Sreda, 05.08.2015.

17:58

Prosečna plata - gde smo mi, a gde komšije

Prosečne plate na Balkanu najviše su u Sloveniji, a najniže u Makedoniji i Srbiji, pokazuju najnoviji zvanični statistički podaci.

Izvor: Tanjug

Proseèna plata - gde smo mi, a gde komšije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

158 Komentari

Sortiraj po:

Jovan

pre 8 godina

Duboko sam ubeđen da svi ovi koji pljuju po EU i zagvaždaju o nekakvim "potrošačkim korpama" koje treba uzeti u obzir dalje od Srbistana nisu dobacili.
U poslednjih 8 godina proputovao sam celu Evropu i baš je onako kako cifre kažu-Srbija i Makedonija su dve daleko najsiromašnije i za život NAJGORE zemlje u Evropi.
To je realnost, a o kirijama, cenama mleka, hleba, kikiriki putera i ostalim idijotskim poređenjima mogu da brslaju botovi i zatucani patriJotski zgubidani- dežurni internet analitičari koji dalje od svoje prćije dobacili nisu.

Silvester

pre 8 godina

Narode, Srbija ima najgore plaćene nastavnike i lekare na Balkanu. Srpski nastavnik nakon smanjenja plate prošle godine sada ima 350 evra, a u Republici Srpskoj 480. To je, zemljaci, 37% razlike. Ispred su i Albanija, i Makedonija, i BiH. Eto, to vam je jasna poruka kako stoje stvari, jer u javnoj službi nema para ispod tezge, sve ide čisto preko papira, iz Trezora. I ne zanosite se da ima korupcije, niko ne plaća ništa jer narodu nije mnogo ni stalo do prosvete. Dakle, sve je džabe!
Sramota me što živim u Srbiji i što sam se tu rodio. I kada se krene neki korak napred, onda slede vrlo brzo tri u nazad. Dobro je samo prevarantima, švercerima, lopovima, utajivačima poreza.

Jock

pre 8 godina

Radim u kompaniji koja ima kancelarije po celoj bivšoj Jugi, i putujemo često jedni drugima. Definitivno je da Slo posebno, i dobar deo Hrv dosta bolje stoji od nas. Što se ostatka tiče, treba imati u vidu na pojavu u Srbiji koja je mnogo masovnija nego u ostalim zemljama, a to je siva ekonomija, ali pre svega fenomen rada za minimalac ili otvaranja svoje firme gde se opet radi za minimalac, a ostatak na ruke. Govorimo o ogromnom broju poslova gde realne plate idu i do 2000 EUR ako govorimo na primer o senior programerima koji rade uslužno za strance. To objašnjava taj utisak o kome mnogi govore da u Srbiji ne izgdledaju stvari toliko loše kako izgleda po ovim statistikama. BiH, MKD i dobar deo CG je stvarno jadniji od Srbije, a BG i NS ne odudaraju od nekog proseka u HRV (ZG i pojas uz SLO je svakako iznad tog HRV proseka).

Zoran

pre 8 godina

Bosna ispred Srbije i Makedonije nije sigurno.. Zar niste do juče pisali da je Bosna najsiromašnija država Evrope, zatim Albanija pa Srbija?
(misa, 6. avgust 2015 10:59)

Jesu, pisali su. Sledece nedelje ide opet ta vest.

Pozdrav od Hrvata za sve dobronamjerne ljude na Balkanu

pre 8 godina

Politicari su prvi kada treba pozvati ljude u rat. Svoju djecu sklone u inozemstvo, ili ih stave u neke direktorske fotelje dok se sirotinja tamani izmedju sebe. Za to vrijeme profitiraju od rata, sklone novac na sigurno i cekaju da ludilo prodje. Nakon toga promjene ideologiju, prihvate onu koja prolazi u tom trenutku. Novac iz inozemstva vrate u zemlju, i nastave da vladaju. Sirotinja koja se tukla, i zamrzela drugu sirotinju jos bednija. Ostavljeni na cijedilu pitaju se gdje su isli i za koga su ratovali. I to vazi za sve. I za njih i za nas, i za druge. Vjerujes da si se borio za ideologiju, nezavisnu Hrvatsku, da si branio Srpski narod itd. A u stvari si stavljao novac drugima u dzep, a sebi upropastio zivot.

Zato pamet u glavu, i otvorite oci...ucite na greskama drugih iz proslosti...da bi nam svima i buducnost nase djece bila neusporedivo bolja nego danas.

Legionar

pre 8 godina

Obajsnjavati pojedinacno sve lazi ovog teksta ne bi imalo smisla.Ovo moze da prodje samo kod ljudi koji nizu izasli iz svog sela..

mrmlj

pre 8 godina

@(Stevan, 5. avgust 2015 18:22)
niti je njima (uz moguci izuzetak slovenije) bolje bez srbije niti je srbiji bolje bez njih.
ni u jednoj republici bivse jugoslavije se danas ne zivi bolje nego sto se zivelo u bivsoj jugoslaviji, opet uz moguci izuzetak slovenije.

@(realni, 5. avgust 2015 22:18)
prijatelju, uz polozen pravosudni mozes da se bavis advokaturom, da budes sam svoj gazda i da zaradjujes odlicno (naravno, tek nakon sto steknes klijente i razvijes posao).
ako trenutno mozes da priustis da odes u samostalne advokate, ne znam sta te sprecava da odes u neku advokatsku kancelariju i pitas da li im treba jos advokata. mozda ti plata u pocetku i bude manja od tih 44.000, ali niti ce biti mnogo manja niti ce dugo biti manja a brzo i znacajno ce rasti ako zaista znas posao.
svako od nas mora da se trudi da njemu/njoj licno bude bolje, pa ce nam kao drustvu u celini biti bolje.

@(nikola, 5. avgust 2015 20:49)
kako vucic moze da zamrzne plate u privatnom sektoru?
ko u privatnom sektoru zna znanje i radi, njemu platu ne moze da zamrzne niko na ovom svetu jer ce u slucaju da mu je zamrznu na trenutnom poslu preci drugde.
"zamrznute" su plate gomili neskolovanih kadrova koji se mogu zameniti u roku od sedam dana jer decenijama nisu nista radili na sebi, i misle da je dovoljno da znaju da zavrnu sraf na pokretnoj traci i da ce tako do penzije, pa se cude kad poslodavac kupi masinu koja to radi bolje, brze i pouzdanije i najuri radnike.

malji_deca

pre 8 godina

Drzavni kriminal je sto je ova vlast uspela da standard u Srbiji dovede do dna - ista prosecna plata kao i u Makedoniji (10 evra razlike) s tim sto Makedonci imaju cenu energenata za 40-50% nizu! I ostale cene su im nize od onih u Srbiji. Sada se vidi rezultat rada AVa i njegovih kerbera Vulina, Udovicki i Vujevica. U jednoj Bosni koja je realno govoreci protektorat, prosecna plata je skoro 20% veca nego u Srbiji. Ako se uzmu u obzir i cene i porezi, stvari u Srbiji izgledaju jos pogubnije. A ovo je tek pocetak u realizaciji prodaje i naroda i drzave.

Botiša

pre 8 godina

@Imam platu u Austriji oko 2000, 00 €, dobar prosek. Ali, plaćam stan, struju i telefon 1100,00 €, vrtić za dete 140,00, osiguranje za auto 80,00,... Danima razmišljam kad moram kod frizera (min. 70,00), bioskop 10,00, bazen 5,00 ... o drugim manje potrebnim stvarima da ne govorim. Odmor moguć samo zahvaljujući regresu za odmor... u principu preživljavanje. Naravno, kolege Austrijanci obično u boljoj poziciji, imaju kuće, stanove... ne moraju da daju pola plate samo za stanovanje.
(Relativno, 05. avgust 2015 21:15)
U Beču je mesecna pretplata za sve gradske bazene 22€, a sisanje u proseku 12€, odakle 70 evra za frizera? To jos nisam video... A bazen je svakako moguce veoma jeftino priustiti.

misa

pre 8 godina

Bosna ispred Srbije i Makedonije nije sigurno.. Zar niste do juče pisali da je Bosna najsiromašnija država Evrope, zatim Albanija pa Srbija?

NS BOY

pre 8 godina

Radio bih za tu "prosecnu" platu na teritoriji nase prelepe zemlje, koju politicari sve vise unistavaju. Da, za tih "prosecnih" 350 eura. Ali, pitanje je, gde.... 350 eura je oko 42 hiljade dinara, sto je u odnosu na sadasnju platu koja iznosi 28 hiljada, napredak. Nisam jedini i u to sam siguran, koji je sa donje strane liste koja je dovela do toga proseka. Cesto imam osecaj, da bi taj prosek bio daleko nizi, kada bi se racunale plate nas "obicnih" gradjana samo.

vlada

pre 8 godina

gorivo nam je najskuplje na balkanu.Ali nema veze,neka nas oni lepo lazu i neka se oni bogate.Pa da docekamo i sledece pa opet iz pocetka...

sasa

pre 8 godina

plata mi je u prevodu 18 gajbi piva,za jedan odradjen sat fali mi par dinara za burek i jogurt,kada platim ogrev na rate i rezije ostane mi 8-9 hilj,kad to podelim na 30 dana to je dnevno nepunih 300 din,tu moram da se uklopim,hrana,garderoba,higijena ako mi biciklo se pokvari moram pozajmiti do plate.Bez mesa se moze rece kostur

mick

pre 8 godina

@herceg ne samo da su ovolike cec su osetno manje. najveci broj gradjana ima 200-300€ ovo preko vade drugi koji imaju 'astronomske' plate od 500€ sa zavrsenim najtezim fakultetima i to ako uopste mogu na posao...

hrkljuš

pre 8 godina

pa ni u BH nije ništa bolje, ako izuzmemo ove što rade u državnim firmama,prosjek bi bio nekih 250-350 eura. Kod privatnika je katastrofa.

Maja, Zadar

pre 8 godina

@Vrlo prosto

Nema svatko mogućnost da završi školu ili upiše fakultet. Netkome roditelji jedva osiguraju obavezno obrazovanje. Čovik radi kao konj, dva posla za malo novaca i sam se osjeća onako kako je rekao. Nema se kome požaliti nego eto pogriješio je pa se ode požalio, ne radi sebe nego da i mi shvatimo da vani ne teče med i mlijeko. I onda dođe netko kao ti da ga još i popljuje umisto da pohvališ čovika koji radi 2 posla. Tebi svaka čast na tvom obrazovanju i uspjehu.

Marija-Buje

pre 8 godina

Zanima me gdje je to Miloš u Hrvatskoj kupovao kruh od 2 eura, a Colu plaćao 3! Ja kruh plaćam 5,5 kuna (0,7 eura), a Colu 9-15 kuna (1,1- 1,9 eura) - naravno u kafiću. A što se tiče cijena u samoposluživanjima, usporedila sam cijene desetak osnovnih proizvoda koje kupujem kod nas u Lidlu i Kauflandu s desetak istih u Idei i Rodi i vidim da je kod vas sve skuplje nego ovdje.

Branko V.

pre 8 godina

Ja lično znam previše njih koji primaju platu platu do 25000 dinara. Kad se zna da deo toga ide na ruke ovi podaci su najblaže rečeno sumnjivi.

Robert

pre 8 godina

Ne može se na to tako gledali, na balkanu jedino Slovenci žive malo lagodnije, a to u Hrvatskoj je isto kao u Srbiji, ti kad vidiš da je u Hrvatskoj hleb 2e, koka kola 3e pivo 2e.... sve se svodi na jedno te isto. Pričam iz ličnog iskustva

(Miloš, 5. avgust 2015 22:53)

Gdje si ti to kupovao??
Kruh u Hrvatskoj je oko 7 kuna,2 litre kole oko 11 kn, pivo pola litre u trgovini oko 5 kn.
1 euro je 7,6 kn.

Robert

pre 8 godina

Baš me nasmejao komentar da dobar deo Novog Sada ne zaostaje za Slovenijom?! Veliki deo Novog Sada radi za 25.000-30.000 tj. 200-250EU (u komšiluku u knjižari žene rade za 15.000(120E!), a u marketu za 18.000( gazda im uplati minimalac 23.000 i radnici podignu 5.000 i vrate mu). Naravno nađe se i lepih plata menadžera i bankara ali običan narod je u ponižavajućem položaju.

koje kude

pre 8 godina

Prosecna plata u srbiji ha, sto niko realno ne kaze prosecnu platu po gradovima? Bilo koji juzno pa i severno ma beda,jad, postoji samo Bg nemojte da se lazemo

Vrlo prosto

pre 8 godina

Sve u svemu osecam se kao g.vno!
(Milos, 5. avgust 2015 22:24)

Izvini, ali potpuno si u pravu po pitanju osecanja. U prolazu si bez skole ili neke vestine, tek da nesto usicaris, jedes hamburgere i picu. Da si dosao tu da zivis sa nesto skole ili neke vestine, oseca bi se kao gospodin. Jest, ne bi nesto ustedeo, ali isto tako ne bi jeo hamburgere i picu i ziveo u jednoj sobi. Imao bi i ponekog prijatelja a zabava ti se ne bi svodila na balavljenbje u klubu neprilagodjenih.

Milan

pre 8 godina

Ljudi, ne trosite energiju i ne dajte da vas bilo ko laze.
Idite na www.numbeo.com i nacicete prosecnu platu, cene, troskove...u svakom znacajnijem mestu na svetu.

provokator

pre 8 godina

split
plaća 700€ + žena isto 700
dakle imamo 1400 €
kredit za auto 100€
stanarina podstanarstvo 250€
voda struja net tv 100€
benzin 100€
hrana i kozmetika 150€

ostane 700€ za život i dijete, ne uštedimo NIŠTA

stevan

pre 8 godina

Zivim u Skoplju vec 5 godina, zavrsio studije itd. Eto zivim sa devojkom u stanu koji je nas, nije bitno odakle nam. Moram priznati da sa 400 eura nas dvoje fino zivimo, skromno, imamo za sve neophodne stvari, racuni na vreme placeni pa cak nam i ostane nesto da ustedimo da odemo do Ohrida na par dana ili do Grcke. Da, u Sloveniji jeste tolika prosecna plata ali zato je njihova makroekonomija na mnogo vecem nivou nego u zemljama regiona. I to ne moze da se poredi. Da slovenci sa tom platom zive u npr. Skoplju ziveli bi ko ministri ali zato tamo jedva izlaze kraj s krajem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LosmI, 5. avgust 2015 19:28)

Pa ne mozes bas da mi kazes kako ti i devojka sa jednom platom u Skopju zivite pristojno...a Slovenac i njegova devojka u Ljubljani sa dve plate(racunam da je kod njih nezaposlenost mnogo manja nego kod Vas i nas) jedva izlaze kraj s krajem. Po nasim pricama ispade da ne valja da je drzava ekonomski razvijena niti ziveti u takvoj drzavi. To kako kad u Sloveniji, Austriji, Nemackoj, Danskoj i sl. platis sve racune, poreze i uopste sve rashode ukljucujuci stan i hranu tebi ne ostane nista su price za malu decu. E sad, vidis, problem je u tome sto su deca porasla a price ostale potpuno iste jer se ponavljaju vec 25 godina.

Milutin

pre 8 godina

Prosečna plata u Kini ove godine je bila oko 730 evra mesečno. Tako da sa njima više nemožemo da se poredimo jer će da nam se smeju. Čak i mnoge zemlje Afrike su nas ošišale. U Gani naprimer je 850 evra je mesečna plata. Ja nekapiram što ljudi ne idu na Srpdko selo i zarađuju makar koliko ovi Kinezi ili Afrikanci. Nego idu u Beograd da ih tamo poslovođe ponižavaju.

neko

pre 8 godina

Interesantno,na ovoj vesti nesto nema botova da velicaju gazdu i vlast sa tradicionalnim komentarima kako nam je dobro i da nam je sve bolje...
Glupo im je suvise?

Tex

pre 8 godina

Realno Beograd i dobar deo NS ne zaostaju ni malo za Zagrebom i SLO. Juzni deo Srbije i dosta sela u Vojvodini su ocajni. Ali da ova vlast ima malo mozga, da poboljsa infrastrukturu i da jednom motivise otvaranje (ili izlazak is sivila) IT kompanija statistika bi skocila preko noci. Verujte mi.
Dosta ima i u narodu, dok je gradjevina cvetala retko se ko setio da otvara proizvodnju, uglavnom je bilo daj da kupim gajbu iznajmim i milina ...

milkimile

pre 8 godina

nemamo more,industriju a i poljprivredu nekoristimo na pravi način.mislim da je naše problem u broju stanovnika.ima nas oko 7.400.000 koliko zajedno imaju hrvatska,slovenija i crna gora.opet mislim da iz bosne velik broj ljudi živi po austriji i nemačkoj(netvrdim).tako da nam treba ta relaksacija u smislu da bar jedno 200.000 ljudi sa nižom stručnom spremom ode u inostranstvo.netreba to tragicno dozivljavati jer se u kriznim vremenima tako spasavala i jedna italija pa i irska ,norveška i rumuni kao svež primer.razmisljam.

domacin

pre 8 godina

I crnogorci imaju vecu platu od nas.tragedija....

Oni su direktori u Srbiji a prijavljeni u Crnoj Gori. Naravno da ce im prosek biti veci, direktori imaju najvece plate.

sdgfsdg

pre 8 godina

@miloš, pa i nije baš istina,, coca cola 2 litre je 10/12 kn, kako u kojem dućanu, kruh je 4/5 kn, govorim o cijenama po dućanima u Splitu, 1€=7.6 kn..

Bosko

pre 8 godina

@Istok, moji su roditelji bili u Boleslaviecu i jos jednom gradu na granici sa Nemackom, to je beda neopevana, ljudi idu u Carrefour i nemaju novac za kese vec nose u rukama. Beda je gora nego kod nas, putevi cim su izasli iz Nemacke katastrofa sve rupa do rupe, nesto kao Rumunija.

Aleksandar

pre 8 godina

@(nebitno, 5. avgust 2015 21:35)

Zašto bi slovenačka firma uopšte otvarala poslovnicu u Srbiji ako bi morala da plaća isto? Pa što misliš da se gro proizvodnje preselilo u Kinu, zbog ljubavi prema nezaposlenim Kinezima? Da moraju isto da plate kao u Sloveniji oni ne bi ni dolazili u Srbiju pa ti ne bi ni imao posao.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Dok god vidim da ljudi puše i neostavljaju se tog štetnog i skupog poroka, znači da nam i nije tako loše. Moja plaća je prosječna. Oko 750-800€. Ne pijem, ne pušim. Ne trošim svako malo na odjeću i skupe mobitele. Nastojim što više štediti. Ne oskudjevam u ničemu ali i ne bacam pare na nepotrebne stvari. Puno puta se zapitam kako preživljava jedna obitelj sa školskom djecom i jednom ili dvije ispodprosječne plaće. Al onda vidim da ti roditelji puše, e oprostit ćete al ja takve ne žalim niti bi im ikad pomogla u životu. Ljudi žive iznad svojih mogućnosti i u tome je najveći problem.

C i n i k

pre 8 godina

Pa,najgori smo ubedljivo! 366 e ? Smesno i nedostojno coveka,narocito sa cenama u Srbiji koje su uglavnom na nivou iz EU, gde su plate kako vidomo cca 2000 € ! Ali,kako rece onaj Sns bot u LE kad je klicao PV,oni na jugu,nikad bolje nisu ziveli...
Treba samo otici odavde kako god. Jer ovde ni za 50 god nece biti bolje.A i te plate u okruzenju od 700 ili 1000 e su smesne, svakako bolje nego ovde,ali u odnosu na EU su takodje smesne.Ali pokazalo se na kraju da je Srbija najgore pozicionirana,i da ima najgore pefomanse,a da su sve ex Yu republike daleko odmakle !

Dizajner

pre 8 godina

Radim u jednoj švajcarskoj firmi u Beogradu kao grafički dizajner i imam 1600 EUR platu bez fakulteta ali sa dosta iskustva i projekata iza sebe. Nikad stranka, nikad veza, još nemam ni 30 godina. IT je trenutno jedina grana dobro plaćena u Srbiji gde sa znanjem relativno lako možeš naći dobar posao.

nex

pre 8 godina

Okrene mi se zeludac kad procitam ovu bezobrazno-cinicnu statistiku. Pa po kom uzorku to mi imamo toliki prosek? Sta je sa Srbijom od Bubanj Potoka na dole? Zasto iritiraju ljude ovim podacima? Sta je hiljadama koji rade kod privstnika za 20000 i to bez penzionog? Gde ja spadam,radim za 25000 kao vozac hitne u mom mestu? Sramota!

Mrgud

pre 8 godina

E da inace te strane firme sto dolaze i daju platu od 30-ak hiljada,verujte daju oni vise samo direktorcici uzimaju. A normalno direktor je Srbin. Zivi sam svedok jedne takve situacije iz firme koja je iz Indjije.

AM

pre 8 godina

Srednja plata u Francuskoj je neto 1.650 € (izvor INSEE, Zavod za statistiku). Kvadratni metar iznajmljenog stana u Parizu i bliskom predgradju je od 20 € do 40 € mesecno. Kvadratni metar stana u Parizu kosta, u proseku, 8.000 €, a u bliskom predgradju 4/8.000 €. Ko u Francuskoj zaradjuje neto preko 3.000 €, spada u 10% najbogatijih Francuza.

Swedenonline

pre 8 godina

Danas sam narucio od male privrede neke komponente da se izrade u Srbiji, shvatam da isti misle da su uboli dzek pot a mene je izaslo 18 puta jeftinije nego ovde, komponente koje ce za Svede praviti Kinezi i cekacu 4 sedmice na isporuku. Iz Srbije mi stize za 7 dana. Kad na sve to pomislim da ce u Srbiji neki radnik za neku platu to praviti, muka me uhvati. I sta da radimo, cak i da platimo u ovakvim slucajevima i duplo i troduplo nego li traze, nista nece stici do radnika. :(

Istok

pre 8 godina

Bio dosta širom Poljske. Osetno bolje na svim poljima. I ako ste običan fizikalac, ako vam se malo posreći da dobijete neki poslić na crno, moći ćete da šaljete i pare kući. Bio, video i verovali ili ne, stvarno je standard osetno bolji. Ne samo plata već i sve drugo. Toplo preporučujem.

Milan

pre 8 godina

Pre par meseci dobijem ponudu za posao iz jedne nase firme gde svi zaposleni imaju odlicne plate a svi su prijavljeni na minimalac. Ostatak dobijaju na ruke. Ovaj vid manevrisanja je dosta rasprostranjen kod nas. Treba i to imati na umu kad se racunaju ove stvari. Sumnjam da u Sloveniji to rade vise nego na nivou statisticie greske. Kod nas je to dosta javno sve i drzava ne preduzima nista.

Farvel

pre 8 godina

Sve ok za plate u regionu, ali morate da shvatite da ove plate koje su navedene za EU su BRUTO...dakle, neuporedive sa platama na Balkanu koje se obicno iskazuju kao neto...Necete nikada cuti stranca da prica o neto plati jer jednostavno u njihovim platama su uracunate mnogobrojne beneficije (dodatno penziono npr.). Lako ove podatke mozete naci na Wikipedia-i recimo...Google je vas prijatelj :)

Marko

pre 8 godina

Imam platu 350e, a cene nekretnina goriva i namirnica su 50% skuplje nego npr u Bih koja pri tom ima vece plate, a spada u sirotinju...eto gde smo mi.

Miloš

pre 8 godina

Ne može se na to tako gledali, na balkanu jedino Slovenci žive malo lagodnije, a to u Hrvatskoj je isto kao u Srbiji, ti kad vidiš da je u Hrvatskoj hleb 2e, koka kola 3e pivo 2e.... sve se svodi na jedno te isto. Pričam iz ličnog iskustva

realni

pre 8 godina

radim kao dipl.pravnik u socijalnoj zastiti, primam 44.000 dinara, imam i polozen pravosudni. Sta da radim kada nam lopovi kradu drzavu, a niko ih ne dira...

Zoki iz neBeograda

pre 8 godina

Završio fakultet, radio kod privatnika za po 100-200€, učio posao, napredovao, našao klijenta preko interneta, sad radim 4-5 sati dnevno za fiksnu platu od 5000€ mesečno. Živim u svom stanu, tako da su mi režije 100-150€ mesečno. Da, moguće je. Hvala internetu i globalizaciji!

Milos

pre 8 godina

Radim 76h nedeljno i placaju me 10$/h sto mu dodje 39h u jednoj firmi i 37h u drugoj firmi. Sto znaci 304h mesecno ! Primim negde oko 2200-2400$ mesecno u zavisnosti od poreza! Jedna soba me kosta 700$ plus voda, struja i net oko 150$ i to je 850$. Osiguranje za auto 130$ mesecno, jedem samo pice i hamburgere da bih mogao da ustedim neki dolar zbog kog sam i dosao ovde! Sve u svemu osecam se kao g.vno!

Bosko

pre 8 godina

vazni su i troskovi koliko i plata, moj brat zivi u USA i placa 2000 $ za 2 dece vrtic, taksu na kucu 1000$, sisa se za 20$, teretana 100$, u Srbiji vrtic 45 evra, taksa 10 evra mesecno (100evra godina), sisanje kod siska-pro cut 1.5 evra, teretana 10 evra mesecno, itd.
Pricati o platama a ne spomenuti troskove je besmisleno.

IBARSKI GEOPARD

pre 8 godina

Relativno, 05. avgust 2015 21:15)

deder oslobodi se austrijske bede i dodji u zemlju blagostanja tj srbiju!

pa da vidis kako je lepo raditi za 200e (ako nemaš rodbinsko-partijsku vezu za javni sektor o nisi programer npr)

jes da je plata 200e, al zato stan i troškovi (garnisera) samo 250, hrana od prilike kao i u austriji (gorivo isto tako), odeća skuplja (al sta je to za bogatstvo srbije),
e da, ima jedan mali problem, cak iako uspes da nadjes neki posao (bez rodbinsko-partijskih veza) za vratom ce ti disati milion ipo nezaposlenih (preko 30% je nezaposlenost, a ono sto kaze nzs je propaganda najprljavija),
sto znaci da ces raditi sa malo slobodnih dana i skoro uvek prekovremeno (sto se u bogatoj srbiji ne placa),
da vidis koliko je bogato sve ovde kad izmedju kamata banaka i uličnih kamatara kao da i nema razlike,
mrzi me dalje da kucam ali svi su shvatili poentu odgovora licemernim gastarbajtererima koji kukaju kako im je na zapadu "loše" medjutim nikako se nevracaju u zavičaj gde se živi super nego ljudi ne znaju, a tek od 2016. ihaaaa

Veseli

pre 8 godina

Bitna je "potrošačka korpa za jednu četvoročlanu porodicu" !!!
Ako je 100 evra dovoljno za ratu za stan, dažbine,ratu za auto, hranu, piće, kozmetiku, školovanje dece, usavršavanje sopstveno, dodatne školice za decu, zimovanje, letovanje.... JA ĆU SE ZADOVOLJITI SA TOM PLATOM!
Nažalost ovo sve u Srbiji košta oko 1600 € mesečno, a prosečna plata je ... oba roditelja da rade, pa puta 2.5 i bilo bi ok!

Zoki

pre 8 godina

Posle svih smanjenja radim u zdravstvu 34 godune za platu od 34000,od te plate zivimo suprruga,dete i ja,prosek oko 11 000,placam struju,grejanje,poreze nisam oslobodjen ni od cega,neke manjine primaju pomoc od 6000 dinara,imaju deciji dodatak,ne placaju struju,vodu,dobiju 5 kubika drva,dobijaju hranu,sredstva za higijenu,odecu i ne rade.Kakav je stvarni prosek u Srbiji?

nebitno

pre 8 godina

Radim u Srbiji za jednu Slovenačku firmu kao helpdesk support i imam taj prosek od 350€. Ta ista firma ima helpdesk i u Sloveniji i u Hrvatskoj, i tamo su plate isto prosek, ali za tu državu (SLO-1000€ i CRO-800€). Što će reći da ta firma može da plati i nas ovde isto toliko, ali neće jer po mom mišljenju koristi stanje u državi i rukovodi se zvaničnim prosekom! Zašto Hrvatu ili Slovencu ne ponudi platu od npr. 400€? Zato što je to ispod minimuma koji je država propisala...

Dakle kao i svi privatnici, kod kojih sam radio proteklih godina... Mogu da plate, ali neće!

TIL Zagreb

pre 8 godina

vodim skladiste jednog mobilnog operatera,da se bas naradim i ne...radim u SAP-u ,ima ispod sebe 20 ljudi...da napomenem,da jos nemam fakultet....placaju me 7400kn...ne radim vikende uopce...(7400kn=980 eura)
ali napominjem da je hrpa ispod mene sa placama od 450-550 eura....tako da kad se gleda prosijek i nije neka racunica,jer dodoje neki menager sa placom od 20 000 eura i da bi se dobio prosijek koji je prikazan treba hrpa drugih sa 500 eura...ili manje
nek se menageri i direktori iz ove racunice izbace,spast ce nam svima prosijek za 50%

Relativno

pre 8 godina

Imam platu u Austriji oko 2000, 00 €, dobar prosek. Ali, plaćam stan, struju i telefon 1100,00 €, vrtić za dete 140,00, osiguranje za auto 80,00,... Danima razmišljam kad moram kod frizera (min. 70,00), bioskop 10,00, bazen 5,00 ... o drugim manje potrebnim stvarima da ne govorim. Odmor moguć samo zahvaljujući regresu za odmor... u principu preživljavanje. Naravno, kolege Austrijanci obično u boljoj poziciji, imaju kuće, stanove... ne moraju da daju pola plate samo za stanovanje.

JA

pre 8 godina

Pisem iz BiH (fbih), zivim u cetveroclanoj porodici sa roditeljima i bratom, otac radi kao elektromehanicar u jednom rudniku sa mjesecnom platom od 1150 do 1450 KM (1€=1.95KM), majka domacica, ja i buraz preko ljeta radimo za dnevnicu a preko zime nemamo ni tu dnevnicu, jos uz to hranimo po 3-4 goveda. Ali ljudi mi jedva krpimo kraj s krajem. Ljudi ja ne smijem ni pomisliti kako zive oni sa tom prosjecnom platom a kamoli oni koji nemaju ni to. Muka mi je kad vidim kako neki pojedinci vozaju skupa auta a ja neznam kako da odvojim za novi akumulator na golfu dvojci. Istina, imamo sta da jedemo ali ovdje cijjene svakodnevno rastu. Ovo je drzava za lopove, ovo je muka od drzave i ja ovdje ne vidim perspektivu. Odavdje treba da se ispali ko god moze.

mašo

pre 8 godina

Sta rece stipa i osta ziv!!!! Drago dete tebi nije ocigledno dobro. Za tvoju informaciju, prosecna plata u Republici Srpskoj je 842 KM. [link]/
U Federaciji BiH je prosecna plata 842 KM. [link]

Sledeci puta pre nego sto lupis tako nesto, edukuj se i onda pisi. Tvoja glupost je toliko velika da sam odmah morao otvoriti prozor da izadje....
(Bojan Republika Srpska, 5. avgust 2015 20:54)

Bojane tebi očigledno nije dobro u Republici Srpskoj se u prosječnu platu broji i topli obrok i sve naknade u Federaciji ne.Kada bi se i u Federaciji brojalo prosječna plata bi bila 1042KM.Edukuj se.

Kavric

pre 8 godina

izbacite Jorgovankinu i Bajatovicevu platu pa onda racunajte prosecnu zaradu... moja profesorska je ispod proseka 42.000 sa punom normom! E Srbijo bedo...

sasa

pre 8 godina

moj sat je 121 din i imam 176 sati,što znači da mi je plata 177 e,i vecina ih ima tako ili malo vise,neznam sta bi dao da imam prosek,pa to je 43 hilj,razmišljam da sam otkaz i uzmem socijalnu pomoć i negde na crno za veću kintu,nemogu sa 20 hiljada nista i to je socijala i još te za.......ju

Lako je

pre 8 godina

Ne zanima me ni komsijina plata, a kamoli primanja u drugim drzavama. Otvoris svoj novcanik, saberes racune, hranu, 50 evra preko za sve drugo i preostali novac prebacis na stednju. Tako svaki mesec. Radi 100%, finansijska stabilnost zagarantovana. Stedim vise od Slovenca, Hrvata ili Makedonca.

bjelovar

pre 8 godina

Prosječna plaća je najgluplji podatak koji se može tumačiti kao snagu neke ekonomije. U Hrvatskoj je prosjek 5600 kuna i sutra 1000 ljudi sa minimalcima dobije otkaz i gle...porasla prosječna plaća , opa, živimo bolje ha ? Ukupna masa plaća je pala ali je prosječna porasla. Bravo majstori. Ili kad se pohvale, pao je broj nezaposlenih, jes, otišlo ti 10 000 ljudi sa biroa i iz države, bravo majstori.

Aleksandar

pre 8 godina

@(Neponovljivi, 5. avgust 2015 19:38)

Meni je plata u Srbiji bila 2500€ ali sam pobegao iz Srbije baš zbog takvih poput tebe koje je bilo briga za ljude oko sebe. Ne želim da živim u samoživom društvu ma koliko da ja lično zarađivao.

????????

pre 8 godina

Gde to prelazi plata često 2000€? Ja živim 26 godina u Austriji ovde je prosecna plata 1400€-1500€maks.. 2000€ mesečno ljudi maštaju da imaju..!!! Naravno upoređujemo platu neto posle svih poreza itd.. U Nemackoj je standard cak nizi, Svedska ima malo vise ali inače u EU sve pada sa neba..

mk653g

pre 8 godina

"plate na Balkanu mnogo su niže od primanja u zemljama Evropske unije, gde prosečna mesečna zarada često prelazi 2.000 evra. " Ma kako im je loše u Evropi vidim! Ko je bre ovde lud, pa da mi kao necemo u EU?? Naravno da hocemo! Sto pre!!

TIL Zagreb

pre 8 godina

Da, zato su Slovenci na čoveka dužni 10x a Hrvati 20x više nego Srbi.
(Ivan, 05. avgust 2015 18:50)

pa kakve to veze ima....svaka zemlja je duzna...ti se sad nadas da ce ti biti bolje sto je tvoja zemlja manje duzna...hoce pojedincima,koji ce trpati u svoje dzepove sav visak...bitno je da sad zivis bolje i kvalitetnije,ne misli na drzavu jer i ona ne misli na tebe..

Kale

pre 8 godina

To nije istina,mi živimo u najbogatijoj zemlji u Evropi i to po prvi put u novijoj istoriji,sve zahvaljujući našem predobrom,prepametnom,prepravednom,presvetlom,nepodmitljivom,prepoštenom,premijeru,kojeg majka više ne rađa,oca Srbije,Sunce izlazeće sa istoka i zalazeće sa zapada,alfa i omega,mesija,on je onaj koji jeste.
Blagosloven je narod sa takvim vođom.
Ako ovo nije za kilo jagnjetine i tarli-tarli špricer,ne znam šta jeste.

neko iz SLO

pre 8 godina

@ (LosmI, 5. avgust 2015 19:28)
"Zivim u Skoplju vec 5 godina, zavrsio studije itd. Eto zivim sa devojkom u stanu koji je nas, nije bitno odakle nam. Moram priznati da sa 400 eura nas dvoje fino zivimo, skromno, imamo za sve neophodne stvari, racuni na vreme placeni pa cak nam i ostane nesto da ustedimo da odemo do Ohrida na par dana ili do Grcke. Da, u Sloveniji jeste tolika prosecna plata ali zato je njihova makroekonomija na mnogo vecem nivou nego u zemljama regiona. I to ne moze da se poredi. Da slovenci sa tom platom zive u npr. Skoplju ziveli bi ko ministri ali zato tamo jedva izlaze kraj s krajem."

Da, jedva spajamo kraj s krajem. Hočete li primiti svih nas 2 mio SLovenaca da se kolektivno preselimo u Skoplje, pa da i mi fino živimo kao ti i tvoja devojka? Ovde u Sloveniji je zaista jako teško i samo što nisu počele masovne ekonomske migracije prema razvijenom i srečnom jugu evrope odnosno ex yu....

Da se ne lažemo, svuda ima bogatih i siromašnih. Živimo u kapitalizmu. Ali SLO je po svim parametrima razvijenosti daleko ispred svih ex yu republika. Delovi Hrvatske (Zagreb, Istra) su skoro na istom nivou. Sve ostalo je, na moju veliku žalost, daleko siromašnije.

S nadom, da će svima krenuti na bolje, pozdravljam sve ljude dobre volje.

Bojan Republika Srpska

pre 8 godina

Bosni rs pravi lose rezultate.
Oni su najgore placeni u regionu. Jedva imaju 500 KM-a. FBiH ima preko 1100 KM-a.
(Stipa, 5. avgust 2015 20:01)



Sta rece stipa i osta ziv!!!! Drago dete tebi nije ocigledno dobro. Za tvoju informaciju, prosecna plata u Republici Srpskoj je 842 KM. http://rzs.rs.ba/
U Federaciji BiH je prosecna plata 842 KM. www.fzs.ba

Sledeci puta pre nego sto lupis tako nesto, edukuj se i onda pisi. Tvoja glupost je toliko velika da sam odmah morao otvoriti prozor da izadje....

goran

pre 8 godina

U Hrvatskoj su dosta velike regionalne razlike.Nije izrazena centralizacija kao u Srbiji pa nije samo Zagreb jak ali je cinjenica da su zapadne i severozapadne zupanije znatno iznad prosjeka.istra, primorsko goranska(rijecka),zagreb, medjimurje, varazdinska, zagorska i koprivnicka.razlog je prije svega u povjesnom jacem radnom temelju u ovim regijama.Vrlo je jak utjecaj austrije, njemacke, slovenije i sjeverne italije u ovim krajevima. Dok u medjimurju necete nikog u tijeku dana vidjeti u kaficu dotle ih je u drnisu, sinju ili imotskom masa u kaficima. Bas medjimurje je primjer da se radom moze napredovati.inace, u svim bogatijim zupanijama je jak sdp, a u siromasnim hdz.znacajan podatak.

Saqy

pre 8 godina

Ziveo sam u SAD i zaradjivao oko 2500$ i mogu da kazem da u Srbiji 500$ bolja plata.Tamo je dobro ako imas neki biznis pa ti skinu ili umanje neke poreze a ovako ako radis za prosek dosta tesko usluge su dosta skuplje.

nikola

pre 8 godina

nesto ce se promeniti tek kad se napravi politicki pokret, sa dominantnom idejom da se poveca minimalac. Radnici treba svi da se ujedine i da glasaju za tu opciju. Vucic je zamrzao plate u privatnom sektoru od 2012-2014... i sad ove godine stoji na 121din / sat. Zasto u julu nije bilo povecanja? makar 2%. Zato sto su poslodavci i sindikati korumpirani i njima odgovara jeftin radnik. Posebno svim poslodavcima koji izvoze.

Ne moze nama biti bolje sa platama od 200eur. Moraju da se penju 10% godisnje da bi se obezbedio rast BDPa i stvaranje novih radnih mesta. Ovi sto sede u socijalekonomskom savetu rade za 700eur/sat a radnici 1eur/sat.

Trenutno ova vlast razmislja samo o budzetu i javnom sektoru. A privatni vidi kao sisu sa koje uzima poreze, umesto da smanji poreze i poveca zakonski minimalac da mala preduzeca prodisu. Da se poveca kupovna moc, da krene potrosnja. Gazde imaju para, ne bojim se ja za njih. Posebno Kostic, Miskovic itd. koji sigurno imaju satnicu vecu od 3000eur/sat, dok im radnici rade za 1eur/sat. Sramota. Budite se radnici!

Jovica

pre 8 godina

Odakle braćo moja tih 830 maraka zaboga!

Ja živim u BiH i većina mojih sugradjana jedva krpi kraj s krajem. Kontam da je manje više tako u cijeloj bivšoj jugi, ali mi se ipak čini da Srbijanci žive puno bolje od nas, da imaju mnogo veća primanja, tako da vjerujem da je ova brojka za BiH ipak neka obmana. Moja plata je 450maraka, a žena prima 400maraka mjesečno. S tim parama uspijemo preživjeti u BiH (dvoje djece imamo), ali sa tim parama mislim da nebi ni 10 dana preživjeli u Srbiji, koliko je ona skuplja od BiH, a ljudi tamo ipak žive, i to bolje od nas. Biće da većina i sa ove i sa one strane Drine radi na crno, pa ovakve statistike nisu mjerodavne, osim možda za Hrvatsku i Sloveniju

sak

pre 8 godina

Igor u BIH ima 700.000 zaposlenih. Manja plata u Srbiji u eurima rezultat je slabljenja dinara od 2009. Prosecna plata u Srbiji 2008 bila je 420 eura kad je euro bio 80 dinara. Sad je euro 120 dinara ili vredi 50% manje a plate su nesto rasle u dinarima. Nestabilan dinar uzrokovao je stope inflacije oko 7-10% u Srbiji proteklih godina sto je ojadilo standard gradjana, dok je u BIH inflacija bila oko 1%. Pre samo par godina sve je bilo jeftinije u Srbiji nego BIH a sad je obratno i ljudi idu u Zvornik i Bijeljinu da toce gorivo i kupuju namirnice. U gradovima poput Kragujevca, Vranja, Uzica, Priboja, Kraljeva zivi mnogo gore nego u slicnim BIH gradovima. Beograd sve pojeo.

Ivan

pre 8 godina

@(Božidar, 5. avgust 2015 18:58)

Ma da. Sve je to statistika. Uvek i svugde ima ljudi koji žive dobro i ljudi koji žive loše. Evo u Srbiji sa ukupnim primanjima od preko 10 000 evra živi se odlično. U Nemačkoj i Hrvatskoj sa tim parama živeo bi duplo lošije.

Aki

pre 8 godina

Ma uopste nam nije potrebna Evropa...mi i braca Rusi zajedno imamo trecinu prosecne evropske plate...ne mogu da verujem koliko ljudi nisu upuceni da nam je jedini spas evropska unija...nema nam ni druge ni trece solucije

Darko

pre 8 godina

Šta će nama plate? Pa Srbima su bitnije teorije zavere i mržnja prema zapadu, nego šta će sutra jesti. I onom najgladnijem daj malo lažnog patriotizma i imaš njegov glas. Može i da ostane gladan, nema veze.
Sejali ste nacionalizam 25 godina, e sad kusajte plodove vaše setve.

Neki_lik

pre 8 godina

Nema tu puno filozofije. Veca placa znaci visi standard i (uglavnom) bolji zivot (pogotovo kada govorimo o ovolikim razlikama). Price o potrosackim kosaricama i sl su uglavnom suplje price i samozavaravanje. Cak i dug drzave sam po sebi ama bas nista ne znaci za pojedinca (ali to je vec druga i duga prica). Da, potrosacka kosarica, rezije, stanarina i sl su puno vece u Zurichu ili Oslu nego u Zagrebu, ali njihov standard je na n-tu visi od moga, a tvrditi suprotno je obicno samozavaravanje.

blagoje

pre 8 godina

iz crne gore sam, u elektro firmu u koju radim ima nas 60 zaposlenih, nas iz crne gore je desetak, ostalo su braca iz srbije, najniza plata je pomocnom radniku oko 600 eura, a majstori izlaze od 900 do 1000, naravno u zavisnosti koliko sati rade mjesecno, jer radimo po satnici...jeste da ima dosta da se radi, i bude smjena 10 sati, nekad 12, ali makar kad primimo platu znamo za sta radimo ... takodje na plantaze imam prijatelja iz srbije koji uzimaju na branje grozdja po 600 eura mjesecno, ugl. moze se naci finih poslova, pozdrav bracoo !

LosmI

pre 8 godina

Zivim u Skoplju vec 5 godina, zavrsio studije itd. Eto zivim sa devojkom u stanu koji je nas, nije bitno odakle nam. Moram priznati da sa 400 eura nas dvoje fino zivimo, skromno, imamo za sve neophodne stvari, racuni na vreme placeni pa cak nam i ostane nesto da ustedimo da odemo do Ohrida na par dana ili do Grcke. Da, u Sloveniji jeste tolika prosecna plata ali zato je njihova makroekonomija na mnogo vecem nivou nego u zemljama regiona. I to ne moze da se poredi. Da slovenci sa tom platom zive u npr. Skoplju ziveli bi ko ministri ali zato tamo jedva izlaze kraj s krajem.

mare

pre 8 godina

A gde je 1/3 ljudi u sivoj zoni koji nisu u statistikama? Ljudi koji su prijavljeni na minimalac, a ostatak primaju na ruke? Ili razni keramičari, prevoznici, parketari koji zarade i do 600€ mesečno? A drugo, pogledajte koliki su troškovi života u Ljubljani, rentiranje stana, struja, porezi...

umadbro

pre 8 godina

Prosecna plata nije merilo blagostanja, uzmite i poredite proizvodnju( GDP per capita u PPP $) . I tu smo na veoma nezavidnom nivou al iznad bih

zoran

pre 8 godina

у мaкедoнијa плaтa сa фaкултетoм је 320 € и тo је 30% oстaли узимaју oд 160 дo 250€,a прoсек кaкo узимaју јa тo не знaм,

Jasmina

pre 8 godina

Kolko smo bedni,ja radim u poreskoj upravi preko 10.godina,sa visom skolom imam platu 36.000 dinara,dakle ispod proseka,posto je prosek 350 evra.Jadno i bedno!!

pare ljude kvare

pre 8 godina

u Slavoniji necete dobiti vise od 2,500 kn sto je malo vise od 320e,a ako tome dodate da platite samo struju grijanje i vodu 1200kn (ako zivite u stanu)i jos ako imate kredit (a tko nema jel) onda znate kako se zivi u istocnoj slavoniji. sirotinja uboga !!!!!

dn

pre 8 godina

prosečna plata u Austriji je 1400e. Školovani ljudi imaju mnogo više od toga. Sa druge strane, naši gastosi rade po par poslova da dostignu 1000e. Poz iz Beca

Cinik

pre 8 godina

Lepo se vidi da smo zaistali istorijski zbog turske vlasti. Hrvati i Slovenci su razvijeni zato sto su germanizovani. Na zalost mi nismo bili te srece a i mi Srbi smo jako specifican narod. Ne zelimo da se ugledamo na bolje i da se prilagodimo jacima od sebe.

Igor

pre 8 godina

Ovo su amaterska istrazivanja jer ne uzimaju u obzir cene i stopu nezaposlenosti.Recimo u Bosni radi 400 000 ljudi a u Srbiji 1 800 000,znaci masa plata je u Srbiji veca vise nego cetri puta a Srbija nema toliko vise stanovnika itd itd.

LosmI

pre 8 godina

у мaкедoнијa плaтa сa фaкултетoм је 320 € и тo је 30% oстaли узимaју oд 160 дo 250€,a прoсек кaкo узимaју јa тo не знaм,
(zoran, 05. avgust 2015 19:23)

Ete jas imam zavrseno fakultet vo Skopje, sum vraboten vo edna firma za sekundarni surovini i imam plata od 400 eura. Ama iako imam diploma od fakultet pak rabotam se vo firmata, od fizicka rabota do celata organizacija na povrzana so otpad. Ako nekoj saka da raboti, ke i da zaraboti. Znaete i sami deka minimalna plata vo Makedonija e 150 eura. Pozdrav...

u EU sve med i mleko

pre 8 godina

@Božidar
Može ako oboje imate takvu platu i da nemaš kredit ili kiriju.A ne ako samo jedan radi.Plus ti se grejes na drva a ja na gradsku

u EU sve med i mleko

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš

srbin

pre 8 godina

Super su ovi podaci i veliki je ekonomista onaj koji je ovo napisao. Mozes umati i prosecnu platu 10 000 evra, a da su prosecni mesecni izdaci 20 000 evra... Sta ti to znaci? U ovakvim analizama niko ne pominje prosecnu potrosacku korpu i ostale troskove zivota. Ne kazem da bi bili bolje rangirani ali sigurno ne bi bila ovolika razlika u kvalitetu zivota. Samo zelim da kazem da budemo objektivniji malo.

HERCEG

pre 8 godina

Pisem iz BiH i cestitam vam ako stvarno imate takve place od 360-380 eura... cestitam snalazljivost za prezivljavanje.Prije 5-6 godina sam mislio da su kod nas place manje ali otisao u prijatelja u Kragujevac i ostao iznenadjen

hiavata

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš
(u EU sve med i mleko, 05. avgust 2015 18:22)

Samo sto ima daleko vise radnika od direktora. Neko je bezao sa casova matematike. Kirija za stan 400eur? Mozda na Dedinju.

Dejan

pre 8 godina

Živim u Bijeljini (RS) BiH, koja je među razvijenijim gradovima ako pogledamo druge gradove u RS-u, ali ne mogu da shvatim da ovde može biti veća plata nego u Srbiji. Kod nas u medijima se ne govori o investicijama i ne otvaraju fabrike stranih investitora kao u Srbiji, ovde je i dalje naciinalno pitanje broj 1. E, sad da li je sve što vredi u Srbiji u Beogradu a ostatak zemlje jad, ne znam! Pozdrav.

Pedja

pre 8 godina

@Liga šampiona
koje cene su manje??? radio sam u Sloveniji i iskreno ne primecujem drasticnu razliku. Smatram da zive 10-15% bolje i nista vise. Nije hrana sve... i ona nije jeftinija nego u naj boljem slucaju isto kao i kod nas, naravno u Lidlu, Hoferu ili Tusu. E sad, imas stanovanje, koje je visestruko skuplje nego kod nas, registracije takodje, o skoli i van skolskim aktivnostima da ne trosim reci. Nikad ali nikad tamo ne bi ziveo.

krug dvojke

pre 8 godina

@Stevan ocigledno si veoma mlad kada se ne secas 1990. i premijera Ante Markovica kada je prosecna plata u Jugi bila oko 1000 nemackih maraka. Posle toga su ga pljuvale vlasti kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj sto mi je govorilo da je Ante radio pravu stvar. Koliko me secanje sluzi jedino su ga podrzavali politicari u Makedoniji. Neposredno nakon njegove vlade SFRJ se raspala. Zapitaj se zbog cega nekom nije odgovarala ekonomski jaka Jugoslavija.

Božidar

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (u EU sve med i mleko, 5. avgust 2015 18:22)

Internet + TV + telefon (Optima ) 238 kuna ili 32 €
Drva 12 kubnih metara 2600 kuna ili 350 €
Struja 340 kuna ili 45 €
Komunalije + voda 260 kuna ili 35 €

Troškovi za tročlanu obitelj
Primanja supruge i mene ukupno 15.600 kuna ili 2.080 €

Spreman sam poslati scan svih naših računa kao i potvrde naših plaća

Žao mi je ali moram vas razočarati mogu sasvim pristojno živjeti

AnteZG

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš
(u EU sve med i mleko, 05. avgust 2015 18:22)

Pa i u Srbiji ima direktora pa je opet 350 prosjek.

HERCEG

pre 8 godina

Pisem iz BiH i cestitam vam ako stvarno imate takve place od 360-380 eura... cestitam snalazljivost za prezivljavanje.Prije 5-6 godina sam mislio da su kod nas place manje ali otisao u prijatelja u Kragujevac i ostao iznenadjen

Kale

pre 8 godina

To nije istina,mi živimo u najbogatijoj zemlji u Evropi i to po prvi put u novijoj istoriji,sve zahvaljujući našem predobrom,prepametnom,prepravednom,presvetlom,nepodmitljivom,prepoštenom,premijeru,kojeg majka više ne rađa,oca Srbije,Sunce izlazeće sa istoka i zalazeće sa zapada,alfa i omega,mesija,on je onaj koji jeste.
Blagosloven je narod sa takvim vođom.
Ako ovo nije za kilo jagnjetine i tarli-tarli špricer,ne znam šta jeste.

Božidar

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (u EU sve med i mleko, 5. avgust 2015 18:22)

Internet + TV + telefon (Optima ) 238 kuna ili 32 €
Drva 12 kubnih metara 2600 kuna ili 350 €
Struja 340 kuna ili 45 €
Komunalije + voda 260 kuna ili 35 €

Troškovi za tročlanu obitelj
Primanja supruge i mene ukupno 15.600 kuna ili 2.080 €

Spreman sam poslati scan svih naših računa kao i potvrde naših plaća

Žao mi je ali moram vas razočarati mogu sasvim pristojno živjeti

krug dvojke

pre 8 godina

@Stevan ocigledno si veoma mlad kada se ne secas 1990. i premijera Ante Markovica kada je prosecna plata u Jugi bila oko 1000 nemackih maraka. Posle toga su ga pljuvale vlasti kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj sto mi je govorilo da je Ante radio pravu stvar. Koliko me secanje sluzi jedino su ga podrzavali politicari u Makedoniji. Neposredno nakon njegove vlade SFRJ se raspala. Zapitaj se zbog cega nekom nije odgovarala ekonomski jaka Jugoslavija.

Cinik

pre 8 godina

Lepo se vidi da smo zaistali istorijski zbog turske vlasti. Hrvati i Slovenci su razvijeni zato sto su germanizovani. Na zalost mi nismo bili te srece a i mi Srbi smo jako specifican narod. Ne zelimo da se ugledamo na bolje i da se prilagodimo jacima od sebe.

Dejan

pre 8 godina

Živim u Bijeljini (RS) BiH, koja je među razvijenijim gradovima ako pogledamo druge gradove u RS-u, ali ne mogu da shvatim da ovde može biti veća plata nego u Srbiji. Kod nas u medijima se ne govori o investicijama i ne otvaraju fabrike stranih investitora kao u Srbiji, ovde je i dalje naciinalno pitanje broj 1. E, sad da li je sve što vredi u Srbiji u Beogradu a ostatak zemlje jad, ne znam! Pozdrav.

dn

pre 8 godina

prosečna plata u Austriji je 1400e. Školovani ljudi imaju mnogo više od toga. Sa druge strane, naši gastosi rade po par poslova da dostignu 1000e. Poz iz Beca

Kavric

pre 8 godina

izbacite Jorgovankinu i Bajatovicevu platu pa onda racunajte prosecnu zaradu... moja profesorska je ispod proseka 42.000 sa punom normom! E Srbijo bedo...

JA

pre 8 godina

Pisem iz BiH (fbih), zivim u cetveroclanoj porodici sa roditeljima i bratom, otac radi kao elektromehanicar u jednom rudniku sa mjesecnom platom od 1150 do 1450 KM (1€=1.95KM), majka domacica, ja i buraz preko ljeta radimo za dnevnicu a preko zime nemamo ni tu dnevnicu, jos uz to hranimo po 3-4 goveda. Ali ljudi mi jedva krpimo kraj s krajem. Ljudi ja ne smijem ni pomisliti kako zive oni sa tom prosjecnom platom a kamoli oni koji nemaju ni to. Muka mi je kad vidim kako neki pojedinci vozaju skupa auta a ja neznam kako da odvojim za novi akumulator na golfu dvojci. Istina, imamo sta da jedemo ali ovdje cijjene svakodnevno rastu. Ovo je drzava za lopove, ovo je muka od drzave i ja ovdje ne vidim perspektivu. Odavdje treba da se ispali ko god moze.

Darko

pre 8 godina

Šta će nama plate? Pa Srbima su bitnije teorije zavere i mržnja prema zapadu, nego šta će sutra jesti. I onom najgladnijem daj malo lažnog patriotizma i imaš njegov glas. Može i da ostane gladan, nema veze.
Sejali ste nacionalizam 25 godina, e sad kusajte plodove vaše setve.

nebitno

pre 8 godina

Radim u Srbiji za jednu Slovenačku firmu kao helpdesk support i imam taj prosek od 350€. Ta ista firma ima helpdesk i u Sloveniji i u Hrvatskoj, i tamo su plate isto prosek, ali za tu državu (SLO-1000€ i CRO-800€). Što će reći da ta firma može da plati i nas ovde isto toliko, ali neće jer po mom mišljenju koristi stanje u državi i rukovodi se zvaničnim prosekom! Zašto Hrvatu ili Slovencu ne ponudi platu od npr. 400€? Zato što je to ispod minimuma koji je država propisala...

Dakle kao i svi privatnici, kod kojih sam radio proteklih godina... Mogu da plate, ali neće!

bjelovar

pre 8 godina

Prosječna plaća je najgluplji podatak koji se može tumačiti kao snagu neke ekonomije. U Hrvatskoj je prosjek 5600 kuna i sutra 1000 ljudi sa minimalcima dobije otkaz i gle...porasla prosječna plaća , opa, živimo bolje ha ? Ukupna masa plaća je pala ali je prosječna porasla. Bravo majstori. Ili kad se pohvale, pao je broj nezaposlenih, jes, otišlo ti 10 000 ljudi sa biroa i iz države, bravo majstori.

nex

pre 8 godina

Okrene mi se zeludac kad procitam ovu bezobrazno-cinicnu statistiku. Pa po kom uzorku to mi imamo toliki prosek? Sta je sa Srbijom od Bubanj Potoka na dole? Zasto iritiraju ljude ovim podacima? Sta je hiljadama koji rade kod privstnika za 20000 i to bez penzionog? Gde ja spadam,radim za 25000 kao vozac hitne u mom mestu? Sramota!

neko iz SLO

pre 8 godina

@ (LosmI, 5. avgust 2015 19:28)
"Zivim u Skoplju vec 5 godina, zavrsio studije itd. Eto zivim sa devojkom u stanu koji je nas, nije bitno odakle nam. Moram priznati da sa 400 eura nas dvoje fino zivimo, skromno, imamo za sve neophodne stvari, racuni na vreme placeni pa cak nam i ostane nesto da ustedimo da odemo do Ohrida na par dana ili do Grcke. Da, u Sloveniji jeste tolika prosecna plata ali zato je njihova makroekonomija na mnogo vecem nivou nego u zemljama regiona. I to ne moze da se poredi. Da slovenci sa tom platom zive u npr. Skoplju ziveli bi ko ministri ali zato tamo jedva izlaze kraj s krajem."

Da, jedva spajamo kraj s krajem. Hočete li primiti svih nas 2 mio SLovenaca da se kolektivno preselimo u Skoplje, pa da i mi fino živimo kao ti i tvoja devojka? Ovde u Sloveniji je zaista jako teško i samo što nisu počele masovne ekonomske migracije prema razvijenom i srečnom jugu evrope odnosno ex yu....

Da se ne lažemo, svuda ima bogatih i siromašnih. Živimo u kapitalizmu. Ali SLO je po svim parametrima razvijenosti daleko ispred svih ex yu republika. Delovi Hrvatske (Zagreb, Istra) su skoro na istom nivou. Sve ostalo je, na moju veliku žalost, daleko siromašnije.

S nadom, da će svima krenuti na bolje, pozdravljam sve ljude dobre volje.

AnteZG

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš
(u EU sve med i mleko, 05. avgust 2015 18:22)

Pa i u Srbiji ima direktora pa je opet 350 prosjek.

IBARSKI GEOPARD

pre 8 godina

Relativno, 05. avgust 2015 21:15)

deder oslobodi se austrijske bede i dodji u zemlju blagostanja tj srbiju!

pa da vidis kako je lepo raditi za 200e (ako nemaš rodbinsko-partijsku vezu za javni sektor o nisi programer npr)

jes da je plata 200e, al zato stan i troškovi (garnisera) samo 250, hrana od prilike kao i u austriji (gorivo isto tako), odeća skuplja (al sta je to za bogatstvo srbije),
e da, ima jedan mali problem, cak iako uspes da nadjes neki posao (bez rodbinsko-partijskih veza) za vratom ce ti disati milion ipo nezaposlenih (preko 30% je nezaposlenost, a ono sto kaze nzs je propaganda najprljavija),
sto znaci da ces raditi sa malo slobodnih dana i skoro uvek prekovremeno (sto se u bogatoj srbiji ne placa),
da vidis koliko je bogato sve ovde kad izmedju kamata banaka i uličnih kamatara kao da i nema razlike,
mrzi me dalje da kucam ali svi su shvatili poentu odgovora licemernim gastarbajtererima koji kukaju kako im je na zapadu "loše" medjutim nikako se nevracaju u zavičaj gde se živi super nego ljudi ne znaju, a tek od 2016. ihaaaa

TIL Zagreb

pre 8 godina

Da, zato su Slovenci na čoveka dužni 10x a Hrvati 20x više nego Srbi.
(Ivan, 05. avgust 2015 18:50)

pa kakve to veze ima....svaka zemlja je duzna...ti se sad nadas da ce ti biti bolje sto je tvoja zemlja manje duzna...hoce pojedincima,koji ce trpati u svoje dzepove sav visak...bitno je da sad zivis bolje i kvalitetnije,ne misli na drzavu jer i ona ne misli na tebe..

C i n i k

pre 8 godina

Pa,najgori smo ubedljivo! 366 e ? Smesno i nedostojno coveka,narocito sa cenama u Srbiji koje su uglavnom na nivou iz EU, gde su plate kako vidomo cca 2000 € ! Ali,kako rece onaj Sns bot u LE kad je klicao PV,oni na jugu,nikad bolje nisu ziveli...
Treba samo otici odavde kako god. Jer ovde ni za 50 god nece biti bolje.A i te plate u okruzenju od 700 ili 1000 e su smesne, svakako bolje nego ovde,ali u odnosu na EU su takodje smesne.Ali pokazalo se na kraju da je Srbija najgore pozicionirana,i da ima najgore pefomanse,a da su sve ex Yu republike daleko odmakle !

blagoje

pre 8 godina

iz crne gore sam, u elektro firmu u koju radim ima nas 60 zaposlenih, nas iz crne gore je desetak, ostalo su braca iz srbije, najniza plata je pomocnom radniku oko 600 eura, a majstori izlaze od 900 do 1000, naravno u zavisnosti koliko sati rade mjesecno, jer radimo po satnici...jeste da ima dosta da se radi, i bude smjena 10 sati, nekad 12, ali makar kad primimo platu znamo za sta radimo ... takodje na plantaze imam prijatelja iz srbije koji uzimaju na branje grozdja po 600 eura mjesecno, ugl. moze se naci finih poslova, pozdrav bracoo !

Zoki

pre 8 godina

Posle svih smanjenja radim u zdravstvu 34 godune za platu od 34000,od te plate zivimo suprruga,dete i ja,prosek oko 11 000,placam struju,grejanje,poreze nisam oslobodjen ni od cega,neke manjine primaju pomoc od 6000 dinara,imaju deciji dodatak,ne placaju struju,vodu,dobiju 5 kubika drva,dobijaju hranu,sredstva za higijenu,odecu i ne rade.Kakav je stvarni prosek u Srbiji?

realni

pre 8 godina

radim kao dipl.pravnik u socijalnoj zastiti, primam 44.000 dinara, imam i polozen pravosudni. Sta da radim kada nam lopovi kradu drzavu, a niko ih ne dira...

Maja, Zadar

pre 8 godina

Dok god vidim da ljudi puše i neostavljaju se tog štetnog i skupog poroka, znači da nam i nije tako loše. Moja plaća je prosječna. Oko 750-800€. Ne pijem, ne pušim. Ne trošim svako malo na odjeću i skupe mobitele. Nastojim što više štediti. Ne oskudjevam u ničemu ali i ne bacam pare na nepotrebne stvari. Puno puta se zapitam kako preživljava jedna obitelj sa školskom djecom i jednom ili dvije ispodprosječne plaće. Al onda vidim da ti roditelji puše, e oprostit ćete al ja takve ne žalim niti bi im ikad pomogla u životu. Ljudi žive iznad svojih mogućnosti i u tome je najveći problem.

TIL Zagreb

pre 8 godina

vodim skladiste jednog mobilnog operatera,da se bas naradim i ne...radim u SAP-u ,ima ispod sebe 20 ljudi...da napomenem,da jos nemam fakultet....placaju me 7400kn...ne radim vikende uopce...(7400kn=980 eura)
ali napominjem da je hrpa ispod mene sa placama od 450-550 eura....tako da kad se gleda prosijek i nije neka racunica,jer dodoje neki menager sa placom od 20 000 eura i da bi se dobio prosijek koji je prikazan treba hrpa drugih sa 500 eura...ili manje
nek se menageri i direktori iz ove racunice izbace,spast ce nam svima prosijek za 50%

goran

pre 8 godina

U Hrvatskoj su dosta velike regionalne razlike.Nije izrazena centralizacija kao u Srbiji pa nije samo Zagreb jak ali je cinjenica da su zapadne i severozapadne zupanije znatno iznad prosjeka.istra, primorsko goranska(rijecka),zagreb, medjimurje, varazdinska, zagorska i koprivnicka.razlog je prije svega u povjesnom jacem radnom temelju u ovim regijama.Vrlo je jak utjecaj austrije, njemacke, slovenije i sjeverne italije u ovim krajevima. Dok u medjimurju necete nikog u tijeku dana vidjeti u kaficu dotle ih je u drnisu, sinju ili imotskom masa u kaficima. Bas medjimurje je primjer da se radom moze napredovati.inace, u svim bogatijim zupanijama je jak sdp, a u siromasnim hdz.znacajan podatak.

Dizajner

pre 8 godina

Radim u jednoj švajcarskoj firmi u Beogradu kao grafički dizajner i imam 1600 EUR platu bez fakulteta ali sa dosta iskustva i projekata iza sebe. Nikad stranka, nikad veza, još nemam ni 30 godina. IT je trenutno jedina grana dobro plaćena u Srbiji gde sa znanjem relativno lako možeš naći dobar posao.

Jasmina

pre 8 godina

Kolko smo bedni,ja radim u poreskoj upravi preko 10.godina,sa visom skolom imam platu 36.000 dinara,dakle ispod proseka,posto je prosek 350 evra.Jadno i bedno!!

hiavata

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš
(u EU sve med i mleko, 05. avgust 2015 18:22)

Samo sto ima daleko vise radnika od direktora. Neko je bezao sa casova matematike. Kirija za stan 400eur? Mozda na Dedinju.

sasa

pre 8 godina

moj sat je 121 din i imam 176 sati,što znači da mi je plata 177 e,i vecina ih ima tako ili malo vise,neznam sta bi dao da imam prosek,pa to je 43 hilj,razmišljam da sam otkaz i uzmem socijalnu pomoć i negde na crno za veću kintu,nemogu sa 20 hiljada nista i to je socijala i još te za.......ju

Istok

pre 8 godina

Bio dosta širom Poljske. Osetno bolje na svim poljima. I ako ste običan fizikalac, ako vam se malo posreći da dobijete neki poslić na crno, moći ćete da šaljete i pare kući. Bio, video i verovali ili ne, stvarno je standard osetno bolji. Ne samo plata već i sve drugo. Toplo preporučujem.

Milos

pre 8 godina

Radim 76h nedeljno i placaju me 10$/h sto mu dodje 39h u jednoj firmi i 37h u drugoj firmi. Sto znaci 304h mesecno ! Primim negde oko 2200-2400$ mesecno u zavisnosti od poreza! Jedna soba me kosta 700$ plus voda, struja i net oko 150$ i to je 850$. Osiguranje za auto 130$ mesecno, jedem samo pice i hamburgere da bih mogao da ustedim neki dolar zbog kog sam i dosao ovde! Sve u svemu osecam se kao g.vno!

pare ljude kvare

pre 8 godina

u Slavoniji necete dobiti vise od 2,500 kn sto je malo vise od 320e,a ako tome dodate da platite samo struju grijanje i vodu 1200kn (ako zivite u stanu)i jos ako imate kredit (a tko nema jel) onda znate kako se zivi u istocnoj slavoniji. sirotinja uboga !!!!!

Veseli

pre 8 godina

Bitna je "potrošačka korpa za jednu četvoročlanu porodicu" !!!
Ako je 100 evra dovoljno za ratu za stan, dažbine,ratu za auto, hranu, piće, kozmetiku, školovanje dece, usavršavanje sopstveno, dodatne školice za decu, zimovanje, letovanje.... JA ĆU SE ZADOVOLJITI SA TOM PLATOM!
Nažalost ovo sve u Srbiji košta oko 1600 € mesečno, a prosečna plata je ... oba roditelja da rade, pa puta 2.5 i bilo bi ok!

Aleksandar

pre 8 godina

@(nebitno, 5. avgust 2015 21:35)

Zašto bi slovenačka firma uopšte otvarala poslovnicu u Srbiji ako bi morala da plaća isto? Pa što misliš da se gro proizvodnje preselilo u Kinu, zbog ljubavi prema nezaposlenim Kinezima? Da moraju isto da plate kao u Sloveniji oni ne bi ni dolazili u Srbiju pa ti ne bi ni imao posao.

Marko

pre 8 godina

Imam platu 350e, a cene nekretnina goriva i namirnica su 50% skuplje nego npr u Bih koja pri tom ima vece plate, a spada u sirotinju...eto gde smo mi.

Swedenonline

pre 8 godina

Danas sam narucio od male privrede neke komponente da se izrade u Srbiji, shvatam da isti misle da su uboli dzek pot a mene je izaslo 18 puta jeftinije nego ovde, komponente koje ce za Svede praviti Kinezi i cekacu 4 sedmice na isporuku. Iz Srbije mi stize za 7 dana. Kad na sve to pomislim da ce u Srbiji neki radnik za neku platu to praviti, muka me uhvati. I sta da radimo, cak i da platimo u ovakvim slucajevima i duplo i troduplo nego li traze, nista nece stici do radnika. :(

Milan

pre 8 godina

Pre par meseci dobijem ponudu za posao iz jedne nase firme gde svi zaposleni imaju odlicne plate a svi su prijavljeni na minimalac. Ostatak dobijaju na ruke. Ovaj vid manevrisanja je dosta rasprostranjen kod nas. Treba i to imati na umu kad se racunaju ove stvari. Sumnjam da u Sloveniji to rade vise nego na nivou statisticie greske. Kod nas je to dosta javno sve i drzava ne preduzima nista.

Aleksandar

pre 8 godina

@(Neponovljivi, 5. avgust 2015 19:38)

Meni je plata u Srbiji bila 2500€ ali sam pobegao iz Srbije baš zbog takvih poput tebe koje je bilo briga za ljude oko sebe. Ne želim da živim u samoživom društvu ma koliko da ja lično zarađivao.

Zoki iz neBeograda

pre 8 godina

Završio fakultet, radio kod privatnika za po 100-200€, učio posao, napredovao, našao klijenta preko interneta, sad radim 4-5 sati dnevno za fiksnu platu od 5000€ mesečno. Živim u svom stanu, tako da su mi režije 100-150€ mesečno. Da, moguće je. Hvala internetu i globalizaciji!

sak

pre 8 godina

Igor u BIH ima 700.000 zaposlenih. Manja plata u Srbiji u eurima rezultat je slabljenja dinara od 2009. Prosecna plata u Srbiji 2008 bila je 420 eura kad je euro bio 80 dinara. Sad je euro 120 dinara ili vredi 50% manje a plate su nesto rasle u dinarima. Nestabilan dinar uzrokovao je stope inflacije oko 7-10% u Srbiji proteklih godina sto je ojadilo standard gradjana, dok je u BIH inflacija bila oko 1%. Pre samo par godina sve je bilo jeftinije u Srbiji nego BIH a sad je obratno i ljudi idu u Zvornik i Bijeljinu da toce gorivo i kupuju namirnice. U gradovima poput Kragujevca, Vranja, Uzica, Priboja, Kraljeva zivi mnogo gore nego u slicnim BIH gradovima. Beograd sve pojeo.

nikola

pre 8 godina

nesto ce se promeniti tek kad se napravi politicki pokret, sa dominantnom idejom da se poveca minimalac. Radnici treba svi da se ujedine i da glasaju za tu opciju. Vucic je zamrzao plate u privatnom sektoru od 2012-2014... i sad ove godine stoji na 121din / sat. Zasto u julu nije bilo povecanja? makar 2%. Zato sto su poslodavci i sindikati korumpirani i njima odgovara jeftin radnik. Posebno svim poslodavcima koji izvoze.

Ne moze nama biti bolje sa platama od 200eur. Moraju da se penju 10% godisnje da bi se obezbedio rast BDPa i stvaranje novih radnih mesta. Ovi sto sede u socijalekonomskom savetu rade za 700eur/sat a radnici 1eur/sat.

Trenutno ova vlast razmislja samo o budzetu i javnom sektoru. A privatni vidi kao sisu sa koje uzima poreze, umesto da smanji poreze i poveca zakonski minimalac da mala preduzeca prodisu. Da se poveca kupovna moc, da krene potrosnja. Gazde imaju para, ne bojim se ja za njih. Posebno Kostic, Miskovic itd. koji sigurno imaju satnicu vecu od 3000eur/sat, dok im radnici rade za 1eur/sat. Sramota. Budite se radnici!

Neki_lik

pre 8 godina

Nema tu puno filozofije. Veca placa znaci visi standard i (uglavnom) bolji zivot (pogotovo kada govorimo o ovolikim razlikama). Price o potrosackim kosaricama i sl su uglavnom suplje price i samozavaravanje. Cak i dug drzave sam po sebi ama bas nista ne znaci za pojedinca (ali to je vec druga i duga prica). Da, potrosacka kosarica, rezije, stanarina i sl su puno vece u Zurichu ili Oslu nego u Zagrebu, ali njihov standard je na n-tu visi od moga, a tvrditi suprotno je obicno samozavaravanje.

LosmI

pre 8 godina

у мaкедoнијa плaтa сa фaкултетoм је 320 € и тo је 30% oстaли узимaју oд 160 дo 250€,a прoсек кaкo узимaју јa тo не знaм,
(zoran, 05. avgust 2015 19:23)

Ete jas imam zavrseno fakultet vo Skopje, sum vraboten vo edna firma za sekundarni surovini i imam plata od 400 eura. Ama iako imam diploma od fakultet pak rabotam se vo firmata, od fizicka rabota do celata organizacija na povrzana so otpad. Ako nekoj saka da raboti, ke i da zaraboti. Znaete i sami deka minimalna plata vo Makedonija e 150 eura. Pozdrav...

Marija-Buje

pre 8 godina

Zanima me gdje je to Miloš u Hrvatskoj kupovao kruh od 2 eura, a Colu plaćao 3! Ja kruh plaćam 5,5 kuna (0,7 eura), a Colu 9-15 kuna (1,1- 1,9 eura) - naravno u kafiću. A što se tiče cijena u samoposluživanjima, usporedila sam cijene desetak osnovnih proizvoda koje kupujem kod nas u Lidlu i Kauflandu s desetak istih u Idei i Rodi i vidim da je kod vas sve skuplje nego ovdje.

zoran

pre 8 godina

у мaкедoнијa плaтa сa фaкултетoм је 320 € и тo је 30% oстaли узимaју oд 160 дo 250€,a прoсек кaкo узимaју јa тo не знaм,

Mrgud

pre 8 godina

E da inace te strane firme sto dolaze i daju platu od 30-ak hiljada,verujte daju oni vise samo direktorcici uzimaju. A normalno direktor je Srbin. Zivi sam svedok jedne takve situacije iz firme koja je iz Indjije.

Robert

pre 8 godina

Baš me nasmejao komentar da dobar deo Novog Sada ne zaostaje za Slovenijom?! Veliki deo Novog Sada radi za 25.000-30.000 tj. 200-250EU (u komšiluku u knjižari žene rade za 15.000(120E!), a u marketu za 18.000( gazda im uplati minimalac 23.000 i radnici podignu 5.000 i vrate mu). Naravno nađe se i lepih plata menadžera i bankara ali običan narod je u ponižavajućem položaju.

mare

pre 8 godina

A gde je 1/3 ljudi u sivoj zoni koji nisu u statistikama? Ljudi koji su prijavljeni na minimalac, a ostatak primaju na ruke? Ili razni keramičari, prevoznici, parketari koji zarade i do 600€ mesečno? A drugo, pogledajte koliki su troškovi života u Ljubljani, rentiranje stana, struja, porezi...

Jovica

pre 8 godina

Odakle braćo moja tih 830 maraka zaboga!

Ja živim u BiH i većina mojih sugradjana jedva krpi kraj s krajem. Kontam da je manje više tako u cijeloj bivšoj jugi, ali mi se ipak čini da Srbijanci žive puno bolje od nas, da imaju mnogo veća primanja, tako da vjerujem da je ova brojka za BiH ipak neka obmana. Moja plata je 450maraka, a žena prima 400maraka mjesečno. S tim parama uspijemo preživjeti u BiH (dvoje djece imamo), ali sa tim parama mislim da nebi ni 10 dana preživjeli u Srbiji, koliko je ona skuplja od BiH, a ljudi tamo ipak žive, i to bolje od nas. Biće da većina i sa ove i sa one strane Drine radi na crno, pa ovakve statistike nisu mjerodavne, osim možda za Hrvatsku i Sloveniju

Relativno

pre 8 godina

Imam platu u Austriji oko 2000, 00 €, dobar prosek. Ali, plaćam stan, struju i telefon 1100,00 €, vrtić za dete 140,00, osiguranje za auto 80,00,... Danima razmišljam kad moram kod frizera (min. 70,00), bioskop 10,00, bazen 5,00 ... o drugim manje potrebnim stvarima da ne govorim. Odmor moguć samo zahvaljujući regresu za odmor... u principu preživljavanje. Naravno, kolege Austrijanci obično u boljoj poziciji, imaju kuće, stanove... ne moraju da daju pola plate samo za stanovanje.

domacin

pre 8 godina

I crnogorci imaju vecu platu od nas.tragedija....

Oni su direktori u Srbiji a prijavljeni u Crnoj Gori. Naravno da ce im prosek biti veci, direktori imaju najvece plate.

u EU sve med i mleko

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš

Aki

pre 8 godina

Ma uopste nam nije potrebna Evropa...mi i braca Rusi zajedno imamo trecinu prosecne evropske plate...ne mogu da verujem koliko ljudi nisu upuceni da nam je jedini spas evropska unija...nema nam ni druge ni trece solucije

Bosko

pre 8 godina

vazni su i troskovi koliko i plata, moj brat zivi u USA i placa 2000 $ za 2 dece vrtic, taksu na kucu 1000$, sisa se za 20$, teretana 100$, u Srbiji vrtic 45 evra, taksa 10 evra mesecno (100evra godina), sisanje kod siska-pro cut 1.5 evra, teretana 10 evra mesecno, itd.
Pricati o platama a ne spomenuti troskove je besmisleno.

????????

pre 8 godina

Gde to prelazi plata često 2000€? Ja živim 26 godina u Austriji ovde je prosecna plata 1400€-1500€maks.. 2000€ mesečno ljudi maštaju da imaju..!!! Naravno upoređujemo platu neto posle svih poreza itd.. U Nemackoj je standard cak nizi, Svedska ima malo vise ali inače u EU sve pada sa neba..

mk653g

pre 8 godina

"plate na Balkanu mnogo su niže od primanja u zemljama Evropske unije, gde prosečna mesečna zarada često prelazi 2.000 evra. " Ma kako im je loše u Evropi vidim! Ko je bre ovde lud, pa da mi kao necemo u EU?? Naravno da hocemo! Sto pre!!

sdgfsdg

pre 8 godina

@miloš, pa i nije baš istina,, coca cola 2 litre je 10/12 kn, kako u kojem dućanu, kruh je 4/5 kn, govorim o cijenama po dućanima u Splitu, 1€=7.6 kn..

LosmI

pre 8 godina

Zivim u Skoplju vec 5 godina, zavrsio studije itd. Eto zivim sa devojkom u stanu koji je nas, nije bitno odakle nam. Moram priznati da sa 400 eura nas dvoje fino zivimo, skromno, imamo za sve neophodne stvari, racuni na vreme placeni pa cak nam i ostane nesto da ustedimo da odemo do Ohrida na par dana ili do Grcke. Da, u Sloveniji jeste tolika prosecna plata ali zato je njihova makroekonomija na mnogo vecem nivou nego u zemljama regiona. I to ne moze da se poredi. Da slovenci sa tom platom zive u npr. Skoplju ziveli bi ko ministri ali zato tamo jedva izlaze kraj s krajem.

Robert

pre 8 godina

Ne može se na to tako gledali, na balkanu jedino Slovenci žive malo lagodnije, a to u Hrvatskoj je isto kao u Srbiji, ti kad vidiš da je u Hrvatskoj hleb 2e, koka kola 3e pivo 2e.... sve se svodi na jedno te isto. Pričam iz ličnog iskustva

(Miloš, 5. avgust 2015 22:53)

Gdje si ti to kupovao??
Kruh u Hrvatskoj je oko 7 kuna,2 litre kole oko 11 kn, pivo pola litre u trgovini oko 5 kn.
1 euro je 7,6 kn.

Pozdrav od Hrvata za sve dobronamjerne ljude na Balkanu

pre 8 godina

Politicari su prvi kada treba pozvati ljude u rat. Svoju djecu sklone u inozemstvo, ili ih stave u neke direktorske fotelje dok se sirotinja tamani izmedju sebe. Za to vrijeme profitiraju od rata, sklone novac na sigurno i cekaju da ludilo prodje. Nakon toga promjene ideologiju, prihvate onu koja prolazi u tom trenutku. Novac iz inozemstva vrate u zemlju, i nastave da vladaju. Sirotinja koja se tukla, i zamrzela drugu sirotinju jos bednija. Ostavljeni na cijedilu pitaju se gdje su isli i za koga su ratovali. I to vazi za sve. I za njih i za nas, i za druge. Vjerujes da si se borio za ideologiju, nezavisnu Hrvatsku, da si branio Srpski narod itd. A u stvari si stavljao novac drugima u dzep, a sebi upropastio zivot.

Zato pamet u glavu, i otvorite oci...ucite na greskama drugih iz proslosti...da bi nam svima i buducnost nase djece bila neusporedivo bolja nego danas.

stevan

pre 8 godina

Zivim u Skoplju vec 5 godina, zavrsio studije itd. Eto zivim sa devojkom u stanu koji je nas, nije bitno odakle nam. Moram priznati da sa 400 eura nas dvoje fino zivimo, skromno, imamo za sve neophodne stvari, racuni na vreme placeni pa cak nam i ostane nesto da ustedimo da odemo do Ohrida na par dana ili do Grcke. Da, u Sloveniji jeste tolika prosecna plata ali zato je njihova makroekonomija na mnogo vecem nivou nego u zemljama regiona. I to ne moze da se poredi. Da slovenci sa tom platom zive u npr. Skoplju ziveli bi ko ministri ali zato tamo jedva izlaze kraj s krajem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LosmI, 5. avgust 2015 19:28)

Pa ne mozes bas da mi kazes kako ti i devojka sa jednom platom u Skopju zivite pristojno...a Slovenac i njegova devojka u Ljubljani sa dve plate(racunam da je kod njih nezaposlenost mnogo manja nego kod Vas i nas) jedva izlaze kraj s krajem. Po nasim pricama ispade da ne valja da je drzava ekonomski razvijena niti ziveti u takvoj drzavi. To kako kad u Sloveniji, Austriji, Nemackoj, Danskoj i sl. platis sve racune, poreze i uopste sve rashode ukljucujuci stan i hranu tebi ne ostane nista su price za malu decu. E sad, vidis, problem je u tome sto su deca porasla a price ostale potpuno iste jer se ponavljaju vec 25 godina.

AM

pre 8 godina

Srednja plata u Francuskoj je neto 1.650 € (izvor INSEE, Zavod za statistiku). Kvadratni metar iznajmljenog stana u Parizu i bliskom predgradju je od 20 € do 40 € mesecno. Kvadratni metar stana u Parizu kosta, u proseku, 8.000 €, a u bliskom predgradju 4/8.000 €. Ko u Francuskoj zaradjuje neto preko 3.000 €, spada u 10% najbogatijih Francuza.

mašo

pre 8 godina

Sta rece stipa i osta ziv!!!! Drago dete tebi nije ocigledno dobro. Za tvoju informaciju, prosecna plata u Republici Srpskoj je 842 KM. [link]/
U Federaciji BiH je prosecna plata 842 KM. [link]

Sledeci puta pre nego sto lupis tako nesto, edukuj se i onda pisi. Tvoja glupost je toliko velika da sam odmah morao otvoriti prozor da izadje....
(Bojan Republika Srpska, 5. avgust 2015 20:54)

Bojane tebi očigledno nije dobro u Republici Srpskoj se u prosječnu platu broji i topli obrok i sve naknade u Federaciji ne.Kada bi se i u Federaciji brojalo prosječna plata bi bila 1042KM.Edukuj se.

u EU sve med i mleko

pre 8 godina

@Božidar
Može ako oboje imate takvu platu i da nemaš kredit ili kiriju.A ne ako samo jedan radi.Plus ti se grejes na drva a ja na gradsku

Tex

pre 8 godina

Realno Beograd i dobar deo NS ne zaostaju ni malo za Zagrebom i SLO. Juzni deo Srbije i dosta sela u Vojvodini su ocajni. Ali da ova vlast ima malo mozga, da poboljsa infrastrukturu i da jednom motivise otvaranje (ili izlazak is sivila) IT kompanija statistika bi skocila preko noci. Verujte mi.
Dosta ima i u narodu, dok je gradjevina cvetala retko se ko setio da otvara proizvodnju, uglavnom je bilo daj da kupim gajbu iznajmim i milina ...

milkimile

pre 8 godina

nemamo more,industriju a i poljprivredu nekoristimo na pravi način.mislim da je naše problem u broju stanovnika.ima nas oko 7.400.000 koliko zajedno imaju hrvatska,slovenija i crna gora.opet mislim da iz bosne velik broj ljudi živi po austriji i nemačkoj(netvrdim).tako da nam treba ta relaksacija u smislu da bar jedno 200.000 ljudi sa nižom stručnom spremom ode u inostranstvo.netreba to tragicno dozivljavati jer se u kriznim vremenima tako spasavala i jedna italija pa i irska ,norveška i rumuni kao svež primer.razmisljam.

umadbro

pre 8 godina

Prosecna plata nije merilo blagostanja, uzmite i poredite proizvodnju( GDP per capita u PPP $) . I tu smo na veoma nezavidnom nivou al iznad bih

neko

pre 8 godina

Interesantno,na ovoj vesti nesto nema botova da velicaju gazdu i vlast sa tradicionalnim komentarima kako nam je dobro i da nam je sve bolje...
Glupo im je suvise?

sasa

pre 8 godina

plata mi je u prevodu 18 gajbi piva,za jedan odradjen sat fali mi par dinara za burek i jogurt,kada platim ogrev na rate i rezije ostane mi 8-9 hilj,kad to podelim na 30 dana to je dnevno nepunih 300 din,tu moram da se uklopim,hrana,garderoba,higijena ako mi biciklo se pokvari moram pozajmiti do plate.Bez mesa se moze rece kostur

srbin

pre 8 godina

Super su ovi podaci i veliki je ekonomista onaj koji je ovo napisao. Mozes umati i prosecnu platu 10 000 evra, a da su prosecni mesecni izdaci 20 000 evra... Sta ti to znaci? U ovakvim analizama niko ne pominje prosecnu potrosacku korpu i ostale troskove zivota. Ne kazem da bi bili bolje rangirani ali sigurno ne bi bila ovolika razlika u kvalitetu zivota. Samo zelim da kazem da budemo objektivniji malo.

Ivan

pre 8 godina

@(Božidar, 5. avgust 2015 18:58)

Ma da. Sve je to statistika. Uvek i svugde ima ljudi koji žive dobro i ljudi koji žive loše. Evo u Srbiji sa ukupnim primanjima od preko 10 000 evra živi se odlično. U Nemačkoj i Hrvatskoj sa tim parama živeo bi duplo lošije.

Saqy

pre 8 godina

Ziveo sam u SAD i zaradjivao oko 2500$ i mogu da kazem da u Srbiji 500$ bolja plata.Tamo je dobro ako imas neki biznis pa ti skinu ili umanje neke poreze a ovako ako radis za prosek dosta tesko usluge su dosta skuplje.

malji_deca

pre 8 godina

Drzavni kriminal je sto je ova vlast uspela da standard u Srbiji dovede do dna - ista prosecna plata kao i u Makedoniji (10 evra razlike) s tim sto Makedonci imaju cenu energenata za 40-50% nizu! I ostale cene su im nize od onih u Srbiji. Sada se vidi rezultat rada AVa i njegovih kerbera Vulina, Udovicki i Vujevica. U jednoj Bosni koja je realno govoreci protektorat, prosecna plata je skoro 20% veca nego u Srbiji. Ako se uzmu u obzir i cene i porezi, stvari u Srbiji izgledaju jos pogubnije. A ovo je tek pocetak u realizaciji prodaje i naroda i drzave.

Bojan Republika Srpska

pre 8 godina

Bosni rs pravi lose rezultate.
Oni su najgore placeni u regionu. Jedva imaju 500 KM-a. FBiH ima preko 1100 KM-a.
(Stipa, 5. avgust 2015 20:01)



Sta rece stipa i osta ziv!!!! Drago dete tebi nije ocigledno dobro. Za tvoju informaciju, prosecna plata u Republici Srpskoj je 842 KM. http://rzs.rs.ba/
U Federaciji BiH je prosecna plata 842 KM. www.fzs.ba

Sledeci puta pre nego sto lupis tako nesto, edukuj se i onda pisi. Tvoja glupost je toliko velika da sam odmah morao otvoriti prozor da izadje....

Igor

pre 8 godina

Ovo su amaterska istrazivanja jer ne uzimaju u obzir cene i stopu nezaposlenosti.Recimo u Bosni radi 400 000 ljudi a u Srbiji 1 800 000,znaci masa plata je u Srbiji veca vise nego cetri puta a Srbija nema toliko vise stanovnika itd itd.

Farvel

pre 8 godina

Sve ok za plate u regionu, ali morate da shvatite da ove plate koje su navedene za EU su BRUTO...dakle, neuporedive sa platama na Balkanu koje se obicno iskazuju kao neto...Necete nikada cuti stranca da prica o neto plati jer jednostavno u njihovim platama su uracunate mnogobrojne beneficije (dodatno penziono npr.). Lako ove podatke mozete naci na Wikipedia-i recimo...Google je vas prijatelj :)

Milutin

pre 8 godina

Prosečna plata u Kini ove godine je bila oko 730 evra mesečno. Tako da sa njima više nemožemo da se poredimo jer će da nam se smeju. Čak i mnoge zemlje Afrike su nas ošišale. U Gani naprimer je 850 evra je mesečna plata. Ja nekapiram što ljudi ne idu na Srpdko selo i zarađuju makar koliko ovi Kinezi ili Afrikanci. Nego idu u Beograd da ih tamo poslovođe ponižavaju.

Branko V.

pre 8 godina

Ja lično znam previše njih koji primaju platu platu do 25000 dinara. Kad se zna da deo toga ide na ruke ovi podaci su najblaže rečeno sumnjivi.

Maja, Zadar

pre 8 godina

@Vrlo prosto

Nema svatko mogućnost da završi školu ili upiše fakultet. Netkome roditelji jedva osiguraju obavezno obrazovanje. Čovik radi kao konj, dva posla za malo novaca i sam se osjeća onako kako je rekao. Nema se kome požaliti nego eto pogriješio je pa se ode požalio, ne radi sebe nego da i mi shvatimo da vani ne teče med i mlijeko. I onda dođe netko kao ti da ga još i popljuje umisto da pohvališ čovika koji radi 2 posla. Tebi svaka čast na tvom obrazovanju i uspjehu.

Pedja

pre 8 godina

@Liga šampiona
koje cene su manje??? radio sam u Sloveniji i iskreno ne primecujem drasticnu razliku. Smatram da zive 10-15% bolje i nista vise. Nije hrana sve... i ona nije jeftinija nego u naj boljem slucaju isto kao i kod nas, naravno u Lidlu, Hoferu ili Tusu. E sad, imas stanovanje, koje je visestruko skuplje nego kod nas, registracije takodje, o skoli i van skolskim aktivnostima da ne trosim reci. Nikad ali nikad tamo ne bi ziveo.

provokator

pre 8 godina

split
plaća 700€ + žena isto 700
dakle imamo 1400 €
kredit za auto 100€
stanarina podstanarstvo 250€
voda struja net tv 100€
benzin 100€
hrana i kozmetika 150€

ostane 700€ za život i dijete, ne uštedimo NIŠTA

koje kude

pre 8 godina

Prosecna plata u srbiji ha, sto niko realno ne kaze prosecnu platu po gradovima? Bilo koji juzno pa i severno ma beda,jad, postoji samo Bg nemojte da se lazemo

vlada

pre 8 godina

gorivo nam je najskuplje na balkanu.Ali nema veze,neka nas oni lepo lazu i neka se oni bogate.Pa da docekamo i sledece pa opet iz pocetka...

NS BOY

pre 8 godina

Radio bih za tu "prosecnu" platu na teritoriji nase prelepe zemlje, koju politicari sve vise unistavaju. Da, za tih "prosecnih" 350 eura. Ali, pitanje je, gde.... 350 eura je oko 42 hiljade dinara, sto je u odnosu na sadasnju platu koja iznosi 28 hiljada, napredak. Nisam jedini i u to sam siguran, koji je sa donje strane liste koja je dovela do toga proseka. Cesto imam osecaj, da bi taj prosek bio daleko nizi, kada bi se racunale plate nas "obicnih" gradjana samo.

Botiša

pre 8 godina

@Imam platu u Austriji oko 2000, 00 €, dobar prosek. Ali, plaćam stan, struju i telefon 1100,00 €, vrtić za dete 140,00, osiguranje za auto 80,00,... Danima razmišljam kad moram kod frizera (min. 70,00), bioskop 10,00, bazen 5,00 ... o drugim manje potrebnim stvarima da ne govorim. Odmor moguć samo zahvaljujući regresu za odmor... u principu preživljavanje. Naravno, kolege Austrijanci obično u boljoj poziciji, imaju kuće, stanove... ne moraju da daju pola plate samo za stanovanje.
(Relativno, 05. avgust 2015 21:15)
U Beču je mesecna pretplata za sve gradske bazene 22€, a sisanje u proseku 12€, odakle 70 evra za frizera? To jos nisam video... A bazen je svakako moguce veoma jeftino priustiti.

Lako je

pre 8 godina

Ne zanima me ni komsijina plata, a kamoli primanja u drugim drzavama. Otvoris svoj novcanik, saberes racune, hranu, 50 evra preko za sve drugo i preostali novac prebacis na stednju. Tako svaki mesec. Radi 100%, finansijska stabilnost zagarantovana. Stedim vise od Slovenca, Hrvata ili Makedonca.

Milan

pre 8 godina

Ljudi, ne trosite energiju i ne dajte da vas bilo ko laze.
Idite na www.numbeo.com i nacicete prosecnu platu, cene, troskove...u svakom znacajnijem mestu na svetu.

Zoran

pre 8 godina

Bosna ispred Srbije i Makedonije nije sigurno.. Zar niste do juče pisali da je Bosna najsiromašnija država Evrope, zatim Albanija pa Srbija?
(misa, 6. avgust 2015 10:59)

Jesu, pisali su. Sledece nedelje ide opet ta vest.

Vrlo prosto

pre 8 godina

Sve u svemu osecam se kao g.vno!
(Milos, 5. avgust 2015 22:24)

Izvini, ali potpuno si u pravu po pitanju osecanja. U prolazu si bez skole ili neke vestine, tek da nesto usicaris, jedes hamburgere i picu. Da si dosao tu da zivis sa nesto skole ili neke vestine, oseca bi se kao gospodin. Jest, ne bi nesto ustedeo, ali isto tako ne bi jeo hamburgere i picu i ziveo u jednoj sobi. Imao bi i ponekog prijatelja a zabava ti se ne bi svodila na balavljenbje u klubu neprilagodjenih.

Miloš

pre 8 godina

Ne može se na to tako gledali, na balkanu jedino Slovenci žive malo lagodnije, a to u Hrvatskoj je isto kao u Srbiji, ti kad vidiš da je u Hrvatskoj hleb 2e, koka kola 3e pivo 2e.... sve se svodi na jedno te isto. Pričam iz ličnog iskustva

hrkljuš

pre 8 godina

pa ni u BH nije ništa bolje, ako izuzmemo ove što rade u državnim firmama,prosjek bi bio nekih 250-350 eura. Kod privatnika je katastrofa.

Silvester

pre 8 godina

Narode, Srbija ima najgore plaćene nastavnike i lekare na Balkanu. Srpski nastavnik nakon smanjenja plate prošle godine sada ima 350 evra, a u Republici Srpskoj 480. To je, zemljaci, 37% razlike. Ispred su i Albanija, i Makedonija, i BiH. Eto, to vam je jasna poruka kako stoje stvari, jer u javnoj službi nema para ispod tezge, sve ide čisto preko papira, iz Trezora. I ne zanosite se da ima korupcije, niko ne plaća ništa jer narodu nije mnogo ni stalo do prosvete. Dakle, sve je džabe!
Sramota me što živim u Srbiji i što sam se tu rodio. I kada se krene neki korak napred, onda slede vrlo brzo tri u nazad. Dobro je samo prevarantima, švercerima, lopovima, utajivačima poreza.

Bosko

pre 8 godina

@Istok, moji su roditelji bili u Boleslaviecu i jos jednom gradu na granici sa Nemackom, to je beda neopevana, ljudi idu u Carrefour i nemaju novac za kese vec nose u rukama. Beda je gora nego kod nas, putevi cim su izasli iz Nemacke katastrofa sve rupa do rupe, nesto kao Rumunija.

Jovan

pre 8 godina

Duboko sam ubeđen da svi ovi koji pljuju po EU i zagvaždaju o nekakvim "potrošačkim korpama" koje treba uzeti u obzir dalje od Srbistana nisu dobacili.
U poslednjih 8 godina proputovao sam celu Evropu i baš je onako kako cifre kažu-Srbija i Makedonija su dve daleko najsiromašnije i za život NAJGORE zemlje u Evropi.
To je realnost, a o kirijama, cenama mleka, hleba, kikiriki putera i ostalim idijotskim poređenjima mogu da brslaju botovi i zatucani patriJotski zgubidani- dežurni internet analitičari koji dalje od svoje prćije dobacili nisu.

mick

pre 8 godina

@herceg ne samo da su ovolike cec su osetno manje. najveci broj gradjana ima 200-300€ ovo preko vade drugi koji imaju 'astronomske' plate od 500€ sa zavrsenim najtezim fakultetima i to ako uopste mogu na posao...

Legionar

pre 8 godina

Obajsnjavati pojedinacno sve lazi ovog teksta ne bi imalo smisla.Ovo moze da prodje samo kod ljudi koji nizu izasli iz svog sela..

mrmlj

pre 8 godina

@(Stevan, 5. avgust 2015 18:22)
niti je njima (uz moguci izuzetak slovenije) bolje bez srbije niti je srbiji bolje bez njih.
ni u jednoj republici bivse jugoslavije se danas ne zivi bolje nego sto se zivelo u bivsoj jugoslaviji, opet uz moguci izuzetak slovenije.

@(realni, 5. avgust 2015 22:18)
prijatelju, uz polozen pravosudni mozes da se bavis advokaturom, da budes sam svoj gazda i da zaradjujes odlicno (naravno, tek nakon sto steknes klijente i razvijes posao).
ako trenutno mozes da priustis da odes u samostalne advokate, ne znam sta te sprecava da odes u neku advokatsku kancelariju i pitas da li im treba jos advokata. mozda ti plata u pocetku i bude manja od tih 44.000, ali niti ce biti mnogo manja niti ce dugo biti manja a brzo i znacajno ce rasti ako zaista znas posao.
svako od nas mora da se trudi da njemu/njoj licno bude bolje, pa ce nam kao drustvu u celini biti bolje.

@(nikola, 5. avgust 2015 20:49)
kako vucic moze da zamrzne plate u privatnom sektoru?
ko u privatnom sektoru zna znanje i radi, njemu platu ne moze da zamrzne niko na ovom svetu jer ce u slucaju da mu je zamrznu na trenutnom poslu preci drugde.
"zamrznute" su plate gomili neskolovanih kadrova koji se mogu zameniti u roku od sedam dana jer decenijama nisu nista radili na sebi, i misle da je dovoljno da znaju da zavrnu sraf na pokretnoj traci i da ce tako do penzije, pa se cude kad poslodavac kupi masinu koja to radi bolje, brze i pouzdanije i najuri radnike.

misa

pre 8 godina

Bosna ispred Srbije i Makedonije nije sigurno.. Zar niste do juče pisali da je Bosna najsiromašnija država Evrope, zatim Albanija pa Srbija?

Jock

pre 8 godina

Radim u kompaniji koja ima kancelarije po celoj bivšoj Jugi, i putujemo često jedni drugima. Definitivno je da Slo posebno, i dobar deo Hrv dosta bolje stoji od nas. Što se ostatka tiče, treba imati u vidu na pojavu u Srbiji koja je mnogo masovnija nego u ostalim zemljama, a to je siva ekonomija, ali pre svega fenomen rada za minimalac ili otvaranja svoje firme gde se opet radi za minimalac, a ostatak na ruke. Govorimo o ogromnom broju poslova gde realne plate idu i do 2000 EUR ako govorimo na primer o senior programerima koji rade uslužno za strance. To objašnjava taj utisak o kome mnogi govore da u Srbiji ne izgdledaju stvari toliko loše kako izgleda po ovim statistikama. BiH, MKD i dobar deo CG je stvarno jadniji od Srbije, a BG i NS ne odudaraju od nekog proseka u HRV (ZG i pojas uz SLO je svakako iznad tog HRV proseka).

Miloš

pre 8 godina

Ne može se na to tako gledali, na balkanu jedino Slovenci žive malo lagodnije, a to u Hrvatskoj je isto kao u Srbiji, ti kad vidiš da je u Hrvatskoj hleb 2e, koka kola 3e pivo 2e.... sve se svodi na jedno te isto. Pričam iz ličnog iskustva

u EU sve med i mleko

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš

srbin

pre 8 godina

Super su ovi podaci i veliki je ekonomista onaj koji je ovo napisao. Mozes umati i prosecnu platu 10 000 evra, a da su prosecni mesecni izdaci 20 000 evra... Sta ti to znaci? U ovakvim analizama niko ne pominje prosecnu potrosacku korpu i ostale troskove zivota. Ne kazem da bi bili bolje rangirani ali sigurno ne bi bila ovolika razlika u kvalitetu zivota. Samo zelim da kazem da budemo objektivniji malo.

Pedja

pre 8 godina

@Liga šampiona
koje cene su manje??? radio sam u Sloveniji i iskreno ne primecujem drasticnu razliku. Smatram da zive 10-15% bolje i nista vise. Nije hrana sve... i ona nije jeftinija nego u naj boljem slucaju isto kao i kod nas, naravno u Lidlu, Hoferu ili Tusu. E sad, imas stanovanje, koje je visestruko skuplje nego kod nas, registracije takodje, o skoli i van skolskim aktivnostima da ne trosim reci. Nikad ali nikad tamo ne bi ziveo.

Bosko

pre 8 godina

vazni su i troskovi koliko i plata, moj brat zivi u USA i placa 2000 $ za 2 dece vrtic, taksu na kucu 1000$, sisa se za 20$, teretana 100$, u Srbiji vrtic 45 evra, taksa 10 evra mesecno (100evra godina), sisanje kod siska-pro cut 1.5 evra, teretana 10 evra mesecno, itd.
Pricati o platama a ne spomenuti troskove je besmisleno.

Lako je

pre 8 godina

Ne zanima me ni komsijina plata, a kamoli primanja u drugim drzavama. Otvoris svoj novcanik, saberes racune, hranu, 50 evra preko za sve drugo i preostali novac prebacis na stednju. Tako svaki mesec. Radi 100%, finansijska stabilnost zagarantovana. Stedim vise od Slovenca, Hrvata ili Makedonca.

Igor

pre 8 godina

Ovo su amaterska istrazivanja jer ne uzimaju u obzir cene i stopu nezaposlenosti.Recimo u Bosni radi 400 000 ljudi a u Srbiji 1 800 000,znaci masa plata je u Srbiji veca vise nego cetri puta a Srbija nema toliko vise stanovnika itd itd.

LosmI

pre 8 godina

Zivim u Skoplju vec 5 godina, zavrsio studije itd. Eto zivim sa devojkom u stanu koji je nas, nije bitno odakle nam. Moram priznati da sa 400 eura nas dvoje fino zivimo, skromno, imamo za sve neophodne stvari, racuni na vreme placeni pa cak nam i ostane nesto da ustedimo da odemo do Ohrida na par dana ili do Grcke. Da, u Sloveniji jeste tolika prosecna plata ali zato je njihova makroekonomija na mnogo vecem nivou nego u zemljama regiona. I to ne moze da se poredi. Da slovenci sa tom platom zive u npr. Skoplju ziveli bi ko ministri ali zato tamo jedva izlaze kraj s krajem.

Relativno

pre 8 godina

Imam platu u Austriji oko 2000, 00 €, dobar prosek. Ali, plaćam stan, struju i telefon 1100,00 €, vrtić za dete 140,00, osiguranje za auto 80,00,... Danima razmišljam kad moram kod frizera (min. 70,00), bioskop 10,00, bazen 5,00 ... o drugim manje potrebnim stvarima da ne govorim. Odmor moguć samo zahvaljujući regresu za odmor... u principu preživljavanje. Naravno, kolege Austrijanci obično u boljoj poziciji, imaju kuće, stanove... ne moraju da daju pola plate samo za stanovanje.

Bosko

pre 8 godina

@Istok, moji su roditelji bili u Boleslaviecu i jos jednom gradu na granici sa Nemackom, to je beda neopevana, ljudi idu u Carrefour i nemaju novac za kese vec nose u rukama. Beda je gora nego kod nas, putevi cim su izasli iz Nemacke katastrofa sve rupa do rupe, nesto kao Rumunija.

Tex

pre 8 godina

Realno Beograd i dobar deo NS ne zaostaju ni malo za Zagrebom i SLO. Juzni deo Srbije i dosta sela u Vojvodini su ocajni. Ali da ova vlast ima malo mozga, da poboljsa infrastrukturu i da jednom motivise otvaranje (ili izlazak is sivila) IT kompanija statistika bi skocila preko noci. Verujte mi.
Dosta ima i u narodu, dok je gradjevina cvetala retko se ko setio da otvara proizvodnju, uglavnom je bilo daj da kupim gajbu iznajmim i milina ...

Zoki iz neBeograda

pre 8 godina

Završio fakultet, radio kod privatnika za po 100-200€, učio posao, napredovao, našao klijenta preko interneta, sad radim 4-5 sati dnevno za fiksnu platu od 5000€ mesečno. Živim u svom stanu, tako da su mi režije 100-150€ mesečno. Da, moguće je. Hvala internetu i globalizaciji!

Cinik

pre 8 godina

Lepo se vidi da smo zaistali istorijski zbog turske vlasti. Hrvati i Slovenci su razvijeni zato sto su germanizovani. Na zalost mi nismo bili te srece a i mi Srbi smo jako specifican narod. Ne zelimo da se ugledamo na bolje i da se prilagodimo jacima od sebe.

Saqy

pre 8 godina

Ziveo sam u SAD i zaradjivao oko 2500$ i mogu da kazem da u Srbiji 500$ bolja plata.Tamo je dobro ako imas neki biznis pa ti skinu ili umanje neke poreze a ovako ako radis za prosek dosta tesko usluge su dosta skuplje.

????????

pre 8 godina

Gde to prelazi plata često 2000€? Ja živim 26 godina u Austriji ovde je prosecna plata 1400€-1500€maks.. 2000€ mesečno ljudi maštaju da imaju..!!! Naravno upoređujemo platu neto posle svih poreza itd.. U Nemackoj je standard cak nizi, Svedska ima malo vise ali inače u EU sve pada sa neba..

Farvel

pre 8 godina

Sve ok za plate u regionu, ali morate da shvatite da ove plate koje su navedene za EU su BRUTO...dakle, neuporedive sa platama na Balkanu koje se obicno iskazuju kao neto...Necete nikada cuti stranca da prica o neto plati jer jednostavno u njihovim platama su uracunate mnogobrojne beneficije (dodatno penziono npr.). Lako ove podatke mozete naci na Wikipedia-i recimo...Google je vas prijatelj :)

domacin

pre 8 godina

I crnogorci imaju vecu platu od nas.tragedija....

Oni su direktori u Srbiji a prijavljeni u Crnoj Gori. Naravno da ce im prosek biti veci, direktori imaju najvece plate.

umadbro

pre 8 godina

Prosecna plata nije merilo blagostanja, uzmite i poredite proizvodnju( GDP per capita u PPP $) . I tu smo na veoma nezavidnom nivou al iznad bih

mare

pre 8 godina

A gde je 1/3 ljudi u sivoj zoni koji nisu u statistikama? Ljudi koji su prijavljeni na minimalac, a ostatak primaju na ruke? Ili razni keramičari, prevoznici, parketari koji zarade i do 600€ mesečno? A drugo, pogledajte koliki su troškovi života u Ljubljani, rentiranje stana, struja, porezi...

Maja, Zadar

pre 8 godina

Dok god vidim da ljudi puše i neostavljaju se tog štetnog i skupog poroka, znači da nam i nije tako loše. Moja plaća je prosječna. Oko 750-800€. Ne pijem, ne pušim. Ne trošim svako malo na odjeću i skupe mobitele. Nastojim što više štediti. Ne oskudjevam u ničemu ali i ne bacam pare na nepotrebne stvari. Puno puta se zapitam kako preživljava jedna obitelj sa školskom djecom i jednom ili dvije ispodprosječne plaće. Al onda vidim da ti roditelji puše, e oprostit ćete al ja takve ne žalim niti bi im ikad pomogla u životu. Ljudi žive iznad svojih mogućnosti i u tome je najveći problem.

Milos

pre 8 godina

Radim 76h nedeljno i placaju me 10$/h sto mu dodje 39h u jednoj firmi i 37h u drugoj firmi. Sto znaci 304h mesecno ! Primim negde oko 2200-2400$ mesecno u zavisnosti od poreza! Jedna soba me kosta 700$ plus voda, struja i net oko 150$ i to je 850$. Osiguranje za auto 130$ mesecno, jedem samo pice i hamburgere da bih mogao da ustedim neki dolar zbog kog sam i dosao ovde! Sve u svemu osecam se kao g.vno!

Aki

pre 8 godina

Ma uopste nam nije potrebna Evropa...mi i braca Rusi zajedno imamo trecinu prosecne evropske plate...ne mogu da verujem koliko ljudi nisu upuceni da nam je jedini spas evropska unija...nema nam ni druge ni trece solucije

Darko

pre 8 godina

Šta će nama plate? Pa Srbima su bitnije teorije zavere i mržnja prema zapadu, nego šta će sutra jesti. I onom najgladnijem daj malo lažnog patriotizma i imaš njegov glas. Može i da ostane gladan, nema veze.
Sejali ste nacionalizam 25 godina, e sad kusajte plodove vaše setve.

Božidar

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (u EU sve med i mleko, 5. avgust 2015 18:22)

Internet + TV + telefon (Optima ) 238 kuna ili 32 €
Drva 12 kubnih metara 2600 kuna ili 350 €
Struja 340 kuna ili 45 €
Komunalije + voda 260 kuna ili 35 €

Troškovi za tročlanu obitelj
Primanja supruge i mene ukupno 15.600 kuna ili 2.080 €

Spreman sam poslati scan svih naših računa kao i potvrde naših plaća

Žao mi je ali moram vas razočarati mogu sasvim pristojno živjeti

mk653g

pre 8 godina

"plate na Balkanu mnogo su niže od primanja u zemljama Evropske unije, gde prosečna mesečna zarada često prelazi 2.000 evra. " Ma kako im je loše u Evropi vidim! Ko je bre ovde lud, pa da mi kao necemo u EU?? Naravno da hocemo! Sto pre!!

Bojan Republika Srpska

pre 8 godina

Bosni rs pravi lose rezultate.
Oni su najgore placeni u regionu. Jedva imaju 500 KM-a. FBiH ima preko 1100 KM-a.
(Stipa, 5. avgust 2015 20:01)



Sta rece stipa i osta ziv!!!! Drago dete tebi nije ocigledno dobro. Za tvoju informaciju, prosecna plata u Republici Srpskoj je 842 KM. http://rzs.rs.ba/
U Federaciji BiH je prosecna plata 842 KM. www.fzs.ba

Sledeci puta pre nego sto lupis tako nesto, edukuj se i onda pisi. Tvoja glupost je toliko velika da sam odmah morao otvoriti prozor da izadje....

milkimile

pre 8 godina

nemamo more,industriju a i poljprivredu nekoristimo na pravi način.mislim da je naše problem u broju stanovnika.ima nas oko 7.400.000 koliko zajedno imaju hrvatska,slovenija i crna gora.opet mislim da iz bosne velik broj ljudi živi po austriji i nemačkoj(netvrdim).tako da nam treba ta relaksacija u smislu da bar jedno 200.000 ljudi sa nižom stručnom spremom ode u inostranstvo.netreba to tragicno dozivljavati jer se u kriznim vremenima tako spasavala i jedna italija pa i irska ,norveška i rumuni kao svež primer.razmisljam.

pare ljude kvare

pre 8 godina

u Slavoniji necete dobiti vise od 2,500 kn sto je malo vise od 320e,a ako tome dodate da platite samo struju grijanje i vodu 1200kn (ako zivite u stanu)i jos ako imate kredit (a tko nema jel) onda znate kako se zivi u istocnoj slavoniji. sirotinja uboga !!!!!

nebitno

pre 8 godina

Radim u Srbiji za jednu Slovenačku firmu kao helpdesk support i imam taj prosek od 350€. Ta ista firma ima helpdesk i u Sloveniji i u Hrvatskoj, i tamo su plate isto prosek, ali za tu državu (SLO-1000€ i CRO-800€). Što će reći da ta firma može da plati i nas ovde isto toliko, ali neće jer po mom mišljenju koristi stanje u državi i rukovodi se zvaničnim prosekom! Zašto Hrvatu ili Slovencu ne ponudi platu od npr. 400€? Zato što je to ispod minimuma koji je država propisala...

Dakle kao i svi privatnici, kod kojih sam radio proteklih godina... Mogu da plate, ali neće!

Dizajner

pre 8 godina

Radim u jednoj švajcarskoj firmi u Beogradu kao grafički dizajner i imam 1600 EUR platu bez fakulteta ali sa dosta iskustva i projekata iza sebe. Nikad stranka, nikad veza, još nemam ni 30 godina. IT je trenutno jedina grana dobro plaćena u Srbiji gde sa znanjem relativno lako možeš naći dobar posao.

Aleksandar

pre 8 godina

@(Neponovljivi, 5. avgust 2015 19:38)

Meni je plata u Srbiji bila 2500€ ali sam pobegao iz Srbije baš zbog takvih poput tebe koje je bilo briga za ljude oko sebe. Ne želim da živim u samoživom društvu ma koliko da ja lično zarađivao.

AM

pre 8 godina

Srednja plata u Francuskoj je neto 1.650 € (izvor INSEE, Zavod za statistiku). Kvadratni metar iznajmljenog stana u Parizu i bliskom predgradju je od 20 € do 40 € mesecno. Kvadratni metar stana u Parizu kosta, u proseku, 8.000 €, a u bliskom predgradju 4/8.000 €. Ko u Francuskoj zaradjuje neto preko 3.000 €, spada u 10% najbogatijih Francuza.

dn

pre 8 godina

prosečna plata u Austriji je 1400e. Školovani ljudi imaju mnogo više od toga. Sa druge strane, naši gastosi rade po par poslova da dostignu 1000e. Poz iz Beca

Ivan

pre 8 godina

@(Božidar, 5. avgust 2015 18:58)

Ma da. Sve je to statistika. Uvek i svugde ima ljudi koji žive dobro i ljudi koji žive loše. Evo u Srbiji sa ukupnim primanjima od preko 10 000 evra živi se odlično. U Nemačkoj i Hrvatskoj sa tim parama živeo bi duplo lošije.

krug dvojke

pre 8 godina

@Stevan ocigledno si veoma mlad kada se ne secas 1990. i premijera Ante Markovica kada je prosecna plata u Jugi bila oko 1000 nemackih maraka. Posle toga su ga pljuvale vlasti kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj sto mi je govorilo da je Ante radio pravu stvar. Koliko me secanje sluzi jedino su ga podrzavali politicari u Makedoniji. Neposredno nakon njegove vlade SFRJ se raspala. Zapitaj se zbog cega nekom nije odgovarala ekonomski jaka Jugoslavija.

mašo

pre 8 godina

Sta rece stipa i osta ziv!!!! Drago dete tebi nije ocigledno dobro. Za tvoju informaciju, prosecna plata u Republici Srpskoj je 842 KM. [link]/
U Federaciji BiH je prosecna plata 842 KM. [link]

Sledeci puta pre nego sto lupis tako nesto, edukuj se i onda pisi. Tvoja glupost je toliko velika da sam odmah morao otvoriti prozor da izadje....
(Bojan Republika Srpska, 5. avgust 2015 20:54)

Bojane tebi očigledno nije dobro u Republici Srpskoj se u prosječnu platu broji i topli obrok i sve naknade u Federaciji ne.Kada bi se i u Federaciji brojalo prosječna plata bi bila 1042KM.Edukuj se.

misa

pre 8 godina

Bosna ispred Srbije i Makedonije nije sigurno.. Zar niste do juče pisali da je Bosna najsiromašnija država Evrope, zatim Albanija pa Srbija?

Jock

pre 8 godina

Radim u kompaniji koja ima kancelarije po celoj bivšoj Jugi, i putujemo često jedni drugima. Definitivno je da Slo posebno, i dobar deo Hrv dosta bolje stoji od nas. Što se ostatka tiče, treba imati u vidu na pojavu u Srbiji koja je mnogo masovnija nego u ostalim zemljama, a to je siva ekonomija, ali pre svega fenomen rada za minimalac ili otvaranja svoje firme gde se opet radi za minimalac, a ostatak na ruke. Govorimo o ogromnom broju poslova gde realne plate idu i do 2000 EUR ako govorimo na primer o senior programerima koji rade uslužno za strance. To objašnjava taj utisak o kome mnogi govore da u Srbiji ne izgdledaju stvari toliko loše kako izgleda po ovim statistikama. BiH, MKD i dobar deo CG je stvarno jadniji od Srbije, a BG i NS ne odudaraju od nekog proseka u HRV (ZG i pojas uz SLO je svakako iznad tog HRV proseka).

bjelovar

pre 8 godina

Prosječna plaća je najgluplji podatak koji se može tumačiti kao snagu neke ekonomije. U Hrvatskoj je prosjek 5600 kuna i sutra 1000 ljudi sa minimalcima dobije otkaz i gle...porasla prosječna plaća , opa, živimo bolje ha ? Ukupna masa plaća je pala ali je prosječna porasla. Bravo majstori. Ili kad se pohvale, pao je broj nezaposlenih, jes, otišlo ti 10 000 ljudi sa biroa i iz države, bravo majstori.

neko iz SLO

pre 8 godina

@ (LosmI, 5. avgust 2015 19:28)
"Zivim u Skoplju vec 5 godina, zavrsio studije itd. Eto zivim sa devojkom u stanu koji je nas, nije bitno odakle nam. Moram priznati da sa 400 eura nas dvoje fino zivimo, skromno, imamo za sve neophodne stvari, racuni na vreme placeni pa cak nam i ostane nesto da ustedimo da odemo do Ohrida na par dana ili do Grcke. Da, u Sloveniji jeste tolika prosecna plata ali zato je njihova makroekonomija na mnogo vecem nivou nego u zemljama regiona. I to ne moze da se poredi. Da slovenci sa tom platom zive u npr. Skoplju ziveli bi ko ministri ali zato tamo jedva izlaze kraj s krajem."

Da, jedva spajamo kraj s krajem. Hočete li primiti svih nas 2 mio SLovenaca da se kolektivno preselimo u Skoplje, pa da i mi fino živimo kao ti i tvoja devojka? Ovde u Sloveniji je zaista jako teško i samo što nisu počele masovne ekonomske migracije prema razvijenom i srečnom jugu evrope odnosno ex yu....

Da se ne lažemo, svuda ima bogatih i siromašnih. Živimo u kapitalizmu. Ali SLO je po svim parametrima razvijenosti daleko ispred svih ex yu republika. Delovi Hrvatske (Zagreb, Istra) su skoro na istom nivou. Sve ostalo je, na moju veliku žalost, daleko siromašnije.

S nadom, da će svima krenuti na bolje, pozdravljam sve ljude dobre volje.

Mrgud

pre 8 godina

E da inace te strane firme sto dolaze i daju platu od 30-ak hiljada,verujte daju oni vise samo direktorcici uzimaju. A normalno direktor je Srbin. Zivi sam svedok jedne takve situacije iz firme koja je iz Indjije.

Jasmina

pre 8 godina

Kolko smo bedni,ja radim u poreskoj upravi preko 10.godina,sa visom skolom imam platu 36.000 dinara,dakle ispod proseka,posto je prosek 350 evra.Jadno i bedno!!

Jovica

pre 8 godina

Odakle braćo moja tih 830 maraka zaboga!

Ja živim u BiH i većina mojih sugradjana jedva krpi kraj s krajem. Kontam da je manje više tako u cijeloj bivšoj jugi, ali mi se ipak čini da Srbijanci žive puno bolje od nas, da imaju mnogo veća primanja, tako da vjerujem da je ova brojka za BiH ipak neka obmana. Moja plata je 450maraka, a žena prima 400maraka mjesečno. S tim parama uspijemo preživjeti u BiH (dvoje djece imamo), ali sa tim parama mislim da nebi ni 10 dana preživjeli u Srbiji, koliko je ona skuplja od BiH, a ljudi tamo ipak žive, i to bolje od nas. Biće da većina i sa ove i sa one strane Drine radi na crno, pa ovakve statistike nisu mjerodavne, osim možda za Hrvatsku i Sloveniju

goran

pre 8 godina

U Hrvatskoj su dosta velike regionalne razlike.Nije izrazena centralizacija kao u Srbiji pa nije samo Zagreb jak ali je cinjenica da su zapadne i severozapadne zupanije znatno iznad prosjeka.istra, primorsko goranska(rijecka),zagreb, medjimurje, varazdinska, zagorska i koprivnicka.razlog je prije svega u povjesnom jacem radnom temelju u ovim regijama.Vrlo je jak utjecaj austrije, njemacke, slovenije i sjeverne italije u ovim krajevima. Dok u medjimurju necete nikog u tijeku dana vidjeti u kaficu dotle ih je u drnisu, sinju ili imotskom masa u kaficima. Bas medjimurje je primjer da se radom moze napredovati.inace, u svim bogatijim zupanijama je jak sdp, a u siromasnim hdz.znacajan podatak.

hiavata

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš
(u EU sve med i mleko, 05. avgust 2015 18:22)

Samo sto ima daleko vise radnika od direktora. Neko je bezao sa casova matematike. Kirija za stan 400eur? Mozda na Dedinju.

Vrlo prosto

pre 8 godina

Sve u svemu osecam se kao g.vno!
(Milos, 5. avgust 2015 22:24)

Izvini, ali potpuno si u pravu po pitanju osecanja. U prolazu si bez skole ili neke vestine, tek da nesto usicaris, jedes hamburgere i picu. Da si dosao tu da zivis sa nesto skole ili neke vestine, oseca bi se kao gospodin. Jest, ne bi nesto ustedeo, ali isto tako ne bi jeo hamburgere i picu i ziveo u jednoj sobi. Imao bi i ponekog prijatelja a zabava ti se ne bi svodila na balavljenbje u klubu neprilagodjenih.

u EU sve med i mleko

pre 8 godina

@Božidar
Može ako oboje imate takvu platu i da nemaš kredit ili kiriju.A ne ako samo jedan radi.Plus ti se grejes na drva a ja na gradsku

TIL Zagreb

pre 8 godina

Da, zato su Slovenci na čoveka dužni 10x a Hrvati 20x više nego Srbi.
(Ivan, 05. avgust 2015 18:50)

pa kakve to veze ima....svaka zemlja je duzna...ti se sad nadas da ce ti biti bolje sto je tvoja zemlja manje duzna...hoce pojedincima,koji ce trpati u svoje dzepove sav visak...bitno je da sad zivis bolje i kvalitetnije,ne misli na drzavu jer i ona ne misli na tebe..

TIL Zagreb

pre 8 godina

vodim skladiste jednog mobilnog operatera,da se bas naradim i ne...radim u SAP-u ,ima ispod sebe 20 ljudi...da napomenem,da jos nemam fakultet....placaju me 7400kn...ne radim vikende uopce...(7400kn=980 eura)
ali napominjem da je hrpa ispod mene sa placama od 450-550 eura....tako da kad se gleda prosijek i nije neka racunica,jer dodoje neki menager sa placom od 20 000 eura i da bi se dobio prosijek koji je prikazan treba hrpa drugih sa 500 eura...ili manje
nek se menageri i direktori iz ove racunice izbace,spast ce nam svima prosijek za 50%

Milan

pre 8 godina

Pre par meseci dobijem ponudu za posao iz jedne nase firme gde svi zaposleni imaju odlicne plate a svi su prijavljeni na minimalac. Ostatak dobijaju na ruke. Ovaj vid manevrisanja je dosta rasprostranjen kod nas. Treba i to imati na umu kad se racunaju ove stvari. Sumnjam da u Sloveniji to rade vise nego na nivou statisticie greske. Kod nas je to dosta javno sve i drzava ne preduzima nista.

Istok

pre 8 godina

Bio dosta širom Poljske. Osetno bolje na svim poljima. I ako ste običan fizikalac, ako vam se malo posreći da dobijete neki poslić na crno, moći ćete da šaljete i pare kući. Bio, video i verovali ili ne, stvarno je standard osetno bolji. Ne samo plata već i sve drugo. Toplo preporučujem.

Dejan

pre 8 godina

Živim u Bijeljini (RS) BiH, koja je među razvijenijim gradovima ako pogledamo druge gradove u RS-u, ali ne mogu da shvatim da ovde može biti veća plata nego u Srbiji. Kod nas u medijima se ne govori o investicijama i ne otvaraju fabrike stranih investitora kao u Srbiji, ovde je i dalje naciinalno pitanje broj 1. E, sad da li je sve što vredi u Srbiji u Beogradu a ostatak zemlje jad, ne znam! Pozdrav.

zoran

pre 8 godina

у мaкедoнијa плaтa сa фaкултетoм је 320 € и тo је 30% oстaли узимaју oд 160 дo 250€,a прoсек кaкo узимaју јa тo не знaм,

Zoki

pre 8 godina

Posle svih smanjenja radim u zdravstvu 34 godune za platu od 34000,od te plate zivimo suprruga,dete i ja,prosek oko 11 000,placam struju,grejanje,poreze nisam oslobodjen ni od cega,neke manjine primaju pomoc od 6000 dinara,imaju deciji dodatak,ne placaju struju,vodu,dobiju 5 kubika drva,dobijaju hranu,sredstva za higijenu,odecu i ne rade.Kakav je stvarni prosek u Srbiji?

Marko

pre 8 godina

Imam platu 350e, a cene nekretnina goriva i namirnica su 50% skuplje nego npr u Bih koja pri tom ima vece plate, a spada u sirotinju...eto gde smo mi.

HERCEG

pre 8 godina

Pisem iz BiH i cestitam vam ako stvarno imate takve place od 360-380 eura... cestitam snalazljivost za prezivljavanje.Prije 5-6 godina sam mislio da su kod nas place manje ali otisao u prijatelja u Kragujevac i ostao iznenadjen

Kavric

pre 8 godina

izbacite Jorgovankinu i Bajatovicevu platu pa onda racunajte prosecnu zaradu... moja profesorska je ispod proseka 42.000 sa punom normom! E Srbijo bedo...

blagoje

pre 8 godina

iz crne gore sam, u elektro firmu u koju radim ima nas 60 zaposlenih, nas iz crne gore je desetak, ostalo su braca iz srbije, najniza plata je pomocnom radniku oko 600 eura, a majstori izlaze od 900 do 1000, naravno u zavisnosti koliko sati rade mjesecno, jer radimo po satnici...jeste da ima dosta da se radi, i bude smjena 10 sati, nekad 12, ali makar kad primimo platu znamo za sta radimo ... takodje na plantaze imam prijatelja iz srbije koji uzimaju na branje grozdja po 600 eura mjesecno, ugl. moze se naci finih poslova, pozdrav bracoo !

nikola

pre 8 godina

nesto ce se promeniti tek kad se napravi politicki pokret, sa dominantnom idejom da se poveca minimalac. Radnici treba svi da se ujedine i da glasaju za tu opciju. Vucic je zamrzao plate u privatnom sektoru od 2012-2014... i sad ove godine stoji na 121din / sat. Zasto u julu nije bilo povecanja? makar 2%. Zato sto su poslodavci i sindikati korumpirani i njima odgovara jeftin radnik. Posebno svim poslodavcima koji izvoze.

Ne moze nama biti bolje sa platama od 200eur. Moraju da se penju 10% godisnje da bi se obezbedio rast BDPa i stvaranje novih radnih mesta. Ovi sto sede u socijalekonomskom savetu rade za 700eur/sat a radnici 1eur/sat.

Trenutno ova vlast razmislja samo o budzetu i javnom sektoru. A privatni vidi kao sisu sa koje uzima poreze, umesto da smanji poreze i poveca zakonski minimalac da mala preduzeca prodisu. Da se poveca kupovna moc, da krene potrosnja. Gazde imaju para, ne bojim se ja za njih. Posebno Kostic, Miskovic itd. koji sigurno imaju satnicu vecu od 3000eur/sat, dok im radnici rade za 1eur/sat. Sramota. Budite se radnici!

JA

pre 8 godina

Pisem iz BiH (fbih), zivim u cetveroclanoj porodici sa roditeljima i bratom, otac radi kao elektromehanicar u jednom rudniku sa mjesecnom platom od 1150 do 1450 KM (1€=1.95KM), majka domacica, ja i buraz preko ljeta radimo za dnevnicu a preko zime nemamo ni tu dnevnicu, jos uz to hranimo po 3-4 goveda. Ali ljudi mi jedva krpimo kraj s krajem. Ljudi ja ne smijem ni pomisliti kako zive oni sa tom prosjecnom platom a kamoli oni koji nemaju ni to. Muka mi je kad vidim kako neki pojedinci vozaju skupa auta a ja neznam kako da odvojim za novi akumulator na golfu dvojci. Istina, imamo sta da jedemo ali ovdje cijjene svakodnevno rastu. Ovo je drzava za lopove, ovo je muka od drzave i ja ovdje ne vidim perspektivu. Odavdje treba da se ispali ko god moze.

IBARSKI GEOPARD

pre 8 godina

Relativno, 05. avgust 2015 21:15)

deder oslobodi se austrijske bede i dodji u zemlju blagostanja tj srbiju!

pa da vidis kako je lepo raditi za 200e (ako nemaš rodbinsko-partijsku vezu za javni sektor o nisi programer npr)

jes da je plata 200e, al zato stan i troškovi (garnisera) samo 250, hrana od prilike kao i u austriji (gorivo isto tako), odeća skuplja (al sta je to za bogatstvo srbije),
e da, ima jedan mali problem, cak iako uspes da nadjes neki posao (bez rodbinsko-partijskih veza) za vratom ce ti disati milion ipo nezaposlenih (preko 30% je nezaposlenost, a ono sto kaze nzs je propaganda najprljavija),
sto znaci da ces raditi sa malo slobodnih dana i skoro uvek prekovremeno (sto se u bogatoj srbiji ne placa),
da vidis koliko je bogato sve ovde kad izmedju kamata banaka i uličnih kamatara kao da i nema razlike,
mrzi me dalje da kucam ali svi su shvatili poentu odgovora licemernim gastarbajtererima koji kukaju kako im je na zapadu "loše" medjutim nikako se nevracaju u zavičaj gde se živi super nego ljudi ne znaju, a tek od 2016. ihaaaa

sdgfsdg

pre 8 godina

@miloš, pa i nije baš istina,, coca cola 2 litre je 10/12 kn, kako u kojem dućanu, kruh je 4/5 kn, govorim o cijenama po dućanima u Splitu, 1€=7.6 kn..

provokator

pre 8 godina

split
plaća 700€ + žena isto 700
dakle imamo 1400 €
kredit za auto 100€
stanarina podstanarstvo 250€
voda struja net tv 100€
benzin 100€
hrana i kozmetika 150€

ostane 700€ za život i dijete, ne uštedimo NIŠTA

Kale

pre 8 godina

To nije istina,mi živimo u najbogatijoj zemlji u Evropi i to po prvi put u novijoj istoriji,sve zahvaljujući našem predobrom,prepametnom,prepravednom,presvetlom,nepodmitljivom,prepoštenom,premijeru,kojeg majka više ne rađa,oca Srbije,Sunce izlazeće sa istoka i zalazeće sa zapada,alfa i omega,mesija,on je onaj koji jeste.
Blagosloven je narod sa takvim vođom.
Ako ovo nije za kilo jagnjetine i tarli-tarli špricer,ne znam šta jeste.

mrmlj

pre 8 godina

@(Stevan, 5. avgust 2015 18:22)
niti je njima (uz moguci izuzetak slovenije) bolje bez srbije niti je srbiji bolje bez njih.
ni u jednoj republici bivse jugoslavije se danas ne zivi bolje nego sto se zivelo u bivsoj jugoslaviji, opet uz moguci izuzetak slovenije.

@(realni, 5. avgust 2015 22:18)
prijatelju, uz polozen pravosudni mozes da se bavis advokaturom, da budes sam svoj gazda i da zaradjujes odlicno (naravno, tek nakon sto steknes klijente i razvijes posao).
ako trenutno mozes da priustis da odes u samostalne advokate, ne znam sta te sprecava da odes u neku advokatsku kancelariju i pitas da li im treba jos advokata. mozda ti plata u pocetku i bude manja od tih 44.000, ali niti ce biti mnogo manja niti ce dugo biti manja a brzo i znacajno ce rasti ako zaista znas posao.
svako od nas mora da se trudi da njemu/njoj licno bude bolje, pa ce nam kao drustvu u celini biti bolje.

@(nikola, 5. avgust 2015 20:49)
kako vucic moze da zamrzne plate u privatnom sektoru?
ko u privatnom sektoru zna znanje i radi, njemu platu ne moze da zamrzne niko na ovom svetu jer ce u slucaju da mu je zamrznu na trenutnom poslu preci drugde.
"zamrznute" su plate gomili neskolovanih kadrova koji se mogu zameniti u roku od sedam dana jer decenijama nisu nista radili na sebi, i misle da je dovoljno da znaju da zavrnu sraf na pokretnoj traci i da ce tako do penzije, pa se cude kad poslodavac kupi masinu koja to radi bolje, brze i pouzdanije i najuri radnike.

Swedenonline

pre 8 godina

Danas sam narucio od male privrede neke komponente da se izrade u Srbiji, shvatam da isti misle da su uboli dzek pot a mene je izaslo 18 puta jeftinije nego ovde, komponente koje ce za Svede praviti Kinezi i cekacu 4 sedmice na isporuku. Iz Srbije mi stize za 7 dana. Kad na sve to pomislim da ce u Srbiji neki radnik za neku platu to praviti, muka me uhvati. I sta da radimo, cak i da platimo u ovakvim slucajevima i duplo i troduplo nego li traze, nista nece stici do radnika. :(

Neki_lik

pre 8 godina

Nema tu puno filozofije. Veca placa znaci visi standard i (uglavnom) bolji zivot (pogotovo kada govorimo o ovolikim razlikama). Price o potrosackim kosaricama i sl su uglavnom suplje price i samozavaravanje. Cak i dug drzave sam po sebi ama bas nista ne znaci za pojedinca (ali to je vec druga i duga prica). Da, potrosacka kosarica, rezije, stanarina i sl su puno vece u Zurichu ili Oslu nego u Zagrebu, ali njihov standard je na n-tu visi od moga, a tvrditi suprotno je obicno samozavaravanje.

Veseli

pre 8 godina

Bitna je "potrošačka korpa za jednu četvoročlanu porodicu" !!!
Ako je 100 evra dovoljno za ratu za stan, dažbine,ratu za auto, hranu, piće, kozmetiku, školovanje dece, usavršavanje sopstveno, dodatne školice za decu, zimovanje, letovanje.... JA ĆU SE ZADOVOLJITI SA TOM PLATOM!
Nažalost ovo sve u Srbiji košta oko 1600 € mesečno, a prosečna plata je ... oba roditelja da rade, pa puta 2.5 i bilo bi ok!

realni

pre 8 godina

radim kao dipl.pravnik u socijalnoj zastiti, primam 44.000 dinara, imam i polozen pravosudni. Sta da radim kada nam lopovi kradu drzavu, a niko ih ne dira...

nex

pre 8 godina

Okrene mi se zeludac kad procitam ovu bezobrazno-cinicnu statistiku. Pa po kom uzorku to mi imamo toliki prosek? Sta je sa Srbijom od Bubanj Potoka na dole? Zasto iritiraju ljude ovim podacima? Sta je hiljadama koji rade kod privstnika za 20000 i to bez penzionog? Gde ja spadam,radim za 25000 kao vozac hitne u mom mestu? Sramota!

AnteZG

pre 8 godina

jeste aha ako se uzme prosek direktora koji ima 5000 eura platu i čistačice koja ima 400 eura platu e tako gledaju na prosek.Kirija za dvosoban stan je 400 eura+struja 50 eura+komunalije i voda zimi i do 150 eura+telefon i internet pa + kablovska tv itd itd,a gde je hrana?A plata 800 eura,aha super se živi baš
(u EU sve med i mleko, 05. avgust 2015 18:22)

Pa i u Srbiji ima direktora pa je opet 350 prosjek.

sak

pre 8 godina

Igor u BIH ima 700.000 zaposlenih. Manja plata u Srbiji u eurima rezultat je slabljenja dinara od 2009. Prosecna plata u Srbiji 2008 bila je 420 eura kad je euro bio 80 dinara. Sad je euro 120 dinara ili vredi 50% manje a plate su nesto rasle u dinarima. Nestabilan dinar uzrokovao je stope inflacije oko 7-10% u Srbiji proteklih godina sto je ojadilo standard gradjana, dok je u BIH inflacija bila oko 1%. Pre samo par godina sve je bilo jeftinije u Srbiji nego BIH a sad je obratno i ljudi idu u Zvornik i Bijeljinu da toce gorivo i kupuju namirnice. U gradovima poput Kragujevca, Vranja, Uzica, Priboja, Kraljeva zivi mnogo gore nego u slicnim BIH gradovima. Beograd sve pojeo.

Aleksandar

pre 8 godina

@(nebitno, 5. avgust 2015 21:35)

Zašto bi slovenačka firma uopšte otvarala poslovnicu u Srbiji ako bi morala da plaća isto? Pa što misliš da se gro proizvodnje preselilo u Kinu, zbog ljubavi prema nezaposlenim Kinezima? Da moraju isto da plate kao u Sloveniji oni ne bi ni dolazili u Srbiju pa ti ne bi ni imao posao.

Zoran

pre 8 godina

Bosna ispred Srbije i Makedonije nije sigurno.. Zar niste do juče pisali da je Bosna najsiromašnija država Evrope, zatim Albanija pa Srbija?
(misa, 6. avgust 2015 10:59)

Jesu, pisali su. Sledece nedelje ide opet ta vest.

LosmI

pre 8 godina

у мaкедoнијa плaтa сa фaкултетoм је 320 € и тo је 30% oстaли узимaју oд 160 дo 250€,a прoсек кaкo узимaју јa тo не знaм,
(zoran, 05. avgust 2015 19:23)

Ete jas imam zavrseno fakultet vo Skopje, sum vraboten vo edna firma za sekundarni surovini i imam plata od 400 eura. Ama iako imam diploma od fakultet pak rabotam se vo firmata, od fizicka rabota do celata organizacija na povrzana so otpad. Ako nekoj saka da raboti, ke i da zaraboti. Znaete i sami deka minimalna plata vo Makedonija e 150 eura. Pozdrav...

C i n i k

pre 8 godina

Pa,najgori smo ubedljivo! 366 e ? Smesno i nedostojno coveka,narocito sa cenama u Srbiji koje su uglavnom na nivou iz EU, gde su plate kako vidomo cca 2000 € ! Ali,kako rece onaj Sns bot u LE kad je klicao PV,oni na jugu,nikad bolje nisu ziveli...
Treba samo otici odavde kako god. Jer ovde ni za 50 god nece biti bolje.A i te plate u okruzenju od 700 ili 1000 e su smesne, svakako bolje nego ovde,ali u odnosu na EU su takodje smesne.Ali pokazalo se na kraju da je Srbija najgore pozicionirana,i da ima najgore pefomanse,a da su sve ex Yu republike daleko odmakle !

mick

pre 8 godina

@herceg ne samo da su ovolike cec su osetno manje. najveci broj gradjana ima 200-300€ ovo preko vade drugi koji imaju 'astronomske' plate od 500€ sa zavrsenim najtezim fakultetima i to ako uopste mogu na posao...

hrkljuš

pre 8 godina

pa ni u BH nije ništa bolje, ako izuzmemo ove što rade u državnim firmama,prosjek bi bio nekih 250-350 eura. Kod privatnika je katastrofa.

sasa

pre 8 godina

plata mi je u prevodu 18 gajbi piva,za jedan odradjen sat fali mi par dinara za burek i jogurt,kada platim ogrev na rate i rezije ostane mi 8-9 hilj,kad to podelim na 30 dana to je dnevno nepunih 300 din,tu moram da se uklopim,hrana,garderoba,higijena ako mi biciklo se pokvari moram pozajmiti do plate.Bez mesa se moze rece kostur

Milutin

pre 8 godina

Prosečna plata u Kini ove godine je bila oko 730 evra mesečno. Tako da sa njima više nemožemo da se poredimo jer će da nam se smeju. Čak i mnoge zemlje Afrike su nas ošišale. U Gani naprimer je 850 evra je mesečna plata. Ja nekapiram što ljudi ne idu na Srpdko selo i zarađuju makar koliko ovi Kinezi ili Afrikanci. Nego idu u Beograd da ih tamo poslovođe ponižavaju.

koje kude

pre 8 godina

Prosecna plata u srbiji ha, sto niko realno ne kaze prosecnu platu po gradovima? Bilo koji juzno pa i severno ma beda,jad, postoji samo Bg nemojte da se lazemo

Marija-Buje

pre 8 godina

Zanima me gdje je to Miloš u Hrvatskoj kupovao kruh od 2 eura, a Colu plaćao 3! Ja kruh plaćam 5,5 kuna (0,7 eura), a Colu 9-15 kuna (1,1- 1,9 eura) - naravno u kafiću. A što se tiče cijena u samoposluživanjima, usporedila sam cijene desetak osnovnih proizvoda koje kupujem kod nas u Lidlu i Kauflandu s desetak istih u Idei i Rodi i vidim da je kod vas sve skuplje nego ovdje.

Botiša

pre 8 godina

@Imam platu u Austriji oko 2000, 00 €, dobar prosek. Ali, plaćam stan, struju i telefon 1100,00 €, vrtić za dete 140,00, osiguranje za auto 80,00,... Danima razmišljam kad moram kod frizera (min. 70,00), bioskop 10,00, bazen 5,00 ... o drugim manje potrebnim stvarima da ne govorim. Odmor moguć samo zahvaljujući regresu za odmor... u principu preživljavanje. Naravno, kolege Austrijanci obično u boljoj poziciji, imaju kuće, stanove... ne moraju da daju pola plate samo za stanovanje.
(Relativno, 05. avgust 2015 21:15)
U Beču je mesecna pretplata za sve gradske bazene 22€, a sisanje u proseku 12€, odakle 70 evra za frizera? To jos nisam video... A bazen je svakako moguce veoma jeftino priustiti.

Legionar

pre 8 godina

Obajsnjavati pojedinacno sve lazi ovog teksta ne bi imalo smisla.Ovo moze da prodje samo kod ljudi koji nizu izasli iz svog sela..

Pozdrav od Hrvata za sve dobronamjerne ljude na Balkanu

pre 8 godina

Politicari su prvi kada treba pozvati ljude u rat. Svoju djecu sklone u inozemstvo, ili ih stave u neke direktorske fotelje dok se sirotinja tamani izmedju sebe. Za to vrijeme profitiraju od rata, sklone novac na sigurno i cekaju da ludilo prodje. Nakon toga promjene ideologiju, prihvate onu koja prolazi u tom trenutku. Novac iz inozemstva vrate u zemlju, i nastave da vladaju. Sirotinja koja se tukla, i zamrzela drugu sirotinju jos bednija. Ostavljeni na cijedilu pitaju se gdje su isli i za koga su ratovali. I to vazi za sve. I za njih i za nas, i za druge. Vjerujes da si se borio za ideologiju, nezavisnu Hrvatsku, da si branio Srpski narod itd. A u stvari si stavljao novac drugima u dzep, a sebi upropastio zivot.

Zato pamet u glavu, i otvorite oci...ucite na greskama drugih iz proslosti...da bi nam svima i buducnost nase djece bila neusporedivo bolja nego danas.

malji_deca

pre 8 godina

Drzavni kriminal je sto je ova vlast uspela da standard u Srbiji dovede do dna - ista prosecna plata kao i u Makedoniji (10 evra razlike) s tim sto Makedonci imaju cenu energenata za 40-50% nizu! I ostale cene su im nize od onih u Srbiji. Sada se vidi rezultat rada AVa i njegovih kerbera Vulina, Udovicki i Vujevica. U jednoj Bosni koja je realno govoreci protektorat, prosecna plata je skoro 20% veca nego u Srbiji. Ako se uzmu u obzir i cene i porezi, stvari u Srbiji izgledaju jos pogubnije. A ovo je tek pocetak u realizaciji prodaje i naroda i drzave.

Jovan

pre 8 godina

Duboko sam ubeđen da svi ovi koji pljuju po EU i zagvaždaju o nekakvim "potrošačkim korpama" koje treba uzeti u obzir dalje od Srbistana nisu dobacili.
U poslednjih 8 godina proputovao sam celu Evropu i baš je onako kako cifre kažu-Srbija i Makedonija su dve daleko najsiromašnije i za život NAJGORE zemlje u Evropi.
To je realnost, a o kirijama, cenama mleka, hleba, kikiriki putera i ostalim idijotskim poređenjima mogu da brslaju botovi i zatucani patriJotski zgubidani- dežurni internet analitičari koji dalje od svoje prćije dobacili nisu.

sasa

pre 8 godina

moj sat je 121 din i imam 176 sati,što znači da mi je plata 177 e,i vecina ih ima tako ili malo vise,neznam sta bi dao da imam prosek,pa to je 43 hilj,razmišljam da sam otkaz i uzmem socijalnu pomoć i negde na crno za veću kintu,nemogu sa 20 hiljada nista i to je socijala i još te za.......ju

neko

pre 8 godina

Interesantno,na ovoj vesti nesto nema botova da velicaju gazdu i vlast sa tradicionalnim komentarima kako nam je dobro i da nam je sve bolje...
Glupo im je suvise?

Milan

pre 8 godina

Ljudi, ne trosite energiju i ne dajte da vas bilo ko laze.
Idite na www.numbeo.com i nacicete prosecnu platu, cene, troskove...u svakom znacajnijem mestu na svetu.

Robert

pre 8 godina

Ne može se na to tako gledali, na balkanu jedino Slovenci žive malo lagodnije, a to u Hrvatskoj je isto kao u Srbiji, ti kad vidiš da je u Hrvatskoj hleb 2e, koka kola 3e pivo 2e.... sve se svodi na jedno te isto. Pričam iz ličnog iskustva

(Miloš, 5. avgust 2015 22:53)

Gdje si ti to kupovao??
Kruh u Hrvatskoj je oko 7 kuna,2 litre kole oko 11 kn, pivo pola litre u trgovini oko 5 kn.
1 euro je 7,6 kn.

Robert

pre 8 godina

Baš me nasmejao komentar da dobar deo Novog Sada ne zaostaje za Slovenijom?! Veliki deo Novog Sada radi za 25.000-30.000 tj. 200-250EU (u komšiluku u knjižari žene rade za 15.000(120E!), a u marketu za 18.000( gazda im uplati minimalac 23.000 i radnici podignu 5.000 i vrate mu). Naravno nađe se i lepih plata menadžera i bankara ali običan narod je u ponižavajućem položaju.

Maja, Zadar

pre 8 godina

@Vrlo prosto

Nema svatko mogućnost da završi školu ili upiše fakultet. Netkome roditelji jedva osiguraju obavezno obrazovanje. Čovik radi kao konj, dva posla za malo novaca i sam se osjeća onako kako je rekao. Nema se kome požaliti nego eto pogriješio je pa se ode požalio, ne radi sebe nego da i mi shvatimo da vani ne teče med i mlijeko. I onda dođe netko kao ti da ga još i popljuje umisto da pohvališ čovika koji radi 2 posla. Tebi svaka čast na tvom obrazovanju i uspjehu.

vlada

pre 8 godina

gorivo nam je najskuplje na balkanu.Ali nema veze,neka nas oni lepo lazu i neka se oni bogate.Pa da docekamo i sledece pa opet iz pocetka...

stevan

pre 8 godina

Zivim u Skoplju vec 5 godina, zavrsio studije itd. Eto zivim sa devojkom u stanu koji je nas, nije bitno odakle nam. Moram priznati da sa 400 eura nas dvoje fino zivimo, skromno, imamo za sve neophodne stvari, racuni na vreme placeni pa cak nam i ostane nesto da ustedimo da odemo do Ohrida na par dana ili do Grcke. Da, u Sloveniji jeste tolika prosecna plata ali zato je njihova makroekonomija na mnogo vecem nivou nego u zemljama regiona. I to ne moze da se poredi. Da slovenci sa tom platom zive u npr. Skoplju ziveli bi ko ministri ali zato tamo jedva izlaze kraj s krajem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (LosmI, 5. avgust 2015 19:28)

Pa ne mozes bas da mi kazes kako ti i devojka sa jednom platom u Skopju zivite pristojno...a Slovenac i njegova devojka u Ljubljani sa dve plate(racunam da je kod njih nezaposlenost mnogo manja nego kod Vas i nas) jedva izlaze kraj s krajem. Po nasim pricama ispade da ne valja da je drzava ekonomski razvijena niti ziveti u takvoj drzavi. To kako kad u Sloveniji, Austriji, Nemackoj, Danskoj i sl. platis sve racune, poreze i uopste sve rashode ukljucujuci stan i hranu tebi ne ostane nista su price za malu decu. E sad, vidis, problem je u tome sto su deca porasla a price ostale potpuno iste jer se ponavljaju vec 25 godina.

Branko V.

pre 8 godina

Ja lično znam previše njih koji primaju platu platu do 25000 dinara. Kad se zna da deo toga ide na ruke ovi podaci su najblaže rečeno sumnjivi.

NS BOY

pre 8 godina

Radio bih za tu "prosecnu" platu na teritoriji nase prelepe zemlje, koju politicari sve vise unistavaju. Da, za tih "prosecnih" 350 eura. Ali, pitanje je, gde.... 350 eura je oko 42 hiljade dinara, sto je u odnosu na sadasnju platu koja iznosi 28 hiljada, napredak. Nisam jedini i u to sam siguran, koji je sa donje strane liste koja je dovela do toga proseka. Cesto imam osecaj, da bi taj prosek bio daleko nizi, kada bi se racunale plate nas "obicnih" gradjana samo.

Silvester

pre 8 godina

Narode, Srbija ima najgore plaćene nastavnike i lekare na Balkanu. Srpski nastavnik nakon smanjenja plate prošle godine sada ima 350 evra, a u Republici Srpskoj 480. To je, zemljaci, 37% razlike. Ispred su i Albanija, i Makedonija, i BiH. Eto, to vam je jasna poruka kako stoje stvari, jer u javnoj službi nema para ispod tezge, sve ide čisto preko papira, iz Trezora. I ne zanosite se da ima korupcije, niko ne plaća ništa jer narodu nije mnogo ni stalo do prosvete. Dakle, sve je džabe!
Sramota me što živim u Srbiji i što sam se tu rodio. I kada se krene neki korak napred, onda slede vrlo brzo tri u nazad. Dobro je samo prevarantima, švercerima, lopovima, utajivačima poreza.