Aktuelno

Utorak, 29.09.2015.

10:47

Softver za lažiranje podataka i u 1,2 miliona Škoda

Izvor: B92

Softver za lažiranje podataka i u 1,2 miliona Škoda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Hm

pre 8 godina

Da se razumemo, Neko prica o CO2, neko o NOx. Emisija NOx ide i do 40 puta vise. Emisija CO2 u realnim uslovima ide do 40% vise. NOx se smtra mnogo stetnijim od CO2.

ccc

pre 8 godina

@ migrant... samo pročitaj ovaj tekst, na kojem si komentarisao, do kraja. i ovaj podvuceni deo (naslovi) i vidi da li piše 40% i 40x.

Hm

pre 8 godina

@ aleksandar... ne 40x, već 40%.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ccc, 1. oktobar 2015 00:09)

Pise lepo do 40 puta. Svuda su tako objavili.

Goran

pre 8 godina

@Goran....Računica je odlična.Prosek od 10.000 je ok samo u našoj siromašnoj Srbiji.U Evropi je sigurno oko 20.000 ako ne i više.
(Samo realno, 29. septembar 2015 13:34)


Ne, nisam imao problem sa godišnjom pređenom kilometražom, nego sa brojem godina. U računici je uzeto kao da su sva ta vozila vožena pet godina (pa puta broj pređenih kilometara godišnje). Što je blago rečeno nerealno, jer su neka od njih prodata pre 6 godina, neka pre 3, neka pre godinu dana. Vizuelno gledano, računica ne može da izgleda kao površ pravouganika, nego kao integral. Pošto postoje informacije koliko je ovih dizelaša (bez Euro6 dizela) prodato po godinama, da se i to preciznije izračunati kad bi već hteli da imamo realniju informacije, a ne teoretski maksimum maksimuma.

niko

pre 8 godina

ne brinite vi za VW, ti su pre ugradnje spornog softvera već izračunali da im profit na lažiranju daleko prevazilazi štetu koju će morati da nadoknade kad budu otkriveni.

Pony Gorgonzzola

pre 8 godina

VW truje i zagadjuje dok drugi izbacuju karanfile kroz auspuh. Ovo je samo priprema političke elite, pardon legalizovane mafije, koja sprema neku novu globu iliti neki novi "extra" porez na diesel motore (posto su prethodno fino navukli veći deo populacije na te iste motore). Inače, automobili nisu najveći zagadjivači. O tome Amerikanci znaju dosta toga. Sad, nastavimo biti glupi, uz redovno pametovanje koje ide ovde a ustvari to nije.

Aleksandar

pre 8 godina

@Anonymous. Ovde se ne radi o emitovanju co2 koji zavisi od potrosnje. Ovde se radi o azotnim oksidima koji su kancerogeni a koje VW motori ispustaju i do 40x vise nego prikazano. Da bi se ti azotni oksidi neutralisali potrebno je smanjiti temperaturu sagorevanja i raditi dodatno sagorevanje. To utice na performanse i potrosnju negativno. I sada ponosni vlasnici VW, audi skoda pricaju kako su VW motori dobri i malo trose a to je postignuto na prevaru.
Zakon je zakon i to svi moraju da postuju. Ako su drugi ostali da priguse motore kako bi to ispostovali morali su i oni. Pitanje je koliko bi VW bio uspesan da nije postojala ta fama oko male potrosnje i performansi njihovih motora. Ja sam svakodnevno u automobilu i svakoga dana se nagutam crnog dima. Dizelase bi trebali potpuno zabraniti ili izbaciti iz gradova.

Fabia

pre 8 godina

Moj 1,6 tdi 105ks troši po gradu od 6-6,5 l, dok Astra mog kolege (benzin) takođe od 105 ks troši 10l po gradu.Stvarno nema potrebe toliko preuveličavati ovu celu priču oko dizela.

pukovnik mortimor

pre 8 godina

VW podhitno nesto da uradi korisno za planetu. Ti koji su osmislili taj softer doživotno na drustveni koristan rad. Šume isto da se sade

ranko

pre 8 godina

Jeli se iko zapitso sta izbacuju traktori kod nas..fapovi trinaestice...dajcevi itd....Stanje je manje alarmantno nego sto se to naducava oko Volksvagena.Pozadina je potpuno drugacija u ovoj prici oko softvera..........

Anonymous

pre 8 godina

ma daj bre, koja farsa mocnika.Ocigledno svi lazu, ajde onda svima penali I cao.Asta J mi trosila 8lit, Oktavia 5,8lit.O kojim izduvnim gasovima se prica.Trose ko upaljaci.Americka vozila trose ko kamioni, stimulisu velike kubikaze, jer tako vise goriva trose,znaci vise prodaju...Oni nasli za kola da se pitaju, kad su ameri imali dobar auto..? farsa!

milekontraš

pre 8 godina

Očigledno, labaratorije nisu dobre, jer baš one treba da izmere štetnost izduvnih gasova i to ne može da se sakrije. Kakva glupost.

deki

pre 8 godina

Zar verujete u sve ove price oko softvera? hehehe..e moji naivci...cutite i gledajte.Ovo je placena antikampanja sa pozadinom jedne grupe proizvodjaca.

Ausweiß bitte

pre 8 godina

Pošto sam odskoro vlasnik G7 1.6 TDI, padaju mi na pamet reči kao tužba, odšteta, nesaobraznost robe, nadoknada...i onda se prisetim da je ovo Srbija. Videćemo....ali celoj VW grupi se loše piše na globalnom nivou 100%

mjns

pre 8 godina

@RexLex
Ne valja bežati sa časova matematike. Treći koren iz tri miliona kubnih metara je 144 metra. Pretpostavljam da je trebalo da bude sledeća matematika: 2.5 miliona tona je 3 milijarde kubnih metara i onda treći koren jeste 1450, ali i dalje metara (ne kilometara već bismo pomrli). Ovim ne umanjujem značaj i ova količina može da ubije mnogo ljudi.

@Željko
Dobro pitanje. Pošto se bavim gasnim analizatorima na ovo ukazujem godinama: na tehničkom pregledu dizel motora se, nažalost, meri samo zadimljenost izduvnih gasova odnosno providnost, a ne hemijski sastav (kao kod benzinaca) tako da se ugradnjom filtera čađi rešava problem pred zakonom. Međutim, šta je sa jedinjenjima bez boje kao NOx?
Stari benzinski motori su bili veliki trovači zbog CO i olovnih jedinjenja, ali danas CO praktično nema (katalizator) kao ni olova (bezolovni benzin) pa su dizeli preuzeli titulu.

Na kraju, u slučaju VW, največi problem je svesno obmanjivanje regulatornih tela, kupaca vozila i drugih proizvođača. Malo im je što im je dozvoljeno da testiranje sprovode u kontrolisanim uslovima - na valjcima u laboratoriji što nema veze sa stvarnim uslovima vožnje nego i to friziraju. Jednostavno, dizel motor sa tom specifičnom snagom ne može da prođe bez dodatne obrade izduvnih gasova npr. AdBlue.
Izvinjavam se na dugačkom komentaru uz pozdrav svim ljubiteljima automobila!

n3xa

pre 8 godina

Kao sto rece jedan pre mene, gradili su lazni imidz kako je tdi svemoguc i prepodoban dizel da samo sto iz njega ne izlazi cedjena pomorandza te sada treba da plate kaznu je do 50 milijardi i plus za laznu nisku potrosnju (mada za ovo drugo treba sve ojaditi).

Nebojsa

pre 8 godina

Prosto ne verujem kako neki misle da ce VW zbog ovoga propasti; to se nece dogoditi jer bi to bilo ravno propasti nemacke drzave.
Druga cinjenica je alavost VWa i beskompromisne ambicije na No1; tj. teznja da se posto-poto prestigne Toyota.
Toyota funkcionise na drugi nacin, uspeh je rezultat 80ak godina rada.
Da nije doslo do Dieselgate-a, verovatno bi ih omeo i pad prodaje VW/Audi u Kini, ali je to sad manje bitna cinjenica.
Trece ali ne manje vazno je nemacki nadobudni stav, izbegavanje garancija, opoziva... podsmevanje Japancima zbog opoziva, servisnih kampanja.Obilo im se o glavu, "smesi" im se najveci opoziv VWa do sada; jer poromena softvera automobila koji su vec u upotrebi bice prvi korak "pokajanja" i zelje da se greska ispravi.U stvari ce to biti korak ka "gasenju pozara" i smirivanju stranaka potencijalno raspolozenih za tuzbu i promenu brenda.
Sto se nasih prostora tice, ne verujem da ce imati velikog uticaja na ostrascene pristalice i protivnike VWa...

s

pre 8 godina

Moje misljenje je da su Nemci toliko razmazeni radnici i naviknuti na nagrade pa umesto da su dobro poslovanje iskoristili u poboljsanje njihovog groblja od common raila mislim na 2.0 tdi oni su lepo davali 13 i 14 plate i godisnje nagrade e da Bog propali!!!

ucha

pre 8 godina

@rexlex I milovan gresite obojica u racunici
2.500.000 tona NOx-a zauzima oko 2.000 km3, a to je vazduh iznad cele Srbije do visine 25m.

stefan

pre 8 godina

Pa sta ako zagadjuje..to nije razlog da ne vozimo vw ili skodu ili seat..pa Amerikanci nisu kao drzava potpisali sporazum o smanjenju stetnih gasova iz Kjota..oni nasli nekome da drze pridiku..i automobili nisu najveci zagadjivaci na svetu..nase reke i mora nije zagadio auto nego fabrike...i otpad..

deda

pre 8 godina

Kad laz preovlada razum i istinu onda se dolazi do ovoga.
Posto su decenijama gradili marketinski mit o TDI motorima onda im je bilo marketinski jako tesko da osavremene taj motor zato sto bi sve marketinske prednosti novog motora izbrisale sve ono o cemu su nas telepatski i teledirigivano bombardovali ,pa je onda neko mudar pokusao da jednim potezom ubije dve muve ,da ostane tdi motor kao sveti gral i da taj sveti gral sija jos jace, to jest da toboze cuva okolinu.Takvim potezom su nastavili lazljivi tdi marketinski niz i jos pride ocistili sve konkurentske napradnije motore ispred sebe i dosli naravno tamo gde im je i mesto,na rub propasti jer nista drugo nisu ni zasluzili.

banjalucanin zox

pre 8 godina

Sledeci seat pa man....pa bmw pa mercedes......cudno mi je da tu nema opel-a koji je doduse u vlasnistvu gm.....zivo me interesuje hoce li i opel fasovati isto....

Mil0van

pre 8 godina

@(RexLex, 29. septembar 2015 12:10)
Ne valja ti racunica. 3 000 000 kubnih metara je kvadar dimenzija 300m x 100m x 100m, ni blizu tim hiljadama kilometara. Mada, posto pricamo o stoodstotnom otrovu, nije to uopste malo.

*

pre 8 godina

Pre par godina je Tojota imala jos veci problem sa kocnicama, frka trajala par meseci i nista. Tako i sada VW na stubu srama PALE MU AKCIJE, Papa u FIAT-u (citaj Krajsleru) u isto vreme, izbeglice hrle u Nemacku... Berza je cudo, radi po sistemu REKLA - KAZALA.

Samo realno

pre 8 godina

@Goran....Računica je odlična.Prosek od 10.000 je ok samo u našoj siromašnoj Srbiji.U Evropi je sigurno oko 20.000 ako ne i više.

Goran

pre 8 godina

...
Prosečno jedan TDI auto je za 5 godina prešao 50.000km
Ukupno u atmosferu, preko dozvoljenog nivoa ispušteno:
2.475.000 TONA NOX-a
(RexLex, 29. septembar 2015 12:10)


To bi bila kul računica da su svi ovi automobili prodati pre 5 godina. Neki su, međutim, bili prodani pre 6 godina, neki pre 6 meseci. Prešli su različitu kilometražu u različitim uslovima (neki više grad, neki autoput, neki...). Da su ovi iz VW-a uprskali stvar svima nama - jesu, ali kao osvedočenog kontrol frika nervira me paušalna i debelo neprecizna računica koja kao treba da dokaže i pokaže nešto.

RexLex

pre 8 godina

VW= 11.000.000
Audi= 2.100.000
Škoda= 1.200.000
Seat= ?
Total= 13.200.000
Dozvoljen nivo emisije NOx= 0,125g/km
30 x je prosečno povišen nivo emisije= 3,75g/km
Prosečno jedan TDI auto je za 5 godina prešao 50.000km
Ukupno u atmosferu, preko dozvoljenog nivoa ispušteno:
2.475.000 TONA NOX-a
Ne znači vam ništa ovaj broj?
OK, koliko je to kubnih metara?
3.091.275 kubnih metara gasa u atmosferi. To vam ništa ne znači?
Možda bi kocka dužine 1.450km, širine 1.450 km i visine 1.450 km bila uverljivija? Kada bi ste tu kocku smestili na kartu Evrope pokrila bi prostor od:
Beograd - Geteborg (Švedska)- Cork (Irska) - Valencija (Španija)pa još 1.450km u visinu, što je visina za geocentrične satelite.
Bezmalo...CELA EVROPA

Ivan

pre 8 godina

Čim je VW priznao "grešku" znalo se da ce i ostali pripadnici grupacije nadrljati...jer ti motori su isti i u Audiju, VW, Skodi, Seatu...očekuje se saopstenje Seata da je doslo do "propusta"....Fora je u tome što je američki GM nekih 60tak godina bio najveći proizvođač automobila u svetu da bi ga pre nekih par godina prestigla Toyota, ali za prvih 6 meseci ove godine najbolju prodaju je imala VW grupa i bila na dobrom putu da izbije na 1. mesto po broju prodatih automobila na svetu na kraju godine ali desilo se ovo...za našu banana državu svest o ekologiji je na minornom nivou ( jer imamo mnogo problema pa briga o ekologije nedolazi do "izražaja") ali na zapadu im ovo neće tako lako oprostiti...

Elros

pre 8 godina

Oni se brzo javljaju da priznaju da bi se sve zaustavilo samo na tome. Šta vi mislite, da su samo za TDI motore stavljali taj softver? Ne, nego za sve.

Željko

pre 8 godina

Da li neko može da objasni kako su varali, kad se zna kad odeš na tehnički pregled, radnik prikači crevo na auspuh vašeg automobila i izmeri gasove iz motora sa nihovim uređajima za merenje gasova.

Over And Out

pre 8 godina

WV, Gospodar prstenova, Škoda....a ide i Seat.
Cena akcija u padu.
Milijarde evra se gube na dnevnom nivou.
Pronevereno poverenje potrošača.
Trajno urušen ugled.
Ostavke pljušte na sve strane.
Brod tone, svi beže.
Ove, bre, neće hteti ni Kinezi da kupe. Ni Indijska "Tata"...
Kragujevačka "Zastava " je "umrla" sa dozom dostojanstva, od ovih će da ostane priča kao o Atlantidi. I po koji "Golf" dvojka u Bosni!

Over And Out

pre 8 godina

WV, Gospodar prstenova, Škoda....a ide i Seat.
Cena akcija u padu.
Milijarde evra se gube na dnevnom nivou.
Pronevereno poverenje potrošača.
Trajno urušen ugled.
Ostavke pljušte na sve strane.
Brod tone, svi beže.
Ove, bre, neće hteti ni Kinezi da kupe. Ni Indijska "Tata"...
Kragujevačka "Zastava " je "umrla" sa dozom dostojanstva, od ovih će da ostane priča kao o Atlantidi. I po koji "Golf" dvojka u Bosni!

RexLex

pre 8 godina

VW= 11.000.000
Audi= 2.100.000
Škoda= 1.200.000
Seat= ?
Total= 13.200.000
Dozvoljen nivo emisije NOx= 0,125g/km
30 x je prosečno povišen nivo emisije= 3,75g/km
Prosečno jedan TDI auto je za 5 godina prešao 50.000km
Ukupno u atmosferu, preko dozvoljenog nivoa ispušteno:
2.475.000 TONA NOX-a
Ne znači vam ništa ovaj broj?
OK, koliko je to kubnih metara?
3.091.275 kubnih metara gasa u atmosferi. To vam ništa ne znači?
Možda bi kocka dužine 1.450km, širine 1.450 km i visine 1.450 km bila uverljivija? Kada bi ste tu kocku smestili na kartu Evrope pokrila bi prostor od:
Beograd - Geteborg (Švedska)- Cork (Irska) - Valencija (Španija)pa još 1.450km u visinu, što je visina za geocentrične satelite.
Bezmalo...CELA EVROPA

Ivan

pre 8 godina

Čim je VW priznao "grešku" znalo se da ce i ostali pripadnici grupacije nadrljati...jer ti motori su isti i u Audiju, VW, Skodi, Seatu...očekuje se saopstenje Seata da je doslo do "propusta"....Fora je u tome što je američki GM nekih 60tak godina bio najveći proizvođač automobila u svetu da bi ga pre nekih par godina prestigla Toyota, ali za prvih 6 meseci ove godine najbolju prodaju je imala VW grupa i bila na dobrom putu da izbije na 1. mesto po broju prodatih automobila na svetu na kraju godine ali desilo se ovo...za našu banana državu svest o ekologiji je na minornom nivou ( jer imamo mnogo problema pa briga o ekologije nedolazi do "izražaja") ali na zapadu im ovo neće tako lako oprostiti...

deda

pre 8 godina

Kad laz preovlada razum i istinu onda se dolazi do ovoga.
Posto su decenijama gradili marketinski mit o TDI motorima onda im je bilo marketinski jako tesko da osavremene taj motor zato sto bi sve marketinske prednosti novog motora izbrisale sve ono o cemu su nas telepatski i teledirigivano bombardovali ,pa je onda neko mudar pokusao da jednim potezom ubije dve muve ,da ostane tdi motor kao sveti gral i da taj sveti gral sija jos jace, to jest da toboze cuva okolinu.Takvim potezom su nastavili lazljivi tdi marketinski niz i jos pride ocistili sve konkurentske napradnije motore ispred sebe i dosli naravno tamo gde im je i mesto,na rub propasti jer nista drugo nisu ni zasluzili.

Elros

pre 8 godina

Oni se brzo javljaju da priznaju da bi se sve zaustavilo samo na tome. Šta vi mislite, da su samo za TDI motore stavljali taj softver? Ne, nego za sve.

Mil0van

pre 8 godina

@(RexLex, 29. septembar 2015 12:10)
Ne valja ti racunica. 3 000 000 kubnih metara je kvadar dimenzija 300m x 100m x 100m, ni blizu tim hiljadama kilometara. Mada, posto pricamo o stoodstotnom otrovu, nije to uopste malo.

banjalucanin zox

pre 8 godina

Sledeci seat pa man....pa bmw pa mercedes......cudno mi je da tu nema opel-a koji je doduse u vlasnistvu gm.....zivo me interesuje hoce li i opel fasovati isto....

Goran

pre 8 godina

...
Prosečno jedan TDI auto je za 5 godina prešao 50.000km
Ukupno u atmosferu, preko dozvoljenog nivoa ispušteno:
2.475.000 TONA NOX-a
(RexLex, 29. septembar 2015 12:10)


To bi bila kul računica da su svi ovi automobili prodati pre 5 godina. Neki su, međutim, bili prodani pre 6 godina, neki pre 6 meseci. Prešli su različitu kilometražu u različitim uslovima (neki više grad, neki autoput, neki...). Da su ovi iz VW-a uprskali stvar svima nama - jesu, ali kao osvedočenog kontrol frika nervira me paušalna i debelo neprecizna računica koja kao treba da dokaže i pokaže nešto.

Samo realno

pre 8 godina

@Goran....Računica je odlična.Prosek od 10.000 je ok samo u našoj siromašnoj Srbiji.U Evropi je sigurno oko 20.000 ako ne i više.

mjns

pre 8 godina

@RexLex
Ne valja bežati sa časova matematike. Treći koren iz tri miliona kubnih metara je 144 metra. Pretpostavljam da je trebalo da bude sledeća matematika: 2.5 miliona tona je 3 milijarde kubnih metara i onda treći koren jeste 1450, ali i dalje metara (ne kilometara već bismo pomrli). Ovim ne umanjujem značaj i ova količina može da ubije mnogo ljudi.

@Željko
Dobro pitanje. Pošto se bavim gasnim analizatorima na ovo ukazujem godinama: na tehničkom pregledu dizel motora se, nažalost, meri samo zadimljenost izduvnih gasova odnosno providnost, a ne hemijski sastav (kao kod benzinaca) tako da se ugradnjom filtera čađi rešava problem pred zakonom. Međutim, šta je sa jedinjenjima bez boje kao NOx?
Stari benzinski motori su bili veliki trovači zbog CO i olovnih jedinjenja, ali danas CO praktično nema (katalizator) kao ni olova (bezolovni benzin) pa su dizeli preuzeli titulu.

Na kraju, u slučaju VW, največi problem je svesno obmanjivanje regulatornih tela, kupaca vozila i drugih proizvođača. Malo im je što im je dozvoljeno da testiranje sprovode u kontrolisanim uslovima - na valjcima u laboratoriji što nema veze sa stvarnim uslovima vožnje nego i to friziraju. Jednostavno, dizel motor sa tom specifičnom snagom ne može da prođe bez dodatne obrade izduvnih gasova npr. AdBlue.
Izvinjavam se na dugačkom komentaru uz pozdrav svim ljubiteljima automobila!

*

pre 8 godina

Pre par godina je Tojota imala jos veci problem sa kocnicama, frka trajala par meseci i nista. Tako i sada VW na stubu srama PALE MU AKCIJE, Papa u FIAT-u (citaj Krajsleru) u isto vreme, izbeglice hrle u Nemacku... Berza je cudo, radi po sistemu REKLA - KAZALA.

Ausweiß bitte

pre 8 godina

Pošto sam odskoro vlasnik G7 1.6 TDI, padaju mi na pamet reči kao tužba, odšteta, nesaobraznost robe, nadoknada...i onda se prisetim da je ovo Srbija. Videćemo....ali celoj VW grupi se loše piše na globalnom nivou 100%

Željko

pre 8 godina

Da li neko može da objasni kako su varali, kad se zna kad odeš na tehnički pregled, radnik prikači crevo na auspuh vašeg automobila i izmeri gasove iz motora sa nihovim uređajima za merenje gasova.

pukovnik mortimor

pre 8 godina

VW podhitno nesto da uradi korisno za planetu. Ti koji su osmislili taj softer doživotno na drustveni koristan rad. Šume isto da se sade

Aleksandar

pre 8 godina

@Anonymous. Ovde se ne radi o emitovanju co2 koji zavisi od potrosnje. Ovde se radi o azotnim oksidima koji su kancerogeni a koje VW motori ispustaju i do 40x vise nego prikazano. Da bi se ti azotni oksidi neutralisali potrebno je smanjiti temperaturu sagorevanja i raditi dodatno sagorevanje. To utice na performanse i potrosnju negativno. I sada ponosni vlasnici VW, audi skoda pricaju kako su VW motori dobri i malo trose a to je postignuto na prevaru.
Zakon je zakon i to svi moraju da postuju. Ako su drugi ostali da priguse motore kako bi to ispostovali morali su i oni. Pitanje je koliko bi VW bio uspesan da nije postojala ta fama oko male potrosnje i performansi njihovih motora. Ja sam svakodnevno u automobilu i svakoga dana se nagutam crnog dima. Dizelase bi trebali potpuno zabraniti ili izbaciti iz gradova.

Nebojsa

pre 8 godina

Prosto ne verujem kako neki misle da ce VW zbog ovoga propasti; to se nece dogoditi jer bi to bilo ravno propasti nemacke drzave.
Druga cinjenica je alavost VWa i beskompromisne ambicije na No1; tj. teznja da se posto-poto prestigne Toyota.
Toyota funkcionise na drugi nacin, uspeh je rezultat 80ak godina rada.
Da nije doslo do Dieselgate-a, verovatno bi ih omeo i pad prodaje VW/Audi u Kini, ali je to sad manje bitna cinjenica.
Trece ali ne manje vazno je nemacki nadobudni stav, izbegavanje garancija, opoziva... podsmevanje Japancima zbog opoziva, servisnih kampanja.Obilo im se o glavu, "smesi" im se najveci opoziv VWa do sada; jer poromena softvera automobila koji su vec u upotrebi bice prvi korak "pokajanja" i zelje da se greska ispravi.U stvari ce to biti korak ka "gasenju pozara" i smirivanju stranaka potencijalno raspolozenih za tuzbu i promenu brenda.
Sto se nasih prostora tice, ne verujem da ce imati velikog uticaja na ostrascene pristalice i protivnike VWa...

n3xa

pre 8 godina

Kao sto rece jedan pre mene, gradili su lazni imidz kako je tdi svemoguc i prepodoban dizel da samo sto iz njega ne izlazi cedjena pomorandza te sada treba da plate kaznu je do 50 milijardi i plus za laznu nisku potrosnju (mada za ovo drugo treba sve ojaditi).

Pony Gorgonzzola

pre 8 godina

VW truje i zagadjuje dok drugi izbacuju karanfile kroz auspuh. Ovo je samo priprema političke elite, pardon legalizovane mafije, koja sprema neku novu globu iliti neki novi "extra" porez na diesel motore (posto su prethodno fino navukli veći deo populacije na te iste motore). Inače, automobili nisu najveći zagadjivači. O tome Amerikanci znaju dosta toga. Sad, nastavimo biti glupi, uz redovno pametovanje koje ide ovde a ustvari to nije.

ranko

pre 8 godina

Jeli se iko zapitso sta izbacuju traktori kod nas..fapovi trinaestice...dajcevi itd....Stanje je manje alarmantno nego sto se to naducava oko Volksvagena.Pozadina je potpuno drugacija u ovoj prici oko softvera..........

Anonymous

pre 8 godina

ma daj bre, koja farsa mocnika.Ocigledno svi lazu, ajde onda svima penali I cao.Asta J mi trosila 8lit, Oktavia 5,8lit.O kojim izduvnim gasovima se prica.Trose ko upaljaci.Americka vozila trose ko kamioni, stimulisu velike kubikaze, jer tako vise goriva trose,znaci vise prodaju...Oni nasli za kola da se pitaju, kad su ameri imali dobar auto..? farsa!

s

pre 8 godina

Moje misljenje je da su Nemci toliko razmazeni radnici i naviknuti na nagrade pa umesto da su dobro poslovanje iskoristili u poboljsanje njihovog groblja od common raila mislim na 2.0 tdi oni su lepo davali 13 i 14 plate i godisnje nagrade e da Bog propali!!!

ucha

pre 8 godina

@rexlex I milovan gresite obojica u racunici
2.500.000 tona NOx-a zauzima oko 2.000 km3, a to je vazduh iznad cele Srbije do visine 25m.

Fabia

pre 8 godina

Moj 1,6 tdi 105ks troši po gradu od 6-6,5 l, dok Astra mog kolege (benzin) takođe od 105 ks troši 10l po gradu.Stvarno nema potrebe toliko preuveličavati ovu celu priču oko dizela.

stefan

pre 8 godina

Pa sta ako zagadjuje..to nije razlog da ne vozimo vw ili skodu ili seat..pa Amerikanci nisu kao drzava potpisali sporazum o smanjenju stetnih gasova iz Kjota..oni nasli nekome da drze pridiku..i automobili nisu najveci zagadjivaci na svetu..nase reke i mora nije zagadio auto nego fabrike...i otpad..

deki

pre 8 godina

Zar verujete u sve ove price oko softvera? hehehe..e moji naivci...cutite i gledajte.Ovo je placena antikampanja sa pozadinom jedne grupe proizvodjaca.

niko

pre 8 godina

ne brinite vi za VW, ti su pre ugradnje spornog softvera već izračunali da im profit na lažiranju daleko prevazilazi štetu koju će morati da nadoknade kad budu otkriveni.

Hm

pre 8 godina

@ aleksandar... ne 40x, već 40%.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ccc, 1. oktobar 2015 00:09)

Pise lepo do 40 puta. Svuda su tako objavili.

milekontraš

pre 8 godina

Očigledno, labaratorije nisu dobre, jer baš one treba da izmere štetnost izduvnih gasova i to ne može da se sakrije. Kakva glupost.

Goran

pre 8 godina

@Goran....Računica je odlična.Prosek od 10.000 je ok samo u našoj siromašnoj Srbiji.U Evropi je sigurno oko 20.000 ako ne i više.
(Samo realno, 29. septembar 2015 13:34)


Ne, nisam imao problem sa godišnjom pređenom kilometražom, nego sa brojem godina. U računici je uzeto kao da su sva ta vozila vožena pet godina (pa puta broj pređenih kilometara godišnje). Što je blago rečeno nerealno, jer su neka od njih prodata pre 6 godina, neka pre 3, neka pre godinu dana. Vizuelno gledano, računica ne može da izgleda kao površ pravouganika, nego kao integral. Pošto postoje informacije koliko je ovih dizelaša (bez Euro6 dizela) prodato po godinama, da se i to preciznije izračunati kad bi već hteli da imamo realniju informacije, a ne teoretski maksimum maksimuma.

Hm

pre 8 godina

Da se razumemo, Neko prica o CO2, neko o NOx. Emisija NOx ide i do 40 puta vise. Emisija CO2 u realnim uslovima ide do 40% vise. NOx se smtra mnogo stetnijim od CO2.

ccc

pre 8 godina

@ migrant... samo pročitaj ovaj tekst, na kojem si komentarisao, do kraja. i ovaj podvuceni deo (naslovi) i vidi da li piše 40% i 40x.

Goran

pre 8 godina

...
Prosečno jedan TDI auto je za 5 godina prešao 50.000km
Ukupno u atmosferu, preko dozvoljenog nivoa ispušteno:
2.475.000 TONA NOX-a
(RexLex, 29. septembar 2015 12:10)


To bi bila kul računica da su svi ovi automobili prodati pre 5 godina. Neki su, međutim, bili prodani pre 6 godina, neki pre 6 meseci. Prešli su različitu kilometražu u različitim uslovima (neki više grad, neki autoput, neki...). Da su ovi iz VW-a uprskali stvar svima nama - jesu, ali kao osvedočenog kontrol frika nervira me paušalna i debelo neprecizna računica koja kao treba da dokaže i pokaže nešto.

Željko

pre 8 godina

Da li neko može da objasni kako su varali, kad se zna kad odeš na tehnički pregled, radnik prikači crevo na auspuh vašeg automobila i izmeri gasove iz motora sa nihovim uređajima za merenje gasova.

*

pre 8 godina

Pre par godina je Tojota imala jos veci problem sa kocnicama, frka trajala par meseci i nista. Tako i sada VW na stubu srama PALE MU AKCIJE, Papa u FIAT-u (citaj Krajsleru) u isto vreme, izbeglice hrle u Nemacku... Berza je cudo, radi po sistemu REKLA - KAZALA.

Over And Out

pre 8 godina

WV, Gospodar prstenova, Škoda....a ide i Seat.
Cena akcija u padu.
Milijarde evra se gube na dnevnom nivou.
Pronevereno poverenje potrošača.
Trajno urušen ugled.
Ostavke pljušte na sve strane.
Brod tone, svi beže.
Ove, bre, neće hteti ni Kinezi da kupe. Ni Indijska "Tata"...
Kragujevačka "Zastava " je "umrla" sa dozom dostojanstva, od ovih će da ostane priča kao o Atlantidi. I po koji "Golf" dvojka u Bosni!

RexLex

pre 8 godina

VW= 11.000.000
Audi= 2.100.000
Škoda= 1.200.000
Seat= ?
Total= 13.200.000
Dozvoljen nivo emisije NOx= 0,125g/km
30 x je prosečno povišen nivo emisije= 3,75g/km
Prosečno jedan TDI auto je za 5 godina prešao 50.000km
Ukupno u atmosferu, preko dozvoljenog nivoa ispušteno:
2.475.000 TONA NOX-a
Ne znači vam ništa ovaj broj?
OK, koliko je to kubnih metara?
3.091.275 kubnih metara gasa u atmosferi. To vam ništa ne znači?
Možda bi kocka dužine 1.450km, širine 1.450 km i visine 1.450 km bila uverljivija? Kada bi ste tu kocku smestili na kartu Evrope pokrila bi prostor od:
Beograd - Geteborg (Švedska)- Cork (Irska) - Valencija (Španija)pa još 1.450km u visinu, što je visina za geocentrične satelite.
Bezmalo...CELA EVROPA

Fabia

pre 8 godina

Moj 1,6 tdi 105ks troši po gradu od 6-6,5 l, dok Astra mog kolege (benzin) takođe od 105 ks troši 10l po gradu.Stvarno nema potrebe toliko preuveličavati ovu celu priču oko dizela.

Anonymous

pre 8 godina

ma daj bre, koja farsa mocnika.Ocigledno svi lazu, ajde onda svima penali I cao.Asta J mi trosila 8lit, Oktavia 5,8lit.O kojim izduvnim gasovima se prica.Trose ko upaljaci.Americka vozila trose ko kamioni, stimulisu velike kubikaze, jer tako vise goriva trose,znaci vise prodaju...Oni nasli za kola da se pitaju, kad su ameri imali dobar auto..? farsa!

deki

pre 8 godina

Zar verujete u sve ove price oko softvera? hehehe..e moji naivci...cutite i gledajte.Ovo je placena antikampanja sa pozadinom jedne grupe proizvodjaca.

Elros

pre 8 godina

Oni se brzo javljaju da priznaju da bi se sve zaustavilo samo na tome. Šta vi mislite, da su samo za TDI motore stavljali taj softver? Ne, nego za sve.

stefan

pre 8 godina

Pa sta ako zagadjuje..to nije razlog da ne vozimo vw ili skodu ili seat..pa Amerikanci nisu kao drzava potpisali sporazum o smanjenju stetnih gasova iz Kjota..oni nasli nekome da drze pridiku..i automobili nisu najveci zagadjivaci na svetu..nase reke i mora nije zagadio auto nego fabrike...i otpad..

banjalucanin zox

pre 8 godina

Sledeci seat pa man....pa bmw pa mercedes......cudno mi je da tu nema opel-a koji je doduse u vlasnistvu gm.....zivo me interesuje hoce li i opel fasovati isto....

milekontraš

pre 8 godina

Očigledno, labaratorije nisu dobre, jer baš one treba da izmere štetnost izduvnih gasova i to ne može da se sakrije. Kakva glupost.

deda

pre 8 godina

Kad laz preovlada razum i istinu onda se dolazi do ovoga.
Posto su decenijama gradili marketinski mit o TDI motorima onda im je bilo marketinski jako tesko da osavremene taj motor zato sto bi sve marketinske prednosti novog motora izbrisale sve ono o cemu su nas telepatski i teledirigivano bombardovali ,pa je onda neko mudar pokusao da jednim potezom ubije dve muve ,da ostane tdi motor kao sveti gral i da taj sveti gral sija jos jace, to jest da toboze cuva okolinu.Takvim potezom su nastavili lazljivi tdi marketinski niz i jos pride ocistili sve konkurentske napradnije motore ispred sebe i dosli naravno tamo gde im je i mesto,na rub propasti jer nista drugo nisu ni zasluzili.

ranko

pre 8 godina

Jeli se iko zapitso sta izbacuju traktori kod nas..fapovi trinaestice...dajcevi itd....Stanje je manje alarmantno nego sto se to naducava oko Volksvagena.Pozadina je potpuno drugacija u ovoj prici oko softvera..........

Samo realno

pre 8 godina

@Goran....Računica je odlična.Prosek od 10.000 je ok samo u našoj siromašnoj Srbiji.U Evropi je sigurno oko 20.000 ako ne i više.

Pony Gorgonzzola

pre 8 godina

VW truje i zagadjuje dok drugi izbacuju karanfile kroz auspuh. Ovo je samo priprema političke elite, pardon legalizovane mafije, koja sprema neku novu globu iliti neki novi "extra" porez na diesel motore (posto su prethodno fino navukli veći deo populacije na te iste motore). Inače, automobili nisu najveći zagadjivači. O tome Amerikanci znaju dosta toga. Sad, nastavimo biti glupi, uz redovno pametovanje koje ide ovde a ustvari to nije.

niko

pre 8 godina

ne brinite vi za VW, ti su pre ugradnje spornog softvera već izračunali da im profit na lažiranju daleko prevazilazi štetu koju će morati da nadoknade kad budu otkriveni.

Ivan

pre 8 godina

Čim je VW priznao "grešku" znalo se da ce i ostali pripadnici grupacije nadrljati...jer ti motori su isti i u Audiju, VW, Skodi, Seatu...očekuje se saopstenje Seata da je doslo do "propusta"....Fora je u tome što je američki GM nekih 60tak godina bio najveći proizvođač automobila u svetu da bi ga pre nekih par godina prestigla Toyota, ali za prvih 6 meseci ove godine najbolju prodaju je imala VW grupa i bila na dobrom putu da izbije na 1. mesto po broju prodatih automobila na svetu na kraju godine ali desilo se ovo...za našu banana državu svest o ekologiji je na minornom nivou ( jer imamo mnogo problema pa briga o ekologije nedolazi do "izražaja") ali na zapadu im ovo neće tako lako oprostiti...

s

pre 8 godina

Moje misljenje je da su Nemci toliko razmazeni radnici i naviknuti na nagrade pa umesto da su dobro poslovanje iskoristili u poboljsanje njihovog groblja od common raila mislim na 2.0 tdi oni su lepo davali 13 i 14 plate i godisnje nagrade e da Bog propali!!!

pukovnik mortimor

pre 8 godina

VW podhitno nesto da uradi korisno za planetu. Ti koji su osmislili taj softer doživotno na drustveni koristan rad. Šume isto da se sade

Aleksandar

pre 8 godina

@Anonymous. Ovde se ne radi o emitovanju co2 koji zavisi od potrosnje. Ovde se radi o azotnim oksidima koji su kancerogeni a koje VW motori ispustaju i do 40x vise nego prikazano. Da bi se ti azotni oksidi neutralisali potrebno je smanjiti temperaturu sagorevanja i raditi dodatno sagorevanje. To utice na performanse i potrosnju negativno. I sada ponosni vlasnici VW, audi skoda pricaju kako su VW motori dobri i malo trose a to je postignuto na prevaru.
Zakon je zakon i to svi moraju da postuju. Ako su drugi ostali da priguse motore kako bi to ispostovali morali su i oni. Pitanje je koliko bi VW bio uspesan da nije postojala ta fama oko male potrosnje i performansi njihovih motora. Ja sam svakodnevno u automobilu i svakoga dana se nagutam crnog dima. Dizelase bi trebali potpuno zabraniti ili izbaciti iz gradova.

ucha

pre 8 godina

@rexlex I milovan gresite obojica u racunici
2.500.000 tona NOx-a zauzima oko 2.000 km3, a to je vazduh iznad cele Srbije do visine 25m.

Ausweiß bitte

pre 8 godina

Pošto sam odskoro vlasnik G7 1.6 TDI, padaju mi na pamet reči kao tužba, odšteta, nesaobraznost robe, nadoknada...i onda se prisetim da je ovo Srbija. Videćemo....ali celoj VW grupi se loše piše na globalnom nivou 100%

Nebojsa

pre 8 godina

Prosto ne verujem kako neki misle da ce VW zbog ovoga propasti; to se nece dogoditi jer bi to bilo ravno propasti nemacke drzave.
Druga cinjenica je alavost VWa i beskompromisne ambicije na No1; tj. teznja da se posto-poto prestigne Toyota.
Toyota funkcionise na drugi nacin, uspeh je rezultat 80ak godina rada.
Da nije doslo do Dieselgate-a, verovatno bi ih omeo i pad prodaje VW/Audi u Kini, ali je to sad manje bitna cinjenica.
Trece ali ne manje vazno je nemacki nadobudni stav, izbegavanje garancija, opoziva... podsmevanje Japancima zbog opoziva, servisnih kampanja.Obilo im se o glavu, "smesi" im se najveci opoziv VWa do sada; jer poromena softvera automobila koji su vec u upotrebi bice prvi korak "pokajanja" i zelje da se greska ispravi.U stvari ce to biti korak ka "gasenju pozara" i smirivanju stranaka potencijalno raspolozenih za tuzbu i promenu brenda.
Sto se nasih prostora tice, ne verujem da ce imati velikog uticaja na ostrascene pristalice i protivnike VWa...

Mil0van

pre 8 godina

@(RexLex, 29. septembar 2015 12:10)
Ne valja ti racunica. 3 000 000 kubnih metara je kvadar dimenzija 300m x 100m x 100m, ni blizu tim hiljadama kilometara. Mada, posto pricamo o stoodstotnom otrovu, nije to uopste malo.

mjns

pre 8 godina

@RexLex
Ne valja bežati sa časova matematike. Treći koren iz tri miliona kubnih metara je 144 metra. Pretpostavljam da je trebalo da bude sledeća matematika: 2.5 miliona tona je 3 milijarde kubnih metara i onda treći koren jeste 1450, ali i dalje metara (ne kilometara već bismo pomrli). Ovim ne umanjujem značaj i ova količina može da ubije mnogo ljudi.

@Željko
Dobro pitanje. Pošto se bavim gasnim analizatorima na ovo ukazujem godinama: na tehničkom pregledu dizel motora se, nažalost, meri samo zadimljenost izduvnih gasova odnosno providnost, a ne hemijski sastav (kao kod benzinaca) tako da se ugradnjom filtera čađi rešava problem pred zakonom. Međutim, šta je sa jedinjenjima bez boje kao NOx?
Stari benzinski motori su bili veliki trovači zbog CO i olovnih jedinjenja, ali danas CO praktično nema (katalizator) kao ni olova (bezolovni benzin) pa su dizeli preuzeli titulu.

Na kraju, u slučaju VW, največi problem je svesno obmanjivanje regulatornih tela, kupaca vozila i drugih proizvođača. Malo im je što im je dozvoljeno da testiranje sprovode u kontrolisanim uslovima - na valjcima u laboratoriji što nema veze sa stvarnim uslovima vožnje nego i to friziraju. Jednostavno, dizel motor sa tom specifičnom snagom ne može da prođe bez dodatne obrade izduvnih gasova npr. AdBlue.
Izvinjavam se na dugačkom komentaru uz pozdrav svim ljubiteljima automobila!

Goran

pre 8 godina

@Goran....Računica je odlična.Prosek od 10.000 je ok samo u našoj siromašnoj Srbiji.U Evropi je sigurno oko 20.000 ako ne i više.
(Samo realno, 29. septembar 2015 13:34)


Ne, nisam imao problem sa godišnjom pređenom kilometražom, nego sa brojem godina. U računici je uzeto kao da su sva ta vozila vožena pet godina (pa puta broj pređenih kilometara godišnje). Što je blago rečeno nerealno, jer su neka od njih prodata pre 6 godina, neka pre 3, neka pre godinu dana. Vizuelno gledano, računica ne može da izgleda kao površ pravouganika, nego kao integral. Pošto postoje informacije koliko je ovih dizelaša (bez Euro6 dizela) prodato po godinama, da se i to preciznije izračunati kad bi već hteli da imamo realniju informacije, a ne teoretski maksimum maksimuma.

n3xa

pre 8 godina

Kao sto rece jedan pre mene, gradili su lazni imidz kako je tdi svemoguc i prepodoban dizel da samo sto iz njega ne izlazi cedjena pomorandza te sada treba da plate kaznu je do 50 milijardi i plus za laznu nisku potrosnju (mada za ovo drugo treba sve ojaditi).

Hm

pre 8 godina

@ aleksandar... ne 40x, već 40%.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ccc, 1. oktobar 2015 00:09)

Pise lepo do 40 puta. Svuda su tako objavili.

Hm

pre 8 godina

Da se razumemo, Neko prica o CO2, neko o NOx. Emisija NOx ide i do 40 puta vise. Emisija CO2 u realnim uslovima ide do 40% vise. NOx se smtra mnogo stetnijim od CO2.

ccc

pre 8 godina

@ migrant... samo pročitaj ovaj tekst, na kojem si komentarisao, do kraja. i ovaj podvuceni deo (naslovi) i vidi da li piše 40% i 40x.