Četvrtak, 08.10.2015.

23:21

Počinje rehabilitacija Milana Nedića

Pred Višim sudom u Beogradu će 12. decembra ove godine biti održano prvo ročište u postupku rehabilitacije generala Milana Nedića, saznaje Danas.

Izvor: Danas

Poèinje rehabilitacija Milana Nediæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Filip

pre 8 godina

Mislim da se najviše avnojevstine zapatilo među nama Srbima. Raskomadani, odnarodjeni i neumorni u posipanju pepelom. I dalje tavorimo u mraku agitpropa. Hrvatima i Slovencima je ta Jugoslavija bila sredstvo da dođu do nacionalne države, jer su sami bili nesposobni da je stvore. U situaciji divljačkog klanja od strane ustaša, balista, Vermahta, Italijana, Bugara i mađarskih honveda, naidje čovek koji bi da spase šta se spasiti može. Čak i po cenu sopstvene časti. Po tom principu, je li i Milos Obrenovic izdajnik? Ipak je prekinuo vojevanje, ljubio skute okupatoru, terorisao sopstveni narod, skinuo glavu Karađorđu... I - izborio vazalni položaj tj. embrion države prvi put posle 400 godina! Sve je relativno. Poenta je da se još uvek napajamo sa komunističkih izvora saznanja za koje su četnici i ustaše jedno te isto. Kada to izbacimo iz glave, moći ćemo da razumemo istorijski kontekst.

Laxy

pre 8 godina

Cekamo sledece godine rehabilitaciju Hitlera i Mengelea. Kako su poceli i to cemo doziveti. Izdajnici, fasisti i sluge Hitlerove postaju rehabiitovani i heroji.

Dragan

pre 8 godina

Za sta da se rehabilituje ako nije osudjen i nikad mu se nije sudilo...?
Covek izvrsio samoubistvo, a za to moze samo Bog da mu sudi i presudjuje...
(mb, 9. oktobar 2015 10:32)

Da li stvarno verujes u debilnu laz o samoubistvu? Starac od oko 70 godina nakon isledjivanja pod batinama (jer komunisti nisu znali za drugo) prilikom sprovodjenja do celije spajalicom otkljucao (ili zubima presekao) lisice na rukama, prebio mladice od 25 ili 30 godina koji su ga vezanog sprovodili, otvorio prozor u hodniku, usao u prvu kancelariju, pozajmio stolicu (ili merdevine), izneo je (ih) u hodnik, popeo se i skocio ...?!

Kraj je blizu

pre 8 godina

Ima li kraja ovim bogohulnim rehabilitacijama? Oće li stati kod Musolinija? Ili će da rehabilituju i Hitlera?

Mi ćemo izgleda biti zemlja u kojoj će "složno" živeti i kvislinzi i borci za slobodu. I izdajnici i junaci. Ko u nekom Kustinom filmu.

Bićemo zemlja-deponija, nabacane gomile odbačenih ideja i uprljani ostaci nekadašnjeg života. Za zaobići.

тоша

pre 8 godina

За неке који не знају, Милан Недић је смењен 1940 године са места министра војске и морнарице Краљевине Југославије управо на интервенцију кнеза-намесника Павла Карађорђевића јер је био пронемачки орјентисан. Дакле, био је квислинг. А што се тиче да су његове трупе служиле само за одбрану градова и села у окупираној Србији рекао бих још нешто. Да, служиле су за то али не за народ већ да их бране од устаничких (партизанских и четничких) јединица у Србији за немачки рачун, да би немачки војници што мање гинули. Ах да, а служиле су још и за то да ухапсе свакога (био он орјентисан комунистички или равногорски или једноставно само антиокупаторски) ко се противио окупацији и подели земље. После хапшења, недићевци су те људе махом испоручивали Немцима који су их немилосрдно стрељали или слали у логоре код нас или у иностранству где су зверски мучени и погубљени. А што се тиче антијеврејске политике Недића то уопште не треба детаљније објашњавати. Тачно је да је огромна већина Срба била против такве политике и спашавала Јевреје где год је стигла али је тачно и то да је Недић свесрдно помагао Немцима у убијању Јевреја. Каква рехабилитација Недића, какви бакрачи! Ја верујем да ће суд одбити овај покушај његове рехабилитације. Поготово што је 90% историчара (били они неутрални или наклоњени партизанима или четницима) оштро против рехабилитације Недића (а и Љотића) и они ће сведочити против рехабилитације на предстојећем процесу.

marjan

pre 8 godina

Nista od ovoga biti nece. Skoro svi istoricari (bili oni neutralni ili orjentisani vise prema partizanima ili cetnicima) i ljudi od nauke su protiv ovoga i znaju ko je i sta je bio Nedic. Oni ce nesumnjivo biti pozvani da svedoce na ovom procesu i ne sumnjam da ce sudije umeti pravilno oceniti njihove izjave i odbiti ovaj pokusaj rehabilitacije Milana Nedica.

Gera Genije

pre 8 godina

Upravo pre per dana se vecina komentatora izjasnila o Gavrilovicu kao pravom heroju koji je pozvao vojnike da ginu i zaborave na svoje zivote...junak kojiodrazava srpsko junastvo iako nas je to kostalo par miliona zivota. Za razliku od Nedica koji je "spasavao srpske zivote" kvislinstvom sa okupatorom i zrtvovanjem "nepodobnih". Ovo samo kao primer koliko nemamo ni kriterija ni standarda - samo nek je srbin heroj je i nevina zrtva na kojoj god strani bio. Nasa neselektivnost i odsustve svakog standarda i ubija kredibilitet nase herojske istorije i to je to. Istorija koja ce sluziti samo u nasim granicima i to vecinskom narodu...

Šta će vam e-mail kad imate IP adresu

pre 8 godina

Da li ce javno mnjenje uticati na odluku sudije? Licno mislim da ga ne treba rehabilitovati. Ako ga rehabilituju znaci da su dogovorili sa sudijom da kada povrate imovinu tj. novcani iznos deo daju njemu. Zivi bili pa videli.

Biljana Dj

pre 8 godina

Istoriju pisu pobednici. Svakako da i ova prica ima 2 strane i da je istina negde izmedju. Razliciti su razlozi i ciljevi rehabilitacije Milana Nedica. Neko iskreno veruje da on to zasluzuje ali, kako i u samom tekstu pise, mislim da je osnovni razlog podnosenja zahteva za rehabilitaciju mnogo banalniji."Eventualna rehabilitacija Milana Nedića bi bila pravna uvertira za postupak restitucije njegove imovine".

SSSS

pre 8 godina

za one koji ne znaju - srbija je katastarski dobila vojvodinu od nemacke kao pobednik u ratu. samo se vi igrajte sa fasistima.
SMRT fasizmu

mb

pre 8 godina

Za sta da se rehabilituje ako nije osudjen i nikad mu se nije sudilo...?
Covek izvrsio samoubistvo, a za to moze samo Bog da mu sudi i presudjuje... A sto se tice nasledstva zemljista nek to podnesu ako imaju papire za restituciju kao sto sam i ja za vinograd i 20 hektara zemljista sto su oduzeli pradedi zato sto nije hteo da kaze koliko ko ima zita jer je prvi u selu imao kombajn za zito...

BloodyBaba

pre 8 godina

Koliko se ja secam, Nedic je bio imucan covek.Mislim da je vecina zemunskog parka njegovo vlasnistvo.Tako da sam proces njegove rehabilitacije, omogucava potrazivanje njegove imovine od strane srodnika.

Helios

pre 8 godina

Dominantna istorija pobednika je naravno veoma obojena, deformisana, glorifikuje jedne i ocrnjuje druge a banalizuje sve. Realna istorija je komplikovana, smutljiva, protivrečna i višedimenzionalna. Na sve to masa redovno diskutuje dominantno - neznanjem, što veće to i veća ostrašćenost. Neophodno je znati mnogo činjenica i to iz više - suprotstavljenih! - izvora. Još je bitnije, u svim stvarima - znati matematiku. Kao što i glasanja pokazuju većina kao i ptice broji do 2 ili možda 3 ali da nešto ISTOVREMENO ima više osobina i vrednosti i da se to DINAMIČKI menja u vremenu ne može da pojmi nikako - te samo navijaju i sikću, onako, na prvu loptu... Sve je to jer ne znaju matematiku te posledično imaju nisku emotivnu inteligenciju. Ne mogu biti posmatrači a kamoli istoričari već samo navijači, ovih ili onih, sve dok eventualno ne promene klub...
Srbija se našla u višestruko nemogućoj situaciji i ceo narod je bio izložen uništenju. Germani i Latini, Mađari i Bugari a tek "sabraća" iz Kraljevine - gle, i onda su izdali državu koja ih je uzdigla kao i nedavno, ko bi se tom čudu nadao! Šta tek reći o "saveznicima" koji su to bili sebi ali ne i nama...
Usred svega boljševici su odbili jedini legitiman i smislen ZAJEDNIČKI otpor okupatorima i izdajnicima i, izdajući i sami, sprovodili "revoluciju" metodom što gore - to bolje!
Nedić je žrtvovao ugled i čast zarad minimalizacije zla. Rehabilitovati ga ipak ne možemo, saradnja sa fašistima je neprihvatljiva a njemu to ni ne treba.

Savetnik zamenik

pre 8 godina

Koliko je on drugačija istorijska figura od Draže...
Draža je rodoljub i nevina žrtva komunističkog režima, kriv što je voleo Srbiju, a Nedić... Možda je on svesno išao na to da spase svoj narod po cenu okaljanog ugleda (u okupaciji, neko je morao i to da radi), ali činjenica je da je radio, bio kvisling, a to se u ovom narodu ne oprašta.
Ali hajte da se malo izdignemo iznad konkretnog Nedićevog slučaja i sa strane pogledamo na današnji trenutak (jer istorija nije počela sa nama i neće se sa nama ni završiti): Kad za sedamdeset godina budemo gledali na današnji trenutak sa iste vremenske distance s koje danas gledamo na događaje iz Drugog svetskog rata, uz pretpostavku nestanka Evropske unije, šta ćemo misliti o politici "EU nema alternativu" i svemu ovome što danas radimo da bismo u EU ušli?
A što se rehabilitacije Nedića tiče - vidite da ih rehabilituju sve, linearno. Radi se na pomirenju četnika i partizana i to je sve.
Za mene će Draža uvek biti heroj, a Nedić sramota. Tako su njih dvojica, svaki za sebe, izabrali svoj životni put. Verujem da su obojica to učinili s punom svešću o posledicama.

disko nindža

pre 8 godina

Taj covek je bio kvisling.
(Aleksandar, 8. oktobar 2015 23:51)

Biti kvisling u toj situaciji za Srbiju je nemerljivo veća žrtva nego junački poginuti u jurišu na neprijatelja. U jurišu gubiš samo život a ovako gubiš čast pa na kraju život kao olakšanje.

Razmisli sa ove istorijske distance. Da nismo imali Nedića već nastavili otpor bez ikakvog privida državanosti na to malo Srbije što je ostalo. A da je ona bila podeljena između NDH, Bugarske,Italije. Koliko bi nas ostalo. I da li bi neko rekao hvala onima koji bi preživeli.

To ne znači da oni koji su se borili protiv okupatora su ludaci i avanturisti, ali nije ni Nedić preuzeo taj krst zbog lične sujete ili koristi.
Nedića ne treba slaviti kao primer, ali treba biti realan.

ns posmatrac

pre 8 godina

Nedic je bio saradnik FASISTA I NACISTA. Nema tu sta da se dalje prica.
Sve je jasno. Ali u danasnjoj srbiji sa danasnjom vlascu ovaki se proglasavaju za zrtve a prave zrtve za statistiku.

dex

pre 8 godina

@ Bilo je i krajnje vreme. Zahvaljujuci ovom COVEKU u Srbiji nije bilo tolikog haosa kao u BiH i CRO tokom rata. Sacuvao je narod koliko je mogao.

Da, sačuvao je buržuje i BG elitu koja bi se i danas izvukla da dođe slično zlo. Sajmište, Kragujevac '41, Racija '42 su po vama izgleda samo statistika...

Temerinac

pre 8 godina

Bruka, bruku stiže. Čak i hrvati ne potežu rehabilitaciju Pavelića, a mi sve hoćemo da rehabilitujemo, pa kako smo krenuli, počećemo da osuđujemo pripadnike NOR-a, a pripadnici fašističke Nemačke i ustaše će biti rehabilitovani. Nikad kraja glupostima. Sramota za Srbiju!

Aleksandar

pre 8 godina

Meni je najluđa stvar što su neki poverovali da je on nekoga spasio. Postoji samo jedan dokumentovan slučaj gde je 'sprečio' stradanje nekih zarobljenih Srba - tako što je umesto njih poturio Rome. Ako neko to kvalifikuje kao 'spasavanje' ja ne želim da živim okružen takvim 'ljudima'.

Sima

pre 8 godina

Pa kad su rehabilitovali Dražu što ne bi i Nedića? Sledeći je valjda Ljotić? Svi odreda sarađivali sa okupatorom. Valjda je to sada moderno, šta li?

....

pre 8 godina

Sve zemlje koje su bile na strani fašizma pokušavaju na sve načine da taj deo svoje istorije gurnu pod tepih, samo se Srbija uporno trudi da svoj antifašizam preobrati u fašizam.
Odreći ću se državljanstva ako ovo urade. Nisu moji preci krvarili da bi se Srbija sramotila na ovakav način!
Smrt fašizmu!

Milan

pre 8 godina

U datim okolnostima Nedić je izabrao kolaboraciju zarad očuvanja mira u Srbiji u koju su pristizale izbeglice iz svih krajeva Kraljevine Jugoslavije. Ustanak u Srbiji bi značio da te izbeglice nemaju više gde pobeći a nacisti su zapretili da će podeliti delove Srbije Bugarskoj, Albaniji i NDH. Da nije tako postupio od Srbije i Srba bi malo ostalo. Ipak se ne može poreći i njegov negativan stav prema Jevrejima što je za svaku osudu.

Bgd

pre 8 godina

Kada se priča o generalu Nediću, onda treba posmatrati činjenice i okolnosti. Da nije prihvatio ulogu koju su tražili Nemci, Srbija ne bi postojala kao geografski pojam a stanovništvo bi bilo izloženo neviđenim represalijama. Bes Nemaca zbog izvršenog puča bio je ogroman i hteli su Srbiju da rasparčaju i daju na upravu svojim saveznicima, u prvom redu Mađarima i Bugarima a verujem da se ni ustaše ne bi zadržale na drugoj obali Save. Da bi koliko toliko sačuvao narod i teritoriju, prihvatio je ponudu Nemaca i govorio je da to čini zbog Srbije i da će ga zbog toga proglasiti za izdajnika. Treba imati u vidu da je tadašnja okupirana Srbija spasila skoro 300.000 izbeglica iz NDH i pitanje je da li bi ti ljudi sačuvali glave da nisu imali gde da pobegnu. Lako je iz današnje perspektive suditi, posebno onima kojima je komunističko tumačenje istorije aksiom, međutim stvari nisu baš crno-bele. Pročitajte mnoge nezavisne izvore, kako o Nediću tako i o Draži i videćete da je istina bitno drugačija.

Stefan Obrenovic Jesenjin

pre 8 godina

Neka se srpreme Gering i Gebels...

Zbog ovakvog nakaradnog pristupa svemu, narocito istoriji, ali i zivotu, radu, kulturi, umetnosti, sportu, medijima, iz Srbije se iseljava godisnje desetine hiljada mladih, vrednih, sposobnih, ali talas iseljavanja zahvata i one vec zasle u svoje cetrdesete... Ostaju samo penzioneri, koji ne mogu da odu, nemaju mogucnosti da odu, i onih 1% ljudi koji kupe kajmak u ovom sistemu, ali i njihova deca se vec odavno skoluju po inostranstvu... Srbija postaje jedna velika mrtvacnica, u kojoj ce ziveti samo oni na zalasku zivota. Tragicno, ali to nije posledica ljubavi ili mrznje prema Srbiji, nego iskljucivo sto vlasti i "elita" cine zivot u Srbiji apsolutno nepodnosljivim, nezdravim i po dusu i po telo...

Izbor je samo vas...

Da_Ne

pre 8 godina

Ne može se sve opisati u ovim komentarima. Prva pomisao na Nedića je saradnja sa okupatorom i izdajnik (tako sam učio u školi). Kasnije se pojave informacije da je to svesno uradio da bi u Srbiji izostao haos, da je Srbija bila jedna od retkih koja za vreme rata nije gladovala. Svaka medalja ima dve strane.....

keja

pre 8 godina

Masovno hapšenje Jevreja u Srbiji i odvođenje u logore počelo je već u avgustu 1941. godine, odmah po nemačkoj okupaciji Srbije, u čemu je ključnu ulogu imala srbijanska kvislinška vlada Milana Nedića, čija je policija i žandarmerija svojski pomagala nacistima, kao i odredi smrti Dimitrija Ljotića. Već u avgustu 1942. godine Srbija je, među prvim državama u Evropi, proglašena "judenfrei"...Pametnome dosta...

Zoki

pre 8 godina

Nadam se da će uloga Milana nedića jednoga dana moći da se ocenjuje sa malo više objektivnosti, trenutno se ide iz krajnosti u krajnost. Međutim, ovde se radi o nečem drugom. Čovek je ubijen i proglašen ratnim zločincem bez suđenja. To "samoubistvo" je podvala, treba da poverujemo da je debeo starac (68 godina - 120 kg) tako vešto i brzo iskočio kroz prozor da stražari koji se od njega nisu odvajali nisu mogli da reaguju. E to je nešto za šta ga treba rehabilitovati, bez ulaženja u njegovu ulogu u ratu.

pitate se zasto nestajemo?

pre 8 godina

Bruka,sramota,dno dna!Drzava i narod koji ovako pljuju na svoje zrtve i na svoju istoriju mora da propadne.Koji je sledeci izdajnik za rehabilitaciju?

MiljanPravnik

pre 8 godina

Ne razumem zašto i kako?, čovek je bilo klasični vlastoljubivi kvisling i saučesnik okupatora.Draža je nešto drugo, čovek bio u šumi 4 godine (nije otišao tamo da bi se borio sam sa sobom sigurno , niti je on kada je otišao znao za partizane, on je tamo otišao jer nije hteo da se preda Nemcima, to je jasno, e da li je posleo i šta geršio to je već drugo pitanje).Opet kažem suludo je Nedića rehabilitovati jer je bio klasičan primer saradnika okupatora i tačka!

srbin porijeklom iz BG

pre 8 godina

Pa ljudi koliko je taj fašistički režim,kojim je on rukovodio a Ljotić i Draža pomagali poklao Srba nekomunista.Ko će meni vratiti djeda i dva strica.Eto on nije ratni zločinac a ja i oni jesmo,vi ste i dalje sluge stranaca tj.okupatora.SMRT FAŠIZMU.

Letac

pre 8 godina

Sreća pa Hitler nije bio Srbin. Inače bismo ga do sada rehabilitovali, dali mu ulicu i digli spomenik. Milan Nedić je tamna i mračna figura naše istorije i ne zaslužuje ni da bude pominjan. Smrt fašizmu!

ziggy

pre 8 godina

Bio na celu vlade koja je otvoreno saradjivala sa nacistima, kakvo sudjenje pa i slepcu je jasno da je kvisling.....valjda je to sad moderno ili su pak u pitanju pare?

anarhista

pre 8 godina

A pričamo nešto protiv proglašenja Stepinca za sveca,a rehabilitujemo dokazane izdajnike i Peten je spasio Francuze i nikome nije palo na pamet da ga rehabilituje za izdaju.

Peki

pre 8 godina

@Kao dete, unuk i praunuk žitelja Beograda, podržavam ovo.

Kakve to veze ima sa time da li je neko saučestvovao u zločinima ili ne?
Evo ja kao sakupljač markica i salveta sam protiv toga.

pera

pre 8 godina

@JnaesFracolsMyMan
Ti komunisti o kojima pricas su bili Srbi, i ti komunisti su pobedili u ratu, a zna se, ko pobedi u ratu pise istoriju. Komunisti su bili u velikij vecini u Srbiji i uopste nisu morali da koriste veliku represuju da bi vladali jer jednostavno vecina je bila za njih. To sto sada svu samo blebecu o Kralju, dinastiji, religiji i tradiciji, ne moze da izbrise cinjenicu da do nedavno je cela Srbija bila 'crvena' i odlucna da prekine sa.svojom tradicijom zarad nekog utopijskog modernizma i iternacionalizma. Mozes buvse komunisteb i danas videti svuda po Srbiji, samo sto se sada okupljaju po crkvama, skupovima podrske Seselju i slicnim mestima.

Saca

pre 8 godina

Znaci za 50 godina pocinje rehabilitacija rezima Slobodana Milosevica, pa onda ce biti rezima Vucica itd. Svaka cast, postena drzava a narod sve svesniji i obrazovaniji, samo da se nista ne radi, uvek je drugi kriv.

real

pre 8 godina

A da se odmah podigne zajednicki spomenik Hitleru, Pavelicu, Nedicu, Ljoticu, Mihailovicu u centru Beograda i da zavrsimo sa ovom farsom?!

SiromOtvorenihOciju

pre 8 godina

Svaki kvinsling u okupiranoj Evropi u II svetskom ratu je bio nacisticki izdajnik i marioneta. Ukljucujuci i generala Patena u Visijevskoj Francuskoj ,koji je kao i general Nedic heroj I svetskog rata. Ali te zasluge iz "Velikog rata" se prosto receno brisu, zahvaljujuci njihovim kasnijim potezima. Nijedan od njih(tzv kvinslinga) , ukljucujuci Patena, Kvinslinga u Norveskoj(po kojem se ovi izdajnici i zovu), nikada nece biti rehabilitovani! Tako se to radi u normalnim i civilizovanim zemljama, gde se postuju prave vrednosti. A zasto Rusi i dalje slave Crvenu Armiju? Zasto se ne odricu tih tekovina? Pa ni oni nisu vise komunisti, ali naravno nece da slave sluge okupatora, vec pobednike. Olako smo se mi odrekli nase NOVJ. Hajde nekako i da se predje preko Drazine rehabilitacije(iako su sve njegove vojvode osim Racica i Keserovica saradjivali sa Nemcima). Ali rehabilitovati Nedica? Dajte molim Vas, kuda sve ovo vodi? Bio je kvinsling i sve drugo sto je radio, ma kako dobro to bilo, pada u vodu i tacka.

zika

pre 8 godina

Koje smo mi pilece pameti, francuzima ne pada napamet da rehabilituju Petena, iako je on bio mnogo vece ime i junak prvog svetskog rata od naseg Nedica

Sluzbe strane sile

pre 8 godina

Da li ga treba rehabilitovati nije ni istorijska stvar ni politicka vec filozofska. Da li je izdajnik ili spasioc od jos vece muke.

Bata

pre 8 godina

Nedic je heroj jer je spasao tolike mlade Srbe i Beogradjane a ne kao komunisti sto su ih slali na sremski front gde su gubili glave uludo. Istrorija ne pocinje 1945. kako ste ucili u titovim udzbenicima.

Aca

pre 8 godina

Draga gospodo,ovde nije u pitanju krivica ili neduznost Generala Nedica vec protivpravno oduzimanje imovine i proglasavanje za ratnog zlocinca bez sudjenja. Slozicemo se da svako ima pravo na fer ili barem bio kakvo sudjenje. U ovom slucaju nije ga bilo. Tacka.

Zoran

pre 8 godina

Pa ko je onda sarađivao sa Nemcima? Ko je hapsio za Gestapo? Ko je držao logore i streljao tokom rata? A najviše volim vas koji ste oduševljeni Srbijom koju su spasili nedićevci, četnici, ljotićevci i ini. Pa gde su ti Srbi koji su podržali te borce za slobodu Srbije, gde je taj narod koji masovno ide u borbu protiv okupatora sa generalima na čelu gerile? I kako je Nedić spasio od Ustaša Srbe, svojom vojnom silom ili što su Nemci napravili granicu u Zemunu? Mrzite komuniste pa bi i ubice opravdali samo da bi bili u pravu.

nijanse sive

pre 8 godina

da je saradjivao s nemcima, jeste! to mu dodje kolaboracija. opet, zahvaljujuci toj saradnji spasao je nekoliko stotina hiljada srba pobeglih iz ndh, udomio i sacuvao par desetina hiljada slovenaca izbeglih u srbiju za vreme rata, oslobodio odredjeni broj nais zarobljenika iz logora u nemackoj i sprecio angazovanje srba na nemackoj strani na istocnom frontu, za razliku od hrvata, francuza, belgijanca, holandjana...

perkele

pre 8 godina

tehnicki, ne rehabilituju coveka vec sudski proces, mada je to vec u startu negacija socijalsticke vlasti, na sta se i svode ovi procesi, sto je, takodje, sramno, ali nekako u ovom naopakom svetu opste prihvaceno...

zagor

pre 8 godina

@aleksandar etc.
na britanskim teritorijama koje su nemci okupirali (ostrva), britanska uprava je strogo saradjivala sa okupatorom, da bi postedeli lokalno stanovnistvo stradanja. posle rata, ti ljudi su odlikovani jer su spasli narod.
kod nas su komunisti pucali na nemce iz zaseda, pa bezali u sumu i onda nemci streljali neduzno stanovnistvo za odmazdu.
da smo bili pametni, nikad ne bi ni bilo martovskih demonstracija i potonjeg bombardovanja i stradanja, gradjanskog rata, jasenovca... nego bi mirno sacekali da velike sile rese sukob. ovako, bili smo odlicni kao njihovi pioni na sahovskij tabli.

qsars

pre 8 godina

JamesFrancoIsMyMan,
---

E moj James, da nije bilo Tita i komunista ti bi sad pisao iz sibirskog gulaga. A partizani su bili jedini koji su se borili protiv fašističkog zla. To to neće reći samo "komunistički istoriografi" već svi normalni ljudi.

Paja

pre 8 godina

Tacno je da su komunjare postreljale stotine hiljada nevinih ljudi u Srbiji posle montiranih procesa na kraju Drugog svetskog rata, ali je takodje tacno i da je Milan Nedic bio kvisling i saucesnik u ubistvu stotina hiljada Srba i Jevreja. Rehabilitacija bi bila pljuvanje na grobove tih ljudi.

Srdjan, Češka

pre 8 godina

Rehabilitacijom ovog čoveka se automatski rehabilituje nacistička okupacija Srbije. U tom primeru možete da rehabilitujete i vladavinu NDH na području Vojvodine do Zemuna.

Poništenje Dražine presude još mogu da razumem, ali ovo. Sramota da ovako nešto uopšte i padne nekome na pamet. Odvratno.

miki

pre 8 godina

Mislim da ne bi bilo dobro rehabilitovati Milana Nedica.Na stranu okolnosti pod kojima je dosao na celo kolaboracione vlade,na stranu da je sacuvao mnogo srpskih zivota Nedic je bio neko ko je direktno odgovarao nemackim okupacionim snagama...Inace i sam Nedic je bio svestan cinjenice cega se prihvata,da ce ga istorija pamtiti kao saradnika okupatora i na to je svesno pristao.

Bagg

pre 8 godina

Poštovalac sam partizanske borbe za slobodu, hrabrosti i junaštva partizana u drugom svetskom ratu, ali je prosto neverovatno da se u ovoj zemlji niko osim njih nije borio za slobodu i protiv Nemaca.
Svi ostali su bili izdajnici?
Zdrav razum mi nalaže da ne mogu da verujem u to.
Sve treba ispitati, da se utvrdi istina.
Slažem se da su partizani zasluženo pobedili i posle rata formirali vlast u državi, ali da su poraženi svi redom bili saradnici okupatora ne može niko da me ubedi.

Ognjen

pre 8 godina

Na pravom smo putu, nadam se da ćemo konačno da prestanemo da osuđujemo ljude na osnovu nalaza vladajuće partije/ideologije u datom trenutku.
Ovo "prokletstvo" nas prati još kad smo "osudili" Vuka Brankovića.

Nadam se da će uskoro krenuti proces rehabilitovanja Milana Stojadinovića.

ivan

pre 8 godina

Milan Nedić je osvedočeni fašista i saradnik okupatora. Vršio je progon komunista i drugih antifašista i Jevreja. Beograd je prvi grad u celoj Evropi koji su Nemci proglasili Judenfrei. Ništa nije uradio povodom streljanja u Kragujevcu. Naprotiv, indirektno ga je i podržao. Tokom Aprilskog rata se jako loše pokazao a s obzirom da je bio nemački čovek, može se sumnjati i u izdaju. Ne mogu dalje da nabrajam ali brojna dokumentacija je dostupna i na internetu i teško je sve ovo poreći. Ono što je sigurno naći će naši sudovi rupe u zakonu i poništiti te odluke ali istoriju ne mogu menjati.

Petar 21

pre 8 godina

Ovi sto pljuju komunizam su ili dovoljno mladi da nemaju pojma koliko se dobro u tom rezimu zivelo. Imalo se novca vise nego vecina zapadnih zemalja, ziveli dostojanstveno, bez straha od politicara i kriminalaca, poslodavci nas nisu izrabljivali do smrti kao danas.

Zrtve komunizma? Bilo ih je posle Drugog svetskog rata, oni koji su izdali zemlju i saradjivali sa nacistima. Bilo ih je i posle rezolucije Innformbiroa, kada su odredjene grupe ljudi htele da uvedu staljinizam u SFRJ. Oni su isli na Goli otok, gde je bilo mucenja raznih vrsta, ali to se desavalo neposredno posle Drugog svetskog rata, posle 1,7 miliona zrtava i nevidjenih zverstava i standardi u to doba su bili drugaciji. Mnogo je smesno da antikomunisti danas brane ove staljiniste, koji su najgore sto je komunizam dao.

A o prekrajanju istorije, pa mozes malo da procitas, naucis, obrazujes se, pre nego sto doneses ovakve pausalne zakljucke.

Nedic je covek koji je prvi objavio da je postigao Juden frei grad u Evropi, oterao je u logore desetine hiljada ljudi koji se iz njih nikada nisu vratili, saradjivao sa Hitlerom i bio njegova marioneta. Cetnicke bande su klale po toj organizovanoj Srbiji, Nemci streljali 100 za jednog. Sve stvari za pohvalu, zar ne? Izgleda da je doslo dvreme da mu se spomenik napravi.

A boli me to sto Hrvati koji su imali NDH danas slave svoju partizansku proslost, a Srbi koji su najvise zrtava dali u borbi protiv Nemaca se danas svoje antifasisticke proslosti stide.

Sova

pre 8 godina

За српство је дао све и живот и част,
а није добио ништа осим издајштва,
изговор за црвену власт.
Живела победа!

dare

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se na komunisticka predanja, koga zanima ovaj covek neka prouči malo bolje pre nego sto komentarise. Pocnite od njegove knjige o Velikom ratu, pa onda kazite da li covek koji je to pisao moze da bude kvisling.

Zlatko

pre 8 godina

Milan je bio samo jedan od ljudi s kojim se sudbina poigrala u verovatno najtežim i najzamršenijim godinama u našoj istoriji, pa stoga se ne može nikako posmatrati crno-belo. Ako i postoji njegova krivica za bilo koji događaj koban po srpski narod, to nikako ne mogu meriti i odmeravati komunisti sa svojim partijskim ograničenim pogledom na sve živo. Nemci svesno samo njega nisu odveli u zarobljeništvo jer im je trebao čovek kome će narod više verovati nego da stavljaju Nemca da upravlja porobljenom Srbijom, a njega su ostavili jer je bio rođak germanofila Ljotića koji ga je trebao ubediti (naravno Ljotić nije imao podršku naroda pa nije bio odgovarajući za premijera, dok su Nedića svi poznavali i cenili). E sad možemo kao generali posle bitke pljuvati njega koji je trebao da odbije svaku ponudu za kolaboraciju, ali tu upravo se moraju uključiti svi faktori i razumeti šta su Nemci planirali da urade sa Srbijom u slučaju da Nedić ne prihvati ponudu, a to je potpuno rasparčana zemlja sa mađarskom, bugarskom i albanskom upravom.. To svakako ne bi bilo bolje od domaćih civilnih institucija, koliko god one račun polagale Nemcima. Nedićeve SDS i SGS nisu bile nikakve SS jedinice koje ratuju za Nacizam već lokalne srpske formacije korišćene za zaštitu gradova, a vrlo slabo naoružane (jer im Nemci nisu verovali pošto su bili debelo izbušeni vojnicima JVuO koji su tajno oružje nosili u šumu). Istorija će nadamo se pokazati istinu o generalu Nediću.

MM

pre 8 godina

Dražu je bilo uredu rehabilitovati. Taj čovek je bio gerila. Na drugoj strani Nedića nebi trebalo rehabilitovati. On možda jeste pokušavao da ublaži posledice okupacije ali je sve to radio u službi nacista i to do samog njegovog kraja. On je bio kolaburacionista u pravom smislu te reči.

Mile

pre 8 godina

Kakav god da je bio, koliko god ljudi da je spasio ili sta vec, jedna cinjenica je dovoljna da ovo bude Ogromna (sic!) sramota - Nedicev rezim je aktivno sprovodio antijevrejsku politiku, a on licno je potpisao nebrojeno antisemitskih ukaza i uredni zahvaljujuci kome je Beograd krajem '42. godine proglasen za "Judenfrei" (bez Jevreja).

Teslino tajno oruzje

pre 8 godina

Bilo je i krajnje vreme. Zahvaljujuci ovom COVEKU u Srbiji nije bilo tolikog haosa kao u BiH i CRO tokom rata. Sacuvao je narod koliko je mogao.

JamesFrancoIsMyMan

pre 8 godina

Nazalost, nisam dovoljno upucen u krivicu/nevinost ovog coveka ali ako sa svojih 30god. nesto znam a tice se istorije, to je da komunistickim istoriografima ne treba verovati ni kada kazu da sunce na istoku izlazi. Nevezano na Nedica, potrebno je na nivou drzave odrediti dan secanja na sve zrtve komunistickog rezima a sarkofag bravara iz one nakaradne kuce cveca prvim bagerom isporuciti u rodni mu kumrovec pa nek mu tamo idu na rodjendane sa stafetama. Komunizam sa JBT na celu drzave su najveca sramota koja je zadesila Srbiju u modernoj istoriji. Izbaciti ga iz udzbenika, preimenovati svaku ulicu i sokak sa njegovim imenom, unistiti svaki spomenik na njega...

Miša, Bgd

pre 8 godina

Kao dete, unuk i praunuk žitelja Beograda, podržavam ovo. Nedić je žrtvovao sav svoj ugled koji je stekao u prvom sv. ratu, i sam je bio svestan šta radi a sa primarnim ciljem... da ustaše ne pređu Savu u Beogradu. Naslušao sam se priča, ličnih o Beogradu pod okupacijom... Neka mu je večna slava i hvala! Da nam je danas pola te časti i 10% te tadašnje "elite"... ali dojahaše "pobednici" sa brda i iz dalekih šuma, bili bradati ili sa petokrakom manje je bitno. Tu smo gde smo danas baš zbog toga i njih i njima sličnim.

JamesFrancoIsMyMan

pre 8 godina

Nazalost, nisam dovoljno upucen u krivicu/nevinost ovog coveka ali ako sa svojih 30god. nesto znam a tice se istorije, to je da komunistickim istoriografima ne treba verovati ni kada kazu da sunce na istoku izlazi. Nevezano na Nedica, potrebno je na nivou drzave odrediti dan secanja na sve zrtve komunistickog rezima a sarkofag bravara iz one nakaradne kuce cveca prvim bagerom isporuciti u rodni mu kumrovec pa nek mu tamo idu na rodjendane sa stafetama. Komunizam sa JBT na celu drzave su najveca sramota koja je zadesila Srbiju u modernoj istoriji. Izbaciti ga iz udzbenika, preimenovati svaku ulicu i sokak sa njegovim imenom, unistiti svaki spomenik na njega...

Miša, Bgd

pre 8 godina

Kao dete, unuk i praunuk žitelja Beograda, podržavam ovo. Nedić je žrtvovao sav svoj ugled koji je stekao u prvom sv. ratu, i sam je bio svestan šta radi a sa primarnim ciljem... da ustaše ne pređu Savu u Beogradu. Naslušao sam se priča, ličnih o Beogradu pod okupacijom... Neka mu je večna slava i hvala! Da nam je danas pola te časti i 10% te tadašnje "elite"... ali dojahaše "pobednici" sa brda i iz dalekih šuma, bili bradati ili sa petokrakom manje je bitno. Tu smo gde smo danas baš zbog toga i njih i njima sličnim.

Teslino tajno oruzje

pre 8 godina

Bilo je i krajnje vreme. Zahvaljujuci ovom COVEKU u Srbiji nije bilo tolikog haosa kao u BiH i CRO tokom rata. Sacuvao je narod koliko je mogao.

....

pre 8 godina

Sve zemlje koje su bile na strani fašizma pokušavaju na sve načine da taj deo svoje istorije gurnu pod tepih, samo se Srbija uporno trudi da svoj antifašizam preobrati u fašizam.
Odreći ću se državljanstva ako ovo urade. Nisu moji preci krvarili da bi se Srbija sramotila na ovakav način!
Smrt fašizmu!

ivan

pre 8 godina

Milan Nedić je osvedočeni fašista i saradnik okupatora. Vršio je progon komunista i drugih antifašista i Jevreja. Beograd je prvi grad u celoj Evropi koji su Nemci proglasili Judenfrei. Ništa nije uradio povodom streljanja u Kragujevcu. Naprotiv, indirektno ga je i podržao. Tokom Aprilskog rata se jako loše pokazao a s obzirom da je bio nemački čovek, može se sumnjati i u izdaju. Ne mogu dalje da nabrajam ali brojna dokumentacija je dostupna i na internetu i teško je sve ovo poreći. Ono što je sigurno naći će naši sudovi rupe u zakonu i poništiti te odluke ali istoriju ne mogu menjati.

qsars

pre 8 godina

JamesFrancoIsMyMan,
---

E moj James, da nije bilo Tita i komunista ti bi sad pisao iz sibirskog gulaga. A partizani su bili jedini koji su se borili protiv fašističkog zla. To to neće reći samo "komunistički istoriografi" već svi normalni ljudi.

Temerinac

pre 8 godina

Bruka, bruku stiže. Čak i hrvati ne potežu rehabilitaciju Pavelića, a mi sve hoćemo da rehabilitujemo, pa kako smo krenuli, počećemo da osuđujemo pripadnike NOR-a, a pripadnici fašističke Nemačke i ustaše će biti rehabilitovani. Nikad kraja glupostima. Sramota za Srbiju!

keja

pre 8 godina

Masovno hapšenje Jevreja u Srbiji i odvođenje u logore počelo je već u avgustu 1941. godine, odmah po nemačkoj okupaciji Srbije, u čemu je ključnu ulogu imala srbijanska kvislinška vlada Milana Nedića, čija je policija i žandarmerija svojski pomagala nacistima, kao i odredi smrti Dimitrija Ljotića. Već u avgustu 1942. godine Srbija je, među prvim državama u Evropi, proglašena "judenfrei"...Pametnome dosta...

dex

pre 8 godina

@ Bilo je i krajnje vreme. Zahvaljujuci ovom COVEKU u Srbiji nije bilo tolikog haosa kao u BiH i CRO tokom rata. Sacuvao je narod koliko je mogao.

Da, sačuvao je buržuje i BG elitu koja bi se i danas izvukla da dođe slično zlo. Sajmište, Kragujevac '41, Racija '42 su po vama izgleda samo statistika...

ns posmatrac

pre 8 godina

Nedic je bio saradnik FASISTA I NACISTA. Nema tu sta da se dalje prica.
Sve je jasno. Ali u danasnjoj srbiji sa danasnjom vlascu ovaki se proglasavaju za zrtve a prave zrtve za statistiku.

Mile

pre 8 godina

Kakav god da je bio, koliko god ljudi da je spasio ili sta vec, jedna cinjenica je dovoljna da ovo bude Ogromna (sic!) sramota - Nedicev rezim je aktivno sprovodio antijevrejsku politiku, a on licno je potpisao nebrojeno antisemitskih ukaza i uredni zahvaljujuci kome je Beograd krajem '42. godine proglasen za "Judenfrei" (bez Jevreja).

Petar 21

pre 8 godina

Ovi sto pljuju komunizam su ili dovoljno mladi da nemaju pojma koliko se dobro u tom rezimu zivelo. Imalo se novca vise nego vecina zapadnih zemalja, ziveli dostojanstveno, bez straha od politicara i kriminalaca, poslodavci nas nisu izrabljivali do smrti kao danas.

Zrtve komunizma? Bilo ih je posle Drugog svetskog rata, oni koji su izdali zemlju i saradjivali sa nacistima. Bilo ih je i posle rezolucije Innformbiroa, kada su odredjene grupe ljudi htele da uvedu staljinizam u SFRJ. Oni su isli na Goli otok, gde je bilo mucenja raznih vrsta, ali to se desavalo neposredno posle Drugog svetskog rata, posle 1,7 miliona zrtava i nevidjenih zverstava i standardi u to doba su bili drugaciji. Mnogo je smesno da antikomunisti danas brane ove staljiniste, koji su najgore sto je komunizam dao.

A o prekrajanju istorije, pa mozes malo da procitas, naucis, obrazujes se, pre nego sto doneses ovakve pausalne zakljucke.

Nedic je covek koji je prvi objavio da je postigao Juden frei grad u Evropi, oterao je u logore desetine hiljada ljudi koji se iz njih nikada nisu vratili, saradjivao sa Hitlerom i bio njegova marioneta. Cetnicke bande su klale po toj organizovanoj Srbiji, Nemci streljali 100 za jednog. Sve stvari za pohvalu, zar ne? Izgleda da je doslo dvreme da mu se spomenik napravi.

A boli me to sto Hrvati koji su imali NDH danas slave svoju partizansku proslost, a Srbi koji su najvise zrtava dali u borbi protiv Nemaca se danas svoje antifasisticke proslosti stide.

Aleksandar

pre 8 godina

Meni je najluđa stvar što su neki poverovali da je on nekoga spasio. Postoji samo jedan dokumentovan slučaj gde je 'sprečio' stradanje nekih zarobljenih Srba - tako što je umesto njih poturio Rome. Ako neko to kvalifikuje kao 'spasavanje' ja ne želim da živim okružen takvim 'ljudima'.

Paja

pre 8 godina

Tacno je da su komunjare postreljale stotine hiljada nevinih ljudi u Srbiji posle montiranih procesa na kraju Drugog svetskog rata, ali je takodje tacno i da je Milan Nedic bio kvisling i saucesnik u ubistvu stotina hiljada Srba i Jevreja. Rehabilitacija bi bila pljuvanje na grobove tih ljudi.

Stefan Obrenovic Jesenjin

pre 8 godina

Neka se srpreme Gering i Gebels...

Zbog ovakvog nakaradnog pristupa svemu, narocito istoriji, ali i zivotu, radu, kulturi, umetnosti, sportu, medijima, iz Srbije se iseljava godisnje desetine hiljada mladih, vrednih, sposobnih, ali talas iseljavanja zahvata i one vec zasle u svoje cetrdesete... Ostaju samo penzioneri, koji ne mogu da odu, nemaju mogucnosti da odu, i onih 1% ljudi koji kupe kajmak u ovom sistemu, ali i njihova deca se vec odavno skoluju po inostranstvu... Srbija postaje jedna velika mrtvacnica, u kojoj ce ziveti samo oni na zalasku zivota. Tragicno, ali to nije posledica ljubavi ili mrznje prema Srbiji, nego iskljucivo sto vlasti i "elita" cine zivot u Srbiji apsolutno nepodnosljivim, nezdravim i po dusu i po telo...

Izbor je samo vas...

Letac

pre 8 godina

Sreća pa Hitler nije bio Srbin. Inače bismo ga do sada rehabilitovali, dali mu ulicu i digli spomenik. Milan Nedić je tamna i mračna figura naše istorije i ne zaslužuje ni da bude pominjan. Smrt fašizmu!

MiljanPravnik

pre 8 godina

Ne razumem zašto i kako?, čovek je bilo klasični vlastoljubivi kvisling i saučesnik okupatora.Draža je nešto drugo, čovek bio u šumi 4 godine (nije otišao tamo da bi se borio sam sa sobom sigurno , niti je on kada je otišao znao za partizane, on je tamo otišao jer nije hteo da se preda Nemcima, to je jasno, e da li je posleo i šta geršio to je već drugo pitanje).Opet kažem suludo je Nedića rehabilitovati jer je bio klasičan primer saradnika okupatora i tačka!

srbin porijeklom iz BG

pre 8 godina

Pa ljudi koliko je taj fašistički režim,kojim je on rukovodio a Ljotić i Draža pomagali poklao Srba nekomunista.Ko će meni vratiti djeda i dva strica.Eto on nije ratni zločinac a ja i oni jesmo,vi ste i dalje sluge stranaca tj.okupatora.SMRT FAŠIZMU.

miki

pre 8 godina

Mislim da ne bi bilo dobro rehabilitovati Milana Nedica.Na stranu okolnosti pod kojima je dosao na celo kolaboracione vlade,na stranu da je sacuvao mnogo srpskih zivota Nedic je bio neko ko je direktno odgovarao nemackim okupacionim snagama...Inace i sam Nedic je bio svestan cinjenice cega se prihvata,da ce ga istorija pamtiti kao saradnika okupatora i na to je svesno pristao.

real

pre 8 godina

A da se odmah podigne zajednicki spomenik Hitleru, Pavelicu, Nedicu, Ljoticu, Mihailovicu u centru Beograda i da zavrsimo sa ovom farsom?!

SiromOtvorenihOciju

pre 8 godina

Svaki kvinsling u okupiranoj Evropi u II svetskom ratu je bio nacisticki izdajnik i marioneta. Ukljucujuci i generala Patena u Visijevskoj Francuskoj ,koji je kao i general Nedic heroj I svetskog rata. Ali te zasluge iz "Velikog rata" se prosto receno brisu, zahvaljujuci njihovim kasnijim potezima. Nijedan od njih(tzv kvinslinga) , ukljucujuci Patena, Kvinslinga u Norveskoj(po kojem se ovi izdajnici i zovu), nikada nece biti rehabilitovani! Tako se to radi u normalnim i civilizovanim zemljama, gde se postuju prave vrednosti. A zasto Rusi i dalje slave Crvenu Armiju? Zasto se ne odricu tih tekovina? Pa ni oni nisu vise komunisti, ali naravno nece da slave sluge okupatora, vec pobednike. Olako smo se mi odrekli nase NOVJ. Hajde nekako i da se predje preko Drazine rehabilitacije(iako su sve njegove vojvode osim Racica i Keserovica saradjivali sa Nemcima). Ali rehabilitovati Nedica? Dajte molim Vas, kuda sve ovo vodi? Bio je kvinsling i sve drugo sto je radio, ma kako dobro to bilo, pada u vodu i tacka.

anarhista

pre 8 godina

A pričamo nešto protiv proglašenja Stepinca za sveca,a rehabilitujemo dokazane izdajnike i Peten je spasio Francuze i nikome nije palo na pamet da ga rehabilituje za izdaju.

Milan

pre 8 godina

U datim okolnostima Nedić je izabrao kolaboraciju zarad očuvanja mira u Srbiji u koju su pristizale izbeglice iz svih krajeva Kraljevine Jugoslavije. Ustanak u Srbiji bi značio da te izbeglice nemaju više gde pobeći a nacisti su zapretili da će podeliti delove Srbije Bugarskoj, Albaniji i NDH. Da nije tako postupio od Srbije i Srba bi malo ostalo. Ipak se ne može poreći i njegov negativan stav prema Jevrejima što je za svaku osudu.

Bgd

pre 8 godina

Kada se priča o generalu Nediću, onda treba posmatrati činjenice i okolnosti. Da nije prihvatio ulogu koju su tražili Nemci, Srbija ne bi postojala kao geografski pojam a stanovništvo bi bilo izloženo neviđenim represalijama. Bes Nemaca zbog izvršenog puča bio je ogroman i hteli su Srbiju da rasparčaju i daju na upravu svojim saveznicima, u prvom redu Mađarima i Bugarima a verujem da se ni ustaše ne bi zadržale na drugoj obali Save. Da bi koliko toliko sačuvao narod i teritoriju, prihvatio je ponudu Nemaca i govorio je da to čini zbog Srbije i da će ga zbog toga proglasiti za izdajnika. Treba imati u vidu da je tadašnja okupirana Srbija spasila skoro 300.000 izbeglica iz NDH i pitanje je da li bi ti ljudi sačuvali glave da nisu imali gde da pobegnu. Lako je iz današnje perspektive suditi, posebno onima kojima je komunističko tumačenje istorije aksiom, međutim stvari nisu baš crno-bele. Pročitajte mnoge nezavisne izvore, kako o Nediću tako i o Draži i videćete da je istina bitno drugačija.

Sima

pre 8 godina

Pa kad su rehabilitovali Dražu što ne bi i Nedića? Sledeći je valjda Ljotić? Svi odreda sarađivali sa okupatorom. Valjda je to sada moderno, šta li?

pitate se zasto nestajemo?

pre 8 godina

Bruka,sramota,dno dna!Drzava i narod koji ovako pljuju na svoje zrtve i na svoju istoriju mora da propadne.Koji je sledeci izdajnik za rehabilitaciju?

Helios

pre 8 godina

Dominantna istorija pobednika je naravno veoma obojena, deformisana, glorifikuje jedne i ocrnjuje druge a banalizuje sve. Realna istorija je komplikovana, smutljiva, protivrečna i višedimenzionalna. Na sve to masa redovno diskutuje dominantno - neznanjem, što veće to i veća ostrašćenost. Neophodno je znati mnogo činjenica i to iz više - suprotstavljenih! - izvora. Još je bitnije, u svim stvarima - znati matematiku. Kao što i glasanja pokazuju većina kao i ptice broji do 2 ili možda 3 ali da nešto ISTOVREMENO ima više osobina i vrednosti i da se to DINAMIČKI menja u vremenu ne može da pojmi nikako - te samo navijaju i sikću, onako, na prvu loptu... Sve je to jer ne znaju matematiku te posledično imaju nisku emotivnu inteligenciju. Ne mogu biti posmatrači a kamoli istoričari već samo navijači, ovih ili onih, sve dok eventualno ne promene klub...
Srbija se našla u višestruko nemogućoj situaciji i ceo narod je bio izložen uništenju. Germani i Latini, Mađari i Bugari a tek "sabraća" iz Kraljevine - gle, i onda su izdali državu koja ih je uzdigla kao i nedavno, ko bi se tom čudu nadao! Šta tek reći o "saveznicima" koji su to bili sebi ali ne i nama...
Usred svega boljševici su odbili jedini legitiman i smislen ZAJEDNIČKI otpor okupatorima i izdajnicima i, izdajući i sami, sprovodili "revoluciju" metodom što gore - to bolje!
Nedić je žrtvovao ugled i čast zarad minimalizacije zla. Rehabilitovati ga ipak ne možemo, saradnja sa fašistima je neprihvatljiva a njemu to ni ne treba.

ziggy

pre 8 godina

Bio na celu vlade koja je otvoreno saradjivala sa nacistima, kakvo sudjenje pa i slepcu je jasno da je kvisling.....valjda je to sad moderno ili su pak u pitanju pare?

Saca

pre 8 godina

Znaci za 50 godina pocinje rehabilitacija rezima Slobodana Milosevica, pa onda ce biti rezima Vucica itd. Svaka cast, postena drzava a narod sve svesniji i obrazovaniji, samo da se nista ne radi, uvek je drugi kriv.

zika

pre 8 godina

Koje smo mi pilece pameti, francuzima ne pada napamet da rehabilituju Petena, iako je on bio mnogo vece ime i junak prvog svetskog rata od naseg Nedica

Peki

pre 8 godina

@Kao dete, unuk i praunuk žitelja Beograda, podržavam ovo.

Kakve to veze ima sa time da li je neko saučestvovao u zločinima ili ne?
Evo ja kao sakupljač markica i salveta sam protiv toga.

Kraj je blizu

pre 8 godina

Ima li kraja ovim bogohulnim rehabilitacijama? Oće li stati kod Musolinija? Ili će da rehabilituju i Hitlera?

Mi ćemo izgleda biti zemlja u kojoj će "složno" živeti i kvislinzi i borci za slobodu. I izdajnici i junaci. Ko u nekom Kustinom filmu.

Bićemo zemlja-deponija, nabacane gomile odbačenih ideja i uprljani ostaci nekadašnjeg života. Za zaobići.

Da_Ne

pre 8 godina

Ne može se sve opisati u ovim komentarima. Prva pomisao na Nedića je saradnja sa okupatorom i izdajnik (tako sam učio u školi). Kasnije se pojave informacije da je to svesno uradio da bi u Srbiji izostao haos, da je Srbija bila jedna od retkih koja za vreme rata nije gladovala. Svaka medalja ima dve strane.....

pera

pre 8 godina

@JnaesFracolsMyMan
Ti komunisti o kojima pricas su bili Srbi, i ti komunisti su pobedili u ratu, a zna se, ko pobedi u ratu pise istoriju. Komunisti su bili u velikij vecini u Srbiji i uopste nisu morali da koriste veliku represuju da bi vladali jer jednostavno vecina je bila za njih. To sto sada svu samo blebecu o Kralju, dinastiji, religiji i tradiciji, ne moze da izbrise cinjenicu da do nedavno je cela Srbija bila 'crvena' i odlucna da prekine sa.svojom tradicijom zarad nekog utopijskog modernizma i iternacionalizma. Mozes buvse komunisteb i danas videti svuda po Srbiji, samo sto se sada okupljaju po crkvama, skupovima podrske Seselju i slicnim mestima.

Srdjan, Češka

pre 8 godina

Rehabilitacijom ovog čoveka se automatski rehabilituje nacistička okupacija Srbije. U tom primeru možete da rehabilitujete i vladavinu NDH na području Vojvodine do Zemuna.

Poništenje Dražine presude još mogu da razumem, ali ovo. Sramota da ovako nešto uopšte i padne nekome na pamet. Odvratno.

Zoki

pre 8 godina

Nadam se da će uloga Milana nedića jednoga dana moći da se ocenjuje sa malo više objektivnosti, trenutno se ide iz krajnosti u krajnost. Međutim, ovde se radi o nečem drugom. Čovek je ubijen i proglašen ratnim zločincem bez suđenja. To "samoubistvo" je podvala, treba da poverujemo da je debeo starac (68 godina - 120 kg) tako vešto i brzo iskočio kroz prozor da stražari koji se od njega nisu odvajali nisu mogli da reaguju. E to je nešto za šta ga treba rehabilitovati, bez ulaženja u njegovu ulogu u ratu.

SSSS

pre 8 godina

za one koji ne znaju - srbija je katastarski dobila vojvodinu od nemacke kao pobednik u ratu. samo se vi igrajte sa fasistima.
SMRT fasizmu

тоша

pre 8 godina

За неке који не знају, Милан Недић је смењен 1940 године са места министра војске и морнарице Краљевине Југославије управо на интервенцију кнеза-намесника Павла Карађорђевића јер је био пронемачки орјентисан. Дакле, био је квислинг. А што се тиче да су његове трупе служиле само за одбрану градова и села у окупираној Србији рекао бих још нешто. Да, служиле су за то али не за народ већ да их бране од устаничких (партизанских и четничких) јединица у Србији за немачки рачун, да би немачки војници што мање гинули. Ах да, а служиле су још и за то да ухапсе свакога (био он орјентисан комунистички или равногорски или једноставно само антиокупаторски) ко се противио окупацији и подели земље. После хапшења, недићевци су те људе махом испоручивали Немцима који су их немилосрдно стрељали или слали у логоре код нас или у иностранству где су зверски мучени и погубљени. А што се тиче антијеврејске политике Недића то уопште не треба детаљније објашњавати. Тачно је да је огромна већина Срба била против такве политике и спашавала Јевреје где год је стигла али је тачно и то да је Недић свесрдно помагао Немцима у убијању Јевреја. Каква рехабилитација Недића, какви бакрачи! Ја верујем да ће суд одбити овај покушај његове рехабилитације. Поготово што је 90% историчара (били они неутрални или наклоњени партизанима или четницима) оштро против рехабилитације Недића (а и Љотића) и они ће сведочити против рехабилитације на предстојећем процесу.

Zoran

pre 8 godina

Pa ko je onda sarađivao sa Nemcima? Ko je hapsio za Gestapo? Ko je držao logore i streljao tokom rata? A najviše volim vas koji ste oduševljeni Srbijom koju su spasili nedićevci, četnici, ljotićevci i ini. Pa gde su ti Srbi koji su podržali te borce za slobodu Srbije, gde je taj narod koji masovno ide u borbu protiv okupatora sa generalima na čelu gerile? I kako je Nedić spasio od Ustaša Srbe, svojom vojnom silom ili što su Nemci napravili granicu u Zemunu? Mrzite komuniste pa bi i ubice opravdali samo da bi bili u pravu.

disko nindža

pre 8 godina

Taj covek je bio kvisling.
(Aleksandar, 8. oktobar 2015 23:51)

Biti kvisling u toj situaciji za Srbiju je nemerljivo veća žrtva nego junački poginuti u jurišu na neprijatelja. U jurišu gubiš samo život a ovako gubiš čast pa na kraju život kao olakšanje.

Razmisli sa ove istorijske distance. Da nismo imali Nedića već nastavili otpor bez ikakvog privida državanosti na to malo Srbije što je ostalo. A da je ona bila podeljena između NDH, Bugarske,Italije. Koliko bi nas ostalo. I da li bi neko rekao hvala onima koji bi preživeli.

To ne znači da oni koji su se borili protiv okupatora su ludaci i avanturisti, ali nije ni Nedić preuzeo taj krst zbog lične sujete ili koristi.
Nedića ne treba slaviti kao primer, ali treba biti realan.

Dragan

pre 8 godina

Za sta da se rehabilituje ako nije osudjen i nikad mu se nije sudilo...?
Covek izvrsio samoubistvo, a za to moze samo Bog da mu sudi i presudjuje...
(mb, 9. oktobar 2015 10:32)

Da li stvarno verujes u debilnu laz o samoubistvu? Starac od oko 70 godina nakon isledjivanja pod batinama (jer komunisti nisu znali za drugo) prilikom sprovodjenja do celije spajalicom otkljucao (ili zubima presekao) lisice na rukama, prebio mladice od 25 ili 30 godina koji su ga vezanog sprovodili, otvorio prozor u hodniku, usao u prvu kancelariju, pozajmio stolicu (ili merdevine), izneo je (ih) u hodnik, popeo se i skocio ...?!

Biljana Dj

pre 8 godina

Istoriju pisu pobednici. Svakako da i ova prica ima 2 strane i da je istina negde izmedju. Razliciti su razlozi i ciljevi rehabilitacije Milana Nedica. Neko iskreno veruje da on to zasluzuje ali, kako i u samom tekstu pise, mislim da je osnovni razlog podnosenja zahteva za rehabilitaciju mnogo banalniji."Eventualna rehabilitacija Milana Nedića bi bila pravna uvertira za postupak restitucije njegove imovine".

Laxy

pre 8 godina

Cekamo sledece godine rehabilitaciju Hitlera i Mengelea. Kako su poceli i to cemo doziveti. Izdajnici, fasisti i sluge Hitlerove postaju rehabiitovani i heroji.

BloodyBaba

pre 8 godina

Koliko se ja secam, Nedic je bio imucan covek.Mislim da je vecina zemunskog parka njegovo vlasnistvo.Tako da sam proces njegove rehabilitacije, omogucava potrazivanje njegove imovine od strane srodnika.

mb

pre 8 godina

Za sta da se rehabilituje ako nije osudjen i nikad mu se nije sudilo...?
Covek izvrsio samoubistvo, a za to moze samo Bog da mu sudi i presudjuje... A sto se tice nasledstva zemljista nek to podnesu ako imaju papire za restituciju kao sto sam i ja za vinograd i 20 hektara zemljista sto su oduzeli pradedi zato sto nije hteo da kaze koliko ko ima zita jer je prvi u selu imao kombajn za zito...

Gera Genije

pre 8 godina

Upravo pre per dana se vecina komentatora izjasnila o Gavrilovicu kao pravom heroju koji je pozvao vojnike da ginu i zaborave na svoje zivote...junak kojiodrazava srpsko junastvo iako nas je to kostalo par miliona zivota. Za razliku od Nedica koji je "spasavao srpske zivote" kvislinstvom sa okupatorom i zrtvovanjem "nepodobnih". Ovo samo kao primer koliko nemamo ni kriterija ni standarda - samo nek je srbin heroj je i nevina zrtva na kojoj god strani bio. Nasa neselektivnost i odsustve svakog standarda i ubija kredibilitet nase herojske istorije i to je to. Istorija koja ce sluziti samo u nasim granicima i to vecinskom narodu...

marjan

pre 8 godina

Nista od ovoga biti nece. Skoro svi istoricari (bili oni neutralni ili orjentisani vise prema partizanima ili cetnicima) i ljudi od nauke su protiv ovoga i znaju ko je i sta je bio Nedic. Oni ce nesumnjivo biti pozvani da svedoce na ovom procesu i ne sumnjam da ce sudije umeti pravilno oceniti njihove izjave i odbiti ovaj pokusaj rehabilitacije Milana Nedica.

zagor

pre 8 godina

@aleksandar etc.
na britanskim teritorijama koje su nemci okupirali (ostrva), britanska uprava je strogo saradjivala sa okupatorom, da bi postedeli lokalno stanovnistvo stradanja. posle rata, ti ljudi su odlikovani jer su spasli narod.
kod nas su komunisti pucali na nemce iz zaseda, pa bezali u sumu i onda nemci streljali neduzno stanovnistvo za odmazdu.
da smo bili pametni, nikad ne bi ni bilo martovskih demonstracija i potonjeg bombardovanja i stradanja, gradjanskog rata, jasenovca... nego bi mirno sacekali da velike sile rese sukob. ovako, bili smo odlicni kao njihovi pioni na sahovskij tabli.

Šta će vam e-mail kad imate IP adresu

pre 8 godina

Da li ce javno mnjenje uticati na odluku sudije? Licno mislim da ga ne treba rehabilitovati. Ako ga rehabilituju znaci da su dogovorili sa sudijom da kada povrate imovinu tj. novcani iznos deo daju njemu. Zivi bili pa videli.

Savetnik zamenik

pre 8 godina

Koliko je on drugačija istorijska figura od Draže...
Draža je rodoljub i nevina žrtva komunističkog režima, kriv što je voleo Srbiju, a Nedić... Možda je on svesno išao na to da spase svoj narod po cenu okaljanog ugleda (u okupaciji, neko je morao i to da radi), ali činjenica je da je radio, bio kvisling, a to se u ovom narodu ne oprašta.
Ali hajte da se malo izdignemo iznad konkretnog Nedićevog slučaja i sa strane pogledamo na današnji trenutak (jer istorija nije počela sa nama i neće se sa nama ni završiti): Kad za sedamdeset godina budemo gledali na današnji trenutak sa iste vremenske distance s koje danas gledamo na događaje iz Drugog svetskog rata, uz pretpostavku nestanka Evropske unije, šta ćemo misliti o politici "EU nema alternativu" i svemu ovome što danas radimo da bismo u EU ušli?
A što se rehabilitacije Nedića tiče - vidite da ih rehabilituju sve, linearno. Radi se na pomirenju četnika i partizana i to je sve.
Za mene će Draža uvek biti heroj, a Nedić sramota. Tako su njih dvojica, svaki za sebe, izabrali svoj životni put. Verujem da su obojica to učinili s punom svešću o posledicama.

nijanse sive

pre 8 godina

da je saradjivao s nemcima, jeste! to mu dodje kolaboracija. opet, zahvaljujuci toj saradnji spasao je nekoliko stotina hiljada srba pobeglih iz ndh, udomio i sacuvao par desetina hiljada slovenaca izbeglih u srbiju za vreme rata, oslobodio odredjeni broj nais zarobljenika iz logora u nemackoj i sprecio angazovanje srba na nemackoj strani na istocnom frontu, za razliku od hrvata, francuza, belgijanca, holandjana...

Bagg

pre 8 godina

Poštovalac sam partizanske borbe za slobodu, hrabrosti i junaštva partizana u drugom svetskom ratu, ali je prosto neverovatno da se u ovoj zemlji niko osim njih nije borio za slobodu i protiv Nemaca.
Svi ostali su bili izdajnici?
Zdrav razum mi nalaže da ne mogu da verujem u to.
Sve treba ispitati, da se utvrdi istina.
Slažem se da su partizani zasluženo pobedili i posle rata formirali vlast u državi, ali da su poraženi svi redom bili saradnici okupatora ne može niko da me ubedi.

Filip

pre 8 godina

Mislim da se najviše avnojevstine zapatilo među nama Srbima. Raskomadani, odnarodjeni i neumorni u posipanju pepelom. I dalje tavorimo u mraku agitpropa. Hrvatima i Slovencima je ta Jugoslavija bila sredstvo da dođu do nacionalne države, jer su sami bili nesposobni da je stvore. U situaciji divljačkog klanja od strane ustaša, balista, Vermahta, Italijana, Bugara i mađarskih honveda, naidje čovek koji bi da spase šta se spasiti može. Čak i po cenu sopstvene časti. Po tom principu, je li i Milos Obrenovic izdajnik? Ipak je prekinuo vojevanje, ljubio skute okupatoru, terorisao sopstveni narod, skinuo glavu Karađorđu... I - izborio vazalni položaj tj. embrion države prvi put posle 400 godina! Sve je relativno. Poenta je da se još uvek napajamo sa komunističkih izvora saznanja za koje su četnici i ustaše jedno te isto. Kada to izbacimo iz glave, moći ćemo da razumemo istorijski kontekst.

Zlatko

pre 8 godina

Milan je bio samo jedan od ljudi s kojim se sudbina poigrala u verovatno najtežim i najzamršenijim godinama u našoj istoriji, pa stoga se ne može nikako posmatrati crno-belo. Ako i postoji njegova krivica za bilo koji događaj koban po srpski narod, to nikako ne mogu meriti i odmeravati komunisti sa svojim partijskim ograničenim pogledom na sve živo. Nemci svesno samo njega nisu odveli u zarobljeništvo jer im je trebao čovek kome će narod više verovati nego da stavljaju Nemca da upravlja porobljenom Srbijom, a njega su ostavili jer je bio rođak germanofila Ljotića koji ga je trebao ubediti (naravno Ljotić nije imao podršku naroda pa nije bio odgovarajući za premijera, dok su Nedića svi poznavali i cenili). E sad možemo kao generali posle bitke pljuvati njega koji je trebao da odbije svaku ponudu za kolaboraciju, ali tu upravo se moraju uključiti svi faktori i razumeti šta su Nemci planirali da urade sa Srbijom u slučaju da Nedić ne prihvati ponudu, a to je potpuno rasparčana zemlja sa mađarskom, bugarskom i albanskom upravom.. To svakako ne bi bilo bolje od domaćih civilnih institucija, koliko god one račun polagale Nemcima. Nedićeve SDS i SGS nisu bile nikakve SS jedinice koje ratuju za Nacizam već lokalne srpske formacije korišćene za zaštitu gradova, a vrlo slabo naoružane (jer im Nemci nisu verovali pošto su bili debelo izbušeni vojnicima JVuO koji su tajno oružje nosili u šumu). Istorija će nadamo se pokazati istinu o generalu Nediću.

Sova

pre 8 godina

За српство је дао све и живот и част,
а није добио ништа осим издајштва,
изговор за црвену власт.
Живела победа!

dare

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se na komunisticka predanja, koga zanima ovaj covek neka prouči malo bolje pre nego sto komentarise. Pocnite od njegove knjige o Velikom ratu, pa onda kazite da li covek koji je to pisao moze da bude kvisling.

perkele

pre 8 godina

tehnicki, ne rehabilituju coveka vec sudski proces, mada je to vec u startu negacija socijalsticke vlasti, na sta se i svode ovi procesi, sto je, takodje, sramno, ali nekako u ovom naopakom svetu opste prihvaceno...

Bata

pre 8 godina

Nedic je heroj jer je spasao tolike mlade Srbe i Beogradjane a ne kao komunisti sto su ih slali na sremski front gde su gubili glave uludo. Istrorija ne pocinje 1945. kako ste ucili u titovim udzbenicima.

Aca

pre 8 godina

Draga gospodo,ovde nije u pitanju krivica ili neduznost Generala Nedica vec protivpravno oduzimanje imovine i proglasavanje za ratnog zlocinca bez sudjenja. Slozicemo se da svako ima pravo na fer ili barem bio kakvo sudjenje. U ovom slucaju nije ga bilo. Tacka.

MM

pre 8 godina

Dražu je bilo uredu rehabilitovati. Taj čovek je bio gerila. Na drugoj strani Nedića nebi trebalo rehabilitovati. On možda jeste pokušavao da ublaži posledice okupacije ali je sve to radio u službi nacista i to do samog njegovog kraja. On je bio kolaburacionista u pravom smislu te reči.

Sluzbe strane sile

pre 8 godina

Da li ga treba rehabilitovati nije ni istorijska stvar ni politicka vec filozofska. Da li je izdajnik ili spasioc od jos vece muke.

Ognjen

pre 8 godina

Na pravom smo putu, nadam se da ćemo konačno da prestanemo da osuđujemo ljude na osnovu nalaza vladajuće partije/ideologije u datom trenutku.
Ovo "prokletstvo" nas prati još kad smo "osudili" Vuka Brankovića.

Nadam se da će uskoro krenuti proces rehabilitovanja Milana Stojadinovića.

JamesFrancoIsMyMan

pre 8 godina

Nazalost, nisam dovoljno upucen u krivicu/nevinost ovog coveka ali ako sa svojih 30god. nesto znam a tice se istorije, to je da komunistickim istoriografima ne treba verovati ni kada kazu da sunce na istoku izlazi. Nevezano na Nedica, potrebno je na nivou drzave odrediti dan secanja na sve zrtve komunistickog rezima a sarkofag bravara iz one nakaradne kuce cveca prvim bagerom isporuciti u rodni mu kumrovec pa nek mu tamo idu na rodjendane sa stafetama. Komunizam sa JBT na celu drzave su najveca sramota koja je zadesila Srbiju u modernoj istoriji. Izbaciti ga iz udzbenika, preimenovati svaku ulicu i sokak sa njegovim imenom, unistiti svaki spomenik na njega...

Teslino tajno oruzje

pre 8 godina

Bilo je i krajnje vreme. Zahvaljujuci ovom COVEKU u Srbiji nije bilo tolikog haosa kao u BiH i CRO tokom rata. Sacuvao je narod koliko je mogao.

Miša, Bgd

pre 8 godina

Kao dete, unuk i praunuk žitelja Beograda, podržavam ovo. Nedić je žrtvovao sav svoj ugled koji je stekao u prvom sv. ratu, i sam je bio svestan šta radi a sa primarnim ciljem... da ustaše ne pređu Savu u Beogradu. Naslušao sam se priča, ličnih o Beogradu pod okupacijom... Neka mu je večna slava i hvala! Da nam je danas pola te časti i 10% te tadašnje "elite"... ali dojahaše "pobednici" sa brda i iz dalekih šuma, bili bradati ili sa petokrakom manje je bitno. Tu smo gde smo danas baš zbog toga i njih i njima sličnim.

Bgd

pre 8 godina

Kada se priča o generalu Nediću, onda treba posmatrati činjenice i okolnosti. Da nije prihvatio ulogu koju su tražili Nemci, Srbija ne bi postojala kao geografski pojam a stanovništvo bi bilo izloženo neviđenim represalijama. Bes Nemaca zbog izvršenog puča bio je ogroman i hteli su Srbiju da rasparčaju i daju na upravu svojim saveznicima, u prvom redu Mađarima i Bugarima a verujem da se ni ustaše ne bi zadržale na drugoj obali Save. Da bi koliko toliko sačuvao narod i teritoriju, prihvatio je ponudu Nemaca i govorio je da to čini zbog Srbije i da će ga zbog toga proglasiti za izdajnika. Treba imati u vidu da je tadašnja okupirana Srbija spasila skoro 300.000 izbeglica iz NDH i pitanje je da li bi ti ljudi sačuvali glave da nisu imali gde da pobegnu. Lako je iz današnje perspektive suditi, posebno onima kojima je komunističko tumačenje istorije aksiom, međutim stvari nisu baš crno-bele. Pročitajte mnoge nezavisne izvore, kako o Nediću tako i o Draži i videćete da je istina bitno drugačija.

Milan

pre 8 godina

U datim okolnostima Nedić je izabrao kolaboraciju zarad očuvanja mira u Srbiji u koju su pristizale izbeglice iz svih krajeva Kraljevine Jugoslavije. Ustanak u Srbiji bi značio da te izbeglice nemaju više gde pobeći a nacisti su zapretili da će podeliti delove Srbije Bugarskoj, Albaniji i NDH. Da nije tako postupio od Srbije i Srba bi malo ostalo. Ipak se ne može poreći i njegov negativan stav prema Jevrejima što je za svaku osudu.

qsars

pre 8 godina

JamesFrancoIsMyMan,
---

E moj James, da nije bilo Tita i komunista ti bi sad pisao iz sibirskog gulaga. A partizani su bili jedini koji su se borili protiv fašističkog zla. To to neće reći samo "komunistički istoriografi" već svi normalni ljudi.

....

pre 8 godina

Sve zemlje koje su bile na strani fašizma pokušavaju na sve načine da taj deo svoje istorije gurnu pod tepih, samo se Srbija uporno trudi da svoj antifašizam preobrati u fašizam.
Odreći ću se državljanstva ako ovo urade. Nisu moji preci krvarili da bi se Srbija sramotila na ovakav način!
Smrt fašizmu!

Temerinac

pre 8 godina

Bruka, bruku stiže. Čak i hrvati ne potežu rehabilitaciju Pavelića, a mi sve hoćemo da rehabilitujemo, pa kako smo krenuli, počećemo da osuđujemo pripadnike NOR-a, a pripadnici fašističke Nemačke i ustaše će biti rehabilitovani. Nikad kraja glupostima. Sramota za Srbiju!

Da_Ne

pre 8 godina

Ne može se sve opisati u ovim komentarima. Prva pomisao na Nedića je saradnja sa okupatorom i izdajnik (tako sam učio u školi). Kasnije se pojave informacije da je to svesno uradio da bi u Srbiji izostao haos, da je Srbija bila jedna od retkih koja za vreme rata nije gladovala. Svaka medalja ima dve strane.....

Petar 21

pre 8 godina

Ovi sto pljuju komunizam su ili dovoljno mladi da nemaju pojma koliko se dobro u tom rezimu zivelo. Imalo se novca vise nego vecina zapadnih zemalja, ziveli dostojanstveno, bez straha od politicara i kriminalaca, poslodavci nas nisu izrabljivali do smrti kao danas.

Zrtve komunizma? Bilo ih je posle Drugog svetskog rata, oni koji su izdali zemlju i saradjivali sa nacistima. Bilo ih je i posle rezolucije Innformbiroa, kada su odredjene grupe ljudi htele da uvedu staljinizam u SFRJ. Oni su isli na Goli otok, gde je bilo mucenja raznih vrsta, ali to se desavalo neposredno posle Drugog svetskog rata, posle 1,7 miliona zrtava i nevidjenih zverstava i standardi u to doba su bili drugaciji. Mnogo je smesno da antikomunisti danas brane ove staljiniste, koji su najgore sto je komunizam dao.

A o prekrajanju istorije, pa mozes malo da procitas, naucis, obrazujes se, pre nego sto doneses ovakve pausalne zakljucke.

Nedic je covek koji je prvi objavio da je postigao Juden frei grad u Evropi, oterao je u logore desetine hiljada ljudi koji se iz njih nikada nisu vratili, saradjivao sa Hitlerom i bio njegova marioneta. Cetnicke bande su klale po toj organizovanoj Srbiji, Nemci streljali 100 za jednog. Sve stvari za pohvalu, zar ne? Izgleda da je doslo dvreme da mu se spomenik napravi.

A boli me to sto Hrvati koji su imali NDH danas slave svoju partizansku proslost, a Srbi koji su najvise zrtava dali u borbi protiv Nemaca se danas svoje antifasisticke proslosti stide.

Zoki

pre 8 godina

Nadam se da će uloga Milana nedića jednoga dana moći da se ocenjuje sa malo više objektivnosti, trenutno se ide iz krajnosti u krajnost. Međutim, ovde se radi o nečem drugom. Čovek je ubijen i proglašen ratnim zločincem bez suđenja. To "samoubistvo" je podvala, treba da poverujemo da je debeo starac (68 godina - 120 kg) tako vešto i brzo iskočio kroz prozor da stražari koji se od njega nisu odvajali nisu mogli da reaguju. E to je nešto za šta ga treba rehabilitovati, bez ulaženja u njegovu ulogu u ratu.

disko nindža

pre 8 godina

Taj covek je bio kvisling.
(Aleksandar, 8. oktobar 2015 23:51)

Biti kvisling u toj situaciji za Srbiju je nemerljivo veća žrtva nego junački poginuti u jurišu na neprijatelja. U jurišu gubiš samo život a ovako gubiš čast pa na kraju život kao olakšanje.

Razmisli sa ove istorijske distance. Da nismo imali Nedića već nastavili otpor bez ikakvog privida državanosti na to malo Srbije što je ostalo. A da je ona bila podeljena između NDH, Bugarske,Italije. Koliko bi nas ostalo. I da li bi neko rekao hvala onima koji bi preživeli.

To ne znači da oni koji su se borili protiv okupatora su ludaci i avanturisti, ali nije ni Nedić preuzeo taj krst zbog lične sujete ili koristi.
Nedića ne treba slaviti kao primer, ali treba biti realan.

Aleksandar

pre 8 godina

Meni je najluđa stvar što su neki poverovali da je on nekoga spasio. Postoji samo jedan dokumentovan slučaj gde je 'sprečio' stradanje nekih zarobljenih Srba - tako što je umesto njih poturio Rome. Ako neko to kvalifikuje kao 'spasavanje' ja ne želim da živim okružen takvim 'ljudima'.

dex

pre 8 godina

@ Bilo je i krajnje vreme. Zahvaljujuci ovom COVEKU u Srbiji nije bilo tolikog haosa kao u BiH i CRO tokom rata. Sacuvao je narod koliko je mogao.

Da, sačuvao je buržuje i BG elitu koja bi se i danas izvukla da dođe slično zlo. Sajmište, Kragujevac '41, Racija '42 su po vama izgleda samo statistika...

ivan

pre 8 godina

Milan Nedić je osvedočeni fašista i saradnik okupatora. Vršio je progon komunista i drugih antifašista i Jevreja. Beograd je prvi grad u celoj Evropi koji su Nemci proglasili Judenfrei. Ništa nije uradio povodom streljanja u Kragujevcu. Naprotiv, indirektno ga je i podržao. Tokom Aprilskog rata se jako loše pokazao a s obzirom da je bio nemački čovek, može se sumnjati i u izdaju. Ne mogu dalje da nabrajam ali brojna dokumentacija je dostupna i na internetu i teško je sve ovo poreći. Ono što je sigurno naći će naši sudovi rupe u zakonu i poništiti te odluke ali istoriju ne mogu menjati.

ns posmatrac

pre 8 godina

Nedic je bio saradnik FASISTA I NACISTA. Nema tu sta da se dalje prica.
Sve je jasno. Ali u danasnjoj srbiji sa danasnjom vlascu ovaki se proglasavaju za zrtve a prave zrtve za statistiku.

Letac

pre 8 godina

Sreća pa Hitler nije bio Srbin. Inače bismo ga do sada rehabilitovali, dali mu ulicu i digli spomenik. Milan Nedić je tamna i mračna figura naše istorije i ne zaslužuje ni da bude pominjan. Smrt fašizmu!

keja

pre 8 godina

Masovno hapšenje Jevreja u Srbiji i odvođenje u logore počelo je već u avgustu 1941. godine, odmah po nemačkoj okupaciji Srbije, u čemu je ključnu ulogu imala srbijanska kvislinška vlada Milana Nedića, čija je policija i žandarmerija svojski pomagala nacistima, kao i odredi smrti Dimitrija Ljotića. Već u avgustu 1942. godine Srbija je, među prvim državama u Evropi, proglašena "judenfrei"...Pametnome dosta...

Sova

pre 8 godina

За српство је дао све и живот и част,
а није добио ништа осим издајштва,
изговор за црвену власт.
Живела победа!

srbin porijeklom iz BG

pre 8 godina

Pa ljudi koliko je taj fašistički režim,kojim je on rukovodio a Ljotić i Draža pomagali poklao Srba nekomunista.Ko će meni vratiti djeda i dva strica.Eto on nije ratni zločinac a ja i oni jesmo,vi ste i dalje sluge stranaca tj.okupatora.SMRT FAŠIZMU.

Savetnik zamenik

pre 8 godina

Koliko je on drugačija istorijska figura od Draže...
Draža je rodoljub i nevina žrtva komunističkog režima, kriv što je voleo Srbiju, a Nedić... Možda je on svesno išao na to da spase svoj narod po cenu okaljanog ugleda (u okupaciji, neko je morao i to da radi), ali činjenica je da je radio, bio kvisling, a to se u ovom narodu ne oprašta.
Ali hajte da se malo izdignemo iznad konkretnog Nedićevog slučaja i sa strane pogledamo na današnji trenutak (jer istorija nije počela sa nama i neće se sa nama ni završiti): Kad za sedamdeset godina budemo gledali na današnji trenutak sa iste vremenske distance s koje danas gledamo na događaje iz Drugog svetskog rata, uz pretpostavku nestanka Evropske unije, šta ćemo misliti o politici "EU nema alternativu" i svemu ovome što danas radimo da bismo u EU ušli?
A što se rehabilitacije Nedića tiče - vidite da ih rehabilituju sve, linearno. Radi se na pomirenju četnika i partizana i to je sve.
Za mene će Draža uvek biti heroj, a Nedić sramota. Tako su njih dvojica, svaki za sebe, izabrali svoj životni put. Verujem da su obojica to učinili s punom svešću o posledicama.

Ognjen

pre 8 godina

Na pravom smo putu, nadam se da ćemo konačno da prestanemo da osuđujemo ljude na osnovu nalaza vladajuće partije/ideologije u datom trenutku.
Ovo "prokletstvo" nas prati još kad smo "osudili" Vuka Brankovića.

Nadam se da će uskoro krenuti proces rehabilitovanja Milana Stojadinovića.

Stefan Obrenovic Jesenjin

pre 8 godina

Neka se srpreme Gering i Gebels...

Zbog ovakvog nakaradnog pristupa svemu, narocito istoriji, ali i zivotu, radu, kulturi, umetnosti, sportu, medijima, iz Srbije se iseljava godisnje desetine hiljada mladih, vrednih, sposobnih, ali talas iseljavanja zahvata i one vec zasle u svoje cetrdesete... Ostaju samo penzioneri, koji ne mogu da odu, nemaju mogucnosti da odu, i onih 1% ljudi koji kupe kajmak u ovom sistemu, ali i njihova deca se vec odavno skoluju po inostranstvu... Srbija postaje jedna velika mrtvacnica, u kojoj ce ziveti samo oni na zalasku zivota. Tragicno, ali to nije posledica ljubavi ili mrznje prema Srbiji, nego iskljucivo sto vlasti i "elita" cine zivot u Srbiji apsolutno nepodnosljivim, nezdravim i po dusu i po telo...

Izbor je samo vas...

Dragan

pre 8 godina

Za sta da se rehabilituje ako nije osudjen i nikad mu se nije sudilo...?
Covek izvrsio samoubistvo, a za to moze samo Bog da mu sudi i presudjuje...
(mb, 9. oktobar 2015 10:32)

Da li stvarno verujes u debilnu laz o samoubistvu? Starac od oko 70 godina nakon isledjivanja pod batinama (jer komunisti nisu znali za drugo) prilikom sprovodjenja do celije spajalicom otkljucao (ili zubima presekao) lisice na rukama, prebio mladice od 25 ili 30 godina koji su ga vezanog sprovodili, otvorio prozor u hodniku, usao u prvu kancelariju, pozajmio stolicu (ili merdevine), izneo je (ih) u hodnik, popeo se i skocio ...?!

dare

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se na komunisticka predanja, koga zanima ovaj covek neka prouči malo bolje pre nego sto komentarise. Pocnite od njegove knjige o Velikom ratu, pa onda kazite da li covek koji je to pisao moze da bude kvisling.

Kraj je blizu

pre 8 godina

Ima li kraja ovim bogohulnim rehabilitacijama? Oće li stati kod Musolinija? Ili će da rehabilituju i Hitlera?

Mi ćemo izgleda biti zemlja u kojoj će "složno" živeti i kvislinzi i borci za slobodu. I izdajnici i junaci. Ko u nekom Kustinom filmu.

Bićemo zemlja-deponija, nabacane gomile odbačenih ideja i uprljani ostaci nekadašnjeg života. Za zaobići.

Bata

pre 8 godina

Nedic je heroj jer je spasao tolike mlade Srbe i Beogradjane a ne kao komunisti sto su ih slali na sremski front gde su gubili glave uludo. Istrorija ne pocinje 1945. kako ste ucili u titovim udzbenicima.

MiljanPravnik

pre 8 godina

Ne razumem zašto i kako?, čovek je bilo klasični vlastoljubivi kvisling i saučesnik okupatora.Draža je nešto drugo, čovek bio u šumi 4 godine (nije otišao tamo da bi se borio sam sa sobom sigurno , niti je on kada je otišao znao za partizane, on je tamo otišao jer nije hteo da se preda Nemcima, to je jasno, e da li je posleo i šta geršio to je već drugo pitanje).Opet kažem suludo je Nedića rehabilitovati jer je bio klasičan primer saradnika okupatora i tačka!

Bagg

pre 8 godina

Poštovalac sam partizanske borbe za slobodu, hrabrosti i junaštva partizana u drugom svetskom ratu, ali je prosto neverovatno da se u ovoj zemlji niko osim njih nije borio za slobodu i protiv Nemaca.
Svi ostali su bili izdajnici?
Zdrav razum mi nalaže da ne mogu da verujem u to.
Sve treba ispitati, da se utvrdi istina.
Slažem se da su partizani zasluženo pobedili i posle rata formirali vlast u državi, ali da su poraženi svi redom bili saradnici okupatora ne može niko da me ubedi.

Sima

pre 8 godina

Pa kad su rehabilitovali Dražu što ne bi i Nedića? Sledeći je valjda Ljotić? Svi odreda sarađivali sa okupatorom. Valjda je to sada moderno, šta li?

Paja

pre 8 godina

Tacno je da su komunjare postreljale stotine hiljada nevinih ljudi u Srbiji posle montiranih procesa na kraju Drugog svetskog rata, ali je takodje tacno i da je Milan Nedic bio kvisling i saucesnik u ubistvu stotina hiljada Srba i Jevreja. Rehabilitacija bi bila pljuvanje na grobove tih ljudi.

Zlatko

pre 8 godina

Milan je bio samo jedan od ljudi s kojim se sudbina poigrala u verovatno najtežim i najzamršenijim godinama u našoj istoriji, pa stoga se ne može nikako posmatrati crno-belo. Ako i postoji njegova krivica za bilo koji događaj koban po srpski narod, to nikako ne mogu meriti i odmeravati komunisti sa svojim partijskim ograničenim pogledom na sve živo. Nemci svesno samo njega nisu odveli u zarobljeništvo jer im je trebao čovek kome će narod više verovati nego da stavljaju Nemca da upravlja porobljenom Srbijom, a njega su ostavili jer je bio rođak germanofila Ljotića koji ga je trebao ubediti (naravno Ljotić nije imao podršku naroda pa nije bio odgovarajući za premijera, dok su Nedića svi poznavali i cenili). E sad možemo kao generali posle bitke pljuvati njega koji je trebao da odbije svaku ponudu za kolaboraciju, ali tu upravo se moraju uključiti svi faktori i razumeti šta su Nemci planirali da urade sa Srbijom u slučaju da Nedić ne prihvati ponudu, a to je potpuno rasparčana zemlja sa mađarskom, bugarskom i albanskom upravom.. To svakako ne bi bilo bolje od domaćih civilnih institucija, koliko god one račun polagale Nemcima. Nedićeve SDS i SGS nisu bile nikakve SS jedinice koje ratuju za Nacizam već lokalne srpske formacije korišćene za zaštitu gradova, a vrlo slabo naoružane (jer im Nemci nisu verovali pošto su bili debelo izbušeni vojnicima JVuO koji su tajno oružje nosili u šumu). Istorija će nadamo se pokazati istinu o generalu Nediću.

real

pre 8 godina

A da se odmah podigne zajednicki spomenik Hitleru, Pavelicu, Nedicu, Ljoticu, Mihailovicu u centru Beograda i da zavrsimo sa ovom farsom?!

Helios

pre 8 godina

Dominantna istorija pobednika je naravno veoma obojena, deformisana, glorifikuje jedne i ocrnjuje druge a banalizuje sve. Realna istorija je komplikovana, smutljiva, protivrečna i višedimenzionalna. Na sve to masa redovno diskutuje dominantno - neznanjem, što veće to i veća ostrašćenost. Neophodno je znati mnogo činjenica i to iz više - suprotstavljenih! - izvora. Još je bitnije, u svim stvarima - znati matematiku. Kao što i glasanja pokazuju većina kao i ptice broji do 2 ili možda 3 ali da nešto ISTOVREMENO ima više osobina i vrednosti i da se to DINAMIČKI menja u vremenu ne može da pojmi nikako - te samo navijaju i sikću, onako, na prvu loptu... Sve je to jer ne znaju matematiku te posledično imaju nisku emotivnu inteligenciju. Ne mogu biti posmatrači a kamoli istoričari već samo navijači, ovih ili onih, sve dok eventualno ne promene klub...
Srbija se našla u višestruko nemogućoj situaciji i ceo narod je bio izložen uništenju. Germani i Latini, Mađari i Bugari a tek "sabraća" iz Kraljevine - gle, i onda su izdali državu koja ih je uzdigla kao i nedavno, ko bi se tom čudu nadao! Šta tek reći o "saveznicima" koji su to bili sebi ali ne i nama...
Usred svega boljševici su odbili jedini legitiman i smislen ZAJEDNIČKI otpor okupatorima i izdajnicima i, izdajući i sami, sprovodili "revoluciju" metodom što gore - to bolje!
Nedić je žrtvovao ugled i čast zarad minimalizacije zla. Rehabilitovati ga ipak ne možemo, saradnja sa fašistima je neprihvatljiva a njemu to ni ne treba.

Aca

pre 8 godina

Draga gospodo,ovde nije u pitanju krivica ili neduznost Generala Nedica vec protivpravno oduzimanje imovine i proglasavanje za ratnog zlocinca bez sudjenja. Slozicemo se da svako ima pravo na fer ili barem bio kakvo sudjenje. U ovom slucaju nije ga bilo. Tacka.

pitate se zasto nestajemo?

pre 8 godina

Bruka,sramota,dno dna!Drzava i narod koji ovako pljuju na svoje zrtve i na svoju istoriju mora da propadne.Koji je sledeci izdajnik za rehabilitaciju?

marjan

pre 8 godina

Nista od ovoga biti nece. Skoro svi istoricari (bili oni neutralni ili orjentisani vise prema partizanima ili cetnicima) i ljudi od nauke su protiv ovoga i znaju ko je i sta je bio Nedic. Oni ce nesumnjivo biti pozvani da svedoce na ovom procesu i ne sumnjam da ce sudije umeti pravilno oceniti njihove izjave i odbiti ovaj pokusaj rehabilitacije Milana Nedica.

zagor

pre 8 godina

@aleksandar etc.
na britanskim teritorijama koje su nemci okupirali (ostrva), britanska uprava je strogo saradjivala sa okupatorom, da bi postedeli lokalno stanovnistvo stradanja. posle rata, ti ljudi su odlikovani jer su spasli narod.
kod nas su komunisti pucali na nemce iz zaseda, pa bezali u sumu i onda nemci streljali neduzno stanovnistvo za odmazdu.
da smo bili pametni, nikad ne bi ni bilo martovskih demonstracija i potonjeg bombardovanja i stradanja, gradjanskog rata, jasenovca... nego bi mirno sacekali da velike sile rese sukob. ovako, bili smo odlicni kao njihovi pioni na sahovskij tabli.

anarhista

pre 8 godina

A pričamo nešto protiv proglašenja Stepinca za sveca,a rehabilitujemo dokazane izdajnike i Peten je spasio Francuze i nikome nije palo na pamet da ga rehabilituje za izdaju.

ziggy

pre 8 godina

Bio na celu vlade koja je otvoreno saradjivala sa nacistima, kakvo sudjenje pa i slepcu je jasno da je kvisling.....valjda je to sad moderno ili su pak u pitanju pare?

Mile

pre 8 godina

Kakav god da je bio, koliko god ljudi da je spasio ili sta vec, jedna cinjenica je dovoljna da ovo bude Ogromna (sic!) sramota - Nedicev rezim je aktivno sprovodio antijevrejsku politiku, a on licno je potpisao nebrojeno antisemitskih ukaza i uredni zahvaljujuci kome je Beograd krajem '42. godine proglasen za "Judenfrei" (bez Jevreja).

SSSS

pre 8 godina

za one koji ne znaju - srbija je katastarski dobila vojvodinu od nemacke kao pobednik u ratu. samo se vi igrajte sa fasistima.
SMRT fasizmu

тоша

pre 8 godina

За неке који не знају, Милан Недић је смењен 1940 године са места министра војске и морнарице Краљевине Југославије управо на интервенцију кнеза-намесника Павла Карађорђевића јер је био пронемачки орјентисан. Дакле, био је квислинг. А што се тиче да су његове трупе служиле само за одбрану градова и села у окупираној Србији рекао бих још нешто. Да, служиле су за то али не за народ већ да их бране од устаничких (партизанских и четничких) јединица у Србији за немачки рачун, да би немачки војници што мање гинули. Ах да, а служиле су још и за то да ухапсе свакога (био он орјентисан комунистички или равногорски или једноставно само антиокупаторски) ко се противио окупацији и подели земље. После хапшења, недићевци су те људе махом испоручивали Немцима који су их немилосрдно стрељали или слали у логоре код нас или у иностранству где су зверски мучени и погубљени. А што се тиче антијеврејске политике Недића то уопште не треба детаљније објашњавати. Тачно је да је огромна већина Срба била против такве политике и спашавала Јевреје где год је стигла али је тачно и то да је Недић свесрдно помагао Немцима у убијању Јевреја. Каква рехабилитација Недића, какви бакрачи! Ја верујем да ће суд одбити овај покушај његове рехабилитације. Поготово што је 90% историчара (били они неутрални или наклоњени партизанима или четницима) оштро против рехабилитације Недића (а и Љотића) и они ће сведочити против рехабилитације на предстојећем процесу.

Peki

pre 8 godina

@Kao dete, unuk i praunuk žitelja Beograda, podržavam ovo.

Kakve to veze ima sa time da li je neko saučestvovao u zločinima ili ne?
Evo ja kao sakupljač markica i salveta sam protiv toga.

Šta će vam e-mail kad imate IP adresu

pre 8 godina

Da li ce javno mnjenje uticati na odluku sudije? Licno mislim da ga ne treba rehabilitovati. Ako ga rehabilituju znaci da su dogovorili sa sudijom da kada povrate imovinu tj. novcani iznos deo daju njemu. Zivi bili pa videli.

Laxy

pre 8 godina

Cekamo sledece godine rehabilitaciju Hitlera i Mengelea. Kako su poceli i to cemo doziveti. Izdajnici, fasisti i sluge Hitlerove postaju rehabiitovani i heroji.

Gera Genije

pre 8 godina

Upravo pre per dana se vecina komentatora izjasnila o Gavrilovicu kao pravom heroju koji je pozvao vojnike da ginu i zaborave na svoje zivote...junak kojiodrazava srpsko junastvo iako nas je to kostalo par miliona zivota. Za razliku od Nedica koji je "spasavao srpske zivote" kvislinstvom sa okupatorom i zrtvovanjem "nepodobnih". Ovo samo kao primer koliko nemamo ni kriterija ni standarda - samo nek je srbin heroj je i nevina zrtva na kojoj god strani bio. Nasa neselektivnost i odsustve svakog standarda i ubija kredibilitet nase herojske istorije i to je to. Istorija koja ce sluziti samo u nasim granicima i to vecinskom narodu...

miki

pre 8 godina

Mislim da ne bi bilo dobro rehabilitovati Milana Nedica.Na stranu okolnosti pod kojima je dosao na celo kolaboracione vlade,na stranu da je sacuvao mnogo srpskih zivota Nedic je bio neko ko je direktno odgovarao nemackim okupacionim snagama...Inace i sam Nedic je bio svestan cinjenice cega se prihvata,da ce ga istorija pamtiti kao saradnika okupatora i na to je svesno pristao.

pera

pre 8 godina

@JnaesFracolsMyMan
Ti komunisti o kojima pricas su bili Srbi, i ti komunisti su pobedili u ratu, a zna se, ko pobedi u ratu pise istoriju. Komunisti su bili u velikij vecini u Srbiji i uopste nisu morali da koriste veliku represuju da bi vladali jer jednostavno vecina je bila za njih. To sto sada svu samo blebecu o Kralju, dinastiji, religiji i tradiciji, ne moze da izbrise cinjenicu da do nedavno je cela Srbija bila 'crvena' i odlucna da prekine sa.svojom tradicijom zarad nekog utopijskog modernizma i iternacionalizma. Mozes buvse komunisteb i danas videti svuda po Srbiji, samo sto se sada okupljaju po crkvama, skupovima podrske Seselju i slicnim mestima.

Sluzbe strane sile

pre 8 godina

Da li ga treba rehabilitovati nije ni istorijska stvar ni politicka vec filozofska. Da li je izdajnik ili spasioc od jos vece muke.

nijanse sive

pre 8 godina

da je saradjivao s nemcima, jeste! to mu dodje kolaboracija. opet, zahvaljujuci toj saradnji spasao je nekoliko stotina hiljada srba pobeglih iz ndh, udomio i sacuvao par desetina hiljada slovenaca izbeglih u srbiju za vreme rata, oslobodio odredjeni broj nais zarobljenika iz logora u nemackoj i sprecio angazovanje srba na nemackoj strani na istocnom frontu, za razliku od hrvata, francuza, belgijanca, holandjana...

mb

pre 8 godina

Za sta da se rehabilituje ako nije osudjen i nikad mu se nije sudilo...?
Covek izvrsio samoubistvo, a za to moze samo Bog da mu sudi i presudjuje... A sto se tice nasledstva zemljista nek to podnesu ako imaju papire za restituciju kao sto sam i ja za vinograd i 20 hektara zemljista sto su oduzeli pradedi zato sto nije hteo da kaze koliko ko ima zita jer je prvi u selu imao kombajn za zito...

SiromOtvorenihOciju

pre 8 godina

Svaki kvinsling u okupiranoj Evropi u II svetskom ratu je bio nacisticki izdajnik i marioneta. Ukljucujuci i generala Patena u Visijevskoj Francuskoj ,koji je kao i general Nedic heroj I svetskog rata. Ali te zasluge iz "Velikog rata" se prosto receno brisu, zahvaljujuci njihovim kasnijim potezima. Nijedan od njih(tzv kvinslinga) , ukljucujuci Patena, Kvinslinga u Norveskoj(po kojem se ovi izdajnici i zovu), nikada nece biti rehabilitovani! Tako se to radi u normalnim i civilizovanim zemljama, gde se postuju prave vrednosti. A zasto Rusi i dalje slave Crvenu Armiju? Zasto se ne odricu tih tekovina? Pa ni oni nisu vise komunisti, ali naravno nece da slave sluge okupatora, vec pobednike. Olako smo se mi odrekli nase NOVJ. Hajde nekako i da se predje preko Drazine rehabilitacije(iako su sve njegove vojvode osim Racica i Keserovica saradjivali sa Nemcima). Ali rehabilitovati Nedica? Dajte molim Vas, kuda sve ovo vodi? Bio je kvinsling i sve drugo sto je radio, ma kako dobro to bilo, pada u vodu i tacka.

MM

pre 8 godina

Dražu je bilo uredu rehabilitovati. Taj čovek je bio gerila. Na drugoj strani Nedića nebi trebalo rehabilitovati. On možda jeste pokušavao da ublaži posledice okupacije ali je sve to radio u službi nacista i to do samog njegovog kraja. On je bio kolaburacionista u pravom smislu te reči.

Saca

pre 8 godina

Znaci za 50 godina pocinje rehabilitacija rezima Slobodana Milosevica, pa onda ce biti rezima Vucica itd. Svaka cast, postena drzava a narod sve svesniji i obrazovaniji, samo da se nista ne radi, uvek je drugi kriv.

BloodyBaba

pre 8 godina

Koliko se ja secam, Nedic je bio imucan covek.Mislim da je vecina zemunskog parka njegovo vlasnistvo.Tako da sam proces njegove rehabilitacije, omogucava potrazivanje njegove imovine od strane srodnika.

zika

pre 8 godina

Koje smo mi pilece pameti, francuzima ne pada napamet da rehabilituju Petena, iako je on bio mnogo vece ime i junak prvog svetskog rata od naseg Nedica

Biljana Dj

pre 8 godina

Istoriju pisu pobednici. Svakako da i ova prica ima 2 strane i da je istina negde izmedju. Razliciti su razlozi i ciljevi rehabilitacije Milana Nedica. Neko iskreno veruje da on to zasluzuje ali, kako i u samom tekstu pise, mislim da je osnovni razlog podnosenja zahteva za rehabilitaciju mnogo banalniji."Eventualna rehabilitacija Milana Nedića bi bila pravna uvertira za postupak restitucije njegove imovine".

Filip

pre 8 godina

Mislim da se najviše avnojevstine zapatilo među nama Srbima. Raskomadani, odnarodjeni i neumorni u posipanju pepelom. I dalje tavorimo u mraku agitpropa. Hrvatima i Slovencima je ta Jugoslavija bila sredstvo da dođu do nacionalne države, jer su sami bili nesposobni da je stvore. U situaciji divljačkog klanja od strane ustaša, balista, Vermahta, Italijana, Bugara i mađarskih honveda, naidje čovek koji bi da spase šta se spasiti može. Čak i po cenu sopstvene časti. Po tom principu, je li i Milos Obrenovic izdajnik? Ipak je prekinuo vojevanje, ljubio skute okupatoru, terorisao sopstveni narod, skinuo glavu Karađorđu... I - izborio vazalni položaj tj. embrion države prvi put posle 400 godina! Sve je relativno. Poenta je da se još uvek napajamo sa komunističkih izvora saznanja za koje su četnici i ustaše jedno te isto. Kada to izbacimo iz glave, moći ćemo da razumemo istorijski kontekst.

Srdjan, Češka

pre 8 godina

Rehabilitacijom ovog čoveka se automatski rehabilituje nacistička okupacija Srbije. U tom primeru možete da rehabilitujete i vladavinu NDH na području Vojvodine do Zemuna.

Poništenje Dražine presude još mogu da razumem, ali ovo. Sramota da ovako nešto uopšte i padne nekome na pamet. Odvratno.

Zoran

pre 8 godina

Pa ko je onda sarađivao sa Nemcima? Ko je hapsio za Gestapo? Ko je držao logore i streljao tokom rata? A najviše volim vas koji ste oduševljeni Srbijom koju su spasili nedićevci, četnici, ljotićevci i ini. Pa gde su ti Srbi koji su podržali te borce za slobodu Srbije, gde je taj narod koji masovno ide u borbu protiv okupatora sa generalima na čelu gerile? I kako je Nedić spasio od Ustaša Srbe, svojom vojnom silom ili što su Nemci napravili granicu u Zemunu? Mrzite komuniste pa bi i ubice opravdali samo da bi bili u pravu.

perkele

pre 8 godina

tehnicki, ne rehabilituju coveka vec sudski proces, mada je to vec u startu negacija socijalsticke vlasti, na sta se i svode ovi procesi, sto je, takodje, sramno, ali nekako u ovom naopakom svetu opste prihvaceno...