Četvrtak, 29.10.2015.

15:12

Srbiji veliki posao - remont ruskih helikoptera

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će se remont ruskih helikoptera, koji će biti prebačeni iz Poljske i Češke, obavljati u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Srbiji veliki posao - remont ruskih helikoptera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

Milan_Italia

pre 8 godina

Da li gosp. Mihajlo zna koliko novca (omrazenih $, €...) se u Srbiju slije od svih nas koji smo otisli "vani"?
Rec je o cistom, zdravom i vrlo cesto "cash" novcu koji ode za placanje infostana, poreza za nekretnine, benzina/putarina, lekara i medicinskih sestara, zubara... i mnogo toga jos... za nas kad dodjemo a bogami i za one koji imaju nekoga (roditelji penzioneri).
Da li ti Mihajlo znas koliko penzionera je "amortizovalo" smanjenje penzije samo zahvaljujuci tome sto im neko (deca najcesce) redovno salje novac.
Raspitaj se Mihajlo koliko milijardi (onih pravih, znas sa devet nula) u Srbiju godisnje udje od nasih ljudi... I to sve ostaje bas tu i odrzava ceo sistem.
Naravno da i jedan deo ode na zabavu i provod (pozorista, kafane...) ali i to je zivot i neko od toga takodje zivi.
Niko nije ni bolji ni gori zato sto je ostao ili otisao... mnogi samo zbog ekonomskog momenta ali i mnogo njih zbog drugih razloga (sifra "Vukovar" ili "mesoviti brak"...)
Imao sam prilike da vidim mnoge namenske firme (Moma Stanojlovic, Utva, Soko-Mostar, Prva petoletka, Vazduhoplovni VTI, Krusik...) pre sunovrata 1991. U svakom pogledu su bile na visokom nivou, u stvari na JAKO VISOKOM NIVOU...
Sada je to ostalo van granica, unisteno 1999, prevazidjeno tehnoloski, ostalo bez kadra prirodnom selekcijom (smrt, penzija...) a nesto malo odlaskom ljudi u inostranstvo. To je u stvari najmanji problem.
A na vlasti isti oni kao i 1991-99 (Nikolic, Vucic, Dacic).

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Srbija je zemlja sa dugogodisnjom tradicijom remonta helikoptera. U proteklih 20 godina u nasoj zemlji je remontovano blizu 0 helikoptera. Nasi iskusni inzenjeri i tehnicari ce konacno dobiti sansu.

Branko

pre 8 godina

Remontni zavod "Moma Stanojlović" je to radio nekada. Šta je od tog zavoda ostalo sada i da li može da se vrati na stari nivo veliko je pitanje.

mihajlo

pre 8 godina

Najbolji su mi ovi, nema ko da radi, otisli u penziju, otisli preko bare, otisli, neznamo vise i ko je otiso. I sad posto so otisli, vidis, bez njih navodno nemoze vise nista!? A sad pitanje koliko je zaista tih sta je otislo vani, imalo znanje u danom trenutku, sa onim znanjem dok su bili tu, bi ista uradili danas!? Naravno, otisli su i ljudi, koji su biki eksperti, stecenim odredjenim znanjem DOBIJENIM u Srbiji ali koliko je takvih!? A sada, otisli ste vani, prema tome ne pametujte vise ovde, nego tamo kde ste. Gledaj te svoja posla tamo. A za ovde se ne brinite vise, ovde nek se brinu oni sta su ostali. Kako ce ju ti da remontuju, popravljaju, edukuju, njihova svar. Sta ima vi, da se bunite i prizeljkujete propast vec sad!? Kako ste se vi u Srbiji naucili, to mislim prventstveno na ove sto su otisli zadnjih deset, petnajst godina, tako ce se nauciti i ovi sadasnji, sa tom razlikom sto ce imati konkretno mesto da se usavrsavaju. Pa ne radi se ovde za razvoj novog helikoptera, nego remont sa delovima, koji ce dolaziti sa strane, a kasnije kad se stekne odredjeno znanje i ostalo ako zatreba. Sad bi ostali trebali, da shvatimo, da su neki bili odma rodjeni sa znanjem inzinjera, kako kod nas tako kod poljaka i ceha, idi begaj. Izvinite, nemate pravo vise, da se bunite. Niti placate vise porez na prihode, niti doprinosite vase znanje u istoj drzavi u cij teret ste se u vecinu skolovali i usavrsavali itd..

ee moj Vucicu

pre 8 godina

Vucic je najavio : Posto se Poljska i Ceska pridrzavaju embarga koji je Rusiji uveden posle onog s Krimom i Ukrajinom i ne zele da remontuju te helikoptere tu smo mi .Evropski klovnovi koji ce za sitne pare uci u sukob sa zapadom izgubiti prave investicije ali eto to smo mi.Treba se vec jednom posle 250 god.odluciti ili EU i zapad ili brate Sjeverna Koreja nema vise nesvrstanih .

Snoop

pre 8 godina

Dobra saradnja sa Rusima nam je donela još jedan posao u kome ćemo se, nadam se, dokazati i time otvoriti vrata za slične projekte u budućnosti.

Realno

pre 8 godina

Nedavno sam procitao vijest da su hrvatski zavod iz V.Gorice i jedan slican slovacki, zajednicki dali ponudu za remont dva Mi-8 oruzanih snaga BiH. Moze li neko objasniti kakve Rusija premijesta helikoptere iz Poljske i Ceske jer cisto sumnjam da barem Poljaci nemaju slican zavod koji je osposobljen za remintiranje ili da nemogu samostalno odluciti gdje ce remontovati svoje helikoptete.

jovo

pre 8 godina

Evo posla za nase inzenjere. Nasi inzinjeri su cenjeni u svetu i ovo je posao za prave strucnjake kakvi su oni.
(Cica, 29. oktobar 2015 19:12)
je mi budale pa cemo raditi za crkavicu din,mi posteno radimo i volimo puno € i $.i to puno € i $.cak nam je vise drazi $ nego €.za € rade samo oni koji nisu sredili put preko bare i morali ostati u EU i rade za crkavicu od 2000-5000€. Samo Amerika i Kina posteno placaju,ostalo sve krvopije.

Posmatrac

pre 8 godina

Srbi su vredan I marljiv narod. Iako ne znamo,spremni smo da naucimo.
(Miro, 29. oktobar 2015 19:41)

"Iako ne znamo,naucicemo." ??? Prijatelju, ovde se radi o helikopterima a ne o traktorima. To ti je kao kada bi ja rekao:"Nisam hirurg ali operisacu pa cu nauciti ."

Nikola

pre 8 godina

Mogli su da nam daju da pravimo I inter_kontinentalne rakete ali dzabe sve kada nemamo ljude koji znaju posao. Oni koji imaju znanje su u penziji ili bolje receno oterani su u penziju jer nisu hteli da se prodaju za partijsku knjizicu.

Da li je vas vulkanizer inzinjer ?

pre 8 godina

Helikoptere treba da popravljaju majstori a ne inzinjeri ! Inzinjeri treba da ga razviju i naprave ! Da Srbi to znaju ne bi im opanak bio jedini proizvod koji su sami smislili. I jos padmo u nesvest za Stark bananicama i Eurokremom koji su blede kopije davno licenciranih originala sa zapada.

Inženjer

pre 8 godina

Inzenjeri, tehničari, pripremite se i pokažite da su srbi dobri radnici i stručnjaci i u Srbiji, a ne samo kad odete preko.
(pegaz, 29. oktobar 2015 23:18)

Već smo svi otišli preko jer ste glasali za ove na vlasti koji su nas i oterali. Sad sami opravljajte te helikoptere kako znate i umete.

Srki

pre 8 godina

Veliki posao i velika šansa za mlade inženjere i tehničare.
(Inž., 29. oktobar

Da da verovatno će srednjoškolci praksu odrađivati na Ruskim helikopterima. Za to treba puno godina iskustva što u Srbiji nema.

bgd

pre 8 godina

Veliki je posao premijer sklopio
(Tihomir, 29. oktobar 2015 18:05)

A vest glasi ovako:
"Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će se remont ruskih helikoptera, koji će biti prebačeni iz Poljske i Češke, obavljati u našoj zemlji."


"Najavio". Shvatate - "najavio"?
Dakle, nije "sklopio", nego je "najavio".
"Najaviti" ne znači i "sklopiti".

Da li to razumete?

dragan dragan

pre 8 godina

Treba se setiti i malo proslosti. Neke 1989. korporacija Lola se spremala za licencnu proizvodnju sa fabrikom MIL. Lola je spremala prostor za to, razvijana je i ideja o sopstvenom helikopteru. Mozda jos neko cuva prospekte Lola koorporacije iz tog vremena. Mozda je ovo sansa za novi pocetak. Nece Rusi da sa vizom putuju tamo gde su nekad radili remonte. Nista neobicno, prenece tehnologoju u Srbiju. Treba im remontna baza van granica RF. Tacno je da nema inzenjera i majstora, ali stare generacije mogu da pomognu, doci ce i ruski instruktori i eto izazova za mladje generacije. Tih ruskih masina ima jos mnogo. Samo da politicari ne upropaste.

srki

pre 8 godina

Poseta rusiji je ocigledno veoma uspesna, dogovorili smo naoruzanje, potpisali sporazum za gas, sire se kapaciteti u banatskom dvoru, sad u kikindi moze da se otvori fabrika, pa sad i ovaj posao sa remontom. Veliki plus mogu reci

Ladislav

pre 8 godina

Poslovi za koje su potrebni specijalizovani kadrovi ne mogu se tek tako ugovarati. Osim kadrova i tehnička podrška ....Sve ukazuje na elementarno neznanje ugovarača. Iznenađen sam Rusima koji nam nude ovakve ugovore ; ko će to raditi i gde ??

Isterivac botova

pre 8 godina

Veliki je posao premijer sklopio
(Tihomir, 29. oktobar 2015 18:05)

Sklapa se Fiat u Kragujevcu. Posao se zakljucuje ugovorom. Ali u ovoj zemlji je dovoljna rec premijera nakon sastanka i to je to. Rusi nam prvo 'daju helikoptere, migove, rakete...', a onda nam placaju da remontujemo njihove helikoptere...

FOLKAO

pre 8 godina

Sada će nam Poljaci i Česi zameriti što im uzimamo profitabilan posao,remont letelica će vršiti srpski stručnjaci inženjeri i tehničari visoko obrazovani na savremenoj tehnologiji, mehanici i elektronici.

Kotlokrp

pre 8 godina

Kako da ne?!Ti helikopteri docice 100%spremni.Nasi ce da ih peru i lickaju.Cini mi se da AV polako okrece na rusku stranu.Evropa i Albanci ce ga naterati da napusti EU.Oko nas ce biti uglavnon NATO,mi postajemo ruska vojna baza!Licicemo na Izrael.
Smrdi barut na Balkanu a fitilj kod SNS!

Baxuz

pre 8 godina

Remont srpskim "stručnjacima za helikoptere" koji se ne tako davno izgubili akumulatore za migove.
(Ajvar i parika, 29. oktobar 2015 16:03)

Nisu ih izgubili mehanicari i inzenjeri vec neko drugi.

Sendvičari, prijatno!

pre 8 godina

"Premijer Aleksandar Vučić je NAJAVIO..." Čovek "radi" kao što se očekuje od predsednika Srpske Najavljivačke Stranke.

Jedini koji zaista imaju leba od svih tih najava su sendvičari.

Pukovnik

pre 8 godina

Dobili smo vredan i odgovoran posao. Sad treba da se organizujemo, mobilisemo sve kapacitete i da pocnemo da radimo. Srbija ce ovim poslom i ostalim koji su precizirani stai na noge a sto je najvaznije uposliti deo nezaposlenih gradjana.

brzi gonzales

pre 8 godina

Ideja odlicna, mogucnost realizacije gotovo nula. Ovde ne pomazu kupljene diplome i izmisljena birokratska mesta, vec realno znanje. Tog kadra nemamo a i da imamo nemamo cime da ga platimo. Razumem ja komentare tipa uspeh i sl, ali na zalost svi kojo su iole upuceni u potencijale vezane za ovu oblast znamo da je ovo samo jos jedna medijska magla.

Džoni

pre 8 godina

Ovaj naš premijer da je do sada ispunio samo 5% od onoga što je naobećavao za ovih par godina mi bi bili Švajcarska, a surova realnost je da klizimo negde u rang Namibije i Obale Slonovače!

Milosav

pre 8 godina

Sta kaze, kad ce ovo da bude? Do godine ili tamo one druge? Bez obzira, zelim da ze prijavim za pos'o, studirao opstenarodnu ribologiju, uza specijanost metalo kobasicar, ima li mesta za mene?

vrtolet

pre 8 godina

Treba pripaziti na deviznu klauzulu obzirom da rublja tone. Bude li placanje u rubljama i sa kasnjenjem moze se dogoditi da posao ne bude bas jako isplativ. Cist racun duga ljubav. Nema besplatne vecera, kaze jedna poslovica.

Olga

pre 8 godina

Siguran sam da i mi imamo sta da ponudimo Rusiji, ali pre svega nasa prednost je u izvozu poljoprivrednih proizvoda. U svakom slucaju remont helihoptera zvuci jako primamljivo.

Vojkan 78

pre 8 godina

Ja zaista ne vidim razlog zasto ne bi nasa industrija sprovela program remonta Ruskih letelica. Jos jednom hvala premijeru da zalaganju i trudu koji je ulozio kako bi pridobio Ruse.

Nikolina

pre 8 godina

Posao godine i odlična vest koju je premijer Vučić donosi iz Rusije! Treba odraditi ovaj posao kako treba, pa vremenom možda i dobijemo posao i licencu da pravimo helikoptere!

Milan M.

pre 8 godina

Mi smo ovakve poslove imali i pre ove vlasti ali se gosp. Šutanovac drznuo da raspusti našu vojsku i uništi sve vojne poslove osim onih vezanih za rasprodaju naoružanja. Upravo je i to jedan od razloga zašto sada moramo da kupujemo novo oružje.

Zg

pre 8 godina

Kakvi su to "ruski" helikopteri koji su "smješteni" u NATO članicama Češkoj i Poljskoj?

Što na ideju o remontu svojih (!) helikoptera kažu Česi i Poljaci?

Nesa

pre 8 godina

Evo, puno ljudi se u komentarima raduje i preporučuje za remont helikoptera. Taman da više ne kucaju komentare dok primaju platu u javnim preduzećima, nego da rade nešto korisno. Bravo za premijera!

maljcik

pre 8 godina

Ovo mu dodje kao i pravljenje cipova i rezervnih delova za Boeing u Pancevu. AV rece da treba videti da li remontni zavod Moma Stanojlovic ima toliki broj inzenjera, tehnicara, radnika. Zasto bi rusi iz Ceske premestali nesto u Srbiju. Kada vrsis servis bilo kog automobila saljes radnike na obuku u inostranstvo. Jos jedan u nizu obecanja na koje ce da se upeca priglupa Srbija

smajli

pre 8 godina

Meni nije jasno ko u ove vesti može poverovati?! Remont Sovjetske tehnike smo mahom vršili u zemljama bivšeg SSSRa, mahom Rusija i Ukrajna i upravo remont letelica. Zamislite koji bi totrošak za Ruse bio, i još u nestabilnu zemlju da šalju, a cilj Rusije je da sve sami proizvode i remontuju, a taj im je cilj zacrtan pre 5 ili više godina. Nego šta je Putin rekao na ovu vest? Ja nisam čuo da je Putin ove laži potvrdio. Koliko su verodostojne vesti najbolje govori činjenica da dolaze od jednog izvora koji kao da je doktorirao na Njuz netu.

Džoni

pre 8 godina

Mi ćemo da radimo remont na Ruskim helikopterima a naša jedina dva jurišna mil mi 24 zarasli u korov na Batajnici i ne lete preko 10 godina a i sa transportnim mil mi 8 je ista priča i ko je sada ovde lud?

Cile

pre 8 godina

Smatram da je ovo jako dobro za Srbiju. Ovom saradnjom svakako ce. Se obezbediti jaci odnosi sa Rusijom, a to dalje znaci i sigurna podrska Rusije po pitanju nasih nacionalnih interesa.

Džoni

pre 8 godina

Naobećavali su oni kao i oni predhodni svašta a urađeno je jako, jako malo! Dok ne počne posao ne priznajem ništa! Gde je posao sa raketama i dronovima sa Arapima? Gde su Finci u Priboju? Gde je fabrika čipova? Gde su migovi i pvo sistemi itd. itd. Dok nešto opipljivo ne bude ništa ne verujem jer ovako i ja mogu da naobećavam štošta a da ispunim na kukovo leto!

артиљерац

pre 8 godina

Волео бих да од овог нешто буде,али мрка капа.Нема ко да ради.Ремонтни
завод "Мома Станојловић" нема више мајсторе који знају и који су обучени да
то ураде.Имам доброг пријатеља који је пензију зарадио у Моми,то он каже.
Нема добрих мајстора.А њих не можеш да направиш преко ноћи.

Ajvar i parika

pre 8 godina

Remont srpskim "stručnjacima za helikoptere" koji se ne tako davno izgubili akumulatore za migove. Ova vijest o srpskom remontu je na razini priča iz Alana Forda.

Dokle bre više...

pre 8 godina

Koga laže više ovaj,ajde što on nas laže, nego što misli da mu narod veruje, sve je gore i gore a on priča o nekakvom zapošljavanju, fata morgana.

masa

pre 8 godina

Bravo za Srbiju! To je zaista unosan, ali i veoma odgovoran posao. Nadam se da ce nasi ljudi, kao i uvek, odgovorno odraditi svoj posao i na taj nacin privuci jos koju poslovnu ponudu.

Marko

pre 8 godina

Hvala prvo Rusiji na tom dogovorenom poslu koji ce u Srbiji zaposliti veliki broj ljudsta i smanjiti broj nezaposlenih u Srbiji.Siguran sam da cemo taj posao obavljati sto bolje i da ce Rusi biti zadovoljni.Radujem me informacija da ce se prosiriti skladiste gasa Banatski dvor time ce se povecati kolicina gasa a i obezbediti sigurno sabdevanje.

Inzenjer koji zna

pre 8 godina

Dajte neka mu neko dojavi da jedino mesto gde su se nekad remontovali helihopteri je Moma Stanojlovic koji je u zadnjih 15-ak potpuno kadrovski i tehnoloski opustosen.Skolovanje i obucavanje jednog vazduhoplovnog inzenjera je proces od 8-10 god.Takvi inzenjeri se ne nalaze na biroima niti ih mi uopste imamo! Da bi ste danas uposlili jednog takvog vrhunskog inzenjera-eksperta,potrebno je da mu ponudite platu od min.4000-5000 eur.Takodje,masine,oprema i narocito "know-how" za takve poslove se mere u stotinama miliona evra!
Remont jednog helihoptera je mnooogo slozeniji posao od na pr.montiranja karoserije na Mercedesovu samohodnu sasiju u Ikarbusu.Prema tome,sanse da mi uradimo takav posao su nula,0,zero!

dzoni

pre 8 godina

Smesno..koje mi imamo reference za remont helikoptera..ja licno ne bi smeo posle tog "remonta" da poletim ni 100 metara dalje sa tim helikopterom ..da ovo niste nasli na njuz netu

SAMO BAHATO

pre 8 godina

Ko ce da remontuje? Niko, znate zasto, zato sto nemamo skole za ovo, eto zasto. Ugovorio covek posao, a ne zna ko ce da ga radi. Nije vise ni banana drzava, nego nula.

glas razuma

pre 8 godina

Da li jedna pozitivna vest moze da prodje u Srbiji, a da se neko nepodsmeva i ruga? Cemu se rugaju neznaju ni sami, ali vazno da se podsmevaju. Radila je Srbija i remont Migova i raketa za Iran tkz. skad raketa, ali se ovi sto komentarisu nisu ni rodili tada.Bude li srece radoce ponovo, jer imamo i pameti i ljudi.

Griffin

pre 8 godina

Danima vec umiru od smeha,kao Srbija da remontuje ruske helije?! Evo cerite se i dalje.Btw to znaci helikoptere ruskog proizvodjaca a ne ruske vojske.

Profesionalni komentator

pre 8 godina

Nadam se da cemo moci ?
Ja licno ne bih prihvatio da radim nesto ako nisam siguran da li mogu to i da zavrsim...sem toga nemam primedbi, dajte sto vise ovakvih poslova

Manuela

pre 8 godina

Mi ćemo tražiti još ekserata i verovatno zaposliti veliki broj ljudi u našoj zemlji koji će da rade na remontu ruskih helikoptera. To je važna ekonomska vest za našu zemlju

Inzenjer koji zna

pre 8 godina

Dajte neka mu neko dojavi da jedino mesto gde su se nekad remontovali helihopteri je Moma Stanojlovic koji je u zadnjih 15-ak potpuno kadrovski i tehnoloski opustosen.Skolovanje i obucavanje jednog vazduhoplovnog inzenjera je proces od 8-10 god.Takvi inzenjeri se ne nalaze na biroima niti ih mi uopste imamo! Da bi ste danas uposlili jednog takvog vrhunskog inzenjera-eksperta,potrebno je da mu ponudite platu od min.4000-5000 eur.Takodje,masine,oprema i narocito "know-how" za takve poslove se mere u stotinama miliona evra!
Remont jednog helihoptera je mnooogo slozeniji posao od na pr.montiranja karoserije na Mercedesovu samohodnu sasiju u Ikarbusu.Prema tome,sanse da mi uradimo takav posao su nula,0,zero!

артиљерац

pre 8 godina

Волео бих да од овог нешто буде,али мрка капа.Нема ко да ради.Ремонтни
завод "Мома Станојловић" нема више мајсторе који знају и који су обучени да
то ураде.Имам доброг пријатеља који је пензију зарадио у Моми,то он каже.
Нема добрих мајстора.А њих не можеш да направиш преко ноћи.

Inženjer

pre 8 godina

Inzenjeri, tehničari, pripremite se i pokažite da su srbi dobri radnici i stručnjaci i u Srbiji, a ne samo kad odete preko.
(pegaz, 29. oktobar 2015 23:18)

Već smo svi otišli preko jer ste glasali za ove na vlasti koji su nas i oterali. Sad sami opravljajte te helikoptere kako znate i umete.

Ajvar i parika

pre 8 godina

Remont srpskim "stručnjacima za helikoptere" koji se ne tako davno izgubili akumulatore za migove. Ova vijest o srpskom remontu je na razini priča iz Alana Forda.

bgd

pre 8 godina

Veliki je posao premijer sklopio
(Tihomir, 29. oktobar 2015 18:05)

A vest glasi ovako:
"Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će se remont ruskih helikoptera, koji će biti prebačeni iz Poljske i Češke, obavljati u našoj zemlji."


"Najavio". Shvatate - "najavio"?
Dakle, nije "sklopio", nego je "najavio".
"Najaviti" ne znači i "sklopiti".

Da li to razumete?

SAMO BAHATO

pre 8 godina

Ko ce da remontuje? Niko, znate zasto, zato sto nemamo skole za ovo, eto zasto. Ugovorio covek posao, a ne zna ko ce da ga radi. Nije vise ni banana drzava, nego nula.

Džoni

pre 8 godina

Mi ćemo da radimo remont na Ruskim helikopterima a naša jedina dva jurišna mil mi 24 zarasli u korov na Batajnici i ne lete preko 10 godina a i sa transportnim mil mi 8 je ista priča i ko je sada ovde lud?

Marko

pre 8 godina

Hvala prvo Rusiji na tom dogovorenom poslu koji ce u Srbiji zaposliti veliki broj ljudsta i smanjiti broj nezaposlenih u Srbiji.Siguran sam da cemo taj posao obavljati sto bolje i da ce Rusi biti zadovoljni.Radujem me informacija da ce se prosiriti skladiste gasa Banatski dvor time ce se povecati kolicina gasa a i obezbediti sigurno sabdevanje.

Isterivac botova

pre 8 godina

Veliki je posao premijer sklopio
(Tihomir, 29. oktobar 2015 18:05)

Sklapa se Fiat u Kragujevcu. Posao se zakljucuje ugovorom. Ali u ovoj zemlji je dovoljna rec premijera nakon sastanka i to je to. Rusi nam prvo 'daju helikoptere, migove, rakete...', a onda nam placaju da remontujemo njihove helikoptere...

Džoni

pre 8 godina

Ovaj naš premijer da je do sada ispunio samo 5% od onoga što je naobećavao za ovih par godina mi bi bili Švajcarska, a surova realnost je da klizimo negde u rang Namibije i Obale Slonovače!

dragan dragan

pre 8 godina

Treba se setiti i malo proslosti. Neke 1989. korporacija Lola se spremala za licencnu proizvodnju sa fabrikom MIL. Lola je spremala prostor za to, razvijana je i ideja o sopstvenom helikopteru. Mozda jos neko cuva prospekte Lola koorporacije iz tog vremena. Mozda je ovo sansa za novi pocetak. Nece Rusi da sa vizom putuju tamo gde su nekad radili remonte. Nista neobicno, prenece tehnologoju u Srbiju. Treba im remontna baza van granica RF. Tacno je da nema inzenjera i majstora, ali stare generacije mogu da pomognu, doci ce i ruski instruktori i eto izazova za mladje generacije. Tih ruskih masina ima jos mnogo. Samo da politicari ne upropaste.

maljcik

pre 8 godina

Ovo mu dodje kao i pravljenje cipova i rezervnih delova za Boeing u Pancevu. AV rece da treba videti da li remontni zavod Moma Stanojlovic ima toliki broj inzenjera, tehnicara, radnika. Zasto bi rusi iz Ceske premestali nesto u Srbiju. Kada vrsis servis bilo kog automobila saljes radnike na obuku u inostranstvo. Jos jedan u nizu obecanja na koje ce da se upeca priglupa Srbija

Dokle bre više...

pre 8 godina

Koga laže više ovaj,ajde što on nas laže, nego što misli da mu narod veruje, sve je gore i gore a on priča o nekakvom zapošljavanju, fata morgana.

FOLKAO

pre 8 godina

Sada će nam Poljaci i Česi zameriti što im uzimamo profitabilan posao,remont letelica će vršiti srpski stručnjaci inženjeri i tehničari visoko obrazovani na savremenoj tehnologiji, mehanici i elektronici.

Sendvičari, prijatno!

pre 8 godina

"Premijer Aleksandar Vučić je NAJAVIO..." Čovek "radi" kao što se očekuje od predsednika Srpske Najavljivačke Stranke.

Jedini koji zaista imaju leba od svih tih najava su sendvičari.

glas razuma

pre 8 godina

Da li jedna pozitivna vest moze da prodje u Srbiji, a da se neko nepodsmeva i ruga? Cemu se rugaju neznaju ni sami, ali vazno da se podsmevaju. Radila je Srbija i remont Migova i raketa za Iran tkz. skad raketa, ali se ovi sto komentarisu nisu ni rodili tada.Bude li srece radoce ponovo, jer imamo i pameti i ljudi.

brzi gonzales

pre 8 godina

Ideja odlicna, mogucnost realizacije gotovo nula. Ovde ne pomazu kupljene diplome i izmisljena birokratska mesta, vec realno znanje. Tog kadra nemamo a i da imamo nemamo cime da ga platimo. Razumem ja komentare tipa uspeh i sl, ali na zalost svi kojo su iole upuceni u potencijale vezane za ovu oblast znamo da je ovo samo jos jedna medijska magla.

Griffin

pre 8 godina

Danima vec umiru od smeha,kao Srbija da remontuje ruske helije?! Evo cerite se i dalje.Btw to znaci helikoptere ruskog proizvodjaca a ne ruske vojske.

masa

pre 8 godina

Bravo za Srbiju! To je zaista unosan, ali i veoma odgovoran posao. Nadam se da ce nasi ljudi, kao i uvek, odgovorno odraditi svoj posao i na taj nacin privuci jos koju poslovnu ponudu.

srki

pre 8 godina

Poseta rusiji je ocigledno veoma uspesna, dogovorili smo naoruzanje, potpisali sporazum za gas, sire se kapaciteti u banatskom dvoru, sad u kikindi moze da se otvori fabrika, pa sad i ovaj posao sa remontom. Veliki plus mogu reci

Srki

pre 8 godina

Veliki posao i velika šansa za mlade inženjere i tehničare.
(Inž., 29. oktobar

Da da verovatno će srednjoškolci praksu odrađivati na Ruskim helikopterima. Za to treba puno godina iskustva što u Srbiji nema.

dzoni

pre 8 godina

Smesno..koje mi imamo reference za remont helikoptera..ja licno ne bi smeo posle tog "remonta" da poletim ni 100 metara dalje sa tim helikopterom ..da ovo niste nasli na njuz netu

Nikolina

pre 8 godina

Posao godine i odlična vest koju je premijer Vučić donosi iz Rusije! Treba odraditi ovaj posao kako treba, pa vremenom možda i dobijemo posao i licencu da pravimo helikoptere!

Manuela

pre 8 godina

Mi ćemo tražiti još ekserata i verovatno zaposliti veliki broj ljudi u našoj zemlji koji će da rade na remontu ruskih helikoptera. To je važna ekonomska vest za našu zemlju

smajli

pre 8 godina

Meni nije jasno ko u ove vesti može poverovati?! Remont Sovjetske tehnike smo mahom vršili u zemljama bivšeg SSSRa, mahom Rusija i Ukrajna i upravo remont letelica. Zamislite koji bi totrošak za Ruse bio, i još u nestabilnu zemlju da šalju, a cilj Rusije je da sve sami proizvode i remontuju, a taj im je cilj zacrtan pre 5 ili više godina. Nego šta je Putin rekao na ovu vest? Ja nisam čuo da je Putin ove laži potvrdio. Koliko su verodostojne vesti najbolje govori činjenica da dolaze od jednog izvora koji kao da je doktorirao na Njuz netu.

Džoni

pre 8 godina

Naobećavali su oni kao i oni predhodni svašta a urađeno je jako, jako malo! Dok ne počne posao ne priznajem ništa! Gde je posao sa raketama i dronovima sa Arapima? Gde su Finci u Priboju? Gde je fabrika čipova? Gde su migovi i pvo sistemi itd. itd. Dok nešto opipljivo ne bude ništa ne verujem jer ovako i ja mogu da naobećavam štošta a da ispunim na kukovo leto!

Kotlokrp

pre 8 godina

Kako da ne?!Ti helikopteri docice 100%spremni.Nasi ce da ih peru i lickaju.Cini mi se da AV polako okrece na rusku stranu.Evropa i Albanci ce ga naterati da napusti EU.Oko nas ce biti uglavnon NATO,mi postajemo ruska vojna baza!Licicemo na Izrael.
Smrdi barut na Balkanu a fitilj kod SNS!

Milan M.

pre 8 godina

Mi smo ovakve poslove imali i pre ove vlasti ali se gosp. Šutanovac drznuo da raspusti našu vojsku i uništi sve vojne poslove osim onih vezanih za rasprodaju naoružanja. Upravo je i to jedan od razloga zašto sada moramo da kupujemo novo oružje.

Pukovnik

pre 8 godina

Dobili smo vredan i odgovoran posao. Sad treba da se organizujemo, mobilisemo sve kapacitete i da pocnemo da radimo. Srbija ce ovim poslom i ostalim koji su precizirani stai na noge a sto je najvaznije uposliti deo nezaposlenih gradjana.

Olga

pre 8 godina

Siguran sam da i mi imamo sta da ponudimo Rusiji, ali pre svega nasa prednost je u izvozu poljoprivrednih proizvoda. U svakom slucaju remont helihoptera zvuci jako primamljivo.

Cile

pre 8 godina

Smatram da je ovo jako dobro za Srbiju. Ovom saradnjom svakako ce. Se obezbediti jaci odnosi sa Rusijom, a to dalje znaci i sigurna podrska Rusije po pitanju nasih nacionalnih interesa.

Ladislav

pre 8 godina

Poslovi za koje su potrebni specijalizovani kadrovi ne mogu se tek tako ugovarati. Osim kadrova i tehnička podrška ....Sve ukazuje na elementarno neznanje ugovarača. Iznenađen sam Rusima koji nam nude ovakve ugovore ; ko će to raditi i gde ??

Milosav

pre 8 godina

Sta kaze, kad ce ovo da bude? Do godine ili tamo one druge? Bez obzira, zelim da ze prijavim za pos'o, studirao opstenarodnu ribologiju, uza specijanost metalo kobasicar, ima li mesta za mene?

Zg

pre 8 godina

Kakvi su to "ruski" helikopteri koji su "smješteni" u NATO članicama Češkoj i Poljskoj?

Što na ideju o remontu svojih (!) helikoptera kažu Česi i Poljaci?

Vojkan 78

pre 8 godina

Ja zaista ne vidim razlog zasto ne bi nasa industrija sprovela program remonta Ruskih letelica. Jos jednom hvala premijeru da zalaganju i trudu koji je ulozio kako bi pridobio Ruse.

Nesa

pre 8 godina

Evo, puno ljudi se u komentarima raduje i preporučuje za remont helikoptera. Taman da više ne kucaju komentare dok primaju platu u javnim preduzećima, nego da rade nešto korisno. Bravo za premijera!

Profesionalni komentator

pre 8 godina

Nadam se da cemo moci ?
Ja licno ne bih prihvatio da radim nesto ako nisam siguran da li mogu to i da zavrsim...sem toga nemam primedbi, dajte sto vise ovakvih poslova

Baxuz

pre 8 godina

Remont srpskim "stručnjacima za helikoptere" koji se ne tako davno izgubili akumulatore za migove.
(Ajvar i parika, 29. oktobar 2015 16:03)

Nisu ih izgubili mehanicari i inzenjeri vec neko drugi.

Posmatrac

pre 8 godina

Srbi su vredan I marljiv narod. Iako ne znamo,spremni smo da naucimo.
(Miro, 29. oktobar 2015 19:41)

"Iako ne znamo,naucicemo." ??? Prijatelju, ovde se radi o helikopterima a ne o traktorima. To ti je kao kada bi ja rekao:"Nisam hirurg ali operisacu pa cu nauciti ."

Da li je vas vulkanizer inzinjer ?

pre 8 godina

Helikoptere treba da popravljaju majstori a ne inzinjeri ! Inzinjeri treba da ga razviju i naprave ! Da Srbi to znaju ne bi im opanak bio jedini proizvod koji su sami smislili. I jos padmo u nesvest za Stark bananicama i Eurokremom koji su blede kopije davno licenciranih originala sa zapada.

vrtolet

pre 8 godina

Treba pripaziti na deviznu klauzulu obzirom da rublja tone. Bude li placanje u rubljama i sa kasnjenjem moze se dogoditi da posao ne bude bas jako isplativ. Cist racun duga ljubav. Nema besplatne vecera, kaze jedna poslovica.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Srbija je zemlja sa dugogodisnjom tradicijom remonta helikoptera. U proteklih 20 godina u nasoj zemlji je remontovano blizu 0 helikoptera. Nasi iskusni inzenjeri i tehnicari ce konacno dobiti sansu.

ee moj Vucicu

pre 8 godina

Vucic je najavio : Posto se Poljska i Ceska pridrzavaju embarga koji je Rusiji uveden posle onog s Krimom i Ukrajinom i ne zele da remontuju te helikoptere tu smo mi .Evropski klovnovi koji ce za sitne pare uci u sukob sa zapadom izgubiti prave investicije ali eto to smo mi.Treba se vec jednom posle 250 god.odluciti ili EU i zapad ili brate Sjeverna Koreja nema vise nesvrstanih .

Milan_Italia

pre 8 godina

Da li gosp. Mihajlo zna koliko novca (omrazenih $, €...) se u Srbiju slije od svih nas koji smo otisli "vani"?
Rec je o cistom, zdravom i vrlo cesto "cash" novcu koji ode za placanje infostana, poreza za nekretnine, benzina/putarina, lekara i medicinskih sestara, zubara... i mnogo toga jos... za nas kad dodjemo a bogami i za one koji imaju nekoga (roditelji penzioneri).
Da li ti Mihajlo znas koliko penzionera je "amortizovalo" smanjenje penzije samo zahvaljujuci tome sto im neko (deca najcesce) redovno salje novac.
Raspitaj se Mihajlo koliko milijardi (onih pravih, znas sa devet nula) u Srbiju godisnje udje od nasih ljudi... I to sve ostaje bas tu i odrzava ceo sistem.
Naravno da i jedan deo ode na zabavu i provod (pozorista, kafane...) ali i to je zivot i neko od toga takodje zivi.
Niko nije ni bolji ni gori zato sto je ostao ili otisao... mnogi samo zbog ekonomskog momenta ali i mnogo njih zbog drugih razloga (sifra "Vukovar" ili "mesoviti brak"...)
Imao sam prilike da vidim mnoge namenske firme (Moma Stanojlovic, Utva, Soko-Mostar, Prva petoletka, Vazduhoplovni VTI, Krusik...) pre sunovrata 1991. U svakom pogledu su bile na visokom nivou, u stvari na JAKO VISOKOM NIVOU...
Sada je to ostalo van granica, unisteno 1999, prevazidjeno tehnoloski, ostalo bez kadra prirodnom selekcijom (smrt, penzija...) a nesto malo odlaskom ljudi u inostranstvo. To je u stvari najmanji problem.
A na vlasti isti oni kao i 1991-99 (Nikolic, Vucic, Dacic).

Nikola

pre 8 godina

Mogli su da nam daju da pravimo I inter_kontinentalne rakete ali dzabe sve kada nemamo ljude koji znaju posao. Oni koji imaju znanje su u penziji ili bolje receno oterani su u penziju jer nisu hteli da se prodaju za partijsku knjizicu.

Branko

pre 8 godina

Remontni zavod "Moma Stanojlović" je to radio nekada. Šta je od tog zavoda ostalo sada i da li može da se vrati na stari nivo veliko je pitanje.

jovo

pre 8 godina

Evo posla za nase inzenjere. Nasi inzinjeri su cenjeni u svetu i ovo je posao za prave strucnjake kakvi su oni.
(Cica, 29. oktobar 2015 19:12)
je mi budale pa cemo raditi za crkavicu din,mi posteno radimo i volimo puno € i $.i to puno € i $.cak nam je vise drazi $ nego €.za € rade samo oni koji nisu sredili put preko bare i morali ostati u EU i rade za crkavicu od 2000-5000€. Samo Amerika i Kina posteno placaju,ostalo sve krvopije.

Realno

pre 8 godina

Nedavno sam procitao vijest da su hrvatski zavod iz V.Gorice i jedan slican slovacki, zajednicki dali ponudu za remont dva Mi-8 oruzanih snaga BiH. Moze li neko objasniti kakve Rusija premijesta helikoptere iz Poljske i Ceske jer cisto sumnjam da barem Poljaci nemaju slican zavod koji je osposobljen za remintiranje ili da nemogu samostalno odluciti gdje ce remontovati svoje helikoptete.

Snoop

pre 8 godina

Dobra saradnja sa Rusima nam je donela još jedan posao u kome ćemo se, nadam se, dokazati i time otvoriti vrata za slične projekte u budućnosti.

mihajlo

pre 8 godina

Najbolji su mi ovi, nema ko da radi, otisli u penziju, otisli preko bare, otisli, neznamo vise i ko je otiso. I sad posto so otisli, vidis, bez njih navodno nemoze vise nista!? A sad pitanje koliko je zaista tih sta je otislo vani, imalo znanje u danom trenutku, sa onim znanjem dok su bili tu, bi ista uradili danas!? Naravno, otisli su i ljudi, koji su biki eksperti, stecenim odredjenim znanjem DOBIJENIM u Srbiji ali koliko je takvih!? A sada, otisli ste vani, prema tome ne pametujte vise ovde, nego tamo kde ste. Gledaj te svoja posla tamo. A za ovde se ne brinite vise, ovde nek se brinu oni sta su ostali. Kako ce ju ti da remontuju, popravljaju, edukuju, njihova svar. Sta ima vi, da se bunite i prizeljkujete propast vec sad!? Kako ste se vi u Srbiji naucili, to mislim prventstveno na ove sto su otisli zadnjih deset, petnajst godina, tako ce se nauciti i ovi sadasnji, sa tom razlikom sto ce imati konkretno mesto da se usavrsavaju. Pa ne radi se ovde za razvoj novog helikoptera, nego remont sa delovima, koji ce dolaziti sa strane, a kasnije kad se stekne odredjeno znanje i ostalo ako zatreba. Sad bi ostali trebali, da shvatimo, da su neki bili odma rodjeni sa znanjem inzinjera, kako kod nas tako kod poljaka i ceha, idi begaj. Izvinite, nemate pravo vise, da se bunite. Niti placate vise porez na prihode, niti doprinosite vase znanje u istoj drzavi u cij teret ste se u vecinu skolovali i usavrsavali itd..

maljcik

pre 8 godina

Ovo mu dodje kao i pravljenje cipova i rezervnih delova za Boeing u Pancevu. AV rece da treba videti da li remontni zavod Moma Stanojlovic ima toliki broj inzenjera, tehnicara, radnika. Zasto bi rusi iz Ceske premestali nesto u Srbiju. Kada vrsis servis bilo kog automobila saljes radnike na obuku u inostranstvo. Jos jedan u nizu obecanja na koje ce da se upeca priglupa Srbija

Džoni

pre 8 godina

Mi ćemo da radimo remont na Ruskim helikopterima a naša jedina dva jurišna mil mi 24 zarasli u korov na Batajnici i ne lete preko 10 godina a i sa transportnim mil mi 8 je ista priča i ko je sada ovde lud?

Milosav

pre 8 godina

Sta kaze, kad ce ovo da bude? Do godine ili tamo one druge? Bez obzira, zelim da ze prijavim za pos'o, studirao opstenarodnu ribologiju, uza specijanost metalo kobasicar, ima li mesta za mene?

SAMO BAHATO

pre 8 godina

Ko ce da remontuje? Niko, znate zasto, zato sto nemamo skole za ovo, eto zasto. Ugovorio covek posao, a ne zna ko ce da ga radi. Nije vise ni banana drzava, nego nula.

Džoni

pre 8 godina

Ovaj naš premijer da je do sada ispunio samo 5% od onoga što je naobećavao za ovih par godina mi bi bili Švajcarska, a surova realnost je da klizimo negde u rang Namibije i Obale Slonovače!

Sendvičari, prijatno!

pre 8 godina

"Premijer Aleksandar Vučić je NAJAVIO..." Čovek "radi" kao što se očekuje od predsednika Srpske Najavljivačke Stranke.

Jedini koji zaista imaju leba od svih tih najava su sendvičari.

Inzenjer koji zna

pre 8 godina

Dajte neka mu neko dojavi da jedino mesto gde su se nekad remontovali helihopteri je Moma Stanojlovic koji je u zadnjih 15-ak potpuno kadrovski i tehnoloski opustosen.Skolovanje i obucavanje jednog vazduhoplovnog inzenjera je proces od 8-10 god.Takvi inzenjeri se ne nalaze na biroima niti ih mi uopste imamo! Da bi ste danas uposlili jednog takvog vrhunskog inzenjera-eksperta,potrebno je da mu ponudite platu od min.4000-5000 eur.Takodje,masine,oprema i narocito "know-how" za takve poslove se mere u stotinama miliona evra!
Remont jednog helihoptera je mnooogo slozeniji posao od na pr.montiranja karoserije na Mercedesovu samohodnu sasiju u Ikarbusu.Prema tome,sanse da mi uradimo takav posao su nula,0,zero!

dzoni

pre 8 godina

Smesno..koje mi imamo reference za remont helikoptera..ja licno ne bi smeo posle tog "remonta" da poletim ni 100 metara dalje sa tim helikopterom ..da ovo niste nasli na njuz netu

brzi gonzales

pre 8 godina

Ideja odlicna, mogucnost realizacije gotovo nula. Ovde ne pomazu kupljene diplome i izmisljena birokratska mesta, vec realno znanje. Tog kadra nemamo a i da imamo nemamo cime da ga platimo. Razumem ja komentare tipa uspeh i sl, ali na zalost svi kojo su iole upuceni u potencijale vezane za ovu oblast znamo da je ovo samo jos jedna medijska magla.

Marko

pre 8 godina

Hvala prvo Rusiji na tom dogovorenom poslu koji ce u Srbiji zaposliti veliki broj ljudsta i smanjiti broj nezaposlenih u Srbiji.Siguran sam da cemo taj posao obavljati sto bolje i da ce Rusi biti zadovoljni.Radujem me informacija da ce se prosiriti skladiste gasa Banatski dvor time ce se povecati kolicina gasa a i obezbediti sigurno sabdevanje.

Griffin

pre 8 godina

Danima vec umiru od smeha,kao Srbija da remontuje ruske helije?! Evo cerite se i dalje.Btw to znaci helikoptere ruskog proizvodjaca a ne ruske vojske.

артиљерац

pre 8 godina

Волео бих да од овог нешто буде,али мрка капа.Нема ко да ради.Ремонтни
завод "Мома Станојловић" нема више мајсторе који знају и који су обучени да
то ураде.Имам доброг пријатеља који је пензију зарадио у Моми,то он каже.
Нема добрих мајстора.А њих не можеш да направиш преко ноћи.

Profesionalni komentator

pre 8 godina

Nadam se da cemo moci ?
Ja licno ne bih prihvatio da radim nesto ako nisam siguran da li mogu to i da zavrsim...sem toga nemam primedbi, dajte sto vise ovakvih poslova

Dokle bre više...

pre 8 godina

Koga laže više ovaj,ajde što on nas laže, nego što misli da mu narod veruje, sve je gore i gore a on priča o nekakvom zapošljavanju, fata morgana.

Kotlokrp

pre 8 godina

Kako da ne?!Ti helikopteri docice 100%spremni.Nasi ce da ih peru i lickaju.Cini mi se da AV polako okrece na rusku stranu.Evropa i Albanci ce ga naterati da napusti EU.Oko nas ce biti uglavnon NATO,mi postajemo ruska vojna baza!Licicemo na Izrael.
Smrdi barut na Balkanu a fitilj kod SNS!

glas razuma

pre 8 godina

Da li jedna pozitivna vest moze da prodje u Srbiji, a da se neko nepodsmeva i ruga? Cemu se rugaju neznaju ni sami, ali vazno da se podsmevaju. Radila je Srbija i remont Migova i raketa za Iran tkz. skad raketa, ali se ovi sto komentarisu nisu ni rodili tada.Bude li srece radoce ponovo, jer imamo i pameti i ljudi.

Ajvar i parika

pre 8 godina

Remont srpskim "stručnjacima za helikoptere" koji se ne tako davno izgubili akumulatore za migove. Ova vijest o srpskom remontu je na razini priča iz Alana Forda.

Ladislav

pre 8 godina

Poslovi za koje su potrebni specijalizovani kadrovi ne mogu se tek tako ugovarati. Osim kadrova i tehnička podrška ....Sve ukazuje na elementarno neznanje ugovarača. Iznenađen sam Rusima koji nam nude ovakve ugovore ; ko će to raditi i gde ??

smajli

pre 8 godina

Meni nije jasno ko u ove vesti može poverovati?! Remont Sovjetske tehnike smo mahom vršili u zemljama bivšeg SSSRa, mahom Rusija i Ukrajna i upravo remont letelica. Zamislite koji bi totrošak za Ruse bio, i još u nestabilnu zemlju da šalju, a cilj Rusije je da sve sami proizvode i remontuju, a taj im je cilj zacrtan pre 5 ili više godina. Nego šta je Putin rekao na ovu vest? Ja nisam čuo da je Putin ove laži potvrdio. Koliko su verodostojne vesti najbolje govori činjenica da dolaze od jednog izvora koji kao da je doktorirao na Njuz netu.

Zg

pre 8 godina

Kakvi su to "ruski" helikopteri koji su "smješteni" u NATO članicama Češkoj i Poljskoj?

Što na ideju o remontu svojih (!) helikoptera kažu Česi i Poljaci?

Nesa

pre 8 godina

Evo, puno ljudi se u komentarima raduje i preporučuje za remont helikoptera. Taman da više ne kucaju komentare dok primaju platu u javnim preduzećima, nego da rade nešto korisno. Bravo za premijera!

Manuela

pre 8 godina

Mi ćemo tražiti još ekserata i verovatno zaposliti veliki broj ljudi u našoj zemlji koji će da rade na remontu ruskih helikoptera. To je važna ekonomska vest za našu zemlju

masa

pre 8 godina

Bravo za Srbiju! To je zaista unosan, ali i veoma odgovoran posao. Nadam se da ce nasi ljudi, kao i uvek, odgovorno odraditi svoj posao i na taj nacin privuci jos koju poslovnu ponudu.

vrtolet

pre 8 godina

Treba pripaziti na deviznu klauzulu obzirom da rublja tone. Bude li placanje u rubljama i sa kasnjenjem moze se dogoditi da posao ne bude bas jako isplativ. Cist racun duga ljubav. Nema besplatne vecera, kaze jedna poslovica.

Vojkan 78

pre 8 godina

Ja zaista ne vidim razlog zasto ne bi nasa industrija sprovela program remonta Ruskih letelica. Jos jednom hvala premijeru da zalaganju i trudu koji je ulozio kako bi pridobio Ruse.

srki

pre 8 godina

Poseta rusiji je ocigledno veoma uspesna, dogovorili smo naoruzanje, potpisali sporazum za gas, sire se kapaciteti u banatskom dvoru, sad u kikindi moze da se otvori fabrika, pa sad i ovaj posao sa remontom. Veliki plus mogu reci

Olga

pre 8 godina

Siguran sam da i mi imamo sta da ponudimo Rusiji, ali pre svega nasa prednost je u izvozu poljoprivrednih proizvoda. U svakom slucaju remont helihoptera zvuci jako primamljivo.

Nikolina

pre 8 godina

Posao godine i odlična vest koju je premijer Vučić donosi iz Rusije! Treba odraditi ovaj posao kako treba, pa vremenom možda i dobijemo posao i licencu da pravimo helikoptere!

Džoni

pre 8 godina

Naobećavali su oni kao i oni predhodni svašta a urađeno je jako, jako malo! Dok ne počne posao ne priznajem ništa! Gde je posao sa raketama i dronovima sa Arapima? Gde su Finci u Priboju? Gde je fabrika čipova? Gde su migovi i pvo sistemi itd. itd. Dok nešto opipljivo ne bude ništa ne verujem jer ovako i ja mogu da naobećavam štošta a da ispunim na kukovo leto!

Pukovnik

pre 8 godina

Dobili smo vredan i odgovoran posao. Sad treba da se organizujemo, mobilisemo sve kapacitete i da pocnemo da radimo. Srbija ce ovim poslom i ostalim koji su precizirani stai na noge a sto je najvaznije uposliti deo nezaposlenih gradjana.

Milan M.

pre 8 godina

Mi smo ovakve poslove imali i pre ove vlasti ali se gosp. Šutanovac drznuo da raspusti našu vojsku i uništi sve vojne poslove osim onih vezanih za rasprodaju naoružanja. Upravo je i to jedan od razloga zašto sada moramo da kupujemo novo oružje.

Cile

pre 8 godina

Smatram da je ovo jako dobro za Srbiju. Ovom saradnjom svakako ce. Se obezbediti jaci odnosi sa Rusijom, a to dalje znaci i sigurna podrska Rusije po pitanju nasih nacionalnih interesa.

FOLKAO

pre 8 godina

Sada će nam Poljaci i Česi zameriti što im uzimamo profitabilan posao,remont letelica će vršiti srpski stručnjaci inženjeri i tehničari visoko obrazovani na savremenoj tehnologiji, mehanici i elektronici.

dragan dragan

pre 8 godina

Treba se setiti i malo proslosti. Neke 1989. korporacija Lola se spremala za licencnu proizvodnju sa fabrikom MIL. Lola je spremala prostor za to, razvijana je i ideja o sopstvenom helikopteru. Mozda jos neko cuva prospekte Lola koorporacije iz tog vremena. Mozda je ovo sansa za novi pocetak. Nece Rusi da sa vizom putuju tamo gde su nekad radili remonte. Nista neobicno, prenece tehnologoju u Srbiju. Treba im remontna baza van granica RF. Tacno je da nema inzenjera i majstora, ali stare generacije mogu da pomognu, doci ce i ruski instruktori i eto izazova za mladje generacije. Tih ruskih masina ima jos mnogo. Samo da politicari ne upropaste.

Baxuz

pre 8 godina

Remont srpskim "stručnjacima za helikoptere" koji se ne tako davno izgubili akumulatore za migove.
(Ajvar i parika, 29. oktobar 2015 16:03)

Nisu ih izgubili mehanicari i inzenjeri vec neko drugi.

Inženjer

pre 8 godina

Inzenjeri, tehničari, pripremite se i pokažite da su srbi dobri radnici i stručnjaci i u Srbiji, a ne samo kad odete preko.
(pegaz, 29. oktobar 2015 23:18)

Već smo svi otišli preko jer ste glasali za ove na vlasti koji su nas i oterali. Sad sami opravljajte te helikoptere kako znate i umete.

mihajlo

pre 8 godina

Najbolji su mi ovi, nema ko da radi, otisli u penziju, otisli preko bare, otisli, neznamo vise i ko je otiso. I sad posto so otisli, vidis, bez njih navodno nemoze vise nista!? A sad pitanje koliko je zaista tih sta je otislo vani, imalo znanje u danom trenutku, sa onim znanjem dok su bili tu, bi ista uradili danas!? Naravno, otisli su i ljudi, koji su biki eksperti, stecenim odredjenim znanjem DOBIJENIM u Srbiji ali koliko je takvih!? A sada, otisli ste vani, prema tome ne pametujte vise ovde, nego tamo kde ste. Gledaj te svoja posla tamo. A za ovde se ne brinite vise, ovde nek se brinu oni sta su ostali. Kako ce ju ti da remontuju, popravljaju, edukuju, njihova svar. Sta ima vi, da se bunite i prizeljkujete propast vec sad!? Kako ste se vi u Srbiji naucili, to mislim prventstveno na ove sto su otisli zadnjih deset, petnajst godina, tako ce se nauciti i ovi sadasnji, sa tom razlikom sto ce imati konkretno mesto da se usavrsavaju. Pa ne radi se ovde za razvoj novog helikoptera, nego remont sa delovima, koji ce dolaziti sa strane, a kasnije kad se stekne odredjeno znanje i ostalo ako zatreba. Sad bi ostali trebali, da shvatimo, da su neki bili odma rodjeni sa znanjem inzinjera, kako kod nas tako kod poljaka i ceha, idi begaj. Izvinite, nemate pravo vise, da se bunite. Niti placate vise porez na prihode, niti doprinosite vase znanje u istoj drzavi u cij teret ste se u vecinu skolovali i usavrsavali itd..

Snoop

pre 8 godina

Dobra saradnja sa Rusima nam je donela još jedan posao u kome ćemo se, nadam se, dokazati i time otvoriti vrata za slične projekte u budućnosti.

bgd

pre 8 godina

Veliki je posao premijer sklopio
(Tihomir, 29. oktobar 2015 18:05)

A vest glasi ovako:
"Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će se remont ruskih helikoptera, koji će biti prebačeni iz Poljske i Češke, obavljati u našoj zemlji."


"Najavio". Shvatate - "najavio"?
Dakle, nije "sklopio", nego je "najavio".
"Najaviti" ne znači i "sklopiti".

Da li to razumete?

Da li je vas vulkanizer inzinjer ?

pre 8 godina

Helikoptere treba da popravljaju majstori a ne inzinjeri ! Inzinjeri treba da ga razviju i naprave ! Da Srbi to znaju ne bi im opanak bio jedini proizvod koji su sami smislili. I jos padmo u nesvest za Stark bananicama i Eurokremom koji su blede kopije davno licenciranih originala sa zapada.

Isterivac botova

pre 8 godina

Veliki je posao premijer sklopio
(Tihomir, 29. oktobar 2015 18:05)

Sklapa se Fiat u Kragujevcu. Posao se zakljucuje ugovorom. Ali u ovoj zemlji je dovoljna rec premijera nakon sastanka i to je to. Rusi nam prvo 'daju helikoptere, migove, rakete...', a onda nam placaju da remontujemo njihove helikoptere...

Srki

pre 8 godina

Veliki posao i velika šansa za mlade inženjere i tehničare.
(Inž., 29. oktobar

Da da verovatno će srednjoškolci praksu odrađivati na Ruskim helikopterima. Za to treba puno godina iskustva što u Srbiji nema.

ee moj Vucicu

pre 8 godina

Vucic je najavio : Posto se Poljska i Ceska pridrzavaju embarga koji je Rusiji uveden posle onog s Krimom i Ukrajinom i ne zele da remontuju te helikoptere tu smo mi .Evropski klovnovi koji ce za sitne pare uci u sukob sa zapadom izgubiti prave investicije ali eto to smo mi.Treba se vec jednom posle 250 god.odluciti ili EU i zapad ili brate Sjeverna Koreja nema vise nesvrstanih .

jovo

pre 8 godina

Evo posla za nase inzenjere. Nasi inzinjeri su cenjeni u svetu i ovo je posao za prave strucnjake kakvi su oni.
(Cica, 29. oktobar 2015 19:12)
je mi budale pa cemo raditi za crkavicu din,mi posteno radimo i volimo puno € i $.i to puno € i $.cak nam je vise drazi $ nego €.za € rade samo oni koji nisu sredili put preko bare i morali ostati u EU i rade za crkavicu od 2000-5000€. Samo Amerika i Kina posteno placaju,ostalo sve krvopije.

Trandafil Karanfilovski

pre 8 godina

Srbija je zemlja sa dugogodisnjom tradicijom remonta helikoptera. U proteklih 20 godina u nasoj zemlji je remontovano blizu 0 helikoptera. Nasi iskusni inzenjeri i tehnicari ce konacno dobiti sansu.

Milan_Italia

pre 8 godina

Da li gosp. Mihajlo zna koliko novca (omrazenih $, €...) se u Srbiju slije od svih nas koji smo otisli "vani"?
Rec je o cistom, zdravom i vrlo cesto "cash" novcu koji ode za placanje infostana, poreza za nekretnine, benzina/putarina, lekara i medicinskih sestara, zubara... i mnogo toga jos... za nas kad dodjemo a bogami i za one koji imaju nekoga (roditelji penzioneri).
Da li ti Mihajlo znas koliko penzionera je "amortizovalo" smanjenje penzije samo zahvaljujuci tome sto im neko (deca najcesce) redovno salje novac.
Raspitaj se Mihajlo koliko milijardi (onih pravih, znas sa devet nula) u Srbiju godisnje udje od nasih ljudi... I to sve ostaje bas tu i odrzava ceo sistem.
Naravno da i jedan deo ode na zabavu i provod (pozorista, kafane...) ali i to je zivot i neko od toga takodje zivi.
Niko nije ni bolji ni gori zato sto je ostao ili otisao... mnogi samo zbog ekonomskog momenta ali i mnogo njih zbog drugih razloga (sifra "Vukovar" ili "mesoviti brak"...)
Imao sam prilike da vidim mnoge namenske firme (Moma Stanojlovic, Utva, Soko-Mostar, Prva petoletka, Vazduhoplovni VTI, Krusik...) pre sunovrata 1991. U svakom pogledu su bile na visokom nivou, u stvari na JAKO VISOKOM NIVOU...
Sada je to ostalo van granica, unisteno 1999, prevazidjeno tehnoloski, ostalo bez kadra prirodnom selekcijom (smrt, penzija...) a nesto malo odlaskom ljudi u inostranstvo. To je u stvari najmanji problem.
A na vlasti isti oni kao i 1991-99 (Nikolic, Vucic, Dacic).

Posmatrac

pre 8 godina

Srbi su vredan I marljiv narod. Iako ne znamo,spremni smo da naucimo.
(Miro, 29. oktobar 2015 19:41)

"Iako ne znamo,naucicemo." ??? Prijatelju, ovde se radi o helikopterima a ne o traktorima. To ti je kao kada bi ja rekao:"Nisam hirurg ali operisacu pa cu nauciti ."

Nikola

pre 8 godina

Mogli su da nam daju da pravimo I inter_kontinentalne rakete ali dzabe sve kada nemamo ljude koji znaju posao. Oni koji imaju znanje su u penziji ili bolje receno oterani su u penziju jer nisu hteli da se prodaju za partijsku knjizicu.

Realno

pre 8 godina

Nedavno sam procitao vijest da su hrvatski zavod iz V.Gorice i jedan slican slovacki, zajednicki dali ponudu za remont dva Mi-8 oruzanih snaga BiH. Moze li neko objasniti kakve Rusija premijesta helikoptere iz Poljske i Ceske jer cisto sumnjam da barem Poljaci nemaju slican zavod koji je osposobljen za remintiranje ili da nemogu samostalno odluciti gdje ce remontovati svoje helikoptete.

Branko

pre 8 godina

Remontni zavod "Moma Stanojlović" je to radio nekada. Šta je od tog zavoda ostalo sada i da li može da se vrati na stari nivo veliko je pitanje.