Aktuelno

Nedelja, 08.11.2015.

15:38

Pronađen dokaz postojanja paralelnog univerzuma?

Izvor: newsquench.com

Pronaðen dokaz postojanja paralelnog univerzuma? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Spike

pre 8 godina

@covek

Dzaba se trudis. Covek jednostavno ne zeli da shvati.

Da ga zaista interesuje tematika:

- sam bi potrazio originalan na internetu
- procitao ga (dole sam mu uredno ostavio linkove posto je lamentirao nad tekstom)

Odatle mozes zakljuciti, induktivno doduse, da ili ga tematika ne interesuje, osim u kontekstu eristicke dijalektike, ili nema dovoljno strucnih znanja da bi pratio tekst (mozda i problem sa engleskim)...ili, najverovatnije kombinacija.

čovek

pre 8 godina

(protivotrov, 9. novembar 2015 10:13)
:) ... daklem, paralelni svemir bi po ovom modelu, bio svemir koji je nastao pri BigBengu alu se "odvojio" od našeg svemira ... BigBeng je zajednički početak a nepravilnosti u pozadinskom zračenju možda opravdavaju takav model ... dakle početna tačka je zajednička a dalji razvoj je diskutabilan ... "u ovom momentu" je literarno pojašnjenje egzistencije, jer ako je model tačan, onda je osnovano pretpostaviti da taj svemir i dalje egzistira ... čak štaviše nema nekog posebnog razloga zašto bi postojao samo jedan ili dva odvojena ili paralelna svemira, može ih biti prilično veliki broj ali to je već spekulacija ... u ovom modelu je pokušano objašnjenje napravilnosti u pretpostavljeno homogenoj slici zračenja ...

Multiverzum je posledica kvantne fizike ... beskonačno ima svoje posledice a "skoro beskonačno" je namerno upotrebljen termin da opiše skoro beskonačni broj varijacija ... u 1500 karaktera zaista ne mogu da se bavim dokazima već samo da opisujem rečima ... svaki pokušaj literarizacije matematičko-fizičkih modela nosi sa sobom aproskimacije i one su sastavni deo i mog komentara ...

drugi paralelni svemiri se mogu izvesti iz M-teorije ili 11D svemira ali samo ako bi to mogli da dokažemo u LHC ... imamo tehologiju, imamo eksperiment a da li će se to i desiti - videćemo ... do tada i dalje živimo u 4D svemitu sa mnogim nepoznanicama oko prirode realnog.

Dragan

pre 8 godina

Kosmičko pozadinsko, mikrotalasno zračenje je jedan od ključnih dokaza za teoriju "velikog praska", naime 60-tih godina prošlog veka dvojica Amera testirali su specijalnu antenu za mikrotalase i registrovali su šum na odredjenoj talasnoj dužini(koja odgovara zračenju crnog tela na oko 3 kelvina),koji dolazi iz svih pravaca. Što god su pokušavali da ga otklone nije im polazilo za rukom, čak su čistili antenu od ptičijeg izmeta.Jedino racionalno objašnjenje je bilo da se radi od odjeku "velikog praska" koji se sa milijardi stepeni ohladio za vreme postojanja vasione na 3 K.Uz činjenicu da se svemir širi (uočio E. Habl(po njemu je nazvan kosmički teleskop) 20-tih godina XX veka),dokaz koji je dao za pravo Velikom prasku u odnosu na teorije stacionarnog stanja.A tamna materija je ona materija koja mora da postoji u i oko galaksija i galaktičkih jata da se ova ne bi raspala ili je to osobina prostora u makro razmerama?Postoji još i misteriozna "tamna energija" koja ubrzava naš kosmos, ili je to osobina prostora u makro makro razmerama.Uzgred budi rečeno pri nastanku svemira (u "velikom prasku") počelo je širenje prostora, vremena i materije u njemu, nije to bila neka eksplozija u prostoru.Ovde je reč o "našim prostornim dimenzijama (x,y,z) i našem vremenu Teoretski tih dimenzija može biti beskonačno, i takodje teoretski može postojati beskonačnost univerzuma(ovo je množina) smotanih na ultra malom ovom našem prostoru ili smo i mi jedan od mnogih u nekom mega mega svemiru.

protivotrov

pre 8 godina

(čovek, 9. novembar 2015 00:12
"paralelni svemir je jedan ili više svemira koji egzistiraju u ovom momentu"... LOL, stvarno, u ovom momentu... a dokaz za tako smelu tvrdnju?
"multiverzum je posledica kvantne fizike i predstavlja ideju o skoro beskonačnom broju klonova našeg univerzuma ... "... LOL, skoro pa beskonačno... pošto znam da si školovan čovek, shvatiću ovo kao nepažnju pri pisanju... razlika izmedju skoro beskonačno i beskonačno je beskonačna... beskonačnost može da bude samo jedna... a ovo da je multiverzum posledica kvantne fizike i ne treba komentarisati...
"a određene nepravilnosti u njemu se mogu tumačiti i dodirom ili presekom paralelnih svemira"... LOL, mogu a i ne moraju... kako se kome ćefne... i sve ovo bez ijednog dokaza prihvaćenog u relevantnoj naučnoj zajednici... kako reče jedan vaš- Ono što se bez dokaza prihvata, tako se i bez dokaza može odbaciti (parafraziram)...
p.s. egzistiraju u ovom momentu... nije nego... hahaha...

Audax

pre 8 godina

Naravno da postoji drugi, ali nije takav kakav ga nauka objasnjava. Taj je netvaran, duhovan, nevidljiv i vecan. Taj se ne moze detektovati nikakvim spravama jer je nevidljiv, nije od ove tvari koja nas okruzuje. Tesko je ljudima da svate taj duhovni svet koji je bezvremenski i bezprostoran, jer nas sve sto nas okruzuje ima pocetak, kraj, prostor i vreme, a ipak se moze taj duhovni svet shvatiti, uz pomoc molitve. U njemu obitava bezpocetni i predvecni Tvorac koji je stvorio i tvaran svet i Njemu hvala i slava sto nam je podario ovaj predivan zivot.

alibaba

pre 8 godina

ne volim kad naucnici ne znaju nesto da odjasne i onda samo svrstaju tu pojavu u paralelni univerzum. slican princip su ranije imali sa bogom. sta god nismo znali da objasnimo pripisivali smo bogu

navijac

pre 8 godina

U paralelnom univerzumu bg na vodi je vec izgradjen, Srbija je u EU, prosek plate je 1500e, a nasa reprezentacija igra finale evropskog prvenstva! Kako mi zaglavismo u pogresan univerzum.. :(

fizicar

pre 8 godina

Ko se bar malo razume u fiziku i kosmologiju zna da je mapa kosmickog pozadinskog zracenja jedan od dokaza za postojanje tamne materije, a ne paralelnog univerzuma.

todos

pre 8 godina

Mnoge stvari ne znamo i ne treba da se opterećujemo sa time. Šta je čovek znao pre 1000 godina? Bio glup ko i danas. Povremeno se pojavi odoba poput da Vinčija i Tesle koji naprave ključni pomak u svetu. Jedini kočničari su oni koji skupljaju profit od stare trhnologije i ne daju razvoj koji bi nam potpuno olaksao život i učinio ga dugotrajim i lagodnim.

Pundit

pre 8 godina

Aj prvo objasnite kako je nastalo 1.Vreme(tok) 2.Prostor u svemiru.3.Materija(odakle je došla) ...ako neko da odgovor ja se odricem Alaha...
(Mehmed, 8. novembar 2015 19:18)
1. Vreme nije ni nastalo. Vreme je apstrakt našeg uma, baš kao i Alah i služi nam u istu svrhu: da bismo lakše objasnili svet oko nas. Nažalost, kao i sa Alahom, umesto da to objašnjenje postane lakše, dodatno je skomplikovano time što smo i jednome i drugome dodali atribut fizičke stvarnosti, sposobnost da na bilo koji način utiče na realni svet oko nas koji čine tačka 2. i tačka 3. (prostor i materija, univerzum).
Vreme je Alah ili Alah je vreme; možemo to zvati kako želimo, ali je to isti pojam.

Radovan

pre 8 godina

Ako verujete u teoriju velikog praska onda morate verovati i u multiuniverzum.Izuzetno je mala verovatnoca da je nas kosmos jedini jer da se posle velikog praska materija raspoledila samo malo drugacije mi verovatno ne bi nikad nastali.Pretpostavlja se da postoje mnogi kosmosi u kojima vladaju potpuno drugacije zakonitosti mada je moguce da postoje kosmosi koji su slicni nasem.Mislim da je nama nemoguce da dokazemo postojanje multiuniverzuma jer su ti drugi kosmosi u pravom smuslu reci paralerni.

Ana-bg

pre 8 godina

"Otkriveno je da su u ranom univerzumu postojale anomalije u rasporedu kosmičke mikrotalasne radijacije, koje ne mogu biti objašnjene osim ukoliko se u priču ne uvedu drugi univerzumi i gravitacioni uticaj koji oni imaju na naš.
Na mapi koju je napravio teleskop na „Planku“ jasno se vidi da je koncentracija radijacije mnogo jača na južnoj polovini, dok na sredini postoji „mrtva tačka“, koja se ne uklapa u standardni model fizike sa jednim univerzumom.

Ove anomalije su, inače, 2005. godine predvideli Lora Mersini Houton, fizičarka sa Univerziteta Severna Karolina, i Ričard Holmen, profesor na Univerzitetu Karnegi Melon".
Tekst iz prosle godine.

čovek

pre 8 godina

LOL ... pa kako ljude ne mrzi da pišu komentare a da pri tom ne znaju ni o čemu je vest :) ... paralelni svemir je jedan ili više svemira koji egzistiraju u ovom momentu ... paralalni svemir može ali ne mora da ima iste zakone kao naš ... multiverzum je posledica kvantne fizike i predstavlja ideju o skoro beskonačnom broju klonova našeg univerzuma ... to su dva totalno drugačija pojma ... pozadinsko zračenje je relikt BigBenga a određene nepravilnosti u njemu se mogu tumačiti i dodirom ili presekom paralelnih svemira ... kao presek dva skupa ili dodir dva balona ... a jedan od potrebnih dokaza se traži i u LHC/Ženevi ...

Pundit

pre 8 godina

Dokaz tome je da GPS ne bi radio da teorija relativiteta nije tacna.
(ffws, 8. novembar 2015 17:12)
To nije tačno. Korekcija satova na satelitima se samo zove relativističkom, ali nije jednaka relativističkoj konstanti (gama). To je i nedvosmisleno dokazano nedavno kada se tražila greška Opere oko prebrzih neutrina. Da bi se dokazalo da ne postoje neutrini koji su brži od svetlosti, pronađena je "greška" baš u tome da je ekipa Opere za sinhronizaciju satova koristila relativističko gama, a ne pravu konstantu kojom se satovi koriguju (koja je empiririjski podatak i važi samo za cezijumske satove).
Nema dilatacije vremena, nego satovi žure ili kasne kada su u različitom gravitacionom ili inercijalnom polju. A nema dilatacije vremena zato što nema vremena, te tako nema šta ni da dilatira.

Sasvim je u redu da se fizičke pojave dokazuju matematički, ali integracija fizike i matematike je postala toliko tesna da su ljudi skloni da matematičke modele preslikavaju na fiziku. Tako su nastale multidimenzije, paralelni univerzumi, pa i to vreme koje je ništa drugo do naša emulacija kretanja. Ni jedan sat ne prikazuje vreme, koliko god da da mi to "podrazumevamo", već neko jednoliko kretanje (ili oscilovanje, tj. isto).
Upotrebiću jednostavniju analogiju: u bestežinskom stanju peščani sat stoji. Da li to znači da u bestežinskom stanju vreme stoji? "Atomski" satovi su tačniji, ali jednako satovi koliko i peščani

B

pre 8 godina

@srb

Naravno da kao naucnik sa jednim nalazom ne moze da kaze "nije" ili "jeste". U nauci nikad nije dovoljan jedan rad da bi se neka teza osporila ili potvrdila. Nauka je spor, dugacak proces koji zahteva saradnju i konstantnu nadogradnju. U nauci se sve moze osporiti i (gotovo) nista nije sigurno. To je ono sto vecina ljudi koja se njome ne bavi, ne razume.

Smotana sarma

pre 8 godina

Nebeski narod u nebeskom univerzumu i nebeskim problemima. Dokle smo sami sebe doveli? Samo nam laži daju prividnu sigurnost.

srb

pre 8 godina

Kosmolog? Da li je to naučnik ili ljubitelj? Niko nikada od ozbiljnih i stručnih ljudi ne bi rekao "mislim,verujem". Nisi ti prijatelju tu da bi "mislio" ili "verovao" , već si tu da kažeš. Nauka je dokazala to,to i to na osnovu činjenica tih,tih i tih. Žali bože ovih današnjih naučnika kada ja sa srednjom školom znam da oni ništa ne znaju. :-S

Poštar koji se kikoće

pre 8 godina

Nemate bre pojma...;-) Paralelni univerzumi su izmišljotine ateista...kao ako je ovaj svet nastao ni od čega u velikom prasku, onda je logično da je nastao NEČIJOM voljom. E pa tu sad dolaze neverne tome naučnici koji pokušavaju da dokažu na sve nemoglije načine da to nije jedini univerzum, nego kao ima ih beskonačno, sami se stvaraju u mnogim velikim praskovima itd....samo da izbace NJEGA....to vam je to, hvala na pažnji.

nole

pre 8 godina

"jer je postojanje ISTIH nemoguće dokazati" kaže pismeni novinar. - kaze pismeni Bojan.

to istih ne znaci da su univerzumi isti, nego se ta rec koristi da bi se izbeglo ponavljanje.
pazi: imao sam krusku i jabuku. iste sam prodao.
kapiras sad, pismeni bojane?

Machiavelli

pre 8 godina

Kolega je pogresio. On je zaslepljen idejom postojanja paralelnog univerzume, da zbog toga ne razmislja o putovanju kroz vreme. Pozadinsko zracenje je posledica rascepanog medjuprostora izmedju proslosti i buducnosti - sadasnjosti. U skorije vreme ce se poceti pojavljivati ljudi iz proslosti, dok one iz buducnosti necemo primetiti. A mi sami ce mo kroz taj rascep moci otici napred ili nazad. To sve naravno vodi ka raznim izmenama sadasnjosti koju poznajemo a postoji mogucnost da jedino tako moze nastati paralelni univerzum, ispravljanjem proslosti i dogadjaja koji su se desili. Veoma je siroka ovo tema da bi stala u jedan komentar. Vodi ka paralelnom univerzumu ali samo preko putovanja kroz vreme, koje je nemoguce izvesti vestackim putem, vec jedino kroz cepanje multikonstrigularnog opna oko svetlosne membrane koja se nalazi na ivicama "poznatog" univerzuma. Samim tim, u vodu pada teza o svemu poznatom u vezi univerzuma i njegove velicine. Nemoguce jw tvrditi da je nesto beskrajno a da je ostalo mnogo neistrazenog u tom prostoru nicega i svacega. Dokazi postoje oko nas da se to desavalo,kroz ljudsku istoriju ima isklesanih dokaza o posetiocima iz buducnosti, ali tada ih je bilo lakse primetiti nego sada. Pre par godina u Karakasu smo nas dvojica razgovarali na tu temu ali on slepo odbija da razmotri bilo cije misljenje ako se ne slaze sa njegovim, donekle se slazemo ali onda dodjemo do trenutka mimoilazenja. Hvala na vremenu koje ste izdvojili za citanje ovog teksta.

Spike

pre 8 godina

@protivotrov

"...... nigde objašnjenja zašto smatra to što smatra... ali zato su tu razni coveci, spajkovi, bonobi, ffwsffgrljgrljiovi i ostali YouTube dokinsonovo-denetovski-krausovsko-hokingovsko dopisni copy/paste djaci-prvaci.."

Tvoj komentar su shvatiti kao nezadovoljstvo sto autor clanka nije naveo strucne reference i precizno fizicko-matematicko objasnjenje autora na koga se pozvao.

Evo, na liniji tvojih primedbi o copy/paste djacima prvacima, i originalan tekst autra Ranga-Ram Carija iz "The Astrophysical Journal":

- apstrakt: http://arxiv.org/abs/1510.00126
- celokupan tekst: http://arxiv.org/pdf/1510.00126v1.pdf

Bojan

pre 8 godina

"jer je postojanje ISTIH nemoguće dokazati" kaže pismeni novinar.

Pa paralelni univerzum o kojem se priča nije ISTI kao ovaj naš, u tome je cela stvar.

Isti nije isto što i "Njihovo", osim u glavama neobrazovanih političara i voditelja. Stoga, barem kada prepričavate "Novosti" iz sfere nauke, pokušajte da pišete ispravno, a "iste" ostavite za onda kada pišete o nečemu što je identično kao i nešto drugo.

Дејан71

pre 8 godina

И ја сам фасциниран позадинским зрачењем и слажем се да је то сасвим нека друга димензија. Зато једва чекам лето... толико лепих позадина које зраче... а још кад уђем у ту другу димензију... ух ух ух

Mehmed

pre 8 godina

Aj prvo objasnite kako je nastalo 1.Vreme(tok) 2.Prostor u svemiru.3.Materija(odakle je došla) ...ako neko da odgovor ja se odricem Alaha...

Vidim da vi nesto i ne verujete u boga jer znate odgovor na ova tri pitanja pa da vam se prodruzim...

Pozz iz Sandzaka..

ostrige

pre 8 godina

@Al.C.Hajmer Najs. Ukrstanjem gubis jednu dimenziju, veoma zanimljivo. Ali posto vec imamo 4d univerzum (t) mozda je ukrstanje 5d? A onda odakle 5d itd. Dolazimo do beskonacno dimenzija iliti paralelnih univerzuma sto je vec i ideja. I samo jos jednu stvar bih da kazem, to sto ima beskonacno univerzuma ne znaci da su svi dogadjaji u nekom verovatni. Ne mora da znaci da je Srbija ni u jedno zemlja blagostanja. Zamislite f(x)=x^2, x ide od minus do plus beskonacno. Iako ima beskonacno funkcija, ne pojavljuju se svi brojevi

nenad rs

pre 8 godina

Idealna proporcija u prirodi i broj 1,618 u suštini nam govore da smo ipak dio nekog većeg plana u univerzumu.Nemoguće da se to slučajno dogodilo.

protivotrov

pre 8 godina

"Čari smatra da je neobjašnjiva boja na mapi koja prikazuje kosmičko pozadinsko zračenje posledica sudara dva univerzuma. Međutim, Čari ipak nije spreman da to proglasi činjenicom i traži još dokaza kako bi imao “siguran zaključak”..."... nigde objašnjenja zašto smatra to što smatra... ali zato su tu razni čoveci, spajkovi, bonobi, ffwsffgrljgrljiovi i ostali YouTube dokinsonovo-denetovski-krausovsko-hokingovsko dopisni copy/paste djaci-prvaci koji će nam objasniti da najprihvaćenija teorija Velikog Praska nije tačna i da je gravitacija u kombinaciji sa materijom i fluktuirajućim kvantnim poljima dovoljna da se sve stvori iz ničega , samo od sebe, iz čistog i potpunog ništavila jer je ukupni energetski bilans univerzuma jednak nuli tj. stvaranje univerzuma i sveg ostalog ne košta ništa... tj. multiverzumi su dovoljni da nam pokažu kako je materija beskonačna i kao takva stvaralačko-životno obdarena sama od sebe i da je najnormalnija stvar, da onda (zar može drugačije) stvara univerzume i munjama i gromovima omugućava da "nabadaju" organsku materiju i "stvore" život i svest i ljubav... Čari, ne brini, sada će ti neki srBski "stručnjaci za sve (kojima je malo falilo da izmisle nešto)" pružiti još dokaza da si u pravu...

Otreznjenje

pre 8 godina

Srbija u poredjenju sa normalnim svetom?
(Dokaz, 8. novembar 2015 15:45)

Srbija je po standardu zapravo u gornjih 30% sveta. Tako da je prosecni iliti "normalni" - normalizovani svet ispod nas. Sad naravno ako smatras normalnim da imas 5000e platu, ne radis nista a imas sve, onda je tacno da smo ispod tog normalnog nivoa.

Iz paralelnog univerzuma

pre 8 godina

Vest jako zanimljiva jer nije u pitanju nekakvo "rekla-kazala" naklapanje, vec je strucan rad objavljen u jednom od najboljih svetskih magazina,ali zasto (pitanje redakciji) ne dajete prosirene komentare i tektstove nekih nasih naucnika i novinara na ovakve teme, da i mi koji ne znamo puno o tematici dobijemo dodatno znanje. Voleo sam da citam ovde na b92 clanke Milana Cirkovica i Darka Donevskog, blog Nsarskog, steta sto ih vise nema.

fafaroni

pre 8 godina

"Mislim da postoje milioni paralelnih univerzuma u kojima ima bar jedan JA koji misli da nema paralelnih univerzuma. E da mi ga je pronaći da malo popričam sa njim"...citat Šeldon-Big Bang Theory.

NemanjaVac8

pre 8 godina

Srbija u poredjenju sa normalnim svetom?
(Dokaz, 8. novembar 2015 15:45)
...
O da kako da ne...Taj normalan svet je u trulom fazonu već vekovima, konkretnije, još od početka. Glavna opsesija je kako nekoga osvojiti, porobiti, istrebiti, ideje o nad ljudima isl... I Srbija je trula, ništa ne sporim, ali i ceo svet je oduvek u haosu. Lokalna, malograđanska, tačnje palanačka filozofija, sigurno nije rešenje jednog ogromnog globalnog problema.

bpcg

pre 8 godina

Covjek ne moze da pojmi beskonacno veliko i malo, ali znamo da sto idemo vise u mikrosvijet energija je sve veca i obrnuto. Sto manje cestice energija se blizi beskonacnoj. Zakljucak se namece sam po sebi, ta ista beskonacna energija je u svakom od nas i u svemu i dijeli je sve u nasem univerzumu. to je zajednicki sadrzalac svega zivog i nezivog. Svi smo jedno u toj energiji (BOGU)

Al.C.Hajmer

pre 8 godina

Kada se ukrste dve prave dobije se tačka, kada se međusobno presecaju dve ravni dobije se prava, presecanjem dva tela dobija se ravan. Možda je naš univerzum mesto preseka dva 4d prostora?

ffws

pre 8 godina

"Dokazivanje bilo cega u vezi s svemirom i tim takvim doatignucima trenutno je nemoguce. ja smatram da ljudi jos nisu dovoljno evoluirali da buli mogli da otkriju tako nesto postoji ono ili ne. Jer mi smo tek zagrebali na povrsinu i izveli neke prostije jednacine dokle za otkrivanje i dokazivane novih univerzuma treva izvesti jos nebrojeni broj formula pa tek onda doci do takvog otkrica i zagrebati jako duboko. Mada ako ovako nastavimo da se razvijamo kroz ratove i ko zna kakve strahote jos bikada necemo moci da dodjemo do takvih izuzetnih saznanja.
(Pametnjakovic Mladji, 8. novembar 2015 16:34)"

Istina je da znamo samo malo, ali dokazivanje je sasvim moguce. Dokaz tome je da GPS (Global Positioning System) ne bi radio da teorija relativiteta nije tacna. To je samo jedna od prakticnih aplikacija... Q.E.D.

Дејан

pre 8 godina

Текст је требао бити потпунији, то да боје на мапи космичког позадинског зрачења показују све и свашта јасно је сваком лаику попут мене који прати емисије ове тематике на Discovery Science, где се у свакој другој емисији појављују космолози који на сличан начин тумаче поједина подручја на овој мапи. Мене као просечног читаоца би интересовало мало дубље објашњење ове тврдње. Сама чињеница да постоји пар јако чудних локалитета на овој мапи која је иначе прилично униформна у свим правцима, није никаква новина, још од састављања ове мапе постоји питање појединих њених подручја која се не уклапају у шаблон.

mise

pre 8 godina

covece gde mi zivimo, garant nismo otkrili 0,1 % onoga sto postoji, a mislimo da nesto znamo. znamo 0,1 %. samo da nije manje. trenutno smo na nivou borbe
tv magova za ukidanje bar privremeno rijalitija

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Dokazivanje bilo cega u vezi s svemirom i tim takvim doatignucima trenutno je nemoguce. ja smatram da ljudi jos nisu dovoljno evoluirali da buli mogli da otkriju tako nesto postoji ono ili ne. Jer mi smo tek zagrebali na povrsinu i izveli neke prostije jednacine dokle za otkrivanje i dokazivane novih univerzuma treva izvesti jos nebrojeni broj formula pa tek onda doci do takvog otkrica i zagrebati jako duboko. Mada ako ovako nastavimo da se razvijamo kroz ratove i ko zna kakve strahote jos bikada necemo moci da dodjemo do takvih izuzetnih saznanja.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Dokazivanje bilo cega u vezi s svemirom i tim takvim doatignucima trenutno je nemoguce. ja smatram da ljudi jos nisu dovoljno evoluirali da buli mogli da otkriju tako nesto postoji ono ili ne. Jer mi smo tek zagrebali na povrsinu i izveli neke prostije jednacine dokle za otkrivanje i dokazivane novih univerzuma treva izvesti jos nebrojeni broj formula pa tek onda doci do takvog otkrica i zagrebati jako duboko. Mada ako ovako nastavimo da se razvijamo kroz ratove i ko zna kakve strahote jos bikada necemo moci da dodjemo do takvih izuzetnih saznanja.

fafaroni

pre 8 godina

"Mislim da postoje milioni paralelnih univerzuma u kojima ima bar jedan JA koji misli da nema paralelnih univerzuma. E da mi ga je pronaći da malo popričam sa njim"...citat Šeldon-Big Bang Theory.

Otreznjenje

pre 8 godina

Srbija u poredjenju sa normalnim svetom?
(Dokaz, 8. novembar 2015 15:45)

Srbija je po standardu zapravo u gornjih 30% sveta. Tako da je prosecni iliti "normalni" - normalizovani svet ispod nas. Sad naravno ako smatras normalnim da imas 5000e platu, ne radis nista a imas sve, onda je tacno da smo ispod tog normalnog nivoa.

Machiavelli

pre 8 godina

Kolega je pogresio. On je zaslepljen idejom postojanja paralelnog univerzume, da zbog toga ne razmislja o putovanju kroz vreme. Pozadinsko zracenje je posledica rascepanog medjuprostora izmedju proslosti i buducnosti - sadasnjosti. U skorije vreme ce se poceti pojavljivati ljudi iz proslosti, dok one iz buducnosti necemo primetiti. A mi sami ce mo kroz taj rascep moci otici napred ili nazad. To sve naravno vodi ka raznim izmenama sadasnjosti koju poznajemo a postoji mogucnost da jedino tako moze nastati paralelni univerzum, ispravljanjem proslosti i dogadjaja koji su se desili. Veoma je siroka ovo tema da bi stala u jedan komentar. Vodi ka paralelnom univerzumu ali samo preko putovanja kroz vreme, koje je nemoguce izvesti vestackim putem, vec jedino kroz cepanje multikonstrigularnog opna oko svetlosne membrane koja se nalazi na ivicama "poznatog" univerzuma. Samim tim, u vodu pada teza o svemu poznatom u vezi univerzuma i njegove velicine. Nemoguce jw tvrditi da je nesto beskrajno a da je ostalo mnogo neistrazenog u tom prostoru nicega i svacega. Dokazi postoje oko nas da se to desavalo,kroz ljudsku istoriju ima isklesanih dokaza o posetiocima iz buducnosti, ali tada ih je bilo lakse primetiti nego sada. Pre par godina u Karakasu smo nas dvojica razgovarali na tu temu ali on slepo odbija da razmotri bilo cije misljenje ako se ne slaze sa njegovim, donekle se slazemo ali onda dodjemo do trenutka mimoilazenja. Hvala na vremenu koje ste izdvojili za citanje ovog teksta.

nole

pre 8 godina

"jer je postojanje ISTIH nemoguće dokazati" kaže pismeni novinar. - kaze pismeni Bojan.

to istih ne znaci da su univerzumi isti, nego se ta rec koristi da bi se izbeglo ponavljanje.
pazi: imao sam krusku i jabuku. iste sam prodao.
kapiras sad, pismeni bojane?

Al.C.Hajmer

pre 8 godina

Kada se ukrste dve prave dobije se tačka, kada se međusobno presecaju dve ravni dobije se prava, presecanjem dva tela dobija se ravan. Možda je naš univerzum mesto preseka dva 4d prostora?

mise

pre 8 godina

covece gde mi zivimo, garant nismo otkrili 0,1 % onoga sto postoji, a mislimo da nesto znamo. znamo 0,1 %. samo da nije manje. trenutno smo na nivou borbe
tv magova za ukidanje bar privremeno rijalitija

ffws

pre 8 godina

"Dokazivanje bilo cega u vezi s svemirom i tim takvim doatignucima trenutno je nemoguce. ja smatram da ljudi jos nisu dovoljno evoluirali da buli mogli da otkriju tako nesto postoji ono ili ne. Jer mi smo tek zagrebali na povrsinu i izveli neke prostije jednacine dokle za otkrivanje i dokazivane novih univerzuma treva izvesti jos nebrojeni broj formula pa tek onda doci do takvog otkrica i zagrebati jako duboko. Mada ako ovako nastavimo da se razvijamo kroz ratove i ko zna kakve strahote jos bikada necemo moci da dodjemo do takvih izuzetnih saznanja.
(Pametnjakovic Mladji, 8. novembar 2015 16:34)"

Istina je da znamo samo malo, ali dokazivanje je sasvim moguce. Dokaz tome je da GPS (Global Positioning System) ne bi radio da teorija relativiteta nije tacna. To je samo jedna od prakticnih aplikacija... Q.E.D.

Дејан71

pre 8 godina

И ја сам фасциниран позадинским зрачењем и слажем се да је то сасвим нека друга димензија. Зато једва чекам лето... толико лепих позадина које зраче... а још кад уђем у ту другу димензију... ух ух ух

Дејан

pre 8 godina

Текст је требао бити потпунији, то да боје на мапи космичког позадинског зрачења показују све и свашта јасно је сваком лаику попут мене који прати емисије ове тематике на Discovery Science, где се у свакој другој емисији појављују космолози који на сличан начин тумаче поједина подручја на овој мапи. Мене као просечног читаоца би интересовало мало дубље објашњење ове тврдње. Сама чињеница да постоји пар јако чудних локалитета на овој мапи која је иначе прилично униформна у свим правцима, није никаква новина, још од састављања ове мапе постоји питање појединих њених подручја која се не уклапају у шаблон.

Iz paralelnog univerzuma

pre 8 godina

Vest jako zanimljiva jer nije u pitanju nekakvo "rekla-kazala" naklapanje, vec je strucan rad objavljen u jednom od najboljih svetskih magazina,ali zasto (pitanje redakciji) ne dajete prosirene komentare i tektstove nekih nasih naucnika i novinara na ovakve teme, da i mi koji ne znamo puno o tematici dobijemo dodatno znanje. Voleo sam da citam ovde na b92 clanke Milana Cirkovica i Darka Donevskog, blog Nsarskog, steta sto ih vise nema.

NemanjaVac8

pre 8 godina

Srbija u poredjenju sa normalnim svetom?
(Dokaz, 8. novembar 2015 15:45)
...
O da kako da ne...Taj normalan svet je u trulom fazonu već vekovima, konkretnije, još od početka. Glavna opsesija je kako nekoga osvojiti, porobiti, istrebiti, ideje o nad ljudima isl... I Srbija je trula, ništa ne sporim, ali i ceo svet je oduvek u haosu. Lokalna, malograđanska, tačnje palanačka filozofija, sigurno nije rešenje jednog ogromnog globalnog problema.

nenad rs

pre 8 godina

Idealna proporcija u prirodi i broj 1,618 u suštini nam govore da smo ipak dio nekog većeg plana u univerzumu.Nemoguće da se to slučajno dogodilo.

Poštar koji se kikoće

pre 8 godina

Nemate bre pojma...;-) Paralelni univerzumi su izmišljotine ateista...kao ako je ovaj svet nastao ni od čega u velikom prasku, onda je logično da je nastao NEČIJOM voljom. E pa tu sad dolaze neverne tome naučnici koji pokušavaju da dokažu na sve nemoglije načine da to nije jedini univerzum, nego kao ima ih beskonačno, sami se stvaraju u mnogim velikim praskovima itd....samo da izbace NJEGA....to vam je to, hvala na pažnji.

bpcg

pre 8 godina

Covjek ne moze da pojmi beskonacno veliko i malo, ali znamo da sto idemo vise u mikrosvijet energija je sve veca i obrnuto. Sto manje cestice energija se blizi beskonacnoj. Zakljucak se namece sam po sebi, ta ista beskonacna energija je u svakom od nas i u svemu i dijeli je sve u nasem univerzumu. to je zajednicki sadrzalac svega zivog i nezivog. Svi smo jedno u toj energiji (BOGU)

Spike

pre 8 godina

@protivotrov

"...... nigde objašnjenja zašto smatra to što smatra... ali zato su tu razni coveci, spajkovi, bonobi, ffwsffgrljgrljiovi i ostali YouTube dokinsonovo-denetovski-krausovsko-hokingovsko dopisni copy/paste djaci-prvaci.."

Tvoj komentar su shvatiti kao nezadovoljstvo sto autor clanka nije naveo strucne reference i precizno fizicko-matematicko objasnjenje autora na koga se pozvao.

Evo, na liniji tvojih primedbi o copy/paste djacima prvacima, i originalan tekst autra Ranga-Ram Carija iz "The Astrophysical Journal":

- apstrakt: http://arxiv.org/abs/1510.00126
- celokupan tekst: http://arxiv.org/pdf/1510.00126v1.pdf

srb

pre 8 godina

Kosmolog? Da li je to naučnik ili ljubitelj? Niko nikada od ozbiljnih i stručnih ljudi ne bi rekao "mislim,verujem". Nisi ti prijatelju tu da bi "mislio" ili "verovao" , već si tu da kažeš. Nauka je dokazala to,to i to na osnovu činjenica tih,tih i tih. Žali bože ovih današnjih naučnika kada ja sa srednjom školom znam da oni ništa ne znaju. :-S

Mehmed

pre 8 godina

Aj prvo objasnite kako je nastalo 1.Vreme(tok) 2.Prostor u svemiru.3.Materija(odakle je došla) ...ako neko da odgovor ja se odricem Alaha...

Vidim da vi nesto i ne verujete u boga jer znate odgovor na ova tri pitanja pa da vam se prodruzim...

Pozz iz Sandzaka..

protivotrov

pre 8 godina

"Čari smatra da je neobjašnjiva boja na mapi koja prikazuje kosmičko pozadinsko zračenje posledica sudara dva univerzuma. Međutim, Čari ipak nije spreman da to proglasi činjenicom i traži još dokaza kako bi imao “siguran zaključak”..."... nigde objašnjenja zašto smatra to što smatra... ali zato su tu razni čoveci, spajkovi, bonobi, ffwsffgrljgrljiovi i ostali YouTube dokinsonovo-denetovski-krausovsko-hokingovsko dopisni copy/paste djaci-prvaci koji će nam objasniti da najprihvaćenija teorija Velikog Praska nije tačna i da je gravitacija u kombinaciji sa materijom i fluktuirajućim kvantnim poljima dovoljna da se sve stvori iz ničega , samo od sebe, iz čistog i potpunog ništavila jer je ukupni energetski bilans univerzuma jednak nuli tj. stvaranje univerzuma i sveg ostalog ne košta ništa... tj. multiverzumi su dovoljni da nam pokažu kako je materija beskonačna i kao takva stvaralačko-životno obdarena sama od sebe i da je najnormalnija stvar, da onda (zar može drugačije) stvara univerzume i munjama i gromovima omugućava da "nabadaju" organsku materiju i "stvore" život i svest i ljubav... Čari, ne brini, sada će ti neki srBski "stručnjaci za sve (kojima je malo falilo da izmisle nešto)" pružiti još dokaza da si u pravu...

ostrige

pre 8 godina

@Al.C.Hajmer Najs. Ukrstanjem gubis jednu dimenziju, veoma zanimljivo. Ali posto vec imamo 4d univerzum (t) mozda je ukrstanje 5d? A onda odakle 5d itd. Dolazimo do beskonacno dimenzija iliti paralelnih univerzuma sto je vec i ideja. I samo jos jednu stvar bih da kazem, to sto ima beskonacno univerzuma ne znaci da su svi dogadjaji u nekom verovatni. Ne mora da znaci da je Srbija ni u jedno zemlja blagostanja. Zamislite f(x)=x^2, x ide od minus do plus beskonacno. Iako ima beskonacno funkcija, ne pojavljuju se svi brojevi

Bojan

pre 8 godina

"jer je postojanje ISTIH nemoguće dokazati" kaže pismeni novinar.

Pa paralelni univerzum o kojem se priča nije ISTI kao ovaj naš, u tome je cela stvar.

Isti nije isto što i "Njihovo", osim u glavama neobrazovanih političara i voditelja. Stoga, barem kada prepričavate "Novosti" iz sfere nauke, pokušajte da pišete ispravno, a "iste" ostavite za onda kada pišete o nečemu što je identično kao i nešto drugo.

navijac

pre 8 godina

U paralelnom univerzumu bg na vodi je vec izgradjen, Srbija je u EU, prosek plate je 1500e, a nasa reprezentacija igra finale evropskog prvenstva! Kako mi zaglavismo u pogresan univerzum.. :(

Pundit

pre 8 godina

Dokaz tome je da GPS ne bi radio da teorija relativiteta nije tacna.
(ffws, 8. novembar 2015 17:12)
To nije tačno. Korekcija satova na satelitima se samo zove relativističkom, ali nije jednaka relativističkoj konstanti (gama). To je i nedvosmisleno dokazano nedavno kada se tražila greška Opere oko prebrzih neutrina. Da bi se dokazalo da ne postoje neutrini koji su brži od svetlosti, pronađena je "greška" baš u tome da je ekipa Opere za sinhronizaciju satova koristila relativističko gama, a ne pravu konstantu kojom se satovi koriguju (koja je empiririjski podatak i važi samo za cezijumske satove).
Nema dilatacije vremena, nego satovi žure ili kasne kada su u različitom gravitacionom ili inercijalnom polju. A nema dilatacije vremena zato što nema vremena, te tako nema šta ni da dilatira.

Sasvim je u redu da se fizičke pojave dokazuju matematički, ali integracija fizike i matematike je postala toliko tesna da su ljudi skloni da matematičke modele preslikavaju na fiziku. Tako su nastale multidimenzije, paralelni univerzumi, pa i to vreme koje je ništa drugo do naša emulacija kretanja. Ni jedan sat ne prikazuje vreme, koliko god da da mi to "podrazumevamo", već neko jednoliko kretanje (ili oscilovanje, tj. isto).
Upotrebiću jednostavniju analogiju: u bestežinskom stanju peščani sat stoji. Da li to znači da u bestežinskom stanju vreme stoji? "Atomski" satovi su tačniji, ali jednako satovi koliko i peščani

Pundit

pre 8 godina

Aj prvo objasnite kako je nastalo 1.Vreme(tok) 2.Prostor u svemiru.3.Materija(odakle je došla) ...ako neko da odgovor ja se odricem Alaha...
(Mehmed, 8. novembar 2015 19:18)
1. Vreme nije ni nastalo. Vreme je apstrakt našeg uma, baš kao i Alah i služi nam u istu svrhu: da bismo lakše objasnili svet oko nas. Nažalost, kao i sa Alahom, umesto da to objašnjenje postane lakše, dodatno je skomplikovano time što smo i jednome i drugome dodali atribut fizičke stvarnosti, sposobnost da na bilo koji način utiče na realni svet oko nas koji čine tačka 2. i tačka 3. (prostor i materija, univerzum).
Vreme je Alah ili Alah je vreme; možemo to zvati kako želimo, ali je to isti pojam.

Audax

pre 8 godina

Naravno da postoji drugi, ali nije takav kakav ga nauka objasnjava. Taj je netvaran, duhovan, nevidljiv i vecan. Taj se ne moze detektovati nikakvim spravama jer je nevidljiv, nije od ove tvari koja nas okruzuje. Tesko je ljudima da svate taj duhovni svet koji je bezvremenski i bezprostoran, jer nas sve sto nas okruzuje ima pocetak, kraj, prostor i vreme, a ipak se moze taj duhovni svet shvatiti, uz pomoc molitve. U njemu obitava bezpocetni i predvecni Tvorac koji je stvorio i tvaran svet i Njemu hvala i slava sto nam je podario ovaj predivan zivot.

Ana-bg

pre 8 godina

"Otkriveno je da su u ranom univerzumu postojale anomalije u rasporedu kosmičke mikrotalasne radijacije, koje ne mogu biti objašnjene osim ukoliko se u priču ne uvedu drugi univerzumi i gravitacioni uticaj koji oni imaju na naš.
Na mapi koju je napravio teleskop na „Planku“ jasno se vidi da je koncentracija radijacije mnogo jača na južnoj polovini, dok na sredini postoji „mrtva tačka“, koja se ne uklapa u standardni model fizike sa jednim univerzumom.

Ove anomalije su, inače, 2005. godine predvideli Lora Mersini Houton, fizičarka sa Univerziteta Severna Karolina, i Ričard Holmen, profesor na Univerzitetu Karnegi Melon".
Tekst iz prosle godine.

Spike

pre 8 godina

@covek

Dzaba se trudis. Covek jednostavno ne zeli da shvati.

Da ga zaista interesuje tematika:

- sam bi potrazio originalan na internetu
- procitao ga (dole sam mu uredno ostavio linkove posto je lamentirao nad tekstom)

Odatle mozes zakljuciti, induktivno doduse, da ili ga tematika ne interesuje, osim u kontekstu eristicke dijalektike, ili nema dovoljno strucnih znanja da bi pratio tekst (mozda i problem sa engleskim)...ili, najverovatnije kombinacija.

B

pre 8 godina

@srb

Naravno da kao naucnik sa jednim nalazom ne moze da kaze "nije" ili "jeste". U nauci nikad nije dovoljan jedan rad da bi se neka teza osporila ili potvrdila. Nauka je spor, dugacak proces koji zahteva saradnju i konstantnu nadogradnju. U nauci se sve moze osporiti i (gotovo) nista nije sigurno. To je ono sto vecina ljudi koja se njome ne bavi, ne razume.

čovek

pre 8 godina

LOL ... pa kako ljude ne mrzi da pišu komentare a da pri tom ne znaju ni o čemu je vest :) ... paralelni svemir je jedan ili više svemira koji egzistiraju u ovom momentu ... paralalni svemir može ali ne mora da ima iste zakone kao naš ... multiverzum je posledica kvantne fizike i predstavlja ideju o skoro beskonačnom broju klonova našeg univerzuma ... to su dva totalno drugačija pojma ... pozadinsko zračenje je relikt BigBenga a određene nepravilnosti u njemu se mogu tumačiti i dodirom ili presekom paralelnih svemira ... kao presek dva skupa ili dodir dva balona ... a jedan od potrebnih dokaza se traži i u LHC/Ženevi ...

čovek

pre 8 godina

(protivotrov, 9. novembar 2015 10:13)
:) ... daklem, paralelni svemir bi po ovom modelu, bio svemir koji je nastao pri BigBengu alu se "odvojio" od našeg svemira ... BigBeng je zajednički početak a nepravilnosti u pozadinskom zračenju možda opravdavaju takav model ... dakle početna tačka je zajednička a dalji razvoj je diskutabilan ... "u ovom momentu" je literarno pojašnjenje egzistencije, jer ako je model tačan, onda je osnovano pretpostaviti da taj svemir i dalje egzistira ... čak štaviše nema nekog posebnog razloga zašto bi postojao samo jedan ili dva odvojena ili paralelna svemira, može ih biti prilično veliki broj ali to je već spekulacija ... u ovom modelu je pokušano objašnjenje napravilnosti u pretpostavljeno homogenoj slici zračenja ...

Multiverzum je posledica kvantne fizike ... beskonačno ima svoje posledice a "skoro beskonačno" je namerno upotrebljen termin da opiše skoro beskonačni broj varijacija ... u 1500 karaktera zaista ne mogu da se bavim dokazima već samo da opisujem rečima ... svaki pokušaj literarizacije matematičko-fizičkih modela nosi sa sobom aproskimacije i one su sastavni deo i mog komentara ...

drugi paralelni svemiri se mogu izvesti iz M-teorije ili 11D svemira ali samo ako bi to mogli da dokažemo u LHC ... imamo tehologiju, imamo eksperiment a da li će se to i desiti - videćemo ... do tada i dalje živimo u 4D svemitu sa mnogim nepoznanicama oko prirode realnog.

Radovan

pre 8 godina

Ako verujete u teoriju velikog praska onda morate verovati i u multiuniverzum.Izuzetno je mala verovatnoca da je nas kosmos jedini jer da se posle velikog praska materija raspoledila samo malo drugacije mi verovatno ne bi nikad nastali.Pretpostavlja se da postoje mnogi kosmosi u kojima vladaju potpuno drugacije zakonitosti mada je moguce da postoje kosmosi koji su slicni nasem.Mislim da je nama nemoguce da dokazemo postojanje multiuniverzuma jer su ti drugi kosmosi u pravom smuslu reci paralerni.

alibaba

pre 8 godina

ne volim kad naucnici ne znaju nesto da odjasne i onda samo svrstaju tu pojavu u paralelni univerzum. slican princip su ranije imali sa bogom. sta god nismo znali da objasnimo pripisivali smo bogu

todos

pre 8 godina

Mnoge stvari ne znamo i ne treba da se opterećujemo sa time. Šta je čovek znao pre 1000 godina? Bio glup ko i danas. Povremeno se pojavi odoba poput da Vinčija i Tesle koji naprave ključni pomak u svetu. Jedini kočničari su oni koji skupljaju profit od stare trhnologije i ne daju razvoj koji bi nam potpuno olaksao život i učinio ga dugotrajim i lagodnim.

Dragan

pre 8 godina

Kosmičko pozadinsko, mikrotalasno zračenje je jedan od ključnih dokaza za teoriju "velikog praska", naime 60-tih godina prošlog veka dvojica Amera testirali su specijalnu antenu za mikrotalase i registrovali su šum na odredjenoj talasnoj dužini(koja odgovara zračenju crnog tela na oko 3 kelvina),koji dolazi iz svih pravaca. Što god su pokušavali da ga otklone nije im polazilo za rukom, čak su čistili antenu od ptičijeg izmeta.Jedino racionalno objašnjenje je bilo da se radi od odjeku "velikog praska" koji se sa milijardi stepeni ohladio za vreme postojanja vasione na 3 K.Uz činjenicu da se svemir širi (uočio E. Habl(po njemu je nazvan kosmički teleskop) 20-tih godina XX veka),dokaz koji je dao za pravo Velikom prasku u odnosu na teorije stacionarnog stanja.A tamna materija je ona materija koja mora da postoji u i oko galaksija i galaktičkih jata da se ova ne bi raspala ili je to osobina prostora u makro razmerama?Postoji još i misteriozna "tamna energija" koja ubrzava naš kosmos, ili je to osobina prostora u makro makro razmerama.Uzgred budi rečeno pri nastanku svemira (u "velikom prasku") počelo je širenje prostora, vremena i materije u njemu, nije to bila neka eksplozija u prostoru.Ovde je reč o "našim prostornim dimenzijama (x,y,z) i našem vremenu Teoretski tih dimenzija može biti beskonačno, i takodje teoretski može postojati beskonačnost univerzuma(ovo je množina) smotanih na ultra malom ovom našem prostoru ili smo i mi jedan od mnogih u nekom mega mega svemiru.

fizicar

pre 8 godina

Ko se bar malo razume u fiziku i kosmologiju zna da je mapa kosmickog pozadinskog zracenja jedan od dokaza za postojanje tamne materije, a ne paralelnog univerzuma.

Smotana sarma

pre 8 godina

Nebeski narod u nebeskom univerzumu i nebeskim problemima. Dokle smo sami sebe doveli? Samo nam laži daju prividnu sigurnost.

protivotrov

pre 8 godina

(čovek, 9. novembar 2015 00:12
"paralelni svemir je jedan ili više svemira koji egzistiraju u ovom momentu"... LOL, stvarno, u ovom momentu... a dokaz za tako smelu tvrdnju?
"multiverzum je posledica kvantne fizike i predstavlja ideju o skoro beskonačnom broju klonova našeg univerzuma ... "... LOL, skoro pa beskonačno... pošto znam da si školovan čovek, shvatiću ovo kao nepažnju pri pisanju... razlika izmedju skoro beskonačno i beskonačno je beskonačna... beskonačnost može da bude samo jedna... a ovo da je multiverzum posledica kvantne fizike i ne treba komentarisati...
"a određene nepravilnosti u njemu se mogu tumačiti i dodirom ili presekom paralelnih svemira"... LOL, mogu a i ne moraju... kako se kome ćefne... i sve ovo bez ijednog dokaza prihvaćenog u relevantnoj naučnoj zajednici... kako reče jedan vaš- Ono što se bez dokaza prihvata, tako se i bez dokaza može odbaciti (parafraziram)...
p.s. egzistiraju u ovom momentu... nije nego... hahaha...

Poštar koji se kikoće

pre 8 godina

Nemate bre pojma...;-) Paralelni univerzumi su izmišljotine ateista...kao ako je ovaj svet nastao ni od čega u velikom prasku, onda je logično da je nastao NEČIJOM voljom. E pa tu sad dolaze neverne tome naučnici koji pokušavaju da dokažu na sve nemoglije načine da to nije jedini univerzum, nego kao ima ih beskonačno, sami se stvaraju u mnogim velikim praskovima itd....samo da izbace NJEGA....to vam je to, hvala na pažnji.

srb

pre 8 godina

Kosmolog? Da li je to naučnik ili ljubitelj? Niko nikada od ozbiljnih i stručnih ljudi ne bi rekao "mislim,verujem". Nisi ti prijatelju tu da bi "mislio" ili "verovao" , već si tu da kažeš. Nauka je dokazala to,to i to na osnovu činjenica tih,tih i tih. Žali bože ovih današnjih naučnika kada ja sa srednjom školom znam da oni ništa ne znaju. :-S

Mehmed

pre 8 godina

Aj prvo objasnite kako je nastalo 1.Vreme(tok) 2.Prostor u svemiru.3.Materija(odakle je došla) ...ako neko da odgovor ja se odricem Alaha...

Vidim da vi nesto i ne verujete u boga jer znate odgovor na ova tri pitanja pa da vam se prodruzim...

Pozz iz Sandzaka..

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Dokazivanje bilo cega u vezi s svemirom i tim takvim doatignucima trenutno je nemoguce. ja smatram da ljudi jos nisu dovoljno evoluirali da buli mogli da otkriju tako nesto postoji ono ili ne. Jer mi smo tek zagrebali na povrsinu i izveli neke prostije jednacine dokle za otkrivanje i dokazivane novih univerzuma treva izvesti jos nebrojeni broj formula pa tek onda doci do takvog otkrica i zagrebati jako duboko. Mada ako ovako nastavimo da se razvijamo kroz ratove i ko zna kakve strahote jos bikada necemo moci da dodjemo do takvih izuzetnih saznanja.

Bojan

pre 8 godina

"jer je postojanje ISTIH nemoguće dokazati" kaže pismeni novinar.

Pa paralelni univerzum o kojem se priča nije ISTI kao ovaj naš, u tome je cela stvar.

Isti nije isto što i "Njihovo", osim u glavama neobrazovanih političara i voditelja. Stoga, barem kada prepričavate "Novosti" iz sfere nauke, pokušajte da pišete ispravno, a "iste" ostavite za onda kada pišete o nečemu što je identično kao i nešto drugo.

Otreznjenje

pre 8 godina

Srbija u poredjenju sa normalnim svetom?
(Dokaz, 8. novembar 2015 15:45)

Srbija je po standardu zapravo u gornjih 30% sveta. Tako da je prosecni iliti "normalni" - normalizovani svet ispod nas. Sad naravno ako smatras normalnim da imas 5000e platu, ne radis nista a imas sve, onda je tacno da smo ispod tog normalnog nivoa.

Machiavelli

pre 8 godina

Kolega je pogresio. On je zaslepljen idejom postojanja paralelnog univerzume, da zbog toga ne razmislja o putovanju kroz vreme. Pozadinsko zracenje je posledica rascepanog medjuprostora izmedju proslosti i buducnosti - sadasnjosti. U skorije vreme ce se poceti pojavljivati ljudi iz proslosti, dok one iz buducnosti necemo primetiti. A mi sami ce mo kroz taj rascep moci otici napred ili nazad. To sve naravno vodi ka raznim izmenama sadasnjosti koju poznajemo a postoji mogucnost da jedino tako moze nastati paralelni univerzum, ispravljanjem proslosti i dogadjaja koji su se desili. Veoma je siroka ovo tema da bi stala u jedan komentar. Vodi ka paralelnom univerzumu ali samo preko putovanja kroz vreme, koje je nemoguce izvesti vestackim putem, vec jedino kroz cepanje multikonstrigularnog opna oko svetlosne membrane koja se nalazi na ivicama "poznatog" univerzuma. Samim tim, u vodu pada teza o svemu poznatom u vezi univerzuma i njegove velicine. Nemoguce jw tvrditi da je nesto beskrajno a da je ostalo mnogo neistrazenog u tom prostoru nicega i svacega. Dokazi postoje oko nas da se to desavalo,kroz ljudsku istoriju ima isklesanih dokaza o posetiocima iz buducnosti, ali tada ih je bilo lakse primetiti nego sada. Pre par godina u Karakasu smo nas dvojica razgovarali na tu temu ali on slepo odbija da razmotri bilo cije misljenje ako se ne slaze sa njegovim, donekle se slazemo ali onda dodjemo do trenutka mimoilazenja. Hvala na vremenu koje ste izdvojili za citanje ovog teksta.

protivotrov

pre 8 godina

"Čari smatra da je neobjašnjiva boja na mapi koja prikazuje kosmičko pozadinsko zračenje posledica sudara dva univerzuma. Međutim, Čari ipak nije spreman da to proglasi činjenicom i traži još dokaza kako bi imao “siguran zaključak”..."... nigde objašnjenja zašto smatra to što smatra... ali zato su tu razni čoveci, spajkovi, bonobi, ffwsffgrljgrljiovi i ostali YouTube dokinsonovo-denetovski-krausovsko-hokingovsko dopisni copy/paste djaci-prvaci koji će nam objasniti da najprihvaćenija teorija Velikog Praska nije tačna i da je gravitacija u kombinaciji sa materijom i fluktuirajućim kvantnim poljima dovoljna da se sve stvori iz ničega , samo od sebe, iz čistog i potpunog ništavila jer je ukupni energetski bilans univerzuma jednak nuli tj. stvaranje univerzuma i sveg ostalog ne košta ništa... tj. multiverzumi su dovoljni da nam pokažu kako je materija beskonačna i kao takva stvaralačko-životno obdarena sama od sebe i da je najnormalnija stvar, da onda (zar može drugačije) stvara univerzume i munjama i gromovima omugućava da "nabadaju" organsku materiju i "stvore" život i svest i ljubav... Čari, ne brini, sada će ti neki srBski "stručnjaci za sve (kojima je malo falilo da izmisle nešto)" pružiti još dokaza da si u pravu...

NemanjaVac8

pre 8 godina

Srbija u poredjenju sa normalnim svetom?
(Dokaz, 8. novembar 2015 15:45)
...
O da kako da ne...Taj normalan svet je u trulom fazonu već vekovima, konkretnije, još od početka. Glavna opsesija je kako nekoga osvojiti, porobiti, istrebiti, ideje o nad ljudima isl... I Srbija je trula, ništa ne sporim, ali i ceo svet je oduvek u haosu. Lokalna, malograđanska, tačnje palanačka filozofija, sigurno nije rešenje jednog ogromnog globalnog problema.

Audax

pre 8 godina

Naravno da postoji drugi, ali nije takav kakav ga nauka objasnjava. Taj je netvaran, duhovan, nevidljiv i vecan. Taj se ne moze detektovati nikakvim spravama jer je nevidljiv, nije od ove tvari koja nas okruzuje. Tesko je ljudima da svate taj duhovni svet koji je bezvremenski i bezprostoran, jer nas sve sto nas okruzuje ima pocetak, kraj, prostor i vreme, a ipak se moze taj duhovni svet shvatiti, uz pomoc molitve. U njemu obitava bezpocetni i predvecni Tvorac koji je stvorio i tvaran svet i Njemu hvala i slava sto nam je podario ovaj predivan zivot.

Дејан71

pre 8 godina

И ја сам фасциниран позадинским зрачењем и слажем се да је то сасвим нека друга димензија. Зато једва чекам лето... толико лепих позадина које зраче... а још кад уђем у ту другу димензију... ух ух ух

nenad rs

pre 8 godina

Idealna proporcija u prirodi i broj 1,618 u suštini nam govore da smo ipak dio nekog većeg plana u univerzumu.Nemoguće da se to slučajno dogodilo.

bpcg

pre 8 godina

Covjek ne moze da pojmi beskonacno veliko i malo, ali znamo da sto idemo vise u mikrosvijet energija je sve veca i obrnuto. Sto manje cestice energija se blizi beskonacnoj. Zakljucak se namece sam po sebi, ta ista beskonacna energija je u svakom od nas i u svemu i dijeli je sve u nasem univerzumu. to je zajednicki sadrzalac svega zivog i nezivog. Svi smo jedno u toj energiji (BOGU)

fafaroni

pre 8 godina

"Mislim da postoje milioni paralelnih univerzuma u kojima ima bar jedan JA koji misli da nema paralelnih univerzuma. E da mi ga je pronaći da malo popričam sa njim"...citat Šeldon-Big Bang Theory.

mise

pre 8 godina

covece gde mi zivimo, garant nismo otkrili 0,1 % onoga sto postoji, a mislimo da nesto znamo. znamo 0,1 %. samo da nije manje. trenutno smo na nivou borbe
tv magova za ukidanje bar privremeno rijalitija

ostrige

pre 8 godina

@Al.C.Hajmer Najs. Ukrstanjem gubis jednu dimenziju, veoma zanimljivo. Ali posto vec imamo 4d univerzum (t) mozda je ukrstanje 5d? A onda odakle 5d itd. Dolazimo do beskonacno dimenzija iliti paralelnih univerzuma sto je vec i ideja. I samo jos jednu stvar bih da kazem, to sto ima beskonacno univerzuma ne znaci da su svi dogadjaji u nekom verovatni. Ne mora da znaci da je Srbija ni u jedno zemlja blagostanja. Zamislite f(x)=x^2, x ide od minus do plus beskonacno. Iako ima beskonacno funkcija, ne pojavljuju se svi brojevi

nole

pre 8 godina

"jer je postojanje ISTIH nemoguće dokazati" kaže pismeni novinar. - kaze pismeni Bojan.

to istih ne znaci da su univerzumi isti, nego se ta rec koristi da bi se izbeglo ponavljanje.
pazi: imao sam krusku i jabuku. iste sam prodao.
kapiras sad, pismeni bojane?

Al.C.Hajmer

pre 8 godina

Kada se ukrste dve prave dobije se tačka, kada se međusobno presecaju dve ravni dobije se prava, presecanjem dva tela dobija se ravan. Možda je naš univerzum mesto preseka dva 4d prostora?

ffws

pre 8 godina

"Dokazivanje bilo cega u vezi s svemirom i tim takvim doatignucima trenutno je nemoguce. ja smatram da ljudi jos nisu dovoljno evoluirali da buli mogli da otkriju tako nesto postoji ono ili ne. Jer mi smo tek zagrebali na povrsinu i izveli neke prostije jednacine dokle za otkrivanje i dokazivane novih univerzuma treva izvesti jos nebrojeni broj formula pa tek onda doci do takvog otkrica i zagrebati jako duboko. Mada ako ovako nastavimo da se razvijamo kroz ratove i ko zna kakve strahote jos bikada necemo moci da dodjemo do takvih izuzetnih saznanja.
(Pametnjakovic Mladji, 8. novembar 2015 16:34)"

Istina je da znamo samo malo, ali dokazivanje je sasvim moguce. Dokaz tome je da GPS (Global Positioning System) ne bi radio da teorija relativiteta nije tacna. To je samo jedna od prakticnih aplikacija... Q.E.D.

Spike

pre 8 godina

@protivotrov

"...... nigde objašnjenja zašto smatra to što smatra... ali zato su tu razni coveci, spajkovi, bonobi, ffwsffgrljgrljiovi i ostali YouTube dokinsonovo-denetovski-krausovsko-hokingovsko dopisni copy/paste djaci-prvaci.."

Tvoj komentar su shvatiti kao nezadovoljstvo sto autor clanka nije naveo strucne reference i precizno fizicko-matematicko objasnjenje autora na koga se pozvao.

Evo, na liniji tvojih primedbi o copy/paste djacima prvacima, i originalan tekst autra Ranga-Ram Carija iz "The Astrophysical Journal":

- apstrakt: http://arxiv.org/abs/1510.00126
- celokupan tekst: http://arxiv.org/pdf/1510.00126v1.pdf

Дејан

pre 8 godina

Текст је требао бити потпунији, то да боје на мапи космичког позадинског зрачења показују све и свашта јасно је сваком лаику попут мене који прати емисије ове тематике на Discovery Science, где се у свакој другој емисији појављују космолози који на сличан начин тумаче поједина подручја на овој мапи. Мене као просечног читаоца би интересовало мало дубље објашњење ове тврдње. Сама чињеница да постоји пар јако чудних локалитета на овој мапи која је иначе прилично униформна у свим правцима, није никаква новина, још од састављања ове мапе постоји питање појединих њених подручја која се не уклапају у шаблон.

Smotana sarma

pre 8 godina

Nebeski narod u nebeskom univerzumu i nebeskim problemima. Dokle smo sami sebe doveli? Samo nam laži daju prividnu sigurnost.

fizicar

pre 8 godina

Ko se bar malo razume u fiziku i kosmologiju zna da je mapa kosmickog pozadinskog zracenja jedan od dokaza za postojanje tamne materije, a ne paralelnog univerzuma.

protivotrov

pre 8 godina

(čovek, 9. novembar 2015 00:12
"paralelni svemir je jedan ili više svemira koji egzistiraju u ovom momentu"... LOL, stvarno, u ovom momentu... a dokaz za tako smelu tvrdnju?
"multiverzum je posledica kvantne fizike i predstavlja ideju o skoro beskonačnom broju klonova našeg univerzuma ... "... LOL, skoro pa beskonačno... pošto znam da si školovan čovek, shvatiću ovo kao nepažnju pri pisanju... razlika izmedju skoro beskonačno i beskonačno je beskonačna... beskonačnost može da bude samo jedna... a ovo da je multiverzum posledica kvantne fizike i ne treba komentarisati...
"a određene nepravilnosti u njemu se mogu tumačiti i dodirom ili presekom paralelnih svemira"... LOL, mogu a i ne moraju... kako se kome ćefne... i sve ovo bez ijednog dokaza prihvaćenog u relevantnoj naučnoj zajednici... kako reče jedan vaš- Ono što se bez dokaza prihvata, tako se i bez dokaza može odbaciti (parafraziram)...
p.s. egzistiraju u ovom momentu... nije nego... hahaha...

alibaba

pre 8 godina

ne volim kad naucnici ne znaju nesto da odjasne i onda samo svrstaju tu pojavu u paralelni univerzum. slican princip su ranije imali sa bogom. sta god nismo znali da objasnimo pripisivali smo bogu

Iz paralelnog univerzuma

pre 8 godina

Vest jako zanimljiva jer nije u pitanju nekakvo "rekla-kazala" naklapanje, vec je strucan rad objavljen u jednom od najboljih svetskih magazina,ali zasto (pitanje redakciji) ne dajete prosirene komentare i tektstove nekih nasih naucnika i novinara na ovakve teme, da i mi koji ne znamo puno o tematici dobijemo dodatno znanje. Voleo sam da citam ovde na b92 clanke Milana Cirkovica i Darka Donevskog, blog Nsarskog, steta sto ih vise nema.

Pundit

pre 8 godina

Aj prvo objasnite kako je nastalo 1.Vreme(tok) 2.Prostor u svemiru.3.Materija(odakle je došla) ...ako neko da odgovor ja se odricem Alaha...
(Mehmed, 8. novembar 2015 19:18)
1. Vreme nije ni nastalo. Vreme je apstrakt našeg uma, baš kao i Alah i služi nam u istu svrhu: da bismo lakše objasnili svet oko nas. Nažalost, kao i sa Alahom, umesto da to objašnjenje postane lakše, dodatno je skomplikovano time što smo i jednome i drugome dodali atribut fizičke stvarnosti, sposobnost da na bilo koji način utiče na realni svet oko nas koji čine tačka 2. i tačka 3. (prostor i materija, univerzum).
Vreme je Alah ili Alah je vreme; možemo to zvati kako želimo, ali je to isti pojam.

Ana-bg

pre 8 godina

"Otkriveno je da su u ranom univerzumu postojale anomalije u rasporedu kosmičke mikrotalasne radijacije, koje ne mogu biti objašnjene osim ukoliko se u priču ne uvedu drugi univerzumi i gravitacioni uticaj koji oni imaju na naš.
Na mapi koju je napravio teleskop na „Planku“ jasno se vidi da je koncentracija radijacije mnogo jača na južnoj polovini, dok na sredini postoji „mrtva tačka“, koja se ne uklapa u standardni model fizike sa jednim univerzumom.

Ove anomalije su, inače, 2005. godine predvideli Lora Mersini Houton, fizičarka sa Univerziteta Severna Karolina, i Ričard Holmen, profesor na Univerzitetu Karnegi Melon".
Tekst iz prosle godine.

todos

pre 8 godina

Mnoge stvari ne znamo i ne treba da se opterećujemo sa time. Šta je čovek znao pre 1000 godina? Bio glup ko i danas. Povremeno se pojavi odoba poput da Vinčija i Tesle koji naprave ključni pomak u svetu. Jedini kočničari su oni koji skupljaju profit od stare trhnologije i ne daju razvoj koji bi nam potpuno olaksao život i učinio ga dugotrajim i lagodnim.

navijac

pre 8 godina

U paralelnom univerzumu bg na vodi je vec izgradjen, Srbija je u EU, prosek plate je 1500e, a nasa reprezentacija igra finale evropskog prvenstva! Kako mi zaglavismo u pogresan univerzum.. :(

Dragan

pre 8 godina

Kosmičko pozadinsko, mikrotalasno zračenje je jedan od ključnih dokaza za teoriju "velikog praska", naime 60-tih godina prošlog veka dvojica Amera testirali su specijalnu antenu za mikrotalase i registrovali su šum na odredjenoj talasnoj dužini(koja odgovara zračenju crnog tela na oko 3 kelvina),koji dolazi iz svih pravaca. Što god su pokušavali da ga otklone nije im polazilo za rukom, čak su čistili antenu od ptičijeg izmeta.Jedino racionalno objašnjenje je bilo da se radi od odjeku "velikog praska" koji se sa milijardi stepeni ohladio za vreme postojanja vasione na 3 K.Uz činjenicu da se svemir širi (uočio E. Habl(po njemu je nazvan kosmički teleskop) 20-tih godina XX veka),dokaz koji je dao za pravo Velikom prasku u odnosu na teorije stacionarnog stanja.A tamna materija je ona materija koja mora da postoji u i oko galaksija i galaktičkih jata da se ova ne bi raspala ili je to osobina prostora u makro razmerama?Postoji još i misteriozna "tamna energija" koja ubrzava naš kosmos, ili je to osobina prostora u makro makro razmerama.Uzgred budi rečeno pri nastanku svemira (u "velikom prasku") počelo je širenje prostora, vremena i materije u njemu, nije to bila neka eksplozija u prostoru.Ovde je reč o "našim prostornim dimenzijama (x,y,z) i našem vremenu Teoretski tih dimenzija može biti beskonačno, i takodje teoretski može postojati beskonačnost univerzuma(ovo je množina) smotanih na ultra malom ovom našem prostoru ili smo i mi jedan od mnogih u nekom mega mega svemiru.

čovek

pre 8 godina

(protivotrov, 9. novembar 2015 10:13)
:) ... daklem, paralelni svemir bi po ovom modelu, bio svemir koji je nastao pri BigBengu alu se "odvojio" od našeg svemira ... BigBeng je zajednički početak a nepravilnosti u pozadinskom zračenju možda opravdavaju takav model ... dakle početna tačka je zajednička a dalji razvoj je diskutabilan ... "u ovom momentu" je literarno pojašnjenje egzistencije, jer ako je model tačan, onda je osnovano pretpostaviti da taj svemir i dalje egzistira ... čak štaviše nema nekog posebnog razloga zašto bi postojao samo jedan ili dva odvojena ili paralelna svemira, može ih biti prilično veliki broj ali to je već spekulacija ... u ovom modelu je pokušano objašnjenje napravilnosti u pretpostavljeno homogenoj slici zračenja ...

Multiverzum je posledica kvantne fizike ... beskonačno ima svoje posledice a "skoro beskonačno" je namerno upotrebljen termin da opiše skoro beskonačni broj varijacija ... u 1500 karaktera zaista ne mogu da se bavim dokazima već samo da opisujem rečima ... svaki pokušaj literarizacije matematičko-fizičkih modela nosi sa sobom aproskimacije i one su sastavni deo i mog komentara ...

drugi paralelni svemiri se mogu izvesti iz M-teorije ili 11D svemira ali samo ako bi to mogli da dokažemo u LHC ... imamo tehologiju, imamo eksperiment a da li će se to i desiti - videćemo ... do tada i dalje živimo u 4D svemitu sa mnogim nepoznanicama oko prirode realnog.

čovek

pre 8 godina

LOL ... pa kako ljude ne mrzi da pišu komentare a da pri tom ne znaju ni o čemu je vest :) ... paralelni svemir je jedan ili više svemira koji egzistiraju u ovom momentu ... paralalni svemir može ali ne mora da ima iste zakone kao naš ... multiverzum je posledica kvantne fizike i predstavlja ideju o skoro beskonačnom broju klonova našeg univerzuma ... to su dva totalno drugačija pojma ... pozadinsko zračenje je relikt BigBenga a određene nepravilnosti u njemu se mogu tumačiti i dodirom ili presekom paralelnih svemira ... kao presek dva skupa ili dodir dva balona ... a jedan od potrebnih dokaza se traži i u LHC/Ženevi ...

Radovan

pre 8 godina

Ako verujete u teoriju velikog praska onda morate verovati i u multiuniverzum.Izuzetno je mala verovatnoca da je nas kosmos jedini jer da se posle velikog praska materija raspoledila samo malo drugacije mi verovatno ne bi nikad nastali.Pretpostavlja se da postoje mnogi kosmosi u kojima vladaju potpuno drugacije zakonitosti mada je moguce da postoje kosmosi koji su slicni nasem.Mislim da je nama nemoguce da dokazemo postojanje multiuniverzuma jer su ti drugi kosmosi u pravom smuslu reci paralerni.

B

pre 8 godina

@srb

Naravno da kao naucnik sa jednim nalazom ne moze da kaze "nije" ili "jeste". U nauci nikad nije dovoljan jedan rad da bi se neka teza osporila ili potvrdila. Nauka je spor, dugacak proces koji zahteva saradnju i konstantnu nadogradnju. U nauci se sve moze osporiti i (gotovo) nista nije sigurno. To je ono sto vecina ljudi koja se njome ne bavi, ne razume.

Pundit

pre 8 godina

Dokaz tome je da GPS ne bi radio da teorija relativiteta nije tacna.
(ffws, 8. novembar 2015 17:12)
To nije tačno. Korekcija satova na satelitima se samo zove relativističkom, ali nije jednaka relativističkoj konstanti (gama). To je i nedvosmisleno dokazano nedavno kada se tražila greška Opere oko prebrzih neutrina. Da bi se dokazalo da ne postoje neutrini koji su brži od svetlosti, pronađena je "greška" baš u tome da je ekipa Opere za sinhronizaciju satova koristila relativističko gama, a ne pravu konstantu kojom se satovi koriguju (koja je empiririjski podatak i važi samo za cezijumske satove).
Nema dilatacije vremena, nego satovi žure ili kasne kada su u različitom gravitacionom ili inercijalnom polju. A nema dilatacije vremena zato što nema vremena, te tako nema šta ni da dilatira.

Sasvim je u redu da se fizičke pojave dokazuju matematički, ali integracija fizike i matematike je postala toliko tesna da su ljudi skloni da matematičke modele preslikavaju na fiziku. Tako su nastale multidimenzije, paralelni univerzumi, pa i to vreme koje je ništa drugo do naša emulacija kretanja. Ni jedan sat ne prikazuje vreme, koliko god da da mi to "podrazumevamo", već neko jednoliko kretanje (ili oscilovanje, tj. isto).
Upotrebiću jednostavniju analogiju: u bestežinskom stanju peščani sat stoji. Da li to znači da u bestežinskom stanju vreme stoji? "Atomski" satovi su tačniji, ali jednako satovi koliko i peščani

Spike

pre 8 godina

@covek

Dzaba se trudis. Covek jednostavno ne zeli da shvati.

Da ga zaista interesuje tematika:

- sam bi potrazio originalan na internetu
- procitao ga (dole sam mu uredno ostavio linkove posto je lamentirao nad tekstom)

Odatle mozes zakljuciti, induktivno doduse, da ili ga tematika ne interesuje, osim u kontekstu eristicke dijalektike, ili nema dovoljno strucnih znanja da bi pratio tekst (mozda i problem sa engleskim)...ili, najverovatnije kombinacija.