Nedelja, 08.11.2015.

20:32

Ambasador o otmici: Inscenirali udes, kao na filmu

U Libiji su u napadu na kolonu vozila, oteta dva službenika ambasade Srbije i ranjen libijski državljanin koji je bio u pratnji.

Izvor: Tanjug

Ambasador o otmici: Inscenirali udes, kao na filmu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 8 godina

Mislim da je malo neodgovorno sto je ambasador sa sobom doveo suprugu i decu. Dobro, supruga je odrasla osoba koja sama moze da resi da li hoce ili nece da ide, ali decu stvarno nije trebalo voditi. Nije lako ziveti odvojeno od porodice, ali jbg, bolje je nego da ti porodica nastrada! Razumem zasto imamo ambasadu u Libiji i ne slazem se da je treba zatvoriti, ali nadam se da ce ambasador i ostali zaposleni vratiti svoje porodice na bezbedno.

Radovan

pre 8 godina

Preko pet stotina komentats je bilo na vestima kada je bio otet hrvarski drzavljanin. Dva srpska su oteta a nema ni 50 komentara. Svi su na farmi il se svadjaju oko Zvezde i Partizana, posto vidim da Dulo opet siri mrznju medju mladim Srbima. Dobro jutro prijatnom osoblju sa B 92

Ноле делија

pre 8 godina

За време владавине пуковника Гадафија тамо си био сигурнији него на Теразијама !

002

pre 8 godina

Sve će to , iskreno se nadam , dobro da se završi . Mi imamo jakorazvijene obavestajne kanale u Libiji i naše sluzbe odlicno saradjuju . Libijci izuzetno poštuju Srbiju jer su se mnogi školivali kod nas i poistovecuju se sa nama od Nato bombardovanja , jer su i oni prosli kroz to . Mi smo jedni od retkih ,pored Rusa, koje smatraju prijateljima. Zvaničnici i jedne druge vlasti imaju odličan politicki i prijateljski odnos prema Srbiji . Ovo mora da je delo kriminalaca zbog otkupa a u tom slučaju je malo lakse pronaci ih zive i zdrave .

goldie

pre 8 godina

Nema naroda koji toliko voli da prica o stvarima o kojima pojma nema, kao sto to vole Srbi! Elementarne stvari o diplomatiji ne znate, ali mlatite praznu slamu za sve pare!

Zemljoradnik

pre 8 godina

3.Sto se tice ucinka i razloga zasto Ambasada nije zatvorena, cisto da se zna, ima dosta nasih gradjana ( inzinjera, med.osoblja ) koji i dalje rade i borave u Libiji, sta treba, drzava da ih ostavi tamo same na milost i nemilost, ko bi njima pruzio zastitu?!?!
(neko ko zna situaciju, 08. novembar 2015 23:47)
- Očigledno je da ambasada sama sebi ne može da pruži zaštitu. Šta mogu da urade za nekog otetog inženjera ili medicinara? Ambasada i bilo ko drugi nemaju tamo šta da traže dok traje ovakvo stanje.

Impresario

pre 8 godina

Zao mi je ljudi, ali to je rizik diplomatskog pozivs. Lasno je u Monaku diplomata biti i uzivati na prijemima princa Alberta, ali bas u zemljama gde sve gori, u Libiji, Ukrajini, Siriji ... Tamo su muke, a na muci se poznaju junaci. Lepo je primati platu vecu od direktora bolnice u Srbiji, zvati se ekselencijom i setati smokinge po vecerama ali ponekad treba biti uz svoj narod i ostati na mestu sve dok poslednji ne napusti zemlju. Tome sluze ta plata, privilegije, imunitet, soferi, vozni park, rezidencije u lepim cervrtima gradova ... Kapetan ima najlepsu ksbinu ali poslednji napusta brod koji tone. Svaka profesija ima rizik, ovo je rizik diplomatskog poziva za koji se stranacki botovi tuku da ga dobiju. Pa eto vam, borili ste se da budete diplomate, sada kusajte corbu do kraja!

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

"Neko ko zna situaciju"@, kritikujes druge a sam si naklapao bajku o "nameri" ambasadora s decom, zenom, sluzbenicom i vozacem, po tebi, DA POBEGNE iz Libije. Bas smesno si nam objasnio.
Jedino si prevideo sustinu iz teksta: VRACALI su se ka Tripoliju!
Iz turistickog mesta sa, mozda jedinim pravim plazama, i u ovo doba godine upotrebljivim.
Zato i nema reci sta su "trazili" u tom mestu iz kog su se VRACALI, u dvoje kola ambasade i u pratnji JEDNOG "gradjanina Libije".
Bahato!
Naravno, niko normalan ne opravdava otmicu i teror, ali je ovaj ambasador zreo za "zahvalnicu" i brisanje iz MIP-a. Ugrozio je i svoju porodicu bahatim ponasanjem, i osoblje ambasade, i apsolutno je kriv za, ne daj boze, zlu sudbinu ovo dvoje.
Ali, apsolutno je kriv i ONAJ ko ga je postavio na mesto ambasadora i onaj ko mu nije skrenuo paznju da ne sme opusteno i bahato da se ponasa.

mmm

pre 8 godina

Kakav amaterizam. Vozač izašao da se objasni. Pa nije to Karaburma. Šta radi to ministarstvo za bezbednost ambasada. Moj komšija je bio kao inžinjer za telekomunikacije, prošle godine u Avganistanu. Bio je iznenađen kad je dobio stroge instrukcije od US obezbeđenja da u slučaju saobraćajke, kriv ili ne. Daje gas i ako treba gazi preko mrtvih. Onda su mu pokazali video kako su zbog zgažene koze u Kabulu (pre desetak godina) okupila rulja i rastrgla vozača na licu mesta. Kaže da je video par slučajeva kada vojnici u Hamerima gaze sve pred sobom. U nekim civilizovanim zemljama tipa Meksiko city se nestaje na crveno ako imaš bolja kola a kamoli u Tripoliju.

max

pre 8 godina

(max, 08. novembar 2015 21:03) 
- Kakvi vojni timovi u našim ambasadama? Po koju cenu? Samo nam još treba da se petljamo u celu lokalnu zavrzlamu i šaljemo vojne timove u te države. Treba uraditi potpuno suprotno, zatvoriti ambasade, vratiti naše ljude kući na bezbedno. Sirija, Irak, Libija, Egipat, tamo nemamo baš ništa da tražimo. Vremena nesvrstanih su davno prošlo vreme.
(Zemljoradnik, 08. novembar 2015 21:39)

(max, 8. novembar 2015 21:03) 
Poslati par vojnih timova da zastite ambasade? Prijatelju nismo mi USA niti Rusija. Mi smo beznacajna mala drzava, koja se ama bas bukvalno nista ne pita...
(Hercegovina, 08. novembar 2015 21:25)

vreme nesvrstanih je proslo naravno ali u Egiptu, Libiji ima hiljade nasih radnika, u egiptu letuje hiljade nasih turista svake godine. sem toga nase kompanije, kakve takve da su, posluju u tim zemljama.

vojno obezbedjenje unutar ambasada kao i vojna pratnja diplomata nije nikakvo petljanje u odnose unutar tih drzava nego neposredna zastita diplomata inostalih radnika u ambasadama.

neko ko zna situaciju

pre 8 godina

Citam komentare mnogih ovde koji nemaju pojma ali je vazno da komentarisu:

1. Nije nijedan strucnjak radio procenu putovanja ambasadora, vec se zaposleni ambasade sami krecu slobodno ili u pratnji lokalnih snaga bezbednosti.
2. Ljudi su isli prema Tunisu, kako bi dosli do prvog slobodnog Aerodroma i ukrcali se na avio za RS....To je jedina moguca ´´veza ´´.....Drugo, kako koje pleme osvoji Aerodrom, ono ga i drzi pod konrolom, tako da je iz Tripolija jednostavno nemoguce doci za RS! Plemena koja drze tu liniju do granice sa Tunisom su lojalni pokojnom Gadafiju i zato je ruta puta i bila u tom smeru
3. Sto se tice ucinka i razloga zasto Ambasada nije zatvorena, cisto da se zna, ima dosta nasih gradjana ( inzinjera, med.osoblja ) koji i dalje rade i borave u Libiji, sta treba, drzava da ih ostavi tamo same na milost i nemilost, ko bi njima pruzio zastitu?!?!
4. Cista je ludost ostati u autu, pruzati otpor ili kako sto neki komentarisu, zakljucas vrata, pa po gasu! A gde to, kad je pustinja i svugde pesak, gde mozes da im pobegnes?!? Samo bi napravio kontra efekat....
5. Sad su svi pametni, pitanje koliko je ko racionalan ili svestan situacije u takvom trenutnu.....

Toliko od nekoga ko zna situaciju!

moram da kazem il cu da puknem

pre 8 godina

dal sam samo ja cuo ili je greska da su se sve "zaracene"frakcije udruzile i ukljucile u poteru za otmicarima. ja se iskreno nadam da ce ih naci zive jer ko je lud da na sebe navuce gnev svih sluzbi u tom gradu.

veerghoen

pre 8 godina

@Maja Те теорије завере што читаш на БиБиСи-ју и СиЕнЕн-у задржи за себе. Ок? Надајмо се да су наши људи живи и здрави и да би могли да их ослободе скоро.

to je to

pre 8 godina

DKP ne mogu da budu pod zastitom svoje vojske, vec osoblja svojih bezbednosnih sluzbi i dobre tehnicke opremljenosti. Pri tome je vrlo bitna i bezbednosns kultura i obucenost zaposlenih, koje izgleda u ovom slucaju nije bilo na visini. Vozac je morao da zna, ali i osoba pored njega, da ta situacija moze biti zamka i nije treblo da izlazi iz automobila. Ali sta cete i to je cena koju, natalost, placaju neduzni i nasa nestrucnost i neznanje. Jer diplomatija je struka, visedimenzionlana i koju mora raditi iskljucivo profesionlni, obucen kadar. Iskrenemo se nadam da ce osoblje nase Ambasade biti oslobodjeno vec danas, a ova drzava izvuci iz ovoga neke pouke.

Čveger

pre 8 godina

Ovo bi trebalo da je trenirano osoblje koje u prevozu osoba od interesa pretpostavi najgori scenario. Centralna brava, signal koloni i gas do daske.

Petar Kralj

pre 8 godina

MSP treba da zatvori sve naše ambasade u zemljama kao što su Libija, Sirija itd… Nemar, javašluk ili neka mutljavina od koje neko ovde profitira.

Vlada komunista

pre 8 godina

Čekaj malo, pa to ispada da mi nemamo zaštićene naše službenike ministrastva inostranih poslova čak ni u ratnim područijima? Ah da,ja sam zaboravio: mi nemamo vojsku mi imamo dobrovoljno vatrogasno društvo u stalnom kukanju za stanovima zvano Vojska Srbije.

Nesko Nedic

pre 8 godina

Koji "strucnjak" je uradio bezbednosnu procenu ambasadorovog putovanja, i to jos sa zenom i decom, po drzavi kakva je danasnja Libija ? Diletantizam ...

Propala drzava

pre 8 godina

Libija vise nije funkcionalna drzava vec oblast kontrolisana od strane raznih plemenskih vodja. Bolje bi bilo povuci odatle sve nase ljude, posto tamo nece biti mira jos puno godina. Gadafi je nekako odrzavao balans izmedju plemena ali sada toga vise nema.

max

pre 8 godina

koliko nasih vojnika se nalazi u ambasadama u Siriji, Iraku, Libiji ili Egiptu? Verovatno ni jedan, osim mozda vojnih atasea. Americki marinci su u svakoj americkoj ambasadi. U zemljama kao sto su ove tamo su sigurno i neke specijalne jedinice. ipak i pored toga u Libiji je ubijen americki ambasador pre 2 godine. Najgori scenario je moguc. Nadam se da ce se nasi dozvati pameti i u ove ambasade poslati par timova vojnih protiv terorista koji bi eventualno mogli da zastite osoblje ambasade.

Ne znam

pre 8 godina

Ne znam koliki je učinak našeg osoblja u ambasadama u zemljama zahvaćenih ratom, ali bi ih ja i po cenu manjeg učinka vratio kući. Mnogo bigatije države nemaju svoja predstavištva u tim zemkjama. Ništa mi ne radimo tamo, što ne može da se radi telefonom.

Zemljoradnik

pre 8 godina

(max, 08. novembar 2015 21:03)
- Kakvi vojni timovi u našim ambasadama? Po koju cenu? Samo nam još treba da se petljamo u celu lokalnu zavrzlamu i šaljemo vojne timove u te države. Treba uraditi potpuno suprotno, zatvoriti ambasade, vratiti naše ljude kući na bezbedno. Sirija, Irak, Libija, Egipat, tamo nemamo baš ništa da tražimo. Vremena nesvrstanih su davno prošlo vreme.

Maja

pre 8 godina

Kroz prizmu oborenog ruskog aviona, da li mozda ova otmica ima veze sa tim sto Srbija ima prijateljske veze sa Rusijom? Mislim na bombardovanje ISIS polozaja u Siriji. Ili je ovo samo slucajnost, mada sumnjam u to.

Hercegovina

pre 8 godina

(max, 8. novembar 2015 21:03)
Poslati par vojnih timova da zastite ambasade? Prijatelju nismo mi USA niti Rusija. Mi smo beznacajna mala drzava, koja se ama bas bukvalno nista ne pita u medjunarodnim odnosima, a iskreno i ne znam kakav nam je interes da uopste imamo ambasadora u zemlji u kojoj se ne zna ko pije ko plca. Da imam ikakvu moc, bukvalno bi istog momenta povukao svo osoblje iz severne afrike, dok se situacija ne dovede na civilizacijski nivo. Daj Boze da se samo ovi ljudi izvuku...

Hercegovina

pre 8 godina

(max, 8. novembar 2015 21:03)
Poslati par vojnih timova da zastite ambasade? Prijatelju nismo mi USA niti Rusija. Mi smo beznacajna mala drzava, koja se ama bas bukvalno nista ne pita u medjunarodnim odnosima, a iskreno i ne znam kakav nam je interes da uopste imamo ambasadora u zemlji u kojoj se ne zna ko pije ko plca. Da imam ikakvu moc, bukvalno bi istog momenta povukao svo osoblje iz severne afrike, dok se situacija ne dovede na civilizacijski nivo. Daj Boze da se samo ovi ljudi izvuku...

max

pre 8 godina

koliko nasih vojnika se nalazi u ambasadama u Siriji, Iraku, Libiji ili Egiptu? Verovatno ni jedan, osim mozda vojnih atasea. Americki marinci su u svakoj americkoj ambasadi. U zemljama kao sto su ove tamo su sigurno i neke specijalne jedinice. ipak i pored toga u Libiji je ubijen americki ambasador pre 2 godine. Najgori scenario je moguc. Nadam se da ce se nasi dozvati pameti i u ove ambasade poslati par timova vojnih protiv terorista koji bi eventualno mogli da zastite osoblje ambasade.

Vlada komunista

pre 8 godina

Čekaj malo, pa to ispada da mi nemamo zaštićene naše službenike ministrastva inostranih poslova čak ni u ratnim područijima? Ah da,ja sam zaboravio: mi nemamo vojsku mi imamo dobrovoljno vatrogasno društvo u stalnom kukanju za stanovima zvano Vojska Srbije.

Zemljoradnik

pre 8 godina

(max, 08. novembar 2015 21:03)
- Kakvi vojni timovi u našim ambasadama? Po koju cenu? Samo nam još treba da se petljamo u celu lokalnu zavrzlamu i šaljemo vojne timove u te države. Treba uraditi potpuno suprotno, zatvoriti ambasade, vratiti naše ljude kući na bezbedno. Sirija, Irak, Libija, Egipat, tamo nemamo baš ništa da tražimo. Vremena nesvrstanih su davno prošlo vreme.

Ne znam

pre 8 godina

Ne znam koliki je učinak našeg osoblja u ambasadama u zemljama zahvaćenih ratom, ali bi ih ja i po cenu manjeg učinka vratio kući. Mnogo bigatije države nemaju svoja predstavištva u tim zemkjama. Ništa mi ne radimo tamo, što ne može da se radi telefonom.

Nesko Nedic

pre 8 godina

Koji "strucnjak" je uradio bezbednosnu procenu ambasadorovog putovanja, i to jos sa zenom i decom, po drzavi kakva je danasnja Libija ? Diletantizam ...

Petar Kralj

pre 8 godina

MSP treba da zatvori sve naše ambasade u zemljama kao što su Libija, Sirija itd… Nemar, javašluk ili neka mutljavina od koje neko ovde profitira.

Propala drzava

pre 8 godina

Libija vise nije funkcionalna drzava vec oblast kontrolisana od strane raznih plemenskih vodja. Bolje bi bilo povuci odatle sve nase ljude, posto tamo nece biti mira jos puno godina. Gadafi je nekako odrzavao balans izmedju plemena ali sada toga vise nema.

neko ko zna situaciju

pre 8 godina

Citam komentare mnogih ovde koji nemaju pojma ali je vazno da komentarisu:

1. Nije nijedan strucnjak radio procenu putovanja ambasadora, vec se zaposleni ambasade sami krecu slobodno ili u pratnji lokalnih snaga bezbednosti.
2. Ljudi su isli prema Tunisu, kako bi dosli do prvog slobodnog Aerodroma i ukrcali se na avio za RS....To je jedina moguca ´´veza ´´.....Drugo, kako koje pleme osvoji Aerodrom, ono ga i drzi pod konrolom, tako da je iz Tripolija jednostavno nemoguce doci za RS! Plemena koja drze tu liniju do granice sa Tunisom su lojalni pokojnom Gadafiju i zato je ruta puta i bila u tom smeru
3. Sto se tice ucinka i razloga zasto Ambasada nije zatvorena, cisto da se zna, ima dosta nasih gradjana ( inzinjera, med.osoblja ) koji i dalje rade i borave u Libiji, sta treba, drzava da ih ostavi tamo same na milost i nemilost, ko bi njima pruzio zastitu?!?!
4. Cista je ludost ostati u autu, pruzati otpor ili kako sto neki komentarisu, zakljucas vrata, pa po gasu! A gde to, kad je pustinja i svugde pesak, gde mozes da im pobegnes?!? Samo bi napravio kontra efekat....
5. Sad su svi pametni, pitanje koliko je ko racionalan ili svestan situacije u takvom trenutnu.....

Toliko od nekoga ko zna situaciju!

Impresario

pre 8 godina

Zao mi je ljudi, ali to je rizik diplomatskog pozivs. Lasno je u Monaku diplomata biti i uzivati na prijemima princa Alberta, ali bas u zemljama gde sve gori, u Libiji, Ukrajini, Siriji ... Tamo su muke, a na muci se poznaju junaci. Lepo je primati platu vecu od direktora bolnice u Srbiji, zvati se ekselencijom i setati smokinge po vecerama ali ponekad treba biti uz svoj narod i ostati na mestu sve dok poslednji ne napusti zemlju. Tome sluze ta plata, privilegije, imunitet, soferi, vozni park, rezidencije u lepim cervrtima gradova ... Kapetan ima najlepsu ksbinu ali poslednji napusta brod koji tone. Svaka profesija ima rizik, ovo je rizik diplomatskog poziva za koji se stranacki botovi tuku da ga dobiju. Pa eto vam, borili ste se da budete diplomate, sada kusajte corbu do kraja!

Čveger

pre 8 godina

Ovo bi trebalo da je trenirano osoblje koje u prevozu osoba od interesa pretpostavi najgori scenario. Centralna brava, signal koloni i gas do daske.

to je to

pre 8 godina

DKP ne mogu da budu pod zastitom svoje vojske, vec osoblja svojih bezbednosnih sluzbi i dobre tehnicke opremljenosti. Pri tome je vrlo bitna i bezbednosns kultura i obucenost zaposlenih, koje izgleda u ovom slucaju nije bilo na visini. Vozac je morao da zna, ali i osoba pored njega, da ta situacija moze biti zamka i nije treblo da izlazi iz automobila. Ali sta cete i to je cena koju, natalost, placaju neduzni i nasa nestrucnost i neznanje. Jer diplomatija je struka, visedimenzionlana i koju mora raditi iskljucivo profesionlni, obucen kadar. Iskrenemo se nadam da ce osoblje nase Ambasade biti oslobodjeno vec danas, a ova drzava izvuci iz ovoga neke pouke.

Zemljoradnik

pre 8 godina

3.Sto se tice ucinka i razloga zasto Ambasada nije zatvorena, cisto da se zna, ima dosta nasih gradjana ( inzinjera, med.osoblja ) koji i dalje rade i borave u Libiji, sta treba, drzava da ih ostavi tamo same na milost i nemilost, ko bi njima pruzio zastitu?!?!
(neko ko zna situaciju, 08. novembar 2015 23:47)
- Očigledno je da ambasada sama sebi ne može da pruži zaštitu. Šta mogu da urade za nekog otetog inženjera ili medicinara? Ambasada i bilo ko drugi nemaju tamo šta da traže dok traje ovakvo stanje.

Maja

pre 8 godina

Kroz prizmu oborenog ruskog aviona, da li mozda ova otmica ima veze sa tim sto Srbija ima prijateljske veze sa Rusijom? Mislim na bombardovanje ISIS polozaja u Siriji. Ili je ovo samo slucajnost, mada sumnjam u to.

moram da kazem il cu da puknem

pre 8 godina

dal sam samo ja cuo ili je greska da su se sve "zaracene"frakcije udruzile i ukljucile u poteru za otmicarima. ja se iskreno nadam da ce ih naci zive jer ko je lud da na sebe navuce gnev svih sluzbi u tom gradu.

veerghoen

pre 8 godina

@Maja Те теорије завере што читаш на БиБиСи-ју и СиЕнЕн-у задржи за себе. Ок? Надајмо се да су наши људи живи и здрави и да би могли да их ослободе скоро.

max

pre 8 godina

(max, 08. novembar 2015 21:03) 
- Kakvi vojni timovi u našim ambasadama? Po koju cenu? Samo nam još treba da se petljamo u celu lokalnu zavrzlamu i šaljemo vojne timove u te države. Treba uraditi potpuno suprotno, zatvoriti ambasade, vratiti naše ljude kući na bezbedno. Sirija, Irak, Libija, Egipat, tamo nemamo baš ništa da tražimo. Vremena nesvrstanih su davno prošlo vreme.
(Zemljoradnik, 08. novembar 2015 21:39)

(max, 8. novembar 2015 21:03) 
Poslati par vojnih timova da zastite ambasade? Prijatelju nismo mi USA niti Rusija. Mi smo beznacajna mala drzava, koja se ama bas bukvalno nista ne pita...
(Hercegovina, 08. novembar 2015 21:25)

vreme nesvrstanih je proslo naravno ali u Egiptu, Libiji ima hiljade nasih radnika, u egiptu letuje hiljade nasih turista svake godine. sem toga nase kompanije, kakve takve da su, posluju u tim zemljama.

vojno obezbedjenje unutar ambasada kao i vojna pratnja diplomata nije nikakvo petljanje u odnose unutar tih drzava nego neposredna zastita diplomata inostalih radnika u ambasadama.

Ноле делија

pre 8 godina

За време владавине пуковника Гадафија тамо си био сигурнији него на Теразијама !

Radovan

pre 8 godina

Preko pet stotina komentats je bilo na vestima kada je bio otet hrvarski drzavljanin. Dva srpska su oteta a nema ni 50 komentara. Svi su na farmi il se svadjaju oko Zvezde i Partizana, posto vidim da Dulo opet siri mrznju medju mladim Srbima. Dobro jutro prijatnom osoblju sa B 92

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

"Neko ko zna situaciju"@, kritikujes druge a sam si naklapao bajku o "nameri" ambasadora s decom, zenom, sluzbenicom i vozacem, po tebi, DA POBEGNE iz Libije. Bas smesno si nam objasnio.
Jedino si prevideo sustinu iz teksta: VRACALI su se ka Tripoliju!
Iz turistickog mesta sa, mozda jedinim pravim plazama, i u ovo doba godine upotrebljivim.
Zato i nema reci sta su "trazili" u tom mestu iz kog su se VRACALI, u dvoje kola ambasade i u pratnji JEDNOG "gradjanina Libije".
Bahato!
Naravno, niko normalan ne opravdava otmicu i teror, ali je ovaj ambasador zreo za "zahvalnicu" i brisanje iz MIP-a. Ugrozio je i svoju porodicu bahatim ponasanjem, i osoblje ambasade, i apsolutno je kriv za, ne daj boze, zlu sudbinu ovo dvoje.
Ali, apsolutno je kriv i ONAJ ko ga je postavio na mesto ambasadora i onaj ko mu nije skrenuo paznju da ne sme opusteno i bahato da se ponasa.

goldie

pre 8 godina

Nema naroda koji toliko voli da prica o stvarima o kojima pojma nema, kao sto to vole Srbi! Elementarne stvari o diplomatiji ne znate, ali mlatite praznu slamu za sve pare!

Ja

pre 8 godina

Mislim da je malo neodgovorno sto je ambasador sa sobom doveo suprugu i decu. Dobro, supruga je odrasla osoba koja sama moze da resi da li hoce ili nece da ide, ali decu stvarno nije trebalo voditi. Nije lako ziveti odvojeno od porodice, ali jbg, bolje je nego da ti porodica nastrada! Razumem zasto imamo ambasadu u Libiji i ne slazem se da je treba zatvoriti, ali nadam se da ce ambasador i ostali zaposleni vratiti svoje porodice na bezbedno.

mmm

pre 8 godina

Kakav amaterizam. Vozač izašao da se objasni. Pa nije to Karaburma. Šta radi to ministarstvo za bezbednost ambasada. Moj komšija je bio kao inžinjer za telekomunikacije, prošle godine u Avganistanu. Bio je iznenađen kad je dobio stroge instrukcije od US obezbeđenja da u slučaju saobraćajke, kriv ili ne. Daje gas i ako treba gazi preko mrtvih. Onda su mu pokazali video kako su zbog zgažene koze u Kabulu (pre desetak godina) okupila rulja i rastrgla vozača na licu mesta. Kaže da je video par slučajeva kada vojnici u Hamerima gaze sve pred sobom. U nekim civilizovanim zemljama tipa Meksiko city se nestaje na crveno ako imaš bolja kola a kamoli u Tripoliju.

002

pre 8 godina

Sve će to , iskreno se nadam , dobro da se završi . Mi imamo jakorazvijene obavestajne kanale u Libiji i naše sluzbe odlicno saradjuju . Libijci izuzetno poštuju Srbiju jer su se mnogi školivali kod nas i poistovecuju se sa nama od Nato bombardovanja , jer su i oni prosli kroz to . Mi smo jedni od retkih ,pored Rusa, koje smatraju prijateljima. Zvaničnici i jedne druge vlasti imaju odličan politicki i prijateljski odnos prema Srbiji . Ovo mora da je delo kriminalaca zbog otkupa a u tom slučaju je malo lakse pronaci ih zive i zdrave .

Maja

pre 8 godina

Kroz prizmu oborenog ruskog aviona, da li mozda ova otmica ima veze sa tim sto Srbija ima prijateljske veze sa Rusijom? Mislim na bombardovanje ISIS polozaja u Siriji. Ili je ovo samo slucajnost, mada sumnjam u to.

max

pre 8 godina

koliko nasih vojnika se nalazi u ambasadama u Siriji, Iraku, Libiji ili Egiptu? Verovatno ni jedan, osim mozda vojnih atasea. Americki marinci su u svakoj americkoj ambasadi. U zemljama kao sto su ove tamo su sigurno i neke specijalne jedinice. ipak i pored toga u Libiji je ubijen americki ambasador pre 2 godine. Najgori scenario je moguc. Nadam se da ce se nasi dozvati pameti i u ove ambasade poslati par timova vojnih protiv terorista koji bi eventualno mogli da zastite osoblje ambasade.

veerghoen

pre 8 godina

@Maja Те теорије завере што читаш на БиБиСи-ју и СиЕнЕн-у задржи за себе. Ок? Надајмо се да су наши људи живи и здрави и да би могли да их ослободе скоро.

Vlada komunista

pre 8 godina

Čekaj malo, pa to ispada da mi nemamo zaštićene naše službenike ministrastva inostranih poslova čak ni u ratnim područijima? Ah da,ja sam zaboravio: mi nemamo vojsku mi imamo dobrovoljno vatrogasno društvo u stalnom kukanju za stanovima zvano Vojska Srbije.

neko ko zna situaciju

pre 8 godina

Citam komentare mnogih ovde koji nemaju pojma ali je vazno da komentarisu:

1. Nije nijedan strucnjak radio procenu putovanja ambasadora, vec se zaposleni ambasade sami krecu slobodno ili u pratnji lokalnih snaga bezbednosti.
2. Ljudi su isli prema Tunisu, kako bi dosli do prvog slobodnog Aerodroma i ukrcali se na avio za RS....To je jedina moguca ´´veza ´´.....Drugo, kako koje pleme osvoji Aerodrom, ono ga i drzi pod konrolom, tako da je iz Tripolija jednostavno nemoguce doci za RS! Plemena koja drze tu liniju do granice sa Tunisom su lojalni pokojnom Gadafiju i zato je ruta puta i bila u tom smeru
3. Sto se tice ucinka i razloga zasto Ambasada nije zatvorena, cisto da se zna, ima dosta nasih gradjana ( inzinjera, med.osoblja ) koji i dalje rade i borave u Libiji, sta treba, drzava da ih ostavi tamo same na milost i nemilost, ko bi njima pruzio zastitu?!?!
4. Cista je ludost ostati u autu, pruzati otpor ili kako sto neki komentarisu, zakljucas vrata, pa po gasu! A gde to, kad je pustinja i svugde pesak, gde mozes da im pobegnes?!? Samo bi napravio kontra efekat....
5. Sad su svi pametni, pitanje koliko je ko racionalan ili svestan situacije u takvom trenutnu.....

Toliko od nekoga ko zna situaciju!

Nesko Nedic

pre 8 godina

Koji "strucnjak" je uradio bezbednosnu procenu ambasadorovog putovanja, i to jos sa zenom i decom, po drzavi kakva je danasnja Libija ? Diletantizam ...

Zemljoradnik

pre 8 godina

(max, 08. novembar 2015 21:03)
- Kakvi vojni timovi u našim ambasadama? Po koju cenu? Samo nam još treba da se petljamo u celu lokalnu zavrzlamu i šaljemo vojne timove u te države. Treba uraditi potpuno suprotno, zatvoriti ambasade, vratiti naše ljude kući na bezbedno. Sirija, Irak, Libija, Egipat, tamo nemamo baš ništa da tražimo. Vremena nesvrstanih su davno prošlo vreme.

moram da kazem il cu da puknem

pre 8 godina

dal sam samo ja cuo ili je greska da su se sve "zaracene"frakcije udruzile i ukljucile u poteru za otmicarima. ja se iskreno nadam da ce ih naci zive jer ko je lud da na sebe navuce gnev svih sluzbi u tom gradu.

Impresario

pre 8 godina

Zao mi je ljudi, ali to je rizik diplomatskog pozivs. Lasno je u Monaku diplomata biti i uzivati na prijemima princa Alberta, ali bas u zemljama gde sve gori, u Libiji, Ukrajini, Siriji ... Tamo su muke, a na muci se poznaju junaci. Lepo je primati platu vecu od direktora bolnice u Srbiji, zvati se ekselencijom i setati smokinge po vecerama ali ponekad treba biti uz svoj narod i ostati na mestu sve dok poslednji ne napusti zemlju. Tome sluze ta plata, privilegije, imunitet, soferi, vozni park, rezidencije u lepim cervrtima gradova ... Kapetan ima najlepsu ksbinu ali poslednji napusta brod koji tone. Svaka profesija ima rizik, ovo je rizik diplomatskog poziva za koji se stranacki botovi tuku da ga dobiju. Pa eto vam, borili ste se da budete diplomate, sada kusajte corbu do kraja!

Petar Kralj

pre 8 godina

MSP treba da zatvori sve naše ambasade u zemljama kao što su Libija, Sirija itd… Nemar, javašluk ili neka mutljavina od koje neko ovde profitira.

Zemljoradnik

pre 8 godina

3.Sto se tice ucinka i razloga zasto Ambasada nije zatvorena, cisto da se zna, ima dosta nasih gradjana ( inzinjera, med.osoblja ) koji i dalje rade i borave u Libiji, sta treba, drzava da ih ostavi tamo same na milost i nemilost, ko bi njima pruzio zastitu?!?!
(neko ko zna situaciju, 08. novembar 2015 23:47)
- Očigledno je da ambasada sama sebi ne može da pruži zaštitu. Šta mogu da urade za nekog otetog inženjera ili medicinara? Ambasada i bilo ko drugi nemaju tamo šta da traže dok traje ovakvo stanje.

Hercegovina

pre 8 godina

(max, 8. novembar 2015 21:03)
Poslati par vojnih timova da zastite ambasade? Prijatelju nismo mi USA niti Rusija. Mi smo beznacajna mala drzava, koja se ama bas bukvalno nista ne pita u medjunarodnim odnosima, a iskreno i ne znam kakav nam je interes da uopste imamo ambasadora u zemlji u kojoj se ne zna ko pije ko plca. Da imam ikakvu moc, bukvalno bi istog momenta povukao svo osoblje iz severne afrike, dok se situacija ne dovede na civilizacijski nivo. Daj Boze da se samo ovi ljudi izvuku...

Čveger

pre 8 godina

Ovo bi trebalo da je trenirano osoblje koje u prevozu osoba od interesa pretpostavi najgori scenario. Centralna brava, signal koloni i gas do daske.

Ne znam

pre 8 godina

Ne znam koliki je učinak našeg osoblja u ambasadama u zemljama zahvaćenih ratom, ali bi ih ja i po cenu manjeg učinka vratio kući. Mnogo bigatije države nemaju svoja predstavištva u tim zemkjama. Ništa mi ne radimo tamo, što ne može da se radi telefonom.

max

pre 8 godina

(max, 08. novembar 2015 21:03) 
- Kakvi vojni timovi u našim ambasadama? Po koju cenu? Samo nam još treba da se petljamo u celu lokalnu zavrzlamu i šaljemo vojne timove u te države. Treba uraditi potpuno suprotno, zatvoriti ambasade, vratiti naše ljude kući na bezbedno. Sirija, Irak, Libija, Egipat, tamo nemamo baš ništa da tražimo. Vremena nesvrstanih su davno prošlo vreme.
(Zemljoradnik, 08. novembar 2015 21:39)

(max, 8. novembar 2015 21:03) 
Poslati par vojnih timova da zastite ambasade? Prijatelju nismo mi USA niti Rusija. Mi smo beznacajna mala drzava, koja se ama bas bukvalno nista ne pita...
(Hercegovina, 08. novembar 2015 21:25)

vreme nesvrstanih je proslo naravno ali u Egiptu, Libiji ima hiljade nasih radnika, u egiptu letuje hiljade nasih turista svake godine. sem toga nase kompanije, kakve takve da su, posluju u tim zemljama.

vojno obezbedjenje unutar ambasada kao i vojna pratnja diplomata nije nikakvo petljanje u odnose unutar tih drzava nego neposredna zastita diplomata inostalih radnika u ambasadama.

to je to

pre 8 godina

DKP ne mogu da budu pod zastitom svoje vojske, vec osoblja svojih bezbednosnih sluzbi i dobre tehnicke opremljenosti. Pri tome je vrlo bitna i bezbednosns kultura i obucenost zaposlenih, koje izgleda u ovom slucaju nije bilo na visini. Vozac je morao da zna, ali i osoba pored njega, da ta situacija moze biti zamka i nije treblo da izlazi iz automobila. Ali sta cete i to je cena koju, natalost, placaju neduzni i nasa nestrucnost i neznanje. Jer diplomatija je struka, visedimenzionlana i koju mora raditi iskljucivo profesionlni, obucen kadar. Iskrenemo se nadam da ce osoblje nase Ambasade biti oslobodjeno vec danas, a ova drzava izvuci iz ovoga neke pouke.

002

pre 8 godina

Sve će to , iskreno se nadam , dobro da se završi . Mi imamo jakorazvijene obavestajne kanale u Libiji i naše sluzbe odlicno saradjuju . Libijci izuzetno poštuju Srbiju jer su se mnogi školivali kod nas i poistovecuju se sa nama od Nato bombardovanja , jer su i oni prosli kroz to . Mi smo jedni od retkih ,pored Rusa, koje smatraju prijateljima. Zvaničnici i jedne druge vlasti imaju odličan politicki i prijateljski odnos prema Srbiji . Ovo mora da je delo kriminalaca zbog otkupa a u tom slučaju je malo lakse pronaci ih zive i zdrave .

Radovan

pre 8 godina

Preko pet stotina komentats je bilo na vestima kada je bio otet hrvarski drzavljanin. Dva srpska su oteta a nema ni 50 komentara. Svi su na farmi il se svadjaju oko Zvezde i Partizana, posto vidim da Dulo opet siri mrznju medju mladim Srbima. Dobro jutro prijatnom osoblju sa B 92

Propala drzava

pre 8 godina

Libija vise nije funkcionalna drzava vec oblast kontrolisana od strane raznih plemenskih vodja. Bolje bi bilo povuci odatle sve nase ljude, posto tamo nece biti mira jos puno godina. Gadafi je nekako odrzavao balans izmedju plemena ali sada toga vise nema.

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

"Neko ko zna situaciju"@, kritikujes druge a sam si naklapao bajku o "nameri" ambasadora s decom, zenom, sluzbenicom i vozacem, po tebi, DA POBEGNE iz Libije. Bas smesno si nam objasnio.
Jedino si prevideo sustinu iz teksta: VRACALI su se ka Tripoliju!
Iz turistickog mesta sa, mozda jedinim pravim plazama, i u ovo doba godine upotrebljivim.
Zato i nema reci sta su "trazili" u tom mestu iz kog su se VRACALI, u dvoje kola ambasade i u pratnji JEDNOG "gradjanina Libije".
Bahato!
Naravno, niko normalan ne opravdava otmicu i teror, ali je ovaj ambasador zreo za "zahvalnicu" i brisanje iz MIP-a. Ugrozio je i svoju porodicu bahatim ponasanjem, i osoblje ambasade, i apsolutno je kriv za, ne daj boze, zlu sudbinu ovo dvoje.
Ali, apsolutno je kriv i ONAJ ko ga je postavio na mesto ambasadora i onaj ko mu nije skrenuo paznju da ne sme opusteno i bahato da se ponasa.

goldie

pre 8 godina

Nema naroda koji toliko voli da prica o stvarima o kojima pojma nema, kao sto to vole Srbi! Elementarne stvari o diplomatiji ne znate, ali mlatite praznu slamu za sve pare!

Ja

pre 8 godina

Mislim da je malo neodgovorno sto je ambasador sa sobom doveo suprugu i decu. Dobro, supruga je odrasla osoba koja sama moze da resi da li hoce ili nece da ide, ali decu stvarno nije trebalo voditi. Nije lako ziveti odvojeno od porodice, ali jbg, bolje je nego da ti porodica nastrada! Razumem zasto imamo ambasadu u Libiji i ne slazem se da je treba zatvoriti, ali nadam se da ce ambasador i ostali zaposleni vratiti svoje porodice na bezbedno.

mmm

pre 8 godina

Kakav amaterizam. Vozač izašao da se objasni. Pa nije to Karaburma. Šta radi to ministarstvo za bezbednost ambasada. Moj komšija je bio kao inžinjer za telekomunikacije, prošle godine u Avganistanu. Bio je iznenađen kad je dobio stroge instrukcije od US obezbeđenja da u slučaju saobraćajke, kriv ili ne. Daje gas i ako treba gazi preko mrtvih. Onda su mu pokazali video kako su zbog zgažene koze u Kabulu (pre desetak godina) okupila rulja i rastrgla vozača na licu mesta. Kaže da je video par slučajeva kada vojnici u Hamerima gaze sve pred sobom. U nekim civilizovanim zemljama tipa Meksiko city se nestaje na crveno ako imaš bolja kola a kamoli u Tripoliju.

Ноле делија

pre 8 godina

За време владавине пуковника Гадафија тамо си био сигурнији него на Теразијама !