Ponedeljak, 21.12.2015.

19:41

Srbi slede Švedsku, izbacuju gotovinu iz upotrebe?

Ovog meseca svet je obišla zanimljiva vest: Švedska se sprema da ukine papirne banknote i metalne novčiće.

Izvor: Dnevnik

Srbi slede Švedsku, izbacuju gotovinu iz upotrebe? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

123 Komentari

Sortiraj po:

Politimiliti

pre 8 godina

Savka čast Šveđanima, ali imajte na umu da država mora biti dobro uređena da bi sev ovako funkcionisalo. Kod nas bi se sam sistem previše zloupotrebljavao, pa ako vam komšinica radi u banci, pola naselja bi znalo gde, šta i koliko kupujete? Kao što bi i vi znali za pola komšiluka.
Banke bi imale precizan uvid koliko trošite na kozmetiku, na provod, hranu... Pitanje je kako bi kupovali na raznim pijacama, cenkanje bi potpuno nestalo... Daleko je to za nas, verujem da ja to neću doživeti.

tekof

pre 8 godina

Ovo ce se desiti pre ili kasnije. U ABBA muzeju, u Svedskoj, ce vas gledati kao okorelog kriminalca ako nemate karticu. Tamo je zabranjen kes. Ko koristi kes ili je kriminalac ili radi na crno ili je nezaposlen. Prve dve stavke bi se suzbile ukidanjem kesa. Kriminal bi se smanjio drasticno.

elektronski-porez

pre 8 godina

Mozda je Nikolic u pravu, kada predlaze vladi, da Vlada Srbije razgovara sa SPC i pita njih za misljenje o poglavlju 35 ...
Zamislimo da se Nikolic izjasni za ukidanje kesa u Srbiji, bez konsultacija sa SPC, a to vlada usvoji.
SPC bi razapela, i vladu i Nikolica, jer bi najprofitabilnije preduzece u Srbiji, pocelo da placa porez! Saberimo broj sahrana i krstenja, sa brojem osvecivanja vodica, secenje kolaca i donacijama, na koje bi bio placen porez, BDP bi porastao za 15%.
Zna Nikolic, gde je skrivena moc u ovoj zemlji, kada vladi predlaze konsultacije sa SPC!

ma kako da jok

pre 8 godina

@Zoharske price za malu djecu..., 22. decembar 2015 10:37)

E sad i ti pricas gluposti. Letos sam platio viza karticom iz Francuske (Societe Generale) jednu kosilicu za travu. Cena bese negde oko 400€. Banka mi je uzela proviziju oko 10€! Kako mozes da kazes da su transakcije RSD-€ (i obratno) besplatne? Ili ako je tvoja tvrdnja tacna zasto su mi "uzeli" 10€? Isti je slucaj i sa podizanjem kesa na bakomatima u Srbiji: Na sume od 30000RSD (maksimalno dozvoljen iznos) usluga varira (zavisno od banke u Srbiji od 9 do 12€! Ako neko lupa gluposti onda si to ti.

Pera

pre 8 godina

Kad nam ovi kao @Priv otvaraju oči.

"Na primer, nasa posta naplacuje 200 RSD svako placenje racuna koje se izvrsi karticom."
Za online plaćanje računa (ebanking) uglavnom nema provizije, ni čekanja u redovima.

"debitne kartice po pravilu ne vaze u inostranstvu..."
Nije tačno.
I još puno toga nije tačno.

Loško

pre 8 godina

Kad budete u mogućnosti da na na svakoj trafici platite karticom, a trenutno ni na jednoj, onda će biti da je Srbija krenula tim putem.
Pitajte vlasnike trafika zašto je to tako odnosno kolike su provizije na plaćanje karticama, ili vlasnike sajtova zašto nemaju direktnu online naplatu.
Ovako je samo dobar vic. Čuj dobar, čuj vic.

Ogorčen

pre 8 godina

Koliko god se navikavao na elektronsko bankarstvo ovde, ono je besmisleno.

Nudi se i ulaže se u oglašavanje usluga, i onda shvatiš da payment software ne radi besprekorno. Dakle, mora besprekorno da radi, inače ne treba da se stavlja u distribuciju. Meni je moja banka koju organski ne mogu da smislim više, Banka Intesa, preko svoje Mobi aplikacije duplo obračunala nekoliko puta iznose koji uopšte nisu bili mali. Da ne govorim koliko im je vremena potrebno da taj novac povrate na račun. Sramota. Na kraju dolazim do zaključka da je bolje da čekam u redu.

Pozdrav za Intesa korisnički servis koji ne zna da komunicira sa korisnicima, koji se poziva na zakonske okvire onda kada ne treba, i koji suštinski nema jasnu strategiju razvoja elektronskog bankarstva. Neću više, sramota me.

Aleksandar

pre 8 godina

Ja nzm sto oni izigravaju.Dovoljno nas mucite ovako a kamoli to da uvedete.Valjda drzava treba da omoguci nama da bude lakse, kad placamo gotovinom.

Uzaludni...

pre 8 godina

Mene to ne pogađa para nemam na računu ni dinar al zato kartica imam koliko hoćeš. Maltene od svake banke po jednu, kreditne su čudo...

djidji

pre 8 godina

Kako bre pevaljka na veseljima da se pocasti... :)
(..., 22. decembar 2015 08:10)

Provuces joj karticu izmedju grudi i nadas se da je linija zauzeta i da te zamoli da ponovis provlacenje...

BivetarJ

pre 8 godina

U zemlji gde se u RFZO nose papiri da bi se dobila markica, a svi podaci se već nalaze u kompjuteru, opcija izbacivanja keša iz opticaja je naučna fantastika iz 23 veka.

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

@Prib - ne pričaj gluposti. Nikakva provizija se ne naplaćuje za plaćanje karticom (posebno ne sa korisnikovog racuna). Drugo, debitne kartice kao Visa elektron važe svuda u CITAVOM svijetu, gdje god postoji Visa bankomat! Treće, u US prilikom plaćanja računa karticom, u restoranu, kafiću i sl. sam možeš dodati iznos koji ide konobaru. Znači na svoj račun ukucaš par dolara za konobara - ako to želiš. Rekao si tri stvari, od kojih ni jedna nije tačna i potpune su gluposti. Ja uvijek plaćam karticama, Classic i Debitnim i provizija ne postoji nigdje, ni u inostranstvu ni ovdje, a uz to novac iz inostranstva jednostavno mogu uplatiti na svoju karticu preko paypal i imati ga odmah bez ikakve provizije.

cika djura

pre 8 godina

Svakim placanjem preko kartice se odredjeni % novca prebacuje firmi koja je patentirala protool placanja (npr Viza, Mastercard....). Dakle, bogati ce da postanu jos bogatiji.... Placanjem u kesu se ovo izbegava i odrzava se balans - zamislite kako ce kompanije poceti da ucenjuju svet kad iscezne papirni novac (ako oces da kupis, onda plati convenience tax od 10-15-20% itd itd...)

Vidoje

pre 8 godina

Placanje bez gotovine = (jednako, identicno) gubitak licne slobode. Na puc dugmeta, ostajete bez svega. Morate trositi kada vam kazu i koliko kazu, jer nemate vlast nad svojim novcem. Samo jedna sekunda vas deli od finansijske nemoci, a sada ipak mozete imati svoj novac negde drugde, slagali se sa upravom, ili ne. Nadalje, uz sve poreze i haracenja, elektronskim placanjem placate dodatne takse + takse za odrzavanje sr. zvanog kartice. To nije napredak, to je porobljavanje i prvi ulazak u robovlasnicko drustvo starog Egipta.

Niko nema sto Srbin imade

pre 8 godina

Mi izbacujemo gotovinu, a nemamo ni kartice.....
(sasa jokic, 22. decembar 2015 08:55)

Ali zato imamo kontejnere za socijalnu pomoc sto oni nemaju.

Dobriste

pre 8 godina

Ovo nam oduzima jos jedan slobode koje imamo. A price o razvoju nekog IT sektora zbg ovoga lice na price o razvoju stamparija zbog stampanja noccanice, Dakle, nemaju veze sa zivotom. Hocemo pare u carapama !

Boris

pre 8 godina

Bio sam u Holandiji godinu dana. Oni koriste keš, ali u koju god radnju ili kafić da uđete, pa čak i u trafiku da odete, možete karticom da platite. :)

misljenje

pre 8 godina

da bi ukrao pare iz banke treba ti banda ogroman rizik i sve ostalo... a da bi ukrao nesto sa kartice kao sto znamo samo malo napaljeni klinac za kompom

Mizantropikus

pre 8 godina

Švedska država je upravo u opticaj pustila nove novčanice pre par meseci.
A to što banke seru kako je rad sa novcem preskup, zatvaraju filijale, otpuštaju radnike i direktore nagradjuju ogromnim bonusima je druga priča.
Rado bi digitalizovali čitavu ekonomiju dok nas deru raznim taksama da bi što manje radili što vise zaradjivali a nas ko jebe.
Isto bi dodao da Skandinaviske banke plate drže tri dana od kad ih poslodavci uplate pre nego što ti uplate na račun. Tako zarađuju i na kamate, na račun radnika i poslodavca od kojih nijedan nedobiva procenat zaradjenog.

Ćopavi komarac

pre 8 godina

Šta se u takvom slučaju radi kada dođe do značajnijeg ispada električne energije? Npr. teroristi dronovima napadnu najbitnije dalekovode u zemlji, prirodna katastrofa, itd. I kako sprečiti velikog brata, odnosno garantovati bezbednost sredstava?

El greco...

pre 8 godina

Odakle vam samo ove gluposti ? Svedjani od oktobra vrse zamenu novcanica ( stampali nove ) a vi pominjete neko ukidanje. Sta je ovaj narod osudjen sve da cita...

Prib

pre 8 godina

Prvo, nije tacno da je placanje kesom najskuplje. Na primer, nasa posta naplacuje 200 RSD svako placenje racuna koje se izvrsi karticom. Pri tome, naplata se vrsi preko banke, tako da klijent moze da vidi trosak jedino preko e-bankinga. Drugo, debitne kartice po pravilu ne vaze u inostranstvu, a kreditnu mogu dobiti samo zaposlene osobe, tako da u mnogim slucajevima, jedino kes pomaze prilikom transakcija u inostranstvu. Na kraju, vecina osoblja po restoranima i kafeima (narocito u SAD) radi iskljucivo za baksis, tako da osobe koje placaju samo elektronski, uglavnom vaze za ozbiljne stipse i zasluzuju bednu uslugu

jeremija

pre 8 godina

Ovo je samo jos jedan vid kontrole da nemas ni papir za svoj rad nego imaginarni broj na nekom serveru??? Nije bitno koja je zemlja. Stvar je u tome da bez problema mogu da ti otmu pare sa racuna kad god hoce I na taj nacin da budes poskusan. Ima divnih primera kako ^zamrznu^ sredstva iz nekog razloga koja je neko zaradio. Ili prosto nema banke ili greska u sistemu ili milion gluposti na koje ti kao pojedinac nemas uticaj. Prave nas sve vise I vise robovima... ili gore od njih...
(fenix, 21. decembar 2015 22:59)

I zato bitcoin jer je sve isto sto se placanja tice (zapravo jos bolje i lakse) s tom razlikom sto su pare uvek kod vas i ne moze niko da ih blokira.

Swedenonline

pre 8 godina

Klinac, jos je mali za karticu i dobija gotovinu, to je jedini kontakt sa gotovinom koji imam da odem do bankomata da izvadim i dam mu mesecnu svotu.

Neki dan pogledah na stolu kod njega medju novcem i nesto cudno. Pridjem, podignem, kad ono "novih" 50 SEK (5.5€), dobio negde kao kusur. Izasle su u opticaj u oktobru mesecu ja ih tek sad videh :D

jeremija

pre 8 godina

Hocu sir i dalje da kupujem od 
babe na pijaci bolji je od bilo kog u marketu! Baba nema kasu naravno. Sta onda?
(Posetilac, 21. decembar 2015 21:54)

723

Koristim karticu u 95% slučajeva kad kupujem, ali i dalje imam štek keša u kući za nedajboze i nešto malo u novčaniku. Mislim da je jako loše ukinuti keš jer će to obezbediti totalnu kontrolu nad osobom i otvoriti mogućnost da država, ili banka, maltretira, ucenjuje tu osobu ako poželi. 
Kako da odeš u sex shop i kupiš nešto škakljivo? Odmah će biti vidljivo na tvom računu i neko će moći da te time ucenjuje. Ili kako da kupiš krišom poklon ženi? Odmah će biti vidljivo na računu. 
To ukidanje keša je užasan napad na privatnost ljudi, sve zarad neke fiktivne borbe protiv terorizma ili čega već. A i dalje će oni kojima to treba pronaći način da zaobidju sve te kontrole, samo će obični gradjani nastradati.
(nesampametan, 21. decembar 2015 21:53)

Bitcoin :)

Pera

pre 8 godina

Vest je klasičan "hoax". Da je prvi april i razumeo bih.
Inače nedavno je jedna od 3 banke koja omogućava ecommerce usluge (naplatu platnim karticama na sajtovima) ukinula mogućnost plaćanja stranim karticama. U prevodu kad već niste mogli strancu da pošaljete povoljno ništa iz Srbije sada sigurno ne možete ni uplatu da primite.
Toliko o tome.

Adam Radosavljevic

pre 8 godina

Pre svega, ovo je budalastina zato sto su bezgotovinska placanja u srbiji:
1) NERAZVIJENA
2) PRESKUPA

To sto poneki gradjanin kaze da sve placa karticama, ama bas nista ne znaci. Ja cu se setiti puno vise gradjana koji nemaju cak ni jednu karticu. To je manji problem. Veci je taj sto kada hocu da kupim nesto sa nekog domaceg sajta i dalje moram da idem do poste ili banke prvo da uplatim, a tek ponda obavestim prodavca da sam mu uplatio. Ovo trosi i puno vremena, ali i novac.

Godinama koristim ebay i paypal. Tu su provizije gotovo neprimetne, sto se nebi moglo reci za krvozedne banke koje rade na srpskom trzistu. Ako hocu clanu porodice da dam "crvenu", otvoricu novcanik i necu imati troskove sto cu dati novac. Ako hocu clanu porodice da dam novac da kupi hleb, elektronski putem to ce me kostati bar jos jedan hleb. E to znaci da je ovde bankarstvo nerazvijeno.

Na Balkanu nikada nije suvereno vladala jedna valuta. Uvek se koristio novac razlicitih carstava. Mislim da su u zabludi oni koji misle da ce ovo da smanji kriminal i da ce drzavama dati kontrolu nad novcem.

Danas, bitkoin je najpopularnija, ali samo jedna od kriptovaluta. Kriminal placa usluge kokainom, heroinom, zlatom, oruzjem. Seljaci placaju krompirom, rakijom, svojim proizvodima. Firme u Srbiji znaju i za kompenzacije, trojne kompenzacije, nije nemoguce ni da ce se uspostaviti berza dugovanja.

milojko

pre 8 godina

samo sto to svedjani rade iz prakticnih i anti mahinacijskih razloga a mi placamo kafu u kacicu karticom jer mislimo da smo mangupi...eeeee....

c i t i z e n

pre 8 godina

Živim u Švedskoj i za ovo sada prvi put čujem. Za Norvešku je tačno ali Švedska je upravo krenula u zamenu novčanica o metalnog novca i proces će trajati oko dve godine. Dakle, ni govora o definitivnom napuštanju gotovinskog plaćanja.
Lično, ne koristim gotovinu i ne bi me pogodilo napuštanje iste.

Leon

pre 8 godina

Niko ne može da vas natera da otvorite račun u banci a po zakonu platu i sada možete da primite u gotovini - i to celu, bez da vam banka krajcne par stotina dinara za "održavanje računa" . :-)

Ivan

pre 8 godina

Uvedite vi gospodo ponovo SDK da kontorliše plaćanja velikih igrača, a nas sitnu boraniju ostavite na miru. I onako istraživači iz Norveške - Danske tvrde da je od 2003-2013 iz Srbije isparilo 40-50 MILIJARDI dolara, gle čuda baš pošto je SDK ukinut i sve prešlo na na banke.

Vladimir Triput

pre 8 godina

Setite se šta su banke i države uradile za vreme Velike depresije u Americi,na Kipru,u Grčkoj...Zatvorile su ekspoziture,gradjani su ostali bez para i morali su da prodaju porodični nakit,zlato,nameštaj ...,da bi preživeli,istoj toj državi po bagatelnim cenama!Novac u bankama je tudji novac,a oduzimanje keša je put u propast!

Zoran

pre 8 godina

"Zbog sveta toga mislim da će se kod nas elektronska plaćanja brže razvijati nego što se to u prvi mah čini. "

Znas li koliko dugo Ameri koriste cek? Od 1784.. Znas li koliko dugo Amerikanci koriste karticu? Od 1946..

Znas li da se danas u Americi 50% placanja uradi cekom?

Željko

pre 8 godina

Super kontrola nad svim oblastima covekovog zivota.. Sta jedete , sta kupujete , kakve su vam potrosacke navike . Kad sam kupio prezervative i koliko sam sta platio. Sto moje potrosacke navike moraju da budu dostupne nekom bankarskom birokrati ili nekome ko ce na osnovu toga imati bas kompletan uvid u moj zivot i moje navike. Ukidanje gotovine znaci i definitivno ukidanje slobode i privatnosti . Makar ono malo sto je ostalo od toga. Skeniranjem nasih potrosackih navika baratace u sve svrhe samo ne u humane. Mozda je ovo neminovnost ali je savakako glupost i uskracivanje izbora. Da ne govorim koliko prostora se ostavlja za manipulacije i zloupotrebe. Pazi ovo , amerikanci koji kontrolisu sve i jedan aspekt covekovog zivota , kod kojih svaki gradjanin ima dosije u FBI od rodjenja , skepticni su prema mogucnosti da se samo placanje karticama uvede...??? E moji Svedjani... Zbogom pameti.

fenix

pre 8 godina

Ovo je samo jos jedan vid kontrole da nemas ni papir za svoj rad nego imaginarni broj na nekom serveru??? Nije bitno koja je zemlja. Stvar je u tome da bez problema mogu da ti otmu pare sa racuna kad god hoce I na taj nacin da budes poskusan. Ima divnih primera kako ^zamrznu^ sredstva iz nekog razloga koja je neko zaradio. Ili prosto nema banke ili greska u sistemu ili milion gluposti na koje ti kao pojedinac nemas uticaj. Prave nas sve vise I vise robovima... ili gore od njih...

Nane

pre 8 godina

EU smanjuje keš jer je skup, visoki su troškovi manipulacije gotovinom i zato promovišu bezgotovinska, elektronska plaćanja koja usput utiču i na suzbijanje sive ekonomije ali i na efikasnost čitavog lanca plaćanja. Kod nas je svest o tome koliko nas gotovina košta još uvek na veoma niskom nivou i niko ne razmišlja u tom pravcu.

nesampametan

pre 8 godina

Koristim karticu u 95% slučajeva kad kupujem, ali i dalje imam štek keša u kući za nedajboze i nešto malo u novčaniku. Mislim da je jako loše ukinuti keš jer će to obezbediti totalnu kontrolu nad osobom i otvoriti mogućnost da država, ili banka, maltretira, ucenjuje tu osobu ako poželi.
Kako da odeš u sex shop i kupiš nešto škakljivo? Odmah će biti vidljivo na tvom računu i neko će moći da te time ucenjuje. Ili kako da kupiš krišom poklon ženi? Odmah će biti vidljivo na računu.
To ukidanje keša je užasan napad na privatnost ljudi, sve zarad neke fiktivne borbe protiv terorizma ili čega već. A i dalje će oni kojima to treba pronaći način da zaobidju sve te kontrole, samo će obični gradjani nastradati.

ToniBonbonni

pre 8 godina

Osnovni preduslov je smanjenje provizija koje naplačuju procesing centri kao i bankarskih provizija. Ja lično plačam gotovo sve svojom debitnom karticom. Jednostavno nemam živce da teglim veliki novčanik u kojem sa držao novce. Sve režije plačam bilo trajnim nalogom bilo elektronskim bankarstvom. Jednostavnije i ne čekam u redu i baš me briga kako je gospođa na šalteru raspoložena osim toga u pravilu su manje provizije koje banka uzima za isti nalog. Ostalo je samo još plačanje na pijaci. U biti to je jedino mjesto gdje isključivo koristim gotovinu.

moguće

pre 8 godina

ovo je vrh! Tada bi se stekla mogućnost da se "sve" oporezuje. Takođe i da "svi" radnici budu prijavljeni s tim što bi doprinos trebao da se smanji. Rad na crno tj. plaćanje bi išlo isključivo u € a pre toga bi bio donet zakon koji bi bi predvideo veće kazne za takvo što. Svi koji žele da rade na crno bi morali mnogo da se kriju. Kako bi to bilo interesantno i zanimljivo! Podržavam ukidanje dinarskog keša! Like!

Novak

pre 8 godina

Ova vest je velika laz, ja zivim u svedsku i ove godine smo dobili novi design na nase 20,50 i 1000 sedel. Plus sto smo sada dobili 200 kr sedel. I sad 2016 cemo dobiti 100 i 500 novi design.

Sorry for bad serbian :)

Gorki

pre 8 godina

Nikad. Bankrotira banka ode i vas novac. Da li je banka spremna da da hipoteku kao garanciju za moj novac? A kamate za koriscenje mog novca? Velika prevara!!!

beogradjanka

pre 8 godina

Ah, kakve gluposti! Ja zivim u Norveskoj i mogu samo da kazem: glava mi je puna cetverocifrenih kodova! Plus sto ovde ne postoje licne karte, pa pamtim i maticni broj i srpski i norveski. Kad bih samo imala u glavi neki softver za obradu svih ovih prokletih kodova! Kako ce tek stariji ljudi sve ovo da pamte?!

kraja

pre 8 godina

"Bio bi to pun pogodak u tom slučaju bi se u potpunosti eleminisala siva ekonomija mi nemoramo 100% da uvedemo za početak krenimo sa 70% .Legalan posao znači i porez za državu a to znači i veće plate ,penzije kvalitetne škole , bolnice i td."

...taj promil promila za koji se "zakine drzavni porez" nije nista prema desetinama procenata koje ne plate "veliki igraci", politicari, narkodileri, bankari, preprodavci oruzja, hemije, tehnologija...
...sad, kada se dugovi drzava mere hiljadama milijardi dolara nekome je dojadilo konstantno dostampavanje novca i glupava obrazlozenja za to...
...neko nas, navodno, vodi korak dalje u buducnost, a zapravo postajemo potpuni ovisnici o sistemu i kompjuterima...
...kompjuterima koji "stalno grese", proglasavaju ljude mrtvima, menjaju im imena, licne karte, maticne brojeve, skidaju im novac sa racuna bez obrazlozenja po nekoliko puta, uteruju u minuse, izmisljaju racune za nekupljeno...
...zamislite, pored ovih "gresnih" kompjutera, sta ce tek da rade zli ljudi, za koje ce ovo biti basta iz koje ce brati elektronski novac bilo upadom u sistem, bilo falsifikovanim dokumentima...
...nece vise biti potrebe za oruzanim upadima u banke - gle neko ko ce imati koristi...!!!
...ovo sve zvuci kao uvertira u jedan odlican sf roman, ali ce posledice placati gradjani...
...nego, prebaci mi sa ovog racuna na onaj 20 miliona, pa ih vrati sutra, a potom, imas ovde sve na spisku...

Miki

pre 8 godina

Ne slazem sa ukidanjem novca zbog velike mogucnosti zloupotrebe, kako od strane drzave, tako od hakera, ali i ljudske gluposti, ali potpuno podrzavam ideju da se povecaju mogucnosti elektronskog placanja.
Svaki put kad odem u postu ili banku 10 ljudi uvek stoji ispred mene da bi platilo gluposti, realno kada vec imamo biometrijske licne karte i JMBG-ove treba osnovati bazu podataka sa maksimalnom zastitom preko koje ce moci odjednom da se placaju svi moguci racuni (i lepo se vide kolko ko duguje) ili da sve banke omoguce placanje elektronski, briga me za one koji ne umeju da koriste racunar, jednostavno zelim da uopste nemam potrebu da stojim u redovima sa njima.

mali radojica

pre 8 godina

Haha kakav naslov! Kes nece ni u Skandinaviji da nestane. Prenesite nekad celu vest. Cak 75% Svedjana se protivi ovakvom predlogu(ponavljam predlogu) i to zbog mogucih zloupotreba. Danas i 10 godisnji haker moze da upadne u najbranjeniju banku i da skine desetine miliona xyz valute. Kako neko lozi narod na ovakve vesti a u EU i USA sve veci broj ljudi se vraca cash-u jer je sve vise i vise kradja i identity theft-a bez pravicnog i pozitivnog resenja po ostecenu stranku. Neke banke u USA su pocele da se cak reklamiraju za cash. Samo suicidna budala od nekog vladara/vlade moze doneti odluku o ukidanju cash-a. Englezi prvo zabranili menjacnicama promet i menjanje novcanica od 500€ za funte pa su to posle godinu dana ponovo dozvolili jer su shvatili kakva je to budalastina a cak razmisljaju o uvodjenju sopstvene novcanice od 100 i 200?. Ljudi citajte sve ino vesti a ne samo neke.

Ivana

pre 8 godina

Cetvoroclana porodica, nijedan clan nije u u radnom odnosu (dva studenta,ja nisam zdravstveno u mogucnosti da radim, suprugu letos zatvorili firmu) za sada 'krckamo' otpremninu. Koja banka ce nam izdati kartice!?

Jaroslav

pre 8 godina

Pre velikog rata ide totalna kontrola i kršenje ljudskih prava. Pravo svakog čoveka na Zemlji je da bude plaćen u keši i da plaća u kešu. Pravo svakog čoveka je da država nema kontrolu nad tim šta on kupuje, osim ako nije kuća ili auto ili tako nešto skuplje. Ako će država da imam pravo da kontroliše ljude kakve satove nose ili cipele odna dje to kraj sveta.

novosadjanin

pre 8 godina

Ne razumem, šta sad da lepim muzici na čelo?
(Dm, 21. decembar 2015 20:30) ... pare iz monopola a muzici placas tako sto provuces karticu kroz harmonika

marko_sthlm

pre 8 godina

Kakva glupost.
Zašto objavljujete vesti pre nego što proverite njihovu istinitost?

Švedska je pre mesec dana počela zamenu novčanica i kovanog novca novim novog izgleda i novih apoena.

Zašto bi to radili ako ih misle izbacivati?
Zašto bi sebi uzalud pravili trošak?
Nije ovo Srbija pa da se bespotrebno troši kako bi se poneki ugradili.

boban

pre 8 godina

nije problem ni u srbiji, al da transakcije ne obradjuju i naplacuju proviziju viza i mastercard nego neka domaca firma, tipa dinacard. Tako rade ti isti skandinavci gde svaka izdata visa je istovremeno i bankaxes i unutar drzave ne salju transakciju vizi, vec je lokalno procesuira bankaxes. viza ostaje uskracena za proviziju i pare ostaju u zemlji. Prednost za banke i firme je da je provizija bankaxesa 10 puta manja nego vize. Van drzave ta ista kartica radi kao svaka druga visa.

razum

pre 8 godina

Izmislis krize, isceniras teroristicke napade i onda to koristis kao opravdanje za ovakve stvari.... Ne znam koliko je ljudi svesno koliko ovo opasnosti donosi i slobode ogranicava, no bilo kako bilo, zivi bili pa videli... Nikakva represija nije nista dobro donela, nece ni ova :)

srbin

pre 8 godina

mi cemo sa takom lakocom da prenesemo znanje svedjanima jer smo mi srbi izbacili pare pre 25 godina.nego nas zeza sto u medjuvremenu nismo nasli zamenu za iste.

Marko nb

pre 8 godina

I ja posle pola meseca izbacim uvek novac iz opticaja. Potrosio sam platu... Onda zivim ko u Svedskoj, bez para ali i bez standarda...

Marko

pre 8 godina

Bio bi to pun pogodak u tom slučaju bi se u potpunosti eleminisala siva ekonomija mi nemoramo 100% da uvedemo za početak krenimo sa 70% .Legalan posao znači i porez za državu a to znači i veće plate ,penzije kvalitetne škole , bolnice i td.

Milan

pre 8 godina

Не ради се овде о знању или не знању, него хоћемо ли нешто или нећемо. Нећу жваке да плаћам картицом.

Dev

pre 8 godina

Ja 90% placanja vrsim karticom, ali smatram da je ideja da se ukine kes veoma opasna po slobodu pojedinaca. Tada bi drzava mogla da blokira racun (ili nasilno oduzme novac) u slucaju da se taj pojedinac ponasa nepozeljno (sto je jako relativan pojam). Jednostavno nemate nacina da taj novac uzmete za sebe (nego postoji samo fiktivno, u elektronskom obliku).

Stefaneli

pre 8 godina

Podrzavam ukidanje kesa. Malo malo pa umesto kusura dobijem samo "nemam sitno da ti vratim izvini". Ovako karticom kad placam, sve u paru.

Mile

pre 8 godina

Ovo vest za njuz? Mi ukidamo novac tako što ga masovno nemamo. Pola Srbije u minusu zazire kad banke krenu krajem godine da traze da se produži i pokrije.

boban

pre 8 godina

kako ce sad burzuji placati kafu a da ne izvade stos para?
(aga, 21. decembar 2015 20:02)

Nemas frke. Odavno su izmisljene gold, pa i platinum kartice ;)

Aquaman

pre 8 godina

Zemlja u kojoj je Paypel zaziveo tek nedavno, u kojoj su gift kartice teska ekzotika, gde ni premijer nema smartphone, gde je vecina ljudi sa prihodima penzioneri stariji od 70 godina, koji u zivotu nista preko nisu kupili, planira da izbaci kes? Ambiciozno ili je nesto drugo u pitanju...

Goran

pre 8 godina

I tako veliki brat moze da napravi tacan profil od svakog potrosaca. Ma da u nasem slucaju smatram da bi svakako mogli da izbace metalne novcice i da bude 5 din u papiru.

Dev

pre 8 godina

Ja 90% placanja vrsim karticom, ali smatram da je ideja da se ukine kes veoma opasna po slobodu pojedinaca. Tada bi drzava mogla da blokira racun (ili nasilno oduzme novac) u slucaju da se taj pojedinac ponasa nepozeljno (sto je jako relativan pojam). Jednostavno nemate nacina da taj novac uzmete za sebe (nego postoji samo fiktivno, u elektronskom obliku).

razum

pre 8 godina

Izmislis krize, isceniras teroristicke napade i onda to koristis kao opravdanje za ovakve stvari.... Ne znam koliko je ljudi svesno koliko ovo opasnosti donosi i slobode ogranicava, no bilo kako bilo, zivi bili pa videli... Nikakva represija nije nista dobro donela, nece ni ova :)

marko_sthlm

pre 8 godina

Kakva glupost.
Zašto objavljujete vesti pre nego što proverite njihovu istinitost?

Švedska je pre mesec dana počela zamenu novčanica i kovanog novca novim novog izgleda i novih apoena.

Zašto bi to radili ako ih misle izbacivati?
Zašto bi sebi uzalud pravili trošak?
Nije ovo Srbija pa da se bespotrebno troši kako bi se poneki ugradili.

Ivan

pre 8 godina

Uvedite vi gospodo ponovo SDK da kontorliše plaćanja velikih igrača, a nas sitnu boraniju ostavite na miru. I onako istraživači iz Norveške - Danske tvrde da je od 2003-2013 iz Srbije isparilo 40-50 MILIJARDI dolara, gle čuda baš pošto je SDK ukinut i sve prešlo na na banke.

Aquaman

pre 8 godina

Zemlja u kojoj je Paypel zaziveo tek nedavno, u kojoj su gift kartice teska ekzotika, gde ni premijer nema smartphone, gde je vecina ljudi sa prihodima penzioneri stariji od 70 godina, koji u zivotu nista preko nisu kupili, planira da izbaci kes? Ambiciozno ili je nesto drugo u pitanju...

Željko

pre 8 godina

Super kontrola nad svim oblastima covekovog zivota.. Sta jedete , sta kupujete , kakve su vam potrosacke navike . Kad sam kupio prezervative i koliko sam sta platio. Sto moje potrosacke navike moraju da budu dostupne nekom bankarskom birokrati ili nekome ko ce na osnovu toga imati bas kompletan uvid u moj zivot i moje navike. Ukidanje gotovine znaci i definitivno ukidanje slobode i privatnosti . Makar ono malo sto je ostalo od toga. Skeniranjem nasih potrosackih navika baratace u sve svrhe samo ne u humane. Mozda je ovo neminovnost ali je savakako glupost i uskracivanje izbora. Da ne govorim koliko prostora se ostavlja za manipulacije i zloupotrebe. Pazi ovo , amerikanci koji kontrolisu sve i jedan aspekt covekovog zivota , kod kojih svaki gradjanin ima dosije u FBI od rodjenja , skepticni su prema mogucnosti da se samo placanje karticama uvede...??? E moji Svedjani... Zbogom pameti.

Jaroslav

pre 8 godina

Pre velikog rata ide totalna kontrola i kršenje ljudskih prava. Pravo svakog čoveka na Zemlji je da bude plaćen u keši i da plaća u kešu. Pravo svakog čoveka je da država nema kontrolu nad tim šta on kupuje, osim ako nije kuća ili auto ili tako nešto skuplje. Ako će država da imam pravo da kontroliše ljude kakve satove nose ili cipele odna dje to kraj sveta.

Marko nb

pre 8 godina

I ja posle pola meseca izbacim uvek novac iz opticaja. Potrosio sam platu... Onda zivim ko u Svedskoj, bez para ali i bez standarda...

Milan

pre 8 godina

Не ради се овде о знању или не знању, него хоћемо ли нешто или нећемо. Нећу жваке да плаћам картицом.

srbin

pre 8 godina

mi cemo sa takom lakocom da prenesemo znanje svedjanima jer smo mi srbi izbacili pare pre 25 godina.nego nas zeza sto u medjuvremenu nismo nasli zamenu za iste.

novosadjanin

pre 8 godina

Ne razumem, šta sad da lepim muzici na čelo?
(Dm, 21. decembar 2015 20:30) ... pare iz monopola a muzici placas tako sto provuces karticu kroz harmonika

Gorki

pre 8 godina

Nikad. Bankrotira banka ode i vas novac. Da li je banka spremna da da hipoteku kao garanciju za moj novac? A kamate za koriscenje mog novca? Velika prevara!!!

Novak

pre 8 godina

Ova vest je velika laz, ja zivim u svedsku i ove godine smo dobili novi design na nase 20,50 i 1000 sedel. Plus sto smo sada dobili 200 kr sedel. I sad 2016 cemo dobiti 100 i 500 novi design.

Sorry for bad serbian :)

Vladimir Triput

pre 8 godina

Setite se šta su banke i države uradile za vreme Velike depresije u Americi,na Kipru,u Grčkoj...Zatvorile su ekspoziture,gradjani su ostali bez para i morali su da prodaju porodični nakit,zlato,nameštaj ...,da bi preživeli,istoj toj državi po bagatelnim cenama!Novac u bankama je tudji novac,a oduzimanje keša je put u propast!

milojko

pre 8 godina

samo sto to svedjani rade iz prakticnih i anti mahinacijskih razloga a mi placamo kafu u kacicu karticom jer mislimo da smo mangupi...eeeee....

Mile

pre 8 godina

Ovo vest za njuz? Mi ukidamo novac tako što ga masovno nemamo. Pola Srbije u minusu zazire kad banke krenu krajem godine da traze da se produži i pokrije.

Adam Radosavljevic

pre 8 godina

Pre svega, ovo je budalastina zato sto su bezgotovinska placanja u srbiji:
1) NERAZVIJENA
2) PRESKUPA

To sto poneki gradjanin kaze da sve placa karticama, ama bas nista ne znaci. Ja cu se setiti puno vise gradjana koji nemaju cak ni jednu karticu. To je manji problem. Veci je taj sto kada hocu da kupim nesto sa nekog domaceg sajta i dalje moram da idem do poste ili banke prvo da uplatim, a tek ponda obavestim prodavca da sam mu uplatio. Ovo trosi i puno vremena, ali i novac.

Godinama koristim ebay i paypal. Tu su provizije gotovo neprimetne, sto se nebi moglo reci za krvozedne banke koje rade na srpskom trzistu. Ako hocu clanu porodice da dam "crvenu", otvoricu novcanik i necu imati troskove sto cu dati novac. Ako hocu clanu porodice da dam novac da kupi hleb, elektronski putem to ce me kostati bar jos jedan hleb. E to znaci da je ovde bankarstvo nerazvijeno.

Na Balkanu nikada nije suvereno vladala jedna valuta. Uvek se koristio novac razlicitih carstava. Mislim da su u zabludi oni koji misle da ce ovo da smanji kriminal i da ce drzavama dati kontrolu nad novcem.

Danas, bitkoin je najpopularnija, ali samo jedna od kriptovaluta. Kriminal placa usluge kokainom, heroinom, zlatom, oruzjem. Seljaci placaju krompirom, rakijom, svojim proizvodima. Firme u Srbiji znaju i za kompenzacije, trojne kompenzacije, nije nemoguce ni da ce se uspostaviti berza dugovanja.

fenix

pre 8 godina

Ovo je samo jos jedan vid kontrole da nemas ni papir za svoj rad nego imaginarni broj na nekom serveru??? Nije bitno koja je zemlja. Stvar je u tome da bez problema mogu da ti otmu pare sa racuna kad god hoce I na taj nacin da budes poskusan. Ima divnih primera kako ^zamrznu^ sredstva iz nekog razloga koja je neko zaradio. Ili prosto nema banke ili greska u sistemu ili milion gluposti na koje ti kao pojedinac nemas uticaj. Prave nas sve vise I vise robovima... ili gore od njih...

mali radojica

pre 8 godina

Haha kakav naslov! Kes nece ni u Skandinaviji da nestane. Prenesite nekad celu vest. Cak 75% Svedjana se protivi ovakvom predlogu(ponavljam predlogu) i to zbog mogucih zloupotreba. Danas i 10 godisnji haker moze da upadne u najbranjeniju banku i da skine desetine miliona xyz valute. Kako neko lozi narod na ovakve vesti a u EU i USA sve veci broj ljudi se vraca cash-u jer je sve vise i vise kradja i identity theft-a bez pravicnog i pozitivnog resenja po ostecenu stranku. Neke banke u USA su pocele da se cak reklamiraju za cash. Samo suicidna budala od nekog vladara/vlade moze doneti odluku o ukidanju cash-a. Englezi prvo zabranili menjacnicama promet i menjanje novcanica od 500€ za funte pa su to posle godinu dana ponovo dozvolili jer su shvatili kakva je to budalastina a cak razmisljaju o uvodjenju sopstvene novcanice od 100 i 200?. Ljudi citajte sve ino vesti a ne samo neke.

Ivana

pre 8 godina

Cetvoroclana porodica, nijedan clan nije u u radnom odnosu (dva studenta,ja nisam zdravstveno u mogucnosti da radim, suprugu letos zatvorili firmu) za sada 'krckamo' otpremninu. Koja banka ce nam izdati kartice!?

Goran

pre 8 godina

I tako veliki brat moze da napravi tacan profil od svakog potrosaca. Ma da u nasem slucaju smatram da bi svakako mogli da izbace metalne novcice i da bude 5 din u papiru.

Leon

pre 8 godina

Niko ne može da vas natera da otvorite račun u banci a po zakonu platu i sada možete da primite u gotovini - i to celu, bez da vam banka krajcne par stotina dinara za "održavanje računa" . :-)

nesampametan

pre 8 godina

Koristim karticu u 95% slučajeva kad kupujem, ali i dalje imam štek keša u kući za nedajboze i nešto malo u novčaniku. Mislim da je jako loše ukinuti keš jer će to obezbediti totalnu kontrolu nad osobom i otvoriti mogućnost da država, ili banka, maltretira, ucenjuje tu osobu ako poželi.
Kako da odeš u sex shop i kupiš nešto škakljivo? Odmah će biti vidljivo na tvom računu i neko će moći da te time ucenjuje. Ili kako da kupiš krišom poklon ženi? Odmah će biti vidljivo na računu.
To ukidanje keša je užasan napad na privatnost ljudi, sve zarad neke fiktivne borbe protiv terorizma ili čega već. A i dalje će oni kojima to treba pronaći način da zaobidju sve te kontrole, samo će obični gradjani nastradati.

c i t i z e n

pre 8 godina

Živim u Švedskoj i za ovo sada prvi put čujem. Za Norvešku je tačno ali Švedska je upravo krenula u zamenu novčanica o metalnog novca i proces će trajati oko dve godine. Dakle, ni govora o definitivnom napuštanju gotovinskog plaćanja.
Lično, ne koristim gotovinu i ne bi me pogodilo napuštanje iste.

boban

pre 8 godina

nije problem ni u srbiji, al da transakcije ne obradjuju i naplacuju proviziju viza i mastercard nego neka domaca firma, tipa dinacard. Tako rade ti isti skandinavci gde svaka izdata visa je istovremeno i bankaxes i unutar drzave ne salju transakciju vizi, vec je lokalno procesuira bankaxes. viza ostaje uskracena za proviziju i pare ostaju u zemlji. Prednost za banke i firme je da je provizija bankaxesa 10 puta manja nego vize. Van drzave ta ista kartica radi kao svaka druga visa.

boban

pre 8 godina

kako ce sad burzuji placati kafu a da ne izvade stos para?
(aga, 21. decembar 2015 20:02)

Nemas frke. Odavno su izmisljene gold, pa i platinum kartice ;)

Zoran

pre 8 godina

"Zbog sveta toga mislim da će se kod nas elektronska plaćanja brže razvijati nego što se to u prvi mah čini. "

Znas li koliko dugo Ameri koriste cek? Od 1784.. Znas li koliko dugo Amerikanci koriste karticu? Od 1946..

Znas li da se danas u Americi 50% placanja uradi cekom?

beogradjanka

pre 8 godina

Ah, kakve gluposti! Ja zivim u Norveskoj i mogu samo da kazem: glava mi je puna cetverocifrenih kodova! Plus sto ovde ne postoje licne karte, pa pamtim i maticni broj i srpski i norveski. Kad bih samo imala u glavi neki softver za obradu svih ovih prokletih kodova! Kako ce tek stariji ljudi sve ovo da pamte?!

kraja

pre 8 godina

"Bio bi to pun pogodak u tom slučaju bi se u potpunosti eleminisala siva ekonomija mi nemoramo 100% da uvedemo za početak krenimo sa 70% .Legalan posao znači i porez za državu a to znači i veće plate ,penzije kvalitetne škole , bolnice i td."

...taj promil promila za koji se "zakine drzavni porez" nije nista prema desetinama procenata koje ne plate "veliki igraci", politicari, narkodileri, bankari, preprodavci oruzja, hemije, tehnologija...
...sad, kada se dugovi drzava mere hiljadama milijardi dolara nekome je dojadilo konstantno dostampavanje novca i glupava obrazlozenja za to...
...neko nas, navodno, vodi korak dalje u buducnost, a zapravo postajemo potpuni ovisnici o sistemu i kompjuterima...
...kompjuterima koji "stalno grese", proglasavaju ljude mrtvima, menjaju im imena, licne karte, maticne brojeve, skidaju im novac sa racuna bez obrazlozenja po nekoliko puta, uteruju u minuse, izmisljaju racune za nekupljeno...
...zamislite, pored ovih "gresnih" kompjutera, sta ce tek da rade zli ljudi, za koje ce ovo biti basta iz koje ce brati elektronski novac bilo upadom u sistem, bilo falsifikovanim dokumentima...
...nece vise biti potrebe za oruzanim upadima u banke - gle neko ko ce imati koristi...!!!
...ovo sve zvuci kao uvertira u jedan odlican sf roman, ali ce posledice placati gradjani...
...nego, prebaci mi sa ovog racuna na onaj 20 miliona, pa ih vrati sutra, a potom, imas ovde sve na spisku...

Stefaneli

pre 8 godina

Podrzavam ukidanje kesa. Malo malo pa umesto kusura dobijem samo "nemam sitno da ti vratim izvini". Ovako karticom kad placam, sve u paru.

Dobriste

pre 8 godina

Ovo nam oduzima jos jedan slobode koje imamo. A price o razvoju nekog IT sektora zbg ovoga lice na price o razvoju stamparija zbog stampanja noccanice, Dakle, nemaju veze sa zivotom. Hocemo pare u carapama !

Miki

pre 8 godina

Ne slazem sa ukidanjem novca zbog velike mogucnosti zloupotrebe, kako od strane drzave, tako od hakera, ali i ljudske gluposti, ali potpuno podrzavam ideju da se povecaju mogucnosti elektronskog placanja.
Svaki put kad odem u postu ili banku 10 ljudi uvek stoji ispred mene da bi platilo gluposti, realno kada vec imamo biometrijske licne karte i JMBG-ove treba osnovati bazu podataka sa maksimalnom zastitom preko koje ce moci odjednom da se placaju svi moguci racuni (i lepo se vide kolko ko duguje) ili da sve banke omoguce placanje elektronski, briga me za one koji ne umeju da koriste racunar, jednostavno zelim da uopste nemam potrebu da stojim u redovima sa njima.

ToniBonbonni

pre 8 godina

Osnovni preduslov je smanjenje provizija koje naplačuju procesing centri kao i bankarskih provizija. Ja lično plačam gotovo sve svojom debitnom karticom. Jednostavno nemam živce da teglim veliki novčanik u kojem sa držao novce. Sve režije plačam bilo trajnim nalogom bilo elektronskim bankarstvom. Jednostavnije i ne čekam u redu i baš me briga kako je gospođa na šalteru raspoložena osim toga u pravilu su manje provizije koje banka uzima za isti nalog. Ostalo je samo još plačanje na pijaci. U biti to je jedino mjesto gdje isključivo koristim gotovinu.

Marko

pre 8 godina

Bio bi to pun pogodak u tom slučaju bi se u potpunosti eleminisala siva ekonomija mi nemoramo 100% da uvedemo za početak krenimo sa 70% .Legalan posao znači i porez za državu a to znači i veće plate ,penzije kvalitetne škole , bolnice i td.

Mizantropikus

pre 8 godina

Švedska država je upravo u opticaj pustila nove novčanice pre par meseci.
A to što banke seru kako je rad sa novcem preskup, zatvaraju filijale, otpuštaju radnike i direktore nagradjuju ogromnim bonusima je druga priča.
Rado bi digitalizovali čitavu ekonomiju dok nas deru raznim taksama da bi što manje radili što vise zaradjivali a nas ko jebe.
Isto bi dodao da Skandinaviske banke plate drže tri dana od kad ih poslodavci uplate pre nego što ti uplate na račun. Tako zarađuju i na kamate, na račun radnika i poslodavca od kojih nijedan nedobiva procenat zaradjenog.

El greco...

pre 8 godina

Odakle vam samo ove gluposti ? Svedjani od oktobra vrse zamenu novcanica ( stampali nove ) a vi pominjete neko ukidanje. Sta je ovaj narod osudjen sve da cita...

Nane

pre 8 godina

EU smanjuje keš jer je skup, visoki su troškovi manipulacije gotovinom i zato promovišu bezgotovinska, elektronska plaćanja koja usput utiču i na suzbijanje sive ekonomije ali i na efikasnost čitavog lanca plaćanja. Kod nas je svest o tome koliko nas gotovina košta još uvek na veoma niskom nivou i niko ne razmišlja u tom pravcu.

Boris

pre 8 godina

Bio sam u Holandiji godinu dana. Oni koriste keš, ali u koju god radnju ili kafić da uđete, pa čak i u trafiku da odete, možete karticom da platite. :)

Ćopavi komarac

pre 8 godina

Šta se u takvom slučaju radi kada dođe do značajnijeg ispada električne energije? Npr. teroristi dronovima napadnu najbitnije dalekovode u zemlji, prirodna katastrofa, itd. I kako sprečiti velikog brata, odnosno garantovati bezbednost sredstava?

misljenje

pre 8 godina

da bi ukrao pare iz banke treba ti banda ogroman rizik i sve ostalo... a da bi ukrao nesto sa kartice kao sto znamo samo malo napaljeni klinac za kompom

jeremija

pre 8 godina

Hocu sir i dalje da kupujem od 
babe na pijaci bolji je od bilo kog u marketu! Baba nema kasu naravno. Sta onda?
(Posetilac, 21. decembar 2015 21:54)

723

Koristim karticu u 95% slučajeva kad kupujem, ali i dalje imam štek keša u kući za nedajboze i nešto malo u novčaniku. Mislim da je jako loše ukinuti keš jer će to obezbediti totalnu kontrolu nad osobom i otvoriti mogućnost da država, ili banka, maltretira, ucenjuje tu osobu ako poželi. 
Kako da odeš u sex shop i kupiš nešto škakljivo? Odmah će biti vidljivo na tvom računu i neko će moći da te time ucenjuje. Ili kako da kupiš krišom poklon ženi? Odmah će biti vidljivo na računu. 
To ukidanje keša je užasan napad na privatnost ljudi, sve zarad neke fiktivne borbe protiv terorizma ili čega već. A i dalje će oni kojima to treba pronaći način da zaobidju sve te kontrole, samo će obični gradjani nastradati.
(nesampametan, 21. decembar 2015 21:53)

Bitcoin :)

Swedenonline

pre 8 godina

Klinac, jos je mali za karticu i dobija gotovinu, to je jedini kontakt sa gotovinom koji imam da odem do bankomata da izvadim i dam mu mesecnu svotu.

Neki dan pogledah na stolu kod njega medju novcem i nesto cudno. Pridjem, podignem, kad ono "novih" 50 SEK (5.5€), dobio negde kao kusur. Izasle su u opticaj u oktobru mesecu ja ih tek sad videh :D

moguće

pre 8 godina

ovo je vrh! Tada bi se stekla mogućnost da se "sve" oporezuje. Takođe i da "svi" radnici budu prijavljeni s tim što bi doprinos trebao da se smanji. Rad na crno tj. plaćanje bi išlo isključivo u € a pre toga bi bio donet zakon koji bi bi predvideo veće kazne za takvo što. Svi koji žele da rade na crno bi morali mnogo da se kriju. Kako bi to bilo interesantno i zanimljivo! Podržavam ukidanje dinarskog keša! Like!

Prib

pre 8 godina

Prvo, nije tacno da je placanje kesom najskuplje. Na primer, nasa posta naplacuje 200 RSD svako placenje racuna koje se izvrsi karticom. Pri tome, naplata se vrsi preko banke, tako da klijent moze da vidi trosak jedino preko e-bankinga. Drugo, debitne kartice po pravilu ne vaze u inostranstvu, a kreditnu mogu dobiti samo zaposlene osobe, tako da u mnogim slucajevima, jedino kes pomaze prilikom transakcija u inostranstvu. Na kraju, vecina osoblja po restoranima i kafeima (narocito u SAD) radi iskljucivo za baksis, tako da osobe koje placaju samo elektronski, uglavnom vaze za ozbiljne stipse i zasluzuju bednu uslugu

Pera

pre 8 godina

Vest je klasičan "hoax". Da je prvi april i razumeo bih.
Inače nedavno je jedna od 3 banke koja omogućava ecommerce usluge (naplatu platnim karticama na sajtovima) ukinula mogućnost plaćanja stranim karticama. U prevodu kad već niste mogli strancu da pošaljete povoljno ništa iz Srbije sada sigurno ne možete ni uplatu da primite.
Toliko o tome.

Niko nema sto Srbin imade

pre 8 godina

Mi izbacujemo gotovinu, a nemamo ni kartice.....
(sasa jokic, 22. decembar 2015 08:55)

Ali zato imamo kontejnere za socijalnu pomoc sto oni nemaju.

jeremija

pre 8 godina

Ovo je samo jos jedan vid kontrole da nemas ni papir za svoj rad nego imaginarni broj na nekom serveru??? Nije bitno koja je zemlja. Stvar je u tome da bez problema mogu da ti otmu pare sa racuna kad god hoce I na taj nacin da budes poskusan. Ima divnih primera kako ^zamrznu^ sredstva iz nekog razloga koja je neko zaradio. Ili prosto nema banke ili greska u sistemu ili milion gluposti na koje ti kao pojedinac nemas uticaj. Prave nas sve vise I vise robovima... ili gore od njih...
(fenix, 21. decembar 2015 22:59)

I zato bitcoin jer je sve isto sto se placanja tice (zapravo jos bolje i lakse) s tom razlikom sto su pare uvek kod vas i ne moze niko da ih blokira.

Vidoje

pre 8 godina

Placanje bez gotovine = (jednako, identicno) gubitak licne slobode. Na puc dugmeta, ostajete bez svega. Morate trositi kada vam kazu i koliko kazu, jer nemate vlast nad svojim novcem. Samo jedna sekunda vas deli od finansijske nemoci, a sada ipak mozete imati svoj novac negde drugde, slagali se sa upravom, ili ne. Nadalje, uz sve poreze i haracenja, elektronskim placanjem placate dodatne takse + takse za odrzavanje sr. zvanog kartice. To nije napredak, to je porobljavanje i prvi ulazak u robovlasnicko drustvo starog Egipta.

djidji

pre 8 godina

Kako bre pevaljka na veseljima da se pocasti... :)
(..., 22. decembar 2015 08:10)

Provuces joj karticu izmedju grudi i nadas se da je linija zauzeta i da te zamoli da ponovis provlacenje...

BivetarJ

pre 8 godina

U zemlji gde se u RFZO nose papiri da bi se dobila markica, a svi podaci se već nalaze u kompjuteru, opcija izbacivanja keša iz opticaja je naučna fantastika iz 23 veka.

Loško

pre 8 godina

Kad budete u mogućnosti da na na svakoj trafici platite karticom, a trenutno ni na jednoj, onda će biti da je Srbija krenula tim putem.
Pitajte vlasnike trafika zašto je to tako odnosno kolike su provizije na plaćanje karticama, ili vlasnike sajtova zašto nemaju direktnu online naplatu.
Ovako je samo dobar vic. Čuj dobar, čuj vic.

cika djura

pre 8 godina

Svakim placanjem preko kartice se odredjeni % novca prebacuje firmi koja je patentirala protool placanja (npr Viza, Mastercard....). Dakle, bogati ce da postanu jos bogatiji.... Placanjem u kesu se ovo izbegava i odrzava se balans - zamislite kako ce kompanije poceti da ucenjuju svet kad iscezne papirni novac (ako oces da kupis, onda plati convenience tax od 10-15-20% itd itd...)

Ogorčen

pre 8 godina

Koliko god se navikavao na elektronsko bankarstvo ovde, ono je besmisleno.

Nudi se i ulaže se u oglašavanje usluga, i onda shvatiš da payment software ne radi besprekorno. Dakle, mora besprekorno da radi, inače ne treba da se stavlja u distribuciju. Meni je moja banka koju organski ne mogu da smislim više, Banka Intesa, preko svoje Mobi aplikacije duplo obračunala nekoliko puta iznose koji uopšte nisu bili mali. Da ne govorim koliko im je vremena potrebno da taj novac povrate na račun. Sramota. Na kraju dolazim do zaključka da je bolje da čekam u redu.

Pozdrav za Intesa korisnički servis koji ne zna da komunicira sa korisnicima, koji se poziva na zakonske okvire onda kada ne treba, i koji suštinski nema jasnu strategiju razvoja elektronskog bankarstva. Neću više, sramota me.

ma kako da jok

pre 8 godina

@Zoharske price za malu djecu..., 22. decembar 2015 10:37)

E sad i ti pricas gluposti. Letos sam platio viza karticom iz Francuske (Societe Generale) jednu kosilicu za travu. Cena bese negde oko 400€. Banka mi je uzela proviziju oko 10€! Kako mozes da kazes da su transakcije RSD-€ (i obratno) besplatne? Ili ako je tvoja tvrdnja tacna zasto su mi "uzeli" 10€? Isti je slucaj i sa podizanjem kesa na bakomatima u Srbiji: Na sume od 30000RSD (maksimalno dozvoljen iznos) usluga varira (zavisno od banke u Srbiji od 9 do 12€! Ako neko lupa gluposti onda si to ti.

Aleksandar

pre 8 godina

Ja nzm sto oni izigravaju.Dovoljno nas mucite ovako a kamoli to da uvedete.Valjda drzava treba da omoguci nama da bude lakse, kad placamo gotovinom.

Uzaludni...

pre 8 godina

Mene to ne pogađa para nemam na računu ni dinar al zato kartica imam koliko hoćeš. Maltene od svake banke po jednu, kreditne su čudo...

Pera

pre 8 godina

Kad nam ovi kao @Priv otvaraju oči.

"Na primer, nasa posta naplacuje 200 RSD svako placenje racuna koje se izvrsi karticom."
Za online plaćanje računa (ebanking) uglavnom nema provizije, ni čekanja u redovima.

"debitne kartice po pravilu ne vaze u inostranstvu..."
Nije tačno.
I još puno toga nije tačno.

elektronski-porez

pre 8 godina

Mozda je Nikolic u pravu, kada predlaze vladi, da Vlada Srbije razgovara sa SPC i pita njih za misljenje o poglavlju 35 ...
Zamislimo da se Nikolic izjasni za ukidanje kesa u Srbiji, bez konsultacija sa SPC, a to vlada usvoji.
SPC bi razapela, i vladu i Nikolica, jer bi najprofitabilnije preduzece u Srbiji, pocelo da placa porez! Saberimo broj sahrana i krstenja, sa brojem osvecivanja vodica, secenje kolaca i donacijama, na koje bi bio placen porez, BDP bi porastao za 15%.
Zna Nikolic, gde je skrivena moc u ovoj zemlji, kada vladi predlaze konsultacije sa SPC!

tekof

pre 8 godina

Ovo ce se desiti pre ili kasnije. U ABBA muzeju, u Svedskoj, ce vas gledati kao okorelog kriminalca ako nemate karticu. Tamo je zabranjen kes. Ko koristi kes ili je kriminalac ili radi na crno ili je nezaposlen. Prve dve stavke bi se suzbile ukidanjem kesa. Kriminal bi se smanjio drasticno.

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

@Prib - ne pričaj gluposti. Nikakva provizija se ne naplaćuje za plaćanje karticom (posebno ne sa korisnikovog racuna). Drugo, debitne kartice kao Visa elektron važe svuda u CITAVOM svijetu, gdje god postoji Visa bankomat! Treće, u US prilikom plaćanja računa karticom, u restoranu, kafiću i sl. sam možeš dodati iznos koji ide konobaru. Znači na svoj račun ukucaš par dolara za konobara - ako to želiš. Rekao si tri stvari, od kojih ni jedna nije tačna i potpune su gluposti. Ja uvijek plaćam karticama, Classic i Debitnim i provizija ne postoji nigdje, ni u inostranstvu ni ovdje, a uz to novac iz inostranstva jednostavno mogu uplatiti na svoju karticu preko paypal i imati ga odmah bez ikakve provizije.

Politimiliti

pre 8 godina

Savka čast Šveđanima, ali imajte na umu da država mora biti dobro uređena da bi sev ovako funkcionisalo. Kod nas bi se sam sistem previše zloupotrebljavao, pa ako vam komšinica radi u banci, pola naselja bi znalo gde, šta i koliko kupujete? Kao što bi i vi znali za pola komšiluka.
Banke bi imale precizan uvid koliko trošite na kozmetiku, na provod, hranu... Pitanje je kako bi kupovali na raznim pijacama, cenkanje bi potpuno nestalo... Daleko je to za nas, verujem da ja to neću doživeti.

Marko

pre 8 godina

Bio bi to pun pogodak u tom slučaju bi se u potpunosti eleminisala siva ekonomija mi nemoramo 100% da uvedemo za početak krenimo sa 70% .Legalan posao znači i porez za državu a to znači i veće plate ,penzije kvalitetne škole , bolnice i td.

Nane

pre 8 godina

EU smanjuje keš jer je skup, visoki su troškovi manipulacije gotovinom i zato promovišu bezgotovinska, elektronska plaćanja koja usput utiču i na suzbijanje sive ekonomije ali i na efikasnost čitavog lanca plaćanja. Kod nas je svest o tome koliko nas gotovina košta još uvek na veoma niskom nivou i niko ne razmišlja u tom pravcu.

Stefaneli

pre 8 godina

Podrzavam ukidanje kesa. Malo malo pa umesto kusura dobijem samo "nemam sitno da ti vratim izvini". Ovako karticom kad placam, sve u paru.

moguće

pre 8 godina

ovo je vrh! Tada bi se stekla mogućnost da se "sve" oporezuje. Takođe i da "svi" radnici budu prijavljeni s tim što bi doprinos trebao da se smanji. Rad na crno tj. plaćanje bi išlo isključivo u € a pre toga bi bio donet zakon koji bi bi predvideo veće kazne za takvo što. Svi koji žele da rade na crno bi morali mnogo da se kriju. Kako bi to bilo interesantno i zanimljivo! Podržavam ukidanje dinarskog keša! Like!

ToniBonbonni

pre 8 godina

Osnovni preduslov je smanjenje provizija koje naplačuju procesing centri kao i bankarskih provizija. Ja lično plačam gotovo sve svojom debitnom karticom. Jednostavno nemam živce da teglim veliki novčanik u kojem sa držao novce. Sve režije plačam bilo trajnim nalogom bilo elektronskim bankarstvom. Jednostavnije i ne čekam u redu i baš me briga kako je gospođa na šalteru raspoložena osim toga u pravilu su manje provizije koje banka uzima za isti nalog. Ostalo je samo još plačanje na pijaci. U biti to je jedino mjesto gdje isključivo koristim gotovinu.

milojko

pre 8 godina

samo sto to svedjani rade iz prakticnih i anti mahinacijskih razloga a mi placamo kafu u kacicu karticom jer mislimo da smo mangupi...eeeee....

razum

pre 8 godina

Izmislis krize, isceniras teroristicke napade i onda to koristis kao opravdanje za ovakve stvari.... Ne znam koliko je ljudi svesno koliko ovo opasnosti donosi i slobode ogranicava, no bilo kako bilo, zivi bili pa videli... Nikakva represija nije nista dobro donela, nece ni ova :)

Miki

pre 8 godina

Ne slazem sa ukidanjem novca zbog velike mogucnosti zloupotrebe, kako od strane drzave, tako od hakera, ali i ljudske gluposti, ali potpuno podrzavam ideju da se povecaju mogucnosti elektronskog placanja.
Svaki put kad odem u postu ili banku 10 ljudi uvek stoji ispred mene da bi platilo gluposti, realno kada vec imamo biometrijske licne karte i JMBG-ove treba osnovati bazu podataka sa maksimalnom zastitom preko koje ce moci odjednom da se placaju svi moguci racuni (i lepo se vide kolko ko duguje) ili da sve banke omoguce placanje elektronski, briga me za one koji ne umeju da koriste racunar, jednostavno zelim da uopste nemam potrebu da stojim u redovima sa njima.

Milan

pre 8 godina

Не ради се овде о знању или не знању, него хоћемо ли нешто или нећемо. Нећу жваке да плаћам картицом.

marko_sthlm

pre 8 godina

Kakva glupost.
Zašto objavljujete vesti pre nego što proverite njihovu istinitost?

Švedska je pre mesec dana počela zamenu novčanica i kovanog novca novim novog izgleda i novih apoena.

Zašto bi to radili ako ih misle izbacivati?
Zašto bi sebi uzalud pravili trošak?
Nije ovo Srbija pa da se bespotrebno troši kako bi se poneki ugradili.

Jaroslav

pre 8 godina

Pre velikog rata ide totalna kontrola i kršenje ljudskih prava. Pravo svakog čoveka na Zemlji je da bude plaćen u keši i da plaća u kešu. Pravo svakog čoveka je da država nema kontrolu nad tim šta on kupuje, osim ako nije kuća ili auto ili tako nešto skuplje. Ako će država da imam pravo da kontroliše ljude kakve satove nose ili cipele odna dje to kraj sveta.

Aquaman

pre 8 godina

Zemlja u kojoj je Paypel zaziveo tek nedavno, u kojoj su gift kartice teska ekzotika, gde ni premijer nema smartphone, gde je vecina ljudi sa prihodima penzioneri stariji od 70 godina, koji u zivotu nista preko nisu kupili, planira da izbaci kes? Ambiciozno ili je nesto drugo u pitanju...

c i t i z e n

pre 8 godina

Živim u Švedskoj i za ovo sada prvi put čujem. Za Norvešku je tačno ali Švedska je upravo krenula u zamenu novčanica o metalnog novca i proces će trajati oko dve godine. Dakle, ni govora o definitivnom napuštanju gotovinskog plaćanja.
Lično, ne koristim gotovinu i ne bi me pogodilo napuštanje iste.

fenix

pre 8 godina

Ovo je samo jos jedan vid kontrole da nemas ni papir za svoj rad nego imaginarni broj na nekom serveru??? Nije bitno koja je zemlja. Stvar je u tome da bez problema mogu da ti otmu pare sa racuna kad god hoce I na taj nacin da budes poskusan. Ima divnih primera kako ^zamrznu^ sredstva iz nekog razloga koja je neko zaradio. Ili prosto nema banke ili greska u sistemu ili milion gluposti na koje ti kao pojedinac nemas uticaj. Prave nas sve vise I vise robovima... ili gore od njih...

Dev

pre 8 godina

Ja 90% placanja vrsim karticom, ali smatram da je ideja da se ukine kes veoma opasna po slobodu pojedinaca. Tada bi drzava mogla da blokira racun (ili nasilno oduzme novac) u slucaju da se taj pojedinac ponasa nepozeljno (sto je jako relativan pojam). Jednostavno nemate nacina da taj novac uzmete za sebe (nego postoji samo fiktivno, u elektronskom obliku).

Željko

pre 8 godina

Super kontrola nad svim oblastima covekovog zivota.. Sta jedete , sta kupujete , kakve su vam potrosacke navike . Kad sam kupio prezervative i koliko sam sta platio. Sto moje potrosacke navike moraju da budu dostupne nekom bankarskom birokrati ili nekome ko ce na osnovu toga imati bas kompletan uvid u moj zivot i moje navike. Ukidanje gotovine znaci i definitivno ukidanje slobode i privatnosti . Makar ono malo sto je ostalo od toga. Skeniranjem nasih potrosackih navika baratace u sve svrhe samo ne u humane. Mozda je ovo neminovnost ali je savakako glupost i uskracivanje izbora. Da ne govorim koliko prostora se ostavlja za manipulacije i zloupotrebe. Pazi ovo , amerikanci koji kontrolisu sve i jedan aspekt covekovog zivota , kod kojih svaki gradjanin ima dosije u FBI od rodjenja , skepticni su prema mogucnosti da se samo placanje karticama uvede...??? E moji Svedjani... Zbogom pameti.

Goran

pre 8 godina

I tako veliki brat moze da napravi tacan profil od svakog potrosaca. Ma da u nasem slucaju smatram da bi svakako mogli da izbace metalne novcice i da bude 5 din u papiru.

kraja

pre 8 godina

"Bio bi to pun pogodak u tom slučaju bi se u potpunosti eleminisala siva ekonomija mi nemoramo 100% da uvedemo za početak krenimo sa 70% .Legalan posao znači i porez za državu a to znači i veće plate ,penzije kvalitetne škole , bolnice i td."

...taj promil promila za koji se "zakine drzavni porez" nije nista prema desetinama procenata koje ne plate "veliki igraci", politicari, narkodileri, bankari, preprodavci oruzja, hemije, tehnologija...
...sad, kada se dugovi drzava mere hiljadama milijardi dolara nekome je dojadilo konstantno dostampavanje novca i glupava obrazlozenja za to...
...neko nas, navodno, vodi korak dalje u buducnost, a zapravo postajemo potpuni ovisnici o sistemu i kompjuterima...
...kompjuterima koji "stalno grese", proglasavaju ljude mrtvima, menjaju im imena, licne karte, maticne brojeve, skidaju im novac sa racuna bez obrazlozenja po nekoliko puta, uteruju u minuse, izmisljaju racune za nekupljeno...
...zamislite, pored ovih "gresnih" kompjutera, sta ce tek da rade zli ljudi, za koje ce ovo biti basta iz koje ce brati elektronski novac bilo upadom u sistem, bilo falsifikovanim dokumentima...
...nece vise biti potrebe za oruzanim upadima u banke - gle neko ko ce imati koristi...!!!
...ovo sve zvuci kao uvertira u jedan odlican sf roman, ali ce posledice placati gradjani...
...nego, prebaci mi sa ovog racuna na onaj 20 miliona, pa ih vrati sutra, a potom, imas ovde sve na spisku...

beogradjanka

pre 8 godina

Ah, kakve gluposti! Ja zivim u Norveskoj i mogu samo da kazem: glava mi je puna cetverocifrenih kodova! Plus sto ovde ne postoje licne karte, pa pamtim i maticni broj i srpski i norveski. Kad bih samo imala u glavi neki softver za obradu svih ovih prokletih kodova! Kako ce tek stariji ljudi sve ovo da pamte?!

Adam Radosavljevic

pre 8 godina

Pre svega, ovo je budalastina zato sto su bezgotovinska placanja u srbiji:
1) NERAZVIJENA
2) PRESKUPA

To sto poneki gradjanin kaze da sve placa karticama, ama bas nista ne znaci. Ja cu se setiti puno vise gradjana koji nemaju cak ni jednu karticu. To je manji problem. Veci je taj sto kada hocu da kupim nesto sa nekog domaceg sajta i dalje moram da idem do poste ili banke prvo da uplatim, a tek ponda obavestim prodavca da sam mu uplatio. Ovo trosi i puno vremena, ali i novac.

Godinama koristim ebay i paypal. Tu su provizije gotovo neprimetne, sto se nebi moglo reci za krvozedne banke koje rade na srpskom trzistu. Ako hocu clanu porodice da dam "crvenu", otvoricu novcanik i necu imati troskove sto cu dati novac. Ako hocu clanu porodice da dam novac da kupi hleb, elektronski putem to ce me kostati bar jos jedan hleb. E to znaci da je ovde bankarstvo nerazvijeno.

Na Balkanu nikada nije suvereno vladala jedna valuta. Uvek se koristio novac razlicitih carstava. Mislim da su u zabludi oni koji misle da ce ovo da smanji kriminal i da ce drzavama dati kontrolu nad novcem.

Danas, bitkoin je najpopularnija, ali samo jedna od kriptovaluta. Kriminal placa usluge kokainom, heroinom, zlatom, oruzjem. Seljaci placaju krompirom, rakijom, svojim proizvodima. Firme u Srbiji znaju i za kompenzacije, trojne kompenzacije, nije nemoguce ni da ce se uspostaviti berza dugovanja.

Novak

pre 8 godina

Ova vest je velika laz, ja zivim u svedsku i ove godine smo dobili novi design na nase 20,50 i 1000 sedel. Plus sto smo sada dobili 200 kr sedel. I sad 2016 cemo dobiti 100 i 500 novi design.

Sorry for bad serbian :)

novosadjanin

pre 8 godina

Ne razumem, šta sad da lepim muzici na čelo?
(Dm, 21. decembar 2015 20:30) ... pare iz monopola a muzici placas tako sto provuces karticu kroz harmonika

Ivan

pre 8 godina

Uvedite vi gospodo ponovo SDK da kontorliše plaćanja velikih igrača, a nas sitnu boraniju ostavite na miru. I onako istraživači iz Norveške - Danske tvrde da je od 2003-2013 iz Srbije isparilo 40-50 MILIJARDI dolara, gle čuda baš pošto je SDK ukinut i sve prešlo na na banke.

Zoran

pre 8 godina

"Zbog sveta toga mislim da će se kod nas elektronska plaćanja brže razvijati nego što se to u prvi mah čini. "

Znas li koliko dugo Ameri koriste cek? Od 1784.. Znas li koliko dugo Amerikanci koriste karticu? Od 1946..

Znas li da se danas u Americi 50% placanja uradi cekom?

Prib

pre 8 godina

Prvo, nije tacno da je placanje kesom najskuplje. Na primer, nasa posta naplacuje 200 RSD svako placenje racuna koje se izvrsi karticom. Pri tome, naplata se vrsi preko banke, tako da klijent moze da vidi trosak jedino preko e-bankinga. Drugo, debitne kartice po pravilu ne vaze u inostranstvu, a kreditnu mogu dobiti samo zaposlene osobe, tako da u mnogim slucajevima, jedino kes pomaze prilikom transakcija u inostranstvu. Na kraju, vecina osoblja po restoranima i kafeima (narocito u SAD) radi iskljucivo za baksis, tako da osobe koje placaju samo elektronski, uglavnom vaze za ozbiljne stipse i zasluzuju bednu uslugu

tekof

pre 8 godina

Ovo ce se desiti pre ili kasnije. U ABBA muzeju, u Svedskoj, ce vas gledati kao okorelog kriminalca ako nemate karticu. Tamo je zabranjen kes. Ko koristi kes ili je kriminalac ili radi na crno ili je nezaposlen. Prve dve stavke bi se suzbile ukidanjem kesa. Kriminal bi se smanjio drasticno.

srbin

pre 8 godina

mi cemo sa takom lakocom da prenesemo znanje svedjanima jer smo mi srbi izbacili pare pre 25 godina.nego nas zeza sto u medjuvremenu nismo nasli zamenu za iste.

boban

pre 8 godina

nije problem ni u srbiji, al da transakcije ne obradjuju i naplacuju proviziju viza i mastercard nego neka domaca firma, tipa dinacard. Tako rade ti isti skandinavci gde svaka izdata visa je istovremeno i bankaxes i unutar drzave ne salju transakciju vizi, vec je lokalno procesuira bankaxes. viza ostaje uskracena za proviziju i pare ostaju u zemlji. Prednost za banke i firme je da je provizija bankaxesa 10 puta manja nego vize. Van drzave ta ista kartica radi kao svaka druga visa.

Ivana

pre 8 godina

Cetvoroclana porodica, nijedan clan nije u u radnom odnosu (dva studenta,ja nisam zdravstveno u mogucnosti da radim, suprugu letos zatvorili firmu) za sada 'krckamo' otpremninu. Koja banka ce nam izdati kartice!?

Leon

pre 8 godina

Niko ne može da vas natera da otvorite račun u banci a po zakonu platu i sada možete da primite u gotovini - i to celu, bez da vam banka krajcne par stotina dinara za "održavanje računa" . :-)

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

@Prib - ne pričaj gluposti. Nikakva provizija se ne naplaćuje za plaćanje karticom (posebno ne sa korisnikovog racuna). Drugo, debitne kartice kao Visa elektron važe svuda u CITAVOM svijetu, gdje god postoji Visa bankomat! Treće, u US prilikom plaćanja računa karticom, u restoranu, kafiću i sl. sam možeš dodati iznos koji ide konobaru. Znači na svoj račun ukucaš par dolara za konobara - ako to želiš. Rekao si tri stvari, od kojih ni jedna nije tačna i potpune su gluposti. Ja uvijek plaćam karticama, Classic i Debitnim i provizija ne postoji nigdje, ni u inostranstvu ni ovdje, a uz to novac iz inostranstva jednostavno mogu uplatiti na svoju karticu preko paypal i imati ga odmah bez ikakve provizije.

elektronski-porez

pre 8 godina

Mozda je Nikolic u pravu, kada predlaze vladi, da Vlada Srbije razgovara sa SPC i pita njih za misljenje o poglavlju 35 ...
Zamislimo da se Nikolic izjasni za ukidanje kesa u Srbiji, bez konsultacija sa SPC, a to vlada usvoji.
SPC bi razapela, i vladu i Nikolica, jer bi najprofitabilnije preduzece u Srbiji, pocelo da placa porez! Saberimo broj sahrana i krstenja, sa brojem osvecivanja vodica, secenje kolaca i donacijama, na koje bi bio placen porez, BDP bi porastao za 15%.
Zna Nikolic, gde je skrivena moc u ovoj zemlji, kada vladi predlaze konsultacije sa SPC!

Mile

pre 8 godina

Ovo vest za njuz? Mi ukidamo novac tako što ga masovno nemamo. Pola Srbije u minusu zazire kad banke krenu krajem godine da traze da se produži i pokrije.

boban

pre 8 godina

kako ce sad burzuji placati kafu a da ne izvade stos para?
(aga, 21. decembar 2015 20:02)

Nemas frke. Odavno su izmisljene gold, pa i platinum kartice ;)

Gorki

pre 8 godina

Nikad. Bankrotira banka ode i vas novac. Da li je banka spremna da da hipoteku kao garanciju za moj novac? A kamate za koriscenje mog novca? Velika prevara!!!

Politimiliti

pre 8 godina

Savka čast Šveđanima, ali imajte na umu da država mora biti dobro uređena da bi sev ovako funkcionisalo. Kod nas bi se sam sistem previše zloupotrebljavao, pa ako vam komšinica radi u banci, pola naselja bi znalo gde, šta i koliko kupujete? Kao što bi i vi znali za pola komšiluka.
Banke bi imale precizan uvid koliko trošite na kozmetiku, na provod, hranu... Pitanje je kako bi kupovali na raznim pijacama, cenkanje bi potpuno nestalo... Daleko je to za nas, verujem da ja to neću doživeti.

mali radojica

pre 8 godina

Haha kakav naslov! Kes nece ni u Skandinaviji da nestane. Prenesite nekad celu vest. Cak 75% Svedjana se protivi ovakvom predlogu(ponavljam predlogu) i to zbog mogucih zloupotreba. Danas i 10 godisnji haker moze da upadne u najbranjeniju banku i da skine desetine miliona xyz valute. Kako neko lozi narod na ovakve vesti a u EU i USA sve veci broj ljudi se vraca cash-u jer je sve vise i vise kradja i identity theft-a bez pravicnog i pozitivnog resenja po ostecenu stranku. Neke banke u USA su pocele da se cak reklamiraju za cash. Samo suicidna budala od nekog vladara/vlade moze doneti odluku o ukidanju cash-a. Englezi prvo zabranili menjacnicama promet i menjanje novcanica od 500€ za funte pa su to posle godinu dana ponovo dozvolili jer su shvatili kakva je to budalastina a cak razmisljaju o uvodjenju sopstvene novcanice od 100 i 200?. Ljudi citajte sve ino vesti a ne samo neke.

jeremija

pre 8 godina

Hocu sir i dalje da kupujem od 
babe na pijaci bolji je od bilo kog u marketu! Baba nema kasu naravno. Sta onda?
(Posetilac, 21. decembar 2015 21:54)

723

Koristim karticu u 95% slučajeva kad kupujem, ali i dalje imam štek keša u kući za nedajboze i nešto malo u novčaniku. Mislim da je jako loše ukinuti keš jer će to obezbediti totalnu kontrolu nad osobom i otvoriti mogućnost da država, ili banka, maltretira, ucenjuje tu osobu ako poželi. 
Kako da odeš u sex shop i kupiš nešto škakljivo? Odmah će biti vidljivo na tvom računu i neko će moći da te time ucenjuje. Ili kako da kupiš krišom poklon ženi? Odmah će biti vidljivo na računu. 
To ukidanje keša je užasan napad na privatnost ljudi, sve zarad neke fiktivne borbe protiv terorizma ili čega već. A i dalje će oni kojima to treba pronaći način da zaobidju sve te kontrole, samo će obični gradjani nastradati.
(nesampametan, 21. decembar 2015 21:53)

Bitcoin :)

Dobriste

pre 8 godina

Ovo nam oduzima jos jedan slobode koje imamo. A price o razvoju nekog IT sektora zbg ovoga lice na price o razvoju stamparija zbog stampanja noccanice, Dakle, nemaju veze sa zivotom. Hocemo pare u carapama !

nesampametan

pre 8 godina

Koristim karticu u 95% slučajeva kad kupujem, ali i dalje imam štek keša u kući za nedajboze i nešto malo u novčaniku. Mislim da je jako loše ukinuti keš jer će to obezbediti totalnu kontrolu nad osobom i otvoriti mogućnost da država, ili banka, maltretira, ucenjuje tu osobu ako poželi.
Kako da odeš u sex shop i kupiš nešto škakljivo? Odmah će biti vidljivo na tvom računu i neko će moći da te time ucenjuje. Ili kako da kupiš krišom poklon ženi? Odmah će biti vidljivo na računu.
To ukidanje keša je užasan napad na privatnost ljudi, sve zarad neke fiktivne borbe protiv terorizma ili čega već. A i dalje će oni kojima to treba pronaći način da zaobidju sve te kontrole, samo će obični gradjani nastradati.

Marko nb

pre 8 godina

I ja posle pola meseca izbacim uvek novac iz opticaja. Potrosio sam platu... Onda zivim ko u Svedskoj, bez para ali i bez standarda...

Pera

pre 8 godina

Vest je klasičan "hoax". Da je prvi april i razumeo bih.
Inače nedavno je jedna od 3 banke koja omogućava ecommerce usluge (naplatu platnim karticama na sajtovima) ukinula mogućnost plaćanja stranim karticama. U prevodu kad već niste mogli strancu da pošaljete povoljno ništa iz Srbije sada sigurno ne možete ni uplatu da primite.
Toliko o tome.

jeremija

pre 8 godina

Ovo je samo jos jedan vid kontrole da nemas ni papir za svoj rad nego imaginarni broj na nekom serveru??? Nije bitno koja je zemlja. Stvar je u tome da bez problema mogu da ti otmu pare sa racuna kad god hoce I na taj nacin da budes poskusan. Ima divnih primera kako ^zamrznu^ sredstva iz nekog razloga koja je neko zaradio. Ili prosto nema banke ili greska u sistemu ili milion gluposti na koje ti kao pojedinac nemas uticaj. Prave nas sve vise I vise robovima... ili gore od njih...
(fenix, 21. decembar 2015 22:59)

I zato bitcoin jer je sve isto sto se placanja tice (zapravo jos bolje i lakse) s tom razlikom sto su pare uvek kod vas i ne moze niko da ih blokira.

El greco...

pre 8 godina

Odakle vam samo ove gluposti ? Svedjani od oktobra vrse zamenu novcanica ( stampali nove ) a vi pominjete neko ukidanje. Sta je ovaj narod osudjen sve da cita...

misljenje

pre 8 godina

da bi ukrao pare iz banke treba ti banda ogroman rizik i sve ostalo... a da bi ukrao nesto sa kartice kao sto znamo samo malo napaljeni klinac za kompom

cika djura

pre 8 godina

Svakim placanjem preko kartice se odredjeni % novca prebacuje firmi koja je patentirala protool placanja (npr Viza, Mastercard....). Dakle, bogati ce da postanu jos bogatiji.... Placanjem u kesu se ovo izbegava i odrzava se balans - zamislite kako ce kompanije poceti da ucenjuju svet kad iscezne papirni novac (ako oces da kupis, onda plati convenience tax od 10-15-20% itd itd...)

Vladimir Triput

pre 8 godina

Setite se šta su banke i države uradile za vreme Velike depresije u Americi,na Kipru,u Grčkoj...Zatvorile su ekspoziture,gradjani su ostali bez para i morali su da prodaju porodični nakit,zlato,nameštaj ...,da bi preživeli,istoj toj državi po bagatelnim cenama!Novac u bankama je tudji novac,a oduzimanje keša je put u propast!

Swedenonline

pre 8 godina

Klinac, jos je mali za karticu i dobija gotovinu, to je jedini kontakt sa gotovinom koji imam da odem do bankomata da izvadim i dam mu mesecnu svotu.

Neki dan pogledah na stolu kod njega medju novcem i nesto cudno. Pridjem, podignem, kad ono "novih" 50 SEK (5.5€), dobio negde kao kusur. Izasle su u opticaj u oktobru mesecu ja ih tek sad videh :D

Ćopavi komarac

pre 8 godina

Šta se u takvom slučaju radi kada dođe do značajnijeg ispada električne energije? Npr. teroristi dronovima napadnu najbitnije dalekovode u zemlji, prirodna katastrofa, itd. I kako sprečiti velikog brata, odnosno garantovati bezbednost sredstava?

Mizantropikus

pre 8 godina

Švedska država je upravo u opticaj pustila nove novčanice pre par meseci.
A to što banke seru kako je rad sa novcem preskup, zatvaraju filijale, otpuštaju radnike i direktore nagradjuju ogromnim bonusima je druga priča.
Rado bi digitalizovali čitavu ekonomiju dok nas deru raznim taksama da bi što manje radili što vise zaradjivali a nas ko jebe.
Isto bi dodao da Skandinaviske banke plate drže tri dana od kad ih poslodavci uplate pre nego što ti uplate na račun. Tako zarađuju i na kamate, na račun radnika i poslodavca od kojih nijedan nedobiva procenat zaradjenog.

Boris

pre 8 godina

Bio sam u Holandiji godinu dana. Oni koriste keš, ali u koju god radnju ili kafić da uđete, pa čak i u trafiku da odete, možete karticom da platite. :)

Loško

pre 8 godina

Kad budete u mogućnosti da na na svakoj trafici platite karticom, a trenutno ni na jednoj, onda će biti da je Srbija krenula tim putem.
Pitajte vlasnike trafika zašto je to tako odnosno kolike su provizije na plaćanje karticama, ili vlasnike sajtova zašto nemaju direktnu online naplatu.
Ovako je samo dobar vic. Čuj dobar, čuj vic.

ma kako da jok

pre 8 godina

@Zoharske price za malu djecu..., 22. decembar 2015 10:37)

E sad i ti pricas gluposti. Letos sam platio viza karticom iz Francuske (Societe Generale) jednu kosilicu za travu. Cena bese negde oko 400€. Banka mi je uzela proviziju oko 10€! Kako mozes da kazes da su transakcije RSD-€ (i obratno) besplatne? Ili ako je tvoja tvrdnja tacna zasto su mi "uzeli" 10€? Isti je slucaj i sa podizanjem kesa na bakomatima u Srbiji: Na sume od 30000RSD (maksimalno dozvoljen iznos) usluga varira (zavisno od banke u Srbiji od 9 do 12€! Ako neko lupa gluposti onda si to ti.

BivetarJ

pre 8 godina

U zemlji gde se u RFZO nose papiri da bi se dobila markica, a svi podaci se već nalaze u kompjuteru, opcija izbacivanja keša iz opticaja je naučna fantastika iz 23 veka.

Vidoje

pre 8 godina

Placanje bez gotovine = (jednako, identicno) gubitak licne slobode. Na puc dugmeta, ostajete bez svega. Morate trositi kada vam kazu i koliko kazu, jer nemate vlast nad svojim novcem. Samo jedna sekunda vas deli od finansijske nemoci, a sada ipak mozete imati svoj novac negde drugde, slagali se sa upravom, ili ne. Nadalje, uz sve poreze i haracenja, elektronskim placanjem placate dodatne takse + takse za odrzavanje sr. zvanog kartice. To nije napredak, to je porobljavanje i prvi ulazak u robovlasnicko drustvo starog Egipta.

Uzaludni...

pre 8 godina

Mene to ne pogađa para nemam na računu ni dinar al zato kartica imam koliko hoćeš. Maltene od svake banke po jednu, kreditne su čudo...

Ogorčen

pre 8 godina

Koliko god se navikavao na elektronsko bankarstvo ovde, ono je besmisleno.

Nudi se i ulaže se u oglašavanje usluga, i onda shvatiš da payment software ne radi besprekorno. Dakle, mora besprekorno da radi, inače ne treba da se stavlja u distribuciju. Meni je moja banka koju organski ne mogu da smislim više, Banka Intesa, preko svoje Mobi aplikacije duplo obračunala nekoliko puta iznose koji uopšte nisu bili mali. Da ne govorim koliko im je vremena potrebno da taj novac povrate na račun. Sramota. Na kraju dolazim do zaključka da je bolje da čekam u redu.

Pozdrav za Intesa korisnički servis koji ne zna da komunicira sa korisnicima, koji se poziva na zakonske okvire onda kada ne treba, i koji suštinski nema jasnu strategiju razvoja elektronskog bankarstva. Neću više, sramota me.

Pera

pre 8 godina

Kad nam ovi kao @Priv otvaraju oči.

"Na primer, nasa posta naplacuje 200 RSD svako placenje racuna koje se izvrsi karticom."
Za online plaćanje računa (ebanking) uglavnom nema provizije, ni čekanja u redovima.

"debitne kartice po pravilu ne vaze u inostranstvu..."
Nije tačno.
I još puno toga nije tačno.

Niko nema sto Srbin imade

pre 8 godina

Mi izbacujemo gotovinu, a nemamo ni kartice.....
(sasa jokic, 22. decembar 2015 08:55)

Ali zato imamo kontejnere za socijalnu pomoc sto oni nemaju.

Aleksandar

pre 8 godina

Ja nzm sto oni izigravaju.Dovoljno nas mucite ovako a kamoli to da uvedete.Valjda drzava treba da omoguci nama da bude lakse, kad placamo gotovinom.

djidji

pre 8 godina

Kako bre pevaljka na veseljima da se pocasti... :)
(..., 22. decembar 2015 08:10)

Provuces joj karticu izmedju grudi i nadas se da je linija zauzeta i da te zamoli da ponovis provlacenje...