriva za koju ocigledno niko u vladi nije cuo.Sustina je da postoji odredjena tacka dokle mozes da dizes cene ili poreze a da pritom uvecavas i prihode.Kada se ta tacka predje imas vecu cenu ali manje.prihode zbog manje prodaje. To je svugde u svetu ekonomsko.pravilo a kod nas se je.paradoks.

cito

pre 8 godina

Danas su objavili plate u Javnom sektoru u Nisu. E sada posto su te plate skoro identicne u celoj zemlji, zamislite da od njih naplacujete mesecno tu akcizu, a mozete i RTS pretplatu!!!

Milan-Indjija

pre 8 godina

Jednom je jedan poznati Amerikanac i bivsi predsednik Amerike, rekao, " Kada tiranija postane zakon, borba i revolucija postaje obaveza " E to u Srbiji ne vazi i zato nas "jase" ko stigne.

blajv

pre 8 godina

Slicna prica je i za grejanje na pelat.Kada se pojavio bio je oko 130evr tona sada je 200evr...pitam se sto drzava tu ne da subvencije prizvodjacima i da se ta cena snizi.

Sale

pre 8 godina

Podigao bih ja benzin na 1000. din za litar i plin na 500. Svi nesto kukaju a u Beogradu nikad vise automobila nije bilo i to vecinom novi. Koji smo mi licemeri to je neverovatno. Zato i treba da nas jasu kao konje.

mufljuz

pre 8 godina

Ovo samo govori koliko je iskrena vlast u Srbiji i jos vise koliko je uvodjenje svakojakih nameta zaista povezano sa ekologijom i zastitom okoline. Umesto da se kancerogeni dizel vise oporezuje a upotreba TNG-a potencira, ova vlast radi suprotno. Ili je to lagano zbogom ruskom plinu u procesu ulaska u EU. Bilo kako bilo, drzava potencira dizele koji imajiu min 50% vise ugljendioksida po toni od TNG-a. I smatra da nije duzna uopste objasniti javnosti razloge.

Radomir Gajić

pre 8 godina

Vozim ja tako, autoputem, moj auto na fabrički ugrađen uređaj koji troši akcizu, i dok se mimoilazim uglavnom sa stranim državljanima i ponekom zalutalom "rotacijom", mada me poneka i pretekne sa 200 na sat (mislim "rotacija"), razmišljam se gde da ostavim komentar? Da li ovde ili na tekst "Zašto ćuti intelektualna javnost u Srbiji", ili možda na tekst "Objavljene sve plate čelnika JP" ili "Šta su to pametne droge..." pa se setih ondašnje reakcije opozicije kad je Milošević počeo sa akcizama, i naravno setih se i eksperimenta sa kuvanjem žabe na blagoj vatri, tek odavno sam mislio da smo skuvani, kad ono ima da nas kuvaju još. Dokle više?

buđav sendvič

pre 8 godina

Koja smo mi septička jama od države. Nikako mi nije jasna politika dušmanskih akciza. Kad bi se prepolovile akcize potrošnja goriva bi se duplo povećala pa bi se u budžet slila ista količina novca, a da ne pričam o ekološkim prednostima TNG-a u odnosu na benzin...

Nikola

pre 8 godina

Ja krenuo put Slovenije i Austrije i glupan natankao rezervoar, kad u Austriji jeftinij Euro BMB95 nego kod nas, a dizel im je jeftiniji. Na pumpi u Gracu 95 je 1,04, a dizel 0,95. a na 2 pumpe sam video gas od 38 centi (manje od 50 din) i pitao se sta nije u redu. Ali nas vadi sto su nam vece plate nego u Austriji, pa mozemo da platimo skuplje gorivo. Prosek plate u Srbiji je ispod 400 eur, a u Austriji 1200. Cek malo, 400 nije vece od 1200???

dexter

pre 8 godina

Stvarno vi sto vozite tempiranu bombu u kolima smoriste vise sa TNG-om...samo kukate na cenu na akcize...na atest...sve ste ovo vec znali...ko ovi sto su se zaduzivali u svajcarcima....zasto ste ugradjivali plin....Pa samo da ugradis sekvent plin sa atestom pucas 800-1000.eura...Ukljucite malo mozak...i ko kaze da auto isto ide i na plin i na brnzin ...LAZE...Da se razumemo gorivo kod nas je papreno skupo...a vi gospodo sa TNG-om...kada ugradjujete plin sve ovo znate..

wlado

pre 8 godina

to je odivek bila taktika nase vlade. koja god ona bila. i prethodni i ovi. umesto da se umanji pdv pa da sivi sektor predje u bele tokove. ne! jos cemo podici pdv da isisamo iz ono malo belih firmi sve sto zarade dok jos rade...isto rade sa gorivom. ja bi prelazio godisnje dupli kilometrazu da mi je gas 50 din litra.

Petar Golemi

pre 8 godina

TNG je trenutno najčistije gorivo . Treba pospešivati njegovo korišćenje a ne udarati namete na TNG!!!!!! poreznici , upotrebite mozak!!!

bbb

pre 8 godina

Pa to se namerno radi, da Rusi ne bi imali konkurenciju jer se planiral ekspanziaj tog gasa iz SAD, Azerbejdazana.. u Evorpi da bi se smanjila zavisnoost od ruskog gasa i nafte u Evropi.

Neša

pre 8 godina

I moja pokojna baba bi tako znala da vodi zemlju! Čim zafali para, otimaj i deri narod! Ali ne može ova raja da najagmi toliko para koliko ovi vlastodržci mogu da pokradu i proćerdaju!

Dan

pre 8 godina

Sve je tačno osim da se ne isplati voziti na TNG. Kad se isplati investicija, a to je pre ili kasnije, vozite se mnogo jeftinije nego na druga goriva. Koliko samo koštaju kvarovi na savremenim dizel motorima? A naše gorivo je prljavo i stalno su dizne u opasnosti. Osim toga, ako vozite i van Srbije ili živite blizu granice, imaćete bolji a jeftiniji TNG. Dizel bih uzeo jedino da živim negde na selu i blizu Bosne.

Markone

pre 8 godina

Svi civilizovani i edukovani predstavnici modernih drzava daju podsticaje za cistije i ekoloski odrzivije gorivo, ali ne i ova. Jedina smo drzava gde je dizel skuplji od bezolovnog, a sve iz razloga sto 70% vozila ide na dizel pa k'o vele vise para od akciza...tisina tamo!

S21

pre 8 godina

Postoji atest jednom u pet godina, ali je i cena ugradnje pala za 200 evra u odnosu za period koji se pominje. Sekvent sistem za prosecan automobil sa cetiri cilindra pre deset godina u boljim radionicama ugradjivao se za 700-800 evra, sada je 500-600. Zna se koja je cena kog goriva, zna se i koliko koja kola cega trose pa ne vidim gde je problem. I ne treba gledati cenu tng-a u sred zime, kada je najskuplji, vec napraviti prosecnu cenu na nivou cele godine. Malo je pravih argumenata u tekstu, a vise govora o akcizama... TNG se isplati, nista manje nego pre deset godina, a vezu sa padom potrosnje u poslednje tri godine treba naci negde drugo.

zare

pre 8 godina

napredna srbija,sta ce nam gas,ko jos u naprednim zemljama koristi gas,pa jel nam BDP skocio najvise u okruzenju,pa mi smo najbogatiji u okruzenju a uskoro i u evropi,znam da to nekom smeta sto je tako ali je tako,jel MMF prognozira rast od 0,5% a ja kazem da ce ici i do 0,75%...LJUDI DOKLE VISE GDE NAM JE PAMET????

Dokle

pre 8 godina

Drzava Akciza... Price o stranim investicijama macku o rep... sirotinja placa i popunjava sve rupe u drzavi a ljudi samo zele da ustinu neki dinar bar na gorivu.... Dobro je rekao Seselj pre sto godina. Uvedete porez na patku covek patku zakolje i nema vise poreza :)

vajz

pre 8 godina

Ja vala ne menjam.. otkad znam za sebe sipam plin za crvenu i tako na svaki 100 i nesto kilometara. Vrlo cesto se iznenadim kada odem da sipam za crvenu a ono boca skoro puna,sto ja zovem 400km gratis. Visak se desava zato sto u mojoj racunici 1 crvena jednako 100km. A predje se bar nekih 20-30km vise pa se nakupi.

nidze

pre 8 godina

ovo pokazuje u kolikoj smo buli. Drzava nema odakle vise da se finansira nego na stari dobri nacin, povecanjem fiskalnih nameta, akciza i poreza. U tekstu je pomenut paradoks, da povecanjem akciza se smanjuju fiskalni prihodi, pa to se u strucnoj ekononskoj literaturi naziva "Laferova krivulja"! ali nasi vrli menadzeri po ministarstvu finansija o tome, naravno, nemaju pojma. Bio za docek Nove god u Krakovu, prosecna plata poljaka 1000€ a litar evrodizela 0,97€.

Mile r

pre 8 godina

Ja sam vozio auto na plin do prosle god,nema vise racunice + atest pa to je show program od nasih politicara,imam neki osecaj da smo pukli svi zajedno!

vladaNS

pre 8 godina

Stvar je u nemanju pojma kako da se niskim cenama, bez puno nameta a velikim prometom uz poneku benficiju potrošačima dođe do profita. Jednostavna Jevrejska logika u pozitivnom smislu za poštovanje i nauk! A vi gospodo naši vajni ministri sa sumnjivim znanjem znate samo da otimate dok mi obični ljudi plaćamo cenu vaše nesposobnosti i neznanja.
Pozdrav iz Vojvodine

XXL

pre 8 godina

Evo ga paradox ALI SAMO u Srbiji. Vozim FIAT Tempra 1,6 "Berlina" `98 godište čija se tržišna cena kreće na internet sajtovima za oglašavanje o prodaji automobila od 700-900 eura u zavisnosti u kakvom je stanju vozilo. Ugradnja uređaja i sve dažbine za TNG koštaju oko 700 eura. Koliko dugo bi trebao da vozim taj auto na TNG da bi mi se auto isplatio po ovim cenama koje važe u Srbiji - apsurd.

crko pejdžer

pre 8 godina

PAzi sada logiku.
Prvo su nam da li ateste na 10 godina a onda skratili na 5.
Dolazio mi na red atest na autu.
Pri tome sam morao da menjam bocu od 150 eura, isparivač, multiventil i našlo bi se još štotšta što su GENIJALCI izmislili.
+ Atest + montiranje nove opreme. Znači na svakih 5 godina moram po njihovom da dam cirka 400 eura ako ne i više. Naravno sve sam poskidao sam sa auta, ostavio žice i kablove, uradio atest da nemam više gas, vratio sve na svoje mesto i vozi mile. Pa ne mogu oni biti toliko strogi koliko mi možemo da VARAMO DRŽAVU!
Kako ona sa nama tako i mi sa njima. Pri tome sam sasvim regularno pokrio sve vodove, kablove i slično, napajanje boce prebacio u prostor od rezervoara... Savetujem svima da to urade jer je ova država postala BEZOBRAZNA DO TE MERE DA SE OVAKO MORA!

Magaj

pre 8 godina

Ovde bi trebalo da se umešaju i ljudi zaduženi za očuvanje životne sredine, jer je ovo gorivo daleko čistije od benzina, da ne govorimo o nafti. Posebna stvar je to što insistiraju na atestu koji je preskup i realno bi trebalo da košta tri puta manje uz isti vremenski okvir

Duško

pre 8 godina

U BiH, na primer u Bijeljini i Zvorniku, cena TNG je 0,65 konvertibilnih maraka, po najgorem kursu od 63 dinara za 1 KM, to je 41 dinar ! Razlika skoro 30 dinara po litru. Niko iz zapadne Srbije ne sipa TNG u Srbiji. Slično je i sa ostalim gorivima. Na primer, 1 L benzina od 95 oktana ili eurodizela, je 1,49 konvertibilne marke što je 93,97 dinara ! Vidite koliko je u Srbiji i onda vidite zašto se benzinske pumpe u zapadnoj Srbiji polako zatvaraju.

jagodinac

pre 8 godina

Lokalna kompanija prodaje trenutno tng za 62 dinara u Jagodini. Kada se izracunaju akcize i pdv ispada da je litar oko 30 dinara. Pravo je pitanje zasto nasa drzava nista nije uradila u vezi popularizacije, proizvodnje i podsticaja za biodizel. Imamo gomilu neobradjene zemlje i nezaposlenih a mozemo da napravimo biodizel za celokupne nase potrebe i pride da ga izvozimo jer se racuna kao obnovljiv izvor energije a zemlje EU imaju kvote koje tesko ispunjavaju u koriscenju obnovljivih energija. Nema potrebe da se spominje da bi takav poduhvat omogucio i razvoj industrije poljoprivrednih masina i podigao nivo zivota van Beograda. Siguran sam da je potrebna investicija manja nego poduhvati stipendiranja Fijata i ostalih belosvetskih pljackasa.

Paradoks

pre 8 godina

Nije doslo do paradoksa nrgo neko u vladi ne razume ili nezna ekonomiju.Poresko opterecenje ( u ovom slucaju akciza ) se racuna pomocu Leferove krive koja tacnonpokazuje do koje mere moze biti nesto optereceno porezom a da pritom ne pada prihod drzavi....

D61

pre 8 godina

Meni nešto nije jasno. Kako je isplativije koristiti benzin umesto TNG, koji je duplo jeftiniji, a potrošnja simbolično veća, nikako dupla? Doduše ne znam koliko košta ugradnja te skalamerije, kupio sam auto sa već ugradjenim plinom...

marko

pre 8 godina

Pljačka gradjana, akciza je samo lepši naziv za porez+ PDV i još neke naknade država se ugradjuje van svake pameti. Samo da smanje akcizu za 50% bilo bi mnogo jeftinije sipati i voziti.

gasko

pre 8 godina

Vozio sam 10 god na auto gas, a prosle zime sam odlucio da je dosta, jer je cena bila neisplativa. Uradio sam reatest (zamenio bocu i sta je jos trebalo), prodao auto i uzeo dizel.
SA cenom od 70 din, LPG je ekonomicniji od dizela po km, ali ako u cenu uracunamo ateste , smanjen konfor pitanje je da li je ipak imalo isplativije.
Sa tom cenom kad uzmemo u obzir jeftinije odrzavanje benzinskih motora, sad bih razmislio sta bi. Medjutim neizvesnost sta ce biti... U stvari je i nema, sta god sad izracuam(o) da je isplativije, sta god omasovimo, drzava ce naci nacin da nas kazni, tako da na duze staze gledano izgleda da je svejedno, pobednik moze biti samo jedan.

nebs pa

pre 8 godina

Dodao bih i za dizel...
Naime, skup dizel povecava cenu prevoza, a time i cene usluga i roba.
Primer: Razlika cene dizela na moj kamion izmedju Srbije i Makedonije po turi je skoro 300eur. U proseku vucem 18t robe, sto znaci da je 1kg robe skuplji od Mak za 3din!
Pa se onda pitajte zasto fabrike idu van Srbije i zasto kupujemo gorivo sve manje u Srbiji...

.....

pre 8 godina

Na dizel se ore, na benzin vozi a na plin kuva.
Secam se kada su me kada je pocela pomama za plinom svi ubedjivali da i ja ugradim gas, a ja se samo smeskao i odmahivao glavom.
I dan danas se smejem tim istima koji su me ubedjivali da dam pare za ugradnju posto oni sada daju pare da im se gasni uredjaji skinu...

nikola

pre 8 godina

pa kad su zatvorili sve fabrike i drzava ne puni budzet iz realnih prihoda nego se sve svodi na kredite i pljacku sopstvenog naroda, ne mislim samo na ovu vlast vec na sve od 1990 god.

Dalibor

pre 8 godina

Cena bi trebalo da bude niža, ali nema štete od toga što se TNG kupuje u susednim zemljama. Za nas je TNG uvozni proizvod, tako da su na gubitku samo distributeri. Već 12 godina vozim na TNG, ovo mi je drugi auto, matorci i brat isto - to su četiri urađene konverzije i mogu slobodno da kažem da nema nikakve uštede tj smanjenja troškova za gorivo. Mesečno puknem oko 10.000 na gorivo, toliko sam trošio i pre konverzije, toliko i posle konverzije, samo što sa TNG-om prelazim znatno veće kilometraže. Praktično svi poznanici koji voze na TNG se slažu sa ovom statistikom, tako da cenim da na nivou države nama nikakve budžetske uštede od TNG-a. Takođe, privreda ne koristi TNG u toj meri da bi njegova niska cena bila pokretač privrede. Nemamo ni proizvođača opreme za konverziju na TNG, koji bi trpeo štetu. Prema tome, štetu trpe samo prodavci goriva - trgovci i oni koji ugrađuju sisteme - uslužna delatnost, a njih mi za razliku od proizvođača i nije preterano žao, ako propadnu. Pre bih podržao nisku cenu dizela, da recimo poljoprivrednici smanje troškove.

Zuki

pre 8 godina

Dok ostatak Evrope daje razne olaksice korisnicima TNG-a kod nas se pametnjakovic nasli da ga opterete nametima vise nego dizel i benzin. Onda se pitamo sto nam je zagadjenje ovoliko koliko je.
I ne samo TNG. Ukupna naplata poreza je opala i pored podizanja stopi. Tako je to kad polupismeni vode drzavu.

e2

pre 8 godina

Разумем да се намет непотребно увећава... Али и даље мислим да је цена од 70 динара далеко исплатљивија од 130 динара за Дизел или Бензин. Када се урачуна и већа потрошња и атест опет је математика на страни ТНГ-а. У том делу изјава да ће за 3 године бити много мање на ТНГ не стоји.
Наравно треба се борити за смањење намета.

Poznanik

pre 8 godina

U Norveskoj košta 60ak dinara litar iako nije popularan uopste. Benzin se krece od 132 do 175 dinara, a dizel od 120 do 167 dinara (otprilike prevedeno u dinare). Četvrtkom navece i nedeljom uvece kao i ponedeljkom gorivo je najjeftinije, a petak vece i ponedeljak dan i vece najskuplje. Kao sto vidite u zemlji gde je plata od 250 hiljada do nekih 350 hiljada dinara cene su vrlo povoljne (i ovo za plate je otprilike, ali tu su negde plus minus 20ak hiljada mozda). Da ne pričam da prijatelj dođe kolima ovde i kaze mi da mu auto troši mnogo manje od kada sipa van Srbije pa uradimo i test voznjom od 1200 kilometra (išli do Bergena i obilazili malo) i ispade sest litara (nije dobrim delom autoput), a u Srbiji ne moze da spusti ispod osam...

gf

pre 8 godina

“Došlo je do paradoksa, a to je da se u budžet Republike ulilo manje novca po osnovu povećane akcize nego što je taj priliv bio pre povećanja akcize na TNG”, kaže Danijela Vojnić Purčar iz "Euro-gasa".


Nije to nikakav paradoks nego Laferova kriva: https://en.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve

vladimir

pre 8 godina

Prosto neverovatno koliko sluha nemaju za TNG.... u drugim zemljama dobijas i neke benificije kao korisnik vezano za ekologiju katastrofa kakvi su kadrovi u mnogim sistemima koji kroje zivot gradjana.

dragan

pre 8 godina

pa kad je kod nas svest o smanjenju zagadjenja na nivou predizbornih obecanja, a menadzerske sposobnosti Vlade na nivou "mi smo najpametniji i najvredniji".
Jedino mi drago sto ce botovi i njihove porodice morati da sipaju skuplji benzin uskoro, bar neka kazna da ih stigne.

Dragan

pre 8 godina

Pred registraciju sam skinuo plinski uredjaj( nisam ni imao atest) i ne pada mi na pamet da ga vracam u auto! Vozim samo kada bas moram, a do pre dve godine sam i do prodavnice isao kolima!

Markone

pre 8 godina

Svi civilizovani i edukovani predstavnici modernih drzava daju podsticaje za cistije i ekoloski odrzivije gorivo, ali ne i ova. Jedina smo drzava gde je dizel skuplji od bezolovnog, a sve iz razloga sto 70% vozila ide na dizel pa k'o vele vise para od akciza...tisina tamo!

crko pejdžer

pre 8 godina

PAzi sada logiku.
Prvo su nam da li ateste na 10 godina a onda skratili na 5.
Dolazio mi na red atest na autu.
Pri tome sam morao da menjam bocu od 150 eura, isparivač, multiventil i našlo bi se još štotšta što su GENIJALCI izmislili.
+ Atest + montiranje nove opreme. Znači na svakih 5 godina moram po njihovom da dam cirka 400 eura ako ne i više. Naravno sve sam poskidao sam sa auta, ostavio žice i kablove, uradio atest da nemam više gas, vratio sve na svoje mesto i vozi mile. Pa ne mogu oni biti toliko strogi koliko mi možemo da VARAMO DRŽAVU!
Kako ona sa nama tako i mi sa njima. Pri tome sam sasvim regularno pokrio sve vodove, kablove i slično, napajanje boce prebacio u prostor od rezervoara... Savetujem svima da to urade jer je ova država postala BEZOBRAZNA DO TE MERE DA SE OVAKO MORA!

Zuki

pre 8 godina

Dok ostatak Evrope daje razne olaksice korisnicima TNG-a kod nas se pametnjakovic nasli da ga opterete nametima vise nego dizel i benzin. Onda se pitamo sto nam je zagadjenje ovoliko koliko je.
I ne samo TNG. Ukupna naplata poreza je opala i pored podizanja stopi. Tako je to kad polupismeni vode drzavu.

Magaj

pre 8 godina

Ovde bi trebalo da se umešaju i ljudi zaduženi za očuvanje životne sredine, jer je ovo gorivo daleko čistije od benzina, da ne govorimo o nafti. Posebna stvar je to što insistiraju na atestu koji je preskup i realno bi trebalo da košta tri puta manje uz isti vremenski okvir

Duško

pre 8 godina

U BiH, na primer u Bijeljini i Zvorniku, cena TNG je 0,65 konvertibilnih maraka, po najgorem kursu od 63 dinara za 1 KM, to je 41 dinar ! Razlika skoro 30 dinara po litru. Niko iz zapadne Srbije ne sipa TNG u Srbiji. Slično je i sa ostalim gorivima. Na primer, 1 L benzina od 95 oktana ili eurodizela, je 1,49 konvertibilne marke što je 93,97 dinara ! Vidite koliko je u Srbiji i onda vidite zašto se benzinske pumpe u zapadnoj Srbiji polako zatvaraju.

Neša

pre 8 godina

I moja pokojna baba bi tako znala da vodi zemlju! Čim zafali para, otimaj i deri narod! Ali ne može ova raja da najagmi toliko para koliko ovi vlastodržci mogu da pokradu i proćerdaju!

parx

pre 8 godina

Mislim svi znamo u cemu je fora. Da sutra krenemo da svi jedemo lisce iz parka umesto hleba, ulaz u svaki sumarak bi bio 10 evra. Nema logike, gledaj gde moze da se otme. Najcesce na zdravlju i deci, pa gorivo, hoces na more ... dodji ovamo i tako redom. Posle zasto nestajemo, lebati, stvarno zasto. Zato sto svaka vlast u Srbiji, ne zna kako da napravi pare osim da trosi svoj najskuplji resurs, a to su ljudi.

vladimir

pre 8 godina

Prosto neverovatno koliko sluha nemaju za TNG.... u drugim zemljama dobijas i neke benificije kao korisnik vezano za ekologiju katastrofa kakvi su kadrovi u mnogim sistemima koji kroje zivot gradjana.

nikola

pre 8 godina

pa kad su zatvorili sve fabrike i drzava ne puni budzet iz realnih prihoda nego se sve svodi na kredite i pljacku sopstvenog naroda, ne mislim samo na ovu vlast vec na sve od 1990 god.

Marko Kraljevic

pre 8 godina

Pa naravno da vm uzimaju na akcize, kada niti znaju bolje, niti vi placate porez. Nije vam kriv ni SNS ni DS, ni Sloba ni SPS, vi nevaljate! Ko vam baca smece ispred zgrade? Ko manijakalno svira u prvoj desetinki iza vas kada se upali zuto na semaforu? Ko ne placa kartu u gradskom prevozu? Ko slusa Cecu i gleda Farmu? KO vodi kerove da vrse nuzdu po decijim parkovima? Ko mrzi svog komsiju, a voli Ruse ili Amerikance? Ko mrzi svoju vojsku i policiju? Kome ne valja niko ko je zavrsio skolu, a svoju zaradjenu ispod zita uzdize? Ko je Milunku Savic smestio da cisti u banci, a ubio Svajcarca Rajsa? Ko mrzi sve svoje, a onda ode kod Nemca da nadnici i pljuje one koji to nisu uradili? Kada ce Srbin iz Beograda da ode da radi u Kursumliju, ne daj Boze? Nije vama kriva drzava, ni Vucic, ni Djindjic, ni Sloba, ni TNG, ni dizel, ni Mobi Dik.Vi ste likovi za neki roman Radoja Domanovica. Kada se promenite, nece vam biti kriv niko, niti cete zeleti u EU, Rusiju ili Ameriku. Tada cete se voziti na vodonik i volecete svoju zemlju. Samo bice kasno. Mozda se nece zvati vise Srbija.

gf

pre 8 godina

“Došlo je do paradoksa, a to je da se u budžet Republike ulilo manje novca po osnovu povećane akcize nego što je taj priliv bio pre povećanja akcize na TNG”, kaže Danijela Vojnić Purčar iz "Euro-gasa".


Nije to nikakav paradoks nego Laferova kriva: https://en.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve

wlado

pre 8 godina

to je odivek bila taktika nase vlade. koja god ona bila. i prethodni i ovi. umesto da se umanji pdv pa da sivi sektor predje u bele tokove. ne! jos cemo podici pdv da isisamo iz ono malo belih firmi sve sto zarade dok jos rade...isto rade sa gorivom. ja bi prelazio godisnje dupli kilometrazu da mi je gas 50 din litra.

dragan

pre 8 godina

pa kad je kod nas svest o smanjenju zagadjenja na nivou predizbornih obecanja, a menadzerske sposobnosti Vlade na nivou "mi smo najpametniji i najvredniji".
Jedino mi drago sto ce botovi i njihove porodice morati da sipaju skuplji benzin uskoro, bar neka kazna da ih stigne.

mile

pre 8 godina

Braco Srbi, glasajte ponovo za SNS i imacete jos skuplje gorivo. Pa i Novu Godinu su nam "cestitali" povecanjem akciza na gorivo... Ej, akciza na tonu TNG-a je sada 300 eura a tona istog tog TNG ne kosta toliko !!! Kada cete gospodo vlastodrsci shvatiti da ste preterali??? Obim prometa ovog goriva je pao a time i ukupno naplacena akciza na isti. Za zdrav mozak reakcija bi bila da se smanji akciza. Ali ne, oni je jos dizu. Sta ovo govori o onima koji vode drzavu, zakljucite sami.Pametnom jasno i dosta. Ostali, slobodno glasajte opet za SNS , jer gorivo ne sme da pojeftini u zemlji Srbiji.

djomladinac

pre 8 godina

Evo stigao sam u Banja Luku juče,i odmah odem na pumpu i za 100maraka napunim pun rezervoar i plina i benzina.Putovao preko hrvatske putevi očišćeni i u RS i HR.Žao mi je što nemogu ništa lepo da kažem za Srbiju.Sa čime da se pohvalim?

marko

pre 8 godina

Pljačka gradjana, akciza je samo lepši naziv za porez+ PDV i još neke naknade država se ugradjuje van svake pameti. Samo da smanje akcizu za 50% bilo bi mnogo jeftinije sipati i voziti.

Dragan

pre 8 godina

Pred registraciju sam skinuo plinski uredjaj( nisam ni imao atest) i ne pada mi na pamet da ga vracam u auto! Vozim samo kada bas moram, a do pre dve godine sam i do prodavnice isao kolima!

sasa

pre 8 godina

Ima u ekonomiji fenomen koji se zove laferova kriva za koju ocigledno niko u vladi nije cuo.Sustina je da postoji odredjena tacka dokle mozes da dizes cene ili poreze a da pritom uvecavas i prihode.Kada se ta tacka predje imas vecu cenu ali manje.prihode zbog manje prodaje. To je svugde u svetu ekonomsko.pravilo a kod nas se je.paradoks.

henk.mudi

pre 8 godina

Moj auto trosi od 6 do 10 litara benzina, i vec neko vreme sam u dilemi da li da ugradim plin, jer sam imao na proslom automobilu, jeste to jeftinije ali niko ne pominje dodatne komplikacije, servise i kvarove na tng instalaciji. Pritom, danas mi stigla zabrana voznje na mesec dana, tako da cu ustekati neke pare za to vreme, a iskreno voleo bih da se, iako sam zaljubljenik u automobile, odviknem od voznje, cisto DA OVOJ LOPOVSKOJ DRZAVI NE DAM NI DINAR!! I svaki put kad sipam gorivo ne bude mi zao para vec to sto znam da od 130 dinara -70i kusur ide drzavi, da bi neki botovi i sefici koji lade j dobijali natprosecne plate. bivsi vozac

nemanja

pre 8 godina

Poštovani, netačan VAm je podatak da je gorivo u BiH 52 dinara.
Gorivo je tamo daleko jeftinije 39 din. Meni se isplati da pređem 100km i sipam pun rezervoar i po sipanju uštedim preko 2.000 din (sa určaunatim troškom za pređenih 100km). Na dva mesečna sipanja (nekad i tri) ostvarim uštedu oko 5000 din.
Sramne su visine akciza kod nas.
U Srbiji nisam sipao gorivo preko godinu dana.

ekspert master ekonomije

pre 8 godina

Mislim da je jedino ispravno rešenje da se akcize na gas naplaćuju svim vozačima, a ne samo onima koji imaju gas. Isto tako i atesti - treba svi da plaćaju 6000 na godišnjem nivou. Na taj način će se u budžet slivati više novca, a pumpe možda neće ni morati da prodaju gas.

Nikola

pre 8 godina

Ja krenuo put Slovenije i Austrije i glupan natankao rezervoar, kad u Austriji jeftinij Euro BMB95 nego kod nas, a dizel im je jeftiniji. Na pumpi u Gracu 95 je 1,04, a dizel 0,95. a na 2 pumpe sam video gas od 38 centi (manje od 50 din) i pitao se sta nije u redu. Ali nas vadi sto su nam vece plate nego u Austriji, pa mozemo da platimo skuplje gorivo. Prosek plate u Srbiji je ispod 400 eur, a u Austriji 1200. Cek malo, 400 nije vece od 1200???

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Maja mi istice atest i boca i odoh da skinem lepo sve komplet, atest bez plina i molim lepo. Sledeci auto obavezno benzinac, bez plinske instalacije.
(aca, 05. januar 2016 20:27)

Samo da znaš, i to skidanje plinske instalacije mora da se atestira i naravno, da se plati...

Radomir Gajić

pre 8 godina

Vozim ja tako, autoputem, moj auto na fabrički ugrađen uređaj koji troši akcizu, i dok se mimoilazim uglavnom sa stranim državljanima i ponekom zalutalom "rotacijom", mada me poneka i pretekne sa 200 na sat (mislim "rotacija"), razmišljam se gde da ostavim komentar? Da li ovde ili na tekst "Zašto ćuti intelektualna javnost u Srbiji", ili možda na tekst "Objavljene sve plate čelnika JP" ili "Šta su to pametne droge..." pa se setih ondašnje reakcije opozicije kad je Milošević počeo sa akcizama, i naravno setih se i eksperimenta sa kuvanjem žabe na blagoj vatri, tek odavno sam mislio da smo skuvani, kad ono ima da nas kuvaju još. Dokle više?

Vz

pre 8 godina

Mislim da je jedino ispravno rešenje da se akcize na gas naplaćuju svim vozačima, a ne samo onima koji imaju gas. Isto tako i atesti - treba svi da plaćaju 6000 na godišnjem nivou. Na taj način će se u budžet slivati više novca, a pumpe možda neće ni morati da prodaju gas.
(ekspert master ekonomije, 05. januar 2016 23:23)
Kako nam premijer igra igricu, mozda mu resenje tog tipa i padne na pamet uz objasnjenje da ce se tako ziveti bolje vec 2273...

nesko 09

pre 8 godina

Dokaz da se kod nas vodi ekonomija od danas do sutra.Neko je komentarisao da se ocekuje taksa za ulazak u sumu zbog moguceg konzumiranja lisca.Potpuno tacno,da ne znaju sta rade pokazali su do sada vise puta.

Zeljko

pre 8 godina

Na plin voze uglavno oni vozaci sa plicim dzepom. Tako da je visoka akciza na TNG samo deo omiljenog sporta nase vlade a to je deranje koze onima najsiromasnijima i sprdanje sa istima.

Milan-Indjija

pre 8 godina

Jednom je jedan poznati Amerikanac i bivsi predsednik Amerike, rekao, " Kada tiranija postane zakon, borba i revolucija postaje obaveza " E to u Srbiji ne vazi i zato nas "jase" ko stigne.

njegos

pre 8 godina

Taksista ako ima tng na kolima po zakonu RS placa ekolosku taksu uz registraciju od 3000 din.Ako vozi na drugo gorivo onda ne placa.Tng dokazano najmanje zagadjuje.Ko je ovde lud ???Sve su uradili da nam zagorcaju zivot.Zlatan je bio onaj desetak(10% poreza) pod turcima.Ali pre neku god.nasi politicari izjavise da je Srbija u velikoj prednosti(od suseda) u pregovorima sa eu jer ima ogromnu administraciju. Ko da njima navase poreze?

topcidera lepsa strana

pre 8 godina

Jedino je TNG cist energent i ne zagadjuje okolinu, i samo na osnovu toga bi drzava morala da ga subvencionise i podrzava. Paradoks je da je najveca akciza na TNG, kao da drzava to radi namerno. Kamo srece da svi vozimo na TNG manje bi zagadjivali i ovako zagadjenu (osiromasenim uranijumom) Srbiju.

nenad

pre 8 godina

od 2000 vozim na plin. prvi uredjaj je bio onaj naj obicniji na karburator I lepo je radio nije bio potreban attest. kasnije ugradio sekvent I papreno platio I mislim da se to nije isplatilo, itaj attest je potpuno bespotreban. cena goriva velika plus benzin. sada vozim dizela jedno šest meseci I mislim da je bolja opcija, dok je mozda najbolja opcija za onog koji ne prelazi puno kilometara benzin

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

u italiji tng kosta od 0,50 do 0,60 evro centa, i drzava italija placa polovinu cene za ugradnju plina u automobil,a pomaze raznim promocijama i one koji kupe novi automobil na plin!!! Sramota koliko nama u srbiji dobro ide!!!

ap0qalypto

pre 8 godina

Nisam ga uvodio jer ne vozim puno. Nije mi jasno zasto uopste vozimo. Ukinite gorivo ici cemo peske i kocijama. Posle 5 godina da se menja boca i sve? Sto mi ne menjaju rezervoar na 5 godina?

ferdinand

pre 8 godina

...urađene konverzije i mogu slobodno da kažem da nema nikakve uštede tj smanjenja troškova za gorivo. Mesečno puknem oko 10.000 na gorivo, toliko sam trošio i pre konverzije, toliko i posle konverzije, samo što sa TNG-om prelazim znatno veće kilometraže. 

Dalibor

Da li uopste mozes da objasnis sta si rekao ili si hteo da kazes? Nista ne stedis ali za 10.000 na TNG predjes mnogo vecu kilometrazu nego za 10.000 na benzin ili naftu...
Svasta.

cinik

pre 8 godina

@ ...nije mi jasan ovaj komentar. Pa zar dizel nije veci zagadjivac i po tvojoj "zelenoj" logici i treba da bude skuplji...sto i jeste...
Ili je ovde nesto napisano izmedju redova a ja to nisam pronasao...?
(KopasKi, 05. januar 2016 22:03)

Nisi pronašao da za gas treba da bude mnogo niža cena ali su nam podigli akcize jer su shvatili da mnogo ljudi vozi na gas. Razumeš? Mnoge države daju subvencije za ugradnju tog uredjaja u auto, a naši udaraju veće namete.

direktor

pre 8 godina

imao sam alfu159 na butan gas fabricki ugradjen morao sam da je vratim sto me je kostalo jos 400eura zato sto kod nas ne postoji niko ziv ko moze da mi potvrdi atest star 6 mesecu uradjen u torinu kretenska drzava

Nikola

pre 8 godina

Ja iz Niša idem u Kumanovo da sipam pun rezervoar nafte+25L kanister, koliko je zakonski dozvoljeno. To inače radi ceo jug srbije. Isplati se da braći Makedoncima punimo budžet, sebi uštedimo neki dinar. Da ne govorim o tome koliko je kvalitetnije dole gorivo...

neutralni felsh

pre 8 godina

Znaci vozaci u Istocnoj Srbiji kod Bugara, zapadna Srbija u Bosnu, Vojvodjani kod Madjara, a Sumadinci?
(Sasa, 05. januar 2016 23:20)


srbija, brale :) rodna gruda nema cenu ;)

mup

pre 8 godina

Prijateljica iz Zagreba mi se zali kako ima samo 800 evra platu, a plin im jeftiniji nego kod nas. Tako to izgleda kad "strucnjacima" sa visim kalemarskim kursevima date da vode drzavu. Posebna prica je to maltretiranje svakih 5 godina, gde je jedini cilj da se uzmu pare, ali onako sibicarski i seljacki. Voleo bih da vidim statistiku za koliko se smanjio broj nastradalih i povredjenih od kako se plinski uredjaji ovako striktno kontrolisu. Zar nije dovoljno obuciti i opremiti tehnicke preglede, pa da pre registracije ti ljudi daju misljenje o uredjaju i upute vas eventualno u servis.

buđav sendvič

pre 8 godina

Koja smo mi septička jama od države. Nikako mi nije jasna politika dušmanskih akciza. Kad bi se prepolovile akcize potrošnja goriva bi se duplo povećala pa bi se u budžet slila ista količina novca, a da ne pričam o ekološkim prednostima TNG-a u odnosu na benzin...

Japanac

pre 8 godina

ugradio gasnu instalaciju u Peugeot 607 sa motorom V6 od 3.000ccm. Ugradnja vrhunskog sekvent sistema me je kostala 920 EUR. Prelazim godisnje oko 30-35.000 km. Ceo projekat se otplatio za nesto vise od 6 meseci. Dakle, i dalje se isplati ugradjivati gas ali samo ako prelazite malo vecu kilometrazu.

nebs pa

pre 8 godina

Dodao bih i za dizel...
Naime, skup dizel povecava cenu prevoza, a time i cene usluga i roba.
Primer: Razlika cene dizela na moj kamion izmedju Srbije i Makedonije po turi je skoro 300eur. U proseku vucem 18t robe, sto znaci da je 1kg robe skuplji od Mak za 3din!
Pa se onda pitajte zasto fabrike idu van Srbije i zasto kupujemo gorivo sve manje u Srbiji...

Aleksandar

pre 8 godina

Kod nas u BiH plin košta 34 centa a benzin 92 centa. Kad vozim na plin potrošim jednu litru više nego na benzin, što znači da mi se daleko više isplati voziti na plin nego na benzin odnosno 8L kada vozim na benzin a 9L kada vozim na plin.Otprilike pređem više nego duplo kilometara na plinu. Što se tiče ubrzanja nema skoro nikakve razlike, 10% slabije "vuče" kada ide na plin tako da je to zanemarljivo.

Žaki

pre 8 godina

Dovoljno je reći da je u Srbiji pokradeno 40 milijardi dolara za veoma kratak period. Ta ČINJENICA osvetljava i duh ovog teksta kao i kontekst celog objašnjenja koji je toliko odvratan da ga se gadim.

Ko nema u glavi imace u plucima

pre 8 godina

Bahata I ne promisljena odluka 2 zadnje Vlade da besomucnim povecanjem akciza I poreza totalno odvikne gradjanstvo od ovog pa skoro najcistijeg goriva koje je bilo izuzetno znacajno posebno u zagadjenim gradskim sredinama.

realno

pre 8 godina

Zet kupovao kola i mislio na benzinca sa tng.Do sad je vozio na gas.Odmah sam mu preporucio dizela jer mu je radno mesto na oko 3 km od kuce a sekvent uredjaj i ne postigne da prebaci na gas do njegovog posla.Tako on odprilike prelazi 12000km godisnje i kad bi mu se ugradnja isplatila???Tng je jos jedna oblast gde se drzava umesala da je uredi i to su upropastili.Dizel auta ne mogu u centar mnogih evropskih gradova ali zato nasoj vladi ne smeta masovni prelazak sa tng na dizel.Savet vladi je da uredi oblast u vezi malina jer to nisu odradili i nije u redu da neki ljudi tamo uzimaju novac a drzava nije pokupila bar 90 posto.

Milan

pre 8 godina

@pele76
Ti ocigledno brkas TNG i gas. TNG (tecni naftni gas) nastaje u procesu rafinacije nafte kao najlaksa frakcija, dakle potpuno isto kao i benzin. Razlika u ceni se pojavljuje usled potraznje za benzinom i nikakve potraznje za TNG, prakticno je TNG otpadna frakcija. U zapadnoj evropi se ponegde TNG koristi za grejanje i zato je prethodnih godina uvek bio skuplji zimi dok je bilo potraznje.

zare

pre 8 godina

napredna srbija,sta ce nam gas,ko jos u naprednim zemljama koristi gas,pa jel nam BDP skocio najvise u okruzenju,pa mi smo najbogatiji u okruzenju a uskoro i u evropi,znam da to nekom smeta sto je tako ali je tako,jel MMF prognozira rast od 0,5% a ja kazem da ce ici i do 0,75%...LJUDI DOKLE VISE GDE NAM JE PAMET????

Skeptik

pre 8 godina

Prosto je neverovatan stepen odsustva inteligencije i sposobnosti predviđanja posledica kada je reč o određivanju državnih nameta raznih vrsta - počev od potpuno apsurdnog sistema obračuna registracionih taksi, pa do ove frapantne nezajažljivosti u dizanju akcize na TNG. Već odavno je TNG isplativ isključivo za velike motore (tj. velike potrošače), a sada mu zaista preti nestanak s tržišta. Može akciza na njega da bude i 100 dinara, ali 100x0 je 0.

Paradoks

pre 8 godina

Nije doslo do paradoksa nrgo neko u vladi ne razume ili nezna ekonomiju.Poresko opterecenje ( u ovom slucaju akciza ) se racuna pomocu Leferove krive koja tacnonpokazuje do koje mere moze biti nesto optereceno porezom a da pritom ne pada prihod drzavi....

Petar Golemi

pre 8 godina

TNG je trenutno najčistije gorivo . Treba pospešivati njegovo korišćenje a ne udarati namete na TNG!!!!!! poreznici , upotrebite mozak!!!

vladaNS

pre 8 godina

Stvar je u nemanju pojma kako da se niskim cenama, bez puno nameta a velikim prometom uz poneku benficiju potrošačima dođe do profita. Jednostavna Jevrejska logika u pozitivnom smislu za poštovanje i nauk! A vi gospodo naši vajni ministri sa sumnjivim znanjem znate samo da otimate dok mi obični ljudi plaćamo cenu vaše nesposobnosti i neznanja.
Pozdrav iz Vojvodine

blajv

pre 8 godina

Slicna prica je i za grejanje na pelat.Kada se pojavio bio je oko 130evr tona sada je 200evr...pitam se sto drzava tu ne da subvencije prizvodjacima i da se ta cena snizi.

CH Useljenik

pre 8 godina

Сипајте на граници са Лозницом јер је најјефтиније гориво у Р.Српској. Смешне цене у односу на нас.
(србин ло, 05. januar 2016 21:17)

Tako je zemljače,i ja sipam na šepku uvek.još me pitaju kad ulazim gde putujete?ja im kazem ko ove pumpe ovde,aha ajde sipaj...

србин ло

pre 8 godina

Сипајте на граници са Лозницом јер је најјефтиније гориво у Р.Српској. Смешне цене у односу на нас.

djolea

pre 8 godina

evo ja zivim blizu Republike Srpske i ne pamtim kad sam ovde kod nas kupio gorivo. tamo me izlazi evrodizel 95 din a nekad sipam i loz ulje koje je 75 din. mislim da drzava mora malo da preispita svoje odluke, jer mi nije jasno kako moze biti tolika razlika u ceni na kilometar razdaljine, a cena nafte na svetskom trzistu je za sve ista.

nidze

pre 8 godina

ovo pokazuje u kolikoj smo buli. Drzava nema odakle vise da se finansira nego na stari dobri nacin, povecanjem fiskalnih nameta, akciza i poreza. U tekstu je pomenut paradoks, da povecanjem akciza se smanjuju fiskalni prihodi, pa to se u strucnoj ekononskoj literaturi naziva "Laferova krivulja"! ali nasi vrli menadzeri po ministarstvu finansija o tome, naravno, nemaju pojma. Bio za docek Nove god u Krakovu, prosecna plata poljaka 1000€ a litar evrodizela 0,97€.

Poznanik

pre 8 godina

U Norveskoj košta 60ak dinara litar iako nije popularan uopste. Benzin se krece od 132 do 175 dinara, a dizel od 120 do 167 dinara (otprilike prevedeno u dinare). Četvrtkom navece i nedeljom uvece kao i ponedeljkom gorivo je najjeftinije, a petak vece i ponedeljak dan i vece najskuplje. Kao sto vidite u zemlji gde je plata od 250 hiljada do nekih 350 hiljada dinara cene su vrlo povoljne (i ovo za plate je otprilike, ali tu su negde plus minus 20ak hiljada mozda). Da ne pričam da prijatelj dođe kolima ovde i kaze mi da mu auto troši mnogo manje od kada sipa van Srbije pa uradimo i test voznjom od 1200 kilometra (išli do Bergena i obilazili malo) i ispade sest litara (nije dobrim delom autoput), a u Srbiji ne moze da spusti ispod osam...

gasko

pre 8 godina

Vozio sam 10 god na auto gas, a prosle zime sam odlucio da je dosta, jer je cena bila neisplativa. Uradio sam reatest (zamenio bocu i sta je jos trebalo), prodao auto i uzeo dizel.
SA cenom od 70 din, LPG je ekonomicniji od dizela po km, ali ako u cenu uracunamo ateste , smanjen konfor pitanje je da li je ipak imalo isplativije.
Sa tom cenom kad uzmemo u obzir jeftinije odrzavanje benzinskih motora, sad bih razmislio sta bi. Medjutim neizvesnost sta ce biti... U stvari je i nema, sta god sad izracuam(o) da je isplativije, sta god omasovimo, drzava ce naci nacin da nas kazni, tako da na duze staze gledano izgleda da je svejedno, pobednik moze biti samo jedan.

nikola

pre 8 godina

U Bih kosta 65 feninga, danas video u Bijeljini, a to mu dodje 0.65*60din=40 dinara !
Kod nas mislim da je oko 70, ne znam pravu cenu, vozim dizele. Dizel je inace 1.5 maraka, 90 dinara......

njegos

pre 8 godina

Vozim na gas i pitao sam skoro u servisu koliko kosta zamena oba filtera od gasa.Kaze covek 20 e.kaze mora firma od necega da zivi.Tako ja shvatim da tng vise niko i ne ugradjuje nego firma zivi servisiranjem postojecih vozila. Oba filtera kostaju oko 400 din.

Mile r

pre 8 godina

Ja sam vozio auto na plin do prosle god,nema vise racunice + atest pa to je show program od nasih politicara,imam neki osecaj da smo pukli svi zajedno!

ZZ

pre 8 godina

Zato sto ova vlada samo namece nove poreze,akcize,takse uz otpustanje i smanjivanje plata, penzija.To je u biti njihov program a ne podizanje standarda gradjana.

Dokle

pre 8 godina

Drzava Akciza... Price o stranim investicijama macku o rep... sirotinja placa i popunjava sve rupe u drzavi a ljudi samo zele da ustinu neki dinar bar na gorivu.... Dobro je rekao Seselj pre sto godina. Uvedete porez na patku covek patku zakolje i nema vise poreza :)

Srbenda

pre 8 godina

Neki dan tankam plindzu u Padovi, pored mene staje talijanski svaler sa ribom u BMW E90 330i i tanka i on. Litra 0,56 EUR. Benzin i dizel 1,25 EUR. Treba nahraniti 250 KS :*

Pele76

pre 8 godina

a po kojoj logici bi oni koji se voze na druge vrste goriva trebalo da pune budzet a oni koji se voze na TNG ne?
(darko, 05. januar 2016 18:24)

Niko ne spori punjenje budžeta, ali tvoj energent dizel ili benzin su skuplji u procesu proizvodnje. Samim tim i normalno je da bude skuplji u prodaji. Nerealno je očekivati da TNG bude cenovno sličan dizelu i benzinu, a iz zemlje izlazi skoro kao gotov proizvod.

Ken Block

pre 8 godina

Vozio sam 2.0 150 KS na TNG, sada dizel 150 KS 1.9 i apsolutno sam za dizel. Potrošnja je otprilike ista u parama kada se porede motori iste snage, dizel iste snage ide bolje zbog masivnog obrtnog momenta, održavanje jeste malo skuplje, ali se manje kvari, nema atesta, ceo gepek je dostupan, autonomija sa punim rezervoarom je duplo veća i automobil sa dizel agregatom koji je u dobrom stanju je osetno skuplji od benzinca, ali se ta razlika anulira ugradnjom plina.

XXL

pre 8 godina

Evo ga paradox ALI SAMO u Srbiji. Vozim FIAT Tempra 1,6 "Berlina" `98 godište čija se tržišna cena kreće na internet sajtovima za oglašavanje o prodaji automobila od 700-900 eura u zavisnosti u kakvom je stanju vozilo. Ugradnja uređaja i sve dažbine za TNG koštaju oko 700 eura. Koliko dugo bi trebao da vozim taj auto na TNG da bi mi se auto isplatio po ovim cenama koje važe u Srbiji - apsurd.

Zoran

pre 8 godina

Na novijim automobilima naknadna ugradnja tng uređaja je veoma loša po motor čak i sa najsavremenijim uređajima. Na audiju sam posle isteka garancije ugradio tng koji me je iskostao boga oca i za nepunih 100000 km sam urnisao motor. Jednostavno bilo je loše podmazivanje, a temperatura velika. Dobro razmislite na kom autu to smeće stavljate.

mufljuz

pre 8 godina

Ovo samo govori koliko je iskrena vlast u Srbiji i jos vise koliko je uvodjenje svakojakih nameta zaista povezano sa ekologijom i zastitom okoline. Umesto da se kancerogeni dizel vise oporezuje a upotreba TNG-a potencira, ova vlast radi suprotno. Ili je to lagano zbogom ruskom plinu u procesu ulaska u EU. Bilo kako bilo, drzava potencira dizele koji imajiu min 50% vise ugljendioksida po toni od TNG-a. I smatra da nije duzna uopste objasniti javnosti razloge.

radoje

pre 8 godina

Da se samo TNG u ovoj zemlji ne isplati,lako bi bilo.Ovde se i struja iz vetrenjača,hidroelektrana ne isplati.Ne isplati se nekom ni da radi za 22000 u vladi na primer.Veći je trošak nego da sedi kod mame,jer radio ili ne mama mu ne gine.Kako da plati stan,grejanje,hranu,odeću ima decu sa 22000.?

dufko

pre 8 godina

Pre dve godine mi se pokvario kompjuter plina i pošto je tada bila jako mala razlika u ceni/potrošnji TNG i benzina ostao sam na benzinu. Ovde godine mi ističe atest TNG i nije samo 6000 atest, npr, ja moram da vadim instalaciju, pa potvrdu ABS-a, pa atest pa ponovo registracija i to dođe oko 400-500 € za auto koji vredi 2000 € i ima 12 godina ... Ali sledeći auto koji uzmem će opet biti benzinac, samo bez TNG, ne vidim ja neke drastične razlike između dizela i benzina u tome da je dizel jeftiniji - možda troši manje ali je održavanje skuplje i na kraju dođe na isto

jagodinac

pre 8 godina

Lokalna kompanija prodaje trenutno tng za 62 dinara u Jagodini. Kada se izracunaju akcize i pdv ispada da je litar oko 30 dinara. Pravo je pitanje zasto nasa drzava nista nije uradila u vezi popularizacije, proizvodnje i podsticaja za biodizel. Imamo gomilu neobradjene zemlje i nezaposlenih a mozemo da napravimo biodizel za celokupne nase potrebe i pride da ga izvozimo jer se racuna kao obnovljiv izvor energije a zemlje EU imaju kvote koje tesko ispunjavaju u koriscenju obnovljivih energija. Nema potrebe da se spominje da bi takav poduhvat omogucio i razvoj industrije poljoprivrednih masina i podigao nivo zivota van Beograda. Siguran sam da je potrebna investicija manja nego poduhvati stipendiranja Fijata i ostalih belosvetskih pljackasa.

Aca

pre 8 godina

Dragi moji, ja sam u nedelju(po onom snegu) preso 500km(relacija Kragujevac-Sjenica-Kragujevac) i
potroso 35l Tng-a(35×66,1=2313,5din) da sam vozio na benzin potrosio bi 30l(30×130=3900) usteda 1586,5din.Sad nek mi kaze neko da je bolje na benzin.Atest je 6000din na pet godina, znaci svake godine 1200din, ne razumem da je ljudima atest problem.Vozim punta 1.2, kupljen nov 2010godine.

djole

pre 8 godina

pa samo na paljenje trosite 30-40 eura mesecno, plus potrosnja na plin je veca od 30 do 40%. Plus da se malo isplati samo onim koji prelaze desetine hiljada km. Treba razmotriti te stvari malo dublje. Dizel je ipak dizel.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Replay, 5. januar 2016 22:13)

Dizel je dizel...dok ne ode plivajuci, neka dizna, turbina, egr ventil, filter cestica..
Dakle, evo ti tacnijih podataka: prelazim oko 2500km mesecno, trosim oko 12,000din za gas i oko 1500-2500 za benzin (zimi vise i to zato sto ne zelim da zeznem isparivac).
Najcesca deonica mi je NS-BG, preko zrenjaninca,deonica blizu 100km, prosek potrosnje 7.5-8.5l gasa, a na istoj deonici prethodni dizelas (doduse, od 140ks) nije uspevao da trosi manje od 4.5-5l dizela (skoro uvek se desavalo da posle duze voznje u sestoj pri 1200-1400 obrtaja krene reganeracija).
Znaci, na gas se vozim za 560, na dizel za 680.
Odrzavanje instalacije gasa nije nista posebno - zamena filtera na oko 20,000 (1000din max), remont isparivaca na 30,000 (3500din).
Cak i uz redovan servis benzinca, dizel je i dalje skuplji za odrzavanje 30-40%. Pricamo o redovnom odrzavanju - nepredvidjeni kvarovi na dizelima su vec glavobolja druge vrste...
Naravoucenije - jedini dizelas koji trosi gorivo u din kao slican benzinac i ima slicnu cenu odrzavanja je neki atmosferski , recimo Ax 1.4, Saxo 1.5d, GOlf SDi i sl...

djole

pre 8 godina

Onima koji prelaze 5000-7000km godisnje se ne isplati, naravno, pogotovo sto postoje troskovi reatesta, uz zamenu boce svakih 10 godina. Ali, takvima se ne isplati da uopste voze auto!
Za ostale koji prelaze oko 10-20,000km godisnje, TNG se isplatim kao i dizel.
Nama koji prelazimo oko 25-30,000km godisnje TNG se VEOMA isplati.
Ja trenutno recimo mogu da odem do grada (oko 15km)obavim sta ima tamo i vratim se nazad za oko 300din, a da platim prigradski bus i gradski bus izaslo bi me 400! Dakle, u plusu sam.
Cak i dizelasi, ako morate da pravite dva servisa godisnje (realno, na svakih 20,000km), postaju upitno isplativi. Ta dva servisa kostaju zajedno kao reatest gasa, uz zamenu cele upreme!
Svakih godinu dana!!!!
Pitajte taksiste sta se vise isplati...
Za sve preko 30,000km najbolje resenje je vozilo na metan, ali posto je izbor veoma mali (i postoji problem sa malim brojem pumpi), TNG je JEDINO resenje!

aca

pre 8 godina

Maja mi istice atest i boca i odoh da skinem lepo sve komplet, atest bez plina i molim lepo. Sledeci auto obavezno benzinac, bez plinske instalacije.

cito

pre 8 godina

Danas su objavili plate u Javnom sektoru u Nisu. E sada posto su te plate skoro identicne u celoj zemlji, zamislite da od njih naplacujete mesecno tu akcizu, a mozete i RTS pretplatu!!!

maglanaputu

pre 8 godina

ma kako se ne isplati?500 eu ugradnja.Isplatice mi se posle 1.5-max 2 godine voznje.Eto stavio sam na papir i tako je.Zbunili ste me sa ovim tekstom.Jeste skuplje nego kod komsija ali se jos uvek isplati.

S21

pre 8 godina

Postoji atest jednom u pet godina, ali je i cena ugradnje pala za 200 evra u odnosu za period koji se pominje. Sekvent sistem za prosecan automobil sa cetiri cilindra pre deset godina u boljim radionicama ugradjivao se za 700-800 evra, sada je 500-600. Zna se koja je cena kog goriva, zna se i koliko koja kola cega trose pa ne vidim gde je problem. I ne treba gledati cenu tng-a u sred zime, kada je najskuplji, vec napraviti prosecnu cenu na nivou cele godine. Malo je pravih argumenata u tekstu, a vise govora o akcizama... TNG se isplati, nista manje nego pre deset godina, a vezu sa padom potrosnje u poslednje tri godine treba naci negde drugo.

sasa

pre 8 godina

Kako se ne isplati kad me voznja na benzin kosta 1200a na plin 770 din,znaci to je 4000na mesecnom nivou ko prelazi 1000km,a ugradnju sam pre 3god platio 500e sa atestom,a sad je jeftinije.meni se isplatio za 10meseci

tng

pre 8 godina

DEXTER
Ne pričaj nešto o čemu se očigledno ne razumeš.TNG je isplativ za onog koji pravi veću kilometražu.Ugradnja dobrog sekvent sistema sa atestom košta oko 500-550e.Razlike nema između benzina i plina.Auto ubrzava podjednako i na benzin i na plin.Ima ljudi koji ga uštroje da im što manje troši pa samim tim lošije ide.A naravno da su uveli akcize zato što se pola Srbije vozilo na tng.Dakle,tng je isplativ za nekog ko se dosta vozi.A benzinac je jeftiniji za održavanje od dizelaša.

dexter

pre 8 godina

DEXTER 
Ne pričaj nešto o čemu se očigledno ne razumeš.TNG je isplativ za onog koji pravi veću kilometražu.Ugradnja dobrog sekvent sistema sa atestom košta oko 500-550e.Razlike nema između benzina i plina.Auto ubrzava podjednako i na benzin i na plin.Ima ljudi koji ga uštroje da im što manje troši pa samim tim lošije ide.A naravno da su uveli akcize zato što se pola Srbije vozilo na tng.Dakle,tng je isplativ za nekog ko se dosta vozi.A benzinac je jeftiniji za održavanje od dizelaša.(tng, 5. januar 2016 22:10)
Kada bi bila rigorozna kontrola ne bi 20% uspelo da atestira boce...ima i za 300 eura ugradjuju veruj mi...sa sve atestom...a to da auto sa plinom ide isto ili bolje od benzinca...ne zasmejavaj...to se samo tesite:)...i ja sam brze trcao od Bolta do trece godine

Sale

pre 8 godina

Podigao bih ja benzin na 1000. din za litar i plin na 500. Svi nesto kukaju a u Beogradu nikad vise automobila nije bilo i to vecinom novi. Koji smo mi licemeri to je neverovatno. Zato i treba da nas jasu kao konje.

sludjen

pre 8 godina

kupim auto sa vec ugradjenim plinom ali bez atesta, zaustavi me policija i hoce da mi skine tablice, kukaj moli, platim i oproste mi. odem da atestiram ne moze, ajde nova boca,creva,isparivac, ostalo od starog samo prekidac. sve to kostalo 300e, kazem ajde nema veze sad imam proveren nov sistem. odem da registrujem kaze mora nova dozvola! ajd 50e. u medjuvremenu gas skace 10-15 din. zaustavlja policija opet, ja malo drzak oni oce pare ja ne dam i posalju me na vanrednu proveru-50e. pocinjem da ludim. auto sve manje snage ima stvara detonacije deca se plase... kod jednog majstora drugog sve po 20-30e a nema boljitka. pukne mi film i uzmem jedan da pocupam sva ona gov*a i prodam na limundu. i vozim na benzin. bio sam miran dva tri meseca kad registracija. ja pripremam papire kad kaze ona mora opet nova saobracajna i taksa i atest. i tu sam konacno poludeo. okrenem se odem na otpad prodam auto i kupim sudo masinu. masina radi kao sat i mnogo je zahvalnija. do duse nemam auto ali imam normalan pritisak.

Boris

pre 8 godina

Ja sam grejao kucu na tng tj. na propan, cena je od 2010 poskupela 3 puta, ja bio ulozio u novi kotao, dozvole za tng rezervoar, instalaciju do njega, negde sve skupa 2500eur i znate na sta se sad grejem, na pelet, sad se u Srbiji nasoj lepoj negde isece 30m3 stabala za moje domacinstvo, zagadjujem vazduh, drzavi ne placam porez, direktno uticem na ekologiju negativno eto sad vidite kakvi diletanti vode drzavu, mene su sa ekoloski prihvatljivog goriva naterali da se prebacim na obrnuto i naneli direktno veliku stetu mojoj porodici, Srbiji, vazduhu, mozgu...

Veljko

pre 8 godina

Pre ce biti da je dosta potrosaca preslo na dizel, a silni jugići i golfovi su zamenjeni za - dizelase. Na gas se jos uvek isplati- ako se poredi sa benzinom. Poredjenje sa dizelima - samo po kilovatima - dodje tu negde

Dan

pre 8 godina

Sve je tačno osim da se ne isplati voziti na TNG. Kad se isplati investicija, a to je pre ili kasnije, vozite se mnogo jeftinije nego na druga goriva. Koliko samo koštaju kvarovi na savremenim dizel motorima? A naše gorivo je prljavo i stalno su dizne u opasnosti. Osim toga, ako vozite i van Srbije ili živite blizu granice, imaćete bolji a jeftiniji TNG. Dizel bih uzeo jedino da živim negde na selu i blizu Bosne.

vajz

pre 8 godina

Ja vala ne menjam.. otkad znam za sebe sipam plin za crvenu i tako na svaki 100 i nesto kilometara. Vrlo cesto se iznenadim kada odem da sipam za crvenu a ono boca skoro puna,sto ja zovem 400km gratis. Visak se desava zato sto u mojoj racunici 1 crvena jednako 100km. A predje se bar nekih 20-30km vise pa se nakupi.

tngas

pre 8 godina

Već sam jednom komentarisao da se verovatno ne isplati više naknadno ugrađivati TNG uređaj u polovne automobile ali za nov auto je druga priča. Moja računica je da ako novi Sandero 1.2 benzinac košta 8100erua a 0.9tce+fabrički ugrađen TNG košta 8900eura to isplativa investicija. Cena benzina 130din/l a ceba tng 68din/l a potrošnja nije mnogo različita u litrama benzin/tng kod ova dva modela.

KopasKi

pre 8 godina

Svi civilizovani i edukovani predstavnici modernih drzava daju podsticaje za cistije i ekoloski odrzivije gorivo, ali ne i ova. Jedina smo drzava gde je dizel skuplji od bezolovnog, a sve iz razloga sto 70% vozila ide na dizel pa k'o vele vise para od akciza...tisina tamo!
(Markone, 05. januar 2016 18:14)

...nije mi jasan ovaj komentar. Pa zar dizel nije veci zagadjivac i po tvojoj "zelenoj" logici i treba da bude skuplji...sto i jeste...
Ili je ovde nesto napisano izmedju redova a ja to nisam pronasao...?

D61

pre 8 godina

Meni nešto nije jasno. Kako je isplativije koristiti benzin umesto TNG, koji je duplo jeftiniji, a potrošnja simbolično veća, nikako dupla? Doduše ne znam koliko košta ugradnja te skalamerije, kupio sam auto sa već ugradjenim plinom...

Cicija

pre 8 godina

Sa 15.000 godišnje ušteda na TNG je oko 40.000 RSD u gorivu...odnosno oko 4000 mesečno, za auto koji troši 10-10.5 litara benzina. Isplati se ugradnja posle godinu i po dana. Ako je auto manji potrošač, onda i više treba da bi se uštedelo. Na nekim motorima novije konstrukcije može da dođe do habanja ventila. Motori sa direktnim ubrizgavanjem su još problematičniji jer istovremeno ubrizgavaju i benzin i gas, pa je potrošnja benzina oko 30%, a uređaj košta mnogo. Boca uzima dodatni prostor, otežava vozilo, previše mana da bi se isplatilo. Mene je TNG super služio na Golfu 2, uz redovno menjanje kablova i svećica, sve je lepo šljakalo, ugradnja bila 250 € , plin bio tada 27 RSD, a benzin 85-90. Uštedelo se tu baš mnogo para tada, računao sam na godišnjem nivou da je bilo oko 1500-2000€ sa kilometražom koju sam prelazio. TNG po meni definitivno ide u istoriju, zameniće ga CNG.

Baxuz

pre 8 godina

Statistika kaze 25 vozila je na benzin i na plin, ostalo dizel. Nije narod lud, taj procenat je jos veci na zapadu.
(Replay, 06. januar 2016 14:32)

Nisi ti video nista zapadnije od Race. Na zapadu je dizelasa oko 1/3 A to da narod nije lud je vrlo vrlo diskutabilno. Sem ako na svim izborima do sada nije glasao neki drugi narod. Ako farmu i Parove gleda neki drugi narod itd itd...

Miki

pre 8 godina

Сваки дизелаш може да два или три пута више пређе од бензинца. При том троши, а иде боље, за 30% мање горива или ти новца. О каквим скупим сервисима причате, код дизела? Турбина ће трајати 1000000 км, пре него оде. Сипаш дизел и возиш, једино треба имати добар акумулатор, а када упали, вози док ти и сам ауто не досади.

milojko

pre 8 godina

ko ima benzinca i nema lovu za dizel auto njemu ce se uvek ispatiti ali ko kupuje drugi da nekazem novi auto uvek ce pre dizel uzeti nego na plin jer su razlike u potrosnji jako male...

.....

pre 8 godina

Na dizel se ore, na benzin vozi a na plin kuva.
Secam se kada su me kada je pocela pomama za plinom svi ubedjivali da i ja ugradim gas, a ja se samo smeskao i odmahivao glavom.
I dan danas se smejem tim istima koji su me ubedjivali da dam pare za ugradnju posto oni sada daju pare da im se gasni uredjaji skinu...

Sale

pre 8 godina

TNG se itekako isplati u normalnim državama. Izgleda da je neko od tajkuna, donatora SNS, na gubitku zbog TNG-a, pa sada SNS vlastodršci na sve načine žele da mu pomognu. Inače u Velikoj Britaniji država stimuliše ugradnju TNG u vozila jer tako štiti okolinu i smanjuje zagađenje vazduha po čemu su njihovi gradovi (a posebno London) poznati. Ali, pošto mi nismo država već banana državica to kod nas nikada neće proći.

vojvodjanin

pre 8 godina

E drzavo. Ziveo sam u susednoj Madjarskoj, i vozio ladu, od 95 godine. Ugradio sam gas, dobio sam subvenciju, od oko 55%,zato sto manje zagadjuje okolinu. A ovde ovi napredni, strucnjaci nama sve lepo prilagode. Nemam reci.

Dejan Kostic

pre 8 godina

Kad preopteretis magarca on crkne. Tako je i sa nametima za plin. Drzava se zaigrala sa taksama, akcizama i zakonima i niko vise ne vozi auto na plin. Ali nije to najveci problem. Problem je sto se na isti nacin zaigrala i u mnogim drugim oblastima pa niko vise nece ni da zivi ovde.

dexter

pre 8 godina

Stvarno vi sto vozite tempiranu bombu u kolima smoriste vise sa TNG-om...samo kukate na cenu na akcize...na atest...sve ste ovo vec znali...ko ovi sto su se zaduzivali u svajcarcima....zasto ste ugradjivali plin....Pa samo da ugradis sekvent plin sa atestom pucas 800-1000.eura...Ukljucite malo mozak...i ko kaze da auto isto ide i na plin i na brnzin ...LAZE...Da se razumemo gorivo kod nas je papreno skupo...a vi gospodo sa TNG-om...kada ugradjujete plin sve ovo znate..

Joc@

pre 8 godina

...loše podmazivanje, a temperatura velika...
@ (Zoran, 5. januar 2016 22:38)

TNG je blagotvorniji za motor od benzina, ako se ugradi stručno. TNG manje prlja ulje. Moderni sekvencijalni sistemi na benzin prelaze automatski prekoračenjem nekih obrtaja, npr. 5000, što se da podesiti softverski. Temperatura sagorevanja nije veća već se radi o ovome: TNG goriva smeša sagoreva sporije od benzinske gorive smeše, pa se dešava pri visokim obrtajima da proces sagorevanja još traje a izduvni ventil se otvori, i tako stradaju ventili i ležišta ventila. Iz ovog razloga se preko npr. 5000 obrtaja prelazi na benzin i tako sprečava opisana pojava. Kod ugradnje gasa najozbiljniji posao treba da bude izbor stručnog ugrađivača.

Replay

pre 8 godina

Drzava nas odra na akcize. Benzin skuplji od dizela, to nigde nema. Naravno i plin je nerealno skup.
@Djole
Pazi ovo, benzinac se takodje servisira pa plus plinski uredjaj, pa uredjaj kosta 600-800 eurapa atest, pa sekvent plin se pali na benzin, pa samo na paljenje trosite 30-40 eura mesecno, plus potrosnja na plin je veca od 30 do 40%. Plus da se malo isplati samo onim koji prelaze desetine hiljada km. Treba razmotriti te stvari malo dublje. Dizel je ipak dizel.

qwq

pre 8 godina

od 2000 vozim na plin. prvi uredjaj je bio onaj naj obicniji na karburator I lepo je radio nije bio potreban attest. kasnije ugradio sekvent I papreno platio I mislim da se to nije isplatilo, itaj attest je potpuno bespotreban. cena goriva velika plus benzin. sada vozim dizela jedno šest meseci I mislim da je bolja opcija, dok je mozda najbolja opcija za onog koji ne prelazi puno kilometara benzin

Ne lupaj. Stavi na papir sa fabričkim podacima potrošnje i videćeš da je plin jeftiniji i od dizela posle 12.000km (prosečna godišnja potrošnja)
To šta ti misliš i šta je u stvarnosti su dve različite stvari.

Inače BiH kupuje gas od Srbije, to je najtragičnije.

Lepo nam je kako smo zasluzili

pre 8 godina

Neka, neka. Tako je to kad nam polupismena kamarila laznih doktoranata vodi drzavu. Gde su sad sva gospoda beli listici koji nece na izbore. Zato sto nisu izasli Vucic je dobio apsolutnu vlast i sada su i oni dobili po ledjima. Izadjite na izbore sledeci put.

zex

pre 8 godina

Ja prelazim 30000km godisnje kada
se sabere potrosnja koja je oko 8l. kada se sabere to izadje oko 2400l puta 62din to izadje oko 150000 a benzin 2200 puta 135 pa saberite

e2

pre 8 godina

Разумем да се намет непотребно увећава... Али и даље мислим да је цена од 70 динара далеко исплатљивија од 130 динара за Дизел или Бензин. Када се урачуна и већа потрошња и атест опет је математика на страни ТНГ-а. У том делу изјава да ће за 3 године бити много мање на ТНГ не стоји.
Наравно треба се борити за смањење намета.

Joc@

pre 8 godina

Najveći deo od ovih petogodišnjih 6.000 (što nema nigde u Evropi) uzima AGENCIJA za saobraćaj. U Srbiji se tako shvata Ekonomija i zapošljavanje, da bespotrebne AGENCIJE naplaćuju bespotrebne usluge. Sramota za ove koji nas vode u svetlu budućnost i prosperitet. Neću im dati glas samo zbog ovoga.

Dejan Kostic

pre 8 godina

“Došlo je do paradoksa, a to je da se u budžet Republike ulilo manje novca po osnovu povećane akcize nego što je taj priliv bio pre povećanja akcize na TNG.”
Naravno, isti paradoks sledi i sa ostalim vrstama goriva, sa malom privredom, sa zivotom u Srbiji generalno.

bbb

pre 8 godina

Pa to se namerno radi, da Rusi ne bi imali konkurenciju jer se planiral ekspanziaj tog gasa iz SAD, Azerbejdazana.. u Evorpi da bi se smanjila zavisnoost od ruskog gasa i nafte u Evropi.

piksel

pre 8 godina

@Miki
potpuno netacno. Benzinski motor ako je kvalitetno odradjen moze da traje koliko i dizel slicne zapremine i snage. Turbina milion kilometara?? uozbilji se. da nece i dizne, i egr, i plivajuci, i pumpa visokog pritiska da traju toliko? trosi manje, a bolje ne ide, ko zna da vozi. imam puno primera kako su se ljudi kupovinom dizela finansijski zakopali, za benzin bas i ne znam za takve slucajeve. pri tom, voziti dobrog benzinca je stvarno uzivanje, ako vam auto nije samo za prevoz od a do b. da si ti u pravu i formula bi isla na dizel. a formula ide na benzin a na dizel ide traktor

Velika sramota

pre 8 godina

Da li neko od nadleznih i odgovornih ovo vidi i cuje ili su celu stvar prepustili ekipi 'uspesnih' koja veoma dobro inkasira sve ovo oko TNGa??

zeljko

pre 8 godina

drzava mora da "nakrade" para koliko im treba. sto vise ljudi vozi na plin oni povecavaju akcize jer im se smanjuje suma koju "kradu". asto je to kradja? jer u drzavnom sektoru imaju prekomeran broj zaposlenih. svaki dinar koji se za njih izdvaja je pljacka privatnog sektora.

Liberty

pre 8 godina

Ne pada mi na pamet da branim i opravdavam akcize i druge namete, za koje tvrdim da su "legalna pljačka", ali imam utisak da je takva politika iznudjena zbog kredita na kojima živimo već duže vreme.
Dakle, jeste da se radi o nefer i nemoralnom načinu "punjenja budžeta", samo ne toliko u cilju buduće državne potrošnje, koliko u cilju plaćanja računa za ono što smo već odavno potrošili.
Mislim da bi vlasti to trebale da objasne gradjanima, a onda da se ta tvrdnja testira i izloži kritici. Ovako, mi samo psujemo, a oni samo dižu namete, umesto da imamo dobru javnu debatu na tako važnu temu.

Dalibor

pre 8 godina

Cena bi trebalo da bude niža, ali nema štete od toga što se TNG kupuje u susednim zemljama. Za nas je TNG uvozni proizvod, tako da su na gubitku samo distributeri. Već 12 godina vozim na TNG, ovo mi je drugi auto, matorci i brat isto - to su četiri urađene konverzije i mogu slobodno da kažem da nema nikakve uštede tj smanjenja troškova za gorivo. Mesečno puknem oko 10.000 na gorivo, toliko sam trošio i pre konverzije, toliko i posle konverzije, samo što sa TNG-om prelazim znatno veće kilometraže. Praktično svi poznanici koji voze na TNG se slažu sa ovom statistikom, tako da cenim da na nivou države nama nikakve budžetske uštede od TNG-a. Takođe, privreda ne koristi TNG u toj meri da bi njegova niska cena bila pokretač privrede. Nemamo ni proizvođača opreme za konverziju na TNG, koji bi trpeo štetu. Prema tome, štetu trpe samo prodavci goriva - trgovci i oni koji ugrađuju sisteme - uslužna delatnost, a njih mi za razliku od proizvođača i nije preterano žao, ako propadnu. Pre bih podržao nisku cenu dizela, da recimo poljoprivrednici smanje troškove.

Srecko

pre 8 godina

Nije to nikakva Laferova kriva. Ne razmisljaju oni tako. Politicar razmislja da narod u proseku prelazi odredjeni broj kilometara godisnje, cime, to nije vazno. Ako se smanji potrosnja plina, povecace se potrosnja ostalih goriva. Vazno je da nameti budu podjednako rasporedjeni. Pa sad, iako opadne ukupna potrosnja goriva, povecanje nameta pokrije to, u kasi ce biti vise ili isto novca. Zamislite i "koleteralnu stetu", odjednom i Bus+ dobije vise korisnika. Al ce Mali da se obraduje... :)

ivan

pre 8 godina

da se placa PDV ne bi se podizale akcize na sve i svasta...

kada budemo shvatili da PDV mora da se placa mozda ce i akcize na cigarete i gorivo biti manje

DRAGAN

pre 8 godina

Ugradnja uređaja na plin u to vreme na mom automobilu je iznosila 300 eur ( inace ja sam kupio auto sa ugrađenim uređajem na plin )kurs 1 eur = 100 din. 300 eur=30.000 din.Ušteda za dva meseca = 36.000 din. ili ugradnja kompletne instalacije na plin sa atestom koji je iznosio 6.000 din. u to vreme. Ovo je prikaz za sve one koji govore da se plin ne isplati. Isplati se investicija u mom slučaju sa ovolikom kilometrazom i tadasnjim cenama za 2 meseca.Sada je manje isplativije ali se opet isplati. Mislim da nije isto kada placate cenu goriva 135-140 din./lit. i 70 din./lit., a da je pritom potrošnja na plin beznačajno veća, bar u mom primeru. Ako auto u proseku troši 10 lit/100 km, i da je za 170.000 km potrošio 17.000 lit. i ako uzmemo neki prosek za proteklih 10 god. da je cena plina bila 0.50 centi/lit, a benzina 1 euro/lit, dolazimo do racunice da je potrošnja na benzin 17.000 lit. x 1 eur = 17.000 eur., a da je potrošnja na plin bila 17.850 lit. x 0,50 centi/lit.= 8.925 eur ( 17.850 lit. plina zbog veće potrošnje na plin ), dolazimo do zaključka da je ušteda 8.075 eur. ovo bi bio neki prikaz, mada mislim da je ušteda još veća negde 10.000-11-000 eur, jer je 2008, 2009, 2010 i 2011 god, cena plina bila 3-4 puta veća od cene benzina, a u to vreme sam prelazio najvecu kilometrazu zbog prirode posla.

Japanac

pre 8 godina

u Austriji je dizel 0.99, Sloveniji na auto putu 1.02 € po litru. Našima treba najvise
(Roki, 05. januar 2016 23:45)

netacno. Dizel u Italiji 1.53 EUR. Znaci ipak su italijani sampioni. Ali tema je bila TNG a ne cena nafte u Evropi.

rici

pre 8 godina

U Republici Srpskoj se sada ne isplati ugradnja zbog niske cijene benzina. Inace, kada je benzin preko 2 KM, racunica ide u prilog plinu svakom ko prelazi preko 10.000 km godisnje, tako da je ovo suplja prica oko atesta i tome sl., ako je 5 godina prekratak period, onda ne znam koliko inace kontrolisete plinski sistem?

Ceka

pre 8 godina

Ne zaboravite da je registracija dizelasa 10000 skuplja u istoj klasi npr. reno scenik 1,6 79kw oko 19000 benz. isti reno 1,9 dizel 75kw oko 29000.

fly to high

pre 8 godina

A mešavina sa kerozinom? 3X manja potrošnja za istu kilometražu. Auto prosto "leti". Samo treba natočiti direktno iz cisterne na aerodromu, jer ne toče ispod 3 litre. Avionima ionako ništa ne znači 50l gore-dole.

Replay

pre 8 godina

@djole
Pa i benzinci se odrzavaju, imaju i zamajce i turbine i svasta ponesto. Nemoj meni pricati o automobilima. Ja cu sa dizelom da manje potrosim i da oduvam sa puta. :)
Statistika kaze 25 vozila je na benzin i na plin, ostalo dizel. Nije narod lud, taj procenat je jos veci na zapadu. Sve vise dizela je u ponudi proizvodjaca.
Pitaj mehanicara sta radi plin motoru, Mercedesov servis nece da primi auto sa plinom. hehe moj drugar je bio, ima C200K nesto ga zeza motor od plina. :) 20l plina guta, plus paljenje na benzin, plus odrzavanje plina, vise mana. Ma cao,

Aca

pre 8 godina

Dok su bili karburatorski motori cena ugradnje kod krstenih majstora kostala je 200-230 evra. Srbima je i to bilo skupo pa su isli kod majstor zike u lolalnu garazu na ugradnju od 170-180 evra. Kako vreme prolazi sve vise automobila koristi seqvent uredjaje za plin, ali kod majstor zike moze i obican venturi umesto njega. Onda je drzava resila da zavede red u ovu oblast i sada je pljujete.

S21

pre 8 godina

Postoji atest jednom u pet godina, ali je i cena ugradnje pala za 200 evra u odnosu za period koji se pominje. Sekvent sistem za prosecan automobil sa cetiri cilindra pre deset godina u boljim radionicama ugradjivao se za 700-800 evra, sada je 500-600. Zna se koja je cena kog goriva, zna se i koliko koja kola cega trose pa ne vidim gde je problem. I ne treba gledati cenu tng-a u sred zime, kada je najskuplji, vec napraviti prosecnu cenu na nivou cele godine. Malo je pravih argumenata u tekstu, a vise govora o akcizama... TNG se isplati, nista manje nego pre deset godina, a vezu sa padom potrosnje u poslednje tri godine treba naci negde drugo.

dexter

pre 8 godina

Stvarno vi sto vozite tempiranu bombu u kolima smoriste vise sa TNG-om...samo kukate na cenu na akcize...na atest...sve ste ovo vec znali...ko ovi sto su se zaduzivali u svajcarcima....zasto ste ugradjivali plin....Pa samo da ugradis sekvent plin sa atestom pucas 800-1000.eura...Ukljucite malo mozak...i ko kaze da auto isto ide i na plin i na brnzin ...LAZE...Da se razumemo gorivo kod nas je papreno skupo...a vi gospodo sa TNG-om...kada ugradjujete plin sve ovo znate..

Sale

pre 8 godina

Podigao bih ja benzin na 1000. din za litar i plin na 500. Svi nesto kukaju a u Beogradu nikad vise automobila nije bilo i to vecinom novi. Koji smo mi licemeri to je neverovatno. Zato i treba da nas jasu kao konje.

.....

pre 8 godina

Na dizel se ore, na benzin vozi a na plin kuva.
Secam se kada su me kada je pocela pomama za plinom svi ubedjivali da i ja ugradim gas, a ja se samo smeskao i odmahivao glavom.
I dan danas se smejem tim istima koji su me ubedjivali da dam pare za ugradnju posto oni sada daju pare da im se gasni uredjaji skinu...

Miki

pre 8 godina

Сваки дизелаш може да два или три пута више пређе од бензинца. При том троши, а иде боље, за 30% мање горива или ти новца. О каквим скупим сервисима причате, код дизела? Турбина ће трајати 1000000 км, пре него оде. Сипаш дизел и возиш, једино треба имати добар акумулатор, а када упали, вози док ти и сам ауто не досади.

ivan

pre 8 godina

da se placa PDV ne bi se podizale akcize na sve i svasta...

kada budemo shvatili da PDV mora da se placa mozda ce i akcize na cigarete i gorivo biti manje

Replay

pre 8 godina

Drzava nas odra na akcize. Benzin skuplji od dizela, to nigde nema. Naravno i plin je nerealno skup.
@Djole
Pazi ovo, benzinac se takodje servisira pa plus plinski uredjaj, pa uredjaj kosta 600-800 eurapa atest, pa sekvent plin se pali na benzin, pa samo na paljenje trosite 30-40 eura mesecno, plus potrosnja na plin je veca od 30 do 40%. Plus da se malo isplati samo onim koji prelaze desetine hiljada km. Treba razmotriti te stvari malo dublje. Dizel je ipak dizel.

dexter

pre 8 godina

DEXTER 
Ne pričaj nešto o čemu se očigledno ne razumeš.TNG je isplativ za onog koji pravi veću kilometražu.Ugradnja dobrog sekvent sistema sa atestom košta oko 500-550e.Razlike nema između benzina i plina.Auto ubrzava podjednako i na benzin i na plin.Ima ljudi koji ga uštroje da im što manje troši pa samim tim lošije ide.A naravno da su uveli akcize zato što se pola Srbije vozilo na tng.Dakle,tng je isplativ za nekog ko se dosta vozi.A benzinac je jeftiniji za održavanje od dizelaša.(tng, 5. januar 2016 22:10)
Kada bi bila rigorozna kontrola ne bi 20% uspelo da atestira boce...ima i za 300 eura ugradjuju veruj mi...sa sve atestom...a to da auto sa plinom ide isto ili bolje od benzinca...ne zasmejavaj...to se samo tesite:)...i ja sam brze trcao od Bolta do trece godine

Dalibor

pre 8 godina

Cena bi trebalo da bude niža, ali nema štete od toga što se TNG kupuje u susednim zemljama. Za nas je TNG uvozni proizvod, tako da su na gubitku samo distributeri. Već 12 godina vozim na TNG, ovo mi je drugi auto, matorci i brat isto - to su četiri urađene konverzije i mogu slobodno da kažem da nema nikakve uštede tj smanjenja troškova za gorivo. Mesečno puknem oko 10.000 na gorivo, toliko sam trošio i pre konverzije, toliko i posle konverzije, samo što sa TNG-om prelazim znatno veće kilometraže. Praktično svi poznanici koji voze na TNG se slažu sa ovom statistikom, tako da cenim da na nivou države nama nikakve budžetske uštede od TNG-a. Takođe, privreda ne koristi TNG u toj meri da bi njegova niska cena bila pokretač privrede. Nemamo ni proizvođača opreme za konverziju na TNG, koji bi trpeo štetu. Prema tome, štetu trpe samo prodavci goriva - trgovci i oni koji ugrađuju sisteme - uslužna delatnost, a njih mi za razliku od proizvođača i nije preterano žao, ako propadnu. Pre bih podržao nisku cenu dizela, da recimo poljoprivrednici smanje troškove.

ekspert master ekonomije

pre 8 godina

Mislim da je jedino ispravno rešenje da se akcize na gas naplaćuju svim vozačima, a ne samo onima koji imaju gas. Isto tako i atesti - treba svi da plaćaju 6000 na godišnjem nivou. Na taj način će se u budžet slivati više novca, a pumpe možda neće ni morati da prodaju gas.

e2

pre 8 godina

Разумем да се намет непотребно увећава... Али и даље мислим да је цена од 70 динара далеко исплатљивија од 130 динара за Дизел или Бензин. Када се урачуна и већа потрошња и атест опет је математика на страни ТНГ-а. У том делу изјава да ће за 3 године бити много мање на ТНГ не стоји.
Наравно треба се борити за смањење намета.

Zoran

pre 8 godina

Na novijim automobilima naknadna ugradnja tng uređaja je veoma loša po motor čak i sa najsavremenijim uređajima. Na audiju sam posle isteka garancije ugradio tng koji me je iskostao boga oca i za nepunih 100000 km sam urnisao motor. Jednostavno bilo je loše podmazivanje, a temperatura velika. Dobro razmislite na kom autu to smeće stavljate.

Replay

pre 8 godina

@djole
Pa i benzinci se odrzavaju, imaju i zamajce i turbine i svasta ponesto. Nemoj meni pricati o automobilima. Ja cu sa dizelom da manje potrosim i da oduvam sa puta. :)
Statistika kaze 25 vozila je na benzin i na plin, ostalo dizel. Nije narod lud, taj procenat je jos veci na zapadu. Sve vise dizela je u ponudi proizvodjaca.
Pitaj mehanicara sta radi plin motoru, Mercedesov servis nece da primi auto sa plinom. hehe moj drugar je bio, ima C200K nesto ga zeza motor od plina. :) 20l plina guta, plus paljenje na benzin, plus odrzavanje plina, vise mana. Ma cao,

crko pejdžer

pre 8 godina

PAzi sada logiku.
Prvo su nam da li ateste na 10 godina a onda skratili na 5.
Dolazio mi na red atest na autu.
Pri tome sam morao da menjam bocu od 150 eura, isparivač, multiventil i našlo bi se još štotšta što su GENIJALCI izmislili.
+ Atest + montiranje nove opreme. Znači na svakih 5 godina moram po njihovom da dam cirka 400 eura ako ne i više. Naravno sve sam poskidao sam sa auta, ostavio žice i kablove, uradio atest da nemam više gas, vratio sve na svoje mesto i vozi mile. Pa ne mogu oni biti toliko strogi koliko mi možemo da VARAMO DRŽAVU!
Kako ona sa nama tako i mi sa njima. Pri tome sam sasvim regularno pokrio sve vodove, kablove i slično, napajanje boce prebacio u prostor od rezervoara... Savetujem svima da to urade jer je ova država postala BEZOBRAZNA DO TE MERE DA SE OVAKO MORA!

Aca

pre 8 godina

Dok su bili karburatorski motori cena ugradnje kod krstenih majstora kostala je 200-230 evra. Srbima je i to bilo skupo pa su isli kod majstor zike u lolalnu garazu na ugradnju od 170-180 evra. Kako vreme prolazi sve vise automobila koristi seqvent uredjaje za plin, ali kod majstor zike moze i obican venturi umesto njega. Onda je drzava resila da zavede red u ovu oblast i sada je pljujete.

sasa

pre 8 godina

Kako se ne isplati kad me voznja na benzin kosta 1200a na plin 770 din,znaci to je 4000na mesecnom nivou ko prelazi 1000km,a ugradnju sam pre 3god platio 500e sa atestom,a sad je jeftinije.meni se isplatio za 10meseci

Ken Block

pre 8 godina

Vozio sam 2.0 150 KS na TNG, sada dizel 150 KS 1.9 i apsolutno sam za dizel. Potrošnja je otprilike ista u parama kada se porede motori iste snage, dizel iste snage ide bolje zbog masivnog obrtnog momenta, održavanje jeste malo skuplje, ali se manje kvari, nema atesta, ceo gepek je dostupan, autonomija sa punim rezervoarom je duplo veća i automobil sa dizel agregatom koji je u dobrom stanju je osetno skuplji od benzinca, ali se ta razlika anulira ugradnjom plina.

Cicija

pre 8 godina

Sa 15.000 godišnje ušteda na TNG je oko 40.000 RSD u gorivu...odnosno oko 4000 mesečno, za auto koji troši 10-10.5 litara benzina. Isplati se ugradnja posle godinu i po dana. Ako je auto manji potrošač, onda i više treba da bi se uštedelo. Na nekim motorima novije konstrukcije može da dođe do habanja ventila. Motori sa direktnim ubrizgavanjem su još problematičniji jer istovremeno ubrizgavaju i benzin i gas, pa je potrošnja benzina oko 30%, a uređaj košta mnogo. Boca uzima dodatni prostor, otežava vozilo, previše mana da bi se isplatilo. Mene je TNG super služio na Golfu 2, uz redovno menjanje kablova i svećica, sve je lepo šljakalo, ugradnja bila 250 € , plin bio tada 27 RSD, a benzin 85-90. Uštedelo se tu baš mnogo para tada, računao sam na godišnjem nivou da je bilo oko 1500-2000€ sa kilometražom koju sam prelazio. TNG po meni definitivno ide u istoriju, zameniće ga CNG.

Marko Kraljevic

pre 8 godina

Pa naravno da vm uzimaju na akcize, kada niti znaju bolje, niti vi placate porez. Nije vam kriv ni SNS ni DS, ni Sloba ni SPS, vi nevaljate! Ko vam baca smece ispred zgrade? Ko manijakalno svira u prvoj desetinki iza vas kada se upali zuto na semaforu? Ko ne placa kartu u gradskom prevozu? Ko slusa Cecu i gleda Farmu? KO vodi kerove da vrse nuzdu po decijim parkovima? Ko mrzi svog komsiju, a voli Ruse ili Amerikance? Ko mrzi svoju vojsku i policiju? Kome ne valja niko ko je zavrsio skolu, a svoju zaradjenu ispod zita uzdize? Ko je Milunku Savic smestio da cisti u banci, a ubio Svajcarca Rajsa? Ko mrzi sve svoje, a onda ode kod Nemca da nadnici i pljuje one koji to nisu uradili? Kada ce Srbin iz Beograda da ode da radi u Kursumliju, ne daj Boze? Nije vama kriva drzava, ni Vucic, ni Djindjic, ni Sloba, ni TNG, ni dizel, ni Mobi Dik.Vi ste likovi za neki roman Radoja Domanovica. Kada se promenite, nece vam biti kriv niko, niti cete zeleti u EU, Rusiju ili Ameriku. Tada cete se voziti na vodonik i volecete svoju zemlju. Samo bice kasno. Mozda se nece zvati vise Srbija.

Aca

pre 8 godina

Dragi moji, ja sam u nedelju(po onom snegu) preso 500km(relacija Kragujevac-Sjenica-Kragujevac) i
potroso 35l Tng-a(35×66,1=2313,5din) da sam vozio na benzin potrosio bi 30l(30×130=3900) usteda 1586,5din.Sad nek mi kaze neko da je bolje na benzin.Atest je 6000din na pet godina, znaci svake godine 1200din, ne razumem da je ljudima atest problem.Vozim punta 1.2, kupljen nov 2010godine.

rici

pre 8 godina

U Republici Srpskoj se sada ne isplati ugradnja zbog niske cijene benzina. Inace, kada je benzin preko 2 KM, racunica ide u prilog plinu svakom ko prelazi preko 10.000 km godisnje, tako da je ovo suplja prica oko atesta i tome sl., ako je 5 godina prekratak period, onda ne znam koliko inace kontrolisete plinski sistem?

Liberty

pre 8 godina

Ne pada mi na pamet da branim i opravdavam akcize i druge namete, za koje tvrdim da su "legalna pljačka", ali imam utisak da je takva politika iznudjena zbog kredita na kojima živimo već duže vreme.
Dakle, jeste da se radi o nefer i nemoralnom načinu "punjenja budžeta", samo ne toliko u cilju buduće državne potrošnje, koliko u cilju plaćanja računa za ono što smo već odavno potrošili.
Mislim da bi vlasti to trebale da objasne gradjanima, a onda da se ta tvrdnja testira i izloži kritici. Ovako, mi samo psujemo, a oni samo dižu namete, umesto da imamo dobru javnu debatu na tako važnu temu.

Markone

pre 8 godina

Svi civilizovani i edukovani predstavnici modernih drzava daju podsticaje za cistije i ekoloski odrzivije gorivo, ali ne i ova. Jedina smo drzava gde je dizel skuplji od bezolovnog, a sve iz razloga sto 70% vozila ide na dizel pa k'o vele vise para od akciza...tisina tamo!

maglanaputu

pre 8 godina

ma kako se ne isplati?500 eu ugradnja.Isplatice mi se posle 1.5-max 2 godine voznje.Eto stavio sam na papir i tako je.Zbunili ste me sa ovim tekstom.Jeste skuplje nego kod komsija ali se jos uvek isplati.

vajz

pre 8 godina

Ja vala ne menjam.. otkad znam za sebe sipam plin za crvenu i tako na svaki 100 i nesto kilometara. Vrlo cesto se iznenadim kada odem da sipam za crvenu a ono boca skoro puna,sto ja zovem 400km gratis. Visak se desava zato sto u mojoj racunici 1 crvena jednako 100km. A predje se bar nekih 20-30km vise pa se nakupi.

KopasKi

pre 8 godina

Svi civilizovani i edukovani predstavnici modernih drzava daju podsticaje za cistije i ekoloski odrzivije gorivo, ali ne i ova. Jedina smo drzava gde je dizel skuplji od bezolovnog, a sve iz razloga sto 70% vozila ide na dizel pa k'o vele vise para od akciza...tisina tamo!
(Markone, 05. januar 2016 18:14)

...nije mi jasan ovaj komentar. Pa zar dizel nije veci zagadjivac i po tvojoj "zelenoj" logici i treba da bude skuplji...sto i jeste...
Ili je ovde nesto napisano izmedju redova a ja to nisam pronasao...?

Japanac

pre 8 godina

ugradio gasnu instalaciju u Peugeot 607 sa motorom V6 od 3.000ccm. Ugradnja vrhunskog sekvent sistema me je kostala 920 EUR. Prelazim godisnje oko 30-35.000 km. Ceo projekat se otplatio za nesto vise od 6 meseci. Dakle, i dalje se isplati ugradjivati gas ali samo ako prelazite malo vecu kilometrazu.

tng

pre 8 godina

DEXTER
Ne pričaj nešto o čemu se očigledno ne razumeš.TNG je isplativ za onog koji pravi veću kilometražu.Ugradnja dobrog sekvent sistema sa atestom košta oko 500-550e.Razlike nema između benzina i plina.Auto ubrzava podjednako i na benzin i na plin.Ima ljudi koji ga uštroje da im što manje troši pa samim tim lošije ide.A naravno da su uveli akcize zato što se pola Srbije vozilo na tng.Dakle,tng je isplativ za nekog ko se dosta vozi.A benzinac je jeftiniji za održavanje od dizelaša.

Pele76

pre 8 godina

a po kojoj logici bi oni koji se voze na druge vrste goriva trebalo da pune budzet a oni koji se voze na TNG ne?
(darko, 05. januar 2016 18:24)

Niko ne spori punjenje budžeta, ali tvoj energent dizel ili benzin su skuplji u procesu proizvodnje. Samim tim i normalno je da bude skuplji u prodaji. Nerealno je očekivati da TNG bude cenovno sličan dizelu i benzinu, a iz zemlje izlazi skoro kao gotov proizvod.

bbb

pre 8 godina

Pa to se namerno radi, da Rusi ne bi imali konkurenciju jer se planiral ekspanziaj tog gasa iz SAD, Azerbejdazana.. u Evorpi da bi se smanjila zavisnoost od ruskog gasa i nafte u Evropi.

djole

pre 8 godina

pa samo na paljenje trosite 30-40 eura mesecno, plus potrosnja na plin je veca od 30 do 40%. Plus da se malo isplati samo onim koji prelaze desetine hiljada km. Treba razmotriti te stvari malo dublje. Dizel je ipak dizel.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Replay, 5. januar 2016 22:13)

Dizel je dizel...dok ne ode plivajuci, neka dizna, turbina, egr ventil, filter cestica..
Dakle, evo ti tacnijih podataka: prelazim oko 2500km mesecno, trosim oko 12,000din za gas i oko 1500-2500 za benzin (zimi vise i to zato sto ne zelim da zeznem isparivac).
Najcesca deonica mi je NS-BG, preko zrenjaninca,deonica blizu 100km, prosek potrosnje 7.5-8.5l gasa, a na istoj deonici prethodni dizelas (doduse, od 140ks) nije uspevao da trosi manje od 4.5-5l dizela (skoro uvek se desavalo da posle duze voznje u sestoj pri 1200-1400 obrtaja krene reganeracija).
Znaci, na gas se vozim za 560, na dizel za 680.
Odrzavanje instalacije gasa nije nista posebno - zamena filtera na oko 20,000 (1000din max), remont isparivaca na 30,000 (3500din).
Cak i uz redovan servis benzinca, dizel je i dalje skuplji za odrzavanje 30-40%. Pricamo o redovnom odrzavanju - nepredvidjeni kvarovi na dizelima su vec glavobolja druge vrste...
Naravoucenije - jedini dizelas koji trosi gorivo u din kao slican benzinac i ima slicnu cenu odrzavanja je neki atmosferski , recimo Ax 1.4, Saxo 1.5d, GOlf SDi i sl...

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Maja mi istice atest i boca i odoh da skinem lepo sve komplet, atest bez plina i molim lepo. Sledeci auto obavezno benzinac, bez plinske instalacije.
(aca, 05. januar 2016 20:27)

Samo da znaš, i to skidanje plinske instalacije mora da se atestira i naravno, da se plati...

milojko

pre 8 godina

ko ima benzinca i nema lovu za dizel auto njemu ce se uvek ispatiti ali ko kupuje drugi da nekazem novi auto uvek ce pre dizel uzeti nego na plin jer su razlike u potrosnji jako male...

nenad

pre 8 godina

od 2000 vozim na plin. prvi uredjaj je bio onaj naj obicniji na karburator I lepo je radio nije bio potreban attest. kasnije ugradio sekvent I papreno platio I mislim da se to nije isplatilo, itaj attest je potpuno bespotreban. cena goriva velika plus benzin. sada vozim dizela jedno šest meseci I mislim da je bolja opcija, dok je mozda najbolja opcija za onog koji ne prelazi puno kilometara benzin

Dragan

pre 8 godina

Pred registraciju sam skinuo plinski uredjaj( nisam ni imao atest) i ne pada mi na pamet da ga vracam u auto! Vozim samo kada bas moram, a do pre dve godine sam i do prodavnice isao kolima!

D61

pre 8 godina

Meni nešto nije jasno. Kako je isplativije koristiti benzin umesto TNG, koji je duplo jeftiniji, a potrošnja simbolično veća, nikako dupla? Doduše ne znam koliko košta ugradnja te skalamerije, kupio sam auto sa već ugradjenim plinom...

dufko

pre 8 godina

Pre dve godine mi se pokvario kompjuter plina i pošto je tada bila jako mala razlika u ceni/potrošnji TNG i benzina ostao sam na benzinu. Ovde godine mi ističe atest TNG i nije samo 6000 atest, npr, ja moram da vadim instalaciju, pa potvrdu ABS-a, pa atest pa ponovo registracija i to dođe oko 400-500 € za auto koji vredi 2000 € i ima 12 godina ... Ali sledeći auto koji uzmem će opet biti benzinac, samo bez TNG, ne vidim ja neke drastične razlike između dizela i benzina u tome da je dizel jeftiniji - možda troši manje ali je održavanje skuplje i na kraju dođe na isto

djomladinac

pre 8 godina

Evo stigao sam u Banja Luku juče,i odmah odem na pumpu i za 100maraka napunim pun rezervoar i plina i benzina.Putovao preko hrvatske putevi očišćeni i u RS i HR.Žao mi je što nemogu ništa lepo da kažem za Srbiju.Sa čime da se pohvalim?

Magaj

pre 8 godina

Ovde bi trebalo da se umešaju i ljudi zaduženi za očuvanje životne sredine, jer je ovo gorivo daleko čistije od benzina, da ne govorimo o nafti. Posebna stvar je to što insistiraju na atestu koji je preskup i realno bi trebalo da košta tri puta manje uz isti vremenski okvir

zex

pre 8 godina

Ja prelazim 30000km godisnje kada
se sabere potrosnja koja je oko 8l. kada se sabere to izadje oko 2400l puta 62din to izadje oko 150000 a benzin 2200 puta 135 pa saberite

djole

pre 8 godina

Onima koji prelaze 5000-7000km godisnje se ne isplati, naravno, pogotovo sto postoje troskovi reatesta, uz zamenu boce svakih 10 godina. Ali, takvima se ne isplati da uopste voze auto!
Za ostale koji prelaze oko 10-20,000km godisnje, TNG se isplatim kao i dizel.
Nama koji prelazimo oko 25-30,000km godisnje TNG se VEOMA isplati.
Ja trenutno recimo mogu da odem do grada (oko 15km)obavim sta ima tamo i vratim se nazad za oko 300din, a da platim prigradski bus i gradski bus izaslo bi me 400! Dakle, u plusu sam.
Cak i dizelasi, ako morate da pravite dva servisa godisnje (realno, na svakih 20,000km), postaju upitno isplativi. Ta dva servisa kostaju zajedno kao reatest gasa, uz zamenu cele upreme!
Svakih godinu dana!!!!
Pitajte taksiste sta se vise isplati...
Za sve preko 30,000km najbolje resenje je vozilo na metan, ali posto je izbor veoma mali (i postoji problem sa malim brojem pumpi), TNG je JEDINO resenje!

mile

pre 8 godina

Braco Srbi, glasajte ponovo za SNS i imacete jos skuplje gorivo. Pa i Novu Godinu su nam "cestitali" povecanjem akciza na gorivo... Ej, akciza na tonu TNG-a je sada 300 eura a tona istog tog TNG ne kosta toliko !!! Kada cete gospodo vlastodrsci shvatiti da ste preterali??? Obim prometa ovog goriva je pao a time i ukupno naplacena akciza na isti. Za zdrav mozak reakcija bi bila da se smanji akciza. Ali ne, oni je jos dizu. Sta ovo govori o onima koji vode drzavu, zakljucite sami.Pametnom jasno i dosta. Ostali, slobodno glasajte opet za SNS , jer gorivo ne sme da pojeftini u zemlji Srbiji.

Aleksandar

pre 8 godina

Kod nas u BiH plin košta 34 centa a benzin 92 centa. Kad vozim na plin potrošim jednu litru više nego na benzin, što znači da mi se daleko više isplati voziti na plin nego na benzin odnosno 8L kada vozim na benzin a 9L kada vozim na plin.Otprilike pređem više nego duplo kilometara na plinu. Što se tiče ubrzanja nema skoro nikakve razlike, 10% slabije "vuče" kada ide na plin tako da je to zanemarljivo.

Milan

pre 8 godina

@pele76
Ti ocigledno brkas TNG i gas. TNG (tecni naftni gas) nastaje u procesu rafinacije nafte kao najlaksa frakcija, dakle potpuno isto kao i benzin. Razlika u ceni se pojavljuje usled potraznje za benzinom i nikakve potraznje za TNG, prakticno je TNG otpadna frakcija. U zapadnoj evropi se ponegde TNG koristi za grejanje i zato je prethodnih godina uvek bio skuplji zimi dok je bilo potraznje.

njegos

pre 8 godina

Vozim na gas i pitao sam skoro u servisu koliko kosta zamena oba filtera od gasa.Kaze covek 20 e.kaze mora firma od necega da zivi.Tako ja shvatim da tng vise niko i ne ugradjuje nego firma zivi servisiranjem postojecih vozila. Oba filtera kostaju oko 400 din.

Vz

pre 8 godina

Mislim da je jedino ispravno rešenje da se akcize na gas naplaćuju svim vozačima, a ne samo onima koji imaju gas. Isto tako i atesti - treba svi da plaćaju 6000 na godišnjem nivou. Na taj način će se u budžet slivati više novca, a pumpe možda neće ni morati da prodaju gas.
(ekspert master ekonomije, 05. januar 2016 23:23)
Kako nam premijer igra igricu, mozda mu resenje tog tipa i padne na pamet uz objasnjenje da ce se tako ziveti bolje vec 2273...

dragan

pre 8 godina

pa kad je kod nas svest o smanjenju zagadjenja na nivou predizbornih obecanja, a menadzerske sposobnosti Vlade na nivou "mi smo najpametniji i najvredniji".
Jedino mi drago sto ce botovi i njihove porodice morati da sipaju skuplji benzin uskoro, bar neka kazna da ih stigne.

vladimir

pre 8 godina

Prosto neverovatno koliko sluha nemaju za TNG.... u drugim zemljama dobijas i neke benificije kao korisnik vezano za ekologiju katastrofa kakvi su kadrovi u mnogim sistemima koji kroje zivot gradjana.

Zuki

pre 8 godina

Dok ostatak Evrope daje razne olaksice korisnicima TNG-a kod nas se pametnjakovic nasli da ga opterete nametima vise nego dizel i benzin. Onda se pitamo sto nam je zagadjenje ovoliko koliko je.
I ne samo TNG. Ukupna naplata poreza je opala i pored podizanja stopi. Tako je to kad polupismeni vode drzavu.

Duško

pre 8 godina

U BiH, na primer u Bijeljini i Zvorniku, cena TNG je 0,65 konvertibilnih maraka, po najgorem kursu od 63 dinara za 1 KM, to je 41 dinar ! Razlika skoro 30 dinara po litru. Niko iz zapadne Srbije ne sipa TNG u Srbiji. Slično je i sa ostalim gorivima. Na primer, 1 L benzina od 95 oktana ili eurodizela, je 1,49 konvertibilne marke što je 93,97 dinara ! Vidite koliko je u Srbiji i onda vidite zašto se benzinske pumpe u zapadnoj Srbiji polako zatvaraju.

parx

pre 8 godina

Mislim svi znamo u cemu je fora. Da sutra krenemo da svi jedemo lisce iz parka umesto hleba, ulaz u svaki sumarak bi bio 10 evra. Nema logike, gledaj gde moze da se otme. Najcesce na zdravlju i deci, pa gorivo, hoces na more ... dodji ovamo i tako redom. Posle zasto nestajemo, lebati, stvarno zasto. Zato sto svaka vlast u Srbiji, ne zna kako da napravi pare osim da trosi svoj najskuplji resurs, a to su ljudi.

marko

pre 8 godina

Pljačka gradjana, akciza je samo lepši naziv za porez+ PDV i još neke naknade država se ugradjuje van svake pameti. Samo da smanje akcizu za 50% bilo bi mnogo jeftinije sipati i voziti.

Dan

pre 8 godina

Sve je tačno osim da se ne isplati voziti na TNG. Kad se isplati investicija, a to je pre ili kasnije, vozite se mnogo jeftinije nego na druga goriva. Koliko samo koštaju kvarovi na savremenim dizel motorima? A naše gorivo je prljavo i stalno su dizne u opasnosti. Osim toga, ako vozite i van Srbije ili živite blizu granice, imaćete bolji a jeftiniji TNG. Dizel bih uzeo jedino da živim negde na selu i blizu Bosne.

Ceka

pre 8 godina

Ne zaboravite da je registracija dizelasa 10000 skuplja u istoj klasi npr. reno scenik 1,6 79kw oko 19000 benz. isti reno 1,9 dizel 75kw oko 29000.

henk.mudi

pre 8 godina

Moj auto trosi od 6 do 10 litara benzina, i vec neko vreme sam u dilemi da li da ugradim plin, jer sam imao na proslom automobilu, jeste to jeftinije ali niko ne pominje dodatne komplikacije, servise i kvarove na tng instalaciji. Pritom, danas mi stigla zabrana voznje na mesec dana, tako da cu ustekati neke pare za to vreme, a iskreno voleo bih da se, iako sam zaljubljenik u automobile, odviknem od voznje, cisto DA OVOJ LOPOVSKOJ DRZAVI NE DAM NI DINAR!! I svaki put kad sipam gorivo ne bude mi zao para vec to sto znam da od 130 dinara -70i kusur ide drzavi, da bi neki botovi i sefici koji lade j dobijali natprosecne plate. bivsi vozac

Nikola

pre 8 godina

Ja iz Niša idem u Kumanovo da sipam pun rezervoar nafte+25L kanister, koliko je zakonski dozvoljeno. To inače radi ceo jug srbije. Isplati se da braći Makedoncima punimo budžet, sebi uštedimo neki dinar. Da ne govorim o tome koliko je kvalitetnije dole gorivo...

piksel

pre 8 godina

@Miki
potpuno netacno. Benzinski motor ako je kvalitetno odradjen moze da traje koliko i dizel slicne zapremine i snage. Turbina milion kilometara?? uozbilji se. da nece i dizne, i egr, i plivajuci, i pumpa visokog pritiska da traju toliko? trosi manje, a bolje ne ide, ko zna da vozi. imam puno primera kako su se ljudi kupovinom dizela finansijski zakopali, za benzin bas i ne znam za takve slucajeve. pri tom, voziti dobrog benzinca je stvarno uzivanje, ako vam auto nije samo za prevoz od a do b. da si ti u pravu i formula bi isla na dizel. a formula ide na benzin a na dizel ide traktor

fly to high

pre 8 godina

A mešavina sa kerozinom? 3X manja potrošnja za istu kilometražu. Auto prosto "leti". Samo treba natočiti direktno iz cisterne na aerodromu, jer ne toče ispod 3 litre. Avionima ionako ništa ne znači 50l gore-dole.

gf

pre 8 godina

“Došlo je do paradoksa, a to je da se u budžet Republike ulilo manje novca po osnovu povećane akcize nego što je taj priliv bio pre povećanja akcize na TNG”, kaže Danijela Vojnić Purčar iz "Euro-gasa".


Nije to nikakav paradoks nego Laferova kriva: https://en.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve

XXL

pre 8 godina

Evo ga paradox ALI SAMO u Srbiji. Vozim FIAT Tempra 1,6 "Berlina" `98 godište čija se tržišna cena kreće na internet sajtovima za oglašavanje o prodaji automobila od 700-900 eura u zavisnosti u kakvom je stanju vozilo. Ugradnja uređaja i sve dažbine za TNG koštaju oko 700 eura. Koliko dugo bi trebao da vozim taj auto na TNG da bi mi se auto isplatio po ovim cenama koje važe u Srbiji - apsurd.

aca

pre 8 godina

Maja mi istice atest i boca i odoh da skinem lepo sve komplet, atest bez plina i molim lepo. Sledeci auto obavezno benzinac, bez plinske instalacije.

radoje

pre 8 godina

Da se samo TNG u ovoj zemlji ne isplati,lako bi bilo.Ovde se i struja iz vetrenjača,hidroelektrana ne isplati.Ne isplati se nekom ni da radi za 22000 u vladi na primer.Veći je trošak nego da sedi kod mame,jer radio ili ne mama mu ne gine.Kako da plati stan,grejanje,hranu,odeću ima decu sa 22000.?

Skeptik

pre 8 godina

Prosto je neverovatan stepen odsustva inteligencije i sposobnosti predviđanja posledica kada je reč o određivanju državnih nameta raznih vrsta - počev od potpuno apsurdnog sistema obračuna registracionih taksi, pa do ove frapantne nezajažljivosti u dizanju akcize na TNG. Već odavno je TNG isplativ isključivo za velike motore (tj. velike potrošače), a sada mu zaista preti nestanak s tržišta. Može akciza na njega da bude i 100 dinara, ali 100x0 je 0.

mup

pre 8 godina

Prijateljica iz Zagreba mi se zali kako ima samo 800 evra platu, a plin im jeftiniji nego kod nas. Tako to izgleda kad "strucnjacima" sa visim kalemarskim kursevima date da vode drzavu. Posebna prica je to maltretiranje svakih 5 godina, gde je jedini cilj da se uzmu pare, ali onako sibicarski i seljacki. Voleo bih da vidim statistiku za koliko se smanjio broj nastradalih i povredjenih od kako se plinski uredjaji ovako striktno kontrolisu. Zar nije dovoljno obuciti i opremiti tehnicke preglede, pa da pre registracije ti ljudi daju misljenje o uredjaju i upute vas eventualno u servis.

qwq

pre 8 godina

od 2000 vozim na plin. prvi uredjaj je bio onaj naj obicniji na karburator I lepo je radio nije bio potreban attest. kasnije ugradio sekvent I papreno platio I mislim da se to nije isplatilo, itaj attest je potpuno bespotreban. cena goriva velika plus benzin. sada vozim dizela jedno šest meseci I mislim da je bolja opcija, dok je mozda najbolja opcija za onog koji ne prelazi puno kilometara benzin

Ne lupaj. Stavi na papir sa fabričkim podacima potrošnje i videćeš da je plin jeftiniji i od dizela posle 12.000km (prosečna godišnja potrošnja)
To šta ti misliš i šta je u stvarnosti su dve različite stvari.

Inače BiH kupuje gas od Srbije, to je najtragičnije.

Neša

pre 8 godina

I moja pokojna baba bi tako znala da vodi zemlju! Čim zafali para, otimaj i deri narod! Ali ne može ova raja da najagmi toliko para koliko ovi vlastodržci mogu da pokradu i proćerdaju!

Petar Golemi

pre 8 godina

TNG je trenutno najčistije gorivo . Treba pospešivati njegovo korišćenje a ne udarati namete na TNG!!!!!! poreznici , upotrebite mozak!!!

blajv

pre 8 godina

Slicna prica je i za grejanje na pelat.Kada se pojavio bio je oko 130evr tona sada je 200evr...pitam se sto drzava tu ne da subvencije prizvodjacima i da se ta cena snizi.

djolea

pre 8 godina

evo ja zivim blizu Republike Srpske i ne pamtim kad sam ovde kod nas kupio gorivo. tamo me izlazi evrodizel 95 din a nekad sipam i loz ulje koje je 75 din. mislim da drzava mora malo da preispita svoje odluke, jer mi nije jasno kako moze biti tolika razlika u ceni na kilometar razdaljine, a cena nafte na svetskom trzistu je za sve ista.

nikola

pre 8 godina

U Bih kosta 65 feninga, danas video u Bijeljini, a to mu dodje 0.65*60din=40 dinara !
Kod nas mislim da je oko 70, ne znam pravu cenu, vozim dizele. Dizel je inace 1.5 maraka, 90 dinara......

ferdinand

pre 8 godina

...urađene konverzije i mogu slobodno da kažem da nema nikakve uštede tj smanjenja troškova za gorivo. Mesečno puknem oko 10.000 na gorivo, toliko sam trošio i pre konverzije, toliko i posle konverzije, samo što sa TNG-om prelazim znatno veće kilometraže. 

Dalibor

Da li uopste mozes da objasnis sta si rekao ili si hteo da kazes? Nista ne stedis ali za 10.000 na TNG predjes mnogo vecu kilometrazu nego za 10.000 na benzin ili naftu...
Svasta.

realno

pre 8 godina

Zet kupovao kola i mislio na benzinca sa tng.Do sad je vozio na gas.Odmah sam mu preporucio dizela jer mu je radno mesto na oko 3 km od kuce a sekvent uredjaj i ne postigne da prebaci na gas do njegovog posla.Tako on odprilike prelazi 12000km godisnje i kad bi mu se ugradnja isplatila???Tng je jos jedna oblast gde se drzava umesala da je uredi i to su upropastili.Dizel auta ne mogu u centar mnogih evropskih gradova ali zato nasoj vladi ne smeta masovni prelazak sa tng na dizel.Savet vladi je da uredi oblast u vezi malina jer to nisu odradili i nije u redu da neki ljudi tamo uzimaju novac a drzava nije pokupila bar 90 posto.

DRAGAN

pre 8 godina

Ugradnja uređaja na plin u to vreme na mom automobilu je iznosila 300 eur ( inace ja sam kupio auto sa ugrađenim uređajem na plin )kurs 1 eur = 100 din. 300 eur=30.000 din.Ušteda za dva meseca = 36.000 din. ili ugradnja kompletne instalacije na plin sa atestom koji je iznosio 6.000 din. u to vreme. Ovo je prikaz za sve one koji govore da se plin ne isplati. Isplati se investicija u mom slučaju sa ovolikom kilometrazom i tadasnjim cenama za 2 meseca.Sada je manje isplativije ali se opet isplati. Mislim da nije isto kada placate cenu goriva 135-140 din./lit. i 70 din./lit., a da je pritom potrošnja na plin beznačajno veća, bar u mom primeru. Ako auto u proseku troši 10 lit/100 km, i da je za 170.000 km potrošio 17.000 lit. i ako uzmemo neki prosek za proteklih 10 god. da je cena plina bila 0.50 centi/lit, a benzina 1 euro/lit, dolazimo do racunice da je potrošnja na benzin 17.000 lit. x 1 eur = 17.000 eur., a da je potrošnja na plin bila 17.850 lit. x 0,50 centi/lit.= 8.925 eur ( 17.850 lit. plina zbog veće potrošnje na plin ), dolazimo do zaključka da je ušteda 8.075 eur. ovo bi bio neki prikaz, mada mislim da je ušteda još veća negde 10.000-11-000 eur, jer je 2008, 2009, 2010 i 2011 god, cena plina bila 3-4 puta veća od cene benzina, a u to vreme sam prelazio najvecu kilometrazu zbog prirode posla.

Paradoks

pre 8 godina

Nije doslo do paradoksa nrgo neko u vladi ne razume ili nezna ekonomiju.Poresko opterecenje ( u ovom slucaju akciza ) se racuna pomocu Leferove krive koja tacnonpokazuje do koje mere moze biti nesto optereceno porezom a da pritom ne pada prihod drzavi....

sasa

pre 8 godina

Ima u ekonomiji fenomen koji se zove laferova kriva za koju ocigledno niko u vladi nije cuo.Sustina je da postoji odredjena tacka dokle mozes da dizes cene ili poreze a da pritom uvecavas i prihode.Kada se ta tacka predje imas vecu cenu ali manje.prihode zbog manje prodaje. To je svugde u svetu ekonomsko.pravilo a kod nas se je.paradoks.

tngas

pre 8 godina

Već sam jednom komentarisao da se verovatno ne isplati više naknadno ugrađivati TNG uređaj u polovne automobile ali za nov auto je druga priča. Moja računica je da ako novi Sandero 1.2 benzinac košta 8100erua a 0.9tce+fabrički ugrađen TNG košta 8900eura to isplativa investicija. Cena benzina 130din/l a ceba tng 68din/l a potrošnja nije mnogo različita u litrama benzin/tng kod ova dva modela.

mufljuz

pre 8 godina

Ovo samo govori koliko je iskrena vlast u Srbiji i jos vise koliko je uvodjenje svakojakih nameta zaista povezano sa ekologijom i zastitom okoline. Umesto da se kancerogeni dizel vise oporezuje a upotreba TNG-a potencira, ova vlast radi suprotno. Ili je to lagano zbogom ruskom plinu u procesu ulaska u EU. Bilo kako bilo, drzava potencira dizele koji imajiu min 50% vise ugljendioksida po toni od TNG-a. I smatra da nije duzna uopste objasniti javnosti razloge.

Zeljko

pre 8 godina

Na plin voze uglavno oni vozaci sa plicim dzepom. Tako da je visoka akciza na TNG samo deo omiljenog sporta nase vlade a to je deranje koze onima najsiromasnijima i sprdanje sa istima.

topcidera lepsa strana

pre 8 godina

Jedino je TNG cist energent i ne zagadjuje okolinu, i samo na osnovu toga bi drzava morala da ga subvencionise i podrzava. Paradoks je da je najveca akciza na TNG, kao da drzava to radi namerno. Kamo srece da svi vozimo na TNG manje bi zagadjivali i ovako zagadjenu (osiromasenim uranijumom) Srbiju.

nemanja

pre 8 godina

Poštovani, netačan VAm je podatak da je gorivo u BiH 52 dinara.
Gorivo je tamo daleko jeftinije 39 din. Meni se isplati da pređem 100km i sipam pun rezervoar i po sipanju uštedim preko 2.000 din (sa určaunatim troškom za pređenih 100km). Na dva mesečna sipanja (nekad i tri) ostvarim uštedu oko 5000 din.
Sramne su visine akciza kod nas.
U Srbiji nisam sipao gorivo preko godinu dana.

cinik

pre 8 godina

@ ...nije mi jasan ovaj komentar. Pa zar dizel nije veci zagadjivac i po tvojoj "zelenoj" logici i treba da bude skuplji...sto i jeste...
Ili je ovde nesto napisano izmedju redova a ja to nisam pronasao...?
(KopasKi, 05. januar 2016 22:03)

Nisi pronašao da za gas treba da bude mnogo niža cena ali su nam podigli akcize jer su shvatili da mnogo ljudi vozi na gas. Razumeš? Mnoge države daju subvencije za ugradnju tog uredjaja u auto, a naši udaraju veće namete.

sludjen

pre 8 godina

kupim auto sa vec ugradjenim plinom ali bez atesta, zaustavi me policija i hoce da mi skine tablice, kukaj moli, platim i oproste mi. odem da atestiram ne moze, ajde nova boca,creva,isparivac, ostalo od starog samo prekidac. sve to kostalo 300e, kazem ajde nema veze sad imam proveren nov sistem. odem da registrujem kaze mora nova dozvola! ajd 50e. u medjuvremenu gas skace 10-15 din. zaustavlja policija opet, ja malo drzak oni oce pare ja ne dam i posalju me na vanrednu proveru-50e. pocinjem da ludim. auto sve manje snage ima stvara detonacije deca se plase... kod jednog majstora drugog sve po 20-30e a nema boljitka. pukne mi film i uzmem jedan da pocupam sva ona gov*a i prodam na limundu. i vozim na benzin. bio sam miran dva tri meseca kad registracija. ja pripremam papire kad kaze ona mora opet nova saobracajna i taksa i atest. i tu sam konacno poludeo. okrenem se odem na otpad prodam auto i kupim sudo masinu. masina radi kao sat i mnogo je zahvalnija. do duse nemam auto ali imam normalan pritisak.

Lepo nam je kako smo zasluzili

pre 8 godina

Neka, neka. Tako je to kad nam polupismena kamarila laznih doktoranata vodi drzavu. Gde su sad sva gospoda beli listici koji nece na izbore. Zato sto nisu izasli Vucic je dobio apsolutnu vlast i sada su i oni dobili po ledjima. Izadjite na izbore sledeci put.

Joc@

pre 8 godina

...loše podmazivanje, a temperatura velika...
@ (Zoran, 5. januar 2016 22:38)

TNG je blagotvorniji za motor od benzina, ako se ugradi stručno. TNG manje prlja ulje. Moderni sekvencijalni sistemi na benzin prelaze automatski prekoračenjem nekih obrtaja, npr. 5000, što se da podesiti softverski. Temperatura sagorevanja nije veća već se radi o ovome: TNG goriva smeša sagoreva sporije od benzinske gorive smeše, pa se dešava pri visokim obrtajima da proces sagorevanja još traje a izduvni ventil se otvori, i tako stradaju ventili i ležišta ventila. Iz ovog razloga se preko npr. 5000 obrtaja prelazi na benzin i tako sprečava opisana pojava. Kod ugradnje gasa najozbiljniji posao treba da bude izbor stručnog ugrađivača.

wlado

pre 8 godina

to je odivek bila taktika nase vlade. koja god ona bila. i prethodni i ovi. umesto da se umanji pdv pa da sivi sektor predje u bele tokove. ne! jos cemo podici pdv da isisamo iz ono malo belih firmi sve sto zarade dok jos rade...isto rade sa gorivom. ja bi prelazio godisnje dupli kilometrazu da mi je gas 50 din litra.

nikola

pre 8 godina

pa kad su zatvorili sve fabrike i drzava ne puni budzet iz realnih prihoda nego se sve svodi na kredite i pljacku sopstvenog naroda, ne mislim samo na ovu vlast vec na sve od 1990 god.

Nikola

pre 8 godina

Ja krenuo put Slovenije i Austrije i glupan natankao rezervoar, kad u Austriji jeftinij Euro BMB95 nego kod nas, a dizel im je jeftiniji. Na pumpi u Gracu 95 je 1,04, a dizel 0,95. a na 2 pumpe sam video gas od 38 centi (manje od 50 din) i pitao se sta nije u redu. Ali nas vadi sto su nam vece plate nego u Austriji, pa mozemo da platimo skuplje gorivo. Prosek plate u Srbiji je ispod 400 eur, a u Austriji 1200. Cek malo, 400 nije vece od 1200???

Radomir Gajić

pre 8 godina

Vozim ja tako, autoputem, moj auto na fabrički ugrađen uređaj koji troši akcizu, i dok se mimoilazim uglavnom sa stranim državljanima i ponekom zalutalom "rotacijom", mada me poneka i pretekne sa 200 na sat (mislim "rotacija"), razmišljam se gde da ostavim komentar? Da li ovde ili na tekst "Zašto ćuti intelektualna javnost u Srbiji", ili možda na tekst "Objavljene sve plate čelnika JP" ili "Šta su to pametne droge..." pa se setih ondašnje reakcije opozicije kad je Milošević počeo sa akcizama, i naravno setih se i eksperimenta sa kuvanjem žabe na blagoj vatri, tek odavno sam mislio da smo skuvani, kad ono ima da nas kuvaju još. Dokle više?

CH Useljenik

pre 8 godina

Сипајте на граници са Лозницом јер је најјефтиније гориво у Р.Српској. Смешне цене у односу на нас.
(србин ло, 05. januar 2016 21:17)

Tako je zemljače,i ja sipam na šepku uvek.još me pitaju kad ulazim gde putujete?ja im kazem ko ove pumpe ovde,aha ajde sipaj...

neutralni felsh

pre 8 godina

Znaci vozaci u Istocnoj Srbiji kod Bugara, zapadna Srbija u Bosnu, Vojvodjani kod Madjara, a Sumadinci?
(Sasa, 05. januar 2016 23:20)


srbija, brale :) rodna gruda nema cenu ;)

nesko 09

pre 8 godina

Dokaz da se kod nas vodi ekonomija od danas do sutra.Neko je komentarisao da se ocekuje taksa za ulazak u sumu zbog moguceg konzumiranja lisca.Potpuno tacno,da ne znaju sta rade pokazali su do sada vise puta.

Japanac

pre 8 godina

u Austriji je dizel 0.99, Sloveniji na auto putu 1.02 € po litru. Našima treba najvise
(Roki, 05. januar 2016 23:45)

netacno. Dizel u Italiji 1.53 EUR. Znaci ipak su italijani sampioni. Ali tema je bila TNG a ne cena nafte u Evropi.

Poznanik

pre 8 godina

U Norveskoj košta 60ak dinara litar iako nije popularan uopste. Benzin se krece od 132 do 175 dinara, a dizel od 120 do 167 dinara (otprilike prevedeno u dinare). Četvrtkom navece i nedeljom uvece kao i ponedeljkom gorivo je najjeftinije, a petak vece i ponedeljak dan i vece najskuplje. Kao sto vidite u zemlji gde je plata od 250 hiljada do nekih 350 hiljada dinara cene su vrlo povoljne (i ovo za plate je otprilike, ali tu su negde plus minus 20ak hiljada mozda). Da ne pričam da prijatelj dođe kolima ovde i kaze mi da mu auto troši mnogo manje od kada sipa van Srbije pa uradimo i test voznjom od 1200 kilometra (išli do Bergena i obilazili malo) i ispade sest litara (nije dobrim delom autoput), a u Srbiji ne moze da spusti ispod osam...

gasko

pre 8 godina

Vozio sam 10 god na auto gas, a prosle zime sam odlucio da je dosta, jer je cena bila neisplativa. Uradio sam reatest (zamenio bocu i sta je jos trebalo), prodao auto i uzeo dizel.
SA cenom od 70 din, LPG je ekonomicniji od dizela po km, ali ako u cenu uracunamo ateste , smanjen konfor pitanje je da li je ipak imalo isplativije.
Sa tom cenom kad uzmemo u obzir jeftinije odrzavanje benzinskih motora, sad bih razmislio sta bi. Medjutim neizvesnost sta ce biti... U stvari je i nema, sta god sad izracuam(o) da je isplativije, sta god omasovimo, drzava ce naci nacin da nas kazni, tako da na duze staze gledano izgleda da je svejedno, pobednik moze biti samo jedan.

zare

pre 8 godina

napredna srbija,sta ce nam gas,ko jos u naprednim zemljama koristi gas,pa jel nam BDP skocio najvise u okruzenju,pa mi smo najbogatiji u okruzenju a uskoro i u evropi,znam da to nekom smeta sto je tako ali je tako,jel MMF prognozira rast od 0,5% a ja kazem da ce ici i do 0,75%...LJUDI DOKLE VISE GDE NAM JE PAMET????

Dokle

pre 8 godina

Drzava Akciza... Price o stranim investicijama macku o rep... sirotinja placa i popunjava sve rupe u drzavi a ljudi samo zele da ustinu neki dinar bar na gorivu.... Dobro je rekao Seselj pre sto godina. Uvedete porez na patku covek patku zakolje i nema vise poreza :)

jagodinac

pre 8 godina

Lokalna kompanija prodaje trenutno tng za 62 dinara u Jagodini. Kada se izracunaju akcize i pdv ispada da je litar oko 30 dinara. Pravo je pitanje zasto nasa drzava nista nije uradila u vezi popularizacije, proizvodnje i podsticaja za biodizel. Imamo gomilu neobradjene zemlje i nezaposlenih a mozemo da napravimo biodizel za celokupne nase potrebe i pride da ga izvozimo jer se racuna kao obnovljiv izvor energije a zemlje EU imaju kvote koje tesko ispunjavaju u koriscenju obnovljivih energija. Nema potrebe da se spominje da bi takav poduhvat omogucio i razvoj industrije poljoprivrednih masina i podigao nivo zivota van Beograda. Siguran sam da je potrebna investicija manja nego poduhvati stipendiranja Fijata i ostalih belosvetskih pljackasa.

Huan Pablo Don Fernando

pre 8 godina

u italiji tng kosta od 0,50 do 0,60 evro centa, i drzava italija placa polovinu cene za ugradnju plina u automobil,a pomaze raznim promocijama i one koji kupe novi automobil na plin!!! Sramota koliko nama u srbiji dobro ide!!!

србин ло

pre 8 godina

Сипајте на граници са Лозницом јер је најјефтиније гориво у Р.Српској. Смешне цене у односу на нас.

Veljko

pre 8 godina

Pre ce biti da je dosta potrosaca preslo na dizel, a silni jugići i golfovi su zamenjeni za - dizelase. Na gas se jos uvek isplati- ako se poredi sa benzinom. Poredjenje sa dizelima - samo po kilovatima - dodje tu negde

Srbenda

pre 8 godina

Neki dan tankam plindzu u Padovi, pored mene staje talijanski svaler sa ribom u BMW E90 330i i tanka i on. Litra 0,56 EUR. Benzin i dizel 1,25 EUR. Treba nahraniti 250 KS :*

nidze

pre 8 godina

ovo pokazuje u kolikoj smo buli. Drzava nema odakle vise da se finansira nego na stari dobri nacin, povecanjem fiskalnih nameta, akciza i poreza. U tekstu je pomenut paradoks, da povecanjem akciza se smanjuju fiskalni prihodi, pa to se u strucnoj ekononskoj literaturi naziva "Laferova krivulja"! ali nasi vrli menadzeri po ministarstvu finansija o tome, naravno, nemaju pojma. Bio za docek Nove god u Krakovu, prosecna plata poljaka 1000€ a litar evrodizela 0,97€.

Milan-Indjija

pre 8 godina

Jednom je jedan poznati Amerikanac i bivsi predsednik Amerike, rekao, " Kada tiranija postane zakon, borba i revolucija postaje obaveza " E to u Srbiji ne vazi i zato nas "jase" ko stigne.

direktor

pre 8 godina

imao sam alfu159 na butan gas fabricki ugradjen morao sam da je vratim sto me je kostalo jos 400eura zato sto kod nas ne postoji niko ziv ko moze da mi potvrdi atest star 6 mesecu uradjen u torinu kretenska drzava

Žaki

pre 8 godina

Dovoljno je reći da je u Srbiji pokradeno 40 milijardi dolara za veoma kratak period. Ta ČINJENICA osvetljava i duh ovog teksta kao i kontekst celog objašnjenja koji je toliko odvratan da ga se gadim.

nebs pa

pre 8 godina

Dodao bih i za dizel...
Naime, skup dizel povecava cenu prevoza, a time i cene usluga i roba.
Primer: Razlika cene dizela na moj kamion izmedju Srbije i Makedonije po turi je skoro 300eur. U proseku vucem 18t robe, sto znaci da je 1kg robe skuplji od Mak za 3din!
Pa se onda pitajte zasto fabrike idu van Srbije i zasto kupujemo gorivo sve manje u Srbiji...

Mile r

pre 8 godina

Ja sam vozio auto na plin do prosle god,nema vise racunice + atest pa to je show program od nasih politicara,imam neki osecaj da smo pukli svi zajedno!

ZZ

pre 8 godina

Zato sto ova vlada samo namece nove poreze,akcize,takse uz otpustanje i smanjivanje plata, penzija.To je u biti njihov program a ne podizanje standarda gradjana.

Ko nema u glavi imace u plucima

pre 8 godina

Bahata I ne promisljena odluka 2 zadnje Vlade da besomucnim povecanjem akciza I poreza totalno odvikne gradjanstvo od ovog pa skoro najcistijeg goriva koje je bilo izuzetno znacajno posebno u zagadjenim gradskim sredinama.

buđav sendvič

pre 8 godina

Koja smo mi septička jama od države. Nikako mi nije jasna politika dušmanskih akciza. Kad bi se prepolovile akcize potrošnja goriva bi se duplo povećala pa bi se u budžet slila ista količina novca, a da ne pričam o ekološkim prednostima TNG-a u odnosu na benzin...

cito

pre 8 godina

Danas su objavili plate u Javnom sektoru u Nisu. E sada posto su te plate skoro identicne u celoj zemlji, zamislite da od njih naplacujete mesecno tu akcizu, a mozete i RTS pretplatu!!!

ap0qalypto

pre 8 godina

Nisam ga uvodio jer ne vozim puno. Nije mi jasno zasto uopste vozimo. Ukinite gorivo ici cemo peske i kocijama. Posle 5 godina da se menja boca i sve? Sto mi ne menjaju rezervoar na 5 godina?

Dejan Kostic

pre 8 godina

Kad preopteretis magarca on crkne. Tako je i sa nametima za plin. Drzava se zaigrala sa taksama, akcizama i zakonima i niko vise ne vozi auto na plin. Ali nije to najveci problem. Problem je sto se na isti nacin zaigrala i u mnogim drugim oblastima pa niko vise nece ni da zivi ovde.

Srecko

pre 8 godina

Nije to nikakva Laferova kriva. Ne razmisljaju oni tako. Politicar razmislja da narod u proseku prelazi odredjeni broj kilometara godisnje, cime, to nije vazno. Ako se smanji potrosnja plina, povecace se potrosnja ostalih goriva. Vazno je da nameti budu podjednako rasporedjeni. Pa sad, iako opadne ukupna potrosnja goriva, povecanje nameta pokrije to, u kasi ce biti vise ili isto novca. Zamislite i "koleteralnu stetu", odjednom i Bus+ dobije vise korisnika. Al ce Mali da se obraduje... :)

Velika sramota

pre 8 godina

Da li neko od nadleznih i odgovornih ovo vidi i cuje ili su celu stvar prepustili ekipi 'uspesnih' koja veoma dobro inkasira sve ovo oko TNGa??

Baxuz

pre 8 godina

Statistika kaze 25 vozila je na benzin i na plin, ostalo dizel. Nije narod lud, taj procenat je jos veci na zapadu.
(Replay, 06. januar 2016 14:32)

Nisi ti video nista zapadnije od Race. Na zapadu je dizelasa oko 1/3 A to da narod nije lud je vrlo vrlo diskutabilno. Sem ako na svim izborima do sada nije glasao neki drugi narod. Ako farmu i Parove gleda neki drugi narod itd itd...

vladaNS

pre 8 godina

Stvar je u nemanju pojma kako da se niskim cenama, bez puno nameta a velikim prometom uz poneku benficiju potrošačima dođe do profita. Jednostavna Jevrejska logika u pozitivnom smislu za poštovanje i nauk! A vi gospodo naši vajni ministri sa sumnjivim znanjem znate samo da otimate dok mi obični ljudi plaćamo cenu vaše nesposobnosti i neznanja.
Pozdrav iz Vojvodine

njegos

pre 8 godina

Taksista ako ima tng na kolima po zakonu RS placa ekolosku taksu uz registraciju od 3000 din.Ako vozi na drugo gorivo onda ne placa.Tng dokazano najmanje zagadjuje.Ko je ovde lud ???Sve su uradili da nam zagorcaju zivot.Zlatan je bio onaj desetak(10% poreza) pod turcima.Ali pre neku god.nasi politicari izjavise da je Srbija u velikoj prednosti(od suseda) u pregovorima sa eu jer ima ogromnu administraciju. Ko da njima navase poreze?

vojvodjanin

pre 8 godina

E drzavo. Ziveo sam u susednoj Madjarskoj, i vozio ladu, od 95 godine. Ugradio sam gas, dobio sam subvenciju, od oko 55%,zato sto manje zagadjuje okolinu. A ovde ovi napredni, strucnjaci nama sve lepo prilagode. Nemam reci.

Joc@

pre 8 godina

Najveći deo od ovih petogodišnjih 6.000 (što nema nigde u Evropi) uzima AGENCIJA za saobraćaj. U Srbiji se tako shvata Ekonomija i zapošljavanje, da bespotrebne AGENCIJE naplaćuju bespotrebne usluge. Sramota za ove koji nas vode u svetlu budućnost i prosperitet. Neću im dati glas samo zbog ovoga.

zeljko

pre 8 godina

drzava mora da "nakrade" para koliko im treba. sto vise ljudi vozi na plin oni povecavaju akcize jer im se smanjuje suma koju "kradu". asto je to kradja? jer u drzavnom sektoru imaju prekomeran broj zaposlenih. svaki dinar koji se za njih izdvaja je pljacka privatnog sektora.

Boris

pre 8 godina

Ja sam grejao kucu na tng tj. na propan, cena je od 2010 poskupela 3 puta, ja bio ulozio u novi kotao, dozvole za tng rezervoar, instalaciju do njega, negde sve skupa 2500eur i znate na sta se sad grejem, na pelet, sad se u Srbiji nasoj lepoj negde isece 30m3 stabala za moje domacinstvo, zagadjujem vazduh, drzavi ne placam porez, direktno uticem na ekologiju negativno eto sad vidite kakvi diletanti vode drzavu, mene su sa ekoloski prihvatljivog goriva naterali da se prebacim na obrnuto i naneli direktno veliku stetu mojoj porodici, Srbiji, vazduhu, mozgu...

Dejan Kostic

pre 8 godina

“Došlo je do paradoksa, a to je da se u budžet Republike ulilo manje novca po osnovu povećane akcize nego što je taj priliv bio pre povećanja akcize na TNG.”
Naravno, isti paradoks sledi i sa ostalim vrstama goriva, sa malom privredom, sa zivotom u Srbiji generalno.

Sale

pre 8 godina

TNG se itekako isplati u normalnim državama. Izgleda da je neko od tajkuna, donatora SNS, na gubitku zbog TNG-a, pa sada SNS vlastodršci na sve načine žele da mu pomognu. Inače u Velikoj Britaniji država stimuliše ugradnju TNG u vozila jer tako štiti okolinu i smanjuje zagađenje vazduha po čemu su njihovi gradovi (a posebno London) poznati. Ali, pošto mi nismo država već banana državica to kod nas nikada neće proći.