Aktuelno

Petak, 02.10.2015.

16:24

Stiven Hoking: Ako nas vanzemaljci nađu, uništiće sve

Izvor: El Pais

Stiven Hoking: Ako nas vanzemaljci naðu, uništiæe sve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

214 Komentari

Sortiraj po:

U Bibliji pise sve

pre 8 godina

Pa i u Bibliji pise kako su vanzemaljci spasli zivot na zemlji,samo sto vi ne umete da tumacite.Dinosaurusi su se bili toliko razmnozili na zemlji a poceli su pod uticajem djavola da budu jako zli,te izabra Bog nas da nasledimo zemlju i odrece se dinosaurusa i resi da ih unisti.Onda zamoli najblizu vanzemaljsku civilizaciju da,buduci da ce da posalje asteroid da udari u zemlju i time izazove globalno zagrevanje(efekat staklene baste ) koji ce da otopi led na polovima i zatim izazove globalnu poplavu,uzme od svake biljke seme i od svake jedinke po dva para(ne po jedan nego po dva) i ukrca ih u "Nojevu barku(svemirski brod) dok sve to ne prodje.I tako i postupise a Bog ih nagradi i odredi im da ubuduce oni,iz sazvezdja
Sirijusa,brinu o nama.I ode Bog dalje da stvara a nama ostade legenda koja se prenosila od kolena na koleno a dinosaurusi znamo kako su zavrsili.E,sad,kako je djavo opet prozlio i nas,zna se sta nas ceka,simpanze su vec pripremljne za smenu i kad dodje vreme,bice sta ce biti a vanzemaljci su vec poceli sa prikupljanjem od svakog semena,doduse ovog puta malo neprimetno,malo tamo,malo ovamo,nasa civilizacija ce nstati negde oko 3250-e,kao sto je i predvideo Nostrdamus (omasio samo za 500 godina) a pre toga sledi jedan veliki rat u kome ce izginuti trecina stanovnistva a posle toga bice mir hiljadu godina i na kraju opsti rat i istrebljenje.I sve to pise i u Jovanovom Otkrovenju,u Bibliji,ali nema ko da cita i sve bukvalno shvatate,nije svakom dato ni da shvati.

bata djosa

pre 8 godina

@
OK. Cenim gospodina skoro kao modernog Ajnštajna. Ali... Zar se (u tim vremenskim razmerama) ne razvija i etika, pored tehnologije ? Ako je tehnologija TOLIKO razvijenija, znali bi, recimo, kako da vrate atmosferu Marsu npr (a ima bar milion "Mars-like" planeta samo u našoj galaksiji) ? Ili da nasele planetu kao što je zemlja bila pre recimo milijardu godina, ili za vreme dinosaurusa (tj neprevladavajuće inteligentne i tehnološki razvojne rase) ? Jer po toj logici (postojanja razvijenog uma, života), i takvih planeta treba da ima desetine hiljada onda. Tako da je po meni ovo nebuloza. Znam odavno za njegov takav stav, u par knjiga ga je obrazlagao, ali stvarno se NE slažem.
(neko, 2. oktobar 2015 21:16) # Link komentara

Bravo. najzad neko ko se slaze sa mojim razmisljanjima i stavom.
Gospodin priznati genije ili sta vec -se prilicno ulenjio. Uziva u slici o sebi i priznanjima i lovorikama..mislim da je mozda i sam shvatio da je izrekao pomalo "decju" analizu bez neke dubine, ali nece da prizna javno da je pogresio. ipak bi u tom slucaju "umanjio" sebe a to nece makar crko da uradi. ipak je on veeeliki genije,a plan mu je da to i ostane.

qr

pre 8 godina

Bez obzira na to koliko cenim ovog coveka po njegovoj inteligenciji i trudu da pomogne covecanstvu moram reci da jedan deo njegovih izjava medju kojima je i ova nemaju veze i nesmotrene su. Iznenadjuje me da neko takve inteligencije pada na lestvisu baba-vange i prorice nesto za sta niko od nas nije kompetentan da zna. Zreo je za neki rijaliti.

rrmm

pre 8 godina

Kada čovek pročita sve i svašta na ovom netu , shvati da više ništa i nezna . Nema pojma ni gde živi , ni kako je nastao , ni kako će završiti . Stara izreka , što manje znaš , srećnije živiš .

Swedenonline

pre 8 godina

Sad lik bas talasa, ogranicio se da zivot mora biti baziran na jedinjenjima koja su potrebna nama. Sta ako su kiseli organizmi, voda i kiseonik su im neprijatelji!

CATAPA

pre 8 godina

U ovom trenutku je neuporedivo važnije razmotriti koliko zaista anđela može da đuska na vrhu igle, a da se ne guraju? Ustvari je to nekako isto, u rangu buncanja pijane baba-Simane.
Nakotilo se tih lažnih proroka kao u Brajanovom žitiju da smo. Ali i u tom ludilu ima sistema; treba zastrašiti narod, a preplašen narod je pokoran narod. To je bar mnogo puta provereno.
Hoking je uvek bio šarlatan i režimski "naučnik", samo što je to sada postalo i očigledno.

Ti "vanzemaljci" koji će da "nas unište" mogu da budu i izbeglice sa "planeta" koje smo im pretvorili u pakao. Zapravo se prvi talas te "invazije vanzemaljaca" već dešava.

Norge Mora

pre 8 godina

Stvarno ima čudnih komentara, kao da su napisani polovinom prošlog veka. Da prosto ne poveruješ koliko neki još nisu mrdnuli iz tog doba. Ljudi, bre, na netu ste i imate i previše informacija na sve te tema kao i slike i dokumentarne filmove tamo gde slušate muziku na Fejsbuku. Iznenadićete se koliko ima i tajnih procurelih stvari, da je ova voda sa Marsa zadnja stvar koja bi nekog posle svega tamo zanimala. Koliko je samo prepravljenih slika i geografskih karata sirovim retuširanjem na Guglovom Irtu sa Mesecom i Marsom. Zapanjićete se kad sve to vidite i šta su promašili da sklone od objekata, zgrada i celih gradova, da samo možete da se uplašite posle svega što otkrijete kotrljajući i zumirajući ta nebeska tela. A da, zaboravio sam da vi to sve ne možete i da vam trebaju svetski jezici za dolaženje do takvih informacija, kojih nema na kuriljici. To je već veliki problem i shvatam polako sve. Trudim se kao i uvek, ali razumevanje i dalje nemam.

Molder

pre 8 godina

Zasto bi nas unistili?Ako su tako napredni da mogu
da dođu do nas pre će biti da žele da nas prouče i uspostave kontakt.
Ako su agresivni onda će uništiti sami sebe pre nego što se razviju
u civilizaciju sposobnu da putuje po galaksiji.Mi smo tehnološki gledano
u kamenom dobu i ne predstavljamo opasnost ni za koga izuzev sami za sebe.

winetou

pre 8 godina

Nikad mi nece biti jasna ovakva vrsta teoretisanja.Nisam astronom,fizicar itd,ali me je uvek zanimala jedna stvar.Zasto vanzemaljci(ako postoje),moraju da zive bas tako daleko da se mi pitamo za njihovo bitisanje uopste?Kako to da nisu na nekoj od planeta suncevog sistema,takoreci u komsiluku.Pa posto su je li,napredni i superinteligentni mogu i da zive na takvim planetama gde nema zivota.Bar sa ljudske strane posmatranja.

Evo ga opet

pre 8 godina

Mnogi naucnici-velikani kada zadju u starije godine zadju nekim putevima mistike i ezoterije koji cesto nemaju veze s pamecu. Gaus je recimo predlagao ruskom caru da u Sibiru napravi dzinovski simbol od zita kao poruku vanzemaljcima da su dobro dosli. Gedel je u mentalnoj bolnici pokusavao da matematcki dokaze da bog postoji ... Nazalost i Hoking polako ide tim putem. Steta ...

prijatelj iz Dubicha

pre 8 godina

Pa, ako su toliko inteligentni, Stive, shvatiće, valjda, da nismo bakterije.
(Peter De Nda, 02. oktobar 2015 17:55)

HOCCE!..al cce takodje 'shvatiti' da im ovako razjedinjeni,zavadjeni,zavisni,zlobni,osvetoljubivi,gramzivi i bezoseccajni - AMA BASH NISHTA NE TREBAMO!!!....

Dejan

pre 8 godina

Do pre 30 godina nije postojao TV u boji a napredak od tog vremena do danas je nestvaran u tako kratkom vremenskom razdoblju,bice da su oni vec stiglo do nas ali naravno strogo pov.

Za bolje mozda i nismo

pre 8 godina

Kakvi smo, kako se ophodimo prema planeti, zivotu, resursima, za bolje mozda i nismo. Milionima godina ova planeta zivi kako tako u skladu sa prirodom, a mi smo je u poslednjih 50 godina bas uzjahali pa ne znamo da stanemo. I treba nesto da se desi pa da covek shvati gde mu je mesto.

Ja sam odveć star

pre 8 godina

Ja sam odveć star da govorim o tim stvarima ali etika se sigurno ne razvija istim tempom kao tehnologija, a osim toka nije nužno da inteligentna biča uopste poznaju koncept etike. Sama činjenica da će ovaj komentar prvo da ode kod moderatora na odobrenje govori u prilog tome da i pored toga što koristim visokotehnološki način da ga pošaljem, znači da neko sumnja u moju etičnost ili inteligenciju.

niko

pre 8 godina

Vanzemaljci su nas vec posetili i posecuju nas i dalje, generalno daju nam rehnologiju u zamenu za hranu. Izumiranje nekih zivotinjskih i biljnih vrsta je posledica trgovine sa vanzemaljcima.

runner

pre 8 godina

Не требају нам ванземалјци, ионако ћемо се сами уништити. Ако је, бар по Библији, у долини Месопотамије почетак човечанства изгледа да му је, по свему судећи, сада tamo почетак краја. Тако да ће се будући ванземаљци провести с нама к'о ми са Марсом.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Čitam ovde komentare i vidim da veliki broj ljudi smatra da smo mi civilizovani i miroljubivi, pa sigurno tako nešto postoji i napolju. Samo zato što sledimo neke šablone ponašanja, ne znači da meso raste samo u samoposluzi. Da bi iluzija o miroljubivosti, planetarnom miru, bratstvu i jedinstvu, bila veća, industrije su preuzele klanje i ubijanje, to se krije od ljudi, pa ljudi, zbog "prosečnog" uma, misle da su nešto drugo, jer reaguju samo na ono što vide. Budite sigurni da smo mi, na ovoj planeti, najgori oblik štetočine, parazita i predatora. Ne bismo mogli da opstanemo da nismo, jer samo oblici koji to najbolje rade opstaju. Ali pošto smo dugo kao vrsta bili fokusirani na društvene aktivnosti, kreativne i druge, evoluirao nam je um u tom pravcu, ono što vežbaš to ti se razvija, zbog toga smo sada u mogućnosti da shvatimo šta smo i kako sve oko nas funkcioniše, i zbog toga neki od nas to ne mogu da sažvaću pa beže u bajke i legende, da bi pobegli od surove stvarnosti, što je još jedan oblik borbe za opstanak koji ima za cilj da očuva i um, ne samo telo.

apokalipticar

pre 8 godina

A koja je sansa da nas nadju, kada nas nisu nasli za 5 milijardi godina? I zasto bi i vanzemaljci morali da budu slicni ko zapadnjaci, da teze koloniziranju, crpljenju tudje energije i resursa, genocidu i slicno? Koliko bi zemlja i zemljani bili napredniji u otkrivanju svemira da su zajednicki ulagali sva sredstva u istrazivanje, umesto u naoruzanje? Mozds bi do sad leteli izvan suncevog sistema i bili blize otkrivanju drugih svemirskih stanovnika. Nasa svest je zatrovana filmovima naucnofantastike gde su vanzemaljci uvek zli, agresivni i kolonizatori sa mocnim naoruzanjem.

Sasa jokic

pre 8 godina

Cak i vrhunski naucnici polaze od pretpostavke da vanzemaljci izgledaju i razmisljaju kao oni iz naucno fantasticnih filmova?
Mozda je stvar u razlicitim paralelnim svetovima/dimenzijama, gde je svakome od nas kreirana odredjena stvarnost/matrix i mi taj film "vozimo".
Neke stvari su nam zajednicke, pa i strah od nepoznatog, koje cemo ziveti jednog dana, kada se ovaj matrix zavrsi, i isprate nas u vecna lovista...

bezveze

pre 8 godina

@максимилијан - Pa ako su u stanju da naprave intergalakticko putovanje, znaci da su MNOGO napredniji od nas posto mi mukice jedva solarni sistem napustismo a kad se spomene ulaganje u istrazivanje svemjra kroz prostoriju samo prodje thumble weed ko u vesternu.

@neko - Upravo to, paralela sa iskrcavanjem evropljana u ameriku nije najpravednija sobzirom da pricamo o dosta naprednijim civilizacijama. Zasto je on to prevideo je zato sto je njemu etik potpuno irelevantna i on sve vrednoati izvodi iz zakona prirode, a filozofiju (pa i etiku kao njenu disciplinu) negira u potpunosti.

Jelena

pre 8 godina

Vidim da su svi krenuli da govore o nama i vanzemaljcima a niko se nije dotakao suštine onoga o čemu priča Hoking. O tome da treba da tražimo sebi rezervni stanište na nekom mestu u svemiru pogodnom za život. Čak i da uspemo da nađemo gostoljubivu planetu jasno je da bi tek neznatno broj ljudi mogao stići tamo. Čovečanstvo bi tako moglo da dobije šansu za nastavak vrste, ali je svima nama ostalima sudbina tu gde jesmo.

Bojan

pre 8 godina

Mislim da nije u pravu i mi smo napredovali u odnosu na pre 500 godina a zamisli da opstanemo milijardu godina pa covece!!! Malo naprednija mozda a toliko ne verujem vec bi nas unistili do sada.

Zarko

pre 8 godina

@Dragan To što mi imamo primitivne uređaje, ne znači ništa...šta ako ''oni'' imaju nešto što je daleko savršenije od svega što mi imamo?
Mislim da će doći svet nikada neće doći u kontakt sa nekim vanzemaljcima. Čovek ne može da zna ni kako je nastao a kamoli da li neko negde postoji. Mislim da svetu zaista preti katastrofa i da će čovek sam sebe uništiti, nebitno da li zagrevanjem planete, nuklearnim ratovima ili bolestima.

Leo

pre 8 godina

Ustvari citira Darwina. Darwin je jos u XIX. Stoljecu rekao, da su u slucaju susreta dviju ljudskih civilizacija, realna dva ishoda. Asimilacija ili istrebljenje tehnoloski inferiornije vrste.

Stefan Sydney

pre 8 godina

Krajnje je vreme da prestanemo da verujemo teorijama poput ove od kvazinaucnika poput ovog. Iako nas non stop bombarduju slicnim glupostima.

Vanzemaljci jednostavno NE POSTOJE! Ovo je jedan jedini svet stvoren samo za nas. Sve zvezde, planete, galaksije sto vidite na nocnom nebu su malecke u odnosu na Zemlju i nalaze se tu blizu okolo nas. Ako mi ne verujete pogledajte ovaj snimak iz spejs satla http://www.youtube.com/watch?v=_62WWGLzynY. Osim ovoga sto vidite tamo dalje nema ama bas nista, prazno! A pogledajte i kako se zvezde pojavljuju kad padne mrak http://www.youtube.com/watch?v=KKn9IcgtYQ8.

Mars je, na primer, oko 50 METARA u precniku a slicno i ostale planete. To znaci da tamo nikad nece biti sletanja ljudi jer bi se onda otkrila prava velicina ovih nebeskih tela. A sve je to namerno skriveno od nas iako Rusi, Amerikanci pa i Kinezi odavno znaju istinu (naravno samo oni kojima je to posao).

Istina je ono sto pise u Svetom Pismu i Kuranu. A tamo, izmedju ostalog, pise da je svemir sastavljen od VODE a nije vakuum. Za ovo, evo vam dokaz na ovom snimku http://www.youtube.com/watch?v=lBL98p0wZ7g. Za pametne dovoljno.

kukulelekojikonji

pre 8 godina

Inace Isak Njutn je celoga zivota verovoa u Boga,a ne samo pred smrt kao sto napisa neko.O tome svedoce brojni zapisi i tumcenja Biblije od strane ovog,pa mozda i najveceg naucnika u istoriji.To da li postoje ili ne druge civilizacije ne znamo i mozemo samo da predpostavljamo,ali je ono sto je vazno,upravo to da njihovo postojanje nije u suprotnosti sa Tvorcem i svedrziteljem svega vidljivog i nevidjivog.Koliko je ogranicena nasa inteligenencija pokazuju bas najveci naucnici i mislioci koji su u najvecem broju bili vernici(Njutn,Tesla,Paskal,Mendeljev,Dostojevski,Sekspir...),jer su shvatali da su i pored dara koji im je dat,toliko mali i nemocni naspam Logosa

Dragan

pre 8 godina

Ovde sve mudrac do mudraca,i naravno kao i uvek u nasem drustvu,svi sve znaju...kako to da niste na Kembridzu,i radite na konstruktivnim idejama..

naucnik

pre 8 godina

lako mu je bit naucnik dok surfuje po netu. ima ovaj tablet ispred i cosa ga covo. Ali mi se cini da je eto slucajno se potrefio na vukajliji i tamo video neku reakciju. Kao rat izmedju ljudi i nas vanzemaljaca.

Dvojnik

pre 8 godina

Pre ce biti da vanzemaljci, ako uopste postoje, odbijaju da se javno pojave ovde da uzpostave kontakt jer smo mi ratoborni I verovatno bi burno reagovali. Biti napredan I inteligentan nije samo tehnologija I nauka.
Mene uvek fascinira kad procitam neku izjavu ovog sveznalog gospodina, da ne verujes da se on smatra nekim velikim umom ovog Sveta. To samo govori u kakvom mi svetu zivimo kad neko pun nebuloza, nedokazanih teorija, bez postignuca vazi za genija. Svaka mu cast sto se izborio stom teskom bolescu al za ostalo bolje da stane postrane.
Ne znam dal postoje vanzemaljci al znam da Nam se tamo neko smeje, kakvim se glupostima mi bavimo ...dok Nam se drustvo raspada

Mile sa Liona

pre 8 godina

neko: Razvija se etika, ali velikog brata! Kao i ovde danas. Najbogatiji i najmoćniji tlače sve ispod sebe. Čovek je najveća zver i štetočina. Zašto bi u bilo kojoj "naprednoj" civilizaciji bilo drugačije?

Онако само успут

pre 8 godina

Не постоји ни један разлог због чега би ванземаљци уништили сав живот на Земљи. Вода? Има је свуда у космосу. Ето, нашли су је и на Марсу, а има је и на Еуропи и на Енкладе. Насељавање планете? Оном ко може да путује космосом више од десет година не треба планета за насељавање, јер има одржив систем на броду.Робовска снага? Злато? Ићи толико далеко због онога што постоји близу њих? Освајање се догађа постепено и ми би смо приметили било који облик цивилизације која постепено осваја. За сад нема ни живота, а камоли цивилизације. Уколико не постоји начин за путовање космосом формулом што већа раздаљина за што краће време, а што јефтиније, путовање космосом губи смисао, у сваком погледу, а размена информација међу удаљеним бићима добија све више на значају.

Zoran

pre 8 godina

“Ako nas vanzemaljci posete, posledice će biti iste kao kad se Kolumbo iskrcao u Americi, što nije bilo dobro po Indijance”, rekao je Hoking u intervjuu za španski “El Pais”.

A sto bi vanzemaljci morali da razmsiljaju kao Ameri? Pa kao Ameri nema 5 nacija u svetu: Britanija, Francuska, Japan, Nemacka, Holandija.

Ostalih 200 nacija ne razmiljaju kao ovih 5.

Bane

pre 8 godina

Ovo sto on kaze je u sustini tacno ali nemoguce, ako bi nas posetila neka civilizacija i dala nam do znanja da su ovde dosli kako bi bas nas upoznali onda bi to bio los znak jer nisu mnogo odmakli od nas, a mi sa druge strane nismo mnogo odmakli od kolumba i doba spanskih osvajaca. Tu nastaje paradoks da do nas uopste stize neko iz drugog suncevog sistema ko je sigurno na nekom visem nivou svesti, a zeli da uopste komunicira sa nama.

Bojan

pre 8 godina

@ neko
Lepo je sto pominjes etiku ali racunaj na to da je etika slabija od nagona za opstankom. Pogledaj amerikance, oni su tehnoloski najnapredniji deo nase civilizacije, najbogatiji su i njihova zelja za odrzanjem te pozicije ih ne cini eticnim vec agresivnim.

slobodan032

pre 8 godina

Po običaju gomila gluposti u komentarima od ljudi koji verovatno i ne znaju ko je Stiven Hoking, ali svejedno misle da su pametniji od njega. Ovo je samo razmišljanje jednog od najvećih astrofizičara i čoveka čiji je IQ daleko veći od normalnog. Ali mi uvek moramo da ubacujemo dnevno političke teme, verska ubeđenja i naravno da uzalud pokušavamo da budemo humoristični. Kada čitam komentare na naučne tekstove bude mi muka gde nažalost moram da živim.

kzen

pre 8 godina

@(Kol, 2. oktobar 2015 19:47)

Kakvi to resursi postoje ovde koje civilizacija koja je tehnoloski toliko uznapredovala da moze u svojim svemirskim brodovima da prevali rastojanja koja se mere u desetinama, stotinama ili hiljadama svetolosnih godina ne moze da nadje ili stvori u sopstvenom suncevom sistemu?

Zlato? Retki metali? Radioaktivni elementi? Voda? Energija?

Ne postoji taj element, jedinjenje ili kolicina energije, koje tako napredna civilizacija ne bi bila u stanju da generise u sopstvenom suncevom sistemu ili bi ih bilo teze naci ili generisati tamo nego transportovati nazad iz nekog drugog suncevog sistema.

To je toliko jasno da mislim da se otimanje resursa kao motiv za unistenje neke civilizacije van svog suncevog sistema moze sa ogromnim stepenom sigurnosti u potunosti odbaciti kao mogucnost.

Jedini scenario koji mogu da zamislim kao relativno moguc je da im je civilizacija tehnoloski veoma brzo uznapredovala a svest pojedinih pripadnika te civilizacije jos uvek pod uticajem evolutivnog prtljaga koji ukljucuje lov i ubijanje drugih zivih bica kao deo borbe za opstanak pa onda ti pojedinci idalje imaju potrebu da love iz zabave ili zadovoljstva. Otprilike kao kada bi u narednih par stotina godina nasa tehnologija toliko uznapredovala da nam omoguci interstelarna putovanja a neki pripadnici nase vrste bi idalje imali zelju da love i ubijaju pa onda sednu na svemirski brod i odu na "Safari"... nesto kao u filmu Predator.

Jovan

pre 8 godina

Ovakvo kakvo je-covecanstvo odavno zasluzuje jedan globalni "RESET".
Nema potreba za intervencijom-sami ce se potepamo, ili ce neki meteor ala Tunguska da "vrati sat" malo unazad.

S'a

pre 8 godina

Podržava inicijativu za potragom u cilju pronalaska drugog života, a kaže ako nas taj drugi život pronađe mi smo gotovi. Nemoj da cackas mecku dok spava.

zoran1965

pre 8 godina

Ako nas i nadju nek pocnu sa unistavanjem od SAD,pa naalje.
(humanista, 2. oktobar 2015 18:52)
tako su isto razmišljali i južnoamerikanci kada su se iskrcali španci. samo je ljudska glupost bezgranična

Gradjanin

pre 8 godina

Ako i kada dodje do posete vanzemaljaca otvorice se mnoga pitanja.

Ako dolaze iz tehnoloski superiornije civilizacije (sto bi bilo vrlo verovatno, bez razvijene tehnologije interstelarna putovanja su nemoguca), prvo pitanje ce biti da li ce se odluciti na unistenje ljudske vrste (koje i Hawking postavlja). Dalje: Da li ce posmatrati ljudsku vrstu kao pretnju? Da li ce (pokusati) uspostavljati komunikaciju sa ljudskom vrstom? Da li ce ljudsku vrstu ostaviti u rezervatima i na taj nacin ostaviti utisak postojanja svojih moralnih vrednosti? Da li ce osecati ikakvu krivicu u slucaju da se odluce za potpuno unistenje ljudske vrste? Da li ce samo postaviti svog ambasadora na Zemlju i ici dalje? Da li ce nam omoguciti pomoc u razvoju novih tehnologija?

Ne verujem u jednostavne i uniformne odgovore. Najverovatnije je da postoje vanzemaljske civilizacije (mnogo vise njih nego sto mozemo i da pretpostavimo), koje su medjusobno razlicite, koje bi u istim situacijama donosile razlicite odluke. Ako nas (i kada) neka od tih civilizacija poseti, bice veoma vazno - kojoj kategoriji ona pripada.

A, mozda mi budemo posetioci. Nas odnos prema domorocima ce nam tada najbolje pokazati koliko smo i kakva smo civilizacija.

mica2

pre 8 godina

bas je on to trebao da nam kaze ko da sami ne mozemo da zakljucimo da onaj koji prvi nadje onog drugog znaci da je napredniji sto je logicno!

Aleksandar

pre 8 godina

Ako je jedan vanzemljak los pa nisu svi losi.

Ova njegova izjava je ravna onoj da smo mi jedini u univerzumu.

Na cemu on bazira ovu svoju teoriju.

humanista

pre 8 godina

Znas li ti ,,g.neutralni felsu ili falsu,,koliko je dece u Srbiji pobijeno od tvojih miljenika Amera.Usput,ratovao sam protiv njih i tamo sam se kako kazes,,poturio,,da branim Srbiju i srpski narod.Procitaj nesto,edukuj se nemoj stalno druge optuzivati.

marko

pre 8 godina

Mislim da je malo verovatnije da bi vanzemaljci bili miroljubivi jer ne bi imali potrebe za resursima Zemlje i bilo bi im zanimljivije da ocuvaju zivot na Zemlji, ali sve pretpostavke su slabo osnovane. Mi ne mozemo da pojmimo mentalne procese inteligentne vrste koja je evoluirala nezavisno od zivota koji poznajemo, nesvesno uvek upadamo u zamku antropomorfizacije. Inteligencija je sposobnost ostvarivanja nekih ciljeva u nepredvidivom okruzenju, ciljevi koji nas motivisu proisticu iz karakteristika nase evolucije i za nekog inteligentnog vanzemaljca mogu biti dosta drukciji, njihovo ponasanje nam moze izgledati totalno sumanuto. Ako govorimo o bicima koja su bioloski evoluirala, tu i mozemo da ocekujemo neke slicnosti, ali mozemo se sresti i sa vanzemaljskim vestackim inteligencijama i tu se stvari jos komplikuju (npr. "paperclip maximizer" tip vestackih inteligencija koje imaju ogromne sposobnosti, a vode se nekim potpuno bizarnim ciljem).

Inace, mislim da ni sa stanovista mnogo naprednije civilizacije nismo uporedivi sa bakterijama. Mi nemamo nikakav dokaz da bakterije pokusavaju da razumeju nesto o ljudima i da uspostave komunikaciju sa nama. S druge strane, inteligentan vanzemaljac bi trebalo da shvati se mi i te kako interesujemo za njega.

raspućin

pre 8 godina

Ako je Hoking u pravu to bi izgledalo ovako: dođu vanzemaljci i sve potamane za 2 nedelje i onda zaglave u Avganistnu sa talibanima na 10 godina.

rus

pre 8 godina

ce poginemo u vodu, bate minli...

dragi vanzemljci i vanzemljanke, obracam se ovim putem preko mobilnog telefonskog aparata. ako slecete u kukuruze, idite kod komsije slavoljuba, ne da slecete u moje, cu ve skinem ko bata zivojinovic, jednim metkem. lol

Epitaph

pre 8 godina

@neko - kakva etika!?! Ako govorimo o super razvijenoj rasi čija je inteligencija nemjerljivo veća od naše, logično je da takva bića ljude nebi smatrala za nesto vise od muhe! Kako ti doživljavaš muhu?! Da li je smatraš vrijednom, odnosno više vrijednom od ručka oko kojeg obljece? Ili ćeš uzeti muhomlat i riješiti se dosade i izvora zaraze....

Snoop Dogg

pre 8 godina

*100% nas ne bi dirali, i 100% stojim iza ove moje izjave.

P.S.Zašto bi neko ko je evolutivno napredniji- napadao nižu evolutivnu rasu od sebe?

neko

pre 8 godina

OK. Cenim gospodina skoro kao modernog Ajnštajna. Ali... Zar se (u tim vremenskim razmerama) ne razvija i etika, pored tehnologije ? Ako je tehnologija TOLIKO razvijenija, znali bi, recimo, kako da vrate atmosferu Marsu npr (a ima bar milion "Mars-like" planeta samo u našoj galaksiji) ? Ili da nasele planetu kao što je zemlja bila pre recimo milijardu godina, ili za vreme dinosaurusa (tj neprevladavajuće inteligentne i tehnološki razvojne rase) ? Jer po toj logici (postojanja razvijenog uma, života), i takvih planeta treba da ima desetine hiljada onda. Tako da je po meni ovo nebuloza. Znam odavno za njegov takav stav, u par knjiga ga je obrazlagao, ali stvarno se NE slažem.

mix

pre 8 godina

E moj naučniče. Ko o čemu Amer o uništenju. Zašto bi neko uništio nešto? Kakvu korist bi imao od toga? Od nečeg možeš imati korist od ničega nemaš ništa. I zašto bi oni osvajali Zemlju. Oni mogu uzeti šta hoće i kad hoće tako i saznati sve. I zašto bi oni uništili nešto kada će i njima trebati. A da se nasele ha,ha,ha. Kao što bih se ja naselio na Mars. Ćuti naučniče ne blamiraj se više.

Virus ubica

pre 8 godina

Poznajem igrom slucaja jednog lekara ovde odakle pisem(Francuska) koji redovno ide da obilazi razna plemena u AMazoniji i jednom prilikom sam ga pitao u vezi raznih bolesti(na sta se on vrlo zacudio daa sam ga pitao tako nesto ali je sa zadovoljstvom odgovorio) dali smo mi kao razvijenija civilizacija od tih domorodaaca u amzoniji NEOTPORNIJI n razne bolesti,znaci dali su oni OTPORNIJI od nas,buduci da zive u prirodi,ili je obrnuto,tj ako bi neko nekoga tu necim "zarazio"=ko bi preziveo?
Odgovor je bio mozda meni pomalo neocekivan,da smo mi za ljude iz AMazonije KOBNI sto se bolesti tice,iako se desaava da se i mi zarazimo necim ali imamo lekove,razvijenu medicinu itd,sto oni nemaju,ne znaju kako ni da prepoznaju odredjenu bolest a lecenje im je=shmansko.
Dakle,sta bi se desilo da nas poseti neka vanzemaljska civilizacija?Nista,osim sto bi nam donela neku novu "sidu" ili jos gore,to je mnogo vec OPASNOST a nisam Stiven Hoking ali evo,SLUCAJNO znam,p eto prave opasnosti,ne od toga da bi nas neko pokorio ili slicno vec da nam ne prenese neku bolest koja je "pametna" da mutira ko sto mutira virus side recimo(ko zna odakle on na zemlji) ili jos gore a to mislim da i vanzemaljci znaju te gledaju da se mnogo sa nama ne petljaju a vala ni mi sa njima ne bi bas trebali,niti da mnogo letimo na MEsec i MArs,da ne pokupimo nesto i odatle,ne trebaju nam vanzemaljci,dosta je danam se uglavi neki virus.

neutralni felsh

pre 8 godina

Ako nas i nadju nek pocnu sa unistavanjem od SAD,pa naalje.
(humanista, 02. oktobar 2015 18:52)



pravi humanista na delu, prvo potura tudja ledja i drugom zeli zlo.

pa

pre 8 godina

А ко може да тврди да ми нисмо напреднији? Можда су они кромањонци.
@(максимилијан, 2. oktobar 2015 20:43)
Pa ako oni dođu kod nas a ne mi kod njih onda su svakako oni napredniji. znači da smo mi kromanjonci kad ne umemo da odemo dalje od ove planete bar što se tiče ljudske posade.

neutralni felsh

pre 8 godina

Ja ne znam ko ovoga shvata ozbiljno.
Snimio 1 film i sad misli da je faca. Isto ko naj Gandi. Posle filma Gandi nestao iz filmske industrije.
(KopasKi, 02. oktobar 2015 18:28)


bravo majstore! kad vec trolujes, troluj kvalitetno! :)))

na zalost, mnogo vise smisla ima trolovanje nego ova preovladavajuca komentatorska pretezno papucarska polemika sa hokingom.

Milosav

pre 8 godina

A da li bismo mi (tj ljudi, ne mi komentatori na B92) bili prijateljski nastrojeni prema vanzemaljcima? Ili bismo ih hvatali i secirali? Ja mislim da odgovor na to pitanje zavisi od trenutne drustveno-politicke situacije, i da bi bio drugaciji svakih par godina.
(Lola, 2. oktobar 2015 20:40)

Kada bih ja zarobio nekog vanzemaljca odmah bih ga odveo kuci da mi masira tabane komovom rakijom, donosi ladno pivo iz frizidera, ide po novine i namirnice, itd.

amerikaNO

pre 8 godina

Jednom sam gledao 1 emisiju o kraljevstvima u Kini i komentar voditelja(amerikanca) je bio:bili su toliko jaki pa je cudno sto nisu krenuli u osvajanje sveta.Ameri misle da su svi kao oni kolonizatori i istrebljivaci.Braco vanzemaljci dobro nam dosli:)

jolly

pre 8 godina

Na sta je spala nauka. U ovakvim izjavama nema nikakve egzaktnosti. Zao mi je samo sto obicni ljudi ne mogu da naprave razliku izmedju naucnih izjava zasnovanih na dokazanim cinjenicama i ovakvih spekulacija zasnovanih na previse sati provedenih u gledanju filmova.

Kingslayer

pre 8 godina

@ Ja ne znam ko ovoga shvata ozbiljno.
Snimio 1 film i sad misli da je faca. Isto ko naj Gandi. Posle filma Gandi nestao iz filmske industrije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (KopasKi, 2. oktobar 2015 18:28)

Zasto ovoliko negativnih? Ja sam mislio da su kod nas 'Mucke' popularnije nego sto ovo govori. :D

Dragan

pre 8 godina

Pre nekolko god su naucnici pregledali snimke Zemlje sa raznih letilica koji idu ka spoljasnjem suncevom sistemu.I zakljucili da Zemlja izgleda kao nenaseljena planeta pokrivena oblacima(slicna Veneri).

mehaničar

pre 8 godina

plasim se da je stiven u pravu,do sad nije gresio u svojim izjavama.
(dalibor, 02. oktobar 2015 18:47)

Da, baš sam juče prčao s jednom crnom rupom, kaže procenio je Hoking ko ništa. Kaže ko da je najbolji psiho-analitičar čoveče...

Lola

pre 8 godina

A da li bismo mi (tj ljudi, ne mi komentatori na B92) bili prijateljski nastrojeni prema vanzemaljcima? Ili bismo ih hvatali i secirali? Ja mislim da odgovor na to pitanje zavisi od trenutne drustveno-politicke situacije, i da bi bio drugaciji svakih par godina.

максимилијан

pre 8 godina

А ко може да тврди да ми нисмо напреднији? Можда су они кромањонци.

Miki

pre 8 godina

Bilo bi zanimljivo da nas vanzemalci napadnu. Da vidimo Srbe , Hrvate , Bosnjake i Albance , Amerikance i Ruse , Jevreje i Arape , muslimane i hriscane , crnce i bijelce , sunite i siite , ljevicare i desnicare , kapitaliste i komuniste , lgbt i strejt kako se zajedno bore protiv zajednickog neprijatelja. Valjda bi tada shvatili da smo svi ljudi i da su sve te podjele beznacajne.

CATAPA

pre 8 godina

“Ne znamo mnogo o vanzemaljcima, ali zato znamo mnogo o ljudima”
Ne znam da je netačnije ono prvo ili ono drugo. Znam da je zaključak zasnovan na netačnim premisama tačan koliko i bacanje novčića. A tek pouzdano znam da takva metodologija nema blage veze sa naukom.
Vanzemaljci su religija (pre svega) za one koji za sebe misle da su ateisti. Naprasno su postali manje ludi oni koji viđaju vanzemaljce ili neki "alien device", nego oni koji viđaju "device Marije". Oni koji komuniciraju sa vanzemaljcima nego oni koji razgovaraju s Jehovom lično.
A reč je o potpuno istoj vrsti ludila i luđenja. Verovanje da bi vanzemaljci uništili ljudsku vrstu je pandan božijeg gneva i direktna posledica religijom kontaminiranog uma.
Nema bogova, nema vanzemaljaca, ljudi su ono što ljudi bogovima smatraju. Tačno je samo to da bogovi, tojest mi ljudi, nismo uvek pametni i pogotovo nije svaki od nas. Ima bogova koji su baš onako blesavi i skoro uvek.

Gzff

pre 8 godina

Civilizacija koja je u stanju da resi problem interstelarnog putovanja mora biti toliko napredna da joj gotovo sigurno nece biti potrebno da kolonizuje druge planete i unistava druge civilizacije... mislim da Hawking nije u pravu po ovom pitanju.
(kzen, 02. oktobar 2015 18:48)

Vidim dobi najviše pluseva, ali šta ako su planete poput Zemlje izuzetno retka pojava u Univerzumu, a njima treba životnog prostora?

prosto

pre 8 godina

Ako su planete sa idealnim uslovima za život retke u svemiru, onda će nas zbrisati odmah, kakvog god da su stepena inteligencije. Ako nisu retke, nemaju razloga da nas uznemiravaju i unište. Prosto.

Kol

pre 8 godina

@(kzen, 02. oktobar 2015 18:48)

Mozda a isto tako mogu da budu samo najobicniji kolonizatori koji idu od jedne planete do druge dok se svi resursi ne potrose, mozemo samo da pretpostavljamo kakvi su jer realno nemamo pojma i sve je moguce! Iskreno voleo bih da se pojave ne toliko zbog ociglednog naucnog i svakog drugog napretka koji bi tim susretom usledio, pod uslovom da su miroljubivi i da nas ne kolonizuju ili uniste, vec zbog toga sto bi konacno religija izgubila svoje mesto u drustvu kao nista drugo do prica za laku noc!

ggg

pre 8 godina

Da čovek ovlada međuzvezanim pogonom, i negde jednom nađe planetu sličnu Zemlji, ali na kojoj je najnaprednija vrsta nekakava vrsta poluinteligentnih majmuna sa primitivnom tehnologijom, šta mislite šta bi se desilo? Isto važi i za vanzemaljce prema nama. To je prirodno.

Алас Талас

pre 8 godina

Ako nas i nadju nek pocnu sa unistavanjem od SAD,pa naalje.
(humanista, 02. oktobar 2015 18:52)
Поздрав из сунчане Калифорније. Немој брате молим те да униште САД, овде је супер зезање.

Nosmoking

pre 8 godina

Ovaj cica samo lupeta! Ni N od naucnika! Kakvi vanzemaljci bre, jesmo li deca?! To sto nasa uzima milijarde da bi nam nudila teorije to je sramno!

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Ženka komarca ti sisa krv, glista ti se uvuče u creva i sisa ti i krv i jede ono što ti jedeš, virus ti se uvuče i uništi ti mozak, pluća, itd. zavisi koji virus, da ne pričam o većim grabljivicama. Ali, to što je to dominantan šablon formi i ponašanja na ovoj planeti, ne mora da znači da je i u čitavom univerzumu. Moguće je da je tako, ali je isto toliko moguće i da nije tako, bar dok se ne dođe do dokaza. U svakom slučaju ukoliko predpostavimo da sve što postoji sledi istu formu, onda je velika verovatnoća da je tako kako on kaže.

Zoki

pre 8 godina

Veoma logično razmišljanje. Onaj ko dođe je tehnološki napredniji od nas. Može da bude potpuno drugačiji od nas u svakom pogledu (od fizičkog do moralnog), ali naše iskustvo nas uči da su superiorna bića ili civilizacije direktno ili indirektno uništavale ono što je inferiorno. Najbolja scena po ovom pitanju: https://www.youtube.com/watch?v=utTqnMG-qSU

Joc@

pre 8 godina

Hajde Stivene da se svako drži svoje struke, a verovanja ŠBBKBB su stvar vere. Čovek veruje da bi okruženje na njega delovalo tako kao što bi on delovao na okruženje. Agresivan agresivno, miran mirno. A napredna civilizacija bi upravo stoga i zasluživala da se nazove naprednom što bi bila miroljubiva. A sa stanovišta fizike, kako bi vanzemaljci postupili?
*
Mislim da je nemoguće da uopšte i dođemo u fizički dodir. Stoga npr. što transportovanje ljudi sa Zemlje do planete X, i obratno, samo sa trećinom c (brz.svetlosti), treba da traje npr. 1000 godina, ako uračunamo i ubrzavanje i usporavanje koje organizam može da podnese. Nije ovo slučajno. Tako je Bog udesio. Zato su rastojanja među svetovima tako ogromna, baš da se ne bi susretali. Tako da, hajde da ovu našu planetu, tako lepu i plodnu, prigrlimo ''kao majku'' i živimo na njoj srećno i radosno, i da ljudima oko sebe pomognemo u tome. To je to što treba...
.

winston

pre 8 godina

postovani gospodine hoking, cenim vas iq, ali to sto ste vi ograniceni znanjem o ponasanju samo nase civilizacije i rase, ne znaci da bi se ti vanzemljaci ponasali po jedinom uzoru koji poznajete... to sto smo mi takvi, ne znaci i da je ostatak galaksije takav.

bice bolje

pre 8 godina

Ova tvrdnja Stivena je previse populisticka i ide u prilog scenaristima u Holivudu. Do sada nismo nasli ni bakteriju u nasem solarnom sistemu a o necem inteligentnom nema jos ni traga ni glasa u 90 galaksija koje nas okruzuju. Da li su vanzemaljci zli, ako neko moze da prevali milione svetlosnih godina onda bi mi za tu civilizaciju i bili samo bakterija. Ali takvim civilizacijama su sigurno mnogo zanimljivije zvezde, crne rupe, kvazari. Sigurno ne bi dosli ovde da nam otimaju naftu, zato porediti Kolumba je pomalo besmisleno, jer mi takvoj civilizaciji ne bi imali sta da ponudimo. Iskreno da neko zna da postojimo vec bi nas pronasao i unistio da je imao takvu nameru, nadajmo se da je IT je poput Alfa a ne poput Aliena.

dejan nis

pre 8 godina

ako su toliko napredniji od nas onda su nas odavno i nasli.mozda su nas i stvorili ili eksperimentisu sa nama jos odavno.a mozda su se i ubacili medju nas a da to i neznamo.sto da ne?

Tata Ikun

pre 8 godina

Mislim da je ljudski rod dovoljno tvrdoglav da preživi takav događaj. Ako se, naravno, najpre međusobno ne uništimo. Da je manje para dato na istraživanje i proizvodnju oružja, a više na istraživanje svemira i izvora energije, do sada smo opušteno mogli teraformirati Mars.

Sima

pre 8 godina

Uz svo poštovanje Stivenu, kontakti između civilizacija sa ove i one strane Atlantika ne mogu biti reper za interstelarne kontakte. Šta vi stvarno ne mislite da nas tuđinski život nije posetio? Ok ne u formi koju mi želimo ali bakterije, virusi padaju kao česte pojave mikro, makro asteroida. Eto prošli put je bilo u Čeljabinsku, koliko li je bakterija i raznih tuđinskih mikroorganizama od tada nastanilo našu planetu.? Hm.
Ako razmislimo o istorijskom značaju mezoameričkih civilizacija i njihovom padu izazvanu kontaktom sa konkvistadorima možemo reći sve samo da ono nije bilo dobro po evropu, ili ipak ne. Koliko god da je Amerika opustošena boginjama i ratom tako su i neke bolesti zabeležene i u kolonijalnim carstvima u Evropi te se to kasnije širilo ka istoku do Poljsko-Litvanske zajednice i Rusije.
Poenta je sledeća, koliko god da smo kao civilizacija na niskom nivou razvoja, čak nismo ni tip 0,1 na beše Stivenovoj skali, mi predstavljamo blagu opasnost toj razvijenoj rasi. Uostalom ako bi bili razvijeniji od našeg stadijuma inteligencije najnelogičnije bi bilo uništiti potencijalne robove ili bilo šta što bi njima bilo od koristi (ova pretpostavka stoji za civilizacije koje je opisao kao kolonizatorske i kojima resursi predstavljaju izvore koji im omogućavaju taj nivo razvoja).
U tom slučaju naša civilizacija bi opstala, preživela ili kao robovska podcivilizacija ili kao pobednik u velikom interstelarnom ratu.
Mada o ovoj temi se može raspravljati...

mix

pre 8 godina

Prvo Kolumbo se nije prvi iskrcao u Americi. Drugo i da se iskrcao prvi to nije bila Amerika tada. Treće vanzemaljci nisu Amerikanci da ubijaju sve šta stignu. Četvrto ti veliki naučniče neznaš da oni znaju za nas ponašaš se kao totalna neznalica. I peto NEMAŠ TI POJMA AMERU.

xxx

pre 8 godina

Da bi dosli do nas moraju biti mnogo inteligentni sto znaci da bi reagovali samo u samoodbrani. Kolumbo nije video nista drugo osim sekire u to vreme. Isti primer imamo kako kulturni ljudi posmatraju zivotinje i reaguju iskljucivo ako ih napadnu

KopasKi

pre 8 godina

Ja ne znam ko ovoga shvata ozbiljno.
Snimio 1 film i sad misli da je faca. Isto ko naj Gandi. Posle filma Gandi nestao iz filmske industrije.

popeye

pre 8 godina

Не требају нама чак ни они, уништићемо се међусобно, због похлепе група моћних и грамзивих људи. Или ће пре тога еколошки и биолошки уништити планету којечиме. Похлепа, карактерна особина који ће уништити човечанство. Кад ЕТ буде видео шта ми овде радимо једни другима ...

pa zar ne

pre 8 godina

Eto i ovaj covek vazi za najpametnijeg na svetu. Pa ako nas nadju inteligentija i bolje razvijena bica, mozda ce kao takvi oni biti miroljubiviji nego nedovoljno razvijeni covek. Jer rat je posledica gluposti. Mozda je neko u svemiru otisao korak dalje i raskrstio jednom za svagda sa ratovanjima...i okrenu se iskljucivo stvaranju, umesto unistavanju...

Trifke

pre 8 godina

On izgleda polazi od pretpostavke da su vanzemaljci slicni ljudima. Mozda su su vanzemaljci dobri i normalni i voljni da pomognu drugima, ko zna?!

audi 5cyl

pre 8 godina

Veliki um je Hoking. Međutim ne treba biti veliki um da se shvati da svako ko može da nas poseti, može i da nas uništi. Veliko pitanje, za koje se odgovor naći ne može, je: da li će taj koji može, to i uraditi?. Mada nam i ne treba niko drugi da našu planetu uništimo. I sami smo na dobrom putu. Zato i mislim da ako neko i dođe, nema zašto da nas uništava, može samo da gleda i uživa. Btw, u proseku, i mi sami samo gledamo i uživamo, kako na filmu, tako i u stvarnom životu.

kad nas napadnu vanzemaljci ja bjezim u njemacku

pre 8 godina

Mudro zboris,lijepo te slusat,jos samo kad bi ljudi malo vise poceli da studiraju vasionu umjesto teologije,al eto!

kzen

pre 8 godina

Civilizacija koja je u stanju da resi problem interstelarnog putovanja mora biti toliko napredna da joj gotovo sigurno nece biti potrebno da kolonizuje druge planete i unistava druge civilizacije... mislim da Hawking nije u pravu po ovom pitanju.

netko

pre 8 godina

e o ovome govorim ja vec jedno vreme.

mi ljudi smo unistili toliko zivotinjskih vrsta i malih naroda da ni sami ne znamo.

posto uvek ima neke ravnoteze, red je i da i mi dobijemo po tintari...

narocito sto se tamanimo medjusobno kao budale.
nigde saradnje nema, ili cemo mi sami da se unistimo ili ce neko nas, treceg nema..

mile

pre 8 godina

Ovaj covek je ceo svoj zivot posvetio da dokaze da nema Boga.Nije jedini naucnik koji je to cinio u zivotu.Dali ce bar na kraju zivotnog puta shvatiti da je ceo zivot bio u zabludi i kao Isak Njutn pred smrt uzviknuti ,,veliki je Bog''!?

svako ima svoju publiku

pre 8 godina

Naprotiv, uvek je manje razvijeno društvo (plemena, narodi, države) jelo razvijenije.
Kako su padala rimska, persijska i romejska carstva?

Nenad86

pre 8 godina

Odakle uopste ideja da bi vanzemaljci mogli da imaju koncept dobra i zla? Ko zna u kom pravcu su mogli evoluirati, i fizicki i psihicki. Mozda ne mozemo ni da ih vidimo, mozda postoje u devet dimenzija, mozda su veci od nase planete, ko bi to mogao da zna? Mi ih uvek zamisljamo kao bipedalna bica, ali ko zna kakvo im je oblicje? A tek o njihovoj psihi i da ne govorimo. Susret sa njima mozda nam ne bi doneo niceg dobrog ni zlog, verovatnije da bi bilo samo cudan.

joca

pre 8 godina

zemlja neće biti uništena, čovečanstvo će biti uništeno, zemlja će nastaviti i život će bujati, pride ljudi nisu tehnološki ni slabi ni glupi, pre će uništiti i sebe i zemlju nego da dozvole da budu istrebljeni, hoking ti si inteligentan i fizičar ali prestani sa SF filmovima i filozofijom, koliko god da si pametan ne znas sve...

qwq

pre 8 godina

problem sa ovom teorijom je sto se svodi na vekovni anglosaksonski stav. ubij ili budi ubijen
a dosta kultura razmislja i ponasa se drugacije

Petar

pre 8 godina

Iako si veliki Hawking ne mozes da izjavis tako nesto. Moze biti al ne mora da znaci, zato trebas reci ja mislim da bi se dogodilo to i to a ne da kazes kao da znas.
Niko ne zna sta bi se desilo a ja bas verujem da ako su toliko razvijeni sigurno nisu primitivni i greedy kao ljudi na zemlji.

Milosav

pre 8 godina

Za ovo sto cu da napisem mi ne treba znanje gospodina Hawkinga, koga veoma cenim.
Ubedjen sam da ce se ljudska vrsta sama unistiti mnogo pre nego sto nas vanzemaljci pronadju.

Vidoviti sugradjanin

pre 8 godina

He,umislio covek da sve zna,pa vanzemaljci znaju za nas,posecuju nas i unapredjuju nam civilizaciju vec vise hiljada godina,nit je covek izmislio tocak,nit je Hrist tek tako "hodao po vodi",nit je Mendeljev dosao u snu do svoje hemijske tablice,nit je Nikola Tesla,koji j otvoreno govorio o vanzemaljcima kao i vidovita Vanga koju su ismevali tek tako dolazili do "informacija".
I hvala Bogu da su ti isti vanzemaljci toliko napredni da shvataju da nemaju zasto da nas uznemiravaju te se kriju koliko god je to moguce,iako ih nekad i uocimo,ima ih vise vrsta ali deluju po ZAKONIMA koji vladaju u tom savezu intergalakticke unije razvijenih civilizacija a prvi od njih je obaveza da pomazu manje razvijenim civilizacijama bez da se direktno mesaju u njihov politicki i drustveni sistem.Mozete da se smejete mom komentaru do mile volje,to je tako kako je.Nemam nikakav kontakt" sa vanzemaljcima ali ovo znam iz jednog prostog razloga(pise u potpisu).

Kirito

pre 8 godina

S obzirom da smo parazitska vrsta, mozda najgora u istoriji planete, ne bi me cudilo da nas neko satre. Sami protiv sebe ratujemo i unistavamo se, pa da li bi neka druga vrsta htela saradnju sa takvima?

да да

pre 8 godina

И ми би исто урадили да смо на њиховом месту. Дошли отели и све који се побуне побили. После би их убијали "спорта" ради !!! Попут амера и европљана на блиском истоку ...

petar

pre 8 godina

Stvar je jednostavna. Nije neophodan Hoking da se podsetimo kako se najinteligentnija vrsta na planeti ophodi prema manje naprednim vrstama. Mnoge su istrebljene, neke uzgaja radi masovne ishrane. Čovek u tome ne vidi moralnu krizu. Kada bi krave mogle da govore, njihov moral bi bio uperen protiv skandaloznog ponašanja ljudi. Ljudi donekle imaju moral prema sopstvenoj vrsti, dalje ne. Vanzemaljci bi razumeli da ovu planetu naseljavaju inteligentni humanoidi, ali vodili bi računa pre svega o sebi i svojim potrebama, a ne o nama i našim potrebama. U najboljem slučaju, završili bi, nakon desetkovanja, u nekom humanom rezervatu, otprilike onako kako su belci izašli na kraj sa indijancima. Ne vidim da je ta priča ikome danas skandalozna i da se o tome piše sa zabrinutošću. Setimpo se rimskih istrebljivačkih osvajanja, holokausta...razlika je samo u tome što bi nas vanzemaljci istrebili bezbolno, bez brutalnosti...onako, krajnje napredno.

Vladimir

pre 8 godina

Ako nas nadju na Zemlji nace nas i na Marsu, a mi u narednih 100 god. Dalje od Marsa nemozemo dobaciti. To bi za njih izgledalo kao kad trazis dete u jednoj sobi, a ono je u drugoj.

future

pre 8 godina

Ne znam zasto se uvijek pretpostavlja da postoji neka naprednija vrsta od nas...i zasto se uvijek zamisljaju kao Alien-i, tj. predatori. Zasto ne bi bili slicni nama, i prijateljski nastrojeni??

he he -lol

pre 8 godina

sem filmova ne postoji nijedan drugi pokazatelj da bi nas vanzemaljci istrebili. on ih povezuje sa spanskim osvajacima,ali mozda su vanzemaljci mnogo vise "moralno razvijeniji" od spanaca sa pocetka novog veka... ili mozda uopste nisu nalik nama... ne moze se ceo svemir posmatrati antropocentricno...

sovuljaga

pre 8 godina

covek je rekao poentu svega-"ne treba previse da gledamo u buducnost,treba da brinemo o sadasnjosti"!ne treba da nam bude bolje,i da nas bude sramota koliko dobeo zivimo za 30-40 godina kada napredni sazidaju par zgrada nego SAD!ODMAH

Psn

pre 8 godina

Ima logike.

Ako mi ubijamo živi svet ovde zabave ili profita radi, pa i članove naše iste vrste.. zašto bi netko iz druge galaksije imao više empatije prema nema.
Naročito što bi ti drugi verovatno bili više mašine nego biološka bića.. kao i mi što ćemo postati za koju godinu..

dejan nis

pre 8 godina

ako su toliko napredniji od nas onda su nas odavno i nasli.mozda su nas i stvorili ili eksperimentisu sa nama jos odavno.a mozda su se i ubacili medju nas a da to i neznamo.sto da ne?

kzen

pre 8 godina

Civilizacija koja je u stanju da resi problem interstelarnog putovanja mora biti toliko napredna da joj gotovo sigurno nece biti potrebno da kolonizuje druge planete i unistava druge civilizacije... mislim da Hawking nije u pravu po ovom pitanju.

pa zar ne

pre 8 godina

Eto i ovaj covek vazi za najpametnijeg na svetu. Pa ako nas nadju inteligentija i bolje razvijena bica, mozda ce kao takvi oni biti miroljubiviji nego nedovoljno razvijeni covek. Jer rat je posledica gluposti. Mozda je neko u svemiru otisao korak dalje i raskrstio jednom za svagda sa ratovanjima...i okrenu se iskljucivo stvaranju, umesto unistavanju...

amerikaNO

pre 8 godina

Jednom sam gledao 1 emisiju o kraljevstvima u Kini i komentar voditelja(amerikanca) je bio:bili su toliko jaki pa je cudno sto nisu krenuli u osvajanje sveta.Ameri misle da su svi kao oni kolonizatori i istrebljivaci.Braco vanzemaljci dobro nam dosli:)

да да

pre 8 godina

И ми би исто урадили да смо на њиховом месту. Дошли отели и све који се побуне побили. После би их убијали "спорта" ради !!! Попут амера и европљана на блиском истоку ...

Miki

pre 8 godina

Bilo bi zanimljivo da nas vanzemalci napadnu. Da vidimo Srbe , Hrvate , Bosnjake i Albance , Amerikance i Ruse , Jevreje i Arape , muslimane i hriscane , crnce i bijelce , sunite i siite , ljevicare i desnicare , kapitaliste i komuniste , lgbt i strejt kako se zajedno bore protiv zajednickog neprijatelja. Valjda bi tada shvatili da smo svi ljudi i da su sve te podjele beznacajne.

neko

pre 8 godina

OK. Cenim gospodina skoro kao modernog Ajnštajna. Ali... Zar se (u tim vremenskim razmerama) ne razvija i etika, pored tehnologije ? Ako je tehnologija TOLIKO razvijenija, znali bi, recimo, kako da vrate atmosferu Marsu npr (a ima bar milion "Mars-like" planeta samo u našoj galaksiji) ? Ili da nasele planetu kao što je zemlja bila pre recimo milijardu godina, ili za vreme dinosaurusa (tj neprevladavajuće inteligentne i tehnološki razvojne rase) ? Jer po toj logici (postojanja razvijenog uma, života), i takvih planeta treba da ima desetine hiljada onda. Tako da je po meni ovo nebuloza. Znam odavno za njegov takav stav, u par knjiga ga je obrazlagao, ali stvarno se NE slažem.

Vidoviti sugradjanin

pre 8 godina

He,umislio covek da sve zna,pa vanzemaljci znaju za nas,posecuju nas i unapredjuju nam civilizaciju vec vise hiljada godina,nit je covek izmislio tocak,nit je Hrist tek tako "hodao po vodi",nit je Mendeljev dosao u snu do svoje hemijske tablice,nit je Nikola Tesla,koji j otvoreno govorio o vanzemaljcima kao i vidovita Vanga koju su ismevali tek tako dolazili do "informacija".
I hvala Bogu da su ti isti vanzemaljci toliko napredni da shvataju da nemaju zasto da nas uznemiravaju te se kriju koliko god je to moguce,iako ih nekad i uocimo,ima ih vise vrsta ali deluju po ZAKONIMA koji vladaju u tom savezu intergalakticke unije razvijenih civilizacija a prvi od njih je obaveza da pomazu manje razvijenim civilizacijama bez da se direktno mesaju u njihov politicki i drustveni sistem.Mozete da se smejete mom komentaru do mile volje,to je tako kako je.Nemam nikakav kontakt" sa vanzemaljcima ali ovo znam iz jednog prostog razloga(pise u potpisu).

Psn

pre 8 godina

Ima logike.

Ako mi ubijamo živi svet ovde zabave ili profita radi, pa i članove naše iste vrste.. zašto bi netko iz druge galaksije imao više empatije prema nema.
Naročito što bi ti drugi verovatno bili više mašine nego biološka bića.. kao i mi što ćemo postati za koju godinu..

Nenad86

pre 8 godina

Odakle uopste ideja da bi vanzemaljci mogli da imaju koncept dobra i zla? Ko zna u kom pravcu su mogli evoluirati, i fizicki i psihicki. Mozda ne mozemo ni da ih vidimo, mozda postoje u devet dimenzija, mozda su veci od nase planete, ko bi to mogao da zna? Mi ih uvek zamisljamo kao bipedalna bica, ali ko zna kakvo im je oblicje? A tek o njihovoj psihi i da ne govorimo. Susret sa njima mozda nam ne bi doneo niceg dobrog ni zlog, verovatnije da bi bilo samo cudan.

bice bolje

pre 8 godina

Ova tvrdnja Stivena je previse populisticka i ide u prilog scenaristima u Holivudu. Do sada nismo nasli ni bakteriju u nasem solarnom sistemu a o necem inteligentnom nema jos ni traga ni glasa u 90 galaksija koje nas okruzuju. Da li su vanzemaljci zli, ako neko moze da prevali milione svetlosnih godina onda bi mi za tu civilizaciju i bili samo bakterija. Ali takvim civilizacijama su sigurno mnogo zanimljivije zvezde, crne rupe, kvazari. Sigurno ne bi dosli ovde da nam otimaju naftu, zato porediti Kolumba je pomalo besmisleno, jer mi takvoj civilizaciji ne bi imali sta da ponudimo. Iskreno da neko zna da postojimo vec bi nas pronasao i unistio da je imao takvu nameru, nadajmo se da je IT je poput Alfa a ne poput Aliena.

mehaničar

pre 8 godina

plasim se da je stiven u pravu,do sad nije gresio u svojim izjavama.
(dalibor, 02. oktobar 2015 18:47)

Da, baš sam juče prčao s jednom crnom rupom, kaže procenio je Hoking ko ništa. Kaže ko da je najbolji psiho-analitičar čoveče...

petar

pre 8 godina

Stvar je jednostavna. Nije neophodan Hoking da se podsetimo kako se najinteligentnija vrsta na planeti ophodi prema manje naprednim vrstama. Mnoge su istrebljene, neke uzgaja radi masovne ishrane. Čovek u tome ne vidi moralnu krizu. Kada bi krave mogle da govore, njihov moral bi bio uperen protiv skandaloznog ponašanja ljudi. Ljudi donekle imaju moral prema sopstvenoj vrsti, dalje ne. Vanzemaljci bi razumeli da ovu planetu naseljavaju inteligentni humanoidi, ali vodili bi računa pre svega o sebi i svojim potrebama, a ne o nama i našim potrebama. U najboljem slučaju, završili bi, nakon desetkovanja, u nekom humanom rezervatu, otprilike onako kako su belci izašli na kraj sa indijancima. Ne vidim da je ta priča ikome danas skandalozna i da se o tome piše sa zabrinutošću. Setimpo se rimskih istrebljivačkih osvajanja, holokausta...razlika je samo u tome što bi nas vanzemaljci istrebili bezbolno, bez brutalnosti...onako, krajnje napredno.

Dragan

pre 8 godina

Pre nekolko god su naucnici pregledali snimke Zemlje sa raznih letilica koji idu ka spoljasnjem suncevom sistemu.I zakljucili da Zemlja izgleda kao nenaseljena planeta pokrivena oblacima(slicna Veneri).

Алас Талас

pre 8 godina

Ako nas i nadju nek pocnu sa unistavanjem od SAD,pa naalje.
(humanista, 02. oktobar 2015 18:52)
Поздрав из сунчане Калифорније. Немој брате молим те да униште САД, овде је супер зезање.

neutralni felsh

pre 8 godina

Ako nas i nadju nek pocnu sa unistavanjem od SAD,pa naalje.
(humanista, 02. oktobar 2015 18:52)



pravi humanista na delu, prvo potura tudja ledja i drugom zeli zlo.

Milosav

pre 8 godina

Za ovo sto cu da napisem mi ne treba znanje gospodina Hawkinga, koga veoma cenim.
Ubedjen sam da ce se ljudska vrsta sama unistiti mnogo pre nego sto nas vanzemaljci pronadju.

jolly

pre 8 godina

Na sta je spala nauka. U ovakvim izjavama nema nikakve egzaktnosti. Zao mi je samo sto obicni ljudi ne mogu da naprave razliku izmedju naucnih izjava zasnovanih na dokazanim cinjenicama i ovakvih spekulacija zasnovanih na previse sati provedenih u gledanju filmova.

Vladimir

pre 8 godina

Ako nas nadju na Zemlji nace nas i na Marsu, a mi u narednih 100 god. Dalje od Marsa nemozemo dobaciti. To bi za njih izgledalo kao kad trazis dete u jednoj sobi, a ono je u drugoj.

qwq

pre 8 godina

problem sa ovom teorijom je sto se svodi na vekovni anglosaksonski stav. ubij ili budi ubijen
a dosta kultura razmislja i ponasa se drugacije

kad nas napadnu vanzemaljci ja bjezim u njemacku

pre 8 godina

Mudro zboris,lijepo te slusat,jos samo kad bi ljudi malo vise poceli da studiraju vasionu umjesto teologije,al eto!

Ja sam odveć star

pre 8 godina

Ja sam odveć star da govorim o tim stvarima ali etika se sigurno ne razvija istim tempom kao tehnologija, a osim toka nije nužno da inteligentna biča uopste poznaju koncept etike. Sama činjenica da će ovaj komentar prvo da ode kod moderatora na odobrenje govori u prilog tome da i pored toga što koristim visokotehnološki način da ga pošaljem, znači da neko sumnja u moju etičnost ili inteligenciju.

Kirito

pre 8 godina

S obzirom da smo parazitska vrsta, mozda najgora u istoriji planete, ne bi me cudilo da nas neko satre. Sami protiv sebe ratujemo i unistavamo se, pa da li bi neka druga vrsta htela saradnju sa takvima?

xxx

pre 8 godina

Da bi dosli do nas moraju biti mnogo inteligentni sto znaci da bi reagovali samo u samoodbrani. Kolumbo nije video nista drugo osim sekire u to vreme. Isti primer imamo kako kulturni ljudi posmatraju zivotinje i reaguju iskljucivo ako ih napadnu

audi 5cyl

pre 8 godina

Veliki um je Hoking. Međutim ne treba biti veliki um da se shvati da svako ko može da nas poseti, može i da nas uništi. Veliko pitanje, za koje se odgovor naći ne može, je: da li će taj koji može, to i uraditi?. Mada nam i ne treba niko drugi da našu planetu uništimo. I sami smo na dobrom putu. Zato i mislim da ako neko i dođe, nema zašto da nas uništava, može samo da gleda i uživa. Btw, u proseku, i mi sami samo gledamo i uživamo, kako na filmu, tako i u stvarnom životu.

KopasKi

pre 8 godina

Ja ne znam ko ovoga shvata ozbiljno.
Snimio 1 film i sad misli da je faca. Isto ko naj Gandi. Posle filma Gandi nestao iz filmske industrije.

he he -lol

pre 8 godina

sem filmova ne postoji nijedan drugi pokazatelj da bi nas vanzemaljci istrebili. on ih povezuje sa spanskim osvajacima,ali mozda su vanzemaljci mnogo vise "moralno razvijeniji" od spanaca sa pocetka novog veka... ili mozda uopste nisu nalik nama... ne moze se ceo svemir posmatrati antropocentricno...

Trifke

pre 8 godina

On izgleda polazi od pretpostavke da su vanzemaljci slicni ljudima. Mozda su su vanzemaljci dobri i normalni i voljni da pomognu drugima, ko zna?!

ggg

pre 8 godina

Da čovek ovlada međuzvezanim pogonom, i negde jednom nađe planetu sličnu Zemlji, ali na kojoj je najnaprednija vrsta nekakava vrsta poluinteligentnih majmuna sa primitivnom tehnologijom, šta mislite šta bi se desilo? Isto važi i za vanzemaljce prema nama. To je prirodno.

mile

pre 8 godina

Ovaj covek je ceo svoj zivot posvetio da dokaze da nema Boga.Nije jedini naucnik koji je to cinio u zivotu.Dali ce bar na kraju zivotnog puta shvatiti da je ceo zivot bio u zabludi i kao Isak Njutn pred smrt uzviknuti ,,veliki je Bog''!?

Lola

pre 8 godina

A da li bismo mi (tj ljudi, ne mi komentatori na B92) bili prijateljski nastrojeni prema vanzemaljcima? Ili bismo ih hvatali i secirali? Ja mislim da odgovor na to pitanje zavisi od trenutne drustveno-politicke situacije, i da bi bio drugaciji svakih par godina.

sovuljaga

pre 8 godina

covek je rekao poentu svega-"ne treba previse da gledamo u buducnost,treba da brinemo o sadasnjosti"!ne treba da nam bude bolje,i da nas bude sramota koliko dobeo zivimo za 30-40 godina kada napredni sazidaju par zgrada nego SAD!ODMAH

netko

pre 8 godina

e o ovome govorim ja vec jedno vreme.

mi ljudi smo unistili toliko zivotinjskih vrsta i malih naroda da ni sami ne znamo.

posto uvek ima neke ravnoteze, red je i da i mi dobijemo po tintari...

narocito sto se tamanimo medjusobno kao budale.
nigde saradnje nema, ili cemo mi sami da se unistimo ili ce neko nas, treceg nema..

winston

pre 8 godina

postovani gospodine hoking, cenim vas iq, ali to sto ste vi ograniceni znanjem o ponasanju samo nase civilizacije i rase, ne znaci da bi se ti vanzemljaci ponasali po jedinom uzoru koji poznajete... to sto smo mi takvi, ne znaci i da je ostatak galaksije takav.

mix

pre 8 godina

Prvo Kolumbo se nije prvi iskrcao u Americi. Drugo i da se iskrcao prvi to nije bila Amerika tada. Treće vanzemaljci nisu Amerikanci da ubijaju sve šta stignu. Četvrto ti veliki naučniče neznaš da oni znaju za nas ponašaš se kao totalna neznalica. I peto NEMAŠ TI POJMA AMERU.

popeye

pre 8 godina

Не требају нама чак ни они, уништићемо се међусобно, због похлепе група моћних и грамзивих људи. Или ће пре тога еколошки и биолошки уништити планету којечиме. Похлепа, карактерна особина који ће уништити човечанство. Кад ЕТ буде видео шта ми овде радимо једни другима ...

joca

pre 8 godina

zemlja neće biti uništena, čovečanstvo će biti uništeno, zemlja će nastaviti i život će bujati, pride ljudi nisu tehnološki ni slabi ni glupi, pre će uništiti i sebe i zemlju nego da dozvole da budu istrebljeni, hoking ti si inteligentan i fizičar ali prestani sa SF filmovima i filozofijom, koliko god da si pametan ne znas sve...

prosto

pre 8 godina

Ako su planete sa idealnim uslovima za život retke u svemiru, onda će nas zbrisati odmah, kakvog god da su stepena inteligencije. Ako nisu retke, nemaju razloga da nas uznemiravaju i unište. Prosto.

Tata Ikun

pre 8 godina

Mislim da je ljudski rod dovoljno tvrdoglav da preživi takav događaj. Ako se, naravno, najpre međusobno ne uništimo. Da je manje para dato na istraživanje i proizvodnju oružja, a više na istraživanje svemira i izvora energije, do sada smo opušteno mogli teraformirati Mars.

Sima

pre 8 godina

Uz svo poštovanje Stivenu, kontakti između civilizacija sa ove i one strane Atlantika ne mogu biti reper za interstelarne kontakte. Šta vi stvarno ne mislite da nas tuđinski život nije posetio? Ok ne u formi koju mi želimo ali bakterije, virusi padaju kao česte pojave mikro, makro asteroida. Eto prošli put je bilo u Čeljabinsku, koliko li je bakterija i raznih tuđinskih mikroorganizama od tada nastanilo našu planetu.? Hm.
Ako razmislimo o istorijskom značaju mezoameričkih civilizacija i njihovom padu izazvanu kontaktom sa konkvistadorima možemo reći sve samo da ono nije bilo dobro po evropu, ili ipak ne. Koliko god da je Amerika opustošena boginjama i ratom tako su i neke bolesti zabeležene i u kolonijalnim carstvima u Evropi te se to kasnije širilo ka istoku do Poljsko-Litvanske zajednice i Rusije.
Poenta je sledeća, koliko god da smo kao civilizacija na niskom nivou razvoja, čak nismo ni tip 0,1 na beše Stivenovoj skali, mi predstavljamo blagu opasnost toj razvijenoj rasi. Uostalom ako bi bili razvijeniji od našeg stadijuma inteligencije najnelogičnije bi bilo uništiti potencijalne robove ili bilo šta što bi njima bilo od koristi (ova pretpostavka stoji za civilizacije koje je opisao kao kolonizatorske i kojima resursi predstavljaju izvore koji im omogućavaju taj nivo razvoja).
U tom slučaju naša civilizacija bi opstala, preživela ili kao robovska podcivilizacija ili kao pobednik u velikom interstelarnom ratu.
Mada o ovoj temi se može raspravljati...

максимилијан

pre 8 godina

А ко може да тврди да ми нисмо напреднији? Можда су они кромањонци.

Gzff

pre 8 godina

Civilizacija koja je u stanju da resi problem interstelarnog putovanja mora biti toliko napredna da joj gotovo sigurno nece biti potrebno da kolonizuje druge planete i unistava druge civilizacije... mislim da Hawking nije u pravu po ovom pitanju.
(kzen, 02. oktobar 2015 18:48)

Vidim dobi najviše pluseva, ali šta ako su planete poput Zemlje izuzetno retka pojava u Univerzumu, a njima treba životnog prostora?

future

pre 8 godina

Ne znam zasto se uvijek pretpostavlja da postoji neka naprednija vrsta od nas...i zasto se uvijek zamisljaju kao Alien-i, tj. predatori. Zasto ne bi bili slicni nama, i prijateljski nastrojeni??

Joc@

pre 8 godina

Hajde Stivene da se svako drži svoje struke, a verovanja ŠBBKBB su stvar vere. Čovek veruje da bi okruženje na njega delovalo tako kao što bi on delovao na okruženje. Agresivan agresivno, miran mirno. A napredna civilizacija bi upravo stoga i zasluživala da se nazove naprednom što bi bila miroljubiva. A sa stanovišta fizike, kako bi vanzemaljci postupili?
*
Mislim da je nemoguće da uopšte i dođemo u fizički dodir. Stoga npr. što transportovanje ljudi sa Zemlje do planete X, i obratno, samo sa trećinom c (brz.svetlosti), treba da traje npr. 1000 godina, ako uračunamo i ubrzavanje i usporavanje koje organizam može da podnese. Nije ovo slučajno. Tako je Bog udesio. Zato su rastojanja među svetovima tako ogromna, baš da se ne bi susretali. Tako da, hajde da ovu našu planetu, tako lepu i plodnu, prigrlimo ''kao majku'' i živimo na njoj srećno i radosno, i da ljudima oko sebe pomognemo u tome. To je to što treba...
.

Kingslayer

pre 8 godina

@ Ja ne znam ko ovoga shvata ozbiljno.
Snimio 1 film i sad misli da je faca. Isto ko naj Gandi. Posle filma Gandi nestao iz filmske industrije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (KopasKi, 2. oktobar 2015 18:28)

Zasto ovoliko negativnih? Ja sam mislio da su kod nas 'Mucke' popularnije nego sto ovo govori. :D

Kol

pre 8 godina

@(kzen, 02. oktobar 2015 18:48)

Mozda a isto tako mogu da budu samo najobicniji kolonizatori koji idu od jedne planete do druge dok se svi resursi ne potrose, mozemo samo da pretpostavljamo kakvi su jer realno nemamo pojma i sve je moguce! Iskreno voleo bih da se pojave ne toliko zbog ociglednog naucnog i svakog drugog napretka koji bi tim susretom usledio, pod uslovom da su miroljubivi i da nas ne kolonizuju ili uniste, vec zbog toga sto bi konacno religija izgubila svoje mesto u drustvu kao nista drugo do prica za laku noc!

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Ženka komarca ti sisa krv, glista ti se uvuče u creva i sisa ti i krv i jede ono što ti jedeš, virus ti se uvuče i uništi ti mozak, pluća, itd. zavisi koji virus, da ne pričam o većim grabljivicama. Ali, to što je to dominantan šablon formi i ponašanja na ovoj planeti, ne mora da znači da je i u čitavom univerzumu. Moguće je da je tako, ali je isto toliko moguće i da nije tako, bar dok se ne dođe do dokaza. U svakom slučaju ukoliko predpostavimo da sve što postoji sledi istu formu, onda je velika verovatnoća da je tako kako on kaže.

Petar

pre 8 godina

Iako si veliki Hawking ne mozes da izjavis tako nesto. Moze biti al ne mora da znaci, zato trebas reci ja mislim da bi se dogodilo to i to a ne da kazes kao da znas.
Niko ne zna sta bi se desilo a ja bas verujem da ako su toliko razvijeni sigurno nisu primitivni i greedy kao ljudi na zemlji.

Zoki

pre 8 godina

Veoma logično razmišljanje. Onaj ko dođe je tehnološki napredniji od nas. Može da bude potpuno drugačiji od nas u svakom pogledu (od fizičkog do moralnog), ali naše iskustvo nas uči da su superiorna bića ili civilizacije direktno ili indirektno uništavale ono što je inferiorno. Najbolja scena po ovom pitanju: https://www.youtube.com/watch?v=utTqnMG-qSU

apokalipticar

pre 8 godina

A koja je sansa da nas nadju, kada nas nisu nasli za 5 milijardi godina? I zasto bi i vanzemaljci morali da budu slicni ko zapadnjaci, da teze koloniziranju, crpljenju tudje energije i resursa, genocidu i slicno? Koliko bi zemlja i zemljani bili napredniji u otkrivanju svemira da su zajednicki ulagali sva sredstva u istrazivanje, umesto u naoruzanje? Mozds bi do sad leteli izvan suncevog sistema i bili blize otkrivanju drugih svemirskih stanovnika. Nasa svest je zatrovana filmovima naucnofantastike gde su vanzemaljci uvek zli, agresivni i kolonizatori sa mocnim naoruzanjem.

runner

pre 8 godina

Не требају нам ванземалјци, ионако ћемо се сами уништити. Ако је, бар по Библији, у долини Месопотамије почетак човечанства изгледа да му је, по свему судећи, сада tamo почетак краја. Тако да ће се будући ванземаљци провести с нама к'о ми са Марсом.

CATAPA

pre 8 godina

“Ne znamo mnogo o vanzemaljcima, ali zato znamo mnogo o ljudima”
Ne znam da je netačnije ono prvo ili ono drugo. Znam da je zaključak zasnovan na netačnim premisama tačan koliko i bacanje novčića. A tek pouzdano znam da takva metodologija nema blage veze sa naukom.
Vanzemaljci su religija (pre svega) za one koji za sebe misle da su ateisti. Naprasno su postali manje ludi oni koji viđaju vanzemaljce ili neki "alien device", nego oni koji viđaju "device Marije". Oni koji komuniciraju sa vanzemaljcima nego oni koji razgovaraju s Jehovom lično.
A reč je o potpuno istoj vrsti ludila i luđenja. Verovanje da bi vanzemaljci uništili ljudsku vrstu je pandan božijeg gneva i direktna posledica religijom kontaminiranog uma.
Nema bogova, nema vanzemaljaca, ljudi su ono što ljudi bogovima smatraju. Tačno je samo to da bogovi, tojest mi ljudi, nismo uvek pametni i pogotovo nije svaki od nas. Ima bogova koji su baš onako blesavi i skoro uvek.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Čitam ovde komentare i vidim da veliki broj ljudi smatra da smo mi civilizovani i miroljubivi, pa sigurno tako nešto postoji i napolju. Samo zato što sledimo neke šablone ponašanja, ne znači da meso raste samo u samoposluzi. Da bi iluzija o miroljubivosti, planetarnom miru, bratstvu i jedinstvu, bila veća, industrije su preuzele klanje i ubijanje, to se krije od ljudi, pa ljudi, zbog "prosečnog" uma, misle da su nešto drugo, jer reaguju samo na ono što vide. Budite sigurni da smo mi, na ovoj planeti, najgori oblik štetočine, parazita i predatora. Ne bismo mogli da opstanemo da nismo, jer samo oblici koji to najbolje rade opstaju. Ali pošto smo dugo kao vrsta bili fokusirani na društvene aktivnosti, kreativne i druge, evoluirao nam je um u tom pravcu, ono što vežbaš to ti se razvija, zbog toga smo sada u mogućnosti da shvatimo šta smo i kako sve oko nas funkcioniše, i zbog toga neki od nas to ne mogu da sažvaću pa beže u bajke i legende, da bi pobegli od surove stvarnosti, što je još jedan oblik borbe za opstanak koji ima za cilj da očuva i um, ne samo telo.

Jelena

pre 8 godina

Vidim da su svi krenuli da govore o nama i vanzemaljcima a niko se nije dotakao suštine onoga o čemu priča Hoking. O tome da treba da tražimo sebi rezervni stanište na nekom mestu u svemiru pogodnom za život. Čak i da uspemo da nađemo gostoljubivu planetu jasno je da bi tek neznatno broj ljudi mogao stići tamo. Čovečanstvo bi tako moglo da dobije šansu za nastavak vrste, ali je svima nama ostalima sudbina tu gde jesmo.

Za bolje mozda i nismo

pre 8 godina

Kakvi smo, kako se ophodimo prema planeti, zivotu, resursima, za bolje mozda i nismo. Milionima godina ova planeta zivi kako tako u skladu sa prirodom, a mi smo je u poslednjih 50 godina bas uzjahali pa ne znamo da stanemo. I treba nesto da se desi pa da covek shvati gde mu je mesto.

Evo ga opet

pre 8 godina

Mnogi naucnici-velikani kada zadju u starije godine zadju nekim putevima mistike i ezoterije koji cesto nemaju veze s pamecu. Gaus je recimo predlagao ruskom caru da u Sibiru napravi dzinovski simbol od zita kao poruku vanzemaljcima da su dobro dosli. Gedel je u mentalnoj bolnici pokusavao da matematcki dokaze da bog postoji ... Nazalost i Hoking polako ide tim putem. Steta ...

svako ima svoju publiku

pre 8 godina

Naprotiv, uvek je manje razvijeno društvo (plemena, narodi, države) jelo razvijenije.
Kako su padala rimska, persijska i romejska carstva?

prijatelj iz Dubicha

pre 8 godina

Pa, ako su toliko inteligentni, Stive, shvatiće, valjda, da nismo bakterije.
(Peter De Nda, 02. oktobar 2015 17:55)

HOCCE!..al cce takodje 'shvatiti' da im ovako razjedinjeni,zavadjeni,zavisni,zlobni,osvetoljubivi,gramzivi i bezoseccajni - AMA BASH NISHTA NE TREBAMO!!!....

Nosmoking

pre 8 godina

Ovaj cica samo lupeta! Ni N od naucnika! Kakvi vanzemaljci bre, jesmo li deca?! To sto nasa uzima milijarde da bi nam nudila teorije to je sramno!

Dejan

pre 8 godina

Do pre 30 godina nije postojao TV u boji a napredak od tog vremena do danas je nestvaran u tako kratkom vremenskom razdoblju,bice da su oni vec stiglo do nas ali naravno strogo pov.

Molder

pre 8 godina

Zasto bi nas unistili?Ako su tako napredni da mogu
da dođu do nas pre će biti da žele da nas prouče i uspostave kontakt.
Ako su agresivni onda će uništiti sami sebe pre nego što se razviju
u civilizaciju sposobnu da putuje po galaksiji.Mi smo tehnološki gledano
u kamenom dobu i ne predstavljamo opasnost ni za koga izuzev sami za sebe.

kukulelekojikonji

pre 8 godina

Inace Isak Njutn je celoga zivota verovoa u Boga,a ne samo pred smrt kao sto napisa neko.O tome svedoce brojni zapisi i tumcenja Biblije od strane ovog,pa mozda i najveceg naucnika u istoriji.To da li postoje ili ne druge civilizacije ne znamo i mozemo samo da predpostavljamo,ali je ono sto je vazno,upravo to da njihovo postojanje nije u suprotnosti sa Tvorcem i svedrziteljem svega vidljivog i nevidjivog.Koliko je ogranicena nasa inteligenencija pokazuju bas najveci naucnici i mislioci koji su u najvecem broju bili vernici(Njutn,Tesla,Paskal,Mendeljev,Dostojevski,Sekspir...),jer su shvatali da su i pored dara koji im je dat,toliko mali i nemocni naspam Logosa

Sasa jokic

pre 8 godina

Cak i vrhunski naucnici polaze od pretpostavke da vanzemaljci izgledaju i razmisljaju kao oni iz naucno fantasticnih filmova?
Mozda je stvar u razlicitim paralelnim svetovima/dimenzijama, gde je svakome od nas kreirana odredjena stvarnost/matrix i mi taj film "vozimo".
Neke stvari su nam zajednicke, pa i strah od nepoznatog, koje cemo ziveti jednog dana, kada se ovaj matrix zavrsi, i isprate nas u vecna lovista...

winetou

pre 8 godina

Nikad mi nece biti jasna ovakva vrsta teoretisanja.Nisam astronom,fizicar itd,ali me je uvek zanimala jedna stvar.Zasto vanzemaljci(ako postoje),moraju da zive bas tako daleko da se mi pitamo za njihovo bitisanje uopste?Kako to da nisu na nekoj od planeta suncevog sistema,takoreci u komsiluku.Pa posto su je li,napredni i superinteligentni mogu i da zive na takvim planetama gde nema zivota.Bar sa ljudske strane posmatranja.

CATAPA

pre 8 godina

U ovom trenutku je neuporedivo važnije razmotriti koliko zaista anđela može da đuska na vrhu igle, a da se ne guraju? Ustvari je to nekako isto, u rangu buncanja pijane baba-Simane.
Nakotilo se tih lažnih proroka kao u Brajanovom žitiju da smo. Ali i u tom ludilu ima sistema; treba zastrašiti narod, a preplašen narod je pokoran narod. To je bar mnogo puta provereno.
Hoking je uvek bio šarlatan i režimski "naučnik", samo što je to sada postalo i očigledno.

Ti "vanzemaljci" koji će da "nas unište" mogu da budu i izbeglice sa "planeta" koje smo im pretvorili u pakao. Zapravo se prvi talas te "invazije vanzemaljaca" već dešava.

Swedenonline

pre 8 godina

Sad lik bas talasa, ogranicio se da zivot mora biti baziran na jedinjenjima koja su potrebna nama. Sta ako su kiseli organizmi, voda i kiseonik su im neprijatelji!

Zoran

pre 8 godina

“Ako nas vanzemaljci posete, posledice će biti iste kao kad se Kolumbo iskrcao u Americi, što nije bilo dobro po Indijance”, rekao je Hoking u intervjuu za španski “El Pais”.

A sto bi vanzemaljci morali da razmsiljaju kao Ameri? Pa kao Ameri nema 5 nacija u svetu: Britanija, Francuska, Japan, Nemacka, Holandija.

Ostalih 200 nacija ne razmiljaju kao ovih 5.

niko

pre 8 godina

Vanzemaljci su nas vec posetili i posecuju nas i dalje, generalno daju nam rehnologiju u zamenu za hranu. Izumiranje nekih zivotinjskih i biljnih vrsta je posledica trgovine sa vanzemaljcima.

Dvojnik

pre 8 godina

Pre ce biti da vanzemaljci, ako uopste postoje, odbijaju da se javno pojave ovde da uzpostave kontakt jer smo mi ratoborni I verovatno bi burno reagovali. Biti napredan I inteligentan nije samo tehnologija I nauka.
Mene uvek fascinira kad procitam neku izjavu ovog sveznalog gospodina, da ne verujes da se on smatra nekim velikim umom ovog Sveta. To samo govori u kakvom mi svetu zivimo kad neko pun nebuloza, nedokazanih teorija, bez postignuca vazi za genija. Svaka mu cast sto se izborio stom teskom bolescu al za ostalo bolje da stane postrane.
Ne znam dal postoje vanzemaljci al znam da Nam se tamo neko smeje, kakvim se glupostima mi bavimo ...dok Nam se drustvo raspada

Leo

pre 8 godina

Ustvari citira Darwina. Darwin je jos u XIX. Stoljecu rekao, da su u slucaju susreta dviju ljudskih civilizacija, realna dva ishoda. Asimilacija ili istrebljenje tehnoloski inferiornije vrste.

slobodan032

pre 8 godina

Po običaju gomila gluposti u komentarima od ljudi koji verovatno i ne znaju ko je Stiven Hoking, ali svejedno misle da su pametniji od njega. Ovo je samo razmišljanje jednog od najvećih astrofizičara i čoveka čiji je IQ daleko veći od normalnog. Ali mi uvek moramo da ubacujemo dnevno političke teme, verska ubeđenja i naravno da uzalud pokušavamo da budemo humoristični. Kada čitam komentare na naučne tekstove bude mi muka gde nažalost moram da živim.

Mile sa Liona

pre 8 godina

neko: Razvija se etika, ali velikog brata! Kao i ovde danas. Najbogatiji i najmoćniji tlače sve ispod sebe. Čovek je najveća zver i štetočina. Zašto bi u bilo kojoj "naprednoj" civilizaciji bilo drugačije?

rrmm

pre 8 godina

Kada čovek pročita sve i svašta na ovom netu , shvati da više ništa i nezna . Nema pojma ni gde živi , ni kako je nastao , ni kako će završiti . Stara izreka , što manje znaš , srećnije živiš .

Jovan

pre 8 godina

Ovakvo kakvo je-covecanstvo odavno zasluzuje jedan globalni "RESET".
Nema potreba za intervencijom-sami ce se potepamo, ili ce neki meteor ala Tunguska da "vrati sat" malo unazad.

bezveze

pre 8 godina

@максимилијан - Pa ako su u stanju da naprave intergalakticko putovanje, znaci da su MNOGO napredniji od nas posto mi mukice jedva solarni sistem napustismo a kad se spomene ulaganje u istrazivanje svemjra kroz prostoriju samo prodje thumble weed ko u vesternu.

@neko - Upravo to, paralela sa iskrcavanjem evropljana u ameriku nije najpravednija sobzirom da pricamo o dosta naprednijim civilizacijama. Zasto je on to prevideo je zato sto je njemu etik potpuno irelevantna i on sve vrednoati izvodi iz zakona prirode, a filozofiju (pa i etiku kao njenu disciplinu) negira u potpunosti.

bata djosa

pre 8 godina

@
OK. Cenim gospodina skoro kao modernog Ajnštajna. Ali... Zar se (u tim vremenskim razmerama) ne razvija i etika, pored tehnologije ? Ako je tehnologija TOLIKO razvijenija, znali bi, recimo, kako da vrate atmosferu Marsu npr (a ima bar milion "Mars-like" planeta samo u našoj galaksiji) ? Ili da nasele planetu kao što je zemlja bila pre recimo milijardu godina, ili za vreme dinosaurusa (tj neprevladavajuće inteligentne i tehnološki razvojne rase) ? Jer po toj logici (postojanja razvijenog uma, života), i takvih planeta treba da ima desetine hiljada onda. Tako da je po meni ovo nebuloza. Znam odavno za njegov takav stav, u par knjiga ga je obrazlagao, ali stvarno se NE slažem.
(neko, 2. oktobar 2015 21:16) # Link komentara

Bravo. najzad neko ko se slaze sa mojim razmisljanjima i stavom.
Gospodin priznati genije ili sta vec -se prilicno ulenjio. Uziva u slici o sebi i priznanjima i lovorikama..mislim da je mozda i sam shvatio da je izrekao pomalo "decju" analizu bez neke dubine, ali nece da prizna javno da je pogresio. ipak bi u tom slucaju "umanjio" sebe a to nece makar crko da uradi. ipak je on veeeliki genije,a plan mu je da to i ostane.

rus

pre 8 godina

ce poginemo u vodu, bate minli...

dragi vanzemljci i vanzemljanke, obracam se ovim putem preko mobilnog telefonskog aparata. ako slecete u kukuruze, idite kod komsije slavoljuba, ne da slecete u moje, cu ve skinem ko bata zivojinovic, jednim metkem. lol

Dragan

pre 8 godina

Ovde sve mudrac do mudraca,i naravno kao i uvek u nasem drustvu,svi sve znaju...kako to da niste na Kembridzu,i radite na konstruktivnim idejama..

neutralni felsh

pre 8 godina

Ja ne znam ko ovoga shvata ozbiljno.
Snimio 1 film i sad misli da je faca. Isto ko naj Gandi. Posle filma Gandi nestao iz filmske industrije.
(KopasKi, 02. oktobar 2015 18:28)


bravo majstore! kad vec trolujes, troluj kvalitetno! :)))

na zalost, mnogo vise smisla ima trolovanje nego ova preovladavajuca komentatorska pretezno papucarska polemika sa hokingom.

kzen

pre 8 godina

@(Kol, 2. oktobar 2015 19:47)

Kakvi to resursi postoje ovde koje civilizacija koja je tehnoloski toliko uznapredovala da moze u svojim svemirskim brodovima da prevali rastojanja koja se mere u desetinama, stotinama ili hiljadama svetolosnih godina ne moze da nadje ili stvori u sopstvenom suncevom sistemu?

Zlato? Retki metali? Radioaktivni elementi? Voda? Energija?

Ne postoji taj element, jedinjenje ili kolicina energije, koje tako napredna civilizacija ne bi bila u stanju da generise u sopstvenom suncevom sistemu ili bi ih bilo teze naci ili generisati tamo nego transportovati nazad iz nekog drugog suncevog sistema.

To je toliko jasno da mislim da se otimanje resursa kao motiv za unistenje neke civilizacije van svog suncevog sistema moze sa ogromnim stepenom sigurnosti u potunosti odbaciti kao mogucnost.

Jedini scenario koji mogu da zamislim kao relativno moguc je da im je civilizacija tehnoloski veoma brzo uznapredovala a svest pojedinih pripadnika te civilizacije jos uvek pod uticajem evolutivnog prtljaga koji ukljucuje lov i ubijanje drugih zivih bica kao deo borbe za opstanak pa onda ti pojedinci idalje imaju potrebu da love iz zabave ili zadovoljstva. Otprilike kao kada bi u narednih par stotina godina nasa tehnologija toliko uznapredovala da nam omoguci interstelarna putovanja a neki pripadnici nase vrste bi idalje imali zelju da love i ubijaju pa onda sednu na svemirski brod i odu na "Safari"... nesto kao u filmu Predator.

Stefan Sydney

pre 8 godina

Krajnje je vreme da prestanemo da verujemo teorijama poput ove od kvazinaucnika poput ovog. Iako nas non stop bombarduju slicnim glupostima.

Vanzemaljci jednostavno NE POSTOJE! Ovo je jedan jedini svet stvoren samo za nas. Sve zvezde, planete, galaksije sto vidite na nocnom nebu su malecke u odnosu na Zemlju i nalaze se tu blizu okolo nas. Ako mi ne verujete pogledajte ovaj snimak iz spejs satla http://www.youtube.com/watch?v=_62WWGLzynY. Osim ovoga sto vidite tamo dalje nema ama bas nista, prazno! A pogledajte i kako se zvezde pojavljuju kad padne mrak http://www.youtube.com/watch?v=KKn9IcgtYQ8.

Mars je, na primer, oko 50 METARA u precniku a slicno i ostale planete. To znaci da tamo nikad nece biti sletanja ljudi jer bi se onda otkrila prava velicina ovih nebeskih tela. A sve je to namerno skriveno od nas iako Rusi, Amerikanci pa i Kinezi odavno znaju istinu (naravno samo oni kojima je to posao).

Istina je ono sto pise u Svetom Pismu i Kuranu. A tamo, izmedju ostalog, pise da je svemir sastavljen od VODE a nije vakuum. Za ovo, evo vam dokaz na ovom snimku http://www.youtube.com/watch?v=lBL98p0wZ7g. Za pametne dovoljno.

marko

pre 8 godina

Mislim da je malo verovatnije da bi vanzemaljci bili miroljubivi jer ne bi imali potrebe za resursima Zemlje i bilo bi im zanimljivije da ocuvaju zivot na Zemlji, ali sve pretpostavke su slabo osnovane. Mi ne mozemo da pojmimo mentalne procese inteligentne vrste koja je evoluirala nezavisno od zivota koji poznajemo, nesvesno uvek upadamo u zamku antropomorfizacije. Inteligencija je sposobnost ostvarivanja nekih ciljeva u nepredvidivom okruzenju, ciljevi koji nas motivisu proisticu iz karakteristika nase evolucije i za nekog inteligentnog vanzemaljca mogu biti dosta drukciji, njihovo ponasanje nam moze izgledati totalno sumanuto. Ako govorimo o bicima koja su bioloski evoluirala, tu i mozemo da ocekujemo neke slicnosti, ali mozemo se sresti i sa vanzemaljskim vestackim inteligencijama i tu se stvari jos komplikuju (npr. "paperclip maximizer" tip vestackih inteligencija koje imaju ogromne sposobnosti, a vode se nekim potpuno bizarnim ciljem).

Inace, mislim da ni sa stanovista mnogo naprednije civilizacije nismo uporedivi sa bakterijama. Mi nemamo nikakav dokaz da bakterije pokusavaju da razumeju nesto o ljudima i da uspostave komunikaciju sa nama. S druge strane, inteligentan vanzemaljac bi trebalo da shvati se mi i te kako interesujemo za njega.

Bojan

pre 8 godina

@ neko
Lepo je sto pominjes etiku ali racunaj na to da je etika slabija od nagona za opstankom. Pogledaj amerikance, oni su tehnoloski najnapredniji deo nase civilizacije, najbogatiji su i njihova zelja za odrzanjem te pozicije ih ne cini eticnim vec agresivnim.

Bane

pre 8 godina

Ovo sto on kaze je u sustini tacno ali nemoguce, ako bi nas posetila neka civilizacija i dala nam do znanja da su ovde dosli kako bi bas nas upoznali onda bi to bio los znak jer nisu mnogo odmakli od nas, a mi sa druge strane nismo mnogo odmakli od kolumba i doba spanskih osvajaca. Tu nastaje paradoks da do nas uopste stize neko iz drugog suncevog sistema ko je sigurno na nekom visem nivou svesti, a zeli da uopste komunicira sa nama.

Bojan

pre 8 godina

Mislim da nije u pravu i mi smo napredovali u odnosu na pre 500 godina a zamisli da opstanemo milijardu godina pa covece!!! Malo naprednija mozda a toliko ne verujem vec bi nas unistili do sada.

Norge Mora

pre 8 godina

Stvarno ima čudnih komentara, kao da su napisani polovinom prošlog veka. Da prosto ne poveruješ koliko neki još nisu mrdnuli iz tog doba. Ljudi, bre, na netu ste i imate i previše informacija na sve te tema kao i slike i dokumentarne filmove tamo gde slušate muziku na Fejsbuku. Iznenadićete se koliko ima i tajnih procurelih stvari, da je ova voda sa Marsa zadnja stvar koja bi nekog posle svega tamo zanimala. Koliko je samo prepravljenih slika i geografskih karata sirovim retuširanjem na Guglovom Irtu sa Mesecom i Marsom. Zapanjićete se kad sve to vidite i šta su promašili da sklone od objekata, zgrada i celih gradova, da samo možete da se uplašite posle svega što otkrijete kotrljajući i zumirajući ta nebeska tela. A da, zaboravio sam da vi to sve ne možete i da vam trebaju svetski jezici za dolaženje do takvih informacija, kojih nema na kuriljici. To je već veliki problem i shvatam polako sve. Trudim se kao i uvek, ali razumevanje i dalje nemam.

Milosav

pre 8 godina

A da li bismo mi (tj ljudi, ne mi komentatori na B92) bili prijateljski nastrojeni prema vanzemaljcima? Ili bismo ih hvatali i secirali? Ja mislim da odgovor na to pitanje zavisi od trenutne drustveno-politicke situacije, i da bi bio drugaciji svakih par godina.
(Lola, 2. oktobar 2015 20:40)

Kada bih ja zarobio nekog vanzemaljca odmah bih ga odveo kuci da mi masira tabane komovom rakijom, donosi ladno pivo iz frizidera, ide po novine i namirnice, itd.

zoran1965

pre 8 godina

Ako nas i nadju nek pocnu sa unistavanjem od SAD,pa naalje.
(humanista, 2. oktobar 2015 18:52)
tako su isto razmišljali i južnoamerikanci kada su se iskrcali španci. samo je ljudska glupost bezgranična

raspućin

pre 8 godina

Ako je Hoking u pravu to bi izgledalo ovako: dođu vanzemaljci i sve potamane za 2 nedelje i onda zaglave u Avganistnu sa talibanima na 10 godina.

qr

pre 8 godina

Bez obzira na to koliko cenim ovog coveka po njegovoj inteligenciji i trudu da pomogne covecanstvu moram reci da jedan deo njegovih izjava medju kojima je i ova nemaju veze i nesmotrene su. Iznenadjuje me da neko takve inteligencije pada na lestvisu baba-vange i prorice nesto za sta niko od nas nije kompetentan da zna. Zreo je za neki rijaliti.

U Bibliji pise sve

pre 8 godina

Pa i u Bibliji pise kako su vanzemaljci spasli zivot na zemlji,samo sto vi ne umete da tumacite.Dinosaurusi su se bili toliko razmnozili na zemlji a poceli su pod uticajem djavola da budu jako zli,te izabra Bog nas da nasledimo zemlju i odrece se dinosaurusa i resi da ih unisti.Onda zamoli najblizu vanzemaljsku civilizaciju da,buduci da ce da posalje asteroid da udari u zemlju i time izazove globalno zagrevanje(efekat staklene baste ) koji ce da otopi led na polovima i zatim izazove globalnu poplavu,uzme od svake biljke seme i od svake jedinke po dva para(ne po jedan nego po dva) i ukrca ih u "Nojevu barku(svemirski brod) dok sve to ne prodje.I tako i postupise a Bog ih nagradi i odredi im da ubuduce oni,iz sazvezdja
Sirijusa,brinu o nama.I ode Bog dalje da stvara a nama ostade legenda koja se prenosila od kolena na koleno a dinosaurusi znamo kako su zavrsili.E,sad,kako je djavo opet prozlio i nas,zna se sta nas ceka,simpanze su vec pripremljne za smenu i kad dodje vreme,bice sta ce biti a vanzemaljci su vec poceli sa prikupljanjem od svakog semena,doduse ovog puta malo neprimetno,malo tamo,malo ovamo,nasa civilizacija ce nstati negde oko 3250-e,kao sto je i predvideo Nostrdamus (omasio samo za 500 godina) a pre toga sledi jedan veliki rat u kome ce izginuti trecina stanovnistva a posle toga bice mir hiljadu godina i na kraju opsti rat i istrebljenje.I sve to pise i u Jovanovom Otkrovenju,u Bibliji,ali nema ko da cita i sve bukvalno shvatate,nije svakom dato ni da shvati.

Gradjanin

pre 8 godina

Ako i kada dodje do posete vanzemaljaca otvorice se mnoga pitanja.

Ako dolaze iz tehnoloski superiornije civilizacije (sto bi bilo vrlo verovatno, bez razvijene tehnologije interstelarna putovanja su nemoguca), prvo pitanje ce biti da li ce se odluciti na unistenje ljudske vrste (koje i Hawking postavlja). Dalje: Da li ce posmatrati ljudsku vrstu kao pretnju? Da li ce (pokusati) uspostavljati komunikaciju sa ljudskom vrstom? Da li ce ljudsku vrstu ostaviti u rezervatima i na taj nacin ostaviti utisak postojanja svojih moralnih vrednosti? Da li ce osecati ikakvu krivicu u slucaju da se odluce za potpuno unistenje ljudske vrste? Da li ce samo postaviti svog ambasadora na Zemlju i ici dalje? Da li ce nam omoguciti pomoc u razvoju novih tehnologija?

Ne verujem u jednostavne i uniformne odgovore. Najverovatnije je da postoje vanzemaljske civilizacije (mnogo vise njih nego sto mozemo i da pretpostavimo), koje su medjusobno razlicite, koje bi u istim situacijama donosile razlicite odluke. Ako nas (i kada) neka od tih civilizacija poseti, bice veoma vazno - kojoj kategoriji ona pripada.

A, mozda mi budemo posetioci. Nas odnos prema domorocima ce nam tada najbolje pokazati koliko smo i kakva smo civilizacija.

humanista

pre 8 godina

Znas li ti ,,g.neutralni felsu ili falsu,,koliko je dece u Srbiji pobijeno od tvojih miljenika Amera.Usput,ratovao sam protiv njih i tamo sam se kako kazes,,poturio,,da branim Srbiju i srpski narod.Procitaj nesto,edukuj se nemoj stalno druge optuzivati.

Epitaph

pre 8 godina

@neko - kakva etika!?! Ako govorimo o super razvijenoj rasi čija je inteligencija nemjerljivo veća od naše, logično je da takva bića ljude nebi smatrala za nesto vise od muhe! Kako ti doživljavaš muhu?! Da li je smatraš vrijednom, odnosno više vrijednom od ručka oko kojeg obljece? Ili ćeš uzeti muhomlat i riješiti se dosade i izvora zaraze....

Онако само успут

pre 8 godina

Не постоји ни један разлог због чега би ванземаљци уништили сав живот на Земљи. Вода? Има је свуда у космосу. Ето, нашли су је и на Марсу, а има је и на Еуропи и на Енкладе. Насељавање планете? Оном ко може да путује космосом више од десет година не треба планета за насељавање, јер има одржив систем на броду.Робовска снага? Злато? Ићи толико далеко због онога што постоји близу њих? Освајање се догађа постепено и ми би смо приметили било који облик цивилизације која постепено осваја. За сад нема ни живота, а камоли цивилизације. Уколико не постоји начин за путовање космосом формулом што већа раздаљина за што краће време, а што јефтиније, путовање космосом губи смисао, у сваком погледу, а размена информација међу удаљеним бићима добија све више на значају.

pa

pre 8 godina

А ко може да тврди да ми нисмо напреднији? Можда су они кромањонци.
@(максимилијан, 2. oktobar 2015 20:43)
Pa ako oni dođu kod nas a ne mi kod njih onda su svakako oni napredniji. znači da smo mi kromanjonci kad ne umemo da odemo dalje od ove planete bar što se tiče ljudske posade.

Zarko

pre 8 godina

@Dragan To što mi imamo primitivne uređaje, ne znači ništa...šta ako ''oni'' imaju nešto što je daleko savršenije od svega što mi imamo?
Mislim da će doći svet nikada neće doći u kontakt sa nekim vanzemaljcima. Čovek ne može da zna ni kako je nastao a kamoli da li neko negde postoji. Mislim da svetu zaista preti katastrofa i da će čovek sam sebe uništiti, nebitno da li zagrevanjem planete, nuklearnim ratovima ili bolestima.

Virus ubica

pre 8 godina

Poznajem igrom slucaja jednog lekara ovde odakle pisem(Francuska) koji redovno ide da obilazi razna plemena u AMazoniji i jednom prilikom sam ga pitao u vezi raznih bolesti(na sta se on vrlo zacudio daa sam ga pitao tako nesto ali je sa zadovoljstvom odgovorio) dali smo mi kao razvijenija civilizacija od tih domorodaaca u amzoniji NEOTPORNIJI n razne bolesti,znaci dali su oni OTPORNIJI od nas,buduci da zive u prirodi,ili je obrnuto,tj ako bi neko nekoga tu necim "zarazio"=ko bi preziveo?
Odgovor je bio mozda meni pomalo neocekivan,da smo mi za ljude iz AMazonije KOBNI sto se bolesti tice,iako se desaava da se i mi zarazimo necim ali imamo lekove,razvijenu medicinu itd,sto oni nemaju,ne znaju kako ni da prepoznaju odredjenu bolest a lecenje im je=shmansko.
Dakle,sta bi se desilo da nas poseti neka vanzemaljska civilizacija?Nista,osim sto bi nam donela neku novu "sidu" ili jos gore,to je mnogo vec OPASNOST a nisam Stiven Hoking ali evo,SLUCAJNO znam,p eto prave opasnosti,ne od toga da bi nas neko pokorio ili slicno vec da nam ne prenese neku bolest koja je "pametna" da mutira ko sto mutira virus side recimo(ko zna odakle on na zemlji) ili jos gore a to mislim da i vanzemaljci znaju te gledaju da se mnogo sa nama ne petljaju a vala ni mi sa njima ne bi bas trebali,niti da mnogo letimo na MEsec i MArs,da ne pokupimo nesto i odatle,ne trebaju nam vanzemaljci,dosta je danam se uglavi neki virus.

Snoop Dogg

pre 8 godina

*100% nas ne bi dirali, i 100% stojim iza ove moje izjave.

P.S.Zašto bi neko ko je evolutivno napredniji- napadao nižu evolutivnu rasu od sebe?

mix

pre 8 godina

E moj naučniče. Ko o čemu Amer o uništenju. Zašto bi neko uništio nešto? Kakvu korist bi imao od toga? Od nečeg možeš imati korist od ničega nemaš ništa. I zašto bi oni osvajali Zemlju. Oni mogu uzeti šta hoće i kad hoće tako i saznati sve. I zašto bi oni uništili nešto kada će i njima trebati. A da se nasele ha,ha,ha. Kao što bih se ja naselio na Mars. Ćuti naučniče ne blamiraj se više.

Aleksandar

pre 8 godina

Ako je jedan vanzemljak los pa nisu svi losi.

Ova njegova izjava je ravna onoj da smo mi jedini u univerzumu.

Na cemu on bazira ovu svoju teoriju.

mica2

pre 8 godina

bas je on to trebao da nam kaze ko da sami ne mozemo da zakljucimo da onaj koji prvi nadje onog drugog znaci da je napredniji sto je logicno!

S'a

pre 8 godina

Podržava inicijativu za potragom u cilju pronalaska drugog života, a kaže ako nas taj drugi život pronađe mi smo gotovi. Nemoj da cackas mecku dok spava.

naucnik

pre 8 godina

lako mu je bit naucnik dok surfuje po netu. ima ovaj tablet ispred i cosa ga covo. Ali mi se cini da je eto slucajno se potrefio na vukajliji i tamo video neku reakciju. Kao rat izmedju ljudi i nas vanzemaljaca.

Vidoviti sugradjanin

pre 8 godina

He,umislio covek da sve zna,pa vanzemaljci znaju za nas,posecuju nas i unapredjuju nam civilizaciju vec vise hiljada godina,nit je covek izmislio tocak,nit je Hrist tek tako "hodao po vodi",nit je Mendeljev dosao u snu do svoje hemijske tablice,nit je Nikola Tesla,koji j otvoreno govorio o vanzemaljcima kao i vidovita Vanga koju su ismevali tek tako dolazili do "informacija".
I hvala Bogu da su ti isti vanzemaljci toliko napredni da shvataju da nemaju zasto da nas uznemiravaju te se kriju koliko god je to moguce,iako ih nekad i uocimo,ima ih vise vrsta ali deluju po ZAKONIMA koji vladaju u tom savezu intergalakticke unije razvijenih civilizacija a prvi od njih je obaveza da pomazu manje razvijenim civilizacijama bez da se direktno mesaju u njihov politicki i drustveni sistem.Mozete da se smejete mom komentaru do mile volje,to je tako kako je.Nemam nikakav kontakt" sa vanzemaljcima ali ovo znam iz jednog prostog razloga(pise u potpisu).

kzen

pre 8 godina

Civilizacija koja je u stanju da resi problem interstelarnog putovanja mora biti toliko napredna da joj gotovo sigurno nece biti potrebno da kolonizuje druge planete i unistava druge civilizacije... mislim da Hawking nije u pravu po ovom pitanju.

mix

pre 8 godina

Prvo Kolumbo se nije prvi iskrcao u Americi. Drugo i da se iskrcao prvi to nije bila Amerika tada. Treće vanzemaljci nisu Amerikanci da ubijaju sve šta stignu. Četvrto ti veliki naučniče neznaš da oni znaju za nas ponašaš se kao totalna neznalica. I peto NEMAŠ TI POJMA AMERU.

neutralni felsh

pre 8 godina

Ako nas i nadju nek pocnu sa unistavanjem od SAD,pa naalje.
(humanista, 02. oktobar 2015 18:52)



pravi humanista na delu, prvo potura tudja ledja i drugom zeli zlo.

mile

pre 8 godina

Ovaj covek je ceo svoj zivot posvetio da dokaze da nema Boga.Nije jedini naucnik koji je to cinio u zivotu.Dali ce bar na kraju zivotnog puta shvatiti da je ceo zivot bio u zabludi i kao Isak Njutn pred smrt uzviknuti ,,veliki je Bog''!?

CATAPA

pre 8 godina

“Ne znamo mnogo o vanzemaljcima, ali zato znamo mnogo o ljudima”
Ne znam da je netačnije ono prvo ili ono drugo. Znam da je zaključak zasnovan na netačnim premisama tačan koliko i bacanje novčića. A tek pouzdano znam da takva metodologija nema blage veze sa naukom.
Vanzemaljci su religija (pre svega) za one koji za sebe misle da su ateisti. Naprasno su postali manje ludi oni koji viđaju vanzemaljce ili neki "alien device", nego oni koji viđaju "device Marije". Oni koji komuniciraju sa vanzemaljcima nego oni koji razgovaraju s Jehovom lično.
A reč je o potpuno istoj vrsti ludila i luđenja. Verovanje da bi vanzemaljci uništili ljudsku vrstu je pandan božijeg gneva i direktna posledica religijom kontaminiranog uma.
Nema bogova, nema vanzemaljaca, ljudi su ono što ljudi bogovima smatraju. Tačno je samo to da bogovi, tojest mi ljudi, nismo uvek pametni i pogotovo nije svaki od nas. Ima bogova koji su baš onako blesavi i skoro uvek.

KopasKi

pre 8 godina

Ja ne znam ko ovoga shvata ozbiljno.
Snimio 1 film i sad misli da je faca. Isto ko naj Gandi. Posle filma Gandi nestao iz filmske industrije.

amerikaNO

pre 8 godina

Jednom sam gledao 1 emisiju o kraljevstvima u Kini i komentar voditelja(amerikanca) je bio:bili su toliko jaki pa je cudno sto nisu krenuli u osvajanje sveta.Ameri misle da su svi kao oni kolonizatori i istrebljivaci.Braco vanzemaljci dobro nam dosli:)

neko

pre 8 godina

OK. Cenim gospodina skoro kao modernog Ajnštajna. Ali... Zar se (u tim vremenskim razmerama) ne razvija i etika, pored tehnologije ? Ako je tehnologija TOLIKO razvijenija, znali bi, recimo, kako da vrate atmosferu Marsu npr (a ima bar milion "Mars-like" planeta samo u našoj galaksiji) ? Ili da nasele planetu kao što je zemlja bila pre recimo milijardu godina, ili za vreme dinosaurusa (tj neprevladavajuće inteligentne i tehnološki razvojne rase) ? Jer po toj logici (postojanja razvijenog uma, života), i takvih planeta treba da ima desetine hiljada onda. Tako da je po meni ovo nebuloza. Znam odavno za njegov takav stav, u par knjiga ga je obrazlagao, ali stvarno se NE slažem.

Nosmoking

pre 8 godina

Ovaj cica samo lupeta! Ni N od naucnika! Kakvi vanzemaljci bre, jesmo li deca?! To sto nasa uzima milijarde da bi nam nudila teorije to je sramno!

jolly

pre 8 godina

Na sta je spala nauka. U ovakvim izjavama nema nikakve egzaktnosti. Zao mi je samo sto obicni ljudi ne mogu da naprave razliku izmedju naucnih izjava zasnovanih na dokazanim cinjenicama i ovakvih spekulacija zasnovanih na previse sati provedenih u gledanju filmova.

dejan nis

pre 8 godina

ako su toliko napredniji od nas onda su nas odavno i nasli.mozda su nas i stvorili ili eksperimentisu sa nama jos odavno.a mozda su se i ubacili medju nas a da to i neznamo.sto da ne?

pa zar ne

pre 8 godina

Eto i ovaj covek vazi za najpametnijeg na svetu. Pa ako nas nadju inteligentija i bolje razvijena bica, mozda ce kao takvi oni biti miroljubiviji nego nedovoljno razvijeni covek. Jer rat je posledica gluposti. Mozda je neko u svemiru otisao korak dalje i raskrstio jednom za svagda sa ratovanjima...i okrenu se iskljucivo stvaranju, umesto unistavanju...

Sima

pre 8 godina

Uz svo poštovanje Stivenu, kontakti između civilizacija sa ove i one strane Atlantika ne mogu biti reper za interstelarne kontakte. Šta vi stvarno ne mislite da nas tuđinski život nije posetio? Ok ne u formi koju mi želimo ali bakterije, virusi padaju kao česte pojave mikro, makro asteroida. Eto prošli put je bilo u Čeljabinsku, koliko li je bakterija i raznih tuđinskih mikroorganizama od tada nastanilo našu planetu.? Hm.
Ako razmislimo o istorijskom značaju mezoameričkih civilizacija i njihovom padu izazvanu kontaktom sa konkvistadorima možemo reći sve samo da ono nije bilo dobro po evropu, ili ipak ne. Koliko god da je Amerika opustošena boginjama i ratom tako su i neke bolesti zabeležene i u kolonijalnim carstvima u Evropi te se to kasnije širilo ka istoku do Poljsko-Litvanske zajednice i Rusije.
Poenta je sledeća, koliko god da smo kao civilizacija na niskom nivou razvoja, čak nismo ni tip 0,1 na beše Stivenovoj skali, mi predstavljamo blagu opasnost toj razvijenoj rasi. Uostalom ako bi bili razvijeniji od našeg stadijuma inteligencije najnelogičnije bi bilo uništiti potencijalne robove ili bilo šta što bi njima bilo od koristi (ova pretpostavka stoji za civilizacije koje je opisao kao kolonizatorske i kojima resursi predstavljaju izvore koji im omogućavaju taj nivo razvoja).
U tom slučaju naša civilizacija bi opstala, preživela ili kao robovska podcivilizacija ili kao pobednik u velikom interstelarnom ratu.
Mada o ovoj temi se može raspravljati...

максимилијан

pre 8 godina

А ко може да тврди да ми нисмо напреднији? Можда су они кромањонци.

mehaničar

pre 8 godina

plasim se da je stiven u pravu,do sad nije gresio u svojim izjavama.
(dalibor, 02. oktobar 2015 18:47)

Da, baš sam juče prčao s jednom crnom rupom, kaže procenio je Hoking ko ništa. Kaže ko da je najbolji psiho-analitičar čoveče...

svako ima svoju publiku

pre 8 godina

Naprotiv, uvek je manje razvijeno društvo (plemena, narodi, države) jelo razvijenije.
Kako su padala rimska, persijska i romejska carstva?

Joc@

pre 8 godina

Hajde Stivene da se svako drži svoje struke, a verovanja ŠBBKBB su stvar vere. Čovek veruje da bi okruženje na njega delovalo tako kao što bi on delovao na okruženje. Agresivan agresivno, miran mirno. A napredna civilizacija bi upravo stoga i zasluživala da se nazove naprednom što bi bila miroljubiva. A sa stanovišta fizike, kako bi vanzemaljci postupili?
*
Mislim da je nemoguće da uopšte i dođemo u fizički dodir. Stoga npr. što transportovanje ljudi sa Zemlje do planete X, i obratno, samo sa trećinom c (brz.svetlosti), treba da traje npr. 1000 godina, ako uračunamo i ubrzavanje i usporavanje koje organizam može da podnese. Nije ovo slučajno. Tako je Bog udesio. Zato su rastojanja među svetovima tako ogromna, baš da se ne bi susretali. Tako da, hajde da ovu našu planetu, tako lepu i plodnu, prigrlimo ''kao majku'' i živimo na njoj srećno i radosno, i da ljudima oko sebe pomognemo u tome. To je to što treba...
.

bice bolje

pre 8 godina

Ova tvrdnja Stivena je previse populisticka i ide u prilog scenaristima u Holivudu. Do sada nismo nasli ni bakteriju u nasem solarnom sistemu a o necem inteligentnom nema jos ni traga ni glasa u 90 galaksija koje nas okruzuju. Da li su vanzemaljci zli, ako neko moze da prevali milione svetlosnih godina onda bi mi za tu civilizaciju i bili samo bakterija. Ali takvim civilizacijama su sigurno mnogo zanimljivije zvezde, crne rupe, kvazari. Sigurno ne bi dosli ovde da nam otimaju naftu, zato porediti Kolumba je pomalo besmisleno, jer mi takvoj civilizaciji ne bi imali sta da ponudimo. Iskreno da neko zna da postojimo vec bi nas pronasao i unistio da je imao takvu nameru, nadajmo se da je IT je poput Alfa a ne poput Aliena.

Stefan Sydney

pre 8 godina

Krajnje je vreme da prestanemo da verujemo teorijama poput ove od kvazinaucnika poput ovog. Iako nas non stop bombarduju slicnim glupostima.

Vanzemaljci jednostavno NE POSTOJE! Ovo je jedan jedini svet stvoren samo za nas. Sve zvezde, planete, galaksije sto vidite na nocnom nebu su malecke u odnosu na Zemlju i nalaze se tu blizu okolo nas. Ako mi ne verujete pogledajte ovaj snimak iz spejs satla http://www.youtube.com/watch?v=_62WWGLzynY. Osim ovoga sto vidite tamo dalje nema ama bas nista, prazno! A pogledajte i kako se zvezde pojavljuju kad padne mrak http://www.youtube.com/watch?v=KKn9IcgtYQ8.

Mars je, na primer, oko 50 METARA u precniku a slicno i ostale planete. To znaci da tamo nikad nece biti sletanja ljudi jer bi se onda otkrila prava velicina ovih nebeskih tela. A sve je to namerno skriveno od nas iako Rusi, Amerikanci pa i Kinezi odavno znaju istinu (naravno samo oni kojima je to posao).

Istina je ono sto pise u Svetom Pismu i Kuranu. A tamo, izmedju ostalog, pise da je svemir sastavljen od VODE a nije vakuum. Za ovo, evo vam dokaz na ovom snimku http://www.youtube.com/watch?v=lBL98p0wZ7g. Za pametne dovoljno.

niko

pre 8 godina

Vanzemaljci su nas vec posetili i posecuju nas i dalje, generalno daju nam rehnologiju u zamenu za hranu. Izumiranje nekih zivotinjskih i biljnih vrsta je posledica trgovine sa vanzemaljcima.

Miki

pre 8 godina

Bilo bi zanimljivo da nas vanzemalci napadnu. Da vidimo Srbe , Hrvate , Bosnjake i Albance , Amerikance i Ruse , Jevreje i Arape , muslimane i hriscane , crnce i bijelce , sunite i siite , ljevicare i desnicare , kapitaliste i komuniste , lgbt i strejt kako se zajedno bore protiv zajednickog neprijatelja. Valjda bi tada shvatili da smo svi ljudi i da su sve te podjele beznacajne.

да да

pre 8 godina

И ми би исто урадили да смо на њиховом месту. Дошли отели и све који се побуне побили. После би их убијали "спорта" ради !!! Попут амера и европљана на блиском истоку ...

future

pre 8 godina

Ne znam zasto se uvijek pretpostavlja da postoji neka naprednija vrsta od nas...i zasto se uvijek zamisljaju kao Alien-i, tj. predatori. Zasto ne bi bili slicni nama, i prijateljski nastrojeni??

joca

pre 8 godina

zemlja neće biti uništena, čovečanstvo će biti uništeno, zemlja će nastaviti i život će bujati, pride ljudi nisu tehnološki ni slabi ni glupi, pre će uništiti i sebe i zemlju nego da dozvole da budu istrebljeni, hoking ti si inteligentan i fizičar ali prestani sa SF filmovima i filozofijom, koliko god da si pametan ne znas sve...

Kol

pre 8 godina

@(kzen, 02. oktobar 2015 18:48)

Mozda a isto tako mogu da budu samo najobicniji kolonizatori koji idu od jedne planete do druge dok se svi resursi ne potrose, mozemo samo da pretpostavljamo kakvi su jer realno nemamo pojma i sve je moguce! Iskreno voleo bih da se pojave ne toliko zbog ociglednog naucnog i svakog drugog napretka koji bi tim susretom usledio, pod uslovom da su miroljubivi i da nas ne kolonizuju ili uniste, vec zbog toga sto bi konacno religija izgubila svoje mesto u drustvu kao nista drugo do prica za laku noc!

kad nas napadnu vanzemaljci ja bjezim u njemacku

pre 8 godina

Mudro zboris,lijepo te slusat,jos samo kad bi ljudi malo vise poceli da studiraju vasionu umjesto teologije,al eto!

he he -lol

pre 8 godina

sem filmova ne postoji nijedan drugi pokazatelj da bi nas vanzemaljci istrebili. on ih povezuje sa spanskim osvajacima,ali mozda su vanzemaljci mnogo vise "moralno razvijeniji" od spanaca sa pocetka novog veka... ili mozda uopste nisu nalik nama... ne moze se ceo svemir posmatrati antropocentricno...

Petar

pre 8 godina

Iako si veliki Hawking ne mozes da izjavis tako nesto. Moze biti al ne mora da znaci, zato trebas reci ja mislim da bi se dogodilo to i to a ne da kazes kao da znas.
Niko ne zna sta bi se desilo a ja bas verujem da ako su toliko razvijeni sigurno nisu primitivni i greedy kao ljudi na zemlji.

qwq

pre 8 godina

problem sa ovom teorijom je sto se svodi na vekovni anglosaksonski stav. ubij ili budi ubijen
a dosta kultura razmislja i ponasa se drugacije

Gzff

pre 8 godina

Civilizacija koja je u stanju da resi problem interstelarnog putovanja mora biti toliko napredna da joj gotovo sigurno nece biti potrebno da kolonizuje druge planete i unistava druge civilizacije... mislim da Hawking nije u pravu po ovom pitanju.
(kzen, 02. oktobar 2015 18:48)

Vidim dobi najviše pluseva, ali šta ako su planete poput Zemlje izuzetno retka pojava u Univerzumu, a njima treba životnog prostora?

Dragan

pre 8 godina

Pre nekolko god su naucnici pregledali snimke Zemlje sa raznih letilica koji idu ka spoljasnjem suncevom sistemu.I zakljucili da Zemlja izgleda kao nenaseljena planeta pokrivena oblacima(slicna Veneri).

Psn

pre 8 godina

Ima logike.

Ako mi ubijamo živi svet ovde zabave ili profita radi, pa i članove naše iste vrste.. zašto bi netko iz druge galaksije imao više empatije prema nema.
Naročito što bi ti drugi verovatno bili više mašine nego biološka bića.. kao i mi što ćemo postati za koju godinu..

winston

pre 8 godina

postovani gospodine hoking, cenim vas iq, ali to sto ste vi ograniceni znanjem o ponasanju samo nase civilizacije i rase, ne znaci da bi se ti vanzemljaci ponasali po jedinom uzoru koji poznajete... to sto smo mi takvi, ne znaci i da je ostatak galaksije takav.

Evo ga opet

pre 8 godina

Mnogi naucnici-velikani kada zadju u starije godine zadju nekim putevima mistike i ezoterije koji cesto nemaju veze s pamecu. Gaus je recimo predlagao ruskom caru da u Sibiru napravi dzinovski simbol od zita kao poruku vanzemaljcima da su dobro dosli. Gedel je u mentalnoj bolnici pokusavao da matematcki dokaze da bog postoji ... Nazalost i Hoking polako ide tim putem. Steta ...

Norge Mora

pre 8 godina

Stvarno ima čudnih komentara, kao da su napisani polovinom prošlog veka. Da prosto ne poveruješ koliko neki još nisu mrdnuli iz tog doba. Ljudi, bre, na netu ste i imate i previše informacija na sve te tema kao i slike i dokumentarne filmove tamo gde slušate muziku na Fejsbuku. Iznenadićete se koliko ima i tajnih procurelih stvari, da je ova voda sa Marsa zadnja stvar koja bi nekog posle svega tamo zanimala. Koliko je samo prepravljenih slika i geografskih karata sirovim retuširanjem na Guglovom Irtu sa Mesecom i Marsom. Zapanjićete se kad sve to vidite i šta su promašili da sklone od objekata, zgrada i celih gradova, da samo možete da se uplašite posle svega što otkrijete kotrljajući i zumirajući ta nebeska tela. A da, zaboravio sam da vi to sve ne možete i da vam trebaju svetski jezici za dolaženje do takvih informacija, kojih nema na kuriljici. To je već veliki problem i shvatam polako sve. Trudim se kao i uvek, ali razumevanje i dalje nemam.

Kingslayer

pre 8 godina

@ Ja ne znam ko ovoga shvata ozbiljno.
Snimio 1 film i sad misli da je faca. Isto ko naj Gandi. Posle filma Gandi nestao iz filmske industrije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (KopasKi, 2. oktobar 2015 18:28)

Zasto ovoliko negativnih? Ja sam mislio da su kod nas 'Mucke' popularnije nego sto ovo govori. :D

sovuljaga

pre 8 godina

covek je rekao poentu svega-"ne treba previse da gledamo u buducnost,treba da brinemo o sadasnjosti"!ne treba da nam bude bolje,i da nas bude sramota koliko dobeo zivimo za 30-40 godina kada napredni sazidaju par zgrada nego SAD!ODMAH

Milosav

pre 8 godina

Za ovo sto cu da napisem mi ne treba znanje gospodina Hawkinga, koga veoma cenim.
Ubedjen sam da ce se ljudska vrsta sama unistiti mnogo pre nego sto nas vanzemaljci pronadju.

audi 5cyl

pre 8 godina

Veliki um je Hoking. Međutim ne treba biti veliki um da se shvati da svako ko može da nas poseti, može i da nas uništi. Veliko pitanje, za koje se odgovor naći ne može, je: da li će taj koji može, to i uraditi?. Mada nam i ne treba niko drugi da našu planetu uništimo. I sami smo na dobrom putu. Zato i mislim da ako neko i dođe, nema zašto da nas uništava, može samo da gleda i uživa. Btw, u proseku, i mi sami samo gledamo i uživamo, kako na filmu, tako i u stvarnom životu.

xxx

pre 8 godina

Da bi dosli do nas moraju biti mnogo inteligentni sto znaci da bi reagovali samo u samoodbrani. Kolumbo nije video nista drugo osim sekire u to vreme. Isti primer imamo kako kulturni ljudi posmatraju zivotinje i reaguju iskljucivo ako ih napadnu

Алас Талас

pre 8 godina

Ako nas i nadju nek pocnu sa unistavanjem od SAD,pa naalje.
(humanista, 02. oktobar 2015 18:52)
Поздрав из сунчане Калифорније. Немој брате молим те да униште САД, овде је супер зезање.

ggg

pre 8 godina

Da čovek ovlada međuzvezanim pogonom, i negde jednom nađe planetu sličnu Zemlji, ali na kojoj je najnaprednija vrsta nekakava vrsta poluinteligentnih majmuna sa primitivnom tehnologijom, šta mislite šta bi se desilo? Isto važi i za vanzemaljce prema nama. To je prirodno.

Nenad86

pre 8 godina

Odakle uopste ideja da bi vanzemaljci mogli da imaju koncept dobra i zla? Ko zna u kom pravcu su mogli evoluirati, i fizicki i psihicki. Mozda ne mozemo ni da ih vidimo, mozda postoje u devet dimenzija, mozda su veci od nase planete, ko bi to mogao da zna? Mi ih uvek zamisljamo kao bipedalna bica, ali ko zna kakvo im je oblicje? A tek o njihovoj psihi i da ne govorimo. Susret sa njima mozda nam ne bi doneo niceg dobrog ni zlog, verovatnije da bi bilo samo cudan.

petar

pre 8 godina

Stvar je jednostavna. Nije neophodan Hoking da se podsetimo kako se najinteligentnija vrsta na planeti ophodi prema manje naprednim vrstama. Mnoge su istrebljene, neke uzgaja radi masovne ishrane. Čovek u tome ne vidi moralnu krizu. Kada bi krave mogle da govore, njihov moral bi bio uperen protiv skandaloznog ponašanja ljudi. Ljudi donekle imaju moral prema sopstvenoj vrsti, dalje ne. Vanzemaljci bi razumeli da ovu planetu naseljavaju inteligentni humanoidi, ali vodili bi računa pre svega o sebi i svojim potrebama, a ne o nama i našim potrebama. U najboljem slučaju, završili bi, nakon desetkovanja, u nekom humanom rezervatu, otprilike onako kako su belci izašli na kraj sa indijancima. Ne vidim da je ta priča ikome danas skandalozna i da se o tome piše sa zabrinutošću. Setimpo se rimskih istrebljivačkih osvajanja, holokausta...razlika je samo u tome što bi nas vanzemaljci istrebili bezbolno, bez brutalnosti...onako, krajnje napredno.

slobodan032

pre 8 godina

Po običaju gomila gluposti u komentarima od ljudi koji verovatno i ne znaju ko je Stiven Hoking, ali svejedno misle da su pametniji od njega. Ovo je samo razmišljanje jednog od najvećih astrofizičara i čoveka čiji je IQ daleko veći od normalnog. Ali mi uvek moramo da ubacujemo dnevno političke teme, verska ubeđenja i naravno da uzalud pokušavamo da budemo humoristični. Kada čitam komentare na naučne tekstove bude mi muka gde nažalost moram da živim.

Vladimir

pre 8 godina

Ako nas nadju na Zemlji nace nas i na Marsu, a mi u narednih 100 god. Dalje od Marsa nemozemo dobaciti. To bi za njih izgledalo kao kad trazis dete u jednoj sobi, a ono je u drugoj.

netko

pre 8 godina

e o ovome govorim ja vec jedno vreme.

mi ljudi smo unistili toliko zivotinjskih vrsta i malih naroda da ni sami ne znamo.

posto uvek ima neke ravnoteze, red je i da i mi dobijemo po tintari...

narocito sto se tamanimo medjusobno kao budale.
nigde saradnje nema, ili cemo mi sami da se unistimo ili ce neko nas, treceg nema..

Dejan

pre 8 godina

Do pre 30 godina nije postojao TV u boji a napredak od tog vremena do danas je nestvaran u tako kratkom vremenskom razdoblju,bice da su oni vec stiglo do nas ali naravno strogo pov.

U Bibliji pise sve

pre 8 godina

Pa i u Bibliji pise kako su vanzemaljci spasli zivot na zemlji,samo sto vi ne umete da tumacite.Dinosaurusi su se bili toliko razmnozili na zemlji a poceli su pod uticajem djavola da budu jako zli,te izabra Bog nas da nasledimo zemlju i odrece se dinosaurusa i resi da ih unisti.Onda zamoli najblizu vanzemaljsku civilizaciju da,buduci da ce da posalje asteroid da udari u zemlju i time izazove globalno zagrevanje(efekat staklene baste ) koji ce da otopi led na polovima i zatim izazove globalnu poplavu,uzme od svake biljke seme i od svake jedinke po dva para(ne po jedan nego po dva) i ukrca ih u "Nojevu barku(svemirski brod) dok sve to ne prodje.I tako i postupise a Bog ih nagradi i odredi im da ubuduce oni,iz sazvezdja
Sirijusa,brinu o nama.I ode Bog dalje da stvara a nama ostade legenda koja se prenosila od kolena na koleno a dinosaurusi znamo kako su zavrsili.E,sad,kako je djavo opet prozlio i nas,zna se sta nas ceka,simpanze su vec pripremljne za smenu i kad dodje vreme,bice sta ce biti a vanzemaljci su vec poceli sa prikupljanjem od svakog semena,doduse ovog puta malo neprimetno,malo tamo,malo ovamo,nasa civilizacija ce nstati negde oko 3250-e,kao sto je i predvideo Nostrdamus (omasio samo za 500 godina) a pre toga sledi jedan veliki rat u kome ce izginuti trecina stanovnistva a posle toga bice mir hiljadu godina i na kraju opsti rat i istrebljenje.I sve to pise i u Jovanovom Otkrovenju,u Bibliji,ali nema ko da cita i sve bukvalno shvatate,nije svakom dato ni da shvati.

Tata Ikun

pre 8 godina

Mislim da je ljudski rod dovoljno tvrdoglav da preživi takav događaj. Ako se, naravno, najpre međusobno ne uništimo. Da je manje para dato na istraživanje i proizvodnju oružja, a više na istraživanje svemira i izvora energije, do sada smo opušteno mogli teraformirati Mars.

Lola

pre 8 godina

A da li bismo mi (tj ljudi, ne mi komentatori na B92) bili prijateljski nastrojeni prema vanzemaljcima? Ili bismo ih hvatali i secirali? Ja mislim da odgovor na to pitanje zavisi od trenutne drustveno-politicke situacije, i da bi bio drugaciji svakih par godina.

humanista

pre 8 godina

Znas li ti ,,g.neutralni felsu ili falsu,,koliko je dece u Srbiji pobijeno od tvojih miljenika Amera.Usput,ratovao sam protiv njih i tamo sam se kako kazes,,poturio,,da branim Srbiju i srpski narod.Procitaj nesto,edukuj se nemoj stalno druge optuzivati.

naucnik

pre 8 godina

lako mu je bit naucnik dok surfuje po netu. ima ovaj tablet ispred i cosa ga covo. Ali mi se cini da je eto slucajno se potrefio na vukajliji i tamo video neku reakciju. Kao rat izmedju ljudi i nas vanzemaljaca.

Dragan

pre 8 godina

Ovde sve mudrac do mudraca,i naravno kao i uvek u nasem drustvu,svi sve znaju...kako to da niste na Kembridzu,i radite na konstruktivnim idejama..

apokalipticar

pre 8 godina

A koja je sansa da nas nadju, kada nas nisu nasli za 5 milijardi godina? I zasto bi i vanzemaljci morali da budu slicni ko zapadnjaci, da teze koloniziranju, crpljenju tudje energije i resursa, genocidu i slicno? Koliko bi zemlja i zemljani bili napredniji u otkrivanju svemira da su zajednicki ulagali sva sredstva u istrazivanje, umesto u naoruzanje? Mozds bi do sad leteli izvan suncevog sistema i bili blize otkrivanju drugih svemirskih stanovnika. Nasa svest je zatrovana filmovima naucnofantastike gde su vanzemaljci uvek zli, agresivni i kolonizatori sa mocnim naoruzanjem.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Ženka komarca ti sisa krv, glista ti se uvuče u creva i sisa ti i krv i jede ono što ti jedeš, virus ti se uvuče i uništi ti mozak, pluća, itd. zavisi koji virus, da ne pričam o većim grabljivicama. Ali, to što je to dominantan šablon formi i ponašanja na ovoj planeti, ne mora da znači da je i u čitavom univerzumu. Moguće je da je tako, ali je isto toliko moguće i da nije tako, bar dok se ne dođe do dokaza. U svakom slučaju ukoliko predpostavimo da sve što postoji sledi istu formu, onda je velika verovatnoća da je tako kako on kaže.

prosto

pre 8 godina

Ako su planete sa idealnim uslovima za život retke u svemiru, onda će nas zbrisati odmah, kakvog god da su stepena inteligencije. Ako nisu retke, nemaju razloga da nas uznemiravaju i unište. Prosto.

mix

pre 8 godina

E moj naučniče. Ko o čemu Amer o uništenju. Zašto bi neko uništio nešto? Kakvu korist bi imao od toga? Od nečeg možeš imati korist od ničega nemaš ništa. I zašto bi oni osvajali Zemlju. Oni mogu uzeti šta hoće i kad hoće tako i saznati sve. I zašto bi oni uništili nešto kada će i njima trebati. A da se nasele ha,ha,ha. Kao što bih se ja naselio na Mars. Ćuti naučniče ne blamiraj se više.

kukulelekojikonji

pre 8 godina

Inace Isak Njutn je celoga zivota verovoa u Boga,a ne samo pred smrt kao sto napisa neko.O tome svedoce brojni zapisi i tumcenja Biblije od strane ovog,pa mozda i najveceg naucnika u istoriji.To da li postoje ili ne druge civilizacije ne znamo i mozemo samo da predpostavljamo,ali je ono sto je vazno,upravo to da njihovo postojanje nije u suprotnosti sa Tvorcem i svedrziteljem svega vidljivog i nevidjivog.Koliko je ogranicena nasa inteligenencija pokazuju bas najveci naucnici i mislioci koji su u najvecem broju bili vernici(Njutn,Tesla,Paskal,Mendeljev,Dostojevski,Sekspir...),jer su shvatali da su i pored dara koji im je dat,toliko mali i nemocni naspam Logosa

qr

pre 8 godina

Bez obzira na to koliko cenim ovog coveka po njegovoj inteligenciji i trudu da pomogne covecanstvu moram reci da jedan deo njegovih izjava medju kojima je i ova nemaju veze i nesmotrene su. Iznenadjuje me da neko takve inteligencije pada na lestvisu baba-vange i prorice nesto za sta niko od nas nije kompetentan da zna. Zreo je za neki rijaliti.

bata djosa

pre 8 godina

@
OK. Cenim gospodina skoro kao modernog Ajnštajna. Ali... Zar se (u tim vremenskim razmerama) ne razvija i etika, pored tehnologije ? Ako je tehnologija TOLIKO razvijenija, znali bi, recimo, kako da vrate atmosferu Marsu npr (a ima bar milion "Mars-like" planeta samo u našoj galaksiji) ? Ili da nasele planetu kao što je zemlja bila pre recimo milijardu godina, ili za vreme dinosaurusa (tj neprevladavajuće inteligentne i tehnološki razvojne rase) ? Jer po toj logici (postojanja razvijenog uma, života), i takvih planeta treba da ima desetine hiljada onda. Tako da je po meni ovo nebuloza. Znam odavno za njegov takav stav, u par knjiga ga je obrazlagao, ali stvarno se NE slažem.
(neko, 2. oktobar 2015 21:16) # Link komentara

Bravo. najzad neko ko se slaze sa mojim razmisljanjima i stavom.
Gospodin priznati genije ili sta vec -se prilicno ulenjio. Uziva u slici o sebi i priznanjima i lovorikama..mislim da je mozda i sam shvatio da je izrekao pomalo "decju" analizu bez neke dubine, ali nece da prizna javno da je pogresio. ipak bi u tom slucaju "umanjio" sebe a to nece makar crko da uradi. ipak je on veeeliki genije,a plan mu je da to i ostane.

Trifke

pre 8 godina

On izgleda polazi od pretpostavke da su vanzemaljci slicni ljudima. Mozda su su vanzemaljci dobri i normalni i voljni da pomognu drugima, ko zna?!

Dvojnik

pre 8 godina

Pre ce biti da vanzemaljci, ako uopste postoje, odbijaju da se javno pojave ovde da uzpostave kontakt jer smo mi ratoborni I verovatno bi burno reagovali. Biti napredan I inteligentan nije samo tehnologija I nauka.
Mene uvek fascinira kad procitam neku izjavu ovog sveznalog gospodina, da ne verujes da se on smatra nekim velikim umom ovog Sveta. To samo govori u kakvom mi svetu zivimo kad neko pun nebuloza, nedokazanih teorija, bez postignuca vazi za genija. Svaka mu cast sto se izborio stom teskom bolescu al za ostalo bolje da stane postrane.
Ne znam dal postoje vanzemaljci al znam da Nam se tamo neko smeje, kakvim se glupostima mi bavimo ...dok Nam se drustvo raspada

Jelena

pre 8 godina

Vidim da su svi krenuli da govore o nama i vanzemaljcima a niko se nije dotakao suštine onoga o čemu priča Hoking. O tome da treba da tražimo sebi rezervni stanište na nekom mestu u svemiru pogodnom za život. Čak i da uspemo da nađemo gostoljubivu planetu jasno je da bi tek neznatno broj ljudi mogao stići tamo. Čovečanstvo bi tako moglo da dobije šansu za nastavak vrste, ali je svima nama ostalima sudbina tu gde jesmo.

winetou

pre 8 godina

Nikad mi nece biti jasna ovakva vrsta teoretisanja.Nisam astronom,fizicar itd,ali me je uvek zanimala jedna stvar.Zasto vanzemaljci(ako postoje),moraju da zive bas tako daleko da se mi pitamo za njihovo bitisanje uopste?Kako to da nisu na nekoj od planeta suncevog sistema,takoreci u komsiluku.Pa posto su je li,napredni i superinteligentni mogu i da zive na takvim planetama gde nema zivota.Bar sa ljudske strane posmatranja.

CATAPA

pre 8 godina

U ovom trenutku je neuporedivo važnije razmotriti koliko zaista anđela može da đuska na vrhu igle, a da se ne guraju? Ustvari je to nekako isto, u rangu buncanja pijane baba-Simane.
Nakotilo se tih lažnih proroka kao u Brajanovom žitiju da smo. Ali i u tom ludilu ima sistema; treba zastrašiti narod, a preplašen narod je pokoran narod. To je bar mnogo puta provereno.
Hoking je uvek bio šarlatan i režimski "naučnik", samo što je to sada postalo i očigledno.

Ti "vanzemaljci" koji će da "nas unište" mogu da budu i izbeglice sa "planeta" koje smo im pretvorili u pakao. Zapravo se prvi talas te "invazije vanzemaljaca" već dešava.

Kirito

pre 8 godina

S obzirom da smo parazitska vrsta, mozda najgora u istoriji planete, ne bi me cudilo da nas neko satre. Sami protiv sebe ratujemo i unistavamo se, pa da li bi neka druga vrsta htela saradnju sa takvima?

Zoran

pre 8 godina

“Ako nas vanzemaljci posete, posledice će biti iste kao kad se Kolumbo iskrcao u Americi, što nije bilo dobro po Indijance”, rekao je Hoking u intervjuu za španski “El Pais”.

A sto bi vanzemaljci morali da razmsiljaju kao Ameri? Pa kao Ameri nema 5 nacija u svetu: Britanija, Francuska, Japan, Nemacka, Holandija.

Ostalih 200 nacija ne razmiljaju kao ovih 5.

Zoki

pre 8 godina

Veoma logično razmišljanje. Onaj ko dođe je tehnološki napredniji od nas. Može da bude potpuno drugačiji od nas u svakom pogledu (od fizičkog do moralnog), ali naše iskustvo nas uči da su superiorna bića ili civilizacije direktno ili indirektno uništavale ono što je inferiorno. Najbolja scena po ovom pitanju: https://www.youtube.com/watch?v=utTqnMG-qSU

Virus ubica

pre 8 godina

Poznajem igrom slucaja jednog lekara ovde odakle pisem(Francuska) koji redovno ide da obilazi razna plemena u AMazoniji i jednom prilikom sam ga pitao u vezi raznih bolesti(na sta se on vrlo zacudio daa sam ga pitao tako nesto ali je sa zadovoljstvom odgovorio) dali smo mi kao razvijenija civilizacija od tih domorodaaca u amzoniji NEOTPORNIJI n razne bolesti,znaci dali su oni OTPORNIJI od nas,buduci da zive u prirodi,ili je obrnuto,tj ako bi neko nekoga tu necim "zarazio"=ko bi preziveo?
Odgovor je bio mozda meni pomalo neocekivan,da smo mi za ljude iz AMazonije KOBNI sto se bolesti tice,iako se desaava da se i mi zarazimo necim ali imamo lekove,razvijenu medicinu itd,sto oni nemaju,ne znaju kako ni da prepoznaju odredjenu bolest a lecenje im je=shmansko.
Dakle,sta bi se desilo da nas poseti neka vanzemaljska civilizacija?Nista,osim sto bi nam donela neku novu "sidu" ili jos gore,to je mnogo vec OPASNOST a nisam Stiven Hoking ali evo,SLUCAJNO znam,p eto prave opasnosti,ne od toga da bi nas neko pokorio ili slicno vec da nam ne prenese neku bolest koja je "pametna" da mutira ko sto mutira virus side recimo(ko zna odakle on na zemlji) ili jos gore a to mislim da i vanzemaljci znaju te gledaju da se mnogo sa nama ne petljaju a vala ni mi sa njima ne bi bas trebali,niti da mnogo letimo na MEsec i MArs,da ne pokupimo nesto i odatle,ne trebaju nam vanzemaljci,dosta je danam se uglavi neki virus.

Snoop Dogg

pre 8 godina

*100% nas ne bi dirali, i 100% stojim iza ove moje izjave.

P.S.Zašto bi neko ko je evolutivno napredniji- napadao nižu evolutivnu rasu od sebe?

Ja sam odveć star

pre 8 godina

Ja sam odveć star da govorim o tim stvarima ali etika se sigurno ne razvija istim tempom kao tehnologija, a osim toka nije nužno da inteligentna biča uopste poznaju koncept etike. Sama činjenica da će ovaj komentar prvo da ode kod moderatora na odobrenje govori u prilog tome da i pored toga što koristim visokotehnološki način da ga pošaljem, znači da neko sumnja u moju etičnost ili inteligenciju.

runner

pre 8 godina

Не требају нам ванземалјци, ионако ћемо се сами уништити. Ако је, бар по Библији, у долини Месопотамије почетак човечанства изгледа да му је, по свему судећи, сада tamo почетак краја. Тако да ће се будући ванземаљци провести с нама к'о ми са Марсом.

Bojan

pre 8 godina

@ neko
Lepo je sto pominjes etiku ali racunaj na to da je etika slabija od nagona za opstankom. Pogledaj amerikance, oni su tehnoloski najnapredniji deo nase civilizacije, najbogatiji su i njihova zelja za odrzanjem te pozicije ih ne cini eticnim vec agresivnim.

Онако само успут

pre 8 godina

Не постоји ни један разлог због чега би ванземаљци уништили сав живот на Земљи. Вода? Има је свуда у космосу. Ето, нашли су је и на Марсу, а има је и на Еуропи и на Енкладе. Насељавање планете? Оном ко може да путује космосом више од десет година не треба планета за насељавање, јер има одржив систем на броду.Робовска снага? Злато? Ићи толико далеко због онога што постоји близу њих? Освајање се догађа постепено и ми би смо приметили било који облик цивилизације која постепено осваја. За сад нема ни живота, а камоли цивилизације. Уколико не постоји начин за путовање космосом формулом што већа раздаљина за што краће време, а што јефтиније, путовање космосом губи смисао, у сваком погледу, а размена информација међу удаљеним бићима добија све више на значају.

Mile sa Liona

pre 8 godina

neko: Razvija se etika, ali velikog brata! Kao i ovde danas. Najbogatiji i najmoćniji tlače sve ispod sebe. Čovek je najveća zver i štetočina. Zašto bi u bilo kojoj "naprednoj" civilizaciji bilo drugačije?

Sasa jokic

pre 8 godina

Cak i vrhunski naucnici polaze od pretpostavke da vanzemaljci izgledaju i razmisljaju kao oni iz naucno fantasticnih filmova?
Mozda je stvar u razlicitim paralelnim svetovima/dimenzijama, gde je svakome od nas kreirana odredjena stvarnost/matrix i mi taj film "vozimo".
Neke stvari su nam zajednicke, pa i strah od nepoznatog, koje cemo ziveti jednog dana, kada se ovaj matrix zavrsi, i isprate nas u vecna lovista...

Molder

pre 8 godina

Zasto bi nas unistili?Ako su tako napredni da mogu
da dođu do nas pre će biti da žele da nas prouče i uspostave kontakt.
Ako su agresivni onda će uništiti sami sebe pre nego što se razviju
u civilizaciju sposobnu da putuje po galaksiji.Mi smo tehnološki gledano
u kamenom dobu i ne predstavljamo opasnost ni za koga izuzev sami za sebe.

popeye

pre 8 godina

Не требају нама чак ни они, уништићемо се међусобно, због похлепе група моћних и грамзивих људи. Или ће пре тога еколошки и биолошки уништити планету којечиме. Похлепа, карактерна особина који ће уништити човечанство. Кад ЕТ буде видео шта ми овде радимо једни другима ...

neutralni felsh

pre 8 godina

Ja ne znam ko ovoga shvata ozbiljno.
Snimio 1 film i sad misli da je faca. Isto ko naj Gandi. Posle filma Gandi nestao iz filmske industrije.
(KopasKi, 02. oktobar 2015 18:28)


bravo majstore! kad vec trolujes, troluj kvalitetno! :)))

na zalost, mnogo vise smisla ima trolovanje nego ova preovladavajuca komentatorska pretezno papucarska polemika sa hokingom.

Milosav

pre 8 godina

A da li bismo mi (tj ljudi, ne mi komentatori na B92) bili prijateljski nastrojeni prema vanzemaljcima? Ili bismo ih hvatali i secirali? Ja mislim da odgovor na to pitanje zavisi od trenutne drustveno-politicke situacije, i da bi bio drugaciji svakih par godina.
(Lola, 2. oktobar 2015 20:40)

Kada bih ja zarobio nekog vanzemaljca odmah bih ga odveo kuci da mi masira tabane komovom rakijom, donosi ladno pivo iz frizidera, ide po novine i namirnice, itd.

marko

pre 8 godina

Mislim da je malo verovatnije da bi vanzemaljci bili miroljubivi jer ne bi imali potrebe za resursima Zemlje i bilo bi im zanimljivije da ocuvaju zivot na Zemlji, ali sve pretpostavke su slabo osnovane. Mi ne mozemo da pojmimo mentalne procese inteligentne vrste koja je evoluirala nezavisno od zivota koji poznajemo, nesvesno uvek upadamo u zamku antropomorfizacije. Inteligencija je sposobnost ostvarivanja nekih ciljeva u nepredvidivom okruzenju, ciljevi koji nas motivisu proisticu iz karakteristika nase evolucije i za nekog inteligentnog vanzemaljca mogu biti dosta drukciji, njihovo ponasanje nam moze izgledati totalno sumanuto. Ako govorimo o bicima koja su bioloski evoluirala, tu i mozemo da ocekujemo neke slicnosti, ali mozemo se sresti i sa vanzemaljskim vestackim inteligencijama i tu se stvari jos komplikuju (npr. "paperclip maximizer" tip vestackih inteligencija koje imaju ogromne sposobnosti, a vode se nekim potpuno bizarnim ciljem).

Inace, mislim da ni sa stanovista mnogo naprednije civilizacije nismo uporedivi sa bakterijama. Mi nemamo nikakav dokaz da bakterije pokusavaju da razumeju nesto o ljudima i da uspostave komunikaciju sa nama. S druge strane, inteligentan vanzemaljac bi trebalo da shvati se mi i te kako interesujemo za njega.

Epitaph

pre 8 godina

@neko - kakva etika!?! Ako govorimo o super razvijenoj rasi čija je inteligencija nemjerljivo veća od naše, logično je da takva bića ljude nebi smatrala za nesto vise od muhe! Kako ti doživljavaš muhu?! Da li je smatraš vrijednom, odnosno više vrijednom od ručka oko kojeg obljece? Ili ćeš uzeti muhomlat i riješiti se dosade i izvora zaraze....

bezveze

pre 8 godina

@максимилијан - Pa ako su u stanju da naprave intergalakticko putovanje, znaci da su MNOGO napredniji od nas posto mi mukice jedva solarni sistem napustismo a kad se spomene ulaganje u istrazivanje svemjra kroz prostoriju samo prodje thumble weed ko u vesternu.

@neko - Upravo to, paralela sa iskrcavanjem evropljana u ameriku nije najpravednija sobzirom da pricamo o dosta naprednijim civilizacijama. Zasto je on to prevideo je zato sto je njemu etik potpuno irelevantna i on sve vrednoati izvodi iz zakona prirode, a filozofiju (pa i etiku kao njenu disciplinu) negira u potpunosti.

Swedenonline

pre 8 godina

Sad lik bas talasa, ogranicio se da zivot mora biti baziran na jedinjenjima koja su potrebna nama. Sta ako su kiseli organizmi, voda i kiseonik su im neprijatelji!

rrmm

pre 8 godina

Kada čovek pročita sve i svašta na ovom netu , shvati da više ništa i nezna . Nema pojma ni gde živi , ni kako je nastao , ni kako će završiti . Stara izreka , što manje znaš , srećnije živiš .

kzen

pre 8 godina

@(Kol, 2. oktobar 2015 19:47)

Kakvi to resursi postoje ovde koje civilizacija koja je tehnoloski toliko uznapredovala da moze u svojim svemirskim brodovima da prevali rastojanja koja se mere u desetinama, stotinama ili hiljadama svetolosnih godina ne moze da nadje ili stvori u sopstvenom suncevom sistemu?

Zlato? Retki metali? Radioaktivni elementi? Voda? Energija?

Ne postoji taj element, jedinjenje ili kolicina energije, koje tako napredna civilizacija ne bi bila u stanju da generise u sopstvenom suncevom sistemu ili bi ih bilo teze naci ili generisati tamo nego transportovati nazad iz nekog drugog suncevog sistema.

To je toliko jasno da mislim da se otimanje resursa kao motiv za unistenje neke civilizacije van svog suncevog sistema moze sa ogromnim stepenom sigurnosti u potunosti odbaciti kao mogucnost.

Jedini scenario koji mogu da zamislim kao relativno moguc je da im je civilizacija tehnoloski veoma brzo uznapredovala a svest pojedinih pripadnika te civilizacije jos uvek pod uticajem evolutivnog prtljaga koji ukljucuje lov i ubijanje drugih zivih bica kao deo borbe za opstanak pa onda ti pojedinci idalje imaju potrebu da love iz zabave ili zadovoljstva. Otprilike kao kada bi u narednih par stotina godina nasa tehnologija toliko uznapredovala da nam omoguci interstelarna putovanja a neki pripadnici nase vrste bi idalje imali zelju da love i ubijaju pa onda sednu na svemirski brod i odu na "Safari"... nesto kao u filmu Predator.

Leo

pre 8 godina

Ustvari citira Darwina. Darwin je jos u XIX. Stoljecu rekao, da su u slucaju susreta dviju ljudskih civilizacija, realna dva ishoda. Asimilacija ili istrebljenje tehnoloski inferiornije vrste.

Za bolje mozda i nismo

pre 8 godina

Kakvi smo, kako se ophodimo prema planeti, zivotu, resursima, za bolje mozda i nismo. Milionima godina ova planeta zivi kako tako u skladu sa prirodom, a mi smo je u poslednjih 50 godina bas uzjahali pa ne znamo da stanemo. I treba nesto da se desi pa da covek shvati gde mu je mesto.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Čitam ovde komentare i vidim da veliki broj ljudi smatra da smo mi civilizovani i miroljubivi, pa sigurno tako nešto postoji i napolju. Samo zato što sledimo neke šablone ponašanja, ne znači da meso raste samo u samoposluzi. Da bi iluzija o miroljubivosti, planetarnom miru, bratstvu i jedinstvu, bila veća, industrije su preuzele klanje i ubijanje, to se krije od ljudi, pa ljudi, zbog "prosečnog" uma, misle da su nešto drugo, jer reaguju samo na ono što vide. Budite sigurni da smo mi, na ovoj planeti, najgori oblik štetočine, parazita i predatora. Ne bismo mogli da opstanemo da nismo, jer samo oblici koji to najbolje rade opstaju. Ali pošto smo dugo kao vrsta bili fokusirani na društvene aktivnosti, kreativne i druge, evoluirao nam je um u tom pravcu, ono što vežbaš to ti se razvija, zbog toga smo sada u mogućnosti da shvatimo šta smo i kako sve oko nas funkcioniše, i zbog toga neki od nas to ne mogu da sažvaću pa beže u bajke i legende, da bi pobegli od surove stvarnosti, što je još jedan oblik borbe za opstanak koji ima za cilj da očuva i um, ne samo telo.

prijatelj iz Dubicha

pre 8 godina

Pa, ako su toliko inteligentni, Stive, shvatiće, valjda, da nismo bakterije.
(Peter De Nda, 02. oktobar 2015 17:55)

HOCCE!..al cce takodje 'shvatiti' da im ovako razjedinjeni,zavadjeni,zavisni,zlobni,osvetoljubivi,gramzivi i bezoseccajni - AMA BASH NISHTA NE TREBAMO!!!....

pa

pre 8 godina

А ко може да тврди да ми нисмо напреднији? Можда су они кромањонци.
@(максимилијан, 2. oktobar 2015 20:43)
Pa ako oni dođu kod nas a ne mi kod njih onda su svakako oni napredniji. znači da smo mi kromanjonci kad ne umemo da odemo dalje od ove planete bar što se tiče ljudske posade.

rus

pre 8 godina

ce poginemo u vodu, bate minli...

dragi vanzemljci i vanzemljanke, obracam se ovim putem preko mobilnog telefonskog aparata. ako slecete u kukuruze, idite kod komsije slavoljuba, ne da slecete u moje, cu ve skinem ko bata zivojinovic, jednim metkem. lol

Aleksandar

pre 8 godina

Ako je jedan vanzemljak los pa nisu svi losi.

Ova njegova izjava je ravna onoj da smo mi jedini u univerzumu.

Na cemu on bazira ovu svoju teoriju.

Jovan

pre 8 godina

Ovakvo kakvo je-covecanstvo odavno zasluzuje jedan globalni "RESET".
Nema potreba za intervencijom-sami ce se potepamo, ili ce neki meteor ala Tunguska da "vrati sat" malo unazad.

Bane

pre 8 godina

Ovo sto on kaze je u sustini tacno ali nemoguce, ako bi nas posetila neka civilizacija i dala nam do znanja da su ovde dosli kako bi bas nas upoznali onda bi to bio los znak jer nisu mnogo odmakli od nas, a mi sa druge strane nismo mnogo odmakli od kolumba i doba spanskih osvajaca. Tu nastaje paradoks da do nas uopste stize neko iz drugog suncevog sistema ko je sigurno na nekom visem nivou svesti, a zeli da uopste komunicira sa nama.

Zarko

pre 8 godina

@Dragan To što mi imamo primitivne uređaje, ne znači ništa...šta ako ''oni'' imaju nešto što je daleko savršenije od svega što mi imamo?
Mislim da će doći svet nikada neće doći u kontakt sa nekim vanzemaljcima. Čovek ne može da zna ni kako je nastao a kamoli da li neko negde postoji. Mislim da svetu zaista preti katastrofa i da će čovek sam sebe uništiti, nebitno da li zagrevanjem planete, nuklearnim ratovima ili bolestima.

Bojan

pre 8 godina

Mislim da nije u pravu i mi smo napredovali u odnosu na pre 500 godina a zamisli da opstanemo milijardu godina pa covece!!! Malo naprednija mozda a toliko ne verujem vec bi nas unistili do sada.

Gradjanin

pre 8 godina

Ako i kada dodje do posete vanzemaljaca otvorice se mnoga pitanja.

Ako dolaze iz tehnoloski superiornije civilizacije (sto bi bilo vrlo verovatno, bez razvijene tehnologije interstelarna putovanja su nemoguca), prvo pitanje ce biti da li ce se odluciti na unistenje ljudske vrste (koje i Hawking postavlja). Dalje: Da li ce posmatrati ljudsku vrstu kao pretnju? Da li ce (pokusati) uspostavljati komunikaciju sa ljudskom vrstom? Da li ce ljudsku vrstu ostaviti u rezervatima i na taj nacin ostaviti utisak postojanja svojih moralnih vrednosti? Da li ce osecati ikakvu krivicu u slucaju da se odluce za potpuno unistenje ljudske vrste? Da li ce samo postaviti svog ambasadora na Zemlju i ici dalje? Da li ce nam omoguciti pomoc u razvoju novih tehnologija?

Ne verujem u jednostavne i uniformne odgovore. Najverovatnije je da postoje vanzemaljske civilizacije (mnogo vise njih nego sto mozemo i da pretpostavimo), koje su medjusobno razlicite, koje bi u istim situacijama donosile razlicite odluke. Ako nas (i kada) neka od tih civilizacija poseti, bice veoma vazno - kojoj kategoriji ona pripada.

A, mozda mi budemo posetioci. Nas odnos prema domorocima ce nam tada najbolje pokazati koliko smo i kakva smo civilizacija.

zoran1965

pre 8 godina

Ako nas i nadju nek pocnu sa unistavanjem od SAD,pa naalje.
(humanista, 2. oktobar 2015 18:52)
tako su isto razmišljali i južnoamerikanci kada su se iskrcali španci. samo je ljudska glupost bezgranična

raspućin

pre 8 godina

Ako je Hoking u pravu to bi izgledalo ovako: dođu vanzemaljci i sve potamane za 2 nedelje i onda zaglave u Avganistnu sa talibanima na 10 godina.

mica2

pre 8 godina

bas je on to trebao da nam kaze ko da sami ne mozemo da zakljucimo da onaj koji prvi nadje onog drugog znaci da je napredniji sto je logicno!

S'a

pre 8 godina

Podržava inicijativu za potragom u cilju pronalaska drugog života, a kaže ako nas taj drugi život pronađe mi smo gotovi. Nemoj da cackas mecku dok spava.