Utorak, 03.11.2015.

17:06

Treba li Crkva da plaća porez?

Država godišnje izdvaja oko osam i po miliona evra za crkve i verske zajednice.

Izvor: B92

Treba li Crkva da plaæa porez? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Иван

pre 8 godina

Пре увођења пореза верским заједницама у држави Србији, та иста држава би требала да врати сву имовину коју је национализовала након 1945. године. Такође, да исплати обештећење због неовлашћеног коришћења туђе имовине. Наравно, када се у држава прерачуна, онда је за њу боље да Црква не плаћа порез.

Pera

pre 8 godina

e pa kad Crkva nema da plati porez, plate, doprinose, taksu na isticanje firme ili slušanje muzike, onda, šta se recimo desi ?? ide lepo u stečaj pa u privatizaciju ili se nađe strani investitor pa da im damo 100 evra po radnom mestu koliko mogu da zaposle monaha ima tu zanimljivih predloga

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Kakvo je to pitanje? Naravno da treba! Svaki pop ima svoju tarifu i odradjuje tezge, za novac naravno, cast izuzecima!!! Odavno znamo da crkva i religija ne znace nuzno jedno!
(Sandra s, 03. novembar 2015 23:02)

Ja razumem revoltiranost prema popovima, ali ovde se postavlja pitanje da li crkva treba da plaća porez.. Popovi plaćaju poreze na svoju imovinu, registruju kola i plaćaju tu registraciju i sl..
Pogledajte naše manastire, većina od njih je siromašna, a uzgred, to je državna i kulturna baština. Od koga naplatiti tu porez i na šta? Šta uraditi sa manastirom koji ne može to da plati? Srušiti ga? Sta??
Sledeće, ako se i uvedu fiskalne kase, pa i da se uzme procenat od "popovskih usluga", sta da se radi sa dobrovoljnim prilozima i donacijama? To što država izdvaja je smešno. Koliko Srbija ima crkava i manastira, pa podelite tu sumu sa tim brojem i videćete.. Smešno.. Ipak se naše svetinje same od sebe izdržavaju, a popovi su priča za sebe. Položiće oni na kraju račun mnogo veći od drugih. Mnogima od njih nebi bio u koži..

Aki

pre 8 godina

Nigde se ne plaća porez na donacije (priloge) koji idu bilo crkvi bilo nekom sportskom klubu, kulturno-umentičkom društvu, bolnici, školi itd. Porez se plaća na sponzorstva, reklame i sl. a ko želi bilo kom društvu da donira novac na to se po zakonu ne plaća porez. A vi koji i ovako ne idete u crkvu i ne dajete novac najviše se bunite pa nemojte i dalje niti da idete u crkvu niti da dajete priloge...
Novac koji dajem crkvi dajem jer to želim i dajem koliko mogu a na taj novac sam i ovako debelo platio porez državi...

Sandra s

pre 8 godina

Kakvo je to pitanje? Naravno da treba! Svaki pop ima svoju tarifu i odradjuje tezge, za novac naravno, cast izuzecima!!! Odavno znamo da crkva i religija ne znace nuzno jedno!

Platon i ja,drugara dva...

pre 8 godina

za Crkvu bi bilo najbezbolnije da prepiše sve na državu,pa neka se država brine o sveštenicima,njihovim porodicama,rodbini,tazbini,pio fondu,platama,neuslovnim domovima i stanovima. al bi bilo fino...
sama država je odvojila crkvu od legalnih tokova svega živog,pa i tokova novaca...
realno,

Sasa

pre 8 godina

Ovde sam cuo sve i svasta. Kao prvo drzava ne placa penziono i socijalno popovima vec se oni vode kao privatnici i samostalno uplacuju u pio fond PROVERENO!!! DRUGO popovi placaju porez na svoje nekretnine ( nekretnine u svom vlasnistvu). Treba razlikovati CRKVU I SVESTENSTVO. Pa jel npr. Manastir studenica treba da placa porez na zemljiste?? To je manastir svih gradjana i ostace tu vekovima nasoj deci unucicima itd. To nije vlasnistvo popa. Zasto bi trebalo da placa porez???
Druga je stvar sto popovi naplacuju svoje usluge papreno to je vec druga tema.

Урош

pre 8 godina

Не треба да плаћају порез, исто као што не треба да наплаћују своје услуге, по папреним ценама, још у еврима!

Jelena

pre 8 godina

Prvo da se potpuno raščiste imovinski odnosi između verskih zajednica i države. To će biti težak i veoma skup posao za državu. Zato se to razvlači do unedogled tj. do nekog tamo ko zna kog poglavlja za prijem u EU...

Zatim da se razmotre poreski modeli naprednih država i, shodno našim specifičnostima, napravi nešto najbolje za ovo podneblje.

Inače, kada čitam argumente onih koji su automatski za porez a nemaju pojma ni kakav, ni koliki, ni po kojoj osnovici, ni kome ni za šta porez dođe mi muka...

To što neko mrzi ili voli religiju ne znači da je stručnjak za oporezivanje ili odnose države i verskih zajednica ili sociolog religije.

Nećete vi balkanci, ni ateisti ni vernici, još dugo da se dovedete u red...

zvox

pre 8 godina

sta kazete, na penzionom su i imaju zdravstvenu zastitu? ITEKAKO treba da placaju. porez na zaradu, porez na nekretnine! a traze putem restitucije da im se vrate imanja, ma nije nego. i to ne pausalac porez da placaju nego fiskalne kase lepo u ruke i da vidimo racune!!!!

dejan76

pre 8 godina

Protiv sam toga da crkva plaća porez, ali sam i protiv toga da deci u školi tzv. veroučitelji nameću svoje lične stavove, verovanja i uverenja o bilo čemu.

Baba Yaga

pre 8 godina

A da malo ja stavim tačku na komentare: država isplaćuje plate i penzije sveštenicima, ulaže u restauraciju verskih objekata i to od II sv. rata. Dakle, ako hoće sve da dobiju nazad (a dobili su većinu, nije tačno da nisu), neka sami sebe izdržavaju! I nek ne traže i pare i jare!
A porez svi treba da plaćaju, pa i crkva na imovinu i rpihode. Zašto bi se bunili da im je imovina mala?

Don Giovanni

pre 8 godina

A ja bih postavio drugačije pitanje:

- Zašto crkve (još) ne plaćaju porez?

Svako ko se bavi nečim što naplaćuje od drugih mora (i treba) da plaća porez. Možemo da pričamo o visini ili procentu tog poreza, ali pitanje da li treba da plaća se ni ne postavlja, barem ne u civilizovanom svetu.

Vrlo jednostavno: ako uzimaš novac od drugih - moraš da platiš porez. I sasvim je svejedno je da li prodaješ kokice, krečiš po kućama ili svetiš vodicu. Ako za to što radiš uzimaš novac, državi moraš da platiš porez. Kraj priče.

Ja plaćam porez na stan čiji sam vlasnik, u kojem stanujem i čija tržišna vrednost je zbog toga nula (jer nije na prodaju i od njega ne ubirem nikakav prihod, naprotiv).

S druge strane, crkva ne plaća nikakav porez na nekretnine koje ima u vlasništvu, bez obzira na to da li od njih ima ili nema prihod (a često ga ima, i to vrlo lep!).

Zašto ta diskriminacija? Po čemu je moj stan vredniji od popovskog i zato oporeziv?

gagi

pre 8 godina

Naravno da treba. Naročito posle restitucije. Postala je ogroman posednik šuma, poljoprivrednih zemljišta, zgrada, kuća itd.
Nema u Srbiji tajkuna koji joj može ni prismrditi po bogatstvu. Crkva je "teška" ako ne i najteža industrija u Srbiji.
Ma uostalom, samo da prodaju besna kolica i da te pare uplate ....

bata

pre 8 godina

Da stavim tacku na ove komentare: ako drzava vrati svu ODUZETU imovinu crkvi, normalno je da ce onda crkva regularno placati porez kao i svi ostali.

Dali bocek

pre 8 godina

Ne placa porez!? To je razbojnistvo. Banditluk. Ovo je sekularna drzava, tako da i ta grupa gradjana, ili nazovimo je nevladina organizacija, ima da placa kao i svi pripadnici drustva. Sramotno i odurno.

Robi

pre 8 godina

Da,treba im naplatiti i PDV i to unazad do 2011.te,kao nama poljoprivrednicima,sa kamatom,a posle i sudija za prekrsaje jer nisu placali redovno. Sifra-pred Bogom smo svi isti !

Zoki

pre 8 godina

Usluge krstenja, vencanja, sahrana, osvestavanja kuca treba da se znaju. Bilo je vrlo neprijatnih iznenadjenja, narocito za kumove, kada dodju pa im se u dogovoru kaze jedna cena, a na samom cinu krstenja i vencanja znatno veca cifra. Ako mi mozemo te usluge da placamo, ne vidim razloga zasto oni ne bi platili porez za te usluge.

zoran

pre 8 godina

Najbolje da primenimo Njemački sistem: da crkva plaća porez državi, ali istovremeno crkva uzima obavezan porez od vernika.
Time cemo pozitivno delovati i na crkvu, i na vernike.
Na crkvu, tako sto ćemo je konačno naterati da počne da se brine o društvu u kome se nalazi, putem poreza koji duguje, a vernicima, tako sto ćemo porezom na veru, konačno razdvojiti prave vernike od ostalih...

lju alsindor

pre 8 godina

Nigde se ne plaća porez na donacije (priloge) koji idu bilo crkvi bilo nekom sportskom klubu, kulturno-umentičkom društvu, bolnici, školi itd. Porez se plaća na sponzorstva, reklame i sl. a ko želi bilo kom društvu da donira novac na to se po zakonu ne plaća porez. A vi koji i ovako ne idete u crkvu i ne dajete novac najviše se bunite pa nemojte i dalje niti da idete u crkvu niti da dajete priloge...
Novac koji dajem crkvi dajem jer to želim i dajem koliko mogu a na taj novac sam i ovako debelo platio porez državi...

beban

pre 8 godina

Itekako. Naplacuju odokativno. Drzava vraca ogromnu imovinu crkvi - zgrade, zemlju, sume. Svako od nas placa porez na platu, kucu, zemlju, sumu. Pa sto su oni bolji od nas?

Poreski obveznik

pre 8 godina

Treba da placaju porez na imovinu kao sto ga placaju gradjani tj fizicka lica i preduzeca i preduzentici kao pravno lica. Da se uvede jedinstveni tarifnik usluga i da se uvede i fiskalizacija u crvkene objekte, pa cak i kada kupujemo svece u crkvenim prodavnicama od 5,10 i vise desetina ili stotina dinara.
Uz to ukinuti finasiranje iz budzeta za crkvene penzije, ukinuti vojnu sluzbu u vojsci vojska treba da bude profi bez ikakkavih mesanja crvke, a vojna lica mogu da rade sta hoce kada izadju iz kasarni i radni mesta tj niko im ne brani da tada budu veliki vernici, i ukinuti ono nasilno placanja preko posta kada saljete pisma da morate da kupite doplantu markicu bilo za obnovu neke crkve ili manastira, bilo da je je u pitanju nedelja protiv neke bolesti....tj ko hoce neka kupi tu dodatnu markicu a ne da to bude obaveza ili vam pismo nece biit uzeto za posiljku.

lmao

pre 8 godina

ne treba crkva da plaća porez, treba još da se smanje plate lekarima i naučnicima ako se nema dovoljno novca. Realno, sveštenici će da nas leče ukrasnim štapovima, mirišljavim začinima poput tamjana i molitvama na staroslovenskom (bolji marketinški efekat jer je to kapiraš onda znači srpska prava vera jer koristi staroslovenski jer su Srbi koristili staroslovenski tebra znači prava srpska vera ne kako neki tamo ateizam ili islam i slično nego prava srpska vera za Srbe koju Srbi praktikuju jer je srpska) i ostalo. Nauka je svejedno đavolja rabota koja tu obavlja neke čudne rituale sa dvosmernom strujom u muzeju Nikole Tesle koji je svejedno bio posvećeni pravoslavac iako to nije ni znao i pričešćivao se i postio tokom noći dok je spavao, sve što treba čovečanstvo da zna je već napisano u Svetom pismu.
Ako krenu da se bune izdajnici prave vere odmah ćemo da pošaljemo bradate, naoružane vernike-četnike u crnom koji nam predano brane zemlju od islamskog ekstremizma i bradatih, naoružanih džihadista u crnom

realno ne

pre 8 godina

relano ja se u životu ne bih mogao baviti tako gnusnim stvarima kao što se oni bave.
ja sam pošten čovek i stoga treba da plaćam porez. ko ima stomak da dere sirotinju u najtežim trenucima i treba da bude nagradjen!

sovuljaga

pre 8 godina

Da!ako posto od naroda traze velike pare za svestanje zita,krstenja,vencanja,sahrane,svestanje kuce kad su slave,polivanje slavskog kolaca i slicno.Covek vise ne moze ni da umre ako njegovi nemaju para pop da mu otpeva opelo.

Jovan Pavlovic

pre 8 godina

Pozdrav svima. Vec godinama zivim u USA i Kanadi, i mogu da prenesem kako je ovde.Crkve i verske zajednice NE PLACAJU nikakve poreze na zgrade u kojima se vrse molitve. A za zgrade koje se koriste u komercijalne svrhe, porez se placa, kao i svi drugi. Pritom su Crkve u sistemu besplatnih javnih sluzbenika ( npr. svestenici su i maticari u isto vreme, organizuju se nedeljne skole itd..) Dakle porez nikad niko nije naplacivao verskim objektima od Aleksandra Makedonskog do danas, izuzev militantnih ateista ili komunista.

miki

pre 8 godina

Treba oporezovati maksimalno. Puni su ko brod, voze besna kola a ne rade ništa..što bi narod reko jedu leba bez motike. Još vuku zemlju stalno unazad jer je glupost koju propagiraju retrogradna i u suprotnosti sa bilo kakvim progresom..

miki

pre 8 godina

Treba oporezovati maksimalno. Puni su ko brod, voze besna kola a ne rade ništa..što bi narod reko jedu leba bez motike. Još vuku zemlju stalno unazad jer je glupost koju propagiraju retrogradna i u suprotnosti sa bilo kakvim progresom..

sovuljaga

pre 8 godina

Da!ako posto od naroda traze velike pare za svestanje zita,krstenja,vencanja,sahrane,svestanje kuce kad su slave,polivanje slavskog kolaca i slicno.Covek vise ne moze ni da umre ako njegovi nemaju para pop da mu otpeva opelo.

lmao

pre 8 godina

ne treba crkva da plaća porez, treba još da se smanje plate lekarima i naučnicima ako se nema dovoljno novca. Realno, sveštenici će da nas leče ukrasnim štapovima, mirišljavim začinima poput tamjana i molitvama na staroslovenskom (bolji marketinški efekat jer je to kapiraš onda znači srpska prava vera jer koristi staroslovenski jer su Srbi koristili staroslovenski tebra znači prava srpska vera ne kako neki tamo ateizam ili islam i slično nego prava srpska vera za Srbe koju Srbi praktikuju jer je srpska) i ostalo. Nauka je svejedno đavolja rabota koja tu obavlja neke čudne rituale sa dvosmernom strujom u muzeju Nikole Tesle koji je svejedno bio posvećeni pravoslavac iako to nije ni znao i pričešćivao se i postio tokom noći dok je spavao, sve što treba čovečanstvo da zna je već napisano u Svetom pismu.
Ako krenu da se bune izdajnici prave vere odmah ćemo da pošaljemo bradate, naoružane vernike-četnike u crnom koji nam predano brane zemlju od islamskog ekstremizma i bradatih, naoružanih džihadista u crnom

Poreski obveznik

pre 8 godina

Treba da placaju porez na imovinu kao sto ga placaju gradjani tj fizicka lica i preduzeca i preduzentici kao pravno lica. Da se uvede jedinstveni tarifnik usluga i da se uvede i fiskalizacija u crvkene objekte, pa cak i kada kupujemo svece u crkvenim prodavnicama od 5,10 i vise desetina ili stotina dinara.
Uz to ukinuti finasiranje iz budzeta za crkvene penzije, ukinuti vojnu sluzbu u vojsci vojska treba da bude profi bez ikakkavih mesanja crvke, a vojna lica mogu da rade sta hoce kada izadju iz kasarni i radni mesta tj niko im ne brani da tada budu veliki vernici, i ukinuti ono nasilno placanja preko posta kada saljete pisma da morate da kupite doplantu markicu bilo za obnovu neke crkve ili manastira, bilo da je je u pitanju nedelja protiv neke bolesti....tj ko hoce neka kupi tu dodatnu markicu a ne da to bude obaveza ili vam pismo nece biit uzeto za posiljku.

zoran

pre 8 godina

Najbolje da primenimo Njemački sistem: da crkva plaća porez državi, ali istovremeno crkva uzima obavezan porez od vernika.
Time cemo pozitivno delovati i na crkvu, i na vernike.
Na crkvu, tako sto ćemo je konačno naterati da počne da se brine o društvu u kome se nalazi, putem poreza koji duguje, a vernicima, tako sto ćemo porezom na veru, konačno razdvojiti prave vernike od ostalih...

Robi

pre 8 godina

Da,treba im naplatiti i PDV i to unazad do 2011.te,kao nama poljoprivrednicima,sa kamatom,a posle i sudija za prekrsaje jer nisu placali redovno. Sifra-pred Bogom smo svi isti !

Don Giovanni

pre 8 godina

A ja bih postavio drugačije pitanje:

- Zašto crkve (još) ne plaćaju porez?

Svako ko se bavi nečim što naplaćuje od drugih mora (i treba) da plaća porez. Možemo da pričamo o visini ili procentu tog poreza, ali pitanje da li treba da plaća se ni ne postavlja, barem ne u civilizovanom svetu.

Vrlo jednostavno: ako uzimaš novac od drugih - moraš da platiš porez. I sasvim je svejedno je da li prodaješ kokice, krečiš po kućama ili svetiš vodicu. Ako za to što radiš uzimaš novac, državi moraš da platiš porez. Kraj priče.

Ja plaćam porez na stan čiji sam vlasnik, u kojem stanujem i čija tržišna vrednost je zbog toga nula (jer nije na prodaju i od njega ne ubirem nikakav prihod, naprotiv).

S druge strane, crkva ne plaća nikakav porez na nekretnine koje ima u vlasništvu, bez obzira na to da li od njih ima ili nema prihod (a često ga ima, i to vrlo lep!).

Zašto ta diskriminacija? Po čemu je moj stan vredniji od popovskog i zato oporeziv?

Dali bocek

pre 8 godina

Ne placa porez!? To je razbojnistvo. Banditluk. Ovo je sekularna drzava, tako da i ta grupa gradjana, ili nazovimo je nevladina organizacija, ima da placa kao i svi pripadnici drustva. Sramotno i odurno.

gagi

pre 8 godina

Naravno da treba. Naročito posle restitucije. Postala je ogroman posednik šuma, poljoprivrednih zemljišta, zgrada, kuća itd.
Nema u Srbiji tajkuna koji joj može ni prismrditi po bogatstvu. Crkva je "teška" ako ne i najteža industrija u Srbiji.
Ma uostalom, samo da prodaju besna kolica i da te pare uplate ....

Baba Yaga

pre 8 godina

A da malo ja stavim tačku na komentare: država isplaćuje plate i penzije sveštenicima, ulaže u restauraciju verskih objekata i to od II sv. rata. Dakle, ako hoće sve da dobiju nazad (a dobili su većinu, nije tačno da nisu), neka sami sebe izdržavaju! I nek ne traže i pare i jare!
A porez svi treba da plaćaju, pa i crkva na imovinu i rpihode. Zašto bi se bunili da im je imovina mala?

Zoki

pre 8 godina

Usluge krstenja, vencanja, sahrana, osvestavanja kuca treba da se znaju. Bilo je vrlo neprijatnih iznenadjenja, narocito za kumove, kada dodju pa im se u dogovoru kaze jedna cena, a na samom cinu krstenja i vencanja znatno veca cifra. Ako mi mozemo te usluge da placamo, ne vidim razloga zasto oni ne bi platili porez za te usluge.

beban

pre 8 godina

Itekako. Naplacuju odokativno. Drzava vraca ogromnu imovinu crkvi - zgrade, zemlju, sume. Svako od nas placa porez na platu, kucu, zemlju, sumu. Pa sto su oni bolji od nas?

realno ne

pre 8 godina

relano ja se u životu ne bih mogao baviti tako gnusnim stvarima kao što se oni bave.
ja sam pošten čovek i stoga treba da plaćam porez. ko ima stomak da dere sirotinju u najtežim trenucima i treba da bude nagradjen!

zvox

pre 8 godina

sta kazete, na penzionom su i imaju zdravstvenu zastitu? ITEKAKO treba da placaju. porez na zaradu, porez na nekretnine! a traze putem restitucije da im se vrate imanja, ma nije nego. i to ne pausalac porez da placaju nego fiskalne kase lepo u ruke i da vidimo racune!!!!

Sandra s

pre 8 godina

Kakvo je to pitanje? Naravno da treba! Svaki pop ima svoju tarifu i odradjuje tezge, za novac naravno, cast izuzecima!!! Odavno znamo da crkva i religija ne znace nuzno jedno!

Jovan Pavlovic

pre 8 godina

Pozdrav svima. Vec godinama zivim u USA i Kanadi, i mogu da prenesem kako je ovde.Crkve i verske zajednice NE PLACAJU nikakve poreze na zgrade u kojima se vrse molitve. A za zgrade koje se koriste u komercijalne svrhe, porez se placa, kao i svi drugi. Pritom su Crkve u sistemu besplatnih javnih sluzbenika ( npr. svestenici su i maticari u isto vreme, organizuju se nedeljne skole itd..) Dakle porez nikad niko nije naplacivao verskim objektima od Aleksandra Makedonskog do danas, izuzev militantnih ateista ili komunista.

bata

pre 8 godina

Da stavim tacku na ove komentare: ako drzava vrati svu ODUZETU imovinu crkvi, normalno je da ce onda crkva regularno placati porez kao i svi ostali.

Урош

pre 8 godina

Не треба да плаћају порез, исто као што не треба да наплаћују своје услуге, по папреним ценама, још у еврима!

lju alsindor

pre 8 godina

Nigde se ne plaća porez na donacije (priloge) koji idu bilo crkvi bilo nekom sportskom klubu, kulturno-umentičkom društvu, bolnici, školi itd. Porez se plaća na sponzorstva, reklame i sl. a ko želi bilo kom društvu da donira novac na to se po zakonu ne plaća porez. A vi koji i ovako ne idete u crkvu i ne dajete novac najviše se bunite pa nemojte i dalje niti da idete u crkvu niti da dajete priloge...
Novac koji dajem crkvi dajem jer to želim i dajem koliko mogu a na taj novac sam i ovako debelo platio porez državi...

Sasa

pre 8 godina

Ovde sam cuo sve i svasta. Kao prvo drzava ne placa penziono i socijalno popovima vec se oni vode kao privatnici i samostalno uplacuju u pio fond PROVERENO!!! DRUGO popovi placaju porez na svoje nekretnine ( nekretnine u svom vlasnistvu). Treba razlikovati CRKVU I SVESTENSTVO. Pa jel npr. Manastir studenica treba da placa porez na zemljiste?? To je manastir svih gradjana i ostace tu vekovima nasoj deci unucicima itd. To nije vlasnistvo popa. Zasto bi trebalo da placa porez???
Druga je stvar sto popovi naplacuju svoje usluge papreno to je vec druga tema.

dejan76

pre 8 godina

Protiv sam toga da crkva plaća porez, ali sam i protiv toga da deci u školi tzv. veroučitelji nameću svoje lične stavove, verovanja i uverenja o bilo čemu.

Aki

pre 8 godina

Nigde se ne plaća porez na donacije (priloge) koji idu bilo crkvi bilo nekom sportskom klubu, kulturno-umentičkom društvu, bolnici, školi itd. Porez se plaća na sponzorstva, reklame i sl. a ko želi bilo kom društvu da donira novac na to se po zakonu ne plaća porez. A vi koji i ovako ne idete u crkvu i ne dajete novac najviše se bunite pa nemojte i dalje niti da idete u crkvu niti da dajete priloge...
Novac koji dajem crkvi dajem jer to želim i dajem koliko mogu a na taj novac sam i ovako debelo platio porez državi...

Jelena

pre 8 godina

Prvo da se potpuno raščiste imovinski odnosi između verskih zajednica i države. To će biti težak i veoma skup posao za državu. Zato se to razvlači do unedogled tj. do nekog tamo ko zna kog poglavlja za prijem u EU...

Zatim da se razmotre poreski modeli naprednih država i, shodno našim specifičnostima, napravi nešto najbolje za ovo podneblje.

Inače, kada čitam argumente onih koji su automatski za porez a nemaju pojma ni kakav, ni koliki, ni po kojoj osnovici, ni kome ni za šta porez dođe mi muka...

To što neko mrzi ili voli religiju ne znači da je stručnjak za oporezivanje ili odnose države i verskih zajednica ili sociolog religije.

Nećete vi balkanci, ni ateisti ni vernici, još dugo da se dovedete u red...

Platon i ja,drugara dva...

pre 8 godina

za Crkvu bi bilo najbezbolnije da prepiše sve na državu,pa neka se država brine o sveštenicima,njihovim porodicama,rodbini,tazbini,pio fondu,platama,neuslovnim domovima i stanovima. al bi bilo fino...
sama država je odvojila crkvu od legalnih tokova svega živog,pa i tokova novaca...
realno,

Pera

pre 8 godina

e pa kad Crkva nema da plati porez, plate, doprinose, taksu na isticanje firme ili slušanje muzike, onda, šta se recimo desi ?? ide lepo u stečaj pa u privatizaciju ili se nađe strani investitor pa da im damo 100 evra po radnom mestu koliko mogu da zaposle monaha ima tu zanimljivih predloga

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Kakvo je to pitanje? Naravno da treba! Svaki pop ima svoju tarifu i odradjuje tezge, za novac naravno, cast izuzecima!!! Odavno znamo da crkva i religija ne znace nuzno jedno!
(Sandra s, 03. novembar 2015 23:02)

Ja razumem revoltiranost prema popovima, ali ovde se postavlja pitanje da li crkva treba da plaća porez.. Popovi plaćaju poreze na svoju imovinu, registruju kola i plaćaju tu registraciju i sl..
Pogledajte naše manastire, većina od njih je siromašna, a uzgred, to je državna i kulturna baština. Od koga naplatiti tu porez i na šta? Šta uraditi sa manastirom koji ne može to da plati? Srušiti ga? Sta??
Sledeće, ako se i uvedu fiskalne kase, pa i da se uzme procenat od "popovskih usluga", sta da se radi sa dobrovoljnim prilozima i donacijama? To što država izdvaja je smešno. Koliko Srbija ima crkava i manastira, pa podelite tu sumu sa tim brojem i videćete.. Smešno.. Ipak se naše svetinje same od sebe izdržavaju, a popovi su priča za sebe. Položiće oni na kraju račun mnogo veći od drugih. Mnogima od njih nebi bio u koži..

Иван

pre 8 godina

Пре увођења пореза верским заједницама у држави Србији, та иста држава би требала да врати сву имовину коју је национализовала након 1945. године. Такође, да исплати обештећење због неовлашћеног коришћења туђе имовине. Наравно, када се у држава прерачуна, онда је за њу боље да Црква не плаћа порез.

Jovan Pavlovic

pre 8 godina

Pozdrav svima. Vec godinama zivim u USA i Kanadi, i mogu da prenesem kako je ovde.Crkve i verske zajednice NE PLACAJU nikakve poreze na zgrade u kojima se vrse molitve. A za zgrade koje se koriste u komercijalne svrhe, porez se placa, kao i svi drugi. Pritom su Crkve u sistemu besplatnih javnih sluzbenika ( npr. svestenici su i maticari u isto vreme, organizuju se nedeljne skole itd..) Dakle porez nikad niko nije naplacivao verskim objektima od Aleksandra Makedonskog do danas, izuzev militantnih ateista ili komunista.

lju alsindor

pre 8 godina

Nigde se ne plaća porez na donacije (priloge) koji idu bilo crkvi bilo nekom sportskom klubu, kulturno-umentičkom društvu, bolnici, školi itd. Porez se plaća na sponzorstva, reklame i sl. a ko želi bilo kom društvu da donira novac na to se po zakonu ne plaća porez. A vi koji i ovako ne idete u crkvu i ne dajete novac najviše se bunite pa nemojte i dalje niti da idete u crkvu niti da dajete priloge...
Novac koji dajem crkvi dajem jer to želim i dajem koliko mogu a na taj novac sam i ovako debelo platio porez državi...

dejan76

pre 8 godina

Protiv sam toga da crkva plaća porez, ali sam i protiv toga da deci u školi tzv. veroučitelji nameću svoje lične stavove, verovanja i uverenja o bilo čemu.

bata

pre 8 godina

Da stavim tacku na ove komentare: ako drzava vrati svu ODUZETU imovinu crkvi, normalno je da ce onda crkva regularno placati porez kao i svi ostali.

Aki

pre 8 godina

Nigde se ne plaća porez na donacije (priloge) koji idu bilo crkvi bilo nekom sportskom klubu, kulturno-umentičkom društvu, bolnici, školi itd. Porez se plaća na sponzorstva, reklame i sl. a ko želi bilo kom društvu da donira novac na to se po zakonu ne plaća porez. A vi koji i ovako ne idete u crkvu i ne dajete novac najviše se bunite pa nemojte i dalje niti da idete u crkvu niti da dajete priloge...
Novac koji dajem crkvi dajem jer to želim i dajem koliko mogu a na taj novac sam i ovako debelo platio porez državi...

Jelena

pre 8 godina

Prvo da se potpuno raščiste imovinski odnosi između verskih zajednica i države. To će biti težak i veoma skup posao za državu. Zato se to razvlači do unedogled tj. do nekog tamo ko zna kog poglavlja za prijem u EU...

Zatim da se razmotre poreski modeli naprednih država i, shodno našim specifičnostima, napravi nešto najbolje za ovo podneblje.

Inače, kada čitam argumente onih koji su automatski za porez a nemaju pojma ni kakav, ni koliki, ni po kojoj osnovici, ni kome ni za šta porez dođe mi muka...

To što neko mrzi ili voli religiju ne znači da je stručnjak za oporezivanje ili odnose države i verskih zajednica ili sociolog religije.

Nećete vi balkanci, ni ateisti ni vernici, još dugo da se dovedete u red...

lmao

pre 8 godina

ne treba crkva da plaća porez, treba još da se smanje plate lekarima i naučnicima ako se nema dovoljno novca. Realno, sveštenici će da nas leče ukrasnim štapovima, mirišljavim začinima poput tamjana i molitvama na staroslovenskom (bolji marketinški efekat jer je to kapiraš onda znači srpska prava vera jer koristi staroslovenski jer su Srbi koristili staroslovenski tebra znači prava srpska vera ne kako neki tamo ateizam ili islam i slično nego prava srpska vera za Srbe koju Srbi praktikuju jer je srpska) i ostalo. Nauka je svejedno đavolja rabota koja tu obavlja neke čudne rituale sa dvosmernom strujom u muzeju Nikole Tesle koji je svejedno bio posvećeni pravoslavac iako to nije ni znao i pričešćivao se i postio tokom noći dok je spavao, sve što treba čovečanstvo da zna je već napisano u Svetom pismu.
Ako krenu da se bune izdajnici prave vere odmah ćemo da pošaljemo bradate, naoružane vernike-četnike u crnom koji nam predano brane zemlju od islamskog ekstremizma i bradatih, naoružanih džihadista u crnom

Platon i ja,drugara dva...

pre 8 godina

za Crkvu bi bilo najbezbolnije da prepiše sve na državu,pa neka se država brine o sveštenicima,njihovim porodicama,rodbini,tazbini,pio fondu,platama,neuslovnim domovima i stanovima. al bi bilo fino...
sama država je odvojila crkvu od legalnih tokova svega živog,pa i tokova novaca...
realno,

Sasa

pre 8 godina

Ovde sam cuo sve i svasta. Kao prvo drzava ne placa penziono i socijalno popovima vec se oni vode kao privatnici i samostalno uplacuju u pio fond PROVERENO!!! DRUGO popovi placaju porez na svoje nekretnine ( nekretnine u svom vlasnistvu). Treba razlikovati CRKVU I SVESTENSTVO. Pa jel npr. Manastir studenica treba da placa porez na zemljiste?? To je manastir svih gradjana i ostace tu vekovima nasoj deci unucicima itd. To nije vlasnistvo popa. Zasto bi trebalo da placa porez???
Druga je stvar sto popovi naplacuju svoje usluge papreno to je vec druga tema.

zoran

pre 8 godina

Najbolje da primenimo Njemački sistem: da crkva plaća porez državi, ali istovremeno crkva uzima obavezan porez od vernika.
Time cemo pozitivno delovati i na crkvu, i na vernike.
Na crkvu, tako sto ćemo je konačno naterati da počne da se brine o društvu u kome se nalazi, putem poreza koji duguje, a vernicima, tako sto ćemo porezom na veru, konačno razdvojiti prave vernike od ostalih...

miki

pre 8 godina

Treba oporezovati maksimalno. Puni su ko brod, voze besna kola a ne rade ništa..što bi narod reko jedu leba bez motike. Još vuku zemlju stalno unazad jer je glupost koju propagiraju retrogradna i u suprotnosti sa bilo kakvim progresom..

sovuljaga

pre 8 godina

Da!ako posto od naroda traze velike pare za svestanje zita,krstenja,vencanja,sahrane,svestanje kuce kad su slave,polivanje slavskog kolaca i slicno.Covek vise ne moze ni da umre ako njegovi nemaju para pop da mu otpeva opelo.

Poreski obveznik

pre 8 godina

Treba da placaju porez na imovinu kao sto ga placaju gradjani tj fizicka lica i preduzeca i preduzentici kao pravno lica. Da se uvede jedinstveni tarifnik usluga i da se uvede i fiskalizacija u crvkene objekte, pa cak i kada kupujemo svece u crkvenim prodavnicama od 5,10 i vise desetina ili stotina dinara.
Uz to ukinuti finasiranje iz budzeta za crkvene penzije, ukinuti vojnu sluzbu u vojsci vojska treba da bude profi bez ikakkavih mesanja crvke, a vojna lica mogu da rade sta hoce kada izadju iz kasarni i radni mesta tj niko im ne brani da tada budu veliki vernici, i ukinuti ono nasilno placanja preko posta kada saljete pisma da morate da kupite doplantu markicu bilo za obnovu neke crkve ili manastira, bilo da je je u pitanju nedelja protiv neke bolesti....tj ko hoce neka kupi tu dodatnu markicu a ne da to bude obaveza ili vam pismo nece biit uzeto za posiljku.

realno ne

pre 8 godina

relano ja se u životu ne bih mogao baviti tako gnusnim stvarima kao što se oni bave.
ja sam pošten čovek i stoga treba da plaćam porez. ko ima stomak da dere sirotinju u najtežim trenucima i treba da bude nagradjen!

Baba Yaga

pre 8 godina

A da malo ja stavim tačku na komentare: država isplaćuje plate i penzije sveštenicima, ulaže u restauraciju verskih objekata i to od II sv. rata. Dakle, ako hoće sve da dobiju nazad (a dobili su većinu, nije tačno da nisu), neka sami sebe izdržavaju! I nek ne traže i pare i jare!
A porez svi treba da plaćaju, pa i crkva na imovinu i rpihode. Zašto bi se bunili da im je imovina mala?

gagi

pre 8 godina

Naravno da treba. Naročito posle restitucije. Postala je ogroman posednik šuma, poljoprivrednih zemljišta, zgrada, kuća itd.
Nema u Srbiji tajkuna koji joj može ni prismrditi po bogatstvu. Crkva je "teška" ako ne i najteža industrija u Srbiji.
Ma uostalom, samo da prodaju besna kolica i da te pare uplate ....

Dali bocek

pre 8 godina

Ne placa porez!? To je razbojnistvo. Banditluk. Ovo je sekularna drzava, tako da i ta grupa gradjana, ili nazovimo je nevladina organizacija, ima da placa kao i svi pripadnici drustva. Sramotno i odurno.

zvox

pre 8 godina

sta kazete, na penzionom su i imaju zdravstvenu zastitu? ITEKAKO treba da placaju. porez na zaradu, porez na nekretnine! a traze putem restitucije da im se vrate imanja, ma nije nego. i to ne pausalac porez da placaju nego fiskalne kase lepo u ruke i da vidimo racune!!!!

Robi

pre 8 godina

Da,treba im naplatiti i PDV i to unazad do 2011.te,kao nama poljoprivrednicima,sa kamatom,a posle i sudija za prekrsaje jer nisu placali redovno. Sifra-pred Bogom smo svi isti !

Don Giovanni

pre 8 godina

A ja bih postavio drugačije pitanje:

- Zašto crkve (još) ne plaćaju porez?

Svako ko se bavi nečim što naplaćuje od drugih mora (i treba) da plaća porez. Možemo da pričamo o visini ili procentu tog poreza, ali pitanje da li treba da plaća se ni ne postavlja, barem ne u civilizovanom svetu.

Vrlo jednostavno: ako uzimaš novac od drugih - moraš da platiš porez. I sasvim je svejedno je da li prodaješ kokice, krečiš po kućama ili svetiš vodicu. Ako za to što radiš uzimaš novac, državi moraš da platiš porez. Kraj priče.

Ja plaćam porez na stan čiji sam vlasnik, u kojem stanujem i čija tržišna vrednost je zbog toga nula (jer nije na prodaju i od njega ne ubirem nikakav prihod, naprotiv).

S druge strane, crkva ne plaća nikakav porez na nekretnine koje ima u vlasništvu, bez obzira na to da li od njih ima ili nema prihod (a često ga ima, i to vrlo lep!).

Zašto ta diskriminacija? Po čemu je moj stan vredniji od popovskog i zato oporeziv?

Sandra s

pre 8 godina

Kakvo je to pitanje? Naravno da treba! Svaki pop ima svoju tarifu i odradjuje tezge, za novac naravno, cast izuzecima!!! Odavno znamo da crkva i religija ne znace nuzno jedno!

Иван

pre 8 godina

Пре увођења пореза верским заједницама у држави Србији, та иста држава би требала да врати сву имовину коју је национализовала након 1945. године. Такође, да исплати обештећење због неовлашћеног коришћења туђе имовине. Наравно, када се у држава прерачуна, онда је за њу боље да Црква не плаћа порез.

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Kakvo je to pitanje? Naravno da treba! Svaki pop ima svoju tarifu i odradjuje tezge, za novac naravno, cast izuzecima!!! Odavno znamo da crkva i religija ne znace nuzno jedno!
(Sandra s, 03. novembar 2015 23:02)

Ja razumem revoltiranost prema popovima, ali ovde se postavlja pitanje da li crkva treba da plaća porez.. Popovi plaćaju poreze na svoju imovinu, registruju kola i plaćaju tu registraciju i sl..
Pogledajte naše manastire, većina od njih je siromašna, a uzgred, to je državna i kulturna baština. Od koga naplatiti tu porez i na šta? Šta uraditi sa manastirom koji ne može to da plati? Srušiti ga? Sta??
Sledeće, ako se i uvedu fiskalne kase, pa i da se uzme procenat od "popovskih usluga", sta da se radi sa dobrovoljnim prilozima i donacijama? To što država izdvaja je smešno. Koliko Srbija ima crkava i manastira, pa podelite tu sumu sa tim brojem i videćete.. Smešno.. Ipak se naše svetinje same od sebe izdržavaju, a popovi su priča za sebe. Položiće oni na kraju račun mnogo veći od drugih. Mnogima od njih nebi bio u koži..

beban

pre 8 godina

Itekako. Naplacuju odokativno. Drzava vraca ogromnu imovinu crkvi - zgrade, zemlju, sume. Svako od nas placa porez na platu, kucu, zemlju, sumu. Pa sto su oni bolji od nas?

Zoki

pre 8 godina

Usluge krstenja, vencanja, sahrana, osvestavanja kuca treba da se znaju. Bilo je vrlo neprijatnih iznenadjenja, narocito za kumove, kada dodju pa im se u dogovoru kaze jedna cena, a na samom cinu krstenja i vencanja znatno veca cifra. Ako mi mozemo te usluge da placamo, ne vidim razloga zasto oni ne bi platili porez za te usluge.

Урош

pre 8 godina

Не треба да плаћају порез, исто као што не треба да наплаћују своје услуге, по папреним ценама, још у еврима!

Pera

pre 8 godina

e pa kad Crkva nema da plati porez, plate, doprinose, taksu na isticanje firme ili slušanje muzike, onda, šta se recimo desi ?? ide lepo u stečaj pa u privatizaciju ili se nađe strani investitor pa da im damo 100 evra po radnom mestu koliko mogu da zaposle monaha ima tu zanimljivih predloga