Utorak, 10.11.2015.

14:32

"Račun veći od 500 RSD obavezno plaćati karticom"

Siva ekonomija je veliki izazov Srbije, suzbijanje je moguće kroz elektronski način plaćanja, kaže Ivan Rakić, partner u poreskom odeljenju Ernst i Jang Srbija

Izvor: B92

"Raèun veæi od 500 RSD obavezno plaæati karticom" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

148 Komentari

Sortiraj po:

cartman

pre 8 godina

"bus plus ne moze da se plati karticom...
(luki, 11. novembar 2015 15:13)"

Može, ali ti trgovci - među kojima sam i ja - kažu da ne može jer od svake transakcije preko platnih kartica nam uzimaju minimum 1%, a tolika je i provizija koju nam BUSPLUS dodeljuje. Pa nema smisla da još i to dozvoljavamo, sad bih mogao da pišem pola sata šta sve drugo trpimo, najviše od poluobrazovanih inspektora kojima ništa ne možeš.

dendza

pre 8 godina

Kao i sve drugo u ekonomiji i upotreba kartica mora biti dobrovoljna i motivisuca i za kupca i za prodavca ( prednost ima kupac jer mušterija je uvek u pravu), a ne pod bilo kakvom prinudom jer to ne prolazi u civilizovanom svetu. Drugo provizije za pos transakcije treba da budu do 1% maksimalno, a to je na državi, bankama i prodavcima da usaglase. Inače ja volim da koristim kartice mislim da olakšavaju život i nemam problem sa paranojom i prikrivanjem transakcija. Sa druge strane gde god da sam bio u svetu od SAD, EU nigde nisam video zabranu upotrebe keš novca. I da za sve koji žale trgovce, da li vi mislite da će vam proizvod biti jeftiniji za ta 3% ako platite kesom u bilo kojoj radnji gde se izdaje fiskalni račun? Poenta priče je kartice su dobra stvar, ali nisu sredstvo za borbu protiv sive ekonomije, njihova rasprostranjenost i upotreba treba biti motivisana od strane pružalaca usluga na zadovoljstvo klijenata i njih samih.

Sale

pre 8 godina

Ko plaća karticom ima osećaj da ipak ne daje direktno novac nekome. Dakle, to je varka. Novac se daje samo tako. Stavim ruku u dzep, vidim koliko imam (nemam) para u kešu. Pogledam karticu, nemam pojma koliko imam. Treba da proveravam poruke u telefonu, mada se dešavalo i da me nekad i ne obaveste.

mike adriano

pre 8 godina

@(Sven, 10. novembar 2015 16:21)
Protiv sam, jer ne podrzavam parazitski sistem gde se novac stvara iz cistog vazduha samo zato sto postoji potreba za njim, tj. ne podrzavam bankarski sistem. Prvenstveno zato sto im se nikad ne mozemo oduziti kao drzava. Zato ja kao pojedinac, ne zelim da oni (banke) imaju totalnu kontrolu nad mojim sredstvima placanja, utuvi to u glavu, posto svojim komentarom sigurno ne predstavljas sve svedjane.

MarkoNS

pre 8 godina

Sudeci po komentarima mi smo najpametniji narod na svetu! Da su rekli da koristimo kes opet bi isti komentarisali da ne valja ni to, najpametniji smo!

Goran

pre 8 godina

Ok je. Drzava samo treba da osnuje sluzbu prometa koja bi naplacivala npr. 1 din. za transakciju na 500 din prometa. Svi zadoviljni, ja kao gradjanin placam sve karticom, privatnik ne nosi pazar, drzava ima evidenciju. Ah, da, pukli bi muljatori koji rade za kvazi-mininalac (dobijaju ostali kes na ruke) i banke za % (nema vise 2-4 posto, nego 1 din).

voodoo

pre 8 godina

Ali najvecu korist bi imale banke sa provizijama od 2 do 4% na transakcije karticama. Dok je u zemljama gde se mnogo vise placa karticama taj broj na 0.5%. Prodavcima se ovde ne isplati da uvode pos terminale, jer pored tih provizija banke uslovljavaju promet, koji ako ne ispunite, placate dodatno. Velikim trgovinama hrane ili tehnike na primer i nije problem, njihove marze su 20-30%, mozda i vise za pojedine stvari, medjutim sta cemo sa proizvodima i uslugama gde su marze i provizije od 5 do 10%, kako mogu takve firme da izdrze da se odreknu trecinu svoje provizije i ime banke i da im to bude isplativo. Siva ekonomija mora da se resi, to je ogroman problem, medjutim nije samo kupovina i evidencija te kupovone tj naplata poreza siva ekonomija, ima tu jos mnogo toga, npr neprijavljeni radnici, koliko tu odstete budzet i za poreza na zaradu, i penzioni i zdravstveni fond i samog radnika, pa onda i oni koji su prijavljeni uglavnom prijavljeni na minimalac, sto je opet delom zakidanje drzavi za odredjene iznose, jer poslodavci namerno prijavljuju ljude na minimalac da bi manje placali doprinose i porez, iako se zna za koja radna mesta sluzi minimalac i u kojim situacijama bi trebalo da se koristi, kod svi to rade. I da se vratimo na banke, one na razne, 1 gradjana i na stetu drzave, jer svojom politikom da zaradjuju od gradjana, a ne privrednih kredita usporavaju rast zemlje i smanjuju potrosnju, samim time i ponudu, tj proizvodnju.

vozim se gradskim

pre 8 godina

Kartice nisu loša stvar, ali je nemoguće da ih svi koriste. Bar ne u narednih 20 godina. A druga stvar je što su POS aparati skupi. Oko 300€ ako se dobro sećam, i ne traju večno.
Pa kako da se tako nešto isplati prodavcu na pijaci? Većina nema ni fiskalnu kasu.
U principu sve se može uraditi, samo da se vlast zaleti, a nadam se da neće

Nikola

pre 8 godina

Dojcin Tutinac je u pravu.
I ja koristim karticu Kombanke i za 100 dinara mesecno,kao penzioner, imam visu electron i maestro xa koje ne placam proviziju ni prilikom transakcija, ni prilikom podizanja gotovine sa bankomata banke. Ebank je 50 dinara mesecno i placam sve racune,cak i hitne naloge bez provizije,koja je u posti po racunu 45 dinara a u bankama jos veca. Toliko.

Cinik

pre 8 godina

Zbog provizije ovo jedino odgovora bankama, da dodatno zarade. Provizije idu od 2% do 4%, i dva-tri dana "lufta" dok pare legnu na racun firme.
Da postoji drzava, kao sto ne postoji, imala bi zakone i sluzbe koje bi te zakone sprovodile, pa ne bi bilo ni korupcije. Naravno, bez korupcije ne bi bilo nikoga iz sadasnje vlasti na javnoj funkciji, a sa uredjenim sudstvom ne bi bili ni na slobodi.

til Ojlenšpigel

pre 8 godina

Znate li šta je cinizam?To je kada većina poznanika i prijatelja koje poznajem a rade u svetskim bankama vrlo oprezno koriste kartice a keš obilato. Ovca služi za šišanje.

Anna

pre 8 godina

E pazi da mi ne narediš čime ću da plaćam. Pa, vaša je dužnost da se borite protiv sive ekonomije i hvatate one koji ne izdaju račun, a ne moja. Nismo mi doušnici.

micko

pre 8 godina

Verujem da gospodin koji ovo predlaze cite ove komentare te ga pitam:zbog cega se na buvljaku u Pancevu kod registrovanih radnji nemoze platiti karticom,zbog cega registrovani poljoprivredni proizvodjaci,prodavci sladoleda na ulici,industrijski pakovanog,prodavci kokica i semenki,svi sa registrovanim preduzetnickim radnjama nemaju fiskalnu kasu i nemaju POS terminal,i na kraju da li je gospodin svestan da ce tako u Srbiji ostati 500.000 osoba bez posla?Zbog cega se vec jednom ne objasni da su firme koje vrse naplatu nezavisne od banaka vec imaju samo ugovore za naplatu,i zbog cega se ne prebacuje naplacen iznos karticom odmah na racun vec postoji rok od 2-5 dana da to ucine,a da pritom ne placaju kamatu za koriscenje tih sredstava.Zbog cega banke ne placaju kamatu na sredstva po vidjenju,kao sto je bio slucaj pre 25 god.Bilo bi lepo da gospodin predstavio svoju poslovnu karijeru i rekao gde je stekao dosadasnje iskustvo!

provizija

pre 8 godina

Sjajne su ove americke kompanije koje kao resenja nude kombinacije u kojima amerikanci zaradjuju silne pare bez da ista rade. Kad se placa karticama, procenat od svake transakcije (2-3%) ide karticarskim firmama (VISA i mastercard uglavnom), a znate li cije su te firme? Isto kao i firma z akoju radi ovaj gospodin koji ovo izjavljuje.... Navrce covek vbdu na svoju vodenicu.
I cisto da ne bude zabune - ta provizija od svake transakcije ide na teret prodavca, a ne kupca, tako da je vid kad kupujete ne vidite iskazanu na svom racunu.
Samo placajte "porez" amerikancima, pa cete dobiti natrag sve te pare natrag u naturi ranije ili kasnije kao avio bombe i slicne stvari. Kao '99 sto ste ih dobili natrag...

Demokratski rob

pre 8 godina

Plaćanje karticom je odličan način da banke i država znaju koliko trošite i imaju uvid u sve što ste kupovali, pa će onda to procureti nekom supermarketu.

Jelena

pre 8 godina

Hmmm.... ja nemam karticu.... mama mi da 2000 dinara da kupim torbu, majicu... i sta se desi ako je kartica obavezna? A prodavacica mi trazi licnu kartu da potvrdim da je moja kartica? Glupost. Neizvodljivo.

Sava Drugi

pre 8 godina

@Zoharske price za malu djecu,

Mali grad, 20 000 stanovnika puta 20 evra meseno = 40 000 evra = 1 stan u Beogradu svakog meseca.

Vrlo jeftino, nema sta.

sajkokiler

pre 8 godina

Ne plaćam karticom jer ima kontraefekat, umesto da ostanem na kasi pola minuta dešavalo mi se da zaglavim i pet i više. Kad vide karticu prodavačice me prostrele pogledom a gunđanje u redu iza mene počinje... Gde sad nađe da plaća karticom, te ovo, te ono... Podignem koliko mi treba ujutro jer mi je banka preko puta kuće i to je to...

csc

pre 8 godina

Necu da placam karticom, smatram ljudskom obavezom svaku zastitu licnih sloboda, pa tako I one gde cu, kada, koliko I na sta da trosim svoj novac. A te lutrije okacite macku o rep. Videli smo svi kako drzaavna lutrija namesta loto izvlacenje. S ovom drzavom sto manje kontakta imas, manje se osecas kao magarac.

dzonikg

pre 8 godina

@ (Zoharske price za malu djecu
Najbolji su ovi "prozapadnjaci" koji optuzuju druge da su glupi i neznalice a u stvari su to oni ..banka naplacuju 2% na svaku transakciju na karticima!!! Samo sto to ide na teret trgovaca ali trgovci to ugrade u cenu koju plati krajnji potrosac.

Tvoja dužnost nije moja dužnost

pre 8 godina

Neca, 10. novembar 2015 21:58

Nisam ja u obavezi da tražim fiskalni račun, nego je prodavac u obavezi da mi ga da. Nisam u obavezi ni da prijavim prodavca koji mi ne izda fiskalni. Kad bih prijavljivala poreskoj one koji mi ne izdaju fiskalni, smatrala bih se zaposlenom u poreskoj upravi i očekivala bih platu.
Da ti pojasnim, posao radim za pare, tuđ posao ne radim uopšte.

Moca

pre 8 godina

Zašto ovako radikalan predlog? Ne može nas niko naterati da plaćamo karticom ako ne želimo. Ne vidim u čemu je problem, fiskalni očekujem kako god i gde god da plaćam.

Zoharske price za malu djecu

pre 8 godina

Treba provesti fiskalizaciju svega, kao u Hrvatskoj - ali za to nam je potreban sposoban ministar, kojeg nemamo! :/ Inace, obožavam plaćati karticom. Posebno sam nafuran na bekontaktno plaćanje, ali na žalost kod nas nema mnogo mjesta koja primaju bezkontaktne kartice!

Bane BG

pre 8 godina

znači rešenje za sivu ekonomiju je da nas pljačkaju banke! Banke naplaćuju 2% po transakciji, što direkno plaćaju građani. A to što je država nesposobna da iskrontroliše tokove novca i roba, a ima sve instrumente: carinu, finansijsku kontrolu uvoznika i veleprodaja, fiskalnu kontrolu maloprodaja preko kasa(ko kontroliše gprs izveštaje)......
Ja predlažem da se uvede model i tržište kompezacija, kako bi se izbegli dodatni troškovi, dodatno oporezivanje banaka za provizije preko uobičajnih na nivou EU i unakrsne preseke ulaza i izlaza roba između dobavljača i maloprodaje(svesti np ulaz u maloprodaju iz vp nekog piva i izlaz iz maloprodaje na nivou godine) i naći koliko je dobavljač plasirao robe na crno.

Bg cica

pre 8 godina

Ne plaćam karticom apsolutno ništa! Podignem novac i trošim. Račune platim putem e-bankinga. Niko me ne može naterati da koristim karticu pri kupovini bilo čega.

Zoharske price za malu djecu

pre 8 godina

Vidim da mnogi misle da banke od korisnika uzimaju proviziju nakon svake transakcije! To su gluposti! Korištenje kartice je jeftino! Plaća se samo mjesečno održavanje (2€), ili godišnja članarina (15-tak €) , zavisno od ugovora. Postoje kamate ako imate zaduženje na kartici, zavise od ugovora, ali ako na kartici nema minusa, onda nema ni kamata. Glup smo narod - kao da dolazimo iz Sibira, gdje smo proveli zadnjih 50 godina!

vladimir

pre 8 godina

A sto poreska policija ne uvede tri smene koje ce da pokriju 24h? Verovatno im nije u opisu radnog mesta koje se metodom copy - paste ne menja jos od Druga Tita.

deki

pre 8 godina

@Jelena: a mama i tata ti placaju hranu i racune, zar ne?Blago tebi kada pored svog placanja karticom imas jos 2000 svaki dan u novcaniku!

Stručnjak vam je malo jači

pre 8 godina

A šta bi gospodin rekao na ovo:ja kao preduzetnik nemam karticu i neću je ni imati.Sav podignut novac mi je uplaćen na račun i u jednom trenutku je prošao kroz banku,i ne pada mi na pamet da ga provlačim opet i opet dok od njega ne ostane ništa osim bankarske provizije.

КРАЉЕВАЧКИ ГРИНГОС

pre 8 godina

укинути новчанице.преко картице плаћање рачуна, газда фирме ће уплаћивати најмање минималац

pro

pre 8 godina

Kesh,ako ga vec imate,znaci SLOBODA.Evo i zasto:
-Karticu mogu da vam "ugase",opravdano ili "slucajno".
-Ovlasceni (i oni drugi)mogu imati uvid u stanje vaseg racuna,transakcija.
-Placate provizije raznih vrsta.
-Sta ako nestane struja...?

s

pre 8 godina

"ili bar ogranicite da ne moze da se koristi ispod 5 hiljada dinara! Izgubim svaki dan po 15 - 20 minuta dragocenog vremena u redovima jer ljudi placaju karticama racune od par stotina dinara"

Kakva greska, karticom je brze placati.

Neca

pre 8 godina

Kad biste vi, ljubitelji plaćanja kešom, uvek zahtevali od trgovca da vam izda fiskalni račun, što ste i u obavezi po zakonu, ne bi bilo potrebe za ovakvim predlozima.

Standarno

pre 8 godina

Prvo ukinemo vojsku da ne mozemo da oborimo vlast ako je nasilna, onda ukinemo pare da nam odredjuju sta cemo i kako da trosimo itd. Da predlozim dalje kamera u svakoj kuci tako ce jos bolje svi kontrolisati. Drustvo se uredjuje kulturom i obrazovanjem, a ne samo ukidanjem sloboda. Ovakve likove zaobilaziti u sirokom luku.

razuma bez

pre 8 godina

O čemu se ovde radi??? Molim za odgovor.
(Dojčin Tutinac, 10. novembar 2015 20:23)

Radi se o organizovanom, sistematskom sirenju paranoje u ratovima i bedom sludjenom narodu, kako bi se istim lakse vladalo...

Isti oni koji su nas '99 upozoravali na opasnost od pomracenja sunca, danas nam prete platnim karticama...

dragan

pre 8 godina

Gospodin koji priča o 500€ u italiji je izneo netačne podatke.do 01.11.15 je bio limit 1000€ danas je taj iznos podignut na 3000€.bila je obaveza evidentiranja ispita u gotovini preko 1000€ u bankama ali uz navođenje razloga ste mogli da podignete I iznos do 10000€.itd.sve u svemu vrlo ne precizno je sve izneto.

Potrosac

pre 8 godina

(Dojčin Tutinac, 10. novembar 2015 20:23)

Kazes,nikada ti nije skinuta provizija,kada si placao karticom.
Zato je naplacena TRGOVCIMA,kod kojih si placao.
Male trgovine se zatvaraju,izmedju ostalog,zbog tog razloga.
Ceh placamo svi,jer se kalkulise sa cenama i provizija bankama je uracunata u cenu proizvoda,svaki put kad ti je provuku!
Debelo su zavukli ruke u nase dzepove,a kao sto vidis po sebi,mnogi toga nisu ni svesni.
Nadam se da ti je sada jasno!

Mr. M

pre 8 godina

@Pera
Procitaj tekst i komentare jos jednom, ali polako, posto izgleda slabo kapiras. Ne prica se ovde o proviziji tebe kao kupca, nego o proviziji bake od 2-3% na svakoj treansakciji, koju naplaciji od prodavca i pritom ga uslovjavaju da nesme da menja cenu artikla ako placas karticom sto je ubistveno. U Japanu se dosta placa kesom, mada sam ja i male racune od 200-300 jena placao karticom i nema problema.. Banke su kod nas zlocinacko udruzenje

Kole

pre 8 godina

Da se zabrani gotovina skroz, a da svi dobijemo Mastercard. Zasto gradjani da nose novac u dzepu, treba ih zastiti od problema koji mogu da nastanu.
Mogu da izgube novcanik i sta onda?
Drzava mora da pomogne ovim ljudima. Ne moze da dopusti da toliko porodica ostane bez hleba.
Ako Vucic odluci, samo on moze da uradi nesto.

DK

pre 8 godina

Pa svi da radimo za banke. Od 1,5 do 4% od prometa na svaku transakciju. Nek banke uvedu Pos terminale na šalterima da plaćamo račune karticama!

Pedja

pre 8 godina

Sta pricate? Veliki kes je tesko podici u inostranstvu!!! Ko ima racun tamo, zna da je to najlakse! Odes u banku, i za 1,5 minuta podignes 5000, 10000 i 25000 evra bez ikakvog pitanja Samo ako imas na racunu. Kakve su ove Srbende, ovi komentari su da se krstis i levom i desnom. Glupe vesti sa glupim predlozima, a onda hrpa glupih komentara. Neverovatno. A kada hoces da kupis u keshu, bez racuna. u Austriji te obozavaju, daju popust. Genijalno

Jelena

pre 8 godina

sve placam karticom,osim pica u gradu zbog guzve. Mnogo je lakse,ne jurim kes po novcaniku,niko me ne pita " a je l' imate sitno" i slicno. U novcaniku uvek imam max do 2000 din i ni dinar vise. Probajte,zivot ce vam biti laksi :-)

zastrashujuce stanje uma

pre 8 godina

Ja sam preduzetnik i NE primam kartice!
I niko ne može da me natera!
(jery, 10. novembar 2015 19:17)
O itekako moze. Kupci/klijenti ce da te nateraju.

A niko ne pominje proviziju koju placa izdavalac racuna prilikom provlacenja kartica i kamatu koju placa vlasnik karticnih proizvoda...
(Iki, 10. novembar 2015 20:17)
Pa izdavalac racuna placa i osiguranje kes novca i transport istog u banke. A vlasnik "karticnih proizvoda" placa kamatu samo ako koristi kreditnu karticu (dakle kao i svaki drugi kredit) ili dozvoljeni minus (isto kao i kad koristi kes novac).

Sramota je da se uglavnom javljaju odrasli, zaposleni porodicni ljudi (dakle izdrzavaju nekoga, ne samo sebe) a da su toliko ekonomski/matematicki nepismeni. Vidim ja, bice ovde za 20-30 godina bezanja u sume/pecine, kad zavlada elektronsko placanje i to i bez kartica i robotika uzme maha...

Okram Idul

pre 8 godina

Sve ono na sta me neko primorava, ne volim i imam revolt. Pogotovo stvari koje sluze za neku vrstu kontrole. Nije to u potpunosti kontrola prodavaca, vec i potrosaca. Na sta trose pare? Gde trose pare? Kad trose pare? To su neke stvari koje odredjeni ljudi (i ja sam medju njima) ne vole. Ne zelim da ostavljam elektronski trag svuda i zelim mogucnost IZBORA. E sad, posto nemam sta da krijem (jos uvek) a protiv toga sam, neka izmisle nesto kako bi me primamili da koristim karticu. Ja sam jedan od onih koji karticu vadi na dan kad legne plata, podignem sve sto ima, ostavim par stotina din za odrzavanje racuna i raspolazem keshom. Muka mi je represije i orvelovskog sveta u kojem se nalazimo. Nazovite to kako hocete. Mozda sam zatucan, mozda paranoican, ali u sustini volim slobodu, i mogucnost izbora.

Petar

pre 8 godina

Posle se pitamo zasto smo zatucani i ne razvijeni. Sad vidim kad citam komentare protiv kartica. Kartice su stvar izbora. Mogucnost izbora je uvek dobrodosla,sto automatski iskljucuje predloge uslovljavanja bilo koje vrste. Banke ne znaju sta ce od novca,sve su posisale i mogli bi da se odreknu procenata naplate karticama ili da to bude 0,5%.Dok su se ljudi obogatili na internetu sirom sveta, srbadija bojkotuje kartice. Svako iole pametan vidi koliko je to pametna logika. Inace kreditnu karticu nemam (a kakvo je stanje, na kraju cu je uzeti da bih imao za hranu) a koristim debitne. Takodje, na internetu bez kartica nije moguce poslovati.Ono sto vecina komentatora ne zna, jeste da odredjene (strane kartice) vam omogucavaju da dobijate novac bez da vam drzava otima deo, tako da su dobrodosle a to je pravi nacin da zaradjen novac potrosite kao covek.

shipovi jeftiniji u bugarskoj

pre 8 godina

Dobro samo treba da mi neko objasni kako ja kao trgovac cigaretama u trafici mogu da imam Pos-terminal kada je provizija troškova preko njega 1,5% i onda transakcioni troškovi banke do 0,5% u najboljem slučaju, i to je 2% ukupno a zarada od cigareta je do 3,5% i šta ostane kao zarada VELIKIH 1%! Tu matematike nema!
(sloba, 10. novembar 2015 17:36)

Shto se mene tiche,evo,od pre tri meseca,ti matematiku NIKAKVU s moje strane vishe nemash!..na svu sreccu,konachno!!!...a inache,zzelim ti ama bash svu poslovnu sreccu ovog sveta i profit pri prodaji tvoje 'robe' ostalim potroshachima....

petar

pre 8 godina

A šta je sa onima koji nemaju kartice ?
Nećete valjda na silu ljudima da namećete korišćenje kartica uz naravno dodatnu naplatu mesečnog održavanja?

Brkati Feudaåac

pre 8 godina

Steta sto ljudi ne mogu obrazloziti svoje pluseve i minuse kad ih postave. Cudi me jer moj komentar nema nista protiv placanja karticom, samo sam rekao da iz mog dugackog iskustva jos nisam video da je gotovinsko placanje gradjana ograniceno na 4 i kusur evra po transakciji. Vecini se moj komentar svideo, al bih stvarno voleo procitati rezonovanje onih koji smatraju da nisam u pravu. Zasto oni misle da gradjani SAD, Mexica, Brazila, Nigerije, susednog Benina, Kazagstana i Saudijske Arabije mogu imati pravo da svoj kes slobodno koriste, a podrzavaju da se to isto pravo ovde ogranici na 4 i kusur evra. Nek objasne svoje misljenje i minuse sto lupaju. Stvarno bih zeleo cuti a i iskustva iz zemalja gde tako nesto postoji. Ja sam naveo zemlje s kojim ja imam iskustva i tamo takvih stvari nema. Nek se jave i kazu zasto je to dobro i nek predloze nacin da mnogi u Srbiji koji trenutno nisu u stanju, kako da izvade te platezne kartice. Ajde, lako minuse lupati, dajte nesto konstruktivno

kis janos

pre 8 godina

Sve po ugledu na neke države uvodimo, a uslovi I okolnosti su daleko od onih u tim državama. pa gde je to gospodinu Rakuću propisana obaveza plaćanja karticom na iznos preko 5 dolara? Poreski stručnjak, ekstpert, a lupa gluposti.

Nenad

pre 8 godina

Ukinite te @#$%%^^%#$# kartice ili bar ogranicite da ne moze da se koristi ispod 5 hiljada dinara! Izgubim svaki dan po 15 - 20 minuta dragocenog vremena u redovima jer ljudi placaju karticama racune od par stotina dinara. Kupuje cigare i vadi karticu. Znam da je strpljenje vrlina, ali ne postoji mnogo vrednijih stvari u zivotu od vremena. 15 minuta dnevno, to je 7.5 sati mesecno. Jedan radni dan mesecno ode na cekanje da se uspostavi veza sa terminalom i na ukucavanje pinova ljudi koji su ispred u redu i nemaju sta da rade u zivotu pa arce vreme na placanje karticom da bi se osecali fensi. Porez ce ionako da ode gde i uvek, na licne potrebe politicara.
(dobar dan, 10. novembar 2015 17:40)
A sta ako ja ustedim upravo tih 15-20 minuta koliko mi treba do bankomata i nazad do radnje, tako sto udjem odmah u radnju i platim nesto karticom?

apokalipticar

pre 8 godina

zivo me interesuje koja je to "visoko" razvijena zemlja gde se racun preko 509 dinara ili neka bude i preko 20eu placa zakonski samo karticom? Obisao sam pola planete, trosio svuda cash, i preko i 500eu po radnjama. Niko me nikad nije pitao, cak su obigravali oko mene. U USA i Kanadi cak postoji sitnim slovima da onaj ko placa cash ima 3% popust na izrazene cene, a sve zbog provizija zbog placanja karticom. U mnogo radnji sam se po USA cenkao, spustao cene za tehniku i garderobu, nigde ne dobijajuci racun. U eu takodje, doduze daleko manje.

Dojčin Tutinac

pre 8 godina

Ljudi, molim vas da mi neko objasni o čemu se radi u ovim krajnje panično-negativnim komentarima, koji uzgred imaju veliki broj odobravanja???

U mom slučaju koristim karticu jedne ljubičaste banke, i za nju plaćam mesečno održavanje od 200 dinara. U okviru cene održavanja koristim i e-banking.

NIKADA mi nije skinuta niti jedna para provizije za stotine transakcija koje sam uradio u radnjama, kafićima, restoranima, pumpama, bioskopima, fast-foodovima...
NIKADA nisam platio dinar provizije za račune koje sam platio preko e-bankinga, u kojem imam preciznu evidenciju svih pojedinačnih odliva sa računa.

O čemu se ovde radi??? Molim za odgovor.

Srrrrrrrrdjan

pre 8 godina

U Italiji, za svaku kupovinu preko 500e obavezno je da ostane neki trag o kupcu (bankomat, cek, bankarska uplata, kreditna kartica,...). To znaci da nijedna prodavnica , butik, kafana, prodavnica namestaja, auto salon...ne sme da primi uplatu preko 500e u cash-u (veoma lako se to kontrolise). U tom smislu, podizanje sume vece od 500e u banci postaje prilicno beznacajno, ali nije zabranjeno. Banka je duzna da signalizira finasijskoj policiji da je taj i taj podigao npr 1.500e a na njima je da li zele i na koji nacin da provere tu osobu. Nekada je cash bas bio maksimalno u opticaju , ali danas se to svodi iskljucivo na placanje najosnovnijih racuna (kafa, pice, manja kupovina u samoposluzi, gradski prevoz, bioskop, ...).
Mozda bi to moglo i kod nas da zazivi, ali bez obzira na nizak zivotni standard, suma od 500 dinara (oko 4e) je smesno niska. Treba mozda krenuti sa 500e pa onda, prema potrebi, lagano smanjivati.

TERMIN-ator

pre 8 godina

I keš i tzv.elektronski novac imaju svojih prednosti i mana. Keš vam uvek neko može ukrasti, pogotovu veliki keš. Na zapadu ga ne možete ni podići bez najave bar nekoliko dana unapred. I morate priložiti dokaz zbog čega podižete veliki keš, a to su, verovali ili ne svi iznosi preko 2000 eura.
Drugo, elektronsko plaćanje smanjuje mogućnost da vas neko opljačka, država s druge strane ima laku i jednostavnu naplatu poreza i drugih dažbina, siva ekonomija se sve više smanjuje.
Za Srbiju bi ovo bilo dobro i možda bi valjalo uvesti posebne elektronske kartice za sve koji primaju plate iz budžeta, time bi se drastično smanjila korupcija, jer bi se znalo koliko primaju i imali bi sutra problem da objasne poreklo svoje imovine. Naravno, kad bi neko hteo da ispita i u ovom sistemu bi imali problem da objasne, samo što vrana vrani ne vadi oči...

Zoki

pre 8 godina

Koje su to "razvijene" države u kojima račune veće od 5 dolara ne možete platiti u kešu? Ja sam obišao neke u kojima male račune u malim prodavnicama ne možete platiti kreditnom karticom. Isto tako, kreditnu karticu vam neće primiti prilikom kupovine nekih većih stvari, kao što je automobil. Koristim kartice za sve i svašta, pre svega radi poena koje skupljam (1-4% cash back, poeni za besplatne avionske karte), međutim znam da banke sve to naplate od onih koji mi prodaju robu ili usluge. Sve što kupujem bi moglo da bude bar 1.5% jeftinije kada ne bi bilo kartica. Što se tiče suzbijanja sive ekonomije, ta PDV lutrija je sjajna stvar, samo je treba organizovati redovno, jednom mesečno. Od toga se može napraviti javno izvlačenje, kao loto, sve sa TV prenosom. Ali to je samo jedan deo, drugi deo bi bilo suzbijanje rada na crno, ali to se može rešiti jedino reformom poreskog sistema i smanjivanjem obaveza poslodavaca.

popeye

pre 8 godina

Ма, да, тако ће стране банке, на свакој трансакцији зарађивати 5%, што је често више од самог трговца. А то колико само код банке кошта пповезивање на е-банкинг преко Интернета, ужас.

Grid 2

pre 8 godina

Na platu od 100.000 dinara koliko dobiju dva prosečna građanina jer je 50.000 prosečna zarada, banka ćapi 3.000??? Država uzme u startu 20.000 na pdv iako je platu već oporezovala i praktično već naplatila porez, pa joj je i to malo i onda uzme akcize. I to joj je malo pa je smanjila zarade. Da bi bila sigurna da vama neće ništa ostati, jer novac ljude kvari, država će vas naterati da menjate dokumenta, plaćate skupo ćate i povećaće vam registraciju. Smanjiće period za atest plina, smisliti nove pakosti. Odgovorno tvrdim da država od bračnog para svakog meseca UKRADE jednu platu.

Grid 2

pre 8 godina

Za održavanje računa za preduzetnika, banka mi naplaćuje 500din. Nije važno koja jer je to više-manje isto. Plus provizija za transfer novca. Neka mi neko objasni šta to oni meni tačno održavaju, softver radi sam. To ne bi bilo skupo da sam im ja jedini klijent ali nas je na stotine hiljada pa vi vidite. Razumem ja da i oni imaju troškove ali naknada nije primerena uslovima u Srbiji.

Dali bocek

pre 8 godina

U kompaniji u kojoj sam do skoro radio nije dobrodoslo placanje karticama. Ukoliko je klijent bas insistirao, nikada, ali bas nikada nije dobijao kvalitet usluge kao prvorazredni klijent, onaj koji placa gotovim novcem. Suzavao mu se recimo i izbor dodatnih elemenata koji su recimo nudjene prvorazrednom klijentu. Cak ni visina iznosa koji je za fakturisanje nije presudna u odnosu na vid placanja. A popusti su isli i do 7% od iznosa, naravno iskljucivo za gotov novac. Naravno, sa fiskalnim racunom. Jeste, malo je nezgodno kada se prvo pita za nacin placanja, ali tako je.

Gagi

pre 8 godina

Evo, citam ove komentare o bankama, karticama, provizijama.
I samo se cudim. Koliko su glupi ljudi uporni u nastojanju da budu glasni i glupi.
Ako vam smetaju kartice, ne koristite is.
Ako vam smetaju banke, zaobidjite ih.
Samo mi objasnite kako da funkcioniste drzava i ekonomija bez banaka? Robnom razmenom?

Zlatko

pre 8 godina

...Sporedni efekat je to što imam sve podatke o tome ko kod koga šta kupuje...
(bankar, 10. novembar 2015 15:04)

Jedan komentar mi nije bio objavljen. Nemam ni 250E platu. Sa tolikom "platom" me nije briga sto ti kao bankar znas gde sam kupio i sta sam kupio. A jos manje je briga sto drzava zna gde sam potrosio taj minimalac. Placam karticom gde god mogu i kad god mogu. Kamo srece da sve i svuda mogu da platim karticom. Plazma je 100 dinara i cena ce biti ista imao ja kes ili dao karticu. Gorivo je 140 dinara i bice isto bez obzira da li imao kes ili karticu. Svaki proizvod ima istu cenu, bez obzira na nacin placanja. Sto se mene tice, dosta sa tom paranojom i plasenjem obicnog naroda kako "neko zna".

bora

pre 8 godina

@da da crni sine
Pa naravno da je slobodniji!Sloboda se i ogleda u mogućnosti izbora.Jednostavno želim da svojim novcem,plaćam onako kako ja hoću!!Ako mi ga ukradu,neka ga ukradu!!Sloboda je i moje pravo da rizikujem i pogrešim!!Mogu da ga ljut i pocepam!
Ovce na ulazu u tor,nemaju mogućnost izbora.

kritika

pre 8 godina

gospodin da prvo ode u Francusku gde na bilo kojoj manjoj prodavncii stoji znak da NIJE MOGUCE platiti karticom iznose od 20e, a onda da se vrati u Srbiju i da otkaz u EY jer ako je njemu resenje lutrija, steta za firmu

Miroljub

pre 8 godina

Pošto gospoda predlažu obavezno plaćanje preko POS terminala, onda neka oni daju gratis te terminale a provizije neka idu na njihov teret ili na teret onog ko plaća karticom a ne na teret trgovca.

dovla, lekar

pre 8 godina

Kartice su najvece zlo! Svaki ekonomista to zna! Pocetak svakog duznickog ropstva! Imate iluziju o imanju para i trosite neracionalno... cist bankarski trik! A oni umesto sto placamo hiljade komunalaca da sede u autu po ceo dan i ne rade nista, neka kontrolisu radnje...

Pitalica

pre 8 godina

Jedno pitanej za ovog mudraca kako da neko ko ne radi da otvori racuni i dobije karticu u banci da bi mogao da placa racune prkeo 500 dinara karticom i jos da bankama placa basnosloven provizije na karticu i odrzvanje racuna.

ooonn

pre 8 godina

A sto mi banka uzme 2,5%provizije na svaku vasu transakciju od prodajne cene
Moze al'prvo zakon o provizijama i one da budu 10 puta manje '....onda sve placajte karticom i najsitnije iznose

dobar dan

pre 8 godina

Ukinite te @#$%%^^%#$# kartice ili bar ogranicite da ne moze da se koristi ispod 5 hiljada dinara! Izgubim svaki dan po 15 - 20 minuta dragocenog vremena u redovima jer ljudi placaju karticama racune od par stotina dinara. Kupuje cigare i vadi karticu. Znam da je strpljenje vrlina, ali ne postoji mnogo vrednijih stvari u zivotu od vremena. 15 minuta dnevno, to je 7.5 sati mesecno. Jedan radni dan mesecno ode na cekanje da se uspostavi veza sa terminalom i na ukucavanje pinova ljudi koji su ispred u redu i nemaju sta da rade u zivotu pa arce vreme na placanje karticom da bi se osecali fensi. Porez ce ionako da ode gde i uvek, na licne potrebe politicara.

Che

pre 8 godina

Decko, prodavci u Srbiji na odredjenim proizvodima imaju ogranicenu marzu na 2-3 %... dok im banka uzima u proseku 1,5% po transakciji za el. placanje...zar stvarno mislis da ta ideja moze da zazivi?!

only fools and horses

pre 8 godina

Ali prvo nek nateraju banke da provizija bude 0,1- 0,2% maksimalno. Zamislite, banke imaju 2-3% zarade na bukvalno svaku transakcij u državi, to su ogromne pare s obziro da su trpškovi minimalni, i još je novac svih građana kod njih, i iznajmljuju ti ga za 10-20% kamate.

a ostali?

pre 8 godina

karticu mogu da imaju samo oni koji rade ili penzioneri. a šta sa ostalima koji privremeno rade, rade na crno jer gazda neće da ih prijavi, sezonski radnici i da ne nabrajam ko sve ne.
gazda će pre da vas izbaci nego prijavi, sezonaca ima koliko hoćeš, ako nećeš ti ima drugi tako da ne možeš tražiti ni svoja prava. banka prvo pita , da li imate stalne prihode, ako nemate možete se slikati.

eccles

pre 8 godina

hajde ljudi, treba gasicu 70 i kusur novih automobila, maji gojkovic da se plati telefon, bajatovicu za platu, jorgobanki za platu, onoj "starleti" sto radi u SANU takodje... pa nece to da se zaradi samo od sebe, gde vam je patriotizam? stezi kais!
meni nije tesko da me ubiju porezima, taksama i reketima kad znam na kakve velicine ljudskosti, morala i postenja odlaze moje pare.

dundjer

pre 8 godina

(matori, 10. novembar 2015 16:29)

Sve jasno kao dan matori :) Ja sam mislio generalno na robu, ne samo cigarete, alkohol i sta ja znam. a i tu ce da naprave neku vrtu.

sloba

pre 8 godina

Dobro samo treba da mi neko objasni kako ja kao trgovac cigaretama u trafici mogu da imam Pos-terminal kada je provizija troškova preko njega 1,5% i onda transakcioni troškovi banke do 0,5% u najboljem slučaju, i to je 2% ukupno a zarada od cigareta je do 3,5% i šta ostane kao zarada VELIKIH 1%! Tu matematike nema!

Војни службеник

pre 8 godina

А како ја да платим картицом на свом радном месту (у војничкој кантини), кад прво Војна установа "Дедиње" (која држи све кантине и ресторане у војним објектима) прима само "Дина" картицу, а осим тога и тетка за шанком већ годинама тврди да јој је апарат за плаћање картицама (ПОС терминал) неисправан?

Petar

pre 8 godina

Nekada sam koristio samo karticu jer je zaista lakse. Ali to vise ne radim iz prosto razloga sto sam dolazio u lose situacije. Npr ne radi sistem i tako natocim gorivo a nemogu da platim.Naravno, srbende jedva docekaju da nemas para i da se izivljavjau i postnau neprijatni u tim siutuacijma. Vrlo cesto,pogotovo nocu,podrska ne radi i tako sam prinudjen da ostavim npr lincu kartu ili slicno. Takodje ,banka je pocela da me gura u neobjasnjive minuse iako koristim debitnu karticu koja nema minus. Ipak je ovo balkan, drzim se kesa.

da da crni sine

pre 8 godina

nemam i nikada necu imate NIKAKVE kartice, ko me onemoguci da kupujem SVOJIM novcem popice tuzbu, vidim ja da mi od ove demokratije i silne slobode na kraju necemo ostati nista vise od domacih zivotinja u oboru koje su "slobodne" dok ih ne zakolju
(lol, 10. novembar 2015 17:11)
A kako si ti to "slobodniji" ako placas kesom a ne karticom? Evo ja npr. imam racun u banci gde ne placam odrzavanje, nekoliko kartica (kreditnu koju ne koristim, debitnu koju koristim i par gift koje povremeno koristim), valjda i ebanking (mada nisam probao) i slobodan sam kao ptica na grani. Kartice svuda prolaze, ne moze niko da me opljacka, ako ih izgubim - jedan poziv call centru i nema brige. Kes je praistorija

bachi

pre 8 godina

otkazao karticu,ugasio tekuci. hvala lepo i dovidjenja.
(sotir zvani djubre, 10. novembar 2015 16:57)
A kako primaš platu? Na ruke tj. na crno?! A verovatno sebe smatraš patriotom!

Brkati Feudaåac

pre 8 godina

Svasta. Koliko ljudi iz raznih razloga ne mogu izvaditi karticu i kolko su elektronski sistemi sigurni. Kes je zakon. Neko pise kako u Svedskoj sve ide na karticu. Znaci li to u isto vreme da se kes ne moze koristiti? Ne znam za Evropu ali u Americi i svugde drugo gde sam radio kes se potpuno slobodno mogao koristiti. Svakako da su neke velike transakcije kesom sumnjive i podlezu proverama podizanja s banke iznosi vecih suma, al da se kes placanje ogranici na 500 dinara je suludo. Nisam cuo da to iko na svetu cini.

Che

pre 8 godina

Pozivam gdina Ivana strucnjaka Rakica da u bilo kojoj trafici plati 2 pakle cigareta,dopunu za bus plus i novine elektronskim putem,pa da nam preprica svoja iskustva.
ili u nekom str. hleb,mleko i ostale ozn istim putem.

Miki

pre 8 godina

Za ovih 15 godina sam naučio jednu stvar,mnogo dobro.Video sam kako banke od nas prave majmune.Kamo lepa sreća da nije ukinut SDK.Ali sa bankama gledam da imam što manje kontakta.Nemam ni debitnu karticu,dozvoljen minus jok,kredit nikada.Čak sam i čekove izbacio,jer trgovci koriste isto prljav marketing.Odloženo na n meseci bez kamate,a daju recimo 20% popusta za keš.Pa to znači da je kamata na ček 20%.Veoma prosto načelo koga se pridržavam.Kupujem kada imam keš,ne kupujem kada ga nemam.

bachi

pre 8 godina

koliko godišnje Srbiju koštaju strane platne kartice? verujem puno. da li je vreme za domaci sistem platnih kartica?
(DraganChe, 10. novembar 2015 16:55)
Srbiju ne košta ništa već trgovce i vlasnike kartica! A čisto da te obavestim da postoji domaća kartica i zove se dina! Raspitaj se malo pre nego što počneš da pametuješ!

lol

pre 8 godina

nemam i nikada necu imate NIKAKVE kartice, ko me onemoguci da kupujem SVOJIM novcem popice tuzbu, vidim ja da mi od ove demokratije i silne slobode na kraju necemo ostati nista vise od domacih zivotinja u oboru koje su "slobodne" dok ih ne zakolju

Shanti

pre 8 godina

Ja sam i danas morao da "molim" za racun na trafici kad se udje u Kalemegdan. Sve 3 trafike su u istom faZonu, 70din voda, a racun. Samo ako trazis, kucaju 3min...

nemanja

pre 8 godina

A što samo na iznos "od 500 dinara"? Kolika je verovatnoća da će račun biti BAŠ 500 dinara?!(Andrija, 10. novembar 2015 16:46)

Hahahaha, nasmeja me covek

Gedza

pre 8 godina

Buahahaha...
Kakav marketing...
Placajte karticama da banke na svakoj transakciji zarade 2%.
Pa na taj nacin samo jos vise oslabljujes ekonomiju ili su prodavci prinudjeni da dizu cene da se pokriju za tih 2%.

Neko

pre 8 godina

Trgovačka marža na cigarete je oko 3% (na novine nešto veća), što je u mnogim manjim prodavnicama i trafikama glavni artikal. Troškovi platnog prometa za uplatu dobavljaču + provizija banke za plaćanje preko POS terminala ili ti karticom u zavisnosti od banke 2-3% + neke banke dodatno naplaćuju iznajmljivanje aparata, rezultat: svi rade banka zarađuje.
Jeste za mene kao kupca jednostavnije da nosim u džepu karticu nego keš, ali se trudim da je koristim samo u velikim sistemima, u manjim marketima plaćam kešom, da im još i ja ne stajem na muku.

dzoni

pre 8 godina

Ma da..sto da platimo kesom sa 0% provizije kad moze karticom gde je banka na svakoj transakciji dobra 2%..ova drzava je 1990 i nesto davala a od tad samo otima ..posebno posle 2000 godine tako da me interesuje ..i onako znam da vecina para zavrsi instant ili u dzepove politicara ili na zapad kod pravih vlasnika srbije

Vesna

pre 8 godina

Prvo nabavite aparate u Elektro Srbiji da mozemo da karticom platimo struju.Ni do danas mi nije jasno zasto salteri elektrodistribucije nemaju aparate za kartice??????Mozda postoji odgovor ali ga niko ne daje😷👆👯

Tarquin

pre 8 godina

Nebulozno, volim kes i niko me nece ubediti kako je bolje platiti tamo nekom karticom. Znam koliko imam i koliko mogu da potrosim, za sve ostalo me nije briga.

Sven

pre 8 godina

U Svedskoj se sve placa karticom. Od zetona za pranje kola koji kosta 1 euro, do plasticne kese u prodavnici koja kosta 0,1 euro ali isto tako se karticom placaju stvari koje kostaju hiljade eura.
Voleo bih da mi neko od Vas skepticnih objasni kako je to moguce ovde i zasto su svi zadovoljni?
Uskoro ce se podneti zahtev u skupstini da se gotovina zabrani!?

Pera

pre 8 godina

Ne znam za vas,ali meni u ugovoru sa bankom pise da nemam proviziju za koriscenje kartice i do sad mi nisu skinuli niti jedan dinar. Ni kad podizem pare sa bankomata, ni kad placam. Ne uzimam papirni isecak, ne uzimam izvestaj (proverim na bankomatu). Tako da ne vidim u cemu je problem. Naravno,kod nas je problem i da se najmanja sitnica promeni,jer svi nesto muljaju,prave kombinacije,"lobiraju" pa nikome ne odgovara da ima pravila koja se postuju

joca

pre 8 godina

Potrebno je postaviti pitanje " kuda idu nase pare od placanja poreza " ???
Ako ja kao poreski obveznik i kupac placam porez a moj novac od poreza odlazi za one viskove i ne radnike u javnom sektoru , onda je to klasicna pljacka poreskih obveznika koju tolerise drzava.
Takodjer ako moj novac od placenog poreza odlazi za penzije ne radnika koji su penziju stekli 90-2000 godine u raznorazna propala preduzeca i na ime toga dobili penziju za svoj nerad , onda javno treba pozvati sve gradjane da maksimalno pokusavaju da izbegnu placanje poreza ovoj ne sposobnoj drzavi i njenom rukovodstvu , koje nije u stanju da sprovede privatizaciju svih drzavnih i drustvenih preduzeca.
Javni sektor je pojeo buducnost moje dece.
U svakom civilizovanom drustvu se prvo postavlja pitanje " kuda idu pare poreskih obveznika ", jer to je sustina i cilj.Kada gradjani shvate da njihov novac od poreza ide u cilju njihovog boljeg zivota i buducnosti onda niko nece zeleti da izbegava placanje poreza.A do tada , da ja placam porez drzavi koja nista ne pruza meni kao obvezniku uvek cu se truditi da izbegnem porez.Ja kada kod imam priliku pozivam trgovce da mi ne izdaju racun jer necu da moje pare idu lopovima i ne radnicima.

matori

pre 8 godina

@dunđer
na akciznu robu tipa cigarete, nema povećanja cena, jer je ona fiksna i svugde ista. tako da ako neko karticom kupuje samo cigarete, prodavac je u minusu

milan

pre 8 godina

Tu se postavlja jos jedno pitanje. Sta sa onima koji su bez posla i ne mogu sebi da priuste ni odrzavanje kartice? A takvih u Srbiji ima poprilicno.

Digi

pre 8 godina

Eto jos jedan dokaz koliko drzava brine o nama, mislim da povod nije jos malo pljackanje naroda, to ja onako, a sasvim slucajno ce da pune bankarske sefofe.Evo da vidimo ko ce meni na silu da nagura bilo kakvu karticu u dzep ja sve svoje obaveze pa i prema drzavi placam kesom a isto tako i naplacujem.I jos nesto, ja obidjoh ceo svet i nigde ne videh ogranicenja kupovine za kes mora da je ova nazovi drzava eksperimentalni poligon evrope, nema druge.

dundjer

pre 8 godina

(Da, da, sine moj..., 10. novembar 2015 14:55)
Gresis, tu bi najvise ispastali ti i recimo ja kao kupci, koji bi morali da plate tih 2 posto. Trgovac ce tih 2 posto da ubaci u cenu proizvoda, tj da doda.

Milan

pre 8 godina

Mislim da nas narod jednostavno ne zeli da menja situaciju u kojoj se nalazi. U svemu sto bi moglo da dovede do nekog napretka i civilizovanja, kao recimo suzbijanje sive ekonomije, placanje karticom, zabrana pusenja u restoranima, placanje prevoza, u svemu tome trazi neku zaveru, a to je samo odbranmebi mehanizam protiv menjanja samog sebe.

da da crni sine

pre 8 godina

(Da, da, sine moj..., 10. novembar 2015 14:55)
Pri vecem prometu, provizije za placanje karticom bi bile manje. A i sad nisu mnogo vece od troskova obezbedjenja i transporta novca

protiv monopola

pre 8 godina

Skoro sve zakone i uredbe iniciraju interesne grupe. Ne placam karticom jer banka ni kriva ni duzna zaradi do 3%, nekad je manji profit proizvodjaca od toga, ne trgovca ili logistika vec proizvodjaca.
Bankama se i te kako isplati zakon da svi moramo da placamo karticama jedni drugima i na pijaci da bi uzeli kajmak.
Jos da me nateraju po zakonu da drzim deviznu stednju a da oni daju negativnu kamatu.
Svi ti guverneri i slicni su veliki lobisti za banke a protiv gradjana zato za svoj mandat zarade 10 puta vise nego od svoje plate.

bankar

pre 8 godina

Ovo je super, ja ću da prodajem kartice i ubiram proviziju, a još ću i da pomognem zakonodavcu da uvede obavezno korišćenje kartica, niko srećniji od mene...

Najbolje bi bilo da izbacimo novac, da sve bude elektronski, a naravno da ja želim da povećam obim transakcija. Sporedni efekat je to što imam sve podatke o tome ko kod koga šta kupuje... Banke na taj način samo učvršćuju svoju poziciju u državi.. Vidimo na primeru štednje u CHF da je naš država slabija od Hrvatske u borbi protiv ekonomskog porobljavanja stavništva tj država

Moo

pre 8 godina

Sve treba iskljucivo preko kartica. Da se izbaci novac u potpunosti. S obzirom da to znaci obvezan nacin placanja postojale bi od strane nbs i ministarstva finansija i poreske uprave striktne regulative sto se tice provizija i dostupnosti instrumenata za placanje. Al to bi znacilo i potpunu transparentnost. Zamisli politicke partije za koje se zna ko im je uplatio svaki dinar ili kako da sad podmitis lekara, tuzioca, policajca kad postoji jasan trag o tome. Da ne pricam da poreska moze automatski da utvrdjuje porez po prilivima na racunima.

Da, da, sine moj...

pre 8 godina

Bravo pametnjakoviću....
A šta onda ostane trgovcu kada plati proviziju za plaćanje karticom?
Pogotovo ako je u pitanju akcizna roba, sa svakom prodajom cigareta trgovac bi bio u minusu...

Da, da, sine moj...

pre 8 godina

Bravo pametnjakoviću....
A šta onda ostane trgovcu kada plati proviziju za plaćanje karticom?
Pogotovo ako je u pitanju akcizna roba, sa svakom prodajom cigareta trgovac bi bio u minusu...

bankar

pre 8 godina

Ovo je super, ja ću da prodajem kartice i ubiram proviziju, a još ću i da pomognem zakonodavcu da uvede obavezno korišćenje kartica, niko srećniji od mene...

Najbolje bi bilo da izbacimo novac, da sve bude elektronski, a naravno da ja želim da povećam obim transakcija. Sporedni efekat je to što imam sve podatke o tome ko kod koga šta kupuje... Banke na taj način samo učvršćuju svoju poziciju u državi.. Vidimo na primeru štednje u CHF da je naš država slabija od Hrvatske u borbi protiv ekonomskog porobljavanja stavništva tj država

Tvoja dužnost nije moja dužnost

pre 8 godina

Neca, 10. novembar 2015 21:58

Nisam ja u obavezi da tražim fiskalni račun, nego je prodavac u obavezi da mi ga da. Nisam u obavezi ni da prijavim prodavca koji mi ne izda fiskalni. Kad bih prijavljivala poreskoj one koji mi ne izdaju fiskalni, smatrala bih se zaposlenom u poreskoj upravi i očekivala bih platu.
Da ti pojasnim, posao radim za pare, tuđ posao ne radim uopšte.

Miki

pre 8 godina

Za ovih 15 godina sam naučio jednu stvar,mnogo dobro.Video sam kako banke od nas prave majmune.Kamo lepa sreća da nije ukinut SDK.Ali sa bankama gledam da imam što manje kontakta.Nemam ni debitnu karticu,dozvoljen minus jok,kredit nikada.Čak sam i čekove izbacio,jer trgovci koriste isto prljav marketing.Odloženo na n meseci bez kamate,a daju recimo 20% popusta za keš.Pa to znači da je kamata na ček 20%.Veoma prosto načelo koga se pridržavam.Kupujem kada imam keš,ne kupujem kada ga nemam.

Neko

pre 8 godina

Trgovačka marža na cigarete je oko 3% (na novine nešto veća), što je u mnogim manjim prodavnicama i trafikama glavni artikal. Troškovi platnog prometa za uplatu dobavljaču + provizija banke za plaćanje preko POS terminala ili ti karticom u zavisnosti od banke 2-3% + neke banke dodatno naplaćuju iznajmljivanje aparata, rezultat: svi rade banka zarađuje.
Jeste za mene kao kupca jednostavnije da nosim u džepu karticu nego keš, ali se trudim da je koristim samo u velikim sistemima, u manjim marketima plaćam kešom, da im još i ja ne stajem na muku.

milan

pre 8 godina

Tu se postavlja jos jedno pitanje. Sta sa onima koji su bez posla i ne mogu sebi da priuste ni odrzavanje kartice? A takvih u Srbiji ima poprilicno.

dundjer

pre 8 godina

(Da, da, sine moj..., 10. novembar 2015 14:55)
Gresis, tu bi najvise ispastali ti i recimo ja kao kupci, koji bi morali da plate tih 2 posto. Trgovac ce tih 2 posto da ubaci u cenu proizvoda, tj da doda.

Vesna

pre 8 godina

Prvo nabavite aparate u Elektro Srbiji da mozemo da karticom platimo struju.Ni do danas mi nije jasno zasto salteri elektrodistribucije nemaju aparate za kartice??????Mozda postoji odgovor ali ga niko ne daje😷👆👯

protiv monopola

pre 8 godina

Skoro sve zakone i uredbe iniciraju interesne grupe. Ne placam karticom jer banka ni kriva ni duzna zaradi do 3%, nekad je manji profit proizvodjaca od toga, ne trgovca ili logistika vec proizvodjaca.
Bankama se i te kako isplati zakon da svi moramo da placamo karticama jedni drugima i na pijaci da bi uzeli kajmak.
Jos da me nateraju po zakonu da drzim deviznu stednju a da oni daju negativnu kamatu.
Svi ti guverneri i slicni su veliki lobisti za banke a protiv gradjana zato za svoj mandat zarade 10 puta vise nego od svoje plate.

Potrosac

pre 8 godina

(Dojčin Tutinac, 10. novembar 2015 20:23)

Kazes,nikada ti nije skinuta provizija,kada si placao karticom.
Zato je naplacena TRGOVCIMA,kod kojih si placao.
Male trgovine se zatvaraju,izmedju ostalog,zbog tog razloga.
Ceh placamo svi,jer se kalkulise sa cenama i provizija bankama je uracunata u cenu proizvoda,svaki put kad ti je provuku!
Debelo su zavukli ruke u nase dzepove,a kao sto vidis po sebi,mnogi toga nisu ni svesni.
Nadam se da ti je sada jasno!

dzoni

pre 8 godina

Ma da..sto da platimo kesom sa 0% provizije kad moze karticom gde je banka na svakoj transakciji dobra 2%..ova drzava je 1990 i nesto davala a od tad samo otima ..posebno posle 2000 godine tako da me interesuje ..i onako znam da vecina para zavrsi instant ili u dzepove politicara ili na zapad kod pravih vlasnika srbije

eccles

pre 8 godina

hajde ljudi, treba gasicu 70 i kusur novih automobila, maji gojkovic da se plati telefon, bajatovicu za platu, jorgobanki za platu, onoj "starleti" sto radi u SANU takodje... pa nece to da se zaradi samo od sebe, gde vam je patriotizam? stezi kais!
meni nije tesko da me ubiju porezima, taksama i reketima kad znam na kakve velicine ljudskosti, morala i postenja odlaze moje pare.

Tarquin

pre 8 godina

Nebulozno, volim kes i niko me nece ubediti kako je bolje platiti tamo nekom karticom. Znam koliko imam i koliko mogu da potrosim, za sve ostalo me nije briga.

Okram Idul

pre 8 godina

Sve ono na sta me neko primorava, ne volim i imam revolt. Pogotovo stvari koje sluze za neku vrstu kontrole. Nije to u potpunosti kontrola prodavaca, vec i potrosaca. Na sta trose pare? Gde trose pare? Kad trose pare? To su neke stvari koje odredjeni ljudi (i ja sam medju njima) ne vole. Ne zelim da ostavljam elektronski trag svuda i zelim mogucnost IZBORA. E sad, posto nemam sta da krijem (jos uvek) a protiv toga sam, neka izmisle nesto kako bi me primamili da koristim karticu. Ja sam jedan od onih koji karticu vadi na dan kad legne plata, podignem sve sto ima, ostavim par stotina din za odrzavanje racuna i raspolazem keshom. Muka mi je represije i orvelovskog sveta u kojem se nalazimo. Nazovite to kako hocete. Mozda sam zatucan, mozda paranoican, ali u sustini volim slobodu, i mogucnost izbora.

lol

pre 8 godina

nemam i nikada necu imate NIKAKVE kartice, ko me onemoguci da kupujem SVOJIM novcem popice tuzbu, vidim ja da mi od ove demokratije i silne slobode na kraju necemo ostati nista vise od domacih zivotinja u oboru koje su "slobodne" dok ih ne zakolju

Grid 2

pre 8 godina

Na platu od 100.000 dinara koliko dobiju dva prosečna građanina jer je 50.000 prosečna zarada, banka ćapi 3.000??? Država uzme u startu 20.000 na pdv iako je platu već oporezovala i praktično već naplatila porez, pa joj je i to malo i onda uzme akcize. I to joj je malo pa je smanjila zarade. Da bi bila sigurna da vama neće ništa ostati, jer novac ljude kvari, država će vas naterati da menjate dokumenta, plaćate skupo ćate i povećaće vam registraciju. Smanjiće period za atest plina, smisliti nove pakosti. Odgovorno tvrdim da država od bračnog para svakog meseca UKRADE jednu platu.

Bg cica

pre 8 godina

Ne plaćam karticom apsolutno ništa! Podignem novac i trošim. Račune platim putem e-bankinga. Niko me ne može naterati da koristim karticu pri kupovini bilo čega.

joca

pre 8 godina

Potrebno je postaviti pitanje " kuda idu nase pare od placanja poreza " ???
Ako ja kao poreski obveznik i kupac placam porez a moj novac od poreza odlazi za one viskove i ne radnike u javnom sektoru , onda je to klasicna pljacka poreskih obveznika koju tolerise drzava.
Takodjer ako moj novac od placenog poreza odlazi za penzije ne radnika koji su penziju stekli 90-2000 godine u raznorazna propala preduzeca i na ime toga dobili penziju za svoj nerad , onda javno treba pozvati sve gradjane da maksimalno pokusavaju da izbegnu placanje poreza ovoj ne sposobnoj drzavi i njenom rukovodstvu , koje nije u stanju da sprovede privatizaciju svih drzavnih i drustvenih preduzeca.
Javni sektor je pojeo buducnost moje dece.
U svakom civilizovanom drustvu se prvo postavlja pitanje " kuda idu pare poreskih obveznika ", jer to je sustina i cilj.Kada gradjani shvate da njihov novac od poreza ide u cilju njihovog boljeg zivota i buducnosti onda niko nece zeleti da izbegava placanje poreza.A do tada , da ja placam porez drzavi koja nista ne pruza meni kao obvezniku uvek cu se truditi da izbegnem porez.Ja kada kod imam priliku pozivam trgovce da mi ne izdaju racun jer necu da moje pare idu lopovima i ne radnicima.

Stručnjak vam je malo jači

pre 8 godina

A šta bi gospodin rekao na ovo:ja kao preduzetnik nemam karticu i neću je ni imati.Sav podignut novac mi je uplaćen na račun i u jednom trenutku je prošao kroz banku,i ne pada mi na pamet da ga provlačim opet i opet dok od njega ne ostane ništa osim bankarske provizije.

only fools and horses

pre 8 godina

Ali prvo nek nateraju banke da provizija bude 0,1- 0,2% maksimalno. Zamislite, banke imaju 2-3% zarade na bukvalno svaku transakcij u državi, to su ogromne pare s obziro da su trpškovi minimalni, i još je novac svih građana kod njih, i iznajmljuju ti ga za 10-20% kamate.

Gedza

pre 8 godina

Buahahaha...
Kakav marketing...
Placajte karticama da banke na svakoj transakciji zarade 2%.
Pa na taj nacin samo jos vise oslabljujes ekonomiju ili su prodavci prinudjeni da dizu cene da se pokriju za tih 2%.

nemanja

pre 8 godina

A što samo na iznos "od 500 dinara"? Kolika je verovatnoća da će račun biti BAŠ 500 dinara?!(Andrija, 10. novembar 2015 16:46)

Hahahaha, nasmeja me covek

kritika

pre 8 godina

gospodin da prvo ode u Francusku gde na bilo kojoj manjoj prodavncii stoji znak da NIJE MOGUCE platiti karticom iznose od 20e, a onda da se vrati u Srbiju i da otkaz u EY jer ako je njemu resenje lutrija, steta za firmu

pro

pre 8 godina

Kesh,ako ga vec imate,znaci SLOBODA.Evo i zasto:
-Karticu mogu da vam "ugase",opravdano ili "slucajno".
-Ovlasceni (i oni drugi)mogu imati uvid u stanje vaseg racuna,transakcija.
-Placate provizije raznih vrsta.
-Sta ako nestane struja...?

razuma bez

pre 8 godina

O čemu se ovde radi??? Molim za odgovor.
(Dojčin Tutinac, 10. novembar 2015 20:23)

Radi se o organizovanom, sistematskom sirenju paranoje u ratovima i bedom sludjenom narodu, kako bi se istim lakse vladalo...

Isti oni koji su nas '99 upozoravali na opasnost od pomracenja sunca, danas nam prete platnim karticama...

Војни службеник

pre 8 godina

А како ја да платим картицом на свом радном месту (у војничкој кантини), кад прво Војна установа "Дедиње" (која држи све кантине и ресторане у војним објектима) прима само "Дина" картицу, а осим тога и тетка за шанком већ годинама тврди да јој је апарат за плаћање картицама (ПОС терминал) неисправан?

Che

pre 8 godina

Decko, prodavci u Srbiji na odredjenim proizvodima imaju ogranicenu marzu na 2-3 %... dok im banka uzima u proseku 1,5% po transakciji za el. placanje...zar stvarno mislis da ta ideja moze da zazivi?!

Miroljub

pre 8 godina

Pošto gospoda predlažu obavezno plaćanje preko POS terminala, onda neka oni daju gratis te terminale a provizije neka idu na njihov teret ili na teret onog ko plaća karticom a ne na teret trgovca.

Petar

pre 8 godina

Nekada sam koristio samo karticu jer je zaista lakse. Ali to vise ne radim iz prosto razloga sto sam dolazio u lose situacije. Npr ne radi sistem i tako natocim gorivo a nemogu da platim.Naravno, srbende jedva docekaju da nemas para i da se izivljavjau i postnau neprijatni u tim siutuacijma. Vrlo cesto,pogotovo nocu,podrska ne radi i tako sam prinudjen da ostavim npr lincu kartu ili slicno. Takodje ,banka je pocela da me gura u neobjasnjive minuse iako koristim debitnu karticu koja nema minus. Ipak je ovo balkan, drzim se kesa.

Pitalica

pre 8 godina

Jedno pitanej za ovog mudraca kako da neko ko ne radi da otvori racuni i dobije karticu u banci da bi mogao da placa racune prkeo 500 dinara karticom i jos da bankama placa basnosloven provizije na karticu i odrzvanje racuna.

vladimir

pre 8 godina

A sto poreska policija ne uvede tri smene koje ce da pokriju 24h? Verovatno im nije u opisu radnog mesta koje se metodom copy - paste ne menja jos od Druga Tita.

Digi

pre 8 godina

Eto jos jedan dokaz koliko drzava brine o nama, mislim da povod nije jos malo pljackanje naroda, to ja onako, a sasvim slucajno ce da pune bankarske sefofe.Evo da vidimo ko ce meni na silu da nagura bilo kakvu karticu u dzep ja sve svoje obaveze pa i prema drzavi placam kesom a isto tako i naplacujem.I jos nesto, ja obidjoh ceo svet i nigde ne videh ogranicenja kupovine za kes mora da je ova nazovi drzava eksperimentalni poligon evrope, nema druge.

Standarno

pre 8 godina

Prvo ukinemo vojsku da ne mozemo da oborimo vlast ako je nasilna, onda ukinemo pare da nam odredjuju sta cemo i kako da trosimo itd. Da predlozim dalje kamera u svakoj kuci tako ce jos bolje svi kontrolisati. Drustvo se uredjuje kulturom i obrazovanjem, a ne samo ukidanjem sloboda. Ovakve likove zaobilaziti u sirokom luku.

dovla, lekar

pre 8 godina

Kartice su najvece zlo! Svaki ekonomista to zna! Pocetak svakog duznickog ropstva! Imate iluziju o imanju para i trosite neracionalno... cist bankarski trik! A oni umesto sto placamo hiljade komunalaca da sede u autu po ceo dan i ne rade nista, neka kontrolisu radnje...

apokalipticar

pre 8 godina

zivo me interesuje koja je to "visoko" razvijena zemlja gde se racun preko 509 dinara ili neka bude i preko 20eu placa zakonski samo karticom? Obisao sam pola planete, trosio svuda cash, i preko i 500eu po radnjama. Niko me nikad nije pitao, cak su obigravali oko mene. U USA i Kanadi cak postoji sitnim slovima da onaj ko placa cash ima 3% popust na izrazene cene, a sve zbog provizija zbog placanja karticom. U mnogo radnji sam se po USA cenkao, spustao cene za tehniku i garderobu, nigde ne dobijajuci racun. U eu takodje, doduze daleko manje.

til Ojlenšpigel

pre 8 godina

Znate li šta je cinizam?To je kada većina poznanika i prijatelja koje poznajem a rade u svetskim bankama vrlo oprezno koriste kartice a keš obilato. Ovca služi za šišanje.

ooonn

pre 8 godina

A sto mi banka uzme 2,5%provizije na svaku vasu transakciju od prodajne cene
Moze al'prvo zakon o provizijama i one da budu 10 puta manje '....onda sve placajte karticom i najsitnije iznose

Moca

pre 8 godina

Zašto ovako radikalan predlog? Ne može nas niko naterati da plaćamo karticom ako ne želimo. Ne vidim u čemu je problem, fiskalni očekujem kako god i gde god da plaćam.

DK

pre 8 godina

Pa svi da radimo za banke. Od 1,5 do 4% od prometa na svaku transakciju. Nek banke uvedu Pos terminale na šalterima da plaćamo račune karticama!

Mr. M

pre 8 godina

@Pera
Procitaj tekst i komentare jos jednom, ali polako, posto izgleda slabo kapiras. Ne prica se ovde o proviziji tebe kao kupca, nego o proviziji bake od 2-3% na svakoj treansakciji, koju naplaciji od prodavca i pritom ga uslovjavaju da nesme da menja cenu artikla ako placas karticom sto je ubistveno. U Japanu se dosta placa kesom, mada sam ja i male racune od 200-300 jena placao karticom i nema problema.. Banke su kod nas zlocinacko udruzenje

Che

pre 8 godina

Pozivam gdina Ivana strucnjaka Rakica da u bilo kojoj trafici plati 2 pakle cigareta,dopunu za bus plus i novine elektronskim putem,pa da nam preprica svoja iskustva.
ili u nekom str. hleb,mleko i ostale ozn istim putem.

matori

pre 8 godina

@dunđer
na akciznu robu tipa cigarete, nema povećanja cena, jer je ona fiksna i svugde ista. tako da ako neko karticom kupuje samo cigarete, prodavac je u minusu

bora

pre 8 godina

@da da crni sine
Pa naravno da je slobodniji!Sloboda se i ogleda u mogućnosti izbora.Jednostavno želim da svojim novcem,plaćam onako kako ja hoću!!Ako mi ga ukradu,neka ga ukradu!!Sloboda je i moje pravo da rizikujem i pogrešim!!Mogu da ga ljut i pocepam!
Ovce na ulazu u tor,nemaju mogućnost izbora.

csc

pre 8 godina

Necu da placam karticom, smatram ljudskom obavezom svaku zastitu licnih sloboda, pa tako I one gde cu, kada, koliko I na sta da trosim svoj novac. A te lutrije okacite macku o rep. Videli smo svi kako drzaavna lutrija namesta loto izvlacenje. S ovom drzavom sto manje kontakta imas, manje se osecas kao magarac.

Anna

pre 8 godina

E pazi da mi ne narediš čime ću da plaćam. Pa, vaša je dužnost da se borite protiv sive ekonomije i hvatate one koji ne izdaju račun, a ne moja. Nismo mi doušnici.

sloba

pre 8 godina

Dobro samo treba da mi neko objasni kako ja kao trgovac cigaretama u trafici mogu da imam Pos-terminal kada je provizija troškova preko njega 1,5% i onda transakcioni troškovi banke do 0,5% u najboljem slučaju, i to je 2% ukupno a zarada od cigareta je do 3,5% i šta ostane kao zarada VELIKIH 1%! Tu matematike nema!

Pedja

pre 8 godina

Sta pricate? Veliki kes je tesko podici u inostranstvu!!! Ko ima racun tamo, zna da je to najlakse! Odes u banku, i za 1,5 minuta podignes 5000, 10000 i 25000 evra bez ikakvog pitanja Samo ako imas na racunu. Kakve su ove Srbende, ovi komentari su da se krstis i levom i desnom. Glupe vesti sa glupim predlozima, a onda hrpa glupih komentara. Neverovatno. A kada hoces da kupis u keshu, bez racuna. u Austriji te obozavaju, daju popust. Genijalno

provizija

pre 8 godina

Sjajne su ove americke kompanije koje kao resenja nude kombinacije u kojima amerikanci zaradjuju silne pare bez da ista rade. Kad se placa karticama, procenat od svake transakcije (2-3%) ide karticarskim firmama (VISA i mastercard uglavnom), a znate li cije su te firme? Isto kao i firma z akoju radi ovaj gospodin koji ovo izjavljuje.... Navrce covek vbdu na svoju vodenicu.
I cisto da ne bude zabune - ta provizija od svake transakcije ide na teret prodavca, a ne kupca, tako da je vid kad kupujete ne vidite iskazanu na svom racunu.
Samo placajte "porez" amerikancima, pa cete dobiti natrag sve te pare natrag u naturi ranije ili kasnije kao avio bombe i slicne stvari. Kao '99 sto ste ih dobili natrag...

Grid 2

pre 8 godina

Za održavanje računa za preduzetnika, banka mi naplaćuje 500din. Nije važno koja jer je to više-manje isto. Plus provizija za transfer novca. Neka mi neko objasni šta to oni meni tačno održavaju, softver radi sam. To ne bi bilo skupo da sam im ja jedini klijent ali nas je na stotine hiljada pa vi vidite. Razumem ja da i oni imaju troškove ali naknada nije primerena uslovima u Srbiji.

petar

pre 8 godina

A šta je sa onima koji nemaju kartice ?
Nećete valjda na silu ljudima da namećete korišćenje kartica uz naravno dodatnu naplatu mesečnog održavanja?

Demokratski rob

pre 8 godina

Plaćanje karticom je odličan način da banke i država znaju koliko trošite i imaju uvid u sve što ste kupovali, pa će onda to procureti nekom supermarketu.

dobar dan

pre 8 godina

Ukinite te @#$%%^^%#$# kartice ili bar ogranicite da ne moze da se koristi ispod 5 hiljada dinara! Izgubim svaki dan po 15 - 20 minuta dragocenog vremena u redovima jer ljudi placaju karticama racune od par stotina dinara. Kupuje cigare i vadi karticu. Znam da je strpljenje vrlina, ali ne postoji mnogo vrednijih stvari u zivotu od vremena. 15 minuta dnevno, to je 7.5 sati mesecno. Jedan radni dan mesecno ode na cekanje da se uspostavi veza sa terminalom i na ukucavanje pinova ljudi koji su ispred u redu i nemaju sta da rade u zivotu pa arce vreme na placanje karticom da bi se osecali fensi. Porez ce ionako da ode gde i uvek, na licne potrebe politicara.

a ostali?

pre 8 godina

karticu mogu da imaju samo oni koji rade ili penzioneri. a šta sa ostalima koji privremeno rade, rade na crno jer gazda neće da ih prijavi, sezonski radnici i da ne nabrajam ko sve ne.
gazda će pre da vas izbaci nego prijavi, sezonaca ima koliko hoćeš, ako nećeš ti ima drugi tako da ne možeš tražiti ni svoja prava. banka prvo pita , da li imate stalne prihode, ako nemate možete se slikati.

kis janos

pre 8 godina

Sve po ugledu na neke države uvodimo, a uslovi I okolnosti su daleko od onih u tim državama. pa gde je to gospodinu Rakuću propisana obaveza plaćanja karticom na iznos preko 5 dolara? Poreski stručnjak, ekstpert, a lupa gluposti.

Brkati Feudaåac

pre 8 godina

Svasta. Koliko ljudi iz raznih razloga ne mogu izvaditi karticu i kolko su elektronski sistemi sigurni. Kes je zakon. Neko pise kako u Svedskoj sve ide na karticu. Znaci li to u isto vreme da se kes ne moze koristiti? Ne znam za Evropu ali u Americi i svugde drugo gde sam radio kes se potpuno slobodno mogao koristiti. Svakako da su neke velike transakcije kesom sumnjive i podlezu proverama podizanja s banke iznosi vecih suma, al da se kes placanje ogranici na 500 dinara je suludo. Nisam cuo da to iko na svetu cini.

Bane BG

pre 8 godina

znači rešenje za sivu ekonomiju je da nas pljačkaju banke! Banke naplaćuju 2% po transakciji, što direkno plaćaju građani. A to što je država nesposobna da iskrontroliše tokove novca i roba, a ima sve instrumente: carinu, finansijsku kontrolu uvoznika i veleprodaja, fiskalnu kontrolu maloprodaja preko kasa(ko kontroliše gprs izveštaje)......
Ja predlažem da se uvede model i tržište kompezacija, kako bi se izbegli dodatni troškovi, dodatno oporezivanje banaka za provizije preko uobičajnih na nivou EU i unakrsne preseke ulaza i izlaza roba između dobavljača i maloprodaje(svesti np ulaz u maloprodaju iz vp nekog piva i izlaz iz maloprodaje na nivou godine) i naći koliko je dobavljač plasirao robe na crno.

Zoki

pre 8 godina

Koje su to "razvijene" države u kojima račune veće od 5 dolara ne možete platiti u kešu? Ja sam obišao neke u kojima male račune u malim prodavnicama ne možete platiti kreditnom karticom. Isto tako, kreditnu karticu vam neće primiti prilikom kupovine nekih većih stvari, kao što je automobil. Koristim kartice za sve i svašta, pre svega radi poena koje skupljam (1-4% cash back, poeni za besplatne avionske karte), međutim znam da banke sve to naplate od onih koji mi prodaju robu ili usluge. Sve što kupujem bi moglo da bude bar 1.5% jeftinije kada ne bi bilo kartica. Što se tiče suzbijanja sive ekonomije, ta PDV lutrija je sjajna stvar, samo je treba organizovati redovno, jednom mesečno. Od toga se može napraviti javno izvlačenje, kao loto, sve sa TV prenosom. Ali to je samo jedan deo, drugi deo bi bilo suzbijanje rada na crno, ali to se može rešiti jedino reformom poreskog sistema i smanjivanjem obaveza poslodavaca.

dzonikg

pre 8 godina

@ (Zoharske price za malu djecu
Najbolji su ovi "prozapadnjaci" koji optuzuju druge da su glupi i neznalice a u stvari su to oni ..banka naplacuju 2% na svaku transakciju na karticima!!! Samo sto to ide na teret trgovaca ali trgovci to ugrade u cenu koju plati krajnji potrosac.

micko

pre 8 godina

Verujem da gospodin koji ovo predlaze cite ove komentare te ga pitam:zbog cega se na buvljaku u Pancevu kod registrovanih radnji nemoze platiti karticom,zbog cega registrovani poljoprivredni proizvodjaci,prodavci sladoleda na ulici,industrijski pakovanog,prodavci kokica i semenki,svi sa registrovanim preduzetnickim radnjama nemaju fiskalnu kasu i nemaju POS terminal,i na kraju da li je gospodin svestan da ce tako u Srbiji ostati 500.000 osoba bez posla?Zbog cega se vec jednom ne objasni da su firme koje vrse naplatu nezavisne od banaka vec imaju samo ugovore za naplatu,i zbog cega se ne prebacuje naplacen iznos karticom odmah na racun vec postoji rok od 2-5 dana da to ucine,a da pritom ne placaju kamatu za koriscenje tih sredstava.Zbog cega banke ne placaju kamatu na sredstva po vidjenju,kao sto je bio slucaj pre 25 god.Bilo bi lepo da gospodin predstavio svoju poslovnu karijeru i rekao gde je stekao dosadasnje iskustvo!

voodoo

pre 8 godina

Ali najvecu korist bi imale banke sa provizijama od 2 do 4% na transakcije karticama. Dok je u zemljama gde se mnogo vise placa karticama taj broj na 0.5%. Prodavcima se ovde ne isplati da uvode pos terminale, jer pored tih provizija banke uslovljavaju promet, koji ako ne ispunite, placate dodatno. Velikim trgovinama hrane ili tehnike na primer i nije problem, njihove marze su 20-30%, mozda i vise za pojedine stvari, medjutim sta cemo sa proizvodima i uslugama gde su marze i provizije od 5 do 10%, kako mogu takve firme da izdrze da se odreknu trecinu svoje provizije i ime banke i da im to bude isplativo. Siva ekonomija mora da se resi, to je ogroman problem, medjutim nije samo kupovina i evidencija te kupovone tj naplata poreza siva ekonomija, ima tu jos mnogo toga, npr neprijavljeni radnici, koliko tu odstete budzet i za poreza na zaradu, i penzioni i zdravstveni fond i samog radnika, pa onda i oni koji su prijavljeni uglavnom prijavljeni na minimalac, sto je opet delom zakidanje drzavi za odredjene iznose, jer poslodavci namerno prijavljuju ljude na minimalac da bi manje placali doprinose i porez, iako se zna za koja radna mesta sluzi minimalac i u kojim situacijama bi trebalo da se koristi, kod svi to rade. I da se vratimo na banke, one na razne, 1 gradjana i na stetu drzave, jer svojom politikom da zaradjuju od gradjana, a ne privrednih kredita usporavaju rast zemlje i smanjuju potrosnju, samim time i ponudu, tj proizvodnju.

Moo

pre 8 godina

Sve treba iskljucivo preko kartica. Da se izbaci novac u potpunosti. S obzirom da to znaci obvezan nacin placanja postojale bi od strane nbs i ministarstva finansija i poreske uprave striktne regulative sto se tice provizija i dostupnosti instrumenata za placanje. Al to bi znacilo i potpunu transparentnost. Zamisli politicke partije za koje se zna ko im je uplatio svaki dinar ili kako da sad podmitis lekara, tuzioca, policajca kad postoji jasan trag o tome. Da ne pricam da poreska moze automatski da utvrdjuje porez po prilivima na racunima.

dragan

pre 8 godina

Gospodin koji priča o 500€ u italiji je izneo netačne podatke.do 01.11.15 je bio limit 1000€ danas je taj iznos podignut na 3000€.bila je obaveza evidentiranja ispita u gotovini preko 1000€ u bankama ali uz navođenje razloga ste mogli da podignete I iznos do 10000€.itd.sve u svemu vrlo ne precizno je sve izneto.

Cinik

pre 8 godina

Zbog provizije ovo jedino odgovora bankama, da dodatno zarade. Provizije idu od 2% do 4%, i dva-tri dana "lufta" dok pare legnu na racun firme.
Da postoji drzava, kao sto ne postoji, imala bi zakone i sluzbe koje bi te zakone sprovodile, pa ne bi bilo ni korupcije. Naravno, bez korupcije ne bi bilo nikoga iz sadasnje vlasti na javnoj funkciji, a sa uredjenim sudstvom ne bi bili ni na slobodi.

bachi

pre 8 godina

koliko godišnje Srbiju koštaju strane platne kartice? verujem puno. da li je vreme za domaci sistem platnih kartica?
(DraganChe, 10. novembar 2015 16:55)
Srbiju ne košta ništa već trgovce i vlasnike kartica! A čisto da te obavestim da postoji domaća kartica i zove se dina! Raspitaj se malo pre nego što počneš da pametuješ!

Dali bocek

pre 8 godina

U kompaniji u kojoj sam do skoro radio nije dobrodoslo placanje karticama. Ukoliko je klijent bas insistirao, nikada, ali bas nikada nije dobijao kvalitet usluge kao prvorazredni klijent, onaj koji placa gotovim novcem. Suzavao mu se recimo i izbor dodatnih elemenata koji su recimo nudjene prvorazrednom klijentu. Cak ni visina iznosa koji je za fakturisanje nije presudna u odnosu na vid placanja. A popusti su isli i do 7% od iznosa, naravno iskljucivo za gotov novac. Naravno, sa fiskalnim racunom. Jeste, malo je nezgodno kada se prvo pita za nacin placanja, ali tako je.

popeye

pre 8 godina

Ма, да, тако ће стране банке, на свакој трансакцији зарађивати 5%, што је често више од самог трговца. А то колико само код банке кошта пповезивање на е-банкинг преко Интернета, ужас.

Shanti

pre 8 godina

Ja sam i danas morao da "molim" za racun na trafici kad se udje u Kalemegdan. Sve 3 trafike su u istom faZonu, 70din voda, a racun. Samo ako trazis, kucaju 3min...

Sava Drugi

pre 8 godina

@Zoharske price za malu djecu,

Mali grad, 20 000 stanovnika puta 20 evra meseno = 40 000 evra = 1 stan u Beogradu svakog meseca.

Vrlo jeftino, nema sta.

Brkati Feudaåac

pre 8 godina

Steta sto ljudi ne mogu obrazloziti svoje pluseve i minuse kad ih postave. Cudi me jer moj komentar nema nista protiv placanja karticom, samo sam rekao da iz mog dugackog iskustva jos nisam video da je gotovinsko placanje gradjana ograniceno na 4 i kusur evra po transakciji. Vecini se moj komentar svideo, al bih stvarno voleo procitati rezonovanje onih koji smatraju da nisam u pravu. Zasto oni misle da gradjani SAD, Mexica, Brazila, Nigerije, susednog Benina, Kazagstana i Saudijske Arabije mogu imati pravo da svoj kes slobodno koriste, a podrzavaju da se to isto pravo ovde ogranici na 4 i kusur evra. Nek objasne svoje misljenje i minuse sto lupaju. Stvarno bih zeleo cuti a i iskustva iz zemalja gde tako nesto postoji. Ja sam naveo zemlje s kojim ja imam iskustva i tamo takvih stvari nema. Nek se jave i kazu zasto je to dobro i nek predloze nacin da mnogi u Srbiji koji trenutno nisu u stanju, kako da izvade te platezne kartice. Ajde, lako minuse lupati, dajte nesto konstruktivno

Nenad

pre 8 godina

Ukinite te @#$%%^^%#$# kartice ili bar ogranicite da ne moze da se koristi ispod 5 hiljada dinara! Izgubim svaki dan po 15 - 20 minuta dragocenog vremena u redovima jer ljudi placaju karticama racune od par stotina dinara. Kupuje cigare i vadi karticu. Znam da je strpljenje vrlina, ali ne postoji mnogo vrednijih stvari u zivotu od vremena. 15 minuta dnevno, to je 7.5 sati mesecno. Jedan radni dan mesecno ode na cekanje da se uspostavi veza sa terminalom i na ukucavanje pinova ljudi koji su ispred u redu i nemaju sta da rade u zivotu pa arce vreme na placanje karticom da bi se osecali fensi. Porez ce ionako da ode gde i uvek, na licne potrebe politicara.
(dobar dan, 10. novembar 2015 17:40)
A sta ako ja ustedim upravo tih 15-20 minuta koliko mi treba do bankomata i nazad do radnje, tako sto udjem odmah u radnju i platim nesto karticom?

Zoharske price za malu djecu

pre 8 godina

Vidim da mnogi misle da banke od korisnika uzimaju proviziju nakon svake transakcije! To su gluposti! Korištenje kartice je jeftino! Plaća se samo mjesečno održavanje (2€), ili godišnja članarina (15-tak €) , zavisno od ugovora. Postoje kamate ako imate zaduženje na kartici, zavise od ugovora, ali ako na kartici nema minusa, onda nema ni kamata. Glup smo narod - kao da dolazimo iz Sibira, gdje smo proveli zadnjih 50 godina!

Dojčin Tutinac

pre 8 godina

Ljudi, molim vas da mi neko objasni o čemu se radi u ovim krajnje panično-negativnim komentarima, koji uzgred imaju veliki broj odobravanja???

U mom slučaju koristim karticu jedne ljubičaste banke, i za nju plaćam mesečno održavanje od 200 dinara. U okviru cene održavanja koristim i e-banking.

NIKADA mi nije skinuta niti jedna para provizije za stotine transakcija koje sam uradio u radnjama, kafićima, restoranima, pumpama, bioskopima, fast-foodovima...
NIKADA nisam platio dinar provizije za račune koje sam platio preko e-bankinga, u kojem imam preciznu evidenciju svih pojedinačnih odliva sa računa.

O čemu se ovde radi??? Molim za odgovor.

Milan

pre 8 godina

Mislim da nas narod jednostavno ne zeli da menja situaciju u kojoj se nalazi. U svemu sto bi moglo da dovede do nekog napretka i civilizovanja, kao recimo suzbijanje sive ekonomije, placanje karticom, zabrana pusenja u restoranima, placanje prevoza, u svemu tome trazi neku zaveru, a to je samo odbranmebi mehanizam protiv menjanja samog sebe.

deki

pre 8 godina

@Jelena: a mama i tata ti placaju hranu i racune, zar ne?Blago tebi kada pored svog placanja karticom imas jos 2000 svaki dan u novcaniku!

Jelena

pre 8 godina

Hmmm.... ja nemam karticu.... mama mi da 2000 dinara da kupim torbu, majicu... i sta se desi ako je kartica obavezna? A prodavacica mi trazi licnu kartu da potvrdim da je moja kartica? Glupost. Neizvodljivo.

Sven

pre 8 godina

U Svedskoj se sve placa karticom. Od zetona za pranje kola koji kosta 1 euro, do plasticne kese u prodavnici koja kosta 0,1 euro ali isto tako se karticom placaju stvari koje kostaju hiljade eura.
Voleo bih da mi neko od Vas skepticnih objasni kako je to moguce ovde i zasto su svi zadovoljni?
Uskoro ce se podneti zahtev u skupstini da se gotovina zabrani!?

Gagi

pre 8 godina

Evo, citam ove komentare o bankama, karticama, provizijama.
I samo se cudim. Koliko su glupi ljudi uporni u nastojanju da budu glasni i glupi.
Ako vam smetaju kartice, ne koristite is.
Ako vam smetaju banke, zaobidjite ih.
Samo mi objasnite kako da funkcioniste drzava i ekonomija bez banaka? Robnom razmenom?

sajkokiler

pre 8 godina

Ne plaćam karticom jer ima kontraefekat, umesto da ostanem na kasi pola minuta dešavalo mi se da zaglavim i pet i više. Kad vide karticu prodavačice me prostrele pogledom a gunđanje u redu iza mene počinje... Gde sad nađe da plaća karticom, te ovo, te ono... Podignem koliko mi treba ujutro jer mi je banka preko puta kuće i to je to...

Jelena

pre 8 godina

sve placam karticom,osim pica u gradu zbog guzve. Mnogo je lakse,ne jurim kes po novcaniku,niko me ne pita " a je l' imate sitno" i slicno. U novcaniku uvek imam max do 2000 din i ni dinar vise. Probajte,zivot ce vam biti laksi :-)

zastrashujuce stanje uma

pre 8 godina

Ja sam preduzetnik i NE primam kartice!
I niko ne može da me natera!
(jery, 10. novembar 2015 19:17)
O itekako moze. Kupci/klijenti ce da te nateraju.

A niko ne pominje proviziju koju placa izdavalac racuna prilikom provlacenja kartica i kamatu koju placa vlasnik karticnih proizvoda...
(Iki, 10. novembar 2015 20:17)
Pa izdavalac racuna placa i osiguranje kes novca i transport istog u banke. A vlasnik "karticnih proizvoda" placa kamatu samo ako koristi kreditnu karticu (dakle kao i svaki drugi kredit) ili dozvoljeni minus (isto kao i kad koristi kes novac).

Sramota je da se uglavnom javljaju odrasli, zaposleni porodicni ljudi (dakle izdrzavaju nekoga, ne samo sebe) a da su toliko ekonomski/matematicki nepismeni. Vidim ja, bice ovde za 20-30 godina bezanja u sume/pecine, kad zavlada elektronsko placanje i to i bez kartica i robotika uzme maha...

Zoharske price za malu djecu

pre 8 godina

Treba provesti fiskalizaciju svega, kao u Hrvatskoj - ali za to nam je potreban sposoban ministar, kojeg nemamo! :/ Inace, obožavam plaćati karticom. Posebno sam nafuran na bekontaktno plaćanje, ali na žalost kod nas nema mnogo mjesta koja primaju bezkontaktne kartice!

bachi

pre 8 godina

otkazao karticu,ugasio tekuci. hvala lepo i dovidjenja.
(sotir zvani djubre, 10. novembar 2015 16:57)
A kako primaš platu? Na ruke tj. na crno?! A verovatno sebe smatraš patriotom!

Zlatko

pre 8 godina

...Sporedni efekat je to što imam sve podatke o tome ko kod koga šta kupuje...
(bankar, 10. novembar 2015 15:04)

Jedan komentar mi nije bio objavljen. Nemam ni 250E platu. Sa tolikom "platom" me nije briga sto ti kao bankar znas gde sam kupio i sta sam kupio. A jos manje je briga sto drzava zna gde sam potrosio taj minimalac. Placam karticom gde god mogu i kad god mogu. Kamo srece da sve i svuda mogu da platim karticom. Plazma je 100 dinara i cena ce biti ista imao ja kes ili dao karticu. Gorivo je 140 dinara i bice isto bez obzira da li imao kes ili karticu. Svaki proizvod ima istu cenu, bez obzira na nacin placanja. Sto se mene tice, dosta sa tom paranojom i plasenjem obicnog naroda kako "neko zna".

Pera

pre 8 godina

Ne znam za vas,ali meni u ugovoru sa bankom pise da nemam proviziju za koriscenje kartice i do sad mi nisu skinuli niti jedan dinar. Ni kad podizem pare sa bankomata, ni kad placam. Ne uzimam papirni isecak, ne uzimam izvestaj (proverim na bankomatu). Tako da ne vidim u cemu je problem. Naravno,kod nas je problem i da se najmanja sitnica promeni,jer svi nesto muljaju,prave kombinacije,"lobiraju" pa nikome ne odgovara da ima pravila koja se postuju

vozim se gradskim

pre 8 godina

Kartice nisu loša stvar, ali je nemoguće da ih svi koriste. Bar ne u narednih 20 godina. A druga stvar je što su POS aparati skupi. Oko 300€ ako se dobro sećam, i ne traju večno.
Pa kako da se tako nešto isplati prodavcu na pijaci? Većina nema ni fiskalnu kasu.
U principu sve se može uraditi, samo da se vlast zaleti, a nadam se da neće

TERMIN-ator

pre 8 godina

I keš i tzv.elektronski novac imaju svojih prednosti i mana. Keš vam uvek neko može ukrasti, pogotovu veliki keš. Na zapadu ga ne možete ni podići bez najave bar nekoliko dana unapred. I morate priložiti dokaz zbog čega podižete veliki keš, a to su, verovali ili ne svi iznosi preko 2000 eura.
Drugo, elektronsko plaćanje smanjuje mogućnost da vas neko opljačka, država s druge strane ima laku i jednostavnu naplatu poreza i drugih dažbina, siva ekonomija se sve više smanjuje.
Za Srbiju bi ovo bilo dobro i možda bi valjalo uvesti posebne elektronske kartice za sve koji primaju plate iz budžeta, time bi se drastično smanjila korupcija, jer bi se znalo koliko primaju i imali bi sutra problem da objasne poreklo svoje imovine. Naravno, kad bi neko hteo da ispita i u ovom sistemu bi imali problem da objasne, samo što vrana vrani ne vadi oči...

Petar

pre 8 godina

Posle se pitamo zasto smo zatucani i ne razvijeni. Sad vidim kad citam komentare protiv kartica. Kartice su stvar izbora. Mogucnost izbora je uvek dobrodosla,sto automatski iskljucuje predloge uslovljavanja bilo koje vrste. Banke ne znaju sta ce od novca,sve su posisale i mogli bi da se odreknu procenata naplate karticama ili da to bude 0,5%.Dok su se ljudi obogatili na internetu sirom sveta, srbadija bojkotuje kartice. Svako iole pametan vidi koliko je to pametna logika. Inace kreditnu karticu nemam (a kakvo je stanje, na kraju cu je uzeti da bih imao za hranu) a koristim debitne. Takodje, na internetu bez kartica nije moguce poslovati.Ono sto vecina komentatora ne zna, jeste da odredjene (strane kartice) vam omogucavaju da dobijate novac bez da vam drzava otima deo, tako da su dobrodosle a to je pravi nacin da zaradjen novac potrosite kao covek.

da da crni sine

pre 8 godina

nemam i nikada necu imate NIKAKVE kartice, ko me onemoguci da kupujem SVOJIM novcem popice tuzbu, vidim ja da mi od ove demokratije i silne slobode na kraju necemo ostati nista vise od domacih zivotinja u oboru koje su "slobodne" dok ih ne zakolju
(lol, 10. novembar 2015 17:11)
A kako si ti to "slobodniji" ako placas kesom a ne karticom? Evo ja npr. imam racun u banci gde ne placam odrzavanje, nekoliko kartica (kreditnu koju ne koristim, debitnu koju koristim i par gift koje povremeno koristim), valjda i ebanking (mada nisam probao) i slobodan sam kao ptica na grani. Kartice svuda prolaze, ne moze niko da me opljacka, ako ih izgubim - jedan poziv call centru i nema brige. Kes je praistorija

s

pre 8 godina

"ili bar ogranicite da ne moze da se koristi ispod 5 hiljada dinara! Izgubim svaki dan po 15 - 20 minuta dragocenog vremena u redovima jer ljudi placaju karticama racune od par stotina dinara"

Kakva greska, karticom je brze placati.

Kole

pre 8 godina

Da se zabrani gotovina skroz, a da svi dobijemo Mastercard. Zasto gradjani da nose novac u dzepu, treba ih zastiti od problema koji mogu da nastanu.
Mogu da izgube novcanik i sta onda?
Drzava mora da pomogne ovim ljudima. Ne moze da dopusti da toliko porodica ostane bez hleba.
Ako Vucic odluci, samo on moze da uradi nesto.

Goran

pre 8 godina

Ok je. Drzava samo treba da osnuje sluzbu prometa koja bi naplacivala npr. 1 din. za transakciju na 500 din prometa. Svi zadoviljni, ja kao gradjanin placam sve karticom, privatnik ne nosi pazar, drzava ima evidenciju. Ah, da, pukli bi muljatori koji rade za kvazi-mininalac (dobijaju ostali kes na ruke) i banke za % (nema vise 2-4 posto, nego 1 din).

da da crni sine

pre 8 godina

(Da, da, sine moj..., 10. novembar 2015 14:55)
Pri vecem prometu, provizije za placanje karticom bi bile manje. A i sad nisu mnogo vece od troskova obezbedjenja i transporta novca

mike adriano

pre 8 godina

@(Sven, 10. novembar 2015 16:21)
Protiv sam, jer ne podrzavam parazitski sistem gde se novac stvara iz cistog vazduha samo zato sto postoji potreba za njim, tj. ne podrzavam bankarski sistem. Prvenstveno zato sto im se nikad ne mozemo oduziti kao drzava. Zato ja kao pojedinac, ne zelim da oni (banke) imaju totalnu kontrolu nad mojim sredstvima placanja, utuvi to u glavu, posto svojim komentarom sigurno ne predstavljas sve svedjane.

Neca

pre 8 godina

Kad biste vi, ljubitelji plaćanja kešom, uvek zahtevali od trgovca da vam izda fiskalni račun, što ste i u obavezi po zakonu, ne bi bilo potrebe za ovakvim predlozima.

КРАЉЕВАЧКИ ГРИНГОС

pre 8 godina

укинути новчанице.преко картице плаћање рачуна, газда фирме ће уплаћивати најмање минималац

Nikola

pre 8 godina

Dojcin Tutinac je u pravu.
I ja koristim karticu Kombanke i za 100 dinara mesecno,kao penzioner, imam visu electron i maestro xa koje ne placam proviziju ni prilikom transakcija, ni prilikom podizanja gotovine sa bankomata banke. Ebank je 50 dinara mesecno i placam sve racune,cak i hitne naloge bez provizije,koja je u posti po racunu 45 dinara a u bankama jos veca. Toliko.

cartman

pre 8 godina

"bus plus ne moze da se plati karticom...
(luki, 11. novembar 2015 15:13)"

Može, ali ti trgovci - među kojima sam i ja - kažu da ne može jer od svake transakcije preko platnih kartica nam uzimaju minimum 1%, a tolika je i provizija koju nam BUSPLUS dodeljuje. Pa nema smisla da još i to dozvoljavamo, sad bih mogao da pišem pola sata šta sve drugo trpimo, najviše od poluobrazovanih inspektora kojima ništa ne možeš.

dendza

pre 8 godina

Kao i sve drugo u ekonomiji i upotreba kartica mora biti dobrovoljna i motivisuca i za kupca i za prodavca ( prednost ima kupac jer mušterija je uvek u pravu), a ne pod bilo kakvom prinudom jer to ne prolazi u civilizovanom svetu. Drugo provizije za pos transakcije treba da budu do 1% maksimalno, a to je na državi, bankama i prodavcima da usaglase. Inače ja volim da koristim kartice mislim da olakšavaju život i nemam problem sa paranojom i prikrivanjem transakcija. Sa druge strane gde god da sam bio u svetu od SAD, EU nigde nisam video zabranu upotrebe keš novca. I da za sve koji žale trgovce, da li vi mislite da će vam proizvod biti jeftiniji za ta 3% ako platite kesom u bilo kojoj radnji gde se izdaje fiskalni račun? Poenta priče je kartice su dobra stvar, ali nisu sredstvo za borbu protiv sive ekonomije, njihova rasprostranjenost i upotreba treba biti motivisana od strane pružalaca usluga na zadovoljstvo klijenata i njih samih.

dundjer

pre 8 godina

(matori, 10. novembar 2015 16:29)

Sve jasno kao dan matori :) Ja sam mislio generalno na robu, ne samo cigarete, alkohol i sta ja znam. a i tu ce da naprave neku vrtu.

shipovi jeftiniji u bugarskoj

pre 8 godina

Dobro samo treba da mi neko objasni kako ja kao trgovac cigaretama u trafici mogu da imam Pos-terminal kada je provizija troškova preko njega 1,5% i onda transakcioni troškovi banke do 0,5% u najboljem slučaju, i to je 2% ukupno a zarada od cigareta je do 3,5% i šta ostane kao zarada VELIKIH 1%! Tu matematike nema!
(sloba, 10. novembar 2015 17:36)

Shto se mene tiche,evo,od pre tri meseca,ti matematiku NIKAKVU s moje strane vishe nemash!..na svu sreccu,konachno!!!...a inache,zzelim ti ama bash svu poslovnu sreccu ovog sveta i profit pri prodaji tvoje 'robe' ostalim potroshachima....

Srrrrrrrrdjan

pre 8 godina

U Italiji, za svaku kupovinu preko 500e obavezno je da ostane neki trag o kupcu (bankomat, cek, bankarska uplata, kreditna kartica,...). To znaci da nijedna prodavnica , butik, kafana, prodavnica namestaja, auto salon...ne sme da primi uplatu preko 500e u cash-u (veoma lako se to kontrolise). U tom smislu, podizanje sume vece od 500e u banci postaje prilicno beznacajno, ali nije zabranjeno. Banka je duzna da signalizira finasijskoj policiji da je taj i taj podigao npr 1.500e a na njima je da li zele i na koji nacin da provere tu osobu. Nekada je cash bas bio maksimalno u opticaju , ali danas se to svodi iskljucivo na placanje najosnovnijih racuna (kafa, pice, manja kupovina u samoposluzi, gradski prevoz, bioskop, ...).
Mozda bi to moglo i kod nas da zazivi, ali bez obzira na nizak zivotni standard, suma od 500 dinara (oko 4e) je smesno niska. Treba mozda krenuti sa 500e pa onda, prema potrebi, lagano smanjivati.

MarkoNS

pre 8 godina

Sudeci po komentarima mi smo najpametniji narod na svetu! Da su rekli da koristimo kes opet bi isti komentarisali da ne valja ni to, najpametniji smo!

Sale

pre 8 godina

Ko plaća karticom ima osećaj da ipak ne daje direktno novac nekome. Dakle, to je varka. Novac se daje samo tako. Stavim ruku u dzep, vidim koliko imam (nemam) para u kešu. Pogledam karticu, nemam pojma koliko imam. Treba da proveravam poruke u telefonu, mada se dešavalo i da me nekad i ne obaveste.

Zoharske price za malu djecu

pre 8 godina

Vidim da mnogi misle da banke od korisnika uzimaju proviziju nakon svake transakcije! To su gluposti! Korištenje kartice je jeftino! Plaća se samo mjesečno održavanje (2€), ili godišnja članarina (15-tak €) , zavisno od ugovora. Postoje kamate ako imate zaduženje na kartici, zavise od ugovora, ali ako na kartici nema minusa, onda nema ni kamata. Glup smo narod - kao da dolazimo iz Sibira, gdje smo proveli zadnjih 50 godina!

Moo

pre 8 godina

Sve treba iskljucivo preko kartica. Da se izbaci novac u potpunosti. S obzirom da to znaci obvezan nacin placanja postojale bi od strane nbs i ministarstva finansija i poreske uprave striktne regulative sto se tice provizija i dostupnosti instrumenata za placanje. Al to bi znacilo i potpunu transparentnost. Zamisli politicke partije za koje se zna ko im je uplatio svaki dinar ili kako da sad podmitis lekara, tuzioca, policajca kad postoji jasan trag o tome. Da ne pricam da poreska moze automatski da utvrdjuje porez po prilivima na racunima.

Sven

pre 8 godina

U Svedskoj se sve placa karticom. Od zetona za pranje kola koji kosta 1 euro, do plasticne kese u prodavnici koja kosta 0,1 euro ali isto tako se karticom placaju stvari koje kostaju hiljade eura.
Voleo bih da mi neko od Vas skepticnih objasni kako je to moguce ovde i zasto su svi zadovoljni?
Uskoro ce se podneti zahtev u skupstini da se gotovina zabrani!?

Milan

pre 8 godina

Mislim da nas narod jednostavno ne zeli da menja situaciju u kojoj se nalazi. U svemu sto bi moglo da dovede do nekog napretka i civilizovanja, kao recimo suzbijanje sive ekonomije, placanje karticom, zabrana pusenja u restoranima, placanje prevoza, u svemu tome trazi neku zaveru, a to je samo odbranmebi mehanizam protiv menjanja samog sebe.

Neca

pre 8 godina

Kad biste vi, ljubitelji plaćanja kešom, uvek zahtevali od trgovca da vam izda fiskalni račun, što ste i u obavezi po zakonu, ne bi bilo potrebe za ovakvim predlozima.

da da crni sine

pre 8 godina

(Da, da, sine moj..., 10. novembar 2015 14:55)
Pri vecem prometu, provizije za placanje karticom bi bile manje. A i sad nisu mnogo vece od troskova obezbedjenja i transporta novca

bachi

pre 8 godina

otkazao karticu,ugasio tekuci. hvala lepo i dovidjenja.
(sotir zvani djubre, 10. novembar 2015 16:57)
A kako primaš platu? Na ruke tj. na crno?! A verovatno sebe smatraš patriotom!

Zoharske price za malu djecu

pre 8 godina

Treba provesti fiskalizaciju svega, kao u Hrvatskoj - ali za to nam je potreban sposoban ministar, kojeg nemamo! :/ Inace, obožavam plaćati karticom. Posebno sam nafuran na bekontaktno plaćanje, ali na žalost kod nas nema mnogo mjesta koja primaju bezkontaktne kartice!

Pera

pre 8 godina

Ne znam za vas,ali meni u ugovoru sa bankom pise da nemam proviziju za koriscenje kartice i do sad mi nisu skinuli niti jedan dinar. Ni kad podizem pare sa bankomata, ni kad placam. Ne uzimam papirni isecak, ne uzimam izvestaj (proverim na bankomatu). Tako da ne vidim u cemu je problem. Naravno,kod nas je problem i da se najmanja sitnica promeni,jer svi nesto muljaju,prave kombinacije,"lobiraju" pa nikome ne odgovara da ima pravila koja se postuju

Jelena

pre 8 godina

sve placam karticom,osim pica u gradu zbog guzve. Mnogo je lakse,ne jurim kes po novcaniku,niko me ne pita " a je l' imate sitno" i slicno. U novcaniku uvek imam max do 2000 din i ni dinar vise. Probajte,zivot ce vam biti laksi :-)

Kole

pre 8 godina

Da se zabrani gotovina skroz, a da svi dobijemo Mastercard. Zasto gradjani da nose novac u dzepu, treba ih zastiti od problema koji mogu da nastanu.
Mogu da izgube novcanik i sta onda?
Drzava mora da pomogne ovim ljudima. Ne moze da dopusti da toliko porodica ostane bez hleba.
Ako Vucic odluci, samo on moze da uradi nesto.

da da crni sine

pre 8 godina

nemam i nikada necu imate NIKAKVE kartice, ko me onemoguci da kupujem SVOJIM novcem popice tuzbu, vidim ja da mi od ove demokratije i silne slobode na kraju necemo ostati nista vise od domacih zivotinja u oboru koje su "slobodne" dok ih ne zakolju
(lol, 10. novembar 2015 17:11)
A kako si ti to "slobodniji" ako placas kesom a ne karticom? Evo ja npr. imam racun u banci gde ne placam odrzavanje, nekoliko kartica (kreditnu koju ne koristim, debitnu koju koristim i par gift koje povremeno koristim), valjda i ebanking (mada nisam probao) i slobodan sam kao ptica na grani. Kartice svuda prolaze, ne moze niko da me opljacka, ako ih izgubim - jedan poziv call centru i nema brige. Kes je praistorija

Gagi

pre 8 godina

Evo, citam ove komentare o bankama, karticama, provizijama.
I samo se cudim. Koliko su glupi ljudi uporni u nastojanju da budu glasni i glupi.
Ako vam smetaju kartice, ne koristite is.
Ako vam smetaju banke, zaobidjite ih.
Samo mi objasnite kako da funkcioniste drzava i ekonomija bez banaka? Robnom razmenom?

Zlatko

pre 8 godina

...Sporedni efekat je to što imam sve podatke o tome ko kod koga šta kupuje...
(bankar, 10. novembar 2015 15:04)

Jedan komentar mi nije bio objavljen. Nemam ni 250E platu. Sa tolikom "platom" me nije briga sto ti kao bankar znas gde sam kupio i sta sam kupio. A jos manje je briga sto drzava zna gde sam potrosio taj minimalac. Placam karticom gde god mogu i kad god mogu. Kamo srece da sve i svuda mogu da platim karticom. Plazma je 100 dinara i cena ce biti ista imao ja kes ili dao karticu. Gorivo je 140 dinara i bice isto bez obzira da li imao kes ili karticu. Svaki proizvod ima istu cenu, bez obzira na nacin placanja. Sto se mene tice, dosta sa tom paranojom i plasenjem obicnog naroda kako "neko zna".

Dojčin Tutinac

pre 8 godina

Ljudi, molim vas da mi neko objasni o čemu se radi u ovim krajnje panično-negativnim komentarima, koji uzgred imaju veliki broj odobravanja???

U mom slučaju koristim karticu jedne ljubičaste banke, i za nju plaćam mesečno održavanje od 200 dinara. U okviru cene održavanja koristim i e-banking.

NIKADA mi nije skinuta niti jedna para provizije za stotine transakcija koje sam uradio u radnjama, kafićima, restoranima, pumpama, bioskopima, fast-foodovima...
NIKADA nisam platio dinar provizije za račune koje sam platio preko e-bankinga, u kojem imam preciznu evidenciju svih pojedinačnih odliva sa računa.

O čemu se ovde radi??? Molim za odgovor.

КРАЉЕВАЧКИ ГРИНГОС

pre 8 godina

укинути новчанице.преко картице плаћање рачуна, газда фирме ће уплаћивати најмање минималац

dobar dan

pre 8 godina

Ukinite te @#$%%^^%#$# kartice ili bar ogranicite da ne moze da se koristi ispod 5 hiljada dinara! Izgubim svaki dan po 15 - 20 minuta dragocenog vremena u redovima jer ljudi placaju karticama racune od par stotina dinara. Kupuje cigare i vadi karticu. Znam da je strpljenje vrlina, ali ne postoji mnogo vrednijih stvari u zivotu od vremena. 15 minuta dnevno, to je 7.5 sati mesecno. Jedan radni dan mesecno ode na cekanje da se uspostavi veza sa terminalom i na ukucavanje pinova ljudi koji su ispred u redu i nemaju sta da rade u zivotu pa arce vreme na placanje karticom da bi se osecali fensi. Porez ce ionako da ode gde i uvek, na licne potrebe politicara.

zastrashujuce stanje uma

pre 8 godina

Ja sam preduzetnik i NE primam kartice!
I niko ne može da me natera!
(jery, 10. novembar 2015 19:17)
O itekako moze. Kupci/klijenti ce da te nateraju.

A niko ne pominje proviziju koju placa izdavalac racuna prilikom provlacenja kartica i kamatu koju placa vlasnik karticnih proizvoda...
(Iki, 10. novembar 2015 20:17)
Pa izdavalac racuna placa i osiguranje kes novca i transport istog u banke. A vlasnik "karticnih proizvoda" placa kamatu samo ako koristi kreditnu karticu (dakle kao i svaki drugi kredit) ili dozvoljeni minus (isto kao i kad koristi kes novac).

Sramota je da se uglavnom javljaju odrasli, zaposleni porodicni ljudi (dakle izdrzavaju nekoga, ne samo sebe) a da su toliko ekonomski/matematicki nepismeni. Vidim ja, bice ovde za 20-30 godina bezanja u sume/pecine, kad zavlada elektronsko placanje i to i bez kartica i robotika uzme maha...

s

pre 8 godina

"ili bar ogranicite da ne moze da se koristi ispod 5 hiljada dinara! Izgubim svaki dan po 15 - 20 minuta dragocenog vremena u redovima jer ljudi placaju karticama racune od par stotina dinara"

Kakva greska, karticom je brze placati.

Srrrrrrrrdjan

pre 8 godina

U Italiji, za svaku kupovinu preko 500e obavezno je da ostane neki trag o kupcu (bankomat, cek, bankarska uplata, kreditna kartica,...). To znaci da nijedna prodavnica , butik, kafana, prodavnica namestaja, auto salon...ne sme da primi uplatu preko 500e u cash-u (veoma lako se to kontrolise). U tom smislu, podizanje sume vece od 500e u banci postaje prilicno beznacajno, ali nije zabranjeno. Banka je duzna da signalizira finasijskoj policiji da je taj i taj podigao npr 1.500e a na njima je da li zele i na koji nacin da provere tu osobu. Nekada je cash bas bio maksimalno u opticaju , ali danas se to svodi iskljucivo na placanje najosnovnijih racuna (kafa, pice, manja kupovina u samoposluzi, gradski prevoz, bioskop, ...).
Mozda bi to moglo i kod nas da zazivi, ali bez obzira na nizak zivotni standard, suma od 500 dinara (oko 4e) je smesno niska. Treba mozda krenuti sa 500e pa onda, prema potrebi, lagano smanjivati.

shipovi jeftiniji u bugarskoj

pre 8 godina

Dobro samo treba da mi neko objasni kako ja kao trgovac cigaretama u trafici mogu da imam Pos-terminal kada je provizija troškova preko njega 1,5% i onda transakcioni troškovi banke do 0,5% u najboljem slučaju, i to je 2% ukupno a zarada od cigareta je do 3,5% i šta ostane kao zarada VELIKIH 1%! Tu matematike nema!
(sloba, 10. novembar 2015 17:36)

Shto se mene tiche,evo,od pre tri meseca,ti matematiku NIKAKVU s moje strane vishe nemash!..na svu sreccu,konachno!!!...a inache,zzelim ti ama bash svu poslovnu sreccu ovog sveta i profit pri prodaji tvoje 'robe' ostalim potroshachima....

Petar

pre 8 godina

Posle se pitamo zasto smo zatucani i ne razvijeni. Sad vidim kad citam komentare protiv kartica. Kartice su stvar izbora. Mogucnost izbora je uvek dobrodosla,sto automatski iskljucuje predloge uslovljavanja bilo koje vrste. Banke ne znaju sta ce od novca,sve su posisale i mogli bi da se odreknu procenata naplate karticama ili da to bude 0,5%.Dok su se ljudi obogatili na internetu sirom sveta, srbadija bojkotuje kartice. Svako iole pametan vidi koliko je to pametna logika. Inace kreditnu karticu nemam (a kakvo je stanje, na kraju cu je uzeti da bih imao za hranu) a koristim debitne. Takodje, na internetu bez kartica nije moguce poslovati.Ono sto vecina komentatora ne zna, jeste da odredjene (strane kartice) vam omogucavaju da dobijate novac bez da vam drzava otima deo, tako da su dobrodosle a to je pravi nacin da zaradjen novac potrosite kao covek.

MarkoNS

pre 8 godina

Sudeci po komentarima mi smo najpametniji narod na svetu! Da su rekli da koristimo kes opet bi isti komentarisali da ne valja ni to, najpametniji smo!

Nenad

pre 8 godina

Ukinite te @#$%%^^%#$# kartice ili bar ogranicite da ne moze da se koristi ispod 5 hiljada dinara! Izgubim svaki dan po 15 - 20 minuta dragocenog vremena u redovima jer ljudi placaju karticama racune od par stotina dinara. Kupuje cigare i vadi karticu. Znam da je strpljenje vrlina, ali ne postoji mnogo vrednijih stvari u zivotu od vremena. 15 minuta dnevno, to je 7.5 sati mesecno. Jedan radni dan mesecno ode na cekanje da se uspostavi veza sa terminalom i na ukucavanje pinova ljudi koji su ispred u redu i nemaju sta da rade u zivotu pa arce vreme na placanje karticom da bi se osecali fensi. Porez ce ionako da ode gde i uvek, na licne potrebe politicara.
(dobar dan, 10. novembar 2015 17:40)
A sta ako ja ustedim upravo tih 15-20 minuta koliko mi treba do bankomata i nazad do radnje, tako sto udjem odmah u radnju i platim nesto karticom?

Bg cica

pre 8 godina

Ne plaćam karticom apsolutno ništa! Podignem novac i trošim. Račune platim putem e-bankinga. Niko me ne može naterati da koristim karticu pri kupovini bilo čega.

Da, da, sine moj...

pre 8 godina

Bravo pametnjakoviću....
A šta onda ostane trgovcu kada plati proviziju za plaćanje karticom?
Pogotovo ako je u pitanju akcizna roba, sa svakom prodajom cigareta trgovac bi bio u minusu...

Bane BG

pre 8 godina

znači rešenje za sivu ekonomiju je da nas pljačkaju banke! Banke naplaćuju 2% po transakciji, što direkno plaćaju građani. A to što je država nesposobna da iskrontroliše tokove novca i roba, a ima sve instrumente: carinu, finansijsku kontrolu uvoznika i veleprodaja, fiskalnu kontrolu maloprodaja preko kasa(ko kontroliše gprs izveštaje)......
Ja predlažem da se uvede model i tržište kompezacija, kako bi se izbegli dodatni troškovi, dodatno oporezivanje banaka za provizije preko uobičajnih na nivou EU i unakrsne preseke ulaza i izlaza roba između dobavljača i maloprodaje(svesti np ulaz u maloprodaju iz vp nekog piva i izlaz iz maloprodaje na nivou godine) i naći koliko je dobavljač plasirao robe na crno.

Nikola

pre 8 godina

Dojcin Tutinac je u pravu.
I ja koristim karticu Kombanke i za 100 dinara mesecno,kao penzioner, imam visu electron i maestro xa koje ne placam proviziju ni prilikom transakcija, ni prilikom podizanja gotovine sa bankomata banke. Ebank je 50 dinara mesecno i placam sve racune,cak i hitne naloge bez provizije,koja je u posti po racunu 45 dinara a u bankama jos veca. Toliko.

lol

pre 8 godina

nemam i nikada necu imate NIKAKVE kartice, ko me onemoguci da kupujem SVOJIM novcem popice tuzbu, vidim ja da mi od ove demokratije i silne slobode na kraju necemo ostati nista vise od domacih zivotinja u oboru koje su "slobodne" dok ih ne zakolju

TERMIN-ator

pre 8 godina

I keš i tzv.elektronski novac imaju svojih prednosti i mana. Keš vam uvek neko može ukrasti, pogotovu veliki keš. Na zapadu ga ne možete ni podići bez najave bar nekoliko dana unapred. I morate priložiti dokaz zbog čega podižete veliki keš, a to su, verovali ili ne svi iznosi preko 2000 eura.
Drugo, elektronsko plaćanje smanjuje mogućnost da vas neko opljačka, država s druge strane ima laku i jednostavnu naplatu poreza i drugih dažbina, siva ekonomija se sve više smanjuje.
Za Srbiju bi ovo bilo dobro i možda bi valjalo uvesti posebne elektronske kartice za sve koji primaju plate iz budžeta, time bi se drastično smanjila korupcija, jer bi se znalo koliko primaju i imali bi sutra problem da objasne poreklo svoje imovine. Naravno, kad bi neko hteo da ispita i u ovom sistemu bi imali problem da objasne, samo što vrana vrani ne vadi oči...

dundjer

pre 8 godina

(Da, da, sine moj..., 10. novembar 2015 14:55)
Gresis, tu bi najvise ispastali ti i recimo ja kao kupci, koji bi morali da plate tih 2 posto. Trgovac ce tih 2 posto da ubaci u cenu proizvoda, tj da doda.

bachi

pre 8 godina

koliko godišnje Srbiju koštaju strane platne kartice? verujem puno. da li je vreme za domaci sistem platnih kartica?
(DraganChe, 10. novembar 2015 16:55)
Srbiju ne košta ništa već trgovce i vlasnike kartica! A čisto da te obavestim da postoji domaća kartica i zove se dina! Raspitaj se malo pre nego što počneš da pametuješ!

Miki

pre 8 godina

Za ovih 15 godina sam naučio jednu stvar,mnogo dobro.Video sam kako banke od nas prave majmune.Kamo lepa sreća da nije ukinut SDK.Ali sa bankama gledam da imam što manje kontakta.Nemam ni debitnu karticu,dozvoljen minus jok,kredit nikada.Čak sam i čekove izbacio,jer trgovci koriste isto prljav marketing.Odloženo na n meseci bez kamate,a daju recimo 20% popusta za keš.Pa to znači da je kamata na ček 20%.Veoma prosto načelo koga se pridržavam.Kupujem kada imam keš,ne kupujem kada ga nemam.

deki

pre 8 godina

@Jelena: a mama i tata ti placaju hranu i racune, zar ne?Blago tebi kada pored svog placanja karticom imas jos 2000 svaki dan u novcaniku!

sajkokiler

pre 8 godina

Ne plaćam karticom jer ima kontraefekat, umesto da ostanem na kasi pola minuta dešavalo mi se da zaglavim i pet i više. Kad vide karticu prodavačice me prostrele pogledom a gunđanje u redu iza mene počinje... Gde sad nađe da plaća karticom, te ovo, te ono... Podignem koliko mi treba ujutro jer mi je banka preko puta kuće i to je to...

dovla, lekar

pre 8 godina

Kartice su najvece zlo! Svaki ekonomista to zna! Pocetak svakog duznickog ropstva! Imate iluziju o imanju para i trosite neracionalno... cist bankarski trik! A oni umesto sto placamo hiljade komunalaca da sede u autu po ceo dan i ne rade nista, neka kontrolisu radnje...

Okram Idul

pre 8 godina

Sve ono na sta me neko primorava, ne volim i imam revolt. Pogotovo stvari koje sluze za neku vrstu kontrole. Nije to u potpunosti kontrola prodavaca, vec i potrosaca. Na sta trose pare? Gde trose pare? Kad trose pare? To su neke stvari koje odredjeni ljudi (i ja sam medju njima) ne vole. Ne zelim da ostavljam elektronski trag svuda i zelim mogucnost IZBORA. E sad, posto nemam sta da krijem (jos uvek) a protiv toga sam, neka izmisle nesto kako bi me primamili da koristim karticu. Ja sam jedan od onih koji karticu vadi na dan kad legne plata, podignem sve sto ima, ostavim par stotina din za odrzavanje racuna i raspolazem keshom. Muka mi je represije i orvelovskog sveta u kojem se nalazimo. Nazovite to kako hocete. Mozda sam zatucan, mozda paranoican, ali u sustini volim slobodu, i mogucnost izbora.

pro

pre 8 godina

Kesh,ako ga vec imate,znaci SLOBODA.Evo i zasto:
-Karticu mogu da vam "ugase",opravdano ili "slucajno".
-Ovlasceni (i oni drugi)mogu imati uvid u stanje vaseg racuna,transakcija.
-Placate provizije raznih vrsta.
-Sta ako nestane struja...?

joca

pre 8 godina

Potrebno je postaviti pitanje " kuda idu nase pare od placanja poreza " ???
Ako ja kao poreski obveznik i kupac placam porez a moj novac od poreza odlazi za one viskove i ne radnike u javnom sektoru , onda je to klasicna pljacka poreskih obveznika koju tolerise drzava.
Takodjer ako moj novac od placenog poreza odlazi za penzije ne radnika koji su penziju stekli 90-2000 godine u raznorazna propala preduzeca i na ime toga dobili penziju za svoj nerad , onda javno treba pozvati sve gradjane da maksimalno pokusavaju da izbegnu placanje poreza ovoj ne sposobnoj drzavi i njenom rukovodstvu , koje nije u stanju da sprovede privatizaciju svih drzavnih i drustvenih preduzeca.
Javni sektor je pojeo buducnost moje dece.
U svakom civilizovanom drustvu se prvo postavlja pitanje " kuda idu pare poreskih obveznika ", jer to je sustina i cilj.Kada gradjani shvate da njihov novac od poreza ide u cilju njihovog boljeg zivota i buducnosti onda niko nece zeleti da izbegava placanje poreza.A do tada , da ja placam porez drzavi koja nista ne pruza meni kao obvezniku uvek cu se truditi da izbegnem porez.Ja kada kod imam priliku pozivam trgovce da mi ne izdaju racun jer necu da moje pare idu lopovima i ne radnicima.

razuma bez

pre 8 godina

O čemu se ovde radi??? Molim za odgovor.
(Dojčin Tutinac, 10. novembar 2015 20:23)

Radi se o organizovanom, sistematskom sirenju paranoje u ratovima i bedom sludjenom narodu, kako bi se istim lakse vladalo...

Isti oni koji su nas '99 upozoravali na opasnost od pomracenja sunca, danas nam prete platnim karticama...

dzoni

pre 8 godina

Ma da..sto da platimo kesom sa 0% provizije kad moze karticom gde je banka na svakoj transakciji dobra 2%..ova drzava je 1990 i nesto davala a od tad samo otima ..posebno posle 2000 godine tako da me interesuje ..i onako znam da vecina para zavrsi instant ili u dzepove politicara ili na zapad kod pravih vlasnika srbije

Dali bocek

pre 8 godina

U kompaniji u kojoj sam do skoro radio nije dobrodoslo placanje karticama. Ukoliko je klijent bas insistirao, nikada, ali bas nikada nije dobijao kvalitet usluge kao prvorazredni klijent, onaj koji placa gotovim novcem. Suzavao mu se recimo i izbor dodatnih elemenata koji su recimo nudjene prvorazrednom klijentu. Cak ni visina iznosa koji je za fakturisanje nije presudna u odnosu na vid placanja. A popusti su isli i do 7% od iznosa, naravno iskljucivo za gotov novac. Naravno, sa fiskalnim racunom. Jeste, malo je nezgodno kada se prvo pita za nacin placanja, ali tako je.

Miroljub

pre 8 godina

Pošto gospoda predlažu obavezno plaćanje preko POS terminala, onda neka oni daju gratis te terminale a provizije neka idu na njihov teret ili na teret onog ko plaća karticom a ne na teret trgovca.

bankar

pre 8 godina

Ovo je super, ja ću da prodajem kartice i ubiram proviziju, a još ću i da pomognem zakonodavcu da uvede obavezno korišćenje kartica, niko srećniji od mene...

Najbolje bi bilo da izbacimo novac, da sve bude elektronski, a naravno da ja želim da povećam obim transakcija. Sporedni efekat je to što imam sve podatke o tome ko kod koga šta kupuje... Banke na taj način samo učvršćuju svoju poziciju u državi.. Vidimo na primeru štednje u CHF da je naš država slabija od Hrvatske u borbi protiv ekonomskog porobljavanja stavništva tj država

Stručnjak vam je malo jači

pre 8 godina

A šta bi gospodin rekao na ovo:ja kao preduzetnik nemam karticu i neću je ni imati.Sav podignut novac mi je uplaćen na račun i u jednom trenutku je prošao kroz banku,i ne pada mi na pamet da ga provlačim opet i opet dok od njega ne ostane ništa osim bankarske provizije.

Tarquin

pre 8 godina

Nebulozno, volim kes i niko me nece ubediti kako je bolje platiti tamo nekom karticom. Znam koliko imam i koliko mogu da potrosim, za sve ostalo me nije briga.

Demokratski rob

pre 8 godina

Plaćanje karticom je odličan način da banke i država znaju koliko trošite i imaju uvid u sve što ste kupovali, pa će onda to procureti nekom supermarketu.

Shanti

pre 8 godina

Ja sam i danas morao da "molim" za racun na trafici kad se udje u Kalemegdan. Sve 3 trafike su u istom faZonu, 70din voda, a racun. Samo ako trazis, kucaju 3min...

apokalipticar

pre 8 godina

zivo me interesuje koja je to "visoko" razvijena zemlja gde se racun preko 509 dinara ili neka bude i preko 20eu placa zakonski samo karticom? Obisao sam pola planete, trosio svuda cash, i preko i 500eu po radnjama. Niko me nikad nije pitao, cak su obigravali oko mene. U USA i Kanadi cak postoji sitnim slovima da onaj ko placa cash ima 3% popust na izrazene cene, a sve zbog provizija zbog placanja karticom. U mnogo radnji sam se po USA cenkao, spustao cene za tehniku i garderobu, nigde ne dobijajuci racun. U eu takodje, doduze daleko manje.

Potrosac

pre 8 godina

(Dojčin Tutinac, 10. novembar 2015 20:23)

Kazes,nikada ti nije skinuta provizija,kada si placao karticom.
Zato je naplacena TRGOVCIMA,kod kojih si placao.
Male trgovine se zatvaraju,izmedju ostalog,zbog tog razloga.
Ceh placamo svi,jer se kalkulise sa cenama i provizija bankama je uracunata u cenu proizvoda,svaki put kad ti je provuku!
Debelo su zavukli ruke u nase dzepove,a kao sto vidis po sebi,mnogi toga nisu ni svesni.
Nadam se da ti je sada jasno!

Jelena

pre 8 godina

Hmmm.... ja nemam karticu.... mama mi da 2000 dinara da kupim torbu, majicu... i sta se desi ako je kartica obavezna? A prodavacica mi trazi licnu kartu da potvrdim da je moja kartica? Glupost. Neizvodljivo.

til Ojlenšpigel

pre 8 godina

Znate li šta je cinizam?To je kada većina poznanika i prijatelja koje poznajem a rade u svetskim bankama vrlo oprezno koriste kartice a keš obilato. Ovca služi za šišanje.

DK

pre 8 godina

Pa svi da radimo za banke. Od 1,5 do 4% od prometa na svaku transakciju. Nek banke uvedu Pos terminale na šalterima da plaćamo račune karticama!

Tvoja dužnost nije moja dužnost

pre 8 godina

Neca, 10. novembar 2015 21:58

Nisam ja u obavezi da tražim fiskalni račun, nego je prodavac u obavezi da mi ga da. Nisam u obavezi ni da prijavim prodavca koji mi ne izda fiskalni. Kad bih prijavljivala poreskoj one koji mi ne izdaju fiskalni, smatrala bih se zaposlenom u poreskoj upravi i očekivala bih platu.
Da ti pojasnim, posao radim za pare, tuđ posao ne radim uopšte.

Pedja

pre 8 godina

Sta pricate? Veliki kes je tesko podici u inostranstvu!!! Ko ima racun tamo, zna da je to najlakse! Odes u banku, i za 1,5 minuta podignes 5000, 10000 i 25000 evra bez ikakvog pitanja Samo ako imas na racunu. Kakve su ove Srbende, ovi komentari su da se krstis i levom i desnom. Glupe vesti sa glupim predlozima, a onda hrpa glupih komentara. Neverovatno. A kada hoces da kupis u keshu, bez racuna. u Austriji te obozavaju, daju popust. Genijalno

Neko

pre 8 godina

Trgovačka marža na cigarete je oko 3% (na novine nešto veća), što je u mnogim manjim prodavnicama i trafikama glavni artikal. Troškovi platnog prometa za uplatu dobavljaču + provizija banke za plaćanje preko POS terminala ili ti karticom u zavisnosti od banke 2-3% + neke banke dodatno naplaćuju iznajmljivanje aparata, rezultat: svi rade banka zarađuje.
Jeste za mene kao kupca jednostavnije da nosim u džepu karticu nego keš, ali se trudim da je koristim samo u velikim sistemima, u manjim marketima plaćam kešom, da im još i ja ne stajem na muku.

Gedza

pre 8 godina

Buahahaha...
Kakav marketing...
Placajte karticama da banke na svakoj transakciji zarade 2%.
Pa na taj nacin samo jos vise oslabljujes ekonomiju ili su prodavci prinudjeni da dizu cene da se pokriju za tih 2%.

Moca

pre 8 godina

Zašto ovako radikalan predlog? Ne može nas niko naterati da plaćamo karticom ako ne želimo. Ne vidim u čemu je problem, fiskalni očekujem kako god i gde god da plaćam.

nemanja

pre 8 godina

A što samo na iznos "od 500 dinara"? Kolika je verovatnoća da će račun biti BAŠ 500 dinara?!(Andrija, 10. novembar 2015 16:46)

Hahahaha, nasmeja me covek

Војни службеник

pre 8 godina

А како ја да платим картицом на свом радном месту (у војничкој кантини), кад прво Војна установа "Дедиње" (која држи све кантине и ресторане у војним објектима) прима само "Дина" картицу, а осим тога и тетка за шанком већ годинама тврди да јој је апарат за плаћање картицама (ПОС терминал) неисправан?

Petar

pre 8 godina

Nekada sam koristio samo karticu jer je zaista lakse. Ali to vise ne radim iz prosto razloga sto sam dolazio u lose situacije. Npr ne radi sistem i tako natocim gorivo a nemogu da platim.Naravno, srbende jedva docekaju da nemas para i da se izivljavjau i postnau neprijatni u tim siutuacijma. Vrlo cesto,pogotovo nocu,podrska ne radi i tako sam prinudjen da ostavim npr lincu kartu ili slicno. Takodje ,banka je pocela da me gura u neobjasnjive minuse iako koristim debitnu karticu koja nema minus. Ipak je ovo balkan, drzim se kesa.

provizija

pre 8 godina

Sjajne su ove americke kompanije koje kao resenja nude kombinacije u kojima amerikanci zaradjuju silne pare bez da ista rade. Kad se placa karticama, procenat od svake transakcije (2-3%) ide karticarskim firmama (VISA i mastercard uglavnom), a znate li cije su te firme? Isto kao i firma z akoju radi ovaj gospodin koji ovo izjavljuje.... Navrce covek vbdu na svoju vodenicu.
I cisto da ne bude zabune - ta provizija od svake transakcije ide na teret prodavca, a ne kupca, tako da je vid kad kupujete ne vidite iskazanu na svom racunu.
Samo placajte "porez" amerikancima, pa cete dobiti natrag sve te pare natrag u naturi ranije ili kasnije kao avio bombe i slicne stvari. Kao '99 sto ste ih dobili natrag...

Digi

pre 8 godina

Eto jos jedan dokaz koliko drzava brine o nama, mislim da povod nije jos malo pljackanje naroda, to ja onako, a sasvim slucajno ce da pune bankarske sefofe.Evo da vidimo ko ce meni na silu da nagura bilo kakvu karticu u dzep ja sve svoje obaveze pa i prema drzavi placam kesom a isto tako i naplacujem.I jos nesto, ja obidjoh ceo svet i nigde ne videh ogranicenja kupovine za kes mora da je ova nazovi drzava eksperimentalni poligon evrope, nema druge.

Brkati Feudaåac

pre 8 godina

Svasta. Koliko ljudi iz raznih razloga ne mogu izvaditi karticu i kolko su elektronski sistemi sigurni. Kes je zakon. Neko pise kako u Svedskoj sve ide na karticu. Znaci li to u isto vreme da se kes ne moze koristiti? Ne znam za Evropu ali u Americi i svugde drugo gde sam radio kes se potpuno slobodno mogao koristiti. Svakako da su neke velike transakcije kesom sumnjive i podlezu proverama podizanja s banke iznosi vecih suma, al da se kes placanje ogranici na 500 dinara je suludo. Nisam cuo da to iko na svetu cini.

ooonn

pre 8 godina

A sto mi banka uzme 2,5%provizije na svaku vasu transakciju od prodajne cene
Moze al'prvo zakon o provizijama i one da budu 10 puta manje '....onda sve placajte karticom i najsitnije iznose

Standarno

pre 8 godina

Prvo ukinemo vojsku da ne mozemo da oborimo vlast ako je nasilna, onda ukinemo pare da nam odredjuju sta cemo i kako da trosimo itd. Da predlozim dalje kamera u svakoj kuci tako ce jos bolje svi kontrolisati. Drustvo se uredjuje kulturom i obrazovanjem, a ne samo ukidanjem sloboda. Ovakve likove zaobilaziti u sirokom luku.

Mr. M

pre 8 godina

@Pera
Procitaj tekst i komentare jos jednom, ali polako, posto izgleda slabo kapiras. Ne prica se ovde o proviziji tebe kao kupca, nego o proviziji bake od 2-3% na svakoj treansakciji, koju naplaciji od prodavca i pritom ga uslovjavaju da nesme da menja cenu artikla ako placas karticom sto je ubistveno. U Japanu se dosta placa kesom, mada sam ja i male racune od 200-300 jena placao karticom i nema problema.. Banke su kod nas zlocinacko udruzenje

micko

pre 8 godina

Verujem da gospodin koji ovo predlaze cite ove komentare te ga pitam:zbog cega se na buvljaku u Pancevu kod registrovanih radnji nemoze platiti karticom,zbog cega registrovani poljoprivredni proizvodjaci,prodavci sladoleda na ulici,industrijski pakovanog,prodavci kokica i semenki,svi sa registrovanim preduzetnickim radnjama nemaju fiskalnu kasu i nemaju POS terminal,i na kraju da li je gospodin svestan da ce tako u Srbiji ostati 500.000 osoba bez posla?Zbog cega se vec jednom ne objasni da su firme koje vrse naplatu nezavisne od banaka vec imaju samo ugovore za naplatu,i zbog cega se ne prebacuje naplacen iznos karticom odmah na racun vec postoji rok od 2-5 dana da to ucine,a da pritom ne placaju kamatu za koriscenje tih sredstava.Zbog cega banke ne placaju kamatu na sredstva po vidjenju,kao sto je bio slucaj pre 25 god.Bilo bi lepo da gospodin predstavio svoju poslovnu karijeru i rekao gde je stekao dosadasnje iskustvo!

Vesna

pre 8 godina

Prvo nabavite aparate u Elektro Srbiji da mozemo da karticom platimo struju.Ni do danas mi nije jasno zasto salteri elektrodistribucije nemaju aparate za kartice??????Mozda postoji odgovor ali ga niko ne daje😷👆👯

eccles

pre 8 godina

hajde ljudi, treba gasicu 70 i kusur novih automobila, maji gojkovic da se plati telefon, bajatovicu za platu, jorgobanki za platu, onoj "starleti" sto radi u SANU takodje... pa nece to da se zaradi samo od sebe, gde vam je patriotizam? stezi kais!
meni nije tesko da me ubiju porezima, taksama i reketima kad znam na kakve velicine ljudskosti, morala i postenja odlaze moje pare.

Grid 2

pre 8 godina

Za održavanje računa za preduzetnika, banka mi naplaćuje 500din. Nije važno koja jer je to više-manje isto. Plus provizija za transfer novca. Neka mi neko objasni šta to oni meni tačno održavaju, softver radi sam. To ne bi bilo skupo da sam im ja jedini klijent ali nas je na stotine hiljada pa vi vidite. Razumem ja da i oni imaju troškove ali naknada nije primerena uslovima u Srbiji.

popeye

pre 8 godina

Ма, да, тако ће стране банке, на свакој трансакцији зарађивати 5%, што је често више од самог трговца. А то колико само код банке кошта пповезивање на е-банкинг преко Интернета, ужас.

Goran

pre 8 godina

Ok je. Drzava samo treba da osnuje sluzbu prometa koja bi naplacivala npr. 1 din. za transakciju na 500 din prometa. Svi zadoviljni, ja kao gradjanin placam sve karticom, privatnik ne nosi pazar, drzava ima evidenciju. Ah, da, pukli bi muljatori koji rade za kvazi-mininalac (dobijaju ostali kes na ruke) i banke za % (nema vise 2-4 posto, nego 1 din).

Grid 2

pre 8 godina

Na platu od 100.000 dinara koliko dobiju dva prosečna građanina jer je 50.000 prosečna zarada, banka ćapi 3.000??? Država uzme u startu 20.000 na pdv iako je platu već oporezovala i praktično već naplatila porez, pa joj je i to malo i onda uzme akcize. I to joj je malo pa je smanjila zarade. Da bi bila sigurna da vama neće ništa ostati, jer novac ljude kvari, država će vas naterati da menjate dokumenta, plaćate skupo ćate i povećaće vam registraciju. Smanjiće period za atest plina, smisliti nove pakosti. Odgovorno tvrdim da država od bračnog para svakog meseca UKRADE jednu platu.

dzonikg

pre 8 godina

@ (Zoharske price za malu djecu
Najbolji su ovi "prozapadnjaci" koji optuzuju druge da su glupi i neznalice a u stvari su to oni ..banka naplacuju 2% na svaku transakciju na karticima!!! Samo sto to ide na teret trgovaca ali trgovci to ugrade u cenu koju plati krajnji potrosac.

csc

pre 8 godina

Necu da placam karticom, smatram ljudskom obavezom svaku zastitu licnih sloboda, pa tako I one gde cu, kada, koliko I na sta da trosim svoj novac. A te lutrije okacite macku o rep. Videli smo svi kako drzaavna lutrija namesta loto izvlacenje. S ovom drzavom sto manje kontakta imas, manje se osecas kao magarac.

Anna

pre 8 godina

E pazi da mi ne narediš čime ću da plaćam. Pa, vaša je dužnost da se borite protiv sive ekonomije i hvatate one koji ne izdaju račun, a ne moja. Nismo mi doušnici.

Sale

pre 8 godina

Ko plaća karticom ima osećaj da ipak ne daje direktno novac nekome. Dakle, to je varka. Novac se daje samo tako. Stavim ruku u dzep, vidim koliko imam (nemam) para u kešu. Pogledam karticu, nemam pojma koliko imam. Treba da proveravam poruke u telefonu, mada se dešavalo i da me nekad i ne obaveste.

milan

pre 8 godina

Tu se postavlja jos jedno pitanje. Sta sa onima koji su bez posla i ne mogu sebi da priuste ni odrzavanje kartice? A takvih u Srbiji ima poprilicno.

sloba

pre 8 godina

Dobro samo treba da mi neko objasni kako ja kao trgovac cigaretama u trafici mogu da imam Pos-terminal kada je provizija troškova preko njega 1,5% i onda transakcioni troškovi banke do 0,5% u najboljem slučaju, i to je 2% ukupno a zarada od cigareta je do 3,5% i šta ostane kao zarada VELIKIH 1%! Tu matematike nema!

a ostali?

pre 8 godina

karticu mogu da imaju samo oni koji rade ili penzioneri. a šta sa ostalima koji privremeno rade, rade na crno jer gazda neće da ih prijavi, sezonski radnici i da ne nabrajam ko sve ne.
gazda će pre da vas izbaci nego prijavi, sezonaca ima koliko hoćeš, ako nećeš ti ima drugi tako da ne možeš tražiti ni svoja prava. banka prvo pita , da li imate stalne prihode, ako nemate možete se slikati.

Che

pre 8 godina

Pozivam gdina Ivana strucnjaka Rakica da u bilo kojoj trafici plati 2 pakle cigareta,dopunu za bus plus i novine elektronskim putem,pa da nam preprica svoja iskustva.
ili u nekom str. hleb,mleko i ostale ozn istim putem.

Pitalica

pre 8 godina

Jedno pitanej za ovog mudraca kako da neko ko ne radi da otvori racuni i dobije karticu u banci da bi mogao da placa racune prkeo 500 dinara karticom i jos da bankama placa basnosloven provizije na karticu i odrzvanje racuna.

Sava Drugi

pre 8 godina

@Zoharske price za malu djecu,

Mali grad, 20 000 stanovnika puta 20 evra meseno = 40 000 evra = 1 stan u Beogradu svakog meseca.

Vrlo jeftino, nema sta.

protiv monopola

pre 8 godina

Skoro sve zakone i uredbe iniciraju interesne grupe. Ne placam karticom jer banka ni kriva ni duzna zaradi do 3%, nekad je manji profit proizvodjaca od toga, ne trgovca ili logistika vec proizvodjaca.
Bankama se i te kako isplati zakon da svi moramo da placamo karticama jedni drugima i na pijaci da bi uzeli kajmak.
Jos da me nateraju po zakonu da drzim deviznu stednju a da oni daju negativnu kamatu.
Svi ti guverneri i slicni su veliki lobisti za banke a protiv gradjana zato za svoj mandat zarade 10 puta vise nego od svoje plate.

only fools and horses

pre 8 godina

Ali prvo nek nateraju banke da provizija bude 0,1- 0,2% maksimalno. Zamislite, banke imaju 2-3% zarade na bukvalno svaku transakcij u državi, to su ogromne pare s obziro da su trpškovi minimalni, i još je novac svih građana kod njih, i iznajmljuju ti ga za 10-20% kamate.

Che

pre 8 godina

Decko, prodavci u Srbiji na odredjenim proizvodima imaju ogranicenu marzu na 2-3 %... dok im banka uzima u proseku 1,5% po transakciji za el. placanje...zar stvarno mislis da ta ideja moze da zazivi?!

bora

pre 8 godina

@da da crni sine
Pa naravno da je slobodniji!Sloboda se i ogleda u mogućnosti izbora.Jednostavno želim da svojim novcem,plaćam onako kako ja hoću!!Ako mi ga ukradu,neka ga ukradu!!Sloboda je i moje pravo da rizikujem i pogrešim!!Mogu da ga ljut i pocepam!
Ovce na ulazu u tor,nemaju mogućnost izbora.

Zoki

pre 8 godina

Koje su to "razvijene" države u kojima račune veće od 5 dolara ne možete platiti u kešu? Ja sam obišao neke u kojima male račune u malim prodavnicama ne možete platiti kreditnom karticom. Isto tako, kreditnu karticu vam neće primiti prilikom kupovine nekih većih stvari, kao što je automobil. Koristim kartice za sve i svašta, pre svega radi poena koje skupljam (1-4% cash back, poeni za besplatne avionske karte), međutim znam da banke sve to naplate od onih koji mi prodaju robu ili usluge. Sve što kupujem bi moglo da bude bar 1.5% jeftinije kada ne bi bilo kartica. Što se tiče suzbijanja sive ekonomije, ta PDV lutrija je sjajna stvar, samo je treba organizovati redovno, jednom mesečno. Od toga se može napraviti javno izvlačenje, kao loto, sve sa TV prenosom. Ali to je samo jedan deo, drugi deo bi bilo suzbijanje rada na crno, ali to se može rešiti jedino reformom poreskog sistema i smanjivanjem obaveza poslodavaca.

Brkati Feudaåac

pre 8 godina

Steta sto ljudi ne mogu obrazloziti svoje pluseve i minuse kad ih postave. Cudi me jer moj komentar nema nista protiv placanja karticom, samo sam rekao da iz mog dugackog iskustva jos nisam video da je gotovinsko placanje gradjana ograniceno na 4 i kusur evra po transakciji. Vecini se moj komentar svideo, al bih stvarno voleo procitati rezonovanje onih koji smatraju da nisam u pravu. Zasto oni misle da gradjani SAD, Mexica, Brazila, Nigerije, susednog Benina, Kazagstana i Saudijske Arabije mogu imati pravo da svoj kes slobodno koriste, a podrzavaju da se to isto pravo ovde ogranici na 4 i kusur evra. Nek objasne svoje misljenje i minuse sto lupaju. Stvarno bih zeleo cuti a i iskustva iz zemalja gde tako nesto postoji. Ja sam naveo zemlje s kojim ja imam iskustva i tamo takvih stvari nema. Nek se jave i kazu zasto je to dobro i nek predloze nacin da mnogi u Srbiji koji trenutno nisu u stanju, kako da izvade te platezne kartice. Ajde, lako minuse lupati, dajte nesto konstruktivno

vladimir

pre 8 godina

A sto poreska policija ne uvede tri smene koje ce da pokriju 24h? Verovatno im nije u opisu radnog mesta koje se metodom copy - paste ne menja jos od Druga Tita.

vozim se gradskim

pre 8 godina

Kartice nisu loša stvar, ali je nemoguće da ih svi koriste. Bar ne u narednih 20 godina. A druga stvar je što su POS aparati skupi. Oko 300€ ako se dobro sećam, i ne traju večno.
Pa kako da se tako nešto isplati prodavcu na pijaci? Većina nema ni fiskalnu kasu.
U principu sve se može uraditi, samo da se vlast zaleti, a nadam se da neće

dendza

pre 8 godina

Kao i sve drugo u ekonomiji i upotreba kartica mora biti dobrovoljna i motivisuca i za kupca i za prodavca ( prednost ima kupac jer mušterija je uvek u pravu), a ne pod bilo kakvom prinudom jer to ne prolazi u civilizovanom svetu. Drugo provizije za pos transakcije treba da budu do 1% maksimalno, a to je na državi, bankama i prodavcima da usaglase. Inače ja volim da koristim kartice mislim da olakšavaju život i nemam problem sa paranojom i prikrivanjem transakcija. Sa druge strane gde god da sam bio u svetu od SAD, EU nigde nisam video zabranu upotrebe keš novca. I da za sve koji žale trgovce, da li vi mislite da će vam proizvod biti jeftiniji za ta 3% ako platite kesom u bilo kojoj radnji gde se izdaje fiskalni račun? Poenta priče je kartice su dobra stvar, ali nisu sredstvo za borbu protiv sive ekonomije, njihova rasprostranjenost i upotreba treba biti motivisana od strane pružalaca usluga na zadovoljstvo klijenata i njih samih.

matori

pre 8 godina

@dunđer
na akciznu robu tipa cigarete, nema povećanja cena, jer je ona fiksna i svugde ista. tako da ako neko karticom kupuje samo cigarete, prodavac je u minusu

dundjer

pre 8 godina

(matori, 10. novembar 2015 16:29)

Sve jasno kao dan matori :) Ja sam mislio generalno na robu, ne samo cigarete, alkohol i sta ja znam. a i tu ce da naprave neku vrtu.

kritika

pre 8 godina

gospodin da prvo ode u Francusku gde na bilo kojoj manjoj prodavncii stoji znak da NIJE MOGUCE platiti karticom iznose od 20e, a onda da se vrati u Srbiju i da otkaz u EY jer ako je njemu resenje lutrija, steta za firmu

kis janos

pre 8 godina

Sve po ugledu na neke države uvodimo, a uslovi I okolnosti su daleko od onih u tim državama. pa gde je to gospodinu Rakuću propisana obaveza plaćanja karticom na iznos preko 5 dolara? Poreski stručnjak, ekstpert, a lupa gluposti.

petar

pre 8 godina

A šta je sa onima koji nemaju kartice ?
Nećete valjda na silu ljudima da namećete korišćenje kartica uz naravno dodatnu naplatu mesečnog održavanja?

mike adriano

pre 8 godina

@(Sven, 10. novembar 2015 16:21)
Protiv sam, jer ne podrzavam parazitski sistem gde se novac stvara iz cistog vazduha samo zato sto postoji potreba za njim, tj. ne podrzavam bankarski sistem. Prvenstveno zato sto im se nikad ne mozemo oduziti kao drzava. Zato ja kao pojedinac, ne zelim da oni (banke) imaju totalnu kontrolu nad mojim sredstvima placanja, utuvi to u glavu, posto svojim komentarom sigurno ne predstavljas sve svedjane.

dragan

pre 8 godina

Gospodin koji priča o 500€ u italiji je izneo netačne podatke.do 01.11.15 je bio limit 1000€ danas je taj iznos podignut na 3000€.bila je obaveza evidentiranja ispita u gotovini preko 1000€ u bankama ali uz navođenje razloga ste mogli da podignete I iznos do 10000€.itd.sve u svemu vrlo ne precizno je sve izneto.

voodoo

pre 8 godina

Ali najvecu korist bi imale banke sa provizijama od 2 do 4% na transakcije karticama. Dok je u zemljama gde se mnogo vise placa karticama taj broj na 0.5%. Prodavcima se ovde ne isplati da uvode pos terminale, jer pored tih provizija banke uslovljavaju promet, koji ako ne ispunite, placate dodatno. Velikim trgovinama hrane ili tehnike na primer i nije problem, njihove marze su 20-30%, mozda i vise za pojedine stvari, medjutim sta cemo sa proizvodima i uslugama gde su marze i provizije od 5 do 10%, kako mogu takve firme da izdrze da se odreknu trecinu svoje provizije i ime banke i da im to bude isplativo. Siva ekonomija mora da se resi, to je ogroman problem, medjutim nije samo kupovina i evidencija te kupovone tj naplata poreza siva ekonomija, ima tu jos mnogo toga, npr neprijavljeni radnici, koliko tu odstete budzet i za poreza na zaradu, i penzioni i zdravstveni fond i samog radnika, pa onda i oni koji su prijavljeni uglavnom prijavljeni na minimalac, sto je opet delom zakidanje drzavi za odredjene iznose, jer poslodavci namerno prijavljuju ljude na minimalac da bi manje placali doprinose i porez, iako se zna za koja radna mesta sluzi minimalac i u kojim situacijama bi trebalo da se koristi, kod svi to rade. I da se vratimo na banke, one na razne, 1 gradjana i na stetu drzave, jer svojom politikom da zaradjuju od gradjana, a ne privrednih kredita usporavaju rast zemlje i smanjuju potrosnju, samim time i ponudu, tj proizvodnju.

cartman

pre 8 godina

"bus plus ne moze da se plati karticom...
(luki, 11. novembar 2015 15:13)"

Može, ali ti trgovci - među kojima sam i ja - kažu da ne može jer od svake transakcije preko platnih kartica nam uzimaju minimum 1%, a tolika je i provizija koju nam BUSPLUS dodeljuje. Pa nema smisla da još i to dozvoljavamo, sad bih mogao da pišem pola sata šta sve drugo trpimo, najviše od poluobrazovanih inspektora kojima ništa ne možeš.

Cinik

pre 8 godina

Zbog provizije ovo jedino odgovora bankama, da dodatno zarade. Provizije idu od 2% do 4%, i dva-tri dana "lufta" dok pare legnu na racun firme.
Da postoji drzava, kao sto ne postoji, imala bi zakone i sluzbe koje bi te zakone sprovodile, pa ne bi bilo ni korupcije. Naravno, bez korupcije ne bi bilo nikoga iz sadasnje vlasti na javnoj funkciji, a sa uredjenim sudstvom ne bi bili ni na slobodi.