Ponedeljak, 03.08.2015.

10:10

Ferero će u Srbiji biti kao Fijat

Prvi sekretar u ambasadi Italije u Srbiji Marko Leone izjavio je da investicija italijanskog Ferera u lešnike ima sličnosti sa Fijatom u autoindustriji.

Izvor: Tanjug

Ferero æe u Srbiji biti kao Fijat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Mario

pre 8 godina

Proggeti Srbija, prave cipele koje kostaju vise stotina eur do vise hiljada eur, za plate od 25.000 din, i dve nedelje godisnje odmora.
Mi smo ucili u skolama da se to zove izrabljivanje, a sada se to zove ulaganje.

dule

pre 8 godina

Mnogi pitaju zašto mi ne znamo da gajimo lešnike. Naravno da znamo, nije problem u tome. Problem je što nam niko ne veruje. Da li biste vi u zemlji sa ovakvim sudstvom otvorili prerađivačku industriju i u potpunosti se za sirovine oslonili na otkup? Pa propali bi u roku od 5 godina, ako bi i toliko trebalo. Bilo bi ono: kad dođe rod na otkup a cena na tržištu je manja od ugovorene onda bi poštovali ugovor, a ako je cena na tržištu veća od ugovorene onda bi lešnik otišao na tržište a ti Ferrero tuži seljaka, dobićeš ga možda za 10 godina.

Tako da, ako hoćete inostranu prerađivačku industriju onda morate strancima prodati i zemljište. Ja protiv toga nemam ništa, jedino protiv čega imam protiv su zacrnjeni ugovori i subvencije koje dobijaju stranci (ne zato što ne volim strance nego zato što ne volim subvencije).

Akcionar

pre 8 godina

Ma kakav ferero prodali su im u aprilu u selu aleksa santic 700 hektara najkvalitetnijeg zemljista za 8 miliona e a 30 posto od te prodaje nisu dali akcionarima prevarili u startu akcionare pa ih sada udruzenje akcionara tuzi do strazbura i nista od tog velikog biznisa mada su jos u oktobru prosle godine pre nego je kupljeno zemljista vec ogradili 40 hektara i zasadili plantazu lesnika ??? Zasto nepisete o tome i ne razgovarate sa akcionarima koji su prevareni po nasem zakonu nesme zemlja da se prodaje strancima kako je onda prodata fereru kao naime cerki firmi agriser iz bg ciji su vlasnici upisana 3 italijana a zakon???

KoleM

pre 8 godina

@Nadzirac
Pre nego što napišeš tako veliki komentar, kakav si sigurno elaborisao više puta ispred prodavnice pijući pivo, mogao bi da se malo raspitaš o činjenicama. Fiat se većim delo pravi u Srbiji. Osim FASa napravljen je veliki broj fabrika komponentaša, Sigit, Johnson Control, Magneti Marelli itd. Veći je broj radnika u pratećim fabrikama nego u samom FIATu. Fiat 500L je izvozni proizvod, najprodavaniji auto u klasi trenutno. Juga niko u svetu ne bi kupio ali ni u Srbiji. Imao sam zastavina vozila i to nikad ne bi više kupio. Fiat je doneo i znanje i tržište koje nemamo a subvencije na 2000 radnika su smešne, 2000 x 10000 = 20 miliona a cela investicija milijardu. Sve zemlje bi sve dale da dobiju ovakvu investiciju a vama smeta, bolje je da uzimamo kredite i da čekamo pogodak u kladionici.

Victorinox

pre 8 godina

(Nadzirac, 3. avgust 2015 14:55)

Bravo za komentar. Kada bi se danas u Srbiji proizvodila Zastavina Florida i prodavala po ceni od recimo 6 do 6500 evra, pazario bih je istog časa. Za odlazak na pecanje i povremeno na posao ništa bolje mi ne treba, pogotovu za ovakve rupčage na putevima i srpski kvalitet goriva. Inače, prema podacima OICA Fiat ovde godišnje napravi oko 10.000 vozila, a vi procenite gde smo u odnosu na Škodu koja je prošle godine prešla MILION jedinica. A sada još italijani treba da nas uče kako se gaje lešnici...biće na kraju i šljivovice pravljene po licenci.

Aleksandar

pre 8 godina

Ali Ferero je nas isto koliko i FIAT. U drzavu dolazi priliv samo kroz plate radnika, porez na njih, zakup i na neto priliv novca, koji ce skraiti tako sto ce izvrsiti transfer u svoju maticnu firmu. A plate ce biti kao u Zimbabveu. 300-400 evrica za radnika i to je to. Moderno robovlasnicko drustvo, gde nas svi ****. Od politicara do ovih kapitalista.

zbunjena

pre 8 godina

Najnepovoljnija solucija je prodavati ili izvoziti hranu koja nije obrađena. To je kao kad nekome prodate svoje kvalitetno grožđe ili čak i vino a ovaj ga samo flašira i ubere kajmak. Zašto mi lešnike koje možemo sami da gajimo ne bismo makar pakovali u kesice i prodavali ili ih na drugi način obrađivali. Svi pišu o kremovima, mogu se dodavati i musliju i drugim prehrambenim proizvodima, zar ne bi unosnije bilo pokrenutu takvu proizvodnju samostalno, za početak makar i malu a ne ulaziti u odnose prodaje sirovih namirnica na kojoma će drugi dobro zarađivati?

Великани вођења државе

pre 8 godina

Значи и ту ће бити афричко-азијска плата и обесправљеност у сред Европе.

Свака част нашим политичарима, то је требало успети.

Nadzirac

pre 8 godina

"Za one koji pricaju da je FIAT promasena investicija, pa i da je samo statistika to je jedna on najznacanijih investicija ovde. Ako stvarno treba to objasnjavati nekima, onda i nije za cuditi sto nama treba Fiat da bi imali uopste neku privredu...
(Tex, 3. avgust 2015 11:40) "

Tekse, objasni nam sto nam treba taj "tvoj" FIAT, kada ga subvencionisemo otprilike po vozilu, onoliko, koliko bi kostao novi YUGO da je Zastava nastavila da ga proizvodi.

Da pojasnim, novi YUGO bi, da se proizvodi, danas kostao oko 3.500e, a bojim se da svi mi za toliko "participiramo" u svaki auto koji FIAT u Kragujevcu proizvede.

Ispada da bismo mogli besplatno da delimo nove jugice gradjanima, a sve vreme bi radile brojne srpske fabrike I srpski radnici, jer se sve za juga, od srafova, pa do motora, menjaca, limarije, guma, akumulatora, alnasera, trapova, stakala, hladnjaka, karburatora, amortizera, pumpi za gorivo, tapacirunga....... pravilo u Srbiji.

Dakle ne vidim zasto nam uopste treba FIAT, da bismo imali nekakvu privredu kako Teks tvrdi. Ne kazem da je moje resenje genijalno, ali u poredjenju sa njim, FIAT jeste PROMASENA INVESTICIJA, jer sa njim nemamo nikakvu privredu, dok sa mojim predlogom, ipak imamo bar nesto sto lici na privredu, koliko god to bilo apsurdno. U kranjoj liniji, Srbija I jeste zemlja apsurda, pgotovu sa FIAT-om I Fererom.

veverica

pre 8 godina

Zašto bre sami ne gajimo lešnike i podajemo nego nam neko treći nabavlja sadnice, obučava kako se gaje lešnici i otkupljuje proizvodnju. Pa nije to nikakva visoka tehnologija. Postoje valjda poljoprivredni inženjeri i neki instituti da pomognu odgajivačima. Iskreno lešnik je skup ali nije težak za gajenje i puno rađa.
Uvek bih bila sklona da prihvatim njihovu tekstilnu industriju jer su u tome majstori svog zanata. Ali kako videsmo njihova proizvodnja nije zaživela. Pompea je došla pre petnaestak godina ali se selila iz mesta u mesto i nije ništa značajno urađeno.

miki

pre 8 godina

Da, bas upravo kao sto investira beneton. Gase u Nisu i okolini jedan po jedan pogon. Doveli hrvatice za poslovodje pa se odnose kao kocijasi prema ljudima. Normiraju ih nenormalno. Ljudi rade po mesec dana i daju otkaze a novi, subvecionisani, se zaposljavaju sa biroa. Ako uzmes trudnicko bolovanje, koje potraje duze nego oni misle da treba, nastaje sikaniranje dok sam ne das otkaz. Znate, to je kapitalizam. Od lekara, profesora, inzinjera do mediscinskih sestara, poslovodja, pomocnog osoblja, svi se tretiraju i placaju kao radnicka klasa. Ali vam se obracaju sa gdine ili gdjo pa vam sve nesto milo oko srca. Dok se svi ne udruzite u jedan pokret a ne u milion granskih zezancija, tako ce biti. Kada prosveta strajkuje a vi lekari drvlje i kamenje na njih. Stanite rame uz rame sa njima, podrzite ih pa cete videti kako se onda gleda na radnicku klasu. Ovako svaka susa komentarise i pljuje na vas sve, na radnike.

Loki

pre 8 godina

Nismo ni sumnjali da ce biti kao FIAT, mislim da ne postoji drzava koja toliko pomaze strane investitore i istovremeno radi na svoju stetu od nase, zaista postajemo ako vec i nismo Banglades ili Indija u Evropi plate kao u tim zemljama a blizina trzistu EU je dovoljan razlog da svi otvore fabrike ovde plus dobijace i subvenciju. Pored ovakvih uslova meni je cudno da vise stranih kompanije nije ovde otvorilo svoje fabrike, mora da ovi nasi politicari traze veliki reket i dalje.

Lemi livo skodi

pre 8 godina

Hoće li država da da subvencije za kupovinu nutele (kao za FIAT)?
Sad je oko 350 dinara za teglu od 400g.
Kada bi bila 250 din, kupovao bih po 2 tegle mesečno :)

Tex

pre 8 godina

Za one koji pricaju da je FIAT promasena investicija, pa i da je samo statistika to je jedna on najznacanijih investicija ovde. Ako stvarno treba to objasnjavati nekima, onda i nije za cuditi sto nama treba Fiat da bi imali uopste neku privredu...

dzonikg

pre 8 godina

ZNaci kao za FIAT gradjani ce da plate celu investiciju i plus za subvencije FIATu 50 miliona godisnje plus oslobodjeni svih poreza 10 godina(naravno posle ce im produze jos 10 )
Zive nam bile takve investicije..prosetajte malo po glavnoj ulici u KGu ..pola lokala pozatvarano jer promet mizera a drzava samo trazi pare pare da bi onda poklanjala strancima ..a i 90tih nisi mogao da nadjes prazan lokal u glavnoj i oko nje ..sad rade uglavnom samo prodavnice polovne odece!

Srba

pre 8 godina

Znači, biće prevara i promašena investicija, pošto je Fiat upravo to. Drzava nema puno koristi od njega sem statistike. Ni jedna strana nije ispoštovala ugovore a proizvodnja je sve manja i manja, dok radnici rade za mizerne plate.

dzonikg

pre 8 godina

ZNaci kao za FIAT gradjani ce da plate celu investiciju i plus za subvencije FIATu 50 miliona godisnje plus oslobodjeni svih poreza 10 godina(naravno posle ce im produze jos 10 )
Zive nam bile takve investicije..prosetajte malo po glavnoj ulici u KGu ..pola lokala pozatvarano jer promet mizera a drzava samo trazi pare pare da bi onda poklanjala strancima ..a i 90tih nisi mogao da nadjes prazan lokal u glavnoj i oko nje ..sad rade uglavnom samo prodavnice polovne odece!

Lemi livo skodi

pre 8 godina

Hoće li država da da subvencije za kupovinu nutele (kao za FIAT)?
Sad je oko 350 dinara za teglu od 400g.
Kada bi bila 250 din, kupovao bih po 2 tegle mesečno :)

Srba

pre 8 godina

Znači, biće prevara i promašena investicija, pošto je Fiat upravo to. Drzava nema puno koristi od njega sem statistike. Ni jedna strana nije ispoštovala ugovore a proizvodnja je sve manja i manja, dok radnici rade za mizerne plate.

Loki

pre 8 godina

Nismo ni sumnjali da ce biti kao FIAT, mislim da ne postoji drzava koja toliko pomaze strane investitore i istovremeno radi na svoju stetu od nase, zaista postajemo ako vec i nismo Banglades ili Indija u Evropi plate kao u tim zemljama a blizina trzistu EU je dovoljan razlog da svi otvore fabrike ovde plus dobijace i subvenciju. Pored ovakvih uslova meni je cudno da vise stranih kompanije nije ovde otvorilo svoje fabrike, mora da ovi nasi politicari traze veliki reket i dalje.

miki

pre 8 godina

Da, bas upravo kao sto investira beneton. Gase u Nisu i okolini jedan po jedan pogon. Doveli hrvatice za poslovodje pa se odnose kao kocijasi prema ljudima. Normiraju ih nenormalno. Ljudi rade po mesec dana i daju otkaze a novi, subvecionisani, se zaposljavaju sa biroa. Ako uzmes trudnicko bolovanje, koje potraje duze nego oni misle da treba, nastaje sikaniranje dok sam ne das otkaz. Znate, to je kapitalizam. Od lekara, profesora, inzinjera do mediscinskih sestara, poslovodja, pomocnog osoblja, svi se tretiraju i placaju kao radnicka klasa. Ali vam se obracaju sa gdine ili gdjo pa vam sve nesto milo oko srca. Dok se svi ne udruzite u jedan pokret a ne u milion granskih zezancija, tako ce biti. Kada prosveta strajkuje a vi lekari drvlje i kamenje na njih. Stanite rame uz rame sa njima, podrzite ih pa cete videti kako se onda gleda na radnicku klasu. Ovako svaka susa komentarise i pljuje na vas sve, na radnike.

veverica

pre 8 godina

Zašto bre sami ne gajimo lešnike i podajemo nego nam neko treći nabavlja sadnice, obučava kako se gaje lešnici i otkupljuje proizvodnju. Pa nije to nikakva visoka tehnologija. Postoje valjda poljoprivredni inženjeri i neki instituti da pomognu odgajivačima. Iskreno lešnik je skup ali nije težak za gajenje i puno rađa.
Uvek bih bila sklona da prihvatim njihovu tekstilnu industriju jer su u tome majstori svog zanata. Ali kako videsmo njihova proizvodnja nije zaživela. Pompea je došla pre petnaestak godina ali se selila iz mesta u mesto i nije ništa značajno urađeno.

Nadzirac

pre 8 godina

"Za one koji pricaju da je FIAT promasena investicija, pa i da je samo statistika to je jedna on najznacanijih investicija ovde. Ako stvarno treba to objasnjavati nekima, onda i nije za cuditi sto nama treba Fiat da bi imali uopste neku privredu...
(Tex, 3. avgust 2015 11:40) "

Tekse, objasni nam sto nam treba taj "tvoj" FIAT, kada ga subvencionisemo otprilike po vozilu, onoliko, koliko bi kostao novi YUGO da je Zastava nastavila da ga proizvodi.

Da pojasnim, novi YUGO bi, da se proizvodi, danas kostao oko 3.500e, a bojim se da svi mi za toliko "participiramo" u svaki auto koji FIAT u Kragujevcu proizvede.

Ispada da bismo mogli besplatno da delimo nove jugice gradjanima, a sve vreme bi radile brojne srpske fabrike I srpski radnici, jer se sve za juga, od srafova, pa do motora, menjaca, limarije, guma, akumulatora, alnasera, trapova, stakala, hladnjaka, karburatora, amortizera, pumpi za gorivo, tapacirunga....... pravilo u Srbiji.

Dakle ne vidim zasto nam uopste treba FIAT, da bismo imali nekakvu privredu kako Teks tvrdi. Ne kazem da je moje resenje genijalno, ali u poredjenju sa njim, FIAT jeste PROMASENA INVESTICIJA, jer sa njim nemamo nikakvu privredu, dok sa mojim predlogom, ipak imamo bar nesto sto lici na privredu, koliko god to bilo apsurdno. U kranjoj liniji, Srbija I jeste zemlja apsurda, pgotovu sa FIAT-om I Fererom.

Великани вођења државе

pre 8 godina

Значи и ту ће бити афричко-азијска плата и обесправљеност у сред Европе.

Свака част нашим политичарима, то је требало успети.

Aleksandar

pre 8 godina

Ali Ferero je nas isto koliko i FIAT. U drzavu dolazi priliv samo kroz plate radnika, porez na njih, zakup i na neto priliv novca, koji ce skraiti tako sto ce izvrsiti transfer u svoju maticnu firmu. A plate ce biti kao u Zimbabveu. 300-400 evrica za radnika i to je to. Moderno robovlasnicko drustvo, gde nas svi ****. Od politicara do ovih kapitalista.

Tex

pre 8 godina

Za one koji pricaju da je FIAT promasena investicija, pa i da je samo statistika to je jedna on najznacanijih investicija ovde. Ako stvarno treba to objasnjavati nekima, onda i nije za cuditi sto nama treba Fiat da bi imali uopste neku privredu...

zbunjena

pre 8 godina

Najnepovoljnija solucija je prodavati ili izvoziti hranu koja nije obrađena. To je kao kad nekome prodate svoje kvalitetno grožđe ili čak i vino a ovaj ga samo flašira i ubere kajmak. Zašto mi lešnike koje možemo sami da gajimo ne bismo makar pakovali u kesice i prodavali ili ih na drugi način obrađivali. Svi pišu o kremovima, mogu se dodavati i musliju i drugim prehrambenim proizvodima, zar ne bi unosnije bilo pokrenutu takvu proizvodnju samostalno, za početak makar i malu a ne ulaziti u odnose prodaje sirovih namirnica na kojoma će drugi dobro zarađivati?

Victorinox

pre 8 godina

(Nadzirac, 3. avgust 2015 14:55)

Bravo za komentar. Kada bi se danas u Srbiji proizvodila Zastavina Florida i prodavala po ceni od recimo 6 do 6500 evra, pazario bih je istog časa. Za odlazak na pecanje i povremeno na posao ništa bolje mi ne treba, pogotovu za ovakve rupčage na putevima i srpski kvalitet goriva. Inače, prema podacima OICA Fiat ovde godišnje napravi oko 10.000 vozila, a vi procenite gde smo u odnosu na Škodu koja je prošle godine prešla MILION jedinica. A sada još italijani treba da nas uče kako se gaje lešnici...biće na kraju i šljivovice pravljene po licenci.

Mario

pre 8 godina

Proggeti Srbija, prave cipele koje kostaju vise stotina eur do vise hiljada eur, za plate od 25.000 din, i dve nedelje godisnje odmora.
Mi smo ucili u skolama da se to zove izrabljivanje, a sada se to zove ulaganje.

Akcionar

pre 8 godina

Ma kakav ferero prodali su im u aprilu u selu aleksa santic 700 hektara najkvalitetnijeg zemljista za 8 miliona e a 30 posto od te prodaje nisu dali akcionarima prevarili u startu akcionare pa ih sada udruzenje akcionara tuzi do strazbura i nista od tog velikog biznisa mada su jos u oktobru prosle godine pre nego je kupljeno zemljista vec ogradili 40 hektara i zasadili plantazu lesnika ??? Zasto nepisete o tome i ne razgovarate sa akcionarima koji su prevareni po nasem zakonu nesme zemlja da se prodaje strancima kako je onda prodata fereru kao naime cerki firmi agriser iz bg ciji su vlasnici upisana 3 italijana a zakon???

KoleM

pre 8 godina

@Nadzirac
Pre nego što napišeš tako veliki komentar, kakav si sigurno elaborisao više puta ispred prodavnice pijući pivo, mogao bi da se malo raspitaš o činjenicama. Fiat se većim delo pravi u Srbiji. Osim FASa napravljen je veliki broj fabrika komponentaša, Sigit, Johnson Control, Magneti Marelli itd. Veći je broj radnika u pratećim fabrikama nego u samom FIATu. Fiat 500L je izvozni proizvod, najprodavaniji auto u klasi trenutno. Juga niko u svetu ne bi kupio ali ni u Srbiji. Imao sam zastavina vozila i to nikad ne bi više kupio. Fiat je doneo i znanje i tržište koje nemamo a subvencije na 2000 radnika su smešne, 2000 x 10000 = 20 miliona a cela investicija milijardu. Sve zemlje bi sve dale da dobiju ovakvu investiciju a vama smeta, bolje je da uzimamo kredite i da čekamo pogodak u kladionici.

dule

pre 8 godina

Mnogi pitaju zašto mi ne znamo da gajimo lešnike. Naravno da znamo, nije problem u tome. Problem je što nam niko ne veruje. Da li biste vi u zemlji sa ovakvim sudstvom otvorili prerađivačku industriju i u potpunosti se za sirovine oslonili na otkup? Pa propali bi u roku od 5 godina, ako bi i toliko trebalo. Bilo bi ono: kad dođe rod na otkup a cena na tržištu je manja od ugovorene onda bi poštovali ugovor, a ako je cena na tržištu veća od ugovorene onda bi lešnik otišao na tržište a ti Ferrero tuži seljaka, dobićeš ga možda za 10 godina.

Tako da, ako hoćete inostranu prerađivačku industriju onda morate strancima prodati i zemljište. Ja protiv toga nemam ništa, jedino protiv čega imam protiv su zacrnjeni ugovori i subvencije koje dobijaju stranci (ne zato što ne volim strance nego zato što ne volim subvencije).

Tex

pre 8 godina

Za one koji pricaju da je FIAT promasena investicija, pa i da je samo statistika to je jedna on najznacanijih investicija ovde. Ako stvarno treba to objasnjavati nekima, onda i nije za cuditi sto nama treba Fiat da bi imali uopste neku privredu...

Srba

pre 8 godina

Znači, biće prevara i promašena investicija, pošto je Fiat upravo to. Drzava nema puno koristi od njega sem statistike. Ni jedna strana nije ispoštovala ugovore a proizvodnja je sve manja i manja, dok radnici rade za mizerne plate.

Nadzirac

pre 8 godina

"Za one koji pricaju da je FIAT promasena investicija, pa i da je samo statistika to je jedna on najznacanijih investicija ovde. Ako stvarno treba to objasnjavati nekima, onda i nije za cuditi sto nama treba Fiat da bi imali uopste neku privredu...
(Tex, 3. avgust 2015 11:40) "

Tekse, objasni nam sto nam treba taj "tvoj" FIAT, kada ga subvencionisemo otprilike po vozilu, onoliko, koliko bi kostao novi YUGO da je Zastava nastavila da ga proizvodi.

Da pojasnim, novi YUGO bi, da se proizvodi, danas kostao oko 3.500e, a bojim se da svi mi za toliko "participiramo" u svaki auto koji FIAT u Kragujevcu proizvede.

Ispada da bismo mogli besplatno da delimo nove jugice gradjanima, a sve vreme bi radile brojne srpske fabrike I srpski radnici, jer se sve za juga, od srafova, pa do motora, menjaca, limarije, guma, akumulatora, alnasera, trapova, stakala, hladnjaka, karburatora, amortizera, pumpi za gorivo, tapacirunga....... pravilo u Srbiji.

Dakle ne vidim zasto nam uopste treba FIAT, da bismo imali nekakvu privredu kako Teks tvrdi. Ne kazem da je moje resenje genijalno, ali u poredjenju sa njim, FIAT jeste PROMASENA INVESTICIJA, jer sa njim nemamo nikakvu privredu, dok sa mojim predlogom, ipak imamo bar nesto sto lici na privredu, koliko god to bilo apsurdno. U kranjoj liniji, Srbija I jeste zemlja apsurda, pgotovu sa FIAT-om I Fererom.

dzonikg

pre 8 godina

ZNaci kao za FIAT gradjani ce da plate celu investiciju i plus za subvencije FIATu 50 miliona godisnje plus oslobodjeni svih poreza 10 godina(naravno posle ce im produze jos 10 )
Zive nam bile takve investicije..prosetajte malo po glavnoj ulici u KGu ..pola lokala pozatvarano jer promet mizera a drzava samo trazi pare pare da bi onda poklanjala strancima ..a i 90tih nisi mogao da nadjes prazan lokal u glavnoj i oko nje ..sad rade uglavnom samo prodavnice polovne odece!

miki

pre 8 godina

Da, bas upravo kao sto investira beneton. Gase u Nisu i okolini jedan po jedan pogon. Doveli hrvatice za poslovodje pa se odnose kao kocijasi prema ljudima. Normiraju ih nenormalno. Ljudi rade po mesec dana i daju otkaze a novi, subvecionisani, se zaposljavaju sa biroa. Ako uzmes trudnicko bolovanje, koje potraje duze nego oni misle da treba, nastaje sikaniranje dok sam ne das otkaz. Znate, to je kapitalizam. Od lekara, profesora, inzinjera do mediscinskih sestara, poslovodja, pomocnog osoblja, svi se tretiraju i placaju kao radnicka klasa. Ali vam se obracaju sa gdine ili gdjo pa vam sve nesto milo oko srca. Dok se svi ne udruzite u jedan pokret a ne u milion granskih zezancija, tako ce biti. Kada prosveta strajkuje a vi lekari drvlje i kamenje na njih. Stanite rame uz rame sa njima, podrzite ih pa cete videti kako se onda gleda na radnicku klasu. Ovako svaka susa komentarise i pljuje na vas sve, na radnike.

Victorinox

pre 8 godina

(Nadzirac, 3. avgust 2015 14:55)

Bravo za komentar. Kada bi se danas u Srbiji proizvodila Zastavina Florida i prodavala po ceni od recimo 6 do 6500 evra, pazario bih je istog časa. Za odlazak na pecanje i povremeno na posao ništa bolje mi ne treba, pogotovu za ovakve rupčage na putevima i srpski kvalitet goriva. Inače, prema podacima OICA Fiat ovde godišnje napravi oko 10.000 vozila, a vi procenite gde smo u odnosu na Škodu koja je prošle godine prešla MILION jedinica. A sada još italijani treba da nas uče kako se gaje lešnici...biće na kraju i šljivovice pravljene po licenci.

Loki

pre 8 godina

Nismo ni sumnjali da ce biti kao FIAT, mislim da ne postoji drzava koja toliko pomaze strane investitore i istovremeno radi na svoju stetu od nase, zaista postajemo ako vec i nismo Banglades ili Indija u Evropi plate kao u tim zemljama a blizina trzistu EU je dovoljan razlog da svi otvore fabrike ovde plus dobijace i subvenciju. Pored ovakvih uslova meni je cudno da vise stranih kompanije nije ovde otvorilo svoje fabrike, mora da ovi nasi politicari traze veliki reket i dalje.

veverica

pre 8 godina

Zašto bre sami ne gajimo lešnike i podajemo nego nam neko treći nabavlja sadnice, obučava kako se gaje lešnici i otkupljuje proizvodnju. Pa nije to nikakva visoka tehnologija. Postoje valjda poljoprivredni inženjeri i neki instituti da pomognu odgajivačima. Iskreno lešnik je skup ali nije težak za gajenje i puno rađa.
Uvek bih bila sklona da prihvatim njihovu tekstilnu industriju jer su u tome majstori svog zanata. Ali kako videsmo njihova proizvodnja nije zaživela. Pompea je došla pre petnaestak godina ali se selila iz mesta u mesto i nije ništa značajno urađeno.

zbunjena

pre 8 godina

Najnepovoljnija solucija je prodavati ili izvoziti hranu koja nije obrađena. To je kao kad nekome prodate svoje kvalitetno grožđe ili čak i vino a ovaj ga samo flašira i ubere kajmak. Zašto mi lešnike koje možemo sami da gajimo ne bismo makar pakovali u kesice i prodavali ili ih na drugi način obrađivali. Svi pišu o kremovima, mogu se dodavati i musliju i drugim prehrambenim proizvodima, zar ne bi unosnije bilo pokrenutu takvu proizvodnju samostalno, za početak makar i malu a ne ulaziti u odnose prodaje sirovih namirnica na kojoma će drugi dobro zarađivati?

Lemi livo skodi

pre 8 godina

Hoće li država da da subvencije za kupovinu nutele (kao za FIAT)?
Sad je oko 350 dinara za teglu od 400g.
Kada bi bila 250 din, kupovao bih po 2 tegle mesečno :)

Великани вођења државе

pre 8 godina

Значи и ту ће бити афричко-азијска плата и обесправљеност у сред Европе.

Свака част нашим политичарима, то је требало успети.

Aleksandar

pre 8 godina

Ali Ferero je nas isto koliko i FIAT. U drzavu dolazi priliv samo kroz plate radnika, porez na njih, zakup i na neto priliv novca, koji ce skraiti tako sto ce izvrsiti transfer u svoju maticnu firmu. A plate ce biti kao u Zimbabveu. 300-400 evrica za radnika i to je to. Moderno robovlasnicko drustvo, gde nas svi ****. Od politicara do ovih kapitalista.

Akcionar

pre 8 godina

Ma kakav ferero prodali su im u aprilu u selu aleksa santic 700 hektara najkvalitetnijeg zemljista za 8 miliona e a 30 posto od te prodaje nisu dali akcionarima prevarili u startu akcionare pa ih sada udruzenje akcionara tuzi do strazbura i nista od tog velikog biznisa mada su jos u oktobru prosle godine pre nego je kupljeno zemljista vec ogradili 40 hektara i zasadili plantazu lesnika ??? Zasto nepisete o tome i ne razgovarate sa akcionarima koji su prevareni po nasem zakonu nesme zemlja da se prodaje strancima kako je onda prodata fereru kao naime cerki firmi agriser iz bg ciji su vlasnici upisana 3 italijana a zakon???

dule

pre 8 godina

Mnogi pitaju zašto mi ne znamo da gajimo lešnike. Naravno da znamo, nije problem u tome. Problem je što nam niko ne veruje. Da li biste vi u zemlji sa ovakvim sudstvom otvorili prerađivačku industriju i u potpunosti se za sirovine oslonili na otkup? Pa propali bi u roku od 5 godina, ako bi i toliko trebalo. Bilo bi ono: kad dođe rod na otkup a cena na tržištu je manja od ugovorene onda bi poštovali ugovor, a ako je cena na tržištu veća od ugovorene onda bi lešnik otišao na tržište a ti Ferrero tuži seljaka, dobićeš ga možda za 10 godina.

Tako da, ako hoćete inostranu prerađivačku industriju onda morate strancima prodati i zemljište. Ja protiv toga nemam ništa, jedino protiv čega imam protiv su zacrnjeni ugovori i subvencije koje dobijaju stranci (ne zato što ne volim strance nego zato što ne volim subvencije).

KoleM

pre 8 godina

@Nadzirac
Pre nego što napišeš tako veliki komentar, kakav si sigurno elaborisao više puta ispred prodavnice pijući pivo, mogao bi da se malo raspitaš o činjenicama. Fiat se većim delo pravi u Srbiji. Osim FASa napravljen je veliki broj fabrika komponentaša, Sigit, Johnson Control, Magneti Marelli itd. Veći je broj radnika u pratećim fabrikama nego u samom FIATu. Fiat 500L je izvozni proizvod, najprodavaniji auto u klasi trenutno. Juga niko u svetu ne bi kupio ali ni u Srbiji. Imao sam zastavina vozila i to nikad ne bi više kupio. Fiat je doneo i znanje i tržište koje nemamo a subvencije na 2000 radnika su smešne, 2000 x 10000 = 20 miliona a cela investicija milijardu. Sve zemlje bi sve dale da dobiju ovakvu investiciju a vama smeta, bolje je da uzimamo kredite i da čekamo pogodak u kladionici.

Mario

pre 8 godina

Proggeti Srbija, prave cipele koje kostaju vise stotina eur do vise hiljada eur, za plate od 25.000 din, i dve nedelje godisnje odmora.
Mi smo ucili u skolama da se to zove izrabljivanje, a sada se to zove ulaganje.