Ponedeljak, 24.08.2015.

17:45

Windows 10 dobio desetku od korisnika

Izvor: Tanjug

Windows 10 dobio desetku od korisnika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

razmišljam

pre 8 godina

"Nestala" mi kamera na LT-u (Toshiba), inace OK. Ipak, imam utisak da još nije dovršen (restartuje ničim izazvan napr.).

Neko iz mase

pre 8 godina

Na 2 od 3 racunara sam morao da vratim stari sistem. Na jednom zvucna zakucava a laptop vise srednje klase se greje kao lud i kad nista ne radim. Na onom trecem radi kao sat.

djuzla

pre 8 godina

Koja izmisljena glupost. Cortana? Xbox? To je njima najbitnije? Meni je bitnije sto je brz,unapredjen,doteran do sitnih detalj...al dobro,verovatno je u meni problem :)

loko

pre 8 godina

@(Halle-ON, 25. avgust 2015 10:45)
O bre ljudi, kako ste tvrdoglavi :), koja hibernacija kada mi je baterija izvadjena. Izvadim iz struje, dodjem na posao, ukljucim u striju... e sad jedino ako mi na putu do posla trosi neku wifi striju :). Ili sta... mozda mi neka bios baterija napaja ram?
Sa hibernacije se podize za 5s ne 20s, e to je fastboot :).

Kod w8.1 sistem se podizao za par sekundi, do welcome screen-a, ali dok pokrenes prvu aplikaciju prodje minut, dok sa w10 nije slucaj.

Slazem se ljudima u vezi drajvera, ali ne mozete da me ubedite da se podize za vise od 40s kada jednostavno nije tacno. Nisam samo procitao i video negde, svaki dan ga koristim covece.

U svakom slucaju za moje potrebe meni radi zadovoljavajuce, bolje od 7, bolje od 8.1. Brackets, FFDevEd.., Chrome, AMPSS, Photoshop (portable :)), navicat, apache/sql/php server mi radi bolje nego na 7, ali imam hibernaciju :P

Halle-ON

pre 8 godina

@loko
nisam tvrdoglav, ne pricam o necemu sto ne znam, za 20 sekundi u cold boot moze da se podigne ako imas ssd u drugom slucaju ce biti oko 40tak sekudni i to ako je pogaseno pola stvari windows 7 ce isto tako oko 40tak sekundi samo sto ce posle toga biti potpuno upotrebljiv dok 10ka ce vrteti hdd jos neko vreme i malo ce sporiji odziv biti za pokretanje programa. i sada trenutno imama win 10 samo u virtualbox, ali imao sam i instaliran na hdd. Nije mi se svidela cela prica oko privatnsoti pa drzim samo u virtualbox jer radi posla moram upoznati OS do tancina. Instalirao sam desetku do sada na 10tak do 15 racunara drugim ljudima. Eto uradi sam izvadi bateriju i vidi koliko vremena ce trebati da se sistem podigne, i uradi to bez vadjenja baterije.
Inace hibernacija i fastboot nisu iste stvari. Ako ne verujes da faststartup tako radi pogledaj na microsoft objasnjenje opcije. Jeste korisna opcija, ali to ne znaci da je treba porediti sa necim sto windows 7 nema kao jednako. Sto se tice brzine pokretanja programa na novijim sistemima, to je primetno samo kod novijih sistema sa viskom ram memorije. Pogledajte u resource monitor i videcete razliku gde se rezervise vise ram memorije i prostora na hard disku u novijim operativnim sistemima. Pa tako da ko ima stariju konfiguraciju ce imati losije rezultate.

Damjan

pre 8 godina

Instalirao sam ga svom momku na laptop sa baytrail n2480 procesorom i radi super, bas sam prijatno iznenadjen. Edge je jako brz (jedino jos uvek ne radi web whatsapp), ostalo fantasticno, ubrzo cu ga instalirati i sebi na desktop. Pogodak od strane majskrosofta! Jedino sto mi fali je kolor-markiranje fajlova i foldera...

sarene slicice haha

pre 8 godina

"nace nisam Apple fanboy nego IT inzenjer sa Microsoft sertifikatima." Bato moj na internetu moze da napise ko sta hoce i da ima koju hoce titulu a to sto si ti napisao u komentaru nema veze smozgom i da si malo dublje proucio video bi da je novinarstvo diglo buku oko nicega. Inace google ti je veliki brat ako cemo tako . I ja sam inzinjer telekomunikacija i elektronike. Mogo bi da zakacim diplomu ovde sad .

surovi

pre 8 godina

Da li neko može da mi navede neki konkretan razlog zašto bih ja sa W7 prešao na W10? Ovo ne pitam onako trolovski, nego ozbiljno. Ako mi Sedmica radi brzo i stabilno, imam sve drajvere i kodeke, nemam nikakvuh problema, šta to W10 nudi, a da to nemam na W7? Postoji li neki dobar razlog da prosečan korisnik zameni dobar OS sa ružnim i poluzavršenim?
(Prosečan korisnik, 25. avgust 2015 00:35)
Os se menja onda kada vise ne moze da podrzi moderan hardver (xp),kada kupis novu licencu za noviji os ili kada je dzabe.Takodje ,treba obratiti paznju i na to da su novije verzije uvek bolje,zbog bolje optimizacije koda i prilagodjenosti hardveru.
Suludo je ocekivati da ce stari os raditi bolje od novog (osim ako nije Vista u pitanju).Osmica je brza od sedmice za nekih 20 posto,dok je 10 mozda i brza.Takodje novi os-ovi donose podrsku za hove hrdvere na trzistu,koji u starima nisu podrzani.
Moguce je dici i win 98 na novim racunarima,ali je problem sto sa tim os-om ne mozes bog zna sta upotrebljivo da radis.Takodje i xp sasvim lepo radi, ali ne koristi sve mogucnosti hardvera i generalno radi losije od novijih verzija.Jedini razlog zasto bi neko stavio xp na novu masinu je taj sto ima softver koji nije podrzan na novijim vrzijama i koji je verovatno namenski pisan za odredjenu funkciju.

Halle-ON

pre 8 godina

Neko rece da se sve sto se tic epracenja moze iskljuciti stikliranjem opcija...
Ima dosta iskustava koja kazu da se opcije ukljucju same, ali nevezano za to te opcije koje se mogu stiklirati su najmanji deo stvari koje ugorzavaju privatnost, najbitnije stvari su sakrivene i rade u pozadini. Da bi se te stvari iskljucile potrebno je ugasiti dosta servisa, i blokirati preko 20 url-ova third party firewall-om ili u dll host fajlovima. To sto vi niste svesni nekih stvari, ne znaci da ne postoje. Neki kazu da postoje takve stvari i na drugim os, i nisu u pravu, na linuxu cela zajednica moze da pogleda kod i takve stvari se ne mogu provuci. Na ranijim windows sistemima se mogu videti internet konekcije i utvrditi sta komunicira preko mreze bez naseg znanja. Na ranijim internet sistemima bilo je par problematicnih stvari, sada su u pitanju desetine i nikako nije isto. Slazem se da nijedan sistem nije apsolutno zasticen, samo na drugim morate biti zrtva ciljanog napada, a na win 10 svi salju podatke bez izuzetka. Ismevanje nekoga i necijeg it znanja, a da pritom govorite o necemu o cemu nemate pojma vise govori o vama. Postoji jednostavn nacin, a to je da uporedite internet konekcije na windows 7 i na windows 10 ili recimo na nekom linuxu. To nije tesko i za one koji ne znaju mnogo o racunarima...

jeremija

pre 8 godina

Da li neko može da mi navede neki konkretan razlog zašto bih ja sa W7 prešao na W10? Ovo ne pitam onako trolovski, nego ozbiljno. Ako mi Sedmica radi brzo i stabilno, imam sve drajvere i kodeke, nemam nikakvuh problema, šta to W10 nudi, a da to nemam na W7? Postoji li neki dobar razlog da prosečan korisnik zameni dobar OS sa ružnim i poluzavršenim?
(Prosečan korisnik, 25. avgust 2015 00:35)

Ako si u potpunosti zadovoljan sedmicom, a desetka ti je ruzna i nedovrsena i pritom ne planiras da igras directX 12 igre onda ne postoji razlog da predjes na W10. Jedino sto ti preporucujem da nadogradis na 10 cisto da bi rezervisao svoju besplatnu kopiju za buducnost ako ikad pozelis da instaliras desetku i onda se vrati odmah na 7.

freality

pre 8 godina

Od mene je dobio ocenu 8.1/10.. Ovo je win 8 sa start dugmetom, sve je isto...

Edge jeste brz, ali nedovrsen.. Doduse 8.1 je i brzi.

dragan

pre 8 godina

Onaj ko nema microsoft nalog nema punu verziju 10 već oko 50%.Mogućnosti su mu iste kao i sedmici.Kad se pojavila desetka neki nezavisni sajtovi organizovali glasanje.Od tad do danas ni reči više o toku glasanja.Mnogo muke ako hoćete da instalirate drugi pretraživač(chrome,mozilla)jer žele pošto poto da bude Edge.Cortanu imaju 6 država+Kina.Estetski izgled je očajan.Privatnost očajna.Ja recimo stanje na tek računu,kreditnoj,računi za neke stvari dobijam nakompu.

Trta

pre 8 godina

Kod mene je sam odlučio da se obriše sa diska. Radio je kako tako dok nisam izabrao firefox za default browser, posle toga samo plavi ekran i nemogućnost da se popravi.

Halle-ON

pre 8 godina

@loko iskljuci fastboot opciju i dobices realnu razliku izmedju dizanja sistema. Shvatite da kada je ukljucena fastboot opcija, vas racunar cuva kernel i drajvere u hibernaciji, racunar trosi struju, malo manje od klasicne hibernacije i ne moze se porediti sa windows-om 7, koji tu opciju nema(ima klasicu hibernaciju koja je jos brza od fast boot jer sve se cuva u memoriji i trosi par vati vise od fast boot opcije).
Cold boot i 8ce i 10ke je duzi, a ko hoce da testira neka testira. U pitanju je trik koga mnogi korisnici nisu svesni, takodje mnogi korisnici nisu svesni da im racunar nije potpuno ugasen, i da trosi struju dok je ugasen. Ako vam trosenej struje ne smeta, onda koristite i hibernaciju koja rekoh nije nesto mnogo skuplja varijanta, ali je brza od fast boot.

sale

pre 8 godina

Ja uopšte nisma stekao ovakav utisak krsterenjem netom i čitanjem gomile komentara. Čak naprotiv, mnogo više je onih koji se suzdržavaju ili imaju negativno mišljenje. I svuda se spominje vezivanje ruku korisnicima kada je ažuriranje u pitanju, jer nema slobode izbora, privatnost koja je pod velikim znakom pitanja, Edge u koji i dalje izbegavaju da ubace dodatke kao recimo bloker reklama, što ide u korist kompanijama koje se reklamiraju, a ne korisnicima, hardver koji nije podržan ili koji ne radi kako treba, deljenje korsnika na one prvog i drugo reda jer je Kortana podržana svega na nekoliko jezika, mislim samo na 6 ako ne grešim, itd... Kao što neko reče ovo je Frankenštajn - nedovršeni proizvod. I ovako istraživanje je čista reklama naručena od strane Microsofta.

Nikola

pre 8 godina

Sto se tice stampaca 98% njih koji su do 10 godina strarosti rade na Win 10 i to bez drivera, kao sto je bio slucaj i na win7. Ovi sto koriste pisace masine umesto stampaca i cude se sto nema drivera mogli bi da kupe malo noviji model, to je barem sad jeftino. Ni jedan hardver se ne moze koristiti 100 godina.

loko

pre 8 godina

@(matori, 24. avgust 2015 22:23)

A bre, kako to da meni podigne sistem za 20s, kako to meni ne drlja po disku ko lud a nemam ni ssd? Core i3-4005U 1.7ghz 4gb ram nvidia 820m.
Ozbiljno, ovo sto si napisao su ciste budalastine i nema veze sa istinom. Koliko puta da vam covek kaze da posle upgrade-a ima problema, laguje i baguje :), uradi clean install i resen problem.

Evo ti i mali test w7 vs w10 boot time:
https://www.youtube.com/watch?v=p5BD6LPZ2dA
Evo drugi:
https://www.youtube.com/watch?v=taakavJ0mDI

Ali dzaba, ti ces i dalje da vices w7 je zakon, kao sto si vikao xp je zakon kad je 7 izasao.

да да

pre 8 godina

Добијени подаци нам такође говоре да су крајњи корисници са енглеског говорног подручја и да имају пара за бацање !!!

DaLanik

pre 8 godina

Razni ljudi, razni racunari - razni ukusi i razni REZULTATI. Meni radi savrseno. I sinu radi savrseno. Ako ne koristite majkrosoftov nalog, nece vas nista pratiti i spijunirati. Uostalom isto je na Androidu i AjOSu. Ako i dalje hocete da koristite majkrosoft nalog, skinite "DoNotSpy10" u kome mozete da iskljucite sve sta novi Vindous prati. Novi izgled je KONACNO moderan, ima tu jos mesta za poboljsanja ali ja sam jako zadovoljan, a Edz, Kortana i ta IksBoks integracija su najmanje vazne stvari. Ama bas ni jednu ne koristim, u stvari Kortana ni ne radi ako se ne podesi da ste iz SAD. Edz je spor i nekompatibilan, a IksBoks nemam, tako da... :)

Aleksandar

pre 8 godina

"Spijunaza". Tracking, collecting data, telemetry, sve je to nezakonito i protivustavno. Microsoftov EULA je nistavan pred Zakonima i Ustavom mnogih drzava. Prevashodno, sto su fajlovi i hardver privatno vlasnistvo fizickog ili pravnog lica. Posebno kod kompanija, jer urusava poverljivost podataka, zbog zastite konkurencije. I sto je na neki nacin Adware, zbog istog tog prikupljanja, u svrsi reklamiranja raznih kompanija, prikazom na Live Tiles, Lock Screen. A Adware spada u nesto protiv cega se mnogi bore, zbog maltretiranja korisnika. Kompanije prelaziti na W10 shodno W7 i W8 end of life service/security support. To je neminovno. Pa ako MS razmislja da ga ne tuze mnogobrojne kompanije, a izgubio bi na sudu, morace da menja W10 iz korena.
Naravno, znanjem GPO/GPedit i registry, 90 odsto tih funkcija moze biti zaustavljeno. Ali, to ne oslobadja MS za dalji proces na s
Koliko je dobar W10, daljim testiranjem sam uvideo da je totalni promasaj. I to za obicnog korisnika, kao i korisnika Home verzije. Verzija, koja je predstavljena kao Final, u sebi donosi mnogobrojna poboljsanja, a i veliki broj bagova, kao i mnogobrojne gluposti, sasvim nepotrebne stvari. Samo zato sto je u zurbi izbacen, plus, ne razmisljanje programera i kolektiva koji je odobravao ideje. Cak i kada se iskoriste mogucnosti GPO, mnoge funkcije pucaju i time se onesposobljava pravilno funkcionisanje W10.
Jednom recju, za sada je veci promasaj nego W8.
Inace, W10 je napravljen samo zbog DX12, da ne bi Mantle preuzeo primat u low level API kontroli, radi brzeg i boljeg iskoriscenja hardvera. DX12 takodje moze da radi na W8 i W7 OS, ali MS-u se to ne isplati na mnogo nivoa.

ivankv

pre 8 godina

za ovog što jedva nađe control panel ima jedna fenomenalna prečica a to je desni klik na start meni pa da vidiš šta sve tu ima :)

COA90

pre 8 godina

Radio super 3 dana kad je nestalo struje sve se poremetilo nema start neće da uđe u edge i u notification. Posle back up-a opet ne radi edge i pojavljuje se crn ekran posle 20 sekundi ne korišćenja komp-a. Moram vratiti na 7 ili rušiti sistem pa nanovo

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

ti što su ga ocenjivali su 92% oni koji inače klikću "next" u svakoj situaciji, a to su 92% korisnika Windowsa uopšte...čim je besplatno i pitaju vas da li je dobro, naravno da je "dobro", pitao bih ljude da su platili uobičajenu cenu od 200$ +/- da li bi mu dali "10"....našli bi mu 100 mana...

Jo1e

pre 8 godina

Ja sam zadovoljan. Instalirao sam ga na laptopu, pre toga sam imao originalni 8.1. Sve lepo funkcionise, nista mi nije obrisao kao sto neki govore. Jos se navikavam ali uglavnom mi zavrsava sve potrebe (zahtevniji sam korisnik, dosta koristim racunar oko fakulteta). Jedini problem je sto sam imao piratski Office pa mi ne radi PowerPoint ali verujem da ce brzo da izadje piratska verzija za 10. Cortonu sam probao da pokrenem, nisam uspeo. Generalno sam zadovoljan, korisnicki interface je dosta dobar. Mozda jos jedna mana je nedostatak onog search-a kao kod 8.1, navikao sam na to. Ostalo zadovoljavajuce.

Bolesni Um

pre 8 godina

Koliko znam ovo nije istina, ogroman broj korisnika se vraća na predhodni sistem, win 7 i 8.1, bar tako govore nezavisne ankete. Korisnici planiraju da predju na 10-ku, ali nekad kasnije, za sada odlučuju da ostanu na svom starom Win-u (ne svi, naravno, ali solidan broj korisnika)

Branko

pre 8 godina

Pola ovih kritika možete slobodno ignorisati. Ko zna kakve laptopove i pc-je imaju ljudi.
Meni sve savršeno radi.
Do sada dokazano dobri OS su bili: 98, xp win7. Win10 će biti sigurno uspešan.

Aleksandar

pre 8 godina

Skoro mesecnim testiranjem ovog "RTM" W10, mogu samo zakljuciti da je izbacen ubrzano i jos se pegla. Ima dosta bagova i mnoge stvari su debilno uradjene. A za ovo "spijuniranje", ma zabole me. Mogu da ti kazu sta hoce i da ti salju advokate na vrata, ali licni fajlovi su licni fajlovi. Koliko god taj EULA, da je neko prihvatio pri instalaciji, neodrziv je i oboriv na sudu. Jer hardver i licni fajlovi su privatno vlasnistvo i MS nema ovlascenja da to radi, niti ih moze dobiti kao privatna kompanija. A vec su bili na sudu i izgubili spor, zbog iste stvari na telefonima koji imaju Windows OS.
A kompanije, koje imaju privatnost zbog konkurencije, mogu samo tako da oderu MS na sudu, da MS moze samo da bankrotira.

Prosečan korisnik

pre 8 godina

Da li neko može da mi navede neki konkretan razlog zašto bih ja sa W7 prešao na W10? Ovo ne pitam onako trolovski, nego ozbiljno. Ako mi Sedmica radi brzo i stabilno, imam sve drajvere i kodeke, nemam nikakvuh problema, šta to W10 nudi, a da to nemam na W7? Postoji li neki dobar razlog da prosečan korisnik zameni dobar OS sa ružnim i poluzavršenim?

jeremija

pre 8 godina

Naravno kad su opet sve sto je valjalo pokrali sa linux sistema...
(naravno, 24. avgust 2015 22:25)

I sto tebe to opterecuje kada koristis Linux i imas to sto valja odavno?

jeremija

pre 8 godina

Da ne poveruje covek sta se sve ovde moze procitati... Vecina komentara veze sa mozgom nema. Nevezano za to da li je windows 10 odlican ili katastrofa il' nit' smrdi nit' mirise, moje iskustvo sa njim je sledece: Zapoceo upgrade, otisao na rostilj, dosao kuci, nastavio da radim za racunarom kao da se nista u medjuvremenu nije desavalo, samo malo brze i mnogo lepse. Toliko... A ko nece da ga Mikrosoft prati (npr. ovaj IT inzenjer) neka ga ne mrzi da iskljuci sve opcije umseto sto nam prica o pracenju... Ali Srbi bi i Cortanu i da se ne prati istorija koriscenja browsera, a to nece da moze kao sto ne moze ni da se koristi GPS navigacija, a da uredjaj (kompanija koja proizvodi uredjaj ili aplikaciju) ne zna gde ste u prostoru... Sto se blokiranja piratskog softvera tice (osim sto je najsmesnije nesto sto sam danas procitao) da li ovde neko stvarno misli da ce Mikrosoft da rizikuje da blokira( ili ne daj Boze obrise) legalan softver pa da ga ljudi oderu na sudu i to zbog blokiranja piraterije od cega realno nemaju nikakve koristi? (sa svojim softverom naravno mogu da rade sta hoce jer tu su na gubitku i svako ko misli da ne treba da se bore za legalnost svog softvera neka ide da snimi glavu)

jeremija

pre 8 godina

Naručeno "istraživanje" sa naručenim "rezultatom"... 
Windows 10 je obično marketinško đubre, koje je napravljeno samo da bi se malo izgladile stvari posle debakla sa Windows 8 i malo kasnije sa Windows 8.1 koji je minimalno popravio loš utisak nakon osmice. 
Windows 7 je stabilan, lep i veoma dobar OS, a sve ovo iza njega, je obično pomodno glupiranje, lutanje i pravljenje poluproizvoda na rubu škarta! 
Verovatno nikome nije jasno - kome je to dobro tako? 
Na potpuno identičnom hardveru, Windows 7 se kod mene u potpunosti podizao za nešto više od 40 sekundi, a Windows 10 nije gotov ni nakon 3 minuta... 
Čak i nakon toga još 4-5 minuta besomučno drlja po disku i jedva je moguće pokrenuti bilo šta. 
Korisnici širom sveta su 29. jula počeli da dobijaju "konačnu" verziju ovog OS (build 10240), a ja sam pre nekoliko dana (kao član Insider testera) već dobio nadogradnju (na build 10525) koji sadrži nekoliko ozbiljnih novina... 
To vrlo jasno pokazuje da u sadašnjoj formi Windows 10 nije gotov proizvod i ne treba ga tako ni tretirati, a kada će biti završen u potpunosti, možda ne znaju ni u Microsoft-u.
(matori, 24. avgust 2015 22:23)

To sto nije gotov proizvod (a to je zaista samo tvoje vidjenje stvari) ne znaci da nije dobar proizvod. To sto drlja po disku jos 4-5 minuta znaci da ti je hard disk krcat i da ne stedis masinu uopste kao i to da nemas SSD sto mi je pomalo i komicno. To sto je Windows 7 lep ne znaci da Windows 10 nije lep niti da je ruzan. To sto je Windows 7 stabilan ne znaci da Windiws 10 nije stabilan. Ajd sad uzdravlje!

Mr.

pre 8 godina

Istrazivanje je naruceno. Vise nego providno. Win 10 jeste bolji od 8 ali pre svega nije dovrsen.
Da ne bude da se zalim ali pre nedelju dana mi je umro start button, i na netu niko nema resenje i svi cekaju zakrpu. Verovatno je to velika manjina ali takvih stvari na Win7 nije bilo. Da ne pricam o ultra razbacanim podesavanjima.
Prosto je neverovatno kako su se srozali posle Win7, i pitanje je kad i da li ce se vratiti.

antonio

pre 8 godina

Update sa dekstopa - 7cu, 8.1 i 10ku. Bez problema radio sve jedan.
Konfiguracija: Asus m2n-mx se, 2gb ddr2, athlon 5600+ x2, radeon 4650. Savrseno radi. 32bitni

Vladica

pre 8 godina

Ovo istraživanje samo malčice miriši da je propaganda Microsofta.
Gle čuda, korisnici hvale i daju 10 baš za one stvari koje M$ u reklamama za Win 10 ističe. Kortana-u svega par zemalja radi, Edge-možda i nije loš, ali je totalno nedovršen i nema mogućnosti proširenja, a već je imao i ozbiljnu bezbednosnu zakrpu, a hvaljenje integracije XBoxa govori da je uzrast uzorka oko 12 godina
Meni lično - Win 10 je samo malo prešminkana 8, sa par poboljšanja u odnosu na 8 (dodatni desktopi i izbacivanje onih charmova), ali je i dalje frankenštajn koji neuspešno želi da ujedini tablete i desktope.
Start menu je nefunkcionalan i korisnik ako želi da radi mora da instalira Classic Shell kao i u 8, prepun je bloatwarea - ne dozvoljava deinstalaciju XBoxa ili Groove music koji mi u životu ne pada napamet da koristim, a uz sve to izuzetno nedovršen - pola funkcija samog Windowsa 10 pri pozivu na help umesto da otvori Edge ili default browser - otvara Internet Explorer, kontrol panel postoji i moderni i "starinski" i svaki ima po nešto što drugi nema, s tim što moderni kontrol panel otvara neke stvari u starom kontrol panelu.
Nemogućnost onemogućavanja automatskog apdejta je po meni Br 1 zašto sam rekao NE Win 10 - stvarno mi ne treba da u sred nekog video capturea win krene da mi guši računar tražeći zakrpe koje ga ponekad mogu baciti u mrtve petlje ili onemogućiti SLI
Ko ima legalan 8, njemu se i isplati, ko ima 7 - bolje neka barem sačeka 6 meseci... a lako i 6 godina.

matori

pre 8 godina

Naručeno "istraživanje" sa naručenim "rezultatom"...
Windows 10 je obično marketinško đubre, koje je napravljeno samo da bi se malo izgladile stvari posle debakla sa Windows 8 i malo kasnije sa Windows 8.1 koji je minimalno popravio loš utisak nakon osmice.
Windows 7 je stabilan, lep i veoma dobar OS, a sve ovo iza njega, je obično pomodno glupiranje, lutanje i pravljenje poluproizvoda na rubu škarta!
Verovatno nikome nije jasno - kome je to dobro tako?
Na potpuno identičnom hardveru, Windows 7 se kod mene u potpunosti podizao za nešto više od 40 sekundi, a Windows 10 nije gotov ni nakon 3 minuta...
Čak i nakon toga još 4-5 minuta besomučno drlja po disku i jedva je moguće pokrenuti bilo šta.
Korisnici širom sveta su 29. jula počeli da dobijaju "konačnu" verziju ovog OS (build 10240), a ja sam pre nekoliko dana (kao član Insider testera) već dobio nadogradnju (na build 10525) koji sadrži nekoliko ozbiljnih novina...
To vrlo jasno pokazuje da u sadašnjoj formi Windows 10 nije gotov proizvod i ne treba ga tako ni tretirati, a kada će biti završen u potpunosti, možda ne znaju ni u Microsoft-u.

Ranzo Objektivni

pre 8 godina

@sharene slicice - sve salje Microsoftu, za razliku od predjasnjeg perioda kad niko ni na koji nacin nije mogao da zna sta imas od softvera? :)) svaka cast na sertifikatima, ali ako si mislio da si koriscenjem ranijih verzija Windowsa (ili poluzavrsenog Linuxa, kad si ga vec pomenuo) zasticen, mozda su ti potrebni neki drugi sertifikati...

Joker

pre 8 godina

Instalirao sam 10-u juče i prvi utisak mi je: Edge rastura koliko je dobar. Oduševljen sam. Za ostalo ću videti tek, nisam ga još upoznao...

novikorisnik

pre 8 godina

ja nadogradio 7 na poslu...posle 1,5h podigla se 10...radio super, međutim evo danas je već počeo da se zaglupljuje, treba mu 100 godina da se poveže sa mrežnim štampačem, pa još

Langus

pre 8 godina

Brandwatch ili mozda Brainwash? I dajte vec jednom recite jasno sta je taj navigator, da nije slucajno web browser ali eto nadjena je "kulija" rec da se prostota pravi vazna?


Govori se o % i koliko ljudi je ispitano? 10, 100, 10.000.000?

tikva

pre 8 godina

AAAAA! Gde mi je aluminijumska kapa!?
1984 OS!

Šalio sam se malo. Za mene jedini razlog da pređem na W10, je DirectX 12, a pošto još nema eksluzivnih igrica koje bi me primorale da pređem na W10, čekaću prosto do jula 2016-e da vidim kako će se situacija razvijati.

mick

pre 8 godina

da razjasnimo samo. svaki antivirus pa i defender krekove prepoznaju kao malware. u podesavanjima antivirusa stavite sa zaobilazi folder gde instalirate igre i resen problem. to je uvek bilo, ne samo sada na 10 vec i na prethodnim verzijama i boljim antivirusima.

Rolex

pre 8 godina

Sve pogresno pisu Veliki strucnjaci.
Naravno da za iTunes ne treba kreditna kartica!
Naravno da svi programi koji su na bilo kom windowsu radili, rade i na 10-ci.
Naravno da rade i svi krekovani programi.
Naravno da radi i Office krekovan.

Eto strucnjaci, a sto se tice same 10-ke, meni je ok. Brzo se instalirala, brzo se startuje i jos nijedan problem nisam imao. Sto se mene tice ocena je 9,5!

Mile

pre 8 godina

U suštini u odnosu na prethodnike nema ništa specijalno da ponudi, a gledajući na njega s programerske strane previše komplikovano bez potrebe.
U suštini lepo radi

maki

pre 8 godina

ja nisam zadovoljan, komp usporen, tako da sam vratio 7, nista nije funkcionisalo tecno, i sto da drzim nesto sto ne radi, probao sam 2 puta, verovatno cu opet pokusati kad se jos sredi, ali od desetke sam se ohladio

Geralt

pre 8 godina

Koliko laži i dezinformacija u komentarima, sve pljujete pogrešne stvari. Niti briše krekovane igrice, niti šalje sve sa vašeg kompa MS u (?!).
Pogasite opcije automatski update bez pitanja, sharing wifi passworda i p2p slanje update a drugim korisnicima.
Sistem je skroz okej, brzi je od osam jedan. Moj savet, sačekajte još koji mesec

Ivan

pre 8 godina

Windows XP Pro Service Pack 3 sa svim dopunama do maja 2014 kada je zvanicno prestala podrska za njega je zakon po meni,naravno ukoliko imaju drajveri za njega, za vas racunar (maticna,grafika,zvuk,mreza...). Naravno uz dobru antivirus i drugu zastitu (koristim 360 Total Security i prezadovoljan sam,besplatno i odlicno resenje).Licno nista bolje ne trazim.

gor

pre 8 godina

Od mene dobija cistu jedinicu, ama bas nista ne radi. Ne mogu cak vise ni muziku da slusam. Deinstalirao posle dva sata mucenja da nesto proradi. Odlican OS za izbegavanje.

posejdon

pre 8 godina

(Fabio, 24. avgust 2015 19:51)

AutoKMS resava problem i na 10ci. Inace, ne slusaj ove sto se prave da znaju, samo lupaju gluposti, krekovi rade, jedini softver koji se proverava je sa Store-a. Inace, ne prati te niti salje podatke, sve mozes da iskljucis, samo ovai "genijalci" koriste express settings umesto custom gde te lepo pita sta da ukljucis, a sta ne. Ponasaju se ko korisnici meka.

tarabic

pre 8 godina

Malo usminkana sedmica, sa ispreturanim alatima (trebalo mi je 10 minuta da nadjem kontrol panel), u sustini nista spektakularno. Za sada nisam primetio neke bagove.

мире

pre 8 godina

Осим што кортана и старт мени сваком другом кориснику закуцава приликом стартовања...

IvanBre

pre 8 godina

Win 7 je dobar operativni sistem,Win 8 je malo poboljsan win 7 sa odedjnim izmenama I poboljsanjima koja su skoro neprimetna,ako se posmatra iz ugla ovog clanka,moje licno misljenje je da je Win 8 od samog pocetka napravljen da bude "kolateral" da bi ljudi navikli na izmene koje Win 10 donosi,inace Win 10 je isto sto I Win 8 samo malo bolje nasminkan za krajnje korisnike koi ga sada kao takvog ocenjuju sa ocenom 10!Testirao ja Win 10 u "VirtualBOX" i to je sa jedne strane lepo nasminkana 8-ica,a sa druge jako pogorsana 7-ica!

Misljenje je kao i zadnji deo na kome sedimo-svako ga ima,ovo je moje misljenje ne kazem da je ispravno!

Che

pre 8 godina

Prevara skineš besplatni OS i gubiš pravo na sve besplatne stvari jer ti uništava svaki krek koji imaš na računaru
(MarkoIX, 24. avgust 2015 19:23)

ne gubis nikakvo pravo i nista krekovano nije unisteno, ne znam ko te ti slagao.Sve sto si imao na prethodnom sistemu radi i sada posle azuriranja.

Ok je, za sada nije bilo problema, azurirani drajveri za maticnu i graficku, pogasene nepotrebne aplikacije, sve funkcionise kao i na sedmici, nisam imao problema mada ima ljudi koji se javljaju sa istim.

Darko

pre 8 godina

Koliko foliranata na jednom mestu.
Ubedljivo najbolji sistem do sada što se tiče ovih novijih od perioda kad je izašla Vista pa naviše.

Vare

pre 8 godina

Jaka devetka moglo bi se pre reći. Instalirao sam ga na desetak uređaja nekoliko desktop računara jedan tablet i nekoliko laptopova. Utisci su pozitivni računari su korektno odradili nadogradnju. Ono što je za mene bilo od važnosti bili su drajveri za štampače i druge uređaje. Konkretno nism imao problema osim što je nakon instalacije i prvog startovanja neophodno ostaviti računar da izvrši provere i još neke nadogradnje, znači malo strpljenja posle prvog starta. Ono što meni lično predstavlja problem je konfuzija između Settings i Control Panel, možda ću se naviknuti ali mi je teško da pohvatam u koje kategorije su svrstana pojedina sistemska podešavanja.

sharene slicice

pre 8 godina

Eh koliko ljudi pojma nemaju, idu kao moljac na svecu... Rec je o operativnom sistemu koji sadrzaj svih vasih fajlova salje Microsoftu + pretrazuje sta imate od piratskog softvera, muzike i filmova na kompu pa ih i o tome obavestava. Google i Android su malo dete za ovo... Inace nisam Apple fanboy nego IT inzenjer sa Microsoft sertifikatima. Ovo je toliko loshe da bi radije presao na neki "poluzavrseni" Linux nego da platim za ovaj Orwell OS.

Apple je isto super - na Iphone 6 ne moze da se izvrsi inicijalno podesavanje telefona ako ne ukucate broj kreditne kartice...

Fabio

pre 8 godina

Prevara skineš besplatni OS i gubiš pravo na sve besplatne stvari jer ti uništava svaki krek koji imaš na računaru
(MarkoIX, 24. avgust 2015 19:23)

Konkretno pitanje - hoce li krekovani Office preziveti instalaciju "desetke"? Kakva su iskustva, anybody?

Nsx

pre 8 godina

Ja sam u principu zadovoljan ono što zameram su što malo zeza rezanje dvd-a pregledanje slika isto povremeno zeza jer ume da odbije da prikaže sliku pa izadje ona poruka da ne reaguje i najčudnije od svega moj laptop ima dve grafičke jednu intel hd 4000 i radeon hd 6490m oba drajvera koje je windows instalirao su za druge grafičke karte prvi je za hd 3000 a drugi za radeon hd 7400 ali sve normalno radi iako su drugi drajveri pa mi to nije najjasnije.

mick

pre 8 godina

ok je ovaj 10. ne znam samo sta je bio problem i na 8.1 da se stavi ovaj start... neverovatno je koliko su ljudi pljuvali 8.1 samo zbog starta i to sto niko ne zeli da promeni naviku. meni cak i nedostaje ponekad onaj quick search sa 8.1. no bolje ovako sa klasicnijim startom i live tiles kad ga otvoris...

loodak011

pre 8 godina

Jedino sto su driveri jos uvek uzasni... Ja recimo nemam utility za asusovu plocu i r7 260x mi ne radi kako treba...u skype-u kad hocu da pogledam cam,ne mogu i izbaci mi da mi je pukao display driver i da se povratio.

peramikailazabezmike

pre 8 godina

Pa to su svi korisnici koji nisu imali Cisco sw pre upgradea na Win10, ovi koji su imali sad vise nemaju nikakvu mrezu i mogu da glasaju samo razglednicom...

Tugaljiv u mozak

pre 8 godina

Windows 10 je brz i stabilan sistem, ali ima odredjene mane. Drajveri za zvuk, garficku (sekundarnu procesorsku) su losi ili ih nema, hoce ponekad da se zamrzne. Sto se njegove funkcionalnosti tice brz je i koristan ali ima nepotreban blootware.
Cortana nepotrebna, metro aplikacije nepotrebne. Aplikacije za pustanje filmova i gledanje slika (po difoltu metro aplikacije) su djubre najobicnije iz kog ne moze ni "Set as Wallpaper" funkcija da se odradi. Nortifikacije i njihov zvuk su manje vise nesnosni posle odredjenog vremena ili ukoliko nosite slusalice pa vam zvuk probije mozak. Vise monitora (ona tri prozorceta u dnu pored starta) mogu da posluze ljudima koji barataju sa vise od 5 programa u isto vreme, ali i tu ima mesta za ispravke i optimizaciju. Nervira me jos jedno sto moram da kliknem 10 stvari vise da bih iz High Performance prebacio u Balanced ili Power SAver da bih cuvao bateriju.

sharene slicice

pre 8 godina

Eh koliko ljudi pojma nemaju, idu kao moljac na svecu... Rec je o operativnom sistemu koji sadrzaj svih vasih fajlova salje Microsoftu + pretrazuje sta imate od piratskog softvera, muzike i filmova na kompu pa ih i o tome obavestava. Google i Android su malo dete za ovo... Inace nisam Apple fanboy nego IT inzenjer sa Microsoft sertifikatima. Ovo je toliko loshe da bi radije presao na neki "poluzavrseni" Linux nego da platim za ovaj Orwell OS.

Apple je isto super - na Iphone 6 ne moze da se izvrsi inicijalno podesavanje telefona ako ne ukucate broj kreditne kartice...

mick

pre 8 godina

ok je ovaj 10. ne znam samo sta je bio problem i na 8.1 da se stavi ovaj start... neverovatno je koliko su ljudi pljuvali 8.1 samo zbog starta i to sto niko ne zeli da promeni naviku. meni cak i nedostaje ponekad onaj quick search sa 8.1. no bolje ovako sa klasicnijim startom i live tiles kad ga otvoris...

Vare

pre 8 godina

Jaka devetka moglo bi se pre reći. Instalirao sam ga na desetak uređaja nekoliko desktop računara jedan tablet i nekoliko laptopova. Utisci su pozitivni računari su korektno odradili nadogradnju. Ono što je za mene bilo od važnosti bili su drajveri za štampače i druge uređaje. Konkretno nism imao problema osim što je nakon instalacije i prvog startovanja neophodno ostaviti računar da izvrši provere i još neke nadogradnje, znači malo strpljenja posle prvog starta. Ono što meni lično predstavlja problem je konfuzija između Settings i Control Panel, možda ću se naviknuti ali mi je teško da pohvatam u koje kategorije su svrstana pojedina sistemska podešavanja.

Rolex

pre 8 godina

Sve pogresno pisu Veliki strucnjaci.
Naravno da za iTunes ne treba kreditna kartica!
Naravno da svi programi koji su na bilo kom windowsu radili, rade i na 10-ci.
Naravno da rade i svi krekovani programi.
Naravno da radi i Office krekovan.

Eto strucnjaci, a sto se tice same 10-ke, meni je ok. Brzo se instalirala, brzo se startuje i jos nijedan problem nisam imao. Sto se mene tice ocena je 9,5!

Tugaljiv u mozak

pre 8 godina

Windows 10 je brz i stabilan sistem, ali ima odredjene mane. Drajveri za zvuk, garficku (sekundarnu procesorsku) su losi ili ih nema, hoce ponekad da se zamrzne. Sto se njegove funkcionalnosti tice brz je i koristan ali ima nepotreban blootware.
Cortana nepotrebna, metro aplikacije nepotrebne. Aplikacije za pustanje filmova i gledanje slika (po difoltu metro aplikacije) su djubre najobicnije iz kog ne moze ni "Set as Wallpaper" funkcija da se odradi. Nortifikacije i njihov zvuk su manje vise nesnosni posle odredjenog vremena ili ukoliko nosite slusalice pa vam zvuk probije mozak. Vise monitora (ona tri prozorceta u dnu pored starta) mogu da posluze ljudima koji barataju sa vise od 5 programa u isto vreme, ali i tu ima mesta za ispravke i optimizaciju. Nervira me jos jedno sto moram da kliknem 10 stvari vise da bih iz High Performance prebacio u Balanced ili Power SAver da bih cuvao bateriju.

Vladica

pre 8 godina

Ovo istraživanje samo malčice miriši da je propaganda Microsofta.
Gle čuda, korisnici hvale i daju 10 baš za one stvari koje M$ u reklamama za Win 10 ističe. Kortana-u svega par zemalja radi, Edge-možda i nije loš, ali je totalno nedovršen i nema mogućnosti proširenja, a već je imao i ozbiljnu bezbednosnu zakrpu, a hvaljenje integracije XBoxa govori da je uzrast uzorka oko 12 godina
Meni lično - Win 10 je samo malo prešminkana 8, sa par poboljšanja u odnosu na 8 (dodatni desktopi i izbacivanje onih charmova), ali je i dalje frankenštajn koji neuspešno želi da ujedini tablete i desktope.
Start menu je nefunkcionalan i korisnik ako želi da radi mora da instalira Classic Shell kao i u 8, prepun je bloatwarea - ne dozvoljava deinstalaciju XBoxa ili Groove music koji mi u životu ne pada napamet da koristim, a uz sve to izuzetno nedovršen - pola funkcija samog Windowsa 10 pri pozivu na help umesto da otvori Edge ili default browser - otvara Internet Explorer, kontrol panel postoji i moderni i "starinski" i svaki ima po nešto što drugi nema, s tim što moderni kontrol panel otvara neke stvari u starom kontrol panelu.
Nemogućnost onemogućavanja automatskog apdejta je po meni Br 1 zašto sam rekao NE Win 10 - stvarno mi ne treba da u sred nekog video capturea win krene da mi guši računar tražeći zakrpe koje ga ponekad mogu baciti u mrtve petlje ili onemogućiti SLI
Ko ima legalan 8, njemu se i isplati, ko ima 7 - bolje neka barem sačeka 6 meseci... a lako i 6 godina.

matori

pre 8 godina

Naručeno "istraživanje" sa naručenim "rezultatom"...
Windows 10 je obično marketinško đubre, koje je napravljeno samo da bi se malo izgladile stvari posle debakla sa Windows 8 i malo kasnije sa Windows 8.1 koji je minimalno popravio loš utisak nakon osmice.
Windows 7 je stabilan, lep i veoma dobar OS, a sve ovo iza njega, je obično pomodno glupiranje, lutanje i pravljenje poluproizvoda na rubu škarta!
Verovatno nikome nije jasno - kome je to dobro tako?
Na potpuno identičnom hardveru, Windows 7 se kod mene u potpunosti podizao za nešto više od 40 sekundi, a Windows 10 nije gotov ni nakon 3 minuta...
Čak i nakon toga još 4-5 minuta besomučno drlja po disku i jedva je moguće pokrenuti bilo šta.
Korisnici širom sveta su 29. jula počeli da dobijaju "konačnu" verziju ovog OS (build 10240), a ja sam pre nekoliko dana (kao član Insider testera) već dobio nadogradnju (na build 10525) koji sadrži nekoliko ozbiljnih novina...
To vrlo jasno pokazuje da u sadašnjoj formi Windows 10 nije gotov proizvod i ne treba ga tako ni tretirati, a kada će biti završen u potpunosti, možda ne znaju ni u Microsoft-u.

Che

pre 8 godina

Prevara skineš besplatni OS i gubiš pravo na sve besplatne stvari jer ti uništava svaki krek koji imaš na računaru
(MarkoIX, 24. avgust 2015 19:23)

ne gubis nikakvo pravo i nista krekovano nije unisteno, ne znam ko te ti slagao.Sve sto si imao na prethodnom sistemu radi i sada posle azuriranja.

Ok je, za sada nije bilo problema, azurirani drajveri za maticnu i graficku, pogasene nepotrebne aplikacije, sve funkcionise kao i na sedmici, nisam imao problema mada ima ljudi koji se javljaju sa istim.

peramikailazabezmike

pre 8 godina

Pa to su svi korisnici koji nisu imali Cisco sw pre upgradea na Win10, ovi koji su imali sad vise nemaju nikakvu mrezu i mogu da glasaju samo razglednicom...

Darko

pre 8 godina

Koliko foliranata na jednom mestu.
Ubedljivo najbolji sistem do sada što se tiče ovih novijih od perioda kad je izašla Vista pa naviše.

мире

pre 8 godina

Осим што кортана и старт мени сваком другом кориснику закуцава приликом стартовања...

novikorisnik

pre 8 godina

ja nadogradio 7 na poslu...posle 1,5h podigla se 10...radio super, međutim evo danas je već počeo da se zaglupljuje, treba mu 100 godina da se poveže sa mrežnim štampačem, pa još

loodak011

pre 8 godina

Jedino sto su driveri jos uvek uzasni... Ja recimo nemam utility za asusovu plocu i r7 260x mi ne radi kako treba...u skype-u kad hocu da pogledam cam,ne mogu i izbaci mi da mi je pukao display driver i da se povratio.

Nsx

pre 8 godina

Ja sam u principu zadovoljan ono što zameram su što malo zeza rezanje dvd-a pregledanje slika isto povremeno zeza jer ume da odbije da prikaže sliku pa izadje ona poruka da ne reaguje i najčudnije od svega moj laptop ima dve grafičke jednu intel hd 4000 i radeon hd 6490m oba drajvera koje je windows instalirao su za druge grafičke karte prvi je za hd 3000 a drugi za radeon hd 7400 ali sve normalno radi iako su drugi drajveri pa mi to nije najjasnije.

posejdon

pre 8 godina

(Fabio, 24. avgust 2015 19:51)

AutoKMS resava problem i na 10ci. Inace, ne slusaj ove sto se prave da znaju, samo lupaju gluposti, krekovi rade, jedini softver koji se proverava je sa Store-a. Inace, ne prati te niti salje podatke, sve mozes da iskljucis, samo ovai "genijalci" koriste express settings umesto custom gde te lepo pita sta da ukljucis, a sta ne. Ponasaju se ko korisnici meka.

gor

pre 8 godina

Od mene dobija cistu jedinicu, ama bas nista ne radi. Ne mogu cak vise ni muziku da slusam. Deinstalirao posle dva sata mucenja da nesto proradi. Odlican OS za izbegavanje.

mick

pre 8 godina

da razjasnimo samo. svaki antivirus pa i defender krekove prepoznaju kao malware. u podesavanjima antivirusa stavite sa zaobilazi folder gde instalirate igre i resen problem. to je uvek bilo, ne samo sada na 10 vec i na prethodnim verzijama i boljim antivirusima.

maki

pre 8 godina

ja nisam zadovoljan, komp usporen, tako da sam vratio 7, nista nije funkcionisalo tecno, i sto da drzim nesto sto ne radi, probao sam 2 puta, verovatno cu opet pokusati kad se jos sredi, ali od desetke sam se ohladio

Langus

pre 8 godina

Brandwatch ili mozda Brainwash? I dajte vec jednom recite jasno sta je taj navigator, da nije slucajno web browser ali eto nadjena je "kulija" rec da se prostota pravi vazna?


Govori se o % i koliko ljudi je ispitano? 10, 100, 10.000.000?

Ranzo Objektivni

pre 8 godina

@sharene slicice - sve salje Microsoftu, za razliku od predjasnjeg perioda kad niko ni na koji nacin nije mogao da zna sta imas od softvera? :)) svaka cast na sertifikatima, ali ako si mislio da si koriscenjem ranijih verzija Windowsa (ili poluzavrsenog Linuxa, kad si ga vec pomenuo) zasticen, mozda su ti potrebni neki drugi sertifikati...

Geralt

pre 8 godina

Koliko laži i dezinformacija u komentarima, sve pljujete pogrešne stvari. Niti briše krekovane igrice, niti šalje sve sa vašeg kompa MS u (?!).
Pogasite opcije automatski update bez pitanja, sharing wifi passworda i p2p slanje update a drugim korisnicima.
Sistem je skroz okej, brzi je od osam jedan. Moj savet, sačekajte još koji mesec

Ivan

pre 8 godina

Windows XP Pro Service Pack 3 sa svim dopunama do maja 2014 kada je zvanicno prestala podrska za njega je zakon po meni,naravno ukoliko imaju drajveri za njega, za vas racunar (maticna,grafika,zvuk,mreza...). Naravno uz dobru antivirus i drugu zastitu (koristim 360 Total Security i prezadovoljan sam,besplatno i odlicno resenje).Licno nista bolje ne trazim.

Fabio

pre 8 godina

Prevara skineš besplatni OS i gubiš pravo na sve besplatne stvari jer ti uništava svaki krek koji imaš na računaru
(MarkoIX, 24. avgust 2015 19:23)

Konkretno pitanje - hoce li krekovani Office preziveti instalaciju "desetke"? Kakva su iskustva, anybody?

tikva

pre 8 godina

AAAAA! Gde mi je aluminijumska kapa!?
1984 OS!

Šalio sam se malo. Za mene jedini razlog da pređem na W10, je DirectX 12, a pošto još nema eksluzivnih igrica koje bi me primorale da pređem na W10, čekaću prosto do jula 2016-e da vidim kako će se situacija razvijati.

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

ti što su ga ocenjivali su 92% oni koji inače klikću "next" u svakoj situaciji, a to su 92% korisnika Windowsa uopšte...čim je besplatno i pitaju vas da li je dobro, naravno da je "dobro", pitao bih ljude da su platili uobičajenu cenu od 200$ +/- da li bi mu dali "10"....našli bi mu 100 mana...

IvanBre

pre 8 godina

Win 7 je dobar operativni sistem,Win 8 je malo poboljsan win 7 sa odedjnim izmenama I poboljsanjima koja su skoro neprimetna,ako se posmatra iz ugla ovog clanka,moje licno misljenje je da je Win 8 od samog pocetka napravljen da bude "kolateral" da bi ljudi navikli na izmene koje Win 10 donosi,inace Win 10 je isto sto I Win 8 samo malo bolje nasminkan za krajnje korisnike koi ga sada kao takvog ocenjuju sa ocenom 10!Testirao ja Win 10 u "VirtualBOX" i to je sa jedne strane lepo nasminkana 8-ica,a sa druge jako pogorsana 7-ica!

Misljenje je kao i zadnji deo na kome sedimo-svako ga ima,ovo je moje misljenje ne kazem da je ispravno!

tarabic

pre 8 godina

Malo usminkana sedmica, sa ispreturanim alatima (trebalo mi je 10 minuta da nadjem kontrol panel), u sustini nista spektakularno. Za sada nisam primetio neke bagove.

sale

pre 8 godina

Ja uopšte nisma stekao ovakav utisak krsterenjem netom i čitanjem gomile komentara. Čak naprotiv, mnogo više je onih koji se suzdržavaju ili imaju negativno mišljenje. I svuda se spominje vezivanje ruku korisnicima kada je ažuriranje u pitanju, jer nema slobode izbora, privatnost koja je pod velikim znakom pitanja, Edge u koji i dalje izbegavaju da ubace dodatke kao recimo bloker reklama, što ide u korist kompanijama koje se reklamiraju, a ne korisnicima, hardver koji nije podržan ili koji ne radi kako treba, deljenje korsnika na one prvog i drugo reda jer je Kortana podržana svega na nekoliko jezika, mislim samo na 6 ako ne grešim, itd... Kao što neko reče ovo je Frankenštajn - nedovršeni proizvod. I ovako istraživanje je čista reklama naručena od strane Microsofta.

Prosečan korisnik

pre 8 godina

Da li neko može da mi navede neki konkretan razlog zašto bih ja sa W7 prešao na W10? Ovo ne pitam onako trolovski, nego ozbiljno. Ako mi Sedmica radi brzo i stabilno, imam sve drajvere i kodeke, nemam nikakvuh problema, šta to W10 nudi, a da to nemam na W7? Postoji li neki dobar razlog da prosečan korisnik zameni dobar OS sa ružnim i poluzavršenim?

Joker

pre 8 godina

Instalirao sam 10-u juče i prvi utisak mi je: Edge rastura koliko je dobar. Oduševljen sam. Za ostalo ću videti tek, nisam ga još upoznao...

ivankv

pre 8 godina

za ovog što jedva nađe control panel ima jedna fenomenalna prečica a to je desni klik na start meni pa da vidiš šta sve tu ima :)

loko

pre 8 godina

@(matori, 24. avgust 2015 22:23)

A bre, kako to da meni podigne sistem za 20s, kako to meni ne drlja po disku ko lud a nemam ni ssd? Core i3-4005U 1.7ghz 4gb ram nvidia 820m.
Ozbiljno, ovo sto si napisao su ciste budalastine i nema veze sa istinom. Koliko puta da vam covek kaze da posle upgrade-a ima problema, laguje i baguje :), uradi clean install i resen problem.

Evo ti i mali test w7 vs w10 boot time:
https://www.youtube.com/watch?v=p5BD6LPZ2dA
Evo drugi:
https://www.youtube.com/watch?v=taakavJ0mDI

Ali dzaba, ti ces i dalje da vices w7 je zakon, kao sto si vikao xp je zakon kad je 7 izasao.

Aleksandar

pre 8 godina

"Spijunaza". Tracking, collecting data, telemetry, sve je to nezakonito i protivustavno. Microsoftov EULA je nistavan pred Zakonima i Ustavom mnogih drzava. Prevashodno, sto su fajlovi i hardver privatno vlasnistvo fizickog ili pravnog lica. Posebno kod kompanija, jer urusava poverljivost podataka, zbog zastite konkurencije. I sto je na neki nacin Adware, zbog istog tog prikupljanja, u svrsi reklamiranja raznih kompanija, prikazom na Live Tiles, Lock Screen. A Adware spada u nesto protiv cega se mnogi bore, zbog maltretiranja korisnika. Kompanije prelaziti na W10 shodno W7 i W8 end of life service/security support. To je neminovno. Pa ako MS razmislja da ga ne tuze mnogobrojne kompanije, a izgubio bi na sudu, morace da menja W10 iz korena.
Naravno, znanjem GPO/GPedit i registry, 90 odsto tih funkcija moze biti zaustavljeno. Ali, to ne oslobadja MS za dalji proces na s
Koliko je dobar W10, daljim testiranjem sam uvideo da je totalni promasaj. I to za obicnog korisnika, kao i korisnika Home verzije. Verzija, koja je predstavljena kao Final, u sebi donosi mnogobrojna poboljsanja, a i veliki broj bagova, kao i mnogobrojne gluposti, sasvim nepotrebne stvari. Samo zato sto je u zurbi izbacen, plus, ne razmisljanje programera i kolektiva koji je odobravao ideje. Cak i kada se iskoriste mogucnosti GPO, mnoge funkcije pucaju i time se onesposobljava pravilno funkcionisanje W10.
Jednom recju, za sada je veci promasaj nego W8.
Inace, W10 je napravljen samo zbog DX12, da ne bi Mantle preuzeo primat u low level API kontroli, radi brzeg i boljeg iskoriscenja hardvera. DX12 takodje moze da radi na W8 i W7 OS, ali MS-u se to ne isplati na mnogo nivoa.

да да

pre 8 godina

Добијени подаци нам такође говоре да су крајњи корисници са енглеског говорног подручја и да имају пара за бацање !!!

Bolesni Um

pre 8 godina

Koliko znam ovo nije istina, ogroman broj korisnika se vraća na predhodni sistem, win 7 i 8.1, bar tako govore nezavisne ankete. Korisnici planiraju da predju na 10-ku, ali nekad kasnije, za sada odlučuju da ostanu na svom starom Win-u (ne svi, naravno, ali solidan broj korisnika)

Mr.

pre 8 godina

Istrazivanje je naruceno. Vise nego providno. Win 10 jeste bolji od 8 ali pre svega nije dovrsen.
Da ne bude da se zalim ali pre nedelju dana mi je umro start button, i na netu niko nema resenje i svi cekaju zakrpu. Verovatno je to velika manjina ali takvih stvari na Win7 nije bilo. Da ne pricam o ultra razbacanim podesavanjima.
Prosto je neverovatno kako su se srozali posle Win7, i pitanje je kad i da li ce se vratiti.

jeremija

pre 8 godina

Naravno kad su opet sve sto je valjalo pokrali sa linux sistema...
(naravno, 24. avgust 2015 22:25)

I sto tebe to opterecuje kada koristis Linux i imas to sto valja odavno?

Halle-ON

pre 8 godina

Neko rece da se sve sto se tic epracenja moze iskljuciti stikliranjem opcija...
Ima dosta iskustava koja kazu da se opcije ukljucju same, ali nevezano za to te opcije koje se mogu stiklirati su najmanji deo stvari koje ugorzavaju privatnost, najbitnije stvari su sakrivene i rade u pozadini. Da bi se te stvari iskljucile potrebno je ugasiti dosta servisa, i blokirati preko 20 url-ova third party firewall-om ili u dll host fajlovima. To sto vi niste svesni nekih stvari, ne znaci da ne postoje. Neki kazu da postoje takve stvari i na drugim os, i nisu u pravu, na linuxu cela zajednica moze da pogleda kod i takve stvari se ne mogu provuci. Na ranijim windows sistemima se mogu videti internet konekcije i utvrditi sta komunicira preko mreze bez naseg znanja. Na ranijim internet sistemima bilo je par problematicnih stvari, sada su u pitanju desetine i nikako nije isto. Slazem se da nijedan sistem nije apsolutno zasticen, samo na drugim morate biti zrtva ciljanog napada, a na win 10 svi salju podatke bez izuzetka. Ismevanje nekoga i necijeg it znanja, a da pritom govorite o necemu o cemu nemate pojma vise govori o vama. Postoji jednostavn nacin, a to je da uporedite internet konekcije na windows 7 i na windows 10 ili recimo na nekom linuxu. To nije tesko i za one koji ne znaju mnogo o racunarima...

Nikola

pre 8 godina

Sto se tice stampaca 98% njih koji su do 10 godina strarosti rade na Win 10 i to bez drivera, kao sto je bio slucaj i na win7. Ovi sto koriste pisace masine umesto stampaca i cude se sto nema drivera mogli bi da kupe malo noviji model, to je barem sad jeftino. Ni jedan hardver se ne moze koristiti 100 godina.

Damjan

pre 8 godina

Instalirao sam ga svom momku na laptop sa baytrail n2480 procesorom i radi super, bas sam prijatno iznenadjen. Edge je jako brz (jedino jos uvek ne radi web whatsapp), ostalo fantasticno, ubrzo cu ga instalirati i sebi na desktop. Pogodak od strane majskrosofta! Jedino sto mi fali je kolor-markiranje fajlova i foldera...

Aleksandar

pre 8 godina

Skoro mesecnim testiranjem ovog "RTM" W10, mogu samo zakljuciti da je izbacen ubrzano i jos se pegla. Ima dosta bagova i mnoge stvari su debilno uradjene. A za ovo "spijuniranje", ma zabole me. Mogu da ti kazu sta hoce i da ti salju advokate na vrata, ali licni fajlovi su licni fajlovi. Koliko god taj EULA, da je neko prihvatio pri instalaciji, neodrziv je i oboriv na sudu. Jer hardver i licni fajlovi su privatno vlasnistvo i MS nema ovlascenja da to radi, niti ih moze dobiti kao privatna kompanija. A vec su bili na sudu i izgubili spor, zbog iste stvari na telefonima koji imaju Windows OS.
A kompanije, koje imaju privatnost zbog konkurencije, mogu samo tako da oderu MS na sudu, da MS moze samo da bankrotira.

Branko

pre 8 godina

Pola ovih kritika možete slobodno ignorisati. Ko zna kakve laptopove i pc-je imaju ljudi.
Meni sve savršeno radi.
Do sada dokazano dobri OS su bili: 98, xp win7. Win10 će biti sigurno uspešan.

DaLanik

pre 8 godina

Razni ljudi, razni racunari - razni ukusi i razni REZULTATI. Meni radi savrseno. I sinu radi savrseno. Ako ne koristite majkrosoftov nalog, nece vas nista pratiti i spijunirati. Uostalom isto je na Androidu i AjOSu. Ako i dalje hocete da koristite majkrosoft nalog, skinite "DoNotSpy10" u kome mozete da iskljucite sve sta novi Vindous prati. Novi izgled je KONACNO moderan, ima tu jos mesta za poboljsanja ali ja sam jako zadovoljan, a Edz, Kortana i ta IksBoks integracija su najmanje vazne stvari. Ama bas ni jednu ne koristim, u stvari Kortana ni ne radi ako se ne podesi da ste iz SAD. Edz je spor i nekompatibilan, a IksBoks nemam, tako da... :)

djuzla

pre 8 godina

Koja izmisljena glupost. Cortana? Xbox? To je njima najbitnije? Meni je bitnije sto je brz,unapredjen,doteran do sitnih detalj...al dobro,verovatno je u meni problem :)

jeremija

pre 8 godina

Da ne poveruje covek sta se sve ovde moze procitati... Vecina komentara veze sa mozgom nema. Nevezano za to da li je windows 10 odlican ili katastrofa il' nit' smrdi nit' mirise, moje iskustvo sa njim je sledece: Zapoceo upgrade, otisao na rostilj, dosao kuci, nastavio da radim za racunarom kao da se nista u medjuvremenu nije desavalo, samo malo brze i mnogo lepse. Toliko... A ko nece da ga Mikrosoft prati (npr. ovaj IT inzenjer) neka ga ne mrzi da iskljuci sve opcije umseto sto nam prica o pracenju... Ali Srbi bi i Cortanu i da se ne prati istorija koriscenja browsera, a to nece da moze kao sto ne moze ni da se koristi GPS navigacija, a da uredjaj (kompanija koja proizvodi uredjaj ili aplikaciju) ne zna gde ste u prostoru... Sto se blokiranja piratskog softvera tice (osim sto je najsmesnije nesto sto sam danas procitao) da li ovde neko stvarno misli da ce Mikrosoft da rizikuje da blokira( ili ne daj Boze obrise) legalan softver pa da ga ljudi oderu na sudu i to zbog blokiranja piraterije od cega realno nemaju nikakve koristi? (sa svojim softverom naravno mogu da rade sta hoce jer tu su na gubitku i svako ko misli da ne treba da se bore za legalnost svog softvera neka ide da snimi glavu)

Halle-ON

pre 8 godina

@loko iskljuci fastboot opciju i dobices realnu razliku izmedju dizanja sistema. Shvatite da kada je ukljucena fastboot opcija, vas racunar cuva kernel i drajvere u hibernaciji, racunar trosi struju, malo manje od klasicne hibernacije i ne moze se porediti sa windows-om 7, koji tu opciju nema(ima klasicu hibernaciju koja je jos brza od fast boot jer sve se cuva u memoriji i trosi par vati vise od fast boot opcije).
Cold boot i 8ce i 10ke je duzi, a ko hoce da testira neka testira. U pitanju je trik koga mnogi korisnici nisu svesni, takodje mnogi korisnici nisu svesni da im racunar nije potpuno ugasen, i da trosi struju dok je ugasen. Ako vam trosenej struje ne smeta, onda koristite i hibernaciju koja rekoh nije nesto mnogo skuplja varijanta, ali je brza od fast boot.

Mile

pre 8 godina

U suštini u odnosu na prethodnike nema ništa specijalno da ponudi, a gledajući na njega s programerske strane previše komplikovano bez potrebe.
U suštini lepo radi

jeremija

pre 8 godina

Naručeno "istraživanje" sa naručenim "rezultatom"... 
Windows 10 je obično marketinško đubre, koje je napravljeno samo da bi se malo izgladile stvari posle debakla sa Windows 8 i malo kasnije sa Windows 8.1 koji je minimalno popravio loš utisak nakon osmice. 
Windows 7 je stabilan, lep i veoma dobar OS, a sve ovo iza njega, je obično pomodno glupiranje, lutanje i pravljenje poluproizvoda na rubu škarta! 
Verovatno nikome nije jasno - kome je to dobro tako? 
Na potpuno identičnom hardveru, Windows 7 se kod mene u potpunosti podizao za nešto više od 40 sekundi, a Windows 10 nije gotov ni nakon 3 minuta... 
Čak i nakon toga još 4-5 minuta besomučno drlja po disku i jedva je moguće pokrenuti bilo šta. 
Korisnici širom sveta su 29. jula počeli da dobijaju "konačnu" verziju ovog OS (build 10240), a ja sam pre nekoliko dana (kao član Insider testera) već dobio nadogradnju (na build 10525) koji sadrži nekoliko ozbiljnih novina... 
To vrlo jasno pokazuje da u sadašnjoj formi Windows 10 nije gotov proizvod i ne treba ga tako ni tretirati, a kada će biti završen u potpunosti, možda ne znaju ni u Microsoft-u.
(matori, 24. avgust 2015 22:23)

To sto nije gotov proizvod (a to je zaista samo tvoje vidjenje stvari) ne znaci da nije dobar proizvod. To sto drlja po disku jos 4-5 minuta znaci da ti je hard disk krcat i da ne stedis masinu uopste kao i to da nemas SSD sto mi je pomalo i komicno. To sto je Windows 7 lep ne znaci da Windows 10 nije lep niti da je ruzan. To sto je Windows 7 stabilan ne znaci da Windiws 10 nije stabilan. Ajd sad uzdravlje!

freality

pre 8 godina

Od mene je dobio ocenu 8.1/10.. Ovo je win 8 sa start dugmetom, sve je isto...

Edge jeste brz, ali nedovrsen.. Doduse 8.1 je i brzi.

jeremija

pre 8 godina

Da li neko može da mi navede neki konkretan razlog zašto bih ja sa W7 prešao na W10? Ovo ne pitam onako trolovski, nego ozbiljno. Ako mi Sedmica radi brzo i stabilno, imam sve drajvere i kodeke, nemam nikakvuh problema, šta to W10 nudi, a da to nemam na W7? Postoji li neki dobar razlog da prosečan korisnik zameni dobar OS sa ružnim i poluzavršenim?
(Prosečan korisnik, 25. avgust 2015 00:35)

Ako si u potpunosti zadovoljan sedmicom, a desetka ti je ruzna i nedovrsena i pritom ne planiras da igras directX 12 igre onda ne postoji razlog da predjes na W10. Jedino sto ti preporucujem da nadogradis na 10 cisto da bi rezervisao svoju besplatnu kopiju za buducnost ako ikad pozelis da instaliras desetku i onda se vrati odmah na 7.

surovi

pre 8 godina

Da li neko može da mi navede neki konkretan razlog zašto bih ja sa W7 prešao na W10? Ovo ne pitam onako trolovski, nego ozbiljno. Ako mi Sedmica radi brzo i stabilno, imam sve drajvere i kodeke, nemam nikakvuh problema, šta to W10 nudi, a da to nemam na W7? Postoji li neki dobar razlog da prosečan korisnik zameni dobar OS sa ružnim i poluzavršenim?
(Prosečan korisnik, 25. avgust 2015 00:35)
Os se menja onda kada vise ne moze da podrzi moderan hardver (xp),kada kupis novu licencu za noviji os ili kada je dzabe.Takodje ,treba obratiti paznju i na to da su novije verzije uvek bolje,zbog bolje optimizacije koda i prilagodjenosti hardveru.
Suludo je ocekivati da ce stari os raditi bolje od novog (osim ako nije Vista u pitanju).Osmica je brza od sedmice za nekih 20 posto,dok je 10 mozda i brza.Takodje novi os-ovi donose podrsku za hove hrdvere na trzistu,koji u starima nisu podrzani.
Moguce je dici i win 98 na novim racunarima,ali je problem sto sa tim os-om ne mozes bog zna sta upotrebljivo da radis.Takodje i xp sasvim lepo radi, ali ne koristi sve mogucnosti hardvera i generalno radi losije od novijih verzija.Jedini razlog zasto bi neko stavio xp na novu masinu je taj sto ima softver koji nije podrzan na novijim vrzijama i koji je verovatno namenski pisan za odredjenu funkciju.

Jo1e

pre 8 godina

Ja sam zadovoljan. Instalirao sam ga na laptopu, pre toga sam imao originalni 8.1. Sve lepo funkcionise, nista mi nije obrisao kao sto neki govore. Jos se navikavam ali uglavnom mi zavrsava sve potrebe (zahtevniji sam korisnik, dosta koristim racunar oko fakulteta). Jedini problem je sto sam imao piratski Office pa mi ne radi PowerPoint ali verujem da ce brzo da izadje piratska verzija za 10. Cortonu sam probao da pokrenem, nisam uspeo. Generalno sam zadovoljan, korisnicki interface je dosta dobar. Mozda jos jedna mana je nedostatak onog search-a kao kod 8.1, navikao sam na to. Ostalo zadovoljavajuce.

Trta

pre 8 godina

Kod mene je sam odlučio da se obriše sa diska. Radio je kako tako dok nisam izabrao firefox za default browser, posle toga samo plavi ekran i nemogućnost da se popravi.

COA90

pre 8 godina

Radio super 3 dana kad je nestalo struje sve se poremetilo nema start neće da uđe u edge i u notification. Posle back up-a opet ne radi edge i pojavljuje se crn ekran posle 20 sekundi ne korišćenja komp-a. Moram vratiti na 7 ili rušiti sistem pa nanovo

sarene slicice haha

pre 8 godina

"nace nisam Apple fanboy nego IT inzenjer sa Microsoft sertifikatima." Bato moj na internetu moze da napise ko sta hoce i da ima koju hoce titulu a to sto si ti napisao u komentaru nema veze smozgom i da si malo dublje proucio video bi da je novinarstvo diglo buku oko nicega. Inace google ti je veliki brat ako cemo tako . I ja sam inzinjer telekomunikacija i elektronike. Mogo bi da zakacim diplomu ovde sad .

antonio

pre 8 godina

Update sa dekstopa - 7cu, 8.1 i 10ku. Bez problema radio sve jedan.
Konfiguracija: Asus m2n-mx se, 2gb ddr2, athlon 5600+ x2, radeon 4650. Savrseno radi. 32bitni

loko

pre 8 godina

@(Halle-ON, 25. avgust 2015 10:45)
O bre ljudi, kako ste tvrdoglavi :), koja hibernacija kada mi je baterija izvadjena. Izvadim iz struje, dodjem na posao, ukljucim u striju... e sad jedino ako mi na putu do posla trosi neku wifi striju :). Ili sta... mozda mi neka bios baterija napaja ram?
Sa hibernacije se podize za 5s ne 20s, e to je fastboot :).

Kod w8.1 sistem se podizao za par sekundi, do welcome screen-a, ali dok pokrenes prvu aplikaciju prodje minut, dok sa w10 nije slucaj.

Slazem se ljudima u vezi drajvera, ali ne mozete da me ubedite da se podize za vise od 40s kada jednostavno nije tacno. Nisam samo procitao i video negde, svaki dan ga koristim covece.

U svakom slucaju za moje potrebe meni radi zadovoljavajuce, bolje od 7, bolje od 8.1. Brackets, FFDevEd.., Chrome, AMPSS, Photoshop (portable :)), navicat, apache/sql/php server mi radi bolje nego na 7, ali imam hibernaciju :P

dragan

pre 8 godina

Onaj ko nema microsoft nalog nema punu verziju 10 već oko 50%.Mogućnosti su mu iste kao i sedmici.Kad se pojavila desetka neki nezavisni sajtovi organizovali glasanje.Od tad do danas ni reči više o toku glasanja.Mnogo muke ako hoćete da instalirate drugi pretraživač(chrome,mozilla)jer žele pošto poto da bude Edge.Cortanu imaju 6 država+Kina.Estetski izgled je očajan.Privatnost očajna.Ja recimo stanje na tek računu,kreditnoj,računi za neke stvari dobijam nakompu.

Neko iz mase

pre 8 godina

Na 2 od 3 racunara sam morao da vratim stari sistem. Na jednom zvucna zakucava a laptop vise srednje klase se greje kao lud i kad nista ne radim. Na onom trecem radi kao sat.

Halle-ON

pre 8 godina

@loko
nisam tvrdoglav, ne pricam o necemu sto ne znam, za 20 sekundi u cold boot moze da se podigne ako imas ssd u drugom slucaju ce biti oko 40tak sekudni i to ako je pogaseno pola stvari windows 7 ce isto tako oko 40tak sekundi samo sto ce posle toga biti potpuno upotrebljiv dok 10ka ce vrteti hdd jos neko vreme i malo ce sporiji odziv biti za pokretanje programa. i sada trenutno imama win 10 samo u virtualbox, ali imao sam i instaliran na hdd. Nije mi se svidela cela prica oko privatnsoti pa drzim samo u virtualbox jer radi posla moram upoznati OS do tancina. Instalirao sam desetku do sada na 10tak do 15 racunara drugim ljudima. Eto uradi sam izvadi bateriju i vidi koliko vremena ce trebati da se sistem podigne, i uradi to bez vadjenja baterije.
Inace hibernacija i fastboot nisu iste stvari. Ako ne verujes da faststartup tako radi pogledaj na microsoft objasnjenje opcije. Jeste korisna opcija, ali to ne znaci da je treba porediti sa necim sto windows 7 nema kao jednako. Sto se tice brzine pokretanja programa na novijim sistemima, to je primetno samo kod novijih sistema sa viskom ram memorije. Pogledajte u resource monitor i videcete razliku gde se rezervise vise ram memorije i prostora na hard disku u novijim operativnim sistemima. Pa tako da ko ima stariju konfiguraciju ce imati losije rezultate.

razmišljam

pre 8 godina

"Nestala" mi kamera na LT-u (Toshiba), inace OK. Ipak, imam utisak da još nije dovršen (restartuje ničim izazvan napr.).

sharene slicice

pre 8 godina

Eh koliko ljudi pojma nemaju, idu kao moljac na svecu... Rec je o operativnom sistemu koji sadrzaj svih vasih fajlova salje Microsoftu + pretrazuje sta imate od piratskog softvera, muzike i filmova na kompu pa ih i o tome obavestava. Google i Android su malo dete za ovo... Inace nisam Apple fanboy nego IT inzenjer sa Microsoft sertifikatima. Ovo je toliko loshe da bi radije presao na neki "poluzavrseni" Linux nego da platim za ovaj Orwell OS.

Apple je isto super - na Iphone 6 ne moze da se izvrsi inicijalno podesavanje telefona ako ne ukucate broj kreditne kartice...

matori

pre 8 godina

Naručeno "istraživanje" sa naručenim "rezultatom"...
Windows 10 je obično marketinško đubre, koje je napravljeno samo da bi se malo izgladile stvari posle debakla sa Windows 8 i malo kasnije sa Windows 8.1 koji je minimalno popravio loš utisak nakon osmice.
Windows 7 je stabilan, lep i veoma dobar OS, a sve ovo iza njega, je obično pomodno glupiranje, lutanje i pravljenje poluproizvoda na rubu škarta!
Verovatno nikome nije jasno - kome je to dobro tako?
Na potpuno identičnom hardveru, Windows 7 se kod mene u potpunosti podizao za nešto više od 40 sekundi, a Windows 10 nije gotov ni nakon 3 minuta...
Čak i nakon toga još 4-5 minuta besomučno drlja po disku i jedva je moguće pokrenuti bilo šta.
Korisnici širom sveta su 29. jula počeli da dobijaju "konačnu" verziju ovog OS (build 10240), a ja sam pre nekoliko dana (kao član Insider testera) već dobio nadogradnju (na build 10525) koji sadrži nekoliko ozbiljnih novina...
To vrlo jasno pokazuje da u sadašnjoj formi Windows 10 nije gotov proizvod i ne treba ga tako ni tretirati, a kada će biti završen u potpunosti, možda ne znaju ni u Microsoft-u.

мире

pre 8 godina

Осим што кортана и старт мени сваком другом кориснику закуцава приликом стартовања...

gor

pre 8 godina

Od mene dobija cistu jedinicu, ama bas nista ne radi. Ne mogu cak vise ni muziku da slusam. Deinstalirao posle dva sata mucenja da nesto proradi. Odlican OS za izbegavanje.

Darko

pre 8 godina

Koliko foliranata na jednom mestu.
Ubedljivo najbolji sistem do sada što se tiče ovih novijih od perioda kad je izašla Vista pa naviše.

Tugaljiv u mozak

pre 8 godina

Windows 10 je brz i stabilan sistem, ali ima odredjene mane. Drajveri za zvuk, garficku (sekundarnu procesorsku) su losi ili ih nema, hoce ponekad da se zamrzne. Sto se njegove funkcionalnosti tice brz je i koristan ali ima nepotreban blootware.
Cortana nepotrebna, metro aplikacije nepotrebne. Aplikacije za pustanje filmova i gledanje slika (po difoltu metro aplikacije) su djubre najobicnije iz kog ne moze ni "Set as Wallpaper" funkcija da se odradi. Nortifikacije i njihov zvuk su manje vise nesnosni posle odredjenog vremena ili ukoliko nosite slusalice pa vam zvuk probije mozak. Vise monitora (ona tri prozorceta u dnu pored starta) mogu da posluze ljudima koji barataju sa vise od 5 programa u isto vreme, ali i tu ima mesta za ispravke i optimizaciju. Nervira me jos jedno sto moram da kliknem 10 stvari vise da bih iz High Performance prebacio u Balanced ili Power SAver da bih cuvao bateriju.

Ivan

pre 8 godina

Windows XP Pro Service Pack 3 sa svim dopunama do maja 2014 kada je zvanicno prestala podrska za njega je zakon po meni,naravno ukoliko imaju drajveri za njega, za vas racunar (maticna,grafika,zvuk,mreza...). Naravno uz dobru antivirus i drugu zastitu (koristim 360 Total Security i prezadovoljan sam,besplatno i odlicno resenje).Licno nista bolje ne trazim.

IvanBre

pre 8 godina

Win 7 je dobar operativni sistem,Win 8 je malo poboljsan win 7 sa odedjnim izmenama I poboljsanjima koja su skoro neprimetna,ako se posmatra iz ugla ovog clanka,moje licno misljenje je da je Win 8 od samog pocetka napravljen da bude "kolateral" da bi ljudi navikli na izmene koje Win 10 donosi,inace Win 10 je isto sto I Win 8 samo malo bolje nasminkan za krajnje korisnike koi ga sada kao takvog ocenjuju sa ocenom 10!Testirao ja Win 10 u "VirtualBOX" i to je sa jedne strane lepo nasminkana 8-ica,a sa druge jako pogorsana 7-ica!

Misljenje je kao i zadnji deo na kome sedimo-svako ga ima,ovo je moje misljenje ne kazem da je ispravno!

Joker

pre 8 godina

Instalirao sam 10-u juče i prvi utisak mi je: Edge rastura koliko je dobar. Oduševljen sam. Za ostalo ću videti tek, nisam ga još upoznao...

Rolex

pre 8 godina

Sve pogresno pisu Veliki strucnjaci.
Naravno da za iTunes ne treba kreditna kartica!
Naravno da svi programi koji su na bilo kom windowsu radili, rade i na 10-ci.
Naravno da rade i svi krekovani programi.
Naravno da radi i Office krekovan.

Eto strucnjaci, a sto se tice same 10-ke, meni je ok. Brzo se instalirala, brzo se startuje i jos nijedan problem nisam imao. Sto se mene tice ocena je 9,5!

Vare

pre 8 godina

Jaka devetka moglo bi se pre reći. Instalirao sam ga na desetak uređaja nekoliko desktop računara jedan tablet i nekoliko laptopova. Utisci su pozitivni računari su korektno odradili nadogradnju. Ono što je za mene bilo od važnosti bili su drajveri za štampače i druge uređaje. Konkretno nism imao problema osim što je nakon instalacije i prvog startovanja neophodno ostaviti računar da izvrši provere i još neke nadogradnje, znači malo strpljenja posle prvog starta. Ono što meni lično predstavlja problem je konfuzija između Settings i Control Panel, možda ću se naviknuti ali mi je teško da pohvatam u koje kategorije su svrstana pojedina sistemska podešavanja.

Che

pre 8 godina

Prevara skineš besplatni OS i gubiš pravo na sve besplatne stvari jer ti uništava svaki krek koji imaš na računaru
(MarkoIX, 24. avgust 2015 19:23)

ne gubis nikakvo pravo i nista krekovano nije unisteno, ne znam ko te ti slagao.Sve sto si imao na prethodnom sistemu radi i sada posle azuriranja.

Ok je, za sada nije bilo problema, azurirani drajveri za maticnu i graficku, pogasene nepotrebne aplikacije, sve funkcionise kao i na sedmici, nisam imao problema mada ima ljudi koji se javljaju sa istim.

loodak011

pre 8 godina

Jedino sto su driveri jos uvek uzasni... Ja recimo nemam utility za asusovu plocu i r7 260x mi ne radi kako treba...u skype-u kad hocu da pogledam cam,ne mogu i izbaci mi da mi je pukao display driver i da se povratio.

jeremija

pre 8 godina

Naručeno "istraživanje" sa naručenim "rezultatom"... 
Windows 10 je obično marketinško đubre, koje je napravljeno samo da bi se malo izgladile stvari posle debakla sa Windows 8 i malo kasnije sa Windows 8.1 koji je minimalno popravio loš utisak nakon osmice. 
Windows 7 je stabilan, lep i veoma dobar OS, a sve ovo iza njega, je obično pomodno glupiranje, lutanje i pravljenje poluproizvoda na rubu škarta! 
Verovatno nikome nije jasno - kome je to dobro tako? 
Na potpuno identičnom hardveru, Windows 7 se kod mene u potpunosti podizao za nešto više od 40 sekundi, a Windows 10 nije gotov ni nakon 3 minuta... 
Čak i nakon toga još 4-5 minuta besomučno drlja po disku i jedva je moguće pokrenuti bilo šta. 
Korisnici širom sveta su 29. jula počeli da dobijaju "konačnu" verziju ovog OS (build 10240), a ja sam pre nekoliko dana (kao član Insider testera) već dobio nadogradnju (na build 10525) koji sadrži nekoliko ozbiljnih novina... 
To vrlo jasno pokazuje da u sadašnjoj formi Windows 10 nije gotov proizvod i ne treba ga tako ni tretirati, a kada će biti završen u potpunosti, možda ne znaju ni u Microsoft-u.
(matori, 24. avgust 2015 22:23)

To sto nije gotov proizvod (a to je zaista samo tvoje vidjenje stvari) ne znaci da nije dobar proizvod. To sto drlja po disku jos 4-5 minuta znaci da ti je hard disk krcat i da ne stedis masinu uopste kao i to da nemas SSD sto mi je pomalo i komicno. To sto je Windows 7 lep ne znaci da Windows 10 nije lep niti da je ruzan. To sto je Windows 7 stabilan ne znaci da Windiws 10 nije stabilan. Ajd sad uzdravlje!

Damjan

pre 8 godina

Instalirao sam ga svom momku na laptop sa baytrail n2480 procesorom i radi super, bas sam prijatno iznenadjen. Edge je jako brz (jedino jos uvek ne radi web whatsapp), ostalo fantasticno, ubrzo cu ga instalirati i sebi na desktop. Pogodak od strane majskrosofta! Jedino sto mi fali je kolor-markiranje fajlova i foldera...

mick

pre 8 godina

ok je ovaj 10. ne znam samo sta je bio problem i na 8.1 da se stavi ovaj start... neverovatno je koliko su ljudi pljuvali 8.1 samo zbog starta i to sto niko ne zeli da promeni naviku. meni cak i nedostaje ponekad onaj quick search sa 8.1. no bolje ovako sa klasicnijim startom i live tiles kad ga otvoris...

Fabio

pre 8 godina

Prevara skineš besplatni OS i gubiš pravo na sve besplatne stvari jer ti uništava svaki krek koji imaš na računaru
(MarkoIX, 24. avgust 2015 19:23)

Konkretno pitanje - hoce li krekovani Office preziveti instalaciju "desetke"? Kakva su iskustva, anybody?

Vladica

pre 8 godina

Ovo istraživanje samo malčice miriši da je propaganda Microsofta.
Gle čuda, korisnici hvale i daju 10 baš za one stvari koje M$ u reklamama za Win 10 ističe. Kortana-u svega par zemalja radi, Edge-možda i nije loš, ali je totalno nedovršen i nema mogućnosti proširenja, a već je imao i ozbiljnu bezbednosnu zakrpu, a hvaljenje integracije XBoxa govori da je uzrast uzorka oko 12 godina
Meni lično - Win 10 je samo malo prešminkana 8, sa par poboljšanja u odnosu na 8 (dodatni desktopi i izbacivanje onih charmova), ali je i dalje frankenštajn koji neuspešno želi da ujedini tablete i desktope.
Start menu je nefunkcionalan i korisnik ako želi da radi mora da instalira Classic Shell kao i u 8, prepun je bloatwarea - ne dozvoljava deinstalaciju XBoxa ili Groove music koji mi u životu ne pada napamet da koristim, a uz sve to izuzetno nedovršen - pola funkcija samog Windowsa 10 pri pozivu na help umesto da otvori Edge ili default browser - otvara Internet Explorer, kontrol panel postoji i moderni i "starinski" i svaki ima po nešto što drugi nema, s tim što moderni kontrol panel otvara neke stvari u starom kontrol panelu.
Nemogućnost onemogućavanja automatskog apdejta je po meni Br 1 zašto sam rekao NE Win 10 - stvarno mi ne treba da u sred nekog video capturea win krene da mi guši računar tražeći zakrpe koje ga ponekad mogu baciti u mrtve petlje ili onemogućiti SLI
Ko ima legalan 8, njemu se i isplati, ko ima 7 - bolje neka barem sačeka 6 meseci... a lako i 6 godina.

Ranzo Objektivni

pre 8 godina

@sharene slicice - sve salje Microsoftu, za razliku od predjasnjeg perioda kad niko ni na koji nacin nije mogao da zna sta imas od softvera? :)) svaka cast na sertifikatima, ali ako si mislio da si koriscenjem ranijih verzija Windowsa (ili poluzavrsenog Linuxa, kad si ga vec pomenuo) zasticen, mozda su ti potrebni neki drugi sertifikati...

Aleksandar

pre 8 godina

"Spijunaza". Tracking, collecting data, telemetry, sve je to nezakonito i protivustavno. Microsoftov EULA je nistavan pred Zakonima i Ustavom mnogih drzava. Prevashodno, sto su fajlovi i hardver privatno vlasnistvo fizickog ili pravnog lica. Posebno kod kompanija, jer urusava poverljivost podataka, zbog zastite konkurencije. I sto je na neki nacin Adware, zbog istog tog prikupljanja, u svrsi reklamiranja raznih kompanija, prikazom na Live Tiles, Lock Screen. A Adware spada u nesto protiv cega se mnogi bore, zbog maltretiranja korisnika. Kompanije prelaziti na W10 shodno W7 i W8 end of life service/security support. To je neminovno. Pa ako MS razmislja da ga ne tuze mnogobrojne kompanije, a izgubio bi na sudu, morace da menja W10 iz korena.
Naravno, znanjem GPO/GPedit i registry, 90 odsto tih funkcija moze biti zaustavljeno. Ali, to ne oslobadja MS za dalji proces na s
Koliko je dobar W10, daljim testiranjem sam uvideo da je totalni promasaj. I to za obicnog korisnika, kao i korisnika Home verzije. Verzija, koja je predstavljena kao Final, u sebi donosi mnogobrojna poboljsanja, a i veliki broj bagova, kao i mnogobrojne gluposti, sasvim nepotrebne stvari. Samo zato sto je u zurbi izbacen, plus, ne razmisljanje programera i kolektiva koji je odobravao ideje. Cak i kada se iskoriste mogucnosti GPO, mnoge funkcije pucaju i time se onesposobljava pravilno funkcionisanje W10.
Jednom recju, za sada je veci promasaj nego W8.
Inace, W10 je napravljen samo zbog DX12, da ne bi Mantle preuzeo primat u low level API kontroli, radi brzeg i boljeg iskoriscenja hardvera. DX12 takodje moze da radi na W8 i W7 OS, ali MS-u se to ne isplati na mnogo nivoa.

loko

pre 8 godina

@(matori, 24. avgust 2015 22:23)

A bre, kako to da meni podigne sistem za 20s, kako to meni ne drlja po disku ko lud a nemam ni ssd? Core i3-4005U 1.7ghz 4gb ram nvidia 820m.
Ozbiljno, ovo sto si napisao su ciste budalastine i nema veze sa istinom. Koliko puta da vam covek kaze da posle upgrade-a ima problema, laguje i baguje :), uradi clean install i resen problem.

Evo ti i mali test w7 vs w10 boot time:
https://www.youtube.com/watch?v=p5BD6LPZ2dA
Evo drugi:
https://www.youtube.com/watch?v=taakavJ0mDI

Ali dzaba, ti ces i dalje da vices w7 je zakon, kao sto si vikao xp je zakon kad je 7 izasao.

Geralt

pre 8 godina

Koliko laži i dezinformacija u komentarima, sve pljujete pogrešne stvari. Niti briše krekovane igrice, niti šalje sve sa vašeg kompa MS u (?!).
Pogasite opcije automatski update bez pitanja, sharing wifi passworda i p2p slanje update a drugim korisnicima.
Sistem je skroz okej, brzi je od osam jedan. Moj savet, sačekajte još koji mesec

maki

pre 8 godina

ja nisam zadovoljan, komp usporen, tako da sam vratio 7, nista nije funkcionisalo tecno, i sto da drzim nesto sto ne radi, probao sam 2 puta, verovatno cu opet pokusati kad se jos sredi, ali od desetke sam se ohladio

DaLanik

pre 8 godina

Razni ljudi, razni racunari - razni ukusi i razni REZULTATI. Meni radi savrseno. I sinu radi savrseno. Ako ne koristite majkrosoftov nalog, nece vas nista pratiti i spijunirati. Uostalom isto je na Androidu i AjOSu. Ako i dalje hocete da koristite majkrosoft nalog, skinite "DoNotSpy10" u kome mozete da iskljucite sve sta novi Vindous prati. Novi izgled je KONACNO moderan, ima tu jos mesta za poboljsanja ali ja sam jako zadovoljan, a Edz, Kortana i ta IksBoks integracija su najmanje vazne stvari. Ama bas ni jednu ne koristim, u stvari Kortana ni ne radi ako se ne podesi da ste iz SAD. Edz je spor i nekompatibilan, a IksBoks nemam, tako da... :)

Branko

pre 8 godina

Pola ovih kritika možete slobodno ignorisati. Ko zna kakve laptopove i pc-je imaju ljudi.
Meni sve savršeno radi.
Do sada dokazano dobri OS su bili: 98, xp win7. Win10 će biti sigurno uspešan.

dragan

pre 8 godina

Onaj ko nema microsoft nalog nema punu verziju 10 već oko 50%.Mogućnosti su mu iste kao i sedmici.Kad se pojavila desetka neki nezavisni sajtovi organizovali glasanje.Od tad do danas ni reči više o toku glasanja.Mnogo muke ako hoćete da instalirate drugi pretraživač(chrome,mozilla)jer žele pošto poto da bude Edge.Cortanu imaju 6 država+Kina.Estetski izgled je očajan.Privatnost očajna.Ja recimo stanje na tek računu,kreditnoj,računi za neke stvari dobijam nakompu.

posejdon

pre 8 godina

(Fabio, 24. avgust 2015 19:51)

AutoKMS resava problem i na 10ci. Inace, ne slusaj ove sto se prave da znaju, samo lupaju gluposti, krekovi rade, jedini softver koji se proverava je sa Store-a. Inace, ne prati te niti salje podatke, sve mozes da iskljucis, samo ovai "genijalci" koriste express settings umesto custom gde te lepo pita sta da ukljucis, a sta ne. Ponasaju se ko korisnici meka.

Trta

pre 8 godina

Kod mene je sam odlučio da se obriše sa diska. Radio je kako tako dok nisam izabrao firefox za default browser, posle toga samo plavi ekran i nemogućnost da se popravi.

Nsx

pre 8 godina

Ja sam u principu zadovoljan ono što zameram su što malo zeza rezanje dvd-a pregledanje slika isto povremeno zeza jer ume da odbije da prikaže sliku pa izadje ona poruka da ne reaguje i najčudnije od svega moj laptop ima dve grafičke jednu intel hd 4000 i radeon hd 6490m oba drajvera koje je windows instalirao su za druge grafičke karte prvi je za hd 3000 a drugi za radeon hd 7400 ali sve normalno radi iako su drugi drajveri pa mi to nije najjasnije.

peramikailazabezmike

pre 8 godina

Pa to su svi korisnici koji nisu imali Cisco sw pre upgradea na Win10, ovi koji su imali sad vise nemaju nikakvu mrezu i mogu da glasaju samo razglednicom...

jeremija

pre 8 godina

Da ne poveruje covek sta se sve ovde moze procitati... Vecina komentara veze sa mozgom nema. Nevezano za to da li je windows 10 odlican ili katastrofa il' nit' smrdi nit' mirise, moje iskustvo sa njim je sledece: Zapoceo upgrade, otisao na rostilj, dosao kuci, nastavio da radim za racunarom kao da se nista u medjuvremenu nije desavalo, samo malo brze i mnogo lepse. Toliko... A ko nece da ga Mikrosoft prati (npr. ovaj IT inzenjer) neka ga ne mrzi da iskljuci sve opcije umseto sto nam prica o pracenju... Ali Srbi bi i Cortanu i da se ne prati istorija koriscenja browsera, a to nece da moze kao sto ne moze ni da se koristi GPS navigacija, a da uredjaj (kompanija koja proizvodi uredjaj ili aplikaciju) ne zna gde ste u prostoru... Sto se blokiranja piratskog softvera tice (osim sto je najsmesnije nesto sto sam danas procitao) da li ovde neko stvarno misli da ce Mikrosoft da rizikuje da blokira( ili ne daj Boze obrise) legalan softver pa da ga ljudi oderu na sudu i to zbog blokiranja piraterije od cega realno nemaju nikakve koristi? (sa svojim softverom naravno mogu da rade sta hoce jer tu su na gubitku i svako ko misli da ne treba da se bore za legalnost svog softvera neka ide da snimi glavu)

COA90

pre 8 godina

Radio super 3 dana kad je nestalo struje sve se poremetilo nema start neće da uđe u edge i u notification. Posle back up-a opet ne radi edge i pojavljuje se crn ekran posle 20 sekundi ne korišćenja komp-a. Moram vratiti na 7 ili rušiti sistem pa nanovo

Jo1e

pre 8 godina

Ja sam zadovoljan. Instalirao sam ga na laptopu, pre toga sam imao originalni 8.1. Sve lepo funkcionise, nista mi nije obrisao kao sto neki govore. Jos se navikavam ali uglavnom mi zavrsava sve potrebe (zahtevniji sam korisnik, dosta koristim racunar oko fakulteta). Jedini problem je sto sam imao piratski Office pa mi ne radi PowerPoint ali verujem da ce brzo da izadje piratska verzija za 10. Cortonu sam probao da pokrenem, nisam uspeo. Generalno sam zadovoljan, korisnicki interface je dosta dobar. Mozda jos jedna mana je nedostatak onog search-a kao kod 8.1, navikao sam na to. Ostalo zadovoljavajuce.

Nikola

pre 8 godina

Sto se tice stampaca 98% njih koji su do 10 godina strarosti rade na Win 10 i to bez drivera, kao sto je bio slucaj i na win7. Ovi sto koriste pisace masine umesto stampaca i cude se sto nema drivera mogli bi da kupe malo noviji model, to je barem sad jeftino. Ni jedan hardver se ne moze koristiti 100 godina.

Prosečan korisnik

pre 8 godina

Da li neko može da mi navede neki konkretan razlog zašto bih ja sa W7 prešao na W10? Ovo ne pitam onako trolovski, nego ozbiljno. Ako mi Sedmica radi brzo i stabilno, imam sve drajvere i kodeke, nemam nikakvuh problema, šta to W10 nudi, a da to nemam na W7? Postoji li neki dobar razlog da prosečan korisnik zameni dobar OS sa ružnim i poluzavršenim?

Bolesni Um

pre 8 godina

Koliko znam ovo nije istina, ogroman broj korisnika se vraća na predhodni sistem, win 7 i 8.1, bar tako govore nezavisne ankete. Korisnici planiraju da predju na 10-ku, ali nekad kasnije, za sada odlučuju da ostanu na svom starom Win-u (ne svi, naravno, ali solidan broj korisnika)

да да

pre 8 godina

Добијени подаци нам такође говоре да су крајњи корисници са енглеског говорног подручја и да имају пара за бацање !!!

Neko iz mase

pre 8 godina

Na 2 od 3 racunara sam morao da vratim stari sistem. Na jednom zvucna zakucava a laptop vise srednje klase se greje kao lud i kad nista ne radim. Na onom trecem radi kao sat.

tarabic

pre 8 godina

Malo usminkana sedmica, sa ispreturanim alatima (trebalo mi je 10 minuta da nadjem kontrol panel), u sustini nista spektakularno. Za sada nisam primetio neke bagove.

mick

pre 8 godina

da razjasnimo samo. svaki antivirus pa i defender krekove prepoznaju kao malware. u podesavanjima antivirusa stavite sa zaobilazi folder gde instalirate igre i resen problem. to je uvek bilo, ne samo sada na 10 vec i na prethodnim verzijama i boljim antivirusima.

Langus

pre 8 godina

Brandwatch ili mozda Brainwash? I dajte vec jednom recite jasno sta je taj navigator, da nije slucajno web browser ali eto nadjena je "kulija" rec da se prostota pravi vazna?


Govori se o % i koliko ljudi je ispitano? 10, 100, 10.000.000?

sale

pre 8 godina

Ja uopšte nisma stekao ovakav utisak krsterenjem netom i čitanjem gomile komentara. Čak naprotiv, mnogo više je onih koji se suzdržavaju ili imaju negativno mišljenje. I svuda se spominje vezivanje ruku korisnicima kada je ažuriranje u pitanju, jer nema slobode izbora, privatnost koja je pod velikim znakom pitanja, Edge u koji i dalje izbegavaju da ubace dodatke kao recimo bloker reklama, što ide u korist kompanijama koje se reklamiraju, a ne korisnicima, hardver koji nije podržan ili koji ne radi kako treba, deljenje korsnika na one prvog i drugo reda jer je Kortana podržana svega na nekoliko jezika, mislim samo na 6 ako ne grešim, itd... Kao što neko reče ovo je Frankenštajn - nedovršeni proizvod. I ovako istraživanje je čista reklama naručena od strane Microsofta.

Halle-ON

pre 8 godina

@loko iskljuci fastboot opciju i dobices realnu razliku izmedju dizanja sistema. Shvatite da kada je ukljucena fastboot opcija, vas racunar cuva kernel i drajvere u hibernaciji, racunar trosi struju, malo manje od klasicne hibernacije i ne moze se porediti sa windows-om 7, koji tu opciju nema(ima klasicu hibernaciju koja je jos brza od fast boot jer sve se cuva u memoriji i trosi par vati vise od fast boot opcije).
Cold boot i 8ce i 10ke je duzi, a ko hoce da testira neka testira. U pitanju je trik koga mnogi korisnici nisu svesni, takodje mnogi korisnici nisu svesni da im racunar nije potpuno ugasen, i da trosi struju dok je ugasen. Ako vam trosenej struje ne smeta, onda koristite i hibernaciju koja rekoh nije nesto mnogo skuplja varijanta, ali je brza od fast boot.

Halle-ON

pre 8 godina

Neko rece da se sve sto se tic epracenja moze iskljuciti stikliranjem opcija...
Ima dosta iskustava koja kazu da se opcije ukljucju same, ali nevezano za to te opcije koje se mogu stiklirati su najmanji deo stvari koje ugorzavaju privatnost, najbitnije stvari su sakrivene i rade u pozadini. Da bi se te stvari iskljucile potrebno je ugasiti dosta servisa, i blokirati preko 20 url-ova third party firewall-om ili u dll host fajlovima. To sto vi niste svesni nekih stvari, ne znaci da ne postoje. Neki kazu da postoje takve stvari i na drugim os, i nisu u pravu, na linuxu cela zajednica moze da pogleda kod i takve stvari se ne mogu provuci. Na ranijim windows sistemima se mogu videti internet konekcije i utvrditi sta komunicira preko mreze bez naseg znanja. Na ranijim internet sistemima bilo je par problematicnih stvari, sada su u pitanju desetine i nikako nije isto. Slazem se da nijedan sistem nije apsolutno zasticen, samo na drugim morate biti zrtva ciljanog napada, a na win 10 svi salju podatke bez izuzetka. Ismevanje nekoga i necijeg it znanja, a da pritom govorite o necemu o cemu nemate pojma vise govori o vama. Postoji jednostavn nacin, a to je da uporedite internet konekcije na windows 7 i na windows 10 ili recimo na nekom linuxu. To nije tesko i za one koji ne znaju mnogo o racunarima...

freality

pre 8 godina

Od mene je dobio ocenu 8.1/10.. Ovo je win 8 sa start dugmetom, sve je isto...

Edge jeste brz, ali nedovrsen.. Doduse 8.1 je i brzi.

sarene slicice haha

pre 8 godina

"nace nisam Apple fanboy nego IT inzenjer sa Microsoft sertifikatima." Bato moj na internetu moze da napise ko sta hoce i da ima koju hoce titulu a to sto si ti napisao u komentaru nema veze smozgom i da si malo dublje proucio video bi da je novinarstvo diglo buku oko nicega. Inace google ti je veliki brat ako cemo tako . I ja sam inzinjer telekomunikacija i elektronike. Mogo bi da zakacim diplomu ovde sad .

loko

pre 8 godina

@(Halle-ON, 25. avgust 2015 10:45)
O bre ljudi, kako ste tvrdoglavi :), koja hibernacija kada mi je baterija izvadjena. Izvadim iz struje, dodjem na posao, ukljucim u striju... e sad jedino ako mi na putu do posla trosi neku wifi striju :). Ili sta... mozda mi neka bios baterija napaja ram?
Sa hibernacije se podize za 5s ne 20s, e to je fastboot :).

Kod w8.1 sistem se podizao za par sekundi, do welcome screen-a, ali dok pokrenes prvu aplikaciju prodje minut, dok sa w10 nije slucaj.

Slazem se ljudima u vezi drajvera, ali ne mozete da me ubedite da se podize za vise od 40s kada jednostavno nije tacno. Nisam samo procitao i video negde, svaki dan ga koristim covece.

U svakom slucaju za moje potrebe meni radi zadovoljavajuce, bolje od 7, bolje od 8.1. Brackets, FFDevEd.., Chrome, AMPSS, Photoshop (portable :)), navicat, apache/sql/php server mi radi bolje nego na 7, ali imam hibernaciju :P

novikorisnik

pre 8 godina

ja nadogradio 7 na poslu...posle 1,5h podigla se 10...radio super, međutim evo danas je već počeo da se zaglupljuje, treba mu 100 godina da se poveže sa mrežnim štampačem, pa još

Mr.

pre 8 godina

Istrazivanje je naruceno. Vise nego providno. Win 10 jeste bolji od 8 ali pre svega nije dovrsen.
Da ne bude da se zalim ali pre nedelju dana mi je umro start button, i na netu niko nema resenje i svi cekaju zakrpu. Verovatno je to velika manjina ali takvih stvari na Win7 nije bilo. Da ne pricam o ultra razbacanim podesavanjima.
Prosto je neverovatno kako su se srozali posle Win7, i pitanje je kad i da li ce se vratiti.

Aleksandar

pre 8 godina

Skoro mesecnim testiranjem ovog "RTM" W10, mogu samo zakljuciti da je izbacen ubrzano i jos se pegla. Ima dosta bagova i mnoge stvari su debilno uradjene. A za ovo "spijuniranje", ma zabole me. Mogu da ti kazu sta hoce i da ti salju advokate na vrata, ali licni fajlovi su licni fajlovi. Koliko god taj EULA, da je neko prihvatio pri instalaciji, neodrziv je i oboriv na sudu. Jer hardver i licni fajlovi su privatno vlasnistvo i MS nema ovlascenja da to radi, niti ih moze dobiti kao privatna kompanija. A vec su bili na sudu i izgubili spor, zbog iste stvari na telefonima koji imaju Windows OS.
A kompanije, koje imaju privatnost zbog konkurencije, mogu samo tako da oderu MS na sudu, da MS moze samo da bankrotira.

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

ti što su ga ocenjivali su 92% oni koji inače klikću "next" u svakoj situaciji, a to su 92% korisnika Windowsa uopšte...čim je besplatno i pitaju vas da li je dobro, naravno da je "dobro", pitao bih ljude da su platili uobičajenu cenu od 200$ +/- da li bi mu dali "10"....našli bi mu 100 mana...

ivankv

pre 8 godina

za ovog što jedva nađe control panel ima jedna fenomenalna prečica a to je desni klik na start meni pa da vidiš šta sve tu ima :)

surovi

pre 8 godina

Da li neko može da mi navede neki konkretan razlog zašto bih ja sa W7 prešao na W10? Ovo ne pitam onako trolovski, nego ozbiljno. Ako mi Sedmica radi brzo i stabilno, imam sve drajvere i kodeke, nemam nikakvuh problema, šta to W10 nudi, a da to nemam na W7? Postoji li neki dobar razlog da prosečan korisnik zameni dobar OS sa ružnim i poluzavršenim?
(Prosečan korisnik, 25. avgust 2015 00:35)
Os se menja onda kada vise ne moze da podrzi moderan hardver (xp),kada kupis novu licencu za noviji os ili kada je dzabe.Takodje ,treba obratiti paznju i na to da su novije verzije uvek bolje,zbog bolje optimizacije koda i prilagodjenosti hardveru.
Suludo je ocekivati da ce stari os raditi bolje od novog (osim ako nije Vista u pitanju).Osmica je brza od sedmice za nekih 20 posto,dok je 10 mozda i brza.Takodje novi os-ovi donose podrsku za hove hrdvere na trzistu,koji u starima nisu podrzani.
Moguce je dici i win 98 na novim racunarima,ali je problem sto sa tim os-om ne mozes bog zna sta upotrebljivo da radis.Takodje i xp sasvim lepo radi, ali ne koristi sve mogucnosti hardvera i generalno radi losije od novijih verzija.Jedini razlog zasto bi neko stavio xp na novu masinu je taj sto ima softver koji nije podrzan na novijim vrzijama i koji je verovatno namenski pisan za odredjenu funkciju.

jeremija

pre 8 godina

Naravno kad su opet sve sto je valjalo pokrali sa linux sistema...
(naravno, 24. avgust 2015 22:25)

I sto tebe to opterecuje kada koristis Linux i imas to sto valja odavno?

Halle-ON

pre 8 godina

@loko
nisam tvrdoglav, ne pricam o necemu sto ne znam, za 20 sekundi u cold boot moze da se podigne ako imas ssd u drugom slucaju ce biti oko 40tak sekudni i to ako je pogaseno pola stvari windows 7 ce isto tako oko 40tak sekundi samo sto ce posle toga biti potpuno upotrebljiv dok 10ka ce vrteti hdd jos neko vreme i malo ce sporiji odziv biti za pokretanje programa. i sada trenutno imama win 10 samo u virtualbox, ali imao sam i instaliran na hdd. Nije mi se svidela cela prica oko privatnsoti pa drzim samo u virtualbox jer radi posla moram upoznati OS do tancina. Instalirao sam desetku do sada na 10tak do 15 racunara drugim ljudima. Eto uradi sam izvadi bateriju i vidi koliko vremena ce trebati da se sistem podigne, i uradi to bez vadjenja baterije.
Inace hibernacija i fastboot nisu iste stvari. Ako ne verujes da faststartup tako radi pogledaj na microsoft objasnjenje opcije. Jeste korisna opcija, ali to ne znaci da je treba porediti sa necim sto windows 7 nema kao jednako. Sto se tice brzine pokretanja programa na novijim sistemima, to je primetno samo kod novijih sistema sa viskom ram memorije. Pogledajte u resource monitor i videcete razliku gde se rezervise vise ram memorije i prostora na hard disku u novijim operativnim sistemima. Pa tako da ko ima stariju konfiguraciju ce imati losije rezultate.

tikva

pre 8 godina

AAAAA! Gde mi je aluminijumska kapa!?
1984 OS!

Šalio sam se malo. Za mene jedini razlog da pređem na W10, je DirectX 12, a pošto još nema eksluzivnih igrica koje bi me primorale da pređem na W10, čekaću prosto do jula 2016-e da vidim kako će se situacija razvijati.

Mile

pre 8 godina

U suštini u odnosu na prethodnike nema ništa specijalno da ponudi, a gledajući na njega s programerske strane previše komplikovano bez potrebe.
U suštini lepo radi

antonio

pre 8 godina

Update sa dekstopa - 7cu, 8.1 i 10ku. Bez problema radio sve jedan.
Konfiguracija: Asus m2n-mx se, 2gb ddr2, athlon 5600+ x2, radeon 4650. Savrseno radi. 32bitni

jeremija

pre 8 godina

Da li neko može da mi navede neki konkretan razlog zašto bih ja sa W7 prešao na W10? Ovo ne pitam onako trolovski, nego ozbiljno. Ako mi Sedmica radi brzo i stabilno, imam sve drajvere i kodeke, nemam nikakvuh problema, šta to W10 nudi, a da to nemam na W7? Postoji li neki dobar razlog da prosečan korisnik zameni dobar OS sa ružnim i poluzavršenim?
(Prosečan korisnik, 25. avgust 2015 00:35)

Ako si u potpunosti zadovoljan sedmicom, a desetka ti je ruzna i nedovrsena i pritom ne planiras da igras directX 12 igre onda ne postoji razlog da predjes na W10. Jedino sto ti preporucujem da nadogradis na 10 cisto da bi rezervisao svoju besplatnu kopiju za buducnost ako ikad pozelis da instaliras desetku i onda se vrati odmah na 7.

djuzla

pre 8 godina

Koja izmisljena glupost. Cortana? Xbox? To je njima najbitnije? Meni je bitnije sto je brz,unapredjen,doteran do sitnih detalj...al dobro,verovatno je u meni problem :)

razmišljam

pre 8 godina

"Nestala" mi kamera na LT-u (Toshiba), inace OK. Ipak, imam utisak da još nije dovršen (restartuje ničim izazvan napr.).