Utorak, 22.12.2015.

18:24

"Veronaukom i građanskim smo podelili đake"

Ministar prosvete Srđan Verbić smatra da je uvođenjem izbornih predmeta poput veronauke i građanskog vaspitanja uvedena segregacija u školama.

Izvor: Tanjug

"Veronaukom i graðanskim smo podelili ðake" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

141 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 8 godina

Samo da vas informišem da se istorija religije uči u okviru predmeta Istorija. Verska nastava spada u domen pogleda na svet a ne nauke (jer moram vas "naučnike" da podsetim da ne/postojanje boga nije naučno utvrđeno (niti može biti)). Žalosno je što su posledice komunizma a još više modernog dehumanizovanog materijalizma ovako duboke ...

Joc@

pre 8 godina

Podelili đake. Pa? Je l' ne treba tolerisati podele? Moramo li isto misliti? Jesu li razlike nepoželjne? Upravo je ovde u školi, i kroz različit pogled na svet, mesto gde će se deca učiti toleranciji i prihvatanju različitosti. Koliko znam ni građansko ni versko vaspitanje ne podstiče netrpeljivost. Ako ima takvih nastavnika, da li treba ukinuti predmet zbog njih nekolicine nedostojnih?
.

Joc@

pre 8 godina

@ (Mary, 12:41)

Naravno da je kritičko razmišljanje prava stvar. Ali nije za svaki uzrast. Nekiliko članova srpske Mense su ispitivali proces učenja i došli do zaključka da je za mali uzrast bolje negovati memorijsko učenje a kritičko tek za starije. Sačinili su plan i program i prodali taj softver u 10-tak zemalja zapadne Evrope.
*
A evo pre par dana je ovde bila vest da ujedinjeno Kraljevstvo prednjači po ateizmu. Sa svog hrišćanskog stanovišta, ja ovo vidim kao veliki nedostatak sistema obrazovanja. Ovakav propust ne vodi društvo k sreći i napretku. Zato mi treba, bar u ovom domenu veronauke, da nađemo mudar odgovor.
Pozdrav
.

milosh-nish

pre 8 godina

secam se mojih dana u srednjoj skoli,na gradjanskom sam prijavio veronauku a na veronauci gradjansko i tako nisam isao ni na jedno ni na drugo,cisto gubljenje vremena :)

Mary

pre 8 godina

Uvesti kriticko razmisljanje (critical thinking)kao u Britaniji. Nauciti decu kako da citaju, dodju do informacija i kako se koriste argumenti.
Pravo skolovanje sam stekla u Britaniji, a sve ono sto sam morala da bubam u skoli u Jugoslaviji/Srbiji sam zaboravila. Izgubljeno vreme.

ccc

pre 8 godina

Umesto gradjanskog i veronauke, apsolutno su nam neophodni predmeti saobracajno vaspitanje i seksualno vaspitanje, sve od drugog, treceg razreda osnovne, pa sve do kraja srednje skole. Za saobracajno postepeno uciti decu pravilima vezano za pesake, bicikliste, pa onda vozace itd.. I onda ivesti obavezno polaganje PSP ispita sa navrsenih 18 god i da bude besplatno, jer ne moze baba od 70 god koja vozi po putu bicikl da ne zna saobracajne propise! Ovo ne bi dalo rezultat odmah, ali dugorocno veoma velik, a ne da menjamo zakone posle svakog udesa.

!

pre 8 godina

Koliko trabunjanja ovde ima! Ministar ukidanjem jednog casa nedeljno rasterecuje djake sa 25 na 24 casa?! To je toliko zdravorazumski kao i da se ukine i koji cas srpskog jer deca znajiu da govore! Ili istorije da se ne vracaju u mracnu proslost... A to razdvajanje je toliki problem kao i podela ucenika na casovima stranog jezika. Lepo bi bilo progovoriti i koju rec o spajanju casova u kombinovanim odeljenjima kada ucitelj na istom casu radi malo srski sa jednom grupom a malo matematiku sa drugom grupom ucenika. Jesu li tu djaci osteceni? Trece ako bi postojala ta ''istorija religije'' ko bi je predavao. Jedini za koje znam da imaju taj predmet na fakultetu su oni koji su zavrsili Bogoslovski fakultet. Dakle, opet kadrovska preraspodela i eksperimentisanje, a nema se hrabrosti pred EU da se kaze: "Ukidamo ove predmete", jer u EU veronauka postoji u skoro svakoj zemlji. Na kraju mi se cini da je ovo bacanje prasine u oci narodu u nemogucnosti da se sustinski rese krupne i vazne stvari u prosveti, nego neka se narod necim bavi, a mi cemo po svome. Ne zaboravimo kakva je bila protekla skolska godina u mandatu doticnog.

dolbo

pre 8 godina

Stop veri u skolama!!!(Danubewalker, 22. decembar 2015 21:26)Vera se ne može zabraniti,to spada u osnovna ljudska prava.Može se zabraniti veronauka i građansko vaspitanje,ali to nije pitanje za ovu raspravu. Treba da se naučimo toleranciji i poštovanju drugih ljudi,bez obzira na etničku pripadnost i veru,a to se jedino može postići saznanjem(učenjem)o religijama,a ne zabranama.Na žalost izgleda da onih koji bi vratili marksizam u škole.Od svih religija,uključujući satanizam,najgora je komunistička.

eeeh

pre 8 godina

"Kao roditelj deteta koje ide u 4. razred,primecujem da na tzv gradjanskom NE RADE NISTA!Na veronauci uce biblijske price,pevaju lepe hriscanske,pravoslavne pesme.Uce molitve.Moje dete od 10 godina zna mnogo sta sto ja kao hrisacanin(u Gospoda verujem,slavim slavu)neznam!Zalim sto ja nisam pre 25godina mogao da odaberem veronauku-ua morao sam da na Ekonomskom fakuktetu bubam Poiiticku Ekonomiju(uz 30strana sta je rekao Engls) i polazem jeb..i Marksizam???!!
(Gile, 22. decembar 2015 21:58)"

Pa ne rade ni na veronauci nista... Veronauka je oksimoron i procuvanje nicega, jer nema nijedan podatak i ne moze nista da demonstrira.

Samo zato sto si ti morao da polazes gluposti, ne znace da i tvoja deca moraju...

Lakija

pre 8 godina

Ja sam ZA veronauku.
Ali ne u školi - već samo u crkvi ili dzamiji.

p.s. ali i tamo da neki čika policajac osluškuje šta se priča i radi.

Александар Џунић

pre 8 godina

Уместо веронауке, увести предмет историја религија, где би онда сви ђаци, без обзира које су вере, стекли шире образовање по том основу, а осговарајући наставници би у току године били ангажовани у складу са сегментом градива. С тим у вези не би било лоше да се у оквиру тог наставног програма говори и о атеизму. Дефинитивно, свако верско затуцавање само води још дубљим поделама.

Srboljub

pre 8 godina

Ne pamtim kada sam se ovako slagao sa nekim ministrom, niti naslovom; radim u srednjoj stručnoj školi dvadeset i kusur godina i osim par godina na početku, imam raz. starešinstvo, pa odgovorno tvrdim: veronauku (kolokvijalno) ili "versku nastavu", kako pojedini puristi ovde insistiraju umesto "prav. katehizis", treba udaljiti iz državnih škola ne samo zato što je uvedena mimo svake procedure standardizovane za nove predmete (verujušči oponenti besede o "vraćanju", a ne "uvođenju novog" - jer, šta je 50 god. prema večnosti, zar ne?), niti što joj po mnogim parametrima u sistemu školstva sekularno ustrojene države nije mesto, već i zato - n.b. moj slučaj - da ne bismo dolazili u situaciju da slušamo pitanja dece koja su se opredelila za onaj drugi, nebogougodni predmet, poput: "Razredni, zašto ovi sa verske kažu da su bolji Srbi od mene?" Šta da mu kažem? Jer su klerici naučeni da "Srbin bez vere ne biva"? Što dete da sluša moje mišljenje o etnofiletizmu koji metastazira u SPC? Osim podela na "naše" i "njihove" nikakve vajde tu nema, da o nastavnom principu očiglednosti i konfrontaciji sa naučnim činjenicama ne trošim vreme: kome je do vežbanja "spasenija duše", "dosrbljavanja", "prave istorije naroda srpskog" i sličnih "dostignuća" kojima se imaju osigurati after life benefiti, ima dovoljno crkava u neposrednom okruženju. Škola treba da uz vaspitanje razvija logičko rasuđivanje i zdrav, racionalan odnos ka svetu - rečju, Verbiću, istraj!

A-teist

pre 8 godina

Treba crkve da naprave svoje skole i internate pa ko zeli neka salje svoju decu tamo,a iz redovnih skola proterati versku nastavu,nije joj tu mesto!

gradjanin normalan

pre 8 godina

Klasican veronauk ne bi trebao biti predmet u skolama secularnog drustva.
Ali posto je vera znacajan deo kulture jednog drustva najbolje bi bilo uvesti predmet verskog odgoja po svedskom modelu koji obuhvata sve vece vere.
Evo sta kaze svedki plan nastave o verskom odgoju:
"Nastava iz predmeta verskog odgoja mora težiti razvijanju znanje kod djaka o religijama i drugim filozofijama života u drustvu i drugde u svetu. Kroz nastavu, bi učenici trebali biti informisani kako ljudi različitih religijskih tradicija žive i izrazavaju, religiju i veru na različite načine. Nastava mora biti sveobuhvatna isticuci ulogu koju religije mogu igrati u društvu, kako u potrazi za mirom tako i sukobu, promovisanju socijalne kohezije kao i uzroku segregacije".

Svašta

pre 8 godina

Veronauka treba da se izučava u verskim hramovima, a ne državnim školama. U USA ko hoće veronauku vodi dete u crkvu ili upiše u privatnu školu.

deviant

pre 8 godina

Nije mi jasno sta veronauka radi u skolama jedne sekularne drzave. Ovo je bio jedan od najglupljih kompromisa koji je napravljen sa Kostunicom i SPC.

Ako zelite veronauku, nista vas ne sprecava da odete u crkvu u svoje slobodno vreme i pohadjate je kao vannastavnu aktivnost.

whocares

pre 8 godina

Veronauka...kao da smo u srednjem veku. Djaci biraju izmedju dva nebulozna predmeta i ministar se zabrinuo da odvajamo decu? Ok, mozda ne shvatam da je i to problem, ali u poredjenju sa tim kakav je haos skolski sistem... U zemlji u kojoj se uradi godisnje 200k abortusa, niko ne razmislja da je jedno od resenja uvesti seksualno obrazovanje. I to je samo jedan od primera zbog kojih su potrebne mnoge promene prilagodjene ovom vremenu i ovom drustvu.

steva

pre 8 godina

ako je to već najveći problem u školstvu ... napolje sa religijom iz škole, ko je vernik neka ide u crkvu, džamiju, gde god hoće. u školi treba da se uči nauka, jezik, domaći i strani, a potrebna je i umetnost, znači likovno i muzičko.

Ivan Novković

pre 8 godina

Da li neko uopšte primećuje da se isticanjem ove teme u drugi plan stavljaju pravi problemi? Osim toga pod firmom segregacije ide se na ukidanje građanskog vaspitanja u kojem se deca uče da budu odgovorni i tolerantni ljudi.

Mirko

pre 8 godina

Tačno. Nisam gledao do sad na taj način na ovo, ali to je cela istina.
Ti predmeti mogu da se ujedine ili budu deo nekih drugih predmeta, da se smanje opterećenja kod đaka koji glavu ne mogu da dignu.
Deci dati više praktičnih znanja i iskustva, gde bi na primeru mogli da pokažu i nauče ono što ih knjiga suvoparno uči, ali ne i automatski osposobljava.

srecko

pre 8 godina

Ja sam bio prva generacija koja je posle komunizma dobila veronauku u osnovnoj skoli. Ne znam kako je sada, ali kod nas nikakva sustinska podela nije postojala sem sto te casove ne bismo imali svi zajedno. Previse su deca neiskvarena da bi vec u tom dobu gajila netrpeljivost jedna prema drugoj samo zbog versko/ateistickih nesuglasica. Reakcija na veronauku i gradjansko nam je bio svima "Jao ne, imamo jos jedan cas posle..."

Aleksandar

pre 8 godina

Ja bih Veronauku i Gradjansko vaspitanje ujedinio u jednu nastavnu jedinicu koja bi se zvala MORALNO VASPITANJE ili UCENJE O MORALU. Posto nam je toga ostalo veoma malo.

Čika Miki

pre 8 godina

Zašto ne i gradjansko i veronauka(može nesto da bude nauk i nauka a da ne bude naučno). To bi moglo biti u okviru jednog predmeta pa da svi nauče nešto i da niko ne bude uskraćen za neke civilizacijske i kulturoloske stvari. Moglo bi se tu naučiti nešto i o islamu i drugim religijama, kao i o gradjanskim pravima, vrednostima i slično

sovuljaga

pre 8 godina

Veronauka...najnelogicniji nazov meni poznat,jer vera i nauka su suprotme i skroz kontradiktorne.Najveci protivnik vere je nauka koja je dokazala da Bog ne postoji i da bukvalno ni jedna stvar iz biblije,kurana...nije tacna,a najveci protivnih nauke je vera jer zatupljuje,gusi individualnost i ne dezvoljava dalji razvoj nauke(medicine npr.)

la

pre 8 godina

Oba predmeta rade se po nedefinisanim programima, tek da bi se radili. Veroucitelj cak i nije zaposlen radnik skole. A ima prava profesora. Vecina predavaca nema kome da predaje jer se ovi casovi gotovo ne posecuju. Besmisleno je da se ovi predmeti izucavaju tokom celog skolovanja i time izjednacavaju sa bazicnim predmetima. I na kraju, jasno je da se od veronauke i gradjanskog ne odustaje iz logicnih razloga nego iz sasvim prakticnih, zbog ustede na predavacima. U mojoj skoli ima 30 odeljenja, tj 30 casova jednog ili drugog predmeta. To su tri nastavnika sa punim fondom, ili vise ako se odeljenje opredeli za oba predmeta i podeli u grupe. Tj, bez fonda ce ostati oni koji u skoli kao sto je moja, strucnoj, ne mogu imati pun fond i to su nadoknadjivali casovima gradjanskog: filozofi, istoricari, geograficari, sociolozi, a moguce i neki drugi..To je cilj ministrovih ideja ovih dana..

grokgrok

pre 8 godina

(Nenad, 22. decembar 2015 21:07)

Neznanje.

Npr.
Partenon je, kažu mudri ljudi, najveći spomenik čovečanstva. Jer ga nisu zidali robovi, nego slobodni ljudi.

Pametnome dovoljno.

voke

pre 8 godina

Ozbiljna reforma celog sistema, ukidanje građanskog i veronauke. Smanjivanje broja časova i obima gradiva. Toliko nepotrebnih stvari se uči i toliko praznih časova ima. Fizičko uvesti minimum 3x nedeljno, ako ne i više. U razgovoru sa nekim gimnazijskim nastavnicima slozili smo se da i srednjoskolci treba da imaju maksimalno 5 casova dnevno, ali provode isto vreme u školi, čak i koji sat više, ali to vreme provode na vannastavnim aktivnostima što bi dovelo do oživljavanja sekcija i same škole.

dr

pre 8 godina

A uvedite vannastavne aktivnosti, ko hoce da slusa o veri neka to uradi na svoju ruku, isto tako i za gradjansko vaspitanje.
Ovako imas kao izbor, a u stvari izbor ne postoji jer moras da odaberes jedan predmet.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

@Drvo
Drzava je onakva kakva je muzika u njoj. -Po Platonu smo onda TURBO FOLK, znači kič i šund.

P.S.Može muzičko, ali da se na njemu uče korisne stvari,i to tipa: časovi sviranja gitare,bubnjeva,klavijature, klasičnih instrumenata...
*A što se tiče likovnog: tu ako nisi talenat, onda ti ništa ne može pomoći.I eto npr. ja sam u 7. razredu OŠ osvojio prvo mesto na međunarodnom likovnom konkursu,ali i pored toga sam otišao u medicinske nauke (jer medicinu volim).

Miki

pre 8 godina

Pravilan naziv je Verska nastava, a ne Veronauka. Vera se ne zasniva na naučno zasnovanim činjenicama! Katastrofa je da ministar prosvete, a i pojedini nastavnici ne znaju pravilan naziv ovog predmeta. Inače, učenici koji pohađaju versku nastavu nazivaju učenike građanskog vaspitanja ANTIHRISTOVIMA. Toliko o tom predmetu i našoj verskoj zajednici koja je na silu isti nametnula školi!

čovek

pre 8 godina

kada drugih argumenata nema omda se pozvati na slobodu izbora ... pa dobro, koliko Vas, omogućava svom detetu da samo izabere predmet koji će slušati ... znači sednemo za detetom i objansimo mu i jednoi drugo, nepristrasno, i pustimo dete da izabere ... ili se javno pozivamo na pravo izbora a dete će ići gde JA kažem ...

Drvo

pre 8 godina

@Izbacite veronauku,građansko,muzičko,likovno i dr. gluposti.

Tuznog li komentara. Pa zar su muzicko i likovno gluposti??? Jos je Platon rekao '' Drzava je onakva kakva je muzika u njoj."" Mislite o tome.

Postovanje i razumevanje kulture su odlike prosvecenog pojedinca i drustva, a tom idealu, verujem, svi tezimo.

srbin

pre 8 godina

gospodine Ministre koliko ljudi treba da ostane bez posla, budite jasniji ne udarajte nisko medju ljudima da se komentarina prepiru.Onoliko koliko je nalozeno ostace bez posla u tu je kraj ove tuzne price i na zalost zemlje Srbije ne jedine.....

VesnaBG

pre 8 godina

Veronauka u skolama u sred 21 veka je glupost.Izbor slobonih ljudi je vera u boga i ko hoce vise da zna postoje skole pri crkvama gde mogu da se obrazuju:Ja sam isla u jednu takvu skolu pri crkvu SV Marka u Beogradu 1958 godine.Uvodjenjem veronauke u skole vrsi se segragacija drugih veroispovesti i ateista, sto ne odgovara jednom savremenom evropskom drustvu.

Silvester

pre 8 godina

U našim školama je plata nastavnika 350 evra, i pri tom jednake plate imaju i učitelji, i nastavnici u OŠ, i u srednjim školama. Dakle, ko uči decu kolariću-paniću, i ko uči decu komplikovanoj nauci, ili novim tehnologijama - rade za iste pare. DIF-ovci bace deci loptu i čitaju novine, i postaju direktori. To je, dragi moji, naše školstvo već decenijama. Istini za volju, 2008. godine je plata išla do 500-550 evra, pa vi pogledajte koliko se i takva nikakva prosveta još dublje strovalila. Najmanje plaćen nastavnik na Balkanu je onaj u Srbiji, i potrebno je 40% povećanja plate da bi dostigao Republiku Srpsku!
U Srbiji škole treba ukinuti, ovo je otišlo ispod svakog nivoa. Ne samo civilizacijskog i socijalnog, već ispod svakog nivoa smislenosti i razuma. Odlučeno je da se ovaj narod degradira do stadijuma životinje, i on očigledno ne pruža otpor, niti razume šta se oko njega događa. Mnogi su i pozdravili Vučićev odnos prema prosveti, smanjenju plate i daljem šikaniranju prosvetara. A sve se to vraća društvu kao bumerang na hiljadu negativnih načina. No, glupost ima nesagledivu cenu koja mora da se plati, daleko veću od dobro plaćene prosvete.

Dokon covek

pre 8 godina

Mislim da je ovo trenutno najveci problem u prosveti, veronauka vs gradjansko. Kad ima vecih problrma, daj da se bavimo manjim i nebitnim, jel tako Verbicu? A ko ima imalo mozga, zna da ti casovi su najnebitniji casovi u celoj Srbiji, i da to djacima dodje kao opustanje, ako uopste i odu na cas, jer nisam jos cuo da je neko bio kaznjen jer nije prisustvovao. A desava se da ni predavac ne prisustvuje.

Кредонаут

pre 8 godina

Ништа глупље нисам чуо у скорије време. По тој логици би требало у потпуности укинути слободу избора да не би долазило до подела међу грађанима?!?! Можда је управо то циљ ове владе - једна партија, један лидер... Једно стадо, један пастир...
Рађено је више анализа којима су вредновани различити аспекти обавезних изборних предмета, али наш драги министар о томе не зна ништа јер не ради свој посао. Једно од истаживања је спровео Завод за вредновање из кога је Вербић прешао у министарску фотељу, али он о томе не зна ништа јер, очигледно, ни тада није радио свој посао.

Nastavnik

pre 8 godina

Dobro jutro, ministre! Eto, mi nastavnici, uopste nismo znali da bi trebalo da razvijamo kompetencije ucenika dok nam Vi niste na to ukazali. Imate veliki pozdrav od Bluma.

I don't get it...

pre 8 godina

"...ministar...kao problem vidi i to što nastavnici ne obraćaju dovoljno pažnje na ciljeve obrazovanja koji su planirani, nego se, kako kaže, "drže onoga što je u programu ili još gore, onoga što je (u) udžbenicima"."

Ne razumem ovu njegovu rečenicu. Moje dete ide u OŠ Braća Baruh, škola na 10 minuta peške od K.Mihajlove - dakle škola u centru grada i očekivali biste neki "elitni" nastavni kadar, međutim učiteljica mog deteta kaže "savleta" umesto "salveta". Žena je inače dobra i savesna, ali je očigledno nepismena i ja bih zato jako voleo da se ona isključivo drži udžbenika, a ne da samostalno tumači "ciljeve obrazovanja". U udžbeniku piše onako kako treba i zato ne vidim zašto je, po Verbiću, grozan problem ako se nastavnici drže udžbenika?! Čemu onda udžbenici?!

maja

pre 8 godina

u skoli mog deteta su iz veronauke do 5 razreda uglavnom citali poucne price gde su mogli sami da zakljuce sta je vrlina,gde ljudi grese,šta je moralno a sta ne.da izvuku pouku.od petog naucili su da se krste,ponesto o velikim svecima ,zasto ih slavimo,svetim tajnama kstenja,vencanja,itd itd.nikakve
verske indoktrinacije,samo lepe stvari koje ni sama ne znam da objasnim.ja mislim da je to ok

Nenad

pre 8 godina

Kaže, u dubokim knjigama koje nema ko da čita, a pisali ih stari Grci, da je demokratija pogubna jer poništava samu sebe u slobodama koje daje.
Ustvari, knjige kažu da demokratija i ne može da se svrstava u sistem. Jer u njoj nema sistema.
Onda, kome ona koristi? Vladajućima i vladama, da daju lažnu slobodu (izbora) potlačenoj masi. I pravo na slobodu mišljenja.
Gde svako ima stav o nečemu, a niko se ni ušta ne udubljuje!
Tako, imamo amatere u ministarstvima ili pak, u ovom slučaju, roditelje koji imaju stav o veronauci. I jedni i drugi čine štetu.
(grokgrok, 22. decembar 2015 19:17)
Naravno da su bogati Grci koji su imali tu privilegiju da ne rade ništa jer su robovi sve radili za njih bili protiv demokratije, jer bi to značilo da bi se i ti robovi eventualno nešto pitali, a ako bi se oni nešto pitali možda više ne bi želeli da budu robovi i rade za svoje gospodare.
Demokratija jeste negacija svih sistema, sistema moći i struktura vlasti jer svu vlast sa pojedinaca prenosi na narod. Poređenje demokratije i ovog sistema koji vladajuće strukture moći nazivaju demokratijom je smešno. Demokratija je vladavina naroda, i ukoliko narod ne vlada to nije demokratija.

BVB

pre 8 godina

Ako hocete da svako bude na svom mestu,onda lepo braco moja vratite sta je cije.Ako ne zelite Veronauku jer zelite da postujete zakon evropske civilizacije, onda ispostujte zakon o restituciji do kraja i vratite sta je cije. Onda mozete traziti sekularnost i postovanje prava.Tek tada mozete traziti i taj famozni porez.

Ana

pre 8 godina

E odavno nisam čula nešto ovoliko mudro! Odakle mu samo tolika kreativnost?! Ima puno razloga ZA i PROTIV veronauke i građanskog u školama, na isti način se može diskutovati i onekim drugim predmetima. Takođe se može pričati o predmetima, ishodima, sadržajima, nastavnicima, učenicima, aktivnostima itd.
Ali ovako plitkouman "razlog" za ukidanje izbornih predmeta samo verbic može da smisli! Ajmo redom onda - da svi uče jedan isti strani jezik (da se ne bi "segregirali"), da svi treniraju isti sport, da svi idu u gimnaziju ili neku drugu školu, da svi idu na isti fakultet... Alo bre

Preddy Baer

pre 8 godina

Pa gdine ministre, zadnje je vreme da se opasuljite i pocnete da postujete Ustav, koji kaze da je drzava Sbija SEKULARNA DRZAVA! ko hoce da se religiozno obrazuje to neka radi van institucija drzave i u svoje slobodno vreme!

Ja licno bih zabranio bilo kakvo nametanje religije deci sve dok ne napune 18 godina, jerbo ako nisu dovoljno zreli da glasaju ili idu u vojsku, vala nisu ni dovoljno zreli da razluce sta su srednjevekovne dogme i zivot u 21. veku!

Realni

pre 8 godina

@dusanmal

Gdje onda povući crtu šta spada u obrazovni sistem a šta u hobi ili neke "van-sistemske" interese. Moje shvaćanje je da bi moderan obrazovni sistem trebalo da obuhvati minimum nekih opšte-prihvaćenih civilizacijskih dostignuća i spoznaja. Potpuno razumijem da su i te "univerzalne" tekovine za nekoga upitne i svakako se slažem da i takve dileme treba spomenuti u školskom gradivu. Zašto onda ne izučavati i heavy-metal pravac u okviru muzičkog vaspitanja ? Gdje su te granice između opšteg obrazovanja i privatnih vidika i nazora ?

Gile

pre 8 godina

Kao roditelj deteta koje ide u 4. razred,primecujem da na tzv gradjanskom NE RADE NISTA!Na veronauci uce biblijske price,pevaju lepe hriscanske,pravoslavne pesme.Uce molitve.Moje dete od 10 godina zna mnogo sta sto ja kao hrisacanin(u Gospoda verujem,slavim slavu)neznam!Zalim sto ja nisam pre 25godina mogao da odaberem veronauku-ua morao sam da na Ekonomskom fakuktetu bubam Poiiticku Ekonomiju(uz 30strana sta je rekao Engls) i polazem jeb..i Marksizam???!!

Ivana M.

pre 8 godina

Meni samo nije jasno zasto ovi predmeti mogu da se rade u manjim grupama, a strani jezik koji se i uci u malim grupama se radi u razredu od 32 djaka? Moje dete je u 1. polugodistu jednom samo bilo prozvano da procita lekciju,a tičrka mnoge jos nije ni cula kako izgovaraju reci. Valjda je cilj da se na papiru ispostuje program dok mi placamo privatne casove.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Izbacite veronauku,građansko,muzičko,likovno i dr. gluposti.A umesto toga pojačajte u i ubacite više: jezike (Engleski, Nemački, Ruski) fizičko, matematiku,imformatiku, hemiju, biologiju,Srpski, tehničko, fiziku, geografiju, istoriju...

nastavnik

pre 8 godina

Ma cilj ministra nije da rastereti đake, već da "pronađe" višak nastavnika.Prvo su trubili kako ima mnogo nastavnika, a onda su ove godine prebrojali (napokon) zaposlene i videli da ih ima onoliko koliko treba (čak i manje nego što su pretpostavljali). Sada su digli dreku oko veronauke i građanskog, a to je, za laičku javnost informacija, tek jedan čas nedeljno jer nije "veronauka i građansko", već "veronauka ili građansko". Umesto da se bave realnim problemima škole - prostor, oprema, nastavna sredstva (imamo tehničko kao predmet ali nemamo radionice), zatim izdavači i preskupi udžbenici, ministar "tupi zube" veronaukom i građanskim jer to su zaista veeeliki problemi naše škole.

Фали овај предмет

pre 8 godina

Против сам и веронауке и грађанског васпитања у школама, то заиста јесте супротстављање и подела деце.

Оно зашта јесам је обавезни предмет који би учио децу и младе људе неким обичним стварима, неки предмет нпр. Општа култура живљења - ђубре се баца у канту, ако назидаш кућу на спратове и не урадиш фасаду ти си шабан, не иди преко реда, не купуј диплому, поштуј кућни ред, итд., све у том смислу да се свет не врти око нас него да постоје и други људи.

Овако нешто баш фали, и тек ће да фали изгледа.

Zeljko

pre 8 godina

Veronauci nije mesto u skolama, Srbija je svetovna drzava i po ustavu. Ni jedna religija se ne moze proglasiti drzavnom i religija je odvojena od iste, drzave mislim. Dakle religiji je mesto u svakoj porodici koja je religiozna kao i u Hramovima.

kantov_kategorički_imperativ

pre 8 godina

Komentari ministra i forumaša su smešni. Ja sam komunista a učio sam veronauku kroz osnovnu školu i gimnaziju. Poštujem i verujem u Boga. Cenim različitosti. To i jeste smisao veronauke. Nikakve podele. Udarajte minuse botovi, ali veronauci jeste mesto u školi.

Semi

pre 8 godina

Kakvo jednoumlje. Sta je lose da deca diskutuju kreacioniza vs. evolucija. Samo generacije otvorenih pogleda a ne dogmatizovane u sajentizam i ostale religije mogu da naprave kvalitativan pomak ka prosvecenom drustvu.

goxi

pre 8 godina

Veronauku i gradjansko treba ukinuti. To je jedan cas manje nedeljno. Takodje hitno treba ukinuti i tehnicko obrazovanje jer stvarno nema svrhu. Muzicko , likovno i fizicko treba da budu fakultativni predmeti. Informatiku treba prebaciti iz izbornog u obavezni predmet i povecati fond casova na 2 puta nedeljno. Za engleski jezik treba povecati fond casova na 3 puta nedeljno . Istoriju treba skratiti na jedan cas nedeljno i mozda prevesti i u fakultativan predmet. Geografiju , hemiju i biologiju isto skratiti na po jedan cas nedeljno. Fizicko treba povecati na na 2 puta nedeljno blok nastavu od po 2 casa.

Zoki

pre 8 godina

Mnogi ne znaju da je Đinđić bio hrišćanin, i to ne onaj folklorni, nametljivi, koji ide u crkvu da bi srbovao i skupljao političke poene. Ljudi koji su ga poznavali reći će vam da je redovno čitao Sveto Pismo. Informacije o njegovim ličnim prilozima za izgradnju Hrama Sv. Save su procurele tek nakon njegove smrti. Još uvek su živi akteri tih događaja, kada je odlučeno da veronauka uđe u škole. Patrijarh Pavle je prvo primio Koštunicu. Na opšte iznenađenje, on je bio protiv vraćanja veronauke. Nakon njega je došao Đinđić i obećao da će veronakuka biti vraćena u škole što pre. Da li je Đinđičć pogrešio, da li je veronauka u školama sama po sebi loša? On je bio nemački đak, a nemačka iskustva nisu loša i nemački đaci nisu zatucani radi veronauke. Možda bi se moglo diskutovati o tome da li su verske zajednice bile spremne za to i šta su uradile u međuvremenu da osposobe svoje kadrove, pripreme adekvatne materijale, itd. Međutim, ovo što gospodin ministar priča o segregaciji je sramota.

Dejan NS

pre 8 godina

Da se razumemo, veronauku su crkve sve vreme organizovale. Znaci, i tokom "komunizma" ko je hteo mogao je da ide na veronauku.
Islo ih je toliko da se moze na prste prebrojati.
Kad bi opet veronauka bila u crkvi opet bi ih bilo toliko.
A svi veliki vernici...
Veronauku izbaciti iz skole pa za njom i gradjansko, a ko zeli veronauku u crkvu/dzamiju neka ide.

Dudinka

pre 8 godina

Cek, nastavnici treba da decu obrazuju prema ciljevima, a ne nastavnom planu ili udzbenicima?

A ciji je ono bese posao da uskladi udzbenike sa nastavnim planom, a njega sa ciljevima obrazovanja?

Lud&zbunjen

pre 8 godina

Veronauka napolje iz skole. Smanjiti i matematiku i srpski jezik za po 1 cas. Ionako se sve uci napamet pa se posle mesec dana zaboravi. Uvesti sto vise prakse, to je ono sto ostaje upamceno. Vise prakticnih predmeta kao sto je tehnicko, gde deca rade prakticne stvari-praksa se moze uvesti i u predmetioma biologija, fizika, hemija. Informatika u 21.veku bi trebalo da bude jos od 1.razreda.

Labud

pre 8 godina

Ukinite veronauku. Religija segregira ljude vec 2.000 godina.

Sekularizam, bato, a ko hoce nek ide u crkvu. Crkve nije mesto u drzavi vec izvan nje. A skola je najbitnija drzavna institucija, ne parlament, ne vlada, ne zakoni, ne crkva, vec skola. Jer je to prvi i najbitniji susret individue sa drzavom. Tek posle vadi licnu sa 18, pa vozacku i ostale stvari. Do tada je vec pecen.

Kamičak

pre 8 godina

Министре, видим да би сте.ви да поново уводите комунизам. Ми и треба да омогућимо родитељима и деци могућност избора. Залажете се декларативно за очување различитости, када вам ЕУ намеће, али бисте радо да намећете једноумље које је политички оправдано. Министре, ви треба да се борите за толерантност у различитости. То је ваш задатак, а не гурање у калупе.

Gradjanin

pre 8 godina

"Crkvi, koja je imala poredjenu ulogu po komunistima."

Nije tacno, nego je crkva stavljena na svoje mesto. Cega je bila lisena crkva? Poseda koji nisu imali versku namenu, njive i sume. Zatim, litije su bile zabranjene. Ulice ne predstavljaju verski objekat. Niko se nije mesao u rad crkve, ali je on bio ogranicen na prostor odvojen za verske namene - u samoj crkvi. Posteno.

Marko

pre 8 godina

Ogromna su sredstva u pitanju, a prakticno ne postoji osmisljen program za ove predmete. Jedan nastavnik veronauke ili gradjanskog skolu kosta kroz bruto platu oko 70.000 dinara. Ako ih prosecno ima dvoje do troje, to je preko 200.000 mesecno. Puta 12 meseci = 2.400.000 godisnje. Pomnozite to sa 1200 skola u Srbiji, pa dodjete do preko 20 miliona eura godisnje. Racunajte tu i Bus plus za ove u Beogradu. A koji je efekat? NULA.
A hoce da seku pedagoge, psihologe, logopede i ostale strucne saradnike, koji bar nesto rade.

dusanmal

pre 8 godina

@j "@milan ti posle skole vodi svoje dete i u manastir ako zelis, ja moje vodim na aikido ili u biblioteku. Knjige a ne zvona i praporci..." - U tome je i sloboda izbornog predmeta - ako roditelj ne zeli da mu dete uci veronauku - SLOBODAN JE da mu dete to ne uci. No, nikako ne smemo zaboraviti SLOBODE DRUGIH: ako neki drugi roditelj zeli da obrazuje dete u veronauci - izborni predmet mu to dozvoljava.
Nazalost, od komunizma smo nasledili pritisak da sve mora da se ujedini, upravi, usrednji, izjednaci,... To nije zivot. To je totalitarizam mediokriteta. I to ovaj Ministar prosvete gura. Samo da se ne bi "podelili", nametnuti mediokritet njegovog izbora svima.
On takodje pominje strana iskustva. No, bez razumevanja. Ovde gde ja radim kao naucnik, "kreacionizam" se uci u casovima nauke. Zasto?-Zato sto nema veronauke a ima znacajnog dela populacije kome je to deo zivota->pritisak da se nesto najosnovnije iz religije uci->upad religije u nauku... Neizbezan. Ako se potreba za odredjenim ne zausti, to ce prirodno naci neki drugi put da se iskaze. Zato se pravi put mora otvoriti. Da ne bi doslo do mesanja "sta je nauka a sta religija" i da bi svako imao sansu za obrazovanje gde roditelji vide potrebu za takvim obrazovanjem. Deca nisu identicne kopije, obrazovanje po meri svakoga.

dragan Joksimovic

pre 8 godina

Pa postoji podela na gradjansko i veronauku i to je ok. Takodje se deca dele ko ce uci prirodne a ko drustvene nauke, pa ko ce da uci francuski a ko ruski ili nemacki jezik. Ne mozemo sve da biramo, nesto da a nesto ne. Zasto ne izbacite Ustav iz srednjih skola. Najbitnije da se uci o drzavi i postovanju iste. Razlicitostima obogacujemo drustvo i drzavu a ako hocete da nas smestite medju Titove pionire, setite se da je ovo 21 vek, i deci treba ponuditi izbor a ne stavljati sve u isti kos.

borko

pre 8 godina

I sad, dok su profesori u skolama govorili to isto jos pre deset i vise godina, nikom nista... to, da su ovi predmeti visak, i da su i neki drugi casovi visak, i slicno, i nista... te ljude uopste niko nista ne zarezuje, tek kad stigne nesto "od gore" onda svi mudro klimaju glavama i dosete se da nesto nije u redu...

BeoGradjanka

pre 8 godina

Bila sam u zabludi kad sam detetu sugerisala da se upiše na gradjansko, loše misleći da će tamo da vežbaju neagresivnu i kulturnu komunikaciju.

Realnost je da učiteljica za vreme tog časa pošalje decu u školsko dvorište da se igraju, kako se ko snadje, dok ih ona "iz prikrajka" kao nešto posmatra, ćaska, telefonira...

Lud&zbunjen

pre 8 godina

Veronauka napolje iz skole. Smanjiti i matematiku i srpski jezik za po 1 cas. Ionako se sve uci napamet pa se posle mesec dana zaboravi. Uvesti sto vise prakse, to je ono sto ostaje upamceno. Vise prakticnih predmeta kao sto je tehnicko, gde deca rade prakticne stvari-praksa se moze uvesti i u predmetioma biologija, fizika, hemija. Informatika u 21.veku bi trebalo da bude jos od 1.razreda.

Iz prve ruke

pre 8 godina

To sam videla prve godine - oni koji su išli na versku nastavu su svoje drugove zvali sektaši, a ovi kad god su ih videli krstili se i govorili Gospodi pomiluj!
Ne treba 14 godina da se to zaključi!!

I ono drugo što sam videla jeste da je građansko vaspitanje nešto pozitivno (osim ako ga negde ne predaju neka učiteljica i drugi, a - lenjivci) i videla da je ono što uče na verskoj od uglavnom zatucanih laika - katastrofa!
Inače sam pravoslavna (da neko ne pomisli...)

Despina

pre 8 godina

Sve je to lepo i za diskusiju.
Ali, pošto porodica ništa ne čini, molim Vas preduzmite nešto i podučite omladinu lepom ponašanju. Između sebe, i prema trećim licima, ponašaju se kao divljaci, na ulici u radnji, prevozu...

Neko se pravi blesav

pre 8 godina

Dete sam opredelila za veronauku sve misleći da će im pričati priče iz Biblije, pa će sutra znati da prepozna motive na slikama renesansnih majstora, kad cvrc, uče ih kako se slavi slava. Pa to znaju iz kuće. I građansko je isto gubljenje vremena.

MIla

pre 8 godina

Uvođenje veronauke je bio truli kompromis: Đinđiću se mnogo žurilo da isporuči S. miloševića Hagu (i tako odradi ono za šta je bio doved na vlast), a SPC se kao mnogo protivila. I tako deca dobiše veronauku da bi vladike SPC ćutale!

Bostanka iz unutrasnjosti

pre 8 godina

Vidim po komentarima da u Srbiji ima pametnih ljudi, ali sta vredi kad samo nadobudni samoljupci donose odluke? Djindjic je verovatno uveo veronauk u skole da privremeno smiri duhove u crkvi koja se pomamila za "svojim pravima". Verujem da bi s vremenom to postao fakultativan predmet, ali nikog nije bilo da nasledi tu tematiku na moderan nacin.
Veru treba decu da uce verske zajednice i roditelji i tacka. Muka mi je vise od novoprimitivnog srbovanja, moze se biti patriota i ciniti dobro svom narudi i bez toga.

objavite komentar B92 i fmp

pre 8 godina

@Aleksandar

Ti ne znaš kakva je carina moj nastavnik veronauke.Ponekad priča o Bogu i svecima kada bude neka slava ili praznik ili kada ga mi pitamo nesto.A ovako pričamo o svemu skolama,od Word do smartphone , itd.
Neću biti pop ili crkvenjak ali ovo je 10 puta bolje od gradjanakog!

Baš me zanima ma šta bi radio da imas veronauku i marksizam kao obavezan predmet xexexe.

charlie

pre 8 godina

Crkva je dovoljno bogata da organizuje privatne besplatne časove za zainteresovane, kako decu, tako i odrasle.Naravno van školskih objekata,svojih ima sasvim dovoljno.

Стева Ранковић

pre 8 godina

На жалост морам да констатујем, да је министарство Образовања, тј кадар у школском систему остао тврд бастион комунизма, ето већ више од 30 година.

Dijaspora

pre 8 godina

Nepotrebna podela dece na tom uzrastu. Korist nikakva. Treba da postoji predmet Pregled svetskih religija u kome se medju glavnim reliigijama kije sreccemo danas uce i one koje su deo lokalne tradi cije. Veronauka u uskom smislu treba da se podu cava pri crkvi, dzamiji ili sinagogi, a u skoli se uci o istoriji raznih religija , njihovimosnovnim pojmovima insl. Jer to su stvari koje djaci treba da naue u skoli into je onda za sve isto, bez obzira koje su vere. Korist je i za posle kad picnu da rade, bolje ce razumeti svet ok sebe.

Milan

pre 8 godina

Crkva je odvojena od drzave, ali nije od naroda. I nece ni biti, koliko god "gradjani" (citaj likovi poput Boskica iz DP-a) dizu prasinu. Zivela VERONAUKA!

Ana Rakin

pre 8 godina

Moja deca idu na gradjansko, a ne na versko obrazovanje samo zato sto sam, srecom, upoznala njihovu verouciteljicu pre opredeljivanja. A sto nasom naukom gazduje covek sa DVA naucna rada je sramota i za njega nas koji moramo da ga trpimo. Glupa resenja iz zemlje idiota

dragan

pre 8 godina

Veronauka je bila uvedena radi morala.A sad imamo toliko nasilja i nemorala u skolama.Zato ga treba ukinuti.Nijedna njihova teorija nije dokazana.Cudi me da profesori fizike,biologije dozvoljavaju da neki pop negira njihovo znanje.Mi inace imamo novokomponovane vernike uglavnom bivse komuniste.Pogledajte ogromne krstove i Isus bi se prekrstio da to vidi.

Nix

pre 8 godina

Retko pametan potez. Skole nam kadrovski i finansijski ozbiljno zaostaju u oblasti novih tehnologija i prakticnih vestina, i tu treba usmeriti energiju i vreme, a za religiju i politiku ne bi trebalo da bude mesta u republickim institucijama.

Vesna

pre 8 godina

Dobro jutro. Otkrili ste toplu vodu. Religija i crkva dele covecanstvo vekovima. Odgovorni su za većinu problema i patnji na ovoj planeti. Deca treba da uce o svemu, otvorenog uma. A ne da im se odmalena guši inteligencija sektaško-fundamentalistickim idejama. Nebitno je ko se kako klanja ili krsti dok je dobar čovek - to treba deca da uče! Da sam ja ministar, uveo bih obavezne čašove "razumevanje i tolerancije" za svu decu! A i odraslima bi dobro došlo.
(V!, 22. decembar 2015 18:50)
Toliko je dobar komentar da sam ga ponovila !

Jožef

pre 8 godina

ne mislim da je to tako. svako ima pravo da bira. Ne radi se o opredelenju već se radi o Toleranciji. Budimo tolerantni jednostavno. Lepo jo to.

Napredni Bot

pre 8 godina

Crkvi, koja je imala poredjenu ulogu po komunistima, je godinama obecavano da ce se uvesti veronauka, da bi se ispravila nepravda koja joj je naneta tokom socijalizma. Kad je doslo do promena 2000-te, trebalo je obecano i ispuniti. I ispunilo se ali na los nacin. Vecina lidera DOS-a je u stvari bila alergicna na crkvu. Umesto da veronauka bude zaista fakultativni predmet (pa ko ne slusa ide kuci) ubacen je kontra-teg, predmet nazvan po stranci cijih je svih pet clanova bilo na vodecim polozajima (Vesna, Natasa, Gaso, Dragor i Goran). Pa Gaso je bio ministar, secate se? Ili si vernik ili si gradjanin, ne mozes oba.
Treba ukinuti jos sto sta, skratiti nastavne planove, da deca u skoli mogu da nauce sve sto im treba , a ne da posle 5 sati uce sa roditeljima.

СрП Кш

pre 8 godina

Док сам ја ишао у школу, памтим реформе, када су моја деца ишла имали су реформе, сада моји унуци се срећу са реформом школства. То је знак да су увек до сада биле фаличне. Највећа грешка је увођење ова два предмета. Грађанско васпитање је непотребно јер се ваљда целокупна активност у школи своди на васпитање. Веронауци није место у школама него у цркви, тим пре што се многи постулати веронауке косе са оним што деца уче у другим предметима, а додатни проблем је мултинационалност и мултиконфесионалност у Србији.

Аки

pre 8 godina

Игром случаја сам имао прилику да погледам уџбеник веронауке и мало прелистам, то је трајало буквално ни цео минут јер сам толико нетачних информација прочитао да је то крајње СКАНДАЛОЗНО. Неприхватљиво чак и за оне који једва знају да читају и пишу. Срамота жива. Писац је неко свештено лице, не знам да ли је зајебанција у питању, али могу да гарантујем да се неки сеоски поп боље разуме у материју и то без да је похађао један једини час филозофије. Невероватно.

Ako niste znali šta je segregacija

pre 8 godina

Ministar govori o segregaciji unutar školskih odeljenja po principu veronauke i građanskog vaspitanja. To nije segregacija, već najobičnija podela na dve grupe, dva puta nedeljno po jedan školski čas. Segregacija je veoma teška vrsta diskriminacije, po kojoj se ljudi razdvajaju po svojoj rasnoj, verskoj, klasnoj ili etničkoj pripadnosti. U pogledu školovanja, to može biti slučaj, na primer, sa školom u predgrađu velikog grada koju pohađaju većinom romska deca, kao i deca iz siromašnih radničkih, pauperizovanih porodica - za razliku na primer od škole u centru jednog velegrada koju pohađaju deca među kojima, npr. nema niti jednog romskog deteta, i čiji roditelji pripadaju tzv. srednjem sloju, sa primanjima i ostalim prinadležnostima daleko iznad proseka, koji svojoj deci kupuju I-phone, itd, i prikupljau po 100 evra svako za poklon na kraju godine odeljenskom starešini...

Lale

pre 8 godina

bilo bi zaista fantasticno kada bi u nasem skolstvu jedini ili najveci problem bilo gradjansko vasp i veronauka... opet koljemo vola zbog kile mesa i ostavlja se utisak da se nesto radi... debakl

grokgrok

pre 8 godina

Npr.
Bio sam diskriminisan u osnovnoj, sedeo sam u pretposlednjoj klupi. Svi đaci treba da sede u prvoj.

Kaže, u dubokim knjigama koje nema ko da čita, a pisali ih stari Grci, da je demokratija pogubna jer poništava samu sebe u slobodama koje daje.

Ustvari, knjige kažu da demokratija i ne može da se svrstava u sistem. Jer u njoj nema sistema.

Onda, kome ona koristi? Vladajućima i vladama, da daju lažnu slobodu (izbora) potlačenoj masi. I pravo na slobodu mišljenja.
Gde svako ima stav o nečemu, a niko se ni ušta ne udubljuje!

Tako, imamo amatere u ministarstvima ili pak, u ovom slučaju, roditelje koji imaju stav o veronauci. I jedni i drugi čine štetu.

zoki

pre 8 godina

Crkva je odvojena od države. Glupost je i neustavno uvodjenje veronauke na ovaj način u školski program državnih škola. Tim pre što se taj predmet otaljava, a košta djavo ipo.

kraja

pre 8 godina

...nikada necu shvatiti sta je bilo djindjicu da to propusti u skole...
...a sto se verbica tice i njegovih tupavih primedbi, pa "podelili" smo ih i ucenjem raznih stranih jezika, pa smerovima u gimnaziji, pa wc-ima u skoli ili u dvoristu...

sekularista

pre 8 godina

Nije gradjansko uvelo podelu, vec veronauka - paradoks je vec u imenu tog nazovi nastavnog predmeta. Ta mantranja u praksi imaju jedan jedini cilj, da uvedu mrak u svest dece. Usputni cilj je da se u glavama i dece i roditelja izraz "gradjanski" obelezi kao nesto lose, nemoralno i nepozeljno. Eto, takav je rezultat poigravanja Ustavom i izigravanja drustvenih normi. Sa sruge strane imamo doplatnu markicu za Skadar na Vracaru, od 10 dinara, budzet ima za penzije popovima, u popovskim i crkvenim knjigama ne postoji stavka "porez", ono isto zbog cega ljudi nemaju da kupe deci zimske jakne.

Glas Srbije

pre 8 godina

I ovaj je ministar prosvete!??? Da li on zna sta znace reci segregacija i diskriminacija? Neko treba da mu objasni i znacenje izbornog predmeta za razluku od obaveznog.

Marko

pre 8 godina

Za neupućene: Evaluacija učinka verske nastave je sprovedena pre pet godina, povodom desetogodišnjice povratka veronauke u školski sistem naše zemlje. Odnos veronauke i njenog altetnativnog predmeta bila je tema jednog naučnog skupa na Beogradskom univerzitetu. Istrazivanje iz 2010. naručilo je, između ostalih, tadašnje Ministarstvo prosvete. Ministar nam je pomalo neobavešten...

Ukidaj!

pre 8 godina

Ukidaj i jedno i drugo. Prvo je Djindjic uveo da se opere, a drugo da opere prvo. A nastavnici to prigrlili da imaju platu.

D od decjeg interesa tu nema, mojne da se lazemo.

p.s. Citam danas u vestima Mimi Oro diplomirala na Karicima (Alfa . . .).

zoki

pre 8 godina

Crkva ne plaća porez. Crkva ima svoj sistem škola od predškolskog do fakulteta u koji se država ne meša. Crkvi treba zabraniti pristup državnoj školi. Ko želi, neka vodi dete u crkvu i niihovu školu.

Realni

pre 8 godina

Zato što je vjeronauka uvedena bez previše razmišljanja, zbog pomodarstva, kao povratka na nekakve "demokratske" tekovine i diskontinuiteta s komunizmom....Totalna glupost, religije treba da se izučavaju kao istorijski i kulturološki fenomen a sve ostalo ostaviti tamo gdje im je mjesto - u vjerskim objektima ili kako se već ko organizuje, pa ko svojoj djeci želi da pruži više i dublje - slobodno izvolite, to ne bi nikako trebala biti stvar školskog sistema.

Nikola S

pre 8 godina

Odvojili su se i nastavnici u skolama. U mojoj j me bilo šikaniranje dece koja idu na građansko od profesora kojima je bliža religija. Digne te da odgovaraš njegov predmet i krene "I dobro kaži mi šta radite na tom građanskom?" I kreće iživljavanje. Na kraju dobiješ dve ocene manje, dok ovi sa veronauke dve ocene više.

Skola je zaostala u vremenu, prostoru a i sire!

pre 8 godina

Totalno besmisleni predmeti!
Dete mi ide na gradjansko.
Neki textovi koje dobuju su skroz zbunjujuci za manju decu, a i za nas odrasle.
Treba memnjati ceo skolski sistem, a i skolski kadar.
Za njih je zemlja jos uvek ravna ploca...

Kićo

pre 8 godina

Kada imaš izborni predmet, pa se naprave grupe tako da svako uči ono što je izabrao, to je segregacija? Kakva analiza, kakav osvrt ne suštinu problema!

mama i svašta nešto još

pre 8 godina

Da. Moram da se složim s Verbićem. Uvodjenje ovih predmeta je od starta bilo ogroman promašaj, samo se niko nije usudjivao da to kaže, a pogotovo ne da i objasni. Kada bi Verbić uspeo da ukine oba predmeta, to bi po mom najdubljem uverenju bio potez koji bi u najboljem mogućem smislu obeležio njegov mandat.
Naravno, ovome bi se usprotivile obe zainteresovane strane, i crkva i tzv. "civilni sektor", ali po mom mišljenju, ukidanje je jedino rešenje, jer te "predmete" nikada neće moći da uklopi u obrazovni sistem na korist djaka.

Bane

pre 8 godina

Bravo Verbicu! Ja godinama pricam kako iz skola treba izbaciti veronauku upravo iz razloga sto se deca odvajaju na vernike i gradjane, a potom i sto su najmerodavnija mesta za ucenje veronauke crkva, sinagoga, dzamija, pa nek oni organizuju casove za zainteresovane. Ja sam za predmete gradjansko vaspitanje, zdravstveno vaspitanje, poljoprivreda, domacinstvo, tehnicko obrazovanje, saobracaj, a i vise paznje da se obrati biljnom i zivotinjskom svetu u Srbiji, pa i samoj geografiji... Neko ko zavrsi osnovnu skolu bi vec trebao biti spreman za samostalan zivot - da bude vaspitan, da zna da spremi rucak, nesto usije, popravi, da zna da ukaze prvu pomoc, da stvarno zna sve saobracajne znake i pravila, da zna osnove poljoprivrede i veterine. Verske zajednice su odvojene od drzavnih institucija i tako treba i biti i u praksi.

kalendar

pre 8 godina

Saglasan sam da ministrom - vreme je da se konačno ukine neustavni predmet veronauke, gde se deca na časovima dele i uče netoleranciji.

Iv

pre 8 godina

Nisu nastavnici krivi, vec ti (tj vi sto kao nesto odlucujete).
A, vaznije - izbacite vjeronauku iz naucnog sistema... 21. vijek je.
Pusti ljude da vjeruju sta hoce i kako hoce. Stvar osjecaja.
Daj neka se nauka bavi nacim sto potpada pod znanje!

Pinokio

pre 8 godina

Podela svakako postoji jer u višejezičnim sredinama svako dete uči svoj maternji jezik,međutim sam naziv i metodologija predmeta su pogrešni.Predmet bi trebao da se zove istorija religije i društvene kulture,a obuhvatao bi sve periode od nastanka prvih religija i društava do sada.Apostorf na dobre i loše stvari koje su proizveli bez mešanja sa klasičnom istorijom koja je prepuna ratova.Tako bi sva deca učila isto ali sveobuhvato i bolje bi se razumela.

Aleksandar

pre 8 godina

Izbacite veronauku iz skola u sekularnoj Republici Srbiji!!!
Ako roditelji hoce da im deca budu vernici neka idu u hramove u kojima se oni sami mole pa neka tamo decu uce ''tim vrednostima''. U skolama dajte deci obrazovanje a ne indoktrinacije!!!

V!

pre 8 godina

Dobro jutro. Otkrili ste toplu vodu. Religija i crkva dele covecanstvo vekovima. Odgovorni su za većinu problema i patnji na ovoj planeti. Deca treba da uce o svemu, otvorenog uma. A ne da im se odmalena guši inteligencija sektaško-fundamentalistickim idejama. Nebitno je ko se kako klanja ili krsti dok je dobar čovek - to treba deca da uče! Da sam ja ministar, uveo bih obavezne čašove "razumevanje i tolerancije" za svu decu! A i odraslima bi dobro došlo.

lol

pre 8 godina

Glupost, ja bio na veronauci, moji najbolji drugovi na gradjanskom. Nismo u tim godinama deca pa da se svadjamo oko takvih tema. Diskriminacija se drugacije definise i ne moze se upotrebiti u ovom kontekstu ministRU!

Aleksandar

pre 8 godina

Izbacite veronauku iz skola u sekularnoj Republici Srbiji!!!
Ako roditelji hoce da im deca budu vernici neka idu u hramove u kojima se oni sami mole pa neka tamo decu uce ''tim vrednostima''. U skolama dajte deci obrazovanje a ne indoktrinacije!!!

zoki

pre 8 godina

Crkva je odvojena od države. Glupost je i neustavno uvodjenje veronauke na ovaj način u školski program državnih škola. Tim pre što se taj predmet otaljava, a košta djavo ipo.

Realni

pre 8 godina

Zato što je vjeronauka uvedena bez previše razmišljanja, zbog pomodarstva, kao povratka na nekakve "demokratske" tekovine i diskontinuiteta s komunizmom....Totalna glupost, religije treba da se izučavaju kao istorijski i kulturološki fenomen a sve ostalo ostaviti tamo gdje im je mjesto - u vjerskim objektima ili kako se već ko organizuje, pa ko svojoj djeci želi da pruži više i dublje - slobodno izvolite, to ne bi nikako trebala biti stvar školskog sistema.

Bane

pre 8 godina

Bravo Verbicu! Ja godinama pricam kako iz skola treba izbaciti veronauku upravo iz razloga sto se deca odvajaju na vernike i gradjane, a potom i sto su najmerodavnija mesta za ucenje veronauke crkva, sinagoga, dzamija, pa nek oni organizuju casove za zainteresovane. Ja sam za predmete gradjansko vaspitanje, zdravstveno vaspitanje, poljoprivreda, domacinstvo, tehnicko obrazovanje, saobracaj, a i vise paznje da se obrati biljnom i zivotinjskom svetu u Srbiji, pa i samoj geografiji... Neko ko zavrsi osnovnu skolu bi vec trebao biti spreman za samostalan zivot - da bude vaspitan, da zna da spremi rucak, nesto usije, popravi, da zna da ukaze prvu pomoc, da stvarno zna sve saobracajne znake i pravila, da zna osnove poljoprivrede i veterine. Verske zajednice su odvojene od drzavnih institucija i tako treba i biti i u praksi.

zoki

pre 8 godina

Crkva ne plaća porez. Crkva ima svoj sistem škola od predškolskog do fakulteta u koji se država ne meša. Crkvi treba zabraniti pristup državnoj školi. Ko želi, neka vodi dete u crkvu i niihovu školu.

V!

pre 8 godina

Dobro jutro. Otkrili ste toplu vodu. Religija i crkva dele covecanstvo vekovima. Odgovorni su za većinu problema i patnji na ovoj planeti. Deca treba da uce o svemu, otvorenog uma. A ne da im se odmalena guši inteligencija sektaško-fundamentalistickim idejama. Nebitno je ko se kako klanja ili krsti dok je dobar čovek - to treba deca da uče! Da sam ja ministar, uveo bih obavezne čašove "razumevanje i tolerancije" za svu decu! A i odraslima bi dobro došlo.

kalendar

pre 8 godina

Saglasan sam da ministrom - vreme je da se konačno ukine neustavni predmet veronauke, gde se deca na časovima dele i uče netoleranciji.

sekularista

pre 8 godina

Nije gradjansko uvelo podelu, vec veronauka - paradoks je vec u imenu tog nazovi nastavnog predmeta. Ta mantranja u praksi imaju jedan jedini cilj, da uvedu mrak u svest dece. Usputni cilj je da se u glavama i dece i roditelja izraz "gradjanski" obelezi kao nesto lose, nemoralno i nepozeljno. Eto, takav je rezultat poigravanja Ustavom i izigravanja drustvenih normi. Sa sruge strane imamo doplatnu markicu za Skadar na Vracaru, od 10 dinara, budzet ima za penzije popovima, u popovskim i crkvenim knjigama ne postoji stavka "porez", ono isto zbog cega ljudi nemaju da kupe deci zimske jakne.

Iv

pre 8 godina

Nisu nastavnici krivi, vec ti (tj vi sto kao nesto odlucujete).
A, vaznije - izbacite vjeronauku iz naucnog sistema... 21. vijek je.
Pusti ljude da vjeruju sta hoce i kako hoce. Stvar osjecaja.
Daj neka se nauka bavi nacim sto potpada pod znanje!

Ukidaj!

pre 8 godina

Ukidaj i jedno i drugo. Prvo je Djindjic uveo da se opere, a drugo da opere prvo. A nastavnici to prigrlili da imaju platu.

D od decjeg interesa tu nema, mojne da se lazemo.

p.s. Citam danas u vestima Mimi Oro diplomirala na Karicima (Alfa . . .).

mama i svašta nešto još

pre 8 godina

Da. Moram da se složim s Verbićem. Uvodjenje ovih predmeta je od starta bilo ogroman promašaj, samo se niko nije usudjivao da to kaže, a pogotovo ne da i objasni. Kada bi Verbić uspeo da ukine oba predmeta, to bi po mom najdubljem uverenju bio potez koji bi u najboljem mogućem smislu obeležio njegov mandat.
Naravno, ovome bi se usprotivile obe zainteresovane strane, i crkva i tzv. "civilni sektor", ali po mom mišljenju, ukidanje je jedino rešenje, jer te "predmete" nikada neće moći da uklopi u obrazovni sistem na korist djaka.

Nikola S

pre 8 godina

Odvojili su se i nastavnici u skolama. U mojoj j me bilo šikaniranje dece koja idu na građansko od profesora kojima je bliža religija. Digne te da odgovaraš njegov predmet i krene "I dobro kaži mi šta radite na tom građanskom?" I kreće iživljavanje. Na kraju dobiješ dve ocene manje, dok ovi sa veronauke dve ocene više.

dragan

pre 8 godina

Veronauka je bila uvedena radi morala.A sad imamo toliko nasilja i nemorala u skolama.Zato ga treba ukinuti.Nijedna njihova teorija nije dokazana.Cudi me da profesori fizike,biologije dozvoljavaju da neki pop negira njihovo znanje.Mi inace imamo novokomponovane vernike uglavnom bivse komuniste.Pogledajte ogromne krstove i Isus bi se prekrstio da to vidi.

Skola je zaostala u vremenu, prostoru a i sire!

pre 8 godina

Totalno besmisleni predmeti!
Dete mi ide na gradjansko.
Neki textovi koje dobuju su skroz zbunjujuci za manju decu, a i za nas odrasle.
Treba memnjati ceo skolski sistem, a i skolski kadar.
Za njih je zemlja jos uvek ravna ploca...

Bostanka iz unutrasnjosti

pre 8 godina

Vidim po komentarima da u Srbiji ima pametnih ljudi, ali sta vredi kad samo nadobudni samoljupci donose odluke? Djindjic je verovatno uveo veronauk u skole da privremeno smiri duhove u crkvi koja se pomamila za "svojim pravima". Verujem da bi s vremenom to postao fakultativan predmet, ali nikog nije bilo da nasledi tu tematiku na moderan nacin.
Veru treba decu da uce verske zajednice i roditelji i tacka. Muka mi je vise od novoprimitivnog srbovanja, moze se biti patriota i ciniti dobro svom narudi i bez toga.

Фали овај предмет

pre 8 godina

Против сам и веронауке и грађанског васпитања у школама, то заиста јесте супротстављање и подела деце.

Оно зашта јесам је обавезни предмет који би учио децу и младе људе неким обичним стварима, неки предмет нпр. Општа култура живљења - ђубре се баца у канту, ако назидаш кућу на спратове и не урадиш фасаду ти си шабан, не иди преко реда, не купуј диплому, поштуј кућни ред, итд., све у том смислу да се свет не врти око нас него да постоје и други људи.

Овако нешто баш фали, и тек ће да фали изгледа.

lol

pre 8 godina

Glupost, ja bio na veronauci, moji najbolji drugovi na gradjanskom. Nismo u tim godinama deca pa da se svadjamo oko takvih tema. Diskriminacija se drugacije definise i ne moze se upotrebiti u ovom kontekstu ministRU!

kraja

pre 8 godina

...nikada necu shvatiti sta je bilo djindjicu da to propusti u skole...
...a sto se verbica tice i njegovih tupavih primedbi, pa "podelili" smo ih i ucenjem raznih stranih jezika, pa smerovima u gimnaziji, pa wc-ima u skoli ili u dvoristu...

Preddy Baer

pre 8 godina

Pa gdine ministre, zadnje je vreme da se opasuljite i pocnete da postujete Ustav, koji kaze da je drzava Sbija SEKULARNA DRZAVA! ko hoce da se religiozno obrazuje to neka radi van institucija drzave i u svoje slobodno vreme!

Ja licno bih zabranio bilo kakvo nametanje religije deci sve dok ne napune 18 godina, jerbo ako nisu dovoljno zreli da glasaju ili idu u vojsku, vala nisu ni dovoljno zreli da razluce sta su srednjevekovne dogme i zivot u 21. veku!

Silvester

pre 8 godina

U našim školama je plata nastavnika 350 evra, i pri tom jednake plate imaju i učitelji, i nastavnici u OŠ, i u srednjim školama. Dakle, ko uči decu kolariću-paniću, i ko uči decu komplikovanoj nauci, ili novim tehnologijama - rade za iste pare. DIF-ovci bace deci loptu i čitaju novine, i postaju direktori. To je, dragi moji, naše školstvo već decenijama. Istini za volju, 2008. godine je plata išla do 500-550 evra, pa vi pogledajte koliko se i takva nikakva prosveta još dublje strovalila. Najmanje plaćen nastavnik na Balkanu je onaj u Srbiji, i potrebno je 40% povećanja plate da bi dostigao Republiku Srpsku!
U Srbiji škole treba ukinuti, ovo je otišlo ispod svakog nivoa. Ne samo civilizacijskog i socijalnog, već ispod svakog nivoa smislenosti i razuma. Odlučeno je da se ovaj narod degradira do stadijuma životinje, i on očigledno ne pruža otpor, niti razume šta se oko njega događa. Mnogi su i pozdravili Vučićev odnos prema prosveti, smanjenju plate i daljem šikaniranju prosvetara. A sve se to vraća društvu kao bumerang na hiljadu negativnih načina. No, glupost ima nesagledivu cenu koja mora da se plati, daleko veću od dobro plaćene prosvete.

Glas Srbije

pre 8 godina

I ovaj je ministar prosvete!??? Da li on zna sta znace reci segregacija i diskriminacija? Neko treba da mu objasni i znacenje izbornog predmeta za razluku od obaveznog.

Dejan NS

pre 8 godina

Da se razumemo, veronauku su crkve sve vreme organizovale. Znaci, i tokom "komunizma" ko je hteo mogao je da ide na veronauku.
Islo ih je toliko da se moze na prste prebrojati.
Kad bi opet veronauka bila u crkvi opet bi ih bilo toliko.
A svi veliki vernici...
Veronauku izbaciti iz skole pa za njom i gradjansko, a ko zeli veronauku u crkvu/dzamiju neka ide.

Marko

pre 8 godina

Za neupućene: Evaluacija učinka verske nastave je sprovedena pre pet godina, povodom desetogodišnjice povratka veronauke u školski sistem naše zemlje. Odnos veronauke i njenog altetnativnog predmeta bila je tema jednog naučnog skupa na Beogradskom univerzitetu. Istrazivanje iz 2010. naručilo je, između ostalih, tadašnje Ministarstvo prosvete. Ministar nam je pomalo neobavešten...

Napredni Bot

pre 8 godina

Crkvi, koja je imala poredjenu ulogu po komunistima, je godinama obecavano da ce se uvesti veronauka, da bi se ispravila nepravda koja joj je naneta tokom socijalizma. Kad je doslo do promena 2000-te, trebalo je obecano i ispuniti. I ispunilo se ali na los nacin. Vecina lidera DOS-a je u stvari bila alergicna na crkvu. Umesto da veronauka bude zaista fakultativni predmet (pa ko ne slusa ide kuci) ubacen je kontra-teg, predmet nazvan po stranci cijih je svih pet clanova bilo na vodecim polozajima (Vesna, Natasa, Gaso, Dragor i Goran). Pa Gaso je bio ministar, secate se? Ili si vernik ili si gradjanin, ne mozes oba.
Treba ukinuti jos sto sta, skratiti nastavne planove, da deca u skoli mogu da nauce sve sto im treba , a ne da posle 5 sati uce sa roditeljima.

Labud

pre 8 godina

Ukinite veronauku. Religija segregira ljude vec 2.000 godina.

Sekularizam, bato, a ko hoce nek ide u crkvu. Crkve nije mesto u drzavi vec izvan nje. A skola je najbitnija drzavna institucija, ne parlament, ne vlada, ne zakoni, ne crkva, vec skola. Jer je to prvi i najbitniji susret individue sa drzavom. Tek posle vadi licnu sa 18, pa vozacku i ostale stvari. Do tada je vec pecen.

Gradjanin

pre 8 godina

"Crkvi, koja je imala poredjenu ulogu po komunistima."

Nije tacno, nego je crkva stavljena na svoje mesto. Cega je bila lisena crkva? Poseda koji nisu imali versku namenu, njive i sume. Zatim, litije su bile zabranjene. Ulice ne predstavljaju verski objekat. Niko se nije mesao u rad crkve, ali je on bio ogranicen na prostor odvojen za verske namene - u samoj crkvi. Posteno.

Zeljko

pre 8 godina

Veronauci nije mesto u skolama, Srbija je svetovna drzava i po ustavu. Ni jedna religija se ne moze proglasiti drzavnom i religija je odvojena od iste, drzave mislim. Dakle religiji je mesto u svakoj porodici koja je religiozna kao i u Hramovima.

Pinokio

pre 8 godina

Podela svakako postoji jer u višejezičnim sredinama svako dete uči svoj maternji jezik,međutim sam naziv i metodologija predmeta su pogrešni.Predmet bi trebao da se zove istorija religije i društvene kulture,a obuhvatao bi sve periode od nastanka prvih religija i društava do sada.Apostorf na dobre i loše stvari koje su proizveli bez mešanja sa klasičnom istorijom koja je prepuna ratova.Tako bi sva deca učila isto ali sveobuhvato i bolje bi se razumela.

Vesna

pre 8 godina

Dobro jutro. Otkrili ste toplu vodu. Religija i crkva dele covecanstvo vekovima. Odgovorni su za većinu problema i patnji na ovoj planeti. Deca treba da uce o svemu, otvorenog uma. A ne da im se odmalena guši inteligencija sektaško-fundamentalistickim idejama. Nebitno je ko se kako klanja ili krsti dok je dobar čovek - to treba deca da uče! Da sam ja ministar, uveo bih obavezne čašove "razumevanje i tolerancije" za svu decu! A i odraslima bi dobro došlo.
(V!, 22. decembar 2015 18:50)
Toliko je dobar komentar da sam ga ponovila !

grokgrok

pre 8 godina

Npr.
Bio sam diskriminisan u osnovnoj, sedeo sam u pretposlednjoj klupi. Svi đaci treba da sede u prvoj.

Kaže, u dubokim knjigama koje nema ko da čita, a pisali ih stari Grci, da je demokratija pogubna jer poništava samu sebe u slobodama koje daje.

Ustvari, knjige kažu da demokratija i ne može da se svrstava u sistem. Jer u njoj nema sistema.

Onda, kome ona koristi? Vladajućima i vladama, da daju lažnu slobodu (izbora) potlačenoj masi. I pravo na slobodu mišljenja.
Gde svako ima stav o nečemu, a niko se ni ušta ne udubljuje!

Tako, imamo amatere u ministarstvima ili pak, u ovom slučaju, roditelje koji imaju stav o veronauci. I jedni i drugi čine štetu.

Neko se pravi blesav

pre 8 godina

Dete sam opredelila za veronauku sve misleći da će im pričati priče iz Biblije, pa će sutra znati da prepozna motive na slikama renesansnih majstora, kad cvrc, uče ih kako se slavi slava. Pa to znaju iz kuće. I građansko je isto gubljenje vremena.

MIla

pre 8 godina

Uvođenje veronauke je bio truli kompromis: Đinđiću se mnogo žurilo da isporuči S. miloševića Hagu (i tako odradi ono za šta je bio doved na vlast), a SPC se kao mnogo protivila. I tako deca dobiše veronauku da bi vladike SPC ćutale!

kantov_kategorički_imperativ

pre 8 godina

Komentari ministra i forumaša su smešni. Ja sam komunista a učio sam veronauku kroz osnovnu školu i gimnaziju. Poštujem i verujem u Boga. Cenim različitosti. To i jeste smisao veronauke. Nikakve podele. Udarajte minuse botovi, ali veronauci jeste mesto u školi.

VesnaBG

pre 8 godina

Veronauka u skolama u sred 21 veka je glupost.Izbor slobonih ljudi je vera u boga i ko hoce vise da zna postoje skole pri crkvama gde mogu da se obrazuju:Ja sam isla u jednu takvu skolu pri crkvu SV Marka u Beogradu 1958 godine.Uvodjenjem veronauke u skole vrsi se segragacija drugih veroispovesti i ateista, sto ne odgovara jednom savremenom evropskom drustvu.

charlie

pre 8 godina

Crkva je dovoljno bogata da organizuje privatne besplatne časove za zainteresovane, kako decu, tako i odrasle.Naravno van školskih objekata,svojih ima sasvim dovoljno.

Marko

pre 8 godina

Ogromna su sredstva u pitanju, a prakticno ne postoji osmisljen program za ove predmete. Jedan nastavnik veronauke ili gradjanskog skolu kosta kroz bruto platu oko 70.000 dinara. Ako ih prosecno ima dvoje do troje, to je preko 200.000 mesecno. Puta 12 meseci = 2.400.000 godisnje. Pomnozite to sa 1200 skola u Srbiji, pa dodjete do preko 20 miliona eura godisnje. Racunajte tu i Bus plus za ove u Beogradu. A koji je efekat? NULA.
A hoce da seku pedagoge, psihologe, logopede i ostale strucne saradnike, koji bar nesto rade.

Iz prve ruke

pre 8 godina

To sam videla prve godine - oni koji su išli na versku nastavu su svoje drugove zvali sektaši, a ovi kad god su ih videli krstili se i govorili Gospodi pomiluj!
Ne treba 14 godina da se to zaključi!!

I ono drugo što sam videla jeste da je građansko vaspitanje nešto pozitivno (osim ako ga negde ne predaju neka učiteljica i drugi, a - lenjivci) i videla da je ono što uče na verskoj od uglavnom zatucanih laika - katastrofa!
Inače sam pravoslavna (da neko ne pomisli...)

Milan

pre 8 godina

Crkva je odvojena od drzave, ali nije od naroda. I nece ni biti, koliko god "gradjani" (citaj likovi poput Boskica iz DP-a) dizu prasinu. Zivela VERONAUKA!

Кредонаут

pre 8 godina

Ништа глупље нисам чуо у скорије време. По тој логици би требало у потпуности укинути слободу избора да не би долазило до подела међу грађанима?!?! Можда је управо то циљ ове владе - једна партија, један лидер... Једно стадо, један пастир...
Рађено је више анализа којима су вредновани различити аспекти обавезних изборних предмета, али наш драги министар о томе не зна ништа јер не ради свој посао. Једно од истаживања је спровео Завод за вредновање из кога је Вербић прешао у министарску фотељу, али он о томе не зна ништа јер, очигледно, ни тада није радио свој посао.

nastavnik

pre 8 godina

Ma cilj ministra nije da rastereti đake, već da "pronađe" višak nastavnika.Prvo su trubili kako ima mnogo nastavnika, a onda su ove godine prebrojali (napokon) zaposlene i videli da ih ima onoliko koliko treba (čak i manje nego što su pretpostavljali). Sada su digli dreku oko veronauke i građanskog, a to je, za laičku javnost informacija, tek jedan čas nedeljno jer nije "veronauka i građansko", već "veronauka ili građansko". Umesto da se bave realnim problemima škole - prostor, oprema, nastavna sredstva (imamo tehničko kao predmet ali nemamo radionice), zatim izdavači i preskupi udžbenici, ministar "tupi zube" veronaukom i građanskim jer to su zaista veeeliki problemi naše škole.

Miki

pre 8 godina

Pravilan naziv je Verska nastava, a ne Veronauka. Vera se ne zasniva na naučno zasnovanim činjenicama! Katastrofa je da ministar prosvete, a i pojedini nastavnici ne znaju pravilan naziv ovog predmeta. Inače, učenici koji pohađaju versku nastavu nazivaju učenike građanskog vaspitanja ANTIHRISTOVIMA. Toliko o tom predmetu i našoj verskoj zajednici koja je na silu isti nametnula školi!

Kićo

pre 8 godina

Kada imaš izborni predmet, pa se naprave grupe tako da svako uči ono što je izabrao, to je segregacija? Kakva analiza, kakav osvrt ne suštinu problema!

Lud&zbunjen

pre 8 godina

Veronauka napolje iz skole. Smanjiti i matematiku i srpski jezik za po 1 cas. Ionako se sve uci napamet pa se posle mesec dana zaboravi. Uvesti sto vise prakse, to je ono sto ostaje upamceno. Vise prakticnih predmeta kao sto je tehnicko, gde deca rade prakticne stvari-praksa se moze uvesti i u predmetioma biologija, fizika, hemija. Informatika u 21.veku bi trebalo da bude jos od 1.razreda.

Ivana M.

pre 8 godina

Meni samo nije jasno zasto ovi predmeti mogu da se rade u manjim grupama, a strani jezik koji se i uci u malim grupama se radi u razredu od 32 djaka? Moje dete je u 1. polugodistu jednom samo bilo prozvano da procita lekciju,a tičrka mnoge jos nije ni cula kako izgovaraju reci. Valjda je cilj da se na papiru ispostuje program dok mi placamo privatne casove.

Ana

pre 8 godina

E odavno nisam čula nešto ovoliko mudro! Odakle mu samo tolika kreativnost?! Ima puno razloga ZA i PROTIV veronauke i građanskog u školama, na isti način se može diskutovati i onekim drugim predmetima. Takođe se može pričati o predmetima, ishodima, sadržajima, nastavnicima, učenicima, aktivnostima itd.
Ali ovako plitkouman "razlog" za ukidanje izbornih predmeta samo verbic može da smisli! Ajmo redom onda - da svi uče jedan isti strani jezik (da se ne bi "segregirali"), da svi treniraju isti sport, da svi idu u gimnaziju ili neku drugu školu, da svi idu na isti fakultet... Alo bre

Despina

pre 8 godina

Sve je to lepo i za diskusiju.
Ali, pošto porodica ništa ne čini, molim Vas preduzmite nešto i podučite omladinu lepom ponašanju. Između sebe, i prema trećim licima, ponašaju se kao divljaci, na ulici u radnji, prevozu...

BeoGradjanka

pre 8 godina

Bila sam u zabludi kad sam detetu sugerisala da se upiše na gradjansko, loše misleći da će tamo da vežbaju neagresivnu i kulturnu komunikaciju.

Realnost je da učiteljica za vreme tog časa pošalje decu u školsko dvorište da se igraju, kako se ko snadje, dok ih ona "iz prikrajka" kao nešto posmatra, ćaska, telefonira...

maja

pre 8 godina

u skoli mog deteta su iz veronauke do 5 razreda uglavnom citali poucne price gde su mogli sami da zakljuce sta je vrlina,gde ljudi grese,šta je moralno a sta ne.da izvuku pouku.od petog naucili su da se krste,ponesto o velikim svecima ,zasto ih slavimo,svetim tajnama kstenja,vencanja,itd itd.nikakve
verske indoktrinacije,samo lepe stvari koje ni sama ne znam da objasnim.ja mislim da je to ok

Drvo

pre 8 godina

@Izbacite veronauku,građansko,muzičko,likovno i dr. gluposti.

Tuznog li komentara. Pa zar su muzicko i likovno gluposti??? Jos je Platon rekao '' Drzava je onakva kakva je muzika u njoj."" Mislite o tome.

Postovanje i razumevanje kulture su odlike prosvecenog pojedinca i drustva, a tom idealu, verujem, svi tezimo.

Dokon covek

pre 8 godina

Mislim da je ovo trenutno najveci problem u prosveti, veronauka vs gradjansko. Kad ima vecih problrma, daj da se bavimo manjim i nebitnim, jel tako Verbicu? A ko ima imalo mozga, zna da ti casovi su najnebitniji casovi u celoj Srbiji, i da to djacima dodje kao opustanje, ako uopste i odu na cas, jer nisam jos cuo da je neko bio kaznjen jer nije prisustvovao. A desava se da ni predavac ne prisustvuje.

Ana Rakin

pre 8 godina

Moja deca idu na gradjansko, a ne na versko obrazovanje samo zato sto sam, srecom, upoznala njihovu verouciteljicu pre opredeljivanja. A sto nasom naukom gazduje covek sa DVA naucna rada je sramota i za njega nas koji moramo da ga trpimo. Glupa resenja iz zemlje idiota

Gile

pre 8 godina

Kao roditelj deteta koje ide u 4. razred,primecujem da na tzv gradjanskom NE RADE NISTA!Na veronauci uce biblijske price,pevaju lepe hriscanske,pravoslavne pesme.Uce molitve.Moje dete od 10 godina zna mnogo sta sto ja kao hrisacanin(u Gospoda verujem,slavim slavu)neznam!Zalim sto ja nisam pre 25godina mogao da odaberem veronauku-ua morao sam da na Ekonomskom fakuktetu bubam Poiiticku Ekonomiju(uz 30strana sta je rekao Engls) i polazem jeb..i Marksizam???!!

I don't get it...

pre 8 godina

"...ministar...kao problem vidi i to što nastavnici ne obraćaju dovoljno pažnje na ciljeve obrazovanja koji su planirani, nego se, kako kaže, "drže onoga što je u programu ili još gore, onoga što je (u) udžbenicima"."

Ne razumem ovu njegovu rečenicu. Moje dete ide u OŠ Braća Baruh, škola na 10 minuta peške od K.Mihajlove - dakle škola u centru grada i očekivali biste neki "elitni" nastavni kadar, međutim učiteljica mog deteta kaže "savleta" umesto "salveta". Žena je inače dobra i savesna, ali je očigledno nepismena i ja bih zato jako voleo da se ona isključivo drži udžbenika, a ne da samostalno tumači "ciljeve obrazovanja". U udžbeniku piše onako kako treba i zato ne vidim zašto je, po Verbiću, grozan problem ako se nastavnici drže udžbenika?! Čemu onda udžbenici?!

Zoki

pre 8 godina

Mnogi ne znaju da je Đinđić bio hrišćanin, i to ne onaj folklorni, nametljivi, koji ide u crkvu da bi srbovao i skupljao političke poene. Ljudi koji su ga poznavali reći će vam da je redovno čitao Sveto Pismo. Informacije o njegovim ličnim prilozima za izgradnju Hrama Sv. Save su procurele tek nakon njegove smrti. Još uvek su živi akteri tih događaja, kada je odlučeno da veronauka uđe u škole. Patrijarh Pavle je prvo primio Koštunicu. Na opšte iznenađenje, on je bio protiv vraćanja veronauke. Nakon njega je došao Đinđić i obećao da će veronakuka biti vraćena u škole što pre. Da li je Đinđičć pogrešio, da li je veronauka u školama sama po sebi loša? On je bio nemački đak, a nemačka iskustva nisu loša i nemački đaci nisu zatucani radi veronauke. Možda bi se moglo diskutovati o tome da li su verske zajednice bile spremne za to i šta su uradile u međuvremenu da osposobe svoje kadrove, pripreme adekvatne materijale, itd. Međutim, ovo što gospodin ministar priča o segregaciji je sramota.

voke

pre 8 godina

Ozbiljna reforma celog sistema, ukidanje građanskog i veronauke. Smanjivanje broja časova i obima gradiva. Toliko nepotrebnih stvari se uči i toliko praznih časova ima. Fizičko uvesti minimum 3x nedeljno, ako ne i više. U razgovoru sa nekim gimnazijskim nastavnicima slozili smo se da i srednjoskolci treba da imaju maksimalno 5 casova dnevno, ali provode isto vreme u školi, čak i koji sat više, ali to vreme provode na vannastavnim aktivnostima što bi dovelo do oživljavanja sekcija i same škole.

Аки

pre 8 godina

Игром случаја сам имао прилику да погледам уџбеник веронауке и мало прелистам, то је трајало буквално ни цео минут јер сам толико нетачних информација прочитао да је то крајње СКАНДАЛОЗНО. Неприхватљиво чак и за оне који једва знају да читају и пишу. Срамота жива. Писац је неко свештено лице, не знам да ли је зајебанција у питању, али могу да гарантујем да се неки сеоски поп боље разуме у материју и то без да је похађао један једини час филозофије. Невероватно.

Dudinka

pre 8 godina

Cek, nastavnici treba da decu obrazuju prema ciljevima, a ne nastavnom planu ili udzbenicima?

A ciji je ono bese posao da uskladi udzbenike sa nastavnim planom, a njega sa ciljevima obrazovanja?

Kamičak

pre 8 godina

Министре, видим да би сте.ви да поново уводите комунизам. Ми и треба да омогућимо родитељима и деци могућност избора. Залажете се декларативно за очување различитости, када вам ЕУ намеће, али бисте радо да намећете једноумље које је политички оправдано. Министре, ви треба да се борите за толерантност у различитости. То је ваш задатак, а не гурање у калупе.

BVB

pre 8 godina

Ako hocete da svako bude na svom mestu,onda lepo braco moja vratite sta je cije.Ako ne zelite Veronauku jer zelite da postujete zakon evropske civilizacije, onda ispostujte zakon o restituciji do kraja i vratite sta je cije. Onda mozete traziti sekularnost i postovanje prava.Tek tada mozete traziti i taj famozni porez.

Nastavnik

pre 8 godina

Dobro jutro, ministre! Eto, mi nastavnici, uopste nismo znali da bi trebalo da razvijamo kompetencije ucenika dok nam Vi niste na to ukazali. Imate veliki pozdrav od Bluma.

Ako niste znali šta je segregacija

pre 8 godina

Ministar govori o segregaciji unutar školskih odeljenja po principu veronauke i građanskog vaspitanja. To nije segregacija, već najobičnija podela na dve grupe, dva puta nedeljno po jedan školski čas. Segregacija je veoma teška vrsta diskriminacije, po kojoj se ljudi razdvajaju po svojoj rasnoj, verskoj, klasnoj ili etničkoj pripadnosti. U pogledu školovanja, to može biti slučaj, na primer, sa školom u predgrađu velikog grada koju pohađaju većinom romska deca, kao i deca iz siromašnih radničkih, pauperizovanih porodica - za razliku na primer od škole u centru jednog velegrada koju pohađaju deca među kojima, npr. nema niti jednog romskog deteta, i čiji roditelji pripadaju tzv. srednjem sloju, sa primanjima i ostalim prinadležnostima daleko iznad proseka, koji svojoj deci kupuju I-phone, itd, i prikupljau po 100 evra svako za poklon na kraju godine odeljenskom starešini...

СрП Кш

pre 8 godina

Док сам ја ишао у школу, памтим реформе, када су моја деца ишла имали су реформе, сада моји унуци се срећу са реформом школства. То је знак да су увек до сада биле фаличне. Највећа грешка је увођење ова два предмета. Грађанско васпитање је непотребно јер се ваљда целокупна активност у школи своди на васпитање. Веронауци није место у школама него у цркви, тим пре што се многи постулати веронауке косе са оним што деца уче у другим предметима, а додатни проблем је мултинационалност и мултиконфесионалност у Србији.

dr

pre 8 godina

A uvedite vannastavne aktivnosti, ko hoce da slusa o veri neka to uradi na svoju ruku, isto tako i za gradjansko vaspitanje.
Ovako imas kao izbor, a u stvari izbor ne postoji jer moras da odaberes jedan predmet.

Lale

pre 8 godina

bilo bi zaista fantasticno kada bi u nasem skolstvu jedini ili najveci problem bilo gradjansko vasp i veronauka... opet koljemo vola zbog kile mesa i ostavlja se utisak da se nesto radi... debakl

Realni

pre 8 godina

@dusanmal

Gdje onda povući crtu šta spada u obrazovni sistem a šta u hobi ili neke "van-sistemske" interese. Moje shvaćanje je da bi moderan obrazovni sistem trebalo da obuhvati minimum nekih opšte-prihvaćenih civilizacijskih dostignuća i spoznaja. Potpuno razumijem da su i te "univerzalne" tekovine za nekoga upitne i svakako se slažem da i takve dileme treba spomenuti u školskom gradivu. Zašto onda ne izučavati i heavy-metal pravac u okviru muzičkog vaspitanja ? Gdje su te granice između opšteg obrazovanja i privatnih vidika i nazora ?

srbin

pre 8 godina

gospodine Ministre koliko ljudi treba da ostane bez posla, budite jasniji ne udarajte nisko medju ljudima da se komentarina prepiru.Onoliko koliko je nalozeno ostace bez posla u tu je kraj ove tuzne price i na zalost zemlje Srbije ne jedine.....

Lud&zbunjen

pre 8 godina

Veronauka napolje iz skole. Smanjiti i matematiku i srpski jezik za po 1 cas. Ionako se sve uci napamet pa se posle mesec dana zaboravi. Uvesti sto vise prakse, to je ono sto ostaje upamceno. Vise prakticnih predmeta kao sto je tehnicko, gde deca rade prakticne stvari-praksa se moze uvesti i u predmetioma biologija, fizika, hemija. Informatika u 21.veku bi trebalo da bude jos od 1.razreda.

dusanmal

pre 8 godina

@j "@milan ti posle skole vodi svoje dete i u manastir ako zelis, ja moje vodim na aikido ili u biblioteku. Knjige a ne zvona i praporci..." - U tome je i sloboda izbornog predmeta - ako roditelj ne zeli da mu dete uci veronauku - SLOBODAN JE da mu dete to ne uci. No, nikako ne smemo zaboraviti SLOBODE DRUGIH: ako neki drugi roditelj zeli da obrazuje dete u veronauci - izborni predmet mu to dozvoljava.
Nazalost, od komunizma smo nasledili pritisak da sve mora da se ujedini, upravi, usrednji, izjednaci,... To nije zivot. To je totalitarizam mediokriteta. I to ovaj Ministar prosvete gura. Samo da se ne bi "podelili", nametnuti mediokritet njegovog izbora svima.
On takodje pominje strana iskustva. No, bez razumevanja. Ovde gde ja radim kao naucnik, "kreacionizam" se uci u casovima nauke. Zasto?-Zato sto nema veronauke a ima znacajnog dela populacije kome je to deo zivota->pritisak da se nesto najosnovnije iz religije uci->upad religije u nauku... Neizbezan. Ako se potreba za odredjenim ne zausti, to ce prirodno naci neki drugi put da se iskaze. Zato se pravi put mora otvoriti. Da ne bi doslo do mesanja "sta je nauka a sta religija" i da bi svako imao sansu za obrazovanje gde roditelji vide potrebu za takvim obrazovanjem. Deca nisu identicne kopije, obrazovanje po meri svakoga.

Nix

pre 8 godina

Retko pametan potez. Skole nam kadrovski i finansijski ozbiljno zaostaju u oblasti novih tehnologija i prakticnih vestina, i tu treba usmeriti energiju i vreme, a za religiju i politiku ne bi trebalo da bude mesta u republickim institucijama.

borko

pre 8 godina

I sad, dok su profesori u skolama govorili to isto jos pre deset i vise godina, nikom nista... to, da su ovi predmeti visak, i da su i neki drugi casovi visak, i slicno, i nista... te ljude uopste niko nista ne zarezuje, tek kad stigne nesto "od gore" onda svi mudro klimaju glavama i dosete se da nesto nije u redu...

dragan Joksimovic

pre 8 godina

Pa postoji podela na gradjansko i veronauku i to je ok. Takodje se deca dele ko ce uci prirodne a ko drustvene nauke, pa ko ce da uci francuski a ko ruski ili nemacki jezik. Ne mozemo sve da biramo, nesto da a nesto ne. Zasto ne izbacite Ustav iz srednjih skola. Najbitnije da se uci o drzavi i postovanju iste. Razlicitostima obogacujemo drustvo i drzavu a ako hocete da nas smestite medju Titove pionire, setite se da je ovo 21 vek, i deci treba ponuditi izbor a ne stavljati sve u isti kos.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Izbacite veronauku,građansko,muzičko,likovno i dr. gluposti.A umesto toga pojačajte u i ubacite više: jezike (Engleski, Nemački, Ruski) fizičko, matematiku,imformatiku, hemiju, biologiju,Srpski, tehničko, fiziku, geografiju, istoriju...

goxi

pre 8 godina

Veronauku i gradjansko treba ukinuti. To je jedan cas manje nedeljno. Takodje hitno treba ukinuti i tehnicko obrazovanje jer stvarno nema svrhu. Muzicko , likovno i fizicko treba da budu fakultativni predmeti. Informatiku treba prebaciti iz izbornog u obavezni predmet i povecati fond casova na 2 puta nedeljno. Za engleski jezik treba povecati fond casova na 3 puta nedeljno . Istoriju treba skratiti na jedan cas nedeljno i mozda prevesti i u fakultativan predmet. Geografiju , hemiju i biologiju isto skratiti na po jedan cas nedeljno. Fizicko treba povecati na na 2 puta nedeljno blok nastavu od po 2 casa.

grokgrok

pre 8 godina

(Nenad, 22. decembar 2015 21:07)

Neznanje.

Npr.
Partenon je, kažu mudri ljudi, najveći spomenik čovečanstva. Jer ga nisu zidali robovi, nego slobodni ljudi.

Pametnome dovoljno.

Стева Ранковић

pre 8 godina

На жалост морам да констатујем, да је министарство Образовања, тј кадар у школском систему остао тврд бастион комунизма, ето већ више од 30 година.

Nenad

pre 8 godina

Kaže, u dubokim knjigama koje nema ko da čita, a pisali ih stari Grci, da je demokratija pogubna jer poništava samu sebe u slobodama koje daje.
Ustvari, knjige kažu da demokratija i ne može da se svrstava u sistem. Jer u njoj nema sistema.
Onda, kome ona koristi? Vladajućima i vladama, da daju lažnu slobodu (izbora) potlačenoj masi. I pravo na slobodu mišljenja.
Gde svako ima stav o nečemu, a niko se ni ušta ne udubljuje!
Tako, imamo amatere u ministarstvima ili pak, u ovom slučaju, roditelje koji imaju stav o veronauci. I jedni i drugi čine štetu.
(grokgrok, 22. decembar 2015 19:17)
Naravno da su bogati Grci koji su imali tu privilegiju da ne rade ništa jer su robovi sve radili za njih bili protiv demokratije, jer bi to značilo da bi se i ti robovi eventualno nešto pitali, a ako bi se oni nešto pitali možda više ne bi želeli da budu robovi i rade za svoje gospodare.
Demokratija jeste negacija svih sistema, sistema moći i struktura vlasti jer svu vlast sa pojedinaca prenosi na narod. Poređenje demokratije i ovog sistema koji vladajuće strukture moći nazivaju demokratijom je smešno. Demokratija je vladavina naroda, i ukoliko narod ne vlada to nije demokratija.

Semi

pre 8 godina

Kakvo jednoumlje. Sta je lose da deca diskutuju kreacioniza vs. evolucija. Samo generacije otvorenih pogleda a ne dogmatizovane u sajentizam i ostale religije mogu da naprave kvalitativan pomak ka prosvecenom drustvu.

Dijaspora

pre 8 godina

Nepotrebna podela dece na tom uzrastu. Korist nikakva. Treba da postoji predmet Pregled svetskih religija u kome se medju glavnim reliigijama kije sreccemo danas uce i one koje su deo lokalne tradi cije. Veronauka u uskom smislu treba da se podu cava pri crkvi, dzamiji ili sinagogi, a u skoli se uci o istoriji raznih religija , njihovimosnovnim pojmovima insl. Jer to su stvari koje djaci treba da naue u skoli into je onda za sve isto, bez obzira koje su vere. Korist je i za posle kad picnu da rade, bolje ce razumeti svet ok sebe.

Jožef

pre 8 godina

ne mislim da je to tako. svako ima pravo da bira. Ne radi se o opredelenju već se radi o Toleranciji. Budimo tolerantni jednostavno. Lepo jo to.

eeeh

pre 8 godina

"Kao roditelj deteta koje ide u 4. razred,primecujem da na tzv gradjanskom NE RADE NISTA!Na veronauci uce biblijske price,pevaju lepe hriscanske,pravoslavne pesme.Uce molitve.Moje dete od 10 godina zna mnogo sta sto ja kao hrisacanin(u Gospoda verujem,slavim slavu)neznam!Zalim sto ja nisam pre 25godina mogao da odaberem veronauku-ua morao sam da na Ekonomskom fakuktetu bubam Poiiticku Ekonomiju(uz 30strana sta je rekao Engls) i polazem jeb..i Marksizam???!!
(Gile, 22. decembar 2015 21:58)"

Pa ne rade ni na veronauci nista... Veronauka je oksimoron i procuvanje nicega, jer nema nijedan podatak i ne moze nista da demonstrira.

Samo zato sto si ti morao da polazes gluposti, ne znace da i tvoja deca moraju...

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

@Drvo
Drzava je onakva kakva je muzika u njoj. -Po Platonu smo onda TURBO FOLK, znači kič i šund.

P.S.Može muzičko, ali da se na njemu uče korisne stvari,i to tipa: časovi sviranja gitare,bubnjeva,klavijature, klasičnih instrumenata...
*A što se tiče likovnog: tu ako nisi talenat, onda ti ništa ne može pomoći.I eto npr. ja sam u 7. razredu OŠ osvojio prvo mesto na međunarodnom likovnom konkursu,ali i pored toga sam otišao u medicinske nauke (jer medicinu volim).

Srboljub

pre 8 godina

Ne pamtim kada sam se ovako slagao sa nekim ministrom, niti naslovom; radim u srednjoj stručnoj školi dvadeset i kusur godina i osim par godina na početku, imam raz. starešinstvo, pa odgovorno tvrdim: veronauku (kolokvijalno) ili "versku nastavu", kako pojedini puristi ovde insistiraju umesto "prav. katehizis", treba udaljiti iz državnih škola ne samo zato što je uvedena mimo svake procedure standardizovane za nove predmete (verujušči oponenti besede o "vraćanju", a ne "uvođenju novog" - jer, šta je 50 god. prema večnosti, zar ne?), niti što joj po mnogim parametrima u sistemu školstva sekularno ustrojene države nije mesto, već i zato - n.b. moj slučaj - da ne bismo dolazili u situaciju da slušamo pitanja dece koja su se opredelila za onaj drugi, nebogougodni predmet, poput: "Razredni, zašto ovi sa verske kažu da su bolji Srbi od mene?" Šta da mu kažem? Jer su klerici naučeni da "Srbin bez vere ne biva"? Što dete da sluša moje mišljenje o etnofiletizmu koji metastazira u SPC? Osim podela na "naše" i "njihove" nikakve vajde tu nema, da o nastavnom principu očiglednosti i konfrontaciji sa naučnim činjenicama ne trošim vreme: kome je do vežbanja "spasenija duše", "dosrbljavanja", "prave istorije naroda srpskog" i sličnih "dostignuća" kojima se imaju osigurati after life benefiti, ima dovoljno crkava u neposrednom okruženju. Škola treba da uz vaspitanje razvija logičko rasuđivanje i zdrav, racionalan odnos ka svetu - rečju, Verbiću, istraj!

A-teist

pre 8 godina

Treba crkve da naprave svoje skole i internate pa ko zeli neka salje svoju decu tamo,a iz redovnih skola proterati versku nastavu,nije joj tu mesto!

deviant

pre 8 godina

Nije mi jasno sta veronauka radi u skolama jedne sekularne drzave. Ovo je bio jedan od najglupljih kompromisa koji je napravljen sa Kostunicom i SPC.

Ako zelite veronauku, nista vas ne sprecava da odete u crkvu u svoje slobodno vreme i pohadjate je kao vannastavnu aktivnost.

Александар Џунић

pre 8 godina

Уместо веронауке, увести предмет историја религија, где би онда сви ђаци, без обзира које су вере, стекли шире образовање по том основу, а осговарајући наставници би у току године били ангажовани у складу са сегментом градива. С тим у вези не би било лоше да се у оквиру тог наставног програма говори и о атеизму. Дефинитивно, свако верско затуцавање само води још дубљим поделама.

Lakija

pre 8 godina

Ja sam ZA veronauku.
Ali ne u školi - već samo u crkvi ili dzamiji.

p.s. ali i tamo da neki čika policajac osluškuje šta se priča i radi.

ccc

pre 8 godina

Umesto gradjanskog i veronauke, apsolutno su nam neophodni predmeti saobracajno vaspitanje i seksualno vaspitanje, sve od drugog, treceg razreda osnovne, pa sve do kraja srednje skole. Za saobracajno postepeno uciti decu pravilima vezano za pesake, bicikliste, pa onda vozace itd.. I onda ivesti obavezno polaganje PSP ispita sa navrsenih 18 god i da bude besplatno, jer ne moze baba od 70 god koja vozi po putu bicikl da ne zna saobracajne propise! Ovo ne bi dalo rezultat odmah, ali dugorocno veoma velik, a ne da menjamo zakone posle svakog udesa.

Svašta

pre 8 godina

Veronauka treba da se izučava u verskim hramovima, a ne državnim školama. U USA ko hoće veronauku vodi dete u crkvu ili upiše u privatnu školu.

objavite komentar B92 i fmp

pre 8 godina

@Aleksandar

Ti ne znaš kakva je carina moj nastavnik veronauke.Ponekad priča o Bogu i svecima kada bude neka slava ili praznik ili kada ga mi pitamo nesto.A ovako pričamo o svemu skolama,od Word do smartphone , itd.
Neću biti pop ili crkvenjak ali ovo je 10 puta bolje od gradjanakog!

Baš me zanima ma šta bi radio da imas veronauku i marksizam kao obavezan predmet xexexe.

!

pre 8 godina

Koliko trabunjanja ovde ima! Ministar ukidanjem jednog casa nedeljno rasterecuje djake sa 25 na 24 casa?! To je toliko zdravorazumski kao i da se ukine i koji cas srpskog jer deca znajiu da govore! Ili istorije da se ne vracaju u mracnu proslost... A to razdvajanje je toliki problem kao i podela ucenika na casovima stranog jezika. Lepo bi bilo progovoriti i koju rec o spajanju casova u kombinovanim odeljenjima kada ucitelj na istom casu radi malo srski sa jednom grupom a malo matematiku sa drugom grupom ucenika. Jesu li tu djaci osteceni? Trece ako bi postojala ta ''istorija religije'' ko bi je predavao. Jedini za koje znam da imaju taj predmet na fakultetu su oni koji su zavrsili Bogoslovski fakultet. Dakle, opet kadrovska preraspodela i eksperimentisanje, a nema se hrabrosti pred EU da se kaze: "Ukidamo ove predmete", jer u EU veronauka postoji u skoro svakoj zemlji. Na kraju mi se cini da je ovo bacanje prasine u oci narodu u nemogucnosti da se sustinski rese krupne i vazne stvari u prosveti, nego neka se narod necim bavi, a mi cemo po svome. Ne zaboravimo kakva je bila protekla skolska godina u mandatu doticnog.

dolbo

pre 8 godina

Stop veri u skolama!!!(Danubewalker, 22. decembar 2015 21:26)Vera se ne može zabraniti,to spada u osnovna ljudska prava.Može se zabraniti veronauka i građansko vaspitanje,ali to nije pitanje za ovu raspravu. Treba da se naučimo toleranciji i poštovanju drugih ljudi,bez obzira na etničku pripadnost i veru,a to se jedino može postići saznanjem(učenjem)o religijama,a ne zabranama.Na žalost izgleda da onih koji bi vratili marksizam u škole.Od svih religija,uključujući satanizam,najgora je komunistička.

čovek

pre 8 godina

kada drugih argumenata nema omda se pozvati na slobodu izbora ... pa dobro, koliko Vas, omogućava svom detetu da samo izabere predmet koji će slušati ... znači sednemo za detetom i objansimo mu i jednoi drugo, nepristrasno, i pustimo dete da izabere ... ili se javno pozivamo na pravo izbora a dete će ići gde JA kažem ...

whocares

pre 8 godina

Veronauka...kao da smo u srednjem veku. Djaci biraju izmedju dva nebulozna predmeta i ministar se zabrinuo da odvajamo decu? Ok, mozda ne shvatam da je i to problem, ali u poredjenju sa tim kakav je haos skolski sistem... U zemlji u kojoj se uradi godisnje 200k abortusa, niko ne razmislja da je jedno od resenja uvesti seksualno obrazovanje. I to je samo jedan od primera zbog kojih su potrebne mnoge promene prilagodjene ovom vremenu i ovom drustvu.

gradjanin normalan

pre 8 godina

Klasican veronauk ne bi trebao biti predmet u skolama secularnog drustva.
Ali posto je vera znacajan deo kulture jednog drustva najbolje bi bilo uvesti predmet verskog odgoja po svedskom modelu koji obuhvata sve vece vere.
Evo sta kaze svedki plan nastave o verskom odgoju:
"Nastava iz predmeta verskog odgoja mora težiti razvijanju znanje kod djaka o religijama i drugim filozofijama života u drustvu i drugde u svetu. Kroz nastavu, bi učenici trebali biti informisani kako ljudi različitih religijskih tradicija žive i izrazavaju, religiju i veru na različite načine. Nastava mora biti sveobuhvatna isticuci ulogu koju religije mogu igrati u društvu, kako u potrazi za mirom tako i sukobu, promovisanju socijalne kohezije kao i uzroku segregacije".

steva

pre 8 godina

ako je to već najveći problem u školstvu ... napolje sa religijom iz škole, ko je vernik neka ide u crkvu, džamiju, gde god hoće. u školi treba da se uči nauka, jezik, domaći i strani, a potrebna je i umetnost, znači likovno i muzičko.

Mary

pre 8 godina

Uvesti kriticko razmisljanje (critical thinking)kao u Britaniji. Nauciti decu kako da citaju, dodju do informacija i kako se koriste argumenti.
Pravo skolovanje sam stekla u Britaniji, a sve ono sto sam morala da bubam u skoli u Jugoslaviji/Srbiji sam zaboravila. Izgubljeno vreme.

srecko

pre 8 godina

Ja sam bio prva generacija koja je posle komunizma dobila veronauku u osnovnoj skoli. Ne znam kako je sada, ali kod nas nikakva sustinska podela nije postojala sem sto te casove ne bismo imali svi zajedno. Previse su deca neiskvarena da bi vec u tom dobu gajila netrpeljivost jedna prema drugoj samo zbog versko/ateistickih nesuglasica. Reakcija na veronauku i gradjansko nam je bio svima "Jao ne, imamo jos jedan cas posle..."

sovuljaga

pre 8 godina

Veronauka...najnelogicniji nazov meni poznat,jer vera i nauka su suprotme i skroz kontradiktorne.Najveci protivnik vere je nauka koja je dokazala da Bog ne postoji i da bukvalno ni jedna stvar iz biblije,kurana...nije tacna,a najveci protivnih nauke je vera jer zatupljuje,gusi individualnost i ne dezvoljava dalji razvoj nauke(medicine npr.)

Joc@

pre 8 godina

Podelili đake. Pa? Je l' ne treba tolerisati podele? Moramo li isto misliti? Jesu li razlike nepoželjne? Upravo je ovde u školi, i kroz različit pogled na svet, mesto gde će se deca učiti toleranciji i prihvatanju različitosti. Koliko znam ni građansko ni versko vaspitanje ne podstiče netrpeljivost. Ako ima takvih nastavnika, da li treba ukinuti predmet zbog njih nekolicine nedostojnih?
.

la

pre 8 godina

Oba predmeta rade se po nedefinisanim programima, tek da bi se radili. Veroucitelj cak i nije zaposlen radnik skole. A ima prava profesora. Vecina predavaca nema kome da predaje jer se ovi casovi gotovo ne posecuju. Besmisleno je da se ovi predmeti izucavaju tokom celog skolovanja i time izjednacavaju sa bazicnim predmetima. I na kraju, jasno je da se od veronauke i gradjanskog ne odustaje iz logicnih razloga nego iz sasvim prakticnih, zbog ustede na predavacima. U mojoj skoli ima 30 odeljenja, tj 30 casova jednog ili drugog predmeta. To su tri nastavnika sa punim fondom, ili vise ako se odeljenje opredeli za oba predmeta i podeli u grupe. Tj, bez fonda ce ostati oni koji u skoli kao sto je moja, strucnoj, ne mogu imati pun fond i to su nadoknadjivali casovima gradjanskog: filozofi, istoricari, geograficari, sociolozi, a moguce i neki drugi..To je cilj ministrovih ideja ovih dana..

Ivan Novković

pre 8 godina

Da li neko uopšte primećuje da se isticanjem ove teme u drugi plan stavljaju pravi problemi? Osim toga pod firmom segregacije ide se na ukidanje građanskog vaspitanja u kojem se deca uče da budu odgovorni i tolerantni ljudi.

Aleksandar

pre 8 godina

Ja bih Veronauku i Gradjansko vaspitanje ujedinio u jednu nastavnu jedinicu koja bi se zvala MORALNO VASPITANJE ili UCENJE O MORALU. Posto nam je toga ostalo veoma malo.

Goran

pre 8 godina

Samo da vas informišem da se istorija religije uči u okviru predmeta Istorija. Verska nastava spada u domen pogleda na svet a ne nauke (jer moram vas "naučnike" da podsetim da ne/postojanje boga nije naučno utvrđeno (niti može biti)). Žalosno je što su posledice komunizma a još više modernog dehumanizovanog materijalizma ovako duboke ...

Joc@

pre 8 godina

@ (Mary, 12:41)

Naravno da je kritičko razmišljanje prava stvar. Ali nije za svaki uzrast. Nekiliko članova srpske Mense su ispitivali proces učenja i došli do zaključka da je za mali uzrast bolje negovati memorijsko učenje a kritičko tek za starije. Sačinili su plan i program i prodali taj softver u 10-tak zemalja zapadne Evrope.
*
A evo pre par dana je ovde bila vest da ujedinjeno Kraljevstvo prednjači po ateizmu. Sa svog hrišćanskog stanovišta, ja ovo vidim kao veliki nedostatak sistema obrazovanja. Ovakav propust ne vodi društvo k sreći i napretku. Zato mi treba, bar u ovom domenu veronauke, da nađemo mudar odgovor.
Pozdrav
.

Čika Miki

pre 8 godina

Zašto ne i gradjansko i veronauka(može nesto da bude nauk i nauka a da ne bude naučno). To bi moglo biti u okviru jednog predmeta pa da svi nauče nešto i da niko ne bude uskraćen za neke civilizacijske i kulturoloske stvari. Moglo bi se tu naučiti nešto i o islamu i drugim religijama, kao i o gradjanskim pravima, vrednostima i slično

milosh-nish

pre 8 godina

secam se mojih dana u srednjoj skoli,na gradjanskom sam prijavio veronauku a na veronauci gradjansko i tako nisam isao ni na jedno ni na drugo,cisto gubljenje vremena :)

Mirko

pre 8 godina

Tačno. Nisam gledao do sad na taj način na ovo, ali to je cela istina.
Ti predmeti mogu da se ujedine ili budu deo nekih drugih predmeta, da se smanje opterećenja kod đaka koji glavu ne mogu da dignu.
Deci dati više praktičnih znanja i iskustva, gde bi na primeru mogli da pokažu i nauče ono što ih knjiga suvoparno uči, ali ne i automatski osposobljava.

Milan

pre 8 godina

Crkva je odvojena od drzave, ali nije od naroda. I nece ni biti, koliko god "gradjani" (citaj likovi poput Boskica iz DP-a) dizu prasinu. Zivela VERONAUKA!

Aleksandar

pre 8 godina

Izbacite veronauku iz skola u sekularnoj Republici Srbiji!!!
Ako roditelji hoce da im deca budu vernici neka idu u hramove u kojima se oni sami mole pa neka tamo decu uce ''tim vrednostima''. U skolama dajte deci obrazovanje a ne indoktrinacije!!!

lol

pre 8 godina

Glupost, ja bio na veronauci, moji najbolji drugovi na gradjanskom. Nismo u tim godinama deca pa da se svadjamo oko takvih tema. Diskriminacija se drugacije definise i ne moze se upotrebiti u ovom kontekstu ministRU!

Gile

pre 8 godina

Kao roditelj deteta koje ide u 4. razred,primecujem da na tzv gradjanskom NE RADE NISTA!Na veronauci uce biblijske price,pevaju lepe hriscanske,pravoslavne pesme.Uce molitve.Moje dete od 10 godina zna mnogo sta sto ja kao hrisacanin(u Gospoda verujem,slavim slavu)neznam!Zalim sto ja nisam pre 25godina mogao da odaberem veronauku-ua morao sam da na Ekonomskom fakuktetu bubam Poiiticku Ekonomiju(uz 30strana sta je rekao Engls) i polazem jeb..i Marksizam???!!

kantov_kategorički_imperativ

pre 8 godina

Komentari ministra i forumaša su smešni. Ja sam komunista a učio sam veronauku kroz osnovnu školu i gimnaziju. Poštujem i verujem u Boga. Cenim različitosti. To i jeste smisao veronauke. Nikakve podele. Udarajte minuse botovi, ali veronauci jeste mesto u školi.

zoki

pre 8 godina

Crkva je odvojena od države. Glupost je i neustavno uvodjenje veronauke na ovaj način u školski program državnih škola. Tim pre što se taj predmet otaljava, a košta djavo ipo.

Bane

pre 8 godina

Bravo Verbicu! Ja godinama pricam kako iz skola treba izbaciti veronauku upravo iz razloga sto se deca odvajaju na vernike i gradjane, a potom i sto su najmerodavnija mesta za ucenje veronauke crkva, sinagoga, dzamija, pa nek oni organizuju casove za zainteresovane. Ja sam za predmete gradjansko vaspitanje, zdravstveno vaspitanje, poljoprivreda, domacinstvo, tehnicko obrazovanje, saobracaj, a i vise paznje da se obrati biljnom i zivotinjskom svetu u Srbiji, pa i samoj geografiji... Neko ko zavrsi osnovnu skolu bi vec trebao biti spreman za samostalan zivot - da bude vaspitan, da zna da spremi rucak, nesto usije, popravi, da zna da ukaze prvu pomoc, da stvarno zna sve saobracajne znake i pravila, da zna osnove poljoprivrede i veterine. Verske zajednice su odvojene od drzavnih institucija i tako treba i biti i u praksi.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Izbacite veronauku,građansko,muzičko,likovno i dr. gluposti.A umesto toga pojačajte u i ubacite više: jezike (Engleski, Nemački, Ruski) fizičko, matematiku,imformatiku, hemiju, biologiju,Srpski, tehničko, fiziku, geografiju, istoriju...

Glas Srbije

pre 8 godina

I ovaj je ministar prosvete!??? Da li on zna sta znace reci segregacija i diskriminacija? Neko treba da mu objasni i znacenje izbornog predmeta za razluku od obaveznog.

kalendar

pre 8 godina

Saglasan sam da ministrom - vreme je da se konačno ukine neustavni predmet veronauke, gde se deca na časovima dele i uče netoleranciji.

Realni

pre 8 godina

Zato što je vjeronauka uvedena bez previše razmišljanja, zbog pomodarstva, kao povratka na nekakve "demokratske" tekovine i diskontinuiteta s komunizmom....Totalna glupost, religije treba da se izučavaju kao istorijski i kulturološki fenomen a sve ostalo ostaviti tamo gdje im je mjesto - u vjerskim objektima ili kako se već ko organizuje, pa ko svojoj djeci želi da pruži više i dublje - slobodno izvolite, to ne bi nikako trebala biti stvar školskog sistema.

maja

pre 8 godina

u skoli mog deteta su iz veronauke do 5 razreda uglavnom citali poucne price gde su mogli sami da zakljuce sta je vrlina,gde ljudi grese,šta je moralno a sta ne.da izvuku pouku.od petog naucili su da se krste,ponesto o velikim svecima ,zasto ih slavimo,svetim tajnama kstenja,vencanja,itd itd.nikakve
verske indoktrinacije,samo lepe stvari koje ni sama ne znam da objasnim.ja mislim da je to ok

goxi

pre 8 godina

Veronauku i gradjansko treba ukinuti. To je jedan cas manje nedeljno. Takodje hitno treba ukinuti i tehnicko obrazovanje jer stvarno nema svrhu. Muzicko , likovno i fizicko treba da budu fakultativni predmeti. Informatiku treba prebaciti iz izbornog u obavezni predmet i povecati fond casova na 2 puta nedeljno. Za engleski jezik treba povecati fond casova na 3 puta nedeljno . Istoriju treba skratiti na jedan cas nedeljno i mozda prevesti i u fakultativan predmet. Geografiju , hemiju i biologiju isto skratiti na po jedan cas nedeljno. Fizicko treba povecati na na 2 puta nedeljno blok nastavu od po 2 casa.

Kamičak

pre 8 godina

Министре, видим да би сте.ви да поново уводите комунизам. Ми и треба да омогућимо родитељима и деци могућност избора. Залажете се декларативно за очување различитости, када вам ЕУ намеће, али бисте радо да намећете једноумље које је политички оправдано. Министре, ви треба да се борите за толерантност у различитости. То је ваш задатак, а не гурање у калупе.

zoki

pre 8 godina

Crkva ne plaća porez. Crkva ima svoj sistem škola od predškolskog do fakulteta u koji se država ne meša. Crkvi treba zabraniti pristup državnoj školi. Ko želi, neka vodi dete u crkvu i niihovu školu.

sekularista

pre 8 godina

Nije gradjansko uvelo podelu, vec veronauka - paradoks je vec u imenu tog nazovi nastavnog predmeta. Ta mantranja u praksi imaju jedan jedini cilj, da uvedu mrak u svest dece. Usputni cilj je da se u glavama i dece i roditelja izraz "gradjanski" obelezi kao nesto lose, nemoralno i nepozeljno. Eto, takav je rezultat poigravanja Ustavom i izigravanja drustvenih normi. Sa sruge strane imamo doplatnu markicu za Skadar na Vracaru, od 10 dinara, budzet ima za penzije popovima, u popovskim i crkvenim knjigama ne postoji stavka "porez", ono isto zbog cega ljudi nemaju da kupe deci zimske jakne.

Skola je zaostala u vremenu, prostoru a i sire!

pre 8 godina

Totalno besmisleni predmeti!
Dete mi ide na gradjansko.
Neki textovi koje dobuju su skroz zbunjujuci za manju decu, a i za nas odrasle.
Treba memnjati ceo skolski sistem, a i skolski kadar.
Za njih je zemlja jos uvek ravna ploca...

Iv

pre 8 godina

Nisu nastavnici krivi, vec ti (tj vi sto kao nesto odlucujete).
A, vaznije - izbacite vjeronauku iz naucnog sistema... 21. vijek je.
Pusti ljude da vjeruju sta hoce i kako hoce. Stvar osjecaja.
Daj neka se nauka bavi nacim sto potpada pod znanje!

V!

pre 8 godina

Dobro jutro. Otkrili ste toplu vodu. Religija i crkva dele covecanstvo vekovima. Odgovorni su za većinu problema i patnji na ovoj planeti. Deca treba da uce o svemu, otvorenog uma. A ne da im se odmalena guši inteligencija sektaško-fundamentalistickim idejama. Nebitno je ko se kako klanja ili krsti dok je dobar čovek - to treba deca da uče! Da sam ja ministar, uveo bih obavezne čašove "razumevanje i tolerancije" za svu decu! A i odraslima bi dobro došlo.

Kićo

pre 8 godina

Kada imaš izborni predmet, pa se naprave grupe tako da svako uči ono što je izabrao, to je segregacija? Kakva analiza, kakav osvrt ne suštinu problema!

mama i svašta nešto još

pre 8 godina

Da. Moram da se složim s Verbićem. Uvodjenje ovih predmeta je od starta bilo ogroman promašaj, samo se niko nije usudjivao da to kaže, a pogotovo ne da i objasni. Kada bi Verbić uspeo da ukine oba predmeta, to bi po mom najdubljem uverenju bio potez koji bi u najboljem mogućem smislu obeležio njegov mandat.
Naravno, ovome bi se usprotivile obe zainteresovane strane, i crkva i tzv. "civilni sektor", ali po mom mišljenju, ukidanje je jedino rešenje, jer te "predmete" nikada neće moći da uklopi u obrazovni sistem na korist djaka.

kraja

pre 8 godina

...nikada necu shvatiti sta je bilo djindjicu da to propusti u skole...
...a sto se verbica tice i njegovih tupavih primedbi, pa "podelili" smo ih i ucenjem raznih stranih jezika, pa smerovima u gimnaziji, pa wc-ima u skoli ili u dvoristu...

Ukidaj!

pre 8 godina

Ukidaj i jedno i drugo. Prvo je Djindjic uveo da se opere, a drugo da opere prvo. A nastavnici to prigrlili da imaju platu.

D od decjeg interesa tu nema, mojne da se lazemo.

p.s. Citam danas u vestima Mimi Oro diplomirala na Karicima (Alfa . . .).

Lud&zbunjen

pre 8 godina

Veronauka napolje iz skole. Smanjiti i matematiku i srpski jezik za po 1 cas. Ionako se sve uci napamet pa se posle mesec dana zaboravi. Uvesti sto vise prakse, to je ono sto ostaje upamceno. Vise prakticnih predmeta kao sto je tehnicko, gde deca rade prakticne stvari-praksa se moze uvesti i u predmetioma biologija, fizika, hemija. Informatika u 21.veku bi trebalo da bude jos od 1.razreda.

dragan

pre 8 godina

Veronauka je bila uvedena radi morala.A sad imamo toliko nasilja i nemorala u skolama.Zato ga treba ukinuti.Nijedna njihova teorija nije dokazana.Cudi me da profesori fizike,biologije dozvoljavaju da neki pop negira njihovo znanje.Mi inace imamo novokomponovane vernike uglavnom bivse komuniste.Pogledajte ogromne krstove i Isus bi se prekrstio da to vidi.

Nikola S

pre 8 godina

Odvojili su se i nastavnici u skolama. U mojoj j me bilo šikaniranje dece koja idu na građansko od profesora kojima je bliža religija. Digne te da odgovaraš njegov predmet i krene "I dobro kaži mi šta radite na tom građanskom?" I kreće iživljavanje. Na kraju dobiješ dve ocene manje, dok ovi sa veronauke dve ocene više.

Preddy Baer

pre 8 godina

Pa gdine ministre, zadnje je vreme da se opasuljite i pocnete da postujete Ustav, koji kaze da je drzava Sbija SEKULARNA DRZAVA! ko hoce da se religiozno obrazuje to neka radi van institucija drzave i u svoje slobodno vreme!

Ja licno bih zabranio bilo kakvo nametanje religije deci sve dok ne napune 18 godina, jerbo ako nisu dovoljno zreli da glasaju ili idu u vojsku, vala nisu ni dovoljno zreli da razluce sta su srednjevekovne dogme i zivot u 21. veku!

Lud&zbunjen

pre 8 godina

Veronauka napolje iz skole. Smanjiti i matematiku i srpski jezik za po 1 cas. Ionako se sve uci napamet pa se posle mesec dana zaboravi. Uvesti sto vise prakse, to je ono sto ostaje upamceno. Vise prakticnih predmeta kao sto je tehnicko, gde deca rade prakticne stvari-praksa se moze uvesti i u predmetioma biologija, fizika, hemija. Informatika u 21.veku bi trebalo da bude jos od 1.razreda.

Стева Ранковић

pre 8 godina

На жалост морам да констатујем, да је министарство Образовања, тј кадар у школском систему остао тврд бастион комунизма, ето већ више од 30 година.

MIla

pre 8 godina

Uvođenje veronauke je bio truli kompromis: Đinđiću se mnogo žurilo da isporuči S. miloševića Hagu (i tako odradi ono za šta je bio doved na vlast), a SPC se kao mnogo protivila. I tako deca dobiše veronauku da bi vladike SPC ćutale!

Labud

pre 8 godina

Ukinite veronauku. Religija segregira ljude vec 2.000 godina.

Sekularizam, bato, a ko hoce nek ide u crkvu. Crkve nije mesto u drzavi vec izvan nje. A skola je najbitnija drzavna institucija, ne parlament, ne vlada, ne zakoni, ne crkva, vec skola. Jer je to prvi i najbitniji susret individue sa drzavom. Tek posle vadi licnu sa 18, pa vozacku i ostale stvari. Do tada je vec pecen.

Zoki

pre 8 godina

Mnogi ne znaju da je Đinđić bio hrišćanin, i to ne onaj folklorni, nametljivi, koji ide u crkvu da bi srbovao i skupljao političke poene. Ljudi koji su ga poznavali reći će vam da je redovno čitao Sveto Pismo. Informacije o njegovim ličnim prilozima za izgradnju Hrama Sv. Save su procurele tek nakon njegove smrti. Još uvek su živi akteri tih događaja, kada je odlučeno da veronauka uđe u škole. Patrijarh Pavle je prvo primio Koštunicu. Na opšte iznenađenje, on je bio protiv vraćanja veronauke. Nakon njega je došao Đinđić i obećao da će veronakuka biti vraćena u škole što pre. Da li je Đinđičć pogrešio, da li je veronauka u školama sama po sebi loša? On je bio nemački đak, a nemačka iskustva nisu loša i nemački đaci nisu zatucani radi veronauke. Možda bi se moglo diskutovati o tome da li su verske zajednice bile spremne za to i šta su uradile u međuvremenu da osposobe svoje kadrove, pripreme adekvatne materijale, itd. Međutim, ovo što gospodin ministar priča o segregaciji je sramota.

Bostanka iz unutrasnjosti

pre 8 godina

Vidim po komentarima da u Srbiji ima pametnih ljudi, ali sta vredi kad samo nadobudni samoljupci donose odluke? Djindjic je verovatno uveo veronauk u skole da privremeno smiri duhove u crkvi koja se pomamila za "svojim pravima". Verujem da bi s vremenom to postao fakultativan predmet, ali nikog nije bilo da nasledi tu tematiku na moderan nacin.
Veru treba decu da uce verske zajednice i roditelji i tacka. Muka mi je vise od novoprimitivnog srbovanja, moze se biti patriota i ciniti dobro svom narudi i bez toga.

objavite komentar B92 i fmp

pre 8 godina

@Aleksandar

Ti ne znaš kakva je carina moj nastavnik veronauke.Ponekad priča o Bogu i svecima kada bude neka slava ili praznik ili kada ga mi pitamo nesto.A ovako pričamo o svemu skolama,od Word do smartphone , itd.
Neću biti pop ili crkvenjak ali ovo je 10 puta bolje od gradjanakog!

Baš me zanima ma šta bi radio da imas veronauku i marksizam kao obavezan predmet xexexe.

Dejan NS

pre 8 godina

Da se razumemo, veronauku su crkve sve vreme organizovale. Znaci, i tokom "komunizma" ko je hteo mogao je da ide na veronauku.
Islo ih je toliko da se moze na prste prebrojati.
Kad bi opet veronauka bila u crkvi opet bi ih bilo toliko.
A svi veliki vernici...
Veronauku izbaciti iz skole pa za njom i gradjansko, a ko zeli veronauku u crkvu/dzamiju neka ide.

Ana

pre 8 godina

E odavno nisam čula nešto ovoliko mudro! Odakle mu samo tolika kreativnost?! Ima puno razloga ZA i PROTIV veronauke i građanskog u školama, na isti način se može diskutovati i onekim drugim predmetima. Takođe se može pričati o predmetima, ishodima, sadržajima, nastavnicima, učenicima, aktivnostima itd.
Ali ovako plitkouman "razlog" za ukidanje izbornih predmeta samo verbic može da smisli! Ajmo redom onda - da svi uče jedan isti strani jezik (da se ne bi "segregirali"), da svi treniraju isti sport, da svi idu u gimnaziju ili neku drugu školu, da svi idu na isti fakultet... Alo bre

Napredni Bot

pre 8 godina

Crkvi, koja je imala poredjenu ulogu po komunistima, je godinama obecavano da ce se uvesti veronauka, da bi se ispravila nepravda koja joj je naneta tokom socijalizma. Kad je doslo do promena 2000-te, trebalo je obecano i ispuniti. I ispunilo se ali na los nacin. Vecina lidera DOS-a je u stvari bila alergicna na crkvu. Umesto da veronauka bude zaista fakultativni predmet (pa ko ne slusa ide kuci) ubacen je kontra-teg, predmet nazvan po stranci cijih je svih pet clanova bilo na vodecim polozajima (Vesna, Natasa, Gaso, Dragor i Goran). Pa Gaso je bio ministar, secate se? Ili si vernik ili si gradjanin, ne mozes oba.
Treba ukinuti jos sto sta, skratiti nastavne planove, da deca u skoli mogu da nauce sve sto im treba , a ne da posle 5 sati uce sa roditeljima.

Semi

pre 8 godina

Kakvo jednoumlje. Sta je lose da deca diskutuju kreacioniza vs. evolucija. Samo generacije otvorenih pogleda a ne dogmatizovane u sajentizam i ostale religije mogu da naprave kvalitativan pomak ka prosvecenom drustvu.

Gradjanin

pre 8 godina

"Crkvi, koja je imala poredjenu ulogu po komunistima."

Nije tacno, nego je crkva stavljena na svoje mesto. Cega je bila lisena crkva? Poseda koji nisu imali versku namenu, njive i sume. Zatim, litije su bile zabranjene. Ulice ne predstavljaju verski objekat. Niko se nije mesao u rad crkve, ali je on bio ogranicen na prostor odvojen za verske namene - u samoj crkvi. Posteno.

VesnaBG

pre 8 godina

Veronauka u skolama u sred 21 veka je glupost.Izbor slobonih ljudi je vera u boga i ko hoce vise da zna postoje skole pri crkvama gde mogu da se obrazuju:Ja sam isla u jednu takvu skolu pri crkvu SV Marka u Beogradu 1958 godine.Uvodjenjem veronauke u skole vrsi se segragacija drugih veroispovesti i ateista, sto ne odgovara jednom savremenom evropskom drustvu.

Miki

pre 8 godina

Pravilan naziv je Verska nastava, a ne Veronauka. Vera se ne zasniva na naučno zasnovanim činjenicama! Katastrofa je da ministar prosvete, a i pojedini nastavnici ne znaju pravilan naziv ovog predmeta. Inače, učenici koji pohađaju versku nastavu nazivaju učenike građanskog vaspitanja ANTIHRISTOVIMA. Toliko o tom predmetu i našoj verskoj zajednici koja je na silu isti nametnula školi!

Фали овај предмет

pre 8 godina

Против сам и веронауке и грађанског васпитања у школама, то заиста јесте супротстављање и подела деце.

Оно зашта јесам је обавезни предмет који би учио децу и младе људе неким обичним стварима, неки предмет нпр. Општа култура живљења - ђубре се баца у канту, ако назидаш кућу на спратове и не урадиш фасаду ти си шабан, не иди преко реда, не купуј диплому, поштуј кућни ред, итд., све у том смислу да се свет не врти око нас него да постоје и други људи.

Овако нешто баш фали, и тек ће да фали изгледа.

Neko se pravi blesav

pre 8 godina

Dete sam opredelila za veronauku sve misleći da će im pričati priče iz Biblije, pa će sutra znati da prepozna motive na slikama renesansnih majstora, kad cvrc, uče ih kako se slavi slava. Pa to znaju iz kuće. I građansko je isto gubljenje vremena.

Кредонаут

pre 8 godina

Ништа глупље нисам чуо у скорије време. По тој логици би требало у потпуности укинути слободу избора да не би долазило до подела међу грађанима?!?! Можда је управо то циљ ове владе - једна партија, један лидер... Једно стадо, један пастир...
Рађено је више анализа којима су вредновани различити аспекти обавезних изборних предмета, али наш драги министар о томе не зна ништа јер не ради свој посао. Једно од истаживања је спровео Завод за вредновање из кога је Вербић прешао у министарску фотељу, али он о томе не зна ништа јер, очигледно, ни тада није радио свој посао.

Iz prve ruke

pre 8 godina

To sam videla prve godine - oni koji su išli na versku nastavu su svoje drugove zvali sektaši, a ovi kad god su ih videli krstili se i govorili Gospodi pomiluj!
Ne treba 14 godina da se to zaključi!!

I ono drugo što sam videla jeste da je građansko vaspitanje nešto pozitivno (osim ako ga negde ne predaju neka učiteljica i drugi, a - lenjivci) i videla da je ono što uče na verskoj od uglavnom zatucanih laika - katastrofa!
Inače sam pravoslavna (da neko ne pomisli...)

Zeljko

pre 8 godina

Veronauci nije mesto u skolama, Srbija je svetovna drzava i po ustavu. Ni jedna religija se ne moze proglasiti drzavnom i religija je odvojena od iste, drzave mislim. Dakle religiji je mesto u svakoj porodici koja je religiozna kao i u Hramovima.

grokgrok

pre 8 godina

Npr.
Bio sam diskriminisan u osnovnoj, sedeo sam u pretposlednjoj klupi. Svi đaci treba da sede u prvoj.

Kaže, u dubokim knjigama koje nema ko da čita, a pisali ih stari Grci, da je demokratija pogubna jer poništava samu sebe u slobodama koje daje.

Ustvari, knjige kažu da demokratija i ne može da se svrstava u sistem. Jer u njoj nema sistema.

Onda, kome ona koristi? Vladajućima i vladama, da daju lažnu slobodu (izbora) potlačenoj masi. I pravo na slobodu mišljenja.
Gde svako ima stav o nečemu, a niko se ni ušta ne udubljuje!

Tako, imamo amatere u ministarstvima ili pak, u ovom slučaju, roditelje koji imaju stav o veronauci. I jedni i drugi čine štetu.

Pinokio

pre 8 godina

Podela svakako postoji jer u višejezičnim sredinama svako dete uči svoj maternji jezik,međutim sam naziv i metodologija predmeta su pogrešni.Predmet bi trebao da se zove istorija religije i društvene kulture,a obuhvatao bi sve periode od nastanka prvih religija i društava do sada.Apostorf na dobre i loše stvari koje su proizveli bez mešanja sa klasičnom istorijom koja je prepuna ratova.Tako bi sva deca učila isto ali sveobuhvato i bolje bi se razumela.

Marko

pre 8 godina

Ogromna su sredstva u pitanju, a prakticno ne postoji osmisljen program za ove predmete. Jedan nastavnik veronauke ili gradjanskog skolu kosta kroz bruto platu oko 70.000 dinara. Ako ih prosecno ima dvoje do troje, to je preko 200.000 mesecno. Puta 12 meseci = 2.400.000 godisnje. Pomnozite to sa 1200 skola u Srbiji, pa dodjete do preko 20 miliona eura godisnje. Racunajte tu i Bus plus za ove u Beogradu. A koji je efekat? NULA.
A hoce da seku pedagoge, psihologe, logopede i ostale strucne saradnike, koji bar nesto rade.

dusanmal

pre 8 godina

@j "@milan ti posle skole vodi svoje dete i u manastir ako zelis, ja moje vodim na aikido ili u biblioteku. Knjige a ne zvona i praporci..." - U tome je i sloboda izbornog predmeta - ako roditelj ne zeli da mu dete uci veronauku - SLOBODAN JE da mu dete to ne uci. No, nikako ne smemo zaboraviti SLOBODE DRUGIH: ako neki drugi roditelj zeli da obrazuje dete u veronauci - izborni predmet mu to dozvoljava.
Nazalost, od komunizma smo nasledili pritisak da sve mora da se ujedini, upravi, usrednji, izjednaci,... To nije zivot. To je totalitarizam mediokriteta. I to ovaj Ministar prosvete gura. Samo da se ne bi "podelili", nametnuti mediokritet njegovog izbora svima.
On takodje pominje strana iskustva. No, bez razumevanja. Ovde gde ja radim kao naucnik, "kreacionizam" se uci u casovima nauke. Zasto?-Zato sto nema veronauke a ima znacajnog dela populacije kome je to deo zivota->pritisak da se nesto najosnovnije iz religije uci->upad religije u nauku... Neizbezan. Ako se potreba za odredjenim ne zausti, to ce prirodno naci neki drugi put da se iskaze. Zato se pravi put mora otvoriti. Da ne bi doslo do mesanja "sta je nauka a sta religija" i da bi svako imao sansu za obrazovanje gde roditelji vide potrebu za takvim obrazovanjem. Deca nisu identicne kopije, obrazovanje po meri svakoga.

Vesna

pre 8 godina

Dobro jutro. Otkrili ste toplu vodu. Religija i crkva dele covecanstvo vekovima. Odgovorni su za većinu problema i patnji na ovoj planeti. Deca treba da uce o svemu, otvorenog uma. A ne da im se odmalena guši inteligencija sektaško-fundamentalistickim idejama. Nebitno je ko se kako klanja ili krsti dok je dobar čovek - to treba deca da uče! Da sam ja ministar, uveo bih obavezne čašove "razumevanje i tolerancije" za svu decu! A i odraslima bi dobro došlo.
(V!, 22. decembar 2015 18:50)
Toliko je dobar komentar da sam ga ponovila !

BVB

pre 8 godina

Ako hocete da svako bude na svom mestu,onda lepo braco moja vratite sta je cije.Ako ne zelite Veronauku jer zelite da postujete zakon evropske civilizacije, onda ispostujte zakon o restituciji do kraja i vratite sta je cije. Onda mozete traziti sekularnost i postovanje prava.Tek tada mozete traziti i taj famozni porez.

Marko

pre 8 godina

Za neupućene: Evaluacija učinka verske nastave je sprovedena pre pet godina, povodom desetogodišnjice povratka veronauke u školski sistem naše zemlje. Odnos veronauke i njenog altetnativnog predmeta bila je tema jednog naučnog skupa na Beogradskom univerzitetu. Istrazivanje iz 2010. naručilo je, između ostalih, tadašnje Ministarstvo prosvete. Ministar nam je pomalo neobavešten...

dragan Joksimovic

pre 8 godina

Pa postoji podela na gradjansko i veronauku i to je ok. Takodje se deca dele ko ce uci prirodne a ko drustvene nauke, pa ko ce da uci francuski a ko ruski ili nemacki jezik. Ne mozemo sve da biramo, nesto da a nesto ne. Zasto ne izbacite Ustav iz srednjih skola. Najbitnije da se uci o drzavi i postovanju iste. Razlicitostima obogacujemo drustvo i drzavu a ako hocete da nas smestite medju Titove pionire, setite se da je ovo 21 vek, i deci treba ponuditi izbor a ne stavljati sve u isti kos.

СрП Кш

pre 8 godina

Док сам ја ишао у школу, памтим реформе, када су моја деца ишла имали су реформе, сада моји унуци се срећу са реформом школства. То је знак да су увек до сада биле фаличне. Највећа грешка је увођење ова два предмета. Грађанско васпитање је непотребно јер се ваљда целокупна активност у школи своди на васпитање. Веронауци није место у школама него у цркви, тим пре што се многи постулати веронауке косе са оним што деца уче у другим предметима, а додатни проблем је мултинационалност и мултиконфесионалност у Србији.

Аки

pre 8 godina

Игром случаја сам имао прилику да погледам уџбеник веронауке и мало прелистам, то је трајало буквално ни цео минут јер сам толико нетачних информација прочитао да је то крајње СКАНДАЛОЗНО. Неприхватљиво чак и за оне који једва знају да читају и пишу. Срамота жива. Писац је неко свештено лице, не знам да ли је зајебанција у питању, али могу да гарантујем да се неки сеоски поп боље разуме у материју и то без да је похађао један једини час филозофије. Невероватно.

charlie

pre 8 godina

Crkva je dovoljno bogata da organizuje privatne besplatne časove za zainteresovane, kako decu, tako i odrasle.Naravno van školskih objekata,svojih ima sasvim dovoljno.

Dijaspora

pre 8 godina

Nepotrebna podela dece na tom uzrastu. Korist nikakva. Treba da postoji predmet Pregled svetskih religija u kome se medju glavnim reliigijama kije sreccemo danas uce i one koje su deo lokalne tradi cije. Veronauka u uskom smislu treba da se podu cava pri crkvi, dzamiji ili sinagogi, a u skoli se uci o istoriji raznih religija , njihovimosnovnim pojmovima insl. Jer to su stvari koje djaci treba da naue u skoli into je onda za sve isto, bez obzira koje su vere. Korist je i za posle kad picnu da rade, bolje ce razumeti svet ok sebe.

Nenad

pre 8 godina

Kaže, u dubokim knjigama koje nema ko da čita, a pisali ih stari Grci, da je demokratija pogubna jer poništava samu sebe u slobodama koje daje.
Ustvari, knjige kažu da demokratija i ne može da se svrstava u sistem. Jer u njoj nema sistema.
Onda, kome ona koristi? Vladajućima i vladama, da daju lažnu slobodu (izbora) potlačenoj masi. I pravo na slobodu mišljenja.
Gde svako ima stav o nečemu, a niko se ni ušta ne udubljuje!
Tako, imamo amatere u ministarstvima ili pak, u ovom slučaju, roditelje koji imaju stav o veronauci. I jedni i drugi čine štetu.
(grokgrok, 22. decembar 2015 19:17)
Naravno da su bogati Grci koji su imali tu privilegiju da ne rade ništa jer su robovi sve radili za njih bili protiv demokratije, jer bi to značilo da bi se i ti robovi eventualno nešto pitali, a ako bi se oni nešto pitali možda više ne bi želeli da budu robovi i rade za svoje gospodare.
Demokratija jeste negacija svih sistema, sistema moći i struktura vlasti jer svu vlast sa pojedinaca prenosi na narod. Poređenje demokratije i ovog sistema koji vladajuće strukture moći nazivaju demokratijom je smešno. Demokratija je vladavina naroda, i ukoliko narod ne vlada to nije demokratija.

voke

pre 8 godina

Ozbiljna reforma celog sistema, ukidanje građanskog i veronauke. Smanjivanje broja časova i obima gradiva. Toliko nepotrebnih stvari se uči i toliko praznih časova ima. Fizičko uvesti minimum 3x nedeljno, ako ne i više. U razgovoru sa nekim gimnazijskim nastavnicima slozili smo se da i srednjoskolci treba da imaju maksimalno 5 casova dnevno, ali provode isto vreme u školi, čak i koji sat više, ali to vreme provode na vannastavnim aktivnostima što bi dovelo do oživljavanja sekcija i same škole.

A-teist

pre 8 godina

Treba crkve da naprave svoje skole i internate pa ko zeli neka salje svoju decu tamo,a iz redovnih skola proterati versku nastavu,nije joj tu mesto!

Srboljub

pre 8 godina

Ne pamtim kada sam se ovako slagao sa nekim ministrom, niti naslovom; radim u srednjoj stručnoj školi dvadeset i kusur godina i osim par godina na početku, imam raz. starešinstvo, pa odgovorno tvrdim: veronauku (kolokvijalno) ili "versku nastavu", kako pojedini puristi ovde insistiraju umesto "prav. katehizis", treba udaljiti iz državnih škola ne samo zato što je uvedena mimo svake procedure standardizovane za nove predmete (verujušči oponenti besede o "vraćanju", a ne "uvođenju novog" - jer, šta je 50 god. prema večnosti, zar ne?), niti što joj po mnogim parametrima u sistemu školstva sekularno ustrojene države nije mesto, već i zato - n.b. moj slučaj - da ne bismo dolazili u situaciju da slušamo pitanja dece koja su se opredelila za onaj drugi, nebogougodni predmet, poput: "Razredni, zašto ovi sa verske kažu da su bolji Srbi od mene?" Šta da mu kažem? Jer su klerici naučeni da "Srbin bez vere ne biva"? Što dete da sluša moje mišljenje o etnofiletizmu koji metastazira u SPC? Osim podela na "naše" i "njihove" nikakve vajde tu nema, da o nastavnom principu očiglednosti i konfrontaciji sa naučnim činjenicama ne trošim vreme: kome je do vežbanja "spasenija duše", "dosrbljavanja", "prave istorije naroda srpskog" i sličnih "dostignuća" kojima se imaju osigurati after life benefiti, ima dovoljno crkava u neposrednom okruženju. Škola treba da uz vaspitanje razvija logičko rasuđivanje i zdrav, racionalan odnos ka svetu - rečju, Verbiću, istraj!

Nix

pre 8 godina

Retko pametan potez. Skole nam kadrovski i finansijski ozbiljno zaostaju u oblasti novih tehnologija i prakticnih vestina, i tu treba usmeriti energiju i vreme, a za religiju i politiku ne bi trebalo da bude mesta u republickim institucijama.

Lakija

pre 8 godina

Ja sam ZA veronauku.
Ali ne u školi - već samo u crkvi ili dzamiji.

p.s. ali i tamo da neki čika policajac osluškuje šta se priča i radi.

Ana Rakin

pre 8 godina

Moja deca idu na gradjansko, a ne na versko obrazovanje samo zato sto sam, srecom, upoznala njihovu verouciteljicu pre opredeljivanja. A sto nasom naukom gazduje covek sa DVA naucna rada je sramota i za njega nas koji moramo da ga trpimo. Glupa resenja iz zemlje idiota

dolbo

pre 8 godina

Stop veri u skolama!!!(Danubewalker, 22. decembar 2015 21:26)Vera se ne može zabraniti,to spada u osnovna ljudska prava.Može se zabraniti veronauka i građansko vaspitanje,ali to nije pitanje za ovu raspravu. Treba da se naučimo toleranciji i poštovanju drugih ljudi,bez obzira na etničku pripadnost i veru,a to se jedino može postići saznanjem(učenjem)o religijama,a ne zabranama.Na žalost izgleda da onih koji bi vratili marksizam u škole.Od svih religija,uključujući satanizam,najgora je komunistička.

Ako niste znali šta je segregacija

pre 8 godina

Ministar govori o segregaciji unutar školskih odeljenja po principu veronauke i građanskog vaspitanja. To nije segregacija, već najobičnija podela na dve grupe, dva puta nedeljno po jedan školski čas. Segregacija je veoma teška vrsta diskriminacije, po kojoj se ljudi razdvajaju po svojoj rasnoj, verskoj, klasnoj ili etničkoj pripadnosti. U pogledu školovanja, to može biti slučaj, na primer, sa školom u predgrađu velikog grada koju pohađaju većinom romska deca, kao i deca iz siromašnih radničkih, pauperizovanih porodica - za razliku na primer od škole u centru jednog velegrada koju pohađaju deca među kojima, npr. nema niti jednog romskog deteta, i čiji roditelji pripadaju tzv. srednjem sloju, sa primanjima i ostalim prinadležnostima daleko iznad proseka, koji svojoj deci kupuju I-phone, itd, i prikupljau po 100 evra svako za poklon na kraju godine odeljenskom starešini...

BeoGradjanka

pre 8 godina

Bila sam u zabludi kad sam detetu sugerisala da se upiše na gradjansko, loše misleći da će tamo da vežbaju neagresivnu i kulturnu komunikaciju.

Realnost je da učiteljica za vreme tog časa pošalje decu u školsko dvorište da se igraju, kako se ko snadje, dok ih ona "iz prikrajka" kao nešto posmatra, ćaska, telefonira...

Dokon covek

pre 8 godina

Mislim da je ovo trenutno najveci problem u prosveti, veronauka vs gradjansko. Kad ima vecih problrma, daj da se bavimo manjim i nebitnim, jel tako Verbicu? A ko ima imalo mozga, zna da ti casovi su najnebitniji casovi u celoj Srbiji, i da to djacima dodje kao opustanje, ako uopste i odu na cas, jer nisam jos cuo da je neko bio kaznjen jer nije prisustvovao. A desava se da ni predavac ne prisustvuje.

deviant

pre 8 godina

Nije mi jasno sta veronauka radi u skolama jedne sekularne drzave. Ovo je bio jedan od najglupljih kompromisa koji je napravljen sa Kostunicom i SPC.

Ako zelite veronauku, nista vas ne sprecava da odete u crkvu u svoje slobodno vreme i pohadjate je kao vannastavnu aktivnost.

sovuljaga

pre 8 godina

Veronauka...najnelogicniji nazov meni poznat,jer vera i nauka su suprotme i skroz kontradiktorne.Najveci protivnik vere je nauka koja je dokazala da Bog ne postoji i da bukvalno ni jedna stvar iz biblije,kurana...nije tacna,a najveci protivnih nauke je vera jer zatupljuje,gusi individualnost i ne dezvoljava dalji razvoj nauke(medicine npr.)

Svašta

pre 8 godina

Veronauka treba da se izučava u verskim hramovima, a ne državnim školama. U USA ko hoće veronauku vodi dete u crkvu ili upiše u privatnu školu.

eeeh

pre 8 godina

"Kao roditelj deteta koje ide u 4. razred,primecujem da na tzv gradjanskom NE RADE NISTA!Na veronauci uce biblijske price,pevaju lepe hriscanske,pravoslavne pesme.Uce molitve.Moje dete od 10 godina zna mnogo sta sto ja kao hrisacanin(u Gospoda verujem,slavim slavu)neznam!Zalim sto ja nisam pre 25godina mogao da odaberem veronauku-ua morao sam da na Ekonomskom fakuktetu bubam Poiiticku Ekonomiju(uz 30strana sta je rekao Engls) i polazem jeb..i Marksizam???!!
(Gile, 22. decembar 2015 21:58)"

Pa ne rade ni na veronauci nista... Veronauka je oksimoron i procuvanje nicega, jer nema nijedan podatak i ne moze nista da demonstrira.

Samo zato sto si ti morao da polazes gluposti, ne znace da i tvoja deca moraju...

Lale

pre 8 godina

bilo bi zaista fantasticno kada bi u nasem skolstvu jedini ili najveci problem bilo gradjansko vasp i veronauka... opet koljemo vola zbog kile mesa i ostavlja se utisak da se nesto radi... debakl

I don't get it...

pre 8 godina

"...ministar...kao problem vidi i to što nastavnici ne obraćaju dovoljno pažnje na ciljeve obrazovanja koji su planirani, nego se, kako kaže, "drže onoga što je u programu ili još gore, onoga što je (u) udžbenicima"."

Ne razumem ovu njegovu rečenicu. Moje dete ide u OŠ Braća Baruh, škola na 10 minuta peške od K.Mihajlove - dakle škola u centru grada i očekivali biste neki "elitni" nastavni kadar, međutim učiteljica mog deteta kaže "savleta" umesto "salveta". Žena je inače dobra i savesna, ali je očigledno nepismena i ja bih zato jako voleo da se ona isključivo drži udžbenika, a ne da samostalno tumači "ciljeve obrazovanja". U udžbeniku piše onako kako treba i zato ne vidim zašto je, po Verbiću, grozan problem ako se nastavnici drže udžbenika?! Čemu onda udžbenici?!

Ivana M.

pre 8 godina

Meni samo nije jasno zasto ovi predmeti mogu da se rade u manjim grupama, a strani jezik koji se i uci u malim grupama se radi u razredu od 32 djaka? Moje dete je u 1. polugodistu jednom samo bilo prozvano da procita lekciju,a tičrka mnoge jos nije ni cula kako izgovaraju reci. Valjda je cilj da se na papiru ispostuje program dok mi placamo privatne casove.

whocares

pre 8 godina

Veronauka...kao da smo u srednjem veku. Djaci biraju izmedju dva nebulozna predmeta i ministar se zabrinuo da odvajamo decu? Ok, mozda ne shvatam da je i to problem, ali u poredjenju sa tim kakav je haos skolski sistem... U zemlji u kojoj se uradi godisnje 200k abortusa, niko ne razmislja da je jedno od resenja uvesti seksualno obrazovanje. I to je samo jedan od primera zbog kojih su potrebne mnoge promene prilagodjene ovom vremenu i ovom drustvu.

borko

pre 8 godina

I sad, dok su profesori u skolama govorili to isto jos pre deset i vise godina, nikom nista... to, da su ovi predmeti visak, i da su i neki drugi casovi visak, i slicno, i nista... te ljude uopste niko nista ne zarezuje, tek kad stigne nesto "od gore" onda svi mudro klimaju glavama i dosete se da nesto nije u redu...

čovek

pre 8 godina

kada drugih argumenata nema omda se pozvati na slobodu izbora ... pa dobro, koliko Vas, omogućava svom detetu da samo izabere predmet koji će slušati ... znači sednemo za detetom i objansimo mu i jednoi drugo, nepristrasno, i pustimo dete da izabere ... ili se javno pozivamo na pravo izbora a dete će ići gde JA kažem ...

dr

pre 8 godina

A uvedite vannastavne aktivnosti, ko hoce da slusa o veri neka to uradi na svoju ruku, isto tako i za gradjansko vaspitanje.
Ovako imas kao izbor, a u stvari izbor ne postoji jer moras da odaberes jedan predmet.

Mirko

pre 8 godina

Tačno. Nisam gledao do sad na taj način na ovo, ali to je cela istina.
Ti predmeti mogu da se ujedine ili budu deo nekih drugih predmeta, da se smanje opterećenja kod đaka koji glavu ne mogu da dignu.
Deci dati više praktičnih znanja i iskustva, gde bi na primeru mogli da pokažu i nauče ono što ih knjiga suvoparno uči, ali ne i automatski osposobljava.

Александар Џунић

pre 8 godina

Уместо веронауке, увести предмет историја религија, где би онда сви ђаци, без обзира које су вере, стекли шире образовање по том основу, а осговарајући наставници би у току године били ангажовани у складу са сегментом градива. С тим у вези не би било лоше да се у оквиру тог наставног програма говори и о атеизму. Дефинитивно, свако верско затуцавање само води још дубљим поделама.

ccc

pre 8 godina

Umesto gradjanskog i veronauke, apsolutno su nam neophodni predmeti saobracajno vaspitanje i seksualno vaspitanje, sve od drugog, treceg razreda osnovne, pa sve do kraja srednje skole. Za saobracajno postepeno uciti decu pravilima vezano za pesake, bicikliste, pa onda vozace itd.. I onda ivesti obavezno polaganje PSP ispita sa navrsenih 18 god i da bude besplatno, jer ne moze baba od 70 god koja vozi po putu bicikl da ne zna saobracajne propise! Ovo ne bi dalo rezultat odmah, ali dugorocno veoma velik, a ne da menjamo zakone posle svakog udesa.

!

pre 8 godina

Koliko trabunjanja ovde ima! Ministar ukidanjem jednog casa nedeljno rasterecuje djake sa 25 na 24 casa?! To je toliko zdravorazumski kao i da se ukine i koji cas srpskog jer deca znajiu da govore! Ili istorije da se ne vracaju u mracnu proslost... A to razdvajanje je toliki problem kao i podela ucenika na casovima stranog jezika. Lepo bi bilo progovoriti i koju rec o spajanju casova u kombinovanim odeljenjima kada ucitelj na istom casu radi malo srski sa jednom grupom a malo matematiku sa drugom grupom ucenika. Jesu li tu djaci osteceni? Trece ako bi postojala ta ''istorija religije'' ko bi je predavao. Jedini za koje znam da imaju taj predmet na fakultetu su oni koji su zavrsili Bogoslovski fakultet. Dakle, opet kadrovska preraspodela i eksperimentisanje, a nema se hrabrosti pred EU da se kaze: "Ukidamo ove predmete", jer u EU veronauka postoji u skoro svakoj zemlji. Na kraju mi se cini da je ovo bacanje prasine u oci narodu u nemogucnosti da se sustinski rese krupne i vazne stvari u prosveti, nego neka se narod necim bavi, a mi cemo po svome. Ne zaboravimo kakva je bila protekla skolska godina u mandatu doticnog.

Jožef

pre 8 godina

ne mislim da je to tako. svako ima pravo da bira. Ne radi se o opredelenju već se radi o Toleranciji. Budimo tolerantni jednostavno. Lepo jo to.

nastavnik

pre 8 godina

Ma cilj ministra nije da rastereti đake, već da "pronađe" višak nastavnika.Prvo su trubili kako ima mnogo nastavnika, a onda su ove godine prebrojali (napokon) zaposlene i videli da ih ima onoliko koliko treba (čak i manje nego što su pretpostavljali). Sada su digli dreku oko veronauke i građanskog, a to je, za laičku javnost informacija, tek jedan čas nedeljno jer nije "veronauka i građansko", već "veronauka ili građansko". Umesto da se bave realnim problemima škole - prostor, oprema, nastavna sredstva (imamo tehničko kao predmet ali nemamo radionice), zatim izdavači i preskupi udžbenici, ministar "tupi zube" veronaukom i građanskim jer to su zaista veeeliki problemi naše škole.

steva

pre 8 godina

ako je to već najveći problem u školstvu ... napolje sa religijom iz škole, ko je vernik neka ide u crkvu, džamiju, gde god hoće. u školi treba da se uči nauka, jezik, domaći i strani, a potrebna je i umetnost, znači likovno i muzičko.

Goran

pre 8 godina

Samo da vas informišem da se istorija religije uči u okviru predmeta Istorija. Verska nastava spada u domen pogleda na svet a ne nauke (jer moram vas "naučnike" da podsetim da ne/postojanje boga nije naučno utvrđeno (niti može biti)). Žalosno je što su posledice komunizma a još više modernog dehumanizovanog materijalizma ovako duboke ...

Realni

pre 8 godina

@dusanmal

Gdje onda povući crtu šta spada u obrazovni sistem a šta u hobi ili neke "van-sistemske" interese. Moje shvaćanje je da bi moderan obrazovni sistem trebalo da obuhvati minimum nekih opšte-prihvaćenih civilizacijskih dostignuća i spoznaja. Potpuno razumijem da su i te "univerzalne" tekovine za nekoga upitne i svakako se slažem da i takve dileme treba spomenuti u školskom gradivu. Zašto onda ne izučavati i heavy-metal pravac u okviru muzičkog vaspitanja ? Gdje su te granice između opšteg obrazovanja i privatnih vidika i nazora ?

Silvester

pre 8 godina

U našim školama je plata nastavnika 350 evra, i pri tom jednake plate imaju i učitelji, i nastavnici u OŠ, i u srednjim školama. Dakle, ko uči decu kolariću-paniću, i ko uči decu komplikovanoj nauci, ili novim tehnologijama - rade za iste pare. DIF-ovci bace deci loptu i čitaju novine, i postaju direktori. To je, dragi moji, naše školstvo već decenijama. Istini za volju, 2008. godine je plata išla do 500-550 evra, pa vi pogledajte koliko se i takva nikakva prosveta još dublje strovalila. Najmanje plaćen nastavnik na Balkanu je onaj u Srbiji, i potrebno je 40% povećanja plate da bi dostigao Republiku Srpsku!
U Srbiji škole treba ukinuti, ovo je otišlo ispod svakog nivoa. Ne samo civilizacijskog i socijalnog, već ispod svakog nivoa smislenosti i razuma. Odlučeno je da se ovaj narod degradira do stadijuma životinje, i on očigledno ne pruža otpor, niti razume šta se oko njega događa. Mnogi su i pozdravili Vučićev odnos prema prosveti, smanjenju plate i daljem šikaniranju prosvetara. A sve se to vraća društvu kao bumerang na hiljadu negativnih načina. No, glupost ima nesagledivu cenu koja mora da se plati, daleko veću od dobro plaćene prosvete.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

@Drvo
Drzava je onakva kakva je muzika u njoj. -Po Platonu smo onda TURBO FOLK, znači kič i šund.

P.S.Može muzičko, ali da se na njemu uče korisne stvari,i to tipa: časovi sviranja gitare,bubnjeva,klavijature, klasičnih instrumenata...
*A što se tiče likovnog: tu ako nisi talenat, onda ti ništa ne može pomoći.I eto npr. ja sam u 7. razredu OŠ osvojio prvo mesto na međunarodnom likovnom konkursu,ali i pored toga sam otišao u medicinske nauke (jer medicinu volim).

Aleksandar

pre 8 godina

Ja bih Veronauku i Gradjansko vaspitanje ujedinio u jednu nastavnu jedinicu koja bi se zvala MORALNO VASPITANJE ili UCENJE O MORALU. Posto nam je toga ostalo veoma malo.

srbin

pre 8 godina

gospodine Ministre koliko ljudi treba da ostane bez posla, budite jasniji ne udarajte nisko medju ljudima da se komentarina prepiru.Onoliko koliko je nalozeno ostace bez posla u tu je kraj ove tuzne price i na zalost zemlje Srbije ne jedine.....

Nastavnik

pre 8 godina

Dobro jutro, ministre! Eto, mi nastavnici, uopste nismo znali da bi trebalo da razvijamo kompetencije ucenika dok nam Vi niste na to ukazali. Imate veliki pozdrav od Bluma.

Mary

pre 8 godina

Uvesti kriticko razmisljanje (critical thinking)kao u Britaniji. Nauciti decu kako da citaju, dodju do informacija i kako se koriste argumenti.
Pravo skolovanje sam stekla u Britaniji, a sve ono sto sam morala da bubam u skoli u Jugoslaviji/Srbiji sam zaboravila. Izgubljeno vreme.

Despina

pre 8 godina

Sve je to lepo i za diskusiju.
Ali, pošto porodica ništa ne čini, molim Vas preduzmite nešto i podučite omladinu lepom ponašanju. Između sebe, i prema trećim licima, ponašaju se kao divljaci, na ulici u radnji, prevozu...

gradjanin normalan

pre 8 godina

Klasican veronauk ne bi trebao biti predmet u skolama secularnog drustva.
Ali posto je vera znacajan deo kulture jednog drustva najbolje bi bilo uvesti predmet verskog odgoja po svedskom modelu koji obuhvata sve vece vere.
Evo sta kaze svedki plan nastave o verskom odgoju:
"Nastava iz predmeta verskog odgoja mora težiti razvijanju znanje kod djaka o religijama i drugim filozofijama života u drustvu i drugde u svetu. Kroz nastavu, bi učenici trebali biti informisani kako ljudi različitih religijskih tradicija žive i izrazavaju, religiju i veru na različite načine. Nastava mora biti sveobuhvatna isticuci ulogu koju religije mogu igrati u društvu, kako u potrazi za mirom tako i sukobu, promovisanju socijalne kohezije kao i uzroku segregacije".

milosh-nish

pre 8 godina

secam se mojih dana u srednjoj skoli,na gradjanskom sam prijavio veronauku a na veronauci gradjansko i tako nisam isao ni na jedno ni na drugo,cisto gubljenje vremena :)

Drvo

pre 8 godina

@Izbacite veronauku,građansko,muzičko,likovno i dr. gluposti.

Tuznog li komentara. Pa zar su muzicko i likovno gluposti??? Jos je Platon rekao '' Drzava je onakva kakva je muzika u njoj."" Mislite o tome.

Postovanje i razumevanje kulture su odlike prosvecenog pojedinca i drustva, a tom idealu, verujem, svi tezimo.

la

pre 8 godina

Oba predmeta rade se po nedefinisanim programima, tek da bi se radili. Veroucitelj cak i nije zaposlen radnik skole. A ima prava profesora. Vecina predavaca nema kome da predaje jer se ovi casovi gotovo ne posecuju. Besmisleno je da se ovi predmeti izucavaju tokom celog skolovanja i time izjednacavaju sa bazicnim predmetima. I na kraju, jasno je da se od veronauke i gradjanskog ne odustaje iz logicnih razloga nego iz sasvim prakticnih, zbog ustede na predavacima. U mojoj skoli ima 30 odeljenja, tj 30 casova jednog ili drugog predmeta. To su tri nastavnika sa punim fondom, ili vise ako se odeljenje opredeli za oba predmeta i podeli u grupe. Tj, bez fonda ce ostati oni koji u skoli kao sto je moja, strucnoj, ne mogu imati pun fond i to su nadoknadjivali casovima gradjanskog: filozofi, istoricari, geograficari, sociolozi, a moguce i neki drugi..To je cilj ministrovih ideja ovih dana..

Čika Miki

pre 8 godina

Zašto ne i gradjansko i veronauka(može nesto da bude nauk i nauka a da ne bude naučno). To bi moglo biti u okviru jednog predmeta pa da svi nauče nešto i da niko ne bude uskraćen za neke civilizacijske i kulturoloske stvari. Moglo bi se tu naučiti nešto i o islamu i drugim religijama, kao i o gradjanskim pravima, vrednostima i slično

srecko

pre 8 godina

Ja sam bio prva generacija koja je posle komunizma dobila veronauku u osnovnoj skoli. Ne znam kako je sada, ali kod nas nikakva sustinska podela nije postojala sem sto te casove ne bismo imali svi zajedno. Previse su deca neiskvarena da bi vec u tom dobu gajila netrpeljivost jedna prema drugoj samo zbog versko/ateistickih nesuglasica. Reakcija na veronauku i gradjansko nam je bio svima "Jao ne, imamo jos jedan cas posle..."

Dudinka

pre 8 godina

Cek, nastavnici treba da decu obrazuju prema ciljevima, a ne nastavnom planu ili udzbenicima?

A ciji je ono bese posao da uskladi udzbenike sa nastavnim planom, a njega sa ciljevima obrazovanja?

Ivan Novković

pre 8 godina

Da li neko uopšte primećuje da se isticanjem ove teme u drugi plan stavljaju pravi problemi? Osim toga pod firmom segregacije ide se na ukidanje građanskog vaspitanja u kojem se deca uče da budu odgovorni i tolerantni ljudi.

Joc@

pre 8 godina

@ (Mary, 12:41)

Naravno da je kritičko razmišljanje prava stvar. Ali nije za svaki uzrast. Nekiliko članova srpske Mense su ispitivali proces učenja i došli do zaključka da je za mali uzrast bolje negovati memorijsko učenje a kritičko tek za starije. Sačinili su plan i program i prodali taj softver u 10-tak zemalja zapadne Evrope.
*
A evo pre par dana je ovde bila vest da ujedinjeno Kraljevstvo prednjači po ateizmu. Sa svog hrišćanskog stanovišta, ja ovo vidim kao veliki nedostatak sistema obrazovanja. Ovakav propust ne vodi društvo k sreći i napretku. Zato mi treba, bar u ovom domenu veronauke, da nađemo mudar odgovor.
Pozdrav
.

Joc@

pre 8 godina

Podelili đake. Pa? Je l' ne treba tolerisati podele? Moramo li isto misliti? Jesu li razlike nepoželjne? Upravo je ovde u školi, i kroz različit pogled na svet, mesto gde će se deca učiti toleranciji i prihvatanju različitosti. Koliko znam ni građansko ni versko vaspitanje ne podstiče netrpeljivost. Ako ima takvih nastavnika, da li treba ukinuti predmet zbog njih nekolicine nedostojnih?
.

grokgrok

pre 8 godina

(Nenad, 22. decembar 2015 21:07)

Neznanje.

Npr.
Partenon je, kažu mudri ljudi, najveći spomenik čovečanstva. Jer ga nisu zidali robovi, nego slobodni ljudi.

Pametnome dovoljno.