Utorak, 22.09.2015.

10:54

SAD: Krivična istraga u slučaju VW dizelaša

Izvor: B92

SAD: Krivièna istraga u sluèaju VW dizelaša IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Kolja

pre 8 godina

(Harun el Rašid, 22. septembar 2015 16:52)

Verovao ili ne svaki noviji automobil ima u ECU rezim za prepoznavanje testiranja ili ti kada ide na dinometar gde se vrse testuranja snage i izduvnih gasova. Kod automobila sa pogonom na dva tocka ECU razume da se druga dva tocka ne okrecu i odmah prepoznaje da je testiranje u pitanju. To je sasvim legalno.

E sada ono sto je ilegalno je da ECU ima dva rezima rada tokom testiranja. Konkretno u 2.0 TDI slucajevima (bez ureje i sa urejo) je doslo do toga da ECU smanji snagu motora, rad NOx klopke postavlja na apsolutni maksimum i u slucaju da motor ima ureju uredjaj za ubrizgavanje sprica vise tecnosti i tako motor dobija neke sertifikovane cifre koje im garantuju prodaju na trzisut SADa.

A ono sto je horor je kada je ECU o normalnom modu NOx klopka ne radi uopste!!! Ako bi NOx klopka radila konstatno automobil bi trosio vise goriva.

E sada jedna stvar od dizelima pogotovo cetvorocilindrasima kod SVIH proizvodjaca. Posle vec predjenih 100,000km sistemi za filtraciju vec popustaju i motor zagadjuje sigurno duplo ako ne i vise. Tu se nalazi prava dizel prevara. Jedan dizel moze da trosi 5l na 100km u Pasatu il BMWu 5ici samo zbog labavih propisa zagadjenja i nedostatka rigorozne filtracije. I to traje opet prvih 50,000km posle toga potrosnja se polako povecava jer ceo auto biva zagadjen i zagusen od samog sebe.

Gazda Milutin

pre 8 godina

Sećate se šta je bilo kad je BP pre nekoliko godina upropastio Meksički zaliv curenjem nafte na bušotini? Ono je bila ekološka katastrofa kod koje su se videle posledice golim okom i trajalo je ohoho dok nisu to sanirali. I nagodili su se lepo. Malo otplatili, malo investirali u fondove za sanaciju ovog ili onog i kraj. Šta mislite da će u ovom slučaju (gde nema vizuelnih manifestacija ili povređenih/poginulih) proći to drugačije? Pričaće se neko vreme, a oni će se iza zatvorenih vrata lepo nagoditi i izmiriti. Mi možemo da se hajfajvujemo i seirimo nad situacijom i sudbinom koja je klepila i Nemce, ali ono gde ćemo mi to osetiti su verovatno i neka podizanja cena, jer gubitke treba negde i nadoknaditi.

Lola

pre 8 godina

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da će pokrenuti istragu nakon što je tzv. Agencija za zaštitu okoline otkrila da su Gradjevinska direkcija Srbije i Ministartsvo za gradjevinu, saobraćaj i infrastrukturu prikrili nemogućnost sanacije štetnih gasova "smrdljivih zgrada" na testovima Vinče, prenosi Blok 72.

bakicar

pre 8 godina

Raside kada je motor u zelenom rezimu snaga je redukovana pa tdi ne lijepi za sjedista, tako emituje manje NOx. Mozda je uprosceno ali u tome se ogleda sustina prevare.

Bane

pre 8 godina

@Hm

Prvo nisam nikakav bot a još manje imam veze sa VW, nikada ga nisam vozio iako mogu da ga priuštim jer kao što rekoh nikada me nije privlačio. Ne smatram ga statusnim simbolom a Golf klasom su ga prozvali autonovinari, ako ćemo iskreno. Ja lično se služim terminologijom segmenata (A, B, C i sl
) jedino što sam se pogrešno izrazio je što sam napisao da je bio lider a zapravo sam mislio da je važio za lidera. I tu mogu i da se nastavim sa odgovorom za Igora, činjenica je da je VW imao više cene u odnosu na ekvivalento opremljene i motorizovane konkurente iz segmenta ali se i po toj ceni prodavao više od njih. Opet se vraćam ne kažem da je bolji već da je konkurenciji zadavao glavobolje i te glavobolje su doprinosile tome da prave bolje, lepše, kvalitetnije, opremljenije i povoljnije automobile. Ima proizvođača koliko voliš, ali upravo zbog ovog svima nama nejasnog apsurda bez VW konkurencija neće biti ista.

Hm

pre 8 godina

@(Bane, 22. septembar 2015 14:08)

Evo ga VW bot ili zaposleni. Taj tzv. C segment nazivaju uglavnom shabani Golf klasom i to je vise u vasim glavama, jer ste opcinjeni Golfom kao ultimativnim prevoznim sredstvom, statusnim simbolom u ovoj raspaloj zemlji, vrhunac savrsenstva, a u stvari se radi o obicnom marketingu. Da je dobar, ali samo u smislu nekih detalja, koji vam stvaraju odredjen ugodjaj, jeste, ali toliko ga dizati u nebesa je besmisleno. Ni meni se ne svidja sto je to veliki udarac, ali sami su cackali mecku. Reklamirali se u SAD kao "Clean Diesel", hvalisali se, prepuni sebe, itd. Sad neka ispastaju. A za trovanje sirom sveta i pritom lagati ljudi da nije tako treba debelo da odgovaraju.

Radovan

pre 8 godina

(Rex Lex, 22. septembar 2015 11:13)

Pa moraju farmaceuti i grobari nešto da zarade. Naftaški lobi je vlasnik farmaceutskih kompanija, tako da su potpuno zatvorili krug proizvodnje, od kolevke pa do groba.

Harun el Rašid

pre 8 godina

Vest od juče: Podsećamo, američka Agencija za zaštitiu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola miliona vozila na tržištu SAD.

Vesti od prekjuče: "Vozila su opremljena softverom koji isključuje kontrolu emisije u uobičajenim uslovima vožnje, a uključuje ga kada automobil prolazi testove emisije", otkriva EPA.

Možda sam glup, ali bih voleo da mi neko ko je upućeniji malo objasni neke stvari. Kako se utvrđuje stepen zagađenja nekog motora/modela? Ko je ovlašćen da to radi? Vesti mi deluju kontradiktorno, jer se iz poslednjeg može zaključiti da softver prepoznaje kada se auto vozi u režimu testiranja zagađenja i tada uključuje kontrolu emisije, a kada se vozi u "normalnom režimu" onda isključuje pomenutu kontrolu. Da li to znači da oni(VW) imaju tehnologiju koja zadovoljava standarde emisije štetnih gasova, ali je iz nekog razloga isključuju(softverski) u redovnoj vožnji? Koji je razlog za to i koji je motiv takvog ponašanja? Meni ovo deluje nešto kao: "da, mi imamo tu tehnologiju i ugrađujemo je u svoja vozila, prepoznaćemo(softverski) kada ih testirate i ona će biti uključena, a kada se test završi, isključujemo je i zagađujemo okolinu jer nam se tako može".

Da ne bude zabune, osilili su se mnogo, verujem da su muljali i nadam se da će to skupo platiti.

čestobrodica

pre 8 godina

kad sam kupovao auto,imao sam na raspolaganju 5000e. raspitivao sam se i svi mi govorili da kupim vw. za te pare sam mogao da kupim auto star 10-12 godina i sa kilometrazom odavde do meseca. ipak,volciga je to. onda sam se dozvao pameti i kupio francuza starog 6 godina. uopste ne zalim. udobniji,malo trosi,jeftin za odrzavanje (inace u nas srba je i dalje misljenje da su francuzi skupi,sto nije tako),lepo izgleda,a imam auto koji ce me sluziti. imam megana 2009,ali nisam kao veci deo srba koji bi se rado vozio u golfu 4/5 sa pocepanim sedistima,raskantanog,ubijenog i nisam mangup. ja sam samo prosecan srbin koji je podigao kredit da kupi auto. mozda je nemac nemac,ali mladji auto je mladji. jednom su pitali direktora mercedesa koji je auto najbolji,a on je rekao nov

Igor

pre 8 godina

Moram ponovo da se javim, da odgovorim Banetu: Volkswagen je bio lider upravo u podizanju cena i obaranju kvaliteta! Potpuno suprotno od onoga sto ti pricas. Peugeot/Citroen ili Opel su kola koja dobijes full opremljena, po ceni "celavog" VW-a. Pogledaj cene, npr VW Passat ili Peugeot 508 i pogledaj sa kojom opremom dolaze: Passat 2.0 TDI Highline 45.000 evra, a uporediv Peugeot 508 2.0 HDI Allure 35.000 evra (oba dizel, sa 150 KS, sa full opremom). Znaci VW je firma koja napumpava cene, a kvalitet cemo tek da vidimo... Jedna je stvar placati Auto Bildu da pise afirmativne clanke i testove, a druga je stvar realnost. Ako bi recimo VW nestao sa trzista posle ovoga, zasto bi svi drugi napravili kartel? Isuvise drugih proizvodjaca ostaje i trka ce biti nastavljena. Japanci, Koreanci, Francuzi, Italijani, Amerikanci, Englezi, Svedjani, pa cak i Rusi, Kinezi, Rumuni... Svi prave kola!

The Unforgiven

pre 8 godina

@seki,
Problem u toj tvojoj teoriji zavere je sto vecina VW za Americko trziste se proizvode upravo u Americi. A ako vec hoce da uniste konkurenta, onda ne bi unistavali smesni VW vec neku firmu koja je zaista konkurent (recimo Hyundai-Kia).

Srdjan

pre 8 godina

U svemu ovome je najfascinantnija drskost - nisu sigurno mislili da je ovo nesto sto se ne moze otkriti na testiranju i sa 1000% sigurnosti se moglo racunati da ce pre ili kasnije neko sa dovoljno integriteta ovo objaviti i opet su ovo uradili - ma ko nama sta moze!

Ivan

pre 8 godina

@(seki, 22. septembar 2015 12:31)

O čemu apologeti VW trabunjate ovih dana po internetu?

VW je priznao da je lagao. Da mi je znati kako ste onda to povezali da amerikanci hoće da napakoste jadnim VW-evcima?

Bane

pre 8 godina

Ok, jasno mi je da se neki vozači Ialijanskih, Francuskih pa i Japanskih automobila naslađuju propasti VW, ne znam o čijim kompleksima to više govori, tih vozača VW ili pak ovih drugih ali nebitno, nešto drugo sam hteo da kažem. Ja iako ne volim VW uopšte mi nije drago. Opravdano ili neopravdano VW je bio lider u proizvodnji vozila srednje i više srednje klase. Čak cela jedna klasa automobila nosi naziv Golf klasa. To u prevodu znači da su ostali proizvođači uvek bili u poziciji da se trude da se izbore sa VW kao svojim glavnim konkurentom, to je sa druge strane doprinelo tome da su podizali kvalitet i smanjivali cene svojih automobila. Za nas kupce konkurencija među proizvođačima ide u našu korist. Zamislite sada da VW nestane. Šta bi kočilo Renault, Peugeot, Fiat, Opel da i oni zbog profita uproseče kvalitet i dignu cene kad nema konkurencije.

Hehe

pre 8 godina

@(seki, 22. septembar 2015 12:31)

Seki, molim te, inforisi se prvo. U pitanju je izgleda prevara veka od strane "VW Group". Priznali su prevaru. Akcije i drugi dan zaredom dozivljavaju sunovrat i trneutna vrednost je 106e i padaju i dalje. Frankfurtska berza radi do 17.30, a ovim tempom im se pise dobro. Drugo, u USA ce garant biti i privatnih tuzbi tako da se od tog trzista mogu oprostiti samo. Molim B92 da uporedi cene novih i polovnih VW vozila u USA pre i posle ovog incidenta.

Boris

pre 8 godina

Evo i zvanično od strane Volkswagena! https://www.volkswagen-media-services.com/en/detailpage/-/detail/Volkswagen-AG-has-issued-the-following-information/view/2715181/7a5bbec13158edd433c6630f5ac445da?p_p_auth=R6CheuHW 11 milion auta je pogođeno ovim u svetu! 11 miliona!!! 6,5 milijardi evra će biti izdvojeno za rešavanje.

Al' naravno, biće opet onih koji će i ovo negirati :-)...

Ministarstvo transporta Italije pokrenulo istragu. EU Komisija objavila da očekuju izveštaje.

Nemački mediji razapinju VW.

Boris

pre 8 godina

Opet neki sa zaverama iako su iz VW priznali da su nameštali i varali :-). Koliko su tamošnje agencije ozbiljne, FCA je opozvala 4 miliona vozila za poslednjih 90 dana, što zbog agencija što sami. http://www.thetruthaboutcars.com/2015/09/fca-recalling-1-7-million-trucks-airbag-issues/ Toliko o pristrasnosti.

Nemački mediji su konačno skočili za vrat VW-u juče posle masakra na berzi (gubitak od 16 milijardi €, skoro 20% pa akicja). Spiegel otvorio poseban blog gde pumpaju najnovije informacije gde su objavili da je čak 11 milion vozila pogođeno (u celom svetu varali!).
Inače od jutros, akcije su u jednom momentu pale za neverovatnih 23%.

Igor

pre 8 godina

A sta ce tek EU da im uradi! U skoro svim zemljama EU godisnja registracija (porez) se placa na osnovu CO2 emisije. A VW je najprodavaniji auto u skoro svim kategorijama (npr, Golf u segmentu C, Passat u segmentu D, itd). Posebno motori od 2.0 dizel! Pa kad u jednoj Francuskoj, Engleskoj, Holandiji, pa i samoj Nemackoj pomnozis broj automobila sa ZAKINUTIM porezom u stotinama evra godisnje i pomnozis za 7 godina... Auuuu. Lako je doci do zakljucka da pricamo o MILIJARDAMA Evra koje vozaci nenamerno nisu platili drzavama EU, a namernom krivicom Volkswagena. Pa to krsi i one EC Euro norme - znaci VW/Audi 2.0 TDI koji se prodaju novi kao Euro 6, ne zadovoljavaju ni Euro 3 norme. Ako ovo VW prezivi, to ce biti presedan svetskih razmera, jer ovo je ekstremna kradja, iz ugla gledanja zakidanja na porezu!

seki

pre 8 godina

ja mislim da amerikanci ovakvim stvarima pre zele da smanje ugled evropskim markama automobila da bi prodavali svoje. jer nije nijednoj drzavi svejedno da se uvozna strana kola dobro prodaju a domaca da se zapostavljaju.

Rex Lex

pre 8 godina

Prema US EPA regulativi o emisiji NOx gasova (NO i NO2) za dizel motore, od 2007 na dalje, dozvoljena vrednost je 0,2g/1,6km. Ako je skriveni software VW u dizel motorima omogućio 40x veći stepen emisije pomenutih štetnih gasova (8g/1,6km), po gruboj računici da je jedan takav automobil prešao 100.000km, a na USA tržištu ih ima 480.000, u atmosferu je ispušteno ukupno 233.760. tona NO i NO2 preko dozvoljene granice. Ovo se odnosi samo na SAD. U Srbiji je VW omiljeni auto brend. Golf dizel je omiljeni automobil. Ostatak sveta da ne pominjem. Onih 233.760 tona NOx je samo vrh ledenog brega.

Kako NOx utiče na zdravlje ljudi?

NOx reaguje sa amonijakom, vlagom iz vazduha i drugim jedinjenjima, formirajući male čestice. Ove čestice prodiru duboko u osteljive delove pluća i mogu izazvati pogoršanje respiratornih bolesti, kao emfizem, bronhitis ili hronična opstruktivna bolest pluća, mogu pogoršati postojeće bolesti srca, što može dovesti do hitne hospitalizacije ili čak smrti.

Takođe, ozon se formira kada NOx stupa u interakciju sa isparljivim organskim jedinjenjima u prisustvu toplote ili sunčeve svetlosti. Deca, starije osobe i ljudi sa plućnim bolestima kao astma, ili ljudi koji rade ili vežbaju na otvorenom su u riziku od štetnog delovanja ozona. Ovo uključuje smanjenu funkciju pluća, pojačane respiratorne simptome, potrebu za hitnom hospitalizacijom ili čak i smrću.

Igor

pre 8 godina

A sta ce tek EU da im uradi! U skoro svim zemljama EU godisnja registracija (porez) se placa na osnovu CO2 emisije. A VW je najprodavaniji auto u skoro svim kategorijama (npr, Golf u segmentu C, Passat u segmentu D, itd). Posebno motori od 2.0 dizel! Pa kad u jednoj Francuskoj, Engleskoj, Holandiji, pa i samoj Nemackoj pomnozis broj automobila sa ZAKINUTIM porezom u stotinama evra godisnje i pomnozis za 7 godina... Auuuu. Lako je doci do zakljucka da pricamo o MILIJARDAMA Evra koje vozaci nenamerno nisu platili drzavama EU, a namernom krivicom Volkswagena. Pa to krsi i one EC Euro norme - znaci VW/Audi 2.0 TDI koji se prodaju novi kao Euro 6, ne zadovoljavaju ni Euro 3 norme. Ako ovo VW prezivi, to ce biti presedan svetskih razmera, jer ovo je ekstremna kradja, iz ugla gledanja zakidanja na porezu!

Rex Lex

pre 8 godina

Prema US EPA regulativi o emisiji NOx gasova (NO i NO2) za dizel motore, od 2007 na dalje, dozvoljena vrednost je 0,2g/1,6km. Ako je skriveni software VW u dizel motorima omogućio 40x veći stepen emisije pomenutih štetnih gasova (8g/1,6km), po gruboj računici da je jedan takav automobil prešao 100.000km, a na USA tržištu ih ima 480.000, u atmosferu je ispušteno ukupno 233.760. tona NO i NO2 preko dozvoljene granice. Ovo se odnosi samo na SAD. U Srbiji je VW omiljeni auto brend. Golf dizel je omiljeni automobil. Ostatak sveta da ne pominjem. Onih 233.760 tona NOx je samo vrh ledenog brega.

Kako NOx utiče na zdravlje ljudi?

NOx reaguje sa amonijakom, vlagom iz vazduha i drugim jedinjenjima, formirajući male čestice. Ove čestice prodiru duboko u osteljive delove pluća i mogu izazvati pogoršanje respiratornih bolesti, kao emfizem, bronhitis ili hronična opstruktivna bolest pluća, mogu pogoršati postojeće bolesti srca, što može dovesti do hitne hospitalizacije ili čak smrti.

Takođe, ozon se formira kada NOx stupa u interakciju sa isparljivim organskim jedinjenjima u prisustvu toplote ili sunčeve svetlosti. Deca, starije osobe i ljudi sa plućnim bolestima kao astma, ili ljudi koji rade ili vežbaju na otvorenom su u riziku od štetnog delovanja ozona. Ovo uključuje smanjenu funkciju pluća, pojačane respiratorne simptome, potrebu za hitnom hospitalizacijom ili čak i smrću.

Igor

pre 8 godina

Moram ponovo da se javim, da odgovorim Banetu: Volkswagen je bio lider upravo u podizanju cena i obaranju kvaliteta! Potpuno suprotno od onoga sto ti pricas. Peugeot/Citroen ili Opel su kola koja dobijes full opremljena, po ceni "celavog" VW-a. Pogledaj cene, npr VW Passat ili Peugeot 508 i pogledaj sa kojom opremom dolaze: Passat 2.0 TDI Highline 45.000 evra, a uporediv Peugeot 508 2.0 HDI Allure 35.000 evra (oba dizel, sa 150 KS, sa full opremom). Znaci VW je firma koja napumpava cene, a kvalitet cemo tek da vidimo... Jedna je stvar placati Auto Bildu da pise afirmativne clanke i testove, a druga je stvar realnost. Ako bi recimo VW nestao sa trzista posle ovoga, zasto bi svi drugi napravili kartel? Isuvise drugih proizvodjaca ostaje i trka ce biti nastavljena. Japanci, Koreanci, Francuzi, Italijani, Amerikanci, Englezi, Svedjani, pa cak i Rusi, Kinezi, Rumuni... Svi prave kola!

Boris

pre 8 godina

Evo i zvanično od strane Volkswagena! https://www.volkswagen-media-services.com/en/detailpage/-/detail/Volkswagen-AG-has-issued-the-following-information/view/2715181/7a5bbec13158edd433c6630f5ac445da?p_p_auth=R6CheuHW 11 milion auta je pogođeno ovim u svetu! 11 miliona!!! 6,5 milijardi evra će biti izdvojeno za rešavanje.

Al' naravno, biće opet onih koji će i ovo negirati :-)...

Ministarstvo transporta Italije pokrenulo istragu. EU Komisija objavila da očekuju izveštaje.

Nemački mediji razapinju VW.

Ivan

pre 8 godina

@(seki, 22. septembar 2015 12:31)

O čemu apologeti VW trabunjate ovih dana po internetu?

VW je priznao da je lagao. Da mi je znati kako ste onda to povezali da amerikanci hoće da napakoste jadnim VW-evcima?

Srdjan

pre 8 godina

U svemu ovome je najfascinantnija drskost - nisu sigurno mislili da je ovo nesto sto se ne moze otkriti na testiranju i sa 1000% sigurnosti se moglo racunati da ce pre ili kasnije neko sa dovoljno integriteta ovo objaviti i opet su ovo uradili - ma ko nama sta moze!

Hm

pre 8 godina

@(Bane, 22. septembar 2015 14:08)

Evo ga VW bot ili zaposleni. Taj tzv. C segment nazivaju uglavnom shabani Golf klasom i to je vise u vasim glavama, jer ste opcinjeni Golfom kao ultimativnim prevoznim sredstvom, statusnim simbolom u ovoj raspaloj zemlji, vrhunac savrsenstva, a u stvari se radi o obicnom marketingu. Da je dobar, ali samo u smislu nekih detalja, koji vam stvaraju odredjen ugodjaj, jeste, ali toliko ga dizati u nebesa je besmisleno. Ni meni se ne svidja sto je to veliki udarac, ali sami su cackali mecku. Reklamirali se u SAD kao "Clean Diesel", hvalisali se, prepuni sebe, itd. Sad neka ispastaju. A za trovanje sirom sveta i pritom lagati ljudi da nije tako treba debelo da odgovaraju.

Radovan

pre 8 godina

(Rex Lex, 22. septembar 2015 11:13)

Pa moraju farmaceuti i grobari nešto da zarade. Naftaški lobi je vlasnik farmaceutskih kompanija, tako da su potpuno zatvorili krug proizvodnje, od kolevke pa do groba.

The Unforgiven

pre 8 godina

@seki,
Problem u toj tvojoj teoriji zavere je sto vecina VW za Americko trziste se proizvode upravo u Americi. A ako vec hoce da uniste konkurenta, onda ne bi unistavali smesni VW vec neku firmu koja je zaista konkurent (recimo Hyundai-Kia).

Boris

pre 8 godina

Opet neki sa zaverama iako su iz VW priznali da su nameštali i varali :-). Koliko su tamošnje agencije ozbiljne, FCA je opozvala 4 miliona vozila za poslednjih 90 dana, što zbog agencija što sami. http://www.thetruthaboutcars.com/2015/09/fca-recalling-1-7-million-trucks-airbag-issues/ Toliko o pristrasnosti.

Nemački mediji su konačno skočili za vrat VW-u juče posle masakra na berzi (gubitak od 16 milijardi €, skoro 20% pa akicja). Spiegel otvorio poseban blog gde pumpaju najnovije informacije gde su objavili da je čak 11 milion vozila pogođeno (u celom svetu varali!).
Inače od jutros, akcije su u jednom momentu pale za neverovatnih 23%.

Hehe

pre 8 godina

@(seki, 22. septembar 2015 12:31)

Seki, molim te, inforisi se prvo. U pitanju je izgleda prevara veka od strane "VW Group". Priznali su prevaru. Akcije i drugi dan zaredom dozivljavaju sunovrat i trneutna vrednost je 106e i padaju i dalje. Frankfurtska berza radi do 17.30, a ovim tempom im se pise dobro. Drugo, u USA ce garant biti i privatnih tuzbi tako da se od tog trzista mogu oprostiti samo. Molim B92 da uporedi cene novih i polovnih VW vozila u USA pre i posle ovog incidenta.

čestobrodica

pre 8 godina

kad sam kupovao auto,imao sam na raspolaganju 5000e. raspitivao sam se i svi mi govorili da kupim vw. za te pare sam mogao da kupim auto star 10-12 godina i sa kilometrazom odavde do meseca. ipak,volciga je to. onda sam se dozvao pameti i kupio francuza starog 6 godina. uopste ne zalim. udobniji,malo trosi,jeftin za odrzavanje (inace u nas srba je i dalje misljenje da su francuzi skupi,sto nije tako),lepo izgleda,a imam auto koji ce me sluziti. imam megana 2009,ali nisam kao veci deo srba koji bi se rado vozio u golfu 4/5 sa pocepanim sedistima,raskantanog,ubijenog i nisam mangup. ja sam samo prosecan srbin koji je podigao kredit da kupi auto. mozda je nemac nemac,ali mladji auto je mladji. jednom su pitali direktora mercedesa koji je auto najbolji,a on je rekao nov

Harun el Rašid

pre 8 godina

Vest od juče: Podsećamo, američka Agencija za zaštitiu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola miliona vozila na tržištu SAD.

Vesti od prekjuče: "Vozila su opremljena softverom koji isključuje kontrolu emisije u uobičajenim uslovima vožnje, a uključuje ga kada automobil prolazi testove emisije", otkriva EPA.

Možda sam glup, ali bih voleo da mi neko ko je upućeniji malo objasni neke stvari. Kako se utvrđuje stepen zagađenja nekog motora/modela? Ko je ovlašćen da to radi? Vesti mi deluju kontradiktorno, jer se iz poslednjeg može zaključiti da softver prepoznaje kada se auto vozi u režimu testiranja zagađenja i tada uključuje kontrolu emisije, a kada se vozi u "normalnom režimu" onda isključuje pomenutu kontrolu. Da li to znači da oni(VW) imaju tehnologiju koja zadovoljava standarde emisije štetnih gasova, ali je iz nekog razloga isključuju(softverski) u redovnoj vožnji? Koji je razlog za to i koji je motiv takvog ponašanja? Meni ovo deluje nešto kao: "da, mi imamo tu tehnologiju i ugrađujemo je u svoja vozila, prepoznaćemo(softverski) kada ih testirate i ona će biti uključena, a kada se test završi, isključujemo je i zagađujemo okolinu jer nam se tako može".

Da ne bude zabune, osilili su se mnogo, verujem da su muljali i nadam se da će to skupo platiti.

seki

pre 8 godina

ja mislim da amerikanci ovakvim stvarima pre zele da smanje ugled evropskim markama automobila da bi prodavali svoje. jer nije nijednoj drzavi svejedno da se uvozna strana kola dobro prodaju a domaca da se zapostavljaju.

bakicar

pre 8 godina

Raside kada je motor u zelenom rezimu snaga je redukovana pa tdi ne lijepi za sjedista, tako emituje manje NOx. Mozda je uprosceno ali u tome se ogleda sustina prevare.

Bane

pre 8 godina

@Hm

Prvo nisam nikakav bot a još manje imam veze sa VW, nikada ga nisam vozio iako mogu da ga priuštim jer kao što rekoh nikada me nije privlačio. Ne smatram ga statusnim simbolom a Golf klasom su ga prozvali autonovinari, ako ćemo iskreno. Ja lično se služim terminologijom segmenata (A, B, C i sl
) jedino što sam se pogrešno izrazio je što sam napisao da je bio lider a zapravo sam mislio da je važio za lidera. I tu mogu i da se nastavim sa odgovorom za Igora, činjenica je da je VW imao više cene u odnosu na ekvivalento opremljene i motorizovane konkurente iz segmenta ali se i po toj ceni prodavao više od njih. Opet se vraćam ne kažem da je bolji već da je konkurenciji zadavao glavobolje i te glavobolje su doprinosile tome da prave bolje, lepše, kvalitetnije, opremljenije i povoljnije automobile. Ima proizvođača koliko voliš, ali upravo zbog ovog svima nama nejasnog apsurda bez VW konkurencija neće biti ista.

Bane

pre 8 godina

Ok, jasno mi je da se neki vozači Ialijanskih, Francuskih pa i Japanskih automobila naslađuju propasti VW, ne znam o čijim kompleksima to više govori, tih vozača VW ili pak ovih drugih ali nebitno, nešto drugo sam hteo da kažem. Ja iako ne volim VW uopšte mi nije drago. Opravdano ili neopravdano VW je bio lider u proizvodnji vozila srednje i više srednje klase. Čak cela jedna klasa automobila nosi naziv Golf klasa. To u prevodu znači da su ostali proizvođači uvek bili u poziciji da se trude da se izbore sa VW kao svojim glavnim konkurentom, to je sa druge strane doprinelo tome da su podizali kvalitet i smanjivali cene svojih automobila. Za nas kupce konkurencija među proizvođačima ide u našu korist. Zamislite sada da VW nestane. Šta bi kočilo Renault, Peugeot, Fiat, Opel da i oni zbog profita uproseče kvalitet i dignu cene kad nema konkurencije.

Gazda Milutin

pre 8 godina

Sećate se šta je bilo kad je BP pre nekoliko godina upropastio Meksički zaliv curenjem nafte na bušotini? Ono je bila ekološka katastrofa kod koje su se videle posledice golim okom i trajalo je ohoho dok nisu to sanirali. I nagodili su se lepo. Malo otplatili, malo investirali u fondove za sanaciju ovog ili onog i kraj. Šta mislite da će u ovom slučaju (gde nema vizuelnih manifestacija ili povređenih/poginulih) proći to drugačije? Pričaće se neko vreme, a oni će se iza zatvorenih vrata lepo nagoditi i izmiriti. Mi možemo da se hajfajvujemo i seirimo nad situacijom i sudbinom koja je klepila i Nemce, ali ono gde ćemo mi to osetiti su verovatno i neka podizanja cena, jer gubitke treba negde i nadoknaditi.

Lola

pre 8 godina

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da će pokrenuti istragu nakon što je tzv. Agencija za zaštitu okoline otkrila da su Gradjevinska direkcija Srbije i Ministartsvo za gradjevinu, saobraćaj i infrastrukturu prikrili nemogućnost sanacije štetnih gasova "smrdljivih zgrada" na testovima Vinče, prenosi Blok 72.

Kolja

pre 8 godina

(Harun el Rašid, 22. septembar 2015 16:52)

Verovao ili ne svaki noviji automobil ima u ECU rezim za prepoznavanje testiranja ili ti kada ide na dinometar gde se vrse testuranja snage i izduvnih gasova. Kod automobila sa pogonom na dva tocka ECU razume da se druga dva tocka ne okrecu i odmah prepoznaje da je testiranje u pitanju. To je sasvim legalno.

E sada ono sto je ilegalno je da ECU ima dva rezima rada tokom testiranja. Konkretno u 2.0 TDI slucajevima (bez ureje i sa urejo) je doslo do toga da ECU smanji snagu motora, rad NOx klopke postavlja na apsolutni maksimum i u slucaju da motor ima ureju uredjaj za ubrizgavanje sprica vise tecnosti i tako motor dobija neke sertifikovane cifre koje im garantuju prodaju na trzisut SADa.

A ono sto je horor je kada je ECU o normalnom modu NOx klopka ne radi uopste!!! Ako bi NOx klopka radila konstatno automobil bi trosio vise goriva.

E sada jedna stvar od dizelima pogotovo cetvorocilindrasima kod SVIH proizvodjaca. Posle vec predjenih 100,000km sistemi za filtraciju vec popustaju i motor zagadjuje sigurno duplo ako ne i vise. Tu se nalazi prava dizel prevara. Jedan dizel moze da trosi 5l na 100km u Pasatu il BMWu 5ici samo zbog labavih propisa zagadjenja i nedostatka rigorozne filtracije. I to traje opet prvih 50,000km posle toga potrosnja se polako povecava jer ceo auto biva zagadjen i zagusen od samog sebe.

seki

pre 8 godina

ja mislim da amerikanci ovakvim stvarima pre zele da smanje ugled evropskim markama automobila da bi prodavali svoje. jer nije nijednoj drzavi svejedno da se uvozna strana kola dobro prodaju a domaca da se zapostavljaju.

Bane

pre 8 godina

Ok, jasno mi je da se neki vozači Ialijanskih, Francuskih pa i Japanskih automobila naslađuju propasti VW, ne znam o čijim kompleksima to više govori, tih vozača VW ili pak ovih drugih ali nebitno, nešto drugo sam hteo da kažem. Ja iako ne volim VW uopšte mi nije drago. Opravdano ili neopravdano VW je bio lider u proizvodnji vozila srednje i više srednje klase. Čak cela jedna klasa automobila nosi naziv Golf klasa. To u prevodu znači da su ostali proizvođači uvek bili u poziciji da se trude da se izbore sa VW kao svojim glavnim konkurentom, to je sa druge strane doprinelo tome da su podizali kvalitet i smanjivali cene svojih automobila. Za nas kupce konkurencija među proizvođačima ide u našu korist. Zamislite sada da VW nestane. Šta bi kočilo Renault, Peugeot, Fiat, Opel da i oni zbog profita uproseče kvalitet i dignu cene kad nema konkurencije.

The Unforgiven

pre 8 godina

@seki,
Problem u toj tvojoj teoriji zavere je sto vecina VW za Americko trziste se proizvode upravo u Americi. A ako vec hoce da uniste konkurenta, onda ne bi unistavali smesni VW vec neku firmu koja je zaista konkurent (recimo Hyundai-Kia).

Hm

pre 8 godina

@(Bane, 22. septembar 2015 14:08)

Evo ga VW bot ili zaposleni. Taj tzv. C segment nazivaju uglavnom shabani Golf klasom i to je vise u vasim glavama, jer ste opcinjeni Golfom kao ultimativnim prevoznim sredstvom, statusnim simbolom u ovoj raspaloj zemlji, vrhunac savrsenstva, a u stvari se radi o obicnom marketingu. Da je dobar, ali samo u smislu nekih detalja, koji vam stvaraju odredjen ugodjaj, jeste, ali toliko ga dizati u nebesa je besmisleno. Ni meni se ne svidja sto je to veliki udarac, ali sami su cackali mecku. Reklamirali se u SAD kao "Clean Diesel", hvalisali se, prepuni sebe, itd. Sad neka ispastaju. A za trovanje sirom sveta i pritom lagati ljudi da nije tako treba debelo da odgovaraju.

Igor

pre 8 godina

A sta ce tek EU da im uradi! U skoro svim zemljama EU godisnja registracija (porez) se placa na osnovu CO2 emisije. A VW je najprodavaniji auto u skoro svim kategorijama (npr, Golf u segmentu C, Passat u segmentu D, itd). Posebno motori od 2.0 dizel! Pa kad u jednoj Francuskoj, Engleskoj, Holandiji, pa i samoj Nemackoj pomnozis broj automobila sa ZAKINUTIM porezom u stotinama evra godisnje i pomnozis za 7 godina... Auuuu. Lako je doci do zakljucka da pricamo o MILIJARDAMA Evra koje vozaci nenamerno nisu platili drzavama EU, a namernom krivicom Volkswagena. Pa to krsi i one EC Euro norme - znaci VW/Audi 2.0 TDI koji se prodaju novi kao Euro 6, ne zadovoljavaju ni Euro 3 norme. Ako ovo VW prezivi, to ce biti presedan svetskih razmera, jer ovo je ekstremna kradja, iz ugla gledanja zakidanja na porezu!

Harun el Rašid

pre 8 godina

Vest od juče: Podsećamo, američka Agencija za zaštitiu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola miliona vozila na tržištu SAD.

Vesti od prekjuče: "Vozila su opremljena softverom koji isključuje kontrolu emisije u uobičajenim uslovima vožnje, a uključuje ga kada automobil prolazi testove emisije", otkriva EPA.

Možda sam glup, ali bih voleo da mi neko ko je upućeniji malo objasni neke stvari. Kako se utvrđuje stepen zagađenja nekog motora/modela? Ko je ovlašćen da to radi? Vesti mi deluju kontradiktorno, jer se iz poslednjeg može zaključiti da softver prepoznaje kada se auto vozi u režimu testiranja zagađenja i tada uključuje kontrolu emisije, a kada se vozi u "normalnom režimu" onda isključuje pomenutu kontrolu. Da li to znači da oni(VW) imaju tehnologiju koja zadovoljava standarde emisije štetnih gasova, ali je iz nekog razloga isključuju(softverski) u redovnoj vožnji? Koji je razlog za to i koji je motiv takvog ponašanja? Meni ovo deluje nešto kao: "da, mi imamo tu tehnologiju i ugrađujemo je u svoja vozila, prepoznaćemo(softverski) kada ih testirate i ona će biti uključena, a kada se test završi, isključujemo je i zagađujemo okolinu jer nam se tako može".

Da ne bude zabune, osilili su se mnogo, verujem da su muljali i nadam se da će to skupo platiti.

Rex Lex

pre 8 godina

Prema US EPA regulativi o emisiji NOx gasova (NO i NO2) za dizel motore, od 2007 na dalje, dozvoljena vrednost je 0,2g/1,6km. Ako je skriveni software VW u dizel motorima omogućio 40x veći stepen emisije pomenutih štetnih gasova (8g/1,6km), po gruboj računici da je jedan takav automobil prešao 100.000km, a na USA tržištu ih ima 480.000, u atmosferu je ispušteno ukupno 233.760. tona NO i NO2 preko dozvoljene granice. Ovo se odnosi samo na SAD. U Srbiji je VW omiljeni auto brend. Golf dizel je omiljeni automobil. Ostatak sveta da ne pominjem. Onih 233.760 tona NOx je samo vrh ledenog brega.

Kako NOx utiče na zdravlje ljudi?

NOx reaguje sa amonijakom, vlagom iz vazduha i drugim jedinjenjima, formirajući male čestice. Ove čestice prodiru duboko u osteljive delove pluća i mogu izazvati pogoršanje respiratornih bolesti, kao emfizem, bronhitis ili hronična opstruktivna bolest pluća, mogu pogoršati postojeće bolesti srca, što može dovesti do hitne hospitalizacije ili čak smrti.

Takođe, ozon se formira kada NOx stupa u interakciju sa isparljivim organskim jedinjenjima u prisustvu toplote ili sunčeve svetlosti. Deca, starije osobe i ljudi sa plućnim bolestima kao astma, ili ljudi koji rade ili vežbaju na otvorenom su u riziku od štetnog delovanja ozona. Ovo uključuje smanjenu funkciju pluća, pojačane respiratorne simptome, potrebu za hitnom hospitalizacijom ili čak i smrću.

čestobrodica

pre 8 godina

kad sam kupovao auto,imao sam na raspolaganju 5000e. raspitivao sam se i svi mi govorili da kupim vw. za te pare sam mogao da kupim auto star 10-12 godina i sa kilometrazom odavde do meseca. ipak,volciga je to. onda sam se dozvao pameti i kupio francuza starog 6 godina. uopste ne zalim. udobniji,malo trosi,jeftin za odrzavanje (inace u nas srba je i dalje misljenje da su francuzi skupi,sto nije tako),lepo izgleda,a imam auto koji ce me sluziti. imam megana 2009,ali nisam kao veci deo srba koji bi se rado vozio u golfu 4/5 sa pocepanim sedistima,raskantanog,ubijenog i nisam mangup. ja sam samo prosecan srbin koji je podigao kredit da kupi auto. mozda je nemac nemac,ali mladji auto je mladji. jednom su pitali direktora mercedesa koji je auto najbolji,a on je rekao nov

Igor

pre 8 godina

Moram ponovo da se javim, da odgovorim Banetu: Volkswagen je bio lider upravo u podizanju cena i obaranju kvaliteta! Potpuno suprotno od onoga sto ti pricas. Peugeot/Citroen ili Opel su kola koja dobijes full opremljena, po ceni "celavog" VW-a. Pogledaj cene, npr VW Passat ili Peugeot 508 i pogledaj sa kojom opremom dolaze: Passat 2.0 TDI Highline 45.000 evra, a uporediv Peugeot 508 2.0 HDI Allure 35.000 evra (oba dizel, sa 150 KS, sa full opremom). Znaci VW je firma koja napumpava cene, a kvalitet cemo tek da vidimo... Jedna je stvar placati Auto Bildu da pise afirmativne clanke i testove, a druga je stvar realnost. Ako bi recimo VW nestao sa trzista posle ovoga, zasto bi svi drugi napravili kartel? Isuvise drugih proizvodjaca ostaje i trka ce biti nastavljena. Japanci, Koreanci, Francuzi, Italijani, Amerikanci, Englezi, Svedjani, pa cak i Rusi, Kinezi, Rumuni... Svi prave kola!

Radovan

pre 8 godina

(Rex Lex, 22. septembar 2015 11:13)

Pa moraju farmaceuti i grobari nešto da zarade. Naftaški lobi je vlasnik farmaceutskih kompanija, tako da su potpuno zatvorili krug proizvodnje, od kolevke pa do groba.

Ivan

pre 8 godina

@(seki, 22. septembar 2015 12:31)

O čemu apologeti VW trabunjate ovih dana po internetu?

VW je priznao da je lagao. Da mi je znati kako ste onda to povezali da amerikanci hoće da napakoste jadnim VW-evcima?

Srdjan

pre 8 godina

U svemu ovome je najfascinantnija drskost - nisu sigurno mislili da je ovo nesto sto se ne moze otkriti na testiranju i sa 1000% sigurnosti se moglo racunati da ce pre ili kasnije neko sa dovoljno integriteta ovo objaviti i opet su ovo uradili - ma ko nama sta moze!

Hehe

pre 8 godina

@(seki, 22. septembar 2015 12:31)

Seki, molim te, inforisi se prvo. U pitanju je izgleda prevara veka od strane "VW Group". Priznali su prevaru. Akcije i drugi dan zaredom dozivljavaju sunovrat i trneutna vrednost je 106e i padaju i dalje. Frankfurtska berza radi do 17.30, a ovim tempom im se pise dobro. Drugo, u USA ce garant biti i privatnih tuzbi tako da se od tog trzista mogu oprostiti samo. Molim B92 da uporedi cene novih i polovnih VW vozila u USA pre i posle ovog incidenta.

Bane

pre 8 godina

@Hm

Prvo nisam nikakav bot a još manje imam veze sa VW, nikada ga nisam vozio iako mogu da ga priuštim jer kao što rekoh nikada me nije privlačio. Ne smatram ga statusnim simbolom a Golf klasom su ga prozvali autonovinari, ako ćemo iskreno. Ja lično se služim terminologijom segmenata (A, B, C i sl
) jedino što sam se pogrešno izrazio je što sam napisao da je bio lider a zapravo sam mislio da je važio za lidera. I tu mogu i da se nastavim sa odgovorom za Igora, činjenica je da je VW imao više cene u odnosu na ekvivalento opremljene i motorizovane konkurente iz segmenta ali se i po toj ceni prodavao više od njih. Opet se vraćam ne kažem da je bolji već da je konkurenciji zadavao glavobolje i te glavobolje su doprinosile tome da prave bolje, lepše, kvalitetnije, opremljenije i povoljnije automobile. Ima proizvođača koliko voliš, ali upravo zbog ovog svima nama nejasnog apsurda bez VW konkurencija neće biti ista.

bakicar

pre 8 godina

Raside kada je motor u zelenom rezimu snaga je redukovana pa tdi ne lijepi za sjedista, tako emituje manje NOx. Mozda je uprosceno ali u tome se ogleda sustina prevare.

Lola

pre 8 godina

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da će pokrenuti istragu nakon što je tzv. Agencija za zaštitu okoline otkrila da su Gradjevinska direkcija Srbije i Ministartsvo za gradjevinu, saobraćaj i infrastrukturu prikrili nemogućnost sanacije štetnih gasova "smrdljivih zgrada" na testovima Vinče, prenosi Blok 72.

Boris

pre 8 godina

Opet neki sa zaverama iako su iz VW priznali da su nameštali i varali :-). Koliko su tamošnje agencije ozbiljne, FCA je opozvala 4 miliona vozila za poslednjih 90 dana, što zbog agencija što sami. http://www.thetruthaboutcars.com/2015/09/fca-recalling-1-7-million-trucks-airbag-issues/ Toliko o pristrasnosti.

Nemački mediji su konačno skočili za vrat VW-u juče posle masakra na berzi (gubitak od 16 milijardi €, skoro 20% pa akicja). Spiegel otvorio poseban blog gde pumpaju najnovije informacije gde su objavili da je čak 11 milion vozila pogođeno (u celom svetu varali!).
Inače od jutros, akcije su u jednom momentu pale za neverovatnih 23%.

Boris

pre 8 godina

Evo i zvanično od strane Volkswagena! https://www.volkswagen-media-services.com/en/detailpage/-/detail/Volkswagen-AG-has-issued-the-following-information/view/2715181/7a5bbec13158edd433c6630f5ac445da?p_p_auth=R6CheuHW 11 milion auta je pogođeno ovim u svetu! 11 miliona!!! 6,5 milijardi evra će biti izdvojeno za rešavanje.

Al' naravno, biće opet onih koji će i ovo negirati :-)...

Ministarstvo transporta Italije pokrenulo istragu. EU Komisija objavila da očekuju izveštaje.

Nemački mediji razapinju VW.

Gazda Milutin

pre 8 godina

Sećate se šta je bilo kad je BP pre nekoliko godina upropastio Meksički zaliv curenjem nafte na bušotini? Ono je bila ekološka katastrofa kod koje su se videle posledice golim okom i trajalo je ohoho dok nisu to sanirali. I nagodili su se lepo. Malo otplatili, malo investirali u fondove za sanaciju ovog ili onog i kraj. Šta mislite da će u ovom slučaju (gde nema vizuelnih manifestacija ili povređenih/poginulih) proći to drugačije? Pričaće se neko vreme, a oni će se iza zatvorenih vrata lepo nagoditi i izmiriti. Mi možemo da se hajfajvujemo i seirimo nad situacijom i sudbinom koja je klepila i Nemce, ali ono gde ćemo mi to osetiti su verovatno i neka podizanja cena, jer gubitke treba negde i nadoknaditi.

Kolja

pre 8 godina

(Harun el Rašid, 22. septembar 2015 16:52)

Verovao ili ne svaki noviji automobil ima u ECU rezim za prepoznavanje testiranja ili ti kada ide na dinometar gde se vrse testuranja snage i izduvnih gasova. Kod automobila sa pogonom na dva tocka ECU razume da se druga dva tocka ne okrecu i odmah prepoznaje da je testiranje u pitanju. To je sasvim legalno.

E sada ono sto je ilegalno je da ECU ima dva rezima rada tokom testiranja. Konkretno u 2.0 TDI slucajevima (bez ureje i sa urejo) je doslo do toga da ECU smanji snagu motora, rad NOx klopke postavlja na apsolutni maksimum i u slucaju da motor ima ureju uredjaj za ubrizgavanje sprica vise tecnosti i tako motor dobija neke sertifikovane cifre koje im garantuju prodaju na trzisut SADa.

A ono sto je horor je kada je ECU o normalnom modu NOx klopka ne radi uopste!!! Ako bi NOx klopka radila konstatno automobil bi trosio vise goriva.

E sada jedna stvar od dizelima pogotovo cetvorocilindrasima kod SVIH proizvodjaca. Posle vec predjenih 100,000km sistemi za filtraciju vec popustaju i motor zagadjuje sigurno duplo ako ne i vise. Tu se nalazi prava dizel prevara. Jedan dizel moze da trosi 5l na 100km u Pasatu il BMWu 5ici samo zbog labavih propisa zagadjenja i nedostatka rigorozne filtracije. I to traje opet prvih 50,000km posle toga potrosnja se polako povecava jer ceo auto biva zagadjen i zagusen od samog sebe.