Sreda, 02.12.2015.

09:35

"Putin tačno znao kako da povredi Erdogana"

Ruske sankcije mogle bi sledeće godine da povećaju turski deficit za najmanje pet milijarda dolara, tvrde ekonomisti.

Izvor: SEEbiz

"Putin taèno znao kako da povredi Erdogana" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Pera

pre 8 godina

Под један, не би вам шкодила обнова знања из правописа. Под два, Русија је светска сила. Потврда тога је да сиријским небом сада лете само руски и сиријски авион. Када је у питању част државе, код Руса она има примат над свим осталим интересима, у које спадају и економски. Дакле нема опроста док се Турска не извини.
(Алексије, 2. decembar 2015 12:17)

Vi ste poprilicno neinformisani. Sirijskim nebom lete i Izraelci, Francuzi i Americke letelice, a od danas i Britanci. Drugo, Rusija nija svetska sila - dokaz za to je sto ne kontrolisu Sirijsko nebo i sto joj jedna Turska obara avion bez pardona i izvinjenja. I trece, Rusija pravi gresku koji je njen mnogo mocniji i od zapada nezavisniji prethodnik zvani SSSR napravio i zbog toga nestao; Rusija se izoluje.

Japanac

pre 8 godina

Pet milijardi dolara iznosi budzet Vodovoda Grada Istanbula.
(pazarac, 02. decembar 2015 14:44)

znaci, turci bi mogli da ostanu bez vode.

ivan

pre 8 godina

(pazarac, 2. decembar 2015 14:44)

Hahaha, e pazarac jesi car. Pa nije Istanbul Sjenica ili Tutin, to je grad od 12 miliona stanovnika. Milsis da je to malo kad ti neko skine budzet jednog tolikog grada???

O tempora o mores

pre 8 godina

Priznajem, evo i ja se strastveno laćam tastature, ma volim da čitam vaše komentare i da pritiskam po plusevima i minusima, dugogodišnja zavisnost li je u pitanju?
Svesna sam, takođe, da nisam tako obaveštena kao vi, no nešto mi se čini da ste se malo umislili i zaigrali. Nekako izgleda da ovde ima mnogo pametnijih od Putina i od Rusa uopšte.
Izvinjavam se ali to mi se čini malo budalasto, setite se samo Napoleona, Hitlera i ...
Uostalom, zar Rusi nisu počeli (konačno) da podržavaju američke demokratske standarde - Kuba sankcionisana još u prošlom veku, Irak, Avganistan..., Srbija. Čemu čuđenje, pa Amerikancima ništa ne fali, dapače i danas prodaju svoje zarđalo oružje nekim novim članovima, milom ili silom.

Shandonjito

pre 8 godina

Treba imati jednu vaznu stvar u vidu. To je cinjenica da je intelektualna elita, tj. grupa veoma sposobnih ljudi dosli na vlast u Rusiji. Svi ovde brinu o tome kako ce Rusi da izdrze ako se izoluju na ovaj ili ona nacin od ostatka sveta.
Upravo u tome i lezi snaga i osnovna ideja ove garniture.
Prvo sto su uradili kad su dosli na vlast, resili su spoljni dug Rusije i poceli veliko pregrupisavanje u svakoj sferi, a osnovna ideja je da se napravi svoj sistem koji ce da odgovara upravo Rusiji, i gde ni u cemu nece ni od koga da zavise. Otkacili su se svih svetskih krvopija, poput recimo MMF, koji su stvoreni da zapadni kapitalisticki svet zivi i crpi ostatak sveta. U svemu prave svoj sistem, bankarski, trgovacki, monetarni, vojni, bilateralni, u svemu gledaju da se otkace ovih koji su "provereni svetski dusebriznici".
To je ono sto zapadu strasno smeta, jer shvataju da Rusija izrasta u kontra-giganta. Rusi sa svojim strpljenjem dosta kupuje vreme. To pametno rade, jer jos u mnogo cemu nisu dosli na nivo da mogu u potpunosti da pariraju zapadu. I zbog toga vazu svaki korak i biraju poteza, ali takve da pre svega sebi ne naude.
Strpljivi su, posmatraju stvari globalno.
Nazalost, mi smo ti koji, kao narod, nikako ne bi trebali nekog drugog da savetujemo, jer se veoma nedomacinski odnosimo prema sopstenoj drzavi. I oni su imali slicnu naviku, no kod njih je dosla ekipa na vlast koja je pocela iz korena da menja stvari. A mi se idalje cesemo po potiljku!

petar

pre 8 godina

vidim da ne gledate siru sliku. Ako Asad padne ide gasovod iz Qatara i Saudije preko Sirije u Tursku. Dotle Turci nemogu kontrasankcije na ruski gas jer propadnu. A Rusi mogu lako ove namirnice za koje se Egipt vec ponudio. Sok ce tek biti letom, prvo zbog ruskih turista a vise manje za nedelju-dve Rusi posve uniste kradju nafte Isila i Turske. Rezultat pobede linije Asad-Putn-Iran-Hezbolah je pitanje meseca. Padaju selo za selom, gradovi...Ruse to ne kosta mnogo jer stare zalihe trose a verujem da ih Iran i Asad placaju.Tu je i reklama od oruzja. Kadtad ide nafta gore, nema ukradene.

predrag poserkovich

pre 8 godina

i sad se mora naci dezurna budala da kaze na glas ono sto niko nece:amerika ne da da se oformi 4.reich,i rizikovace raspad ekonomske koalicije u europi,sve ovo je rezultat toga,cela ova nazovi shizofrenija,jer isuvise su to pametni i iskusni ljudi,narocito nemci.ali jedna mrlja iz proslosti ce im zauvek ostati.verovali ili ne tu zamisao,o tzv.europskoj uniji,sjedinjene europske drzave,sa onom plavom zastavom,to da spasi moze jedino rusija,jer ovaj pariski masakr je bukvalno u ocima vodecih eu nacija pokidao sve ono sto ih je vezivalo.i opet ce biti,rusi i amerikanci

zdrav razum

pre 8 godina

Saudiska Arabija i Katar su odlucili da kupe sve poljoprivredne proizvode od Turske i da ih podele Muslimanima po svetu. Turska kupuje gas od Rusije za 10 milijardi dolara godisnje i ja mislim da ce Turska prestati da kupuje taj gas jer je Iran jedva ceka kao kupca. Mislim da je sve ovo maslo USA, jer zele da posrnulu Rusiju, konacno bace na kolena. Mislim da je vecini promakla vest da Ukrajina ima gasa za celu godinu jer ga je nabavila od EU. Zamislite situaciju (koja je vrlo verovatna jer Usa to hoce), EU prestaje da kupuje gas, Ukrajina ima puna skladista a i Turska kupi gas kod Irana. Hmmmm, mirise mi na neki ovakak scenario. A Rusija nece imati ni novca ni hrane, dzaba joj oruzje... Nezelim nikome zlo i mislim da bi bilo najbolje da se ovo zavrsi, jer i micemo imati dosta posledica.

samo smo razocarani

pre 8 godina

(Hmm, 2. decembar 2015 12:40) pa debelo gresis turska nemoze da neuveze to sto uvozi iz rusije, naftu i gas, a rusija moze da kupi voce i povrce iz izraela i egipta, egipcani nude da zamene turke, izrael takodje, drugo kad izgubis triste tesko ces ponovo da ga uzmes, samo za sprdnja komentare 5 milijardi nije nista, za ozbiljne zemlje i ekonomije je ogromno, mislite da bi nemacka bila to sto jeste da se frlja sa milijardama, to tako razmislja samo gologuzija bez bake u dzepu, setite se koji je lom bio u francuskoj zbog 2 milke odstete rusima

Znaju i Erdogan(zapad) i Putin zasto nije dobro cackati mecku....

pre 8 godina

(Алексије, 2. decembar 2015 12:17) # Link komentara...Prvo zurim pa i pogresim i nisam na ispitu iz SRB.CG.HR.BIH-og pravopisa ,drugo kakvo izvinjenja,ti nisi u toku dogadjaja i ne sme Turska od Amera da se izvine(to je mamac za Putina) i trece sta ce Rusi dole(koga su pitali a ljute se i kunu u SB-UN gde stopiraju sve i svasta i zar im nije pouka Americko-zapadnih avantura gde su jos svezi porazi i grobovi njihovih vojnika a da ne pricamo da Rusi poubijase uz put Turkmene u Siriji i ko ce to da tolerise,pa oni uzese Krim iako niko nije dirao Ruse u njemu pa naftu koju uzima zajedno sa Asadom od ID i sta vec ne.Sve to opet macku o rep a bitno je da Rusi moraju a skoro da su na kolenima i ekonomski a ovaj slucaj i vojno,naravno ako se drzne da dira Tursku.Zna Putin Turke a i Napoleon je rekao "Daj mi Tursku vojsku i osvojicu ceo svet) a i Rusi su zilavi zato neka sedno i mirne glave dogovore sta im je ciniti.

bzv

pre 8 godina

skoro sam cuo jednu poslovicu,nije losa.. uzecemo u ovom slucaju da je najbliza osoba do tebe sa kojom moras da zivis brat,kao sto su Rusija i Turska.. "ako ti brat nije prijatelj,onda ti je neprijatelj gospodar!"

Django

pre 8 godina

Jako su mi zanimljivi ovi dusebriznici koji govore kako ovako Rusija steti sebi...bla bla....

Pa sta vas briga?!.... Zar to nije dobro za vas....Rusija skodi sebi... hehe

A turskoj ce USA da nadoknadi stetu ...

Brana

pre 8 godina

Ma gde ga je udario? Ovo su najsimbolicnije moguce sankcije. Zabranili uvoz luka i delova smrznutih kokoski, evo sve crno na belo - http://ekonomskevesti.com/hrana/skroman-sankcioni-spisak-medvedeva/ cak nisu ni uvoz mleka zabranili...

артиљерац

pre 8 godina

Велика већина вас малтретира тастатуру,а да притом не познаје право
стање ствари.Турска има врло крхку економију.Врло је зависна од
извоза пољопривредних производа,и свако кило лимуна им значи.Имају
повелики буџетски дефицит који попуњавају узимањем нових кредита и
издавањем државних обвезница са 6% годишње камате.То се МОРА некако
намаћи и платити.Око 5 милијарди$ прихода од руских туриста је њима
огромно.И заиста је то велики новац.Али Руси за своје паре могу да
летују где хоће,не морају у Турској,а Турска ће јако тешко да нађе
толико других туриста да надокнаде недолазак Руса.Да вас подсетим:
кад су ЕУ и САД увеле санкције Русији,Малезија(исламска држава)је
одмах улетела са извозон свињског меса у Русију.Имају хришћанску
мањину(10-12%)која гаји свиње,а новац не смрди.Тако ће и са турским
производима,наћи ће се неко ко ће ускочити.Чекају у реду.Не прича
Лавров тек тако да га Давутоглу прогања по Београду да седну и
причају.Гори под ногама.

Hmm

pre 8 godina

Rusja ima pravo na sankcije. Ali problem je ako te sankcije Rusiju kostaju tri put vise nego Tursku. Ruska ekonomija tone od kad su ostro pale cijene nafte. Isti problem imaju i drzave kojima je nafta jedini ili glavni izvozni proizvod. Ratovi i nemiri su mozda i zapoceti radi toga da se neke zemlje oslabe.

BoKi

pre 8 godina

Ne vidim zašto im Amerika ne bi mogla da nadoknadi toliko koliko izgube. Moguće da je već unapred bilo dogovoreno... Ovo je ok za medjunarodni status Rusije, tako se i radi. Ali pravi ekonomski gubici nisu tog dometa, više s opet potez "za raju".

dragan

pre 8 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Ovde se prica samo o posledicama po Tursku. A sta je sa Rusijom? Kao da Oni nista ne gube. Pa i u tekstu je napisano da je Turski uvoz iz Rusije nekih 25m a izvoz 5m. Sta ako turci uzvrate istim merama? Takodje, tu je i Turski tok I mnogo stosta. Kao sto neko vec napisa, sve to na vec postojece sankcije EU. Ok, nece rusija bankrotirati zbog ovoga ali daleko od toga da I njih ne boli.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Phoenix, 2. decembar 2015 12:50)

A sta mislis pametni da Rusija njima izvozi najvise? Konditorske proizvode? Pa gas naravno.Mogu turci da udare sankcije ali sta ce onda? Privreda ce im raditi na drva,mada suma bas i nemaju nesto,na pesak ili slanu vodu? Mogu i turci sankcije ali ce opet oni nastradati najvise, taman kao i Ukrajina koja i dan danas uvozi ruski gas

Kole

pre 8 godina

Izvoz Turske 5,9 milijardi, a izvoz Rusije 25,3 milijardi? Kojom matematikom se dolazi do toga da Turska vise gubi?
(vlada logika, 2. decembar 2015 12:00)

Evo polako odgovora.
Za pocetak, u ovom trenutku Turska jos uvek nije blokirala nijednu robu iz Rusije. To tek ostaje da se vidi, da li ce i sta tacno.
Najveci fokus je na sledecem: gas i nafta su najveci deo onoga sto Turska uvozi iz Rusije. Zato je uvoz mnogo veci, a takodje to su stvari koje Turska ne moze da kupi od EU, prosto zato sto ni sama EU nema za sebe.

Da li je sad malo jasnije otkud tolika razlika i zasto je vrlo tesko da se odnos promeni? Ako slucajno iskopamo gas u Srbiji, mozemo mi da prodamo Turskoj, ali eto slucajno bas nemamo toliku kolicinu.

Nemanja

pre 8 godina

Ljudi, cita li neko komentare ili samo kucate tek tako?!
Lepo ljudi kazu, Rusija izvozi mnogo vise u novcu,ali to su uglavnom energenti za koje Turksa NEMA pravu alternativu i ne moze da stopira taj uvoz tek tako. Dok sa druge strate Turska tesko moze da nadje novog kupca za to voce i povrce (osim ako nije tacan komentar za S. Arabiju i Katar), i ne moze da nadomesti nedolazak ruskih turista preko leta

tanja

pre 8 godina

Da li je neko mislio da je Putin lud? Genijalac.Zasluzuje svo divljenje ovog sveta. I na zalosr mnogih nasih medija sve vise zemalja mu se divi...

draganz

pre 8 godina

Iako sam za Ruse smatram da su sankcije Turskoj los potez. Turska je jedina NATO zemlja koja nije uvel sankcije Rusiji i sada im Rusija uzvraca sankcijama iako su se Rusi s pravom bunili protiv sankcija koje im je zapad uveo, nazivajuci ih nezakonitim. Na ovaj nacin obe strane, i Turska i Rusija (nesto manje) trpe stetu na zadovoljstvo Amerikanaca. Bolji odgovor bi bio jedan Kalibar na bazu iz koje je poleteo avion koji je oborio SU24. Time bi bili 1:1 i tesko da bi se Turska usudila na neke nove provokacije. Ovako su Rusi ispali meki i nanose i sebi stetu.

tomy

pre 8 godina

@slart
Gubi Rusija ali daleko manje jer gas je glavna para Rusima dok su Turci u svim drugim segmentima a ponajvise gradjevinski,prehrambeni i turizam a za svoje pare kupis paradajz od koga hoces i odes na more gde hoces dok paradajz ne mozes da prodas kome hoces i da na silu dovedes nekoga da letuje kod tebe a gas moras da kupis jer ga nemas a Rusi tu i dalje uzimaju kes.

da zaslepljeni rusofili vide

pre 8 godina

pazi, rus od turske kupi za 5 milijardi i preko turizma ostavi jos 3, stonje 8 milijardi, a turcima proda 25 milijardi. sankcije znace stetu za ruse u iznosu od 17 milijardi, koje ce ankara spocetka tesko da nahvata na drugim trzistima, ali posle 3 do 6 meseci, oni su na konju. uvozice iz EU - zato im brisel i nudi od pre neki dan intenziviranje evrointegracija, kako bi odmenili buduci ruski iskok sa trzista i doprineli povecanju proizvodnjw u evropskim (citaj nem i fra) firmama.

Phoenix

pre 8 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Ovde se prica samo o posledicama po Tursku. A sta je sa Rusijom? Kao da Oni nista ne gube. Pa i u tekstu je napisano da je Turski uvoz iz Rusije nekih 25m a izvoz 5m. Sta ako turci uzvrate istim merama? Takodje, tu je i Turski tok I mnogo stosta. Kao sto neko vec napisa, sve to na vec postojece sankcije EU. Ok, nece rusija bankrotirati zbog ovoga ali daleko od toga da I njih ne boli.

Da te.... pitam?

pre 8 godina

Moze da mu pljune pod prozor. Turska je toliko jaka da je briga za Rusiju. Oni imaju robu koja svima treba. Ako je Rusija nece, hoce je neko drugi...

bum

pre 8 godina

mislim da sam negde pročitao da su se katarska i saudijska preduzeća obavezala da kupuju sve količine proizvoda od turske, na koje je rusija stavila sankcije. ako je to tačno, onda turska neće imati nikakve ili samo minimalne gubitke.

nodi

pre 8 godina

Da, Rusija ima suficit, ali to su uglavnom energenti gde Turska jednostavno nema alternativu, bas kao sto Ukrajina uzima ugaljiz Donbasa i dan danas. Medjusobne sankcije u ovakvim slucajevima uvek vise pogaqdjaju manju zemlju

Алексије

pre 8 godina

Umesto sto pametuje mogao bi Putin da trazi nacine da se ublaze tenzije i trazi put pomirenja a uz put da svom narodu kaze koliko to onda gubi Rusija.Trebalo bi znati i da je Tursku Amerika i zapad ucinio jakom i mocnom silom tako da nece oni dozvoliti da im Rusija postavlja uslove ili granice do koje moze da se ide Turska ili bilo koja njihova clanica a uz put je i primer od 3 milijarde eura,otvaranje poglavlja i nastavak sto brzeg prijema Turske u EU iako je Turska prakticno clan jer u EU clanicama u svakoj prodavnici je preko 30% Turske robe a bas nisam primetio osim kavijara nesto Ruske pa cak ni vodka gas bi vrlo lako mogli Turci sa 3-4 nuklearke da otpisu Rusiju kojoj je Turska ipak najveci strateski partner a Turskoj Nemacka i zapad,zna do Putin ali hoce da skrene pravu istinu a to je sta stvarno(Asad) i ko jos kupuje isis-ovu naftu i crvsci uticaj na tom predelu zemlje i da je obaranje bombardera opomena a uz put i nastavak unistavanja ekonomske i vojne moci Rusije sto je plan koji i ptice na grani znaju.
(Znaju i Erdogan(zapad) i Putin zasto nije dobro cackati mecku....., 2. decembar 2015 11:12)

Под један, не би вам шкодила обнова знања из правописа. Под два, Русија је светска сила. Потврда тога је да сиријским небом сада лете само руски и сиријски авион. Када је у питању част државе, код Руса она има примат над свим осталим интересима, у које спадају и економски. Дакле нема опроста док се Турска не извини.

Hmm

pre 8 godina

Ako su navedeni podatci u clanku tocni, znaci da Turska gubi 6 milijardi a Rusija 19 milijardi $. Ako je to tako onda je to vrlo los potez Rusije.

ludi splico

pre 8 godina

Eto bogatih ruskih turista nazad u Hrvatsku.
Nevjerojatno koliko se stvari posložilo u korist hrvatskog turizma u zadnjih nekoliko godina.
Nestabilnosti u Tunisu, Egiptu, kriza u Grčkoj, teroristički napadi u Francuskoj, sad ovaj sukob između Turske i Rusije...
Turizam u Dalmaciji raste stopama od 15-20% godišnje, a gradnja novih hotela ni približno ne prati potražnju.

Rudar

pre 8 godina

Tacno je da Rusija vise izvozi ali ima razlike u tome sta izvoze a sta uvoze. Poljoprivredne proizvode iz Turske imaju odakle drugde da uvezu ali Turci gas i tehnologiju od nikog drugog jer su tu Rusi dominantni a uvoz gasa tankerima iz USA je nepogodan za Tursku zbog dugog transporta i ogranicene kolicine koja moze da se transportuje. Tako da su Turci u velikoj meri u zavisnosti od Rusije.

M

pre 8 godina

Biće velikih posledica za Tursku, ali šta je sa Rusijom koja sebi zatvara tržište gde izveze 26mlrd a već je dve godine i pod sankcijama EU ?

Vruć vetar

pre 8 godina

@blinki
Logično je da ako Turcima Rusi ne dozvoljavaju da iz Turske uvezu robu u Rusiju, samim tim nema ni zarade za Tursku.
Turska je u svemu ovome ispala ono kako se na engleskom piše i u bukvalnom prevodu i znači - Turkey.

Darko

pre 8 godina

Erdoganova alternativa bila je da ga Amerika zbog neposlušnosti skine s vlasti pomoću unutrašnjih nemira, tako da je bilo "ili JA, ili ekonomija (narod)", otuda prirodan izbor.

Nele

pre 8 godina

Koliko ja razumem Turska mnogo vise uvozi iz Rusije nego sto izvozi u Rusiju. Nije mi jasno kako ove sankcije onda vise stete Turcima nego Rusima
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (blinki, 2. decembar 2015 10:18)
Najveci deo uvoza Turske je uvoz gasa, za koji Turska nema zamenu. Nema sanse da stopiraju taj uvoz jer zavise od njega. ostali deo je vecinom uvoz ruda i minerala, za koje opet nemaju veliki izbor (skuplja varijanta). Ako pogledas ni Rusija nije stavila totalne sankcije nego samo na deo za koje imaju zamenu. I naravno na turizam koji je cista dobit za Tursku.
P.S. Inace Turska deo gubitaka ce pokriti jevtinom naftom iz ISILa dok se taj put ne zatvori. A ove sankcije ce Turska ostiti tek za 5-6 meseci.

Laguna

pre 8 godina

Turska nema nikakav odnos sa Armencima. Dalje Turska mrzi Iran, zbog hegemonije. Sada se pogoršali odnose sa Rusijom, pošto je Rusija uništila turski biznis sa Islamskom Drzavom, i dalje uništava. Dolazi još i Azad i Iraćke Šiiti, koji se uopšte ne podnose sa sunitima. Tako da je jedini saveznik turske u regionu islamska drzava. Što se tiće bugarske i Grćke, ja mislim sve je jasno. A Kipar je i dan danas podijeljen. Toliko o turskim prijateljima u regionu.

Znaju i Erdogan(zapad) i Putin zasto nije dobro cackati mecku.....

pre 8 godina

Umesto sto pametuje mogao bi Putin da trazi nacine da se ublaze tenzije i trazi put pomirenja a uz put da svom narodu kaze koliko to onda gubi Rusija.Trebalo bi znati i da je Tursku Amerika i zapad ucinio jakom i mocnom silom tako da nece oni dozvoliti da im Rusija postavlja uslove ili granice do koje moze da se ide Turska ili bilo koja njihova clanica a uz put je i primer od 3 milijarde eura,otvaranje poglavlja i nastavak sto brzeg prijema Turske u EU iako je Turska prakticno clan jer u EU clanicama u svakoj prodavnici je preko 30% Turske robe a bas nisam primetio osim kavijara nesto Ruske pa cak ni vodka gas bi vrlo lako mogli Turci sa 3-4 nuklearke da otpisu Rusiju kojoj je Turska ipak najveci strateski partner a Turskoj Nemacka i zapad,zna do Putin ali hoce da skrene pravu istinu a to je sta stvarno(Asad) i ko jos kupuje isis-ovu naftu i crvsci uticaj na tom predelu zemlje i da je obaranje bombardera opomena a uz put i nastavak unistavanja ekonomske i vojne moci Rusije sto je plan koji i ptice na grani znaju.

a.

pre 8 godina

Имам осећај да ће се све недоумице и неспоразуми око Турског тока који су га и успоравали убрзо отклонити по цену скидања санкција које се уводе тек од Н. године. Савим довољно времена за трговину...

Allllamo

pre 8 godina

Koštaće i jedne i druge. A , neko sasvim treći čeka šansu i tvrdi pazar. Rusi se sve više zatvaraju i zaglibljuju u Siriji. Biće tu još svakakvih iznenadjenja.

blinki

pre 8 godina

Koliko ja razumem Turska mnogo vise uvozi iz Rusije nego sto izvozi u Rusiju. Nije mi jasno kako ove sankcije onda vise stete Turcima nego Rusima

Igor

pre 8 godina

Na moju veliku zalost, nece ni da okrzne Tursku s tim! Naredice Amerikanci svojim porobljenim (i jos uvek okupiranim) Nemcima da odstampaju 5 milijardi Evra u Frankfurtu/ECB i pozajme Turcima sa kamatom 0,01% na 30 godina. Vec su im poklonili 3 milijardi, i to skoro da vec anulira efekat "Putin". Medjutim, ono sto mene zabrinjava je cinjenica da Rusija ovakvim potezima i sebi pravi stetu. Ne znam koliko ce strpljenja imati mocni "biznismeni" u Rusiji, i koliko fleksibilnosti postoji da ti svako malo uvodis zabrane. Biznis se razvija godinama.... Mnogo je vremena potrebno da razvijete, na primer, uvoz voca iz Turske, organizujete transport, logistiku, distribuciju, povezete trgovinu, pribavite sertifikate i dozvole... To sve kosta mnogo para i mnogo vremena. I onda vam vas Predsednik kaze: ne moze vise to da se radi. Sta ako ti je to bio jedini posao? Ja ovo govorim jer je moj otac bio unisten slicnom politikom Milosevica. Zbog ratova i politickih tenzija, mi smo ostajali bez trzista, kako je jedna po jedna republika napustala SFRJ, a i bez dobavljaca. Na kraju je ukinuo platni promet sa Crnom Gorom, a u samoj Srbiji su se vec uspostavili monopolisti kao sto je Miskovic ili Braca Karici. Mi smo zatvorili firmu, otac ostao bez penzije i zdravstvenog osiguranja, a ja otisao u inostranstvo da izdrzavam celu porodicu! Eto koliko sam ja licno platio patriotizam!

Laguna

pre 8 godina

Turska nema nikakav odnos sa Armencima. Dalje Turska mrzi Iran, zbog hegemonije. Sada se pogoršali odnose sa Rusijom, pošto je Rusija uništila turski biznis sa Islamskom Drzavom, i dalje uništava. Dolazi još i Azad i Iraćke Šiiti, koji se uopšte ne podnose sa sunitima. Tako da je jedini saveznik turske u regionu islamska drzava. Što se tiće bugarske i Grćke, ja mislim sve je jasno. A Kipar je i dan danas podijeljen. Toliko o turskim prijateljima u regionu.

Igor

pre 8 godina

Na moju veliku zalost, nece ni da okrzne Tursku s tim! Naredice Amerikanci svojim porobljenim (i jos uvek okupiranim) Nemcima da odstampaju 5 milijardi Evra u Frankfurtu/ECB i pozajme Turcima sa kamatom 0,01% na 30 godina. Vec su im poklonili 3 milijardi, i to skoro da vec anulira efekat "Putin". Medjutim, ono sto mene zabrinjava je cinjenica da Rusija ovakvim potezima i sebi pravi stetu. Ne znam koliko ce strpljenja imati mocni "biznismeni" u Rusiji, i koliko fleksibilnosti postoji da ti svako malo uvodis zabrane. Biznis se razvija godinama.... Mnogo je vremena potrebno da razvijete, na primer, uvoz voca iz Turske, organizujete transport, logistiku, distribuciju, povezete trgovinu, pribavite sertifikate i dozvole... To sve kosta mnogo para i mnogo vremena. I onda vam vas Predsednik kaze: ne moze vise to da se radi. Sta ako ti je to bio jedini posao? Ja ovo govorim jer je moj otac bio unisten slicnom politikom Milosevica. Zbog ratova i politickih tenzija, mi smo ostajali bez trzista, kako je jedna po jedna republika napustala SFRJ, a i bez dobavljaca. Na kraju je ukinuo platni promet sa Crnom Gorom, a u samoj Srbiji su se vec uspostavili monopolisti kao sto je Miskovic ili Braca Karici. Mi smo zatvorili firmu, otac ostao bez penzije i zdravstvenog osiguranja, a ja otisao u inostranstvo da izdrzavam celu porodicu! Eto koliko sam ja licno platio patriotizam!

Darko

pre 8 godina

Erdoganova alternativa bila je da ga Amerika zbog neposlušnosti skine s vlasti pomoću unutrašnjih nemira, tako da je bilo "ili JA, ili ekonomija (narod)", otuda prirodan izbor.

M

pre 8 godina

Biće velikih posledica za Tursku, ali šta je sa Rusijom koja sebi zatvara tržište gde izveze 26mlrd a već je dve godine i pod sankcijama EU ?

Shandonjito

pre 8 godina

Treba imati jednu vaznu stvar u vidu. To je cinjenica da je intelektualna elita, tj. grupa veoma sposobnih ljudi dosli na vlast u Rusiji. Svi ovde brinu o tome kako ce Rusi da izdrze ako se izoluju na ovaj ili ona nacin od ostatka sveta.
Upravo u tome i lezi snaga i osnovna ideja ove garniture.
Prvo sto su uradili kad su dosli na vlast, resili su spoljni dug Rusije i poceli veliko pregrupisavanje u svakoj sferi, a osnovna ideja je da se napravi svoj sistem koji ce da odgovara upravo Rusiji, i gde ni u cemu nece ni od koga da zavise. Otkacili su se svih svetskih krvopija, poput recimo MMF, koji su stvoreni da zapadni kapitalisticki svet zivi i crpi ostatak sveta. U svemu prave svoj sistem, bankarski, trgovacki, monetarni, vojni, bilateralni, u svemu gledaju da se otkace ovih koji su "provereni svetski dusebriznici".
To je ono sto zapadu strasno smeta, jer shvataju da Rusija izrasta u kontra-giganta. Rusi sa svojim strpljenjem dosta kupuje vreme. To pametno rade, jer jos u mnogo cemu nisu dosli na nivo da mogu u potpunosti da pariraju zapadu. I zbog toga vazu svaki korak i biraju poteza, ali takve da pre svega sebi ne naude.
Strpljivi su, posmatraju stvari globalno.
Nazalost, mi smo ti koji, kao narod, nikako ne bi trebali nekog drugog da savetujemo, jer se veoma nedomacinski odnosimo prema sopstenoj drzavi. I oni su imali slicnu naviku, no kod njih je dosla ekipa na vlast koja je pocela iz korena da menja stvari. A mi se idalje cesemo po potiljku!

blinki

pre 8 godina

Koliko ja razumem Turska mnogo vise uvozi iz Rusije nego sto izvozi u Rusiju. Nije mi jasno kako ove sankcije onda vise stete Turcima nego Rusima

артиљерац

pre 8 godina

Велика већина вас малтретира тастатуру,а да притом не познаје право
стање ствари.Турска има врло крхку економију.Врло је зависна од
извоза пољопривредних производа,и свако кило лимуна им значи.Имају
повелики буџетски дефицит који попуњавају узимањем нових кредита и
издавањем државних обвезница са 6% годишње камате.То се МОРА некако
намаћи и платити.Око 5 милијарди$ прихода од руских туриста је њима
огромно.И заиста је то велики новац.Али Руси за своје паре могу да
летују где хоће,не морају у Турској,а Турска ће јако тешко да нађе
толико других туриста да надокнаде недолазак Руса.Да вас подсетим:
кад су ЕУ и САД увеле санкције Русији,Малезија(исламска држава)је
одмах улетела са извозон свињског меса у Русију.Имају хришћанску
мањину(10-12%)која гаји свиње,а новац не смрди.Тако ће и са турским
производима,наћи ће се неко ко ће ускочити.Чекају у реду.Не прича
Лавров тек тако да га Давутоглу прогања по Београду да седну и
причају.Гори под ногама.

Алексије

pre 8 godina

Umesto sto pametuje mogao bi Putin da trazi nacine da se ublaze tenzije i trazi put pomirenja a uz put da svom narodu kaze koliko to onda gubi Rusija.Trebalo bi znati i da je Tursku Amerika i zapad ucinio jakom i mocnom silom tako da nece oni dozvoliti da im Rusija postavlja uslove ili granice do koje moze da se ide Turska ili bilo koja njihova clanica a uz put je i primer od 3 milijarde eura,otvaranje poglavlja i nastavak sto brzeg prijema Turske u EU iako je Turska prakticno clan jer u EU clanicama u svakoj prodavnici je preko 30% Turske robe a bas nisam primetio osim kavijara nesto Ruske pa cak ni vodka gas bi vrlo lako mogli Turci sa 3-4 nuklearke da otpisu Rusiju kojoj je Turska ipak najveci strateski partner a Turskoj Nemacka i zapad,zna do Putin ali hoce da skrene pravu istinu a to je sta stvarno(Asad) i ko jos kupuje isis-ovu naftu i crvsci uticaj na tom predelu zemlje i da je obaranje bombardera opomena a uz put i nastavak unistavanja ekonomske i vojne moci Rusije sto je plan koji i ptice na grani znaju.
(Znaju i Erdogan(zapad) i Putin zasto nije dobro cackati mecku....., 2. decembar 2015 11:12)

Под један, не би вам шкодила обнова знања из правописа. Под два, Русија је светска сила. Потврда тога је да сиријским небом сада лете само руски и сиријски авион. Када је у питању част државе, код Руса она има примат над свим осталим интересима, у које спадају и економски. Дакле нема опроста док се Турска не извини.

Allllamo

pre 8 godina

Koštaće i jedne i druge. A , neko sasvim treći čeka šansu i tvrdi pazar. Rusi se sve više zatvaraju i zaglibljuju u Siriji. Biće tu još svakakvih iznenadjenja.

samo smo razocarani

pre 8 godina

(Hmm, 2. decembar 2015 12:40) pa debelo gresis turska nemoze da neuveze to sto uvozi iz rusije, naftu i gas, a rusija moze da kupi voce i povrce iz izraela i egipta, egipcani nude da zamene turke, izrael takodje, drugo kad izgubis triste tesko ces ponovo da ga uzmes, samo za sprdnja komentare 5 milijardi nije nista, za ozbiljne zemlje i ekonomije je ogromno, mislite da bi nemacka bila to sto jeste da se frlja sa milijardama, to tako razmislja samo gologuzija bez bake u dzepu, setite se koji je lom bio u francuskoj zbog 2 milke odstete rusima

tomy

pre 8 godina

@slart
Gubi Rusija ali daleko manje jer gas je glavna para Rusima dok su Turci u svim drugim segmentima a ponajvise gradjevinski,prehrambeni i turizam a za svoje pare kupis paradajz od koga hoces i odes na more gde hoces dok paradajz ne mozes da prodas kome hoces i da na silu dovedes nekoga da letuje kod tebe a gas moras da kupis jer ga nemas a Rusi tu i dalje uzimaju kes.

nodi

pre 8 godina

Da, Rusija ima suficit, ali to su uglavnom energenti gde Turska jednostavno nema alternativu, bas kao sto Ukrajina uzima ugaljiz Donbasa i dan danas. Medjusobne sankcije u ovakvim slucajevima uvek vise pogaqdjaju manju zemlju

petar

pre 8 godina

vidim da ne gledate siru sliku. Ako Asad padne ide gasovod iz Qatara i Saudije preko Sirije u Tursku. Dotle Turci nemogu kontrasankcije na ruski gas jer propadnu. A Rusi mogu lako ove namirnice za koje se Egipt vec ponudio. Sok ce tek biti letom, prvo zbog ruskih turista a vise manje za nedelju-dve Rusi posve uniste kradju nafte Isila i Turske. Rezultat pobede linije Asad-Putn-Iran-Hezbolah je pitanje meseca. Padaju selo za selom, gradovi...Ruse to ne kosta mnogo jer stare zalihe trose a verujem da ih Iran i Asad placaju.Tu je i reklama od oruzja. Kadtad ide nafta gore, nema ukradene.

ivan

pre 8 godina

(pazarac, 2. decembar 2015 14:44)

Hahaha, e pazarac jesi car. Pa nije Istanbul Sjenica ili Tutin, to je grad od 12 miliona stanovnika. Milsis da je to malo kad ti neko skine budzet jednog tolikog grada???

Japanac

pre 8 godina

Pet milijardi dolara iznosi budzet Vodovoda Grada Istanbula.
(pazarac, 02. decembar 2015 14:44)

znaci, turci bi mogli da ostanu bez vode.

Rudar

pre 8 godina

Tacno je da Rusija vise izvozi ali ima razlike u tome sta izvoze a sta uvoze. Poljoprivredne proizvode iz Turske imaju odakle drugde da uvezu ali Turci gas i tehnologiju od nikog drugog jer su tu Rusi dominantni a uvoz gasa tankerima iz USA je nepogodan za Tursku zbog dugog transporta i ogranicene kolicine koja moze da se transportuje. Tako da su Turci u velikoj meri u zavisnosti od Rusije.

tanja

pre 8 godina

Da li je neko mislio da je Putin lud? Genijalac.Zasluzuje svo divljenje ovog sveta. I na zalosr mnogih nasih medija sve vise zemalja mu se divi...

O tempora o mores

pre 8 godina

Priznajem, evo i ja se strastveno laćam tastature, ma volim da čitam vaše komentare i da pritiskam po plusevima i minusima, dugogodišnja zavisnost li je u pitanju?
Svesna sam, takođe, da nisam tako obaveštena kao vi, no nešto mi se čini da ste se malo umislili i zaigrali. Nekako izgleda da ovde ima mnogo pametnijih od Putina i od Rusa uopšte.
Izvinjavam se ali to mi se čini malo budalasto, setite se samo Napoleona, Hitlera i ...
Uostalom, zar Rusi nisu počeli (konačno) da podržavaju američke demokratske standarde - Kuba sankcionisana još u prošlom veku, Irak, Avganistan..., Srbija. Čemu čuđenje, pa Amerikancima ništa ne fali, dapače i danas prodaju svoje zarđalo oružje nekim novim članovima, milom ili silom.

ludi splico

pre 8 godina

Eto bogatih ruskih turista nazad u Hrvatsku.
Nevjerojatno koliko se stvari posložilo u korist hrvatskog turizma u zadnjih nekoliko godina.
Nestabilnosti u Tunisu, Egiptu, kriza u Grčkoj, teroristički napadi u Francuskoj, sad ovaj sukob između Turske i Rusije...
Turizam u Dalmaciji raste stopama od 15-20% godišnje, a gradnja novih hotela ni približno ne prati potražnju.

Znaju i Erdogan(zapad) i Putin zasto nije dobro cackati mecku.....

pre 8 godina

Umesto sto pametuje mogao bi Putin da trazi nacine da se ublaze tenzije i trazi put pomirenja a uz put da svom narodu kaze koliko to onda gubi Rusija.Trebalo bi znati i da je Tursku Amerika i zapad ucinio jakom i mocnom silom tako da nece oni dozvoliti da im Rusija postavlja uslove ili granice do koje moze da se ide Turska ili bilo koja njihova clanica a uz put je i primer od 3 milijarde eura,otvaranje poglavlja i nastavak sto brzeg prijema Turske u EU iako je Turska prakticno clan jer u EU clanicama u svakoj prodavnici je preko 30% Turske robe a bas nisam primetio osim kavijara nesto Ruske pa cak ni vodka gas bi vrlo lako mogli Turci sa 3-4 nuklearke da otpisu Rusiju kojoj je Turska ipak najveci strateski partner a Turskoj Nemacka i zapad,zna do Putin ali hoce da skrene pravu istinu a to je sta stvarno(Asad) i ko jos kupuje isis-ovu naftu i crvsci uticaj na tom predelu zemlje i da je obaranje bombardera opomena a uz put i nastavak unistavanja ekonomske i vojne moci Rusije sto je plan koji i ptice na grani znaju.

Da te.... pitam?

pre 8 godina

Moze da mu pljune pod prozor. Turska je toliko jaka da je briga za Rusiju. Oni imaju robu koja svima treba. Ako je Rusija nece, hoce je neko drugi...

dragan

pre 8 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Ovde se prica samo o posledicama po Tursku. A sta je sa Rusijom? Kao da Oni nista ne gube. Pa i u tekstu je napisano da je Turski uvoz iz Rusije nekih 25m a izvoz 5m. Sta ako turci uzvrate istim merama? Takodje, tu je i Turski tok I mnogo stosta. Kao sto neko vec napisa, sve to na vec postojece sankcije EU. Ok, nece rusija bankrotirati zbog ovoga ali daleko od toga da I njih ne boli.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Phoenix, 2. decembar 2015 12:50)

A sta mislis pametni da Rusija njima izvozi najvise? Konditorske proizvode? Pa gas naravno.Mogu turci da udare sankcije ali sta ce onda? Privreda ce im raditi na drva,mada suma bas i nemaju nesto,na pesak ili slanu vodu? Mogu i turci sankcije ali ce opet oni nastradati najvise, taman kao i Ukrajina koja i dan danas uvozi ruski gas

Nemanja

pre 8 godina

Ljudi, cita li neko komentare ili samo kucate tek tako?!
Lepo ljudi kazu, Rusija izvozi mnogo vise u novcu,ali to su uglavnom energenti za koje Turksa NEMA pravu alternativu i ne moze da stopira taj uvoz tek tako. Dok sa druge strate Turska tesko moze da nadje novog kupca za to voce i povrce (osim ako nije tacan komentar za S. Arabiju i Katar), i ne moze da nadomesti nedolazak ruskih turista preko leta

Nele

pre 8 godina

Koliko ja razumem Turska mnogo vise uvozi iz Rusije nego sto izvozi u Rusiju. Nije mi jasno kako ove sankcije onda vise stete Turcima nego Rusima
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (blinki, 2. decembar 2015 10:18)
Najveci deo uvoza Turske je uvoz gasa, za koji Turska nema zamenu. Nema sanse da stopiraju taj uvoz jer zavise od njega. ostali deo je vecinom uvoz ruda i minerala, za koje opet nemaju veliki izbor (skuplja varijanta). Ako pogledas ni Rusija nije stavila totalne sankcije nego samo na deo za koje imaju zamenu. I naravno na turizam koji je cista dobit za Tursku.
P.S. Inace Turska deo gubitaka ce pokriti jevtinom naftom iz ISILa dok se taj put ne zatvori. A ove sankcije ce Turska ostiti tek za 5-6 meseci.

Hmm

pre 8 godina

Ako su navedeni podatci u clanku tocni, znaci da Turska gubi 6 milijardi a Rusija 19 milijardi $. Ako je to tako onda je to vrlo los potez Rusije.

Kole

pre 8 godina

Izvoz Turske 5,9 milijardi, a izvoz Rusije 25,3 milijardi? Kojom matematikom se dolazi do toga da Turska vise gubi?
(vlada logika, 2. decembar 2015 12:00)

Evo polako odgovora.
Za pocetak, u ovom trenutku Turska jos uvek nije blokirala nijednu robu iz Rusije. To tek ostaje da se vidi, da li ce i sta tacno.
Najveci fokus je na sledecem: gas i nafta su najveci deo onoga sto Turska uvozi iz Rusije. Zato je uvoz mnogo veci, a takodje to su stvari koje Turska ne moze da kupi od EU, prosto zato sto ni sama EU nema za sebe.

Da li je sad malo jasnije otkud tolika razlika i zasto je vrlo tesko da se odnos promeni? Ako slucajno iskopamo gas u Srbiji, mozemo mi da prodamo Turskoj, ali eto slucajno bas nemamo toliku kolicinu.

Django

pre 8 godina

Jako su mi zanimljivi ovi dusebriznici koji govore kako ovako Rusija steti sebi...bla bla....

Pa sta vas briga?!.... Zar to nije dobro za vas....Rusija skodi sebi... hehe

A turskoj ce USA da nadoknadi stetu ...

Vruć vetar

pre 8 godina

@blinki
Logično je da ako Turcima Rusi ne dozvoljavaju da iz Turske uvezu robu u Rusiju, samim tim nema ni zarade za Tursku.
Turska je u svemu ovome ispala ono kako se na engleskom piše i u bukvalnom prevodu i znači - Turkey.

Phoenix

pre 8 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Ovde se prica samo o posledicama po Tursku. A sta je sa Rusijom? Kao da Oni nista ne gube. Pa i u tekstu je napisano da je Turski uvoz iz Rusije nekih 25m a izvoz 5m. Sta ako turci uzvrate istim merama? Takodje, tu je i Turski tok I mnogo stosta. Kao sto neko vec napisa, sve to na vec postojece sankcije EU. Ok, nece rusija bankrotirati zbog ovoga ali daleko od toga da I njih ne boli.

zdrav razum

pre 8 godina

Saudiska Arabija i Katar su odlucili da kupe sve poljoprivredne proizvode od Turske i da ih podele Muslimanima po svetu. Turska kupuje gas od Rusije za 10 milijardi dolara godisnje i ja mislim da ce Turska prestati da kupuje taj gas jer je Iran jedva ceka kao kupca. Mislim da je sve ovo maslo USA, jer zele da posrnulu Rusiju, konacno bace na kolena. Mislim da je vecini promakla vest da Ukrajina ima gasa za celu godinu jer ga je nabavila od EU. Zamislite situaciju (koja je vrlo verovatna jer Usa to hoce), EU prestaje da kupuje gas, Ukrajina ima puna skladista a i Turska kupi gas kod Irana. Hmmmm, mirise mi na neki ovakak scenario. A Rusija nece imati ni novca ni hrane, dzaba joj oruzje... Nezelim nikome zlo i mislim da bi bilo najbolje da se ovo zavrsi, jer i micemo imati dosta posledica.

bum

pre 8 godina

mislim da sam negde pročitao da su se katarska i saudijska preduzeća obavezala da kupuju sve količine proizvoda od turske, na koje je rusija stavila sankcije. ako je to tačno, onda turska neće imati nikakve ili samo minimalne gubitke.

da zaslepljeni rusofili vide

pre 8 godina

pazi, rus od turske kupi za 5 milijardi i preko turizma ostavi jos 3, stonje 8 milijardi, a turcima proda 25 milijardi. sankcije znace stetu za ruse u iznosu od 17 milijardi, koje ce ankara spocetka tesko da nahvata na drugim trzistima, ali posle 3 do 6 meseci, oni su na konju. uvozice iz EU - zato im brisel i nudi od pre neki dan intenziviranje evrointegracija, kako bi odmenili buduci ruski iskok sa trzista i doprineli povecanju proizvodnjw u evropskim (citaj nem i fra) firmama.

Hmm

pre 8 godina

Rusja ima pravo na sankcije. Ali problem je ako te sankcije Rusiju kostaju tri put vise nego Tursku. Ruska ekonomija tone od kad su ostro pale cijene nafte. Isti problem imaju i drzave kojima je nafta jedini ili glavni izvozni proizvod. Ratovi i nemiri su mozda i zapoceti radi toga da se neke zemlje oslabe.

Brana

pre 8 godina

Ma gde ga je udario? Ovo su najsimbolicnije moguce sankcije. Zabranili uvoz luka i delova smrznutih kokoski, evo sve crno na belo - http://ekonomskevesti.com/hrana/skroman-sankcioni-spisak-medvedeva/ cak nisu ni uvoz mleka zabranili...

bzv

pre 8 godina

skoro sam cuo jednu poslovicu,nije losa.. uzecemo u ovom slucaju da je najbliza osoba do tebe sa kojom moras da zivis brat,kao sto su Rusija i Turska.. "ako ti brat nije prijatelj,onda ti je neprijatelj gospodar!"

Znaju i Erdogan(zapad) i Putin zasto nije dobro cackati mecku....

pre 8 godina

(Алексије, 2. decembar 2015 12:17) # Link komentara...Prvo zurim pa i pogresim i nisam na ispitu iz SRB.CG.HR.BIH-og pravopisa ,drugo kakvo izvinjenja,ti nisi u toku dogadjaja i ne sme Turska od Amera da se izvine(to je mamac za Putina) i trece sta ce Rusi dole(koga su pitali a ljute se i kunu u SB-UN gde stopiraju sve i svasta i zar im nije pouka Americko-zapadnih avantura gde su jos svezi porazi i grobovi njihovih vojnika a da ne pricamo da Rusi poubijase uz put Turkmene u Siriji i ko ce to da tolerise,pa oni uzese Krim iako niko nije dirao Ruse u njemu pa naftu koju uzima zajedno sa Asadom od ID i sta vec ne.Sve to opet macku o rep a bitno je da Rusi moraju a skoro da su na kolenima i ekonomski a ovaj slucaj i vojno,naravno ako se drzne da dira Tursku.Zna Putin Turke a i Napoleon je rekao "Daj mi Tursku vojsku i osvojicu ceo svet) a i Rusi su zilavi zato neka sedno i mirne glave dogovore sta im je ciniti.

a.

pre 8 godina

Имам осећај да ће се све недоумице и неспоразуми око Турског тока који су га и успоравали убрзо отклонити по цену скидања санкција које се уводе тек од Н. године. Савим довољно времена за трговину...

draganz

pre 8 godina

Iako sam za Ruse smatram da su sankcije Turskoj los potez. Turska je jedina NATO zemlja koja nije uvel sankcije Rusiji i sada im Rusija uzvraca sankcijama iako su se Rusi s pravom bunili protiv sankcija koje im je zapad uveo, nazivajuci ih nezakonitim. Na ovaj nacin obe strane, i Turska i Rusija (nesto manje) trpe stetu na zadovoljstvo Amerikanaca. Bolji odgovor bi bio jedan Kalibar na bazu iz koje je poleteo avion koji je oborio SU24. Time bi bili 1:1 i tesko da bi se Turska usudila na neke nove provokacije. Ovako su Rusi ispali meki i nanose i sebi stetu.

predrag poserkovich

pre 8 godina

i sad se mora naci dezurna budala da kaze na glas ono sto niko nece:amerika ne da da se oformi 4.reich,i rizikovace raspad ekonomske koalicije u europi,sve ovo je rezultat toga,cela ova nazovi shizofrenija,jer isuvise su to pametni i iskusni ljudi,narocito nemci.ali jedna mrlja iz proslosti ce im zauvek ostati.verovali ili ne tu zamisao,o tzv.europskoj uniji,sjedinjene europske drzave,sa onom plavom zastavom,to da spasi moze jedino rusija,jer ovaj pariski masakr je bukvalno u ocima vodecih eu nacija pokidao sve ono sto ih je vezivalo.i opet ce biti,rusi i amerikanci

BoKi

pre 8 godina

Ne vidim zašto im Amerika ne bi mogla da nadoknadi toliko koliko izgube. Moguće da je već unapred bilo dogovoreno... Ovo je ok za medjunarodni status Rusije, tako se i radi. Ali pravi ekonomski gubici nisu tog dometa, više s opet potez "za raju".

Pera

pre 8 godina

Под један, не би вам шкодила обнова знања из правописа. Под два, Русија је светска сила. Потврда тога је да сиријским небом сада лете само руски и сиријски авион. Када је у питању част државе, код Руса она има примат над свим осталим интересима, у које спадају и економски. Дакле нема опроста док се Турска не извини.
(Алексије, 2. decembar 2015 12:17)

Vi ste poprilicno neinformisani. Sirijskim nebom lete i Izraelci, Francuzi i Americke letelice, a od danas i Britanci. Drugo, Rusija nija svetska sila - dokaz za to je sto ne kontrolisu Sirijsko nebo i sto joj jedna Turska obara avion bez pardona i izvinjenja. I trece, Rusija pravi gresku koji je njen mnogo mocniji i od zapada nezavisniji prethodnik zvani SSSR napravio i zbog toga nestao; Rusija se izoluje.

Znaju i Erdogan(zapad) i Putin zasto nije dobro cackati mecku.....

pre 8 godina

Umesto sto pametuje mogao bi Putin da trazi nacine da se ublaze tenzije i trazi put pomirenja a uz put da svom narodu kaze koliko to onda gubi Rusija.Trebalo bi znati i da je Tursku Amerika i zapad ucinio jakom i mocnom silom tako da nece oni dozvoliti da im Rusija postavlja uslove ili granice do koje moze da se ide Turska ili bilo koja njihova clanica a uz put je i primer od 3 milijarde eura,otvaranje poglavlja i nastavak sto brzeg prijema Turske u EU iako je Turska prakticno clan jer u EU clanicama u svakoj prodavnici je preko 30% Turske robe a bas nisam primetio osim kavijara nesto Ruske pa cak ni vodka gas bi vrlo lako mogli Turci sa 3-4 nuklearke da otpisu Rusiju kojoj je Turska ipak najveci strateski partner a Turskoj Nemacka i zapad,zna do Putin ali hoce da skrene pravu istinu a to je sta stvarno(Asad) i ko jos kupuje isis-ovu naftu i crvsci uticaj na tom predelu zemlje i da je obaranje bombardera opomena a uz put i nastavak unistavanja ekonomske i vojne moci Rusije sto je plan koji i ptice na grani znaju.

blinki

pre 8 godina

Koliko ja razumem Turska mnogo vise uvozi iz Rusije nego sto izvozi u Rusiju. Nije mi jasno kako ove sankcije onda vise stete Turcima nego Rusima

Da te.... pitam?

pre 8 godina

Moze da mu pljune pod prozor. Turska je toliko jaka da je briga za Rusiju. Oni imaju robu koja svima treba. Ako je Rusija nece, hoce je neko drugi...

Igor

pre 8 godina

Na moju veliku zalost, nece ni da okrzne Tursku s tim! Naredice Amerikanci svojim porobljenim (i jos uvek okupiranim) Nemcima da odstampaju 5 milijardi Evra u Frankfurtu/ECB i pozajme Turcima sa kamatom 0,01% na 30 godina. Vec su im poklonili 3 milijardi, i to skoro da vec anulira efekat "Putin". Medjutim, ono sto mene zabrinjava je cinjenica da Rusija ovakvim potezima i sebi pravi stetu. Ne znam koliko ce strpljenja imati mocni "biznismeni" u Rusiji, i koliko fleksibilnosti postoji da ti svako malo uvodis zabrane. Biznis se razvija godinama.... Mnogo je vremena potrebno da razvijete, na primer, uvoz voca iz Turske, organizujete transport, logistiku, distribuciju, povezete trgovinu, pribavite sertifikate i dozvole... To sve kosta mnogo para i mnogo vremena. I onda vam vas Predsednik kaze: ne moze vise to da se radi. Sta ako ti je to bio jedini posao? Ja ovo govorim jer je moj otac bio unisten slicnom politikom Milosevica. Zbog ratova i politickih tenzija, mi smo ostajali bez trzista, kako je jedna po jedna republika napustala SFRJ, a i bez dobavljaca. Na kraju je ukinuo platni promet sa Crnom Gorom, a u samoj Srbiji su se vec uspostavili monopolisti kao sto je Miskovic ili Braca Karici. Mi smo zatvorili firmu, otac ostao bez penzije i zdravstvenog osiguranja, a ja otisao u inostranstvo da izdrzavam celu porodicu! Eto koliko sam ja licno platio patriotizam!

zdrav razum

pre 8 godina

Saudiska Arabija i Katar su odlucili da kupe sve poljoprivredne proizvode od Turske i da ih podele Muslimanima po svetu. Turska kupuje gas od Rusije za 10 milijardi dolara godisnje i ja mislim da ce Turska prestati da kupuje taj gas jer je Iran jedva ceka kao kupca. Mislim da je sve ovo maslo USA, jer zele da posrnulu Rusiju, konacno bace na kolena. Mislim da je vecini promakla vest da Ukrajina ima gasa za celu godinu jer ga je nabavila od EU. Zamislite situaciju (koja je vrlo verovatna jer Usa to hoce), EU prestaje da kupuje gas, Ukrajina ima puna skladista a i Turska kupi gas kod Irana. Hmmmm, mirise mi na neki ovakak scenario. A Rusija nece imati ni novca ni hrane, dzaba joj oruzje... Nezelim nikome zlo i mislim da bi bilo najbolje da se ovo zavrsi, jer i micemo imati dosta posledica.

Allllamo

pre 8 godina

Koštaće i jedne i druge. A , neko sasvim treći čeka šansu i tvrdi pazar. Rusi se sve više zatvaraju i zaglibljuju u Siriji. Biće tu još svakakvih iznenadjenja.

Znaju i Erdogan(zapad) i Putin zasto nije dobro cackati mecku....

pre 8 godina

(Алексије, 2. decembar 2015 12:17) # Link komentara...Prvo zurim pa i pogresim i nisam na ispitu iz SRB.CG.HR.BIH-og pravopisa ,drugo kakvo izvinjenja,ti nisi u toku dogadjaja i ne sme Turska od Amera da se izvine(to je mamac za Putina) i trece sta ce Rusi dole(koga su pitali a ljute se i kunu u SB-UN gde stopiraju sve i svasta i zar im nije pouka Americko-zapadnih avantura gde su jos svezi porazi i grobovi njihovih vojnika a da ne pricamo da Rusi poubijase uz put Turkmene u Siriji i ko ce to da tolerise,pa oni uzese Krim iako niko nije dirao Ruse u njemu pa naftu koju uzima zajedno sa Asadom od ID i sta vec ne.Sve to opet macku o rep a bitno je da Rusi moraju a skoro da su na kolenima i ekonomski a ovaj slucaj i vojno,naravno ako se drzne da dira Tursku.Zna Putin Turke a i Napoleon je rekao "Daj mi Tursku vojsku i osvojicu ceo svet) a i Rusi su zilavi zato neka sedno i mirne glave dogovore sta im je ciniti.

Hmm

pre 8 godina

Ako su navedeni podatci u clanku tocni, znaci da Turska gubi 6 milijardi a Rusija 19 milijardi $. Ako je to tako onda je to vrlo los potez Rusije.

Hmm

pre 8 godina

Rusja ima pravo na sankcije. Ali problem je ako te sankcije Rusiju kostaju tri put vise nego Tursku. Ruska ekonomija tone od kad su ostro pale cijene nafte. Isti problem imaju i drzave kojima je nafta jedini ili glavni izvozni proizvod. Ratovi i nemiri su mozda i zapoceti radi toga da se neke zemlje oslabe.

M

pre 8 godina

Biće velikih posledica za Tursku, ali šta je sa Rusijom koja sebi zatvara tržište gde izveze 26mlrd a već je dve godine i pod sankcijama EU ?

draganz

pre 8 godina

Iako sam za Ruse smatram da su sankcije Turskoj los potez. Turska je jedina NATO zemlja koja nije uvel sankcije Rusiji i sada im Rusija uzvraca sankcijama iako su se Rusi s pravom bunili protiv sankcija koje im je zapad uveo, nazivajuci ih nezakonitim. Na ovaj nacin obe strane, i Turska i Rusija (nesto manje) trpe stetu na zadovoljstvo Amerikanaca. Bolji odgovor bi bio jedan Kalibar na bazu iz koje je poleteo avion koji je oborio SU24. Time bi bili 1:1 i tesko da bi se Turska usudila na neke nove provokacije. Ovako su Rusi ispali meki i nanose i sebi stetu.

Laguna

pre 8 godina

Turska nema nikakav odnos sa Armencima. Dalje Turska mrzi Iran, zbog hegemonije. Sada se pogoršali odnose sa Rusijom, pošto je Rusija uništila turski biznis sa Islamskom Drzavom, i dalje uništava. Dolazi još i Azad i Iraćke Šiiti, koji se uopšte ne podnose sa sunitima. Tako da je jedini saveznik turske u regionu islamska drzava. Što se tiće bugarske i Grćke, ja mislim sve je jasno. A Kipar je i dan danas podijeljen. Toliko o turskim prijateljima u regionu.

da zaslepljeni rusofili vide

pre 8 godina

pazi, rus od turske kupi za 5 milijardi i preko turizma ostavi jos 3, stonje 8 milijardi, a turcima proda 25 milijardi. sankcije znace stetu za ruse u iznosu od 17 milijardi, koje ce ankara spocetka tesko da nahvata na drugim trzistima, ali posle 3 do 6 meseci, oni su na konju. uvozice iz EU - zato im brisel i nudi od pre neki dan intenziviranje evrointegracija, kako bi odmenili buduci ruski iskok sa trzista i doprineli povecanju proizvodnjw u evropskim (citaj nem i fra) firmama.

Phoenix

pre 8 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Ovde se prica samo o posledicama po Tursku. A sta je sa Rusijom? Kao da Oni nista ne gube. Pa i u tekstu je napisano da je Turski uvoz iz Rusije nekih 25m a izvoz 5m. Sta ako turci uzvrate istim merama? Takodje, tu je i Turski tok I mnogo stosta. Kao sto neko vec napisa, sve to na vec postojece sankcije EU. Ok, nece rusija bankrotirati zbog ovoga ali daleko od toga da I njih ne boli.

Brana

pre 8 godina

Ma gde ga je udario? Ovo su najsimbolicnije moguce sankcije. Zabranili uvoz luka i delova smrznutih kokoski, evo sve crno na belo - http://ekonomskevesti.com/hrana/skroman-sankcioni-spisak-medvedeva/ cak nisu ni uvoz mleka zabranili...

bum

pre 8 godina

mislim da sam negde pročitao da su se katarska i saudijska preduzeća obavezala da kupuju sve količine proizvoda od turske, na koje je rusija stavila sankcije. ako je to tačno, onda turska neće imati nikakve ili samo minimalne gubitke.

BoKi

pre 8 godina

Ne vidim zašto im Amerika ne bi mogla da nadoknadi toliko koliko izgube. Moguće da je već unapred bilo dogovoreno... Ovo je ok za medjunarodni status Rusije, tako se i radi. Ali pravi ekonomski gubici nisu tog dometa, više s opet potez "za raju".

Алексије

pre 8 godina

Umesto sto pametuje mogao bi Putin da trazi nacine da se ublaze tenzije i trazi put pomirenja a uz put da svom narodu kaze koliko to onda gubi Rusija.Trebalo bi znati i da je Tursku Amerika i zapad ucinio jakom i mocnom silom tako da nece oni dozvoliti da im Rusija postavlja uslove ili granice do koje moze da se ide Turska ili bilo koja njihova clanica a uz put je i primer od 3 milijarde eura,otvaranje poglavlja i nastavak sto brzeg prijema Turske u EU iako je Turska prakticno clan jer u EU clanicama u svakoj prodavnici je preko 30% Turske robe a bas nisam primetio osim kavijara nesto Ruske pa cak ni vodka gas bi vrlo lako mogli Turci sa 3-4 nuklearke da otpisu Rusiju kojoj je Turska ipak najveci strateski partner a Turskoj Nemacka i zapad,zna do Putin ali hoce da skrene pravu istinu a to je sta stvarno(Asad) i ko jos kupuje isis-ovu naftu i crvsci uticaj na tom predelu zemlje i da je obaranje bombardera opomena a uz put i nastavak unistavanja ekonomske i vojne moci Rusije sto je plan koji i ptice na grani znaju.
(Znaju i Erdogan(zapad) i Putin zasto nije dobro cackati mecku....., 2. decembar 2015 11:12)

Под један, не би вам шкодила обнова знања из правописа. Под два, Русија је светска сила. Потврда тога је да сиријским небом сада лете само руски и сиријски авион. Када је у питању част државе, код Руса она има примат над свим осталим интересима, у које спадају и економски. Дакле нема опроста док се Турска не извини.

ludi splico

pre 8 godina

Eto bogatih ruskih turista nazad u Hrvatsku.
Nevjerojatno koliko se stvari posložilo u korist hrvatskog turizma u zadnjih nekoliko godina.
Nestabilnosti u Tunisu, Egiptu, kriza u Grčkoj, teroristički napadi u Francuskoj, sad ovaj sukob između Turske i Rusije...
Turizam u Dalmaciji raste stopama od 15-20% godišnje, a gradnja novih hotela ni približno ne prati potražnju.

tanja

pre 8 godina

Da li je neko mislio da je Putin lud? Genijalac.Zasluzuje svo divljenje ovog sveta. I na zalosr mnogih nasih medija sve vise zemalja mu se divi...

Shandonjito

pre 8 godina

Treba imati jednu vaznu stvar u vidu. To je cinjenica da je intelektualna elita, tj. grupa veoma sposobnih ljudi dosli na vlast u Rusiji. Svi ovde brinu o tome kako ce Rusi da izdrze ako se izoluju na ovaj ili ona nacin od ostatka sveta.
Upravo u tome i lezi snaga i osnovna ideja ove garniture.
Prvo sto su uradili kad su dosli na vlast, resili su spoljni dug Rusije i poceli veliko pregrupisavanje u svakoj sferi, a osnovna ideja je da se napravi svoj sistem koji ce da odgovara upravo Rusiji, i gde ni u cemu nece ni od koga da zavise. Otkacili su se svih svetskih krvopija, poput recimo MMF, koji su stvoreni da zapadni kapitalisticki svet zivi i crpi ostatak sveta. U svemu prave svoj sistem, bankarski, trgovacki, monetarni, vojni, bilateralni, u svemu gledaju da se otkace ovih koji su "provereni svetski dusebriznici".
To je ono sto zapadu strasno smeta, jer shvataju da Rusija izrasta u kontra-giganta. Rusi sa svojim strpljenjem dosta kupuje vreme. To pametno rade, jer jos u mnogo cemu nisu dosli na nivo da mogu u potpunosti da pariraju zapadu. I zbog toga vazu svaki korak i biraju poteza, ali takve da pre svega sebi ne naude.
Strpljivi su, posmatraju stvari globalno.
Nazalost, mi smo ti koji, kao narod, nikako ne bi trebali nekog drugog da savetujemo, jer se veoma nedomacinski odnosimo prema sopstenoj drzavi. I oni su imali slicnu naviku, no kod njih je dosla ekipa na vlast koja je pocela iz korena da menja stvari. A mi se idalje cesemo po potiljku!

tomy

pre 8 godina

@slart
Gubi Rusija ali daleko manje jer gas je glavna para Rusima dok su Turci u svim drugim segmentima a ponajvise gradjevinski,prehrambeni i turizam a za svoje pare kupis paradajz od koga hoces i odes na more gde hoces dok paradajz ne mozes da prodas kome hoces i da na silu dovedes nekoga da letuje kod tebe a gas moras da kupis jer ga nemas a Rusi tu i dalje uzimaju kes.

predrag poserkovich

pre 8 godina

i sad se mora naci dezurna budala da kaze na glas ono sto niko nece:amerika ne da da se oformi 4.reich,i rizikovace raspad ekonomske koalicije u europi,sve ovo je rezultat toga,cela ova nazovi shizofrenija,jer isuvise su to pametni i iskusni ljudi,narocito nemci.ali jedna mrlja iz proslosti ce im zauvek ostati.verovali ili ne tu zamisao,o tzv.europskoj uniji,sjedinjene europske drzave,sa onom plavom zastavom,to da spasi moze jedino rusija,jer ovaj pariski masakr je bukvalno u ocima vodecih eu nacija pokidao sve ono sto ih je vezivalo.i opet ce biti,rusi i amerikanci

O tempora o mores

pre 8 godina

Priznajem, evo i ja se strastveno laćam tastature, ma volim da čitam vaše komentare i da pritiskam po plusevima i minusima, dugogodišnja zavisnost li je u pitanju?
Svesna sam, takođe, da nisam tako obaveštena kao vi, no nešto mi se čini da ste se malo umislili i zaigrali. Nekako izgleda da ovde ima mnogo pametnijih od Putina i od Rusa uopšte.
Izvinjavam se ali to mi se čini malo budalasto, setite se samo Napoleona, Hitlera i ...
Uostalom, zar Rusi nisu počeli (konačno) da podržavaju američke demokratske standarde - Kuba sankcionisana još u prošlom veku, Irak, Avganistan..., Srbija. Čemu čuđenje, pa Amerikancima ništa ne fali, dapače i danas prodaju svoje zarđalo oružje nekim novim članovima, milom ili silom.

Darko

pre 8 godina

Erdoganova alternativa bila je da ga Amerika zbog neposlušnosti skine s vlasti pomoću unutrašnjih nemira, tako da je bilo "ili JA, ili ekonomija (narod)", otuda prirodan izbor.

Nele

pre 8 godina

Koliko ja razumem Turska mnogo vise uvozi iz Rusije nego sto izvozi u Rusiju. Nije mi jasno kako ove sankcije onda vise stete Turcima nego Rusima
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (blinki, 2. decembar 2015 10:18)
Najveci deo uvoza Turske je uvoz gasa, za koji Turska nema zamenu. Nema sanse da stopiraju taj uvoz jer zavise od njega. ostali deo je vecinom uvoz ruda i minerala, za koje opet nemaju veliki izbor (skuplja varijanta). Ako pogledas ni Rusija nije stavila totalne sankcije nego samo na deo za koje imaju zamenu. I naravno na turizam koji je cista dobit za Tursku.
P.S. Inace Turska deo gubitaka ce pokriti jevtinom naftom iz ISILa dok se taj put ne zatvori. A ove sankcije ce Turska ostiti tek za 5-6 meseci.

nodi

pre 8 godina

Da, Rusija ima suficit, ali to su uglavnom energenti gde Turska jednostavno nema alternativu, bas kao sto Ukrajina uzima ugaljiz Donbasa i dan danas. Medjusobne sankcije u ovakvim slucajevima uvek vise pogaqdjaju manju zemlju

артиљерац

pre 8 godina

Велика већина вас малтретира тастатуру,а да притом не познаје право
стање ствари.Турска има врло крхку економију.Врло је зависна од
извоза пољопривредних производа,и свако кило лимуна им значи.Имају
повелики буџетски дефицит који попуњавају узимањем нових кредита и
издавањем државних обвезница са 6% годишње камате.То се МОРА некако
намаћи и платити.Око 5 милијарди$ прихода од руских туриста је њима
огромно.И заиста је то велики новац.Али Руси за своје паре могу да
летују где хоће,не морају у Турској,а Турска ће јако тешко да нађе
толико других туриста да надокнаде недолазак Руса.Да вас подсетим:
кад су ЕУ и САД увеле санкције Русији,Малезија(исламска држава)је
одмах улетела са извозон свињског меса у Русију.Имају хришћанску
мањину(10-12%)која гаји свиње,а новац не смрди.Тако ће и са турским
производима,наћи ће се неко ко ће ускочити.Чекају у реду.Не прича
Лавров тек тако да га Давутоглу прогања по Београду да седну и
причају.Гори под ногама.

samo smo razocarani

pre 8 godina

(Hmm, 2. decembar 2015 12:40) pa debelo gresis turska nemoze da neuveze to sto uvozi iz rusije, naftu i gas, a rusija moze da kupi voce i povrce iz izraela i egipta, egipcani nude da zamene turke, izrael takodje, drugo kad izgubis triste tesko ces ponovo da ga uzmes, samo za sprdnja komentare 5 milijardi nije nista, za ozbiljne zemlje i ekonomije je ogromno, mislite da bi nemacka bila to sto jeste da se frlja sa milijardama, to tako razmislja samo gologuzija bez bake u dzepu, setite se koji je lom bio u francuskoj zbog 2 milke odstete rusima

petar

pre 8 godina

vidim da ne gledate siru sliku. Ako Asad padne ide gasovod iz Qatara i Saudije preko Sirije u Tursku. Dotle Turci nemogu kontrasankcije na ruski gas jer propadnu. A Rusi mogu lako ove namirnice za koje se Egipt vec ponudio. Sok ce tek biti letom, prvo zbog ruskih turista a vise manje za nedelju-dve Rusi posve uniste kradju nafte Isila i Turske. Rezultat pobede linije Asad-Putn-Iran-Hezbolah je pitanje meseca. Padaju selo za selom, gradovi...Ruse to ne kosta mnogo jer stare zalihe trose a verujem da ih Iran i Asad placaju.Tu je i reklama od oruzja. Kadtad ide nafta gore, nema ukradene.

Rudar

pre 8 godina

Tacno je da Rusija vise izvozi ali ima razlike u tome sta izvoze a sta uvoze. Poljoprivredne proizvode iz Turske imaju odakle drugde da uvezu ali Turci gas i tehnologiju od nikog drugog jer su tu Rusi dominantni a uvoz gasa tankerima iz USA je nepogodan za Tursku zbog dugog transporta i ogranicene kolicine koja moze da se transportuje. Tako da su Turci u velikoj meri u zavisnosti od Rusije.

Vruć vetar

pre 8 godina

@blinki
Logično je da ako Turcima Rusi ne dozvoljavaju da iz Turske uvezu robu u Rusiju, samim tim nema ni zarade za Tursku.
Turska je u svemu ovome ispala ono kako se na engleskom piše i u bukvalnom prevodu i znači - Turkey.

Kole

pre 8 godina

Izvoz Turske 5,9 milijardi, a izvoz Rusije 25,3 milijardi? Kojom matematikom se dolazi do toga da Turska vise gubi?
(vlada logika, 2. decembar 2015 12:00)

Evo polako odgovora.
Za pocetak, u ovom trenutku Turska jos uvek nije blokirala nijednu robu iz Rusije. To tek ostaje da se vidi, da li ce i sta tacno.
Najveci fokus je na sledecem: gas i nafta su najveci deo onoga sto Turska uvozi iz Rusije. Zato je uvoz mnogo veci, a takodje to su stvari koje Turska ne moze da kupi od EU, prosto zato sto ni sama EU nema za sebe.

Da li je sad malo jasnije otkud tolika razlika i zasto je vrlo tesko da se odnos promeni? Ako slucajno iskopamo gas u Srbiji, mozemo mi da prodamo Turskoj, ali eto slucajno bas nemamo toliku kolicinu.

ivan

pre 8 godina

(pazarac, 2. decembar 2015 14:44)

Hahaha, e pazarac jesi car. Pa nije Istanbul Sjenica ili Tutin, to je grad od 12 miliona stanovnika. Milsis da je to malo kad ti neko skine budzet jednog tolikog grada???

dragan

pre 8 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Ovde se prica samo o posledicama po Tursku. A sta je sa Rusijom? Kao da Oni nista ne gube. Pa i u tekstu je napisano da je Turski uvoz iz Rusije nekih 25m a izvoz 5m. Sta ako turci uzvrate istim merama? Takodje, tu je i Turski tok I mnogo stosta. Kao sto neko vec napisa, sve to na vec postojece sankcije EU. Ok, nece rusija bankrotirati zbog ovoga ali daleko od toga da I njih ne boli.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Phoenix, 2. decembar 2015 12:50)

A sta mislis pametni da Rusija njima izvozi najvise? Konditorske proizvode? Pa gas naravno.Mogu turci da udare sankcije ali sta ce onda? Privreda ce im raditi na drva,mada suma bas i nemaju nesto,na pesak ili slanu vodu? Mogu i turci sankcije ali ce opet oni nastradati najvise, taman kao i Ukrajina koja i dan danas uvozi ruski gas

bzv

pre 8 godina

skoro sam cuo jednu poslovicu,nije losa.. uzecemo u ovom slucaju da je najbliza osoba do tebe sa kojom moras da zivis brat,kao sto su Rusija i Turska.. "ako ti brat nije prijatelj,onda ti je neprijatelj gospodar!"

Japanac

pre 8 godina

Pet milijardi dolara iznosi budzet Vodovoda Grada Istanbula.
(pazarac, 02. decembar 2015 14:44)

znaci, turci bi mogli da ostanu bez vode.

Nemanja

pre 8 godina

Ljudi, cita li neko komentare ili samo kucate tek tako?!
Lepo ljudi kazu, Rusija izvozi mnogo vise u novcu,ali to su uglavnom energenti za koje Turksa NEMA pravu alternativu i ne moze da stopira taj uvoz tek tako. Dok sa druge strate Turska tesko moze da nadje novog kupca za to voce i povrce (osim ako nije tacan komentar za S. Arabiju i Katar), i ne moze da nadomesti nedolazak ruskih turista preko leta

Django

pre 8 godina

Jako su mi zanimljivi ovi dusebriznici koji govore kako ovako Rusija steti sebi...bla bla....

Pa sta vas briga?!.... Zar to nije dobro za vas....Rusija skodi sebi... hehe

A turskoj ce USA da nadoknadi stetu ...

Pera

pre 8 godina

Под један, не би вам шкодила обнова знања из правописа. Под два, Русија је светска сила. Потврда тога је да сиријским небом сада лете само руски и сиријски авион. Када је у питању част државе, код Руса она има примат над свим осталим интересима, у које спадају и економски. Дакле нема опроста док се Турска не извини.
(Алексије, 2. decembar 2015 12:17)

Vi ste poprilicno neinformisani. Sirijskim nebom lete i Izraelci, Francuzi i Americke letelice, a od danas i Britanci. Drugo, Rusija nija svetska sila - dokaz za to je sto ne kontrolisu Sirijsko nebo i sto joj jedna Turska obara avion bez pardona i izvinjenja. I trece, Rusija pravi gresku koji je njen mnogo mocniji i od zapada nezavisniji prethodnik zvani SSSR napravio i zbog toga nestao; Rusija se izoluje.

a.

pre 8 godina

Имам осећај да ће се све недоумице и неспоразуми око Турског тока који су га и успоравали убрзо отклонити по цену скидања санкција које се уводе тек од Н. године. Савим довољно времена за трговину...