Ponedeljak, 16.11.2015.

20:03

SRB obaveštena o zatvaranju granica, SLO demantuje

Nakon informacije da je Srbija obaveštena o zatvaranju granica Slovenije i Austrije, slovenački zvaničnici demantuju da će ta zemlja zatvoriti svoju granicu.

Izvor: B92

SRB obaveštena o zatvaranju granica, SLO demantuje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Roko

pre 8 godina

Ljudi, za nas se ništa ne menja. Moći ćete da putujete kao do sada. Pasoš u džep i na granični prelaz. Zatvaranje granice znači da se blokira prelaz preko livada i bespuća, to jest neće moći ilegalno prelaziti. Ako do sada niste ilegalno prelazili granice, za vas se baš ništa neće promeniti. Ljudi sa urednim dokumentima će putovati kao do sad.

PDP

pre 8 godina

Ja sam ovo predvideo dan pre Pariza u jednom komentaru. Ova država ako vidi dva dana ispred sebe onda će uraditi ovo što ovaj normalan čovek predlaže: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1063798#k18342821

Popaj

pre 8 godina

Zorane nemoj mi samo reći da su Francuski,Španski i Britanski kolonisti nosili poklone i demokratiju a za uzvrat dobijali banane.Pre će biti da se desila mnogo strašnija sudbina kolonizovanih naroda koji sada hrle u centar imperije.Kakvi Rusi i bakrači oni su male bebe za svetske imperijaliste.PS:Istorija je mnogo duža i strašnija nego što Šarli Ebdo pamti.

nemi posmatrač

pre 8 godina

@zoran
Slab si iz istorije. Prvi koji je banuo tamo je bio Aleksandar Makedonski. Pa perijanci, pa Džingis Kan, pa Timurlan, pa arapi, pa britanci, pa sovjeti, pa ameri ......

Radovan

pre 8 godina

Neverovatno da Zoran ne zna osnovne istorijske cinjenice.Rusi su usli u Afganistan jer su namamljeni u klopku od strane Amerike koja je svim silama podstakla ekstremni islamizam u Afganistanu,znajuci da je to situacija koju SSSR ne moze da tolerise na svojim granicama,jer su sa njihove strane granice muslimanske republike.Bzezinski se s tim javno hvalise,u svojim knjigama i inace,i smatra to svojim glavnim uspehom u procesu razbijanja SSSR.Sto je time stvorio cudoviste koje je kasnije gutalo americke vojnike i koje i danas preti regionu,o tome ne govori.

Raca

pre 8 godina

@ qqzqq
Za sve vas koji očigledno ne razumete šta "zatvaranje granice" u ovom pomenutom kontekstu znači:
Znači potpuno onemogućavanje prelaska državnih granica van za to tačno predviđenih mesta i zakonom utvrđene procedure.
Znači,ne može se na teritoriju jedne suverene države ulaziti preko livada,njiva,kanala,kroz kukuruze,plivajući, puzeći,skrivajući se.....
Svi moraju doći na regularni granični prelaz,biti evidentirani i ulaz može biti dozvoljen samo onima koji ispunjavaju uslove za ulazak u skladu sa važećim zakonima zemlje u koju se ulazi.
Činjenica da se neko predstavlja kao izbeglica ne znači da on to i jeste,a čak i ako jeste jedna suverena država može da ograniči njegov ulazak na svoju teritoriju.I to je upravo sada na delu u Evropi.

Srbija je dozvoljavala ulaz svima pod pretpostavkom da oni ne žele da ostanu u Srbiji i to objašnjavala svojim velikodušnošću.Veliki broj tih osoba je ulazio na teritoriju naših susednih država mimo graničnih prelaza.Pri tom,oni ne ispunjavaju ni zakonske uslove da uđu u te države.
Drugim rečima Srbija,Makedonija i Grčka naravno,svojim neodgovornim ponašanjem uzrokuju probleme ostatku Evrope.
Grčka je članica EU i to je njihov vlastiti problem,Makedonija je bar pokušavala da spreči ulazak i najavljuje zatvaranje granica.Ali Srbija se svo vreme ponašala diletantski i neodgovorno u skladu sa istom takvom zvaničnom državnom politikom.
Šengenski režim nije tu oduvek,to je eksperiment,kao uostalom i sama EU.
Ozbiljne i suverene države širom sveta imaju utvrđene granice sa policijom i vojskom i zna se ko,kada,i gde te granice može prelaziti.

marija

pre 8 godina

Mozda sam ja luda, ali ja nesto ne verujem da su svi na vlasti toliko retardirani, pa da se obistini scenario po kom migranti samo ulaze u Srbiju a ne izlaze iz nje. Kapiram ja da mi balansiramo, i glumimo malo humanitarce, ali ako bude stani-pani, pa niko nece svesno i namerno praviti haos u zemlji. Sa druge strane, realno je da "prljav posao" za nas mogu da odrade Makednoci, ali i da je zatvaranje granica za nas problematicno sa aspekta Kosova, kao sto je napisao jedan komentator nize. Ali, licno mi je najverovatniji scenarijo da Grci naprave branu. Mislim da i ovi strajkovi trajekta nisu slucajni.

Sijem burke jeftino!

pre 8 godina

Ma nema veze. Zahvaljujuci svom mudrom rukovodstvu, Srbija ce taman biti PRVA satelitska drzava ISIL-a, dakle LIDER u novim uslovima!
A svi mi znamo koliko ovi "nasi" crkose od zelje da budu "lideri" u bilo cemu.

Pravoslavac

pre 8 godina

Super samo svi zatvarajte granice. To je ono sto tereoristi i žele. Da ih proterujemo, ponižavamo, proganjamo, maltretiramo... Treba da dokažemo da je cela evropa , baš takva kakvu je i opisuje IS.

Zeljko

pre 8 godina

Sta treba da se desi da bi veliki vodja izvukao glavu iz peska i zastitio gradjane Srbije koji su ga i postavili tu gde jeste.ZATVARAJJJJJJJ.

beli domino

pre 8 godina

@zoran ako cemo prema istoriji prvo su tamo ratovali britanci i to krajem 19.veka. zvuci neverovatno da je ta napacena zemlja bila predmet invazija gotovo svih velikih sila, ali tako je.

zna se kako se ponasa civilizovan svet!

pre 8 godina

Moze li mi neko reci sta ovo znaci za nas obicne turiste? Planirao sam uskoro Pariz, Amsterdam, Barselonu, Berlin... Da li cu moci putovati bez problema?
(Nikki, 16. novembar 2015 20:15)

Naravno da hoces, zna se kako se prelazi granica, pasos pokazes cariniku, pita te da li imas nesto da prijavis i ako si cist i ispravan, prodjes!

Miloš

pre 8 godina

Jao, pa šta?! Čak i da se granice zatvore, zna se za koga se zatvaraju. Sigurno, svi naši građani će putovati kao i do sada uz jedinu razliku da će ih možda čekati pasoška kontrola između Slovenije i Austrije, na primer... Suština je da se teži ponovnom uvođenju kontrola u okvirima Šengenskog prostora.

незнање нема алтернативу

pre 8 godina

U Avganistan su PRVI upali Rusi, prijatelji dragi. Davne 1978. I, ako te neko pita, tada je sve i počelo...

Iza toga sledi "Islamska revolucija" u Iranu, Homeini i bujanje ekstremizma kod Muslimana širom sveta!

(Krivo sedi, pravo besedi, prijatelju moj)
(zoran

Председника владе Ирана, Мосадека, 1953. су, вероватно, срушили Марсовци. Додуше, ти Марсовцу су неким случајем били службеници МИ6 и ЦИА, али то није битно, јер су Руси криви за све.

sava

pre 8 godina

A šta sad ? Svi pljuvači Viktora Orbana rade isto. Hrvati, slovenci, austrijanci. Orban vidi pet poteza unapred a ovi pet poteza unazad, a naš vođa ni toliko, on čeka nalog velike Angele.

dragan ignjatovic

pre 8 godina

ne znam kakav moze biti stav srbije osim da zatvori svone granice.postavlja se pitanje da li je srbina spremna i da li ima cime da zatvori granicu.interesuje me kavu cecsada vucic da isprica pricu kada su ga njegovi prinatelji iz eu ostavili na cedilu

bvk

pre 8 godina

@ Snoop Dogg

Kakva fantasticna analiza! Jos samo da mi je znati sta ti znaci ovo naglaseno "BIĆE PROBLEMA ZBOG DOMAĆIH PATRIOTA". Na Kosovu se nalaze medjunarodna civilna i vojna misija (citaj americki, britanski, nemacki... vojnici, operativci, policajci...) koje se dobrim delom snabdevaju preko teritorije Srbije. Na Kosovu se i dalje nalazi znacajan broj Srba koji opstaju zbog pomoci (hrane, lekova, odece...) koja stize iz Srbije. Kako onda da zatvoris tu granicu? Mislis da bi ti medjunarodna zajednica to dozvolila? Da mozemo da ostavimo nase ljude dole da pomru od gladi? Ali eto, kao "patriote" ne bi dozvolile nesto tako genijalno.

aca

pre 8 godina

Sta sad ovo konkretno znaci zatvaranje granica.jer to znaci da sad ja ako se trenutno nalazim u Srbiji,a zivim u Austriji i ima boravak tamo da necu moci da se vratim u Austriju.ako se budem nalazio u srbiji u trenutku kad se zatvore granice ? jer to znaci da nemoze vise niko da udje i izadje iz zemlje ?.ili to znaci samo ostrije kontrole pa i sprecavanje sirenja sirijaca kroz EU totalni rebus za mene

Sputnjik2000

pre 8 godina

Dragi komentatori, jedan apel za Vas koji predlažete slanje vojske na granicu i izbeglice. Ljudi, time bismo prekršili i Konvenciju o pravima izbeglica i Ženevske konvencije. Ukoliko bismo neko upotrebio nasilje ili pucao na izbeglica ako one pokušaju da prođu, to je dovoljna kvalifikacija da se država izvede pred Međunarodni sud pravde bilo da je taj vojnik, negov komadant, pa i onaj koje naredio takvu rekciju, a mi smo ratifikovali Rimski statut bez obzira što nije stupio na snagu samim činom ratifikacije na nas bi se i on primenjivao primenjivao... A šta mislite zašto se postavljaju ograde i jačaju policijske snage u Austriji, Mađarskoj, a zašto se ne aktivira vojska. Upravo iz tog razloga prema važećim zakonima, i prema pravu EU, a mi smo ratifikovali SSP vojska ne sme da čuva granice u redovnom stanju, već to čini policija.
Ukratko da biste izveli vojsku na granicu kako predlažete morate da dokažete da izbeglice su tu da izvrše agresiju na vas. A kako ćete dokazati da izbeglice nisu civili? Kad sa sobom ne nose niti oružje, niti uniformu?

roadrunner

pre 8 godina

A ajd eksperti još i objasnite kako bi ste vi to zatvorili granicu Srbije sa Bugarskom, Makedonijom, pa plus Kosovom (ako okrenu na Djeneral Janković iz Mak), što je min 1000km, a sve skoro po brdima...Nije to bajo 170km Madjarsje granice sa Srbijim gde ide kamion i pobijaš stubove...

E i ako napravi ogradu, kako ćeš da je obezbedjuješ i sa kim...Opet malo oni koji su imali barem 3 iz matematike...Pa čak i da je mrtva straža sa mitraljeskim gnezdima na 300-400m (a ovo nije 1941, pa kolko toga mora na 100km, po 5 vojnika, po tri smene plus logistika itd) jer granica mora mekom silom i telima policjaca - vojnika se obezbedjuje sad

sturmmann

pre 8 godina

Samo časak: do pre nekoliko nedelja ste Orbana nazivali fašistom, šta je sad ovo? Masovna fašizacija, lančana fašizacija, šta je sad ovo,ode Šengen? Dajte POVERENICI ZA RAVNOPRAVNOST I JEDNAKOST da objasni.

djordjevic

pre 8 godina

Jel se secate svadje sa Hrvatima oko zatvorene granice?

Mogli bi jednom da skapiramo da su Hrvati 50 puta mudriji od nas emotivnih tinejdzera. Njih vode ljudi sa mozgom, a nas ko stigne.

Orko

pre 8 godina

Pojačati vojnu snagu, aktivirati svu vojnu rezervu i zauzeti strateške pozicije. Ovo nije panika, ovo je razumno razmišljanje. Ako ovo ne uradimo, zlo i naopako.
(Cinik, 16. novembar 2015 20:30)

Prijatelju, sve si u pravu principski, ali moram da pitam: Koja vojna snaga?! Koja vojna rezerva?!?! Znas li da vojska nema akumulatore i cokule, a bogami ni vojnike?

zoran

pre 8 godina

Ko li je napravio sve ove ratove u Libiji, Iraku,Siriji, Avganistanu ...
Ako se EU raspada zbog cega mi ispunjavamo njihove ucene?
(evrolicemeri, 16. novembar 2015 20:16

U Avganistan su PRVI upali Rusi, prijatelji dragi. Davne 1978. I, ako te neko pita, tada je sve i počelo...

Iza toga sledi "Islamska revolucija" u Iranu, Homeini i bujanje ekstremizma kod Muslimana širom sveta!

(Krivo sedi, pravo besedi, prijatelju moj)

Dejan

pre 8 godina

Naslov je mnogo kofuzan.Sta znaci zatvaranje granica da niko nece moci normalno da udje u Sloveniju i Austriju preko granicnih prelaza ili niko vise nece moci da prelazi u druge drzave preko polja i njiva(kao sto niko normalan ni do sada nije mogao)

samo

pre 8 godina

mi nije jasno, a sto bi mi zatvarali granice i koje granice? .Neka zatvaraju, njihov problem, mi samo moramo da uvedemo ostru kontrolu na administrativnoj granici ka Kosovu i Metohiji. Za ostalo nas bas briga.

cika pera

pre 8 godina

I, dok mi budemo filozofirali i izigravali humaniste, zemlja ce nam se napuniti "izbeglicama" koje nece moci ni da nastave napred, ni da se vrate nazad. A sta vi mislite, gde ce onda oni i kako iskaliti nezadovoljstvo?
Zao mi ih je. Razumem ih. Razumemo ih svi. Ali sad je doslo vreme da i oni nas razumeju. Hvala gospodo, dovidjenja!
Gospodine premijeru! Za stav Srbije pitajte gradjane Srbije! Bojim se da ce Vas stav biti pun "stavova" drugih zemalja. Pa nemojmo da se sve lomi o nasa ledja... Razumem ja Vasu situaciju, i da smo mi mali i nevazni na ovoj planeti, i da moramo igrati kako drugi svira, ali nekad moramo misliti na nas same i imati NASE stavove!
Brod polako tone. Svi spasavaju svoje glave. Nemojmo cekati zadnji camac, mozda ga nece biti! Nema mesta za herojstvo!

Pathon

pre 8 godina

Konacno. Prave izbeglice mogu da ostanu u kampovima odakle ce mnogi otici u EU uz nekakav red. Ekonomski migranti ce morati da se pomuce a ne da se setaju Evropom kao na korzou. Preostali na Balkanu da se propuste do zeljene destinacije. I svaku granicu zastiti kao Madjari. Kraj, nema vise. I treba uvesti red.

Giga

pre 8 godina

Do zatvaranja mora doci prije ili kasnije. To je svakom jasno jer kapaciteti su popunjeni. Nema to veze sa tolerancijom vec sa mogucnostima domacina.

qqzqq

pre 8 godina

ja imam jedno pitanje! putujem u austriju sada u cetvrtak,i zeleo bih da znam da li to zatvaranje granice utice na mene kao turistu ili ne? ne razumem to zatvaranje granica i stvarno vas molim da mi neko objasni da li mi srbi i dalje smemo slobodno da putujemo ili ne? unapred hvala!

beba

pre 8 godina

za komentatora koji se sprema na put u Fr:
zatvaranje Slo i Aus se ne odnosi na obicne putnike sa pasosima, nego na izbeglice. Francuska ce jos traziti da se suspenduje Sengenski sistem. Ako se to desi, to znaci da necemo kao do sad posle ulaska npr. u Sloveniju bez kontrole putovati po Evropi, nego ce nas na granicama sacekati kontrola, kao sto je nekad bilo.

Cinik

pre 8 godina

Nema razmišljanja! Odmah zatvoriti granicu.Izuzetno je opasna situacija. Ukoliko dodje do velikog vraćanja izbeglica iz Evropskih zemalja, među izbeglicama će biti i veliki broj terorista koji će onda sa naše teritorije kretati u napade na države EU. Da bi se odbranili oni će onda tražiti od nas da ih hapsimo a to će dovesti do bombaških napada u Srbiji i krvoprolića. Takođe odmah proglasiti vojnu neutralnost i obustaviti svu vojnu saradnju sa NATO i Rusijom. Niko od njih nas neće braniti jer ni oni sami sebe ne mogu braniti. Pojačati vojnu snagu, aktivirati svu vojnu rezervu i zauzeti strateške pozicije. Ovo nije panika, ovo je razumno razmišljanje. Ako ovo ne uradimo, zlo i naopako.

Su

pre 8 godina

Kao da se vlada Srbije pita bilo sta. Kad Angelica Merkel kaze zatvaraj tada ce i Srbija zatvoriti granice. Kako to ona nece reci tako cemo uskoro imati milion izbeglica u Srbiji koje necemo moci da hranimo a koje ce pokusavati da odu na zapad. I onda kad nastane njihovo nezadovoljstvo, nemiri pa potom i nesto opasnije bice bas, bas veselo.

Strawdog

pre 8 godina

Meni je fascinantno to sto je SVAKA odluka Vlade Srbije po pitanju emigranata bila u suprotnosti sa zdravim razumom, i sto je vreme pokazalo da su procene daljih dogadjaja u vezi sa emigrantima bile potpun promasaj. Jedino je Glavni uporno ponavljao kako nece da podize ograde, i ova situacija sa izbeglicama se koristila za promociju Lika I Dela Premijera Srbije. Nesposobnost i svako odsustvo odgovornosti prema drzavi Srbiji od strane onih koji po Ustavu treba da brinu o njoj na granici da se pomisli da je sve prethodno lose uradjeno bilo sa namerom.

Molorad

pre 8 godina

Ako svi oko nas zatvore granice,po logici
mi ne moramo nista uraditi!?
Onda je jedino priliv migranta moguc preko Kosmeta,a to treba dobro zatvoriti!
Naravno I spreciti povratak iz EU!
Neka drugi dokazuju svoju "demokratiju I humanist", a mi cemo sacekati I biti na oprezu,nista vise!

Snoop Dogg

pre 8 godina

Mi nećemo smeti da zatvorimo.Nećemo, jer ne znamo gde su naše prave granice.
*Jer ako zatvorimo granicu uz Makedoniju- nije kompletno, a ako zatvorimo deo uz Makedoniju i Kosovo- BIĆE PROBLEMA ZBOG DOMAĆIH PATRIOTA., a da zatvorimo deo uz Makedoniju i granicu Kosovo-Albanija(kompletna Srbija) -ne smemo ni to, jer nemamo vlast na Kosovu ,jer se ne zna da li je Kosovo Srpsko,Albansko,Američko- ili ko zna čije...TAKO DA SMO U PROBLEMU.

Nikki

pre 8 godina

Moze li mi neko reci sta ovo znaci za nas obicne turiste? Planirao sam uskoro Pariz, Amsterdam, Barselonu, Berlin... Da li cu moci putovati bez problema?

bgd

pre 8 godina

Zatvaranje granica,ne znaci zabranu normalnog nacina Putovanja.Vidim na komentarima uzbudili se upravo protivnici EU.U cemu je njihov problem,kad si protiv nekoga,onda ne ides kod njega.
Ja cu lepo,svojim kolima iduće nedelje u Evropu,autoput,granica,pasos i idem dalje.

Putnik

pre 8 godina

Da li neko pretpostavlja kako se sada oseća srpski narod? Sa ovakvim politikantima na vlasti koji nikada u životu ništa nisu radili osim što su se bavili politikom? Ako je to posao - izvinjavam se. Da li su dorasli ovim izazovima koji dolaze? Da li sa kadrovima koje su postavili mogu da urade bilo šta ozbiljno što može da odbrani zemlju? Da li je neko već počeo da pravi spiskove nasilno penzionisanih oficira policije i vojske koji nisu odgovarali NATO? Ako nisu trebali bi.

CitAlac

pre 8 godina

Hahaha ja tek sad vidim zasto Vucic nije hteo da zatvara granice,jer ne zna kako juzni deo sa kosovom ili bez...Ijaooo djole pukli smo nacisto,sto rece jedan,to je samo fora bila da kosovo ne bude primljeno u unesco,evo sace ga prime na drugu foru,jer Srbija ne moze da zatvori granicu sa Kosovom i MK jer nema potpunu vlast na Kos.,tako da je ovo interesantno za dalje pracenje...

Milos

pre 8 godina

Ako makedonija zatvori granicu mi nemamo zasto da je zatvaramo kad azilaca vise nece ni biti. Pa ne prave se oni u MK nego dolaze preko MK iz Grcke.....mozak zemljaci. A ako i krenu iz GR preko AL sigurno nece skretati ka SRB nego ce nastaviti ka CG i dalje....

Nenad-EU

pre 8 godina

To nije neki problem za Srbiju. V&V su rekli da je Srbija otvorena za migrante. Jeste da nisu računali na ovaj scenario ali šta sad... budi muško pa stani iza svoje reči.

Nn85

pre 8 godina

U ovoj vesti su pobrkane babe i zabe, i to izgleda samo sa ciljem da procitamo poslednji pasus ne bili smo sa nestrpljenjem docekali jos jednu vanrednu konferenciju za stampu. Prvo, Makedonija vec ima ozbiljnu granicu sa Grckom, kao i Hrvatska sa Srbijom i Slovenija sa Hrvatskom. Tu nema sta novo da se doda, zna svako ko je otisao bar do Paralije. Drugo, Austrija uvodi granicu jer je do sada nije ni imala zbog Sengena. Trece, o kakvom je "zatvaranju" rec najbolje govori originalna vest, a to je "security checks", dakle ozbiljnije kontrole putnika i robe. Toliko o ovoj "vesti".

Millennium

pre 8 godina

Kada su se desili napadi u Parizu, prvo što mi je palo na pamet je kako osam ljudi može da parališe celu zemlju. Sada sam skontao da osam ljudi može da parališe celu Evropu. A to više govori o Evropi nego o njima.

рајко

pre 8 godina

затворити границе...доста је више људи тумарало кроз нашу земљу...поготово ако их они где иду не желе да пусте,/приме

mikile

pre 8 godina

Zatvarajte bre, kakve sednice, kakve gluposti!!! Jao Boze, preplavice nas, ja ne znam sta rade vise ovi mislioci, svi zatvaraju samo ovi nasi filozofiraju nesto. kako me nerviraju.

Grid 2

pre 8 godina

mislim da je stav Srbije o tom pitanju od kosmičke/istorijske važnosti.
(Mondo, 16. novembar 2015 20:10)

Intergalaktičke, prijatelju. Minimum! Po prvi put u istoriji... Ova fraza me puno podseća na deda Alfreda iz mućki kad kaže " During the war"...

Snoop Dogg

pre 8 godina

Mi nećemo smeti da zatvorimo.Nećemo, jer ne znamo gde su naše prave granice.
*Jer ako zatvorimo granicu uz Makedoniju- nije kompletno, a ako zatvorimo deo uz Makedoniju i Kosovo- BIĆE PROBLEMA ZBOG DOMAĆIH PATRIOTA., a da zatvorimo deo uz Makedoniju i granicu Kosovo-Albanija(kompletna Srbija) -ne smemo ni to, jer nemamo vlast na Kosovu ,jer se ne zna da li je Kosovo Srpsko,Albansko,Američko- ili ko zna čije...TAKO DA SMO U PROBLEMU.

Cinik

pre 8 godina

Nema razmišljanja! Odmah zatvoriti granicu.Izuzetno je opasna situacija. Ukoliko dodje do velikog vraćanja izbeglica iz Evropskih zemalja, među izbeglicama će biti i veliki broj terorista koji će onda sa naše teritorije kretati u napade na države EU. Da bi se odbranili oni će onda tražiti od nas da ih hapsimo a to će dovesti do bombaških napada u Srbiji i krvoprolića. Takođe odmah proglasiti vojnu neutralnost i obustaviti svu vojnu saradnju sa NATO i Rusijom. Niko od njih nas neće braniti jer ni oni sami sebe ne mogu braniti. Pojačati vojnu snagu, aktivirati svu vojnu rezervu i zauzeti strateške pozicije. Ovo nije panika, ovo je razumno razmišljanje. Ako ovo ne uradimo, zlo i naopako.

Millennium

pre 8 godina

Kada su se desili napadi u Parizu, prvo što mi je palo na pamet je kako osam ljudi može da parališe celu zemlju. Sada sam skontao da osam ljudi može da parališe celu Evropu. A to više govori o Evropi nego o njima.

Giga

pre 8 godina

Do zatvaranja mora doci prije ili kasnije. To je svakom jasno jer kapaciteti su popunjeni. Nema to veze sa tolerancijom vec sa mogucnostima domacina.

Raca

pre 8 godina

@ qqzqq
Za sve vas koji očigledno ne razumete šta "zatvaranje granice" u ovom pomenutom kontekstu znači:
Znači potpuno onemogućavanje prelaska državnih granica van za to tačno predviđenih mesta i zakonom utvrđene procedure.
Znači,ne može se na teritoriju jedne suverene države ulaziti preko livada,njiva,kanala,kroz kukuruze,plivajući, puzeći,skrivajući se.....
Svi moraju doći na regularni granični prelaz,biti evidentirani i ulaz može biti dozvoljen samo onima koji ispunjavaju uslove za ulazak u skladu sa važećim zakonima zemlje u koju se ulazi.
Činjenica da se neko predstavlja kao izbeglica ne znači da on to i jeste,a čak i ako jeste jedna suverena država može da ograniči njegov ulazak na svoju teritoriju.I to je upravo sada na delu u Evropi.

Srbija je dozvoljavala ulaz svima pod pretpostavkom da oni ne žele da ostanu u Srbiji i to objašnjavala svojim velikodušnošću.Veliki broj tih osoba je ulazio na teritoriju naših susednih država mimo graničnih prelaza.Pri tom,oni ne ispunjavaju ni zakonske uslove da uđu u te države.
Drugim rečima Srbija,Makedonija i Grčka naravno,svojim neodgovornim ponašanjem uzrokuju probleme ostatku Evrope.
Grčka je članica EU i to je njihov vlastiti problem,Makedonija je bar pokušavala da spreči ulazak i najavljuje zatvaranje granica.Ali Srbija se svo vreme ponašala diletantski i neodgovorno u skladu sa istom takvom zvaničnom državnom politikom.
Šengenski režim nije tu oduvek,to je eksperiment,kao uostalom i sama EU.
Ozbiljne i suverene države širom sveta imaju utvrđene granice sa policijom i vojskom i zna se ko,kada,i gde te granice može prelaziti.

Pathon

pre 8 godina

Konacno. Prave izbeglice mogu da ostanu u kampovima odakle ce mnogi otici u EU uz nekakav red. Ekonomski migranti ce morati da se pomuce a ne da se setaju Evropom kao na korzou. Preostali na Balkanu da se propuste do zeljene destinacije. I svaku granicu zastiti kao Madjari. Kraj, nema vise. I treba uvesti red.

Strawdog

pre 8 godina

Meni je fascinantno to sto je SVAKA odluka Vlade Srbije po pitanju emigranata bila u suprotnosti sa zdravim razumom, i sto je vreme pokazalo da su procene daljih dogadjaja u vezi sa emigrantima bile potpun promasaj. Jedino je Glavni uporno ponavljao kako nece da podize ograde, i ova situacija sa izbeglicama se koristila za promociju Lika I Dela Premijera Srbije. Nesposobnost i svako odsustvo odgovornosti prema drzavi Srbiji od strane onih koji po Ustavu treba da brinu o njoj na granici da se pomisli da je sve prethodno lose uradjeno bilo sa namerom.

Grid 2

pre 8 godina

mislim da je stav Srbije o tom pitanju od kosmičke/istorijske važnosti.
(Mondo, 16. novembar 2015 20:10)

Intergalaktičke, prijatelju. Minimum! Po prvi put u istoriji... Ova fraza me puno podseća na deda Alfreda iz mućki kad kaže " During the war"...

рајко

pre 8 godina

затворити границе...доста је више људи тумарало кроз нашу земљу...поготово ако их они где иду не желе да пусте,/приме

Su

pre 8 godina

Kao da se vlada Srbije pita bilo sta. Kad Angelica Merkel kaze zatvaraj tada ce i Srbija zatvoriti granice. Kako to ona nece reci tako cemo uskoro imati milion izbeglica u Srbiji koje necemo moci da hranimo a koje ce pokusavati da odu na zapad. I onda kad nastane njihovo nezadovoljstvo, nemiri pa potom i nesto opasnije bice bas, bas veselo.

незнање нема алтернативу

pre 8 godina

U Avganistan su PRVI upali Rusi, prijatelji dragi. Davne 1978. I, ako te neko pita, tada je sve i počelo...

Iza toga sledi "Islamska revolucija" u Iranu, Homeini i bujanje ekstremizma kod Muslimana širom sveta!

(Krivo sedi, pravo besedi, prijatelju moj)
(zoran

Председника владе Ирана, Мосадека, 1953. су, вероватно, срушили Марсовци. Додуше, ти Марсовцу су неким случајем били службеници МИ6 и ЦИА, али то није битно, јер су Руси криви за све.

sava

pre 8 godina

A šta sad ? Svi pljuvači Viktora Orbana rade isto. Hrvati, slovenci, austrijanci. Orban vidi pet poteza unapred a ovi pet poteza unazad, a naš vođa ni toliko, on čeka nalog velike Angele.

bgd

pre 8 godina

Zatvaranje granica,ne znaci zabranu normalnog nacina Putovanja.Vidim na komentarima uzbudili se upravo protivnici EU.U cemu je njihov problem,kad si protiv nekoga,onda ne ides kod njega.
Ja cu lepo,svojim kolima iduće nedelje u Evropu,autoput,granica,pasos i idem dalje.

Molorad

pre 8 godina

Ako svi oko nas zatvore granice,po logici
mi ne moramo nista uraditi!?
Onda je jedino priliv migranta moguc preko Kosmeta,a to treba dobro zatvoriti!
Naravno I spreciti povratak iz EU!
Neka drugi dokazuju svoju "demokratiju I humanist", a mi cemo sacekati I biti na oprezu,nista vise!

cika pera

pre 8 godina

I, dok mi budemo filozofirali i izigravali humaniste, zemlja ce nam se napuniti "izbeglicama" koje nece moci ni da nastave napred, ni da se vrate nazad. A sta vi mislite, gde ce onda oni i kako iskaliti nezadovoljstvo?
Zao mi ih je. Razumem ih. Razumemo ih svi. Ali sad je doslo vreme da i oni nas razumeju. Hvala gospodo, dovidjenja!
Gospodine premijeru! Za stav Srbije pitajte gradjane Srbije! Bojim se da ce Vas stav biti pun "stavova" drugih zemalja. Pa nemojmo da se sve lomi o nasa ledja... Razumem ja Vasu situaciju, i da smo mi mali i nevazni na ovoj planeti, i da moramo igrati kako drugi svira, ali nekad moramo misliti na nas same i imati NASE stavove!
Brod polako tone. Svi spasavaju svoje glave. Nemojmo cekati zadnji camac, mozda ga nece biti! Nema mesta za herojstvo!

Radovan

pre 8 godina

Neverovatno da Zoran ne zna osnovne istorijske cinjenice.Rusi su usli u Afganistan jer su namamljeni u klopku od strane Amerike koja je svim silama podstakla ekstremni islamizam u Afganistanu,znajuci da je to situacija koju SSSR ne moze da tolerise na svojim granicama,jer su sa njihove strane granice muslimanske republike.Bzezinski se s tim javno hvalise,u svojim knjigama i inace,i smatra to svojim glavnim uspehom u procesu razbijanja SSSR.Sto je time stvorio cudoviste koje je kasnije gutalo americke vojnike i koje i danas preti regionu,o tome ne govori.

djordjevic

pre 8 godina

Jel se secate svadje sa Hrvatima oko zatvorene granice?

Mogli bi jednom da skapiramo da su Hrvati 50 puta mudriji od nas emotivnih tinejdzera. Njih vode ljudi sa mozgom, a nas ko stigne.

Sijem burke jeftino!

pre 8 godina

Ma nema veze. Zahvaljujuci svom mudrom rukovodstvu, Srbija ce taman biti PRVA satelitska drzava ISIL-a, dakle LIDER u novim uslovima!
A svi mi znamo koliko ovi "nasi" crkose od zelje da budu "lideri" u bilo cemu.

Orko

pre 8 godina

Pojačati vojnu snagu, aktivirati svu vojnu rezervu i zauzeti strateške pozicije. Ovo nije panika, ovo je razumno razmišljanje. Ako ovo ne uradimo, zlo i naopako.
(Cinik, 16. novembar 2015 20:30)

Prijatelju, sve si u pravu principski, ali moram da pitam: Koja vojna snaga?! Koja vojna rezerva?!?! Znas li da vojska nema akumulatore i cokule, a bogami ni vojnike?

Roko

pre 8 godina

Ljudi, za nas se ništa ne menja. Moći ćete da putujete kao do sada. Pasoš u džep i na granični prelaz. Zatvaranje granice znači da se blokira prelaz preko livada i bespuća, to jest neće moći ilegalno prelaziti. Ako do sada niste ilegalno prelazili granice, za vas se baš ništa neće promeniti. Ljudi sa urednim dokumentima će putovati kao do sad.

Putnik

pre 8 godina

Da li neko pretpostavlja kako se sada oseća srpski narod? Sa ovakvim politikantima na vlasti koji nikada u životu ništa nisu radili osim što su se bavili politikom? Ako je to posao - izvinjavam se. Da li su dorasli ovim izazovima koji dolaze? Da li sa kadrovima koje su postavili mogu da urade bilo šta ozbiljno što može da odbrani zemlju? Da li je neko već počeo da pravi spiskove nasilno penzionisanih oficira policije i vojske koji nisu odgovarali NATO? Ako nisu trebali bi.

Popaj

pre 8 godina

Zorane nemoj mi samo reći da su Francuski,Španski i Britanski kolonisti nosili poklone i demokratiju a za uzvrat dobijali banane.Pre će biti da se desila mnogo strašnija sudbina kolonizovanih naroda koji sada hrle u centar imperije.Kakvi Rusi i bakrači oni su male bebe za svetske imperijaliste.PS:Istorija je mnogo duža i strašnija nego što Šarli Ebdo pamti.

Dejan

pre 8 godina

Naslov je mnogo kofuzan.Sta znaci zatvaranje granica da niko nece moci normalno da udje u Sloveniju i Austriju preko granicnih prelaza ili niko vise nece moci da prelazi u druge drzave preko polja i njiva(kao sto niko normalan ni do sada nije mogao)

beba

pre 8 godina

za komentatora koji se sprema na put u Fr:
zatvaranje Slo i Aus se ne odnosi na obicne putnike sa pasosima, nego na izbeglice. Francuska ce jos traziti da se suspenduje Sengenski sistem. Ako se to desi, to znaci da necemo kao do sad posle ulaska npr. u Sloveniju bez kontrole putovati po Evropi, nego ce nas na granicama sacekati kontrola, kao sto je nekad bilo.

Nikki

pre 8 godina

Moze li mi neko reci sta ovo znaci za nas obicne turiste? Planirao sam uskoro Pariz, Amsterdam, Barselonu, Berlin... Da li cu moci putovati bez problema?

CitAlac

pre 8 godina

Hahaha ja tek sad vidim zasto Vucic nije hteo da zatvara granice,jer ne zna kako juzni deo sa kosovom ili bez...Ijaooo djole pukli smo nacisto,sto rece jedan,to je samo fora bila da kosovo ne bude primljeno u unesco,evo sace ga prime na drugu foru,jer Srbija ne moze da zatvori granicu sa Kosovom i MK jer nema potpunu vlast na Kos.,tako da je ovo interesantno za dalje pracenje...

Nn85

pre 8 godina

U ovoj vesti su pobrkane babe i zabe, i to izgleda samo sa ciljem da procitamo poslednji pasus ne bili smo sa nestrpljenjem docekali jos jednu vanrednu konferenciju za stampu. Prvo, Makedonija vec ima ozbiljnu granicu sa Grckom, kao i Hrvatska sa Srbijom i Slovenija sa Hrvatskom. Tu nema sta novo da se doda, zna svako ko je otisao bar do Paralije. Drugo, Austrija uvodi granicu jer je do sada nije ni imala zbog Sengena. Trece, o kakvom je "zatvaranju" rec najbolje govori originalna vest, a to je "security checks", dakle ozbiljnije kontrole putnika i robe. Toliko o ovoj "vesti".

Zeljko

pre 8 godina

Sta treba da se desi da bi veliki vodja izvukao glavu iz peska i zastitio gradjane Srbije koji su ga i postavili tu gde jeste.ZATVARAJJJJJJJ.

sturmmann

pre 8 godina

Samo časak: do pre nekoliko nedelja ste Orbana nazivali fašistom, šta je sad ovo? Masovna fašizacija, lančana fašizacija, šta je sad ovo,ode Šengen? Dajte POVERENICI ZA RAVNOPRAVNOST I JEDNAKOST da objasni.

zna se kako se ponasa civilizovan svet!

pre 8 godina

Moze li mi neko reci sta ovo znaci za nas obicne turiste? Planirao sam uskoro Pariz, Amsterdam, Barselonu, Berlin... Da li cu moci putovati bez problema?
(Nikki, 16. novembar 2015 20:15)

Naravno da hoces, zna se kako se prelazi granica, pasos pokazes cariniku, pita te da li imas nesto da prijavis i ako si cist i ispravan, prodjes!

mikile

pre 8 godina

Zatvarajte bre, kakve sednice, kakve gluposti!!! Jao Boze, preplavice nas, ja ne znam sta rade vise ovi mislioci, svi zatvaraju samo ovi nasi filozofiraju nesto. kako me nerviraju.

nemi posmatrač

pre 8 godina

@zoran
Slab si iz istorije. Prvi koji je banuo tamo je bio Aleksandar Makedonski. Pa perijanci, pa Džingis Kan, pa Timurlan, pa arapi, pa britanci, pa sovjeti, pa ameri ......

Nenad-EU

pre 8 godina

To nije neki problem za Srbiju. V&V su rekli da je Srbija otvorena za migrante. Jeste da nisu računali na ovaj scenario ali šta sad... budi muško pa stani iza svoje reči.

marija

pre 8 godina

Mozda sam ja luda, ali ja nesto ne verujem da su svi na vlasti toliko retardirani, pa da se obistini scenario po kom migranti samo ulaze u Srbiju a ne izlaze iz nje. Kapiram ja da mi balansiramo, i glumimo malo humanitarce, ali ako bude stani-pani, pa niko nece svesno i namerno praviti haos u zemlji. Sa druge strane, realno je da "prljav posao" za nas mogu da odrade Makednoci, ali i da je zatvaranje granica za nas problematicno sa aspekta Kosova, kao sto je napisao jedan komentator nize. Ali, licno mi je najverovatniji scenarijo da Grci naprave branu. Mislim da i ovi strajkovi trajekta nisu slucajni.

beli domino

pre 8 godina

@zoran ako cemo prema istoriji prvo su tamo ratovali britanci i to krajem 19.veka. zvuci neverovatno da je ta napacena zemlja bila predmet invazija gotovo svih velikih sila, ali tako je.

Miloš

pre 8 godina

Jao, pa šta?! Čak i da se granice zatvore, zna se za koga se zatvaraju. Sigurno, svi naši građani će putovati kao i do sada uz jedinu razliku da će ih možda čekati pasoška kontrola između Slovenije i Austrije, na primer... Suština je da se teži ponovnom uvođenju kontrola u okvirima Šengenskog prostora.

dragan ignjatovic

pre 8 godina

ne znam kakav moze biti stav srbije osim da zatvori svone granice.postavlja se pitanje da li je srbina spremna i da li ima cime da zatvori granicu.interesuje me kavu cecsada vucic da isprica pricu kada su ga njegovi prinatelji iz eu ostavili na cedilu

Sputnjik2000

pre 8 godina

Dragi komentatori, jedan apel za Vas koji predlažete slanje vojske na granicu i izbeglice. Ljudi, time bismo prekršili i Konvenciju o pravima izbeglica i Ženevske konvencije. Ukoliko bismo neko upotrebio nasilje ili pucao na izbeglica ako one pokušaju da prođu, to je dovoljna kvalifikacija da se država izvede pred Međunarodni sud pravde bilo da je taj vojnik, negov komadant, pa i onaj koje naredio takvu rekciju, a mi smo ratifikovali Rimski statut bez obzira što nije stupio na snagu samim činom ratifikacije na nas bi se i on primenjivao primenjivao... A šta mislite zašto se postavljaju ograde i jačaju policijske snage u Austriji, Mađarskoj, a zašto se ne aktivira vojska. Upravo iz tog razloga prema važećim zakonima, i prema pravu EU, a mi smo ratifikovali SSP vojska ne sme da čuva granice u redovnom stanju, već to čini policija.
Ukratko da biste izveli vojsku na granicu kako predlažete morate da dokažete da izbeglice su tu da izvrše agresiju na vas. A kako ćete dokazati da izbeglice nisu civili? Kad sa sobom ne nose niti oružje, niti uniformu?

roadrunner

pre 8 godina

A ajd eksperti još i objasnite kako bi ste vi to zatvorili granicu Srbije sa Bugarskom, Makedonijom, pa plus Kosovom (ako okrenu na Djeneral Janković iz Mak), što je min 1000km, a sve skoro po brdima...Nije to bajo 170km Madjarsje granice sa Srbijim gde ide kamion i pobijaš stubove...

E i ako napravi ogradu, kako ćeš da je obezbedjuješ i sa kim...Opet malo oni koji su imali barem 3 iz matematike...Pa čak i da je mrtva straža sa mitraljeskim gnezdima na 300-400m (a ovo nije 1941, pa kolko toga mora na 100km, po 5 vojnika, po tri smene plus logistika itd) jer granica mora mekom silom i telima policjaca - vojnika se obezbedjuje sad

Milos

pre 8 godina

Ako makedonija zatvori granicu mi nemamo zasto da je zatvaramo kad azilaca vise nece ni biti. Pa ne prave se oni u MK nego dolaze preko MK iz Grcke.....mozak zemljaci. A ako i krenu iz GR preko AL sigurno nece skretati ka SRB nego ce nastaviti ka CG i dalje....

zoran

pre 8 godina

Ko li je napravio sve ove ratove u Libiji, Iraku,Siriji, Avganistanu ...
Ako se EU raspada zbog cega mi ispunjavamo njihove ucene?
(evrolicemeri, 16. novembar 2015 20:16

U Avganistan su PRVI upali Rusi, prijatelji dragi. Davne 1978. I, ako te neko pita, tada je sve i počelo...

Iza toga sledi "Islamska revolucija" u Iranu, Homeini i bujanje ekstremizma kod Muslimana širom sveta!

(Krivo sedi, pravo besedi, prijatelju moj)

PDP

pre 8 godina

Ja sam ovo predvideo dan pre Pariza u jednom komentaru. Ova država ako vidi dva dana ispred sebe onda će uraditi ovo što ovaj normalan čovek predlaže: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1063798#k18342821

samo

pre 8 godina

mi nije jasno, a sto bi mi zatvarali granice i koje granice? .Neka zatvaraju, njihov problem, mi samo moramo da uvedemo ostru kontrolu na administrativnoj granici ka Kosovu i Metohiji. Za ostalo nas bas briga.

aca

pre 8 godina

Sta sad ovo konkretno znaci zatvaranje granica.jer to znaci da sad ja ako se trenutno nalazim u Srbiji,a zivim u Austriji i ima boravak tamo da necu moci da se vratim u Austriju.ako se budem nalazio u srbiji u trenutku kad se zatvore granice ? jer to znaci da nemoze vise niko da udje i izadje iz zemlje ?.ili to znaci samo ostrije kontrole pa i sprecavanje sirenja sirijaca kroz EU totalni rebus za mene

Pravoslavac

pre 8 godina

Super samo svi zatvarajte granice. To je ono sto tereoristi i žele. Da ih proterujemo, ponižavamo, proganjamo, maltretiramo... Treba da dokažemo da je cela evropa , baš takva kakvu je i opisuje IS.

bvk

pre 8 godina

@ Snoop Dogg

Kakva fantasticna analiza! Jos samo da mi je znati sta ti znaci ovo naglaseno "BIĆE PROBLEMA ZBOG DOMAĆIH PATRIOTA". Na Kosovu se nalaze medjunarodna civilna i vojna misija (citaj americki, britanski, nemacki... vojnici, operativci, policajci...) koje se dobrim delom snabdevaju preko teritorije Srbije. Na Kosovu se i dalje nalazi znacajan broj Srba koji opstaju zbog pomoci (hrane, lekova, odece...) koja stize iz Srbije. Kako onda da zatvoris tu granicu? Mislis da bi ti medjunarodna zajednica to dozvolila? Da mozemo da ostavimo nase ljude dole da pomru od gladi? Ali eto, kao "patriote" ne bi dozvolile nesto tako genijalno.

qqzqq

pre 8 godina

ja imam jedno pitanje! putujem u austriju sada u cetvrtak,i zeleo bih da znam da li to zatvaranje granice utice na mene kao turistu ili ne? ne razumem to zatvaranje granica i stvarno vas molim da mi neko objasni da li mi srbi i dalje smemo slobodno da putujemo ili ne? unapred hvala!

samo

pre 8 godina

mi nije jasno, a sto bi mi zatvarali granice i koje granice? .Neka zatvaraju, njihov problem, mi samo moramo da uvedemo ostru kontrolu na administrativnoj granici ka Kosovu i Metohiji. Za ostalo nas bas briga.

zoran

pre 8 godina

Ko li je napravio sve ove ratove u Libiji, Iraku,Siriji, Avganistanu ...
Ako se EU raspada zbog cega mi ispunjavamo njihove ucene?
(evrolicemeri, 16. novembar 2015 20:16

U Avganistan su PRVI upali Rusi, prijatelji dragi. Davne 1978. I, ako te neko pita, tada je sve i počelo...

Iza toga sledi "Islamska revolucija" u Iranu, Homeini i bujanje ekstremizma kod Muslimana širom sveta!

(Krivo sedi, pravo besedi, prijatelju moj)

Sputnjik2000

pre 8 godina

Dragi komentatori, jedan apel za Vas koji predlažete slanje vojske na granicu i izbeglice. Ljudi, time bismo prekršili i Konvenciju o pravima izbeglica i Ženevske konvencije. Ukoliko bismo neko upotrebio nasilje ili pucao na izbeglica ako one pokušaju da prođu, to je dovoljna kvalifikacija da se država izvede pred Međunarodni sud pravde bilo da je taj vojnik, negov komadant, pa i onaj koje naredio takvu rekciju, a mi smo ratifikovali Rimski statut bez obzira što nije stupio na snagu samim činom ratifikacije na nas bi se i on primenjivao primenjivao... A šta mislite zašto se postavljaju ograde i jačaju policijske snage u Austriji, Mađarskoj, a zašto se ne aktivira vojska. Upravo iz tog razloga prema važećim zakonima, i prema pravu EU, a mi smo ratifikovali SSP vojska ne sme da čuva granice u redovnom stanju, već to čini policija.
Ukratko da biste izveli vojsku na granicu kako predlažete morate da dokažete da izbeglice su tu da izvrše agresiju na vas. A kako ćete dokazati da izbeglice nisu civili? Kad sa sobom ne nose niti oružje, niti uniformu?

Nikki

pre 8 godina

Moze li mi neko reci sta ovo znaci za nas obicne turiste? Planirao sam uskoro Pariz, Amsterdam, Barselonu, Berlin... Da li cu moci putovati bez problema?

Pravoslavac

pre 8 godina

Super samo svi zatvarajte granice. To je ono sto tereoristi i žele. Da ih proterujemo, ponižavamo, proganjamo, maltretiramo... Treba da dokažemo da je cela evropa , baš takva kakvu je i opisuje IS.

Cinik

pre 8 godina

Nema razmišljanja! Odmah zatvoriti granicu.Izuzetno je opasna situacija. Ukoliko dodje do velikog vraćanja izbeglica iz Evropskih zemalja, među izbeglicama će biti i veliki broj terorista koji će onda sa naše teritorije kretati u napade na države EU. Da bi se odbranili oni će onda tražiti od nas da ih hapsimo a to će dovesti do bombaških napada u Srbiji i krvoprolića. Takođe odmah proglasiti vojnu neutralnost i obustaviti svu vojnu saradnju sa NATO i Rusijom. Niko od njih nas neće braniti jer ni oni sami sebe ne mogu braniti. Pojačati vojnu snagu, aktivirati svu vojnu rezervu i zauzeti strateške pozicije. Ovo nije panika, ovo je razumno razmišljanje. Ako ovo ne uradimo, zlo i naopako.

Snoop Dogg

pre 8 godina

Mi nećemo smeti da zatvorimo.Nećemo, jer ne znamo gde su naše prave granice.
*Jer ako zatvorimo granicu uz Makedoniju- nije kompletno, a ako zatvorimo deo uz Makedoniju i Kosovo- BIĆE PROBLEMA ZBOG DOMAĆIH PATRIOTA., a da zatvorimo deo uz Makedoniju i granicu Kosovo-Albanija(kompletna Srbija) -ne smemo ni to, jer nemamo vlast na Kosovu ,jer se ne zna da li je Kosovo Srpsko,Albansko,Američko- ili ko zna čije...TAKO DA SMO U PROBLEMU.

qqzqq

pre 8 godina

ja imam jedno pitanje! putujem u austriju sada u cetvrtak,i zeleo bih da znam da li to zatvaranje granice utice na mene kao turistu ili ne? ne razumem to zatvaranje granica i stvarno vas molim da mi neko objasni da li mi srbi i dalje smemo slobodno da putujemo ili ne? unapred hvala!

bgd

pre 8 godina

Zatvaranje granica,ne znaci zabranu normalnog nacina Putovanja.Vidim na komentarima uzbudili se upravo protivnici EU.U cemu je njihov problem,kad si protiv nekoga,onda ne ides kod njega.
Ja cu lepo,svojim kolima iduće nedelje u Evropu,autoput,granica,pasos i idem dalje.

aca

pre 8 godina

Sta sad ovo konkretno znaci zatvaranje granica.jer to znaci da sad ja ako se trenutno nalazim u Srbiji,a zivim u Austriji i ima boravak tamo da necu moci da se vratim u Austriju.ako se budem nalazio u srbiji u trenutku kad se zatvore granice ? jer to znaci da nemoze vise niko da udje i izadje iz zemlje ?.ili to znaci samo ostrije kontrole pa i sprecavanje sirenja sirijaca kroz EU totalni rebus za mene

Radovan

pre 8 godina

Neverovatno da Zoran ne zna osnovne istorijske cinjenice.Rusi su usli u Afganistan jer su namamljeni u klopku od strane Amerike koja je svim silama podstakla ekstremni islamizam u Afganistanu,znajuci da je to situacija koju SSSR ne moze da tolerise na svojim granicama,jer su sa njihove strane granice muslimanske republike.Bzezinski se s tim javno hvalise,u svojim knjigama i inace,i smatra to svojim glavnim uspehom u procesu razbijanja SSSR.Sto je time stvorio cudoviste koje je kasnije gutalo americke vojnike i koje i danas preti regionu,o tome ne govori.

незнање нема алтернативу

pre 8 godina

U Avganistan su PRVI upali Rusi, prijatelji dragi. Davne 1978. I, ako te neko pita, tada je sve i počelo...

Iza toga sledi "Islamska revolucija" u Iranu, Homeini i bujanje ekstremizma kod Muslimana širom sveta!

(Krivo sedi, pravo besedi, prijatelju moj)
(zoran

Председника владе Ирана, Мосадека, 1953. су, вероватно, срушили Марсовци. Додуше, ти Марсовцу су неким случајем били службеници МИ6 и ЦИА, али то није битно, јер су Руси криви за све.

Milos

pre 8 godina

Ako makedonija zatvori granicu mi nemamo zasto da je zatvaramo kad azilaca vise nece ni biti. Pa ne prave se oni u MK nego dolaze preko MK iz Grcke.....mozak zemljaci. A ako i krenu iz GR preko AL sigurno nece skretati ka SRB nego ce nastaviti ka CG i dalje....

bvk

pre 8 godina

@ Snoop Dogg

Kakva fantasticna analiza! Jos samo da mi je znati sta ti znaci ovo naglaseno "BIĆE PROBLEMA ZBOG DOMAĆIH PATRIOTA". Na Kosovu se nalaze medjunarodna civilna i vojna misija (citaj americki, britanski, nemacki... vojnici, operativci, policajci...) koje se dobrim delom snabdevaju preko teritorije Srbije. Na Kosovu se i dalje nalazi znacajan broj Srba koji opstaju zbog pomoci (hrane, lekova, odece...) koja stize iz Srbije. Kako onda da zatvoris tu granicu? Mislis da bi ti medjunarodna zajednica to dozvolila? Da mozemo da ostavimo nase ljude dole da pomru od gladi? Ali eto, kao "patriote" ne bi dozvolile nesto tako genijalno.

Popaj

pre 8 godina

Zorane nemoj mi samo reći da su Francuski,Španski i Britanski kolonisti nosili poklone i demokratiju a za uzvrat dobijali banane.Pre će biti da se desila mnogo strašnija sudbina kolonizovanih naroda koji sada hrle u centar imperije.Kakvi Rusi i bakrači oni su male bebe za svetske imperijaliste.PS:Istorija je mnogo duža i strašnija nego što Šarli Ebdo pamti.

djordjevic

pre 8 godina

Jel se secate svadje sa Hrvatima oko zatvorene granice?

Mogli bi jednom da skapiramo da su Hrvati 50 puta mudriji od nas emotivnih tinejdzera. Njih vode ljudi sa mozgom, a nas ko stigne.

roadrunner

pre 8 godina

A ajd eksperti još i objasnite kako bi ste vi to zatvorili granicu Srbije sa Bugarskom, Makedonijom, pa plus Kosovom (ako okrenu na Djeneral Janković iz Mak), što je min 1000km, a sve skoro po brdima...Nije to bajo 170km Madjarsje granice sa Srbijim gde ide kamion i pobijaš stubove...

E i ako napravi ogradu, kako ćeš da je obezbedjuješ i sa kim...Opet malo oni koji su imali barem 3 iz matematike...Pa čak i da je mrtva straža sa mitraljeskim gnezdima na 300-400m (a ovo nije 1941, pa kolko toga mora na 100km, po 5 vojnika, po tri smene plus logistika itd) jer granica mora mekom silom i telima policjaca - vojnika se obezbedjuje sad

Su

pre 8 godina

Kao da se vlada Srbije pita bilo sta. Kad Angelica Merkel kaze zatvaraj tada ce i Srbija zatvoriti granice. Kako to ona nece reci tako cemo uskoro imati milion izbeglica u Srbiji koje necemo moci da hranimo a koje ce pokusavati da odu na zapad. I onda kad nastane njihovo nezadovoljstvo, nemiri pa potom i nesto opasnije bice bas, bas veselo.

рајко

pre 8 godina

затворити границе...доста је више људи тумарало кроз нашу земљу...поготово ако их они где иду не желе да пусте,/приме

CitAlac

pre 8 godina

Hahaha ja tek sad vidim zasto Vucic nije hteo da zatvara granice,jer ne zna kako juzni deo sa kosovom ili bez...Ijaooo djole pukli smo nacisto,sto rece jedan,to je samo fora bila da kosovo ne bude primljeno u unesco,evo sace ga prime na drugu foru,jer Srbija ne moze da zatvori granicu sa Kosovom i MK jer nema potpunu vlast na Kos.,tako da je ovo interesantno za dalje pracenje...

mikile

pre 8 godina

Zatvarajte bre, kakve sednice, kakve gluposti!!! Jao Boze, preplavice nas, ja ne znam sta rade vise ovi mislioci, svi zatvaraju samo ovi nasi filozofiraju nesto. kako me nerviraju.

Raca

pre 8 godina

@ qqzqq
Za sve vas koji očigledno ne razumete šta "zatvaranje granice" u ovom pomenutom kontekstu znači:
Znači potpuno onemogućavanje prelaska državnih granica van za to tačno predviđenih mesta i zakonom utvrđene procedure.
Znači,ne može se na teritoriju jedne suverene države ulaziti preko livada,njiva,kanala,kroz kukuruze,plivajući, puzeći,skrivajući se.....
Svi moraju doći na regularni granični prelaz,biti evidentirani i ulaz može biti dozvoljen samo onima koji ispunjavaju uslove za ulazak u skladu sa važećim zakonima zemlje u koju se ulazi.
Činjenica da se neko predstavlja kao izbeglica ne znači da on to i jeste,a čak i ako jeste jedna suverena država može da ograniči njegov ulazak na svoju teritoriju.I to je upravo sada na delu u Evropi.

Srbija je dozvoljavala ulaz svima pod pretpostavkom da oni ne žele da ostanu u Srbiji i to objašnjavala svojim velikodušnošću.Veliki broj tih osoba je ulazio na teritoriju naših susednih država mimo graničnih prelaza.Pri tom,oni ne ispunjavaju ni zakonske uslove da uđu u te države.
Drugim rečima Srbija,Makedonija i Grčka naravno,svojim neodgovornim ponašanjem uzrokuju probleme ostatku Evrope.
Grčka je članica EU i to je njihov vlastiti problem,Makedonija je bar pokušavala da spreči ulazak i najavljuje zatvaranje granica.Ali Srbija se svo vreme ponašala diletantski i neodgovorno u skladu sa istom takvom zvaničnom državnom politikom.
Šengenski režim nije tu oduvek,to je eksperiment,kao uostalom i sama EU.
Ozbiljne i suverene države širom sveta imaju utvrđene granice sa policijom i vojskom i zna se ko,kada,i gde te granice može prelaziti.

Nn85

pre 8 godina

U ovoj vesti su pobrkane babe i zabe, i to izgleda samo sa ciljem da procitamo poslednji pasus ne bili smo sa nestrpljenjem docekali jos jednu vanrednu konferenciju za stampu. Prvo, Makedonija vec ima ozbiljnu granicu sa Grckom, kao i Hrvatska sa Srbijom i Slovenija sa Hrvatskom. Tu nema sta novo da se doda, zna svako ko je otisao bar do Paralije. Drugo, Austrija uvodi granicu jer je do sada nije ni imala zbog Sengena. Trece, o kakvom je "zatvaranju" rec najbolje govori originalna vest, a to je "security checks", dakle ozbiljnije kontrole putnika i robe. Toliko o ovoj "vesti".

PDP

pre 8 godina

Ja sam ovo predvideo dan pre Pariza u jednom komentaru. Ova država ako vidi dva dana ispred sebe onda će uraditi ovo što ovaj normalan čovek predlaže: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1063798#k18342821

beli domino

pre 8 godina

@zoran ako cemo prema istoriji prvo su tamo ratovali britanci i to krajem 19.veka. zvuci neverovatno da je ta napacena zemlja bila predmet invazija gotovo svih velikih sila, ali tako je.

Molorad

pre 8 godina

Ako svi oko nas zatvore granice,po logici
mi ne moramo nista uraditi!?
Onda je jedino priliv migranta moguc preko Kosmeta,a to treba dobro zatvoriti!
Naravno I spreciti povratak iz EU!
Neka drugi dokazuju svoju "demokratiju I humanist", a mi cemo sacekati I biti na oprezu,nista vise!

Millennium

pre 8 godina

Kada su se desili napadi u Parizu, prvo što mi je palo na pamet je kako osam ljudi može da parališe celu zemlju. Sada sam skontao da osam ljudi može da parališe celu Evropu. A to više govori o Evropi nego o njima.

cika pera

pre 8 godina

I, dok mi budemo filozofirali i izigravali humaniste, zemlja ce nam se napuniti "izbeglicama" koje nece moci ni da nastave napred, ni da se vrate nazad. A sta vi mislite, gde ce onda oni i kako iskaliti nezadovoljstvo?
Zao mi ih je. Razumem ih. Razumemo ih svi. Ali sad je doslo vreme da i oni nas razumeju. Hvala gospodo, dovidjenja!
Gospodine premijeru! Za stav Srbije pitajte gradjane Srbije! Bojim se da ce Vas stav biti pun "stavova" drugih zemalja. Pa nemojmo da se sve lomi o nasa ledja... Razumem ja Vasu situaciju, i da smo mi mali i nevazni na ovoj planeti, i da moramo igrati kako drugi svira, ali nekad moramo misliti na nas same i imati NASE stavove!
Brod polako tone. Svi spasavaju svoje glave. Nemojmo cekati zadnji camac, mozda ga nece biti! Nema mesta za herojstvo!

Roko

pre 8 godina

Ljudi, za nas se ništa ne menja. Moći ćete da putujete kao do sada. Pasoš u džep i na granični prelaz. Zatvaranje granice znači da se blokira prelaz preko livada i bespuća, to jest neće moći ilegalno prelaziti. Ako do sada niste ilegalno prelazili granice, za vas se baš ništa neće promeniti. Ljudi sa urednim dokumentima će putovati kao do sad.

Nenad-EU

pre 8 godina

To nije neki problem za Srbiju. V&V su rekli da je Srbija otvorena za migrante. Jeste da nisu računali na ovaj scenario ali šta sad... budi muško pa stani iza svoje reči.

Strawdog

pre 8 godina

Meni je fascinantno to sto je SVAKA odluka Vlade Srbije po pitanju emigranata bila u suprotnosti sa zdravim razumom, i sto je vreme pokazalo da su procene daljih dogadjaja u vezi sa emigrantima bile potpun promasaj. Jedino je Glavni uporno ponavljao kako nece da podize ograde, i ova situacija sa izbeglicama se koristila za promociju Lika I Dela Premijera Srbije. Nesposobnost i svako odsustvo odgovornosti prema drzavi Srbiji od strane onih koji po Ustavu treba da brinu o njoj na granici da se pomisli da je sve prethodno lose uradjeno bilo sa namerom.

marija

pre 8 godina

Mozda sam ja luda, ali ja nesto ne verujem da su svi na vlasti toliko retardirani, pa da se obistini scenario po kom migranti samo ulaze u Srbiju a ne izlaze iz nje. Kapiram ja da mi balansiramo, i glumimo malo humanitarce, ali ako bude stani-pani, pa niko nece svesno i namerno praviti haos u zemlji. Sa druge strane, realno je da "prljav posao" za nas mogu da odrade Makednoci, ali i da je zatvaranje granica za nas problematicno sa aspekta Kosova, kao sto je napisao jedan komentator nize. Ali, licno mi je najverovatniji scenarijo da Grci naprave branu. Mislim da i ovi strajkovi trajekta nisu slucajni.

Pathon

pre 8 godina

Konacno. Prave izbeglice mogu da ostanu u kampovima odakle ce mnogi otici u EU uz nekakav red. Ekonomski migranti ce morati da se pomuce a ne da se setaju Evropom kao na korzou. Preostali na Balkanu da se propuste do zeljene destinacije. I svaku granicu zastiti kao Madjari. Kraj, nema vise. I treba uvesti red.

Giga

pre 8 godina

Do zatvaranja mora doci prije ili kasnije. To je svakom jasno jer kapaciteti su popunjeni. Nema to veze sa tolerancijom vec sa mogucnostima domacina.

Dejan

pre 8 godina

Naslov je mnogo kofuzan.Sta znaci zatvaranje granica da niko nece moci normalno da udje u Sloveniju i Austriju preko granicnih prelaza ili niko vise nece moci da prelazi u druge drzave preko polja i njiva(kao sto niko normalan ni do sada nije mogao)

Grid 2

pre 8 godina

mislim da je stav Srbije o tom pitanju od kosmičke/istorijske važnosti.
(Mondo, 16. novembar 2015 20:10)

Intergalaktičke, prijatelju. Minimum! Po prvi put u istoriji... Ova fraza me puno podseća na deda Alfreda iz mućki kad kaže " During the war"...

Orko

pre 8 godina

Pojačati vojnu snagu, aktivirati svu vojnu rezervu i zauzeti strateške pozicije. Ovo nije panika, ovo je razumno razmišljanje. Ako ovo ne uradimo, zlo i naopako.
(Cinik, 16. novembar 2015 20:30)

Prijatelju, sve si u pravu principski, ali moram da pitam: Koja vojna snaga?! Koja vojna rezerva?!?! Znas li da vojska nema akumulatore i cokule, a bogami ni vojnike?

nemi posmatrač

pre 8 godina

@zoran
Slab si iz istorije. Prvi koji je banuo tamo je bio Aleksandar Makedonski. Pa perijanci, pa Džingis Kan, pa Timurlan, pa arapi, pa britanci, pa sovjeti, pa ameri ......

Putnik

pre 8 godina

Da li neko pretpostavlja kako se sada oseća srpski narod? Sa ovakvim politikantima na vlasti koji nikada u životu ništa nisu radili osim što su se bavili politikom? Ako je to posao - izvinjavam se. Da li su dorasli ovim izazovima koji dolaze? Da li sa kadrovima koje su postavili mogu da urade bilo šta ozbiljno što može da odbrani zemlju? Da li je neko već počeo da pravi spiskove nasilno penzionisanih oficira policije i vojske koji nisu odgovarali NATO? Ako nisu trebali bi.

sava

pre 8 godina

A šta sad ? Svi pljuvači Viktora Orbana rade isto. Hrvati, slovenci, austrijanci. Orban vidi pet poteza unapred a ovi pet poteza unazad, a naš vođa ni toliko, on čeka nalog velike Angele.

sturmmann

pre 8 godina

Samo časak: do pre nekoliko nedelja ste Orbana nazivali fašistom, šta je sad ovo? Masovna fašizacija, lančana fašizacija, šta je sad ovo,ode Šengen? Dajte POVERENICI ZA RAVNOPRAVNOST I JEDNAKOST da objasni.

Sijem burke jeftino!

pre 8 godina

Ma nema veze. Zahvaljujuci svom mudrom rukovodstvu, Srbija ce taman biti PRVA satelitska drzava ISIL-a, dakle LIDER u novim uslovima!
A svi mi znamo koliko ovi "nasi" crkose od zelje da budu "lideri" u bilo cemu.

Zeljko

pre 8 godina

Sta treba da se desi da bi veliki vodja izvukao glavu iz peska i zastitio gradjane Srbije koji su ga i postavili tu gde jeste.ZATVARAJJJJJJJ.

dragan ignjatovic

pre 8 godina

ne znam kakav moze biti stav srbije osim da zatvori svone granice.postavlja se pitanje da li je srbina spremna i da li ima cime da zatvori granicu.interesuje me kavu cecsada vucic da isprica pricu kada su ga njegovi prinatelji iz eu ostavili na cedilu

beba

pre 8 godina

za komentatora koji se sprema na put u Fr:
zatvaranje Slo i Aus se ne odnosi na obicne putnike sa pasosima, nego na izbeglice. Francuska ce jos traziti da se suspenduje Sengenski sistem. Ako se to desi, to znaci da necemo kao do sad posle ulaska npr. u Sloveniju bez kontrole putovati po Evropi, nego ce nas na granicama sacekati kontrola, kao sto je nekad bilo.

Miloš

pre 8 godina

Jao, pa šta?! Čak i da se granice zatvore, zna se za koga se zatvaraju. Sigurno, svi naši građani će putovati kao i do sada uz jedinu razliku da će ih možda čekati pasoška kontrola između Slovenije i Austrije, na primer... Suština je da se teži ponovnom uvođenju kontrola u okvirima Šengenskog prostora.

zna se kako se ponasa civilizovan svet!

pre 8 godina

Moze li mi neko reci sta ovo znaci za nas obicne turiste? Planirao sam uskoro Pariz, Amsterdam, Barselonu, Berlin... Da li cu moci putovati bez problema?
(Nikki, 16. novembar 2015 20:15)

Naravno da hoces, zna se kako se prelazi granica, pasos pokazes cariniku, pita te da li imas nesto da prijavis i ako si cist i ispravan, prodjes!