Ponedeljak, 28.09.2015.

11:33

Katalonija - ulje na vatri za Evropu

Nakon zatvaranja birališta u Kataloniji jasno je da se čuje grmljavina tektonskih promena, koje neće uzdrmati samo Španiju, već celu EU, piše "Politiko".

Izvor: B92

Katalonija - ulje na vatri za Evropu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Славиша

pre 8 godina

Много смо необразовани.

Шпанија није, нити ће признати Косово. То чак није урадио ни Ватикан (а вероватно би већина Срба рекла да јесте).

Пазите сад још једну чињеницу - Израел НИЈЕ признао Косово, а Србија ЈЕСТЕ Палестину. Шта је ту још чудније - Израел је изгубио територију као ми Косово, и након Другог светског рата је повратио, то и они нама желе са Косовом, јавно то кажу, а ми њима прст у око и признавање Палестине. Древни пријатељски односи Срба и Палестинаца..

Зато од мене једно велико НЕ Каталонији, а велико ДА Шкотској и свим покрајинама које желе да се отцепе од држава које су Косово називали јединственим случајем.
Исто тако би морала и српска дипломатија да буде. Ма први да признамо Шкотску, пре резултата референдума, а већ сад да ставимо до знања да Каталонију нећемо (мада им то ништа и не значи, али имали би образ).

Pratim izbore

pre 8 godina

Da bi proglasio nezavisnosnost moraš da imaš barem 50% +1 podršku, ali ovde to nije slučaj. Treba biti svestan jedne stvari: u slučaju dobijanja nezavisnosti, u šta lično sumnjam, Katalonija će već sutradan priznati nezavisnost Kosova, Španija to ni tada neće učiniti. No, radije bih se osvrnuo na podatke koje ste preneli iz ovog proindependističkog katalonskog lista, a koji, u najmanju ruku ne odgovaraju istini:
1. Na biralištima je jasno poručeno "adios" Madridu i Španiji sa 47% za i 53% protiv tog "adios"?
2. Pobeda koalicije "Zajedno za da" je pirova pobeda jer su dobili 9 mandata manje nego na prošlim izborima.
3. Ovo nije bio referendum, već loaklni izbori. Referendum, po Ustavu, se može raspisati samo na celoj teritoriji Španije.
4. Zar zaista neko misli da će u slučaju otcepljenja građani nezavisne Katalonije moći da zadrže španske pasoše?
5. Rukovodstvo i fudbaleri Barselone su za nezavisnost?! Pa ogromna većina njih uopšte i nisu Katalonci! Ernike i Inijesta su Španci, Suarez urugvajac, Mesi Argentinac, Alves i Neimar Brazilci... A i ono malo fudbalera iz Katalonije su ili deca mešovitih brakova ili je takav njihov odnos prema ovom pitanju veoma upitan.
6. Madrid uopšte nema nameru da se bori protiv svojih građana koji žive u Kataloniji. Ali ima itekako mnogo "pravnog oružja" u borbi protiv separatista, počevši od Ustava.

Grobar-España

pre 8 godina

Ako moze Katalonija moze i Vojvodina
(Dejan, 28. septembar 2015 12:42)

Ako moze Vojvodina moze i Dalmacija, Slavonija, Republika Srpska, Srpska Crna Gora,svih 50 USA drzava, Pruska,Istok ukrajine,Bavarska ,Vestfalija,Lombardija,Kvebek,Mitrovica,Pec i Mrcajevci...Uz sve ostalo sto nisam pomenuo jer ne bi stalo u 1500 "karaktera"...

bostanseltix

pre 8 godina

bravo Petre...
moje misljenje je potpuno isto...
da banalizujemo,uvek ces lakse da potcinis 5 slabica nego 1 ali jakog.
Ne bih da mnogo pametujem ali razbucali su i nas i Rusiju a Evropa je upravo u fazi raspadanja a jadni Katalonci se raduju kao i komsije nase pre 20-ak godina,mislili su bice blagostanje a oni jad i beda kao i mi,a koliko vidim i u Evropi je zaigrala mecka!

Cenzura

pre 8 godina

zao mi je sto je evropa, koja je inace kolevka civilizacije, nasela i uvek naseda na igru zapada (nato, usa, v.britanija) a oni sada trljaju tuke i smeskaju se ...
(lokal-patriota, 28. septembar 2015 12:48)
Netačno, kolevka civilizacije je Mezopotamija!

ej bre alo bre

pre 8 godina

Ameri imaju slogan "United we stand". Ne bi bilo dobro da smanje svoju drzavu i trziste ali cini se da u ovakvim situacijama najvise profitiraju politicari koji imaju oprobane recepte da popale prosecan narod.Pitam se uvek kako u Sfrj nije bilo zdravog razuma da se sacuva i zastiti trziste.

Bilderberg

pre 8 godina

@(Abraham, 28. septembar 2015 13:39)
Ako nije bilo zlo rasturanje SSSR-a, SFRJ, Čehoslovačke,...zašto bi bilo zlo rasturanje Španije? Ako nije bilo zlo odvajanje Kosova od Srbije, zašto bi bilo zlo odvajanje Katalonije od Španije?

dragan

pre 8 godina

"Nije vazno kako se glasa, vec KO BROJI GLASOVE", rekao je Staljin. I to je VELIKA ISTINA. Ko ovde zaista misli da su rezultati referenduma u Skotskoj zaista bli u procentima koji su objavljeni? Naravno da NATO i "prjatelji u Briselu" svoje interese cuvaju na sve moguce nacine. Ili ima naivcina koji zaista veruju da se u tom situacijama zaista broji onako kako je glasano?!

budjenje

pre 8 godina

A jel kapirate svi vi sto "likujete" i poredite Kataloniju sa Kosovom koliko u stvari gresite? Prvo i najvaznije, oni nece ratovati (katalonci nisu od 81've pravili zestoke demonstracije i nisu imali "ovk" i kasnije Nato na svojoj strani), Drugo, koga briga, ako neko hoce da ide/da se otcepi ne mozes ga spreciti (sto smo vrlo dobro jelte naucili iz prakticnog primera) i trece, mi cemo i dalje ziveti u zemlji bez Kosova, sa ocajnin standardom, zemlji prepunoj korupcije i kriminala, zemlji u kojoj rade 2 muzeja i hiljade kafana/splavova, zemlji gde svaki drugi dan neko nekoga ubije pa presudi sebi, itd... itd... Zato bolje bez likovanja "da komsiji crkne krava" nego da na bolje menjamo nesto u svom dvoristu.

Washington

pre 8 godina

ako moze kosovo nevidim zasto nemoze i katalonija ili krim.... da su zaustavili kosovo na vreme ovo im se nebi desavalo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ja, 28. septembar 2015 12:04)

Pa ako moze cela Jugoslavija da se razidje ja ne vidim razlog, pogotovo za nase ljude iz Srbije da se toliko protive ovim ljudima dobiju svoju drzavu!

Ako smo demokratsko drustvo onda je ovo normalna pojava i kraj price.

Nikola

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da mi srbi mozemo ovakve stvari da pisemo!!! Zeleo bi da vas obavestim da posle putovanja po mnogim zemljama Evrope i posle upoznavanja mnogo ljudi, u Spaniji su ljudi u potpunosti za Srbiju, SPANIJA NIJE PRIZNALA KOSOVO, isto tako kada odes u Nemacku, Svedasku i slicne zemlje kad kazes odakle si gledaju te kao sto Srbi gledaju rome, dok kada odes u Spaniju nemaju apsolutno nista protiv cak misle da smo dobra nacija i dobri ljudi. Sram vas bilo da pisete podrska Kataloniji UZAS!

Abraham

pre 8 godina

Eto, kad Kosovo moze, neka idu i drugi "jedinstveni slucajevi"
(ap0calypto)

Ništa lično, ovaj komentar navodim samo kao primer.

Hoće li neko od vas, koji se tako pakosno naslađujete i seirite kad god se negde u Evropi pojavi nešto što liči na problem, da bude tako ljubazan da mi objasni šta je razlog vaše radosti?

Da, znam: "oni su nas bombardovali, uzeli nam Kosovo, bla, bla, bla". I? Ovo bi trebalo da im bude nekakva kazna?! Možda, ali hoće li nama od toga biti nešto bolje? Hoćemo li u slučaju raspada Evrope mi "dobiti" Kosovo nazad, plus onih čuvenih "100 milijardi dolara" odštete (ko li ih samo proceni tako lepo i okruglo)?! Hoće li nam se barem prosek plata podići sa mizernih 200 na 1000 evra?

E, pa neće! Naročito kad pomislim da oko 2/3 našeg izvoza ide u zemlje Zapadne Evrope. I šta mislite, ako Evropa pukne, kome ćemo i to malo naše mizerije da izvozimo? Braći Rusima? Braći Kinezima? Ma, da, samo nas čekaju.

Ili vi samo živite u skladu sa postulatom čuvene srpske filozofske škole da je najbitnije od svega da komšiji crkne krava i da bude nekakva "pravda", pa čak i da u tom slučaju ne samo što vaša krava neće biti ništa zdravija, niti ćete imati više krava u štali, nego ćete i vi ostati i bez krave i bez štale i kuće.

Nikad, nigde, nijedno veliko zlo nije donelo nekome veliko dobro. Naročito u današnjem svetu gde sve funkcioniše po sistemu spojenih sudova. Ali kome ja pričam, da se ovde koristi mozak i gleda interes, ne bismo bili tu gde smo...

PP

pre 8 godina

Da li neko stvarno misli da ce se ikada desiti da se od zemlej koja je clanica NATO i EU otcepi neki deo ili da ce se drzava raspasti na vise delova. To se nece desiti nikada, pa imali smo prvo Kvebek koji je hteo da se otcepi od Kanade clanice NATO, pa Skotska koja je htela nezavisnost od UK, sada Kataloniju...
Meni smeta sto se vidi npr licemerje EU i sada mnogi iz EU porucju nekima koji hoce da se otcepe od drzave clanice EU, da ako to urade morace da se prijave za clanstvo u EU i to porucuju npr jake drzave EU poput Nemacke, Francuske, UK... pa ako je tako sto onda tadasnjih 11 clanica EU nije trazilo od Nemacke ponovo zahtev za clanstvo u EU 1990 godine, kada se SR Nemackoj (koja je bila clanica EU ) pripojila DR Nemacka koja je u miraz EU unela samo 18 miliona stanovnika i skoro propalu privredu te drzave ako se ta privreda uporedi sa tadasnjim clanicama EU.

sale

pre 8 godina

spanija je jedna od retkih drzava u EU koja nije priznala kosovo i nema nameru da to ucini, cisto kao informacija ovima sto se raduju jer katalonija trazi otcepljenje...

Washington

pre 8 godina

Sto su zemlje manje lakse jih je kontrolisati a i nisu vise politicki, ekonomski i vojnicki jake, da bi nudile neki otpor.
Za primer, da je ostala Jugoslavija i da se je prikljucila nekim slucajem paktu sa Rusijom, Ameri bi imali vec ozbiljan problem, a tako drze sve od Slovenije do Makedonije laganicom. Samo banalan primer. A kao sto su tenzije u Spaniji bile su vec u Italiji a vrlo brzo se moze rasturiti i Nemacku na krajine
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Petar, 28. septembar 2015 13:14)

Mislim da je zbog te vase price o "paktu sa majcicom rusijom" i pukla Jugoslavija.

Petar

pre 8 godina

Sto su zemlje manje lakse jih je kontrolisati a i nisu vise politicki, ekonomski i vojnicki jake, da bi nudile neki otpor.
Za primer, da je ostala Jugoslavija i da se je prikljucila nekim slucajem paktu sa Rusijom, Ameri bi imali vec ozbiljan problem, a tako drze sve od Slovenije do Makedonije laganicom. Samo banalan primer. A kao sto su tenzije u Spaniji bile su vec u Italiji a vrlo brzo se moze rasturiti i Nemacku na krajine

Juan Pau Miguel Gasol

pre 8 godina

Šta kažu brojke:
Na izbore za lokalni parlament je, nakon 99,88% izbrojanih glasova, izašlo 77,44% glasača (izvor: web stranica TV España):
- JXSI (koalicija, separatisti): 39,55%
- CS (grupa građana): 17,22%
- PSC (socijalisti): 12,73%
- PP (narodnjaci): 8,5%
- CUP (levičari, separatisti): 8,21%.

Što će reći da stranke koje se zalažu za separatizam imaju 47,76% glasova izašlih birača - manje od polovine izašlih je glasalo za njih.
Ako se posmatra sveukupan broj ljudi sa pravom glasa, stranke za separatizam su dobile svega 39,56% glasova. Time je sve rečeno - oni imaju legitimitet da osnuju lokalnu vladu, ali ga nemaju da proglase nezavisnost. Izborni zakon im je dao tesnu većinu u parlamentu - pitanje je da li će se JXSI i CUP dogovoriti.
To se videlo i na televiziji u sinoćnom obraćanju JXSI koalicije: glasno su govorili da su pobedili i da će nastaviti proces nezavisnosti, ali se na licima videlo da im je jasno da nemaju podršku u narodu za to. Iako su imali neverovatnu propagandnu aktivnost koju su, pre svega, zasnivali na priči protiv Španije kao države.
Za običan narod, život se nastavlja kao i do sada...

Ana

pre 8 godina

Treba napomenuti da je zbog glasačkog sistema i brojanja glasova koalicija za nezavisnost osvojila veći broj poslaničkih mesta u parlamentu, ali ne i većinu glasova (preko 50 posto ljudi je glasalo za ostanak u Španiji) tako da je veoma rano pričati o otcepljenju. Svakako da je u pitanju veoma bitan dan u Španiji, ali nemojmo se zaletati jer se ni ovde u Španiji ne žaleću tim pričama o odvajanju upravo zbog toga što postoji mnogo Katalonaca koji ne žele da se odvoje. Pozdrav iz Španije.

andreas kisser

pre 8 godina

[...] Ali vidi vraga to sad više nije demokratski i svetski centri moći su odlučno protiv tih, neminovnih, procesa. Počinje "usitnjavanje" složenih država, i stvaraju se manje unitarne države, što objektivno stvara još veće poteškoće u "sastavljanju" i funkconisanju eksperimenta zvanog EU
(SIN LOVCA NA MEDVEDE, 28. septembar 2015 12:39)

ko u evropi kaze to nije demokratski? britanci (skoti i englezi) su i spancima i balkancima odrzali lekciju iz demokratije: zakazali su referendum, imali tri godine vremena za debate oko pitanja nezavisnosti, tokom kog perioda je narod mogao da natenane promisli o svim argumentima (a ne na bum, tras, kako se to radilo 90ih i 2005. na brdovitom balkanu) i onda je taj isti narod uz rekordnu izlaznost u skotskoj rekao 'ne'.... voleli bismo, ali nije trenutno bas najbolje vreme za experimente. e sad, to sto se tebi i tebi slicnima nije dopao izbor skota pa omalovazavas i njihovu odluku i sam proces, je tvoj licni problem, ali koji dosta govori o tvojim logickim i kognitivnim sposobnostima, a bogami i o mentalnom uzrastu! sto se tice spanaca igrali su potpuno drugacije od engleza i naravno da su izgubili. svako ima pravo da slobodno odluci gde i kako zeli da zivi. umesto da se fokusraju na pozitivnu pricu o prednostima zajednickog zivota, spanci su od starta krenuli da prete; pa jos ne da prete ekonomskim posledicama, nego ko sloba onomad! jos samo tenkove nisu pomenuli. tako da uopste ne zalim spance kad vidim kakvi amateri im vode drzavu.

Džedaj iz Marinkove bare

pre 8 godina

Počelo je sa Kosovom....to je Zapad nazvao "jedinstvenim slučajem".Taj jedinstveni slučaj je za 7 godina doveo do "jedinstvenih slučaja" Abhazije,Južne Osetije,Krima a evo sad i Katalonije.Videćemo šta će dalje biti....tu su i dalje Republika Srpska,Škotska,Kurdistan,zapadna Makedonija,itd.

trhula

pre 8 godina

Nakon de facto nezavisnosti Kosova, bez obzira ko ga je priznao ili ne, apsolutno me bas briga ko ce da se otcepljuje. Neka se svaka kuca na svetu otcepi i neka postane zasebna drzava. Puna podrska nezavisnim drzavama

mizantrop

pre 8 godina

i to je to... tu sad svaka priča oko odvajanja prestaje. bili smo jaki na rečima- naše banke, barsa i espanjol u francuskoj, ustav... sad će kao prave kukavice da kažu mi smo pobedili, a ništa povodom toga neće da urade. ne kažem da treba i da bi bio radostan da se odvoje od španije, ali me nervira to udaranje u grudi i pretnje, a sami znaju da neće ništa da preduzmu. izgledaju još ljigavije nego što jesu.

pametnjakovic

pre 8 godina

SAD sve rade decenijama u napred, planiraju i zato su najaci, oni ne veruju u slucajnost, srecu... Kosovo je trebalo da destabilizuje Evropu i kao sto vidimo to i radi, to je samo jedan mali deo udara na Evropu, koriste slabosti Evrope i drze je u vazalnom odnosu, znete li kakva je to pesnica u rukama SAD-a...

KPJ

pre 8 godina

sta sad?
Skoti ne um'u, RS ne moze, KosovA davaj, Vojvodina nesto i nece i hoce...

Vreme je da se stane ovome na kraj!

Komunizam mora da zazivi svuda.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Avet samoodredjenja naroda kruži Evropom, počelo je, uz ogromnu podršku EU i
Amerike, sa rasturanjem federalnih država istočne Evrope,što je prestavljeno
velikom pobedom demokratije, e sad su na udaru i složene države u srcu Evrope.
Ali vidi vraga to sad više nije demokratski i svetski centri moći su
odlučno protiv tih, neminovnih, procesa. Počinje "usitnjavanje" složenih država, i stvaraju se manje unitarne države, što objektivno stvara još veće poteškoće u "sastavljanju" i funkconisanju eksperimenta zvanog EU

N

pre 8 godina

Samo da im ne bude ona: trazili ste, gledajte...Ta je najgora... I Skotima kad su malo predocili koliko ce ekonomski da oslabe ako odu iz UK, ostali su... Besmisleno Katalonci...
(SSSS, 28. septembar 2015 12:49) A sto ne kazes kako su Skote lagali da ce morati da izadju iz EU ako se odcepe. A posle toga je taj isti premijer, koji ih je time plasio, najavio da ce UK odrzati referendum za izlazak iz EU.

Goran

pre 8 godina

Svaka ishitrena odluka se jednom lupi o glavu da 90 godina nisu dozvolili da se Jugoslavija raspadne ovo se nebi desavalo jer ljudi gledaju ako su rascepali Jugoslaviju, nekadasnja Ceskolovacka i neki delovi Rusije dasu se ove stvari sprecile sada se ovo u Spaniji nebi desavalo a ko zna koja je zemlja sledeca.

SSSS

pre 8 godina

Samo da im ne bude ona: trazili ste, gledajte...
Ta je najgora... I Skotima kad su malo predocili koliko ce ekonomski da oslabe ako odu iz UK, ostali su... Besmisleno Katalonci...

mali vozd

pre 8 godina

Nije ovo dobro za obican narod - nece u Kataloniji biti nista bolje, nego samo gore... Niti u Baskiji.... Srusice jedan sistem, bice euforija, a posle razocarenje..... Vec vidjeno mnogo puta...

666

pre 8 godina

svako ima pravo da odlucuje o svom zivotu, pa i u kojoj ce drzavi da zivi. Zemlja-drzava, je onih kojih ima najvise. To je prirodna stvar. Na zalost, puno njih ovde gleda stvari samo kroz novac, ne brine ih nacionalni identitet. Novac je prolazna stvar

lokal-patriota

pre 8 godina

zao mi je sto je evropa, koja je inace kolevka civilizacije, nasela i uvek naseda na igru zapada (nato, usa, v.britanija) a oni sada trljaju tuke i smeskaju se ...

mali vozd

pre 8 godina

Nije ovo dobro za obican narod - nece u Kataloniji biti nista bolje, nego samo gore... Niti u Baskiji.... Srusice jedan sistem, bice euforija, a posle razocarenje..... Vec vidjeno mnogo puta...

pametnjakovic

pre 8 godina

SAD sve rade decenijama u napred, planiraju i zato su najaci, oni ne veruju u slucajnost, srecu... Kosovo je trebalo da destabilizuje Evropu i kao sto vidimo to i radi, to je samo jedan mali deo udara na Evropu, koriste slabosti Evrope i drze je u vazalnom odnosu, znete li kakva je to pesnica u rukama SAD-a...

mizantrop

pre 8 godina

i to je to... tu sad svaka priča oko odvajanja prestaje. bili smo jaki na rečima- naše banke, barsa i espanjol u francuskoj, ustav... sad će kao prave kukavice da kažu mi smo pobedili, a ništa povodom toga neće da urade. ne kažem da treba i da bi bio radostan da se odvoje od španije, ali me nervira to udaranje u grudi i pretnje, a sami znaju da neće ništa da preduzmu. izgledaju još ljigavije nego što jesu.

Džedaj iz Marinkove bare

pre 8 godina

Počelo je sa Kosovom....to je Zapad nazvao "jedinstvenim slučajem".Taj jedinstveni slučaj je za 7 godina doveo do "jedinstvenih slučaja" Abhazije,Južne Osetije,Krima a evo sad i Katalonije.Videćemo šta će dalje biti....tu su i dalje Republika Srpska,Škotska,Kurdistan,zapadna Makedonija,itd.

trhula

pre 8 godina

Nakon de facto nezavisnosti Kosova, bez obzira ko ga je priznao ili ne, apsolutno me bas briga ko ce da se otcepljuje. Neka se svaka kuca na svetu otcepi i neka postane zasebna drzava. Puna podrska nezavisnim drzavama

Nikola

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da mi srbi mozemo ovakve stvari da pisemo!!! Zeleo bi da vas obavestim da posle putovanja po mnogim zemljama Evrope i posle upoznavanja mnogo ljudi, u Spaniji su ljudi u potpunosti za Srbiju, SPANIJA NIJE PRIZNALA KOSOVO, isto tako kada odes u Nemacku, Svedasku i slicne zemlje kad kazes odakle si gledaju te kao sto Srbi gledaju rome, dok kada odes u Spaniju nemaju apsolutno nista protiv cak misle da smo dobra nacija i dobri ljudi. Sram vas bilo da pisete podrska Kataloniji UZAS!

budjenje

pre 8 godina

A jel kapirate svi vi sto "likujete" i poredite Kataloniju sa Kosovom koliko u stvari gresite? Prvo i najvaznije, oni nece ratovati (katalonci nisu od 81've pravili zestoke demonstracije i nisu imali "ovk" i kasnije Nato na svojoj strani), Drugo, koga briga, ako neko hoce da ide/da se otcepi ne mozes ga spreciti (sto smo vrlo dobro jelte naucili iz prakticnog primera) i trece, mi cemo i dalje ziveti u zemlji bez Kosova, sa ocajnin standardom, zemlji prepunoj korupcije i kriminala, zemlji u kojoj rade 2 muzeja i hiljade kafana/splavova, zemlji gde svaki drugi dan neko nekoga ubije pa presudi sebi, itd... itd... Zato bolje bez likovanja "da komsiji crkne krava" nego da na bolje menjamo nesto u svom dvoristu.

sale

pre 8 godina

spanija je jedna od retkih drzava u EU koja nije priznala kosovo i nema nameru da to ucini, cisto kao informacija ovima sto se raduju jer katalonija trazi otcepljenje...

N

pre 8 godina

Samo da im ne bude ona: trazili ste, gledajte...Ta je najgora... I Skotima kad su malo predocili koliko ce ekonomski da oslabe ako odu iz UK, ostali su... Besmisleno Katalonci...
(SSSS, 28. septembar 2015 12:49) A sto ne kazes kako su Skote lagali da ce morati da izadju iz EU ako se odcepe. A posle toga je taj isti premijer, koji ih je time plasio, najavio da ce UK odrzati referendum za izlazak iz EU.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Avet samoodredjenja naroda kruži Evropom, počelo je, uz ogromnu podršku EU i
Amerike, sa rasturanjem federalnih država istočne Evrope,što je prestavljeno
velikom pobedom demokratije, e sad su na udaru i složene države u srcu Evrope.
Ali vidi vraga to sad više nije demokratski i svetski centri moći su
odlučno protiv tih, neminovnih, procesa. Počinje "usitnjavanje" složenih država, i stvaraju se manje unitarne države, što objektivno stvara još veće poteškoće u "sastavljanju" i funkconisanju eksperimenta zvanog EU

Abraham

pre 8 godina

Eto, kad Kosovo moze, neka idu i drugi "jedinstveni slucajevi"
(ap0calypto)

Ništa lično, ovaj komentar navodim samo kao primer.

Hoće li neko od vas, koji se tako pakosno naslađujete i seirite kad god se negde u Evropi pojavi nešto što liči na problem, da bude tako ljubazan da mi objasni šta je razlog vaše radosti?

Da, znam: "oni su nas bombardovali, uzeli nam Kosovo, bla, bla, bla". I? Ovo bi trebalo da im bude nekakva kazna?! Možda, ali hoće li nama od toga biti nešto bolje? Hoćemo li u slučaju raspada Evrope mi "dobiti" Kosovo nazad, plus onih čuvenih "100 milijardi dolara" odštete (ko li ih samo proceni tako lepo i okruglo)?! Hoće li nam se barem prosek plata podići sa mizernih 200 na 1000 evra?

E, pa neće! Naročito kad pomislim da oko 2/3 našeg izvoza ide u zemlje Zapadne Evrope. I šta mislite, ako Evropa pukne, kome ćemo i to malo naše mizerije da izvozimo? Braći Rusima? Braći Kinezima? Ma, da, samo nas čekaju.

Ili vi samo živite u skladu sa postulatom čuvene srpske filozofske škole da je najbitnije od svega da komšiji crkne krava i da bude nekakva "pravda", pa čak i da u tom slučaju ne samo što vaša krava neće biti ništa zdravija, niti ćete imati više krava u štali, nego ćete i vi ostati i bez krave i bez štale i kuće.

Nikad, nigde, nijedno veliko zlo nije donelo nekome veliko dobro. Naročito u današnjem svetu gde sve funkcioniše po sistemu spojenih sudova. Ali kome ja pričam, da se ovde koristi mozak i gleda interes, ne bismo bili tu gde smo...

Washington

pre 8 godina

ako moze kosovo nevidim zasto nemoze i katalonija ili krim.... da su zaustavili kosovo na vreme ovo im se nebi desavalo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ja, 28. septembar 2015 12:04)

Pa ako moze cela Jugoslavija da se razidje ja ne vidim razlog, pogotovo za nase ljude iz Srbije da se toliko protive ovim ljudima dobiju svoju drzavu!

Ako smo demokratsko drustvo onda je ovo normalna pojava i kraj price.

lokal-patriota

pre 8 godina

zao mi je sto je evropa, koja je inace kolevka civilizacije, nasela i uvek naseda na igru zapada (nato, usa, v.britanija) a oni sada trljaju tuke i smeskaju se ...

Ana

pre 8 godina

Treba napomenuti da je zbog glasačkog sistema i brojanja glasova koalicija za nezavisnost osvojila veći broj poslaničkih mesta u parlamentu, ali ne i većinu glasova (preko 50 posto ljudi je glasalo za ostanak u Španiji) tako da je veoma rano pričati o otcepljenju. Svakako da je u pitanju veoma bitan dan u Španiji, ali nemojmo se zaletati jer se ni ovde u Španiji ne žaleću tim pričama o odvajanju upravo zbog toga što postoji mnogo Katalonaca koji ne žele da se odvoje. Pozdrav iz Španije.

KPJ

pre 8 godina

sta sad?
Skoti ne um'u, RS ne moze, KosovA davaj, Vojvodina nesto i nece i hoce...

Vreme je da se stane ovome na kraj!

Komunizam mora da zazivi svuda.

Grobar-España

pre 8 godina

Ako moze Katalonija moze i Vojvodina
(Dejan, 28. septembar 2015 12:42)

Ako moze Vojvodina moze i Dalmacija, Slavonija, Republika Srpska, Srpska Crna Gora,svih 50 USA drzava, Pruska,Istok ukrajine,Bavarska ,Vestfalija,Lombardija,Kvebek,Mitrovica,Pec i Mrcajevci...Uz sve ostalo sto nisam pomenuo jer ne bi stalo u 1500 "karaktera"...

Juan Pau Miguel Gasol

pre 8 godina

Šta kažu brojke:
Na izbore za lokalni parlament je, nakon 99,88% izbrojanih glasova, izašlo 77,44% glasača (izvor: web stranica TV España):
- JXSI (koalicija, separatisti): 39,55%
- CS (grupa građana): 17,22%
- PSC (socijalisti): 12,73%
- PP (narodnjaci): 8,5%
- CUP (levičari, separatisti): 8,21%.

Što će reći da stranke koje se zalažu za separatizam imaju 47,76% glasova izašlih birača - manje od polovine izašlih je glasalo za njih.
Ako se posmatra sveukupan broj ljudi sa pravom glasa, stranke za separatizam su dobile svega 39,56% glasova. Time je sve rečeno - oni imaju legitimitet da osnuju lokalnu vladu, ali ga nemaju da proglase nezavisnost. Izborni zakon im je dao tesnu većinu u parlamentu - pitanje je da li će se JXSI i CUP dogovoriti.
To se videlo i na televiziji u sinoćnom obraćanju JXSI koalicije: glasno su govorili da su pobedili i da će nastaviti proces nezavisnosti, ali se na licima videlo da im je jasno da nemaju podršku u narodu za to. Iako su imali neverovatnu propagandnu aktivnost koju su, pre svega, zasnivali na priči protiv Španije kao države.
Za običan narod, život se nastavlja kao i do sada...

Goran

pre 8 godina

Svaka ishitrena odluka se jednom lupi o glavu da 90 godina nisu dozvolili da se Jugoslavija raspadne ovo se nebi desavalo jer ljudi gledaju ako su rascepali Jugoslaviju, nekadasnja Ceskolovacka i neki delovi Rusije dasu se ove stvari sprecile sada se ovo u Spaniji nebi desavalo a ko zna koja je zemlja sledeca.

dragan

pre 8 godina

"Nije vazno kako se glasa, vec KO BROJI GLASOVE", rekao je Staljin. I to je VELIKA ISTINA. Ko ovde zaista misli da su rezultati referenduma u Skotskoj zaista bli u procentima koji su objavljeni? Naravno da NATO i "prjatelji u Briselu" svoje interese cuvaju na sve moguce nacine. Ili ima naivcina koji zaista veruju da se u tom situacijama zaista broji onako kako je glasano?!

Bilderberg

pre 8 godina

@(Abraham, 28. septembar 2015 13:39)
Ako nije bilo zlo rasturanje SSSR-a, SFRJ, Čehoslovačke,...zašto bi bilo zlo rasturanje Španije? Ako nije bilo zlo odvajanje Kosova od Srbije, zašto bi bilo zlo odvajanje Katalonije od Španije?

Petar

pre 8 godina

Sto su zemlje manje lakse jih je kontrolisati a i nisu vise politicki, ekonomski i vojnicki jake, da bi nudile neki otpor.
Za primer, da je ostala Jugoslavija i da se je prikljucila nekim slucajem paktu sa Rusijom, Ameri bi imali vec ozbiljan problem, a tako drze sve od Slovenije do Makedonije laganicom. Samo banalan primer. A kao sto su tenzije u Spaniji bile su vec u Italiji a vrlo brzo se moze rasturiti i Nemacku na krajine

ej bre alo bre

pre 8 godina

Ameri imaju slogan "United we stand". Ne bi bilo dobro da smanje svoju drzavu i trziste ali cini se da u ovakvim situacijama najvise profitiraju politicari koji imaju oprobane recepte da popale prosecan narod.Pitam se uvek kako u Sfrj nije bilo zdravog razuma da se sacuva i zastiti trziste.

Cenzura

pre 8 godina

zao mi je sto je evropa, koja je inace kolevka civilizacije, nasela i uvek naseda na igru zapada (nato, usa, v.britanija) a oni sada trljaju tuke i smeskaju se ...
(lokal-patriota, 28. septembar 2015 12:48)
Netačno, kolevka civilizacije je Mezopotamija!

Washington

pre 8 godina

Sto su zemlje manje lakse jih je kontrolisati a i nisu vise politicki, ekonomski i vojnicki jake, da bi nudile neki otpor.
Za primer, da je ostala Jugoslavija i da se je prikljucila nekim slucajem paktu sa Rusijom, Ameri bi imali vec ozbiljan problem, a tako drze sve od Slovenije do Makedonije laganicom. Samo banalan primer. A kao sto su tenzije u Spaniji bile su vec u Italiji a vrlo brzo se moze rasturiti i Nemacku na krajine
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Petar, 28. septembar 2015 13:14)

Mislim da je zbog te vase price o "paktu sa majcicom rusijom" i pukla Jugoslavija.

bostanseltix

pre 8 godina

bravo Petre...
moje misljenje je potpuno isto...
da banalizujemo,uvek ces lakse da potcinis 5 slabica nego 1 ali jakog.
Ne bih da mnogo pametujem ali razbucali su i nas i Rusiju a Evropa je upravo u fazi raspadanja a jadni Katalonci se raduju kao i komsije nase pre 20-ak godina,mislili su bice blagostanje a oni jad i beda kao i mi,a koliko vidim i u Evropi je zaigrala mecka!

SSSS

pre 8 godina

Samo da im ne bude ona: trazili ste, gledajte...
Ta je najgora... I Skotima kad su malo predocili koliko ce ekonomski da oslabe ako odu iz UK, ostali su... Besmisleno Katalonci...

666

pre 8 godina

svako ima pravo da odlucuje o svom zivotu, pa i u kojoj ce drzavi da zivi. Zemlja-drzava, je onih kojih ima najvise. To je prirodna stvar. Na zalost, puno njih ovde gleda stvari samo kroz novac, ne brine ih nacionalni identitet. Novac je prolazna stvar

andreas kisser

pre 8 godina

[...] Ali vidi vraga to sad više nije demokratski i svetski centri moći su odlučno protiv tih, neminovnih, procesa. Počinje "usitnjavanje" složenih država, i stvaraju se manje unitarne države, što objektivno stvara još veće poteškoće u "sastavljanju" i funkconisanju eksperimenta zvanog EU
(SIN LOVCA NA MEDVEDE, 28. septembar 2015 12:39)

ko u evropi kaze to nije demokratski? britanci (skoti i englezi) su i spancima i balkancima odrzali lekciju iz demokratije: zakazali su referendum, imali tri godine vremena za debate oko pitanja nezavisnosti, tokom kog perioda je narod mogao da natenane promisli o svim argumentima (a ne na bum, tras, kako se to radilo 90ih i 2005. na brdovitom balkanu) i onda je taj isti narod uz rekordnu izlaznost u skotskoj rekao 'ne'.... voleli bismo, ali nije trenutno bas najbolje vreme za experimente. e sad, to sto se tebi i tebi slicnima nije dopao izbor skota pa omalovazavas i njihovu odluku i sam proces, je tvoj licni problem, ali koji dosta govori o tvojim logickim i kognitivnim sposobnostima, a bogami i o mentalnom uzrastu! sto se tice spanaca igrali su potpuno drugacije od engleza i naravno da su izgubili. svako ima pravo da slobodno odluci gde i kako zeli da zivi. umesto da se fokusraju na pozitivnu pricu o prednostima zajednickog zivota, spanci su od starta krenuli da prete; pa jos ne da prete ekonomskim posledicama, nego ko sloba onomad! jos samo tenkove nisu pomenuli. tako da uopste ne zalim spance kad vidim kakvi amateri im vode drzavu.

PP

pre 8 godina

Da li neko stvarno misli da ce se ikada desiti da se od zemlej koja je clanica NATO i EU otcepi neki deo ili da ce se drzava raspasti na vise delova. To se nece desiti nikada, pa imali smo prvo Kvebek koji je hteo da se otcepi od Kanade clanice NATO, pa Skotska koja je htela nezavisnost od UK, sada Kataloniju...
Meni smeta sto se vidi npr licemerje EU i sada mnogi iz EU porucju nekima koji hoce da se otcepe od drzave clanice EU, da ako to urade morace da se prijave za clanstvo u EU i to porucuju npr jake drzave EU poput Nemacke, Francuske, UK... pa ako je tako sto onda tadasnjih 11 clanica EU nije trazilo od Nemacke ponovo zahtev za clanstvo u EU 1990 godine, kada se SR Nemackoj (koja je bila clanica EU ) pripojila DR Nemacka koja je u miraz EU unela samo 18 miliona stanovnika i skoro propalu privredu te drzave ako se ta privreda uporedi sa tadasnjim clanicama EU.

Славиша

pre 8 godina

Много смо необразовани.

Шпанија није, нити ће признати Косово. То чак није урадио ни Ватикан (а вероватно би већина Срба рекла да јесте).

Пазите сад још једну чињеницу - Израел НИЈЕ признао Косово, а Србија ЈЕСТЕ Палестину. Шта је ту још чудније - Израел је изгубио територију као ми Косово, и након Другог светског рата је повратио, то и они нама желе са Косовом, јавно то кажу, а ми њима прст у око и признавање Палестине. Древни пријатељски односи Срба и Палестинаца..

Зато од мене једно велико НЕ Каталонији, а велико ДА Шкотској и свим покрајинама које желе да се отцепе од држава које су Косово називали јединственим случајем.
Исто тако би морала и српска дипломатија да буде. Ма први да признамо Шкотску, пре резултата референдума, а већ сад да ставимо до знања да Каталонију нећемо (мада им то ништа и не значи, али имали би образ).

Pratim izbore

pre 8 godina

Da bi proglasio nezavisnosnost moraš da imaš barem 50% +1 podršku, ali ovde to nije slučaj. Treba biti svestan jedne stvari: u slučaju dobijanja nezavisnosti, u šta lično sumnjam, Katalonija će već sutradan priznati nezavisnost Kosova, Španija to ni tada neće učiniti. No, radije bih se osvrnuo na podatke koje ste preneli iz ovog proindependističkog katalonskog lista, a koji, u najmanju ruku ne odgovaraju istini:
1. Na biralištima je jasno poručeno "adios" Madridu i Španiji sa 47% za i 53% protiv tog "adios"?
2. Pobeda koalicije "Zajedno za da" je pirova pobeda jer su dobili 9 mandata manje nego na prošlim izborima.
3. Ovo nije bio referendum, već loaklni izbori. Referendum, po Ustavu, se može raspisati samo na celoj teritoriji Španije.
4. Zar zaista neko misli da će u slučaju otcepljenja građani nezavisne Katalonije moći da zadrže španske pasoše?
5. Rukovodstvo i fudbaleri Barselone su za nezavisnost?! Pa ogromna većina njih uopšte i nisu Katalonci! Ernike i Inijesta su Španci, Suarez urugvajac, Mesi Argentinac, Alves i Neimar Brazilci... A i ono malo fudbalera iz Katalonije su ili deca mešovitih brakova ili je takav njihov odnos prema ovom pitanju veoma upitan.
6. Madrid uopšte nema nameru da se bori protiv svojih građana koji žive u Kataloniji. Ali ima itekako mnogo "pravnog oružja" u borbi protiv separatista, počevši od Ustava.

KPJ

pre 8 godina

sta sad?
Skoti ne um'u, RS ne moze, KosovA davaj, Vojvodina nesto i nece i hoce...

Vreme je da se stane ovome na kraj!

Komunizam mora da zazivi svuda.

Abraham

pre 8 godina

Eto, kad Kosovo moze, neka idu i drugi "jedinstveni slucajevi"
(ap0calypto)

Ništa lično, ovaj komentar navodim samo kao primer.

Hoće li neko od vas, koji se tako pakosno naslađujete i seirite kad god se negde u Evropi pojavi nešto što liči na problem, da bude tako ljubazan da mi objasni šta je razlog vaše radosti?

Da, znam: "oni su nas bombardovali, uzeli nam Kosovo, bla, bla, bla". I? Ovo bi trebalo da im bude nekakva kazna?! Možda, ali hoće li nama od toga biti nešto bolje? Hoćemo li u slučaju raspada Evrope mi "dobiti" Kosovo nazad, plus onih čuvenih "100 milijardi dolara" odštete (ko li ih samo proceni tako lepo i okruglo)?! Hoće li nam se barem prosek plata podići sa mizernih 200 na 1000 evra?

E, pa neće! Naročito kad pomislim da oko 2/3 našeg izvoza ide u zemlje Zapadne Evrope. I šta mislite, ako Evropa pukne, kome ćemo i to malo naše mizerije da izvozimo? Braći Rusima? Braći Kinezima? Ma, da, samo nas čekaju.

Ili vi samo živite u skladu sa postulatom čuvene srpske filozofske škole da je najbitnije od svega da komšiji crkne krava i da bude nekakva "pravda", pa čak i da u tom slučaju ne samo što vaša krava neće biti ništa zdravija, niti ćete imati više krava u štali, nego ćete i vi ostati i bez krave i bez štale i kuće.

Nikad, nigde, nijedno veliko zlo nije donelo nekome veliko dobro. Naročito u današnjem svetu gde sve funkcioniše po sistemu spojenih sudova. Ali kome ja pričam, da se ovde koristi mozak i gleda interes, ne bismo bili tu gde smo...

Nikola

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da mi srbi mozemo ovakve stvari da pisemo!!! Zeleo bi da vas obavestim da posle putovanja po mnogim zemljama Evrope i posle upoznavanja mnogo ljudi, u Spaniji su ljudi u potpunosti za Srbiju, SPANIJA NIJE PRIZNALA KOSOVO, isto tako kada odes u Nemacku, Svedasku i slicne zemlje kad kazes odakle si gledaju te kao sto Srbi gledaju rome, dok kada odes u Spaniju nemaju apsolutno nista protiv cak misle da smo dobra nacija i dobri ljudi. Sram vas bilo da pisete podrska Kataloniji UZAS!

mizantrop

pre 8 godina

i to je to... tu sad svaka priča oko odvajanja prestaje. bili smo jaki na rečima- naše banke, barsa i espanjol u francuskoj, ustav... sad će kao prave kukavice da kažu mi smo pobedili, a ništa povodom toga neće da urade. ne kažem da treba i da bi bio radostan da se odvoje od španije, ali me nervira to udaranje u grudi i pretnje, a sami znaju da neće ništa da preduzmu. izgledaju još ljigavije nego što jesu.

pametnjakovic

pre 8 godina

SAD sve rade decenijama u napred, planiraju i zato su najaci, oni ne veruju u slucajnost, srecu... Kosovo je trebalo da destabilizuje Evropu i kao sto vidimo to i radi, to je samo jedan mali deo udara na Evropu, koriste slabosti Evrope i drze je u vazalnom odnosu, znete li kakva je to pesnica u rukama SAD-a...

andreas kisser

pre 8 godina

[...] Ali vidi vraga to sad više nije demokratski i svetski centri moći su odlučno protiv tih, neminovnih, procesa. Počinje "usitnjavanje" složenih država, i stvaraju se manje unitarne države, što objektivno stvara još veće poteškoće u "sastavljanju" i funkconisanju eksperimenta zvanog EU
(SIN LOVCA NA MEDVEDE, 28. septembar 2015 12:39)

ko u evropi kaze to nije demokratski? britanci (skoti i englezi) su i spancima i balkancima odrzali lekciju iz demokratije: zakazali su referendum, imali tri godine vremena za debate oko pitanja nezavisnosti, tokom kog perioda je narod mogao da natenane promisli o svim argumentima (a ne na bum, tras, kako se to radilo 90ih i 2005. na brdovitom balkanu) i onda je taj isti narod uz rekordnu izlaznost u skotskoj rekao 'ne'.... voleli bismo, ali nije trenutno bas najbolje vreme za experimente. e sad, to sto se tebi i tebi slicnima nije dopao izbor skota pa omalovazavas i njihovu odluku i sam proces, je tvoj licni problem, ali koji dosta govori o tvojim logickim i kognitivnim sposobnostima, a bogami i o mentalnom uzrastu! sto se tice spanaca igrali su potpuno drugacije od engleza i naravno da su izgubili. svako ima pravo da slobodno odluci gde i kako zeli da zivi. umesto da se fokusraju na pozitivnu pricu o prednostima zajednickog zivota, spanci su od starta krenuli da prete; pa jos ne da prete ekonomskim posledicama, nego ko sloba onomad! jos samo tenkove nisu pomenuli. tako da uopste ne zalim spance kad vidim kakvi amateri im vode drzavu.

mali vozd

pre 8 godina

Nije ovo dobro za obican narod - nece u Kataloniji biti nista bolje, nego samo gore... Niti u Baskiji.... Srusice jedan sistem, bice euforija, a posle razocarenje..... Vec vidjeno mnogo puta...

SSSS

pre 8 godina

Samo da im ne bude ona: trazili ste, gledajte...
Ta je najgora... I Skotima kad su malo predocili koliko ce ekonomski da oslabe ako odu iz UK, ostali su... Besmisleno Katalonci...

sale

pre 8 godina

spanija je jedna od retkih drzava u EU koja nije priznala kosovo i nema nameru da to ucini, cisto kao informacija ovima sto se raduju jer katalonija trazi otcepljenje...

Petar

pre 8 godina

Sto su zemlje manje lakse jih je kontrolisati a i nisu vise politicki, ekonomski i vojnicki jake, da bi nudile neki otpor.
Za primer, da je ostala Jugoslavija i da se je prikljucila nekim slucajem paktu sa Rusijom, Ameri bi imali vec ozbiljan problem, a tako drze sve od Slovenije do Makedonije laganicom. Samo banalan primer. A kao sto su tenzije u Spaniji bile su vec u Italiji a vrlo brzo se moze rasturiti i Nemacku na krajine

Washington

pre 8 godina

Sto su zemlje manje lakse jih je kontrolisati a i nisu vise politicki, ekonomski i vojnicki jake, da bi nudile neki otpor.
Za primer, da je ostala Jugoslavija i da se je prikljucila nekim slucajem paktu sa Rusijom, Ameri bi imali vec ozbiljan problem, a tako drze sve od Slovenije do Makedonije laganicom. Samo banalan primer. A kao sto su tenzije u Spaniji bile su vec u Italiji a vrlo brzo se moze rasturiti i Nemacku na krajine
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Petar, 28. septembar 2015 13:14)

Mislim da je zbog te vase price o "paktu sa majcicom rusijom" i pukla Jugoslavija.

lokal-patriota

pre 8 godina

zao mi je sto je evropa, koja je inace kolevka civilizacije, nasela i uvek naseda na igru zapada (nato, usa, v.britanija) a oni sada trljaju tuke i smeskaju se ...

PP

pre 8 godina

Da li neko stvarno misli da ce se ikada desiti da se od zemlej koja je clanica NATO i EU otcepi neki deo ili da ce se drzava raspasti na vise delova. To se nece desiti nikada, pa imali smo prvo Kvebek koji je hteo da se otcepi od Kanade clanice NATO, pa Skotska koja je htela nezavisnost od UK, sada Kataloniju...
Meni smeta sto se vidi npr licemerje EU i sada mnogi iz EU porucju nekima koji hoce da se otcepe od drzave clanice EU, da ako to urade morace da se prijave za clanstvo u EU i to porucuju npr jake drzave EU poput Nemacke, Francuske, UK... pa ako je tako sto onda tadasnjih 11 clanica EU nije trazilo od Nemacke ponovo zahtev za clanstvo u EU 1990 godine, kada se SR Nemackoj (koja je bila clanica EU ) pripojila DR Nemacka koja je u miraz EU unela samo 18 miliona stanovnika i skoro propalu privredu te drzave ako se ta privreda uporedi sa tadasnjim clanicama EU.

Juan Pau Miguel Gasol

pre 8 godina

Šta kažu brojke:
Na izbore za lokalni parlament je, nakon 99,88% izbrojanih glasova, izašlo 77,44% glasača (izvor: web stranica TV España):
- JXSI (koalicija, separatisti): 39,55%
- CS (grupa građana): 17,22%
- PSC (socijalisti): 12,73%
- PP (narodnjaci): 8,5%
- CUP (levičari, separatisti): 8,21%.

Što će reći da stranke koje se zalažu za separatizam imaju 47,76% glasova izašlih birača - manje od polovine izašlih je glasalo za njih.
Ako se posmatra sveukupan broj ljudi sa pravom glasa, stranke za separatizam su dobile svega 39,56% glasova. Time je sve rečeno - oni imaju legitimitet da osnuju lokalnu vladu, ali ga nemaju da proglase nezavisnost. Izborni zakon im je dao tesnu većinu u parlamentu - pitanje je da li će se JXSI i CUP dogovoriti.
To se videlo i na televiziji u sinoćnom obraćanju JXSI koalicije: glasno su govorili da su pobedili i da će nastaviti proces nezavisnosti, ali se na licima videlo da im je jasno da nemaju podršku u narodu za to. Iako su imali neverovatnu propagandnu aktivnost koju su, pre svega, zasnivali na priči protiv Španije kao države.
Za običan narod, život se nastavlja kao i do sada...

dragan

pre 8 godina

"Nije vazno kako se glasa, vec KO BROJI GLASOVE", rekao je Staljin. I to je VELIKA ISTINA. Ko ovde zaista misli da su rezultati referenduma u Skotskoj zaista bli u procentima koji su objavljeni? Naravno da NATO i "prjatelji u Briselu" svoje interese cuvaju na sve moguce nacine. Ili ima naivcina koji zaista veruju da se u tom situacijama zaista broji onako kako je glasano?!

budjenje

pre 8 godina

A jel kapirate svi vi sto "likujete" i poredite Kataloniju sa Kosovom koliko u stvari gresite? Prvo i najvaznije, oni nece ratovati (katalonci nisu od 81've pravili zestoke demonstracije i nisu imali "ovk" i kasnije Nato na svojoj strani), Drugo, koga briga, ako neko hoce da ide/da se otcepi ne mozes ga spreciti (sto smo vrlo dobro jelte naucili iz prakticnog primera) i trece, mi cemo i dalje ziveti u zemlji bez Kosova, sa ocajnin standardom, zemlji prepunoj korupcije i kriminala, zemlji u kojoj rade 2 muzeja i hiljade kafana/splavova, zemlji gde svaki drugi dan neko nekoga ubije pa presudi sebi, itd... itd... Zato bolje bez likovanja "da komsiji crkne krava" nego da na bolje menjamo nesto u svom dvoristu.

Cenzura

pre 8 godina

zao mi je sto je evropa, koja je inace kolevka civilizacije, nasela i uvek naseda na igru zapada (nato, usa, v.britanija) a oni sada trljaju tuke i smeskaju se ...
(lokal-patriota, 28. septembar 2015 12:48)
Netačno, kolevka civilizacije je Mezopotamija!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Avet samoodredjenja naroda kruži Evropom, počelo je, uz ogromnu podršku EU i
Amerike, sa rasturanjem federalnih država istočne Evrope,što je prestavljeno
velikom pobedom demokratije, e sad su na udaru i složene države u srcu Evrope.
Ali vidi vraga to sad više nije demokratski i svetski centri moći su
odlučno protiv tih, neminovnih, procesa. Počinje "usitnjavanje" složenih država, i stvaraju se manje unitarne države, što objektivno stvara još veće poteškoće u "sastavljanju" i funkconisanju eksperimenta zvanog EU

Džedaj iz Marinkove bare

pre 8 godina

Počelo je sa Kosovom....to je Zapad nazvao "jedinstvenim slučajem".Taj jedinstveni slučaj je za 7 godina doveo do "jedinstvenih slučaja" Abhazije,Južne Osetije,Krima a evo sad i Katalonije.Videćemo šta će dalje biti....tu su i dalje Republika Srpska,Škotska,Kurdistan,zapadna Makedonija,itd.

trhula

pre 8 godina

Nakon de facto nezavisnosti Kosova, bez obzira ko ga je priznao ili ne, apsolutno me bas briga ko ce da se otcepljuje. Neka se svaka kuca na svetu otcepi i neka postane zasebna drzava. Puna podrska nezavisnim drzavama

Goran

pre 8 godina

Svaka ishitrena odluka se jednom lupi o glavu da 90 godina nisu dozvolili da se Jugoslavija raspadne ovo se nebi desavalo jer ljudi gledaju ako su rascepali Jugoslaviju, nekadasnja Ceskolovacka i neki delovi Rusije dasu se ove stvari sprecile sada se ovo u Spaniji nebi desavalo a ko zna koja je zemlja sledeca.

666

pre 8 godina

svako ima pravo da odlucuje o svom zivotu, pa i u kojoj ce drzavi da zivi. Zemlja-drzava, je onih kojih ima najvise. To je prirodna stvar. Na zalost, puno njih ovde gleda stvari samo kroz novac, ne brine ih nacionalni identitet. Novac je prolazna stvar

Ana

pre 8 godina

Treba napomenuti da je zbog glasačkog sistema i brojanja glasova koalicija za nezavisnost osvojila veći broj poslaničkih mesta u parlamentu, ali ne i većinu glasova (preko 50 posto ljudi je glasalo za ostanak u Španiji) tako da je veoma rano pričati o otcepljenju. Svakako da je u pitanju veoma bitan dan u Španiji, ali nemojmo se zaletati jer se ni ovde u Španiji ne žaleću tim pričama o odvajanju upravo zbog toga što postoji mnogo Katalonaca koji ne žele da se odvoje. Pozdrav iz Španije.

Bilderberg

pre 8 godina

@(Abraham, 28. septembar 2015 13:39)
Ako nije bilo zlo rasturanje SSSR-a, SFRJ, Čehoslovačke,...zašto bi bilo zlo rasturanje Španije? Ako nije bilo zlo odvajanje Kosova od Srbije, zašto bi bilo zlo odvajanje Katalonije od Španije?

N

pre 8 godina

Samo da im ne bude ona: trazili ste, gledajte...Ta je najgora... I Skotima kad su malo predocili koliko ce ekonomski da oslabe ako odu iz UK, ostali su... Besmisleno Katalonci...
(SSSS, 28. septembar 2015 12:49) A sto ne kazes kako su Skote lagali da ce morati da izadju iz EU ako se odcepe. A posle toga je taj isti premijer, koji ih je time plasio, najavio da ce UK odrzati referendum za izlazak iz EU.

Grobar-España

pre 8 godina

Ako moze Katalonija moze i Vojvodina
(Dejan, 28. septembar 2015 12:42)

Ako moze Vojvodina moze i Dalmacija, Slavonija, Republika Srpska, Srpska Crna Gora,svih 50 USA drzava, Pruska,Istok ukrajine,Bavarska ,Vestfalija,Lombardija,Kvebek,Mitrovica,Pec i Mrcajevci...Uz sve ostalo sto nisam pomenuo jer ne bi stalo u 1500 "karaktera"...

Washington

pre 8 godina

ako moze kosovo nevidim zasto nemoze i katalonija ili krim.... da su zaustavili kosovo na vreme ovo im se nebi desavalo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ja, 28. septembar 2015 12:04)

Pa ako moze cela Jugoslavija da se razidje ja ne vidim razlog, pogotovo za nase ljude iz Srbije da se toliko protive ovim ljudima dobiju svoju drzavu!

Ako smo demokratsko drustvo onda je ovo normalna pojava i kraj price.

bostanseltix

pre 8 godina

bravo Petre...
moje misljenje je potpuno isto...
da banalizujemo,uvek ces lakse da potcinis 5 slabica nego 1 ali jakog.
Ne bih da mnogo pametujem ali razbucali su i nas i Rusiju a Evropa je upravo u fazi raspadanja a jadni Katalonci se raduju kao i komsije nase pre 20-ak godina,mislili su bice blagostanje a oni jad i beda kao i mi,a koliko vidim i u Evropi je zaigrala mecka!

ej bre alo bre

pre 8 godina

Ameri imaju slogan "United we stand". Ne bi bilo dobro da smanje svoju drzavu i trziste ali cini se da u ovakvim situacijama najvise profitiraju politicari koji imaju oprobane recepte da popale prosecan narod.Pitam se uvek kako u Sfrj nije bilo zdravog razuma da se sacuva i zastiti trziste.

Славиша

pre 8 godina

Много смо необразовани.

Шпанија није, нити ће признати Косово. То чак није урадио ни Ватикан (а вероватно би већина Срба рекла да јесте).

Пазите сад још једну чињеницу - Израел НИЈЕ признао Косово, а Србија ЈЕСТЕ Палестину. Шта је ту још чудније - Израел је изгубио територију као ми Косово, и након Другог светског рата је повратио, то и они нама желе са Косовом, јавно то кажу, а ми њима прст у око и признавање Палестине. Древни пријатељски односи Срба и Палестинаца..

Зато од мене једно велико НЕ Каталонији, а велико ДА Шкотској и свим покрајинама које желе да се отцепе од држава које су Косово називали јединственим случајем.
Исто тако би морала и српска дипломатија да буде. Ма први да признамо Шкотску, пре резултата референдума, а већ сад да ставимо до знања да Каталонију нећемо (мада им то ништа и не значи, али имали би образ).

Pratim izbore

pre 8 godina

Da bi proglasio nezavisnosnost moraš da imaš barem 50% +1 podršku, ali ovde to nije slučaj. Treba biti svestan jedne stvari: u slučaju dobijanja nezavisnosti, u šta lično sumnjam, Katalonija će već sutradan priznati nezavisnost Kosova, Španija to ni tada neće učiniti. No, radije bih se osvrnuo na podatke koje ste preneli iz ovog proindependističkog katalonskog lista, a koji, u najmanju ruku ne odgovaraju istini:
1. Na biralištima je jasno poručeno "adios" Madridu i Španiji sa 47% za i 53% protiv tog "adios"?
2. Pobeda koalicije "Zajedno za da" je pirova pobeda jer su dobili 9 mandata manje nego na prošlim izborima.
3. Ovo nije bio referendum, već loaklni izbori. Referendum, po Ustavu, se može raspisati samo na celoj teritoriji Španije.
4. Zar zaista neko misli da će u slučaju otcepljenja građani nezavisne Katalonije moći da zadrže španske pasoše?
5. Rukovodstvo i fudbaleri Barselone su za nezavisnost?! Pa ogromna većina njih uopšte i nisu Katalonci! Ernike i Inijesta su Španci, Suarez urugvajac, Mesi Argentinac, Alves i Neimar Brazilci... A i ono malo fudbalera iz Katalonije su ili deca mešovitih brakova ili je takav njihov odnos prema ovom pitanju veoma upitan.
6. Madrid uopšte nema nameru da se bori protiv svojih građana koji žive u Kataloniji. Ali ima itekako mnogo "pravnog oružja" u borbi protiv separatista, počevši od Ustava.