Subota, 19.12.2015.

19:25

Najnovija zagonetka koja je zaludela svet: Zatvorenici i šeširi

Izvor: Independent

Najnovija zagonetka koja je zaludela svet: Zatvorenici i šeširi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

adem

pre 8 godina

ja sam potrazio resenje, inace zagonetka uopste nije nova, i resenje je u par ili nepar sesirima koje prva osoba vidi ispred sebe, belih ili crnih, svejedno. onda je sve lako. ali ja pri citanju teksta sam shvatio 9 osoba, posto se taj broj pominjao u tekstu, to mi je odmoglo u resenju, mada ne verejum da bih resio zadatak, mada ne za par minuta koje sam mu posvetio.

Mk 4:22

pre 8 godina

sjajno!
Suptilan, donekle genijalan pokazatelj čemu čovečantvo teži, ili bolje rečeno čemu ‘bog’ teži (ovde predstavljen kao 'vanzemaljci'), šta mu je namera i šta nam je namenjeno

Prema trenutnom, slučajnom uzorku, čovečanstvo se ne kvalifikuje za opstanak. Kritičan uslov - 9 današnjih ‘genijalaca’ složnih u grupi, koji bi razumeli test i zadatak, UZ OBJAŠNJENJE jednog ‘super genijalca’ i zatim to koncentrisano sproveli, bez greške u 5 min - MISSION IMPOSSIBLE. Današnjeg izbezumljen čovek, tj ono što je ostalo od njega, tih bi 5 min svu pažnju zaokupio preturanjem po džepovima u pokušaju da nađe tel, nekako dovati signal i izgugla rešenje. Šta drugo na planeti koja još koristi gorivo od raspalih životinja i biljaka, jede druge vrste, međusobno ratuje .. još usnula, nesvesna svojih kapaciteta, dara i namene

Ali jednog dana .. možda

ja

pre 8 godina

pogledao sam resenje i samo mi jedna stvar nije jasna-dakle onaj prvi ce u stvari sifrom reci da li ima paran ili neparan broj npr.crnih sesira..dakle ako kaze crno to moze da znaci da ispred sebe vidi neparan broj crnih sesira pa ce vec sledeci znati da li on ima crni ili beli i tako sve do kraja.Medjutim nije mi jasno ako recimo taj prvi ispred sebe vidi 9 belih sesira, dakle on ce samo znati da je njegov crn ali vec ostali nece znati koja je boja njihovog sesira.Mislim da strategijom ne mogu da obuhvate sve varijante

milojko

pre 8 godina

pa mora da se postave bar 2-3 podpitanja... al ajde ako sam recimo najnizi dakle isped nema nikog pitam najvisljeg da redja nesto kao dan-noc za crne odnosno bele sesire i on redja... posto sve vidi osim svog a za svoj lupi ... eto sta ocete... :)

Solomon

pre 8 godina

Izgleda da postoje barem dva načina da se dođe do rešenja:

1) da svaka osoba u stroju, osim poslednje (najniže) saopšti ostalima kakve boje šešira, u celini, ispred sebe vidi - po sistemu parnih i neparnih brojeva.

2) da svaka osoba u stroju, osim poslednje (najniže) saopšti samo onoj ispred sebe (nižoj) kakvu boju šešira vidi - i to: ili po principu suprotnosti, ili po principu jednakosti.

Prvi, najviši u stroju ne može sa sigurnošću da pogodi boju svog šešira, a to je u postavci zadatka dozvoljeno; preostalih devetoro tačno će znati boju svog šešira.

Igor

pre 8 godina

@ miodrag
Bravo! Svaka cast ako ste sami dosli na tu ideju (osim tuzno-veselo moze i tiho-glasno, ali ne znam da li je to dopusteno). To je odlicno rjesenje ako je dopusteno koristit modulaciju glasa (osim onog boja=parni broj sesira a ostali broje sto vide i zakljucuju). To naravno funkcionira pod istim uvjetima kao i ono drugo tocno rjesenje i uz ispitivanje po redosljedu od najviseg ka najnizem. Bez ispitivanja po redosljedu ne funkcionira ni jedno od ta dva rjesenja.

Radijan

pre 8 godina

„neko je rekao da je miki dao tacan odgovor.kada sam procitao "dogovore se da najvisi prebroji npr bele sesire (svejedno koje) i da ako ispred vidi neparan broj on kaze beli" najezio sam se...“
(dragan, 20. decembar 2015 09:38)

Ja sam taj što je rekao da je miki dao tačan odgovor. :( Ali, fora je u tome što su se u međuvremenu još neki komentatori potpisali kao „miki“, pa to izaziva zabunu.
Tačan odgovor je dao onaj miki čiji je post objavljen 19. decembra 2015. u 20:18.

dragan

pre 8 godina

neko je rekao da je miki dao tacan odgovor.kada sam procitao "dogovore se da najvisi prebroji npr bele sesire (svejedno koje) i da ako ispred vidi neparan broj on kaze beli" najezio sam se. kakvo dogovaranje jbt? receno je da mogu samo da kazu "crn" ili "beo"

ja bi pre prihvatio odgovor "vanzemaljca" koji je rekao "Ovaj najnizi treba da napravi selfie." zvuci logicnije.

zeljko

pre 8 godina

Lepo se dogovorite... crno znaci da, a belo ne. Najnizi u nizu pogadja boju sesira, a onaj iza njega kaze belo ili crno u zavisnosti od toga da li je pogodio. I tako do kraja... Do zadnjeg kome nema ko da kaze da li je pogodio.

BolivijaCG

pre 8 godina

nisam pratio komentare. sad sam pogledao resenje na YT-u, i gotivno je. ja sam imao drugacije, mislim da se kvalifikuje. prvi drugom tacnu boju njegovu(drugoga), drugi ako je ta boja ista kao kod treceg odmah govori, a ako se razlikuje govori posle malo duze pauze, tako da treci zna ako je bilo 'crn' odmah izgovoreno, onda jeste crn, a ako je izgovoreno isto to 'crn' sa pauzom, onda je beo. i tako do malishe na kraju...

Deljenje_po_modulu

pre 8 godina

Dobar zadatak za shvatanje deljenja po modulu, pri čemu je ova crno-bela varijanta naravno najlakša. Najviši prosto izbroji broj belih šešira i ako je broj paran kaže "bela", ili "crna" ako je neparan. Jedino on nije siguran da će pogoditi boju, ali ima dobre šanse. Sledeći čovek na osnovu te informacije prebroji ukupan broj belih šešira ispred sebe i u zavisnosti od parnosti/neparnosti zna šta mu je na glavi. Parnost ukupnog broja preostalih šešira menja se kad god neko kaže "bela".
A sad teži zadatak, molim B92 da objavi: 9 ljudi (nije to bitno!), n boja šešira, pri čemu vanzemaljci naravno kažu ljudima koje su sve boje u opticaju (samim tim i koliko ih ima), ostala postavka ista kao u ovom zadatku. Samo jedan sme da pogreši (prvi :) ).

Dovla

pre 8 godina

Evo nastavka objasnjenja od sinoc mrzelo me je da pisem ali posto vidim da se mnogi muce oko resenja ajmo ispocetka.Neka je raspored B,C,B,C,B,B,C,C,B,B.Dogovor je pre nego sto stanu u red da najvisi kaze boju sesira kojih ce imati paran broj i na taj nacin ce ovi ispod njega tacno znati koliko ima kojih sesira.U ovom slucaju on ce reci crni tako da ce preostalih devet znati da ima 4 crna i 5 belih sesira.Sledeci vidi 3 crna sesira a kako je on sada poslednji on zna da on mora biti crni jer treba da ima 4 crna sesira.Sledeci ispod vidi 3 crna i 4 bela pa on zna da mora biti beli.Sledeci vidi 2 crna i 4 bela i zna da je ovaj pre njega rekao beli sto znaci da je on sigurno crni.Sledeci vidi 2 crna i 3 bela i zna da su prosla 2 crna sesira ne racunajuci najviseg on nije bitan pa on zna da je on beli.Sledeci vidi 2 crna i 2 bela pa i on zna da je beli.Sledeci vidi 1 crni i dva bela pa on zna da on mora biti crni.Sledeci vidi 2 bela a kako mora biti jos jedan crni on zna da je crni.Poslednja dva samim tim znaju da su do sada prosli svi crni sesiri pa oni moraju biti beli.

D9

pre 8 godina

Ovi komentari su slika i prilika srpskog društva! Posle se čudite kako smo nerazvijena država i kukate na političare.

Svi biste nešto da varate, muljate...
Dok ste vi "prevaranti" hrabri da iznosite svoje mišljenje, ostali pokušavaju da reše ili priznaju da ne mogu i dovoljno su pametni da odgledaju video.

Mislim da su samo dva čoveka tačno odgovorila, a jedan je za to dobio gomilu minuseva.

Ivo Split

pre 8 godina

Prvi najvisi ucesnik kaze crn ili bijel u ovisnosti sto vidi ispred sebe i to je ta jedina eventualna pogreska. Iduci po redu zna svoju boju i kaze je odmah bez pauze ukoliko i iduci ispred njega ima istu boju ili nakon pauze ukoliko dolazi do promjene boje.

manwithfunnyplan

pre 8 godina

@MarjanNZ
Dobio si toliko minusa na komentar u kojem si izneo tačan odgovor.

Posle pogledam ostale komentare i podsetim se zašto živimo ovako kako živimo u zemlji selektora bez timova, direktora bez kompanija, doktora bez diploma i ostalih eksperata svih mogućih oblasti.

P.S. Na ovo sam naleteo pre neke 2 godine i rešio posle par sati komplikovanja. Postoje i malo kompleksnija, ali zanimljiva rešenja preko binarnog sistema, ali da ne kvarim programerima zabavu...

Jovan

pre 8 godina

prvo mi je palo na pamet da, ako sam najvisi i imam pravo na gresku, izgovorim boju sesira osobe ispred mene ali akcentovano tako da onaj drugi ispred zna i svoju boju. Dakle ako je prvi beo a sledeci crn, rekao bih beeo, ako su oba bela samo beo. itd svako sledeci. Svako izgovara svoju boju i daje informaciju onom ispred.

miki

pre 8 godina

Nije lepo definisan zadatak nije nigde napisano da samo jednom mogu reci crno ili belo, a sa par, nepar mogu znati koji je sesir na njihovoj glavi.

adem

pre 8 godina

sto se mene tice previse komplikovano, ako su preveli kako treba. ne smes nista reci osim "crn" i "beo" a to se odnosi na boju tvog sesira, nema mucki, jer ako kazes boju onog ispred sebe, da mu pomognes, onda si napravio jednu gresku koja je dozvoljena, ali ako onaj ispred sebe kaze drugu boju od te sto ima, onda su vec dve greske i zadatak nije obavljen. mozda ima neka caka koju ja ne vidim, ali onaj ko resi njemu svaka cast.

kw

pre 8 godina

Sad sam pogledao video, niste napisali da nije dozvoljeno koristiti volumen glasa tako da moje resenje ne vredi. Ne bi mi palo na pamet to iz videa, bar ne tako brzo :)

mr. Amor Ak

pre 8 godina

Ovo sigurno nije resenje ali je prvo sto mi je palo na pamet. Prvi odgovor daje najvisi, zatim ovaj ispred njega i tako redom do najnizeg. Najvisi moze da pogresi i nije bitno sta ce reci, ali je bitno na koji nacin. U zadatku nije navedeno ogranicenje da izgovaranje reci 'crn' i 'beo' ne sme biti na odredjen nacin intonirano pa da tako uz podatak o tome koja je boja sesira onog ko izgovara bude prenet istovremeno i podatak koje je boje sesir coveka ispred. Tako bismo imali cetiri signala: CRN, crn, BEO i beo gde je, recimo, rec malim slovima izgovorena dubljim glasom i znaci sledeci je crn, a velikim slovima visim i znaci sledeci je beo. Naravno, ovo nije lepo resenje, ali odgovara uslovima zadatka... Pozdrav za onog Vladu koji ima resenje za zadatak sa N ljudi i N boja sesira...

kw

pre 8 godina

Nisam pogledao video. Ovako bih ja osmislio strategiju. Samo najvisociji, kao prvi, ce da kaze boju sesira koju nosi onaj ispred njega i samo on ima 50% sanse da promasi, sledeci ce ponoviti boju koju je cuo ali dajuci hint osobi ispred koristeci volumen svoga glasa (nije zabranjeno), tj ako glasno uzvikne boju svog sesira onda sledeci zna da je kod njega ista boja a ako izgovori tiho onda zna da je druga boja. Tako svi do kraja. Sad cu da pogledam video.

anonymou5

pre 8 godina

Poenta je u duzini (broju sekundi) izgovaranja reci "beo" I "crn". Posle dogovora, prvi covek koji pogadja boju sesira je najvisi covek. On nasumicno bira jednu boju sesira (u nasem slucaju npr. BELU) I izgovara rec "beo" onoliko sekundi za koliko pozicija je od njega udaljen najvisi covek sa istom (rekli smo u nasem slucaju BELOM) bojom sesira. Tako ce svi visi ljudi od "prozvanog" znati da imaju crne sesire. Sledeci koji pogadja boju svog sesira je "prozvani" covek koji (prema dogovoru sa pocetka) zna da je boja njegovog sesira BELA I izgovara opet "beo" onoliko sekundi za koliko je pozicija od njega udaljen sledeci najvisi covek tako da taj "novi prozvani" zna da je njegov sesir bele boje a oni ljudi koji su visi od "novo prozvanog" znaju da su njihovi sesiri crni. Tako sve dok se ne dodje do poslednjeg najviseg coveka koji ispred sebe ne vidi ni jednog coveka sa belim sesirom. On zatim veoma glasno izgovara boju svog sesira "beo" (opet podsecanje u nasem slucaju BELU). Tko ce (prema dogovoru pre pocetka pogadjanja) svi ostali ljudi (oni koji nisu pogadjali boje svojih sesira) znati da je njihov sesir crne boje I to ce I reci. Jedini covek koji ce mozda (sanse su mu 50:50) pogresiti boju svog sesira bice prvi covek koji pogadja tj. najvisi covek.
Naravno, ukoliko taj najvisi covek, koji vidi boje svih ostalih ljudi ne vidi ispred sebe ni jednog sa belim sesirom, glasnim izgovorom "beo" dace doznanja ostalim ljudima da je boja njihovih sesira crna...

Dovla

pre 8 godina

Dogovor je da najvisi kaze recimo boju sesira kojih ima paran broj.Cak i da promasi boju svog sesira ovi ispod njega ce imati kljucnu informaciju da bi dosli do resenja.Neka je B oznaka za beli a C oznaka za crni sesir i neka je raspored kao sa slike B,C,B,C,B,B,C,C,B,B.Dakle najvisi vidi 4 crna sesira i reci ce crni.U ovom slucaju on je pogresio ali ovaj ispod njega zna da ima paran broj crnih sesira a kako je njih preostalo 9 to je zapravo 4 crna sesira.Kako sledeci vidi 3 crna sesira a on zna da ih mora biti 4 on zna da je on crni sesir.Sledeci takodje vidi 3 crna sesira a kako zna da je prethodni rekao crni a on zna da ih ima 4 on ce znati da je on beli sesir itd.

KD35

pre 8 godina

Imao a ovaj zadatak na primremama za takmicenje iz matemaike, i nebitno da l' sam ga resio, ali MarijanaNZ vam je napisala resenje i ima 3 puta vise negativnih nego pozitivnih...
I nije to neverovatno, jer 1% moze da reso zadatak, a 25% ljudi moze sa ga skonta kad im nacrtas.

nikola1992

pre 8 godina

Ja sam resio malo drugacije. Posto mogu da se dogovaraju oko strategije, onda ovaj najvisi kaze boju onoga ko je ispred njega, a onda svaki sledeci kaze boju glasno, ukoliko tu istu boju ima i onaj ispred njega, a tise ukoliko onaj ispred ima drugu boju. Npr. ovaj najvisi kaze crna, ukoliko ovaj sledeci ima crnu. Onda sledeci kaze glasno crna, ukoliko i ovaj sledeci ima crnu. Pa onda sledeci kaze malo tise crna, ukoliko sledeci ima belu. I tako do kraja.

Sasa

pre 8 godina

u zadatku pise da nije dozvoljeno istupanje iz reda, dodirivanje sesira i komuniciranje sa drugima. Onda lepo dogovore strategiju da onaj pozadi dodirne ovog ispred za levu ruku ako ima beo sesir a za desnu ako ima crni. Tako samo prvi mora da pogodi svoju boju. 50/50.

Milica

pre 8 godina

Omg...ljudi, ne mogu svi reci i za sebe i za sledeceg i tra la la...
Jednostavno je resenje:
Prvi bi morao da reskira i odgovori samo boju sledeceg a drugi bi izgovorio boju koju je cuo, samo bi odlucno rekao ako je i sledecem ta boja a ako nije tuzno i to bi bio signal...itd

majkolo

pre 8 godina

Zadatak je los iz jednog razloga,a to je ako hoce da provere inteligenciju zarobljenog koji se na primer zove Zika ovaj test mu onemogucava zato sto nije u mogucnosti da iako zna resenje kaze drugima jer je ogranicen na crno ili belo,ali ako je za cilj videti da li su svih deset zatvorenika inteligentni oblik života onda resenje u videu i moze da prodje.Cinjenica je iako znas resenje ne mozes da ga resis ako ostali ne misli kao i ti.

miki

pre 8 godina

zar nije logicno da onaj ko je predzadnji po velicini (da kazemo drugi najmanji) kaze boju sesira onoga ispred sebe (ongo najmanjeg), pa tako redom, 3. najmanji kaze boju sesira 2., 4. kaze trecem koja je boja njegovog sesira, pa tako do 10., samo 10. (koji je najvisi) ne bi znao koja je boja njegovog sesira jer nema nikoga iza sebe da mu to kaze.

Radijan

pre 8 godina

Problem uopšte nije najnoviji, ja sam ga video pre skoro tri godine, sa sve rešenjem, ovde: http://forum.matemanija.com/viewtopic.php?f=10&t=4

@MarjanNZ i @miki su dali tačne odgovore, ali me čudi da su za to dobili ovoliki broj minusa.

kmnccc

pre 8 godina

Gomila lupetanja ovde. Ljudi, pre nego što se izlupate odgledajte video. Ne možeš reći boju šešira ispred sebe jer moraš reći boju svog šešira. Ako svi kažu samo boju šešira osobe ispred, ništa od biznisa :)

miodrag

pre 8 godina

Evo kakvu bih ja strategiju napravio. počinje se izjašnjavanje od najviše osobe i ona izgovara boju šešira na glavi ispred sebe. ako se potrefi da je to njegova boja super ako ne on je onaj 1 koji moze da pogresi. sad sledeci u nizu zna koja je njegova boja s tim sto nekako mora da signalizira sledecem njegovu boju. dakle izgovara boju koju mu je rekao prvi veselo ako je to boja koju ima i ovaj isped ili tuzno ukoliko se razlikuje. onda sledeci ukoliki je cuo veselo ponavlja boju ukoliko je cuo tuzno izgovara drugu i to veselo ili tuzno u zsvisnosti od toga sta ima sledeci. I tako dalje do kraja niza....aj sad da vidimo sta kaze video klip.

Vlada

pre 8 godina

Poenta je da mogu da se dogovore svi zajedno i smisle neki plan za raspoznavanje. Zagonetka je jednostavna ali nije najbolje objasnjena u tekstu jer da nema dogovora ne mogu da pogadjaju sem na cistu slucajnost. Ovako se dogovore da im poslednji u jednoj reci kaze koliko kojih sesira ima, crn - nepar beli - par, i samim brojanjem svaki sledeci zna svoju boju, a ovaj prvi koji daje informaciju ni ne brine dal ce da pogresi svoj jel je jedna greska dozvoljena.

Aleksandar

pre 8 godina

Bilo bi interesantno videti koliki IQ imaju oni koji su pogodili, a moze i koji je procenat istih. Ja imam oko 144 (vise puta proveravano) i nisam uspeo, mogu da zamislim kako su resili oni sa nizim IQ.

Kako kazu da je prosecan IQ 100, lose nam se pise ako nam vanzemaljci postave takvo pitanje.

pavle

pre 8 godina

Po meni rešenje iz videa nije logično, a ne mora biti ni tačno u svakom slučaju, kombinaciji... Tako da mislim da bi ipak oni bili obrok vanzemaljcima.

pazarac

pre 8 godina

Izgovara svoju boju tako da ako je boja ispred njega crna vikne jako, a ako je bela izgovori tiho tako da će onaj ispred odmah znati koje mu je boje šešir na glavi. Samo će prvi da pogađa. Biće bar 9 tacnih odgovora.

Banega

pre 8 godina

Posto je dozvoljena jedna greska prvi tj najvisi moze da pogresi, a i ne mora, nebitno je, jer ce reci boju onoga ispred sebe. Onaj do njega obavezno ponavlja to jer je to boja njegovog sesira, ali ako vidi da je boja njegovog sesira razlicita od onog ispred sebe viknuce glasno, u suprotnom tiho. I to je cela procedura do kraja. Normalan ton ne menja boju sesira, glasan menja boju sledeceg koji treba da kaze. Resio za manje od dva minuta, trenutak inspiracije nista drugo. pozz

deoche

pre 8 godina

Imam ja mnogo jednostavnije rešenje od ovoga. Nigde u zahtevima ne piše da ne smeju dodirivati jedan drugog. Dakle, taktika je jednostavna...crno desno rame , belo levo. Prvi lupi sa šansom 50 50 i dodirne rame ovog ispred sebe....i svi idu kući. A vanzemljaci neka budu malo detaljniji

vlrd

pre 8 godina

Pa ovaj prvi kaže beo ako ima više belih, ili crn ako ispred njega ima više crnih.Isto tako mogu da se dogovore za situaciju ako ima jednako šešira ispred prvog. A poslednji će da kaže obrnutu boju od prvog. Ma mrzi me da objašnjavam u celini :D

ectoplasma

pre 8 godina

najvisi ucesnik kaze glasno svoju boju sesira ako je sesir onog ispred njega crn, a tiho ako je sesir ispred bele boje. tako u isto vreme mogu da kazu boju svog sesira i obaveste onog ispred o boji njegovog

djikan

pre 8 godina

pita suljo muju, sta ti mislis moj mujo, jel u bosni vece neznanje ili nezainteresovanost, a mujo mu kaze: "nit znam nit me interesuje".

Ja sam najvisociji i imam 50% sanse da pogodim svoju boju...

pre 8 godina

Pa prethodno se sve ovako dogovore: da krenu od najvisocijeg i da on izgovori onu boju koju na glavi ima covjek ispred njega..taj koji je ispred najvisocijeg ce tako sigurno znati koja je kod njega boja...zbog toga ce on, u zavisnosti od toga koju boju vidi na onom ispred sebe, svoju boju (koju zna jer mu je rekao najvisociji) izgovoriti na jedan ili na drugi nacin...dogovore se da jedan nacin bude glasno izgovaranje i da to znaci da je u covjeka ispred ista boja, a drugi nacin tiho izgovaranje koje znaci da je u covjeka ispred razlicita boja...tako ovaj koji je ispred najvisocijeg svoju boju izgovori glasno, ako je u covjeka ispred njega ista boja, odnosno izgovori je tiho ako je u covjeka ispred njega razlicita boja...u svakom slucaju ce taj ispred najvisocijeg tacno odgovoriti, jer mu je boju rekao najvisociji, jedina razlika ce biti u tome da li je izgovorio tiho ili glasno, s tim da ce upravo na osnovu tog nacina izgovora covjek ispred njega znati treba li reci istu ili razlicitu...ako je izgovorio tiho onaj ispred njega zna da treba reci razlicitu boju, a ako je izgovorio glasno onaj ispred njega zna da treba izgovoriti istu boju...i tako radi svaki naredni covjek, izgovara na jedan ili drugi nacin, u zavisnosti od toga vidi li ispred sebe istu boju koja je kod njega ili razlicitu, a svoju svaki od njih zna jer je saznao od onog iza sebe...nisam pogledao video, sada cu...

dejan

pre 8 godina

Zagonetka je odlicna. Priznajem da se nikad ne bih sam setio resenja. Jedino sto bi po meni bilo logicnije jeste da se svi poredjaju obrnuto, da najnizi bude na zacelju kolone, a najvisi skroz napred. Tesko je pronaci 10 ljudi koji se toliko razlikuju po visini pa da mozes da vidis ovog ispred sebe, pa jos preko njegovog sesira i u sve ostale, ali bi obrnutim redosledom mozda i bilo moguce.

Ivan

pre 8 godina

Za tehnicki neupucene, sligna strategija se koristi telekomunikacijama i racunarskim tehnologijama za proveru da li je doslo do greske pri u prenosu podataka. Koga zanima nek progugla "parity".

Dusan

pre 8 godina

Najvisi pogadja prvi tako sto ovom ispred sebe kaze koju boju ima. Taj sledeci odmah kaze svoju boju ako je razlicita od sledeceg ispred, u protivnom cuti recimo 5 sekundi i onda kaze. Na taj nacin daje znak sledecem ispred koje mu je boje sesir. Taj takodje kaze odmah ili saceka 5 sekundi u zavisnosti od boje ovog ispred njega, i tako do najnizeg.

Aleksandar

pre 8 godina

Imam i drugo resenje. U textu nigde nije naznaceno da li se osobe moraju izjasnjavati redosledom kojom su poredjani. Ako je ta pretpostavka tacna, onda krecemo od najvise osobe koja vidi sve (osoba br. 10). Ona treba da kaze boju kape osobe br. 9 -- sve i neka se to razlikuje od njegove boje kape i br. 10 pogresi, to je dozovljeno. Ukoliko osoba br. 8 ima istu boje kape kao osoba br. 9, samo u tom slucaju ce osoba 9 reci boju - u suprotnom ce cutati. Sada osoba broj 8 zna svoju boju kape. Opet, ako je boja ista kao kao kapa osobe 7, osoba br. 8 ce reci na glas a u suprotnom ce cutati (recimo da je dogovor da se cuti 30 sekundi). I tako redom sve do osobe br. 1, koja ce znati iz odgovora ili iz cutanja osobe br. 2 koja je boje njegove kape. Kada osoba br. 1 objavi svoju boju, obrnutim redosledom nagore svi koji su precutali sada kazu svoju boju (posto su do tada svi shvatili sta im je na glavi).
Dosao sam do resenja pre nego sto sam gledao , u videu se skrece paznja kao da moraju da idu odredjenim redosledom, sto ne stoji u textu.

dragan

pre 8 godina

Jedina osoba koja će stvarno nagađati boju šešira je najviša osoba i ona će prva dati odgovor,a zatim druga osoba po visini ,najniži čovek daje odgovor poslednji.Šta će reći prva osoba nebitno je,bitno je da netralni posmatrač kaže "tačno" ili "netačno" ostali će lako izračunati boju svog šešira.Najbitnije je da pogađanje ide od najviše osobe i da svi ostali pažljivo slušaju šta će reći ona osoba iza nje.

Egg

pre 8 godina

Meni je zadatak nejasan. Kako ce zarobljenici biti ispitivani, po redu ili nasumce, ako ce bit ispitani po redu s koje strane ce se krenut od najviseg ili od najnizeg? Ako zarobljenici ne znaju uvjete ispitivanja kako ce napravit strategiju? Jedino da pretpostave nacin ispitivanja i da naprave taktiku za jedini moguci nacin koji vodi do rjesenja i do spasa. Premalo vremena jer su to ipak dva zadatka. Bilo bi fer da zarobljenici imaju podatak na koji ce bit ispitivani.

...

pre 8 godina

@prti
To sam i ja pomislio, ali zamisli da su sesiri poredjani naizmenicno. Imao bi sve promasaje. Ok je da kazes onom sledecem koje je boje njegov sesir, ali poenta je da to sto izgovoris mora biti boja tvog sesira, a tu imas 50% sanse. Resenje je zanimljivo, ali sumnjam da bi vise od pola procenta ljudi uspelo da dodje do njega.

Moj drug iz detinjstva

pre 8 godina

Nas deset toliko različite visine da ovaj najvišlji vidi devet šešira ispred sebe i tako redom?!
Ma dajte molim vas, gde će ti vanzemaljci naći ljude toliko različite visine?!

ironični che

pre 8 godina

Jedna od zanimljivih mozgalica koju sam rešavao i nisam je rešio, zato što je momak sa kim sam bio u društvu rešio za 3 min i još je proširio na n boja šešira i n ljudi. Niko kome sam je ja kasnije postavio je nije rešio a da nije imao veliku pomoć. Inače, potrebno je znanje 1. razreda osnovne škole.
Vlado, ako ovo čitaš, svaka čast i pozdrav

Sloba

pre 8 godina

U objasnjenju su morali da naglase da samo jedan jednom moze reci crno ili belo. Bez tog ogranicenja svako, osim najmanjeg, moze reci boju sesira narednog i to je neko pomenuo kao resenje. Uz ovu zamerku je pitalica odlicna.

.

pre 8 godina

najvisi nek kaze boju ispred npr da je crna i onda onaj ispred ako kaze odma crna ispred njega ce znati da je i njegov crn a ako naprvi pauzu i kaze crna onda ispred ce znati da je belo.NAjvisi samo da pogresi

wtf

pre 8 godina

Da li je moguce da niko od vas nije razumeo zagonetku ili niste dovoljno pazljivo citali tekst? Jedino sto je dozvoljeno izgovoriti je "crno" ili "belo" i to se odnosi na boju sesira osobe koja tu boju izgovara. Dakle, ne moze osoba iza da izgovara boju sesira osobe ispred, iskljucivo moze da izgovara boju svog sesira.

MarjanNZ

pre 8 godina

Dovoljno je da maker devet učesnika zna da li ima paran ili neparan broj belih ili crnih šešira. Prvi učesnik sve vidi kaže "crni" ako ispred sebe vidi neparan broj recimo belih šešira a kaže "beli" za paran broj. To je dovoljno da svi, jedan po jedan, zaključe koje boje je njihov šešir. Lep problem(donela ga moja ćerkica iz škole)

Tomi

pre 8 godina

Za ostale je dovoljno da svako izgovori boju sesira onog ispred sebe. Tja
(ja, 19. decembar 2015 19:35)

Imas pravo na samo jednu rijec - crno ili bijelo. Sad, ako reces ovome ispred sebe koju boju on ima... ma u biti, toliko si dao nelogicno rijesenje da te molim da ubuduce razmislis pa komentiras.

Deadpoll

pre 8 godina

Svako ce reci onom ispred sebe koju boju sesira ima. A poslednji ima 50-50 sanse da pogodi svoj a po postavljenim pravilima moze i da pogresi.

miki

pre 8 godina

ali nije tako kao sto mislite. zamislimo primer sa 3 sesira crni beli crni. pitanje koje se postavlja je koji sesir TI nosis? pitanje da bi pretiveo. po vasoj logici gde svaki govori boju koju ovaj ispred nosi, ovaj drugi bi iz mog primera bi morao reci crni, da bi spasao ovog ispred sebe i pritom ubio sebe jer on nosi beli. resenje jeste jednostavno. dogovore se da najvisi prebroji npr bele sesire (svejedno koje) i da ako ispred vidi neparan broj on kaze beli. ako vidi paran on kaze crni. svaki sledeci broji i ako je prvi rekao da ima neparan broj belih a on ispred sebe vidi paran, znaci on ima beli. ako vidi neparan on ima crni. svako slusa sta je ovaj iza rekao i svi znaju sta nose osim prvog!

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Svako izgovori boju šešira onoga ispred sebe: "crn" ili "beo". I jedan jedini koji može da pogreši je najviši, tj. prvi u redu..

đurađ

pre 8 godina

Svaka čast onome ko je ovo sam rešio, ja nisam nikakvo rešenje, nisam bio ni blizu. Da se ogradim, ne isključujem mogućnost da sam ja glup, a ovo u stvari i nije toliko teško.

Borsalino & Co

pre 8 godina

Kao prvo, vanzemaljci ne postoje; a i da postoje, odakle im šeširi, i to još crni i beli???

A što se tiče rešenja, nije teško doći do njega :)

ja

pre 8 godina

Resenje je sjajno. A meni je palo na pamet - uzmes sesir osobe ispred sebe, stavis na glavu i kazes boju. :D Onda onaj najnizi da proizvoljan odgovor, ionako je dozvoljena ta greska. Ali je ponudjeno resenje mnogo inteligentnije.

ja

pre 8 godina

Pa sesir najviseg ionako niko ne vidi te on svoju boju ionako pogadja. Za ostale je dovoljno da svako izgovori boju sesira onog ispred sebe. Tja

aleksandar

pre 8 godina

zagonetka je stara. I resenje nije izgovaranju boje sesira ispred sebe. resenje je u broju sesira :)))) nadjite zagonetku ostrvo zmajeva sa smaragdnim ocima

prti do smrti

pre 8 godina

"Nije vam dozvoljeno da dodirujete šešir, okrećete se pozadi, istupate iz reda, komunicirate sa drugim zatvorenicima, niti izgovorite bilo šta osim ‘crn’ ili ‘beo’."

zasto jednostavno najvisa osoba ne bi rekla koju boju sesira ima prva osoba ispred njega. Tako bi svaka osoba osim prve znala boju svog sesira, i onda ostaje 50% sanse da on pogodi svoju boju.

đurađ

pre 8 godina

Svaka čast onome ko je ovo sam rešio, ja nisam nikakvo rešenje, nisam bio ni blizu. Da se ogradim, ne isključujem mogućnost da sam ja glup, a ovo u stvari i nije toliko teško.

ironični che

pre 8 godina

Jedna od zanimljivih mozgalica koju sam rešavao i nisam je rešio, zato što je momak sa kim sam bio u društvu rešio za 3 min i još je proširio na n boja šešira i n ljudi. Niko kome sam je ja kasnije postavio je nije rešio a da nije imao veliku pomoć. Inače, potrebno je znanje 1. razreda osnovne škole.
Vlado, ako ovo čitaš, svaka čast i pozdrav

wtf

pre 8 godina

Da li je moguce da niko od vas nije razumeo zagonetku ili niste dovoljno pazljivo citali tekst? Jedino sto je dozvoljeno izgovoriti je "crno" ili "belo" i to se odnosi na boju sesira osobe koja tu boju izgovara. Dakle, ne moze osoba iza da izgovara boju sesira osobe ispred, iskljucivo moze da izgovara boju svog sesira.

Tomi

pre 8 godina

Za ostale je dovoljno da svako izgovori boju sesira onog ispred sebe. Tja
(ja, 19. decembar 2015 19:35)

Imas pravo na samo jednu rijec - crno ili bijelo. Sad, ako reces ovome ispred sebe koju boju on ima... ma u biti, toliko si dao nelogicno rijesenje da te molim da ubuduce razmislis pa komentiras.

...

pre 8 godina

@prti
To sam i ja pomislio, ali zamisli da su sesiri poredjani naizmenicno. Imao bi sve promasaje. Ok je da kazes onom sledecem koje je boje njegov sesir, ali poenta je da to sto izgovoris mora biti boja tvog sesira, a tu imas 50% sanse. Resenje je zanimljivo, ali sumnjam da bi vise od pola procenta ljudi uspelo da dodje do njega.

MarjanNZ

pre 8 godina

Dovoljno je da maker devet učesnika zna da li ima paran ili neparan broj belih ili crnih šešira. Prvi učesnik sve vidi kaže "crni" ako ispred sebe vidi neparan broj recimo belih šešira a kaže "beli" za paran broj. To je dovoljno da svi, jedan po jedan, zaključe koje boje je njihov šešir. Lep problem(donela ga moja ćerkica iz škole)

Borsalino & Co

pre 8 godina

Kao prvo, vanzemaljci ne postoje; a i da postoje, odakle im šeširi, i to još crni i beli???

A što se tiče rešenja, nije teško doći do njega :)

ja

pre 8 godina

Pa sesir najviseg ionako niko ne vidi te on svoju boju ionako pogadja. Za ostale je dovoljno da svako izgovori boju sesira onog ispred sebe. Tja

miki

pre 8 godina

ali nije tako kao sto mislite. zamislimo primer sa 3 sesira crni beli crni. pitanje koje se postavlja je koji sesir TI nosis? pitanje da bi pretiveo. po vasoj logici gde svaki govori boju koju ovaj ispred nosi, ovaj drugi bi iz mog primera bi morao reci crni, da bi spasao ovog ispred sebe i pritom ubio sebe jer on nosi beli. resenje jeste jednostavno. dogovore se da najvisi prebroji npr bele sesire (svejedno koje) i da ako ispred vidi neparan broj on kaze beli. ako vidi paran on kaze crni. svaki sledeci broji i ako je prvi rekao da ima neparan broj belih a on ispred sebe vidi paran, znaci on ima beli. ako vidi neparan on ima crni. svako slusa sta je ovaj iza rekao i svi znaju sta nose osim prvog!

Moj drug iz detinjstva

pre 8 godina

Nas deset toliko različite visine da ovaj najvišlji vidi devet šešira ispred sebe i tako redom?!
Ma dajte molim vas, gde će ti vanzemaljci naći ljude toliko različite visine?!

Sloba

pre 8 godina

U objasnjenju su morali da naglase da samo jedan jednom moze reci crno ili belo. Bez tog ogranicenja svako, osim najmanjeg, moze reci boju sesira narednog i to je neko pomenuo kao resenje. Uz ovu zamerku je pitalica odlicna.

prti do smrti

pre 8 godina

"Nije vam dozvoljeno da dodirujete šešir, okrećete se pozadi, istupate iz reda, komunicirate sa drugim zatvorenicima, niti izgovorite bilo šta osim ‘crn’ ili ‘beo’."

zasto jednostavno najvisa osoba ne bi rekla koju boju sesira ima prva osoba ispred njega. Tako bi svaka osoba osim prve znala boju svog sesira, i onda ostaje 50% sanse da on pogodi svoju boju.

D9

pre 8 godina

Ovi komentari su slika i prilika srpskog društva! Posle se čudite kako smo nerazvijena država i kukate na političare.

Svi biste nešto da varate, muljate...
Dok ste vi "prevaranti" hrabri da iznosite svoje mišljenje, ostali pokušavaju da reše ili priznaju da ne mogu i dovoljno su pametni da odgledaju video.

Mislim da su samo dva čoveka tačno odgovorila, a jedan je za to dobio gomilu minuseva.

aleksandar

pre 8 godina

zagonetka je stara. I resenje nije izgovaranju boje sesira ispred sebe. resenje je u broju sesira :)))) nadjite zagonetku ostrvo zmajeva sa smaragdnim ocima

Deadpoll

pre 8 godina

Svako ce reci onom ispred sebe koju boju sesira ima. A poslednji ima 50-50 sanse da pogodi svoj a po postavljenim pravilima moze i da pogresi.

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Svako izgovori boju šešira onoga ispred sebe: "crn" ili "beo". I jedan jedini koji može da pogreši je najviši, tj. prvi u redu..

ja

pre 8 godina

Resenje je sjajno. A meni je palo na pamet - uzmes sesir osobe ispred sebe, stavis na glavu i kazes boju. :D Onda onaj najnizi da proizvoljan odgovor, ionako je dozvoljena ta greska. Ali je ponudjeno resenje mnogo inteligentnije.

Radijan

pre 8 godina

Problem uopšte nije najnoviji, ja sam ga video pre skoro tri godine, sa sve rešenjem, ovde: http://forum.matemanija.com/viewtopic.php?f=10&t=4

@MarjanNZ i @miki su dali tačne odgovore, ali me čudi da su za to dobili ovoliki broj minusa.

manwithfunnyplan

pre 8 godina

@MarjanNZ
Dobio si toliko minusa na komentar u kojem si izneo tačan odgovor.

Posle pogledam ostale komentare i podsetim se zašto živimo ovako kako živimo u zemlji selektora bez timova, direktora bez kompanija, doktora bez diploma i ostalih eksperata svih mogućih oblasti.

P.S. Na ovo sam naleteo pre neke 2 godine i rešio posle par sati komplikovanja. Postoje i malo kompleksnija, ali zanimljiva rešenja preko binarnog sistema, ali da ne kvarim programerima zabavu...

djikan

pre 8 godina

pita suljo muju, sta ti mislis moj mujo, jel u bosni vece neznanje ili nezainteresovanost, a mujo mu kaze: "nit znam nit me interesuje".

Ivo Split

pre 8 godina

Prvi najvisi ucesnik kaze crn ili bijel u ovisnosti sto vidi ispred sebe i to je ta jedina eventualna pogreska. Iduci po redu zna svoju boju i kaze je odmah bez pauze ukoliko i iduci ispred njega ima istu boju ili nakon pauze ukoliko dolazi do promjene boje.

adem

pre 8 godina

sto se mene tice previse komplikovano, ako su preveli kako treba. ne smes nista reci osim "crn" i "beo" a to se odnosi na boju tvog sesira, nema mucki, jer ako kazes boju onog ispred sebe, da mu pomognes, onda si napravio jednu gresku koja je dozvoljena, ali ako onaj ispred sebe kaze drugu boju od te sto ima, onda su vec dve greske i zadatak nije obavljen. mozda ima neka caka koju ja ne vidim, ali onaj ko resi njemu svaka cast.

KD35

pre 8 godina

Imao a ovaj zadatak na primremama za takmicenje iz matemaike, i nebitno da l' sam ga resio, ali MarijanaNZ vam je napisala resenje i ima 3 puta vise negativnih nego pozitivnih...
I nije to neverovatno, jer 1% moze da reso zadatak, a 25% ljudi moze sa ga skonta kad im nacrtas.

BolivijaCG

pre 8 godina

nisam pratio komentare. sad sam pogledao resenje na YT-u, i gotivno je. ja sam imao drugacije, mislim da se kvalifikuje. prvi drugom tacnu boju njegovu(drugoga), drugi ako je ta boja ista kao kod treceg odmah govori, a ako se razlikuje govori posle malo duze pauze, tako da treci zna ako je bilo 'crn' odmah izgovoreno, onda jeste crn, a ako je izgovoreno isto to 'crn' sa pauzom, onda je beo. i tako do malishe na kraju...

Dovla

pre 8 godina

Dogovor je da najvisi kaze recimo boju sesira kojih ima paran broj.Cak i da promasi boju svog sesira ovi ispod njega ce imati kljucnu informaciju da bi dosli do resenja.Neka je B oznaka za beli a C oznaka za crni sesir i neka je raspored kao sa slike B,C,B,C,B,B,C,C,B,B.Dakle najvisi vidi 4 crna sesira i reci ce crni.U ovom slucaju on je pogresio ali ovaj ispod njega zna da ima paran broj crnih sesira a kako je njih preostalo 9 to je zapravo 4 crna sesira.Kako sledeci vidi 3 crna sesira a on zna da ih mora biti 4 on zna da je on crni sesir.Sledeci takodje vidi 3 crna sesira a kako zna da je prethodni rekao crni a on zna da ih ima 4 on ce znati da je on beli sesir itd.

kmnccc

pre 8 godina

Gomila lupetanja ovde. Ljudi, pre nego što se izlupate odgledajte video. Ne možeš reći boju šešira ispred sebe jer moraš reći boju svog šešira. Ako svi kažu samo boju šešira osobe ispred, ništa od biznisa :)

kw

pre 8 godina

Sad sam pogledao video, niste napisali da nije dozvoljeno koristiti volumen glasa tako da moje resenje ne vredi. Ne bi mi palo na pamet to iz videa, bar ne tako brzo :)

Ivan

pre 8 godina

Za tehnicki neupucene, sligna strategija se koristi telekomunikacijama i racunarskim tehnologijama za proveru da li je doslo do greske pri u prenosu podataka. Koga zanima nek progugla "parity".

dragan

pre 8 godina

neko je rekao da je miki dao tacan odgovor.kada sam procitao "dogovore se da najvisi prebroji npr bele sesire (svejedno koje) i da ako ispred vidi neparan broj on kaze beli" najezio sam se. kakvo dogovaranje jbt? receno je da mogu samo da kazu "crn" ili "beo"

ja bi pre prihvatio odgovor "vanzemaljca" koji je rekao "Ovaj najnizi treba da napravi selfie." zvuci logicnije.

Vlada

pre 8 godina

Poenta je da mogu da se dogovore svi zajedno i smisle neki plan za raspoznavanje. Zagonetka je jednostavna ali nije najbolje objasnjena u tekstu jer da nema dogovora ne mogu da pogadjaju sem na cistu slucajnost. Ovako se dogovore da im poslednji u jednoj reci kaze koliko kojih sesira ima, crn - nepar beli - par, i samim brojanjem svaki sledeci zna svoju boju, a ovaj prvi koji daje informaciju ni ne brine dal ce da pogresi svoj jel je jedna greska dozvoljena.

ja

pre 8 godina

pogledao sam resenje i samo mi jedna stvar nije jasna-dakle onaj prvi ce u stvari sifrom reci da li ima paran ili neparan broj npr.crnih sesira..dakle ako kaze crno to moze da znaci da ispred sebe vidi neparan broj crnih sesira pa ce vec sledeci znati da li on ima crni ili beli i tako sve do kraja.Medjutim nije mi jasno ako recimo taj prvi ispred sebe vidi 9 belih sesira, dakle on ce samo znati da je njegov crn ali vec ostali nece znati koja je boja njihovog sesira.Mislim da strategijom ne mogu da obuhvate sve varijante

.

pre 8 godina

najvisi nek kaze boju ispred npr da je crna i onda onaj ispred ako kaze odma crna ispred njega ce znati da je i njegov crn a ako naprvi pauzu i kaze crna onda ispred ce znati da je belo.NAjvisi samo da pogresi

Dusan

pre 8 godina

Najvisi pogadja prvi tako sto ovom ispred sebe kaze koju boju ima. Taj sledeci odmah kaze svoju boju ako je razlicita od sledeceg ispred, u protivnom cuti recimo 5 sekundi i onda kaze. Na taj nacin daje znak sledecem ispred koje mu je boje sesir. Taj takodje kaze odmah ili saceka 5 sekundi u zavisnosti od boje ovog ispred njega, i tako do najnizeg.

Jovan

pre 8 godina

prvo mi je palo na pamet da, ako sam najvisi i imam pravo na gresku, izgovorim boju sesira osobe ispred mene ali akcentovano tako da onaj drugi ispred zna i svoju boju. Dakle ako je prvi beo a sledeci crn, rekao bih beeo, ako su oba bela samo beo. itd svako sledeci. Svako izgovara svoju boju i daje informaciju onom ispred.

ectoplasma

pre 8 godina

najvisi ucesnik kaze glasno svoju boju sesira ako je sesir onog ispred njega crn, a tiho ako je sesir ispred bele boje. tako u isto vreme mogu da kazu boju svog sesira i obaveste onog ispred o boji njegovog

miki

pre 8 godina

Nije lepo definisan zadatak nije nigde napisano da samo jednom mogu reci crno ili belo, a sa par, nepar mogu znati koji je sesir na njihovoj glavi.

Deljenje_po_modulu

pre 8 godina

Dobar zadatak za shvatanje deljenja po modulu, pri čemu je ova crno-bela varijanta naravno najlakša. Najviši prosto izbroji broj belih šešira i ako je broj paran kaže "bela", ili "crna" ako je neparan. Jedino on nije siguran da će pogoditi boju, ali ima dobre šanse. Sledeći čovek na osnovu te informacije prebroji ukupan broj belih šešira ispred sebe i u zavisnosti od parnosti/neparnosti zna šta mu je na glavi. Parnost ukupnog broja preostalih šešira menja se kad god neko kaže "bela".
A sad teži zadatak, molim B92 da objavi: 9 ljudi (nije to bitno!), n boja šešira, pri čemu vanzemaljci naravno kažu ljudima koje su sve boje u opticaju (samim tim i koliko ih ima), ostala postavka ista kao u ovom zadatku. Samo jedan sme da pogreši (prvi :) ).

Ja sam najvisociji i imam 50% sanse da pogodim svoju boju...

pre 8 godina

Pa prethodno se sve ovako dogovore: da krenu od najvisocijeg i da on izgovori onu boju koju na glavi ima covjek ispred njega..taj koji je ispred najvisocijeg ce tako sigurno znati koja je kod njega boja...zbog toga ce on, u zavisnosti od toga koju boju vidi na onom ispred sebe, svoju boju (koju zna jer mu je rekao najvisociji) izgovoriti na jedan ili na drugi nacin...dogovore se da jedan nacin bude glasno izgovaranje i da to znaci da je u covjeka ispred ista boja, a drugi nacin tiho izgovaranje koje znaci da je u covjeka ispred razlicita boja...tako ovaj koji je ispred najvisocijeg svoju boju izgovori glasno, ako je u covjeka ispred njega ista boja, odnosno izgovori je tiho ako je u covjeka ispred njega razlicita boja...u svakom slucaju ce taj ispred najvisocijeg tacno odgovoriti, jer mu je boju rekao najvisociji, jedina razlika ce biti u tome da li je izgovorio tiho ili glasno, s tim da ce upravo na osnovu tog nacina izgovora covjek ispred njega znati treba li reci istu ili razlicitu...ako je izgovorio tiho onaj ispred njega zna da treba reci razlicitu boju, a ako je izgovorio glasno onaj ispred njega zna da treba izgovoriti istu boju...i tako radi svaki naredni covjek, izgovara na jedan ili drugi nacin, u zavisnosti od toga vidi li ispred sebe istu boju koja je kod njega ili razlicitu, a svoju svaki od njih zna jer je saznao od onog iza sebe...nisam pogledao video, sada cu...

deoche

pre 8 godina

Imam ja mnogo jednostavnije rešenje od ovoga. Nigde u zahtevima ne piše da ne smeju dodirivati jedan drugog. Dakle, taktika je jednostavna...crno desno rame , belo levo. Prvi lupi sa šansom 50 50 i dodirne rame ovog ispred sebe....i svi idu kući. A vanzemljaci neka budu malo detaljniji

mr. Amor Ak

pre 8 godina

Ovo sigurno nije resenje ali je prvo sto mi je palo na pamet. Prvi odgovor daje najvisi, zatim ovaj ispred njega i tako redom do najnizeg. Najvisi moze da pogresi i nije bitno sta ce reci, ali je bitno na koji nacin. U zadatku nije navedeno ogranicenje da izgovaranje reci 'crn' i 'beo' ne sme biti na odredjen nacin intonirano pa da tako uz podatak o tome koja je boja sesira onog ko izgovara bude prenet istovremeno i podatak koje je boje sesir coveka ispred. Tako bismo imali cetiri signala: CRN, crn, BEO i beo gde je, recimo, rec malim slovima izgovorena dubljim glasom i znaci sledeci je crn, a velikim slovima visim i znaci sledeci je beo. Naravno, ovo nije lepo resenje, ali odgovara uslovima zadatka... Pozdrav za onog Vladu koji ima resenje za zadatak sa N ljudi i N boja sesira...

Radijan

pre 8 godina

„neko je rekao da je miki dao tacan odgovor.kada sam procitao "dogovore se da najvisi prebroji npr bele sesire (svejedno koje) i da ako ispred vidi neparan broj on kaze beli" najezio sam se...“
(dragan, 20. decembar 2015 09:38)

Ja sam taj što je rekao da je miki dao tačan odgovor. :( Ali, fora je u tome što su se u međuvremenu još neki komentatori potpisali kao „miki“, pa to izaziva zabunu.
Tačan odgovor je dao onaj miki čiji je post objavljen 19. decembra 2015. u 20:18.

dragan

pre 8 godina

Jedina osoba koja će stvarno nagađati boju šešira je najviša osoba i ona će prva dati odgovor,a zatim druga osoba po visini ,najniži čovek daje odgovor poslednji.Šta će reći prva osoba nebitno je,bitno je da netralni posmatrač kaže "tačno" ili "netačno" ostali će lako izračunati boju svog šešira.Najbitnije je da pogađanje ide od najviše osobe i da svi ostali pažljivo slušaju šta će reći ona osoba iza nje.

Aleksandar

pre 8 godina

Imam i drugo resenje. U textu nigde nije naznaceno da li se osobe moraju izjasnjavati redosledom kojom su poredjani. Ako je ta pretpostavka tacna, onda krecemo od najvise osobe koja vidi sve (osoba br. 10). Ona treba da kaze boju kape osobe br. 9 -- sve i neka se to razlikuje od njegove boje kape i br. 10 pogresi, to je dozovljeno. Ukoliko osoba br. 8 ima istu boje kape kao osoba br. 9, samo u tom slucaju ce osoba 9 reci boju - u suprotnom ce cutati. Sada osoba broj 8 zna svoju boju kape. Opet, ako je boja ista kao kao kapa osobe 7, osoba br. 8 ce reci na glas a u suprotnom ce cutati (recimo da je dogovor da se cuti 30 sekundi). I tako redom sve do osobe br. 1, koja ce znati iz odgovora ili iz cutanja osobe br. 2 koja je boje njegove kape. Kada osoba br. 1 objavi svoju boju, obrnutim redosledom nagore svi koji su precutali sada kazu svoju boju (posto su do tada svi shvatili sta im je na glavi).
Dosao sam do resenja pre nego sto sam gledao , u videu se skrece paznja kao da moraju da idu odredjenim redosledom, sto ne stoji u textu.

Aleksandar

pre 8 godina

Bilo bi interesantno videti koliki IQ imaju oni koji su pogodili, a moze i koji je procenat istih. Ja imam oko 144 (vise puta proveravano) i nisam uspeo, mogu da zamislim kako su resili oni sa nizim IQ.

Kako kazu da je prosecan IQ 100, lose nam se pise ako nam vanzemaljci postave takvo pitanje.

miodrag

pre 8 godina

Evo kakvu bih ja strategiju napravio. počinje se izjašnjavanje od najviše osobe i ona izgovara boju šešira na glavi ispred sebe. ako se potrefi da je to njegova boja super ako ne on je onaj 1 koji moze da pogresi. sad sledeci u nizu zna koja je njegova boja s tim sto nekako mora da signalizira sledecem njegovu boju. dakle izgovara boju koju mu je rekao prvi veselo ako je to boja koju ima i ovaj isped ili tuzno ukoliko se razlikuje. onda sledeci ukoliki je cuo veselo ponavlja boju ukoliko je cuo tuzno izgovara drugu i to veselo ili tuzno u zsvisnosti od toga sta ima sledeci. I tako dalje do kraja niza....aj sad da vidimo sta kaze video klip.

miki

pre 8 godina

zar nije logicno da onaj ko je predzadnji po velicini (da kazemo drugi najmanji) kaze boju sesira onoga ispred sebe (ongo najmanjeg), pa tako redom, 3. najmanji kaze boju sesira 2., 4. kaze trecem koja je boja njegovog sesira, pa tako do 10., samo 10. (koji je najvisi) ne bi znao koja je boja njegovog sesira jer nema nikoga iza sebe da mu to kaze.

majkolo

pre 8 godina

Zadatak je los iz jednog razloga,a to je ako hoce da provere inteligenciju zarobljenog koji se na primer zove Zika ovaj test mu onemogucava zato sto nije u mogucnosti da iako zna resenje kaze drugima jer je ogranicen na crno ili belo,ali ako je za cilj videti da li su svih deset zatvorenika inteligentni oblik života onda resenje u videu i moze da prodje.Cinjenica je iako znas resenje ne mozes da ga resis ako ostali ne misli kao i ti.

nikola1992

pre 8 godina

Ja sam resio malo drugacije. Posto mogu da se dogovaraju oko strategije, onda ovaj najvisi kaze boju onoga ko je ispred njega, a onda svaki sledeci kaze boju glasno, ukoliko tu istu boju ima i onaj ispred njega, a tise ukoliko onaj ispred ima drugu boju. Npr. ovaj najvisi kaze crna, ukoliko ovaj sledeci ima crnu. Onda sledeci kaze glasno crna, ukoliko i ovaj sledeci ima crnu. Pa onda sledeci kaze malo tise crna, ukoliko sledeci ima belu. I tako do kraja.

Solomon

pre 8 godina

Izgleda da postoje barem dva načina da se dođe do rešenja:

1) da svaka osoba u stroju, osim poslednje (najniže) saopšti ostalima kakve boje šešira, u celini, ispred sebe vidi - po sistemu parnih i neparnih brojeva.

2) da svaka osoba u stroju, osim poslednje (najniže) saopšti samo onoj ispred sebe (nižoj) kakvu boju šešira vidi - i to: ili po principu suprotnosti, ili po principu jednakosti.

Prvi, najviši u stroju ne može sa sigurnošću da pogodi boju svog šešira, a to je u postavci zadatka dozvoljeno; preostalih devetoro tačno će znati boju svog šešira.

Mk 4:22

pre 8 godina

sjajno!
Suptilan, donekle genijalan pokazatelj čemu čovečantvo teži, ili bolje rečeno čemu ‘bog’ teži (ovde predstavljen kao 'vanzemaljci'), šta mu je namera i šta nam je namenjeno

Prema trenutnom, slučajnom uzorku, čovečanstvo se ne kvalifikuje za opstanak. Kritičan uslov - 9 današnjih ‘genijalaca’ složnih u grupi, koji bi razumeli test i zadatak, UZ OBJAŠNJENJE jednog ‘super genijalca’ i zatim to koncentrisano sproveli, bez greške u 5 min - MISSION IMPOSSIBLE. Današnjeg izbezumljen čovek, tj ono što je ostalo od njega, tih bi 5 min svu pažnju zaokupio preturanjem po džepovima u pokušaju da nađe tel, nekako dovati signal i izgugla rešenje. Šta drugo na planeti koja još koristi gorivo od raspalih životinja i biljaka, jede druge vrste, međusobno ratuje .. još usnula, nesvesna svojih kapaciteta, dara i namene

Ali jednog dana .. možda

Egg

pre 8 godina

Meni je zadatak nejasan. Kako ce zarobljenici biti ispitivani, po redu ili nasumce, ako ce bit ispitani po redu s koje strane ce se krenut od najviseg ili od najnizeg? Ako zarobljenici ne znaju uvjete ispitivanja kako ce napravit strategiju? Jedino da pretpostave nacin ispitivanja i da naprave taktiku za jedini moguci nacin koji vodi do rjesenja i do spasa. Premalo vremena jer su to ipak dva zadatka. Bilo bi fer da zarobljenici imaju podatak na koji ce bit ispitivani.

pazarac

pre 8 godina

Izgovara svoju boju tako da ako je boja ispred njega crna vikne jako, a ako je bela izgovori tiho tako da će onaj ispred odmah znati koje mu je boje šešir na glavi. Samo će prvi da pogađa. Biće bar 9 tacnih odgovora.

pavle

pre 8 godina

Po meni rešenje iz videa nije logično, a ne mora biti ni tačno u svakom slučaju, kombinaciji... Tako da mislim da bi ipak oni bili obrok vanzemaljcima.

Sasa

pre 8 godina

u zadatku pise da nije dozvoljeno istupanje iz reda, dodirivanje sesira i komuniciranje sa drugima. Onda lepo dogovore strategiju da onaj pozadi dodirne ovog ispred za levu ruku ako ima beo sesir a za desnu ako ima crni. Tako samo prvi mora da pogodi svoju boju. 50/50.

anonymou5

pre 8 godina

Poenta je u duzini (broju sekundi) izgovaranja reci "beo" I "crn". Posle dogovora, prvi covek koji pogadja boju sesira je najvisi covek. On nasumicno bira jednu boju sesira (u nasem slucaju npr. BELU) I izgovara rec "beo" onoliko sekundi za koliko pozicija je od njega udaljen najvisi covek sa istom (rekli smo u nasem slucaju BELOM) bojom sesira. Tako ce svi visi ljudi od "prozvanog" znati da imaju crne sesire. Sledeci koji pogadja boju svog sesira je "prozvani" covek koji (prema dogovoru sa pocetka) zna da je boja njegovog sesira BELA I izgovara opet "beo" onoliko sekundi za koliko je pozicija od njega udaljen sledeci najvisi covek tako da taj "novi prozvani" zna da je njegov sesir bele boje a oni ljudi koji su visi od "novo prozvanog" znaju da su njihovi sesiri crni. Tako sve dok se ne dodje do poslednjeg najviseg coveka koji ispred sebe ne vidi ni jednog coveka sa belim sesirom. On zatim veoma glasno izgovara boju svog sesira "beo" (opet podsecanje u nasem slucaju BELU). Tko ce (prema dogovoru pre pocetka pogadjanja) svi ostali ljudi (oni koji nisu pogadjali boje svojih sesira) znati da je njihov sesir crne boje I to ce I reci. Jedini covek koji ce mozda (sanse su mu 50:50) pogresiti boju svog sesira bice prvi covek koji pogadja tj. najvisi covek.
Naravno, ukoliko taj najvisi covek, koji vidi boje svih ostalih ljudi ne vidi ispred sebe ni jednog sa belim sesirom, glasnim izgovorom "beo" dace doznanja ostalim ljudima da je boja njihovih sesira crna...

Dovla

pre 8 godina

Evo nastavka objasnjenja od sinoc mrzelo me je da pisem ali posto vidim da se mnogi muce oko resenja ajmo ispocetka.Neka je raspored B,C,B,C,B,B,C,C,B,B.Dogovor je pre nego sto stanu u red da najvisi kaze boju sesira kojih ce imati paran broj i na taj nacin ce ovi ispod njega tacno znati koliko ima kojih sesira.U ovom slucaju on ce reci crni tako da ce preostalih devet znati da ima 4 crna i 5 belih sesira.Sledeci vidi 3 crna sesira a kako je on sada poslednji on zna da on mora biti crni jer treba da ima 4 crna sesira.Sledeci ispod vidi 3 crna i 4 bela pa on zna da mora biti beli.Sledeci vidi 2 crna i 4 bela i zna da je ovaj pre njega rekao beli sto znaci da je on sigurno crni.Sledeci vidi 2 crna i 3 bela i zna da su prosla 2 crna sesira ne racunajuci najviseg on nije bitan pa on zna da je on beli.Sledeci vidi 2 crna i 2 bela pa i on zna da je beli.Sledeci vidi 1 crni i dva bela pa on zna da on mora biti crni.Sledeci vidi 2 bela a kako mora biti jos jedan crni on zna da je crni.Poslednja dva samim tim znaju da su do sada prosli svi crni sesiri pa oni moraju biti beli.

Igor

pre 8 godina

@ miodrag
Bravo! Svaka cast ako ste sami dosli na tu ideju (osim tuzno-veselo moze i tiho-glasno, ali ne znam da li je to dopusteno). To je odlicno rjesenje ako je dopusteno koristit modulaciju glasa (osim onog boja=parni broj sesira a ostali broje sto vide i zakljucuju). To naravno funkcionira pod istim uvjetima kao i ono drugo tocno rjesenje i uz ispitivanje po redosljedu od najviseg ka najnizem. Bez ispitivanja po redosljedu ne funkcionira ni jedno od ta dva rjesenja.

dejan

pre 8 godina

Zagonetka je odlicna. Priznajem da se nikad ne bih sam setio resenja. Jedino sto bi po meni bilo logicnije jeste da se svi poredjaju obrnuto, da najnizi bude na zacelju kolone, a najvisi skroz napred. Tesko je pronaci 10 ljudi koji se toliko razlikuju po visini pa da mozes da vidis ovog ispred sebe, pa jos preko njegovog sesira i u sve ostale, ali bi obrnutim redosledom mozda i bilo moguce.

Banega

pre 8 godina

Posto je dozvoljena jedna greska prvi tj najvisi moze da pogresi, a i ne mora, nebitno je, jer ce reci boju onoga ispred sebe. Onaj do njega obavezno ponavlja to jer je to boja njegovog sesira, ali ako vidi da je boja njegovog sesira razlicita od onog ispred sebe viknuce glasno, u suprotnom tiho. I to je cela procedura do kraja. Normalan ton ne menja boju sesira, glasan menja boju sledeceg koji treba da kaze. Resio za manje od dva minuta, trenutak inspiracije nista drugo. pozz

Milica

pre 8 godina

Omg...ljudi, ne mogu svi reci i za sebe i za sledeceg i tra la la...
Jednostavno je resenje:
Prvi bi morao da reskira i odgovori samo boju sledeceg a drugi bi izgovorio boju koju je cuo, samo bi odlucno rekao ako je i sledecem ta boja a ako nije tuzno i to bi bio signal...itd

kw

pre 8 godina

Nisam pogledao video. Ovako bih ja osmislio strategiju. Samo najvisociji, kao prvi, ce da kaze boju sesira koju nosi onaj ispred njega i samo on ima 50% sanse da promasi, sledeci ce ponoviti boju koju je cuo ali dajuci hint osobi ispred koristeci volumen svoga glasa (nije zabranjeno), tj ako glasno uzvikne boju svog sesira onda sledeci zna da je kod njega ista boja a ako izgovori tiho onda zna da je druga boja. Tako svi do kraja. Sad cu da pogledam video.

milojko

pre 8 godina

pa mora da se postave bar 2-3 podpitanja... al ajde ako sam recimo najnizi dakle isped nema nikog pitam najvisljeg da redja nesto kao dan-noc za crne odnosno bele sesire i on redja... posto sve vidi osim svog a za svoj lupi ... eto sta ocete... :)

adem

pre 8 godina

ja sam potrazio resenje, inace zagonetka uopste nije nova, i resenje je u par ili nepar sesirima koje prva osoba vidi ispred sebe, belih ili crnih, svejedno. onda je sve lako. ali ja pri citanju teksta sam shvatio 9 osoba, posto se taj broj pominjao u tekstu, to mi je odmoglo u resenju, mada ne verejum da bih resio zadatak, mada ne za par minuta koje sam mu posvetio.

vlrd

pre 8 godina

Pa ovaj prvi kaže beo ako ima više belih, ili crn ako ispred njega ima više crnih.Isto tako mogu da se dogovore za situaciju ako ima jednako šešira ispred prvog. A poslednji će da kaže obrnutu boju od prvog. Ma mrzi me da objašnjavam u celini :D

zeljko

pre 8 godina

Lepo se dogovorite... crno znaci da, a belo ne. Najnizi u nizu pogadja boju sesira, a onaj iza njega kaze belo ili crno u zavisnosti od toga da li je pogodio. I tako do kraja... Do zadnjeg kome nema ko da kaze da li je pogodio.

ja

pre 8 godina

Pa sesir najviseg ionako niko ne vidi te on svoju boju ionako pogadja. Za ostale je dovoljno da svako izgovori boju sesira onog ispred sebe. Tja

Deadpoll

pre 8 godina

Svako ce reci onom ispred sebe koju boju sesira ima. A poslednji ima 50-50 sanse da pogodi svoj a po postavljenim pravilima moze i da pogresi.

Borsalino & Co

pre 8 godina

Kao prvo, vanzemaljci ne postoje; a i da postoje, odakle im šeširi, i to još crni i beli???

A što se tiče rešenja, nije teško doći do njega :)

prti do smrti

pre 8 godina

"Nije vam dozvoljeno da dodirujete šešir, okrećete se pozadi, istupate iz reda, komunicirate sa drugim zatvorenicima, niti izgovorite bilo šta osim ‘crn’ ili ‘beo’."

zasto jednostavno najvisa osoba ne bi rekla koju boju sesira ima prva osoba ispred njega. Tako bi svaka osoba osim prve znala boju svog sesira, i onda ostaje 50% sanse da on pogodi svoju boju.

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Svako izgovori boju šešira onoga ispred sebe: "crn" ili "beo". I jedan jedini koji može da pogreši je najviši, tj. prvi u redu..

MarjanNZ

pre 8 godina

Dovoljno je da maker devet učesnika zna da li ima paran ili neparan broj belih ili crnih šešira. Prvi učesnik sve vidi kaže "crni" ako ispred sebe vidi neparan broj recimo belih šešira a kaže "beli" za paran broj. To je dovoljno da svi, jedan po jedan, zaključe koje boje je njihov šešir. Lep problem(donela ga moja ćerkica iz škole)

Moj drug iz detinjstva

pre 8 godina

Nas deset toliko različite visine da ovaj najvišlji vidi devet šešira ispred sebe i tako redom?!
Ma dajte molim vas, gde će ti vanzemaljci naći ljude toliko različite visine?!

wtf

pre 8 godina

Da li je moguce da niko od vas nije razumeo zagonetku ili niste dovoljno pazljivo citali tekst? Jedino sto je dozvoljeno izgovoriti je "crno" ili "belo" i to se odnosi na boju sesira osobe koja tu boju izgovara. Dakle, ne moze osoba iza da izgovara boju sesira osobe ispred, iskljucivo moze da izgovara boju svog sesira.

ja

pre 8 godina

Resenje je sjajno. A meni je palo na pamet - uzmes sesir osobe ispred sebe, stavis na glavu i kazes boju. :D Onda onaj najnizi da proizvoljan odgovor, ionako je dozvoljena ta greska. Ali je ponudjeno resenje mnogo inteligentnije.

miki

pre 8 godina

ali nije tako kao sto mislite. zamislimo primer sa 3 sesira crni beli crni. pitanje koje se postavlja je koji sesir TI nosis? pitanje da bi pretiveo. po vasoj logici gde svaki govori boju koju ovaj ispred nosi, ovaj drugi bi iz mog primera bi morao reci crni, da bi spasao ovog ispred sebe i pritom ubio sebe jer on nosi beli. resenje jeste jednostavno. dogovore se da najvisi prebroji npr bele sesire (svejedno koje) i da ako ispred vidi neparan broj on kaze beli. ako vidi paran on kaze crni. svaki sledeci broji i ako je prvi rekao da ima neparan broj belih a on ispred sebe vidi paran, znaci on ima beli. ako vidi neparan on ima crni. svako slusa sta je ovaj iza rekao i svi znaju sta nose osim prvog!

Sloba

pre 8 godina

U objasnjenju su morali da naglase da samo jedan jednom moze reci crno ili belo. Bez tog ogranicenja svako, osim najmanjeg, moze reci boju sesira narednog i to je neko pomenuo kao resenje. Uz ovu zamerku je pitalica odlicna.

Tomi

pre 8 godina

Za ostale je dovoljno da svako izgovori boju sesira onog ispred sebe. Tja
(ja, 19. decembar 2015 19:35)

Imas pravo na samo jednu rijec - crno ili bijelo. Sad, ako reces ovome ispred sebe koju boju on ima... ma u biti, toliko si dao nelogicno rijesenje da te molim da ubuduce razmislis pa komentiras.

aleksandar

pre 8 godina

zagonetka je stara. I resenje nije izgovaranju boje sesira ispred sebe. resenje je u broju sesira :)))) nadjite zagonetku ostrvo zmajeva sa smaragdnim ocima

ironični che

pre 8 godina

Jedna od zanimljivih mozgalica koju sam rešavao i nisam je rešio, zato što je momak sa kim sam bio u društvu rešio za 3 min i još je proširio na n boja šešira i n ljudi. Niko kome sam je ja kasnije postavio je nije rešio a da nije imao veliku pomoć. Inače, potrebno je znanje 1. razreda osnovne škole.
Vlado, ako ovo čitaš, svaka čast i pozdrav

zeljko

pre 8 godina

Lepo se dogovorite... crno znaci da, a belo ne. Najnizi u nizu pogadja boju sesira, a onaj iza njega kaze belo ili crno u zavisnosti od toga da li je pogodio. I tako do kraja... Do zadnjeg kome nema ko da kaze da li je pogodio.

anonymou5

pre 8 godina

Poenta je u duzini (broju sekundi) izgovaranja reci "beo" I "crn". Posle dogovora, prvi covek koji pogadja boju sesira je najvisi covek. On nasumicno bira jednu boju sesira (u nasem slucaju npr. BELU) I izgovara rec "beo" onoliko sekundi za koliko pozicija je od njega udaljen najvisi covek sa istom (rekli smo u nasem slucaju BELOM) bojom sesira. Tako ce svi visi ljudi od "prozvanog" znati da imaju crne sesire. Sledeci koji pogadja boju svog sesira je "prozvani" covek koji (prema dogovoru sa pocetka) zna da je boja njegovog sesira BELA I izgovara opet "beo" onoliko sekundi za koliko je pozicija od njega udaljen sledeci najvisi covek tako da taj "novi prozvani" zna da je njegov sesir bele boje a oni ljudi koji su visi od "novo prozvanog" znaju da su njihovi sesiri crni. Tako sve dok se ne dodje do poslednjeg najviseg coveka koji ispred sebe ne vidi ni jednog coveka sa belim sesirom. On zatim veoma glasno izgovara boju svog sesira "beo" (opet podsecanje u nasem slucaju BELU). Tko ce (prema dogovoru pre pocetka pogadjanja) svi ostali ljudi (oni koji nisu pogadjali boje svojih sesira) znati da je njihov sesir crne boje I to ce I reci. Jedini covek koji ce mozda (sanse su mu 50:50) pogresiti boju svog sesira bice prvi covek koji pogadja tj. najvisi covek.
Naravno, ukoliko taj najvisi covek, koji vidi boje svih ostalih ljudi ne vidi ispred sebe ni jednog sa belim sesirom, glasnim izgovorom "beo" dace doznanja ostalim ljudima da je boja njihovih sesira crna...

kw

pre 8 godina

Nisam pogledao video. Ovako bih ja osmislio strategiju. Samo najvisociji, kao prvi, ce da kaze boju sesira koju nosi onaj ispred njega i samo on ima 50% sanse da promasi, sledeci ce ponoviti boju koju je cuo ali dajuci hint osobi ispred koristeci volumen svoga glasa (nije zabranjeno), tj ako glasno uzvikne boju svog sesira onda sledeci zna da je kod njega ista boja a ako izgovori tiho onda zna da je druga boja. Tako svi do kraja. Sad cu da pogledam video.

Jovan

pre 8 godina

prvo mi je palo na pamet da, ako sam najvisi i imam pravo na gresku, izgovorim boju sesira osobe ispred mene ali akcentovano tako da onaj drugi ispred zna i svoju boju. Dakle ako je prvi beo a sledeci crn, rekao bih beeo, ako su oba bela samo beo. itd svako sledeci. Svako izgovara svoju boju i daje informaciju onom ispred.

Solomon

pre 8 godina

Izgleda da postoje barem dva načina da se dođe do rešenja:

1) da svaka osoba u stroju, osim poslednje (najniže) saopšti ostalima kakve boje šešira, u celini, ispred sebe vidi - po sistemu parnih i neparnih brojeva.

2) da svaka osoba u stroju, osim poslednje (najniže) saopšti samo onoj ispred sebe (nižoj) kakvu boju šešira vidi - i to: ili po principu suprotnosti, ili po principu jednakosti.

Prvi, najviši u stroju ne može sa sigurnošću da pogodi boju svog šešira, a to je u postavci zadatka dozvoljeno; preostalih devetoro tačno će znati boju svog šešira.

mr. Amor Ak

pre 8 godina

Ovo sigurno nije resenje ali je prvo sto mi je palo na pamet. Prvi odgovor daje najvisi, zatim ovaj ispred njega i tako redom do najnizeg. Najvisi moze da pogresi i nije bitno sta ce reci, ali je bitno na koji nacin. U zadatku nije navedeno ogranicenje da izgovaranje reci 'crn' i 'beo' ne sme biti na odredjen nacin intonirano pa da tako uz podatak o tome koja je boja sesira onog ko izgovara bude prenet istovremeno i podatak koje je boje sesir coveka ispred. Tako bismo imali cetiri signala: CRN, crn, BEO i beo gde je, recimo, rec malim slovima izgovorena dubljim glasom i znaci sledeci je crn, a velikim slovima visim i znaci sledeci je beo. Naravno, ovo nije lepo resenje, ali odgovara uslovima zadatka... Pozdrav za onog Vladu koji ima resenje za zadatak sa N ljudi i N boja sesira...

đurađ

pre 8 godina

Svaka čast onome ko je ovo sam rešio, ja nisam nikakvo rešenje, nisam bio ni blizu. Da se ogradim, ne isključujem mogućnost da sam ja glup, a ovo u stvari i nije toliko teško.

miki

pre 8 godina

zar nije logicno da onaj ko je predzadnji po velicini (da kazemo drugi najmanji) kaze boju sesira onoga ispred sebe (ongo najmanjeg), pa tako redom, 3. najmanji kaze boju sesira 2., 4. kaze trecem koja je boja njegovog sesira, pa tako do 10., samo 10. (koji je najvisi) ne bi znao koja je boja njegovog sesira jer nema nikoga iza sebe da mu to kaze.

nikola1992

pre 8 godina

Ja sam resio malo drugacije. Posto mogu da se dogovaraju oko strategije, onda ovaj najvisi kaze boju onoga ko je ispred njega, a onda svaki sledeci kaze boju glasno, ukoliko tu istu boju ima i onaj ispred njega, a tise ukoliko onaj ispred ima drugu boju. Npr. ovaj najvisi kaze crna, ukoliko ovaj sledeci ima crnu. Onda sledeci kaze glasno crna, ukoliko i ovaj sledeci ima crnu. Pa onda sledeci kaze malo tise crna, ukoliko sledeci ima belu. I tako do kraja.

Ivo Split

pre 8 godina

Prvi najvisi ucesnik kaze crn ili bijel u ovisnosti sto vidi ispred sebe i to je ta jedina eventualna pogreska. Iduci po redu zna svoju boju i kaze je odmah bez pauze ukoliko i iduci ispred njega ima istu boju ili nakon pauze ukoliko dolazi do promjene boje.

dragan

pre 8 godina

neko je rekao da je miki dao tacan odgovor.kada sam procitao "dogovore se da najvisi prebroji npr bele sesire (svejedno koje) i da ako ispred vidi neparan broj on kaze beli" najezio sam se. kakvo dogovaranje jbt? receno je da mogu samo da kazu "crn" ili "beo"

ja bi pre prihvatio odgovor "vanzemaljca" koji je rekao "Ovaj najnizi treba da napravi selfie." zvuci logicnije.

dragan

pre 8 godina

Jedina osoba koja će stvarno nagađati boju šešira je najviša osoba i ona će prva dati odgovor,a zatim druga osoba po visini ,najniži čovek daje odgovor poslednji.Šta će reći prva osoba nebitno je,bitno je da netralni posmatrač kaže "tačno" ili "netačno" ostali će lako izračunati boju svog šešira.Najbitnije je da pogađanje ide od najviše osobe i da svi ostali pažljivo slušaju šta će reći ona osoba iza nje.

pavle

pre 8 godina

Po meni rešenje iz videa nije logično, a ne mora biti ni tačno u svakom slučaju, kombinaciji... Tako da mislim da bi ipak oni bili obrok vanzemaljcima.

miodrag

pre 8 godina

Evo kakvu bih ja strategiju napravio. počinje se izjašnjavanje od najviše osobe i ona izgovara boju šešira na glavi ispred sebe. ako se potrefi da je to njegova boja super ako ne on je onaj 1 koji moze da pogresi. sad sledeci u nizu zna koja je njegova boja s tim sto nekako mora da signalizira sledecem njegovu boju. dakle izgovara boju koju mu je rekao prvi veselo ako je to boja koju ima i ovaj isped ili tuzno ukoliko se razlikuje. onda sledeci ukoliki je cuo veselo ponavlja boju ukoliko je cuo tuzno izgovara drugu i to veselo ili tuzno u zsvisnosti od toga sta ima sledeci. I tako dalje do kraja niza....aj sad da vidimo sta kaze video klip.

Milica

pre 8 godina

Omg...ljudi, ne mogu svi reci i za sebe i za sledeceg i tra la la...
Jednostavno je resenje:
Prvi bi morao da reskira i odgovori samo boju sledeceg a drugi bi izgovorio boju koju je cuo, samo bi odlucno rekao ako je i sledecem ta boja a ako nije tuzno i to bi bio signal...itd

miki

pre 8 godina

Nije lepo definisan zadatak nije nigde napisano da samo jednom mogu reci crno ili belo, a sa par, nepar mogu znati koji je sesir na njihovoj glavi.

D9

pre 8 godina

Ovi komentari su slika i prilika srpskog društva! Posle se čudite kako smo nerazvijena država i kukate na političare.

Svi biste nešto da varate, muljate...
Dok ste vi "prevaranti" hrabri da iznosite svoje mišljenje, ostali pokušavaju da reše ili priznaju da ne mogu i dovoljno su pametni da odgledaju video.

Mislim da su samo dva čoveka tačno odgovorila, a jedan je za to dobio gomilu minuseva.

milojko

pre 8 godina

pa mora da se postave bar 2-3 podpitanja... al ajde ako sam recimo najnizi dakle isped nema nikog pitam najvisljeg da redja nesto kao dan-noc za crne odnosno bele sesire i on redja... posto sve vidi osim svog a za svoj lupi ... eto sta ocete... :)

ja

pre 8 godina

pogledao sam resenje i samo mi jedna stvar nije jasna-dakle onaj prvi ce u stvari sifrom reci da li ima paran ili neparan broj npr.crnih sesira..dakle ako kaze crno to moze da znaci da ispred sebe vidi neparan broj crnih sesira pa ce vec sledeci znati da li on ima crni ili beli i tako sve do kraja.Medjutim nije mi jasno ako recimo taj prvi ispred sebe vidi 9 belih sesira, dakle on ce samo znati da je njegov crn ali vec ostali nece znati koja je boja njihovog sesira.Mislim da strategijom ne mogu da obuhvate sve varijante

...

pre 8 godina

@prti
To sam i ja pomislio, ali zamisli da su sesiri poredjani naizmenicno. Imao bi sve promasaje. Ok je da kazes onom sledecem koje je boje njegov sesir, ali poenta je da to sto izgovoris mora biti boja tvog sesira, a tu imas 50% sanse. Resenje je zanimljivo, ali sumnjam da bi vise od pola procenta ljudi uspelo da dodje do njega.

vlrd

pre 8 godina

Pa ovaj prvi kaže beo ako ima više belih, ili crn ako ispred njega ima više crnih.Isto tako mogu da se dogovore za situaciju ako ima jednako šešira ispred prvog. A poslednji će da kaže obrnutu boju od prvog. Ma mrzi me da objašnjavam u celini :D

Banega

pre 8 godina

Posto je dozvoljena jedna greska prvi tj najvisi moze da pogresi, a i ne mora, nebitno je, jer ce reci boju onoga ispred sebe. Onaj do njega obavezno ponavlja to jer je to boja njegovog sesira, ali ako vidi da je boja njegovog sesira razlicita od onog ispred sebe viknuce glasno, u suprotnom tiho. I to je cela procedura do kraja. Normalan ton ne menja boju sesira, glasan menja boju sledeceg koji treba da kaze. Resio za manje od dva minuta, trenutak inspiracije nista drugo. pozz

deoche

pre 8 godina

Imam ja mnogo jednostavnije rešenje od ovoga. Nigde u zahtevima ne piše da ne smeju dodirivati jedan drugog. Dakle, taktika je jednostavna...crno desno rame , belo levo. Prvi lupi sa šansom 50 50 i dodirne rame ovog ispred sebe....i svi idu kući. A vanzemljaci neka budu malo detaljniji

Sasa

pre 8 godina

u zadatku pise da nije dozvoljeno istupanje iz reda, dodirivanje sesira i komuniciranje sa drugima. Onda lepo dogovore strategiju da onaj pozadi dodirne ovog ispred za levu ruku ako ima beo sesir a za desnu ako ima crni. Tako samo prvi mora da pogodi svoju boju. 50/50.

.

pre 8 godina

najvisi nek kaze boju ispred npr da je crna i onda onaj ispred ako kaze odma crna ispred njega ce znati da je i njegov crn a ako naprvi pauzu i kaze crna onda ispred ce znati da je belo.NAjvisi samo da pogresi

dejan

pre 8 godina

Zagonetka je odlicna. Priznajem da se nikad ne bih sam setio resenja. Jedino sto bi po meni bilo logicnije jeste da se svi poredjaju obrnuto, da najnizi bude na zacelju kolone, a najvisi skroz napred. Tesko je pronaci 10 ljudi koji se toliko razlikuju po visini pa da mozes da vidis ovog ispred sebe, pa jos preko njegovog sesira i u sve ostale, ali bi obrnutim redosledom mozda i bilo moguce.

pazarac

pre 8 godina

Izgovara svoju boju tako da ako je boja ispred njega crna vikne jako, a ako je bela izgovori tiho tako da će onaj ispred odmah znati koje mu je boje šešir na glavi. Samo će prvi da pogađa. Biće bar 9 tacnih odgovora.

Mk 4:22

pre 8 godina

sjajno!
Suptilan, donekle genijalan pokazatelj čemu čovečantvo teži, ili bolje rečeno čemu ‘bog’ teži (ovde predstavljen kao 'vanzemaljci'), šta mu je namera i šta nam je namenjeno

Prema trenutnom, slučajnom uzorku, čovečanstvo se ne kvalifikuje za opstanak. Kritičan uslov - 9 današnjih ‘genijalaca’ složnih u grupi, koji bi razumeli test i zadatak, UZ OBJAŠNJENJE jednog ‘super genijalca’ i zatim to koncentrisano sproveli, bez greške u 5 min - MISSION IMPOSSIBLE. Današnjeg izbezumljen čovek, tj ono što je ostalo od njega, tih bi 5 min svu pažnju zaokupio preturanjem po džepovima u pokušaju da nađe tel, nekako dovati signal i izgugla rešenje. Šta drugo na planeti koja još koristi gorivo od raspalih životinja i biljaka, jede druge vrste, međusobno ratuje .. još usnula, nesvesna svojih kapaciteta, dara i namene

Ali jednog dana .. možda

Egg

pre 8 godina

Meni je zadatak nejasan. Kako ce zarobljenici biti ispitivani, po redu ili nasumce, ako ce bit ispitani po redu s koje strane ce se krenut od najviseg ili od najnizeg? Ako zarobljenici ne znaju uvjete ispitivanja kako ce napravit strategiju? Jedino da pretpostave nacin ispitivanja i da naprave taktiku za jedini moguci nacin koji vodi do rjesenja i do spasa. Premalo vremena jer su to ipak dva zadatka. Bilo bi fer da zarobljenici imaju podatak na koji ce bit ispitivani.

Dusan

pre 8 godina

Najvisi pogadja prvi tako sto ovom ispred sebe kaze koju boju ima. Taj sledeci odmah kaze svoju boju ako je razlicita od sledeceg ispred, u protivnom cuti recimo 5 sekundi i onda kaze. Na taj nacin daje znak sledecem ispred koje mu je boje sesir. Taj takodje kaze odmah ili saceka 5 sekundi u zavisnosti od boje ovog ispred njega, i tako do najnizeg.

Ja sam najvisociji i imam 50% sanse da pogodim svoju boju...

pre 8 godina

Pa prethodno se sve ovako dogovore: da krenu od najvisocijeg i da on izgovori onu boju koju na glavi ima covjek ispred njega..taj koji je ispred najvisocijeg ce tako sigurno znati koja je kod njega boja...zbog toga ce on, u zavisnosti od toga koju boju vidi na onom ispred sebe, svoju boju (koju zna jer mu je rekao najvisociji) izgovoriti na jedan ili na drugi nacin...dogovore se da jedan nacin bude glasno izgovaranje i da to znaci da je u covjeka ispred ista boja, a drugi nacin tiho izgovaranje koje znaci da je u covjeka ispred razlicita boja...tako ovaj koji je ispred najvisocijeg svoju boju izgovori glasno, ako je u covjeka ispred njega ista boja, odnosno izgovori je tiho ako je u covjeka ispred njega razlicita boja...u svakom slucaju ce taj ispred najvisocijeg tacno odgovoriti, jer mu je boju rekao najvisociji, jedina razlika ce biti u tome da li je izgovorio tiho ili glasno, s tim da ce upravo na osnovu tog nacina izgovora covjek ispred njega znati treba li reci istu ili razlicitu...ako je izgovorio tiho onaj ispred njega zna da treba reci razlicitu boju, a ako je izgovorio glasno onaj ispred njega zna da treba izgovoriti istu boju...i tako radi svaki naredni covjek, izgovara na jedan ili drugi nacin, u zavisnosti od toga vidi li ispred sebe istu boju koja je kod njega ili razlicitu, a svoju svaki od njih zna jer je saznao od onog iza sebe...nisam pogledao video, sada cu...

Aleksandar

pre 8 godina

Bilo bi interesantno videti koliki IQ imaju oni koji su pogodili, a moze i koji je procenat istih. Ja imam oko 144 (vise puta proveravano) i nisam uspeo, mogu da zamislim kako su resili oni sa nizim IQ.

Kako kazu da je prosecan IQ 100, lose nam se pise ako nam vanzemaljci postave takvo pitanje.

Radijan

pre 8 godina

Problem uopšte nije najnoviji, ja sam ga video pre skoro tri godine, sa sve rešenjem, ovde: http://forum.matemanija.com/viewtopic.php?f=10&t=4

@MarjanNZ i @miki su dali tačne odgovore, ali me čudi da su za to dobili ovoliki broj minusa.

Dovla

pre 8 godina

Dogovor je da najvisi kaze recimo boju sesira kojih ima paran broj.Cak i da promasi boju svog sesira ovi ispod njega ce imati kljucnu informaciju da bi dosli do resenja.Neka je B oznaka za beli a C oznaka za crni sesir i neka je raspored kao sa slike B,C,B,C,B,B,C,C,B,B.Dakle najvisi vidi 4 crna sesira i reci ce crni.U ovom slucaju on je pogresio ali ovaj ispod njega zna da ima paran broj crnih sesira a kako je njih preostalo 9 to je zapravo 4 crna sesira.Kako sledeci vidi 3 crna sesira a on zna da ih mora biti 4 on zna da je on crni sesir.Sledeci takodje vidi 3 crna sesira a kako zna da je prethodni rekao crni a on zna da ih ima 4 on ce znati da je on beli sesir itd.

kw

pre 8 godina

Sad sam pogledao video, niste napisali da nije dozvoljeno koristiti volumen glasa tako da moje resenje ne vredi. Ne bi mi palo na pamet to iz videa, bar ne tako brzo :)

Aleksandar

pre 8 godina

Imam i drugo resenje. U textu nigde nije naznaceno da li se osobe moraju izjasnjavati redosledom kojom su poredjani. Ako je ta pretpostavka tacna, onda krecemo od najvise osobe koja vidi sve (osoba br. 10). Ona treba da kaze boju kape osobe br. 9 -- sve i neka se to razlikuje od njegove boje kape i br. 10 pogresi, to je dozovljeno. Ukoliko osoba br. 8 ima istu boje kape kao osoba br. 9, samo u tom slucaju ce osoba 9 reci boju - u suprotnom ce cutati. Sada osoba broj 8 zna svoju boju kape. Opet, ako je boja ista kao kao kapa osobe 7, osoba br. 8 ce reci na glas a u suprotnom ce cutati (recimo da je dogovor da se cuti 30 sekundi). I tako redom sve do osobe br. 1, koja ce znati iz odgovora ili iz cutanja osobe br. 2 koja je boje njegove kape. Kada osoba br. 1 objavi svoju boju, obrnutim redosledom nagore svi koji su precutali sada kazu svoju boju (posto su do tada svi shvatili sta im je na glavi).
Dosao sam do resenja pre nego sto sam gledao , u videu se skrece paznja kao da moraju da idu odredjenim redosledom, sto ne stoji u textu.

majkolo

pre 8 godina

Zadatak je los iz jednog razloga,a to je ako hoce da provere inteligenciju zarobljenog koji se na primer zove Zika ovaj test mu onemogucava zato sto nije u mogucnosti da iako zna resenje kaze drugima jer je ogranicen na crno ili belo,ali ako je za cilj videti da li su svih deset zatvorenika inteligentni oblik života onda resenje u videu i moze da prodje.Cinjenica je iako znas resenje ne mozes da ga resis ako ostali ne misli kao i ti.

BolivijaCG

pre 8 godina

nisam pratio komentare. sad sam pogledao resenje na YT-u, i gotivno je. ja sam imao drugacije, mislim da se kvalifikuje. prvi drugom tacnu boju njegovu(drugoga), drugi ako je ta boja ista kao kod treceg odmah govori, a ako se razlikuje govori posle malo duze pauze, tako da treci zna ako je bilo 'crn' odmah izgovoreno, onda jeste crn, a ako je izgovoreno isto to 'crn' sa pauzom, onda je beo. i tako do malishe na kraju...

ectoplasma

pre 8 godina

najvisi ucesnik kaze glasno svoju boju sesira ako je sesir onog ispred njega crn, a tiho ako je sesir ispred bele boje. tako u isto vreme mogu da kazu boju svog sesira i obaveste onog ispred o boji njegovog

kmnccc

pre 8 godina

Gomila lupetanja ovde. Ljudi, pre nego što se izlupate odgledajte video. Ne možeš reći boju šešira ispred sebe jer moraš reći boju svog šešira. Ako svi kažu samo boju šešira osobe ispred, ništa od biznisa :)

adem

pre 8 godina

sto se mene tice previse komplikovano, ako su preveli kako treba. ne smes nista reci osim "crn" i "beo" a to se odnosi na boju tvog sesira, nema mucki, jer ako kazes boju onog ispred sebe, da mu pomognes, onda si napravio jednu gresku koja je dozvoljena, ali ako onaj ispred sebe kaze drugu boju od te sto ima, onda su vec dve greske i zadatak nije obavljen. mozda ima neka caka koju ja ne vidim, ali onaj ko resi njemu svaka cast.

manwithfunnyplan

pre 8 godina

@MarjanNZ
Dobio si toliko minusa na komentar u kojem si izneo tačan odgovor.

Posle pogledam ostale komentare i podsetim se zašto živimo ovako kako živimo u zemlji selektora bez timova, direktora bez kompanija, doktora bez diploma i ostalih eksperata svih mogućih oblasti.

P.S. Na ovo sam naleteo pre neke 2 godine i rešio posle par sati komplikovanja. Postoje i malo kompleksnija, ali zanimljiva rešenja preko binarnog sistema, ali da ne kvarim programerima zabavu...

Igor

pre 8 godina

@ miodrag
Bravo! Svaka cast ako ste sami dosli na tu ideju (osim tuzno-veselo moze i tiho-glasno, ali ne znam da li je to dopusteno). To je odlicno rjesenje ako je dopusteno koristit modulaciju glasa (osim onog boja=parni broj sesira a ostali broje sto vide i zakljucuju). To naravno funkcionira pod istim uvjetima kao i ono drugo tocno rjesenje i uz ispitivanje po redosljedu od najviseg ka najnizem. Bez ispitivanja po redosljedu ne funkcionira ni jedno od ta dva rjesenja.

adem

pre 8 godina

ja sam potrazio resenje, inace zagonetka uopste nije nova, i resenje je u par ili nepar sesirima koje prva osoba vidi ispred sebe, belih ili crnih, svejedno. onda je sve lako. ali ja pri citanju teksta sam shvatio 9 osoba, posto se taj broj pominjao u tekstu, to mi je odmoglo u resenju, mada ne verejum da bih resio zadatak, mada ne za par minuta koje sam mu posvetio.

Ivan

pre 8 godina

Za tehnicki neupucene, sligna strategija se koristi telekomunikacijama i racunarskim tehnologijama za proveru da li je doslo do greske pri u prenosu podataka. Koga zanima nek progugla "parity".

djikan

pre 8 godina

pita suljo muju, sta ti mislis moj mujo, jel u bosni vece neznanje ili nezainteresovanost, a mujo mu kaze: "nit znam nit me interesuje".

Vlada

pre 8 godina

Poenta je da mogu da se dogovore svi zajedno i smisle neki plan za raspoznavanje. Zagonetka je jednostavna ali nije najbolje objasnjena u tekstu jer da nema dogovora ne mogu da pogadjaju sem na cistu slucajnost. Ovako se dogovore da im poslednji u jednoj reci kaze koliko kojih sesira ima, crn - nepar beli - par, i samim brojanjem svaki sledeci zna svoju boju, a ovaj prvi koji daje informaciju ni ne brine dal ce da pogresi svoj jel je jedna greska dozvoljena.

Deljenje_po_modulu

pre 8 godina

Dobar zadatak za shvatanje deljenja po modulu, pri čemu je ova crno-bela varijanta naravno najlakša. Najviši prosto izbroji broj belih šešira i ako je broj paran kaže "bela", ili "crna" ako je neparan. Jedino on nije siguran da će pogoditi boju, ali ima dobre šanse. Sledeći čovek na osnovu te informacije prebroji ukupan broj belih šešira ispred sebe i u zavisnosti od parnosti/neparnosti zna šta mu je na glavi. Parnost ukupnog broja preostalih šešira menja se kad god neko kaže "bela".
A sad teži zadatak, molim B92 da objavi: 9 ljudi (nije to bitno!), n boja šešira, pri čemu vanzemaljci naravno kažu ljudima koje su sve boje u opticaju (samim tim i koliko ih ima), ostala postavka ista kao u ovom zadatku. Samo jedan sme da pogreši (prvi :) ).

KD35

pre 8 godina

Imao a ovaj zadatak na primremama za takmicenje iz matemaike, i nebitno da l' sam ga resio, ali MarijanaNZ vam je napisala resenje i ima 3 puta vise negativnih nego pozitivnih...
I nije to neverovatno, jer 1% moze da reso zadatak, a 25% ljudi moze sa ga skonta kad im nacrtas.

Dovla

pre 8 godina

Evo nastavka objasnjenja od sinoc mrzelo me je da pisem ali posto vidim da se mnogi muce oko resenja ajmo ispocetka.Neka je raspored B,C,B,C,B,B,C,C,B,B.Dogovor je pre nego sto stanu u red da najvisi kaze boju sesira kojih ce imati paran broj i na taj nacin ce ovi ispod njega tacno znati koliko ima kojih sesira.U ovom slucaju on ce reci crni tako da ce preostalih devet znati da ima 4 crna i 5 belih sesira.Sledeci vidi 3 crna sesira a kako je on sada poslednji on zna da on mora biti crni jer treba da ima 4 crna sesira.Sledeci ispod vidi 3 crna i 4 bela pa on zna da mora biti beli.Sledeci vidi 2 crna i 4 bela i zna da je ovaj pre njega rekao beli sto znaci da je on sigurno crni.Sledeci vidi 2 crna i 3 bela i zna da su prosla 2 crna sesira ne racunajuci najviseg on nije bitan pa on zna da je on beli.Sledeci vidi 2 crna i 2 bela pa i on zna da je beli.Sledeci vidi 1 crni i dva bela pa on zna da on mora biti crni.Sledeci vidi 2 bela a kako mora biti jos jedan crni on zna da je crni.Poslednja dva samim tim znaju da su do sada prosli svi crni sesiri pa oni moraju biti beli.

Radijan

pre 8 godina

„neko je rekao da je miki dao tacan odgovor.kada sam procitao "dogovore se da najvisi prebroji npr bele sesire (svejedno koje) i da ako ispred vidi neparan broj on kaze beli" najezio sam se...“
(dragan, 20. decembar 2015 09:38)

Ja sam taj što je rekao da je miki dao tačan odgovor. :( Ali, fora je u tome što su se u međuvremenu još neki komentatori potpisali kao „miki“, pa to izaziva zabunu.
Tačan odgovor je dao onaj miki čiji je post objavljen 19. decembra 2015. u 20:18.