Četvrtak, 13.08.2015.

12:11

Ko ima najbrži internet na svetu?

Izvor: Telegraph

Ko ima najbrži internet na svetu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Rango

pre 8 godina

Malo ste mi smiješni bi koji spominjete mali ping koji ste maloprije izmjerili - koristeći server u svom ili susjednom gradu u Srbiji! :) Ako hoćete realan ping, izaberite jedan server u Njemačkoj i jedan u US pa onda pingujte i to su vam rezultati. Ništa od sadržaja se ne nalazi u Srbiji, kao ni game serveri, tako da ping urađen prema serveru u Srbiji ne pokazuje realno stanje. Ping prema US će vam pokazati sposobnost vašeg priključka! Izmjerite pa objavite, većina će proći mnogo lošije od 100ms!

nema deda mraza

pre 8 godina

i jos nesto,
ovo sta imate je zbog zahteva spolja.setite se brzina od pre dve godine

da je do nasih imali bi .. a ne internet

isto s..nje drugo pakovanje

pre 8 godina

realno od 10/3 mbita nikom ne treba ni brze ni bolje ako radi savrseno i ne oscilira.. kome treba 100 mb/s?? za sta??

Zoran

pre 8 godina

(Petar, 13. avgust 2015 16:49), sta podrazumevas pdo editovanjem videa?

Ako podrazumevas montazu, e neces ga majci montazuu d aradis na daljinu, jer se tu gleda svaki milisekund gdeces da seces i to rade oni koji su vlasnici TV-a.

Ako podrazumevas da mu odradis osvetljenje, ispravis tako neke svetlosne greske, to svaki kamerman zna da uradi sa softverom.

I opet tvrdim: Nema zanimanje koje je bino za toliki upload, jer:

Ako je hitno i zavisi od urednika, to se radi u kuci.

Ako niej hitno, posalju nekom, ti skines sa dowmloadom. Onda mui bacis na USB, posaljes postom i svi zadovoljni.

NE-MA.

neutralni felsh

pre 8 godina

u italiji oni to izrazavaju u gb-ajtima valjda koliko moze gb materjala moze da se skine u satu...otprilike.... uglavnom kada ga proaju u paketima kazu 12gb internet a to znaci od 24 casa jedno 3-4 ide u toj brzini a ostao je 2 do 3... strasno
(milojko, 13. avgust 2015 17:58)


ne znam zasto ti nalupase minuse. iako sam dva puta nabasao u italiju, bio sam pre sirokog neta pa ne mogu da komentarisem svoj utisak, ali imam prijatelja koji je ziveo tamo do pre godinu dana. on nije covek koji se tehnoloski prenemaze, ali zaista kuka na internet u italiji, prvo ga je jedva sproveo u stan, a potom se zalio na slicne probleme koje navodis, nisam sve ni popamtio jer sam bio zacudjen svime time.

Zoran

pre 8 godina

@Zoran: zasta ti treba velika brzina neta? Sa ovim si samo pokazao svest o tome sto radis. Postoji toliko stvari za koje je upravo brzina od presudnog znacaja. Npr plati mi neko da mu editujem nekoliko TB video materijala. I sta onda? Pa nist,a izgubim posao jer srbendi treba 10 dana za upload dok rumun zavrsi za pola dana. E tako pare ne dodju kod nas a mi postajemo sve vece dno,ako je to uopste moguce.
(Petar, 13. avgust 2015 16:49)

Da ti nije 5Mb/s upload dovoljno? Dovoljno ti malo sutra. A ko ima preko 5Mb po najrazvijenijim zemljama taj je odlican. Evo ti prosek download po svetu:

http://www.xconomy.com/boston/2014/04/23/u-s-10th-in-average-internet-speed-rankings-s-korea-still-no-1/

Sta mislis koliki im je upload?

Jes, isplati ti se da drzis 10, 20Mb upload i cekas da ti neko ponudi da mu editujes video.:)

Prso bi ti brzo, sreca te nemas taj izbor u Srbiji.:)

Zoran

pre 8 godina

Vi u Srbiji najmanje treba da se zalite na internet. On vam je super i mogli bi i da se hvalite njim, ne ni da cutite.

Ako vam kazem da u mestu u Americi od 15000 stanovnika pola mesta ima kablovsku a pola su na ATT(sa smenom brzinom i kvalitetom, samo nude DSL za TO mesto) i to mesto radi i funkcionise, onda se pokrijte usima i vidite da li imate neki drugi problem oko sebe ili vam je UPLOAD najbitniji. :)

neutralni felsh

pre 8 godina

vise od 30/3 mb u s ti za prosecne potrebe nije ni potrebno. dakle cetvoroclana porodica sa 4 prosecna korisnika. mama online serije, tata torente (i porn sajtove ;), deca razne zezalice... u sustini, tu je najveci potrosac a la jutjub gledanje - puta 4 odjednim, sto se desi jednom dnevno, poslepodne ili uvece... za sve to 30mb vrsi posao. dovoljni su i za rad sa cloud servisima, i za kucnu multimediju.
primetio sam da nasim ljudima u sustini vise nedostaje "ram-memorije i jake procesorijade" za brzi net, a ne sama brzina neta. sa jacim kompom 10mb deluje ubrzanije nego 20mb sa starijim.

miki

pre 8 godina

3000 mesečno za net 40mbps u paketu sa tv. Realno dobijam oko 38,8 mbps. ping oko 14ms. Srbija je 2008 imala najgori internet u Evropi, od tad su se stvari drastično promenile. Jedino je upload loš, zato bi trebalo ulagati u ftth.

Sinisa

pre 8 godina

To su prosecne brzine jer se racunaju I oni korisnici koji jos imaju brzinu od svega par Mb/S jer samo citaju e-mail. Da bi se gledao neki iole dobar film treba imati bar 10Mb/s. Ja sam nedavno kupio 4K TV I da bih gledao youtube u 4K treba mi oko 50 Mb/s. Ovde u Kanadi (bar u vecim gradovima) 100Mb/s kosta oko 50 EUR/mesec. Ja na primer imam 100Mb/s ali kad god merim, brzina je izmedju 120 i 130 Mb/s (Rogers je internet provider). Nije interesantna statistika o prosecnoj brzini, nego o navecoj brzini po relativno razumnoj ceni. Jos da pomenem, Moj plan ukljucuje neograniceni download, pa me ne zanima sto zena skace uz youtube spotove u HD po ceo dan.

mozak od gume umeti ne razume

pre 8 godina

Telekom ADSl 20/1Mbs ping8 1200din
+
Tago opticki 25/12.5Mbs ping4 1400din
=
52-54/8-14Mbs ping4-12, 2600din

Sve pomocu softvera sa neta koji vrsi agregaciju svih mogucih internet konekcija (moguce je povezati i mobilni net!). Vredi probati, u svakom slucaju dobicete vecu konacnu brzinu.

+brat

pre 8 godina

http://www.speedtest.net/my-result/4401758944
Moj drug mi poslao, ja pao u depresiju, svaki vikend meni se srusi konekcija na PTT adsl-u. Prijavio sam kvar svaki put i nije reseno

dusanmal

pre 8 godina

Interesantno i verovatno tacno za neke centre no naucno i tehnicki duboko pogresno od samog izvora: Akamai je u biznisu preuzimanja i sluzenja podataka, dobrim delom za reklame, za druge komercijalne servise. Njihovi podatci po definiciji mere nesto drugo a ne brzinu opsteg pristupa te zavise od Akamai infrastrukture u raznim zemljama i kontinentima.
Primer koji ja znam iz prakse a koji podvlaci njihovu potpunu nepreciznost u nekim oblastima: Ruanda. Svako pa i najmalje selo u tom centru Afrike ima pristup Internetu najmodernijim optickim kablom. Srednje brzine pristupa su 50-60 Mbps a kako je "potrosnja" Interneta mala ima puno lokacija gde se moze racunati na preko 100, regularno. No, nema Akamai servera, nisu potrebni. Sta i kako su merili za Ruandu (ili druge slicne slucajeve), ko zna?
A Internet se u Ruandi i koristi profitabilno. Drzava je omogucila dolazak stranih investitora pod uslovom da stvaraju lokalnu infrastrukturu (u privatnim, stranim rukama - tako je i opticki kabl svuda stigao), poslove i obrazovanje. Holivud je stvorio centre za obradu video kontenta i trenutno, preko tog brzog interneta, mladi Afrikanci obrazovani kroz te projekte rade na procesiranju dobrog dela Holivud-proizvoda. Na profit Holivudu, na profit lokalnom stanovnistvu i Ruandi. E, kad mi to naucimo umesto da "branimo" javna predzeca od "stranih profitera"... jer mora komsiji krava da crkne ...

Nino

pre 8 godina

Last Result:
Download Speed: 6180 kbps (772.5 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 591 kbps (73.9 KB/sec transfer rate)
Latency: 19 ms
Jitter: 1 ms
8/13/2015, 7:47:49 PM

Milan veverica

pre 8 godina

Moraju srbi da se zale. Ja u beogradu imam fiksni, digiTV i 100/3 mb/s za 3500 dinara. Ping oko 10 ms. I sto je najbitnije rade torenti. Dzaba ovima gigabiti kad ne smeju da skinu obican film. I proverite cene kod njih a kod nas pa lupajte minuse. E sad, sto nije svuda razvijena infrastruktura to je nesto drugo. Ni svedjanin u nekom malom mestu nema optiku. Pozdrav

čitalac

pre 8 godina

Koliko mogu da primetim, Kosovo na dial up-u
(Antonio, 13. avgust 2015 12:40)

Nije tačno. Naprimer:
"Sa novim izmenama, ponuđena brzina internet paketa od strane IPKO je od 10Mbps do 80Mbps, što je ujedno i najbrži internet paket na Kosovu."
http://www.ipko.com/sr/internet

laki

pre 8 godina

Telekom je počeo da uvodi već duže vreme kod nas VDSL, ja sam kod Targa brzina je 24/13, a cena je 1600 dinara. Optika je ipak optika još ako je ftth super je.

Hamlet

pre 8 godina

на балкану најачу брзину имају румуни 
(ИБАРСКИ ЈАЗАВАЦ, 13. avgust 2015 12:32) 
Sine , Rumuni su verovali ili ne treçi na planeti!

milojko

pre 8 godina

u italiji oni to izrazavaju u gb-ajtima valjda koliko moze gb materjala moze da se skine u satu...otprilike.... uglavnom kada ga proaju u paketima kazu 12gb internet a to znaci od 24 casa jedno 3-4 ide u toj brzini a ostao je 2 do 3... strasno

naJJacu

pre 8 godina

на балкану најачу брзину имају румуни
(ИБАРСКИ ЈАЗАВАЦ, 13. avgust 2015 12:32)

A najnepismeniji su jazavci iz Srbije..

mihajlo

pre 8 godina

Neznam za njih ali kod mene linija 100/10 Mbs, ping 6-8 ms, opticki kabal u kuci, ja zadovoljan. Linija ispod odprilike 89 Mbs ne pada.

Di Viano

pre 8 godina

Najjeftiniji internet u Evropi ima, verovali ili ne - Moldavija! Moje kolege kod kuće imaju 100Mb/s (+TV I VoIP) za 15 evra mesečno, dok je isti takav business paket (100/100) 100 evra.

Pa vi vidite. :)
(Adam Jensen, 13. avgust 2015 14:20)

A koliko je u Moldaviji prosecna plata? To bi bilo isto kao da je rekao neki Britanac ili Grk da kaze verovali ili ne, u Srbiji je najeftinija struja u Evropi, placaju prosecno od 15 do 35 evra mesecno zavisi koliko jedna kuca trosi sa porodicom i bez, pa vi vidite.

opet promasaj

pre 8 godina

Statistika, nasa dika ... Ovde su uzeli PROSEK, znaci sabrali sve zivo, pa podelili brojem uzoraka, sto ne znaci nista. Prava slika bi se dobila ako bi se izracunala modalna vrednost protoka, sto odgovara najcesce koriscenom protoku.

nema deda mraza

pre 8 godina

ne botujte za sbb kada vas sbb ucenjuje sa tv-om.

ako nocete 40 mbs onda vam je to otprilike 2900din mesecno sa njihovom tv.
pretvoreno u evre je poprilicno skupo

Achitwn

pre 8 godina

Zašto nema Ruminije na listi? Oni su u top 3 sigurno, imaju ogromne brzine..
(ereb, 13. avgust 2015 12:58)

Prosek se prikazuje. Dok Rumuni imaju 209mbs po u Bukurestu u selima je mnogo losije.

Mirko

pre 8 godina

Moskva
50 / 50 Mbps - 765 dinara!
100 / 100 Mbps - 1105 dinara!
300 / 300 Mbps - 2975 dinara!

Evo link ko ne veruje:
http://www.netbynet.ru/calc/#

rublja je ~ 1,7 dinara.

Bojan

pre 8 godina

Pre par dana presao sam na kablovski internet, imao sam adsl. Odusevljen sam brzinom. 80mb/s za male pare, a i to je ta brzina, nema kradje!

Sumnjivo lice

pre 8 godina

Čitam ove komentare, svi imaju po 80, 100, 200, 300 Mb/s. Tamo neki korejanci i švedi imaju prosek 20-30. Jel' to znači da mi, u Srbiji, imamo najbrži net na svetu? A ovamo se žalite da su vam visoke cene od 2-3000 dindži. Nešto tu ne štima.

SFljanin

pre 8 godina

@(Zoran, 13. avgust 2015 13:21)

Upravo, ja sam u SF, USA i svaki put se setim mog kablovskog iz Srbije, koji mi je radio bolje i stabilnije. Probao sam Comcast i AT&T na vise lokacija, koristim i Tmobile. Od mobilnog sam najmanje ocekivao, a najvise dobio, doduse, 80$ mesecno (10gb sa neogranicenim pozivima i porukama).

Mondy

pre 8 godina

U Hr. od prošle god. se masovno uvodi VDSL...(tamo gde nema optike)imam 50 mbps,10 up, stabilan net..nema pucanja veze.Pre sam imao 10 na ADSL-U, sad ovo za istu lovu

Sasha

pre 8 godina

Targo telekom u stečaju
26/12Mb/s i uvek toliko. Nikada nisam izmerio manje. E sad sto imaju optiku koja mi zavrsava u stanu sto generalno ima samo par kablovskih operatera i sto bi sad svi da ih razbucaju (politicari)druga je strana medalje.

AnarhoKap

pre 8 godina

Koliko mogu da primetim, Kosovo na dial up-u
(Antonio, 13. avgust 2015 12:40)

Nije nego imaju latenciju kada kradu net kroz debele zidove bunkera.

Goran

pre 8 godina

Svedska na visokom 4. mestu ali ipak kad platis hotel 100 eur noćenje traze ti jos desetak za Internet. Kao da placaju net hiljadu eur.

Achitwn

pre 8 godina

Moj je 8 mbps ali to je maksimum retko postignem tu brzinu u zavisnosti od sajta obično ide izmedju 3 i 6 mbps.
(Nebojša, 13. avgust 2015 12:34)
Brzina ne ovisi o sajtu nego od provider-a. Sto vise ima aktivnig korisnika na "cvoru" brzina je manja na kablovskom internetu. Lod mene varira od 55mbs do nekad 12mbs, zavisno od doba dana. Navece najsporije zbog veceg broja korisnika

Petar

pre 8 godina

@Zoran: zasta ti treba velika brzina neta? Sa ovim si samo pokazao svest o tome sto radis. Postoji toliko stvari za koje je upravo brzina od presudnog znacaja. Npr plati mi neko da mu editujem nekoliko TB video materijala. I sta onda? Pa nist,a izgubim posao jer srbendi treba 10 dana za upload dok rumun zavrsi za pola dana. E tako pare ne dodju kod nas a mi postajemo sve vece dno,ako je to uopste moguce.

Aleksandar

pre 8 godina

Srbija, drzava u kojoj je odnos DL/UL 20:1, pa i vise. Dzaba toliki DL, jer je potreban i UL da bi mogao da posaljem poveci fajl preko Team Viewer sa svog kompa na poslovni i obratno, jer se radi i od kuce. A svi znamo da switch/router/lan..u sustini sve sto ima veze sa mrezom ima priblizno podjednak DL-UL odnos. 100/100. Sto znaci da neko nesto negde mulja kod nas i to debelo.

sasha

pre 8 godina

Ne znam sta da kazem. Ja za 3500 dinara mesecno. Sto mu dodje manje od 30 evra, imam 100/3Mbits-a, bog te pita koliko kanala, HBO i HD kanale, telefon. Mislim da je ok.

purple.c0mrade

pre 8 godina

Neko je rekao da u normalnim zemljama dobijesh brzinu koju placash dok ti u Srbiji zakidaju na protoku. Ne bih da branim nashe provajdere, ali treba uzeti u obzir da slabljenje signala ide do 16%, tako da nam oni u sushtini i daju pun protok, koji na putu do korisnika oslabi na (min) 84%. Iskreno, nemam ja prigovor na protok koji nam provajder dostavlja ali mi smeta cena - mislim da nam je internet nerealno (pre)skup.

Neko iz mase

pre 8 godina

Kod ikoma placam oko 2600 za kablovsku, pay tv sa filmovima, pornicima, sportom i nekim hd kanalima plus 40mbs interneta. Mislim a to nije toliko puno, s tim sto mi realno ne treba toliko brz net.

buha

pre 8 godina

@ibarski jazavac

Rumunija nije na balkanu. Ti jesi (verovatno), ja npr nisam, (novi sad). Niti bi voleo sa zivim na balkanu. ( juzno od save i dunava)

Sarmica

pre 8 godina

Zivim u Češkoj i radim u telekomunikaciji ali ovaj podatak nije realan. Što se tiče xdsl interneta prosek je oko 6MBprs kod 3 miliona korisnika a ostali su slični. Mobilni bb i nepominjem jer je po kvalitetu još u
"pelenama".Pod imenom brzi je minimalno 10-15MB/prs.Pa vi sad opet pisite ovakve statistike i bojite svet kako vam padne na pamet.

Adam Jensen

pre 8 godina

Najjeftiniji internet u Evropi ima, verovali ili ne - Moldavija! Moje kolege kod kuće imaju 100Mb/s (+TV I VoIP) za 15 evra mesečno, dok je isti takav business paket (100/100) 100 evra.

Pa vi vidite. :)

kurajber

pre 8 godina

SBB ima odlican internet. Vrlo stabilan a bazni paket ide od 25mbit i nikad mi nije pao ispod 22mbit. Skidanje filma u FHD negde oko 9 do 10 min a i strimovanje na ovom paketu je bez problema. Tako da imaju moju punu preporuku.

jeej

pre 8 godina

Ja od obećanih i plaćenih 10 Mb/s stalno imam 9,6-10,2 Mb/s. Ne znam zašto mi je ping danas visok - 125! Nikad ranije nije bio toliki.

Možda ima veze sa tim što mi je juče nakon što se vratila struja (nestajala oko 3 puta), prestao raditi ruter na 5-6 sati. Samo kod mene
nije bilo neta i tv-a tada. Ne kapiram!

Zika

pre 8 godina

U okolini Stokholma za 40e mesecno se dobija 400/40 paket, telefon sa 150min (ako ne gresim) kao i osnovni paket kablovske tv.

Kod njih je inace standard daleko visi nego sto je kod nas pa uporedite...

Bogdan

pre 8 godina

Ja imam 80 Mbit/s (IKOM-ov paket), i vrlo sam zadovoljan njihovom uslugom što se tiče i upload-a (3 Mbit/s) i download-a. Hoću reći, isporučuju mi ono što sam platio ili nešto manje (75-78 Mbit/s), sa druge strane ja tu brzinu nemam gde da iskoristim jer ni na torentima nemam više od pola brzine. Velike brzine imaju smisla ako preko neta šalje televizijski program (u HD-u) pa je potrebna velika brzina zbog velike količine podataka, ovako, i 20 Mbit/s je sasvim dovoljno.

Nikola, Pardubice, Češka Republika

pre 8 godina

Ljudi pazite na trikove u vezi takozvane "brzine interneta".
Jedna star je idealna (maksimalna teoretski moguća brzina od vašeg priključka ka internet backbone) a druga stvar je kakva je MINIMALNA GARANTOVANA brzina.
Znam tipa što ima 100Mbps upload + 100 Mbps download ali i agregaciju 1:64 tako da u realnosti skoro nikada ne dostiže 100Mbps jer ih deli sa još 63 korisnika (priključka).

Ja sam pre 15 godina našao firmu u mojoj regiji, koja me je laički rečeno "priključila na internet" po kabelu.
Od pre 5 godina su sve prebacili na optčke kabele i takozvanu poslednju milju to jest optika je dovedena do mog priklučka i bez povišenja cene za nas korisnike (konkurentski boj ih je prisilio).

Pre 10-15 god. plaćao i 30 EUR mesečno a poslednje 4 godine plaćam 10 EUR mesečno za garantovani minimum brzine 50Mbps download i 50Mbps upload, imam svoju IP adresu itd. (agregacija 1:1, prosečna stabilnost prenosa IP paketa 98,7%).

Ima i 100Mbps ali za duplo više para ali mojoj famili (sa dva sina u pubertetu) je sasvim dovoljno GARANTOVANIH 50Mbps za tih 20tak uredjaja što su non-stop na internetu (mobili, laptopi, tableti, TV, BD, ebook, Sony playstation i drugi plejeri itd.) a od kada sam kupio polu profi router MIKROTIK sve funkcioniše kako treba i tih 20tak uredjaja se "ne svadja" oko IN/OUT transfera paketa :-)

U Srbiji nikada nisam imao lošu koneksiju u LAN/WAN kabelom ili WiFi. Doduše stabilnost i brzina prosečna ali pokrivenost odlična (iskustvo iz Vojvodine i BG.

Petar

pre 8 godina

@Adriano: tako je, ispred nosa su mi uzimali rumuni poslove zbog brzine neta koja je neophodna (upload). Samo onaj ko je rastao ovde misli da je situacija dobra. Srbende su to,pokusavaju da iscede poslednji dinar na stetu opsteg dobra. Umesto da imamo identicna upload download, kod nas je sve osakaceno.

Vladimir

pre 8 godina

@radovan
Вероватно има оператера који "крајцују", али ја сам веома задовољан услугом свог кабловског оператера, а презадовољан сам 3г интернетом свог мобилног оператера. Брзине које измерим су управо оне које плаћам, било да мерим кроз speedtest.net, било да пратим параметре при скидању торента.

Zoran

pre 8 godina

S'tim sto u normalnim zemljama dobijas brzinu koju placas, a u Srbiji je ta brazina samo na papiru, a u realnom radu daleko manje. Lopovi!
(radovan, 13. avgust 2015 12:37)

Nije tacno. Ja sam u Americi i brzine u Americi strasno variraju od sata u danu, a na SBB nisam primetio. Radio sam bez ikakvih problema u Slobino vreme, 1998., na dajlapu i pisao program za neke u inoistranstvu. Pare su bile smesne za ovo sada, a i za ono tada vreme nije bilo nesto.

I za sta ti treba veliak brzian interneta? Da neces da radis graficku simulaciju preko remote desktopa? Ovi u Hong Kongu to rade, izivljavaju se.

Oslo

pre 8 godina

Ja sam iznenadjen kvalitetom i brzinom neta ovde! Za poprilicno male pare u odnosu na standard imaš minimum 20 mbit/s, ali uz malu doplatu ides i na 40. Toga ima i u Srbiji mozda ne u tolikoj meri, ali je zato kvalitet mobilne telefonije i internet odličan! Nerealno dobar kada se uzme prostranstvo i nenaseljenost u obzir! Metro ima sproveden brzi net, duz pruga ima brzog neta i jedan deo tunela ima brzi net, mislim na one velike dužine...

Oslo

pre 8 godina

Ja sam iznenadjen kvalitetom i brzinom neta ovde! Za poprilicno male pare u odnosu na standard imaš minimum 20 mbit/s, ali uz malu doplatu ides i na 40. Toga ima i u Srbiji mozda ne u tolikoj meri, ali je zato kvalitet mobilne telefonije i internet odličan! Nerealno dobar kada se uzme prostranstvo i nenaseljenost u obzir! Metro ima sproveden brzi net, duz pruga ima brzog neta i jedan deo tunela ima brzi net, mislim na one velike dužine...

naJJacu

pre 8 godina

на балкану најачу брзину имају румуни
(ИБАРСКИ ЈАЗАВАЦ, 13. avgust 2015 12:32)

A najnepismeniji su jazavci iz Srbije..

Mirko

pre 8 godina

Moskva
50 / 50 Mbps - 765 dinara!
100 / 100 Mbps - 1105 dinara!
300 / 300 Mbps - 2975 dinara!

Evo link ko ne veruje:
http://www.netbynet.ru/calc/#

rublja je ~ 1,7 dinara.

Zoran

pre 8 godina

S'tim sto u normalnim zemljama dobijas brzinu koju placas, a u Srbiji je ta brazina samo na papiru, a u realnom radu daleko manje. Lopovi!
(radovan, 13. avgust 2015 12:37)

Nije tacno. Ja sam u Americi i brzine u Americi strasno variraju od sata u danu, a na SBB nisam primetio. Radio sam bez ikakvih problema u Slobino vreme, 1998., na dajlapu i pisao program za neke u inoistranstvu. Pare su bile smesne za ovo sada, a i za ono tada vreme nije bilo nesto.

I za sta ti treba veliak brzian interneta? Da neces da radis graficku simulaciju preko remote desktopa? Ovi u Hong Kongu to rade, izivljavaju se.

purple.c0mrade

pre 8 godina

Neko je rekao da u normalnim zemljama dobijesh brzinu koju placash dok ti u Srbiji zakidaju na protoku. Ne bih da branim nashe provajdere, ali treba uzeti u obzir da slabljenje signala ide do 16%, tako da nam oni u sushtini i daju pun protok, koji na putu do korisnika oslabi na (min) 84%. Iskreno, nemam ja prigovor na protok koji nam provajder dostavlja ali mi smeta cena - mislim da nam je internet nerealno (pre)skup.

Di Viano

pre 8 godina

Najjeftiniji internet u Evropi ima, verovali ili ne - Moldavija! Moje kolege kod kuće imaju 100Mb/s (+TV I VoIP) za 15 evra mesečno, dok je isti takav business paket (100/100) 100 evra.

Pa vi vidite. :)
(Adam Jensen, 13. avgust 2015 14:20)

A koliko je u Moldaviji prosecna plata? To bi bilo isto kao da je rekao neki Britanac ili Grk da kaze verovali ili ne, u Srbiji je najeftinija struja u Evropi, placaju prosecno od 15 do 35 evra mesecno zavisi koliko jedna kuca trosi sa porodicom i bez, pa vi vidite.

Milan veverica

pre 8 godina

Moraju srbi da se zale. Ja u beogradu imam fiksni, digiTV i 100/3 mb/s za 3500 dinara. Ping oko 10 ms. I sto je najbitnije rade torenti. Dzaba ovima gigabiti kad ne smeju da skinu obican film. I proverite cene kod njih a kod nas pa lupajte minuse. E sad, sto nije svuda razvijena infrastruktura to je nesto drugo. Ni svedjanin u nekom malom mestu nema optiku. Pozdrav

Goran

pre 8 godina

Svedska na visokom 4. mestu ali ipak kad platis hotel 100 eur noćenje traze ti jos desetak za Internet. Kao da placaju net hiljadu eur.

Hamlet

pre 8 godina

на балкану најачу брзину имају румуни 
(ИБАРСКИ ЈАЗАВАЦ, 13. avgust 2015 12:32) 
Sine , Rumuni su verovali ili ne treçi na planeti!

Bogdan

pre 8 godina

Ja imam 80 Mbit/s (IKOM-ov paket), i vrlo sam zadovoljan njihovom uslugom što se tiče i upload-a (3 Mbit/s) i download-a. Hoću reći, isporučuju mi ono što sam platio ili nešto manje (75-78 Mbit/s), sa druge strane ja tu brzinu nemam gde da iskoristim jer ni na torentima nemam više od pola brzine. Velike brzine imaju smisla ako preko neta šalje televizijski program (u HD-u) pa je potrebna velika brzina zbog velike količine podataka, ovako, i 20 Mbit/s je sasvim dovoljno.

Petar

pre 8 godina

@Adriano: tako je, ispred nosa su mi uzimali rumuni poslove zbog brzine neta koja je neophodna (upload). Samo onaj ko je rastao ovde misli da je situacija dobra. Srbende su to,pokusavaju da iscede poslednji dinar na stetu opsteg dobra. Umesto da imamo identicna upload download, kod nas je sve osakaceno.

Sarmica

pre 8 godina

Zivim u Češkoj i radim u telekomunikaciji ali ovaj podatak nije realan. Što se tiče xdsl interneta prosek je oko 6MBprs kod 3 miliona korisnika a ostali su slični. Mobilni bb i nepominjem jer je po kvalitetu još u
"pelenama".Pod imenom brzi je minimalno 10-15MB/prs.Pa vi sad opet pisite ovakve statistike i bojite svet kako vam padne na pamet.

nema deda mraza

pre 8 godina

ne botujte za sbb kada vas sbb ucenjuje sa tv-om.

ako nocete 40 mbs onda vam je to otprilike 2900din mesecno sa njihovom tv.
pretvoreno u evre je poprilicno skupo

Sumnjivo lice

pre 8 godina

Čitam ove komentare, svi imaju po 80, 100, 200, 300 Mb/s. Tamo neki korejanci i švedi imaju prosek 20-30. Jel' to znači da mi, u Srbiji, imamo najbrži net na svetu? A ovamo se žalite da su vam visoke cene od 2-3000 dindži. Nešto tu ne štima.

Adam Jensen

pre 8 godina

Najjeftiniji internet u Evropi ima, verovali ili ne - Moldavija! Moje kolege kod kuće imaju 100Mb/s (+TV I VoIP) za 15 evra mesečno, dok je isti takav business paket (100/100) 100 evra.

Pa vi vidite. :)

Neko iz mase

pre 8 godina

Kod ikoma placam oko 2600 za kablovsku, pay tv sa filmovima, pornicima, sportom i nekim hd kanalima plus 40mbs interneta. Mislim a to nije toliko puno, s tim sto mi realno ne treba toliko brz net.

Petar

pre 8 godina

@Zoran: zasta ti treba velika brzina neta? Sa ovim si samo pokazao svest o tome sto radis. Postoji toliko stvari za koje je upravo brzina od presudnog znacaja. Npr plati mi neko da mu editujem nekoliko TB video materijala. I sta onda? Pa nist,a izgubim posao jer srbendi treba 10 dana za upload dok rumun zavrsi za pola dana. E tako pare ne dodju kod nas a mi postajemo sve vece dno,ako je to uopste moguce.

Zika

pre 8 godina

U okolini Stokholma za 40e mesecno se dobija 400/40 paket, telefon sa 150min (ako ne gresim) kao i osnovni paket kablovske tv.

Kod njih je inace standard daleko visi nego sto je kod nas pa uporedite...

mihajlo

pre 8 godina

Neznam za njih ali kod mene linija 100/10 Mbs, ping 6-8 ms, opticki kabal u kuci, ja zadovoljan. Linija ispod odprilike 89 Mbs ne pada.

kurajber

pre 8 godina

SBB ima odlican internet. Vrlo stabilan a bazni paket ide od 25mbit i nikad mi nije pao ispod 22mbit. Skidanje filma u FHD negde oko 9 do 10 min a i strimovanje na ovom paketu je bez problema. Tako da imaju moju punu preporuku.

Achitwn

pre 8 godina

Zašto nema Ruminije na listi? Oni su u top 3 sigurno, imaju ogromne brzine..
(ereb, 13. avgust 2015 12:58)

Prosek se prikazuje. Dok Rumuni imaju 209mbs po u Bukurestu u selima je mnogo losije.

Sasha

pre 8 godina

Targo telekom u stečaju
26/12Mb/s i uvek toliko. Nikada nisam izmerio manje. E sad sto imaju optiku koja mi zavrsava u stanu sto generalno ima samo par kablovskih operatera i sto bi sad svi da ih razbucaju (politicari)druga je strana medalje.

Nikola, Pardubice, Češka Republika

pre 8 godina

Ljudi pazite na trikove u vezi takozvane "brzine interneta".
Jedna star je idealna (maksimalna teoretski moguća brzina od vašeg priključka ka internet backbone) a druga stvar je kakva je MINIMALNA GARANTOVANA brzina.
Znam tipa što ima 100Mbps upload + 100 Mbps download ali i agregaciju 1:64 tako da u realnosti skoro nikada ne dostiže 100Mbps jer ih deli sa još 63 korisnika (priključka).

Ja sam pre 15 godina našao firmu u mojoj regiji, koja me je laički rečeno "priključila na internet" po kabelu.
Od pre 5 godina su sve prebacili na optčke kabele i takozvanu poslednju milju to jest optika je dovedena do mog priklučka i bez povišenja cene za nas korisnike (konkurentski boj ih je prisilio).

Pre 10-15 god. plaćao i 30 EUR mesečno a poslednje 4 godine plaćam 10 EUR mesečno za garantovani minimum brzine 50Mbps download i 50Mbps upload, imam svoju IP adresu itd. (agregacija 1:1, prosečna stabilnost prenosa IP paketa 98,7%).

Ima i 100Mbps ali za duplo više para ali mojoj famili (sa dva sina u pubertetu) je sasvim dovoljno GARANTOVANIH 50Mbps za tih 20tak uredjaja što su non-stop na internetu (mobili, laptopi, tableti, TV, BD, ebook, Sony playstation i drugi plejeri itd.) a od kada sam kupio polu profi router MIKROTIK sve funkcioniše kako treba i tih 20tak uredjaja se "ne svadja" oko IN/OUT transfera paketa :-)

U Srbiji nikada nisam imao lošu koneksiju u LAN/WAN kabelom ili WiFi. Doduše stabilnost i brzina prosečna ali pokrivenost odlična (iskustvo iz Vojvodine i BG.

Aleksandar

pre 8 godina

Srbija, drzava u kojoj je odnos DL/UL 20:1, pa i vise. Dzaba toliki DL, jer je potreban i UL da bi mogao da posaljem poveci fajl preko Team Viewer sa svog kompa na poslovni i obratno, jer se radi i od kuce. A svi znamo da switch/router/lan..u sustini sve sto ima veze sa mrezom ima priblizno podjednak DL-UL odnos. 100/100. Sto znaci da neko nesto negde mulja kod nas i to debelo.

sasha

pre 8 godina

Ne znam sta da kazem. Ja za 3500 dinara mesecno. Sto mu dodje manje od 30 evra, imam 100/3Mbits-a, bog te pita koliko kanala, HBO i HD kanale, telefon. Mislim da je ok.

buha

pre 8 godina

@ibarski jazavac

Rumunija nije na balkanu. Ti jesi (verovatno), ja npr nisam, (novi sad). Niti bi voleo sa zivim na balkanu. ( juzno od save i dunava)

AnarhoKap

pre 8 godina

Koliko mogu da primetim, Kosovo na dial up-u
(Antonio, 13. avgust 2015 12:40)

Nije nego imaju latenciju kada kradu net kroz debele zidove bunkera.

Bojan

pre 8 godina

Pre par dana presao sam na kablovski internet, imao sam adsl. Odusevljen sam brzinom. 80mb/s za male pare, a i to je ta brzina, nema kradje!

Vladimir

pre 8 godina

@radovan
Вероватно има оператера који "крајцују", али ја сам веома задовољан услугом свог кабловског оператера, а презадовољан сам 3г интернетом свог мобилног оператера. Брзине које измерим су управо оне које плаћам, било да мерим кроз speedtest.net, било да пратим параметре при скидању торента.

Mondy

pre 8 godina

U Hr. od prošle god. se masovno uvodi VDSL...(tamo gde nema optike)imam 50 mbps,10 up, stabilan net..nema pucanja veze.Pre sam imao 10 na ADSL-U, sad ovo za istu lovu

neutralni felsh

pre 8 godina

vise od 30/3 mb u s ti za prosecne potrebe nije ni potrebno. dakle cetvoroclana porodica sa 4 prosecna korisnika. mama online serije, tata torente (i porn sajtove ;), deca razne zezalice... u sustini, tu je najveci potrosac a la jutjub gledanje - puta 4 odjednim, sto se desi jednom dnevno, poslepodne ili uvece... za sve to 30mb vrsi posao. dovoljni su i za rad sa cloud servisima, i za kucnu multimediju.
primetio sam da nasim ljudima u sustini vise nedostaje "ram-memorije i jake procesorijade" za brzi net, a ne sama brzina neta. sa jacim kompom 10mb deluje ubrzanije nego 20mb sa starijim.

čitalac

pre 8 godina

Koliko mogu da primetim, Kosovo na dial up-u
(Antonio, 13. avgust 2015 12:40)

Nije tačno. Naprimer:
"Sa novim izmenama, ponuđena brzina internet paketa od strane IPKO je od 10Mbps do 80Mbps, što je ujedno i najbrži internet paket na Kosovu."
http://www.ipko.com/sr/internet

jeej

pre 8 godina

Ja od obećanih i plaćenih 10 Mb/s stalno imam 9,6-10,2 Mb/s. Ne znam zašto mi je ping danas visok - 125! Nikad ranije nije bio toliki.

Možda ima veze sa tim što mi je juče nakon što se vratila struja (nestajala oko 3 puta), prestao raditi ruter na 5-6 sati. Samo kod mene
nije bilo neta i tv-a tada. Ne kapiram!

SFljanin

pre 8 godina

@(Zoran, 13. avgust 2015 13:21)

Upravo, ja sam u SF, USA i svaki put se setim mog kablovskog iz Srbije, koji mi je radio bolje i stabilnije. Probao sam Comcast i AT&T na vise lokacija, koristim i Tmobile. Od mobilnog sam najmanje ocekivao, a najvise dobio, doduse, 80$ mesecno (10gb sa neogranicenim pozivima i porukama).

isto s..nje drugo pakovanje

pre 8 godina

realno od 10/3 mbita nikom ne treba ni brze ni bolje ako radi savrseno i ne oscilira.. kome treba 100 mb/s?? za sta??

Zoran

pre 8 godina

Vi u Srbiji najmanje treba da se zalite na internet. On vam je super i mogli bi i da se hvalite njim, ne ni da cutite.

Ako vam kazem da u mestu u Americi od 15000 stanovnika pola mesta ima kablovsku a pola su na ATT(sa smenom brzinom i kvalitetom, samo nude DSL za TO mesto) i to mesto radi i funkcionise, onda se pokrijte usima i vidite da li imate neki drugi problem oko sebe ili vam je UPLOAD najbitniji. :)

laki

pre 8 godina

Telekom je počeo da uvodi već duže vreme kod nas VDSL, ja sam kod Targa brzina je 24/13, a cena je 1600 dinara. Optika je ipak optika još ako je ftth super je.

miki

pre 8 godina

3000 mesečno za net 40mbps u paketu sa tv. Realno dobijam oko 38,8 mbps. ping oko 14ms. Srbija je 2008 imala najgori internet u Evropi, od tad su se stvari drastično promenile. Jedino je upload loš, zato bi trebalo ulagati u ftth.

neutralni felsh

pre 8 godina

u italiji oni to izrazavaju u gb-ajtima valjda koliko moze gb materjala moze da se skine u satu...otprilike.... uglavnom kada ga proaju u paketima kazu 12gb internet a to znaci od 24 casa jedno 3-4 ide u toj brzini a ostao je 2 do 3... strasno
(milojko, 13. avgust 2015 17:58)


ne znam zasto ti nalupase minuse. iako sam dva puta nabasao u italiju, bio sam pre sirokog neta pa ne mogu da komentarisem svoj utisak, ali imam prijatelja koji je ziveo tamo do pre godinu dana. on nije covek koji se tehnoloski prenemaze, ali zaista kuka na internet u italiji, prvo ga je jedva sproveo u stan, a potom se zalio na slicne probleme koje navodis, nisam sve ni popamtio jer sam bio zacudjen svime time.

Achitwn

pre 8 godina

Moj je 8 mbps ali to je maksimum retko postignem tu brzinu u zavisnosti od sajta obično ide izmedju 3 i 6 mbps.
(Nebojša, 13. avgust 2015 12:34)
Brzina ne ovisi o sajtu nego od provider-a. Sto vise ima aktivnig korisnika na "cvoru" brzina je manja na kablovskom internetu. Lod mene varira od 55mbs do nekad 12mbs, zavisno od doba dana. Navece najsporije zbog veceg broja korisnika

Zoran

pre 8 godina

@Zoran: zasta ti treba velika brzina neta? Sa ovim si samo pokazao svest o tome sto radis. Postoji toliko stvari za koje je upravo brzina od presudnog znacaja. Npr plati mi neko da mu editujem nekoliko TB video materijala. I sta onda? Pa nist,a izgubim posao jer srbendi treba 10 dana za upload dok rumun zavrsi za pola dana. E tako pare ne dodju kod nas a mi postajemo sve vece dno,ako je to uopste moguce.
(Petar, 13. avgust 2015 16:49)

Da ti nije 5Mb/s upload dovoljno? Dovoljno ti malo sutra. A ko ima preko 5Mb po najrazvijenijim zemljama taj je odlican. Evo ti prosek download po svetu:

http://www.xconomy.com/boston/2014/04/23/u-s-10th-in-average-internet-speed-rankings-s-korea-still-no-1/

Sta mislis koliki im je upload?

Jes, isplati ti se da drzis 10, 20Mb upload i cekas da ti neko ponudi da mu editujes video.:)

Prso bi ti brzo, sreca te nemas taj izbor u Srbiji.:)

opet promasaj

pre 8 godina

Statistika, nasa dika ... Ovde su uzeli PROSEK, znaci sabrali sve zivo, pa podelili brojem uzoraka, sto ne znaci nista. Prava slika bi se dobila ako bi se izracunala modalna vrednost protoka, sto odgovara najcesce koriscenom protoku.

milojko

pre 8 godina

u italiji oni to izrazavaju u gb-ajtima valjda koliko moze gb materjala moze da se skine u satu...otprilike.... uglavnom kada ga proaju u paketima kazu 12gb internet a to znaci od 24 casa jedno 3-4 ide u toj brzini a ostao je 2 do 3... strasno

mozak od gume umeti ne razume

pre 8 godina

Telekom ADSl 20/1Mbs ping8 1200din
+
Tago opticki 25/12.5Mbs ping4 1400din
=
52-54/8-14Mbs ping4-12, 2600din

Sve pomocu softvera sa neta koji vrsi agregaciju svih mogucih internet konekcija (moguce je povezati i mobilni net!). Vredi probati, u svakom slucaju dobicete vecu konacnu brzinu.

Sinisa

pre 8 godina

To su prosecne brzine jer se racunaju I oni korisnici koji jos imaju brzinu od svega par Mb/S jer samo citaju e-mail. Da bi se gledao neki iole dobar film treba imati bar 10Mb/s. Ja sam nedavno kupio 4K TV I da bih gledao youtube u 4K treba mi oko 50 Mb/s. Ovde u Kanadi (bar u vecim gradovima) 100Mb/s kosta oko 50 EUR/mesec. Ja na primer imam 100Mb/s ali kad god merim, brzina je izmedju 120 i 130 Mb/s (Rogers je internet provider). Nije interesantna statistika o prosecnoj brzini, nego o navecoj brzini po relativno razumnoj ceni. Jos da pomenem, Moj plan ukljucuje neograniceni download, pa me ne zanima sto zena skace uz youtube spotove u HD po ceo dan.

+brat

pre 8 godina

http://www.speedtest.net/my-result/4401758944
Moj drug mi poslao, ja pao u depresiju, svaki vikend meni se srusi konekcija na PTT adsl-u. Prijavio sam kvar svaki put i nije reseno

Rango

pre 8 godina

Malo ste mi smiješni bi koji spominjete mali ping koji ste maloprije izmjerili - koristeći server u svom ili susjednom gradu u Srbiji! :) Ako hoćete realan ping, izaberite jedan server u Njemačkoj i jedan u US pa onda pingujte i to su vam rezultati. Ništa od sadržaja se ne nalazi u Srbiji, kao ni game serveri, tako da ping urađen prema serveru u Srbiji ne pokazuje realno stanje. Ping prema US će vam pokazati sposobnost vašeg priključka! Izmjerite pa objavite, većina će proći mnogo lošije od 100ms!

dusanmal

pre 8 godina

Interesantno i verovatno tacno za neke centre no naucno i tehnicki duboko pogresno od samog izvora: Akamai je u biznisu preuzimanja i sluzenja podataka, dobrim delom za reklame, za druge komercijalne servise. Njihovi podatci po definiciji mere nesto drugo a ne brzinu opsteg pristupa te zavise od Akamai infrastrukture u raznim zemljama i kontinentima.
Primer koji ja znam iz prakse a koji podvlaci njihovu potpunu nepreciznost u nekim oblastima: Ruanda. Svako pa i najmalje selo u tom centru Afrike ima pristup Internetu najmodernijim optickim kablom. Srednje brzine pristupa su 50-60 Mbps a kako je "potrosnja" Interneta mala ima puno lokacija gde se moze racunati na preko 100, regularno. No, nema Akamai servera, nisu potrebni. Sta i kako su merili za Ruandu (ili druge slicne slucajeve), ko zna?
A Internet se u Ruandi i koristi profitabilno. Drzava je omogucila dolazak stranih investitora pod uslovom da stvaraju lokalnu infrastrukturu (u privatnim, stranim rukama - tako je i opticki kabl svuda stigao), poslove i obrazovanje. Holivud je stvorio centre za obradu video kontenta i trenutno, preko tog brzog interneta, mladi Afrikanci obrazovani kroz te projekte rade na procesiranju dobrog dela Holivud-proizvoda. Na profit Holivudu, na profit lokalnom stanovnistvu i Ruandi. E, kad mi to naucimo umesto da "branimo" javna predzeca od "stranih profitera"... jer mora komsiji krava da crkne ...

nema deda mraza

pre 8 godina

i jos nesto,
ovo sta imate je zbog zahteva spolja.setite se brzina od pre dve godine

da je do nasih imali bi .. a ne internet

Nino

pre 8 godina

Last Result:
Download Speed: 6180 kbps (772.5 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 591 kbps (73.9 KB/sec transfer rate)
Latency: 19 ms
Jitter: 1 ms
8/13/2015, 7:47:49 PM

Zoran

pre 8 godina

(Petar, 13. avgust 2015 16:49), sta podrazumevas pdo editovanjem videa?

Ako podrazumevas montazu, e neces ga majci montazuu d aradis na daljinu, jer se tu gleda svaki milisekund gdeces da seces i to rade oni koji su vlasnici TV-a.

Ako podrazumevas da mu odradis osvetljenje, ispravis tako neke svetlosne greske, to svaki kamerman zna da uradi sa softverom.

I opet tvrdim: Nema zanimanje koje je bino za toliki upload, jer:

Ako je hitno i zavisi od urednika, to se radi u kuci.

Ako niej hitno, posalju nekom, ti skines sa dowmloadom. Onda mui bacis na USB, posaljes postom i svi zadovoljni.

NE-MA.

buha

pre 8 godina

@ibarski jazavac

Rumunija nije na balkanu. Ti jesi (verovatno), ja npr nisam, (novi sad). Niti bi voleo sa zivim na balkanu. ( juzno od save i dunava)

Oslo

pre 8 godina

Ja sam iznenadjen kvalitetom i brzinom neta ovde! Za poprilicno male pare u odnosu na standard imaš minimum 20 mbit/s, ali uz malu doplatu ides i na 40. Toga ima i u Srbiji mozda ne u tolikoj meri, ali je zato kvalitet mobilne telefonije i internet odličan! Nerealno dobar kada se uzme prostranstvo i nenaseljenost u obzir! Metro ima sproveden brzi net, duz pruga ima brzog neta i jedan deo tunela ima brzi net, mislim na one velike dužine...

Milan veverica

pre 8 godina

Moraju srbi da se zale. Ja u beogradu imam fiksni, digiTV i 100/3 mb/s za 3500 dinara. Ping oko 10 ms. I sto je najbitnije rade torenti. Dzaba ovima gigabiti kad ne smeju da skinu obican film. I proverite cene kod njih a kod nas pa lupajte minuse. E sad, sto nije svuda razvijena infrastruktura to je nesto drugo. Ni svedjanin u nekom malom mestu nema optiku. Pozdrav

mihajlo

pre 8 godina

Neznam za njih ali kod mene linija 100/10 Mbs, ping 6-8 ms, opticki kabal u kuci, ja zadovoljan. Linija ispod odprilike 89 Mbs ne pada.

Zoran

pre 8 godina

S'tim sto u normalnim zemljama dobijas brzinu koju placas, a u Srbiji je ta brazina samo na papiru, a u realnom radu daleko manje. Lopovi!
(radovan, 13. avgust 2015 12:37)

Nije tacno. Ja sam u Americi i brzine u Americi strasno variraju od sata u danu, a na SBB nisam primetio. Radio sam bez ikakvih problema u Slobino vreme, 1998., na dajlapu i pisao program za neke u inoistranstvu. Pare su bile smesne za ovo sada, a i za ono tada vreme nije bilo nesto.

I za sta ti treba veliak brzian interneta? Da neces da radis graficku simulaciju preko remote desktopa? Ovi u Hong Kongu to rade, izivljavaju se.

sasha

pre 8 godina

Ne znam sta da kazem. Ja za 3500 dinara mesecno. Sto mu dodje manje od 30 evra, imam 100/3Mbits-a, bog te pita koliko kanala, HBO i HD kanale, telefon. Mislim da je ok.

naJJacu

pre 8 godina

на балкану најачу брзину имају румуни
(ИБАРСКИ ЈАЗАВАЦ, 13. avgust 2015 12:32)

A najnepismeniji su jazavci iz Srbije..

milojko

pre 8 godina

u italiji oni to izrazavaju u gb-ajtima valjda koliko moze gb materjala moze da se skine u satu...otprilike.... uglavnom kada ga proaju u paketima kazu 12gb internet a to znaci od 24 casa jedno 3-4 ide u toj brzini a ostao je 2 do 3... strasno

Petar

pre 8 godina

@Adriano: tako je, ispred nosa su mi uzimali rumuni poslove zbog brzine neta koja je neophodna (upload). Samo onaj ko je rastao ovde misli da je situacija dobra. Srbende su to,pokusavaju da iscede poslednji dinar na stetu opsteg dobra. Umesto da imamo identicna upload download, kod nas je sve osakaceno.

čitalac

pre 8 godina

Koliko mogu da primetim, Kosovo na dial up-u
(Antonio, 13. avgust 2015 12:40)

Nije tačno. Naprimer:
"Sa novim izmenama, ponuđena brzina internet paketa od strane IPKO je od 10Mbps do 80Mbps, što je ujedno i najbrži internet paket na Kosovu."
http://www.ipko.com/sr/internet

Zoran

pre 8 godina

Vi u Srbiji najmanje treba da se zalite na internet. On vam je super i mogli bi i da se hvalite njim, ne ni da cutite.

Ako vam kazem da u mestu u Americi od 15000 stanovnika pola mesta ima kablovsku a pola su na ATT(sa smenom brzinom i kvalitetom, samo nude DSL za TO mesto) i to mesto radi i funkcionise, onda se pokrijte usima i vidite da li imate neki drugi problem oko sebe ili vam je UPLOAD najbitniji. :)

opet promasaj

pre 8 godina

Statistika, nasa dika ... Ovde su uzeli PROSEK, znaci sabrali sve zivo, pa podelili brojem uzoraka, sto ne znaci nista. Prava slika bi se dobila ako bi se izracunala modalna vrednost protoka, sto odgovara najcesce koriscenom protoku.

Bojan

pre 8 godina

Pre par dana presao sam na kablovski internet, imao sam adsl. Odusevljen sam brzinom. 80mb/s za male pare, a i to je ta brzina, nema kradje!

kurajber

pre 8 godina

SBB ima odlican internet. Vrlo stabilan a bazni paket ide od 25mbit i nikad mi nije pao ispod 22mbit. Skidanje filma u FHD negde oko 9 do 10 min a i strimovanje na ovom paketu je bez problema. Tako da imaju moju punu preporuku.

Sumnjivo lice

pre 8 godina

Čitam ove komentare, svi imaju po 80, 100, 200, 300 Mb/s. Tamo neki korejanci i švedi imaju prosek 20-30. Jel' to znači da mi, u Srbiji, imamo najbrži net na svetu? A ovamo se žalite da su vam visoke cene od 2-3000 dindži. Nešto tu ne štima.

nema deda mraza

pre 8 godina

ne botujte za sbb kada vas sbb ucenjuje sa tv-om.

ako nocete 40 mbs onda vam je to otprilike 2900din mesecno sa njihovom tv.
pretvoreno u evre je poprilicno skupo

Hamlet

pre 8 godina

на балкану најачу брзину имају румуни 
(ИБАРСКИ ЈАЗАВАЦ, 13. avgust 2015 12:32) 
Sine , Rumuni su verovali ili ne treçi na planeti!

Zoran

pre 8 godina

(Petar, 13. avgust 2015 16:49), sta podrazumevas pdo editovanjem videa?

Ako podrazumevas montazu, e neces ga majci montazuu d aradis na daljinu, jer se tu gleda svaki milisekund gdeces da seces i to rade oni koji su vlasnici TV-a.

Ako podrazumevas da mu odradis osvetljenje, ispravis tako neke svetlosne greske, to svaki kamerman zna da uradi sa softverom.

I opet tvrdim: Nema zanimanje koje je bino za toliki upload, jer:

Ako je hitno i zavisi od urednika, to se radi u kuci.

Ako niej hitno, posalju nekom, ti skines sa dowmloadom. Onda mui bacis na USB, posaljes postom i svi zadovoljni.

NE-MA.

purple.c0mrade

pre 8 godina

Neko je rekao da u normalnim zemljama dobijesh brzinu koju placash dok ti u Srbiji zakidaju na protoku. Ne bih da branim nashe provajdere, ali treba uzeti u obzir da slabljenje signala ide do 16%, tako da nam oni u sushtini i daju pun protok, koji na putu do korisnika oslabi na (min) 84%. Iskreno, nemam ja prigovor na protok koji nam provajder dostavlja ali mi smeta cena - mislim da nam je internet nerealno (pre)skup.

Di Viano

pre 8 godina

Najjeftiniji internet u Evropi ima, verovali ili ne - Moldavija! Moje kolege kod kuće imaju 100Mb/s (+TV I VoIP) za 15 evra mesečno, dok je isti takav business paket (100/100) 100 evra.

Pa vi vidite. :)
(Adam Jensen, 13. avgust 2015 14:20)

A koliko je u Moldaviji prosecna plata? To bi bilo isto kao da je rekao neki Britanac ili Grk da kaze verovali ili ne, u Srbiji je najeftinija struja u Evropi, placaju prosecno od 15 do 35 evra mesecno zavisi koliko jedna kuca trosi sa porodicom i bez, pa vi vidite.

Nino

pre 8 godina

Last Result:
Download Speed: 6180 kbps (772.5 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 591 kbps (73.9 KB/sec transfer rate)
Latency: 19 ms
Jitter: 1 ms
8/13/2015, 7:47:49 PM

isto s..nje drugo pakovanje

pre 8 godina

realno od 10/3 mbita nikom ne treba ni brze ni bolje ako radi savrseno i ne oscilira.. kome treba 100 mb/s?? za sta??

Nikola, Pardubice, Češka Republika

pre 8 godina

Ljudi pazite na trikove u vezi takozvane "brzine interneta".
Jedna star je idealna (maksimalna teoretski moguća brzina od vašeg priključka ka internet backbone) a druga stvar je kakva je MINIMALNA GARANTOVANA brzina.
Znam tipa što ima 100Mbps upload + 100 Mbps download ali i agregaciju 1:64 tako da u realnosti skoro nikada ne dostiže 100Mbps jer ih deli sa još 63 korisnika (priključka).

Ja sam pre 15 godina našao firmu u mojoj regiji, koja me je laički rečeno "priključila na internet" po kabelu.
Od pre 5 godina su sve prebacili na optčke kabele i takozvanu poslednju milju to jest optika je dovedena do mog priklučka i bez povišenja cene za nas korisnike (konkurentski boj ih je prisilio).

Pre 10-15 god. plaćao i 30 EUR mesečno a poslednje 4 godine plaćam 10 EUR mesečno za garantovani minimum brzine 50Mbps download i 50Mbps upload, imam svoju IP adresu itd. (agregacija 1:1, prosečna stabilnost prenosa IP paketa 98,7%).

Ima i 100Mbps ali za duplo više para ali mojoj famili (sa dva sina u pubertetu) je sasvim dovoljno GARANTOVANIH 50Mbps za tih 20tak uredjaja što su non-stop na internetu (mobili, laptopi, tableti, TV, BD, ebook, Sony playstation i drugi plejeri itd.) a od kada sam kupio polu profi router MIKROTIK sve funkcioniše kako treba i tih 20tak uredjaja se "ne svadja" oko IN/OUT transfera paketa :-)

U Srbiji nikada nisam imao lošu koneksiju u LAN/WAN kabelom ili WiFi. Doduše stabilnost i brzina prosečna ali pokrivenost odlična (iskustvo iz Vojvodine i BG.

Sarmica

pre 8 godina

Zivim u Češkoj i radim u telekomunikaciji ali ovaj podatak nije realan. Što se tiče xdsl interneta prosek je oko 6MBprs kod 3 miliona korisnika a ostali su slični. Mobilni bb i nepominjem jer je po kvalitetu još u
"pelenama".Pod imenom brzi je minimalno 10-15MB/prs.Pa vi sad opet pisite ovakve statistike i bojite svet kako vam padne na pamet.

Goran

pre 8 godina

Svedska na visokom 4. mestu ali ipak kad platis hotel 100 eur noćenje traze ti jos desetak za Internet. Kao da placaju net hiljadu eur.

Petar

pre 8 godina

@Zoran: zasta ti treba velika brzina neta? Sa ovim si samo pokazao svest o tome sto radis. Postoji toliko stvari za koje je upravo brzina od presudnog znacaja. Npr plati mi neko da mu editujem nekoliko TB video materijala. I sta onda? Pa nist,a izgubim posao jer srbendi treba 10 dana za upload dok rumun zavrsi za pola dana. E tako pare ne dodju kod nas a mi postajemo sve vece dno,ako je to uopste moguce.

Mirko

pre 8 godina

Moskva
50 / 50 Mbps - 765 dinara!
100 / 100 Mbps - 1105 dinara!
300 / 300 Mbps - 2975 dinara!

Evo link ko ne veruje:
http://www.netbynet.ru/calc/#

rublja je ~ 1,7 dinara.

AnarhoKap

pre 8 godina

Koliko mogu da primetim, Kosovo na dial up-u
(Antonio, 13. avgust 2015 12:40)

Nije nego imaju latenciju kada kradu net kroz debele zidove bunkera.

Achitwn

pre 8 godina

Moj je 8 mbps ali to je maksimum retko postignem tu brzinu u zavisnosti od sajta obično ide izmedju 3 i 6 mbps.
(Nebojša, 13. avgust 2015 12:34)
Brzina ne ovisi o sajtu nego od provider-a. Sto vise ima aktivnig korisnika na "cvoru" brzina je manja na kablovskom internetu. Lod mene varira od 55mbs do nekad 12mbs, zavisno od doba dana. Navece najsporije zbog veceg broja korisnika

Aleksandar

pre 8 godina

Srbija, drzava u kojoj je odnos DL/UL 20:1, pa i vise. Dzaba toliki DL, jer je potreban i UL da bi mogao da posaljem poveci fajl preko Team Viewer sa svog kompa na poslovni i obratno, jer se radi i od kuce. A svi znamo da switch/router/lan..u sustini sve sto ima veze sa mrezom ima priblizno podjednak DL-UL odnos. 100/100. Sto znaci da neko nesto negde mulja kod nas i to debelo.

Rango

pre 8 godina

Malo ste mi smiješni bi koji spominjete mali ping koji ste maloprije izmjerili - koristeći server u svom ili susjednom gradu u Srbiji! :) Ako hoćete realan ping, izaberite jedan server u Njemačkoj i jedan u US pa onda pingujte i to su vam rezultati. Ništa od sadržaja se ne nalazi u Srbiji, kao ni game serveri, tako da ping urađen prema serveru u Srbiji ne pokazuje realno stanje. Ping prema US će vam pokazati sposobnost vašeg priključka! Izmjerite pa objavite, većina će proći mnogo lošije od 100ms!

Zika

pre 8 godina

U okolini Stokholma za 40e mesecno se dobija 400/40 paket, telefon sa 150min (ako ne gresim) kao i osnovni paket kablovske tv.

Kod njih je inace standard daleko visi nego sto je kod nas pa uporedite...

Neko iz mase

pre 8 godina

Kod ikoma placam oko 2600 za kablovsku, pay tv sa filmovima, pornicima, sportom i nekim hd kanalima plus 40mbs interneta. Mislim a to nije toliko puno, s tim sto mi realno ne treba toliko brz net.

SFljanin

pre 8 godina

@(Zoran, 13. avgust 2015 13:21)

Upravo, ja sam u SF, USA i svaki put se setim mog kablovskog iz Srbije, koji mi je radio bolje i stabilnije. Probao sam Comcast i AT&T na vise lokacija, koristim i Tmobile. Od mobilnog sam najmanje ocekivao, a najvise dobio, doduse, 80$ mesecno (10gb sa neogranicenim pozivima i porukama).

laki

pre 8 godina

Telekom je počeo da uvodi već duže vreme kod nas VDSL, ja sam kod Targa brzina je 24/13, a cena je 1600 dinara. Optika je ipak optika još ako je ftth super je.

Zoran

pre 8 godina

@Zoran: zasta ti treba velika brzina neta? Sa ovim si samo pokazao svest o tome sto radis. Postoji toliko stvari za koje je upravo brzina od presudnog znacaja. Npr plati mi neko da mu editujem nekoliko TB video materijala. I sta onda? Pa nist,a izgubim posao jer srbendi treba 10 dana za upload dok rumun zavrsi za pola dana. E tako pare ne dodju kod nas a mi postajemo sve vece dno,ako je to uopste moguce.
(Petar, 13. avgust 2015 16:49)

Da ti nije 5Mb/s upload dovoljno? Dovoljno ti malo sutra. A ko ima preko 5Mb po najrazvijenijim zemljama taj je odlican. Evo ti prosek download po svetu:

http://www.xconomy.com/boston/2014/04/23/u-s-10th-in-average-internet-speed-rankings-s-korea-still-no-1/

Sta mislis koliki im je upload?

Jes, isplati ti se da drzis 10, 20Mb upload i cekas da ti neko ponudi da mu editujes video.:)

Prso bi ti brzo, sreca te nemas taj izbor u Srbiji.:)

Vladimir

pre 8 godina

@radovan
Вероватно има оператера који "крајцују", али ја сам веома задовољан услугом свог кабловског оператера, а презадовољан сам 3г интернетом свог мобилног оператера. Брзине које измерим су управо оне које плаћам, било да мерим кроз speedtest.net, било да пратим параметре при скидању торента.

Mondy

pre 8 godina

U Hr. od prošle god. se masovno uvodi VDSL...(tamo gde nema optike)imam 50 mbps,10 up, stabilan net..nema pucanja veze.Pre sam imao 10 na ADSL-U, sad ovo za istu lovu

dusanmal

pre 8 godina

Interesantno i verovatno tacno za neke centre no naucno i tehnicki duboko pogresno od samog izvora: Akamai je u biznisu preuzimanja i sluzenja podataka, dobrim delom za reklame, za druge komercijalne servise. Njihovi podatci po definiciji mere nesto drugo a ne brzinu opsteg pristupa te zavise od Akamai infrastrukture u raznim zemljama i kontinentima.
Primer koji ja znam iz prakse a koji podvlaci njihovu potpunu nepreciznost u nekim oblastima: Ruanda. Svako pa i najmalje selo u tom centru Afrike ima pristup Internetu najmodernijim optickim kablom. Srednje brzine pristupa su 50-60 Mbps a kako je "potrosnja" Interneta mala ima puno lokacija gde se moze racunati na preko 100, regularno. No, nema Akamai servera, nisu potrebni. Sta i kako su merili za Ruandu (ili druge slicne slucajeve), ko zna?
A Internet se u Ruandi i koristi profitabilno. Drzava je omogucila dolazak stranih investitora pod uslovom da stvaraju lokalnu infrastrukturu (u privatnim, stranim rukama - tako je i opticki kabl svuda stigao), poslove i obrazovanje. Holivud je stvorio centre za obradu video kontenta i trenutno, preko tog brzog interneta, mladi Afrikanci obrazovani kroz te projekte rade na procesiranju dobrog dela Holivud-proizvoda. Na profit Holivudu, na profit lokalnom stanovnistvu i Ruandi. E, kad mi to naucimo umesto da "branimo" javna predzeca od "stranih profitera"... jer mora komsiji krava da crkne ...

Sinisa

pre 8 godina

To su prosecne brzine jer se racunaju I oni korisnici koji jos imaju brzinu od svega par Mb/S jer samo citaju e-mail. Da bi se gledao neki iole dobar film treba imati bar 10Mb/s. Ja sam nedavno kupio 4K TV I da bih gledao youtube u 4K treba mi oko 50 Mb/s. Ovde u Kanadi (bar u vecim gradovima) 100Mb/s kosta oko 50 EUR/mesec. Ja na primer imam 100Mb/s ali kad god merim, brzina je izmedju 120 i 130 Mb/s (Rogers je internet provider). Nije interesantna statistika o prosecnoj brzini, nego o navecoj brzini po relativno razumnoj ceni. Jos da pomenem, Moj plan ukljucuje neograniceni download, pa me ne zanima sto zena skace uz youtube spotove u HD po ceo dan.

Bogdan

pre 8 godina

Ja imam 80 Mbit/s (IKOM-ov paket), i vrlo sam zadovoljan njihovom uslugom što se tiče i upload-a (3 Mbit/s) i download-a. Hoću reći, isporučuju mi ono što sam platio ili nešto manje (75-78 Mbit/s), sa druge strane ja tu brzinu nemam gde da iskoristim jer ni na torentima nemam više od pola brzine. Velike brzine imaju smisla ako preko neta šalje televizijski program (u HD-u) pa je potrebna velika brzina zbog velike količine podataka, ovako, i 20 Mbit/s je sasvim dovoljno.

Adam Jensen

pre 8 godina

Najjeftiniji internet u Evropi ima, verovali ili ne - Moldavija! Moje kolege kod kuće imaju 100Mb/s (+TV I VoIP) za 15 evra mesečno, dok je isti takav business paket (100/100) 100 evra.

Pa vi vidite. :)

mozak od gume umeti ne razume

pre 8 godina

Telekom ADSl 20/1Mbs ping8 1200din
+
Tago opticki 25/12.5Mbs ping4 1400din
=
52-54/8-14Mbs ping4-12, 2600din

Sve pomocu softvera sa neta koji vrsi agregaciju svih mogucih internet konekcija (moguce je povezati i mobilni net!). Vredi probati, u svakom slucaju dobicete vecu konacnu brzinu.

+brat

pre 8 godina

http://www.speedtest.net/my-result/4401758944
Moj drug mi poslao, ja pao u depresiju, svaki vikend meni se srusi konekcija na PTT adsl-u. Prijavio sam kvar svaki put i nije reseno

neutralni felsh

pre 8 godina

u italiji oni to izrazavaju u gb-ajtima valjda koliko moze gb materjala moze da se skine u satu...otprilike.... uglavnom kada ga proaju u paketima kazu 12gb internet a to znaci od 24 casa jedno 3-4 ide u toj brzini a ostao je 2 do 3... strasno
(milojko, 13. avgust 2015 17:58)


ne znam zasto ti nalupase minuse. iako sam dva puta nabasao u italiju, bio sam pre sirokog neta pa ne mogu da komentarisem svoj utisak, ali imam prijatelja koji je ziveo tamo do pre godinu dana. on nije covek koji se tehnoloski prenemaze, ali zaista kuka na internet u italiji, prvo ga je jedva sproveo u stan, a potom se zalio na slicne probleme koje navodis, nisam sve ni popamtio jer sam bio zacudjen svime time.

neutralni felsh

pre 8 godina

vise od 30/3 mb u s ti za prosecne potrebe nije ni potrebno. dakle cetvoroclana porodica sa 4 prosecna korisnika. mama online serije, tata torente (i porn sajtove ;), deca razne zezalice... u sustini, tu je najveci potrosac a la jutjub gledanje - puta 4 odjednim, sto se desi jednom dnevno, poslepodne ili uvece... za sve to 30mb vrsi posao. dovoljni su i za rad sa cloud servisima, i za kucnu multimediju.
primetio sam da nasim ljudima u sustini vise nedostaje "ram-memorije i jake procesorijade" za brzi net, a ne sama brzina neta. sa jacim kompom 10mb deluje ubrzanije nego 20mb sa starijim.

nema deda mraza

pre 8 godina

i jos nesto,
ovo sta imate je zbog zahteva spolja.setite se brzina od pre dve godine

da je do nasih imali bi .. a ne internet

jeej

pre 8 godina

Ja od obećanih i plaćenih 10 Mb/s stalno imam 9,6-10,2 Mb/s. Ne znam zašto mi je ping danas visok - 125! Nikad ranije nije bio toliki.

Možda ima veze sa tim što mi je juče nakon što se vratila struja (nestajala oko 3 puta), prestao raditi ruter na 5-6 sati. Samo kod mene
nije bilo neta i tv-a tada. Ne kapiram!

Sasha

pre 8 godina

Targo telekom u stečaju
26/12Mb/s i uvek toliko. Nikada nisam izmerio manje. E sad sto imaju optiku koja mi zavrsava u stanu sto generalno ima samo par kablovskih operatera i sto bi sad svi da ih razbucaju (politicari)druga je strana medalje.

Achitwn

pre 8 godina

Zašto nema Ruminije na listi? Oni su u top 3 sigurno, imaju ogromne brzine..
(ereb, 13. avgust 2015 12:58)

Prosek se prikazuje. Dok Rumuni imaju 209mbs po u Bukurestu u selima je mnogo losije.

miki

pre 8 godina

3000 mesečno za net 40mbps u paketu sa tv. Realno dobijam oko 38,8 mbps. ping oko 14ms. Srbija je 2008 imala najgori internet u Evropi, od tad su se stvari drastično promenile. Jedino je upload loš, zato bi trebalo ulagati u ftth.