Utorak, 29.09.2015.

10:26

Nadu Macuru i još 3.466 lekarki teraju u penziju

Kada 12. oktobra stupi na snagu novi zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, 3.467 lekarki širom Srbije treba da bude penzionisano.

Izvor: Tanjug

Nadu Macuru i još 3.466 lekarki teraju u penziju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

131 Komentari

Sortiraj po:

Nemi posmatrac

pre 8 godina

Evo ovako moja majka je specijalista i treba da ide u penziju za dve tri godine i nema nista protiv toga.E sad ona kaze da je ovo katastrofa jer nema mladih specijalista ni priblizno dovoljno da zameni postojece ,dal neko to vidi nisu problem lekari opste prakse njih ima al sta je sa specijalistima ,dal su oni svesni da taj mladi lekar treba da provede 4 pa i vise godina na toj istoj specijalizaciji.Dal oni znaju da on to vreme treba da provede na klinici uporedo sto ide na predavanj i sprema ispite.S obzirom da ona treba da ide u penziju oni su doveli drugog lekara da uci od nje ,i evo sad ovo sto mi je rekla je katastrofa .Doveli su coveka od 52,53 godine .Ona nije mogla da veruje a ja se sad pitam ko ovde nas zavitlava.Ko moze njima da veruje pa evo dao sam vam jedan primer a takvih ko zna koliko ima .

тоша шумадинац

pre 8 godina

А што неби ишла и Нада Мацура кад у пензију одлазе много боље докторке врхунски специјалисти!

diogen

pre 8 godina

Ko koga ovde obmanjuje.Taj famozni clan 20 zakona o maksimalnom broju zaposlenih NIJE nacinjen radi zaposljavanja mladih jeer decidirano stoji da zene starije od 60,5 odlaze u penziju i da se njihova mesta gase.Prema tome ne radujte se mladi vec procitajte taj clan zakona.Bacena je koska svima da bi vodili bezpredmetnu diskusiju.Njima je bitna racionalizacija a ne zaposljavanje mladih.Bez euforije ukljucite razum .

sima

pre 8 godina

"lekari ne mogu da do 60te godine steknu uslov za penziju jer im fakultet traje vise od ostalih."

Milane,

Masinskim inzinjerima studiranje traje 5 godina, sto je samo 1 JEDNU godinu manje od duzine studiranja medicine pa idu u penziju sa 60 tj 65 godina.

Mijo

pre 8 godina

...

Odgovor za tebe :
Onda bismo ostali bez lekara jer iz medicinske škole malo ljudi može uopšte da položi prijemni za Medicinski fakultet... što govori samo za sebe. Uostalom u našoj sredini lekari ne kače infuziju već sestre... nije to nuklearna fizika i može se naučiti za 10 minuta. Kompleks - zez stvar.

Milosav

pre 8 godina

Pa neka idu u penziju ako im se nudi, neka se mladi zaposle. Samo me strah da ovi sqa vlasti ne uglave svoje visoko kvalifikovane kadrove.

ANGer

pre 8 godina

A jel su mladi krivi za ovakvu situaciju? Jel smo mi unistili drzavu 90tih a ?
Ti koji sede i piju kafu imaju mamu i tatu sa brdom love,a sta ovi koji jedva gde imaju da rade i jedu a? Nije sve tako crno/belo ccc....

NEVEROVATNO !

pre 8 godina

Dr Macura ima 67 godina, i valjda je vreme da ode u penziju?
Zdravstvo je puno penzionera, ali tako je u prosveti, kulturi, spoljnoj trgovini...
Penzioneri su glavni radnici u ovoj zemlji, a mladi sede po kafićima i spavaju do podne...zato smo ovde,gde smo...
Da li iko ima podatak koliko u državnim preduzećima radi penzionera?

NEVEROVATNO !

pre 8 godina

Dr Macura ima 67 godina, i valjda je vreme da ode u penziju?
Zdravstvo je puno penzionera, ali tako je u prosveti, kulturi, spoljnoj trgovini...
Penzioneri su glavni radnici u ovoj zemlji, a mladi sede po kafićima i spavaju do podne...zato smo ovde,gde smo...
Da li iko ima podatak koliko u državnim preduzećima radi penzionera?

Milan

pre 8 godina

Svi koji su dobri kadovi i koji znaju da rade posao lekara, a pre svega mislim na specijaliste, će naći razne forme angažmana u privatnim klinikama i to za značajano veći novac od onoga što sada imaju. A svi oni koji su bili na administrativnim funkcijama, tj oni koji su odavno zaboravili šta to znači lečiti ljude će otići u zaborav.

zemunac

pre 8 godina

A da to uvedemo i za poslanike, savetnike u drzavnim agencijema, predsednike opstina i sve koji se bave politikom.
Au sta je viska...
Ako smete da objavite

rogoz

pre 8 godina

Lekar ne bi smeo biti neko ko nije zavrsio i srednju medicinsku jer je ona ipak osnov svega. Iz gimbazije na studiranje medicine pa nije ni cudo sto ne znaju prikaciti infuziju.
(..., 29. septembar 2015 17:54)

iskreno, dubinski se nadam da se šališ.

super

pre 8 godina

dobro ste se opremili botovi, pao brejnstorming, sendvic pre posla, jasno nam je... nije mala stvar, treba negde ustedeti sto hiljada miliona za vase slavljenje beograda...

kragujevac

pre 8 godina

Uz uvažavanje gospodje Macure, nije mi jasno da se ona postavlja u prvi plan i otvara pitanje njenog odlaska u penziju! A ostali ,lekari, zar su oni manje vredni, jer se ne pojavljuju na TV?Hoćemo li u ovoj zemlji konačno postati svi isti koji će poštovati zakon,bez obzira da li se neko zove MaCURA,ILI DRUGAČIJE.U penziju, mladi neka se zaposle.Umesto dotične gospodje pred kamerama će se pojavljivati neko sveže,mlado i nadasve opšte( u najširem smislu) obrazovano lice.

lekar volonter

pre 8 godina

Kako niko NE ZNA koliko penzionera radi u državnom zdravstvu, a školuje toliko lekara, i pun ih je biro zapošljavanja?
Svi koji imaju uslov za penziju, MORAJU u penziju. Ima ko da ih zameni. Samo nek zdravstvene ustanove raspišu konkurs, pa ako se NIKO ne javi, onda nek zaposle penzionera. Ali javiće se nekoliko stotina lekara...

...

pre 8 godina

Lekar ne bi smeo biti neko ko nije zavrsio i srednju medicinsku jer je ona ipak osnov svega. Iz gimbazije na studiranje medicine pa nije ni cudo sto ne znaju prikaciti infuziju.

DPolitika

pre 8 godina

"Ona je najavila da će lekarke u okviru Komore pokrenuti pitanje diskriminacije u odnosu na kolege, koji imaju pravo da rade do 65. godine."

A da li je mozda diskriminacija to sto umesto sa 62 godine muskarci moraju da idu u penziju u 65 godini i to u drzavi u kojoj je zivotni vek muskaraca kraci od zena?

Ustav ne poznaje diskriminaciju po rodu a ocigledno je da ta diskriminacija postoji u korist zena te ako je ovo poziv da se ta diskriminacija ispravi tada ok ali onda zene treba da idu u penziju sa 65 a muskarci sa 62 valjda cete tada biti zadovoljne kada imate tu zelju da radite duze nego sto vam je sada propisano.

Ironicno i interesantno zar ne, zene se bune jer zele da rade duze i kasnije da idu u penziju, diskriminisani muskarci koji ranije umiru i duze rade cute, sta je rezultat?

vuk

pre 8 godina

nije problem sto one treba da idu u penziju. problem je sto ce umesto njih opet da zaposle sinove, cerke, porodicne i partijske vojnike, a mi sa dobrim prosecima i znanjem cemo ostati na birou ili u Nemackoj.

kleutmaj

pre 8 godina

To je besprimerna diskriminacija. Kada ženama treba da ne rade, kad imaju malu decu, onda im se ništa ne popušta, a kad bi mogle da se ostvare profesionalno (jer su deca odrasla, samo žene znaju kako), onda im se to pravo uskraćuje. Apelujem na poslanice svih stranaka da se solidarišu sa ženama

nemanja s.

pre 8 godina

Godinama ne daju mladima da počnu specijalizacije. Nema mesta, veze, deca lekara... Sad su kao nezamenljivi! Ovo je zemlja gde vladaju 60-to godišnjaci. Budućnost je svetla.

miljana

pre 8 godina

bilo je vreme. upravo sam zbog toga bila prinudjena da odem iz zemlje a imam diplome dva fakulteta...a radnog mesta ni na vidiku zbog ove politike. a sad iskreno da vam kazem ne bih se vratila nema tih para. pozdrav iz australije

kaubojac

pre 8 godina

ovo je urušavanje zdravstvenog sistema srbije. te doktorke su na vrhuncu karijere i iskustva i zbog toga je njih nemoguće zameniti ovakvim stihijskim penzionisanjem, tj.bez plana.
uostalom sve će to pacijenti osetiti na svojoj koži.

Mrle

pre 8 godina

Jadna je država kojoj MMF kreira prosvetu i zdravstvo. Ovo je sramota za ovu vlast. Da se razumemo ni oni prethodni nisu bili ništa bolji.
(nn, 29. septembar 2015 13:05)

Pa ne kreira MMF nego naša vlada. MMF kaže koliko sme da se troši, a mi biramo kako da napravimo uštede. Naša vlada onda izabere da je bolje da smanji plate lekarima i profesorima, nego da otpusti botove iz administracije.

Nemanja C

pre 8 godina

A da prestanete da školujete kadrove za koje posla ima samo ako se postojeći kadrovi prisilno pošalju u penziju? Smanjite kvote za medicinu, arhitekturu, pravo i ekonomiju. Podignite za ostale tehničke grane, posebno za programere.

бели мантил

pre 8 godina

Изгледа да многи једва чекају да пљуну по нечему. Ствар је једноставна. Ако су испуњени услови за пензију онда следи пензионисање. Да ли бисте више волели да вас оперише неко са 70 година коме се тресу руке или неко од 40 година? Неки су забринути због квалитета лекара који тек завршавају факултет. И треба да су забринути али не толико због "Болоње" или што ће неки професор отићи у пензију. Већи је проблем што деле оцене деци својих колега а да ови потоњи и не морају да покажу знање.

џип са минималцем

pre 8 godina

Sad ce da nikne jedno 300 privatnih klinika posle ovog. Doktori u javnom sektoru nisu ni blizu placeni kao jedan obicni radnik u Kolubari. Srpski doktor radi daleko ispod zapadnog minimalca.

Jedini problem koji imam je da se ne izgubi to iskustvo, da ne dodje hiljade novih doktor kojim jos treba dobre prakse 2 do 6 godina npr.
(Washington, 29. septembar 2015 13:09)

У праву си што се тиче поређења доктора и радника Колубаре. Ко колико има пара најбоље се види по возном парку.

Milutin

pre 8 godina

Tako je ZAKONOM definisano. Taj isti Zakon je bio na javnoj diskusiji i usvojen u Skupštinskoj proceduri.
Potsećam poštovanu dr. Macuru da sam i ja (DM. dipl-inž, Mr i specijalista tehničkih nauka )sa navršenih 57 godina otišao u penziju,po sili zakona, jer je tako bilo definisano ZAKONOM.Dakle, ostaje Vam jedino da pri donošenju sledećeg Zakona uzmete učešće u javnoj diskusiji u definisanju odredbi tog Zakona ako ujoš uvek budete smatrali da treba vršiti dogradnju tog novog dokumenta.Ipak, mislim da će te tada shvatiti da ste u pravo vreme otišli u zasluženu penziji jer, "Every age has its masterpiece"

stranac 1952

pre 8 godina

Što se teme tiče, naravno da u penziju treba da idi oni koji su ispunili zakonske uslove i da mladi treba da se zapošljavaju!

U čemu je problem?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 29. septembar 2015 15:01)
A od koga če ovi mladi da se uče? Nije loše sve šutirati u penziju, a istovremeno ostaviti mogućnost, da oni najbolji u struci, mogu da rade i dalje! Ko su najbolji? Zna se: objavljivanje u svetskim stručnim medijama, postotak ozdravljenja njihovih pacijenata i niz takvih stručnih stvari! Baba Vanga tu ne bi smela odlućivati, a to je u Srbiji veoma teško! Baba Vanga = POLITIKA!:((

dr Oktopus

pre 8 godina

Mladi lekari nemaju nikakvu perspektivu u zdravstvenom sistemu Srbije. Dolaze nažalost ( većina) bez trunke znanja iz naših slabih fakulteta ( većina ne zna ni infuziju da prikači) , radiće za mizeran novac, poniženi od strane pacijenata i političkih načelnika/direktora, o edukacijama će moći da sanjaju jer su zdravst. ustanove siromašne da ih bilo gde pošalju, a od starijih kolega retko ima vajde. Sami će kupovati klompe i odeću, knjige...Samo će ih mladost i želja za radom u početku motivisati, ali s vremenom.....

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara

pre 8 godina

Problem u zdravstvu su zdravstveni radnici. Nije Macura jedina kojoj se ne ide u penziju. Kod mene ih je gomila i sve su ,,udarnici". Da im je lose trcali bi. Na primer, juce 13.30 jedna doktorka iz decije bolnice u Novom Sadu je zbrisala kuci, danas ta ista je na poslu u 7.40. A nije jedina sa takvim radnim vremenom.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Sad kad mladi doktori nagrnu, što po partijskom što po bulonjskom ključu, biće veselo.
Zaživeće opet nadrilekarstvo i Vasa Pelagić.
(Hezonja, 29. septembar 2015 13:48)

Zaboga, kakve veze ima Vasa Pelagić sa nadrilekarstvom!?

Što se teme tiče, naravno da u penziju treba da idi oni koji su ispunili zakonske uslove i da mladi treba da se zapošljavaju!

U čemu je problem?

Nikolina

pre 8 godina

Nije problem što neko ide u penziju nego je problem ko dolazi. Verujte mi, u Domovima zdravlja je već krenulo dovođenje novih kolega i koleginica ne postručnosti već po partijskoj i rođačkoj liniji. Kad se čulo za ovo mnogi su potegli debele veze, čak i neki moji prijatelji. Nove generacije zaista po znanju i iskustvu nisu ni blizu starijim. Zato se veoma brinem ko će nas lečiti u budućnosti. Stopa neizlečenih i smrtnosti će se svakako povećavati.Nema selekcije, nema izbora po stručnosti, bukvalno samo veza.Tuga!

Penzioneri u penziju !

pre 8 godina

Svako ko ispuni uslove za penziju, a radi u državnom sektoru (koji se finansira iz budžeta) MORA ići u penziju, da se mladi zaposle.

Марко

pre 8 godina

Јел мисле они да се млади запосле икада или не?! Наравно да треба да иду у пензију!

g

pre 8 godina

A docice mladi,zao mi je sto ovo mora da kazem,ali njihova strucnost prema danasnjim lekarima je moglo bi se reci u ravni sa neznanjem.
Nisu svi zavrsili na mufte kako narod kaze,i njima svaka cast,ali znamo kako se zavrsavaju fakulteti i zaposljavaju kadrovi,u ovom slucaju koji je najgori moguci,ko zna ko ce nas leciti i kako?
Ipak se nadam da ima i dosta valjanih od kojih mogu mladi da uce..

rastko

pre 8 godina

@ Bahati medicinar
Sada sam penzioner više od 4 godine.Stažirao sam davne 1973.godine. Ni tada se nije plaćao lekarski staž, čak sam svakog meseca uplaćivao doprinos za penzijsko i zdravstveno osiguranje. I kao rodjeni Beogradjanin sam, pošto u mom rodnom gradu nije bilo moguće se zaposliti regularnim putem, proveo 18 godina na radu u C. Gori i Hrvatskoj. I koleginice, doktorke, nemojte ovoj bahatoj vlasti dozvoliti ovu užasnu diskriminaciju!!! Na SUD, pod hitno!I penzionišite konačno doktore stare preko 65 godina!!!

Nenad

pre 8 godina

Nadam se da će tamo neki urednik jutarnjeg programa shvatiti da je umesto svakodnevnih mračnih izveštaja Macure o tome koliko je ljudi prethodne večeri polomilo ruku, nogu, vilicu i sl. bolje da puste gde u toku dana možemo u bioskop, pozorište, koncert ili na neki drugi pozitivan događaj!

nevena

pre 8 godina

A sto Srbija natera svoje mlade lekare da se snalaze kako znaju I umeju, da idu u Nemacku da rade poslove van struke ili da sede na birou I gube vreme ne stvarajuci porodice jer nemaju za egzistenciju.
Sto gledajuci tu situaciju u Srbiji gube verovanje u normalan sistem I buducnost sebe I svoje buduce porodice.
Snadju se po neki koji su ekstra snalazljivi ili imaju pedigre. I neka su se neki I snasli I ostali a oni koji su u cudu od Srbije pobegli u Nemacku da su ostali ovde ostali medicina bi bila na mnogo visem nivou.
Te tete koje sad idu u penziju su se zaposlile cim su zavrsile fakultet pa sad neka idu u penziju I neka oslobode radna mesta kolegama koji u proseku imaju 30 god I ni dana radnog staza.
S postovanjem prema svima...

max

pre 8 godina

ok covek lekar ode u zasluzenu penziju zbog godina, staza. pocinje da prima penziju koju je zasluzio. posle penzionisanja ako ima zelju, ako neka medicinska ustanova, drzavna ili privatna ima potrebe uvek moze da napravi ugovor o delu sa takvim licem. bar mislim da moze?

VIT

pre 8 godina

Sasvim normalna stvar. Kada se napuni broj godina treba ići u penziju. Nema tu muškog šovinizma. Treba mladima dati šansu. Treba se upitati, odn.treba da se upitaju dotične gospodje zašto nemaju adekvatnu stručnu zamenu. Nemaju zato što su mislile da će raditi do stote godine, pa nisu htele (nisu ni njihove kolege muškarci bolji) da šalju na specijaliaciju mlade kolege i koleginice, odnosno, otezali su maksimalno sa njihovim slanjem da ne bi slučajno izgubile prestižno radno mesto.Moralo se jednom stati ovakvom ponašanju. Napred mladi lekari.Nema nezamenljivih. I na kraju,i ja sam jedan od onih koji za nekoliko godina stičem starosnu granicu i sigurno ću odmah u penziju, ali već sada pripremam zamenu i ne vadim se na različite razloge.Inače sam rukovodilac u jednoj instituciji, da ne misle dotični da sam neki koji zbog težine posla ide u penziju čim ostvarim ovaj osnovni uslov. Ponavljam, mladi moraju dobiti šansu. Sklonimo im se.

D

pre 8 godina

Ovde se preplicu dva velika problema.Ustavom zagarantovano pravo na rad.Jos ako te diktorke kvalitetno i dalje rade,a oni ih teraju u penziju i treba da ih tuze.A drugo-neko je ispricao ovde romansiranu varijantu da se po principu piramide redjaju lekari po sticanju iskustva.Malo sutra!Nema ni izbliza toliko dr da bi se taj momenat ostvario.Zbog velikog generacijskog jaza zbog nezapoljavanja i ne odlaska na spec imate ustanove gde lekari od 60 god rade sve i najsitnije poslove lekara pripravnika do punog dezurstva ili puno mladih koji se ubise da postignu sta im svd natovare da rade posle,mozda,god dana radnog iskustva.I jedne i druge melje sistem,jer nema dovoljno kolega da se posao ravnomerno podeli.Pa vi sad vidite sta nas ceka u narednih pet godina.Kvalitet zdravstvene usluge ima da se kao pojam izgubi iz recnika,bice srecan svako ko bude primljen na kakav takav pregled.

volonter

pre 8 godina

I treba da idu, jer kod nas zdravstvo funkcioiše tako što sve rade mladi lekari sa titulom volontera, a plate primaju oni koji su već odavno stekli uslov za penziju.

Mufljuz

pre 8 godina

"U penziju će otići i lekari poput popularne Nade Macure..."
Ona nije popularna, ali jeste "popularna".

"Ona je najavila da će lekarke u okviru Komore pokrenuti pitanje diskriminacije u odnosu na kolege, koji imaju pravo da rade do 65. godine."
U ovoj Srbiji sve je naopako - umesto da se muskarci bore za ravnopravnost i traze da idu u penziju sa 60 godina i 6 meseci kao i zene, ovde se zene bore da idu u penziju sa 65 godina!

Problem

pre 8 godina

Najgore sto neki nece da idu u penziju sa itekako velikim primanjima,a da rade u textilnoj industriji,gradjevinarstvu,industriji koje dobro i nema ili negde drugde sa minimalnim platama molili bi da odu.Ovako nece im se, kukaju,mole,padaju sa 80-100000 na 40000 penzije i plus kojecega jos. Uostalom eto postoji privatna praksa,lepo neka se udruze i nastave,a ne jednom nogom sam u drzavnoj bolnici,domu zdravlja a u glavi kod privatnika.Zdravstvo je u rasulu.Inace tu je gang starih doktora koji misle da su bogom dani i vedre i oblace koliko mogu do stote godine.Neki su bukvalno bogovi. Mnogi lekari su na seminarima po 3 meseca godisnje po inostranstvu,sprega farmaceutskih kuca i njih je cudo.Specijalizacija fakticki i nema,a mnogi srednje generacije odlaze na Zapad.Javasluk kakvog nema,ostace zasita travarke da nas lece.
Inace nista nije bolje situacija u drzavnoj upravi,a tu je problem i veci.Ruku na srce otkad su stranke zavladale zadnjih 10 godina uzasan je kadar,bez mnogo znanja,arogantani sa kojekakvim diplomama koje ne poznaje nijedan normalan univerzitet,prosvetani sistem u Evropi. Konkursa fakticki i nema,dovodi se i kuso i repato,a posao ostaje na ledjima ljudi od 50-60 godina zivota koji su ipak nekog znanja i prakse,mada se to retko ceni,nimalo bolje reci.Najgore sto su najvise pogodjeni smanjenjem plata i minulog rada bas te generacije starije.
I na kraju nemamo ljude i bice sve manje dobrih majstora zidara,keramicara,elektricara. KvaziMenageri nas nece spasiti.

Diskriminisani muskraci

pre 8 godina

veca-pereca,

Pa mene cudi da se prethodna poverenica i ostalih borci za rodnu ravnopravnost nisu pobulinil godinama ranije a i sto niko na Ustavnom sudu Srbije nije pokrenu pitanje , sto zene pre muskaraca idu u penziju cak 5 godna ranije , i ispade da su decenijama muskraic ustvari bili zrtve tj diskiminisani jer su tek u 65 godian odlazili u penziju a zene sa 60 godina starosti.

Washington

pre 8 godina

Sad ce da nikne jedno 300 privatnih klinika posle ovog. Doktori u javnom sektoru nisu ni blizu placeni kao jedan obicni radnik u Kolubari. Srpski doktor radi daleko ispod zapadnog minimalca.

Jedini problem koji imam je da se ne izgubi to iskustvo, da ne dodje hiljade novih doktor kojim jos treba dobre prakse 2 do 6 godina npr.

P-ar

pre 8 godina

Šta je problem što jedna osoba sa navršenih 60,5 godina ide u penziju ako je to propisano Zakonom? Da li se to ovim člankom poziva na neprimenjivanje Zakona? Uzgred budi rečeno baš za ovu Macuru će biti najmanja šteta što ide u penziju jer zaboga, ona je doktor medicine a umesto svog posla obavlja posao potparola hitne pomoći!?

ingwer

pre 8 godina

A zašto se sada misli o tome sto nema dovoljno usavrsenog kadra?! Ovaj zakon postoji oduvek. U normalnim zemljama postoji PLAN, gospodo, po kojem se raspisuju i dodeljuju specijalizacije u odnosu na broj lekara koji ce u narednom periodu otici u penziju. Kod nas je valjda pravo na specijalizaciju nasledno pravo, pa tek kad dotični umre, stice se pravo da ga nasledi, po pravilu, najblizi rođak. Manite se gluposti o diskriminacijama i idite u penziju i oslobodite mesto za mlade lekare. Pre toga da se uvede zakon i da mora da se prenese znanje, a ne da ga pojedinci nose u penziju da bi prinudili bolnicu da ih unajmljuje prema ugovoru u delu, pa da pridodaju jos malo na svoju penzijicu. Alavci. Generacije mladih lekara su otisle iz zemlje upravo zbog tih koji su zaposeli prćiju. Ja sam samo mali jedan od njih.

ivan plesnicar

pre 8 godina

gospođa dr nada macura ižs 65+ god. ispunila je zakonski uslov za starosnu penziju. ministar lončar treba da smeni čolakovića koji je nije poslao u penziju

Buduci penzioner

pre 8 godina

Sramota je da neko ko ima toliko godina jos nije u penziji! A, ako bas hoce da radi, moze u privatnoj ordinaciji, samo ako ima licencu:)

mikelo

pre 8 godina

koje neznanje i neshvatanje u komentarima. ljudi moji, pa ovaj je zakon donesen “preko noci” bez mogucnosti diskusije, a jedini cilj mu je da otera iskusne lekare malo ranije u penziju, da bi na njihovo mesto ubacili partijski kadar. ja sam, evo, danas diplomirao, prosek preko 9, ali uopste ne ocekujem da ce meni neko ponuditi posao na mestu neke od ovih penzionisanih doktorki. zasto? zato sto nisam drug clan.
naivni su komentari koji govore “pa i treba da idu u penziju, mladih na birou koliko hoces”, a s druge strane specijaliste od 70 godina drze po ugovoru o delu jer nemaju mlade specijaliste da ih zamene. nisu problem lekari u radnom odnosu, kojih je ionako malo, problem je sto drzava nema politiku edukacije specijalista i zaposljavanja mladih lekara, jer se novac trosi na botove i prekobrojne salterske sluzbenike.

sladjana

pre 8 godina

@Milanche
" Je li ja nešto nisam dobro razumeo..."

Naravno da nisi razumeo.
Neće na mesto starog iskusnog lekara doći mlad i neiskusan. Na mesto starog iskusnog će doći drugi iskusan lekar, samo ne toliko star.
Mlade i neiskusne čekaju pripravnička radna mesta gde će sticati iskustvo, pa će kroz godine rada i sticanje iskustva i novih znanja moći da napreduju. Ako to ne bude ovako i ako se bude čekalo da stari lekari odu kada im se bude odlazilo ( neke samo smrt može rastaviti od radnog mesta ), mladi nikada neće ni moći da steknu potrebno iskustvo, jer će do pripravničkog mesta dolaziti u kasnim četrdesetim.
Nije za upoređivanje, ali me veoma podseća na stanje u Velikoj Britaniji gde jedna baba zasedne na presto, dok čitava njena pokolenja možda nikada neće ni steći mogućnost da budu na njenom mestu. Onaj Čarls ili kako se već zove sada ima skoro 70 godina, a i dalje je princ. :)
(petar, 29. septembar 2015 13:06)


Ne lupetaj. Radi se o naslednom pravu u VB i radnom pravu u ovoj tužnoj zemlji. Da li ima smisla da ti objašnjavam razliku?

zz

pre 8 godina

Pa sta ako ispunjava uslove u penziju neka se zaposle mladi,na Macurino mesto moze da se zaposli bilo koja srednja skola i ko je pismen i moze da procita koliko je bilo primljeno i pregledano pacijenata.

petar

pre 8 godina

@Milanche
" Je li ja nešto nisam dobro razumeo..."

Naravno da nisi razumeo.
Neće na mesto starog iskusnog lekara doći mlad i neiskusan. Na mesto starog iskusnog će doći drugi iskusan lekar, samo ne toliko star.
Mlade i neiskusne čekaju pripravnička radna mesta gde će sticati iskustvo, pa će kroz godine rada i sticanje iskustva i novih znanja moći da napreduju. Ako to ne bude ovako i ako se bude čekalo da stari lekari odu kada im se bude odlazilo ( neke samo smrt može rastaviti od radnog mesta ), mladi nikada neće ni moći da steknu potrebno iskustvo, jer će do pripravničkog mesta dolaziti u kasnim četrdesetim.
Nije za upoređivanje, ali me veoma podseća na stanje u Velikoj Britaniji gde jedna baba zasedne na presto, dok čitava njena pokolenja možda nikada neće ni steći mogućnost da budu na njenom mestu. Onaj Čarls ili kako se već zove sada ima skoro 70 godina, a i dalje je princ. :)

branko

pre 8 godina

Aman dosta više sa Nadom Macurom kojoj je odavno mesto u penzionom fondu.Otišlo je isto tako sijaset uglednih lekara bez ikakve pompe i pitanja pa nikom ništa.

nn

pre 8 godina

Jadna je država kojoj MMF kreira prosvetu i zdravstvo. Ovo je sramota za ovu vlast. Da se razumemo ni oni prethodni nisu bili ništa bolji.

Stetefan

pre 8 godina

U redu je da zene lekari starije od 60 godi odlaze u penziju. Biti lekar je tezak posao. Ono sto je nejasno u ovoj uredbi je sta je sa muskarcima starijim od 65,5 godina? Koliko hiljada takvih lekara radi u Srbiji?!?

Hezonja

pre 8 godina

Sad kad mladi doktori nagrnu, što po partijskom što po bulonjskom ključu, biće veselo.
Zaživeće opet nadrilekarstvo i Vasa Pelagić.

sladjana

pre 8 godina

Koliko sam shvatila, Zakon omogućava da žena može da ode u penziju sa šezdeset i po godina života, i najmanje, petnaest godina radnog staža, AKO HOĆE. A ako neće, firma mora da je proglasi tehnološkim viškom i td. Baš bih volela da vidim, kako u ovoj Srbiji, odlaze u penziju, pod prinudom, pogotovo doktorke, a država ne može da ih zameni adekvatno školovanim i iskuistveno obogaćenim kadrom. I ništa me ne bi iznenadilo. Onda po pravdu u Strazbur.

baba 52

pre 8 godina

U zdravstvu nikad nije bilo gore!Ko treba da planira da salje mlade lekare na specijalizaciju?Sad idu u penziju oni koji su ispunili uslove i ostajemo bez pedijatara i hirurga,zasto nisu na vreme skolovali mlade lekare,vec cekali da odu van?Doktori su inace u povlascenom polozaju,vecina ode u penziju,zapsli se ponovo na isto mesto po nekakvom ugovoru.Neka mi neko objasni kako moze da radi recimo pedijatar koji je u penziji i ima 68god?

b

pre 8 godina

Za neupucene , zene su se do sada penzionisale sa 60 godina zivota a muskarci sa 65 , jedina razlika je u tome sto su zene mogle da uzmu ,,muske,, godine za odlazak u penziju , sto znaci da posle 60 godine mogu(mogle su) da rade jos dodatnih 5 godina, to je ono ,,mogu da odem u penziju a i ne moram ,,
Penzija bato za sve u svim sektorima !

pacijent

pre 8 godina

Bilo bi lepo kad bi njih zamenili mladi lekari sa biroa, ali znam da recimo, na Novom Beogradu neće biti konkursa. Samo smanjuju broj zaposlenih, a pacijenata je sve više... Tuga i žalost.

hm

pre 8 godina

normalno bi bilo da jedan covek kada odradi svoje, da svoj maksimum i pocne da se umara ode u penziju, a da dodje mlad sa svezim znanjem, novim idejama, svezinom i dozom neophodne drskosti jedan mladi strucnjak radice 120 posto dok jedan covek koji u penziju dolazi na posao radi sa 70 posto. a da ne pricamo o tome kolimo mladih ljudi ne zasniva porodicu jer nemaju posao. normalno bi bilo da i muskarci i zene idu u penziju sa 50 godina.

Penzioner

pre 8 godina

Ako su ispunjena oba uslova, treba da se ljudi penzionišu! Nema ljutnje, ali mladi moraju da rade! Nisu mi jasni ljudi koji ne žele da idu u penziju! Ako osećaju da imaju još snage za rad, neka odaberu radnu aktivnost kao rekreaciju! Recimo uređivanje bašte, okoline oko zgrade, negovanje starih osoba po kućama...

Samo pitam

pre 8 godina

Molim da mi se odgovori kolko je lekar, dugogodišnji direktor neke zdravstvene ustanove ( a takvih je mnogo) pre svega stručan ako je, zbog prirode svoje funkcije, godinama udaljen od pacijenta ; da li je on neophodan, iako ispunjava uslove za penzionisanje ?

veca-pereca

pre 8 godina

sve je to lepo i krasno al zasto samo zene moraju da idu u penziju ako su ispunile godine starosti, u ovom trenutku npr 61 godina i 6 meseci, a isto pravilo ne vazi za muskarce...pitam se sta radi poverenica za rodnu ravnopravnost? u penziju nek idu i muskarci i zene po sili zakona, ili da se manu corava posla...ovde nije rec o Macuri vec o manje poznatim ljudima, jer isto pravilo vazi jos samo u prosveti a ne i u javnoj upravi...i sad neko uzeo kredit, misli radice do 65 kad ono ne moze, a rate redovno stizu, a penzija beda...

lala

pre 8 godina

ja ne vidim u cemu je problem,nakon ispunjenja zakona o starosnoj penziji ides u penziju,ima nas mladih koji cekaju na posao jako dugo,i treba da rade i da stvaraju uslove za svoju porodicu,

podbot

pre 8 godina

Naravno, nekako je uvek viska lekara, slazem se zameniti stari kadar novim, ali da prvo otpuste ljude (tj svoje glasace) iz komunalne, parking servisa, izmisljenih administrativnih mesta . . . sto ne rade apsolutno nista, pa tek onda lekare, pravnike . . .

Ana Rakin

pre 8 godina

Opet se u komentarima mesaju babe i zabe. Lekarke se sa pravom bune i pozivaju na diskriminaciju. Stvar je u tome sto vecina njih ide u penziju po sili diskriminatorskog zakona. Naime, ve4cina doktorki nece imati punu penziju jer nemaju radni staz za istu. Pre ovih novih, lihvarskih zakona o radu i penzionisanju uslov za punu penziju bio je starosni ili godine staza. Sada punu penziju obezbedjuju samo godine staza. S obzirom da zene moraju po sili zakona ranije u penziju, a u pitanju je struka u kojoj skolovanje najduze traje (6 godina studija, staziranje - damas iskljucivo volonterski, pa specijalizacija.......) jasno je da ove zene nece primati punu penziju. Jos ako su razvedene, neudate ili udovice, one koje su radile najhumaniji posao bice lisene materijalne sigurnosti, a samim tim i mirne starosti. Diskriminacija, greh i sramota.

nikola

pre 8 godina

Ovaj zakon je evidentno neustavan ako se žene uskraćuje pravo na rad nakon navršenih 60,5 godina a muškarcima tek nakon 65. Već odavno je trebalo podneti tužbu ustavnom sudu!

Mila

pre 8 godina

Lepo je sto su se odlucili da ovo primene a nista ne znaju:
"U Ministarstvu nisu znali da kažu koliko lekara penzionera i dalje radi u državnom zdravstvu, uprkos odavno stečenim uslovima za penzionisanje, što duže vreme izaziva ogorčenje u javnosti, navodi "Politika"."

"U Ministarstvu, takođe, kažu da još ne znaju koliko je medicinara koji bi u skladu sa novim paragrafima trebalo da budu penzionisani posle 12. oktobra, kao i da nemaju procenu broja onih koji bi trebalo da budu izuzeti."
Vidi se da su napravili ozbiljnu analizu, kao i uvek.

Milos

pre 8 godina

Beste u penziju ako mozete, sta se bunite, manje para ali i stresa. Odsustvo budilnika ujutru je dovoljan razlog. Imam dve godine staza i jedva cekam penziju ako je docekam.

Posejdon

pre 8 godina

Nema lepse nego biti penzioner. Ne smaras se vise sa budjenjem, gradskim prevozom, cemernim kafama, cinicnim sefovima, zajedljivim kolegama i imas vremena za mnoge lepe stvari.
Drugo, kada mladi treba da sticu iskustva? Da li da I onu krenu sa Sirijcima?!!!

Bahati medicinar

pre 8 godina

Ma dajte bre ljudi! Ko ce da ih zameni? A oni su se svi kao nauceni rodili! Nije ni cudo sto vecina mojih kolega (ukljucujuci i mene) uci nemacki. Pa kako i da se zaposlimo, kada nam penzioneri zauzimaju radna mesta. Lepo, na vreme primajte specijalizante, PLATITE NAM STAZ, i da vidis kako nece biti ni jedne deficitarne pozicije medju specijalistima.

*PLATITE NAM STAZ sam namerno capslockovao, zato sto po nasem zakonu lekari stazisti (pripravnici) trebaju da primaju 80% pocetne plate lekara opste prakse. Sto je bednih 40 000 nakon 6 godina fakulteta. E pa, ljudi moji, ne daju nam ni toliko. Javna je tajna da se u Srbiji staz ne placa, staziste izrabljuju za dzabe. Nije ni cudo sto vlast ne zna kako da nadomesti visokokvalifikovan medicinski kadar, kad svi mladi doktori beze za Nemacku, Norvesku, pa cak i za SLoveniju i Hrvatsku (!!!). PU!

Milanche

pre 8 godina

Da li mi neko može objasniti logiku države? Penzionišeš starijeg, obučenog, lekara koji još hoće da radi i onda mu se iz budžeta plaća penzija. U redu. Zaposliš na njegovo mesto mladog lekara, kom onda država plaća platu (verovatno i neku obuku). Mene kao poreskog obveznika ovaj proces dakle košta više, jer sad plaćam jednu platu i jednu penziju, zdravstvena usluga koju dobijam je lošija (bar dok se mlađi lekar ne obuči), a država pri tom izmaltretira građane koji još mogu/žele da rade u svojim šezdesetim godinama, jer im se to na silu uskraćuje. Je li ja nešto nisam dobro razumeo, ili je ovo stvarno ozbiljan plan države?

aleks

pre 8 godina

ne mogu da verujem da je ova zena nezamenljiva.u neku ruki i shvatam, sa tako napadnom sminkom, vise mi je za neku drugu profesiju..ali necemo o tome. o kvalifikacijama ne znam nista ali ocito je vrhunski strucnjak kada je toliko poznata..

Bez pristrasnosti...

pre 8 godina

Naravno, da niko nije nezameljiv, pa ni Dr.Nada Macura koja je, izvinjavam se na indiskreciji, jo prošle godine napunila 65 godina starosti, ( daj Bože da još toliko godina provede u penziji)
Takođe, i Dr. Slavica Đukić Dejanović je, već odavno, "zrela" za penzionisanje.Nemojmo se zavaravati da je nezamenjiva.Nije.
A što se tiče diskriminacije žena lekarki spram njihovih muških kolega, mislim da je to nedopustivo ; i za njih moraju da važe ista pravila..
I, konačno, ko je merodavan da proceni da li je dotični lekar/lekarka "neophodan /a", bez koje služba "ne može da se organizuje" ; jesu li to direktori zdravstvenih ustanova, pacijenti, političke stranke...?
Bojim se da će se "selekcija" , kako to i inača biva ( samo kod nas !) odvijati po već utvrđenim "pravilima" pristrasnosti, političke podobnosti i inih mehanizmima tipa "pojeo vuk magarca"

kriterijumi

pre 8 godina

Ljudi treba da se biraju po strucnosti. Nadam se da ce profesionalci sa dugogodisnjim iskustvom i dalje pomagati pacijentima, kao i mladjim kolegama.

Steta

pre 8 godina

Za Macuru nije steta jer je bas iritantna, ali je ovo samo dokaz da nama nisu potrebni ni lekari, ni inzenjeri ...niti iko visoko kvalifikovan. I posle se cudimo sto ovi sa fakultetom odose glavom bez obzira.

Nemanja

pre 8 godina

Naravno da će sad indoktrinirana javnost osuti paljbu po lekarima koji,tobože,blokiraju mladima zaposlenje...a niko ne razmišlja o diskriminišućoj prirodi ovog poteza,da se ljudi bez uslova za penziju teraju u istu. Ali dobro,dok god Ustavni sud aminuje poniženja prosečnog gradjajina,koji posle jedino Strazburu može da se obrati, i bićemo slepo crevo civilizacije. Naravno,niko neće konstruktivno postaviti pitanje koji su to potezi kojima bi se unapredilo oronulo i posrnulo zdravstvo,kojem i sam posredno pripadam. Bedne plate,pretrpani domovi zdravlja,najjeftiniji lekovi u Evropi bez kvaliteta,uslovi nalik onima u Somaliji,nedostatak elenentarnih stvari(vakcine,zavojni materijal),nedovoljno specijalista...to je slika i prilika našeg zdravstva. Ljudi umiru bez prilike za dijagnozu,ali najveći problem je što neko ima 60,a usudio se da radi,zamisli!? Neka,mi odlazimo iz zemlje,i tek ćemo jer smo cenjeni svuda,gospoda sa vrha će kao i do sad na lečenje u inostranstvo,a vi gospodo rajo? Jedino kod vidovnjaka ili travara.

bio bivsi

pre 8 godina

tako je, posaljite ove sto nesto znAju u prevremenu penziju, taman cete im znacajno smanjiti i primanja. zaposlite ove koji su sticali znanje 'po bolonji' a koji specijalizacije biraju po sistemu gde moze vise da se zaradi...
nemojte slucajno da pustite da to bude postupan prirodni proces smene generacija, gde ce se polako spajati ambicija mladih i iskustvo starijih. ma 'jok', samo lomi, samo sok terapija...

Vojvodjanka

pre 8 godina

Pa, dajte specijalizacije mladim lekarima koji se vuku po birou i volontiraju u nedogled. U mom okruzenju ih je sigurno desetak. A u Nemacku i Norvesku ih je otislo... ne znam koliko, i imacete kadar sa specijalizacijom za par godina. I ako moze bez partijske knjizice ili koverte. A da, ovo je Srbija, pisi propalo...

Vojvodjanka

pre 8 godina

Pa, dajte specijalizacije mladim lekarima koji se vuku po birou i volontiraju u nedogled. U mom okruzenju ih je sigurno desetak. A u Nemacku i Norvesku ih je otislo... ne znam koliko, i imacete kadar sa specijalizacijom za par godina. I ako moze bez partijske knjizice ili koverte. A da, ovo je Srbija, pisi propalo...

Bez pristrasnosti...

pre 8 godina

Naravno, da niko nije nezameljiv, pa ni Dr.Nada Macura koja je, izvinjavam se na indiskreciji, jo prošle godine napunila 65 godina starosti, ( daj Bože da još toliko godina provede u penziji)
Takođe, i Dr. Slavica Đukić Dejanović je, već odavno, "zrela" za penzionisanje.Nemojmo se zavaravati da je nezamenjiva.Nije.
A što se tiče diskriminacije žena lekarki spram njihovih muških kolega, mislim da je to nedopustivo ; i za njih moraju da važe ista pravila..
I, konačno, ko je merodavan da proceni da li je dotični lekar/lekarka "neophodan /a", bez koje služba "ne može da se organizuje" ; jesu li to direktori zdravstvenih ustanova, pacijenti, političke stranke...?
Bojim se da će se "selekcija" , kako to i inača biva ( samo kod nas !) odvijati po već utvrđenim "pravilima" pristrasnosti, političke podobnosti i inih mehanizmima tipa "pojeo vuk magarca"

Posejdon

pre 8 godina

Nema lepse nego biti penzioner. Ne smaras se vise sa budjenjem, gradskim prevozom, cemernim kafama, cinicnim sefovima, zajedljivim kolegama i imas vremena za mnoge lepe stvari.
Drugo, kada mladi treba da sticu iskustva? Da li da I onu krenu sa Sirijcima?!!!

Steta

pre 8 godina

Za Macuru nije steta jer je bas iritantna, ali je ovo samo dokaz da nama nisu potrebni ni lekari, ni inzenjeri ...niti iko visoko kvalifikovan. I posle se cudimo sto ovi sa fakultetom odose glavom bez obzira.

bio bivsi

pre 8 godina

tako je, posaljite ove sto nesto znAju u prevremenu penziju, taman cete im znacajno smanjiti i primanja. zaposlite ove koji su sticali znanje 'po bolonji' a koji specijalizacije biraju po sistemu gde moze vise da se zaradi...
nemojte slucajno da pustite da to bude postupan prirodni proces smene generacija, gde ce se polako spajati ambicija mladih i iskustvo starijih. ma 'jok', samo lomi, samo sok terapija...

Nemanja

pre 8 godina

Naravno da će sad indoktrinirana javnost osuti paljbu po lekarima koji,tobože,blokiraju mladima zaposlenje...a niko ne razmišlja o diskriminišućoj prirodi ovog poteza,da se ljudi bez uslova za penziju teraju u istu. Ali dobro,dok god Ustavni sud aminuje poniženja prosečnog gradjajina,koji posle jedino Strazburu može da se obrati, i bićemo slepo crevo civilizacije. Naravno,niko neće konstruktivno postaviti pitanje koji su to potezi kojima bi se unapredilo oronulo i posrnulo zdravstvo,kojem i sam posredno pripadam. Bedne plate,pretrpani domovi zdravlja,najjeftiniji lekovi u Evropi bez kvaliteta,uslovi nalik onima u Somaliji,nedostatak elenentarnih stvari(vakcine,zavojni materijal),nedovoljno specijalista...to je slika i prilika našeg zdravstva. Ljudi umiru bez prilike za dijagnozu,ali najveći problem je što neko ima 60,a usudio se da radi,zamisli!? Neka,mi odlazimo iz zemlje,i tek ćemo jer smo cenjeni svuda,gospoda sa vrha će kao i do sad na lečenje u inostranstvo,a vi gospodo rajo? Jedino kod vidovnjaka ili travara.

Ana Rakin

pre 8 godina

Opet se u komentarima mesaju babe i zabe. Lekarke se sa pravom bune i pozivaju na diskriminaciju. Stvar je u tome sto vecina njih ide u penziju po sili diskriminatorskog zakona. Naime, ve4cina doktorki nece imati punu penziju jer nemaju radni staz za istu. Pre ovih novih, lihvarskih zakona o radu i penzionisanju uslov za punu penziju bio je starosni ili godine staza. Sada punu penziju obezbedjuju samo godine staza. S obzirom da zene moraju po sili zakona ranije u penziju, a u pitanju je struka u kojoj skolovanje najduze traje (6 godina studija, staziranje - damas iskljucivo volonterski, pa specijalizacija.......) jasno je da ove zene nece primati punu penziju. Jos ako su razvedene, neudate ili udovice, one koje su radile najhumaniji posao bice lisene materijalne sigurnosti, a samim tim i mirne starosti. Diskriminacija, greh i sramota.

Milanche

pre 8 godina

Da li mi neko može objasniti logiku države? Penzionišeš starijeg, obučenog, lekara koji još hoće da radi i onda mu se iz budžeta plaća penzija. U redu. Zaposliš na njegovo mesto mladog lekara, kom onda država plaća platu (verovatno i neku obuku). Mene kao poreskog obveznika ovaj proces dakle košta više, jer sad plaćam jednu platu i jednu penziju, zdravstvena usluga koju dobijam je lošija (bar dok se mlađi lekar ne obuči), a država pri tom izmaltretira građane koji još mogu/žele da rade u svojim šezdesetim godinama, jer im se to na silu uskraćuje. Je li ja nešto nisam dobro razumeo, ili je ovo stvarno ozbiljan plan države?

mikelo

pre 8 godina

koje neznanje i neshvatanje u komentarima. ljudi moji, pa ovaj je zakon donesen “preko noci” bez mogucnosti diskusije, a jedini cilj mu je da otera iskusne lekare malo ranije u penziju, da bi na njihovo mesto ubacili partijski kadar. ja sam, evo, danas diplomirao, prosek preko 9, ali uopste ne ocekujem da ce meni neko ponuditi posao na mestu neke od ovih penzionisanih doktorki. zasto? zato sto nisam drug clan.
naivni su komentari koji govore “pa i treba da idu u penziju, mladih na birou koliko hoces”, a s druge strane specijaliste od 70 godina drze po ugovoru o delu jer nemaju mlade specijaliste da ih zamene. nisu problem lekari u radnom odnosu, kojih je ionako malo, problem je sto drzava nema politiku edukacije specijalista i zaposljavanja mladih lekara, jer se novac trosi na botove i prekobrojne salterske sluzbenike.

Milos

pre 8 godina

Beste u penziju ako mozete, sta se bunite, manje para ali i stresa. Odsustvo budilnika ujutru je dovoljan razlog. Imam dve godine staza i jedva cekam penziju ako je docekam.

Mrle

pre 8 godina

Jadna je država kojoj MMF kreira prosvetu i zdravstvo. Ovo je sramota za ovu vlast. Da se razumemo ni oni prethodni nisu bili ništa bolji.
(nn, 29. septembar 2015 13:05)

Pa ne kreira MMF nego naša vlada. MMF kaže koliko sme da se troši, a mi biramo kako da napravimo uštede. Naša vlada onda izabere da je bolje da smanji plate lekarima i profesorima, nego da otpusti botove iz administracije.

rastko

pre 8 godina

@ Bahati medicinar
Sada sam penzioner više od 4 godine.Stažirao sam davne 1973.godine. Ni tada se nije plaćao lekarski staž, čak sam svakog meseca uplaćivao doprinos za penzijsko i zdravstveno osiguranje. I kao rodjeni Beogradjanin sam, pošto u mom rodnom gradu nije bilo moguće se zaposliti regularnim putem, proveo 18 godina na radu u C. Gori i Hrvatskoj. I koleginice, doktorke, nemojte ovoj bahatoj vlasti dozvoliti ovu užasnu diskriminaciju!!! Na SUD, pod hitno!I penzionišite konačno doktore stare preko 65 godina!!!

dr Oktopus

pre 8 godina

Mladi lekari nemaju nikakvu perspektivu u zdravstvenom sistemu Srbije. Dolaze nažalost ( većina) bez trunke znanja iz naših slabih fakulteta ( većina ne zna ni infuziju da prikači) , radiće za mizeran novac, poniženi od strane pacijenata i političkih načelnika/direktora, o edukacijama će moći da sanjaju jer su zdravst. ustanove siromašne da ih bilo gde pošalju, a od starijih kolega retko ima vajde. Sami će kupovati klompe i odeću, knjige...Samo će ih mladost i želja za radom u početku motivisati, ali s vremenom.....

Nikolina

pre 8 godina

Nije problem što neko ide u penziju nego je problem ko dolazi. Verujte mi, u Domovima zdravlja je već krenulo dovođenje novih kolega i koleginica ne postručnosti već po partijskoj i rođačkoj liniji. Kad se čulo za ovo mnogi su potegli debele veze, čak i neki moji prijatelji. Nove generacije zaista po znanju i iskustvu nisu ni blizu starijim. Zato se veoma brinem ko će nas lečiti u budućnosti. Stopa neizlečenih i smrtnosti će se svakako povećavati.Nema selekcije, nema izbora po stručnosti, bukvalno samo veza.Tuga!

VIT

pre 8 godina

Sasvim normalna stvar. Kada se napuni broj godina treba ići u penziju. Nema tu muškog šovinizma. Treba mladima dati šansu. Treba se upitati, odn.treba da se upitaju dotične gospodje zašto nemaju adekvatnu stručnu zamenu. Nemaju zato što su mislile da će raditi do stote godine, pa nisu htele (nisu ni njihove kolege muškarci bolji) da šalju na specijaliaciju mlade kolege i koleginice, odnosno, otezali su maksimalno sa njihovim slanjem da ne bi slučajno izgubile prestižno radno mesto.Moralo se jednom stati ovakvom ponašanju. Napred mladi lekari.Nema nezamenljivih. I na kraju,i ja sam jedan od onih koji za nekoliko godina stičem starosnu granicu i sigurno ću odmah u penziju, ali već sada pripremam zamenu i ne vadim se na različite razloge.Inače sam rukovodilac u jednoj instituciji, da ne misle dotični da sam neki koji zbog težine posla ide u penziju čim ostvarim ovaj osnovni uslov. Ponavljam, mladi moraju dobiti šansu. Sklonimo im se.

Bahati medicinar

pre 8 godina

Ma dajte bre ljudi! Ko ce da ih zameni? A oni su se svi kao nauceni rodili! Nije ni cudo sto vecina mojih kolega (ukljucujuci i mene) uci nemacki. Pa kako i da se zaposlimo, kada nam penzioneri zauzimaju radna mesta. Lepo, na vreme primajte specijalizante, PLATITE NAM STAZ, i da vidis kako nece biti ni jedne deficitarne pozicije medju specijalistima.

*PLATITE NAM STAZ sam namerno capslockovao, zato sto po nasem zakonu lekari stazisti (pripravnici) trebaju da primaju 80% pocetne plate lekara opste prakse. Sto je bednih 40 000 nakon 6 godina fakulteta. E pa, ljudi moji, ne daju nam ni toliko. Javna je tajna da se u Srbiji staz ne placa, staziste izrabljuju za dzabe. Nije ni cudo sto vlast ne zna kako da nadomesti visokokvalifikovan medicinski kadar, kad svi mladi doktori beze za Nemacku, Norvesku, pa cak i za SLoveniju i Hrvatsku (!!!). PU!

vuk

pre 8 godina

nije problem sto one treba da idu u penziju. problem je sto ce umesto njih opet da zaposle sinove, cerke, porodicne i partijske vojnike, a mi sa dobrim prosecima i znanjem cemo ostati na birou ili u Nemackoj.

бели мантил

pre 8 godina

Изгледа да многи једва чекају да пљуну по нечему. Ствар је једноставна. Ако су испуњени услови за пензију онда следи пензионисање. Да ли бисте више волели да вас оперише неко са 70 година коме се тресу руке или неко од 40 година? Неки су забринути због квалитета лекара који тек завршавају факултет. И треба да су забринути али не толико због "Болоње" или што ће неки професор отићи у пензију. Већи је проблем што деле оцене деци својих колега а да ови потоњи и не морају да покажу знање.

џип са минималцем

pre 8 godina

Sad ce da nikne jedno 300 privatnih klinika posle ovog. Doktori u javnom sektoru nisu ni blizu placeni kao jedan obicni radnik u Kolubari. Srpski doktor radi daleko ispod zapadnog minimalca.

Jedini problem koji imam je da se ne izgubi to iskustvo, da ne dodje hiljade novih doktor kojim jos treba dobre prakse 2 do 6 godina npr.
(Washington, 29. septembar 2015 13:09)

У праву си што се тиче поређења доктора и радника Колубаре. Ко колико има пара најбоље се види по возном парку.

branko

pre 8 godina

Aman dosta više sa Nadom Macurom kojoj je odavno mesto u penzionom fondu.Otišlo je isto tako sijaset uglednih lekara bez ikakve pompe i pitanja pa nikom ništa.

nemanja s.

pre 8 godina

Godinama ne daju mladima da počnu specijalizacije. Nema mesta, veze, deca lekara... Sad su kao nezamenljivi! Ovo je zemlja gde vladaju 60-to godišnjaci. Budućnost je svetla.

podbot

pre 8 godina

Naravno, nekako je uvek viska lekara, slazem se zameniti stari kadar novim, ali da prvo otpuste ljude (tj svoje glasace) iz komunalne, parking servisa, izmisljenih administrativnih mesta . . . sto ne rade apsolutno nista, pa tek onda lekare, pravnike . . .

volonter

pre 8 godina

I treba da idu, jer kod nas zdravstvo funkcioiše tako što sve rade mladi lekari sa titulom volontera, a plate primaju oni koji su već odavno stekli uslov za penziju.

nn

pre 8 godina

Jadna je država kojoj MMF kreira prosvetu i zdravstvo. Ovo je sramota za ovu vlast. Da se razumemo ni oni prethodni nisu bili ništa bolji.

Problem

pre 8 godina

Najgore sto neki nece da idu u penziju sa itekako velikim primanjima,a da rade u textilnoj industriji,gradjevinarstvu,industriji koje dobro i nema ili negde drugde sa minimalnim platama molili bi da odu.Ovako nece im se, kukaju,mole,padaju sa 80-100000 na 40000 penzije i plus kojecega jos. Uostalom eto postoji privatna praksa,lepo neka se udruze i nastave,a ne jednom nogom sam u drzavnoj bolnici,domu zdravlja a u glavi kod privatnika.Zdravstvo je u rasulu.Inace tu je gang starih doktora koji misle da su bogom dani i vedre i oblace koliko mogu do stote godine.Neki su bukvalno bogovi. Mnogi lekari su na seminarima po 3 meseca godisnje po inostranstvu,sprega farmaceutskih kuca i njih je cudo.Specijalizacija fakticki i nema,a mnogi srednje generacije odlaze na Zapad.Javasluk kakvog nema,ostace zasita travarke da nas lece.
Inace nista nije bolje situacija u drzavnoj upravi,a tu je problem i veci.Ruku na srce otkad su stranke zavladale zadnjih 10 godina uzasan je kadar,bez mnogo znanja,arogantani sa kojekakvim diplomama koje ne poznaje nijedan normalan univerzitet,prosvetani sistem u Evropi. Konkursa fakticki i nema,dovodi se i kuso i repato,a posao ostaje na ledjima ljudi od 50-60 godina zivota koji su ipak nekog znanja i prakse,mada se to retko ceni,nimalo bolje reci.Najgore sto su najvise pogodjeni smanjenjem plata i minulog rada bas te generacije starije.
I na kraju nemamo ljude i bice sve manje dobrih majstora zidara,keramicara,elektricara. KvaziMenageri nas nece spasiti.

rogoz

pre 8 godina

Lekar ne bi smeo biti neko ko nije zavrsio i srednju medicinsku jer je ona ipak osnov svega. Iz gimbazije na studiranje medicine pa nije ni cudo sto ne znaju prikaciti infuziju.
(..., 29. septembar 2015 17:54)

iskreno, dubinski se nadam da se šališ.

P-ar

pre 8 godina

Šta je problem što jedna osoba sa navršenih 60,5 godina ide u penziju ako je to propisano Zakonom? Da li se to ovim člankom poziva na neprimenjivanje Zakona? Uzgred budi rečeno baš za ovu Macuru će biti najmanja šteta što ide u penziju jer zaboga, ona je doktor medicine a umesto svog posla obavlja posao potparola hitne pomoći!?

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara

pre 8 godina

Problem u zdravstvu su zdravstveni radnici. Nije Macura jedina kojoj se ne ide u penziju. Kod mene ih je gomila i sve su ,,udarnici". Da im je lose trcali bi. Na primer, juce 13.30 jedna doktorka iz decije bolnice u Novom Sadu je zbrisala kuci, danas ta ista je na poslu u 7.40. A nije jedina sa takvim radnim vremenom.

max

pre 8 godina

ok covek lekar ode u zasluzenu penziju zbog godina, staza. pocinje da prima penziju koju je zasluzio. posle penzionisanja ako ima zelju, ako neka medicinska ustanova, drzavna ili privatna ima potrebe uvek moze da napravi ugovor o delu sa takvim licem. bar mislim da moze?

Penzioneri u penziju !

pre 8 godina

Svako ko ispuni uslove za penziju, a radi u državnom sektoru (koji se finansira iz budžeta) MORA ići u penziju, da se mladi zaposle.

Nemanja C

pre 8 godina

A da prestanete da školujete kadrove za koje posla ima samo ako se postojeći kadrovi prisilno pošalju u penziju? Smanjite kvote za medicinu, arhitekturu, pravo i ekonomiju. Podignite za ostale tehničke grane, posebno za programere.

Washington

pre 8 godina

Sad ce da nikne jedno 300 privatnih klinika posle ovog. Doktori u javnom sektoru nisu ni blizu placeni kao jedan obicni radnik u Kolubari. Srpski doktor radi daleko ispod zapadnog minimalca.

Jedini problem koji imam je da se ne izgubi to iskustvo, da ne dodje hiljade novih doktor kojim jos treba dobre prakse 2 do 6 godina npr.

ingwer

pre 8 godina

A zašto se sada misli o tome sto nema dovoljno usavrsenog kadra?! Ovaj zakon postoji oduvek. U normalnim zemljama postoji PLAN, gospodo, po kojem se raspisuju i dodeljuju specijalizacije u odnosu na broj lekara koji ce u narednom periodu otici u penziju. Kod nas je valjda pravo na specijalizaciju nasledno pravo, pa tek kad dotični umre, stice se pravo da ga nasledi, po pravilu, najblizi rođak. Manite se gluposti o diskriminacijama i idite u penziju i oslobodite mesto za mlade lekare. Pre toga da se uvede zakon i da mora da se prenese znanje, a ne da ga pojedinci nose u penziju da bi prinudili bolnicu da ih unajmljuje prema ugovoru u delu, pa da pridodaju jos malo na svoju penzijicu. Alavci. Generacije mladih lekara su otisle iz zemlje upravo zbog tih koji su zaposeli prćiju. Ja sam samo mali jedan od njih.

g

pre 8 godina

A docice mladi,zao mi je sto ovo mora da kazem,ali njihova strucnost prema danasnjim lekarima je moglo bi se reci u ravni sa neznanjem.
Nisu svi zavrsili na mufte kako narod kaze,i njima svaka cast,ali znamo kako se zavrsavaju fakulteti i zaposljavaju kadrovi,u ovom slucaju koji je najgori moguci,ko zna ko ce nas leciti i kako?
Ipak se nadam da ima i dosta valjanih od kojih mogu mladi da uce..

Milutin

pre 8 godina

Tako je ZAKONOM definisano. Taj isti Zakon je bio na javnoj diskusiji i usvojen u Skupštinskoj proceduri.
Potsećam poštovanu dr. Macuru da sam i ja (DM. dipl-inž, Mr i specijalista tehničkih nauka )sa navršenih 57 godina otišao u penziju,po sili zakona, jer je tako bilo definisano ZAKONOM.Dakle, ostaje Vam jedino da pri donošenju sledećeg Zakona uzmete učešće u javnoj diskusiji u definisanju odredbi tog Zakona ako ujoš uvek budete smatrali da treba vršiti dogradnju tog novog dokumenta.Ipak, mislim da će te tada shvatiti da ste u pravo vreme otišli u zasluženu penziji jer, "Every age has its masterpiece"

diogen

pre 8 godina

Ko koga ovde obmanjuje.Taj famozni clan 20 zakona o maksimalnom broju zaposlenih NIJE nacinjen radi zaposljavanja mladih jeer decidirano stoji da zene starije od 60,5 odlaze u penziju i da se njihova mesta gase.Prema tome ne radujte se mladi vec procitajte taj clan zakona.Bacena je koska svima da bi vodili bezpredmetnu diskusiju.Njima je bitna racionalizacija a ne zaposljavanje mladih.Bez euforije ukljucite razum .

Mila

pre 8 godina

Lepo je sto su se odlucili da ovo primene a nista ne znaju:
"U Ministarstvu nisu znali da kažu koliko lekara penzionera i dalje radi u državnom zdravstvu, uprkos odavno stečenim uslovima za penzionisanje, što duže vreme izaziva ogorčenje u javnosti, navodi "Politika"."

"U Ministarstvu, takođe, kažu da još ne znaju koliko je medicinara koji bi u skladu sa novim paragrafima trebalo da budu penzionisani posle 12. oktobra, kao i da nemaju procenu broja onih koji bi trebalo da budu izuzeti."
Vidi se da su napravili ozbiljnu analizu, kao i uvek.

veca-pereca

pre 8 godina

sve je to lepo i krasno al zasto samo zene moraju da idu u penziju ako su ispunile godine starosti, u ovom trenutku npr 61 godina i 6 meseci, a isto pravilo ne vazi za muskarce...pitam se sta radi poverenica za rodnu ravnopravnost? u penziju nek idu i muskarci i zene po sili zakona, ili da se manu corava posla...ovde nije rec o Macuri vec o manje poznatim ljudima, jer isto pravilo vazi jos samo u prosveti a ne i u javnoj upravi...i sad neko uzeo kredit, misli radice do 65 kad ono ne moze, a rate redovno stizu, a penzija beda...

Nenad

pre 8 godina

Nadam se da će tamo neki urednik jutarnjeg programa shvatiti da je umesto svakodnevnih mračnih izveštaja Macure o tome koliko je ljudi prethodne večeri polomilo ruku, nogu, vilicu i sl. bolje da puste gde u toku dana možemo u bioskop, pozorište, koncert ili na neki drugi pozitivan događaj!

miljana

pre 8 godina

bilo je vreme. upravo sam zbog toga bila prinudjena da odem iz zemlje a imam diplome dva fakulteta...a radnog mesta ni na vidiku zbog ove politike. a sad iskreno da vam kazem ne bih se vratila nema tih para. pozdrav iz australije

zemunac

pre 8 godina

A da to uvedemo i za poslanike, savetnike u drzavnim agencijema, predsednike opstina i sve koji se bave politikom.
Au sta je viska...
Ako smete da objavite

Stetefan

pre 8 godina

U redu je da zene lekari starije od 60 godi odlaze u penziju. Biti lekar je tezak posao. Ono sto je nejasno u ovoj uredbi je sta je sa muskarcima starijim od 65,5 godina? Koliko hiljada takvih lekara radi u Srbiji?!?

Марко

pre 8 godina

Јел мисле они да се млади запосле икада или не?! Наравно да треба да иду у пензију!

kragujevac

pre 8 godina

Uz uvažavanje gospodje Macure, nije mi jasno da se ona postavlja u prvi plan i otvara pitanje njenog odlaska u penziju! A ostali ,lekari, zar su oni manje vredni, jer se ne pojavljuju na TV?Hoćemo li u ovoj zemlji konačno postati svi isti koji će poštovati zakon,bez obzira da li se neko zove MaCURA,ILI DRUGAČIJE.U penziju, mladi neka se zaposle.Umesto dotične gospodje pred kamerama će se pojavljivati neko sveže,mlado i nadasve opšte( u najširem smislu) obrazovano lice.

b

pre 8 godina

Za neupucene , zene su se do sada penzionisale sa 60 godina zivota a muskarci sa 65 , jedina razlika je u tome sto su zene mogle da uzmu ,,muske,, godine za odlazak u penziju , sto znaci da posle 60 godine mogu(mogle su) da rade jos dodatnih 5 godina, to je ono ,,mogu da odem u penziju a i ne moram ,,
Penzija bato za sve u svim sektorima !

Mufljuz

pre 8 godina

"U penziju će otići i lekari poput popularne Nade Macure..."
Ona nije popularna, ali jeste "popularna".

"Ona je najavila da će lekarke u okviru Komore pokrenuti pitanje diskriminacije u odnosu na kolege, koji imaju pravo da rade do 65. godine."
U ovoj Srbiji sve je naopako - umesto da se muskarci bore za ravnopravnost i traze da idu u penziju sa 60 godina i 6 meseci kao i zene, ovde se zene bore da idu u penziju sa 65 godina!

nevena

pre 8 godina

A sto Srbija natera svoje mlade lekare da se snalaze kako znaju I umeju, da idu u Nemacku da rade poslove van struke ili da sede na birou I gube vreme ne stvarajuci porodice jer nemaju za egzistenciju.
Sto gledajuci tu situaciju u Srbiji gube verovanje u normalan sistem I buducnost sebe I svoje buduce porodice.
Snadju se po neki koji su ekstra snalazljivi ili imaju pedigre. I neka su se neki I snasli I ostali a oni koji su u cudu od Srbije pobegli u Nemacku da su ostali ovde ostali medicina bi bila na mnogo visem nivou.
Te tete koje sad idu u penziju su se zaposlile cim su zavrsile fakultet pa sad neka idu u penziju I neka oslobode radna mesta kolegama koji u proseku imaju 30 god I ni dana radnog staza.
S postovanjem prema svima...

NEVEROVATNO !

pre 8 godina

Dr Macura ima 67 godina, i valjda je vreme da ode u penziju?
Zdravstvo je puno penzionera, ali tako je u prosveti, kulturi, spoljnoj trgovini...
Penzioneri su glavni radnici u ovoj zemlji, a mladi sede po kafićima i spavaju do podne...zato smo ovde,gde smo...
Da li iko ima podatak koliko u državnim preduzećima radi penzionera?

nikola

pre 8 godina

Ovaj zakon je evidentno neustavan ako se žene uskraćuje pravo na rad nakon navršenih 60,5 godina a muškarcima tek nakon 65. Već odavno je trebalo podneti tužbu ustavnom sudu!

kaubojac

pre 8 godina

ovo je urušavanje zdravstvenog sistema srbije. te doktorke su na vrhuncu karijere i iskustva i zbog toga je njih nemoguće zameniti ovakvim stihijskim penzionisanjem, tj.bez plana.
uostalom sve će to pacijenti osetiti na svojoj koži.

baba 52

pre 8 godina

U zdravstvu nikad nije bilo gore!Ko treba da planira da salje mlade lekare na specijalizaciju?Sad idu u penziju oni koji su ispunili uslove i ostajemo bez pedijatara i hirurga,zasto nisu na vreme skolovali mlade lekare,vec cekali da odu van?Doktori su inace u povlascenom polozaju,vecina ode u penziju,zapsli se ponovo na isto mesto po nekakvom ugovoru.Neka mi neko objasni kako moze da radi recimo pedijatar koji je u penziji i ima 68god?

Hezonja

pre 8 godina

Sad kad mladi doktori nagrnu, što po partijskom što po bulonjskom ključu, biće veselo.
Zaživeće opet nadrilekarstvo i Vasa Pelagić.

Samo pitam

pre 8 godina

Molim da mi se odgovori kolko je lekar, dugogodišnji direktor neke zdravstvene ustanove ( a takvih je mnogo) pre svega stručan ako je, zbog prirode svoje funkcije, godinama udaljen od pacijenta ; da li je on neophodan, iako ispunjava uslove za penzionisanje ?

ivan plesnicar

pre 8 godina

gospođa dr nada macura ižs 65+ god. ispunila je zakonski uslov za starosnu penziju. ministar lončar treba da smeni čolakovića koji je nije poslao u penziju

zz

pre 8 godina

Pa sta ako ispunjava uslove u penziju neka se zaposle mladi,na Macurino mesto moze da se zaposli bilo koja srednja skola i ko je pismen i moze da procita koliko je bilo primljeno i pregledano pacijenata.

stranac 1952

pre 8 godina

Što se teme tiče, naravno da u penziju treba da idi oni koji su ispunili zakonske uslove i da mladi treba da se zapošljavaju!

U čemu je problem?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 29. septembar 2015 15:01)
A od koga če ovi mladi da se uče? Nije loše sve šutirati u penziju, a istovremeno ostaviti mogućnost, da oni najbolji u struci, mogu da rade i dalje! Ko su najbolji? Zna se: objavljivanje u svetskim stručnim medijama, postotak ozdravljenja njihovih pacijenata i niz takvih stručnih stvari! Baba Vanga tu ne bi smela odlućivati, a to je u Srbiji veoma teško! Baba Vanga = POLITIKA!:((

lekar volonter

pre 8 godina

Kako niko NE ZNA koliko penzionera radi u državnom zdravstvu, a školuje toliko lekara, i pun ih je biro zapošljavanja?
Svi koji imaju uslov za penziju, MORAJU u penziju. Ima ko da ih zameni. Samo nek zdravstvene ustanove raspišu konkurs, pa ako se NIKO ne javi, onda nek zaposle penzionera. Ali javiće se nekoliko stotina lekara...

Buduci penzioner

pre 8 godina

Sramota je da neko ko ima toliko godina jos nije u penziji! A, ako bas hoce da radi, moze u privatnoj ordinaciji, samo ako ima licencu:)

pacijent

pre 8 godina

Bilo bi lepo kad bi njih zamenili mladi lekari sa biroa, ali znam da recimo, na Novom Beogradu neće biti konkursa. Samo smanjuju broj zaposlenih, a pacijenata je sve više... Tuga i žalost.

petar

pre 8 godina

@Milanche
" Je li ja nešto nisam dobro razumeo..."

Naravno da nisi razumeo.
Neće na mesto starog iskusnog lekara doći mlad i neiskusan. Na mesto starog iskusnog će doći drugi iskusan lekar, samo ne toliko star.
Mlade i neiskusne čekaju pripravnička radna mesta gde će sticati iskustvo, pa će kroz godine rada i sticanje iskustva i novih znanja moći da napreduju. Ako to ne bude ovako i ako se bude čekalo da stari lekari odu kada im se bude odlazilo ( neke samo smrt može rastaviti od radnog mesta ), mladi nikada neće ni moći da steknu potrebno iskustvo, jer će do pripravničkog mesta dolaziti u kasnim četrdesetim.
Nije za upoređivanje, ali me veoma podseća na stanje u Velikoj Britaniji gde jedna baba zasedne na presto, dok čitava njena pokolenja možda nikada neće ni steći mogućnost da budu na njenom mestu. Onaj Čarls ili kako se već zove sada ima skoro 70 godina, a i dalje je princ. :)

D

pre 8 godina

Ovde se preplicu dva velika problema.Ustavom zagarantovano pravo na rad.Jos ako te diktorke kvalitetno i dalje rade,a oni ih teraju u penziju i treba da ih tuze.A drugo-neko je ispricao ovde romansiranu varijantu da se po principu piramide redjaju lekari po sticanju iskustva.Malo sutra!Nema ni izbliza toliko dr da bi se taj momenat ostvario.Zbog velikog generacijskog jaza zbog nezapoljavanja i ne odlaska na spec imate ustanove gde lekari od 60 god rade sve i najsitnije poslove lekara pripravnika do punog dezurstva ili puno mladih koji se ubise da postignu sta im svd natovare da rade posle,mozda,god dana radnog iskustva.I jedne i druge melje sistem,jer nema dovoljno kolega da se posao ravnomerno podeli.Pa vi sad vidite sta nas ceka u narednih pet godina.Kvalitet zdravstvene usluge ima da se kao pojam izgubi iz recnika,bice srecan svako ko bude primljen na kakav takav pregled.

DPolitika

pre 8 godina

"Ona je najavila da će lekarke u okviru Komore pokrenuti pitanje diskriminacije u odnosu na kolege, koji imaju pravo da rade do 65. godine."

A da li je mozda diskriminacija to sto umesto sa 62 godine muskarci moraju da idu u penziju u 65 godini i to u drzavi u kojoj je zivotni vek muskaraca kraci od zena?

Ustav ne poznaje diskriminaciju po rodu a ocigledno je da ta diskriminacija postoji u korist zena te ako je ovo poziv da se ta diskriminacija ispravi tada ok ali onda zene treba da idu u penziju sa 65 a muskarci sa 62 valjda cete tada biti zadovoljne kada imate tu zelju da radite duze nego sto vam je sada propisano.

Ironicno i interesantno zar ne, zene se bune jer zele da rade duze i kasnije da idu u penziju, diskriminisani muskarci koji ranije umiru i duze rade cute, sta je rezultat?

Penzioner

pre 8 godina

Ako su ispunjena oba uslova, treba da se ljudi penzionišu! Nema ljutnje, ali mladi moraju da rade! Nisu mi jasni ljudi koji ne žele da idu u penziju! Ako osećaju da imaju još snage za rad, neka odaberu radnu aktivnost kao rekreaciju! Recimo uređivanje bašte, okoline oko zgrade, negovanje starih osoba po kućama...

super

pre 8 godina

dobro ste se opremili botovi, pao brejnstorming, sendvic pre posla, jasno nam je... nije mala stvar, treba negde ustedeti sto hiljada miliona za vase slavljenje beograda...

sladjana

pre 8 godina

@Milanche
" Je li ja nešto nisam dobro razumeo..."

Naravno da nisi razumeo.
Neće na mesto starog iskusnog lekara doći mlad i neiskusan. Na mesto starog iskusnog će doći drugi iskusan lekar, samo ne toliko star.
Mlade i neiskusne čekaju pripravnička radna mesta gde će sticati iskustvo, pa će kroz godine rada i sticanje iskustva i novih znanja moći da napreduju. Ako to ne bude ovako i ako se bude čekalo da stari lekari odu kada im se bude odlazilo ( neke samo smrt može rastaviti od radnog mesta ), mladi nikada neće ni moći da steknu potrebno iskustvo, jer će do pripravničkog mesta dolaziti u kasnim četrdesetim.
Nije za upoređivanje, ali me veoma podseća na stanje u Velikoj Britaniji gde jedna baba zasedne na presto, dok čitava njena pokolenja možda nikada neće ni steći mogućnost da budu na njenom mestu. Onaj Čarls ili kako se već zove sada ima skoro 70 godina, a i dalje je princ. :)
(petar, 29. septembar 2015 13:06)


Ne lupetaj. Radi se o naslednom pravu u VB i radnom pravu u ovoj tužnoj zemlji. Da li ima smisla da ti objašnjavam razliku?

lala

pre 8 godina

ja ne vidim u cemu je problem,nakon ispunjenja zakona o starosnoj penziji ides u penziju,ima nas mladih koji cekaju na posao jako dugo,i treba da rade i da stvaraju uslove za svoju porodicu,

kleutmaj

pre 8 godina

To je besprimerna diskriminacija. Kada ženama treba da ne rade, kad imaju malu decu, onda im se ništa ne popušta, a kad bi mogle da se ostvare profesionalno (jer su deca odrasla, samo žene znaju kako), onda im se to pravo uskraćuje. Apelujem na poslanice svih stranaka da se solidarišu sa ženama

sladjana

pre 8 godina

Koliko sam shvatila, Zakon omogućava da žena može da ode u penziju sa šezdeset i po godina života, i najmanje, petnaest godina radnog staža, AKO HOĆE. A ako neće, firma mora da je proglasi tehnološkim viškom i td. Baš bih volela da vidim, kako u ovoj Srbiji, odlaze u penziju, pod prinudom, pogotovo doktorke, a država ne može da ih zameni adekvatno školovanim i iskuistveno obogaćenim kadrom. I ništa me ne bi iznenadilo. Onda po pravdu u Strazbur.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Sad kad mladi doktori nagrnu, što po partijskom što po bulonjskom ključu, biće veselo.
Zaživeće opet nadrilekarstvo i Vasa Pelagić.
(Hezonja, 29. septembar 2015 13:48)

Zaboga, kakve veze ima Vasa Pelagić sa nadrilekarstvom!?

Što se teme tiče, naravno da u penziju treba da idi oni koji su ispunili zakonske uslove i da mladi treba da se zapošljavaju!

U čemu je problem?

Milosav

pre 8 godina

Pa neka idu u penziju ako im se nudi, neka se mladi zaposle. Samo me strah da ovi sqa vlasti ne uglave svoje visoko kvalifikovane kadrove.

Mijo

pre 8 godina

...

Odgovor za tebe :
Onda bismo ostali bez lekara jer iz medicinske škole malo ljudi može uopšte da položi prijemni za Medicinski fakultet... što govori samo za sebe. Uostalom u našoj sredini lekari ne kače infuziju već sestre... nije to nuklearna fizika i može se naučiti za 10 minuta. Kompleks - zez stvar.

Milan

pre 8 godina

Svi koji su dobri kadovi i koji znaju da rade posao lekara, a pre svega mislim na specijaliste, će naći razne forme angažmana u privatnim klinikama i to za značajano veći novac od onoga što sada imaju. A svi oni koji su bili na administrativnim funkcijama, tj oni koji su odavno zaboravili šta to znači lečiti ljude će otići u zaborav.

aleks

pre 8 godina

ne mogu da verujem da je ova zena nezamenljiva.u neku ruki i shvatam, sa tako napadnom sminkom, vise mi je za neku drugu profesiju..ali necemo o tome. o kvalifikacijama ne znam nista ali ocito je vrhunski strucnjak kada je toliko poznata..

Diskriminisani muskraci

pre 8 godina

veca-pereca,

Pa mene cudi da se prethodna poverenica i ostalih borci za rodnu ravnopravnost nisu pobulinil godinama ranije a i sto niko na Ustavnom sudu Srbije nije pokrenu pitanje , sto zene pre muskaraca idu u penziju cak 5 godna ranije , i ispade da su decenijama muskraic ustvari bili zrtve tj diskiminisani jer su tek u 65 godian odlazili u penziju a zene sa 60 godina starosti.

Nemi posmatrac

pre 8 godina

Evo ovako moja majka je specijalista i treba da ide u penziju za dve tri godine i nema nista protiv toga.E sad ona kaze da je ovo katastrofa jer nema mladih specijalista ni priblizno dovoljno da zameni postojece ,dal neko to vidi nisu problem lekari opste prakse njih ima al sta je sa specijalistima ,dal su oni svesni da taj mladi lekar treba da provede 4 pa i vise godina na toj istoj specijalizaciji.Dal oni znaju da on to vreme treba da provede na klinici uporedo sto ide na predavanj i sprema ispite.S obzirom da ona treba da ide u penziju oni su doveli drugog lekara da uci od nje ,i evo sad ovo sto mi je rekla je katastrofa .Doveli su coveka od 52,53 godine .Ona nije mogla da veruje a ja se sad pitam ko ovde nas zavitlava.Ko moze njima da veruje pa evo dao sam vam jedan primer a takvih ko zna koliko ima .

тоша шумадинац

pre 8 godina

А што неби ишла и Нада Мацура кад у пензију одлазе много боље докторке врхунски специјалисти!

hm

pre 8 godina

normalno bi bilo da jedan covek kada odradi svoje, da svoj maksimum i pocne da se umara ode u penziju, a da dodje mlad sa svezim znanjem, novim idejama, svezinom i dozom neophodne drskosti jedan mladi strucnjak radice 120 posto dok jedan covek koji u penziju dolazi na posao radi sa 70 posto. a da ne pricamo o tome kolimo mladih ljudi ne zasniva porodicu jer nemaju posao. normalno bi bilo da i muskarci i zene idu u penziju sa 50 godina.

sima

pre 8 godina

"lekari ne mogu da do 60te godine steknu uslov za penziju jer im fakultet traje vise od ostalih."

Milane,

Masinskim inzinjerima studiranje traje 5 godina, sto je samo 1 JEDNU godinu manje od duzine studiranja medicine pa idu u penziju sa 60 tj 65 godina.

NEVEROVATNO !

pre 8 godina

Dr Macura ima 67 godina, i valjda je vreme da ode u penziju?
Zdravstvo je puno penzionera, ali tako je u prosveti, kulturi, spoljnoj trgovini...
Penzioneri su glavni radnici u ovoj zemlji, a mladi sede po kafićima i spavaju do podne...zato smo ovde,gde smo...
Da li iko ima podatak koliko u državnim preduzećima radi penzionera?

ANGer

pre 8 godina

A jel su mladi krivi za ovakvu situaciju? Jel smo mi unistili drzavu 90tih a ?
Ti koji sede i piju kafu imaju mamu i tatu sa brdom love,a sta ovi koji jedva gde imaju da rade i jedu a? Nije sve tako crno/belo ccc....

kriterijumi

pre 8 godina

Ljudi treba da se biraju po strucnosti. Nadam se da ce profesionalci sa dugogodisnjim iskustvom i dalje pomagati pacijentima, kao i mladjim kolegama.

...

pre 8 godina

Lekar ne bi smeo biti neko ko nije zavrsio i srednju medicinsku jer je ona ipak osnov svega. Iz gimbazije na studiranje medicine pa nije ni cudo sto ne znaju prikaciti infuziju.

Milanche

pre 8 godina

Da li mi neko može objasniti logiku države? Penzionišeš starijeg, obučenog, lekara koji još hoće da radi i onda mu se iz budžeta plaća penzija. U redu. Zaposliš na njegovo mesto mladog lekara, kom onda država plaća platu (verovatno i neku obuku). Mene kao poreskog obveznika ovaj proces dakle košta više, jer sad plaćam jednu platu i jednu penziju, zdravstvena usluga koju dobijam je lošija (bar dok se mlađi lekar ne obuči), a država pri tom izmaltretira građane koji još mogu/žele da rade u svojim šezdesetim godinama, jer im se to na silu uskraćuje. Je li ja nešto nisam dobro razumeo, ili je ovo stvarno ozbiljan plan države?

...

pre 8 godina

Lekar ne bi smeo biti neko ko nije zavrsio i srednju medicinsku jer je ona ipak osnov svega. Iz gimbazije na studiranje medicine pa nije ni cudo sto ne znaju prikaciti infuziju.

bio bivsi

pre 8 godina

tako je, posaljite ove sto nesto znAju u prevremenu penziju, taman cete im znacajno smanjiti i primanja. zaposlite ove koji su sticali znanje 'po bolonji' a koji specijalizacije biraju po sistemu gde moze vise da se zaradi...
nemojte slucajno da pustite da to bude postupan prirodni proces smene generacija, gde ce se polako spajati ambicija mladih i iskustvo starijih. ma 'jok', samo lomi, samo sok terapija...

Steta

pre 8 godina

Za Macuru nije steta jer je bas iritantna, ali je ovo samo dokaz da nama nisu potrebni ni lekari, ni inzenjeri ...niti iko visoko kvalifikovan. I posle se cudimo sto ovi sa fakultetom odose glavom bez obzira.

kaubojac

pre 8 godina

ovo je urušavanje zdravstvenog sistema srbije. te doktorke su na vrhuncu karijere i iskustva i zbog toga je njih nemoguće zameniti ovakvim stihijskim penzionisanjem, tj.bez plana.
uostalom sve će to pacijenti osetiti na svojoj koži.

Milos

pre 8 godina

Beste u penziju ako mozete, sta se bunite, manje para ali i stresa. Odsustvo budilnika ujutru je dovoljan razlog. Imam dve godine staza i jedva cekam penziju ako je docekam.

Nemanja

pre 8 godina

Naravno da će sad indoktrinirana javnost osuti paljbu po lekarima koji,tobože,blokiraju mladima zaposlenje...a niko ne razmišlja o diskriminišućoj prirodi ovog poteza,da se ljudi bez uslova za penziju teraju u istu. Ali dobro,dok god Ustavni sud aminuje poniženja prosečnog gradjajina,koji posle jedino Strazburu može da se obrati, i bićemo slepo crevo civilizacije. Naravno,niko neće konstruktivno postaviti pitanje koji su to potezi kojima bi se unapredilo oronulo i posrnulo zdravstvo,kojem i sam posredno pripadam. Bedne plate,pretrpani domovi zdravlja,najjeftiniji lekovi u Evropi bez kvaliteta,uslovi nalik onima u Somaliji,nedostatak elenentarnih stvari(vakcine,zavojni materijal),nedovoljno specijalista...to je slika i prilika našeg zdravstva. Ljudi umiru bez prilike za dijagnozu,ali najveći problem je što neko ima 60,a usudio se da radi,zamisli!? Neka,mi odlazimo iz zemlje,i tek ćemo jer smo cenjeni svuda,gospoda sa vrha će kao i do sad na lečenje u inostranstvo,a vi gospodo rajo? Jedino kod vidovnjaka ili travara.

Penzioneri u penziju !

pre 8 godina

Svako ko ispuni uslove za penziju, a radi u državnom sektoru (koji se finansira iz budžeta) MORA ići u penziju, da se mladi zaposle.

VIT

pre 8 godina

Sasvim normalna stvar. Kada se napuni broj godina treba ići u penziju. Nema tu muškog šovinizma. Treba mladima dati šansu. Treba se upitati, odn.treba da se upitaju dotične gospodje zašto nemaju adekvatnu stručnu zamenu. Nemaju zato što su mislile da će raditi do stote godine, pa nisu htele (nisu ni njihove kolege muškarci bolji) da šalju na specijaliaciju mlade kolege i koleginice, odnosno, otezali su maksimalno sa njihovim slanjem da ne bi slučajno izgubile prestižno radno mesto.Moralo se jednom stati ovakvom ponašanju. Napred mladi lekari.Nema nezamenljivih. I na kraju,i ja sam jedan od onih koji za nekoliko godina stičem starosnu granicu i sigurno ću odmah u penziju, ali već sada pripremam zamenu i ne vadim se na različite razloge.Inače sam rukovodilac u jednoj instituciji, da ne misle dotični da sam neki koji zbog težine posla ide u penziju čim ostvarim ovaj osnovni uslov. Ponavljam, mladi moraju dobiti šansu. Sklonimo im se.

Nenad

pre 8 godina

Nadam se da će tamo neki urednik jutarnjeg programa shvatiti da je umesto svakodnevnih mračnih izveštaja Macure o tome koliko je ljudi prethodne večeri polomilo ruku, nogu, vilicu i sl. bolje da puste gde u toku dana možemo u bioskop, pozorište, koncert ili na neki drugi pozitivan događaj!

P-ar

pre 8 godina

Šta je problem što jedna osoba sa navršenih 60,5 godina ide u penziju ako je to propisano Zakonom? Da li se to ovim člankom poziva na neprimenjivanje Zakona? Uzgred budi rečeno baš za ovu Macuru će biti najmanja šteta što ide u penziju jer zaboga, ona je doktor medicine a umesto svog posla obavlja posao potparola hitne pomoći!?

Posejdon

pre 8 godina

Nema lepse nego biti penzioner. Ne smaras se vise sa budjenjem, gradskim prevozom, cemernim kafama, cinicnim sefovima, zajedljivim kolegama i imas vremena za mnoge lepe stvari.
Drugo, kada mladi treba da sticu iskustva? Da li da I onu krenu sa Sirijcima?!!!

b

pre 8 godina

Za neupucene , zene su se do sada penzionisale sa 60 godina zivota a muskarci sa 65 , jedina razlika je u tome sto su zene mogle da uzmu ,,muske,, godine za odlazak u penziju , sto znaci da posle 60 godine mogu(mogle su) da rade jos dodatnih 5 godina, to je ono ,,mogu da odem u penziju a i ne moram ,,
Penzija bato za sve u svim sektorima !

lala

pre 8 godina

ja ne vidim u cemu je problem,nakon ispunjenja zakona o starosnoj penziji ides u penziju,ima nas mladih koji cekaju na posao jako dugo,i treba da rade i da stvaraju uslove za svoju porodicu,

Nikolina

pre 8 godina

Nije problem što neko ide u penziju nego je problem ko dolazi. Verujte mi, u Domovima zdravlja je već krenulo dovođenje novih kolega i koleginica ne postručnosti već po partijskoj i rođačkoj liniji. Kad se čulo za ovo mnogi su potegli debele veze, čak i neki moji prijatelji. Nove generacije zaista po znanju i iskustvu nisu ni blizu starijim. Zato se veoma brinem ko će nas lečiti u budućnosti. Stopa neizlečenih i smrtnosti će se svakako povećavati.Nema selekcije, nema izbora po stručnosti, bukvalno samo veza.Tuga!

Penzioner

pre 8 godina

Ako su ispunjena oba uslova, treba da se ljudi penzionišu! Nema ljutnje, ali mladi moraju da rade! Nisu mi jasni ljudi koji ne žele da idu u penziju! Ako osećaju da imaju još snage za rad, neka odaberu radnu aktivnost kao rekreaciju! Recimo uređivanje bašte, okoline oko zgrade, negovanje starih osoba po kućama...

kleutmaj

pre 8 godina

To je besprimerna diskriminacija. Kada ženama treba da ne rade, kad imaju malu decu, onda im se ništa ne popušta, a kad bi mogle da se ostvare profesionalno (jer su deca odrasla, samo žene znaju kako), onda im se to pravo uskraćuje. Apelujem na poslanice svih stranaka da se solidarišu sa ženama

petar

pre 8 godina

@Milanche
" Je li ja nešto nisam dobro razumeo..."

Naravno da nisi razumeo.
Neće na mesto starog iskusnog lekara doći mlad i neiskusan. Na mesto starog iskusnog će doći drugi iskusan lekar, samo ne toliko star.
Mlade i neiskusne čekaju pripravnička radna mesta gde će sticati iskustvo, pa će kroz godine rada i sticanje iskustva i novih znanja moći da napreduju. Ako to ne bude ovako i ako se bude čekalo da stari lekari odu kada im se bude odlazilo ( neke samo smrt može rastaviti od radnog mesta ), mladi nikada neće ni moći da steknu potrebno iskustvo, jer će do pripravničkog mesta dolaziti u kasnim četrdesetim.
Nije za upoređivanje, ali me veoma podseća na stanje u Velikoj Britaniji gde jedna baba zasedne na presto, dok čitava njena pokolenja možda nikada neće ni steći mogućnost da budu na njenom mestu. Onaj Čarls ili kako se već zove sada ima skoro 70 godina, a i dalje je princ. :)

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Sad kad mladi doktori nagrnu, što po partijskom što po bulonjskom ključu, biće veselo.
Zaživeće opet nadrilekarstvo i Vasa Pelagić.
(Hezonja, 29. septembar 2015 13:48)

Zaboga, kakve veze ima Vasa Pelagić sa nadrilekarstvom!?

Što se teme tiče, naravno da u penziju treba da idi oni koji su ispunili zakonske uslove i da mladi treba da se zapošljavaju!

U čemu je problem?

zaposleni u zdravstvu kome je muka od razmazenih medicinara

pre 8 godina

Problem u zdravstvu su zdravstveni radnici. Nije Macura jedina kojoj se ne ide u penziju. Kod mene ih je gomila i sve su ,,udarnici". Da im je lose trcali bi. Na primer, juce 13.30 jedna doktorka iz decije bolnice u Novom Sadu je zbrisala kuci, danas ta ista je na poslu u 7.40. A nije jedina sa takvim radnim vremenom.

hm

pre 8 godina

normalno bi bilo da jedan covek kada odradi svoje, da svoj maksimum i pocne da se umara ode u penziju, a da dodje mlad sa svezim znanjem, novim idejama, svezinom i dozom neophodne drskosti jedan mladi strucnjak radice 120 posto dok jedan covek koji u penziju dolazi na posao radi sa 70 posto. a da ne pricamo o tome kolimo mladih ljudi ne zasniva porodicu jer nemaju posao. normalno bi bilo da i muskarci i zene idu u penziju sa 50 godina.

sima

pre 8 godina

"lekari ne mogu da do 60te godine steknu uslov za penziju jer im fakultet traje vise od ostalih."

Milane,

Masinskim inzinjerima studiranje traje 5 godina, sto je samo 1 JEDNU godinu manje od duzine studiranja medicine pa idu u penziju sa 60 tj 65 godina.

aleks

pre 8 godina

ne mogu da verujem da je ova zena nezamenljiva.u neku ruki i shvatam, sa tako napadnom sminkom, vise mi je za neku drugu profesiju..ali necemo o tome. o kvalifikacijama ne znam nista ali ocito je vrhunski strucnjak kada je toliko poznata..

sladjana

pre 8 godina

@Milanche
" Je li ja nešto nisam dobro razumeo..."

Naravno da nisi razumeo.
Neće na mesto starog iskusnog lekara doći mlad i neiskusan. Na mesto starog iskusnog će doći drugi iskusan lekar, samo ne toliko star.
Mlade i neiskusne čekaju pripravnička radna mesta gde će sticati iskustvo, pa će kroz godine rada i sticanje iskustva i novih znanja moći da napreduju. Ako to ne bude ovako i ako se bude čekalo da stari lekari odu kada im se bude odlazilo ( neke samo smrt može rastaviti od radnog mesta ), mladi nikada neće ni moći da steknu potrebno iskustvo, jer će do pripravničkog mesta dolaziti u kasnim četrdesetim.
Nije za upoređivanje, ali me veoma podseća na stanje u Velikoj Britaniji gde jedna baba zasedne na presto, dok čitava njena pokolenja možda nikada neće ni steći mogućnost da budu na njenom mestu. Onaj Čarls ili kako se već zove sada ima skoro 70 godina, a i dalje je princ. :)
(petar, 29. septembar 2015 13:06)


Ne lupetaj. Radi se o naslednom pravu u VB i radnom pravu u ovoj tužnoj zemlji. Da li ima smisla da ti objašnjavam razliku?

DPolitika

pre 8 godina

"Ona je najavila da će lekarke u okviru Komore pokrenuti pitanje diskriminacije u odnosu na kolege, koji imaju pravo da rade do 65. godine."

A da li je mozda diskriminacija to sto umesto sa 62 godine muskarci moraju da idu u penziju u 65 godini i to u drzavi u kojoj je zivotni vek muskaraca kraci od zena?

Ustav ne poznaje diskriminaciju po rodu a ocigledno je da ta diskriminacija postoji u korist zena te ako je ovo poziv da se ta diskriminacija ispravi tada ok ali onda zene treba da idu u penziju sa 65 a muskarci sa 62 valjda cete tada biti zadovoljne kada imate tu zelju da radite duze nego sto vam je sada propisano.

Ironicno i interesantno zar ne, zene se bune jer zele da rade duze i kasnije da idu u penziju, diskriminisani muskarci koji ranije umiru i duze rade cute, sta je rezultat?

nikola

pre 8 godina

Ovaj zakon je evidentno neustavan ako se žene uskraćuje pravo na rad nakon navršenih 60,5 godina a muškarcima tek nakon 65. Već odavno je trebalo podneti tužbu ustavnom sudu!

Hezonja

pre 8 godina

Sad kad mladi doktori nagrnu, što po partijskom što po bulonjskom ključu, biće veselo.
Zaživeće opet nadrilekarstvo i Vasa Pelagić.

Марко

pre 8 godina

Јел мисле они да се млади запосле икада или не?! Наравно да треба да иду у пензију!

Buduci penzioner

pre 8 godina

Sramota je da neko ko ima toliko godina jos nije u penziji! A, ako bas hoce da radi, moze u privatnoj ordinaciji, samo ako ima licencu:)

volonter

pre 8 godina

I treba da idu, jer kod nas zdravstvo funkcioiše tako što sve rade mladi lekari sa titulom volontera, a plate primaju oni koji su već odavno stekli uslov za penziju.

Ana Rakin

pre 8 godina

Opet se u komentarima mesaju babe i zabe. Lekarke se sa pravom bune i pozivaju na diskriminaciju. Stvar je u tome sto vecina njih ide u penziju po sili diskriminatorskog zakona. Naime, ve4cina doktorki nece imati punu penziju jer nemaju radni staz za istu. Pre ovih novih, lihvarskih zakona o radu i penzionisanju uslov za punu penziju bio je starosni ili godine staza. Sada punu penziju obezbedjuju samo godine staza. S obzirom da zene moraju po sili zakona ranije u penziju, a u pitanju je struka u kojoj skolovanje najduze traje (6 godina studija, staziranje - damas iskljucivo volonterski, pa specijalizacija.......) jasno je da ove zene nece primati punu penziju. Jos ako su razvedene, neudate ili udovice, one koje su radile najhumaniji posao bice lisene materijalne sigurnosti, a samim tim i mirne starosti. Diskriminacija, greh i sramota.

rogoz

pre 8 godina

Lekar ne bi smeo biti neko ko nije zavrsio i srednju medicinsku jer je ona ipak osnov svega. Iz gimbazije na studiranje medicine pa nije ni cudo sto ne znaju prikaciti infuziju.
(..., 29. septembar 2015 17:54)

iskreno, dubinski se nadam da se šališ.

zz

pre 8 godina

Pa sta ako ispunjava uslove u penziju neka se zaposle mladi,na Macurino mesto moze da se zaposli bilo koja srednja skola i ko je pismen i moze da procita koliko je bilo primljeno i pregledano pacijenata.

sladjana

pre 8 godina

Koliko sam shvatila, Zakon omogućava da žena može da ode u penziju sa šezdeset i po godina života, i najmanje, petnaest godina radnog staža, AKO HOĆE. A ako neće, firma mora da je proglasi tehnološkim viškom i td. Baš bih volela da vidim, kako u ovoj Srbiji, odlaze u penziju, pod prinudom, pogotovo doktorke, a država ne može da ih zameni adekvatno školovanim i iskuistveno obogaćenim kadrom. I ništa me ne bi iznenadilo. Onda po pravdu u Strazbur.

stranac 1952

pre 8 godina

Što se teme tiče, naravno da u penziju treba da idi oni koji su ispunili zakonske uslove i da mladi treba da se zapošljavaju!

U čemu je problem?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 29. septembar 2015 15:01)
A od koga če ovi mladi da se uče? Nije loše sve šutirati u penziju, a istovremeno ostaviti mogućnost, da oni najbolji u struci, mogu da rade i dalje! Ko su najbolji? Zna se: objavljivanje u svetskim stručnim medijama, postotak ozdravljenja njihovih pacijenata i niz takvih stručnih stvari! Baba Vanga tu ne bi smela odlućivati, a to je u Srbiji veoma teško! Baba Vanga = POLITIKA!:((

Nemanja C

pre 8 godina

A da prestanete da školujete kadrove za koje posla ima samo ako se postojeći kadrovi prisilno pošalju u penziju? Smanjite kvote za medicinu, arhitekturu, pravo i ekonomiju. Podignite za ostale tehničke grane, posebno za programere.

veca-pereca

pre 8 godina

sve je to lepo i krasno al zasto samo zene moraju da idu u penziju ako su ispunile godine starosti, u ovom trenutku npr 61 godina i 6 meseci, a isto pravilo ne vazi za muskarce...pitam se sta radi poverenica za rodnu ravnopravnost? u penziju nek idu i muskarci i zene po sili zakona, ili da se manu corava posla...ovde nije rec o Macuri vec o manje poznatim ljudima, jer isto pravilo vazi jos samo u prosveti a ne i u javnoj upravi...i sad neko uzeo kredit, misli radice do 65 kad ono ne moze, a rate redovno stizu, a penzija beda...

nn

pre 8 godina

Jadna je država kojoj MMF kreira prosvetu i zdravstvo. Ovo je sramota za ovu vlast. Da se razumemo ni oni prethodni nisu bili ništa bolji.

Diskriminisani muskraci

pre 8 godina

veca-pereca,

Pa mene cudi da se prethodna poverenica i ostalih borci za rodnu ravnopravnost nisu pobulinil godinama ranije a i sto niko na Ustavnom sudu Srbije nije pokrenu pitanje , sto zene pre muskaraca idu u penziju cak 5 godna ranije , i ispade da su decenijama muskraic ustvari bili zrtve tj diskiminisani jer su tek u 65 godian odlazili u penziju a zene sa 60 godina starosti.

бели мантил

pre 8 godina

Изгледа да многи једва чекају да пљуну по нечему. Ствар је једноставна. Ако су испуњени услови за пензију онда следи пензионисање. Да ли бисте више волели да вас оперише неко са 70 година коме се тресу руке или неко од 40 година? Неки су забринути због квалитета лекара који тек завршавају факултет. И треба да су забринути али не толико због "Болоње" или што ће неки професор отићи у пензију. Већи је проблем што деле оцене деци својих колега а да ови потоњи и не морају да покажу знање.

Problem

pre 8 godina

Najgore sto neki nece da idu u penziju sa itekako velikim primanjima,a da rade u textilnoj industriji,gradjevinarstvu,industriji koje dobro i nema ili negde drugde sa minimalnim platama molili bi da odu.Ovako nece im se, kukaju,mole,padaju sa 80-100000 na 40000 penzije i plus kojecega jos. Uostalom eto postoji privatna praksa,lepo neka se udruze i nastave,a ne jednom nogom sam u drzavnoj bolnici,domu zdravlja a u glavi kod privatnika.Zdravstvo je u rasulu.Inace tu je gang starih doktora koji misle da su bogom dani i vedre i oblace koliko mogu do stote godine.Neki su bukvalno bogovi. Mnogi lekari su na seminarima po 3 meseca godisnje po inostranstvu,sprega farmaceutskih kuca i njih je cudo.Specijalizacija fakticki i nema,a mnogi srednje generacije odlaze na Zapad.Javasluk kakvog nema,ostace zasita travarke da nas lece.
Inace nista nije bolje situacija u drzavnoj upravi,a tu je problem i veci.Ruku na srce otkad su stranke zavladale zadnjih 10 godina uzasan je kadar,bez mnogo znanja,arogantani sa kojekakvim diplomama koje ne poznaje nijedan normalan univerzitet,prosvetani sistem u Evropi. Konkursa fakticki i nema,dovodi se i kuso i repato,a posao ostaje na ledjima ljudi od 50-60 godina zivota koji su ipak nekog znanja i prakse,mada se to retko ceni,nimalo bolje reci.Najgore sto su najvise pogodjeni smanjenjem plata i minulog rada bas te generacije starije.
I na kraju nemamo ljude i bice sve manje dobrih majstora zidara,keramicara,elektricara. KvaziMenageri nas nece spasiti.

NEVEROVATNO !

pre 8 godina

Dr Macura ima 67 godina, i valjda je vreme da ode u penziju?
Zdravstvo je puno penzionera, ali tako je u prosveti, kulturi, spoljnoj trgovini...
Penzioneri su glavni radnici u ovoj zemlji, a mladi sede po kafićima i spavaju do podne...zato smo ovde,gde smo...
Da li iko ima podatak koliko u državnim preduzećima radi penzionera?

Washington

pre 8 godina

Sad ce da nikne jedno 300 privatnih klinika posle ovog. Doktori u javnom sektoru nisu ni blizu placeni kao jedan obicni radnik u Kolubari. Srpski doktor radi daleko ispod zapadnog minimalca.

Jedini problem koji imam je da se ne izgubi to iskustvo, da ne dodje hiljade novih doktor kojim jos treba dobre prakse 2 do 6 godina npr.

Mufljuz

pre 8 godina

"U penziju će otići i lekari poput popularne Nade Macure..."
Ona nije popularna, ali jeste "popularna".

"Ona je najavila da će lekarke u okviru Komore pokrenuti pitanje diskriminacije u odnosu na kolege, koji imaju pravo da rade do 65. godine."
U ovoj Srbiji sve je naopako - umesto da se muskarci bore za ravnopravnost i traze da idu u penziju sa 60 godina i 6 meseci kao i zene, ovde se zene bore da idu u penziju sa 65 godina!

nemanja s.

pre 8 godina

Godinama ne daju mladima da počnu specijalizacije. Nema mesta, veze, deca lekara... Sad su kao nezamenljivi! Ovo je zemlja gde vladaju 60-to godišnjaci. Budućnost je svetla.

lekar volonter

pre 8 godina

Kako niko NE ZNA koliko penzionera radi u državnom zdravstvu, a školuje toliko lekara, i pun ih je biro zapošljavanja?
Svi koji imaju uslov za penziju, MORAJU u penziju. Ima ko da ih zameni. Samo nek zdravstvene ustanove raspišu konkurs, pa ako se NIKO ne javi, onda nek zaposle penzionera. Ali javiće se nekoliko stotina lekara...

miljana

pre 8 godina

bilo je vreme. upravo sam zbog toga bila prinudjena da odem iz zemlje a imam diplome dva fakulteta...a radnog mesta ni na vidiku zbog ove politike. a sad iskreno da vam kazem ne bih se vratila nema tih para. pozdrav iz australije

NEVEROVATNO !

pre 8 godina

Dr Macura ima 67 godina, i valjda je vreme da ode u penziju?
Zdravstvo je puno penzionera, ali tako je u prosveti, kulturi, spoljnoj trgovini...
Penzioneri su glavni radnici u ovoj zemlji, a mladi sede po kafićima i spavaju do podne...zato smo ovde,gde smo...
Da li iko ima podatak koliko u državnim preduzećima radi penzionera?

Milan

pre 8 godina

Svi koji su dobri kadovi i koji znaju da rade posao lekara, a pre svega mislim na specijaliste, će naći razne forme angažmana u privatnim klinikama i to za značajano veći novac od onoga što sada imaju. A svi oni koji su bili na administrativnim funkcijama, tj oni koji su odavno zaboravili šta to znači lečiti ljude će otići u zaborav.

Vojvodjanka

pre 8 godina

Pa, dajte specijalizacije mladim lekarima koji se vuku po birou i volontiraju u nedogled. U mom okruzenju ih je sigurno desetak. A u Nemacku i Norvesku ih je otislo... ne znam koliko, i imacete kadar sa specijalizacijom za par godina. I ako moze bez partijske knjizice ili koverte. A da, ovo je Srbija, pisi propalo...

mikelo

pre 8 godina

koje neznanje i neshvatanje u komentarima. ljudi moji, pa ovaj je zakon donesen “preko noci” bez mogucnosti diskusije, a jedini cilj mu je da otera iskusne lekare malo ranije u penziju, da bi na njihovo mesto ubacili partijski kadar. ja sam, evo, danas diplomirao, prosek preko 9, ali uopste ne ocekujem da ce meni neko ponuditi posao na mestu neke od ovih penzionisanih doktorki. zasto? zato sto nisam drug clan.
naivni su komentari koji govore “pa i treba da idu u penziju, mladih na birou koliko hoces”, a s druge strane specijaliste od 70 godina drze po ugovoru o delu jer nemaju mlade specijaliste da ih zamene. nisu problem lekari u radnom odnosu, kojih je ionako malo, problem je sto drzava nema politiku edukacije specijalista i zaposljavanja mladih lekara, jer se novac trosi na botove i prekobrojne salterske sluzbenike.

Mijo

pre 8 godina

...

Odgovor za tebe :
Onda bismo ostali bez lekara jer iz medicinske škole malo ljudi može uopšte da položi prijemni za Medicinski fakultet... što govori samo za sebe. Uostalom u našoj sredini lekari ne kače infuziju već sestre... nije to nuklearna fizika i može se naučiti za 10 minuta. Kompleks - zez stvar.

Bahati medicinar

pre 8 godina

Ma dajte bre ljudi! Ko ce da ih zameni? A oni su se svi kao nauceni rodili! Nije ni cudo sto vecina mojih kolega (ukljucujuci i mene) uci nemacki. Pa kako i da se zaposlimo, kada nam penzioneri zauzimaju radna mesta. Lepo, na vreme primajte specijalizante, PLATITE NAM STAZ, i da vidis kako nece biti ni jedne deficitarne pozicije medju specijalistima.

*PLATITE NAM STAZ sam namerno capslockovao, zato sto po nasem zakonu lekari stazisti (pripravnici) trebaju da primaju 80% pocetne plate lekara opste prakse. Sto je bednih 40 000 nakon 6 godina fakulteta. E pa, ljudi moji, ne daju nam ni toliko. Javna je tajna da se u Srbiji staz ne placa, staziste izrabljuju za dzabe. Nije ni cudo sto vlast ne zna kako da nadomesti visokokvalifikovan medicinski kadar, kad svi mladi doktori beze za Nemacku, Norvesku, pa cak i za SLoveniju i Hrvatsku (!!!). PU!

ingwer

pre 8 godina

A zašto se sada misli o tome sto nema dovoljno usavrsenog kadra?! Ovaj zakon postoji oduvek. U normalnim zemljama postoji PLAN, gospodo, po kojem se raspisuju i dodeljuju specijalizacije u odnosu na broj lekara koji ce u narednom periodu otici u penziju. Kod nas je valjda pravo na specijalizaciju nasledno pravo, pa tek kad dotični umre, stice se pravo da ga nasledi, po pravilu, najblizi rođak. Manite se gluposti o diskriminacijama i idite u penziju i oslobodite mesto za mlade lekare. Pre toga da se uvede zakon i da mora da se prenese znanje, a ne da ga pojedinci nose u penziju da bi prinudili bolnicu da ih unajmljuje prema ugovoru u delu, pa da pridodaju jos malo na svoju penzijicu. Alavci. Generacije mladih lekara su otisle iz zemlje upravo zbog tih koji su zaposeli prćiju. Ja sam samo mali jedan od njih.

nevena

pre 8 godina

A sto Srbija natera svoje mlade lekare da se snalaze kako znaju I umeju, da idu u Nemacku da rade poslove van struke ili da sede na birou I gube vreme ne stvarajuci porodice jer nemaju za egzistenciju.
Sto gledajuci tu situaciju u Srbiji gube verovanje u normalan sistem I buducnost sebe I svoje buduce porodice.
Snadju se po neki koji su ekstra snalazljivi ili imaju pedigre. I neka su se neki I snasli I ostali a oni koji su u cudu od Srbije pobegli u Nemacku da su ostali ovde ostali medicina bi bila na mnogo visem nivou.
Te tete koje sad idu u penziju su se zaposlile cim su zavrsile fakultet pa sad neka idu u penziju I neka oslobode radna mesta kolegama koji u proseku imaju 30 god I ni dana radnog staza.
S postovanjem prema svima...

g

pre 8 godina

A docice mladi,zao mi je sto ovo mora da kazem,ali njihova strucnost prema danasnjim lekarima je moglo bi se reci u ravni sa neznanjem.
Nisu svi zavrsili na mufte kako narod kaze,i njima svaka cast,ali znamo kako se zavrsavaju fakulteti i zaposljavaju kadrovi,u ovom slucaju koji je najgori moguci,ko zna ko ce nas leciti i kako?
Ipak se nadam da ima i dosta valjanih od kojih mogu mladi da uce..

dr Oktopus

pre 8 godina

Mladi lekari nemaju nikakvu perspektivu u zdravstvenom sistemu Srbije. Dolaze nažalost ( većina) bez trunke znanja iz naših slabih fakulteta ( većina ne zna ni infuziju da prikači) , radiće za mizeran novac, poniženi od strane pacijenata i političkih načelnika/direktora, o edukacijama će moći da sanjaju jer su zdravst. ustanove siromašne da ih bilo gde pošalju, a od starijih kolega retko ima vajde. Sami će kupovati klompe i odeću, knjige...Samo će ih mladost i želja za radom u početku motivisati, ali s vremenom.....

тоша шумадинац

pre 8 godina

А што неби ишла и Нада Мацура кад у пензију одлазе много боље докторке врхунски специјалисти!

Bez pristrasnosti...

pre 8 godina

Naravno, da niko nije nezameljiv, pa ni Dr.Nada Macura koja je, izvinjavam se na indiskreciji, jo prošle godine napunila 65 godina starosti, ( daj Bože da još toliko godina provede u penziji)
Takođe, i Dr. Slavica Đukić Dejanović je, već odavno, "zrela" za penzionisanje.Nemojmo se zavaravati da je nezamenjiva.Nije.
A što se tiče diskriminacije žena lekarki spram njihovih muških kolega, mislim da je to nedopustivo ; i za njih moraju da važe ista pravila..
I, konačno, ko je merodavan da proceni da li je dotični lekar/lekarka "neophodan /a", bez koje služba "ne može da se organizuje" ; jesu li to direktori zdravstvenih ustanova, pacijenti, političke stranke...?
Bojim se da će se "selekcija" , kako to i inača biva ( samo kod nas !) odvijati po već utvrđenim "pravilima" pristrasnosti, političke podobnosti i inih mehanizmima tipa "pojeo vuk magarca"

kriterijumi

pre 8 godina

Ljudi treba da se biraju po strucnosti. Nadam se da ce profesionalci sa dugogodisnjim iskustvom i dalje pomagati pacijentima, kao i mladjim kolegama.

branko

pre 8 godina

Aman dosta više sa Nadom Macurom kojoj je odavno mesto u penzionom fondu.Otišlo je isto tako sijaset uglednih lekara bez ikakve pompe i pitanja pa nikom ništa.

Mrle

pre 8 godina

Jadna je država kojoj MMF kreira prosvetu i zdravstvo. Ovo je sramota za ovu vlast. Da se razumemo ni oni prethodni nisu bili ništa bolji.
(nn, 29. septembar 2015 13:05)

Pa ne kreira MMF nego naša vlada. MMF kaže koliko sme da se troši, a mi biramo kako da napravimo uštede. Naša vlada onda izabere da je bolje da smanji plate lekarima i profesorima, nego da otpusti botove iz administracije.

kragujevac

pre 8 godina

Uz uvažavanje gospodje Macure, nije mi jasno da se ona postavlja u prvi plan i otvara pitanje njenog odlaska u penziju! A ostali ,lekari, zar su oni manje vredni, jer se ne pojavljuju na TV?Hoćemo li u ovoj zemlji konačno postati svi isti koji će poštovati zakon,bez obzira da li se neko zove MaCURA,ILI DRUGAČIJE.U penziju, mladi neka se zaposle.Umesto dotične gospodje pred kamerama će se pojavljivati neko sveže,mlado i nadasve opšte( u najširem smislu) obrazovano lice.

vuk

pre 8 godina

nije problem sto one treba da idu u penziju. problem je sto ce umesto njih opet da zaposle sinove, cerke, porodicne i partijske vojnike, a mi sa dobrim prosecima i znanjem cemo ostati na birou ili u Nemackoj.

Stetefan

pre 8 godina

U redu je da zene lekari starije od 60 godi odlaze u penziju. Biti lekar je tezak posao. Ono sto je nejasno u ovoj uredbi je sta je sa muskarcima starijim od 65,5 godina? Koliko hiljada takvih lekara radi u Srbiji?!?

rastko

pre 8 godina

@ Bahati medicinar
Sada sam penzioner više od 4 godine.Stažirao sam davne 1973.godine. Ni tada se nije plaćao lekarski staž, čak sam svakog meseca uplaćivao doprinos za penzijsko i zdravstveno osiguranje. I kao rodjeni Beogradjanin sam, pošto u mom rodnom gradu nije bilo moguće se zaposliti regularnim putem, proveo 18 godina na radu u C. Gori i Hrvatskoj. I koleginice, doktorke, nemojte ovoj bahatoj vlasti dozvoliti ovu užasnu diskriminaciju!!! Na SUD, pod hitno!I penzionišite konačno doktore stare preko 65 godina!!!

max

pre 8 godina

ok covek lekar ode u zasluzenu penziju zbog godina, staza. pocinje da prima penziju koju je zasluzio. posle penzionisanja ako ima zelju, ako neka medicinska ustanova, drzavna ili privatna ima potrebe uvek moze da napravi ugovor o delu sa takvim licem. bar mislim da moze?

Milutin

pre 8 godina

Tako je ZAKONOM definisano. Taj isti Zakon je bio na javnoj diskusiji i usvojen u Skupštinskoj proceduri.
Potsećam poštovanu dr. Macuru da sam i ja (DM. dipl-inž, Mr i specijalista tehničkih nauka )sa navršenih 57 godina otišao u penziju,po sili zakona, jer je tako bilo definisano ZAKONOM.Dakle, ostaje Vam jedino da pri donošenju sledećeg Zakona uzmete učešće u javnoj diskusiji u definisanju odredbi tog Zakona ako ujoš uvek budete smatrali da treba vršiti dogradnju tog novog dokumenta.Ipak, mislim da će te tada shvatiti da ste u pravo vreme otišli u zasluženu penziji jer, "Every age has its masterpiece"

diogen

pre 8 godina

Ko koga ovde obmanjuje.Taj famozni clan 20 zakona o maksimalnom broju zaposlenih NIJE nacinjen radi zaposljavanja mladih jeer decidirano stoji da zene starije od 60,5 odlaze u penziju i da se njihova mesta gase.Prema tome ne radujte se mladi vec procitajte taj clan zakona.Bacena je koska svima da bi vodili bezpredmetnu diskusiju.Njima je bitna racionalizacija a ne zaposljavanje mladih.Bez euforije ukljucite razum .

pacijent

pre 8 godina

Bilo bi lepo kad bi njih zamenili mladi lekari sa biroa, ali znam da recimo, na Novom Beogradu neće biti konkursa. Samo smanjuju broj zaposlenih, a pacijenata je sve više... Tuga i žalost.

Samo pitam

pre 8 godina

Molim da mi se odgovori kolko je lekar, dugogodišnji direktor neke zdravstvene ustanove ( a takvih je mnogo) pre svega stručan ako je, zbog prirode svoje funkcije, godinama udaljen od pacijenta ; da li je on neophodan, iako ispunjava uslove za penzionisanje ?

D

pre 8 godina

Ovde se preplicu dva velika problema.Ustavom zagarantovano pravo na rad.Jos ako te diktorke kvalitetno i dalje rade,a oni ih teraju u penziju i treba da ih tuze.A drugo-neko je ispricao ovde romansiranu varijantu da se po principu piramide redjaju lekari po sticanju iskustva.Malo sutra!Nema ni izbliza toliko dr da bi se taj momenat ostvario.Zbog velikog generacijskog jaza zbog nezapoljavanja i ne odlaska na spec imate ustanove gde lekari od 60 god rade sve i najsitnije poslove lekara pripravnika do punog dezurstva ili puno mladih koji se ubise da postignu sta im svd natovare da rade posle,mozda,god dana radnog iskustva.I jedne i druge melje sistem,jer nema dovoljno kolega da se posao ravnomerno podeli.Pa vi sad vidite sta nas ceka u narednih pet godina.Kvalitet zdravstvene usluge ima da se kao pojam izgubi iz recnika,bice srecan svako ko bude primljen na kakav takav pregled.

super

pre 8 godina

dobro ste se opremili botovi, pao brejnstorming, sendvic pre posla, jasno nam je... nije mala stvar, treba negde ustedeti sto hiljada miliona za vase slavljenje beograda...

baba 52

pre 8 godina

U zdravstvu nikad nije bilo gore!Ko treba da planira da salje mlade lekare na specijalizaciju?Sad idu u penziju oni koji su ispunili uslove i ostajemo bez pedijatara i hirurga,zasto nisu na vreme skolovali mlade lekare,vec cekali da odu van?Doktori su inace u povlascenom polozaju,vecina ode u penziju,zapsli se ponovo na isto mesto po nekakvom ugovoru.Neka mi neko objasni kako moze da radi recimo pedijatar koji je u penziji i ima 68god?

ivan plesnicar

pre 8 godina

gospođa dr nada macura ižs 65+ god. ispunila je zakonski uslov za starosnu penziju. ministar lončar treba da smeni čolakovića koji je nije poslao u penziju

Milosav

pre 8 godina

Pa neka idu u penziju ako im se nudi, neka se mladi zaposle. Samo me strah da ovi sqa vlasti ne uglave svoje visoko kvalifikovane kadrove.

ANGer

pre 8 godina

A jel su mladi krivi za ovakvu situaciju? Jel smo mi unistili drzavu 90tih a ?
Ti koji sede i piju kafu imaju mamu i tatu sa brdom love,a sta ovi koji jedva gde imaju da rade i jedu a? Nije sve tako crno/belo ccc....

Mila

pre 8 godina

Lepo je sto su se odlucili da ovo primene a nista ne znaju:
"U Ministarstvu nisu znali da kažu koliko lekara penzionera i dalje radi u državnom zdravstvu, uprkos odavno stečenim uslovima za penzionisanje, što duže vreme izaziva ogorčenje u javnosti, navodi "Politika"."

"U Ministarstvu, takođe, kažu da još ne znaju koliko je medicinara koji bi u skladu sa novim paragrafima trebalo da budu penzionisani posle 12. oktobra, kao i da nemaju procenu broja onih koji bi trebalo da budu izuzeti."
Vidi se da su napravili ozbiljnu analizu, kao i uvek.

џип са минималцем

pre 8 godina

Sad ce da nikne jedno 300 privatnih klinika posle ovog. Doktori u javnom sektoru nisu ni blizu placeni kao jedan obicni radnik u Kolubari. Srpski doktor radi daleko ispod zapadnog minimalca.

Jedini problem koji imam je da se ne izgubi to iskustvo, da ne dodje hiljade novih doktor kojim jos treba dobre prakse 2 do 6 godina npr.
(Washington, 29. septembar 2015 13:09)

У праву си што се тиче поређења доктора и радника Колубаре. Ко колико има пара најбоље се види по возном парку.

zemunac

pre 8 godina

A da to uvedemo i za poslanike, savetnike u drzavnim agencijema, predsednike opstina i sve koji se bave politikom.
Au sta je viska...
Ako smete da objavite

Nemi posmatrac

pre 8 godina

Evo ovako moja majka je specijalista i treba da ide u penziju za dve tri godine i nema nista protiv toga.E sad ona kaze da je ovo katastrofa jer nema mladih specijalista ni priblizno dovoljno da zameni postojece ,dal neko to vidi nisu problem lekari opste prakse njih ima al sta je sa specijalistima ,dal su oni svesni da taj mladi lekar treba da provede 4 pa i vise godina na toj istoj specijalizaciji.Dal oni znaju da on to vreme treba da provede na klinici uporedo sto ide na predavanj i sprema ispite.S obzirom da ona treba da ide u penziju oni su doveli drugog lekara da uci od nje ,i evo sad ovo sto mi je rekla je katastrofa .Doveli su coveka od 52,53 godine .Ona nije mogla da veruje a ja se sad pitam ko ovde nas zavitlava.Ko moze njima da veruje pa evo dao sam vam jedan primer a takvih ko zna koliko ima .

podbot

pre 8 godina

Naravno, nekako je uvek viska lekara, slazem se zameniti stari kadar novim, ali da prvo otpuste ljude (tj svoje glasace) iz komunalne, parking servisa, izmisljenih administrativnih mesta . . . sto ne rade apsolutno nista, pa tek onda lekare, pravnike . . .