Četvrtak, 19.11.2015.

18:08

"Naša odbrambena industrija biće u top 5 u Evropi"

Namera Vlade Srbije je da do 2020. srpska odbrambena industrija uđe u red najvećih namenskih industrija u Evropi.

Izvor: Tanjug

"Naša odbrambena industrija biæe u top 5 u Evropi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

DPolitika

pre 8 godina

@Miša

Ima i manjih od nas koji proizvode tenkove, avione, naravno podmornice necemo praviti jer na zalost nemamo izlaz na more a da imamo dzepne podmornice bi bile dobar proizvod...

Visoko tehnoloskim proizvodima poput tenkova i aviona treba teziti jer su oni pokazatelj razvoja jedne zemlje a i vise donose profita nego manje tehnoloski zahtevni proizvodi poput klasicne municije.

Avione u Srbiji pored drzavne pravi i jedna firma iz Kraljeva a postoje i par proizvodjaca UAV.
Kamo ,srece da se i u UTVA avione ulaze i da se zavrsi projekat aviona Kobac ne mozemo se uvek nadati da ce neko sa strane da finansira za tako nesto trebamo i sami zaleci.

Sustina nije u municiji jer to nije bezgranican prostor za prodaju a postoji i jaka konkurencija, bez razvoja novih tipova municije i pracenja trendova nije uvek zagarantovan plasman.

PPU Uzice iako drzavna firma lepo radi jer ima kvalitetan menadzment koji rekao bih je obucavan u vreme SFRJ tako da u vremen komunizma smo imali dosta profesionalaca. Demokratizacija tj. partijska podela plena je problem a ne da li imamo dobre menadzere.

Da rezimiram, vise ce se zaraditi na prodaji jednog aviona, samohodnog topa ili tenka i sl. nego na 1.000.000 komada pesadijske municije.

Stvar je u tome da se u razvoj novih slozenih borbenih sistema ubaci u sistem namenske industrije, pocev od toga da svaka fabrika ima svoj razvoj, zatim preko podrske pojedincima inovatorima i malim firmama do znacajnijeg ulaganja u VTI.

vox

pre 8 godina

Naša tzv. namjenska je kao proizvođači malina-stalno kuknjava, otpuštanja, štrajkovi. Inače, proizvodna tehnologija je kao u Oliveru Tvistu, manufaktura srednjeg vijeka. Svaki metak priča za sebe. A talambasanje o 5. mjestu u Evropi bez komentara. Čak i Hrvatska dvostruko više izvozi. Za dvadeset godina napravili su bolji pištolj (samokres, ahahaha) i bolju jurišnu pušku, a izvoz im je preko milijarde Evra.

Srx Bg

pre 8 godina

Mi se bre raspadamo a ovi nesposobni maznjavaju ovo malo para i zamajavaju narod.Ako se nesto znacajno uskoro ne desi u Srbiji za 20god nece ostati niko da ugasi svetlo.

Sedma sekcija

pre 8 godina

Kad su nam ministri toliko sposobni, ne bi me zacudilo da za koji mesec pocnemo da proizvodimo vojne satelite sa jonskim topovima, humanoidne borbene dronove visoke vestacke inteligencije i naravno, radarski nevidljive hoverkrafte sa laserskim naoruzanjem! Bravo Gasicu, bravo Vucicu!

sasad

pre 8 godina

Baš gledam juče Obama i Putin zakazali hitan sastanak, diskutovaće o tome kako da zaštite svoju vojnu industriju od tolikog jačanja srpske... I kinezi u panici...

Nikola

pre 8 godina

Prvih 5?! Pa Hrvatska namenska nam "bezi" samo tako. Neko spomenu kako nemamo kamione za Noru B52 ali kamioni nisu najveci problem. Glavna for a je sto cevi skidaju sa "obicnih" haubica iz ratnih rezervi pa ce "proizvodnja" trajati dok ne potrose ratne reserve jer Srbija nema mogucnosti da pravi topovske cevi.

Nadzirac

pre 8 godina

Ne brine mene vojna NAMENSKA industrija, mene brine ova civilna NENAMENSKA industrija, koja je skoro pa, potpuno unistena.

Ali sta se ja pa cudim, normalno je unistiti nesto sto nije imalo nikakvu NAMENU?

neko iz mase

pre 8 godina

Pitajte zaposlene u namenskoj industriji, kakve i koliko redovne su im plate... Jos mu smetaju i sindikati.
Povrh svega on PREDLAZE ISTRAGU! Burazeru, ako je ovo pravna drzava postoje mehanizmi i neko je vec odavno trebao da bude priveden. A ti ostavku da das!

Miša, Bgd

pre 8 godina

Ovakvu izjavu može dati samo neko ko nema mnogo pojma o namenskoj. Recimo, "Prvi Partizan" može biti u prvih 5. Naravno, pored ulaganja bitni su i kadrovi. Zaostavština komunizma, megalomanske filozofije ne prolazi u kapitalizmu. Mala smo mi zemlja za tenkove, avione, brodove, podmornice, itd. Mi smo za municiju i za ručno oružje. Tu je naša šansa. Naravno, opet tekovina komunizma... monopol u namenskoj. Trebaju nam male porodične firme koje će zaposliti stručnjake po znanju i ideji a ne po rodbinsko/stranačkoj vezi. Najveće kompanije u svetu su upravo tako počele. Do tada... populizam i "udarna vest" da smo izvezli xy komada nečega Ekvatorskoj Gvineji, Mauritaniji i sl.

Bojan

pre 8 godina

Jel to isti ministar izjavio koji rece da ce u septembru poceti rekonstrukcija Generalstaba? I sad da mu verujemo ili misli da je zboravljeno?

prodavac magle

pre 8 godina

Posto para za investicije nemamo da bi proizvodili naoruzanje visoke tehnologije mi jedino da pravimo mine i kasetne bombe. I tako da doguramo na 5. mesto u Evropi.
Jeste da je Srbin blesav al bas toliko glup - nadam se da nije.

MIlos

pre 8 godina

Ajmo ovako. Lista


1.Russia 5971
2.France 1200
3.Germany 1110
4.United Kingdom 1083
5.Spain 824
6.Italy 786
7.Ukraine 664
8.Netherlands 561
9.Sweden 394
10.Switzerland 350
11.Turkey 274

Ovo je u milionima dolara. Sto ce reci da bismo bili peti treba da preteknemo Spaniju sa 824 miliona dolara i da imamo izvoz oko 900 miliona dolara i da ostavimo zemlje iza nas kao sto su Italija, Ukrajina ili Svedska. Pa bivsa SFRJ nije mogla tu da prismrdi a ne mi ovakvi osakaceni. Jos rece u prvih 5 pa mozda misli da cemo da budemo broj 2 ili 3.

Milorad

pre 8 godina

Kum radi u Zastava oruzje, spavaju na poslu, dolaze pijani, kafenisu po ceo dan, direktori nesposobni partijski ljudi koji prave milionske stete. Kad je dolazio Gasic pre mesec dana u posetu, svima podelili radne mantile, turpiju i sraf, rekli im da stoje okrenuti radnom mestu i da turpijaju taj sraf da izgleda da rade punom parom dok ovaj ne prodje.

MNHNCTAP

pre 8 godina

Apsolutno se slazem! U tom smislu namenska pod hitno duradi prototip masine kojom bi npr. vazduplohov mog'o da se teleprontuje do cilja bez da leti, cime bi stedeo gorivo u znacajnoj meri. A onda da se krene u serisku proizvodnju, da se izvozi najvise u Nambiju i druge prijateljske zemlje... Ima da se udaljimo od bede i nemastine svemirskim godinama kad se ovaj plan ostvari...

900

pre 8 godina

Budalaština, do sada nezapamćena. Ja verujem da ovaj ni ne zna koje su države trenutno u prvih 10 najvećih izvoznika opreme i naoružnja u EU.
Takve se budalaštine i gluposti plasiraju od ovih SNS 'naučnika', da me je sramota na njihov red!
Inače,kad će ovaj da podnese ostavku?

zoran

pre 8 godina

Sa gvoždjurijom i municijom teško, Gvoždjurija ne donosi lovu , naučite po nešto od Izreala oni su pioniri u proizvodnji visoko preciznog oružja.
(Marko, 19. novembar 2015 19:15)

MARKO zna da gvožđurija ne donosi lovu! Pojma ti nemaš, Marko! Pa valjda se Gospodin Vučić - svaka čast, razume u gvožđe? Zar nije radio tri meseca kod Indusa u londonskoj gvožđari poznatoj u Gloster roud (Gloucester road) sve do trećag ćoška, i prodavao eksere, šunugle, klanfe i klince za potkovice a ti pričaš nema kinte od gvožđurije. Pojam o pojmu ti nemaš...

Aleksije

pre 8 godina

Ово је из истог опуса као Мубадалина фабрика чипова, Мерцедес, железара. Биће ускоро избора, биће....

posmatrac

pre 8 godina

Namenska industrija u zemlji u kojoj su fabrike koje su proizvodile komponente pozatvarane? Evo Prva Petoletka ide pod led. Na Nori ja videh hidraulicne cilindre, mozda ima i pneumatike itd ko to jos proizvodi ovde? NIKO Ako nisu kupovali od Petoletke znaci da su uvozili, a kad nesto uvozis onda nisi samostalan ni elementarno. Srafciger industrija Namenska. A slag na tortu sto nemaju svoju sasiju za NORU vec UVOZE. A gde vam je FAP, gde vam je razvoj, gde su vam strucnjaci??? Oterali ste ih. Uostalom, sem Nore koja je zapoceta jos 80tih godina sta su drugo napravili? Prave municiju i time se dice. Pa od vas kupuju municiju jer vam radnici rade za Kineske plate a ne zato sto neka druga zemlja nema taj kvalitet. Za Kineske plate i malo malo neko se povredi, pogine itd Krvav novac od koga pojedini vode luksuzan zivot. A da ne pricam sto to nije napravio Ministar niti ovi njihovi sto sada tamo vedre i oblace nego neki inzenjeri koji su odavno "bivsi".

Marko

pre 8 godina

Sa gvoždjurijom i municijom teško, da bi smo bili medju vodećim potrebno je dugoročno ulaganje u kadrove i inovacije a to traje minimum 7-10 godina, treba proizvoditi visoko sofisticiranu opremu po modelu (oči, uši i precizan udar) dakle u precizno oružje.Gvoždjurija ne donosi lovu , naučite po nešto od Izreala oni su pioniri u proizvodnji visoko preciznog oružja.

Dejan

pre 8 godina

Da, sa propašću Prve Petoletke, krećemo se sigurno u tom smeru.
U Trajalu, radnici nemaju ni radna odela, a neko je ozbiljno zainteresovan za proizvode te kompanije...
Bićemo mi lideri u Evropi kada ona bude ugasila svoju vojnu industriju, a mi počnemo da pravimo praćke....
Dokle više laži...

Stojko

pre 8 godina

Bilo bi zanimljivo videti nekog od komentatora sa sajta na bilo kakvoj rukovodecoj funkciji, pa makar to bila sef smene u Meku.
Pa da vidimo svi sta znaci sunovrat.
A onda slobodno dodjite i komentarisite.

posmatrac

pre 8 godina

Namenska industrija u zemlji u kojoj su fabrike koje su proizvodile komponente pozatvarane? Evo Prva Petoletka ide pod led. Na Nori ja videh hidraulicne cilindre, mozda ima i pneumatike itd ko to jos proizvodi ovde? NIKO Ako nisu kupovali od Petoletke znaci da su uvozili, a kad nesto uvozis onda nisi samostalan ni elementarno. Srafciger industrija Namenska. A slag na tortu sto nemaju svoju sasiju za NORU vec UVOZE. A gde vam je FAP, gde vam je razvoj, gde su vam strucnjaci??? Oterali ste ih. Uostalom, sem Nore koja je zapoceta jos 80tih godina sta su drugo napravili? Prave municiju i time se dice. Pa od vas kupuju municiju jer vam radnici rade za Kineske plate a ne zato sto neka druga zemlja nema taj kvalitet. Za Kineske plate i malo malo neko se povredi, pogine itd Krvav novac od koga pojedini vode luksuzan zivot. A da ne pricam sto to nije napravio Ministar niti ovi njihovi sto sada tamo vedre i oblace nego neki inzenjeri koji su odavno "bivsi".

Dejan

pre 8 godina

Da, sa propašću Prve Petoletke, krećemo se sigurno u tom smeru.
U Trajalu, radnici nemaju ni radna odela, a neko je ozbiljno zainteresovan za proizvode te kompanije...
Bićemo mi lideri u Evropi kada ona bude ugasila svoju vojnu industriju, a mi počnemo da pravimo praćke....
Dokle više laži...

Milorad

pre 8 godina

Kum radi u Zastava oruzje, spavaju na poslu, dolaze pijani, kafenisu po ceo dan, direktori nesposobni partijski ljudi koji prave milionske stete. Kad je dolazio Gasic pre mesec dana u posetu, svima podelili radne mantile, turpiju i sraf, rekli im da stoje okrenuti radnom mestu i da turpijaju taj sraf da izgleda da rade punom parom dok ovaj ne prodje.

Aleksije

pre 8 godina

Ово је из истог опуса као Мубадалина фабрика чипова, Мерцедес, железара. Биће ускоро избора, биће....

MIlos

pre 8 godina

Ajmo ovako. Lista


1.Russia 5971
2.France 1200
3.Germany 1110
4.United Kingdom 1083
5.Spain 824
6.Italy 786
7.Ukraine 664
8.Netherlands 561
9.Sweden 394
10.Switzerland 350
11.Turkey 274

Ovo je u milionima dolara. Sto ce reci da bismo bili peti treba da preteknemo Spaniju sa 824 miliona dolara i da imamo izvoz oko 900 miliona dolara i da ostavimo zemlje iza nas kao sto su Italija, Ukrajina ili Svedska. Pa bivsa SFRJ nije mogla tu da prismrdi a ne mi ovakvi osakaceni. Jos rece u prvih 5 pa mozda misli da cemo da budemo broj 2 ili 3.

MNHNCTAP

pre 8 godina

Apsolutno se slazem! U tom smislu namenska pod hitno duradi prototip masine kojom bi npr. vazduplohov mog'o da se teleprontuje do cilja bez da leti, cime bi stedeo gorivo u znacajnoj meri. A onda da se krene u serisku proizvodnju, da se izvozi najvise u Nambiju i druge prijateljske zemlje... Ima da se udaljimo od bede i nemastine svemirskim godinama kad se ovaj plan ostvari...

zoran

pre 8 godina

Sa gvoždjurijom i municijom teško, Gvoždjurija ne donosi lovu , naučite po nešto od Izreala oni su pioniri u proizvodnji visoko preciznog oružja.
(Marko, 19. novembar 2015 19:15)

MARKO zna da gvožđurija ne donosi lovu! Pojma ti nemaš, Marko! Pa valjda se Gospodin Vučić - svaka čast, razume u gvožđe? Zar nije radio tri meseca kod Indusa u londonskoj gvožđari poznatoj u Gloster roud (Gloucester road) sve do trećag ćoška, i prodavao eksere, šunugle, klanfe i klince za potkovice a ti pričaš nema kinte od gvožđurije. Pojam o pojmu ti nemaš...

900

pre 8 godina

Budalaština, do sada nezapamćena. Ja verujem da ovaj ni ne zna koje su države trenutno u prvih 10 najvećih izvoznika opreme i naoružnja u EU.
Takve se budalaštine i gluposti plasiraju od ovih SNS 'naučnika', da me je sramota na njihov red!
Inače,kad će ovaj da podnese ostavku?

Marko

pre 8 godina

Sa gvoždjurijom i municijom teško, da bi smo bili medju vodećim potrebno je dugoročno ulaganje u kadrove i inovacije a to traje minimum 7-10 godina, treba proizvoditi visoko sofisticiranu opremu po modelu (oči, uši i precizan udar) dakle u precizno oružje.Gvoždjurija ne donosi lovu , naučite po nešto od Izreala oni su pioniri u proizvodnji visoko preciznog oružja.

Bojan

pre 8 godina

Jel to isti ministar izjavio koji rece da ce u septembru poceti rekonstrukcija Generalstaba? I sad da mu verujemo ili misli da je zboravljeno?

prodavac magle

pre 8 godina

Posto para za investicije nemamo da bi proizvodili naoruzanje visoke tehnologije mi jedino da pravimo mine i kasetne bombe. I tako da doguramo na 5. mesto u Evropi.
Jeste da je Srbin blesav al bas toliko glup - nadam se da nije.

Miša, Bgd

pre 8 godina

Ovakvu izjavu može dati samo neko ko nema mnogo pojma o namenskoj. Recimo, "Prvi Partizan" može biti u prvih 5. Naravno, pored ulaganja bitni su i kadrovi. Zaostavština komunizma, megalomanske filozofije ne prolazi u kapitalizmu. Mala smo mi zemlja za tenkove, avione, brodove, podmornice, itd. Mi smo za municiju i za ručno oružje. Tu je naša šansa. Naravno, opet tekovina komunizma... monopol u namenskoj. Trebaju nam male porodične firme koje će zaposliti stručnjake po znanju i ideji a ne po rodbinsko/stranačkoj vezi. Najveće kompanije u svetu su upravo tako počele. Do tada... populizam i "udarna vest" da smo izvezli xy komada nečega Ekvatorskoj Gvineji, Mauritaniji i sl.

Stojko

pre 8 godina

Bilo bi zanimljivo videti nekog od komentatora sa sajta na bilo kakvoj rukovodecoj funkciji, pa makar to bila sef smene u Meku.
Pa da vidimo svi sta znaci sunovrat.
A onda slobodno dodjite i komentarisite.

Nikola

pre 8 godina

Prvih 5?! Pa Hrvatska namenska nam "bezi" samo tako. Neko spomenu kako nemamo kamione za Noru B52 ali kamioni nisu najveci problem. Glavna for a je sto cevi skidaju sa "obicnih" haubica iz ratnih rezervi pa ce "proizvodnja" trajati dok ne potrose ratne reserve jer Srbija nema mogucnosti da pravi topovske cevi.

sasad

pre 8 godina

Baš gledam juče Obama i Putin zakazali hitan sastanak, diskutovaće o tome kako da zaštite svoju vojnu industriju od tolikog jačanja srpske... I kinezi u panici...

neko iz mase

pre 8 godina

Pitajte zaposlene u namenskoj industriji, kakve i koliko redovne su im plate... Jos mu smetaju i sindikati.
Povrh svega on PREDLAZE ISTRAGU! Burazeru, ako je ovo pravna drzava postoje mehanizmi i neko je vec odavno trebao da bude priveden. A ti ostavku da das!

Nadzirac

pre 8 godina

Ne brine mene vojna NAMENSKA industrija, mene brine ova civilna NENAMENSKA industrija, koja je skoro pa, potpuno unistena.

Ali sta se ja pa cudim, normalno je unistiti nesto sto nije imalo nikakvu NAMENU?

vox

pre 8 godina

Naša tzv. namjenska je kao proizvođači malina-stalno kuknjava, otpuštanja, štrajkovi. Inače, proizvodna tehnologija je kao u Oliveru Tvistu, manufaktura srednjeg vijeka. Svaki metak priča za sebe. A talambasanje o 5. mjestu u Evropi bez komentara. Čak i Hrvatska dvostruko više izvozi. Za dvadeset godina napravili su bolji pištolj (samokres, ahahaha) i bolju jurišnu pušku, a izvoz im je preko milijarde Evra.

Srx Bg

pre 8 godina

Mi se bre raspadamo a ovi nesposobni maznjavaju ovo malo para i zamajavaju narod.Ako se nesto znacajno uskoro ne desi u Srbiji za 20god nece ostati niko da ugasi svetlo.

Sedma sekcija

pre 8 godina

Kad su nam ministri toliko sposobni, ne bi me zacudilo da za koji mesec pocnemo da proizvodimo vojne satelite sa jonskim topovima, humanoidne borbene dronove visoke vestacke inteligencije i naravno, radarski nevidljive hoverkrafte sa laserskim naoruzanjem! Bravo Gasicu, bravo Vucicu!

DPolitika

pre 8 godina

@Miša

Ima i manjih od nas koji proizvode tenkove, avione, naravno podmornice necemo praviti jer na zalost nemamo izlaz na more a da imamo dzepne podmornice bi bile dobar proizvod...

Visoko tehnoloskim proizvodima poput tenkova i aviona treba teziti jer su oni pokazatelj razvoja jedne zemlje a i vise donose profita nego manje tehnoloski zahtevni proizvodi poput klasicne municije.

Avione u Srbiji pored drzavne pravi i jedna firma iz Kraljeva a postoje i par proizvodjaca UAV.
Kamo ,srece da se i u UTVA avione ulaze i da se zavrsi projekat aviona Kobac ne mozemo se uvek nadati da ce neko sa strane da finansira za tako nesto trebamo i sami zaleci.

Sustina nije u municiji jer to nije bezgranican prostor za prodaju a postoji i jaka konkurencija, bez razvoja novih tipova municije i pracenja trendova nije uvek zagarantovan plasman.

PPU Uzice iako drzavna firma lepo radi jer ima kvalitetan menadzment koji rekao bih je obucavan u vreme SFRJ tako da u vremen komunizma smo imali dosta profesionalaca. Demokratizacija tj. partijska podela plena je problem a ne da li imamo dobre menadzere.

Da rezimiram, vise ce se zaraditi na prodaji jednog aviona, samohodnog topa ili tenka i sl. nego na 1.000.000 komada pesadijske municije.

Stvar je u tome da se u razvoj novih slozenih borbenih sistema ubaci u sistem namenske industrije, pocev od toga da svaka fabrika ima svoj razvoj, zatim preko podrske pojedincima inovatorima i malim firmama do znacajnijeg ulaganja u VTI.

Stojko

pre 8 godina

Bilo bi zanimljivo videti nekog od komentatora sa sajta na bilo kakvoj rukovodecoj funkciji, pa makar to bila sef smene u Meku.
Pa da vidimo svi sta znaci sunovrat.
A onda slobodno dodjite i komentarisite.

MNHNCTAP

pre 8 godina

Apsolutno se slazem! U tom smislu namenska pod hitno duradi prototip masine kojom bi npr. vazduplohov mog'o da se teleprontuje do cilja bez da leti, cime bi stedeo gorivo u znacajnoj meri. A onda da se krene u serisku proizvodnju, da se izvozi najvise u Nambiju i druge prijateljske zemlje... Ima da se udaljimo od bede i nemastine svemirskim godinama kad se ovaj plan ostvari...

Dejan

pre 8 godina

Da, sa propašću Prve Petoletke, krećemo se sigurno u tom smeru.
U Trajalu, radnici nemaju ni radna odela, a neko je ozbiljno zainteresovan za proizvode te kompanije...
Bićemo mi lideri u Evropi kada ona bude ugasila svoju vojnu industriju, a mi počnemo da pravimo praćke....
Dokle više laži...

Miša, Bgd

pre 8 godina

Ovakvu izjavu može dati samo neko ko nema mnogo pojma o namenskoj. Recimo, "Prvi Partizan" može biti u prvih 5. Naravno, pored ulaganja bitni su i kadrovi. Zaostavština komunizma, megalomanske filozofije ne prolazi u kapitalizmu. Mala smo mi zemlja za tenkove, avione, brodove, podmornice, itd. Mi smo za municiju i za ručno oružje. Tu je naša šansa. Naravno, opet tekovina komunizma... monopol u namenskoj. Trebaju nam male porodične firme koje će zaposliti stručnjake po znanju i ideji a ne po rodbinsko/stranačkoj vezi. Najveće kompanije u svetu su upravo tako počele. Do tada... populizam i "udarna vest" da smo izvezli xy komada nečega Ekvatorskoj Gvineji, Mauritaniji i sl.

Marko

pre 8 godina

Sa gvoždjurijom i municijom teško, da bi smo bili medju vodećim potrebno je dugoročno ulaganje u kadrove i inovacije a to traje minimum 7-10 godina, treba proizvoditi visoko sofisticiranu opremu po modelu (oči, uši i precizan udar) dakle u precizno oružje.Gvoždjurija ne donosi lovu , naučite po nešto od Izreala oni su pioniri u proizvodnji visoko preciznog oružja.

posmatrac

pre 8 godina

Namenska industrija u zemlji u kojoj su fabrike koje su proizvodile komponente pozatvarane? Evo Prva Petoletka ide pod led. Na Nori ja videh hidraulicne cilindre, mozda ima i pneumatike itd ko to jos proizvodi ovde? NIKO Ako nisu kupovali od Petoletke znaci da su uvozili, a kad nesto uvozis onda nisi samostalan ni elementarno. Srafciger industrija Namenska. A slag na tortu sto nemaju svoju sasiju za NORU vec UVOZE. A gde vam je FAP, gde vam je razvoj, gde su vam strucnjaci??? Oterali ste ih. Uostalom, sem Nore koja je zapoceta jos 80tih godina sta su drugo napravili? Prave municiju i time se dice. Pa od vas kupuju municiju jer vam radnici rade za Kineske plate a ne zato sto neka druga zemlja nema taj kvalitet. Za Kineske plate i malo malo neko se povredi, pogine itd Krvav novac od koga pojedini vode luksuzan zivot. A da ne pricam sto to nije napravio Ministar niti ovi njihovi sto sada tamo vedre i oblace nego neki inzenjeri koji su odavno "bivsi".

Aleksije

pre 8 godina

Ово је из истог опуса као Мубадалина фабрика чипова, Мерцедес, железара. Биће ускоро избора, биће....

MIlos

pre 8 godina

Ajmo ovako. Lista


1.Russia 5971
2.France 1200
3.Germany 1110
4.United Kingdom 1083
5.Spain 824
6.Italy 786
7.Ukraine 664
8.Netherlands 561
9.Sweden 394
10.Switzerland 350
11.Turkey 274

Ovo je u milionima dolara. Sto ce reci da bismo bili peti treba da preteknemo Spaniju sa 824 miliona dolara i da imamo izvoz oko 900 miliona dolara i da ostavimo zemlje iza nas kao sto su Italija, Ukrajina ili Svedska. Pa bivsa SFRJ nije mogla tu da prismrdi a ne mi ovakvi osakaceni. Jos rece u prvih 5 pa mozda misli da cemo da budemo broj 2 ili 3.

prodavac magle

pre 8 godina

Posto para za investicije nemamo da bi proizvodili naoruzanje visoke tehnologije mi jedino da pravimo mine i kasetne bombe. I tako da doguramo na 5. mesto u Evropi.
Jeste da je Srbin blesav al bas toliko glup - nadam se da nije.

900

pre 8 godina

Budalaština, do sada nezapamćena. Ja verujem da ovaj ni ne zna koje su države trenutno u prvih 10 najvećih izvoznika opreme i naoružnja u EU.
Takve se budalaštine i gluposti plasiraju od ovih SNS 'naučnika', da me je sramota na njihov red!
Inače,kad će ovaj da podnese ostavku?

Milorad

pre 8 godina

Kum radi u Zastava oruzje, spavaju na poslu, dolaze pijani, kafenisu po ceo dan, direktori nesposobni partijski ljudi koji prave milionske stete. Kad je dolazio Gasic pre mesec dana u posetu, svima podelili radne mantile, turpiju i sraf, rekli im da stoje okrenuti radnom mestu i da turpijaju taj sraf da izgleda da rade punom parom dok ovaj ne prodje.

Bojan

pre 8 godina

Jel to isti ministar izjavio koji rece da ce u septembru poceti rekonstrukcija Generalstaba? I sad da mu verujemo ili misli da je zboravljeno?

zoran

pre 8 godina

Sa gvoždjurijom i municijom teško, Gvoždjurija ne donosi lovu , naučite po nešto od Izreala oni su pioniri u proizvodnji visoko preciznog oružja.
(Marko, 19. novembar 2015 19:15)

MARKO zna da gvožđurija ne donosi lovu! Pojma ti nemaš, Marko! Pa valjda se Gospodin Vučić - svaka čast, razume u gvožđe? Zar nije radio tri meseca kod Indusa u londonskoj gvožđari poznatoj u Gloster roud (Gloucester road) sve do trećag ćoška, i prodavao eksere, šunugle, klanfe i klince za potkovice a ti pričaš nema kinte od gvožđurije. Pojam o pojmu ti nemaš...

Nikola

pre 8 godina

Prvih 5?! Pa Hrvatska namenska nam "bezi" samo tako. Neko spomenu kako nemamo kamione za Noru B52 ali kamioni nisu najveci problem. Glavna for a je sto cevi skidaju sa "obicnih" haubica iz ratnih rezervi pa ce "proizvodnja" trajati dok ne potrose ratne reserve jer Srbija nema mogucnosti da pravi topovske cevi.

Nadzirac

pre 8 godina

Ne brine mene vojna NAMENSKA industrija, mene brine ova civilna NENAMENSKA industrija, koja je skoro pa, potpuno unistena.

Ali sta se ja pa cudim, normalno je unistiti nesto sto nije imalo nikakvu NAMENU?

DPolitika

pre 8 godina

@Miša

Ima i manjih od nas koji proizvode tenkove, avione, naravno podmornice necemo praviti jer na zalost nemamo izlaz na more a da imamo dzepne podmornice bi bile dobar proizvod...

Visoko tehnoloskim proizvodima poput tenkova i aviona treba teziti jer su oni pokazatelj razvoja jedne zemlje a i vise donose profita nego manje tehnoloski zahtevni proizvodi poput klasicne municije.

Avione u Srbiji pored drzavne pravi i jedna firma iz Kraljeva a postoje i par proizvodjaca UAV.
Kamo ,srece da se i u UTVA avione ulaze i da se zavrsi projekat aviona Kobac ne mozemo se uvek nadati da ce neko sa strane da finansira za tako nesto trebamo i sami zaleci.

Sustina nije u municiji jer to nije bezgranican prostor za prodaju a postoji i jaka konkurencija, bez razvoja novih tipova municije i pracenja trendova nije uvek zagarantovan plasman.

PPU Uzice iako drzavna firma lepo radi jer ima kvalitetan menadzment koji rekao bih je obucavan u vreme SFRJ tako da u vremen komunizma smo imali dosta profesionalaca. Demokratizacija tj. partijska podela plena je problem a ne da li imamo dobre menadzere.

Da rezimiram, vise ce se zaraditi na prodaji jednog aviona, samohodnog topa ili tenka i sl. nego na 1.000.000 komada pesadijske municije.

Stvar je u tome da se u razvoj novih slozenih borbenih sistema ubaci u sistem namenske industrije, pocev od toga da svaka fabrika ima svoj razvoj, zatim preko podrske pojedincima inovatorima i malim firmama do znacajnijeg ulaganja u VTI.

neko iz mase

pre 8 godina

Pitajte zaposlene u namenskoj industriji, kakve i koliko redovne su im plate... Jos mu smetaju i sindikati.
Povrh svega on PREDLAZE ISTRAGU! Burazeru, ako je ovo pravna drzava postoje mehanizmi i neko je vec odavno trebao da bude priveden. A ti ostavku da das!

sasad

pre 8 godina

Baš gledam juče Obama i Putin zakazali hitan sastanak, diskutovaće o tome kako da zaštite svoju vojnu industriju od tolikog jačanja srpske... I kinezi u panici...

Sedma sekcija

pre 8 godina

Kad su nam ministri toliko sposobni, ne bi me zacudilo da za koji mesec pocnemo da proizvodimo vojne satelite sa jonskim topovima, humanoidne borbene dronove visoke vestacke inteligencije i naravno, radarski nevidljive hoverkrafte sa laserskim naoruzanjem! Bravo Gasicu, bravo Vucicu!

vox

pre 8 godina

Naša tzv. namjenska je kao proizvođači malina-stalno kuknjava, otpuštanja, štrajkovi. Inače, proizvodna tehnologija je kao u Oliveru Tvistu, manufaktura srednjeg vijeka. Svaki metak priča za sebe. A talambasanje o 5. mjestu u Evropi bez komentara. Čak i Hrvatska dvostruko više izvozi. Za dvadeset godina napravili su bolji pištolj (samokres, ahahaha) i bolju jurišnu pušku, a izvoz im je preko milijarde Evra.

Srx Bg

pre 8 godina

Mi se bre raspadamo a ovi nesposobni maznjavaju ovo malo para i zamajavaju narod.Ako se nesto znacajno uskoro ne desi u Srbiji za 20god nece ostati niko da ugasi svetlo.