Ponedeljak, 12.10.2015.

07:18

Nova koalicija u Siriji, Vašington šalje oružje

Nekoliko vojnih organizacija u Siriji oformilo je koaliciju pod imenom Sirijske demokratske snage koju će finansirati i podržavati zvanični Vašington.

Izvor: B92

Nova koalicija u Siriji, Vašington šalje oružje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

znam te,znas me..

pre 8 godina

ovo je takav bezobrazluk da sam ostao bez komentara! naoruzavati bilo koga u ovoj situaciji i na ovakav nacin je krajnje neodgovorno i opasno! gde je ISIS!? nestao!? sad vise ne mogu da sakriju da bacaju oruzje teroristima pa ce javno da ga daju! samo mi nije jasno gde se dedose toliki pametni ljudi i intelektualci sa zapada? da li im odgovara ovo sto rade ameri i toliko zatezanje sa rusima? ovako bahato ponasanje SAD je u najmanju ruku skandal! sve su maske pale! rusi su demistifikovali i potpuno razotkrili amere,sad i slepac moze da provali sta se dogadja!

aca

pre 8 godina

@Asad demokratski izabran?
Kakav su garant demokratski izbori za bolji zivot nekog naroda pogotovo za one koji ne drze cizmu na vratu celom svetu?
Kada su bili izbori za britansku kraljicu i spanskog kralja?
Koja je razlika izmedju demokrata i republikanaca u SAD? Kakava je demokratija kada Grci daju Ciprasu glas kao komunisti da izadje iz evrozone a on polize sve i pristane na zahteve banaka i ne nacionalizuje nikom imovinu zato sto je isisao novac od grckih kredita?
Da li bi pre radili u Gadafijevoj Libiji, Sadamovom Iraku ili sada posle uvoza americke demokratije?

Znalac

pre 8 godina

A koji je to viši interes Kurdskih snaga da se bori za "nezavisnu i dekomratsku Siriju"?
Ajd kažite, i prosvetlite me? Njima je Sirija neprijatelj, i ni jedan Kurd ne bi dao ni pišljivog boba za nju, a kamoli život.
Mislim, svima je jasno da USA, Izrael, Velika Britanija i par drugih zemalja želi da ili Siriju stavi pod svoju potpunu kontrolu (što dosadašnji pokušaji nisu speli) ili da Siriju pocepaju na nekoliko delova, ali tako da im to omogući kontrolu. U tom kontekstu je i razumljivo angaživanje Kurdskih snaga jer će dobiti deo Sirije za formiranje svoje države- Kurdistana.
Sve u svemu, Srija će na*ebati, jer je suviše interesa i to ne malih u igri. Rusi će vojno izdašno pomoći Siriju kako bi sprečili izgradnju nafotovoda i gasovoda iz Saudiijske Arabije i Katra, preko Turske za Evropsku uniju. Ako to ne urade, do bi bio uvod u raspad Rusije i otimanje njenih resura, na isti način kako je to urađeno u Libiji, Iraku, Avganistanu, i sada u Siriji.
Prema tome, biće opako...

zagor

pre 8 godina

@romanista
oruzje je conditio sine qua non. zapravo spremnost da budes u organizovanoj grupi, da pucas i stvaras haos na podrucju gde USA nije ostvarila apsolutnu dominaciju je potreban I dovoljan uslov da dobijes pomoc od nato.
inace svi se odusevljavaju sto su rusi dosli u siriju, kao odzvonilo americkom imperijaliznu, a ja sam upravo suprotno ubedjen da su rusi angazovani na mestu i na nacin koji je rezirala amerika. anglo-saksonska diplomatija diriguje, a rusi sviraju po notama, nadajuci se da ce da zasene dirigenta.
sukob u ukrajini, uzajamne sankcije evrope i rusije, izbeglicka kriza, vojno angazovanje rusa u siriji... mislim da je sve to upravo onako kako usa i eng prizeljkuju, a na stetu evropske unije i rusije pre svega.
mislim da su u poslednjih sto godina eng i usa vs ostatak sveta ispali mnogo pametniji, a taj trend se i dalje nastavlja. na kraju mi obicni ne mozemo ni da pokusavamo da tumacimo sve sto se desava, jer apsolutno nije iskljuceno da je citav sukob kontrolisan i izreziran u dogovoru raznih strana i da je uvod ka uvodjenju nekakvog novog, vec dogovorenog, svetskog poretka. tu najgluplji ispadaju oni koji uzimaju oruzije u svoje ruke i pucaju i ratuju i ubijaju i ginu...

dzoni

pre 8 godina

" američka vojska je protekle noći iz vazduha izbacila 110 paleta sa oružjem i municijom."
Bas se poklopilo sa videom AL Nusre tj Al Kaide gde pokazuju 500 glanc novih americkih TOW sistema koji su dobili..svaki ponaosob kosta 200 000$.
DA li uopste treba se pitati ko je sponzor terorista u svetu.

ман.сити

pre 8 godina

Обустављају обуку терориста,изгледа да су им понестали инструктори на терену,нестали у акцији Руских ваздушних снага.

draganz

pre 8 godina

Rusi moraju uvesti zabranu letova svima osim Sirijskoj avijaciji. Ovo maslo su smislili Englezi. Oni su (pokvareni) mozak, Amerika izvrsava.

Bahamut,with fifty red eyes

pre 8 godina

SDS...kuku ! Samo su promenili ime Al Nusre i ostalih 100 placenika u nesto, shto treba da se bori protiv Rusa i Asada.Da se oni pitaju Sirija bi dozivela sudbinu Libije,Iraka i Avganistana tj drzava bi se samo raspala na par fragmenata,preuzeli bi kontrolu i eksploataciju njihove nafte,a jedino shto bi procvetalo je kriminal i proizvodnja opijuma i heroina,kao u Avganistanu i nedaleko od Bondstila,na Kosovu.Ako neko misli da to nije bas tako,nema pojma o osnovnim stvarima.Uostalom,shta su radili dve godini u Siriji,koga su bombardovali,koliko su oslabili ID.ID je sjajno oruzje pod kontrolom Amerike,za postizanje ciljeva u korist Izraela,AIPAC-a,USA, saudijske vladarske porodice i Turske.

Darth Pitagora

pre 8 godina

Asad demokratski izabran? Kada? Na kojim izborima? Hajde bre vise ne palite se na te price o vecinskoj podrsci naroda. Da je iole bez putera ili margarina na glavi, zar bi iko koliko god da se trudio mogao da napravi pobunu? Uostalom, da su uloge drugacije, opet bi ste ga podrzavali, cisto sumnjam, Podrzavate ga samo jer se protiv njega kao bori USA, da se protiv njega bori nasljednjica sssr-a, podrzavali bi ste pobunjenike! Ko vas ne zna skupo bi vas platio. Da niste mozda umesto majcinog mleka pili Votku? Ne bi me cudilo. Ali, mnogi nisu ni viski pili, a ni vodku, nego melko, pa jos uvek mogu da raspoznaju sta je sta, i kako u stvari stoje stvari. A stvari stoje da se preko arapa, koji osim nafte vise nemaju sta da ponude svetu, vec su odavno ponudili sta su imali, bore dve imperije, od kojih jedna ne krije svoje namere, jer joj je novac sve! A druga ga uvija, oonako Vizantski, kao je sa krstenjem popila! Ali, to vama koji ste isto to popili ne ulazi u glavu. Uci ce, ali kasno. A sada, botovi, fili i ostali, udarajte po minusima!!!!

Ranko

pre 8 godina

Sirijske demokratske snage? Lepo zvuci i podseca na libijske demokratske snage koje su unistile sopstvenu drzavu. SAD ne odustaju od sejanja zla po svetu.

"pomoc"

pre 8 godina

Pa nije valjda da ce te opet nasesti? Kakva crna pomoc,oruzje,da ginete
zele vam i to za njihove ciljeve! Bicete opet, vi,Sirijci,gubitnici!

Goran

pre 8 godina

Radi se o nekoliko umerenih sunitskih grupa, među njima čak je i jedna levičarska, potom o kurdskim snagama u Siriji i o hrišćanskoj, odnosno asirskoj vojsci SUTORO.
Sve tri snage su skoncentrisane na severu zemlje, uz granicu sa Turskom, te na severoistoku uz granicu sa Irakom.
Irak, praktično i čini zaležinu ove vojske, jer između ove dve teritorije postoji dobra komunikacija.
Kurdi u Siriji su već vrlo blisko povezani sa iračkim Kurdima koji na severu imaju de facto nezavisnu državu.
Kurdi u Iraku su veoam ojačali u poslednjih 18 meseci, kada su uz podršku SAD stvorili ozbiljnu Vojsku tzv. PEŠMERGE koja je proterala ISIS sve do samog Mosula i uspostaila veliku teritoriju na severu ali istoku Iraka.
Sada Amerikaci jačaju Kurde i uSiriji jer je procena da preko njih, a njih je oko 15% u Siriji mogu uticati na situaciju.
Inače, jasno je da Amerikancima Sirija nije preterano bitna.
Što se hrišćanskih jedinica tiče, one su i ranije imale savez sa Kurdima, pre svega na severoistoku zemlje.
Njihove snage su povezane sa hrišćanski msnagama na severu Iraka, tzv N Vojska, jer Arapi hrišćane zovu Nestorijanci. Oni su pod komandom Pešmergi.
Centar SUTORO vojske je u pokrajini Hasaka, a glavno uporište je Ćamišlo. SUTORO Armija sa Kurdima ima dogovor da oni sami kontrolišu 98 hrišćanskih sela, kao i delove 7 gradova u kojima žive Hrišćani.SUTORO je prvo bila u dobrim odnosima sa Asadovim snagama, a pre 6 meseci su prišli Kurdima.

truli zapad

pre 8 godina

A zasto sada nesto "kao" menjaju kada su kako kazu do sada radili prave stvari i podrzavali demokratiju.....licimerje i moderan fashizam eto to je Amerika

zagor

pre 8 godina

kakva svinjarija! pocece jos da bacaju oruzije nasumice iz aviona, pa ko uhvati, uhvati - amerima je to svejedno, najvaznije je da se prangija!

Realan

pre 8 godina

Americko rezonovanje - u slucaju odsustva demokratske opozicije, stvoricrmo na papiru demokratsku opoziciju koju cemo da naoruzamo, a da bi to opravdali reci cemo da se pored terorista sa njima bore hriscani i kurdi jer tako totalno dobijamo opravdanje javnosti...
A sada realno- hriscani ,ako se bore,bore se na strani Asada, jer samo im tamo nisu odsecali glave, a Kurdi su se digli kada im je pretilo da budi masakrirani od ID i hvala Bogu sto jesu. Tako da ova Americko-dzihadisticka "demokratska" opozicija ce postati odlican saradnik ID. Videcete da ova "demokratska" opozicija nece razmeniti vise od dva okvira sa ID, dok ce sa Sirijskom vojskom ici "all out"!
Samo se nadam da ce Rusi da dopreme jos savremenije tehnike Sirijcima, pa da Ameri dobiji novi Vijetnam.

Ranko

pre 8 godina

Sirijske demokratske snage? Lepo zvuci i podseca na libijske demokratske snage koje su unistile sopstvenu drzavu. SAD ne odustaju od sejanja zla po svetu.

zagor

pre 8 godina

kakva svinjarija! pocece jos da bacaju oruzije nasumice iz aviona, pa ko uhvati, uhvati - amerima je to svejedno, najvaznije je da se prangija!

draganz

pre 8 godina

Rusi moraju uvesti zabranu letova svima osim Sirijskoj avijaciji. Ovo maslo su smislili Englezi. Oni su (pokvareni) mozak, Amerika izvrsava.

truli zapad

pre 8 godina

A zasto sada nesto "kao" menjaju kada su kako kazu do sada radili prave stvari i podrzavali demokratiju.....licimerje i moderan fashizam eto to je Amerika

Realan

pre 8 godina

Americko rezonovanje - u slucaju odsustva demokratske opozicije, stvoricrmo na papiru demokratsku opoziciju koju cemo da naoruzamo, a da bi to opravdali reci cemo da se pored terorista sa njima bore hriscani i kurdi jer tako totalno dobijamo opravdanje javnosti...
A sada realno- hriscani ,ako se bore,bore se na strani Asada, jer samo im tamo nisu odsecali glave, a Kurdi su se digli kada im je pretilo da budi masakrirani od ID i hvala Bogu sto jesu. Tako da ova Americko-dzihadisticka "demokratska" opozicija ce postati odlican saradnik ID. Videcete da ova "demokratska" opozicija nece razmeniti vise od dva okvira sa ID, dok ce sa Sirijskom vojskom ici "all out"!
Samo se nadam da ce Rusi da dopreme jos savremenije tehnike Sirijcima, pa da Ameri dobiji novi Vijetnam.

dzoni

pre 8 godina

" američka vojska je protekle noći iz vazduha izbacila 110 paleta sa oružjem i municijom."
Bas se poklopilo sa videom AL Nusre tj Al Kaide gde pokazuju 500 glanc novih americkih TOW sistema koji su dobili..svaki ponaosob kosta 200 000$.
DA li uopste treba se pitati ko je sponzor terorista u svetu.

"pomoc"

pre 8 godina

Pa nije valjda da ce te opet nasesti? Kakva crna pomoc,oruzje,da ginete
zele vam i to za njihove ciljeve! Bicete opet, vi,Sirijci,gubitnici!

Bahamut,with fifty red eyes

pre 8 godina

SDS...kuku ! Samo su promenili ime Al Nusre i ostalih 100 placenika u nesto, shto treba da se bori protiv Rusa i Asada.Da se oni pitaju Sirija bi dozivela sudbinu Libije,Iraka i Avganistana tj drzava bi se samo raspala na par fragmenata,preuzeli bi kontrolu i eksploataciju njihove nafte,a jedino shto bi procvetalo je kriminal i proizvodnja opijuma i heroina,kao u Avganistanu i nedaleko od Bondstila,na Kosovu.Ako neko misli da to nije bas tako,nema pojma o osnovnim stvarima.Uostalom,shta su radili dve godini u Siriji,koga su bombardovali,koliko su oslabili ID.ID je sjajno oruzje pod kontrolom Amerike,za postizanje ciljeva u korist Izraela,AIPAC-a,USA, saudijske vladarske porodice i Turske.

ман.сити

pre 8 godina

Обустављају обуку терориста,изгледа да су им понестали инструктори на терену,нестали у акцији Руских ваздушних снага.

Goran

pre 8 godina

Radi se o nekoliko umerenih sunitskih grupa, među njima čak je i jedna levičarska, potom o kurdskim snagama u Siriji i o hrišćanskoj, odnosno asirskoj vojsci SUTORO.
Sve tri snage su skoncentrisane na severu zemlje, uz granicu sa Turskom, te na severoistoku uz granicu sa Irakom.
Irak, praktično i čini zaležinu ove vojske, jer između ove dve teritorije postoji dobra komunikacija.
Kurdi u Siriji su već vrlo blisko povezani sa iračkim Kurdima koji na severu imaju de facto nezavisnu državu.
Kurdi u Iraku su veoam ojačali u poslednjih 18 meseci, kada su uz podršku SAD stvorili ozbiljnu Vojsku tzv. PEŠMERGE koja je proterala ISIS sve do samog Mosula i uspostaila veliku teritoriju na severu ali istoku Iraka.
Sada Amerikaci jačaju Kurde i uSiriji jer je procena da preko njih, a njih je oko 15% u Siriji mogu uticati na situaciju.
Inače, jasno je da Amerikancima Sirija nije preterano bitna.
Što se hrišćanskih jedinica tiče, one su i ranije imale savez sa Kurdima, pre svega na severoistoku zemlje.
Njihove snage su povezane sa hrišćanski msnagama na severu Iraka, tzv N Vojska, jer Arapi hrišćane zovu Nestorijanci. Oni su pod komandom Pešmergi.
Centar SUTORO vojske je u pokrajini Hasaka, a glavno uporište je Ćamišlo. SUTORO Armija sa Kurdima ima dogovor da oni sami kontrolišu 98 hrišćanskih sela, kao i delove 7 gradova u kojima žive Hrišćani.SUTORO je prvo bila u dobrim odnosima sa Asadovim snagama, a pre 6 meseci su prišli Kurdima.

znam te,znas me..

pre 8 godina

ovo je takav bezobrazluk da sam ostao bez komentara! naoruzavati bilo koga u ovoj situaciji i na ovakav nacin je krajnje neodgovorno i opasno! gde je ISIS!? nestao!? sad vise ne mogu da sakriju da bacaju oruzje teroristima pa ce javno da ga daju! samo mi nije jasno gde se dedose toliki pametni ljudi i intelektualci sa zapada? da li im odgovara ovo sto rade ameri i toliko zatezanje sa rusima? ovako bahato ponasanje SAD je u najmanju ruku skandal! sve su maske pale! rusi su demistifikovali i potpuno razotkrili amere,sad i slepac moze da provali sta se dogadja!

aca

pre 8 godina

@Asad demokratski izabran?
Kakav su garant demokratski izbori za bolji zivot nekog naroda pogotovo za one koji ne drze cizmu na vratu celom svetu?
Kada su bili izbori za britansku kraljicu i spanskog kralja?
Koja je razlika izmedju demokrata i republikanaca u SAD? Kakava je demokratija kada Grci daju Ciprasu glas kao komunisti da izadje iz evrozone a on polize sve i pristane na zahteve banaka i ne nacionalizuje nikom imovinu zato sto je isisao novac od grckih kredita?
Da li bi pre radili u Gadafijevoj Libiji, Sadamovom Iraku ili sada posle uvoza americke demokratije?

Darth Pitagora

pre 8 godina

Asad demokratski izabran? Kada? Na kojim izborima? Hajde bre vise ne palite se na te price o vecinskoj podrsci naroda. Da je iole bez putera ili margarina na glavi, zar bi iko koliko god da se trudio mogao da napravi pobunu? Uostalom, da su uloge drugacije, opet bi ste ga podrzavali, cisto sumnjam, Podrzavate ga samo jer se protiv njega kao bori USA, da se protiv njega bori nasljednjica sssr-a, podrzavali bi ste pobunjenike! Ko vas ne zna skupo bi vas platio. Da niste mozda umesto majcinog mleka pili Votku? Ne bi me cudilo. Ali, mnogi nisu ni viski pili, a ni vodku, nego melko, pa jos uvek mogu da raspoznaju sta je sta, i kako u stvari stoje stvari. A stvari stoje da se preko arapa, koji osim nafte vise nemaju sta da ponude svetu, vec su odavno ponudili sta su imali, bore dve imperije, od kojih jedna ne krije svoje namere, jer joj je novac sve! A druga ga uvija, oonako Vizantski, kao je sa krstenjem popila! Ali, to vama koji ste isto to popili ne ulazi u glavu. Uci ce, ali kasno. A sada, botovi, fili i ostali, udarajte po minusima!!!!

Znalac

pre 8 godina

A koji je to viši interes Kurdskih snaga da se bori za "nezavisnu i dekomratsku Siriju"?
Ajd kažite, i prosvetlite me? Njima je Sirija neprijatelj, i ni jedan Kurd ne bi dao ni pišljivog boba za nju, a kamoli život.
Mislim, svima je jasno da USA, Izrael, Velika Britanija i par drugih zemalja želi da ili Siriju stavi pod svoju potpunu kontrolu (što dosadašnji pokušaji nisu speli) ili da Siriju pocepaju na nekoliko delova, ali tako da im to omogući kontrolu. U tom kontekstu je i razumljivo angaživanje Kurdskih snaga jer će dobiti deo Sirije za formiranje svoje države- Kurdistana.
Sve u svemu, Srija će na*ebati, jer je suviše interesa i to ne malih u igri. Rusi će vojno izdašno pomoći Siriju kako bi sprečili izgradnju nafotovoda i gasovoda iz Saudiijske Arabije i Katra, preko Turske za Evropsku uniju. Ako to ne urade, do bi bio uvod u raspad Rusije i otimanje njenih resura, na isti način kako je to urađeno u Libiji, Iraku, Avganistanu, i sada u Siriji.
Prema tome, biće opako...

zagor

pre 8 godina

@romanista
oruzje je conditio sine qua non. zapravo spremnost da budes u organizovanoj grupi, da pucas i stvaras haos na podrucju gde USA nije ostvarila apsolutnu dominaciju je potreban I dovoljan uslov da dobijes pomoc od nato.
inace svi se odusevljavaju sto su rusi dosli u siriju, kao odzvonilo americkom imperijaliznu, a ja sam upravo suprotno ubedjen da su rusi angazovani na mestu i na nacin koji je rezirala amerika. anglo-saksonska diplomatija diriguje, a rusi sviraju po notama, nadajuci se da ce da zasene dirigenta.
sukob u ukrajini, uzajamne sankcije evrope i rusije, izbeglicka kriza, vojno angazovanje rusa u siriji... mislim da je sve to upravo onako kako usa i eng prizeljkuju, a na stetu evropske unije i rusije pre svega.
mislim da su u poslednjih sto godina eng i usa vs ostatak sveta ispali mnogo pametniji, a taj trend se i dalje nastavlja. na kraju mi obicni ne mozemo ni da pokusavamo da tumacimo sve sto se desava, jer apsolutno nije iskljuceno da je citav sukob kontrolisan i izreziran u dogovoru raznih strana i da je uvod ka uvodjenju nekakvog novog, vec dogovorenog, svetskog poretka. tu najgluplji ispadaju oni koji uzimaju oruzije u svoje ruke i pucaju i ratuju i ubijaju i ginu...

Darth Pitagora

pre 8 godina

Asad demokratski izabran? Kada? Na kojim izborima? Hajde bre vise ne palite se na te price o vecinskoj podrsci naroda. Da je iole bez putera ili margarina na glavi, zar bi iko koliko god da se trudio mogao da napravi pobunu? Uostalom, da su uloge drugacije, opet bi ste ga podrzavali, cisto sumnjam, Podrzavate ga samo jer se protiv njega kao bori USA, da se protiv njega bori nasljednjica sssr-a, podrzavali bi ste pobunjenike! Ko vas ne zna skupo bi vas platio. Da niste mozda umesto majcinog mleka pili Votku? Ne bi me cudilo. Ali, mnogi nisu ni viski pili, a ni vodku, nego melko, pa jos uvek mogu da raspoznaju sta je sta, i kako u stvari stoje stvari. A stvari stoje da se preko arapa, koji osim nafte vise nemaju sta da ponude svetu, vec su odavno ponudili sta su imali, bore dve imperije, od kojih jedna ne krije svoje namere, jer joj je novac sve! A druga ga uvija, oonako Vizantski, kao je sa krstenjem popila! Ali, to vama koji ste isto to popili ne ulazi u glavu. Uci ce, ali kasno. A sada, botovi, fili i ostali, udarajte po minusima!!!!

draganz

pre 8 godina

Rusi moraju uvesti zabranu letova svima osim Sirijskoj avijaciji. Ovo maslo su smislili Englezi. Oni su (pokvareni) mozak, Amerika izvrsava.

zagor

pre 8 godina

@romanista
oruzje je conditio sine qua non. zapravo spremnost da budes u organizovanoj grupi, da pucas i stvaras haos na podrucju gde USA nije ostvarila apsolutnu dominaciju je potreban I dovoljan uslov da dobijes pomoc od nato.
inace svi se odusevljavaju sto su rusi dosli u siriju, kao odzvonilo americkom imperijaliznu, a ja sam upravo suprotno ubedjen da su rusi angazovani na mestu i na nacin koji je rezirala amerika. anglo-saksonska diplomatija diriguje, a rusi sviraju po notama, nadajuci se da ce da zasene dirigenta.
sukob u ukrajini, uzajamne sankcije evrope i rusije, izbeglicka kriza, vojno angazovanje rusa u siriji... mislim da je sve to upravo onako kako usa i eng prizeljkuju, a na stetu evropske unije i rusije pre svega.
mislim da su u poslednjih sto godina eng i usa vs ostatak sveta ispali mnogo pametniji, a taj trend se i dalje nastavlja. na kraju mi obicni ne mozemo ni da pokusavamo da tumacimo sve sto se desava, jer apsolutno nije iskljuceno da je citav sukob kontrolisan i izreziran u dogovoru raznih strana i da je uvod ka uvodjenju nekakvog novog, vec dogovorenog, svetskog poretka. tu najgluplji ispadaju oni koji uzimaju oruzije u svoje ruke i pucaju i ratuju i ubijaju i ginu...

Goran

pre 8 godina

Radi se o nekoliko umerenih sunitskih grupa, među njima čak je i jedna levičarska, potom o kurdskim snagama u Siriji i o hrišćanskoj, odnosno asirskoj vojsci SUTORO.
Sve tri snage su skoncentrisane na severu zemlje, uz granicu sa Turskom, te na severoistoku uz granicu sa Irakom.
Irak, praktično i čini zaležinu ove vojske, jer između ove dve teritorije postoji dobra komunikacija.
Kurdi u Siriji su već vrlo blisko povezani sa iračkim Kurdima koji na severu imaju de facto nezavisnu državu.
Kurdi u Iraku su veoam ojačali u poslednjih 18 meseci, kada su uz podršku SAD stvorili ozbiljnu Vojsku tzv. PEŠMERGE koja je proterala ISIS sve do samog Mosula i uspostaila veliku teritoriju na severu ali istoku Iraka.
Sada Amerikaci jačaju Kurde i uSiriji jer je procena da preko njih, a njih je oko 15% u Siriji mogu uticati na situaciju.
Inače, jasno je da Amerikancima Sirija nije preterano bitna.
Što se hrišćanskih jedinica tiče, one su i ranije imale savez sa Kurdima, pre svega na severoistoku zemlje.
Njihove snage su povezane sa hrišćanski msnagama na severu Iraka, tzv N Vojska, jer Arapi hrišćane zovu Nestorijanci. Oni su pod komandom Pešmergi.
Centar SUTORO vojske je u pokrajini Hasaka, a glavno uporište je Ćamišlo. SUTORO Armija sa Kurdima ima dogovor da oni sami kontrolišu 98 hrišćanskih sela, kao i delove 7 gradova u kojima žive Hrišćani.SUTORO je prvo bila u dobrim odnosima sa Asadovim snagama, a pre 6 meseci su prišli Kurdima.

Bahamut,with fifty red eyes

pre 8 godina

SDS...kuku ! Samo su promenili ime Al Nusre i ostalih 100 placenika u nesto, shto treba da se bori protiv Rusa i Asada.Da se oni pitaju Sirija bi dozivela sudbinu Libije,Iraka i Avganistana tj drzava bi se samo raspala na par fragmenata,preuzeli bi kontrolu i eksploataciju njihove nafte,a jedino shto bi procvetalo je kriminal i proizvodnja opijuma i heroina,kao u Avganistanu i nedaleko od Bondstila,na Kosovu.Ako neko misli da to nije bas tako,nema pojma o osnovnim stvarima.Uostalom,shta su radili dve godini u Siriji,koga su bombardovali,koliko su oslabili ID.ID je sjajno oruzje pod kontrolom Amerike,za postizanje ciljeva u korist Izraela,AIPAC-a,USA, saudijske vladarske porodice i Turske.

Realan

pre 8 godina

Americko rezonovanje - u slucaju odsustva demokratske opozicije, stvoricrmo na papiru demokratsku opoziciju koju cemo da naoruzamo, a da bi to opravdali reci cemo da se pored terorista sa njima bore hriscani i kurdi jer tako totalno dobijamo opravdanje javnosti...
A sada realno- hriscani ,ako se bore,bore se na strani Asada, jer samo im tamo nisu odsecali glave, a Kurdi su se digli kada im je pretilo da budi masakrirani od ID i hvala Bogu sto jesu. Tako da ova Americko-dzihadisticka "demokratska" opozicija ce postati odlican saradnik ID. Videcete da ova "demokratska" opozicija nece razmeniti vise od dva okvira sa ID, dok ce sa Sirijskom vojskom ici "all out"!
Samo se nadam da ce Rusi da dopreme jos savremenije tehnike Sirijcima, pa da Ameri dobiji novi Vijetnam.

ман.сити

pre 8 godina

Обустављају обуку терориста,изгледа да су им понестали инструктори на терену,нестали у акцији Руских ваздушних снага.

dzoni

pre 8 godina

" američka vojska je protekle noći iz vazduha izbacila 110 paleta sa oružjem i municijom."
Bas se poklopilo sa videom AL Nusre tj Al Kaide gde pokazuju 500 glanc novih americkih TOW sistema koji su dobili..svaki ponaosob kosta 200 000$.
DA li uopste treba se pitati ko je sponzor terorista u svetu.

"pomoc"

pre 8 godina

Pa nije valjda da ce te opet nasesti? Kakva crna pomoc,oruzje,da ginete
zele vam i to za njihove ciljeve! Bicete opet, vi,Sirijci,gubitnici!

zagor

pre 8 godina

kakva svinjarija! pocece jos da bacaju oruzije nasumice iz aviona, pa ko uhvati, uhvati - amerima je to svejedno, najvaznije je da se prangija!

truli zapad

pre 8 godina

A zasto sada nesto "kao" menjaju kada su kako kazu do sada radili prave stvari i podrzavali demokratiju.....licimerje i moderan fashizam eto to je Amerika

aca

pre 8 godina

@Asad demokratski izabran?
Kakav su garant demokratski izbori za bolji zivot nekog naroda pogotovo za one koji ne drze cizmu na vratu celom svetu?
Kada su bili izbori za britansku kraljicu i spanskog kralja?
Koja je razlika izmedju demokrata i republikanaca u SAD? Kakava je demokratija kada Grci daju Ciprasu glas kao komunisti da izadje iz evrozone a on polize sve i pristane na zahteve banaka i ne nacionalizuje nikom imovinu zato sto je isisao novac od grckih kredita?
Da li bi pre radili u Gadafijevoj Libiji, Sadamovom Iraku ili sada posle uvoza americke demokratije?

Znalac

pre 8 godina

A koji je to viši interes Kurdskih snaga da se bori za "nezavisnu i dekomratsku Siriju"?
Ajd kažite, i prosvetlite me? Njima je Sirija neprijatelj, i ni jedan Kurd ne bi dao ni pišljivog boba za nju, a kamoli život.
Mislim, svima je jasno da USA, Izrael, Velika Britanija i par drugih zemalja želi da ili Siriju stavi pod svoju potpunu kontrolu (što dosadašnji pokušaji nisu speli) ili da Siriju pocepaju na nekoliko delova, ali tako da im to omogući kontrolu. U tom kontekstu je i razumljivo angaživanje Kurdskih snaga jer će dobiti deo Sirije za formiranje svoje države- Kurdistana.
Sve u svemu, Srija će na*ebati, jer je suviše interesa i to ne malih u igri. Rusi će vojno izdašno pomoći Siriju kako bi sprečili izgradnju nafotovoda i gasovoda iz Saudiijske Arabije i Katra, preko Turske za Evropsku uniju. Ako to ne urade, do bi bio uvod u raspad Rusije i otimanje njenih resura, na isti način kako je to urađeno u Libiji, Iraku, Avganistanu, i sada u Siriji.
Prema tome, biće opako...

Ranko

pre 8 godina

Sirijske demokratske snage? Lepo zvuci i podseca na libijske demokratske snage koje su unistile sopstvenu drzavu. SAD ne odustaju od sejanja zla po svetu.

znam te,znas me..

pre 8 godina

ovo je takav bezobrazluk da sam ostao bez komentara! naoruzavati bilo koga u ovoj situaciji i na ovakav nacin je krajnje neodgovorno i opasno! gde je ISIS!? nestao!? sad vise ne mogu da sakriju da bacaju oruzje teroristima pa ce javno da ga daju! samo mi nije jasno gde se dedose toliki pametni ljudi i intelektualci sa zapada? da li im odgovara ovo sto rade ameri i toliko zatezanje sa rusima? ovako bahato ponasanje SAD je u najmanju ruku skandal! sve su maske pale! rusi su demistifikovali i potpuno razotkrili amere,sad i slepac moze da provali sta se dogadja!