Sreda, 26.03.2003.

16:22

DHSS će predložiti vraćanje smrtne kazne

Izvor: Beta

DHSS æe predložiti vraæanje smrtne kazne IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Buum

pre 21 godinu

Izuzetno je glupo što mnogi protivnici smrtne kazne porede zemlje EU i njihovu kaznenu politiku prema najgorim kriminalcima. Potpuno se gubi iz vida u kakvoj je situaciji naša država, a u kakvoj države EU... O tome kroz šta smo prošli u poslednjih 15-ak godina i kakva nam je zaostavština iz tog vremena najbolje svedoči ovo vanredno stanje u koje smo ušli nakon tragičnog ubistva premijera Đinđića i masovna hapšenja okorelih ubica, narko dilera i ko-zna-sve-kakvih kriminalaca. Kao što već neko reče, naše društvo još uvek nije zrelo za krivični zakonik bez smrtne kazne. Za rešenje ovakve situacije potrebne su specijalne mere (vanredno stanje), a bogami i specijalna kaznena politika (smrtna kazna). Hajde da malo razmotrimo šta uopšte ima za cilj zatvorska kazna.
Prvo, to je ograničavanje mogućnosti, tj. sprečavanje kriminalca da PONOVO izvrši neko zlodelo.
Drugo, dugotrajne zatvorske kazne imaju za cilj i neku vrstu prevaspitavanja.
E, sad, imajući sve to u vidu, siguran sam da niko ne može da porekne činjenicu da se ovoj okoreloj bandi NE SME dozvoliti da se IKADA ponovo nađe na slobodi, iz prostog razloga što su šanse za njihovo prevaspitavanje i socijalizaciju NIKAKVE! Dakle, potrebno nam je temeljno čišćenje društva, opšta lustracija i najoštrija moguća kaznena politika. Tu ne sme biti milosti prema ljudima za koje se DOKAŽE da su učestvovali u najtežim kriminalnim radnjama. Takođe, smatram da se ne treba zaustaviti samo na smrtnoj kazni, već treba drastično pooštriti kaznenu politiku, i tu se apsolutno zalažem za konfiskaciju imovine kriminalaca. Zašto bi nekom narko dileru i njegovoj porodici trebalo ostaviti netaknutu imovinu čija se vrednost meri milionima €? Oštre kazne za najteža krivična dela imala bi i preventivno dejstvo. Zamislite, na primer, narko dilera koji recimo iz Turske želi da prošvercuje paket heroina za neku zapadnoevropsku zemlju. Sigurno će dobro razmisliti i proceniti pre nego što krene gde mu je najmanji rizik i gde su najmanje šanse da bude otkriven. Ako se uvedu ove kaznene mere, siguran sam da bi u širokom luku izbegavali Srbiju.
Isto tako, apsolutno sam siguran da bi EU imala razumevanja za privremeno vraćanje smrtne kazne, upravo zbog situacije u kojoj se nalazimo. Kada se izvrši veliko društveno spremanje, smrtnu kaznu bi trebalo zameniti doživotnom robijom, bez prava pomilovanja, a krivični zakonik odredbom o zbrajanju kazni.

maki

pre 21 godinu

Vecina kriminalaca, koji su dosli u situaciju da nekome oduzmu zivot, to nisu uradila jednom, niti prvi put, a ako im se pruzi prilika ni poslednji put.U ovakvim situacijama smrtna kazna nije obaveza drzave nego je neophodna narodu da bi se zastitio. Moja savest ce lakse umiriti time sto sam glasala za smrtnu kaznu nego time sto ce od para koje dajem za porez nasa drzava da hrani olos za koji nemoze da mi garantuje da ce onog dana kada ponovo bude na slobodi ponovo da oduzme oruzje i nastavi sa svojim poslom. To se desilo pre nekoliko godina kada je na Zvezdari ubijeno dete ispred skole. Dragi srbi kao i uvek lako zaboravljamo. To nam se nikada nije isplatilo.

Nemanja

pre 21 godinu

zasto sad da se vraca smrtna kazna kad zbog zabrane retroaktivnosti zakona nece moci da se upotrebi u slucaju ubistva djindjica, sto je inace povod za njeno vracanje?

foto mile pozarevac

pre 21 godinu

Moj sin jedinac je ubijen a ubica uhvacen i osudjen na 14 godina robije.Meni je i dalje tesko jer ja i dalje nemam vise moga sina i ne moze niko da ga vrati.I da je ubica osudjen na smrt meni ne bi bilo lakse.
Da li uvesti ponovo smrtnu kaznu ili ne,Bog bi ga znao?

Adam

pre 21 godinu

Neverovatno! Pa zar je moguce da ima jos onih koji misle da ce smrtna kazna voditi ka boljem sutra! Bravo! Tako su i 1945. neki mislili da ce slicnim merama pozuriti ka slobodnijoj zemlji. I jesu je oslobodili ... Smrtna kazna postoji u nekim zemljama koje sebe smatraju demokratskim, ali je hriscanstvo ne poznaje. A bas iz DHSS-a da dodje ovakav predlog, sad je bar definitivno jasno da tu hriscanske misli slabo ima.

Dragan Caric, Bec

pre 21 godinu

Smrtna kazna je izraz proslosti i primitivizma, i u Evropi 21. veka ona nema mesta!
Ne mogu verovati da jos jedna stranka koja za sebe nosi atribut hriscanstva moze tako neljudstvo predloziti. Ovo cu da napisem i nasoj Pravoslavnoj Crkvi; bas sada ako su ove vesti tacne Crkva mora sto pre i vise da podigne svoj glas. Ako smo cutali pet decenije pod komunizmom, netrebamo ponovo ako se desavaju nove ili nove stare nepravde..
Ne trebaju da se uvedu kazne poput smrtne, vec stranke i pokreti da se zabranjuju koje tako ludilo znaju i da predloze.
Mislim, hoce li Srbija u Evropu i u 21. vek, ili natrag u krvavu osvetu?
Pitam se kakva je to demokratija koja moze samo tako nesto zamisliti ako ne najpre jedna lazna i prevarna.
Ja sam odrasto u Austriji, u Austriji uspesno sam zavrsio skolovanje i zanat, i od malena deca se ovde vaspitaju da postuju svoje susede, a smrtna kazna ovde je tabu-tema. Isto tako u Nemackoj ili Svajcarskoj, da ne pisem u celpj Evropi, osim u Belorusiji, koja vazi kao zadnja diktatura na evropskom kontinentu.
Na ovo mogu samo da odgovorim: Sram vas bilo, DHSS, sram vas bilo!!!

Jovan

pre 21 godinu

Besmisleno je u ovom momentu uvoditi smrtnu kaznu, iz vise prakticnih razloga, cak i kad zanemarimo moralne argumente. U citavoj Evropi, smrtna kazna je zabranjena, i to bi sigurno bio uslov i za nas (setite se krize oko Turske i Erdogana). Smrtna kazna nije sigurnija po drustvo od dozivotne robije, i sudeci po Americkom iskustvu je cak znatno skuplja po osudjeniku (svi sudski troskovi, dug proces zalbi -- alternativa je jedino preki sud, za koji mislim da se niko ne zalaze). Sem toga, ponekad se desi da nevine osobe stradaju, i to se ne da ispraviti.
Trenutne kazne su smesno male. Neko rece da je 20 godina za 20-godisnjaka velika kazna. Za trostruko ubistvo, recimo, nije specijalno dugacka. U 30-oj (ili 35-oj) ubica koji je uslovno pusten zbog dobrog vladanja itekako moze da nastavi karijeru, i zagorca zivot, izmedju ostalih onima koji su imali hrabrosti da svedoce protiv njega. U realnosti kazne su jos manje -- znam slucajeve da za jasan slucaj silovanja momak dobije 5 godina, i da izadje posle 3 (sve po zakonu, i bez potkupljivanja sudije).
Mislim da bi trebalo uvesti kumulativne kazne -- recimo obaveznih 30 godina za ubistvo, pa ko ubije, recimo, troje ljudi, da dobije 90 godina zatvora. Takodje, mozda valja uvesti nesto kao kalifornijski three-strike law -- za 3 (bilo kakva) potvrdjena krivicna djela uvesti *obaveznu* dozivotnu robiju. Takodje, valjalo bi povecati obavezne minimalne kazne, posebno za organizovani kriminal. Mislim da bi bilo dobro dati policiji ovlascenja (za stalno, ne samo u vanrednom stanju) da drzi lica u pritvoru znatno vreme (recimo 2 meseca), u slucaju da su optuzena za odredjena krivicna dela.

Dejan, Australija

pre 21 godinu

Ja sam inace protiv smrtne kazne uvek bio. Mislim da ne treba uvoditi smrtnu kaznu, ali treba dozivotnu robiju bez mogucnosti pomilovanja.

Ilijana

pre 21 godinu

Gospda dali ste se sada sjetli uvodjena smrte kazne?Dali hocete u Europu ili natrag u 20 vijek? Nicij zivot niste donjeli na svijet,stoga ga nemate pravo ni uzeti.Ne shavite me pogresno.Osudjujem nemilosrdne dogadjaje, ubisto Premijera.
Pocinioci i saucesnici treba da budu kaznjeni, zestoko kaznjeni.Kriminal treba da se suzbije a po mogusnosti i iskorijen.Postoje nacini i putevi .Pocnite prvo od potplacenih sudija ako ne znate odakle.
Europa vas posmatra.Na vama je da odlucite kojim ce te putem .

vesna

pre 21 godinu

U potpunosti podrzavam predlog za vracanje smrtne kazne. Po mom misljenju nije je trebalo ni ukidati. Ali pored toga treba i promeniti duzinu kazni koje su kod nas za neka krivicna dela smesne.

Danko

pre 21 godinu

Uvodjenje smrtne kazne bi Srbiji vise stetilo,nego koristilo.Postojanje smrtne kazne u Srbiji bi bio odlican izgovor,kako Evropi,tako i svetu da nam vise ni jednog kriminalca ne izruci,tu ni interpol ne pomaze.Mislim da je zatvorska kazna od 40 godina, daleko gora nego smrtna kazna.Ne verujem da bi iko osudjen na 40 godina izasao ziv iz zatvora.Tolike godine stresa,sikaniranja,fizickog i psihickog maltretiranja(mislim od ostalih osudjenika,jer kazu da policija "ne bije"),to je prava kazna za zlocince.Jedino bi trebalo doneti zakon,da ih u slucaju promene vlasti(ne daj Boze),neko ne amnestira.

svd

pre 21 godinu

Baš u ovakvim situacijama se može da vidi koliko je jedno društvo zrelo. Nemačka nije o tome ni razmišljala u vreme najveće borbe sa politilkim terorom, tako isto Italija, Francuska i druge zemlje. Smrtna kazna nije rešenje problema kriminala, kao što se vidi iz činjenice da SAD imaju mnogo veći kriminal nego Evropa iako u SAD postoji smrtna kazna. U ovom kritičnom momentu, Srbija mora da zadrži hladnu glavu, da osigura da niko ko nije kriv ne bude kažnjen samo zbog toga što ga mase smatraju krivim, jer jedino pravilan sudski postupak može da garantuje pravdu. Predlog da se smrtna kazna uvede "privremeno" ne liči na razmišljanje jednom normalnog političara. Smrtna kazna je osveta, pravda mora da bude lišena osvete, inače postaje teror.

Lale, Beč

pre 21 godinu

Diskusije protivnika i pristalice smrtne kazne traju decenijama i izgleda da neće nikad prestati.
Da prebacimo temu na praktično polje: Koja je maksimalna kazna u Srbiji? Čak i 40 godina je malo za ljude koji su godinama ubijali svoje sugrađane kao zečeve, umesto da ih po zakonu štite. Jer posle dve trećine izdržane kazne (ako ne i ranije!) mogu da se nađu na slobodi.
Ovdašnje (EU) televizije često prikazuju drastične kriminalne slučajeve (najčešći motiv: koristoljublje) koji su posle višegodišnjih napora FBI-a rešeni (neki i posle dve decenije!) i na kraju uvek saopštavaju visinu kazni koje su drastične(na primer tri doživotne robije plus još 70 godina) a ima ismrtnih kazni u državama gde ova kazna nije ukinuta.
Presude su takve da masovnim ili svirepim ubicama ne daju ni najmanju šansu da će biti pomilovani ili pušteni "zbog dobrog vladanja" natrag u društvo.
U tom svetlu voleo bih da neki pravnik iz zemlje objasni tamošnju situaciju.

VA

pre 21 godinu

Ja sam protiv uvodjenja smrtne kazne, ali jesam za dozivotnu robiju i da se ubice, kriminalci, siledzije... kazne maksimalnim kaznama za primer drugima da se kriminal ne isplati.

Zorica

pre 21 godinu

Prosto je neverovatno da ministar pravde drzzave Srbija i Crna Gora, koja je , osim Belorusije, bila do danas jedina izvan cclanstva u Savetu Evrope ; predlazze da se uvede smrtna kazna -bass na dan prijema u ovu evropsku instituciju, koja , medju nizom uslova koje je trebalo ispuniti, nalazze i odsustvo smrtne kazzne u zakonodavstvu zemlje -cclanice. Ministar je uz to i lider stranke koja u nazivu ima i epitet"demo(kratska) Da li to znacci da su on , i gradjani koji ga podrzzavaju, protivni ukljuccenju u Savet Evrope, gde je pre nasse zemlje ucclanjeno vech 44 drzave ,od kojih nijedna nema smrtnu kaznu?
ovo je zaista taktika rakovog koraka: korak napred , dva nazad!

Natalija

pre 21 godinu

U potpunosti podrzavam vracanje smrtne kazne. Dok ne ocistimo zemlju od kriminala i ne treba da budemo u Evropskoj zajednici. Cak verujem da bi uklanjanje smrtne kazne bilo na dnu liste uslova za ulazak u uniju. Na zalost u ovoj situaciji se ne mogu primenjivati ista pravila za civilizovani svet i za nasu ojadjenu zemlju.

Djuro,Vancouver

pre 21 godinu

Predlog za uvodjenje smrtne kazne nije besmislen i ako je to vrlo delikatno pitanje. Ona je kompatibilna sa vanrednim stanjem ove vrste. U pitanju je bio opstanak ove zemlje, a kada je to u pitanju nema dileme da li treba privremeno uvesti smrtnu kaznu. Ona ne resava problem ali doprinosi da se presece opasna situacija u zemlji.

vucko

pre 21 godinu

20 godina zatvora je i za 18-godisnjaka prakticno isto sto i 'ceo zivot'. Kad neko ko je u 18. godini otisao u zatvor izadje iz njega sa 38, on mozda ima jos 30 godina zivota, ali mu je period u kome se stvara porodica, karijera, i slicno - prakticno prosao, posebno kad se uzme u obzir da neko ko je bio 20 godina u zatvoru nije najpozeljniji ni suprug ni poslovni partner. Kada neko kao ovaj Zvekan ili kako mu je nadimak, ode u zatvor sa 38 a vrati se sa 58, posle toga je jedina osoba koju ima smisla da ubije - on sam. DHSS opet skuplja sitne politicke poene na racun naseg primitivizma.

Mladen

pre 21 godinu

Svakako da je smrtna kazna jedina merodavna za vecinu umesanih u organizovani kriminal i ubistvo premijera Djindjica. Racionalno uzevsi nisam siguran koliko bi to bilo efikasno u sprecavanju "kriminalisanja drustva". S druge strane, neozbiljno je ukinuti smrtnu kaznu,pa je posle nekoliko meseci tj. nesto vise od godinu dana ponovo vratiti. To je samo jos jedan od dokaza koliko su stvari u ovoj zemlji konfuzne. U vreme kad je smrtna kazna ukinuta, to je obrazlagano potrebom prijema u jednu od evropskih institucija. Valjda je svima jasno da nase drustvo jos uvek nije dovoljno zrelo da bi se smrtna kazna ukinula. Dakle treba otvoreno priznati gresku ukidanja smrtne kazne i vratiti je. Za 3-4 godine mislim da ce se stvoriti uslovi za njeno ukidanje, pa ako "Evropa" nece sad da nas primi zbog toga, nemora, najbitnije je da se drzava ostro razracuna sa kriminalom, a posle ce nas sigurno primiti. Znaci, "prvo skoci pa reci hop", a ne obrnuto.
Naravno, daleko bitnija stvar od toga da li ce smrtna kazna biti vracena je da se pravosudje "ocisti" i postane neuporedivo efikasnije i pravicnije nego do sada.

boba

pre 21 godinu

Slazem se da je mnogi itakako zasluzuju, ali pored tolikih igubljenih godina vracati se jos unazad zbog istih pojedinaca je totalno apsurdno. Mislim da o tome uopste ne treba raspravljati.

Nenad, Boston, Beograd

pre 21 godinu

Mislim da je uvodjenje smrtne kazne veoma losa ideja. Zakonske mjere trebaju
(a) sluziti vaspitnoj svrsi
ili
(b) sluziti drustvu, dakle dovoljno opasne kriminalce izolovati od drustva, da predstavljaju nikakav ili zanemariv rizik.
Smrtna kazna ne postize cilj (a). Jasno, moguce je da postoje ljudi kojima nikakve vaspitne mjere ne pomazu. Tada ostaje jedino (b). Medjutim cak i (b), po mom misljenju, treba izvesti uz minimalnu apsolutnu stetu. Dozivotna robija pada na pamet, a ne smrtna kazna. Smatram da je nepovratne radnje dobro izbjegavati, kad postoji razumna alternativa.

Igor Stankovic

pre 21 godinu

Ja mislim da normalan covek ne moze da odobrava ubistvo ma kako se ono zvalo. Mozda gresim ali sam zgrozen pomislju da se neko zalaze da u moje ime bude bilo ko ubijen, i da taj neko ucestvuje u Vladi moje drzave kao ministar pravosudja.

LL

pre 21 godinu

Kazne su kod nas previse blage pa su se "krimosi" bile previse razmazili jer oni koji su trebali da im sude, ili su bili na njihovom platnom spisku, ili su se plasili za svoje zivote kada se ovi vrate iz zatvora ako uopste i podju na izdrzavanje nekih smijesno malih kazni.
Naravno da treba vratiti smrtnu kaznu i dozivotnu robiju za svirepa ubistva i ostala teska krivicna djela. I u SAD-u, majci demokratije, postoji smrtna kazna a za teska krivicna djela dobijaju se kazne od 40 do 400 godina. Stvarno je vise vrijeme da se normalni ljudi zastite od prevara, pacova, budala, zvijeri i "njihove brace sudija" koji su ih oslobadjali za najteza krivicna djela. Oni koji su ih oslobadjali treba da odgovaraju kao direktni saucesnici, a ne da se izvlace sa nekim ostavkama ili smjenama.
DOSLO JE VRIJEME PRAVDE.

slavko milanovic

pre 21 godinu

Pa ako nismo stali na stranu Nemacke i Francuske I njihovim misljenjem u vezi Iraka,onda se okrenimo Americkom sistemu pravosudja.

Зоран Јовановић

pre 21 godinu

Занимљиво је да је смртна казна тако редовна појава у земљи која држи копирајт на демократију, САД. И нешто се не брину пуно због Европе која се над тиме згражава, чак и апелују на друге да укину смртну казну, али код куће воле да је практикују, а и ван свог дворишта али само ако то лично раде...

Borka sa Banovog Brda

pre 21 godinu

U Savet Evrope se ne ulazi sa smrtnom kaznom. Ali o tome gospodin Batic ocito nije informisan. Vidljivi su tragovi njegovog legalistickog razmisljanja u ponovnom uvodjenju smrtne kazne kao izraz amnezije drustva. Masovne grobnice sirom Srbije i drugi zlocini i dalje cekaju na svoje rasvetljavanje. Istina se ne moze ubiti, gospodine Baticu.

Srbin

pre 21 godinu

Niti je demokratski , a pogotovo nije hrishcanski...
Sram vas bilo!
Taman sam mislio da ne mozemo vishe da se udaljimo od Evrope...

razocarana

pre 21 godinu

Zaista bi bilo bolje da se DHSS prvo konstultuje sa strucnjacima (krivicarima u ovom slucaju)van svoje partije, pa da tek posle toga daje izjave u javnosti o tome da su za vracanje konfiskacije i smrtne kazne. Dokle cemo se vracati unazad?

npb

pre 21 godinu

Čudi da je smrtna kazna uopšte ukidana. Ali je svakako treba vratiti. Srbija jednostavno nije spremna kao država za ukidanje kapitalne kazne.
Takođe treba vratiti doživotne kazne i bezuslovne kazne.
A šta treba da sleduje banditiji koja je harala ovom zemljom poslednjih 10 godina nije teško zaključiti. Nadam se da vlast neće zakazati.

Ljiljana

pre 21 godinu

Zar mi nemamo smrtnu kaznu za dela terorizma? Ubistvo premijera po svim znacima spada u tu kategoruju. Ako smo vec bili toliko neoprezni da je ukinemo i za terorizam, onda je s njom gotovo i vise je ne treba vracati. Uostalom zatvori mogu da budu vrlo unosni poslovi za drzavu i ne mora da znaci da cemo mi placati za izdrzavanje bandita do kraja njihovog prirodnog zivota. Amerikanci su napravili neverovatan biznis sa zatvorima, njihovi zatvorenici rade na primer u call centrima za po dolar na sat umesto 8-9 kao ostala raja. Nek im daju da siju patike ili nesto slicno jeftinije od kineza, sto ne bi malo pomogli privredu koju su upropascivali.

aljosa

pre 21 godinu

Sta bi neko od nas voleo da bude uradjeno sa svim tim zlikovcima i sta jedna drzava moze i sme sa njima da radi su sasvim odvojene stvari. Nazalost, izjava da mi nismo jos zreli za ukidanje smrtne kazne jednaka je izjavi da mi jos nismo zreli za evropu. A takav nacin razmisljanja nece nam doneti puno dobra, kao uostalom ni ministar pravde koji daje takve predloge. A mi moramo sto pre prema modernoj evropi, sto podrazumeva i prihvatanje i primenu svih njenih standarda.

Djenka

pre 21 godinu

E, moji 'Demohriscani'. Stidite se svoga imena zbog takvog predloga. Nikakva 'privremena'ubistva nece resiti nase probleme. Dosta je bilo smrti, nama treba malo zivota.

Dusan

pre 21 godinu

vracanje smrtne kazne u trenutku ulaska u Savet Evrope, bice u Strazburu protumaceno kao znak nepostivanja preuzetih obaveza. to ce navesti zemlje EU da nakon svake etape koju nasa zemlja predje na putu prema evropskim integracijama sacekaju neko vreme pre nego sto nas puste dalje, jer nemaju poverenja u nas da cemo sprovesti ono sto smo potpisali.

Snezana S

pre 21 godinu

Zakoni se prave prema meri stepena razvoja i svesti gradjana. Kada bih zivela u Zapadnoj Evropi, bila bih prva protiv smrtne kazne. No, posto u Srbiji, na zalost, kod poveceg dela ljudi jos uvek jedino vredi sistem zastrasivanja, mislim da smrtna kazna treba da se vrati u zakonski sistem.

nesa-uporni

pre 21 godinu

Ovo je poptuno bizaran predlog kao i onaj o konfiskaciji.
Nadam se da nece biti usvojen.
To je isto kao kad bi upregli volove da vuku lokomotivu zbog nestanka struje - jednostavno potpuna nekompatibilnost sa modernim zakonodavstvima.
Nadam se da ce neki pravnik podrobnije iskomentarisati postojeci predlog.

Dusan

pre 21 godinu

vracanje smrtne kazne u trenutku ulaska u Savet Evrope, bice u Strazburu protumaceno kao znak nepostivanja preuzetih obaveza. to ce navesti zemlje EU da nakon svake etape koju nasa zemlja predje na putu prema evropskim integracijama sacekaju neko vreme pre nego sto nas puste dalje, jer nemaju poverenja u nas da cemo sprovesti ono sto smo potpisali.

nesa-uporni

pre 21 godinu

Ovo je poptuno bizaran predlog kao i onaj o konfiskaciji.
Nadam se da nece biti usvojen.
To je isto kao kad bi upregli volove da vuku lokomotivu zbog nestanka struje - jednostavno potpuna nekompatibilnost sa modernim zakonodavstvima.
Nadam se da ce neki pravnik podrobnije iskomentarisati postojeci predlog.

Djenka

pre 21 godinu

E, moji 'Demohriscani'. Stidite se svoga imena zbog takvog predloga. Nikakva 'privremena'ubistva nece resiti nase probleme. Dosta je bilo smrti, nama treba malo zivota.

Snezana S

pre 21 godinu

Zakoni se prave prema meri stepena razvoja i svesti gradjana. Kada bih zivela u Zapadnoj Evropi, bila bih prva protiv smrtne kazne. No, posto u Srbiji, na zalost, kod poveceg dela ljudi jos uvek jedino vredi sistem zastrasivanja, mislim da smrtna kazna treba da se vrati u zakonski sistem.

npb

pre 21 godinu

Čudi da je smrtna kazna uopšte ukidana. Ali je svakako treba vratiti. Srbija jednostavno nije spremna kao država za ukidanje kapitalne kazne.
Takođe treba vratiti doživotne kazne i bezuslovne kazne.
A šta treba da sleduje banditiji koja je harala ovom zemljom poslednjih 10 godina nije teško zaključiti. Nadam se da vlast neće zakazati.

razocarana

pre 21 godinu

Zaista bi bilo bolje da se DHSS prvo konstultuje sa strucnjacima (krivicarima u ovom slucaju)van svoje partije, pa da tek posle toga daje izjave u javnosti o tome da su za vracanje konfiskacije i smrtne kazne. Dokle cemo se vracati unazad?

Ljiljana

pre 21 godinu

Zar mi nemamo smrtnu kaznu za dela terorizma? Ubistvo premijera po svim znacima spada u tu kategoruju. Ako smo vec bili toliko neoprezni da je ukinemo i za terorizam, onda je s njom gotovo i vise je ne treba vracati. Uostalom zatvori mogu da budu vrlo unosni poslovi za drzavu i ne mora da znaci da cemo mi placati za izdrzavanje bandita do kraja njihovog prirodnog zivota. Amerikanci su napravili neverovatan biznis sa zatvorima, njihovi zatvorenici rade na primer u call centrima za po dolar na sat umesto 8-9 kao ostala raja. Nek im daju da siju patike ili nesto slicno jeftinije od kineza, sto ne bi malo pomogli privredu koju su upropascivali.

Borka sa Banovog Brda

pre 21 godinu

U Savet Evrope se ne ulazi sa smrtnom kaznom. Ali o tome gospodin Batic ocito nije informisan. Vidljivi su tragovi njegovog legalistickog razmisljanja u ponovnom uvodjenju smrtne kazne kao izraz amnezije drustva. Masovne grobnice sirom Srbije i drugi zlocini i dalje cekaju na svoje rasvetljavanje. Istina se ne moze ubiti, gospodine Baticu.

Srbin

pre 21 godinu

Niti je demokratski , a pogotovo nije hrishcanski...
Sram vas bilo!
Taman sam mislio da ne mozemo vishe da se udaljimo od Evrope...

aljosa

pre 21 godinu

Sta bi neko od nas voleo da bude uradjeno sa svim tim zlikovcima i sta jedna drzava moze i sme sa njima da radi su sasvim odvojene stvari. Nazalost, izjava da mi nismo jos zreli za ukidanje smrtne kazne jednaka je izjavi da mi jos nismo zreli za evropu. A takav nacin razmisljanja nece nam doneti puno dobra, kao uostalom ni ministar pravde koji daje takve predloge. A mi moramo sto pre prema modernoj evropi, sto podrazumeva i prihvatanje i primenu svih njenih standarda.

Djuro,Vancouver

pre 21 godinu

Predlog za uvodjenje smrtne kazne nije besmislen i ako je to vrlo delikatno pitanje. Ona je kompatibilna sa vanrednim stanjem ove vrste. U pitanju je bio opstanak ove zemlje, a kada je to u pitanju nema dileme da li treba privremeno uvesti smrtnu kaznu. Ona ne resava problem ali doprinosi da se presece opasna situacija u zemlji.

Зоран Јовановић

pre 21 godinu

Занимљиво је да је смртна казна тако редовна појава у земљи која држи копирајт на демократију, САД. И нешто се не брину пуно због Европе која се над тиме згражава, чак и апелују на друге да укину смртну казну, али код куће воле да је практикују, а и ван свог дворишта али само ако то лично раде...

boba

pre 21 godinu

Slazem se da je mnogi itakako zasluzuju, ali pored tolikih igubljenih godina vracati se jos unazad zbog istih pojedinaca je totalno apsurdno. Mislim da o tome uopste ne treba raspravljati.

Igor Stankovic

pre 21 godinu

Ja mislim da normalan covek ne moze da odobrava ubistvo ma kako se ono zvalo. Mozda gresim ali sam zgrozen pomislju da se neko zalaze da u moje ime bude bilo ko ubijen, i da taj neko ucestvuje u Vladi moje drzave kao ministar pravosudja.

vucko

pre 21 godinu

20 godina zatvora je i za 18-godisnjaka prakticno isto sto i 'ceo zivot'. Kad neko ko je u 18. godini otisao u zatvor izadje iz njega sa 38, on mozda ima jos 30 godina zivota, ali mu je period u kome se stvara porodica, karijera, i slicno - prakticno prosao, posebno kad se uzme u obzir da neko ko je bio 20 godina u zatvoru nije najpozeljniji ni suprug ni poslovni partner. Kada neko kao ovaj Zvekan ili kako mu je nadimak, ode u zatvor sa 38 a vrati se sa 58, posle toga je jedina osoba koju ima smisla da ubije - on sam. DHSS opet skuplja sitne politicke poene na racun naseg primitivizma.

Nenad, Boston, Beograd

pre 21 godinu

Mislim da je uvodjenje smrtne kazne veoma losa ideja. Zakonske mjere trebaju
(a) sluziti vaspitnoj svrsi
ili
(b) sluziti drustvu, dakle dovoljno opasne kriminalce izolovati od drustva, da predstavljaju nikakav ili zanemariv rizik.
Smrtna kazna ne postize cilj (a). Jasno, moguce je da postoje ljudi kojima nikakve vaspitne mjere ne pomazu. Tada ostaje jedino (b). Medjutim cak i (b), po mom misljenju, treba izvesti uz minimalnu apsolutnu stetu. Dozivotna robija pada na pamet, a ne smrtna kazna. Smatram da je nepovratne radnje dobro izbjegavati, kad postoji razumna alternativa.

LL

pre 21 godinu

Kazne su kod nas previse blage pa su se "krimosi" bile previse razmazili jer oni koji su trebali da im sude, ili su bili na njihovom platnom spisku, ili su se plasili za svoje zivote kada se ovi vrate iz zatvora ako uopste i podju na izdrzavanje nekih smijesno malih kazni.
Naravno da treba vratiti smrtnu kaznu i dozivotnu robiju za svirepa ubistva i ostala teska krivicna djela. I u SAD-u, majci demokratije, postoji smrtna kazna a za teska krivicna djela dobijaju se kazne od 40 do 400 godina. Stvarno je vise vrijeme da se normalni ljudi zastite od prevara, pacova, budala, zvijeri i "njihove brace sudija" koji su ih oslobadjali za najteza krivicna djela. Oni koji su ih oslobadjali treba da odgovaraju kao direktni saucesnici, a ne da se izvlace sa nekim ostavkama ili smjenama.
DOSLO JE VRIJEME PRAVDE.

slavko milanovic

pre 21 godinu

Pa ako nismo stali na stranu Nemacke i Francuske I njihovim misljenjem u vezi Iraka,onda se okrenimo Americkom sistemu pravosudja.

Mladen

pre 21 godinu

Svakako da je smrtna kazna jedina merodavna za vecinu umesanih u organizovani kriminal i ubistvo premijera Djindjica. Racionalno uzevsi nisam siguran koliko bi to bilo efikasno u sprecavanju "kriminalisanja drustva". S druge strane, neozbiljno je ukinuti smrtnu kaznu,pa je posle nekoliko meseci tj. nesto vise od godinu dana ponovo vratiti. To je samo jos jedan od dokaza koliko su stvari u ovoj zemlji konfuzne. U vreme kad je smrtna kazna ukinuta, to je obrazlagano potrebom prijema u jednu od evropskih institucija. Valjda je svima jasno da nase drustvo jos uvek nije dovoljno zrelo da bi se smrtna kazna ukinula. Dakle treba otvoreno priznati gresku ukidanja smrtne kazne i vratiti je. Za 3-4 godine mislim da ce se stvoriti uslovi za njeno ukidanje, pa ako "Evropa" nece sad da nas primi zbog toga, nemora, najbitnije je da se drzava ostro razracuna sa kriminalom, a posle ce nas sigurno primiti. Znaci, "prvo skoci pa reci hop", a ne obrnuto.
Naravno, daleko bitnija stvar od toga da li ce smrtna kazna biti vracena je da se pravosudje "ocisti" i postane neuporedivo efikasnije i pravicnije nego do sada.

Natalija

pre 21 godinu

U potpunosti podrzavam vracanje smrtne kazne. Dok ne ocistimo zemlju od kriminala i ne treba da budemo u Evropskoj zajednici. Cak verujem da bi uklanjanje smrtne kazne bilo na dnu liste uslova za ulazak u uniju. Na zalost u ovoj situaciji se ne mogu primenjivati ista pravila za civilizovani svet i za nasu ojadjenu zemlju.

Lale, Beč

pre 21 godinu

Diskusije protivnika i pristalice smrtne kazne traju decenijama i izgleda da neće nikad prestati.
Da prebacimo temu na praktično polje: Koja je maksimalna kazna u Srbiji? Čak i 40 godina je malo za ljude koji su godinama ubijali svoje sugrađane kao zečeve, umesto da ih po zakonu štite. Jer posle dve trećine izdržane kazne (ako ne i ranije!) mogu da se nađu na slobodi.
Ovdašnje (EU) televizije često prikazuju drastične kriminalne slučajeve (najčešći motiv: koristoljublje) koji su posle višegodišnjih napora FBI-a rešeni (neki i posle dve decenije!) i na kraju uvek saopštavaju visinu kazni koje su drastične(na primer tri doživotne robije plus još 70 godina) a ima ismrtnih kazni u državama gde ova kazna nije ukinuta.
Presude su takve da masovnim ili svirepim ubicama ne daju ni najmanju šansu da će biti pomilovani ili pušteni "zbog dobrog vladanja" natrag u društvo.
U tom svetlu voleo bih da neki pravnik iz zemlje objasni tamošnju situaciju.

VA

pre 21 godinu

Ja sam protiv uvodjenja smrtne kazne, ali jesam za dozivotnu robiju i da se ubice, kriminalci, siledzije... kazne maksimalnim kaznama za primer drugima da se kriminal ne isplati.

Danko

pre 21 godinu

Uvodjenje smrtne kazne bi Srbiji vise stetilo,nego koristilo.Postojanje smrtne kazne u Srbiji bi bio odlican izgovor,kako Evropi,tako i svetu da nam vise ni jednog kriminalca ne izruci,tu ni interpol ne pomaze.Mislim da je zatvorska kazna od 40 godina, daleko gora nego smrtna kazna.Ne verujem da bi iko osudjen na 40 godina izasao ziv iz zatvora.Tolike godine stresa,sikaniranja,fizickog i psihickog maltretiranja(mislim od ostalih osudjenika,jer kazu da policija "ne bije"),to je prava kazna za zlocince.Jedino bi trebalo doneti zakon,da ih u slucaju promene vlasti(ne daj Boze),neko ne amnestira.

Zorica

pre 21 godinu

Prosto je neverovatno da ministar pravde drzzave Srbija i Crna Gora, koja je , osim Belorusije, bila do danas jedina izvan cclanstva u Savetu Evrope ; predlazze da se uvede smrtna kazna -bass na dan prijema u ovu evropsku instituciju, koja , medju nizom uslova koje je trebalo ispuniti, nalazze i odsustvo smrtne kazzne u zakonodavstvu zemlje -cclanice. Ministar je uz to i lider stranke koja u nazivu ima i epitet"demo(kratska) Da li to znacci da su on , i gradjani koji ga podrzzavaju, protivni ukljuccenju u Savet Evrope, gde je pre nasse zemlje ucclanjeno vech 44 drzave ,od kojih nijedna nema smrtnu kaznu?
ovo je zaista taktika rakovog koraka: korak napred , dva nazad!

svd

pre 21 godinu

Baš u ovakvim situacijama se može da vidi koliko je jedno društvo zrelo. Nemačka nije o tome ni razmišljala u vreme najveće borbe sa politilkim terorom, tako isto Italija, Francuska i druge zemlje. Smrtna kazna nije rešenje problema kriminala, kao što se vidi iz činjenice da SAD imaju mnogo veći kriminal nego Evropa iako u SAD postoji smrtna kazna. U ovom kritičnom momentu, Srbija mora da zadrži hladnu glavu, da osigura da niko ko nije kriv ne bude kažnjen samo zbog toga što ga mase smatraju krivim, jer jedino pravilan sudski postupak može da garantuje pravdu. Predlog da se smrtna kazna uvede "privremeno" ne liči na razmišljanje jednom normalnog političara. Smrtna kazna je osveta, pravda mora da bude lišena osvete, inače postaje teror.

Ilijana

pre 21 godinu

Gospda dali ste se sada sjetli uvodjena smrte kazne?Dali hocete u Europu ili natrag u 20 vijek? Nicij zivot niste donjeli na svijet,stoga ga nemate pravo ni uzeti.Ne shavite me pogresno.Osudjujem nemilosrdne dogadjaje, ubisto Premijera.
Pocinioci i saucesnici treba da budu kaznjeni, zestoko kaznjeni.Kriminal treba da se suzbije a po mogusnosti i iskorijen.Postoje nacini i putevi .Pocnite prvo od potplacenih sudija ako ne znate odakle.
Europa vas posmatra.Na vama je da odlucite kojim ce te putem .

Jovan

pre 21 godinu

Besmisleno je u ovom momentu uvoditi smrtnu kaznu, iz vise prakticnih razloga, cak i kad zanemarimo moralne argumente. U citavoj Evropi, smrtna kazna je zabranjena, i to bi sigurno bio uslov i za nas (setite se krize oko Turske i Erdogana). Smrtna kazna nije sigurnija po drustvo od dozivotne robije, i sudeci po Americkom iskustvu je cak znatno skuplja po osudjeniku (svi sudski troskovi, dug proces zalbi -- alternativa je jedino preki sud, za koji mislim da se niko ne zalaze). Sem toga, ponekad se desi da nevine osobe stradaju, i to se ne da ispraviti.
Trenutne kazne su smesno male. Neko rece da je 20 godina za 20-godisnjaka velika kazna. Za trostruko ubistvo, recimo, nije specijalno dugacka. U 30-oj (ili 35-oj) ubica koji je uslovno pusten zbog dobrog vladanja itekako moze da nastavi karijeru, i zagorca zivot, izmedju ostalih onima koji su imali hrabrosti da svedoce protiv njega. U realnosti kazne su jos manje -- znam slucajeve da za jasan slucaj silovanja momak dobije 5 godina, i da izadje posle 3 (sve po zakonu, i bez potkupljivanja sudije).
Mislim da bi trebalo uvesti kumulativne kazne -- recimo obaveznih 30 godina za ubistvo, pa ko ubije, recimo, troje ljudi, da dobije 90 godina zatvora. Takodje, mozda valja uvesti nesto kao kalifornijski three-strike law -- za 3 (bilo kakva) potvrdjena krivicna djela uvesti *obaveznu* dozivotnu robiju. Takodje, valjalo bi povecati obavezne minimalne kazne, posebno za organizovani kriminal. Mislim da bi bilo dobro dati policiji ovlascenja (za stalno, ne samo u vanrednom stanju) da drzi lica u pritvoru znatno vreme (recimo 2 meseca), u slucaju da su optuzena za odredjena krivicna dela.

vesna

pre 21 godinu

U potpunosti podrzavam predlog za vracanje smrtne kazne. Po mom misljenju nije je trebalo ni ukidati. Ali pored toga treba i promeniti duzinu kazni koje su kod nas za neka krivicna dela smesne.

Dejan, Australija

pre 21 godinu

Ja sam inace protiv smrtne kazne uvek bio. Mislim da ne treba uvoditi smrtnu kaznu, ali treba dozivotnu robiju bez mogucnosti pomilovanja.

Adam

pre 21 godinu

Neverovatno! Pa zar je moguce da ima jos onih koji misle da ce smrtna kazna voditi ka boljem sutra! Bravo! Tako su i 1945. neki mislili da ce slicnim merama pozuriti ka slobodnijoj zemlji. I jesu je oslobodili ... Smrtna kazna postoji u nekim zemljama koje sebe smatraju demokratskim, ali je hriscanstvo ne poznaje. A bas iz DHSS-a da dodje ovakav predlog, sad je bar definitivno jasno da tu hriscanske misli slabo ima.

Dragan Caric, Bec

pre 21 godinu

Smrtna kazna je izraz proslosti i primitivizma, i u Evropi 21. veka ona nema mesta!
Ne mogu verovati da jos jedna stranka koja za sebe nosi atribut hriscanstva moze tako neljudstvo predloziti. Ovo cu da napisem i nasoj Pravoslavnoj Crkvi; bas sada ako su ove vesti tacne Crkva mora sto pre i vise da podigne svoj glas. Ako smo cutali pet decenije pod komunizmom, netrebamo ponovo ako se desavaju nove ili nove stare nepravde..
Ne trebaju da se uvedu kazne poput smrtne, vec stranke i pokreti da se zabranjuju koje tako ludilo znaju i da predloze.
Mislim, hoce li Srbija u Evropu i u 21. vek, ili natrag u krvavu osvetu?
Pitam se kakva je to demokratija koja moze samo tako nesto zamisliti ako ne najpre jedna lazna i prevarna.
Ja sam odrasto u Austriji, u Austriji uspesno sam zavrsio skolovanje i zanat, i od malena deca se ovde vaspitaju da postuju svoje susede, a smrtna kazna ovde je tabu-tema. Isto tako u Nemackoj ili Svajcarskoj, da ne pisem u celpj Evropi, osim u Belorusiji, koja vazi kao zadnja diktatura na evropskom kontinentu.
Na ovo mogu samo da odgovorim: Sram vas bilo, DHSS, sram vas bilo!!!

foto mile pozarevac

pre 21 godinu

Moj sin jedinac je ubijen a ubica uhvacen i osudjen na 14 godina robije.Meni je i dalje tesko jer ja i dalje nemam vise moga sina i ne moze niko da ga vrati.I da je ubica osudjen na smrt meni ne bi bilo lakse.
Da li uvesti ponovo smrtnu kaznu ili ne,Bog bi ga znao?

Nemanja

pre 21 godinu

zasto sad da se vraca smrtna kazna kad zbog zabrane retroaktivnosti zakona nece moci da se upotrebi u slucaju ubistva djindjica, sto je inace povod za njeno vracanje?

maki

pre 21 godinu

Vecina kriminalaca, koji su dosli u situaciju da nekome oduzmu zivot, to nisu uradila jednom, niti prvi put, a ako im se pruzi prilika ni poslednji put.U ovakvim situacijama smrtna kazna nije obaveza drzave nego je neophodna narodu da bi se zastitio. Moja savest ce lakse umiriti time sto sam glasala za smrtnu kaznu nego time sto ce od para koje dajem za porez nasa drzava da hrani olos za koji nemoze da mi garantuje da ce onog dana kada ponovo bude na slobodi ponovo da oduzme oruzje i nastavi sa svojim poslom. To se desilo pre nekoliko godina kada je na Zvezdari ubijeno dete ispred skole. Dragi srbi kao i uvek lako zaboravljamo. To nam se nikada nije isplatilo.

Buum

pre 21 godinu

Izuzetno je glupo što mnogi protivnici smrtne kazne porede zemlje EU i njihovu kaznenu politiku prema najgorim kriminalcima. Potpuno se gubi iz vida u kakvoj je situaciji naša država, a u kakvoj države EU... O tome kroz šta smo prošli u poslednjih 15-ak godina i kakva nam je zaostavština iz tog vremena najbolje svedoči ovo vanredno stanje u koje smo ušli nakon tragičnog ubistva premijera Đinđića i masovna hapšenja okorelih ubica, narko dilera i ko-zna-sve-kakvih kriminalaca. Kao što već neko reče, naše društvo još uvek nije zrelo za krivični zakonik bez smrtne kazne. Za rešenje ovakve situacije potrebne su specijalne mere (vanredno stanje), a bogami i specijalna kaznena politika (smrtna kazna). Hajde da malo razmotrimo šta uopšte ima za cilj zatvorska kazna.
Prvo, to je ograničavanje mogućnosti, tj. sprečavanje kriminalca da PONOVO izvrši neko zlodelo.
Drugo, dugotrajne zatvorske kazne imaju za cilj i neku vrstu prevaspitavanja.
E, sad, imajući sve to u vidu, siguran sam da niko ne može da porekne činjenicu da se ovoj okoreloj bandi NE SME dozvoliti da se IKADA ponovo nađe na slobodi, iz prostog razloga što su šanse za njihovo prevaspitavanje i socijalizaciju NIKAKVE! Dakle, potrebno nam je temeljno čišćenje društva, opšta lustracija i najoštrija moguća kaznena politika. Tu ne sme biti milosti prema ljudima za koje se DOKAŽE da su učestvovali u najtežim kriminalnim radnjama. Takođe, smatram da se ne treba zaustaviti samo na smrtnoj kazni, već treba drastično pooštriti kaznenu politiku, i tu se apsolutno zalažem za konfiskaciju imovine kriminalaca. Zašto bi nekom narko dileru i njegovoj porodici trebalo ostaviti netaknutu imovinu čija se vrednost meri milionima €? Oštre kazne za najteža krivična dela imala bi i preventivno dejstvo. Zamislite, na primer, narko dilera koji recimo iz Turske želi da prošvercuje paket heroina za neku zapadnoevropsku zemlju. Sigurno će dobro razmisliti i proceniti pre nego što krene gde mu je najmanji rizik i gde su najmanje šanse da bude otkriven. Ako se uvedu ove kaznene mere, siguran sam da bi u širokom luku izbegavali Srbiju.
Isto tako, apsolutno sam siguran da bi EU imala razumevanja za privremeno vraćanje smrtne kazne, upravo zbog situacije u kojoj se nalazimo. Kada se izvrši veliko društveno spremanje, smrtnu kaznu bi trebalo zameniti doživotnom robijom, bez prava pomilovanja, a krivični zakonik odredbom o zbrajanju kazni.

Buum

pre 21 godinu

Izuzetno je glupo što mnogi protivnici smrtne kazne porede zemlje EU i njihovu kaznenu politiku prema najgorim kriminalcima. Potpuno se gubi iz vida u kakvoj je situaciji naša država, a u kakvoj države EU... O tome kroz šta smo prošli u poslednjih 15-ak godina i kakva nam je zaostavština iz tog vremena najbolje svedoči ovo vanredno stanje u koje smo ušli nakon tragičnog ubistva premijera Đinđića i masovna hapšenja okorelih ubica, narko dilera i ko-zna-sve-kakvih kriminalaca. Kao što već neko reče, naše društvo još uvek nije zrelo za krivični zakonik bez smrtne kazne. Za rešenje ovakve situacije potrebne su specijalne mere (vanredno stanje), a bogami i specijalna kaznena politika (smrtna kazna). Hajde da malo razmotrimo šta uopšte ima za cilj zatvorska kazna.
Prvo, to je ograničavanje mogućnosti, tj. sprečavanje kriminalca da PONOVO izvrši neko zlodelo.
Drugo, dugotrajne zatvorske kazne imaju za cilj i neku vrstu prevaspitavanja.
E, sad, imajući sve to u vidu, siguran sam da niko ne može da porekne činjenicu da se ovoj okoreloj bandi NE SME dozvoliti da se IKADA ponovo nađe na slobodi, iz prostog razloga što su šanse za njihovo prevaspitavanje i socijalizaciju NIKAKVE! Dakle, potrebno nam je temeljno čišćenje društva, opšta lustracija i najoštrija moguća kaznena politika. Tu ne sme biti milosti prema ljudima za koje se DOKAŽE da su učestvovali u najtežim kriminalnim radnjama. Takođe, smatram da se ne treba zaustaviti samo na smrtnoj kazni, već treba drastično pooštriti kaznenu politiku, i tu se apsolutno zalažem za konfiskaciju imovine kriminalaca. Zašto bi nekom narko dileru i njegovoj porodici trebalo ostaviti netaknutu imovinu čija se vrednost meri milionima €? Oštre kazne za najteža krivična dela imala bi i preventivno dejstvo. Zamislite, na primer, narko dilera koji recimo iz Turske želi da prošvercuje paket heroina za neku zapadnoevropsku zemlju. Sigurno će dobro razmisliti i proceniti pre nego što krene gde mu je najmanji rizik i gde su najmanje šanse da bude otkriven. Ako se uvedu ove kaznene mere, siguran sam da bi u širokom luku izbegavali Srbiju.
Isto tako, apsolutno sam siguran da bi EU imala razumevanja za privremeno vraćanje smrtne kazne, upravo zbog situacije u kojoj se nalazimo. Kada se izvrši veliko društveno spremanje, smrtnu kaznu bi trebalo zameniti doživotnom robijom, bez prava pomilovanja, a krivični zakonik odredbom o zbrajanju kazni.

Dusan

pre 21 godinu

vracanje smrtne kazne u trenutku ulaska u Savet Evrope, bice u Strazburu protumaceno kao znak nepostivanja preuzetih obaveza. to ce navesti zemlje EU da nakon svake etape koju nasa zemlja predje na putu prema evropskim integracijama sacekaju neko vreme pre nego sto nas puste dalje, jer nemaju poverenja u nas da cemo sprovesti ono sto smo potpisali.

nesa-uporni

pre 21 godinu

Ovo je poptuno bizaran predlog kao i onaj o konfiskaciji.
Nadam se da nece biti usvojen.
To je isto kao kad bi upregli volove da vuku lokomotivu zbog nestanka struje - jednostavno potpuna nekompatibilnost sa modernim zakonodavstvima.
Nadam se da ce neki pravnik podrobnije iskomentarisati postojeci predlog.

Djenka

pre 21 godinu

E, moji 'Demohriscani'. Stidite se svoga imena zbog takvog predloga. Nikakva 'privremena'ubistva nece resiti nase probleme. Dosta je bilo smrti, nama treba malo zivota.

Snezana S

pre 21 godinu

Zakoni se prave prema meri stepena razvoja i svesti gradjana. Kada bih zivela u Zapadnoj Evropi, bila bih prva protiv smrtne kazne. No, posto u Srbiji, na zalost, kod poveceg dela ljudi jos uvek jedino vredi sistem zastrasivanja, mislim da smrtna kazna treba da se vrati u zakonski sistem.

npb

pre 21 godinu

Čudi da je smrtna kazna uopšte ukidana. Ali je svakako treba vratiti. Srbija jednostavno nije spremna kao država za ukidanje kapitalne kazne.
Takođe treba vratiti doživotne kazne i bezuslovne kazne.
A šta treba da sleduje banditiji koja je harala ovom zemljom poslednjih 10 godina nije teško zaključiti. Nadam se da vlast neće zakazati.

razocarana

pre 21 godinu

Zaista bi bilo bolje da se DHSS prvo konstultuje sa strucnjacima (krivicarima u ovom slucaju)van svoje partije, pa da tek posle toga daje izjave u javnosti o tome da su za vracanje konfiskacije i smrtne kazne. Dokle cemo se vracati unazad?

Ljiljana

pre 21 godinu

Zar mi nemamo smrtnu kaznu za dela terorizma? Ubistvo premijera po svim znacima spada u tu kategoruju. Ako smo vec bili toliko neoprezni da je ukinemo i za terorizam, onda je s njom gotovo i vise je ne treba vracati. Uostalom zatvori mogu da budu vrlo unosni poslovi za drzavu i ne mora da znaci da cemo mi placati za izdrzavanje bandita do kraja njihovog prirodnog zivota. Amerikanci su napravili neverovatan biznis sa zatvorima, njihovi zatvorenici rade na primer u call centrima za po dolar na sat umesto 8-9 kao ostala raja. Nek im daju da siju patike ili nesto slicno jeftinije od kineza, sto ne bi malo pomogli privredu koju su upropascivali.

Borka sa Banovog Brda

pre 21 godinu

U Savet Evrope se ne ulazi sa smrtnom kaznom. Ali o tome gospodin Batic ocito nije informisan. Vidljivi su tragovi njegovog legalistickog razmisljanja u ponovnom uvodjenju smrtne kazne kao izraz amnezije drustva. Masovne grobnice sirom Srbije i drugi zlocini i dalje cekaju na svoje rasvetljavanje. Istina se ne moze ubiti, gospodine Baticu.

Srbin

pre 21 godinu

Niti je demokratski , a pogotovo nije hrishcanski...
Sram vas bilo!
Taman sam mislio da ne mozemo vishe da se udaljimo od Evrope...

aljosa

pre 21 godinu

Sta bi neko od nas voleo da bude uradjeno sa svim tim zlikovcima i sta jedna drzava moze i sme sa njima da radi su sasvim odvojene stvari. Nazalost, izjava da mi nismo jos zreli za ukidanje smrtne kazne jednaka je izjavi da mi jos nismo zreli za evropu. A takav nacin razmisljanja nece nam doneti puno dobra, kao uostalom ni ministar pravde koji daje takve predloge. A mi moramo sto pre prema modernoj evropi, sto podrazumeva i prihvatanje i primenu svih njenih standarda.

Djuro,Vancouver

pre 21 godinu

Predlog za uvodjenje smrtne kazne nije besmislen i ako je to vrlo delikatno pitanje. Ona je kompatibilna sa vanrednim stanjem ove vrste. U pitanju je bio opstanak ove zemlje, a kada je to u pitanju nema dileme da li treba privremeno uvesti smrtnu kaznu. Ona ne resava problem ali doprinosi da se presece opasna situacija u zemlji.

Зоран Јовановић

pre 21 godinu

Занимљиво је да је смртна казна тако редовна појава у земљи која држи копирајт на демократију, САД. И нешто се не брину пуно због Европе која се над тиме згражава, чак и апелују на друге да укину смртну казну, али код куће воле да је практикују, а и ван свог дворишта али само ако то лично раде...

boba

pre 21 godinu

Slazem se da je mnogi itakako zasluzuju, ali pored tolikih igubljenih godina vracati se jos unazad zbog istih pojedinaca je totalno apsurdno. Mislim da o tome uopste ne treba raspravljati.

Igor Stankovic

pre 21 godinu

Ja mislim da normalan covek ne moze da odobrava ubistvo ma kako se ono zvalo. Mozda gresim ali sam zgrozen pomislju da se neko zalaze da u moje ime bude bilo ko ubijen, i da taj neko ucestvuje u Vladi moje drzave kao ministar pravosudja.

vucko

pre 21 godinu

20 godina zatvora je i za 18-godisnjaka prakticno isto sto i 'ceo zivot'. Kad neko ko je u 18. godini otisao u zatvor izadje iz njega sa 38, on mozda ima jos 30 godina zivota, ali mu je period u kome se stvara porodica, karijera, i slicno - prakticno prosao, posebno kad se uzme u obzir da neko ko je bio 20 godina u zatvoru nije najpozeljniji ni suprug ni poslovni partner. Kada neko kao ovaj Zvekan ili kako mu je nadimak, ode u zatvor sa 38 a vrati se sa 58, posle toga je jedina osoba koju ima smisla da ubije - on sam. DHSS opet skuplja sitne politicke poene na racun naseg primitivizma.

Nenad, Boston, Beograd

pre 21 godinu

Mislim da je uvodjenje smrtne kazne veoma losa ideja. Zakonske mjere trebaju
(a) sluziti vaspitnoj svrsi
ili
(b) sluziti drustvu, dakle dovoljno opasne kriminalce izolovati od drustva, da predstavljaju nikakav ili zanemariv rizik.
Smrtna kazna ne postize cilj (a). Jasno, moguce je da postoje ljudi kojima nikakve vaspitne mjere ne pomazu. Tada ostaje jedino (b). Medjutim cak i (b), po mom misljenju, treba izvesti uz minimalnu apsolutnu stetu. Dozivotna robija pada na pamet, a ne smrtna kazna. Smatram da je nepovratne radnje dobro izbjegavati, kad postoji razumna alternativa.

LL

pre 21 godinu

Kazne su kod nas previse blage pa su se "krimosi" bile previse razmazili jer oni koji su trebali da im sude, ili su bili na njihovom platnom spisku, ili su se plasili za svoje zivote kada se ovi vrate iz zatvora ako uopste i podju na izdrzavanje nekih smijesno malih kazni.
Naravno da treba vratiti smrtnu kaznu i dozivotnu robiju za svirepa ubistva i ostala teska krivicna djela. I u SAD-u, majci demokratije, postoji smrtna kazna a za teska krivicna djela dobijaju se kazne od 40 do 400 godina. Stvarno je vise vrijeme da se normalni ljudi zastite od prevara, pacova, budala, zvijeri i "njihove brace sudija" koji su ih oslobadjali za najteza krivicna djela. Oni koji su ih oslobadjali treba da odgovaraju kao direktni saucesnici, a ne da se izvlace sa nekim ostavkama ili smjenama.
DOSLO JE VRIJEME PRAVDE.

slavko milanovic

pre 21 godinu

Pa ako nismo stali na stranu Nemacke i Francuske I njihovim misljenjem u vezi Iraka,onda se okrenimo Americkom sistemu pravosudja.

Mladen

pre 21 godinu

Svakako da je smrtna kazna jedina merodavna za vecinu umesanih u organizovani kriminal i ubistvo premijera Djindjica. Racionalno uzevsi nisam siguran koliko bi to bilo efikasno u sprecavanju "kriminalisanja drustva". S druge strane, neozbiljno je ukinuti smrtnu kaznu,pa je posle nekoliko meseci tj. nesto vise od godinu dana ponovo vratiti. To je samo jos jedan od dokaza koliko su stvari u ovoj zemlji konfuzne. U vreme kad je smrtna kazna ukinuta, to je obrazlagano potrebom prijema u jednu od evropskih institucija. Valjda je svima jasno da nase drustvo jos uvek nije dovoljno zrelo da bi se smrtna kazna ukinula. Dakle treba otvoreno priznati gresku ukidanja smrtne kazne i vratiti je. Za 3-4 godine mislim da ce se stvoriti uslovi za njeno ukidanje, pa ako "Evropa" nece sad da nas primi zbog toga, nemora, najbitnije je da se drzava ostro razracuna sa kriminalom, a posle ce nas sigurno primiti. Znaci, "prvo skoci pa reci hop", a ne obrnuto.
Naravno, daleko bitnija stvar od toga da li ce smrtna kazna biti vracena je da se pravosudje "ocisti" i postane neuporedivo efikasnije i pravicnije nego do sada.

Natalija

pre 21 godinu

U potpunosti podrzavam vracanje smrtne kazne. Dok ne ocistimo zemlju od kriminala i ne treba da budemo u Evropskoj zajednici. Cak verujem da bi uklanjanje smrtne kazne bilo na dnu liste uslova za ulazak u uniju. Na zalost u ovoj situaciji se ne mogu primenjivati ista pravila za civilizovani svet i za nasu ojadjenu zemlju.

Lale, Beč

pre 21 godinu

Diskusije protivnika i pristalice smrtne kazne traju decenijama i izgleda da neće nikad prestati.
Da prebacimo temu na praktično polje: Koja je maksimalna kazna u Srbiji? Čak i 40 godina je malo za ljude koji su godinama ubijali svoje sugrađane kao zečeve, umesto da ih po zakonu štite. Jer posle dve trećine izdržane kazne (ako ne i ranije!) mogu da se nađu na slobodi.
Ovdašnje (EU) televizije često prikazuju drastične kriminalne slučajeve (najčešći motiv: koristoljublje) koji su posle višegodišnjih napora FBI-a rešeni (neki i posle dve decenije!) i na kraju uvek saopštavaju visinu kazni koje su drastične(na primer tri doživotne robije plus još 70 godina) a ima ismrtnih kazni u državama gde ova kazna nije ukinuta.
Presude su takve da masovnim ili svirepim ubicama ne daju ni najmanju šansu da će biti pomilovani ili pušteni "zbog dobrog vladanja" natrag u društvo.
U tom svetlu voleo bih da neki pravnik iz zemlje objasni tamošnju situaciju.

VA

pre 21 godinu

Ja sam protiv uvodjenja smrtne kazne, ali jesam za dozivotnu robiju i da se ubice, kriminalci, siledzije... kazne maksimalnim kaznama za primer drugima da se kriminal ne isplati.

Danko

pre 21 godinu

Uvodjenje smrtne kazne bi Srbiji vise stetilo,nego koristilo.Postojanje smrtne kazne u Srbiji bi bio odlican izgovor,kako Evropi,tako i svetu da nam vise ni jednog kriminalca ne izruci,tu ni interpol ne pomaze.Mislim da je zatvorska kazna od 40 godina, daleko gora nego smrtna kazna.Ne verujem da bi iko osudjen na 40 godina izasao ziv iz zatvora.Tolike godine stresa,sikaniranja,fizickog i psihickog maltretiranja(mislim od ostalih osudjenika,jer kazu da policija "ne bije"),to je prava kazna za zlocince.Jedino bi trebalo doneti zakon,da ih u slucaju promene vlasti(ne daj Boze),neko ne amnestira.

Zorica

pre 21 godinu

Prosto je neverovatno da ministar pravde drzzave Srbija i Crna Gora, koja je , osim Belorusije, bila do danas jedina izvan cclanstva u Savetu Evrope ; predlazze da se uvede smrtna kazna -bass na dan prijema u ovu evropsku instituciju, koja , medju nizom uslova koje je trebalo ispuniti, nalazze i odsustvo smrtne kazzne u zakonodavstvu zemlje -cclanice. Ministar je uz to i lider stranke koja u nazivu ima i epitet"demo(kratska) Da li to znacci da su on , i gradjani koji ga podrzzavaju, protivni ukljuccenju u Savet Evrope, gde je pre nasse zemlje ucclanjeno vech 44 drzave ,od kojih nijedna nema smrtnu kaznu?
ovo je zaista taktika rakovog koraka: korak napred , dva nazad!

svd

pre 21 godinu

Baš u ovakvim situacijama se može da vidi koliko je jedno društvo zrelo. Nemačka nije o tome ni razmišljala u vreme najveće borbe sa politilkim terorom, tako isto Italija, Francuska i druge zemlje. Smrtna kazna nije rešenje problema kriminala, kao što se vidi iz činjenice da SAD imaju mnogo veći kriminal nego Evropa iako u SAD postoji smrtna kazna. U ovom kritičnom momentu, Srbija mora da zadrži hladnu glavu, da osigura da niko ko nije kriv ne bude kažnjen samo zbog toga što ga mase smatraju krivim, jer jedino pravilan sudski postupak može da garantuje pravdu. Predlog da se smrtna kazna uvede "privremeno" ne liči na razmišljanje jednom normalnog političara. Smrtna kazna je osveta, pravda mora da bude lišena osvete, inače postaje teror.

Ilijana

pre 21 godinu

Gospda dali ste se sada sjetli uvodjena smrte kazne?Dali hocete u Europu ili natrag u 20 vijek? Nicij zivot niste donjeli na svijet,stoga ga nemate pravo ni uzeti.Ne shavite me pogresno.Osudjujem nemilosrdne dogadjaje, ubisto Premijera.
Pocinioci i saucesnici treba da budu kaznjeni, zestoko kaznjeni.Kriminal treba da se suzbije a po mogusnosti i iskorijen.Postoje nacini i putevi .Pocnite prvo od potplacenih sudija ako ne znate odakle.
Europa vas posmatra.Na vama je da odlucite kojim ce te putem .

Jovan

pre 21 godinu

Besmisleno je u ovom momentu uvoditi smrtnu kaznu, iz vise prakticnih razloga, cak i kad zanemarimo moralne argumente. U citavoj Evropi, smrtna kazna je zabranjena, i to bi sigurno bio uslov i za nas (setite se krize oko Turske i Erdogana). Smrtna kazna nije sigurnija po drustvo od dozivotne robije, i sudeci po Americkom iskustvu je cak znatno skuplja po osudjeniku (svi sudski troskovi, dug proces zalbi -- alternativa je jedino preki sud, za koji mislim da se niko ne zalaze). Sem toga, ponekad se desi da nevine osobe stradaju, i to se ne da ispraviti.
Trenutne kazne su smesno male. Neko rece da je 20 godina za 20-godisnjaka velika kazna. Za trostruko ubistvo, recimo, nije specijalno dugacka. U 30-oj (ili 35-oj) ubica koji je uslovno pusten zbog dobrog vladanja itekako moze da nastavi karijeru, i zagorca zivot, izmedju ostalih onima koji su imali hrabrosti da svedoce protiv njega. U realnosti kazne su jos manje -- znam slucajeve da za jasan slucaj silovanja momak dobije 5 godina, i da izadje posle 3 (sve po zakonu, i bez potkupljivanja sudije).
Mislim da bi trebalo uvesti kumulativne kazne -- recimo obaveznih 30 godina za ubistvo, pa ko ubije, recimo, troje ljudi, da dobije 90 godina zatvora. Takodje, mozda valja uvesti nesto kao kalifornijski three-strike law -- za 3 (bilo kakva) potvrdjena krivicna djela uvesti *obaveznu* dozivotnu robiju. Takodje, valjalo bi povecati obavezne minimalne kazne, posebno za organizovani kriminal. Mislim da bi bilo dobro dati policiji ovlascenja (za stalno, ne samo u vanrednom stanju) da drzi lica u pritvoru znatno vreme (recimo 2 meseca), u slucaju da su optuzena za odredjena krivicna dela.

vesna

pre 21 godinu

U potpunosti podrzavam predlog za vracanje smrtne kazne. Po mom misljenju nije je trebalo ni ukidati. Ali pored toga treba i promeniti duzinu kazni koje su kod nas za neka krivicna dela smesne.

Dejan, Australija

pre 21 godinu

Ja sam inace protiv smrtne kazne uvek bio. Mislim da ne treba uvoditi smrtnu kaznu, ali treba dozivotnu robiju bez mogucnosti pomilovanja.

Adam

pre 21 godinu

Neverovatno! Pa zar je moguce da ima jos onih koji misle da ce smrtna kazna voditi ka boljem sutra! Bravo! Tako su i 1945. neki mislili da ce slicnim merama pozuriti ka slobodnijoj zemlji. I jesu je oslobodili ... Smrtna kazna postoji u nekim zemljama koje sebe smatraju demokratskim, ali je hriscanstvo ne poznaje. A bas iz DHSS-a da dodje ovakav predlog, sad je bar definitivno jasno da tu hriscanske misli slabo ima.

Dragan Caric, Bec

pre 21 godinu

Smrtna kazna je izraz proslosti i primitivizma, i u Evropi 21. veka ona nema mesta!
Ne mogu verovati da jos jedna stranka koja za sebe nosi atribut hriscanstva moze tako neljudstvo predloziti. Ovo cu da napisem i nasoj Pravoslavnoj Crkvi; bas sada ako su ove vesti tacne Crkva mora sto pre i vise da podigne svoj glas. Ako smo cutali pet decenije pod komunizmom, netrebamo ponovo ako se desavaju nove ili nove stare nepravde..
Ne trebaju da se uvedu kazne poput smrtne, vec stranke i pokreti da se zabranjuju koje tako ludilo znaju i da predloze.
Mislim, hoce li Srbija u Evropu i u 21. vek, ili natrag u krvavu osvetu?
Pitam se kakva je to demokratija koja moze samo tako nesto zamisliti ako ne najpre jedna lazna i prevarna.
Ja sam odrasto u Austriji, u Austriji uspesno sam zavrsio skolovanje i zanat, i od malena deca se ovde vaspitaju da postuju svoje susede, a smrtna kazna ovde je tabu-tema. Isto tako u Nemackoj ili Svajcarskoj, da ne pisem u celpj Evropi, osim u Belorusiji, koja vazi kao zadnja diktatura na evropskom kontinentu.
Na ovo mogu samo da odgovorim: Sram vas bilo, DHSS, sram vas bilo!!!

foto mile pozarevac

pre 21 godinu

Moj sin jedinac je ubijen a ubica uhvacen i osudjen na 14 godina robije.Meni je i dalje tesko jer ja i dalje nemam vise moga sina i ne moze niko da ga vrati.I da je ubica osudjen na smrt meni ne bi bilo lakse.
Da li uvesti ponovo smrtnu kaznu ili ne,Bog bi ga znao?

Nemanja

pre 21 godinu

zasto sad da se vraca smrtna kazna kad zbog zabrane retroaktivnosti zakona nece moci da se upotrebi u slucaju ubistva djindjica, sto je inace povod za njeno vracanje?

maki

pre 21 godinu

Vecina kriminalaca, koji su dosli u situaciju da nekome oduzmu zivot, to nisu uradila jednom, niti prvi put, a ako im se pruzi prilika ni poslednji put.U ovakvim situacijama smrtna kazna nije obaveza drzave nego je neophodna narodu da bi se zastitio. Moja savest ce lakse umiriti time sto sam glasala za smrtnu kaznu nego time sto ce od para koje dajem za porez nasa drzava da hrani olos za koji nemoze da mi garantuje da ce onog dana kada ponovo bude na slobodi ponovo da oduzme oruzje i nastavi sa svojim poslom. To se desilo pre nekoliko godina kada je na Zvezdari ubijeno dete ispred skole. Dragi srbi kao i uvek lako zaboravljamo. To nam se nikada nije isplatilo.