Subota, 18.07.2015.

21:36

U Crnoj Gori nema mesta za ćirilicu

U Skupštini Crne Gore nije prošao predlog zakona o zaštiti srpskog pisma, prenose “Večernje novosti, dodajući da su za tu odluku presudni bili poslanici DPS-a.

Izvor: Veèernje novosti

U Crnoj Gori nema mesta za æirilicu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Dux

pre 8 godina

Mi smo na satu hrvatskog jezika učili da hrvati imaju 3 pisma: Latinicu, ćirilicu i glagoljicu. Učimo glagoljicu i naravno latinicu i pitamo profesoricu zašto ne učimo ćirilicu kad je i to naše pismo, a ona samo slegne ramenima. Ja sam 92. godine u 3. razredu osnovne škole učila ćirilicu iako su je već tada izbacili iz školskog programa al smo imali dobru učiteljicu koja nas je ipak učila. Zbog nje danas znam čitati ćirilicu dok svi moji vršnjaci i oni mlađi, neznaju. Imam skoro 33 godine.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maja, Zadar, 19. jul 2015 11:43)

Svaka čast Majo-kapa dole!!!
Lep pozdrav iz BG-a!

naslov nije tacan

pre 8 godina

Naslov koji, naravno. Ije tacan jer su u CG i latinica i cirilica ustavom ravnopravni. Svako moze da koristi sta hoce. Cinjenica da ocigledno lazan naslov clanka moze ovako da popali ljude samo govori kako je lako Milosevicu bilo da preko medija ispira mozak i usmerava mrznju Srbije prema tacki koja mu u tom trenutku odgovara. Procitate naslov i onda uporedite sa cinjenicama, ali ako,padate na ovakvu ociglednu propagandu, onda znate kako ie bilo vasim roditeljima kada je Milosevic plasirao sta god je hteo preko medija. Budite objektivni u zivotu, ne padajte na propagandu sa bilo koje strane nego uvek proverite cinjenice. To je odlika intelektualaca.

ne dao bog

pre 8 godina

@ Ataturk

A sta ako uskoro Kina postane vodeca svetska sila. Da li onda treba da u ime "modernizacije" predjemo na upotrebu kineskog pisma?

mattko

pre 8 godina

att (sasar, 19. jul 2015 01:12)
Nezgodno je jos uvek reci "austrijski jezik" ali taj jezik ima sasvim drugaciju melodiku ,oscilacije,tonalitet od nemackog koji je dosta grublji i direktniji. Postoje razlike. Stvar je konvencije kako ce ko zvati jezik kojim govori jer svuda postoje varijante nista nije crno ili belo sve se preklapa ali i razlikuje.

Aleksandar

pre 8 godina

@Patria

Hrvatska latinica je pocela da se koristi u Srbiji i Crnoj Gori tek posle 1918. godine. Ali s druge strane Hrvati nisu nikad hteli da prihvate cirilicu kao ravnopravno pismo.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Mi smo na satu hrvatskog jezika učili da hrvati imaju 3 pisma: Latinicu, ćirilicu i glagoljicu. Učimo glagoljicu i naravno latinicu i pitamo profesoricu zašto ne učimo ćirilicu kad je i to naše pismo, a ona samo slegne ramenima. Ja sam 92. godine u 3. razredu osnovne škole učila ćirilicu iako su je već tada izbacili iz školskog programa al smo imali dobru učiteljicu koja nas je ipak učila. Zbog nje danas znam čitati ćirilicu dok svi moji vršnjaci i oni mlađi, neznaju. Imam skoro 33 godine.

Patria

pre 8 godina

Dokle ce nepismeni i neobrazovani koji su u osnovnoj igrali podmornice na casovima u zadnjoj klupi da lupetaju da je srpsko pismo samo cirilica. Srpsko pismo su i cirilica i latinica. To izjednacavanje cirilice sa srpstvom je cisti idiotluk. Ajd da razumem izjednacavanje cirilice i pravoslavlja, sto iako ima nekih osnova je tek glupost, ali ovo patriotsko ispiranje mozga sa cirilicom moze da prodje samo zato sto su neobrazovane napaljene budaletine preterano glasne. Pa nije ni cudo sto pobegose svi obrazovani odavde, nece da im sefuju partijske neobrazovane ****uvlake. To sa cirilicom je podjednako ludilo kao i tzv hrvatski novogovor. Cekam samo kad ce to (opet) da pocnu i kod nas kao sto su probali 1991. pa se za****li.

my way

pre 8 godina

(IvanCG, 18. jul 2015 23:25)
Ajde da ne idemo sad u termine Srbi i Sloveni, imalo bi se tu sta reci o tome koji je stariji i na koga i sta se odnosi, da ne idemo ni u Rasku, Travuniju, Zahumlje...reci ti nama lepo ako je Duklja crnogorska, a ne srpska, gde su ti Crnogorci pre dolaska na Balkan koji su je stvorili, posto bi je li morali postojati onda pre Duklje i dolaska na Balkan. Gde se to spominju Crnogorci koja se naseljavaju u Vizantiji u istorijskim izvorima, kako kazes, objektivnijim od istorije koju mi ucimo?

bobo mk

pre 8 godina

(robin hud, 19. jul 2015 00:32)

Po Popu Dukljaninu sloveni nisu došli na Balkan, već su tu starosedeoci.
A što se tiče ćirilice, ovakva je opstala preko hiljadu godina, od kada je Sv. Kliment Ohridski doneo uproštavajući Sv. Kirilovu glagoljicu.
Ne zaslužuje ovo prelepo pismo da bude deo dnevno političkih igara.
Po meni ne treba i ne može je zakon spašavati od zaborava, spasiće se ona sama.

Miloš

pre 8 godina

Povraca mi se od te banana drzave u kojoj mafija vodi glavnu rec.
Ne kazem da su svi tamo antisrpski nastrojeni, ali oni koji jesu su dno dna.
Tacka.

Ђорго

pre 8 godina

Е боже свашта, чешће куцам на латиници, руком више шишем на ћирилици, кад читам текст не обраћам пажњу којим је писмом текст писан, али ово што се ради по Црној Гори је стварно одвратно и бљутаво. Ма кад ли само ``заврбоваше`` оног Ђукановића ... Ал` је мајстор и држи се власти преко 25 година ... 25 година !

dzoni

pre 8 godina

jadan je narod koji pljuje na svoje porijeklo..crnogorci postaju upravo ono kako ih nazva mesic..crveni hrvati.pisem oba pisma iako sam iz hrvatske i to sa ponosom,crnogorci sramite se.i najveci od vas Njegos je isticao da je srbin.ckepi prevrtljive

Dane

pre 8 godina

A njima ni netreba sad ce oni malo kuran da citaju . Najgori narod na svetu su albanci sa kosova neobrazovani primitivni mislim strasno ali oni su u problemu zato sto im se stalno namece crna gora da im preuzme mesto sramota od naroda stidite se sramote svoje

bb

pre 8 godina

..a i zasto bi pisali cirilicom?..ne mislim da je iko manje srbin ako pise latinicom ili vise ako pise cirilicom..Cinjenica da srbi preteruju u "zastiti" svog pisma pa su cak i u Vojvodini toliko "zastitili" cirilicu na stetu svih gradjana, toliko je to daleko otislo da su cak i formulare u bankama, postanskoj sluzbi, stanicama (zeleznickim i autobuskim) kao i putokaze i nazive ulica ispisali iskljucivo cirilicom (!?)..Da se razumemo, ne zive u Vojvodini samo srbi..Dakle, podrzavam odluku crnogorskog parlamenta, sasvim je u redu..
P.S. Nisam nikada redovno koristio cirilicu, mogao bih da se sluzim tim pismom ali sada, kada mi je nametnuto, bas iz principa - necu!,..tako vaspitavam i svoje dete i savetovacu svakog da dobro razmisli o ovoj vrsti diskriminacije.

Džeronimo

pre 8 godina

Neka ti Crnogorci slobodno izučavaju Njegoša kao crnogorskog književnika. Njegoš je uvek bio i biće naš, nećemo ga se, valjda, zbog tih 'stručnjaka' odreći. Kako sa Njegošem tako i sa svim ostalim što je srpsko u Crnoj Gori uključujuci narod, jezik i pismo. To naravno ne znači da im ne priznajemo državu, ali ne možemo da pojam 'srpski' svedemo na sadašnje administrativne granice Srbije, jer je on od njih širi .

robin hud

pre 8 godina

Sve si pomešao ili nisi u školi do kraja učio.
O vremenima i u vremenima o kojima ti govoriš, pojam Crna Gora nije ni postojao.
Na tim prostorima nisu živeli nikakvi Crnogorci ni Bošnjaci.
U to vreme države koje su tu postojale same su se zvale Srpskim i same pisale staroslovenskim Srpskim pismom, a ne Crnogorskim.
Jedna od prvih Srpskih(a ne Crnogorskih) država bila je i Duklja.
Crnogorci se kao nacija pominju tek u 15 veku.
Ko je od koga nastao ili su Srbi i CG, zajedno došli na Balkan?
Mislim da odgovor na to pitanje, ma koliko se mi busali u grudi danas, imamo svi u našoj podsvesti.

Nikolajevic Petar

pre 8 godina

Cirilicu prepoznaje i Google. Dakle, ko je voli neka je i koristi. Ali ako to svet ne prepoznaje (naprimer u SAD) kako ja mogu da pisem cirilicom ako to neko ne prepoznaje. Svojim srpskim prijateljima i poznanicima ponekad saljem tekst poruke cirilicom, cisto stosa radi, ali....Vreme i okolnosti cine svoje tako da oni (mi) koji zive van Srbije vremenom izgube osecaj za cirilicno pismo. Ne mislim pri tom da je to necija zelja ili cilj, vec naprosto okolnost.

Neko iz mase

pre 8 godina

Ma neka zabrane cirilicu. Al kad se za pedeset godina pokrene pitanje njihovih istorijskih velikana, izvin'te gospodo ali su oni pisali srpskim pismom i srpskim jezikom. Otac vase nacije je Milo Djukanovic, dok je Njegos srpska istorijska figura.

Svašta

pre 8 godina

Identitet jednog naroda nije pismo! nego je to jezik!!
Znači siroti Nemci, Francuzi, Englezi itd. nemaju identitet?!

Dosta mi je onih koji se brinu za moj identitet i nameću mi JEDNO pismo (pritom oba pisma koristim).

mircelo

pre 8 godina

što bi dukljani pisali srpskim pismom?? srbi iz c. g. pišite ćirilicom i nebrinite!! treba da budemo ponosni što imamo svoje pismo ( po nekima naj savrsenije, ) ,a dukljani. neka pišu, govore, svojim jezikom, pismom.... Ps naj fraza svih ( hrvata, bošnjaka, crnogoraca,) vole, tj. nemaju ništa protiv srba, nego. protiv cetnika?!?! samo za njihov pojam izgleda da smo 99% cetnici!! licemerje na kvadrat!!!

marko1

pre 8 godina

cujes ti ovog poslanika.. smanjenjem upotrebe cirilice, ugrozava se identitet Crne Gore? za sta ovaj poslanik prima platu...? da prica praznu pricu, uglavnom o onome sto ne donosi ekonomski progres..

IvanCG

pre 8 godina

Pročitalo vas je malo ovaj tekst. Samo komentar na naše crnogorske (srpske) političare: Kažu ugrožena demokratija i ustavno načelo ravnopravnosti latinice i ćirilice, a onda u istoj rečenici kažu takozvani crnogorski jezik. Srpski, hrvatski, crnogorski, bosanski su nastali ne iz starosrpskog nego iz staro slovenskog jezika sa prostora današnje Crne Gore ( možda je ispravno nazvati ga jednostavno crnogorski-slovenski jezik :-) )
Još nešto nije ćirilica srpsko pismo, jeste srpsko ali i crnogorsko, bosansko i hrvatsko. Nije Božić srpski nego pravoslavni i srpski i crnogorski i ruski i bugarski i rumunski i .... Nije Duklja srpska nego crnogorska pa onda ni sveti Jovan Vladimir Dukljanski nije srpski svetac nego crnogorski, jer koliko se sjećam do skora ste nas pogrdno zvali dukljanima.
Samo malo razmislite šta čitate i šta pišete po zakonima logike, a ne po zakonu istorije koju ste učili u školi. U njoj ste učili i da je Miloš na Kosovu ubio Murata :-), zar to dovoljno o istoriji ne kaže.
Pozdrav i sve najbolje za sve ljude u Republici Srbiji

ja sam

pre 8 godina

Čudimo što se stvara međunacionalna mržnja, jačaju desničarske organizacije i sl. a mediji su među glavnim kricima za to. Ova vest je predstavljena u stilu "Crnogorci su protiv Srba, ovo je diskriminacija Srba i Srpstva..." Mediji moraju da imaju u vidu da su balkanske zemlje zemlje siromašnih, ljutih, frustriranih i očajnih ljudi i da su kao takve, nažalost, plodno tlo za razvoj ekstremnog nacionalizma, šovinizma pa i fašizma. Prema tome, mediji treba da doprinesu smirivanju strasti a ne da ih rasplamsavaju ovakvim bombastičnim vestima.

budiboksnama

pre 8 godina

ma dokle vise sa identitetom u cirilici! to je jedino odlican nacin da se popale oni koji ne razlikuju jezik od pisma. a ovaj predlog je bio, valjda, sracunat na dalje produbljivanje jaza izmedju srbije i crne gore.

IvanD

pre 8 godina

Pa kone treba cirilica.Sta treba da cirilicom pisu natpise gradova i na uniformama policije da pise cirilicom kao kod nas u Srbiji.Pa vecu glupost nissm video.Pa nazive mesta ne citaju samo ljudi koji znaju cirilicu.Hocete turiste u Srbiji iz inostranstva a oni neznaju da procitaju ni naziv mesta u kom su stigli.Necete stici daleko.
(levac, 18. jul 2015 21:58)

"...u koje su stigli."
Nepismenost je nepismenost. Na svim pismima.

немачка

pre 8 godina

а ми у србији шта радимо? да ли ми протерујемо ћирилицу? истражујем ову тему у слободно време, деси се на б92 да буде и више од сто коментара на неки чланак и сви су латиницом! да ли је то нормално? ви-ми се стидимо свог писма! грех, срамота, глупост, незнање! немате право ништа другоме да кажете!

Његош се преврће у гробу

pre 8 godina

(Ataturk, 18. jul 2015 22:12)
АтаТурче, могу само да наслутим шта би Његош рекао на твој коментар. Или урадио. Што се тиче изласка из мрака и осталих глупости које си написао, предложио бих ти да рецимо посетиш Израел, да видиш како људи чувају своју историју, своје писмо и своје "попове". Они знају да је историја наука о прошлости којом се предвиђа или у најмању руку гради боља будућност једног народа. Туристи је свеједно да ли ћеш написати "полиција" или "policija", или ћеш написати "Podgorica" или "Подгорица" - у водичима за туристе има на СВИМ језицима и писмима све што им треба од информација. Такође бих те позвао да посетиш Јапан, па да видиш како они нису променили своје писмо и своју културу због напретка. Али, теби су узор Турци и Ататурк, тако да мислим да на тебе не би имало неког ефекта да посетиш Јапан и Израел. А и не би се снашао читајући оне њихове жврљотине од слова...

Botisa

pre 8 godina

@(levac, 18. jul 2015 21:58) jeli to znaci da treba i sve da bude automatski na engleskom, francuskom i nemackom (jer svi razumeju engleski, ali nemci i francuzi bi radije da govore svoj jezik jer se ne stide svog porekla). Treba li svima udovjavati? Nemam nista protvi latinice, evo i ja je koristim, ali mi je cirilica mnogo draza jer je savrseno pismo kojim malo naroda moze da se pohvali.

krivovirac

pre 8 godina

Bogu hvala da su celog veka pisali latinicu, pa se tako i ,,Gorski Vijenac i Luča mikro kosmosa" pisani latinicom. Odlično, pravo je vreme i za ,,Vjeru i nevjeru"! pismo mogu da odbace ali srpske gene nikako!

Cavalera

pre 8 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1017246#k16966450

Туристима је буквално свеједно јер они не могу да прочитају ни латиницу ни ћирилицу (ако не знају језик). Потпуно му је свеједно да ли пише нпр Ж или Ž, или Ч/Č. ниједно од та тих слова неће моћи да прочита, многа ни да изговори чак и ако их неким чудом правилно детектује.

Зато је грчки модел најбољи. Пишу људи својим писмом а тамо где за тим баш има потребе они напишу испод и на енглеском и то је то.

Crnogorac

pre 8 godina

Diplomirao sam prosle godine na Medicinskom fakultetu u Podgorici i diploma mi je cirilicom ispisana. Ako novine zele fotografiju moje diplome,mogu da im dostavim mailom i dosta vise ove anticrnogorske kampanje,cirilica je ravnopravna potpuno,ali se rijetko koristi,sto je i normalno! Sad sto prosrpske partije ,uz podrsku ruskih agenata sprovove anticrnogorsku politiku i zele da unesu tenzije u CG,to je druga stvar...

900

pre 8 godina

I latinica je Srpsko pismo.Ali to sto Milo radi je politicki i svaki drugo otklon od Srbije,razumem to,ali on ne moze prostom izmenom pisma da od CG napravi Nemce.Malo je glupo kad pogledate nauku koja kaze da je i latinica Srpsko pismo kao i cirilica a da onda dodje 1 diktator i kaze, od sutra samo latinica? Sva pisana dela iz istorije CG su na cirilici.Ali,mnogi istaknuti Srbi su koristili Srpsku latinicu,i mislim da je najbolje da oba pisma budu ravnopravna.

Petar

pre 8 godina

U Ustavu Crne Gore stoji da je u C.Gori ravnopravno Ćirilično i latinično pismo. Kakva druga zakonska i podzakonska akta tu treba da se donose? Ne beže Crnogorci od ćiriličnog pisma već beže od nasilja dokonih - opozicionih političara kojima je jedini zadatak da destabilizuju aktuelnu vlast u C.G. Setimo se samo "srpske cicvare" , "obespravljenih srpskih monaha", "torture srpskih turista" na graničnim prelazima i niza drugih optužbi st potiču iz "kuhinje" opozicionih partija koje čekaju da i9h neko sa strane dovede na vlast.

Ataturk

pre 8 godina

Tako je. Radimo isto sto je radio i Ataturk u Turskoj. Tursku je izvadio is mraka srednjeg vijeka tako sto je napustio arapsko pismo, modernizovao zemlju, prebacio na latinicu. Kiceraj i melodramaticne prenemaganje o nekim sredjovjekovnim tekovinama su i dovele do ratova u bivsoj SFRJ. 90% ljudi ovdje na b92 koristi latinicu. Ja cirilicu koristim kad pisem pisana slova ali to je jako rijetko. Drugo, ovaj zakon nije predlozen kao zakon za cirilicu nego zakon za zastitu srpskog pisma. A cilj je naravno, provociranje. Opozicija u Crnoj Gori se ne bavi konkretnim stvarima u zivotu nego trabunja o popovima i istoriji. Istorija je dobra nauka ali je to nauka o proslosti. Ovih dana me vise zanima buducnost. Ko hoce da koristi cirilicu i latinicu ima pravo i jedno i drugo, ali 90% ljudi koristi latinicu jer je prakticnije. Pa pogldajte po forumima samo na b92. Cak i dok citam komentare ovdje na ovu temu, vidim 7 komrntara, svi kritikuju odluku a samo su dva na cirilici.

NightSky

pre 8 godina

U Crnoj Gori se sprovodi antisrpska politika-ovo kažem kao državljanjka CG koja svakodnevno to gleda u svom okruženju.I da je to sramota-jeste,ali veći problem od antisrpske politike ovde je korumpirana vlast i sudstvo,propala privreda,laži i prevare vlasti koju s te pozicije niko neće svrgnuti ni narednih četvrt veka i tako dalje...Ljudi prosto nemaju više snage da se i oko pisma raspravljaju.

Jova NS

pre 8 godina

A sta je sa cinjenicom da je Srbija za vreme Tadica izbacila latinicu kao ravnopravno pismo u Srbiji? To nikome ne smeta?
Cirilica je zastarelo, neprakticno pismo. Cinjenica.

podgoricanin

pre 8 godina

potrudili se iko od velikih komentatora srBskih patriJota da procita tekst ... po Ustavu Crne Gore cirilica i latinica su ravnoprsvna pisma i sve drzavne institucije su napisane na oba pisma...

ne nasjedajte na price politicara vidite koliko gluposti je izjavio...

krug dvojke

pre 8 godina

prosle godine video sam u crnoj gori u knjizari njihov bukvar na cirilici sa sve novim slovima.
mozda nije bas sve onako kako nam se ovde u srbiji predstavlja, ali tuzno je predstavljati se da si drugaciji i biti ono sto nisi.

vlada logika

pre 8 godina

Vlast, a tu mislim na svaku na ovim prostorima, vrlo dobro zna koja je formula opstanka: Stalno paliti nove vatre, a stare povremeno razbuktavati. I za njih nema zime.

levac

pre 8 godina

Pa kone treba cirilica.Sta treba da cirilicom pisu natpise gradova i na uniformama policije da pise cirilicom kao kod nas u Srbiji.Pa vecu glupost nissm video.Pa nazive mesta ne citaju samo ljudi koji znaju cirilicu.Hocete turiste u Srbiji iz inostranstva a oni neznaju da procitaju ni naziv mesta u kom su stigli.Necete stici daleko.

Србија, Црна Гора и Р. Српска

pre 8 godina

Подршка за српски народ и језик у Црној Гори, подршка за праве Црногорце да истрају и сачувају сопствени језик којим је писао и Његош

max

pre 8 godina

A zar nas nisu ubedjivali da niko nije protiv Srba, srpskog jezika, vere itd. i da je to sve srpska paranoja i mitomanija? Od Hrvatske pa do Crne Gore...

Србија, Црна Гора и Р. Српска

pre 8 godina

Подршка за српски народ и језик у Црној Гори, подршка за праве Црногорце да истрају и сачувају сопствени језик којим је писао и Његош

max

pre 8 godina

A zar nas nisu ubedjivali da niko nije protiv Srba, srpskog jezika, vere itd. i da je to sve srpska paranoja i mitomanija? Od Hrvatske pa do Crne Gore...

krivovirac

pre 8 godina

Bogu hvala da su celog veka pisali latinicu, pa se tako i ,,Gorski Vijenac i Luča mikro kosmosa" pisani latinicom. Odlično, pravo je vreme i za ,,Vjeru i nevjeru"! pismo mogu da odbace ali srpske gene nikako!

IvanD

pre 8 godina

Pa kone treba cirilica.Sta treba da cirilicom pisu natpise gradova i na uniformama policije da pise cirilicom kao kod nas u Srbiji.Pa vecu glupost nissm video.Pa nazive mesta ne citaju samo ljudi koji znaju cirilicu.Hocete turiste u Srbiji iz inostranstva a oni neznaju da procitaju ni naziv mesta u kom su stigli.Necete stici daleko.
(levac, 18. jul 2015 21:58)

"...u koje su stigli."
Nepismenost je nepismenost. Na svim pismima.

vlada logika

pre 8 godina

Vlast, a tu mislim na svaku na ovim prostorima, vrlo dobro zna koja je formula opstanka: Stalno paliti nove vatre, a stare povremeno razbuktavati. I za njih nema zime.

Његош се преврће у гробу

pre 8 godina

(Ataturk, 18. jul 2015 22:12)
АтаТурче, могу само да наслутим шта би Његош рекао на твој коментар. Или урадио. Што се тиче изласка из мрака и осталих глупости које си написао, предложио бих ти да рецимо посетиш Израел, да видиш како људи чувају своју историју, своје писмо и своје "попове". Они знају да је историја наука о прошлости којом се предвиђа или у најмању руку гради боља будућност једног народа. Туристи је свеједно да ли ћеш написати "полиција" или "policija", или ћеш написати "Podgorica" или "Подгорица" - у водичима за туристе има на СВИМ језицима и писмима све што им треба од информација. Такође бих те позвао да посетиш Јапан, па да видиш како они нису променили своје писмо и своју културу због напретка. Али, теби су узор Турци и Ататурк, тако да мислим да на тебе не би имало неког ефекта да посетиш Јапан и Израел. А и не би се снашао читајући оне њихове жврљотине од слова...

NightSky

pre 8 godina

U Crnoj Gori se sprovodi antisrpska politika-ovo kažem kao državljanjka CG koja svakodnevno to gleda u svom okruženju.I da je to sramota-jeste,ali veći problem od antisrpske politike ovde je korumpirana vlast i sudstvo,propala privreda,laži i prevare vlasti koju s te pozicije niko neće svrgnuti ni narednih četvrt veka i tako dalje...Ljudi prosto nemaju više snage da se i oko pisma raspravljaju.

mircelo

pre 8 godina

što bi dukljani pisali srpskim pismom?? srbi iz c. g. pišite ćirilicom i nebrinite!! treba da budemo ponosni što imamo svoje pismo ( po nekima naj savrsenije, ) ,a dukljani. neka pišu, govore, svojim jezikom, pismom.... Ps naj fraza svih ( hrvata, bošnjaka, crnogoraca,) vole, tj. nemaju ništa protiv srba, nego. protiv cetnika?!?! samo za njihov pojam izgleda da smo 99% cetnici!! licemerje na kvadrat!!!

Cavalera

pre 8 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1017246#k16966450

Туристима је буквално свеједно јер они не могу да прочитају ни латиницу ни ћирилицу (ако не знају језик). Потпуно му је свеједно да ли пише нпр Ж или Ž, или Ч/Č. ниједно од та тих слова неће моћи да прочита, многа ни да изговори чак и ако их неким чудом правилно детектује.

Зато је грчки модел најбољи. Пишу људи својим писмом а тамо где за тим баш има потребе они напишу испод и на енглеском и то је то.

немачка

pre 8 godina

а ми у србији шта радимо? да ли ми протерујемо ћирилицу? истражујем ову тему у слободно време, деси се на б92 да буде и више од сто коментара на неки чланак и сви су латиницом! да ли је то нормално? ви-ми се стидимо свог писма! грех, срамота, глупост, незнање! немате право ништа другоме да кажете!

Crnogorac

pre 8 godina

Diplomirao sam prosle godine na Medicinskom fakultetu u Podgorici i diploma mi je cirilicom ispisana. Ako novine zele fotografiju moje diplome,mogu da im dostavim mailom i dosta vise ove anticrnogorske kampanje,cirilica je ravnopravna potpuno,ali se rijetko koristi,sto je i normalno! Sad sto prosrpske partije ,uz podrsku ruskih agenata sprovove anticrnogorsku politiku i zele da unesu tenzije u CG,to je druga stvar...

krug dvojke

pre 8 godina

prosle godine video sam u crnoj gori u knjizari njihov bukvar na cirilici sa sve novim slovima.
mozda nije bas sve onako kako nam se ovde u srbiji predstavlja, ali tuzno je predstavljati se da si drugaciji i biti ono sto nisi.

900

pre 8 godina

I latinica je Srpsko pismo.Ali to sto Milo radi je politicki i svaki drugo otklon od Srbije,razumem to,ali on ne moze prostom izmenom pisma da od CG napravi Nemce.Malo je glupo kad pogledate nauku koja kaze da je i latinica Srpsko pismo kao i cirilica a da onda dodje 1 diktator i kaze, od sutra samo latinica? Sva pisana dela iz istorije CG su na cirilici.Ali,mnogi istaknuti Srbi su koristili Srpsku latinicu,i mislim da je najbolje da oba pisma budu ravnopravna.

Botisa

pre 8 godina

@(levac, 18. jul 2015 21:58) jeli to znaci da treba i sve da bude automatski na engleskom, francuskom i nemackom (jer svi razumeju engleski, ali nemci i francuzi bi radije da govore svoj jezik jer se ne stide svog porekla). Treba li svima udovjavati? Nemam nista protvi latinice, evo i ja je koristim, ali mi je cirilica mnogo draza jer je savrseno pismo kojim malo naroda moze da se pohvali.

Ataturk

pre 8 godina

Tako je. Radimo isto sto je radio i Ataturk u Turskoj. Tursku je izvadio is mraka srednjeg vijeka tako sto je napustio arapsko pismo, modernizovao zemlju, prebacio na latinicu. Kiceraj i melodramaticne prenemaganje o nekim sredjovjekovnim tekovinama su i dovele do ratova u bivsoj SFRJ. 90% ljudi ovdje na b92 koristi latinicu. Ja cirilicu koristim kad pisem pisana slova ali to je jako rijetko. Drugo, ovaj zakon nije predlozen kao zakon za cirilicu nego zakon za zastitu srpskog pisma. A cilj je naravno, provociranje. Opozicija u Crnoj Gori se ne bavi konkretnim stvarima u zivotu nego trabunja o popovima i istoriji. Istorija je dobra nauka ali je to nauka o proslosti. Ovih dana me vise zanima buducnost. Ko hoce da koristi cirilicu i latinicu ima pravo i jedno i drugo, ali 90% ljudi koristi latinicu jer je prakticnije. Pa pogldajte po forumima samo na b92. Cak i dok citam komentare ovdje na ovu temu, vidim 7 komrntara, svi kritikuju odluku a samo su dva na cirilici.

Jova NS

pre 8 godina

A sta je sa cinjenicom da je Srbija za vreme Tadica izbacila latinicu kao ravnopravno pismo u Srbiji? To nikome ne smeta?
Cirilica je zastarelo, neprakticno pismo. Cinjenica.

IvanCG

pre 8 godina

Pročitalo vas je malo ovaj tekst. Samo komentar na naše crnogorske (srpske) političare: Kažu ugrožena demokratija i ustavno načelo ravnopravnosti latinice i ćirilice, a onda u istoj rečenici kažu takozvani crnogorski jezik. Srpski, hrvatski, crnogorski, bosanski su nastali ne iz starosrpskog nego iz staro slovenskog jezika sa prostora današnje Crne Gore ( možda je ispravno nazvati ga jednostavno crnogorski-slovenski jezik :-) )
Još nešto nije ćirilica srpsko pismo, jeste srpsko ali i crnogorsko, bosansko i hrvatsko. Nije Božić srpski nego pravoslavni i srpski i crnogorski i ruski i bugarski i rumunski i .... Nije Duklja srpska nego crnogorska pa onda ni sveti Jovan Vladimir Dukljanski nije srpski svetac nego crnogorski, jer koliko se sjećam do skora ste nas pogrdno zvali dukljanima.
Samo malo razmislite šta čitate i šta pišete po zakonima logike, a ne po zakonu istorije koju ste učili u školi. U njoj ste učili i da je Miloš na Kosovu ubio Murata :-), zar to dovoljno o istoriji ne kaže.
Pozdrav i sve najbolje za sve ljude u Republici Srbiji

levac

pre 8 godina

Pa kone treba cirilica.Sta treba da cirilicom pisu natpise gradova i na uniformama policije da pise cirilicom kao kod nas u Srbiji.Pa vecu glupost nissm video.Pa nazive mesta ne citaju samo ljudi koji znaju cirilicu.Hocete turiste u Srbiji iz inostranstva a oni neznaju da procitaju ni naziv mesta u kom su stigli.Necete stici daleko.

ja sam

pre 8 godina

Čudimo što se stvara međunacionalna mržnja, jačaju desničarske organizacije i sl. a mediji su među glavnim kricima za to. Ova vest je predstavljena u stilu "Crnogorci su protiv Srba, ovo je diskriminacija Srba i Srpstva..." Mediji moraju da imaju u vidu da su balkanske zemlje zemlje siromašnih, ljutih, frustriranih i očajnih ljudi i da su kao takve, nažalost, plodno tlo za razvoj ekstremnog nacionalizma, šovinizma pa i fašizma. Prema tome, mediji treba da doprinesu smirivanju strasti a ne da ih rasplamsavaju ovakvim bombastičnim vestima.

Petar

pre 8 godina

U Ustavu Crne Gore stoji da je u C.Gori ravnopravno Ćirilično i latinično pismo. Kakva druga zakonska i podzakonska akta tu treba da se donose? Ne beže Crnogorci od ćiriličnog pisma već beže od nasilja dokonih - opozicionih političara kojima je jedini zadatak da destabilizuju aktuelnu vlast u C.G. Setimo se samo "srpske cicvare" , "obespravljenih srpskih monaha", "torture srpskih turista" na graničnim prelazima i niza drugih optužbi st potiču iz "kuhinje" opozicionih partija koje čekaju da i9h neko sa strane dovede na vlast.

podgoricanin

pre 8 godina

potrudili se iko od velikih komentatora srBskih patriJota da procita tekst ... po Ustavu Crne Gore cirilica i latinica su ravnoprsvna pisma i sve drzavne institucije su napisane na oba pisma...

ne nasjedajte na price politicara vidite koliko gluposti je izjavio...

marko1

pre 8 godina

cujes ti ovog poslanika.. smanjenjem upotrebe cirilice, ugrozava se identitet Crne Gore? za sta ovaj poslanik prima platu...? da prica praznu pricu, uglavnom o onome sto ne donosi ekonomski progres..

budiboksnama

pre 8 godina

ma dokle vise sa identitetom u cirilici! to je jedino odlican nacin da se popale oni koji ne razlikuju jezik od pisma. a ovaj predlog je bio, valjda, sracunat na dalje produbljivanje jaza izmedju srbije i crne gore.

dzoni

pre 8 godina

jadan je narod koji pljuje na svoje porijeklo..crnogorci postaju upravo ono kako ih nazva mesic..crveni hrvati.pisem oba pisma iako sam iz hrvatske i to sa ponosom,crnogorci sramite se.i najveci od vas Njegos je isticao da je srbin.ckepi prevrtljive

Ђорго

pre 8 godina

Е боже свашта, чешће куцам на латиници, руком више шишем на ћирилици, кад читам текст не обраћам пажњу којим је писмом текст писан, али ово што се ради по Црној Гори је стварно одвратно и бљутаво. Ма кад ли само ``заврбоваше`` оног Ђукановића ... Ал` је мајстор и држи се власти преко 25 година ... 25 година !

Dane

pre 8 godina

A njima ni netreba sad ce oni malo kuran da citaju . Najgori narod na svetu su albanci sa kosova neobrazovani primitivni mislim strasno ali oni su u problemu zato sto im se stalno namece crna gora da im preuzme mesto sramota od naroda stidite se sramote svoje

Džeronimo

pre 8 godina

Neka ti Crnogorci slobodno izučavaju Njegoša kao crnogorskog književnika. Njegoš je uvek bio i biće naš, nećemo ga se, valjda, zbog tih 'stručnjaka' odreći. Kako sa Njegošem tako i sa svim ostalim što je srpsko u Crnoj Gori uključujuci narod, jezik i pismo. To naravno ne znači da im ne priznajemo državu, ali ne možemo da pojam 'srpski' svedemo na sadašnje administrativne granice Srbije, jer je on od njih širi .

Neko iz mase

pre 8 godina

Ma neka zabrane cirilicu. Al kad se za pedeset godina pokrene pitanje njihovih istorijskih velikana, izvin'te gospodo ali su oni pisali srpskim pismom i srpskim jezikom. Otac vase nacije je Milo Djukanovic, dok je Njegos srpska istorijska figura.

robin hud

pre 8 godina

Sve si pomešao ili nisi u školi do kraja učio.
O vremenima i u vremenima o kojima ti govoriš, pojam Crna Gora nije ni postojao.
Na tim prostorima nisu živeli nikakvi Crnogorci ni Bošnjaci.
U to vreme države koje su tu postojale same su se zvale Srpskim i same pisale staroslovenskim Srpskim pismom, a ne Crnogorskim.
Jedna od prvih Srpskih(a ne Crnogorskih) država bila je i Duklja.
Crnogorci se kao nacija pominju tek u 15 veku.
Ko je od koga nastao ili su Srbi i CG, zajedno došli na Balkan?
Mislim da odgovor na to pitanje, ma koliko se mi busali u grudi danas, imamo svi u našoj podsvesti.

bb

pre 8 godina

..a i zasto bi pisali cirilicom?..ne mislim da je iko manje srbin ako pise latinicom ili vise ako pise cirilicom..Cinjenica da srbi preteruju u "zastiti" svog pisma pa su cak i u Vojvodini toliko "zastitili" cirilicu na stetu svih gradjana, toliko je to daleko otislo da su cak i formulare u bankama, postanskoj sluzbi, stanicama (zeleznickim i autobuskim) kao i putokaze i nazive ulica ispisali iskljucivo cirilicom (!?)..Da se razumemo, ne zive u Vojvodini samo srbi..Dakle, podrzavam odluku crnogorskog parlamenta, sasvim je u redu..
P.S. Nisam nikada redovno koristio cirilicu, mogao bih da se sluzim tim pismom ali sada, kada mi je nametnuto, bas iz principa - necu!,..tako vaspitavam i svoje dete i savetovacu svakog da dobro razmisli o ovoj vrsti diskriminacije.

Miloš

pre 8 godina

Povraca mi se od te banana drzave u kojoj mafija vodi glavnu rec.
Ne kazem da su svi tamo antisrpski nastrojeni, ali oni koji jesu su dno dna.
Tacka.

my way

pre 8 godina

(IvanCG, 18. jul 2015 23:25)
Ajde da ne idemo sad u termine Srbi i Sloveni, imalo bi se tu sta reci o tome koji je stariji i na koga i sta se odnosi, da ne idemo ni u Rasku, Travuniju, Zahumlje...reci ti nama lepo ako je Duklja crnogorska, a ne srpska, gde su ti Crnogorci pre dolaska na Balkan koji su je stvorili, posto bi je li morali postojati onda pre Duklje i dolaska na Balkan. Gde se to spominju Crnogorci koja se naseljavaju u Vizantiji u istorijskim izvorima, kako kazes, objektivnijim od istorije koju mi ucimo?

Patria

pre 8 godina

Dokle ce nepismeni i neobrazovani koji su u osnovnoj igrali podmornice na casovima u zadnjoj klupi da lupetaju da je srpsko pismo samo cirilica. Srpsko pismo su i cirilica i latinica. To izjednacavanje cirilice sa srpstvom je cisti idiotluk. Ajd da razumem izjednacavanje cirilice i pravoslavlja, sto iako ima nekih osnova je tek glupost, ali ovo patriotsko ispiranje mozga sa cirilicom moze da prodje samo zato sto su neobrazovane napaljene budaletine preterano glasne. Pa nije ni cudo sto pobegose svi obrazovani odavde, nece da im sefuju partijske neobrazovane ****uvlake. To sa cirilicom je podjednako ludilo kao i tzv hrvatski novogovor. Cekam samo kad ce to (opet) da pocnu i kod nas kao sto su probali 1991. pa se za****li.

Svašta

pre 8 godina

Identitet jednog naroda nije pismo! nego je to jezik!!
Znači siroti Nemci, Francuzi, Englezi itd. nemaju identitet?!

Dosta mi je onih koji se brinu za moj identitet i nameću mi JEDNO pismo (pritom oba pisma koristim).

bobo mk

pre 8 godina

(robin hud, 19. jul 2015 00:32)

Po Popu Dukljaninu sloveni nisu došli na Balkan, već su tu starosedeoci.
A što se tiče ćirilice, ovakva je opstala preko hiljadu godina, od kada je Sv. Kliment Ohridski doneo uproštavajući Sv. Kirilovu glagoljicu.
Ne zaslužuje ovo prelepo pismo da bude deo dnevno političkih igara.
Po meni ne treba i ne može je zakon spašavati od zaborava, spasiće se ona sama.

Nikolajevic Petar

pre 8 godina

Cirilicu prepoznaje i Google. Dakle, ko je voli neka je i koristi. Ali ako to svet ne prepoznaje (naprimer u SAD) kako ja mogu da pisem cirilicom ako to neko ne prepoznaje. Svojim srpskim prijateljima i poznanicima ponekad saljem tekst poruke cirilicom, cisto stosa radi, ali....Vreme i okolnosti cine svoje tako da oni (mi) koji zive van Srbije vremenom izgube osecaj za cirilicno pismo. Ne mislim pri tom da je to necija zelja ili cilj, vec naprosto okolnost.

Aleksandar

pre 8 godina

@Patria

Hrvatska latinica je pocela da se koristi u Srbiji i Crnoj Gori tek posle 1918. godine. Ali s druge strane Hrvati nisu nikad hteli da prihvate cirilicu kao ravnopravno pismo.

Dux

pre 8 godina

Mi smo na satu hrvatskog jezika učili da hrvati imaju 3 pisma: Latinicu, ćirilicu i glagoljicu. Učimo glagoljicu i naravno latinicu i pitamo profesoricu zašto ne učimo ćirilicu kad je i to naše pismo, a ona samo slegne ramenima. Ja sam 92. godine u 3. razredu osnovne škole učila ćirilicu iako su je već tada izbacili iz školskog programa al smo imali dobru učiteljicu koja nas je ipak učila. Zbog nje danas znam čitati ćirilicu dok svi moji vršnjaci i oni mlađi, neznaju. Imam skoro 33 godine.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maja, Zadar, 19. jul 2015 11:43)

Svaka čast Majo-kapa dole!!!
Lep pozdrav iz BG-a!

naslov nije tacan

pre 8 godina

Naslov koji, naravno. Ije tacan jer su u CG i latinica i cirilica ustavom ravnopravni. Svako moze da koristi sta hoce. Cinjenica da ocigledno lazan naslov clanka moze ovako da popali ljude samo govori kako je lako Milosevicu bilo da preko medija ispira mozak i usmerava mrznju Srbije prema tacki koja mu u tom trenutku odgovara. Procitate naslov i onda uporedite sa cinjenicama, ali ako,padate na ovakvu ociglednu propagandu, onda znate kako ie bilo vasim roditeljima kada je Milosevic plasirao sta god je hteo preko medija. Budite objektivni u zivotu, ne padajte na propagandu sa bilo koje strane nego uvek proverite cinjenice. To je odlika intelektualaca.

ne dao bog

pre 8 godina

@ Ataturk

A sta ako uskoro Kina postane vodeca svetska sila. Da li onda treba da u ime "modernizacije" predjemo na upotrebu kineskog pisma?

Maja, Zadar

pre 8 godina

Mi smo na satu hrvatskog jezika učili da hrvati imaju 3 pisma: Latinicu, ćirilicu i glagoljicu. Učimo glagoljicu i naravno latinicu i pitamo profesoricu zašto ne učimo ćirilicu kad je i to naše pismo, a ona samo slegne ramenima. Ja sam 92. godine u 3. razredu osnovne škole učila ćirilicu iako su je već tada izbacili iz školskog programa al smo imali dobru učiteljicu koja nas je ipak učila. Zbog nje danas znam čitati ćirilicu dok svi moji vršnjaci i oni mlađi, neznaju. Imam skoro 33 godine.

mattko

pre 8 godina

att (sasar, 19. jul 2015 01:12)
Nezgodno je jos uvek reci "austrijski jezik" ali taj jezik ima sasvim drugaciju melodiku ,oscilacije,tonalitet od nemackog koji je dosta grublji i direktniji. Postoje razlike. Stvar je konvencije kako ce ko zvati jezik kojim govori jer svuda postoje varijante nista nije crno ili belo sve se preklapa ali i razlikuje.

levac

pre 8 godina

Pa kone treba cirilica.Sta treba da cirilicom pisu natpise gradova i na uniformama policije da pise cirilicom kao kod nas u Srbiji.Pa vecu glupost nissm video.Pa nazive mesta ne citaju samo ljudi koji znaju cirilicu.Hocete turiste u Srbiji iz inostranstva a oni neznaju da procitaju ni naziv mesta u kom su stigli.Necete stici daleko.

Jova NS

pre 8 godina

A sta je sa cinjenicom da je Srbija za vreme Tadica izbacila latinicu kao ravnopravno pismo u Srbiji? To nikome ne smeta?
Cirilica je zastarelo, neprakticno pismo. Cinjenica.

IvanCG

pre 8 godina

Pročitalo vas je malo ovaj tekst. Samo komentar na naše crnogorske (srpske) političare: Kažu ugrožena demokratija i ustavno načelo ravnopravnosti latinice i ćirilice, a onda u istoj rečenici kažu takozvani crnogorski jezik. Srpski, hrvatski, crnogorski, bosanski su nastali ne iz starosrpskog nego iz staro slovenskog jezika sa prostora današnje Crne Gore ( možda je ispravno nazvati ga jednostavno crnogorski-slovenski jezik :-) )
Još nešto nije ćirilica srpsko pismo, jeste srpsko ali i crnogorsko, bosansko i hrvatsko. Nije Božić srpski nego pravoslavni i srpski i crnogorski i ruski i bugarski i rumunski i .... Nije Duklja srpska nego crnogorska pa onda ni sveti Jovan Vladimir Dukljanski nije srpski svetac nego crnogorski, jer koliko se sjećam do skora ste nas pogrdno zvali dukljanima.
Samo malo razmislite šta čitate i šta pišete po zakonima logike, a ne po zakonu istorije koju ste učili u školi. U njoj ste učili i da je Miloš na Kosovu ubio Murata :-), zar to dovoljno o istoriji ne kaže.
Pozdrav i sve najbolje za sve ljude u Republici Srbiji

Crnogorac

pre 8 godina

Diplomirao sam prosle godine na Medicinskom fakultetu u Podgorici i diploma mi je cirilicom ispisana. Ako novine zele fotografiju moje diplome,mogu da im dostavim mailom i dosta vise ove anticrnogorske kampanje,cirilica je ravnopravna potpuno,ali se rijetko koristi,sto je i normalno! Sad sto prosrpske partije ,uz podrsku ruskih agenata sprovove anticrnogorsku politiku i zele da unesu tenzije u CG,to je druga stvar...

Ataturk

pre 8 godina

Tako je. Radimo isto sto je radio i Ataturk u Turskoj. Tursku je izvadio is mraka srednjeg vijeka tako sto je napustio arapsko pismo, modernizovao zemlju, prebacio na latinicu. Kiceraj i melodramaticne prenemaganje o nekim sredjovjekovnim tekovinama su i dovele do ratova u bivsoj SFRJ. 90% ljudi ovdje na b92 koristi latinicu. Ja cirilicu koristim kad pisem pisana slova ali to je jako rijetko. Drugo, ovaj zakon nije predlozen kao zakon za cirilicu nego zakon za zastitu srpskog pisma. A cilj je naravno, provociranje. Opozicija u Crnoj Gori se ne bavi konkretnim stvarima u zivotu nego trabunja o popovima i istoriji. Istorija je dobra nauka ali je to nauka o proslosti. Ovih dana me vise zanima buducnost. Ko hoce da koristi cirilicu i latinicu ima pravo i jedno i drugo, ali 90% ljudi koristi latinicu jer je prakticnije. Pa pogldajte po forumima samo na b92. Cak i dok citam komentare ovdje na ovu temu, vidim 7 komrntara, svi kritikuju odluku a samo su dva na cirilici.

marko1

pre 8 godina

cujes ti ovog poslanika.. smanjenjem upotrebe cirilice, ugrozava se identitet Crne Gore? za sta ovaj poslanik prima platu...? da prica praznu pricu, uglavnom o onome sto ne donosi ekonomski progres..

Petar

pre 8 godina

U Ustavu Crne Gore stoji da je u C.Gori ravnopravno Ćirilično i latinično pismo. Kakva druga zakonska i podzakonska akta tu treba da se donose? Ne beže Crnogorci od ćiriličnog pisma već beže od nasilja dokonih - opozicionih političara kojima je jedini zadatak da destabilizuju aktuelnu vlast u C.G. Setimo se samo "srpske cicvare" , "obespravljenih srpskih monaha", "torture srpskih turista" na graničnim prelazima i niza drugih optužbi st potiču iz "kuhinje" opozicionih partija koje čekaju da i9h neko sa strane dovede na vlast.

budiboksnama

pre 8 godina

ma dokle vise sa identitetom u cirilici! to je jedino odlican nacin da se popale oni koji ne razlikuju jezik od pisma. a ovaj predlog je bio, valjda, sracunat na dalje produbljivanje jaza izmedju srbije i crne gore.

podgoricanin

pre 8 godina

potrudili se iko od velikih komentatora srBskih patriJota da procita tekst ... po Ustavu Crne Gore cirilica i latinica su ravnoprsvna pisma i sve drzavne institucije su napisane na oba pisma...

ne nasjedajte na price politicara vidite koliko gluposti je izjavio...

Србија, Црна Гора и Р. Српска

pre 8 godina

Подршка за српски народ и језик у Црној Гори, подршка за праве Црногорце да истрају и сачувају сопствени језик којим је писао и Његош

mircelo

pre 8 godina

što bi dukljani pisali srpskim pismom?? srbi iz c. g. pišite ćirilicom i nebrinite!! treba da budemo ponosni što imamo svoje pismo ( po nekima naj savrsenije, ) ,a dukljani. neka pišu, govore, svojim jezikom, pismom.... Ps naj fraza svih ( hrvata, bošnjaka, crnogoraca,) vole, tj. nemaju ništa protiv srba, nego. protiv cetnika?!?! samo za njihov pojam izgleda da smo 99% cetnici!! licemerje na kvadrat!!!

max

pre 8 godina

A zar nas nisu ubedjivali da niko nije protiv Srba, srpskog jezika, vere itd. i da je to sve srpska paranoja i mitomanija? Od Hrvatske pa do Crne Gore...

bb

pre 8 godina

..a i zasto bi pisali cirilicom?..ne mislim da je iko manje srbin ako pise latinicom ili vise ako pise cirilicom..Cinjenica da srbi preteruju u "zastiti" svog pisma pa su cak i u Vojvodini toliko "zastitili" cirilicu na stetu svih gradjana, toliko je to daleko otislo da su cak i formulare u bankama, postanskoj sluzbi, stanicama (zeleznickim i autobuskim) kao i putokaze i nazive ulica ispisali iskljucivo cirilicom (!?)..Da se razumemo, ne zive u Vojvodini samo srbi..Dakle, podrzavam odluku crnogorskog parlamenta, sasvim je u redu..
P.S. Nisam nikada redovno koristio cirilicu, mogao bih da se sluzim tim pismom ali sada, kada mi je nametnuto, bas iz principa - necu!,..tako vaspitavam i svoje dete i savetovacu svakog da dobro razmisli o ovoj vrsti diskriminacije.

IvanD

pre 8 godina

Pa kone treba cirilica.Sta treba da cirilicom pisu natpise gradova i na uniformama policije da pise cirilicom kao kod nas u Srbiji.Pa vecu glupost nissm video.Pa nazive mesta ne citaju samo ljudi koji znaju cirilicu.Hocete turiste u Srbiji iz inostranstva a oni neznaju da procitaju ni naziv mesta u kom su stigli.Necete stici daleko.
(levac, 18. jul 2015 21:58)

"...u koje su stigli."
Nepismenost je nepismenost. Na svim pismima.

krivovirac

pre 8 godina

Bogu hvala da su celog veka pisali latinicu, pa se tako i ,,Gorski Vijenac i Luča mikro kosmosa" pisani latinicom. Odlično, pravo je vreme i za ,,Vjeru i nevjeru"! pismo mogu da odbace ali srpske gene nikako!

Његош се преврће у гробу

pre 8 godina

(Ataturk, 18. jul 2015 22:12)
АтаТурче, могу само да наслутим шта би Његош рекао на твој коментар. Или урадио. Што се тиче изласка из мрака и осталих глупости које си написао, предложио бих ти да рецимо посетиш Израел, да видиш како људи чувају своју историју, своје писмо и своје "попове". Они знају да је историја наука о прошлости којом се предвиђа или у најмању руку гради боља будућност једног народа. Туристи је свеједно да ли ћеш написати "полиција" или "policija", или ћеш написати "Podgorica" или "Подгорица" - у водичима за туристе има на СВИМ језицима и писмима све што им треба од информација. Такође бих те позвао да посетиш Јапан, па да видиш како они нису променили своје писмо и своју културу због напретка. Али, теби су узор Турци и Ататурк, тако да мислим да на тебе не би имало неког ефекта да посетиш Јапан и Израел. А и не би се снашао читајући оне њихове жврљотине од слова...

900

pre 8 godina

I latinica je Srpsko pismo.Ali to sto Milo radi je politicki i svaki drugo otklon od Srbije,razumem to,ali on ne moze prostom izmenom pisma da od CG napravi Nemce.Malo je glupo kad pogledate nauku koja kaze da je i latinica Srpsko pismo kao i cirilica a da onda dodje 1 diktator i kaze, od sutra samo latinica? Sva pisana dela iz istorije CG su na cirilici.Ali,mnogi istaknuti Srbi su koristili Srpsku latinicu,i mislim da je najbolje da oba pisma budu ravnopravna.

немачка

pre 8 godina

а ми у србији шта радимо? да ли ми протерујемо ћирилицу? истражујем ову тему у слободно време, деси се на б92 да буде и више од сто коментара на неки чланак и сви су латиницом! да ли је то нормално? ви-ми се стидимо свог писма! грех, срамота, глупост, незнање! немате право ништа другоме да кажете!

NightSky

pre 8 godina

U Crnoj Gori se sprovodi antisrpska politika-ovo kažem kao državljanjka CG koja svakodnevno to gleda u svom okruženju.I da je to sramota-jeste,ali veći problem od antisrpske politike ovde je korumpirana vlast i sudstvo,propala privreda,laži i prevare vlasti koju s te pozicije niko neće svrgnuti ni narednih četvrt veka i tako dalje...Ljudi prosto nemaju više snage da se i oko pisma raspravljaju.

krug dvojke

pre 8 godina

prosle godine video sam u crnoj gori u knjizari njihov bukvar na cirilici sa sve novim slovima.
mozda nije bas sve onako kako nam se ovde u srbiji predstavlja, ali tuzno je predstavljati se da si drugaciji i biti ono sto nisi.

Botisa

pre 8 godina

@(levac, 18. jul 2015 21:58) jeli to znaci da treba i sve da bude automatski na engleskom, francuskom i nemackom (jer svi razumeju engleski, ali nemci i francuzi bi radije da govore svoj jezik jer se ne stide svog porekla). Treba li svima udovjavati? Nemam nista protvi latinice, evo i ja je koristim, ali mi je cirilica mnogo draza jer je savrseno pismo kojim malo naroda moze da se pohvali.

ja sam

pre 8 godina

Čudimo što se stvara međunacionalna mržnja, jačaju desničarske organizacije i sl. a mediji su među glavnim kricima za to. Ova vest je predstavljena u stilu "Crnogorci su protiv Srba, ovo je diskriminacija Srba i Srpstva..." Mediji moraju da imaju u vidu da su balkanske zemlje zemlje siromašnih, ljutih, frustriranih i očajnih ljudi i da su kao takve, nažalost, plodno tlo za razvoj ekstremnog nacionalizma, šovinizma pa i fašizma. Prema tome, mediji treba da doprinesu smirivanju strasti a ne da ih rasplamsavaju ovakvim bombastičnim vestima.

Cavalera

pre 8 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1017246#k16966450

Туристима је буквално свеједно јер они не могу да прочитају ни латиницу ни ћирилицу (ако не знају језик). Потпуно му је свеједно да ли пише нпр Ж или Ž, или Ч/Č. ниједно од та тих слова неће моћи да прочита, многа ни да изговори чак и ако их неким чудом правилно детектује.

Зато је грчки модел најбољи. Пишу људи својим писмом а тамо где за тим баш има потребе они напишу испод и на енглеском и то је то.

Svašta

pre 8 godina

Identitet jednog naroda nije pismo! nego je to jezik!!
Znači siroti Nemci, Francuzi, Englezi itd. nemaju identitet?!

Dosta mi je onih koji se brinu za moj identitet i nameću mi JEDNO pismo (pritom oba pisma koristim).

Patria

pre 8 godina

Dokle ce nepismeni i neobrazovani koji su u osnovnoj igrali podmornice na casovima u zadnjoj klupi da lupetaju da je srpsko pismo samo cirilica. Srpsko pismo su i cirilica i latinica. To izjednacavanje cirilice sa srpstvom je cisti idiotluk. Ajd da razumem izjednacavanje cirilice i pravoslavlja, sto iako ima nekih osnova je tek glupost, ali ovo patriotsko ispiranje mozga sa cirilicom moze da prodje samo zato sto su neobrazovane napaljene budaletine preterano glasne. Pa nije ni cudo sto pobegose svi obrazovani odavde, nece da im sefuju partijske neobrazovane ****uvlake. To sa cirilicom je podjednako ludilo kao i tzv hrvatski novogovor. Cekam samo kad ce to (opet) da pocnu i kod nas kao sto su probali 1991. pa se za****li.

dzoni

pre 8 godina

jadan je narod koji pljuje na svoje porijeklo..crnogorci postaju upravo ono kako ih nazva mesic..crveni hrvati.pisem oba pisma iako sam iz hrvatske i to sa ponosom,crnogorci sramite se.i najveci od vas Njegos je isticao da je srbin.ckepi prevrtljive

vlada logika

pre 8 godina

Vlast, a tu mislim na svaku na ovim prostorima, vrlo dobro zna koja je formula opstanka: Stalno paliti nove vatre, a stare povremeno razbuktavati. I za njih nema zime.

Nikolajevic Petar

pre 8 godina

Cirilicu prepoznaje i Google. Dakle, ko je voli neka je i koristi. Ali ako to svet ne prepoznaje (naprimer u SAD) kako ja mogu da pisem cirilicom ako to neko ne prepoznaje. Svojim srpskim prijateljima i poznanicima ponekad saljem tekst poruke cirilicom, cisto stosa radi, ali....Vreme i okolnosti cine svoje tako da oni (mi) koji zive van Srbije vremenom izgube osecaj za cirilicno pismo. Ne mislim pri tom da je to necija zelja ili cilj, vec naprosto okolnost.

Dane

pre 8 godina

A njima ni netreba sad ce oni malo kuran da citaju . Najgori narod na svetu su albanci sa kosova neobrazovani primitivni mislim strasno ali oni su u problemu zato sto im se stalno namece crna gora da im preuzme mesto sramota od naroda stidite se sramote svoje

Miloš

pre 8 godina

Povraca mi se od te banana drzave u kojoj mafija vodi glavnu rec.
Ne kazem da su svi tamo antisrpski nastrojeni, ali oni koji jesu su dno dna.
Tacka.

robin hud

pre 8 godina

Sve si pomešao ili nisi u školi do kraja učio.
O vremenima i u vremenima o kojima ti govoriš, pojam Crna Gora nije ni postojao.
Na tim prostorima nisu živeli nikakvi Crnogorci ni Bošnjaci.
U to vreme države koje su tu postojale same su se zvale Srpskim i same pisale staroslovenskim Srpskim pismom, a ne Crnogorskim.
Jedna od prvih Srpskih(a ne Crnogorskih) država bila je i Duklja.
Crnogorci se kao nacija pominju tek u 15 veku.
Ko je od koga nastao ili su Srbi i CG, zajedno došli na Balkan?
Mislim da odgovor na to pitanje, ma koliko se mi busali u grudi danas, imamo svi u našoj podsvesti.

Džeronimo

pre 8 godina

Neka ti Crnogorci slobodno izučavaju Njegoša kao crnogorskog književnika. Njegoš je uvek bio i biće naš, nećemo ga se, valjda, zbog tih 'stručnjaka' odreći. Kako sa Njegošem tako i sa svim ostalim što je srpsko u Crnoj Gori uključujuci narod, jezik i pismo. To naravno ne znači da im ne priznajemo državu, ali ne možemo da pojam 'srpski' svedemo na sadašnje administrativne granice Srbije, jer je on od njih širi .

Neko iz mase

pre 8 godina

Ma neka zabrane cirilicu. Al kad se za pedeset godina pokrene pitanje njihovih istorijskih velikana, izvin'te gospodo ali su oni pisali srpskim pismom i srpskim jezikom. Otac vase nacije je Milo Djukanovic, dok je Njegos srpska istorijska figura.

Ђорго

pre 8 godina

Е боже свашта, чешће куцам на латиници, руком више шишем на ћирилици, кад читам текст не обраћам пажњу којим је писмом текст писан, али ово што се ради по Црној Гори је стварно одвратно и бљутаво. Ма кад ли само ``заврбоваше`` оног Ђукановића ... Ал` је мајстор и држи се власти преко 25 година ... 25 година !

Dux

pre 8 godina

Mi smo na satu hrvatskog jezika učili da hrvati imaju 3 pisma: Latinicu, ćirilicu i glagoljicu. Učimo glagoljicu i naravno latinicu i pitamo profesoricu zašto ne učimo ćirilicu kad je i to naše pismo, a ona samo slegne ramenima. Ja sam 92. godine u 3. razredu osnovne škole učila ćirilicu iako su je već tada izbacili iz školskog programa al smo imali dobru učiteljicu koja nas je ipak učila. Zbog nje danas znam čitati ćirilicu dok svi moji vršnjaci i oni mlađi, neznaju. Imam skoro 33 godine.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maja, Zadar, 19. jul 2015 11:43)

Svaka čast Majo-kapa dole!!!
Lep pozdrav iz BG-a!

Maja, Zadar

pre 8 godina

Mi smo na satu hrvatskog jezika učili da hrvati imaju 3 pisma: Latinicu, ćirilicu i glagoljicu. Učimo glagoljicu i naravno latinicu i pitamo profesoricu zašto ne učimo ćirilicu kad je i to naše pismo, a ona samo slegne ramenima. Ja sam 92. godine u 3. razredu osnovne škole učila ćirilicu iako su je već tada izbacili iz školskog programa al smo imali dobru učiteljicu koja nas je ipak učila. Zbog nje danas znam čitati ćirilicu dok svi moji vršnjaci i oni mlađi, neznaju. Imam skoro 33 godine.

bobo mk

pre 8 godina

(robin hud, 19. jul 2015 00:32)

Po Popu Dukljaninu sloveni nisu došli na Balkan, već su tu starosedeoci.
A što se tiče ćirilice, ovakva je opstala preko hiljadu godina, od kada je Sv. Kliment Ohridski doneo uproštavajući Sv. Kirilovu glagoljicu.
Ne zaslužuje ovo prelepo pismo da bude deo dnevno političkih igara.
Po meni ne treba i ne može je zakon spašavati od zaborava, spasiće se ona sama.

mattko

pre 8 godina

att (sasar, 19. jul 2015 01:12)
Nezgodno je jos uvek reci "austrijski jezik" ali taj jezik ima sasvim drugaciju melodiku ,oscilacije,tonalitet od nemackog koji je dosta grublji i direktniji. Postoje razlike. Stvar je konvencije kako ce ko zvati jezik kojim govori jer svuda postoje varijante nista nije crno ili belo sve se preklapa ali i razlikuje.

naslov nije tacan

pre 8 godina

Naslov koji, naravno. Ije tacan jer su u CG i latinica i cirilica ustavom ravnopravni. Svako moze da koristi sta hoce. Cinjenica da ocigledno lazan naslov clanka moze ovako da popali ljude samo govori kako je lako Milosevicu bilo da preko medija ispira mozak i usmerava mrznju Srbije prema tacki koja mu u tom trenutku odgovara. Procitate naslov i onda uporedite sa cinjenicama, ali ako,padate na ovakvu ociglednu propagandu, onda znate kako ie bilo vasim roditeljima kada je Milosevic plasirao sta god je hteo preko medija. Budite objektivni u zivotu, ne padajte na propagandu sa bilo koje strane nego uvek proverite cinjenice. To je odlika intelektualaca.

my way

pre 8 godina

(IvanCG, 18. jul 2015 23:25)
Ajde da ne idemo sad u termine Srbi i Sloveni, imalo bi se tu sta reci o tome koji je stariji i na koga i sta se odnosi, da ne idemo ni u Rasku, Travuniju, Zahumlje...reci ti nama lepo ako je Duklja crnogorska, a ne srpska, gde su ti Crnogorci pre dolaska na Balkan koji su je stvorili, posto bi je li morali postojati onda pre Duklje i dolaska na Balkan. Gde se to spominju Crnogorci koja se naseljavaju u Vizantiji u istorijskim izvorima, kako kazes, objektivnijim od istorije koju mi ucimo?

Aleksandar

pre 8 godina

@Patria

Hrvatska latinica je pocela da se koristi u Srbiji i Crnoj Gori tek posle 1918. godine. Ali s druge strane Hrvati nisu nikad hteli da prihvate cirilicu kao ravnopravno pismo.

ne dao bog

pre 8 godina

@ Ataturk

A sta ako uskoro Kina postane vodeca svetska sila. Da li onda treba da u ime "modernizacije" predjemo na upotrebu kineskog pisma?