Nedelja, 18.10.2015.

16:08

Mašinovođama smešna brzina vozova od 150 km/h

Republički poslanici počeli su ove nedelje raspravu o izmenama i dopunama dva zakona iz oblasti železnica.

Izvor: B92

Mašinovoðama smešna brzina vozova od 150 km/h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

blabojzna

pre 8 godina

Odete u TENT i lepo vidite šta je pruga i kako se održava. O tome koliko se tereta preveze godišnje (druga najopterećenija pruga u Evropi), u poređenju sa ŽS, je smešno govoriti.

Капетан Немо

pre 8 godina

Francuzi obnavljaju 1 km pruge za jedan dan a mi se natežemo sa ovih 18 km gomilu meseci sa SVEMIRSKOM RUSKOM TEHNOLOGIJOM Evo kako se to radi https://www.youtube.com/watch? v=T4aALRa9jjg (igorpl, 18. oktobar 2015 19:34)
На Вишој железничкој школи су нам причали да у Француској један километар горњег строја (шине, прагови, колосечни прибор и засторна призма - туцаник) брзе пруге (максималне брзине 360 км/ч) замене за ЈЕДАН САТ! Код нас су се својевремено хвалили да исто то, на нашим ,,брзим'' пругама, ураде за један дан. Данас нису способни ни два прага да замене годинама. Француске железнице су нон-стоп у ремонту, кад заврше једну - одмах прелазе на нову деоницу а пројекти се планирају годинама у напред. Код нас се све ради углавном стихијски и то мало новца за железницу обично се потроши на нешто најнеопходније, ако и то лопови не покраду. Деоница која се тренутно ремонтује, Београд - Панчево, покрадена је већ неколико пута, деоница преко Младеновца исто тако, краду се највише каблови и због тога не ради сигнализација а ни један путни прелаз није у функцији. Зато возови стално застајкују да би добили инструкције о даљем кретању па нам брзина од 120 км/ч скоро ништа не вреди. Наша железница је престала то да поправља јер док се поправи, неко дође и поново покраде. Држава би морала хитно нешто да предузме да заштити сопствену имовину иначе од железнице неће остати ништа. Доћи ће дан када ће лопови почети да скидају шине са колосека. Надам се да нећемо, по старом ,,добром'' српском обичају, чекати да се нешто деси, да, недај Боже, неко погине, да би надлежни нешто предузели. Безбедност железничког саобраћаја је угрожна а, кад се нешто деси, биће крив отправник возова или машиновођа, (председник владе Александар) Вучић неће сигурно.
Немојте се питати: да ли ће нешто да се деси, већ: када ће? На железници се већ догађају лоше ствари и многи железнички радници, пре свега отправници возова и машиновође, су дебело платили, и своје, али пре свега туђе грешке. Срећа је да још нико није погинуо. Можда неби било лоше да се мало тај буџетски дефицит, којим се (председник владе Александар) Вучић толико хвали, повећа за нијансу и да се уложи тај новац у безбедност на железници, да се купе безбедносне камере и покрију најкритичнија места на пругама, путни прелази, скретничка поља, сигнали... Та инвестиција би нам се брзо исплатила и да коначно почнемо са хапшењима али и са правоснажним судским пресудама за лопове који угрожавају безбедност железничког, али и друмског, саобраћаја. Многе државе крађу железничке имовине процесуирају као тероризам. Када ћемо ми почети?

Kole

pre 8 godina

Masinovodje su negativci i mracnjaci, nemaju pozitivan pristup. Samo oni ne vide da se izgradjujemo fenomenalnom brzinom, uz pregalacke napore naseg sveznajuceg Supermena :)

N2

pre 8 godina

Imam kucu 160 m2 u Lazarevcu i posao u BG. Morao sam da dignem kredit i kupim stan jer je prakticno nemoguce bilo sklopiti sve poridicne stvari i posao uz putovanje BG-LA. Postoji Beovoz iz Lazarevca do BG, ali putuje nekad 1,5 a nekada 4h. Izmedju LA i BG ima 60-70 km. Da postoji normalna veza nikada ne bi kupovao stan u BG. Ali kod nas drzava umesto u infrastrukturu i kapitalne projekte gradi Stepu naselje. Uvedite infrastrukturu naselje ce samo nici.

sloba

pre 8 godina

mislim da bi G-dji ministarki trebalo pustiti snimak sa remontovane pruge kod Ralje koji se vrti na FB -u . Pa bi joj bilo jasno koliko su joj pruge remontovane. Ili mozda da se provoza od Rume do Golubinaca , to je tek potpuni hit .

nikolas

pre 8 godina

Само Коридор 10! Као да се ван тог дела и не живи и не ради! Кад ће се реконструисати деоница Лапово - Краљево - Кос. Митровица?

cobo

pre 8 godina

Od svega sto mi znamo je udobno se voziti zeleznicom ako neko napravi prugu i vozove,mi znamo trkati se i juriti dobrim autima ako ih neko napravi i uz to jos autoputeve,i znamo udobno telefonirati sa ajfonom kad ga neko(citaj tata) napravi,i kupi,i udobno stanovati u stanu kojeg je Tito napravio a tata dobio od preduzeca.Nama treba(fali)200-300milijardi €
koje nismo zaradili ovih 25 godina koje niko nista nije radio,dok je vreme stajalo,a svet otisao i svi vozovi.

Z. Sekeres

pre 8 godina

Dve neistina u jednoj recenici : " Beograd - Subotica, i to one deonice koja prolazi kroz Banat. Ta pruga poslednji put je remontovana 1935." Prvo pruga Beograd Subotica ne prolazi kroz Banat, drugo ista pruga je bila remontovana osamdesetih godina od strane Novosadskog ZGOP-a koji je imao svu opremu za to i na kraju remonta je voz od Novog Sada do Vrbasa na prvoj zvanicnoj voznji isao 160km/h ( prva deonica u SFRJ osposobljena za te brzine, tada smo bilo ispred mnogih zemalja u okruzenju) . Ja sam bio u tom vozu sa svojim ocem, saobracajnim inzenjerom . Od tog doba ZGOP je pokraden, rasformiran i unisten a pruge su maltene ostale netaknute, skoro da ni sraf nisu zamenili na njima od onda. Pozdrav zeleznicarima a sto se politicara tice ima Balasevic bar jedan stih o njima ....politika je k***a izvinite sto psujem ...

uh

pre 8 godina

glas razuma: a ti znas da li je lakse voziti brzo na dobroj pruzi Ili sporo na ovoj pruzi? I pruga je u ovakvom stanju preko 10 godina, a ne od danas, tako da je to ispricana prica odavno. A ima ljudi koji su vozili kada je voz bg- bar isao 7h, a koji voze i danas kad je ruina od pruge. A narocito kad imas 200 ljudskih zivota iza sebe I voz od par miliona e, a znas kuda vozis, to je posebno lako, ne zahteva koncentraciju nikakvu, opustis se totalno, a o vozu nista ne moras da znas. Bolje postaviti pitanje osposobljenosti direktora I sefova kojih ima deset puta vise nego pre 20 godina!

Banat express

pre 8 godina

Pruga Bgd-Subotica kroz Banat ide trasom preko Pančeva,Zrenjanina,Banatskog(Novog)Miloševa i Sente.
U normalnim državama ovo bi bila paralelna pruga KX gde zbog konfiguracije terena(ravnica)ceo posao oko remonta može da se završi za jednu građevinsku sezonu i ozbiljne izvođače.Slabog terena nema,donji stroj je dobar,prirodnih prepreka nema.Za novac utrošen na 16km drugog koloseka između Bgd i Pančeva sve je moglo da bude tip-top.
Ovako,ceo region Srednjeg i Severnog Banata je gurnut u stranu,bez industrije,bez komunikacija i onda se pitamo zašto omladina beži glavom bez obzira u inostranstvo.

Aca

pre 8 godina

Gospodo niko i nezna od novopostavljenih direktora gde je stanica Beograd i sta sve ima tu .Oni su zauzeti prelascima iz kancelarije u kancelariju a ne remontima pruge .Da nepricamo o higijeni stanica .Zene ne primaju platu po devet meseci vozove nema ko da ocisti stanicu ciste njih tri sramota bre bruka . Napravili cetiri preduzeca sa sa trista direktora zamenika pomocnika bruka

Filip

pre 8 godina

Milan, 18. oktobar 2015 17:06)

Svaka cast na komentaru! Ja isto kazem da prodje zivot u bavljenju velikim temama, od kojih se nije ni stiglo ziveti ljudski.

ljilja mala

pre 8 godina

Za najzalosnijeg-zato nas premijer radi sve sto je u njegovoj moci da podigne brzine na zavidan i respektivan nivo sto je pre moguce
Malo vere u njega i on ce uspeti
Strpljen spasen

Grunf

pre 8 godina

I meni je smešno kao korisniku.Mada bi pre plakao.Da je samo to smešno.Toliko toga ima.Železnička stanica koja se gradi 40 godina i stalno se potpisuju neki ugovori,neke obaveze i eno je kao da je počela da se gradi pre 6 meseci. Verovatno je i smešmo što vozovi iskaču iz šina na 30km/h valjda što jedemo najvoše hleba u Evropi jer za drugo i nemamo pa smo podebeli pa šine ne mogu toliku težinu da podnesu.Da li je komično ili tragično da u XXI veku 600km prelazite za 18-24 sata.O čemu to raspravljaju poslanici na relaciji SNS-DS.Dalje jako me zanima koji je to deo pruge na relaciji Beograd-Subotica koja ide kroz Banat.18km pruge radi se više od 8 meseci.Auto-put gradi se decinijama.Da li su izgradja infrastrukture bilo koje vrste politički ili nacionalni interes?Samo u Srbije je politički pa onda nije ni čudo što se po 20 puta otvara ista deonica nečega.Ima li razlike da li se ne uradi put,pruga,gasovod,ili neprofunkcionipe recimo zdrvastveni informacioni sitem.Nema nikakve.Rezultat je važan,rezultata nema,rezultat je nerad.Nadzornog organa nema.Odgovornosti nema.Koga briga.Važno je samo da s ezadrži elastičnsot usta,zuba,obraza i jezika.Usta puna priča svih njih bez ikakve razlike.Da li SPS,DSS,DS,SNS svejedno je.Samo je logo drugačiji.To je plan.

igorpl

pre 8 godina

Francuzi obnavljaju 1 km pruge za jedan dan a mi se natežemo sa ovih 18 km gomilu meseci sa SVEMIRSKOM RUSKOM TEHNOLOGIJOM
Evo kako se to radi
https://www.youtube.com/watch?v=T4aALRa9jjg

Jah

pre 8 godina

Za ove su i Maratonci smesni.
Zeleznicki saobracaj kolko god da je zastareo i dalje donosi mnogo para svim drzavama, samo kod nas se ne ulaze u nesto sto ce doneti pare, tj da se bolje izrazim sto ne donosi brzu lovu. Ovde za 10 hiljada evra u dzepu se sve zavrsva, a da im ponudis par miliona za 10 godina gledace te kao budalu. To je valjda taj nas mentalitet

КикиКу

pre 8 godina

Да, да, наследили сте 30км/ч од ДСа, али признајте да сте наследили и комплетну документацију за ремонт пруга, нешто што је за СНС-овце, са СегаМегаБлеја факултета, немогућа мисија.

Milan

pre 8 godina

Drage masinovodje,elektricari...svi vi pogledajte u vas prazan tanjir danas,pogledajte se u ogledalo.Pitajte sebe, kada ste stavili neku kremu na vase naborano lice?!Kada ste otisli u pozoriste?zakupili teren za Mali fudbal?Kupili jaknu,parfem...?Zivot je prosao pored vas kao TGV,od 280 km/h.A fabrike aviona,kamiona,i nebodera su vam servirali u vas prazan tanjir.Od istih ljudi koji du vam 1989-2001 Dali platu od 5 nemackih maraka.Europolis,Brze pruge Srbije,Pink-tv...Danas vam ti isti Jedu Duvan-Cvarke i predstavljaju Bas Vas,Vas sve Ostale tamo...Mi ostali smo davno pobegli.i ponekad ostavimo neki komentar da srpski jezik ne zaboravimo.

najzalosnije od svega

pre 8 godina

A ja mislio da nam se masinovodje iz Nemacke smeju sto dizemo brzinu voznje na CAK 150 km/h...kad ono...
Znate sta je nas najveci problem? To sto smo mi ostali u 1989. A ceo svet je vec uveliko u 2015. Nama je pruga Novi Sad-Subotica za brzine od 30km na sat. Heeej ljudi!!! Trideset kilometara na sat! Ta deonica se prelazi u normalnoj zemlji za maksimalnih 25 minuta

A kod nas za 4 sata.
Beograd-Bar treba da je maksimalno tri sata
Ali to je kod nas nemoguce posto smo mi i dalje mozgom u 1989

Da li znate da je Orient Express 1930.godine Bg-Nis vozio za tri sata???

Netgazda

pre 8 godina

" Zanimljivo je da radovi na 18 kilometara pruge traju već osam meseci i još nisu završeni."

Hahaha, ovo ministarka nije spomenula, nego do kraj godine, bice, bice, bice . . . Nije potrebno ni masinovodja ni politicar da nam kazu stanje pruge u Srbiju, ima narod oci i vidi sam da je KATASTROFA.

Zak

pre 8 godina

Da je samo to smešno, smešno je sve što ovi rade, pa bre svečano otvaranje liftova i SEMAFORA?! Narod jede najviše hleb.. Super ste likove izglasali dragi sugrađani. Povraća mi se!

Bojan Ilić

pre 8 godina

U točkove ugradite neke kukuce da mogu da pridržavaju vagone sa putnicima, da ne polete!:-))

Nešto kao "zglobni" kad uhvati zeleni talas noću po gradu!;-)

glas razuma

pre 8 godina

Primedbe masinovodja su velikim delom tacne i opravdane. Tacno je da je sada na mnogim deonicama situacija kakvu isticu, s tim da nisu rekli istinu do kraja.

Prvo kada se radi kapitalni remont pruge,menja se ceo donji podstroj pocev od prosejavanja tucanika i uredjenju kolosecnog zastora,pragova,sina i telekomunikacija kao i signalno sigurnosnih uredjaja.

Drugo nemamo nijednu elektro lokomotivu koja bi smela da trci brze od 100 mozda 120 km ako bi im se izmenjali osovinski sklopovi.

Ono sto nisu izrekli vecina njih se plase velikih brzina,jer to zahteva koncetraciju izuzetno brzo reagovanje na svaku situaciju. Pri brzini od 120 km/h za 30 sekundi voz predje kilometar,a da bi se zaustavio pri toj brzini treba mu 700 metara pri naglom kocenju. Na to dodajte jos 3-5 sekundi u koje uracunavate psihicku sekundu reagovanja, pomeranje rucnice kocnika i vreme dok kocnice predju u dejstvo. To znaci predjenih jos 100 metara do pocetka kocenja. To vreme se cini malim ali pri velikim brzinama ovo mogu biti presudni trenutci izbegavanja udesa.

Dolazi vreme kada ce motorvodje morati biti dodatno osposobljeni. Cetvorogodisnja skola nece biti dovoljna.

NA KRAJU NEKA SE PREBROJE KOLIKO NJIH SE POPELO NA LOKOMOTIVU I DOBILO SERTIFIKAT DA MOGU UPRAVLJATI LOKOMOTIVOM POSLE DEVETOMESECNOG KURSA? PITAJTE IH TO G-DO NOVINARI I VIDECETE DA JE MINIMUM 30% TAKVIH NA NASIM PRUGAMA. O njihovoj osposobljenosti i znanju drugom prilikom.

Milan

pre 8 godina

Drage masinovodje,elektricari...svi vi pogledajte u vas prazan tanjir danas,pogledajte se u ogledalo.Pitajte sebe, kada ste stavili neku kremu na vase naborano lice?!Kada ste otisli u pozoriste?zakupili teren za Mali fudbal?Kupili jaknu,parfem...?Zivot je prosao pored vas kao TGV,od 280 km/h.A fabrike aviona,kamiona,i nebodera su vam servirali u vas prazan tanjir.Od istih ljudi koji du vam 1989-2001 Dali platu od 5 nemackih maraka.Europolis,Brze pruge Srbije,Pink-tv...Danas vam ti isti Jedu Duvan-Cvarke i predstavljaju Bas Vas,Vas sve Ostale tamo...Mi ostali smo davno pobegli.i ponekad ostavimo neki komentar da srpski jezik ne zaboravimo.

Zak

pre 8 godina

Da je samo to smešno, smešno je sve što ovi rade, pa bre svečano otvaranje liftova i SEMAFORA?! Narod jede najviše hleb.. Super ste likove izglasali dragi sugrađani. Povraća mi se!

najzalosnije od svega

pre 8 godina

A ja mislio da nam se masinovodje iz Nemacke smeju sto dizemo brzinu voznje na CAK 150 km/h...kad ono...
Znate sta je nas najveci problem? To sto smo mi ostali u 1989. A ceo svet je vec uveliko u 2015. Nama je pruga Novi Sad-Subotica za brzine od 30km na sat. Heeej ljudi!!! Trideset kilometara na sat! Ta deonica se prelazi u normalnoj zemlji za maksimalnih 25 minuta

A kod nas za 4 sata.
Beograd-Bar treba da je maksimalno tri sata
Ali to je kod nas nemoguce posto smo mi i dalje mozgom u 1989

Da li znate da je Orient Express 1930.godine Bg-Nis vozio za tri sata???

КикиКу

pre 8 godina

Да, да, наследили сте 30км/ч од ДСа, али признајте да сте наследили и комплетну документацију за ремонт пруга, нешто што је за СНС-овце, са СегаМегаБлеја факултета, немогућа мисија.

Netgazda

pre 8 godina

" Zanimljivo je da radovi na 18 kilometara pruge traju već osam meseci i još nisu završeni."

Hahaha, ovo ministarka nije spomenula, nego do kraj godine, bice, bice, bice . . . Nije potrebno ni masinovodja ni politicar da nam kazu stanje pruge u Srbiju, ima narod oci i vidi sam da je KATASTROFA.

Jah

pre 8 godina

Za ove su i Maratonci smesni.
Zeleznicki saobracaj kolko god da je zastareo i dalje donosi mnogo para svim drzavama, samo kod nas se ne ulaze u nesto sto ce doneti pare, tj da se bolje izrazim sto ne donosi brzu lovu. Ovde za 10 hiljada evra u dzepu se sve zavrsva, a da im ponudis par miliona za 10 godina gledace te kao budalu. To je valjda taj nas mentalitet

Bojan Ilić

pre 8 godina

U točkove ugradite neke kukuce da mogu da pridržavaju vagone sa putnicima, da ne polete!:-))

Nešto kao "zglobni" kad uhvati zeleni talas noću po gradu!;-)

Grunf

pre 8 godina

I meni je smešno kao korisniku.Mada bi pre plakao.Da je samo to smešno.Toliko toga ima.Železnička stanica koja se gradi 40 godina i stalno se potpisuju neki ugovori,neke obaveze i eno je kao da je počela da se gradi pre 6 meseci. Verovatno je i smešmo što vozovi iskaču iz šina na 30km/h valjda što jedemo najvoše hleba u Evropi jer za drugo i nemamo pa smo podebeli pa šine ne mogu toliku težinu da podnesu.Da li je komično ili tragično da u XXI veku 600km prelazite za 18-24 sata.O čemu to raspravljaju poslanici na relaciji SNS-DS.Dalje jako me zanima koji je to deo pruge na relaciji Beograd-Subotica koja ide kroz Banat.18km pruge radi se više od 8 meseci.Auto-put gradi se decinijama.Da li su izgradja infrastrukture bilo koje vrste politički ili nacionalni interes?Samo u Srbije je politički pa onda nije ni čudo što se po 20 puta otvara ista deonica nečega.Ima li razlike da li se ne uradi put,pruga,gasovod,ili neprofunkcionipe recimo zdrvastveni informacioni sitem.Nema nikakve.Rezultat je važan,rezultata nema,rezultat je nerad.Nadzornog organa nema.Odgovornosti nema.Koga briga.Važno je samo da s ezadrži elastičnsot usta,zuba,obraza i jezika.Usta puna priča svih njih bez ikakve razlike.Da li SPS,DSS,DS,SNS svejedno je.Samo je logo drugačiji.To je plan.

Banat express

pre 8 godina

Pruga Bgd-Subotica kroz Banat ide trasom preko Pančeva,Zrenjanina,Banatskog(Novog)Miloševa i Sente.
U normalnim državama ovo bi bila paralelna pruga KX gde zbog konfiguracije terena(ravnica)ceo posao oko remonta može da se završi za jednu građevinsku sezonu i ozbiljne izvođače.Slabog terena nema,donji stroj je dobar,prirodnih prepreka nema.Za novac utrošen na 16km drugog koloseka između Bgd i Pančeva sve je moglo da bude tip-top.
Ovako,ceo region Srednjeg i Severnog Banata je gurnut u stranu,bez industrije,bez komunikacija i onda se pitamo zašto omladina beži glavom bez obzira u inostranstvo.

glas razuma

pre 8 godina

Primedbe masinovodja su velikim delom tacne i opravdane. Tacno je da je sada na mnogim deonicama situacija kakvu isticu, s tim da nisu rekli istinu do kraja.

Prvo kada se radi kapitalni remont pruge,menja se ceo donji podstroj pocev od prosejavanja tucanika i uredjenju kolosecnog zastora,pragova,sina i telekomunikacija kao i signalno sigurnosnih uredjaja.

Drugo nemamo nijednu elektro lokomotivu koja bi smela da trci brze od 100 mozda 120 km ako bi im se izmenjali osovinski sklopovi.

Ono sto nisu izrekli vecina njih se plase velikih brzina,jer to zahteva koncetraciju izuzetno brzo reagovanje na svaku situaciju. Pri brzini od 120 km/h za 30 sekundi voz predje kilometar,a da bi se zaustavio pri toj brzini treba mu 700 metara pri naglom kocenju. Na to dodajte jos 3-5 sekundi u koje uracunavate psihicku sekundu reagovanja, pomeranje rucnice kocnika i vreme dok kocnice predju u dejstvo. To znaci predjenih jos 100 metara do pocetka kocenja. To vreme se cini malim ali pri velikim brzinama ovo mogu biti presudni trenutci izbegavanja udesa.

Dolazi vreme kada ce motorvodje morati biti dodatno osposobljeni. Cetvorogodisnja skola nece biti dovoljna.

NA KRAJU NEKA SE PREBROJE KOLIKO NJIH SE POPELO NA LOKOMOTIVU I DOBILO SERTIFIKAT DA MOGU UPRAVLJATI LOKOMOTIVOM POSLE DEVETOMESECNOG KURSA? PITAJTE IH TO G-DO NOVINARI I VIDECETE DA JE MINIMUM 30% TAKVIH NA NASIM PRUGAMA. O njihovoj osposobljenosti i znanju drugom prilikom.

Aca

pre 8 godina

Gospodo niko i nezna od novopostavljenih direktora gde je stanica Beograd i sta sve ima tu .Oni su zauzeti prelascima iz kancelarije u kancelariju a ne remontima pruge .Da nepricamo o higijeni stanica .Zene ne primaju platu po devet meseci vozove nema ko da ocisti stanicu ciste njih tri sramota bre bruka . Napravili cetiri preduzeca sa sa trista direktora zamenika pomocnika bruka

uh

pre 8 godina

glas razuma: a ti znas da li je lakse voziti brzo na dobroj pruzi Ili sporo na ovoj pruzi? I pruga je u ovakvom stanju preko 10 godina, a ne od danas, tako da je to ispricana prica odavno. A ima ljudi koji su vozili kada je voz bg- bar isao 7h, a koji voze i danas kad je ruina od pruge. A narocito kad imas 200 ljudskih zivota iza sebe I voz od par miliona e, a znas kuda vozis, to je posebno lako, ne zahteva koncentraciju nikakvu, opustis se totalno, a o vozu nista ne moras da znas. Bolje postaviti pitanje osposobljenosti direktora I sefova kojih ima deset puta vise nego pre 20 godina!

igorpl

pre 8 godina

Francuzi obnavljaju 1 km pruge za jedan dan a mi se natežemo sa ovih 18 km gomilu meseci sa SVEMIRSKOM RUSKOM TEHNOLOGIJOM
Evo kako se to radi
https://www.youtube.com/watch?v=T4aALRa9jjg

Filip

pre 8 godina

Milan, 18. oktobar 2015 17:06)

Svaka cast na komentaru! Ja isto kazem da prodje zivot u bavljenju velikim temama, od kojih se nije ni stiglo ziveti ljudski.

N2

pre 8 godina

Imam kucu 160 m2 u Lazarevcu i posao u BG. Morao sam da dignem kredit i kupim stan jer je prakticno nemoguce bilo sklopiti sve poridicne stvari i posao uz putovanje BG-LA. Postoji Beovoz iz Lazarevca do BG, ali putuje nekad 1,5 a nekada 4h. Izmedju LA i BG ima 60-70 km. Da postoji normalna veza nikada ne bi kupovao stan u BG. Ali kod nas drzava umesto u infrastrukturu i kapitalne projekte gradi Stepu naselje. Uvedite infrastrukturu naselje ce samo nici.

sloba

pre 8 godina

mislim da bi G-dji ministarki trebalo pustiti snimak sa remontovane pruge kod Ralje koji se vrti na FB -u . Pa bi joj bilo jasno koliko su joj pruge remontovane. Ili mozda da se provoza od Rume do Golubinaca , to je tek potpuni hit .

Z. Sekeres

pre 8 godina

Dve neistina u jednoj recenici : " Beograd - Subotica, i to one deonice koja prolazi kroz Banat. Ta pruga poslednji put je remontovana 1935." Prvo pruga Beograd Subotica ne prolazi kroz Banat, drugo ista pruga je bila remontovana osamdesetih godina od strane Novosadskog ZGOP-a koji je imao svu opremu za to i na kraju remonta je voz od Novog Sada do Vrbasa na prvoj zvanicnoj voznji isao 160km/h ( prva deonica u SFRJ osposobljena za te brzine, tada smo bilo ispred mnogih zemalja u okruzenju) . Ja sam bio u tom vozu sa svojim ocem, saobracajnim inzenjerom . Od tog doba ZGOP je pokraden, rasformiran i unisten a pruge su maltene ostale netaknute, skoro da ni sraf nisu zamenili na njima od onda. Pozdrav zeleznicarima a sto se politicara tice ima Balasevic bar jedan stih o njima ....politika je k***a izvinite sto psujem ...

cobo

pre 8 godina

Od svega sto mi znamo je udobno se voziti zeleznicom ako neko napravi prugu i vozove,mi znamo trkati se i juriti dobrim autima ako ih neko napravi i uz to jos autoputeve,i znamo udobno telefonirati sa ajfonom kad ga neko(citaj tata) napravi,i kupi,i udobno stanovati u stanu kojeg je Tito napravio a tata dobio od preduzeca.Nama treba(fali)200-300milijardi €
koje nismo zaradili ovih 25 godina koje niko nista nije radio,dok je vreme stajalo,a svet otisao i svi vozovi.

nikolas

pre 8 godina

Само Коридор 10! Као да се ван тог дела и не живи и не ради! Кад ће се реконструисати деоница Лапово - Краљево - Кос. Митровица?

Kole

pre 8 godina

Masinovodje su negativci i mracnjaci, nemaju pozitivan pristup. Samo oni ne vide da se izgradjujemo fenomenalnom brzinom, uz pregalacke napore naseg sveznajuceg Supermena :)

Капетан Немо

pre 8 godina

Francuzi obnavljaju 1 km pruge za jedan dan a mi se natežemo sa ovih 18 km gomilu meseci sa SVEMIRSKOM RUSKOM TEHNOLOGIJOM Evo kako se to radi https://www.youtube.com/watch? v=T4aALRa9jjg (igorpl, 18. oktobar 2015 19:34)
На Вишој железничкој школи су нам причали да у Француској један километар горњег строја (шине, прагови, колосечни прибор и засторна призма - туцаник) брзе пруге (максималне брзине 360 км/ч) замене за ЈЕДАН САТ! Код нас су се својевремено хвалили да исто то, на нашим ,,брзим'' пругама, ураде за један дан. Данас нису способни ни два прага да замене годинама. Француске железнице су нон-стоп у ремонту, кад заврше једну - одмах прелазе на нову деоницу а пројекти се планирају годинама у напред. Код нас се све ради углавном стихијски и то мало новца за железницу обично се потроши на нешто најнеопходније, ако и то лопови не покраду. Деоница која се тренутно ремонтује, Београд - Панчево, покрадена је већ неколико пута, деоница преко Младеновца исто тако, краду се највише каблови и због тога не ради сигнализација а ни један путни прелаз није у функцији. Зато возови стално застајкују да би добили инструкције о даљем кретању па нам брзина од 120 км/ч скоро ништа не вреди. Наша железница је престала то да поправља јер док се поправи, неко дође и поново покраде. Држава би морала хитно нешто да предузме да заштити сопствену имовину иначе од железнице неће остати ништа. Доћи ће дан када ће лопови почети да скидају шине са колосека. Надам се да нећемо, по старом ,,добром'' српском обичају, чекати да се нешто деси, да, недај Боже, неко погине, да би надлежни нешто предузели. Безбедност железничког саобраћаја је угрожна а, кад се нешто деси, биће крив отправник возова или машиновођа, (председник владе Александар) Вучић неће сигурно.
Немојте се питати: да ли ће нешто да се деси, већ: када ће? На железници се већ догађају лоше ствари и многи железнички радници, пре свега отправници возова и машиновође, су дебело платили, и своје, али пре свега туђе грешке. Срећа је да још нико није погинуо. Можда неби било лоше да се мало тај буџетски дефицит, којим се (председник владе Александар) Вучић толико хвали, повећа за нијансу и да се уложи тај новац у безбедност на железници, да се купе безбедносне камере и покрију најкритичнија места на пругама, путни прелази, скретничка поља, сигнали... Та инвестиција би нам се брзо исплатила и да коначно почнемо са хапшењима али и са правоснажним судским пресудама за лопове који угрожавају безбедност железничког, али и друмског, саобраћаја. Многе државе крађу железничке имовине процесуирају као тероризам. Када ћемо ми почети?

ljilja mala

pre 8 godina

Za najzalosnijeg-zato nas premijer radi sve sto je u njegovoj moci da podigne brzine na zavidan i respektivan nivo sto je pre moguce
Malo vere u njega i on ce uspeti
Strpljen spasen

blabojzna

pre 8 godina

Odete u TENT i lepo vidite šta je pruga i kako se održava. O tome koliko se tereta preveze godišnje (druga najopterećenija pruga u Evropi), u poređenju sa ŽS, je smešno govoriti.

ljilja mala

pre 8 godina

Za najzalosnijeg-zato nas premijer radi sve sto je u njegovoj moci da podigne brzine na zavidan i respektivan nivo sto je pre moguce
Malo vere u njega i on ce uspeti
Strpljen spasen

glas razuma

pre 8 godina

Primedbe masinovodja su velikim delom tacne i opravdane. Tacno je da je sada na mnogim deonicama situacija kakvu isticu, s tim da nisu rekli istinu do kraja.

Prvo kada se radi kapitalni remont pruge,menja se ceo donji podstroj pocev od prosejavanja tucanika i uredjenju kolosecnog zastora,pragova,sina i telekomunikacija kao i signalno sigurnosnih uredjaja.

Drugo nemamo nijednu elektro lokomotivu koja bi smela da trci brze od 100 mozda 120 km ako bi im se izmenjali osovinski sklopovi.

Ono sto nisu izrekli vecina njih se plase velikih brzina,jer to zahteva koncetraciju izuzetno brzo reagovanje na svaku situaciju. Pri brzini od 120 km/h za 30 sekundi voz predje kilometar,a da bi se zaustavio pri toj brzini treba mu 700 metara pri naglom kocenju. Na to dodajte jos 3-5 sekundi u koje uracunavate psihicku sekundu reagovanja, pomeranje rucnice kocnika i vreme dok kocnice predju u dejstvo. To znaci predjenih jos 100 metara do pocetka kocenja. To vreme se cini malim ali pri velikim brzinama ovo mogu biti presudni trenutci izbegavanja udesa.

Dolazi vreme kada ce motorvodje morati biti dodatno osposobljeni. Cetvorogodisnja skola nece biti dovoljna.

NA KRAJU NEKA SE PREBROJE KOLIKO NJIH SE POPELO NA LOKOMOTIVU I DOBILO SERTIFIKAT DA MOGU UPRAVLJATI LOKOMOTIVOM POSLE DEVETOMESECNOG KURSA? PITAJTE IH TO G-DO NOVINARI I VIDECETE DA JE MINIMUM 30% TAKVIH NA NASIM PRUGAMA. O njihovoj osposobljenosti i znanju drugom prilikom.

Milan

pre 8 godina

Drage masinovodje,elektricari...svi vi pogledajte u vas prazan tanjir danas,pogledajte se u ogledalo.Pitajte sebe, kada ste stavili neku kremu na vase naborano lice?!Kada ste otisli u pozoriste?zakupili teren za Mali fudbal?Kupili jaknu,parfem...?Zivot je prosao pored vas kao TGV,od 280 km/h.A fabrike aviona,kamiona,i nebodera su vam servirali u vas prazan tanjir.Od istih ljudi koji du vam 1989-2001 Dali platu od 5 nemackih maraka.Europolis,Brze pruge Srbije,Pink-tv...Danas vam ti isti Jedu Duvan-Cvarke i predstavljaju Bas Vas,Vas sve Ostale tamo...Mi ostali smo davno pobegli.i ponekad ostavimo neki komentar da srpski jezik ne zaboravimo.

КикиКу

pre 8 godina

Да, да, наследили сте 30км/ч од ДСа, али признајте да сте наследили и комплетну документацију за ремонт пруга, нешто што је за СНС-овце, са СегаМегаБлеја факултета, немогућа мисија.

Zak

pre 8 godina

Da je samo to smešno, smešno je sve što ovi rade, pa bre svečano otvaranje liftova i SEMAFORA?! Narod jede najviše hleb.. Super ste likove izglasali dragi sugrađani. Povraća mi se!

igorpl

pre 8 godina

Francuzi obnavljaju 1 km pruge za jedan dan a mi se natežemo sa ovih 18 km gomilu meseci sa SVEMIRSKOM RUSKOM TEHNOLOGIJOM
Evo kako se to radi
https://www.youtube.com/watch?v=T4aALRa9jjg

Bojan Ilić

pre 8 godina

U točkove ugradite neke kukuce da mogu da pridržavaju vagone sa putnicima, da ne polete!:-))

Nešto kao "zglobni" kad uhvati zeleni talas noću po gradu!;-)

najzalosnije od svega

pre 8 godina

A ja mislio da nam se masinovodje iz Nemacke smeju sto dizemo brzinu voznje na CAK 150 km/h...kad ono...
Znate sta je nas najveci problem? To sto smo mi ostali u 1989. A ceo svet je vec uveliko u 2015. Nama je pruga Novi Sad-Subotica za brzine od 30km na sat. Heeej ljudi!!! Trideset kilometara na sat! Ta deonica se prelazi u normalnoj zemlji za maksimalnih 25 minuta

A kod nas za 4 sata.
Beograd-Bar treba da je maksimalno tri sata
Ali to je kod nas nemoguce posto smo mi i dalje mozgom u 1989

Da li znate da je Orient Express 1930.godine Bg-Nis vozio za tri sata???

uh

pre 8 godina

glas razuma: a ti znas da li je lakse voziti brzo na dobroj pruzi Ili sporo na ovoj pruzi? I pruga je u ovakvom stanju preko 10 godina, a ne od danas, tako da je to ispricana prica odavno. A ima ljudi koji su vozili kada je voz bg- bar isao 7h, a koji voze i danas kad je ruina od pruge. A narocito kad imas 200 ljudskih zivota iza sebe I voz od par miliona e, a znas kuda vozis, to je posebno lako, ne zahteva koncentraciju nikakvu, opustis se totalno, a o vozu nista ne moras da znas. Bolje postaviti pitanje osposobljenosti direktora I sefova kojih ima deset puta vise nego pre 20 godina!

Netgazda

pre 8 godina

" Zanimljivo je da radovi na 18 kilometara pruge traju već osam meseci i još nisu završeni."

Hahaha, ovo ministarka nije spomenula, nego do kraj godine, bice, bice, bice . . . Nije potrebno ni masinovodja ni politicar da nam kazu stanje pruge u Srbiju, ima narod oci i vidi sam da je KATASTROFA.

Jah

pre 8 godina

Za ove su i Maratonci smesni.
Zeleznicki saobracaj kolko god da je zastareo i dalje donosi mnogo para svim drzavama, samo kod nas se ne ulaze u nesto sto ce doneti pare, tj da se bolje izrazim sto ne donosi brzu lovu. Ovde za 10 hiljada evra u dzepu se sve zavrsva, a da im ponudis par miliona za 10 godina gledace te kao budalu. To je valjda taj nas mentalitet

Filip

pre 8 godina

Milan, 18. oktobar 2015 17:06)

Svaka cast na komentaru! Ja isto kazem da prodje zivot u bavljenju velikim temama, od kojih se nije ni stiglo ziveti ljudski.

cobo

pre 8 godina

Od svega sto mi znamo je udobno se voziti zeleznicom ako neko napravi prugu i vozove,mi znamo trkati se i juriti dobrim autima ako ih neko napravi i uz to jos autoputeve,i znamo udobno telefonirati sa ajfonom kad ga neko(citaj tata) napravi,i kupi,i udobno stanovati u stanu kojeg je Tito napravio a tata dobio od preduzeca.Nama treba(fali)200-300milijardi €
koje nismo zaradili ovih 25 godina koje niko nista nije radio,dok je vreme stajalo,a svet otisao i svi vozovi.

nikolas

pre 8 godina

Само Коридор 10! Као да се ван тог дела и не живи и не ради! Кад ће се реконструисати деоница Лапово - Краљево - Кос. Митровица?

Aca

pre 8 godina

Gospodo niko i nezna od novopostavljenih direktora gde je stanica Beograd i sta sve ima tu .Oni su zauzeti prelascima iz kancelarije u kancelariju a ne remontima pruge .Da nepricamo o higijeni stanica .Zene ne primaju platu po devet meseci vozove nema ko da ocisti stanicu ciste njih tri sramota bre bruka . Napravili cetiri preduzeca sa sa trista direktora zamenika pomocnika bruka

Banat express

pre 8 godina

Pruga Bgd-Subotica kroz Banat ide trasom preko Pančeva,Zrenjanina,Banatskog(Novog)Miloševa i Sente.
U normalnim državama ovo bi bila paralelna pruga KX gde zbog konfiguracije terena(ravnica)ceo posao oko remonta može da se završi za jednu građevinsku sezonu i ozbiljne izvođače.Slabog terena nema,donji stroj je dobar,prirodnih prepreka nema.Za novac utrošen na 16km drugog koloseka između Bgd i Pančeva sve je moglo da bude tip-top.
Ovako,ceo region Srednjeg i Severnog Banata je gurnut u stranu,bez industrije,bez komunikacija i onda se pitamo zašto omladina beži glavom bez obzira u inostranstvo.

Z. Sekeres

pre 8 godina

Dve neistina u jednoj recenici : " Beograd - Subotica, i to one deonice koja prolazi kroz Banat. Ta pruga poslednji put je remontovana 1935." Prvo pruga Beograd Subotica ne prolazi kroz Banat, drugo ista pruga je bila remontovana osamdesetih godina od strane Novosadskog ZGOP-a koji je imao svu opremu za to i na kraju remonta je voz od Novog Sada do Vrbasa na prvoj zvanicnoj voznji isao 160km/h ( prva deonica u SFRJ osposobljena za te brzine, tada smo bilo ispred mnogih zemalja u okruzenju) . Ja sam bio u tom vozu sa svojim ocem, saobracajnim inzenjerom . Od tog doba ZGOP je pokraden, rasformiran i unisten a pruge su maltene ostale netaknute, skoro da ni sraf nisu zamenili na njima od onda. Pozdrav zeleznicarima a sto se politicara tice ima Balasevic bar jedan stih o njima ....politika je k***a izvinite sto psujem ...

N2

pre 8 godina

Imam kucu 160 m2 u Lazarevcu i posao u BG. Morao sam da dignem kredit i kupim stan jer je prakticno nemoguce bilo sklopiti sve poridicne stvari i posao uz putovanje BG-LA. Postoji Beovoz iz Lazarevca do BG, ali putuje nekad 1,5 a nekada 4h. Izmedju LA i BG ima 60-70 km. Da postoji normalna veza nikada ne bi kupovao stan u BG. Ali kod nas drzava umesto u infrastrukturu i kapitalne projekte gradi Stepu naselje. Uvedite infrastrukturu naselje ce samo nici.

Kole

pre 8 godina

Masinovodje su negativci i mracnjaci, nemaju pozitivan pristup. Samo oni ne vide da se izgradjujemo fenomenalnom brzinom, uz pregalacke napore naseg sveznajuceg Supermena :)

Grunf

pre 8 godina

I meni je smešno kao korisniku.Mada bi pre plakao.Da je samo to smešno.Toliko toga ima.Železnička stanica koja se gradi 40 godina i stalno se potpisuju neki ugovori,neke obaveze i eno je kao da je počela da se gradi pre 6 meseci. Verovatno je i smešmo što vozovi iskaču iz šina na 30km/h valjda što jedemo najvoše hleba u Evropi jer za drugo i nemamo pa smo podebeli pa šine ne mogu toliku težinu da podnesu.Da li je komično ili tragično da u XXI veku 600km prelazite za 18-24 sata.O čemu to raspravljaju poslanici na relaciji SNS-DS.Dalje jako me zanima koji je to deo pruge na relaciji Beograd-Subotica koja ide kroz Banat.18km pruge radi se više od 8 meseci.Auto-put gradi se decinijama.Da li su izgradja infrastrukture bilo koje vrste politički ili nacionalni interes?Samo u Srbije je politički pa onda nije ni čudo što se po 20 puta otvara ista deonica nečega.Ima li razlike da li se ne uradi put,pruga,gasovod,ili neprofunkcionipe recimo zdrvastveni informacioni sitem.Nema nikakve.Rezultat je važan,rezultata nema,rezultat je nerad.Nadzornog organa nema.Odgovornosti nema.Koga briga.Važno je samo da s ezadrži elastičnsot usta,zuba,obraza i jezika.Usta puna priča svih njih bez ikakve razlike.Da li SPS,DSS,DS,SNS svejedno je.Samo je logo drugačiji.To je plan.

sloba

pre 8 godina

mislim da bi G-dji ministarki trebalo pustiti snimak sa remontovane pruge kod Ralje koji se vrti na FB -u . Pa bi joj bilo jasno koliko su joj pruge remontovane. Ili mozda da se provoza od Rume do Golubinaca , to je tek potpuni hit .

Капетан Немо

pre 8 godina

Francuzi obnavljaju 1 km pruge za jedan dan a mi se natežemo sa ovih 18 km gomilu meseci sa SVEMIRSKOM RUSKOM TEHNOLOGIJOM Evo kako se to radi https://www.youtube.com/watch? v=T4aALRa9jjg (igorpl, 18. oktobar 2015 19:34)
На Вишој железничкој школи су нам причали да у Француској један километар горњег строја (шине, прагови, колосечни прибор и засторна призма - туцаник) брзе пруге (максималне брзине 360 км/ч) замене за ЈЕДАН САТ! Код нас су се својевремено хвалили да исто то, на нашим ,,брзим'' пругама, ураде за један дан. Данас нису способни ни два прага да замене годинама. Француске железнице су нон-стоп у ремонту, кад заврше једну - одмах прелазе на нову деоницу а пројекти се планирају годинама у напред. Код нас се све ради углавном стихијски и то мало новца за железницу обично се потроши на нешто најнеопходније, ако и то лопови не покраду. Деоница која се тренутно ремонтује, Београд - Панчево, покрадена је већ неколико пута, деоница преко Младеновца исто тако, краду се највише каблови и због тога не ради сигнализација а ни један путни прелаз није у функцији. Зато возови стално застајкују да би добили инструкције о даљем кретању па нам брзина од 120 км/ч скоро ништа не вреди. Наша железница је престала то да поправља јер док се поправи, неко дође и поново покраде. Држава би морала хитно нешто да предузме да заштити сопствену имовину иначе од железнице неће остати ништа. Доћи ће дан када ће лопови почети да скидају шине са колосека. Надам се да нећемо, по старом ,,добром'' српском обичају, чекати да се нешто деси, да, недај Боже, неко погине, да би надлежни нешто предузели. Безбедност железничког саобраћаја је угрожна а, кад се нешто деси, биће крив отправник возова или машиновођа, (председник владе Александар) Вучић неће сигурно.
Немојте се питати: да ли ће нешто да се деси, већ: када ће? На железници се већ догађају лоше ствари и многи железнички радници, пре свега отправници возова и машиновође, су дебело платили, и своје, али пре свега туђе грешке. Срећа је да још нико није погинуо. Можда неби било лоше да се мало тај буџетски дефицит, којим се (председник владе Александар) Вучић толико хвали, повећа за нијансу и да се уложи тај новац у безбедност на железници, да се купе безбедносне камере и покрију најкритичнија места на пругама, путни прелази, скретничка поља, сигнали... Та инвестиција би нам се брзо исплатила и да коначно почнемо са хапшењима али и са правоснажним судским пресудама за лопове који угрожавају безбедност железничког, али и друмског, саобраћаја. Многе државе крађу железничке имовине процесуирају као тероризам. Када ћемо ми почети?

blabojzna

pre 8 godina

Odete u TENT i lepo vidite šta je pruga i kako se održava. O tome koliko se tereta preveze godišnje (druga najopterećenija pruga u Evropi), u poređenju sa ŽS, je smešno govoriti.