Nedelja, 20.12.2015.

11:25

Auto Bild: Kia i Mazda najkvalitetniji u 2015.

Izvor: B92

Auto Bild: Kia i Mazda najkvalitetniji u 2015. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

Hm

pre 8 godina

@(Miško, 24. decembar 2015 14:37)

Ne, hvala na informaciji, mada me 4x4 SUV-ovi nikad nisu zanimali. Hteo sam samo da kazem, da vise para daje mogucnost za veci budzet, a da li ce oni to pametno iskoristiti, ostaje na bmw-u. Volim i vozio sam japanske aute, sad vozim Hyundai i prezadovoljan sam autom isto kao sto sam i ranije bio prezadovoljan japancima. Evropske vozim sluzbeno povremeno i siguran sam da nov evropski auto ne bih kupio, osim ako se ne radi o luksuznom autu. Toliko.

Miško

pre 8 godina

@Hm
Da li znaš da 4x4 pogon za BMW (tzv. X-Drive) pravi poznata austrijska firma Magna Styer i da je to potpuno isti pogon koji oni pravi za Kiju samo pod imenom Dynamax? Samo je BMW-ova značka na haubi skuplja... :)

Sladjan

pre 8 godina

Sa Fordom koga sam kupio u martu, novog, do danasnjeg dana sam presao 21000km. Problem vec nakon dva meseca upotrebe vozila je nastao sa menjacem koji je poceo da ispada iz brzine. Prvo kad se ubaci u rikverc a kasnije i u voznji iz 4-te i 5-te. Navodno su to otklonili na prvom servisu (na 20000km) prosle sedmice, medjutim, jutros opet ista prica. Cim sam krenuo unazad opet je ispao iz brzine. (Ali je bitno da im je satnica 3600 din u servisu i da su mi zamenili filter klime, koji je trebalo menjati na sledecem servisu iako klimu, zbog alergije, ne koristim). Otkako je zahladnelo imam problem da ugrejem vozilo. I kad, napokon, dostigne radnu teperaturu, cim upalim ventilator da duva odmah skine dve crtice temperature motora. Kad se vozilo pali odmah pali dnevna svetla i dok se malo ne zagreje svetla prave light-show koliko trepere… I mogao bih jos pisati o novom Fordu u ovom kontekstu. Samo znam da mi je bila najveca greska kupovina NOVOG FORDA. Nikad vise u moju kucu Ford nece doci. Ovog sam oglasio na prodaju i iako ga nudim povoljno nema poziva za sada. Toliko o egzotici Forda i potraznji njegovih modela. Ford je u Evropi umro sa nestankom modela Kapri, Granada i sl.

Predrag Mišković

pre 8 godina

Živim u Skandinaviji i probao sam sve.Nekako mi se ipak čini da je Ford dobar stroj i nameravam da pazarim novi Mondeo.

Ivan

pre 8 godina

Aleksandre ne znam koji su sve kvarovi u pitanju kod Fokusa, ali nekako sumnjam da Slađan iz Srbije ima automatski power shift mjenjač pa opet nije zadovoljan kvalitetom. Još mi je teže povjerovati da je taj mjenjač uzrok 90% kvarova jer bi onda ispalo da se ništa drugo ne kvari što nije točno jer i vani je taj mjenjač rijedak.
To me podsjetilo da VW sada ugrađuje mjenjače sa duplim kvačilom koji najčešće traju 40-60.000 km. Isti se ugrađuje i u Seat, Audi, Golf, Passat... I cijena nadoplate je oko 2.000€! A novog mjenjača i više!
Zokiju bi odgovorio da traje velika trka tko će prvi uvesti novotarije u automobile, naročito u premijum markama, a puno manje se vodi računa o pouzdanosti.
Radio sam u jednoj europskoj tvornici automobila i mogu vam reći da se dosta djelova projektira sa namjerom da izdrže 100-120.000km eksploatacije. Ugrađuje se tanja žica, tanja izolacija, plastični dijelovi umjesto metalnih, više ljepljenja, manje šarafa... Nakon tih 100-120.000km najčešće više ne vozi prvi vlasnik, a drugi mora kupovati dijelove, ići u servis(barem na dijagnostiku ili popravak jer treba specijalni alat). Ono na što nisu računali je da je bitno mišljenje i kupca polovnog auta, jer ako on smatra da je auto slabe kvalitete onda se polovni puno ni ne traže tj. imaju nižu cijenu. A razliku plaća prvi kupac pa i on razmišlja da drugi puta kupi auto koji drži cijenu.
Tako da je u HR npr. 5-6 godina star Yaris 1000€ skuplji od adekvatnog Pola. Situacija se okrenula.

Bavarac

pre 8 godina

(henk.mudi, 23. decembar 2015 08:48)

Alcantara, udobna i meka kao oblak ...Ne brini ti za premijum, druze, a voleo bi i ti da proveriš jel prava koža ili ne, ali kiselo grožđe...

Hm

pre 8 godina

@(zvezdan, 22. decembar 2015 21:05)

Vidis, tu gresis. Naravno da ce X5 imati bolje vesanje od sportage-a, pa cak i X1 bi morao da ima bolje vesanje. Koliko para toliko muzike. X5 kosta koliko kosta i to bmw-u dozvoljava da ugradjuje znatno skuplje komponente (da li je tako ne znam, plus veci budzet za "tweak-ovanje" podesavanja, pritom kod luksuznih i skupih vozila kvalitet mora da se oseca na svakom koraku. Ali i taj bmw ima puno mana. Neko je zadovoljan tim autom, neko nije, isto i za sportage...

henk.mudi

pre 8 godina

@bavarac
stvarno? daj opisi nam kako mirise koza iz vw-a, mi ne znamo to, japanci ne ugradjuju kozna sedista...
salu na stranu, prvo bih proverio jel to prava koza, znas da muljaju ti nemci u poslednje vreme :)
kako kazu-zena moz' da je sa selo, al auto-zna se...

Aleksandar

pre 8 godina

@Miroslav
Ford je izbacio auto sa powershift 2008 a Hyndai 2011. Ford je napravio prvi prototip menjaca sa dvostrukim kvacilom jos 1980. Iskreno nisam pratio KIA/HYNDAI neko vreme i nisam znao da su 2011 izbacili DCT ali opet kasne 3 godine kao i za 1.0 t motor. Shvati KIA i Hyndai napreduju i mozda ce postati u buducnosti ono sto je sada Samsung u svetu elektronike. Sada su jos uvek Huawei (brend koji uglavnom kopira vodece i daje modele slicne najboljima ali po nizoj ceni). Kupci Huawei su uglavnom isto tako zadovoljni svojim izborom ali ja opet biram Samsung.

zvezdan

pre 8 godina

Kia Sportage koju sam imao 3 godine, kostala je vise od 32 hiljade EUR, imala je dvolitarski dizel, pokvaren srednji lezaj kardana na 35 hiljada km. Njen BMW ekvivalent, je verovatno 25% skuplji (mislim na X1). Sa X5 imam zivo i aktuelno iskustvo, pa nije neumesno da ocekujem, posebno spram objavljene u clanku liste koja pokazuje stepen zadovoljstva kupaca, da KIA kao znatno manji automobil trosi srazmerno manje, bolje lezi u krivini itd itd. Poredjenje sa X1, koji nisam vozio, bilo bi verovatno jos pogubnije po Sportage. Znaci, poredio sam samo osobine u kojima bi manja vozila, po zakonima fizike, morala da budu u ogromnoj prednosti. A zaostaju, i to straobalno, stagod pisao Autobild. Iscudjavanje poredjenju ova dva modela npr, samo dokazuje ono sto sam i napisao. Moja ocekivanja od Kia-e su bila znatno manja nego od BMW-a, i opet me je taj auto duboko razocarao, uzimajuci, cak i posebno uzimajuci cene u obzir.

Bavarac

pre 8 godina

Ako neka su japanci najpouzdaniji..ali ja danas uzeh A6, 3.0 tdi, 160 kw, direktno iz prodavnice...Najlepši je miris kože nove limuzine.

Miroslav

pre 8 godina

@Aleksandar
Kia ima automatske menjače sa dvostrukim kvačilom (DCT) i to šestostepene (od 2012.god) i sedmostepene (od 2015.god). Ford ih nema uopšte. A 1,0 turbo GDI motor nude u ceed-u od ove godine, dok ga je Hyundai nudio i prošle, tako da ne znam o čemu ti sinak pričaš :)

Hehe

pre 8 godina

@(Aleksandar, 22. decembar 2015 14:19)

Kia i Hyundai imaju odavno 1.6 T-GDI tj turbo benzinac. Male motore tek sad pocinju, tako da im cela prica oko turbo motora nije strana kako ti predstavljas. Da si vozio neki od njihovih novijih auta, video bi da stvarno malo trose, svaki u svojoj klasi, naravno ako imas normalnu nogu na gasu i da su im mali turbo motori potrebni samo zbog propisa, tj da spuste prosecnu emisiju CO2, sto je opet sarena laza, jer se u praksi pokazalo da svi ti mali turbo motori trose slicno kao njihovi atmosferski pandani sa vecom kubikazom, tj emisija CO2 je slicna.

Aleksandar

pre 8 godina

@Ivan
Drago mi je sto pratis istrazivanja o pouzdanosti ali cisto da se napomene da je u slucaju fokusa 99% otkazivanja vezano za automatski power shift menjac i sw za navigaciju (99% automobila kod nas svakako nema toga). KIA cak ni nema menjac koji bi bio pandan tome. Na 100000 KM testu autobild-a je imao najvise ocene bolje i od KIA ceed koja je takodje doduse vlo dobro prosla. Ford je jos pre 4 godine izbacio 1.0 ecoboost motor koji je bio 3 godine za redom motor godine u svetu dok KIA/Hyundai to tek sada izbacuje.

zoki

pre 8 godina

Kao što je čini mi se Ivan napisao u postu imam zutisak da se većina proizvođača fokusira više na tehnologiu nego na kvalitet. Greška je tu da se misli da ako je nešto novo to mora biti i bolje?! Nejasni su mi i proizvođači premijum marki jer se događa da cena više nije garant kvaliteta nego samo da će te dobiti neku novu tehnološku novotariju u kolima.Automobili koji po pravilu prelaze više od 500000 km poput E klase, BMW 7, WV transportera, Mondea itd više nisu ni približno tom kvalitetu koji su imali a sa tehnologijom kojom raspolažu mogu da naprave vozila koja idu i preko milion.

Ivan

pre 8 godina

Dobra kompanija mijenja i dorađuje svoje aute i to sve poboljšano ugradi najdalje pri prvoj doradi modela. Dobra kompanija daje prednost provjerenim i pouzadanim rješenjima pred novim i neprovjerenim. Prvo treba sve komponente dobro ispitati, a tek onda ih ugraditi. Zato japanci i koreanci svoje aute proizvode i prodaju i po godinu, dvije u matičnoj zemlji prije nego što te iste modele počnu prodavati u Europi. U međuvremenu su otklonili sve što su uočili kao nedostatak, a to je vjerojatno 90% svih nedostataka.
Loša kompanija zna za greške i uporno dalje ugrađuje dijelove koji ne valjaju. Sjetite se samo kako su padali prozori na Golfu 4, Audiu A4, Seatu Leonu... VW je više od 4 godine ugrađivao podizače koji su imali preslabo ljepilo pa bi jednostavno pali... Fiat je u Alfu 33 ugrađivao mjenjač na kojemu se najdalje svaki drugi puta kada bi se mijenjalo ulje u motoru, mijenjao i sinhron(barem jedan). Isti se mjenjač ugrađivao 6 godian u Alfu 33, a onda još nekoliko godina (dok nisu prestali proizvoditi bokser motore) i u Alfu 145/6!!! To znači da su 10 godina znali da ugrađuju smeće i nije ih bilo briga za kupce. Takvih primjera ima puno, ali ih nema kod japanskih i korejskih automobila (od kada je Hyundai preuzeo KIA-u). Tako se gradi povjerenje kupaca. Svi griješe, samo neki otklone grešku, a druge nije briga.
Kupac novog Fokusa ima pravo da se novi više kvari od starog modela. Novi je na 57-om mjestu po pouzdanosti, a stari je bio 17-ti po britanskoj statistici.

Sladjan

pre 8 godina

Vlasnik sam novog Ford-a, kupljen u martu ove godine. Kad sam u jednom komentaru na ovim stranama napisao da sam jako nezadovoljan kvalitetom mog vozila i naveo da mi se cini da je Kia duplo kvalitetnija (jer sam, u medjubremenu, dobio sluzbeno vozilo Kia i odusevilo me je kako se ponasa u voznji i kvalitetom opreme) onda sam "popljuvan" od pojedinih "poznavalaca" automobila, a samo sam rekao istinu, sto potvrdjuje i ovaj clanak. Ljubitelji Ford-a sta cemo sad?

logika ljubitelja nemackih vozila

pre 8 godina

"BMW X5 trosi 20% manje od dva broja manje Kia Sportage, menjac je nemerljivo bolji, u krivinama je stabilniji od malenog Huyndai Accent, da ne redjam puno."
@
Da li ti ozbiljno poredis X5 od 60+ hiljada evra sa vozilima čija je cena 10-15 hiljada? Dobro da nisi napisao kako je BMW serija 7 mnogo bolji automobil od kia rio kao dokaz nemacke supremacije.

edge

pre 8 godina

svaka cast za Kia vozila...medjutim vreme ce pokazati dali je ovo visok kvalitet na kratak rok ili ono sto su Evropljani pre proizvodili visok kvalitet na dug rok!
Bojim se da je ovo prvo!!

mil@nce

pre 8 godina

Uzevsi u obzir kriterijume, ne treba sumnjati u listu, posebno zato sto sam siguran da nema za cilj promovisanje i favorizovanje odredjenih proizvodjaca. Trziste i izbor je slobodan i svako ima pravo da bira svog ljubimca, ali bih voleo da ljubitelji kvalitetnih cetvorotockasa, u svakom smislu te reci, daju sansu japancima i sada koreancima. Smatram da su njihova pouzdanost i kvalitet jednostavno ispred svih. A za price o performansama i trapu treba probati hondu ili mazdu sa varijabilnom kontrolom ventila. Inace vozim samo mazde, opet stvar izbora ;-)

Milosav

pre 8 godina

Za ovog sto vozi Golfa "vec" 30K Km bez problema neka se javi na oko 100K posle nekoliko godina.
Mazda CX7 pet ipo godina 130K Km original akumulator, menjao kocnice na 105 hiljada. Auto svakodnevno vozen kombinacija gradska i autopot ukljucujuci i surove kanadske zime. Pali "ko mina" jos uvek. Ovo i nije neka kilometraza, japanski automobili su jednostavno pouzdaniji od americkih. Evropljani su ovde dosta skupi ali jos uvek jeftiniji nego u Evropi, ljudi ih dosta voze to su oni koji veruju u taj kvalitet.
Vec 30 godina vozim japanska auta, nikada nisam imao problema (Nisan, Mazda, Suzuki, Tojota).

Nemanja C

pre 8 godina

Vozio sam nekoliko službenih Dačija Logan, prve generacije. Više od pola imaju koroziju, a nemaju ni 10 godina. Jedna prešla 400.000 km ali daleko od toga da je išao "samo mali servis". Sve i da je najpouzdaniji automobil na svetu, a DALEKO je od toga, nikada ga ne bih kupio. Neudobno, očajne vozne karakteristike, štedelo se na svemu. Svaki Golf i Ford su za Dačiju TV u boji, a o drugim markama i da ne pričamo.

Znam da nije isto, i da poredim babe i žabe, ali to se radi i u ovom članku. Nemaju sve ove ostale marke maržu 200%, ne može auto koji košta 7.000 evra nov da bude ni približno istog kvaliteta kao auto od 15.000, šta vam je. Za sve ostalo ću da priznam da može da bude dobar automobil, ali Dačija će uvek biti krš. Za te pare 5-6 godina star Focus, Golf, Ceed, štagod sa oko 100.000 kilometara i više će te se usrećiti nego sa glanc novim Loganom.

Uostalom, izvozajte 700 kilometara u Dačiji u jednom danu pa onda sedite na 10-ak kilometara u normalnom autu i samo će vam se kasti.

hiavata

pre 8 godina

Posle 5÷6 godina zadnji izduvni lonci su izgoreli na velikom broju vozila dok se drugim proizvođačima to dešava posle 10÷15 godina. Ima još bisera. 
E DACIA tražen auto u Nemačkoj i Francuskoj? Udarila i beda tamo.
(Radovan, 21. decembar 2015 13:03)

Na toyoti aygo zadnji lonac propao posle 40.000km, i tako je sa svakom. Prvo kvacilo obavezno strada do 50.000km. Pumpa za vodu takodje. Tek od 2008 su stavili malo kvalitetnije kvacilo. Ovo iz prve ruke pricam jer mi se sve navedeno desilo sa zeninim autom, a vidim po netu da svi imaju isti problem. Konfekcija auto od 8000eur.

zvezdan

pre 8 godina

Generalno, lista deluje realno. Hocu da kazem da mogu da verujem da se japanski i koreanski modeli redje kvare i da su vlasnici zadovoljniji njima od vlasnika zapadnoevropskih brendova. Medjutim, sto se stila - dizajna (izuzimajuci Mazdu), vozackog zadovoljstva, kvaliteta materijala, potrosnje goriva i ostalog veoma bitnog tice, razlika je ogromna u korist zapadnoevropskih proizvodjaca, posebno nemackih. Pored toga, lako je zadovoljiti kupca Kia-e, on od auta ocekuje da se ne pokvari brzo i prezadovoljan je njime samo zbog toga. Taj osecaj jeftinoce enterijera, vrlo snazni motori sa ubrzanjima od 10-ak sekundi do stotke (preteska vozila) itd itd, to su kvaliteti KIA. Imao sam i KIA i VW i sad BMW. Stagod na listi pisalo, Autobild i ja se ne rukovodimo istim kriterijumima. KIA deluje jadno, i fenomenalan je izbor da ga neko drugi vozi:) BMW X5 trosi 20% manje od dva broja manje Kia Sportage, menjac je nemerljivo bolji, u krivinama je stabilniji od malenog Huyndai Accent, da ne redjam puno. Najpouzdanija je VW buba, na njoj nema sta ni da se pokvari. Radijacija najmanje ostecuje organizam mrava. To nam ova lista najjasnije kaze. Pozdrav svima

Hehe

pre 8 godina

@(Aleksandar, 21. decembar 2015 13:11)

Jedino sto vlasnici tih VWa i slicno mogu da ocekuju je meksu plastiku i cesca druzenja sa majstorima :)

Saša

pre 8 godina

Vozio VW 15-20 godina ( golf 2, 4,5) trsio da promenim auto i odluka padne na Toyotu. Nikada vise ne bih seo u neki nemacki auto.
Japanci i samo Japanci . Prijatelj vozi Volva i prezadovoljan je . Možda bi i ta solucija došla u obzir .

Aleksandar

pre 8 godina

Ovaj izvestaj oslikava najvecim delom zadovoljstvo kupaca automobilom odnosno odnosom cena/kvalitet. Na zapadu je recimo KIA ipak dosta jeftinija od evropskih pandana i na taj brend se jos uvek gleda kao niskobudzetni. Naravno da kupac koji na zapadu kupuje KIA ili Dacia automobil sigurno nema ista ocekivanja kao kupac BMW pa i cak VW ili Forda. I sam profil kupca koji kupuje i gleda ustedu dovoljno govori o tome. KIA ima garanciju od 7 godina i na to dobija jako puno bodova jer su na zapadu cak i sitne popravke jako skupe. Kod nas sa druge strane cena odrzavanja kod ovlascenog servisa je obicno mnogo veca od cene potencijalnog kvara. To ne znaci da je KIA ili Dacia bolja od VW ili BMW ali su kupci koji svesno kupuju kvalitet slican evropskom za manje para zadovoljniji svojom kupovinom.

Radovan

pre 8 godina

Ovo je diverzija. Neko je u redakciji izokrenuo listu.

DACIA Logan se prevrnula na testu Severnog jelena jer obe generacije nemaju torzioni stabilizator(balans štanglu) već imaju neku kerefeku. Francuski vođa projekta, u Rusiji priznao da je ostvario uštedu od 8 kg i 15€ po vozilu što za nekoliko 100 hiljada komada, predstavlja ogromnu uštedu/zaradu za fabriku.
Posle 5÷6 godina zadnji izduvni lonci su izgoreli na velikom broju vozila dok se drugim proizvođačima to dešava posle 10÷15 godina. Ima još bisera.
E DACIA tražen auto u Nemačkoj i Francuskoj? Udarila i beda tamo.

Dacia=BMW

pre 8 godina

Hahaha mrtva trka za sedmo mesto BMW i Dacia
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(cale ng, 20. decembar 2015 13:17)

Mislim da komentatori koji voze BMW neko vreme neće pominjati Daciu u svojim komentarima vezano za pljuvanje po drugim automobilima.

Nemanja

pre 8 godina

(Crni, 20. decembar 2015 20:53)

Honda, Subaru, Toyota, Mazda itd ti imaju slabe performanse, loše oslanjanje itd? Druže,najnoviji Mercedes C klase hibrid je skoro pao odnosno prošao sa smesnom brzinom test severnog jelena koji je Mazda 6 prošla bez problema dosta većom brzinom... A klasa se 98 prevrnula (jedini auto ikad koji se prevrnuo na testovima, ako izuzmemo montirani test Dacie u ADAC-u). Zatim kažeš da oni koriste staru tehnologiju? Zašto onda BMW moli Toyotu za hibridnu i tehnologiju automobila na vodonik? A to.se zove napredna tehnologija, kad izbacis potpuno drugačiji auto 96 (Prius), pa te svi iskopiraju tek 10-ak godina kasnije. Uz to si najprodavaniji proizvođač... I reci da prozvodjaci modela kako što su Lancer Evo, Subaru Impreza, Toyote Supra, GT86, Honde S2000, Nissana GTR, Skyline, Lexusa LFA i ostalih kultnih modela imaju slabe performanse i zastarelu tehnologiju je zaista smešno...

ooo

pre 8 godina

Verujem da je ovo tacno. Isto tako verujem u ovu visoku poziciju Renaulta i Dacie. Godinama unazad vozim francuske automobile par godina stare i imam samo reci hvale. Sto se tice korozije ... Mazda 6 prve generacije je imala problem sa korozijom.I to je jedna jedina mana (ako se moze tako nazvati ) ovom auto.Tacno je da je na auto bild testu Mazda 6 1.8benzinac na 1.mestu. Drug vozi 6icu i skoro 80.000km na nasim putevima nije pipnut trap.Kapa dole. Zadnjeg nemca sam vozio golf 2 tako da ne volim da komentarisem bez licnog iskustva.Iz prica zakljucujem da je kod njih situacija od ocaja do sjaja, znam koji su prezadovoljni ali isto tako znam i audi kome je crkla kompletna elektronika, passat B6 sve sto je moglo otkazalo... itd. itd. Pricama i primerima nikad kraja :)

perishw

pre 8 godina

Ja ću vam reći kakva je situacija ovde u Americi. Ja sam radio tri godine kao mehaničari. Lexus je broj jedan u Americi a onda sledi Toyota pa tri prazna mesta... Pa tek onda ostala japanska i koreanska. Evropski auti i americki su dobri do 120000 milja, posle toga počinju problemi. Ne zna se koji su gori! Lexus ima nekoliko v8 problematicnih motora ali je sve ostalo super. Potpuno je drugačija slika kvaliteta nego u Evropi.

Čisto da se zna

pre 8 godina

Mada članak ne daje definiciju, meni se čini da se ovde misli na pouzdanost/izdržljivost/sklonost kvarovima a ne na sveukupan kvalitet. Naravno, trajnost je izuzetno bitna ali su bitne i vozne karakteristike, komfor, bučnost u kabini, dizajn, tehničke inovacije, dodatna oprema...

milos

pre 8 godina

@vlada bg:

a u čemu je to VW inovator? u izduvnim gasovima? ajde molim te, poslednji su uveli common rail dizel motore i jos onda varaju na veliko, hehehe

Vlada Rus

pre 8 godina

Citam komentare i ljudi pisu svakakve gluposti. Koja se to Mazda raspada od rdje nakon 6 godina? Mozda ako je neko posipa sa solju i nikada ne pere ali ja stvarno nisam video neki automobil koji se raspada nakon 6 godina, pa makar to bio i Jugo.
Japanci i Koreanci su definitivno pouzdaniji od Evropljana i to je samo statistika. Tojota Korola se manje kvari od Ferarija ali to ne znaci da je bolji auto.Postoji i faktor zadovoljstva pri voznji.
Opet sve je to relativno. Imao sam Tiguan, koji se stalno kvario i Pasat na kojem se samo menjalo ulje. Isti proizvodjac a razlika velika.

Canada

pre 8 godina

Objasnili su im neke stvari, a ovi sto im se rdja vata posle 6-7 godina, druze normalan svet menja auto na 3-4 pa i manje, to sto kod nas vazi politika kupim auto za ceo zivot to je druga stvar.

Vozač,naravno korejskih i japanskih kola

pre 8 godina

Mislim da je Mazda 6 prve generacije, model iz 2003. godine bio prvi automobil na Auto Bildovom super testu bez ikakve zamerke, posle je to ponovila i BMW serija 1, ne znam da li se još neko upisao u međuvremenu na listu.Super test se radi tako što kola pređu 100.000km za 18 meseci, a voze ih svi članovi redakcije.

miki

pre 8 godina

bio sam skeptican prema koreji ali kad sam se provozao sa jednim taxijem kia... covek je kupio nov za 4 godine presao po beogradu 300 hijada i nista osim redovnih servisa nije radio sve mi je bilo jasno... folksvagen bi se raspao za 4 godine na taxiju po beogradu...

nga

pre 8 godina

Kupio sam Kia ceed u julu mesecu, pre par dana ukraden na Vracaru, ispred zgrade u kojoj zivim, sa regularnog parking mesta. Izbegavajte Kiu.

Miki

pre 8 godina

Пуно наших људи се у коментарима потрудило да нађе разлоге који ниподаштавају валидност ових резултата. А познајући немачку прецизност свакоме треба да буде јасно да у резултате не би требало сумњати. Разумљиво је и то да већина наших људи или вози или би желела да вози неки немачки аутомобил, те да су сада у шоку. Киа са Хјундаиом више није неко ко се доказује, то су фантастични аутомибили већ сада. Уосталом нису случајно при самом врху најпродаванијих аутимобила у свету. Са даљим напредком овог интензитета, ево њих за пар година и међу најпознатијима.Кореанци испред себе имају само немце и јапанце, французи, а поготво италијани, већ дуже време представљају другоразредне аутомобиле.
О јапанцима, конкретно Мазди, већ је све познато, врхунски квалитет. Зато, оставите се једном за увек формираног мишљења, ствари се мењају.

Kruševac

pre 8 godina

Zato se Mazda raspada od rdje posle 6-7 godina,Ocajna limarija generalno kod svih Japanaca,kao nekada Opel.Nije retko videti ni Dacie- prve logane sa dosta rdje po blatobranima.Tako da ovu listu treba uzeti sa rezervom.
(seven, 20. decembar 2015 17:05)

Pričaš gluposti. Imam Mazdu 6,2003 god. sa 300.000 nema korozije!!!Nije farbana. Do prošle godine svi su me pitali da li je benzinac, a dizel je. I oni koji se ne razumeju u automobile - Jel ti nov auto.
Jedino ako ti nisi gledao neke koje su bile poplavljene!!!

Saša

pre 8 godina

@hocu 7-micu
Kolega je prešao sa Kia Ceed karavanom tvojih 240 hiljada za nepunih 5 godina. Redovno održavan, bez većeg kvara, auto očuvan i u dobrom stanju.

Ivan ZG

pre 8 godina

Ne mogu vjerovati da su nijemci objavili jednu točnu listu. U zadnjih 5 i više godina su lažno progurali svoje marke na listi pa su ADAC u laži i ulovili.
Svi koji se čude mjestu na kojem je završila KIA i Hyundai su zaostali jedno 10 godina. Naime, toliko godina oni rade aute koji su u prvom redu pouzdani i nekvarljivi. U zadnjih 5 godina rade aute koji u najmanju ruku ne zaostaju za konkurencijom, a po mnogim stvarima su i ispored. I garancija od 5 godina bez ograničenja (Hyundai) i 7 godina ili 150.000km govori puno o kvaliteti. Kada se uzme da je prosječna zarada Toyote po autu 1.000€, onda se zna da se u garanciji ne smije skoro ništa pokvariti ili nema zarade!
Ima i onih kojima nije jasno kako je Dacija ispred Renaulta. Dacija ugrađuje samo nekoliko motora i to uglavnom onih vrlo dobro provjerenih. Uz to lista dodatne opreme je puno kraća jer luksuznih modela nema pa ni slabo provjerene opreme.

oDSkora

pre 8 godina

e to je psihologija...
cesto te vlasnike super automobila ne mozes ni da vidis a kamoli da pitas za utisak.plus imaju i vozace...
ti koji imaju toliko para kupuju ta auta zbog statusa.koje zadovoljstvo?pa oni su zadovoljni ako obrnu koji milion ovaj mesec...da odrzavaju auto,ajte molim vas.nema tu zadovoljstva,njihov je zivot skroz surov i cesto su bahati,nema tu nikakve srece.
e tu dolaze oni intelektualci,koji ne zele da bodu oci,putuju,druze se,nema telohranitelja i ostalih gluposti...oni zive punim plucima,zadovoljni su i kupuju sve ove druge marke a danas su sva kola ok...osim naravno enterijera lade i dacije!!!i onu su ok,mislim idu :-) ali unutra bbbbbrrrrrr,pu pu pu...ne daj boze :-)
sve u svemu,bahatost i puno para nose nezadovoljstvo i preokupiranost drugim poslovima,bez neke srece...vrlo cesto!!!otuda i takav plasman tih vozila...ljudi su problem,njihovi vlasnici,sve je iz glave...
a da je sto skuplje bolje i kvalitetnije i naprednije,uvek bilo i bice...!!!
pozz i uzivajte u zivotu ;-)

Crni

pre 8 godina

Nista cudno, Japanci, Dacia i slicni koriste staru, jeftinu i pouzdanu mehaniku, pa nije ni cudo da su pouzdani, ali zato imaju lose performanse. Npr. na internetu se moze naci neki test stabilnosti, radio neki nemacki casopis, pre jedno 10-ak godina. Prvo mesto je zauzela Alfa 159, pa BMW 3, Mercedes C, a Honda je bila tek negde oko 10-og mesta. Alfa jeste prva, ali ima probleme sa trapom, jer je taj trap nesto novo, nije dovedeno do savrsenstva, a Honda ima jednostavan, pouzdan, ali po performansama los trap. Premium proizvodjaci, mada bih rekao da cesto kopiraju Francuze i Italijane, koji su po meni broj 1 po inovacijama, npr. kljuc kartice i slicno, zbog tih svih novotarija cesto imaju probleme sa pouzdanoscu, za razliku od japanaca koji jos uvek prave atmosferske benzinske motore, koji su prevazidjeni vec skoro 10-ak godina. Zakljucak, ako hoces jednostavan pouzan auto, da te preveze od tacke A do tacke B onda Japanac, Korejanac, a ukoliko zelis nesto vise, onda su tu premijum brednovi, Francuzi, Italijani.

Atreides

pre 8 godina

Prosle godine sam gledao takodje nemacku listu ali za polovna vozila.Nemaca nema nigde na prvih 5 mesta sve Toyotini modeli a zatim slede ostali japanci...Koliko se secam tu je AUDI bio najgori uz Land Rover i jos nekog nemackog proizvodjaca da li Opel nisam siguran

Ivan

pre 8 godina

@(Samo necural bajo moj!, 20. decembar 2015 17:22)

Više ima ovih "premium" prodatih klot procentualno nego recimo Hondi sa full opremom.

Vrlo realna lista. Ipak, danas skoro svaki nov auto je koliko toliko pouzdan i bez problema će preći 100 000. Dalje zavisi od održavanja.

A ta fama u Srbiji o nemačkim automobilima kao pouzdanim je malo je reći smešna. Već dve decenije japanci šišaju sve ostale a evo sad se i koreanci uključili u trku.

Ivan

pre 8 godina

@komentatori

Svi koji pravdate loš rezultat VW time da oni ugrađuju neke novotarije.

Kako onda objasniti rezultat Volvoa i BMWa? A tek Toyote? VW u ničemu ne prednjači u novitetima. Čak bi reklo da Toyota svojim Hybrid tehnologijom prednjači i tu ima dosta stvari koje mogu poći po zlu pa ipak je Prius jedan od najpouzdanijih i najkvalitetnijih automobila današnjice.

Skinite već jednom te ružičaste naočare.

Никола

pre 8 godina

Возим ауто са самог врха листе. Међутим, не могу да се начудим где је један изузетан ауто, Субару, један од најбољих светских брендова. Али, ту су Дачиа и поготово Киа, која никада, баш никада неће бити бренд. Све уважавања за власнике, али ми као бренд некако делује подсмешљиво.

Bavarac

pre 8 godina

Kakva spin-vest. Kao prvo, ne znam odakle je ova vest preneta jer ne postoji u izveštajima AB-a. Drugo, AB nikad ne objavljuje liste po proizvođačima, već po modelima. Znači to se odnosi na konkretne modele a ne na sve modele tog proizvođača.Treće, i da jesu japanci pouzdaniji, to sigurno neće opredeliti ljude da ih kupuju samo zbog toga. Kao što ih i ne kupuju.Ima nešto i u komforu, udobnosti, karakteristikama motora, ponašanju u vošnji, kvalitetu završne unutrašnje i spoljne obrade itd.E zato su nemci najprodavaniji u Evropi.Azija i USA me ne interesuju jer ne živim tamo, meni je relevantno evropsko tržište. Znači ne samo pouzdanost. I moj deda ima frezu, 30 g. se nije pokvarila ali je samo freza...

Jasko

pre 8 godina

Opsednutost rusima i turcima na svakoj mogucoj temi je neverovatna.. KIA definitivno gazi napred, za 10ak godina bice prvi u Evropi, imaju ceed-a, sportage, soul, optima, k900 za premium kupce, samo da ovako nastave

ZoranJ

pre 8 godina

Tekst nije do kraja jasan, mislim kriterijumi nisu do kraja precizirani, ali što da ne i to je moguće. Meni lično ova lista, barem ovako nejasna, ne znači ništa. Što rekao Zvonko Mihajlovski, statistika je kao bikini, otkriva sve a ne pokazuje ništa. Ovakva tabela možda pomogne prodaju KIA vozila, ali odmoći prodaju Mercedesa sigurno neće.

Samo necural bajo moj!

pre 8 godina

Niko nije spomenuo dodatnu opremu koja se takodje kvari i racuna u statistici. Bas zbog vise dodatne opreme i boljih performansi, premium proizvodjaci ne mogu da se nose sa jeftinijom konkurencijom pa ispada da su manje kvalitetni.

Hocu 7-micu

pre 8 godina

Moj golf4 je presao 246k. Jos 2008 u Italiji :) Do danas ko zna koliko, menjana mu je tabla, jedva cekam to sokocalo sto moze da provali koliko je auto stvarno presao. Nista mu ne fali, dobar je i utegnut, ide ko zmaj, trosi kao malo veci upaljac! I jeste delova ima na svakoj trafici,kao za jugo samo su malo jeftiniji ( : a original nemacki.Nisam od onih koji se kunu u golfa ali da je dobar dobar ja i sto je jako bitno isplativ u svakom pogledu a to nama sirotanerima mnogo znaci(malo vise truje ali sta ces, to je cena slave)Prethodni auto mi je bio Reno i znam sta pricam(mada i o njemu imam dobro misljenje)Pogresno mislite da je golfomanija balkanski izum, on je na ceni i u Evropi, tamo se i popeo na tron ,bas zbog svega sto sam gore naveo.I da super su i Mazda i Kia i Dacia apsolitno nemam nista protiv njih, nek svako vozi ono sto mu odgovara i sto moze da kupi, i jos ako je zadovoljan time to je pun pogodak! Kao ja sa mk4 :)

seven

pre 8 godina

Zato se Mazda raspada od rdje posle 6-7 godina,Ocajna limarija generalno kod svih Japanaca,kao nekada Opel.Nije retko videti ni Dacie- prve logane sa dosta rdje po blatobranima.Tako da ovu listu treba uzeti sa rezervom.

DraganCe

pre 8 godina

Ja verujem u ovo istrazivanje, ali isto tako verujem i da imam para sigurno bi izmedju Dacie I Mercedesa izabrao ovo drugo, iako je "manje pouzdan"!

kavijar

pre 8 godina

srecni kupac kia-e ceed , pa nisu za dzabe sponzorili NBA lige. inace glavni dizajner za kiu je dosao i audija . entrijer kie ceed jako podseca na audi A3

Emigrant

pre 8 godina

Zivim u Nemackoj vec 30 godina. Dosao sam u Nemacku iz Slovenije sa Golf-om dvojkom. Kasnije sam vozio i vozim samo japance. Prvo je bila Mazda 626 (...bio super zadovoljan), a posle nje, do danas, samo Honda. Trenutno vozim Hondu Accord, dizel. Sve ove godine, jos nisam doziveo da, na ovakvim i slicnim listama, na vrhu bude neki nemacki auto...Prva tri mesta, uvek su "rezervisana" za japance, dok zadnjih godina, malo-pomalo, pa se umesa i neki koreanac.
Ali "sve jedno" kako izgledaju liste najboljih automobila NEMACKIH auto-magazina...za snobovske Srbe, koje nema kuce zasta da ujede, uvek ce nemacki auto biti najbolji, bez obzira na zrtve.

Nebojsa

pre 8 godina

Ocenjivalo se zadovoljstvo kupaca, dakle subjektivno misljenje bez testova samih automobila. Drago mi je sto vidim skodu ford I opel iznad francuskih automobila jer im je tu I mesto, ali za vw je veliko iznenadjenje sa obzirom da nemci veruju vw-u I dalje, to su pokazala istrazivanja. Cudno je to sto je dacia bolja od renoa, kia od hjundaija, a sustinski su isti proizvodjaci. Po meni ford ima odlican odnos cene I kvaliteta, a toyota ima glas kvaliteta mada je osecaj u voznji na strani forda ili vw. Po kvalitetu su mi slicni. Drago mi je da su kia I hjundai poceli da konkurisu francuzima.

only fools and horses

pre 8 godina

Nije ovo klasično ocenjivanje kvaliteta, već na osnovu pouzdanosti i zadovoljstva korisnika. Zato je i na pr. Dačija ispred Renoa. Jer kad platite skupo, auto premijum klase, mnogo će vas više pogoditi neki sitni nedostatak ili kvar u garantnom roku nego kod te Dačie. Koja je uzgred i jako pouzdana, odnosno retko se kvari.
Zamislite, platite stotinak hiljada evra za neki mercedes, i on vas posle godinu dana ostavi negde, neće da upali ili nešto slično. Normalno da bi poludeli zbog toga. A za auto od 10.000 evra bi rekli, pa dobro, dešava se, bitno je da je u garanciji.

Vlada BG

pre 8 godina

Ljudi, evo jos malo informacija o ovome od nekog ko prati i Nemacko i domace izdanje casopisa godinama. Brojevi reflektuju procente, uracunavaju pozive na dorade (ne nuzno kvarovi) gde odredjeni proizvodjaci vode racuna i uslugama prema vip kupcu (deo reklame i prodaje). Razlika izmedju prvog i poslednjeg je prema ovim ciframa zanemarljiva, sve je u rasponu 2-3 auta na 100. Sto je i normalno za nove automobile. Ono sto se ovde ne vidi je npr. da jedan inovator poput VW ili BMW-a bude u pocetku pionir u necemu sto kasnije postaje standard u klasi. A to uvek nosi i odredjene rizike u statistici procenta kvarova, a uz to i povecava ukupnu cenu vozila. Zato, postovanje tatama u ovom poslu i evo mojih 30% vise na cenu za njihove aute u cilju daljeg napretka, dok god sam u mogucnosti. A sto se generalno kvaliteta tice, zna se ipak ko je ko u ovom poslu, i dugo ce jos biti tako. Zna se sta je Fiat, sta Kia, a sta VW, previse je iskustava poznanika i prijatelja na trzistu s prosecnom kilometrazom od 200.000 plus.Ne moze bas sve da se iskopira, cak i da dovedete kljucne ljude iz vec etablirane konkurencije... Ajd uzdravlje!

Zuba

pre 8 godina

Mislim da mi srbi treba da napisemo peticiju Auto Bildu i da im ustvari objasnimo ko je najpouzdanija marka automobila. Sto bi rekao pevac Sofronije "mislim gresis sinko, silno gresis".

Harvy

pre 8 godina

@Ivan Nemam nista protiv VW-a, ali "30k bez IKAKVOG" kvara... Realno, sa svakim novim automobilom je tako, u suprotnom treba ga spaliti. Sto se VW-a tice, ne dopada mi se sto smo mi Srbi nekako iskljucivi. Dakle, jedna strana su oni koji se slepo kunu u VW, a druga oni koji pljuju sve sto ima VW na sebi. VW su dobri automobili, ali nisu jedini. Ako me pitate da li bih kupio npr. Golfa VII... Sigurno bi bio opcija.

stavros

pre 8 godina

Uvek sam vozio motore,ne razumem se u automobile.
Zivim napolju i po prvi put se razmisljam da uzmem auto,polovan naravno.
Mazda modeli mi se svidjaju,nekako su iskreni a vizuelno mi se se svidja i Kia Soul kao i Alfa Mito.
Alfa ili Kia,sta mislite?

Milan

pre 8 godina

Rezultati su donekle i logicni:
Japanci se uvek trude da budu u vrhu ovih listi, zato su na dnu listi za performanse
Dacija ugradjuje proverenu tehniku na kojoj su otklonjene mane, kao i SEAT, pa je logicno da budu ispred Renoa ili VW sa novotarijama koje imaju decije bolesti
Razlike izmedju proizvodjaca su male, delovi koje ugradjuju su od istih dobavljaca (svi ugradjuju bosh)
Audi je jedino stvarno razocaranje, opel ford i fIAT su brendovi samo u ex YU

Nemanja

pre 8 godina

I sta ce sad da kazu dezurni pljuvaci, koji pljuju sve sto nije iz Nemacke? Ajde sto je Mazda najbolja, to ce nekako i podneti (svi znaju da su japanci daleko ispred po pouzdanosti), ali me plasi kako ce podneti Kiu... I onda se neko pita ko kupuje Lexus u USA i lupa minuse ljudima koji su vozili nove Mercedese, Audije i koji su se naplacali popravki i popravki cim su izasli iz garancije. Ili ko ce da kupi novi Hyundai Genesis...
I zanima me kako ce Replay podneti ovo, da je BMW najkvalitetniji brend iz Nemacke, ispred Mercedesa i daleko ispred Audija... Kako se neko drznuo, da pored bolje prodaje, vrendnosti brenda sada dodeli BMW-u i epitet najkvalitetnijeg "premijum" prozivodjaca.
Sto je najcrnje, Toyota koja je velikoserijski proizvodjac, koja proizvede preko 10 miliona vozila godisnje je kvalitetnija od Mercedesa, BMW-a i ostalih prozvodjaca koji proizvedu oko 1,5 -2 miliona i koje platite daleko vise (zbog navodnog kvaliteta)... To su Japanci!

Equilibrium

pre 8 godina

Đe su sad ovi što pričaju da njemci favorizuju samo svoje. Svaka čast za KIA, ali mi jeno nije jasno, kako to da je Huyndai na 4 mjestu a KIA na 1 kada je to u suštini isto auto.

henk.mudi

pre 8 godina

mene ovo ne iznenadjuje uopste, samo se balkanci cude.
@ivan
Kad golfom predjes preko 200 hiljada bez problema, to je rezultat. 30 hiljada je smejurija, to bi i nova Tata presla bez problema.
al nema nam Audijevaca-sigurno je namesteno istrazivanje? :)

stoper4

pre 8 godina

Srbi ne veruju u ova istraživanja. Kako VW da bude predzadnji, odmah iznad Fiata. U Srpskim glavama i dalje važi ono, imaš Golfa, jeftino održavanje, nađeš delove na svakom otpadu. Samo što to važi za Golf 2, a za ove nove malo teže

Ivan

pre 8 godina

Ali kako ovu vest saopštiti u Srbiji gde je VW pojam za auto...tek 18. mesto. A kada ovde kupiš KIA umesto VW, ljudi te pitaju sto nisi dodao još +30% od cene KIA pa kupio VW...a KIA jeftinija pa još dobiješ 7 godina garancije i pouzdanija.

stoper4

pre 8 godina

Srbi ne veruju u ova istraživanja. Kako VW da bude predzadnji, odmah iznad Fiata. U Srpskim glavama i dalje važi ono, imaš Golfa, jeftino održavanje, nađeš delove na svakom otpadu. Samo što to važi za Golf 2, a za ove nove malo teže

Ivan

pre 8 godina

Ali kako ovu vest saopštiti u Srbiji gde je VW pojam za auto...tek 18. mesto. A kada ovde kupiš KIA umesto VW, ljudi te pitaju sto nisi dodao još +30% od cene KIA pa kupio VW...a KIA jeftinija pa još dobiješ 7 godina garancije i pouzdanija.

Nemanja

pre 8 godina

I sta ce sad da kazu dezurni pljuvaci, koji pljuju sve sto nije iz Nemacke? Ajde sto je Mazda najbolja, to ce nekako i podneti (svi znaju da su japanci daleko ispred po pouzdanosti), ali me plasi kako ce podneti Kiu... I onda se neko pita ko kupuje Lexus u USA i lupa minuse ljudima koji su vozili nove Mercedese, Audije i koji su se naplacali popravki i popravki cim su izasli iz garancije. Ili ko ce da kupi novi Hyundai Genesis...
I zanima me kako ce Replay podneti ovo, da je BMW najkvalitetniji brend iz Nemacke, ispred Mercedesa i daleko ispred Audija... Kako se neko drznuo, da pored bolje prodaje, vrendnosti brenda sada dodeli BMW-u i epitet najkvalitetnijeg "premijum" prozivodjaca.
Sto je najcrnje, Toyota koja je velikoserijski proizvodjac, koja proizvede preko 10 miliona vozila godisnje je kvalitetnija od Mercedesa, BMW-a i ostalih prozvodjaca koji proizvedu oko 1,5 -2 miliona i koje platite daleko vise (zbog navodnog kvaliteta)... To su Japanci!

Emigrant

pre 8 godina

Zivim u Nemackoj vec 30 godina. Dosao sam u Nemacku iz Slovenije sa Golf-om dvojkom. Kasnije sam vozio i vozim samo japance. Prvo je bila Mazda 626 (...bio super zadovoljan), a posle nje, do danas, samo Honda. Trenutno vozim Hondu Accord, dizel. Sve ove godine, jos nisam doziveo da, na ovakvim i slicnim listama, na vrhu bude neki nemacki auto...Prva tri mesta, uvek su "rezervisana" za japance, dok zadnjih godina, malo-pomalo, pa se umesa i neki koreanac.
Ali "sve jedno" kako izgledaju liste najboljih automobila NEMACKIH auto-magazina...za snobovske Srbe, koje nema kuce zasta da ujede, uvek ce nemacki auto biti najbolji, bez obzira na zrtve.

only fools and horses

pre 8 godina

Nije ovo klasično ocenjivanje kvaliteta, već na osnovu pouzdanosti i zadovoljstva korisnika. Zato je i na pr. Dačija ispred Renoa. Jer kad platite skupo, auto premijum klase, mnogo će vas više pogoditi neki sitni nedostatak ili kvar u garantnom roku nego kod te Dačie. Koja je uzgred i jako pouzdana, odnosno retko se kvari.
Zamislite, platite stotinak hiljada evra za neki mercedes, i on vas posle godinu dana ostavi negde, neće da upali ili nešto slično. Normalno da bi poludeli zbog toga. A za auto od 10.000 evra bi rekli, pa dobro, dešava se, bitno je da je u garanciji.

henk.mudi

pre 8 godina

mene ovo ne iznenadjuje uopste, samo se balkanci cude.
@ivan
Kad golfom predjes preko 200 hiljada bez problema, to je rezultat. 30 hiljada je smejurija, to bi i nova Tata presla bez problema.
al nema nam Audijevaca-sigurno je namesteno istrazivanje? :)

Equilibrium

pre 8 godina

Đe su sad ovi što pričaju da njemci favorizuju samo svoje. Svaka čast za KIA, ali mi jeno nije jasno, kako to da je Huyndai na 4 mjestu a KIA na 1 kada je to u suštini isto auto.

Zuba

pre 8 godina

Mislim da mi srbi treba da napisemo peticiju Auto Bildu i da im ustvari objasnimo ko je najpouzdanija marka automobila. Sto bi rekao pevac Sofronije "mislim gresis sinko, silno gresis".

DraganCe

pre 8 godina

Ja verujem u ovo istrazivanje, ali isto tako verujem i da imam para sigurno bi izmedju Dacie I Mercedesa izabrao ovo drugo, iako je "manje pouzdan"!

Jasko

pre 8 godina

Opsednutost rusima i turcima na svakoj mogucoj temi je neverovatna.. KIA definitivno gazi napred, za 10ak godina bice prvi u Evropi, imaju ceed-a, sportage, soul, optima, k900 za premium kupce, samo da ovako nastave

Hocu 7-micu

pre 8 godina

Moj golf4 je presao 246k. Jos 2008 u Italiji :) Do danas ko zna koliko, menjana mu je tabla, jedva cekam to sokocalo sto moze da provali koliko je auto stvarno presao. Nista mu ne fali, dobar je i utegnut, ide ko zmaj, trosi kao malo veci upaljac! I jeste delova ima na svakoj trafici,kao za jugo samo su malo jeftiniji ( : a original nemacki.Nisam od onih koji se kunu u golfa ali da je dobar dobar ja i sto je jako bitno isplativ u svakom pogledu a to nama sirotanerima mnogo znaci(malo vise truje ali sta ces, to je cena slave)Prethodni auto mi je bio Reno i znam sta pricam(mada i o njemu imam dobro misljenje)Pogresno mislite da je golfomanija balkanski izum, on je na ceni i u Evropi, tamo se i popeo na tron ,bas zbog svega sto sam gore naveo.I da super su i Mazda i Kia i Dacia apsolitno nemam nista protiv njih, nek svako vozi ono sto mu odgovara i sto moze da kupi, i jos ako je zadovoljan time to je pun pogodak! Kao ja sa mk4 :)

milos

pre 8 godina

@vlada bg:

a u čemu je to VW inovator? u izduvnim gasovima? ajde molim te, poslednji su uveli common rail dizel motore i jos onda varaju na veliko, hehehe

ZoranJ

pre 8 godina

Tekst nije do kraja jasan, mislim kriterijumi nisu do kraja precizirani, ali što da ne i to je moguće. Meni lično ova lista, barem ovako nejasna, ne znači ništa. Što rekao Zvonko Mihajlovski, statistika je kao bikini, otkriva sve a ne pokazuje ništa. Ovakva tabela možda pomogne prodaju KIA vozila, ali odmoći prodaju Mercedesa sigurno neće.

Nemanja

pre 8 godina

(Crni, 20. decembar 2015 20:53)

Honda, Subaru, Toyota, Mazda itd ti imaju slabe performanse, loše oslanjanje itd? Druže,najnoviji Mercedes C klase hibrid je skoro pao odnosno prošao sa smesnom brzinom test severnog jelena koji je Mazda 6 prošla bez problema dosta većom brzinom... A klasa se 98 prevrnula (jedini auto ikad koji se prevrnuo na testovima, ako izuzmemo montirani test Dacie u ADAC-u). Zatim kažeš da oni koriste staru tehnologiju? Zašto onda BMW moli Toyotu za hibridnu i tehnologiju automobila na vodonik? A to.se zove napredna tehnologija, kad izbacis potpuno drugačiji auto 96 (Prius), pa te svi iskopiraju tek 10-ak godina kasnije. Uz to si najprodavaniji proizvođač... I reci da prozvodjaci modela kako što su Lancer Evo, Subaru Impreza, Toyote Supra, GT86, Honde S2000, Nissana GTR, Skyline, Lexusa LFA i ostalih kultnih modela imaju slabe performanse i zastarelu tehnologiju je zaista smešno...

Vlada Rus

pre 8 godina

Citam komentare i ljudi pisu svakakve gluposti. Koja se to Mazda raspada od rdje nakon 6 godina? Mozda ako je neko posipa sa solju i nikada ne pere ali ja stvarno nisam video neki automobil koji se raspada nakon 6 godina, pa makar to bio i Jugo.
Japanci i Koreanci su definitivno pouzdaniji od Evropljana i to je samo statistika. Tojota Korola se manje kvari od Ferarija ali to ne znaci da je bolji auto.Postoji i faktor zadovoljstva pri voznji.
Opet sve je to relativno. Imao sam Tiguan, koji se stalno kvario i Pasat na kojem se samo menjalo ulje. Isti proizvodjac a razlika velika.

stavros

pre 8 godina

Uvek sam vozio motore,ne razumem se u automobile.
Zivim napolju i po prvi put se razmisljam da uzmem auto,polovan naravno.
Mazda modeli mi se svidjaju,nekako su iskreni a vizuelno mi se se svidja i Kia Soul kao i Alfa Mito.
Alfa ili Kia,sta mislite?

perishw

pre 8 godina

Ja ću vam reći kakva je situacija ovde u Americi. Ja sam radio tri godine kao mehaničari. Lexus je broj jedan u Americi a onda sledi Toyota pa tri prazna mesta... Pa tek onda ostala japanska i koreanska. Evropski auti i americki su dobri do 120000 milja, posle toga počinju problemi. Ne zna se koji su gori! Lexus ima nekoliko v8 problematicnih motora ali je sve ostalo super. Potpuno je drugačija slika kvaliteta nego u Evropi.

Harvy

pre 8 godina

@Ivan Nemam nista protiv VW-a, ali "30k bez IKAKVOG" kvara... Realno, sa svakim novim automobilom je tako, u suprotnom treba ga spaliti. Sto se VW-a tice, ne dopada mi se sto smo mi Srbi nekako iskljucivi. Dakle, jedna strana su oni koji se slepo kunu u VW, a druga oni koji pljuju sve sto ima VW na sebi. VW su dobri automobili, ali nisu jedini. Ako me pitate da li bih kupio npr. Golfa VII... Sigurno bi bio opcija.

Kruševac

pre 8 godina

Zato se Mazda raspada od rdje posle 6-7 godina,Ocajna limarija generalno kod svih Japanaca,kao nekada Opel.Nije retko videti ni Dacie- prve logane sa dosta rdje po blatobranima.Tako da ovu listu treba uzeti sa rezervom.
(seven, 20. decembar 2015 17:05)

Pričaš gluposti. Imam Mazdu 6,2003 god. sa 300.000 nema korozije!!!Nije farbana. Do prošle godine svi su me pitali da li je benzinac, a dizel je. I oni koji se ne razumeju u automobile - Jel ti nov auto.
Jedino ako ti nisi gledao neke koje su bile poplavljene!!!

kavijar

pre 8 godina

srecni kupac kia-e ceed , pa nisu za dzabe sponzorili NBA lige. inace glavni dizajner za kiu je dosao i audija . entrijer kie ceed jako podseca na audi A3

Samo necural bajo moj!

pre 8 godina

Niko nije spomenuo dodatnu opremu koja se takodje kvari i racuna u statistici. Bas zbog vise dodatne opreme i boljih performansi, premium proizvodjaci ne mogu da se nose sa jeftinijom konkurencijom pa ispada da su manje kvalitetni.

Saša

pre 8 godina

Vozio VW 15-20 godina ( golf 2, 4,5) trsio da promenim auto i odluka padne na Toyotu. Nikada vise ne bih seo u neki nemacki auto.
Japanci i samo Japanci . Prijatelj vozi Volva i prezadovoljan je . Možda bi i ta solucija došla u obzir .

Vlada BG

pre 8 godina

Ljudi, evo jos malo informacija o ovome od nekog ko prati i Nemacko i domace izdanje casopisa godinama. Brojevi reflektuju procente, uracunavaju pozive na dorade (ne nuzno kvarovi) gde odredjeni proizvodjaci vode racuna i uslugama prema vip kupcu (deo reklame i prodaje). Razlika izmedju prvog i poslednjeg je prema ovim ciframa zanemarljiva, sve je u rasponu 2-3 auta na 100. Sto je i normalno za nove automobile. Ono sto se ovde ne vidi je npr. da jedan inovator poput VW ili BMW-a bude u pocetku pionir u necemu sto kasnije postaje standard u klasi. A to uvek nosi i odredjene rizike u statistici procenta kvarova, a uz to i povecava ukupnu cenu vozila. Zato, postovanje tatama u ovom poslu i evo mojih 30% vise na cenu za njihove aute u cilju daljeg napretka, dok god sam u mogucnosti. A sto se generalno kvaliteta tice, zna se ipak ko je ko u ovom poslu, i dugo ce jos biti tako. Zna se sta je Fiat, sta Kia, a sta VW, previse je iskustava poznanika i prijatelja na trzistu s prosecnom kilometrazom od 200.000 plus.Ne moze bas sve da se iskopira, cak i da dovedete kljucne ljude iz vec etablirane konkurencije... Ajd uzdravlje!

seven

pre 8 godina

Zato se Mazda raspada od rdje posle 6-7 godina,Ocajna limarija generalno kod svih Japanaca,kao nekada Opel.Nije retko videti ni Dacie- prve logane sa dosta rdje po blatobranima.Tako da ovu listu treba uzeti sa rezervom.

miki

pre 8 godina

bio sam skeptican prema koreji ali kad sam se provozao sa jednim taxijem kia... covek je kupio nov za 4 godine presao po beogradu 300 hijada i nista osim redovnih servisa nije radio sve mi je bilo jasno... folksvagen bi se raspao za 4 godine na taxiju po beogradu...

Miki

pre 8 godina

Пуно наших људи се у коментарима потрудило да нађе разлоге који ниподаштавају валидност ових резултата. А познајући немачку прецизност свакоме треба да буде јасно да у резултате не би требало сумњати. Разумљиво је и то да већина наших људи или вози или би желела да вози неки немачки аутомобил, те да су сада у шоку. Киа са Хјундаиом више није неко ко се доказује, то су фантастични аутомибили већ сада. Уосталом нису случајно при самом врху најпродаванијих аутимобила у свету. Са даљим напредком овог интензитета, ево њих за пар година и међу најпознатијима.Кореанци испред себе имају само немце и јапанце, французи, а поготво италијани, већ дуже време представљају другоразредне аутомобиле.
О јапанцима, конкретно Мазди, већ је све познато, врхунски квалитет. Зато, оставите се једном за увек формираног мишљења, ствари се мењају.

Vozač,naravno korejskih i japanskih kola

pre 8 godina

Mislim da je Mazda 6 prve generacije, model iz 2003. godine bio prvi automobil na Auto Bildovom super testu bez ikakve zamerke, posle je to ponovila i BMW serija 1, ne znam da li se još neko upisao u međuvremenu na listu.Super test se radi tako što kola pređu 100.000km za 18 meseci, a voze ih svi članovi redakcije.

Ivan

pre 8 godina

@komentatori

Svi koji pravdate loš rezultat VW time da oni ugrađuju neke novotarije.

Kako onda objasniti rezultat Volvoa i BMWa? A tek Toyote? VW u ničemu ne prednjači u novitetima. Čak bi reklo da Toyota svojim Hybrid tehnologijom prednjači i tu ima dosta stvari koje mogu poći po zlu pa ipak je Prius jedan od najpouzdanijih i najkvalitetnijih automobila današnjice.

Skinite već jednom te ružičaste naočare.

Ivan ZG

pre 8 godina

Ne mogu vjerovati da su nijemci objavili jednu točnu listu. U zadnjih 5 i više godina su lažno progurali svoje marke na listi pa su ADAC u laži i ulovili.
Svi koji se čude mjestu na kojem je završila KIA i Hyundai su zaostali jedno 10 godina. Naime, toliko godina oni rade aute koji su u prvom redu pouzdani i nekvarljivi. U zadnjih 5 godina rade aute koji u najmanju ruku ne zaostaju za konkurencijom, a po mnogim stvarima su i ispored. I garancija od 5 godina bez ograničenja (Hyundai) i 7 godina ili 150.000km govori puno o kvaliteti. Kada se uzme da je prosječna zarada Toyote po autu 1.000€, onda se zna da se u garanciji ne smije skoro ništa pokvariti ili nema zarade!
Ima i onih kojima nije jasno kako je Dacija ispred Renaulta. Dacija ugrađuje samo nekoliko motora i to uglavnom onih vrlo dobro provjerenih. Uz to lista dodatne opreme je puno kraća jer luksuznih modela nema pa ni slabo provjerene opreme.

ooo

pre 8 godina

Verujem da je ovo tacno. Isto tako verujem u ovu visoku poziciju Renaulta i Dacie. Godinama unazad vozim francuske automobile par godina stare i imam samo reci hvale. Sto se tice korozije ... Mazda 6 prve generacije je imala problem sa korozijom.I to je jedna jedina mana (ako se moze tako nazvati ) ovom auto.Tacno je da je na auto bild testu Mazda 6 1.8benzinac na 1.mestu. Drug vozi 6icu i skoro 80.000km na nasim putevima nije pipnut trap.Kapa dole. Zadnjeg nemca sam vozio golf 2 tako da ne volim da komentarisem bez licnog iskustva.Iz prica zakljucujem da je kod njih situacija od ocaja do sjaja, znam koji su prezadovoljni ali isto tako znam i audi kome je crkla kompletna elektronika, passat B6 sve sto je moglo otkazalo... itd. itd. Pricama i primerima nikad kraja :)

Ivan

pre 8 godina

@(Samo necural bajo moj!, 20. decembar 2015 17:22)

Više ima ovih "premium" prodatih klot procentualno nego recimo Hondi sa full opremom.

Vrlo realna lista. Ipak, danas skoro svaki nov auto je koliko toliko pouzdan i bez problema će preći 100 000. Dalje zavisi od održavanja.

A ta fama u Srbiji o nemačkim automobilima kao pouzdanim je malo je reći smešna. Već dve decenije japanci šišaju sve ostale a evo sad se i koreanci uključili u trku.

Milan

pre 8 godina

Rezultati su donekle i logicni:
Japanci se uvek trude da budu u vrhu ovih listi, zato su na dnu listi za performanse
Dacija ugradjuje proverenu tehniku na kojoj su otklonjene mane, kao i SEAT, pa je logicno da budu ispred Renoa ili VW sa novotarijama koje imaju decije bolesti
Razlike izmedju proizvodjaca su male, delovi koje ugradjuju su od istih dobavljaca (svi ugradjuju bosh)
Audi je jedino stvarno razocaranje, opel ford i fIAT su brendovi samo u ex YU

Hehe

pre 8 godina

@(Aleksandar, 21. decembar 2015 13:11)

Jedino sto vlasnici tih VWa i slicno mogu da ocekuju je meksu plastiku i cesca druzenja sa majstorima :)

Canada

pre 8 godina

Objasnili su im neke stvari, a ovi sto im se rdja vata posle 6-7 godina, druze normalan svet menja auto na 3-4 pa i manje, to sto kod nas vazi politika kupim auto za ceo zivot to je druga stvar.

Radovan

pre 8 godina

Ovo je diverzija. Neko je u redakciji izokrenuo listu.

DACIA Logan se prevrnula na testu Severnog jelena jer obe generacije nemaju torzioni stabilizator(balans štanglu) već imaju neku kerefeku. Francuski vođa projekta, u Rusiji priznao da je ostvario uštedu od 8 kg i 15€ po vozilu što za nekoliko 100 hiljada komada, predstavlja ogromnu uštedu/zaradu za fabriku.
Posle 5÷6 godina zadnji izduvni lonci su izgoreli na velikom broju vozila dok se drugim proizvođačima to dešava posle 10÷15 godina. Ima još bisera.
E DACIA tražen auto u Nemačkoj i Francuskoj? Udarila i beda tamo.

logika ljubitelja nemackih vozila

pre 8 godina

"BMW X5 trosi 20% manje od dva broja manje Kia Sportage, menjac je nemerljivo bolji, u krivinama je stabilniji od malenog Huyndai Accent, da ne redjam puno."
@
Da li ti ozbiljno poredis X5 od 60+ hiljada evra sa vozilima čija je cena 10-15 hiljada? Dobro da nisi napisao kako je BMW serija 7 mnogo bolji automobil od kia rio kao dokaz nemacke supremacije.

Nebojsa

pre 8 godina

Ocenjivalo se zadovoljstvo kupaca, dakle subjektivno misljenje bez testova samih automobila. Drago mi je sto vidim skodu ford I opel iznad francuskih automobila jer im je tu I mesto, ali za vw je veliko iznenadjenje sa obzirom da nemci veruju vw-u I dalje, to su pokazala istrazivanja. Cudno je to sto je dacia bolja od renoa, kia od hjundaija, a sustinski su isti proizvodjaci. Po meni ford ima odlican odnos cene I kvaliteta, a toyota ima glas kvaliteta mada je osecaj u voznji na strani forda ili vw. Po kvalitetu su mi slicni. Drago mi je da su kia I hjundai poceli da konkurisu francuzima.

Sladjan

pre 8 godina

Vlasnik sam novog Ford-a, kupljen u martu ove godine. Kad sam u jednom komentaru na ovim stranama napisao da sam jako nezadovoljan kvalitetom mog vozila i naveo da mi se cini da je Kia duplo kvalitetnija (jer sam, u medjubremenu, dobio sluzbeno vozilo Kia i odusevilo me je kako se ponasa u voznji i kvalitetom opreme) onda sam "popljuvan" od pojedinih "poznavalaca" automobila, a samo sam rekao istinu, sto potvrdjuje i ovaj clanak. Ljubitelji Ford-a sta cemo sad?

Dacia=BMW

pre 8 godina

Hahaha mrtva trka za sedmo mesto BMW i Dacia
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(cale ng, 20. decembar 2015 13:17)

Mislim da komentatori koji voze BMW neko vreme neće pominjati Daciu u svojim komentarima vezano za pljuvanje po drugim automobilima.

Saša

pre 8 godina

@hocu 7-micu
Kolega je prešao sa Kia Ceed karavanom tvojih 240 hiljada za nepunih 5 godina. Redovno održavan, bez većeg kvara, auto očuvan i u dobrom stanju.

Ivan

pre 8 godina

Dobra kompanija mijenja i dorađuje svoje aute i to sve poboljšano ugradi najdalje pri prvoj doradi modela. Dobra kompanija daje prednost provjerenim i pouzadanim rješenjima pred novim i neprovjerenim. Prvo treba sve komponente dobro ispitati, a tek onda ih ugraditi. Zato japanci i koreanci svoje aute proizvode i prodaju i po godinu, dvije u matičnoj zemlji prije nego što te iste modele počnu prodavati u Europi. U međuvremenu su otklonili sve što su uočili kao nedostatak, a to je vjerojatno 90% svih nedostataka.
Loša kompanija zna za greške i uporno dalje ugrađuje dijelove koji ne valjaju. Sjetite se samo kako su padali prozori na Golfu 4, Audiu A4, Seatu Leonu... VW je više od 4 godine ugrađivao podizače koji su imali preslabo ljepilo pa bi jednostavno pali... Fiat je u Alfu 33 ugrađivao mjenjač na kojemu se najdalje svaki drugi puta kada bi se mijenjalo ulje u motoru, mijenjao i sinhron(barem jedan). Isti se mjenjač ugrađivao 6 godian u Alfu 33, a onda još nekoliko godina (dok nisu prestali proizvoditi bokser motore) i u Alfu 145/6!!! To znači da su 10 godina znali da ugrađuju smeće i nije ih bilo briga za kupce. Takvih primjera ima puno, ali ih nema kod japanskih i korejskih automobila (od kada je Hyundai preuzeo KIA-u). Tako se gradi povjerenje kupaca. Svi griješe, samo neki otklone grešku, a druge nije briga.
Kupac novog Fokusa ima pravo da se novi više kvari od starog modela. Novi je na 57-om mjestu po pouzdanosti, a stari je bio 17-ti po britanskoj statistici.

Bavarac

pre 8 godina

Kakva spin-vest. Kao prvo, ne znam odakle je ova vest preneta jer ne postoji u izveštajima AB-a. Drugo, AB nikad ne objavljuje liste po proizvođačima, već po modelima. Znači to se odnosi na konkretne modele a ne na sve modele tog proizvođača.Treće, i da jesu japanci pouzdaniji, to sigurno neće opredeliti ljude da ih kupuju samo zbog toga. Kao što ih i ne kupuju.Ima nešto i u komforu, udobnosti, karakteristikama motora, ponašanju u vošnji, kvalitetu završne unutrašnje i spoljne obrade itd.E zato su nemci najprodavaniji u Evropi.Azija i USA me ne interesuju jer ne živim tamo, meni je relevantno evropsko tržište. Znači ne samo pouzdanost. I moj deda ima frezu, 30 g. se nije pokvarila ali je samo freza...

Nemanja C

pre 8 godina

Vozio sam nekoliko službenih Dačija Logan, prve generacije. Više od pola imaju koroziju, a nemaju ni 10 godina. Jedna prešla 400.000 km ali daleko od toga da je išao "samo mali servis". Sve i da je najpouzdaniji automobil na svetu, a DALEKO je od toga, nikada ga ne bih kupio. Neudobno, očajne vozne karakteristike, štedelo se na svemu. Svaki Golf i Ford su za Dačiju TV u boji, a o drugim markama i da ne pričamo.

Znam da nije isto, i da poredim babe i žabe, ali to se radi i u ovom članku. Nemaju sve ove ostale marke maržu 200%, ne može auto koji košta 7.000 evra nov da bude ni približno istog kvaliteta kao auto od 15.000, šta vam je. Za sve ostalo ću da priznam da može da bude dobar automobil, ali Dačija će uvek biti krš. Za te pare 5-6 godina star Focus, Golf, Ceed, štagod sa oko 100.000 kilometara i više će te se usrećiti nego sa glanc novim Loganom.

Uostalom, izvozajte 700 kilometara u Dačiji u jednom danu pa onda sedite na 10-ak kilometara u normalnom autu i samo će vam se kasti.

Никола

pre 8 godina

Возим ауто са самог врха листе. Међутим, не могу да се начудим где је један изузетан ауто, Субару, један од најбољих светских брендова. Али, ту су Дачиа и поготово Киа, која никада, баш никада неће бити бренд. Све уважавања за власнике, али ми као бренд некако делује подсмешљиво.

Atreides

pre 8 godina

Prosle godine sam gledao takodje nemacku listu ali za polovna vozila.Nemaca nema nigde na prvih 5 mesta sve Toyotini modeli a zatim slede ostali japanci...Koliko se secam tu je AUDI bio najgori uz Land Rover i jos nekog nemackog proizvodjaca da li Opel nisam siguran

Aleksandar

pre 8 godina

Ovaj izvestaj oslikava najvecim delom zadovoljstvo kupaca automobilom odnosno odnosom cena/kvalitet. Na zapadu je recimo KIA ipak dosta jeftinija od evropskih pandana i na taj brend se jos uvek gleda kao niskobudzetni. Naravno da kupac koji na zapadu kupuje KIA ili Dacia automobil sigurno nema ista ocekivanja kao kupac BMW pa i cak VW ili Forda. I sam profil kupca koji kupuje i gleda ustedu dovoljno govori o tome. KIA ima garanciju od 7 godina i na to dobija jako puno bodova jer su na zapadu cak i sitne popravke jako skupe. Kod nas sa druge strane cena odrzavanja kod ovlascenog servisa je obicno mnogo veca od cene potencijalnog kvara. To ne znaci da je KIA ili Dacia bolja od VW ili BMW ali su kupci koji svesno kupuju kvalitet slican evropskom za manje para zadovoljniji svojom kupovinom.

Crni

pre 8 godina

Nista cudno, Japanci, Dacia i slicni koriste staru, jeftinu i pouzdanu mehaniku, pa nije ni cudo da su pouzdani, ali zato imaju lose performanse. Npr. na internetu se moze naci neki test stabilnosti, radio neki nemacki casopis, pre jedno 10-ak godina. Prvo mesto je zauzela Alfa 159, pa BMW 3, Mercedes C, a Honda je bila tek negde oko 10-og mesta. Alfa jeste prva, ali ima probleme sa trapom, jer je taj trap nesto novo, nije dovedeno do savrsenstva, a Honda ima jednostavan, pouzdan, ali po performansama los trap. Premium proizvodjaci, mada bih rekao da cesto kopiraju Francuze i Italijane, koji su po meni broj 1 po inovacijama, npr. kljuc kartice i slicno, zbog tih svih novotarija cesto imaju probleme sa pouzdanoscu, za razliku od japanaca koji jos uvek prave atmosferske benzinske motore, koji su prevazidjeni vec skoro 10-ak godina. Zakljucak, ako hoces jednostavan pouzan auto, da te preveze od tacke A do tacke B onda Japanac, Korejanac, a ukoliko zelis nesto vise, onda su tu premijum brednovi, Francuzi, Italijani.

Ivan

pre 8 godina

Aleksandre ne znam koji su sve kvarovi u pitanju kod Fokusa, ali nekako sumnjam da Slađan iz Srbije ima automatski power shift mjenjač pa opet nije zadovoljan kvalitetom. Još mi je teže povjerovati da je taj mjenjač uzrok 90% kvarova jer bi onda ispalo da se ništa drugo ne kvari što nije točno jer i vani je taj mjenjač rijedak.
To me podsjetilo da VW sada ugrađuje mjenjače sa duplim kvačilom koji najčešće traju 40-60.000 km. Isti se ugrađuje i u Seat, Audi, Golf, Passat... I cijena nadoplate je oko 2.000€! A novog mjenjača i više!
Zokiju bi odgovorio da traje velika trka tko će prvi uvesti novotarije u automobile, naročito u premijum markama, a puno manje se vodi računa o pouzdanosti.
Radio sam u jednoj europskoj tvornici automobila i mogu vam reći da se dosta djelova projektira sa namjerom da izdrže 100-120.000km eksploatacije. Ugrađuje se tanja žica, tanja izolacija, plastični dijelovi umjesto metalnih, više ljepljenja, manje šarafa... Nakon tih 100-120.000km najčešće više ne vozi prvi vlasnik, a drugi mora kupovati dijelove, ići u servis(barem na dijagnostiku ili popravak jer treba specijalni alat). Ono na što nisu računali je da je bitno mišljenje i kupca polovnog auta, jer ako on smatra da je auto slabe kvalitete onda se polovni puno ni ne traže tj. imaju nižu cijenu. A razliku plaća prvi kupac pa i on razmišlja da drugi puta kupi auto koji drži cijenu.
Tako da je u HR npr. 5-6 godina star Yaris 1000€ skuplji od adekvatnog Pola. Situacija se okrenula.

Milosav

pre 8 godina

Za ovog sto vozi Golfa "vec" 30K Km bez problema neka se javi na oko 100K posle nekoliko godina.
Mazda CX7 pet ipo godina 130K Km original akumulator, menjao kocnice na 105 hiljada. Auto svakodnevno vozen kombinacija gradska i autopot ukljucujuci i surove kanadske zime. Pali "ko mina" jos uvek. Ovo i nije neka kilometraza, japanski automobili su jednostavno pouzdaniji od americkih. Evropljani su ovde dosta skupi ali jos uvek jeftiniji nego u Evropi, ljudi ih dosta voze to su oni koji veruju u taj kvalitet.
Vec 30 godina vozim japanska auta, nikada nisam imao problema (Nisan, Mazda, Suzuki, Tojota).

oDSkora

pre 8 godina

e to je psihologija...
cesto te vlasnike super automobila ne mozes ni da vidis a kamoli da pitas za utisak.plus imaju i vozace...
ti koji imaju toliko para kupuju ta auta zbog statusa.koje zadovoljstvo?pa oni su zadovoljni ako obrnu koji milion ovaj mesec...da odrzavaju auto,ajte molim vas.nema tu zadovoljstva,njihov je zivot skroz surov i cesto su bahati,nema tu nikakve srece.
e tu dolaze oni intelektualci,koji ne zele da bodu oci,putuju,druze se,nema telohranitelja i ostalih gluposti...oni zive punim plucima,zadovoljni su i kupuju sve ove druge marke a danas su sva kola ok...osim naravno enterijera lade i dacije!!!i onu su ok,mislim idu :-) ali unutra bbbbbrrrrrr,pu pu pu...ne daj boze :-)
sve u svemu,bahatost i puno para nose nezadovoljstvo i preokupiranost drugim poslovima,bez neke srece...vrlo cesto!!!otuda i takav plasman tih vozila...ljudi su problem,njihovi vlasnici,sve je iz glave...
a da je sto skuplje bolje i kvalitetnije i naprednije,uvek bilo i bice...!!!
pozz i uzivajte u zivotu ;-)

nga

pre 8 godina

Kupio sam Kia ceed u julu mesecu, pre par dana ukraden na Vracaru, ispred zgrade u kojoj zivim, sa regularnog parking mesta. Izbegavajte Kiu.

Sladjan

pre 8 godina

Sa Fordom koga sam kupio u martu, novog, do danasnjeg dana sam presao 21000km. Problem vec nakon dva meseca upotrebe vozila je nastao sa menjacem koji je poceo da ispada iz brzine. Prvo kad se ubaci u rikverc a kasnije i u voznji iz 4-te i 5-te. Navodno su to otklonili na prvom servisu (na 20000km) prosle sedmice, medjutim, jutros opet ista prica. Cim sam krenuo unazad opet je ispao iz brzine. (Ali je bitno da im je satnica 3600 din u servisu i da su mi zamenili filter klime, koji je trebalo menjati na sledecem servisu iako klimu, zbog alergije, ne koristim). Otkako je zahladnelo imam problem da ugrejem vozilo. I kad, napokon, dostigne radnu teperaturu, cim upalim ventilator da duva odmah skine dve crtice temperature motora. Kad se vozilo pali odmah pali dnevna svetla i dok se malo ne zagreje svetla prave light-show koliko trepere… I mogao bih jos pisati o novom Fordu u ovom kontekstu. Samo znam da mi je bila najveca greska kupovina NOVOG FORDA. Nikad vise u moju kucu Ford nece doci. Ovog sam oglasio na prodaju i iako ga nudim povoljno nema poziva za sada. Toliko o egzotici Forda i potraznji njegovih modela. Ford je u Evropi umro sa nestankom modela Kapri, Granada i sl.

henk.mudi

pre 8 godina

@bavarac
stvarno? daj opisi nam kako mirise koza iz vw-a, mi ne znamo to, japanci ne ugradjuju kozna sedista...
salu na stranu, prvo bih proverio jel to prava koza, znas da muljaju ti nemci u poslednje vreme :)
kako kazu-zena moz' da je sa selo, al auto-zna se...

zoki

pre 8 godina

Kao što je čini mi se Ivan napisao u postu imam zutisak da se većina proizvođača fokusira više na tehnologiu nego na kvalitet. Greška je tu da se misli da ako je nešto novo to mora biti i bolje?! Nejasni su mi i proizvođači premijum marki jer se događa da cena više nije garant kvaliteta nego samo da će te dobiti neku novu tehnološku novotariju u kolima.Automobili koji po pravilu prelaze više od 500000 km poput E klase, BMW 7, WV transportera, Mondea itd više nisu ni približno tom kvalitetu koji su imali a sa tehnologijom kojom raspolažu mogu da naprave vozila koja idu i preko milion.

hiavata

pre 8 godina

Posle 5÷6 godina zadnji izduvni lonci su izgoreli na velikom broju vozila dok se drugim proizvođačima to dešava posle 10÷15 godina. Ima još bisera. 
E DACIA tražen auto u Nemačkoj i Francuskoj? Udarila i beda tamo.
(Radovan, 21. decembar 2015 13:03)

Na toyoti aygo zadnji lonac propao posle 40.000km, i tako je sa svakom. Prvo kvacilo obavezno strada do 50.000km. Pumpa za vodu takodje. Tek od 2008 su stavili malo kvalitetnije kvacilo. Ovo iz prve ruke pricam jer mi se sve navedeno desilo sa zeninim autom, a vidim po netu da svi imaju isti problem. Konfekcija auto od 8000eur.

Miroslav

pre 8 godina

@Aleksandar
Kia ima automatske menjače sa dvostrukim kvačilom (DCT) i to šestostepene (od 2012.god) i sedmostepene (od 2015.god). Ford ih nema uopšte. A 1,0 turbo GDI motor nude u ceed-u od ove godine, dok ga je Hyundai nudio i prošle, tako da ne znam o čemu ti sinak pričaš :)

Čisto da se zna

pre 8 godina

Mada članak ne daje definiciju, meni se čini da se ovde misli na pouzdanost/izdržljivost/sklonost kvarovima a ne na sveukupan kvalitet. Naravno, trajnost je izuzetno bitna ali su bitne i vozne karakteristike, komfor, bučnost u kabini, dizajn, tehničke inovacije, dodatna oprema...

Aleksandar

pre 8 godina

@Ivan
Drago mi je sto pratis istrazivanja o pouzdanosti ali cisto da se napomene da je u slucaju fokusa 99% otkazivanja vezano za automatski power shift menjac i sw za navigaciju (99% automobila kod nas svakako nema toga). KIA cak ni nema menjac koji bi bio pandan tome. Na 100000 KM testu autobild-a je imao najvise ocene bolje i od KIA ceed koja je takodje doduse vlo dobro prosla. Ford je jos pre 4 godine izbacio 1.0 ecoboost motor koji je bio 3 godine za redom motor godine u svetu dok KIA/Hyundai to tek sada izbacuje.

Hm

pre 8 godina

@(zvezdan, 22. decembar 2015 21:05)

Vidis, tu gresis. Naravno da ce X5 imati bolje vesanje od sportage-a, pa cak i X1 bi morao da ima bolje vesanje. Koliko para toliko muzike. X5 kosta koliko kosta i to bmw-u dozvoljava da ugradjuje znatno skuplje komponente (da li je tako ne znam, plus veci budzet za "tweak-ovanje" podesavanja, pritom kod luksuznih i skupih vozila kvalitet mora da se oseca na svakom koraku. Ali i taj bmw ima puno mana. Neko je zadovoljan tim autom, neko nije, isto i za sportage...

zvezdan

pre 8 godina

Generalno, lista deluje realno. Hocu da kazem da mogu da verujem da se japanski i koreanski modeli redje kvare i da su vlasnici zadovoljniji njima od vlasnika zapadnoevropskih brendova. Medjutim, sto se stila - dizajna (izuzimajuci Mazdu), vozackog zadovoljstva, kvaliteta materijala, potrosnje goriva i ostalog veoma bitnog tice, razlika je ogromna u korist zapadnoevropskih proizvodjaca, posebno nemackih. Pored toga, lako je zadovoljiti kupca Kia-e, on od auta ocekuje da se ne pokvari brzo i prezadovoljan je njime samo zbog toga. Taj osecaj jeftinoce enterijera, vrlo snazni motori sa ubrzanjima od 10-ak sekundi do stotke (preteska vozila) itd itd, to su kvaliteti KIA. Imao sam i KIA i VW i sad BMW. Stagod na listi pisalo, Autobild i ja se ne rukovodimo istim kriterijumima. KIA deluje jadno, i fenomenalan je izbor da ga neko drugi vozi:) BMW X5 trosi 20% manje od dva broja manje Kia Sportage, menjac je nemerljivo bolji, u krivinama je stabilniji od malenog Huyndai Accent, da ne redjam puno. Najpouzdanija je VW buba, na njoj nema sta ni da se pokvari. Radijacija najmanje ostecuje organizam mrava. To nam ova lista najjasnije kaze. Pozdrav svima

Bavarac

pre 8 godina

Ako neka su japanci najpouzdaniji..ali ja danas uzeh A6, 3.0 tdi, 160 kw, direktno iz prodavnice...Najlepši je miris kože nove limuzine.

mil@nce

pre 8 godina

Uzevsi u obzir kriterijume, ne treba sumnjati u listu, posebno zato sto sam siguran da nema za cilj promovisanje i favorizovanje odredjenih proizvodjaca. Trziste i izbor je slobodan i svako ima pravo da bira svog ljubimca, ali bih voleo da ljubitelji kvalitetnih cetvorotockasa, u svakom smislu te reci, daju sansu japancima i sada koreancima. Smatram da su njihova pouzdanost i kvalitet jednostavno ispred svih. A za price o performansama i trapu treba probati hondu ili mazdu sa varijabilnom kontrolom ventila. Inace vozim samo mazde, opet stvar izbora ;-)

Hehe

pre 8 godina

@(Aleksandar, 22. decembar 2015 14:19)

Kia i Hyundai imaju odavno 1.6 T-GDI tj turbo benzinac. Male motore tek sad pocinju, tako da im cela prica oko turbo motora nije strana kako ti predstavljas. Da si vozio neki od njihovih novijih auta, video bi da stvarno malo trose, svaki u svojoj klasi, naravno ako imas normalnu nogu na gasu i da su im mali turbo motori potrebni samo zbog propisa, tj da spuste prosecnu emisiju CO2, sto je opet sarena laza, jer se u praksi pokazalo da svi ti mali turbo motori trose slicno kao njihovi atmosferski pandani sa vecom kubikazom, tj emisija CO2 je slicna.

Miško

pre 8 godina

@Hm
Da li znaš da 4x4 pogon za BMW (tzv. X-Drive) pravi poznata austrijska firma Magna Styer i da je to potpuno isti pogon koji oni pravi za Kiju samo pod imenom Dynamax? Samo je BMW-ova značka na haubi skuplja... :)

edge

pre 8 godina

svaka cast za Kia vozila...medjutim vreme ce pokazati dali je ovo visok kvalitet na kratak rok ili ono sto su Evropljani pre proizvodili visok kvalitet na dug rok!
Bojim se da je ovo prvo!!

Aleksandar

pre 8 godina

@Miroslav
Ford je izbacio auto sa powershift 2008 a Hyndai 2011. Ford je napravio prvi prototip menjaca sa dvostrukim kvacilom jos 1980. Iskreno nisam pratio KIA/HYNDAI neko vreme i nisam znao da su 2011 izbacili DCT ali opet kasne 3 godine kao i za 1.0 t motor. Shvati KIA i Hyndai napreduju i mozda ce postati u buducnosti ono sto je sada Samsung u svetu elektronike. Sada su jos uvek Huawei (brend koji uglavnom kopira vodece i daje modele slicne najboljima ali po nizoj ceni). Kupci Huawei su uglavnom isto tako zadovoljni svojim izborom ali ja opet biram Samsung.

Predrag Mišković

pre 8 godina

Živim u Skandinaviji i probao sam sve.Nekako mi se ipak čini da je Ford dobar stroj i nameravam da pazarim novi Mondeo.

zvezdan

pre 8 godina

Kia Sportage koju sam imao 3 godine, kostala je vise od 32 hiljade EUR, imala je dvolitarski dizel, pokvaren srednji lezaj kardana na 35 hiljada km. Njen BMW ekvivalent, je verovatno 25% skuplji (mislim na X1). Sa X5 imam zivo i aktuelno iskustvo, pa nije neumesno da ocekujem, posebno spram objavljene u clanku liste koja pokazuje stepen zadovoljstva kupaca, da KIA kao znatno manji automobil trosi srazmerno manje, bolje lezi u krivini itd itd. Poredjenje sa X1, koji nisam vozio, bilo bi verovatno jos pogubnije po Sportage. Znaci, poredio sam samo osobine u kojima bi manja vozila, po zakonima fizike, morala da budu u ogromnoj prednosti. A zaostaju, i to straobalno, stagod pisao Autobild. Iscudjavanje poredjenju ova dva modela npr, samo dokazuje ono sto sam i napisao. Moja ocekivanja od Kia-e su bila znatno manja nego od BMW-a, i opet me je taj auto duboko razocarao, uzimajuci, cak i posebno uzimajuci cene u obzir.

Bavarac

pre 8 godina

(henk.mudi, 23. decembar 2015 08:48)

Alcantara, udobna i meka kao oblak ...Ne brini ti za premijum, druze, a voleo bi i ti da proveriš jel prava koža ili ne, ali kiselo grožđe...

Hm

pre 8 godina

@(Miško, 24. decembar 2015 14:37)

Ne, hvala na informaciji, mada me 4x4 SUV-ovi nikad nisu zanimali. Hteo sam samo da kazem, da vise para daje mogucnost za veci budzet, a da li ce oni to pametno iskoristiti, ostaje na bmw-u. Volim i vozio sam japanske aute, sad vozim Hyundai i prezadovoljan sam autom isto kao sto sam i ranije bio prezadovoljan japancima. Evropske vozim sluzbeno povremeno i siguran sam da nov evropski auto ne bih kupio, osim ako se ne radi o luksuznom autu. Toliko.

seven

pre 8 godina

Zato se Mazda raspada od rdje posle 6-7 godina,Ocajna limarija generalno kod svih Japanaca,kao nekada Opel.Nije retko videti ni Dacie- prve logane sa dosta rdje po blatobranima.Tako da ovu listu treba uzeti sa rezervom.

Vlada BG

pre 8 godina

Ljudi, evo jos malo informacija o ovome od nekog ko prati i Nemacko i domace izdanje casopisa godinama. Brojevi reflektuju procente, uracunavaju pozive na dorade (ne nuzno kvarovi) gde odredjeni proizvodjaci vode racuna i uslugama prema vip kupcu (deo reklame i prodaje). Razlika izmedju prvog i poslednjeg je prema ovim ciframa zanemarljiva, sve je u rasponu 2-3 auta na 100. Sto je i normalno za nove automobile. Ono sto se ovde ne vidi je npr. da jedan inovator poput VW ili BMW-a bude u pocetku pionir u necemu sto kasnije postaje standard u klasi. A to uvek nosi i odredjene rizike u statistici procenta kvarova, a uz to i povecava ukupnu cenu vozila. Zato, postovanje tatama u ovom poslu i evo mojih 30% vise na cenu za njihove aute u cilju daljeg napretka, dok god sam u mogucnosti. A sto se generalno kvaliteta tice, zna se ipak ko je ko u ovom poslu, i dugo ce jos biti tako. Zna se sta je Fiat, sta Kia, a sta VW, previse je iskustava poznanika i prijatelja na trzistu s prosecnom kilometrazom od 200.000 plus.Ne moze bas sve da se iskopira, cak i da dovedete kljucne ljude iz vec etablirane konkurencije... Ajd uzdravlje!

Hocu 7-micu

pre 8 godina

Moj golf4 je presao 246k. Jos 2008 u Italiji :) Do danas ko zna koliko, menjana mu je tabla, jedva cekam to sokocalo sto moze da provali koliko je auto stvarno presao. Nista mu ne fali, dobar je i utegnut, ide ko zmaj, trosi kao malo veci upaljac! I jeste delova ima na svakoj trafici,kao za jugo samo su malo jeftiniji ( : a original nemacki.Nisam od onih koji se kunu u golfa ali da je dobar dobar ja i sto je jako bitno isplativ u svakom pogledu a to nama sirotanerima mnogo znaci(malo vise truje ali sta ces, to je cena slave)Prethodni auto mi je bio Reno i znam sta pricam(mada i o njemu imam dobro misljenje)Pogresno mislite da je golfomanija balkanski izum, on je na ceni i u Evropi, tamo se i popeo na tron ,bas zbog svega sto sam gore naveo.I da super su i Mazda i Kia i Dacia apsolitno nemam nista protiv njih, nek svako vozi ono sto mu odgovara i sto moze da kupi, i jos ako je zadovoljan time to je pun pogodak! Kao ja sa mk4 :)

Crni

pre 8 godina

Nista cudno, Japanci, Dacia i slicni koriste staru, jeftinu i pouzdanu mehaniku, pa nije ni cudo da su pouzdani, ali zato imaju lose performanse. Npr. na internetu se moze naci neki test stabilnosti, radio neki nemacki casopis, pre jedno 10-ak godina. Prvo mesto je zauzela Alfa 159, pa BMW 3, Mercedes C, a Honda je bila tek negde oko 10-og mesta. Alfa jeste prva, ali ima probleme sa trapom, jer je taj trap nesto novo, nije dovedeno do savrsenstva, a Honda ima jednostavan, pouzdan, ali po performansama los trap. Premium proizvodjaci, mada bih rekao da cesto kopiraju Francuze i Italijane, koji su po meni broj 1 po inovacijama, npr. kljuc kartice i slicno, zbog tih svih novotarija cesto imaju probleme sa pouzdanoscu, za razliku od japanaca koji jos uvek prave atmosferske benzinske motore, koji su prevazidjeni vec skoro 10-ak godina. Zakljucak, ako hoces jednostavan pouzan auto, da te preveze od tacke A do tacke B onda Japanac, Korejanac, a ukoliko zelis nesto vise, onda su tu premijum brednovi, Francuzi, Italijani.

Samo necural bajo moj!

pre 8 godina

Niko nije spomenuo dodatnu opremu koja se takodje kvari i racuna u statistici. Bas zbog vise dodatne opreme i boljih performansi, premium proizvodjaci ne mogu da se nose sa jeftinijom konkurencijom pa ispada da su manje kvalitetni.

ZoranJ

pre 8 godina

Tekst nije do kraja jasan, mislim kriterijumi nisu do kraja precizirani, ali što da ne i to je moguće. Meni lično ova lista, barem ovako nejasna, ne znači ništa. Što rekao Zvonko Mihajlovski, statistika je kao bikini, otkriva sve a ne pokazuje ništa. Ovakva tabela možda pomogne prodaju KIA vozila, ali odmoći prodaju Mercedesa sigurno neće.

Jasko

pre 8 godina

Opsednutost rusima i turcima na svakoj mogucoj temi je neverovatna.. KIA definitivno gazi napred, za 10ak godina bice prvi u Evropi, imaju ceed-a, sportage, soul, optima, k900 za premium kupce, samo da ovako nastave

Milan

pre 8 godina

Rezultati su donekle i logicni:
Japanci se uvek trude da budu u vrhu ovih listi, zato su na dnu listi za performanse
Dacija ugradjuje proverenu tehniku na kojoj su otklonjene mane, kao i SEAT, pa je logicno da budu ispred Renoa ili VW sa novotarijama koje imaju decije bolesti
Razlike izmedju proizvodjaca su male, delovi koje ugradjuju su od istih dobavljaca (svi ugradjuju bosh)
Audi je jedino stvarno razocaranje, opel ford i fIAT su brendovi samo u ex YU

nga

pre 8 godina

Kupio sam Kia ceed u julu mesecu, pre par dana ukraden na Vracaru, ispred zgrade u kojoj zivim, sa regularnog parking mesta. Izbegavajte Kiu.

Bavarac

pre 8 godina

Kakva spin-vest. Kao prvo, ne znam odakle je ova vest preneta jer ne postoji u izveštajima AB-a. Drugo, AB nikad ne objavljuje liste po proizvođačima, već po modelima. Znači to se odnosi na konkretne modele a ne na sve modele tog proizvođača.Treće, i da jesu japanci pouzdaniji, to sigurno neće opredeliti ljude da ih kupuju samo zbog toga. Kao što ih i ne kupuju.Ima nešto i u komforu, udobnosti, karakteristikama motora, ponašanju u vošnji, kvalitetu završne unutrašnje i spoljne obrade itd.E zato su nemci najprodavaniji u Evropi.Azija i USA me ne interesuju jer ne živim tamo, meni je relevantno evropsko tržište. Znači ne samo pouzdanost. I moj deda ima frezu, 30 g. se nije pokvarila ali je samo freza...

Nebojsa

pre 8 godina

Ocenjivalo se zadovoljstvo kupaca, dakle subjektivno misljenje bez testova samih automobila. Drago mi je sto vidim skodu ford I opel iznad francuskih automobila jer im je tu I mesto, ali za vw je veliko iznenadjenje sa obzirom da nemci veruju vw-u I dalje, to su pokazala istrazivanja. Cudno je to sto je dacia bolja od renoa, kia od hjundaija, a sustinski su isti proizvodjaci. Po meni ford ima odlican odnos cene I kvaliteta, a toyota ima glas kvaliteta mada je osecaj u voznji na strani forda ili vw. Po kvalitetu su mi slicni. Drago mi je da su kia I hjundai poceli da konkurisu francuzima.

kavijar

pre 8 godina

srecni kupac kia-e ceed , pa nisu za dzabe sponzorili NBA lige. inace glavni dizajner za kiu je dosao i audija . entrijer kie ceed jako podseca na audi A3

Никола

pre 8 godina

Возим ауто са самог врха листе. Међутим, не могу да се начудим где је један изузетан ауто, Субару, један од најбољих светских брендова. Али, ту су Дачиа и поготово Киа, која никада, баш никада неће бити бренд. Све уважавања за власнике, али ми као бренд некако делује подсмешљиво.

Equilibrium

pre 8 godina

Đe su sad ovi što pričaju da njemci favorizuju samo svoje. Svaka čast za KIA, ali mi jeno nije jasno, kako to da je Huyndai na 4 mjestu a KIA na 1 kada je to u suštini isto auto.

Aleksandar

pre 8 godina

Ovaj izvestaj oslikava najvecim delom zadovoljstvo kupaca automobilom odnosno odnosom cena/kvalitet. Na zapadu je recimo KIA ipak dosta jeftinija od evropskih pandana i na taj brend se jos uvek gleda kao niskobudzetni. Naravno da kupac koji na zapadu kupuje KIA ili Dacia automobil sigurno nema ista ocekivanja kao kupac BMW pa i cak VW ili Forda. I sam profil kupca koji kupuje i gleda ustedu dovoljno govori o tome. KIA ima garanciju od 7 godina i na to dobija jako puno bodova jer su na zapadu cak i sitne popravke jako skupe. Kod nas sa druge strane cena odrzavanja kod ovlascenog servisa je obicno mnogo veca od cene potencijalnog kvara. To ne znaci da je KIA ili Dacia bolja od VW ili BMW ali su kupci koji svesno kupuju kvalitet slican evropskom za manje para zadovoljniji svojom kupovinom.

stavros

pre 8 godina

Uvek sam vozio motore,ne razumem se u automobile.
Zivim napolju i po prvi put se razmisljam da uzmem auto,polovan naravno.
Mazda modeli mi se svidjaju,nekako su iskreni a vizuelno mi se se svidja i Kia Soul kao i Alfa Mito.
Alfa ili Kia,sta mislite?

Radovan

pre 8 godina

Ovo je diverzija. Neko je u redakciji izokrenuo listu.

DACIA Logan se prevrnula na testu Severnog jelena jer obe generacije nemaju torzioni stabilizator(balans štanglu) već imaju neku kerefeku. Francuski vođa projekta, u Rusiji priznao da je ostvario uštedu od 8 kg i 15€ po vozilu što za nekoliko 100 hiljada komada, predstavlja ogromnu uštedu/zaradu za fabriku.
Posle 5÷6 godina zadnji izduvni lonci su izgoreli na velikom broju vozila dok se drugim proizvođačima to dešava posle 10÷15 godina. Ima još bisera.
E DACIA tražen auto u Nemačkoj i Francuskoj? Udarila i beda tamo.

zvezdan

pre 8 godina

Generalno, lista deluje realno. Hocu da kazem da mogu da verujem da se japanski i koreanski modeli redje kvare i da su vlasnici zadovoljniji njima od vlasnika zapadnoevropskih brendova. Medjutim, sto se stila - dizajna (izuzimajuci Mazdu), vozackog zadovoljstva, kvaliteta materijala, potrosnje goriva i ostalog veoma bitnog tice, razlika je ogromna u korist zapadnoevropskih proizvodjaca, posebno nemackih. Pored toga, lako je zadovoljiti kupca Kia-e, on od auta ocekuje da se ne pokvari brzo i prezadovoljan je njime samo zbog toga. Taj osecaj jeftinoce enterijera, vrlo snazni motori sa ubrzanjima od 10-ak sekundi do stotke (preteska vozila) itd itd, to su kvaliteti KIA. Imao sam i KIA i VW i sad BMW. Stagod na listi pisalo, Autobild i ja se ne rukovodimo istim kriterijumima. KIA deluje jadno, i fenomenalan je izbor da ga neko drugi vozi:) BMW X5 trosi 20% manje od dva broja manje Kia Sportage, menjac je nemerljivo bolji, u krivinama je stabilniji od malenog Huyndai Accent, da ne redjam puno. Najpouzdanija je VW buba, na njoj nema sta ni da se pokvari. Radijacija najmanje ostecuje organizam mrava. To nam ova lista najjasnije kaze. Pozdrav svima

Emigrant

pre 8 godina

Zivim u Nemackoj vec 30 godina. Dosao sam u Nemacku iz Slovenije sa Golf-om dvojkom. Kasnije sam vozio i vozim samo japance. Prvo je bila Mazda 626 (...bio super zadovoljan), a posle nje, do danas, samo Honda. Trenutno vozim Hondu Accord, dizel. Sve ove godine, jos nisam doziveo da, na ovakvim i slicnim listama, na vrhu bude neki nemacki auto...Prva tri mesta, uvek su "rezervisana" za japance, dok zadnjih godina, malo-pomalo, pa se umesa i neki koreanac.
Ali "sve jedno" kako izgledaju liste najboljih automobila NEMACKIH auto-magazina...za snobovske Srbe, koje nema kuce zasta da ujede, uvek ce nemacki auto biti najbolji, bez obzira na zrtve.

Nemanja

pre 8 godina

I sta ce sad da kazu dezurni pljuvaci, koji pljuju sve sto nije iz Nemacke? Ajde sto je Mazda najbolja, to ce nekako i podneti (svi znaju da su japanci daleko ispred po pouzdanosti), ali me plasi kako ce podneti Kiu... I onda se neko pita ko kupuje Lexus u USA i lupa minuse ljudima koji su vozili nove Mercedese, Audije i koji su se naplacali popravki i popravki cim su izasli iz garancije. Ili ko ce da kupi novi Hyundai Genesis...
I zanima me kako ce Replay podneti ovo, da je BMW najkvalitetniji brend iz Nemacke, ispred Mercedesa i daleko ispred Audija... Kako se neko drznuo, da pored bolje prodaje, vrendnosti brenda sada dodeli BMW-u i epitet najkvalitetnijeg "premijum" prozivodjaca.
Sto je najcrnje, Toyota koja je velikoserijski proizvodjac, koja proizvede preko 10 miliona vozila godisnje je kvalitetnija od Mercedesa, BMW-a i ostalih prozvodjaca koji proizvedu oko 1,5 -2 miliona i koje platite daleko vise (zbog navodnog kvaliteta)... To su Japanci!

henk.mudi

pre 8 godina

mene ovo ne iznenadjuje uopste, samo se balkanci cude.
@ivan
Kad golfom predjes preko 200 hiljada bez problema, to je rezultat. 30 hiljada je smejurija, to bi i nova Tata presla bez problema.
al nema nam Audijevaca-sigurno je namesteno istrazivanje? :)

edge

pre 8 godina

svaka cast za Kia vozila...medjutim vreme ce pokazati dali je ovo visok kvalitet na kratak rok ili ono sto su Evropljani pre proizvodili visok kvalitet na dug rok!
Bojim se da je ovo prvo!!

stoper4

pre 8 godina

Srbi ne veruju u ova istraživanja. Kako VW da bude predzadnji, odmah iznad Fiata. U Srpskim glavama i dalje važi ono, imaš Golfa, jeftino održavanje, nađeš delove na svakom otpadu. Samo što to važi za Golf 2, a za ove nove malo teže

Bavarac

pre 8 godina

Ako neka su japanci najpouzdaniji..ali ja danas uzeh A6, 3.0 tdi, 160 kw, direktno iz prodavnice...Najlepši je miris kože nove limuzine.

DraganCe

pre 8 godina

Ja verujem u ovo istrazivanje, ali isto tako verujem i da imam para sigurno bi izmedju Dacie I Mercedesa izabrao ovo drugo, iako je "manje pouzdan"!

Ivan

pre 8 godina

Ali kako ovu vest saopštiti u Srbiji gde je VW pojam za auto...tek 18. mesto. A kada ovde kupiš KIA umesto VW, ljudi te pitaju sto nisi dodao još +30% od cene KIA pa kupio VW...a KIA jeftinija pa još dobiješ 7 godina garancije i pouzdanija.

Canada

pre 8 godina

Objasnili su im neke stvari, a ovi sto im se rdja vata posle 6-7 godina, druze normalan svet menja auto na 3-4 pa i manje, to sto kod nas vazi politika kupim auto za ceo zivot to je druga stvar.

miki

pre 8 godina

bio sam skeptican prema koreji ali kad sam se provozao sa jednim taxijem kia... covek je kupio nov za 4 godine presao po beogradu 300 hijada i nista osim redovnih servisa nije radio sve mi je bilo jasno... folksvagen bi se raspao za 4 godine na taxiju po beogradu...

Aleksandar

pre 8 godina

@Ivan
Drago mi je sto pratis istrazivanja o pouzdanosti ali cisto da se napomene da je u slucaju fokusa 99% otkazivanja vezano za automatski power shift menjac i sw za navigaciju (99% automobila kod nas svakako nema toga). KIA cak ni nema menjac koji bi bio pandan tome. Na 100000 KM testu autobild-a je imao najvise ocene bolje i od KIA ceed koja je takodje doduse vlo dobro prosla. Ford je jos pre 4 godine izbacio 1.0 ecoboost motor koji je bio 3 godine za redom motor godine u svetu dok KIA/Hyundai to tek sada izbacuje.

zvezdan

pre 8 godina

Kia Sportage koju sam imao 3 godine, kostala je vise od 32 hiljade EUR, imala je dvolitarski dizel, pokvaren srednji lezaj kardana na 35 hiljada km. Njen BMW ekvivalent, je verovatno 25% skuplji (mislim na X1). Sa X5 imam zivo i aktuelno iskustvo, pa nije neumesno da ocekujem, posebno spram objavljene u clanku liste koja pokazuje stepen zadovoljstva kupaca, da KIA kao znatno manji automobil trosi srazmerno manje, bolje lezi u krivini itd itd. Poredjenje sa X1, koji nisam vozio, bilo bi verovatno jos pogubnije po Sportage. Znaci, poredio sam samo osobine u kojima bi manja vozila, po zakonima fizike, morala da budu u ogromnoj prednosti. A zaostaju, i to straobalno, stagod pisao Autobild. Iscudjavanje poredjenju ova dva modela npr, samo dokazuje ono sto sam i napisao. Moja ocekivanja od Kia-e su bila znatno manja nego od BMW-a, i opet me je taj auto duboko razocarao, uzimajuci, cak i posebno uzimajuci cene u obzir.

Čisto da se zna

pre 8 godina

Mada članak ne daje definiciju, meni se čini da se ovde misli na pouzdanost/izdržljivost/sklonost kvarovima a ne na sveukupan kvalitet. Naravno, trajnost je izuzetno bitna ali su bitne i vozne karakteristike, komfor, bučnost u kabini, dizajn, tehničke inovacije, dodatna oprema...

Nemanja

pre 8 godina

(Crni, 20. decembar 2015 20:53)

Honda, Subaru, Toyota, Mazda itd ti imaju slabe performanse, loše oslanjanje itd? Druže,najnoviji Mercedes C klase hibrid je skoro pao odnosno prošao sa smesnom brzinom test severnog jelena koji je Mazda 6 prošla bez problema dosta većom brzinom... A klasa se 98 prevrnula (jedini auto ikad koji se prevrnuo na testovima, ako izuzmemo montirani test Dacie u ADAC-u). Zatim kažeš da oni koriste staru tehnologiju? Zašto onda BMW moli Toyotu za hibridnu i tehnologiju automobila na vodonik? A to.se zove napredna tehnologija, kad izbacis potpuno drugačiji auto 96 (Prius), pa te svi iskopiraju tek 10-ak godina kasnije. Uz to si najprodavaniji proizvođač... I reci da prozvodjaci modela kako što su Lancer Evo, Subaru Impreza, Toyote Supra, GT86, Honde S2000, Nissana GTR, Skyline, Lexusa LFA i ostalih kultnih modela imaju slabe performanse i zastarelu tehnologiju je zaista smešno...

Saša

pre 8 godina

Vozio VW 15-20 godina ( golf 2, 4,5) trsio da promenim auto i odluka padne na Toyotu. Nikada vise ne bih seo u neki nemacki auto.
Japanci i samo Japanci . Prijatelj vozi Volva i prezadovoljan je . Možda bi i ta solucija došla u obzir .

Aleksandar

pre 8 godina

@Miroslav
Ford je izbacio auto sa powershift 2008 a Hyndai 2011. Ford je napravio prvi prototip menjaca sa dvostrukim kvacilom jos 1980. Iskreno nisam pratio KIA/HYNDAI neko vreme i nisam znao da su 2011 izbacili DCT ali opet kasne 3 godine kao i za 1.0 t motor. Shvati KIA i Hyndai napreduju i mozda ce postati u buducnosti ono sto je sada Samsung u svetu elektronike. Sada su jos uvek Huawei (brend koji uglavnom kopira vodece i daje modele slicne najboljima ali po nizoj ceni). Kupci Huawei su uglavnom isto tako zadovoljni svojim izborom ali ja opet biram Samsung.

Harvy

pre 8 godina

@Ivan Nemam nista protiv VW-a, ali "30k bez IKAKVOG" kvara... Realno, sa svakim novim automobilom je tako, u suprotnom treba ga spaliti. Sto se VW-a tice, ne dopada mi se sto smo mi Srbi nekako iskljucivi. Dakle, jedna strana su oni koji se slepo kunu u VW, a druga oni koji pljuju sve sto ima VW na sebi. VW su dobri automobili, ali nisu jedini. Ako me pitate da li bih kupio npr. Golfa VII... Sigurno bi bio opcija.

Kruševac

pre 8 godina

Zato se Mazda raspada od rdje posle 6-7 godina,Ocajna limarija generalno kod svih Japanaca,kao nekada Opel.Nije retko videti ni Dacie- prve logane sa dosta rdje po blatobranima.Tako da ovu listu treba uzeti sa rezervom.
(seven, 20. decembar 2015 17:05)

Pričaš gluposti. Imam Mazdu 6,2003 god. sa 300.000 nema korozije!!!Nije farbana. Do prošle godine svi su me pitali da li je benzinac, a dizel je. I oni koji se ne razumeju u automobile - Jel ti nov auto.
Jedino ako ti nisi gledao neke koje su bile poplavljene!!!

oDSkora

pre 8 godina

e to je psihologija...
cesto te vlasnike super automobila ne mozes ni da vidis a kamoli da pitas za utisak.plus imaju i vozace...
ti koji imaju toliko para kupuju ta auta zbog statusa.koje zadovoljstvo?pa oni su zadovoljni ako obrnu koji milion ovaj mesec...da odrzavaju auto,ajte molim vas.nema tu zadovoljstva,njihov je zivot skroz surov i cesto su bahati,nema tu nikakve srece.
e tu dolaze oni intelektualci,koji ne zele da bodu oci,putuju,druze se,nema telohranitelja i ostalih gluposti...oni zive punim plucima,zadovoljni su i kupuju sve ove druge marke a danas su sva kola ok...osim naravno enterijera lade i dacije!!!i onu su ok,mislim idu :-) ali unutra bbbbbrrrrrr,pu pu pu...ne daj boze :-)
sve u svemu,bahatost i puno para nose nezadovoljstvo i preokupiranost drugim poslovima,bez neke srece...vrlo cesto!!!otuda i takav plasman tih vozila...ljudi su problem,njihovi vlasnici,sve je iz glave...
a da je sto skuplje bolje i kvalitetnije i naprednije,uvek bilo i bice...!!!
pozz i uzivajte u zivotu ;-)

Miki

pre 8 godina

Пуно наших људи се у коментарима потрудило да нађе разлоге који ниподаштавају валидност ових резултата. А познајући немачку прецизност свакоме треба да буде јасно да у резултате не би требало сумњати. Разумљиво је и то да већина наших људи или вози или би желела да вози неки немачки аутомобил, те да су сада у шоку. Киа са Хјундаиом више није неко ко се доказује, то су фантастични аутомибили већ сада. Уосталом нису случајно при самом врху најпродаванијих аутимобила у свету. Са даљим напредком овог интензитета, ево њих за пар година и међу најпознатијима.Кореанци испред себе имају само немце и јапанце, французи, а поготво италијани, већ дуже време представљају другоразредне аутомобиле.
О јапанцима, конкретно Мазди, већ је све познато, врхунски квалитет. Зато, оставите се једном за увек формираног мишљења, ствари се мењају.

milos

pre 8 godina

@vlada bg:

a u čemu je to VW inovator? u izduvnim gasovima? ajde molim te, poslednji su uveli common rail dizel motore i jos onda varaju na veliko, hehehe

Nemanja C

pre 8 godina

Vozio sam nekoliko službenih Dačija Logan, prve generacije. Više od pola imaju koroziju, a nemaju ni 10 godina. Jedna prešla 400.000 km ali daleko od toga da je išao "samo mali servis". Sve i da je najpouzdaniji automobil na svetu, a DALEKO je od toga, nikada ga ne bih kupio. Neudobno, očajne vozne karakteristike, štedelo se na svemu. Svaki Golf i Ford su za Dačiju TV u boji, a o drugim markama i da ne pričamo.

Znam da nije isto, i da poredim babe i žabe, ali to se radi i u ovom članku. Nemaju sve ove ostale marke maržu 200%, ne može auto koji košta 7.000 evra nov da bude ni približno istog kvaliteta kao auto od 15.000, šta vam je. Za sve ostalo ću da priznam da može da bude dobar automobil, ali Dačija će uvek biti krš. Za te pare 5-6 godina star Focus, Golf, Ceed, štagod sa oko 100.000 kilometara i više će te se usrećiti nego sa glanc novim Loganom.

Uostalom, izvozajte 700 kilometara u Dačiji u jednom danu pa onda sedite na 10-ak kilometara u normalnom autu i samo će vam se kasti.

Bavarac

pre 8 godina

(henk.mudi, 23. decembar 2015 08:48)

Alcantara, udobna i meka kao oblak ...Ne brini ti za premijum, druze, a voleo bi i ti da proveriš jel prava koža ili ne, ali kiselo grožđe...

only fools and horses

pre 8 godina

Nije ovo klasično ocenjivanje kvaliteta, već na osnovu pouzdanosti i zadovoljstva korisnika. Zato je i na pr. Dačija ispred Renoa. Jer kad platite skupo, auto premijum klase, mnogo će vas više pogoditi neki sitni nedostatak ili kvar u garantnom roku nego kod te Dačie. Koja je uzgred i jako pouzdana, odnosno retko se kvari.
Zamislite, platite stotinak hiljada evra za neki mercedes, i on vas posle godinu dana ostavi negde, neće da upali ili nešto slično. Normalno da bi poludeli zbog toga. A za auto od 10.000 evra bi rekli, pa dobro, dešava se, bitno je da je u garanciji.

Dacia=BMW

pre 8 godina

Hahaha mrtva trka za sedmo mesto BMW i Dacia
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(cale ng, 20. decembar 2015 13:17)

Mislim da komentatori koji voze BMW neko vreme neće pominjati Daciu u svojim komentarima vezano za pljuvanje po drugim automobilima.

Sladjan

pre 8 godina

Vlasnik sam novog Ford-a, kupljen u martu ove godine. Kad sam u jednom komentaru na ovim stranama napisao da sam jako nezadovoljan kvalitetom mog vozila i naveo da mi se cini da je Kia duplo kvalitetnija (jer sam, u medjubremenu, dobio sluzbeno vozilo Kia i odusevilo me je kako se ponasa u voznji i kvalitetom opreme) onda sam "popljuvan" od pojedinih "poznavalaca" automobila, a samo sam rekao istinu, sto potvrdjuje i ovaj clanak. Ljubitelji Ford-a sta cemo sad?

Hehe

pre 8 godina

@(Aleksandar, 21. decembar 2015 13:11)

Jedino sto vlasnici tih VWa i slicno mogu da ocekuju je meksu plastiku i cesca druzenja sa majstorima :)

Predrag Mišković

pre 8 godina

Živim u Skandinaviji i probao sam sve.Nekako mi se ipak čini da je Ford dobar stroj i nameravam da pazarim novi Mondeo.

Zuba

pre 8 godina

Mislim da mi srbi treba da napisemo peticiju Auto Bildu i da im ustvari objasnimo ko je najpouzdanija marka automobila. Sto bi rekao pevac Sofronije "mislim gresis sinko, silno gresis".

Ivan

pre 8 godina

@(Samo necural bajo moj!, 20. decembar 2015 17:22)

Više ima ovih "premium" prodatih klot procentualno nego recimo Hondi sa full opremom.

Vrlo realna lista. Ipak, danas skoro svaki nov auto je koliko toliko pouzdan i bez problema će preći 100 000. Dalje zavisi od održavanja.

A ta fama u Srbiji o nemačkim automobilima kao pouzdanim je malo je reći smešna. Već dve decenije japanci šišaju sve ostale a evo sad se i koreanci uključili u trku.

hiavata

pre 8 godina

Posle 5÷6 godina zadnji izduvni lonci su izgoreli na velikom broju vozila dok se drugim proizvođačima to dešava posle 10÷15 godina. Ima još bisera. 
E DACIA tražen auto u Nemačkoj i Francuskoj? Udarila i beda tamo.
(Radovan, 21. decembar 2015 13:03)

Na toyoti aygo zadnji lonac propao posle 40.000km, i tako je sa svakom. Prvo kvacilo obavezno strada do 50.000km. Pumpa za vodu takodje. Tek od 2008 su stavili malo kvalitetnije kvacilo. Ovo iz prve ruke pricam jer mi se sve navedeno desilo sa zeninim autom, a vidim po netu da svi imaju isti problem. Konfekcija auto od 8000eur.

henk.mudi

pre 8 godina

@bavarac
stvarno? daj opisi nam kako mirise koza iz vw-a, mi ne znamo to, japanci ne ugradjuju kozna sedista...
salu na stranu, prvo bih proverio jel to prava koza, znas da muljaju ti nemci u poslednje vreme :)
kako kazu-zena moz' da je sa selo, al auto-zna se...

Ivan

pre 8 godina

@komentatori

Svi koji pravdate loš rezultat VW time da oni ugrađuju neke novotarije.

Kako onda objasniti rezultat Volvoa i BMWa? A tek Toyote? VW u ničemu ne prednjači u novitetima. Čak bi reklo da Toyota svojim Hybrid tehnologijom prednjači i tu ima dosta stvari koje mogu poći po zlu pa ipak je Prius jedan od najpouzdanijih i najkvalitetnijih automobila današnjice.

Skinite već jednom te ružičaste naočare.

Ivan ZG

pre 8 godina

Ne mogu vjerovati da su nijemci objavili jednu točnu listu. U zadnjih 5 i više godina su lažno progurali svoje marke na listi pa su ADAC u laži i ulovili.
Svi koji se čude mjestu na kojem je završila KIA i Hyundai su zaostali jedno 10 godina. Naime, toliko godina oni rade aute koji su u prvom redu pouzdani i nekvarljivi. U zadnjih 5 godina rade aute koji u najmanju ruku ne zaostaju za konkurencijom, a po mnogim stvarima su i ispored. I garancija od 5 godina bez ograničenja (Hyundai) i 7 godina ili 150.000km govori puno o kvaliteti. Kada se uzme da je prosječna zarada Toyote po autu 1.000€, onda se zna da se u garanciji ne smije skoro ništa pokvariti ili nema zarade!
Ima i onih kojima nije jasno kako je Dacija ispred Renaulta. Dacija ugrađuje samo nekoliko motora i to uglavnom onih vrlo dobro provjerenih. Uz to lista dodatne opreme je puno kraća jer luksuznih modela nema pa ni slabo provjerene opreme.

Vozač,naravno korejskih i japanskih kola

pre 8 godina

Mislim da je Mazda 6 prve generacije, model iz 2003. godine bio prvi automobil na Auto Bildovom super testu bez ikakve zamerke, posle je to ponovila i BMW serija 1, ne znam da li se još neko upisao u međuvremenu na listu.Super test se radi tako što kola pređu 100.000km za 18 meseci, a voze ih svi članovi redakcije.

Vlada Rus

pre 8 godina

Citam komentare i ljudi pisu svakakve gluposti. Koja se to Mazda raspada od rdje nakon 6 godina? Mozda ako je neko posipa sa solju i nikada ne pere ali ja stvarno nisam video neki automobil koji se raspada nakon 6 godina, pa makar to bio i Jugo.
Japanci i Koreanci su definitivno pouzdaniji od Evropljana i to je samo statistika. Tojota Korola se manje kvari od Ferarija ali to ne znaci da je bolji auto.Postoji i faktor zadovoljstva pri voznji.
Opet sve je to relativno. Imao sam Tiguan, koji se stalno kvario i Pasat na kojem se samo menjalo ulje. Isti proizvodjac a razlika velika.

Milosav

pre 8 godina

Za ovog sto vozi Golfa "vec" 30K Km bez problema neka se javi na oko 100K posle nekoliko godina.
Mazda CX7 pet ipo godina 130K Km original akumulator, menjao kocnice na 105 hiljada. Auto svakodnevno vozen kombinacija gradska i autopot ukljucujuci i surove kanadske zime. Pali "ko mina" jos uvek. Ovo i nije neka kilometraza, japanski automobili su jednostavno pouzdaniji od americkih. Evropljani su ovde dosta skupi ali jos uvek jeftiniji nego u Evropi, ljudi ih dosta voze to su oni koji veruju u taj kvalitet.
Vec 30 godina vozim japanska auta, nikada nisam imao problema (Nisan, Mazda, Suzuki, Tojota).

Sladjan

pre 8 godina

Sa Fordom koga sam kupio u martu, novog, do danasnjeg dana sam presao 21000km. Problem vec nakon dva meseca upotrebe vozila je nastao sa menjacem koji je poceo da ispada iz brzine. Prvo kad se ubaci u rikverc a kasnije i u voznji iz 4-te i 5-te. Navodno su to otklonili na prvom servisu (na 20000km) prosle sedmice, medjutim, jutros opet ista prica. Cim sam krenuo unazad opet je ispao iz brzine. (Ali je bitno da im je satnica 3600 din u servisu i da su mi zamenili filter klime, koji je trebalo menjati na sledecem servisu iako klimu, zbog alergije, ne koristim). Otkako je zahladnelo imam problem da ugrejem vozilo. I kad, napokon, dostigne radnu teperaturu, cim upalim ventilator da duva odmah skine dve crtice temperature motora. Kad se vozilo pali odmah pali dnevna svetla i dok se malo ne zagreje svetla prave light-show koliko trepere… I mogao bih jos pisati o novom Fordu u ovom kontekstu. Samo znam da mi je bila najveca greska kupovina NOVOG FORDA. Nikad vise u moju kucu Ford nece doci. Ovog sam oglasio na prodaju i iako ga nudim povoljno nema poziva za sada. Toliko o egzotici Forda i potraznji njegovih modela. Ford je u Evropi umro sa nestankom modela Kapri, Granada i sl.

Atreides

pre 8 godina

Prosle godine sam gledao takodje nemacku listu ali za polovna vozila.Nemaca nema nigde na prvih 5 mesta sve Toyotini modeli a zatim slede ostali japanci...Koliko se secam tu je AUDI bio najgori uz Land Rover i jos nekog nemackog proizvodjaca da li Opel nisam siguran

Saša

pre 8 godina

@hocu 7-micu
Kolega je prešao sa Kia Ceed karavanom tvojih 240 hiljada za nepunih 5 godina. Redovno održavan, bez većeg kvara, auto očuvan i u dobrom stanju.

perishw

pre 8 godina

Ja ću vam reći kakva je situacija ovde u Americi. Ja sam radio tri godine kao mehaničari. Lexus je broj jedan u Americi a onda sledi Toyota pa tri prazna mesta... Pa tek onda ostala japanska i koreanska. Evropski auti i americki su dobri do 120000 milja, posle toga počinju problemi. Ne zna se koji su gori! Lexus ima nekoliko v8 problematicnih motora ali je sve ostalo super. Potpuno je drugačija slika kvaliteta nego u Evropi.

mil@nce

pre 8 godina

Uzevsi u obzir kriterijume, ne treba sumnjati u listu, posebno zato sto sam siguran da nema za cilj promovisanje i favorizovanje odredjenih proizvodjaca. Trziste i izbor je slobodan i svako ima pravo da bira svog ljubimca, ali bih voleo da ljubitelji kvalitetnih cetvorotockasa, u svakom smislu te reci, daju sansu japancima i sada koreancima. Smatram da su njihova pouzdanost i kvalitet jednostavno ispred svih. A za price o performansama i trapu treba probati hondu ili mazdu sa varijabilnom kontrolom ventila. Inace vozim samo mazde, opet stvar izbora ;-)

logika ljubitelja nemackih vozila

pre 8 godina

"BMW X5 trosi 20% manje od dva broja manje Kia Sportage, menjac je nemerljivo bolji, u krivinama je stabilniji od malenog Huyndai Accent, da ne redjam puno."
@
Da li ti ozbiljno poredis X5 od 60+ hiljada evra sa vozilima čija je cena 10-15 hiljada? Dobro da nisi napisao kako je BMW serija 7 mnogo bolji automobil od kia rio kao dokaz nemacke supremacije.

ooo

pre 8 godina

Verujem da je ovo tacno. Isto tako verujem u ovu visoku poziciju Renaulta i Dacie. Godinama unazad vozim francuske automobile par godina stare i imam samo reci hvale. Sto se tice korozije ... Mazda 6 prve generacije je imala problem sa korozijom.I to je jedna jedina mana (ako se moze tako nazvati ) ovom auto.Tacno je da je na auto bild testu Mazda 6 1.8benzinac na 1.mestu. Drug vozi 6icu i skoro 80.000km na nasim putevima nije pipnut trap.Kapa dole. Zadnjeg nemca sam vozio golf 2 tako da ne volim da komentarisem bez licnog iskustva.Iz prica zakljucujem da je kod njih situacija od ocaja do sjaja, znam koji su prezadovoljni ali isto tako znam i audi kome je crkla kompletna elektronika, passat B6 sve sto je moglo otkazalo... itd. itd. Pricama i primerima nikad kraja :)

Miroslav

pre 8 godina

@Aleksandar
Kia ima automatske menjače sa dvostrukim kvačilom (DCT) i to šestostepene (od 2012.god) i sedmostepene (od 2015.god). Ford ih nema uopšte. A 1,0 turbo GDI motor nude u ceed-u od ove godine, dok ga je Hyundai nudio i prošle, tako da ne znam o čemu ti sinak pričaš :)

Hm

pre 8 godina

@(zvezdan, 22. decembar 2015 21:05)

Vidis, tu gresis. Naravno da ce X5 imati bolje vesanje od sportage-a, pa cak i X1 bi morao da ima bolje vesanje. Koliko para toliko muzike. X5 kosta koliko kosta i to bmw-u dozvoljava da ugradjuje znatno skuplje komponente (da li je tako ne znam, plus veci budzet za "tweak-ovanje" podesavanja, pritom kod luksuznih i skupih vozila kvalitet mora da se oseca na svakom koraku. Ali i taj bmw ima puno mana. Neko je zadovoljan tim autom, neko nije, isto i za sportage...

Miško

pre 8 godina

@Hm
Da li znaš da 4x4 pogon za BMW (tzv. X-Drive) pravi poznata austrijska firma Magna Styer i da je to potpuno isti pogon koji oni pravi za Kiju samo pod imenom Dynamax? Samo je BMW-ova značka na haubi skuplja... :)

Ivan

pre 8 godina

Dobra kompanija mijenja i dorađuje svoje aute i to sve poboljšano ugradi najdalje pri prvoj doradi modela. Dobra kompanija daje prednost provjerenim i pouzadanim rješenjima pred novim i neprovjerenim. Prvo treba sve komponente dobro ispitati, a tek onda ih ugraditi. Zato japanci i koreanci svoje aute proizvode i prodaju i po godinu, dvije u matičnoj zemlji prije nego što te iste modele počnu prodavati u Europi. U međuvremenu su otklonili sve što su uočili kao nedostatak, a to je vjerojatno 90% svih nedostataka.
Loša kompanija zna za greške i uporno dalje ugrađuje dijelove koji ne valjaju. Sjetite se samo kako su padali prozori na Golfu 4, Audiu A4, Seatu Leonu... VW je više od 4 godine ugrađivao podizače koji su imali preslabo ljepilo pa bi jednostavno pali... Fiat je u Alfu 33 ugrađivao mjenjač na kojemu se najdalje svaki drugi puta kada bi se mijenjalo ulje u motoru, mijenjao i sinhron(barem jedan). Isti se mjenjač ugrađivao 6 godian u Alfu 33, a onda još nekoliko godina (dok nisu prestali proizvoditi bokser motore) i u Alfu 145/6!!! To znači da su 10 godina znali da ugrađuju smeće i nije ih bilo briga za kupce. Takvih primjera ima puno, ali ih nema kod japanskih i korejskih automobila (od kada je Hyundai preuzeo KIA-u). Tako se gradi povjerenje kupaca. Svi griješe, samo neki otklone grešku, a druge nije briga.
Kupac novog Fokusa ima pravo da se novi više kvari od starog modela. Novi je na 57-om mjestu po pouzdanosti, a stari je bio 17-ti po britanskoj statistici.

zoki

pre 8 godina

Kao što je čini mi se Ivan napisao u postu imam zutisak da se većina proizvođača fokusira više na tehnologiu nego na kvalitet. Greška je tu da se misli da ako je nešto novo to mora biti i bolje?! Nejasni su mi i proizvođači premijum marki jer se događa da cena više nije garant kvaliteta nego samo da će te dobiti neku novu tehnološku novotariju u kolima.Automobili koji po pravilu prelaze više od 500000 km poput E klase, BMW 7, WV transportera, Mondea itd više nisu ni približno tom kvalitetu koji su imali a sa tehnologijom kojom raspolažu mogu da naprave vozila koja idu i preko milion.

Hehe

pre 8 godina

@(Aleksandar, 22. decembar 2015 14:19)

Kia i Hyundai imaju odavno 1.6 T-GDI tj turbo benzinac. Male motore tek sad pocinju, tako da im cela prica oko turbo motora nije strana kako ti predstavljas. Da si vozio neki od njihovih novijih auta, video bi da stvarno malo trose, svaki u svojoj klasi, naravno ako imas normalnu nogu na gasu i da su im mali turbo motori potrebni samo zbog propisa, tj da spuste prosecnu emisiju CO2, sto je opet sarena laza, jer se u praksi pokazalo da svi ti mali turbo motori trose slicno kao njihovi atmosferski pandani sa vecom kubikazom, tj emisija CO2 je slicna.

Ivan

pre 8 godina

Aleksandre ne znam koji su sve kvarovi u pitanju kod Fokusa, ali nekako sumnjam da Slađan iz Srbije ima automatski power shift mjenjač pa opet nije zadovoljan kvalitetom. Još mi je teže povjerovati da je taj mjenjač uzrok 90% kvarova jer bi onda ispalo da se ništa drugo ne kvari što nije točno jer i vani je taj mjenjač rijedak.
To me podsjetilo da VW sada ugrađuje mjenjače sa duplim kvačilom koji najčešće traju 40-60.000 km. Isti se ugrađuje i u Seat, Audi, Golf, Passat... I cijena nadoplate je oko 2.000€! A novog mjenjača i više!
Zokiju bi odgovorio da traje velika trka tko će prvi uvesti novotarije u automobile, naročito u premijum markama, a puno manje se vodi računa o pouzdanosti.
Radio sam u jednoj europskoj tvornici automobila i mogu vam reći da se dosta djelova projektira sa namjerom da izdrže 100-120.000km eksploatacije. Ugrađuje se tanja žica, tanja izolacija, plastični dijelovi umjesto metalnih, više ljepljenja, manje šarafa... Nakon tih 100-120.000km najčešće više ne vozi prvi vlasnik, a drugi mora kupovati dijelove, ići u servis(barem na dijagnostiku ili popravak jer treba specijalni alat). Ono na što nisu računali je da je bitno mišljenje i kupca polovnog auta, jer ako on smatra da je auto slabe kvalitete onda se polovni puno ni ne traže tj. imaju nižu cijenu. A razliku plaća prvi kupac pa i on razmišlja da drugi puta kupi auto koji drži cijenu.
Tako da je u HR npr. 5-6 godina star Yaris 1000€ skuplji od adekvatnog Pola. Situacija se okrenula.

Hm

pre 8 godina

@(Miško, 24. decembar 2015 14:37)

Ne, hvala na informaciji, mada me 4x4 SUV-ovi nikad nisu zanimali. Hteo sam samo da kazem, da vise para daje mogucnost za veci budzet, a da li ce oni to pametno iskoristiti, ostaje na bmw-u. Volim i vozio sam japanske aute, sad vozim Hyundai i prezadovoljan sam autom isto kao sto sam i ranije bio prezadovoljan japancima. Evropske vozim sluzbeno povremeno i siguran sam da nov evropski auto ne bih kupio, osim ako se ne radi o luksuznom autu. Toliko.