Sreda, 12.08.2015.

07:53

UN odbile Kosovo za UNESKO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je za "Blic" da Ujedinjene nacije juče "nisu prihvatile da Unesku proslede zahtev Kosova za prijem u tu agenciju".

Izvor: Tanjug

UN odbile Kosovo za UNESKO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

dosadan kao sigurimi bot

pre 8 godina

@istina

Mozes ti da umislis da si Miss Univerzuma i mogu tvoji drugari isto da te smatraju za Miss Univerzuma, medjutim dovoljan je pogled u ogledalo da se vidi da ti nisi Miss Univerzuma. Isto to vazi i za tu vasu "drzavu". Mozes ti da tupis istu suplju pricu, zamenjujes teze, rasipas demagogiju i jeftinu propagandu do besvesti ali dovoljno je pogledati tu tvoju "drzavu" i videti da je to sve, samo ne nezavisna i suverena drzava. Sama cinjenica da je prosla DECENIJA od samoproglasenja a da nije doslo do clanstva u UN-u a sta predstavlja sitnicu za svaku drzavu, dovoljno govori za svakoga sa vise od dva grama mozga. Ta tvoja tvorevina je jedan sporni, bespravni PROTEKTORAT i kraj. A ti samo nastavi da odradjujes burek i kiflu za svoje "spinovanje" i ponavljanje besmislenih fraza. Koga zanima.

paraistorija

pre 8 godina

@istorija

Procitao sam udzbenik iz storije za 6. razred osnovne i nigde ne pise da su Albanci starosedeoci, nikakvih utemeljenih dokaza nema da imaju veze sa Ilirima, Dardanima, Tracanima niti da su izgradili bilo sta znacajno na tom Kosovu. Mozda sam trebao da uzmem albanski udzbenik iz istorije ali naucnu fantastiku i bajke vise volim da gledam u filmovima nego da je citam iz udzbenika

istina

pre 8 godina

@istina
Slusaj, sigurimi botu, da je zaista tako kako ti to "tumacis" vec davno bi ta tvoja "drzava" bila i u UN-u, i u UNESCO-u i u svim medjunarodnim organizacijama. Juzni Sudan kao zadnja drzava koja je primljena u UN je to sredila u roku od par meseci.
(dosadan kao sigurimi bot, 12. avgust 2015 13:37)

Kosovo nije u UN, kao punopravni clan, jer ruska drzava ulozila veto . Juzni Sudan jeste u UN i usao u UN ne za par meseci vec samo 5 dana nakon proglasenja nezavisnosti zato sto niko nije ulozio veto u SB. Sloveniji i Hrvatskoj je trebalo godinu dana da uje u UN ako se dobro secam. Tada Rusija nije ulozila veto za prijem Slovenije i Hrvatske u UN mada Srbija nije tada priznala ni Sloveniju ni Hrvatsku. Ako tada Rusija izdala Srbiju hoce i sada, recimo ako zapad prizna Krim kao deo Rusije, sutradan imas Kosovo u UN.

A da li je Kosovo drzava? To je vrlo lako resiti. Samo pogledati sta o tome kaze UN i sve je jasno. UN, vise nego JASNO, kaze da priznanje jedne DRZAVE jeste STVAR ostalih DRZAVA. Dakle NE odlucuje UN ko jeste i ko nije drzava vec OSTALE DRZAVE. A ostale drzave su ODLUCILE da Kosovo JESTE drzava jer 111 njih od 193 kazo to i fromalno a 20 ili 30 ostalih neformalno poput Grcke, Slovakije, Rumunije i ostalih koje ne priznaju Kosovo formalno ali neformanlo u svakom aspketu tretiraju Kosovo kao drzava. Pa cak i Spanija i Kipar jer recimo SSP sa EU mogu potpisati samo DRZAVE.

Jasnije od ovoga ne moze biti.

patologija

pre 8 godina

@Marina

Vasa Hrvatska je clanica EU, UNESCO-a itd i niste u stanju da zastite par tabli sa cirilicnim natpisima. Zamislimo samo na sta bi licila albanska :zastita". Clanstvo u UNESCO-u albanske "r. kosova" ne garantuje nikakvu zastitu za srpsku kulturnu bastinu, garantuje samo pojednostavljeniji nacin da se Albanci docepaju srpske kulturne bastine i da je proglase za svoju. Ako niste ukapirali, ta albanska paradrzava je jedna nacionalisticka tvorevina, izgradjena na 19. vekovnom neizvljenom nacionalizmu gde su na vlasti likovi kao sto su Taci, haradinaj. Nije to demokratska i multietnicka drzava sa visokim standardima kojoj mozes nesto da prepustis. Albance vec godinama obavezuju mnogi sporazumi, o vracanju imovine, o povratku prognanih, pogledajte samo koji su im rezultati u tome. I na kraju, nejasno je zasto neko ko nema pojma o Kosovu niti o tamosnjim odnosima ima potrebu da se na ovakav jednostran nacin mesa kao sto vi radite i to sa takvom upornoscu? Sta vi hocete?

svega ima

pre 8 godina

@Marina

Albanci nisu u stanju da ispune uslove za beli sengen iako imaju finansijsku i svaku drugu pomoc EU i SAD. Za ovih 15 godina nisu uspeli da izgrade institucije i ostvare osnovne standarde u sudstvu, policiji, zastiti prava, imovinskim pitanjima, i ti isti Albanci ce kao da stite srpsku kulturnu bastinu i da ispunjavaju standarde UNESCO-a? Moda da se salite ili ste na necemu. Moje misljenje je da ce srpsku kulturnu bastinu NAJBOLJE da stite Srbi i drzava Srbija. Sigurno bolje od onih koji su te iste crkve i manastire rusili i palili. Vama su Albanci obecali da ce stititi srpsku kulturnu bastinu? Odakle vi znate kako ce se Albanci ponasati? Vidoviti ste? Onda bolje igrajte loto. Ako nemate dovoljno kapaciteta da shvatite da se na Kosovu vrsi temeljna albanizacija u sta spada i preuzimanje i albanizovanje kulturne bastine i ako verujete u nekakve dobre namere Albanca, onda je bolje da preskocite komentarisanje i bavite se necim manje zahtevnim.

dosadan kao sigurimi bot

pre 8 godina

@istina
Slusaj, sigurimi botu, da je zaista tako kako ti to "tumacis" vec davno bi ta tvoja "drzava" bila i u UN-u, i u UNESCO-u i u svim medjunarodnim organizacijama. Juzni Sudan kao zadnja drzava koja je primljena u UN je to sredila u roku od par meseci. Par meseci u odnosu na vasih deceniju i po koliko vec bezuspesno pokusavate da se legalizujete. Da je tako kako ti "tumacis" ne bi ni ti visio ovde, gulio tastaturu i ponavljao jedno te istu suplju spiku.

schlyamm

pre 8 godina

@Marina

A zasto ne bi uporedjivali RSK i "republjik kosova"? Nacionalna manjina ne zeli da zivi u okviru dzrave na cijoj teritoriji zivi i pokusava da se otcepi. Srbe zbog toga proteruju i proglasavaju "velikosrbima" a ovakvi kao vi jos i slavite njihov progon dok Albanci uz podrsku Amerike u tome uspevaju i ovakvi kao vi jos i likuju svemu tome i izigravaju vece Albance od Albanaca. To se zove vrhunsko licemerje. Ocigledno da nikada niste bili ni jedan sekund na Kosovu te je nejasno zasto se ponasate kao neki poznavalac? Albanci vec uveliko svojataju srpsku kulturnu bastinu a za to imate dokaz ako posetite neke od sajtova ministarstva "drzave kosova" gde se Srbi ni ne spominju a srpska kulturna bastina se predstavlja kao albansko-ilirska. Albanci su imali 15 godina da pokazu koliko su sposobni da brinu o kulturnoj bastini. 15 godina!. Za to vreme unisteno je i oskrnavljeno na desetine srpskih crkava i manastira, srpskih groblja, imovina manastira se otudjuje, bespravno se koristi, bespravno se podizu objketi Albanaca. Vasi stavovi su ili izrazito podli ili ste naivni do besvesti. Treceg nema. U svakom slucaju, imate vi dosta da resavate u vasoj Hrvatkoj te se bavite time.

smarate

pre 8 godina

@Baka s desne strane

Malcice si ti promasio, ako mozete direktno da podnesete zahtev i da se uclanite sto to vec davno niste uradili? Tragikomicni ste vec sa tim vasim 19. vekovnim izivljavanjem.

Risto

pre 8 godina

Gospodo komentatori, Kulturna baština KOSOVA ne znači kulturna baština Albanaca a još manje znači da će KOsovski Albanci imati ekskluzivno pravo uoravljanja tom imovino ali će Kosovska škupština , u kojoj su i Srbi sa Kosova, imati velike obaveze o zaštiti te imovine i obezbeđenju potrebnih materijalnih sredstava za tekuće i investiciono održavanje tih objekat . Pored toga, nisu ni malo zanemarljiva novčana sredstva koje će Kosovska vlada morati uplačivati UNESKU kao članica UNESKA. Mehanizam funkcionisana tih objekata regulisaće Pravoslavno sveštenstvo sa Kosova na isti način kao što Bajrakli džamijom upravlja gospodin Jusuf Spasić i katoličkom crkvom u Srbiji gospodin Hočevar. Zahtev Kosova može da ne bude prihvaćan zato što Kosovo nije član UN ali ako to jednog dana bude onda o tome više neče biti polemike.

Baka s desne strane

pre 8 godina

Opet si promasio Dacicu, al nema veze. UNO njie odbio nikakav zahtev Kosova jer Kosovo nije podneo nikakav zahtev UNO-a. UNO je samo odbio da bude podsrednik medju Pristine i Pariza cemu se Pristini otvorila nova vrata da komunicira direktno UNESCOm.Nema nikakve sumnje da ekzekutivni komitet UNESKOa uzeti u obzir zahtev Kosova u oktobru.
Prijatno

Jovan little

pre 8 godina

Pd zastitom Kosova ne u potpisanom ugovoru nego pod zastitom Pristine, mislim da ne treba odbijati predloge, kada vec Srbija nije na tom spisku

mlekadzija

pre 8 godina

Dugacak je spisak zemalja koje su vise nego rad da umesto tzv. Kosova upute zahtev UNESKU... na dnu strane, stajace slucajno ne odbiti zahtev!!! P.S> Pitanje je samo vremena kada ce da budu unisteni ne samo oni spomenici kulture koji su vec pod zastitom UNESKA nego i ostali...

Marina

pre 8 godina

(schlyamm, 12. avgust 2015 09:43)

Ja mislim da članstvo u Unesku obvezuje države članice pa će time i Kosovo morati čuvati srpsku baštinu na Kosovu. Nijedna vlast Kosova neće proglasiti srpske manastire albanskim naslijeđem ,naprotiv,Kosovo je dužno i po Ahtisarijevom planu i briselskom sporazumu čuvati srpsku baštinu,a za čuvare ne brinite jer je i to propisano slovom sporazuma.
Nemojte uspoređivati Martićevu tzv.RSK s Kosovom,razlika je tome da je Kosovo priznata država od strane više od 100 članica UN,a tzv.RSK je priznavala samo Srbija ali ni to nije obavila formalno-pravno nego prešutno podržavajući paradržavnu valst u Kninu.
I dalje smatram da će srpsku baštinu najbolje čuvati ona zemlja u kojoj se baština nalazi,ali ni pomoć matičnih država neće se odbaciti.

Bolesni Um

pre 8 godina

Ne znam na koji to način trenutno Srbija može zaštiti manastira koji spadaju u Unsko baštinu?!? Kako Srbija štiti te manastire? Bolje je da to preuzme Kosovo, jer će onda oni morati da ih štite, dok sad gledaju samo kako da ih poruse...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Ipak ne treba zaboraviti i najveću kulturnu baštinu države Kosova, koju obavezno treba staviti pod zaštitu UNESCO-a
spomenik 42. predsedniku USA Williamu Jefferson Clintonu u Prištini.

istina

pre 8 godina

Ako nešto treba doživljavati na taj način onda je to pre svega jednostrano proglašena "neovisna" (kako bi ti rekla) tzv. "Republika Kosovo"*
(konto, 12. avgust 2015 09:25)

Ovo je jedan od velikih zabluda i nerazumevanja kako stoje stvari u medjunarodnim odnosima. Naime kada Hrvatska i Slovenije proglasile nezavisnostu u Maju 1992 onda bile tzv. "nezavisne" drzave jer niko ih nije priznao posto to proglasenje bilo JEDNOSTRANO i sa krsenjme Ustava SFRJ iz 1974 (clan 5 Ustava) koji izricito trazio SAGLASNOST svih republika i auonomnih pokrajina (Kosovo i Vojvodina) za takav potez Hrvatske i Slovenije.

Doduse Ustav SFRJ (u ustavnim nacelima) priznao pravo naroda na samoopredeljenje do otcepljenja ali to znaci da u Hrvatskoj to pravo imali narodi u Hrvatsko tj. Srbi i Hrvati a ne R. Hrvatska. Dakle R. Hrvatska je proglasila "neovisnost" apsolutno krsenjem Ustava SFRJ. Kosovo nije cinilo nista drugacije - bilo samo krsenje Ustava Srbije ali kao sto kaze MSP u Hag, nije bilo ni krsenje medjunarodnog prava ni rezolucije 1244.

I kao sto se desi u takvim slucajevima i kao sto kazu sam UN, u takvim situacijama onda OSTALE DRZAVE odlucuju kako ce biti dalje. Tako Decembra 1992 (posle 6 meseci) SL i HR priznala Nemacka a potom i druge zemlje. Kosovo dobilo prvo priznanje posle samo 6 sata a sve do danas ima 111 priznanja sto je vise nego dovoljno da ima status drzave jer bez problema moze u Generalnu Skupstinu UN kao DRZAVA posmatrac posto treba samo 97 glasova (prosta vecina).

Nikola

pre 8 godina

"Evo ovako, to su Sinan pašina džamija, Akifova džamija, Samostan Svetog Petra, Daut pašina Medresa, Stara crkva svetog Roka(7.vek) To što se kod nas nijw o tome učilo to je druga stvar.
(rajko, 12. avgust 2015 09:35) "

Rajko, jel si ti ozbiljan, mislis da je to albanska kulturna bastina?

Srbin

pre 8 godina

Braćo Srbi , ne može neko drugi , naročito onaj ko je do sad uništavao, sve što je naše , od sutra da počne da čuva. Ustanimo i zaštitimo ono što je Naše.

Homo politicus

pre 8 godina

Vekovima srpski manastiri nisu bili pod zastitom Uneska pa ih niko nije svojatao kao svoje, prica o toboze zastiti koju bi pruzio Unesko je izlisna ovo stoga sto Srbi mogu itekako brinuti o kulturnom nasledju bez Albanaca i bez Uneska.

Àndrija

pre 8 godina

Poanta kulturne baštine na UNESCO listi je da se ta smatra svjetskim civilizacijskim nasljeđem i da se netko brine o njoj. To ne znači da ta mjesta moraju zadržati prvobitnu ili trenutnu namjenu, naprotiv. Primjeri za to su Pantheon i Aja Sofia, koji su daleko bitniji od bilo čega na Kosovu.

Ako Kosovo nije članica UNESCO, nema obavezu brinuti se za te objekte. Ako Srbija želi tu obavezu, treba suglasnost Kosova. U oba slučaja, Srbija na neki način priznaje Kosovu suverenitet.

орах

pre 8 godina

поменути српски обитељи (манастири) уврштени су на unesco листу светске баштине, након рушења и паљења које су извршили албанци марта 2004. овде није у питању прича о рестаурацији и конзервацији. војници штите баштину од физичког уништења.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Dobijena bitka ali ne i rat. Izgubiti Decane, Gracanicu i Pecku patrijarsiju za srpski narod je ravno suicidu. Mi u Crnoj Gori smo istrajali na tom polju. Iako nekakva crnogorska pravoslavna crkva pokusava da izbije u prvi plan cime bi brojne Nemanjicke zaduzbine presle u njihove ruke, to je propao projekat. Iako zna da bude dosta agresivan i da nastupa sa retorikom neprihvatljivom za vjerskog poglavara, mitropolit Amfilohije je neko ko nas je odrzao i pomogao nam da istrajemo.

konto

pre 8 godina

@Marina
Marina, dušo, kao prvo zašto stavljaš izraz srpske svetinje pod navodnicima? Srpskom narodu su to svetinje i ako tebi nisu to opet ne znači da ih trebaš stavljati pod navodnicima kao da su neki apstraktni pojam. Ako nešto treba doživljavati na taj način onda je to pre svega jednostrano proglašena "neovisna" (kako bi ti rekla) tzv. "Republika Kosovo"*, e na njega stavljaj navodnike, zvezdice i kojekakva čuda... A srpske svetinje ostavi Srbima kojima te svetinje nešto i znače! A šta tebi konkretno znači "neovisna država Kosovo"?!

istorija

pre 8 godina

Ima li ikakvog traga da su oni tu zaista neka vrsta starosedelaca, da su se vekovima kulturno razvijali, zidali neke objekte i sl ili su se samo masovno naselili i masovno rađali u 20.veku?

Hvala.
(Ivan, 12. avgust 2015 09:08)

Pa procitaj knjigu istorije iz 6-tog razreda osnovnih skola u Srbiji i nacices odgovor.

savetnik zamenik

pre 8 godina

@ Lukas aus Agram
Nije izgubljeno dok mi to zvanično ne priznamo. A nećemo, nikad. Što se nas tiče, Kosovo može sto puta da proglasi nezavisnost, džaba mu, ćeraćemo se još

urbatectonic

pre 8 godina

I Hilandar je pod zastitom Grckog zavoda za zastitu spomenika i to je normalno. Nas zavod je nebrojeno puta imao probleme sa grcima jer neke stvari nisu dozvoljavali. Brojni radovi devedesetih godina su se odvijali polu-legalno. Problem je da Pristina ima verovatno nula zastitara koji se "USKO STRUCNO" bave ocuvanjem vizantijske bastine. I TO JE PROBLEM!

tomy

pre 8 godina

Nemaju Albanci pojma sta je UNESKO i cime se bavi ali neko im je rekao da treba da budu clanovi sto vise medjunarodnih organizacija cime bi vise licili na drzavu.

Ivan

pre 8 godina

Baz namere da budem zloban, može li neko upućen da mi nabroji par 5 objekata Albanske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji?
Ima li ikakvog traga da su oni tu zaista neka vrsta starosedelaca, da su se vekovima kulturno razvijali, zidali neke objekte i sl ili su se samo masovno naselili i masovno rađali u 20.veku?

Hvala.

ne lupetaj

pre 8 godina

@...

Srbija se obavezala da nece "drzavu kosova" blokirati u REGIONALNIM organizacijama i inicijativama. Razumes? Nije tesko. Srbija se nije obavezala niti je duzna da pomaze albanskoj paradrzavi da se uclanjuje u medjunarodnim organizacijama niti da krsi rezoluciju 1244. Uostalom, UN je odbio da preda zahtev za clanstvo u UNESCO sto dovoljno govori o tome ko tu krsi obaveze, medjunarodno pravo i sta sve ne.

schlyamm

pre 8 godina

@Marina

Zasto mislimo da albanska naci-mafijaska paradrzava nece cuvati srpsku kulturnu bastinu? Iz iskustva gospodicna. Iz iskustva. Albanci su pred nosevima stotina i hiljada NATO vojnika, EU i UN birokrata u zadnjih desetak i vise godina unistili dobrani deo srpske kulturne bastine, sistematski se oduzima ili bespravno koristi imovina srpskih manastira itd. Zamislimo samo sta bi radili i sta ce da rade ako im se u potpunosti prepusti na "cuvanje" srpska kulturna bastina? I jos nesto, onaj ko kod kuce slavi unistavanje srpske paradrzave kao sto VI radite u Hrvatskoj, bi trebalo da sledi isti princip i kada se radi o identicnim slucajevima u susednim drzavama jer inace ispada teski licemer.

neko iz mase

pre 8 godina

@Ivan

Ja mogu pokušati ali znam samo za četiri. To su spomenik Bilu Klintonu u Prištini, spomenik Isi Boljetiniju (provokacija koju su izveli na sjeveru Kosova ali to je kratkog daha), kuća u kojoj je formirana Prizrenska liga u istoimenom gradu, spomenik Ademu Jašariju. Vjerovatno imaju još ovakvih spomenika albanskim teroristima i to je domet albanskih kulturnih spomenika. Čudno je za narod koji obitava tu od 17. vijeka da nema niti jedan jedini spomenik i bitan trag o svom postojanju. Kao da su na Kosovu i Metohiji bili samo statisti!

Judge

pre 8 godina

A prihvatljivo je da se napravi sporazum BG-PR da kosovska policija formira specijalnu diviziju da čuva sve te manastire, da u tu diviziju aplicira puno Srba policajaca koji se jedva kreću od veličine stomaka, da sede i dremaju što u kabinama što u kafanama na pet kilometara od svetinje.. i da odgovaraju samo generalnom direktoru u Prištini? To je sve prihvatljivo? Gospodo, pa nismo slepi...

rajko

pre 8 godina

Evo ovako, to su Sinan pašina džamija, Akifova džamija, Samostan Svetog Petra, Daut pašina Medresa, Stara crkva svetog Roka(7.vek) To što se kod nas nijw o tome učilo to je druga stvar.

Dejan

pre 8 godina

A kako bi se osecala, Marina, da su Srbi okupirali i uspesno zadrzali celokupnu kulturnu bastinu Hrvatske i sad to prijavili UNESCO? Nakon sto su je spalili po par puta. Verovatno bi isto tako bila "otvorenog uma". Hipokriti...

Босилеград

pre 8 godina

Nase crkve i manastire koje su oni pre 10 godina palile i rusile sad hoce da ih stave pod zastitom UNESKO, kao kulturna bastina nepostojece drzave.

Dejo

pre 8 godina

Sramota kako se skupljaju sitni politički poeni. Kosovo neće u UNESKO dok god nije zemlja članica UN. Ovo je bio pokušaj, a to što nije uspelo nema nikakve veze sa aktivnostima Srbije a posebno sa aktivnostima g-dina Dačića zvanog Kalemegdan.

muka mi licemera

pre 8 godina

@Marina

Albanska nacionalisticka paradrzava na Kosovu je nastala na etnickom ciscenju Srba i na negaciji bilo cega srpskog na Kosovu, ta i takva paradrzava ne bi stitila srpsku kulturnu bastinu nego bi pokusala da ih albanizuje. Prvi koraci su vec ucinjeni lansiranjem prica o "otetim ilirsko-albankim crkvama", sledeci potez bi bilo stvaranje "kosovarske pravoslavne crkve" i postepeno preuzimanje srpske kulturne bastine. Ne trazi "drzava kosova" clanstvo u Unesco-u jer joj je stalo do kulture, bastine ili nauke nego iz vrlo prizemnih nacionalistickih interesa. Pravljenje paralela izmedju rimskog carstva koje vise ne postoji, kulturnog nasledja tog rimskog carstva sa Kosovom i srpskom kulturnom bastinom je zamena teza u rangu predskolske ustanove.

my way

pre 8 godina

Sjajna vest! Ovde se radi o sprecavanju bezocne kradje ne samo nase drzave, vec nase istorije, naseg identiteta! Dosta je bilo apatije i kukavickog robovanja! Vostani Serbie!

Uskok

pre 8 godina

A kako mi danas štitimo manastire na Kosovu? Štite ih stranci, a to ih košta. Plaćamo li im štogod? Ako da, onda OK, a ako ne plaćamo, tako će i štiti.

Zemun grad SPO

pre 8 godina

Zbog izostanka sankcionisanja ekstremista koji su unistavali srpsko-hriscanske svetinje, Kosovo nije zasluzilo da bude clan UNESK-a. Medjutim, samo je pitanje vremena kada ce i do tog clanstva doci. Ono je vec primljeno u Olimpijski komitet, a dobijanjem studije o izvodljivosti, zapocelo je proceduru uclanjenja u EU.
Na nasu srecu, na insistiranje Vuka Draskovica, dok je bio ministar spoljnih poslova, Ahtisari je u svoj plan ubacio da su manastiri i crkve na KiM u vlasnistvu SPC sa sedistem u Beogradu, a ne lokalne eparhije na Kosovu, kako je ovaj imao nameru da napise. Ahtisarijev plan je danas sastavni deo Briselskog sporazuma i ustava Kosova.

EU

pre 8 godina

Srbija vodi totalno pogresnu politiku i na zalost laze svoj narod. Ulaskom Kosova u UNESCO mogla se traziti pomoc istog za zastitu spomenika. Ovako Srbija ne moze nista da ucini za nase spomenike tamo ali bitno je da smo blokirali. Znaci nasa politika se svodi na daj da sto vise otezamo drugima ali kad tad cemo izgubiti. Po meni je to mazohizam.

Marina

pre 8 godina

".....Te srpske svetinje bi, ukoliko bi Kosovo ušlo u Unesko, prešle pod zaštitu Prištine, što je za Srbiju neprihvatljivo."....

Zbog čega mislite da Kosovo neće čuvati "srpske svetinje" pogotovo kad postane član Uneska? Sve što je na teritoriju Republike Kosovo ne samo da jest nego i mora biti pod zaštitom Kosova i Kosovo mora snositi odgovornost za njihovo očuvanje zajedno sa srpskom zajednicom na Kosovu i državmo Srbijom koja se može uključiti u zaštitu "svojih svetinja". Kako bi izgledalo danas da je za pulsku arenu ili palaču Dioklecijana odgovorna Italija jer su u vrijeme izgradnje ovim područjima vladali Rimljani?
Nije problem kosovska briga za srpske svetinje ,briga je briga bez obzira od koga došla; problem je za Srbiju da bi to bio još jedan dokaz neovisnosti Kosova.

...

pre 8 godina

Potpisali ste briselski sporazum kojim ste se obvezali da nećete zaustavljati Republiku Kosovo u putu prema međunarodnim organizacijama. Na kraju ćete se čuditi kada će EU reći da ne poštujete potpisano.

Босилеград

pre 8 godina

Nase crkve i manastire koje su oni pre 10 godina palile i rusile sad hoce da ih stave pod zastitom UNESKO, kao kulturna bastina nepostojece drzave.

muka mi licemera

pre 8 godina

@Marina

Albanska nacionalisticka paradrzava na Kosovu je nastala na etnickom ciscenju Srba i na negaciji bilo cega srpskog na Kosovu, ta i takva paradrzava ne bi stitila srpsku kulturnu bastinu nego bi pokusala da ih albanizuje. Prvi koraci su vec ucinjeni lansiranjem prica o "otetim ilirsko-albankim crkvama", sledeci potez bi bilo stvaranje "kosovarske pravoslavne crkve" i postepeno preuzimanje srpske kulturne bastine. Ne trazi "drzava kosova" clanstvo u Unesco-u jer joj je stalo do kulture, bastine ili nauke nego iz vrlo prizemnih nacionalistickih interesa. Pravljenje paralela izmedju rimskog carstva koje vise ne postoji, kulturnog nasledja tog rimskog carstva sa Kosovom i srpskom kulturnom bastinom je zamena teza u rangu predskolske ustanove.

Dejan

pre 8 godina

A kako bi se osecala, Marina, da su Srbi okupirali i uspesno zadrzali celokupnu kulturnu bastinu Hrvatske i sad to prijavili UNESCO? Nakon sto su je spalili po par puta. Verovatno bi isto tako bila "otvorenog uma". Hipokriti...

my way

pre 8 godina

Sjajna vest! Ovde se radi o sprecavanju bezocne kradje ne samo nase drzave, vec nase istorije, naseg identiteta! Dosta je bilo apatije i kukavickog robovanja! Vostani Serbie!

Ivan

pre 8 godina

Baz namere da budem zloban, može li neko upućen da mi nabroji par 5 objekata Albanske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji?
Ima li ikakvog traga da su oni tu zaista neka vrsta starosedelaca, da su se vekovima kulturno razvijali, zidali neke objekte i sl ili su se samo masovno naselili i masovno rađali u 20.veku?

Hvala.

Marina

pre 8 godina

".....Te srpske svetinje bi, ukoliko bi Kosovo ušlo u Unesko, prešle pod zaštitu Prištine, što je za Srbiju neprihvatljivo."....

Zbog čega mislite da Kosovo neće čuvati "srpske svetinje" pogotovo kad postane član Uneska? Sve što je na teritoriju Republike Kosovo ne samo da jest nego i mora biti pod zaštitom Kosova i Kosovo mora snositi odgovornost za njihovo očuvanje zajedno sa srpskom zajednicom na Kosovu i državmo Srbijom koja se može uključiti u zaštitu "svojih svetinja". Kako bi izgledalo danas da je za pulsku arenu ili palaču Dioklecijana odgovorna Italija jer su u vrijeme izgradnje ovim područjima vladali Rimljani?
Nije problem kosovska briga za srpske svetinje ,briga je briga bez obzira od koga došla; problem je za Srbiju da bi to bio još jedan dokaz neovisnosti Kosova.

...

pre 8 godina

Potpisali ste briselski sporazum kojim ste se obvezali da nećete zaustavljati Republiku Kosovo u putu prema međunarodnim organizacijama. Na kraju ćete se čuditi kada će EU reći da ne poštujete potpisano.

tomy

pre 8 godina

Nemaju Albanci pojma sta je UNESKO i cime se bavi ali neko im je rekao da treba da budu clanovi sto vise medjunarodnih organizacija cime bi vise licili na drzavu.

konto

pre 8 godina

@Marina
Marina, dušo, kao prvo zašto stavljaš izraz srpske svetinje pod navodnicima? Srpskom narodu su to svetinje i ako tebi nisu to opet ne znači da ih trebaš stavljati pod navodnicima kao da su neki apstraktni pojam. Ako nešto treba doživljavati na taj način onda je to pre svega jednostrano proglašena "neovisna" (kako bi ti rekla) tzv. "Republika Kosovo"*, e na njega stavljaj navodnike, zvezdice i kojekakva čuda... A srpske svetinje ostavi Srbima kojima te svetinje nešto i znače! A šta tebi konkretno znači "neovisna država Kosovo"?!

орах

pre 8 godina

поменути српски обитељи (манастири) уврштени су на unesco листу светске баштине, након рушења и паљења које су извршили албанци марта 2004. овде није у питању прича о рестаурацији и конзервацији. војници штите баштину од физичког уништења.

Dejo

pre 8 godina

Sramota kako se skupljaju sitni politički poeni. Kosovo neće u UNESKO dok god nije zemlja članica UN. Ovo je bio pokušaj, a to što nije uspelo nema nikakve veze sa aktivnostima Srbije a posebno sa aktivnostima g-dina Dačića zvanog Kalemegdan.

EU

pre 8 godina

Srbija vodi totalno pogresnu politiku i na zalost laze svoj narod. Ulaskom Kosova u UNESCO mogla se traziti pomoc istog za zastitu spomenika. Ovako Srbija ne moze nista da ucini za nase spomenike tamo ali bitno je da smo blokirali. Znaci nasa politika se svodi na daj da sto vise otezamo drugima ali kad tad cemo izgubiti. Po meni je to mazohizam.

Uskok

pre 8 godina

A kako mi danas štitimo manastire na Kosovu? Štite ih stranci, a to ih košta. Plaćamo li im štogod? Ako da, onda OK, a ako ne plaćamo, tako će i štiti.

Zemun grad SPO

pre 8 godina

Zbog izostanka sankcionisanja ekstremista koji su unistavali srpsko-hriscanske svetinje, Kosovo nije zasluzilo da bude clan UNESK-a. Medjutim, samo je pitanje vremena kada ce i do tog clanstva doci. Ono je vec primljeno u Olimpijski komitet, a dobijanjem studije o izvodljivosti, zapocelo je proceduru uclanjenja u EU.
Na nasu srecu, na insistiranje Vuka Draskovica, dok je bio ministar spoljnih poslova, Ahtisari je u svoj plan ubacio da su manastiri i crkve na KiM u vlasnistvu SPC sa sedistem u Beogradu, a ne lokalne eparhije na Kosovu, kako je ovaj imao nameru da napise. Ahtisarijev plan je danas sastavni deo Briselskog sporazuma i ustava Kosova.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Dobijena bitka ali ne i rat. Izgubiti Decane, Gracanicu i Pecku patrijarsiju za srpski narod je ravno suicidu. Mi u Crnoj Gori smo istrajali na tom polju. Iako nekakva crnogorska pravoslavna crkva pokusava da izbije u prvi plan cime bi brojne Nemanjicke zaduzbine presle u njihove ruke, to je propao projekat. Iako zna da bude dosta agresivan i da nastupa sa retorikom neprihvatljivom za vjerskog poglavara, mitropolit Amfilohije je neko ko nas je odrzao i pomogao nam da istrajemo.

Srbin

pre 8 godina

Braćo Srbi , ne može neko drugi , naročito onaj ko je do sad uništavao, sve što je naše , od sutra da počne da čuva. Ustanimo i zaštitimo ono što je Naše.

savetnik zamenik

pre 8 godina

@ Lukas aus Agram
Nije izgubljeno dok mi to zvanično ne priznamo. A nećemo, nikad. Što se nas tiče, Kosovo može sto puta da proglasi nezavisnost, džaba mu, ćeraćemo se još

schlyamm

pre 8 godina

@Marina

Zasto mislimo da albanska naci-mafijaska paradrzava nece cuvati srpsku kulturnu bastinu? Iz iskustva gospodicna. Iz iskustva. Albanci su pred nosevima stotina i hiljada NATO vojnika, EU i UN birokrata u zadnjih desetak i vise godina unistili dobrani deo srpske kulturne bastine, sistematski se oduzima ili bespravno koristi imovina srpskih manastira itd. Zamislimo samo sta bi radili i sta ce da rade ako im se u potpunosti prepusti na "cuvanje" srpska kulturna bastina? I jos nesto, onaj ko kod kuce slavi unistavanje srpske paradrzave kao sto VI radite u Hrvatskoj, bi trebalo da sledi isti princip i kada se radi o identicnim slucajevima u susednim drzavama jer inace ispada teski licemer.

neko iz mase

pre 8 godina

@Ivan

Ja mogu pokušati ali znam samo za četiri. To su spomenik Bilu Klintonu u Prištini, spomenik Isi Boljetiniju (provokacija koju su izveli na sjeveru Kosova ali to je kratkog daha), kuća u kojoj je formirana Prizrenska liga u istoimenom gradu, spomenik Ademu Jašariju. Vjerovatno imaju još ovakvih spomenika albanskim teroristima i to je domet albanskih kulturnih spomenika. Čudno je za narod koji obitava tu od 17. vijeka da nema niti jedan jedini spomenik i bitan trag o svom postojanju. Kao da su na Kosovu i Metohiji bili samo statisti!

ne lupetaj

pre 8 godina

@...

Srbija se obavezala da nece "drzavu kosova" blokirati u REGIONALNIM organizacijama i inicijativama. Razumes? Nije tesko. Srbija se nije obavezala niti je duzna da pomaze albanskoj paradrzavi da se uclanjuje u medjunarodnim organizacijama niti da krsi rezoluciju 1244. Uostalom, UN je odbio da preda zahtev za clanstvo u UNESCO sto dovoljno govori o tome ko tu krsi obaveze, medjunarodno pravo i sta sve ne.

istina

pre 8 godina

Ako nešto treba doživljavati na taj način onda je to pre svega jednostrano proglašena "neovisna" (kako bi ti rekla) tzv. "Republika Kosovo"*
(konto, 12. avgust 2015 09:25)

Ovo je jedan od velikih zabluda i nerazumevanja kako stoje stvari u medjunarodnim odnosima. Naime kada Hrvatska i Slovenije proglasile nezavisnostu u Maju 1992 onda bile tzv. "nezavisne" drzave jer niko ih nije priznao posto to proglasenje bilo JEDNOSTRANO i sa krsenjme Ustava SFRJ iz 1974 (clan 5 Ustava) koji izricito trazio SAGLASNOST svih republika i auonomnih pokrajina (Kosovo i Vojvodina) za takav potez Hrvatske i Slovenije.

Doduse Ustav SFRJ (u ustavnim nacelima) priznao pravo naroda na samoopredeljenje do otcepljenja ali to znaci da u Hrvatskoj to pravo imali narodi u Hrvatsko tj. Srbi i Hrvati a ne R. Hrvatska. Dakle R. Hrvatska je proglasila "neovisnost" apsolutno krsenjem Ustava SFRJ. Kosovo nije cinilo nista drugacije - bilo samo krsenje Ustava Srbije ali kao sto kaze MSP u Hag, nije bilo ni krsenje medjunarodnog prava ni rezolucije 1244.

I kao sto se desi u takvim slucajevima i kao sto kazu sam UN, u takvim situacijama onda OSTALE DRZAVE odlucuju kako ce biti dalje. Tako Decembra 1992 (posle 6 meseci) SL i HR priznala Nemacka a potom i druge zemlje. Kosovo dobilo prvo priznanje posle samo 6 sata a sve do danas ima 111 priznanja sto je vise nego dovoljno da ima status drzave jer bez problema moze u Generalnu Skupstinu UN kao DRZAVA posmatrac posto treba samo 97 glasova (prosta vecina).

rajko

pre 8 godina

Evo ovako, to su Sinan pašina džamija, Akifova džamija, Samostan Svetog Petra, Daut pašina Medresa, Stara crkva svetog Roka(7.vek) To što se kod nas nijw o tome učilo to je druga stvar.

istorija

pre 8 godina

Ima li ikakvog traga da su oni tu zaista neka vrsta starosedelaca, da su se vekovima kulturno razvijali, zidali neke objekte i sl ili su se samo masovno naselili i masovno rađali u 20.veku?

Hvala.
(Ivan, 12. avgust 2015 09:08)

Pa procitaj knjigu istorije iz 6-tog razreda osnovnih skola u Srbiji i nacices odgovor.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Ipak ne treba zaboraviti i najveću kulturnu baštinu države Kosova, koju obavezno treba staviti pod zaštitu UNESCO-a
spomenik 42. predsedniku USA Williamu Jefferson Clintonu u Prištini.

Nikola

pre 8 godina

"Evo ovako, to su Sinan pašina džamija, Akifova džamija, Samostan Svetog Petra, Daut pašina Medresa, Stara crkva svetog Roka(7.vek) To što se kod nas nijw o tome učilo to je druga stvar.
(rajko, 12. avgust 2015 09:35) "

Rajko, jel si ti ozbiljan, mislis da je to albanska kulturna bastina?

Àndrija

pre 8 godina

Poanta kulturne baštine na UNESCO listi je da se ta smatra svjetskim civilizacijskim nasljeđem i da se netko brine o njoj. To ne znači da ta mjesta moraju zadržati prvobitnu ili trenutnu namjenu, naprotiv. Primjeri za to su Pantheon i Aja Sofia, koji su daleko bitniji od bilo čega na Kosovu.

Ako Kosovo nije članica UNESCO, nema obavezu brinuti se za te objekte. Ako Srbija želi tu obavezu, treba suglasnost Kosova. U oba slučaja, Srbija na neki način priznaje Kosovu suverenitet.

Marina

pre 8 godina

(schlyamm, 12. avgust 2015 09:43)

Ja mislim da članstvo u Unesku obvezuje države članice pa će time i Kosovo morati čuvati srpsku baštinu na Kosovu. Nijedna vlast Kosova neće proglasiti srpske manastire albanskim naslijeđem ,naprotiv,Kosovo je dužno i po Ahtisarijevom planu i briselskom sporazumu čuvati srpsku baštinu,a za čuvare ne brinite jer je i to propisano slovom sporazuma.
Nemojte uspoređivati Martićevu tzv.RSK s Kosovom,razlika je tome da je Kosovo priznata država od strane više od 100 članica UN,a tzv.RSK je priznavala samo Srbija ali ni to nije obavila formalno-pravno nego prešutno podržavajući paradržavnu valst u Kninu.
I dalje smatram da će srpsku baštinu najbolje čuvati ona zemlja u kojoj se baština nalazi,ali ni pomoć matičnih država neće se odbaciti.

Judge

pre 8 godina

A prihvatljivo je da se napravi sporazum BG-PR da kosovska policija formira specijalnu diviziju da čuva sve te manastire, da u tu diviziju aplicira puno Srba policajaca koji se jedva kreću od veličine stomaka, da sede i dremaju što u kabinama što u kafanama na pet kilometara od svetinje.. i da odgovaraju samo generalnom direktoru u Prištini? To je sve prihvatljivo? Gospodo, pa nismo slepi...

Baka s desne strane

pre 8 godina

Opet si promasio Dacicu, al nema veze. UNO njie odbio nikakav zahtev Kosova jer Kosovo nije podneo nikakav zahtev UNO-a. UNO je samo odbio da bude podsrednik medju Pristine i Pariza cemu se Pristini otvorila nova vrata da komunicira direktno UNESCOm.Nema nikakve sumnje da ekzekutivni komitet UNESKOa uzeti u obzir zahtev Kosova u oktobru.
Prijatno

urbatectonic

pre 8 godina

I Hilandar je pod zastitom Grckog zavoda za zastitu spomenika i to je normalno. Nas zavod je nebrojeno puta imao probleme sa grcima jer neke stvari nisu dozvoljavali. Brojni radovi devedesetih godina su se odvijali polu-legalno. Problem je da Pristina ima verovatno nula zastitara koji se "USKO STRUCNO" bave ocuvanjem vizantijske bastine. I TO JE PROBLEM!

Homo politicus

pre 8 godina

Vekovima srpski manastiri nisu bili pod zastitom Uneska pa ih niko nije svojatao kao svoje, prica o toboze zastiti koju bi pruzio Unesko je izlisna ovo stoga sto Srbi mogu itekako brinuti o kulturnom nasledju bez Albanaca i bez Uneska.

Bolesni Um

pre 8 godina

Ne znam na koji to način trenutno Srbija može zaštiti manastira koji spadaju u Unsko baštinu?!? Kako Srbija štiti te manastire? Bolje je da to preuzme Kosovo, jer će onda oni morati da ih štite, dok sad gledaju samo kako da ih poruse...

mlekadzija

pre 8 godina

Dugacak je spisak zemalja koje su vise nego rad da umesto tzv. Kosova upute zahtev UNESKU... na dnu strane, stajace slucajno ne odbiti zahtev!!! P.S> Pitanje je samo vremena kada ce da budu unisteni ne samo oni spomenici kulture koji su vec pod zastitom UNESKA nego i ostali...

schlyamm

pre 8 godina

@Marina

A zasto ne bi uporedjivali RSK i "republjik kosova"? Nacionalna manjina ne zeli da zivi u okviru dzrave na cijoj teritoriji zivi i pokusava da se otcepi. Srbe zbog toga proteruju i proglasavaju "velikosrbima" a ovakvi kao vi jos i slavite njihov progon dok Albanci uz podrsku Amerike u tome uspevaju i ovakvi kao vi jos i likuju svemu tome i izigravaju vece Albance od Albanaca. To se zove vrhunsko licemerje. Ocigledno da nikada niste bili ni jedan sekund na Kosovu te je nejasno zasto se ponasate kao neki poznavalac? Albanci vec uveliko svojataju srpsku kulturnu bastinu a za to imate dokaz ako posetite neke od sajtova ministarstva "drzave kosova" gde se Srbi ni ne spominju a srpska kulturna bastina se predstavlja kao albansko-ilirska. Albanci su imali 15 godina da pokazu koliko su sposobni da brinu o kulturnoj bastini. 15 godina!. Za to vreme unisteno je i oskrnavljeno na desetine srpskih crkava i manastira, srpskih groblja, imovina manastira se otudjuje, bespravno se koristi, bespravno se podizu objketi Albanaca. Vasi stavovi su ili izrazito podli ili ste naivni do besvesti. Treceg nema. U svakom slucaju, imate vi dosta da resavate u vasoj Hrvatkoj te se bavite time.

Risto

pre 8 godina

Gospodo komentatori, Kulturna baština KOSOVA ne znači kulturna baština Albanaca a još manje znači da će KOsovski Albanci imati ekskluzivno pravo uoravljanja tom imovino ali će Kosovska škupština , u kojoj su i Srbi sa Kosova, imati velike obaveze o zaštiti te imovine i obezbeđenju potrebnih materijalnih sredstava za tekuće i investiciono održavanje tih objekat . Pored toga, nisu ni malo zanemarljiva novčana sredstva koje će Kosovska vlada morati uplačivati UNESKU kao članica UNESKA. Mehanizam funkcionisana tih objekata regulisaće Pravoslavno sveštenstvo sa Kosova na isti način kao što Bajrakli džamijom upravlja gospodin Jusuf Spasić i katoličkom crkvom u Srbiji gospodin Hočevar. Zahtev Kosova može da ne bude prihvaćan zato što Kosovo nije član UN ali ako to jednog dana bude onda o tome više neče biti polemike.

svega ima

pre 8 godina

@Marina

Albanci nisu u stanju da ispune uslove za beli sengen iako imaju finansijsku i svaku drugu pomoc EU i SAD. Za ovih 15 godina nisu uspeli da izgrade institucije i ostvare osnovne standarde u sudstvu, policiji, zastiti prava, imovinskim pitanjima, i ti isti Albanci ce kao da stite srpsku kulturnu bastinu i da ispunjavaju standarde UNESCO-a? Moda da se salite ili ste na necemu. Moje misljenje je da ce srpsku kulturnu bastinu NAJBOLJE da stite Srbi i drzava Srbija. Sigurno bolje od onih koji su te iste crkve i manastire rusili i palili. Vama su Albanci obecali da ce stititi srpsku kulturnu bastinu? Odakle vi znate kako ce se Albanci ponasati? Vidoviti ste? Onda bolje igrajte loto. Ako nemate dovoljno kapaciteta da shvatite da se na Kosovu vrsi temeljna albanizacija u sta spada i preuzimanje i albanizovanje kulturne bastine i ako verujete u nekakve dobre namere Albanca, onda je bolje da preskocite komentarisanje i bavite se necim manje zahtevnim.

patologija

pre 8 godina

@Marina

Vasa Hrvatska je clanica EU, UNESCO-a itd i niste u stanju da zastite par tabli sa cirilicnim natpisima. Zamislimo samo na sta bi licila albanska :zastita". Clanstvo u UNESCO-u albanske "r. kosova" ne garantuje nikakvu zastitu za srpsku kulturnu bastinu, garantuje samo pojednostavljeniji nacin da se Albanci docepaju srpske kulturne bastine i da je proglase za svoju. Ako niste ukapirali, ta albanska paradrzava je jedna nacionalisticka tvorevina, izgradjena na 19. vekovnom neizvljenom nacionalizmu gde su na vlasti likovi kao sto su Taci, haradinaj. Nije to demokratska i multietnicka drzava sa visokim standardima kojoj mozes nesto da prepustis. Albance vec godinama obavezuju mnogi sporazumi, o vracanju imovine, o povratku prognanih, pogledajte samo koji su im rezultati u tome. I na kraju, nejasno je zasto neko ko nema pojma o Kosovu niti o tamosnjim odnosima ima potrebu da se na ovakav jednostran nacin mesa kao sto vi radite i to sa takvom upornoscu? Sta vi hocete?

istina

pre 8 godina

@istina
Slusaj, sigurimi botu, da je zaista tako kako ti to "tumacis" vec davno bi ta tvoja "drzava" bila i u UN-u, i u UNESCO-u i u svim medjunarodnim organizacijama. Juzni Sudan kao zadnja drzava koja je primljena u UN je to sredila u roku od par meseci.
(dosadan kao sigurimi bot, 12. avgust 2015 13:37)

Kosovo nije u UN, kao punopravni clan, jer ruska drzava ulozila veto . Juzni Sudan jeste u UN i usao u UN ne za par meseci vec samo 5 dana nakon proglasenja nezavisnosti zato sto niko nije ulozio veto u SB. Sloveniji i Hrvatskoj je trebalo godinu dana da uje u UN ako se dobro secam. Tada Rusija nije ulozila veto za prijem Slovenije i Hrvatske u UN mada Srbija nije tada priznala ni Sloveniju ni Hrvatsku. Ako tada Rusija izdala Srbiju hoce i sada, recimo ako zapad prizna Krim kao deo Rusije, sutradan imas Kosovo u UN.

A da li je Kosovo drzava? To je vrlo lako resiti. Samo pogledati sta o tome kaze UN i sve je jasno. UN, vise nego JASNO, kaze da priznanje jedne DRZAVE jeste STVAR ostalih DRZAVA. Dakle NE odlucuje UN ko jeste i ko nije drzava vec OSTALE DRZAVE. A ostale drzave su ODLUCILE da Kosovo JESTE drzava jer 111 njih od 193 kazo to i fromalno a 20 ili 30 ostalih neformalno poput Grcke, Slovakije, Rumunije i ostalih koje ne priznaju Kosovo formalno ali neformanlo u svakom aspketu tretiraju Kosovo kao drzava. Pa cak i Spanija i Kipar jer recimo SSP sa EU mogu potpisati samo DRZAVE.

Jasnije od ovoga ne moze biti.

dosadan kao sigurimi bot

pre 8 godina

@istina

Mozes ti da umislis da si Miss Univerzuma i mogu tvoji drugari isto da te smatraju za Miss Univerzuma, medjutim dovoljan je pogled u ogledalo da se vidi da ti nisi Miss Univerzuma. Isto to vazi i za tu vasu "drzavu". Mozes ti da tupis istu suplju pricu, zamenjujes teze, rasipas demagogiju i jeftinu propagandu do besvesti ali dovoljno je pogledati tu tvoju "drzavu" i videti da je to sve, samo ne nezavisna i suverena drzava. Sama cinjenica da je prosla DECENIJA od samoproglasenja a da nije doslo do clanstva u UN-u a sta predstavlja sitnicu za svaku drzavu, dovoljno govori za svakoga sa vise od dva grama mozga. Ta tvoja tvorevina je jedan sporni, bespravni PROTEKTORAT i kraj. A ti samo nastavi da odradjujes burek i kiflu za svoje "spinovanje" i ponavljanje besmislenih fraza. Koga zanima.

smarate

pre 8 godina

@Baka s desne strane

Malcice si ti promasio, ako mozete direktno da podnesete zahtev i da se uclanite sto to vec davno niste uradili? Tragikomicni ste vec sa tim vasim 19. vekovnim izivljavanjem.

Jovan little

pre 8 godina

Pd zastitom Kosova ne u potpisanom ugovoru nego pod zastitom Pristine, mislim da ne treba odbijati predloge, kada vec Srbija nije na tom spisku

dosadan kao sigurimi bot

pre 8 godina

@istina
Slusaj, sigurimi botu, da je zaista tako kako ti to "tumacis" vec davno bi ta tvoja "drzava" bila i u UN-u, i u UNESCO-u i u svim medjunarodnim organizacijama. Juzni Sudan kao zadnja drzava koja je primljena u UN je to sredila u roku od par meseci. Par meseci u odnosu na vasih deceniju i po koliko vec bezuspesno pokusavate da se legalizujete. Da je tako kako ti "tumacis" ne bi ni ti visio ovde, gulio tastaturu i ponavljao jedno te istu suplju spiku.

paraistorija

pre 8 godina

@istorija

Procitao sam udzbenik iz storije za 6. razred osnovne i nigde ne pise da su Albanci starosedeoci, nikakvih utemeljenih dokaza nema da imaju veze sa Ilirima, Dardanima, Tracanima niti da su izgradili bilo sta znacajno na tom Kosovu. Mozda sam trebao da uzmem albanski udzbenik iz istorije ali naucnu fantastiku i bajke vise volim da gledam u filmovima nego da je citam iz udzbenika

Marina

pre 8 godina

".....Te srpske svetinje bi, ukoliko bi Kosovo ušlo u Unesko, prešle pod zaštitu Prištine, što je za Srbiju neprihvatljivo."....

Zbog čega mislite da Kosovo neće čuvati "srpske svetinje" pogotovo kad postane član Uneska? Sve što je na teritoriju Republike Kosovo ne samo da jest nego i mora biti pod zaštitom Kosova i Kosovo mora snositi odgovornost za njihovo očuvanje zajedno sa srpskom zajednicom na Kosovu i državmo Srbijom koja se može uključiti u zaštitu "svojih svetinja". Kako bi izgledalo danas da je za pulsku arenu ili palaču Dioklecijana odgovorna Italija jer su u vrijeme izgradnje ovim područjima vladali Rimljani?
Nije problem kosovska briga za srpske svetinje ,briga je briga bez obzira od koga došla; problem je za Srbiju da bi to bio još jedan dokaz neovisnosti Kosova.

EU

pre 8 godina

Srbija vodi totalno pogresnu politiku i na zalost laze svoj narod. Ulaskom Kosova u UNESCO mogla se traziti pomoc istog za zastitu spomenika. Ovako Srbija ne moze nista da ucini za nase spomenike tamo ali bitno je da smo blokirali. Znaci nasa politika se svodi na daj da sto vise otezamo drugima ali kad tad cemo izgubiti. Po meni je to mazohizam.

Uskok

pre 8 godina

A kako mi danas štitimo manastire na Kosovu? Štite ih stranci, a to ih košta. Plaćamo li im štogod? Ako da, onda OK, a ako ne plaćamo, tako će i štiti.

Босилеград

pre 8 godina

Nase crkve i manastire koje su oni pre 10 godina palile i rusile sad hoce da ih stave pod zastitom UNESKO, kao kulturna bastina nepostojece drzave.

my way

pre 8 godina

Sjajna vest! Ovde se radi o sprecavanju bezocne kradje ne samo nase drzave, vec nase istorije, naseg identiteta! Dosta je bilo apatije i kukavickog robovanja! Vostani Serbie!

muka mi licemera

pre 8 godina

@Marina

Albanska nacionalisticka paradrzava na Kosovu je nastala na etnickom ciscenju Srba i na negaciji bilo cega srpskog na Kosovu, ta i takva paradrzava ne bi stitila srpsku kulturnu bastinu nego bi pokusala da ih albanizuje. Prvi koraci su vec ucinjeni lansiranjem prica o "otetim ilirsko-albankim crkvama", sledeci potez bi bilo stvaranje "kosovarske pravoslavne crkve" i postepeno preuzimanje srpske kulturne bastine. Ne trazi "drzava kosova" clanstvo u Unesco-u jer joj je stalo do kulture, bastine ili nauke nego iz vrlo prizemnih nacionalistickih interesa. Pravljenje paralela izmedju rimskog carstva koje vise ne postoji, kulturnog nasledja tog rimskog carstva sa Kosovom i srpskom kulturnom bastinom je zamena teza u rangu predskolske ustanove.

...

pre 8 godina

Potpisali ste briselski sporazum kojim ste se obvezali da nećete zaustavljati Republiku Kosovo u putu prema međunarodnim organizacijama. Na kraju ćete se čuditi kada će EU reći da ne poštujete potpisano.

Àndrija

pre 8 godina

Poanta kulturne baštine na UNESCO listi je da se ta smatra svjetskim civilizacijskim nasljeđem i da se netko brine o njoj. To ne znači da ta mjesta moraju zadržati prvobitnu ili trenutnu namjenu, naprotiv. Primjeri za to su Pantheon i Aja Sofia, koji su daleko bitniji od bilo čega na Kosovu.

Ako Kosovo nije članica UNESCO, nema obavezu brinuti se za te objekte. Ako Srbija želi tu obavezu, treba suglasnost Kosova. U oba slučaja, Srbija na neki način priznaje Kosovu suverenitet.

rajko

pre 8 godina

Evo ovako, to su Sinan pašina džamija, Akifova džamija, Samostan Svetog Petra, Daut pašina Medresa, Stara crkva svetog Roka(7.vek) To što se kod nas nijw o tome učilo to je druga stvar.

Ivan

pre 8 godina

Baz namere da budem zloban, može li neko upućen da mi nabroji par 5 objekata Albanske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji?
Ima li ikakvog traga da su oni tu zaista neka vrsta starosedelaca, da su se vekovima kulturno razvijali, zidali neke objekte i sl ili su se samo masovno naselili i masovno rađali u 20.veku?

Hvala.

tomy

pre 8 godina

Nemaju Albanci pojma sta je UNESKO i cime se bavi ali neko im je rekao da treba da budu clanovi sto vise medjunarodnih organizacija cime bi vise licili na drzavu.

Bolesni Um

pre 8 godina

Ne znam na koji to način trenutno Srbija može zaštiti manastira koji spadaju u Unsko baštinu?!? Kako Srbija štiti te manastire? Bolje je da to preuzme Kosovo, jer će onda oni morati da ih štite, dok sad gledaju samo kako da ih poruse...

Marina

pre 8 godina

(schlyamm, 12. avgust 2015 09:43)

Ja mislim da članstvo u Unesku obvezuje države članice pa će time i Kosovo morati čuvati srpsku baštinu na Kosovu. Nijedna vlast Kosova neće proglasiti srpske manastire albanskim naslijeđem ,naprotiv,Kosovo je dužno i po Ahtisarijevom planu i briselskom sporazumu čuvati srpsku baštinu,a za čuvare ne brinite jer je i to propisano slovom sporazuma.
Nemojte uspoređivati Martićevu tzv.RSK s Kosovom,razlika je tome da je Kosovo priznata država od strane više od 100 članica UN,a tzv.RSK je priznavala samo Srbija ali ni to nije obavila formalno-pravno nego prešutno podržavajući paradržavnu valst u Kninu.
I dalje smatram da će srpsku baštinu najbolje čuvati ona zemlja u kojoj se baština nalazi,ali ni pomoć matičnih država neće se odbaciti.

schlyamm

pre 8 godina

@Marina

Zasto mislimo da albanska naci-mafijaska paradrzava nece cuvati srpsku kulturnu bastinu? Iz iskustva gospodicna. Iz iskustva. Albanci su pred nosevima stotina i hiljada NATO vojnika, EU i UN birokrata u zadnjih desetak i vise godina unistili dobrani deo srpske kulturne bastine, sistematski se oduzima ili bespravno koristi imovina srpskih manastira itd. Zamislimo samo sta bi radili i sta ce da rade ako im se u potpunosti prepusti na "cuvanje" srpska kulturna bastina? I jos nesto, onaj ko kod kuce slavi unistavanje srpske paradrzave kao sto VI radite u Hrvatskoj, bi trebalo da sledi isti princip i kada se radi o identicnim slucajevima u susednim drzavama jer inace ispada teski licemer.

Dejan

pre 8 godina

A kako bi se osecala, Marina, da su Srbi okupirali i uspesno zadrzali celokupnu kulturnu bastinu Hrvatske i sad to prijavili UNESCO? Nakon sto su je spalili po par puta. Verovatno bi isto tako bila "otvorenog uma". Hipokriti...

neko iz mase

pre 8 godina

@Ivan

Ja mogu pokušati ali znam samo za četiri. To su spomenik Bilu Klintonu u Prištini, spomenik Isi Boljetiniju (provokacija koju su izveli na sjeveru Kosova ali to je kratkog daha), kuća u kojoj je formirana Prizrenska liga u istoimenom gradu, spomenik Ademu Jašariju. Vjerovatno imaju još ovakvih spomenika albanskim teroristima i to je domet albanskih kulturnih spomenika. Čudno je za narod koji obitava tu od 17. vijeka da nema niti jedan jedini spomenik i bitan trag o svom postojanju. Kao da su na Kosovu i Metohiji bili samo statisti!

Zemun grad SPO

pre 8 godina

Zbog izostanka sankcionisanja ekstremista koji su unistavali srpsko-hriscanske svetinje, Kosovo nije zasluzilo da bude clan UNESK-a. Medjutim, samo je pitanje vremena kada ce i do tog clanstva doci. Ono je vec primljeno u Olimpijski komitet, a dobijanjem studije o izvodljivosti, zapocelo je proceduru uclanjenja u EU.
Na nasu srecu, na insistiranje Vuka Draskovica, dok je bio ministar spoljnih poslova, Ahtisari je u svoj plan ubacio da su manastiri i crkve na KiM u vlasnistvu SPC sa sedistem u Beogradu, a ne lokalne eparhije na Kosovu, kako je ovaj imao nameru da napise. Ahtisarijev plan je danas sastavni deo Briselskog sporazuma i ustava Kosova.

savetnik zamenik

pre 8 godina

@ Lukas aus Agram
Nije izgubljeno dok mi to zvanično ne priznamo. A nećemo, nikad. Što se nas tiče, Kosovo može sto puta da proglasi nezavisnost, džaba mu, ćeraćemo se još

konto

pre 8 godina

@Marina
Marina, dušo, kao prvo zašto stavljaš izraz srpske svetinje pod navodnicima? Srpskom narodu su to svetinje i ako tebi nisu to opet ne znači da ih trebaš stavljati pod navodnicima kao da su neki apstraktni pojam. Ako nešto treba doživljavati na taj način onda je to pre svega jednostrano proglašena "neovisna" (kako bi ti rekla) tzv. "Republika Kosovo"*, e na njega stavljaj navodnike, zvezdice i kojekakva čuda... A srpske svetinje ostavi Srbima kojima te svetinje nešto i znače! A šta tebi konkretno znači "neovisna država Kosovo"?!

Srbin

pre 8 godina

Braćo Srbi , ne može neko drugi , naročito onaj ko je do sad uništavao, sve što je naše , od sutra da počne da čuva. Ustanimo i zaštitimo ono što je Naše.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Dobijena bitka ali ne i rat. Izgubiti Decane, Gracanicu i Pecku patrijarsiju za srpski narod je ravno suicidu. Mi u Crnoj Gori smo istrajali na tom polju. Iako nekakva crnogorska pravoslavna crkva pokusava da izbije u prvi plan cime bi brojne Nemanjicke zaduzbine presle u njihove ruke, to je propao projekat. Iako zna da bude dosta agresivan i da nastupa sa retorikom neprihvatljivom za vjerskog poglavara, mitropolit Amfilohije je neko ko nas je odrzao i pomogao nam da istrajemo.

istorija

pre 8 godina

Ima li ikakvog traga da su oni tu zaista neka vrsta starosedelaca, da su se vekovima kulturno razvijali, zidali neke objekte i sl ili su se samo masovno naselili i masovno rađali u 20.veku?

Hvala.
(Ivan, 12. avgust 2015 09:08)

Pa procitaj knjigu istorije iz 6-tog razreda osnovnih skola u Srbiji i nacices odgovor.

Judge

pre 8 godina

A prihvatljivo je da se napravi sporazum BG-PR da kosovska policija formira specijalnu diviziju da čuva sve te manastire, da u tu diviziju aplicira puno Srba policajaca koji se jedva kreću od veličine stomaka, da sede i dremaju što u kabinama što u kafanama na pet kilometara od svetinje.. i da odgovaraju samo generalnom direktoru u Prištini? To je sve prihvatljivo? Gospodo, pa nismo slepi...

ne lupetaj

pre 8 godina

@...

Srbija se obavezala da nece "drzavu kosova" blokirati u REGIONALNIM organizacijama i inicijativama. Razumes? Nije tesko. Srbija se nije obavezala niti je duzna da pomaze albanskoj paradrzavi da se uclanjuje u medjunarodnim organizacijama niti da krsi rezoluciju 1244. Uostalom, UN je odbio da preda zahtev za clanstvo u UNESCO sto dovoljno govori o tome ko tu krsi obaveze, medjunarodno pravo i sta sve ne.

Dejo

pre 8 godina

Sramota kako se skupljaju sitni politički poeni. Kosovo neće u UNESKO dok god nije zemlja članica UN. Ovo je bio pokušaj, a to što nije uspelo nema nikakve veze sa aktivnostima Srbije a posebno sa aktivnostima g-dina Dačića zvanog Kalemegdan.

Homo politicus

pre 8 godina

Vekovima srpski manastiri nisu bili pod zastitom Uneska pa ih niko nije svojatao kao svoje, prica o toboze zastiti koju bi pruzio Unesko je izlisna ovo stoga sto Srbi mogu itekako brinuti o kulturnom nasledju bez Albanaca i bez Uneska.

орах

pre 8 godina

поменути српски обитељи (манастири) уврштени су на unesco листу светске баштине, након рушења и паљења које су извршили албанци марта 2004. овде није у питању прича о рестаурацији и конзервацији. војници штите баштину од физичког уништења.

Nikola

pre 8 godina

"Evo ovako, to su Sinan pašina džamija, Akifova džamija, Samostan Svetog Petra, Daut pašina Medresa, Stara crkva svetog Roka(7.vek) To što se kod nas nijw o tome učilo to je druga stvar.
(rajko, 12. avgust 2015 09:35) "

Rajko, jel si ti ozbiljan, mislis da je to albanska kulturna bastina?

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Ipak ne treba zaboraviti i najveću kulturnu baštinu države Kosova, koju obavezno treba staviti pod zaštitu UNESCO-a
spomenik 42. predsedniku USA Williamu Jefferson Clintonu u Prištini.

urbatectonic

pre 8 godina

I Hilandar je pod zastitom Grckog zavoda za zastitu spomenika i to je normalno. Nas zavod je nebrojeno puta imao probleme sa grcima jer neke stvari nisu dozvoljavali. Brojni radovi devedesetih godina su se odvijali polu-legalno. Problem je da Pristina ima verovatno nula zastitara koji se "USKO STRUCNO" bave ocuvanjem vizantijske bastine. I TO JE PROBLEM!

istina

pre 8 godina

Ako nešto treba doživljavati na taj način onda je to pre svega jednostrano proglašena "neovisna" (kako bi ti rekla) tzv. "Republika Kosovo"*
(konto, 12. avgust 2015 09:25)

Ovo je jedan od velikih zabluda i nerazumevanja kako stoje stvari u medjunarodnim odnosima. Naime kada Hrvatska i Slovenije proglasile nezavisnostu u Maju 1992 onda bile tzv. "nezavisne" drzave jer niko ih nije priznao posto to proglasenje bilo JEDNOSTRANO i sa krsenjme Ustava SFRJ iz 1974 (clan 5 Ustava) koji izricito trazio SAGLASNOST svih republika i auonomnih pokrajina (Kosovo i Vojvodina) za takav potez Hrvatske i Slovenije.

Doduse Ustav SFRJ (u ustavnim nacelima) priznao pravo naroda na samoopredeljenje do otcepljenja ali to znaci da u Hrvatskoj to pravo imali narodi u Hrvatsko tj. Srbi i Hrvati a ne R. Hrvatska. Dakle R. Hrvatska je proglasila "neovisnost" apsolutno krsenjem Ustava SFRJ. Kosovo nije cinilo nista drugacije - bilo samo krsenje Ustava Srbije ali kao sto kaze MSP u Hag, nije bilo ni krsenje medjunarodnog prava ni rezolucije 1244.

I kao sto se desi u takvim slucajevima i kao sto kazu sam UN, u takvim situacijama onda OSTALE DRZAVE odlucuju kako ce biti dalje. Tako Decembra 1992 (posle 6 meseci) SL i HR priznala Nemacka a potom i druge zemlje. Kosovo dobilo prvo priznanje posle samo 6 sata a sve do danas ima 111 priznanja sto je vise nego dovoljno da ima status drzave jer bez problema moze u Generalnu Skupstinu UN kao DRZAVA posmatrac posto treba samo 97 glasova (prosta vecina).

mlekadzija

pre 8 godina

Dugacak je spisak zemalja koje su vise nego rad da umesto tzv. Kosova upute zahtev UNESKU... na dnu strane, stajace slucajno ne odbiti zahtev!!! P.S> Pitanje je samo vremena kada ce da budu unisteni ne samo oni spomenici kulture koji su vec pod zastitom UNESKA nego i ostali...

Jovan little

pre 8 godina

Pd zastitom Kosova ne u potpisanom ugovoru nego pod zastitom Pristine, mislim da ne treba odbijati predloge, kada vec Srbija nije na tom spisku

schlyamm

pre 8 godina

@Marina

A zasto ne bi uporedjivali RSK i "republjik kosova"? Nacionalna manjina ne zeli da zivi u okviru dzrave na cijoj teritoriji zivi i pokusava da se otcepi. Srbe zbog toga proteruju i proglasavaju "velikosrbima" a ovakvi kao vi jos i slavite njihov progon dok Albanci uz podrsku Amerike u tome uspevaju i ovakvi kao vi jos i likuju svemu tome i izigravaju vece Albance od Albanaca. To se zove vrhunsko licemerje. Ocigledno da nikada niste bili ni jedan sekund na Kosovu te je nejasno zasto se ponasate kao neki poznavalac? Albanci vec uveliko svojataju srpsku kulturnu bastinu a za to imate dokaz ako posetite neke od sajtova ministarstva "drzave kosova" gde se Srbi ni ne spominju a srpska kulturna bastina se predstavlja kao albansko-ilirska. Albanci su imali 15 godina da pokazu koliko su sposobni da brinu o kulturnoj bastini. 15 godina!. Za to vreme unisteno je i oskrnavljeno na desetine srpskih crkava i manastira, srpskih groblja, imovina manastira se otudjuje, bespravno se koristi, bespravno se podizu objketi Albanaca. Vasi stavovi su ili izrazito podli ili ste naivni do besvesti. Treceg nema. U svakom slucaju, imate vi dosta da resavate u vasoj Hrvatkoj te se bavite time.

dosadan kao sigurimi bot

pre 8 godina

@istina
Slusaj, sigurimi botu, da je zaista tako kako ti to "tumacis" vec davno bi ta tvoja "drzava" bila i u UN-u, i u UNESCO-u i u svim medjunarodnim organizacijama. Juzni Sudan kao zadnja drzava koja je primljena u UN je to sredila u roku od par meseci. Par meseci u odnosu na vasih deceniju i po koliko vec bezuspesno pokusavate da se legalizujete. Da je tako kako ti "tumacis" ne bi ni ti visio ovde, gulio tastaturu i ponavljao jedno te istu suplju spiku.

Risto

pre 8 godina

Gospodo komentatori, Kulturna baština KOSOVA ne znači kulturna baština Albanaca a još manje znači da će KOsovski Albanci imati ekskluzivno pravo uoravljanja tom imovino ali će Kosovska škupština , u kojoj su i Srbi sa Kosova, imati velike obaveze o zaštiti te imovine i obezbeđenju potrebnih materijalnih sredstava za tekuće i investiciono održavanje tih objekat . Pored toga, nisu ni malo zanemarljiva novčana sredstva koje će Kosovska vlada morati uplačivati UNESKU kao članica UNESKA. Mehanizam funkcionisana tih objekata regulisaće Pravoslavno sveštenstvo sa Kosova na isti način kao što Bajrakli džamijom upravlja gospodin Jusuf Spasić i katoličkom crkvom u Srbiji gospodin Hočevar. Zahtev Kosova može da ne bude prihvaćan zato što Kosovo nije član UN ali ako to jednog dana bude onda o tome više neče biti polemike.

svega ima

pre 8 godina

@Marina

Albanci nisu u stanju da ispune uslove za beli sengen iako imaju finansijsku i svaku drugu pomoc EU i SAD. Za ovih 15 godina nisu uspeli da izgrade institucije i ostvare osnovne standarde u sudstvu, policiji, zastiti prava, imovinskim pitanjima, i ti isti Albanci ce kao da stite srpsku kulturnu bastinu i da ispunjavaju standarde UNESCO-a? Moda da se salite ili ste na necemu. Moje misljenje je da ce srpsku kulturnu bastinu NAJBOLJE da stite Srbi i drzava Srbija. Sigurno bolje od onih koji su te iste crkve i manastire rusili i palili. Vama su Albanci obecali da ce stititi srpsku kulturnu bastinu? Odakle vi znate kako ce se Albanci ponasati? Vidoviti ste? Onda bolje igrajte loto. Ako nemate dovoljno kapaciteta da shvatite da se na Kosovu vrsi temeljna albanizacija u sta spada i preuzimanje i albanizovanje kulturne bastine i ako verujete u nekakve dobre namere Albanca, onda je bolje da preskocite komentarisanje i bavite se necim manje zahtevnim.

istina

pre 8 godina

@istina
Slusaj, sigurimi botu, da je zaista tako kako ti to "tumacis" vec davno bi ta tvoja "drzava" bila i u UN-u, i u UNESCO-u i u svim medjunarodnim organizacijama. Juzni Sudan kao zadnja drzava koja je primljena u UN je to sredila u roku od par meseci.
(dosadan kao sigurimi bot, 12. avgust 2015 13:37)

Kosovo nije u UN, kao punopravni clan, jer ruska drzava ulozila veto . Juzni Sudan jeste u UN i usao u UN ne za par meseci vec samo 5 dana nakon proglasenja nezavisnosti zato sto niko nije ulozio veto u SB. Sloveniji i Hrvatskoj je trebalo godinu dana da uje u UN ako se dobro secam. Tada Rusija nije ulozila veto za prijem Slovenije i Hrvatske u UN mada Srbija nije tada priznala ni Sloveniju ni Hrvatsku. Ako tada Rusija izdala Srbiju hoce i sada, recimo ako zapad prizna Krim kao deo Rusije, sutradan imas Kosovo u UN.

A da li je Kosovo drzava? To je vrlo lako resiti. Samo pogledati sta o tome kaze UN i sve je jasno. UN, vise nego JASNO, kaze da priznanje jedne DRZAVE jeste STVAR ostalih DRZAVA. Dakle NE odlucuje UN ko jeste i ko nije drzava vec OSTALE DRZAVE. A ostale drzave su ODLUCILE da Kosovo JESTE drzava jer 111 njih od 193 kazo to i fromalno a 20 ili 30 ostalih neformalno poput Grcke, Slovakije, Rumunije i ostalih koje ne priznaju Kosovo formalno ali neformanlo u svakom aspketu tretiraju Kosovo kao drzava. Pa cak i Spanija i Kipar jer recimo SSP sa EU mogu potpisati samo DRZAVE.

Jasnije od ovoga ne moze biti.

smarate

pre 8 godina

@Baka s desne strane

Malcice si ti promasio, ako mozete direktno da podnesete zahtev i da se uclanite sto to vec davno niste uradili? Tragikomicni ste vec sa tim vasim 19. vekovnim izivljavanjem.

patologija

pre 8 godina

@Marina

Vasa Hrvatska je clanica EU, UNESCO-a itd i niste u stanju da zastite par tabli sa cirilicnim natpisima. Zamislimo samo na sta bi licila albanska :zastita". Clanstvo u UNESCO-u albanske "r. kosova" ne garantuje nikakvu zastitu za srpsku kulturnu bastinu, garantuje samo pojednostavljeniji nacin da se Albanci docepaju srpske kulturne bastine i da je proglase za svoju. Ako niste ukapirali, ta albanska paradrzava je jedna nacionalisticka tvorevina, izgradjena na 19. vekovnom neizvljenom nacionalizmu gde su na vlasti likovi kao sto su Taci, haradinaj. Nije to demokratska i multietnicka drzava sa visokim standardima kojoj mozes nesto da prepustis. Albance vec godinama obavezuju mnogi sporazumi, o vracanju imovine, o povratku prognanih, pogledajte samo koji su im rezultati u tome. I na kraju, nejasno je zasto neko ko nema pojma o Kosovu niti o tamosnjim odnosima ima potrebu da se na ovakav jednostran nacin mesa kao sto vi radite i to sa takvom upornoscu? Sta vi hocete?

Baka s desne strane

pre 8 godina

Opet si promasio Dacicu, al nema veze. UNO njie odbio nikakav zahtev Kosova jer Kosovo nije podneo nikakav zahtev UNO-a. UNO je samo odbio da bude podsrednik medju Pristine i Pariza cemu se Pristini otvorila nova vrata da komunicira direktno UNESCOm.Nema nikakve sumnje da ekzekutivni komitet UNESKOa uzeti u obzir zahtev Kosova u oktobru.
Prijatno

paraistorija

pre 8 godina

@istorija

Procitao sam udzbenik iz storije za 6. razred osnovne i nigde ne pise da su Albanci starosedeoci, nikakvih utemeljenih dokaza nema da imaju veze sa Ilirima, Dardanima, Tracanima niti da su izgradili bilo sta znacajno na tom Kosovu. Mozda sam trebao da uzmem albanski udzbenik iz istorije ali naucnu fantastiku i bajke vise volim da gledam u filmovima nego da je citam iz udzbenika

dosadan kao sigurimi bot

pre 8 godina

@istina

Mozes ti da umislis da si Miss Univerzuma i mogu tvoji drugari isto da te smatraju za Miss Univerzuma, medjutim dovoljan je pogled u ogledalo da se vidi da ti nisi Miss Univerzuma. Isto to vazi i za tu vasu "drzavu". Mozes ti da tupis istu suplju pricu, zamenjujes teze, rasipas demagogiju i jeftinu propagandu do besvesti ali dovoljno je pogledati tu tvoju "drzavu" i videti da je to sve, samo ne nezavisna i suverena drzava. Sama cinjenica da je prosla DECENIJA od samoproglasenja a da nije doslo do clanstva u UN-u a sta predstavlja sitnicu za svaku drzavu, dovoljno govori za svakoga sa vise od dva grama mozga. Ta tvoja tvorevina je jedan sporni, bespravni PROTEKTORAT i kraj. A ti samo nastavi da odradjujes burek i kiflu za svoje "spinovanje" i ponavljanje besmislenih fraza. Koga zanima.