Sreda, 26.08.2015.

20:55

Dan D za prosvetare danas?

Posle objave spiska tehnoloških viškova, Ministarstvo prosvete bi danas trebalo da objavi spiskove potreba po školama u Srbiji.

Izvor: B92

Dan D za prosvetare danas? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

karamba

pre 8 godina

Profani da su pametni kako nisu,da sada lepo odloze start skolske godine,da udju u potpunu obustavu rada i rese stvar,a ne kao prosli put sa onim glupiranjem sa skracenim casovima i nekim minimumom rada,pa da ih opet izrade.
Pun mi je vise njihovog nezadovoljstva.Ok,svima je jasno da im je status uzasan,da su im plate zaista male,ali brate mili,neka naprave vise nesto konkretno za sebe.Ja ih razumem,ali jedino sami sebi mogu pomoci.
Vlast ih vara i laze,a nasa deca ispastaju.Stanite sa poslom i ne pocinjite dok vam ne ispune zahteve,a ako niste sposobni da istrajete,onda ucutite vise i da vas ne cujemo!

Srdjan Bg

pre 8 godina

Koliko moras biti retardiran da stalno petljas po prosveti a nikada nista ne uradis?Lepo prekopiras skolski program iz 70 malo ga osavremenis i resen problem.Ali lakse je postaviti min.prosvete koji nema pojma gde je levo nego resiti problem.

Aldo

pre 8 godina

Od početka "reformi" sve je u stilu "zavadi pa vladaj". To dokazuju i ovi komentari. Prosvetni radnici treba da brane svoje interese angazovanjem advokata, pojedinacno ili grupno.

Dr Mr

pre 8 godina

Pre neki dan je stiglo naređenje iz ministarstva prosvete da neki profesori moraju da idu u penziju iako ne ispunjavaju uslove za starosnu, dakle imaće manju penziju, iako imaju normu časova za ovu školsku godinu. Verovatno će onda Vulin i Vučić na sva zvona i naravno na Pinku da objave da će biti zaposleni mladi kadrovi sa biroa, bla bla truć!

mirko

pre 8 godina

šta čekate ustajte na bunt danas prosvetari sutra neko drugi... a ovi tajkuni na slobodi i sve bogatiji.Vidi bogati Toma udomio sina ni manje ni vise gradonačelnik,premijerov obrat u upravnom odboru tkošarkaškog kluba i td ma svi isti Čeda,Pajtic,Dinkic koje smo budale i zato bunt.

Milan Krstic

pre 8 godina

Recite mi primer gde je psiholog,psihijatar,logoped ili neki drugi sa titulom Dr,Mr,Fr uspeo da vrati neko delikventno dete na pravi put...ili dajte mi procenat uspeha...
U poslednjih ko zna koliko godina skole su konstantno bile u strajku...kada se na to dodaju ratovi,socijalna beda i nestajanje srednje klase dobili smo farme,velike bratove,Maldive i ko zna kakve emisije nakardnog i nazadnog karaktera...ali to je sada Srbija a posledice ce da budu strasne po naciju...mi mozemo praviti bilo kakve zakone ali nemamo vise ljude koji to zele ili mogu da spovedu na pravi nacin a da se sve ne izvrgne ruglu...prosveta snosi veliki deo krivice za opste stanje duhovnog stanja omladine pa i nacije...

Mladi Profesor

pre 8 godina

Sada ce prednost pri zaposlenju ce Novom Sadu imati neko iz recimo Kragujevca,samo zato sto je na listi,nema veze da li je strucan,kompetentan,dovoljno obrazovan...Ako nekome iz Paracina fali 20% fonda a u Kanjizi ima prostora,sta,putovace?Direktori moraju da povladjuju zaposlenima jer oni treba da glasaju za njega.Velika vecina njih ni ne drzi nastavu,samo se pojavi na casu,daju svima petice i resen problem,deca srecna,roditelji isto.Promasena prica.Promasen zivot.Nece Vam proci!

Милосав

pre 8 godina

Није само министар тај који не познаје школство, овде се својим коментарима многи истичу. Министар је марта помпезно најавио "у просвети 10.000 радника вишак". Пре једно месец дана је свечано објавио да је вишак 1000 просветних радника. Где се изгубило оних 9000? И сада прави представу око онога што се сваке године одвија. Годинама у школама не може се нико запослити док се не збрину технолошки вишкови. Сваке године се прво прави списак вишкова па списак потребних. Наравно, и ту се дешавају злоупотребе али су мањег обима. Све се исто одвија као и сада, само је то сада "Дан Д". Пази да није. Прави вишкови су у министарству, школским управама, управама за образовање града, регионалним управама, разноразним заводима и центрима за образовање овога или онога. Има их више него професора и нико нема плату као професор. То наравно никоме не смета.
@Lurije залаже за "uvesti da se škole finansiraju na osnovu broja đaka". Поново да уведемо оно што је већ уведено? Ако још једном уведемо уведено биће боље?
@C i n i k би да укине рачуноводства. "Zapravo i nema posla jer ucitelji i nastavnici,platu primaju na ime i prezime iz Ministarstva, direktno.". Како му објаснити када основно не познаје? Обрачун плата се врши у школама а министарство по том обрачуну уплаћује. Не врши обрачун. И обрачун плата није једина ствар коју ради рачуноводства. Прво се треба упознати па стављати примедбе.
...

Maja

pre 8 godina

Da li iko u ovoj drzavi zna sta radi sekretar i sef racunovodstva u skoli? E ovako sekretar radi ugovore radu,resenja, prijave, odjave, celokupnu kadrovsku evidenciju, izradjuje statut, pravilnike, radi javne nabavke, razne ugovore,dopise,komunikacija sa svim drzavnim organima u sprovodjenu propisa, prima postu, obavlja razne administrativne poslove i da ne nabrajam. Sef racunovodstva, sve to sprovodi kroz platu i placanja,popis,finansijski plan, plan nabavki, prijem i narucivanje kanc.materijala i nastavnog, deli to isto. E kad njih ukinu volela bi da vidim kako ce skole funkcionisati i haos koji ce nastati.

On

pre 8 godina

Znam samo da moje komšije učitelj i učiteljica svake druge godine doplate 2000e za drugi auto. Ja rintam i zarađujem sigurno više od njih pojedinačno, moja žena takođe i ne možemo nikakav auto da kupimo.

Uros

pre 8 godina

Manje pedagoga i psihologa? U zemlji koja prolazi kroz potpuni demografski slom gde su ucionice postale ratna zona, a vecina ucenika huligani i delikventi! Zasto bi psiholog tu imao posla?

Toliko

pre 8 godina

(On, 26. avgust 2015 22:10)
Није тема али да Вам објасним. Не купују они то од плате у просвети сигурно. Имам 10 година професорског стажа (са пуном нормом) и не да не могу да приуштим себи аутомобил, него живим у потстанарској соби (не стану) и што би наш народ рекао немам ни "кучета ни мачета". Сав "друштвени живот" који могу да платим је рачунар и интернет.

Treba malo sire sagledati ovaj problem Gospodine Verbicu

pre 8 godina

Dan d za neke sto su primljeni putem veze zadnjih godina,decenija neki cak I na 30%,20% (nisu tehnoloski viskovi)norme za stalno na namestenim konkursima, a mnogi od njih I nisu strucni za to sto predaju I zavrsili su neke tkz privatne skole po Srbiji I Bosni po sistemu kljuc u ruke to jest pare na sunce a diplomu u dzep.
E za njih je Dan d.
I zasto bi takvi sad imali prednosti nad nekim ko sad zavrsi skolu kao najbolji u svojoj generaciji ili vec radi u skolu na odredjeno i zasto bi sad oni bili diskriminisani to se kosi cak I sa ustavom Srbije a ustav Srbije je iznad ovog kolektivnog ugovora kojim se samo polovicno resevaju problemi a plus se srozava ionako lose obrazovanje na jos nize grane jel se zatvaraju vrata najboljima da bi se podmirili tamo neki koji bi u normalnoj zemlji odavno dobili otkaz...

Milko

pre 8 godina

Čistke i osvete su već počele.
Partijski komesari(direktori) su napravili spiskove "neprijatelja" koji će popiti otkaze.
Ostaju samo poslušni i podobni.

Lurije

pre 8 godina

Imamo jako glomazan, inertan i zastareo obrazovni sistem.
Kako ga unaprediti? Meriti testovima koliko kvalitetno svako od profesora obavlja svoj posao(da mu to utiče na platu), smanjiti učenicima broj predmeta na 10 (a ne da imaju 15 u srednjoj školi), uvesti izborne predmete, smanjiti administrativne obaveze zaposlenima, uvesti da se škole finansiraju na osnovu broja đaka. I radite to 10 godina i videćete rezultate. A kad bi se sve to sprovelo mnogi bi prosvetni radnici morali bolje da rade svoj posao, mnogi bi ga i izgubili jer ga ne zaslužuju. Tada bi bilo prostora za veće plate.
Ovako vlast demagoški rešava probleme, kao i sve drugo. Nemaju snage za suštinske promene, para nema, pa onda ošinu smanjenje plata svima jednako, uvode neke tehnološke viškove... Samo da državu što manje košta, a što se problem suštinski ne rešava nije bitno.

C i n i k

pre 8 godina

Treba ostaviti mozda pedagoge,ali ono sto je potrebno to je, otpustiti racunovodstva po skolama koja su potpuno nepotrebna,to su izmisljena radna mesta,a od 2005 sve obracunke sa srednjom skolom donele su preko noci kao i svi drugi,diplome Ekonomskog, pa sada primaju i platu sa VII...a posao isti.Zapravo i nema posla jer ucitelji i nastavnici,platu primaju na ime i prezime iz Ministarstva, direktno.Dakle tako bi se dosta ustedelo a mogli bi mozda ostati pedagozi. Soc.radnici nisu potrebni,to je smesno.Potrebno je povecati br.policajaca i zabraniti da neko otvara kockarnice i kafice pored skola.

zoran

pre 8 godina

vas dan d je bio na prolece kada ste se povukli iz strajka. sad ce da vas razvlace ko sline. meni nije jasno da ste poverovali u pricu ove vlade koja cim zine znas da je laz. pa vucic kad kaze dobro jutro ja pogledam na sat da vidim jel proslo 12. na sve to predstavnici vlade svi zajedno imaju tri velika odmora i vi ste ocekivali da imaju obzira i razumevanje za obrazovanje.

Slavisa

pre 8 godina

Sve one koji su prosle godine strajkali pod hitno otpustite i primite novi,strucniji kadar koji je zeljan posla i hleba! To je jedino ispravno resenje!

nastavnik

pre 8 godina

Pitajte ministra ko će da proverava te liste o slobodnim mestima. Ja ću vam reći - niko. Novi direktori i neki poslušnici sa juga će plašljivo poslati pravo stanje, a ovi "vukovi" iz Beograda i Vojvodine će lažirati i sakriti bar po dva do tri slobodna mesta. A i što ne bi kada niko nikada to neće da proverava. Isto je i sa brojem dece, bar u osnovnim školama, ko sme - laže i lažira na veliko, a niko nikada nije ušao u škole da zaista proveri broj učenika. To samo ovim "stručnjacima" iz Ministarstva nije jasno. Kada bi bar pitali nekoga bilo bi im lakše, ali oni su sveznajući.

che

pre 8 godina

A sta se desava sa defektolozima- oligofrenolozima (za neupucene, za decu ometenu u razvoju) koje niko nece da zaposli zbog ove inkluzije, koja je svuda propala samo je kod nas guraju? Sramne odluke da jedan petogodisnji fakultet totalno degradiraju i uniste. Ucitelje i nastavnike teraju da zavrsavaju neke kurseve za rad sa decom ometenom u razvoju i ako za tu profesiju postoji defektoloski fakultet, pa se pitam, ko unistava defektologe???

Pokojni Toza

pre 8 godina

Svaki dana je dan D za radnike u prosveti.
Plate ispod proseka, a obrazovanje daleko iznad. Odnos korisnika prema uslugama izuzetno omalovažavajući, odnos poslodavca prema zaposlenima još gori.
Kolege među sobom nemaju ni malo solidarnosti, dele se na važne nastavnike i one manje bitne, učitelje i nastavnike, radne i one koji otaljavaju svoj posao.
Zato nijedan štrajk nije uspeo, empatija ne postoji, nikad zajednički nastup svih prosvetnih radnika po bilo kom pitanju, nikad pameću da nastupe protiv bahatosti, nikad da shvate da se čast profesije brani ličnom čašću.
Zato svi i gaze po prosvetarima, pa više samopoštovanja ima među đubretarima.

zoran

pre 8 godina

vas dan d je bio na prolece kada ste se povukli iz strajka. sad ce da vas razvlace ko sline. meni nije jasno da ste poverovali u pricu ove vlade koja cim zine znas da je laz. pa vucic kad kaze dobro jutro ja pogledam na sat da vidim jel proslo 12. na sve to predstavnici vlade svi zajedno imaju tri velika odmora i vi ste ocekivali da imaju obzira i razumevanje za obrazovanje.

Pokojni Toza

pre 8 godina

Svaki dana je dan D za radnike u prosveti.
Plate ispod proseka, a obrazovanje daleko iznad. Odnos korisnika prema uslugama izuzetno omalovažavajući, odnos poslodavca prema zaposlenima još gori.
Kolege među sobom nemaju ni malo solidarnosti, dele se na važne nastavnike i one manje bitne, učitelje i nastavnike, radne i one koji otaljavaju svoj posao.
Zato nijedan štrajk nije uspeo, empatija ne postoji, nikad zajednički nastup svih prosvetnih radnika po bilo kom pitanju, nikad pameću da nastupe protiv bahatosti, nikad da shvate da se čast profesije brani ličnom čašću.
Zato svi i gaze po prosvetarima, pa više samopoštovanja ima među đubretarima.

che

pre 8 godina

A sta se desava sa defektolozima- oligofrenolozima (za neupucene, za decu ometenu u razvoju) koje niko nece da zaposli zbog ove inkluzije, koja je svuda propala samo je kod nas guraju? Sramne odluke da jedan petogodisnji fakultet totalno degradiraju i uniste. Ucitelje i nastavnike teraju da zavrsavaju neke kurseve za rad sa decom ometenom u razvoju i ako za tu profesiju postoji defektoloski fakultet, pa se pitam, ko unistava defektologe???

Toliko

pre 8 godina

(On, 26. avgust 2015 22:10)
Није тема али да Вам објасним. Не купују они то од плате у просвети сигурно. Имам 10 година професорског стажа (са пуном нормом) и не да не могу да приуштим себи аутомобил, него живим у потстанарској соби (не стану) и што би наш народ рекао немам ни "кучета ни мачета". Сав "друштвени живот" који могу да платим је рачунар и интернет.

Uros

pre 8 godina

Manje pedagoga i psihologa? U zemlji koja prolazi kroz potpuni demografski slom gde su ucionice postale ratna zona, a vecina ucenika huligani i delikventi! Zasto bi psiholog tu imao posla?

Милосав

pre 8 godina

Није само министар тај који не познаје школство, овде се својим коментарима многи истичу. Министар је марта помпезно најавио "у просвети 10.000 радника вишак". Пре једно месец дана је свечано објавио да је вишак 1000 просветних радника. Где се изгубило оних 9000? И сада прави представу око онога што се сваке године одвија. Годинама у школама не може се нико запослити док се не збрину технолошки вишкови. Сваке године се прво прави списак вишкова па списак потребних. Наравно, и ту се дешавају злоупотребе али су мањег обима. Све се исто одвија као и сада, само је то сада "Дан Д". Пази да није. Прави вишкови су у министарству, школским управама, управама за образовање града, регионалним управама, разноразним заводима и центрима за образовање овога или онога. Има их више него професора и нико нема плату као професор. То наравно никоме не смета.
@Lurije залаже за "uvesti da se škole finansiraju na osnovu broja đaka". Поново да уведемо оно што је већ уведено? Ако још једном уведемо уведено биће боље?
@C i n i k би да укине рачуноводства. "Zapravo i nema posla jer ucitelji i nastavnici,platu primaju na ime i prezime iz Ministarstva, direktno.". Како му објаснити када основно не познаје? Обрачун плата се врши у школама а министарство по том обрачуну уплаћује. Не врши обрачун. И обрачун плата није једина ствар коју ради рачуноводства. Прво се треба упознати па стављати примедбе.
...

Milko

pre 8 godina

Čistke i osvete su već počele.
Partijski komesari(direktori) su napravili spiskove "neprijatelja" koji će popiti otkaze.
Ostaju samo poslušni i podobni.

nastavnik

pre 8 godina

Pitajte ministra ko će da proverava te liste o slobodnim mestima. Ja ću vam reći - niko. Novi direktori i neki poslušnici sa juga će plašljivo poslati pravo stanje, a ovi "vukovi" iz Beograda i Vojvodine će lažirati i sakriti bar po dva do tri slobodna mesta. A i što ne bi kada niko nikada to neće da proverava. Isto je i sa brojem dece, bar u osnovnim školama, ko sme - laže i lažira na veliko, a niko nikada nije ušao u škole da zaista proveri broj učenika. To samo ovim "stručnjacima" iz Ministarstva nije jasno. Kada bi bar pitali nekoga bilo bi im lakše, ali oni su sveznajući.

Maja

pre 8 godina

Da li iko u ovoj drzavi zna sta radi sekretar i sef racunovodstva u skoli? E ovako sekretar radi ugovore radu,resenja, prijave, odjave, celokupnu kadrovsku evidenciju, izradjuje statut, pravilnike, radi javne nabavke, razne ugovore,dopise,komunikacija sa svim drzavnim organima u sprovodjenu propisa, prima postu, obavlja razne administrativne poslove i da ne nabrajam. Sef racunovodstva, sve to sprovodi kroz platu i placanja,popis,finansijski plan, plan nabavki, prijem i narucivanje kanc.materijala i nastavnog, deli to isto. E kad njih ukinu volela bi da vidim kako ce skole funkcionisati i haos koji ce nastati.

Lurije

pre 8 godina

Imamo jako glomazan, inertan i zastareo obrazovni sistem.
Kako ga unaprediti? Meriti testovima koliko kvalitetno svako od profesora obavlja svoj posao(da mu to utiče na platu), smanjiti učenicima broj predmeta na 10 (a ne da imaju 15 u srednjoj školi), uvesti izborne predmete, smanjiti administrativne obaveze zaposlenima, uvesti da se škole finansiraju na osnovu broja đaka. I radite to 10 godina i videćete rezultate. A kad bi se sve to sprovelo mnogi bi prosvetni radnici morali bolje da rade svoj posao, mnogi bi ga i izgubili jer ga ne zaslužuju. Tada bi bilo prostora za veće plate.
Ovako vlast demagoški rešava probleme, kao i sve drugo. Nemaju snage za suštinske promene, para nema, pa onda ošinu smanjenje plata svima jednako, uvode neke tehnološke viškove... Samo da državu što manje košta, a što se problem suštinski ne rešava nije bitno.

Mladi Profesor

pre 8 godina

Sada ce prednost pri zaposlenju ce Novom Sadu imati neko iz recimo Kragujevca,samo zato sto je na listi,nema veze da li je strucan,kompetentan,dovoljno obrazovan...Ako nekome iz Paracina fali 20% fonda a u Kanjizi ima prostora,sta,putovace?Direktori moraju da povladjuju zaposlenima jer oni treba da glasaju za njega.Velika vecina njih ni ne drzi nastavu,samo se pojavi na casu,daju svima petice i resen problem,deca srecna,roditelji isto.Promasena prica.Promasen zivot.Nece Vam proci!

Treba malo sire sagledati ovaj problem Gospodine Verbicu

pre 8 godina

Dan d za neke sto su primljeni putem veze zadnjih godina,decenija neki cak I na 30%,20% (nisu tehnoloski viskovi)norme za stalno na namestenim konkursima, a mnogi od njih I nisu strucni za to sto predaju I zavrsili su neke tkz privatne skole po Srbiji I Bosni po sistemu kljuc u ruke to jest pare na sunce a diplomu u dzep.
E za njih je Dan d.
I zasto bi takvi sad imali prednosti nad nekim ko sad zavrsi skolu kao najbolji u svojoj generaciji ili vec radi u skolu na odredjeno i zasto bi sad oni bili diskriminisani to se kosi cak I sa ustavom Srbije a ustav Srbije je iznad ovog kolektivnog ugovora kojim se samo polovicno resevaju problemi a plus se srozava ionako lose obrazovanje na jos nize grane jel se zatvaraju vrata najboljima da bi se podmirili tamo neki koji bi u normalnoj zemlji odavno dobili otkaz...

Milan Krstic

pre 8 godina

Recite mi primer gde je psiholog,psihijatar,logoped ili neki drugi sa titulom Dr,Mr,Fr uspeo da vrati neko delikventno dete na pravi put...ili dajte mi procenat uspeha...
U poslednjih ko zna koliko godina skole su konstantno bile u strajku...kada se na to dodaju ratovi,socijalna beda i nestajanje srednje klase dobili smo farme,velike bratove,Maldive i ko zna kakve emisije nakardnog i nazadnog karaktera...ali to je sada Srbija a posledice ce da budu strasne po naciju...mi mozemo praviti bilo kakve zakone ali nemamo vise ljude koji to zele ili mogu da spovedu na pravi nacin a da se sve ne izvrgne ruglu...prosveta snosi veliki deo krivice za opste stanje duhovnog stanja omladine pa i nacije...

Dr Mr

pre 8 godina

Pre neki dan je stiglo naređenje iz ministarstva prosvete da neki profesori moraju da idu u penziju iako ne ispunjavaju uslove za starosnu, dakle imaće manju penziju, iako imaju normu časova za ovu školsku godinu. Verovatno će onda Vulin i Vučić na sva zvona i naravno na Pinku da objave da će biti zaposleni mladi kadrovi sa biroa, bla bla truć!

C i n i k

pre 8 godina

Treba ostaviti mozda pedagoge,ali ono sto je potrebno to je, otpustiti racunovodstva po skolama koja su potpuno nepotrebna,to su izmisljena radna mesta,a od 2005 sve obracunke sa srednjom skolom donele su preko noci kao i svi drugi,diplome Ekonomskog, pa sada primaju i platu sa VII...a posao isti.Zapravo i nema posla jer ucitelji i nastavnici,platu primaju na ime i prezime iz Ministarstva, direktno.Dakle tako bi se dosta ustedelo a mogli bi mozda ostati pedagozi. Soc.radnici nisu potrebni,to je smesno.Potrebno je povecati br.policajaca i zabraniti da neko otvara kockarnice i kafice pored skola.

Aldo

pre 8 godina

Od početka "reformi" sve je u stilu "zavadi pa vladaj". To dokazuju i ovi komentari. Prosvetni radnici treba da brane svoje interese angazovanjem advokata, pojedinacno ili grupno.

On

pre 8 godina

Znam samo da moje komšije učitelj i učiteljica svake druge godine doplate 2000e za drugi auto. Ja rintam i zarađujem sigurno više od njih pojedinačno, moja žena takođe i ne možemo nikakav auto da kupimo.

Slavisa

pre 8 godina

Sve one koji su prosle godine strajkali pod hitno otpustite i primite novi,strucniji kadar koji je zeljan posla i hleba! To je jedino ispravno resenje!

mirko

pre 8 godina

šta čekate ustajte na bunt danas prosvetari sutra neko drugi... a ovi tajkuni na slobodi i sve bogatiji.Vidi bogati Toma udomio sina ni manje ni vise gradonačelnik,premijerov obrat u upravnom odboru tkošarkaškog kluba i td ma svi isti Čeda,Pajtic,Dinkic koje smo budale i zato bunt.

Srdjan Bg

pre 8 godina

Koliko moras biti retardiran da stalno petljas po prosveti a nikada nista ne uradis?Lepo prekopiras skolski program iz 70 malo ga osavremenis i resen problem.Ali lakse je postaviti min.prosvete koji nema pojma gde je levo nego resiti problem.

karamba

pre 8 godina

Profani da su pametni kako nisu,da sada lepo odloze start skolske godine,da udju u potpunu obustavu rada i rese stvar,a ne kao prosli put sa onim glupiranjem sa skracenim casovima i nekim minimumom rada,pa da ih opet izrade.
Pun mi je vise njihovog nezadovoljstva.Ok,svima je jasno da im je status uzasan,da su im plate zaista male,ali brate mili,neka naprave vise nesto konkretno za sebe.Ja ih razumem,ali jedino sami sebi mogu pomoci.
Vlast ih vara i laze,a nasa deca ispastaju.Stanite sa poslom i ne pocinjite dok vam ne ispune zahteve,a ako niste sposobni da istrajete,onda ucutite vise i da vas ne cujemo!

Slavisa

pre 8 godina

Sve one koji su prosle godine strajkali pod hitno otpustite i primite novi,strucniji kadar koji je zeljan posla i hleba! To je jedino ispravno resenje!

On

pre 8 godina

Znam samo da moje komšije učitelj i učiteljica svake druge godine doplate 2000e za drugi auto. Ja rintam i zarađujem sigurno više od njih pojedinačno, moja žena takođe i ne možemo nikakav auto da kupimo.

C i n i k

pre 8 godina

Treba ostaviti mozda pedagoge,ali ono sto je potrebno to je, otpustiti racunovodstva po skolama koja su potpuno nepotrebna,to su izmisljena radna mesta,a od 2005 sve obracunke sa srednjom skolom donele su preko noci kao i svi drugi,diplome Ekonomskog, pa sada primaju i platu sa VII...a posao isti.Zapravo i nema posla jer ucitelji i nastavnici,platu primaju na ime i prezime iz Ministarstva, direktno.Dakle tako bi se dosta ustedelo a mogli bi mozda ostati pedagozi. Soc.radnici nisu potrebni,to je smesno.Potrebno je povecati br.policajaca i zabraniti da neko otvara kockarnice i kafice pored skola.

Milan Krstic

pre 8 godina

Recite mi primer gde je psiholog,psihijatar,logoped ili neki drugi sa titulom Dr,Mr,Fr uspeo da vrati neko delikventno dete na pravi put...ili dajte mi procenat uspeha...
U poslednjih ko zna koliko godina skole su konstantno bile u strajku...kada se na to dodaju ratovi,socijalna beda i nestajanje srednje klase dobili smo farme,velike bratove,Maldive i ko zna kakve emisije nakardnog i nazadnog karaktera...ali to je sada Srbija a posledice ce da budu strasne po naciju...mi mozemo praviti bilo kakve zakone ali nemamo vise ljude koji to zele ili mogu da spovedu na pravi nacin a da se sve ne izvrgne ruglu...prosveta snosi veliki deo krivice za opste stanje duhovnog stanja omladine pa i nacije...

Lurije

pre 8 godina

Imamo jako glomazan, inertan i zastareo obrazovni sistem.
Kako ga unaprediti? Meriti testovima koliko kvalitetno svako od profesora obavlja svoj posao(da mu to utiče na platu), smanjiti učenicima broj predmeta na 10 (a ne da imaju 15 u srednjoj školi), uvesti izborne predmete, smanjiti administrativne obaveze zaposlenima, uvesti da se škole finansiraju na osnovu broja đaka. I radite to 10 godina i videćete rezultate. A kad bi se sve to sprovelo mnogi bi prosvetni radnici morali bolje da rade svoj posao, mnogi bi ga i izgubili jer ga ne zaslužuju. Tada bi bilo prostora za veće plate.
Ovako vlast demagoški rešava probleme, kao i sve drugo. Nemaju snage za suštinske promene, para nema, pa onda ošinu smanjenje plata svima jednako, uvode neke tehnološke viškove... Samo da državu što manje košta, a što se problem suštinski ne rešava nije bitno.

Mladi Profesor

pre 8 godina

Sada ce prednost pri zaposlenju ce Novom Sadu imati neko iz recimo Kragujevca,samo zato sto je na listi,nema veze da li je strucan,kompetentan,dovoljno obrazovan...Ako nekome iz Paracina fali 20% fonda a u Kanjizi ima prostora,sta,putovace?Direktori moraju da povladjuju zaposlenima jer oni treba da glasaju za njega.Velika vecina njih ni ne drzi nastavu,samo se pojavi na casu,daju svima petice i resen problem,deca srecna,roditelji isto.Promasena prica.Promasen zivot.Nece Vam proci!

Treba malo sire sagledati ovaj problem Gospodine Verbicu

pre 8 godina

Dan d za neke sto su primljeni putem veze zadnjih godina,decenija neki cak I na 30%,20% (nisu tehnoloski viskovi)norme za stalno na namestenim konkursima, a mnogi od njih I nisu strucni za to sto predaju I zavrsili su neke tkz privatne skole po Srbiji I Bosni po sistemu kljuc u ruke to jest pare na sunce a diplomu u dzep.
E za njih je Dan d.
I zasto bi takvi sad imali prednosti nad nekim ko sad zavrsi skolu kao najbolji u svojoj generaciji ili vec radi u skolu na odredjeno i zasto bi sad oni bili diskriminisani to se kosi cak I sa ustavom Srbije a ustav Srbije je iznad ovog kolektivnog ugovora kojim se samo polovicno resevaju problemi a plus se srozava ionako lose obrazovanje na jos nize grane jel se zatvaraju vrata najboljima da bi se podmirili tamo neki koji bi u normalnoj zemlji odavno dobili otkaz...

Maja

pre 8 godina

Da li iko u ovoj drzavi zna sta radi sekretar i sef racunovodstva u skoli? E ovako sekretar radi ugovore radu,resenja, prijave, odjave, celokupnu kadrovsku evidenciju, izradjuje statut, pravilnike, radi javne nabavke, razne ugovore,dopise,komunikacija sa svim drzavnim organima u sprovodjenu propisa, prima postu, obavlja razne administrativne poslove i da ne nabrajam. Sef racunovodstva, sve to sprovodi kroz platu i placanja,popis,finansijski plan, plan nabavki, prijem i narucivanje kanc.materijala i nastavnog, deli to isto. E kad njih ukinu volela bi da vidim kako ce skole funkcionisati i haos koji ce nastati.

Uros

pre 8 godina

Manje pedagoga i psihologa? U zemlji koja prolazi kroz potpuni demografski slom gde su ucionice postale ratna zona, a vecina ucenika huligani i delikventi! Zasto bi psiholog tu imao posla?

nastavnik

pre 8 godina

Pitajte ministra ko će da proverava te liste o slobodnim mestima. Ja ću vam reći - niko. Novi direktori i neki poslušnici sa juga će plašljivo poslati pravo stanje, a ovi "vukovi" iz Beograda i Vojvodine će lažirati i sakriti bar po dva do tri slobodna mesta. A i što ne bi kada niko nikada to neće da proverava. Isto je i sa brojem dece, bar u osnovnim školama, ko sme - laže i lažira na veliko, a niko nikada nije ušao u škole da zaista proveri broj učenika. To samo ovim "stručnjacima" iz Ministarstva nije jasno. Kada bi bar pitali nekoga bilo bi im lakše, ali oni su sveznajući.

Pokojni Toza

pre 8 godina

Svaki dana je dan D za radnike u prosveti.
Plate ispod proseka, a obrazovanje daleko iznad. Odnos korisnika prema uslugama izuzetno omalovažavajući, odnos poslodavca prema zaposlenima još gori.
Kolege među sobom nemaju ni malo solidarnosti, dele se na važne nastavnike i one manje bitne, učitelje i nastavnike, radne i one koji otaljavaju svoj posao.
Zato nijedan štrajk nije uspeo, empatija ne postoji, nikad zajednički nastup svih prosvetnih radnika po bilo kom pitanju, nikad pameću da nastupe protiv bahatosti, nikad da shvate da se čast profesije brani ličnom čašću.
Zato svi i gaze po prosvetarima, pa više samopoštovanja ima među đubretarima.

Toliko

pre 8 godina

(On, 26. avgust 2015 22:10)
Није тема али да Вам објасним. Не купују они то од плате у просвети сигурно. Имам 10 година професорског стажа (са пуном нормом) и не да не могу да приуштим себи аутомобил, него живим у потстанарској соби (не стану) и што би наш народ рекао немам ни "кучета ни мачета". Сав "друштвени живот" који могу да платим је рачунар и интернет.

che

pre 8 godina

A sta se desava sa defektolozima- oligofrenolozima (za neupucene, za decu ometenu u razvoju) koje niko nece da zaposli zbog ove inkluzije, koja je svuda propala samo je kod nas guraju? Sramne odluke da jedan petogodisnji fakultet totalno degradiraju i uniste. Ucitelje i nastavnike teraju da zavrsavaju neke kurseve za rad sa decom ometenom u razvoju i ako za tu profesiju postoji defektoloski fakultet, pa se pitam, ko unistava defektologe???

Milko

pre 8 godina

Čistke i osvete su već počele.
Partijski komesari(direktori) su napravili spiskove "neprijatelja" koji će popiti otkaze.
Ostaju samo poslušni i podobni.

Милосав

pre 8 godina

Није само министар тај који не познаје школство, овде се својим коментарима многи истичу. Министар је марта помпезно најавио "у просвети 10.000 радника вишак". Пре једно месец дана је свечано објавио да је вишак 1000 просветних радника. Где се изгубило оних 9000? И сада прави представу око онога што се сваке године одвија. Годинама у школама не може се нико запослити док се не збрину технолошки вишкови. Сваке године се прво прави списак вишкова па списак потребних. Наравно, и ту се дешавају злоупотребе али су мањег обима. Све се исто одвија као и сада, само је то сада "Дан Д". Пази да није. Прави вишкови су у министарству, школским управама, управама за образовање града, регионалним управама, разноразним заводима и центрима за образовање овога или онога. Има их више него професора и нико нема плату као професор. То наравно никоме не смета.
@Lurije залаже за "uvesti da se škole finansiraju na osnovu broja đaka". Поново да уведемо оно што је већ уведено? Ако још једном уведемо уведено биће боље?
@C i n i k би да укине рачуноводства. "Zapravo i nema posla jer ucitelji i nastavnici,platu primaju na ime i prezime iz Ministarstva, direktno.". Како му објаснити када основно не познаје? Обрачун плата се врши у школама а министарство по том обрачуну уплаћује. Не врши обрачун. И обрачун плата није једина ствар коју ради рачуноводства. Прво се треба упознати па стављати примедбе.
...

zoran

pre 8 godina

vas dan d je bio na prolece kada ste se povukli iz strajka. sad ce da vas razvlace ko sline. meni nije jasno da ste poverovali u pricu ove vlade koja cim zine znas da je laz. pa vucic kad kaze dobro jutro ja pogledam na sat da vidim jel proslo 12. na sve to predstavnici vlade svi zajedno imaju tri velika odmora i vi ste ocekivali da imaju obzira i razumevanje za obrazovanje.

Dr Mr

pre 8 godina

Pre neki dan je stiglo naređenje iz ministarstva prosvete da neki profesori moraju da idu u penziju iako ne ispunjavaju uslove za starosnu, dakle imaće manju penziju, iako imaju normu časova za ovu školsku godinu. Verovatno će onda Vulin i Vučić na sva zvona i naravno na Pinku da objave da će biti zaposleni mladi kadrovi sa biroa, bla bla truć!

karamba

pre 8 godina

Profani da su pametni kako nisu,da sada lepo odloze start skolske godine,da udju u potpunu obustavu rada i rese stvar,a ne kao prosli put sa onim glupiranjem sa skracenim casovima i nekim minimumom rada,pa da ih opet izrade.
Pun mi je vise njihovog nezadovoljstva.Ok,svima je jasno da im je status uzasan,da su im plate zaista male,ali brate mili,neka naprave vise nesto konkretno za sebe.Ja ih razumem,ali jedino sami sebi mogu pomoci.
Vlast ih vara i laze,a nasa deca ispastaju.Stanite sa poslom i ne pocinjite dok vam ne ispune zahteve,a ako niste sposobni da istrajete,onda ucutite vise i da vas ne cujemo!

mirko

pre 8 godina

šta čekate ustajte na bunt danas prosvetari sutra neko drugi... a ovi tajkuni na slobodi i sve bogatiji.Vidi bogati Toma udomio sina ni manje ni vise gradonačelnik,premijerov obrat u upravnom odboru tkošarkaškog kluba i td ma svi isti Čeda,Pajtic,Dinkic koje smo budale i zato bunt.

Aldo

pre 8 godina

Od početka "reformi" sve je u stilu "zavadi pa vladaj". To dokazuju i ovi komentari. Prosvetni radnici treba da brane svoje interese angazovanjem advokata, pojedinacno ili grupno.

Srdjan Bg

pre 8 godina

Koliko moras biti retardiran da stalno petljas po prosveti a nikada nista ne uradis?Lepo prekopiras skolski program iz 70 malo ga osavremenis i resen problem.Ali lakse je postaviti min.prosvete koji nema pojma gde je levo nego resiti problem.