Utorak, 18.08.2015.

11:55

Vulin: Kako će EU reagovati na zabranu ćirilice?

Od reagovanja hrvatske vlade na zabranu ćiriličnog pisma u Vukovaru važnije je da li će i kako će reagovati Evropska unija, izjavio ministar Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug

Vulin: Kako æe EU reagovati na zabranu æirilice? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Darko

pre 8 godina

Ja mogu odgovoriti ministru, Evropa nece reagovati nikako! Oni su UZ Evropsku podrsku i amanet protjerali 200000 Srba iz Hrvatske, a sada mislite da ce ti isti reagovati na cirilicu.

BobmarkSRB

pre 8 godina

Још има нормалних и међу Хрватима али чини ми се да је таквих премало...

Pozdrav od Hrvata iz Vinkovaca / Поздрав од Хрвата из Винковаца

pre 8 godina

Cirilica je staro i lijepo pismo ovih prostora, koje je postojalo puno prije Vukovarske opsade, i koje ce nas na srecu sve nadzivit. Moji veliki Rvati koji se bune protiv cirilice kazu da ih to pismo vrijedja jer ih podsjeca na stradanja u Domovinskom ratu, na horde cetnika, granate i klanje. Ti isti veliki Rvati se bune kad Srbi prigovore da ih 'Za Dom Spremni' podsjeca na horor ustasa. Govore da je to stari domoljubni pozdrav i da su ga ustase kratko koristile, te da ustvari nema veze s nacizmom. Po njima taj stari pozdrav nikako ne treba ukinit zbog ustaskog zlocina, ali eto cirilicu treba zbog cetnickog u Vukovaru? Dupli standardi ako pitate mene, starog Hrvata kojemu se cini da civilizacijski galopiramo unatrag. Kao da smo se svi kompota od bunike najeli.

Mr.Mercedes

pre 8 godina

Dule,

Agram ti je staro povijesni ime Zagreba. Toliko o poznavanje "istoriju"

Zasto ne? Pa kada popuni vise od 20% 50% mozda ce imate. Cirilica nije zabranjena nego su skinute table.

Tradiciji? pa evo toliko o vasojtradiciju kada pisete na latinicu.

I sta bi Srbija regirala? Sta bi uopce radila?

Душан

pre 8 godina

Па зна се - као и сваки пут до сада када су Српски интереси били у питању.

Zgb.

pre 8 godina

Latinica je svjetsko pismo a ne hrvatsko. Isto tako cirilica nije srpsko pismo vec njime pise vise nacija.
U Vukovaru I cijeloj Hrvatskoj cirilica nije bila sluzbeno pismo ni za vrijeme Jugoslavije!
Od svih problema koje imamo I jedni I drugi ovaj je nametnut tako da se skrene paznja s pravih problema te da se masa opterecuje nebitnim stvarima a za to vrijeme da se opljacka I to malo sta je ostalo!
Srbi u Hrvatskoj ni ne traze takve formalne, nebitne stvari vec da se omoguci zivot dostojan covjeka a tako isto I Hrvati!
Mi se svi odlicno razumijemo govorimo istim jezikom samo sto ima razlicite nazive dakle spominjanje talijanskog, madjarskog I slicno nema
ozbljnog uporista.

Kralj Ibi

pre 8 godina

(Svedok s'lica mesta, 18. avgust 2015 12:34) Da imas i malo pameti shvatio bi da te to sto iskljucivo koristis latinicu ne cini ni modernijim ni civilizovanijim, a tvoj odnos prema tradiciji svog naroda samo pokazuje da si jedan od njegovih najprimitivnijih predstavnika. Kinesko i japansko pismo su mnogo tezi za ucenje od cirilice, o upotrebi na kompjuteru da ne govorim, pa ni Kinezi ni Japanci ih se ne odricu, ukljucujici ni one koji zive na zapadu.

Aleksandar

pre 8 godina

@(mrki, 18. avgust 2015 12:55)

Jeste, toliko zabranjuju ćirilicu da je od 2007. sa ulaskom Bugarske ćirilica postala jedno od zvaničnih pisama EU.

Štilcovаnа kаtаbolcnа

pre 8 godina

По логици коментатора из "љепе њихове" у Јасеновцу, Глини, на Пагу, у Вељуну треба забранити латиницу јер су тамо начињени много већи злочини него у Вуковару. Тачније због злочина НДХ, латиница, шаховница, хрватска варијанта српског језика и химна 'Лијепа њихова' требају бити забрањени на територији целе Хрватске.

Dule

pre 8 godina

@Lukas aus Agram: Pitam se samo zasto se ti ne potpisujes na tvojem jeziku, nego na nemackom. Posto ne pises "Lukas iz Zagreba", pretpostavljam da ti hrvatski jezik (sad na latinici ili cirilici, svejedno) nije toliko vazan. Zasto bi te onda svrbelo za cirilicu i srpski jezik u Vukovaru?

Dusan

pre 8 godina

Веома прикладан коментар министра за рад, и то још на отварању Сајма за запошљавање... Уосталом, шта би прикладно за ту прилику и рекао :)

vladimir

pre 8 godina

E pa vidite g.Vulin , Vukovar je sravnjen sa zemljom(bukvalno)a masa ljudi je streljana na Ovcari I jos po negde.To je ucinila srpska vojska u saradnji paravojnih jedinica.Kralo se pljackalo , silovalo , ubijalo do mile volje.Horde pijanih su danima orgijale po onome sto je ostalo od Vukovara.Ja kao srbin se svega toga stidim I donekle razumem te ljude.A to sto srba ima u tragovima u Hrvatskoj ste donekle zasluzni I VI.Vukovar jeste srpska sramota .

Пиши Ћирилицом

pre 8 godina

Вратите нам ћирилицу у Србију,шетам Београдом и ћирилица је ређа од диносауруса.

NADREALNO

pre 8 godina

@REALNO
to sto neko ukazuje na greske svog naroda ne znaci nista lose a posebno ne da taj neko mrzi svoj narod.Zar treba biti slep kod ociju i pristrasan?Po meni nikako.Ukazivati i priznavati sopstvene greske znaci da postoji svest bez koje nema napretka.Kriticka misao je jedan od uslova stalnog napretka.To da li druga strana pokusava da se kriticki osvrne na svoje propuste ili ne nas ne treba da sputava da uklonimo kukolj iz svog zita.To vise govori o njima.

gajger

pre 8 godina

Gospodo draga,rat je bio u Vukovaru,nije bio u Novom sadu,Šabcu,Kragujevcu,Vukovar su srušili,pobili,poklali zna se tko,zato ćirilica tu nema mjesta,ne mješajte babe i žabe,Vukovar je mjesto posebnog pijeteta.
(maro, 18. avgust 2015 12:46)

Onda se u Jasenovcu nikako ne sme vijoriti šahovnica! Jer zna se ko je tamo klao i ubijao!

bandzi dzamp

pre 8 godina

EU ce reagovati protiv clanice Hrvatske isto kao sto je reagovala protiv Letonije, kada ova nije dala Rusima rodjenim u toj drzavi drzavljanstvo niti mogucnost da rade u javnom sektoru: nikako.

Voždon

pre 8 godina

To sto se desilo u Hrvatskoj je veoma vazno pitanje za zivotni standard Srba i ekonomiju Srbije. Sto pre resiti to pitanje jer je to zaista jedini problem! U se i u svoje kljuse!!
(Nikola, 18. avgust 2015 12:22)

Super! Ajmo onda i mi proterati sve manjine a ovima što ipak ostanu zabraniti sva prava, pa Bože moj ne živi se od prava nego od ekonomije, "jel'de" ?

REALNO

pre 8 godina

Dali je Vulin ikada čitao Mastrihtski ugovor? Ili Lisabonski ugovor? Da je čitao več bi znao - EU se ne bavi takvim stvarima. To nije u njezinoj domeni. Ali ako Vulin želi da narod zamrzi EU u tome če potpuno uspeti. Samo neka onda ne odlazi tamo u kuka za pare, kredite, pomoč i subvencije! I neka narodu objasno zašto nema para. Pa naravno - kriv je EU, EU ne da pare...

Evo pustimo mi njih, ali i da oni puste nas da vodimo nezavisnu monetarnu politiku I da ne vrse STRAHOVITI pritisak da moramo ici ka EU. Moze?

Maxi

pre 8 godina

Majstore, batali ti spoljnu politiku. Za to je zadužen Dačić. Nego, gledaj kako ćeš realno da smanjiš nezaposlenost a ne mašući statističkim brojkama preuzetih iz NSZ. Isto tako gledaj da ukineš penale za odlazak u prevremenu starosnu penziju jer je to propust ekipe koja je predlagala i usvojila nakaradni zakon. I mani me se priče da bi to vrlo rado ukinuli ali ne dozvoljava "zli" MMF. Kompletna ekipa iz Nemanjine koja je napravila ovako neshvatljiv propust treba da preuzme odgovornost (šta jer to u SRB) i od svojih primanja doživotno plaća penale oštećenim budućim penzionerima. Previše se igrate ljudskim sudbinama.

paddy15

pre 8 godina

Zašto ministar za zapošljavanje i ostale nepostojeće stvari u Srbiji komentariše ćirilice i rasizme (uzgred, bilo bi korisno da ga, recimo, ministar sporta upozna sa definicijom rasizma)?

Vitez

pre 8 godina

O kakvoj zabrani ovaj prica?

A EU ima precih prvoema od te cirilice, i ta "zabrana" nije jedini takav slucaj u vezi manjinskih prava u EU pa nikome nista. U nekim zemljama niti ne postoje nacionalne manjine kao politicki faktor.

zbogom, Srbijo

pre 8 godina

Lomljenje ćiriličnih tabli po Vukovaru jeste vrlo iritantno za ogromnu većinu građana sa ove strane Dunava, a predstavlja objektivno i praktično ogroman problem za Srbe u Hrvatskoj, ALI ako mi izaberemo jednog Aleksandra Vulina da rešava taj problem u naše ime i objašnjava nam kako funkcioniše Evropska Unija, bojim se da nismo ništa bolji, naprotiv, mnogo smo gluplji i neuspešniji.

Vitez

pre 8 godina

Jeli Vulin zna da se Srbija i dan danas ne pridrzava sporazuma izmedu Hr i tadasnje SiCG o pravima nacionalnih manjina, jer i dalje nije osigurano prisustvo hr nacionalne manjine u srbijanskom parlamentu? (Srbi u Hr imaju temeljem tog istog sporazuma cak tri zastupnika)

Jeli Vulin zna da Hr placa SRPSKE udzbenike i Srbima u Hr ali i Hrvatima u Srbiji, posto se ni u ovome slucaju Srbija ne drzi potpisanoga sporazuma?

REALNO

pre 8 godina

Isto kao su reagovali na spaljivanje hrvatske zastave u Beogradu, nikako, nama je ćirilica važna EU nije.
(milan, 18. avgust 2015 12:23)

A ko je od nasih zvanicnih predstavnika palio hrvatsku zastavu u Beogradu?
Bože kakvih likova ovde ima. Ako si Srbin onda mi te je stvarno žao, mrzeti svoj narod je nesto najgore.

Toga se ni Pavelić nije setio

pre 8 godina

Objašnjenja vukovarskih hrvata su mi fascinantna. Uslov za dvojezičnost se stiče kad neka nacionalna manjina ima više od 50% stanovništva u nekom gredu, selu, opštini. Znači da bi se manjinama ispoštovalia osnovna i zagarantovana prava, one prvo moraju da postanu većina!!!

Karlo

pre 8 godina

Vulinovo pljuvanje po EU preko Hrvatske se nastavlja! Dok Kosovo definitivno dobiva samostalnost, EU pregovori u zastoju problema preko glave, dobro dode jedna Hrvatska za skretanje paznje sa svih gorucih problema pa makor i po cijenu raspirivanja sovinizma i vracanja u 90te godine kao najbolji dokaz da Srbija vec 20 godina stoji na istome mjestu i propada, kao da nemate dovoljno vlastitih problema.

Dule

pre 8 godina

Kako ce EU reagovati? Nikako. Kao sto ih ne interesuje madjarska ograda prema Srbiji, da spreci ulazak azilanata sa Bliskog Istoka. Isto kao sto ih ne interesuje sto se ti azilanti/izbeglice gomilaju u Grckoj, Makedoniji, pa i u Srbiji. Dugo sam bio simpatizer EU, ali vise nisam. Sve mi se vise gadi pomisao na to nefunkcionalno, birokratsko cudoviste.

slavko

pre 8 godina

Dali je Vulin ikada čitao Mastrihtski ugovor? Ili Lisabonski ugovor? Da je čitao več bi znao - EU se ne bavi takvim stvarima. To nije u njezinoj domeni. Ali ako Vulin želi da narod zamrzi EU u tome če potpuno uspeti. Samo neka onda ne odlazi tamo u kuka za pare, kredite, pomoč i subvencije! I neka narodu objasno zašto nema para. Pa naravno - kriv je EU, EU ne da pare...

Igor

pre 8 godina

Ti nemaš kredibilitet da bilo koga prozivaš i traž reakciju, jer si i sam učestvovao u kreiranju mržnje i netrpeljivosti tokom 90-ih. Srpska Vlada nema kredibilitet i to je veliki problem - to što nama neko svaki dan govori da živimo bolje i lideri smo u regionu, a u stvari zadnja smo rupa na svirali u EU, i mi ćutimo - e to je mentalni problem društva. Vi znate da je narod neuk i nema više energije za promene, i imate politku za takvo stanje - imate ministre koji su pripremljeni da se lepo ponašaju u kontaktima sa EU, i imate političare za unutrašnju upotrebu (kao Vulin, Mihajlovićka, Gašić) kojima je zadatak zamazati oči narodu rodoljubivim temama i napadanjem "tajkuna".
Ovo što hrvati rade je jadno. Nemaju šta da ponude narodu osim mržnje ka Srbima. Neće oni živeti bolje bez ćiriličnih tabli. Drugo, naše zvanično pismo je takođe i latinica, još od Vuka Karadžića. Jel u Sarajevu, Prištini i Podgorici imate ćirilične table na institucijama??? Pa i tamo su Srbi nacionalna manjina.

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

iskreno, ja bih je ukinuo i u Srbiji...iskreno!!!, recimo, Google napravio tastaturu na Ćirilici koja savršeno radi, kao i predviđanje texta na Srpskom, ali koju korist imam ja od toga kada izađem na net da surfujem, tražim nešto, ukucam web adresu itd?!...nikakvu, samo problemi, od 4.razreda pišem latinicu, i Ćirilicu sam zaboravio iskreno, svuda u Srbiji me maltretiraju da popunjavam zahteve ili bilo šta drugo na Ćirilici, muka mi je od Ćirilice, pa neka je 100 puta Srpsko pismo...ukinuli su ovi naši Latinicu kao ravnopravno pismo u Srbiji iako nam deca u školi uče ravnopravno i jedno i drugo pismo...tako da ,organizovaću peticiju da se Latinica ponovo koristi kao službeno pismo u Srbiji, uskoro, smučili su mi se sa Ćirilicom...oćemo u budućnost ?, tamo se koristi Latinica "drugovi" moji...Google ubacio i Srpsku Latinicu u tastaturu, NE RADI UOPŠTE i nemaju nameru da je isprave, samo mi Srbi pravimo takve zavrzlame...ko još surfuje na Ćirilici, pa i Rusi koriste Latinicu na netu...svi u našem okruženju koriste Latinicu osim Bugara, pa ako se sa Bugarima takmičimo, onda ok...onaj tip tražio pasoš na Ćirilici?!?, da putuje u EU i Ameriku?!?, ne, Srbi u Hrvatskoj će predavati zahteve Hrvatima na Ćirilici?!?, pa da li ste ono?...tradicija?,naše pismo?, ma daj bre, oću slobodu!!!, ako Srbija dopusti da Latinica bude drugo ravnopravno službeno pismo, onda se bunite protiv Hrvata do sutra i kukajte.

Nikola

pre 8 godina

To sto se desilo u Hrvatskoj je veoma vazno pitanje za zivotni standard Srba i ekonomiju Srbije. Sto pre resiti to pitanje jer je to zaista jedini problem! U se i u svoje kljuse!!

Homer

pre 8 godina

Mozda i nece reagovati to me nebi iznenadilo.
Secam se kad su albanci onaj spomenik digli u Presevu OVK teroristima i jos pretili, EU oni skoro nista nisu rekli i to je gore nego ovo.

stina

pre 8 godina

E moj Vulin...

Ako gledaš globalno, Srba u Uniji nema niti promil, eto toliko su bitni i oni i ćirilica....

Uostalom da znaš kaj o ustrojstvu Unije namjesto kaj lupetaš, znao bi da je lokalna samouprava koja ovdje odlučuje o pismu neovisna i od Zagreba i od Bruxellesa...da ne govorimo o Beogradu koji je u ovom slučaju zadnji kojeg se pita.

Bit će onako kako hoće vukovarci, a oni neće ćirilicu.

Bender

pre 8 godina

A kako ce reagovati na to sto je u Srbiji zabranjena srpska latinica?
Po ustavu Srbije je samo jedno, od DVA standardna pisma srpskog jezika, dozvoljeno da se koristi u sluzbenoj upotrebi.
Kada ce Srbija da omoguci da oba pisma budu zvanicno, ustavno, ravnopravna?

Srdjan G.

pre 8 godina

Hoće li sada u Istri da zabrane Italijanske natpise? Vodnjan/ Dignano, Bale/Valle, Grožnjan/Grisignana, Rovinj/Rovigno... Ni nakon odlaska preko 70.000 Italijana nakon 1947-48 godine, nakon pripajanja Isre Hrvatskoj - Jugoslaviji, ti natpisi NISU skinuti... Neka i nisu! Ali ovo je baš BEDNO! Toliko MRCVARITI jedan narod to je pitanje za stručnjake druge vrste...

pripravnik

pre 8 godina

glupo je i komentarisati ovakve vesti,ali nista to nije novo ni od juce.gospodine ministre vulin,ne moze biti reci o rasizmu,zato sto ni hrvati ni srbi nisu dve razlicite rase,vec dva razlicita naroda

Burduš

pre 8 godina

Rece Vulin :)
Pa ne moj da kukas. Ili okreni ledja EU. Ili prestani do dolijes ulje u vatru ti, Pupovac i Co.
Nije da sve zemlje koje se granice sa Srbijom mrze Srbiju nego mrze sadasnju srpsku politiku.

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Isto kao što reaguje i na sve druge nepravde prema Srbima, od zločinačke Oluje do tolerisanja dece u Goraždevcu, srpskih žetelac,... itd, itd.... - "KULIRAĆE", kao što uvek "kulira" (prećutno odobrava). Kom to zevzeku još nije jasno?

Ash

pre 8 godina

Nikako, zasto bi nas EU postovala, kad imamo osobe poput Vulina, Vucica i Dacica na vlasti. Mi ne postujemo sami sebe kad biramo ljude koji nas predstavljaju.

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

možda si ti i u pravu ministre, ima samo jedan "mali" problem je što si ti to izgovorio!, to bi bilo isto kao da "silovatelj" poziva na razum

maro

pre 8 godina

Gospodo draga,rat je bio u Vukovaru,nije bio u Novom sadu,Šabcu,Kragujevcu,Vukovar su srušili,pobili,poklali zna se tko,zato ćirilica tu nema mjesta,ne mješajte babe i žabe,Vukovar je mjesto posebnog pijeteta.

Pero s onoga svijeta!

pre 8 godina

U Srbiji ima 0.81% Hrvata i niko se nije izjasnio da priča hrvatski, tako da čisto sumnjam da Srbi iz Hrvatske pate za srpskim, oni pričaju hrvatski, a ovo natezanje oko ćirilice je više "igra" za političare s obe strane.
Pustite ih nek se djeca igraju!

Lukas aus Agram

pre 8 godina

A kako su reagirali na demoliranje hrvatske ambasade, nekoliko puta, i paljenje hrvatske zastave?!
Mi smo fašisti i nacisti?!
U Zagrebu je SPC u strogom centru i Srbi su išli na službe i za vrijeme rata, bez ijednog incidenta.
Na srpsku ambasadu nije bačena ni zgužvana papirnata maramica a kamo li kamen!
Nama su pola ministri Srbi!
To što nisu dozvolili ćirilicu to je čista politička igra za obe strane, to će Ustavni sud sigurno ukinuti, tako da nema potrebe za "loženjem", a i čisto sumnjam da Srbi iz Hrvatske pate za ćirilicom, imaju pametnije posla!

tarot

pre 8 godina

Postoje diplomatski kanali i bilateralne veze izmedju Srbije i Hrvatske pa je to pravi nacin za resavanje ovakvih problema. Cirilica nije zabranjena vec su ukinute dvojezicne table. Glupost je sto su ukinute kao sto je glupost tvrditi da su neophodne. Srbi su narod koji koristi dva pisma i nece imati problema da razumeju sta na tablama pise. Mnogo bitnije od toga bila bi upotreba visejezicnosti u dokumentima kako bi manjine imale osecaj pripadnosti i ne nasilnog nametanja vecinskog pravopisa ili jezika.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Naša diplomatija treba da reaguje i da Srbija zvanično traži da se Hrvatsku suspenduje iz EU i blokira da ponovo uđe sve dok ne ispuni sva prava Srba!

vladimir

pre 8 godina

E pa vidite g.Vulin , Vukovar je sravnjen sa zemljom(bukvalno)a masa ljudi je streljana na Ovcari I jos po negde.To je ucinila srpska vojska u saradnji paravojnih jedinica.Kralo se pljackalo , silovalo , ubijalo do mile volje.Horde pijanih su danima orgijale po onome sto je ostalo od Vukovara.Ja kao srbin se svega toga stidim I donekle razumem te ljude.A to sto srba ima u tragovima u Hrvatskoj ste donekle zasluzni I VI.Vukovar jeste srpska sramota .

slavko

pre 8 godina

Dali je Vulin ikada čitao Mastrihtski ugovor? Ili Lisabonski ugovor? Da je čitao več bi znao - EU se ne bavi takvim stvarima. To nije u njezinoj domeni. Ali ako Vulin želi da narod zamrzi EU u tome če potpuno uspeti. Samo neka onda ne odlazi tamo u kuka za pare, kredite, pomoč i subvencije! I neka narodu objasno zašto nema para. Pa naravno - kriv je EU, EU ne da pare...

Toga se ni Pavelić nije setio

pre 8 godina

Objašnjenja vukovarskih hrvata su mi fascinantna. Uslov za dvojezičnost se stiče kad neka nacionalna manjina ima više od 50% stanovništva u nekom gredu, selu, opštini. Znači da bi se manjinama ispoštovalia osnovna i zagarantovana prava, one prvo moraju da postanu većina!!!

Dule

pre 8 godina

Kako ce EU reagovati? Nikako. Kao sto ih ne interesuje madjarska ograda prema Srbiji, da spreci ulazak azilanata sa Bliskog Istoka. Isto kao sto ih ne interesuje sto se ti azilanti/izbeglice gomilaju u Grckoj, Makedoniji, pa i u Srbiji. Dugo sam bio simpatizer EU, ali vise nisam. Sve mi se vise gadi pomisao na to nefunkcionalno, birokratsko cudoviste.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

A kako su reagirali na demoliranje hrvatske ambasade, nekoliko puta, i paljenje hrvatske zastave?!
Mi smo fašisti i nacisti?!
U Zagrebu je SPC u strogom centru i Srbi su išli na službe i za vrijeme rata, bez ijednog incidenta.
Na srpsku ambasadu nije bačena ni zgužvana papirnata maramica a kamo li kamen!
Nama su pola ministri Srbi!
To što nisu dozvolili ćirilicu to je čista politička igra za obe strane, to će Ustavni sud sigurno ukinuti, tako da nema potrebe za "loženjem", a i čisto sumnjam da Srbi iz Hrvatske pate za ćirilicom, imaju pametnije posla!

Nikola

pre 8 godina

To sto se desilo u Hrvatskoj je veoma vazno pitanje za zivotni standard Srba i ekonomiju Srbije. Sto pre resiti to pitanje jer je to zaista jedini problem! U se i u svoje kljuse!!

zbogom, Srbijo

pre 8 godina

Lomljenje ćiriličnih tabli po Vukovaru jeste vrlo iritantno za ogromnu većinu građana sa ove strane Dunava, a predstavlja objektivno i praktično ogroman problem za Srbe u Hrvatskoj, ALI ako mi izaberemo jednog Aleksandra Vulina da rešava taj problem u naše ime i objašnjava nam kako funkcioniše Evropska Unija, bojim se da nismo ništa bolji, naprotiv, mnogo smo gluplji i neuspešniji.

maro

pre 8 godina

Gospodo draga,rat je bio u Vukovaru,nije bio u Novom sadu,Šabcu,Kragujevcu,Vukovar su srušili,pobili,poklali zna se tko,zato ćirilica tu nema mjesta,ne mješajte babe i žabe,Vukovar je mjesto posebnog pijeteta.

REALNO

pre 8 godina

Isto kao su reagovali na spaljivanje hrvatske zastave u Beogradu, nikako, nama je ćirilica važna EU nije.
(milan, 18. avgust 2015 12:23)

A ko je od nasih zvanicnih predstavnika palio hrvatsku zastavu u Beogradu?
Bože kakvih likova ovde ima. Ako si Srbin onda mi te je stvarno žao, mrzeti svoj narod je nesto najgore.

REALNO

pre 8 godina

Dali je Vulin ikada čitao Mastrihtski ugovor? Ili Lisabonski ugovor? Da je čitao več bi znao - EU se ne bavi takvim stvarima. To nije u njezinoj domeni. Ali ako Vulin želi da narod zamrzi EU u tome če potpuno uspeti. Samo neka onda ne odlazi tamo u kuka za pare, kredite, pomoč i subvencije! I neka narodu objasno zašto nema para. Pa naravno - kriv je EU, EU ne da pare...

Evo pustimo mi njih, ali i da oni puste nas da vodimo nezavisnu monetarnu politiku I da ne vrse STRAHOVITI pritisak da moramo ici ka EU. Moze?

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

iskreno, ja bih je ukinuo i u Srbiji...iskreno!!!, recimo, Google napravio tastaturu na Ćirilici koja savršeno radi, kao i predviđanje texta na Srpskom, ali koju korist imam ja od toga kada izađem na net da surfujem, tražim nešto, ukucam web adresu itd?!...nikakvu, samo problemi, od 4.razreda pišem latinicu, i Ćirilicu sam zaboravio iskreno, svuda u Srbiji me maltretiraju da popunjavam zahteve ili bilo šta drugo na Ćirilici, muka mi je od Ćirilice, pa neka je 100 puta Srpsko pismo...ukinuli su ovi naši Latinicu kao ravnopravno pismo u Srbiji iako nam deca u školi uče ravnopravno i jedno i drugo pismo...tako da ,organizovaću peticiju da se Latinica ponovo koristi kao službeno pismo u Srbiji, uskoro, smučili su mi se sa Ćirilicom...oćemo u budućnost ?, tamo se koristi Latinica "drugovi" moji...Google ubacio i Srpsku Latinicu u tastaturu, NE RADI UOPŠTE i nemaju nameru da je isprave, samo mi Srbi pravimo takve zavrzlame...ko još surfuje na Ćirilici, pa i Rusi koriste Latinicu na netu...svi u našem okruženju koriste Latinicu osim Bugara, pa ako se sa Bugarima takmičimo, onda ok...onaj tip tražio pasoš na Ćirilici?!?, da putuje u EU i Ameriku?!?, ne, Srbi u Hrvatskoj će predavati zahteve Hrvatima na Ćirilici?!?, pa da li ste ono?...tradicija?,naše pismo?, ma daj bre, oću slobodu!!!, ako Srbija dopusti da Latinica bude drugo ravnopravno službeno pismo, onda se bunite protiv Hrvata do sutra i kukajte.

pripravnik

pre 8 godina

glupo je i komentarisati ovakve vesti,ali nista to nije novo ni od juce.gospodine ministre vulin,ne moze biti reci o rasizmu,zato sto ni hrvati ni srbi nisu dve razlicite rase,vec dva razlicita naroda

stina

pre 8 godina

E moj Vulin...

Ako gledaš globalno, Srba u Uniji nema niti promil, eto toliko su bitni i oni i ćirilica....

Uostalom da znaš kaj o ustrojstvu Unije namjesto kaj lupetaš, znao bi da je lokalna samouprava koja ovdje odlučuje o pismu neovisna i od Zagreba i od Bruxellesa...da ne govorimo o Beogradu koji je u ovom slučaju zadnji kojeg se pita.

Bit će onako kako hoće vukovarci, a oni neće ćirilicu.

paddy15

pre 8 godina

Zašto ministar za zapošljavanje i ostale nepostojeće stvari u Srbiji komentariše ćirilice i rasizme (uzgred, bilo bi korisno da ga, recimo, ministar sporta upozna sa definicijom rasizma)?

Voždon

pre 8 godina

To sto se desilo u Hrvatskoj je veoma vazno pitanje za zivotni standard Srba i ekonomiju Srbije. Sto pre resiti to pitanje jer je to zaista jedini problem! U se i u svoje kljuse!!
(Nikola, 18. avgust 2015 12:22)

Super! Ajmo onda i mi proterati sve manjine a ovima što ipak ostanu zabraniti sva prava, pa Bože moj ne živi se od prava nego od ekonomije, "jel'de" ?

Vitez

pre 8 godina

Jeli Vulin zna da se Srbija i dan danas ne pridrzava sporazuma izmedu Hr i tadasnje SiCG o pravima nacionalnih manjina, jer i dalje nije osigurano prisustvo hr nacionalne manjine u srbijanskom parlamentu? (Srbi u Hr imaju temeljem tog istog sporazuma cak tri zastupnika)

Jeli Vulin zna da Hr placa SRPSKE udzbenike i Srbima u Hr ali i Hrvatima u Srbiji, posto se ni u ovome slucaju Srbija ne drzi potpisanoga sporazuma?

Ash

pre 8 godina

Nikako, zasto bi nas EU postovala, kad imamo osobe poput Vulina, Vucica i Dacica na vlasti. Mi ne postujemo sami sebe kad biramo ljude koji nas predstavljaju.

Karlo

pre 8 godina

Vulinovo pljuvanje po EU preko Hrvatske se nastavlja! Dok Kosovo definitivno dobiva samostalnost, EU pregovori u zastoju problema preko glave, dobro dode jedna Hrvatska za skretanje paznje sa svih gorucih problema pa makor i po cijenu raspirivanja sovinizma i vracanja u 90te godine kao najbolji dokaz da Srbija vec 20 godina stoji na istome mjestu i propada, kao da nemate dovoljno vlastitih problema.

Srdjan G.

pre 8 godina

Hoće li sada u Istri da zabrane Italijanske natpise? Vodnjan/ Dignano, Bale/Valle, Grožnjan/Grisignana, Rovinj/Rovigno... Ni nakon odlaska preko 70.000 Italijana nakon 1947-48 godine, nakon pripajanja Isre Hrvatskoj - Jugoslaviji, ti natpisi NISU skinuti... Neka i nisu! Ali ovo je baš BEDNO! Toliko MRCVARITI jedan narod to je pitanje za stručnjake druge vrste...

gajger

pre 8 godina

Gospodo draga,rat je bio u Vukovaru,nije bio u Novom sadu,Šabcu,Kragujevcu,Vukovar su srušili,pobili,poklali zna se tko,zato ćirilica tu nema mjesta,ne mješajte babe i žabe,Vukovar je mjesto posebnog pijeteta.
(maro, 18. avgust 2015 12:46)

Onda se u Jasenovcu nikako ne sme vijoriti šahovnica! Jer zna se ko je tamo klao i ubijao!

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

možda si ti i u pravu ministre, ima samo jedan "mali" problem je što si ti to izgovorio!, to bi bilo isto kao da "silovatelj" poziva na razum

Igor

pre 8 godina

Ti nemaš kredibilitet da bilo koga prozivaš i traž reakciju, jer si i sam učestvovao u kreiranju mržnje i netrpeljivosti tokom 90-ih. Srpska Vlada nema kredibilitet i to je veliki problem - to što nama neko svaki dan govori da živimo bolje i lideri smo u regionu, a u stvari zadnja smo rupa na svirali u EU, i mi ćutimo - e to je mentalni problem društva. Vi znate da je narod neuk i nema više energije za promene, i imate politku za takvo stanje - imate ministre koji su pripremljeni da se lepo ponašaju u kontaktima sa EU, i imate političare za unutrašnju upotrebu (kao Vulin, Mihajlovićka, Gašić) kojima je zadatak zamazati oči narodu rodoljubivim temama i napadanjem "tajkuna".
Ovo što hrvati rade je jadno. Nemaju šta da ponude narodu osim mržnje ka Srbima. Neće oni živeti bolje bez ćiriličnih tabli. Drugo, naše zvanično pismo je takođe i latinica, još od Vuka Karadžića. Jel u Sarajevu, Prištini i Podgorici imate ćirilične table na institucijama??? Pa i tamo su Srbi nacionalna manjina.

Bender

pre 8 godina

A kako ce reagovati na to sto je u Srbiji zabranjena srpska latinica?
Po ustavu Srbije je samo jedno, od DVA standardna pisma srpskog jezika, dozvoljeno da se koristi u sluzbenoj upotrebi.
Kada ce Srbija da omoguci da oba pisma budu zvanicno, ustavno, ravnopravna?

Пиши Ћирилицом

pre 8 godina

Вратите нам ћирилицу у Србију,шетам Београдом и ћирилица је ређа од диносауруса.

Štilcovаnа kаtаbolcnа

pre 8 godina

По логици коментатора из "љепе њихове" у Јасеновцу, Глини, на Пагу, у Вељуну треба забранити латиницу јер су тамо начињени много већи злочини него у Вуковару. Тачније због злочина НДХ, латиница, шаховница, хрватска варијанта српског језика и химна 'Лијепа њихова' требају бити забрањени на територији целе Хрватске.

Burduš

pre 8 godina

Rece Vulin :)
Pa ne moj da kukas. Ili okreni ledja EU. Ili prestani do dolijes ulje u vatru ti, Pupovac i Co.
Nije da sve zemlje koje se granice sa Srbijom mrze Srbiju nego mrze sadasnju srpsku politiku.

Pero s onoga svijeta!

pre 8 godina

U Srbiji ima 0.81% Hrvata i niko se nije izjasnio da priča hrvatski, tako da čisto sumnjam da Srbi iz Hrvatske pate za srpskim, oni pričaju hrvatski, a ovo natezanje oko ćirilice je više "igra" za političare s obe strane.
Pustite ih nek se djeca igraju!

Maxi

pre 8 godina

Majstore, batali ti spoljnu politiku. Za to je zadužen Dačić. Nego, gledaj kako ćeš realno da smanjiš nezaposlenost a ne mašući statističkim brojkama preuzetih iz NSZ. Isto tako gledaj da ukineš penale za odlazak u prevremenu starosnu penziju jer je to propust ekipe koja je predlagala i usvojila nakaradni zakon. I mani me se priče da bi to vrlo rado ukinuli ali ne dozvoljava "zli" MMF. Kompletna ekipa iz Nemanjine koja je napravila ovako neshvatljiv propust treba da preuzme odgovornost (šta jer to u SRB) i od svojih primanja doživotno plaća penale oštećenim budućim penzionerima. Previše se igrate ljudskim sudbinama.

bandzi dzamp

pre 8 godina

EU ce reagovati protiv clanice Hrvatske isto kao sto je reagovala protiv Letonije, kada ova nije dala Rusima rodjenim u toj drzavi drzavljanstvo niti mogucnost da rade u javnom sektoru: nikako.

tarot

pre 8 godina

Postoje diplomatski kanali i bilateralne veze izmedju Srbije i Hrvatske pa je to pravi nacin za resavanje ovakvih problema. Cirilica nije zabranjena vec su ukinute dvojezicne table. Glupost je sto su ukinute kao sto je glupost tvrditi da su neophodne. Srbi su narod koji koristi dva pisma i nece imati problema da razumeju sta na tablama pise. Mnogo bitnije od toga bila bi upotreba visejezicnosti u dokumentima kako bi manjine imale osecaj pripadnosti i ne nasilnog nametanja vecinskog pravopisa ili jezika.

Zgb.

pre 8 godina

Latinica je svjetsko pismo a ne hrvatsko. Isto tako cirilica nije srpsko pismo vec njime pise vise nacija.
U Vukovaru I cijeloj Hrvatskoj cirilica nije bila sluzbeno pismo ni za vrijeme Jugoslavije!
Od svih problema koje imamo I jedni I drugi ovaj je nametnut tako da se skrene paznja s pravih problema te da se masa opterecuje nebitnim stvarima a za to vrijeme da se opljacka I to malo sta je ostalo!
Srbi u Hrvatskoj ni ne traze takve formalne, nebitne stvari vec da se omoguci zivot dostojan covjeka a tako isto I Hrvati!
Mi se svi odlicno razumijemo govorimo istim jezikom samo sto ima razlicite nazive dakle spominjanje talijanskog, madjarskog I slicno nema
ozbljnog uporista.

Aleksandar

pre 8 godina

@(mrki, 18. avgust 2015 12:55)

Jeste, toliko zabranjuju ćirilicu da je od 2007. sa ulaskom Bugarske ćirilica postala jedno od zvaničnih pisama EU.

Kralj Ibi

pre 8 godina

(Svedok s'lica mesta, 18. avgust 2015 12:34) Da imas i malo pameti shvatio bi da te to sto iskljucivo koristis latinicu ne cini ni modernijim ni civilizovanijim, a tvoj odnos prema tradiciji svog naroda samo pokazuje da si jedan od njegovih najprimitivnijih predstavnika. Kinesko i japansko pismo su mnogo tezi za ucenje od cirilice, o upotrebi na kompjuteru da ne govorim, pa ni Kinezi ni Japanci ih se ne odricu, ukljucujici ni one koji zive na zapadu.

Dusan

pre 8 godina

Веома прикладан коментар министра за рад, и то још на отварању Сајма за запошљавање... Уосталом, шта би прикладно за ту прилику и рекао :)

Dule

pre 8 godina

@Lukas aus Agram: Pitam se samo zasto se ti ne potpisujes na tvojem jeziku, nego na nemackom. Posto ne pises "Lukas iz Zagreba", pretpostavljam da ti hrvatski jezik (sad na latinici ili cirilici, svejedno) nije toliko vazan. Zasto bi te onda svrbelo za cirilicu i srpski jezik u Vukovaru?

Homer

pre 8 godina

Mozda i nece reagovati to me nebi iznenadilo.
Secam se kad su albanci onaj spomenik digli u Presevu OVK teroristima i jos pretili, EU oni skoro nista nisu rekli i to je gore nego ovo.

Mr.Mercedes

pre 8 godina

Dule,

Agram ti je staro povijesni ime Zagreba. Toliko o poznavanje "istoriju"

Zasto ne? Pa kada popuni vise od 20% 50% mozda ce imate. Cirilica nije zabranjena nego su skinute table.

Tradiciji? pa evo toliko o vasojtradiciju kada pisete na latinicu.

I sta bi Srbija regirala? Sta bi uopce radila?

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Isto kao što reaguje i na sve druge nepravde prema Srbima, od zločinačke Oluje do tolerisanja dece u Goraždevcu, srpskih žetelac,... itd, itd.... - "KULIRAĆE", kao što uvek "kulira" (prećutno odobrava). Kom to zevzeku još nije jasno?

Vitez

pre 8 godina

O kakvoj zabrani ovaj prica?

A EU ima precih prvoema od te cirilice, i ta "zabrana" nije jedini takav slucaj u vezi manjinskih prava u EU pa nikome nista. U nekim zemljama niti ne postoje nacionalne manjine kao politicki faktor.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Naša diplomatija treba da reaguje i da Srbija zvanično traži da se Hrvatsku suspenduje iz EU i blokira da ponovo uđe sve dok ne ispuni sva prava Srba!

Pozdrav od Hrvata iz Vinkovaca / Поздрав од Хрвата из Винковаца

pre 8 godina

Cirilica je staro i lijepo pismo ovih prostora, koje je postojalo puno prije Vukovarske opsade, i koje ce nas na srecu sve nadzivit. Moji veliki Rvati koji se bune protiv cirilice kazu da ih to pismo vrijedja jer ih podsjeca na stradanja u Domovinskom ratu, na horde cetnika, granate i klanje. Ti isti veliki Rvati se bune kad Srbi prigovore da ih 'Za Dom Spremni' podsjeca na horor ustasa. Govore da je to stari domoljubni pozdrav i da su ga ustase kratko koristile, te da ustvari nema veze s nacizmom. Po njima taj stari pozdrav nikako ne treba ukinit zbog ustaskog zlocina, ali eto cirilicu treba zbog cetnickog u Vukovaru? Dupli standardi ako pitate mene, starog Hrvata kojemu se cini da civilizacijski galopiramo unatrag. Kao da smo se svi kompota od bunike najeli.

Душан

pre 8 godina

Па зна се - као и сваки пут до сада када су Српски интереси били у питању.

Darko

pre 8 godina

Ja mogu odgovoriti ministru, Evropa nece reagovati nikako! Oni su UZ Evropsku podrsku i amanet protjerali 200000 Srba iz Hrvatske, a sada mislite da ce ti isti reagovati na cirilicu.

NADREALNO

pre 8 godina

@REALNO
to sto neko ukazuje na greske svog naroda ne znaci nista lose a posebno ne da taj neko mrzi svoj narod.Zar treba biti slep kod ociju i pristrasan?Po meni nikako.Ukazivati i priznavati sopstvene greske znaci da postoji svest bez koje nema napretka.Kriticka misao je jedan od uslova stalnog napretka.To da li druga strana pokusava da se kriticki osvrne na svoje propuste ili ne nas ne treba da sputava da uklonimo kukolj iz svog zita.To vise govori o njima.

BobmarkSRB

pre 8 godina

Још има нормалних и међу Хрватима али чини ми се да је таквих премало...

slavko

pre 8 godina

Dali je Vulin ikada čitao Mastrihtski ugovor? Ili Lisabonski ugovor? Da je čitao več bi znao - EU se ne bavi takvim stvarima. To nije u njezinoj domeni. Ali ako Vulin želi da narod zamrzi EU u tome če potpuno uspeti. Samo neka onda ne odlazi tamo u kuka za pare, kredite, pomoč i subvencije! I neka narodu objasno zašto nema para. Pa naravno - kriv je EU, EU ne da pare...

vladimir

pre 8 godina

E pa vidite g.Vulin , Vukovar je sravnjen sa zemljom(bukvalno)a masa ljudi je streljana na Ovcari I jos po negde.To je ucinila srpska vojska u saradnji paravojnih jedinica.Kralo se pljackalo , silovalo , ubijalo do mile volje.Horde pijanih su danima orgijale po onome sto je ostalo od Vukovara.Ja kao srbin se svega toga stidim I donekle razumem te ljude.A to sto srba ima u tragovima u Hrvatskoj ste donekle zasluzni I VI.Vukovar jeste srpska sramota .

REALNO

pre 8 godina

Isto kao su reagovali na spaljivanje hrvatske zastave u Beogradu, nikako, nama je ćirilica važna EU nije.
(milan, 18. avgust 2015 12:23)

A ko je od nasih zvanicnih predstavnika palio hrvatsku zastavu u Beogradu?
Bože kakvih likova ovde ima. Ako si Srbin onda mi te je stvarno žao, mrzeti svoj narod je nesto najgore.

Nikola

pre 8 godina

To sto se desilo u Hrvatskoj je veoma vazno pitanje za zivotni standard Srba i ekonomiju Srbije. Sto pre resiti to pitanje jer je to zaista jedini problem! U se i u svoje kljuse!!

maro

pre 8 godina

Gospodo draga,rat je bio u Vukovaru,nije bio u Novom sadu,Šabcu,Kragujevcu,Vukovar su srušili,pobili,poklali zna se tko,zato ćirilica tu nema mjesta,ne mješajte babe i žabe,Vukovar je mjesto posebnog pijeteta.

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

iskreno, ja bih je ukinuo i u Srbiji...iskreno!!!, recimo, Google napravio tastaturu na Ćirilici koja savršeno radi, kao i predviđanje texta na Srpskom, ali koju korist imam ja od toga kada izađem na net da surfujem, tražim nešto, ukucam web adresu itd?!...nikakvu, samo problemi, od 4.razreda pišem latinicu, i Ćirilicu sam zaboravio iskreno, svuda u Srbiji me maltretiraju da popunjavam zahteve ili bilo šta drugo na Ćirilici, muka mi je od Ćirilice, pa neka je 100 puta Srpsko pismo...ukinuli su ovi naši Latinicu kao ravnopravno pismo u Srbiji iako nam deca u školi uče ravnopravno i jedno i drugo pismo...tako da ,organizovaću peticiju da se Latinica ponovo koristi kao službeno pismo u Srbiji, uskoro, smučili su mi se sa Ćirilicom...oćemo u budućnost ?, tamo se koristi Latinica "drugovi" moji...Google ubacio i Srpsku Latinicu u tastaturu, NE RADI UOPŠTE i nemaju nameru da je isprave, samo mi Srbi pravimo takve zavrzlame...ko još surfuje na Ćirilici, pa i Rusi koriste Latinicu na netu...svi u našem okruženju koriste Latinicu osim Bugara, pa ako se sa Bugarima takmičimo, onda ok...onaj tip tražio pasoš na Ćirilici?!?, da putuje u EU i Ameriku?!?, ne, Srbi u Hrvatskoj će predavati zahteve Hrvatima na Ćirilici?!?, pa da li ste ono?...tradicija?,naše pismo?, ma daj bre, oću slobodu!!!, ako Srbija dopusti da Latinica bude drugo ravnopravno službeno pismo, onda se bunite protiv Hrvata do sutra i kukajte.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

A kako su reagirali na demoliranje hrvatske ambasade, nekoliko puta, i paljenje hrvatske zastave?!
Mi smo fašisti i nacisti?!
U Zagrebu je SPC u strogom centru i Srbi su išli na službe i za vrijeme rata, bez ijednog incidenta.
Na srpsku ambasadu nije bačena ni zgužvana papirnata maramica a kamo li kamen!
Nama su pola ministri Srbi!
To što nisu dozvolili ćirilicu to je čista politička igra za obe strane, to će Ustavni sud sigurno ukinuti, tako da nema potrebe za "loženjem", a i čisto sumnjam da Srbi iz Hrvatske pate za ćirilicom, imaju pametnije posla!

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Naša diplomatija treba da reaguje i da Srbija zvanično traži da se Hrvatsku suspenduje iz EU i blokira da ponovo uđe sve dok ne ispuni sva prava Srba!

Srdjan G.

pre 8 godina

Hoće li sada u Istri da zabrane Italijanske natpise? Vodnjan/ Dignano, Bale/Valle, Grožnjan/Grisignana, Rovinj/Rovigno... Ni nakon odlaska preko 70.000 Italijana nakon 1947-48 godine, nakon pripajanja Isre Hrvatskoj - Jugoslaviji, ti natpisi NISU skinuti... Neka i nisu! Ali ovo je baš BEDNO! Toliko MRCVARITI jedan narod to je pitanje za stručnjake druge vrste...

Toga se ni Pavelić nije setio

pre 8 godina

Objašnjenja vukovarskih hrvata su mi fascinantna. Uslov za dvojezičnost se stiče kad neka nacionalna manjina ima više od 50% stanovništva u nekom gredu, selu, opštini. Znači da bi se manjinama ispoštovalia osnovna i zagarantovana prava, one prvo moraju da postanu većina!!!

Voždon

pre 8 godina

To sto se desilo u Hrvatskoj je veoma vazno pitanje za zivotni standard Srba i ekonomiju Srbije. Sto pre resiti to pitanje jer je to zaista jedini problem! U se i u svoje kljuse!!
(Nikola, 18. avgust 2015 12:22)

Super! Ajmo onda i mi proterati sve manjine a ovima što ipak ostanu zabraniti sva prava, pa Bože moj ne živi se od prava nego od ekonomije, "jel'de" ?

Dule

pre 8 godina

Kako ce EU reagovati? Nikako. Kao sto ih ne interesuje madjarska ograda prema Srbiji, da spreci ulazak azilanata sa Bliskog Istoka. Isto kao sto ih ne interesuje sto se ti azilanti/izbeglice gomilaju u Grckoj, Makedoniji, pa i u Srbiji. Dugo sam bio simpatizer EU, ali vise nisam. Sve mi se vise gadi pomisao na to nefunkcionalno, birokratsko cudoviste.

REALNO

pre 8 godina

Dali je Vulin ikada čitao Mastrihtski ugovor? Ili Lisabonski ugovor? Da je čitao več bi znao - EU se ne bavi takvim stvarima. To nije u njezinoj domeni. Ali ako Vulin želi da narod zamrzi EU u tome če potpuno uspeti. Samo neka onda ne odlazi tamo u kuka za pare, kredite, pomoč i subvencije! I neka narodu objasno zašto nema para. Pa naravno - kriv je EU, EU ne da pare...

Evo pustimo mi njih, ali i da oni puste nas da vodimo nezavisnu monetarnu politiku I da ne vrse STRAHOVITI pritisak da moramo ici ka EU. Moze?

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Isto kao što reaguje i na sve druge nepravde prema Srbima, od zločinačke Oluje do tolerisanja dece u Goraždevcu, srpskih žetelac,... itd, itd.... - "KULIRAĆE", kao što uvek "kulira" (prećutno odobrava). Kom to zevzeku još nije jasno?

stina

pre 8 godina

E moj Vulin...

Ako gledaš globalno, Srba u Uniji nema niti promil, eto toliko su bitni i oni i ćirilica....

Uostalom da znaš kaj o ustrojstvu Unije namjesto kaj lupetaš, znao bi da je lokalna samouprava koja ovdje odlučuje o pismu neovisna i od Zagreba i od Bruxellesa...da ne govorimo o Beogradu koji je u ovom slučaju zadnji kojeg se pita.

Bit će onako kako hoće vukovarci, a oni neće ćirilicu.

Karlo

pre 8 godina

Vulinovo pljuvanje po EU preko Hrvatske se nastavlja! Dok Kosovo definitivno dobiva samostalnost, EU pregovori u zastoju problema preko glave, dobro dode jedna Hrvatska za skretanje paznje sa svih gorucih problema pa makor i po cijenu raspirivanja sovinizma i vracanja u 90te godine kao najbolji dokaz da Srbija vec 20 godina stoji na istome mjestu i propada, kao da nemate dovoljno vlastitih problema.

zbogom, Srbijo

pre 8 godina

Lomljenje ćiriličnih tabli po Vukovaru jeste vrlo iritantno za ogromnu većinu građana sa ove strane Dunava, a predstavlja objektivno i praktično ogroman problem za Srbe u Hrvatskoj, ALI ako mi izaberemo jednog Aleksandra Vulina da rešava taj problem u naše ime i objašnjava nam kako funkcioniše Evropska Unija, bojim se da nismo ništa bolji, naprotiv, mnogo smo gluplji i neuspešniji.

pripravnik

pre 8 godina

glupo je i komentarisati ovakve vesti,ali nista to nije novo ni od juce.gospodine ministre vulin,ne moze biti reci o rasizmu,zato sto ni hrvati ni srbi nisu dve razlicite rase,vec dva razlicita naroda

Pero s onoga svijeta!

pre 8 godina

U Srbiji ima 0.81% Hrvata i niko se nije izjasnio da priča hrvatski, tako da čisto sumnjam da Srbi iz Hrvatske pate za srpskim, oni pričaju hrvatski, a ovo natezanje oko ćirilice je više "igra" za političare s obe strane.
Pustite ih nek se djeca igraju!

Vitez

pre 8 godina

Jeli Vulin zna da se Srbija i dan danas ne pridrzava sporazuma izmedu Hr i tadasnje SiCG o pravima nacionalnih manjina, jer i dalje nije osigurano prisustvo hr nacionalne manjine u srbijanskom parlamentu? (Srbi u Hr imaju temeljem tog istog sporazuma cak tri zastupnika)

Jeli Vulin zna da Hr placa SRPSKE udzbenike i Srbima u Hr ali i Hrvatima u Srbiji, posto se ni u ovome slucaju Srbija ne drzi potpisanoga sporazuma?

gajger

pre 8 godina

Gospodo draga,rat je bio u Vukovaru,nije bio u Novom sadu,Šabcu,Kragujevcu,Vukovar su srušili,pobili,poklali zna se tko,zato ćirilica tu nema mjesta,ne mješajte babe i žabe,Vukovar je mjesto posebnog pijeteta.
(maro, 18. avgust 2015 12:46)

Onda se u Jasenovcu nikako ne sme vijoriti šahovnica! Jer zna se ko je tamo klao i ubijao!

Zgb.

pre 8 godina

Latinica je svjetsko pismo a ne hrvatsko. Isto tako cirilica nije srpsko pismo vec njime pise vise nacija.
U Vukovaru I cijeloj Hrvatskoj cirilica nije bila sluzbeno pismo ni za vrijeme Jugoslavije!
Od svih problema koje imamo I jedni I drugi ovaj je nametnut tako da se skrene paznja s pravih problema te da se masa opterecuje nebitnim stvarima a za to vrijeme da se opljacka I to malo sta je ostalo!
Srbi u Hrvatskoj ni ne traze takve formalne, nebitne stvari vec da se omoguci zivot dostojan covjeka a tako isto I Hrvati!
Mi se svi odlicno razumijemo govorimo istim jezikom samo sto ima razlicite nazive dakle spominjanje talijanskog, madjarskog I slicno nema
ozbljnog uporista.

Štilcovаnа kаtаbolcnа

pre 8 godina

По логици коментатора из "љепе њихове" у Јасеновцу, Глини, на Пагу, у Вељуну треба забранити латиницу јер су тамо начињени много већи злочини него у Вуковару. Тачније због злочина НДХ, латиница, шаховница, хрватска варијанта српског језика и химна 'Лијепа њихова' требају бити забрањени на територији целе Хрватске.

Mr.Mercedes

pre 8 godina

Dule,

Agram ti je staro povijesni ime Zagreba. Toliko o poznavanje "istoriju"

Zasto ne? Pa kada popuni vise od 20% 50% mozda ce imate. Cirilica nije zabranjena nego su skinute table.

Tradiciji? pa evo toliko o vasojtradiciju kada pisete na latinicu.

I sta bi Srbija regirala? Sta bi uopce radila?

Vitez

pre 8 godina

O kakvoj zabrani ovaj prica?

A EU ima precih prvoema od te cirilice, i ta "zabrana" nije jedini takav slucaj u vezi manjinskih prava u EU pa nikome nista. U nekim zemljama niti ne postoje nacionalne manjine kao politicki faktor.

Dule

pre 8 godina

@Lukas aus Agram: Pitam se samo zasto se ti ne potpisujes na tvojem jeziku, nego na nemackom. Posto ne pises "Lukas iz Zagreba", pretpostavljam da ti hrvatski jezik (sad na latinici ili cirilici, svejedno) nije toliko vazan. Zasto bi te onda svrbelo za cirilicu i srpski jezik u Vukovaru?

paddy15

pre 8 godina

Zašto ministar za zapošljavanje i ostale nepostojeće stvari u Srbiji komentariše ćirilice i rasizme (uzgred, bilo bi korisno da ga, recimo, ministar sporta upozna sa definicijom rasizma)?

Burduš

pre 8 godina

Rece Vulin :)
Pa ne moj da kukas. Ili okreni ledja EU. Ili prestani do dolijes ulje u vatru ti, Pupovac i Co.
Nije da sve zemlje koje se granice sa Srbijom mrze Srbiju nego mrze sadasnju srpsku politiku.

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

možda si ti i u pravu ministre, ima samo jedan "mali" problem je što si ti to izgovorio!, to bi bilo isto kao da "silovatelj" poziva na razum

Bender

pre 8 godina

A kako ce reagovati na to sto je u Srbiji zabranjena srpska latinica?
Po ustavu Srbije je samo jedno, od DVA standardna pisma srpskog jezika, dozvoljeno da se koristi u sluzbenoj upotrebi.
Kada ce Srbija da omoguci da oba pisma budu zvanicno, ustavno, ravnopravna?

tarot

pre 8 godina

Postoje diplomatski kanali i bilateralne veze izmedju Srbije i Hrvatske pa je to pravi nacin za resavanje ovakvih problema. Cirilica nije zabranjena vec su ukinute dvojezicne table. Glupost je sto su ukinute kao sto je glupost tvrditi da su neophodne. Srbi su narod koji koristi dva pisma i nece imati problema da razumeju sta na tablama pise. Mnogo bitnije od toga bila bi upotreba visejezicnosti u dokumentima kako bi manjine imale osecaj pripadnosti i ne nasilnog nametanja vecinskog pravopisa ili jezika.

Igor

pre 8 godina

Ti nemaš kredibilitet da bilo koga prozivaš i traž reakciju, jer si i sam učestvovao u kreiranju mržnje i netrpeljivosti tokom 90-ih. Srpska Vlada nema kredibilitet i to je veliki problem - to što nama neko svaki dan govori da živimo bolje i lideri smo u regionu, a u stvari zadnja smo rupa na svirali u EU, i mi ćutimo - e to je mentalni problem društva. Vi znate da je narod neuk i nema više energije za promene, i imate politku za takvo stanje - imate ministre koji su pripremljeni da se lepo ponašaju u kontaktima sa EU, i imate političare za unutrašnju upotrebu (kao Vulin, Mihajlovićka, Gašić) kojima je zadatak zamazati oči narodu rodoljubivim temama i napadanjem "tajkuna".
Ovo što hrvati rade je jadno. Nemaju šta da ponude narodu osim mržnje ka Srbima. Neće oni živeti bolje bez ćiriličnih tabli. Drugo, naše zvanično pismo je takođe i latinica, još od Vuka Karadžića. Jel u Sarajevu, Prištini i Podgorici imate ćirilične table na institucijama??? Pa i tamo su Srbi nacionalna manjina.

Pozdrav od Hrvata iz Vinkovaca / Поздрав од Хрвата из Винковаца

pre 8 godina

Cirilica je staro i lijepo pismo ovih prostora, koje je postojalo puno prije Vukovarske opsade, i koje ce nas na srecu sve nadzivit. Moji veliki Rvati koji se bune protiv cirilice kazu da ih to pismo vrijedja jer ih podsjeca na stradanja u Domovinskom ratu, na horde cetnika, granate i klanje. Ti isti veliki Rvati se bune kad Srbi prigovore da ih 'Za Dom Spremni' podsjeca na horor ustasa. Govore da je to stari domoljubni pozdrav i da su ga ustase kratko koristile, te da ustvari nema veze s nacizmom. Po njima taj stari pozdrav nikako ne treba ukinit zbog ustaskog zlocina, ali eto cirilicu treba zbog cetnickog u Vukovaru? Dupli standardi ako pitate mene, starog Hrvata kojemu se cini da civilizacijski galopiramo unatrag. Kao da smo se svi kompota od bunike najeli.

Homer

pre 8 godina

Mozda i nece reagovati to me nebi iznenadilo.
Secam se kad su albanci onaj spomenik digli u Presevu OVK teroristima i jos pretili, EU oni skoro nista nisu rekli i to je gore nego ovo.

Kralj Ibi

pre 8 godina

(Svedok s'lica mesta, 18. avgust 2015 12:34) Da imas i malo pameti shvatio bi da te to sto iskljucivo koristis latinicu ne cini ni modernijim ni civilizovanijim, a tvoj odnos prema tradiciji svog naroda samo pokazuje da si jedan od njegovih najprimitivnijih predstavnika. Kinesko i japansko pismo su mnogo tezi za ucenje od cirilice, o upotrebi na kompjuteru da ne govorim, pa ni Kinezi ni Japanci ih se ne odricu, ukljucujici ni one koji zive na zapadu.

Ash

pre 8 godina

Nikako, zasto bi nas EU postovala, kad imamo osobe poput Vulina, Vucica i Dacica na vlasti. Mi ne postujemo sami sebe kad biramo ljude koji nas predstavljaju.

Maxi

pre 8 godina

Majstore, batali ti spoljnu politiku. Za to je zadužen Dačić. Nego, gledaj kako ćeš realno da smanjiš nezaposlenost a ne mašući statističkim brojkama preuzetih iz NSZ. Isto tako gledaj da ukineš penale za odlazak u prevremenu starosnu penziju jer je to propust ekipe koja je predlagala i usvojila nakaradni zakon. I mani me se priče da bi to vrlo rado ukinuli ali ne dozvoljava "zli" MMF. Kompletna ekipa iz Nemanjine koja je napravila ovako neshvatljiv propust treba da preuzme odgovornost (šta jer to u SRB) i od svojih primanja doživotno plaća penale oštećenim budućim penzionerima. Previše se igrate ljudskim sudbinama.

Aleksandar

pre 8 godina

@(mrki, 18. avgust 2015 12:55)

Jeste, toliko zabranjuju ćirilicu da je od 2007. sa ulaskom Bugarske ćirilica postala jedno od zvaničnih pisama EU.

Пиши Ћирилицом

pre 8 godina

Вратите нам ћирилицу у Србију,шетам Београдом и ћирилица је ређа од диносауруса.

Dusan

pre 8 godina

Веома прикладан коментар министра за рад, и то још на отварању Сајма за запошљавање... Уосталом, шта би прикладно за ту прилику и рекао :)

Душан

pre 8 godina

Па зна се - као и сваки пут до сада када су Српски интереси били у питању.

BobmarkSRB

pre 8 godina

Још има нормалних и међу Хрватима али чини ми се да је таквих премало...

bandzi dzamp

pre 8 godina

EU ce reagovati protiv clanice Hrvatske isto kao sto je reagovala protiv Letonije, kada ova nije dala Rusima rodjenim u toj drzavi drzavljanstvo niti mogucnost da rade u javnom sektoru: nikako.

NADREALNO

pre 8 godina

@REALNO
to sto neko ukazuje na greske svog naroda ne znaci nista lose a posebno ne da taj neko mrzi svoj narod.Zar treba biti slep kod ociju i pristrasan?Po meni nikako.Ukazivati i priznavati sopstvene greske znaci da postoji svest bez koje nema napretka.Kriticka misao je jedan od uslova stalnog napretka.To da li druga strana pokusava da se kriticki osvrne na svoje propuste ili ne nas ne treba da sputava da uklonimo kukolj iz svog zita.To vise govori o njima.

Darko

pre 8 godina

Ja mogu odgovoriti ministru, Evropa nece reagovati nikako! Oni su UZ Evropsku podrsku i amanet protjerali 200000 Srba iz Hrvatske, a sada mislite da ce ti isti reagovati na cirilicu.