Sreda, 28.10.2015.

08:21

SAD pravi 100 superbombardera, cena - 55 mlrd $

Korporacija "Nortrop Gruman" pobedila je kompanije "Boing" i "Lokid Martin" i uspela da dobije ugovor za izgradnju američkog superbombardera nove generacije.

Izvor: Tanjug

SAD pravi 100 superbombardera, cena  - 55 mlrd $ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Dorcolac

pre 8 godina

@Baxuz,
Uuu, YF-23, kakva je to aviončina bila! I kao prototip je obećavao i više i bolje od YF-22. A kakva je tek aviončina mogao da bude da je ikad ušao u serijsku proizvodnju...Ali lobi+visoka cena i eto...

Baxuz

pre 8 godina

Da je izgubio i ovaj tender Northrop Grumman bi mogao da stavi katanac. Licno mislim da su daleko ispred Lokheed Martina ali ne umeju da lobiraju. Oni su konstuisali YF-23.

Marko

pre 8 godina

Vidim da ovde ima onih koji misle da su pametniji od konstruktora koji su konstruisali oružja,pa ti "pametnjakovići" iznose neke tehničke podatke o avionima...smešno i jadno i žalosno.,,ili ti "pametnjakovići" misle da će konstruktori oružja njih pitati za savjet...a ima i onih koji su protiv slavne Rusije pa slavnu Rusiju predstavljaju u negativnom kontekstu,pa neka odgovore na sledeće pitanja-ko u svijetu izaziva ratove radi vlastitih interesa i uništava napredne države, Rusija ili amerika? Amerika naravno, ko je kome došao pred vrata i pravi mu nerede i stanuje na njegove granice,Rusija pred vrata americi ili amerika pred vrata Rusiji? Amerika pred vrata Rusiji naravno, ko otima tuđe prirodne resurse i kao parazit živi na račun tuđih resursa,amerika ili Rusija? Amerika naravno. Ali sad se slavna Rusija uzdigla iz pepela i postala najjača vojna i ekonomska sila i odlučila da zaustavi to američelo divljanje a tu je i prijateljska Kina uz Rusiju pa je amerika došla do kraja puta i sad joj sledi vojna i ekonomska propast zbog svog zla koje je počinila...

Dorcolac

pre 8 godina

@Dzoni- "il sturmovnika i t32".
Pretpostavljam da si hteo da kažeš Iljušin-2 Šturmovik i T-34.
Šturmovik je bio odličan ali je imao i grozne gubitke.
T-34 bio još bolji. Evo ti jedna mala pikanterija za T-34. Njegov projekat je nastao po ugledu na američki prototip "Tank Christie" sa tzv. Kristijevom suspenzijom koja je inkorporirana u T-34 i koja je uz kosi oklop jedan od ključnih elemenata uspeha T-34 (koji je neosporan).
Mala primedba, ništa ne prejudiciram :-)
Sve najbolje

Udba

pre 8 godina

Narasce ta cifra sa 55 na 355 milijardi, samo polako kad pocnu korporacije i prebogati generali da pune dzepove.
Najbolji primjer je F35 lovac-bombarder.

Dorcolac

pre 8 godina

@Dark,
1. Upoređivao PAK-FA I F22 jer su avioni pete generacije.
2. Oba aviona pre svega imaju(će) namenu u vazdušnim borbama (air superiority).
3. F-35 je ušao u upotrebu juna 2015god. (Marinci, vezija B)
4. F-16 je navodno "pobedio" F-35 a ne F-22.
5. Nisam poredio SU-30/33/35/37 avione (o kojima imam sjajno mišljenje) jer su avioni 4 i 4+ i 4++ (i koliko god hoćeš pluseva) generacija.
6. Gde je dokaz da su SU-30/33/35/37 bolji od F-22? Aero-mitinzi? Sumnjive kompjuterske simulacije? Realni sukob?
Samo nastavi da se baviš avijacijom, i treba.
Želim ti sve najbolje

dzoni

pre 8 godina

U eventualnom svetskom ratu pobedjuje onaj koji moze sa napravi jeftinije.. Nemci su bili aprolutno superiorni u drugom svetskom ratu.. Americki tenkovi su bili ko igracke u poredjenju sa pancerima, imali su balisticke rakete, mlazne avione ali sve to dzabe jer je bilo preskupo proizvodnju i trazilo puno sirovina i radnih sati za izgradnju.. Rusi lepo se bacili na umnozavanje il sturmovnika i t32 koji su bilo mnogo laksi za proizvodnju.
Jedan F22 kosta 150 miliona $, uzasno mnogo vremena da bi se proizveo a i tad za svaki sat vremena u vazduhu trazi 20 sati rada tehnicara na odrzavanju i pro tome domet od samo 700km..sem za bombardovanje banana drzava u pravom svetskom ratu on bi bio beskorisno komlikovano djubre.

dark

pre 8 godina

(Dorcolac, 28. oktobar 2015 12:26)

Time sto si uporedio F-22 i Pak-Fa dovoljno govori o tvojoj strucnosti.Pak-Fa moze da se poredi jedino sa F-35,a s obzirom da ni jedan ni drugi nisu usli u upotrebu,tu nema sta da se prica. Sto se tice F-22,klasican promasaj od aviona.Borbu nisu videli,osim sto su bacili par bombi u Siriji. Problemi sa kiseonikom NISU reseni do kraja,tako da avion ima odredjena ogranicenja u duzini trajanja i visini leta.Dalje,taj avion je apsolutno porazen od strane f-16 u simulacijama borbe,sami njihovi piloti potvrdili.Porediti F-22 i recimo Su-30/35 je u najmanju ruku smesno,jer je Suhoj skoro pa savrsena letelica.Nisam nikakav rusofil,bavim se iskljucivo avijacijom.

Mirosav,Negotin

pre 8 godina

Gospodo:prvo Rusi imaju dobre bombardere i ne moraju da prave nove.Tu je interkontinentalni TU 160,zatim SU 24 inajnoviji SU 34,a da ne zaboravumo ni stari ali vise puta modernizovani TU95.TU 160 i TU 95 nose interkoninentalne rakete dometa oko 5000km,pa kad se doda i krajnji dolet aviona,jasno koliko je to mnogo.Drugo bracaca Ameri posle odlicnog F18,nisu ni imali dobar avion.F 117 propao obaranjem kod nas 1999-te.A b2 nemoze da bude dovoljan.Licno nisam srecan uopste sto je svet stigao u fazu bacanja noovca za razvoj oruzja.Bolje da se novac trosi na osvajanje svemira i za resavanje kriznih situacija.Jedino sto to ne zavisi od mene i meni slicnih.

Zoran

pre 8 godina

Ajde Rusofili.Sta cekate da se Lazanski vrati sa ratnog zadatka ?.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlasnik kola, 28. oktobar 2015 12:56)


Ja se iskreno nadam da ce da imaju vise "srece"(pameti) nego sa F35.

Vladimir

pre 8 godina

Ovo je prava cijena:According to a 2007 report by the National Law Center on Homelessness and Poverty, pproximately 3.5 million people (including 1.35 million children) become homeless each year. Of that number, about 125,000 people--a group the size of the entire population of Hartford, Connecticut or Waco, Texas--are persistently homeless, but the vast majority of homeless persons are temporarily homeless.

Ivan

pre 8 godina

Sad ispade i SFRJ ima modernije oružje od Amera po nekim komentarima. Lepo je kada možeš da živiš u sopstvenom svetu fantazije. Loše je kada dođe neko pa te probudi.

Dorcolac

pre 8 godina

@Ladislav,
Možeš li molim te, pod uslovom da uopšte znaš o kom se avionu radi i kako izgleda, meni neukom da objasniš u čemu je to tačno neuspeh najsavremenijeg i najsavršenijeg borbenog sistema kakav je F-22 Raptor? Je li to možda što si nekad negde pročitao da je imao problem sa dotokom kiseonika (problem rešen)? Možda zato što je imao 5 padova za period 1991-2012 (21 godina, I pad je bio prototip YF-22)???
Da li je možda neuspeh što je ovaj avion već 10god jedini PRAVI predstavnik pete generacije, dok se ove neverovatno napredne džinovske ekonomije (Kina i Rusija) i dalje natežu sa prototipovima 5-te generacije (naravno PAK-FA i J20/J21)i ne vidi se ni sa najvećim optimizmom kad bi mogli da uđu u OPERATIVNU upotrebu?
Jedini neuspeh F-22, nema zapravo veze sa ovim avionom već sa nakaznom neoliberalnom i konformističkom politikom Pentagona od pre 1 decenije da se produkcija obustavi nakon 200-tog aviona jer mnogo košta..
Baš me živo zanima tvoje objašnjenje, pošto pažljivo pratim sve vezano za vojne avione širom sveta od 1986, biće da sam nešto propustio....
Nije dovoljno jednom u životu videti na Batajnici MIG-29 pa se proglasiti eminentnim stručnjakom za vojnu avijaciju, slažeš li se? Verovatno ne...Kako god,
Veliki pozdrav

Vlada

pre 8 godina

""Verujemo da naša odluka predstavlja najveću vrednost za naš narod","

Jel moze neko da prevede ovo sta znaci? Kako to odluka o zameni aviona moze da predstavlja "najvecu vrednost za njen narod"? Koja glupost!

borba protiv starenja

pre 8 godina

To je definitivno nesto sto ovom svetu treba... I treba da prave sto je moguce mocnije nuklearno oruzije https://www.youtube.com/watch?v=P2eqNB6zy9k

M

pre 8 godina

Jel imate vi ljudi svoju drzavu? Zasto sve sto Amerikanci urade poredite sa Rusijom? Dosadno je i izlizano...kao kada bi neko nekom pokazao svoj novi automobil a ovaj kaze - ma to nije nista, ja znam lika koji ima bolji.......Jel? A sta ti imas? Nista, pesak si.

stefan Milwaukee, Wisconsin

pre 8 godina

Ubedljivo najmocnija vojna, ekonomska i kulturna sila na svetu. Jedno veliko postovanje za SAD. A ovi rusofili mogu samo da gledaju i placu. Rusija nije ni blizu SAD, nije ni cudo da mnogo mladih odlazi iz Rusije u SAD a ne obrnuto. Bolje da SAD intervenise po svetu nego diktatorska Rusija. Pozdrav iz najbolje zemlje na svetu!

novosadjanin

pre 8 godina

po starom dobrom obicaju to ce dogodine vec bito 80 milki a za koju godinu 150 milki a stamparija radi li radi, a onda ce u staro gvozdje pa jovo nanovo...

brko

pre 8 godina

"Verujemo da naša odluka predstavlja najveću vrednost za naš narod"
najbolja recenica! cuj vrednost?! vrednost je to sto cete ojaditi dzepove poreskih obveznika za ove nepotrebne avione u svrhu tamo neke izmisljene borbe protiv okrutnog terorizma i osvajacke Rusije?! mislim, zna se zasta ce oni koristiti, za imperijalisticke ciljeve megakorporacija... koja retorika bogate elite, sjajno!

Filip

pre 8 godina

Jedan američki general je nedavno rekao: jadna smo mi vojska kad nas oružjem snabdeva NAJPOVOLJNIJI ponuđač!Zato im oružje već dugo nije na nivou Ruskog a odskora i Kineskog. A i mnoga oružja koja su se pravila u SFRJ su bila superiornija od američkih.
(Smrt nacizmu, fašizmu i globalizmu, 28. oktobar 2015 09:43)

Pitaj ti tog generala koliko ih je kostao F-35, pa onda pricaj o jeftinoci. Ovakve odluke su uvek ne samo ekonomske vec i strateske. Gledaju da izbalansiraju uposlenost vojnih dobavljaca, je im je ostala samo saka firmi koja je u stanju da odgovori na ovakve tendere. Zna se da izgubljeni tender uglavnom znaci smrt za firmu. Tako su nestali Mekdonel Daglas, Nort Amerikan, Repablik, Rokvel i ostali nekadasnji giganti. A nikome nije u interesu da na kraju spadne knjiga na jednog dobavljaca, koji bi onda mogao da se ponasa kako hoce. A ovo za "superiorno" SFRJ naoruzanje je bolje ne komentarisati.

Dejan

pre 8 godina

Pretpostavljam da je cena projekta 55 milijardi i s obzirom da je u pitanju bombarder, teško može doći do promašaja u budžetu od 200 milijardi kao sa lovcem jer od bombardera se ne očekuje da prave vratolomije u vazduhu.
Ovaj će verovatno biti vrlo brz i potencijalno nevidljiv (pošto bi ga brzina odavala) i sa velikim plafonom leta, doletom ... bla, bla bla ...
Znači pre 2025 ga ne očekujemo, a do tad kom opanci, kom ...

Ladislav

pre 8 godina

Pa nije problem u godinama starosti letelica , već u njihovoj zastarelosti po svim osnovama. A ako i sa bombarderima budu imali isti ½ uspeh ½ kao sa Raptorom , onda bolje da ne počinju .

Petar

pre 8 godina

Za 55 milijardi bi mogli da naprave New York na Marsu. Ako je ceo program za curiosity na Marsu koštao milijardu onda stvarno... Kako je čovečanstvo primitivno kada se rasipa na ovakve stvari.

tulin

pre 8 godina

pa da li je taj bombarder uopste napravljen pa sad daju 55 milijardi za 100 aviona? ili to je cena projekta? b2 bombarder kosta milijardu po komadu.

akrivija

pre 8 godina

Korupcija će progutati ovaj projekat kao i F-35.
Srećom Ameri su mnogo efikasniji kad trebe kod drugih korupciju i diktatore.
Tad od države ni dugmići ne ostaju.

Smrt nacizmu, fašizmu i globalizmu

pre 8 godina

Jedan američki general je nedavno rekao: jadna smo mi vojska kad nas oružjem snabdeva NAJPOVOLJNIJI ponuđač!

Zato im oružje već dugo nije na nivou Ruskog a odskora i Kineskog. A i mnoga oružja koja su se pravila u SFRJ su bila superiornija od američkih.

Nemanja

pre 8 godina

Taktika sssr-a iz hladnog rata, sada ce da sklepaju nesto "na brzinu" cisto da su nekoliko koraka blize iza rusa, samo se nadam da ga ne testiraju po nasim glavama. Sam Bog zna da im nije prvi put a ni drugi...

Petar

pre 8 godina

Za 55 milijardi bi mogli da naprave New York na Marsu. Ako je ceo program za curiosity na Marsu koštao milijardu onda stvarno... Kako je čovečanstvo primitivno kada se rasipa na ovakve stvari.

Smrt nacizmu, fašizmu i globalizmu

pre 8 godina

Jedan američki general je nedavno rekao: jadna smo mi vojska kad nas oružjem snabdeva NAJPOVOLJNIJI ponuđač!

Zato im oružje već dugo nije na nivou Ruskog a odskora i Kineskog. A i mnoga oružja koja su se pravila u SFRJ su bila superiornija od američkih.

Nemanja

pre 8 godina

Taktika sssr-a iz hladnog rata, sada ce da sklepaju nesto "na brzinu" cisto da su nekoliko koraka blize iza rusa, samo se nadam da ga ne testiraju po nasim glavama. Sam Bog zna da im nije prvi put a ni drugi...

Ladislav

pre 8 godina

Pa nije problem u godinama starosti letelica , već u njihovoj zastarelosti po svim osnovama. A ako i sa bombarderima budu imali isti ½ uspeh ½ kao sa Raptorom , onda bolje da ne počinju .

akrivija

pre 8 godina

Korupcija će progutati ovaj projekat kao i F-35.
Srećom Ameri su mnogo efikasniji kad trebe kod drugih korupciju i diktatore.
Tad od države ni dugmići ne ostaju.

brko

pre 8 godina

"Verujemo da naša odluka predstavlja najveću vrednost za naš narod"
najbolja recenica! cuj vrednost?! vrednost je to sto cete ojaditi dzepove poreskih obveznika za ove nepotrebne avione u svrhu tamo neke izmisljene borbe protiv okrutnog terorizma i osvajacke Rusije?! mislim, zna se zasta ce oni koristiti, za imperijalisticke ciljeve megakorporacija... koja retorika bogate elite, sjajno!

M

pre 8 godina

Jel imate vi ljudi svoju drzavu? Zasto sve sto Amerikanci urade poredite sa Rusijom? Dosadno je i izlizano...kao kada bi neko nekom pokazao svoj novi automobil a ovaj kaze - ma to nije nista, ja znam lika koji ima bolji.......Jel? A sta ti imas? Nista, pesak si.

stefan Milwaukee, Wisconsin

pre 8 godina

Ubedljivo najmocnija vojna, ekonomska i kulturna sila na svetu. Jedno veliko postovanje za SAD. A ovi rusofili mogu samo da gledaju i placu. Rusija nije ni blizu SAD, nije ni cudo da mnogo mladih odlazi iz Rusije u SAD a ne obrnuto. Bolje da SAD intervenise po svetu nego diktatorska Rusija. Pozdrav iz najbolje zemlje na svetu!

Filip

pre 8 godina

Jedan američki general je nedavno rekao: jadna smo mi vojska kad nas oružjem snabdeva NAJPOVOLJNIJI ponuđač!Zato im oružje već dugo nije na nivou Ruskog a odskora i Kineskog. A i mnoga oružja koja su se pravila u SFRJ su bila superiornija od američkih.
(Smrt nacizmu, fašizmu i globalizmu, 28. oktobar 2015 09:43)

Pitaj ti tog generala koliko ih je kostao F-35, pa onda pricaj o jeftinoci. Ovakve odluke su uvek ne samo ekonomske vec i strateske. Gledaju da izbalansiraju uposlenost vojnih dobavljaca, je im je ostala samo saka firmi koja je u stanju da odgovori na ovakve tendere. Zna se da izgubljeni tender uglavnom znaci smrt za firmu. Tako su nestali Mekdonel Daglas, Nort Amerikan, Repablik, Rokvel i ostali nekadasnji giganti. A nikome nije u interesu da na kraju spadne knjiga na jednog dobavljaca, koji bi onda mogao da se ponasa kako hoce. A ovo za "superiorno" SFRJ naoruzanje je bolje ne komentarisati.

novosadjanin

pre 8 godina

po starom dobrom obicaju to ce dogodine vec bito 80 milki a za koju godinu 150 milki a stamparija radi li radi, a onda ce u staro gvozdje pa jovo nanovo...

tulin

pre 8 godina

pa da li je taj bombarder uopste napravljen pa sad daju 55 milijardi za 100 aviona? ili to je cena projekta? b2 bombarder kosta milijardu po komadu.

Ivan

pre 8 godina

Sad ispade i SFRJ ima modernije oružje od Amera po nekim komentarima. Lepo je kada možeš da živiš u sopstvenom svetu fantazije. Loše je kada dođe neko pa te probudi.

Dorcolac

pre 8 godina

@Ladislav,
Možeš li molim te, pod uslovom da uopšte znaš o kom se avionu radi i kako izgleda, meni neukom da objasniš u čemu je to tačno neuspeh najsavremenijeg i najsavršenijeg borbenog sistema kakav je F-22 Raptor? Je li to možda što si nekad negde pročitao da je imao problem sa dotokom kiseonika (problem rešen)? Možda zato što je imao 5 padova za period 1991-2012 (21 godina, I pad je bio prototip YF-22)???
Da li je možda neuspeh što je ovaj avion već 10god jedini PRAVI predstavnik pete generacije, dok se ove neverovatno napredne džinovske ekonomije (Kina i Rusija) i dalje natežu sa prototipovima 5-te generacije (naravno PAK-FA i J20/J21)i ne vidi se ni sa najvećim optimizmom kad bi mogli da uđu u OPERATIVNU upotrebu?
Jedini neuspeh F-22, nema zapravo veze sa ovim avionom već sa nakaznom neoliberalnom i konformističkom politikom Pentagona od pre 1 decenije da se produkcija obustavi nakon 200-tog aviona jer mnogo košta..
Baš me živo zanima tvoje objašnjenje, pošto pažljivo pratim sve vezano za vojne avione širom sveta od 1986, biće da sam nešto propustio....
Nije dovoljno jednom u životu videti na Batajnici MIG-29 pa se proglasiti eminentnim stručnjakom za vojnu avijaciju, slažeš li se? Verovatno ne...Kako god,
Veliki pozdrav

Dejan

pre 8 godina

Pretpostavljam da je cena projekta 55 milijardi i s obzirom da je u pitanju bombarder, teško može doći do promašaja u budžetu od 200 milijardi kao sa lovcem jer od bombardera se ne očekuje da prave vratolomije u vazduhu.
Ovaj će verovatno biti vrlo brz i potencijalno nevidljiv (pošto bi ga brzina odavala) i sa velikim plafonom leta, doletom ... bla, bla bla ...
Znači pre 2025 ga ne očekujemo, a do tad kom opanci, kom ...

Vlada

pre 8 godina

""Verujemo da naša odluka predstavlja najveću vrednost za naš narod","

Jel moze neko da prevede ovo sta znaci? Kako to odluka o zameni aviona moze da predstavlja "najvecu vrednost za njen narod"? Koja glupost!

Zoran

pre 8 godina

Ajde Rusofili.Sta cekate da se Lazanski vrati sa ratnog zadatka ?.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlasnik kola, 28. oktobar 2015 12:56)


Ja se iskreno nadam da ce da imaju vise "srece"(pameti) nego sa F35.

Vladimir

pre 8 godina

Ovo je prava cijena:According to a 2007 report by the National Law Center on Homelessness and Poverty, pproximately 3.5 million people (including 1.35 million children) become homeless each year. Of that number, about 125,000 people--a group the size of the entire population of Hartford, Connecticut or Waco, Texas--are persistently homeless, but the vast majority of homeless persons are temporarily homeless.

dark

pre 8 godina

(Dorcolac, 28. oktobar 2015 12:26)

Time sto si uporedio F-22 i Pak-Fa dovoljno govori o tvojoj strucnosti.Pak-Fa moze da se poredi jedino sa F-35,a s obzirom da ni jedan ni drugi nisu usli u upotrebu,tu nema sta da se prica. Sto se tice F-22,klasican promasaj od aviona.Borbu nisu videli,osim sto su bacili par bombi u Siriji. Problemi sa kiseonikom NISU reseni do kraja,tako da avion ima odredjena ogranicenja u duzini trajanja i visini leta.Dalje,taj avion je apsolutno porazen od strane f-16 u simulacijama borbe,sami njihovi piloti potvrdili.Porediti F-22 i recimo Su-30/35 je u najmanju ruku smesno,jer je Suhoj skoro pa savrsena letelica.Nisam nikakav rusofil,bavim se iskljucivo avijacijom.

Marko

pre 8 godina

Vidim da ovde ima onih koji misle da su pametniji od konstruktora koji su konstruisali oružja,pa ti "pametnjakovići" iznose neke tehničke podatke o avionima...smešno i jadno i žalosno.,,ili ti "pametnjakovići" misle da će konstruktori oružja njih pitati za savjet...a ima i onih koji su protiv slavne Rusije pa slavnu Rusiju predstavljaju u negativnom kontekstu,pa neka odgovore na sledeće pitanja-ko u svijetu izaziva ratove radi vlastitih interesa i uništava napredne države, Rusija ili amerika? Amerika naravno, ko je kome došao pred vrata i pravi mu nerede i stanuje na njegove granice,Rusija pred vrata americi ili amerika pred vrata Rusiji? Amerika pred vrata Rusiji naravno, ko otima tuđe prirodne resurse i kao parazit živi na račun tuđih resursa,amerika ili Rusija? Amerika naravno. Ali sad se slavna Rusija uzdigla iz pepela i postala najjača vojna i ekonomska sila i odlučila da zaustavi to američelo divljanje a tu je i prijateljska Kina uz Rusiju pa je amerika došla do kraja puta i sad joj sledi vojna i ekonomska propast zbog svog zla koje je počinila...

Dorcolac

pre 8 godina

@Dark,
1. Upoređivao PAK-FA I F22 jer su avioni pete generacije.
2. Oba aviona pre svega imaju(će) namenu u vazdušnim borbama (air superiority).
3. F-35 je ušao u upotrebu juna 2015god. (Marinci, vezija B)
4. F-16 je navodno "pobedio" F-35 a ne F-22.
5. Nisam poredio SU-30/33/35/37 avione (o kojima imam sjajno mišljenje) jer su avioni 4 i 4+ i 4++ (i koliko god hoćeš pluseva) generacija.
6. Gde je dokaz da su SU-30/33/35/37 bolji od F-22? Aero-mitinzi? Sumnjive kompjuterske simulacije? Realni sukob?
Samo nastavi da se baviš avijacijom, i treba.
Želim ti sve najbolje

Mirosav,Negotin

pre 8 godina

Gospodo:prvo Rusi imaju dobre bombardere i ne moraju da prave nove.Tu je interkontinentalni TU 160,zatim SU 24 inajnoviji SU 34,a da ne zaboravumo ni stari ali vise puta modernizovani TU95.TU 160 i TU 95 nose interkoninentalne rakete dometa oko 5000km,pa kad se doda i krajnji dolet aviona,jasno koliko je to mnogo.Drugo bracaca Ameri posle odlicnog F18,nisu ni imali dobar avion.F 117 propao obaranjem kod nas 1999-te.A b2 nemoze da bude dovoljan.Licno nisam srecan uopste sto je svet stigao u fazu bacanja noovca za razvoj oruzja.Bolje da se novac trosi na osvajanje svemira i za resavanje kriznih situacija.Jedino sto to ne zavisi od mene i meni slicnih.

Udba

pre 8 godina

Narasce ta cifra sa 55 na 355 milijardi, samo polako kad pocnu korporacije i prebogati generali da pune dzepove.
Najbolji primjer je F35 lovac-bombarder.

dzoni

pre 8 godina

U eventualnom svetskom ratu pobedjuje onaj koji moze sa napravi jeftinije.. Nemci su bili aprolutno superiorni u drugom svetskom ratu.. Americki tenkovi su bili ko igracke u poredjenju sa pancerima, imali su balisticke rakete, mlazne avione ali sve to dzabe jer je bilo preskupo proizvodnju i trazilo puno sirovina i radnih sati za izgradnju.. Rusi lepo se bacili na umnozavanje il sturmovnika i t32 koji su bilo mnogo laksi za proizvodnju.
Jedan F22 kosta 150 miliona $, uzasno mnogo vremena da bi se proizveo a i tad za svaki sat vremena u vazduhu trazi 20 sati rada tehnicara na odrzavanju i pro tome domet od samo 700km..sem za bombardovanje banana drzava u pravom svetskom ratu on bi bio beskorisno komlikovano djubre.

borba protiv starenja

pre 8 godina

To je definitivno nesto sto ovom svetu treba... I treba da prave sto je moguce mocnije nuklearno oruzije https://www.youtube.com/watch?v=P2eqNB6zy9k

Dorcolac

pre 8 godina

@Dzoni- "il sturmovnika i t32".
Pretpostavljam da si hteo da kažeš Iljušin-2 Šturmovik i T-34.
Šturmovik je bio odličan ali je imao i grozne gubitke.
T-34 bio još bolji. Evo ti jedna mala pikanterija za T-34. Njegov projekat je nastao po ugledu na američki prototip "Tank Christie" sa tzv. Kristijevom suspenzijom koja je inkorporirana u T-34 i koja je uz kosi oklop jedan od ključnih elemenata uspeha T-34 (koji je neosporan).
Mala primedba, ništa ne prejudiciram :-)
Sve najbolje

Baxuz

pre 8 godina

Da je izgubio i ovaj tender Northrop Grumman bi mogao da stavi katanac. Licno mislim da su daleko ispred Lokheed Martina ali ne umeju da lobiraju. Oni su konstuisali YF-23.

Dorcolac

pre 8 godina

@Baxuz,
Uuu, YF-23, kakva je to aviončina bila! I kao prototip je obećavao i više i bolje od YF-22. A kakva je tek aviončina mogao da bude da je ikad ušao u serijsku proizvodnju...Ali lobi+visoka cena i eto...

stefan Milwaukee, Wisconsin

pre 8 godina

Ubedljivo najmocnija vojna, ekonomska i kulturna sila na svetu. Jedno veliko postovanje za SAD. A ovi rusofili mogu samo da gledaju i placu. Rusija nije ni blizu SAD, nije ni cudo da mnogo mladih odlazi iz Rusije u SAD a ne obrnuto. Bolje da SAD intervenise po svetu nego diktatorska Rusija. Pozdrav iz najbolje zemlje na svetu!

Smrt nacizmu, fašizmu i globalizmu

pre 8 godina

Jedan američki general je nedavno rekao: jadna smo mi vojska kad nas oružjem snabdeva NAJPOVOLJNIJI ponuđač!

Zato im oružje već dugo nije na nivou Ruskog a odskora i Kineskog. A i mnoga oružja koja su se pravila u SFRJ su bila superiornija od američkih.

Nemanja

pre 8 godina

Taktika sssr-a iz hladnog rata, sada ce da sklepaju nesto "na brzinu" cisto da su nekoliko koraka blize iza rusa, samo se nadam da ga ne testiraju po nasim glavama. Sam Bog zna da im nije prvi put a ni drugi...

Dorcolac

pre 8 godina

@Ladislav,
Možeš li molim te, pod uslovom da uopšte znaš o kom se avionu radi i kako izgleda, meni neukom da objasniš u čemu je to tačno neuspeh najsavremenijeg i najsavršenijeg borbenog sistema kakav je F-22 Raptor? Je li to možda što si nekad negde pročitao da je imao problem sa dotokom kiseonika (problem rešen)? Možda zato što je imao 5 padova za period 1991-2012 (21 godina, I pad je bio prototip YF-22)???
Da li je možda neuspeh što je ovaj avion već 10god jedini PRAVI predstavnik pete generacije, dok se ove neverovatno napredne džinovske ekonomije (Kina i Rusija) i dalje natežu sa prototipovima 5-te generacije (naravno PAK-FA i J20/J21)i ne vidi se ni sa najvećim optimizmom kad bi mogli da uđu u OPERATIVNU upotrebu?
Jedini neuspeh F-22, nema zapravo veze sa ovim avionom već sa nakaznom neoliberalnom i konformističkom politikom Pentagona od pre 1 decenije da se produkcija obustavi nakon 200-tog aviona jer mnogo košta..
Baš me živo zanima tvoje objašnjenje, pošto pažljivo pratim sve vezano za vojne avione širom sveta od 1986, biće da sam nešto propustio....
Nije dovoljno jednom u životu videti na Batajnici MIG-29 pa se proglasiti eminentnim stručnjakom za vojnu avijaciju, slažeš li se? Verovatno ne...Kako god,
Veliki pozdrav

Ladislav

pre 8 godina

Pa nije problem u godinama starosti letelica , već u njihovoj zastarelosti po svim osnovama. A ako i sa bombarderima budu imali isti ½ uspeh ½ kao sa Raptorom , onda bolje da ne počinju .

novosadjanin

pre 8 godina

po starom dobrom obicaju to ce dogodine vec bito 80 milki a za koju godinu 150 milki a stamparija radi li radi, a onda ce u staro gvozdje pa jovo nanovo...

akrivija

pre 8 godina

Korupcija će progutati ovaj projekat kao i F-35.
Srećom Ameri su mnogo efikasniji kad trebe kod drugih korupciju i diktatore.
Tad od države ni dugmići ne ostaju.

M

pre 8 godina

Jel imate vi ljudi svoju drzavu? Zasto sve sto Amerikanci urade poredite sa Rusijom? Dosadno je i izlizano...kao kada bi neko nekom pokazao svoj novi automobil a ovaj kaze - ma to nije nista, ja znam lika koji ima bolji.......Jel? A sta ti imas? Nista, pesak si.

Filip

pre 8 godina

Jedan američki general je nedavno rekao: jadna smo mi vojska kad nas oružjem snabdeva NAJPOVOLJNIJI ponuđač!Zato im oružje već dugo nije na nivou Ruskog a odskora i Kineskog. A i mnoga oružja koja su se pravila u SFRJ su bila superiornija od američkih.
(Smrt nacizmu, fašizmu i globalizmu, 28. oktobar 2015 09:43)

Pitaj ti tog generala koliko ih je kostao F-35, pa onda pricaj o jeftinoci. Ovakve odluke su uvek ne samo ekonomske vec i strateske. Gledaju da izbalansiraju uposlenost vojnih dobavljaca, je im je ostala samo saka firmi koja je u stanju da odgovori na ovakve tendere. Zna se da izgubljeni tender uglavnom znaci smrt za firmu. Tako su nestali Mekdonel Daglas, Nort Amerikan, Repablik, Rokvel i ostali nekadasnji giganti. A nikome nije u interesu da na kraju spadne knjiga na jednog dobavljaca, koji bi onda mogao da se ponasa kako hoce. A ovo za "superiorno" SFRJ naoruzanje je bolje ne komentarisati.

brko

pre 8 godina

"Verujemo da naša odluka predstavlja najveću vrednost za naš narod"
najbolja recenica! cuj vrednost?! vrednost je to sto cete ojaditi dzepove poreskih obveznika za ove nepotrebne avione u svrhu tamo neke izmisljene borbe protiv okrutnog terorizma i osvajacke Rusije?! mislim, zna se zasta ce oni koristiti, za imperijalisticke ciljeve megakorporacija... koja retorika bogate elite, sjajno!

dark

pre 8 godina

(Dorcolac, 28. oktobar 2015 12:26)

Time sto si uporedio F-22 i Pak-Fa dovoljno govori o tvojoj strucnosti.Pak-Fa moze da se poredi jedino sa F-35,a s obzirom da ni jedan ni drugi nisu usli u upotrebu,tu nema sta da se prica. Sto se tice F-22,klasican promasaj od aviona.Borbu nisu videli,osim sto su bacili par bombi u Siriji. Problemi sa kiseonikom NISU reseni do kraja,tako da avion ima odredjena ogranicenja u duzini trajanja i visini leta.Dalje,taj avion je apsolutno porazen od strane f-16 u simulacijama borbe,sami njihovi piloti potvrdili.Porediti F-22 i recimo Su-30/35 je u najmanju ruku smesno,jer je Suhoj skoro pa savrsena letelica.Nisam nikakav rusofil,bavim se iskljucivo avijacijom.

Petar

pre 8 godina

Za 55 milijardi bi mogli da naprave New York na Marsu. Ako je ceo program za curiosity na Marsu koštao milijardu onda stvarno... Kako je čovečanstvo primitivno kada se rasipa na ovakve stvari.

Marko

pre 8 godina

Vidim da ovde ima onih koji misle da su pametniji od konstruktora koji su konstruisali oružja,pa ti "pametnjakovići" iznose neke tehničke podatke o avionima...smešno i jadno i žalosno.,,ili ti "pametnjakovići" misle da će konstruktori oružja njih pitati za savjet...a ima i onih koji su protiv slavne Rusije pa slavnu Rusiju predstavljaju u negativnom kontekstu,pa neka odgovore na sledeće pitanja-ko u svijetu izaziva ratove radi vlastitih interesa i uništava napredne države, Rusija ili amerika? Amerika naravno, ko je kome došao pred vrata i pravi mu nerede i stanuje na njegove granice,Rusija pred vrata americi ili amerika pred vrata Rusiji? Amerika pred vrata Rusiji naravno, ko otima tuđe prirodne resurse i kao parazit živi na račun tuđih resursa,amerika ili Rusija? Amerika naravno. Ali sad se slavna Rusija uzdigla iz pepela i postala najjača vojna i ekonomska sila i odlučila da zaustavi to američelo divljanje a tu je i prijateljska Kina uz Rusiju pa je amerika došla do kraja puta i sad joj sledi vojna i ekonomska propast zbog svog zla koje je počinila...

dzoni

pre 8 godina

U eventualnom svetskom ratu pobedjuje onaj koji moze sa napravi jeftinije.. Nemci su bili aprolutno superiorni u drugom svetskom ratu.. Americki tenkovi su bili ko igracke u poredjenju sa pancerima, imali su balisticke rakete, mlazne avione ali sve to dzabe jer je bilo preskupo proizvodnju i trazilo puno sirovina i radnih sati za izgradnju.. Rusi lepo se bacili na umnozavanje il sturmovnika i t32 koji su bilo mnogo laksi za proizvodnju.
Jedan F22 kosta 150 miliona $, uzasno mnogo vremena da bi se proizveo a i tad za svaki sat vremena u vazduhu trazi 20 sati rada tehnicara na odrzavanju i pro tome domet od samo 700km..sem za bombardovanje banana drzava u pravom svetskom ratu on bi bio beskorisno komlikovano djubre.

Dejan

pre 8 godina

Pretpostavljam da je cena projekta 55 milijardi i s obzirom da je u pitanju bombarder, teško može doći do promašaja u budžetu od 200 milijardi kao sa lovcem jer od bombardera se ne očekuje da prave vratolomije u vazduhu.
Ovaj će verovatno biti vrlo brz i potencijalno nevidljiv (pošto bi ga brzina odavala) i sa velikim plafonom leta, doletom ... bla, bla bla ...
Znači pre 2025 ga ne očekujemo, a do tad kom opanci, kom ...

borba protiv starenja

pre 8 godina

To je definitivno nesto sto ovom svetu treba... I treba da prave sto je moguce mocnije nuklearno oruzije https://www.youtube.com/watch?v=P2eqNB6zy9k

Vladimir

pre 8 godina

Ovo je prava cijena:According to a 2007 report by the National Law Center on Homelessness and Poverty, pproximately 3.5 million people (including 1.35 million children) become homeless each year. Of that number, about 125,000 people--a group the size of the entire population of Hartford, Connecticut or Waco, Texas--are persistently homeless, but the vast majority of homeless persons are temporarily homeless.

tulin

pre 8 godina

pa da li je taj bombarder uopste napravljen pa sad daju 55 milijardi za 100 aviona? ili to je cena projekta? b2 bombarder kosta milijardu po komadu.

Zoran

pre 8 godina

Ajde Rusofili.Sta cekate da se Lazanski vrati sa ratnog zadatka ?.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (vlasnik kola, 28. oktobar 2015 12:56)


Ja se iskreno nadam da ce da imaju vise "srece"(pameti) nego sa F35.

Dorcolac

pre 8 godina

@Dark,
1. Upoređivao PAK-FA I F22 jer su avioni pete generacije.
2. Oba aviona pre svega imaju(će) namenu u vazdušnim borbama (air superiority).
3. F-35 je ušao u upotrebu juna 2015god. (Marinci, vezija B)
4. F-16 je navodno "pobedio" F-35 a ne F-22.
5. Nisam poredio SU-30/33/35/37 avione (o kojima imam sjajno mišljenje) jer su avioni 4 i 4+ i 4++ (i koliko god hoćeš pluseva) generacija.
6. Gde je dokaz da su SU-30/33/35/37 bolji od F-22? Aero-mitinzi? Sumnjive kompjuterske simulacije? Realni sukob?
Samo nastavi da se baviš avijacijom, i treba.
Želim ti sve najbolje

Ivan

pre 8 godina

Sad ispade i SFRJ ima modernije oružje od Amera po nekim komentarima. Lepo je kada možeš da živiš u sopstvenom svetu fantazije. Loše je kada dođe neko pa te probudi.

Mirosav,Negotin

pre 8 godina

Gospodo:prvo Rusi imaju dobre bombardere i ne moraju da prave nove.Tu je interkontinentalni TU 160,zatim SU 24 inajnoviji SU 34,a da ne zaboravumo ni stari ali vise puta modernizovani TU95.TU 160 i TU 95 nose interkoninentalne rakete dometa oko 5000km,pa kad se doda i krajnji dolet aviona,jasno koliko je to mnogo.Drugo bracaca Ameri posle odlicnog F18,nisu ni imali dobar avion.F 117 propao obaranjem kod nas 1999-te.A b2 nemoze da bude dovoljan.Licno nisam srecan uopste sto je svet stigao u fazu bacanja noovca za razvoj oruzja.Bolje da se novac trosi na osvajanje svemira i za resavanje kriznih situacija.Jedino sto to ne zavisi od mene i meni slicnih.

Vlada

pre 8 godina

""Verujemo da naša odluka predstavlja najveću vrednost za naš narod","

Jel moze neko da prevede ovo sta znaci? Kako to odluka o zameni aviona moze da predstavlja "najvecu vrednost za njen narod"? Koja glupost!

Udba

pre 8 godina

Narasce ta cifra sa 55 na 355 milijardi, samo polako kad pocnu korporacije i prebogati generali da pune dzepove.
Najbolji primjer je F35 lovac-bombarder.

Dorcolac

pre 8 godina

@Dzoni- "il sturmovnika i t32".
Pretpostavljam da si hteo da kažeš Iljušin-2 Šturmovik i T-34.
Šturmovik je bio odličan ali je imao i grozne gubitke.
T-34 bio još bolji. Evo ti jedna mala pikanterija za T-34. Njegov projekat je nastao po ugledu na američki prototip "Tank Christie" sa tzv. Kristijevom suspenzijom koja je inkorporirana u T-34 i koja je uz kosi oklop jedan od ključnih elemenata uspeha T-34 (koji je neosporan).
Mala primedba, ništa ne prejudiciram :-)
Sve najbolje

Baxuz

pre 8 godina

Da je izgubio i ovaj tender Northrop Grumman bi mogao da stavi katanac. Licno mislim da su daleko ispred Lokheed Martina ali ne umeju da lobiraju. Oni su konstuisali YF-23.

Dorcolac

pre 8 godina

@Baxuz,
Uuu, YF-23, kakva je to aviončina bila! I kao prototip je obećavao i više i bolje od YF-22. A kakva je tek aviončina mogao da bude da je ikad ušao u serijsku proizvodnju...Ali lobi+visoka cena i eto...