Ponedeljak, 10.08.2015.

15:49

Tesla na svakom prodatom autu gubi 4.000$

Američki proizvođač električnih vozila "Tesla", na svakom prodatm automobilu Model S gubi četiri hiljade dolara.

Izvor: index.hr

Tesla na svakom prodatom autu gubi 4.000$ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Dalibor

pre 8 godina

Sve je to lepo sa Teslom, jer ga malo ljudi poseduje. Kada bi svi imali po električni automobil, koliko god da se uvećaju kapaciteti stanica za punjenje (što je ogroman infrastrukturni projekat) ne bi bili dovoljni. To bi značilo da se automobili pune kod kuće. Koliko se naplaćuje priključak sa kojim možete brzo da punite baterije? Kolika je obračunska snaga? Kolika će biti akciza na struju? Hoće li se razvlačiti kabl od stana do parkinga? Drugo, još uvek se veći deo struje u svetu proizvodi od fosilnih goriva. Kad se izračunaju gubici od utičnice do točkova tj pretvaranje sruje u hemijsku energiju, pa hemijske u struju, pa struje u mehaničku, realno više zagađuje električni auto nego sa SUS motorom. Ok, rešiće se to korišćenjem solarne, geotermalne, nuklearne i energije vetra, ali osim nuklearne koja je rizična, proizvodnja struje iz alternativnih izvora košta 3 do 5 puta više nego sada. Kada se na to dodaju prethodno pomenuti troškovi, od uštede ne ostaje ništa. Po pređenom kilometru biće isto, ali će struja biti skuplja za svu drugu primenu. Osim toga, proizvodnja baterija je jedna od prljavijih tehnologija, pa i tu treba računati na ozbiljno zagađenje. Električna vozila jesu budućnost, ali je prateća problematika veoma ozbiljna, tako da uopšte ne stoje teorije zavere o naftnom lobiju i sl. Jednostavno trenutno je zbog energetskog potencijala neizvodljivo, pa će još dugo biti neisplativo. To ne znači da tehnologija ne treba da se razvija, samo lakše malo sa euforijom.

Yugo nostalgik

pre 8 godina

(ETFovac, 10. avgust 2015 22:03)

E moj EFTovac, sve i da nekom magijom, preko noci, svima nama "osvane" nov tesla ispred kuce umesto starih automobila, sa punim baterijama koje nikada ne treba dopunjavaiti, zar mislis da ce sve svetske vlade to "mirno posmatrati"!?

Istog dana uveli bi nam svima takse na elektriku u kolima, nesto poput "angazovane snage". Nemoj uopste sumnjati da bi te predjenih 100km u tim bajkovitim okolnostima kostalo bar 10 eura.

Vratimo se u realnost, kazes da je gradski elektroauto TRI puta jeftiniji od benzinca-tacno je. Ali, zasto bih kupovao nov elektroauto za ~35.000e, kada mogu kupiti polovni Yugo sa 1.000e za gradsku voznju i TNG-om, koji je DVA puta jeftiniji od benzinca, bar sto se goriva tice, a 35 puta jeftiniji od "tvojih" novih elektro gradskih automobila.

Ponovo napominjem da bi nov YUGO sa TNG-om danas kostao oko 3.500e, pa svi, a posebon Vi, vajni ekolozi, razmislite zasto nam je to zabranjeno i ko je to zabranio?

Nadzirac

pre 8 godina

"@Yugo nostalgik: Kako je moguce da neko napise toliki post a ne iskoristi pristup internetu i vidi kako se ponasa Tesla po zimi? Ostao si negde u 1986 god ,od kada i datira prvi Yugo ako se ne varam.
[link]/
(Petar, 10. avgust 2015 22:09)"

Petre, u tvom komentaru i linku nema nicega sto bi demantovalo tvrdnje Yugonostalgika i TIL Zagreba.NJihove tvrdnje i dalje stoje.

Brojevi koje izvodi TIL Zagreb su cinjenica-brojevi nikada ne lazu. Sto se tice Yugonostalgika, prvi deo njegovog komentara nema direktne veze sa temom, ali daju mu povoda da realno i sa ironijom opise besmisao srpske privrede kada je auto industrija u pitanju. Ne shvataj ga bukvalno.

Sto se tice uslova eksploatacije koje je naveo u drugom delu komentara, bojim se da ce samo na grejanje kabine i stakala kada je spoljna temperatura -10 stepeni, nocu sa lancima na tockovima i svim ostalim elektro potrosacima, domet tesle biti drasticno smanjen. Svi akumulatori eksponencijalno gube svoje "moci" u funkciji pada temperature ispod nule, a grejanje kabine nije bezazlen utrosak struje. Za grejanje zaporosca (stari ruski mali automobil sa vazdusnim hladjenjem koji je grejao kabinu sa VEBASTO motorom) bilo je potrebno oko 1 litra benzina na sat.

Sto se ekologije tice, stvari su tu veoma proste. Ko ne plati na mostu, platice na cupriji. Napustanje nafte, dovesce do enormnog povecanja zagadjenja od strane elektrana na ugalj, kao i povecanje rizika od novih Cernobila i Fokusima + nuklearni otpad.

Paja

pre 8 godina

U Srbiji se svi bre razumeju u sve ko Vucko imam samo jedno pitanje za "strucnjake" sta mislite zasto Norvezani dotiraju u ceni kupovinu elektro automobile ili zasto Google vsri u najvece eksperimente za elektro automobilima , mora da nista neznaju al objasnice im struznjaci za maizle I cekice eeee Srbijo gotovo je sa tobom.

Igor

pre 8 godina

Tesla i jeste vredniji od F.-C.-a. Tesla proizvodi vozila budućnosti, a F.C. ne uspeva da bude konkurentan na tržištu konvencionalnih vozila. U roku od 5 godina F.C. će u najboljem slučaju biti deo nekog većeg koncerna. U gorem slučaju je pitanje šta će od njegovih robnih marki uopšte da postoji. Šansa da opstanu kao samostalan igrač su slične koliko i nama da u tom vremenu postanemo član EU.

П. В. П.

pre 8 godina

Ако може Астон Мартин да кошта колико кошта, не видим разлог секирације око Теслине цене.

Ko razume shvatice.

pre 8 godina

Sto volim ove genijalce koji porede dizele od 8sek do 100 sa Teslom i 3sek do 100 i pricaju da je to egal. Uzmite neki m550xd pa da vidimo racunicu. Btw. vozim BMW, ne svidjaju mi se elektro automobili, ali budimo realni, za prvi masovno proizvedeni elektro auto Tesla izuva!

Surovi

pre 8 godina

Sunceva svetlost ne moze da poskupi svakih 6 meseci. Razmislite o tome, da li zaista zelite da vozite svoje dete stvaranjem eksplozije na 1 metar od deteta i ispustanjem ogromne kolicine otrova koje i te kako skodi vasem detetu?
(ETFovac, 10. avgust 2015 22:03)
Uvek me obraduju hipsterski komentari,gde su oni koji ih izjvljuju ekoloski osveceni i okrenuti prirodi....osim sto su te izjave glupe i nebulozne!
Te "eksplozije koje pominjes",pokrecu svet preko 100 godina i odgovorne su za uglavnom ceo dvadeseti vek i sav napredak postignut za to vreme.Nemam mesta da napisem vise o tome ,sto je steta.
Tacno je da se treba prebaciti na obnovljive izvore energije,ali do tada treba resiti niz problema kao sto je efikasnost,problem baterija koje su stravicno nezgodne za odlaganje i proizvodnju i jako su neekoloske,transport te energije i najvaznije,kako je naplatiti!
Teslini automobili su super,ali njihov najveci adut,je i njihov najgori problem,a to su baterije.Teske su i neefikasne,rok trajanja im je mali,a cena uzasno visoka.Popularizacijom elektro automobila,njihova kolicina ce rasti,a efekat na prirodu se pogorsavati,tako da vise nije problem dostici efikasnost kod vozila,vec napraviti dovoljno dobar akumulator,koji ce imati dug rok trajanja,biti jeftin i bezopasan za prirodu.

botić

pre 8 godina

heheh najbolje su mi ove računice raznih ekonoma. Potrošnja i servisi, vrh!!!

To je kupcima bitna stavka kao kada bi gledali koliki je gepek Ferrari-u...

Btw, za info; Tesla S pripada segmentu gde je Mercedes SL i moooožda BMW 7.

mihajlo

pre 8 godina

@TIL zagreb
Gledaj rangove u istom segmentu. I uracunaj gorivo za tih petnajst godina sto si jih spomenuo. Pa samo gorivo te u petnajst godina izadje u proseku najmanje 12-14 hiljada eur. Tesla avto je skoro vecan i sa vremenom ces moci minimalne prepravke da mu uradis i da vozis i dalje posve nov avto, dok ces tvog za 500 eur da prodas i ponovo uloziti.

Mike

pre 8 godina

Dragi moji to ne ide kako ste mislili. Ovde na zapadu "Gubitak" je ono sto se nije zaradilo. Na primer mislili su da prodaju naredne godine u vrednosti od $500.000. a prodali su u vrednosti od $420.000 . Razlika je "Gubitak"

TIL Zagreb

pre 8 godina

Ne znam koliko ste upoznati sa činjenicama - ali Tesla nema redovne servise... mislim, menjaju se kočione pločice, i gume, i svakih 15 godina ulje u fiksnom menjaču. 

Uračunajte i održavanje vaših dizelaša, kad radite računicu, ne samo goriva ;-)
(newtesla, 10. avgust 2015 22:42)

pa da racunas sto god hoces....ogromna razlika je u cijeni....taj auto dodje 90 000 dolara ili eura....a solidan auto,sa ok opremom mozes ziher kupiti za 30-40k eura...pa ti sad vidi za razliku sta mozes raditi....i servise i sve ostalo....i miran si 15ak godina...a toliko nebi ni baterije izdrzale na Tesli....a one su 1/3 ako ne i 1/2 polovina auta....
Tesla je buducnost ...al ne po toj cijeni

newtesla

pre 8 godina

Ne znam koliko ste upoznati sa činjenicama - ali Tesla nema redovne servise... mislim, menjaju se kočione pločice, i gume, i svakih 15 godina ulje u fiksnom menjaču.

Uračunajte i održavanje vaših dizelaša, kad radite računicu, ne samo goriva ;-)

ETFovac

pre 8 godina

Tesla je najavila gradski auto za srednji sloj stanovnistva za dve tri godine, koji ce biti oko 30-40 hiljada dolara. Tu se ocekuje pravi profit ove kompanije. Sve do sad je bilo zagrevanje: fensi modeli, punjaci za auto po celom svetu. Elon je samo pokazao ljudima da moze drugacije, i da je to drugacije izuzetno jednostavno. Kupiti auto preko Interneta, najbezbedniji u klasi, 3 puta manje novca za placanje struje nego za gorivo.... Ako se doda ono kratkorocno ulaganje u Tesla baterije, i obnovljive izvore energije, kome treba nafta. Sunceva svetlost ne moze da poskupi svakih 6 meseci. Razmislite o tome, da li zaista zelite da vozite svoje dete stvaranjem eksplozije na 1 metar od deteta i ispustanjem ogromne kolicine otrova koje i te kako skodi vasem detetu?

Petar

pre 8 godina

@Yugo nostalgik: Kako je moguce da neko napise toliki post a ne iskoristi pristup internetu i vidi kako se ponasa Tesla po zimi? Ostao si negde u 1986 god ,od kada i datira prvi Yugo ako se ne varam.
http://www.hybridcars.com/tesla-model-s-could-lose-up-to-40-percent-range-in-cold-weather/

Serhi Brugera

pre 8 godina

Sletim na aerodrom u Amsterdamu I sednem u taxi...Sasvim slucajno Tesla...Ako kazes da snikakje, taxsista da se naprvai fin pusti neki radio sa Interneta I "zagruvaju" narodnjaci..Na povratku sednem u taksi-raspalu Daciu, crnu od prljavstine I dima, taksista da napravi atmosferu zapali cigaru I pojaca muziku...Naravo "zagruvaju" narodnjaci. Jedino je muzika ista, sve ostalo ko d..e I oko !!! Ne smetaju mi narodnjaci nego sto Srbija nikako da izadje iz bunara (sudeci po nekim komentarima)...

Yugo nostalgik

pre 8 godina

Bijim se da i "nas" FIAT po svakom proizvedenom autu gubi otprilike isto, ali tu je nasa drzava koja to subvencionise. Taj ugovor je najveca drzavna tajna.

Ako su te slutnje tacne, a bojim se da jesu, ispada da je Zastavi i Srbiji bilo pametnije da smo nastavili da pravimo YUGO koji bi danas nov kostao otprilike 3.500-4.000$.

Zvuci apsurdno, ali za te pare bi Vlada Srbije mogla besplatno da deli jugice gradjanima, a sve stare srpske fabrike koje su ucestvovale u proizvodnji juga, bi ponovo ozivele.

Ovako umesto besplatnih jugica i obnovljene domace auto industrije, mi za iste pare subvencionisemo FIAT.

Inace sto se tesle tice, to je potpuni promasaj. On moze da kako-tako funkcionise u ravnoj i suncanoj Kaliforniji, ali ne znam koliko bi mogao da "dobaci" nocu, po mecavi, sa svetlima, na -20* i ukljucenim grejanjem kabine i stakala, ukljucenim brisacima, te pet osoba i prtljagom, na usponu za Kopaonik.

TIL Zagreb

pre 8 godina

Jos gore je sto su digli cenu takvog automobuila u odnosu na isti takav benzinac, pa si dobio da za razliku u ceni benzinac mozes da odrzavas 5 godina, minimum. 
(Zoran, 10. avgust 2015 18:39)

sve je to lijepo i bajno u vezi struje....a ajmo o potrosnji...
taj auto ajmo reci da ne trosi nista...nesto malo al ajmo zanemariti....
e sad ako je cijena toga auta 90 000 dolara,a u rangu je npr BMWa 5ice,tj uzet cemo za primjer taj auto....on kosta cca 45000-50 000 dolara,govorim o autu 520 dizel....plus minus koja para ..sasvim solidan auto...spomenuo sam njega radi daljnje usporedbe..
taj BMW trosi cca prosjek 8 litara dizela....a upola je jeftiniji,ako se prelazi godisnje cca 15000 km,nekakv prosijek,to ispada da trosi godisnje cca 1500 eura...a posto je upola jeftiniji,treba vam 30 godina da otplatite tu razliku,naravno tu nisam racunao odrzavanje i osiguranje auta,ali i ne mislim ga voziti 30 godina....tako da to bas i nije voznja za dzabe...ako se masovno pocne voziti na struju,imat cemo manjak struje,govorim o masovnom prelasku na struju,a onda gradnja elektrana,pa bas i nije onda nesto ekoloski osvjesteno...
moje misljenje je to...

Milan

pre 8 godina

Sada prodaju jeftinije da bi prodali vise primeraka , kasnije ce cena proizvodnje znatno da opadne kao i njihova ulaganja a njima da se sliva veliki profit. Teoretski zvuci tako.
Druga stvar na koju racunaju je podrska amaricke vlade, jer njihova autoindustrija vise nije konkurentna, Tesla obecava americku tehnolosku dominaciju u buducnosti i kompaniju nalik eplu a to je vec strateski interes US.
E sad, ako se politika okrene od globalnog zagrevanja ka globalnom zahladjenju (citaj: prevlada naftni lobi), kompanija Tesla je mrtva.

Dusan SF

pre 8 godina

Tesla nije auto nego auto ipo. Izgleda fenomenalno, a voznja u S je jos bolja. Mislim da ovakvi igraci mogu da izdrze ovakve gubitke, zarad recimo sirenja mreze. Kad se mreza jos malo prosiri, i naprave neku narodnu verziju....

Zoran

pre 8 godina

"Ja ovo ne kapiram. Ako taj auto kosta lupam 89000 dolara, zasto je tesko da se napravi da kosta 93000 dolara? Ko kupuje takav auto njemu nije do 4000 dolara sigurno. "

------------

Znas li ti kako s epostaje bogat? Ne tako sto prodas jednom neto za 10 dolara, nego njima 100 za dolar.

E vidis ovako: Cilj je prvo da namamis kupce necim: Recimo jeftino odrzavanje, jftinija struja od benzina, nema sta da se kvari,...

E ali oni nisu uspeli da namame kupce tim, sto je i logicno. Nafte ce biti bar 100 godina. Odrzavanje je jeftino, ali mporas da ga cekas da se napune baterije. Jos gore je sto su digli cenu takvog automobuila u odnosu na isti takav benzinac, pa si dobio da za razliku u ceni benzinac mozes da odrzavas 5 godina, minimum.

Ono, budala ima, nije da nema, ali sve manje.

Ja staklno pricam da struja u autu nije buducnost.

Danilo

pre 8 godina

@KuntaKinte

U tvom komentaru se ogleda sva propast komunizma. Gleda se trenutna vrednost a to sto ces za 20ak godina imati vise elektricnih nego automobila koji koriste benzin se ne gleda. Znas, ljudi prave dugorocne prognoze, nekad i pogrese ali su one kljucne za planiranje. Svakome je jasno da kako nafte ima sve manje i manje jer je ogranicena morace da se predje na drugi vid energije...

Igor

pre 8 godina

Ja ovo ne kapiram. Ako taj auto kosta lupam 89000 dolara, zasto je tesko da se napravi da kosta 93000 dolara? Ko kupuje takav auto njemu nije do 4000 dolara sigurno. A to ipak nije audi pa ce eto sad njihovi kupci zbog 4k kupovati BMW ili mesrcedes. Tesla trenutno nema konkurenciju i ima kupce kojima pare nisu bitne. U redu je da neko nece da ostvaruje profit iz ubedjenja ali nije u redu da finansira one koji taj novac imaju i hoce da daju.

Ajatolah

pre 8 godina

Ilon Mask je rešio da 'ubije' tradicionalnu auto industriju, i za sad mu ne ide loše. Možda gubi na pojedinačnom autu, ali stvara bazu korisnika i infrastruktunu mrežu od koje će kasnije zarađivati.

grk

pre 8 godina

sto se lako nadoknadi pri prvom redovnom serisu ili prodaji reklamne robe tipa drzac za case, privezak, majica...
(marko, 10. avgust 2015 16:12)

Time se nadoknadi mali deo,ali svakako se od toga ne mogu isplacivati plate radnicima,i nadoknaditi gubitak od 359 miliona.U svakom slucaju,kapiram da to rade svesno,da bi privukli sto vise kupaca,i reklamirali automobil po svetu,koji je naravno i stvarno dobar.A onda ce u jednom trenutku cena da skoci,i eto profita...

nemanja s.

pre 8 godina

velike pare su izvukli od vlade SAD . Bio je svojevremeno oformljen fond za razvoj eko vozila, kroz koji su mnogi uzeli milijadre. Fikser Karma, , Tesla, razni znani i neznani. Toliko o slobodnom tržištu. ..

Glupan

pre 8 godina

U suštini, Tesla je humanitarna neprofitna privatna organizacija, koja pomaže ljudima da se kvalitetno i sigurno voze. A profit ko profit, zna da iskvari ljude.

neki filantrop?

pre 8 godina

Ako posao gubi na dohodovnoj strani, kakva korist od dokapitalizacije, a i ko bi bio lud da kupi udeo u firmi koja ne zarađuje?

KuntaKinte

pre 8 godina

Sva besmislenost kapitalizma oslikana je u ovoj vesti: Gubis pare godinama, i to debele pare, a tvoje procenjena trzisna vrednost je iznad svake razumne mere. Idiotizam. I manite se price tipa "u struji je buducnost" i slicno, govori se samo o trenutnom stanju.

Glupan

pre 8 godina

U suštini, Tesla je humanitarna neprofitna privatna organizacija, koja pomaže ljudima da se kvalitetno i sigurno voze. A profit ko profit, zna da iskvari ljude.

Ajatolah

pre 8 godina

Ilon Mask je rešio da 'ubije' tradicionalnu auto industriju, i za sad mu ne ide loše. Možda gubi na pojedinačnom autu, ali stvara bazu korisnika i infrastruktunu mrežu od koje će kasnije zarađivati.

Dusan SF

pre 8 godina

Tesla nije auto nego auto ipo. Izgleda fenomenalno, a voznja u S je jos bolja. Mislim da ovakvi igraci mogu da izdrze ovakve gubitke, zarad recimo sirenja mreze. Kad se mreza jos malo prosiri, i naprave neku narodnu verziju....

Igor

pre 8 godina

Ja ovo ne kapiram. Ako taj auto kosta lupam 89000 dolara, zasto je tesko da se napravi da kosta 93000 dolara? Ko kupuje takav auto njemu nije do 4000 dolara sigurno. A to ipak nije audi pa ce eto sad njihovi kupci zbog 4k kupovati BMW ili mesrcedes. Tesla trenutno nema konkurenciju i ima kupce kojima pare nisu bitne. U redu je da neko nece da ostvaruje profit iz ubedjenja ali nije u redu da finansira one koji taj novac imaju i hoce da daju.

Danilo

pre 8 godina

@KuntaKinte

U tvom komentaru se ogleda sva propast komunizma. Gleda se trenutna vrednost a to sto ces za 20ak godina imati vise elektricnih nego automobila koji koriste benzin se ne gleda. Znas, ljudi prave dugorocne prognoze, nekad i pogrese ali su one kljucne za planiranje. Svakome je jasno da kako nafte ima sve manje i manje jer je ogranicena morace da se predje na drugi vid energije...

Milan

pre 8 godina

Sada prodaju jeftinije da bi prodali vise primeraka , kasnije ce cena proizvodnje znatno da opadne kao i njihova ulaganja a njima da se sliva veliki profit. Teoretski zvuci tako.
Druga stvar na koju racunaju je podrska amaricke vlade, jer njihova autoindustrija vise nije konkurentna, Tesla obecava americku tehnolosku dominaciju u buducnosti i kompaniju nalik eplu a to je vec strateski interes US.
E sad, ako se politika okrene od globalnog zagrevanja ka globalnom zahladjenju (citaj: prevlada naftni lobi), kompanija Tesla je mrtva.

KuntaKinte

pre 8 godina

Sva besmislenost kapitalizma oslikana je u ovoj vesti: Gubis pare godinama, i to debele pare, a tvoje procenjena trzisna vrednost je iznad svake razumne mere. Idiotizam. I manite se price tipa "u struji je buducnost" i slicno, govori se samo o trenutnom stanju.

grk

pre 8 godina

sto se lako nadoknadi pri prvom redovnom serisu ili prodaji reklamne robe tipa drzac za case, privezak, majica...
(marko, 10. avgust 2015 16:12)

Time se nadoknadi mali deo,ali svakako se od toga ne mogu isplacivati plate radnicima,i nadoknaditi gubitak od 359 miliona.U svakom slucaju,kapiram da to rade svesno,da bi privukli sto vise kupaca,i reklamirali automobil po svetu,koji je naravno i stvarno dobar.A onda ce u jednom trenutku cena da skoci,i eto profita...

nemanja s.

pre 8 godina

velike pare su izvukli od vlade SAD . Bio je svojevremeno oformljen fond za razvoj eko vozila, kroz koji su mnogi uzeli milijadre. Fikser Karma, , Tesla, razni znani i neznani. Toliko o slobodnom tržištu. ..

Mike

pre 8 godina

Dragi moji to ne ide kako ste mislili. Ovde na zapadu "Gubitak" je ono sto se nije zaradilo. Na primer mislili su da prodaju naredne godine u vrednosti od $500.000. a prodali su u vrednosti od $420.000 . Razlika je "Gubitak"

Serhi Brugera

pre 8 godina

Sletim na aerodrom u Amsterdamu I sednem u taxi...Sasvim slucajno Tesla...Ako kazes da snikakje, taxsista da se naprvai fin pusti neki radio sa Interneta I "zagruvaju" narodnjaci..Na povratku sednem u taksi-raspalu Daciu, crnu od prljavstine I dima, taksista da napravi atmosferu zapali cigaru I pojaca muziku...Naravo "zagruvaju" narodnjaci. Jedino je muzika ista, sve ostalo ko d..e I oko !!! Ne smetaju mi narodnjaci nego sto Srbija nikako da izadje iz bunara (sudeci po nekim komentarima)...

TIL Zagreb

pre 8 godina

Ne znam koliko ste upoznati sa činjenicama - ali Tesla nema redovne servise... mislim, menjaju se kočione pločice, i gume, i svakih 15 godina ulje u fiksnom menjaču. 

Uračunajte i održavanje vaših dizelaša, kad radite računicu, ne samo goriva ;-)
(newtesla, 10. avgust 2015 22:42)

pa da racunas sto god hoces....ogromna razlika je u cijeni....taj auto dodje 90 000 dolara ili eura....a solidan auto,sa ok opremom mozes ziher kupiti za 30-40k eura...pa ti sad vidi za razliku sta mozes raditi....i servise i sve ostalo....i miran si 15ak godina...a toliko nebi ni baterije izdrzale na Tesli....a one su 1/3 ako ne i 1/2 polovina auta....
Tesla je buducnost ...al ne po toj cijeni

ETFovac

pre 8 godina

Tesla je najavila gradski auto za srednji sloj stanovnistva za dve tri godine, koji ce biti oko 30-40 hiljada dolara. Tu se ocekuje pravi profit ove kompanije. Sve do sad je bilo zagrevanje: fensi modeli, punjaci za auto po celom svetu. Elon je samo pokazao ljudima da moze drugacije, i da je to drugacije izuzetno jednostavno. Kupiti auto preko Interneta, najbezbedniji u klasi, 3 puta manje novca za placanje struje nego za gorivo.... Ako se doda ono kratkorocno ulaganje u Tesla baterije, i obnovljive izvore energije, kome treba nafta. Sunceva svetlost ne moze da poskupi svakih 6 meseci. Razmislite o tome, da li zaista zelite da vozite svoje dete stvaranjem eksplozije na 1 metar od deteta i ispustanjem ogromne kolicine otrova koje i te kako skodi vasem detetu?

Yugo nostalgik

pre 8 godina

Bijim se da i "nas" FIAT po svakom proizvedenom autu gubi otprilike isto, ali tu je nasa drzava koja to subvencionise. Taj ugovor je najveca drzavna tajna.

Ako su te slutnje tacne, a bojim se da jesu, ispada da je Zastavi i Srbiji bilo pametnije da smo nastavili da pravimo YUGO koji bi danas nov kostao otprilike 3.500-4.000$.

Zvuci apsurdno, ali za te pare bi Vlada Srbije mogla besplatno da deli jugice gradjanima, a sve stare srpske fabrike koje su ucestvovale u proizvodnji juga, bi ponovo ozivele.

Ovako umesto besplatnih jugica i obnovljene domace auto industrije, mi za iste pare subvencionisemo FIAT.

Inace sto se tesle tice, to je potpuni promasaj. On moze da kako-tako funkcionise u ravnoj i suncanoj Kaliforniji, ali ne znam koliko bi mogao da "dobaci" nocu, po mecavi, sa svetlima, na -20* i ukljucenim grejanjem kabine i stakala, ukljucenim brisacima, te pet osoba i prtljagom, na usponu za Kopaonik.

TIL Zagreb

pre 8 godina

Jos gore je sto su digli cenu takvog automobuila u odnosu na isti takav benzinac, pa si dobio da za razliku u ceni benzinac mozes da odrzavas 5 godina, minimum. 
(Zoran, 10. avgust 2015 18:39)

sve je to lijepo i bajno u vezi struje....a ajmo o potrosnji...
taj auto ajmo reci da ne trosi nista...nesto malo al ajmo zanemariti....
e sad ako je cijena toga auta 90 000 dolara,a u rangu je npr BMWa 5ice,tj uzet cemo za primjer taj auto....on kosta cca 45000-50 000 dolara,govorim o autu 520 dizel....plus minus koja para ..sasvim solidan auto...spomenuo sam njega radi daljnje usporedbe..
taj BMW trosi cca prosjek 8 litara dizela....a upola je jeftiniji,ako se prelazi godisnje cca 15000 km,nekakv prosijek,to ispada da trosi godisnje cca 1500 eura...a posto je upola jeftiniji,treba vam 30 godina da otplatite tu razliku,naravno tu nisam racunao odrzavanje i osiguranje auta,ali i ne mislim ga voziti 30 godina....tako da to bas i nije voznja za dzabe...ako se masovno pocne voziti na struju,imat cemo manjak struje,govorim o masovnom prelasku na struju,a onda gradnja elektrana,pa bas i nije onda nesto ekoloski osvjesteno...
moje misljenje je to...

Petar

pre 8 godina

@Yugo nostalgik: Kako je moguce da neko napise toliki post a ne iskoristi pristup internetu i vidi kako se ponasa Tesla po zimi? Ostao si negde u 1986 god ,od kada i datira prvi Yugo ako se ne varam.
http://www.hybridcars.com/tesla-model-s-could-lose-up-to-40-percent-range-in-cold-weather/

newtesla

pre 8 godina

Ne znam koliko ste upoznati sa činjenicama - ali Tesla nema redovne servise... mislim, menjaju se kočione pločice, i gume, i svakih 15 godina ulje u fiksnom menjaču.

Uračunajte i održavanje vaših dizelaša, kad radite računicu, ne samo goriva ;-)

neki filantrop?

pre 8 godina

Ako posao gubi na dohodovnoj strani, kakva korist od dokapitalizacije, a i ko bi bio lud da kupi udeo u firmi koja ne zarađuje?

Zoran

pre 8 godina

"Ja ovo ne kapiram. Ako taj auto kosta lupam 89000 dolara, zasto je tesko da se napravi da kosta 93000 dolara? Ko kupuje takav auto njemu nije do 4000 dolara sigurno. "

------------

Znas li ti kako s epostaje bogat? Ne tako sto prodas jednom neto za 10 dolara, nego njima 100 za dolar.

E vidis ovako: Cilj je prvo da namamis kupce necim: Recimo jeftino odrzavanje, jftinija struja od benzina, nema sta da se kvari,...

E ali oni nisu uspeli da namame kupce tim, sto je i logicno. Nafte ce biti bar 100 godina. Odrzavanje je jeftino, ali mporas da ga cekas da se napune baterije. Jos gore je sto su digli cenu takvog automobuila u odnosu na isti takav benzinac, pa si dobio da za razliku u ceni benzinac mozes da odrzavas 5 godina, minimum.

Ono, budala ima, nije da nema, ali sve manje.

Ja staklno pricam da struja u autu nije buducnost.

Surovi

pre 8 godina

Sunceva svetlost ne moze da poskupi svakih 6 meseci. Razmislite o tome, da li zaista zelite da vozite svoje dete stvaranjem eksplozije na 1 metar od deteta i ispustanjem ogromne kolicine otrova koje i te kako skodi vasem detetu?
(ETFovac, 10. avgust 2015 22:03)
Uvek me obraduju hipsterski komentari,gde su oni koji ih izjvljuju ekoloski osveceni i okrenuti prirodi....osim sto su te izjave glupe i nebulozne!
Te "eksplozije koje pominjes",pokrecu svet preko 100 godina i odgovorne su za uglavnom ceo dvadeseti vek i sav napredak postignut za to vreme.Nemam mesta da napisem vise o tome ,sto je steta.
Tacno je da se treba prebaciti na obnovljive izvore energije,ali do tada treba resiti niz problema kao sto je efikasnost,problem baterija koje su stravicno nezgodne za odlaganje i proizvodnju i jako su neekoloske,transport te energije i najvaznije,kako je naplatiti!
Teslini automobili su super,ali njihov najveci adut,je i njihov najgori problem,a to su baterije.Teske su i neefikasne,rok trajanja im je mali,a cena uzasno visoka.Popularizacijom elektro automobila,njihova kolicina ce rasti,a efekat na prirodu se pogorsavati,tako da vise nije problem dostici efikasnost kod vozila,vec napraviti dovoljno dobar akumulator,koji ce imati dug rok trajanja,biti jeftin i bezopasan za prirodu.

Dalibor

pre 8 godina

Sve je to lepo sa Teslom, jer ga malo ljudi poseduje. Kada bi svi imali po električni automobil, koliko god da se uvećaju kapaciteti stanica za punjenje (što je ogroman infrastrukturni projekat) ne bi bili dovoljni. To bi značilo da se automobili pune kod kuće. Koliko se naplaćuje priključak sa kojim možete brzo da punite baterije? Kolika je obračunska snaga? Kolika će biti akciza na struju? Hoće li se razvlačiti kabl od stana do parkinga? Drugo, još uvek se veći deo struje u svetu proizvodi od fosilnih goriva. Kad se izračunaju gubici od utičnice do točkova tj pretvaranje sruje u hemijsku energiju, pa hemijske u struju, pa struje u mehaničku, realno više zagađuje električni auto nego sa SUS motorom. Ok, rešiće se to korišćenjem solarne, geotermalne, nuklearne i energije vetra, ali osim nuklearne koja je rizična, proizvodnja struje iz alternativnih izvora košta 3 do 5 puta više nego sada. Kada se na to dodaju prethodno pomenuti troškovi, od uštede ne ostaje ništa. Po pređenom kilometru biće isto, ali će struja biti skuplja za svu drugu primenu. Osim toga, proizvodnja baterija je jedna od prljavijih tehnologija, pa i tu treba računati na ozbiljno zagađenje. Električna vozila jesu budućnost, ali je prateća problematika veoma ozbiljna, tako da uopšte ne stoje teorije zavere o naftnom lobiju i sl. Jednostavno trenutno je zbog energetskog potencijala neizvodljivo, pa će još dugo biti neisplativo. To ne znači da tehnologija ne treba da se razvija, samo lakše malo sa euforijom.

botić

pre 8 godina

heheh najbolje su mi ove računice raznih ekonoma. Potrošnja i servisi, vrh!!!

To je kupcima bitna stavka kao kada bi gledali koliki je gepek Ferrari-u...

Btw, za info; Tesla S pripada segmentu gde je Mercedes SL i moooožda BMW 7.

Ko razume shvatice.

pre 8 godina

Sto volim ove genijalce koji porede dizele od 8sek do 100 sa Teslom i 3sek do 100 i pricaju da je to egal. Uzmite neki m550xd pa da vidimo racunicu. Btw. vozim BMW, ne svidjaju mi se elektro automobili, ali budimo realni, za prvi masovno proizvedeni elektro auto Tesla izuva!

Paja

pre 8 godina

U Srbiji se svi bre razumeju u sve ko Vucko imam samo jedno pitanje za "strucnjake" sta mislite zasto Norvezani dotiraju u ceni kupovinu elektro automobile ili zasto Google vsri u najvece eksperimente za elektro automobilima , mora da nista neznaju al objasnice im struznjaci za maizle I cekice eeee Srbijo gotovo je sa tobom.

П. В. П.

pre 8 godina

Ако може Астон Мартин да кошта колико кошта, не видим разлог секирације око Теслине цене.

mihajlo

pre 8 godina

@TIL zagreb
Gledaj rangove u istom segmentu. I uracunaj gorivo za tih petnajst godina sto si jih spomenuo. Pa samo gorivo te u petnajst godina izadje u proseku najmanje 12-14 hiljada eur. Tesla avto je skoro vecan i sa vremenom ces moci minimalne prepravke da mu uradis i da vozis i dalje posve nov avto, dok ces tvog za 500 eur da prodas i ponovo uloziti.

Igor

pre 8 godina

Tesla i jeste vredniji od F.-C.-a. Tesla proizvodi vozila budućnosti, a F.C. ne uspeva da bude konkurentan na tržištu konvencionalnih vozila. U roku od 5 godina F.C. će u najboljem slučaju biti deo nekog većeg koncerna. U gorem slučaju je pitanje šta će od njegovih robnih marki uopšte da postoji. Šansa da opstanu kao samostalan igrač su slične koliko i nama da u tom vremenu postanemo član EU.

Nadzirac

pre 8 godina

"@Yugo nostalgik: Kako je moguce da neko napise toliki post a ne iskoristi pristup internetu i vidi kako se ponasa Tesla po zimi? Ostao si negde u 1986 god ,od kada i datira prvi Yugo ako se ne varam.
[link]/
(Petar, 10. avgust 2015 22:09)"

Petre, u tvom komentaru i linku nema nicega sto bi demantovalo tvrdnje Yugonostalgika i TIL Zagreba.NJihove tvrdnje i dalje stoje.

Brojevi koje izvodi TIL Zagreb su cinjenica-brojevi nikada ne lazu. Sto se tice Yugonostalgika, prvi deo njegovog komentara nema direktne veze sa temom, ali daju mu povoda da realno i sa ironijom opise besmisao srpske privrede kada je auto industrija u pitanju. Ne shvataj ga bukvalno.

Sto se tice uslova eksploatacije koje je naveo u drugom delu komentara, bojim se da ce samo na grejanje kabine i stakala kada je spoljna temperatura -10 stepeni, nocu sa lancima na tockovima i svim ostalim elektro potrosacima, domet tesle biti drasticno smanjen. Svi akumulatori eksponencijalno gube svoje "moci" u funkciji pada temperature ispod nule, a grejanje kabine nije bezazlen utrosak struje. Za grejanje zaporosca (stari ruski mali automobil sa vazdusnim hladjenjem koji je grejao kabinu sa VEBASTO motorom) bilo je potrebno oko 1 litra benzina na sat.

Sto se ekologije tice, stvari su tu veoma proste. Ko ne plati na mostu, platice na cupriji. Napustanje nafte, dovesce do enormnog povecanja zagadjenja od strane elektrana na ugalj, kao i povecanje rizika od novih Cernobila i Fokusima + nuklearni otpad.

Yugo nostalgik

pre 8 godina

(ETFovac, 10. avgust 2015 22:03)

E moj EFTovac, sve i da nekom magijom, preko noci, svima nama "osvane" nov tesla ispred kuce umesto starih automobila, sa punim baterijama koje nikada ne treba dopunjavaiti, zar mislis da ce sve svetske vlade to "mirno posmatrati"!?

Istog dana uveli bi nam svima takse na elektriku u kolima, nesto poput "angazovane snage". Nemoj uopste sumnjati da bi te predjenih 100km u tim bajkovitim okolnostima kostalo bar 10 eura.

Vratimo se u realnost, kazes da je gradski elektroauto TRI puta jeftiniji od benzinca-tacno je. Ali, zasto bih kupovao nov elektroauto za ~35.000e, kada mogu kupiti polovni Yugo sa 1.000e za gradsku voznju i TNG-om, koji je DVA puta jeftiniji od benzinca, bar sto se goriva tice, a 35 puta jeftiniji od "tvojih" novih elektro gradskih automobila.

Ponovo napominjem da bi nov YUGO sa TNG-om danas kostao oko 3.500e, pa svi, a posebon Vi, vajni ekolozi, razmislite zasto nam je to zabranjeno i ko je to zabranio?

KuntaKinte

pre 8 godina

Sva besmislenost kapitalizma oslikana je u ovoj vesti: Gubis pare godinama, i to debele pare, a tvoje procenjena trzisna vrednost je iznad svake razumne mere. Idiotizam. I manite se price tipa "u struji je buducnost" i slicno, govori se samo o trenutnom stanju.

Zoran

pre 8 godina

"Ja ovo ne kapiram. Ako taj auto kosta lupam 89000 dolara, zasto je tesko da se napravi da kosta 93000 dolara? Ko kupuje takav auto njemu nije do 4000 dolara sigurno. "

------------

Znas li ti kako s epostaje bogat? Ne tako sto prodas jednom neto za 10 dolara, nego njima 100 za dolar.

E vidis ovako: Cilj je prvo da namamis kupce necim: Recimo jeftino odrzavanje, jftinija struja od benzina, nema sta da se kvari,...

E ali oni nisu uspeli da namame kupce tim, sto je i logicno. Nafte ce biti bar 100 godina. Odrzavanje je jeftino, ali mporas da ga cekas da se napune baterije. Jos gore je sto su digli cenu takvog automobuila u odnosu na isti takav benzinac, pa si dobio da za razliku u ceni benzinac mozes da odrzavas 5 godina, minimum.

Ono, budala ima, nije da nema, ali sve manje.

Ja staklno pricam da struja u autu nije buducnost.

Yugo nostalgik

pre 8 godina

Bijim se da i "nas" FIAT po svakom proizvedenom autu gubi otprilike isto, ali tu je nasa drzava koja to subvencionise. Taj ugovor je najveca drzavna tajna.

Ako su te slutnje tacne, a bojim se da jesu, ispada da je Zastavi i Srbiji bilo pametnije da smo nastavili da pravimo YUGO koji bi danas nov kostao otprilike 3.500-4.000$.

Zvuci apsurdno, ali za te pare bi Vlada Srbije mogla besplatno da deli jugice gradjanima, a sve stare srpske fabrike koje su ucestvovale u proizvodnji juga, bi ponovo ozivele.

Ovako umesto besplatnih jugica i obnovljene domace auto industrije, mi za iste pare subvencionisemo FIAT.

Inace sto se tesle tice, to je potpuni promasaj. On moze da kako-tako funkcionise u ravnoj i suncanoj Kaliforniji, ali ne znam koliko bi mogao da "dobaci" nocu, po mecavi, sa svetlima, na -20* i ukljucenim grejanjem kabine i stakala, ukljucenim brisacima, te pet osoba i prtljagom, na usponu za Kopaonik.

neki filantrop?

pre 8 godina

Ako posao gubi na dohodovnoj strani, kakva korist od dokapitalizacije, a i ko bi bio lud da kupi udeo u firmi koja ne zarađuje?

TIL Zagreb

pre 8 godina

Jos gore je sto su digli cenu takvog automobuila u odnosu na isti takav benzinac, pa si dobio da za razliku u ceni benzinac mozes da odrzavas 5 godina, minimum. 
(Zoran, 10. avgust 2015 18:39)

sve je to lijepo i bajno u vezi struje....a ajmo o potrosnji...
taj auto ajmo reci da ne trosi nista...nesto malo al ajmo zanemariti....
e sad ako je cijena toga auta 90 000 dolara,a u rangu je npr BMWa 5ice,tj uzet cemo za primjer taj auto....on kosta cca 45000-50 000 dolara,govorim o autu 520 dizel....plus minus koja para ..sasvim solidan auto...spomenuo sam njega radi daljnje usporedbe..
taj BMW trosi cca prosjek 8 litara dizela....a upola je jeftiniji,ako se prelazi godisnje cca 15000 km,nekakv prosijek,to ispada da trosi godisnje cca 1500 eura...a posto je upola jeftiniji,treba vam 30 godina da otplatite tu razliku,naravno tu nisam racunao odrzavanje i osiguranje auta,ali i ne mislim ga voziti 30 godina....tako da to bas i nije voznja za dzabe...ako se masovno pocne voziti na struju,imat cemo manjak struje,govorim o masovnom prelasku na struju,a onda gradnja elektrana,pa bas i nije onda nesto ekoloski osvjesteno...
moje misljenje je to...

Serhi Brugera

pre 8 godina

Sletim na aerodrom u Amsterdamu I sednem u taxi...Sasvim slucajno Tesla...Ako kazes da snikakje, taxsista da se naprvai fin pusti neki radio sa Interneta I "zagruvaju" narodnjaci..Na povratku sednem u taksi-raspalu Daciu, crnu od prljavstine I dima, taksista da napravi atmosferu zapali cigaru I pojaca muziku...Naravo "zagruvaju" narodnjaci. Jedino je muzika ista, sve ostalo ko d..e I oko !!! Ne smetaju mi narodnjaci nego sto Srbija nikako da izadje iz bunara (sudeci po nekim komentarima)...

Igor

pre 8 godina

Ja ovo ne kapiram. Ako taj auto kosta lupam 89000 dolara, zasto je tesko da se napravi da kosta 93000 dolara? Ko kupuje takav auto njemu nije do 4000 dolara sigurno. A to ipak nije audi pa ce eto sad njihovi kupci zbog 4k kupovati BMW ili mesrcedes. Tesla trenutno nema konkurenciju i ima kupce kojima pare nisu bitne. U redu je da neko nece da ostvaruje profit iz ubedjenja ali nije u redu da finansira one koji taj novac imaju i hoce da daju.

ETFovac

pre 8 godina

Tesla je najavila gradski auto za srednji sloj stanovnistva za dve tri godine, koji ce biti oko 30-40 hiljada dolara. Tu se ocekuje pravi profit ove kompanije. Sve do sad je bilo zagrevanje: fensi modeli, punjaci za auto po celom svetu. Elon je samo pokazao ljudima da moze drugacije, i da je to drugacije izuzetno jednostavno. Kupiti auto preko Interneta, najbezbedniji u klasi, 3 puta manje novca za placanje struje nego za gorivo.... Ako se doda ono kratkorocno ulaganje u Tesla baterije, i obnovljive izvore energije, kome treba nafta. Sunceva svetlost ne moze da poskupi svakih 6 meseci. Razmislite o tome, da li zaista zelite da vozite svoje dete stvaranjem eksplozije na 1 metar od deteta i ispustanjem ogromne kolicine otrova koje i te kako skodi vasem detetu?

TIL Zagreb

pre 8 godina

Ne znam koliko ste upoznati sa činjenicama - ali Tesla nema redovne servise... mislim, menjaju se kočione pločice, i gume, i svakih 15 godina ulje u fiksnom menjaču. 

Uračunajte i održavanje vaših dizelaša, kad radite računicu, ne samo goriva ;-)
(newtesla, 10. avgust 2015 22:42)

pa da racunas sto god hoces....ogromna razlika je u cijeni....taj auto dodje 90 000 dolara ili eura....a solidan auto,sa ok opremom mozes ziher kupiti za 30-40k eura...pa ti sad vidi za razliku sta mozes raditi....i servise i sve ostalo....i miran si 15ak godina...a toliko nebi ni baterije izdrzale na Tesli....a one su 1/3 ako ne i 1/2 polovina auta....
Tesla je buducnost ...al ne po toj cijeni

Glupan

pre 8 godina

U suštini, Tesla je humanitarna neprofitna privatna organizacija, koja pomaže ljudima da se kvalitetno i sigurno voze. A profit ko profit, zna da iskvari ljude.

Mike

pre 8 godina

Dragi moji to ne ide kako ste mislili. Ovde na zapadu "Gubitak" je ono sto se nije zaradilo. Na primer mislili su da prodaju naredne godine u vrednosti od $500.000. a prodali su u vrednosti od $420.000 . Razlika je "Gubitak"

newtesla

pre 8 godina

Ne znam koliko ste upoznati sa činjenicama - ali Tesla nema redovne servise... mislim, menjaju se kočione pločice, i gume, i svakih 15 godina ulje u fiksnom menjaču.

Uračunajte i održavanje vaših dizelaša, kad radite računicu, ne samo goriva ;-)

Danilo

pre 8 godina

@KuntaKinte

U tvom komentaru se ogleda sva propast komunizma. Gleda se trenutna vrednost a to sto ces za 20ak godina imati vise elektricnih nego automobila koji koriste benzin se ne gleda. Znas, ljudi prave dugorocne prognoze, nekad i pogrese ali su one kljucne za planiranje. Svakome je jasno da kako nafte ima sve manje i manje jer je ogranicena morace da se predje na drugi vid energije...

Dusan SF

pre 8 godina

Tesla nije auto nego auto ipo. Izgleda fenomenalno, a voznja u S je jos bolja. Mislim da ovakvi igraci mogu da izdrze ovakve gubitke, zarad recimo sirenja mreze. Kad se mreza jos malo prosiri, i naprave neku narodnu verziju....

Ajatolah

pre 8 godina

Ilon Mask je rešio da 'ubije' tradicionalnu auto industriju, i za sad mu ne ide loše. Možda gubi na pojedinačnom autu, ali stvara bazu korisnika i infrastruktunu mrežu od koje će kasnije zarađivati.

nemanja s.

pre 8 godina

velike pare su izvukli od vlade SAD . Bio je svojevremeno oformljen fond za razvoj eko vozila, kroz koji su mnogi uzeli milijadre. Fikser Karma, , Tesla, razni znani i neznani. Toliko o slobodnom tržištu. ..

grk

pre 8 godina

sto se lako nadoknadi pri prvom redovnom serisu ili prodaji reklamne robe tipa drzac za case, privezak, majica...
(marko, 10. avgust 2015 16:12)

Time se nadoknadi mali deo,ali svakako se od toga ne mogu isplacivati plate radnicima,i nadoknaditi gubitak od 359 miliona.U svakom slucaju,kapiram da to rade svesno,da bi privukli sto vise kupaca,i reklamirali automobil po svetu,koji je naravno i stvarno dobar.A onda ce u jednom trenutku cena da skoci,i eto profita...

Petar

pre 8 godina

@Yugo nostalgik: Kako je moguce da neko napise toliki post a ne iskoristi pristup internetu i vidi kako se ponasa Tesla po zimi? Ostao si negde u 1986 god ,od kada i datira prvi Yugo ako se ne varam.
http://www.hybridcars.com/tesla-model-s-could-lose-up-to-40-percent-range-in-cold-weather/

Milan

pre 8 godina

Sada prodaju jeftinije da bi prodali vise primeraka , kasnije ce cena proizvodnje znatno da opadne kao i njihova ulaganja a njima da se sliva veliki profit. Teoretski zvuci tako.
Druga stvar na koju racunaju je podrska amaricke vlade, jer njihova autoindustrija vise nije konkurentna, Tesla obecava americku tehnolosku dominaciju u buducnosti i kompaniju nalik eplu a to je vec strateski interes US.
E sad, ako se politika okrene od globalnog zagrevanja ka globalnom zahladjenju (citaj: prevlada naftni lobi), kompanija Tesla je mrtva.

mihajlo

pre 8 godina

@TIL zagreb
Gledaj rangove u istom segmentu. I uracunaj gorivo za tih petnajst godina sto si jih spomenuo. Pa samo gorivo te u petnajst godina izadje u proseku najmanje 12-14 hiljada eur. Tesla avto je skoro vecan i sa vremenom ces moci minimalne prepravke da mu uradis i da vozis i dalje posve nov avto, dok ces tvog za 500 eur da prodas i ponovo uloziti.

botić

pre 8 godina

heheh najbolje su mi ove računice raznih ekonoma. Potrošnja i servisi, vrh!!!

To je kupcima bitna stavka kao kada bi gledali koliki je gepek Ferrari-u...

Btw, za info; Tesla S pripada segmentu gde je Mercedes SL i moooožda BMW 7.

Surovi

pre 8 godina

Sunceva svetlost ne moze da poskupi svakih 6 meseci. Razmislite o tome, da li zaista zelite da vozite svoje dete stvaranjem eksplozije na 1 metar od deteta i ispustanjem ogromne kolicine otrova koje i te kako skodi vasem detetu?
(ETFovac, 10. avgust 2015 22:03)
Uvek me obraduju hipsterski komentari,gde su oni koji ih izjvljuju ekoloski osveceni i okrenuti prirodi....osim sto su te izjave glupe i nebulozne!
Te "eksplozije koje pominjes",pokrecu svet preko 100 godina i odgovorne su za uglavnom ceo dvadeseti vek i sav napredak postignut za to vreme.Nemam mesta da napisem vise o tome ,sto je steta.
Tacno je da se treba prebaciti na obnovljive izvore energije,ali do tada treba resiti niz problema kao sto je efikasnost,problem baterija koje su stravicno nezgodne za odlaganje i proizvodnju i jako su neekoloske,transport te energije i najvaznije,kako je naplatiti!
Teslini automobili su super,ali njihov najveci adut,je i njihov najgori problem,a to su baterije.Teske su i neefikasne,rok trajanja im je mali,a cena uzasno visoka.Popularizacijom elektro automobila,njihova kolicina ce rasti,a efekat na prirodu se pogorsavati,tako da vise nije problem dostici efikasnost kod vozila,vec napraviti dovoljno dobar akumulator,koji ce imati dug rok trajanja,biti jeftin i bezopasan za prirodu.

Ko razume shvatice.

pre 8 godina

Sto volim ove genijalce koji porede dizele od 8sek do 100 sa Teslom i 3sek do 100 i pricaju da je to egal. Uzmite neki m550xd pa da vidimo racunicu. Btw. vozim BMW, ne svidjaju mi se elektro automobili, ali budimo realni, za prvi masovno proizvedeni elektro auto Tesla izuva!

Paja

pre 8 godina

U Srbiji se svi bre razumeju u sve ko Vucko imam samo jedno pitanje za "strucnjake" sta mislite zasto Norvezani dotiraju u ceni kupovinu elektro automobile ili zasto Google vsri u najvece eksperimente za elektro automobilima , mora da nista neznaju al objasnice im struznjaci za maizle I cekice eeee Srbijo gotovo je sa tobom.

П. В. П.

pre 8 godina

Ако може Астон Мартин да кошта колико кошта, не видим разлог секирације око Теслине цене.

Igor

pre 8 godina

Tesla i jeste vredniji od F.-C.-a. Tesla proizvodi vozila budućnosti, a F.C. ne uspeva da bude konkurentan na tržištu konvencionalnih vozila. U roku od 5 godina F.C. će u najboljem slučaju biti deo nekog većeg koncerna. U gorem slučaju je pitanje šta će od njegovih robnih marki uopšte da postoji. Šansa da opstanu kao samostalan igrač su slične koliko i nama da u tom vremenu postanemo član EU.

Nadzirac

pre 8 godina

"@Yugo nostalgik: Kako je moguce da neko napise toliki post a ne iskoristi pristup internetu i vidi kako se ponasa Tesla po zimi? Ostao si negde u 1986 god ,od kada i datira prvi Yugo ako se ne varam.
[link]/
(Petar, 10. avgust 2015 22:09)"

Petre, u tvom komentaru i linku nema nicega sto bi demantovalo tvrdnje Yugonostalgika i TIL Zagreba.NJihove tvrdnje i dalje stoje.

Brojevi koje izvodi TIL Zagreb su cinjenica-brojevi nikada ne lazu. Sto se tice Yugonostalgika, prvi deo njegovog komentara nema direktne veze sa temom, ali daju mu povoda da realno i sa ironijom opise besmisao srpske privrede kada je auto industrija u pitanju. Ne shvataj ga bukvalno.

Sto se tice uslova eksploatacije koje je naveo u drugom delu komentara, bojim se da ce samo na grejanje kabine i stakala kada je spoljna temperatura -10 stepeni, nocu sa lancima na tockovima i svim ostalim elektro potrosacima, domet tesle biti drasticno smanjen. Svi akumulatori eksponencijalno gube svoje "moci" u funkciji pada temperature ispod nule, a grejanje kabine nije bezazlen utrosak struje. Za grejanje zaporosca (stari ruski mali automobil sa vazdusnim hladjenjem koji je grejao kabinu sa VEBASTO motorom) bilo je potrebno oko 1 litra benzina na sat.

Sto se ekologije tice, stvari su tu veoma proste. Ko ne plati na mostu, platice na cupriji. Napustanje nafte, dovesce do enormnog povecanja zagadjenja od strane elektrana na ugalj, kao i povecanje rizika od novih Cernobila i Fokusima + nuklearni otpad.

Yugo nostalgik

pre 8 godina

(ETFovac, 10. avgust 2015 22:03)

E moj EFTovac, sve i da nekom magijom, preko noci, svima nama "osvane" nov tesla ispred kuce umesto starih automobila, sa punim baterijama koje nikada ne treba dopunjavaiti, zar mislis da ce sve svetske vlade to "mirno posmatrati"!?

Istog dana uveli bi nam svima takse na elektriku u kolima, nesto poput "angazovane snage". Nemoj uopste sumnjati da bi te predjenih 100km u tim bajkovitim okolnostima kostalo bar 10 eura.

Vratimo se u realnost, kazes da je gradski elektroauto TRI puta jeftiniji od benzinca-tacno je. Ali, zasto bih kupovao nov elektroauto za ~35.000e, kada mogu kupiti polovni Yugo sa 1.000e za gradsku voznju i TNG-om, koji je DVA puta jeftiniji od benzinca, bar sto se goriva tice, a 35 puta jeftiniji od "tvojih" novih elektro gradskih automobila.

Ponovo napominjem da bi nov YUGO sa TNG-om danas kostao oko 3.500e, pa svi, a posebon Vi, vajni ekolozi, razmislite zasto nam je to zabranjeno i ko je to zabranio?

Dalibor

pre 8 godina

Sve je to lepo sa Teslom, jer ga malo ljudi poseduje. Kada bi svi imali po električni automobil, koliko god da se uvećaju kapaciteti stanica za punjenje (što je ogroman infrastrukturni projekat) ne bi bili dovoljni. To bi značilo da se automobili pune kod kuće. Koliko se naplaćuje priključak sa kojim možete brzo da punite baterije? Kolika je obračunska snaga? Kolika će biti akciza na struju? Hoće li se razvlačiti kabl od stana do parkinga? Drugo, još uvek se veći deo struje u svetu proizvodi od fosilnih goriva. Kad se izračunaju gubici od utičnice do točkova tj pretvaranje sruje u hemijsku energiju, pa hemijske u struju, pa struje u mehaničku, realno više zagađuje električni auto nego sa SUS motorom. Ok, rešiće se to korišćenjem solarne, geotermalne, nuklearne i energije vetra, ali osim nuklearne koja je rizična, proizvodnja struje iz alternativnih izvora košta 3 do 5 puta više nego sada. Kada se na to dodaju prethodno pomenuti troškovi, od uštede ne ostaje ništa. Po pređenom kilometru biće isto, ali će struja biti skuplja za svu drugu primenu. Osim toga, proizvodnja baterija je jedna od prljavijih tehnologija, pa i tu treba računati na ozbiljno zagađenje. Električna vozila jesu budućnost, ali je prateća problematika veoma ozbiljna, tako da uopšte ne stoje teorije zavere o naftnom lobiju i sl. Jednostavno trenutno je zbog energetskog potencijala neizvodljivo, pa će još dugo biti neisplativo. To ne znači da tehnologija ne treba da se razvija, samo lakše malo sa euforijom.