Subota, 31.10.2015.

13:06

Panika Šveđana: Zabranjeni keš kriju u šporetu

Švedska pretenduje da bude prva zemlja na svetu koja je svoje građane gurnula u fascinantan eksperiment - izbacivanje novca.

Izvor: B92

Panika Šveðana: Zabranjeni keš kriju u šporetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

Razvijač amater

pre 8 godina

Svidelo se to nama ili ne ali ovo je budućnost većine država koje se razvijaju prema modelu Evrope, Usa i sličnih. I nije tu problem u tehničkom funkcionisanju platnog sistema. Problem je u transparentnosti i kontroli. Da li će neko manipulisati gotovinom ili elektronskim novcem manje više je svejedno. Sistem gde se e-novac drži u bankama a koje su same po sebi komercijalne ustanove orijentisane na profit ne može, na duže staze, biti osnova za cashless društvo. Kao što je neko postavio pitanje šta će se desiti kada takva banka propadne? Rešenje može biti u nekom centralnom trezoru koji će voditi evidenciju svih priliva i odliva a banje tu mogu biti eventualno agenti ili nešto slično tako da, u slučaju bankrota, jednostavno biramo nekog drugog za takve poslove. Mada, realno, ako imamo samo račun na koji se uplaćuje zarada čemu tu služi banka? Dakle tehnika će biti rešena. Ono što je bitnije jeste pitanje ko će imati oravo pristupa informacijamo o računu? Da li je moguće napraviti sistem otporan na hakere ili sistem gde podaci ne mogu da se izgube tek tako. Da li može da postoji apsolutno nezavisna ustanova čiji bi jedini zadatak bio čuvanje podataka o računima i transakcijama tako da čak ni država ne može, bez unapred određenih pravila, da gleda a pogotovo da menja stanje bilo kog računa? Što se mene tiče trudim se što više da koristim e-novac ali sam svestan koliko je tanka opna koja nas deli od ličnog i društvenog haosa tako da, dok ima cash-a bilo gde koristiće se.

M

pre 8 godina

Bankari postepeno ostvaruju kontrolu kompletnog života. Demokratsko je pravo da svako raspolaže novcem na način kako žel. Ovo je samo jedan od znakova gde svi idemo zajedno kao civilazacija, nigde bas tamo.

Gargamel

pre 8 godina

Ne razumem se mnogo u ekonomiju i ne bih o potkovanosti valute alidve stvari me zanimaju :
1) koliko košta implementacija dobrog sistema (mada to već uveliko postoji ali održavanje i unapređenje) u odnosu na štampanje keša i konstantnu zamenu dotrajalih novčanica?
2) kad odete u poštu i plaćate račune ili bilo kakvu uslugu uplatnicom, koliko je (isto važi i za banke) provizija na transakciju? Procentualno ili fiksno?

Meni moja banka daje mogućnost da plaćam račune online bez provizije.

Rekao bih da je virtuelni novac mnogo jednostavniji i jeftiniji za održavanje pa se smanjenjem količine gotovine pojeftinjuje ceo proces a keš teško da će baš potpuno izumreti.

mup

pre 8 godina

Znaci, kad narucim pesmu u kafani, karticu cu morati da provucem kroz meh harmonike. Ovo je teror banaka, jer se njima ovako vise isplati. Svaka transakcija ce biti naplacena, a sto sloboda izbora umire, njih nije briga. Demokratija je evoluirala od postovanja volje vecine, do nametanja volje manjine nad vecinom, samo ako je ta manjina bogata ili uticajna.

Aleksandar

pre 8 godina

Meni je urnebesno kad ljudi iz Srbije tvrde da će ovaj pristup omogućiti državi da vam ukine imovinu po sopstvenom nahođenju. Zar ste vi zaboravili 90-te (mada je toga bilo i decenijama unazad) kad ste imali hrpu keša koja nije vredela ni papira na kom je naštampana? Kako to keš sprečava centralnu banku odgovornu za tu valutu da sav vaš novčani imetak učini ništavnim?

Uostalom, ako se ozbiljno želi razrešiti problem sve transakcije bi se beležile u blockchain pa sem ako se više od 50% + 1 korisnika ne udruži da obori sistem država/centralna banka ništa tu ne bi mogla... Što je i razlog što države ne žele da pređu na tako nešto - ne zbog neke zavere protiv sopstvenog stanovništva ili što će klasični bankari ostati van sistema, već zato što onda država gubi jaku alatku za štelovanje sopstvene ekonomije (inflacija) i mogućnost prinudne naplate (recimo poreza).

Državama bi najviše odgovaralo da se samo postojeći keš zameni elektronskim transakcijama ali da se ništa drugo ne promeni. Time bi dobile samo dodatu mogućnost kontrole sive i crne zone, ostalo već imaju. Građanima, sem onima koji mešetare, bi bilo svejedno a prednosti su u svakom slučaju na strani elektronskog novca.

Građanima bi najviše odgovarao blockchain scenario al' paz' da se neka država ne zezne pa da to uvede. Za to ćemo, po svemu sudeći, morati da čekamo još dugo, dugo...

king

pre 8 godina

Super i jos da predju na Bitcoin i na konju su. Jedina validna stvar je papirni novac koji mora da ima pokrice u zlatu. Ako se novac stampa bez pokrica u zlatu nastaje inflacija (svi to dobro znamo). Ako je u opticaju "virtualni" novac kakvo ce on pokrice imati i kako. Desice se isto sto se sada desava sa amerikom, daje kredite kome stigne novcem koji nemaa a duzna je Kini trilione dolara.
(Pedja, 31. oktobar 2015 17:37)

Muka mi vise kad neko pomene pokrice novca u zlatu. Pa nismo u srednjem veku. Malo se ekonomski obrazujte i ne lupajte gluposti. Kolicina novca u opticaju traba da bude jednaka vrednosti ukupne kolicine proizvedene robe i usluga

re

pre 8 godina

Godinama nisam bila u nekoj banci, jer se sva placanja obavljaju elektronski, ovde u Oslu i pre par meseci mi zatreba veca suma novca i odem do banke da podignem, kad ono, nema banke. I tako redom po gradu, sve banke zatvorene, ostale samo dve u centru grada ali ni tamo ne mozes podici gotovinu, to se obavlja na bankomatu uz dnevno ogranicenje na oko 2500 eura. Znaci ako ti treba veca suma kesa-ne moze. Samo elektronske transakcije su moguce. Ovde se nikakva primanja vec 40 godina ne isplacuju u gotovini, sve ide direktno na konto banke bilo da su plate ili penzije.
Ovde su vec dugo i poste zatvorene i ne znam da li u gradu postoji vise od jedne.

Misa Grobari Nis

pre 8 godina

ja u 85% trans. kosristim karticu,lepota,odvikoh se od para,ali posteno,jos moja banka donira 1 din pri svakoj kupovini,neka svako da po malo i nekom olaksamo muke...

Vlado

pre 8 godina

Nema nikakve panike. Kazem vam iz prve ruke ova vjest nema veze sa stvarnosti. Zivim u Svedskoj 25 g, citam novine svaki dan, gledam tv, radim sa svedjanima i vjerujte mi na rijec nema nikakve panike i niko o ovome i ne prica. Nisam o ovome nigdje cuo.

Vlada komunista

pre 8 godina

Podržavam ,to bi i kod nas trebalo uvesti ali i kontrole računa osoba koje nigde ne rade a imaju stalan priliv na račun.
Nisam ovo slučajno napisao, tako bismo se rešili rada na crno ali i ekonomije trange-frange. Prednosti ove tehnologije su višestruke.

HanSolo

pre 8 godina

Kako je lep ovaj grad. Koje mesto je u pitanju?
(Bud, 01. novembar 2015 04:04)
Stockholm. Jedan od najlepših glavnih gradova u svetu po prirodi..
Tamo sam često u mom poslu.

miki

pre 8 godina

država će moći da prati svaku transakciku pojedinca i time imati uvid u kretanje i sklonosti neke osobe. Nema više nikakve privatnosti. sve će se znati: kuda idete, gde i šta kupujete, koji su vam hobiji, slabosti, navike, kupovna moć itd

Krenulo je

pre 8 godina

Sve obo iz apokaliptičnih knjiga...

Znači sve pare koje imaš nisu kod tebe već su kod nekog drugog (banka)?
Treba ti u sred noći benzin, pljuge, lek, burek.... Ops kartica ne radi (jer dešava se da kartice necrade iz raznoraznih razloga) šta sad?
Došla zadnja vremena, veliki brat u zlatnom izdanju!
P.S.
Najveći broj i najveće pare se kradu putem elektronskih transakcija. Samo tak nit je neko povređen nit koga uhvate jer te pljačke su knogo teže dokazive (enron, societe generale...)

Neverni Toma

pre 8 godina

Nemojte da ste naivni. Ovo je samo kako bi se povećao promet banaka i njihova provizija sa jedne strane i kontrola drzave privatne svojine sa druge strane. U svakom trenutku čoveka mogu da ostave bez ičega. Bilo da te država osudila pravno ili politički ili greške u sistemu ili neki haker, za par sekundi možeš ostati bez ičega.

Migoša

pre 8 godina

Banke su u zakonskoj obavezi da prijavljuju državi svaku sumnjivu transakciju, a podizanje gotovine u velikom iznosu svakako to jeste, ne samo u Švecke, već svuda u svetu, pa normalno i kod nas. Ovde je to novinar, karikirano naglasio, pa po njemu ispada kako banke prijavljuju (cinkare) "poštene građane", a zapravo se samo radi o postupanju u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Ceo tekst je u suštini senzacionalistički, u ostalom kao i doooobar deo drugih koji se mogu pročitati u štampanim ili elektronskim medijima. Zato i deinstaliram jednu po jednu news aplikaciju, posle Bljuca, ova bi mogla da bude sledeća, a pare odavno prestadoh da dajem stranačkim, tajkunskim i stranim propagandnim "novinama".

Vidoviti Doda

pre 8 godina

Virtuelna lova će na kraju izazvati III svetski rat.
Sve će funkcionisati ok dok ne nestane struje ili dok neki Snouden ne objavi da ne postoji zaloga iza elktronskih brojeva. Tad će biti gusto.

Driver

pre 8 godina

Pre 7 godina pošalju me na službeni put u Nemačku sa novčanicom od 500€. Na benzinskim pumpama ne primaju veću od 200. U tri banke u koje sam ušao neće da rasitne. Na kraju uđem u Lidl i kupim 20ak artikala tipa žvake, kikiriki, čokoladice... samo da bi ih mrzelo posle da storniraju račun. Kad sam izvadio 500€ da platim, kasirka počela da pritiska dugme ispod kase. Eto sekjuritija, eto poslovođe, eto još neka dvojica, većali 10 minuta, vrteli onu novčanicu, zagledali, skenirali... Na kraju pristali da je uzmu. Gledali me svi ko najgoreg krimosa...

Antitheist

pre 8 godina

@dufko: i onda, jednog jutra, na tvojoj kartici nema ni prebijene pare. Zovneš banku, izvinjavaju se, ne znaju ko si... Neko te izbrisao, delete! Super, a?

Mika

pre 8 godina

Jedina mana nemanja kesa je scenario Orvela, znaci drzava i pojedinci ce moci da nam ulaze u intimu, kolko trosim , nasta, staroj majci pomazem, sve ce znti o svakom pojedincu. Sa uvodjenjem kamera na svakom cosku, lakom pracenju novca ... fali svakom jos da ugrade mikrofon i ....

Joao

pre 8 godina

Nije problem ukidanje novca, nego ukidanje slobode u raspolaganju imovinom! I ovako nam banke kontrolisu zivot, a tek ovako...
Mora se pronaci nacin da pojedinac raspolaze svojim novcem kako on zeli, a ne kako zeli lihvarska internacionala.
U ovakvom svetu nece biti pljacke i korupcije, ali samo za "malog coveka". Politicari, krupan kapital i bankari raspolagace sada, osim sredstvima prinude i medijima - i nasim novcem! A zna se ko su najveci pljackasi, ubice i utajivaci poreza - ovi u "finim odelima". Ovo je apsolutno ropstvo i sreca je da smo zaostali!

neko ko zna

pre 8 godina

Država bez novca je država budućnosti. Novac i dalje postoji, ali ne u obliku papira nego virtuelni. Sve ostalo ostaje isto.
Po reakcijama tek vidim koliko smo zatucan narod. Pa nama je srednji vek light motiv! Sta je, lepo vam je kad Evri prolaze kroz prste!? Kad ih brojite, lep osećaj?
Kako da dete plati užinu karticom i kako da častim harmonikaša?
E moji Srbosi, nikad mi nećemo biti napredna civilizacija!
(perakoyot, 31. oktobar 2015 22:19)

ajde ti pametni objasni nama zatucanima sta bi uradio kada bi ti cela ustedjevina ostala u banci koja propada i iz koje ne mozes da povuces novac?

ili, sta bi ti tako pametan radio kada banke daju negativnu kamatu na depozit, tj da ti njima placas za depozit koji drzis?

aussie

pre 8 godina

I ovde u australiji se kartice masovno koriste. ko ce da nosa prljave pare i relativno velike novcanike i da se muci sa sicom. u bankama mozes da dignes malu kreditnu ili debitnu karticu velicine par cm koja se zalepi na zadnju stranu mobilnog telefona. a za kupovine ispod $100 samo je primaknes skeneru i skeniras kad placas, ne treba da kucas nikakav pin (sifru). milina. transakcija od momenta kad ti novac legne na racun pa do kupovine proizvoda 1 sekund bukvalno.

Bud

pre 8 godina

Polako se gotovina izbacuje - i vecina transakcija obavlja karticom, nije to samo u Svedskoj, ali verujem da prednjace.

Kako je lep ovaj grad. Koje mesto je u pitanju?

Vladislav

pre 8 godina

Ovo nije dobro za mog druga , on je naviko da bude glavna faca u kafani i da ostavlja konobarima baksis da bi ga oni ispostovali ... :-)

Eto.

pre 8 godina

manje pljacki, korupcije nema utaje poreza.. dripci koji kradu i nigde ne rade nece imati para kod sebe.. pa nije to ni tako lose priznacemo...
(bikkojisedi, 31. oktobar 2015 22:36)
Idealizam je dobar, naivnost nije.

dukiVrs

pre 8 godina

I to oni misle da je dovoljna njihova casna pionirska i da je njihova rec dovoljan garant da taj 'novac' stvarno vredi toliko. Ionako danas manje od 50% novcanica u opticaju ima pokrice u zlatu, ostalo je sve neka garancija tj. mrtvo slovo na papiru.

Mujo11

pre 8 godina

Za mene je lakse sa karticom! Sta ce pare u moj dzep, ili u corapama?! I onako kes ne vredi u autobusu, voz...! Da se uvijek sekiram jel sam zaboravio ili ne da zatvorim prozore vrata i prozore...?!
Mjesecno vadim iz bankomata 10-20 eura i nista vise!
U velikim i malim prodavnicima ovdje se placa sa karticima, a to je lakse i komodno! Sve racune covek placa elektronski! ne secam bas dobro kada sam zadnji put bio u postu, sigurno prije najmanje 7 godina! Poste se zatvaraju, nijesu one sto su bile prije!
U bankama nema bas toliko ljudi, zato sto covek kontaktira i preko telefona i interneta...!
Sve u svemu to su nove vrijeme, nove obicaje, nove zakone, nov nacin rada i zivota a za nekoga, kao sto je bilo i prije, nove vreme dolazu je kao propast sveta!
I ja sam nastalgicar za one stare vremena, kada sam sanjao ili imao pun novac u dzepu, ali ipak lakse i sigurnije mi je sada, bez novcanika i para koji vrtu od dzepa u dzep!
Dzeparosi sigurno su, ili bit ce najveci nastalgicari za one stare veremena kada su u svojim dzepovima ljudi su nosili pun novcanik!

cartman

pre 8 godina

Odlična ideja. Šteta što nemamo normalne vlasti da ovo sprovedu kod nas uz još gomilu modernih rešenja koja su čak ispred dosta razvijenijih država. Time bismo mogli da nadoknadimo bar deo ovih 25 godina koje su nam pojeli skakavci.

Mrgud

pre 8 godina

Ovo je sjajna vest. Kamo sreće da se ovakva pravila uvedu i kod nas. Ovo samo može da znači veću sigurnost, manje svih vidova kriminala i korupcije. Ja ne verujem da ijedno privatno preduzeće radi 100% u skladu sa zakonima a najviše se muljači sa gotovinom. Bankama se mogu urediti pravila i tako onemogućiti da deru klijente. Ovo je budućnost i to mnogo bliža nego sto izgleda.

ema

pre 8 godina

@Perakoyot:
Mrzim kad neko glumi svet, a nema pojma i jedino sto mu
je svet je coca cola i i phone gluposti.
For your information, Nemci vole kes i koriste ga gde god mogu. A sad prst na celo...bice da su i oni primitivni...a i zasto bi banke zaradjivale na nama ako mi to ne zelimo??

shifter

pre 8 godina

@dufko Čitam Vaš komentar i pitam se iz koje ste Vi galaksije posetili B92? Naši sugrađani bi rado prihvatili elektronsko plaćanje, da imaju normalna primanja. Nikakve vajde nema od plastike, ako nema novca na računu. Ali, sve dok postoje ljudi kao Vi, kojima su svi građani koji imaju mala primanja ovce, neće nam biti bolje.

dr

pre 8 godina

@perakoyot

Samo kad vidim koliko si minusa dobio, smejem se od muke. Mnogo smo zaostali, nista nije cudno, ameri su 70-ih inali kreditne kartice, dok je kod nas to jos sveze.
Placanje telefonima i drugim prenosnim uredjajima je buducnost.
Uzmimo primer, stigne racun za struju i platis ga u roku od 2 sekunde preko aplikacije.
Ljudi, sta ce vam kes?

na balkanu srednji vek

pre 8 godina

Isto tako niko ne pomenu da ce u svakom trenutku policija znati kuda se krecete!
(Nesoj, 31. oktobar 2015 14:16)
Pa to i sad moze da zna, pomocu tog telefona s kog saljes komentar :D

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna
(debelo nasamaren, 31. oktobar 2015 14:21)
Pa moze kartica s limitom, debitna kartica (na koju se dnevno e-bankingom prebacuje dzeparac), gift kartica bez imena, itd, itd.

Imaginarni novac, totalna kontrola vaseg novca, jedan klik i vi ste siromah...
(511, 31. oktobar 2015 15:07)
Jedna odluka vlade i/ili centralne banke i jedan klik i cela tvoja gomila kesa vredi manje nego papir i boja kojom je odstampana! Jel' ste vec zaboravili hiperinflaciju?

Bojan

pre 8 godina

Sledeci korak je ugradnja cipa ispod koze.Sve je odavno zapisano u svetskim centrima moci.Slusam ovde lupetanje na komentarima.Sta to znaci za obicnog coveka??? Znaci da ukoliko ne platite porez,necete cipom ispod koze moci ni hleb da kupite.Ovo je jos jedan atak na slobodnog coveka,a svemu je predhodilo uvodjenje kartica kao platezno sredstvo.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Vi neoliberali koji sve prihvatate objerucke sto vam se sa zapada predlozi samo zato jer su vas zadnjih 50 god ubijedili da su oni civilizacija, a vi neandertalci koji treba da se emancipujete... Nemoj poslije da vam nismo govorili sta ce vas snac ako prihvatite/mo ovo!

Ne zalim ja vas nego vasu djecu!

Bojan Ljepoja

pre 8 godina

Dobro sade, neka ljudi misle sta hoce. Sto niste napisali da su izasle upravo nove novcanice u Sweden?
Nepodrzavam svet bez kesa, to nebi trebalo nikad da zazivi !

perakoyot

pre 8 godina

Država bez novca je država budućnosti. Novac i dalje postoji, ali ne u obliku papira nego virtuelni. Sve ostalo ostaje isto.
Po reakcijama tek vidim koliko smo zatucan narod. Pa nama je srednji vek light motiv! Sta je, lepo vam je kad Evri prolaze kroz prste!? Kad ih brojite, lep osećaj?
Kako da dete plati užinu karticom i kako da častim harmonikaša?
E moji Srbosi, nikad mi nećemo biti napredna civilizacija!

bikkojisedi

pre 8 godina

manje pljacki, korupcije nema utaje poreza.. dripci koji kradu i nigde ne rade nece imati para kod sebe.. pa nije to ni tako lose priznacemo...

tender

pre 8 godina

Ovo kod nas NE MOZE jer kako bi se onda finansirale politicke partije ili recimo drzavni projekat Crvena Zvezda.
I jedno i drugo postoje i funkcionisu bez kinte u kasi. Kako onda bez crnog kesa placati tekuce troskove !!

dufko

pre 8 godina

Udaraju se minusi na komentare ljudi koji kažu da su za da se sve radi elektronski i to samo pokazuje koliko smo mi Domanovićevska pripovetka od države. Nemate pojma koliko je lakše i jeftinije plaćati račune, ispunjavati obaveze i ostalo elektronski, ideš negde i svejedno ti je imaš li 10, 100 ili 100000 u džepu jer u roku od nekoliko minuta to blokiraš ako izgubiš karticu. Nema čekanja, nervozni penzioneri u redu, provizije, radno vreme od 8 do 11 i slično .. A bitno je da skoro svi imaju račune u banci i te iste kartice . oni koji nemaju su najgori jer rade na crno i ćute, pognu glave, rade sa njima šta hoće za neku bedu od 15-20 hiljada i na kraju kažu - ćuti, dobro je ... Nikad ovde neće biti bolje biti će biti neke promene, ovo je jedan tor sa puno ovaca koje se zavavljaju rijalitima i žive bez mozga i svima je očigledno lepo čim se ništa ne menja već godinama!

dalibor

pre 8 godina

sta bi na to rekli nasi penzioneri koji od rane zore cekaju u redu na svoju penziju.neznaju ni za bankomat ni za elektronsko placanje i jos cekaju postara da im donese na vrata.To je i jedini razlog zasto nam je ovako kako jeste.Jednostavno narod nezna za bolje pa glasa za gore.A mozda je i svedjanima gore nego nama mozda mi ipak bolje zivimo,samo sto toga nismo svesni...ako slusajuci premijera sigurno da je tako

BDP

pre 8 godina

Kako je lako i lepo pisati clanke o Skandinavcima a jos lakse ih komentarisati. Da se kladimo da vise od pola "komentatora" nije nikad izvirilo van Balkana sem putem interneta.

Swedenonline

pre 8 godina

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna
(debelo nasamaren, 31. oktobar 2015 14:21)

Pakistan tekst gde doticni sa 200 istomisljenika nema pojma da su uzine i ruckovi besplatni u Svedskoj, upravo plaćeni poreskim parama, zato je bitno igrati fer plej i platiti porez. Znate, mi ne prikupljamo novac za operacije bolesnih! :(

Pedja

pre 8 godina

Super i jos da predju na Bitcoin i na konju su. Jedina validna stvar je papirni novac koji mora da ima pokrice u zlatu. Ako se novac stampa bez pokrica u zlatu nastaje inflacija (svi to dobro znamo). Ako je u opticaju "virtualni" novac kakvo ce on pokrice imati i kako. Desice se isto sto se sada desava sa amerikom, daje kredite kome stigne novcem koji nemaa a duzna je Kini trilione dolara.

Bojan

pre 8 godina

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna
(debelo nasamaren, 31. oktobar 2015 14:21)
Po USA imaju eksperimentalna zabavista gde su decu cipovali i kad idu na uzinu samo ih skenerom ocitaju, i naplate ti. Eto kako.

Stockholm

pre 8 godina

Nikad cuo za takve namjere. Zivim u Stockholmu i bankomati su na svakom cosku, medjutim cinjenica je da ne koristim novac vise od deset godina. Zvaku placam karticom, ne zato sto sam primoran vec sto je jednostavnije. Sve racune placam elektronski jer je besplatno. Ne strahujem da mi neko ukrade novcanik. Kartica se jednostavno blokira a stetu prilikom zloupotrebe iste pokriva moja banka. Vlasti znaju koliko zaradjujem bez obzira na nacin placanja. Nisam kriminalac i ne varam drzavu. Cemu onda novac? Kad sam u inostranstvu takodje placam karticom, ako nije moguce dignem novac na automatu. A kad nestane struje ako ste u liftu ne pomaze vam novac.

Bezbroj

pre 8 godina

Izvacivanje novca u Svetskoj znaci prelazak sa svetske na Dansku i Norvesku krunu ili euro. Svaki sveda ce sigurno izvaditi malo kesa kad ide na more ili putuje poslom i taj kes ce biti u opticaju medju ljudima. U samoposlugama na benzinskim pumpama i drugim raznim radnjama (sto mi zovemo buticima) vec godinama nisam video da neko placa kesom....

Roman-tican

pre 8 godina

Orveleva predvidjanja se ostvaruju i to kroz 'najotvoreniji' i 'najmoderniji' sistem na svetu - Svedsko 'napredno drustvo'! Samo neka oni eksperimentisu kao sto rade sa medjuljudskim odnosima pa da mi ostali za jedno 50-100god vidimo rezultate tog eksperimenta, do tad - neka hvala! Elektronski novac u praksi znaci da covek vise nema nikakvu privatnost i samim tim elementarna ljudska prava (nasuprot tome sto se 'slobode' vezane za nemoral i neprirodnosti predstavljaju kao 'osnovna ljudska prava'). Upravo je u tome srz zamene teza i velikog socijalnog 'spin-a'. Pravo lutkarsko pozoriste u kome banke i lobiji koji ih kontrolisu sticu potpuno kontrolu nad nasim zivotima!

mrmlj

pre 8 godina

@(nikad nikome izvini, 31. oktobar 2015 14:47) kod nas nemaju da vrate kusur od 5.000rsd a cesto i od 2.000rsd, a u pitanju su znacajno manji iznosi od 200€ a kamoli 500€.

djuro

pre 8 godina

Šta se čudite!? Ni u Cetinje ti ne mogu vratiti kusur. Kad vide 50 eura, vele podji do Podgorice rasitniti... odakle da ti vratim!? ehej!! Nema gotovine još ranije no što su se u Švedskoj sjetili!!

Jovica

pre 8 godina

"Teorije zavere", ovo ono. Eto, sve dok jednog dana skroz ne ukinu novac, prostor za totalnu kontrolu coveka. I sve to na kraju preko jednog cipa, ziga zveri.
Mnogi pametuju kako su to zaostale price, linijom manjeg otpora. Kako onda objasniti ovakav "napredak" coveka?

Oslo

pre 8 godina

Norvezani su odbacili ovu ideju za sada. Po njima mora postojati papirni novac upravo zbog situacija kao sto su padovi sistema i slicno. Smatraju da smo jos tehnoloski zaostali da obezbedimo adekvatnu tehnologiju koja garantuje nesmetano korišćenje elektronskog novca...

Dejan

pre 8 godina

A naravno banke ce uzimati proviziju od svake transakcije... Zasto da placas kesom kad mogu da ti naplate svaku transakciju...
Inace "cashless society" je jedan od stubova NWO

alan ford

pre 8 godina

i tako vas novac vise nije vas vec pripada-BANCI.....za ucenjivanje dusu dalo....gospodari vaseg zivota su BANKE....robovi i robovlasnici na najnoviji nacin....bice zurke.

samuraj

pre 8 godina

Bas me zanimaju sada oni koji se smeju teorijama zavere.

Sta mislite sta je ovo ? Izbacivanje novca, znaci potpuna kontrola ljudskih zivota.

Nema vise otpora, nema vise pobune, nema demonstracija. Samo te iskljuce, tebe i tvoj racun i nema vise placanja.

Ovo je prvi korak. Drugi je cip. Tu smo tek nadrljali.

Ceo zivot radim imaginacije za kes i sta cu sad ? Da zamisljam brojeve ?

Salu na stranu - ali Novi Svetski Poredak je tu odavno, ali smo programirani da ga ne vidimo.

Nemanja

pre 8 godina

Treba da postoje oba platna sistema, elektronsko i gotovinsko, jer oba imaju svoje prednosti i nedostatke, drzavi naravno vise odgovara onaj koji moze da monitoringuje ali gradjanima u mnogim situacijama moze vise kesh da odgovara. Mislim apsurdno bi bilo izbaciti gotovinu iz upotrebe, ali okej je teziti ka tome da elektronsko placanje preuzme primati.

Nikki

pre 8 godina

U americi i bilo gde sam samo karticu koristio, ovde se plasim da koristim jer znate i sami kakvi su nasi prodavci. A jednom u klubu kad sam dao karticu da platim koktel barmen me je pogledao kao da sam sa Marsa dosao.

kunskap

pre 8 godina

i onda kad nestane struje!?sta onda gospodo bankari?

Onda ukljuce agregate i naprave stuju !
Ljudi ja zivim u Švedskoj i verujte mi da je ova zemlja prva u Evropi koja ce da probadne . Ovde vise kriminala ima nego kod nas a mi mislimo da smo najjgori .

debelo nasamaren

pre 8 godina

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna

Srrrrrdjan

pre 8 godina

U Italiji vec dugo je na snazi limit od 500 eura. Mozes u banci da podignes i vise, ali finansijska policija automatski dobija signal da je taj i taj prekoracio limit. A posle toga oni odlucuju da li da te prekontrolisu ili ne. S tim u vezi i sva placanja u cash-u preko 500 eura su zabranjena (samo bankomat, cekovi i sl). Tako da vise nema kupovine garderobe, automobila i sl. u cashu preko 500 eura. Maksimalna kontrola svih finansijskih tokova. Nije kao ovo u Svedskoj, ali nije ni daleko.

Rajko

pre 8 godina

Nije mi jasno cemu frka, pa neka jednostavno predju na ono sto stvarno ima vrednost - zlato, srebro, dijamanti . ... hmmmmm i Putin radi isto, mozda se i njemu ne svidja vise viruelni novac ☺ .... ajd u zdravlje!

nikad nikome izvini

pre 8 godina

...i to je demokratija...uzas bre...sta njih boli sta cu ja sa svojim kesom...pouzdano znam da u Spaniji nisu imali coveku da razmene 5oo eura a u Holandiji nisu imali da vrate kusur od 2oo eura...e jadna je ta EU...

Bozza

pre 8 godina

Ovo kod nas nikad neće biti...kako da završiš posao kad te zaustavi policija, kad odeš kod doktora, kad treba da izvadiš neku dozvolu, odobrenje ili tender...ne možeš da odeš sa plastikom u opštinu ili neko ministarstvo i da kažeš evo kartica treba mi to i to....

audi 5cyl

pre 8 godina

Kad bi se u Srbiji uradilo isto, kao država bi za deset godina isplatili sva dugovanja, ne bi bilo rada na crno i korupcije, a ne bi mogao da mulja niko osim banaka.

Takođe, ne bi narkomani ubijali babe sekirama za dve hiljade dinara, nezaposleni sinovi tražili 50 dindži od mame za cigare, a nestali bi putevi droge i trgovine ljudima i prostitucija.

Ja bih zabranio keš sutra da mogu, ionako ga koristim samo kad moram.

Mada, na državi bi bilo u tom slučaju da obezbedi besplatno održavanje bankovnih računa, jer keš iz džepa ne curi polako kao pare u banci kad ih stisnu bankarske marže

КРАЉЕВАЧКИ ГРИНГОС

pre 8 godina

једноставније је картицом........касирка не кука кад имаш крупно, нити ти даје зваку кад нема ситно............да сам на њиховом месту.........само бих куповао злато

samuraj

pre 8 godina

Bas me zanimaju sada oni koji se smeju teorijama zavere.

Sta mislite sta je ovo ? Izbacivanje novca, znaci potpuna kontrola ljudskih zivota.

Nema vise otpora, nema vise pobune, nema demonstracija. Samo te iskljuce, tebe i tvoj racun i nema vise placanja.

Ovo je prvi korak. Drugi je cip. Tu smo tek nadrljali.

Ceo zivot radim imaginacije za kes i sta cu sad ? Da zamisljam brojeve ?

Salu na stranu - ali Novi Svetski Poredak je tu odavno, ali smo programirani da ga ne vidimo.

alan ford

pre 8 godina

i tako vas novac vise nije vas vec pripada-BANCI.....za ucenjivanje dusu dalo....gospodari vaseg zivota su BANKE....robovi i robovlasnici na najnoviji nacin....bice zurke.

Bozza

pre 8 godina

Ovo kod nas nikad neće biti...kako da završiš posao kad te zaustavi policija, kad odeš kod doktora, kad treba da izvadiš neku dozvolu, odobrenje ili tender...ne možeš da odeš sa plastikom u opštinu ili neko ministarstvo i da kažeš evo kartica treba mi to i to....

kunskap

pre 8 godina

i onda kad nestane struje!?sta onda gospodo bankari?

Onda ukljuce agregate i naprave stuju !
Ljudi ja zivim u Švedskoj i verujte mi da je ova zemlja prva u Evropi koja ce da probadne . Ovde vise kriminala ima nego kod nas a mi mislimo da smo najjgori .

Srrrrrdjan

pre 8 godina

U Italiji vec dugo je na snazi limit od 500 eura. Mozes u banci da podignes i vise, ali finansijska policija automatski dobija signal da je taj i taj prekoracio limit. A posle toga oni odlucuju da li da te prekontrolisu ili ne. S tim u vezi i sva placanja u cash-u preko 500 eura su zabranjena (samo bankomat, cekovi i sl). Tako da vise nema kupovine garderobe, automobila i sl. u cashu preko 500 eura. Maksimalna kontrola svih finansijskih tokova. Nije kao ovo u Svedskoj, ali nije ni daleko.

nikad nikome izvini

pre 8 godina

...i to je demokratija...uzas bre...sta njih boli sta cu ja sa svojim kesom...pouzdano znam da u Spaniji nisu imali coveku da razmene 5oo eura a u Holandiji nisu imali da vrate kusur od 2oo eura...e jadna je ta EU...

Roman-tican

pre 8 godina

Orveleva predvidjanja se ostvaruju i to kroz 'najotvoreniji' i 'najmoderniji' sistem na svetu - Svedsko 'napredno drustvo'! Samo neka oni eksperimentisu kao sto rade sa medjuljudskim odnosima pa da mi ostali za jedno 50-100god vidimo rezultate tog eksperimenta, do tad - neka hvala! Elektronski novac u praksi znaci da covek vise nema nikakvu privatnost i samim tim elementarna ljudska prava (nasuprot tome sto se 'slobode' vezane za nemoral i neprirodnosti predstavljaju kao 'osnovna ljudska prava'). Upravo je u tome srz zamene teza i velikog socijalnog 'spin-a'. Pravo lutkarsko pozoriste u kome banke i lobiji koji ih kontrolisu sticu potpuno kontrolu nad nasim zivotima!

debelo nasamaren

pre 8 godina

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna

КРАЉЕВАЧКИ ГРИНГОС

pre 8 godina

једноставније је картицом........касирка не кука кад имаш крупно, нити ти даје зваку кад нема ситно............да сам на њиховом месту.........само бих куповао злато

Dejan

pre 8 godina

A naravno banke ce uzimati proviziju od svake transakcije... Zasto da placas kesom kad mogu da ti naplate svaku transakciju...
Inace "cashless society" je jedan od stubova NWO

Stockholm

pre 8 godina

Nikad cuo za takve namjere. Zivim u Stockholmu i bankomati su na svakom cosku, medjutim cinjenica je da ne koristim novac vise od deset godina. Zvaku placam karticom, ne zato sto sam primoran vec sto je jednostavnije. Sve racune placam elektronski jer je besplatno. Ne strahujem da mi neko ukrade novcanik. Kartica se jednostavno blokira a stetu prilikom zloupotrebe iste pokriva moja banka. Vlasti znaju koliko zaradjujem bez obzira na nacin placanja. Nisam kriminalac i ne varam drzavu. Cemu onda novac? Kad sam u inostranstvu takodje placam karticom, ako nije moguce dignem novac na automatu. A kad nestane struje ako ste u liftu ne pomaze vam novac.

djuro

pre 8 godina

Šta se čudite!? Ni u Cetinje ti ne mogu vratiti kusur. Kad vide 50 eura, vele podji do Podgorice rasitniti... odakle da ti vratim!? ehej!! Nema gotovine još ranije no što su se u Švedskoj sjetili!!

Swedenonline

pre 8 godina

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna
(debelo nasamaren, 31. oktobar 2015 14:21)

Pakistan tekst gde doticni sa 200 istomisljenika nema pojma da su uzine i ruckovi besplatni u Svedskoj, upravo plaćeni poreskim parama, zato je bitno igrati fer plej i platiti porez. Znate, mi ne prikupljamo novac za operacije bolesnih! :(

Nemanja

pre 8 godina

Treba da postoje oba platna sistema, elektronsko i gotovinsko, jer oba imaju svoje prednosti i nedostatke, drzavi naravno vise odgovara onaj koji moze da monitoringuje ali gradjanima u mnogim situacijama moze vise kesh da odgovara. Mislim apsurdno bi bilo izbaciti gotovinu iz upotrebe, ali okej je teziti ka tome da elektronsko placanje preuzme primati.

Jovica

pre 8 godina

"Teorije zavere", ovo ono. Eto, sve dok jednog dana skroz ne ukinu novac, prostor za totalnu kontrolu coveka. I sve to na kraju preko jednog cipa, ziga zveri.
Mnogi pametuju kako su to zaostale price, linijom manjeg otpora. Kako onda objasniti ovakav "napredak" coveka?

Oslo

pre 8 godina

Norvezani su odbacili ovu ideju za sada. Po njima mora postojati papirni novac upravo zbog situacija kao sto su padovi sistema i slicno. Smatraju da smo jos tehnoloski zaostali da obezbedimo adekvatnu tehnologiju koja garantuje nesmetano korišćenje elektronskog novca...

audi 5cyl

pre 8 godina

Kad bi se u Srbiji uradilo isto, kao država bi za deset godina isplatili sva dugovanja, ne bi bilo rada na crno i korupcije, a ne bi mogao da mulja niko osim banaka.

Takođe, ne bi narkomani ubijali babe sekirama za dve hiljade dinara, nezaposleni sinovi tražili 50 dindži od mame za cigare, a nestali bi putevi droge i trgovine ljudima i prostitucija.

Ja bih zabranio keš sutra da mogu, ionako ga koristim samo kad moram.

Mada, na državi bi bilo u tom slučaju da obezbedi besplatno održavanje bankovnih računa, jer keš iz džepa ne curi polako kao pare u banci kad ih stisnu bankarske marže

BDP

pre 8 godina

Kako je lako i lepo pisati clanke o Skandinavcima a jos lakse ih komentarisati. Da se kladimo da vise od pola "komentatora" nije nikad izvirilo van Balkana sem putem interneta.

tender

pre 8 godina

Ovo kod nas NE MOZE jer kako bi se onda finansirale politicke partije ili recimo drzavni projekat Crvena Zvezda.
I jedno i drugo postoje i funkcionisu bez kinte u kasi. Kako onda bez crnog kesa placati tekuce troskove !!

Bojan

pre 8 godina

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna
(debelo nasamaren, 31. oktobar 2015 14:21)
Po USA imaju eksperimentalna zabavista gde su decu cipovali i kad idu na uzinu samo ih skenerom ocitaju, i naplate ti. Eto kako.

dufko

pre 8 godina

Udaraju se minusi na komentare ljudi koji kažu da su za da se sve radi elektronski i to samo pokazuje koliko smo mi Domanovićevska pripovetka od države. Nemate pojma koliko je lakše i jeftinije plaćati račune, ispunjavati obaveze i ostalo elektronski, ideš negde i svejedno ti je imaš li 10, 100 ili 100000 u džepu jer u roku od nekoliko minuta to blokiraš ako izgubiš karticu. Nema čekanja, nervozni penzioneri u redu, provizije, radno vreme od 8 do 11 i slično .. A bitno je da skoro svi imaju račune u banci i te iste kartice . oni koji nemaju su najgori jer rade na crno i ćute, pognu glave, rade sa njima šta hoće za neku bedu od 15-20 hiljada i na kraju kažu - ćuti, dobro je ... Nikad ovde neće biti bolje biti će biti neke promene, ovo je jedan tor sa puno ovaca koje se zavavljaju rijalitima i žive bez mozga i svima je očigledno lepo čim se ništa ne menja već godinama!

Nikki

pre 8 godina

U americi i bilo gde sam samo karticu koristio, ovde se plasim da koristim jer znate i sami kakvi su nasi prodavci. A jednom u klubu kad sam dao karticu da platim koktel barmen me je pogledao kao da sam sa Marsa dosao.

mrmlj

pre 8 godina

@(nikad nikome izvini, 31. oktobar 2015 14:47) kod nas nemaju da vrate kusur od 5.000rsd a cesto i od 2.000rsd, a u pitanju su znacajno manji iznosi od 200€ a kamoli 500€.

Pedja

pre 8 godina

Super i jos da predju na Bitcoin i na konju su. Jedina validna stvar je papirni novac koji mora da ima pokrice u zlatu. Ako se novac stampa bez pokrica u zlatu nastaje inflacija (svi to dobro znamo). Ako je u opticaju "virtualni" novac kakvo ce on pokrice imati i kako. Desice se isto sto se sada desava sa amerikom, daje kredite kome stigne novcem koji nemaa a duzna je Kini trilione dolara.

Rajko

pre 8 godina

Nije mi jasno cemu frka, pa neka jednostavno predju na ono sto stvarno ima vrednost - zlato, srebro, dijamanti . ... hmmmmm i Putin radi isto, mozda se i njemu ne svidja vise viruelni novac ☺ .... ajd u zdravlje!

Bojan Ljepoja

pre 8 godina

Dobro sade, neka ljudi misle sta hoce. Sto niste napisali da su izasle upravo nove novcanice u Sweden?
Nepodrzavam svet bez kesa, to nebi trebalo nikad da zazivi !

perakoyot

pre 8 godina

Država bez novca je država budućnosti. Novac i dalje postoji, ali ne u obliku papira nego virtuelni. Sve ostalo ostaje isto.
Po reakcijama tek vidim koliko smo zatucan narod. Pa nama je srednji vek light motiv! Sta je, lepo vam je kad Evri prolaze kroz prste!? Kad ih brojite, lep osećaj?
Kako da dete plati užinu karticom i kako da častim harmonikaša?
E moji Srbosi, nikad mi nećemo biti napredna civilizacija!

dalibor

pre 8 godina

sta bi na to rekli nasi penzioneri koji od rane zore cekaju u redu na svoju penziju.neznaju ni za bankomat ni za elektronsko placanje i jos cekaju postara da im donese na vrata.To je i jedini razlog zasto nam je ovako kako jeste.Jednostavno narod nezna za bolje pa glasa za gore.A mozda je i svedjanima gore nego nama mozda mi ipak bolje zivimo,samo sto toga nismo svesni...ako slusajuci premijera sigurno da je tako

bikkojisedi

pre 8 godina

manje pljacki, korupcije nema utaje poreza.. dripci koji kradu i nigde ne rade nece imati para kod sebe.. pa nije to ni tako lose priznacemo...

Driver

pre 8 godina

Pre 7 godina pošalju me na službeni put u Nemačku sa novčanicom od 500€. Na benzinskim pumpama ne primaju veću od 200. U tri banke u koje sam ušao neće da rasitne. Na kraju uđem u Lidl i kupim 20ak artikala tipa žvake, kikiriki, čokoladice... samo da bi ih mrzelo posle da storniraju račun. Kad sam izvadio 500€ da platim, kasirka počela da pritiska dugme ispod kase. Eto sekjuritija, eto poslovođe, eto još neka dvojica, većali 10 minuta, vrteli onu novčanicu, zagledali, skenirali... Na kraju pristali da je uzmu. Gledali me svi ko najgoreg krimosa...

Bezbroj

pre 8 godina

Izvacivanje novca u Svetskoj znaci prelazak sa svetske na Dansku i Norvesku krunu ili euro. Svaki sveda ce sigurno izvaditi malo kesa kad ide na more ili putuje poslom i taj kes ce biti u opticaju medju ljudima. U samoposlugama na benzinskim pumpama i drugim raznim radnjama (sto mi zovemo buticima) vec godinama nisam video da neko placa kesom....

Antitheist

pre 8 godina

@dufko: i onda, jednog jutra, na tvojoj kartici nema ni prebijene pare. Zovneš banku, izvinjavaju se, ne znaju ko si... Neko te izbrisao, delete! Super, a?

Vlado

pre 8 godina

Nema nikakve panike. Kazem vam iz prve ruke ova vjest nema veze sa stvarnosti. Zivim u Svedskoj 25 g, citam novine svaki dan, gledam tv, radim sa svedjanima i vjerujte mi na rijec nema nikakve panike i niko o ovome i ne prica. Nisam o ovome nigdje cuo.

Migoša

pre 8 godina

Banke su u zakonskoj obavezi da prijavljuju državi svaku sumnjivu transakciju, a podizanje gotovine u velikom iznosu svakako to jeste, ne samo u Švecke, već svuda u svetu, pa normalno i kod nas. Ovde je to novinar, karikirano naglasio, pa po njemu ispada kako banke prijavljuju (cinkare) "poštene građane", a zapravo se samo radi o postupanju u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Ceo tekst je u suštini senzacionalistički, u ostalom kao i doooobar deo drugih koji se mogu pročitati u štampanim ili elektronskim medijima. Zato i deinstaliram jednu po jednu news aplikaciju, posle Bljuca, ova bi mogla da bude sledeća, a pare odavno prestadoh da dajem stranačkim, tajkunskim i stranim propagandnim "novinama".

Mika

pre 8 godina

Jedina mana nemanja kesa je scenario Orvela, znaci drzava i pojedinci ce moci da nam ulaze u intimu, kolko trosim , nasta, staroj majci pomazem, sve ce znti o svakom pojedincu. Sa uvodjenjem kamera na svakom cosku, lakom pracenju novca ... fali svakom jos da ugrade mikrofon i ....

neko ko zna

pre 8 godina

Država bez novca je država budućnosti. Novac i dalje postoji, ali ne u obliku papira nego virtuelni. Sve ostalo ostaje isto.
Po reakcijama tek vidim koliko smo zatucan narod. Pa nama je srednji vek light motiv! Sta je, lepo vam je kad Evri prolaze kroz prste!? Kad ih brojite, lep osećaj?
Kako da dete plati užinu karticom i kako da častim harmonikaša?
E moji Srbosi, nikad mi nećemo biti napredna civilizacija!
(perakoyot, 31. oktobar 2015 22:19)

ajde ti pametni objasni nama zatucanima sta bi uradio kada bi ti cela ustedjevina ostala u banci koja propada i iz koje ne mozes da povuces novac?

ili, sta bi ti tako pametan radio kada banke daju negativnu kamatu na depozit, tj da ti njima placas za depozit koji drzis?

Joao

pre 8 godina

Nije problem ukidanje novca, nego ukidanje slobode u raspolaganju imovinom! I ovako nam banke kontrolisu zivot, a tek ovako...
Mora se pronaci nacin da pojedinac raspolaze svojim novcem kako on zeli, a ne kako zeli lihvarska internacionala.
U ovakvom svetu nece biti pljacke i korupcije, ali samo za "malog coveka". Politicari, krupan kapital i bankari raspolagace sada, osim sredstvima prinude i medijima - i nasim novcem! A zna se ko su najveci pljackasi, ubice i utajivaci poreza - ovi u "finim odelima". Ovo je apsolutno ropstvo i sreca je da smo zaostali!

Krenulo je

pre 8 godina

Sve obo iz apokaliptičnih knjiga...

Znači sve pare koje imaš nisu kod tebe već su kod nekog drugog (banka)?
Treba ti u sred noći benzin, pljuge, lek, burek.... Ops kartica ne radi (jer dešava se da kartice necrade iz raznoraznih razloga) šta sad?
Došla zadnja vremena, veliki brat u zlatnom izdanju!
P.S.
Najveći broj i najveće pare se kradu putem elektronskih transakcija. Samo tak nit je neko povređen nit koga uhvate jer te pljačke su knogo teže dokazive (enron, societe generale...)

HanSolo

pre 8 godina

Kako je lep ovaj grad. Koje mesto je u pitanju?
(Bud, 01. novembar 2015 04:04)
Stockholm. Jedan od najlepših glavnih gradova u svetu po prirodi..
Tamo sam često u mom poslu.

miki

pre 8 godina

država će moći da prati svaku transakciku pojedinca i time imati uvid u kretanje i sklonosti neke osobe. Nema više nikakve privatnosti. sve će se znati: kuda idete, gde i šta kupujete, koji su vam hobiji, slabosti, navike, kupovna moć itd

Eto.

pre 8 godina

manje pljacki, korupcije nema utaje poreza.. dripci koji kradu i nigde ne rade nece imati para kod sebe.. pa nije to ni tako lose priznacemo...
(bikkojisedi, 31. oktobar 2015 22:36)
Idealizam je dobar, naivnost nije.

Neverni Toma

pre 8 godina

Nemojte da ste naivni. Ovo je samo kako bi se povećao promet banaka i njihova provizija sa jedne strane i kontrola drzave privatne svojine sa druge strane. U svakom trenutku čoveka mogu da ostave bez ičega. Bilo da te država osudila pravno ili politički ili greške u sistemu ili neki haker, za par sekundi možeš ostati bez ičega.

Vidoviti Doda

pre 8 godina

Virtuelna lova će na kraju izazvati III svetski rat.
Sve će funkcionisati ok dok ne nestane struje ili dok neki Snouden ne objavi da ne postoji zaloga iza elktronskih brojeva. Tad će biti gusto.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Vi neoliberali koji sve prihvatate objerucke sto vam se sa zapada predlozi samo zato jer su vas zadnjih 50 god ubijedili da su oni civilizacija, a vi neandertalci koji treba da se emancipujete... Nemoj poslije da vam nismo govorili sta ce vas snac ako prihvatite/mo ovo!

Ne zalim ja vas nego vasu djecu!

M

pre 8 godina

Bankari postepeno ostvaruju kontrolu kompletnog života. Demokratsko je pravo da svako raspolaže novcem na način kako žel. Ovo je samo jedan od znakova gde svi idemo zajedno kao civilazacija, nigde bas tamo.

ema

pre 8 godina

@Perakoyot:
Mrzim kad neko glumi svet, a nema pojma i jedino sto mu
je svet je coca cola i i phone gluposti.
For your information, Nemci vole kes i koriste ga gde god mogu. A sad prst na celo...bice da su i oni primitivni...a i zasto bi banke zaradjivale na nama ako mi to ne zelimo??

Vladislav

pre 8 godina

Ovo nije dobro za mog druga , on je naviko da bude glavna faca u kafani i da ostavlja konobarima baksis da bi ga oni ispostovali ... :-)

shifter

pre 8 godina

@dufko Čitam Vaš komentar i pitam se iz koje ste Vi galaksije posetili B92? Naši sugrađani bi rado prihvatili elektronsko plaćanje, da imaju normalna primanja. Nikakve vajde nema od plastike, ako nema novca na računu. Ali, sve dok postoje ljudi kao Vi, kojima su svi građani koji imaju mala primanja ovce, neće nam biti bolje.

mup

pre 8 godina

Znaci, kad narucim pesmu u kafani, karticu cu morati da provucem kroz meh harmonike. Ovo je teror banaka, jer se njima ovako vise isplati. Svaka transakcija ce biti naplacena, a sto sloboda izbora umire, njih nije briga. Demokratija je evoluirala od postovanja volje vecine, do nametanja volje manjine nad vecinom, samo ako je ta manjina bogata ili uticajna.

Bojan

pre 8 godina

Sledeci korak je ugradnja cipa ispod koze.Sve je odavno zapisano u svetskim centrima moci.Slusam ovde lupetanje na komentarima.Sta to znaci za obicnog coveka??? Znaci da ukoliko ne platite porez,necete cipom ispod koze moci ni hleb da kupite.Ovo je jos jedan atak na slobodnog coveka,a svemu je predhodilo uvodjenje kartica kao platezno sredstvo.

na balkanu srednji vek

pre 8 godina

Isto tako niko ne pomenu da ce u svakom trenutku policija znati kuda se krecete!
(Nesoj, 31. oktobar 2015 14:16)
Pa to i sad moze da zna, pomocu tog telefona s kog saljes komentar :D

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna
(debelo nasamaren, 31. oktobar 2015 14:21)
Pa moze kartica s limitom, debitna kartica (na koju se dnevno e-bankingom prebacuje dzeparac), gift kartica bez imena, itd, itd.

Imaginarni novac, totalna kontrola vaseg novca, jedan klik i vi ste siromah...
(511, 31. oktobar 2015 15:07)
Jedna odluka vlade i/ili centralne banke i jedan klik i cela tvoja gomila kesa vredi manje nego papir i boja kojom je odstampana! Jel' ste vec zaboravili hiperinflaciju?

dukiVrs

pre 8 godina

I to oni misle da je dovoljna njihova casna pionirska i da je njihova rec dovoljan garant da taj 'novac' stvarno vredi toliko. Ionako danas manje od 50% novcanica u opticaju ima pokrice u zlatu, ostalo je sve neka garancija tj. mrtvo slovo na papiru.

aussie

pre 8 godina

I ovde u australiji se kartice masovno koriste. ko ce da nosa prljave pare i relativno velike novcanike i da se muci sa sicom. u bankama mozes da dignes malu kreditnu ili debitnu karticu velicine par cm koja se zalepi na zadnju stranu mobilnog telefona. a za kupovine ispod $100 samo je primaknes skeneru i skeniras kad placas, ne treba da kucas nikakav pin (sifru). milina. transakcija od momenta kad ti novac legne na racun pa do kupovine proizvoda 1 sekund bukvalno.

Vlada komunista

pre 8 godina

Podržavam ,to bi i kod nas trebalo uvesti ali i kontrole računa osoba koje nigde ne rade a imaju stalan priliv na račun.
Nisam ovo slučajno napisao, tako bismo se rešili rada na crno ali i ekonomije trange-frange. Prednosti ove tehnologije su višestruke.

re

pre 8 godina

Godinama nisam bila u nekoj banci, jer se sva placanja obavljaju elektronski, ovde u Oslu i pre par meseci mi zatreba veca suma novca i odem do banke da podignem, kad ono, nema banke. I tako redom po gradu, sve banke zatvorene, ostale samo dve u centru grada ali ni tamo ne mozes podici gotovinu, to se obavlja na bankomatu uz dnevno ogranicenje na oko 2500 eura. Znaci ako ti treba veca suma kesa-ne moze. Samo elektronske transakcije su moguce. Ovde se nikakva primanja vec 40 godina ne isplacuju u gotovini, sve ide direktno na konto banke bilo da su plate ili penzije.
Ovde su vec dugo i poste zatvorene i ne znam da li u gradu postoji vise od jedne.

king

pre 8 godina

Super i jos da predju na Bitcoin i na konju su. Jedina validna stvar je papirni novac koji mora da ima pokrice u zlatu. Ako se novac stampa bez pokrica u zlatu nastaje inflacija (svi to dobro znamo). Ako je u opticaju "virtualni" novac kakvo ce on pokrice imati i kako. Desice se isto sto se sada desava sa amerikom, daje kredite kome stigne novcem koji nemaa a duzna je Kini trilione dolara.
(Pedja, 31. oktobar 2015 17:37)

Muka mi vise kad neko pomene pokrice novca u zlatu. Pa nismo u srednjem veku. Malo se ekonomski obrazujte i ne lupajte gluposti. Kolicina novca u opticaju traba da bude jednaka vrednosti ukupne kolicine proizvedene robe i usluga

Razvijač amater

pre 8 godina

Svidelo se to nama ili ne ali ovo je budućnost većine država koje se razvijaju prema modelu Evrope, Usa i sličnih. I nije tu problem u tehničkom funkcionisanju platnog sistema. Problem je u transparentnosti i kontroli. Da li će neko manipulisati gotovinom ili elektronskim novcem manje više je svejedno. Sistem gde se e-novac drži u bankama a koje su same po sebi komercijalne ustanove orijentisane na profit ne može, na duže staze, biti osnova za cashless društvo. Kao što je neko postavio pitanje šta će se desiti kada takva banka propadne? Rešenje može biti u nekom centralnom trezoru koji će voditi evidenciju svih priliva i odliva a banje tu mogu biti eventualno agenti ili nešto slično tako da, u slučaju bankrota, jednostavno biramo nekog drugog za takve poslove. Mada, realno, ako imamo samo račun na koji se uplaćuje zarada čemu tu služi banka? Dakle tehnika će biti rešena. Ono što je bitnije jeste pitanje ko će imati oravo pristupa informacijamo o računu? Da li je moguće napraviti sistem otporan na hakere ili sistem gde podaci ne mogu da se izgube tek tako. Da li može da postoji apsolutno nezavisna ustanova čiji bi jedini zadatak bio čuvanje podataka o računima i transakcijama tako da čak ni država ne može, bez unapred određenih pravila, da gleda a pogotovo da menja stanje bilo kog računa? Što se mene tiče trudim se što više da koristim e-novac ali sam svestan koliko je tanka opna koja nas deli od ličnog i društvenog haosa tako da, dok ima cash-a bilo gde koristiće se.

dr

pre 8 godina

@perakoyot

Samo kad vidim koliko si minusa dobio, smejem se od muke. Mnogo smo zaostali, nista nije cudno, ameri su 70-ih inali kreditne kartice, dok je kod nas to jos sveze.
Placanje telefonima i drugim prenosnim uredjajima je buducnost.
Uzmimo primer, stigne racun za struju i platis ga u roku od 2 sekunde preko aplikacije.
Ljudi, sta ce vam kes?

Bud

pre 8 godina

Polako se gotovina izbacuje - i vecina transakcija obavlja karticom, nije to samo u Svedskoj, ali verujem da prednjace.

Kako je lep ovaj grad. Koje mesto je u pitanju?

Mujo11

pre 8 godina

Za mene je lakse sa karticom! Sta ce pare u moj dzep, ili u corapama?! I onako kes ne vredi u autobusu, voz...! Da se uvijek sekiram jel sam zaboravio ili ne da zatvorim prozore vrata i prozore...?!
Mjesecno vadim iz bankomata 10-20 eura i nista vise!
U velikim i malim prodavnicima ovdje se placa sa karticima, a to je lakse i komodno! Sve racune covek placa elektronski! ne secam bas dobro kada sam zadnji put bio u postu, sigurno prije najmanje 7 godina! Poste se zatvaraju, nijesu one sto su bile prije!
U bankama nema bas toliko ljudi, zato sto covek kontaktira i preko telefona i interneta...!
Sve u svemu to su nove vrijeme, nove obicaje, nove zakone, nov nacin rada i zivota a za nekoga, kao sto je bilo i prije, nove vreme dolazu je kao propast sveta!
I ja sam nastalgicar za one stare vremena, kada sam sanjao ili imao pun novac u dzepu, ali ipak lakse i sigurnije mi je sada, bez novcanika i para koji vrtu od dzepa u dzep!
Dzeparosi sigurno su, ili bit ce najveci nastalgicari za one stare veremena kada su u svojim dzepovima ljudi su nosili pun novcanik!

Gargamel

pre 8 godina

Ne razumem se mnogo u ekonomiju i ne bih o potkovanosti valute alidve stvari me zanimaju :
1) koliko košta implementacija dobrog sistema (mada to već uveliko postoji ali održavanje i unapređenje) u odnosu na štampanje keša i konstantnu zamenu dotrajalih novčanica?
2) kad odete u poštu i plaćate račune ili bilo kakvu uslugu uplatnicom, koliko je (isto važi i za banke) provizija na transakciju? Procentualno ili fiksno?

Meni moja banka daje mogućnost da plaćam račune online bez provizije.

Rekao bih da je virtuelni novac mnogo jednostavniji i jeftiniji za održavanje pa se smanjenjem količine gotovine pojeftinjuje ceo proces a keš teško da će baš potpuno izumreti.

Mrgud

pre 8 godina

Ovo je sjajna vest. Kamo sreće da se ovakva pravila uvedu i kod nas. Ovo samo može da znači veću sigurnost, manje svih vidova kriminala i korupcije. Ja ne verujem da ijedno privatno preduzeće radi 100% u skladu sa zakonima a najviše se muljači sa gotovinom. Bankama se mogu urediti pravila i tako onemogućiti da deru klijente. Ovo je budućnost i to mnogo bliža nego sto izgleda.

cartman

pre 8 godina

Odlična ideja. Šteta što nemamo normalne vlasti da ovo sprovedu kod nas uz još gomilu modernih rešenja koja su čak ispred dosta razvijenijih država. Time bismo mogli da nadoknadimo bar deo ovih 25 godina koje su nam pojeli skakavci.

Misa Grobari Nis

pre 8 godina

ja u 85% trans. kosristim karticu,lepota,odvikoh se od para,ali posteno,jos moja banka donira 1 din pri svakoj kupovini,neka svako da po malo i nekom olaksamo muke...

Aleksandar

pre 8 godina

Meni je urnebesno kad ljudi iz Srbije tvrde da će ovaj pristup omogućiti državi da vam ukine imovinu po sopstvenom nahođenju. Zar ste vi zaboravili 90-te (mada je toga bilo i decenijama unazad) kad ste imali hrpu keša koja nije vredela ni papira na kom je naštampana? Kako to keš sprečava centralnu banku odgovornu za tu valutu da sav vaš novčani imetak učini ništavnim?

Uostalom, ako se ozbiljno želi razrešiti problem sve transakcije bi se beležile u blockchain pa sem ako se više od 50% + 1 korisnika ne udruži da obori sistem država/centralna banka ništa tu ne bi mogla... Što je i razlog što države ne žele da pređu na tako nešto - ne zbog neke zavere protiv sopstvenog stanovništva ili što će klasični bankari ostati van sistema, već zato što onda država gubi jaku alatku za štelovanje sopstvene ekonomije (inflacija) i mogućnost prinudne naplate (recimo poreza).

Državama bi najviše odgovaralo da se samo postojeći keš zameni elektronskim transakcijama ali da se ništa drugo ne promeni. Time bi dobile samo dodatu mogućnost kontrole sive i crne zone, ostalo već imaju. Građanima, sem onima koji mešetare, bi bilo svejedno a prednosti su u svakom slučaju na strani elektronskog novca.

Građanima bi najviše odgovarao blockchain scenario al' paz' da se neka država ne zezne pa da to uvede. Za to ćemo, po svemu sudeći, morati da čekamo još dugo, dugo...

perakoyot

pre 8 godina

Država bez novca je država budućnosti. Novac i dalje postoji, ali ne u obliku papira nego virtuelni. Sve ostalo ostaje isto.
Po reakcijama tek vidim koliko smo zatucan narod. Pa nama je srednji vek light motiv! Sta je, lepo vam je kad Evri prolaze kroz prste!? Kad ih brojite, lep osećaj?
Kako da dete plati užinu karticom i kako da častim harmonikaša?
E moji Srbosi, nikad mi nećemo biti napredna civilizacija!

audi 5cyl

pre 8 godina

Kad bi se u Srbiji uradilo isto, kao država bi za deset godina isplatili sva dugovanja, ne bi bilo rada na crno i korupcije, a ne bi mogao da mulja niko osim banaka.

Takođe, ne bi narkomani ubijali babe sekirama za dve hiljade dinara, nezaposleni sinovi tražili 50 dindži od mame za cigare, a nestali bi putevi droge i trgovine ljudima i prostitucija.

Ja bih zabranio keš sutra da mogu, ionako ga koristim samo kad moram.

Mada, na državi bi bilo u tom slučaju da obezbedi besplatno održavanje bankovnih računa, jer keš iz džepa ne curi polako kao pare u banci kad ih stisnu bankarske marže

Stockholm

pre 8 godina

Nikad cuo za takve namjere. Zivim u Stockholmu i bankomati su na svakom cosku, medjutim cinjenica je da ne koristim novac vise od deset godina. Zvaku placam karticom, ne zato sto sam primoran vec sto je jednostavnije. Sve racune placam elektronski jer je besplatno. Ne strahujem da mi neko ukrade novcanik. Kartica se jednostavno blokira a stetu prilikom zloupotrebe iste pokriva moja banka. Vlasti znaju koliko zaradjujem bez obzira na nacin placanja. Nisam kriminalac i ne varam drzavu. Cemu onda novac? Kad sam u inostranstvu takodje placam karticom, ako nije moguce dignem novac na automatu. A kad nestane struje ako ste u liftu ne pomaze vam novac.

dufko

pre 8 godina

Udaraju se minusi na komentare ljudi koji kažu da su za da se sve radi elektronski i to samo pokazuje koliko smo mi Domanovićevska pripovetka od države. Nemate pojma koliko je lakše i jeftinije plaćati račune, ispunjavati obaveze i ostalo elektronski, ideš negde i svejedno ti je imaš li 10, 100 ili 100000 u džepu jer u roku od nekoliko minuta to blokiraš ako izgubiš karticu. Nema čekanja, nervozni penzioneri u redu, provizije, radno vreme od 8 do 11 i slično .. A bitno je da skoro svi imaju račune u banci i te iste kartice . oni koji nemaju su najgori jer rade na crno i ćute, pognu glave, rade sa njima šta hoće za neku bedu od 15-20 hiljada i na kraju kažu - ćuti, dobro je ... Nikad ovde neće biti bolje biti će biti neke promene, ovo je jedan tor sa puno ovaca koje se zavavljaju rijalitima i žive bez mozga i svima je očigledno lepo čim se ništa ne menja već godinama!

Nikki

pre 8 godina

U americi i bilo gde sam samo karticu koristio, ovde se plasim da koristim jer znate i sami kakvi su nasi prodavci. A jednom u klubu kad sam dao karticu da platim koktel barmen me je pogledao kao da sam sa Marsa dosao.

КРАЉЕВАЧКИ ГРИНГОС

pre 8 godina

једноставније је картицом........касирка не кука кад имаш крупно, нити ти даје зваку кад нема ситно............да сам на њиховом месту.........само бих куповао злато

kunskap

pre 8 godina

i onda kad nestane struje!?sta onda gospodo bankari?

Onda ukljuce agregate i naprave stuju !
Ljudi ja zivim u Švedskoj i verujte mi da je ova zemlja prva u Evropi koja ce da probadne . Ovde vise kriminala ima nego kod nas a mi mislimo da smo najjgori .

nikad nikome izvini

pre 8 godina

...i to je demokratija...uzas bre...sta njih boli sta cu ja sa svojim kesom...pouzdano znam da u Spaniji nisu imali coveku da razmene 5oo eura a u Holandiji nisu imali da vrate kusur od 2oo eura...e jadna je ta EU...

bikkojisedi

pre 8 godina

manje pljacki, korupcije nema utaje poreza.. dripci koji kradu i nigde ne rade nece imati para kod sebe.. pa nije to ni tako lose priznacemo...

Bezbroj

pre 8 godina

Izvacivanje novca u Svetskoj znaci prelazak sa svetske na Dansku i Norvesku krunu ili euro. Svaki sveda ce sigurno izvaditi malo kesa kad ide na more ili putuje poslom i taj kes ce biti u opticaju medju ljudima. U samoposlugama na benzinskim pumpama i drugim raznim radnjama (sto mi zovemo buticima) vec godinama nisam video da neko placa kesom....

Swedenonline

pre 8 godina

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna
(debelo nasamaren, 31. oktobar 2015 14:21)

Pakistan tekst gde doticni sa 200 istomisljenika nema pojma da su uzine i ruckovi besplatni u Svedskoj, upravo plaćeni poreskim parama, zato je bitno igrati fer plej i platiti porez. Znate, mi ne prikupljamo novac za operacije bolesnih! :(

samuraj

pre 8 godina

Bas me zanimaju sada oni koji se smeju teorijama zavere.

Sta mislite sta je ovo ? Izbacivanje novca, znaci potpuna kontrola ljudskih zivota.

Nema vise otpora, nema vise pobune, nema demonstracija. Samo te iskljuce, tebe i tvoj racun i nema vise placanja.

Ovo je prvi korak. Drugi je cip. Tu smo tek nadrljali.

Ceo zivot radim imaginacije za kes i sta cu sad ? Da zamisljam brojeve ?

Salu na stranu - ali Novi Svetski Poredak je tu odavno, ali smo programirani da ga ne vidimo.

Bojan

pre 8 godina

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna
(debelo nasamaren, 31. oktobar 2015 14:21)
Po USA imaju eksperimentalna zabavista gde su decu cipovali i kad idu na uzinu samo ih skenerom ocitaju, i naplate ti. Eto kako.

debelo nasamaren

pre 8 godina

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna

dalibor

pre 8 godina

sta bi na to rekli nasi penzioneri koji od rane zore cekaju u redu na svoju penziju.neznaju ni za bankomat ni za elektronsko placanje i jos cekaju postara da im donese na vrata.To je i jedini razlog zasto nam je ovako kako jeste.Jednostavno narod nezna za bolje pa glasa za gore.A mozda je i svedjanima gore nego nama mozda mi ipak bolje zivimo,samo sto toga nismo svesni...ako slusajuci premijera sigurno da je tako

BDP

pre 8 godina

Kako je lako i lepo pisati clanke o Skandinavcima a jos lakse ih komentarisati. Da se kladimo da vise od pola "komentatora" nije nikad izvirilo van Balkana sem putem interneta.

Rajko

pre 8 godina

Nije mi jasno cemu frka, pa neka jednostavno predju na ono sto stvarno ima vrednost - zlato, srebro, dijamanti . ... hmmmmm i Putin radi isto, mozda se i njemu ne svidja vise viruelni novac ☺ .... ajd u zdravlje!

Roman-tican

pre 8 godina

Orveleva predvidjanja se ostvaruju i to kroz 'najotvoreniji' i 'najmoderniji' sistem na svetu - Svedsko 'napredno drustvo'! Samo neka oni eksperimentisu kao sto rade sa medjuljudskim odnosima pa da mi ostali za jedno 50-100god vidimo rezultate tog eksperimenta, do tad - neka hvala! Elektronski novac u praksi znaci da covek vise nema nikakvu privatnost i samim tim elementarna ljudska prava (nasuprot tome sto se 'slobode' vezane za nemoral i neprirodnosti predstavljaju kao 'osnovna ljudska prava'). Upravo je u tome srz zamene teza i velikog socijalnog 'spin-a'. Pravo lutkarsko pozoriste u kome banke i lobiji koji ih kontrolisu sticu potpuno kontrolu nad nasim zivotima!

Pedja

pre 8 godina

Super i jos da predju na Bitcoin i na konju su. Jedina validna stvar je papirni novac koji mora da ima pokrice u zlatu. Ako se novac stampa bez pokrica u zlatu nastaje inflacija (svi to dobro znamo). Ako je u opticaju "virtualni" novac kakvo ce on pokrice imati i kako. Desice se isto sto se sada desava sa amerikom, daje kredite kome stigne novcem koji nemaa a duzna je Kini trilione dolara.

Jovica

pre 8 godina

"Teorije zavere", ovo ono. Eto, sve dok jednog dana skroz ne ukinu novac, prostor za totalnu kontrolu coveka. I sve to na kraju preko jednog cipa, ziga zveri.
Mnogi pametuju kako su to zaostale price, linijom manjeg otpora. Kako onda objasniti ovakav "napredak" coveka?

tender

pre 8 godina

Ovo kod nas NE MOZE jer kako bi se onda finansirale politicke partije ili recimo drzavni projekat Crvena Zvezda.
I jedno i drugo postoje i funkcionisu bez kinte u kasi. Kako onda bez crnog kesa placati tekuce troskove !!

Nemanja

pre 8 godina

Treba da postoje oba platna sistema, elektronsko i gotovinsko, jer oba imaju svoje prednosti i nedostatke, drzavi naravno vise odgovara onaj koji moze da monitoringuje ali gradjanima u mnogim situacijama moze vise kesh da odgovara. Mislim apsurdno bi bilo izbaciti gotovinu iz upotrebe, ali okej je teziti ka tome da elektronsko placanje preuzme primati.

Bozza

pre 8 godina

Ovo kod nas nikad neće biti...kako da završiš posao kad te zaustavi policija, kad odeš kod doktora, kad treba da izvadiš neku dozvolu, odobrenje ili tender...ne možeš da odeš sa plastikom u opštinu ili neko ministarstvo i da kažeš evo kartica treba mi to i to....

Dejan

pre 8 godina

A naravno banke ce uzimati proviziju od svake transakcije... Zasto da placas kesom kad mogu da ti naplate svaku transakciju...
Inace "cashless society" je jedan od stubova NWO

alan ford

pre 8 godina

i tako vas novac vise nije vas vec pripada-BANCI.....za ucenjivanje dusu dalo....gospodari vaseg zivota su BANKE....robovi i robovlasnici na najnoviji nacin....bice zurke.

Bojan Ljepoja

pre 8 godina

Dobro sade, neka ljudi misle sta hoce. Sto niste napisali da su izasle upravo nove novcanice u Sweden?
Nepodrzavam svet bez kesa, to nebi trebalo nikad da zazivi !

dr

pre 8 godina

@perakoyot

Samo kad vidim koliko si minusa dobio, smejem se od muke. Mnogo smo zaostali, nista nije cudno, ameri su 70-ih inali kreditne kartice, dok je kod nas to jos sveze.
Placanje telefonima i drugim prenosnim uredjajima je buducnost.
Uzmimo primer, stigne racun za struju i platis ga u roku od 2 sekunde preko aplikacije.
Ljudi, sta ce vam kes?

Srrrrrdjan

pre 8 godina

U Italiji vec dugo je na snazi limit od 500 eura. Mozes u banci da podignes i vise, ali finansijska policija automatski dobija signal da je taj i taj prekoracio limit. A posle toga oni odlucuju da li da te prekontrolisu ili ne. S tim u vezi i sva placanja u cash-u preko 500 eura su zabranjena (samo bankomat, cekovi i sl). Tako da vise nema kupovine garderobe, automobila i sl. u cashu preko 500 eura. Maksimalna kontrola svih finansijskih tokova. Nije kao ovo u Svedskoj, ali nije ni daleko.

mrmlj

pre 8 godina

@(nikad nikome izvini, 31. oktobar 2015 14:47) kod nas nemaju da vrate kusur od 5.000rsd a cesto i od 2.000rsd, a u pitanju su znacajno manji iznosi od 200€ a kamoli 500€.

Mujo11

pre 8 godina

Za mene je lakse sa karticom! Sta ce pare u moj dzep, ili u corapama?! I onako kes ne vredi u autobusu, voz...! Da se uvijek sekiram jel sam zaboravio ili ne da zatvorim prozore vrata i prozore...?!
Mjesecno vadim iz bankomata 10-20 eura i nista vise!
U velikim i malim prodavnicima ovdje se placa sa karticima, a to je lakse i komodno! Sve racune covek placa elektronski! ne secam bas dobro kada sam zadnji put bio u postu, sigurno prije najmanje 7 godina! Poste se zatvaraju, nijesu one sto su bile prije!
U bankama nema bas toliko ljudi, zato sto covek kontaktira i preko telefona i interneta...!
Sve u svemu to su nove vrijeme, nove obicaje, nove zakone, nov nacin rada i zivota a za nekoga, kao sto je bilo i prije, nove vreme dolazu je kao propast sveta!
I ja sam nastalgicar za one stare vremena, kada sam sanjao ili imao pun novac u dzepu, ali ipak lakse i sigurnije mi je sada, bez novcanika i para koji vrtu od dzepa u dzep!
Dzeparosi sigurno su, ili bit ce najveci nastalgicari za one stare veremena kada su u svojim dzepovima ljudi su nosili pun novcanik!

Vlada komunista

pre 8 godina

Podržavam ,to bi i kod nas trebalo uvesti ali i kontrole računa osoba koje nigde ne rade a imaju stalan priliv na račun.
Nisam ovo slučajno napisao, tako bismo se rešili rada na crno ali i ekonomije trange-frange. Prednosti ove tehnologije su višestruke.

king

pre 8 godina

Super i jos da predju na Bitcoin i na konju su. Jedina validna stvar je papirni novac koji mora da ima pokrice u zlatu. Ako se novac stampa bez pokrica u zlatu nastaje inflacija (svi to dobro znamo). Ako je u opticaju "virtualni" novac kakvo ce on pokrice imati i kako. Desice se isto sto se sada desava sa amerikom, daje kredite kome stigne novcem koji nemaa a duzna je Kini trilione dolara.
(Pedja, 31. oktobar 2015 17:37)

Muka mi vise kad neko pomene pokrice novca u zlatu. Pa nismo u srednjem veku. Malo se ekonomski obrazujte i ne lupajte gluposti. Kolicina novca u opticaju traba da bude jednaka vrednosti ukupne kolicine proizvedene robe i usluga

Mrgud

pre 8 godina

Ovo je sjajna vest. Kamo sreće da se ovakva pravila uvedu i kod nas. Ovo samo može da znači veću sigurnost, manje svih vidova kriminala i korupcije. Ja ne verujem da ijedno privatno preduzeće radi 100% u skladu sa zakonima a najviše se muljači sa gotovinom. Bankama se mogu urediti pravila i tako onemogućiti da deru klijente. Ovo je budućnost i to mnogo bliža nego sto izgleda.

djuro

pre 8 godina

Šta se čudite!? Ni u Cetinje ti ne mogu vratiti kusur. Kad vide 50 eura, vele podji do Podgorice rasitniti... odakle da ti vratim!? ehej!! Nema gotovine još ranije no što su se u Švedskoj sjetili!!

cartman

pre 8 godina

Odlična ideja. Šteta što nemamo normalne vlasti da ovo sprovedu kod nas uz još gomilu modernih rešenja koja su čak ispred dosta razvijenijih država. Time bismo mogli da nadoknadimo bar deo ovih 25 godina koje su nam pojeli skakavci.

Oslo

pre 8 godina

Norvezani su odbacili ovu ideju za sada. Po njima mora postojati papirni novac upravo zbog situacija kao sto su padovi sistema i slicno. Smatraju da smo jos tehnoloski zaostali da obezbedimo adekvatnu tehnologiju koja garantuje nesmetano korišćenje elektronskog novca...

aussie

pre 8 godina

I ovde u australiji se kartice masovno koriste. ko ce da nosa prljave pare i relativno velike novcanike i da se muci sa sicom. u bankama mozes da dignes malu kreditnu ili debitnu karticu velicine par cm koja se zalepi na zadnju stranu mobilnog telefona. a za kupovine ispod $100 samo je primaknes skeneru i skeniras kad placas, ne treba da kucas nikakav pin (sifru). milina. transakcija od momenta kad ti novac legne na racun pa do kupovine proizvoda 1 sekund bukvalno.

neko ko zna

pre 8 godina

Država bez novca je država budućnosti. Novac i dalje postoji, ali ne u obliku papira nego virtuelni. Sve ostalo ostaje isto.
Po reakcijama tek vidim koliko smo zatucan narod. Pa nama je srednji vek light motiv! Sta je, lepo vam je kad Evri prolaze kroz prste!? Kad ih brojite, lep osećaj?
Kako da dete plati užinu karticom i kako da častim harmonikaša?
E moji Srbosi, nikad mi nećemo biti napredna civilizacija!
(perakoyot, 31. oktobar 2015 22:19)

ajde ti pametni objasni nama zatucanima sta bi uradio kada bi ti cela ustedjevina ostala u banci koja propada i iz koje ne mozes da povuces novac?

ili, sta bi ti tako pametan radio kada banke daju negativnu kamatu na depozit, tj da ti njima placas za depozit koji drzis?

Krenulo je

pre 8 godina

Sve obo iz apokaliptičnih knjiga...

Znači sve pare koje imaš nisu kod tebe već su kod nekog drugog (banka)?
Treba ti u sred noći benzin, pljuge, lek, burek.... Ops kartica ne radi (jer dešava se da kartice necrade iz raznoraznih razloga) šta sad?
Došla zadnja vremena, veliki brat u zlatnom izdanju!
P.S.
Najveći broj i najveće pare se kradu putem elektronskih transakcija. Samo tak nit je neko povređen nit koga uhvate jer te pljačke su knogo teže dokazive (enron, societe generale...)

Misa Grobari Nis

pre 8 godina

ja u 85% trans. kosristim karticu,lepota,odvikoh se od para,ali posteno,jos moja banka donira 1 din pri svakoj kupovini,neka svako da po malo i nekom olaksamo muke...

Driver

pre 8 godina

Pre 7 godina pošalju me na službeni put u Nemačku sa novčanicom od 500€. Na benzinskim pumpama ne primaju veću od 200. U tri banke u koje sam ušao neće da rasitne. Na kraju uđem u Lidl i kupim 20ak artikala tipa žvake, kikiriki, čokoladice... samo da bi ih mrzelo posle da storniraju račun. Kad sam izvadio 500€ da platim, kasirka počela da pritiska dugme ispod kase. Eto sekjuritija, eto poslovođe, eto još neka dvojica, većali 10 minuta, vrteli onu novčanicu, zagledali, skenirali... Na kraju pristali da je uzmu. Gledali me svi ko najgoreg krimosa...

Unknown.MNE

pre 8 godina

Vi neoliberali koji sve prihvatate objerucke sto vam se sa zapada predlozi samo zato jer su vas zadnjih 50 god ubijedili da su oni civilizacija, a vi neandertalci koji treba da se emancipujete... Nemoj poslije da vam nismo govorili sta ce vas snac ako prihvatite/mo ovo!

Ne zalim ja vas nego vasu djecu!

Bojan

pre 8 godina

Sledeci korak je ugradnja cipa ispod koze.Sve je odavno zapisano u svetskim centrima moci.Slusam ovde lupetanje na komentarima.Sta to znaci za obicnog coveka??? Znaci da ukoliko ne platite porez,necete cipom ispod koze moci ni hleb da kupite.Ovo je jos jedan atak na slobodnog coveka,a svemu je predhodilo uvodjenje kartica kao platezno sredstvo.

na balkanu srednji vek

pre 8 godina

Isto tako niko ne pomenu da ce u svakom trenutku policija znati kuda se krecete!
(Nesoj, 31. oktobar 2015 14:16)
Pa to i sad moze da zna, pomocu tog telefona s kog saljes komentar :D

a kako ce dete da kupi užinu, da mu dam karticu sa limitom i da stalno o tome razmisljam, kako da platim nesto ako nezelim da mi zena zna
(debelo nasamaren, 31. oktobar 2015 14:21)
Pa moze kartica s limitom, debitna kartica (na koju se dnevno e-bankingom prebacuje dzeparac), gift kartica bez imena, itd, itd.

Imaginarni novac, totalna kontrola vaseg novca, jedan klik i vi ste siromah...
(511, 31. oktobar 2015 15:07)
Jedna odluka vlade i/ili centralne banke i jedan klik i cela tvoja gomila kesa vredi manje nego papir i boja kojom je odstampana! Jel' ste vec zaboravili hiperinflaciju?

Joao

pre 8 godina

Nije problem ukidanje novca, nego ukidanje slobode u raspolaganju imovinom! I ovako nam banke kontrolisu zivot, a tek ovako...
Mora se pronaci nacin da pojedinac raspolaze svojim novcem kako on zeli, a ne kako zeli lihvarska internacionala.
U ovakvom svetu nece biti pljacke i korupcije, ali samo za "malog coveka". Politicari, krupan kapital i bankari raspolagace sada, osim sredstvima prinude i medijima - i nasim novcem! A zna se ko su najveci pljackasi, ubice i utajivaci poreza - ovi u "finim odelima". Ovo je apsolutno ropstvo i sreca je da smo zaostali!

Antitheist

pre 8 godina

@dufko: i onda, jednog jutra, na tvojoj kartici nema ni prebijene pare. Zovneš banku, izvinjavaju se, ne znaju ko si... Neko te izbrisao, delete! Super, a?

Vlado

pre 8 godina

Nema nikakve panike. Kazem vam iz prve ruke ova vjest nema veze sa stvarnosti. Zivim u Svedskoj 25 g, citam novine svaki dan, gledam tv, radim sa svedjanima i vjerujte mi na rijec nema nikakve panike i niko o ovome i ne prica. Nisam o ovome nigdje cuo.

Gargamel

pre 8 godina

Ne razumem se mnogo u ekonomiju i ne bih o potkovanosti valute alidve stvari me zanimaju :
1) koliko košta implementacija dobrog sistema (mada to već uveliko postoji ali održavanje i unapređenje) u odnosu na štampanje keša i konstantnu zamenu dotrajalih novčanica?
2) kad odete u poštu i plaćate račune ili bilo kakvu uslugu uplatnicom, koliko je (isto važi i za banke) provizija na transakciju? Procentualno ili fiksno?

Meni moja banka daje mogućnost da plaćam račune online bez provizije.

Rekao bih da je virtuelni novac mnogo jednostavniji i jeftiniji za održavanje pa se smanjenjem količine gotovine pojeftinjuje ceo proces a keš teško da će baš potpuno izumreti.

ema

pre 8 godina

@Perakoyot:
Mrzim kad neko glumi svet, a nema pojma i jedino sto mu
je svet je coca cola i i phone gluposti.
For your information, Nemci vole kes i koriste ga gde god mogu. A sad prst na celo...bice da su i oni primitivni...a i zasto bi banke zaradjivale na nama ako mi to ne zelimo??

Neverni Toma

pre 8 godina

Nemojte da ste naivni. Ovo je samo kako bi se povećao promet banaka i njihova provizija sa jedne strane i kontrola drzave privatne svojine sa druge strane. U svakom trenutku čoveka mogu da ostave bez ičega. Bilo da te država osudila pravno ili politički ili greške u sistemu ili neki haker, za par sekundi možeš ostati bez ičega.

Vidoviti Doda

pre 8 godina

Virtuelna lova će na kraju izazvati III svetski rat.
Sve će funkcionisati ok dok ne nestane struje ili dok neki Snouden ne objavi da ne postoji zaloga iza elktronskih brojeva. Tad će biti gusto.

Migoša

pre 8 godina

Banke su u zakonskoj obavezi da prijavljuju državi svaku sumnjivu transakciju, a podizanje gotovine u velikom iznosu svakako to jeste, ne samo u Švecke, već svuda u svetu, pa normalno i kod nas. Ovde je to novinar, karikirano naglasio, pa po njemu ispada kako banke prijavljuju (cinkare) "poštene građane", a zapravo se samo radi o postupanju u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Ceo tekst je u suštini senzacionalistički, u ostalom kao i doooobar deo drugih koji se mogu pročitati u štampanim ili elektronskim medijima. Zato i deinstaliram jednu po jednu news aplikaciju, posle Bljuca, ova bi mogla da bude sledeća, a pare odavno prestadoh da dajem stranačkim, tajkunskim i stranim propagandnim "novinama".

Bud

pre 8 godina

Polako se gotovina izbacuje - i vecina transakcija obavlja karticom, nije to samo u Svedskoj, ali verujem da prednjace.

Kako je lep ovaj grad. Koje mesto je u pitanju?

Mika

pre 8 godina

Jedina mana nemanja kesa je scenario Orvela, znaci drzava i pojedinci ce moci da nam ulaze u intimu, kolko trosim , nasta, staroj majci pomazem, sve ce znti o svakom pojedincu. Sa uvodjenjem kamera na svakom cosku, lakom pracenju novca ... fali svakom jos da ugrade mikrofon i ....

Razvijač amater

pre 8 godina

Svidelo se to nama ili ne ali ovo je budućnost većine država koje se razvijaju prema modelu Evrope, Usa i sličnih. I nije tu problem u tehničkom funkcionisanju platnog sistema. Problem je u transparentnosti i kontroli. Da li će neko manipulisati gotovinom ili elektronskim novcem manje više je svejedno. Sistem gde se e-novac drži u bankama a koje su same po sebi komercijalne ustanove orijentisane na profit ne može, na duže staze, biti osnova za cashless društvo. Kao što je neko postavio pitanje šta će se desiti kada takva banka propadne? Rešenje može biti u nekom centralnom trezoru koji će voditi evidenciju svih priliva i odliva a banje tu mogu biti eventualno agenti ili nešto slično tako da, u slučaju bankrota, jednostavno biramo nekog drugog za takve poslove. Mada, realno, ako imamo samo račun na koji se uplaćuje zarada čemu tu služi banka? Dakle tehnika će biti rešena. Ono što je bitnije jeste pitanje ko će imati oravo pristupa informacijamo o računu? Da li je moguće napraviti sistem otporan na hakere ili sistem gde podaci ne mogu da se izgube tek tako. Da li može da postoji apsolutno nezavisna ustanova čiji bi jedini zadatak bio čuvanje podataka o računima i transakcijama tako da čak ni država ne može, bez unapred određenih pravila, da gleda a pogotovo da menja stanje bilo kog računa? Što se mene tiče trudim se što više da koristim e-novac ali sam svestan koliko je tanka opna koja nas deli od ličnog i društvenog haosa tako da, dok ima cash-a bilo gde koristiće se.

Eto.

pre 8 godina

manje pljacki, korupcije nema utaje poreza.. dripci koji kradu i nigde ne rade nece imati para kod sebe.. pa nije to ni tako lose priznacemo...
(bikkojisedi, 31. oktobar 2015 22:36)
Idealizam je dobar, naivnost nije.

Aleksandar

pre 8 godina

Meni je urnebesno kad ljudi iz Srbije tvrde da će ovaj pristup omogućiti državi da vam ukine imovinu po sopstvenom nahođenju. Zar ste vi zaboravili 90-te (mada je toga bilo i decenijama unazad) kad ste imali hrpu keša koja nije vredela ni papira na kom je naštampana? Kako to keš sprečava centralnu banku odgovornu za tu valutu da sav vaš novčani imetak učini ništavnim?

Uostalom, ako se ozbiljno želi razrešiti problem sve transakcije bi se beležile u blockchain pa sem ako se više od 50% + 1 korisnika ne udruži da obori sistem država/centralna banka ništa tu ne bi mogla... Što je i razlog što države ne žele da pređu na tako nešto - ne zbog neke zavere protiv sopstvenog stanovništva ili što će klasični bankari ostati van sistema, već zato što onda država gubi jaku alatku za štelovanje sopstvene ekonomije (inflacija) i mogućnost prinudne naplate (recimo poreza).

Državama bi najviše odgovaralo da se samo postojeći keš zameni elektronskim transakcijama ali da se ništa drugo ne promeni. Time bi dobile samo dodatu mogućnost kontrole sive i crne zone, ostalo već imaju. Građanima, sem onima koji mešetare, bi bilo svejedno a prednosti su u svakom slučaju na strani elektronskog novca.

Građanima bi najviše odgovarao blockchain scenario al' paz' da se neka država ne zezne pa da to uvede. Za to ćemo, po svemu sudeći, morati da čekamo još dugo, dugo...

mup

pre 8 godina

Znaci, kad narucim pesmu u kafani, karticu cu morati da provucem kroz meh harmonike. Ovo je teror banaka, jer se njima ovako vise isplati. Svaka transakcija ce biti naplacena, a sto sloboda izbora umire, njih nije briga. Demokratija je evoluirala od postovanja volje vecine, do nametanja volje manjine nad vecinom, samo ako je ta manjina bogata ili uticajna.

M

pre 8 godina

Bankari postepeno ostvaruju kontrolu kompletnog života. Demokratsko je pravo da svako raspolaže novcem na način kako žel. Ovo je samo jedan od znakova gde svi idemo zajedno kao civilazacija, nigde bas tamo.

shifter

pre 8 godina

@dufko Čitam Vaš komentar i pitam se iz koje ste Vi galaksije posetili B92? Naši sugrađani bi rado prihvatili elektronsko plaćanje, da imaju normalna primanja. Nikakve vajde nema od plastike, ako nema novca na računu. Ali, sve dok postoje ljudi kao Vi, kojima su svi građani koji imaju mala primanja ovce, neće nam biti bolje.

Vladislav

pre 8 godina

Ovo nije dobro za mog druga , on je naviko da bude glavna faca u kafani i da ostavlja konobarima baksis da bi ga oni ispostovali ... :-)

dukiVrs

pre 8 godina

I to oni misle da je dovoljna njihova casna pionirska i da je njihova rec dovoljan garant da taj 'novac' stvarno vredi toliko. Ionako danas manje od 50% novcanica u opticaju ima pokrice u zlatu, ostalo je sve neka garancija tj. mrtvo slovo na papiru.

miki

pre 8 godina

država će moći da prati svaku transakciku pojedinca i time imati uvid u kretanje i sklonosti neke osobe. Nema više nikakve privatnosti. sve će se znati: kuda idete, gde i šta kupujete, koji su vam hobiji, slabosti, navike, kupovna moć itd

HanSolo

pre 8 godina

Kako je lep ovaj grad. Koje mesto je u pitanju?
(Bud, 01. novembar 2015 04:04)
Stockholm. Jedan od najlepših glavnih gradova u svetu po prirodi..
Tamo sam često u mom poslu.

re

pre 8 godina

Godinama nisam bila u nekoj banci, jer se sva placanja obavljaju elektronski, ovde u Oslu i pre par meseci mi zatreba veca suma novca i odem do banke da podignem, kad ono, nema banke. I tako redom po gradu, sve banke zatvorene, ostale samo dve u centru grada ali ni tamo ne mozes podici gotovinu, to se obavlja na bankomatu uz dnevno ogranicenje na oko 2500 eura. Znaci ako ti treba veca suma kesa-ne moze. Samo elektronske transakcije su moguce. Ovde se nikakva primanja vec 40 godina ne isplacuju u gotovini, sve ide direktno na konto banke bilo da su plate ili penzije.
Ovde su vec dugo i poste zatvorene i ne znam da li u gradu postoji vise od jedne.