Ponedeljak, 21.09.2015.

17:50

Darvin nije verovao ni u Bibliju ni u Isusa Hrista

Izvor: Tanjug

Darvin nije verovao ni u Bibliju ni u Isusa Hrista IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

218 Komentari

Sortiraj po:

Aleksander

pre 8 godina

Veoma interesantna rasprava, a posebno blagorodna što nema botova. Kao okoreli materijalista o svetom trojstvu imam sledeće viđenije: 1. Otac = vreme, Sin = energija + materija, Sveti duh = prostor. Ja sam svoj razum umirio Paskalovom teorijom klađenja. Klade se verujući i neverujući da li Bog postoji ili ne. Ako je neverujući u pravu i dobije opkladu (Bog ne postoji). Šta dobija? NIŠTA. Ako nije u pravu gubi SVE. Ako verujući nije u pravu. Šta gubi? NIŠTA. Ali ako je u pravu dobija SVE! Dakle logika razuma nalaže..... Hvala vam komentatori ulepšali ste mi dan.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike, brate...

Vidim da ti je stalo da pošto poto budeš u pravu...
Ne vidim smisla daljem argumentovanju jer se ponavljamo.
Najbolje je da realan život, stvarnost, događanje... bude presuditelj.
Život je fantastična drama koja se odvija u milijardama ‘’molekula’’
istovremeno i neprestano, i šta on pokaže – to je.
Može čovek priznati ili odbiti da prizna, ali – to je.
I potom opet može razumeti ili odbaciti, ali je - opet to.
Do te mere X pušta ipsilona... da razume i opredeli se.
Pa nek nam je, i tebi i meni i svima nama, sa srećom.
Pozdrav
.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Dobar komentar. Zasto - zato sto kada se tvoj stav razbije na proste premise i onda se one ubace u logicku valjanju formu i izvuce zakljucak koji nedvosmisleno pokazuje koliko je tvoj zakljucak nebulozan, ti radis sta - modifikujes premise (na koje si prethodno dao "amin").

U vezi sa tim, vrlo kratko cu se osvrnuti na nekoliko stavki:

- Lep citat Sopenhauera, ali eristicka dijaletkika i formalna logika su dve razlicite stvari. Da si procitao tu celu knjigu, znao bi i zasto. Mali nagovestaj: formalna logika je upravo bavi okolnostima kada su javljaju pogresni zakljucci i kako se formiraju sudovi...za razliku od tvog citata koji su partikularni, sto znaci - pozdravi se sa dedukcijom.

- Da li stvorenje Y cini zlo?...kazes "da", a onda kazes treba "opredeljuje se da cini zlo", sto tek treba da dokazemo. Dakle, stavljas zakljucak u premisu (begging the question, petitio principii - https://en.wikipedia.org/wiki/Beg_a_question). Fantastican rezon.

- Lukavi cini zlo samo kada mu se dopusti, kazes. GENIJALNO! Upravo si rekao da je zlo pod kontrolom tvorca, tj. lukavi slobodnom voljom odluci, a tvorac mu da dozvolu - zajednicki zlocinacki poduhvat...

- Hipoteticki silogizam jeste valjan po svim pravilima, onako kako sam ga izneo. Ne kazem ja, kaze logika. Za razliku od tebe, ja ostavim linkove, pa mozes da pratis.

- Konacno - taj tvoj tvorac je u trenutku stvaranja znao da ce ispasti zlo (NAMERA/UMISLJAJ!), ergo, on je odgovoran. I rest my case.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

Artur Šopenhauer ''Eristička dijalektika'', str. 3: ''Pogrešni sudovi su česti, pogrešni zaključci veoma retki''. (Ima na netu, tebi bi se dopalo, ako ne nađeš javi mejl da ti pošaljem.)
* * *
Greške u tvojim premisama su se pojavi1e u zaključku. Evo koje:
1 ...''da cini zlo'' nije ok. Treba: da se opredeljuje (ima slobodnu, nesputanu volju) za zlo. Činjenje je (podsetimo se) uslovljeno dopuštenjem.
2 ...''cini zlo''. Opet netačno. Čini samo kada mu se dopusti. Ovo veoma menja situaciju, jer se zlu pridaje kurativni značaj. (Kurativni sa stanovišta smisla sveta i stvorenja, inače se zlo smatra nekontrolisanim oponentom, kako mi se čini da ti shvataš.)
3 ...''ali i sve ostalo''. Netačno. Ima toga prilično što nije stvorilo, npr. zlo.
4 ...''stalno i uvek''. Ne. Vidi 1 i 2.
5 ...''valjana po svim pravilima''. Ovo ti sam sebe ocenjuješ najvišom ocenom? Upravo je ovde nešto najkorisnije što bi iz Pravoslavlja naučio. Jer ono gordoumlje smatra najgorom bolešću, gorom od svih sida i rakova zajedno.
* * *
Ima mnogo čarobnih stvari da se nauči u Pravoslavlju, i tako polako čovek uviđa svoja kriva predubeđenja. O tome ko smo mi a ko X (P); o funkciji zla u ovom svetu i kako ga X fantastično koristi da sprovede svoju namisao; šta je Njegova namisao, svrha, smisao sa svetom a šta s nama; šta je najvažnije u svetu a šta u našem životu; zašto se čovek rado okreće zlu; koje tri strasti vladaju ljudima; kako se one kontrolišu a kako pobeđuju...

Pozdrav
.

Реdјicа

pre 8 godina

Спике, опуштено, у вечности нема зла. Примиhемо те у рај, не брини. Заслужио си, толико ти смета зло.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Zahvaljujem na odgovoru. Odgovori jasni i precizni, bas kao sto treba da budu. :) Elem, iako nisam hriscanin, a jos manje verujuci, nemam problema da na sebe primenim 3:15, pa da odgovorim na tvoje pitanje.

Elem, "zašto ne možeš da razumeš da X nije stvorio zlo... evo te pitam opet.". Kratak odgovor bi bio - zbog kategorickog silogizma. Konkretnije:

Uzecu odgovore na onih pet pitanja kao premise. Radi lakseg prikaza, a posto neko ovde rece da je zavrsio matematiku, mozemo da napravimo ovakvu postavku:

P - bozanstvo koje stvara sve sto postoji, pa i stvorenje koje cini zlo, i koje u trenutku stvaranja zna da ce to stvorenje da cini zlo, dakle, postoji namera/umisljaj

Q - stvorenje koje cini zlo

R - samo zlo delo (pocinjeno od Q)

Dakle, posto je P stvorilo Q, i P je "starije" od Q, mozemo da kazemo, shodno hriscanskoj postavci da: P sledi Q (modus ponens - https://en.wikipedia.org/wiki/Modus_ponens). Napominjem, da je P izmedju ostalog stvorilo i Q, ali i sve ostalo.

Obzirom da Q cini zlo, stalno i uvek, onda: Q sledi R.

Kada napravimo "dupli modus ponens", dobijemo hipoteticki silogizam (https://en.wikipedia.org/wiki/Hypothetical_syllogism):

Ako P, onda Q.
Ako Q, onda R.
Zakljucak: Ako P, onda R.

Drugim recima, P je dovoljan uslov za R. Tj. ta svesnost zla koje ce proisteci stvaranjem Q, baca odgovornost na P.

Elementarna logika. Valjana po svim pravilima valjanog zakljucivanja. Osim ako ne idemo na "e, ali ovo je nesto posebno".

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

Da – 5 puta.
Iako sam ja mislio da sam jasan kako X dopušta da Njegova stvorenja
čine zlo, evo smo ispričali tolike priče a ostali neobavešteni.
Moji su svi odgovori Da.
Opet da pojasnim:
X nije stvorio zlo.
X je stvorio sva svoja stvorenja i dao im (namerno i promišljeno, jer
nije morao da im da), slobodu volje (htenje, opredeljenje, nastrojenje...).
Njegovo stvorenje je svojom slobodnom voljom unelo zlo u ovaj svet, i
i dalje na njemu istrajava, tj. ne želi da odustane od svoje zle volje i
namere da se tako ponaša.
X mu nekada dopušta zlo ponašanje a nekada ne.
Zašto, kada, itd.... posebna priča.
(Ovo je odlično objašnjeno u ''K. o Jovu'', na prvoj stranici.)
* * *
Zašto ne možeš da razumeš da X nije stvorio zlo... evo te pitam opet.
.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Posto je silogizam ocigledno previse komplikovana forma zakljucivanja, ja bih te zamolio da mi sa da/ne, dakle najprostije moguce, odgovoris na sledeca pitanja. Na kraju krajeva, kao hriscanin si duzan odgovore, sudeci po tvojoj svetoj knjizi (Prva poslanica Petrova 3:15: https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Peter%203:15)

Da li je entitet X svemocan/svemoguci? Da/ne?
Da li je stvorio stvorenje Y? Da/ne?
Da li stvorenje Y cini zlo? Da/ne?
Da li je u trenutku stvaranja entitet X znao da ce stvoreneje Y raditi i sejati zlo? Da/ne?
Da li ga i dan danas entitet X pusta da cini zlo?

Dakle, jako prosta pitanja, bez ulazenja o "ulozi zla u Bozjem domostroju" (znaci tvorac ipak dopusta zlo?). Jos jednom te podsecam na spise u koje su kunes i koje sam ti citirao. Ukoliko mi ne odogovoris jasno i konkretno, sam ih krsis...

A sto se knjige o Jovu i Joni tice, da, procitao sam i imam svoj komentar na njih, ali ga namerno nisam iznosio jer bi to raspravu odvelo u drugom smeru. Uopste, kada vas, kreatodogmate covek "pritisne" arugmentima, imate taj obicaj da bacite neku crvenu haringu ili napravite nekog "straw man" i skrenete temu.

I istih razloga necu komentarisati Petrovu opasku na stavove Gojka Stojcevica jer bih morao da se osvrnem na njegove stavove iz "Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere" i svim sto je tamo napisao, a sto je, blago receno, sokantno...

Dakle, umesto "price za koju treba vremena i prostora", molim kratko.

Hvala.

petar

pre 8 godina

@Spike
Prema tome, brate moj dobri, izučavaj Sveto Pismo i svete oce, moli Boga (ali od srca i iskreno) i u tvojoj glavi neće biti nikakvih ćorsokaka, niti smutnje, no će ti vidici biti jasni, čisti i dalekometni. Biće ti brate sve kristalno jasno.
Od Boga ti zdravlje i spasenje.

petar

pre 8 godina

@Spike
Sličan problem je imao i naš blaženopočivši patrijarh Pavle. Evo šta on kaže o tome: Ako Bog unapred zna da ću ja da budem ubica, kockar, ili ne znam kakav pokvarenjak, dal' ja mogu to da ne budem. Ako ne budem, njegovo znanje je ništa, a ako budem - gde je tu sloboda? Mnogo me je mučilo to pitanje i trebao mi je taj odgovor. Ali, ako se poverim nekom od drugara - nisam siguran da ću dobiti odgovor, jer njih ne interesuju ta pitanja; da kažem nekom od profesora - ni to ne ide, reći će, ovaj je neki jeretik, ko zna?
U tim godinama vam svašta pada na pamet, te sam dugo nosio to pitanje u sebi dok nisam naišao na odgovor kod blaženog Avgustina koji to objašnjava pojmom vremena. Vreme je, kaže on, jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost je bila, nje nema; budućnost će biti - i nje nema; a šta ima? Ima sadašnjost, ali i nje gotovo da nema; ona je dodirna tačka između prošlosti i budućnosti u kojoj budućnost stalno prelazi u prošlost. Vreme važi za stvorena bića, materiju, vasionu i pogotovu za nas ljude. Mi živimo i shvatamo u kategorijama vremena, prostora i brojeva. Ali, za Boga to ne važi. Za njega nema ni prošlosti, ni budućnosti, već samo večne sadašnjosti, tako da kada mi kažemo da će nešto biti, to će nama biti, ali ne i njemu. I to je meni rešilo problem. Da nije, mogla je da bude tačka na bavljenje bogoslovijom. ..

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

X je stvorio stvorenje Y, i dao mu slobodu opredeljenja, i Y se opredelilo za zlo, i kako je sada X odgovoran što se Y odlučilo za zlo? Kako je sada X stvorio zlo? Da li je X trebao da mu naruši slobodu opredeljivanja, s obrazloženjem da ne želi takvo opredeljivanje? Tj. da, kako verujem smatraš, cilj opravdava sredstvo, pa, pošto bi X bio ''nemoćan pred pojavom zla'', interveniše blagovremeno i time spreči... Ovo se svodi na drugo pitanje (vidim da ti to kvari logiciranje), zašto je X dozvolio događaje, zle akcije koje nadalje Y sprovodi saglasno svom opredeljenju? Ali ovo je pitanje naredne slobode, slobode akcije, a nije više pitanje slobode volje ili opredeljenja. Zašto je X dopustio razvoj negativnog scenarija? Mogao je, kao svemoćan, bez problema da spreči Y u činjenju zla. Ali, dopustio je, i sve vreme pa i danas, promišljeno. Kako i zašto i čemu itd. je već priča, i treba prostora... ukratko, zlo ima funkciju u ovom Božjem domostroju. Ne znam bolji način da ti preporučim od Knjige o Jovu, ali ti izgleda više voliš da slediš samog sebe nego da probaš da proširiš svoje znanje. OK.
* * *
O očekivanju rezultata utakmice... nama je teško da se odmaknemo od Njutnovog shvatanja vremena kao ‘’trajanja’’, ali, pred X je istovremeno i sadašnjost i budućnost. Zar je ovo nemoguće razumeti? ''Knjiga proroka Jone'' je kratka, i ako imaš radne navike, ako si završio neko jače školovanje, čemu odbijanje? Veoma me zanima, pa te eto pitam: čemu?
Pozdrav
.

Реdјiса

pre 8 godina

Ми смо докучили да ви антитеисти верујете у претварање жабе у принца.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Ja zaista nisam vise siguran sta je problem u razumevanju (kao sto ne mozes da razumes "bozju svemocnost" i pitanje tvorcevog tvorca)? Hajde, probacu da uprostim u najjednostavniji moguci silogizam, sa jednom medjupremisom:

Premisa 1: Entitet X stvara stvorenje Y.
Potisnuta premisa (citiram te): "Bog zna šta će se desiti, pa jeste sveznajući."
Premisa 2: Stvorenje Y se odlucuje da cini jedino, samo i iskljucivo izrazito zla dela.
Zakljucak: Entitet X je direktno odgovoran za pocinjena zla dela (jer je unapred znao sta ce se desiti i mogao je to da spreci).

Premise istinite, forma valjana - zakljucak validan i deduktivan. I to je kraj sto se logike, da ne kazem zdravog razuma, tice. Ti mozes da ides opet na special pleading fallacy (https://en.wikipedia.org/wiki/Special_pleading), tj. da za entitet X proizvoljno tvrdis da je neki poseban slucaj, ali, u tom slucaju mozemo da tvrdimo da su i Deda Mraz i Zubic Vila takodje posebni slucajevi i sve sto dalje proizilazi iz toga.

Kazes "to stvorenje je moglo da se opredeli i drugacije" - nije moglo jer je u trenutku stvaranja entitet X vec znao sta ce da bude. Nije do stvorenja, nego do etiteta X koje ga je stvaralo. A vrhunac besmisla je da "Bog iščekuje naše akcije"! Pa kako moze neko da iscekuje nesto sto vec zna! Koji je to rezon? Sa neizvesnoscu iscekujemo rezultat utakmice koji unapred znamo?

Ja znam da koherentnost misaonog toka moze da bude problematicna, ali ako je i od kreatodogmata - mnogo je...

Antitheist

pre 8 godina

@Nama je teško razumeti Božju svemoćnost i sveznanje jer imamo antropološku predstavu o Njemu.Pozdrav.
(Joc@, 23. septembar 2015 16:19): sreća, pa ima onih koji su dokučili šta bradonja smera. Arogancija religioznih je zapanjujuća.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

''Napisao sam'' se odnosi na ''Knjigu o Jovu''. Mislio sam da ne treba navoditi jer se Mile pozvao na tekst u kome je navod, znači Miletu je jasno.
Ne izbegavam ja temu, već neću da zauzimam mesto i provociram ove ''jurišnike'' na Boga, vrlo prisutne ovde.

1 Hajde se vrati na svoje reči. Stvorio je stvorenje za koje (kao Onaj koji jedini zna svu budućnost) zna kako će se ponašati. Dakle stvorio je stvorenje a nije stvorio zlo. To stvorenje je moglo da se opredeli i drugačije. (I sada to stvorenje može da se pokaje i opredeli drugačije ali i dalje ne želi.) Bog iščekuje naše akcije, i ispoljava svoju dobru volju da ''u hodu'' koriguje svoje postupanje prema tome. (Vidi npr. ''Knjigu o Joni'' gde to eksplicitno navodi Joni.) Na ovaj način od Čoveka se neprestano, sve do njegovog upokojenja, iščekuje da se ''dobru prikloni a zlu ukloni''. Što je i smisao naših života, da se na taj način regrutujemo za mesto i status u večnom životu.

2 Ako ne bi znao unapred šta će ko da čini, naravno da ne bi bio sveznajući, ali nije to slučaj. Bog zna šta će se desiti, pa jeste sveznajući. Ovo ne narušava ''pravi i istinsku'' i, dodao bih, apsolutnu slobodnu volju, ili slobodu opredeljenja svakog Njegovog stvora koja je nenarušiva.

Drugo se zbiva sa našom slobodom delovanja ili akcije. Ta sloboda je uslovljena Božjom dozvolom. (''Čovek snuje a Bog odlučuje.'') Nama je teško razumeti Božju svemoćnost i sveznanje jer imamo antropološku predstavu o Njemu.

Pozdrav
.

Реdjiса

pre 8 godina

Спике, песимисто, заборавио си да све је добро што се добро сврши. Ти си као наши фудбалери. Игра се док судије не одсвира крај. Угледај се на Немце, доста више с тим заосталим менталитетом.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

"Odatle što je takav sam (djavo, prim. aut.) postao, svojom slobodnom voljom. Svojim slovesnim stvorenjima Bog je dao slobodu volje (ili opredeljivanja)...Znači, stvoren slobodan, dakle ni dobar ni zao, svojom slobodnom voljom odbacio je dobro i prionuo za zlo. Ako te iskreno zanima više ova tema, vidi tamo gde sam već napisao."

To nazalost, nije moguce, jer nigde nisi nista napisao ni objasnio, jer, na kraju krajeva - ni ne mozes. Stavise, vise puta si vrlo elegantno izbegao temu, sto je razumljivo. Zasto - zato sto je u pitanju tzv. paradoks slobodne volje, nocna mora svih kreatodogmata...

Elem, recimo da je tvorac (ili vise njih, zasto ne?) zaista coveku dao slobodu volju. Postoje dva slucaja:

1. Ako je tvorac sveznajuci i svemoguci, onda on neizostavno zna unapred sta ce neko da izabere, pa i sam djavo koga je stvorio. U tom slucaju, stvorio je stvorenje za koje unapred zna da ce ciniti zlo, tj. namerno je stvorio zlo.

2. Ako tvorac "podari" pravu i isitnsku slobodnu volju i ne zna sta ce ko unapred da cini, onda se to protivi njegovoj sveznajucoj/svemogucoj prirodi.

Kako god okrenes - corsokak. Na kraju krajeva, nije to nista novo...pogledati detalje na https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_free_will. Tu je i link sa kratkim opisom na srpskom.

Joc@

pre 8 godina

@ (Mile, 22. septembar 2015 19:52)

Odatle što je takav sam postao, svojom slobodnom voljom. Svojim slovesnim stvorenjima Bog je dao slobodu volje (ili opredeljivanja). Do te mere je ona slobodna da je apsolutna, nenarušiva čak ni od svog Tvorca. U suprotnom, kada stvorenja ne bi imala tu slobodu izbora opredeljenja, bili bi roboti, sa predvidljivim ponašanjem i ropskim odnosom prema Tvorcu, što On nije želeo. Taj koga si pomenuo pogordio se i ustao na Boga, okupivši svoje istomišljenike (znaš kako se zovu). Znači, stvoren slobodan, dakle ni dobar ni zao, svojom slobodnom voljom odbacio je dobro i prionuo za zlo. Ako te iskreno zanima više ova tema, vidi tamo gde sam već napisao.
.

Пеђица

pre 8 godina

U ime Oca, Sina i Svetog duha i pijanog Mileta, koga ne pominjemo jer je crna ovca u porodici. Amin. (Artemis Foul, 22. septembar 2015 23:59
Пази шта причаш, могао би тако да нехотично истераш свог подстанара кога тако брижљиво гајиш.

Пеђица

pre 8 godina

Теорија претварања жабе у принца је врхунац моћи злих сила. Милиони живих лешева загрижено бране свој непостојећи идентитет. Саучешће свим цивилизованим зверима због смрти човека у њима."

Tako je, Pedjice! Ne daj se zavarati ovim komentarima - to te necastivi iskusava u tvojoj veri. I razbacuje ove fosile na sve strane da vidi hocemo li pokleknuti, ali ti se ne daj! (Joca, ali ne Joc@, 22. septembar 2015 22:09)

Пошто нема прелазних форми, остаје само директно претварање жабе у принца. Има наде за Дарвина!

Ph.D. phy.

pre 8 godina

Treće Tesla, Leonardo da Vinči, Njutn, Ruđer Bošković, Ajnštajn, Milutin Milanković i dr, su takođe bili vernici ili pravilnije homoreligioznus psihologa,jer drukčije je da su neki navodno ovde više evoluirali pa su bliži bogovima, što je glupost,ili su pak sa druge strane životinje, što je više verovatno, ali takođe mislim glupost, jer agnostik(nespoznavanje),ateist(bezbožnik) su izrazi koji su pogrešno postavljeni u osnovi.Jer svi su ljudi na sadašnjem razvoju svesti homoreligioznus, ma koliko prizemni ili genijalni bili.Kada su prizemni i sebi predstavljaju svet isključivo onim što mogu videti, pipnuti, izmeriti, tada se nazivaju ateisti, agnostici, pozitivisti, materijalisti i dr. Kada su pak u spoznaji svoje svesti, pre svega i duhovnog zrenja najdubljih koncepta prirode, tada ih nazivamo duhovnici, gnostici, prosvetljeni i td.Crkva nema veze sa ovim i ovdašnja crkva nije katolička, iako se komentatori ubiše da opišu istu, mada je pala, niti su ovde čitaoci biblije judaisti.
Četvrto evolucija, jedno načelo prirode, evolucionizam kao uopšteno, koncept i darvinizam, uski pogled na evoluciju, nisu isto. Evolucija kao takva postoji mimo čoveka, o njoj govore prvi drevni Persijanci. Evolucionizam je koncept u razvoju, a darvinizam samo anahrona teorija istog, kojoj je težište odabir najačih jedinki, korišćen u svim imperijalističkim težnjma, osporen kod više vrsti uključujući čoveka, društveni koncepti zajednice, horizontalni transfer gena i dr.
Peto nije svet sve vidljivo.

Ph.D. phy.

pre 8 godina

Ovde se mešaju babe i žabe, a to nije dobro, jer ljudi ni ne teže tome da se razumeju, već u svojoj uskosti isključivo gledaju i misle da postoji samo njihovo, a druga učenja oko njih ih ne zanimaju. Ipak i pored svega sam uvidom izdvojio nekoliko sistemskih grešaka u sagledavanju drugih koje stvaraju predubeđenja koja ne odgovaraju činjenicama.
Prvo Bog kao takav nije koncept hrišćanstva, još manje biblije. Bog se kao takav ili takva javlja u mnogim učenjima već hiljadama godina. Jedino oko čega se spore je njegova, njena priroda. Dijapazon toga je jako širok u dosta slučajeva čak predhodi najnovijim naučnim saznanjima; vedizam, zoroastrizam, budizam, hrišćanstvo, taoizam, islam... U vedama na primer tvorac je reč, znači talas i informacija, u zoroastrizmu tvorac je prostor i njena prva emanacija je tvaša, akaša u vedama, ili ti etar, u budizmu, taoizmu i islamu tvorac je duhovna(čitaj-hiperdimenziona) sila, tsal, tao, alam almital, ili danas kvantna sila, u hrišćanstvu pak Bog tvorac je transcedentan, znači da je Bog zapravo u geometriji tačka, a u aritmetici nula. Ovo je danas dokučiv i poznat koncept u savremenoj kvantnoj fizici u teorijama o nultoj tački. Ako ne verujete meni za ova učenja o religijskim viđenjima tvorca, knjige i str, pa pitajte, po gotovo za hrišćanstvo za koga je i Tesla govorio da mu je najnaučnije.
Drugo nije ovde svaki vernik judaist, a svaki hrišćanin katolik, niti osim dece neko vidi Boga kao čiku na oblaku.

vlada logika

pre 8 godina

@B.N.
Au, ti mora da si kandidat za neku funkciju u Firmi. Samo da znas, izgleda da sada vise poena mozes osvojiti na sajtovima koji su protiv gejeva, ovde se neces 'leba najesti.

Joca, ali ne Joc@

pre 8 godina

"Теорија претварања жабе у принца је врхунац моћи злих сила. Милиони живих лешева загрижено бране свој непостојећи идентитет. Саучешће свим цивилизованим зверима због смрти човека у њима."

Tako je, Pedjice! Ne daj se zavarati ovim komentarima - to te necastivi iskusava u tvojoj veri. I razbacuje ove fosile na sve strane da vidi hocemo li pokleknuti, ali ti se ne daj!

Rhyzm

pre 8 godina

Darvin, pobednik na takmicenju ko ce da ponudi najnebuloznniju alternativu inteligentnom tvorcu, a koja ce biti ozvanicena i "naucno" potkovana i odobrena.

B.H.

pre 8 godina

@Artemis Foul
А истина о Богу јединоме у три лица дошла је свету по откривењу од Највидовитијег, од Сина Божијег Исуса Христа. Три лица, без наличја. Три лица, једна личност. Ова фина и узвишена Стварност не да се никад измирити и уједначити са грубим и ниским призрацима.
Дух истине нека Вас осветли.

Пеђица

pre 8 godina

Теорија претварања жабе у принца је врхунац моћи злих сила. Милиони живих лешева загрижено бране свој непостојећи идентитет. Саучешће свим цивилизованим зверима због смрти човека у њима.

B.H.

pre 8 godina

@Artemis Foul
Син не може ништа чинити сам од
себе него што види да отац чини (Јов. 5, 19).
Како треба разумети речи ове, браћо? Да ли онако како су неки јеретици разумевали, на име, да је Син мањи од Оца и немоћнији од Оца? Не, никако. Уста која тако тумачише речи Господње, бешчешће говорише. Него ове речи треба разумети, како су их разумели и Оци наши свети, на име: да је Син раван Оцу у свему, и да због њихова равенства хотења и љубави и мудрости Син не може ништа чинити на супрот вољи Очевој, ни љубави Очевој, ни мудрости Очевој. Тако ни Отац не може чинити ништа на супрот Сина, нити Дух Свети на супрот Оца и Сина. Све што Отац хоће и воли и мисли, то и Син и Дух Свети хоће и воли и мисли. Хармонија несравњива, јединство неразделно, биће неисказано! Јасно је, дакле, да Син и не може и не хоће чинити ништа сам од себе, на Своју руку, без хармоније и јединства са силом Очевом и вољом Очевом. Да је ово тумачење тачно, сведочи сам Господ даљим Својим речима: као што отац васкрсава мртве и оживљује, тако и син које хоће оживљује. Видите ли равенство воље и силе? Оно што хоће Отац, хоће и Син; оно што може Отац, може и Син. Да нико, дакле, не дели божанство, и не навлачи проклетство на себе. Бог се не може разделити, и онај, ко покуша делити Божанство, и једно лице умањавати а друго узвишавати, не може се спасти.
Пресвета Тројице, Боже наш, три по ипостаси а један по суштини, животе, светлости и љубави, призри на нас и помилуј нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Mile

pre 8 godina

Joc@: "Odlično razmišljaš i biraš promišljene argumente tako da sam
neke kopirao za svoju apologetiku, ali ovo o stvaranju zla nije OK.
Bog nije stvorio zlo. Zlo je (po jednoj definiciji) odsustvo dobra."

A odakle onda satana (djavo, lucifer, necasni)? Ako je bog sve stvorio, onda je stvorio i njega, ne? I ne samo da ga je stvorio, nego ga pusta nekaznjeno da vrsljari po zemaljskim bespucima i kvari mu pastvu. Tezak cinik neki, taj tvorac...

Artemis Foul

pre 8 godina

Jedno pitanje za vernike. Kako je hrišćanstvo monoteizam kada postoje dva boga, otac i sin. I ko je jači ako dođe do rasprave. A ako počnete sa svetim trojstvom, to samo pokazuje da je bog šizofrenik. Ko kaže da tu nije samo Otac, Sin i Sveti duh, nego i Mile koji voli malo da popije pa onda stvara poplave i zemljotrese na Zemlji.

Molder

pre 8 godina

Nisu ni Tesla ni Ajnstajn kao uostalom ni jedan drugi naucnik ili genije jer im njihov mozak nije dopustao da veruju u bajke jer su ga koristili i isli kroz zivot jednostavnom-zdravom-logikom

stevan

pre 8 godina

Ivan Panin, ruski matematicar, proucavajuci svete spise na originalnim jezicima ustanovio neverovatne matematicke zakonitosti, koji pokazuju da ove svete spise covek nije mogao d anapise sam:
- Broj reci u recniku deljiv je sa 7
- Broj reci koje pocinju sa samoglasnikom deljiv je sa 7
- Broj reci koji pocinju sa suglasnikom deljiv je sa 7
- Broj slova u recniku deljiv je sa 7
- Od svih slova, i ona koja su suglasnici i ona koja su samoglasnici deljiva su sa 7
- Broj reci koje se javljaju u recniku vise od jednom deljiv je sa 7
- Broj onih reci koje se javljaju samo jednom deljiv je sa 7
- Broj imenica je deljiv sa 7; broj reci koje nisu imenice takodje je deljiv sa 7
- Broj vlastitih imena je deljiv sa 7; broj muskih imena je deljiv sa 7 i broj zenskih imena je dejiv sa 7
- Broj reci koje pocinju svakim slovom alfabeta deljiv je sa 7
Ovo je moguce jer svako slovo jevrejskog i grckog alfabeta ima svoju numericku vrednost( alfa, beta, gama...). Biblija ima oko 1200 strana, ako neko sastavi 3 recenice sa ovakvom podudarnoscu, a pritom da te recenice imaju smisla, ja odbacujem sva moja uverenja vezano za biblijskog Boga.
(Ivan, 22. septembar 2015 00:26)

Ivane, vikend je prošao, a ti si na slobodi-zabrinjavajuće.

Hop cup gde je dog

pre 8 godina

Staljin nije verovao u Darvinove principe zato sto su se kosile sa komunizmom; on je vise bio za Lamarka. Takodje je izjavio da je genetika "kapitalisticka izmisljotina". Sta vise i ocekivati od bivseg seminariste (teologa).

Hitler je bio kreacionista; verovao je da su rase (sada zastareli koncept) nastale u razlicito vreme, sto se takodje kosi sa tadasnjim shvatanjem evolucije i Darvinovim otkricima. Verovao je da su Jevreji korupcija Arijevske rase i da su se udaljili od boga pocev od Savla, erm, Pavla, a da su ostale rase manje od ljudi. QED, daleko je to od Darvina...

Tako da je jos jedna kreacionisticka laz razotkrivena. Ne bi trebalo da se obrazujete preko YouTube-a, a svako danas moze da napise knjigu.

VladaTreff

pre 8 godina

Bog je isto kao i Deda Marz. Kada odrasteš i počneš da razmišljaš shvatiš da i bog i Deda Marz ne postoje, ali i dalje ima onih koji veruju u ono što nisu ni videli ni osetili.

ffws

pre 8 godina

Vladimire, neko moze biti ateista i agnostik kao sto neko moze biti teista i agnostik. Ako neko kaze ne verujem da bog postoji to ne znaci da veruje. To je samo skracenica za "ne postoje dokazi za boga(ove)". Ako neko kaze "ne verujem u astrologiju" to ne znaci da on veruje niti postoji ime za nekoga ko ne veruje u astrologiju.

Ateizam je vera koliko je i biti celav boja kose, "off" kanal na TV-u ili neigranje tenisa sport.

Sto se tice tvog drugog argumenta, to je vrsta special pleading logicke greske. Bog navodno potpada pod specijalne standarde kojem se nijedno drugo bice ne klasira, kako da ne, iako se taj bog pojavljivao u raznim formama ljudima kroz jedan deo istorije, sada se ne pojavljuje. Nije li to nista vise nego zgodan argument. Bog u tom slucaju ne mora ni da postoji, apsolutno je svejedno.

Uzmi u obzir vestice; mislim da je sigurno reci da vestice nikada nisu postojale, ali uverenje da postoje je proizvelo isti efekat.

Vera je odbacivanje razuma; tako da je termin "razuman vernik" kontradikcija. Vera nikada nije i nikada nece odgovoriti ni na jedno jedino pitanje i ja izazivam bilo koga da smisli samo jedan odgovor koji ne podize vise pitanja. Ili bolje, metaforicki i u duhu hriscanstva, vera ne moze pomeriti nijednu jedinu planinu...

To nije prednost, to je priroda religije. Vrlo losa priroda. Niti se ikom moze zameriti ako ima standarde za razliku od necega sto je veoma lose preneseno (a ovo mogu i da dokazem)...

Vladimirr

pre 8 godina

Наука не може ни да докаже нити да оповргне постојање Бога јер Бог надилази све рационалне појмове људског ума. Јасно раздвајање науке и вере је зато веома важно

(Sava)

Mislim da Sava to vrlo lepo razlaze, iako on to vidi iz fokusa vernika, a ja iz fokusa agnostika. Na srecu, razuman vernik i razuman agnostik izgleda da vise mogu da se razumeju nego nerazumni ljudi koje god vere (nevere) bili :) Ima i u Bibliji: daj bogu bozije, a caru carevo. Drugim recima, ne mesaj babe i zabe. Ili jos jednom: to su potpuno dve razlicite vrste misljenja, i prednost religije i jeste sto ne mora da DOKAZUJE, vec podstice VERU u nesto. Nazalost, vera moze da bude u superiornost bele rase, ili sta god vec, i zato se koriguje moralom. Nazalost, religija nije bas uvek tako dozivljavana, i mnogima je bilo lakse istrebiti suparnicki tabor nego se zamisleti nad sobom i svojim odlukama, odnosno pogledati u ogledalo.

Spike

pre 8 godina

@(samo kažem, 21. septembar 2015 23:40")

"A jedan njegov sunarodnik, valjda major po činu, reče: ateista? nisam video još nijednog ateistu sakrivenog u rupama od granata..."

To sto nije video ni jednog ateistu sakrivenog u rupama od granata nije argument protiv ateista, nego protiv granata.

Vrlo bazicko nevalidno rezonovanje. Videti pod https://en.wikipedia.org/wiki/There_are_no_atheists_in_foxholes i pod https://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_emotion.

VladaTreff

pre 8 godina

Isus je isto kao i Deda Marz. Kada odrasteš saznaš na Deda Mraz ne postoji, a oni koji veruju u Isusa i dalje ih crkva pravi budalama.

vladimirr

pre 8 godina

Зато је Тесла веровао и допринео човечанству тј. нама који данас живимо, допринео више него хиљаду „дарвина" заједно. (Ајмо Ноле!!!!, 21. septembar 2015 17:28)E moj ti Nole, eto ti sta je Tesla mislio o religiji (nazalost na engleskom): Later in his life, he did not consider himself to be a "believer in the orthodox sense," and opposed religious fanaticism.Despite this, he had a profound respect for both Buddhism and Christianity.In his article, Tesla stated: For ages this idea [that each of us is only part of a whole] has been proclaimed in wise teachings of religion, probably as a deeply founded truth. The Buddhist expresses it in one way, the Christian in another, but both say the same: We are all one. However, his religious views remain uncertain due to other statements that he made. For example, in his article, "A Machine to End War",Tesla stated:There is no conflict between the ideal of religion and the ideal of science, but science is opposed to theological dogmas because science is founded on fact. To me, the universe is simply a great machine which never came into being and never will end. Man, like the universe, is a machine. And from the concordance of our reactions, understanding is born. Mechanisms of infinite complexity are developed, but what we call "soul" or "spirit," is nothing more than the sum of the functionings of the body. When this functioning ceases, the "soul" or the "spirit" ceases likewise.

Vladimirr

pre 8 godina

(Koma, 22. septembar 2015 12:29)

Hmm, malo kontradiktoran komentar, napisao je NE VERUJEM, dakle nije rekao BOG NE POSTOJI. Dakle, ne verujem u bibliju, odnosno sve ono sto ste u vasem komentaru rekli za vanzemaljce. To je i razlika izmedju agnostika i ateista, prvi NIJE UBEDJEN U BOZIJU EGZISTENCIJU, dok drugi VERUJE DA BOG NE POSTOJI. Kad si religiozni fanatik verovatno i nije neka razlika, ali zapravo nebo i zemlja. Kao sto se vidi Darvin je bio pre agnostik.

Eh

pre 8 godina

Karl Marks i Čarls Darvin, dva najveća zla koji su se desili ljudskoj vrsti!!!
(mika, 22. septembar 2015 13:26)

Naprotiv, pojava i omasovljavanje svih monoteistickih religija je najvece zlo koje je moglo da zadesi covecanstvo. To je bio uvod u mracnjastvo, koje u proplamsajima i dalje traje. Sto se posebno vidi na primeru bliskog istoka.

blabla

pre 8 godina

Ovo se odnosi na pojedince: ne morate verovati niti vas iko tera, ali bar postujte pravopis. Bog, Bogu i slicno pise se velikim slovom. Svaka cast ostalima ;-)

CATAPA

pre 8 godina

Apsolutno vrhunac podmetanja koji se evo ponavlja i u nekim komentarima je da je Darvin bio vernik, a Hitler ateista. To su otprilike podjednake budalaštine koje samo temeljno spran mozak može da prihvati. Dokazi su po pravilu uzalud, pa ni ovaj to neće moći da izmeni. Ludaci su u velikoj prednosti jer ne moraju da se povinuju nikakvoj logici i nikakvim dokazima.

esma

pre 8 godina

I pored licnog negodovanja apstraktnom nacinu prilaza nekim zivotnim pojavama ,mogu priznati da se moje shvatanje vere koja je iznad religioznosti a koja se ne kosi sa raznim naucnim cinjenicama koje se plasiraju raznim putevima, na jedino mogucem nivou,za koji mislim da je vecinsko stanoviste deklarisanih,istinskih vernika svih veroispovesti na svetskom nivou,je apstrakcija.Jednostavno veru vidim kao neizbezni oblik ljudskog postojanja koja moze pruziti osmisljenost najsiroj ljudskoj populaciji koja je iz raznih razloga lisena ili manje zaokupljenja ,a mozda i nezainteresovana VELIKIM TEMAMA LJUDSKOG NASTANKA , svesna kapaciteta ljudskog domasaja bez najbitnijeg licnog osecaja manje vrednosti.Cesto praveci paralelu izmadju moje babe koja je verovala i u skladu sa tim zivela ,pisca Dostojevskog koji je iznosio misli o spoznaji BOga i nekih dostupnih naucnih teza uopste nisam videla protivrecnost osim nacina kojem su pribegavali u iznosenju svojih shvatanja :APSTRAKCIJA I KONKRETNOST.Posebno mesto ,verovatno psiholoski faktor,u poimanju vere upravo ima osoba koja je bila olicenje kao i sadasnje potvrdjenje kroz aktuelne afirmativne savete i slavne Lujze kao i medicinske savete psihijarije a to su :blagost,zahvalnost,podrska coveku,nepokolebljivost pri velikim gubitcima ,srdacnost ,radoznalost.I kao najvaznije ulogu vere vidim kao podsecanje coveka da se zivot ne sme sagledavati samo i ,ma koliko superiorne,licne perspektive vec sire.

Koma

pre 8 godina

Aj ovako, imam i ja jedno pitanje za tebe:
-Da li vi imate dokaze da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji ili samo verujete u to da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji?
(Logika, 22. septembar 2015 01:12)

A nemojmo biti deca i mesati babe i zabe. Dobar ti taj kontraargument sa mitskim bicima i bicima iz bajki, trebao si i babarogu i zmajeve navesti.
Moja poenta je bila da i ateisti veruju, samo u nepostojanje Boga. Tj, Bog je stvar vere.
Sta je sa vanzemaljcima, jel nauka smatra da postoje ili ne? Velika vecina tvrdi da postoje, ali i to je za sada stvar vere sve dok ne bude dokaza. Ali, malo je ograniceno tvrditi da sigurno ne postoje, kao sto ateisti tvrde da Bog ne postoji.

goran

pre 8 godina

Izasla je jedna fenomenalna knjiga, OD DARVINA DO HITLERA. U knjizi su pisma i tekstovi ljudi koji su zastupali teoriju evolucije i njihova razmisljanja na temu zivota i coveka sve sa referencama. Darvin je bio samo jedan kanalcic u proturanju informacija.Potrazite knjigu.

antibot

pre 8 godina

Nista nije dokazano u vezi nastanka zivota, mozes samo da verujes.
(Zoran, 21. septembar 2015 23:23)

https://en.wikipedia.org/wiki/Miller%E2%80%93Urey_experiment

Malo vode, malo amonijaka, malo metana, pustis kroz mesavinu struju i puf, dobijes aminokiseline...

Dokazano i ponovljeno hiljadama puta... Za razliku od zapaljenog zbuna koji govori, zmije koja sluzi jabuke i slicnih biblijskih "cinjenica"...

Ana Rakin

pre 8 godina

Dragi komentatori mesate babe i zabe - u Boga se veruje, ali u nauku ne, naucne istine se dokazuju i stalno proveravaju, u nauci dogme postoje, ali su istrazivaci najsrecniji kada ih sruse (dogma molekularne biologije - jedan gen jedan protein je uspesno srusena, a njeno rusenje je omogucilo fantastican uzlet ovoj nauci kojem svedocimo)

Joc@

pre 8 godina

@ (Kontras, 6:47)

Odlično razmišljaš i biraš promišljene argumente tako da sam
neke kopirao za svoju apologetiku, ali ovo o stvaranju zla nije OK.
Bog nije stvorio zlo. Zlo je (po jednoj definiciji) odsustvo dobra.
(Slično kako u elektronici shvatamo šupljinu – kao odsustvo elektrona.)
Zlo je nastalo kao posledica bezuslovne, apsolutne slobode opredeljenja,
ili volje. Božja stvorenja (i telesna i duhovna) mogu da se opredele
čak i protiv svog Tvorca. (I to je jedina sloboda koju Bog niukoliko ne dira.
Sve ostale slobode, npr. sloboda delovanja, akcije, uslovljene su
Božjim dopuštenjem.) Tako, ovu slobodu opredeljenja mogu da koriste, i,
očekivano, koristila su, neka stvorenja, i tako se zlo pojavilo u ovom svetu
(dakle nije stvoreno). Detaljnije o funkciji zla u našem svetu ima
naročito jasno u jednom naslovu u Bibliji: ''Knjizi o Jovu''.
Pozdrav Zbogom, što znači S Bogom.
.

Sava

pre 8 godina

...Православна Црква зато никада није долазила суштински у конфликт са науком јер се наука не бави питањем Творца већ емпиријским доказивањем одређених процеса у природи. Зато је наука прихватљива за нашу веру али само у оној мери у колико сама не претендује да објасни и оно што је ван њеног искуства. Наука не може ни да докаже нити да оповргне постојање Бога јер Бог надилази све рационалне појмове људског ума. Јасно раздвајање науке и вере је зато веома важно и тада и науку можемо схватити у оквиру наше вере, као покушај да се барем колико је то у могућности људског ума објасне неки природни процеси око нас.

Sava

pre 8 godina

У вези са теоријом еволуције треба одмах рећи да ни у Светом Писму, а ни у делима Светих отаца не налазимо јасне основе за оправдање теорије еволуције, барем онако како ју је изложио Чарлс Дарвин. Рекао бих да суштински разлог томе није сама чињеница да ли је ова теорија или неки њени елементи научно оправдани или не, већ, једноставно, Свето писмо о стварању света и посебно човека, говори са потпуно другог аспекта. Многи су већ јасно рекли да Књига Постања није астрономски трактат, већ богонадахнути текст, односно виђење. Традиционално Православна Црква приписује Петокњижје пророку Мојсеју, али без обзира ко је састављао и после редиговао ове књиге (што је посебна тема за себе), у својој оригиналној форми почетак књиге Постања има форму богонадахнутог виђења. Другим речима, писац извештаја о настанку света износио је оно што му је било дато од Бога да види, а није развијао научну теорију стварања. Само замислимо како би човек који је живео неколико векова пре нас описао један савремени аеродром, козмичку летелицу или нуклеарну подморницу. Засигурно би се користио језиком свог времена и могао би да опише само један део реалности коју види, али не и да објасни процес како то функционише. Авионе би видео као челичне птице, подморнице као велике китове од гвожђа и сл. Зато почетак књиге Постања треба разумети духовно, а не буквално. Главни акценат јесте на томе Ко је створио свет и са којим циљем, а не детаљно излагање самог процеса стварања...

Piplfoks

pre 8 godina

Zahvaljujuí tim dokazima postoje milijarde vernika u svetu.
.
(Joc@, 21. septembar 2015 22:58)

Milijarde vernika postoje zato što je evolucija jedan jako spor proces i ostavlja prostora za greške.

B.H.

pre 8 godina

Познавањем Бога умножава се браћо благодат и мир. Познавањем пак створења мимо Бога као одсечене од Бога или на супрот Бога умножава се браћо, јад и немир. Да се јад и немир умножава код оних који се упознавају са тварима без упознавања с Богом, не сведочи ли довољно о томе множина самоубиства баш међу онима који су изабрали себи за занат да проучавају природу и живот људски без Бога? О колика множина међу њима душа нервозних, раздражених, озлобљених, помрачених, избезумљених које само дан или месец раставља од самоубиства! Познавањем пак Бога умножава се благодат и мир. То је апостол искусио лично и своје драгоцено искуство предаје другима.
Ни благодат ни мир нису дарови земље него дарови неба. Те дарове Бог дарује онима који се труде да умноже своје познање о Њему.
Какав је најбржи пут познања Бога, браћо? Несумњиво кроз Христа Исуса Господа нашег. Он је Откровитељ и Он је Откровење, Мудрац и Мудрост, Учитељ и Наука. Од Њега је благодат, од Њега мир. Ко упознаје Бога кроз познавање створених бића у природи и кроз законе природе као што чине незнабошци, не чини ништа рђаво али иде путем околишним и посредним путем на коме многи залутају и изгубе се. Ко упознаје Бога кроз савест и судбе људске као што чине моралисти не чини рђаво али и тај иде путем околишним и тешким те може да залута и изгуби се. Но ко упозна Бога упознајући Господа Христа тај је на најкраћем и најсигурнијем путу.

Ivan

pre 8 godina

Darwin je duhovni otac Staljina, Hitlera i Ante Pavelica.
(Hrist je Put, Istina, Vaskrsenje i Zivot, 21. septembar 2015 21:22)

Darvinove knjige su bile zabranjivane Staljinovo vreme, Hitler i Pavelic su bili katolici... Hitler je davao kreacionisticke izjave i pricao je da su belci po liku bozijem a da su se crnci deformisali, dok se Darvin borio za ukidanje robstva gotovo svi robovlasnici su redovno isli u crkvu.

Joc@

pre 8 godina

Sve je ovo ''već viđeno'' i proživljeno od milijardi ljudi pre nas. Mlad čovek, zdrav, moćan, brzog uma, učenog veštinama, zaštićene egzistencije i još uvek pošteđen teških i bolnih životnih iskustava, sasvim očekivano veruje samo u ono što vidi i oseća. Ideja Boga, o kome neki pričaju da ga ima, tako je daleko od njega, da mu se čini kako izmišljaju, fantaziraju, ili žele da ga prevare. Ja sam bio ovakav i imao isti stav i iste argumente, i stoga razumem pojedine komentatore.
Ali,
svo obilje i raznolikost sveta oko nas donosi i događaje koji žestoko uzdrmaju dotadašnji stav. Čoveka preplavljuju pitanja zašto, zbog čega, zar baš meni to da se desi, s kojim smislom, šta sam trebao, da li sam pogrešio, na čemu stoji ovaj svet, moje zdravlje, sreća, slučaj – šta je to ustvari... itd. I dobije odgovor na tako upečatljiv i nedvosmislen način da mu ostane za ceo život. Potom se uverava da taj ''aha doživljaj'' nije jedinstven, da se njegov put ponavlja i preslikava mnoštvu ljudi oko njega, a i da svi oni čine Crkvu.
Ovo je, rekao bih, razvojni put od mladog ateiste do zrelog vernika.
.

baki

pre 8 godina

ima vise komentara na koje bih odgovorio, ali nema mesta za pisanje.
Pokusacu da ukratko. Bog je stvorio coveka, ali tek 6. dana. Pre toga je stvorio sve sto postoji. Bolje je pitati sta Bogu predstavlja jedan dan. Da li je mozda za Boga jedan dan nama milion godina?
Ako neko zeli da raspravlja o Bogu i Bibliji, onda bi bilo lepo da je procita.
Na primer, zasto je zlo svuda oko nas?
Zasto Bog to dozvoljava? Odgovor pise u Starom i Novom Zavetu. Namerno ne odgovaram jer za takva pitanja odgovori moraju da se otkriju, a ne dobiju.
Mene vise interesuje sto se ateisti toliko plase vernika? Ako Crkva krade, ne krade od njih. Ako su vernici glupi, glupost nije zarazna. Ratovi se sada ne vode zbog vere nego prirodnih resursa, sve ostalo su izgovori za glasace i podrsku.
Koliko god da se trudim, zaista ne razumem ko im "drma kavez"(bez namere da uvredim, ali po ateistma ljudi su samo jedna od vrsta zivotinja)?

Mrle

pre 8 godina

Nesto sigurno postoji to nije cika sa bradom ali visa sila, kosmicka pravda hiljade stvari koje mi ovako mali nismo u stanju da razumemo. Ko moze da dokaze da "Bog" ne postoji i sta je Bog ? Neka visa sila vera koja pokusava da nam da snagu kad nam je najteze, kad covek padne vera u bilo sta ga dize neda mu da potone neka zove to kako ko hoce ja verujem da necega ima nama nepojmljivog univerzalan naziv za to je Bog. Inace u crkvu i Bibliju ne verujem, u Darvinizam i hiljade nebuloznih teorija sa milion mana kao i u Bibliji takodje ne verujem. Postujem ljude koji veruju i u jedno i u drugo kao sto ima zatucanih vernika ima i zatucanih ateista koji ne vide dalje od nosa. Ljudi su pre svega dobri i losi. Ima dobrih ateista i losih vernika kao i obrnuto. Neka bude i veruje ko u sta hoce ali budimo ljudi a ne zveri.

Joc@

pre 8 godina

Sve je ovo ''već viđeno'' i proživljeno od milijardi ljudi pre nas. Mlad čovek, zdrav, moćan, brzog uma, učenog veštinama, zaštićene egzistencije i još uvek pošteđen teških i bolnih životnih iskustava, sasvim očekivano veruje samo u ono što vidi i oseća. Ideja Boga, o kome neki pričaju da ga ima, tako je daleko od njega, da mu se čini kako izmišljaju, fantaziraju, ili žele da ga prevare. Ja sam bio ovakav i imao isti stav i iste argumente, i stoga razumem pojedine komentatore.
Ali,
svo obilje i raznolikost sveta oko nas donosi i događaje koji žestoko uzdrmaju dotadašnji stav. Čoveka preplavljuju pitanja zašto, zbog čega, zar baš meni to da se desi, s kojim smislom, šta sam trebao, da li sam pogrešio, na čemu stoji ovaj svet, moje zdravlje, sreća, slučaj – šta je to ustvari... itd. I dobije odgovor na tako upečatljiv i nedvosmislen način da mu ostane za ceo život. Potom se uverava da taj ''aha doživljaj'' nije jedinstven, da se njegov put ponavlja i preslikava mnoštvu ljudi oko njega, a i da svi oni čine Crkvu.
Ovo je, rekao bih, razvojni put od mladog ateiste do zrelog vernika.
.

Srba

pre 8 godina

Zašto kaže da Darvin nije imao vere. Imao je više vere od svih izvikanih propovednnika. Imao je više vere u nauku i činjenice nego sto su svi oni zajedno imali vere u Boga.

slobodan032

pre 8 godina

Izgleda da je bogu mnogo dosadno kada je stvorio na milione različitih vrsta živih bića, ili je samo stvorio čoveka a ovi jadni insekti i razne travčice su se eto stvorile uzgred.

nsb

pre 8 godina

@BeKo 20:56

Prijatelju, ponovo si "promašio temu". Epikur? 4. vek p.n.e. ?
Ajde pronađi i citiraj recimo Entoni Flu-a. Čovek je 50 godina bio avangarda evolucionizma i ateizma, najpriznatiji profesor iz navedenih sfera . A onda odjednom. ..
Evo, ti nastavi...

blabla

pre 8 godina

Ako u nesto ne verujes to ne znaci da "to nesto" ne postoji (odnosi se i na nauku i na religiju). Nauka i religija su samo dva odvojena dela jednog mozaika koja samo zajedno imaju smisla.

Kontras

pre 8 godina

Evo par odgovara na neke zanimljivije komentare onih koji veruju (da, to je prava rec) u evoluciju.

Naucnim metodima (posmatranje, eksperiment...) mnogo puta su dokazane i posmatrane mutacije u okviru jedne vrste. Ali nikada, apsolutno nikada, nije posmatran ili eksperimentalno sproveden prelazak neke vrste u neku novu. To znate i sami, to je aksiom. Zadatak nauke je da naucnim metodima dokaze teoriju, ali to za teoriju evolucije ocigledno ne vazi. Zapitajte se zasto. Ona je dogma. A dogma je crta religije, a ne nauke.

Darvin je, koliko znam, bio agnostik. Ali, s obzirom na njegovu pseudo naucnu teoriju evolucije, nije cudo ako je bio i ateista. S druge strane, za one koji rekose da je Tesla bio blizak Budizmu (?) evo citata jedne Tesline izjave: "Dar mentalne energije dolazi od Boga...". Pa vidite cemu je bio blizak.

Neko rece kako to da Bog ne unisti zlo ako je svemocan? Koliko god to cudno zvucalo Bog je stvorio i zlo, stvorio je sve, pa i zlo. A ljudima je dao slobodnu volju da odaberu izmedju dobra i zla. Jedino se po slobodnoj volji covek razlikuje od zivotinja, jer i zivotinje su Bozija stvorenja. A zlo i smrt ce biti konacno unisteni u Bozijem Carstvu. Ceka se da se sto vise ljudi prikloni dobru.

Ertz

pre 8 godina

Dolazak Obećanog koji će na sebe uzeti grehe ljudi, poznat je oduvek. Zato je još Avelj, sin Adama i Eve, prinosio žrtvu i zato i su Jevreji prinosili žrtve sa verom da će doći Obećani da uzme grehe na sebe. Verom su se čistili od greha. Isus Hrist je sebe prineo na žrtvu zauvek nas oslobadjajući od greha ako verujemo u Njega kao Božijeg Sina i Spasitelja živom verom vladajući se Njegovim učenjem. Boga ne treba dokazivati, u Njega treba verovati, jer se kroz veru spasavamo bezrezervnom ljubavlju. Božije postojanje ne zavisi od naše vere, ali naše spasenje i večni život da. Hvala Trojedinom Bogu i hvala Isusu Hristu Spasitelju što je umro za nas i što je vaskrsao nama na spasenje. Blagosloven je koji dolazi u Ime Gospodnje.

Drava

pre 8 godina

Rekao je Darvin da ne veruje u Bibliju! Opet pogrešno protumačen. Eto ja mislim da je on ovim pismom rekao da veruje u Vrhovnog Boga koji je jedini istiniti tvorac i koji voli i budiste i hinduse,muslimane i hrišćane. (Ipak sam te pomenuo)

Logika

pre 8 godina

Vidim gomila ateisticki nastrojenih komentara, jedno pitanje za vas kad vec tako pouzdano tvrdite:
Da li vi imate dokaze da Bog ne postoji ili samo verujete u to da Bog ne postoji?
(Koma, 21. septembar 2015 19:38)

Aj ovako, imam i ja jedno pitanje za tebe:
-Da li vi imate dokaze da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji ili samo verujete u to da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji?

Piplfoks

pre 8 godina

Ako je to rekao pesimista i beznadezni Mark Tven onda da poverujemo da je to bas tako ?
Boze sacuvaj
(nsb, 21. septembar 2015 19:51)

Ne smatram Marka Tvena baš definicijom vrhunskog pisca, ali u njegovim delima ima neizrecivo više mudrosti, ljudskosti i inteligencije od Biblije i svih verskih tekstova zajedno.

Ivan

pre 8 godina

Ivan Panin, ruski matematicar, proucavajuci svete spise na originalnim jezicima ustanovio neverovatne matematicke zakonitosti, koji pokazuju da ove svete spise covek nije mogao d anapise sam:
- Broj reci u recniku deljiv je sa 7
- Broj reci koje pocinju sa samoglasnikom deljiv je sa 7
- Broj reci koji pocinju sa suglasnikom deljiv je sa 7
- Broj slova u recniku deljiv je sa 7
- Od svih slova, i ona koja su suglasnici i ona koja su samoglasnici deljiva su sa 7
- Broj reci koje se javljaju u recniku vise od jednom deljiv je sa 7
- Broj onih reci koje se javljaju samo jednom deljiv je sa 7
- Broj imenica je deljiv sa 7; broj reci koje nisu imenice takodje je deljiv sa 7
- Broj vlastitih imena je deljiv sa 7; broj muskih imena je deljiv sa 7 i broj zenskih imena je dejiv sa 7
- Broj reci koje pocinju svakim slovom alfabeta deljiv je sa 7
Ovo je moguce jer svako slovo jevrejskog i grckog alfabeta ima svoju numericku vrednost( alfa, beta, gama...). Biblija ima oko 1200 strana, ako neko sastavi 3 recenice sa ovakvom podudarnoscu, a pritom da te recenice imaju smisla, ja odbacujem sva moja uverenja vezano za biblijskog Boga.

Steffan

pre 8 godina

Kad je Rudolf Dizel napravio prvi prototip svog motora nadogradivsi ga na kociju, tamosnja lokalna crkva ga je upozorila da se ne bavi "demonskim spravama" i da nije dobrodosao u sopstvenom gradu ako nastavi da vozi tu kociju bez konja, ali ga je zena ohrabrila da se provoza gradom kad je shvatila kakav je izum u pitanju. Da ne pricam o Djordanu Bruniju i ostalim naucnicima koji su prolazili i gore zbog religije.

D89

pre 8 godina

Eto ja sam biolog po struci,i pobornik sam Darvinove teorije nastanka vrsta,ali vjerujem u Boga.
(LjutaKrajina, 21. septembar 2015 20:01)

Poštujem vašu struku i vaš stav, a pretpostavljajući da je Bog u koga verujete hrišćanski Bog, voleo bih da mi kažete kako objašnjavate da je nauka, sledeći upravo Darvinove teorije, pronašla ostatke čovekovih predaka u svim stepenima razvoja i dokazala njihovu starost hemijsko-biološkom metodama sa mogućnošću greške od 0,001%? Možda grešim, ali rekao bih da, u ovom slučaju, jedno isključuje drugo, pa ili su ovi naučni podaci tačni ili...

Keke

pre 8 godina

Za one koji se pitaju da li je evolucija "dokazana": kao i svaka naucna teorija, i teorija evolucije je zasnovana na cinjenicama. Nije to kao sto vi zamisljate "teoriju" da neko sedne i uz flasu rakije izmislja "teoriju", lupeta pa sta ispadne. Dakle sve poznate cinjenice podupiru teoriju evolucije jer je teorija evolucije zasnovana na cinjenicama. Kad vi nadjete neku cinjenicu koja obara ili ispravlja teoriju evolucije, izvolite objavite i sigurno cete dobiti paznju ako ne i nobelovu nagradu.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

Ako bog želi, a ne može da iskoreni zlo, onda nije svemoguć.
Ako može, ali ne želi, onda je zao i maliciozan
Ako Bog može i želi da ukine zlo, otkuda onda zlo u svetu?
Ako bog niti može niti želi, onda zašto ga zvati bogom?
Epikur
(BeKo, 21. septembar 2015 20:56)

Bog moze sve! Ali, Bog voli coveka i dao je coveku SLOBODNU VOLJU DA RADI STA HOCE.
Bog nije zlo, vec vecna i bezuslovna ljubav, a covek je svojim otpadnistvom od Boga, stvorio zlo. Zlo je protivno Bogu i zato zlo u coveku javlja odbojnost prema Bogu i onima koji vole i postuju Boga.
E sad, problem je i kod tebe i ostalih koji postavljaju pitanja, a odgovore ne slusaju.
Darvin nije bio ateista, a sam izraz "teorija" evolucije je potvrda da to nije dokazano. Sam je rekao da je njegova teorija evolucije samo teorija i ne iskljucuje postojanje Tvorca! E sad, vas drug Tito i njegovi sledbenici su to izbacili iz udzbenika..

Zoran

pre 8 godina

"Eksperimentalno je dokazan i nacin na koji je nastao zivot na zemlji... I potrebno je samo malo znanja iz hemije da bi se taj eksperiment ponovio... "

Nisu uspeli da krckaju nezivo bilo sta da bi stvorili zivo. Samo naslucuju. Takodje je u opticaju i kometa kao "oprasivac" ili prenosnik zivota.

Nista nije dokazano u vezi nastanka zivota, mozes samo da verujes.

vitez koja

pre 8 godina

Verujem da nesto postoji fizicki neopipljivo, ali tesko mi ulazi u glavu prica o coveku koji je hodao po vodi, ozivljavao mrtve, lecio slepe itd.

samo kažem

pre 8 godina

A jedan njegov sunarodnik, valjda major po činu, reče: ateista? nisam video još nijednog ateistu sakrivenog u rupama od granata...

BV

pre 8 godina

Religija mi je fascinantna, ali nisam religiozan. Nažalost dosta ljudi se drži Biblije i crkve kao neke vodilje, autoriteta u svojim životima. Plaše se prirode i apsolutne slobode koju vide kao haotičnu i neuređenu, i crkva im služi kao neka vrsta sedativa od straha od nepoznatog.

Život ima neka svoja pravila koja nauka još nije u potpunosti otkrila (pitanje je hoće li ikada), a crkva tvdi da ih zna (čime neke ljude dovodi do potpuno banalnog postojanja, okovanog nekim besmislenim dogmama).

Ipak, priča o Hristu je za mene jako dirljiva i dotiče me na način na koji me takođe mogu dotaći neka druga izmišljena umetnička dela. Zašto bi iko morao verovati svaku reč iz Bilije, i to da je Hrist postojao da bi ga ideja o Hristu dotakla?

Inače sam evolucionista i agnostik.

Spike

pre 8 godina

@Zoran

"PS Samo za pametnjakovice koji tvrde da se dokazuje postojanje. U matematici se dokazuje da za sistem jednacina ne postoji resenje.
PS Zavrsio sam matematiku, pa znam malo.:)"

Postovani Zorane, od nekoga ko je zavrsio matematiku ocekivao bih da je malo bolje upoznat sa logikom, ne samo matematickom vec i neformalnom. Ona kaze da ti je analogija pogresna, jer se ovde ne radi o sistemu jednacina vec o tzv. egzistencijalnim logickim stavovima.

Sta to zapravo znaci...

Negativni egzistencijalni sudovi u logici se ne dokazuju, i teret dokazivanja (onus probandi) je na onom ko dokazuje, a dokazuje se afirmativan egzistencijalni sud.

Na primer: ja tvrdim da nama svima na glavi sedi po jedan mali crveni Marsovac*. Dokazi da nije tako! Ne mozes - naravno da ne mozes, jer je to nemoguce dokazati. Teret dokazivanja je na meni koji tvrdim postojanje/afirmaciju.

Ukoliko, pak, iz nedostatka dokaza da necega nema, zakljucim da tog neceg ipak ima, onda pravim klasicnu gresku argumenta iz neznanja (argumentum ad ignorantiam). U konkretnom primeru: nemas dokaza da nam na glavi ne sede mali crveni Marsovci - znaci da nam sede.

*umesto "mali crveni Marsovac" mozes da stavis bilo koju egzitencijalnu promenljivu (forma je valjana)

P.S. Pre prozivanja nekoga za "pamenjakovica" dobro razmisliti, narocito kada su analogije u pitanju. Vrlo nezgodna forma zakljucivanja. Jako plodna, ali zahteva mnogo znanja, da ne ispadne obican tzv. cherry pick-ing.

neutralni felsh

pre 8 godina

Kakav splet okolnosti: nesto explodiralo u svemiru, nastale planete, pa sticaj okolnosti da se elementi sjedine i stvore vodu, biljke, majmune od koji nastane covek! Hahaha... Zasto sada svi strucnjaci od svega toga ne proizvedu bilo koji zivi organizam? E moji Srbi!
(Slucajni prolaznik, 21. septembar 2015 19:58)


a zasto gogi opet ne proizvede "od svega toga" neki zivi organizam? ;)

Black howk down

pre 8 godina

Sve vidljivo pociva na nevidljivom.Sve elementarne cestice ne mozete dokazati, a ipak postoje. Sto vise spoznajes jos vise ne znas.Ne trazino dokaze za Boga, nadjimo ga u sebi.Ako ne volim Boga, ne volim ni sebe.

neutralni felsh

pre 8 godina

ko god poklekne darvinu, evoluciji, ateizmu i ostalim laznim verama vecno ce patiti uz lucifera i pale andjele u vatri.
(sreta, 21. septembar 2015 19:51)


bu! ;)))

Joc@

pre 8 godina

Povodom neverice da postoje dokazi za Bozje postojanje.
Takvi dokazi postoje izobilno, i svuda, i svakodnevno.
Zahvaljujuí tim dokazima postoje milijarde vernika u svetu.
Vecína ljudi veruje a manjina ne veruje. Problem s tim je da
nasa nauka jos uvek nije sposobna da detektuje te dokaze,
pa ljudi koji veruju samo u nauku nemaju dokaze.
.

mili81

pre 8 godina

Bog je na pocetku i kraju puta,izmedju se moze lutati. Kao Jevreji... Zar je za veru potreban autoritet i dokaz? Vera se nosi u sebi. Nauka je stvar kvantifikacije stvarnosti. Anstajn je bio ocajan,jer je shvatio da se misli Bogu ne mogu citati. Nauka je lepa i umna ali ne dajte da vas pogordi. Ljubav je Bog,a sve ostalo nije bitno... Darvinizam je rodio Hitlera,primenjena eugenika. Ne hulite.

Dejan

pre 8 godina

I darvinizam (evolucionizam) i kreacizam (biblijski motivi) su toliko suplje teorije.
1. Evolucija postoji kao prilagodjavanje okolini ali nema ni jedan dokaz o tome da je covek nastao od majmuna. A svakoga dana se nalaze dokazi o postojanju drevnih civilizacija pre vise stotina hiljada godina.
2. Mislim da ne treba objasnjavati teoriju da je Bog stvorio zemlju za 7 dana ili da je od adamovog rebra napravio Evu.

Dakle, ostaje pitanje odakle covek na zemlji. Odakle drevnim primitivnim plemenima znanje iz astronomije. Odakle silne gradjevine usmerene ka pojedinim sazvezdjima. Odakle covekoliki kosturi dugacki po 3.5 metra.

Mozda nemam precizan odgovor, ali teorija o vanzemaljskom poreklu ljudi ima daleko manje rupa i od darvinizma i od kreacionizma.

Dragan

pre 8 godina

Dok je u Srbiji bilo 98% ateista Srbija je cvetala,a od kad ima 90% vernika propada.Znaci da Bog nepostoji ili nas mrzi.Drugo covek i gorila imaju 95% iste gene.

Zoran

pre 8 godina

"Dokazi su potrebni da bi se pokazalo da nesto postoji. Ako nema dokaza za postojanje, nema ni postojanja...

Vrlo jednostavno...
(antibot, 21. septembar 2015 20:20)

E, vidi ovo tvrdjenje: Postoji broj vec od 2 tako da je 3 + taj broj = 4.

Ti ces odmah sa naucne strane da mi izbacis da NE POSTOJI.

E, pa ajde sad i sa bogom da NE POSTOJI?:)))

A mrzi te?:)

Zoran

pre 8 godina

"Dokazi su potrebni da bi se pokazalo da nesto postoji. Ako nema dokaza za postojanje, nema ni postojanja...

Vrlo jednostavno..."

U matematici se dokazuje da za neki sistem jednacina NE POSTOJI resenje. Dakle, kako dokazujes da postoji nesto, ravnopravno se dokazuje i da NE POSTOJI. Izvoli, pokloni se i pocni.:)

PS Zavrsio sam matematiku, pa znam malo.:)

neko tamo

pre 8 godina

evolucija se desava ispred naseg nosa, samo smo suvise slepi da to vidimo. zivotinje se menjaju, prilagodjavaju, cak menjaju I ekoloske nise da bi posigle mlade I hranile se. nazalost, previse vrsta ce nestati ( zbig coveka :(), ali i to je evolucija. moraju da postanu otpornije, pametnije, brze , jace ili neprimetnije...a ljudi se kao virus sire. koliko citam, ljudski virus se jako raduje tragovima vode na potencijalnim novim "domacinima". kad unistimo zemlju, da se preselimo dalje. sa druge strane, sama celija je toliko neverovatno savrsen mikrouniverzum da vraca veru u tvorca. nego, uvek se setim recenice iz "sofijin svet":- na kraju krajeva, nesto je moralo nastati iz nicega. verujem da mi zivimo suvise kratko I da ne vidimo sve nivoe ( ne vidimo ni sve boje za pocetak) oko nas, pa ne mozemo ni znati istinu. verovatno ni ne treba. nisam ateista, ali sam antiteista.

Zoran

pre 8 godina

Da je evolucija tacna ne bi toliko vrsta na Zemlji nestalo i nestaje, nego bi se prilagodile. A u sustini sve nestaju i na kraju ce sve i da nestanu. I kakva je to evolucija?:)

Pa vasa nauka vam prica da je bilo zivota na Marsu i on toliko evoluirao da nestao.:)

To ti je ono: Nemoj prijatelju vise da mi pomazes, ko boga te molim.:)

vlada logika

pre 8 godina

@sreta
Molim te, sledeci put nam daj i cenovnik, da se pripremimo i ne sramotimo kada se, eto, osvestimo. A bilo bi pozeljno i da prepisemo crkvi svu imovinu da bi okajali to sto smo do sada ziveli u neznanju, zar ne? Ma nema problema.

cobo

pre 8 godina

Onaj ko tvrdi da nesto postoji on mora dokazati,a ne onaj koji tvrdi da ne postoji.Jer ako nesto ne postoji onda nema nista,to znaci da nema dokaznog materiala.Ako neko tvrdi da nesto ima neka ga pokaze kao dokaz.Darvin nije rekao da nema boga,on je rekao da ne veruje u Isusa Hrista i Bibliju.Zamislite sad jednog naucnika koji veruje u bajke!?

quantum

pre 8 godina

Iskreno, imam veliki problem da odgovorim na pitanje jesam li vernik..
Ateista sigurno nisam, a vernik po definiciji ili barem, po glavnim religijama, nisam.
Smatram da coveku ostaje da istrazuje/veruje/smatra, istinu ne moze u potpunosti znati, bas kao sto ni dva svinjceta ili pasceta ne mogu da diskutuju o algebri i geometriji.
Mozda na visem nivou..

antibot

pre 8 godina

(adriano_galliani, 21. septembar 2015 20:37)

Naravno da je evolucija dokazana. Potrebno je samo imati malo mozga da bi se ti dokazi shvatili...

Eksperimentalno je dokazan i nacin na koji je nastao zivot na zemlji... I potrebno je samo malo znanja iz hemije da bi se taj eksperiment ponovio...

I sad, ti od mene trazis da ne verujem u dokaze koje vidim svojim ocima, vec da "verujem" u knjizevno delo nepoznatog autora?

Mozda i u harija potera da verujem?

Eto

pre 8 godina

Da je crkva ma koje vere pocela da propagira pranje ruku pre nauke, kao osnovnu zastitu od bolesti, verovatno bi bilo mnogo vise njenih sledbenika.Ne zelim dalje da navodim primere...

Hicks

pre 8 godina

Naravno da covek koji misli svojom glavom ne veruje u sve te price o bogu,raju i paklu,boga smo smislili i koristi nam da mu se imaginarnom obratimo i samim tim olaksamo sebi.
Hvala ti Darvine...

Fritz

pre 8 godina

Naravno niko nezna dali postoji bog ili ne, ali verovatnoca da postoji je jednaka postojanju deda mraza, saurona, itd.
Evolucija nije teorija nego cinjenica, isto kao sto znamo da zemlja kruzi oko sunca...

antibot

pre 8 godina

Da li vi imate dokaze da Bog ne postoji ili samo verujete u to da Bog ne postoji?
(Koma, 21. septembar 2015 19:38)

Dokazi su potrebni da bi se pokazalo da nesto postoji. Ako nema dokaza za postojanje, nema ni postojanja...

Vrlo jednostavno...

Aleksander

pre 8 godina

Fascinantno je to da je advokat koji veruje u boga održao reč! Sve što čoveka čini boljim to je dobro, sve što ga poništava je loše! Poštujmo tuđa uverenja i budimo ono u šta verujemo.

adriano_galliani

pre 8 godina

Ajmo biblijasi...
Objasnite nam kako za evoluciju ne postoje dokazi, a kako je biblija naucno i eksperimentalno dokazana, od prvog do poslednjeg slova...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (antibot, 21. septembar 2015 18:09)

Библија није научни рад, већ књижевно дело, написано тачно онако како би требало и она је могла да се тумачи и пре 2000 година и моћи ће и за 2000 година. А еволуција, је л` доказана?

lala

pre 8 godina

vera je vera....u to se veruje....neuki ljudi....
nauka nudi dokaze. doduše još uvek ima nekih nejasnoća, ali znanje se jako brzo širi. voleo bih da sam živ još 100 godina, pa da vidim šta će ostati nejasno....možda će tada sve biti jasno...i kako smo nastali i kada, jer do tada će iskopati još trsta čuda, a verovatno će proizvesti i ćeliju veštačkim putem....a posle je sve jasno...

slavisa

pre 8 godina

Apsolutno je pravo svakog coveka da u nesto veruje ili ne veruje. I to pravo treba postovati kao svetinju jer ako ne postujes njegovo verovanje onda ne postujes i njega kao coveka.

LOL

pre 8 godina

Nemoj kokice. Uzmi svoje mišljenje.
Radije izaberi konstrukciju nego destrukciju.
Od prve može nešto i biti a od druge večiti nezadovoljnik i opstruktivac.
A takvih evo i ovde ima iha-ha. Oni su jeftini.
.
(Joc@, 21. septembar 2015 19:36)

Kakve li ironije. Ti Joco nemas svoje misljenje, ne zavaravaj se. Tvoje misljenje lezi u knjizi pisanoj pre vise od dva milenijuma. Sigh.

čovek

pre 8 godina

evoluciju je kao pojam uvela teologija ili religija kao pokušaj da objasni postojanje različitih rasa ... u školi se preskakao taj čas a u crkvi i ne pričaju o tome, zar ne?

cela ta priča o grehu i Adamu nikada nije bila naša priča već se odnosila isključivo na "izabrani narod" ... sad imamo one koji bi da prihvate tuđe grehe jer misle da će zbog toga biti nagrađeni ... i to je OK samo kakve veze to ima sa nama ... da li vam je potrebno da svi oko vas veruju u isto kako bi se osećali sigurnije ili vam masa daje sigurnost i iluziju ispravnog ... kako god to je do vas ali neko božanstvo nekog tamo naroda zaista nema nikakve veze sa nama ... mi po toj priči nemamo greha pa nemamo šta da okajavamo ... ako se osećate grešni - vaša volja ali opet kakve to veze ima sa nama i sa Darvinom i sa prirodnom selekcijom ...

nenad rs

pre 8 godina

Свако има право да вјерује у оно што хоће ,ко сам ја да оспорим Библију или Дарвина,истина је ту негдје око нас,тражимо је,мада нисмо на нивоу да било шта нађемо јер се још увијек нисмо навикли ни на суживот различитих раса.

mp

pre 8 godina

Darvin je umro 19.4.1882. Sahranjen je u vestminsterskoj crkvi u blizini groba Isaka Njutna i to uz najvise drzavne i crkvene pocasti. Dakle, verovao je u Boga ,jer, u protivnom, ne bi bio i od crkve postovan.

nsb

pre 8 godina

@
(Artemis Foul, 21. septembar 2015 19:44)

A sto si ti toliko nervozan ? Prvo, ostavljas krajnje degutantan komentar na komentar nasega kolege koji je izrazio svoje misljenje, sasvim legalno a uz to i krjnje logicno.
Pod dva, brze bolje i krajnje histericno negiras da su Blez Paskal, Albert Ajnstajn ili Nikola Tesla bili pobozni ljudi, "objasnjavajuci" da su ti navodi-rekla, kazala. A inace ti si taj koji zna da je to bas tako. Rekao ti Albert da se salio ?
Citas se na kilometar da ti pominjanje Boga stvara nekakvu nelagodu. Probaj da se menjas

joca

pre 8 godina

Није тачно,прочитајте његову аутобиографијуу којој јасно каже "Ја сам религиозан човек,веома религиозан и трудим се,иако је то веома тешко,да у себи направим правилан баланс између Дарвина научника о теорији еволуције и Дарвина човека који верује у Бога".

kzen

pre 8 godina

Ljudi i danas tesko priznaju da su ateisti jer znaju da ce isprani mozgovi odmah pozeleti da ih vide na lomaci a kakva je tek hrabrost bila biti ateista u 19. veku...

BeKo

pre 8 godina

@nsb

Ako bog želi, a ne može da iskoreni zlo, onda nije svemoguć.
Ako može, ali ne želi, onda je zao i maliciozan
Ako Bog može i želi da ukine zlo, otkuda onda zlo u svetu?
Ako bog niti može niti želi, onda zašto ga zvati bogom?
Epikur

Joc@

pre 8 godina

@ (Samo da uzmem kokice, 17:32)

Nemoj kokice. Uzmi svoje mišljenje.
Radije izaberi konstrukciju nego destrukciju.
Od prve može nešto i biti a od druge večiti nezadovoljnik i opstruktivac.
A takvih evo i ovde ima iha-ha. Oni su jeftini.
.

petar

pre 8 godina

@A ja pitam ljude vernike - Da li ste pre za istinu ili Boga ? Odgovorite.
#######

Pa Bog je Istina. Jddini Koji se usudio da iskaže ove reči "Ja sam Put, Istina i Život" je Gospod naš Isus Hristos, Sin Boga Živoga.
Istina može da bude samo jddna i nepromenljiva, a Bog je Nepromenljiv. Za razliku od nauke koja danas tvrdi jedno, a sutra nešto drugo.
----------
Dostojevski je rekao jednom prilikom " ako mi i dokažu da Hristos nije istina, ja opet biram Hrista". Šta to znači, da postoji mogućnost da Hristos nije Istina ? Naravno da ne. Nego je to usmereno baš na ovakve tekstove i na sve koji pokusćavaju da opovrgnu Božije postojanje raznoraznim teorijama.

Svako dobro od Gospoda.

nsb

pre 8 godina

@
(BeKo, 21. septembar 2015 18:51)

Uh i ti si nasao koga ces da citiras...jos si mogao i Fridriha Nicea, ali sta je poenta ? Ako je to rekao pesimista i beznadezni Mark Tven onda da poverujemo da je to bas tako ?
Boze sacuvaj

B.H.

pre 8 godina

Ум је, браћо, вођ душе и саветник душе. Бог је дао животињама само душу, зато им није дао слободу, него их Он руководи умом својим. Човеку је Бог дао душу и ум, и са умом слободу. Ум и слобода су нераздвојни. Отуда су празне све приче неких философа о томе, како човек, истина,имаум али нема слободу. Јер је јасно из посведневног опита, да је слобода нераздвојни пратилац ума. Но како човек нема савршен ум, то он нема ни савршене слободе, него ипак стоји под надзором и руководством Божјим. Једини Бог има савршен ум и савршену слободу; ми смо пак само образ? и подоб?е ума и слободе Божје. Ми имамо довољно ума, да можемо познати вољу Божју, и довољно слободе, да се можемо одлучити за вршење воље Божје. Кад ум изгуби самодржавну руководну моћ над душом, тада у души настаје многоначалије, које значи пометњу, хаос и пропаст.
Шта значе апостолске речи: запрегнути бедра ума свога и бити трезан? Значи: не дати уму своме да фантазира него усредсредити га на размишљање о закону Божјем. Још значи: не дати уму своме да злоупотребљава богодану му слободу на сурвавање душе у ропство телу, свету и ђаволу, него приковати га за Христа као за крст, да би душа васкрсла у Христу. И још значи: оградити ум свој, од свију самовољних маштања, којима се он опија и пада у плен ђаволу, и држати га опасана у тескоби срца свога, где би се молитвом трезнио и плачем чистио. Једном речју то значи: извежбавати ум да не злоупотребљава слободу своју хулењем на Богаживога и милоснога и умртљивањем душе страстима.

Xepoj

pre 8 godina

@antibot Opisi mi kako je nastao taj racunar sa kojeg ovde u komentarima pises ne bas umne komentare,ali iz svog opisa moras izbaciti rec covek (i sve ono sto bi neposredno znacilo covek npr naucnik,tehnicar,programer) i ako uspes dao si najbolji dokaz u prilog evolucionistima a ako ne uspes stavi prst na celo pa se zapitaj.Inace nisam "biblijas" ja sam covek koji se vodi razumom i logikom.

Koma

pre 8 godina

Vidim gomila ateisticki nastrojenih komentara, jedno pitanje za vas kad vec tako pouzdano tvrdite:
Da li vi imate dokaze da Bog ne postoji ili samo verujete u to da Bog ne postoji?

максимилијан

pre 8 godina

Ма ајде? Није он баш веровао ни у своју теорију, али је била једина алтернатива.

Artemis Foul

pre 8 godina

Iskreno da li pametan čovek može da veruje da je čovek nastao od majmuna!!!
(mare, 21. septembar 2015 18:59)
####
Ne mora da veruje, dovoljno je da procita tvoj komentar.

istina

pre 8 godina

Imam samo jedno pitanje , za sve koji tako lako odbacuju Tvorca, a to je samo jedno od hiljade njih ... Mozete li da shvatite beskonačnost svemira ?

Mirkosoft

pre 8 godina

bilo je tada hrabro reci misljenje koje je u suprotnosti sa crkvom koja je do juce bacala u tamnicu, razapinjala, palila, mucila, socijalno marginalizovala ... neistomisljenike.
(nebojsa, 21. septembar 2015 17:26)

Crkva Isusa Hrista nisu ljudi koji to o sebi govore a zivoti im se drasticno razlikuju od toga sto je u Bibliji objavljeno kao Bozija volja. Ako si dete Bozije tvoj zivotni stil ce biti da ispunjavas njegove zelje i zapovesti a to nece biti opterecenje i mucenje za osobu koja je nanovorodjena. Progon i ubijanje neistomisljenika je sprovodjen od strane ljudi koji se deklarisu ili su se deklarisali kao crkva medjutim njihovo brutalno i nemilosrdno ponasanje je razotkrilo istinu da oni nikada nisu ni bili crkva Isusa Hrista. Treba biti pazljiv kada neko krene da baca ljagu na nevestu Hristovu koja je kupljena krvlju sina Bozijeg.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Neobicno,za svoje vrijeme,hrabar covjek i naucnik.Ali to ni u kom slucaju
ne znaci da je bio u pravu.Hrabrost koju je prikazao raskidanjem sa religioznim
ucenjem mora se priznati kao herojstvo,vrlo jedinstveno i za to vrijeme i vrlo
nemoguce.Pa ipak to je bilo i prvo progresivno ucenje poslije visevjekovne
zablude i katatonicnog perioda.Darwin-ov rad bio je, takogje, i vrlo obiman i
moze se jos i danas koristiti u izvjesnim disciplinama.Pa ipak on je u osnovi
pogresan jer je,na kraju,u sustini religiozan i protkan religioznim iako
bezboznim materijalima.On je pogresan u osnovi da je vrlo sredjen i odredjen,
ponovo kao da je uslovljen nekom svemogucom silom.Vremena se mijenjaju
a time i nase shvatanje o svemu sto nas okruzuje kao i nama samima.Mi jos
nijesmo stigli na cilj sveokupnog objasnjenja postanka i razvica i mozda
necemo nikada ni stici.Nesto smo kao kapljica u rijeci koja beskonacno tece,
nema izvora niti uliva.Nizace se teorije o porijeklu covjeka i zivota,vrsta i
razlicitih pokusaja.Vremenom ce se sve prilagodjavati,nas razum i teorije
o postanku, ako je uopste i postojao.Darwin ce ipak ostati kao pionir koji
je poceo igru,samo pionir,ali ne i zavrsna misao ili smisao.Bezbrojni su
pokusaji koje ocekujemo i koji ce se vremenom mijenjati i usavrsavati.
vasilije knezevic 21 sept. 2015

Liga šampiona

pre 8 godina

@ nebojsa
Fransoa Volter je živeo sto godina pre Darvina i takođe je bio protivnik Crkve. Sama Crkva nije uvek zauzimala isti stav po mnogim pitanjima niti je imala jednaki uticaj, tako da upoređivanje "boraca" protiv nje nije merodavno ukoliko se ne sagleda sa aspekta vremena u kome su živeli. Npr. besmisleno je upoređivati Darvina tada i LGBT danas, kao nekog ko se bori protiv. Prosto je sramota staviti ih u isti koš zbog različitih namera. Naravno ove reči se ne odnose kritički na tvoj komentar, samo se nadovezujem.

Milanče

pre 8 godina

Darvin nikad nije tvrdio da su ljudi nastali od majmuna. Imali smo zajedničke pretke iz kojih su se razvili evolucijom potpuno separatno dve grane: ljudi i na drugoj strani majmuni. Ljudi su imali svoje evolucione stepenike dok nije nastao moderan čovek. E sad, to što neke biblija i dalje pravi majmunima...e, za to nije Darvin kriv. Neznanje je majka svake religije.

Artemis Foul

pre 8 godina

"Prvi gutljaj iz case prirodnih nauka ce od vas naciniti ateistu, ali na dnu case, Bog vas ceka"
Verner Hajzenberg, otac kvantne fizike
"sto vise upoznajem svemir sve vise verujem u tvorca tj. Boga". Anštajn
pa još Njutn, Paskal...
(svako misli i radi sta hoce, al i snosi posledice svog rada, 21. septembar 2015 18:31
####
Sve sto si naveo nigde nije zapisano ni dokumentovano. Sve to je u stilu rekao mi pasenog mog prijatelja koji je cuo od sestre zeta moje ujne da je Ajnstajn, Hajzenberg, Tesla.... tajno izjavio sestri prijatelja mog kuma ujaka.

antibot

pre 8 godina

I kako onda, od Adama i Eve su postala njihova deca. Nije valjda da se dalje nastavilo incestom, brat sa sestrom, sestra sa ocem, majka sa bratom. Uvek me zanimalo kako je to dalje teklo da li smo deca incesta ako jesmo, gde ćeš veću i goru životinju od čoveka.
(Straitjacket, 21. septembar 2015 18:27)

Zapravo, adam i eva su imali dva sina, od kojih je jedan ubio onog drugog...

2+2=5

pre 8 godina

a koje boje su te kantice i lopatice pa slezove. ti si ocigledno citao o tesli sve sta su napisali ali posle njegove smrti. kao sto pisu da je mikelandjelo gej a samo radi propagande jedne ideje. ocigledno i ja trebam poceti gledati farmu, parove i big b. da mi krene u zivotu.

Misha

pre 8 godina

Razuman čovek, svestan nespojivosti Biblije i evolucije. Pogledajmo kakav karakter ima "Bog" koji stvara svet i čoveka putem evolucije. Prvo, takav "Bog" nije sposoban da odmah stvori nešto savršeno. Anđeli njegovo delo ne komentarišu pesmom hvale i rečima: "I gle dobro beše veoma", već kažu "Ne valja! Mora još da se usavršava! Izgleda nejasno! Samo kao neka belančevinasta mrlja!" Zatim takav "Bog", da bi usavršio svoje delo, traži pomoć pukog slučaja, koji će da njegovo nesavršeno delo slučajno usavrši. Sam Bog otvara vrata kosmičkom zračenju ne bi li se pojavila neka "pozitivna" mutacija. A zatim "Bog" namerno stvara do krajnjih granica nepovoljne uslove koji će usmrtiti sve ostale jedinke te vrste, da bi bili selektovani samo pozitivni primerci. Tako prvi put dolazi smrt u svet i to od "Boga", a ne od đavola. Posmatrajući takvo delo stvaranja anđeli zaklanjaju svoje lice rukama, ne zato što ne mogu da podnesu otkrivenu Božju slavu, već zato što ne mogu da gledaju svojim očima kako milioni organizama stradaju u svom očaju i u razni nesrećama, ne bi li preživeli samo najizdržljiviji. I konačno, kada je stvaranje završeno, anđeli pevaju pesmu hvale ali ne "Bogu", već svetom slučaju koji je pomogao "Bogu" u stvaranju. Zatim pevaju i smrti, jer bez nje, bolji primerci ne bi bili selektovani. Jasno je da evolucija osporava i Božju moć i Božji karakter ljubavi i da je zato nespojiva sa pojmom vere u Boga, bar kod razumnih ljudi.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

@ (lukki, 21. septembar 2015 18:46)

Teslin Bog u koga je verovao je Bog u Svetoj Trojici, Bog kome se svaki razuman covek klanja. Bog nije zakon cestica fizike, vec Zivi Bog koji stvorio coveka i sve vidljivo i nevidljivo! Teslin otac je bio svestenik. Crkva je zivi organizam ciji smo mi udovi, a Hristos glava crkve, a ti koji kradu ili ne kradu, postone u svakom segmentu drustva, u crkvi, skolstvu, vojsci, vlasti.. Bog je ljubav i nije on stvorio zlo, smrt niti ratove, vec mi svojim otpadnistvom od Boga. Mozete svi pljuvati po meni, po mom komentaru, ali je tako. Od Darvina se nista ni ne moze drugo ocekivati.
Hahaha.. Kakav splet okolnosti: nesto explodiralo u svemiru, nastale planete, pa sticaj okolnosti da se elementi sjedine i stvore vodu, biljke, majmune od koji nastane covek! Hahaha... Zasto sada svi strucnjaci od svega toga ne proizvedu bilo koji zivi organizam? E moji Srbi!

Пеђица

pre 8 godina

Да размотримо две
дарвинистичке преварантске форе. Прва
се назива 'Чаробњак из Оза'. То је чак
тамо неки, иза седам гора, иза седам
мора, предалеки, далеки заједнички
предак. Недостижан је, али помаже
невољницима да склопе коцкице. Друга
се назива' Царево ново одело'. Ако не
верујеш у претварање Чаробњака из Оза (у
нашем народу познатијег као 'жаба') у
принца, ти си необразован, затуцан, живиш
у средњем веку и од школе имаш само
велики одмор.

Boston

pre 8 godina

Vidi ovih sto hejtuju Isusa i Boga. Zato nam i ide ovako. Ja cu verovati uvek a da li drugi veruju ili ne ne zanima me ali se zgrozim kada vidim komentare tog tipa.

sreta

pre 8 godina

Stari su pricali da ce lazni proroci i antihrist pokusati odvuci one lakog morala od hristovog puta. Jedan od djavoljih slugu je i darvin. ako zelite spas citajte bibliju, posecujte redovno crkvu, molite se svakog dana i vasa dusa ce pronaci spas. ko god poklekne darvinu, evoluciji, ateizmu i ostalim laznim verama vecno ce patiti uz lucifera i pale andjele u vatri.

inzenjera

pre 8 godina

pa nigde ne pise da je rekao da ne veruje u Boga vec da ne veruje u Sveto pismo i u Isusa Bozjeg sina. Nisam ni ja siguran u Sveto pismo ni da li je Isus uopste postojao ali verujem u kosmickog Inzenjera i Arhitektu koji je osmislio Univerzum

Kirk

pre 8 godina

Jedan od retkih naucnika koji nije verovao u Boga. Obicno je obrnuto - sto vise znas, vise spoznas da postoji mnogo toga sto nauka ne objasnjava.

popeye

pre 8 godina

И оно најбитније, није имао озбиљан данашњи микроскоп и није знао за ДНК и статистику.

Branko

pre 8 godina

Ko zna kakve je sve cenzure doziveo, ali realnost je takva da covek treba da ima stvar izbora u sta ili koga ce da veruje. U svakoj religiji sveta ne postoji izbor, vec nasledstvno od strane roditelja na dete. Nauka polako, ali sigurno otkriva i dokazuje sve sfere ljudskog postojanja, zivota i rada, a religije nastaju jedna iz druge. Do pojave hriscanstva ne moze tacno da se utvrdi koliko hiljada religija je postojalo, tako da ce se to nastaviti i dalje. Prozimanje sveta religijom je u velikoj meri korisceno za ratove i tzv. demokratske misije. Ukoliko covek nije u stanju da razmislja svojom glavom, ne cita i ne uci, uvek ce postojati oni koji ce mu na racun duhovnog doskociti.

Nesa

pre 8 godina

Mogu da tvrdim da Darvin ne bi ni pomislio na ideje koje je izneo u svom zapanjujucem radu o teoriji evolucije putem prirodne selekcije da je verovao u "svete" knjige. Ta teorija je ogroman udarac teoriji stvaranja iz starog zaveta, i dokazuje da je u Bibliji izmisljena fantazija. Za vernike nije potrebno imati dokaz, za razliku od naucnih teorija koje se moraju dokazati. Evolucija putem prirodne selekcije je potpuno dokazana teorija, i svako ko veruje da nije - nije pogledao dokaze i/ili ne razume teoriju. Dakle, na ovom primeru vidimo kako je religija kocnica na putu saznanja.

stoper4

pre 8 godina

Mnogima danas lepse zvuci da su stvoreni po "majmunskom" liku, a ne po Bozijem... Neka im je na srecu takav divan izbor.
Darvin ne veruje u Bibliju, ali veruje u svoju teoriju za koju jos uvek ne postoji potpuni materialni dokaz koji naucnim metodom (posmatranjem ili eksperimentom) pokazuje kako iz jedne vrste zivotinja (recimo beskicmenjaka) postaje na primer muflon.
Teorija evolucije uistinu izgleda logicno, samo je mnogima problem da shvate da sve sto je logicno ne mora da bude i istinito.
(amater posmatrac, 21. septembar 2015 17:14)
Nije mi jasno kako jedan vernik može da traži materijalni dokaz za Teoriju evolucije. A kakve dokaze ima Biblija sem što je napisano da je Bog stvorio svet? Materijalne?

Пеђица

pre 8 godina

"Чарлс Дарвин је био толико лош ђак да је задавао силне муке свом оцу који га је оптуживао да не мари низашта сем за лов и псе. Упозоравао га је да ће, ако се не поправи, укаљати част породичног имена."

И стварно, тражећи пречицу до успеха, он измисли највећу превару у историји човечанства, теорију претварања жабе у принца, енглески сатанисти брже-боље направе од тога бренд, и очево предзнање се обистини.

svako misli i radi sta hoce, al i snosi posledice svog rada

pre 8 godina

"Prvi gutljaj iz case prirodnih nauka ce od vas naciniti ateistu, ali na dnu case, Bog vas ceka"
Verner Hajzenberg, otac kvantne fizike

"sto vise upoznajem svemir sve vise verujem u tvorca tj. Boga". Anštajn

pa još Njutn, Paskal...

čovek

pre 8 godina

"Mnogima danas lepse zvuci da su stvoreni po "majmunskom" liku, a ne po Bozijem... Neka im je na srecu takav divan izbor. "
###

pretpostavka je da je vaša glavna preokupacija ustanoviti tip gline od kojeg ste zemešani ... nego jel uprljao ruke fok vas je mesio ili je imao rukavice?

Darvinovo oklevanje sa negiranjem religije je pre svega ljubav prema njegovoj supruzi i poštovanje njenog viđenja realnog ... inače je i Darvinov deda, Erazmo bio evolucionist kao i mnogi drugi iz tog perioda ali ni on kao ni ostali nisu dali pravi odgovor na to kako evolucija funkcioniše ... nije Darvin uspostavio evoluciju vać dao naučno objašnjenje kako se evolucija odvija ...

Zoran

pre 8 godina

A ja mislio dokazao, kad ono on nije verovao.;)

PS Samo za pametnjakovice koji tvrde da se dokazuje postojanje. U matematici se dokazuje da za sistem jednacina ne postoji resenje.

lukki

pre 8 godina

@Ајмо Ноле!!!!

Nije Tesla verovao u tog boga kojem se ti klanjas...tog boga koji zivi u crkvi punoj zlata,koji daje ovlascenje ljudima u mantijama da naplacuju sve,od prastanja grehova do razvoda braka sto su skoro uveli samo da bi uzeli jos vise love....Teslin,Ajnstajnov,Njutnov bog je neki entitet koji ne nosi belu mantiju,sedu bradu i sedi na oblaku dok smislja neka apsurdna pravila za zivot ljudi....Taj pravi bog je zapravo skup zakona fizike koje postuje svaka cestica u univerzumu...Tom bogu nije bitno da li si farbao jaja za uskrs,doneo badnjak za bozic,prao veš na svetu petku i da li ti je pop recitovao pesmice kako bi ti sacuvao dusu i izveo na pravi put krštenjem.Taj bog je dosledan a ne hirovit i osvetoljubiv...sa njim uvek znas sta mozes a sta ne....jer kad udjes u auto i sudaris se,to nije zato sto je crkveni bog tako hteo vec zato sto sto si vozio 200 i fiziologija te je "izdala" i nisi mogao da reagujes....Neosposobni ljudi u svakom smislu te reci ceo zivot traze izgovor i utehu u tome da nije njihova greska nesto vec je bog tako hteo....

antibot

pre 8 godina

Ajmo biblijasi...
Objasnite nam kako za evoluciju ne postoje dokazi, a kako je biblija naucno i eksperimentalno dokazana, od prvog do poslednjeg slova...

App

pre 8 godina

Pa ni Crkva ne veruje u Darvinovu teoriju postanka vrsti, pa sta.
Svako ima pravo da veruje u sta zeli. Imamo li pravo da to osporavamo?
Juce smo mogli da procitamo, da "Ziloti" misle da su za suse i poplave krivi homosekslualci i parada ponosa. To je njihovo pravo, sve dok ne pocnu silom da nam "uteruju" svoje misljenje. Crkva je to radila, Darvin nije!

vlado

pre 8 godina

darvinisti, tek toliko da znate da je darvin prije svoje smrti izjavio kako ne vjeruje da je ta njegova teorija istinita. darvinisti, navedite samo 1 dokaz njegove teorije. ne možete jer ne postoji. s druge strane, masa je stvari koje znanost NE MOŽE objasniti, a objašnjenja su obična nagađanja. stari egipćani su izgradili piramide kao grobnice faraona? malo sutra. stonheng? narukvica od opsidijana nađena u turskoj, sumersko pismo, teotihuakan, makču pikču, monolit od 150 tona kojeg su postavili robovi, i to ručno, uz pomoć užadi??? nedovršeni monolit u egiptu??? uskršnnja ostrva (kamene glave) i još masa toga za što nema objašnjenja, samo nagađanja. tako i s darvinom.

Straitjacket

pre 8 godina

Darvinizam, shvaćen kao evolucija živuljki na ovom svetu, je OK.
Međutim, proširenje Darvinizma na evoluciju neke životinje u čoveka
je nepravilno. Modernog čoveka je stvorio Bog, odmah ovakvog kakav je sad.
Adama i Evu.
.
@(Joc@, 21. septembar 2015 17:37)

I kako onda, od Adama i Eve su postala njihova deca. Nije valjda da se dalje nastavilo incestom, brat sa sestrom, sestra sa ocem, majka sa bratom. Uvek me zanimalo kako je to dalje teklo da li smo deca incesta ako jesmo, gde ćeš veću i goru životinju od čoveka.

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 8 godina

"Ali to ne znači da je religija loša jer hajmo realno ona je moralni vodič i glavni izvor morala kroz istoriju."

Izvor morala? Kroz istoriju? Koju istoriju ili bolje reci ciju? Inkvizicija je znaci bila glavni moralni vodic? Dovoljno je bilo da komsija kaze da te je video kako pricas sa kravom i toliko od tvog zivota .. ISIS? Oni rade ono sto pise u kuranu [ovi "mainstream" vernici te ratne stihove objasnjavaju ratom, znaci kad smo u ratu ubijamo nevernike, a kad nismo onda smo ok .. religija mira, da, da]. Biblija je puna krvavih prica, pa i one kada Bog ubija svu egipatsku novorodjencad kao odmazdu za zabranu Mojsiju da napusti Egipat ... Bas moralni vodici nema sta ;)

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 8 godina

"Зато је Тесла веровао и допринео човечанству тј. нама који данас живимо, допринео више него хиљаду „дарвина" заједно."

Genije, Tesla nije bio pravoslavac, nije bio ni hriscanin. Nije verovao u Boga, bio je ateista po misljenju blizak budizmu, i veliki zagovornik naucnog metoda u kome ono sto ne moze da se dokaze - ne postoji .. tako da - procitaj pa napisi ;).

ateist

pre 8 godina

@Kirk
" ...sto vise znas, vise spoznas da postoji mnogo toga sto nauka ne objasnjava."

Bolje je reći što nauka JOŠ (za sada) ne objašnjava.
To što (nešto) nije objašnjenjeno, ne znači da je od "boga" stvoreno. ;)

BeKo

pre 8 godina

Vi vjerujete u knjigu u kojoj su životinje koje govore, čarobnjaci, vještice, demoni, štapovi koji se pretvaraju u zmije, gorući grmovi, hrana koja pada s neba, ljudi koji hodaju po vodi i sve vrste čarobnih, apsurdnih i primitivnih priča, i kažete nam da smo mi oni kojima treba pomoć? – Mark Tven

nenad.

pre 8 godina

Jer je Bog tako zavoleo svet da je i sina svoga jedinorodnoga dao da nijedan koji ga veruje ne pogine nego da ima zivot vecni.Kako smo po Adamu svi otisli u greh i smrt tako smo po Isusu dobili oprostaj i vecni zivot.Ja bih zamolio sve ljude koji citaju ovaj komentar:Molim Vas uzmite i citajte Bibliju trazite od Boga istinu.Verujte zivimo u zadnjim vremenima dolazak Isusa naseg Gospoda je veoma blizu.I KAO STO MUNJA IZLAZI OD ISTOKA I POKAZUJE SE PREMA ZAPADU TAKAV CE BITI DOLAZAK SINA COVECIJEG I TADA CE PROPLAKATI SVA PLEMENA NA ZEMLJI KAD UGLEDAJU ISUSA HRISTA.DA DODJI GOSPODE ISUSE HRISTE!

Nick376

pre 8 godina

Evolucija je cinjenica zivota, a kako se evolucija odvijala i kako se odvija je najbolje objasnjeno koristeci naucnu teoriju o evoluciji. Naucna teorija je stepenik iznad naucnog zakona... Naucna teorija evolucije je najbolje potkrepljena naucna teorija ikada.

Covek nije nastao od majmuna, vec je imao zajednicke pretke sa majmunima, ko ovo ne zna, stvarno ne bi trebalo da se pravi pametnim i da pise da nema dokaza za evoluciju. Ima. Nekoliko miliona dokaza. Posetite bilo koji prirodnjacki muzej.

Naucna teorija evolucije odgovara na mnoga pitanja, religija ni na jedno jedino. Svakako, da li je zaista potrebno da bog postoji, zar on nije suvisno bice ako je sve sto je potrebno samo vera, za koju ne postoji nijedan preduslov.

Sasvim je sigurno da se nijedan bog nije ukazao pastirima, nomadima, trogloditima i stolarima u pustinjama Judeje. Bog je ideja i nista vise. Neverovatno sitnicava ideja srazmerno sitnicavim ljudima koji su ga izmislili. A bili su van svih proporcija zatucani, sitnicavi i bez otvorenog uma.

Potpuno je nebitno da li je Darvin verovao u Bibliju, boga ili ne. Jednostavno, rec "bog" se u nauci ili naucnim krugovima nikada ne pojavljuje, dok se istinitost Biblije ne zasniva na osnovu ko je kroz istoriju verovao u nju...

Ono sto je sigurno je cinjenica da je ideja o evoluciji nekih 500 godina starija nego hriscanstvo. Imam vise razloga da verujem da je Anaksimandar bio bozanski inspirisan nego bilo koji autor Biblije.

amater posmatrac

pre 8 godina

Mnogima danas lepse zvuci da su stvoreni po "majmunskom" liku, a ne po Bozijem... Neka im je na srecu takav divan izbor.
Darvin ne veruje u Bibliju, ali veruje u svoju teoriju za koju jos uvek ne postoji potpuni materialni dokaz koji naucnim metodom (posmatranjem ili eksperimentom) pokazuje kako iz jedne vrste zivotinja (recimo beskicmenjaka) postaje na primer muflon.
Teorija evolucije uistinu izgleda logicno, samo je mnogima problem da shvate da sve sto je logicno ne mora da bude i istinito.

Ајмо Ноле!!!!

pre 8 godina

Зато је Тесла веровао и допринео човечанству тј. нама који данас живимо, допринео више него хиљаду „дарвина" заједно.

B.H.

pre 8 godina

Да бисте могли познати — претежнију
од разума љубав Христову (Еф. 3, 19).
Претежнију од разума љубав Христову! Не од разума Божјег него од разума човечјег, помраченог и озлобљеног грехом. Јер Божји разум раван је Божјој љубави, и ниједно није претежније од другога. Али људски разум, удаљен од Бога, не схвата никако Божју љубав, показану кроз Господа Исуса Христа. Бог разуме људе али људи не разумеју Бога. Бог је покушавао да разумом уразуми људе кроз природу и кроз Старо Откровење, кроз закон и пророке, али се људи нису дали уразумети. Тада је Бог покушао да љубављу савлада људе, и да их љубављу привуче к Себи. Отуда ваплоћење Сина Божјег, Његово пожртвовање и Његово страдање од смрти. Таква неисказана љубав Божја, изнад речи и разума, многе је запленила и повратила Богу, т. ј. уразумила, дала им нови разум, чист и светао; но многе је опет збунила, јер се није слагала с њиховим помраченим и озлобљеним разумом. Да бисте могли познати, вели апостол. Како ћемо, браћо, познати оно што је изнад познања и изнад разума? Никако друкчије него променом разума, пробуђењем и разбистрењем разума, просветљењем и узвишењем разума, очишћењем и обожењем разума, једном речју — стицањем новог разума, који би имао ту способност, да разуме љубав Христову, претежнију од садашњег грешног разума људског.
О дубино премудрости и разума Божија! Ко ти се само и мало приближи, тај осети, да си ти истовремено и дубина љубави Божје!

Joc@

pre 8 godina

@...Možemo samo da zamislimo šta je sve prošlo
kroz Mekdermotovu glavu kada je dobio odgovor...

Ovo je tipična reakcija ljudi fasciniranih ličnostima nauke.
U odsustvu vere u Boga, za njih su oni Bogovi. Ovakvo idolopoklonstvo
je oduvek pa i danas veoma prisutno. Čovek traži neku uzdanicu,
kamen stamen... jer se bez nje oseća nesigurno. Otuda je narušavanje
autoriteta naučnika tako bolno i razočaravajuće.
* * *
A svi smo mi ljudi podložni zabludama, ovako treba gledati.
Crni ili beli, mali ili veliki, pametni ili ne, lepi ili ružni... i takvi kakvi smo,
nemerljivo smo vredniji od bilo kakvih naučnih teorija.
* * *
Darvinizam, shvaćen kao evolucija živuljki na ovom svetu, je OK.
Međutim, proširenje Darvinizma na evoluciju neke životinje u čoveka
je nepravilno. Modernog čoveka je stvorio Bog, odmah ovakvog kakav je sad.
Adama i Evu.
.

nebojsa

pre 8 godina

bilo je tada hrabro reci misljenje koje je u suprotnosti sa crkvom koja je do juce bacala u tamnicu, razapinjala, palila, mucila, socijalno marginalizovala ... neistomisljenike.

Aron

pre 8 godina

Pa šta ako nije verovao, njegova stvar. On je zato i stvorio teoriju evolucije i poništio je tadašnje religisko shvatanje o poreklu čoveka. Ali to ne znači da je religija loša jer hajmo realno ona je moralni vodič i glavni izvor morala kroz istoriju.

nebojsa

pre 8 godina

bilo je tada hrabro reci misljenje koje je u suprotnosti sa crkvom koja je do juce bacala u tamnicu, razapinjala, palila, mucila, socijalno marginalizovala ... neistomisljenike.

antibot

pre 8 godina

Ajmo biblijasi...
Objasnite nam kako za evoluciju ne postoje dokazi, a kako je biblija naucno i eksperimentalno dokazana, od prvog do poslednjeg slova...

BeKo

pre 8 godina

Vi vjerujete u knjigu u kojoj su životinje koje govore, čarobnjaci, vještice, demoni, štapovi koji se pretvaraju u zmije, gorući grmovi, hrana koja pada s neba, ljudi koji hodaju po vodi i sve vrste čarobnih, apsurdnih i primitivnih priča, i kažete nam da smo mi oni kojima treba pomoć? – Mark Tven

lukki

pre 8 godina

@Ајмо Ноле!!!!

Nije Tesla verovao u tog boga kojem se ti klanjas...tog boga koji zivi u crkvi punoj zlata,koji daje ovlascenje ljudima u mantijama da naplacuju sve,od prastanja grehova do razvoda braka sto su skoro uveli samo da bi uzeli jos vise love....Teslin,Ajnstajnov,Njutnov bog je neki entitet koji ne nosi belu mantiju,sedu bradu i sedi na oblaku dok smislja neka apsurdna pravila za zivot ljudi....Taj pravi bog je zapravo skup zakona fizike koje postuje svaka cestica u univerzumu...Tom bogu nije bitno da li si farbao jaja za uskrs,doneo badnjak za bozic,prao veš na svetu petku i da li ti je pop recitovao pesmice kako bi ti sacuvao dusu i izveo na pravi put krštenjem.Taj bog je dosledan a ne hirovit i osvetoljubiv...sa njim uvek znas sta mozes a sta ne....jer kad udjes u auto i sudaris se,to nije zato sto je crkveni bog tako hteo vec zato sto sto si vozio 200 i fiziologija te je "izdala" i nisi mogao da reagujes....Neosposobni ljudi u svakom smislu te reci ceo zivot traze izgovor i utehu u tome da nije njihova greska nesto vec je bog tako hteo....

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 8 godina

"Зато је Тесла веровао и допринео човечанству тј. нама који данас живимо, допринео више него хиљаду „дарвина" заједно."

Genije, Tesla nije bio pravoslavac, nije bio ni hriscanin. Nije verovao u Boga, bio je ateista po misljenju blizak budizmu, i veliki zagovornik naucnog metoda u kome ono sto ne moze da se dokaze - ne postoji .. tako da - procitaj pa napisi ;).

Artemis Foul

pre 8 godina

Iskreno da li pametan čovek može da veruje da je čovek nastao od majmuna!!!
(mare, 21. septembar 2015 18:59)
####
Ne mora da veruje, dovoljno je da procita tvoj komentar.

Straitjacket

pre 8 godina

Darvinizam, shvaćen kao evolucija živuljki na ovom svetu, je OK.
Međutim, proširenje Darvinizma na evoluciju neke životinje u čoveka
je nepravilno. Modernog čoveka je stvorio Bog, odmah ovakvog kakav je sad.
Adama i Evu.
.
@(Joc@, 21. septembar 2015 17:37)

I kako onda, od Adama i Eve su postala njihova deca. Nije valjda da se dalje nastavilo incestom, brat sa sestrom, sestra sa ocem, majka sa bratom. Uvek me zanimalo kako je to dalje teklo da li smo deca incesta ako jesmo, gde ćeš veću i goru životinju od čoveka.

Branko

pre 8 godina

Ko zna kakve je sve cenzure doziveo, ali realnost je takva da covek treba da ima stvar izbora u sta ili koga ce da veruje. U svakoj religiji sveta ne postoji izbor, vec nasledstvno od strane roditelja na dete. Nauka polako, ali sigurno otkriva i dokazuje sve sfere ljudskog postojanja, zivota i rada, a religije nastaju jedna iz druge. Do pojave hriscanstva ne moze tacno da se utvrdi koliko hiljada religija je postojalo, tako da ce se to nastaviti i dalje. Prozimanje sveta religijom je u velikoj meri korisceno za ratove i tzv. demokratske misije. Ukoliko covek nije u stanju da razmislja svojom glavom, ne cita i ne uci, uvek ce postojati oni koji ce mu na racun duhovnog doskociti.

App

pre 8 godina

Pa ni Crkva ne veruje u Darvinovu teoriju postanka vrsti, pa sta.
Svako ima pravo da veruje u sta zeli. Imamo li pravo da to osporavamo?
Juce smo mogli da procitamo, da "Ziloti" misle da su za suse i poplave krivi homosekslualci i parada ponosa. To je njihovo pravo, sve dok ne pocnu silom da nam "uteruju" svoje misljenje. Crkva je to radila, Darvin nije!

stoper4

pre 8 godina

Mnogima danas lepse zvuci da su stvoreni po "majmunskom" liku, a ne po Bozijem... Neka im je na srecu takav divan izbor.
Darvin ne veruje u Bibliju, ali veruje u svoju teoriju za koju jos uvek ne postoji potpuni materialni dokaz koji naucnim metodom (posmatranjem ili eksperimentom) pokazuje kako iz jedne vrste zivotinja (recimo beskicmenjaka) postaje na primer muflon.
Teorija evolucije uistinu izgleda logicno, samo je mnogima problem da shvate da sve sto je logicno ne mora da bude i istinito.
(amater posmatrac, 21. septembar 2015 17:14)
Nije mi jasno kako jedan vernik može da traži materijalni dokaz za Teoriju evolucije. A kakve dokaze ima Biblija sem što je napisano da je Bog stvorio svet? Materijalne?

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 8 godina

"Ali to ne znači da je religija loša jer hajmo realno ona je moralni vodič i glavni izvor morala kroz istoriju."

Izvor morala? Kroz istoriju? Koju istoriju ili bolje reci ciju? Inkvizicija je znaci bila glavni moralni vodic? Dovoljno je bilo da komsija kaze da te je video kako pricas sa kravom i toliko od tvog zivota .. ISIS? Oni rade ono sto pise u kuranu [ovi "mainstream" vernici te ratne stihove objasnjavaju ratom, znaci kad smo u ratu ubijamo nevernike, a kad nismo onda smo ok .. religija mira, da, da]. Biblija je puna krvavih prica, pa i one kada Bog ubija svu egipatsku novorodjencad kao odmazdu za zabranu Mojsiju da napusti Egipat ... Bas moralni vodici nema sta ;)

Ајмо Ноле!!!!

pre 8 godina

Зато је Тесла веровао и допринео човечанству тј. нама који данас живимо, допринео више него хиљаду „дарвина" заједно.

Nick376

pre 8 godina

Evolucija je cinjenica zivota, a kako se evolucija odvijala i kako se odvija je najbolje objasnjeno koristeci naucnu teoriju o evoluciji. Naucna teorija je stepenik iznad naucnog zakona... Naucna teorija evolucije je najbolje potkrepljena naucna teorija ikada.

Covek nije nastao od majmuna, vec je imao zajednicke pretke sa majmunima, ko ovo ne zna, stvarno ne bi trebalo da se pravi pametnim i da pise da nema dokaza za evoluciju. Ima. Nekoliko miliona dokaza. Posetite bilo koji prirodnjacki muzej.

Naucna teorija evolucije odgovara na mnoga pitanja, religija ni na jedno jedino. Svakako, da li je zaista potrebno da bog postoji, zar on nije suvisno bice ako je sve sto je potrebno samo vera, za koju ne postoji nijedan preduslov.

Sasvim je sigurno da se nijedan bog nije ukazao pastirima, nomadima, trogloditima i stolarima u pustinjama Judeje. Bog je ideja i nista vise. Neverovatno sitnicava ideja srazmerno sitnicavim ljudima koji su ga izmislili. A bili su van svih proporcija zatucani, sitnicavi i bez otvorenog uma.

Potpuno je nebitno da li je Darvin verovao u Bibliju, boga ili ne. Jednostavno, rec "bog" se u nauci ili naucnim krugovima nikada ne pojavljuje, dok se istinitost Biblije ne zasniva na osnovu ko je kroz istoriju verovao u nju...

Ono sto je sigurno je cinjenica da je ideja o evoluciji nekih 500 godina starija nego hriscanstvo. Imam vise razloga da verujem da je Anaksimandar bio bozanski inspirisan nego bilo koji autor Biblije.

Artemis Foul

pre 8 godina

"Prvi gutljaj iz case prirodnih nauka ce od vas naciniti ateistu, ali na dnu case, Bog vas ceka"
Verner Hajzenberg, otac kvantne fizike
"sto vise upoznajem svemir sve vise verujem u tvorca tj. Boga". Anštajn
pa još Njutn, Paskal...
(svako misli i radi sta hoce, al i snosi posledice svog rada, 21. septembar 2015 18:31
####
Sve sto si naveo nigde nije zapisano ni dokumentovano. Sve to je u stilu rekao mi pasenog mog prijatelja koji je cuo od sestre zeta moje ujne da je Ajnstajn, Hajzenberg, Tesla.... tajno izjavio sestri prijatelja mog kuma ujaka.

Milanče

pre 8 godina

Darvin nikad nije tvrdio da su ljudi nastali od majmuna. Imali smo zajedničke pretke iz kojih su se razvili evolucijom potpuno separatno dve grane: ljudi i na drugoj strani majmuni. Ljudi su imali svoje evolucione stepenike dok nije nastao moderan čovek. E sad, to što neke biblija i dalje pravi majmunima...e, za to nije Darvin kriv. Neznanje je majka svake religije.

Hicks

pre 8 godina

Naravno da covek koji misli svojom glavom ne veruje u sve te price o bogu,raju i paklu,boga smo smislili i koristi nam da mu se imaginarnom obratimo i samim tim olaksamo sebi.
Hvala ti Darvine...

popeye

pre 8 godina

И оно најбитније, није имао озбиљан данашњи микроскоп и није знао за ДНК и статистику.

antibot

pre 8 godina

Da li vi imate dokaze da Bog ne postoji ili samo verujete u to da Bog ne postoji?
(Koma, 21. septembar 2015 19:38)

Dokazi su potrebni da bi se pokazalo da nesto postoji. Ako nema dokaza za postojanje, nema ni postojanja...

Vrlo jednostavno...

BeKo

pre 8 godina

@nsb

Ako bog želi, a ne može da iskoreni zlo, onda nije svemoguć.
Ako može, ali ne želi, onda je zao i maliciozan
Ako Bog može i želi da ukine zlo, otkuda onda zlo u svetu?
Ako bog niti može niti želi, onda zašto ga zvati bogom?
Epikur

antibot

pre 8 godina

(adriano_galliani, 21. septembar 2015 20:37)

Naravno da je evolucija dokazana. Potrebno je samo imati malo mozga da bi se ti dokazi shvatili...

Eksperimentalno je dokazan i nacin na koji je nastao zivot na zemlji... I potrebno je samo malo znanja iz hemije da bi se taj eksperiment ponovio...

I sad, ti od mene trazis da ne verujem u dokaze koje vidim svojim ocima, vec da "verujem" u knjizevno delo nepoznatog autora?

Mozda i u harija potera da verujem?

čovek

pre 8 godina

"Mnogima danas lepse zvuci da su stvoreni po "majmunskom" liku, a ne po Bozijem... Neka im je na srecu takav divan izbor. "
###

pretpostavka je da je vaša glavna preokupacija ustanoviti tip gline od kojeg ste zemešani ... nego jel uprljao ruke fok vas je mesio ili je imao rukavice?

Darvinovo oklevanje sa negiranjem religije je pre svega ljubav prema njegovoj supruzi i poštovanje njenog viđenja realnog ... inače je i Darvinov deda, Erazmo bio evolucionist kao i mnogi drugi iz tog perioda ali ni on kao ni ostali nisu dali pravi odgovor na to kako evolucija funkcioniše ... nije Darvin uspostavio evoluciju vać dao naučno objašnjenje kako se evolucija odvija ...

Nesa

pre 8 godina

Mogu da tvrdim da Darvin ne bi ni pomislio na ideje koje je izneo u svom zapanjujucem radu o teoriji evolucije putem prirodne selekcije da je verovao u "svete" knjige. Ta teorija je ogroman udarac teoriji stvaranja iz starog zaveta, i dokazuje da je u Bibliji izmisljena fantazija. Za vernike nije potrebno imati dokaz, za razliku od naucnih teorija koje se moraju dokazati. Evolucija putem prirodne selekcije je potpuno dokazana teorija, i svako ko veruje da nije - nije pogledao dokaze i/ili ne razume teoriju. Dakle, na ovom primeru vidimo kako je religija kocnica na putu saznanja.

B.H.

pre 8 godina

Да бисте могли познати — претежнију
од разума љубав Христову (Еф. 3, 19).
Претежнију од разума љубав Христову! Не од разума Божјег него од разума човечјег, помраченог и озлобљеног грехом. Јер Божји разум раван је Божјој љубави, и ниједно није претежније од другога. Али људски разум, удаљен од Бога, не схвата никако Божју љубав, показану кроз Господа Исуса Христа. Бог разуме људе али људи не разумеју Бога. Бог је покушавао да разумом уразуми људе кроз природу и кроз Старо Откровење, кроз закон и пророке, али се људи нису дали уразумети. Тада је Бог покушао да љубављу савлада људе, и да их љубављу привуче к Себи. Отуда ваплоћење Сина Божјег, Његово пожртвовање и Његово страдање од смрти. Таква неисказана љубав Божја, изнад речи и разума, многе је запленила и повратила Богу, т. ј. уразумила, дала им нови разум, чист и светао; но многе је опет збунила, јер се није слагала с њиховим помраченим и озлобљеним разумом. Да бисте могли познати, вели апостол. Како ћемо, браћо, познати оно што је изнад познања и изнад разума? Никако друкчије него променом разума, пробуђењем и разбистрењем разума, просветљењем и узвишењем разума, очишћењем и обожењем разума, једном речју — стицањем новог разума, који би имао ту способност, да разуме љубав Христову, претежнију од садашњег грешног разума људског.
О дубино премудрости и разума Божија! Ко ти се само и мало приближи, тај осети, да си ти истовремено и дубина љубави Божје!

ateist

pre 8 godina

@Kirk
" ...sto vise znas, vise spoznas da postoji mnogo toga sto nauka ne objasnjava."

Bolje je reći što nauka JOŠ (za sada) ne objašnjava.
To što (nešto) nije objašnjenjeno, ne znači da je od "boga" stvoreno. ;)

amater posmatrac

pre 8 godina

Mnogima danas lepse zvuci da su stvoreni po "majmunskom" liku, a ne po Bozijem... Neka im je na srecu takav divan izbor.
Darvin ne veruje u Bibliju, ali veruje u svoju teoriju za koju jos uvek ne postoji potpuni materialni dokaz koji naucnim metodom (posmatranjem ili eksperimentom) pokazuje kako iz jedne vrste zivotinja (recimo beskicmenjaka) postaje na primer muflon.
Teorija evolucije uistinu izgleda logicno, samo je mnogima problem da shvate da sve sto je logicno ne mora da bude i istinito.

Kirk

pre 8 godina

Jedan od retkih naucnika koji nije verovao u Boga. Obicno je obrnuto - sto vise znas, vise spoznas da postoji mnogo toga sto nauka ne objasnjava.

kzen

pre 8 godina

Ljudi i danas tesko priznaju da su ateisti jer znaju da ce isprani mozgovi odmah pozeleti da ih vide na lomaci a kakva je tek hrabrost bila biti ateista u 19. veku...

Fritz

pre 8 godina

Naravno niko nezna dali postoji bog ili ne, ali verovatnoca da postoji je jednaka postojanju deda mraza, saurona, itd.
Evolucija nije teorija nego cinjenica, isto kao sto znamo da zemlja kruzi oko sunca...

antibot

pre 8 godina

I kako onda, od Adama i Eve su postala njihova deca. Nije valjda da se dalje nastavilo incestom, brat sa sestrom, sestra sa ocem, majka sa bratom. Uvek me zanimalo kako je to dalje teklo da li smo deca incesta ako jesmo, gde ćeš veću i goru životinju od čoveka.
(Straitjacket, 21. septembar 2015 18:27)

Zapravo, adam i eva su imali dva sina, od kojih je jedan ubio onog drugog...

cobo

pre 8 godina

Onaj ko tvrdi da nesto postoji on mora dokazati,a ne onaj koji tvrdi da ne postoji.Jer ako nesto ne postoji onda nema nista,to znaci da nema dokaznog materiala.Ako neko tvrdi da nesto ima neka ga pokaze kao dokaz.Darvin nije rekao da nema boga,on je rekao da ne veruje u Isusa Hrista i Bibliju.Zamislite sad jednog naucnika koji veruje u bajke!?

vlada logika

pre 8 godina

@sreta
Molim te, sledeci put nam daj i cenovnik, da se pripremimo i ne sramotimo kada se, eto, osvestimo. A bilo bi pozeljno i da prepisemo crkvi svu imovinu da bi okajali to sto smo do sada ziveli u neznanju, zar ne? Ma nema problema.

svako misli i radi sta hoce, al i snosi posledice svog rada

pre 8 godina

"Prvi gutljaj iz case prirodnih nauka ce od vas naciniti ateistu, ali na dnu case, Bog vas ceka"
Verner Hajzenberg, otac kvantne fizike

"sto vise upoznajem svemir sve vise verujem u tvorca tj. Boga". Anštajn

pa još Njutn, Paskal...

neutralni felsh

pre 8 godina

Kakav splet okolnosti: nesto explodiralo u svemiru, nastale planete, pa sticaj okolnosti da se elementi sjedine i stvore vodu, biljke, majmune od koji nastane covek! Hahaha... Zasto sada svi strucnjaci od svega toga ne proizvedu bilo koji zivi organizam? E moji Srbi!
(Slucajni prolaznik, 21. septembar 2015 19:58)


a zasto gogi opet ne proizvede "od svega toga" neki zivi organizam? ;)

Ivan

pre 8 godina

Darwin je duhovni otac Staljina, Hitlera i Ante Pavelica.
(Hrist je Put, Istina, Vaskrsenje i Zivot, 21. septembar 2015 21:22)

Darvinove knjige su bile zabranjivane Staljinovo vreme, Hitler i Pavelic su bili katolici... Hitler je davao kreacionisticke izjave i pricao je da su belci po liku bozijem a da su se crnci deformisali, dok se Darvin borio za ukidanje robstva gotovo svi robovlasnici su redovno isli u crkvu.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

@ (lukki, 21. septembar 2015 18:46)

Teslin Bog u koga je verovao je Bog u Svetoj Trojici, Bog kome se svaki razuman covek klanja. Bog nije zakon cestica fizike, vec Zivi Bog koji stvorio coveka i sve vidljivo i nevidljivo! Teslin otac je bio svestenik. Crkva je zivi organizam ciji smo mi udovi, a Hristos glava crkve, a ti koji kradu ili ne kradu, postone u svakom segmentu drustva, u crkvi, skolstvu, vojsci, vlasti.. Bog je ljubav i nije on stvorio zlo, smrt niti ratove, vec mi svojim otpadnistvom od Boga. Mozete svi pljuvati po meni, po mom komentaru, ali je tako. Od Darvina se nista ni ne moze drugo ocekivati.
Hahaha.. Kakav splet okolnosti: nesto explodiralo u svemiru, nastale planete, pa sticaj okolnosti da se elementi sjedine i stvore vodu, biljke, majmune od koji nastane covek! Hahaha... Zasto sada svi strucnjaci od svega toga ne proizvedu bilo koji zivi organizam? E moji Srbi!

Eto

pre 8 godina

Da je crkva ma koje vere pocela da propagira pranje ruku pre nauke, kao osnovnu zastitu od bolesti, verovatno bi bilo mnogo vise njenih sledbenika.Ne zelim dalje da navodim primere...

Joc@

pre 8 godina

@...Možemo samo da zamislimo šta je sve prošlo
kroz Mekdermotovu glavu kada je dobio odgovor...

Ovo je tipična reakcija ljudi fasciniranih ličnostima nauke.
U odsustvu vere u Boga, za njih su oni Bogovi. Ovakvo idolopoklonstvo
je oduvek pa i danas veoma prisutno. Čovek traži neku uzdanicu,
kamen stamen... jer se bez nje oseća nesigurno. Otuda je narušavanje
autoriteta naučnika tako bolno i razočaravajuće.
* * *
A svi smo mi ljudi podložni zabludama, ovako treba gledati.
Crni ili beli, mali ili veliki, pametni ili ne, lepi ili ružni... i takvi kakvi smo,
nemerljivo smo vredniji od bilo kakvih naučnih teorija.
* * *
Darvinizam, shvaćen kao evolucija živuljki na ovom svetu, je OK.
Međutim, proširenje Darvinizma na evoluciju neke životinje u čoveka
je nepravilno. Modernog čoveka je stvorio Bog, odmah ovakvog kakav je sad.
Adama i Evu.
.

Boston

pre 8 godina

Vidi ovih sto hejtuju Isusa i Boga. Zato nam i ide ovako. Ja cu verovati uvek a da li drugi veruju ili ne ne zanima me ali se zgrozim kada vidim komentare tog tipa.

adriano_galliani

pre 8 godina

Ajmo biblijasi...
Objasnite nam kako za evoluciju ne postoje dokazi, a kako je biblija naucno i eksperimentalno dokazana, od prvog do poslednjeg slova...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (antibot, 21. septembar 2015 18:09)

Библија није научни рад, већ књижевно дело, написано тачно онако како би требало и она је могла да се тумачи и пре 2000 година и моћи ће и за 2000 година. А еволуција, је л` доказана?

Aron

pre 8 godina

Pa šta ako nije verovao, njegova stvar. On je zato i stvorio teoriju evolucije i poništio je tadašnje religisko shvatanje o poreklu čoveka. Ali to ne znači da je religija loša jer hajmo realno ona je moralni vodič i glavni izvor morala kroz istoriju.

slavisa

pre 8 godina

Apsolutno je pravo svakog coveka da u nesto veruje ili ne veruje. I to pravo treba postovati kao svetinju jer ako ne postujes njegovo verovanje onda ne postujes i njega kao coveka.

quantum

pre 8 godina

Iskreno, imam veliki problem da odgovorim na pitanje jesam li vernik..
Ateista sigurno nisam, a vernik po definiciji ili barem, po glavnim religijama, nisam.
Smatram da coveku ostaje da istrazuje/veruje/smatra, istinu ne moze u potpunosti znati, bas kao sto ni dva svinjceta ili pasceta ne mogu da diskutuju o algebri i geometriji.
Mozda na visem nivou..

LOL

pre 8 godina

Nemoj kokice. Uzmi svoje mišljenje.
Radije izaberi konstrukciju nego destrukciju.
Od prve može nešto i biti a od druge večiti nezadovoljnik i opstruktivac.
A takvih evo i ovde ima iha-ha. Oni su jeftini.
.
(Joc@, 21. septembar 2015 19:36)

Kakve li ironije. Ti Joco nemas svoje misljenje, ne zavaravaj se. Tvoje misljenje lezi u knjizi pisanoj pre vise od dva milenijuma. Sigh.

Piplfoks

pre 8 godina

Zahvaljujuí tim dokazima postoje milijarde vernika u svetu.
.
(Joc@, 21. septembar 2015 22:58)

Milijarde vernika postoje zato što je evolucija jedan jako spor proces i ostavlja prostora za greške.

lala

pre 8 godina

vera je vera....u to se veruje....neuki ljudi....
nauka nudi dokaze. doduše još uvek ima nekih nejasnoća, ali znanje se jako brzo širi. voleo bih da sam živ još 100 godina, pa da vidim šta će ostati nejasno....možda će tada sve biti jasno...i kako smo nastali i kada, jer do tada će iskopati još trsta čuda, a verovatno će proizvesti i ćeliju veštačkim putem....a posle je sve jasno...

petar

pre 8 godina

@A ja pitam ljude vernike - Da li ste pre za istinu ili Boga ? Odgovorite.
#######

Pa Bog je Istina. Jddini Koji se usudio da iskaže ove reči "Ja sam Put, Istina i Život" je Gospod naš Isus Hristos, Sin Boga Živoga.
Istina može da bude samo jddna i nepromenljiva, a Bog je Nepromenljiv. Za razliku od nauke koja danas tvrdi jedno, a sutra nešto drugo.
----------
Dostojevski je rekao jednom prilikom " ako mi i dokažu da Hristos nije istina, ja opet biram Hrista". Šta to znači, da postoji mogućnost da Hristos nije Istina ? Naravno da ne. Nego je to usmereno baš na ovakve tekstove i na sve koji pokusćavaju da opovrgnu Božije postojanje raznoraznim teorijama.

Svako dobro od Gospoda.

Пеђица

pre 8 godina

Да размотримо две
дарвинистичке преварантске форе. Прва
се назива 'Чаробњак из Оза'. То је чак
тамо неки, иза седам гора, иза седам
мора, предалеки, далеки заједнички
предак. Недостижан је, али помаже
невољницима да склопе коцкице. Друга
се назива' Царево ново одело'. Ако не
верујеш у претварање Чаробњака из Оза (у
нашем народу познатијег као 'жаба') у
принца, ти си необразован, затуцан, живиш
у средњем веку и од школе имаш само
велики одмор.

nsb

pre 8 godina

@
(Artemis Foul, 21. septembar 2015 19:44)

A sto si ti toliko nervozan ? Prvo, ostavljas krajnje degutantan komentar na komentar nasega kolege koji je izrazio svoje misljenje, sasvim legalno a uz to i krjnje logicno.
Pod dva, brze bolje i krajnje histericno negiras da su Blez Paskal, Albert Ajnstajn ili Nikola Tesla bili pobozni ljudi, "objasnjavajuci" da su ti navodi-rekla, kazala. A inace ti si taj koji zna da je to bas tako. Rekao ti Albert da se salio ?
Citas se na kilometar da ti pominjanje Boga stvara nekakvu nelagodu. Probaj da se menjas

Пеђица

pre 8 godina

"Чарлс Дарвин је био толико лош ђак да је задавао силне муке свом оцу који га је оптуживао да не мари низашта сем за лов и псе. Упозоравао га је да ће, ако се не поправи, укаљати част породичног имена."

И стварно, тражећи пречицу до успеха, он измисли највећу превару у историји човечанства, теорију претварања жабе у принца, енглески сатанисти брже-боље направе од тога бренд, и очево предзнање се обистини.

Steffan

pre 8 godina

Kad je Rudolf Dizel napravio prvi prototip svog motora nadogradivsi ga na kociju, tamosnja lokalna crkva ga je upozorila da se ne bavi "demonskim spravama" i da nije dobrodosao u sopstvenom gradu ako nastavi da vozi tu kociju bez konja, ali ga je zena ohrabrila da se provoza gradom kad je shvatila kakav je izum u pitanju. Da ne pricam o Djordanu Bruniju i ostalim naucnicima koji su prolazili i gore zbog religije.

Misha

pre 8 godina

Razuman čovek, svestan nespojivosti Biblije i evolucije. Pogledajmo kakav karakter ima "Bog" koji stvara svet i čoveka putem evolucije. Prvo, takav "Bog" nije sposoban da odmah stvori nešto savršeno. Anđeli njegovo delo ne komentarišu pesmom hvale i rečima: "I gle dobro beše veoma", već kažu "Ne valja! Mora još da se usavršava! Izgleda nejasno! Samo kao neka belančevinasta mrlja!" Zatim takav "Bog", da bi usavršio svoje delo, traži pomoć pukog slučaja, koji će da njegovo nesavršeno delo slučajno usavrši. Sam Bog otvara vrata kosmičkom zračenju ne bi li se pojavila neka "pozitivna" mutacija. A zatim "Bog" namerno stvara do krajnjih granica nepovoljne uslove koji će usmrtiti sve ostale jedinke te vrste, da bi bili selektovani samo pozitivni primerci. Tako prvi put dolazi smrt u svet i to od "Boga", a ne od đavola. Posmatrajući takvo delo stvaranja anđeli zaklanjaju svoje lice rukama, ne zato što ne mogu da podnesu otkrivenu Božju slavu, već zato što ne mogu da gledaju svojim očima kako milioni organizama stradaju u svom očaju i u razni nesrećama, ne bi li preživeli samo najizdržljiviji. I konačno, kada je stvaranje završeno, anđeli pevaju pesmu hvale ali ne "Bogu", već svetom slučaju koji je pomogao "Bogu" u stvaranju. Zatim pevaju i smrti, jer bez nje, bolji primerci ne bi bili selektovani. Jasno je da evolucija osporava i Božju moć i Božji karakter ljubavi i da je zato nespojiva sa pojmom vere u Boga, bar kod razumnih ljudi.

nenad.

pre 8 godina

Jer je Bog tako zavoleo svet da je i sina svoga jedinorodnoga dao da nijedan koji ga veruje ne pogine nego da ima zivot vecni.Kako smo po Adamu svi otisli u greh i smrt tako smo po Isusu dobili oprostaj i vecni zivot.Ja bih zamolio sve ljude koji citaju ovaj komentar:Molim Vas uzmite i citajte Bibliju trazite od Boga istinu.Verujte zivimo u zadnjim vremenima dolazak Isusa naseg Gospoda je veoma blizu.I KAO STO MUNJA IZLAZI OD ISTOKA I POKAZUJE SE PREMA ZAPADU TAKAV CE BITI DOLAZAK SINA COVECIJEG I TADA CE PROPLAKATI SVA PLEMENA NA ZEMLJI KAD UGLEDAJU ISUSA HRISTA.DA DODJI GOSPODE ISUSE HRISTE!

antibot

pre 8 godina

Nista nije dokazano u vezi nastanka zivota, mozes samo da verujes.
(Zoran, 21. septembar 2015 23:23)

https://en.wikipedia.org/wiki/Miller%E2%80%93Urey_experiment

Malo vode, malo amonijaka, malo metana, pustis kroz mesavinu struju i puf, dobijes aminokiseline...

Dokazano i ponovljeno hiljadama puta... Za razliku od zapaljenog zbuna koji govori, zmije koja sluzi jabuke i slicnih biblijskih "cinjenica"...

B.H.

pre 8 godina

Ум је, браћо, вођ душе и саветник душе. Бог је дао животињама само душу, зато им није дао слободу, него их Он руководи умом својим. Човеку је Бог дао душу и ум, и са умом слободу. Ум и слобода су нераздвојни. Отуда су празне све приче неких философа о томе, како човек, истина,имаум али нема слободу. Јер је јасно из посведневног опита, да је слобода нераздвојни пратилац ума. Но како човек нема савршен ум, то он нема ни савршене слободе, него ипак стоји под надзором и руководством Божјим. Једини Бог има савршен ум и савршену слободу; ми смо пак само образ? и подоб?е ума и слободе Божје. Ми имамо довољно ума, да можемо познати вољу Божју, и довољно слободе, да се можемо одлучити за вршење воље Божје. Кад ум изгуби самодржавну руководну моћ над душом, тада у души настаје многоначалије, које значи пометњу, хаос и пропаст.
Шта значе апостолске речи: запрегнути бедра ума свога и бити трезан? Значи: не дати уму своме да фантазира него усредсредити га на размишљање о закону Божјем. Још значи: не дати уму своме да злоупотребљава богодану му слободу на сурвавање душе у ропство телу, свету и ђаволу, него приковати га за Христа као за крст, да би душа васкрсла у Христу. И још значи: оградити ум свој, од свију самовољних маштања, којима се он опија и пада у плен ђаволу, и држати га опасана у тескоби срца свога, где би се молитвом трезнио и плачем чистио. Једном речју то значи: извежбавати ум да не злоупотребљава слободу своју хулењем на Богаживога и милоснога и умртљивањем душе страстима.

Liga šampiona

pre 8 godina

@ nebojsa
Fransoa Volter je živeo sto godina pre Darvina i takođe je bio protivnik Crkve. Sama Crkva nije uvek zauzimala isti stav po mnogim pitanjima niti je imala jednaki uticaj, tako da upoređivanje "boraca" protiv nje nije merodavno ukoliko se ne sagleda sa aspekta vremena u kome su živeli. Npr. besmisleno je upoređivati Darvina tada i LGBT danas, kao nekog ko se bori protiv. Prosto je sramota staviti ih u isti koš zbog različitih namera. Naravno ove reči se ne odnose kritički na tvoj komentar, samo se nadovezujem.

Koma

pre 8 godina

Vidim gomila ateisticki nastrojenih komentara, jedno pitanje za vas kad vec tako pouzdano tvrdite:
Da li vi imate dokaze da Bog ne postoji ili samo verujete u to da Bog ne postoji?

Logika

pre 8 godina

Vidim gomila ateisticki nastrojenih komentara, jedno pitanje za vas kad vec tako pouzdano tvrdite:
Da li vi imate dokaze da Bog ne postoji ili samo verujete u to da Bog ne postoji?
(Koma, 21. septembar 2015 19:38)

Aj ovako, imam i ja jedno pitanje za tebe:
-Da li vi imate dokaze da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji ili samo verujete u to da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji?

Piplfoks

pre 8 godina

Ako je to rekao pesimista i beznadezni Mark Tven onda da poverujemo da je to bas tako ?
Boze sacuvaj
(nsb, 21. septembar 2015 19:51)

Ne smatram Marka Tvena baš definicijom vrhunskog pisca, ali u njegovim delima ima neizrecivo više mudrosti, ljudskosti i inteligencije od Biblije i svih verskih tekstova zajedno.

Ana Rakin

pre 8 godina

Dragi komentatori mesate babe i zabe - u Boga se veruje, ali u nauku ne, naucne istine se dokazuju i stalno proveravaju, u nauci dogme postoje, ali su istrazivaci najsrecniji kada ih sruse (dogma molekularne biologije - jedan gen jedan protein je uspesno srusena, a njeno rusenje je omogucilo fantastican uzlet ovoj nauci kojem svedocimo)

sreta

pre 8 godina

Stari su pricali da ce lazni proroci i antihrist pokusati odvuci one lakog morala od hristovog puta. Jedan od djavoljih slugu je i darvin. ako zelite spas citajte bibliju, posecujte redovno crkvu, molite se svakog dana i vasa dusa ce pronaci spas. ko god poklekne darvinu, evoluciji, ateizmu i ostalim laznim verama vecno ce patiti uz lucifera i pale andjele u vatri.

inzenjera

pre 8 godina

pa nigde ne pise da je rekao da ne veruje u Boga vec da ne veruje u Sveto pismo i u Isusa Bozjeg sina. Nisam ni ja siguran u Sveto pismo ni da li je Isus uopste postojao ali verujem u kosmickog Inzenjera i Arhitektu koji je osmislio Univerzum

Dragan

pre 8 godina

Dok je u Srbiji bilo 98% ateista Srbija je cvetala,a od kad ima 90% vernika propada.Znaci da Bog nepostoji ili nas mrzi.Drugo covek i gorila imaju 95% iste gene.

Spike

pre 8 godina

@Zoran

"PS Samo za pametnjakovice koji tvrde da se dokazuje postojanje. U matematici se dokazuje da za sistem jednacina ne postoji resenje.
PS Zavrsio sam matematiku, pa znam malo.:)"

Postovani Zorane, od nekoga ko je zavrsio matematiku ocekivao bih da je malo bolje upoznat sa logikom, ne samo matematickom vec i neformalnom. Ona kaze da ti je analogija pogresna, jer se ovde ne radi o sistemu jednacina vec o tzv. egzistencijalnim logickim stavovima.

Sta to zapravo znaci...

Negativni egzistencijalni sudovi u logici se ne dokazuju, i teret dokazivanja (onus probandi) je na onom ko dokazuje, a dokazuje se afirmativan egzistencijalni sud.

Na primer: ja tvrdim da nama svima na glavi sedi po jedan mali crveni Marsovac*. Dokazi da nije tako! Ne mozes - naravno da ne mozes, jer je to nemoguce dokazati. Teret dokazivanja je na meni koji tvrdim postojanje/afirmaciju.

Ukoliko, pak, iz nedostatka dokaza da necega nema, zakljucim da tog neceg ipak ima, onda pravim klasicnu gresku argumenta iz neznanja (argumentum ad ignorantiam). U konkretnom primeru: nemas dokaza da nam na glavi ne sede mali crveni Marsovci - znaci da nam sede.

*umesto "mali crveni Marsovac" mozes da stavis bilo koju egzitencijalnu promenljivu (forma je valjana)

P.S. Pre prozivanja nekoga za "pamenjakovica" dobro razmisliti, narocito kada su analogije u pitanju. Vrlo nezgodna forma zakljucivanja. Jako plodna, ali zahteva mnogo znanja, da ne ispadne obican tzv. cherry pick-ing.

D89

pre 8 godina

Eto ja sam biolog po struci,i pobornik sam Darvinove teorije nastanka vrsta,ali vjerujem u Boga.
(LjutaKrajina, 21. septembar 2015 20:01)

Poštujem vašu struku i vaš stav, a pretpostavljajući da je Bog u koga verujete hrišćanski Bog, voleo bih da mi kažete kako objašnjavate da je nauka, sledeći upravo Darvinove teorije, pronašla ostatke čovekovih predaka u svim stepenima razvoja i dokazala njihovu starost hemijsko-biološkom metodama sa mogućnošću greške od 0,001%? Možda grešim, ali rekao bih da, u ovom slučaju, jedno isključuje drugo, pa ili su ovi naučni podaci tačni ili...

Srba

pre 8 godina

Zašto kaže da Darvin nije imao vere. Imao je više vere od svih izvikanih propovednnika. Imao je više vere u nauku i činjenice nego sto su svi oni zajedno imali vere u Boga.

Mirkosoft

pre 8 godina

bilo je tada hrabro reci misljenje koje je u suprotnosti sa crkvom koja je do juce bacala u tamnicu, razapinjala, palila, mucila, socijalno marginalizovala ... neistomisljenike.
(nebojsa, 21. septembar 2015 17:26)

Crkva Isusa Hrista nisu ljudi koji to o sebi govore a zivoti im se drasticno razlikuju od toga sto je u Bibliji objavljeno kao Bozija volja. Ako si dete Bozije tvoj zivotni stil ce biti da ispunjavas njegove zelje i zapovesti a to nece biti opterecenje i mucenje za osobu koja je nanovorodjena. Progon i ubijanje neistomisljenika je sprovodjen od strane ljudi koji se deklarisu ili su se deklarisali kao crkva medjutim njihovo brutalno i nemilosrdno ponasanje je razotkrilo istinu da oni nikada nisu ni bili crkva Isusa Hrista. Treba biti pazljiv kada neko krene da baca ljagu na nevestu Hristovu koja je kupljena krvlju sina Bozijeg.

vlado

pre 8 godina

darvinisti, tek toliko da znate da je darvin prije svoje smrti izjavio kako ne vjeruje da je ta njegova teorija istinita. darvinisti, navedite samo 1 dokaz njegove teorije. ne možete jer ne postoji. s druge strane, masa je stvari koje znanost NE MOŽE objasniti, a objašnjenja su obična nagađanja. stari egipćani su izgradili piramide kao grobnice faraona? malo sutra. stonheng? narukvica od opsidijana nađena u turskoj, sumersko pismo, teotihuakan, makču pikču, monolit od 150 tona kojeg su postavili robovi, i to ručno, uz pomoć užadi??? nedovršeni monolit u egiptu??? uskršnnja ostrva (kamene glave) i još masa toga za što nema objašnjenja, samo nagađanja. tako i s darvinom.

istina

pre 8 godina

Imam samo jedno pitanje , za sve koji tako lako odbacuju Tvorca, a to je samo jedno od hiljade njih ... Mozete li da shvatite beskonačnost svemira ?

Aleksander

pre 8 godina

Fascinantno je to da je advokat koji veruje u boga održao reč! Sve što čoveka čini boljim to je dobro, sve što ga poništava je loše! Poštujmo tuđa uverenja i budimo ono u šta verujemo.

nenad rs

pre 8 godina

Свако има право да вјерује у оно што хоће ,ко сам ја да оспорим Библију или Дарвина,истина је ту негдје око нас,тражимо је,мада нисмо на нивоу да било шта нађемо јер се још увијек нисмо навикли ни на суживот различитих раса.

Zoran

pre 8 godina

"Dokazi su potrebni da bi se pokazalo da nesto postoji. Ako nema dokaza za postojanje, nema ni postojanja...

Vrlo jednostavno..."

U matematici se dokazuje da za neki sistem jednacina NE POSTOJI resenje. Dakle, kako dokazujes da postoji nesto, ravnopravno se dokazuje i da NE POSTOJI. Izvoli, pokloni se i pocni.:)

PS Zavrsio sam matematiku, pa znam malo.:)

Keke

pre 8 godina

Za one koji se pitaju da li je evolucija "dokazana": kao i svaka naucna teorija, i teorija evolucije je zasnovana na cinjenicama. Nije to kao sto vi zamisljate "teoriju" da neko sedne i uz flasu rakije izmislja "teoriju", lupeta pa sta ispadne. Dakle sve poznate cinjenice podupiru teoriju evolucije jer je teorija evolucije zasnovana na cinjenicama. Kad vi nadjete neku cinjenicu koja obara ili ispravlja teoriju evolucije, izvolite objavite i sigurno cete dobiti paznju ako ne i nobelovu nagradu.

Eh

pre 8 godina

Karl Marks i Čarls Darvin, dva najveća zla koji su se desili ljudskoj vrsti!!!
(mika, 22. septembar 2015 13:26)

Naprotiv, pojava i omasovljavanje svih monoteistickih religija je najvece zlo koje je moglo da zadesi covecanstvo. To je bio uvod u mracnjastvo, koje u proplamsajima i dalje traje. Sto se posebno vidi na primeru bliskog istoka.

čovek

pre 8 godina

evoluciju je kao pojam uvela teologija ili religija kao pokušaj da objasni postojanje različitih rasa ... u školi se preskakao taj čas a u crkvi i ne pričaju o tome, zar ne?

cela ta priča o grehu i Adamu nikada nije bila naša priča već se odnosila isključivo na "izabrani narod" ... sad imamo one koji bi da prihvate tuđe grehe jer misle da će zbog toga biti nagrađeni ... i to je OK samo kakve veze to ima sa nama ... da li vam je potrebno da svi oko vas veruju u isto kako bi se osećali sigurnije ili vam masa daje sigurnost i iluziju ispravnog ... kako god to je do vas ali neko božanstvo nekog tamo naroda zaista nema nikakve veze sa nama ... mi po toj priči nemamo greha pa nemamo šta da okajavamo ... ako se osećate grešni - vaša volja ali opet kakve to veze ima sa nama i sa Darvinom i sa prirodnom selekcijom ...

stevan

pre 8 godina

Ivan Panin, ruski matematicar, proucavajuci svete spise na originalnim jezicima ustanovio neverovatne matematicke zakonitosti, koji pokazuju da ove svete spise covek nije mogao d anapise sam:
- Broj reci u recniku deljiv je sa 7
- Broj reci koje pocinju sa samoglasnikom deljiv je sa 7
- Broj reci koji pocinju sa suglasnikom deljiv je sa 7
- Broj slova u recniku deljiv je sa 7
- Od svih slova, i ona koja su suglasnici i ona koja su samoglasnici deljiva su sa 7
- Broj reci koje se javljaju u recniku vise od jednom deljiv je sa 7
- Broj onih reci koje se javljaju samo jednom deljiv je sa 7
- Broj imenica je deljiv sa 7; broj reci koje nisu imenice takodje je deljiv sa 7
- Broj vlastitih imena je deljiv sa 7; broj muskih imena je deljiv sa 7 i broj zenskih imena je dejiv sa 7
- Broj reci koje pocinju svakim slovom alfabeta deljiv je sa 7
Ovo je moguce jer svako slovo jevrejskog i grckog alfabeta ima svoju numericku vrednost( alfa, beta, gama...). Biblija ima oko 1200 strana, ako neko sastavi 3 recenice sa ovakvom podudarnoscu, a pritom da te recenice imaju smisla, ja odbacujem sva moja uverenja vezano za biblijskog Boga.
(Ivan, 22. septembar 2015 00:26)

Ivane, vikend je prošao, a ti si na slobodi-zabrinjavajuće.

mp

pre 8 godina

Darvin je umro 19.4.1882. Sahranjen je u vestminsterskoj crkvi u blizini groba Isaka Njutna i to uz najvise drzavne i crkvene pocasti. Dakle, verovao je u Boga ,jer, u protivnom, ne bi bio i od crkve postovan.

slobodan032

pre 8 godina

Izgleda da je bogu mnogo dosadno kada je stvorio na milione različitih vrsta živih bića, ili je samo stvorio čoveka a ovi jadni insekti i razne travčice su se eto stvorile uzgred.

joca

pre 8 godina

Није тачно,прочитајте његову аутобиографијуу којој јасно каже "Ја сам религиозан човек,веома религиозан и трудим се,иако је то веома тешко,да у себи направим правилан баланс између Дарвина научника о теорији еволуције и Дарвина човека који верује у Бога".

neutralni felsh

pre 8 godina

ko god poklekne darvinu, evoluciji, ateizmu i ostalim laznim verama vecno ce patiti uz lucifera i pale andjele u vatri.
(sreta, 21. septembar 2015 19:51)


bu! ;)))

ffws

pre 8 godina

Vladimire, neko moze biti ateista i agnostik kao sto neko moze biti teista i agnostik. Ako neko kaze ne verujem da bog postoji to ne znaci da veruje. To je samo skracenica za "ne postoje dokazi za boga(ove)". Ako neko kaze "ne verujem u astrologiju" to ne znaci da on veruje niti postoji ime za nekoga ko ne veruje u astrologiju.

Ateizam je vera koliko je i biti celav boja kose, "off" kanal na TV-u ili neigranje tenisa sport.

Sto se tice tvog drugog argumenta, to je vrsta special pleading logicke greske. Bog navodno potpada pod specijalne standarde kojem se nijedno drugo bice ne klasira, kako da ne, iako se taj bog pojavljivao u raznim formama ljudima kroz jedan deo istorije, sada se ne pojavljuje. Nije li to nista vise nego zgodan argument. Bog u tom slucaju ne mora ni da postoji, apsolutno je svejedno.

Uzmi u obzir vestice; mislim da je sigurno reci da vestice nikada nisu postojale, ali uverenje da postoje je proizvelo isti efekat.

Vera je odbacivanje razuma; tako da je termin "razuman vernik" kontradikcija. Vera nikada nije i nikada nece odgovoriti ni na jedno jedino pitanje i ja izazivam bilo koga da smisli samo jedan odgovor koji ne podize vise pitanja. Ili bolje, metaforicki i u duhu hriscanstva, vera ne moze pomeriti nijednu jedinu planinu...

To nije prednost, to je priroda religije. Vrlo losa priroda. Niti se ikom moze zameriti ako ima standarde za razliku od necega sto je veoma lose preneseno (a ovo mogu i da dokazem)...

Mrle

pre 8 godina

Nesto sigurno postoji to nije cika sa bradom ali visa sila, kosmicka pravda hiljade stvari koje mi ovako mali nismo u stanju da razumemo. Ko moze da dokaze da "Bog" ne postoji i sta je Bog ? Neka visa sila vera koja pokusava da nam da snagu kad nam je najteze, kad covek padne vera u bilo sta ga dize neda mu da potone neka zove to kako ko hoce ja verujem da necega ima nama nepojmljivog univerzalan naziv za to je Bog. Inace u crkvu i Bibliju ne verujem, u Darvinizam i hiljade nebuloznih teorija sa milion mana kao i u Bibliji takodje ne verujem. Postujem ljude koji veruju i u jedno i u drugo kao sto ima zatucanih vernika ima i zatucanih ateista koji ne vide dalje od nosa. Ljudi su pre svega dobri i losi. Ima dobrih ateista i losih vernika kao i obrnuto. Neka bude i veruje ko u sta hoce ali budimo ljudi a ne zveri.

Joc@

pre 8 godina

@ (Kontras, 6:47)

Odlično razmišljaš i biraš promišljene argumente tako da sam
neke kopirao za svoju apologetiku, ali ovo o stvaranju zla nije OK.
Bog nije stvorio zlo. Zlo je (po jednoj definiciji) odsustvo dobra.
(Slično kako u elektronici shvatamo šupljinu – kao odsustvo elektrona.)
Zlo je nastalo kao posledica bezuslovne, apsolutne slobode opredeljenja,
ili volje. Božja stvorenja (i telesna i duhovna) mogu da se opredele
čak i protiv svog Tvorca. (I to je jedina sloboda koju Bog niukoliko ne dira.
Sve ostale slobode, npr. sloboda delovanja, akcije, uslovljene su
Božjim dopuštenjem.) Tako, ovu slobodu opredeljenja mogu da koriste, i,
očekivano, koristila su, neka stvorenja, i tako se zlo pojavilo u ovom svetu
(dakle nije stvoreno). Detaljnije o funkciji zla u našem svetu ima
naročito jasno u jednom naslovu u Bibliji: ''Knjizi o Jovu''.
Pozdrav Zbogom, što znači S Bogom.
.

Hop cup gde je dog

pre 8 godina

Staljin nije verovao u Darvinove principe zato sto su se kosile sa komunizmom; on je vise bio za Lamarka. Takodje je izjavio da je genetika "kapitalisticka izmisljotina". Sta vise i ocekivati od bivseg seminariste (teologa).

Hitler je bio kreacionista; verovao je da su rase (sada zastareli koncept) nastale u razlicito vreme, sto se takodje kosi sa tadasnjim shvatanjem evolucije i Darvinovim otkricima. Verovao je da su Jevreji korupcija Arijevske rase i da su se udaljili od boga pocev od Savla, erm, Pavla, a da su ostale rase manje od ljudi. QED, daleko je to od Darvina...

Tako da je jos jedna kreacionisticka laz razotkrivena. Ne bi trebalo da se obrazujete preko YouTube-a, a svako danas moze da napise knjigu.

Molder

pre 8 godina

Nisu ni Tesla ni Ajnstajn kao uostalom ni jedan drugi naucnik ili genije jer im njihov mozak nije dopustao da veruju u bajke jer su ga koristili i isli kroz zivot jednostavnom-zdravom-logikom

VladaTreff

pre 8 godina

Bog je isto kao i Deda Marz. Kada odrasteš i počneš da razmišljaš shvatiš da i bog i Deda Marz ne postoje, ali i dalje ima onih koji veruju u ono što nisu ni videli ni osetili.

Zoran

pre 8 godina

A ja mislio dokazao, kad ono on nije verovao.;)

PS Samo za pametnjakovice koji tvrde da se dokazuje postojanje. U matematici se dokazuje da za sistem jednacina ne postoji resenje.

nsb

pre 8 godina

@
(BeKo, 21. septembar 2015 18:51)

Uh i ti si nasao koga ces da citiras...jos si mogao i Fridriha Nicea, ali sta je poenta ? Ako je to rekao pesimista i beznadezni Mark Tven onda da poverujemo da je to bas tako ?
Boze sacuvaj

максимилијан

pre 8 godina

Ма ајде? Није он баш веровао ни у своју теорију, али је била једина алтернатива.

Sava

pre 8 godina

У вези са теоријом еволуције треба одмах рећи да ни у Светом Писму, а ни у делима Светих отаца не налазимо јасне основе за оправдање теорије еволуције, барем онако како ју је изложио Чарлс Дарвин. Рекао бих да суштински разлог томе није сама чињеница да ли је ова теорија или неки њени елементи научно оправдани или не, већ, једноставно, Свето писмо о стварању света и посебно човека, говори са потпуно другог аспекта. Многи су већ јасно рекли да Књига Постања није астрономски трактат, већ богонадахнути текст, односно виђење. Традиционално Православна Црква приписује Петокњижје пророку Мојсеју, али без обзира ко је састављао и после редиговао ове књиге (што је посебна тема за себе), у својој оригиналној форми почетак књиге Постања има форму богонадахнутог виђења. Другим речима, писац извештаја о настанку света износио је оно што му је било дато од Бога да види, а није развијао научну теорију стварања. Само замислимо како би човек који је живео неколико векова пре нас описао један савремени аеродром, козмичку летелицу или нуклеарну подморницу. Засигурно би се користио језиком свог времена и могао би да опише само један део реалности коју види, али не и да објасни процес како то функционише. Авионе би видео као челичне птице, подморнице као велике китове од гвожђа и сл. Зато почетак књиге Постања треба разумети духовно, а не буквално. Главни акценат јесте на томе Ко је створио свет и са којим циљем, а не детаљно излагање самог процеса стварања...

CATAPA

pre 8 godina

Apsolutno vrhunac podmetanja koji se evo ponavlja i u nekim komentarima je da je Darvin bio vernik, a Hitler ateista. To su otprilike podjednake budalaštine koje samo temeljno spran mozak može da prihvati. Dokazi su po pravilu uzalud, pa ni ovaj to neće moći da izmeni. Ludaci su u velikoj prednosti jer ne moraju da se povinuju nikakvoj logici i nikakvim dokazima.

VladaTreff

pre 8 godina

Isus je isto kao i Deda Marz. Kada odrasteš saznaš na Deda Mraz ne postoji, a oni koji veruju u Isusa i dalje ih crkva pravi budalama.

neko tamo

pre 8 godina

evolucija se desava ispred naseg nosa, samo smo suvise slepi da to vidimo. zivotinje se menjaju, prilagodjavaju, cak menjaju I ekoloske nise da bi posigle mlade I hranile se. nazalost, previse vrsta ce nestati ( zbig coveka :(), ali i to je evolucija. moraju da postanu otpornije, pametnije, brze , jace ili neprimetnije...a ljudi se kao virus sire. koliko citam, ljudski virus se jako raduje tragovima vode na potencijalnim novim "domacinima". kad unistimo zemlju, da se preselimo dalje. sa druge strane, sama celija je toliko neverovatno savrsen mikrouniverzum da vraca veru u tvorca. nego, uvek se setim recenice iz "sofijin svet":- na kraju krajeva, nesto je moralo nastati iz nicega. verujem da mi zivimo suvise kratko I da ne vidimo sve nivoe ( ne vidimo ni sve boje za pocetak) oko nas, pa ne mozemo ni znati istinu. verovatno ni ne treba. nisam ateista, ali sam antiteista.

Sava

pre 8 godina

...Православна Црква зато никада није долазила суштински у конфликт са науком јер се наука не бави питањем Творца већ емпиријским доказивањем одређених процеса у природи. Зато је наука прихватљива за нашу веру али само у оној мери у колико сама не претендује да објасни и оно што је ван њеног искуства. Наука не може ни да докаже нити да оповргне постојање Бога јер Бог надилази све рационалне појмове људског ума. Јасно раздвајање науке и вере је зато веома важно и тада и науку можемо схватити у оквиру наше вере, као покушај да се барем колико је то у могућности људског ума објасне неки природни процеси око нас.

Artemis Foul

pre 8 godina

Jedno pitanje za vernike. Kako je hrišćanstvo monoteizam kada postoje dva boga, otac i sin. I ko je jači ako dođe do rasprave. A ako počnete sa svetim trojstvom, to samo pokazuje da je bog šizofrenik. Ko kaže da tu nije samo Otac, Sin i Sveti duh, nego i Mile koji voli malo da popije pa onda stvara poplave i zemljotrese na Zemlji.

baki

pre 8 godina

ima vise komentara na koje bih odgovorio, ali nema mesta za pisanje.
Pokusacu da ukratko. Bog je stvorio coveka, ali tek 6. dana. Pre toga je stvorio sve sto postoji. Bolje je pitati sta Bogu predstavlja jedan dan. Da li je mozda za Boga jedan dan nama milion godina?
Ako neko zeli da raspravlja o Bogu i Bibliji, onda bi bilo lepo da je procita.
Na primer, zasto je zlo svuda oko nas?
Zasto Bog to dozvoljava? Odgovor pise u Starom i Novom Zavetu. Namerno ne odgovaram jer za takva pitanja odgovori moraju da se otkriju, a ne dobiju.
Mene vise interesuje sto se ateisti toliko plase vernika? Ako Crkva krade, ne krade od njih. Ako su vernici glupi, glupost nije zarazna. Ratovi se sada ne vode zbog vere nego prirodnih resursa, sve ostalo su izgovori za glasace i podrsku.
Koliko god da se trudim, zaista ne razumem ko im "drma kavez"(bez namere da uvredim, ali po ateistma ljudi su samo jedna od vrsta zivotinja)?

B.H.

pre 8 godina

Познавањем Бога умножава се браћо благодат и мир. Познавањем пак створења мимо Бога као одсечене од Бога или на супрот Бога умножава се браћо, јад и немир. Да се јад и немир умножава код оних који се упознавају са тварима без упознавања с Богом, не сведочи ли довољно о томе множина самоубиства баш међу онима који су изабрали себи за занат да проучавају природу и живот људски без Бога? О колика множина међу њима душа нервозних, раздражених, озлобљених, помрачених, избезумљених које само дан или месец раставља од самоубиства! Познавањем пак Бога умножава се благодат и мир. То је апостол искусио лично и своје драгоцено искуство предаје другима.
Ни благодат ни мир нису дарови земље него дарови неба. Те дарове Бог дарује онима који се труде да умноже своје познање о Њему.
Какав је најбржи пут познања Бога, браћо? Несумњиво кроз Христа Исуса Господа нашег. Он је Откровитељ и Он је Откровење, Мудрац и Мудрост, Учитељ и Наука. Од Њега је благодат, од Њега мир. Ко упознаје Бога кроз познавање створених бића у природи и кроз законе природе као што чине незнабошци, не чини ништа рђаво али иде путем околишним и посредним путем на коме многи залутају и изгубе се. Ко упознаје Бога кроз савест и судбе људске као што чине моралисти не чини рђаво али и тај иде путем околишним и тешким те може да залута и изгуби се. Но ко упозна Бога упознајући Господа Христа тај је на најкраћем и најсигурнијем путу.

Mile

pre 8 godina

Joc@: "Odlično razmišljaš i biraš promišljene argumente tako da sam
neke kopirao za svoju apologetiku, ali ovo o stvaranju zla nije OK.
Bog nije stvorio zlo. Zlo je (po jednoj definiciji) odsustvo dobra."

A odakle onda satana (djavo, lucifer, necasni)? Ako je bog sve stvorio, onda je stvorio i njega, ne? I ne samo da ga je stvorio, nego ga pusta nekaznjeno da vrsljari po zemaljskim bespucima i kvari mu pastvu. Tezak cinik neki, taj tvorac...

2+2=5

pre 8 godina

a koje boje su te kantice i lopatice pa slezove. ti si ocigledno citao o tesli sve sta su napisali ali posle njegove smrti. kao sto pisu da je mikelandjelo gej a samo radi propagande jedne ideje. ocigledno i ja trebam poceti gledati farmu, parove i big b. da mi krene u zivotu.

vladimirr

pre 8 godina

Зато је Тесла веровао и допринео човечанству тј. нама који данас живимо, допринео више него хиљаду „дарвина" заједно. (Ајмо Ноле!!!!, 21. septembar 2015 17:28)E moj ti Nole, eto ti sta je Tesla mislio o religiji (nazalost na engleskom): Later in his life, he did not consider himself to be a "believer in the orthodox sense," and opposed religious fanaticism.Despite this, he had a profound respect for both Buddhism and Christianity.In his article, Tesla stated: For ages this idea [that each of us is only part of a whole] has been proclaimed in wise teachings of religion, probably as a deeply founded truth. The Buddhist expresses it in one way, the Christian in another, but both say the same: We are all one. However, his religious views remain uncertain due to other statements that he made. For example, in his article, "A Machine to End War",Tesla stated:There is no conflict between the ideal of religion and the ideal of science, but science is opposed to theological dogmas because science is founded on fact. To me, the universe is simply a great machine which never came into being and never will end. Man, like the universe, is a machine. And from the concordance of our reactions, understanding is born. Mechanisms of infinite complexity are developed, but what we call "soul" or "spirit," is nothing more than the sum of the functionings of the body. When this functioning ceases, the "soul" or the "spirit" ceases likewise.

Joc@

pre 8 godina

@ (Samo da uzmem kokice, 17:32)

Nemoj kokice. Uzmi svoje mišljenje.
Radije izaberi konstrukciju nego destrukciju.
Od prve može nešto i biti a od druge večiti nezadovoljnik i opstruktivac.
A takvih evo i ovde ima iha-ha. Oni su jeftini.
.

Ertz

pre 8 godina

Dolazak Obećanog koji će na sebe uzeti grehe ljudi, poznat je oduvek. Zato je još Avelj, sin Adama i Eve, prinosio žrtvu i zato i su Jevreji prinosili žrtve sa verom da će doći Obećani da uzme grehe na sebe. Verom su se čistili od greha. Isus Hrist je sebe prineo na žrtvu zauvek nas oslobadjajući od greha ako verujemo u Njega kao Božijeg Sina i Spasitelja živom verom vladajući se Njegovim učenjem. Boga ne treba dokazivati, u Njega treba verovati, jer se kroz veru spasavamo bezrezervnom ljubavlju. Božije postojanje ne zavisi od naše vere, ali naše spasenje i večni život da. Hvala Trojedinom Bogu i hvala Isusu Hristu Spasitelju što je umro za nas i što je vaskrsao nama na spasenje. Blagosloven je koji dolazi u Ime Gospodnje.

goran

pre 8 godina

Izasla je jedna fenomenalna knjiga, OD DARVINA DO HITLERA. U knjizi su pisma i tekstovi ljudi koji su zastupali teoriju evolucije i njihova razmisljanja na temu zivota i coveka sve sa referencama. Darvin je bio samo jedan kanalcic u proturanju informacija.Potrazite knjigu.

blabla

pre 8 godina

Ovo se odnosi na pojedince: ne morate verovati niti vas iko tera, ali bar postujte pravopis. Bog, Bogu i slicno pise se velikim slovom. Svaka cast ostalima ;-)

Spike

pre 8 godina

@(samo kažem, 21. septembar 2015 23:40")

"A jedan njegov sunarodnik, valjda major po činu, reče: ateista? nisam video još nijednog ateistu sakrivenog u rupama od granata..."

To sto nije video ni jednog ateistu sakrivenog u rupama od granata nije argument protiv ateista, nego protiv granata.

Vrlo bazicko nevalidno rezonovanje. Videti pod https://en.wikipedia.org/wiki/There_are_no_atheists_in_foxholes i pod https://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_emotion.

Rhyzm

pre 8 godina

Darvin, pobednik na takmicenju ko ce da ponudi najnebuloznniju alternativu inteligentnom tvorcu, a koja ce biti ozvanicena i "naucno" potkovana i odobrena.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

Ako bog želi, a ne može da iskoreni zlo, onda nije svemoguć.
Ako može, ali ne želi, onda je zao i maliciozan
Ako Bog može i želi da ukine zlo, otkuda onda zlo u svetu?
Ako bog niti može niti želi, onda zašto ga zvati bogom?
Epikur
(BeKo, 21. septembar 2015 20:56)

Bog moze sve! Ali, Bog voli coveka i dao je coveku SLOBODNU VOLJU DA RADI STA HOCE.
Bog nije zlo, vec vecna i bezuslovna ljubav, a covek je svojim otpadnistvom od Boga, stvorio zlo. Zlo je protivno Bogu i zato zlo u coveku javlja odbojnost prema Bogu i onima koji vole i postuju Boga.
E sad, problem je i kod tebe i ostalih koji postavljaju pitanja, a odgovore ne slusaju.
Darvin nije bio ateista, a sam izraz "teorija" evolucije je potvrda da to nije dokazano. Sam je rekao da je njegova teorija evolucije samo teorija i ne iskljucuje postojanje Tvorca! E sad, vas drug Tito i njegovi sledbenici su to izbacili iz udzbenika..

Ivan

pre 8 godina

Ivan Panin, ruski matematicar, proucavajuci svete spise na originalnim jezicima ustanovio neverovatne matematicke zakonitosti, koji pokazuju da ove svete spise covek nije mogao d anapise sam:
- Broj reci u recniku deljiv je sa 7
- Broj reci koje pocinju sa samoglasnikom deljiv je sa 7
- Broj reci koji pocinju sa suglasnikom deljiv je sa 7
- Broj slova u recniku deljiv je sa 7
- Od svih slova, i ona koja su suglasnici i ona koja su samoglasnici deljiva su sa 7
- Broj reci koje se javljaju u recniku vise od jednom deljiv je sa 7
- Broj onih reci koje se javljaju samo jednom deljiv je sa 7
- Broj imenica je deljiv sa 7; broj reci koje nisu imenice takodje je deljiv sa 7
- Broj vlastitih imena je deljiv sa 7; broj muskih imena je deljiv sa 7 i broj zenskih imena je dejiv sa 7
- Broj reci koje pocinju svakim slovom alfabeta deljiv je sa 7
Ovo je moguce jer svako slovo jevrejskog i grckog alfabeta ima svoju numericku vrednost( alfa, beta, gama...). Biblija ima oko 1200 strana, ako neko sastavi 3 recenice sa ovakvom podudarnoscu, a pritom da te recenice imaju smisla, ja odbacujem sva moja uverenja vezano za biblijskog Boga.

B.H.

pre 8 godina

@Artemis Foul
А истина о Богу јединоме у три лица дошла је свету по откривењу од Највидовитијег, од Сина Божијег Исуса Христа. Три лица, без наличја. Три лица, једна личност. Ова фина и узвишена Стварност не да се никад измирити и уједначити са грубим и ниским призрацима.
Дух истине нека Вас осветли.

Xepoj

pre 8 godina

@antibot Opisi mi kako je nastao taj racunar sa kojeg ovde u komentarima pises ne bas umne komentare,ali iz svog opisa moras izbaciti rec covek (i sve ono sto bi neposredno znacilo covek npr naucnik,tehnicar,programer) i ako uspes dao si najbolji dokaz u prilog evolucionistima a ako ne uspes stavi prst na celo pa se zapitaj.Inace nisam "biblijas" ja sam covek koji se vodi razumom i logikom.

BV

pre 8 godina

Religija mi je fascinantna, ali nisam religiozan. Nažalost dosta ljudi se drži Biblije i crkve kao neke vodilje, autoriteta u svojim životima. Plaše se prirode i apsolutne slobode koju vide kao haotičnu i neuređenu, i crkva im služi kao neka vrsta sedativa od straha od nepoznatog.

Život ima neka svoja pravila koja nauka još nije u potpunosti otkrila (pitanje je hoće li ikada), a crkva tvdi da ih zna (čime neke ljude dovodi do potpuno banalnog postojanja, okovanog nekim besmislenim dogmama).

Ipak, priča o Hristu je za mene jako dirljiva i dotiče me na način na koji me takođe mogu dotaći neka druga izmišljena umetnička dela. Zašto bi iko morao verovati svaku reč iz Bilije, i to da je Hrist postojao da bi ga ideja o Hristu dotakla?

Inače sam evolucionista i agnostik.

vitez koja

pre 8 godina

Verujem da nesto postoji fizicki neopipljivo, ali tesko mi ulazi u glavu prica o coveku koji je hodao po vodi, ozivljavao mrtve, lecio slepe itd.

Kontras

pre 8 godina

Evo par odgovara na neke zanimljivije komentare onih koji veruju (da, to je prava rec) u evoluciju.

Naucnim metodima (posmatranje, eksperiment...) mnogo puta su dokazane i posmatrane mutacije u okviru jedne vrste. Ali nikada, apsolutno nikada, nije posmatran ili eksperimentalno sproveden prelazak neke vrste u neku novu. To znate i sami, to je aksiom. Zadatak nauke je da naucnim metodima dokaze teoriju, ali to za teoriju evolucije ocigledno ne vazi. Zapitajte se zasto. Ona je dogma. A dogma je crta religije, a ne nauke.

Darvin je, koliko znam, bio agnostik. Ali, s obzirom na njegovu pseudo naucnu teoriju evolucije, nije cudo ako je bio i ateista. S druge strane, za one koji rekose da je Tesla bio blizak Budizmu (?) evo citata jedne Tesline izjave: "Dar mentalne energije dolazi od Boga...". Pa vidite cemu je bio blizak.

Neko rece kako to da Bog ne unisti zlo ako je svemocan? Koliko god to cudno zvucalo Bog je stvorio i zlo, stvorio je sve, pa i zlo. A ljudima je dao slobodnu volju da odaberu izmedju dobra i zla. Jedino se po slobodnoj volji covek razlikuje od zivotinja, jer i zivotinje su Bozija stvorenja. A zlo i smrt ce biti konacno unisteni u Bozijem Carstvu. Ceka se da se sto vise ljudi prikloni dobru.

Joc@

pre 8 godina

Sve je ovo ''već viđeno'' i proživljeno od milijardi ljudi pre nas. Mlad čovek, zdrav, moćan, brzog uma, učenog veštinama, zaštićene egzistencije i još uvek pošteđen teških i bolnih životnih iskustava, sasvim očekivano veruje samo u ono što vidi i oseća. Ideja Boga, o kome neki pričaju da ga ima, tako je daleko od njega, da mu se čini kako izmišljaju, fantaziraju, ili žele da ga prevare. Ja sam bio ovakav i imao isti stav i iste argumente, i stoga razumem pojedine komentatore.
Ali,
svo obilje i raznolikost sveta oko nas donosi i događaje koji žestoko uzdrmaju dotadašnji stav. Čoveka preplavljuju pitanja zašto, zbog čega, zar baš meni to da se desi, s kojim smislom, šta sam trebao, da li sam pogrešio, na čemu stoji ovaj svet, moje zdravlje, sreća, slučaj – šta je to ustvari... itd. I dobije odgovor na tako upečatljiv i nedvosmislen način da mu ostane za ceo život. Potom se uverava da taj ''aha doživljaj'' nije jedinstven, da se njegov put ponavlja i preslikava mnoštvu ljudi oko njega, a i da svi oni čine Crkvu.
Ovo je, rekao bih, razvojni put od mladog ateiste do zrelog vernika.
.

Joc@

pre 8 godina

Sve je ovo ''već viđeno'' i proživljeno od milijardi ljudi pre nas. Mlad čovek, zdrav, moćan, brzog uma, učenog veštinama, zaštićene egzistencije i još uvek pošteđen teških i bolnih životnih iskustava, sasvim očekivano veruje samo u ono što vidi i oseća. Ideja Boga, o kome neki pričaju da ga ima, tako je daleko od njega, da mu se čini kako izmišljaju, fantaziraju, ili žele da ga prevare. Ja sam bio ovakav i imao isti stav i iste argumente, i stoga razumem pojedine komentatore.
Ali,
svo obilje i raznolikost sveta oko nas donosi i događaje koji žestoko uzdrmaju dotadašnji stav. Čoveka preplavljuju pitanja zašto, zbog čega, zar baš meni to da se desi, s kojim smislom, šta sam trebao, da li sam pogrešio, na čemu stoji ovaj svet, moje zdravlje, sreća, slučaj – šta je to ustvari... itd. I dobije odgovor na tako upečatljiv i nedvosmislen način da mu ostane za ceo život. Potom se uverava da taj ''aha doživljaj'' nije jedinstven, da se njegov put ponavlja i preslikava mnoštvu ljudi oko njega, a i da svi oni čine Crkvu.
Ovo je, rekao bih, razvojni put od mladog ateiste do zrelog vernika.
.

Пеђица

pre 8 godina

Теорија претварања жабе у принца је врхунац моћи злих сила. Милиони живих лешева загрижено бране свој непостојећи идентитет. Саучешће свим цивилизованим зверима због смрти човека у њима.

Joca, ali ne Joc@

pre 8 godina

"Теорија претварања жабе у принца је врхунац моћи злих сила. Милиони живих лешева загрижено бране свој непостојећи идентитет. Саучешће свим цивилизованим зверима због смрти човека у њима."

Tako je, Pedjice! Ne daj se zavarati ovim komentarima - to te necastivi iskusava u tvojoj veri. I razbacuje ove fosile na sve strane da vidi hocemo li pokleknuti, ali ti se ne daj!

vasilije knezevic

pre 8 godina

Neobicno,za svoje vrijeme,hrabar covjek i naucnik.Ali to ni u kom slucaju
ne znaci da je bio u pravu.Hrabrost koju je prikazao raskidanjem sa religioznim
ucenjem mora se priznati kao herojstvo,vrlo jedinstveno i za to vrijeme i vrlo
nemoguce.Pa ipak to je bilo i prvo progresivno ucenje poslije visevjekovne
zablude i katatonicnog perioda.Darwin-ov rad bio je, takogje, i vrlo obiman i
moze se jos i danas koristiti u izvjesnim disciplinama.Pa ipak on je u osnovi
pogresan jer je,na kraju,u sustini religiozan i protkan religioznim iako
bezboznim materijalima.On je pogresan u osnovi da je vrlo sredjen i odredjen,
ponovo kao da je uslovljen nekom svemogucom silom.Vremena se mijenjaju
a time i nase shvatanje o svemu sto nas okruzuje kao i nama samima.Mi jos
nijesmo stigli na cilj sveokupnog objasnjenja postanka i razvica i mozda
necemo nikada ni stici.Nesto smo kao kapljica u rijeci koja beskonacno tece,
nema izvora niti uliva.Nizace se teorije o porijeklu covjeka i zivota,vrsta i
razlicitih pokusaja.Vremenom ce se sve prilagodjavati,nas razum i teorije
o postanku, ako je uopste i postojao.Darwin ce ipak ostati kao pionir koji
je poceo igru,samo pionir,ali ne i zavrsna misao ili smisao.Bezbrojni su
pokusaji koje ocekujemo i koji ce se vremenom mijenjati i usavrsavati.
vasilije knezevic 21 sept. 2015

Joc@

pre 8 godina

Povodom neverice da postoje dokazi za Bozje postojanje.
Takvi dokazi postoje izobilno, i svuda, i svakodnevno.
Zahvaljujuí tim dokazima postoje milijarde vernika u svetu.
Vecína ljudi veruje a manjina ne veruje. Problem s tim je da
nasa nauka jos uvek nije sposobna da detektuje te dokaze,
pa ljudi koji veruju samo u nauku nemaju dokaze.
.

Zoran

pre 8 godina

Da je evolucija tacna ne bi toliko vrsta na Zemlji nestalo i nestaje, nego bi se prilagodile. A u sustini sve nestaju i na kraju ce sve i da nestanu. I kakva je to evolucija?:)

Pa vasa nauka vam prica da je bilo zivota na Marsu i on toliko evoluirao da nestao.:)

To ti je ono: Nemoj prijatelju vise da mi pomazes, ko boga te molim.:)

Dejan

pre 8 godina

I darvinizam (evolucionizam) i kreacizam (biblijski motivi) su toliko suplje teorije.
1. Evolucija postoji kao prilagodjavanje okolini ali nema ni jedan dokaz o tome da je covek nastao od majmuna. A svakoga dana se nalaze dokazi o postojanju drevnih civilizacija pre vise stotina hiljada godina.
2. Mislim da ne treba objasnjavati teoriju da je Bog stvorio zemlju za 7 dana ili da je od adamovog rebra napravio Evu.

Dakle, ostaje pitanje odakle covek na zemlji. Odakle drevnim primitivnim plemenima znanje iz astronomije. Odakle silne gradjevine usmerene ka pojedinim sazvezdjima. Odakle covekoliki kosturi dugacki po 3.5 metra.

Mozda nemam precizan odgovor, ali teorija o vanzemaljskom poreklu ljudi ima daleko manje rupa i od darvinizma i od kreacionizma.

Koma

pre 8 godina

Aj ovako, imam i ja jedno pitanje za tebe:
-Da li vi imate dokaze da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji ili samo verujete u to da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji?
(Logika, 22. septembar 2015 01:12)

A nemojmo biti deca i mesati babe i zabe. Dobar ti taj kontraargument sa mitskim bicima i bicima iz bajki, trebao si i babarogu i zmajeve navesti.
Moja poenta je bila da i ateisti veruju, samo u nepostojanje Boga. Tj, Bog je stvar vere.
Sta je sa vanzemaljcima, jel nauka smatra da postoje ili ne? Velika vecina tvrdi da postoje, ali i to je za sada stvar vere sve dok ne bude dokaza. Ali, malo je ograniceno tvrditi da sigurno ne postoje, kao sto ateisti tvrde da Bog ne postoji.

Black howk down

pre 8 godina

Sve vidljivo pociva na nevidljivom.Sve elementarne cestice ne mozete dokazati, a ipak postoje. Sto vise spoznajes jos vise ne znas.Ne trazino dokaze za Boga, nadjimo ga u sebi.Ako ne volim Boga, ne volim ni sebe.

Vladimirr

pre 8 godina

Наука не може ни да докаже нити да оповргне постојање Бога јер Бог надилази све рационалне појмове људског ума. Јасно раздвајање науке и вере је зато веома важно

(Sava)

Mislim da Sava to vrlo lepo razlaze, iako on to vidi iz fokusa vernika, a ja iz fokusa agnostika. Na srecu, razuman vernik i razuman agnostik izgleda da vise mogu da se razumeju nego nerazumni ljudi koje god vere (nevere) bili :) Ima i u Bibliji: daj bogu bozije, a caru carevo. Drugim recima, ne mesaj babe i zabe. Ili jos jednom: to su potpuno dve razlicite vrste misljenja, i prednost religije i jeste sto ne mora da DOKAZUJE, vec podstice VERU u nesto. Nazalost, vera moze da bude u superiornost bele rase, ili sta god vec, i zato se koriguje moralom. Nazalost, religija nije bas uvek tako dozivljavana, i mnogima je bilo lakse istrebiti suparnicki tabor nego se zamisleti nad sobom i svojim odlukama, odnosno pogledati u ogledalo.

Ph.D. phy.

pre 8 godina

Ovde se mešaju babe i žabe, a to nije dobro, jer ljudi ni ne teže tome da se razumeju, već u svojoj uskosti isključivo gledaju i misle da postoji samo njihovo, a druga učenja oko njih ih ne zanimaju. Ipak i pored svega sam uvidom izdvojio nekoliko sistemskih grešaka u sagledavanju drugih koje stvaraju predubeđenja koja ne odgovaraju činjenicama.
Prvo Bog kao takav nije koncept hrišćanstva, još manje biblije. Bog se kao takav ili takva javlja u mnogim učenjima već hiljadama godina. Jedino oko čega se spore je njegova, njena priroda. Dijapazon toga je jako širok u dosta slučajeva čak predhodi najnovijim naučnim saznanjima; vedizam, zoroastrizam, budizam, hrišćanstvo, taoizam, islam... U vedama na primer tvorac je reč, znači talas i informacija, u zoroastrizmu tvorac je prostor i njena prva emanacija je tvaša, akaša u vedama, ili ti etar, u budizmu, taoizmu i islamu tvorac je duhovna(čitaj-hiperdimenziona) sila, tsal, tao, alam almital, ili danas kvantna sila, u hrišćanstvu pak Bog tvorac je transcedentan, znači da je Bog zapravo u geometriji tačka, a u aritmetici nula. Ovo je danas dokučiv i poznat koncept u savremenoj kvantnoj fizici u teorijama o nultoj tački. Ako ne verujete meni za ova učenja o religijskim viđenjima tvorca, knjige i str, pa pitajte, po gotovo za hrišćanstvo za koga je i Tesla govorio da mu je najnaučnije.
Drugo nije ovde svaki vernik judaist, a svaki hrišćanin katolik, niti osim dece neko vidi Boga kao čiku na oblaku.

Пеђица

pre 8 godina

Теорија претварања жабе у принца је врхунац моћи злих сила. Милиони живих лешева загрижено бране свој непостојећи идентитет. Саучешће свим цивилизованим зверима због смрти човека у њима."

Tako je, Pedjice! Ne daj se zavarati ovim komentarima - to te necastivi iskusava u tvojoj veri. I razbacuje ove fosile na sve strane da vidi hocemo li pokleknuti, ali ti se ne daj! (Joca, ali ne Joc@, 22. septembar 2015 22:09)

Пошто нема прелазних форми, остаје само директно претварање жабе у принца. Има наде за Дарвина!

Zoran

pre 8 godina

"Eksperimentalno je dokazan i nacin na koji je nastao zivot na zemlji... I potrebno je samo malo znanja iz hemije da bi se taj eksperiment ponovio... "

Nisu uspeli da krckaju nezivo bilo sta da bi stvorili zivo. Samo naslucuju. Takodje je u opticaju i kometa kao "oprasivac" ili prenosnik zivota.

Nista nije dokazano u vezi nastanka zivota, mozes samo da verujes.

nsb

pre 8 godina

@BeKo 20:56

Prijatelju, ponovo si "promašio temu". Epikur? 4. vek p.n.e. ?
Ajde pronađi i citiraj recimo Entoni Flu-a. Čovek je 50 godina bio avangarda evolucionizma i ateizma, najpriznatiji profesor iz navedenih sfera . A onda odjednom. ..
Evo, ti nastavi...

B.H.

pre 8 godina

@Artemis Foul
Син не може ништа чинити сам од
себе него што види да отац чини (Јов. 5, 19).
Како треба разумети речи ове, браћо? Да ли онако како су неки јеретици разумевали, на име, да је Син мањи од Оца и немоћнији од Оца? Не, никако. Уста која тако тумачише речи Господње, бешчешће говорише. Него ове речи треба разумети, како су их разумели и Оци наши свети, на име: да је Син раван Оцу у свему, и да због њихова равенства хотења и љубави и мудрости Син не може ништа чинити на супрот вољи Очевој, ни љубави Очевој, ни мудрости Очевој. Тако ни Отац не може чинити ништа на супрот Сина, нити Дух Свети на супрот Оца и Сина. Све што Отац хоће и воли и мисли, то и Син и Дух Свети хоће и воли и мисли. Хармонија несравњива, јединство неразделно, биће неисказано! Јасно је, дакле, да Син и не може и не хоће чинити ништа сам од себе, на Своју руку, без хармоније и јединства са силом Очевом и вољом Очевом. Да је ово тумачење тачно, сведочи сам Господ даљим Својим речима: као што отац васкрсава мртве и оживљује, тако и син које хоће оживљује. Видите ли равенство воље и силе? Оно што хоће Отац, хоће и Син; оно што може Отац, може и Син. Да нико, дакле, не дели божанство, и не навлачи проклетство на себе. Бог се не може разделити, и онај, ко покуша делити Божанство, и једно лице умањавати а друго узвишавати, не може се спасти.
Пресвета Тројице, Боже наш, три по ипостаси а један по суштини, животе, светлости и љубави, призри на нас и помилуј нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.

vlada logika

pre 8 godina

@B.N.
Au, ti mora da si kandidat za neku funkciju u Firmi. Samo da znas, izgleda da sada vise poena mozes osvojiti na sajtovima koji su protiv gejeva, ovde se neces 'leba najesti.

Ph.D. phy.

pre 8 godina

Treće Tesla, Leonardo da Vinči, Njutn, Ruđer Bošković, Ajnštajn, Milutin Milanković i dr, su takođe bili vernici ili pravilnije homoreligioznus psihologa,jer drukčije je da su neki navodno ovde više evoluirali pa su bliži bogovima, što je glupost,ili su pak sa druge strane životinje, što je više verovatno, ali takođe mislim glupost, jer agnostik(nespoznavanje),ateist(bezbožnik) su izrazi koji su pogrešno postavljeni u osnovi.Jer svi su ljudi na sadašnjem razvoju svesti homoreligioznus, ma koliko prizemni ili genijalni bili.Kada su prizemni i sebi predstavljaju svet isključivo onim što mogu videti, pipnuti, izmeriti, tada se nazivaju ateisti, agnostici, pozitivisti, materijalisti i dr. Kada su pak u spoznaji svoje svesti, pre svega i duhovnog zrenja najdubljih koncepta prirode, tada ih nazivamo duhovnici, gnostici, prosvetljeni i td.Crkva nema veze sa ovim i ovdašnja crkva nije katolička, iako se komentatori ubiše da opišu istu, mada je pala, niti su ovde čitaoci biblije judaisti.
Četvrto evolucija, jedno načelo prirode, evolucionizam kao uopšteno, koncept i darvinizam, uski pogled na evoluciju, nisu isto. Evolucija kao takva postoji mimo čoveka, o njoj govore prvi drevni Persijanci. Evolucionizam je koncept u razvoju, a darvinizam samo anahrona teorija istog, kojoj je težište odabir najačih jedinki, korišćen u svim imperijalističkim težnjma, osporen kod više vrsti uključujući čoveka, društveni koncepti zajednice, horizontalni transfer gena i dr.
Peto nije svet sve vidljivo.

mili81

pre 8 godina

Bog je na pocetku i kraju puta,izmedju se moze lutati. Kao Jevreji... Zar je za veru potreban autoritet i dokaz? Vera se nosi u sebi. Nauka je stvar kvantifikacije stvarnosti. Anstajn je bio ocajan,jer je shvatio da se misli Bogu ne mogu citati. Nauka je lepa i umna ali ne dajte da vas pogordi. Ljubav je Bog,a sve ostalo nije bitno... Darvinizam je rodio Hitlera,primenjena eugenika. Ne hulite.

samo kažem

pre 8 godina

A jedan njegov sunarodnik, valjda major po činu, reče: ateista? nisam video još nijednog ateistu sakrivenog u rupama od granata...

blabla

pre 8 godina

Ako u nesto ne verujes to ne znaci da "to nesto" ne postoji (odnosi se i na nauku i na religiju). Nauka i religija su samo dva odvojena dela jednog mozaika koja samo zajedno imaju smisla.

Пеђица

pre 8 godina

U ime Oca, Sina i Svetog duha i pijanog Mileta, koga ne pominjemo jer je crna ovca u porodici. Amin. (Artemis Foul, 22. septembar 2015 23:59
Пази шта причаш, могао би тако да нехотично истераш свог подстанара кога тако брижљиво гајиш.

Antitheist

pre 8 godina

@Nama je teško razumeti Božju svemoćnost i sveznanje jer imamo antropološku predstavu o Njemu.Pozdrav.
(Joc@, 23. septembar 2015 16:19): sreća, pa ima onih koji su dokučili šta bradonja smera. Arogancija religioznih je zapanjujuća.

Aleksander

pre 8 godina

Veoma interesantna rasprava, a posebno blagorodna što nema botova. Kao okoreli materijalista o svetom trojstvu imam sledeće viđenije: 1. Otac = vreme, Sin = energija + materija, Sveti duh = prostor. Ja sam svoj razum umirio Paskalovom teorijom klađenja. Klade se verujući i neverujući da li Bog postoji ili ne. Ako je neverujući u pravu i dobije opkladu (Bog ne postoji). Šta dobija? NIŠTA. Ako nije u pravu gubi SVE. Ako verujući nije u pravu. Šta gubi? NIŠTA. Ali ako je u pravu dobija SVE! Dakle logika razuma nalaže..... Hvala vam komentatori ulepšali ste mi dan.

Zoran

pre 8 godina

"Dokazi su potrebni da bi se pokazalo da nesto postoji. Ako nema dokaza za postojanje, nema ni postojanja...

Vrlo jednostavno...
(antibot, 21. septembar 2015 20:20)

E, vidi ovo tvrdjenje: Postoji broj vec od 2 tako da je 3 + taj broj = 4.

Ti ces odmah sa naucne strane da mi izbacis da NE POSTOJI.

E, pa ajde sad i sa bogom da NE POSTOJI?:)))

A mrzi te?:)

Drava

pre 8 godina

Rekao je Darvin da ne veruje u Bibliju! Opet pogrešno protumačen. Eto ja mislim da je on ovim pismom rekao da veruje u Vrhovnog Boga koji je jedini istiniti tvorac i koji voli i budiste i hinduse,muslimane i hrišćane. (Ipak sam te pomenuo)

Spike

pre 8 godina

@Joc@

"Odatle što je takav sam (djavo, prim. aut.) postao, svojom slobodnom voljom. Svojim slovesnim stvorenjima Bog je dao slobodu volje (ili opredeljivanja)...Znači, stvoren slobodan, dakle ni dobar ni zao, svojom slobodnom voljom odbacio je dobro i prionuo za zlo. Ako te iskreno zanima više ova tema, vidi tamo gde sam već napisao."

To nazalost, nije moguce, jer nigde nisi nista napisao ni objasnio, jer, na kraju krajeva - ni ne mozes. Stavise, vise puta si vrlo elegantno izbegao temu, sto je razumljivo. Zasto - zato sto je u pitanju tzv. paradoks slobodne volje, nocna mora svih kreatodogmata...

Elem, recimo da je tvorac (ili vise njih, zasto ne?) zaista coveku dao slobodu volju. Postoje dva slucaja:

1. Ako je tvorac sveznajuci i svemoguci, onda on neizostavno zna unapred sta ce neko da izabere, pa i sam djavo koga je stvorio. U tom slucaju, stvorio je stvorenje za koje unapred zna da ce ciniti zlo, tj. namerno je stvorio zlo.

2. Ako tvorac "podari" pravu i isitnsku slobodnu volju i ne zna sta ce ko unapred da cini, onda se to protivi njegovoj sveznajucoj/svemogucoj prirodi.

Kako god okrenes - corsokak. Na kraju krajeva, nije to nista novo...pogledati detalje na https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_free_will. Tu je i link sa kratkim opisom na srpskom.

Реdјiса

pre 8 godina

Ми смо докучили да ви антитеисти верујете у претварање жабе у принца.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

Da – 5 puta.
Iako sam ja mislio da sam jasan kako X dopušta da Njegova stvorenja
čine zlo, evo smo ispričali tolike priče a ostali neobavešteni.
Moji su svi odgovori Da.
Opet da pojasnim:
X nije stvorio zlo.
X je stvorio sva svoja stvorenja i dao im (namerno i promišljeno, jer
nije morao da im da), slobodu volje (htenje, opredeljenje, nastrojenje...).
Njegovo stvorenje je svojom slobodnom voljom unelo zlo u ovaj svet, i
i dalje na njemu istrajava, tj. ne želi da odustane od svoje zle volje i
namere da se tako ponaša.
X mu nekada dopušta zlo ponašanje a nekada ne.
Zašto, kada, itd.... posebna priča.
(Ovo je odlično objašnjeno u ''K. o Jovu'', na prvoj stranici.)
* * *
Zašto ne možeš da razumeš da X nije stvorio zlo... evo te pitam opet.
.

Vladimirr

pre 8 godina

(Koma, 22. septembar 2015 12:29)

Hmm, malo kontradiktoran komentar, napisao je NE VERUJEM, dakle nije rekao BOG NE POSTOJI. Dakle, ne verujem u bibliju, odnosno sve ono sto ste u vasem komentaru rekli za vanzemaljce. To je i razlika izmedju agnostika i ateista, prvi NIJE UBEDJEN U BOZIJU EGZISTENCIJU, dok drugi VERUJE DA BOG NE POSTOJI. Kad si religiozni fanatik verovatno i nije neka razlika, ali zapravo nebo i zemlja. Kao sto se vidi Darvin je bio pre agnostik.

Реdjiса

pre 8 godina

Спике, песимисто, заборавио си да све је добро што се добро сврши. Ти си као наши фудбалери. Игра се док судије не одсвира крај. Угледај се на Немце, доста више с тим заосталим менталитетом.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

''Napisao sam'' se odnosi na ''Knjigu o Jovu''. Mislio sam da ne treba navoditi jer se Mile pozvao na tekst u kome je navod, znači Miletu je jasno.
Ne izbegavam ja temu, već neću da zauzimam mesto i provociram ove ''jurišnike'' na Boga, vrlo prisutne ovde.

1 Hajde se vrati na svoje reči. Stvorio je stvorenje za koje (kao Onaj koji jedini zna svu budućnost) zna kako će se ponašati. Dakle stvorio je stvorenje a nije stvorio zlo. To stvorenje je moglo da se opredeli i drugačije. (I sada to stvorenje može da se pokaje i opredeli drugačije ali i dalje ne želi.) Bog iščekuje naše akcije, i ispoljava svoju dobru volju da ''u hodu'' koriguje svoje postupanje prema tome. (Vidi npr. ''Knjigu o Joni'' gde to eksplicitno navodi Joni.) Na ovaj način od Čoveka se neprestano, sve do njegovog upokojenja, iščekuje da se ''dobru prikloni a zlu ukloni''. Što je i smisao naših života, da se na taj način regrutujemo za mesto i status u večnom životu.

2 Ako ne bi znao unapred šta će ko da čini, naravno da ne bi bio sveznajući, ali nije to slučaj. Bog zna šta će se desiti, pa jeste sveznajući. Ovo ne narušava ''pravi i istinsku'' i, dodao bih, apsolutnu slobodnu volju, ili slobodu opredeljenja svakog Njegovog stvora koja je nenarušiva.

Drugo se zbiva sa našom slobodom delovanja ili akcije. Ta sloboda je uslovljena Božjom dozvolom. (''Čovek snuje a Bog odlučuje.'') Nama je teško razumeti Božju svemoćnost i sveznanje jer imamo antropološku predstavu o Njemu.

Pozdrav
.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Ja zaista nisam vise siguran sta je problem u razumevanju (kao sto ne mozes da razumes "bozju svemocnost" i pitanje tvorcevog tvorca)? Hajde, probacu da uprostim u najjednostavniji moguci silogizam, sa jednom medjupremisom:

Premisa 1: Entitet X stvara stvorenje Y.
Potisnuta premisa (citiram te): "Bog zna šta će se desiti, pa jeste sveznajući."
Premisa 2: Stvorenje Y se odlucuje da cini jedino, samo i iskljucivo izrazito zla dela.
Zakljucak: Entitet X je direktno odgovoran za pocinjena zla dela (jer je unapred znao sta ce se desiti i mogao je to da spreci).

Premise istinite, forma valjana - zakljucak validan i deduktivan. I to je kraj sto se logike, da ne kazem zdravog razuma, tice. Ti mozes da ides opet na special pleading fallacy (https://en.wikipedia.org/wiki/Special_pleading), tj. da za entitet X proizvoljno tvrdis da je neki poseban slucaj, ali, u tom slucaju mozemo da tvrdimo da su i Deda Mraz i Zubic Vila takodje posebni slucajevi i sve sto dalje proizilazi iz toga.

Kazes "to stvorenje je moglo da se opredeli i drugacije" - nije moglo jer je u trenutku stvaranja entitet X vec znao sta ce da bude. Nije do stvorenja, nego do etiteta X koje ga je stvaralo. A vrhunac besmisla je da "Bog iščekuje naše akcije"! Pa kako moze neko da iscekuje nesto sto vec zna! Koji je to rezon? Sa neizvesnoscu iscekujemo rezultat utakmice koji unapred znamo?

Ja znam da koherentnost misaonog toka moze da bude problematicna, ali ako je i od kreatodogmata - mnogo je...

petar

pre 8 godina

@Spike
Sličan problem je imao i naš blaženopočivši patrijarh Pavle. Evo šta on kaže o tome: Ako Bog unapred zna da ću ja da budem ubica, kockar, ili ne znam kakav pokvarenjak, dal' ja mogu to da ne budem. Ako ne budem, njegovo znanje je ništa, a ako budem - gde je tu sloboda? Mnogo me je mučilo to pitanje i trebao mi je taj odgovor. Ali, ako se poverim nekom od drugara - nisam siguran da ću dobiti odgovor, jer njih ne interesuju ta pitanja; da kažem nekom od profesora - ni to ne ide, reći će, ovaj je neki jeretik, ko zna?
U tim godinama vam svašta pada na pamet, te sam dugo nosio to pitanje u sebi dok nisam naišao na odgovor kod blaženog Avgustina koji to objašnjava pojmom vremena. Vreme je, kaže on, jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost je bila, nje nema; budućnost će biti - i nje nema; a šta ima? Ima sadašnjost, ali i nje gotovo da nema; ona je dodirna tačka između prošlosti i budućnosti u kojoj budućnost stalno prelazi u prošlost. Vreme važi za stvorena bića, materiju, vasionu i pogotovu za nas ljude. Mi živimo i shvatamo u kategorijama vremena, prostora i brojeva. Ali, za Boga to ne važi. Za njega nema ni prošlosti, ni budućnosti, već samo večne sadašnjosti, tako da kada mi kažemo da će nešto biti, to će nama biti, ali ne i njemu. I to je meni rešilo problem. Da nije, mogla je da bude tačka na bavljenje bogoslovijom. ..

petar

pre 8 godina

@Spike
Prema tome, brate moj dobri, izučavaj Sveto Pismo i svete oce, moli Boga (ali od srca i iskreno) i u tvojoj glavi neće biti nikakvih ćorsokaka, niti smutnje, no će ti vidici biti jasni, čisti i dalekometni. Biće ti brate sve kristalno jasno.
Od Boga ti zdravlje i spasenje.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Posto je silogizam ocigledno previse komplikovana forma zakljucivanja, ja bih te zamolio da mi sa da/ne, dakle najprostije moguce, odgovoris na sledeca pitanja. Na kraju krajeva, kao hriscanin si duzan odgovore, sudeci po tvojoj svetoj knjizi (Prva poslanica Petrova 3:15: https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Peter%203:15)

Da li je entitet X svemocan/svemoguci? Da/ne?
Da li je stvorio stvorenje Y? Da/ne?
Da li stvorenje Y cini zlo? Da/ne?
Da li je u trenutku stvaranja entitet X znao da ce stvoreneje Y raditi i sejati zlo? Da/ne?
Da li ga i dan danas entitet X pusta da cini zlo?

Dakle, jako prosta pitanja, bez ulazenja o "ulozi zla u Bozjem domostroju" (znaci tvorac ipak dopusta zlo?). Jos jednom te podsecam na spise u koje su kunes i koje sam ti citirao. Ukoliko mi ne odogovoris jasno i konkretno, sam ih krsis...

A sto se knjige o Jovu i Joni tice, da, procitao sam i imam svoj komentar na njih, ali ga namerno nisam iznosio jer bi to raspravu odvelo u drugom smeru. Uopste, kada vas, kreatodogmate covek "pritisne" arugmentima, imate taj obicaj da bacite neku crvenu haringu ili napravite nekog "straw man" i skrenete temu.

I istih razloga necu komentarisati Petrovu opasku na stavove Gojka Stojcevica jer bih morao da se osvrnem na njegove stavove iz "Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere" i svim sto je tamo napisao, a sto je, blago receno, sokantno...

Dakle, umesto "price za koju treba vremena i prostora", molim kratko.

Hvala.

esma

pre 8 godina

I pored licnog negodovanja apstraktnom nacinu prilaza nekim zivotnim pojavama ,mogu priznati da se moje shvatanje vere koja je iznad religioznosti a koja se ne kosi sa raznim naucnim cinjenicama koje se plasiraju raznim putevima, na jedino mogucem nivou,za koji mislim da je vecinsko stanoviste deklarisanih,istinskih vernika svih veroispovesti na svetskom nivou,je apstrakcija.Jednostavno veru vidim kao neizbezni oblik ljudskog postojanja koja moze pruziti osmisljenost najsiroj ljudskoj populaciji koja je iz raznih razloga lisena ili manje zaokupljenja ,a mozda i nezainteresovana VELIKIM TEMAMA LJUDSKOG NASTANKA , svesna kapaciteta ljudskog domasaja bez najbitnijeg licnog osecaja manje vrednosti.Cesto praveci paralelu izmadju moje babe koja je verovala i u skladu sa tim zivela ,pisca Dostojevskog koji je iznosio misli o spoznaji BOga i nekih dostupnih naucnih teza uopste nisam videla protivrecnost osim nacina kojem su pribegavali u iznosenju svojih shvatanja :APSTRAKCIJA I KONKRETNOST.Posebno mesto ,verovatno psiholoski faktor,u poimanju vere upravo ima osoba koja je bila olicenje kao i sadasnje potvrdjenje kroz aktuelne afirmativne savete i slavne Lujze kao i medicinske savete psihijarije a to su :blagost,zahvalnost,podrska coveku,nepokolebljivost pri velikim gubitcima ,srdacnost ,radoznalost.I kao najvaznije ulogu vere vidim kao podsecanje coveka da se zivot ne sme sagledavati samo i ,ma koliko superiorne,licne perspektive vec sire.

Joc@

pre 8 godina

@ (Mile, 22. septembar 2015 19:52)

Odatle što je takav sam postao, svojom slobodnom voljom. Svojim slovesnim stvorenjima Bog je dao slobodu volje (ili opredeljivanja). Do te mere je ona slobodna da je apsolutna, nenarušiva čak ni od svog Tvorca. U suprotnom, kada stvorenja ne bi imala tu slobodu izbora opredeljenja, bili bi roboti, sa predvidljivim ponašanjem i ropskim odnosom prema Tvorcu, što On nije želeo. Taj koga si pomenuo pogordio se i ustao na Boga, okupivši svoje istomišljenike (znaš kako se zovu). Znači, stvoren slobodan, dakle ni dobar ni zao, svojom slobodnom voljom odbacio je dobro i prionuo za zlo. Ako te iskreno zanima više ova tema, vidi tamo gde sam već napisao.
.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

X je stvorio stvorenje Y, i dao mu slobodu opredeljenja, i Y se opredelilo za zlo, i kako je sada X odgovoran što se Y odlučilo za zlo? Kako je sada X stvorio zlo? Da li je X trebao da mu naruši slobodu opredeljivanja, s obrazloženjem da ne želi takvo opredeljivanje? Tj. da, kako verujem smatraš, cilj opravdava sredstvo, pa, pošto bi X bio ''nemoćan pred pojavom zla'', interveniše blagovremeno i time spreči... Ovo se svodi na drugo pitanje (vidim da ti to kvari logiciranje), zašto je X dozvolio događaje, zle akcije koje nadalje Y sprovodi saglasno svom opredeljenju? Ali ovo je pitanje naredne slobode, slobode akcije, a nije više pitanje slobode volje ili opredeljenja. Zašto je X dopustio razvoj negativnog scenarija? Mogao je, kao svemoćan, bez problema da spreči Y u činjenju zla. Ali, dopustio je, i sve vreme pa i danas, promišljeno. Kako i zašto i čemu itd. je već priča, i treba prostora... ukratko, zlo ima funkciju u ovom Božjem domostroju. Ne znam bolji način da ti preporučim od Knjige o Jovu, ali ti izgleda više voliš da slediš samog sebe nego da probaš da proširiš svoje znanje. OK.
* * *
O očekivanju rezultata utakmice... nama je teško da se odmaknemo od Njutnovog shvatanja vremena kao ‘’trajanja’’, ali, pred X je istovremeno i sadašnjost i budućnost. Zar je ovo nemoguće razumeti? ''Knjiga proroka Jone'' je kratka, i ako imaš radne navike, ako si završio neko jače školovanje, čemu odbijanje? Veoma me zanima, pa te eto pitam: čemu?
Pozdrav
.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Zahvaljujem na odgovoru. Odgovori jasni i precizni, bas kao sto treba da budu. :) Elem, iako nisam hriscanin, a jos manje verujuci, nemam problema da na sebe primenim 3:15, pa da odgovorim na tvoje pitanje.

Elem, "zašto ne možeš da razumeš da X nije stvorio zlo... evo te pitam opet.". Kratak odgovor bi bio - zbog kategorickog silogizma. Konkretnije:

Uzecu odgovore na onih pet pitanja kao premise. Radi lakseg prikaza, a posto neko ovde rece da je zavrsio matematiku, mozemo da napravimo ovakvu postavku:

P - bozanstvo koje stvara sve sto postoji, pa i stvorenje koje cini zlo, i koje u trenutku stvaranja zna da ce to stvorenje da cini zlo, dakle, postoji namera/umisljaj

Q - stvorenje koje cini zlo

R - samo zlo delo (pocinjeno od Q)

Dakle, posto je P stvorilo Q, i P je "starije" od Q, mozemo da kazemo, shodno hriscanskoj postavci da: P sledi Q (modus ponens - https://en.wikipedia.org/wiki/Modus_ponens). Napominjem, da je P izmedju ostalog stvorilo i Q, ali i sve ostalo.

Obzirom da Q cini zlo, stalno i uvek, onda: Q sledi R.

Kada napravimo "dupli modus ponens", dobijemo hipoteticki silogizam (https://en.wikipedia.org/wiki/Hypothetical_syllogism):

Ako P, onda Q.
Ako Q, onda R.
Zakljucak: Ako P, onda R.

Drugim recima, P je dovoljan uslov za R. Tj. ta svesnost zla koje ce proisteci stvaranjem Q, baca odgovornost na P.

Elementarna logika. Valjana po svim pravilima valjanog zakljucivanja. Osim ako ne idemo na "e, ali ovo je nesto posebno".

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

Artur Šopenhauer ''Eristička dijalektika'', str. 3: ''Pogrešni sudovi su česti, pogrešni zaključci veoma retki''. (Ima na netu, tebi bi se dopalo, ako ne nađeš javi mejl da ti pošaljem.)
* * *
Greške u tvojim premisama su se pojavi1e u zaključku. Evo koje:
1 ...''da cini zlo'' nije ok. Treba: da se opredeljuje (ima slobodnu, nesputanu volju) za zlo. Činjenje je (podsetimo se) uslovljeno dopuštenjem.
2 ...''cini zlo''. Opet netačno. Čini samo kada mu se dopusti. Ovo veoma menja situaciju, jer se zlu pridaje kurativni značaj. (Kurativni sa stanovišta smisla sveta i stvorenja, inače se zlo smatra nekontrolisanim oponentom, kako mi se čini da ti shvataš.)
3 ...''ali i sve ostalo''. Netačno. Ima toga prilično što nije stvorilo, npr. zlo.
4 ...''stalno i uvek''. Ne. Vidi 1 i 2.
5 ...''valjana po svim pravilima''. Ovo ti sam sebe ocenjuješ najvišom ocenom? Upravo je ovde nešto najkorisnije što bi iz Pravoslavlja naučio. Jer ono gordoumlje smatra najgorom bolešću, gorom od svih sida i rakova zajedno.
* * *
Ima mnogo čarobnih stvari da se nauči u Pravoslavlju, i tako polako čovek uviđa svoja kriva predubeđenja. O tome ko smo mi a ko X (P); o funkciji zla u ovom svetu i kako ga X fantastično koristi da sprovede svoju namisao; šta je Njegova namisao, svrha, smisao sa svetom a šta s nama; šta je najvažnije u svetu a šta u našem životu; zašto se čovek rado okreće zlu; koje tri strasti vladaju ljudima; kako se one kontrolišu a kako pobeđuju...

Pozdrav
.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Dobar komentar. Zasto - zato sto kada se tvoj stav razbije na proste premise i onda se one ubace u logicku valjanju formu i izvuce zakljucak koji nedvosmisleno pokazuje koliko je tvoj zakljucak nebulozan, ti radis sta - modifikujes premise (na koje si prethodno dao "amin").

U vezi sa tim, vrlo kratko cu se osvrnuti na nekoliko stavki:

- Lep citat Sopenhauera, ali eristicka dijaletkika i formalna logika su dve razlicite stvari. Da si procitao tu celu knjigu, znao bi i zasto. Mali nagovestaj: formalna logika je upravo bavi okolnostima kada su javljaju pogresni zakljucci i kako se formiraju sudovi...za razliku od tvog citata koji su partikularni, sto znaci - pozdravi se sa dedukcijom.

- Da li stvorenje Y cini zlo?...kazes "da", a onda kazes treba "opredeljuje se da cini zlo", sto tek treba da dokazemo. Dakle, stavljas zakljucak u premisu (begging the question, petitio principii - https://en.wikipedia.org/wiki/Beg_a_question). Fantastican rezon.

- Lukavi cini zlo samo kada mu se dopusti, kazes. GENIJALNO! Upravo si rekao da je zlo pod kontrolom tvorca, tj. lukavi slobodnom voljom odluci, a tvorac mu da dozvolu - zajednicki zlocinacki poduhvat...

- Hipoteticki silogizam jeste valjan po svim pravilima, onako kako sam ga izneo. Ne kazem ja, kaze logika. Za razliku od tebe, ja ostavim linkove, pa mozes da pratis.

- Konacno - taj tvoj tvorac je u trenutku stvaranja znao da ce ispasti zlo (NAMERA/UMISLJAJ!), ergo, on je odgovoran. I rest my case.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike, brate...

Vidim da ti je stalo da pošto poto budeš u pravu...
Ne vidim smisla daljem argumentovanju jer se ponavljamo.
Najbolje je da realan život, stvarnost, događanje... bude presuditelj.
Život je fantastična drama koja se odvija u milijardama ‘’molekula’’
istovremeno i neprestano, i šta on pokaže – to je.
Može čovek priznati ili odbiti da prizna, ali – to je.
I potom opet može razumeti ili odbaciti, ali je - opet to.
Do te mere X pušta ipsilona... da razume i opredeli se.
Pa nek nam je, i tebi i meni i svima nama, sa srećom.
Pozdrav
.

Реdјicа

pre 8 godina

Спике, опуштено, у вечности нема зла. Примиhемо те у рај, не брини. Заслужио си, толико ти смета зло.

Ајмо Ноле!!!!

pre 8 godina

Зато је Тесла веровао и допринео човечанству тј. нама који данас живимо, допринео више него хиљаду „дарвина" заједно.

amater posmatrac

pre 8 godina

Mnogima danas lepse zvuci da su stvoreni po "majmunskom" liku, a ne po Bozijem... Neka im je na srecu takav divan izbor.
Darvin ne veruje u Bibliju, ali veruje u svoju teoriju za koju jos uvek ne postoji potpuni materialni dokaz koji naucnim metodom (posmatranjem ili eksperimentom) pokazuje kako iz jedne vrste zivotinja (recimo beskicmenjaka) postaje na primer muflon.
Teorija evolucije uistinu izgleda logicno, samo je mnogima problem da shvate da sve sto je logicno ne mora da bude i istinito.

B.H.

pre 8 godina

Да бисте могли познати — претежнију
од разума љубав Христову (Еф. 3, 19).
Претежнију од разума љубав Христову! Не од разума Божјег него од разума човечјег, помраченог и озлобљеног грехом. Јер Божји разум раван је Божјој љубави, и ниједно није претежније од другога. Али људски разум, удаљен од Бога, не схвата никако Божју љубав, показану кроз Господа Исуса Христа. Бог разуме људе али људи не разумеју Бога. Бог је покушавао да разумом уразуми људе кроз природу и кроз Старо Откровење, кроз закон и пророке, али се људи нису дали уразумети. Тада је Бог покушао да љубављу савлада људе, и да их љубављу привуче к Себи. Отуда ваплоћење Сина Божјег, Његово пожртвовање и Његово страдање од смрти. Таква неисказана љубав Божја, изнад речи и разума, многе је запленила и повратила Богу, т. ј. уразумила, дала им нови разум, чист и светао; но многе је опет збунила, јер се није слагала с њиховим помраченим и озлобљеним разумом. Да бисте могли познати, вели апостол. Како ћемо, браћо, познати оно што је изнад познања и изнад разума? Никако друкчије него променом разума, пробуђењем и разбистрењем разума, просветљењем и узвишењем разума, очишћењем и обожењем разума, једном речју — стицањем новог разума, који би имао ту способност, да разуме љубав Христову, претежнију од садашњег грешног разума људског.
О дубино премудрости и разума Божија! Ко ти се само и мало приближи, тај осети, да си ти истовремено и дубина љубави Божје!

Joc@

pre 8 godina

@...Možemo samo da zamislimo šta je sve prošlo
kroz Mekdermotovu glavu kada je dobio odgovor...

Ovo je tipična reakcija ljudi fasciniranih ličnostima nauke.
U odsustvu vere u Boga, za njih su oni Bogovi. Ovakvo idolopoklonstvo
je oduvek pa i danas veoma prisutno. Čovek traži neku uzdanicu,
kamen stamen... jer se bez nje oseća nesigurno. Otuda je narušavanje
autoriteta naučnika tako bolno i razočaravajuće.
* * *
A svi smo mi ljudi podložni zabludama, ovako treba gledati.
Crni ili beli, mali ili veliki, pametni ili ne, lepi ili ružni... i takvi kakvi smo,
nemerljivo smo vredniji od bilo kakvih naučnih teorija.
* * *
Darvinizam, shvaćen kao evolucija živuljki na ovom svetu, je OK.
Međutim, proširenje Darvinizma na evoluciju neke životinje u čoveka
je nepravilno. Modernog čoveka je stvorio Bog, odmah ovakvog kakav je sad.
Adama i Evu.
.

Kirk

pre 8 godina

Jedan od retkih naucnika koji nije verovao u Boga. Obicno je obrnuto - sto vise znas, vise spoznas da postoji mnogo toga sto nauka ne objasnjava.

Aron

pre 8 godina

Pa šta ako nije verovao, njegova stvar. On je zato i stvorio teoriju evolucije i poništio je tadašnje religisko shvatanje o poreklu čoveka. Ali to ne znači da je religija loša jer hajmo realno ona je moralni vodič i glavni izvor morala kroz istoriju.

Boston

pre 8 godina

Vidi ovih sto hejtuju Isusa i Boga. Zato nam i ide ovako. Ja cu verovati uvek a da li drugi veruju ili ne ne zanima me ali se zgrozim kada vidim komentare tog tipa.

Пеђица

pre 8 godina

"Чарлс Дарвин је био толико лош ђак да је задавао силне муке свом оцу који га је оптуживао да не мари низашта сем за лов и псе. Упозоравао га је да ће, ако се не поправи, укаљати част породичног имена."

И стварно, тражећи пречицу до успеха, он измисли највећу превару у историји човечанства, теорију претварања жабе у принца, енглески сатанисти брже-боље направе од тога бренд, и очево предзнање се обистини.

adriano_galliani

pre 8 godina

Ajmo biblijasi...
Objasnite nam kako za evoluciju ne postoje dokazi, a kako je biblija naucno i eksperimentalno dokazana, od prvog do poslednjeg slova...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (antibot, 21. septembar 2015 18:09)

Библија није научни рад, већ књижевно дело, написано тачно онако како би требало и она је могла да се тумачи и пре 2000 година и моћи ће и за 2000 година. А еволуција, је л` доказана?

vlado

pre 8 godina

darvinisti, tek toliko da znate da je darvin prije svoje smrti izjavio kako ne vjeruje da je ta njegova teorija istinita. darvinisti, navedite samo 1 dokaz njegove teorije. ne možete jer ne postoji. s druge strane, masa je stvari koje znanost NE MOŽE objasniti, a objašnjenja su obična nagađanja. stari egipćani su izgradili piramide kao grobnice faraona? malo sutra. stonheng? narukvica od opsidijana nađena u turskoj, sumersko pismo, teotihuakan, makču pikču, monolit od 150 tona kojeg su postavili robovi, i to ručno, uz pomoć užadi??? nedovršeni monolit u egiptu??? uskršnnja ostrva (kamene glave) i još masa toga za što nema objašnjenja, samo nagađanja. tako i s darvinom.

nenad.

pre 8 godina

Jer je Bog tako zavoleo svet da je i sina svoga jedinorodnoga dao da nijedan koji ga veruje ne pogine nego da ima zivot vecni.Kako smo po Adamu svi otisli u greh i smrt tako smo po Isusu dobili oprostaj i vecni zivot.Ja bih zamolio sve ljude koji citaju ovaj komentar:Molim Vas uzmite i citajte Bibliju trazite od Boga istinu.Verujte zivimo u zadnjim vremenima dolazak Isusa naseg Gospoda je veoma blizu.I KAO STO MUNJA IZLAZI OD ISTOKA I POKAZUJE SE PREMA ZAPADU TAKAV CE BITI DOLAZAK SINA COVECIJEG I TADA CE PROPLAKATI SVA PLEMENA NA ZEMLJI KAD UGLEDAJU ISUSA HRISTA.DA DODJI GOSPODE ISUSE HRISTE!

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

@ (lukki, 21. septembar 2015 18:46)

Teslin Bog u koga je verovao je Bog u Svetoj Trojici, Bog kome se svaki razuman covek klanja. Bog nije zakon cestica fizike, vec Zivi Bog koji stvorio coveka i sve vidljivo i nevidljivo! Teslin otac je bio svestenik. Crkva je zivi organizam ciji smo mi udovi, a Hristos glava crkve, a ti koji kradu ili ne kradu, postone u svakom segmentu drustva, u crkvi, skolstvu, vojsci, vlasti.. Bog je ljubav i nije on stvorio zlo, smrt niti ratove, vec mi svojim otpadnistvom od Boga. Mozete svi pljuvati po meni, po mom komentaru, ali je tako. Od Darvina se nista ni ne moze drugo ocekivati.
Hahaha.. Kakav splet okolnosti: nesto explodiralo u svemiru, nastale planete, pa sticaj okolnosti da se elementi sjedine i stvore vodu, biljke, majmune od koji nastane covek! Hahaha... Zasto sada svi strucnjaci od svega toga ne proizvedu bilo koji zivi organizam? E moji Srbi!

sreta

pre 8 godina

Stari su pricali da ce lazni proroci i antihrist pokusati odvuci one lakog morala od hristovog puta. Jedan od djavoljih slugu je i darvin. ako zelite spas citajte bibliju, posecujte redovno crkvu, molite se svakog dana i vasa dusa ce pronaci spas. ko god poklekne darvinu, evoluciji, ateizmu i ostalim laznim verama vecno ce patiti uz lucifera i pale andjele u vatri.

antibot

pre 8 godina

Ajmo biblijasi...
Objasnite nam kako za evoluciju ne postoje dokazi, a kako je biblija naucno i eksperimentalno dokazana, od prvog do poslednjeg slova...

Koma

pre 8 godina

Vidim gomila ateisticki nastrojenih komentara, jedno pitanje za vas kad vec tako pouzdano tvrdite:
Da li vi imate dokaze da Bog ne postoji ili samo verujete u to da Bog ne postoji?

Пеђица

pre 8 godina

Да размотримо две
дарвинистичке преварантске форе. Прва
се назива 'Чаробњак из Оза'. То је чак
тамо неки, иза седам гора, иза седам
мора, предалеки, далеки заједнички
предак. Недостижан је, али помаже
невољницима да склопе коцкице. Друга
се назива' Царево ново одело'. Ако не
верујеш у претварање Чаробњака из Оза (у
нашем народу познатијег као 'жаба') у
принца, ти си необразован, затуцан, живиш
у средњем веку и од школе имаш само
велики одмор.

svako misli i radi sta hoce, al i snosi posledice svog rada

pre 8 godina

"Prvi gutljaj iz case prirodnih nauka ce od vas naciniti ateistu, ali na dnu case, Bog vas ceka"
Verner Hajzenberg, otac kvantne fizike

"sto vise upoznajem svemir sve vise verujem u tvorca tj. Boga". Anštajn

pa još Njutn, Paskal...

mp

pre 8 godina

Darvin je umro 19.4.1882. Sahranjen je u vestminsterskoj crkvi u blizini groba Isaka Njutna i to uz najvise drzavne i crkvene pocasti. Dakle, verovao je u Boga ,jer, u protivnom, ne bi bio i od crkve postovan.

B.H.

pre 8 godina

Ум је, браћо, вођ душе и саветник душе. Бог је дао животињама само душу, зато им није дао слободу, него их Он руководи умом својим. Човеку је Бог дао душу и ум, и са умом слободу. Ум и слобода су нераздвојни. Отуда су празне све приче неких философа о томе, како човек, истина,имаум али нема слободу. Јер је јасно из посведневног опита, да је слобода нераздвојни пратилац ума. Но како човек нема савршен ум, то он нема ни савршене слободе, него ипак стоји под надзором и руководством Божјим. Једини Бог има савршен ум и савршену слободу; ми смо пак само образ? и подоб?е ума и слободе Божје. Ми имамо довољно ума, да можемо познати вољу Божју, и довољно слободе, да се можемо одлучити за вршење воље Божје. Кад ум изгуби самодржавну руководну моћ над душом, тада у души настаје многоначалије, које значи пометњу, хаос и пропаст.
Шта значе апостолске речи: запрегнути бедра ума свога и бити трезан? Значи: не дати уму своме да фантазира него усредсредити га на размишљање о закону Божјем. Још значи: не дати уму своме да злоупотребљава богодану му слободу на сурвавање душе у ропство телу, свету и ђаволу, него приковати га за Христа као за крст, да би душа васкрсла у Христу. И још значи: оградити ум свој, од свију самовољних маштања, којима се он опија и пада у плен ђаволу, и држати га опасана у тескоби срца свога, где би се молитвом трезнио и плачем чистио. Једном речју то значи: извежбавати ум да не злоупотребљава слободу своју хулењем на Богаживога и милоснога и умртљивањем душе страстима.

istina

pre 8 godina

Imam samo jedno pitanje , za sve koji tako lako odbacuju Tvorca, a to je samo jedno od hiljade njih ... Mozete li da shvatite beskonačnost svemira ?

petar

pre 8 godina

@A ja pitam ljude vernike - Da li ste pre za istinu ili Boga ? Odgovorite.
#######

Pa Bog je Istina. Jddini Koji se usudio da iskaže ove reči "Ja sam Put, Istina i Život" je Gospod naš Isus Hristos, Sin Boga Živoga.
Istina može da bude samo jddna i nepromenljiva, a Bog je Nepromenljiv. Za razliku od nauke koja danas tvrdi jedno, a sutra nešto drugo.
----------
Dostojevski je rekao jednom prilikom " ako mi i dokažu da Hristos nije istina, ja opet biram Hrista". Šta to znači, da postoji mogućnost da Hristos nije Istina ? Naravno da ne. Nego je to usmereno baš na ovakve tekstove i na sve koji pokusćavaju da opovrgnu Božije postojanje raznoraznim teorijama.

Svako dobro od Gospoda.

nsb

pre 8 godina

@
(Artemis Foul, 21. septembar 2015 19:44)

A sto si ti toliko nervozan ? Prvo, ostavljas krajnje degutantan komentar na komentar nasega kolege koji je izrazio svoje misljenje, sasvim legalno a uz to i krjnje logicno.
Pod dva, brze bolje i krajnje histericno negiras da su Blez Paskal, Albert Ajnstajn ili Nikola Tesla bili pobozni ljudi, "objasnjavajuci" da su ti navodi-rekla, kazala. A inace ti si taj koji zna da je to bas tako. Rekao ti Albert da se salio ?
Citas se na kilometar da ti pominjanje Boga stvara nekakvu nelagodu. Probaj da se menjas

Mirkosoft

pre 8 godina

bilo je tada hrabro reci misljenje koje je u suprotnosti sa crkvom koja je do juce bacala u tamnicu, razapinjala, palila, mucila, socijalno marginalizovala ... neistomisljenike.
(nebojsa, 21. septembar 2015 17:26)

Crkva Isusa Hrista nisu ljudi koji to o sebi govore a zivoti im se drasticno razlikuju od toga sto je u Bibliji objavljeno kao Bozija volja. Ako si dete Bozije tvoj zivotni stil ce biti da ispunjavas njegove zelje i zapovesti a to nece biti opterecenje i mucenje za osobu koja je nanovorodjena. Progon i ubijanje neistomisljenika je sprovodjen od strane ljudi koji se deklarisu ili su se deklarisali kao crkva medjutim njihovo brutalno i nemilosrdno ponasanje je razotkrilo istinu da oni nikada nisu ni bili crkva Isusa Hrista. Treba biti pazljiv kada neko krene da baca ljagu na nevestu Hristovu koja je kupljena krvlju sina Bozijeg.

максимилијан

pre 8 godina

Ма ајде? Није он баш веровао ни у своју теорију, али је била једина алтернатива.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Neobicno,za svoje vrijeme,hrabar covjek i naucnik.Ali to ni u kom slucaju
ne znaci da je bio u pravu.Hrabrost koju je prikazao raskidanjem sa religioznim
ucenjem mora se priznati kao herojstvo,vrlo jedinstveno i za to vrijeme i vrlo
nemoguce.Pa ipak to je bilo i prvo progresivno ucenje poslije visevjekovne
zablude i katatonicnog perioda.Darwin-ov rad bio je, takogje, i vrlo obiman i
moze se jos i danas koristiti u izvjesnim disciplinama.Pa ipak on je u osnovi
pogresan jer je,na kraju,u sustini religiozan i protkan religioznim iako
bezboznim materijalima.On je pogresan u osnovi da je vrlo sredjen i odredjen,
ponovo kao da je uslovljen nekom svemogucom silom.Vremena se mijenjaju
a time i nase shvatanje o svemu sto nas okruzuje kao i nama samima.Mi jos
nijesmo stigli na cilj sveokupnog objasnjenja postanka i razvica i mozda
necemo nikada ni stici.Nesto smo kao kapljica u rijeci koja beskonacno tece,
nema izvora niti uliva.Nizace se teorije o porijeklu covjeka i zivota,vrsta i
razlicitih pokusaja.Vremenom ce se sve prilagodjavati,nas razum i teorije
o postanku, ako je uopste i postojao.Darwin ce ipak ostati kao pionir koji
je poceo igru,samo pionir,ali ne i zavrsna misao ili smisao.Bezbrojni su
pokusaji koje ocekujemo i koji ce se vremenom mijenjati i usavrsavati.
vasilije knezevic 21 sept. 2015

nsb

pre 8 godina

@
(BeKo, 21. septembar 2015 18:51)

Uh i ti si nasao koga ces da citiras...jos si mogao i Fridriha Nicea, ali sta je poenta ? Ako je to rekao pesimista i beznadezni Mark Tven onda da poverujemo da je to bas tako ?
Boze sacuvaj

inzenjera

pre 8 godina

pa nigde ne pise da je rekao da ne veruje u Boga vec da ne veruje u Sveto pismo i u Isusa Bozjeg sina. Nisam ni ja siguran u Sveto pismo ni da li je Isus uopste postojao ali verujem u kosmickog Inzenjera i Arhitektu koji je osmislio Univerzum

Zoran

pre 8 godina

A ja mislio dokazao, kad ono on nije verovao.;)

PS Samo za pametnjakovice koji tvrde da se dokazuje postojanje. U matematici se dokazuje da za sistem jednacina ne postoji resenje.

joca

pre 8 godina

Није тачно,прочитајте његову аутобиографијуу којој јасно каже "Ја сам религиозан човек,веома религиозан и трудим се,иако је то веома тешко,да у себи направим правилан баланс између Дарвина научника о теорији еволуције и Дарвина човека који верује у Бога".

Zoran

pre 8 godina

"Dokazi su potrebni da bi se pokazalo da nesto postoji. Ako nema dokaza za postojanje, nema ni postojanja...

Vrlo jednostavno..."

U matematici se dokazuje da za neki sistem jednacina NE POSTOJI resenje. Dakle, kako dokazujes da postoji nesto, ravnopravno se dokazuje i da NE POSTOJI. Izvoli, pokloni se i pocni.:)

PS Zavrsio sam matematiku, pa znam malo.:)

BeKo

pre 8 godina

Vi vjerujete u knjigu u kojoj su životinje koje govore, čarobnjaci, vještice, demoni, štapovi koji se pretvaraju u zmije, gorući grmovi, hrana koja pada s neba, ljudi koji hodaju po vodi i sve vrste čarobnih, apsurdnih i primitivnih priča, i kažete nam da smo mi oni kojima treba pomoć? – Mark Tven

Xepoj

pre 8 godina

@antibot Opisi mi kako je nastao taj racunar sa kojeg ovde u komentarima pises ne bas umne komentare,ali iz svog opisa moras izbaciti rec covek (i sve ono sto bi neposredno znacilo covek npr naucnik,tehnicar,programer) i ako uspes dao si najbolji dokaz u prilog evolucionistima a ako ne uspes stavi prst na celo pa se zapitaj.Inace nisam "biblijas" ja sam covek koji se vodi razumom i logikom.

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 8 godina

"Зато је Тесла веровао и допринео човечанству тј. нама који данас живимо, допринео више него хиљаду „дарвина" заједно."

Genije, Tesla nije bio pravoslavac, nije bio ni hriscanin. Nije verovao u Boga, bio je ateista po misljenju blizak budizmu, i veliki zagovornik naucnog metoda u kome ono sto ne moze da se dokaze - ne postoji .. tako da - procitaj pa napisi ;).

nebojsa

pre 8 godina

bilo je tada hrabro reci misljenje koje je u suprotnosti sa crkvom koja je do juce bacala u tamnicu, razapinjala, palila, mucila, socijalno marginalizovala ... neistomisljenike.

Misha

pre 8 godina

Razuman čovek, svestan nespojivosti Biblije i evolucije. Pogledajmo kakav karakter ima "Bog" koji stvara svet i čoveka putem evolucije. Prvo, takav "Bog" nije sposoban da odmah stvori nešto savršeno. Anđeli njegovo delo ne komentarišu pesmom hvale i rečima: "I gle dobro beše veoma", već kažu "Ne valja! Mora još da se usavršava! Izgleda nejasno! Samo kao neka belančevinasta mrlja!" Zatim takav "Bog", da bi usavršio svoje delo, traži pomoć pukog slučaja, koji će da njegovo nesavršeno delo slučajno usavrši. Sam Bog otvara vrata kosmičkom zračenju ne bi li se pojavila neka "pozitivna" mutacija. A zatim "Bog" namerno stvara do krajnjih granica nepovoljne uslove koji će usmrtiti sve ostale jedinke te vrste, da bi bili selektovani samo pozitivni primerci. Tako prvi put dolazi smrt u svet i to od "Boga", a ne od đavola. Posmatrajući takvo delo stvaranja anđeli zaklanjaju svoje lice rukama, ne zato što ne mogu da podnesu otkrivenu Božju slavu, već zato što ne mogu da gledaju svojim očima kako milioni organizama stradaju u svom očaju i u razni nesrećama, ne bi li preživeli samo najizdržljiviji. I konačno, kada je stvaranje završeno, anđeli pevaju pesmu hvale ali ne "Bogu", već svetom slučaju koji je pomogao "Bogu" u stvaranju. Zatim pevaju i smrti, jer bez nje, bolji primerci ne bi bili selektovani. Jasno je da evolucija osporava i Božju moć i Božji karakter ljubavi i da je zato nespojiva sa pojmom vere u Boga, bar kod razumnih ljudi.

baki

pre 8 godina

ima vise komentara na koje bih odgovorio, ali nema mesta za pisanje.
Pokusacu da ukratko. Bog je stvorio coveka, ali tek 6. dana. Pre toga je stvorio sve sto postoji. Bolje je pitati sta Bogu predstavlja jedan dan. Da li je mozda za Boga jedan dan nama milion godina?
Ako neko zeli da raspravlja o Bogu i Bibliji, onda bi bilo lepo da je procita.
Na primer, zasto je zlo svuda oko nas?
Zasto Bog to dozvoljava? Odgovor pise u Starom i Novom Zavetu. Namerno ne odgovaram jer za takva pitanja odgovori moraju da se otkriju, a ne dobiju.
Mene vise interesuje sto se ateisti toliko plase vernika? Ako Crkva krade, ne krade od njih. Ako su vernici glupi, glupost nije zarazna. Ratovi se sada ne vode zbog vere nego prirodnih resursa, sve ostalo su izgovori za glasace i podrsku.
Koliko god da se trudim, zaista ne razumem ko im "drma kavez"(bez namere da uvredim, ali po ateistma ljudi su samo jedna od vrsta zivotinja)?

Artemis Foul

pre 8 godina

Iskreno da li pametan čovek može da veruje da je čovek nastao od majmuna!!!
(mare, 21. septembar 2015 18:59)
####
Ne mora da veruje, dovoljno je da procita tvoj komentar.

Artemis Foul

pre 8 godina

"Prvi gutljaj iz case prirodnih nauka ce od vas naciniti ateistu, ali na dnu case, Bog vas ceka"
Verner Hajzenberg, otac kvantne fizike
"sto vise upoznajem svemir sve vise verujem u tvorca tj. Boga". Anštajn
pa još Njutn, Paskal...
(svako misli i radi sta hoce, al i snosi posledice svog rada, 21. septembar 2015 18:31
####
Sve sto si naveo nigde nije zapisano ni dokumentovano. Sve to je u stilu rekao mi pasenog mog prijatelja koji je cuo od sestre zeta moje ujne da je Ajnstajn, Hajzenberg, Tesla.... tajno izjavio sestri prijatelja mog kuma ujaka.

Hicks

pre 8 godina

Naravno da covek koji misli svojom glavom ne veruje u sve te price o bogu,raju i paklu,boga smo smislili i koristi nam da mu se imaginarnom obratimo i samim tim olaksamo sebi.
Hvala ti Darvine...

Kontras

pre 8 godina

Evo par odgovara na neke zanimljivije komentare onih koji veruju (da, to je prava rec) u evoluciju.

Naucnim metodima (posmatranje, eksperiment...) mnogo puta su dokazane i posmatrane mutacije u okviru jedne vrste. Ali nikada, apsolutno nikada, nije posmatran ili eksperimentalno sproveden prelazak neke vrste u neku novu. To znate i sami, to je aksiom. Zadatak nauke je da naucnim metodima dokaze teoriju, ali to za teoriju evolucije ocigledno ne vazi. Zapitajte se zasto. Ona je dogma. A dogma je crta religije, a ne nauke.

Darvin je, koliko znam, bio agnostik. Ali, s obzirom na njegovu pseudo naucnu teoriju evolucije, nije cudo ako je bio i ateista. S druge strane, za one koji rekose da je Tesla bio blizak Budizmu (?) evo citata jedne Tesline izjave: "Dar mentalne energije dolazi od Boga...". Pa vidite cemu je bio blizak.

Neko rece kako to da Bog ne unisti zlo ako je svemocan? Koliko god to cudno zvucalo Bog je stvorio i zlo, stvorio je sve, pa i zlo. A ljudima je dao slobodnu volju da odaberu izmedju dobra i zla. Jedino se po slobodnoj volji covek razlikuje od zivotinja, jer i zivotinje su Bozija stvorenja. A zlo i smrt ce biti konacno unisteni u Bozijem Carstvu. Ceka se da se sto vise ljudi prikloni dobru.

lukki

pre 8 godina

@Ајмо Ноле!!!!

Nije Tesla verovao u tog boga kojem se ti klanjas...tog boga koji zivi u crkvi punoj zlata,koji daje ovlascenje ljudima u mantijama da naplacuju sve,od prastanja grehova do razvoda braka sto su skoro uveli samo da bi uzeli jos vise love....Teslin,Ajnstajnov,Njutnov bog je neki entitet koji ne nosi belu mantiju,sedu bradu i sedi na oblaku dok smislja neka apsurdna pravila za zivot ljudi....Taj pravi bog je zapravo skup zakona fizike koje postuje svaka cestica u univerzumu...Tom bogu nije bitno da li si farbao jaja za uskrs,doneo badnjak za bozic,prao veš na svetu petku i da li ti je pop recitovao pesmice kako bi ti sacuvao dusu i izveo na pravi put krštenjem.Taj bog je dosledan a ne hirovit i osvetoljubiv...sa njim uvek znas sta mozes a sta ne....jer kad udjes u auto i sudaris se,to nije zato sto je crkveni bog tako hteo vec zato sto sto si vozio 200 i fiziologija te je "izdala" i nisi mogao da reagujes....Neosposobni ljudi u svakom smislu te reci ceo zivot traze izgovor i utehu u tome da nije njihova greska nesto vec je bog tako hteo....

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

Ako bog želi, a ne može da iskoreni zlo, onda nije svemoguć.
Ako može, ali ne želi, onda je zao i maliciozan
Ako Bog može i želi da ukine zlo, otkuda onda zlo u svetu?
Ako bog niti može niti želi, onda zašto ga zvati bogom?
Epikur
(BeKo, 21. septembar 2015 20:56)

Bog moze sve! Ali, Bog voli coveka i dao je coveku SLOBODNU VOLJU DA RADI STA HOCE.
Bog nije zlo, vec vecna i bezuslovna ljubav, a covek je svojim otpadnistvom od Boga, stvorio zlo. Zlo je protivno Bogu i zato zlo u coveku javlja odbojnost prema Bogu i onima koji vole i postuju Boga.
E sad, problem je i kod tebe i ostalih koji postavljaju pitanja, a odgovore ne slusaju.
Darvin nije bio ateista, a sam izraz "teorija" evolucije je potvrda da to nije dokazano. Sam je rekao da je njegova teorija evolucije samo teorija i ne iskljucuje postojanje Tvorca! E sad, vas drug Tito i njegovi sledbenici su to izbacili iz udzbenika..

B.H.

pre 8 godina

Познавањем Бога умножава се браћо благодат и мир. Познавањем пак створења мимо Бога као одсечене од Бога или на супрот Бога умножава се браћо, јад и немир. Да се јад и немир умножава код оних који се упознавају са тварима без упознавања с Богом, не сведочи ли довољно о томе множина самоубиства баш међу онима који су изабрали себи за занат да проучавају природу и живот људски без Бога? О колика множина међу њима душа нервозних, раздражених, озлобљених, помрачених, избезумљених које само дан или месец раставља од самоубиства! Познавањем пак Бога умножава се благодат и мир. То је апостол искусио лично и своје драгоцено искуство предаје другима.
Ни благодат ни мир нису дарови земље него дарови неба. Те дарове Бог дарује онима који се труде да умноже своје познање о Њему.
Какав је најбржи пут познања Бога, браћо? Несумњиво кроз Христа Исуса Господа нашег. Он је Откровитељ и Он је Откровење, Мудрац и Мудрост, Учитељ и Наука. Од Њега је благодат, од Њега мир. Ко упознаје Бога кроз познавање створених бића у природи и кроз законе природе као што чине незнабошци, не чини ништа рђаво али иде путем околишним и посредним путем на коме многи залутају и изгубе се. Ко упознаје Бога кроз савест и судбе људске као што чине моралисти не чини рђаво али и тај иде путем околишним и тешким те може да залута и изгуби се. Но ко упозна Бога упознајући Господа Христа тај је на најкраћем и најсигурнијем путу.

2+2=5

pre 8 godina

a koje boje su te kantice i lopatice pa slezove. ti si ocigledno citao o tesli sve sta su napisali ali posle njegove smrti. kao sto pisu da je mikelandjelo gej a samo radi propagande jedne ideje. ocigledno i ja trebam poceti gledati farmu, parove i big b. da mi krene u zivotu.

Joc@

pre 8 godina

Sve je ovo ''već viđeno'' i proživljeno od milijardi ljudi pre nas. Mlad čovek, zdrav, moćan, brzog uma, učenog veštinama, zaštićene egzistencije i još uvek pošteđen teških i bolnih životnih iskustava, sasvim očekivano veruje samo u ono što vidi i oseća. Ideja Boga, o kome neki pričaju da ga ima, tako je daleko od njega, da mu se čini kako izmišljaju, fantaziraju, ili žele da ga prevare. Ja sam bio ovakav i imao isti stav i iste argumente, i stoga razumem pojedine komentatore.
Ali,
svo obilje i raznolikost sveta oko nas donosi i događaje koji žestoko uzdrmaju dotadašnji stav. Čoveka preplavljuju pitanja zašto, zbog čega, zar baš meni to da se desi, s kojim smislom, šta sam trebao, da li sam pogrešio, na čemu stoji ovaj svet, moje zdravlje, sreća, slučaj – šta je to ustvari... itd. I dobije odgovor na tako upečatljiv i nedvosmislen način da mu ostane za ceo život. Potom se uverava da taj ''aha doživljaj'' nije jedinstven, da se njegov put ponavlja i preslikava mnoštvu ljudi oko njega, a i da svi oni čine Crkvu.
Ovo je, rekao bih, razvojni put od mladog ateiste do zrelog vernika.
.

Joc@

pre 8 godina

Sve je ovo ''već viđeno'' i proživljeno od milijardi ljudi pre nas. Mlad čovek, zdrav, moćan, brzog uma, učenog veštinama, zaštićene egzistencije i još uvek pošteđen teških i bolnih životnih iskustava, sasvim očekivano veruje samo u ono što vidi i oseća. Ideja Boga, o kome neki pričaju da ga ima, tako je daleko od njega, da mu se čini kako izmišljaju, fantaziraju, ili žele da ga prevare. Ja sam bio ovakav i imao isti stav i iste argumente, i stoga razumem pojedine komentatore.
Ali,
svo obilje i raznolikost sveta oko nas donosi i događaje koji žestoko uzdrmaju dotadašnji stav. Čoveka preplavljuju pitanja zašto, zbog čega, zar baš meni to da se desi, s kojim smislom, šta sam trebao, da li sam pogrešio, na čemu stoji ovaj svet, moje zdravlje, sreća, slučaj – šta je to ustvari... itd. I dobije odgovor na tako upečatljiv i nedvosmislen način da mu ostane za ceo život. Potom se uverava da taj ''aha doživljaj'' nije jedinstven, da se njegov put ponavlja i preslikava mnoštvu ljudi oko njega, a i da svi oni čine Crkvu.
Ovo je, rekao bih, razvojni put od mladog ateiste do zrelog vernika.
.

nenad rs

pre 8 godina

Свако има право да вјерује у оно што хоће ,ко сам ја да оспорим Библију или Дарвина,истина је ту негдје око нас,тражимо је,мада нисмо на нивоу да било шта нађемо јер се још увијек нисмо навикли ни на суживот различитих раса.

Branko

pre 8 godina

Ko zna kakve je sve cenzure doziveo, ali realnost je takva da covek treba da ima stvar izbora u sta ili koga ce da veruje. U svakoj religiji sveta ne postoji izbor, vec nasledstvno od strane roditelja na dete. Nauka polako, ali sigurno otkriva i dokazuje sve sfere ljudskog postojanja, zivota i rada, a religije nastaju jedna iz druge. Do pojave hriscanstva ne moze tacno da se utvrdi koliko hiljada religija je postojalo, tako da ce se to nastaviti i dalje. Prozimanje sveta religijom je u velikoj meri korisceno za ratove i tzv. demokratske misije. Ukoliko covek nije u stanju da razmislja svojom glavom, ne cita i ne uci, uvek ce postojati oni koji ce mu na racun duhovnog doskociti.

antibot

pre 8 godina

Da li vi imate dokaze da Bog ne postoji ili samo verujete u to da Bog ne postoji?
(Koma, 21. septembar 2015 19:38)

Dokazi su potrebni da bi se pokazalo da nesto postoji. Ako nema dokaza za postojanje, nema ni postojanja...

Vrlo jednostavno...

Ivan

pre 8 godina

Ivan Panin, ruski matematicar, proucavajuci svete spise na originalnim jezicima ustanovio neverovatne matematicke zakonitosti, koji pokazuju da ove svete spise covek nije mogao d anapise sam:
- Broj reci u recniku deljiv je sa 7
- Broj reci koje pocinju sa samoglasnikom deljiv je sa 7
- Broj reci koji pocinju sa suglasnikom deljiv je sa 7
- Broj slova u recniku deljiv je sa 7
- Od svih slova, i ona koja su suglasnici i ona koja su samoglasnici deljiva su sa 7
- Broj reci koje se javljaju u recniku vise od jednom deljiv je sa 7
- Broj onih reci koje se javljaju samo jednom deljiv je sa 7
- Broj imenica je deljiv sa 7; broj reci koje nisu imenice takodje je deljiv sa 7
- Broj vlastitih imena je deljiv sa 7; broj muskih imena je deljiv sa 7 i broj zenskih imena je dejiv sa 7
- Broj reci koje pocinju svakim slovom alfabeta deljiv je sa 7
Ovo je moguce jer svako slovo jevrejskog i grckog alfabeta ima svoju numericku vrednost( alfa, beta, gama...). Biblija ima oko 1200 strana, ako neko sastavi 3 recenice sa ovakvom podudarnoscu, a pritom da te recenice imaju smisla, ja odbacujem sva moja uverenja vezano za biblijskog Boga.

Joc@

pre 8 godina

@ (Kontras, 6:47)

Odlično razmišljaš i biraš promišljene argumente tako da sam
neke kopirao za svoju apologetiku, ali ovo o stvaranju zla nije OK.
Bog nije stvorio zlo. Zlo je (po jednoj definiciji) odsustvo dobra.
(Slično kako u elektronici shvatamo šupljinu – kao odsustvo elektrona.)
Zlo je nastalo kao posledica bezuslovne, apsolutne slobode opredeljenja,
ili volje. Božja stvorenja (i telesna i duhovna) mogu da se opredele
čak i protiv svog Tvorca. (I to je jedina sloboda koju Bog niukoliko ne dira.
Sve ostale slobode, npr. sloboda delovanja, akcije, uslovljene su
Božjim dopuštenjem.) Tako, ovu slobodu opredeljenja mogu da koriste, i,
očekivano, koristila su, neka stvorenja, i tako se zlo pojavilo u ovom svetu
(dakle nije stvoreno). Detaljnije o funkciji zla u našem svetu ima
naročito jasno u jednom naslovu u Bibliji: ''Knjizi o Jovu''.
Pozdrav Zbogom, što znači S Bogom.
.

stoper4

pre 8 godina

Mnogima danas lepse zvuci da su stvoreni po "majmunskom" liku, a ne po Bozijem... Neka im je na srecu takav divan izbor.
Darvin ne veruje u Bibliju, ali veruje u svoju teoriju za koju jos uvek ne postoji potpuni materialni dokaz koji naucnim metodom (posmatranjem ili eksperimentom) pokazuje kako iz jedne vrste zivotinja (recimo beskicmenjaka) postaje na primer muflon.
Teorija evolucije uistinu izgleda logicno, samo je mnogima problem da shvate da sve sto je logicno ne mora da bude i istinito.
(amater posmatrac, 21. septembar 2015 17:14)
Nije mi jasno kako jedan vernik može da traži materijalni dokaz za Teoriju evolucije. A kakve dokaze ima Biblija sem što je napisano da je Bog stvorio svet? Materijalne?

neutralni felsh

pre 8 godina

Kakav splet okolnosti: nesto explodiralo u svemiru, nastale planete, pa sticaj okolnosti da se elementi sjedine i stvore vodu, biljke, majmune od koji nastane covek! Hahaha... Zasto sada svi strucnjaci od svega toga ne proizvedu bilo koji zivi organizam? E moji Srbi!
(Slucajni prolaznik, 21. septembar 2015 19:58)


a zasto gogi opet ne proizvede "od svega toga" neki zivi organizam? ;)

Ertz

pre 8 godina

Dolazak Obećanog koji će na sebe uzeti grehe ljudi, poznat je oduvek. Zato je još Avelj, sin Adama i Eve, prinosio žrtvu i zato i su Jevreji prinosili žrtve sa verom da će doći Obećani da uzme grehe na sebe. Verom su se čistili od greha. Isus Hrist je sebe prineo na žrtvu zauvek nas oslobadjajući od greha ako verujemo u Njega kao Božijeg Sina i Spasitelja živom verom vladajući se Njegovim učenjem. Boga ne treba dokazivati, u Njega treba verovati, jer se kroz veru spasavamo bezrezervnom ljubavlju. Božije postojanje ne zavisi od naše vere, ali naše spasenje i večni život da. Hvala Trojedinom Bogu i hvala Isusu Hristu Spasitelju što je umro za nas i što je vaskrsao nama na spasenje. Blagosloven je koji dolazi u Ime Gospodnje.

Joc@

pre 8 godina

@ (Samo da uzmem kokice, 17:32)

Nemoj kokice. Uzmi svoje mišljenje.
Radije izaberi konstrukciju nego destrukciju.
Od prve može nešto i biti a od druge večiti nezadovoljnik i opstruktivac.
A takvih evo i ovde ima iha-ha. Oni su jeftini.
.

blabla

pre 8 godina

Ako u nesto ne verujes to ne znaci da "to nesto" ne postoji (odnosi se i na nauku i na religiju). Nauka i religija su samo dva odvojena dela jednog mozaika koja samo zajedno imaju smisla.

Fritz

pre 8 godina

Naravno niko nezna dali postoji bog ili ne, ali verovatnoca da postoji je jednaka postojanju deda mraza, saurona, itd.
Evolucija nije teorija nego cinjenica, isto kao sto znamo da zemlja kruzi oko sunca...

Rhyzm

pre 8 godina

Darvin, pobednik na takmicenju ko ce da ponudi najnebuloznniju alternativu inteligentnom tvorcu, a koja ce biti ozvanicena i "naucno" potkovana i odobrena.

Milanče

pre 8 godina

Darvin nikad nije tvrdio da su ljudi nastali od majmuna. Imali smo zajedničke pretke iz kojih su se razvili evolucijom potpuno separatno dve grane: ljudi i na drugoj strani majmuni. Ljudi su imali svoje evolucione stepenike dok nije nastao moderan čovek. E sad, to što neke biblija i dalje pravi majmunima...e, za to nije Darvin kriv. Neznanje je majka svake religije.

Joc@

pre 8 godina

Povodom neverice da postoje dokazi za Bozje postojanje.
Takvi dokazi postoje izobilno, i svuda, i svakodnevno.
Zahvaljujuí tim dokazima postoje milijarde vernika u svetu.
Vecína ljudi veruje a manjina ne veruje. Problem s tim je da
nasa nauka jos uvek nije sposobna da detektuje te dokaze,
pa ljudi koji veruju samo u nauku nemaju dokaze.
.

nsb

pre 8 godina

@BeKo 20:56

Prijatelju, ponovo si "promašio temu". Epikur? 4. vek p.n.e. ?
Ajde pronađi i citiraj recimo Entoni Flu-a. Čovek je 50 godina bio avangarda evolucionizma i ateizma, najpriznatiji profesor iz navedenih sfera . A onda odjednom. ..
Evo, ti nastavi...

goran

pre 8 godina

Izasla je jedna fenomenalna knjiga, OD DARVINA DO HITLERA. U knjizi su pisma i tekstovi ljudi koji su zastupali teoriju evolucije i njihova razmisljanja na temu zivota i coveka sve sa referencama. Darvin je bio samo jedan kanalcic u proturanju informacija.Potrazite knjigu.

Sava

pre 8 godina

У вези са теоријом еволуције треба одмах рећи да ни у Светом Писму, а ни у делима Светих отаца не налазимо јасне основе за оправдање теорије еволуције, барем онако како ју је изложио Чарлс Дарвин. Рекао бих да суштински разлог томе није сама чињеница да ли је ова теорија или неки њени елементи научно оправдани или не, већ, једноставно, Свето писмо о стварању света и посебно човека, говори са потпуно другог аспекта. Многи су већ јасно рекли да Књига Постања није астрономски трактат, већ богонадахнути текст, односно виђење. Традиционално Православна Црква приписује Петокњижје пророку Мојсеју, али без обзира ко је састављао и после редиговао ове књиге (што је посебна тема за себе), у својој оригиналној форми почетак књиге Постања има форму богонадахнутог виђења. Другим речима, писац извештаја о настанку света износио је оно што му је било дато од Бога да види, а није развијао научну теорију стварања. Само замислимо како би човек који је живео неколико векова пре нас описао један савремени аеродром, козмичку летелицу или нуклеарну подморницу. Засигурно би се користио језиком свог времена и могао би да опише само један део реалности коју види, али не и да објасни процес како то функционише. Авионе би видео као челичне птице, подморнице као велике китове од гвожђа и сл. Зато почетак књиге Постања треба разумети духовно, а не буквално. Главни акценат јесте на томе Ко је створио свет и са којим циљем, а не детаљно излагање самог процеса стварања...

Zoran

pre 8 godina

Da je evolucija tacna ne bi toliko vrsta na Zemlji nestalo i nestaje, nego bi se prilagodile. A u sustini sve nestaju i na kraju ce sve i da nestanu. I kakva je to evolucija?:)

Pa vasa nauka vam prica da je bilo zivota na Marsu i on toliko evoluirao da nestao.:)

To ti je ono: Nemoj prijatelju vise da mi pomazes, ko boga te molim.:)

Black howk down

pre 8 godina

Sve vidljivo pociva na nevidljivom.Sve elementarne cestice ne mozete dokazati, a ipak postoje. Sto vise spoznajes jos vise ne znas.Ne trazino dokaze za Boga, nadjimo ga u sebi.Ako ne volim Boga, ne volim ni sebe.

Koma

pre 8 godina

Aj ovako, imam i ja jedno pitanje za tebe:
-Da li vi imate dokaze da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji ili samo verujete u to da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji?
(Logika, 22. septembar 2015 01:12)

A nemojmo biti deca i mesati babe i zabe. Dobar ti taj kontraargument sa mitskim bicima i bicima iz bajki, trebao si i babarogu i zmajeve navesti.
Moja poenta je bila da i ateisti veruju, samo u nepostojanje Boga. Tj, Bog je stvar vere.
Sta je sa vanzemaljcima, jel nauka smatra da postoje ili ne? Velika vecina tvrdi da postoje, ali i to je za sada stvar vere sve dok ne bude dokaza. Ali, malo je ograniceno tvrditi da sigurno ne postoje, kao sto ateisti tvrde da Bog ne postoji.

čovek

pre 8 godina

"Mnogima danas lepse zvuci da su stvoreni po "majmunskom" liku, a ne po Bozijem... Neka im je na srecu takav divan izbor. "
###

pretpostavka je da je vaša glavna preokupacija ustanoviti tip gline od kojeg ste zemešani ... nego jel uprljao ruke fok vas je mesio ili je imao rukavice?

Darvinovo oklevanje sa negiranjem religije je pre svega ljubav prema njegovoj supruzi i poštovanje njenog viđenja realnog ... inače je i Darvinov deda, Erazmo bio evolucionist kao i mnogi drugi iz tog perioda ali ni on kao ni ostali nisu dali pravi odgovor na to kako evolucija funkcioniše ... nije Darvin uspostavio evoluciju vać dao naučno objašnjenje kako se evolucija odvija ...

antibot

pre 8 godina

(adriano_galliani, 21. septembar 2015 20:37)

Naravno da je evolucija dokazana. Potrebno je samo imati malo mozga da bi se ti dokazi shvatili...

Eksperimentalno je dokazan i nacin na koji je nastao zivot na zemlji... I potrebno je samo malo znanja iz hemije da bi se taj eksperiment ponovio...

I sad, ti od mene trazis da ne verujem u dokaze koje vidim svojim ocima, vec da "verujem" u knjizevno delo nepoznatog autora?

Mozda i u harija potera da verujem?

Dejan

pre 8 godina

I darvinizam (evolucionizam) i kreacizam (biblijski motivi) su toliko suplje teorije.
1. Evolucija postoji kao prilagodjavanje okolini ali nema ni jedan dokaz o tome da je covek nastao od majmuna. A svakoga dana se nalaze dokazi o postojanju drevnih civilizacija pre vise stotina hiljada godina.
2. Mislim da ne treba objasnjavati teoriju da je Bog stvorio zemlju za 7 dana ili da je od adamovog rebra napravio Evu.

Dakle, ostaje pitanje odakle covek na zemlji. Odakle drevnim primitivnim plemenima znanje iz astronomije. Odakle silne gradjevine usmerene ka pojedinim sazvezdjima. Odakle covekoliki kosturi dugacki po 3.5 metra.

Mozda nemam precizan odgovor, ali teorija o vanzemaljskom poreklu ljudi ima daleko manje rupa i od darvinizma i od kreacionizma.

Straitjacket

pre 8 godina

Darvinizam, shvaćen kao evolucija živuljki na ovom svetu, je OK.
Međutim, proširenje Darvinizma na evoluciju neke životinje u čoveka
je nepravilno. Modernog čoveka je stvorio Bog, odmah ovakvog kakav je sad.
Adama i Evu.
.
@(Joc@, 21. septembar 2015 17:37)

I kako onda, od Adama i Eve su postala njihova deca. Nije valjda da se dalje nastavilo incestom, brat sa sestrom, sestra sa ocem, majka sa bratom. Uvek me zanimalo kako je to dalje teklo da li smo deca incesta ako jesmo, gde ćeš veću i goru životinju od čoveka.

a koje boje su te kantice i lopatice?

pre 8 godina

"Ali to ne znači da je religija loša jer hajmo realno ona je moralni vodič i glavni izvor morala kroz istoriju."

Izvor morala? Kroz istoriju? Koju istoriju ili bolje reci ciju? Inkvizicija je znaci bila glavni moralni vodic? Dovoljno je bilo da komsija kaze da te je video kako pricas sa kravom i toliko od tvog zivota .. ISIS? Oni rade ono sto pise u kuranu [ovi "mainstream" vernici te ratne stihove objasnjavaju ratom, znaci kad smo u ratu ubijamo nevernike, a kad nismo onda smo ok .. religija mira, da, da]. Biblija je puna krvavih prica, pa i one kada Bog ubija svu egipatsku novorodjencad kao odmazdu za zabranu Mojsiju da napusti Egipat ... Bas moralni vodici nema sta ;)

Nick376

pre 8 godina

Evolucija je cinjenica zivota, a kako se evolucija odvijala i kako se odvija je najbolje objasnjeno koristeci naucnu teoriju o evoluciji. Naucna teorija je stepenik iznad naucnog zakona... Naucna teorija evolucije je najbolje potkrepljena naucna teorija ikada.

Covek nije nastao od majmuna, vec je imao zajednicke pretke sa majmunima, ko ovo ne zna, stvarno ne bi trebalo da se pravi pametnim i da pise da nema dokaza za evoluciju. Ima. Nekoliko miliona dokaza. Posetite bilo koji prirodnjacki muzej.

Naucna teorija evolucije odgovara na mnoga pitanja, religija ni na jedno jedino. Svakako, da li je zaista potrebno da bog postoji, zar on nije suvisno bice ako je sve sto je potrebno samo vera, za koju ne postoji nijedan preduslov.

Sasvim je sigurno da se nijedan bog nije ukazao pastirima, nomadima, trogloditima i stolarima u pustinjama Judeje. Bog je ideja i nista vise. Neverovatno sitnicava ideja srazmerno sitnicavim ljudima koji su ga izmislili. A bili su van svih proporcija zatucani, sitnicavi i bez otvorenog uma.

Potpuno je nebitno da li je Darvin verovao u Bibliju, boga ili ne. Jednostavno, rec "bog" se u nauci ili naucnim krugovima nikada ne pojavljuje, dok se istinitost Biblije ne zasniva na osnovu ko je kroz istoriju verovao u nju...

Ono sto je sigurno je cinjenica da je ideja o evoluciji nekih 500 godina starija nego hriscanstvo. Imam vise razloga da verujem da je Anaksimandar bio bozanski inspirisan nego bilo koji autor Biblije.

BeKo

pre 8 godina

@nsb

Ako bog želi, a ne može da iskoreni zlo, onda nije svemoguć.
Ako može, ali ne želi, onda je zao i maliciozan
Ako Bog može i želi da ukine zlo, otkuda onda zlo u svetu?
Ako bog niti može niti želi, onda zašto ga zvati bogom?
Epikur

Mrle

pre 8 godina

Nesto sigurno postoji to nije cika sa bradom ali visa sila, kosmicka pravda hiljade stvari koje mi ovako mali nismo u stanju da razumemo. Ko moze da dokaze da "Bog" ne postoji i sta je Bog ? Neka visa sila vera koja pokusava da nam da snagu kad nam je najteze, kad covek padne vera u bilo sta ga dize neda mu da potone neka zove to kako ko hoce ja verujem da necega ima nama nepojmljivog univerzalan naziv za to je Bog. Inace u crkvu i Bibliju ne verujem, u Darvinizam i hiljade nebuloznih teorija sa milion mana kao i u Bibliji takodje ne verujem. Postujem ljude koji veruju i u jedno i u drugo kao sto ima zatucanih vernika ima i zatucanih ateista koji ne vide dalje od nosa. Ljudi su pre svega dobri i losi. Ima dobrih ateista i losih vernika kao i obrnuto. Neka bude i veruje ko u sta hoce ali budimo ljudi a ne zveri.

B.H.

pre 8 godina

@Artemis Foul
Син не може ништа чинити сам од
себе него што види да отац чини (Јов. 5, 19).
Како треба разумети речи ове, браћо? Да ли онако како су неки јеретици разумевали, на име, да је Син мањи од Оца и немоћнији од Оца? Не, никако. Уста која тако тумачише речи Господње, бешчешће говорише. Него ове речи треба разумети, како су их разумели и Оци наши свети, на име: да је Син раван Оцу у свему, и да због њихова равенства хотења и љубави и мудрости Син не може ништа чинити на супрот вољи Очевој, ни љубави Очевој, ни мудрости Очевој. Тако ни Отац не може чинити ништа на супрот Сина, нити Дух Свети на супрот Оца и Сина. Све што Отац хоће и воли и мисли, то и Син и Дух Свети хоће и воли и мисли. Хармонија несравњива, јединство неразделно, биће неисказано! Јасно је, дакле, да Син и не може и не хоће чинити ништа сам од себе, на Своју руку, без хармоније и јединства са силом Очевом и вољом Очевом. Да је ово тумачење тачно, сведочи сам Господ даљим Својим речима: као што отац васкрсава мртве и оживљује, тако и син које хоће оживљује. Видите ли равенство воље и силе? Оно што хоће Отац, хоће и Син; оно што може Отац, може и Син. Да нико, дакле, не дели божанство, и не навлачи проклетство на себе. Бог се не може разделити, и онај, ко покуша делити Божанство, и једно лице умањавати а друго узвишавати, не може се спасти.
Пресвета Тројице, Боже наш, три по ипостаси а један по суштини, животе, светлости и љубави, призри на нас и помилуј нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.

App

pre 8 godina

Pa ni Crkva ne veruje u Darvinovu teoriju postanka vrsti, pa sta.
Svako ima pravo da veruje u sta zeli. Imamo li pravo da to osporavamo?
Juce smo mogli da procitamo, da "Ziloti" misle da su za suse i poplave krivi homosekslualci i parada ponosa. To je njihovo pravo, sve dok ne pocnu silom da nam "uteruju" svoje misljenje. Crkva je to radila, Darvin nije!

Sava

pre 8 godina

...Православна Црква зато никада није долазила суштински у конфликт са науком јер се наука не бави питањем Творца већ емпиријским доказивањем одређених процеса у природи. Зато је наука прихватљива за нашу веру али само у оној мери у колико сама не претендује да објасни и оно што је ван њеног искуства. Наука не може ни да докаже нити да оповргне постојање Бога јер Бог надилази све рационалне појмове људског ума. Јасно раздвајање науке и вере је зато веома важно и тада и науку можемо схватити у оквиру наше вере, као покушај да се барем колико је то у могућности људског ума објасне неки природни процеси око нас.

B.H.

pre 8 godina

@Artemis Foul
А истина о Богу јединоме у три лица дошла је свету по откривењу од Највидовитијег, од Сина Божијег Исуса Христа. Три лица, без наличја. Три лица, једна личност. Ова фина и узвишена Стварност не да се никад измирити и уједначити са грубим и ниским призрацима.
Дух истине нека Вас осветли.

Nesa

pre 8 godina

Mogu da tvrdim da Darvin ne bi ni pomislio na ideje koje je izneo u svom zapanjujucem radu o teoriji evolucije putem prirodne selekcije da je verovao u "svete" knjige. Ta teorija je ogroman udarac teoriji stvaranja iz starog zaveta, i dokazuje da je u Bibliji izmisljena fantazija. Za vernike nije potrebno imati dokaz, za razliku od naucnih teorija koje se moraju dokazati. Evolucija putem prirodne selekcije je potpuno dokazana teorija, i svako ko veruje da nije - nije pogledao dokaze i/ili ne razume teoriju. Dakle, na ovom primeru vidimo kako je religija kocnica na putu saznanja.

ateist

pre 8 godina

@Kirk
" ...sto vise znas, vise spoznas da postoji mnogo toga sto nauka ne objasnjava."

Bolje je reći što nauka JOŠ (za sada) ne objašnjava.
To što (nešto) nije objašnjenjeno, ne znači da je od "boga" stvoreno. ;)

Zoran

pre 8 godina

"Eksperimentalno je dokazan i nacin na koji je nastao zivot na zemlji... I potrebno je samo malo znanja iz hemije da bi se taj eksperiment ponovio... "

Nisu uspeli da krckaju nezivo bilo sta da bi stvorili zivo. Samo naslucuju. Takodje je u opticaju i kometa kao "oprasivac" ili prenosnik zivota.

Nista nije dokazano u vezi nastanka zivota, mozes samo da verujes.

antibot

pre 8 godina

Nista nije dokazano u vezi nastanka zivota, mozes samo da verujes.
(Zoran, 21. septembar 2015 23:23)

https://en.wikipedia.org/wiki/Miller%E2%80%93Urey_experiment

Malo vode, malo amonijaka, malo metana, pustis kroz mesavinu struju i puf, dobijes aminokiseline...

Dokazano i ponovljeno hiljadama puta... Za razliku od zapaljenog zbuna koji govori, zmije koja sluzi jabuke i slicnih biblijskih "cinjenica"...

cobo

pre 8 godina

Onaj ko tvrdi da nesto postoji on mora dokazati,a ne onaj koji tvrdi da ne postoji.Jer ako nesto ne postoji onda nema nista,to znaci da nema dokaznog materiala.Ako neko tvrdi da nesto ima neka ga pokaze kao dokaz.Darvin nije rekao da nema boga,on je rekao da ne veruje u Isusa Hrista i Bibliju.Zamislite sad jednog naucnika koji veruje u bajke!?

quantum

pre 8 godina

Iskreno, imam veliki problem da odgovorim na pitanje jesam li vernik..
Ateista sigurno nisam, a vernik po definiciji ili barem, po glavnim religijama, nisam.
Smatram da coveku ostaje da istrazuje/veruje/smatra, istinu ne moze u potpunosti znati, bas kao sto ni dva svinjceta ili pasceta ne mogu da diskutuju o algebri i geometriji.
Mozda na visem nivou..

mili81

pre 8 godina

Bog je na pocetku i kraju puta,izmedju se moze lutati. Kao Jevreji... Zar je za veru potreban autoritet i dokaz? Vera se nosi u sebi. Nauka je stvar kvantifikacije stvarnosti. Anstajn je bio ocajan,jer je shvatio da se misli Bogu ne mogu citati. Nauka je lepa i umna ali ne dajte da vas pogordi. Ljubav je Bog,a sve ostalo nije bitno... Darvinizam je rodio Hitlera,primenjena eugenika. Ne hulite.

samo kažem

pre 8 godina

A jedan njegov sunarodnik, valjda major po činu, reče: ateista? nisam video još nijednog ateistu sakrivenog u rupama od granata...

Piplfoks

pre 8 godina

Zahvaljujuí tim dokazima postoje milijarde vernika u svetu.
.
(Joc@, 21. septembar 2015 22:58)

Milijarde vernika postoje zato što je evolucija jedan jako spor proces i ostavlja prostora za greške.

slavisa

pre 8 godina

Apsolutno je pravo svakog coveka da u nesto veruje ili ne veruje. I to pravo treba postovati kao svetinju jer ako ne postujes njegovo verovanje onda ne postujes i njega kao coveka.

neutralni felsh

pre 8 godina

ko god poklekne darvinu, evoluciji, ateizmu i ostalim laznim verama vecno ce patiti uz lucifera i pale andjele u vatri.
(sreta, 21. septembar 2015 19:51)


bu! ;)))

Zoran

pre 8 godina

"Dokazi su potrebni da bi se pokazalo da nesto postoji. Ako nema dokaza za postojanje, nema ni postojanja...

Vrlo jednostavno...
(antibot, 21. septembar 2015 20:20)

E, vidi ovo tvrdjenje: Postoji broj vec od 2 tako da je 3 + taj broj = 4.

Ti ces odmah sa naucne strane da mi izbacis da NE POSTOJI.

E, pa ajde sad i sa bogom da NE POSTOJI?:)))

A mrzi te?:)

VladaTreff

pre 8 godina

Bog je isto kao i Deda Marz. Kada odrasteš i počneš da razmišljaš shvatiš da i bog i Deda Marz ne postoje, ali i dalje ima onih koji veruju u ono što nisu ni videli ni osetili.

stevan

pre 8 godina

Ivan Panin, ruski matematicar, proucavajuci svete spise na originalnim jezicima ustanovio neverovatne matematicke zakonitosti, koji pokazuju da ove svete spise covek nije mogao d anapise sam:
- Broj reci u recniku deljiv je sa 7
- Broj reci koje pocinju sa samoglasnikom deljiv je sa 7
- Broj reci koji pocinju sa suglasnikom deljiv je sa 7
- Broj slova u recniku deljiv je sa 7
- Od svih slova, i ona koja su suglasnici i ona koja su samoglasnici deljiva su sa 7
- Broj reci koje se javljaju u recniku vise od jednom deljiv je sa 7
- Broj onih reci koje se javljaju samo jednom deljiv je sa 7
- Broj imenica je deljiv sa 7; broj reci koje nisu imenice takodje je deljiv sa 7
- Broj vlastitih imena je deljiv sa 7; broj muskih imena je deljiv sa 7 i broj zenskih imena je dejiv sa 7
- Broj reci koje pocinju svakim slovom alfabeta deljiv je sa 7
Ovo je moguce jer svako slovo jevrejskog i grckog alfabeta ima svoju numericku vrednost( alfa, beta, gama...). Biblija ima oko 1200 strana, ako neko sastavi 3 recenice sa ovakvom podudarnoscu, a pritom da te recenice imaju smisla, ja odbacujem sva moja uverenja vezano za biblijskog Boga.
(Ivan, 22. septembar 2015 00:26)

Ivane, vikend je prošao, a ti si na slobodi-zabrinjavajuće.

Пеђица

pre 8 godina

Теорија претварања жабе у принца је врхунац моћи злих сила. Милиони живих лешева загрижено бране свој непостојећи идентитет. Саучешће свим цивилизованим зверима због смрти човека у њима.

Eto

pre 8 godina

Da je crkva ma koje vere pocela da propagira pranje ruku pre nauke, kao osnovnu zastitu od bolesti, verovatno bi bilo mnogo vise njenih sledbenika.Ne zelim dalje da navodim primere...

Drava

pre 8 godina

Rekao je Darvin da ne veruje u Bibliju! Opet pogrešno protumačen. Eto ja mislim da je on ovim pismom rekao da veruje u Vrhovnog Boga koji je jedini istiniti tvorac i koji voli i budiste i hinduse,muslimane i hrišćane. (Ipak sam te pomenuo)

kzen

pre 8 godina

Ljudi i danas tesko priznaju da su ateisti jer znaju da ce isprani mozgovi odmah pozeleti da ih vide na lomaci a kakva je tek hrabrost bila biti ateista u 19. veku...

lala

pre 8 godina

vera je vera....u to se veruje....neuki ljudi....
nauka nudi dokaze. doduše još uvek ima nekih nejasnoća, ali znanje se jako brzo širi. voleo bih da sam živ još 100 godina, pa da vidim šta će ostati nejasno....možda će tada sve biti jasno...i kako smo nastali i kada, jer do tada će iskopati još trsta čuda, a verovatno će proizvesti i ćeliju veštačkim putem....a posle je sve jasno...

esma

pre 8 godina

I pored licnog negodovanja apstraktnom nacinu prilaza nekim zivotnim pojavama ,mogu priznati da se moje shvatanje vere koja je iznad religioznosti a koja se ne kosi sa raznim naucnim cinjenicama koje se plasiraju raznim putevima, na jedino mogucem nivou,za koji mislim da je vecinsko stanoviste deklarisanih,istinskih vernika svih veroispovesti na svetskom nivou,je apstrakcija.Jednostavno veru vidim kao neizbezni oblik ljudskog postojanja koja moze pruziti osmisljenost najsiroj ljudskoj populaciji koja je iz raznih razloga lisena ili manje zaokupljenja ,a mozda i nezainteresovana VELIKIM TEMAMA LJUDSKOG NASTANKA , svesna kapaciteta ljudskog domasaja bez najbitnijeg licnog osecaja manje vrednosti.Cesto praveci paralelu izmadju moje babe koja je verovala i u skladu sa tim zivela ,pisca Dostojevskog koji je iznosio misli o spoznaji BOga i nekih dostupnih naucnih teza uopste nisam videla protivrecnost osim nacina kojem su pribegavali u iznosenju svojih shvatanja :APSTRAKCIJA I KONKRETNOST.Posebno mesto ,verovatno psiholoski faktor,u poimanju vere upravo ima osoba koja je bila olicenje kao i sadasnje potvrdjenje kroz aktuelne afirmativne savete i slavne Lujze kao i medicinske savete psihijarije a to su :blagost,zahvalnost,podrska coveku,nepokolebljivost pri velikim gubitcima ,srdacnost ,radoznalost.I kao najvaznije ulogu vere vidim kao podsecanje coveka da se zivot ne sme sagledavati samo i ,ma koliko superiorne,licne perspektive vec sire.

blabla

pre 8 godina

Ovo se odnosi na pojedince: ne morate verovati niti vas iko tera, ali bar postujte pravopis. Bog, Bogu i slicno pise se velikim slovom. Svaka cast ostalima ;-)

Artemis Foul

pre 8 godina

Jedno pitanje za vernike. Kako je hrišćanstvo monoteizam kada postoje dva boga, otac i sin. I ko je jači ako dođe do rasprave. A ako počnete sa svetim trojstvom, to samo pokazuje da je bog šizofrenik. Ko kaže da tu nije samo Otac, Sin i Sveti duh, nego i Mile koji voli malo da popije pa onda stvara poplave i zemljotrese na Zemlji.

Пеђица

pre 8 godina

Теорија претварања жабе у принца је врхунац моћи злих сила. Милиони живих лешева загрижено бране свој непостојећи идентитет. Саучешће свим цивилизованим зверима због смрти човека у њима."

Tako je, Pedjice! Ne daj se zavarati ovim komentarima - to te necastivi iskusava u tvojoj veri. I razbacuje ove fosile na sve strane da vidi hocemo li pokleknuti, ali ti se ne daj! (Joca, ali ne Joc@, 22. septembar 2015 22:09)

Пошто нема прелазних форми, остаје само директно претварање жабе у принца. Има наде за Дарвина!

Aleksander

pre 8 godina

Fascinantno je to da je advokat koji veruje u boga održao reč! Sve što čoveka čini boljim to je dobro, sve što ga poništava je loše! Poštujmo tuđa uverenja i budimo ono u šta verujemo.

LOL

pre 8 godina

Nemoj kokice. Uzmi svoje mišljenje.
Radije izaberi konstrukciju nego destrukciju.
Od prve može nešto i biti a od druge večiti nezadovoljnik i opstruktivac.
A takvih evo i ovde ima iha-ha. Oni su jeftini.
.
(Joc@, 21. septembar 2015 19:36)

Kakve li ironije. Ti Joco nemas svoje misljenje, ne zavaravaj se. Tvoje misljenje lezi u knjizi pisanoj pre vise od dva milenijuma. Sigh.

čovek

pre 8 godina

evoluciju je kao pojam uvela teologija ili religija kao pokušaj da objasni postojanje različitih rasa ... u školi se preskakao taj čas a u crkvi i ne pričaju o tome, zar ne?

cela ta priča o grehu i Adamu nikada nije bila naša priča već se odnosila isključivo na "izabrani narod" ... sad imamo one koji bi da prihvate tuđe grehe jer misle da će zbog toga biti nagrađeni ... i to je OK samo kakve veze to ima sa nama ... da li vam je potrebno da svi oko vas veruju u isto kako bi se osećali sigurnije ili vam masa daje sigurnost i iluziju ispravnog ... kako god to je do vas ali neko božanstvo nekog tamo naroda zaista nema nikakve veze sa nama ... mi po toj priči nemamo greha pa nemamo šta da okajavamo ... ako se osećate grešni - vaša volja ali opet kakve to veze ima sa nama i sa Darvinom i sa prirodnom selekcijom ...

Ivan

pre 8 godina

Darwin je duhovni otac Staljina, Hitlera i Ante Pavelica.
(Hrist je Put, Istina, Vaskrsenje i Zivot, 21. septembar 2015 21:22)

Darvinove knjige su bile zabranjivane Staljinovo vreme, Hitler i Pavelic su bili katolici... Hitler je davao kreacionisticke izjave i pricao je da su belci po liku bozijem a da su se crnci deformisali, dok se Darvin borio za ukidanje robstva gotovo svi robovlasnici su redovno isli u crkvu.

Eh

pre 8 godina

Karl Marks i Čarls Darvin, dva najveća zla koji su se desili ljudskoj vrsti!!!
(mika, 22. septembar 2015 13:26)

Naprotiv, pojava i omasovljavanje svih monoteistickih religija je najvece zlo koje je moglo da zadesi covecanstvo. To je bio uvod u mracnjastvo, koje u proplamsajima i dalje traje. Sto se posebno vidi na primeru bliskog istoka.

VladaTreff

pre 8 godina

Isus je isto kao i Deda Marz. Kada odrasteš saznaš na Deda Mraz ne postoji, a oni koji veruju u Isusa i dalje ih crkva pravi budalama.

Ph.D. phy.

pre 8 godina

Ovde se mešaju babe i žabe, a to nije dobro, jer ljudi ni ne teže tome da se razumeju, već u svojoj uskosti isključivo gledaju i misle da postoji samo njihovo, a druga učenja oko njih ih ne zanimaju. Ipak i pored svega sam uvidom izdvojio nekoliko sistemskih grešaka u sagledavanju drugih koje stvaraju predubeđenja koja ne odgovaraju činjenicama.
Prvo Bog kao takav nije koncept hrišćanstva, još manje biblije. Bog se kao takav ili takva javlja u mnogim učenjima već hiljadama godina. Jedino oko čega se spore je njegova, njena priroda. Dijapazon toga je jako širok u dosta slučajeva čak predhodi najnovijim naučnim saznanjima; vedizam, zoroastrizam, budizam, hrišćanstvo, taoizam, islam... U vedama na primer tvorac je reč, znači talas i informacija, u zoroastrizmu tvorac je prostor i njena prva emanacija je tvaša, akaša u vedama, ili ti etar, u budizmu, taoizmu i islamu tvorac je duhovna(čitaj-hiperdimenziona) sila, tsal, tao, alam almital, ili danas kvantna sila, u hrišćanstvu pak Bog tvorac je transcedentan, znači da je Bog zapravo u geometriji tačka, a u aritmetici nula. Ovo je danas dokučiv i poznat koncept u savremenoj kvantnoj fizici u teorijama o nultoj tački. Ako ne verujete meni za ova učenja o religijskim viđenjima tvorca, knjige i str, pa pitajte, po gotovo za hrišćanstvo za koga je i Tesla govorio da mu je najnaučnije.
Drugo nije ovde svaki vernik judaist, a svaki hrišćanin katolik, niti osim dece neko vidi Boga kao čiku na oblaku.

Ph.D. phy.

pre 8 godina

Treće Tesla, Leonardo da Vinči, Njutn, Ruđer Bošković, Ajnštajn, Milutin Milanković i dr, su takođe bili vernici ili pravilnije homoreligioznus psihologa,jer drukčije je da su neki navodno ovde više evoluirali pa su bliži bogovima, što je glupost,ili su pak sa druge strane životinje, što je više verovatno, ali takođe mislim glupost, jer agnostik(nespoznavanje),ateist(bezbožnik) su izrazi koji su pogrešno postavljeni u osnovi.Jer svi su ljudi na sadašnjem razvoju svesti homoreligioznus, ma koliko prizemni ili genijalni bili.Kada su prizemni i sebi predstavljaju svet isključivo onim što mogu videti, pipnuti, izmeriti, tada se nazivaju ateisti, agnostici, pozitivisti, materijalisti i dr. Kada su pak u spoznaji svoje svesti, pre svega i duhovnog zrenja najdubljih koncepta prirode, tada ih nazivamo duhovnici, gnostici, prosvetljeni i td.Crkva nema veze sa ovim i ovdašnja crkva nije katolička, iako se komentatori ubiše da opišu istu, mada je pala, niti su ovde čitaoci biblije judaisti.
Četvrto evolucija, jedno načelo prirode, evolucionizam kao uopšteno, koncept i darvinizam, uski pogled na evoluciju, nisu isto. Evolucija kao takva postoji mimo čoveka, o njoj govore prvi drevni Persijanci. Evolucionizam je koncept u razvoju, a darvinizam samo anahrona teorija istog, kojoj je težište odabir najačih jedinki, korišćen u svim imperijalističkim težnjma, osporen kod više vrsti uključujući čoveka, društveni koncepti zajednice, horizontalni transfer gena i dr.
Peto nije svet sve vidljivo.

antibot

pre 8 godina

I kako onda, od Adama i Eve su postala njihova deca. Nije valjda da se dalje nastavilo incestom, brat sa sestrom, sestra sa ocem, majka sa bratom. Uvek me zanimalo kako je to dalje teklo da li smo deca incesta ako jesmo, gde ćeš veću i goru životinju od čoveka.
(Straitjacket, 21. septembar 2015 18:27)

Zapravo, adam i eva su imali dva sina, od kojih je jedan ubio onog drugog...

vlada logika

pre 8 godina

@sreta
Molim te, sledeci put nam daj i cenovnik, da se pripremimo i ne sramotimo kada se, eto, osvestimo. A bilo bi pozeljno i da prepisemo crkvi svu imovinu da bi okajali to sto smo do sada ziveli u neznanju, zar ne? Ma nema problema.

Vladimirr

pre 8 godina

(Koma, 22. septembar 2015 12:29)

Hmm, malo kontradiktoran komentar, napisao je NE VERUJEM, dakle nije rekao BOG NE POSTOJI. Dakle, ne verujem u bibliju, odnosno sve ono sto ste u vasem komentaru rekli za vanzemaljce. To je i razlika izmedju agnostika i ateista, prvi NIJE UBEDJEN U BOZIJU EGZISTENCIJU, dok drugi VERUJE DA BOG NE POSTOJI. Kad si religiozni fanatik verovatno i nije neka razlika, ali zapravo nebo i zemlja. Kao sto se vidi Darvin je bio pre agnostik.

Dragan

pre 8 godina

Dok je u Srbiji bilo 98% ateista Srbija je cvetala,a od kad ima 90% vernika propada.Znaci da Bog nepostoji ili nas mrzi.Drugo covek i gorila imaju 95% iste gene.

Logika

pre 8 godina

Vidim gomila ateisticki nastrojenih komentara, jedno pitanje za vas kad vec tako pouzdano tvrdite:
Da li vi imate dokaze da Bog ne postoji ili samo verujete u to da Bog ne postoji?
(Koma, 21. septembar 2015 19:38)

Aj ovako, imam i ja jedno pitanje za tebe:
-Da li vi imate dokaze da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji ili samo verujete u to da Jednorozi / Vile / Sauron ne postoji?

Spike

pre 8 godina

@(samo kažem, 21. septembar 2015 23:40")

"A jedan njegov sunarodnik, valjda major po činu, reče: ateista? nisam video još nijednog ateistu sakrivenog u rupama od granata..."

To sto nije video ni jednog ateistu sakrivenog u rupama od granata nije argument protiv ateista, nego protiv granata.

Vrlo bazicko nevalidno rezonovanje. Videti pod https://en.wikipedia.org/wiki/There_are_no_atheists_in_foxholes i pod https://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_emotion.

Vladimirr

pre 8 godina

Наука не може ни да докаже нити да оповргне постојање Бога јер Бог надилази све рационалне појмове људског ума. Јасно раздвајање науке и вере је зато веома важно

(Sava)

Mislim da Sava to vrlo lepo razlaze, iako on to vidi iz fokusa vernika, a ja iz fokusa agnostika. Na srecu, razuman vernik i razuman agnostik izgleda da vise mogu da se razumeju nego nerazumni ljudi koje god vere (nevere) bili :) Ima i u Bibliji: daj bogu bozije, a caru carevo. Drugim recima, ne mesaj babe i zabe. Ili jos jednom: to su potpuno dve razlicite vrste misljenja, i prednost religije i jeste sto ne mora da DOKAZUJE, vec podstice VERU u nesto. Nazalost, vera moze da bude u superiornost bele rase, ili sta god vec, i zato se koriguje moralom. Nazalost, religija nije bas uvek tako dozivljavana, i mnogima je bilo lakse istrebiti suparnicki tabor nego se zamisleti nad sobom i svojim odlukama, odnosno pogledati u ogledalo.

Joca, ali ne Joc@

pre 8 godina

"Теорија претварања жабе у принца је врхунац моћи злих сила. Милиони живих лешева загрижено бране свој непостојећи идентитет. Саучешће свим цивилизованим зверима због смрти човека у њима."

Tako je, Pedjice! Ne daj se zavarati ovim komentarima - to te necastivi iskusava u tvojoj veri. I razbacuje ove fosile na sve strane da vidi hocemo li pokleknuti, ali ti se ne daj!

Liga šampiona

pre 8 godina

@ nebojsa
Fransoa Volter je živeo sto godina pre Darvina i takođe je bio protivnik Crkve. Sama Crkva nije uvek zauzimala isti stav po mnogim pitanjima niti je imala jednaki uticaj, tako da upoređivanje "boraca" protiv nje nije merodavno ukoliko se ne sagleda sa aspekta vremena u kome su živeli. Npr. besmisleno je upoređivati Darvina tada i LGBT danas, kao nekog ko se bori protiv. Prosto je sramota staviti ih u isti koš zbog različitih namera. Naravno ove reči se ne odnose kritički na tvoj komentar, samo se nadovezujem.

Piplfoks

pre 8 godina

Ako je to rekao pesimista i beznadezni Mark Tven onda da poverujemo da je to bas tako ?
Boze sacuvaj
(nsb, 21. septembar 2015 19:51)

Ne smatram Marka Tvena baš definicijom vrhunskog pisca, ali u njegovim delima ima neizrecivo više mudrosti, ljudskosti i inteligencije od Biblije i svih verskih tekstova zajedno.

popeye

pre 8 godina

И оно најбитније, није имао озбиљан данашњи микроскоп и није знао за ДНК и статистику.

vitez koja

pre 8 godina

Verujem da nesto postoji fizicki neopipljivo, ali tesko mi ulazi u glavu prica o coveku koji je hodao po vodi, ozivljavao mrtve, lecio slepe itd.

Srba

pre 8 godina

Zašto kaže da Darvin nije imao vere. Imao je više vere od svih izvikanih propovednnika. Imao je više vere u nauku i činjenice nego sto su svi oni zajedno imali vere u Boga.

neko tamo

pre 8 godina

evolucija se desava ispred naseg nosa, samo smo suvise slepi da to vidimo. zivotinje se menjaju, prilagodjavaju, cak menjaju I ekoloske nise da bi posigle mlade I hranile se. nazalost, previse vrsta ce nestati ( zbig coveka :(), ali i to je evolucija. moraju da postanu otpornije, pametnije, brze , jace ili neprimetnije...a ljudi se kao virus sire. koliko citam, ljudski virus se jako raduje tragovima vode na potencijalnim novim "domacinima". kad unistimo zemlju, da se preselimo dalje. sa druge strane, sama celija je toliko neverovatno savrsen mikrouniverzum da vraca veru u tvorca. nego, uvek se setim recenice iz "sofijin svet":- na kraju krajeva, nesto je moralo nastati iz nicega. verujem da mi zivimo suvise kratko I da ne vidimo sve nivoe ( ne vidimo ni sve boje za pocetak) oko nas, pa ne mozemo ni znati istinu. verovatno ni ne treba. nisam ateista, ali sam antiteista.

Keke

pre 8 godina

Za one koji se pitaju da li je evolucija "dokazana": kao i svaka naucna teorija, i teorija evolucije je zasnovana na cinjenicama. Nije to kao sto vi zamisljate "teoriju" da neko sedne i uz flasu rakije izmislja "teoriju", lupeta pa sta ispadne. Dakle sve poznate cinjenice podupiru teoriju evolucije jer je teorija evolucije zasnovana na cinjenicama. Kad vi nadjete neku cinjenicu koja obara ili ispravlja teoriju evolucije, izvolite objavite i sigurno cete dobiti paznju ako ne i nobelovu nagradu.

Ana Rakin

pre 8 godina

Dragi komentatori mesate babe i zabe - u Boga se veruje, ali u nauku ne, naucne istine se dokazuju i stalno proveravaju, u nauci dogme postoje, ali su istrazivaci najsrecniji kada ih sruse (dogma molekularne biologije - jedan gen jedan protein je uspesno srusena, a njeno rusenje je omogucilo fantastican uzlet ovoj nauci kojem svedocimo)

Molder

pre 8 godina

Nisu ni Tesla ni Ajnstajn kao uostalom ni jedan drugi naucnik ili genije jer im njihov mozak nije dopustao da veruju u bajke jer su ga koristili i isli kroz zivot jednostavnom-zdravom-logikom

BV

pre 8 godina

Religija mi je fascinantna, ali nisam religiozan. Nažalost dosta ljudi se drži Biblije i crkve kao neke vodilje, autoriteta u svojim životima. Plaše se prirode i apsolutne slobode koju vide kao haotičnu i neuređenu, i crkva im služi kao neka vrsta sedativa od straha od nepoznatog.

Život ima neka svoja pravila koja nauka još nije u potpunosti otkrila (pitanje je hoće li ikada), a crkva tvdi da ih zna (čime neke ljude dovodi do potpuno banalnog postojanja, okovanog nekim besmislenim dogmama).

Ipak, priča o Hristu je za mene jako dirljiva i dotiče me na način na koji me takođe mogu dotaći neka druga izmišljena umetnička dela. Zašto bi iko morao verovati svaku reč iz Bilije, i to da je Hrist postojao da bi ga ideja o Hristu dotakla?

Inače sam evolucionista i agnostik.

Spike

pre 8 godina

@Zoran

"PS Samo za pametnjakovice koji tvrde da se dokazuje postojanje. U matematici se dokazuje da za sistem jednacina ne postoji resenje.
PS Zavrsio sam matematiku, pa znam malo.:)"

Postovani Zorane, od nekoga ko je zavrsio matematiku ocekivao bih da je malo bolje upoznat sa logikom, ne samo matematickom vec i neformalnom. Ona kaze da ti je analogija pogresna, jer se ovde ne radi o sistemu jednacina vec o tzv. egzistencijalnim logickim stavovima.

Sta to zapravo znaci...

Negativni egzistencijalni sudovi u logici se ne dokazuju, i teret dokazivanja (onus probandi) je na onom ko dokazuje, a dokazuje se afirmativan egzistencijalni sud.

Na primer: ja tvrdim da nama svima na glavi sedi po jedan mali crveni Marsovac*. Dokazi da nije tako! Ne mozes - naravno da ne mozes, jer je to nemoguce dokazati. Teret dokazivanja je na meni koji tvrdim postojanje/afirmaciju.

Ukoliko, pak, iz nedostatka dokaza da necega nema, zakljucim da tog neceg ipak ima, onda pravim klasicnu gresku argumenta iz neznanja (argumentum ad ignorantiam). U konkretnom primeru: nemas dokaza da nam na glavi ne sede mali crveni Marsovci - znaci da nam sede.

*umesto "mali crveni Marsovac" mozes da stavis bilo koju egzitencijalnu promenljivu (forma je valjana)

P.S. Pre prozivanja nekoga za "pamenjakovica" dobro razmisliti, narocito kada su analogije u pitanju. Vrlo nezgodna forma zakljucivanja. Jako plodna, ali zahteva mnogo znanja, da ne ispadne obican tzv. cherry pick-ing.

Steffan

pre 8 godina

Kad je Rudolf Dizel napravio prvi prototip svog motora nadogradivsi ga na kociju, tamosnja lokalna crkva ga je upozorila da se ne bavi "demonskim spravama" i da nije dobrodosao u sopstvenom gradu ako nastavi da vozi tu kociju bez konja, ali ga je zena ohrabrila da se provoza gradom kad je shvatila kakav je izum u pitanju. Da ne pricam o Djordanu Bruniju i ostalim naucnicima koji su prolazili i gore zbog religije.

slobodan032

pre 8 godina

Izgleda da je bogu mnogo dosadno kada je stvorio na milione različitih vrsta živih bića, ili je samo stvorio čoveka a ovi jadni insekti i razne travčice su se eto stvorile uzgred.

vladimirr

pre 8 godina

Зато је Тесла веровао и допринео човечанству тј. нама који данас живимо, допринео више него хиљаду „дарвина" заједно. (Ајмо Ноле!!!!, 21. septembar 2015 17:28)E moj ti Nole, eto ti sta je Tesla mislio o religiji (nazalost na engleskom): Later in his life, he did not consider himself to be a "believer in the orthodox sense," and opposed religious fanaticism.Despite this, he had a profound respect for both Buddhism and Christianity.In his article, Tesla stated: For ages this idea [that each of us is only part of a whole] has been proclaimed in wise teachings of religion, probably as a deeply founded truth. The Buddhist expresses it in one way, the Christian in another, but both say the same: We are all one. However, his religious views remain uncertain due to other statements that he made. For example, in his article, "A Machine to End War",Tesla stated:There is no conflict between the ideal of religion and the ideal of science, but science is opposed to theological dogmas because science is founded on fact. To me, the universe is simply a great machine which never came into being and never will end. Man, like the universe, is a machine. And from the concordance of our reactions, understanding is born. Mechanisms of infinite complexity are developed, but what we call "soul" or "spirit," is nothing more than the sum of the functionings of the body. When this functioning ceases, the "soul" or the "spirit" ceases likewise.

ffws

pre 8 godina

Vladimire, neko moze biti ateista i agnostik kao sto neko moze biti teista i agnostik. Ako neko kaze ne verujem da bog postoji to ne znaci da veruje. To je samo skracenica za "ne postoje dokazi za boga(ove)". Ako neko kaze "ne verujem u astrologiju" to ne znaci da on veruje niti postoji ime za nekoga ko ne veruje u astrologiju.

Ateizam je vera koliko je i biti celav boja kose, "off" kanal na TV-u ili neigranje tenisa sport.

Sto se tice tvog drugog argumenta, to je vrsta special pleading logicke greske. Bog navodno potpada pod specijalne standarde kojem se nijedno drugo bice ne klasira, kako da ne, iako se taj bog pojavljivao u raznim formama ljudima kroz jedan deo istorije, sada se ne pojavljuje. Nije li to nista vise nego zgodan argument. Bog u tom slucaju ne mora ni da postoji, apsolutno je svejedno.

Uzmi u obzir vestice; mislim da je sigurno reci da vestice nikada nisu postojale, ali uverenje da postoje je proizvelo isti efekat.

Vera je odbacivanje razuma; tako da je termin "razuman vernik" kontradikcija. Vera nikada nije i nikada nece odgovoriti ni na jedno jedino pitanje i ja izazivam bilo koga da smisli samo jedan odgovor koji ne podize vise pitanja. Ili bolje, metaforicki i u duhu hriscanstva, vera ne moze pomeriti nijednu jedinu planinu...

To nije prednost, to je priroda religije. Vrlo losa priroda. Niti se ikom moze zameriti ako ima standarde za razliku od necega sto je veoma lose preneseno (a ovo mogu i da dokazem)...

vlada logika

pre 8 godina

@B.N.
Au, ti mora da si kandidat za neku funkciju u Firmi. Samo da znas, izgleda da sada vise poena mozes osvojiti na sajtovima koji su protiv gejeva, ovde se neces 'leba najesti.

Пеђица

pre 8 godina

U ime Oca, Sina i Svetog duha i pijanog Mileta, koga ne pominjemo jer je crna ovca u porodici. Amin. (Artemis Foul, 22. septembar 2015 23:59
Пази шта причаш, могао би тако да нехотично истераш свог подстанара кога тако брижљиво гајиш.

Joc@

pre 8 godina

@ (Mile, 22. septembar 2015 19:52)

Odatle što je takav sam postao, svojom slobodnom voljom. Svojim slovesnim stvorenjima Bog je dao slobodu volje (ili opredeljivanja). Do te mere je ona slobodna da je apsolutna, nenarušiva čak ni od svog Tvorca. U suprotnom, kada stvorenja ne bi imala tu slobodu izbora opredeljenja, bili bi roboti, sa predvidljivim ponašanjem i ropskim odnosom prema Tvorcu, što On nije želeo. Taj koga si pomenuo pogordio se i ustao na Boga, okupivši svoje istomišljenike (znaš kako se zovu). Znači, stvoren slobodan, dakle ni dobar ni zao, svojom slobodnom voljom odbacio je dobro i prionuo za zlo. Ako te iskreno zanima više ova tema, vidi tamo gde sam već napisao.
.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

''Napisao sam'' se odnosi na ''Knjigu o Jovu''. Mislio sam da ne treba navoditi jer se Mile pozvao na tekst u kome je navod, znači Miletu je jasno.
Ne izbegavam ja temu, već neću da zauzimam mesto i provociram ove ''jurišnike'' na Boga, vrlo prisutne ovde.

1 Hajde se vrati na svoje reči. Stvorio je stvorenje za koje (kao Onaj koji jedini zna svu budućnost) zna kako će se ponašati. Dakle stvorio je stvorenje a nije stvorio zlo. To stvorenje je moglo da se opredeli i drugačije. (I sada to stvorenje može da se pokaje i opredeli drugačije ali i dalje ne želi.) Bog iščekuje naše akcije, i ispoljava svoju dobru volju da ''u hodu'' koriguje svoje postupanje prema tome. (Vidi npr. ''Knjigu o Joni'' gde to eksplicitno navodi Joni.) Na ovaj način od Čoveka se neprestano, sve do njegovog upokojenja, iščekuje da se ''dobru prikloni a zlu ukloni''. Što je i smisao naših života, da se na taj način regrutujemo za mesto i status u večnom životu.

2 Ako ne bi znao unapred šta će ko da čini, naravno da ne bi bio sveznajući, ali nije to slučaj. Bog zna šta će se desiti, pa jeste sveznajući. Ovo ne narušava ''pravi i istinsku'' i, dodao bih, apsolutnu slobodnu volju, ili slobodu opredeljenja svakog Njegovog stvora koja je nenarušiva.

Drugo se zbiva sa našom slobodom delovanja ili akcije. Ta sloboda je uslovljena Božjom dozvolom. (''Čovek snuje a Bog odlučuje.'') Nama je teško razumeti Božju svemoćnost i sveznanje jer imamo antropološku predstavu o Njemu.

Pozdrav
.

D89

pre 8 godina

Eto ja sam biolog po struci,i pobornik sam Darvinove teorije nastanka vrsta,ali vjerujem u Boga.
(LjutaKrajina, 21. septembar 2015 20:01)

Poštujem vašu struku i vaš stav, a pretpostavljajući da je Bog u koga verujete hrišćanski Bog, voleo bih da mi kažete kako objašnjavate da je nauka, sledeći upravo Darvinove teorije, pronašla ostatke čovekovih predaka u svim stepenima razvoja i dokazala njihovu starost hemijsko-biološkom metodama sa mogućnošću greške od 0,001%? Možda grešim, ali rekao bih da, u ovom slučaju, jedno isključuje drugo, pa ili su ovi naučni podaci tačni ili...

Mile

pre 8 godina

Joc@: "Odlično razmišljaš i biraš promišljene argumente tako da sam
neke kopirao za svoju apologetiku, ali ovo o stvaranju zla nije OK.
Bog nije stvorio zlo. Zlo je (po jednoj definiciji) odsustvo dobra."

A odakle onda satana (djavo, lucifer, necasni)? Ako je bog sve stvorio, onda je stvorio i njega, ne? I ne samo da ga je stvorio, nego ga pusta nekaznjeno da vrsljari po zemaljskim bespucima i kvari mu pastvu. Tezak cinik neki, taj tvorac...

Antitheist

pre 8 godina

@Nama je teško razumeti Božju svemoćnost i sveznanje jer imamo antropološku predstavu o Njemu.Pozdrav.
(Joc@, 23. septembar 2015 16:19): sreća, pa ima onih koji su dokučili šta bradonja smera. Arogancija religioznih je zapanjujuća.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

X je stvorio stvorenje Y, i dao mu slobodu opredeljenja, i Y se opredelilo za zlo, i kako je sada X odgovoran što se Y odlučilo za zlo? Kako je sada X stvorio zlo? Da li je X trebao da mu naruši slobodu opredeljivanja, s obrazloženjem da ne želi takvo opredeljivanje? Tj. da, kako verujem smatraš, cilj opravdava sredstvo, pa, pošto bi X bio ''nemoćan pred pojavom zla'', interveniše blagovremeno i time spreči... Ovo se svodi na drugo pitanje (vidim da ti to kvari logiciranje), zašto je X dozvolio događaje, zle akcije koje nadalje Y sprovodi saglasno svom opredeljenju? Ali ovo je pitanje naredne slobode, slobode akcije, a nije više pitanje slobode volje ili opredeljenja. Zašto je X dopustio razvoj negativnog scenarija? Mogao je, kao svemoćan, bez problema da spreči Y u činjenju zla. Ali, dopustio je, i sve vreme pa i danas, promišljeno. Kako i zašto i čemu itd. je već priča, i treba prostora... ukratko, zlo ima funkciju u ovom Božjem domostroju. Ne znam bolji način da ti preporučim od Knjige o Jovu, ali ti izgleda više voliš da slediš samog sebe nego da probaš da proširiš svoje znanje. OK.
* * *
O očekivanju rezultata utakmice... nama je teško da se odmaknemo od Njutnovog shvatanja vremena kao ‘’trajanja’’, ali, pred X je istovremeno i sadašnjost i budućnost. Zar je ovo nemoguće razumeti? ''Knjiga proroka Jone'' je kratka, i ako imaš radne navike, ako si završio neko jače školovanje, čemu odbijanje? Veoma me zanima, pa te eto pitam: čemu?
Pozdrav
.

petar

pre 8 godina

@Spike
Prema tome, brate moj dobri, izučavaj Sveto Pismo i svete oce, moli Boga (ali od srca i iskreno) i u tvojoj glavi neće biti nikakvih ćorsokaka, niti smutnje, no će ti vidici biti jasni, čisti i dalekometni. Biće ti brate sve kristalno jasno.
Od Boga ti zdravlje i spasenje.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

Da – 5 puta.
Iako sam ja mislio da sam jasan kako X dopušta da Njegova stvorenja
čine zlo, evo smo ispričali tolike priče a ostali neobavešteni.
Moji su svi odgovori Da.
Opet da pojasnim:
X nije stvorio zlo.
X je stvorio sva svoja stvorenja i dao im (namerno i promišljeno, jer
nije morao da im da), slobodu volje (htenje, opredeljenje, nastrojenje...).
Njegovo stvorenje je svojom slobodnom voljom unelo zlo u ovaj svet, i
i dalje na njemu istrajava, tj. ne želi da odustane od svoje zle volje i
namere da se tako ponaša.
X mu nekada dopušta zlo ponašanje a nekada ne.
Zašto, kada, itd.... posebna priča.
(Ovo je odlično objašnjeno u ''K. o Jovu'', na prvoj stranici.)
* * *
Zašto ne možeš da razumeš da X nije stvorio zlo... evo te pitam opet.
.

CATAPA

pre 8 godina

Apsolutno vrhunac podmetanja koji se evo ponavlja i u nekim komentarima je da je Darvin bio vernik, a Hitler ateista. To su otprilike podjednake budalaštine koje samo temeljno spran mozak može da prihvati. Dokazi su po pravilu uzalud, pa ni ovaj to neće moći da izmeni. Ludaci su u velikoj prednosti jer ne moraju da se povinuju nikakvoj logici i nikakvim dokazima.

Hop cup gde je dog

pre 8 godina

Staljin nije verovao u Darvinove principe zato sto su se kosile sa komunizmom; on je vise bio za Lamarka. Takodje je izjavio da je genetika "kapitalisticka izmisljotina". Sta vise i ocekivati od bivseg seminariste (teologa).

Hitler je bio kreacionista; verovao je da su rase (sada zastareli koncept) nastale u razlicito vreme, sto se takodje kosi sa tadasnjim shvatanjem evolucije i Darvinovim otkricima. Verovao je da su Jevreji korupcija Arijevske rase i da su se udaljili od boga pocev od Savla, erm, Pavla, a da su ostale rase manje od ljudi. QED, daleko je to od Darvina...

Tako da je jos jedna kreacionisticka laz razotkrivena. Ne bi trebalo da se obrazujete preko YouTube-a, a svako danas moze da napise knjigu.

Реdjiса

pre 8 godina

Спике, песимисто, заборавио си да све је добро што се добро сврши. Ти си као наши фудбалери. Игра се док судије не одсвира крај. Угледај се на Немце, доста више с тим заосталим менталитетом.

Реdјiса

pre 8 godina

Ми смо докучили да ви антитеисти верујете у претварање жабе у принца.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Dobar komentar. Zasto - zato sto kada se tvoj stav razbije na proste premise i onda se one ubace u logicku valjanju formu i izvuce zakljucak koji nedvosmisleno pokazuje koliko je tvoj zakljucak nebulozan, ti radis sta - modifikujes premise (na koje si prethodno dao "amin").

U vezi sa tim, vrlo kratko cu se osvrnuti na nekoliko stavki:

- Lep citat Sopenhauera, ali eristicka dijaletkika i formalna logika su dve razlicite stvari. Da si procitao tu celu knjigu, znao bi i zasto. Mali nagovestaj: formalna logika je upravo bavi okolnostima kada su javljaju pogresni zakljucci i kako se formiraju sudovi...za razliku od tvog citata koji su partikularni, sto znaci - pozdravi se sa dedukcijom.

- Da li stvorenje Y cini zlo?...kazes "da", a onda kazes treba "opredeljuje se da cini zlo", sto tek treba da dokazemo. Dakle, stavljas zakljucak u premisu (begging the question, petitio principii - https://en.wikipedia.org/wiki/Beg_a_question). Fantastican rezon.

- Lukavi cini zlo samo kada mu se dopusti, kazes. GENIJALNO! Upravo si rekao da je zlo pod kontrolom tvorca, tj. lukavi slobodnom voljom odluci, a tvorac mu da dozvolu - zajednicki zlocinacki poduhvat...

- Hipoteticki silogizam jeste valjan po svim pravilima, onako kako sam ga izneo. Ne kazem ja, kaze logika. Za razliku od tebe, ja ostavim linkove, pa mozes da pratis.

- Konacno - taj tvoj tvorac je u trenutku stvaranja znao da ce ispasti zlo (NAMERA/UMISLJAJ!), ergo, on je odgovoran. I rest my case.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

"Odatle što je takav sam (djavo, prim. aut.) postao, svojom slobodnom voljom. Svojim slovesnim stvorenjima Bog je dao slobodu volje (ili opredeljivanja)...Znači, stvoren slobodan, dakle ni dobar ni zao, svojom slobodnom voljom odbacio je dobro i prionuo za zlo. Ako te iskreno zanima više ova tema, vidi tamo gde sam već napisao."

To nazalost, nije moguce, jer nigde nisi nista napisao ni objasnio, jer, na kraju krajeva - ni ne mozes. Stavise, vise puta si vrlo elegantno izbegao temu, sto je razumljivo. Zasto - zato sto je u pitanju tzv. paradoks slobodne volje, nocna mora svih kreatodogmata...

Elem, recimo da je tvorac (ili vise njih, zasto ne?) zaista coveku dao slobodu volju. Postoje dva slucaja:

1. Ako je tvorac sveznajuci i svemoguci, onda on neizostavno zna unapred sta ce neko da izabere, pa i sam djavo koga je stvorio. U tom slucaju, stvorio je stvorenje za koje unapred zna da ce ciniti zlo, tj. namerno je stvorio zlo.

2. Ako tvorac "podari" pravu i isitnsku slobodnu volju i ne zna sta ce ko unapred da cini, onda se to protivi njegovoj sveznajucoj/svemogucoj prirodi.

Kako god okrenes - corsokak. Na kraju krajeva, nije to nista novo...pogledati detalje na https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_free_will. Tu je i link sa kratkim opisom na srpskom.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Ja zaista nisam vise siguran sta je problem u razumevanju (kao sto ne mozes da razumes "bozju svemocnost" i pitanje tvorcevog tvorca)? Hajde, probacu da uprostim u najjednostavniji moguci silogizam, sa jednom medjupremisom:

Premisa 1: Entitet X stvara stvorenje Y.
Potisnuta premisa (citiram te): "Bog zna šta će se desiti, pa jeste sveznajući."
Premisa 2: Stvorenje Y se odlucuje da cini jedino, samo i iskljucivo izrazito zla dela.
Zakljucak: Entitet X je direktno odgovoran za pocinjena zla dela (jer je unapred znao sta ce se desiti i mogao je to da spreci).

Premise istinite, forma valjana - zakljucak validan i deduktivan. I to je kraj sto se logike, da ne kazem zdravog razuma, tice. Ti mozes da ides opet na special pleading fallacy (https://en.wikipedia.org/wiki/Special_pleading), tj. da za entitet X proizvoljno tvrdis da je neki poseban slucaj, ali, u tom slucaju mozemo da tvrdimo da su i Deda Mraz i Zubic Vila takodje posebni slucajevi i sve sto dalje proizilazi iz toga.

Kazes "to stvorenje je moglo da se opredeli i drugacije" - nije moglo jer je u trenutku stvaranja entitet X vec znao sta ce da bude. Nije do stvorenja, nego do etiteta X koje ga je stvaralo. A vrhunac besmisla je da "Bog iščekuje naše akcije"! Pa kako moze neko da iscekuje nesto sto vec zna! Koji je to rezon? Sa neizvesnoscu iscekujemo rezultat utakmice koji unapred znamo?

Ja znam da koherentnost misaonog toka moze da bude problematicna, ali ako je i od kreatodogmata - mnogo je...

petar

pre 8 godina

@Spike
Sličan problem je imao i naš blaženopočivši patrijarh Pavle. Evo šta on kaže o tome: Ako Bog unapred zna da ću ja da budem ubica, kockar, ili ne znam kakav pokvarenjak, dal' ja mogu to da ne budem. Ako ne budem, njegovo znanje je ništa, a ako budem - gde je tu sloboda? Mnogo me je mučilo to pitanje i trebao mi je taj odgovor. Ali, ako se poverim nekom od drugara - nisam siguran da ću dobiti odgovor, jer njih ne interesuju ta pitanja; da kažem nekom od profesora - ni to ne ide, reći će, ovaj je neki jeretik, ko zna?
U tim godinama vam svašta pada na pamet, te sam dugo nosio to pitanje u sebi dok nisam naišao na odgovor kod blaženog Avgustina koji to objašnjava pojmom vremena. Vreme je, kaže on, jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost je bila, nje nema; budućnost će biti - i nje nema; a šta ima? Ima sadašnjost, ali i nje gotovo da nema; ona je dodirna tačka između prošlosti i budućnosti u kojoj budućnost stalno prelazi u prošlost. Vreme važi za stvorena bića, materiju, vasionu i pogotovu za nas ljude. Mi živimo i shvatamo u kategorijama vremena, prostora i brojeva. Ali, za Boga to ne važi. Za njega nema ni prošlosti, ni budućnosti, već samo večne sadašnjosti, tako da kada mi kažemo da će nešto biti, to će nama biti, ali ne i njemu. I to je meni rešilo problem. Da nije, mogla je da bude tačka na bavljenje bogoslovijom. ..

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Posto je silogizam ocigledno previse komplikovana forma zakljucivanja, ja bih te zamolio da mi sa da/ne, dakle najprostije moguce, odgovoris na sledeca pitanja. Na kraju krajeva, kao hriscanin si duzan odgovore, sudeci po tvojoj svetoj knjizi (Prva poslanica Petrova 3:15: https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Peter%203:15)

Da li je entitet X svemocan/svemoguci? Da/ne?
Da li je stvorio stvorenje Y? Da/ne?
Da li stvorenje Y cini zlo? Da/ne?
Da li je u trenutku stvaranja entitet X znao da ce stvoreneje Y raditi i sejati zlo? Da/ne?
Da li ga i dan danas entitet X pusta da cini zlo?

Dakle, jako prosta pitanja, bez ulazenja o "ulozi zla u Bozjem domostroju" (znaci tvorac ipak dopusta zlo?). Jos jednom te podsecam na spise u koje su kunes i koje sam ti citirao. Ukoliko mi ne odogovoris jasno i konkretno, sam ih krsis...

A sto se knjige o Jovu i Joni tice, da, procitao sam i imam svoj komentar na njih, ali ga namerno nisam iznosio jer bi to raspravu odvelo u drugom smeru. Uopste, kada vas, kreatodogmate covek "pritisne" arugmentima, imate taj obicaj da bacite neku crvenu haringu ili napravite nekog "straw man" i skrenete temu.

I istih razloga necu komentarisati Petrovu opasku na stavove Gojka Stojcevica jer bih morao da se osvrnem na njegove stavove iz "Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere" i svim sto je tamo napisao, a sto je, blago receno, sokantno...

Dakle, umesto "price za koju treba vremena i prostora", molim kratko.

Hvala.

Spike

pre 8 godina

@Joc@

Zahvaljujem na odgovoru. Odgovori jasni i precizni, bas kao sto treba da budu. :) Elem, iako nisam hriscanin, a jos manje verujuci, nemam problema da na sebe primenim 3:15, pa da odgovorim na tvoje pitanje.

Elem, "zašto ne možeš da razumeš da X nije stvorio zlo... evo te pitam opet.". Kratak odgovor bi bio - zbog kategorickog silogizma. Konkretnije:

Uzecu odgovore na onih pet pitanja kao premise. Radi lakseg prikaza, a posto neko ovde rece da je zavrsio matematiku, mozemo da napravimo ovakvu postavku:

P - bozanstvo koje stvara sve sto postoji, pa i stvorenje koje cini zlo, i koje u trenutku stvaranja zna da ce to stvorenje da cini zlo, dakle, postoji namera/umisljaj

Q - stvorenje koje cini zlo

R - samo zlo delo (pocinjeno od Q)

Dakle, posto je P stvorilo Q, i P je "starije" od Q, mozemo da kazemo, shodno hriscanskoj postavci da: P sledi Q (modus ponens - https://en.wikipedia.org/wiki/Modus_ponens). Napominjem, da je P izmedju ostalog stvorilo i Q, ali i sve ostalo.

Obzirom da Q cini zlo, stalno i uvek, onda: Q sledi R.

Kada napravimo "dupli modus ponens", dobijemo hipoteticki silogizam (https://en.wikipedia.org/wiki/Hypothetical_syllogism):

Ako P, onda Q.
Ako Q, onda R.
Zakljucak: Ako P, onda R.

Drugim recima, P je dovoljan uslov za R. Tj. ta svesnost zla koje ce proisteci stvaranjem Q, baca odgovornost na P.

Elementarna logika. Valjana po svim pravilima valjanog zakljucivanja. Osim ako ne idemo na "e, ali ovo je nesto posebno".

Реdјicа

pre 8 godina

Спике, опуштено, у вечности нема зла. Примиhемо те у рај, не брини. Заслужио си, толико ти смета зло.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike

Artur Šopenhauer ''Eristička dijalektika'', str. 3: ''Pogrešni sudovi su česti, pogrešni zaključci veoma retki''. (Ima na netu, tebi bi se dopalo, ako ne nađeš javi mejl da ti pošaljem.)
* * *
Greške u tvojim premisama su se pojavi1e u zaključku. Evo koje:
1 ...''da cini zlo'' nije ok. Treba: da se opredeljuje (ima slobodnu, nesputanu volju) za zlo. Činjenje je (podsetimo se) uslovljeno dopuštenjem.
2 ...''cini zlo''. Opet netačno. Čini samo kada mu se dopusti. Ovo veoma menja situaciju, jer se zlu pridaje kurativni značaj. (Kurativni sa stanovišta smisla sveta i stvorenja, inače se zlo smatra nekontrolisanim oponentom, kako mi se čini da ti shvataš.)
3 ...''ali i sve ostalo''. Netačno. Ima toga prilično što nije stvorilo, npr. zlo.
4 ...''stalno i uvek''. Ne. Vidi 1 i 2.
5 ...''valjana po svim pravilima''. Ovo ti sam sebe ocenjuješ najvišom ocenom? Upravo je ovde nešto najkorisnije što bi iz Pravoslavlja naučio. Jer ono gordoumlje smatra najgorom bolešću, gorom od svih sida i rakova zajedno.
* * *
Ima mnogo čarobnih stvari da se nauči u Pravoslavlju, i tako polako čovek uviđa svoja kriva predubeđenja. O tome ko smo mi a ko X (P); o funkciji zla u ovom svetu i kako ga X fantastično koristi da sprovede svoju namisao; šta je Njegova namisao, svrha, smisao sa svetom a šta s nama; šta je najvažnije u svetu a šta u našem životu; zašto se čovek rado okreće zlu; koje tri strasti vladaju ljudima; kako se one kontrolišu a kako pobeđuju...

Pozdrav
.

Joc@

pre 8 godina

@ Spike, brate...

Vidim da ti je stalo da pošto poto budeš u pravu...
Ne vidim smisla daljem argumentovanju jer se ponavljamo.
Najbolje je da realan život, stvarnost, događanje... bude presuditelj.
Život je fantastična drama koja se odvija u milijardama ‘’molekula’’
istovremeno i neprestano, i šta on pokaže – to je.
Može čovek priznati ili odbiti da prizna, ali – to je.
I potom opet može razumeti ili odbaciti, ali je - opet to.
Do te mere X pušta ipsilona... da razume i opredeli se.
Pa nek nam je, i tebi i meni i svima nama, sa srećom.
Pozdrav
.

Aleksander

pre 8 godina

Veoma interesantna rasprava, a posebno blagorodna što nema botova. Kao okoreli materijalista o svetom trojstvu imam sledeće viđenije: 1. Otac = vreme, Sin = energija + materija, Sveti duh = prostor. Ja sam svoj razum umirio Paskalovom teorijom klađenja. Klade se verujući i neverujući da li Bog postoji ili ne. Ako je neverujući u pravu i dobije opkladu (Bog ne postoji). Šta dobija? NIŠTA. Ako nije u pravu gubi SVE. Ako verujući nije u pravu. Šta gubi? NIŠTA. Ali ako je u pravu dobija SVE! Dakle logika razuma nalaže..... Hvala vam komentatori ulepšali ste mi dan.