Ponedeljak, 21.12.2015.

09:44

"GMO katastrofa za Srbiju - mutante na referendum"

Ukoliko Srbija dozvoli promet genetski modifikovane hrane, izgubiće deo tržišta vredan nekoliko milijardi evra.

Izvor: Veèernje novosti

"GMO katastrofa za Srbiju - mutante na referendum" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 8 godina

@Dragisa

Sine Dragisha, GMO u svetu je zastupljen, jer para vrti gde burgija nece. Politicari i slicni njima su dobili lovu u dzep. Zato je to profurano. Drugo, pored onoga sto sam objasnio, ti neces moci da sadis nista drugo, jer si u obavezi da placas kompaniji koja ima patent nad time. Onda ces placati ako slucajno seme predje na drugu njivu i to debelu kaznu. Postoji previse elemenata, pored onog kojeg sam objasnio, da zbog tih GMO, svi ce otici u K. Sto finansijski, sto preko tuzbi, sto na zdravlje.
Sta je bre j**** fali ovoj hrani koju sada konzumiramo? Nista. Da ne racunam pesticide. Koji je bre vama ljudi vise, nemate mozga, ne mozete da ukljucite logiku i sve sto procitate mislite da je istina.

Dušan

pre 8 godina

Ne GMO! Referendum i ništa drugo. Dovoljno mi je kad vidim kakve su ucene sprovedene od zlotvora kao što je Monsanto preko dobro plaćenih lobija pa da shvatim da to ne valja. Za ono što je korisno ne treba nikog prisiljavati da ga koristi.

X=iks

pre 8 godina

Stvarno ne razumem nas Srbe. Ako ceo svet koristi GMO proizvode kako je moguce da samo mi (i Rusi) smatramo da je to otrov?
Neka kraja ljudskoj gluposti...
(Dragisa, 21. decembar 2015 10:37)

Na zlost, nisi u pravu (osim u zakljucnoj recenici). Prica o tzv. "GMO" babarogi ne potice iz Rusije, jos manje iz Srbije, nego iz EU. Evropa je jos sredinom 80-tih zapostavila istrazivanja i razvoj, prepustila ih Americi (iako je ta istrazivanja ssama pokrenula), pa, kad se nasla, kao tehnoloski inferiorna, u situaciji da se ne moze odbraniti od konkurencije, zavukla se u ljusturu i brani svoje ekstraprofite pricom o baucima i lovom na vestice. Tu su pricu, iz slicnih razloga (a i nekih drugih, poput politickih, ili ideoloskih) preuzeli i dopunili Rusi, a Srbi se tu ponasaju kao Mali Mujo. U stvari, na stranu sto je Srbima ispran mozak, pa veruju u budalastine, ali, to je ponasanje, u postojecoj situaciji, na zalost, sasvim racionalno. Stetni, nestetni, kakvi god... prica se sada svodi na ekonomske razloge. A stvarnost je trenutno takva da dobar deo svetskog trzista, a narocito onaj deo na koji Srbija racuna, s pravom ili bez prava, s razlogom ili bez razloga... tek, jednostavno odbija bilo sta sto na bilo kakav nepnepredvidljiv nacin asocira s tzv. "GMO". Dakle, malom proizvodjacu poput Srbije preostaje, ili da ispravlja krive Drine, ili da se adaptira.

Lobi kaze

pre 8 godina

Pravila STO su samo pravna podloga za ekspanziju kapitalizama, reko bih divljeg, posebno u oblasti GMO. Postoje milioni primera gde proizvodjaci ne misle dugorocno (pokaze se stetno) na zdravlje potrosaca.
Iz tih razloga treba biti skeptican prema koorporativnoj politici i njenoj viziji o proizvodnji hrane, posebno u delu o ishrani coveka.
Prost primer, stoka nepogresivo SAMA bira non-GMO zitaricu iako ima i onu drugu u ponudi, ne trebaju joj ekonomski kontraargumenti.
Dakle, to je podpitanje samog kvaliteta zrna, eto je sumnja.
Stalno se cudim kad procitam kako nema dokaza i kako je kriticnost uslovljena geografskim poreklom, pa kako su Balkan, Srbi i Rusi bogom dani da uvek budu u nekoj zabludi!?
Seme krompira koje je banovano u Evropi nije zabranjeno ni zbog Srba niti zbog Rusa, zato pustite te predrasude o narodima. Rezultati o kvalitetu i potecijalnoj stetnosti stizu iz drzava gde se to i proizvodi ali nema toga na medijima u dovoljnoj meri.

MikaAntic

pre 8 godina

Zivim u Irskoj.Samo najsiromasniji kupuju hranu koja sadrzi GMO. Srednji i visi slojevi stanovnostva strogo vode racuna i pazljivo citaju deklaracije da slucajno proizvod ne sadrzi GMO.
Za ove ljude u Irskoj se ne moze reci da su neobrazovani i potrosacki nepismeni.
Inace radim u IT industriji i sve kolege kupuju za porodicu organsku hranu.

mare

pre 8 godina

belosvetski hoshtapleri a sve radi interesa amerike i njihovih kompanija unistitelja dominicijalnih poljoprivreda,bude li ova vlada izglasala taj zakon nikad necu niti bih vise glasao za ove na vlasti kao i niko iz moje broje falilije

Aleksandar

pre 8 godina

@svašta

Jbt, kad moram po milioniti put da pisem neukim osobama. GMO je stetan.
1. Biljke su evoluirale do ovog stadijuma zajedno sa nama i stvorene su na takav nacin da nam gode ili da nam stete.
2. Za ishranu smo izabrali one koje nam gode.
3. GMO modifikacija nije isto sto i hibrid.
4. GMO modifikacija je nacinjena u korist pesticida.

I onda nastavljamo pricu o GMO.
GMO biljka u sebi ima gen pesticida. Pesticid je u stvari bakterija koja je inkorporirana u gen jedne biljke, kroz genetski inzinjering. Takva biljka, sa tim genom u sebi, otporna je na pesticid od istih bakterija. Taj pesticid je toliko jak, da nista ne prezivljava u okolini. Ujedno, isti taj pesticid unistava i dobre i lose bakterije u okruzenju, pored ostalih biljaka. Biljke koje taj pesticid unistava, nisu samo korovskog tipa. Pesticid se zadrzava u biljci kroz pore iste ili upijajuci je sa vodom iz zemlje. Zemlja je takodje zatrovana za dugi niz godina, za sve ostale biljke, osim biljaka koje sadrze taj gen.
Unosenjem biljaka sa takvom genetskom modifikacijom, unosimo jedan od najopasnijih otrova u sebe. Posto organizam ne zna kako da izbaci taj otrov, on ga skladisti. Jedini nacin izbacivanja je, ishrana drugim proizvodima koje ne sadrze i jedan pesticid. Generalno, sve sto jedemo i sa pesticidima je, opasno je za nas organizam. (Kancer, alergije...itd.).
Cak i sa samim genom, nas organizam se uvek adaptira u odnosu na sta jedemo. Menja nam se struktura i ceo bio sistem.

Donglai pei

pre 8 godina

"Stvarno ne razumem nas Srbe. Ako ceo svet koristi GMO proizvode kako je moguce da samo mi (i Rusi) smatramo da je to otrov? Jel mi znamo nesto sto ostatak sveta ne zna? ...
A sto se tice organske hrane, nemojte me zasmejavati. Kad odete na pijac svaki prodavac ce vam reci da je to sve ogransko a prskao herbicidima, pesticidima, fungicidima... Pojedite jabuku a da je ne operete!"

(Dragisa, 21. decembar 2015 10:37)

Ne znamo mi nista, ali je problem sto ne zna ni ostatak sveta. Da bi se ispitalo da li je neka dugorocno hrana stetna po zdravlje potrebna su dugotrajna istrazivanja isto kao za lekove koji se prvo godinama ispituju na zivotinjama, pa tek onda idu na klinicka ispitivanja da bi tek posle ko zna koliko vremena mogli da idu u prodaju. Sa GMO proizvodi je taj postupak ocito zaobidjen, mozda su za prve GMO kulture to i radili ali sada verovatno ne, a sigurno nisu radili istrazivana za svaku mutaciju ponaosob koju su izvrsili.
A sto se tice proizvodnje organske hrane moji su proizvodili povrce u plasteniku bez ikakvog prskanja hemikalijama i prodavali ga na pijaci, tako da nije bas da je svo organsko povrce lazno. Verujem da ima mnogo proizvodjaca koji na svaki nacin gledaju da podvale kupcu, ali ja nikada necu zaboraviti moju majku kako pazljivo odabira paradajz koji ce spakovati u gajbice za pijac, kako gleda da nije nigde puknut ili ostecen, i kako u vezice rotkvica uvek doda neku vise nego sto je uobicajeno.

Dawkins

pre 8 godina

Ne znaju da nije "genetski", već "genetički", a znaju da je štetan po zdravlje ljudi. Ako pojedeš šarana, ok si. Ako pojedeš pomorandžu, takodje.. Ako se izoluje jedan jedini gen šarana i doda pomorandži, e to je već haos, otrov, bla, bla..

Vladimir Rdam

pre 8 godina

Jedino što je potrebno u ovoj državi jesu propisi za proizvođače GMO-a poput Monsanta. Konzumiranje GMO proizvoda/plodova je isto kao kada se konzumiraju hibridi. Problem je samo u prekomernom korišćenju raznih pesticida i herbicida, a ne sam GMO kao takav.

Vlad

pre 8 godina

@Dragisa Nema kraja tvojoj gluposti. Koji je to 'ceo svet'?! EU je ove godine uvela mogućnost zabrane iz nemedicinskih razloga za države članice. To znači da sad imaju pravo da zabranjuju iz ekonomskih interesa i to su želeli od pre 15 godina ali su se suočavali sa nenormalnim pritiskom SAD. Kad kontrolišeš proizvodnju hrane u zemlji nema ni govora o suverenosti i samo potpune ovce bi to dozvolile! Francuzi i Nemci ovce nisu i majstorski su izmanevrisali Amere ludačkim propisima: načelno GMO može u proizvode, ali se na dozvolu čeka godinama i inspekcije je nikad ne izdaju :). U Švajcarskoj je sve obeleženo a narod potrošački pismen i to ne kupuje. Njihovi paori su tri puta pritiskali vlast da produži moratorijum na gajenje! To su činili jer znaju da gube ugled proizvođača dobre hrane u inostranstvu u protivnom.

A šta je sa Srbijom? Srbija je zemlja u kojoj je narod potrošački nepismen, inspekcije korumpirane i sa nedovoljnim kapacitetima. Ovde igranka kakvu su odradile Švica, Francuska i ostali NEĆE UPALITI. Monsanto će lako platiti partijske morone postavljene u institucijama a narod zaludan svoje navike neće promeniti! Zato je zabrana najpametniji način za odbranu naših interesa. Porazno je što malo ko to shvata koliko mi koji se godinama borimo protiv GMO i uspešno ih zaustavljamo za sada.

p.s. Građani Srbije su preko 80% protiv GMO. Isto tako je u skoro svim državama EU!! Srbija je u tom parametru Evropa a ti Dragče imaš još mnogo da učiš.

daska

pre 8 godina

Opet se plasira teza da je u Rusiji zabranjen GMO. Jest, ali proizvodnja GMO-a, kao i u EU. Da bi postala clanica STO-a, Rusija je dopustila promet GMO-a, uz oznacavanje takvih proizvoda. E sad, cinjenica je da GMO u Rusiji obican narod pod utjecajem propagande ni ne kupuje, pa tih proizvoda nema na trzistu. GMO u Rusiji iskljucivo kupuju proizvodjaci kao hranu za zivotinje, jer je GMO stocna hrana jeftinija.

Milos

pre 8 godina

Hahaha. Referendum u Srbiji?! Nema od toga nista. Politicari su se toliko osilili da im niko ne moze nista da im ne pada na pamet da pitaju narod ista vec samo slusaju svoje inostrane gazde.

Zdravlje nacije ispred svega

pre 8 godina

Vidim da ovu vest niko za sada ne komentarise. Ali potrebno je organizovati se masovno i potpisati peticiju za referendum o GMO, jer ovde odlucujemo sta ce nasa deca u buducnosti jesti i proizvoditi. Ne dozvolimo malobrojnim uticajnim bogatasima i lobistima da iskoriste svoj polozaj da jos vise uvecaju svoje bogatstvo. Ja sam obican mali poljoprivredni proizvodjac i govorim u ime svih malih domacih poljoprivrednih proizvodjaca koji ce biti unisteni dolaskom GMO, a sto je najgore procece i sami da proizvode GMO pa ce na trzistu biti samo GMO hrana.

Ovo je odlicna prilika da se proveri koliko je vlasti stalo do svog naroda i Srbije. Treba da reaguju i stopiraju GMO zakon jer ocigledno nije u interesu naroda osim ako zele da truju sopstveni narod.

Vesna Reljic

pre 8 godina

Vredi li jos razmisliti da li je zaista vredno ulaziti u EU kada smo i bez toga u Evropi "uvek i vazda". Jedan Englez od struke mi odavno rece "sta trazite vi tamo spremni svega da se odreknete od predsednika, Kosova i td. sve ce vam uzeti a i dalje cete biti duzni, placacete skupe kredite kada ste U CENTRU Evrpoe NE MOGU VAS PRESKAKATI. Proglasite bescarinsku zonu i zivite super kao svoj na svome sto vise nikada necete uradite li suprotno.

bananarepublikap

pre 8 godina

Kao i ostale ex yu republike Srbija je zapadna kolonija tako da je to završena priča.. Bice GMO i svaki seljak će da kupuje od monsata.. Samo će se ići utvrđenim timetableom.. Niko se buniti neće.. Malo komentara na netu i to je to

umadbro

pre 8 godina

zabraniti danas genetsku moodifikaciju je kao da je neko zabranio kompjutere 80ih jer "zrace", i industrija drvenih racunaljki je vredna nekoliko milijardi. ne podgrevajte strah od tehnologije, ionako smo postali najzatucaniji narod u evropi.

Petar

pre 8 godina

Na stranu to da li je GMO stetan ili ne (o time treba da se izjasne nepristrasni naucnici, a ne news portali), nasa roba ima povoljniji polozaj na veoma konkurentnom svetskom trzistu ako ima prefiks NON-GMO. To mogu biti zitarice, meso i drugi proizvodi.
Radim u inostranstvu, trgujem zitaricama tako da ne pricam napamet.

CATAPA

pre 8 godina

GMO treba tretirati kao toksične i radioaktivne materije, a njihov promet u skladu sa tim. To je već regulisano i samo treba primeniti, odnosno trajno primenjivati. Referendum kojim bi GMO dobio specijalan status unutar grupe opasnih materija bi samo dodatno zakomplikovao problem, a nikako ne bi rešio problem trajne, kontinuirane primene zakona. To bi u praksi značilo da kamion sa GMO kukuruzom ne može preko granice, a kamion sa radioaktivnim materijama uredno uz dozvole i obezbeđenje prolazi. Srbija nije Rusija, Srbija je nužno tranzitna država i ne može to da onemogući osim da sebe uvede u totalnu izolaciju, a i to smo probali pa nam se nije svidelo.
Problem je ako Srbija ne može da obezbedi sigurnost prometa, a to je onda priznanje da ne funkcioniše kao država.

Batica

pre 8 godina

Ne GMO! Igramo se sa zdravljem naše dece. Kad je zdravlje ugroženo ekonomija ili bilo kakav trgovinski sporazum prestaje da bude bitan...

Dragisa

pre 8 godina

Stvarno ne razumem nas Srbe. Ako ceo svet koristi GMO proizvode kako je moguce da samo mi (i Rusi) smatramo da je to otrov? Jel mi znamo nesto sto ostatak sveta ne zna? Verovatno su nasi naucnici podrzani od strane Ruske akademije nauka i umetnosti uspeli da dokazu toksicnost GMO proizvoda ali zapadni casopisi nece da objave njihova otkrica jer mrze nas Srbe. Pre bi svi pocrkali od GMOa nego da priznaju da su Srbi bili u pravu.

A sto se tice organske hrane, nemojte me zasmejavati. Kad odete na pijac svaki prodavac ce vam reci da je to sve ogransko a prskao herbicidima, pesticidima, fungicidima... Pojedite jabuku a da je ne operete!

Neka kraja ljudskoj gluposti...

EU Citizen

pre 8 godina

Kakvo je ovo morsko lupetanje, ali ništa drugo osim najcrnjeg populističkog i senzacionalističkog zla i laži već decenijama i nismo navikli da čujemo od "Večernjih novosti"

svašta

pre 8 godina

Kako može neuk narod sa 50% nepismenih da na refendumu odlučuje o stvari o kojoj pojma nema ni intelekualna elita?! Apsolutno nema nikakvih dokaza da je GMO hrana stetna, ni jedan jedini dokaz, samo teorija zavere kojekakvih nadrilekara i tračara.

Batica

pre 8 godina

Ne GMO! Igramo se sa zdravljem naše dece. Kad je zdravlje ugroženo ekonomija ili bilo kakav trgovinski sporazum prestaje da bude bitan...

Zdravlje nacije ispred svega

pre 8 godina

Vidim da ovu vest niko za sada ne komentarise. Ali potrebno je organizovati se masovno i potpisati peticiju za referendum o GMO, jer ovde odlucujemo sta ce nasa deca u buducnosti jesti i proizvoditi. Ne dozvolimo malobrojnim uticajnim bogatasima i lobistima da iskoriste svoj polozaj da jos vise uvecaju svoje bogatstvo. Ja sam obican mali poljoprivredni proizvodjac i govorim u ime svih malih domacih poljoprivrednih proizvodjaca koji ce biti unisteni dolaskom GMO, a sto je najgore procece i sami da proizvode GMO pa ce na trzistu biti samo GMO hrana.

Ovo je odlicna prilika da se proveri koliko je vlasti stalo do svog naroda i Srbije. Treba da reaguju i stopiraju GMO zakon jer ocigledno nije u interesu naroda osim ako zele da truju sopstveni narod.

CATAPA

pre 8 godina

GMO treba tretirati kao toksične i radioaktivne materije, a njihov promet u skladu sa tim. To je već regulisano i samo treba primeniti, odnosno trajno primenjivati. Referendum kojim bi GMO dobio specijalan status unutar grupe opasnih materija bi samo dodatno zakomplikovao problem, a nikako ne bi rešio problem trajne, kontinuirane primene zakona. To bi u praksi značilo da kamion sa GMO kukuruzom ne može preko granice, a kamion sa radioaktivnim materijama uredno uz dozvole i obezbeđenje prolazi. Srbija nije Rusija, Srbija je nužno tranzitna država i ne može to da onemogući osim da sebe uvede u totalnu izolaciju, a i to smo probali pa nam se nije svidelo.
Problem je ako Srbija ne može da obezbedi sigurnost prometa, a to je onda priznanje da ne funkcioniše kao država.

Petar

pre 8 godina

Na stranu to da li je GMO stetan ili ne (o time treba da se izjasne nepristrasni naucnici, a ne news portali), nasa roba ima povoljniji polozaj na veoma konkurentnom svetskom trzistu ako ima prefiks NON-GMO. To mogu biti zitarice, meso i drugi proizvodi.
Radim u inostranstvu, trgujem zitaricama tako da ne pricam napamet.

Vesna Reljic

pre 8 godina

Vredi li jos razmisliti da li je zaista vredno ulaziti u EU kada smo i bez toga u Evropi "uvek i vazda". Jedan Englez od struke mi odavno rece "sta trazite vi tamo spremni svega da se odreknete od predsednika, Kosova i td. sve ce vam uzeti a i dalje cete biti duzni, placacete skupe kredite kada ste U CENTRU Evrpoe NE MOGU VAS PRESKAKATI. Proglasite bescarinsku zonu i zivite super kao svoj na svome sto vise nikada necete uradite li suprotno.

Vlad

pre 8 godina

@Dragisa Nema kraja tvojoj gluposti. Koji je to 'ceo svet'?! EU je ove godine uvela mogućnost zabrane iz nemedicinskih razloga za države članice. To znači da sad imaju pravo da zabranjuju iz ekonomskih interesa i to su želeli od pre 15 godina ali su se suočavali sa nenormalnim pritiskom SAD. Kad kontrolišeš proizvodnju hrane u zemlji nema ni govora o suverenosti i samo potpune ovce bi to dozvolile! Francuzi i Nemci ovce nisu i majstorski su izmanevrisali Amere ludačkim propisima: načelno GMO može u proizvode, ali se na dozvolu čeka godinama i inspekcije je nikad ne izdaju :). U Švajcarskoj je sve obeleženo a narod potrošački pismen i to ne kupuje. Njihovi paori su tri puta pritiskali vlast da produži moratorijum na gajenje! To su činili jer znaju da gube ugled proizvođača dobre hrane u inostranstvu u protivnom.

A šta je sa Srbijom? Srbija je zemlja u kojoj je narod potrošački nepismen, inspekcije korumpirane i sa nedovoljnim kapacitetima. Ovde igranka kakvu su odradile Švica, Francuska i ostali NEĆE UPALITI. Monsanto će lako platiti partijske morone postavljene u institucijama a narod zaludan svoje navike neće promeniti! Zato je zabrana najpametniji način za odbranu naših interesa. Porazno je što malo ko to shvata koliko mi koji se godinama borimo protiv GMO i uspešno ih zaustavljamo za sada.

p.s. Građani Srbije su preko 80% protiv GMO. Isto tako je u skoro svim državama EU!! Srbija je u tom parametru Evropa a ti Dragče imaš još mnogo da učiš.

Aleksandar

pre 8 godina

@svašta

Jbt, kad moram po milioniti put da pisem neukim osobama. GMO je stetan.
1. Biljke su evoluirale do ovog stadijuma zajedno sa nama i stvorene su na takav nacin da nam gode ili da nam stete.
2. Za ishranu smo izabrali one koje nam gode.
3. GMO modifikacija nije isto sto i hibrid.
4. GMO modifikacija je nacinjena u korist pesticida.

I onda nastavljamo pricu o GMO.
GMO biljka u sebi ima gen pesticida. Pesticid je u stvari bakterija koja je inkorporirana u gen jedne biljke, kroz genetski inzinjering. Takva biljka, sa tim genom u sebi, otporna je na pesticid od istih bakterija. Taj pesticid je toliko jak, da nista ne prezivljava u okolini. Ujedno, isti taj pesticid unistava i dobre i lose bakterije u okruzenju, pored ostalih biljaka. Biljke koje taj pesticid unistava, nisu samo korovskog tipa. Pesticid se zadrzava u biljci kroz pore iste ili upijajuci je sa vodom iz zemlje. Zemlja je takodje zatrovana za dugi niz godina, za sve ostale biljke, osim biljaka koje sadrze taj gen.
Unosenjem biljaka sa takvom genetskom modifikacijom, unosimo jedan od najopasnijih otrova u sebe. Posto organizam ne zna kako da izbaci taj otrov, on ga skladisti. Jedini nacin izbacivanja je, ishrana drugim proizvodima koje ne sadrze i jedan pesticid. Generalno, sve sto jedemo i sa pesticidima je, opasno je za nas organizam. (Kancer, alergije...itd.).
Cak i sa samim genom, nas organizam se uvek adaptira u odnosu na sta jedemo. Menja nam se struktura i ceo bio sistem.

Milos

pre 8 godina

Hahaha. Referendum u Srbiji?! Nema od toga nista. Politicari su se toliko osilili da im niko ne moze nista da im ne pada na pamet da pitaju narod ista vec samo slusaju svoje inostrane gazde.

bananarepublikap

pre 8 godina

Kao i ostale ex yu republike Srbija je zapadna kolonija tako da je to završena priča.. Bice GMO i svaki seljak će da kupuje od monsata.. Samo će se ići utvrđenim timetableom.. Niko se buniti neće.. Malo komentara na netu i to je to

EU Citizen

pre 8 godina

Kakvo je ovo morsko lupetanje, ali ništa drugo osim najcrnjeg populističkog i senzacionalističkog zla i laži već decenijama i nismo navikli da čujemo od "Večernjih novosti"

Dragisa

pre 8 godina

Stvarno ne razumem nas Srbe. Ako ceo svet koristi GMO proizvode kako je moguce da samo mi (i Rusi) smatramo da je to otrov? Jel mi znamo nesto sto ostatak sveta ne zna? Verovatno su nasi naucnici podrzani od strane Ruske akademije nauka i umetnosti uspeli da dokazu toksicnost GMO proizvoda ali zapadni casopisi nece da objave njihova otkrica jer mrze nas Srbe. Pre bi svi pocrkali od GMOa nego da priznaju da su Srbi bili u pravu.

A sto se tice organske hrane, nemojte me zasmejavati. Kad odete na pijac svaki prodavac ce vam reci da je to sve ogransko a prskao herbicidima, pesticidima, fungicidima... Pojedite jabuku a da je ne operete!

Neka kraja ljudskoj gluposti...

svašta

pre 8 godina

Kako može neuk narod sa 50% nepismenih da na refendumu odlučuje o stvari o kojoj pojma nema ni intelekualna elita?! Apsolutno nema nikakvih dokaza da je GMO hrana stetna, ni jedan jedini dokaz, samo teorija zavere kojekakvih nadrilekara i tračara.

daska

pre 8 godina

Opet se plasira teza da je u Rusiji zabranjen GMO. Jest, ali proizvodnja GMO-a, kao i u EU. Da bi postala clanica STO-a, Rusija je dopustila promet GMO-a, uz oznacavanje takvih proizvoda. E sad, cinjenica je da GMO u Rusiji obican narod pod utjecajem propagande ni ne kupuje, pa tih proizvoda nema na trzistu. GMO u Rusiji iskljucivo kupuju proizvodjaci kao hranu za zivotinje, jer je GMO stocna hrana jeftinija.

MikaAntic

pre 8 godina

Zivim u Irskoj.Samo najsiromasniji kupuju hranu koja sadrzi GMO. Srednji i visi slojevi stanovnostva strogo vode racuna i pazljivo citaju deklaracije da slucajno proizvod ne sadrzi GMO.
Za ove ljude u Irskoj se ne moze reci da su neobrazovani i potrosacki nepismeni.
Inace radim u IT industriji i sve kolege kupuju za porodicu organsku hranu.

Donglai pei

pre 8 godina

"Stvarno ne razumem nas Srbe. Ako ceo svet koristi GMO proizvode kako je moguce da samo mi (i Rusi) smatramo da je to otrov? Jel mi znamo nesto sto ostatak sveta ne zna? ...
A sto se tice organske hrane, nemojte me zasmejavati. Kad odete na pijac svaki prodavac ce vam reci da je to sve ogransko a prskao herbicidima, pesticidima, fungicidima... Pojedite jabuku a da je ne operete!"

(Dragisa, 21. decembar 2015 10:37)

Ne znamo mi nista, ali je problem sto ne zna ni ostatak sveta. Da bi se ispitalo da li je neka dugorocno hrana stetna po zdravlje potrebna su dugotrajna istrazivanja isto kao za lekove koji se prvo godinama ispituju na zivotinjama, pa tek onda idu na klinicka ispitivanja da bi tek posle ko zna koliko vremena mogli da idu u prodaju. Sa GMO proizvodi je taj postupak ocito zaobidjen, mozda su za prve GMO kulture to i radili ali sada verovatno ne, a sigurno nisu radili istrazivana za svaku mutaciju ponaosob koju su izvrsili.
A sto se tice proizvodnje organske hrane moji su proizvodili povrce u plasteniku bez ikakvog prskanja hemikalijama i prodavali ga na pijaci, tako da nije bas da je svo organsko povrce lazno. Verujem da ima mnogo proizvodjaca koji na svaki nacin gledaju da podvale kupcu, ali ja nikada necu zaboraviti moju majku kako pazljivo odabira paradajz koji ce spakovati u gajbice za pijac, kako gleda da nije nigde puknut ili ostecen, i kako u vezice rotkvica uvek doda neku vise nego sto je uobicajeno.

Vladimir Rdam

pre 8 godina

Jedino što je potrebno u ovoj državi jesu propisi za proizvođače GMO-a poput Monsanta. Konzumiranje GMO proizvoda/plodova je isto kao kada se konzumiraju hibridi. Problem je samo u prekomernom korišćenju raznih pesticida i herbicida, a ne sam GMO kao takav.

Dawkins

pre 8 godina

Ne znaju da nije "genetski", već "genetički", a znaju da je štetan po zdravlje ljudi. Ako pojedeš šarana, ok si. Ako pojedeš pomorandžu, takodje.. Ako se izoluje jedan jedini gen šarana i doda pomorandži, e to je već haos, otrov, bla, bla..

Dušan

pre 8 godina

Ne GMO! Referendum i ništa drugo. Dovoljno mi je kad vidim kakve su ucene sprovedene od zlotvora kao što je Monsanto preko dobro plaćenih lobija pa da shvatim da to ne valja. Za ono što je korisno ne treba nikog prisiljavati da ga koristi.

Aleksandar

pre 8 godina

@Dragisa

Sine Dragisha, GMO u svetu je zastupljen, jer para vrti gde burgija nece. Politicari i slicni njima su dobili lovu u dzep. Zato je to profurano. Drugo, pored onoga sto sam objasnio, ti neces moci da sadis nista drugo, jer si u obavezi da placas kompaniji koja ima patent nad time. Onda ces placati ako slucajno seme predje na drugu njivu i to debelu kaznu. Postoji previse elemenata, pored onog kojeg sam objasnio, da zbog tih GMO, svi ce otici u K. Sto finansijski, sto preko tuzbi, sto na zdravlje.
Sta je bre j**** fali ovoj hrani koju sada konzumiramo? Nista. Da ne racunam pesticide. Koji je bre vama ljudi vise, nemate mozga, ne mozete da ukljucite logiku i sve sto procitate mislite da je istina.

mare

pre 8 godina

belosvetski hoshtapleri a sve radi interesa amerike i njihovih kompanija unistitelja dominicijalnih poljoprivreda,bude li ova vlada izglasala taj zakon nikad necu niti bih vise glasao za ove na vlasti kao i niko iz moje broje falilije

umadbro

pre 8 godina

zabraniti danas genetsku moodifikaciju je kao da je neko zabranio kompjutere 80ih jer "zrace", i industrija drvenih racunaljki je vredna nekoliko milijardi. ne podgrevajte strah od tehnologije, ionako smo postali najzatucaniji narod u evropi.

X=iks

pre 8 godina

Stvarno ne razumem nas Srbe. Ako ceo svet koristi GMO proizvode kako je moguce da samo mi (i Rusi) smatramo da je to otrov?
Neka kraja ljudskoj gluposti...
(Dragisa, 21. decembar 2015 10:37)

Na zlost, nisi u pravu (osim u zakljucnoj recenici). Prica o tzv. "GMO" babarogi ne potice iz Rusije, jos manje iz Srbije, nego iz EU. Evropa je jos sredinom 80-tih zapostavila istrazivanja i razvoj, prepustila ih Americi (iako je ta istrazivanja ssama pokrenula), pa, kad se nasla, kao tehnoloski inferiorna, u situaciji da se ne moze odbraniti od konkurencije, zavukla se u ljusturu i brani svoje ekstraprofite pricom o baucima i lovom na vestice. Tu su pricu, iz slicnih razloga (a i nekih drugih, poput politickih, ili ideoloskih) preuzeli i dopunili Rusi, a Srbi se tu ponasaju kao Mali Mujo. U stvari, na stranu sto je Srbima ispran mozak, pa veruju u budalastine, ali, to je ponasanje, u postojecoj situaciji, na zalost, sasvim racionalno. Stetni, nestetni, kakvi god... prica se sada svodi na ekonomske razloge. A stvarnost je trenutno takva da dobar deo svetskog trzista, a narocito onaj deo na koji Srbija racuna, s pravom ili bez prava, s razlogom ili bez razloga... tek, jednostavno odbija bilo sta sto na bilo kakav nepnepredvidljiv nacin asocira s tzv. "GMO". Dakle, malom proizvodjacu poput Srbije preostaje, ili da ispravlja krive Drine, ili da se adaptira.

Lobi kaze

pre 8 godina

Pravila STO su samo pravna podloga za ekspanziju kapitalizama, reko bih divljeg, posebno u oblasti GMO. Postoje milioni primera gde proizvodjaci ne misle dugorocno (pokaze se stetno) na zdravlje potrosaca.
Iz tih razloga treba biti skeptican prema koorporativnoj politici i njenoj viziji o proizvodnji hrane, posebno u delu o ishrani coveka.
Prost primer, stoka nepogresivo SAMA bira non-GMO zitaricu iako ima i onu drugu u ponudi, ne trebaju joj ekonomski kontraargumenti.
Dakle, to je podpitanje samog kvaliteta zrna, eto je sumnja.
Stalno se cudim kad procitam kako nema dokaza i kako je kriticnost uslovljena geografskim poreklom, pa kako su Balkan, Srbi i Rusi bogom dani da uvek budu u nekoj zabludi!?
Seme krompira koje je banovano u Evropi nije zabranjeno ni zbog Srba niti zbog Rusa, zato pustite te predrasude o narodima. Rezultati o kvalitetu i potecijalnoj stetnosti stizu iz drzava gde se to i proizvodi ali nema toga na medijima u dovoljnoj meri.

Dragisa

pre 8 godina

Stvarno ne razumem nas Srbe. Ako ceo svet koristi GMO proizvode kako je moguce da samo mi (i Rusi) smatramo da je to otrov? Jel mi znamo nesto sto ostatak sveta ne zna? Verovatno su nasi naucnici podrzani od strane Ruske akademije nauka i umetnosti uspeli da dokazu toksicnost GMO proizvoda ali zapadni casopisi nece da objave njihova otkrica jer mrze nas Srbe. Pre bi svi pocrkali od GMOa nego da priznaju da su Srbi bili u pravu.

A sto se tice organske hrane, nemojte me zasmejavati. Kad odete na pijac svaki prodavac ce vam reci da je to sve ogransko a prskao herbicidima, pesticidima, fungicidima... Pojedite jabuku a da je ne operete!

Neka kraja ljudskoj gluposti...

EU Citizen

pre 8 godina

Kakvo je ovo morsko lupetanje, ali ništa drugo osim najcrnjeg populističkog i senzacionalističkog zla i laži već decenijama i nismo navikli da čujemo od "Večernjih novosti"

svašta

pre 8 godina

Kako može neuk narod sa 50% nepismenih da na refendumu odlučuje o stvari o kojoj pojma nema ni intelekualna elita?! Apsolutno nema nikakvih dokaza da je GMO hrana stetna, ni jedan jedini dokaz, samo teorija zavere kojekakvih nadrilekara i tračara.

umadbro

pre 8 godina

zabraniti danas genetsku moodifikaciju je kao da je neko zabranio kompjutere 80ih jer "zrace", i industrija drvenih racunaljki je vredna nekoliko milijardi. ne podgrevajte strah od tehnologije, ionako smo postali najzatucaniji narod u evropi.

Vladimir Rdam

pre 8 godina

Jedino što je potrebno u ovoj državi jesu propisi za proizvođače GMO-a poput Monsanta. Konzumiranje GMO proizvoda/plodova je isto kao kada se konzumiraju hibridi. Problem je samo u prekomernom korišćenju raznih pesticida i herbicida, a ne sam GMO kao takav.

Dawkins

pre 8 godina

Ne znaju da nije "genetski", već "genetički", a znaju da je štetan po zdravlje ljudi. Ako pojedeš šarana, ok si. Ako pojedeš pomorandžu, takodje.. Ako se izoluje jedan jedini gen šarana i doda pomorandži, e to je već haos, otrov, bla, bla..

CATAPA

pre 8 godina

GMO treba tretirati kao toksične i radioaktivne materije, a njihov promet u skladu sa tim. To je već regulisano i samo treba primeniti, odnosno trajno primenjivati. Referendum kojim bi GMO dobio specijalan status unutar grupe opasnih materija bi samo dodatno zakomplikovao problem, a nikako ne bi rešio problem trajne, kontinuirane primene zakona. To bi u praksi značilo da kamion sa GMO kukuruzom ne može preko granice, a kamion sa radioaktivnim materijama uredno uz dozvole i obezbeđenje prolazi. Srbija nije Rusija, Srbija je nužno tranzitna država i ne može to da onemogući osim da sebe uvede u totalnu izolaciju, a i to smo probali pa nam se nije svidelo.
Problem je ako Srbija ne može da obezbedi sigurnost prometa, a to je onda priznanje da ne funkcioniše kao država.

Batica

pre 8 godina

Ne GMO! Igramo se sa zdravljem naše dece. Kad je zdravlje ugroženo ekonomija ili bilo kakav trgovinski sporazum prestaje da bude bitan...

Vesna Reljic

pre 8 godina

Vredi li jos razmisliti da li je zaista vredno ulaziti u EU kada smo i bez toga u Evropi "uvek i vazda". Jedan Englez od struke mi odavno rece "sta trazite vi tamo spremni svega da se odreknete od predsednika, Kosova i td. sve ce vam uzeti a i dalje cete biti duzni, placacete skupe kredite kada ste U CENTRU Evrpoe NE MOGU VAS PRESKAKATI. Proglasite bescarinsku zonu i zivite super kao svoj na svome sto vise nikada necete uradite li suprotno.

Zdravlje nacije ispred svega

pre 8 godina

Vidim da ovu vest niko za sada ne komentarise. Ali potrebno je organizovati se masovno i potpisati peticiju za referendum o GMO, jer ovde odlucujemo sta ce nasa deca u buducnosti jesti i proizvoditi. Ne dozvolimo malobrojnim uticajnim bogatasima i lobistima da iskoriste svoj polozaj da jos vise uvecaju svoje bogatstvo. Ja sam obican mali poljoprivredni proizvodjac i govorim u ime svih malih domacih poljoprivrednih proizvodjaca koji ce biti unisteni dolaskom GMO, a sto je najgore procece i sami da proizvode GMO pa ce na trzistu biti samo GMO hrana.

Ovo je odlicna prilika da se proveri koliko je vlasti stalo do svog naroda i Srbije. Treba da reaguju i stopiraju GMO zakon jer ocigledno nije u interesu naroda osim ako zele da truju sopstveni narod.

bananarepublikap

pre 8 godina

Kao i ostale ex yu republike Srbija je zapadna kolonija tako da je to završena priča.. Bice GMO i svaki seljak će da kupuje od monsata.. Samo će se ići utvrđenim timetableom.. Niko se buniti neće.. Malo komentara na netu i to je to

X=iks

pre 8 godina

Stvarno ne razumem nas Srbe. Ako ceo svet koristi GMO proizvode kako je moguce da samo mi (i Rusi) smatramo da je to otrov?
Neka kraja ljudskoj gluposti...
(Dragisa, 21. decembar 2015 10:37)

Na zlost, nisi u pravu (osim u zakljucnoj recenici). Prica o tzv. "GMO" babarogi ne potice iz Rusije, jos manje iz Srbije, nego iz EU. Evropa je jos sredinom 80-tih zapostavila istrazivanja i razvoj, prepustila ih Americi (iako je ta istrazivanja ssama pokrenula), pa, kad se nasla, kao tehnoloski inferiorna, u situaciji da se ne moze odbraniti od konkurencije, zavukla se u ljusturu i brani svoje ekstraprofite pricom o baucima i lovom na vestice. Tu su pricu, iz slicnih razloga (a i nekih drugih, poput politickih, ili ideoloskih) preuzeli i dopunili Rusi, a Srbi se tu ponasaju kao Mali Mujo. U stvari, na stranu sto je Srbima ispran mozak, pa veruju u budalastine, ali, to je ponasanje, u postojecoj situaciji, na zalost, sasvim racionalno. Stetni, nestetni, kakvi god... prica se sada svodi na ekonomske razloge. A stvarnost je trenutno takva da dobar deo svetskog trzista, a narocito onaj deo na koji Srbija racuna, s pravom ili bez prava, s razlogom ili bez razloga... tek, jednostavno odbija bilo sta sto na bilo kakav nepnepredvidljiv nacin asocira s tzv. "GMO". Dakle, malom proizvodjacu poput Srbije preostaje, ili da ispravlja krive Drine, ili da se adaptira.

daska

pre 8 godina

Opet se plasira teza da je u Rusiji zabranjen GMO. Jest, ali proizvodnja GMO-a, kao i u EU. Da bi postala clanica STO-a, Rusija je dopustila promet GMO-a, uz oznacavanje takvih proizvoda. E sad, cinjenica je da GMO u Rusiji obican narod pod utjecajem propagande ni ne kupuje, pa tih proizvoda nema na trzistu. GMO u Rusiji iskljucivo kupuju proizvodjaci kao hranu za zivotinje, jer je GMO stocna hrana jeftinija.

Aleksandar

pre 8 godina

@svašta

Jbt, kad moram po milioniti put da pisem neukim osobama. GMO je stetan.
1. Biljke su evoluirale do ovog stadijuma zajedno sa nama i stvorene su na takav nacin da nam gode ili da nam stete.
2. Za ishranu smo izabrali one koje nam gode.
3. GMO modifikacija nije isto sto i hibrid.
4. GMO modifikacija je nacinjena u korist pesticida.

I onda nastavljamo pricu o GMO.
GMO biljka u sebi ima gen pesticida. Pesticid je u stvari bakterija koja je inkorporirana u gen jedne biljke, kroz genetski inzinjering. Takva biljka, sa tim genom u sebi, otporna je na pesticid od istih bakterija. Taj pesticid je toliko jak, da nista ne prezivljava u okolini. Ujedno, isti taj pesticid unistava i dobre i lose bakterije u okruzenju, pored ostalih biljaka. Biljke koje taj pesticid unistava, nisu samo korovskog tipa. Pesticid se zadrzava u biljci kroz pore iste ili upijajuci je sa vodom iz zemlje. Zemlja je takodje zatrovana za dugi niz godina, za sve ostale biljke, osim biljaka koje sadrze taj gen.
Unosenjem biljaka sa takvom genetskom modifikacijom, unosimo jedan od najopasnijih otrova u sebe. Posto organizam ne zna kako da izbaci taj otrov, on ga skladisti. Jedini nacin izbacivanja je, ishrana drugim proizvodima koje ne sadrze i jedan pesticid. Generalno, sve sto jedemo i sa pesticidima je, opasno je za nas organizam. (Kancer, alergije...itd.).
Cak i sa samim genom, nas organizam se uvek adaptira u odnosu na sta jedemo. Menja nam se struktura i ceo bio sistem.

Dušan

pre 8 godina

Ne GMO! Referendum i ništa drugo. Dovoljno mi je kad vidim kakve su ucene sprovedene od zlotvora kao što je Monsanto preko dobro plaćenih lobija pa da shvatim da to ne valja. Za ono što je korisno ne treba nikog prisiljavati da ga koristi.

Aleksandar

pre 8 godina

@Dragisa

Sine Dragisha, GMO u svetu je zastupljen, jer para vrti gde burgija nece. Politicari i slicni njima su dobili lovu u dzep. Zato je to profurano. Drugo, pored onoga sto sam objasnio, ti neces moci da sadis nista drugo, jer si u obavezi da placas kompaniji koja ima patent nad time. Onda ces placati ako slucajno seme predje na drugu njivu i to debelu kaznu. Postoji previse elemenata, pored onog kojeg sam objasnio, da zbog tih GMO, svi ce otici u K. Sto finansijski, sto preko tuzbi, sto na zdravlje.
Sta je bre j**** fali ovoj hrani koju sada konzumiramo? Nista. Da ne racunam pesticide. Koji je bre vama ljudi vise, nemate mozga, ne mozete da ukljucite logiku i sve sto procitate mislite da je istina.

Vlad

pre 8 godina

@Dragisa Nema kraja tvojoj gluposti. Koji je to 'ceo svet'?! EU je ove godine uvela mogućnost zabrane iz nemedicinskih razloga za države članice. To znači da sad imaju pravo da zabranjuju iz ekonomskih interesa i to su želeli od pre 15 godina ali su se suočavali sa nenormalnim pritiskom SAD. Kad kontrolišeš proizvodnju hrane u zemlji nema ni govora o suverenosti i samo potpune ovce bi to dozvolile! Francuzi i Nemci ovce nisu i majstorski su izmanevrisali Amere ludačkim propisima: načelno GMO može u proizvode, ali se na dozvolu čeka godinama i inspekcije je nikad ne izdaju :). U Švajcarskoj je sve obeleženo a narod potrošački pismen i to ne kupuje. Njihovi paori su tri puta pritiskali vlast da produži moratorijum na gajenje! To su činili jer znaju da gube ugled proizvođača dobre hrane u inostranstvu u protivnom.

A šta je sa Srbijom? Srbija je zemlja u kojoj je narod potrošački nepismen, inspekcije korumpirane i sa nedovoljnim kapacitetima. Ovde igranka kakvu su odradile Švica, Francuska i ostali NEĆE UPALITI. Monsanto će lako platiti partijske morone postavljene u institucijama a narod zaludan svoje navike neće promeniti! Zato je zabrana najpametniji način za odbranu naših interesa. Porazno je što malo ko to shvata koliko mi koji se godinama borimo protiv GMO i uspešno ih zaustavljamo za sada.

p.s. Građani Srbije su preko 80% protiv GMO. Isto tako je u skoro svim državama EU!! Srbija je u tom parametru Evropa a ti Dragče imaš još mnogo da učiš.

Petar

pre 8 godina

Na stranu to da li je GMO stetan ili ne (o time treba da se izjasne nepristrasni naucnici, a ne news portali), nasa roba ima povoljniji polozaj na veoma konkurentnom svetskom trzistu ako ima prefiks NON-GMO. To mogu biti zitarice, meso i drugi proizvodi.
Radim u inostranstvu, trgujem zitaricama tako da ne pricam napamet.

Donglai pei

pre 8 godina

"Stvarno ne razumem nas Srbe. Ako ceo svet koristi GMO proizvode kako je moguce da samo mi (i Rusi) smatramo da je to otrov? Jel mi znamo nesto sto ostatak sveta ne zna? ...
A sto se tice organske hrane, nemojte me zasmejavati. Kad odete na pijac svaki prodavac ce vam reci da je to sve ogransko a prskao herbicidima, pesticidima, fungicidima... Pojedite jabuku a da je ne operete!"

(Dragisa, 21. decembar 2015 10:37)

Ne znamo mi nista, ali je problem sto ne zna ni ostatak sveta. Da bi se ispitalo da li je neka dugorocno hrana stetna po zdravlje potrebna su dugotrajna istrazivanja isto kao za lekove koji se prvo godinama ispituju na zivotinjama, pa tek onda idu na klinicka ispitivanja da bi tek posle ko zna koliko vremena mogli da idu u prodaju. Sa GMO proizvodi je taj postupak ocito zaobidjen, mozda su za prve GMO kulture to i radili ali sada verovatno ne, a sigurno nisu radili istrazivana za svaku mutaciju ponaosob koju su izvrsili.
A sto se tice proizvodnje organske hrane moji su proizvodili povrce u plasteniku bez ikakvog prskanja hemikalijama i prodavali ga na pijaci, tako da nije bas da je svo organsko povrce lazno. Verujem da ima mnogo proizvodjaca koji na svaki nacin gledaju da podvale kupcu, ali ja nikada necu zaboraviti moju majku kako pazljivo odabira paradajz koji ce spakovati u gajbice za pijac, kako gleda da nije nigde puknut ili ostecen, i kako u vezice rotkvica uvek doda neku vise nego sto je uobicajeno.

MikaAntic

pre 8 godina

Zivim u Irskoj.Samo najsiromasniji kupuju hranu koja sadrzi GMO. Srednji i visi slojevi stanovnostva strogo vode racuna i pazljivo citaju deklaracije da slucajno proizvod ne sadrzi GMO.
Za ove ljude u Irskoj se ne moze reci da su neobrazovani i potrosacki nepismeni.
Inace radim u IT industriji i sve kolege kupuju za porodicu organsku hranu.

Milos

pre 8 godina

Hahaha. Referendum u Srbiji?! Nema od toga nista. Politicari su se toliko osilili da im niko ne moze nista da im ne pada na pamet da pitaju narod ista vec samo slusaju svoje inostrane gazde.

mare

pre 8 godina

belosvetski hoshtapleri a sve radi interesa amerike i njihovih kompanija unistitelja dominicijalnih poljoprivreda,bude li ova vlada izglasala taj zakon nikad necu niti bih vise glasao za ove na vlasti kao i niko iz moje broje falilije

Lobi kaze

pre 8 godina

Pravila STO su samo pravna podloga za ekspanziju kapitalizama, reko bih divljeg, posebno u oblasti GMO. Postoje milioni primera gde proizvodjaci ne misle dugorocno (pokaze se stetno) na zdravlje potrosaca.
Iz tih razloga treba biti skeptican prema koorporativnoj politici i njenoj viziji o proizvodnji hrane, posebno u delu o ishrani coveka.
Prost primer, stoka nepogresivo SAMA bira non-GMO zitaricu iako ima i onu drugu u ponudi, ne trebaju joj ekonomski kontraargumenti.
Dakle, to je podpitanje samog kvaliteta zrna, eto je sumnja.
Stalno se cudim kad procitam kako nema dokaza i kako je kriticnost uslovljena geografskim poreklom, pa kako su Balkan, Srbi i Rusi bogom dani da uvek budu u nekoj zabludi!?
Seme krompira koje je banovano u Evropi nije zabranjeno ni zbog Srba niti zbog Rusa, zato pustite te predrasude o narodima. Rezultati o kvalitetu i potecijalnoj stetnosti stizu iz drzava gde se to i proizvodi ali nema toga na medijima u dovoljnoj meri.