Ponedeljak, 07.12.2015.

10:46

Koalicija gađala Vojsku Sirije; Damask: Agresija

Avioni vojne koalicije na čelu sa SAD bombardovali su položaje Vojske Sirije, a zvanični Damask je taj napad okarakterisao kao akt agresije.

Izvor: B92

Koalicija gaðala Vojsku Sirije; Damask: Agresija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

una

pre 8 godina

@prizrenac
Pa dobro, majku mu, malo bar razmisli prije nego pocnes da lupas.... Sta ce Rusima Sirijska nafta? Imaju svoju, neznaju kud ce s njom. Jedino sto im ne odgovara niska cijena svercovane nafte, hvala bogu, nego da bude trzisna.
I ko je tu koga, kazes, okupirao? Hahaha
Pa des' ti bio zadnjih godina, na Marsu? Sjecas se Libije, Iraka, itd. Jesu se tu Rusi mjesali? -Nisu. Jel da da je super sad tamo? Glave lete svaki dan. Jupi!
I za kraj, Rusi jedini imaju papir da njimw masu ovima ispred ociju, a to je zvanicni poziv za vojnu intervenciju.

prizrenac

pre 8 godina

ocekivano
Rusi nisu nista unistili,pa ti verujes njima,oni su tu zbog gasa i nafte,kada bih sve unistili,pa nisu lludi toliki trosak da naprave bez nista,na kraju ce da podele sve zemlje naravno i Rusi,jer su i oni okupirali ovu zemlju zbog toga a ne zbog humanosti kako mislite vecinA.

Stefan

pre 8 godina

@komsija
Vi ste u pravu,ja nisam zalazio u pravne detalje,nego sam samo napravio poredjenje.Ako govorimo o pravu,Asad je dao odobrenje Rusiji da bombarduje ISIL,pa je samim tim i ruska intervencija legitimna.Verovatno Vam je ta informacija promakla.

Sima

pre 8 godina

Interesantno. Do juce su neki tvrdili kako americki avioni vise ne smeju da lete iznad Sirije jer su ih Rusi prepali. A evo danas oni cak napali Asada. Mislim da ce im Rusi sada ostro odgovoriti u ruskom stilu, na primer da im zabrane uvoz krastavaca. Ili baklava.

kraja

pre 8 godina

...ovo je potvrda ono o cemu se vec danima pise...
...tursko dugme je pritisnuo americki prst...
...zato su turske reakcije toliko kontraadiktorne, od zaljenja do pretnji rusiji...
...turska je lost in translation...
...ako ovi sukobi poprime sire razmere, cudice se za 20 godina turski istoricari i pitati sta je dovelo do unistenja tako prosperitetne zemlje...
...neka im kao uzor posluze irak, libija, sada sirija...
...o americi nema vise sta da se prica...
...ona ce biti inicijator WWIII preko nekog od svojih nato podanika...

komsija

pre 8 godina

Stefan
Da bi intervencija bila uskladu medunardnih pravila,
za intervenciju u drugoj zemlji, treba doci na zahtev te iste zemlje,ili imati mandat UN.Vrlo jednostavno,imas pravo da izneses svoje misljenje,potrudi se malo da ne pises bez veze.

Vladimir

pre 8 godina

Nije mi jasno,dokle ce ovaj nas tupavi narod da se "prima",na fore....Rusi prijatelji...Amerikanci neprijatelji, itd? Svakom,iole,razumnom,mislecem,bicu,treba da bude jasno da je u sustini interes i "prijatelja i neprijatelja",je taj,nesrecni gas i nafta,to jest,juzni,Turski,Severni i ko zna koji jos,tok. Oni se krve zbog dominacije nad distribucijom energenata,a ne zbog,"borbe za pravdu i istinu",o kojima se nasiroko prica . Sve je zbog novca i to novca koji je glavni cilj i nasih "prijatelja i neprijatelja". Ko je kome danas prijatelj? To je utopija....Osvrnite se oko sebe,pa pokusajte iz svog komsiluka na prste jedne ruke nabrojite "prijatelje",koji ,bar jednom nisu nesto pokusali da usicare od Vas zbog interesa? To su sve prazne price,manipulacija masom putem medija. Osvesti se Srbijo,Evropo,Svete.....narode....osvesti se ! Batalite se prazne price i bespotrebnu "sikiraciju i brigu",zbog svetskih problema. Mira nece biti nigde dok ta dva bloka,Rusi i Ameri,nenadju kompromis ili podele trziste! I sta ce te Vi,prosta maso,da imate od toga? Bukvalno...NISTA. I dalje ce te da placate racune,porez i sve ostale dazbine...bez obzira,ko "pobedio" u ovom,namestenom sukobu. Pamet u glavu,narode i brini svoju brigu,ionako je imas previse,a te sukobe,ostavite onima koji su ih i stvorili,neka ih sami resavaju.

Trava je zelena

pre 8 godina

"dogadjaji u siriji i oko sirije pokazuju da je americka vojska svesna da ne moze resiti krizu bliskog istoka i obezbediti trajan mir tog regiona i da se kriza u siriji jedino moze resiti u mirnom dijalogu sa asadom u koji ce se ukljuciti sve relevantne svetske organizacije
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (poz, 7. decembar 2015 10:56)"

Haha bas me nasmija drug. Amerikanci uopste ne zele rijesiti jer su oni upravo i pokretac ovog haosa na bliskom istoku.
Americko rjesenje je da istjeraju Rusiju iz Sirije, objese Asada i uvedu svoje ljude na vlast.
Cuj miran dijalog sa Asadom, pa taj covjek je toliko popularan da vjerovatno vec ima svoj satelit i velika crvena tacka mu svijetli iznad glave.

dzonikg.

pre 8 godina

NIje nikakva slucajnost..bombardovani su sa 4 aviona...u pitanju je aerodrom i vojna baza koji potpuno okruzen ISISom duboko u ISIS teritoriji u istocnoj siriji ali i dalje uspevaju da odbiju sve njihove napada sve ovo vreme ..ocigledno je ISISU bila potrebna americka pomoc

vrr

pre 8 godina

amerikanci ovim aktom otvoreno daju do znanja da podrzavaju islamsku drzavu,a sada rusi mogu otvoreno da udare po tzv "umerenoj opoziciji"tj teroristima!

Pera

pre 8 godina

Ja mislim da ovo mora biti greska. Nisu ih do sada gadjali, zasto bi sada poceli, nema racuna u svemu tome nikako. I to posebno u Deir Ez Zoru, jer je to bukvalno enklava SAA okruzena ID-om.

XXL

pre 8 godina

Pa zar Ameri nisu izjavili da im nestalo avio bombi, a sad odjednom ima? Nego sta smo mogli i ocekivati, zasto su se svi skupili tamo, pa nisu dosli da uniste ID, koja im prodaje naftu, nego SAA, koja im unistava posao.

una

pre 8 godina

Rade ovo na svoju stetu. Nije danas CNN jedini izvor informacija pa da se ovako nesto moze sakriti. Gube kredibilitet cak i kod svoji gradjana, za Evropu da ne govorim.

Millennium

pre 8 godina

Ja sam negde, pomalo naivno mislio da je Zapad spreman koliko toliko da sarađuje na uništavanju ID. Međutim, ovo je čist primer da žele produžetak konflikta, i da im borba protiv terorizma nije ni na kraj pameti. U protivnom sve bi stavili na stranu dok ID ne bude poražena, i onda bi se kroz demokratske procese potrudili da svrgnu Asada. Ali Zapad i demokratija ne idu zajedno u istoj rečenici. I ovo je čist akt agresije i faktički objava rata Siriji. Bilo da se oni slažu sa Asadom ili ne, on je još uvek legitimni predsednik jedne države, a vojska Sirije regularna vojska. Ali na našem primeru smo videli svo njihovo licemerje.

ocekivano

pre 8 godina

Rusi unistili naftna postrojenja i cisterne, ID ponestaje lova pa su ameri prinudjeni da reaguju, inace bi oni sami morali da nadoknade stetu svojim placenicima.

Mixer

pre 8 godina

Pravo pitanje je da li su ovakve greške moguće, ili su ipak planirane?
Mislim da stvari polako izmiču kontroli, uz stalno dolivanje ulja na vatru od strane SAD-a preko svojih saveznika, polako klizimo u sukobe velikih razmera.
Nezahvlano je birati stranu, u vreme kada se preko medija mnogo manipuliše, ali svakako je nezahvalno biti na strani terorista. Nadam se da će SAD poslati zvanično izvinjenje, kako bi se izgladili odnosi.
U protivnom, Sirija će dobiti legitimno pravo da snage koalicije smatra agresorom (čak i podrškom terorističkih grupacija).
To svakako ne može biti dobro, i otvara širom vrata za eksploziju terorizma na bliskom istoku, i prekrajanje granica.
Da li će Rusi podržati Asada do te mere da obaraju avione koalicije, nisam siguran, ali postaje veoma zapetljano.

dzo

pre 8 godina

Americi je potrban umereni svetski rat ako moze jer je njen dug balon od sapunice koji je pred pucanjem i svaki put je rat dolazio kada je tako bilo sa americkim finansijama

Mare

pre 8 godina

Provinciju bogatu naftom drze teroristi.Sirijska armija ih napada, Rusi ih bombarduju i oslobode zajedno tu oblast.
Nakon nekog vremena teroristi opet pocnu napadati da povrate oblast. Tada se pojavljuju SAD i koalicija te bombarduju Sirijsku armiju u toj oblasti. Teroristi praceni tim napadom napreduju.

Ima li nekom da je stariji od 5 godina a da mu nije jasno ko je na strani terorizma sve vreme? Meni je vrlo jasno.

dundjer

pre 8 godina

strasno ljudi , strasno . cemu ovo ? zasto ne kazu otvoreno , koji su im interesi itd . mi smo degradirali skroz . ispada sa smo svi pali sa kruske i da smo svi zatucani do bola . ili njima uopste vise nije bitno sta ce i kako ce javnost da reaguje . STRASNO !

vaso

pre 8 godina

Ne treba niko da se zavarava, niti je obaranje ruskog aviona bio incident, niti ce Nato koalicija napadati Islamsku drzavu, oni su tu zbog drugih stvari..........

poz

pre 8 godina

dogadjaji u siriji i oko sirije pokazuju da je americka vojska svesna da ne moze resiti krizu bliskog istoka i obezbediti trajan mir tog regiona i da se kriza u siriji jedino moze resiti u mirnom dijalogu sa asadom u koji ce se ukljuciti sve relevantne svetske organizacije

Stefan

pre 8 godina

Znaci kad Rusija gadja paravojne formacije u Siriji(tzv.opoziciju) to je nedozvoljeno,ali kad SAD gadjaju legitimne sirijske snage e onda je to prihvatljivo ?? Kakvo belosvetsko licemerje!

Stefan

pre 8 godina

Znaci kad Rusija gadja paravojne formacije u Siriji(tzv.opoziciju) to je nedozvoljeno,ali kad SAD gadjaju legitimne sirijske snage e onda je to prihvatljivo ?? Kakvo belosvetsko licemerje!

Mare

pre 8 godina

Provinciju bogatu naftom drze teroristi.Sirijska armija ih napada, Rusi ih bombarduju i oslobode zajedno tu oblast.
Nakon nekog vremena teroristi opet pocnu napadati da povrate oblast. Tada se pojavljuju SAD i koalicija te bombarduju Sirijsku armiju u toj oblasti. Teroristi praceni tim napadom napreduju.

Ima li nekom da je stariji od 5 godina a da mu nije jasno ko je na strani terorizma sve vreme? Meni je vrlo jasno.

poz

pre 8 godina

dogadjaji u siriji i oko sirije pokazuju da je americka vojska svesna da ne moze resiti krizu bliskog istoka i obezbediti trajan mir tog regiona i da se kriza u siriji jedino moze resiti u mirnom dijalogu sa asadom u koji ce se ukljuciti sve relevantne svetske organizacije

dzonikg.

pre 8 godina

NIje nikakva slucajnost..bombardovani su sa 4 aviona...u pitanju je aerodrom i vojna baza koji potpuno okruzen ISISom duboko u ISIS teritoriji u istocnoj siriji ali i dalje uspevaju da odbiju sve njihove napada sve ovo vreme ..ocigledno je ISISU bila potrebna americka pomoc

komsija

pre 8 godina

Stefan
Da bi intervencija bila uskladu medunardnih pravila,
za intervenciju u drugoj zemlji, treba doci na zahtev te iste zemlje,ili imati mandat UN.Vrlo jednostavno,imas pravo da izneses svoje misljenje,potrudi se malo da ne pises bez veze.

kraja

pre 8 godina

...ovo je potvrda ono o cemu se vec danima pise...
...tursko dugme je pritisnuo americki prst...
...zato su turske reakcije toliko kontraadiktorne, od zaljenja do pretnji rusiji...
...turska je lost in translation...
...ako ovi sukobi poprime sire razmere, cudice se za 20 godina turski istoricari i pitati sta je dovelo do unistenja tako prosperitetne zemlje...
...neka im kao uzor posluze irak, libija, sada sirija...
...o americi nema vise sta da se prica...
...ona ce biti inicijator WWIII preko nekog od svojih nato podanika...

Millennium

pre 8 godina

Ja sam negde, pomalo naivno mislio da je Zapad spreman koliko toliko da sarađuje na uništavanju ID. Međutim, ovo je čist primer da žele produžetak konflikta, i da im borba protiv terorizma nije ni na kraj pameti. U protivnom sve bi stavili na stranu dok ID ne bude poražena, i onda bi se kroz demokratske procese potrudili da svrgnu Asada. Ali Zapad i demokratija ne idu zajedno u istoj rečenici. I ovo je čist akt agresije i faktički objava rata Siriji. Bilo da se oni slažu sa Asadom ili ne, on je još uvek legitimni predsednik jedne države, a vojska Sirije regularna vojska. Ali na našem primeru smo videli svo njihovo licemerje.

una

pre 8 godina

Rade ovo na svoju stetu. Nije danas CNN jedini izvor informacija pa da se ovako nesto moze sakriti. Gube kredibilitet cak i kod svoji gradjana, za Evropu da ne govorim.

vrr

pre 8 godina

amerikanci ovim aktom otvoreno daju do znanja da podrzavaju islamsku drzavu,a sada rusi mogu otvoreno da udare po tzv "umerenoj opoziciji"tj teroristima!

Trava je zelena

pre 8 godina

"dogadjaji u siriji i oko sirije pokazuju da je americka vojska svesna da ne moze resiti krizu bliskog istoka i obezbediti trajan mir tog regiona i da se kriza u siriji jedino moze resiti u mirnom dijalogu sa asadom u koji ce se ukljuciti sve relevantne svetske organizacije
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (poz, 7. decembar 2015 10:56)"

Haha bas me nasmija drug. Amerikanci uopste ne zele rijesiti jer su oni upravo i pokretac ovog haosa na bliskom istoku.
Americko rjesenje je da istjeraju Rusiju iz Sirije, objese Asada i uvedu svoje ljude na vlast.
Cuj miran dijalog sa Asadom, pa taj covjek je toliko popularan da vjerovatno vec ima svoj satelit i velika crvena tacka mu svijetli iznad glave.

ocekivano

pre 8 godina

Rusi unistili naftna postrojenja i cisterne, ID ponestaje lova pa su ameri prinudjeni da reaguju, inace bi oni sami morali da nadoknade stetu svojim placenicima.

Vladimir

pre 8 godina

Nije mi jasno,dokle ce ovaj nas tupavi narod da se "prima",na fore....Rusi prijatelji...Amerikanci neprijatelji, itd? Svakom,iole,razumnom,mislecem,bicu,treba da bude jasno da je u sustini interes i "prijatelja i neprijatelja",je taj,nesrecni gas i nafta,to jest,juzni,Turski,Severni i ko zna koji jos,tok. Oni se krve zbog dominacije nad distribucijom energenata,a ne zbog,"borbe za pravdu i istinu",o kojima se nasiroko prica . Sve je zbog novca i to novca koji je glavni cilj i nasih "prijatelja i neprijatelja". Ko je kome danas prijatelj? To je utopija....Osvrnite se oko sebe,pa pokusajte iz svog komsiluka na prste jedne ruke nabrojite "prijatelje",koji ,bar jednom nisu nesto pokusali da usicare od Vas zbog interesa? To su sve prazne price,manipulacija masom putem medija. Osvesti se Srbijo,Evropo,Svete.....narode....osvesti se ! Batalite se prazne price i bespotrebnu "sikiraciju i brigu",zbog svetskih problema. Mira nece biti nigde dok ta dva bloka,Rusi i Ameri,nenadju kompromis ili podele trziste! I sta ce te Vi,prosta maso,da imate od toga? Bukvalno...NISTA. I dalje ce te da placate racune,porez i sve ostale dazbine...bez obzira,ko "pobedio" u ovom,namestenom sukobu. Pamet u glavu,narode i brini svoju brigu,ionako je imas previse,a te sukobe,ostavite onima koji su ih i stvorili,neka ih sami resavaju.

vaso

pre 8 godina

Ne treba niko da se zavarava, niti je obaranje ruskog aviona bio incident, niti ce Nato koalicija napadati Islamsku drzavu, oni su tu zbog drugih stvari..........

dzo

pre 8 godina

Americi je potrban umereni svetski rat ako moze jer je njen dug balon od sapunice koji je pred pucanjem i svaki put je rat dolazio kada je tako bilo sa americkim finansijama

Mixer

pre 8 godina

Pravo pitanje je da li su ovakve greške moguće, ili su ipak planirane?
Mislim da stvari polako izmiču kontroli, uz stalno dolivanje ulja na vatru od strane SAD-a preko svojih saveznika, polako klizimo u sukobe velikih razmera.
Nezahvlano je birati stranu, u vreme kada se preko medija mnogo manipuliše, ali svakako je nezahvalno biti na strani terorista. Nadam se da će SAD poslati zvanično izvinjenje, kako bi se izgladili odnosi.
U protivnom, Sirija će dobiti legitimno pravo da snage koalicije smatra agresorom (čak i podrškom terorističkih grupacija).
To svakako ne može biti dobro, i otvara širom vrata za eksploziju terorizma na bliskom istoku, i prekrajanje granica.
Da li će Rusi podržati Asada do te mere da obaraju avione koalicije, nisam siguran, ali postaje veoma zapetljano.

una

pre 8 godina

@prizrenac
Pa dobro, majku mu, malo bar razmisli prije nego pocnes da lupas.... Sta ce Rusima Sirijska nafta? Imaju svoju, neznaju kud ce s njom. Jedino sto im ne odgovara niska cijena svercovane nafte, hvala bogu, nego da bude trzisna.
I ko je tu koga, kazes, okupirao? Hahaha
Pa des' ti bio zadnjih godina, na Marsu? Sjecas se Libije, Iraka, itd. Jesu se tu Rusi mjesali? -Nisu. Jel da da je super sad tamo? Glave lete svaki dan. Jupi!
I za kraj, Rusi jedini imaju papir da njimw masu ovima ispred ociju, a to je zvanicni poziv za vojnu intervenciju.

Sima

pre 8 godina

Interesantno. Do juce su neki tvrdili kako americki avioni vise ne smeju da lete iznad Sirije jer su ih Rusi prepali. A evo danas oni cak napali Asada. Mislim da ce im Rusi sada ostro odgovoriti u ruskom stilu, na primer da im zabrane uvoz krastavaca. Ili baklava.

XXL

pre 8 godina

Pa zar Ameri nisu izjavili da im nestalo avio bombi, a sad odjednom ima? Nego sta smo mogli i ocekivati, zasto su se svi skupili tamo, pa nisu dosli da uniste ID, koja im prodaje naftu, nego SAA, koja im unistava posao.

Stefan

pre 8 godina

@komsija
Vi ste u pravu,ja nisam zalazio u pravne detalje,nego sam samo napravio poredjenje.Ako govorimo o pravu,Asad je dao odobrenje Rusiji da bombarduje ISIL,pa je samim tim i ruska intervencija legitimna.Verovatno Vam je ta informacija promakla.

dundjer

pre 8 godina

strasno ljudi , strasno . cemu ovo ? zasto ne kazu otvoreno , koji su im interesi itd . mi smo degradirali skroz . ispada sa smo svi pali sa kruske i da smo svi zatucani do bola . ili njima uopste vise nije bitno sta ce i kako ce javnost da reaguje . STRASNO !

prizrenac

pre 8 godina

ocekivano
Rusi nisu nista unistili,pa ti verujes njima,oni su tu zbog gasa i nafte,kada bih sve unistili,pa nisu lludi toliki trosak da naprave bez nista,na kraju ce da podele sve zemlje naravno i Rusi,jer su i oni okupirali ovu zemlju zbog toga a ne zbog humanosti kako mislite vecinA.

Pera

pre 8 godina

Ja mislim da ovo mora biti greska. Nisu ih do sada gadjali, zasto bi sada poceli, nema racuna u svemu tome nikako. I to posebno u Deir Ez Zoru, jer je to bukvalno enklava SAA okruzena ID-om.

Sima

pre 8 godina

Interesantno. Do juce su neki tvrdili kako americki avioni vise ne smeju da lete iznad Sirije jer su ih Rusi prepali. A evo danas oni cak napali Asada. Mislim da ce im Rusi sada ostro odgovoriti u ruskom stilu, na primer da im zabrane uvoz krastavaca. Ili baklava.

Vladimir

pre 8 godina

Nije mi jasno,dokle ce ovaj nas tupavi narod da se "prima",na fore....Rusi prijatelji...Amerikanci neprijatelji, itd? Svakom,iole,razumnom,mislecem,bicu,treba da bude jasno da je u sustini interes i "prijatelja i neprijatelja",je taj,nesrecni gas i nafta,to jest,juzni,Turski,Severni i ko zna koji jos,tok. Oni se krve zbog dominacije nad distribucijom energenata,a ne zbog,"borbe za pravdu i istinu",o kojima se nasiroko prica . Sve je zbog novca i to novca koji je glavni cilj i nasih "prijatelja i neprijatelja". Ko je kome danas prijatelj? To je utopija....Osvrnite se oko sebe,pa pokusajte iz svog komsiluka na prste jedne ruke nabrojite "prijatelje",koji ,bar jednom nisu nesto pokusali da usicare od Vas zbog interesa? To su sve prazne price,manipulacija masom putem medija. Osvesti se Srbijo,Evropo,Svete.....narode....osvesti se ! Batalite se prazne price i bespotrebnu "sikiraciju i brigu",zbog svetskih problema. Mira nece biti nigde dok ta dva bloka,Rusi i Ameri,nenadju kompromis ili podele trziste! I sta ce te Vi,prosta maso,da imate od toga? Bukvalno...NISTA. I dalje ce te da placate racune,porez i sve ostale dazbine...bez obzira,ko "pobedio" u ovom,namestenom sukobu. Pamet u glavu,narode i brini svoju brigu,ionako je imas previse,a te sukobe,ostavite onima koji su ih i stvorili,neka ih sami resavaju.

prizrenac

pre 8 godina

ocekivano
Rusi nisu nista unistili,pa ti verujes njima,oni su tu zbog gasa i nafte,kada bih sve unistili,pa nisu lludi toliki trosak da naprave bez nista,na kraju ce da podele sve zemlje naravno i Rusi,jer su i oni okupirali ovu zemlju zbog toga a ne zbog humanosti kako mislite vecinA.

Pera

pre 8 godina

Ja mislim da ovo mora biti greska. Nisu ih do sada gadjali, zasto bi sada poceli, nema racuna u svemu tome nikako. I to posebno u Deir Ez Zoru, jer je to bukvalno enklava SAA okruzena ID-om.

poz

pre 8 godina

dogadjaji u siriji i oko sirije pokazuju da je americka vojska svesna da ne moze resiti krizu bliskog istoka i obezbediti trajan mir tog regiona i da se kriza u siriji jedino moze resiti u mirnom dijalogu sa asadom u koji ce se ukljuciti sve relevantne svetske organizacije

Stefan

pre 8 godina

Znaci kad Rusija gadja paravojne formacije u Siriji(tzv.opoziciju) to je nedozvoljeno,ali kad SAD gadjaju legitimne sirijske snage e onda je to prihvatljivo ?? Kakvo belosvetsko licemerje!

kraja

pre 8 godina

...ovo je potvrda ono o cemu se vec danima pise...
...tursko dugme je pritisnuo americki prst...
...zato su turske reakcije toliko kontraadiktorne, od zaljenja do pretnji rusiji...
...turska je lost in translation...
...ako ovi sukobi poprime sire razmere, cudice se za 20 godina turski istoricari i pitati sta je dovelo do unistenja tako prosperitetne zemlje...
...neka im kao uzor posluze irak, libija, sada sirija...
...o americi nema vise sta da se prica...
...ona ce biti inicijator WWIII preko nekog od svojih nato podanika...

vrr

pre 8 godina

amerikanci ovim aktom otvoreno daju do znanja da podrzavaju islamsku drzavu,a sada rusi mogu otvoreno da udare po tzv "umerenoj opoziciji"tj teroristima!

komsija

pre 8 godina

Stefan
Da bi intervencija bila uskladu medunardnih pravila,
za intervenciju u drugoj zemlji, treba doci na zahtev te iste zemlje,ili imati mandat UN.Vrlo jednostavno,imas pravo da izneses svoje misljenje,potrudi se malo da ne pises bez veze.

Millennium

pre 8 godina

Ja sam negde, pomalo naivno mislio da je Zapad spreman koliko toliko da sarađuje na uništavanju ID. Međutim, ovo je čist primer da žele produžetak konflikta, i da im borba protiv terorizma nije ni na kraj pameti. U protivnom sve bi stavili na stranu dok ID ne bude poražena, i onda bi se kroz demokratske procese potrudili da svrgnu Asada. Ali Zapad i demokratija ne idu zajedno u istoj rečenici. I ovo je čist akt agresije i faktički objava rata Siriji. Bilo da se oni slažu sa Asadom ili ne, on je još uvek legitimni predsednik jedne države, a vojska Sirije regularna vojska. Ali na našem primeru smo videli svo njihovo licemerje.

Stefan

pre 8 godina

@komsija
Vi ste u pravu,ja nisam zalazio u pravne detalje,nego sam samo napravio poredjenje.Ako govorimo o pravu,Asad je dao odobrenje Rusiji da bombarduje ISIL,pa je samim tim i ruska intervencija legitimna.Verovatno Vam je ta informacija promakla.

Mare

pre 8 godina

Provinciju bogatu naftom drze teroristi.Sirijska armija ih napada, Rusi ih bombarduju i oslobode zajedno tu oblast.
Nakon nekog vremena teroristi opet pocnu napadati da povrate oblast. Tada se pojavljuju SAD i koalicija te bombarduju Sirijsku armiju u toj oblasti. Teroristi praceni tim napadom napreduju.

Ima li nekom da je stariji od 5 godina a da mu nije jasno ko je na strani terorizma sve vreme? Meni je vrlo jasno.

ocekivano

pre 8 godina

Rusi unistili naftna postrojenja i cisterne, ID ponestaje lova pa su ameri prinudjeni da reaguju, inace bi oni sami morali da nadoknade stetu svojim placenicima.

dzo

pre 8 godina

Americi je potrban umereni svetski rat ako moze jer je njen dug balon od sapunice koji je pred pucanjem i svaki put je rat dolazio kada je tako bilo sa americkim finansijama

XXL

pre 8 godina

Pa zar Ameri nisu izjavili da im nestalo avio bombi, a sad odjednom ima? Nego sta smo mogli i ocekivati, zasto su se svi skupili tamo, pa nisu dosli da uniste ID, koja im prodaje naftu, nego SAA, koja im unistava posao.

Mixer

pre 8 godina

Pravo pitanje je da li su ovakve greške moguće, ili su ipak planirane?
Mislim da stvari polako izmiču kontroli, uz stalno dolivanje ulja na vatru od strane SAD-a preko svojih saveznika, polako klizimo u sukobe velikih razmera.
Nezahvlano je birati stranu, u vreme kada se preko medija mnogo manipuliše, ali svakako je nezahvalno biti na strani terorista. Nadam se da će SAD poslati zvanično izvinjenje, kako bi se izgladili odnosi.
U protivnom, Sirija će dobiti legitimno pravo da snage koalicije smatra agresorom (čak i podrškom terorističkih grupacija).
To svakako ne može biti dobro, i otvara širom vrata za eksploziju terorizma na bliskom istoku, i prekrajanje granica.
Da li će Rusi podržati Asada do te mere da obaraju avione koalicije, nisam siguran, ali postaje veoma zapetljano.

una

pre 8 godina

Rade ovo na svoju stetu. Nije danas CNN jedini izvor informacija pa da se ovako nesto moze sakriti. Gube kredibilitet cak i kod svoji gradjana, za Evropu da ne govorim.

dzonikg.

pre 8 godina

NIje nikakva slucajnost..bombardovani su sa 4 aviona...u pitanju je aerodrom i vojna baza koji potpuno okruzen ISISom duboko u ISIS teritoriji u istocnoj siriji ali i dalje uspevaju da odbiju sve njihove napada sve ovo vreme ..ocigledno je ISISU bila potrebna americka pomoc

vaso

pre 8 godina

Ne treba niko da se zavarava, niti je obaranje ruskog aviona bio incident, niti ce Nato koalicija napadati Islamsku drzavu, oni su tu zbog drugih stvari..........

Trava je zelena

pre 8 godina

"dogadjaji u siriji i oko sirije pokazuju da je americka vojska svesna da ne moze resiti krizu bliskog istoka i obezbediti trajan mir tog regiona i da se kriza u siriji jedino moze resiti u mirnom dijalogu sa asadom u koji ce se ukljuciti sve relevantne svetske organizacije
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (poz, 7. decembar 2015 10:56)"

Haha bas me nasmija drug. Amerikanci uopste ne zele rijesiti jer su oni upravo i pokretac ovog haosa na bliskom istoku.
Americko rjesenje je da istjeraju Rusiju iz Sirije, objese Asada i uvedu svoje ljude na vlast.
Cuj miran dijalog sa Asadom, pa taj covjek je toliko popularan da vjerovatno vec ima svoj satelit i velika crvena tacka mu svijetli iznad glave.

dundjer

pre 8 godina

strasno ljudi , strasno . cemu ovo ? zasto ne kazu otvoreno , koji su im interesi itd . mi smo degradirali skroz . ispada sa smo svi pali sa kruske i da smo svi zatucani do bola . ili njima uopste vise nije bitno sta ce i kako ce javnost da reaguje . STRASNO !

una

pre 8 godina

@prizrenac
Pa dobro, majku mu, malo bar razmisli prije nego pocnes da lupas.... Sta ce Rusima Sirijska nafta? Imaju svoju, neznaju kud ce s njom. Jedino sto im ne odgovara niska cijena svercovane nafte, hvala bogu, nego da bude trzisna.
I ko je tu koga, kazes, okupirao? Hahaha
Pa des' ti bio zadnjih godina, na Marsu? Sjecas se Libije, Iraka, itd. Jesu se tu Rusi mjesali? -Nisu. Jel da da je super sad tamo? Glave lete svaki dan. Jupi!
I za kraj, Rusi jedini imaju papir da njimw masu ovima ispred ociju, a to je zvanicni poziv za vojnu intervenciju.