Ponedeljak, 17.08.2015.

14:05

Win 10 može da isključi nelegalne igre

Izvor: play.co.rs

Win 10 može da iskljuèi nelegalne igre IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

mick

pre 8 godina

windows defender dok instalirate igru crack(ili neki drugi piratski fajl) prepoznaje kao malware i brise pa posle igra nece da se pokrene. e zato u defenderu namestite da zaobilazi taj folder i resen problem.... :)

Mile.1337

pre 8 godina

Koliko sam ja procitao to je nesto slicno VAC-u od Valvea. I odnosi se samo na MS Sadrzaj. Takodje postoji nesto sto se zove anti virus pa kad vec igrate pirate ( a 99% njih ne moze online ) lepo samo blokirate pristup netu. Radi na svim igricama. Iako sam placam igre i programe koji mi zaista donose hleb na sto. Vecinu naslova tipa Splinter Cell i slicni sto mi donose nedelju dana zabave nemam nameru da platim 50+ eura. Nema logike. Nema para :D

E sad sto se tice vas sto kukate za photosohop. Postoje mnogi legalni nacini da imate besplatan photoshop. Jedan od njih je trial 30 dana.

Aleksandar

pre 8 godina

@Halle-ON

To je XBOXov EULA, za uredjaj i servise, koji je sada pridodat ovom, jer sada objedinjuju sve MS uredjaje u jedan EULA. Takodje je dodat EULA i za tablete i telefone. Tj. samo softver koji nudi MS.
Jaci EULA od MS-ovog je od kretora programa i igrica. Tako da MSov EULA je nistavan prema proizvodjacima.

Halle-ON

pre 8 godina

@Aleksandar,
Ne nije ovo EULA za XBOX, vec je dodatak za services EULA, sto se lako moze proveriti: https://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/
Odnosi se na odredjene servise, recimo Microsoft account, skype, sve built in aplikacije, Microsoft igre za pc i xbox, kao i na third party software, i sadrzaj dobavljen preko ovih MS servisa koji moze biti blokiran ako ms tako odluci.

Ske

pre 8 godina

Po 90% komentara ovde se vidi koliko smo u stvari kao narod na globalnom nivou jadni i bedni. Pa mi nemamo 20-30 dolara mesecno da odvojimo za video igru koju cemo jahati nedeljama mozda i mesecima, a da ne spminjem malo skuplji softver koji bi trebao da ti kao donosi hleb na sto.

Zoran

pre 8 godina

http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2015/08/17/windows-10s-pirated-software-searches/

The Real World Consequences

All of which begs the questions: what will Microsoft do now and what should you do?

The doomsday scenario is Windows 10 starts looking for your pirated copies of Microsoft Office, Adobe Photoshop and Call of Duty and shutting them down. Perhaps then passing on your details to their outraged creators who take you to court with irrefutable evidence.

The bad news is this is theoretically possible. The good news is I’d say it is pretty unlikely.

Zoran

pre 8 godina

Veruj mi, vise Google zna o tebi nego Microsoft. A ako bi MS kojim slucajem zaista radio blokadu o kojoj pricas, propali bi za godinu dana.
(Komentator, 17. avgust 2015 21:37)

Pa jel to razlog da rasirim svima noge i legnem na ledja?

Zoran

pre 8 godina

Msm da ce nakon ove vijesti svi polako da se vrate na XP, 7 i 8 :-D
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Android Jelly Bean, 17. avgust 2015 23:08)

Ne samo zbog toga, nego i ovoga:

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/windows-10-sends-personal-data-to-microsoft-even-if-users-tell-it-not-to-10453549.html

Ja sam kupio pre nekoliko dana jedan dobar laptop sa win10 i sve sam blizi da ga vratim. Uzecu neki koji podrzava win7, ovaj nema drajvere za win7.

Interesatno je da Win10 sve vise ubacuje sinhronizaciju sa Eplom i sa Androidom. To znaci da mu sve veca frka i da voz prolazi.

I mislim da voz nece da uhvati.

Win10 ce biti 3. za redom OS koji je u nizu lose prosao kod naroda (ako se upoosote 8.2 racuna u neki novi OS).

Dakle, Buy win10, verovatno i win.

manje zna a ne vise

pre 8 godina

Veruj mi, vise Google zna o tebi nego Microsoft. A ako bi MS kojim slucajem zaista radio blokadu o kojoj pricas, propali bi za godinu dana.
(Komentator, 17. avgust 2015 21:37)
Google moze da zna samo ono sto trazis (mada nema nacina da poveze s tobom) i mail-ove koje saljes/primas. To je sve. Microsoft moze da zna sadrzaj mail-ova, sta trazis (i to poveze to s tobom), koji jos SW koristis, sta ti se nalazi na disku, da pristupi kameri, mikrofonu, loguje otkucane karaktere u programima koje si instalirao, pristupi i tvom GMail-u, Facebook-u i ostalim ne-Microsoft account-ima, itd.

Aleksandar

pre 8 godina

Ovaj EULA nema veze sa Windows EULA. Jedina veza je sa XBOX igrama, varanjima i modifikacijama radi varanja i igrama sa MS store. Cak i modifikacije uredjaja zarad piraterije i to samo ako igrate online. A sada i servisima kao sto su Office 365, Skype, One Drive. Tj. od MS-a. Ono sto ce stetiti online uzivanju drugim igracima, ako neko vara u igranju.
Tacnije, ovo je EULA sa XBOX servisa, dodat u EULA Windowsa.

Toliko od istrazivackog novinarstva. Nije B92 kriv sto prenosi ove vesti, nego ovi genijalci sto su inicijalno napisali ovaj clanak, a posle svi rasirili. E to se zove profesionalno trolovanje.

Kao sto napisah. Da vam u pozadini radi neki kompajler, debugger ili nesto drugo, a vi za to vreme pikate igricu, a MSov servis blokira izvrsenje, tripujuci da se nesto cacka sto in ne dozvoljava, istoga trenutka bih pozvao advokata i tuzio MS.

Aleksandar

pre 8 godina

@Dragan

Au brate sto ti lazes, pa svaka ti cast.
Brisanje filmova i muzike? Hm. Ocigledno si ti jedini na svetu kome je to uspelo za rukom. Jedini nacin da ti neko ili nesto brise bilo sta, samo da istima dozvolis pristup tvom kompjuteru preko remote control iz Windowsa ili nekog drugog remote programa. Znaci, nema sanse da ti iko ista ceprka po kompu, a da mu ti ne dozvolis. Cak ni AV softver ne sme, niti moze to da radi. Osim ako nisi skinuo fajl movie.avi.exe.

A to da te neko spijunira i brise ti filmove i muziku, za to prvi put cujem. Osim ako nemas dvostruku licnost, pa tvoj alter ego se urotio protiv tebe.

mile

pre 8 godina

sta znaci ako predjem na 10ku fotosop ce da mi ukinu... pa ko ce bre da kupi legalan fotosop jel vi znate koliko to kosta... ne idem ja na tu 10ku...

Komentator

pre 8 godina

Nije to ta kontrola. Radi se o proveri da li ti je sofver legalan ili nije. Recimo ti mu udaris pec, ali on moze i dalje da proveri da li je legalan ili nije. Pec promeni neki dll, exe, da ti ne stopira aplikaciju ako nemas pravilnu registraciju. A on ti proverava registraciju, njega pec ne interesuje. I salje podatke mnogima, softverksoj kompaniji, policiji, vladi,...
(Zoran, 17. avgust 2015 16:36)

Veruj mi, vise Google zna o tebi nego Microsoft. A ako bi MS kojim slucajem zaista radio blokadu o kojoj pricas, propali bi za godinu dana.

japi

pre 8 godina

@ (NiKoLa, 17. avgust 2015 20:32)
To si mogao da pričaš do pre deset godina. Danas je to smešno. Koji softver ti je potreban? Danas imaš toliko pristojne zamene u vidu bespaltnih programa da slobodno mogu reći da je čisto ludilo za prosečne korisnike da stavljaju neke krekovane i programe koje neće moći da iskoriste ni u ludili. Samo nemoj da vrđete 90% polulacije koji koriste računare za osnovne svrhe i programe koji su im potrebni. Sve u zavisnosti od posla i potreba
Ukoliko se baviš ozbiljnijim stvarima ... koliko znam na ovom istom sajtu člitam koliko zarađuju rzanorazni IT struučnjaci da je prosto sramota da ne možeš da nabaviš neki leglani program koji ti je potreban za rad.
P.S
što se igrica tiče ne brinem se ja ze te gejmere... Nađe se uvek pametnica koja će da zaobiđe sve to i da podeli sa drugima.

NiKoLa

pre 8 godina

Pa druze mozemo i mi da downgrade odradimo sa 10 na 8 ili jos bolje 7 recimo ;) Meni ce jedan glupi Windows 10 da brani da ubacujem nelegalan softwer. Pa ko jos danas koristi legalan softwer osim firmi i preduzeca koji moraju da ga poseduju zbog velikih kazni. Ja da imam para i da imam dobar standard, što ne bih platio 20$ za neku igricu ili nešto sl. A ovako daju nam novca tek dovoljno da preguramo mesec ( mislim na Srbiju previzno) i sad će neko pored toga jos da "plaća" legalan software. Ma lud sam bez njega!

marko

pre 8 godina

Instalirao desetku, deluje fino ali mi ubila mrežni internet. Sat vremena zezanja oko skidanja, kopiranja i instaliranja drajvera i ništa.

Odo nazad na sedmicu. Bilo kratko iskustvo. Mator računar, mator i ja da trošim pola dana na podešavanja kao u tinejdžerskim danima ?

5410

pre 8 godina

Kod Androidovih ROM-ova kao sto je CyanogenMod, kod je dostupan svima tako da ne moze da prodje spijunski softver. To je osnovna prednost Androida u odnosu na Windows, sto je sistem otvorenog koda, dok kod drugog to nije slucaj. Ovo pisem posto vidim dosta komentara tipa "i Android vas spijunira, pa sta".

bakicar

pre 8 godina

Nisam zadovoljan sa 10-kom. U odnosu na 7 efekti i izgled desktopa izgledaju siromašno i jadno. Novi OS je previše napadan takođe, promijenio mi je podešavanja za pdf fajlove, kao i za multimediju, ne sviđa mi se vaj-faj sens. U stvari me jedino igrice vežu za vindous i kako taj interes bude jenjavao prelazim na linuks. Već imam particiju sa linux distribucijom i tamo mi je računar potpuno funkcionalan jer sam naučio sve što treba da se zna o podešavanju drajvera i instalaciji programa. Open ofis je super. Po pitanju naplate softvera potpuno podržavam ljude koji traže da im se plati jer i ja sam sretan kada naplatim svoj rad. Ja sam sve platio: Vindous 7, bitdefender, igrice: PES, COD, COH, imam sve nastavke koje sam plaćao, a koristim Open Ofis kojeg sam donirao preko pejpala. Donirao sam Vikipediju takođe jer je često koristim.

antonio

pre 8 godina

Ovo su gluposti. Imam 5 nelegalnih igara. Sve radi normalno.
(antonio, 17. avgust 2015 14:57)
Pise MOZE. Znaci ZA SAD ti radi normalno, a kad stigne komanda, nece vise raditi. Pretpostavljam da ce od izdavaca igrica naplacivati prijavljivanje i blokiranje piratskih verzija, a posto ste im u toj istoj EULA-i dozvolili da pregledaju sve podatke, moci ce to da iskoriste kao dokaz za dalje prekrsajne kazne i eventualna sudjenja.
(casual everyday, 17. avgust 2015 15:34) # Link komentara

I sta onda? Uradicu reverse na stari windows- opet piratski i gotova stvar.

Nokira

pre 8 godina

Ti onda nosi Nokiu 3310 do sudnjeg dana, jer svaki Android i iOS ovo radi. Da ne pricam o aplikacijama na istim...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cvex, 17. avgust 2015 15:59) # Link komentara

Izvini Cvexle sta fali Nokiji 3310 ? ili nekoj drugoj starijoj verziji telefona, sta moramo svi da imamo te telefone na dodir,jer ako nemas onda si zaostao i zatucan ? 'telefon' uz koji uvek moras da imas spremljen punjac posto bateriju ne moze da drzi ni 2h i to samo ako svetli ekran da nista ne radis nije telefon,

Nokira

pre 8 godina

Ti onda nosi Nokiu 3310 do sudnjeg dana, jer svaki Android i iOS ovo radi. Da ne pricam o aplikacijama na istim...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cvex, 17. avgust 2015 15:59) # Link komentara

Izvini Cvexle sta fali Nokiji 3310 ? ili nekoj drugoj starijoj verziji telefona, sta moramo svi da imamo te telefone na dodir,jer ako nemas onda si zaostao i zatucan ? 'telefon' uz koji uvek moras da imas spremljen punjac posto bateriju ne moze da drzi ni 2h i to samo ako svetli ekran da nista ne radis nije telefon,

Saša Belopoljanski

pre 8 godina

@ (AlienShooter, 17. avgust 2015 15:42), nisi me razumeo, pa ne brise wmrt piratske programe i igrice nego trazi nelegalni office i w7(svoje proizvode) i onda ti sprči aktivaciju, kao meni, pa sam morao ponovo sve. Inace, 5 minuta posla na SSD-u :)

NapreDNO

pre 8 godina

Sad mi je drago sto sam se vratio na win 8.1. posle desetke.. Vratio sam se jer sam imao problem sa BSOD, a da pri tom nije u pitanju grafika - povezao sam monitor sa ugradnom grafikom i opet isti problem posle login--a.. Mozda je bio problem sto sam radio update, umesto da sam odradio cistu instalaciju..

Joca

pre 8 godina

(loller, 17. avgust 2015 15:06)

Meni su najjaci oni likovi "Pa sta i ako me spijunira, ne radim nista protivzakonito, a i nemaju bog zna sta zanimljivo da saznaju preko mene". Taj nivo slepila i nesagledavanja situacije mi je potpuno neshvatljiv.

MarkoIX

pre 8 godina

Na laptopu na kojem sam instalirao 10 sam imao fm 15 i office2013, oba besplatna, nakon instalacije ni jedan ni drugi program ne rad. Pa sad ko voli nek izvoli

Kekec

pre 8 godina

Win 10 tezak promasaj.ekvivalent onom milenijumu.
Dize sistem 100 godina.Izgubi naredbu,nema pojma smernicu.Dobro je da je besplatan inace bih se ubio da gladujem zbog promasaja

Black

pre 8 godina

Ajde sad stavite se u kožu proizvođača. Da li bi ste voleli da vam neko ne plaća igru koju ste razvijali godinama i da bankrotirate. To je krađa isto kao kad bi uzeli mleko iz prodavnice i izašli napolje a da ga ne platite, ali ljudi se pravdaju mišljenjem to je samo igra ili softver ali to je i dalje krađa.

Bas zbog ovoga

pre 8 godina

Zato sam i pre na nekoj vesti o win10 pisao da ce linux biti buducnost. Sto je android i dokazao. Ljudi nisu vise tehnicki zatucani pa da im se namecu monopolisticka pravila i ugrozavala privatnost. Naravno da Linux trenutno ne moze da se bori sa kompanijom kao sto je MS i operativnim sistemom koji je podrzan od svih developera za PC ali opet ako dovoljno ljudi pocne da razmislja svojom glavom nema sumnje da ce Linux postati dostojan konkurent. Svaka cast windowsu za sve ove godine ali MS je krenuo u pogresnom smeru. Jednostavno korisnik vise nema izbora, sve je nametnuto...

TTD

pre 8 godina

Evo ovako, kupiti legalne programe kao sto su Autocad ili Autodesk Maya ili 3dmax i bezbroj drugih... i platiti hiljade dolara za iste - samo da bi ucio da radis sa njima i mozda napravio neku animaciju za svoj sopstveni video ili za ispite... ili sta vec, je cist bezobrazluk!
Razumem da se to debelo naplati kompanijama koje zaradjuju pare koristeci njihov softver, ali naplacivati istu cenu obicnim smrtnicima je bezobrazluk. I da imam ne znam koliko para nikada to ne bih uradio.

Sto se tice igara, na pamet mi ne pada da bacim oko 50 dolara i vise na neku igru koja izadje, a onda shvatis da ista ne radi iopste. Pune bug-ova... crashes... treba ti ko zna koliko patch-eva da bi se pokrenule.... i ko zna sta sve. Samo pogledajte novi Batman Arkham Knight igru - gotovo da ne radi nikome!
Ako mi se neka igra jako svidi i AKO RADI DOBRO na mom kompjuteru kupicu je legalno nakon toga, ali prvo cu UVEK da je isprobam instalirajuci piratsku verziju.

A sto se tice Windowsa, ljudi su apsolutno u pravu - Windows (niti bilo ko drugi na svetu) nema pravo da ti odredjuje sta ces ti da radis na svom kompjuteru koji si ti platio sopstvenim parama, kao i sam Windows! Kada mi Windows kupi i pokloni kompjuter i sebe samog onda u redu.

Slobodan

pre 8 godina

uradio upgrade sa Win 8.1 na Win 10 i istog dana vratio na Win 8.1.
Zasto?
Zato sto mi Win 10 na lapotpu nije prepoznao mreznu kartu a sa grafickom je imao problem sa drajverom (redovno padanje sistema kod podizanja OS-a uz poruku internal_power_error)
I sve to na laptopu koji je dosao sa instaliranim Win 8.1 a mesec dana pre pustanja Win 10 live Win update mi je uradio skeniranje hardvera i uz poruku Win 10 ready sam cekao pustanje update-a...posle 6h bezuspesnog pokusavanja da nateram Win 10 da mi prepozna mreznu kartu (sa grafickom sam se snasao - diseblovao je) vratio sam nazad Win 8.1 uz mentalnu zabelesku "Idiote, nikada ne prelazi na novi Windows bez da je vec 6 meseci live!"

bice bolje

pre 8 godina

pa taj alat koji prepoznaje piratski softver može da se jednostavno isključi. Ma lepo su oni napravili sistem za spijuniranje tako da imaju šta da pribave od korisnika

omg

pre 8 godina

Pljujete odlican softver bez veze. Ko je vama kriv sto nemate para da kupite originale? Sirotinjo, jel bi radila mesecima za dzabe?
@(Nikola, 17. avgust 2015 15:32)
Sirotinja ovde u srbiji već 25 godina radi za džabe. pirat radi isto kao i original nema razlike

Pike

pre 8 godina

Intslirao sam w10 i za sada je katastrofa. Baguje, driveri za zvuk ne rade uopste, ni jedna igra mi ne radi tecno, nego secka i kuca stalno. Vratio sam se na sedmicu. Desetka mozda za nekoliko meseci.

Omg

pre 8 godina

Zato ja imam win7 i linux mint 17 dual boot. Ofc probao sam vec 10ku ali dzaba i free upgrade sa original sedmice kada sa sobom nosi ove budalastone...

Baki

pre 8 godina

I Windows 7 može da vam "ubije" piratski softver. Kad radite windows update uvek dečekirajte "Windows malicious sofware removal tool". Tako mi je zveknuo Office 2010 i OS aktivacija.

Windows 7 takođe kad primeti nelegalan softver hoće da kontaktira vendora i pošalje mu izveštaj. Evo sad W10 će da prijavljuje igrice... Ne razumem zašto to rade?!
(patch panel, 17. avgust 2015 15:03

Ko normalan jos radi update Windowsa, pogotovo nelegalnog? Prvo sto se uradi po svezoj instalaciji, utuli se update Win-a.

Nikola

pre 8 godina

Niko se ne buni sto je to normalna stvar na androidu npr....ali nebitno windows je previse popularan i otvoren da tako nesto bude problem da se iskljuci ili kompletno izbaci

David

pre 8 godina

Mogao bi da se vratiš na windows 7 u roku od mesec dana, od dana instalacije(upgrade) na windows 10 ako nisi obrisao windows old file u c: particiji.

Aleksandar

pre 8 godina

Ljudi, ne lozite se. Ovo vazi samo za Microsoft Store i za online account. A drugo, cak i da pokusaju to da urade uopste, ni ovo ne moze da prodje. Jer ako neko igra legalu igru, a u pozadini mu radi neki projekat, debugging ili bilo sta drugo, pa cak i da mu samo to radi, a MS mu skenja nesto, moze samo da tuzi MS radi unistavanja ili blokiranja sopstvenog rada. I da dobije debelu odstetu.
Dzaba sve ovo MS pokusava, kada moze da ostane bez dobranog kesha na sudu.

P

pre 8 godina

Microsoft neće više novca? Hahahahhhahahahhahahahaha. Postoji jedna izreka: When the product is free, you are the product. Razmislite o tome. Ne sakuplja se toliki broj informacija bez razloga. I Microsoft uopšte nije na gubitku.

JoВ

pre 8 godina

Хаха, Небојша...Баш си ме насмејао.
Кажеш, само су ти филмови и музика нелегални...Ништа више !?
Цар си, жив био.

EU Citizen

pre 8 godina

Nije da me to tangira, niti igram igrice, niti imam neku veću količinu krekovanog softvera na kućnom kompjuteru (u firmi ovde sve mora da bude legalno, to jest, preporučljivo je, kazne nisu male :) ), ali koje je to ponižavanje korisnika nemam reči, sada OS koji su kupio za rođene pare jiš izigrava i policajca za treće strane, i sam deaktivira programe kad se njemu, Nepogrešivom, učini da nisu legalni :))) Nije meni džabe intuicija rekla da je start Windowsa 10, sa naglaskom na cloud, i ostale strategije koje treba da vas učine što zavisnijim i što više, po receptu arhi-zla, Appla, uvuku u klopku "ekosistema" gde posle imate izbora taman koliko ovca u toru, :) pravi čas za lagani početak migracije na Linux, i to već par meseci, uz dosta zadovoljstva u slobodi i otkrivanju i radim :)) Koristiću sigurno Win makar u firmi još koju godinu, ali isključivo sedmicu ili XP, ovo da ne kažem šta neću ni na jednoj svojoj mašini.

Dejan

pre 8 godina

Svi u glas Windows 7. A to sto u njemu kod mnogih novih igara gubim i do 50% framerate-a nema veze? Nije prica bas tako jdnostavna. Mozda na starijim racunarima, mada je i tu sedmica sporija u svakodnevnom radu. Istina, nekad je manje iritantna za rad, manje uproscena i "zaglupljena", ali opet...

Dragan

pre 8 godina

Aco gde si ?Lepo je MS rekao windows 10 je njihovo vlasnistvo i odgovorni su za njega.Pa samim tim ce ograniciti da korisnici istog koriste po svom nahodjenju.Kod mene pola stvari windows kaze da je proizvodjac nepoznat.Na download mi avast blokra pa sam isti stavio pod preskakanje,isto kod igara.Jednom su pokusali da obrisu filmove i muziku.Al sam ga na vreme sklonio i ponovo vratio.Kod mene windows 7 a u novembru ce se razmislimo ali male nade za 10 ,ocekujem 10.1

Tasa

pre 8 godina

"@JOZZA
Tada će piraterija praktično biti eliminisana, jer će glavne baje u IT industriji ostvariti potpunu kontrolu nad sadržajem koji se koristi i moći će da naplate bukvalno sve. ".

Imao sam jedan program za izradu sajtova onako fino generise Wordpress teme najnovija verzija nece da snima dok se ne poveze sa njihovim serverom a nova verzija u najavi kaze da ce biti sve cloud dakle samo osnovni instalacioni program za pristup svih ostalim funkcijama na njihovom kompjuteru.Program mi se svideo i od koga zaradjujem tako da sam na kraju kupio licencu 49 dolara.


To je u slucaju kada neko zaradjuje od programa dobrih 300-500 eura pa kaze"Ajde da kupim licencu 50 eura nije problem,zaradicu 500 ovog meseca od tog programa.".

A to igrice pa neka daju cenu za drzave treceg sveta i svako ce kupovati.50 dolara za igricu Ameru koji
ima 2500 dolara plate i 50 dolara za igricu Indijcu ili Srbinu koji ima 200 dolara plate nije isto.Maksimum neka bude 10 dolara i kupice je.U suprotnom propasce.

Ne samo zbog softvera.Niko nece kupovati hardver.Mozda samo Ameri i bogate drzave EU,Australija i to je to.A to nije dobro.Jer nema jeftine radne IT snage iz zemalja treceg sveta.

Sa druge strane realno je ocekivati da se par genijalaca udruzi i napravi 100% emulator svih windows programa za linux.Mozda ne odmah ali za 10-15 godina vrlo verovatno.Onda ce Windows i sve od Windows-a biti DZ.

MM

pre 8 godina

Linux Fedora Workstation i bog da te vidi, virtuazlizovao plus Kali Linux i postavio ga kao virtuelnu masinu, ko zna o cemu pricam razumece me, pesma :)

Sale

pre 8 godina

@somi Imate posebnu opciju za vraćanje na prethodni sistem tj. Windows 7 ako ste sa njega uradili upgrade na Windows 10. Ono što trebate imati u vidu je da imate rok od 30 dana za to, jer posle toga ta opcija više nije na raspolaganju. To radite tako što otvorite Start menu klikom na Windows ikonicu u donjem levom uglu, pa izaberete opciju "Update & Security". Nakon ovoga izaberete "Recovery" - kartica sa leve strane prozora koji se otvorio, a zatim izaberete "Go back to Windows 7" tj. kod te opcije kliknete na "Get started". To bi bilo otprilike to.

lol

pre 8 godina

Cekao sam da vidim dalji razvoj dogadjaja kako ne bih bas odmah uskocio u desetku za koju sam mislio da ima decije bolesti, ali sada kada ovo vidim nikada je necu instalirati. A ako tako nastave zavrsice kao i taj njihov live games servis. Sedimca do KRAJA!

Zoran

pre 8 godina

Sta se primate? Kad Windows Defender naidje na patch pita da ga ukloni. A vi mu kazete, nemoj mi to dirati i gotovo. Isto je i na sedmici i osmici.

Imam Win10 i nelegalni Photoshop i Vegas. Sve radi OK.
(Komentator, 17. avgust 2015 15:51)

Nije to ta kontrola. Radi se o proveri da li ti je sofver legalan ili nije. Recimo ti mu udaris pec, ali on moze i dalje da proveri da li je legalan ili nije. Pec promeni neki dll, exe, da ti ne stopira aplikaciju ako nemas pravilnu registraciju. A on ti proverava registraciju, njega pec ne interesuje. I salje podatke mnogima, softverksoj kompaniji, policiji, vladi,...

Cvex

pre 8 godina

Svako ko prihvati da ga u sopstvenoj kući, na hardveru koji je njegovo vlasništvo, kontroliše softver (koji je sam platio) i da taj softver negde i nekome javlja šta gleda, sluša, instalira, kuca po tastaturi - taj treba da se javi u psihijatrijsku bolnicu, jer sa njim stvarno, ali stvarno nešto ozbiljno nije u redu. Čovek koji sam sebe porobljava predstavlja antipoda onome što sam o sebi misli odnosno postaje suprotnost nekom imaginarnom i boljem sebi.
(loller, 17. avgust 2015 15:06)

Ti onda nosi Nokiu 3310 do sudnjeg dana, jer svaki Android i iOS ovo radi. Da ne pricam o aplikacijama na istim...

jozza

pre 8 godina

@ (kicko, 17. avgust 2015 14:50)

Pa vrlo brzo, jer je to opšti trend. Čim se sve bude preselilo na cloud (ne samo čuvanje podataka, već i procesorska snaga i RAM) i prosečna brzina interneta u svetu bude dostigla respektabilni nivo, kompjuteri će postati samo monitor i mrežna kartica.

Svi ćemo imati svoj nalog preko kog ćemo se kačiti na neki server koji će nam obezbeđivati odgovarajuće grafičko okruženje, procesorsku snagu, RAM i memoriju - u zavisnosti od toga koliko ko ima da plati.

Ništa od softvera neće biti instalirano lokalno već će se plaćati za pristup istom na nekom serveru.

Tada će piraterija praktično biti eliminisana, jer će glavne baje u IT industriji ostvariti potpunu kontrolu nad sadržajem koji se koristi i moći će da naplate bukvalno sve.

Pogledajte samo poslovne poteze MSa sa Win 10, Office 365 i One drive-om, Gugla sa svojim OS-om, Docs-om ili Steam-a sa Steam OS-om, pa ćete videti da ovaj scenario nije daleko od realnosti...

patch panel

pre 8 godina

I Windows 7 može da vam "ubije" piratski softver. Kad radite windows update uvek dečekirajte "Windows malicious sofware removal tool". Tako mi je zveknuo Office 2010 i OS aktivacija.

Windows 7 takođe kad primeti nelegalan softver hoće da kontaktira vendora i pošalje mu izveštaj. Evo sad W10 će da prijavljuje igrice... Ne razumem zašto to rade?!

Pingvinovac

pre 8 godina

@loller,

To je stvar izbora, svako može da instalirš Slackware ili BSD i sam uredi većinu stvari po sopstvenom izboru i to za dž... Malo više truda treba i ne možeš da igraš igrice koje hoćeš ali barem kontrolišeš svoju privatnost više nego sa Windowsom... Isto je stvar izbora da li će neko da instalira 10 ili neće, i sam pošto je to izabrao nije za ludnicu naprotiv možda je i dobro uradio. Inače banke već decenijama skupljaju te iste podatke sa kreditnih kartica, sa prenosa računa. Zatim država te prati kad ti izdaje dozvole, registracije, lične karte i sve to plaćaš državi kroz porez i kroz takse bankama a oni opet skupljaju tvoje podatke. Manje više to rade već decenijama. Stvar sa internetom i softverom jesto što nas korisnika toliko mnogo ima da i da hoće ne mogu svakog pojedinačno da prate i da nam "kontrolišu život", a i nismo svi mi do jednog nešto posebno bitni u ovom svetu da bi nas nadzirali posebno preko softvera.

I naravno imaš izbor i da isključiš se u potpunosti iz takvog sveta. Ugasi račune, daj otkaz, ugasi zdravstveno, nemoj putovati, penziono, ne koristi kola i ne obnavljaj dozvolu i registraciju... ali to izgleda kao život u 19. veku

b-real

pre 8 godina

Zato je win10 besplatan, jer su uzeli velike pare da bi stavili u njega tu varijantu za iskljucivanje piratskih softvera, jos malo pa ce onima koji imaju neki crack da seku glavu...

loller

pre 8 godina

Svako ko prihvati da ga u sopstvenoj kući, na hardveru koji je njegovo vlasništvo, kontroliše softver (koji je sam platio) i da taj softver negde i nekome javlja šta gleda, sluša, instalira, kuca po tastaturi - taj treba da se javi u psihijatrijsku bolnicu, jer sa njim stvarno, ali stvarno nešto ozbiljno nije u redu. Čovek koji sam sebe porobljava predstavlja antipoda onome što sam o sebi misli odnosno postaje suprotnost nekom imaginarnom i boljem sebi.

Zeljko

pre 8 godina

Ma dajte molim vas oni ne mogu ni svoj OS da zastite a ne igrice.Preko piratskog win 7 koji je redovno skidao nadogradnje dobio opciju i instalirao win 10 koji pokazuje da je aktian i licenciran.

casual everyday

pre 8 godina

Ovo su gluposti. Imam 5 nelegalnih igara. Sve radi normalno.
(antonio, 17. avgust 2015 14:57)
Pise MOZE. Znaci ZA SAD ti radi normalno, a kad stigne komanda, nece vise raditi. Pretpostavljam da ce od izdavaca igrica naplacivati prijavljivanje i blokiranje piratskih verzija, a posto ste im u toj istoj EULA-i dozvolili da pregledaju sve podatke, moci ce to da iskoriste kao dokaz za dalje prekrsajne kazne i eventualna sudjenja.

Vaš e-mail

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se. Ovo se odnosi samo na piratske XBLive igre.
Uostalom mislim da je vreme da pocnete da kupujete igre.
Malo malo pa imate Humble Bundle za dolar.

Preporuka

pre 8 godina

Dok ne izadje bar SP1 ili nesto slicno ne bih nikome preporucio da instalira bilo koji novi Windows. Najvise iz razloga jer se radi o zatvorenom operativnom sistemu i mnogo stvari tek samom upotrebom bude primeceno. Sto se tice nelegalnih igrica proizvodjaci su sami odustali od prevelikog pritiska na pirate. Jednostavno je prihvaceno da 80% kupaca igru kupi kad se objavi. Za ono malo trzista jednostavno nisu spremni da se bore i konacno im se ne isplati. Tih istih 80% su takodje spremni da plate i kasnije nadogradnje i nastavke igre. Tako da se ja licno oko ovog ne bih mnogo brinuo.

laRS0n

pre 8 godina

Ko jos igre skida sa torrenta!?!? Ajde razumem filmove i muziku, ali igru ne razumem. Pa u mesec dana nekada bude 2,3 updata. Šta je to "crack" haha

Komentator

pre 8 godina

Sta se primate? Kad Windows Defender naidje na patch pita da ga ukloni. A vi mu kazete, nemoj mi to dirati i gotovo. Isto je i na sedmici i osmici.

Imam Win10 i nelegalni Photoshop i Vegas. Sve radi OK.

AlienShooter

pre 8 godina

@patch panel gresis sinko

Ja imam sve piratske kopije programa(Krekovane) pa mi nista nije izbrisao Windows malicious sofware removal tool koji je dobijen sa win-om

Dzigi

pre 8 godina

To moze samo da posluzi kao dodatan podstrek ljudima da koriste buduce verzije operativnih sistema koje bude predstavio Steam.
Cudan potez.

Nebojša

pre 8 godina

Ako bude tako mnogi će imati problema što se mene tiče jedino nelegalno na mom računaru su filmovi i muzika možda mi nećete verovati ali sav softver mi je legalan svi programi koji meni trebaju su odlični besplatni ili besplatna alternativa koja je dovoljno dobra za moje potrebe.

somi

pre 8 godina

Ovako uradio sam update sa windows 7 na win 10 i sad hocu da uradim restore sistema pa me zanima da li cu da se vratim na staru verziju windowsa to jest na win 7?Hvala unapred!

loller

pre 8 godina

Svako ko prihvati da ga u sopstvenoj kući, na hardveru koji je njegovo vlasništvo, kontroliše softver (koji je sam platio) i da taj softver negde i nekome javlja šta gleda, sluša, instalira, kuca po tastaturi - taj treba da se javi u psihijatrijsku bolnicu, jer sa njim stvarno, ali stvarno nešto ozbiljno nije u redu. Čovek koji sam sebe porobljava predstavlja antipoda onome što sam o sebi misli odnosno postaje suprotnost nekom imaginarnom i boljem sebi.

EU Citizen

pre 8 godina

Nije da me to tangira, niti igram igrice, niti imam neku veću količinu krekovanog softvera na kućnom kompjuteru (u firmi ovde sve mora da bude legalno, to jest, preporučljivo je, kazne nisu male :) ), ali koje je to ponižavanje korisnika nemam reči, sada OS koji su kupio za rođene pare jiš izigrava i policajca za treće strane, i sam deaktivira programe kad se njemu, Nepogrešivom, učini da nisu legalni :))) Nije meni džabe intuicija rekla da je start Windowsa 10, sa naglaskom na cloud, i ostale strategije koje treba da vas učine što zavisnijim i što više, po receptu arhi-zla, Appla, uvuku u klopku "ekosistema" gde posle imate izbora taman koliko ovca u toru, :) pravi čas za lagani početak migracije na Linux, i to već par meseci, uz dosta zadovoljstva u slobodi i otkrivanju i radim :)) Koristiću sigurno Win makar u firmi još koju godinu, ali isključivo sedmicu ili XP, ovo da ne kažem šta neću ni na jednoj svojoj mašini.

JoВ

pre 8 godina

Хаха, Небојша...Баш си ме насмејао.
Кажеш, само су ти филмови и музика нелегални...Ништа више !?
Цар си, жив био.

jozza

pre 8 godina

@ (kicko, 17. avgust 2015 14:50)

Pa vrlo brzo, jer je to opšti trend. Čim se sve bude preselilo na cloud (ne samo čuvanje podataka, već i procesorska snaga i RAM) i prosečna brzina interneta u svetu bude dostigla respektabilni nivo, kompjuteri će postati samo monitor i mrežna kartica.

Svi ćemo imati svoj nalog preko kog ćemo se kačiti na neki server koji će nam obezbeđivati odgovarajuće grafičko okruženje, procesorsku snagu, RAM i memoriju - u zavisnosti od toga koliko ko ima da plati.

Ništa od softvera neće biti instalirano lokalno već će se plaćati za pristup istom na nekom serveru.

Tada će piraterija praktično biti eliminisana, jer će glavne baje u IT industriji ostvariti potpunu kontrolu nad sadržajem koji se koristi i moći će da naplate bukvalno sve.

Pogledajte samo poslovne poteze MSa sa Win 10, Office 365 i One drive-om, Gugla sa svojim OS-om, Docs-om ili Steam-a sa Steam OS-om, pa ćete videti da ovaj scenario nije daleko od realnosti...

casual everyday

pre 8 godina

Ovo su gluposti. Imam 5 nelegalnih igara. Sve radi normalno.
(antonio, 17. avgust 2015 14:57)
Pise MOZE. Znaci ZA SAD ti radi normalno, a kad stigne komanda, nece vise raditi. Pretpostavljam da ce od izdavaca igrica naplacivati prijavljivanje i blokiranje piratskih verzija, a posto ste im u toj istoj EULA-i dozvolili da pregledaju sve podatke, moci ce to da iskoriste kao dokaz za dalje prekrsajne kazne i eventualna sudjenja.

Dzigi

pre 8 godina

To moze samo da posluzi kao dodatan podstrek ljudima da koriste buduce verzije operativnih sistema koje bude predstavio Steam.
Cudan potez.

patch panel

pre 8 godina

I Windows 7 može da vam "ubije" piratski softver. Kad radite windows update uvek dečekirajte "Windows malicious sofware removal tool". Tako mi je zveknuo Office 2010 i OS aktivacija.

Windows 7 takođe kad primeti nelegalan softver hoće da kontaktira vendora i pošalje mu izveštaj. Evo sad W10 će da prijavljuje igrice... Ne razumem zašto to rade?!

Komentator

pre 8 godina

Sta se primate? Kad Windows Defender naidje na patch pita da ga ukloni. A vi mu kazete, nemoj mi to dirati i gotovo. Isto je i na sedmici i osmici.

Imam Win10 i nelegalni Photoshop i Vegas. Sve radi OK.

Sale

pre 8 godina

@somi Imate posebnu opciju za vraćanje na prethodni sistem tj. Windows 7 ako ste sa njega uradili upgrade na Windows 10. Ono što trebate imati u vidu je da imate rok od 30 dana za to, jer posle toga ta opcija više nije na raspolaganju. To radite tako što otvorite Start menu klikom na Windows ikonicu u donjem levom uglu, pa izaberete opciju "Update & Security". Nakon ovoga izaberete "Recovery" - kartica sa leve strane prozora koji se otvorio, a zatim izaberete "Go back to Windows 7" tj. kod te opcije kliknete na "Get started". To bi bilo otprilike to.

Preporuka

pre 8 godina

Dok ne izadje bar SP1 ili nesto slicno ne bih nikome preporucio da instalira bilo koji novi Windows. Najvise iz razloga jer se radi o zatvorenom operativnom sistemu i mnogo stvari tek samom upotrebom bude primeceno. Sto se tice nelegalnih igrica proizvodjaci su sami odustali od prevelikog pritiska na pirate. Jednostavno je prihvaceno da 80% kupaca igru kupi kad se objavi. Za ono malo trzista jednostavno nisu spremni da se bore i konacno im se ne isplati. Tih istih 80% su takodje spremni da plate i kasnije nadogradnje i nastavke igre. Tako da se ja licno oko ovog ne bih mnogo brinuo.

b-real

pre 8 godina

Zato je win10 besplatan, jer su uzeli velike pare da bi stavili u njega tu varijantu za iskljucivanje piratskih softvera, jos malo pa ce onima koji imaju neki crack da seku glavu...

Zeljko

pre 8 godina

Ma dajte molim vas oni ne mogu ni svoj OS da zastite a ne igrice.Preko piratskog win 7 koji je redovno skidao nadogradnje dobio opciju i instalirao win 10 koji pokazuje da je aktian i licenciran.

Nebojša

pre 8 godina

Ako bude tako mnogi će imati problema što se mene tiče jedino nelegalno na mom računaru su filmovi i muzika možda mi nećete verovati ali sav softver mi je legalan svi programi koji meni trebaju su odlični besplatni ili besplatna alternativa koja je dovoljno dobra za moje potrebe.

somi

pre 8 godina

Ovako uradio sam update sa windows 7 na win 10 i sad hocu da uradim restore sistema pa me zanima da li cu da se vratim na staru verziju windowsa to jest na win 7?Hvala unapred!

Cvex

pre 8 godina

Svako ko prihvati da ga u sopstvenoj kući, na hardveru koji je njegovo vlasništvo, kontroliše softver (koji je sam platio) i da taj softver negde i nekome javlja šta gleda, sluša, instalira, kuca po tastaturi - taj treba da se javi u psihijatrijsku bolnicu, jer sa njim stvarno, ali stvarno nešto ozbiljno nije u redu. Čovek koji sam sebe porobljava predstavlja antipoda onome što sam o sebi misli odnosno postaje suprotnost nekom imaginarnom i boljem sebi.
(loller, 17. avgust 2015 15:06)

Ti onda nosi Nokiu 3310 do sudnjeg dana, jer svaki Android i iOS ovo radi. Da ne pricam o aplikacijama na istim...

Joca

pre 8 godina

(loller, 17. avgust 2015 15:06)

Meni su najjaci oni likovi "Pa sta i ako me spijunira, ne radim nista protivzakonito, a i nemaju bog zna sta zanimljivo da saznaju preko mene". Taj nivo slepila i nesagledavanja situacije mi je potpuno neshvatljiv.

AlienShooter

pre 8 godina

@patch panel gresis sinko

Ja imam sve piratske kopije programa(Krekovane) pa mi nista nije izbrisao Windows malicious sofware removal tool koji je dobijen sa win-om

omg

pre 8 godina

Pljujete odlican softver bez veze. Ko je vama kriv sto nemate para da kupite originale? Sirotinjo, jel bi radila mesecima za dzabe?
@(Nikola, 17. avgust 2015 15:32)
Sirotinja ovde u srbiji već 25 godina radi za džabe. pirat radi isto kao i original nema razlike

TTD

pre 8 godina

Evo ovako, kupiti legalne programe kao sto su Autocad ili Autodesk Maya ili 3dmax i bezbroj drugih... i platiti hiljade dolara za iste - samo da bi ucio da radis sa njima i mozda napravio neku animaciju za svoj sopstveni video ili za ispite... ili sta vec, je cist bezobrazluk!
Razumem da se to debelo naplati kompanijama koje zaradjuju pare koristeci njihov softver, ali naplacivati istu cenu obicnim smrtnicima je bezobrazluk. I da imam ne znam koliko para nikada to ne bih uradio.

Sto se tice igara, na pamet mi ne pada da bacim oko 50 dolara i vise na neku igru koja izadje, a onda shvatis da ista ne radi iopste. Pune bug-ova... crashes... treba ti ko zna koliko patch-eva da bi se pokrenule.... i ko zna sta sve. Samo pogledajte novi Batman Arkham Knight igru - gotovo da ne radi nikome!
Ako mi se neka igra jako svidi i AKO RADI DOBRO na mom kompjuteru kupicu je legalno nakon toga, ali prvo cu UVEK da je isprobam instalirajuci piratsku verziju.

A sto se tice Windowsa, ljudi su apsolutno u pravu - Windows (niti bilo ko drugi na svetu) nema pravo da ti odredjuje sta ces ti da radis na svom kompjuteru koji si ti platio sopstvenim parama, kao i sam Windows! Kada mi Windows kupi i pokloni kompjuter i sebe samog onda u redu.

NiKoLa

pre 8 godina

Pa druze mozemo i mi da downgrade odradimo sa 10 na 8 ili jos bolje 7 recimo ;) Meni ce jedan glupi Windows 10 da brani da ubacujem nelegalan softwer. Pa ko jos danas koristi legalan softwer osim firmi i preduzeca koji moraju da ga poseduju zbog velikih kazni. Ja da imam para i da imam dobar standard, što ne bih platio 20$ za neku igricu ili nešto sl. A ovako daju nam novca tek dovoljno da preguramo mesec ( mislim na Srbiju previzno) i sad će neko pored toga jos da "plaća" legalan software. Ma lud sam bez njega!

Vaš e-mail

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se. Ovo se odnosi samo na piratske XBLive igre.
Uostalom mislim da je vreme da pocnete da kupujete igre.
Malo malo pa imate Humble Bundle za dolar.

Pingvinovac

pre 8 godina

@loller,

To je stvar izbora, svako može da instalirš Slackware ili BSD i sam uredi većinu stvari po sopstvenom izboru i to za dž... Malo više truda treba i ne možeš da igraš igrice koje hoćeš ali barem kontrolišeš svoju privatnost više nego sa Windowsom... Isto je stvar izbora da li će neko da instalira 10 ili neće, i sam pošto je to izabrao nije za ludnicu naprotiv možda je i dobro uradio. Inače banke već decenijama skupljaju te iste podatke sa kreditnih kartica, sa prenosa računa. Zatim država te prati kad ti izdaje dozvole, registracije, lične karte i sve to plaćaš državi kroz porez i kroz takse bankama a oni opet skupljaju tvoje podatke. Manje više to rade već decenijama. Stvar sa internetom i softverom jesto što nas korisnika toliko mnogo ima da i da hoće ne mogu svakog pojedinačno da prate i da nam "kontrolišu život", a i nismo svi mi do jednog nešto posebno bitni u ovom svetu da bi nas nadzirali posebno preko softvera.

I naravno imaš izbor i da isključiš se u potpunosti iz takvog sveta. Ugasi račune, daj otkaz, ugasi zdravstveno, nemoj putovati, penziono, ne koristi kola i ne obnavljaj dozvolu i registraciju... ali to izgleda kao život u 19. veku

Bas zbog ovoga

pre 8 godina

Zato sam i pre na nekoj vesti o win10 pisao da ce linux biti buducnost. Sto je android i dokazao. Ljudi nisu vise tehnicki zatucani pa da im se namecu monopolisticka pravila i ugrozavala privatnost. Naravno da Linux trenutno ne moze da se bori sa kompanijom kao sto je MS i operativnim sistemom koji je podrzan od svih developera za PC ali opet ako dovoljno ljudi pocne da razmislja svojom glavom nema sumnje da ce Linux postati dostojan konkurent. Svaka cast windowsu za sve ove godine ali MS je krenuo u pogresnom smeru. Jednostavno korisnik vise nema izbora, sve je nametnuto...

P

pre 8 godina

Microsoft neće više novca? Hahahahhhahahahhahahahaha. Postoji jedna izreka: When the product is free, you are the product. Razmislite o tome. Ne sakuplja se toliki broj informacija bez razloga. I Microsoft uopšte nije na gubitku.

bakicar

pre 8 godina

Nisam zadovoljan sa 10-kom. U odnosu na 7 efekti i izgled desktopa izgledaju siromašno i jadno. Novi OS je previše napadan takođe, promijenio mi je podešavanja za pdf fajlove, kao i za multimediju, ne sviđa mi se vaj-faj sens. U stvari me jedino igrice vežu za vindous i kako taj interes bude jenjavao prelazim na linuks. Već imam particiju sa linux distribucijom i tamo mi je računar potpuno funkcionalan jer sam naučio sve što treba da se zna o podešavanju drajvera i instalaciji programa. Open ofis je super. Po pitanju naplate softvera potpuno podržavam ljude koji traže da im se plati jer i ja sam sretan kada naplatim svoj rad. Ja sam sve platio: Vindous 7, bitdefender, igrice: PES, COD, COH, imam sve nastavke koje sam plaćao, a koristim Open Ofis kojeg sam donirao preko pejpala. Donirao sam Vikipediju takođe jer je često koristim.

marko

pre 8 godina

Instalirao desetku, deluje fino ali mi ubila mrežni internet. Sat vremena zezanja oko skidanja, kopiranja i instaliranja drajvera i ništa.

Odo nazad na sedmicu. Bilo kratko iskustvo. Mator računar, mator i ja da trošim pola dana na podešavanja kao u tinejdžerskim danima ?

Aleksandar

pre 8 godina

@Dragan

Au brate sto ti lazes, pa svaka ti cast.
Brisanje filmova i muzike? Hm. Ocigledno si ti jedini na svetu kome je to uspelo za rukom. Jedini nacin da ti neko ili nesto brise bilo sta, samo da istima dozvolis pristup tvom kompjuteru preko remote control iz Windowsa ili nekog drugog remote programa. Znaci, nema sanse da ti iko ista ceprka po kompu, a da mu ti ne dozvolis. Cak ni AV softver ne sme, niti moze to da radi. Osim ako nisi skinuo fajl movie.avi.exe.

A to da te neko spijunira i brise ti filmove i muziku, za to prvi put cujem. Osim ako nemas dvostruku licnost, pa tvoj alter ego se urotio protiv tebe.

Tasa

pre 8 godina

"@JOZZA
Tada će piraterija praktično biti eliminisana, jer će glavne baje u IT industriji ostvariti potpunu kontrolu nad sadržajem koji se koristi i moći će da naplate bukvalno sve. ".

Imao sam jedan program za izradu sajtova onako fino generise Wordpress teme najnovija verzija nece da snima dok se ne poveze sa njihovim serverom a nova verzija u najavi kaze da ce biti sve cloud dakle samo osnovni instalacioni program za pristup svih ostalim funkcijama na njihovom kompjuteru.Program mi se svideo i od koga zaradjujem tako da sam na kraju kupio licencu 49 dolara.


To je u slucaju kada neko zaradjuje od programa dobrih 300-500 eura pa kaze"Ajde da kupim licencu 50 eura nije problem,zaradicu 500 ovog meseca od tog programa.".

A to igrice pa neka daju cenu za drzave treceg sveta i svako ce kupovati.50 dolara za igricu Ameru koji
ima 2500 dolara plate i 50 dolara za igricu Indijcu ili Srbinu koji ima 200 dolara plate nije isto.Maksimum neka bude 10 dolara i kupice je.U suprotnom propasce.

Ne samo zbog softvera.Niko nece kupovati hardver.Mozda samo Ameri i bogate drzave EU,Australija i to je to.A to nije dobro.Jer nema jeftine radne IT snage iz zemalja treceg sveta.

Sa druge strane realno je ocekivati da se par genijalaca udruzi i napravi 100% emulator svih windows programa za linux.Mozda ne odmah ali za 10-15 godina vrlo verovatno.Onda ce Windows i sve od Windows-a biti DZ.

Zoran

pre 8 godina

Veruj mi, vise Google zna o tebi nego Microsoft. A ako bi MS kojim slucajem zaista radio blokadu o kojoj pricas, propali bi za godinu dana.
(Komentator, 17. avgust 2015 21:37)

Pa jel to razlog da rasirim svima noge i legnem na ledja?

Nokira

pre 8 godina

Ti onda nosi Nokiu 3310 do sudnjeg dana, jer svaki Android i iOS ovo radi. Da ne pricam o aplikacijama na istim...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cvex, 17. avgust 2015 15:59) # Link komentara

Izvini Cvexle sta fali Nokiji 3310 ? ili nekoj drugoj starijoj verziji telefona, sta moramo svi da imamo te telefone na dodir,jer ako nemas onda si zaostao i zatucan ? 'telefon' uz koji uvek moras da imas spremljen punjac posto bateriju ne moze da drzi ni 2h i to samo ako svetli ekran da nista ne radis nije telefon,

antonio

pre 8 godina

Ovo su gluposti. Imam 5 nelegalnih igara. Sve radi normalno.
(antonio, 17. avgust 2015 14:57)
Pise MOZE. Znaci ZA SAD ti radi normalno, a kad stigne komanda, nece vise raditi. Pretpostavljam da ce od izdavaca igrica naplacivati prijavljivanje i blokiranje piratskih verzija, a posto ste im u toj istoj EULA-i dozvolili da pregledaju sve podatke, moci ce to da iskoriste kao dokaz za dalje prekrsajne kazne i eventualna sudjenja.
(casual everyday, 17. avgust 2015 15:34) # Link komentara

I sta onda? Uradicu reverse na stari windows- opet piratski i gotova stvar.

Komentator

pre 8 godina

Nije to ta kontrola. Radi se o proveri da li ti je sofver legalan ili nije. Recimo ti mu udaris pec, ali on moze i dalje da proveri da li je legalan ili nije. Pec promeni neki dll, exe, da ti ne stopira aplikaciju ako nemas pravilnu registraciju. A on ti proverava registraciju, njega pec ne interesuje. I salje podatke mnogima, softverksoj kompaniji, policiji, vladi,...
(Zoran, 17. avgust 2015 16:36)

Veruj mi, vise Google zna o tebi nego Microsoft. A ako bi MS kojim slucajem zaista radio blokadu o kojoj pricas, propali bi za godinu dana.

Zoran

pre 8 godina

Sta se primate? Kad Windows Defender naidje na patch pita da ga ukloni. A vi mu kazete, nemoj mi to dirati i gotovo. Isto je i na sedmici i osmici.

Imam Win10 i nelegalni Photoshop i Vegas. Sve radi OK.
(Komentator, 17. avgust 2015 15:51)

Nije to ta kontrola. Radi se o proveri da li ti je sofver legalan ili nije. Recimo ti mu udaris pec, ali on moze i dalje da proveri da li je legalan ili nije. Pec promeni neki dll, exe, da ti ne stopira aplikaciju ako nemas pravilnu registraciju. A on ti proverava registraciju, njega pec ne interesuje. I salje podatke mnogima, softverksoj kompaniji, policiji, vladi,...

Kekec

pre 8 godina

Win 10 tezak promasaj.ekvivalent onom milenijumu.
Dize sistem 100 godina.Izgubi naredbu,nema pojma smernicu.Dobro je da je besplatan inace bih se ubio da gladujem zbog promasaja

bice bolje

pre 8 godina

pa taj alat koji prepoznaje piratski softver može da se jednostavno isključi. Ma lepo su oni napravili sistem za spijuniranje tako da imaju šta da pribave od korisnika

Slobodan

pre 8 godina

uradio upgrade sa Win 8.1 na Win 10 i istog dana vratio na Win 8.1.
Zasto?
Zato sto mi Win 10 na lapotpu nije prepoznao mreznu kartu a sa grafickom je imao problem sa drajverom (redovno padanje sistema kod podizanja OS-a uz poruku internal_power_error)
I sve to na laptopu koji je dosao sa instaliranim Win 8.1 a mesec dana pre pustanja Win 10 live Win update mi je uradio skeniranje hardvera i uz poruku Win 10 ready sam cekao pustanje update-a...posle 6h bezuspesnog pokusavanja da nateram Win 10 da mi prepozna mreznu kartu (sa grafickom sam se snasao - diseblovao je) vratio sam nazad Win 8.1 uz mentalnu zabelesku "Idiote, nikada ne prelazi na novi Windows bez da je vec 6 meseci live!"

Nokira

pre 8 godina

Ti onda nosi Nokiu 3310 do sudnjeg dana, jer svaki Android i iOS ovo radi. Da ne pricam o aplikacijama na istim...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cvex, 17. avgust 2015 15:59) # Link komentara

Izvini Cvexle sta fali Nokiji 3310 ? ili nekoj drugoj starijoj verziji telefona, sta moramo svi da imamo te telefone na dodir,jer ako nemas onda si zaostao i zatucan ? 'telefon' uz koji uvek moras da imas spremljen punjac posto bateriju ne moze da drzi ni 2h i to samo ako svetli ekran da nista ne radis nije telefon,

japi

pre 8 godina

@ (NiKoLa, 17. avgust 2015 20:32)
To si mogao da pričaš do pre deset godina. Danas je to smešno. Koji softver ti je potreban? Danas imaš toliko pristojne zamene u vidu bespaltnih programa da slobodno mogu reći da je čisto ludilo za prosečne korisnike da stavljaju neke krekovane i programe koje neće moći da iskoriste ni u ludili. Samo nemoj da vrđete 90% polulacije koji koriste računare za osnovne svrhe i programe koji su im potrebni. Sve u zavisnosti od posla i potreba
Ukoliko se baviš ozbiljnijim stvarima ... koliko znam na ovom istom sajtu člitam koliko zarađuju rzanorazni IT struučnjaci da je prosto sramota da ne možeš da nabaviš neki leglani program koji ti je potreban za rad.
P.S
što se igrica tiče ne brinem se ja ze te gejmere... Nađe se uvek pametnica koja će da zaobiđe sve to i da podeli sa drugima.

Aleksandar

pre 8 godina

Ovaj EULA nema veze sa Windows EULA. Jedina veza je sa XBOX igrama, varanjima i modifikacijama radi varanja i igrama sa MS store. Cak i modifikacije uredjaja zarad piraterije i to samo ako igrate online. A sada i servisima kao sto su Office 365, Skype, One Drive. Tj. od MS-a. Ono sto ce stetiti online uzivanju drugim igracima, ako neko vara u igranju.
Tacnije, ovo je EULA sa XBOX servisa, dodat u EULA Windowsa.

Toliko od istrazivackog novinarstva. Nije B92 kriv sto prenosi ove vesti, nego ovi genijalci sto su inicijalno napisali ovaj clanak, a posle svi rasirili. E to se zove profesionalno trolovanje.

Kao sto napisah. Da vam u pozadini radi neki kompajler, debugger ili nesto drugo, a vi za to vreme pikate igricu, a MSov servis blokira izvrsenje, tripujuci da se nesto cacka sto in ne dozvoljava, istoga trenutka bih pozvao advokata i tuzio MS.

lol

pre 8 godina

Cekao sam da vidim dalji razvoj dogadjaja kako ne bih bas odmah uskocio u desetku za koju sam mislio da ima decije bolesti, ali sada kada ovo vidim nikada je necu instalirati. A ako tako nastave zavrsice kao i taj njihov live games servis. Sedimca do KRAJA!

MM

pre 8 godina

Linux Fedora Workstation i bog da te vidi, virtuazlizovao plus Kali Linux i postavio ga kao virtuelnu masinu, ko zna o cemu pricam razumece me, pesma :)

laRS0n

pre 8 godina

Ko jos igre skida sa torrenta!?!? Ajde razumem filmove i muziku, ali igru ne razumem. Pa u mesec dana nekada bude 2,3 updata. Šta je to "crack" haha

manje zna a ne vise

pre 8 godina

Veruj mi, vise Google zna o tebi nego Microsoft. A ako bi MS kojim slucajem zaista radio blokadu o kojoj pricas, propali bi za godinu dana.
(Komentator, 17. avgust 2015 21:37)
Google moze da zna samo ono sto trazis (mada nema nacina da poveze s tobom) i mail-ove koje saljes/primas. To je sve. Microsoft moze da zna sadrzaj mail-ova, sta trazis (i to poveze to s tobom), koji jos SW koristis, sta ti se nalazi na disku, da pristupi kameri, mikrofonu, loguje otkucane karaktere u programima koje si instalirao, pristupi i tvom GMail-u, Facebook-u i ostalim ne-Microsoft account-ima, itd.

Dragan

pre 8 godina

Aco gde si ?Lepo je MS rekao windows 10 je njihovo vlasnistvo i odgovorni su za njega.Pa samim tim ce ograniciti da korisnici istog koriste po svom nahodjenju.Kod mene pola stvari windows kaze da je proizvodjac nepoznat.Na download mi avast blokra pa sam isti stavio pod preskakanje,isto kod igara.Jednom su pokusali da obrisu filmove i muziku.Al sam ga na vreme sklonio i ponovo vratio.Kod mene windows 7 a u novembru ce se razmislimo ali male nade za 10 ,ocekujem 10.1

Pike

pre 8 godina

Intslirao sam w10 i za sada je katastrofa. Baguje, driveri za zvuk ne rade uopste, ni jedna igra mi ne radi tecno, nego secka i kuca stalno. Vratio sam se na sedmicu. Desetka mozda za nekoliko meseci.

Omg

pre 8 godina

Zato ja imam win7 i linux mint 17 dual boot. Ofc probao sam vec 10ku ali dzaba i free upgrade sa original sedmice kada sa sobom nosi ove budalastone...

Baki

pre 8 godina

I Windows 7 može da vam "ubije" piratski softver. Kad radite windows update uvek dečekirajte "Windows malicious sofware removal tool". Tako mi je zveknuo Office 2010 i OS aktivacija.

Windows 7 takođe kad primeti nelegalan softver hoće da kontaktira vendora i pošalje mu izveštaj. Evo sad W10 će da prijavljuje igrice... Ne razumem zašto to rade?!
(patch panel, 17. avgust 2015 15:03

Ko normalan jos radi update Windowsa, pogotovo nelegalnog? Prvo sto se uradi po svezoj instalaciji, utuli se update Win-a.

mile

pre 8 godina

sta znaci ako predjem na 10ku fotosop ce da mi ukinu... pa ko ce bre da kupi legalan fotosop jel vi znate koliko to kosta... ne idem ja na tu 10ku...

Aleksandar

pre 8 godina

Ljudi, ne lozite se. Ovo vazi samo za Microsoft Store i za online account. A drugo, cak i da pokusaju to da urade uopste, ni ovo ne moze da prodje. Jer ako neko igra legalu igru, a u pozadini mu radi neki projekat, debugging ili bilo sta drugo, pa cak i da mu samo to radi, a MS mu skenja nesto, moze samo da tuzi MS radi unistavanja ili blokiranja sopstvenog rada. I da dobije debelu odstetu.
Dzaba sve ovo MS pokusava, kada moze da ostane bez dobranog kesha na sudu.

MarkoIX

pre 8 godina

Na laptopu na kojem sam instalirao 10 sam imao fm 15 i office2013, oba besplatna, nakon instalacije ni jedan ni drugi program ne rad. Pa sad ko voli nek izvoli

Zoran

pre 8 godina

Msm da ce nakon ove vijesti svi polako da se vrate na XP, 7 i 8 :-D
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Android Jelly Bean, 17. avgust 2015 23:08)

Ne samo zbog toga, nego i ovoga:

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/windows-10-sends-personal-data-to-microsoft-even-if-users-tell-it-not-to-10453549.html

Ja sam kupio pre nekoliko dana jedan dobar laptop sa win10 i sve sam blizi da ga vratim. Uzecu neki koji podrzava win7, ovaj nema drajvere za win7.

Interesatno je da Win10 sve vise ubacuje sinhronizaciju sa Eplom i sa Androidom. To znaci da mu sve veca frka i da voz prolazi.

I mislim da voz nece da uhvati.

Win10 ce biti 3. za redom OS koji je u nizu lose prosao kod naroda (ako se upoosote 8.2 racuna u neki novi OS).

Dakle, Buy win10, verovatno i win.

Saša Belopoljanski

pre 8 godina

@ (AlienShooter, 17. avgust 2015 15:42), nisi me razumeo, pa ne brise wmrt piratske programe i igrice nego trazi nelegalni office i w7(svoje proizvode) i onda ti sprči aktivaciju, kao meni, pa sam morao ponovo sve. Inace, 5 minuta posla na SSD-u :)

David

pre 8 godina

Mogao bi da se vratiš na windows 7 u roku od mesec dana, od dana instalacije(upgrade) na windows 10 ako nisi obrisao windows old file u c: particiji.

Black

pre 8 godina

Ajde sad stavite se u kožu proizvođača. Da li bi ste voleli da vam neko ne plaća igru koju ste razvijali godinama i da bankrotirate. To je krađa isto kao kad bi uzeli mleko iz prodavnice i izašli napolje a da ga ne platite, ali ljudi se pravdaju mišljenjem to je samo igra ili softver ali to je i dalje krađa.

5410

pre 8 godina

Kod Androidovih ROM-ova kao sto je CyanogenMod, kod je dostupan svima tako da ne moze da prodje spijunski softver. To je osnovna prednost Androida u odnosu na Windows, sto je sistem otvorenog koda, dok kod drugog to nije slucaj. Ovo pisem posto vidim dosta komentara tipa "i Android vas spijunira, pa sta".

Zoran

pre 8 godina

http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2015/08/17/windows-10s-pirated-software-searches/

The Real World Consequences

All of which begs the questions: what will Microsoft do now and what should you do?

The doomsday scenario is Windows 10 starts looking for your pirated copies of Microsoft Office, Adobe Photoshop and Call of Duty and shutting them down. Perhaps then passing on your details to their outraged creators who take you to court with irrefutable evidence.

The bad news is this is theoretically possible. The good news is I’d say it is pretty unlikely.

Ske

pre 8 godina

Po 90% komentara ovde se vidi koliko smo u stvari kao narod na globalnom nivou jadni i bedni. Pa mi nemamo 20-30 dolara mesecno da odvojimo za video igru koju cemo jahati nedeljama mozda i mesecima, a da ne spminjem malo skuplji softver koji bi trebao da ti kao donosi hleb na sto.

Mile.1337

pre 8 godina

Koliko sam ja procitao to je nesto slicno VAC-u od Valvea. I odnosi se samo na MS Sadrzaj. Takodje postoji nesto sto se zove anti virus pa kad vec igrate pirate ( a 99% njih ne moze online ) lepo samo blokirate pristup netu. Radi na svim igricama. Iako sam placam igre i programe koji mi zaista donose hleb na sto. Vecinu naslova tipa Splinter Cell i slicni sto mi donose nedelju dana zabave nemam nameru da platim 50+ eura. Nema logike. Nema para :D

E sad sto se tice vas sto kukate za photosohop. Postoje mnogi legalni nacini da imate besplatan photoshop. Jedan od njih je trial 30 dana.

Dejan

pre 8 godina

Svi u glas Windows 7. A to sto u njemu kod mnogih novih igara gubim i do 50% framerate-a nema veze? Nije prica bas tako jdnostavna. Mozda na starijim racunarima, mada je i tu sedmica sporija u svakodnevnom radu. Istina, nekad je manje iritantna za rad, manje uproscena i "zaglupljena", ali opet...

NapreDNO

pre 8 godina

Sad mi je drago sto sam se vratio na win 8.1. posle desetke.. Vratio sam se jer sam imao problem sa BSOD, a da pri tom nije u pitanju grafika - povezao sam monitor sa ugradnom grafikom i opet isti problem posle login--a.. Mozda je bio problem sto sam radio update, umesto da sam odradio cistu instalaciju..

Halle-ON

pre 8 godina

@Aleksandar,
Ne nije ovo EULA za XBOX, vec je dodatak za services EULA, sto se lako moze proveriti: https://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/
Odnosi se na odredjene servise, recimo Microsoft account, skype, sve built in aplikacije, Microsoft igre za pc i xbox, kao i na third party software, i sadrzaj dobavljen preko ovih MS servisa koji moze biti blokiran ako ms tako odluci.

mick

pre 8 godina

windows defender dok instalirate igru crack(ili neki drugi piratski fajl) prepoznaje kao malware i brise pa posle igra nece da se pokrene. e zato u defenderu namestite da zaobilazi taj folder i resen problem.... :)

Nikola

pre 8 godina

Niko se ne buni sto je to normalna stvar na androidu npr....ali nebitno windows je previse popularan i otvoren da tako nesto bude problem da se iskljuci ili kompletno izbaci

Aleksandar

pre 8 godina

@Halle-ON

To je XBOXov EULA, za uredjaj i servise, koji je sada pridodat ovom, jer sada objedinjuju sve MS uredjaje u jedan EULA. Takodje je dodat EULA i za tablete i telefone. Tj. samo softver koji nudi MS.
Jaci EULA od MS-ovog je od kretora programa i igrica. Tako da MSov EULA je nistavan prema proizvodjacima.

Cvex

pre 8 godina

Svako ko prihvati da ga u sopstvenoj kući, na hardveru koji je njegovo vlasništvo, kontroliše softver (koji je sam platio) i da taj softver negde i nekome javlja šta gleda, sluša, instalira, kuca po tastaturi - taj treba da se javi u psihijatrijsku bolnicu, jer sa njim stvarno, ali stvarno nešto ozbiljno nije u redu. Čovek koji sam sebe porobljava predstavlja antipoda onome što sam o sebi misli odnosno postaje suprotnost nekom imaginarnom i boljem sebi.
(loller, 17. avgust 2015 15:06)

Ti onda nosi Nokiu 3310 do sudnjeg dana, jer svaki Android i iOS ovo radi. Da ne pricam o aplikacijama na istim...

laRS0n

pre 8 godina

Ko jos igre skida sa torrenta!?!? Ajde razumem filmove i muziku, ali igru ne razumem. Pa u mesec dana nekada bude 2,3 updata. Šta je to "crack" haha

Vaš e-mail

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se. Ovo se odnosi samo na piratske XBLive igre.
Uostalom mislim da je vreme da pocnete da kupujete igre.
Malo malo pa imate Humble Bundle za dolar.

Pingvinovac

pre 8 godina

@loller,

To je stvar izbora, svako može da instalirš Slackware ili BSD i sam uredi većinu stvari po sopstvenom izboru i to za dž... Malo više truda treba i ne možeš da igraš igrice koje hoćeš ali barem kontrolišeš svoju privatnost više nego sa Windowsom... Isto je stvar izbora da li će neko da instalira 10 ili neće, i sam pošto je to izabrao nije za ludnicu naprotiv možda je i dobro uradio. Inače banke već decenijama skupljaju te iste podatke sa kreditnih kartica, sa prenosa računa. Zatim država te prati kad ti izdaje dozvole, registracije, lične karte i sve to plaćaš državi kroz porez i kroz takse bankama a oni opet skupljaju tvoje podatke. Manje više to rade već decenijama. Stvar sa internetom i softverom jesto što nas korisnika toliko mnogo ima da i da hoće ne mogu svakog pojedinačno da prate i da nam "kontrolišu život", a i nismo svi mi do jednog nešto posebno bitni u ovom svetu da bi nas nadzirali posebno preko softvera.

I naravno imaš izbor i da isključiš se u potpunosti iz takvog sveta. Ugasi račune, daj otkaz, ugasi zdravstveno, nemoj putovati, penziono, ne koristi kola i ne obnavljaj dozvolu i registraciju... ali to izgleda kao život u 19. veku

Ske

pre 8 godina

Po 90% komentara ovde se vidi koliko smo u stvari kao narod na globalnom nivou jadni i bedni. Pa mi nemamo 20-30 dolara mesecno da odvojimo za video igru koju cemo jahati nedeljama mozda i mesecima, a da ne spminjem malo skuplji softver koji bi trebao da ti kao donosi hleb na sto.

Nebojša

pre 8 godina

Ako bude tako mnogi će imati problema što se mene tiče jedino nelegalno na mom računaru su filmovi i muzika možda mi nećete verovati ali sav softver mi je legalan svi programi koji meni trebaju su odlični besplatni ili besplatna alternativa koja je dovoljno dobra za moje potrebe.

patch panel

pre 8 godina

I Windows 7 može da vam "ubije" piratski softver. Kad radite windows update uvek dečekirajte "Windows malicious sofware removal tool". Tako mi je zveknuo Office 2010 i OS aktivacija.

Windows 7 takođe kad primeti nelegalan softver hoće da kontaktira vendora i pošalje mu izveštaj. Evo sad W10 će da prijavljuje igrice... Ne razumem zašto to rade?!

loller

pre 8 godina

Svako ko prihvati da ga u sopstvenoj kući, na hardveru koji je njegovo vlasništvo, kontroliše softver (koji je sam platio) i da taj softver negde i nekome javlja šta gleda, sluša, instalira, kuca po tastaturi - taj treba da se javi u psihijatrijsku bolnicu, jer sa njim stvarno, ali stvarno nešto ozbiljno nije u redu. Čovek koji sam sebe porobljava predstavlja antipoda onome što sam o sebi misli odnosno postaje suprotnost nekom imaginarnom i boljem sebi.

EU Citizen

pre 8 godina

Nije da me to tangira, niti igram igrice, niti imam neku veću količinu krekovanog softvera na kućnom kompjuteru (u firmi ovde sve mora da bude legalno, to jest, preporučljivo je, kazne nisu male :) ), ali koje je to ponižavanje korisnika nemam reči, sada OS koji su kupio za rođene pare jiš izigrava i policajca za treće strane, i sam deaktivira programe kad se njemu, Nepogrešivom, učini da nisu legalni :))) Nije meni džabe intuicija rekla da je start Windowsa 10, sa naglaskom na cloud, i ostale strategije koje treba da vas učine što zavisnijim i što više, po receptu arhi-zla, Appla, uvuku u klopku "ekosistema" gde posle imate izbora taman koliko ovca u toru, :) pravi čas za lagani početak migracije na Linux, i to već par meseci, uz dosta zadovoljstva u slobodi i otkrivanju i radim :)) Koristiću sigurno Win makar u firmi još koju godinu, ali isključivo sedmicu ili XP, ovo da ne kažem šta neću ni na jednoj svojoj mašini.

Baki

pre 8 godina

I Windows 7 može da vam "ubije" piratski softver. Kad radite windows update uvek dečekirajte "Windows malicious sofware removal tool". Tako mi je zveknuo Office 2010 i OS aktivacija.

Windows 7 takođe kad primeti nelegalan softver hoće da kontaktira vendora i pošalje mu izveštaj. Evo sad W10 će da prijavljuje igrice... Ne razumem zašto to rade?!
(patch panel, 17. avgust 2015 15:03

Ko normalan jos radi update Windowsa, pogotovo nelegalnog? Prvo sto se uradi po svezoj instalaciji, utuli se update Win-a.

Black

pre 8 godina

Ajde sad stavite se u kožu proizvođača. Da li bi ste voleli da vam neko ne plaća igru koju ste razvijali godinama i da bankrotirate. To je krađa isto kao kad bi uzeli mleko iz prodavnice i izašli napolje a da ga ne platite, ali ljudi se pravdaju mišljenjem to je samo igra ili softver ali to je i dalje krađa.

Komentator

pre 8 godina

Sta se primate? Kad Windows Defender naidje na patch pita da ga ukloni. A vi mu kazete, nemoj mi to dirati i gotovo. Isto je i na sedmici i osmici.

Imam Win10 i nelegalni Photoshop i Vegas. Sve radi OK.

AlienShooter

pre 8 godina

@patch panel gresis sinko

Ja imam sve piratske kopije programa(Krekovane) pa mi nista nije izbrisao Windows malicious sofware removal tool koji je dobijen sa win-om

antonio

pre 8 godina

Ovo su gluposti. Imam 5 nelegalnih igara. Sve radi normalno.
(antonio, 17. avgust 2015 14:57)
Pise MOZE. Znaci ZA SAD ti radi normalno, a kad stigne komanda, nece vise raditi. Pretpostavljam da ce od izdavaca igrica naplacivati prijavljivanje i blokiranje piratskih verzija, a posto ste im u toj istoj EULA-i dozvolili da pregledaju sve podatke, moci ce to da iskoriste kao dokaz za dalje prekrsajne kazne i eventualna sudjenja.
(casual everyday, 17. avgust 2015 15:34) # Link komentara

I sta onda? Uradicu reverse na stari windows- opet piratski i gotova stvar.

bakicar

pre 8 godina

Nisam zadovoljan sa 10-kom. U odnosu na 7 efekti i izgled desktopa izgledaju siromašno i jadno. Novi OS je previše napadan takođe, promijenio mi je podešavanja za pdf fajlove, kao i za multimediju, ne sviđa mi se vaj-faj sens. U stvari me jedino igrice vežu za vindous i kako taj interes bude jenjavao prelazim na linuks. Već imam particiju sa linux distribucijom i tamo mi je računar potpuno funkcionalan jer sam naučio sve što treba da se zna o podešavanju drajvera i instalaciji programa. Open ofis je super. Po pitanju naplate softvera potpuno podržavam ljude koji traže da im se plati jer i ja sam sretan kada naplatim svoj rad. Ja sam sve platio: Vindous 7, bitdefender, igrice: PES, COD, COH, imam sve nastavke koje sam plaćao, a koristim Open Ofis kojeg sam donirao preko pejpala. Donirao sam Vikipediju takođe jer je često koristim.

Kekec

pre 8 godina

Win 10 tezak promasaj.ekvivalent onom milenijumu.
Dize sistem 100 godina.Izgubi naredbu,nema pojma smernicu.Dobro je da je besplatan inace bih se ubio da gladujem zbog promasaja

somi

pre 8 godina

Ovako uradio sam update sa windows 7 na win 10 i sad hocu da uradim restore sistema pa me zanima da li cu da se vratim na staru verziju windowsa to jest na win 7?Hvala unapred!

MarkoIX

pre 8 godina

Na laptopu na kojem sam instalirao 10 sam imao fm 15 i office2013, oba besplatna, nakon instalacije ni jedan ni drugi program ne rad. Pa sad ko voli nek izvoli

jozza

pre 8 godina

@ (kicko, 17. avgust 2015 14:50)

Pa vrlo brzo, jer je to opšti trend. Čim se sve bude preselilo na cloud (ne samo čuvanje podataka, već i procesorska snaga i RAM) i prosečna brzina interneta u svetu bude dostigla respektabilni nivo, kompjuteri će postati samo monitor i mrežna kartica.

Svi ćemo imati svoj nalog preko kog ćemo se kačiti na neki server koji će nam obezbeđivati odgovarajuće grafičko okruženje, procesorsku snagu, RAM i memoriju - u zavisnosti od toga koliko ko ima da plati.

Ništa od softvera neće biti instalirano lokalno već će se plaćati za pristup istom na nekom serveru.

Tada će piraterija praktično biti eliminisana, jer će glavne baje u IT industriji ostvariti potpunu kontrolu nad sadržajem koji se koristi i moći će da naplate bukvalno sve.

Pogledajte samo poslovne poteze MSa sa Win 10, Office 365 i One drive-om, Gugla sa svojim OS-om, Docs-om ili Steam-a sa Steam OS-om, pa ćete videti da ovaj scenario nije daleko od realnosti...

Dejan

pre 8 godina

Svi u glas Windows 7. A to sto u njemu kod mnogih novih igara gubim i do 50% framerate-a nema veze? Nije prica bas tako jdnostavna. Mozda na starijim racunarima, mada je i tu sedmica sporija u svakodnevnom radu. Istina, nekad je manje iritantna za rad, manje uproscena i "zaglupljena", ali opet...

casual everyday

pre 8 godina

Ovo su gluposti. Imam 5 nelegalnih igara. Sve radi normalno.
(antonio, 17. avgust 2015 14:57)
Pise MOZE. Znaci ZA SAD ti radi normalno, a kad stigne komanda, nece vise raditi. Pretpostavljam da ce od izdavaca igrica naplacivati prijavljivanje i blokiranje piratskih verzija, a posto ste im u toj istoj EULA-i dozvolili da pregledaju sve podatke, moci ce to da iskoriste kao dokaz za dalje prekrsajne kazne i eventualna sudjenja.

Zeljko

pre 8 godina

Ma dajte molim vas oni ne mogu ni svoj OS da zastite a ne igrice.Preko piratskog win 7 koji je redovno skidao nadogradnje dobio opciju i instalirao win 10 koji pokazuje da je aktian i licenciran.

Preporuka

pre 8 godina

Dok ne izadje bar SP1 ili nesto slicno ne bih nikome preporucio da instalira bilo koji novi Windows. Najvise iz razloga jer se radi o zatvorenom operativnom sistemu i mnogo stvari tek samom upotrebom bude primeceno. Sto se tice nelegalnih igrica proizvodjaci su sami odustali od prevelikog pritiska na pirate. Jednostavno je prihvaceno da 80% kupaca igru kupi kad se objavi. Za ono malo trzista jednostavno nisu spremni da se bore i konacno im se ne isplati. Tih istih 80% su takodje spremni da plate i kasnije nadogradnje i nastavke igre. Tako da se ja licno oko ovog ne bih mnogo brinuo.

5410

pre 8 godina

Kod Androidovih ROM-ova kao sto je CyanogenMod, kod je dostupan svima tako da ne moze da prodje spijunski softver. To je osnovna prednost Androida u odnosu na Windows, sto je sistem otvorenog koda, dok kod drugog to nije slucaj. Ovo pisem posto vidim dosta komentara tipa "i Android vas spijunira, pa sta".

JoВ

pre 8 godina

Хаха, Небојша...Баш си ме насмејао.
Кажеш, само су ти филмови и музика нелегални...Ништа више !?
Цар си, жив био.

Nokira

pre 8 godina

Ti onda nosi Nokiu 3310 do sudnjeg dana, jer svaki Android i iOS ovo radi. Da ne pricam o aplikacijama na istim...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cvex, 17. avgust 2015 15:59) # Link komentara

Izvini Cvexle sta fali Nokiji 3310 ? ili nekoj drugoj starijoj verziji telefona, sta moramo svi da imamo te telefone na dodir,jer ako nemas onda si zaostao i zatucan ? 'telefon' uz koji uvek moras da imas spremljen punjac posto bateriju ne moze da drzi ni 2h i to samo ako svetli ekran da nista ne radis nije telefon,

NapreDNO

pre 8 godina

Sad mi je drago sto sam se vratio na win 8.1. posle desetke.. Vratio sam se jer sam imao problem sa BSOD, a da pri tom nije u pitanju grafika - povezao sam monitor sa ugradnom grafikom i opet isti problem posle login--a.. Mozda je bio problem sto sam radio update, umesto da sam odradio cistu instalaciju..

mile

pre 8 godina

sta znaci ako predjem na 10ku fotosop ce da mi ukinu... pa ko ce bre da kupi legalan fotosop jel vi znate koliko to kosta... ne idem ja na tu 10ku...

Aleksandar

pre 8 godina

Ovaj EULA nema veze sa Windows EULA. Jedina veza je sa XBOX igrama, varanjima i modifikacijama radi varanja i igrama sa MS store. Cak i modifikacije uredjaja zarad piraterije i to samo ako igrate online. A sada i servisima kao sto su Office 365, Skype, One Drive. Tj. od MS-a. Ono sto ce stetiti online uzivanju drugim igracima, ako neko vara u igranju.
Tacnije, ovo je EULA sa XBOX servisa, dodat u EULA Windowsa.

Toliko od istrazivackog novinarstva. Nije B92 kriv sto prenosi ove vesti, nego ovi genijalci sto su inicijalno napisali ovaj clanak, a posle svi rasirili. E to se zove profesionalno trolovanje.

Kao sto napisah. Da vam u pozadini radi neki kompajler, debugger ili nesto drugo, a vi za to vreme pikate igricu, a MSov servis blokira izvrsenje, tripujuci da se nesto cacka sto in ne dozvoljava, istoga trenutka bih pozvao advokata i tuzio MS.

Pike

pre 8 godina

Intslirao sam w10 i za sada je katastrofa. Baguje, driveri za zvuk ne rade uopste, ni jedna igra mi ne radi tecno, nego secka i kuca stalno. Vratio sam se na sedmicu. Desetka mozda za nekoliko meseci.

Nokira

pre 8 godina

Ti onda nosi Nokiu 3310 do sudnjeg dana, jer svaki Android i iOS ovo radi. Da ne pricam o aplikacijama na istim...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cvex, 17. avgust 2015 15:59) # Link komentara

Izvini Cvexle sta fali Nokiji 3310 ? ili nekoj drugoj starijoj verziji telefona, sta moramo svi da imamo te telefone na dodir,jer ako nemas onda si zaostao i zatucan ? 'telefon' uz koji uvek moras da imas spremljen punjac posto bateriju ne moze da drzi ni 2h i to samo ako svetli ekran da nista ne radis nije telefon,

NiKoLa

pre 8 godina

Pa druze mozemo i mi da downgrade odradimo sa 10 na 8 ili jos bolje 7 recimo ;) Meni ce jedan glupi Windows 10 da brani da ubacujem nelegalan softwer. Pa ko jos danas koristi legalan softwer osim firmi i preduzeca koji moraju da ga poseduju zbog velikih kazni. Ja da imam para i da imam dobar standard, što ne bih platio 20$ za neku igricu ili nešto sl. A ovako daju nam novca tek dovoljno da preguramo mesec ( mislim na Srbiju previzno) i sad će neko pored toga jos da "plaća" legalan software. Ma lud sam bez njega!

Dragan

pre 8 godina

Aco gde si ?Lepo je MS rekao windows 10 je njihovo vlasnistvo i odgovorni su za njega.Pa samim tim ce ograniciti da korisnici istog koriste po svom nahodjenju.Kod mene pola stvari windows kaze da je proizvodjac nepoznat.Na download mi avast blokra pa sam isti stavio pod preskakanje,isto kod igara.Jednom su pokusali da obrisu filmove i muziku.Al sam ga na vreme sklonio i ponovo vratio.Kod mene windows 7 a u novembru ce se razmislimo ali male nade za 10 ,ocekujem 10.1

omg

pre 8 godina

Pljujete odlican softver bez veze. Ko je vama kriv sto nemate para da kupite originale? Sirotinjo, jel bi radila mesecima za dzabe?
@(Nikola, 17. avgust 2015 15:32)
Sirotinja ovde u srbiji već 25 godina radi za džabe. pirat radi isto kao i original nema razlike

Saša Belopoljanski

pre 8 godina

@ (AlienShooter, 17. avgust 2015 15:42), nisi me razumeo, pa ne brise wmrt piratske programe i igrice nego trazi nelegalni office i w7(svoje proizvode) i onda ti sprči aktivaciju, kao meni, pa sam morao ponovo sve. Inace, 5 minuta posla na SSD-u :)

manje zna a ne vise

pre 8 godina

Veruj mi, vise Google zna o tebi nego Microsoft. A ako bi MS kojim slucajem zaista radio blokadu o kojoj pricas, propali bi za godinu dana.
(Komentator, 17. avgust 2015 21:37)
Google moze da zna samo ono sto trazis (mada nema nacina da poveze s tobom) i mail-ove koje saljes/primas. To je sve. Microsoft moze da zna sadrzaj mail-ova, sta trazis (i to poveze to s tobom), koji jos SW koristis, sta ti se nalazi na disku, da pristupi kameri, mikrofonu, loguje otkucane karaktere u programima koje si instalirao, pristupi i tvom GMail-u, Facebook-u i ostalim ne-Microsoft account-ima, itd.

b-real

pre 8 godina

Zato je win10 besplatan, jer su uzeli velike pare da bi stavili u njega tu varijantu za iskljucivanje piratskih softvera, jos malo pa ce onima koji imaju neki crack da seku glavu...

Sale

pre 8 godina

@somi Imate posebnu opciju za vraćanje na prethodni sistem tj. Windows 7 ako ste sa njega uradili upgrade na Windows 10. Ono što trebate imati u vidu je da imate rok od 30 dana za to, jer posle toga ta opcija više nije na raspolaganju. To radite tako što otvorite Start menu klikom na Windows ikonicu u donjem levom uglu, pa izaberete opciju "Update & Security". Nakon ovoga izaberete "Recovery" - kartica sa leve strane prozora koji se otvorio, a zatim izaberete "Go back to Windows 7" tj. kod te opcije kliknete na "Get started". To bi bilo otprilike to.

Nikola

pre 8 godina

Niko se ne buni sto je to normalna stvar na androidu npr....ali nebitno windows je previse popularan i otvoren da tako nesto bude problem da se iskljuci ili kompletno izbaci

lol

pre 8 godina

Cekao sam da vidim dalji razvoj dogadjaja kako ne bih bas odmah uskocio u desetku za koju sam mislio da ima decije bolesti, ali sada kada ovo vidim nikada je necu instalirati. A ako tako nastave zavrsice kao i taj njihov live games servis. Sedimca do KRAJA!

MM

pre 8 godina

Linux Fedora Workstation i bog da te vidi, virtuazlizovao plus Kali Linux i postavio ga kao virtuelnu masinu, ko zna o cemu pricam razumece me, pesma :)

Aleksandar

pre 8 godina

Ljudi, ne lozite se. Ovo vazi samo za Microsoft Store i za online account. A drugo, cak i da pokusaju to da urade uopste, ni ovo ne moze da prodje. Jer ako neko igra legalu igru, a u pozadini mu radi neki projekat, debugging ili bilo sta drugo, pa cak i da mu samo to radi, a MS mu skenja nesto, moze samo da tuzi MS radi unistavanja ili blokiranja sopstvenog rada. I da dobije debelu odstetu.
Dzaba sve ovo MS pokusava, kada moze da ostane bez dobranog kesha na sudu.

TTD

pre 8 godina

Evo ovako, kupiti legalne programe kao sto su Autocad ili Autodesk Maya ili 3dmax i bezbroj drugih... i platiti hiljade dolara za iste - samo da bi ucio da radis sa njima i mozda napravio neku animaciju za svoj sopstveni video ili za ispite... ili sta vec, je cist bezobrazluk!
Razumem da se to debelo naplati kompanijama koje zaradjuju pare koristeci njihov softver, ali naplacivati istu cenu obicnim smrtnicima je bezobrazluk. I da imam ne znam koliko para nikada to ne bih uradio.

Sto se tice igara, na pamet mi ne pada da bacim oko 50 dolara i vise na neku igru koja izadje, a onda shvatis da ista ne radi iopste. Pune bug-ova... crashes... treba ti ko zna koliko patch-eva da bi se pokrenule.... i ko zna sta sve. Samo pogledajte novi Batman Arkham Knight igru - gotovo da ne radi nikome!
Ako mi se neka igra jako svidi i AKO RADI DOBRO na mom kompjuteru kupicu je legalno nakon toga, ali prvo cu UVEK da je isprobam instalirajuci piratsku verziju.

A sto se tice Windowsa, ljudi su apsolutno u pravu - Windows (niti bilo ko drugi na svetu) nema pravo da ti odredjuje sta ces ti da radis na svom kompjuteru koji si ti platio sopstvenim parama, kao i sam Windows! Kada mi Windows kupi i pokloni kompjuter i sebe samog onda u redu.

Bas zbog ovoga

pre 8 godina

Zato sam i pre na nekoj vesti o win10 pisao da ce linux biti buducnost. Sto je android i dokazao. Ljudi nisu vise tehnicki zatucani pa da im se namecu monopolisticka pravila i ugrozavala privatnost. Naravno da Linux trenutno ne moze da se bori sa kompanijom kao sto je MS i operativnim sistemom koji je podrzan od svih developera za PC ali opet ako dovoljno ljudi pocne da razmislja svojom glavom nema sumnje da ce Linux postati dostojan konkurent. Svaka cast windowsu za sve ove godine ali MS je krenuo u pogresnom smeru. Jednostavno korisnik vise nema izbora, sve je nametnuto...

Joca

pre 8 godina

(loller, 17. avgust 2015 15:06)

Meni su najjaci oni likovi "Pa sta i ako me spijunira, ne radim nista protivzakonito, a i nemaju bog zna sta zanimljivo da saznaju preko mene". Taj nivo slepila i nesagledavanja situacije mi je potpuno neshvatljiv.

Komentator

pre 8 godina

Nije to ta kontrola. Radi se o proveri da li ti je sofver legalan ili nije. Recimo ti mu udaris pec, ali on moze i dalje da proveri da li je legalan ili nije. Pec promeni neki dll, exe, da ti ne stopira aplikaciju ako nemas pravilnu registraciju. A on ti proverava registraciju, njega pec ne interesuje. I salje podatke mnogima, softverksoj kompaniji, policiji, vladi,...
(Zoran, 17. avgust 2015 16:36)

Veruj mi, vise Google zna o tebi nego Microsoft. A ako bi MS kojim slucajem zaista radio blokadu o kojoj pricas, propali bi za godinu dana.

Aleksandar

pre 8 godina

@Dragan

Au brate sto ti lazes, pa svaka ti cast.
Brisanje filmova i muzike? Hm. Ocigledno si ti jedini na svetu kome je to uspelo za rukom. Jedini nacin da ti neko ili nesto brise bilo sta, samo da istima dozvolis pristup tvom kompjuteru preko remote control iz Windowsa ili nekog drugog remote programa. Znaci, nema sanse da ti iko ista ceprka po kompu, a da mu ti ne dozvolis. Cak ni AV softver ne sme, niti moze to da radi. Osim ako nisi skinuo fajl movie.avi.exe.

A to da te neko spijunira i brise ti filmove i muziku, za to prvi put cujem. Osim ako nemas dvostruku licnost, pa tvoj alter ego se urotio protiv tebe.

Dzigi

pre 8 godina

To moze samo da posluzi kao dodatan podstrek ljudima da koriste buduce verzije operativnih sistema koje bude predstavio Steam.
Cudan potez.

Zoran

pre 8 godina

Sta se primate? Kad Windows Defender naidje na patch pita da ga ukloni. A vi mu kazete, nemoj mi to dirati i gotovo. Isto je i na sedmici i osmici.

Imam Win10 i nelegalni Photoshop i Vegas. Sve radi OK.
(Komentator, 17. avgust 2015 15:51)

Nije to ta kontrola. Radi se o proveri da li ti je sofver legalan ili nije. Recimo ti mu udaris pec, ali on moze i dalje da proveri da li je legalan ili nije. Pec promeni neki dll, exe, da ti ne stopira aplikaciju ako nemas pravilnu registraciju. A on ti proverava registraciju, njega pec ne interesuje. I salje podatke mnogima, softverksoj kompaniji, policiji, vladi,...

Tasa

pre 8 godina

"@JOZZA
Tada će piraterija praktično biti eliminisana, jer će glavne baje u IT industriji ostvariti potpunu kontrolu nad sadržajem koji se koristi i moći će da naplate bukvalno sve. ".

Imao sam jedan program za izradu sajtova onako fino generise Wordpress teme najnovija verzija nece da snima dok se ne poveze sa njihovim serverom a nova verzija u najavi kaze da ce biti sve cloud dakle samo osnovni instalacioni program za pristup svih ostalim funkcijama na njihovom kompjuteru.Program mi se svideo i od koga zaradjujem tako da sam na kraju kupio licencu 49 dolara.


To je u slucaju kada neko zaradjuje od programa dobrih 300-500 eura pa kaze"Ajde da kupim licencu 50 eura nije problem,zaradicu 500 ovog meseca od tog programa.".

A to igrice pa neka daju cenu za drzave treceg sveta i svako ce kupovati.50 dolara za igricu Ameru koji
ima 2500 dolara plate i 50 dolara za igricu Indijcu ili Srbinu koji ima 200 dolara plate nije isto.Maksimum neka bude 10 dolara i kupice je.U suprotnom propasce.

Ne samo zbog softvera.Niko nece kupovati hardver.Mozda samo Ameri i bogate drzave EU,Australija i to je to.A to nije dobro.Jer nema jeftine radne IT snage iz zemalja treceg sveta.

Sa druge strane realno je ocekivati da se par genijalaca udruzi i napravi 100% emulator svih windows programa za linux.Mozda ne odmah ali za 10-15 godina vrlo verovatno.Onda ce Windows i sve od Windows-a biti DZ.

marko

pre 8 godina

Instalirao desetku, deluje fino ali mi ubila mrežni internet. Sat vremena zezanja oko skidanja, kopiranja i instaliranja drajvera i ništa.

Odo nazad na sedmicu. Bilo kratko iskustvo. Mator računar, mator i ja da trošim pola dana na podešavanja kao u tinejdžerskim danima ?

japi

pre 8 godina

@ (NiKoLa, 17. avgust 2015 20:32)
To si mogao da pričaš do pre deset godina. Danas je to smešno. Koji softver ti je potreban? Danas imaš toliko pristojne zamene u vidu bespaltnih programa da slobodno mogu reći da je čisto ludilo za prosečne korisnike da stavljaju neke krekovane i programe koje neće moći da iskoriste ni u ludili. Samo nemoj da vrđete 90% polulacije koji koriste računare za osnovne svrhe i programe koji su im potrebni. Sve u zavisnosti od posla i potreba
Ukoliko se baviš ozbiljnijim stvarima ... koliko znam na ovom istom sajtu člitam koliko zarađuju rzanorazni IT struučnjaci da je prosto sramota da ne možeš da nabaviš neki leglani program koji ti je potreban za rad.
P.S
što se igrica tiče ne brinem se ja ze te gejmere... Nađe se uvek pametnica koja će da zaobiđe sve to i da podeli sa drugima.

Zoran

pre 8 godina

http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2015/08/17/windows-10s-pirated-software-searches/

The Real World Consequences

All of which begs the questions: what will Microsoft do now and what should you do?

The doomsday scenario is Windows 10 starts looking for your pirated copies of Microsoft Office, Adobe Photoshop and Call of Duty and shutting them down. Perhaps then passing on your details to their outraged creators who take you to court with irrefutable evidence.

The bad news is this is theoretically possible. The good news is I’d say it is pretty unlikely.

Mile.1337

pre 8 godina

Koliko sam ja procitao to je nesto slicno VAC-u od Valvea. I odnosi se samo na MS Sadrzaj. Takodje postoji nesto sto se zove anti virus pa kad vec igrate pirate ( a 99% njih ne moze online ) lepo samo blokirate pristup netu. Radi na svim igricama. Iako sam placam igre i programe koji mi zaista donose hleb na sto. Vecinu naslova tipa Splinter Cell i slicni sto mi donose nedelju dana zabave nemam nameru da platim 50+ eura. Nema logike. Nema para :D

E sad sto se tice vas sto kukate za photosohop. Postoje mnogi legalni nacini da imate besplatan photoshop. Jedan od njih je trial 30 dana.

bice bolje

pre 8 godina

pa taj alat koji prepoznaje piratski softver može da se jednostavno isključi. Ma lepo su oni napravili sistem za spijuniranje tako da imaju šta da pribave od korisnika

Slobodan

pre 8 godina

uradio upgrade sa Win 8.1 na Win 10 i istog dana vratio na Win 8.1.
Zasto?
Zato sto mi Win 10 na lapotpu nije prepoznao mreznu kartu a sa grafickom je imao problem sa drajverom (redovno padanje sistema kod podizanja OS-a uz poruku internal_power_error)
I sve to na laptopu koji je dosao sa instaliranim Win 8.1 a mesec dana pre pustanja Win 10 live Win update mi je uradio skeniranje hardvera i uz poruku Win 10 ready sam cekao pustanje update-a...posle 6h bezuspesnog pokusavanja da nateram Win 10 da mi prepozna mreznu kartu (sa grafickom sam se snasao - diseblovao je) vratio sam nazad Win 8.1 uz mentalnu zabelesku "Idiote, nikada ne prelazi na novi Windows bez da je vec 6 meseci live!"

Omg

pre 8 godina

Zato ja imam win7 i linux mint 17 dual boot. Ofc probao sam vec 10ku ali dzaba i free upgrade sa original sedmice kada sa sobom nosi ove budalastone...

Zoran

pre 8 godina

Msm da ce nakon ove vijesti svi polako da se vrate na XP, 7 i 8 :-D
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Android Jelly Bean, 17. avgust 2015 23:08)

Ne samo zbog toga, nego i ovoga:

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/windows-10-sends-personal-data-to-microsoft-even-if-users-tell-it-not-to-10453549.html

Ja sam kupio pre nekoliko dana jedan dobar laptop sa win10 i sve sam blizi da ga vratim. Uzecu neki koji podrzava win7, ovaj nema drajvere za win7.

Interesatno je da Win10 sve vise ubacuje sinhronizaciju sa Eplom i sa Androidom. To znaci da mu sve veca frka i da voz prolazi.

I mislim da voz nece da uhvati.

Win10 ce biti 3. za redom OS koji je u nizu lose prosao kod naroda (ako se upoosote 8.2 racuna u neki novi OS).

Dakle, Buy win10, verovatno i win.

Zoran

pre 8 godina

Veruj mi, vise Google zna o tebi nego Microsoft. A ako bi MS kojim slucajem zaista radio blokadu o kojoj pricas, propali bi za godinu dana.
(Komentator, 17. avgust 2015 21:37)

Pa jel to razlog da rasirim svima noge i legnem na ledja?

Halle-ON

pre 8 godina

@Aleksandar,
Ne nije ovo EULA za XBOX, vec je dodatak za services EULA, sto se lako moze proveriti: https://www.microsoft.com/en-us/servicesagreement/
Odnosi se na odredjene servise, recimo Microsoft account, skype, sve built in aplikacije, Microsoft igre za pc i xbox, kao i na third party software, i sadrzaj dobavljen preko ovih MS servisa koji moze biti blokiran ako ms tako odluci.

Aleksandar

pre 8 godina

@Halle-ON

To je XBOXov EULA, za uredjaj i servise, koji je sada pridodat ovom, jer sada objedinjuju sve MS uredjaje u jedan EULA. Takodje je dodat EULA i za tablete i telefone. Tj. samo softver koji nudi MS.
Jaci EULA od MS-ovog je od kretora programa i igrica. Tako da MSov EULA je nistavan prema proizvodjacima.

mick

pre 8 godina

windows defender dok instalirate igru crack(ili neki drugi piratski fajl) prepoznaje kao malware i brise pa posle igra nece da se pokrene. e zato u defenderu namestite da zaobilazi taj folder i resen problem.... :)

David

pre 8 godina

Mogao bi da se vratiš na windows 7 u roku od mesec dana, od dana instalacije(upgrade) na windows 10 ako nisi obrisao windows old file u c: particiji.

P

pre 8 godina

Microsoft neće više novca? Hahahahhhahahahhahahahaha. Postoji jedna izreka: When the product is free, you are the product. Razmislite o tome. Ne sakuplja se toliki broj informacija bez razloga. I Microsoft uopšte nije na gubitku.