Utorak, 24.11.2015.

13:56

Putin: Avion oboren nad Sirijom, biće posledica...

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će obaranje ruskog aviona izazvati velike promene u odnosima Rusije i Turske.

Izvor: B92

Putin: Avion oboren nad Sirijom, biæe posledica... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

247 Komentari

Sortiraj po:

Nikola

pre 8 godina

a rusima su premale sanse konvencionalno protiv turaka, ovi bi branili svoje, a tek sa NATO-m? haha
(ajte_susjedi_1000_minusa?, 24. novembar 2015 18:46)

Da makar malo poznajes istoriju, znao bi da svaki put kad je Turska bila u ratu sa Rusijom, Turci su bili zestoko porazeni i bukvalno kasnije pregovarali da zadrze suverenitet.

Baba

pre 8 godina

Mislim da je, u besmišlju i nelogičnostima razloga za ovakav postupak od strane Turske, zapravo poprilično očigledno, iako skriveno, da ovo nije 'sama' Turska uradila.
Tražite krivca na trećoj (pitam li se, kojoj) strani. Trik je bio porušiti odnose između Rusije i Turske i lišiti Rusije uopšte ideje o Turskom toku, kamoli realizacije istog. Dakle, kazna Rusiji, oslabljivanje iste.
A, ko bi, sad, to mogao da bude, hm?

Alex

pre 8 godina

Turska je odigrala prljavo, po nalogu Nato. S jedne strane Turski tok, a sa druge ovo, da li to znaci da nisu ni racunali na Turski tok? Mozda su dobli nalog da zacine inisprovociraju Ruse, uz dozvolu za sverc nafte od terorista i obecanje od Nato da ce ih nakon zamisljene pobede nad Rusijom nagraditi necim, teritorijama? Inace, francuski premijer Oland, i jos vaznije mnogi Francuzi, su uvideli ko je kriv za ID i ko je iskren a ko neiskren, pa se nadam da ce postojati politicke stranke u Turskoj koje ce preoznati takodje svoj pravi interes. Odgovor Rusije ne treba da bude ishitren i emotivan, vec da se saceka...

Leni

pre 8 godina

Zao mi je ruskih pilota , mozda su i decu imali , zao mi je dece sto su ostali sirocici .Vojnik izvrsava naredjenja , i to je sve .Turska nije bila ugrozena ovim preletom ruske letelice , ovo je po meni nicim izazvan cin neprijateljstva . Noz u ledja , kao sto je i kazao predsednik Putin . Sto bi neki rekli - Pored takvih prijatelja ne trebaju ti neprijatelji . Meni licno su Rusi drazi od Turaka milion puta , i to se nece nikada promeniti . U Turskoj nikad nisam bio niti nameravam da idem .Osecam opasnost sa te strane oduvek , a predosecaj je jak vec duze vreme .

Yugosloven

pre 8 godina

Ako se Kina ne umesa Rusiju ce zapad polako mlesti i samlesti , malo sankcijama , malo rusenja aviona kao danas...Rusi su svesni da su sami bespomocni i da ce ih NATO pojesti , i Kina je svesna da ako NATO ugrozi opasno Rusiju da su oni sledeci na redu...a ako se Kina pridruzi Rusiji onda postaju jaci i od NATO...e sad Ameri cekaju skrstenih ruku i gledaju razvoj dogadjaja isto to ce uraditi i Kina , mislim da ako Rusi i uzvrate Turskoj i da dodje do rata izmedju njih da bi se Ameri i Kinezi odmeravali i cekali potez onog drugog...

ajte_susjedi_1000_minusa?

pre 8 godina

pogranicno podrucje uz Tursku, je ocisceno od isil-a, brzo se zaboravilo kakve su borbe vodile Pešmerge i ostala plemena sa teroristima, i to lokalno stanovnistvo uz granicu bas kao i svugdje u svijetu je poprilicno sacinjeno od naroda iz susjedne drzave, e sad tu dolazimo do problema? pa rusi mučki ubijaju danima taj narod koji nema nista sa teroristima isil-a, al se pobunio protiv diktatora asada, a to stanovnistvo su u velikom broju Turci porijeklom. to sve Turska gleda, cjeli svijet upozorava ruse da ne bombarduju sve redom jer tu ima mnogo frakcija, a sve se zna gdje je ko, zar ne? i jos bahati rusi po ko zna koji put čačkaju?.moze putin da priča sta hoce, al jedno je sigurno rusi ce dobro gledat kuda lete ubuduce... ili ce bit opet rusenja aviona i jos vecih problema. a rusima su premale sanse konvencionalno protiv turaka, ovi bi branili svoje, a tek sa NATO-m? haha

Mandrak

pre 8 godina

'Umesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt sa nama, sve što znamo je da je obavestila svoje NATO saveznike“, rekao je Putin.'

Pa oni samo tako i znaju da napadaju, kad im neko štiti leđa. Napadaju samo u grupama, deset na jednog, 'skakavcima' na gole pesnice...to je njihov manir, drugačije se ne usuđuju.

Obama Rules

pre 8 godina

Ruski avion je oboren iznad teritorije koju kontrolisu pobunjenici tj. sirijska opozicija. a ne teritorije koju kontrolise ISIl...Pametnom dovoljno...

milan maletic

pre 8 godina

Stvarnost je da postoji terorizam,i postoje drzave koje se bore protiv terorizma i postoje drzave koje podrzavaju i finansiraju terorizam i postoje i licimerne drzave ,kao "bore"se.a u stvarnosti podrzavaju teror.

Vinkmaister

pre 8 godina

Ovo nije Turska vlada sama uradila, Americka administracija pokusava da uvuce Tursku u rat i da isprovocira kopneni sukob kako bi uz pomoc Turaka srusili Asada. Nije njih briga za ID ... razocaravajuce

Zare

pre 8 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1066732#k18421897 Antone ja ne znam odakle ti pribavljas te informacije, predpostavljam iz Treceg Oka ili necega slicnog. Rusi nisu oborili JAT-ov avion!

Sputnjik

pre 8 godina

Kakvi komentari, za vas je Lazanski mala maca.
Kako vi zamišljate da bi se odvijao rat između Rusije i Turske, ili Rusije i NATO_a, Amerike, i ostalih velikih vojnih sila? Kakav je to scenario baš me zanima?
Da podsetim da postoji nuklearno naoružanje. Dakle kako mislite da velike države ratuju između sebe? Da veruju jedni drugima na reč da neće upotrebljavati nuklearno oružje?
hahaha, zamisli tu situaciju, iznad Rusije proleće neprijateljski avion i oni se nadaju da ne nosi nuklearnu nego običnu bombu/projektil, šta god; ili obrnuto, iznad Turske preleću Ruski avioni, i sad ti treba da se nadaš da neće pokazati reč, u ratu, gde svako gleda svoju zadnjicu?
Znači NEMA 3 sv. rata, nema rata između jakih, moćnih i nuklearnih sila, i njihovih saveznika.
Putin nema tri, ili jednu, ili pedeset opcija, već samo DVE.
Da objavi rat Turskoj ( što je kao što rekoh besmisleno ) ili da sankcijama i pomaganjem Kurdima naudi Turskoj, da se rascepi, da je ekonomski oslabi i td; ali vojni udar i osveta je nemoguća. Mislim, ko zna, ako su ljudi totalno odlepili i nema više razuma, neće me čuditi i da počne III sv rat, koji bi trajao par dana, i gde bi pobednik zavladao celom planetom pepela i dima i radijacije u narednih milion godina...

millosh

pre 8 godina

Rusi su se dobro uvalili sa ovom intervencijom.E pa nije lako biti supersila.Sto bi nas narod rekao : Videla zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.

vlada logika

pre 8 godina

@ Socioloski problem
Broj minusa datih na tvoju analizu, samo potvrdjuje sa si u pravu. Trebace 200 godina da se promeni matrica po kojoj vecinska Srbija razmislja.

peterthechild

pre 8 godina

pre sam mislenju da je obaranje aviona kolateralna steta izmedju islamista(erdogan) i sekularista u turskoj. kako i da je, turska drzava je nagrabusila jer ce sad rusi sa kurdima da stvore nove veze..

šapka

pre 8 godina

šta ti je propaganda. pa koliko je poginulo američkih vojnika u avganistanu i iraku i koliko je oboreno helikoptera ali slabo se bruji o tome a cifre se znaju. rusija, pa i svako drugi je bi bio spreman na gubitke i evo sad tu. samo ne od strane sa kojom si se sukobio nego sa leđa.

Vrlo jednostavno

pre 8 godina

Rusija će nastaviti da bombarduje položaje terorista u Siriji, a videćemo da li će ova dva turska F-16 i sutra imati hrabrosti da se dignu.

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Prebrojimo koliko u 220 komentara ima paranoje. Ipak smo od pre neki dan i zvanično treća država na svetu po zastupljenosti paranoje.

Vidokrug

pre 8 godina

Po onome što sam danas imao prilike da čujem iz usta predsednika Putina Turska se neće provesti dobro.Ako ruski borbeni avion(Su-24)bombarduje položaje terorista i pri tom bude oboren od F16 turskog ratnog vazduhoplovstva,onda se Turska ne može smatrati državom koja se bori protiv terorizma nego državom koja sponzoriše terorizam.Uostalom,treba obratiti pažnju na prve dve rečenice predsednika Putina povodom ovog tragičnog događaja:"Naša vojska se bori protiv terorizma,a ono što se danas dogodilo stvara vetar u leđa teroristima.Ne mogu to da okvalifikujem na drugi način".Iz ovog proizilazi da zvanična Ankara promoviše terorizam,što jeste tačno,naročito posle ovog danas.Šef ruske diplomatije gospodin Lavrov otkazao je posetu Turskoj za sutra a turistička firma "Natali Turs" objavila je da obustavlja prodaju svih aranžmana za boravak u Turskoj.Nije nemoguć ni prekid diplomatskih odnosa između Rusije i Turske.Jer,ako predsednik Putin da javno izjavu da ono što se danas dogodilo "stvara vetar u leđa teroristima",onda mi je jako teško zamisliti da Rusija ima diplomatske odnose sa državom koja vrši promociju terorizma.Ovo je velika i tragična greška Turske koja živi u oblacima,tačnije u vremenu jedrenjaka,izlivenih topova,jatagana,luka i strele.Ovo je vreme krstarećih raketa a to zvanična Ankara kao da nije imala na umu.

zoranns

pre 8 godina

Ziveo sam u Grckoj pa znam da Turski avioni svakodnevno povredjuju Grcki vazdusni prostor godinama .Sta bi Grcka trbalo da uradi, a nisu toliko prijateljski raspolozeni?

Pinokio

pre 8 godina

Deviant ni neznaš koliko nisi u pravu.Prvo će biti ekonomskih posledica,neće biti Turskog toka,zabrana uvoza turske robe u Rusiju,pa onda vojne. Granatiranje severa Sirije gde su pobunjeni Turkmeni dok postoji i jedna legitimna meta.Na kraju totalno presecanje šverca nafte preko Turske i uništavanje onoga što je ostalo od Isisa.Ako Turska to bude nemo posmatrala svaka joj čast međutim mislim na će uz podršku Nato-a pokušati da pomogne Turkmenima i eto nama globalnog rata.Ko ne veruje neka čita proročanstvo starca Pajsija,ja lično sam odavno čitao i nisam verovao.Međutim sada kada ga čitam uklapa se u detalje.

Igor

pre 8 godina

Ovo je upravo ono što su Amerikanci hteli. Prvo su gurnuli Ukrajinu u rat, podigli embargo Rusima, pa kada su videli da to ne daje očekivane rezultate, onda onda su krenuli da otvaraju druge frontove radi pojačanja destabilizacije...Turska ima drugu najveću vojsku u NATO i praktično služi Amerima kao jaka tampon zona između Rusije, bliskog istoka i Evrope... Ovo je veliki problem za Turke i Ruse, ali i za celu evropu, jer ako dođe do konflikta ovako dve velike države (u bilo kom smislu), onda je to globalni problem....Uglavnom, Ameri zadovoljno trljaju ruke jer su opet podmetnuli drugog da bije njihove bitke, a od bipolarnog sveta za sada nema ništa jer su Rusi nažalost slabi da nešto urade sami proiv zapada. Dok Kina ne poludi, svet će i dalje trpeti kaubojsku politiku SAD koja je stvorila ovo zlo zvano ISIL

hm

pre 8 godina

Ljudi moji pišite sta god hoćete i navijajte za koga god hoćete, ali ovako pocinju ratovi, a posle nema nazad. I Erdogan i Putin su isti tip licnosti i vodje....

Narcisa Zec

pre 8 godina

Sve strucnjak do strucnjaka na ovim komentarima, pa i ja medju njima :D
(Haris, 24. novembar 2015 16:20)

:) Svi smo prestručni! :)

gedzakis

pre 8 godina

Kao prvo Rusija ce da uvede tiho embargo Turskim gradjevinarima, turisti iz Rusije ce da 10 puta razmisle dali da idu u Tursku, a ko gubi u tom slucaju razmislite sami.
Rusi ce svim silama naoruzati Kurde u Siriji a mozda i u Tursku, Iranu kao ukleti neprijatelj Turske pomocice da napravi nuklearno oruzje i na kraju gubitnik je Turska.

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

Očito je da se ni Turci ni Rusi ne bore protiv IDIL-a. Turci se bore protiv Kurda i Asadovog režima, a IDIL im je čak i simpatičan, pošto i turski predsjednik gaji snove o novom turskom kalifatu, a Rusi se bore na strani Asada, protiv pobunjenika, i usput protiv IDIL-a! Zna se da Rusima uopšte ne bi smetao IDIL samo da djeluju na području Iraka i da njihovog voljenog Asada ostave na miru. Turci == Rusi, nalaze se na istom mjestu, ali su stigli sa suprotnih strana kruga...

cika raka

pre 8 godina

mars 15:15,sinak,da znas samo da je Staljin pobio vise Jevreja no Hitler nebi govorio o nekoj ruskoj pravednosti.Uzgred,pobio je i Rusa vise no Jevreja...

Anton

pre 8 godina

Podsjećam RUSOFILE u Srbiji kada su Rusi sedamdesetih godina oborili avion JAT-a DC9 na relaciji Stocholm Beograd iznad sjeverne tadašnje Čehoslovačke. Radilo se o putničkom avionu preživjela je stiuardesa Vesna Vulović. Avion je letio iznad nekih vojnih baza tadašnjeg varšavskog pakta i komanda je bila ODERI GA i to bez upozorenja.

Bosanac

pre 8 godina

Podsjećam RUSOFILE u Srbiji kada su Rusi sedamdesetih godina oborili avion JAT-a DC9 na relaciji Stocholm Beograd iznad sjeverne tadašnje Čehoslovačke. Radilo se o putničkom avionu preživjela je stiuardesa Vesna Vulović. Avion je letio iznad nekih vojnih baza tadašnjeg varšavskog pakta i komanda je bila ODERI GA i to bez upozorenja.
(Anton, 24. novembar 2015 17:33)Moj prijatelju,ova današnja balavurdija nema pojma o tome,ali,svaka čast,treba ih edukovati...

Reziel

pre 8 godina

Turski ambasador u SAD je dao daleko oštriju izjavu od Putinove, u fazonu, shvatite da će svaki prelet preko Turske teritorije imati ovakve ili slične posledice.

Ecce homo

pre 8 godina

@(LDP u srcu, 24. novembar 2015 16:42)

Ni jedan normalan čovek koji misli svojom glavom neće i ne može da bude na strani Turske, kojoj smetaju isključivo oni koji se bore protiv ID (regularne sirijske snage, Rusija, Kurdi, Hezbolah itd.), dok u isto vreme besramno prodaje naftu u ime terorista, te ih povremeno pušta da iz Turske udare na Kurde sa leđa.
To što misliš da je većina ljudi (računajući tu i vascelu Evropu jelte)
na strani Turske je pomalo tužno, ali na kraju krajeva tvoj lični problem.

Barbus

pre 8 godina

Ima raznih nacina da se upozori i otera strani avion koji je narusio (ako se to stvarno desilo) vazdusni prostor jedne drzave. Ispaljivanje hitaca upozorenja je jedna od krajnjih mera, a obaranje necijeg aviona je otvoreni neprijateljski cin koji se ne moze nicim opravdati.
Postavlja se jedno drugo pitanje - zasto je toliko islamista uz samu granicu sa Turskom?
Verovatno zato se se osecaju sigurno toliko blizu Turske. Turska se obaranjem ruskog aviona otvoreno stavila na stranu ISIS-a.

Pedja

pre 8 godina

Ocekujem ekonomski odgovor Rusije a to ce Tursku mnogogo da boli. Pored toga veoma je velika verovatnoca da ce Rusi ovo da iskoriste da stvore zonu zabranjenog leta nad Sirijom i delom Turske.

HanSolo

pre 8 godina

Znamo na žalost šta će sad da se desi.. Rusi će da urlaju kako je sve bilo iznad sirije, a nato će da da prave slike i pokazaće da su rusi na žalost ušli u turski prostor..
Rusi na žalost su nonšalantni kao mi.. Pravi amateri, a prave se da su precizni..
A drugo zašto se upotrebljavaju Su-24? Normalno oni nemaju ništa da traži protiv F16.. Da je bio Su-27 ili 34 nebi ga baš počeli da ugrožavaju.. Šteta za helikopteraskih I avionskih pilotima..

BeKo

pre 8 godina

Turci pravilno reagovali i posle više opomena (preko 15 povreda do sada) konačno srušili avion. Pa nisu Rusi Amerika da mogu da rade šta hoće, mnogo su se osilili a svetu je mnogo i jedan silnik a dva su previše.

mario

pre 8 godina

evo ja sam hrvat i volim slavensku rusiju, kao i moja rodbina i mnogi poznanici.zivim u njemackoj i 90 % svaba je pro ruski, tako da tvoj komentar pada u vodu.
(abraham73, 24. novembar 2015 15:34)
Ma je vole ruse možeš misliti ludi su bez njih i za njma.
5 miljuna turaka živi u Njemačkoj,a možda i više i da saveznici su već sto godina tako da tvoj komentar nema nikakvo uporište i pada u vodu.

Žaki

pre 8 godina

Nije Putin bio mlak; naprotiv. Lepo je rekao da je ovo čin saradnje sa teroristima ...pa će se prema tome tako i postaviti! Nikada zlo nije bilo ovako ogoljeno, skoro da ga jasno vidiš očima ...i nikada nije bilo preče da mu neko stane na put uz Božiju pomoć! Skoro da više nije moguće nešto prikrivati od ovih koji podstiču zlo; nemaju više manevarskog prostora već moraju da se razotkriju u svoj svojoj nakaznosti.

Koja

pre 8 godina

Kakve veze ovo ima sa islamskim teroristima i ISIS (koje Putin u svom saopstenju pominje) ??? Taj region drze iskljucivo pobunjenici. Mnogo boli briga Ruse (isto kao i Amerikance) za teroriste. Jedino sto sve njih tangira su cisti interesi i sfera uticaja.

Kрмпотић

pre 8 godina

Momentalna zabrana letenja svim turskim letelicama nad celim Kurdistanom(i okupirani deo u Turskoj)!
(Slavko Vica, 24. novembar 2015 17:08)
Ајдеее?

karamba

pre 8 godina

Odmazde nece biti,bar neko vreme, medjutim, Turci postaju prva meta na nisanu, i nikako ne bih voleo da sam u njihovoj kozi!
Rusi ovakve stvari ne zaboravljaju, to su pokazali i dokazali nebrojano puta u proslosti.
Veliki zajeb turaka!

specnaz

pre 8 godina

S 400 je vec u Latakiji,ako u narednim danima dopreme novije aparate vazdusno kosmickih snaga tipa su 27,34,35,uz to na zemlji instaliraju sisteme pancir ili iskander,budite sigurni da se sprema opasna igranka,danas uoci zasedanja NATO od 17h u Briselu,jasno je receno da clan 5 alijanse(svi za jednog jedan za sve)nece biti aktiviran ,drugim recima Turska je ostavljena od svojih partnera Rusiji na "ferku".Nadam se da ce lose proci.

Bane

pre 8 godina

Turci se opasno prešli, ne zato što ih čeka strašna odmazde, bar ne za sada, već što je nakon događaja u Parizu sav Evropski svet a pogotovo Francuska (takođe NATO članica) javno objavio rat terorizmu. A onda Turska obori avion koji je bio u misiji tog rata sa sve bombama na kojima na Ruskom piše "za Pariz". Ovo ozbiljno može narušiti odnose unutar samog NATO-a pogotovo ako Putin medijski izforsira priču o stvarnim motivima Turske za ovakav potez u korelaciji sa problemima Evropskih zemalja u kojima je vanredno stanje u svim većim gradovima. Turska je ovim politički i ekonomski ugasila bez da Putin jedan metak opali, samo ako ovo medijski kapitalizuje kako treba.

Zahuktavanje

pre 8 godina

Izvadite zadnjih 100 Evra ispod jastuka, kupite bocu najboljeg konjaka i par kubanskih cigara, namestite se udobno u fotelji, upalite TV i uzivajte u svakom momentu koji vam je preostao. Ovo je pocetak kraja.

Washington

pre 8 godina

Rece covek cija je bivsa zemlja obarala i pucala cak i na putnicke avione 80-ih!!!???
A sta bi se desilo da Turski borbeni avion bude u Ruskom vazdusnom prostoru??? Poslali biste cvece i ratluk??? Licemerje na kub!!! Svi ste bre isti samo gledate svoje interese dok se sirotinja kao lozi ko je "pravedniji"!?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (budjenje, 24. novembar 2015 16:05)

To ulazenje u tudji vazdusni prostor se desava STALNO. I normalno uvek se piloti upozore i to bude to. Cak je i Kina usla u americki vazdusni prostor pre nekoliko meseci. MOzes da ga oboris, imas pravo ali da li je to pametna ideja? Naravno nek svako za sebe odluci a posledica ce biti.

Memfis

pre 8 godina

@J E moj ti koliko ne znas "da se Rusi i Englezi udruze", pa englezi mrze Ruse vekovima i glavni su finansijeri ISIS-a zajedno sa Americkom bracom... Zastrasujuce je koliko ljudi pojma nemaju sta se desava...

Sogun

pre 8 godina

Bit ce posljedica. Hm, to smo i ocekivali. Nije bilo razlga za rusenje ruskog aviona ako nije dublje ulazio u turski prostor, mislim ako nije vec po ne znam koji put provocirao (pretpostavljam da nije ali nikad se ne zna jer veliki uvijek prikrivaju svoje stvarne ciljeve).

Socioloski problem

pre 8 godina

Svaki drzavnik koji ima imalo mudrosti nikada ne ulazi u sukob na dva ili vise frontova. Putin je otvorio sukob u Ukrajini koji nije zavrsen, u Siriji, sada sa Turskom, a na ekonomskom planu je totalni fijasko. Cene nafte od kojih Rusija zavisi idu na dno. Niko ko je mudar ne bi svoju zemlju stavio u ovakvu poziciju. Ne zna se koji pozar ce pre da gasi. Problem je sto je citav ruski PR usmeren na gradjenje Putinovog lika kao macho muskarca koji samo otvara sukobe. Problem je sto za ego jednog coveka zrtvuju citavu zemlju. Niko Ruse u istoriji ne zna tako dobro da unisti kao njihov vodja. Vazno je da se on skida go do pojasa i slika za novine a to sto je od susedne drzave, nekada bratske Ukrajine napravio neprijatelja to je manje bitno. Ili sto je od Turske sa kojom je do juce planirao gasovode amaterizmom ruske vojske napravio jos jednog neprijatelja, i to je manje bitno. Najbitnije je doduse da cene nafte padaju i da americki program bankrota Rusije koji se sastoji u finansijskoj izolaciji i trci u naoruzanju radi svoj posao. Kao sto su bankrotirali SSSR, bankrotirace i Rusiju koja vec sada ima ekonomiju u nivou Spanije. Niko ne moze da unisti Rusiju kao njihove vodje. I sto je najbolje, Rusi ih obozavaju. Pobiju im 20 miliona i posalju u logore ili ih posvadjaji sa celim svetim, nema veze. Rusi obozavaju shoje lidere.

adem

pre 8 godina

nema nista od odmazde. doduse putin ce pricati neke price za unutrasnju upotrebu, upozoriti pilote da postuju vazdrsni prostor turske jer se oni ne sale, a ako bude prilike uzvratit ce nad nekim turskim avionon, ali samo ako je to po zakonu, sto se sigurno nece desiti, turci nece upasti u njihov prostor.

Dzedaj Ramadanovski

pre 8 godina

Ja ne razumem komoletan kolegijum na komentarima.
Meni ovo nije smesno, niti je ovo Jelcinova rusija, niti 80 godina, I sada da izbije rat, ma ode sve u...

Zoran Hajdic

pre 8 godina

O kakvom narusavanju vazdusnog prostora govore pojedini?
Cak i da jeste narusen,pogledajte tursku projekciju preleta aviona,uz samu granicu preko nekog dzepica,ne dublje od 1 km!
Sta onda da kazemo za americke avione?
Da je svaki skinut kada je povredjivao medjunarodne granice, kauboji ne bi ni imali avijaciju!
Ladno ulaze i bombarduju nezavisne drzave,bez odluka UN-a, a licemeri pricaju o ruskom povredjivanju vazdusnog prostora Turske?!
Turci su se tako zeznuli sa ovim, nek im je alah u pomoc,mada,mislim da im ni on sada ne moze pomoci!

bole

pre 8 godina

jeste, da. kad ti kažeš. kao što ste prvo rekli da avion sa putnicima nije oborila bomba pa ste posle priznali. vama bre ne verujem ni kako se zovete

Gile

pre 8 godina

Turska... hmmm...pre svega americki dobar sluga vec vise od 70 godina. Namerna provokacija Rusa. Nisam rusofil, ali bih voleo da ih ovo skupo kosta.

Flash

pre 8 godina

Zasto imam osecaj da ce turskim a boga mi i sirijskim Kurdima stici jedan fin paket protiv-oklopnih i protiv-vazdusnih rucnih lansera, zdelano v sssr? Ova frka izmedju Rusa i Turaka moze takodje i zestoko da se tice nas, ne zaboravite koji covek je glavni sponzor bosnjaka i albanaca (Erdogan)...

Miloš

pre 8 godina

@Najbolji odgovor na ovo ne bi bio da Rusi sada, kroz koju nedelju, kao slucajno obore neki turski avion koji bombarduje Kurde u Siriji ili Iraku vec da preduzme masivnu kopnenu intervenciju u Siriji i svuda po toj drzavi postavi svoje baze. To bi bio trajni dobitak za Rusiju a od nekog osvetnickog obaranja turskih aviona ne bi bilo nista, samo neko kratkotrajno zadovoljstvo.
(marjan, 24. novembar 2015 15:10)

A šta ti misliš zašto NATO 99-e godine nije izvršio kopnenu invaziju na Srbiju ??? Ili na bilo koju drugu dravžu gde su imali "humanitarne" intervencije ??? Znaš li ti koliko kopnena invazija znači ljudskih žrtava za napadača pa bila to i najača vojna sila na svetu Rusija ??? Lako je tući iz vazduha osetili smo na sopstvenoj koži 99-e ...

budjenje

pre 8 godina

Rece covek cija je bivsa zemlja obarala i pucala cak i na putnicke avione 80-ih!!!???
A sta bi se desilo da Turski borbeni avion bude u Ruskom vazdusnom prostoru??? Poslali biste cvece i ratluk??? Licemerje na kub!!! Svi ste bre isti samo gledate svoje interese dok se sirotinja kao lozi ko je "pravedniji"!?

Masažer eukaliptusa

pre 8 godina

Najjači su mi komentatori koji kao pokušavaju finansijama da objasne rat. Kao ako nema para nema rata. Istina je sušta suprotnost. Ako nema rata, nema para.

sazzane

pre 8 godina

Kad Amerika -nato rade sta požele, bombarduju koga žele, između ostalih i Srbiju,to je u redu, ali je zato 'strasno' kad Rusi naruše turski vazdušni prostor. Da ne pominjem kako su žrtve u francuskoj mnogo vrednije od ruskih,iračkih, avganistanskih ...

Igor

pre 8 godina

Meni samo nije jasna sledeca stvar, piloti su ocigledno znali da ih neko gadja cim su se katapultirali. Imajuci to na umu, pratnja koja obezbedjuje ovaj bombarder (a trebalo bi da postoji u svakom slucaju) je morala da odgovori na napad, zasto nije?

Sogun

pre 8 godina

Bit ce posljedica. Hm, to smo i ocekivali. Nije bilo razlga za rusenje ruskog aviona ako nije dublje ulazio u turski prostor, mislim ako nije vec po ne znam koji put provocirao (pretpostavljam da nije ali nikad se ne zna jer veliki uvijek prikrivaju svoje stvarne ciljeve).

Mujo11

pre 8 godina

Pocelo je sa dronom, a sada sa avionom?! A trece, sta ce biti?!
Ipak to nije djecka igra, nije sala, to je veoma ozboljno!
Ja licno mislim da turci ne bih nisanili ruski avion bez odobrenje NATO, SAD...?!
Nadamo da ce situacija smirit, ali izgleda da za to je vec kasno!
ISIS od danas ce biti samo akter treceg reda, a mozda nece niko da pominje njegovu imenu...?!

Milos

pre 8 godina

Biće "pojeo vuk magarca", i biće okrnjena reputacija Rusije, koja kao dolazi na Bliski Istok i rešava stvar. Njih niko nije tukao po ušima da bave Sirijom, ali oće da se igraju velike sile - molim lepo. Igraj glupe igre - osvoji glupe nagrade. Uostalom, Rusi su 1983 ubili 269 ljudi u civilnom Korejskom avionu, koji je greškom skrenuo sa kursa i prešao preko neke sibirske nedođije - to je bila "provokacija", po Moskvi.

LDP u srcu

pre 8 godina

U Srbiji ništa novo, gomila lezilebovića u sred radnog vremena izigrava stručnjake. Ceo civilizovani svet je danas na strani hrabre Turske, koja se brani od stalnih pokušaja destabilizacije i ugrožavanja suvereniteta od strane ruskog agresora. Jedino ovde izgleda cveta i dalje anticivilizacijska svest. Ako, ako, samo nastavite...dobro vam ide ;)

Milutin

pre 8 godina

Izgleda da svi zaboravljaju sa kolikim nuklearnim potencijalom raspolaze Rusija. Ovo likovanje Turske moze lose da se zavrsi. Ne daj boze da Putinu pukne film. U tom najgorem scenariju NATO sigurno ne bi stao na stranu Turske. A Turcima nek je bog u pomoci.

Goran

pre 8 godina

jeste, da. kad ti kažeš. kao što ste prvo rekli da avion sa putnicima nije oborila bomba pa ste posle priznali. vama bre ne verujem ni kako se zovete
(bole, 24. novembar 2015 16:18)

Nisu rekli da avion nije oborila bomba vec su rekli da je dan posle pada aviona prerano da se izvode zaključci, a svi su izvodili zakljucke, i mediji i zapadni politicari. Kad su ljudi istrazili uzroke posteno su rekli da je bila bomba. Sta si ti hteo, da Rusija dan posle obaranja kaze da je bila bomba? To bi bilo obicno nagadjanje i prilično neozbiljno. A da su rekli da nije bomba oborila oni bi i ostali pri tome. Delove aviona ionako je Rusija ispitivala i niko ne bi mogao da dokaze da je drugacije. Tako se laže, a ne da se kaže nije bomba pa posle ipak jeste. To je ograničeno razmisljanje.

Dejan

pre 8 godina

Puna podrska Rusiji I Vladimiru Putinu. Turska je jedna od dve drzave saveznice ID I prilicno je jasno da je ovo sitna odmazda Redzepa Tajipa Erdogana.

radan

pre 8 godina

turci su postali nervozni jer su islamisti ocigledno dobro uzdrmani ruskim vazdusnim udarima.kurdi jacaju a biznis sa naftom koju im prodaje islamska drzava je ozbiljno ugrozen.zazalice zbog ovog kukavickog cina.ovo je sansa da se rusi otrezne.da shvate ko su im prijatelji a ko ne

napaljene tastature

pre 8 godina

Reče neko turizam pa i vi ste ratovali protiv hrvata pa puna hrvatska je srba turista.
Ko je srušio putnički avion pre 2 meseca?
Ko je srušio avion dok su ratovali sa Ukrainom čak je i snimak procureo da su rusi.
Boli njih stojko sto ce ubiti svoje ljude,kad im je važan cilj.Svi ste vi pametne tastature.

oko Nisa kisa

pre 8 godina

Cirkus znaci. Turci su vec upozorili Ruse ,na to sto je vec 2x povredjen vazdusni prostor te zemlje. Prljavo se igra da znate. Rusi pokusavaju da izbegnu obaranje aviona od strane ID bezuci u Tursku i onda opet napad. Pokusavaju da uvuku sukobe u Turskoj, da bi odatle mogli posle da napadnu pesadijom, govoreci Turcima da ih je zahvatio rat. To sto Turska bezi od rata je dobra stvar za sve drzave EU. Ona je most izmedju EU i B.Istoka. To je moje misljenje.

jovan

pre 8 godina

Nemačka će verovatno ovo shvatiti kao istorijsku šansu. Jer potiskuvanje Turske i povezivanje sa Rusijom, nije ništa drugo nego istiskivanje Britanskih interesa sa starog kontinenta.

bvk

pre 8 godina

Sa Moldovom je išlo glatko.
Sa Gruzijom je išlo malo zubato.
Sa Ukrajinom ide teško.
Sa Turskom ne ide nikako.
A gde su tek ostali...
Sve ima svoje granice! Čak i Rusija...

@ slavko

Sa Moldavijom i Gruzijom je islo ko na video igrici. Sa Ukrajinom dosta teze, ali opet sigurna pobeda i ostvareni svi ciljevi. Sta sa Turskom ne ide nikako? Jel Rusija mozda napala Tursku pa je porazena? Tebi je jedan oboreni avion dokaz nekog trijumfa i snage Turske? Gde je to ruska vojska udarila na Tursku kad kazes da im ne ide nikako?

objektivno

pre 8 godina

Zanimljivo je uporediti komentare ovde i na primer komentare na sajtu lista The Guardian. Komentari Engleza su mnogo vise na strani Putina i Rusije nego na B92. Ovde imamo ocigledan primer da Turska pomaze ISIS, da je ISIS stvoren od strane zapada, da se koriste dvostruki standardi kada su u pitanju zrtve terorizma. Naravno pojedinim komentatorima to nista ne znaci, kao sto im nista nisu znacile ni cinjenice od 1945 do danas vezane za Srbiju i SFRJ. Sve je to nebitno, bitno je da se ponavlja trenutna propaganda losih djaka sa zapada koji se bave politikom jer nisu mogli da upisu normalan fakultet. Ali ako si los djak i stalno pravis pogresne poteze, tome mora doci kraj, pa je bolje da razmislite malo i o cinjenicama, ne samo da ponavljate njihove gluposti.

Mirko Kojotovski

pre 8 godina

definitivno sa ovim su se Turci i nato stavili u zaštitu terorista.DEFINITIVNO!!!!Pokazali su svima svoje bezlicje. Inace su ubijali po Siriji i Iraku Kurde tako što su ulazili sa pesadijom unutar granica drugih država. Iza ovog stoji USA i GB i naravno mentori bankari.Ovo je bila Putinova ruska žrtva kao u šahu kad das svesno topa a tek nakon trećeg poteza daješ mat.Verovatno će Rusi blokirati Tursku na moru a onda će početi gađati rafinerije po Turskoj uz sirijsku granicu.Turska štiti teroriste.Pustili su ih u Tursku da bi odatle vršili pritisak na Asada a i da imaju zaklon od Ruskih bombi.Ako ipak Rusi krenu sa pesadijom otvara se ukrajinski front.Zivi bili pa videli.Mi obični ćemo kako god okreneš nadrljati

Put your money where your mouth is

pre 8 godina

U znak odmazde nemilosrdno i sustavno unistavati infrastrukturu za proizvodnju,skladištenje i transport nafte. Neovisno dali se nalazila izvan ili u Turskoj.

zli vuk

pre 8 godina

Kako ste naivni... Rusi su zrtvovali avion (niko ni u ludilu nece to da prizna) da bi imali "materijal" odnosno opipljiv dokaz da turci direktno podrzavaju IS i ostale frakcije.
Kako god da odgovore Rusi, sada a i u buduce, imaju legitimno pokrice ama za svaki potez. Sah mat za turke...
A NATO... Ako stvarno mislite da ce neko da gine iz EU zbog turaka...Grci mozda?

Александр невскии

pre 8 godina

Данас, поподне Русиај је одлучила да шутен турске грађевиснке фирме из Русије и да место уступи кинеским фирмама. Имајте на уму да турске фирме годишње зараде између 6-8 милијарди долара градећи пор Русији. Такође Русија разматра да уведе санкције на све турске пољопривредне производе, такође зарада турске је између 5-8 милијарди долара на извозу истих. То је губитак од око 11-16 милијарди долара за турску годишње.

Ово је објавио Walt Street Journal и то су тек прве процене њихове услед овог немилог догађаја који се завршио обарањем руског авиона и погибиојом вероватно оба пилота.

Турци су захваљујући ЕУ-РУС санкцијама повећали продају својих пољопривредних производа за готово 50% у задњих годину дана. Ово им стварно није требало. Ал сад нек се чешу тамо где их није сврбело.

Dusan

pre 8 godina

Ovo je apsolutno turski potez i to katastrofalan. Turska zna da ima strateski polozaj u NATO i zna da drzi evropske zemlje u saci zato sto direktno kontrolise protok izbeglica. Odavno pricam da su Turska i Saudijska Arabija najveci problem Bliskog istoka. Sirijski rat je samo i iskljucivo tursko u saudijsko maslo. Njima odgovara nestabilnost. Turska je odbila da SAD koristi njihove baze u gadjanju ISIS, a odavno kupuje naftu od islamista. Ovo je ozbiljan potez i nadam se da ce Zapad osuditi Tursku, a mozda cak i suspendovati u NATO. Putina ne volim uopste, ali je ovde potpuno u pravu. Ovo je cin onih koji podrzavaju teroriste.

Reakcija Rusije zavisice od stava koji NATO bude saopstio nakon sastanka. Ljudi koji pricaju Treci svetski rat nisu normalni. Pa nece zbog jednog aviona da izbija globalni rat. Ali Turskoj se mora poslati jasan odgovor. Ovo im je bila velika greska!

Stefan J.

pre 8 godina

Ceo zapad a pre svega Engleska je uzasnuta divljastvom nad ruskim pilotima i podrzavaju Putina mozda cak i vise nego svoje mlake politicare. Malo skoknite do njihovih portala i procitajte komentare. Ceo normalan svet je uz Rusiju.

Ned

pre 8 godina

Neće biti osvete nikakve, naravno. Ali ce svakako biti upozorenje, tipa... ako se desi ponovo... i slicno. Turci su zaista preterali, ovi Rusi se sibaju sa svetskom pretnjom br. 1 a oni im obaraju avion. Ima dana, doci ce i Erdogan na red

Kolumbo

pre 8 godina

Ode turski tok...
(Taras Buljba, 24. novembar 2015 14:03)

Gasovod se još ne pominje, ali turskim građevincima u Rusiji je već naloženo da pakuju kofere a priprema se i prekid uvoza hrane iz Turske. Za Tursku je efekat ravan kolektivnom samoubistvu.
Turskim Kurdima čestitam skoro dobijanje države!

Homo politicus

pre 8 godina

Rusi ce najverovatnije zauzeti sledeci stav: Svaki napad sa teritorije Turske smatrace se neprijateljski, tako da ce RF prosiriti dejstva iz vazduha po teritoriji Turske ako proceni da to bude ugrozavalo bezbednost ruske avijacije.
Videcemo sta kazu zvanicnici NATO na sve ovo.

aca alijas trgovcevic

pre 8 godina

Pa na ovom malom snezicu se pokazao lijin trag i to da Turska i Saudijska Arabija trguju nafotom Islamske drzave odnosno delom nafte Sirije, Libije i Iraka i da zato NATO pomalo pucketa po pustinji a ID jaca.
Izgleda da ih je ruska intervencija u poslednjih par dana po nafti i cisternama naljutila.
Eto i kako OPEK povecava proizvodnju bez ulaganja na radost SAD koje nemaju gde vise nafte a i zbog rupe u ruskoj ekonomiji.
E sad mi se javlja da ce Turci morati da prestanu da lete iznad Sirije ili ce raditi S-300 a javlja mi se da su svi izgledi da dogodine nema vise sopinga u Istambulu i letovanja u Fetijama i Bodrumu a i da ce cena ruske nafte skociti na svetskom trzistu.

mario

pre 8 godina

(bvk, 24. novembar 2015 14:47)
Niti je tvoja logika jaka kao prvo Nijemci su veliki saveznici sa Turskom,a oko pet milijuna turaka živi u Njemačkoj i što misliš igra li to ulogu??
A ono najbitnije turska vojska je druga sila u NATO-u ili i to nije bitno?
Izgleda da poslije Južnog toka propada i Turski tok,a Srbija baš nema sreće sa tim gasovodima.

J

pre 8 godina

Umesto da se Evropljani ujedine, Rusi, Francuzi, Britanci, Turci, Nemci i svi ostali i da pridobiju Kinu na svoju stranu vi se medjusobno svadjate dok Amerika trlja ruke. Razmislite malo o tome.

mica2

pre 8 godina

ja mislim da bi rusi sada kao kontra meru radi bezbednosti svojih aviona i ljudi u Siriji trebali na prvom mestu da uvedu zabranu letova svih drugih aviona iznad Sirije pod pretnjom obaranja! Oni su ipak tu legalno na poziv legalne sirijske vlasti i imaju pravo da stite njihovo nebo!

Dalibor

pre 8 godina

Prosto je neverovatno koliko se komentarise o svakojakim vestima u Srbiji ali, osim nekoliko pojedinaca, niko se ne trudi da barem malo, ohladene glave, razmisli sta se sve ovo desava.
Pitanje, da li stvarno mislite da se ovo tek tako desilo? Rusi su odlucili da idu do kraja I to ce I uraditi. Zar nije Putin rekao pre nedelju dana kako znaju tacno koje zemlje sponzorisu teror I nakon toga su u Dumi izglasali zakon po kojim se daje ovlascenje da se Federacija bori protiv toga (finansijera)? Ako se to sagleda, kako bas sad u ovom momentu dolazi do ovakvog incidenta? Zar nije sve ovo fingirano?

Ja bas to I mislim. Rusi su navukli turke na tanak led. Mozda ovo I izgleda kao trenutni poraz Rusije ali se mnogi koji tako misle grdno varaju. Kao prvo oboren je SU 24. Znaci nista posebno, nije to neki novi avion, kao sto bese F117 u Srbiji, pa da bi Rusija, kao onda Amerika, izgubila silne milijarde zbog propale tehnologije.

U svakom slucaju, sada dolazi pravi vatroment. Sve ovo sto smo gledali je bio samo uvod. Ah da, a Kina, pa da Kina I Rusija danas nista ne rade bez medjusobnog dogovora tako da I ovaj put. Videcete vi velikog "zmaja" ubrzo na bliski istok.

ostati miran

pre 8 godina

ovo je nagora moguca situacija za obicne ljude ,koji se svi plase za svoj mir i bezbednost ,ma gde bili sve jedno u kojoj drzavi ziveli,ali jednom se ipak mora stati na kraj zlu koje se siri svuda kao munja ,,bez obzira na sve Rusija je ipak trenutno jedina svetska sila koja je otvorila svoje karte i brani svet od globalne tiranije Nato-a ,,

biće bolje

pre 8 godina

Tako počinju ratovi, verovatno će sada Rusi da obore neki turski avion. Igraju se veliki rata, a niko ne zna do koje mere Putin može da ide, možda i izvrše napad na neku bazu u Turskoj.

Ševarice

pre 8 godina

@(Andrej, 24. novembar 2015 14:58) alo zemljak ovo je napad na kvarno, oborili su ga lovci sa raketama vazduh-vazduh. A oboreni avion je bio naoružan samo vazduh-zemlja bombama. Sad će uz te avione da idu po dva lovca i garantujem ti da će oboriti svaki turski koji bude i najmanja pretnja. Ne isključujem mogućnost da neka raketa ne "zaluta" u Tursku slučajno.

bvk

pre 8 godina

Nije ti Turska Ukraina mada se i oni ne daju.Opet krivi Ukrajinci sto ne daju svoje.

@ On mora pasti

Sta ne daju Ukrajinci? Terotorije naseljene Rusima koje su vekovima bile u sastavu ruske drzave, pa na tim teritorijama ubijaju civile i bore se protiv lokalnog stanovnistva podrzanog od strane Rusije?

abraham73

pre 8 godina

e moj Putine, Rusiju niko ne voli osim Srba.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)
evo ja sam hrvat i volim slavensku rusiju, kao i moja rodbina i mnogi poznanici.zivim u njemackoj i 90 % svaba je pro ruski, tako da tvoj komentar pada u vodu.

lujo

pre 8 godina

Vidim da se dosta toga brka ovdje,Turska je članica NATO-a,ali ako neka članica NATO-a napadne neku drugu zemlju,nema pravo na zaštitu ostalih članica NATO. Članak 5. NATO pakta koji obvezuje članice NATO-a na intervenciju se može aktivirati samo u slučaju da je neka članica NATO-a napadnuta. Vjerujem da će ostale zemlje smiriti situaciju,jer nije dobra i da će eventualno doći do neke ekonomske odmazde od strane Rusije prema Turskoj. Rusija je u ovom trenutku moćna ,uz bok SAD-u i ako dođe do rata biti će jako puno žrtava s jedne i druge strane,a tome se mogu veseliti samo budale.

strasno

pre 8 godina

@ Black howk down

Voli, nevoli ,voli, mrzi.....

E komentatori, i strucnjaci za sve i svasta
nastavite da se edukujete uz meksicke, spanske, indijske serije,
rijalitije, izaberite voljene "starlete", i nastavite da donosite pametne zakljucke kao zaljubljene pubertetlije....

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

(Benny Hill, 24. novembar 2015 14:31)

Ja sam mislio da se ti salis, kad ono ozbiljno mislis da je tzv. FSA neki faktor u Siriji? Oni su najobicniji posrednici u naoruzavanju ISIS-a. NATO njima dosturi oruzje kao pomoc u borbi za "demokratiju" a oni ga preprodaju ISIS-u.
Rusi sasvim legitimno, na zvanican poziv Sirijske drzave, udaraju po svim "pobunjenicima", bez diskriminacije.
Sad ces da vidis sta ce se desiti Turskoj kad Rusi krenu da naoruzavaju Kurde. Turci su se malo zaneli. S jedne strane Sirija i Kurdistan kao front a s druge Crno more. Ne bi znali sta ih je snaslo kada bi se ova situacija dalje zaostrila. Ne ulazis u frku ako si slabiji.

Analiticar

pre 8 godina

Turska se kukavicki sakrila iz ostalih 24 zemalja NATO-a. Ovim se stice utisak da je Turska to uradila po nalogu NATO alijanse. Slutim da je vec odavno poceo 3. svetski rat jer u ovako velikoj krizi koja godinama traje nista drugo nije preostalo da se sve vrati na nulu i pocne ispocetka. Ali pre toga sve ovo sto je do sada bilo mora biti sruseno. Nadajmo se da ratni sukobi nece biti sirokih razmera i da ce ovi koji su u toku na svim teritorijama uskoro prestati.

kg

pre 8 godina

Ruska pešadija ušla u Siriju i počela ratne operacije
http://webtribune.rs/breaking-news-putin-odlucio-potpuni-rat-moze-da-pocne-ruska-pesadija-usla-u-siriju-i-pocela-ratne-operacije/

jasno

pre 8 godina

Sve je sada jasno. Turska, SAD i Nato su ovim cinom hteli da zastite ISIL, pa je zakljucak da ga oni i finansiraju. Finansiraju odsecanje glava, egzodus nezapamcen u novijoj istoriji, napade u Parizu, itd.

marjan

pre 8 godina

Najbolji odgovor na ovo ne bi bio da Rusi sada, kroz koju nedelju, kao slucajno obore neki turski avion koji bombarduje Kurde u Siriji ili Iraku vec da preduzme masivnu kopnenu intervenciju u Siriji i svuda po toj drzavi postavi svoje baze. To bi bio trajni dobitak za Rusiju a od nekog osvetnickog obaranja turskih aviona ne bi bilo nista, samo neko kratkotrajno zadovoljstvo.

Transformers

pre 8 godina

Težak incident sa smrtnim ishodom po ruskog pilota. Ovo se moglo očekivati imajući u vidu dešavanja u proteklom periodu. Okidač je činjenica da je šverc nafte sa područja Islamske države dobrano uzdrman nakon samita u Antaliji gde je sve razotkriveno na najvišem mogućem nivou, a onda su prvo Amerikanci, a potom i Rusi izbombardovali cisterne i rafinerije u kojima se nafta skladištila. Mnogo puta do sada je saopštavano da se nafta švercuje do turske luke Cejhan odakle se transportuje tankerima. Turska od samog početka rata u Siriji igra aktivnu ulogu. Njena granica je sa namerom jako propustljiva, a mnogobrojni tragovi ukazuju na saradnju Turske sa Al Nusrom I IS-om. Nije ovo prvi avion koji Turska obara na teritoriji Latakije, ako se sećate oboren je i MIG 21 sirijskog vazduhoplovstva s tim što je sirijski pilot imao sreće pa je pao na područje pod kontrolom SAA. Inače, avion je tada vršio udare na snage Nusre koje su upale sa turske teritorije preko zvaničnog graničnog prelaza Kesab i napravile pokolj alevitskog stanovništva. Komentatori koji se pitaju koga je zapravo tukao ruski avion na ovom području i govore o nekim pobunjenicima greše, na području Latakije se nalazi Al Nusra, a ako su oni pobunjenici ili tzv. umerena opozicija onda teško sirijskom narodu. Nadam se samo da će ipak prevladati razum i da Rusija neće direktno odgovoriti napadom na članicu NATO-a jer odosmo u kameno doba. Doduše, Rusi sigurno neće više tolerisati letove turskih aviona iznad Sirije.

vlada logika

pre 8 godina

Zalosno je videti ovoliki broj navijackih komentara. A jos je zalosnije stanje neobrazovanosti i neobavestenosti o nekim osnovnim stvarima, te pominjanja rata Rusija-Turska. Naravno da do toga nece doci, jer je Putin sve suprotno od ovdasnjih obozavaoca, prepunih emocija i neracionalnog ponasanja. A razumno(racionalno) ponasanje zahteva i duboko promisljanje o datoj temi, uzimajuci u obzir sve poznate, a i nepoznate, faktore. A to je, za neupucene, poznavanje protivnika. A normalno je da Rusi znaju da je napad na jednu clanicu NATO-a, napad na sve clanice, to im je osnovni vezivni element koji sve te drzave drzi na okupu. I to je najveca snaga svakog saveza, samim svojim postojanjem u tom obliku odvracaju svakog od pomisli da ih napadne. Rusi to postizu svojim strateskim snagama, to jest nuklearnim arsenalom, koji sluzi kao sredstvo odvracanja u strahu od odmazde. Na taj nacin se odrzava kakav-takav status kvo, i u to se ne dira. Ovakvi incidenti nisu slucajni, naravno, i bice ih jos, ali do rata tesko da ce doci.

Kosta

pre 8 godina

Upravo je Lavrov pozvao sve Ruske gradjane da napuste Tursku i osudio Tursku da direktno podrzava ISIS te da kao takva predstavlja legitiman antiteroristicki cilj u pogledu ruske misije. Prosudite sta je hteo da kaze....

Mars

pre 8 godina

"Gledam gde je god protiv Rusa i Putina samo minusi.Jeli vi bas mislite da su Rusi toliko jaki.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Putin ?, 24. novembar 2015 14:44)"
Ne jaki nego su pravedni...
U borbi za pravdu, nikada snaga nije bila merilo pobede

JFK

pre 8 godina

Turska je zaboravila da joj je sovjetska Rusija 1923. otpisala ceo dug koji je dugovala i tako je spasila potpunog unistenja, jer je vec bila podoljena

Platoon

pre 8 godina

Iskreno mislim da nece biti nista ovde. I jedni i drugi su napravili greske. Rusi jer su verovali da je NATO istinski za borbu protiv ISIS-a, a Turci misleci da ce im igrarije sa istim proci bez nekih vecih posledica. Rusi realno nisu trebali da dejstvuju na tom podrucju, rizik prelaska uvek postoji, ali ako se tako posmatra onda cemu sve ovo ako se ISIS moze lako povuci u Tursku kada god ih Francuzi ili Rusi stisnu (sto rade vec neko vreme)... I za one koji kukaju oko ulaska u vazdusni prostor, nije to fica pa da ti tako lako mozes okretati pogotovo ako dejstvujes na ciljeve. Turci se ponasaju kao da niko ne ratuje u Siriji, pa nije tamo mirnodopsko stanje, pa ako ostale zemlje mogu da progutaju sta se oni osecaju toliko pogodjeni, osim ako nesto ne kriju ...

Marko

pre 8 godina

Nikakav svetski rat...
Stvar je vrlo jednostavna. Rusi manipuliraju, a rusofili grizu ko ludi. Rusi su vec jednom upali u turski prostor, na sto su dobili upozorenje da to vise ne rade, jer ce im avioni iduci puta biti sruseni. Rusi ko rusi, se prave ko da ne cuju i igraju se svjetske sile i opet ulaze u turski zracni prostor. To im se sad obilo o glavu. Predmet spora Putin pokusava okrenuti naopako. Prvo su rekli da nisu usli u turski prostor. Onda su dobili snimku da jesu. Sad se Putin pravi grbav i govori o nekom nozu u leđa. Pa jesu li vam turci lijepo rekli da ne ulazite u njihov zracni prostor??? Jesu. Koji ste vrag onda radili tamo? Od cijele Sirije, eto oni su morali očešat Tursku. A u isto vrijeme se hvale sa vrhunskom tehnologijom u avionima i pilotima koji su najbolji na svijetu, a nisu u stanju postivat zracni prostor susjedne zemlje. Ili ne valjaju piloti i tehonogija ili to rade namjerno. Nema trece
Zakljucak: mozes se borit protiv koga god hoces i imat naplemenitije ciljeve, ali ako ti neka zemlja nije dala dozvolu za ulazak u svoj zracni prostor, a ti povrijedis zracni prostor te zemlje, zna se sto je posljedica.

ttttttttttt

pre 8 godina

Kazes izvrsavali ste udare na ciljeve Islamske drzave,ja kako znam ta ista ID je isterana od strane pobunjenika iz Latakije jos pre skoro dve godine tako da ne znam kako ste tu trazili ciljeve ID ili sto jednostavno ne kazete gadjamo pobunjenike a ne ID kao i sto radite vecinu vremena otkad ste poceli akciju u Siriji.

Veki

pre 8 godina

Dosada nisam imao apsolutno nikakvo misljenje o pristupanju Hrvatske u NATO. Prvi put da nesto osjetim. A to je da nikako nismo smjeli ulazit u to.... Rusija vs NATO? E sad bih volio da zivim u juznoj Americi

Bata

pre 8 godina

Verujem da su i ranije ruski avioni kacili turski vazdusni prostor pa nisu obarani, nego potrafilo se da su pre dan dva rusi bombardovali naftna postrojenja terorista, znaci kvare im biznis direktno

seljadin

pre 8 godina

@Black howk down, Rusiju vole svi slobodni narodi, ujedinjeni protiv terorizma, ceo Bliski istok je za Rusiju a protiv terorizma, Kina, sve potlacene nacije sirom Juzne Amerike....

Kapetan Kuka

pre 8 godina

@ Ništa od gasovoda: "Znaci da neocekujemo Taj Gasovod preko Turske."

Samo se radujte da ne dobijete ruski gas preko Turske. Neće ga biti ni preko Ukrajine-taj se svakako suspenduje, bez obzira što vi to nemožete da zamislite. Kad sad Putin stvarno suspenduje Turski tok imaćete izbor:
a) da kupujete nešto skuplji ruski gas od ekskluzivnog dilera ruskog gasa za Evropu - Nemačke (red je da naši bezalternativni prijatelji uzmu proviziju), ili
b) da u toj radosti i veselju sečete drva za ogrev, dok čekate da vam Amerikanci preko Deda Mraza ili Avatara pošalju gas.

Sky Njuz

pre 8 godina

Sa punim pravom su ga oborili, procjenili su da ce putanjom ponovo uci u prostor Turske a nakon par minuta upozoravanja oboren je. Pitanje je da li bi Rusija naprimjer dozvolila da joj recimo avion VB ili Njemacke narusava zracni prostor ili se leteci na granici izmedju Ukraine i Rusije sprema da bombarduje pobunjenike iz Donjeck oblasti? Pidrzavam akciju Nato clanice kada je legitimna i opravdana.

Konstantin

pre 8 godina

Zgodan povod da se obnovi Carigrad !
Osecam da ce prvo da stradaju ta naftna polja u Turskoj koja je Turska ustupila ID kao kompenzaciju za pogrom nad Kurdima.A posle ....

SAD rezija

pre 8 godina

Nema turskog toka. Rusija pored sankcija, Ukrajine, ID, sad ima problem sa Turskom i NATO. Za sledecu godinu najavljuju se najnize cene nafte sto ce finansijski dobro pogoditi Rusiju i ceo bliski istok.
Sve sa ciljem da se oslabi pre svega Rusija , bliski istok a i Evropa.
Sve u svemu ovo nista nevalja!

Bane

pre 8 godina

Turcima ne smeta što preko 100km njene granice stiže pomoć u ISIS , što prodaju naftu preko Turske, ali im jako smeta što Rusi bombarduju džihadiste.

Dragan

pre 8 godina

U najboljem slučaju Turci neće videti ni jednog Ruskog turistu dogodine, a nadam se da do najgoreg slučaja neće doći, ako imalo mozga imaju i jedni i drugi.

Radojko

pre 8 godina

e moj Putine, Rusiju niko ne voli osim Srba.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)

A Tursku obozavaju sirom sveta jel da informisani?

да да

pre 8 godina

Турска је највећи поборник терориста јер од њих има највише вајде е сада колико им је ово било паметно, видећемо !

Stanovnik

pre 8 godina

Lepo je rekao "noz u ledja ne samo Rusiji vec i istinskim borcima protiv terorizma i Id".Ne bi me zacudilo da je Amerika dala zeleno svetlo.Podrska Rusiji,Francuskoj protiv terorizma.

Pro2va

pre 8 godina

Kaniš li opomijenuti netkoga 10 puta u 5 minuta, pokušaj to sabiti u 6 sekunda, koliko je navodno trajao prelijet ruskoga aviona prijeko turskoga teritorija. ZIP-ovan file za malodobnu dječicu.

ibro

pre 8 godina

slazem se sa Putinom.ovo ne bi trebalo da se desi kada se ceo svet ujedini protiv isis-a ovi dodaju nesto drugo.Zaista sada treba gledati da i turska pomaga isisu radi kurdima.

slavko

pre 8 godina

Sa Moldovom je išlo glatko.
Sa Gruzijom je išlo malo zubato.
Sa Ukrajinom ide teško.
Sa Turskom ne ide nikako.
A gde su tek ostali...
Sve ima svoje granice! Čak i Rusija...

deda

pre 8 godina

Mislim da ce posledice biti sledece;

Ruski S400 koji je u Siriji bice aktiviran istog onog momenta kad turski avion u udje u Sirijski vazdusni prostor da lovi kurde.
Nece turci vise smeti da provire u Siriju za vjek i vjekova.
Ostaje da se vidi da li ce Ruski avioni imati istu naredbu.

Zika Boljevci

pre 8 godina

Stvari se rapidno menjaju u svetu, sve se vrti oko love i ne bi me cudilo da posle liberalnog kapitalizma koji je osakatio srednju klasu na celoj planeti, nastupi neko novo moderno robovlasnicko uredjenje sa nekim modernim nazivom, da ne bude bas toliko heavy da podnesemo. Zamajavanje sirokih narodnih masa je sve ucestalije, nesto ce se desiti ali ne treci svetski rat, bitna je lova.
Ovaj dogadjaj ce za par dana biti okidac navodnom vecem produbljivanju jaza izmedju rusije i nato i onda ce id opet da oplete po nekom gradu u evropi, pa ce ponovo da sklapaju saveze i tako u krug. ps. zao mi pilota

Benny Hill

pre 8 godina

A ruski avioni sta su tamo radili kad tamo nema Islamske Drzave...pa bombarduju opoziciju da bi drzali njihovju marionetu u vlasti Asada.A inace ovo nije prvi put.Prvi put su im Turci opristili i upozorili ako se ponovi oboricwmo avione...a ovi arogantno lete bas na liniji sa turskom i ne sumnjam da su bili nad turskom..a ono poricu uvek...isto kao u ukraini...nema ruskih vojnika na ukraini...a kad ih zarobe ono pa oni su se izgubili (100km unutar teritorie ukrajne(

repus

pre 8 godina

e bogami sada ce da bude ošini po prašini mada se možda rusija I uzdrži zbog gasovoda jel šta ce sa gasom ako ga ne izvozi nadam se dfa ce Ruska mudrost pobediti I naci najbolje rešenje za ovu tragediju njihovog pilota

vase ime

pre 8 godina

Verujem da sada pocinje raskrinkavanje sverca nafte sa teritorije koju kontrolise ID. Turska je tu glavna logisticka pomoc i trgovac. Mislim da ce Turci imati ozbiljne teskoce u narednim mesecima i godinama. Bas kao sto ce ih imati i Rusija. I ostatak Evrope. Samo ce Britanija i SAD zadovoljno trljati ruke. To je poenta svega ovoga sto se vec godinama desava na Bliskom istoku.

F 16 rules

pre 8 godina

ovo će biti prekratnica u Rusko-Turskim odnosima. sada će Rusi da ubrzaju izgradnju Turskog toka, pošto će uskoro da im zafali para, pa da ima kome gas da prodaju.
a brate Putine šta ima da te obaveštaju da su ti skinuli jedan avion. obavestili su te pre toga da neće biti trećeg puta, valjda si pametan toliko.
i toliko sam radazno da vidim vaš Ruski odgovor na ovo kakav će biti, hoćete li da pošaljete još koji avion na skidanje.

bvk

pre 8 godina

@ Maxo iz Kanade

Molim te pojasni mi ovo "nece se valjda posvadjati sa celim svetom"? Turska je celi svet? Ili ce sada citava Afrika, citava Azija (Japan, Kina, Indija, Koreje, Tajland, Iran...), citava Juzna i Srednja Amerika, pa i citava Evropa zameriti Rusiji zbog Turske? Nemci ce stati na stranu Turske pored toliko ekonomskih interesa koji ih vezu za Ruse? Svedjani i Norvezani ce se zameriti Rusima radi njima nebitne Turske? Mnogo jaka logika, nema sta.

Mare

pre 8 godina

ovo treba shvatiti kao napad na Rusku Federaciju. Racunica je prosta, slom islamske drzave ne odgovara Erdoganu i Turskoj, jer verovatno imaju posao sa njima

jeton

pre 8 godina

koliko se ja sjecam prije mjesec dana je rusija upozorena da ce bit i ptica oborena ako nije Tursko a ulazi u njihov zracni prostor.....dosta su se ruzi k*****i po EU da povrijede njihov zracni prostor....ovo nije norveska vec Turska to i rusi jako dobro znaju skim imaji posla ajde sad putko di si se usutkao......sa TURCIMA nema cile mile

Željko

pre 8 godina

Da ce biti dobro , nece. Ako je verovati vidovnjacima ( svima odreda ) svi su predvidjali da ce turska uci u rat sa Rusijom. I da ce na Aji Sofiji biti Ruska zastava. Zasto...pa sve za racun amera koji ceo svet guraju u ambis. Turci , hitno se u pamet uzmite , dok ste jos na broju.

Sid

pre 8 godina

Sada samo mozemo da cekamo ali verujem da ce osveta biti strasna, ne zato sto sam zaljubljen u majcicu Rusiju vec zato sto sa ovom Rusijom niko ne sme da se igra a da se dobro ne opece!
Jedan od scenarija moze biti ubacivanja Cecena u igru koji ce rusiti sve, ID i opoziciju, tj kopnena ofanziva!

Dragan V

pre 8 godina

Mislim da zbog zadnje Putinove rečenice, Turci sada žvaću gaće.
Ma koliko god se pravdali, odmah su pozvali NATO upomoć, a ne Ruse, da im u lice kažu da su oborili avion koji im je ugrozio zemlju. Turcima je druženje sa ID gotovo i tu im neće pomoći atlantski savez.

Dino

pre 8 godina

Tresla se gora - rodio se mis. Eto to ce na kraju biti, jer nece ni Rusija ni Turska ratovati zbog jednog aviona. Davat ce se razne izjave ali ce sve ostati na tome i eventualnom "zahladjenju" dimplomatskih odnosa.

Sto se tice srusenog aviona, to sto je pao na teritoriju Sirije ne znaci da nije gadjan kad je bio u vazdusnom prostoru Turske, a Rusima je vise puta receno od Turaka da ne ulaze u njihov vazdusni prostor.

Rusija se vraca na medjunarodnu scenu i vjezba misice da vidi dokle ce joj biti dopusteno. Sto se tice Turske - sad zna. Cisto sumnjam da ce vise ikad povrjedjivati zracni prostor Turske jer Turska (2-ga vojska u NATOu) nije neka trecerazredna vojna sila pa da dopusta da joj se ulazi u zracni prostor kako se kome svidi.

I zapitajte se sta bi Rusija uradila da im turski avion udje u njihov zracni prostor nakon vise prethodnih ulazaka i oglusavanja na upozorenja. Rusi bi ih oborili - sa punim pravom.

Ovo sto se sad desava je odmjeravanje velikih sila i crtanje nekih novih granica zona uticaja i interesa. To vrijedi za Balkan (gdje ce Srbija ostati okruzena zemljama NATO-a sto joj nije, bezbjedonosno gledajuci, dobro rjesenje), a i za ostatak svijeta.

Ali do nekih "svjetskih" ratov(a) nece dolaziti jer sve su ovo zakulisne igrice velikih, ukljucujuci tu i Rusiju i zemlje NATO-a.

uvod u zakljucak

pre 8 godina

Sad ce da proradi siitska transverzala Kaspijsko jezero - Iran -severni Irak - severna Sirija i eto ruskih kopnenih trupa uz granicu sa Turskom... ISIS ostaje odsecen od "svojih" naftnih izvora i krece raspad banditske tvorevine.

Jovo

pre 8 godina

e moj Putine, Rusiju niko ne voli osim Srba.
(Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)

Da samo procitas komentare obicnih Holandjana, iznenadio bi se. MS propaganda iz Amerike sve teze prolazi

.

pre 8 godina

Obratite paznju na ovo pominjanje rafinerija u Turskoj pod kontrolom ID...
Uskoro ce te rafinerije biti unistene, bice oborenih aviona, ali ne ruskih.
Turska je otvorila vrata pakla. Nadam se da ce SAD biti smirene, jer Rusija nece.

Alexa

pre 8 godina

Odavno mi je jasno da sledece godine nista od mora u Turskoj iako vec godinama funcionisem po principu - Juli u Grckoj a krajem Avgusta Turska. Izgleda sve izvesnije da cu morati dva puta u Grcku.

Kuzma

pre 8 godina

Napetost raste, još koji incident i ko zna u šta će se ovo pretvoriti.
A što se Turske tiče, oni jedno pričaju a ispadoše najveći saveznik ID
Strašno

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Turska vojska je očigledno korumpirana i pod uticajem SAD-a koji podržavaju naftna polja Islamske Države u Turskoj. Adekvatan odgovor bi bilo bombardovanje naftnih polja ID u Turskoj. SAD-u smeta to što Rusija sređuje ID, jer je ID napravljen i finansiran od strane SAD-a, kao deo sprovođenja novog svetskog poretka, da bi imali opravdanje za oduzimanje sloboda građana i uvođenja diktature pod plaštom vanrednog stanja.

S.O.B.

pre 8 godina

“Rusija je odavno primetila da na teritoriji Turske postoji mnogo naftnih polja pod kontrolom Islamske države."

"Rusija se odnosila prema Turskoj kao prema prijateljskoj državi"

Kako ti je prijatelj i ujdeno ima naftna polja pod kontrolom IS, genije?

Fedja

pre 8 godina

Bilo je "Jok za Juzni tok" , a sad ce biti i "Jok za Turski tok". l kome to najvise odgovara? Pa zapadu(citaj USA), nista od ruskog gasa za Evropu

Milan1989g

pre 8 godina

Dopremanje sistema S-300 i S-400 i na zahtev predsednika Sirije zatvoriti vazdusni prostor Sirije, pa da vidim da li ce vise smeti turski avioni da ulecu a vazdusni prostor Sirije, a to rade svakoga dana skoro.

Dragan

pre 8 godina

Krajnje glupo od Turaka.
"Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaže trag svoj!"
Toliko o "borbi" Turaka i ISIS, jednostavno pokazali su da tu najmanje ima neprijateljstva. Kroz postupke Turske vidi se i Američki pogled na celu stvar. Nafta, naoružanje...,kada je novac u pitanju ljudski životi tamo nekih u Aziji i Evropi su najmanje bitni!

St

pre 8 godina

Ono sto je zasigurno je, da ako je ruski avion i usao na kratko na teritoriju Turske, svima je jasno da je to zbog manevara blizu granice a ne zato sto je hteo da naudi turskoj. Potpuno nepotrebno oboren avion.

Marisav

pre 8 godina

''Ozbiljne posledice po Rusko -Turske odnose''!?
Turci nisu shvatili da su Rusi najozbiljnijem ratu već u Siriji i da se nimalo ne šale?Udario NATO u glavu pa su oborili avion,ili je neki plaćenik koji je dole na granici uzeo lovu da to obavi?Turci,neće da valja pos'o,sad će vam pusti Kurde da naprave državu i to u roku od mesec dana.Mnogo ste se z....li sa ovim aviončetom,sad će i kod vas da krene šou,a narodu ionako dozlogrdio onaj mafijaš Davatoglu!

Andrej

pre 8 godina

niko da se zapita da oi je u redu da mesecima siledzija povredjuje suverenitet jedne drzave NATO pakta. pre cete da prihvatite najludje teorije zavere nego racionalni odgovor da ako neko sistematski leti tvojim nebom, ti ga mozes, a u slucaju Turske, I hoces oboriti... ali znam ja zemljaci sta vas buni - to sto ste ocekivali da se Turci uplase Rusije I puste ih da rade sta hoce a sada, kada se suprotno desilo, u cudu ste jer vasa ideja o strahu I trepetu ruskog medveda pada u vodu.

i sta sad

pre 8 godina

E pa to znaci da niste znali da se ovako nesto sprema, dakle propust vase obavestajne sluzbe. Da ne pricam o tome sto ovako nesto smeli da dozvolite sa cisto vojne strane. Gde su vam uredjaji za elektronsko ometanje, radarski mamci, lovacka pratnja?

Nesa

pre 8 godina

Nema turskog toka. Rusija pored sankcija, Ukrajine, ID, sad ima problem sa Turskom i NATO. Za sledecu godinu najavljuju se najnize cene nafte sto ce finansijski dobro pogoditi Rusiju i ceo bliski istok.
Sve sa ciljem da se oslabi pre svega Rusija , bliski istok a i Evropa.
Sve u svemu ovo nista nevalja!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (SAD rezija, 24. novembar 2015 14:29)

Već vidjen scenario očuvanja američke ekonomije.

RUSSIA

pre 8 godina

(Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)
Ti si sampion za danasnji dan? Brate kazi da nisi ozbiljan? Ovog momenta osim cele Azije, mnofe Evropske zemlje su uz Ruse. Zeman je danas osudio Turke, Francuska se javili i trazila saradnju sa Rusima u borbi protiv ID, Italija tradicionalno sa Rusima ima snazne veze, i ko ga to ne voli? Britanija, USA, Turska, saveznice ID...

priučen da pripomogne

pre 8 godina

Sad bi se trebalo vidjeti stav prema ISILU, Turskoj, EU i Rusiji od Amera jer ne očekujem da ce Putin ovo lagano progutati.

Aca

pre 8 godina

Za ove pametnjakoviće sto misle da u Siriji ima "umerene opozicije" NEMA Pored regularne vojske ima SAMO još Al Kaida i ISIS... Nadam se da vam je to jasno.

Bane

pre 8 godina

Turcima ne smeta što preko 100km njene granice stiže pomoć u ISIS , što prodaju naftu preko Turske, ali im jako smeta što Rusi bombarduju džihadiste.

Bata

pre 8 godina

Verujem da su i ranije ruski avioni kacili turski vazdusni prostor pa nisu obarani, nego potrafilo se da su pre dan dva rusi bombardovali naftna postrojenja terorista, znaci kvare im biznis direktno

St

pre 8 godina

Ono sto je zasigurno je, da ako je ruski avion i usao na kratko na teritoriju Turske, svima je jasno da je to zbog manevara blizu granice a ne zato sto je hteo da naudi turskoj. Potpuno nepotrebno oboren avion.

vase ime

pre 8 godina

Verujem da sada pocinje raskrinkavanje sverca nafte sa teritorije koju kontrolise ID. Turska je tu glavna logisticka pomoc i trgovac. Mislim da ce Turci imati ozbiljne teskoce u narednim mesecima i godinama. Bas kao sto ce ih imati i Rusija. I ostatak Evrope. Samo ce Britanija i SAD zadovoljno trljati ruke. To je poenta svega ovoga sto se vec godinama desava na Bliskom istoku.

Konstantin

pre 8 godina

Zgodan povod da se obnovi Carigrad !
Osecam da ce prvo da stradaju ta naftna polja u Turskoj koja je Turska ustupila ID kao kompenzaciju za pogrom nad Kurdima.A posle ....

Marisav

pre 8 godina

''Ozbiljne posledice po Rusko -Turske odnose''!?
Turci nisu shvatili da su Rusi najozbiljnijem ratu već u Siriji i da se nimalo ne šale?Udario NATO u glavu pa su oborili avion,ili je neki plaćenik koji je dole na granici uzeo lovu da to obavi?Turci,neće da valja pos'o,sad će vam pusti Kurde da naprave državu i to u roku od mesec dana.Mnogo ste se z....li sa ovim aviončetom,sad će i kod vas da krene šou,a narodu ionako dozlogrdio onaj mafijaš Davatoglu!

Jovo

pre 8 godina

e moj Putine, Rusiju niko ne voli osim Srba.
(Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)

Da samo procitas komentare obicnih Holandjana, iznenadio bi se. MS propaganda iz Amerike sve teze prolazi

Dragan

pre 8 godina

Krajnje glupo od Turaka.
"Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaže trag svoj!"
Toliko o "borbi" Turaka i ISIS, jednostavno pokazali su da tu najmanje ima neprijateljstva. Kroz postupke Turske vidi se i Američki pogled na celu stvar. Nafta, naoružanje...,kada je novac u pitanju ljudski životi tamo nekih u Aziji i Evropi su najmanje bitni!

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Turska vojska je očigledno korumpirana i pod uticajem SAD-a koji podržavaju naftna polja Islamske Države u Turskoj. Adekvatan odgovor bi bilo bombardovanje naftnih polja ID u Turskoj. SAD-u smeta to što Rusija sređuje ID, jer je ID napravljen i finansiran od strane SAD-a, kao deo sprovođenja novog svetskog poretka, da bi imali opravdanje za oduzimanje sloboda građana i uvođenja diktature pod plaštom vanrednog stanja.

.

pre 8 godina

Obratite paznju na ovo pominjanje rafinerija u Turskoj pod kontrolom ID...
Uskoro ce te rafinerije biti unistene, bice oborenih aviona, ali ne ruskih.
Turska je otvorila vrata pakla. Nadam se da ce SAD biti smirene, jer Rusija nece.

Radojko

pre 8 godina

e moj Putine, Rusiju niko ne voli osim Srba.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)

A Tursku obozavaju sirom sveta jel da informisani?

Kolumbo

pre 8 godina

Ode turski tok...
(Taras Buljba, 24. novembar 2015 14:03)

Gasovod se još ne pominje, ali turskim građevincima u Rusiji je već naloženo da pakuju kofere a priprema se i prekid uvoza hrane iz Turske. Za Tursku je efekat ravan kolektivnom samoubistvu.
Turskim Kurdima čestitam skoro dobijanje države!

да да

pre 8 godina

Турска је највећи поборник терориста јер од њих има највише вајде е сада колико им је ово било паметно, видећемо !

Mare

pre 8 godina

ovo treba shvatiti kao napad na Rusku Federaciju. Racunica je prosta, slom islamske drzave ne odgovara Erdoganu i Turskoj, jer verovatno imaju posao sa njima

Dragan V

pre 8 godina

Mislim da zbog zadnje Putinove rečenice, Turci sada žvaću gaće.
Ma koliko god se pravdali, odmah su pozvali NATO upomoć, a ne Ruse, da im u lice kažu da su oborili avion koji im je ugrozio zemlju. Turcima je druženje sa ID gotovo i tu im neće pomoći atlantski savez.

abraham73

pre 8 godina

e moj Putine, Rusiju niko ne voli osim Srba.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)
evo ja sam hrvat i volim slavensku rusiju, kao i moja rodbina i mnogi poznanici.zivim u njemackoj i 90 % svaba je pro ruski, tako da tvoj komentar pada u vodu.

Veki

pre 8 godina

Dosada nisam imao apsolutno nikakvo misljenje o pristupanju Hrvatske u NATO. Prvi put da nesto osjetim. A to je da nikako nismo smjeli ulazit u to.... Rusija vs NATO? E sad bih volio da zivim u juznoj Americi

Milan1989g

pre 8 godina

Dopremanje sistema S-300 i S-400 i na zahtev predsednika Sirije zatvoriti vazdusni prostor Sirije, pa da vidim da li ce vise smeti turski avioni da ulecu a vazdusni prostor Sirije, a to rade svakoga dana skoro.

deda

pre 8 godina

Mislim da ce posledice biti sledece;

Ruski S400 koji je u Siriji bice aktiviran istog onog momenta kad turski avion u udje u Sirijski vazdusni prostor da lovi kurde.
Nece turci vise smeti da provire u Siriju za vjek i vjekova.
Ostaje da se vidi da li ce Ruski avioni imati istu naredbu.

Stanovnik

pre 8 godina

Lepo je rekao "noz u ledja ne samo Rusiji vec i istinskim borcima protiv terorizma i Id".Ne bi me zacudilo da je Amerika dala zeleno svetlo.Podrska Rusiji,Francuskoj protiv terorizma.

Александр невскии

pre 8 godina

Данас, поподне Русиај је одлучила да шутен турске грађевиснке фирме из Русије и да место уступи кинеским фирмама. Имајте на уму да турске фирме годишње зараде између 6-8 милијарди долара градећи пор Русији. Такође Русија разматра да уведе санкције на све турске пољопривредне производе, такође зарада турске је између 5-8 милијарди долара на извозу истих. То је губитак од око 11-16 милијарди долара за турску годишње.

Ово је објавио Walt Street Journal и то су тек прве процене њихове услед овог немилог догађаја који се завршио обарањем руског авиона и погибиојом вероватно оба пилота.

Турци су захваљујући ЕУ-РУС санкцијама повећали продају својих пољопривредних производа за готово 50% у задњих годину дана. Ово им стварно није требало. Ал сад нек се чешу тамо где их није сврбело.

RUSSIA

pre 8 godina

(Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)
Ti si sampion za danasnji dan? Brate kazi da nisi ozbiljan? Ovog momenta osim cele Azije, mnofe Evropske zemlje su uz Ruse. Zeman je danas osudio Turke, Francuska se javili i trazila saradnju sa Rusima u borbi protiv ID, Italija tradicionalno sa Rusima ima snazne veze, i ko ga to ne voli? Britanija, USA, Turska, saveznice ID...

Zoran Hajdic

pre 8 godina

O kakvom narusavanju vazdusnog prostora govore pojedini?
Cak i da jeste narusen,pogledajte tursku projekciju preleta aviona,uz samu granicu preko nekog dzepica,ne dublje od 1 km!
Sta onda da kazemo za americke avione?
Da je svaki skinut kada je povredjivao medjunarodne granice, kauboji ne bi ni imali avijaciju!
Ladno ulaze i bombarduju nezavisne drzave,bez odluka UN-a, a licemeri pricaju o ruskom povredjivanju vazdusnog prostora Turske?!
Turci su se tako zeznuli sa ovim, nek im je alah u pomoc,mada,mislim da im ni on sada ne moze pomoci!

Kuzma

pre 8 godina

Napetost raste, još koji incident i ko zna u šta će se ovo pretvoriti.
A što se Turske tiče, oni jedno pričaju a ispadoše najveći saveznik ID
Strašno

seljadin

pre 8 godina

@Black howk down, Rusiju vole svi slobodni narodi, ujedinjeni protiv terorizma, ceo Bliski istok je za Rusiju a protiv terorizma, Kina, sve potlacene nacije sirom Juzne Amerike....

Željko

pre 8 godina

Da ce biti dobro , nece. Ako je verovati vidovnjacima ( svima odreda ) svi su predvidjali da ce turska uci u rat sa Rusijom. I da ce na Aji Sofiji biti Ruska zastava. Zasto...pa sve za racun amera koji ceo svet guraju u ambis. Turci , hitno se u pamet uzmite , dok ste jos na broju.

Mars

pre 8 godina

"Gledam gde je god protiv Rusa i Putina samo minusi.Jeli vi bas mislite da su Rusi toliko jaki.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Putin ?, 24. novembar 2015 14:44)"
Ne jaki nego su pravedni...
U borbi za pravdu, nikada snaga nije bila merilo pobede

bvk

pre 8 godina

@ Maxo iz Kanade

Molim te pojasni mi ovo "nece se valjda posvadjati sa celim svetom"? Turska je celi svet? Ili ce sada citava Afrika, citava Azija (Japan, Kina, Indija, Koreje, Tajland, Iran...), citava Juzna i Srednja Amerika, pa i citava Evropa zameriti Rusiji zbog Turske? Nemci ce stati na stranu Turske pored toliko ekonomskih interesa koji ih vezu za Ruse? Svedjani i Norvezani ce se zameriti Rusima radi njima nebitne Turske? Mnogo jaka logika, nema sta.

bvk

pre 8 godina

Sa Moldovom je išlo glatko.
Sa Gruzijom je išlo malo zubato.
Sa Ukrajinom ide teško.
Sa Turskom ne ide nikako.
A gde su tek ostali...
Sve ima svoje granice! Čak i Rusija...

@ slavko

Sa Moldavijom i Gruzijom je islo ko na video igrici. Sa Ukrajinom dosta teze, ali opet sigurna pobeda i ostvareni svi ciljevi. Sta sa Turskom ne ide nikako? Jel Rusija mozda napala Tursku pa je porazena? Tebi je jedan oboreni avion dokaz nekog trijumfa i snage Turske? Gde je to ruska vojska udarila na Tursku kad kazes da im ne ide nikako?

specnaz

pre 8 godina

S 400 je vec u Latakiji,ako u narednim danima dopreme novije aparate vazdusno kosmickih snaga tipa su 27,34,35,uz to na zemlji instaliraju sisteme pancir ili iskander,budite sigurni da se sprema opasna igranka,danas uoci zasedanja NATO od 17h u Briselu,jasno je receno da clan 5 alijanse(svi za jednog jedan za sve)nece biti aktiviran ,drugim recima Turska je ostavljena od svojih partnera Rusiji na "ferku".Nadam se da ce lose proci.

Stefan J.

pre 8 godina

Ceo zapad a pre svega Engleska je uzasnuta divljastvom nad ruskim pilotima i podrzavaju Putina mozda cak i vise nego svoje mlake politicare. Malo skoknite do njihovih portala i procitajte komentare. Ceo normalan svet je uz Rusiju.

Flash

pre 8 godina

Zasto imam osecaj da ce turskim a boga mi i sirijskim Kurdima stici jedan fin paket protiv-oklopnih i protiv-vazdusnih rucnih lansera, zdelano v sssr? Ova frka izmedju Rusa i Turaka moze takodje i zestoko da se tice nas, ne zaboravite koji covek je glavni sponzor bosnjaka i albanaca (Erdogan)...

SAD rezija

pre 8 godina

Nema turskog toka. Rusija pored sankcija, Ukrajine, ID, sad ima problem sa Turskom i NATO. Za sledecu godinu najavljuju se najnize cene nafte sto ce finansijski dobro pogoditi Rusiju i ceo bliski istok.
Sve sa ciljem da se oslabi pre svega Rusija , bliski istok a i Evropa.
Sve u svemu ovo nista nevalja!

Gile

pre 8 godina

Turska... hmmm...pre svega americki dobar sluga vec vise od 70 godina. Namerna provokacija Rusa. Nisam rusofil, ali bih voleo da ih ovo skupo kosta.

Fedja

pre 8 godina

Bilo je "Jok za Juzni tok" , a sad ce biti i "Jok za Turski tok". l kome to najvise odgovara? Pa zapadu(citaj USA), nista od ruskog gasa za Evropu

Dragan

pre 8 godina

U najboljem slučaju Turci neće videti ni jednog Ruskog turistu dogodine, a nadam se da do najgoreg slučaja neće doći, ako imalo mozga imaju i jedni i drugi.

Kosta

pre 8 godina

Upravo je Lavrov pozvao sve Ruske gradjane da napuste Tursku i osudio Tursku da direktno podrzava ISIS te da kao takva predstavlja legitiman antiteroristicki cilj u pogledu ruske misije. Prosudite sta je hteo da kaze....

uvod u zakljucak

pre 8 godina

Sad ce da proradi siitska transverzala Kaspijsko jezero - Iran -severni Irak - severna Sirija i eto ruskih kopnenih trupa uz granicu sa Turskom... ISIS ostaje odsecen od "svojih" naftnih izvora i krece raspad banditske tvorevine.

Barbus

pre 8 godina

Ima raznih nacina da se upozori i otera strani avion koji je narusio (ako se to stvarno desilo) vazdusni prostor jedne drzave. Ispaljivanje hitaca upozorenja je jedna od krajnjih mera, a obaranje necijeg aviona je otvoreni neprijateljski cin koji se ne moze nicim opravdati.
Postavlja se jedno drugo pitanje - zasto je toliko islamista uz samu granicu sa Turskom?
Verovatno zato se se osecaju sigurno toliko blizu Turske. Turska se obaranjem ruskog aviona otvoreno stavila na stranu ISIS-a.

objektivno

pre 8 godina

Zanimljivo je uporediti komentare ovde i na primer komentare na sajtu lista The Guardian. Komentari Engleza su mnogo vise na strani Putina i Rusije nego na B92. Ovde imamo ocigledan primer da Turska pomaze ISIS, da je ISIS stvoren od strane zapada, da se koriste dvostruki standardi kada su u pitanju zrtve terorizma. Naravno pojedinim komentatorima to nista ne znaci, kao sto im nista nisu znacile ni cinjenice od 1945 do danas vezane za Srbiju i SFRJ. Sve je to nebitno, bitno je da se ponavlja trenutna propaganda losih djaka sa zapada koji se bave politikom jer nisu mogli da upisu normalan fakultet. Ali ako si los djak i stalno pravis pogresne poteze, tome mora doci kraj, pa je bolje da razmislite malo i o cinjenicama, ne samo da ponavljate njihove gluposti.

Bane

pre 8 godina

Turci se opasno prešli, ne zato što ih čeka strašna odmazde, bar ne za sada, već što je nakon događaja u Parizu sav Evropski svet a pogotovo Francuska (takođe NATO članica) javno objavio rat terorizmu. A onda Turska obori avion koji je bio u misiji tog rata sa sve bombama na kojima na Ruskom piše "za Pariz". Ovo ozbiljno može narušiti odnose unutar samog NATO-a pogotovo ako Putin medijski izforsira priču o stvarnim motivima Turske za ovakav potez u korelaciji sa problemima Evropskih zemalja u kojima je vanredno stanje u svim većim gradovima. Turska je ovim politički i ekonomski ugasila bez da Putin jedan metak opali, samo ako ovo medijski kapitalizuje kako treba.

zli vuk

pre 8 godina

Kako ste naivni... Rusi su zrtvovali avion (niko ni u ludilu nece to da prizna) da bi imali "materijal" odnosno opipljiv dokaz da turci direktno podrzavaju IS i ostale frakcije.
Kako god da odgovore Rusi, sada a i u buduce, imaju legitimno pokrice ama za svaki potez. Sah mat za turke...
A NATO... Ako stvarno mislite da ce neko da gine iz EU zbog turaka...Grci mozda?

Zahuktavanje

pre 8 godina

Izvadite zadnjih 100 Evra ispod jastuka, kupite bocu najboljeg konjaka i par kubanskih cigara, namestite se udobno u fotelji, upalite TV i uzivajte u svakom momentu koji vam je preostao. Ovo je pocetak kraja.

Pro2va

pre 8 godina

Kaniš li opomijenuti netkoga 10 puta u 5 minuta, pokušaj to sabiti u 6 sekunda, koliko je navodno trajao prelijet ruskoga aviona prijeko turskoga teritorija. ZIP-ovan file za malodobnu dječicu.

Dusan

pre 8 godina

Ovo je apsolutno turski potez i to katastrofalan. Turska zna da ima strateski polozaj u NATO i zna da drzi evropske zemlje u saci zato sto direktno kontrolise protok izbeglica. Odavno pricam da su Turska i Saudijska Arabija najveci problem Bliskog istoka. Sirijski rat je samo i iskljucivo tursko u saudijsko maslo. Njima odgovara nestabilnost. Turska je odbila da SAD koristi njihove baze u gadjanju ISIS, a odavno kupuje naftu od islamista. Ovo je ozbiljan potez i nadam se da ce Zapad osuditi Tursku, a mozda cak i suspendovati u NATO. Putina ne volim uopste, ali je ovde potpuno u pravu. Ovo je cin onih koji podrzavaju teroriste.

Reakcija Rusije zavisice od stava koji NATO bude saopstio nakon sastanka. Ljudi koji pricaju Treci svetski rat nisu normalni. Pa nece zbog jednog aviona da izbija globalni rat. Ali Turskoj se mora poslati jasan odgovor. Ovo im je bila velika greska!

Ševarice

pre 8 godina

@(Andrej, 24. novembar 2015 14:58) alo zemljak ovo je napad na kvarno, oborili su ga lovci sa raketama vazduh-vazduh. A oboreni avion je bio naoružan samo vazduh-zemlja bombama. Sad će uz te avione da idu po dva lovca i garantujem ti da će oboriti svaki turski koji bude i najmanja pretnja. Ne isključujem mogućnost da neka raketa ne "zaluta" u Tursku slučajno.

Nesa

pre 8 godina

Nema turskog toka. Rusija pored sankcija, Ukrajine, ID, sad ima problem sa Turskom i NATO. Za sledecu godinu najavljuju se najnize cene nafte sto ce finansijski dobro pogoditi Rusiju i ceo bliski istok.
Sve sa ciljem da se oslabi pre svega Rusija , bliski istok a i Evropa.
Sve u svemu ovo nista nevalja!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (SAD rezija, 24. novembar 2015 14:29)

Već vidjen scenario očuvanja američke ekonomije.

Igor

pre 8 godina

Ovo je upravo ono što su Amerikanci hteli. Prvo su gurnuli Ukrajinu u rat, podigli embargo Rusima, pa kada su videli da to ne daje očekivane rezultate, onda onda su krenuli da otvaraju druge frontove radi pojačanja destabilizacije...Turska ima drugu najveću vojsku u NATO i praktično služi Amerima kao jaka tampon zona između Rusije, bliskog istoka i Evrope... Ovo je veliki problem za Turke i Ruse, ali i za celu evropu, jer ako dođe do konflikta ovako dve velike države (u bilo kom smislu), onda je to globalni problem....Uglavnom, Ameri zadovoljno trljaju ruke jer su opet podmetnuli drugog da bije njihove bitke, a od bipolarnog sveta za sada nema ništa jer su Rusi nažalost slabi da nešto urade sami proiv zapada. Dok Kina ne poludi, svet će i dalje trpeti kaubojsku politiku SAD koja je stvorila ovo zlo zvano ISIL

Dejan

pre 8 godina

Puna podrska Rusiji I Vladimiru Putinu. Turska je jedna od dve drzave saveznice ID I prilicno je jasno da je ovo sitna odmazda Redzepa Tajipa Erdogana.

Washington

pre 8 godina

Rece covek cija je bivsa zemlja obarala i pucala cak i na putnicke avione 80-ih!!!???
A sta bi se desilo da Turski borbeni avion bude u Ruskom vazdusnom prostoru??? Poslali biste cvece i ratluk??? Licemerje na kub!!! Svi ste bre isti samo gledate svoje interese dok se sirotinja kao lozi ko je "pravedniji"!?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (budjenje, 24. novembar 2015 16:05)

To ulazenje u tudji vazdusni prostor se desava STALNO. I normalno uvek se piloti upozore i to bude to. Cak je i Kina usla u americki vazdusni prostor pre nekoliko meseci. MOzes da ga oboris, imas pravo ali da li je to pametna ideja? Naravno nek svako za sebe odluci a posledica ce biti.

karamba

pre 8 godina

Odmazde nece biti,bar neko vreme, medjutim, Turci postaju prva meta na nisanu, i nikako ne bih voleo da sam u njihovoj kozi!
Rusi ovakve stvari ne zaboravljaju, to su pokazali i dokazali nebrojano puta u proslosti.
Veliki zajeb turaka!

gedzakis

pre 8 godina

Kao prvo Rusija ce da uvede tiho embargo Turskim gradjevinarima, turisti iz Rusije ce da 10 puta razmisle dali da idu u Tursku, a ko gubi u tom slucaju razmislite sami.
Rusi ce svim silama naoruzati Kurde u Siriji a mozda i u Tursku, Iranu kao ukleti neprijatelj Turske pomocice da napravi nuklearno oruzje i na kraju gubitnik je Turska.

mica2

pre 8 godina

ja mislim da bi rusi sada kao kontra meru radi bezbednosti svojih aviona i ljudi u Siriji trebali na prvom mestu da uvedu zabranu letova svih drugih aviona iznad Sirije pod pretnjom obaranja! Oni su ipak tu legalno na poziv legalne sirijske vlasti i imaju pravo da stite njihovo nebo!

Kapetan Kuka

pre 8 godina

@ Ništa od gasovoda: "Znaci da neocekujemo Taj Gasovod preko Turske."

Samo se radujte da ne dobijete ruski gas preko Turske. Neće ga biti ni preko Ukrajine-taj se svakako suspenduje, bez obzira što vi to nemožete da zamislite. Kad sad Putin stvarno suspenduje Turski tok imaćete izbor:
a) da kupujete nešto skuplji ruski gas od ekskluzivnog dilera ruskog gasa za Evropu - Nemačke (red je da naši bezalternativni prijatelji uzmu proviziju), ili
b) da u toj radosti i veselju sečete drva za ogrev, dok čekate da vam Amerikanci preko Deda Mraza ili Avatara pošalju gas.

radan

pre 8 godina

turci su postali nervozni jer su islamisti ocigledno dobro uzdrmani ruskim vazdusnim udarima.kurdi jacaju a biznis sa naftom koju im prodaje islamska drzava je ozbiljno ugrozen.zazalice zbog ovog kukavickog cina.ovo je sansa da se rusi otrezne.da shvate ko su im prijatelji a ko ne

JFK

pre 8 godina

Turska je zaboravila da joj je sovjetska Rusija 1923. otpisala ceo dug koji je dugovala i tako je spasila potpunog unistenja, jer je vec bila podoljena

Ned

pre 8 godina

Neće biti osvete nikakve, naravno. Ali ce svakako biti upozorenje, tipa... ako se desi ponovo... i slicno. Turci su zaista preterali, ovi Rusi se sibaju sa svetskom pretnjom br. 1 a oni im obaraju avion. Ima dana, doci ce i Erdogan na red

Mandrak

pre 8 godina

'Umesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt sa nama, sve što znamo je da je obavestila svoje NATO saveznike“, rekao je Putin.'

Pa oni samo tako i znaju da napadaju, kad im neko štiti leđa. Napadaju samo u grupama, deset na jednog, 'skakavcima' na gole pesnice...to je njihov manir, drugačije se ne usuđuju.

ostati miran

pre 8 godina

ovo je nagora moguca situacija za obicne ljude ,koji se svi plase za svoj mir i bezbednost ,ma gde bili sve jedno u kojoj drzavi ziveli,ali jednom se ipak mora stati na kraj zlu koje se siri svuda kao munja ,,bez obzira na sve Rusija je ipak trenutno jedina svetska sila koja je otvorila svoje karte i brani svet od globalne tiranije Nato-a ,,

Transformers

pre 8 godina

Težak incident sa smrtnim ishodom po ruskog pilota. Ovo se moglo očekivati imajući u vidu dešavanja u proteklom periodu. Okidač je činjenica da je šverc nafte sa područja Islamske države dobrano uzdrman nakon samita u Antaliji gde je sve razotkriveno na najvišem mogućem nivou, a onda su prvo Amerikanci, a potom i Rusi izbombardovali cisterne i rafinerije u kojima se nafta skladištila. Mnogo puta do sada je saopštavano da se nafta švercuje do turske luke Cejhan odakle se transportuje tankerima. Turska od samog početka rata u Siriji igra aktivnu ulogu. Njena granica je sa namerom jako propustljiva, a mnogobrojni tragovi ukazuju na saradnju Turske sa Al Nusrom I IS-om. Nije ovo prvi avion koji Turska obara na teritoriji Latakije, ako se sećate oboren je i MIG 21 sirijskog vazduhoplovstva s tim što je sirijski pilot imao sreće pa je pao na područje pod kontrolom SAA. Inače, avion je tada vršio udare na snage Nusre koje su upale sa turske teritorije preko zvaničnog graničnog prelaza Kesab i napravile pokolj alevitskog stanovništva. Komentatori koji se pitaju koga je zapravo tukao ruski avion na ovom području i govore o nekim pobunjenicima greše, na području Latakije se nalazi Al Nusra, a ako su oni pobunjenici ili tzv. umerena opozicija onda teško sirijskom narodu. Nadam se samo da će ipak prevladati razum i da Rusija neće direktno odgovoriti napadom na članicu NATO-a jer odosmo u kameno doba. Doduše, Rusi sigurno neće više tolerisati letove turskih aviona iznad Sirije.

bvk

pre 8 godina

Nije ti Turska Ukraina mada se i oni ne daju.Opet krivi Ukrajinci sto ne daju svoje.

@ On mora pasti

Sta ne daju Ukrajinci? Terotorije naseljene Rusima koje su vekovima bile u sastavu ruske drzave, pa na tim teritorijama ubijaju civile i bore se protiv lokalnog stanovnistva podrzanog od strane Rusije?

Sid

pre 8 godina

Sada samo mozemo da cekamo ali verujem da ce osveta biti strasna, ne zato sto sam zaljubljen u majcicu Rusiju vec zato sto sa ovom Rusijom niko ne sme da se igra a da se dobro ne opece!
Jedan od scenarija moze biti ubacivanja Cecena u igru koji ce rusiti sve, ID i opoziciju, tj kopnena ofanziva!

Vidokrug

pre 8 godina

Po onome što sam danas imao prilike da čujem iz usta predsednika Putina Turska se neće provesti dobro.Ako ruski borbeni avion(Su-24)bombarduje položaje terorista i pri tom bude oboren od F16 turskog ratnog vazduhoplovstva,onda se Turska ne može smatrati državom koja se bori protiv terorizma nego državom koja sponzoriše terorizam.Uostalom,treba obratiti pažnju na prve dve rečenice predsednika Putina povodom ovog tragičnog događaja:"Naša vojska se bori protiv terorizma,a ono što se danas dogodilo stvara vetar u leđa teroristima.Ne mogu to da okvalifikujem na drugi način".Iz ovog proizilazi da zvanična Ankara promoviše terorizam,što jeste tačno,naročito posle ovog danas.Šef ruske diplomatije gospodin Lavrov otkazao je posetu Turskoj za sutra a turistička firma "Natali Turs" objavila je da obustavlja prodaju svih aranžmana za boravak u Turskoj.Nije nemoguć ni prekid diplomatskih odnosa između Rusije i Turske.Jer,ako predsednik Putin da javno izjavu da ono što se danas dogodilo "stvara vetar u leđa teroristima",onda mi je jako teško zamisliti da Rusija ima diplomatske odnose sa državom koja vrši promociju terorizma.Ovo je velika i tragična greška Turske koja živi u oblacima,tačnije u vremenu jedrenjaka,izlivenih topova,jatagana,luka i strele.Ovo je vreme krstarećih raketa a to zvanična Ankara kao da nije imala na umu.

priučen da pripomogne

pre 8 godina

Sad bi se trebalo vidjeti stav prema ISILU, Turskoj, EU i Rusiji od Amera jer ne očekujem da ce Putin ovo lagano progutati.

Milutin

pre 8 godina

Izgleda da svi zaboravljaju sa kolikim nuklearnim potencijalom raspolaze Rusija. Ovo likovanje Turske moze lose da se zavrsi. Ne daj boze da Putinu pukne film. U tom najgorem scenariju NATO sigurno ne bi stao na stranu Turske. A Turcima nek je bog u pomoci.

Ecce homo

pre 8 godina

@(LDP u srcu, 24. novembar 2015 16:42)

Ni jedan normalan čovek koji misli svojom glavom neće i ne može da bude na strani Turske, kojoj smetaju isključivo oni koji se bore protiv ID (regularne sirijske snage, Rusija, Kurdi, Hezbolah itd.), dok u isto vreme besramno prodaje naftu u ime terorista, te ih povremeno pušta da iz Turske udare na Kurde sa leđa.
To što misliš da je većina ljudi (računajući tu i vascelu Evropu jelte)
na strani Turske je pomalo tužno, ali na kraju krajeva tvoj lični problem.

Žaki

pre 8 godina

Nije Putin bio mlak; naprotiv. Lepo je rekao da je ovo čin saradnje sa teroristima ...pa će se prema tome tako i postaviti! Nikada zlo nije bilo ovako ogoljeno, skoro da ga jasno vidiš očima ...i nikada nije bilo preče da mu neko stane na put uz Božiju pomoć! Skoro da više nije moguće nešto prikrivati od ovih koji podstiču zlo; nemaju više manevarskog prostora već moraju da se razotkriju u svoj svojoj nakaznosti.

lujo

pre 8 godina

Vidim da se dosta toga brka ovdje,Turska je članica NATO-a,ali ako neka članica NATO-a napadne neku drugu zemlju,nema pravo na zaštitu ostalih članica NATO. Članak 5. NATO pakta koji obvezuje članice NATO-a na intervenciju se može aktivirati samo u slučaju da je neka članica NATO-a napadnuta. Vjerujem da će ostale zemlje smiriti situaciju,jer nije dobra i da će eventualno doći do neke ekonomske odmazde od strane Rusije prema Turskoj. Rusija je u ovom trenutku moćna ,uz bok SAD-u i ako dođe do rata biti će jako puno žrtava s jedne i druge strane,a tome se mogu veseliti samo budale.

Sputnjik

pre 8 godina

Kakvi komentari, za vas je Lazanski mala maca.
Kako vi zamišljate da bi se odvijao rat između Rusije i Turske, ili Rusije i NATO_a, Amerike, i ostalih velikih vojnih sila? Kakav je to scenario baš me zanima?
Da podsetim da postoji nuklearno naoružanje. Dakle kako mislite da velike države ratuju između sebe? Da veruju jedni drugima na reč da neće upotrebljavati nuklearno oružje?
hahaha, zamisli tu situaciju, iznad Rusije proleće neprijateljski avion i oni se nadaju da ne nosi nuklearnu nego običnu bombu/projektil, šta god; ili obrnuto, iznad Turske preleću Ruski avioni, i sad ti treba da se nadaš da neće pokazati reč, u ratu, gde svako gleda svoju zadnjicu?
Znači NEMA 3 sv. rata, nema rata između jakih, moćnih i nuklearnih sila, i njihovih saveznika.
Putin nema tri, ili jednu, ili pedeset opcija, već samo DVE.
Da objavi rat Turskoj ( što je kao što rekoh besmisleno ) ili da sankcijama i pomaganjem Kurdima naudi Turskoj, da se rascepi, da je ekonomski oslabi i td; ali vojni udar i osveta je nemoguća. Mislim, ko zna, ako su ljudi totalno odlepili i nema više razuma, neće me čuditi i da počne III sv rat, koji bi trajao par dana, i gde bi pobednik zavladao celom planetom pepela i dima i radijacije u narednih milion godina...

sazzane

pre 8 godina

Kad Amerika -nato rade sta požele, bombarduju koga žele, između ostalih i Srbiju,to je u redu, ali je zato 'strasno' kad Rusi naruše turski vazdušni prostor. Da ne pominjem kako su žrtve u francuskoj mnogo vrednije od ruskih,iračkih, avganistanskih ...

Dino

pre 8 godina

Tresla se gora - rodio se mis. Eto to ce na kraju biti, jer nece ni Rusija ni Turska ratovati zbog jednog aviona. Davat ce se razne izjave ali ce sve ostati na tome i eventualnom "zahladjenju" dimplomatskih odnosa.

Sto se tice srusenog aviona, to sto je pao na teritoriju Sirije ne znaci da nije gadjan kad je bio u vazdusnom prostoru Turske, a Rusima je vise puta receno od Turaka da ne ulaze u njihov vazdusni prostor.

Rusija se vraca na medjunarodnu scenu i vjezba misice da vidi dokle ce joj biti dopusteno. Sto se tice Turske - sad zna. Cisto sumnjam da ce vise ikad povrjedjivati zracni prostor Turske jer Turska (2-ga vojska u NATOu) nije neka trecerazredna vojna sila pa da dopusta da joj se ulazi u zracni prostor kako se kome svidi.

I zapitajte se sta bi Rusija uradila da im turski avion udje u njihov zracni prostor nakon vise prethodnih ulazaka i oglusavanja na upozorenja. Rusi bi ih oborili - sa punim pravom.

Ovo sto se sad desava je odmjeravanje velikih sila i crtanje nekih novih granica zona uticaja i interesa. To vrijedi za Balkan (gdje ce Srbija ostati okruzena zemljama NATO-a sto joj nije, bezbjedonosno gledajuci, dobro rjesenje), a i za ostatak svijeta.

Ali do nekih "svjetskih" ratov(a) nece dolaziti jer sve su ovo zakulisne igrice velikih, ukljucujuci tu i Rusiju i zemlje NATO-a.

ibro

pre 8 godina

slazem se sa Putinom.ovo ne bi trebalo da se desi kada se ceo svet ujedini protiv isis-a ovi dodaju nesto drugo.Zaista sada treba gledati da i turska pomaga isisu radi kurdima.

zoranns

pre 8 godina

Ziveo sam u Grckoj pa znam da Turski avioni svakodnevno povredjuju Grcki vazdusni prostor godinama .Sta bi Grcka trbalo da uradi, a nisu toliko prijateljski raspolozeni?

jovan

pre 8 godina

Nemačka će verovatno ovo shvatiti kao istorijsku šansu. Jer potiskuvanje Turske i povezivanje sa Rusijom, nije ništa drugo nego istiskivanje Britanskih interesa sa starog kontinenta.

jasno

pre 8 godina

Sve je sada jasno. Turska, SAD i Nato su ovim cinom hteli da zastite ISIL, pa je zakljucak da ga oni i finansiraju. Finansiraju odsecanje glava, egzodus nezapamcen u novijoj istoriji, napade u Parizu, itd.

aca alijas trgovcevic

pre 8 godina

Pa na ovom malom snezicu se pokazao lijin trag i to da Turska i Saudijska Arabija trguju nafotom Islamske drzave odnosno delom nafte Sirije, Libije i Iraka i da zato NATO pomalo pucketa po pustinji a ID jaca.
Izgleda da ih je ruska intervencija u poslednjih par dana po nafti i cisternama naljutila.
Eto i kako OPEK povecava proizvodnju bez ulaganja na radost SAD koje nemaju gde vise nafte a i zbog rupe u ruskoj ekonomiji.
E sad mi se javlja da ce Turci morati da prestanu da lete iznad Sirije ili ce raditi S-300 a javlja mi se da su svi izgledi da dogodine nema vise sopinga u Istambulu i letovanja u Fetijama i Bodrumu a i da ce cena ruske nafte skociti na svetskom trzistu.

Zika Boljevci

pre 8 godina

Stvari se rapidno menjaju u svetu, sve se vrti oko love i ne bi me cudilo da posle liberalnog kapitalizma koji je osakatio srednju klasu na celoj planeti, nastupi neko novo moderno robovlasnicko uredjenje sa nekim modernim nazivom, da ne bude bas toliko heavy da podnesemo. Zamajavanje sirokih narodnih masa je sve ucestalije, nesto ce se desiti ali ne treci svetski rat, bitna je lova.
Ovaj dogadjaj ce za par dana biti okidac navodnom vecem produbljivanju jaza izmedju rusije i nato i onda ce id opet da oplete po nekom gradu u evropi, pa ce ponovo da sklapaju saveze i tako u krug. ps. zao mi pilota

Vrlo jednostavno

pre 8 godina

Rusija će nastaviti da bombarduje položaje terorista u Siriji, a videćemo da li će ova dva turska F-16 i sutra imati hrabrosti da se dignu.

Miloš

pre 8 godina

@Najbolji odgovor na ovo ne bi bio da Rusi sada, kroz koju nedelju, kao slucajno obore neki turski avion koji bombarduje Kurde u Siriji ili Iraku vec da preduzme masivnu kopnenu intervenciju u Siriji i svuda po toj drzavi postavi svoje baze. To bi bio trajni dobitak za Rusiju a od nekog osvetnickog obaranja turskih aviona ne bi bilo nista, samo neko kratkotrajno zadovoljstvo.
(marjan, 24. novembar 2015 15:10)

A šta ti misliš zašto NATO 99-e godine nije izvršio kopnenu invaziju na Srbiju ??? Ili na bilo koju drugu dravžu gde su imali "humanitarne" intervencije ??? Znaš li ti koliko kopnena invazija znači ljudskih žrtava za napadača pa bila to i najača vojna sila na svetu Rusija ??? Lako je tući iz vazduha osetili smo na sopstvenoj koži 99-e ...

Alexa

pre 8 godina

Odavno mi je jasno da sledece godine nista od mora u Turskoj iako vec godinama funcionisem po principu - Juli u Grckoj a krajem Avgusta Turska. Izgleda sve izvesnije da cu morati dva puta u Grcku.

Goran

pre 8 godina

jeste, da. kad ti kažeš. kao što ste prvo rekli da avion sa putnicima nije oborila bomba pa ste posle priznali. vama bre ne verujem ni kako se zovete
(bole, 24. novembar 2015 16:18)

Nisu rekli da avion nije oborila bomba vec su rekli da je dan posle pada aviona prerano da se izvode zaključci, a svi su izvodili zakljucke, i mediji i zapadni politicari. Kad su ljudi istrazili uzroke posteno su rekli da je bila bomba. Sta si ti hteo, da Rusija dan posle obaranja kaze da je bila bomba? To bi bilo obicno nagadjanje i prilično neozbiljno. A da su rekli da nije bomba oborila oni bi i ostali pri tome. Delove aviona ionako je Rusija ispitivala i niko ne bi mogao da dokaze da je drugacije. Tako se laže, a ne da se kaže nije bomba pa posle ipak jeste. To je ograničeno razmisljanje.

Dalibor

pre 8 godina

Prosto je neverovatno koliko se komentarise o svakojakim vestima u Srbiji ali, osim nekoliko pojedinaca, niko se ne trudi da barem malo, ohladene glave, razmisli sta se sve ovo desava.
Pitanje, da li stvarno mislite da se ovo tek tako desilo? Rusi su odlucili da idu do kraja I to ce I uraditi. Zar nije Putin rekao pre nedelju dana kako znaju tacno koje zemlje sponzorisu teror I nakon toga su u Dumi izglasali zakon po kojim se daje ovlascenje da se Federacija bori protiv toga (finansijera)? Ako se to sagleda, kako bas sad u ovom momentu dolazi do ovakvog incidenta? Zar nije sve ovo fingirano?

Ja bas to I mislim. Rusi su navukli turke na tanak led. Mozda ovo I izgleda kao trenutni poraz Rusije ali se mnogi koji tako misle grdno varaju. Kao prvo oboren je SU 24. Znaci nista posebno, nije to neki novi avion, kao sto bese F117 u Srbiji, pa da bi Rusija, kao onda Amerika, izgubila silne milijarde zbog propale tehnologije.

U svakom slucaju, sada dolazi pravi vatroment. Sve ovo sto smo gledali je bio samo uvod. Ah da, a Kina, pa da Kina I Rusija danas nista ne rade bez medjusobnog dogovora tako da I ovaj put. Videcete vi velikog "zmaja" ubrzo na bliski istok.

Vinkmaister

pre 8 godina

Ovo nije Turska vlada sama uradila, Americka administracija pokusava da uvuce Tursku u rat i da isprovocira kopneni sukob kako bi uz pomoc Turaka srusili Asada. Nije njih briga za ID ... razocaravajuce

Analiticar

pre 8 godina

Turska se kukavicki sakrila iz ostalih 24 zemalja NATO-a. Ovim se stice utisak da je Turska to uradila po nalogu NATO alijanse. Slutim da je vec odavno poceo 3. svetski rat jer u ovako velikoj krizi koja godinama traje nista drugo nije preostalo da se sve vrati na nulu i pocne ispocetka. Ali pre toga sve ovo sto je do sada bilo mora biti sruseno. Nadajmo se da ratni sukobi nece biti sirokih razmera i da ce ovi koji su u toku na svim teritorijama uskoro prestati.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

(Benny Hill, 24. novembar 2015 14:31)

Ja sam mislio da se ti salis, kad ono ozbiljno mislis da je tzv. FSA neki faktor u Siriji? Oni su najobicniji posrednici u naoruzavanju ISIS-a. NATO njima dosturi oruzje kao pomoc u borbi za "demokratiju" a oni ga preprodaju ISIS-u.
Rusi sasvim legitimno, na zvanican poziv Sirijske drzave, udaraju po svim "pobunjenicima", bez diskriminacije.
Sad ces da vidis sta ce se desiti Turskoj kad Rusi krenu da naoruzavaju Kurde. Turci su se malo zaneli. S jedne strane Sirija i Kurdistan kao front a s druge Crno more. Ne bi znali sta ih je snaslo kada bi se ova situacija dalje zaostrila. Ne ulazis u frku ako si slabiji.

Aca

pre 8 godina

Za ove pametnjakoviće sto misle da u Siriji ima "umerene opozicije" NEMA Pored regularne vojske ima SAMO još Al Kaida i ISIS... Nadam se da vam je to jasno.

peterthechild

pre 8 godina

pre sam mislenju da je obaranje aviona kolateralna steta izmedju islamista(erdogan) i sekularista u turskoj. kako i da je, turska drzava je nagrabusila jer ce sad rusi sa kurdima da stvore nove veze..

J

pre 8 godina

Umesto da se Evropljani ujedine, Rusi, Francuzi, Britanci, Turci, Nemci i svi ostali i da pridobiju Kinu na svoju stranu vi se medjusobno svadjate dok Amerika trlja ruke. Razmislite malo o tome.

slavko

pre 8 godina

Sa Moldovom je išlo glatko.
Sa Gruzijom je išlo malo zubato.
Sa Ukrajinom ide teško.
Sa Turskom ne ide nikako.
A gde su tek ostali...
Sve ima svoje granice! Čak i Rusija...

milan maletic

pre 8 godina

Stvarnost je da postoji terorizam,i postoje drzave koje se bore protiv terorizma i postoje drzave koje podrzavaju i finansiraju terorizam i postoje i licimerne drzave ,kao "bore"se.a u stvarnosti podrzavaju teror.

Socioloski problem

pre 8 godina

Svaki drzavnik koji ima imalo mudrosti nikada ne ulazi u sukob na dva ili vise frontova. Putin je otvorio sukob u Ukrajini koji nije zavrsen, u Siriji, sada sa Turskom, a na ekonomskom planu je totalni fijasko. Cene nafte od kojih Rusija zavisi idu na dno. Niko ko je mudar ne bi svoju zemlju stavio u ovakvu poziciju. Ne zna se koji pozar ce pre da gasi. Problem je sto je citav ruski PR usmeren na gradjenje Putinovog lika kao macho muskarca koji samo otvara sukobe. Problem je sto za ego jednog coveka zrtvuju citavu zemlju. Niko Ruse u istoriji ne zna tako dobro da unisti kao njihov vodja. Vazno je da se on skida go do pojasa i slika za novine a to sto je od susedne drzave, nekada bratske Ukrajine napravio neprijatelja to je manje bitno. Ili sto je od Turske sa kojom je do juce planirao gasovode amaterizmom ruske vojske napravio jos jednog neprijatelja, i to je manje bitno. Najbitnije je doduse da cene nafte padaju i da americki program bankrota Rusije koji se sastoji u finansijskoj izolaciji i trci u naoruzanju radi svoj posao. Kao sto su bankrotirali SSSR, bankrotirace i Rusiju koja vec sada ima ekonomiju u nivou Spanije. Niko ne moze da unisti Rusiju kao njihove vodje. I sto je najbolje, Rusi ih obozavaju. Pobiju im 20 miliona i posalju u logore ili ih posvadjaji sa celim svetim, nema veze. Rusi obozavaju shoje lidere.

i sta sad

pre 8 godina

E pa to znaci da niste znali da se ovako nesto sprema, dakle propust vase obavestajne sluzbe. Da ne pricam o tome sto ovako nesto smeli da dozvolite sa cisto vojne strane. Gde su vam uredjaji za elektronsko ometanje, radarski mamci, lovacka pratnja?

Mujo11

pre 8 godina

Pocelo je sa dronom, a sada sa avionom?! A trece, sta ce biti?!
Ipak to nije djecka igra, nije sala, to je veoma ozboljno!
Ja licno mislim da turci ne bih nisanili ruski avion bez odobrenje NATO, SAD...?!
Nadamo da ce situacija smirit, ali izgleda da za to je vec kasno!
ISIS od danas ce biti samo akter treceg reda, a mozda nece niko da pominje njegovu imenu...?!

Benny Hill

pre 8 godina

A ruski avioni sta su tamo radili kad tamo nema Islamske Drzave...pa bombarduju opoziciju da bi drzali njihovju marionetu u vlasti Asada.A inace ovo nije prvi put.Prvi put su im Turci opristili i upozorili ako se ponovi oboricwmo avione...a ovi arogantno lete bas na liniji sa turskom i ne sumnjam da su bili nad turskom..a ono poricu uvek...isto kao u ukraini...nema ruskih vojnika na ukraini...a kad ih zarobe ono pa oni su se izgubili (100km unutar teritorie ukrajne(

Memfis

pre 8 godina

@J E moj ti koliko ne znas "da se Rusi i Englezi udruze", pa englezi mrze Ruse vekovima i glavni su finansijeri ISIS-a zajedno sa Americkom bracom... Zastrasujuce je koliko ljudi pojma nemaju sta se desava...

jeton

pre 8 godina

koliko se ja sjecam prije mjesec dana je rusija upozorena da ce bit i ptica oborena ako nije Tursko a ulazi u njihov zracni prostor.....dosta su se ruzi k*****i po EU da povrijede njihov zracni prostor....ovo nije norveska vec Turska to i rusi jako dobro znaju skim imaji posla ajde sad putko di si se usutkao......sa TURCIMA nema cile mile

LDP u srcu

pre 8 godina

U Srbiji ništa novo, gomila lezilebovića u sred radnog vremena izigrava stručnjake. Ceo civilizovani svet je danas na strani hrabre Turske, koja se brani od stalnih pokušaja destabilizacije i ugrožavanja suvereniteta od strane ruskog agresora. Jedino ovde izgleda cveta i dalje anticivilizacijska svest. Ako, ako, samo nastavite...dobro vam ide ;)

Masažer eukaliptusa

pre 8 godina

Najjači su mi komentatori koji kao pokušavaju finansijama da objasne rat. Kao ako nema para nema rata. Istina je sušta suprotnost. Ako nema rata, nema para.

Leni

pre 8 godina

Zao mi je ruskih pilota , mozda su i decu imali , zao mi je dece sto su ostali sirocici .Vojnik izvrsava naredjenja , i to je sve .Turska nije bila ugrozena ovim preletom ruske letelice , ovo je po meni nicim izazvan cin neprijateljstva . Noz u ledja , kao sto je i kazao predsednik Putin . Sto bi neki rekli - Pored takvih prijatelja ne trebaju ti neprijatelji . Meni licno su Rusi drazi od Turaka milion puta , i to se nece nikada promeniti . U Turskoj nikad nisam bio niti nameravam da idem .Osecam opasnost sa te strane oduvek , a predosecaj je jak vec duze vreme .

Anton

pre 8 godina

Podsjećam RUSOFILE u Srbiji kada su Rusi sedamdesetih godina oborili avion JAT-a DC9 na relaciji Stocholm Beograd iznad sjeverne tadašnje Čehoslovačke. Radilo se o putničkom avionu preživjela je stiuardesa Vesna Vulović. Avion je letio iznad nekih vojnih baza tadašnjeg varšavskog pakta i komanda je bila ODERI GA i to bez upozorenja.

Dzedaj Ramadanovski

pre 8 godina

Ja ne razumem komoletan kolegijum na komentarima.
Meni ovo nije smesno, niti je ovo Jelcinova rusija, niti 80 godina, I sada da izbije rat, ma ode sve u...

Platoon

pre 8 godina

Iskreno mislim da nece biti nista ovde. I jedni i drugi su napravili greske. Rusi jer su verovali da je NATO istinski za borbu protiv ISIS-a, a Turci misleci da ce im igrarije sa istim proci bez nekih vecih posledica. Rusi realno nisu trebali da dejstvuju na tom podrucju, rizik prelaska uvek postoji, ali ako se tako posmatra onda cemu sve ovo ako se ISIS moze lako povuci u Tursku kada god ih Francuzi ili Rusi stisnu (sto rade vec neko vreme)... I za one koji kukaju oko ulaska u vazdusni prostor, nije to fica pa da ti tako lako mozes okretati pogotovo ako dejstvujes na ciljeve. Turci se ponasaju kao da niko ne ratuje u Siriji, pa nije tamo mirnodopsko stanje, pa ako ostale zemlje mogu da progutaju sta se oni osecaju toliko pogodjeni, osim ako nesto ne kriju ...

Nikola

pre 8 godina

a rusima su premale sanse konvencionalno protiv turaka, ovi bi branili svoje, a tek sa NATO-m? haha
(ajte_susjedi_1000_minusa?, 24. novembar 2015 18:46)

Da makar malo poznajes istoriju, znao bi da svaki put kad je Turska bila u ratu sa Rusijom, Turci su bili zestoko porazeni i bukvalno kasnije pregovarali da zadrze suverenitet.

repus

pre 8 godina

e bogami sada ce da bude ošini po prašini mada se možda rusija I uzdrži zbog gasovoda jel šta ce sa gasom ako ga ne izvozi nadam se dfa ce Ruska mudrost pobediti I naci najbolje rešenje za ovu tragediju njihovog pilota

Mirko Kojotovski

pre 8 godina

definitivno sa ovim su se Turci i nato stavili u zaštitu terorista.DEFINITIVNO!!!!Pokazali su svima svoje bezlicje. Inace su ubijali po Siriji i Iraku Kurde tako što su ulazili sa pesadijom unutar granica drugih država. Iza ovog stoji USA i GB i naravno mentori bankari.Ovo je bila Putinova ruska žrtva kao u šahu kad das svesno topa a tek nakon trećeg poteza daješ mat.Verovatno će Rusi blokirati Tursku na moru a onda će početi gađati rafinerije po Turskoj uz sirijsku granicu.Turska štiti teroriste.Pustili su ih u Tursku da bi odatle vršili pritisak na Asada a i da imaju zaklon od Ruskih bombi.Ako ipak Rusi krenu sa pesadijom otvara se ukrajinski front.Zivi bili pa videli.Mi obični ćemo kako god okreneš nadrljati

biće bolje

pre 8 godina

Tako počinju ratovi, verovatno će sada Rusi da obore neki turski avion. Igraju se veliki rata, a niko ne zna do koje mere Putin može da ide, možda i izvrše napad na neku bazu u Turskoj.

strasno

pre 8 godina

@ Black howk down

Voli, nevoli ,voli, mrzi.....

E komentatori, i strucnjaci za sve i svasta
nastavite da se edukujete uz meksicke, spanske, indijske serije,
rijalitije, izaberite voljene "starlete", i nastavite da donosite pametne zakljucke kao zaljubljene pubertetlije....

Milos

pre 8 godina

Biće "pojeo vuk magarca", i biće okrnjena reputacija Rusije, koja kao dolazi na Bliski Istok i rešava stvar. Njih niko nije tukao po ušima da bave Sirijom, ali oće da se igraju velike sile - molim lepo. Igraj glupe igre - osvoji glupe nagrade. Uostalom, Rusi su 1983 ubili 269 ljudi u civilnom Korejskom avionu, koji je greškom skrenuo sa kursa i prešao preko neke sibirske nedođije - to je bila "provokacija", po Moskvi.

Bosanac

pre 8 godina

Podsjećam RUSOFILE u Srbiji kada su Rusi sedamdesetih godina oborili avion JAT-a DC9 na relaciji Stocholm Beograd iznad sjeverne tadašnje Čehoslovačke. Radilo se o putničkom avionu preživjela je stiuardesa Vesna Vulović. Avion je letio iznad nekih vojnih baza tadašnjeg varšavskog pakta i komanda je bila ODERI GA i to bez upozorenja.
(Anton, 24. novembar 2015 17:33)Moj prijatelju,ova današnja balavurdija nema pojma o tome,ali,svaka čast,treba ih edukovati...

budjenje

pre 8 godina

Rece covek cija je bivsa zemlja obarala i pucala cak i na putnicke avione 80-ih!!!???
A sta bi se desilo da Turski borbeni avion bude u Ruskom vazdusnom prostoru??? Poslali biste cvece i ratluk??? Licemerje na kub!!! Svi ste bre isti samo gledate svoje interese dok se sirotinja kao lozi ko je "pravedniji"!?

Sky Njuz

pre 8 godina

Sa punim pravom su ga oborili, procjenili su da ce putanjom ponovo uci u prostor Turske a nakon par minuta upozoravanja oboren je. Pitanje je da li bi Rusija naprimjer dozvolila da joj recimo avion VB ili Njemacke narusava zracni prostor ili se leteci na granici izmedju Ukraine i Rusije sprema da bombarduje pobunjenike iz Donjeck oblasti? Pidrzavam akciju Nato clanice kada je legitimna i opravdana.

Zare

pre 8 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1066732#k18421897 Antone ja ne znam odakle ti pribavljas te informacije, predpostavljam iz Treceg Oka ili necega slicnog. Rusi nisu oborili JAT-ov avion!

Kрмпотић

pre 8 godina

Momentalna zabrana letenja svim turskim letelicama nad celim Kurdistanom(i okupirani deo u Turskoj)!
(Slavko Vica, 24. novembar 2015 17:08)
Ајдеее?

S.O.B.

pre 8 godina

“Rusija je odavno primetila da na teritoriji Turske postoji mnogo naftnih polja pod kontrolom Islamske države."

"Rusija se odnosila prema Turskoj kao prema prijateljskoj državi"

Kako ti je prijatelj i ujdeno ima naftna polja pod kontrolom IS, genije?

šapka

pre 8 godina

šta ti je propaganda. pa koliko je poginulo američkih vojnika u avganistanu i iraku i koliko je oboreno helikoptera ali slabo se bruji o tome a cifre se znaju. rusija, pa i svako drugi je bi bio spreman na gubitke i evo sad tu. samo ne od strane sa kojom si se sukobio nego sa leđa.

Homo politicus

pre 8 godina

Rusi ce najverovatnije zauzeti sledeci stav: Svaki napad sa teritorije Turske smatrace se neprijateljski, tako da ce RF prosiriti dejstva iz vazduha po teritoriji Turske ako proceni da to bude ugrozavalo bezbednost ruske avijacije.
Videcemo sta kazu zvanicnici NATO na sve ovo.

Narcisa Zec

pre 8 godina

Sve strucnjak do strucnjaka na ovim komentarima, pa i ja medju njima :D
(Haris, 24. novembar 2015 16:20)

:) Svi smo prestručni! :)

ttttttttttt

pre 8 godina

Kazes izvrsavali ste udare na ciljeve Islamske drzave,ja kako znam ta ista ID je isterana od strane pobunjenika iz Latakije jos pre skoro dve godine tako da ne znam kako ste tu trazili ciljeve ID ili sto jednostavno ne kazete gadjamo pobunjenike a ne ID kao i sto radite vecinu vremena otkad ste poceli akciju u Siriji.

Pinokio

pre 8 godina

Deviant ni neznaš koliko nisi u pravu.Prvo će biti ekonomskih posledica,neće biti Turskog toka,zabrana uvoza turske robe u Rusiju,pa onda vojne. Granatiranje severa Sirije gde su pobunjeni Turkmeni dok postoji i jedna legitimna meta.Na kraju totalno presecanje šverca nafte preko Turske i uništavanje onoga što je ostalo od Isisa.Ako Turska to bude nemo posmatrala svaka joj čast međutim mislim na će uz podršku Nato-a pokušati da pomogne Turkmenima i eto nama globalnog rata.Ko ne veruje neka čita proročanstvo starca Pajsija,ja lično sam odavno čitao i nisam verovao.Međutim sada kada ga čitam uklapa se u detalje.

Marko

pre 8 godina

Nikakav svetski rat...
Stvar je vrlo jednostavna. Rusi manipuliraju, a rusofili grizu ko ludi. Rusi su vec jednom upali u turski prostor, na sto su dobili upozorenje da to vise ne rade, jer ce im avioni iduci puta biti sruseni. Rusi ko rusi, se prave ko da ne cuju i igraju se svjetske sile i opet ulaze u turski zracni prostor. To im se sad obilo o glavu. Predmet spora Putin pokusava okrenuti naopako. Prvo su rekli da nisu usli u turski prostor. Onda su dobili snimku da jesu. Sad se Putin pravi grbav i govori o nekom nozu u leđa. Pa jesu li vam turci lijepo rekli da ne ulazite u njihov zracni prostor??? Jesu. Koji ste vrag onda radili tamo? Od cijele Sirije, eto oni su morali očešat Tursku. A u isto vrijeme se hvale sa vrhunskom tehnologijom u avionima i pilotima koji su najbolji na svijetu, a nisu u stanju postivat zracni prostor susjedne zemlje. Ili ne valjaju piloti i tehonogija ili to rade namjerno. Nema trece
Zakljucak: mozes se borit protiv koga god hoces i imat naplemenitije ciljeve, ali ako ti neka zemlja nije dala dozvolu za ulazak u svoj zracni prostor, a ti povrijedis zracni prostor te zemlje, zna se sto je posljedica.

Put your money where your mouth is

pre 8 godina

U znak odmazde nemilosrdno i sustavno unistavati infrastrukturu za proizvodnju,skladištenje i transport nafte. Neovisno dali se nalazila izvan ili u Turskoj.

hm

pre 8 godina

Ljudi moji pišite sta god hoćete i navijajte za koga god hoćete, ali ovako pocinju ratovi, a posle nema nazad. I Erdogan i Putin su isti tip licnosti i vodje....

marjan

pre 8 godina

Najbolji odgovor na ovo ne bi bio da Rusi sada, kroz koju nedelju, kao slucajno obore neki turski avion koji bombarduje Kurde u Siriji ili Iraku vec da preduzme masivnu kopnenu intervenciju u Siriji i svuda po toj drzavi postavi svoje baze. To bi bio trajni dobitak za Rusiju a od nekog osvetnickog obaranja turskih aviona ne bi bilo nista, samo neko kratkotrajno zadovoljstvo.

F 16 rules

pre 8 godina

ovo će biti prekratnica u Rusko-Turskim odnosima. sada će Rusi da ubrzaju izgradnju Turskog toka, pošto će uskoro da im zafali para, pa da ima kome gas da prodaju.
a brate Putine šta ima da te obaveštaju da su ti skinuli jedan avion. obavestili su te pre toga da neće biti trećeg puta, valjda si pametan toliko.
i toliko sam radazno da vidim vaš Ruski odgovor na ovo kakav će biti, hoćete li da pošaljete još koji avion na skidanje.

napaljene tastature

pre 8 godina

Reče neko turizam pa i vi ste ratovali protiv hrvata pa puna hrvatska je srba turista.
Ko je srušio putnički avion pre 2 meseca?
Ko je srušio avion dok su ratovali sa Ukrainom čak je i snimak procureo da su rusi.
Boli njih stojko sto ce ubiti svoje ljude,kad im je važan cilj.Svi ste vi pametne tastature.

Pedja

pre 8 godina

Ocekujem ekonomski odgovor Rusije a to ce Tursku mnogogo da boli. Pored toga veoma je velika verovatnoca da ce Rusi ovo da iskoriste da stvore zonu zabranjenog leta nad Sirijom i delom Turske.

BeKo

pre 8 godina

Turci pravilno reagovali i posle više opomena (preko 15 povreda do sada) konačno srušili avion. Pa nisu Rusi Amerika da mogu da rade šta hoće, mnogo su se osilili a svetu je mnogo i jedan silnik a dva su previše.

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

Očito je da se ni Turci ni Rusi ne bore protiv IDIL-a. Turci se bore protiv Kurda i Asadovog režima, a IDIL im je čak i simpatičan, pošto i turski predsjednik gaji snove o novom turskom kalifatu, a Rusi se bore na strani Asada, protiv pobunjenika, i usput protiv IDIL-a! Zna se da Rusima uopšte ne bi smetao IDIL samo da djeluju na području Iraka i da njihovog voljenog Asada ostave na miru. Turci == Rusi, nalaze se na istom mjestu, ali su stigli sa suprotnih strana kruga...

Baba

pre 8 godina

Mislim da je, u besmišlju i nelogičnostima razloga za ovakav postupak od strane Turske, zapravo poprilično očigledno, iako skriveno, da ovo nije 'sama' Turska uradila.
Tražite krivca na trećoj (pitam li se, kojoj) strani. Trik je bio porušiti odnose između Rusije i Turske i lišiti Rusije uopšte ideje o Turskom toku, kamoli realizacije istog. Dakle, kazna Rusiji, oslabljivanje iste.
A, ko bi, sad, to mogao da bude, hm?

cika raka

pre 8 godina

mars 15:15,sinak,da znas samo da je Staljin pobio vise Jevreja no Hitler nebi govorio o nekoj ruskoj pravednosti.Uzgred,pobio je i Rusa vise no Jevreja...

Alex

pre 8 godina

Turska je odigrala prljavo, po nalogu Nato. S jedne strane Turski tok, a sa druge ovo, da li to znaci da nisu ni racunali na Turski tok? Mozda su dobli nalog da zacine inisprovociraju Ruse, uz dozvolu za sverc nafte od terorista i obecanje od Nato da ce ih nakon zamisljene pobede nad Rusijom nagraditi necim, teritorijama? Inace, francuski premijer Oland, i jos vaznije mnogi Francuzi, su uvideli ko je kriv za ID i ko je iskren a ko neiskren, pa se nadam da ce postojati politicke stranke u Turskoj koje ce preoznati takodje svoj pravi interes. Odgovor Rusije ne treba da bude ishitren i emotivan, vec da se saceka...

oko Nisa kisa

pre 8 godina

Cirkus znaci. Turci su vec upozorili Ruse ,na to sto je vec 2x povredjen vazdusni prostor te zemlje. Prljavo se igra da znate. Rusi pokusavaju da izbegnu obaranje aviona od strane ID bezuci u Tursku i onda opet napad. Pokusavaju da uvuku sukobe u Turskoj, da bi odatle mogli posle da napadnu pesadijom, govoreci Turcima da ih je zahvatio rat. To sto Turska bezi od rata je dobra stvar za sve drzave EU. Ona je most izmedju EU i B.Istoka. To je moje misljenje.

kg

pre 8 godina

Ruska pešadija ušla u Siriju i počela ratne operacije
http://webtribune.rs/breaking-news-putin-odlucio-potpuni-rat-moze-da-pocne-ruska-pesadija-usla-u-siriju-i-pocela-ratne-operacije/

bole

pre 8 godina

jeste, da. kad ti kažeš. kao što ste prvo rekli da avion sa putnicima nije oborila bomba pa ste posle priznali. vama bre ne verujem ni kako se zovete

Andrej

pre 8 godina

niko da se zapita da oi je u redu da mesecima siledzija povredjuje suverenitet jedne drzave NATO pakta. pre cete da prihvatite najludje teorije zavere nego racionalni odgovor da ako neko sistematski leti tvojim nebom, ti ga mozes, a u slucaju Turske, I hoces oboriti... ali znam ja zemljaci sta vas buni - to sto ste ocekivali da se Turci uplase Rusije I puste ih da rade sta hoce a sada, kada se suprotno desilo, u cudu ste jer vasa ideja o strahu I trepetu ruskog medveda pada u vodu.

Yugosloven

pre 8 godina

Ako se Kina ne umesa Rusiju ce zapad polako mlesti i samlesti , malo sankcijama , malo rusenja aviona kao danas...Rusi su svesni da su sami bespomocni i da ce ih NATO pojesti , i Kina je svesna da ako NATO ugrozi opasno Rusiju da su oni sledeci na redu...a ako se Kina pridruzi Rusiji onda postaju jaci i od NATO...e sad Ameri cekaju skrstenih ruku i gledaju razvoj dogadjaja isto to ce uraditi i Kina , mislim da ako Rusi i uzvrate Turskoj i da dodje do rata izmedju njih da bi se Ameri i Kinezi odmeravali i cekali potez onog drugog...

Sogun

pre 8 godina

Bit ce posljedica. Hm, to smo i ocekivali. Nije bilo razlga za rusenje ruskog aviona ako nije dublje ulazio u turski prostor, mislim ako nije vec po ne znam koji put provocirao (pretpostavljam da nije ali nikad se ne zna jer veliki uvijek prikrivaju svoje stvarne ciljeve).

mario

pre 8 godina

evo ja sam hrvat i volim slavensku rusiju, kao i moja rodbina i mnogi poznanici.zivim u njemackoj i 90 % svaba je pro ruski, tako da tvoj komentar pada u vodu.
(abraham73, 24. novembar 2015 15:34)
Ma je vole ruse možeš misliti ludi su bez njih i za njma.
5 miljuna turaka živi u Njemačkoj,a možda i više i da saveznici su već sto godina tako da tvoj komentar nema nikakvo uporište i pada u vodu.

Obama Rules

pre 8 godina

Ruski avion je oboren iznad teritorije koju kontrolisu pobunjenici tj. sirijska opozicija. a ne teritorije koju kontrolise ISIl...Pametnom dovoljno...

Reziel

pre 8 godina

Turski ambasador u SAD je dao daleko oštriju izjavu od Putinove, u fazonu, shvatite da će svaki prelet preko Turske teritorije imati ovakve ili slične posledice.

vlada logika

pre 8 godina

Zalosno je videti ovoliki broj navijackih komentara. A jos je zalosnije stanje neobrazovanosti i neobavestenosti o nekim osnovnim stvarima, te pominjanja rata Rusija-Turska. Naravno da do toga nece doci, jer je Putin sve suprotno od ovdasnjih obozavaoca, prepunih emocija i neracionalnog ponasanja. A razumno(racionalno) ponasanje zahteva i duboko promisljanje o datoj temi, uzimajuci u obzir sve poznate, a i nepoznate, faktore. A to je, za neupucene, poznavanje protivnika. A normalno je da Rusi znaju da je napad na jednu clanicu NATO-a, napad na sve clanice, to im je osnovni vezivni element koji sve te drzave drzi na okupu. I to je najveca snaga svakog saveza, samim svojim postojanjem u tom obliku odvracaju svakog od pomisli da ih napadne. Rusi to postizu svojim strateskim snagama, to jest nuklearnim arsenalom, koji sluzi kao sredstvo odvracanja u strahu od odmazde. Na taj nacin se odrzava kakav-takav status kvo, i u to se ne dira. Ovakvi incidenti nisu slucajni, naravno, i bice ih jos, ali do rata tesko da ce doci.

mario

pre 8 godina

(bvk, 24. novembar 2015 14:47)
Niti je tvoja logika jaka kao prvo Nijemci su veliki saveznici sa Turskom,a oko pet milijuna turaka živi u Njemačkoj i što misliš igra li to ulogu??
A ono najbitnije turska vojska je druga sila u NATO-u ili i to nije bitno?
Izgleda da poslije Južnog toka propada i Turski tok,a Srbija baš nema sreće sa tim gasovodima.

Igor

pre 8 godina

Meni samo nije jasna sledeca stvar, piloti su ocigledno znali da ih neko gadja cim su se katapultirali. Imajuci to na umu, pratnja koja obezbedjuje ovaj bombarder (a trebalo bi da postoji u svakom slucaju) je morala da odgovori na napad, zasto nije?

millosh

pre 8 godina

Rusi su se dobro uvalili sa ovom intervencijom.E pa nije lako biti supersila.Sto bi nas narod rekao : Videla zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.

ajte_susjedi_1000_minusa?

pre 8 godina

pogranicno podrucje uz Tursku, je ocisceno od isil-a, brzo se zaboravilo kakve su borbe vodile Pešmerge i ostala plemena sa teroristima, i to lokalno stanovnistvo uz granicu bas kao i svugdje u svijetu je poprilicno sacinjeno od naroda iz susjedne drzave, e sad tu dolazimo do problema? pa rusi mučki ubijaju danima taj narod koji nema nista sa teroristima isil-a, al se pobunio protiv diktatora asada, a to stanovnistvo su u velikom broju Turci porijeklom. to sve Turska gleda, cjeli svijet upozorava ruse da ne bombarduju sve redom jer tu ima mnogo frakcija, a sve se zna gdje je ko, zar ne? i jos bahati rusi po ko zna koji put čačkaju?.moze putin da priča sta hoce, al jedno je sigurno rusi ce dobro gledat kuda lete ubuduce... ili ce bit opet rusenja aviona i jos vecih problema. a rusima su premale sanse konvencionalno protiv turaka, ovi bi branili svoje, a tek sa NATO-m? haha

Sogun

pre 8 godina

Bit ce posljedica. Hm, to smo i ocekivali. Nije bilo razlga za rusenje ruskog aviona ako nije dublje ulazio u turski prostor, mislim ako nije vec po ne znam koji put provocirao (pretpostavljam da nije ali nikad se ne zna jer veliki uvijek prikrivaju svoje stvarne ciljeve).

HanSolo

pre 8 godina

Znamo na žalost šta će sad da se desi.. Rusi će da urlaju kako je sve bilo iznad sirije, a nato će da da prave slike i pokazaće da su rusi na žalost ušli u turski prostor..
Rusi na žalost su nonšalantni kao mi.. Pravi amateri, a prave se da su precizni..
A drugo zašto se upotrebljavaju Su-24? Normalno oni nemaju ništa da traži protiv F16.. Da je bio Su-27 ili 34 nebi ga baš počeli da ugrožavaju.. Šteta za helikopteraskih I avionskih pilotima..

vlada logika

pre 8 godina

@ Socioloski problem
Broj minusa datih na tvoju analizu, samo potvrdjuje sa si u pravu. Trebace 200 godina da se promeni matrica po kojoj vecinska Srbija razmislja.

Koja

pre 8 godina

Kakve veze ovo ima sa islamskim teroristima i ISIS (koje Putin u svom saopstenju pominje) ??? Taj region drze iskljucivo pobunjenici. Mnogo boli briga Ruse (isto kao i Amerikance) za teroriste. Jedino sto sve njih tangira su cisti interesi i sfera uticaja.

adem

pre 8 godina

nema nista od odmazde. doduse putin ce pricati neke price za unutrasnju upotrebu, upozoriti pilote da postuju vazdrsni prostor turske jer se oni ne sale, a ako bude prilike uzvratit ce nad nekim turskim avionon, ali samo ako je to po zakonu, sto se sigurno nece desiti, turci nece upasti u njihov prostor.

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Prebrojimo koliko u 220 komentara ima paranoje. Ipak smo od pre neki dan i zvanično treća država na svetu po zastupljenosti paranoje.

LDP u srcu

pre 8 godina

U Srbiji ništa novo, gomila lezilebovića u sred radnog vremena izigrava stručnjake. Ceo civilizovani svet je danas na strani hrabre Turske, koja se brani od stalnih pokušaja destabilizacije i ugrožavanja suvereniteta od strane ruskog agresora. Jedino ovde izgleda cveta i dalje anticivilizacijska svest. Ako, ako, samo nastavite...dobro vam ide ;)

slavko

pre 8 godina

Sa Moldovom je išlo glatko.
Sa Gruzijom je išlo malo zubato.
Sa Ukrajinom ide teško.
Sa Turskom ne ide nikako.
A gde su tek ostali...
Sve ima svoje granice! Čak i Rusija...

jeton

pre 8 godina

koliko se ja sjecam prije mjesec dana je rusija upozorena da ce bit i ptica oborena ako nije Tursko a ulazi u njihov zracni prostor.....dosta su se ruzi k*****i po EU da povrijede njihov zracni prostor....ovo nije norveska vec Turska to i rusi jako dobro znaju skim imaji posla ajde sad putko di si se usutkao......sa TURCIMA nema cile mile

Sky Njuz

pre 8 godina

Sa punim pravom su ga oborili, procjenili su da ce putanjom ponovo uci u prostor Turske a nakon par minuta upozoravanja oboren je. Pitanje je da li bi Rusija naprimjer dozvolila da joj recimo avion VB ili Njemacke narusava zracni prostor ili se leteci na granici izmedju Ukraine i Rusije sprema da bombarduje pobunjenike iz Donjeck oblasti? Pidrzavam akciju Nato clanice kada je legitimna i opravdana.

Benny Hill

pre 8 godina

A ruski avioni sta su tamo radili kad tamo nema Islamske Drzave...pa bombarduju opoziciju da bi drzali njihovju marionetu u vlasti Asada.A inace ovo nije prvi put.Prvi put su im Turci opristili i upozorili ako se ponovi oboricwmo avione...a ovi arogantno lete bas na liniji sa turskom i ne sumnjam da su bili nad turskom..a ono poricu uvek...isto kao u ukraini...nema ruskih vojnika na ukraini...a kad ih zarobe ono pa oni su se izgubili (100km unutar teritorie ukrajne(

Anton

pre 8 godina

Podsjećam RUSOFILE u Srbiji kada su Rusi sedamdesetih godina oborili avion JAT-a DC9 na relaciji Stocholm Beograd iznad sjeverne tadašnje Čehoslovačke. Radilo se o putničkom avionu preživjela je stiuardesa Vesna Vulović. Avion je letio iznad nekih vojnih baza tadašnjeg varšavskog pakta i komanda je bila ODERI GA i to bez upozorenja.

F 16 rules

pre 8 godina

ovo će biti prekratnica u Rusko-Turskim odnosima. sada će Rusi da ubrzaju izgradnju Turskog toka, pošto će uskoro da im zafali para, pa da ima kome gas da prodaju.
a brate Putine šta ima da te obaveštaju da su ti skinuli jedan avion. obavestili su te pre toga da neće biti trećeg puta, valjda si pametan toliko.
i toliko sam radazno da vidim vaš Ruski odgovor na ovo kakav će biti, hoćete li da pošaljete još koji avion na skidanje.

Dino

pre 8 godina

Tresla se gora - rodio se mis. Eto to ce na kraju biti, jer nece ni Rusija ni Turska ratovati zbog jednog aviona. Davat ce se razne izjave ali ce sve ostati na tome i eventualnom "zahladjenju" dimplomatskih odnosa.

Sto se tice srusenog aviona, to sto je pao na teritoriju Sirije ne znaci da nije gadjan kad je bio u vazdusnom prostoru Turske, a Rusima je vise puta receno od Turaka da ne ulaze u njihov vazdusni prostor.

Rusija se vraca na medjunarodnu scenu i vjezba misice da vidi dokle ce joj biti dopusteno. Sto se tice Turske - sad zna. Cisto sumnjam da ce vise ikad povrjedjivati zracni prostor Turske jer Turska (2-ga vojska u NATOu) nije neka trecerazredna vojna sila pa da dopusta da joj se ulazi u zracni prostor kako se kome svidi.

I zapitajte se sta bi Rusija uradila da im turski avion udje u njihov zracni prostor nakon vise prethodnih ulazaka i oglusavanja na upozorenja. Rusi bi ih oborili - sa punim pravom.

Ovo sto se sad desava je odmjeravanje velikih sila i crtanje nekih novih granica zona uticaja i interesa. To vrijedi za Balkan (gdje ce Srbija ostati okruzena zemljama NATO-a sto joj nije, bezbjedonosno gledajuci, dobro rjesenje), a i za ostatak svijeta.

Ali do nekih "svjetskih" ratov(a) nece dolaziti jer sve su ovo zakulisne igrice velikih, ukljucujuci tu i Rusiju i zemlje NATO-a.

ttttttttttt

pre 8 godina

Kazes izvrsavali ste udare na ciljeve Islamske drzave,ja kako znam ta ista ID je isterana od strane pobunjenika iz Latakije jos pre skoro dve godine tako da ne znam kako ste tu trazili ciljeve ID ili sto jednostavno ne kazete gadjamo pobunjenike a ne ID kao i sto radite vecinu vremena otkad ste poceli akciju u Siriji.

Socioloski problem

pre 8 godina

Svaki drzavnik koji ima imalo mudrosti nikada ne ulazi u sukob na dva ili vise frontova. Putin je otvorio sukob u Ukrajini koji nije zavrsen, u Siriji, sada sa Turskom, a na ekonomskom planu je totalni fijasko. Cene nafte od kojih Rusija zavisi idu na dno. Niko ko je mudar ne bi svoju zemlju stavio u ovakvu poziciju. Ne zna se koji pozar ce pre da gasi. Problem je sto je citav ruski PR usmeren na gradjenje Putinovog lika kao macho muskarca koji samo otvara sukobe. Problem je sto za ego jednog coveka zrtvuju citavu zemlju. Niko Ruse u istoriji ne zna tako dobro da unisti kao njihov vodja. Vazno je da se on skida go do pojasa i slika za novine a to sto je od susedne drzave, nekada bratske Ukrajine napravio neprijatelja to je manje bitno. Ili sto je od Turske sa kojom je do juce planirao gasovode amaterizmom ruske vojske napravio jos jednog neprijatelja, i to je manje bitno. Najbitnije je doduse da cene nafte padaju i da americki program bankrota Rusije koji se sastoji u finansijskoj izolaciji i trci u naoruzanju radi svoj posao. Kao sto su bankrotirali SSSR, bankrotirace i Rusiju koja vec sada ima ekonomiju u nivou Spanije. Niko ne moze da unisti Rusiju kao njihove vodje. I sto je najbolje, Rusi ih obozavaju. Pobiju im 20 miliona i posalju u logore ili ih posvadjaji sa celim svetim, nema veze. Rusi obozavaju shoje lidere.

budjenje

pre 8 godina

Rece covek cija je bivsa zemlja obarala i pucala cak i na putnicke avione 80-ih!!!???
A sta bi se desilo da Turski borbeni avion bude u Ruskom vazdusnom prostoru??? Poslali biste cvece i ratluk??? Licemerje na kub!!! Svi ste bre isti samo gledate svoje interese dok se sirotinja kao lozi ko je "pravedniji"!?

BeKo

pre 8 godina

Turci pravilno reagovali i posle više opomena (preko 15 povreda do sada) konačno srušili avion. Pa nisu Rusi Amerika da mogu da rade šta hoće, mnogo su se osilili a svetu je mnogo i jedan silnik a dva su previše.

Marko

pre 8 godina

Nikakav svetski rat...
Stvar je vrlo jednostavna. Rusi manipuliraju, a rusofili grizu ko ludi. Rusi su vec jednom upali u turski prostor, na sto su dobili upozorenje da to vise ne rade, jer ce im avioni iduci puta biti sruseni. Rusi ko rusi, se prave ko da ne cuju i igraju se svjetske sile i opet ulaze u turski zracni prostor. To im se sad obilo o glavu. Predmet spora Putin pokusava okrenuti naopako. Prvo su rekli da nisu usli u turski prostor. Onda su dobili snimku da jesu. Sad se Putin pravi grbav i govori o nekom nozu u leđa. Pa jesu li vam turci lijepo rekli da ne ulazite u njihov zracni prostor??? Jesu. Koji ste vrag onda radili tamo? Od cijele Sirije, eto oni su morali očešat Tursku. A u isto vrijeme se hvale sa vrhunskom tehnologijom u avionima i pilotima koji su najbolji na svijetu, a nisu u stanju postivat zracni prostor susjedne zemlje. Ili ne valjaju piloti i tehonogija ili to rade namjerno. Nema trece
Zakljucak: mozes se borit protiv koga god hoces i imat naplemenitije ciljeve, ali ako ti neka zemlja nije dala dozvolu za ulazak u svoj zracni prostor, a ti povrijedis zracni prostor te zemlje, zna se sto je posljedica.

Bosanac

pre 8 godina

Podsjećam RUSOFILE u Srbiji kada su Rusi sedamdesetih godina oborili avion JAT-a DC9 na relaciji Stocholm Beograd iznad sjeverne tadašnje Čehoslovačke. Radilo se o putničkom avionu preživjela je stiuardesa Vesna Vulović. Avion je letio iznad nekih vojnih baza tadašnjeg varšavskog pakta i komanda je bila ODERI GA i to bez upozorenja.
(Anton, 24. novembar 2015 17:33)Moj prijatelju,ova današnja balavurdija nema pojma o tome,ali,svaka čast,treba ih edukovati...

ajte_susjedi_1000_minusa?

pre 8 godina

pogranicno podrucje uz Tursku, je ocisceno od isil-a, brzo se zaboravilo kakve su borbe vodile Pešmerge i ostala plemena sa teroristima, i to lokalno stanovnistvo uz granicu bas kao i svugdje u svijetu je poprilicno sacinjeno od naroda iz susjedne drzave, e sad tu dolazimo do problema? pa rusi mučki ubijaju danima taj narod koji nema nista sa teroristima isil-a, al se pobunio protiv diktatora asada, a to stanovnistvo su u velikom broju Turci porijeklom. to sve Turska gleda, cjeli svijet upozorava ruse da ne bombarduju sve redom jer tu ima mnogo frakcija, a sve se zna gdje je ko, zar ne? i jos bahati rusi po ko zna koji put čačkaju?.moze putin da priča sta hoce, al jedno je sigurno rusi ce dobro gledat kuda lete ubuduce... ili ce bit opet rusenja aviona i jos vecih problema. a rusima su premale sanse konvencionalno protiv turaka, ovi bi branili svoje, a tek sa NATO-m? haha

Milos

pre 8 godina

Biće "pojeo vuk magarca", i biće okrnjena reputacija Rusije, koja kao dolazi na Bliski Istok i rešava stvar. Njih niko nije tukao po ušima da bave Sirijom, ali oće da se igraju velike sile - molim lepo. Igraj glupe igre - osvoji glupe nagrade. Uostalom, Rusi su 1983 ubili 269 ljudi u civilnom Korejskom avionu, koji je greškom skrenuo sa kursa i prešao preko neke sibirske nedođije - to je bila "provokacija", po Moskvi.

oko Nisa kisa

pre 8 godina

Cirkus znaci. Turci su vec upozorili Ruse ,na to sto je vec 2x povredjen vazdusni prostor te zemlje. Prljavo se igra da znate. Rusi pokusavaju da izbegnu obaranje aviona od strane ID bezuci u Tursku i onda opet napad. Pokusavaju da uvuku sukobe u Turskoj, da bi odatle mogli posle da napadnu pesadijom, govoreci Turcima da ih je zahvatio rat. To sto Turska bezi od rata je dobra stvar za sve drzave EU. Ona je most izmedju EU i B.Istoka. To je moje misljenje.

S.O.B.

pre 8 godina

“Rusija je odavno primetila da na teritoriji Turske postoji mnogo naftnih polja pod kontrolom Islamske države."

"Rusija se odnosila prema Turskoj kao prema prijateljskoj državi"

Kako ti je prijatelj i ujdeno ima naftna polja pod kontrolom IS, genije?

Alexa

pre 8 godina

Odavno mi je jasno da sledece godine nista od mora u Turskoj iako vec godinama funcionisem po principu - Juli u Grckoj a krajem Avgusta Turska. Izgleda sve izvesnije da cu morati dva puta u Grcku.

Andrej

pre 8 godina

niko da se zapita da oi je u redu da mesecima siledzija povredjuje suverenitet jedne drzave NATO pakta. pre cete da prihvatite najludje teorije zavere nego racionalni odgovor da ako neko sistematski leti tvojim nebom, ti ga mozes, a u slucaju Turske, I hoces oboriti... ali znam ja zemljaci sta vas buni - to sto ste ocekivali da se Turci uplase Rusije I puste ih da rade sta hoce a sada, kada se suprotno desilo, u cudu ste jer vasa ideja o strahu I trepetu ruskog medveda pada u vodu.

napaljene tastature

pre 8 godina

Reče neko turizam pa i vi ste ratovali protiv hrvata pa puna hrvatska je srba turista.
Ko je srušio putnički avion pre 2 meseca?
Ko je srušio avion dok su ratovali sa Ukrainom čak je i snimak procureo da su rusi.
Boli njih stojko sto ce ubiti svoje ljude,kad im je važan cilj.Svi ste vi pametne tastature.

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

Očito je da se ni Turci ni Rusi ne bore protiv IDIL-a. Turci se bore protiv Kurda i Asadovog režima, a IDIL im je čak i simpatičan, pošto i turski predsjednik gaji snove o novom turskom kalifatu, a Rusi se bore na strani Asada, protiv pobunjenika, i usput protiv IDIL-a! Zna se da Rusima uopšte ne bi smetao IDIL samo da djeluju na području Iraka i da njihovog voljenog Asada ostave na miru. Turci == Rusi, nalaze se na istom mjestu, ali su stigli sa suprotnih strana kruga...

bole

pre 8 godina

jeste, da. kad ti kažeš. kao što ste prvo rekli da avion sa putnicima nije oborila bomba pa ste posle priznali. vama bre ne verujem ni kako se zovete

millosh

pre 8 godina

Rusi su se dobro uvalili sa ovom intervencijom.E pa nije lako biti supersila.Sto bi nas narod rekao : Videla zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.

mario

pre 8 godina

evo ja sam hrvat i volim slavensku rusiju, kao i moja rodbina i mnogi poznanici.zivim u njemackoj i 90 % svaba je pro ruski, tako da tvoj komentar pada u vodu.
(abraham73, 24. novembar 2015 15:34)
Ma je vole ruse možeš misliti ludi su bez njih i za njma.
5 miljuna turaka živi u Njemačkoj,a možda i više i da saveznici su već sto godina tako da tvoj komentar nema nikakvo uporište i pada u vodu.

Obama Rules

pre 8 godina

Ruski avion je oboren iznad teritorije koju kontrolisu pobunjenici tj. sirijska opozicija. a ne teritorije koju kontrolise ISIl...Pametnom dovoljno...

mario

pre 8 godina

(bvk, 24. novembar 2015 14:47)
Niti je tvoja logika jaka kao prvo Nijemci su veliki saveznici sa Turskom,a oko pet milijuna turaka živi u Njemačkoj i što misliš igra li to ulogu??
A ono najbitnije turska vojska je druga sila u NATO-u ili i to nije bitno?
Izgleda da poslije Južnog toka propada i Turski tok,a Srbija baš nema sreće sa tim gasovodima.

Yugosloven

pre 8 godina

Ako se Kina ne umesa Rusiju ce zapad polako mlesti i samlesti , malo sankcijama , malo rusenja aviona kao danas...Rusi su svesni da su sami bespomocni i da ce ih NATO pojesti , i Kina je svesna da ako NATO ugrozi opasno Rusiju da su oni sledeci na redu...a ako se Kina pridruzi Rusiji onda postaju jaci i od NATO...e sad Ameri cekaju skrstenih ruku i gledaju razvoj dogadjaja isto to ce uraditi i Kina , mislim da ako Rusi i uzvrate Turskoj i da dodje do rata izmedju njih da bi se Ameri i Kinezi odmeravali i cekali potez onog drugog...

vlada logika

pre 8 godina

@ Socioloski problem
Broj minusa datih na tvoju analizu, samo potvrdjuje sa si u pravu. Trebace 200 godina da se promeni matrica po kojoj vecinska Srbija razmislja.

Zahuktavanje

pre 8 godina

Izvadite zadnjih 100 Evra ispod jastuka, kupite bocu najboljeg konjaka i par kubanskih cigara, namestite se udobno u fotelji, upalite TV i uzivajte u svakom momentu koji vam je preostao. Ovo je pocetak kraja.

adem

pre 8 godina

nema nista od odmazde. doduse putin ce pricati neke price za unutrasnju upotrebu, upozoriti pilote da postuju vazdrsni prostor turske jer se oni ne sale, a ako bude prilike uzvratit ce nad nekim turskim avionon, ali samo ako je to po zakonu, sto se sigurno nece desiti, turci nece upasti u njihov prostor.

Igor

pre 8 godina

Meni samo nije jasna sledeca stvar, piloti su ocigledno znali da ih neko gadja cim su se katapultirali. Imajuci to na umu, pratnja koja obezbedjuje ovaj bombarder (a trebalo bi da postoji u svakom slucaju) je morala da odgovori na napad, zasto nije?

HanSolo

pre 8 godina

Znamo na žalost šta će sad da se desi.. Rusi će da urlaju kako je sve bilo iznad sirije, a nato će da da prave slike i pokazaće da su rusi na žalost ušli u turski prostor..
Rusi na žalost su nonšalantni kao mi.. Pravi amateri, a prave se da su precizni..
A drugo zašto se upotrebljavaju Su-24? Normalno oni nemaju ništa da traži protiv F16.. Da je bio Su-27 ili 34 nebi ga baš počeli da ugrožavaju.. Šteta za helikopteraskih I avionskih pilotima..

cika raka

pre 8 godina

mars 15:15,sinak,da znas samo da je Staljin pobio vise Jevreja no Hitler nebi govorio o nekoj ruskoj pravednosti.Uzgred,pobio je i Rusa vise no Jevreja...

zli vuk

pre 8 godina

Kako ste naivni... Rusi su zrtvovali avion (niko ni u ludilu nece to da prizna) da bi imali "materijal" odnosno opipljiv dokaz da turci direktno podrzavaju IS i ostale frakcije.
Kako god da odgovore Rusi, sada a i u buduce, imaju legitimno pokrice ama za svaki potez. Sah mat za turke...
A NATO... Ako stvarno mislite da ce neko da gine iz EU zbog turaka...Grci mozda?

Jovo

pre 8 godina

e moj Putine, Rusiju niko ne voli osim Srba.
(Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)

Da samo procitas komentare obicnih Holandjana, iznenadio bi se. MS propaganda iz Amerike sve teze prolazi

i sta sad

pre 8 godina

E pa to znaci da niste znali da se ovako nesto sprema, dakle propust vase obavestajne sluzbe. Da ne pricam o tome sto ovako nesto smeli da dozvolite sa cisto vojne strane. Gde su vam uredjaji za elektronsko ometanje, radarski mamci, lovacka pratnja?

Marisav

pre 8 godina

''Ozbiljne posledice po Rusko -Turske odnose''!?
Turci nisu shvatili da su Rusi najozbiljnijem ratu već u Siriji i da se nimalo ne šale?Udario NATO u glavu pa su oborili avion,ili je neki plaćenik koji je dole na granici uzeo lovu da to obavi?Turci,neće da valja pos'o,sad će vam pusti Kurde da naprave državu i to u roku od mesec dana.Mnogo ste se z....li sa ovim aviončetom,sad će i kod vas da krene šou,a narodu ionako dozlogrdio onaj mafijaš Davatoglu!

Zoran Hajdic

pre 8 godina

O kakvom narusavanju vazdusnog prostora govore pojedini?
Cak i da jeste narusen,pogledajte tursku projekciju preleta aviona,uz samu granicu preko nekog dzepica,ne dublje od 1 km!
Sta onda da kazemo za americke avione?
Da je svaki skinut kada je povredjivao medjunarodne granice, kauboji ne bi ni imali avijaciju!
Ladno ulaze i bombarduju nezavisne drzave,bez odluka UN-a, a licemeri pricaju o ruskom povredjivanju vazdusnog prostora Turske?!
Turci su se tako zeznuli sa ovim, nek im je alah u pomoc,mada,mislim da im ni on sada ne moze pomoci!

Konstantin

pre 8 godina

Zgodan povod da se obnovi Carigrad !
Osecam da ce prvo da stradaju ta naftna polja u Turskoj koja je Turska ustupila ID kao kompenzaciju za pogrom nad Kurdima.A posle ....

Bane

pre 8 godina

Turcima ne smeta što preko 100km njene granice stiže pomoć u ISIS , što prodaju naftu preko Turske, ali im jako smeta što Rusi bombarduju džihadiste.

Koja

pre 8 godina

Kakve veze ovo ima sa islamskim teroristima i ISIS (koje Putin u svom saopstenju pominje) ??? Taj region drze iskljucivo pobunjenici. Mnogo boli briga Ruse (isto kao i Amerikance) za teroriste. Jedino sto sve njih tangira su cisti interesi i sfera uticaja.

St

pre 8 godina

Ono sto je zasigurno je, da ako je ruski avion i usao na kratko na teritoriju Turske, svima je jasno da je to zbog manevara blizu granice a ne zato sto je hteo da naudi turskoj. Potpuno nepotrebno oboren avion.

Milutin

pre 8 godina

Izgleda da svi zaboravljaju sa kolikim nuklearnim potencijalom raspolaze Rusija. Ovo likovanje Turske moze lose da se zavrsi. Ne daj boze da Putinu pukne film. U tom najgorem scenariju NATO sigurno ne bi stao na stranu Turske. A Turcima nek je bog u pomoci.

.

pre 8 godina

Obratite paznju na ovo pominjanje rafinerija u Turskoj pod kontrolom ID...
Uskoro ce te rafinerije biti unistene, bice oborenih aviona, ali ne ruskih.
Turska je otvorila vrata pakla. Nadam se da ce SAD biti smirene, jer Rusija nece.

Mars

pre 8 godina

"Gledam gde je god protiv Rusa i Putina samo minusi.Jeli vi bas mislite da su Rusi toliko jaki.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Putin ?, 24. novembar 2015 14:44)"
Ne jaki nego su pravedni...
U borbi za pravdu, nikada snaga nije bila merilo pobede

seljadin

pre 8 godina

@Black howk down, Rusiju vole svi slobodni narodi, ujedinjeni protiv terorizma, ceo Bliski istok je za Rusiju a protiv terorizma, Kina, sve potlacene nacije sirom Juzne Amerike....

Kolumbo

pre 8 godina

Ode turski tok...
(Taras Buljba, 24. novembar 2015 14:03)

Gasovod se još ne pominje, ali turskim građevincima u Rusiji je već naloženo da pakuju kofere a priprema se i prekid uvoza hrane iz Turske. Za Tursku je efekat ravan kolektivnom samoubistvu.
Turskim Kurdima čestitam skoro dobijanje države!

specnaz

pre 8 godina

S 400 je vec u Latakiji,ako u narednim danima dopreme novije aparate vazdusno kosmickih snaga tipa su 27,34,35,uz to na zemlji instaliraju sisteme pancir ili iskander,budite sigurni da se sprema opasna igranka,danas uoci zasedanja NATO od 17h u Briselu,jasno je receno da clan 5 alijanse(svi za jednog jedan za sve)nece biti aktiviran ,drugim recima Turska je ostavljena od svojih partnera Rusiji na "ferku".Nadam se da ce lose proci.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Turska vojska je očigledno korumpirana i pod uticajem SAD-a koji podržavaju naftna polja Islamske Države u Turskoj. Adekvatan odgovor bi bilo bombardovanje naftnih polja ID u Turskoj. SAD-u smeta to što Rusija sređuje ID, jer je ID napravljen i finansiran od strane SAD-a, kao deo sprovođenja novog svetskog poretka, da bi imali opravdanje za oduzimanje sloboda građana i uvođenja diktature pod plaštom vanrednog stanja.

Bata

pre 8 godina

Verujem da su i ranije ruski avioni kacili turski vazdusni prostor pa nisu obarani, nego potrafilo se da su pre dan dva rusi bombardovali naftna postrojenja terorista, znaci kvare im biznis direktno

RUSSIA

pre 8 godina

(Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)
Ti si sampion za danasnji dan? Brate kazi da nisi ozbiljan? Ovog momenta osim cele Azije, mnofe Evropske zemlje su uz Ruse. Zeman je danas osudio Turke, Francuska se javili i trazila saradnju sa Rusima u borbi protiv ID, Italija tradicionalno sa Rusima ima snazne veze, i ko ga to ne voli? Britanija, USA, Turska, saveznice ID...

Gile

pre 8 godina

Turska... hmmm...pre svega americki dobar sluga vec vise od 70 godina. Namerna provokacija Rusa. Nisam rusofil, ali bih voleo da ih ovo skupo kosta.

Dragan V

pre 8 godina

Mislim da zbog zadnje Putinove rečenice, Turci sada žvaću gaće.
Ma koliko god se pravdali, odmah su pozvali NATO upomoć, a ne Ruse, da im u lice kažu da su oborili avion koji im je ugrozio zemlju. Turcima je druženje sa ID gotovo i tu im neće pomoći atlantski savez.

Radojko

pre 8 godina

e moj Putine, Rusiju niko ne voli osim Srba.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)

A Tursku obozavaju sirom sveta jel da informisani?

abraham73

pre 8 godina

e moj Putine, Rusiju niko ne voli osim Srba.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Black howk down, 24. novembar 2015 14:23)
evo ja sam hrvat i volim slavensku rusiju, kao i moja rodbina i mnogi poznanici.zivim u njemackoj i 90 % svaba je pro ruski, tako da tvoj komentar pada u vodu.

šapka

pre 8 godina

šta ti je propaganda. pa koliko je poginulo američkih vojnika u avganistanu i iraku i koliko je oboreno helikoptera ali slabo se bruji o tome a cifre se znaju. rusija, pa i svako drugi je bi bio spreman na gubitke i evo sad tu. samo ne od strane sa kojom si se sukobio nego sa leđa.

Željko

pre 8 godina

Da ce biti dobro , nece. Ako je verovati vidovnjacima ( svima odreda ) svi su predvidjali da ce turska uci u rat sa Rusijom. I da ce na Aji Sofiji biti Ruska zastava. Zasto...pa sve za racun amera koji ceo svet guraju u ambis. Turci , hitno se u pamet uzmite , dok ste jos na broju.

Flash

pre 8 godina

Zasto imam osecaj da ce turskim a boga mi i sirijskim Kurdima stici jedan fin paket protiv-oklopnih i protiv-vazdusnih rucnih lansera, zdelano v sssr? Ova frka izmedju Rusa i Turaka moze takodje i zestoko da se tice nas, ne zaboravite koji covek je glavni sponzor bosnjaka i albanaca (Erdogan)...

Dejan

pre 8 godina

Puna podrska Rusiji I Vladimiru Putinu. Turska je jedna od dve drzave saveznice ID I prilicno je jasno da je ovo sitna odmazda Redzepa Tajipa Erdogana.

vlada logika

pre 8 godina

Zalosno je videti ovoliki broj navijackih komentara. A jos je zalosnije stanje neobrazovanosti i neobavestenosti o nekim osnovnim stvarima, te pominjanja rata Rusija-Turska. Naravno da do toga nece doci, jer je Putin sve suprotno od ovdasnjih obozavaoca, prepunih emocija i neracionalnog ponasanja. A razumno(racionalno) ponasanje zahteva i duboko promisljanje o datoj temi, uzimajuci u obzir sve poznate, a i nepoznate, faktore. A to je, za neupucene, poznavanje protivnika. A normalno je da Rusi znaju da je napad na jednu clanicu NATO-a, napad na sve clanice, to im je osnovni vezivni element koji sve te drzave drzi na okupu. I to je najveca snaga svakog saveza, samim svojim postojanjem u tom obliku odvracaju svakog od pomisli da ih napadne. Rusi to postizu svojim strateskim snagama, to jest nuklearnim arsenalom, koji sluzi kao sredstvo odvracanja u strahu od odmazde. Na taj nacin se odrzava kakav-takav status kvo, i u to se ne dira. Ovakvi incidenti nisu slucajni, naravno, i bice ih jos, ali do rata tesko da ce doci.

bvk

pre 8 godina

Sa Moldovom je išlo glatko.
Sa Gruzijom je išlo malo zubato.
Sa Ukrajinom ide teško.
Sa Turskom ne ide nikako.
A gde su tek ostali...
Sve ima svoje granice! Čak i Rusija...

@ slavko

Sa Moldavijom i Gruzijom je islo ko na video igrici. Sa Ukrajinom dosta teze, ali opet sigurna pobeda i ostvareni svi ciljevi. Sta sa Turskom ne ide nikako? Jel Rusija mozda napala Tursku pa je porazena? Tebi je jedan oboreni avion dokaz nekog trijumfa i snage Turske? Gde je to ruska vojska udarila na Tursku kad kazes da im ne ide nikako?

Washington

pre 8 godina

Rece covek cija je bivsa zemlja obarala i pucala cak i na putnicke avione 80-ih!!!???
A sta bi se desilo da Turski borbeni avion bude u Ruskom vazdusnom prostoru??? Poslali biste cvece i ratluk??? Licemerje na kub!!! Svi ste bre isti samo gledate svoje interese dok se sirotinja kao lozi ko je "pravedniji"!?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (budjenje, 24. novembar 2015 16:05)

To ulazenje u tudji vazdusni prostor se desava STALNO. I normalno uvek se piloti upozore i to bude to. Cak je i Kina usla u americki vazdusni prostor pre nekoliko meseci. MOzes da ga oboris, imas pravo ali da li je to pametna ideja? Naravno nek svako za sebe odluci a posledica ce biti.

bvk

pre 8 godina

Nije ti Turska Ukraina mada se i oni ne daju.Opet krivi Ukrajinci sto ne daju svoje.

@ On mora pasti

Sta ne daju Ukrajinci? Terotorije naseljene Rusima koje su vekovima bile u sastavu ruske drzave, pa na tim teritorijama ubijaju civile i bore se protiv lokalnog stanovnistva podrzanog od strane Rusije?

vase ime

pre 8 godina

Verujem da sada pocinje raskrinkavanje sverca nafte sa teritorije koju kontrolise ID. Turska je tu glavna logisticka pomoc i trgovac. Mislim da ce Turci imati ozbiljne teskoce u narednim mesecima i godinama. Bas kao sto ce ih imati i Rusija. I ostatak Evrope. Samo ce Britanija i SAD zadovoljno trljati ruke. To je poenta svega ovoga sto se vec godinama desava na Bliskom istoku.

Kosta

pre 8 godina

Upravo je Lavrov pozvao sve Ruske gradjane da napuste Tursku i osudio Tursku da direktno podrzava ISIS te da kao takva predstavlja legitiman antiteroristicki cilj u pogledu ruske misije. Prosudite sta je hteo da kaze....

Pro2va

pre 8 godina

Kaniš li opomijenuti netkoga 10 puta u 5 minuta, pokušaj to sabiti u 6 sekunda, koliko je navodno trajao prelijet ruskoga aviona prijeko turskoga teritorija. ZIP-ovan file za malodobnu dječicu.

Stanovnik

pre 8 godina

Lepo je rekao "noz u ledja ne samo Rusiji vec i istinskim borcima protiv terorizma i Id".Ne bi me zacudilo da je Amerika dala zeleno svetlo.Podrska Rusiji,Francuskoj protiv terorizma.

Veki

pre 8 godina

Dosada nisam imao apsolutno nikakvo misljenje o pristupanju Hrvatske u NATO. Prvi put da nesto osjetim. A to je da nikako nismo smjeli ulazit u to.... Rusija vs NATO? E sad bih volio da zivim u juznoj Americi

Ševarice

pre 8 godina

@(Andrej, 24. novembar 2015 14:58) alo zemljak ovo je napad na kvarno, oborili su ga lovci sa raketama vazduh-vazduh. A oboreni avion je bio naoružan samo vazduh-zemlja bombama. Sad će uz te avione da idu po dva lovca i garantujem ti da će oboriti svaki turski koji bude i najmanja pretnja. Ne isključujem mogućnost da neka raketa ne "zaluta" u Tursku slučajno.

Kрмпотић

pre 8 godina

Momentalna zabrana letenja svim turskim letelicama nad celim Kurdistanom(i okupirani deo u Turskoj)!
(Slavko Vica, 24. novembar 2015 17:08)
Ајдеее?

Sputnjik

pre 8 godina

Kakvi komentari, za vas je Lazanski mala maca.
Kako vi zamišljate da bi se odvijao rat između Rusije i Turske, ili Rusije i NATO_a, Amerike, i ostalih velikih vojnih sila? Kakav je to scenario baš me zanima?
Da podsetim da postoji nuklearno naoružanje. Dakle kako mislite da velike države ratuju između sebe? Da veruju jedni drugima na reč da neće upotrebljavati nuklearno oružje?
hahaha, zamisli tu situaciju, iznad Rusije proleće neprijateljski avion i oni se nadaju da ne nosi nuklearnu nego običnu bombu/projektil, šta god; ili obrnuto, iznad Turske preleću Ruski avioni, i sad ti treba da se nadaš da neće pokazati reč, u ratu, gde svako gleda svoju zadnjicu?
Znači NEMA 3 sv. rata, nema rata između jakih, moćnih i nuklearnih sila, i njihovih saveznika.
Putin nema tri, ili jednu, ili pedeset opcija, već samo DVE.
Da objavi rat Turskoj ( što je kao što rekoh besmisleno ) ili da sankcijama i pomaganjem Kurdima naudi Turskoj, da se rascepi, da je ekonomski oslabi i td; ali vojni udar i osveta je nemoguća. Mislim, ko zna, ako su ljudi totalno odlepili i nema više razuma, neće me čuditi i da počne III sv rat, koji bi trajao par dana, i gde bi pobednik zavladao celom planetom pepela i dima i radijacije u narednih milion godina...

Sid

pre 8 godina

Sada samo mozemo da cekamo ali verujem da ce osveta biti strasna, ne zato sto sam zaljubljen u majcicu Rusiju vec zato sto sa ovom Rusijom niko ne sme da se igra a da se dobro ne opece!
Jedan od scenarija moze biti ubacivanja Cecena u igru koji ce rusiti sve, ID i opoziciju, tj kopnena ofanziva!

karamba

pre 8 godina

Odmazde nece biti,bar neko vreme, medjutim, Turci postaju prva meta na nisanu, i nikako ne bih voleo da sam u njihovoj kozi!
Rusi ovakve stvari ne zaboravljaju, to su pokazali i dokazali nebrojano puta u proslosti.
Veliki zajeb turaka!

да да

pre 8 godina

Турска је највећи поборник терориста јер од њих има највише вајде е сада колико им је ово било паметно, видећемо !

deda

pre 8 godina

Mislim da ce posledice biti sledece;

Ruski S400 koji je u Siriji bice aktiviran istog onog momenta kad turski avion u udje u Sirijski vazdusni prostor da lovi kurde.
Nece turci vise smeti da provire u Siriju za vjek i vjekova.
Ostaje da se vidi da li ce Ruski avioni imati istu naredbu.

Goran

pre 8 godina

jeste, da. kad ti kažeš. kao što ste prvo rekli da avion sa putnicima nije oborila bomba pa ste posle priznali. vama bre ne verujem ni kako se zovete
(bole, 24. novembar 2015 16:18)

Nisu rekli da avion nije oborila bomba vec su rekli da je dan posle pada aviona prerano da se izvode zaključci, a svi su izvodili zakljucke, i mediji i zapadni politicari. Kad su ljudi istrazili uzroke posteno su rekli da je bila bomba. Sta si ti hteo, da Rusija dan posle obaranja kaze da je bila bomba? To bi bilo obicno nagadjanje i prilično neozbiljno. A da su rekli da nije bomba oborila oni bi i ostali pri tome. Delove aviona ionako je Rusija ispitivala i niko ne bi mogao da dokaze da je drugacije. Tako se laže, a ne da se kaže nije bomba pa posle ipak jeste. To je ograničeno razmisljanje.

hm

pre 8 godina

Ljudi moji pišite sta god hoćete i navijajte za koga god hoćete, ali ovako pocinju ratovi, a posle nema nazad. I Erdogan i Putin su isti tip licnosti i vodje....

gedzakis

pre 8 godina

Kao prvo Rusija ce da uvede tiho embargo Turskim gradjevinarima, turisti iz Rusije ce da 10 puta razmisle dali da idu u Tursku, a ko gubi u tom slucaju razmislite sami.
Rusi ce svim silama naoruzati Kurde u Siriji a mozda i u Tursku, Iranu kao ukleti neprijatelj Turske pomocice da napravi nuklearno oruzje i na kraju gubitnik je Turska.

Dalibor

pre 8 godina

Prosto je neverovatno koliko se komentarise o svakojakim vestima u Srbiji ali, osim nekoliko pojedinaca, niko se ne trudi da barem malo, ohladene glave, razmisli sta se sve ovo desava.
Pitanje, da li stvarno mislite da se ovo tek tako desilo? Rusi su odlucili da idu do kraja I to ce I uraditi. Zar nije Putin rekao pre nedelju dana kako znaju tacno koje zemlje sponzorisu teror I nakon toga su u Dumi izglasali zakon po kojim se daje ovlascenje da se Federacija bori protiv toga (finansijera)? Ako se to sagleda, kako bas sad u ovom momentu dolazi do ovakvog incidenta? Zar nije sve ovo fingirano?

Ja bas to I mislim. Rusi su navukli turke na tanak led. Mozda ovo I izgleda kao trenutni poraz Rusije ali se mnogi koji tako misle grdno varaju. Kao prvo oboren je SU 24. Znaci nista posebno, nije to neki novi avion, kao sto bese F117 u Srbiji, pa da bi Rusija, kao onda Amerika, izgubila silne milijarde zbog propale tehnologije.

U svakom slucaju, sada dolazi pravi vatroment. Sve ovo sto smo gledali je bio samo uvod. Ah da, a Kina, pa da Kina I Rusija danas nista ne rade bez medjusobnog dogovora tako da I ovaj put. Videcete vi velikog "zmaja" ubrzo na bliski istok.

Ecce homo

pre 8 godina

@(LDP u srcu, 24. novembar 2015 16:42)

Ni jedan normalan čovek koji misli svojom glavom neće i ne može da bude na strani Turske, kojoj smetaju isključivo oni koji se bore protiv ID (regularne sirijske snage, Rusija, Kurdi, Hezbolah itd.), dok u isto vreme besramno prodaje naftu u ime terorista, te ih povremeno pušta da iz Turske udare na Kurde sa leđa.
To što misliš da je većina ljudi (računajući tu i vascelu Evropu jelte)
na strani Turske je pomalo tužno, ali na kraju krajeva tvoj lični problem.

Milan1989g

pre 8 godina

Dopremanje sistema S-300 i S-400 i na zahtev predsednika Sirije zatvoriti vazdusni prostor Sirije, pa da vidim da li ce vise smeti turski avioni da ulecu a vazdusni prostor Sirije, a to rade svakoga dana skoro.

sazzane

pre 8 godina

Kad Amerika -nato rade sta požele, bombarduju koga žele, između ostalih i Srbiju,to je u redu, ali je zato 'strasno' kad Rusi naruše turski vazdušni prostor. Da ne pominjem kako su žrtve u francuskoj mnogo vrednije od ruskih,iračkih, avganistanskih ...

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Prebrojimo koliko u 220 komentara ima paranoje. Ipak smo od pre neki dan i zvanično treća država na svetu po zastupljenosti paranoje.

Dragan

pre 8 godina

Krajnje glupo od Turaka.
"Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaže trag svoj!"
Toliko o "borbi" Turaka i ISIS, jednostavno pokazali su da tu najmanje ima neprijateljstva. Kroz postupke Turske vidi se i Američki pogled na celu stvar. Nafta, naoružanje...,kada je novac u pitanju ljudski životi tamo nekih u Aziji i Evropi su najmanje bitni!

Stefan J.

pre 8 godina

Ceo zapad a pre svega Engleska je uzasnuta divljastvom nad ruskim pilotima i podrzavaju Putina mozda cak i vise nego svoje mlake politicare. Malo skoknite do njihovih portala i procitajte komentare. Ceo normalan svet je uz Rusiju.

Fedja

pre 8 godina

Bilo je "Jok za Juzni tok" , a sad ce biti i "Jok za Turski tok". l kome to najvise odgovara? Pa zapadu(citaj USA), nista od ruskog gasa za Evropu

bvk

pre 8 godina

@ Maxo iz Kanade

Molim te pojasni mi ovo "nece se valjda posvadjati sa celim svetom"? Turska je celi svet? Ili ce sada citava Afrika, citava Azija (Japan, Kina, Indija, Koreje, Tajland, Iran...), citava Juzna i Srednja Amerika, pa i citava Evropa zameriti Rusiji zbog Turske? Nemci ce stati na stranu Turske pored toliko ekonomskih interesa koji ih vezu za Ruse? Svedjani i Norvezani ce se zameriti Rusima radi njima nebitne Turske? Mnogo jaka logika, nema sta.

kg

pre 8 godina

Ruska pešadija ušla u Siriju i počela ratne operacije
http://webtribune.rs/breaking-news-putin-odlucio-potpuni-rat-moze-da-pocne-ruska-pesadija-usla-u-siriju-i-pocela-ratne-operacije/

Dusan

pre 8 godina

Ovo je apsolutno turski potez i to katastrofalan. Turska zna da ima strateski polozaj u NATO i zna da drzi evropske zemlje u saci zato sto direktno kontrolise protok izbeglica. Odavno pricam da su Turska i Saudijska Arabija najveci problem Bliskog istoka. Sirijski rat je samo i iskljucivo tursko u saudijsko maslo. Njima odgovara nestabilnost. Turska je odbila da SAD koristi njihove baze u gadjanju ISIS, a odavno kupuje naftu od islamista. Ovo je ozbiljan potez i nadam se da ce Zapad osuditi Tursku, a mozda cak i suspendovati u NATO. Putina ne volim uopste, ali je ovde potpuno u pravu. Ovo je cin onih koji podrzavaju teroriste.

Reakcija Rusije zavisice od stava koji NATO bude saopstio nakon sastanka. Ljudi koji pricaju Treci svetski rat nisu normalni. Pa nece zbog jednog aviona da izbija globalni rat. Ali Turskoj se mora poslati jasan odgovor. Ovo im je bila velika greska!

mica2

pre 8 godina

ja mislim da bi rusi sada kao kontra meru radi bezbednosti svojih aviona i ljudi u Siriji trebali na prvom mestu da uvedu zabranu letova svih drugih aviona iznad Sirije pod pretnjom obaranja! Oni su ipak tu legalno na poziv legalne sirijske vlasti i imaju pravo da stite njihovo nebo!

Barbus

pre 8 godina

Ima raznih nacina da se upozori i otera strani avion koji je narusio (ako se to stvarno desilo) vazdusni prostor jedne drzave. Ispaljivanje hitaca upozorenja je jedna od krajnjih mera, a obaranje necijeg aviona je otvoreni neprijateljski cin koji se ne moze nicim opravdati.
Postavlja se jedno drugo pitanje - zasto je toliko islamista uz samu granicu sa Turskom?
Verovatno zato se se osecaju sigurno toliko blizu Turske. Turska se obaranjem ruskog aviona otvoreno stavila na stranu ISIS-a.

Ned

pre 8 godina

Neće biti osvete nikakve, naravno. Ali ce svakako biti upozorenje, tipa... ako se desi ponovo... i slicno. Turci su zaista preterali, ovi Rusi se sibaju sa svetskom pretnjom br. 1 a oni im obaraju avion. Ima dana, doci ce i Erdogan na red

Igor

pre 8 godina

Ovo je upravo ono što su Amerikanci hteli. Prvo su gurnuli Ukrajinu u rat, podigli embargo Rusima, pa kada su videli da to ne daje očekivane rezultate, onda onda su krenuli da otvaraju druge frontove radi pojačanja destabilizacije...Turska ima drugu najveću vojsku u NATO i praktično služi Amerima kao jaka tampon zona između Rusije, bliskog istoka i Evrope... Ovo je veliki problem za Turke i Ruse, ali i za celu evropu, jer ako dođe do konflikta ovako dve velike države (u bilo kom smislu), onda je to globalni problem....Uglavnom, Ameri zadovoljno trljaju ruke jer su opet podmetnuli drugog da bije njihove bitke, a od bipolarnog sveta za sada nema ništa jer su Rusi nažalost slabi da nešto urade sami proiv zapada. Dok Kina ne poludi, svet će i dalje trpeti kaubojsku politiku SAD koja je stvorila ovo zlo zvano ISIL

SAD rezija

pre 8 godina

Nema turskog toka. Rusija pored sankcija, Ukrajine, ID, sad ima problem sa Turskom i NATO. Za sledecu godinu najavljuju se najnize cene nafte sto ce finansijski dobro pogoditi Rusiju i ceo bliski istok.
Sve sa ciljem da se oslabi pre svega Rusija , bliski istok a i Evropa.
Sve u svemu ovo nista nevalja!

Kapetan Kuka

pre 8 godina

@ Ništa od gasovoda: "Znaci da neocekujemo Taj Gasovod preko Turske."

Samo se radujte da ne dobijete ruski gas preko Turske. Neće ga biti ni preko Ukrajine-taj se svakako suspenduje, bez obzira što vi to nemožete da zamislite. Kad sad Putin stvarno suspenduje Turski tok imaćete izbor:
a) da kupujete nešto skuplji ruski gas od ekskluzivnog dilera ruskog gasa za Evropu - Nemačke (red je da naši bezalternativni prijatelji uzmu proviziju), ili
b) da u toj radosti i veselju sečete drva za ogrev, dok čekate da vam Amerikanci preko Deda Mraza ili Avatara pošalju gas.

JFK

pre 8 godina

Turska je zaboravila da joj je sovjetska Rusija 1923. otpisala ceo dug koji je dugovala i tako je spasila potpunog unistenja, jer je vec bila podoljena

objektivno

pre 8 godina

Zanimljivo je uporediti komentare ovde i na primer komentare na sajtu lista The Guardian. Komentari Engleza su mnogo vise na strani Putina i Rusije nego na B92. Ovde imamo ocigledan primer da Turska pomaze ISIS, da je ISIS stvoren od strane zapada, da se koriste dvostruki standardi kada su u pitanju zrtve terorizma. Naravno pojedinim komentatorima to nista ne znaci, kao sto im nista nisu znacile ni cinjenice od 1945 do danas vezane za Srbiju i SFRJ. Sve je to nebitno, bitno je da se ponavlja trenutna propaganda losih djaka sa zapada koji se bave politikom jer nisu mogli da upisu normalan fakultet. Ali ako si los djak i stalno pravis pogresne poteze, tome mora doci kraj, pa je bolje da razmislite malo i o cinjenicama, ne samo da ponavljate njihove gluposti.

Bane

pre 8 godina

Turci se opasno prešli, ne zato što ih čeka strašna odmazde, bar ne za sada, već što je nakon događaja u Parizu sav Evropski svet a pogotovo Francuska (takođe NATO članica) javno objavio rat terorizmu. A onda Turska obori avion koji je bio u misiji tog rata sa sve bombama na kojima na Ruskom piše "za Pariz". Ovo ozbiljno može narušiti odnose unutar samog NATO-a pogotovo ako Putin medijski izforsira priču o stvarnim motivima Turske za ovakav potez u korelaciji sa problemima Evropskih zemalja u kojima je vanredno stanje u svim većim gradovima. Turska je ovim politički i ekonomski ugasila bez da Putin jedan metak opali, samo ako ovo medijski kapitalizuje kako treba.

Александр невскии

pre 8 godina

Данас, поподне Русиај је одлучила да шутен турске грађевиснке фирме из Русије и да место уступи кинеским фирмама. Имајте на уму да турске фирме годишње зараде између 6-8 милијарди долара градећи пор Русији. Такође Русија разматра да уведе санкције на све турске пољопривредне производе, такође зарада турске је између 5-8 милијарди долара на извозу истих. То је губитак од око 11-16 милијарди долара за турску годишње.

Ово је објавио Walt Street Journal и то су тек прве процене њихове услед овог немилог догађаја који се завршио обарањем руског авиона и погибиојом вероватно оба пилота.

Турци су захваљујући ЕУ-РУС санкцијама повећали продају својих пољопривредних производа за готово 50% у задњих годину дана. Ово им стварно није требало. Ал сад нек се чешу тамо где их није сврбело.

Žaki

pre 8 godina

Nije Putin bio mlak; naprotiv. Lepo je rekao da je ovo čin saradnje sa teroristima ...pa će se prema tome tako i postaviti! Nikada zlo nije bilo ovako ogoljeno, skoro da ga jasno vidiš očima ...i nikada nije bilo preče da mu neko stane na put uz Božiju pomoć! Skoro da više nije moguće nešto prikrivati od ovih koji podstiču zlo; nemaju više manevarskog prostora već moraju da se razotkriju u svoj svojoj nakaznosti.

peterthechild

pre 8 godina

pre sam mislenju da je obaranje aviona kolateralna steta izmedju islamista(erdogan) i sekularista u turskoj. kako i da je, turska drzava je nagrabusila jer ce sad rusi sa kurdima da stvore nove veze..

Mandrak

pre 8 godina

'Umesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt sa nama, sve što znamo je da je obavestila svoje NATO saveznike“, rekao je Putin.'

Pa oni samo tako i znaju da napadaju, kad im neko štiti leđa. Napadaju samo u grupama, deset na jednog, 'skakavcima' na gole pesnice...to je njihov manir, drugačije se ne usuđuju.

ibro

pre 8 godina

slazem se sa Putinom.ovo ne bi trebalo da se desi kada se ceo svet ujedini protiv isis-a ovi dodaju nesto drugo.Zaista sada treba gledati da i turska pomaga isisu radi kurdima.

jasno

pre 8 godina

Sve je sada jasno. Turska, SAD i Nato su ovim cinom hteli da zastite ISIL, pa je zakljucak da ga oni i finansiraju. Finansiraju odsecanje glava, egzodus nezapamcen u novijoj istoriji, napade u Parizu, itd.

radan

pre 8 godina

turci su postali nervozni jer su islamisti ocigledno dobro uzdrmani ruskim vazdusnim udarima.kurdi jacaju a biznis sa naftom koju im prodaje islamska drzava je ozbiljno ugrozen.zazalice zbog ovog kukavickog cina.ovo je sansa da se rusi otrezne.da shvate ko su im prijatelji a ko ne

Dzedaj Ramadanovski

pre 8 godina

Ja ne razumem komoletan kolegijum na komentarima.
Meni ovo nije smesno, niti je ovo Jelcinova rusija, niti 80 godina, I sada da izbije rat, ma ode sve u...

Reziel

pre 8 godina

Turski ambasador u SAD je dao daleko oštriju izjavu od Putinove, u fazonu, shvatite da će svaki prelet preko Turske teritorije imati ovakve ili slične posledice.

repus

pre 8 godina

e bogami sada ce da bude ošini po prašini mada se možda rusija I uzdrži zbog gasovoda jel šta ce sa gasom ako ga ne izvozi nadam se dfa ce Ruska mudrost pobediti I naci najbolje rešenje za ovu tragediju njihovog pilota

Analiticar

pre 8 godina

Turska se kukavicki sakrila iz ostalih 24 zemalja NATO-a. Ovim se stice utisak da je Turska to uradila po nalogu NATO alijanse. Slutim da je vec odavno poceo 3. svetski rat jer u ovako velikoj krizi koja godinama traje nista drugo nije preostalo da se sve vrati na nulu i pocne ispocetka. Ali pre toga sve ovo sto je do sada bilo mora biti sruseno. Nadajmo se da ratni sukobi nece biti sirokih razmera i da ce ovi koji su u toku na svim teritorijama uskoro prestati.

J

pre 8 godina

Umesto da se Evropljani ujedine, Rusi, Francuzi, Britanci, Turci, Nemci i svi ostali i da pridobiju Kinu na svoju stranu vi se medjusobno svadjate dok Amerika trlja ruke. Razmislite malo o tome.

Mujo11

pre 8 godina

Pocelo je sa dronom, a sada sa avionom?! A trece, sta ce biti?!
Ipak to nije djecka igra, nije sala, to je veoma ozboljno!
Ja licno mislim da turci ne bih nisanili ruski avion bez odobrenje NATO, SAD...?!
Nadamo da ce situacija smirit, ali izgleda da za to je vec kasno!
ISIS od danas ce biti samo akter treceg reda, a mozda nece niko da pominje njegovu imenu...?!

priučen da pripomogne

pre 8 godina

Sad bi se trebalo vidjeti stav prema ISILU, Turskoj, EU i Rusiji od Amera jer ne očekujem da ce Putin ovo lagano progutati.

Miloš

pre 8 godina

@Najbolji odgovor na ovo ne bi bio da Rusi sada, kroz koju nedelju, kao slucajno obore neki turski avion koji bombarduje Kurde u Siriji ili Iraku vec da preduzme masivnu kopnenu intervenciju u Siriji i svuda po toj drzavi postavi svoje baze. To bi bio trajni dobitak za Rusiju a od nekog osvetnickog obaranja turskih aviona ne bi bilo nista, samo neko kratkotrajno zadovoljstvo.
(marjan, 24. novembar 2015 15:10)

A šta ti misliš zašto NATO 99-e godine nije izvršio kopnenu invaziju na Srbiju ??? Ili na bilo koju drugu dravžu gde su imali "humanitarne" intervencije ??? Znaš li ti koliko kopnena invazija znači ljudskih žrtava za napadača pa bila to i najača vojna sila na svetu Rusija ??? Lako je tući iz vazduha osetili smo na sopstvenoj koži 99-e ...

Pinokio

pre 8 godina

Deviant ni neznaš koliko nisi u pravu.Prvo će biti ekonomskih posledica,neće biti Turskog toka,zabrana uvoza turske robe u Rusiju,pa onda vojne. Granatiranje severa Sirije gde su pobunjeni Turkmeni dok postoji i jedna legitimna meta.Na kraju totalno presecanje šverca nafte preko Turske i uništavanje onoga što je ostalo od Isisa.Ako Turska to bude nemo posmatrala svaka joj čast međutim mislim na će uz podršku Nato-a pokušati da pomogne Turkmenima i eto nama globalnog rata.Ko ne veruje neka čita proročanstvo starca Pajsija,ja lično sam odavno čitao i nisam verovao.Međutim sada kada ga čitam uklapa se u detalje.

Leni

pre 8 godina

Zao mi je ruskih pilota , mozda su i decu imali , zao mi je dece sto su ostali sirocici .Vojnik izvrsava naredjenja , i to je sve .Turska nije bila ugrozena ovim preletom ruske letelice , ovo je po meni nicim izazvan cin neprijateljstva . Noz u ledja , kao sto je i kazao predsednik Putin . Sto bi neki rekli - Pored takvih prijatelja ne trebaju ti neprijatelji . Meni licno su Rusi drazi od Turaka milion puta , i to se nece nikada promeniti . U Turskoj nikad nisam bio niti nameravam da idem .Osecam opasnost sa te strane oduvek , a predosecaj je jak vec duze vreme .

Kuzma

pre 8 godina

Napetost raste, još koji incident i ko zna u šta će se ovo pretvoriti.
A što se Turske tiče, oni jedno pričaju a ispadoše najveći saveznik ID
Strašno

ostati miran

pre 8 godina

ovo je nagora moguca situacija za obicne ljude ,koji se svi plase za svoj mir i bezbednost ,ma gde bili sve jedno u kojoj drzavi ziveli,ali jednom se ipak mora stati na kraj zlu koje se siri svuda kao munja ,,bez obzira na sve Rusija je ipak trenutno jedina svetska sila koja je otvorila svoje karte i brani svet od globalne tiranije Nato-a ,,

Mare

pre 8 godina

ovo treba shvatiti kao napad na Rusku Federaciju. Racunica je prosta, slom islamske drzave ne odgovara Erdoganu i Turskoj, jer verovatno imaju posao sa njima

biće bolje

pre 8 godina

Tako počinju ratovi, verovatno će sada Rusi da obore neki turski avion. Igraju se veliki rata, a niko ne zna do koje mere Putin može da ide, možda i izvrše napad na neku bazu u Turskoj.

Sogun

pre 8 godina

Bit ce posljedica. Hm, to smo i ocekivali. Nije bilo razlga za rusenje ruskog aviona ako nije dublje ulazio u turski prostor, mislim ako nije vec po ne znam koji put provocirao (pretpostavljam da nije ali nikad se ne zna jer veliki uvijek prikrivaju svoje stvarne ciljeve).

Dragan

pre 8 godina

U najboljem slučaju Turci neće videti ni jednog Ruskog turistu dogodine, a nadam se da do najgoreg slučaja neće doći, ako imalo mozga imaju i jedni i drugi.

Memfis

pre 8 godina

@J E moj ti koliko ne znas "da se Rusi i Englezi udruze", pa englezi mrze Ruse vekovima i glavni su finansijeri ISIS-a zajedno sa Americkom bracom... Zastrasujuce je koliko ljudi pojma nemaju sta se desava...

zoranns

pre 8 godina

Ziveo sam u Grckoj pa znam da Turski avioni svakodnevno povredjuju Grcki vazdusni prostor godinama .Sta bi Grcka trbalo da uradi, a nisu toliko prijateljski raspolozeni?

Pedja

pre 8 godina

Ocekujem ekonomski odgovor Rusije a to ce Tursku mnogogo da boli. Pored toga veoma je velika verovatnoca da ce Rusi ovo da iskoriste da stvore zonu zabranjenog leta nad Sirijom i delom Turske.

Aca

pre 8 godina

Za ove pametnjakoviće sto misle da u Siriji ima "umerene opozicije" NEMA Pored regularne vojske ima SAMO još Al Kaida i ISIS... Nadam se da vam je to jasno.

Platoon

pre 8 godina

Iskreno mislim da nece biti nista ovde. I jedni i drugi su napravili greske. Rusi jer su verovali da je NATO istinski za borbu protiv ISIS-a, a Turci misleci da ce im igrarije sa istim proci bez nekih vecih posledica. Rusi realno nisu trebali da dejstvuju na tom podrucju, rizik prelaska uvek postoji, ali ako se tako posmatra onda cemu sve ovo ako se ISIS moze lako povuci u Tursku kada god ih Francuzi ili Rusi stisnu (sto rade vec neko vreme)... I za one koji kukaju oko ulaska u vazdusni prostor, nije to fica pa da ti tako lako mozes okretati pogotovo ako dejstvujes na ciljeve. Turci se ponasaju kao da niko ne ratuje u Siriji, pa nije tamo mirnodopsko stanje, pa ako ostale zemlje mogu da progutaju sta se oni osecaju toliko pogodjeni, osim ako nesto ne kriju ...

aca alijas trgovcevic

pre 8 godina

Pa na ovom malom snezicu se pokazao lijin trag i to da Turska i Saudijska Arabija trguju nafotom Islamske drzave odnosno delom nafte Sirije, Libije i Iraka i da zato NATO pomalo pucketa po pustinji a ID jaca.
Izgleda da ih je ruska intervencija u poslednjih par dana po nafti i cisternama naljutila.
Eto i kako OPEK povecava proizvodnju bez ulaganja na radost SAD koje nemaju gde vise nafte a i zbog rupe u ruskoj ekonomiji.
E sad mi se javlja da ce Turci morati da prestanu da lete iznad Sirije ili ce raditi S-300 a javlja mi se da su svi izgledi da dogodine nema vise sopinga u Istambulu i letovanja u Fetijama i Bodrumu a i da ce cena ruske nafte skociti na svetskom trzistu.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

(Benny Hill, 24. novembar 2015 14:31)

Ja sam mislio da se ti salis, kad ono ozbiljno mislis da je tzv. FSA neki faktor u Siriji? Oni su najobicniji posrednici u naoruzavanju ISIS-a. NATO njima dosturi oruzje kao pomoc u borbi za "demokratiju" a oni ga preprodaju ISIS-u.
Rusi sasvim legitimno, na zvanican poziv Sirijske drzave, udaraju po svim "pobunjenicima", bez diskriminacije.
Sad ces da vidis sta ce se desiti Turskoj kad Rusi krenu da naoruzavaju Kurde. Turci su se malo zaneli. S jedne strane Sirija i Kurdistan kao front a s druge Crno more. Ne bi znali sta ih je snaslo kada bi se ova situacija dalje zaostrila. Ne ulazis u frku ako si slabiji.

Zika Boljevci

pre 8 godina

Stvari se rapidno menjaju u svetu, sve se vrti oko love i ne bi me cudilo da posle liberalnog kapitalizma koji je osakatio srednju klasu na celoj planeti, nastupi neko novo moderno robovlasnicko uredjenje sa nekim modernim nazivom, da ne bude bas toliko heavy da podnesemo. Zamajavanje sirokih narodnih masa je sve ucestalije, nesto ce se desiti ali ne treci svetski rat, bitna je lova.
Ovaj dogadjaj ce za par dana biti okidac navodnom vecem produbljivanju jaza izmedju rusije i nato i onda ce id opet da oplete po nekom gradu u evropi, pa ce ponovo da sklapaju saveze i tako u krug. ps. zao mi pilota

uvod u zakljucak

pre 8 godina

Sad ce da proradi siitska transverzala Kaspijsko jezero - Iran -severni Irak - severna Sirija i eto ruskih kopnenih trupa uz granicu sa Turskom... ISIS ostaje odsecen od "svojih" naftnih izvora i krece raspad banditske tvorevine.

Vrlo jednostavno

pre 8 godina

Rusija će nastaviti da bombarduje položaje terorista u Siriji, a videćemo da li će ova dva turska F-16 i sutra imati hrabrosti da se dignu.

lujo

pre 8 godina

Vidim da se dosta toga brka ovdje,Turska je članica NATO-a,ali ako neka članica NATO-a napadne neku drugu zemlju,nema pravo na zaštitu ostalih članica NATO. Članak 5. NATO pakta koji obvezuje članice NATO-a na intervenciju se može aktivirati samo u slučaju da je neka članica NATO-a napadnuta. Vjerujem da će ostale zemlje smiriti situaciju,jer nije dobra i da će eventualno doći do neke ekonomske odmazde od strane Rusije prema Turskoj. Rusija je u ovom trenutku moćna ,uz bok SAD-u i ako dođe do rata biti će jako puno žrtava s jedne i druge strane,a tome se mogu veseliti samo budale.

Zare

pre 8 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1066732#k18421897 Antone ja ne znam odakle ti pribavljas te informacije, predpostavljam iz Treceg Oka ili necega slicnog. Rusi nisu oborili JAT-ov avion!

Vidokrug

pre 8 godina

Po onome što sam danas imao prilike da čujem iz usta predsednika Putina Turska se neće provesti dobro.Ako ruski borbeni avion(Su-24)bombarduje položaje terorista i pri tom bude oboren od F16 turskog ratnog vazduhoplovstva,onda se Turska ne može smatrati državom koja se bori protiv terorizma nego državom koja sponzoriše terorizam.Uostalom,treba obratiti pažnju na prve dve rečenice predsednika Putina povodom ovog tragičnog događaja:"Naša vojska se bori protiv terorizma,a ono što se danas dogodilo stvara vetar u leđa teroristima.Ne mogu to da okvalifikujem na drugi način".Iz ovog proizilazi da zvanična Ankara promoviše terorizam,što jeste tačno,naročito posle ovog danas.Šef ruske diplomatije gospodin Lavrov otkazao je posetu Turskoj za sutra a turistička firma "Natali Turs" objavila je da obustavlja prodaju svih aranžmana za boravak u Turskoj.Nije nemoguć ni prekid diplomatskih odnosa između Rusije i Turske.Jer,ako predsednik Putin da javno izjavu da ono što se danas dogodilo "stvara vetar u leđa teroristima",onda mi je jako teško zamisliti da Rusija ima diplomatske odnose sa državom koja vrši promociju terorizma.Ovo je velika i tragična greška Turske koja živi u oblacima,tačnije u vremenu jedrenjaka,izlivenih topova,jatagana,luka i strele.Ovo je vreme krstarećih raketa a to zvanična Ankara kao da nije imala na umu.

Nikola

pre 8 godina

a rusima su premale sanse konvencionalno protiv turaka, ovi bi branili svoje, a tek sa NATO-m? haha
(ajte_susjedi_1000_minusa?, 24. novembar 2015 18:46)

Da makar malo poznajes istoriju, znao bi da svaki put kad je Turska bila u ratu sa Rusijom, Turci su bili zestoko porazeni i bukvalno kasnije pregovarali da zadrze suverenitet.

jovan

pre 8 godina

Nemačka će verovatno ovo shvatiti kao istorijsku šansu. Jer potiskuvanje Turske i povezivanje sa Rusijom, nije ništa drugo nego istiskivanje Britanskih interesa sa starog kontinenta.

Nesa

pre 8 godina

Nema turskog toka. Rusija pored sankcija, Ukrajine, ID, sad ima problem sa Turskom i NATO. Za sledecu godinu najavljuju se najnize cene nafte sto ce finansijski dobro pogoditi Rusiju i ceo bliski istok.
Sve sa ciljem da se oslabi pre svega Rusija , bliski istok a i Evropa.
Sve u svemu ovo nista nevalja!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (SAD rezija, 24. novembar 2015 14:29)

Već vidjen scenario očuvanja američke ekonomije.

Put your money where your mouth is

pre 8 godina

U znak odmazde nemilosrdno i sustavno unistavati infrastrukturu za proizvodnju,skladištenje i transport nafte. Neovisno dali se nalazila izvan ili u Turskoj.

Transformers

pre 8 godina

Težak incident sa smrtnim ishodom po ruskog pilota. Ovo se moglo očekivati imajući u vidu dešavanja u proteklom periodu. Okidač je činjenica da je šverc nafte sa područja Islamske države dobrano uzdrman nakon samita u Antaliji gde je sve razotkriveno na najvišem mogućem nivou, a onda su prvo Amerikanci, a potom i Rusi izbombardovali cisterne i rafinerije u kojima se nafta skladištila. Mnogo puta do sada je saopštavano da se nafta švercuje do turske luke Cejhan odakle se transportuje tankerima. Turska od samog početka rata u Siriji igra aktivnu ulogu. Njena granica je sa namerom jako propustljiva, a mnogobrojni tragovi ukazuju na saradnju Turske sa Al Nusrom I IS-om. Nije ovo prvi avion koji Turska obara na teritoriji Latakije, ako se sećate oboren je i MIG 21 sirijskog vazduhoplovstva s tim što je sirijski pilot imao sreće pa je pao na područje pod kontrolom SAA. Inače, avion je tada vršio udare na snage Nusre koje su upale sa turske teritorije preko zvaničnog graničnog prelaza Kesab i napravile pokolj alevitskog stanovništva. Komentatori koji se pitaju koga je zapravo tukao ruski avion na ovom području i govore o nekim pobunjenicima greše, na području Latakije se nalazi Al Nusra, a ako su oni pobunjenici ili tzv. umerena opozicija onda teško sirijskom narodu. Nadam se samo da će ipak prevladati razum i da Rusija neće direktno odgovoriti napadom na članicu NATO-a jer odosmo u kameno doba. Doduše, Rusi sigurno neće više tolerisati letove turskih aviona iznad Sirije.

Homo politicus

pre 8 godina

Rusi ce najverovatnije zauzeti sledeci stav: Svaki napad sa teritorije Turske smatrace se neprijateljski, tako da ce RF prosiriti dejstva iz vazduha po teritoriji Turske ako proceni da to bude ugrozavalo bezbednost ruske avijacije.
Videcemo sta kazu zvanicnici NATO na sve ovo.

Sogun

pre 8 godina

Bit ce posljedica. Hm, to smo i ocekivali. Nije bilo razlga za rusenje ruskog aviona ako nije dublje ulazio u turski prostor, mislim ako nije vec po ne znam koji put provocirao (pretpostavljam da nije ali nikad se ne zna jer veliki uvijek prikrivaju svoje stvarne ciljeve).

Masažer eukaliptusa

pre 8 godina

Najjači su mi komentatori koji kao pokušavaju finansijama da objasne rat. Kao ako nema para nema rata. Istina je sušta suprotnost. Ako nema rata, nema para.

Vinkmaister

pre 8 godina

Ovo nije Turska vlada sama uradila, Americka administracija pokusava da uvuce Tursku u rat i da isprovocira kopneni sukob kako bi uz pomoc Turaka srusili Asada. Nije njih briga za ID ... razocaravajuce

Mirko Kojotovski

pre 8 godina

definitivno sa ovim su se Turci i nato stavili u zaštitu terorista.DEFINITIVNO!!!!Pokazali su svima svoje bezlicje. Inace su ubijali po Siriji i Iraku Kurde tako što su ulazili sa pesadijom unutar granica drugih država. Iza ovog stoji USA i GB i naravno mentori bankari.Ovo je bila Putinova ruska žrtva kao u šahu kad das svesno topa a tek nakon trećeg poteza daješ mat.Verovatno će Rusi blokirati Tursku na moru a onda će početi gađati rafinerije po Turskoj uz sirijsku granicu.Turska štiti teroriste.Pustili su ih u Tursku da bi odatle vršili pritisak na Asada a i da imaju zaklon od Ruskih bombi.Ako ipak Rusi krenu sa pesadijom otvara se ukrajinski front.Zivi bili pa videli.Mi obični ćemo kako god okreneš nadrljati

Alex

pre 8 godina

Turska je odigrala prljavo, po nalogu Nato. S jedne strane Turski tok, a sa druge ovo, da li to znaci da nisu ni racunali na Turski tok? Mozda su dobli nalog da zacine inisprovociraju Ruse, uz dozvolu za sverc nafte od terorista i obecanje od Nato da ce ih nakon zamisljene pobede nad Rusijom nagraditi necim, teritorijama? Inace, francuski premijer Oland, i jos vaznije mnogi Francuzi, su uvideli ko je kriv za ID i ko je iskren a ko neiskren, pa se nadam da ce postojati politicke stranke u Turskoj koje ce preoznati takodje svoj pravi interes. Odgovor Rusije ne treba da bude ishitren i emotivan, vec da se saceka...

marjan

pre 8 godina

Najbolji odgovor na ovo ne bi bio da Rusi sada, kroz koju nedelju, kao slucajno obore neki turski avion koji bombarduje Kurde u Siriji ili Iraku vec da preduzme masivnu kopnenu intervenciju u Siriji i svuda po toj drzavi postavi svoje baze. To bi bio trajni dobitak za Rusiju a od nekog osvetnickog obaranja turskih aviona ne bi bilo nista, samo neko kratkotrajno zadovoljstvo.

strasno

pre 8 godina

@ Black howk down

Voli, nevoli ,voli, mrzi.....

E komentatori, i strucnjaci za sve i svasta
nastavite da se edukujete uz meksicke, spanske, indijske serije,
rijalitije, izaberite voljene "starlete", i nastavite da donosite pametne zakljucke kao zaljubljene pubertetlije....

Baba

pre 8 godina

Mislim da je, u besmišlju i nelogičnostima razloga za ovakav postupak od strane Turske, zapravo poprilično očigledno, iako skriveno, da ovo nije 'sama' Turska uradila.
Tražite krivca na trećoj (pitam li se, kojoj) strani. Trik je bio porušiti odnose između Rusije i Turske i lišiti Rusije uopšte ideje o Turskom toku, kamoli realizacije istog. Dakle, kazna Rusiji, oslabljivanje iste.
A, ko bi, sad, to mogao da bude, hm?

milan maletic

pre 8 godina

Stvarnost je da postoji terorizam,i postoje drzave koje se bore protiv terorizma i postoje drzave koje podrzavaju i finansiraju terorizam i postoje i licimerne drzave ,kao "bore"se.a u stvarnosti podrzavaju teror.

Narcisa Zec

pre 8 godina

Sve strucnjak do strucnjaka na ovim komentarima, pa i ja medju njima :D
(Haris, 24. novembar 2015 16:20)

:) Svi smo prestručni! :)