Razno

Nedelja, 19.07.2015.

23:01

Server: Ruski veto suprotan Vučićevoj proevropskoj poruci

Izvor: Branka Triviæ, Radio Slobodna Evropa

Server: Ruski veto suprotan Vuèiæevoj proevropskoj poruci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

172 Komentari

Sortiraj po:

snoop dog

pre 8 godina

Kad Srbi brane svoj Drzavni interest, onda je to genocid. Kad Amerika i njeni specialni saveznici brane svoj interet onda je to samo odbrana od terorista. Sve je nama jasno ko ste vi .

Nista novo

pre 8 godina

Kada izostavite vazne cinjenice ,jer vam se ne uklapaju u pricu, to je jednako kao da govorite neistinu.Tako je i ovaj intervju prepun rupa,a poruka koju salje je jasna-Srbiji se uslovi diktiraju, a njeni argumenti ignorisu.

Ima dana

pre 8 godina

Server brani Američke interese ali to ne znači da je Vučić kriv što je atentat izvršen na njega. Ameri i dalje imaju ponašanje u stilu "najači smo i niko nam ništa ne može"!

Vaška

pre 8 godina

Važno je da jačamo Srbiju, jer nas niko neće podržati bez uslova, a nama treba da bude cilj da što više ojačamo i oslabimo ucenjivački potencijal EU,SAD pa i Rusa!

Timofte

pre 8 godina

Verovatno je trebalo da se pusti da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom,a Republika Srpska genocidnom tvorevinom što bi utrlo put njenom ukidanju.Takva stvar nije bila moguća ma koliko je Srbija na evropskom putu.E sad drugo je pitanje što to nije u skladu sa britanskim lobijem.

Dana Polic

pre 8 godina

Upotreba ruskog veta u Savetu bezbednosti na britansku rezoluciju o Srebrenici nije u suprotnosti sa jasnom proevropskom porukom koju je premijer Vučić poslao u Vašingtonu.

Strumf 202

pre 8 godina

Nema potrebe da Amerika vrsi pritisak na Srbiju po pitanju formiranja ZSO zato sto njeno formiranje i jeste nas glavni cilj u pregovorima sa Pristinom. Ali, svi vec znako ko opstruise njeno formiranje.

Citalac 330

pre 8 godina

Ruski veto na sramnu britansku rezoluciju predstavljao je slamku spasa pomocu koje je srpski narod uspeo da izbegne zig genocida koji mu se stavljao na teret. Hvala bratskoj Rusiji.

Strumf 202

pre 8 godina

I pored toga sto se Server u svetskim krugovima promovise kao americki strucnjak za Balkan, je ne bih rekao tako. Njegovo nepoznavanje istorije Balkana za vreme ratova 90-tih je porazavajuce. On ne moze da kaze da je Milosevic naredio zlocin u Srebrenici jer to nije tacno. Haski sud je Milosevica optuzio na zlocine na Kosovu, a ne u Bosni i Hrvatskoj. Zlocin u Srebrenici je izvrsen po naredni Karadzica i Mladica, a Milosevicevo ucesve tu ne postoji. Ni jedan dokaz ne postoji protiv njega u tom slucaju.

Citalac 330

pre 8 godina

Ovaj covek je vrduo iz pameti. Bosanski Srbi nikada ne mogu prihvatiti Sarajevo kao svoj glavni grad jer su ih odatle, za vreme rata, terorom proterale snage Alije Izetbegovica i Nasera Orica.

stefan24

pre 8 godina

Ruski veto je u skladu sa zakonima i propisima Saveta bezbednosni Ujedninjenih nacija, ali što je važnije on oslikava moralnu i etičku veličinu ruskog naroda.

Beka

pre 8 godina

Nasa drzava je zbog Amerike dosta propatila ,zato mi kao narod nesto ne verujemo u njihove dobre namere. Kako kaze Server: " Sjedinjene Države odavno podržavaju snažniju i veću Evropsku uniju". Moje misljenje je da je njihov stav takav samo da bi nas odvojio od Rusije.

Rab

pre 8 godina

Problemi se ne mogu rešavati sa razine pozicije i shvaćanja SAD, Server bi to morao znati. Problemi se mogu isključivo rešavati uvažavanjem načina mišljenja i rada konkretnih sudionika političkih procesa u našem regionu. Načela istine i poštenja morala bi biti pokretač promena u regionu, a ne da se ovisi o povoljnom ili nepovoljnom mišljenju drugih (dakle, i SAD). Koliko naših stavova nastaje kao posledica onoga što nam drugi govore ili što misle o nama? Hoćemo li samima sebi dopustiti da nas ti stavovi vežu ili ćemo reći da nas samo istina obavezuje? Server misli da je istina rastezljiva, da ju je moguće prilagoditi interesima SAD; Srbija je mnogo pozitivnog napravila, ali Server misli da Srbija mora još više, više od bilo kog drugog, jer pobogu Srbija je glavni optuženik. Mučno.

Sigal

pre 8 godina

To sto govori g. Ekspert je nonsens. Rezolucija ne donosi mir i stabilnost a veto je upravo u skladu sa tekovinom EU, ljudskim pravima, pravdom, demokratijom....

Malisa

pre 8 godina

Za Danijela Servera postoji samo cilj i interes americke politike.Takvo vidjenje i etiketiranje se ne dovodi u pitanje.Istina i objektivnost su za njega neprihvatljive kategorije ako nisu u njihovom interesu.

h

pre 8 godina

Pa nije normalno da zemlju koja svi zele u evropskoj uniji proglase genocidnom drzavom onda se svi mi pitamo o kavoj se uniji radi punoj licemerstva . Ruski veto je veto prijateljtva i medjusobnog postoavanj sto od eu jos nismo videli ili dobili.

Goran

pre 8 godina

Smaraju sa genocidom. Prica o Srebrenici je toliko kompleksna, pocevsi od toga kako je sve prethodilo, kako je doslo do tog zlocina uoci pada Srebrenice, preko malverzacija sa brojem zrtava o cemu vec postoje vicevi, tipa odoh u Bosnu da vidim svoje i da se poklonim sebi u Srebrenici... zna se ko je to zakuvao. Da ne pricam o odbijanju procesuiranja Nasera Orica ciji za cije zlocine ne samo da postoji pregrst dokaza vec je taj predmet pipav i zbog inventivnosti prilikom izvrsenja zlocina. Niko nije ubijen metkom, svi su mucki stradali. Pravdao se kako on nema municije i opreme pa je tako 'morao' i to pred svedocima... hag je zatajio kod najinventivnijeg u prethodnom ratu, mislim da bi mu za neke zlocine pozavidele i ustase iz drugog svetskog.

Glas@Razuma

pre 8 godina

Neka Serveru netreba da nas vise podrzava SAD videli smo njihovu jaku podrsku...bolje imati neprijatelja negoli onog ko se pravi da ti je prijatelj!

Andrija

pre 8 godina

Srbija i Rusija su oduvek gajile dobre odnose, tako da je veto od strane Rusije sasvim očekivan, ali to ne znači da se Srbija odriče svog proevropskog puta.

maraya

pre 8 godina

Naš stav je jasan dobra saradnja sa Rusijom kao i saradnja sa svima ostalima nam je jako bitna. Takođe radimo na što skorijem pristupanju EU.

strob

pre 8 godina

Što se bicikla tiče:svaki a ne samo balkanski pada kad stane,mnogo zavisi od onoga ko vozi bicikl da li će pasti odmah ili kroz par sekundi ali i kako će se dočekati kada padne.Ali poenta je da svaki padne.
Što se Srebrenice tiče,ako su već kako Server kaže neki sudovi zločin u Srebrenici okarakterisali kao genocid ne vidim razlog za toliko insistiranje da se reč genocid ponovo ,,kači"za Srbiju.

Berač Lovorika

pre 8 godina

Američki "ekspert" za Balkan nije uočio da bi prihvatanjem "britanskog" teksta rezolucije u Srebrenici, bio žigosan čitav srpski narod, u cilju ukidanja RS !? Takva Evropa nam sigurno ne treba !

Dzoni

pre 8 godina

Da li je moguce da ljudi imaju ovakav stav. Polako pocinjem da mislim da su ipak svi oko nas zlonamerni. Premijer ima jasnu politiku i stav, to je bar jasno.

Mali cvrcak

pre 8 godina

Kakvi saveti ovog Servera: (ja sam procitao medju redovima)Priznati muslimansku drzavu i odreci se Republike Srpske. To je u duhu Evrope. Kakve Gluposti!

Dušan

pre 8 godina

Pitam se da li ovaj čovek ne zna šta se ovde dešavalo i dešava ili svesno zastupaiskrivljene stavove. Ne vidim zašto bi naša proevropska politika imala štetu zbog neusvajanja rezolucije...

depos

pre 8 godina

Server,ali i ostali zapadni političari i analitičari,ako žele dobro Srbiji i Balkanu treba da se zapitaju zašto su Srbi tražili veto od Rusije?Na temi rezolucije se vidi ko su nam prijatelji.Na koliko ustupaka je Srbija pristala u zadnjih 15 godina da bi poboljšala odnose sa zapadom,a pogotovo od 2008-me od kada se zemlja vodi pod parolom da"EU nema alternativu"?A šta smo zauzvrat dobili?Neko spominje stotine miliona i milijarde dolara koje su došle sa zapada kao donacije,ali samo za 3 meseca bombardovanja je pričinjena šteta od skoro 100milijardi dolara.Zapad vodi svoju politiku bez obzira koja je opcija kod nas na vlasti,daju podršku političarima u zavisnosti sa kolikim zanosom ispunjavaju njihove naloge.Kod nas zadnjih godina postoji utrkivanje političara i partija u svojim evrofanatičnim parolama,što je katastrofalno za višepartijski sistem i demokratiju,ali zapadu to odgovara.

dangolo

pre 8 godina

ako si proevropski nastrojen,ne znaci da moras sve da gutas.rezolucija je pogresna i nepostena.zato mi mozemo da se slozimo sa rusima.da im zahvalimo.nisu oni nama nista odmogli tu.

Hope

pre 8 godina

Ne možete nikome narediti da posmatra Sarajevo kao svoj glavni grad. Dužnost vlasti u Sarajevu je da svojim potezima pokaže da brine o interesima svih gradjana podjednako, tek kada to i osete, gradjani RS će prihvatiti Sarajevo kao svoj glavni grad. S obzirom da dolazi iz države koja sebe smatra zemljom sa najvišim stepenom demokratije, Server bi morao znati da se ne može koristiti prinuda.

Piroska

pre 8 godina

Kao da smo mi krivi za suverene odluke Ruske Federacije! Mi se ne mesamo u odluke drugih zemalja, za razliku od nekih. Niti bi ikada i mogli da se umesamo u odluke velikih sila kao sto je Ruska Federacija. Zamerati nama zbog spoljnih politika drugih zemalja je u najmanju ruku neobicno. Ne znam da li je greska u prevodu ili sta je u pitanju, ali meni ovo zvuci veoma nelogicno.

VB

pre 8 godina

Ruski veto nema veze sa putem Srbije u EU. Veto ima veze sa lažima o Srbima koje se neprestano plasiraju javnosti. A Srbija ide ka EU nezaustavljivo i tamo će stići veoma brzo...

Srbofil

pre 8 godina

Srpsko-rusko prijateljstvo nikako nije smetnja za ulazak Srbije u EU. Veto je stavljen na gomilu neistina koje su u rezoluciji napisane.

Srbin

pre 8 godina

Srbija jeste poslala poruku zapadnim zemljama, ali isto tako i ne treba da pristane na sve i svasta zarad te poruke. Treba imati neku granicu.

idc

pre 8 godina

Jednostavno hoće da mi prihvatimo njihove bombe i razaranje zemlje,kao nešto što je bilo potrebno nama,i da damo pun legitimitet u svetskim institucijama,da bi sve postalo istorijski čisto za njih.

Licemeri!

Kalemegdan

pre 8 godina

Serveru, dabogda ti riknuo server... Po tvom intervjuu mi treba sami sebe da proglasimo genocidnima i celu državu Srbiju da pošaljemo u Hag, samo da bi dobili priliku da konkurišemo za EU. Reci nam nešto novo što spremate za Srbiju, ovo što si rekao svi već znamo, nas interesuju vaše nove smicalice...

NASTAVAK - FARSE

pre 8 godina

To sto Danijel Srever zeli da prikaze nema nikakve veze sa Ruskim vetom koji su oni stavili u UN. Ama bas nema nikakve veze sa putem Srbije u EU. Veto ima veze sa lazima o Srbima koje se neprestano plasiraju javnosti. A Srbija ide ka EU nezaustavljivo i tamo ce stici veoma brzo, jer su mimo ocekivanja ispunili mnoge zahteve koja im je nalozila EU.

sale

pre 8 godina

Vidite, ma štami mislili o njegovim stavovima, ovaj gospodin jeste jedan od uticajnih naučnika u SAD koji u okviru svojih foruma kreiraju američku spoljnu politiku. Lobiranje - to su gluposti i izgovori za smirivanje strasti gubitnika (npr. nas), kao i za uzimanje para od usputnih "klijenata" (npr. Albanaca, Hrvata, Bošnjaka), koji bi ustvari i bez ikakvog plaćanja dobili podršku Amerikanaca. Nema apsolutno nikakve šanse da prljavi ili solidarno sakupljeni kapital jedne minorne i ekonomski slabe etničke grupe u svetu dovoljno korumpira američke upravljače da oni rizikuju živote svojih vojnih lica i svoju ratnu tehniku bez nekakve doktrinarne osnove za to delovanje. Američku spoljnu politiku kreiraju i određuju nepartijske, dakle nepolitičke naučne i istraživačke organizacije u kojima glavnu reč vode ugledni profesori društvenih nauka, najčešće istoričari. Svaka nacija koja sebi želi dobro mora da razmišlja decenijama unapred i da gaji svoje predstavnike koji će se u tim naučnim forumima i kongresima u Americi boriti za to da američka istoričarska struka na tu naciju gleda pozitivno i blagonaklono - kao deo rešenja, a ne deo problema, a za to treba imati spremnu ponudu teorije, plana, takvog rešenja.

sale

pre 8 godina

Potezi koje Amerikanci vuku na našoj tabli pravdaju se praktično "samoispunjavajućim proročanstvima" - npr. mi smo bili označeni kao proruski faktor na Balkanu, pretnja američkim interesima, davno pre nego što smo to, reakcijom, postali. Na prelazu iz osamdesetih u devedesete, proamerikanizam Srba je bio na svom istorijskom maksimumu koji verovatno nikad više neće biti dostignut. Neko, npr. prof. Server ili neki od njegovih kolega, došao je do zaključka da se isplatilo odbaciti taj politički kapital i degradirati Srbe iz nivoa prijatelja i simpatizera na nivo nevoljnih iznuđenih poslušnika kako bi zauzvrat dramatično poboljšali odnose sa nekoliko nacija u okolini koje su već i inače bile prirodno usmerene ka Americi. Ovde bi ljudi rekli "zaklat je vo radi pola kile mesa". Ili, da li se radi samo o pola kile? I da li su oni uopšte imali predstavu o stvarnoj situaciji ovde ili su radili na osnovu nekakvih starih podataka iz požutelih knjiga?

Алекса

pre 8 godina

По одговорима се види да он нема много појма шта се овде дешава. Например одговор о поглављу 35 је толико опширан да је очигледно да он појма нема о чему се ради у том поглављу.
А тек што у клишеу говори о патњама муслимана у последњима ратовима и како ке то узрок приступања ИСИС-у, то тек певазилази и најлуђу машту.
Јадно је да само вехабије иду у ИСИС а вехабије су подржане од Саудијск Арабије на првом месту а затим и Турске.
Вероватно је коинциденција да Америка тврди да су ИСИС финансирале (а вероватно и направиле) Саудијска Арабија и Турска.
Све у свему овај понавља исту причу као и пре 10-30 година.

pero

pre 8 godina

Ovi Natovci nece da stanu dok nas sve ne rese...malo u katolike malo u muslimane ..malo u roblje... neka.otvore ponovo zutu kucu verovatno bi tek tada valjali...

Hanibal Lektor

pre 8 godina

Na prvom mestu je narod i dobro tog naroda, pa onda Evropa i Rusija. Tako da ako vam se ne svidja sto je Rusija ulozila veto, to je vas problem.

Dule

pre 8 godina

Odlican intervju.Rekao je Srbiji kako treba da se ponasa,da stiti svoje interese,da bi narod i drustvo napredovali.Zalim sto ne shvatamo sustinu problema i posle toliko godina lutanja.

Megi

pre 8 godina

Kad se čita između redova jasno je da Server zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, da učestvuje u uništenju RS i da u neizvesnosti očekuje šta će dobiti i da li će išta dobiti. Po njegovom shvatanju put Srbije ka Evropi je pod velikim znakom pitanja.

Domacin

pre 8 godina

Tuzno je sto ovakvi fosili odredjuju sudbine naroda...I ne samo u Evropi...
Kao sto je on karikatura od coveka tako je i politika koju Kauboji vode - i vise od karikature...

Пиргава прича

pre 8 godina

Класичан британски експерт за Балкан, после интервјуа је вероватно причао како су га Срби клали.

Milosav

pre 8 godina

Vise puta sam shvatio da raznorazni domaci i strani strucni komentatori su ili strucni diletanti ili strucni posmatraci, sto bih mogao i ja biti ako bi me neko pitao za probleme uzgoja tikvica u srednjem Banatu, u sta se uopste ne razumem, posto svoju zadnjicu ne odmicu od vesti koje citaju preko interneta ili vec gde. Ili su pak placeno-politicko podobni, ili su ostrasceni ili se na kraju uopste ne razumeju u probleme neke teme o kojoj pricaju. Mislim da doticni gospodin ima u sebi svega po malo...

čitalac

pre 8 godina

da li sam dobro razumeo, za izmišljeni "genocid" zločin da. mi treba da prihvatimo koju god formulaciju nam predlože, u suprotnom mi smo protivnici mira

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Najveca sreca za Srbiju, za Evropu - za ceo SVET bi bila da Amerika gleda svoja posla i ne mesa se u stvari i odnose drugih drzava!
"Amerika voli prosirenu Evropu" - nije nego, zbog uticaja i komandovanja "u paketu".
Ponasanje i delovanje Amerike, ubedjivanje bombardovanjem, je civilizacijska sramota, nesreca za covecanstvo.
A pojave ovakvih spodoba izaziva grc u stomaku i grlu, i pitanje: dokle?!

Uzivancija

pre 8 godina

Balkan-boks vreca velikih i mocnih, stoji u predsoblju, sutne je i udari ko god stigne i kad god pokupi frustraciju negde napolju ili u spavacoj sobi.

Ognjen

pre 8 godina

Gospodin Server samo prepricava americku zvanicnu politiku za Balkan koje se manje vise svaki Srbin gnusa ali sta cemo. Ne slazem se da je nekonzistentno sto Srbija, kao, hoce u evrospku uniju a trazi pomoc od Rusije u savetu bezbednosti. Svidja mi se u svemu sto koliko vidim nemamo nikakve pretnje ili slicno zbog te pomoci od Rusije. Nazvati nesto nekonzistentnim u politici je blagi znak neslaganja.

Koja je razlika izmedju puta u komunitam i puta u EU ?

pre 8 godina

A sto smo duze na om "evropskom putu, zivot je sve bedniji, porezi sve veci, kao i rupe na cipelama !

vox

pre 8 godina

Ja bih poričio ovom Serviseru, da Srbija nema namjeru da ulazi u EU unatraške.
Samo zlonamjeran ili budala misli da je trebalo prepustiti Britima i kompaniji da provuče lažnu brigu za Muslimane kroz UN. Neozbiljno.

El Nebulozo

pre 8 godina

Ekspert za Balkan? Ako ćemo realno svi ti "eksperti" su neki naučnici a mahom su se svrstali na jednu stranu tokom sukoba na Balkanu što je baš naučni pristup.

mup

pre 8 godina

Iz ovog propagandnog pamfleta u kome Server jos jednom pokazuje svoju monstruoznu mrznju i opsednutost Srbima, jasno se vidi ko je u stvati kreator sramne rezolucije i ko je organizovao linc na Vucica. Ponovo postavljam pitanje, ako je pametno i lekovito natovariti samom sebi rec genocid, zato to nisu uradili svi oni koji su kroz skoriju istoriju pocinili stravicne genocide posle kojih su potpuno nestali citavi narodi.

Bijek

pre 8 godina

Bukvalno sve što je gospodin Server, glas američkog razuma, rekao je kontra srpskim interesima. Svaku rečenicu bi trebalo obrnuti pa bi dobili smernice šta nam je činiti. Ovaj čovek nama nikada nije bio dobronameran.

Trifke

pre 8 godina

A proglasavanje srpskog naroda genocidnim je sta, dobrodoslica u EU? Da su doneli rezoluciju, pre prijema Hrvatske, u kojoj se osudjuje najvece etnicko ciscenje na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata pa da kazemo da je to princip EU...iako se zlocin u Srebrenici nikako ne moze okarakterisati kao genocid.

dragan

pre 8 godina

Očigledno se vidi koliko je dotični gospodin usadio sebi u glavu a to je i stav američke politike da treba Srbe osuditi pa i ako nisu krivi da bi se zapadni agresori opravdali za sva zlodela i da ne bi platili ratnu oštetu Srbiji,Republici Srpskoj i federaciji. Iz njegovog intervjua se vidi zlobnost i cinizam prema pravoslavlju ali mu nikako ne odgovaraju Rusi koje pokušavaju da slome.

iskren

pre 8 godina

zapadne institucje su se davno odrekle svojih osnovnih nacela - da sluze pravdi, napretku i prosperitetu medjunarodne zajednice. Naprotiv, svaka "medjunarodna " institucija je u sluzbi dnevne politike nato clanica i sluzi opravdanju nasilja i pljacke ako to njima odgovara.Takva je postala i Radio Slobodna Evropa!
U tom kontekstu i vidim ovaj intervju i razmisljanja naseg osvedocenog (ne)prijatelja Mr. Servera!

А. Петров

pre 8 godina

Босански Срби су увек видели Београд као свој главни град - упркос дијалозима које нам Горан Марковић подмеће у својим филмовима.

Tata Ikun

pre 8 godina

Svašta. Pročitao sam početak i prestao. Americi odgovara veća i snažnija Evropa? Nemojte me zasmejavati. Americi ne odgovara nijedna sila koja može da joj parira. Odmah se vidi na čijem je platnom spisku dekica.

Branko

pre 8 godina

A šta mislite gospodine Server o jednoj rezoluciji o genocidu nad Indijancima pošto zločini i genocid ne zastarevaju. Da li bi Amerikanci prihvatili da ih SB UN proglasi genocidnom nacijom?

kalu

pre 8 godina

Smorili ste sa tim evropskim putem više. I u eu će da nam bude kao bugarima rumunima, grcima, špancima... Mi smo u evropi već šta nas briga što smo za njih na zapadnom balkanu

markorko

pre 8 godina

Prvo su godinama trazili da neko ode i izvini se... Kada je to uradjeno (nekoliko puta) sada to vise nije dovoljno, vec treba otici i reci "gencoid"... Posle toga bismo videli sta je sledece...

Branko

pre 8 godina

Gospodin Daniel Server se pravi blesav i ne govori istinu. Ti medjunarodni sudovi,koje on navodi, ce presuditi, bez imalo krzmanja i zazora, sto god im se kaze, ili ce se pak, kada ne moze drugacije, proglasiti nenadleznim, nece razumeti sto se od njih trazi itd... i njihove presude nikako ne mogu biti prihvacene kao dokaz za bilo sta. Ali svi mi sve to znamo, pa opet svako radi po svome interesu, a pravdu i istinu pri tome nimalo ne uvazava.

djuro

pre 8 godina

sagovornik beograda je onaj za koga to odluci beograd i taj sagovornik, a ne obama, keri, klintoni, server i drugari. kad bi to utuvili u glavu server i klijenti, svet bi bio mnogo lepse mesto. ove tuzbe o ruskom vetu su ispod nekog minimalnog intelektualnog i moralnog nivoa pristojne diskusije; najbolje je ignorisati i nadati se da ce se sam postideti. kod takvih kao sto je ovaj i oni cije interese zastupa to retko kad dolazi bez da dobiju po usima, ali sta da se radi; svet nije idealan.

Kralj Ibi

pre 8 godina

E vala Danijele nije ni vase sikaniranje Srbije u skladu sa vasim navodno prijateljskim odnosom, pa smo kvit. Idite bre bestraga vise!

dusanmal

pre 8 godina

Sta ovaj Server (i Zapad uglavnom) nece da cuju/vide je da postoji SRPSKI INTERES za zastitu Srba i Srbije koji egzistencijalno mora biti vazniji Predsedniku i Premijeru i Vladi Srbije od bilo cega drugoga. Te da bi bilo koji politicar ovde izvrsio politicko samoubistvo ako bi radio protiv najosnovnijih Srpskih interesa.
Cak ni Vucic, koji prvo stavlja internacionalnu, Naprednjacku ideoloogiju ("Progressivism") ne sme i ne moze protiv najosnovnijih egzistencijalnih principa.
Jedino dugorocno resenje ako nas Zapad hoce je da prestanu sa pokusajima direktnog unistavanja egzistencijalnih Srpskih interesa. Jer ako nastave, doci ce na vlast neko drugi, neNaprednjacki, koji shvata da EU/Zapad nije jedini put, cak ni najbolji put za Srbiju.

Dinastija Bushido

pre 8 godina

Za dejtonski sporazum i stvaranje, očigledno se kaju. Ali, zato ih uvo zabole za rezoluciju 1244 UN.
Ne znam zašto ga novinar, koji ga je intervjuisao, nije upitao za definiciju pojma genocid...?

Laza

pre 8 godina

zapad zeli da nametne srbima krivicu za dogadjaje vezane za raspad jugoslavije. kada bi se to prihvatilo u ujedinjenim nacijama svi zlocini nad nama u oluji i na kosovu bi bili opravdani. i opstanak republike srpske bi bio doveden u pitanje. trenutno su ispustili priliku, ali usvojenim rezolucijama u americkom kongresu i evropskom palramentu nam daju do znanja da od te namere nece odustati. mozda je to ta politicka odluka nakon obavljenog tehnickog posla oko poglavlja. da li cemo se povinovati ili ne ostaje da se vidi.

Zemun-Sydney

pre 8 godina

Cim Vasington posalje poruku Pristini da gleda na Beograd kao na svoj glavni grad, bilo bi primereno da Vucic posalje poruku Republici Srpskoj da je Sarajevo njihov glavni grad

Tragi-komedija

pre 8 godina

"Server: Ruski veto suprotan Vučićevoj proevropskoj poruci"

Pa da,proevropska poruka je da su SRBI genocidni i
krivi za sve(da se iskrivi istorija i zamaskira uloga SAD na ovim prostorima)

A "zli" Rusi stavili veto,ccccc

Kinez

pre 8 godina

Gospodin Server je oduvek bio poznat kao osvedoceni srpski prijatelj, pa je ovaka intervju i ocekivan. Lud (placen) je svako ko misli drugacije.

Дража

pre 8 godina

Nije konzistentna pa šta? Valjda mu je jasno da su interesi ispred "pro-evropskih" stavova. Ako je pro-evropski stav rušenje države onda naravno da smo protiv, te je ovo izlaganje besmisleno. Družba je družba a služba je služba.

lobista, zanat najstariji

pre 8 godina

Server, lobista i nista vise, jedan od onih koji vec decenijama parazitiraju na ovim balkanskim sukobima i koji od toga vrlo dobro zivi.

Dejan

pre 8 godina

Ruski veto sprecio je svaljivanje krivice za ratove na prostoru bivse Jugoslavije na srpski narod i opravdanje za divljacko bombardovanje Srbije od strane NATO pakta i njeno komadanje od strane vodecih zemalja Zapada.
Ako niste zaboravili bombardovanje Srbije je izvedeno bez odobrenja UN-a.

Platon

pre 8 godina

Srbija danas vodi suverenu politiku u svom interesu, politiku koja ima jasne namere i ciljeve, ali najbitnije ne meša se u tuđe unutrašnje stvari.

Tragi-komedija

pre 8 godina

"Server: Ruski veto suprotan Vučićevoj proevropskoj poruci"

Pa da,proevropska poruka je da su SRBI genocidni i
krivi za sve(da se iskrivi istorija i zamaskira uloga SAD na ovim prostorima)

A "zli" Rusi stavili veto,ccccc

Zemun-Sydney

pre 8 godina

Cim Vasington posalje poruku Pristini da gleda na Beograd kao na svoj glavni grad, bilo bi primereno da Vucic posalje poruku Republici Srpskoj da je Sarajevo njihov glavni grad

lobista, zanat najstariji

pre 8 godina

Server, lobista i nista vise, jedan od onih koji vec decenijama parazitiraju na ovim balkanskim sukobima i koji od toga vrlo dobro zivi.

Dejan

pre 8 godina

Ruski veto sprecio je svaljivanje krivice za ratove na prostoru bivse Jugoslavije na srpski narod i opravdanje za divljacko bombardovanje Srbije od strane NATO pakta i njeno komadanje od strane vodecih zemalja Zapada.
Ako niste zaboravili bombardovanje Srbije je izvedeno bez odobrenja UN-a.

Kinez

pre 8 godina

Gospodin Server je oduvek bio poznat kao osvedoceni srpski prijatelj, pa je ovaka intervju i ocekivan. Lud (placen) je svako ko misli drugacije.

Дража

pre 8 godina

Nije konzistentna pa šta? Valjda mu je jasno da su interesi ispred "pro-evropskih" stavova. Ako je pro-evropski stav rušenje države onda naravno da smo protiv, te je ovo izlaganje besmisleno. Družba je družba a služba je služba.

NASTAVAK - FARSE

pre 8 godina

To sto Danijel Srever zeli da prikaze nema nikakve veze sa Ruskim vetom koji su oni stavili u UN. Ama bas nema nikakve veze sa putem Srbije u EU. Veto ima veze sa lazima o Srbima koje se neprestano plasiraju javnosti. A Srbija ide ka EU nezaustavljivo i tamo ce stici veoma brzo, jer su mimo ocekivanja ispunili mnoge zahteve koja im je nalozila EU.

Platon

pre 8 godina

Srbija danas vodi suverenu politiku u svom interesu, politiku koja ima jasne namere i ciljeve, ali najbitnije ne meša se u tuđe unutrašnje stvari.

El Nebulozo

pre 8 godina

Ekspert za Balkan? Ako ćemo realno svi ti "eksperti" su neki naučnici a mahom su se svrstali na jednu stranu tokom sukoba na Balkanu što je baš naučni pristup.

VB

pre 8 godina

Ruski veto nema veze sa putem Srbije u EU. Veto ima veze sa lažima o Srbima koje se neprestano plasiraju javnosti. A Srbija ide ka EU nezaustavljivo i tamo će stići veoma brzo...

Srbin

pre 8 godina

Srbija jeste poslala poruku zapadnim zemljama, ali isto tako i ne treba da pristane na sve i svasta zarad te poruke. Treba imati neku granicu.

vox

pre 8 godina

Ja bih poričio ovom Serviseru, da Srbija nema namjeru da ulazi u EU unatraške.
Samo zlonamjeran ili budala misli da je trebalo prepustiti Britima i kompaniji da provuče lažnu brigu za Muslimane kroz UN. Neozbiljno.

Trifke

pre 8 godina

A proglasavanje srpskog naroda genocidnim je sta, dobrodoslica u EU? Da su doneli rezoluciju, pre prijema Hrvatske, u kojoj se osudjuje najvece etnicko ciscenje na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata pa da kazemo da je to princip EU...iako se zlocin u Srebrenici nikako ne moze okarakterisati kao genocid.

Kralj Ibi

pre 8 godina

E vala Danijele nije ni vase sikaniranje Srbije u skladu sa vasim navodno prijateljskim odnosom, pa smo kvit. Idite bre bestraga vise!

Tata Ikun

pre 8 godina

Svašta. Pročitao sam početak i prestao. Americi odgovara veća i snažnija Evropa? Nemojte me zasmejavati. Americi ne odgovara nijedna sila koja može da joj parira. Odmah se vidi na čijem je platnom spisku dekica.

Bijek

pre 8 godina

Bukvalno sve što je gospodin Server, glas američkog razuma, rekao je kontra srpskim interesima. Svaku rečenicu bi trebalo obrnuti pa bi dobili smernice šta nam je činiti. Ovaj čovek nama nikada nije bio dobronameran.

Dzoni

pre 8 godina

Da li je moguce da ljudi imaju ovakav stav. Polako pocinjem da mislim da su ipak svi oko nas zlonamerni. Premijer ima jasnu politiku i stav, to je bar jasno.

iskren

pre 8 godina

zapadne institucje su se davno odrekle svojih osnovnih nacela - da sluze pravdi, napretku i prosperitetu medjunarodne zajednice. Naprotiv, svaka "medjunarodna " institucija je u sluzbi dnevne politike nato clanica i sluzi opravdanju nasilja i pljacke ako to njima odgovara.Takva je postala i Radio Slobodna Evropa!
U tom kontekstu i vidim ovaj intervju i razmisljanja naseg osvedocenog (ne)prijatelja Mr. Servera!

maraya

pre 8 godina

Naš stav je jasan dobra saradnja sa Rusijom kao i saradnja sa svima ostalima nam je jako bitna. Takođe radimo na što skorijem pristupanju EU.

Dana Polic

pre 8 godina

Upotreba ruskog veta u Savetu bezbednosti na britansku rezoluciju o Srebrenici nije u suprotnosti sa jasnom proevropskom porukom koju je premijer Vučić poslao u Vašingtonu.

А. Петров

pre 8 godina

Босански Срби су увек видели Београд као свој главни град - упркос дијалозима које нам Горан Марковић подмеће у својим филмовима.

strob

pre 8 godina

Što se bicikla tiče:svaki a ne samo balkanski pada kad stane,mnogo zavisi od onoga ko vozi bicikl da li će pasti odmah ili kroz par sekundi ali i kako će se dočekati kada padne.Ali poenta je da svaki padne.
Što se Srebrenice tiče,ako su već kako Server kaže neki sudovi zločin u Srebrenici okarakterisali kao genocid ne vidim razlog za toliko insistiranje da se reč genocid ponovo ,,kači"za Srbiju.

Branko

pre 8 godina

Gospodin Daniel Server se pravi blesav i ne govori istinu. Ti medjunarodni sudovi,koje on navodi, ce presuditi, bez imalo krzmanja i zazora, sto god im se kaze, ili ce se pak, kada ne moze drugacije, proglasiti nenadleznim, nece razumeti sto se od njih trazi itd... i njihove presude nikako ne mogu biti prihvacene kao dokaz za bilo sta. Ali svi mi sve to znamo, pa opet svako radi po svome interesu, a pravdu i istinu pri tome nimalo ne uvazava.

markorko

pre 8 godina

Prvo su godinama trazili da neko ode i izvini se... Kada je to uradjeno (nekoliko puta) sada to vise nije dovoljno, vec treba otici i reci "gencoid"... Posle toga bismo videli sta je sledece...

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Najveca sreca za Srbiju, za Evropu - za ceo SVET bi bila da Amerika gleda svoja posla i ne mesa se u stvari i odnose drugih drzava!
"Amerika voli prosirenu Evropu" - nije nego, zbog uticaja i komandovanja "u paketu".
Ponasanje i delovanje Amerike, ubedjivanje bombardovanjem, je civilizacijska sramota, nesreca za covecanstvo.
A pojave ovakvih spodoba izaziva grc u stomaku i grlu, i pitanje: dokle?!

dragan

pre 8 godina

Očigledno se vidi koliko je dotični gospodin usadio sebi u glavu a to je i stav američke politike da treba Srbe osuditi pa i ako nisu krivi da bi se zapadni agresori opravdali za sva zlodela i da ne bi platili ratnu oštetu Srbiji,Republici Srpskoj i federaciji. Iz njegovog intervjua se vidi zlobnost i cinizam prema pravoslavlju ali mu nikako ne odgovaraju Rusi koje pokušavaju da slome.

Srbofil

pre 8 godina

Srpsko-rusko prijateljstvo nikako nije smetnja za ulazak Srbije u EU. Veto je stavljen na gomilu neistina koje su u rezoluciji napisane.

Berač Lovorika

pre 8 godina

Američki "ekspert" za Balkan nije uočio da bi prihvatanjem "britanskog" teksta rezolucije u Srebrenici, bio žigosan čitav srpski narod, u cilju ukidanja RS !? Takva Evropa nam sigurno ne treba !

mup

pre 8 godina

Iz ovog propagandnog pamfleta u kome Server jos jednom pokazuje svoju monstruoznu mrznju i opsednutost Srbima, jasno se vidi ko je u stvati kreator sramne rezolucije i ko je organizovao linc na Vucica. Ponovo postavljam pitanje, ako je pametno i lekovito natovariti samom sebi rec genocid, zato to nisu uradili svi oni koji su kroz skoriju istoriju pocinili stravicne genocide posle kojih su potpuno nestali citavi narodi.

Laza

pre 8 godina

zapad zeli da nametne srbima krivicu za dogadjaje vezane za raspad jugoslavije. kada bi se to prihvatilo u ujedinjenim nacijama svi zlocini nad nama u oluji i na kosovu bi bili opravdani. i opstanak republike srpske bi bio doveden u pitanje. trenutno su ispustili priliku, ali usvojenim rezolucijama u americkom kongresu i evropskom palramentu nam daju do znanja da od te namere nece odustati. mozda je to ta politicka odluka nakon obavljenog tehnickog posla oko poglavlja. da li cemo se povinovati ili ne ostaje da se vidi.

dusanmal

pre 8 godina

Sta ovaj Server (i Zapad uglavnom) nece da cuju/vide je da postoji SRPSKI INTERES za zastitu Srba i Srbije koji egzistencijalno mora biti vazniji Predsedniku i Premijeru i Vladi Srbije od bilo cega drugoga. Te da bi bilo koji politicar ovde izvrsio politicko samoubistvo ako bi radio protiv najosnovnijih Srpskih interesa.
Cak ni Vucic, koji prvo stavlja internacionalnu, Naprednjacku ideoloogiju ("Progressivism") ne sme i ne moze protiv najosnovnijih egzistencijalnih principa.
Jedino dugorocno resenje ako nas Zapad hoce je da prestanu sa pokusajima direktnog unistavanja egzistencijalnih Srpskih interesa. Jer ako nastave, doci ce na vlast neko drugi, neNaprednjacki, koji shvata da EU/Zapad nije jedini put, cak ni najbolji put za Srbiju.

Dinastija Bushido

pre 8 godina

Za dejtonski sporazum i stvaranje, očigledno se kaju. Ali, zato ih uvo zabole za rezoluciju 1244 UN.
Ne znam zašto ga novinar, koji ga je intervjuisao, nije upitao za definiciju pojma genocid...?

Алекса

pre 8 godina

По одговорима се види да он нема много појма шта се овде дешава. Например одговор о поглављу 35 је толико опширан да је очигледно да он појма нема о чему се ради у том поглављу.
А тек што у клишеу говори о патњама муслимана у последњима ратовима и како ке то узрок приступања ИСИС-у, то тек певазилази и најлуђу машту.
Јадно је да само вехабије иду у ИСИС а вехабије су подржане од Саудијск Арабије на првом месту а затим и Турске.
Вероватно је коинциденција да Америка тврди да су ИСИС финансирале (а вероватно и направиле) Саудијска Арабија и Турска.
Све у свему овај понавља исту причу као и пре 10-30 година.

sale

pre 8 godina

Vidite, ma štami mislili o njegovim stavovima, ovaj gospodin jeste jedan od uticajnih naučnika u SAD koji u okviru svojih foruma kreiraju američku spoljnu politiku. Lobiranje - to su gluposti i izgovori za smirivanje strasti gubitnika (npr. nas), kao i za uzimanje para od usputnih "klijenata" (npr. Albanaca, Hrvata, Bošnjaka), koji bi ustvari i bez ikakvog plaćanja dobili podršku Amerikanaca. Nema apsolutno nikakve šanse da prljavi ili solidarno sakupljeni kapital jedne minorne i ekonomski slabe etničke grupe u svetu dovoljno korumpira američke upravljače da oni rizikuju živote svojih vojnih lica i svoju ratnu tehniku bez nekakve doktrinarne osnove za to delovanje. Američku spoljnu politiku kreiraju i određuju nepartijske, dakle nepolitičke naučne i istraživačke organizacije u kojima glavnu reč vode ugledni profesori društvenih nauka, najčešće istoričari. Svaka nacija koja sebi želi dobro mora da razmišlja decenijama unapred i da gaji svoje predstavnike koji će se u tim naučnim forumima i kongresima u Americi boriti za to da američka istoričarska struka na tu naciju gleda pozitivno i blagonaklono - kao deo rešenja, a ne deo problema, a za to treba imati spremnu ponudu teorije, plana, takvog rešenja.

Branko

pre 8 godina

A šta mislite gospodine Server o jednoj rezoluciji o genocidu nad Indijancima pošto zločini i genocid ne zastarevaju. Da li bi Amerikanci prihvatili da ih SB UN proglasi genocidnom nacijom?

Andrija

pre 8 godina

Srbija i Rusija su oduvek gajile dobre odnose, tako da je veto od strane Rusije sasvim očekivan, ali to ne znači da se Srbija odriče svog proevropskog puta.

Kalemegdan

pre 8 godina

Serveru, dabogda ti riknuo server... Po tvom intervjuu mi treba sami sebe da proglasimo genocidnima i celu državu Srbiju da pošaljemo u Hag, samo da bi dobili priliku da konkurišemo za EU. Reci nam nešto novo što spremate za Srbiju, ovo što si rekao svi već znamo, nas interesuju vaše nove smicalice...

Piroska

pre 8 godina

Kao da smo mi krivi za suverene odluke Ruske Federacije! Mi se ne mesamo u odluke drugih zemalja, za razliku od nekih. Niti bi ikada i mogli da se umesamo u odluke velikih sila kao sto je Ruska Federacija. Zamerati nama zbog spoljnih politika drugih zemalja je u najmanju ruku neobicno. Ne znam da li je greska u prevodu ili sta je u pitanju, ali meni ovo zvuci veoma nelogicno.

Mali cvrcak

pre 8 godina

Kakvi saveti ovog Servera: (ja sam procitao medju redovima)Priznati muslimansku drzavu i odreci se Republike Srpske. To je u duhu Evrope. Kakve Gluposti!

Hope

pre 8 godina

Ne možete nikome narediti da posmatra Sarajevo kao svoj glavni grad. Dužnost vlasti u Sarajevu je da svojim potezima pokaže da brine o interesima svih gradjana podjednako, tek kada to i osete, gradjani RS će prihvatiti Sarajevo kao svoj glavni grad. S obzirom da dolazi iz države koja sebe smatra zemljom sa najvišim stepenom demokratije, Server bi morao znati da se ne može koristiti prinuda.

Milosav

pre 8 godina

Vise puta sam shvatio da raznorazni domaci i strani strucni komentatori su ili strucni diletanti ili strucni posmatraci, sto bih mogao i ja biti ako bi me neko pitao za probleme uzgoja tikvica u srednjem Banatu, u sta se uopste ne razumem, posto svoju zadnjicu ne odmicu od vesti koje citaju preko interneta ili vec gde. Ili su pak placeno-politicko podobni, ili su ostrasceni ili se na kraju uopste ne razumeju u probleme neke teme o kojoj pricaju. Mislim da doticni gospodin ima u sebi svega po malo...

depos

pre 8 godina

Server,ali i ostali zapadni političari i analitičari,ako žele dobro Srbiji i Balkanu treba da se zapitaju zašto su Srbi tražili veto od Rusije?Na temi rezolucije se vidi ko su nam prijatelji.Na koliko ustupaka je Srbija pristala u zadnjih 15 godina da bi poboljšala odnose sa zapadom,a pogotovo od 2008-me od kada se zemlja vodi pod parolom da"EU nema alternativu"?A šta smo zauzvrat dobili?Neko spominje stotine miliona i milijarde dolara koje su došle sa zapada kao donacije,ali samo za 3 meseca bombardovanja je pričinjena šteta od skoro 100milijardi dolara.Zapad vodi svoju politiku bez obzira koja je opcija kod nas na vlasti,daju podršku političarima u zavisnosti sa kolikim zanosom ispunjavaju njihove naloge.Kod nas zadnjih godina postoji utrkivanje političara i partija u svojim evrofanatičnim parolama,što je katastrofalno za višepartijski sistem i demokratiju,ali zapadu to odgovara.

sale

pre 8 godina

Potezi koje Amerikanci vuku na našoj tabli pravdaju se praktično "samoispunjavajućim proročanstvima" - npr. mi smo bili označeni kao proruski faktor na Balkanu, pretnja američkim interesima, davno pre nego što smo to, reakcijom, postali. Na prelazu iz osamdesetih u devedesete, proamerikanizam Srba je bio na svom istorijskom maksimumu koji verovatno nikad više neće biti dostignut. Neko, npr. prof. Server ili neki od njegovih kolega, došao je do zaključka da se isplatilo odbaciti taj politički kapital i degradirati Srbe iz nivoa prijatelja i simpatizera na nivo nevoljnih iznuđenih poslušnika kako bi zauzvrat dramatično poboljšali odnose sa nekoliko nacija u okolini koje su već i inače bile prirodno usmerene ka Americi. Ovde bi ljudi rekli "zaklat je vo radi pola kile mesa". Ili, da li se radi samo o pola kile? I da li su oni uopšte imali predstavu o stvarnoj situaciji ovde ili su radili na osnovu nekakvih starih podataka iz požutelih knjiga?

Goran

pre 8 godina

Smaraju sa genocidom. Prica o Srebrenici je toliko kompleksna, pocevsi od toga kako je sve prethodilo, kako je doslo do tog zlocina uoci pada Srebrenice, preko malverzacija sa brojem zrtava o cemu vec postoje vicevi, tipa odoh u Bosnu da vidim svoje i da se poklonim sebi u Srebrenici... zna se ko je to zakuvao. Da ne pricam o odbijanju procesuiranja Nasera Orica ciji za cije zlocine ne samo da postoji pregrst dokaza vec je taj predmet pipav i zbog inventivnosti prilikom izvrsenja zlocina. Niko nije ubijen metkom, svi su mucki stradali. Pravdao se kako on nema municije i opreme pa je tako 'morao' i to pred svedocima... hag je zatajio kod najinventivnijeg u prethodnom ratu, mislim da bi mu za neke zlocine pozavidele i ustase iz drugog svetskog.

Ognjen

pre 8 godina

Gospodin Server samo prepricava americku zvanicnu politiku za Balkan koje se manje vise svaki Srbin gnusa ali sta cemo. Ne slazem se da je nekonzistentno sto Srbija, kao, hoce u evrospku uniju a trazi pomoc od Rusije u savetu bezbednosti. Svidja mi se u svemu sto koliko vidim nemamo nikakve pretnje ili slicno zbog te pomoci od Rusije. Nazvati nesto nekonzistentnim u politici je blagi znak neslaganja.

djuro

pre 8 godina

sagovornik beograda je onaj za koga to odluci beograd i taj sagovornik, a ne obama, keri, klintoni, server i drugari. kad bi to utuvili u glavu server i klijenti, svet bi bio mnogo lepse mesto. ove tuzbe o ruskom vetu su ispod nekog minimalnog intelektualnog i moralnog nivoa pristojne diskusije; najbolje je ignorisati i nadati se da ce se sam postideti. kod takvih kao sto je ovaj i oni cije interese zastupa to retko kad dolazi bez da dobiju po usima, ali sta da se radi; svet nije idealan.

Dušan

pre 8 godina

Pitam se da li ovaj čovek ne zna šta se ovde dešavalo i dešava ili svesno zastupaiskrivljene stavove. Ne vidim zašto bi naša proevropska politika imala štetu zbog neusvajanja rezolucije...

stefan24

pre 8 godina

Ruski veto je u skladu sa zakonima i propisima Saveta bezbednosni Ujedninjenih nacija, ali što je važnije on oslikava moralnu i etičku veličinu ruskog naroda.

Citalac 330

pre 8 godina

Ruski veto na sramnu britansku rezoluciju predstavljao je slamku spasa pomocu koje je srpski narod uspeo da izbegne zig genocida koji mu se stavljao na teret. Hvala bratskoj Rusiji.

Glas@Razuma

pre 8 godina

Neka Serveru netreba da nas vise podrzava SAD videli smo njihovu jaku podrsku...bolje imati neprijatelja negoli onog ko se pravi da ti je prijatelj!

Malisa

pre 8 godina

Za Danijela Servera postoji samo cilj i interes americke politike.Takvo vidjenje i etiketiranje se ne dovodi u pitanje.Istina i objektivnost su za njega neprihvatljive kategorije ako nisu u njihovom interesu.

dangolo

pre 8 godina

ako si proevropski nastrojen,ne znaci da moras sve da gutas.rezolucija je pogresna i nepostena.zato mi mozemo da se slozimo sa rusima.da im zahvalimo.nisu oni nama nista odmogli tu.

idc

pre 8 godina

Jednostavno hoće da mi prihvatimo njihove bombe i razaranje zemlje,kao nešto što je bilo potrebno nama,i da damo pun legitimitet u svetskim institucijama,da bi sve postalo istorijski čisto za njih.

Licemeri!

h

pre 8 godina

Pa nije normalno da zemlju koja svi zele u evropskoj uniji proglase genocidnom drzavom onda se svi mi pitamo o kavoj se uniji radi punoj licemerstva . Ruski veto je veto prijateljtva i medjusobnog postoavanj sto od eu jos nismo videli ili dobili.

Megi

pre 8 godina

Kad se čita između redova jasno je da Server zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, da učestvuje u uništenju RS i da u neizvesnosti očekuje šta će dobiti i da li će išta dobiti. Po njegovom shvatanju put Srbije ka Evropi je pod velikim znakom pitanja.

Citalac 330

pre 8 godina

Ovaj covek je vrduo iz pameti. Bosanski Srbi nikada ne mogu prihvatiti Sarajevo kao svoj glavni grad jer su ih odatle, za vreme rata, terorom proterale snage Alije Izetbegovica i Nasera Orica.

pero

pre 8 godina

Ovi Natovci nece da stanu dok nas sve ne rese...malo u katolike malo u muslimane ..malo u roblje... neka.otvore ponovo zutu kucu verovatno bi tek tada valjali...

Domacin

pre 8 godina

Tuzno je sto ovakvi fosili odredjuju sudbine naroda...I ne samo u Evropi...
Kao sto je on karikatura od coveka tako je i politika koju Kauboji vode - i vise od karikature...

Strumf 202

pre 8 godina

I pored toga sto se Server u svetskim krugovima promovise kao americki strucnjak za Balkan, je ne bih rekao tako. Njegovo nepoznavanje istorije Balkana za vreme ratova 90-tih je porazavajuce. On ne moze da kaze da je Milosevic naredio zlocin u Srebrenici jer to nije tacno. Haski sud je Milosevica optuzio na zlocine na Kosovu, a ne u Bosni i Hrvatskoj. Zlocin u Srebrenici je izvrsen po naredni Karadzica i Mladica, a Milosevicevo ucesve tu ne postoji. Ni jedan dokaz ne postoji protiv njega u tom slucaju.

Beka

pre 8 godina

Nasa drzava je zbog Amerike dosta propatila ,zato mi kao narod nesto ne verujemo u njihove dobre namere. Kako kaze Server: " Sjedinjene Države odavno podržavaju snažniju i veću Evropsku uniju". Moje misljenje je da je njihov stav takav samo da bi nas odvojio od Rusije.

Koja je razlika izmedju puta u komunitam i puta u EU ?

pre 8 godina

A sto smo duze na om "evropskom putu, zivot je sve bedniji, porezi sve veci, kao i rupe na cipelama !

čitalac

pre 8 godina

da li sam dobro razumeo, za izmišljeni "genocid" zločin da. mi treba da prihvatimo koju god formulaciju nam predlože, u suprotnom mi smo protivnici mira

Sigal

pre 8 godina

To sto govori g. Ekspert je nonsens. Rezolucija ne donosi mir i stabilnost a veto je upravo u skladu sa tekovinom EU, ljudskim pravima, pravdom, demokratijom....

kalu

pre 8 godina

Smorili ste sa tim evropskim putem više. I u eu će da nam bude kao bugarima rumunima, grcima, špancima... Mi smo u evropi već šta nas briga što smo za njih na zapadnom balkanu

Uzivancija

pre 8 godina

Balkan-boks vreca velikih i mocnih, stoji u predsoblju, sutne je i udari ko god stigne i kad god pokupi frustraciju negde napolju ili u spavacoj sobi.

Пиргава прича

pre 8 godina

Класичан британски експерт за Балкан, после интервјуа је вероватно причао како су га Срби клали.

Rab

pre 8 godina

Problemi se ne mogu rešavati sa razine pozicije i shvaćanja SAD, Server bi to morao znati. Problemi se mogu isključivo rešavati uvažavanjem načina mišljenja i rada konkretnih sudionika političkih procesa u našem regionu. Načela istine i poštenja morala bi biti pokretač promena u regionu, a ne da se ovisi o povoljnom ili nepovoljnom mišljenju drugih (dakle, i SAD). Koliko naših stavova nastaje kao posledica onoga što nam drugi govore ili što misle o nama? Hoćemo li samima sebi dopustiti da nas ti stavovi vežu ili ćemo reći da nas samo istina obavezuje? Server misli da je istina rastezljiva, da ju je moguće prilagoditi interesima SAD; Srbija je mnogo pozitivnog napravila, ali Server misli da Srbija mora još više, više od bilo kog drugog, jer pobogu Srbija je glavni optuženik. Mučno.

Strumf 202

pre 8 godina

Nema potrebe da Amerika vrsi pritisak na Srbiju po pitanju formiranja ZSO zato sto njeno formiranje i jeste nas glavni cilj u pregovorima sa Pristinom. Ali, svi vec znako ko opstruise njeno formiranje.

Hanibal Lektor

pre 8 godina

Na prvom mestu je narod i dobro tog naroda, pa onda Evropa i Rusija. Tako da ako vam se ne svidja sto je Rusija ulozila veto, to je vas problem.

snoop dog

pre 8 godina

Kad Srbi brane svoj Drzavni interest, onda je to genocid. Kad Amerika i njeni specialni saveznici brane svoj interet onda je to samo odbrana od terorista. Sve je nama jasno ko ste vi .

Nista novo

pre 8 godina

Kada izostavite vazne cinjenice ,jer vam se ne uklapaju u pricu, to je jednako kao da govorite neistinu.Tako je i ovaj intervju prepun rupa,a poruka koju salje je jasna-Srbiji se uslovi diktiraju, a njeni argumenti ignorisu.

Timofte

pre 8 godina

Verovatno je trebalo da se pusti da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom,a Republika Srpska genocidnom tvorevinom što bi utrlo put njenom ukidanju.Takva stvar nije bila moguća ma koliko je Srbija na evropskom putu.E sad drugo je pitanje što to nije u skladu sa britanskim lobijem.

Ima dana

pre 8 godina

Server brani Američke interese ali to ne znači da je Vučić kriv što je atentat izvršen na njega. Ameri i dalje imaju ponašanje u stilu "najači smo i niko nam ništa ne može"!

Dule

pre 8 godina

Odlican intervju.Rekao je Srbiji kako treba da se ponasa,da stiti svoje interese,da bi narod i drustvo napredovali.Zalim sto ne shvatamo sustinu problema i posle toliko godina lutanja.

Vaška

pre 8 godina

Važno je da jačamo Srbiju, jer nas niko neće podržati bez uslova, a nama treba da bude cilj da što više ojačamo i oslabimo ucenjivački potencijal EU,SAD pa i Rusa!

kalu

pre 8 godina

Smorili ste sa tim evropskim putem više. I u eu će da nam bude kao bugarima rumunima, grcima, špancima... Mi smo u evropi već šta nas briga što smo za njih na zapadnom balkanu

Platon

pre 8 godina

Srbija danas vodi suverenu politiku u svom interesu, politiku koja ima jasne namere i ciljeve, ali najbitnije ne meša se u tuđe unutrašnje stvari.

Koja je razlika izmedju puta u komunitam i puta u EU ?

pre 8 godina

A sto smo duze na om "evropskom putu, zivot je sve bedniji, porezi sve veci, kao i rupe na cipelama !

Zemun-Sydney

pre 8 godina

Cim Vasington posalje poruku Pristini da gleda na Beograd kao na svoj glavni grad, bilo bi primereno da Vucic posalje poruku Republici Srpskoj da je Sarajevo njihov glavni grad

Tragi-komedija

pre 8 godina

"Server: Ruski veto suprotan Vučićevoj proevropskoj poruci"

Pa da,proevropska poruka je da su SRBI genocidni i
krivi za sve(da se iskrivi istorija i zamaskira uloga SAD na ovim prostorima)

A "zli" Rusi stavili veto,ccccc

Kinez

pre 8 godina

Gospodin Server je oduvek bio poznat kao osvedoceni srpski prijatelj, pa je ovaka intervju i ocekivan. Lud (placen) je svako ko misli drugacije.

Dule

pre 8 godina

Odlican intervju.Rekao je Srbiji kako treba da se ponasa,da stiti svoje interese,da bi narod i drustvo napredovali.Zalim sto ne shvatamo sustinu problema i posle toliko godina lutanja.

Dejan

pre 8 godina

Ruski veto sprecio je svaljivanje krivice za ratove na prostoru bivse Jugoslavije na srpski narod i opravdanje za divljacko bombardovanje Srbije od strane NATO pakta i njeno komadanje od strane vodecih zemalja Zapada.
Ako niste zaboravili bombardovanje Srbije je izvedeno bez odobrenja UN-a.

lobista, zanat najstariji

pre 8 godina

Server, lobista i nista vise, jedan od onih koji vec decenijama parazitiraju na ovim balkanskim sukobima i koji od toga vrlo dobro zivi.

Дража

pre 8 godina

Nije konzistentna pa šta? Valjda mu je jasno da su interesi ispred "pro-evropskih" stavova. Ako je pro-evropski stav rušenje države onda naravno da smo protiv, te je ovo izlaganje besmisleno. Družba je družba a služba je služba.

Bijek

pre 8 godina

Bukvalno sve što je gospodin Server, glas američkog razuma, rekao je kontra srpskim interesima. Svaku rečenicu bi trebalo obrnuti pa bi dobili smernice šta nam je činiti. Ovaj čovek nama nikada nije bio dobronameran.

El Nebulozo

pre 8 godina

Ekspert za Balkan? Ako ćemo realno svi ti "eksperti" su neki naučnici a mahom su se svrstali na jednu stranu tokom sukoba na Balkanu što je baš naučni pristup.

Trifke

pre 8 godina

A proglasavanje srpskog naroda genocidnim je sta, dobrodoslica u EU? Da su doneli rezoluciju, pre prijema Hrvatske, u kojoj se osudjuje najvece etnicko ciscenje na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata pa da kazemo da je to princip EU...iako se zlocin u Srebrenici nikako ne moze okarakterisati kao genocid.

Алекса

pre 8 godina

По одговорима се види да он нема много појма шта се овде дешава. Например одговор о поглављу 35 је толико опширан да је очигледно да он појма нема о чему се ради у том поглављу.
А тек што у клишеу говори о патњама муслимана у последњима ратовима и како ке то узрок приступања ИСИС-у, то тек певазилази и најлуђу машту.
Јадно је да само вехабије иду у ИСИС а вехабије су подржане од Саудијск Арабије на првом месту а затим и Турске.
Вероватно је коинциденција да Америка тврди да су ИСИС финансирале (а вероватно и направиле) Саудијска Арабија и Турска.
Све у свему овај понавља исту причу као и пре 10-30 година.

Branko

pre 8 godina

Gospodin Daniel Server se pravi blesav i ne govori istinu. Ti medjunarodni sudovi,koje on navodi, ce presuditi, bez imalo krzmanja i zazora, sto god im se kaze, ili ce se pak, kada ne moze drugacije, proglasiti nenadleznim, nece razumeti sto se od njih trazi itd... i njihove presude nikako ne mogu biti prihvacene kao dokaz za bilo sta. Ali svi mi sve to znamo, pa opet svako radi po svome interesu, a pravdu i istinu pri tome nimalo ne uvazava.

Branko

pre 8 godina

A šta mislite gospodine Server o jednoj rezoluciji o genocidu nad Indijancima pošto zločini i genocid ne zastarevaju. Da li bi Amerikanci prihvatili da ih SB UN proglasi genocidnom nacijom?

Kvazimodo Sorabius

pre 8 godina

Najveca sreca za Srbiju, za Evropu - za ceo SVET bi bila da Amerika gleda svoja posla i ne mesa se u stvari i odnose drugih drzava!
"Amerika voli prosirenu Evropu" - nije nego, zbog uticaja i komandovanja "u paketu".
Ponasanje i delovanje Amerike, ubedjivanje bombardovanjem, je civilizacijska sramota, nesreca za covecanstvo.
A pojave ovakvih spodoba izaziva grc u stomaku i grlu, i pitanje: dokle?!

Kralj Ibi

pre 8 godina

E vala Danijele nije ni vase sikaniranje Srbije u skladu sa vasim navodno prijateljskim odnosom, pa smo kvit. Idite bre bestraga vise!

markorko

pre 8 godina

Prvo su godinama trazili da neko ode i izvini se... Kada je to uradjeno (nekoliko puta) sada to vise nije dovoljno, vec treba otici i reci "gencoid"... Posle toga bismo videli sta je sledece...

А. Петров

pre 8 godina

Босански Срби су увек видели Београд као свој главни град - упркос дијалозима које нам Горан Марковић подмеће у својим филмовима.

Uzivancija

pre 8 godina

Balkan-boks vreca velikih i mocnih, stoji u predsoblju, sutne je i udari ko god stigne i kad god pokupi frustraciju negde napolju ili u spavacoj sobi.

mup

pre 8 godina

Iz ovog propagandnog pamfleta u kome Server jos jednom pokazuje svoju monstruoznu mrznju i opsednutost Srbima, jasno se vidi ko je u stvati kreator sramne rezolucije i ko je organizovao linc na Vucica. Ponovo postavljam pitanje, ako je pametno i lekovito natovariti samom sebi rec genocid, zato to nisu uradili svi oni koji su kroz skoriju istoriju pocinili stravicne genocide posle kojih su potpuno nestali citavi narodi.

djuro

pre 8 godina

sagovornik beograda je onaj za koga to odluci beograd i taj sagovornik, a ne obama, keri, klintoni, server i drugari. kad bi to utuvili u glavu server i klijenti, svet bi bio mnogo lepse mesto. ove tuzbe o ruskom vetu su ispod nekog minimalnog intelektualnog i moralnog nivoa pristojne diskusije; najbolje je ignorisati i nadati se da ce se sam postideti. kod takvih kao sto je ovaj i oni cije interese zastupa to retko kad dolazi bez da dobiju po usima, ali sta da se radi; svet nije idealan.

dragan

pre 8 godina

Očigledno se vidi koliko je dotični gospodin usadio sebi u glavu a to je i stav američke politike da treba Srbe osuditi pa i ako nisu krivi da bi se zapadni agresori opravdali za sva zlodela i da ne bi platili ratnu oštetu Srbiji,Republici Srpskoj i federaciji. Iz njegovog intervjua se vidi zlobnost i cinizam prema pravoslavlju ali mu nikako ne odgovaraju Rusi koje pokušavaju da slome.

iskren

pre 8 godina

zapadne institucje su se davno odrekle svojih osnovnih nacela - da sluze pravdi, napretku i prosperitetu medjunarodne zajednice. Naprotiv, svaka "medjunarodna " institucija je u sluzbi dnevne politike nato clanica i sluzi opravdanju nasilja i pljacke ako to njima odgovara.Takva je postala i Radio Slobodna Evropa!
U tom kontekstu i vidim ovaj intervju i razmisljanja naseg osvedocenog (ne)prijatelja Mr. Servera!

vox

pre 8 godina

Ja bih poričio ovom Serviseru, da Srbija nema namjeru da ulazi u EU unatraške.
Samo zlonamjeran ili budala misli da je trebalo prepustiti Britima i kompaniji da provuče lažnu brigu za Muslimane kroz UN. Neozbiljno.

snoop dog

pre 8 godina

Kad Srbi brane svoj Drzavni interest, onda je to genocid. Kad Amerika i njeni specialni saveznici brane svoj interet onda je to samo odbrana od terorista. Sve je nama jasno ko ste vi .

Strumf 202

pre 8 godina

I pored toga sto se Server u svetskim krugovima promovise kao americki strucnjak za Balkan, je ne bih rekao tako. Njegovo nepoznavanje istorije Balkana za vreme ratova 90-tih je porazavajuce. On ne moze da kaze da je Milosevic naredio zlocin u Srebrenici jer to nije tacno. Haski sud je Milosevica optuzio na zlocine na Kosovu, a ne u Bosni i Hrvatskoj. Zlocin u Srebrenici je izvrsen po naredni Karadzica i Mladica, a Milosevicevo ucesve tu ne postoji. Ni jedan dokaz ne postoji protiv njega u tom slucaju.

Tata Ikun

pre 8 godina

Svašta. Pročitao sam početak i prestao. Americi odgovara veća i snažnija Evropa? Nemojte me zasmejavati. Americi ne odgovara nijedna sila koja može da joj parira. Odmah se vidi na čijem je platnom spisku dekica.

Ognjen

pre 8 godina

Gospodin Server samo prepricava americku zvanicnu politiku za Balkan koje se manje vise svaki Srbin gnusa ali sta cemo. Ne slazem se da je nekonzistentno sto Srbija, kao, hoce u evrospku uniju a trazi pomoc od Rusije u savetu bezbednosti. Svidja mi se u svemu sto koliko vidim nemamo nikakve pretnje ili slicno zbog te pomoci od Rusije. Nazvati nesto nekonzistentnim u politici je blagi znak neslaganja.

Dzoni

pre 8 godina

Da li je moguce da ljudi imaju ovakav stav. Polako pocinjem da mislim da su ipak svi oko nas zlonamerni. Premijer ima jasnu politiku i stav, to je bar jasno.

Vaška

pre 8 godina

Važno je da jačamo Srbiju, jer nas niko neće podržati bez uslova, a nama treba da bude cilj da što više ojačamo i oslabimo ucenjivački potencijal EU,SAD pa i Rusa!

Nista novo

pre 8 godina

Kada izostavite vazne cinjenice ,jer vam se ne uklapaju u pricu, to je jednako kao da govorite neistinu.Tako je i ovaj intervju prepun rupa,a poruka koju salje je jasna-Srbiji se uslovi diktiraju, a njeni argumenti ignorisu.

Dinastija Bushido

pre 8 godina

Za dejtonski sporazum i stvaranje, očigledno se kaju. Ali, zato ih uvo zabole za rezoluciju 1244 UN.
Ne znam zašto ga novinar, koji ga je intervjuisao, nije upitao za definiciju pojma genocid...?

idc

pre 8 godina

Jednostavno hoće da mi prihvatimo njihove bombe i razaranje zemlje,kao nešto što je bilo potrebno nama,i da damo pun legitimitet u svetskim institucijama,da bi sve postalo istorijski čisto za njih.

Licemeri!

sale

pre 8 godina

Potezi koje Amerikanci vuku na našoj tabli pravdaju se praktično "samoispunjavajućim proročanstvima" - npr. mi smo bili označeni kao proruski faktor na Balkanu, pretnja američkim interesima, davno pre nego što smo to, reakcijom, postali. Na prelazu iz osamdesetih u devedesete, proamerikanizam Srba je bio na svom istorijskom maksimumu koji verovatno nikad više neće biti dostignut. Neko, npr. prof. Server ili neki od njegovih kolega, došao je do zaključka da se isplatilo odbaciti taj politički kapital i degradirati Srbe iz nivoa prijatelja i simpatizera na nivo nevoljnih iznuđenih poslušnika kako bi zauzvrat dramatično poboljšali odnose sa nekoliko nacija u okolini koje su već i inače bile prirodno usmerene ka Americi. Ovde bi ljudi rekli "zaklat je vo radi pola kile mesa". Ili, da li se radi samo o pola kile? I da li su oni uopšte imali predstavu o stvarnoj situaciji ovde ili su radili na osnovu nekakvih starih podataka iz požutelih knjiga?

Dana Polic

pre 8 godina

Upotreba ruskog veta u Savetu bezbednosti na britansku rezoluciju o Srebrenici nije u suprotnosti sa jasnom proevropskom porukom koju je premijer Vučić poslao u Vašingtonu.

Citalac 330

pre 8 godina

Ruski veto na sramnu britansku rezoluciju predstavljao je slamku spasa pomocu koje je srpski narod uspeo da izbegne zig genocida koji mu se stavljao na teret. Hvala bratskoj Rusiji.

Strumf 202

pre 8 godina

Nema potrebe da Amerika vrsi pritisak na Srbiju po pitanju formiranja ZSO zato sto njeno formiranje i jeste nas glavni cilj u pregovorima sa Pristinom. Ali, svi vec znako ko opstruise njeno formiranje.

Timofte

pre 8 godina

Verovatno je trebalo da se pusti da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom,a Republika Srpska genocidnom tvorevinom što bi utrlo put njenom ukidanju.Takva stvar nije bila moguća ma koliko je Srbija na evropskom putu.E sad drugo je pitanje što to nije u skladu sa britanskim lobijem.

Ima dana

pre 8 godina

Server brani Američke interese ali to ne znači da je Vučić kriv što je atentat izvršen na njega. Ameri i dalje imaju ponašanje u stilu "najači smo i niko nam ništa ne može"!

Laza

pre 8 godina

zapad zeli da nametne srbima krivicu za dogadjaje vezane za raspad jugoslavije. kada bi se to prihvatilo u ujedinjenim nacijama svi zlocini nad nama u oluji i na kosovu bi bili opravdani. i opstanak republike srpske bi bio doveden u pitanje. trenutno su ispustili priliku, ali usvojenim rezolucijama u americkom kongresu i evropskom palramentu nam daju do znanja da od te namere nece odustati. mozda je to ta politicka odluka nakon obavljenog tehnickog posla oko poglavlja. da li cemo se povinovati ili ne ostaje da se vidi.

dusanmal

pre 8 godina

Sta ovaj Server (i Zapad uglavnom) nece da cuju/vide je da postoji SRPSKI INTERES za zastitu Srba i Srbije koji egzistencijalno mora biti vazniji Predsedniku i Premijeru i Vladi Srbije od bilo cega drugoga. Te da bi bilo koji politicar ovde izvrsio politicko samoubistvo ako bi radio protiv najosnovnijih Srpskih interesa.
Cak ni Vucic, koji prvo stavlja internacionalnu, Naprednjacku ideoloogiju ("Progressivism") ne sme i ne moze protiv najosnovnijih egzistencijalnih principa.
Jedino dugorocno resenje ako nas Zapad hoce je da prestanu sa pokusajima direktnog unistavanja egzistencijalnih Srpskih interesa. Jer ako nastave, doci ce na vlast neko drugi, neNaprednjacki, koji shvata da EU/Zapad nije jedini put, cak ni najbolji put za Srbiju.

Пиргава прича

pre 8 godina

Класичан британски експерт за Балкан, после интервјуа је вероватно причао како су га Срби клали.

Milosav

pre 8 godina

Vise puta sam shvatio da raznorazni domaci i strani strucni komentatori su ili strucni diletanti ili strucni posmatraci, sto bih mogao i ja biti ako bi me neko pitao za probleme uzgoja tikvica u srednjem Banatu, u sta se uopste ne razumem, posto svoju zadnjicu ne odmicu od vesti koje citaju preko interneta ili vec gde. Ili su pak placeno-politicko podobni, ili su ostrasceni ili se na kraju uopste ne razumeju u probleme neke teme o kojoj pricaju. Mislim da doticni gospodin ima u sebi svega po malo...

Hanibal Lektor

pre 8 godina

Na prvom mestu je narod i dobro tog naroda, pa onda Evropa i Rusija. Tako da ako vam se ne svidja sto je Rusija ulozila veto, to je vas problem.

čitalac

pre 8 godina

da li sam dobro razumeo, za izmišljeni "genocid" zločin da. mi treba da prihvatimo koju god formulaciju nam predlože, u suprotnom mi smo protivnici mira

Domacin

pre 8 godina

Tuzno je sto ovakvi fosili odredjuju sudbine naroda...I ne samo u Evropi...
Kao sto je on karikatura od coveka tako je i politika koju Kauboji vode - i vise od karikature...

pero

pre 8 godina

Ovi Natovci nece da stanu dok nas sve ne rese...malo u katolike malo u muslimane ..malo u roblje... neka.otvore ponovo zutu kucu verovatno bi tek tada valjali...

Megi

pre 8 godina

Kad se čita između redova jasno je da Server zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, da učestvuje u uništenju RS i da u neizvesnosti očekuje šta će dobiti i da li će išta dobiti. Po njegovom shvatanju put Srbije ka Evropi je pod velikim znakom pitanja.

dangolo

pre 8 godina

ako si proevropski nastrojen,ne znaci da moras sve da gutas.rezolucija je pogresna i nepostena.zato mi mozemo da se slozimo sa rusima.da im zahvalimo.nisu oni nama nista odmogli tu.

Srbin

pre 8 godina

Srbija jeste poslala poruku zapadnim zemljama, ali isto tako i ne treba da pristane na sve i svasta zarad te poruke. Treba imati neku granicu.

Dušan

pre 8 godina

Pitam se da li ovaj čovek ne zna šta se ovde dešavalo i dešava ili svesno zastupaiskrivljene stavove. Ne vidim zašto bi naša proevropska politika imala štetu zbog neusvajanja rezolucije...

Kalemegdan

pre 8 godina

Serveru, dabogda ti riknuo server... Po tvom intervjuu mi treba sami sebe da proglasimo genocidnima i celu državu Srbiju da pošaljemo u Hag, samo da bi dobili priliku da konkurišemo za EU. Reci nam nešto novo što spremate za Srbiju, ovo što si rekao svi već znamo, nas interesuju vaše nove smicalice...

Mali cvrcak

pre 8 godina

Kakvi saveti ovog Servera: (ja sam procitao medju redovima)Priznati muslimansku drzavu i odreci se Republike Srpske. To je u duhu Evrope. Kakve Gluposti!

VB

pre 8 godina

Ruski veto nema veze sa putem Srbije u EU. Veto ima veze sa lažima o Srbima koje se neprestano plasiraju javnosti. A Srbija ide ka EU nezaustavljivo i tamo će stići veoma brzo...

depos

pre 8 godina

Server,ali i ostali zapadni političari i analitičari,ako žele dobro Srbiji i Balkanu treba da se zapitaju zašto su Srbi tražili veto od Rusije?Na temi rezolucije se vidi ko su nam prijatelji.Na koliko ustupaka je Srbija pristala u zadnjih 15 godina da bi poboljšala odnose sa zapadom,a pogotovo od 2008-me od kada se zemlja vodi pod parolom da"EU nema alternativu"?A šta smo zauzvrat dobili?Neko spominje stotine miliona i milijarde dolara koje su došle sa zapada kao donacije,ali samo za 3 meseca bombardovanja je pričinjena šteta od skoro 100milijardi dolara.Zapad vodi svoju politiku bez obzira koja je opcija kod nas na vlasti,daju podršku političarima u zavisnosti sa kolikim zanosom ispunjavaju njihove naloge.Kod nas zadnjih godina postoji utrkivanje političara i partija u svojim evrofanatičnim parolama,što je katastrofalno za višepartijski sistem i demokratiju,ali zapadu to odgovara.

Piroska

pre 8 godina

Kao da smo mi krivi za suverene odluke Ruske Federacije! Mi se ne mesamo u odluke drugih zemalja, za razliku od nekih. Niti bi ikada i mogli da se umesamo u odluke velikih sila kao sto je Ruska Federacija. Zamerati nama zbog spoljnih politika drugih zemalja je u najmanju ruku neobicno. Ne znam da li je greska u prevodu ili sta je u pitanju, ali meni ovo zvuci veoma nelogicno.

Srbofil

pre 8 godina

Srpsko-rusko prijateljstvo nikako nije smetnja za ulazak Srbije u EU. Veto je stavljen na gomilu neistina koje su u rezoluciji napisane.

NASTAVAK - FARSE

pre 8 godina

To sto Danijel Srever zeli da prikaze nema nikakve veze sa Ruskim vetom koji su oni stavili u UN. Ama bas nema nikakve veze sa putem Srbije u EU. Veto ima veze sa lazima o Srbima koje se neprestano plasiraju javnosti. A Srbija ide ka EU nezaustavljivo i tamo ce stici veoma brzo, jer su mimo ocekivanja ispunili mnoge zahteve koja im je nalozila EU.

Hope

pre 8 godina

Ne možete nikome narediti da posmatra Sarajevo kao svoj glavni grad. Dužnost vlasti u Sarajevu je da svojim potezima pokaže da brine o interesima svih gradjana podjednako, tek kada to i osete, gradjani RS će prihvatiti Sarajevo kao svoj glavni grad. S obzirom da dolazi iz države koja sebe smatra zemljom sa najvišim stepenom demokratije, Server bi morao znati da se ne može koristiti prinuda.

Berač Lovorika

pre 8 godina

Američki "ekspert" za Balkan nije uočio da bi prihvatanjem "britanskog" teksta rezolucije u Srebrenici, bio žigosan čitav srpski narod, u cilju ukidanja RS !? Takva Evropa nam sigurno ne treba !

Goran

pre 8 godina

Smaraju sa genocidom. Prica o Srebrenici je toliko kompleksna, pocevsi od toga kako je sve prethodilo, kako je doslo do tog zlocina uoci pada Srebrenice, preko malverzacija sa brojem zrtava o cemu vec postoje vicevi, tipa odoh u Bosnu da vidim svoje i da se poklonim sebi u Srebrenici... zna se ko je to zakuvao. Da ne pricam o odbijanju procesuiranja Nasera Orica ciji za cije zlocine ne samo da postoji pregrst dokaza vec je taj predmet pipav i zbog inventivnosti prilikom izvrsenja zlocina. Niko nije ubijen metkom, svi su mucki stradali. Pravdao se kako on nema municije i opreme pa je tako 'morao' i to pred svedocima... hag je zatajio kod najinventivnijeg u prethodnom ratu, mislim da bi mu za neke zlocine pozavidele i ustase iz drugog svetskog.

Sigal

pre 8 godina

To sto govori g. Ekspert je nonsens. Rezolucija ne donosi mir i stabilnost a veto je upravo u skladu sa tekovinom EU, ljudskim pravima, pravdom, demokratijom....

h

pre 8 godina

Pa nije normalno da zemlju koja svi zele u evropskoj uniji proglase genocidnom drzavom onda se svi mi pitamo o kavoj se uniji radi punoj licemerstva . Ruski veto je veto prijateljtva i medjusobnog postoavanj sto od eu jos nismo videli ili dobili.

stefan24

pre 8 godina

Ruski veto je u skladu sa zakonima i propisima Saveta bezbednosni Ujedninjenih nacija, ali što je važnije on oslikava moralnu i etičku veličinu ruskog naroda.

Citalac 330

pre 8 godina

Ovaj covek je vrduo iz pameti. Bosanski Srbi nikada ne mogu prihvatiti Sarajevo kao svoj glavni grad jer su ih odatle, za vreme rata, terorom proterale snage Alije Izetbegovica i Nasera Orica.

sale

pre 8 godina

Vidite, ma štami mislili o njegovim stavovima, ovaj gospodin jeste jedan od uticajnih naučnika u SAD koji u okviru svojih foruma kreiraju američku spoljnu politiku. Lobiranje - to su gluposti i izgovori za smirivanje strasti gubitnika (npr. nas), kao i za uzimanje para od usputnih "klijenata" (npr. Albanaca, Hrvata, Bošnjaka), koji bi ustvari i bez ikakvog plaćanja dobili podršku Amerikanaca. Nema apsolutno nikakve šanse da prljavi ili solidarno sakupljeni kapital jedne minorne i ekonomski slabe etničke grupe u svetu dovoljno korumpira američke upravljače da oni rizikuju živote svojih vojnih lica i svoju ratnu tehniku bez nekakve doktrinarne osnove za to delovanje. Američku spoljnu politiku kreiraju i određuju nepartijske, dakle nepolitičke naučne i istraživačke organizacije u kojima glavnu reč vode ugledni profesori društvenih nauka, najčešće istoričari. Svaka nacija koja sebi želi dobro mora da razmišlja decenijama unapred i da gaji svoje predstavnike koji će se u tim naučnim forumima i kongresima u Americi boriti za to da američka istoričarska struka na tu naciju gleda pozitivno i blagonaklono - kao deo rešenja, a ne deo problema, a za to treba imati spremnu ponudu teorije, plana, takvog rešenja.

Andrija

pre 8 godina

Srbija i Rusija su oduvek gajile dobre odnose, tako da je veto od strane Rusije sasvim očekivan, ali to ne znači da se Srbija odriče svog proevropskog puta.

maraya

pre 8 godina

Naš stav je jasan dobra saradnja sa Rusijom kao i saradnja sa svima ostalima nam je jako bitna. Takođe radimo na što skorijem pristupanju EU.

strob

pre 8 godina

Što se bicikla tiče:svaki a ne samo balkanski pada kad stane,mnogo zavisi od onoga ko vozi bicikl da li će pasti odmah ili kroz par sekundi ali i kako će se dočekati kada padne.Ali poenta je da svaki padne.
Što se Srebrenice tiče,ako su već kako Server kaže neki sudovi zločin u Srebrenici okarakterisali kao genocid ne vidim razlog za toliko insistiranje da se reč genocid ponovo ,,kači"za Srbiju.

Glas@Razuma

pre 8 godina

Neka Serveru netreba da nas vise podrzava SAD videli smo njihovu jaku podrsku...bolje imati neprijatelja negoli onog ko se pravi da ti je prijatelj!

Malisa

pre 8 godina

Za Danijela Servera postoji samo cilj i interes americke politike.Takvo vidjenje i etiketiranje se ne dovodi u pitanje.Istina i objektivnost su za njega neprihvatljive kategorije ako nisu u njihovom interesu.

Rab

pre 8 godina

Problemi se ne mogu rešavati sa razine pozicije i shvaćanja SAD, Server bi to morao znati. Problemi se mogu isključivo rešavati uvažavanjem načina mišljenja i rada konkretnih sudionika političkih procesa u našem regionu. Načela istine i poštenja morala bi biti pokretač promena u regionu, a ne da se ovisi o povoljnom ili nepovoljnom mišljenju drugih (dakle, i SAD). Koliko naših stavova nastaje kao posledica onoga što nam drugi govore ili što misle o nama? Hoćemo li samima sebi dopustiti da nas ti stavovi vežu ili ćemo reći da nas samo istina obavezuje? Server misli da je istina rastezljiva, da ju je moguće prilagoditi interesima SAD; Srbija je mnogo pozitivnog napravila, ali Server misli da Srbija mora još više, više od bilo kog drugog, jer pobogu Srbija je glavni optuženik. Mučno.

Beka

pre 8 godina

Nasa drzava je zbog Amerike dosta propatila ,zato mi kao narod nesto ne verujemo u njihove dobre namere. Kako kaze Server: " Sjedinjene Države odavno podržavaju snažniju i veću Evropsku uniju". Moje misljenje je da je njihov stav takav samo da bi nas odvojio od Rusije.