Subota, 18.07.2015.

20:18

"Diplomatski poraz od Srbije ostavio gorak ukus"

Hrvatska je doživela diplomatski poraz od Srbije što ostavlja gorak ukus proslave 20 godina od "Oluje", piše riječki “Novi list”, dodajući da boli neučešće SAD.

Izvor: Tanjug

"Diplomatski poraz od Srbije ostavio gorak ukus" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 8 godina

"Problem parade je nastao nakon što su u Srbiji priređene vojna parada i vježba za Putina, to se u hrvatskoj visokoj politici doživljelo kao provokacija i prijetnja, nakon toga se osmislila i vojna parada u Zagrebu."

Znate kako ja ovo čitam? Izgovor. Ili alibi.

SDP-ove vlade uvek moraju pokazati da su hrvatske više nego HDZ-ove, jer prirodno nisu desničarske, a kako drugačije to dokazati nego koristeći Srbe i/ili Srbiju.

I sada je ta genijalna "visoka politika" smislila da je uvlakačka parada Putinu (nije bilo nikakve vežbe) povodom 70 godina od kraja II svetskog rata "provokacija" prema Hrvatskoj. Pa niko nije ni pomislio na Hrvatsku, nego kako da nam drug Putin pusti još malo gasa, kupi još neki NIS, Fiat 500L, voće, povrće...

Moram da kažem da je Hrvatska jako dobro uradila posao i i dalje ga radi na otuđivanju Srba od svega što ima veze sa Hrvatskom i držanjem na distanci, da potpuno mogu da zamislim da sutra dođu vanzemaljci i premeste Hrvatsku na drugu planetu, mi to ne bismo znali. Zaista, Hrvatska nam nije tema, imamo svoje probleme.

šahmat

pre 8 godina

(Top gun, 19. jul 2015 11:54)

Tako je, ja bih dodao da nam Amerikanci kroje sudbinu kako god hoće i pritom se zabavljaju, dok smo mi, kao i Hrvati samo lutkice iz pozorišta. Međusobno se prepucavamo i okrivljujemo, a ne znamo (ili često zaboravljamo) da neko "iznad" pomera konce.

Alex

pre 8 godina

Kakva crna pobjeda srpske diplomatije.
Ovo sa srpskom diplomatijom nema blage veze. Prije nekoliko mjeseci Papa Franjo je zaustavio proglasenje Stepinca jer mu je bitniji ekumenizsm nego da naljuti hrvate zbog kontroverznog kardinala. Sada je zapadu bitnije gdje ce se srbija odrediti nego da groteska od hrvatske parade. Pogotovo tim prije jer je izbor datuma glupost hrvatske politicke elite

ništa lično

pre 8 godina

Potpuno interesantna situacija - hrvati poraženi (od Srbije) a mi srbi ne osećamo ukus pobede nego samo gorčinu...
Glup je svako ko ne shvata da u EX YU ratovima nema pobednika. Stoga je glupo da Hrvatska slavi pobedu kad su tog dana proterali preko 200 000 svojih građana. To objektivno nije pobeda nego poraz i to pre svega poraz ljudskosti i zdravog razuma.
Jedini koji su avgusta 1995 pobedili su amerikanci, osvojili su još jednu važnu etapu u njihovom nadmetanju sa Rusijom za mesto svetskog lidera. Hrvati od te pobede ništa nemaju i nikad neće ni imati osim lažne slike o sopstvenoj veličini koja će im se pre ili kasnije olupati o glavu. Naravno, nije na Srbiji da na silu usrećuje hrvate i da ih priziva istorijskim istinama niti je to Srbija i pokušala da uradi nego je identično hrvatskoj, naivna srpska politika malo zaigrala na kartu sopstvenog značaja za region a sve u svetlu ruskog vaskrsa kao svetske supersile. Znači, braćo hrvati, ništa lično, bio je to trenutak naše slabosti...
Svet je ponovo multipolaran, što pre to hrvati shvate to će imati manje blamaže. Hrvatska politika ne može da parazitira na mitu o "ispravnosti borbe" i Milošević Tuđman zabludama, sada su ipak deo uređene Evrope i morali bi da pokažu da umeju daleko više i bolje ako ne žele da im nemci jednog dana prirede croexit i da se nađu nedaj bože na milosti i nemilosti politike nekog od suseda.

Dux

pre 8 godina

Medina,

Mi smo teritoriju Republike Srpske Krajine, protiv vas Hrvata i branili do 95-sami! Bez ičije pomoći i u manjini. Dok vi, da budemo iskreni, sve svoje zasluge za proterivanje nas Srba treba da prepišete američkim tajnim službama, zvaničnoj američkoj administraciji i vojski koja je učestvovala u vašem planiranju kao i mnogim drugim zemljama širom sveta koje su vas u to vreme podržavali, zarad NE VAŠIH nego NJIHOVI INTERESA! To je vaš uspeh, što se tiče tog tvog argumenta o vama KAKO DIŠETE KAO JEDNO???!!!!!

Pitao bih te, da nas 10-toro Srba krene na tebe, bili ti nas čekala sa kavom i keksima u ruci???? Znači-nas je bilo, ali je vas bilo mnogo više uz stranu pomoć-tačka!

Krajišnici, za razliku od vas, nisu imali podršku JNA te 95, inače da su kojim slučajem imali, situacija na terenu bi se završila na potpuno drugačiji način-u to mi Srbi ne sumnjamo! Sama činjenica da su isti ti Krajišnici držali svoje položaje 4 godine, znatno slabili, i opkoljeni vama višebrojnijima, govori u prilog našoj SRPSKOJ hrabrosti i žilavosti!!

A za vaše slavlje??? Naravno da vama Hrvatima nijedna druga zemlja ne može zabraniti to što vi slavite-to nije diskusija ove rasprave. Ali samim tim što mi ne slavimo razaranje i uništavanje koje se desilo na SVIM ZARAĆENIM STRANAMA I U SVIM NARODIMA koji su izgubili svoje najmilije, govori najviše o nama Srbima kao narodu, nego a vama, vašem ujedinjenju i slavlju!!!

Maja, Zadar

pre 8 godina

Zatrovani smo svi, s jedne i s druge strane, neistinama i poluistinama. Nije vrime za slavlje i trošenje para. Ljudi gladuju. Dok se povjesničari svih ex yu država ne sastanu i dogovore oko prave istine, nema tu sriće.

Top gun

pre 8 godina

"Posebno bolno je drzanje Americke strane" naivni Hrvati su tek sad shvatili da Amerikanci negledaju stvar na isti nacin kao oni.
Ameri su bombardovali bivse saveznike vise puta i prisluskuju svoje saveznike.
Oni gledaju samo svoje interese i oni ce odmah da zabodu noz u ledja"savezniku" ako je to njima u interesu.

D61

pre 8 godina

Aman, kakav cirkus, postoje tone dokumenata da su Milošević i Tudjman dogovorili "ukidanje" države u državi, vrlo logičan potez. A to što su hrabri Krajišnici zbrisali i natovarili nam se na vrat više deluje kao Slobina osveta narodu koji nije želeo sukob sa bivšom bratskom Hrvatskom.

Humanoid

pre 8 godina

Koji diplomatski poraz? Stvarno mislite da je malog od Slobe netko slušao?
(zz, 18. jul 2015 20:43)

Veoma moguće da i nije, ali standardno promašivate poentu. Stvar je u tome da niko ne želi paradirati u slavu etničkog čišćenja. Niko! Sve drugo je nevažno.

Petar S.

pre 8 godina

Amerikanci nisu zaborvavili da je na traktor morao da sedne Pitar Galbrajt (Ambasador SADa), da Hr vojska ne bi napravila vise zlocina. A bi, DA im je dozvoljeno. "Oluja" je JAKO bilzu 'GENOCIDA' u Srebrenicu i to Ameri znaju.

S' druge strane Hr imaju vod (moda cetu, nisam siguran) Vojne policije u Afganistanu, pa ajd' da posalju nesto, ali da se previse ne eksponiraju.

Za ove "Istoricare",
Cija je zemlja u Krajini. Ta zemlja je DATA SRBIMA (koji su bezali od Turaka) od strane Kraljice MAJRIJE TEREZIJE, da oforme 'VOJNU KRAJINU' da bi branili juzne granice kraljevstva od Turaka. Za to su dobili velike povlstice,

Treba procitati Rezoluciju SB UNa 1244, da bi shvatili da je to svojevrsna pobeda. To sto se ta R ne sprovodi, je pitanje za drugoga. ALI U TRENUTKU potpisivanja to jeste bila Pobeda.

Obelezavanje Bitke na Kosovu 1389, nije NISTA MANJE "cudno" od obelezavanja ANZAC-a. ANZAC je dan koji obelezava dan iskrcavanja AU I NZ vojske na Galiolju (u okviru Britanske 1915), a koji je oformio
NACIONALNI IDENTITET Australije i Novog Zelanda, i koji se kao takav SLAVI.

Nakon kosovskog boja Srbija je jos 80 godina bila slobodna. Okupirana je TEK 80 godina kasnije padom Smedereva. DA nije bilo kosovskog boja, Srbija bi dans bila STO POSTO AZIJA.
...

Prebogati levičari

pre 8 godina

Postoji i druga Hrvatska, kao što je postojala i 45-te, nisu svi bili ustaše, kao što je 91-e postojala druga Srbija ali nisi mogao protiv komunističko socijalističkog hibrida. Proslava Oluje je dno dna, da su odabrali neki normalan datum napravili bi lepu žurku, možda bi čak i Dačić otpevao koju pesmicu, nije to diplomatska pobeda Srbije, to je moralna pobeda čovečanstva.

Ja

pre 8 godina

Mozda je u prethodnih dva meseca bilo i relevantnijih vesti za ovakav komentar ali...
Sve mi se cini da se opet podgreva vatra ispod balkanskog lonca, al mi nikada nece biti jasno kako narod sa ovih prostora uvek izgori za kratko vreme. Gde je mozak?

ST čitaoc

pre 8 godina

Gorak okus su ostavili ratovi 90ih, kao i činjenica da se i 20 godina nakon njih još ne možemo dogovoriti. Gorak okus će proći kada srpski i hrvatski predsjednik ili premijer polože vijence u Vukovaru a onda i za žrtve u krajini.

Problem parade je nastao nakon što su u Srbiji priređene vojna parada i vježba za Putina, to se u hrvatskoj visokoj politici doživljelo kao provokacija i prijetnja, nakon toga se osmislila i vojna parada u Zagrebu. Sada će nakon ovoga slijediti slijedeći diplomatski boj... na Balkanu ništa novo.

narodna-skupština-1928

pre 8 godina

...Poslednja kolonizacija ja bila od strane srpske kraljevine, te nije ni cudo da upravo nas najvise i mrze...
(Bojan, 18. jul 2015 23:17)

Kao iz filma "Montevideo": "Nit je on engleski kralj, nit su Hrvati i Slovenci crnci. Ima jednog dana uši da nam pojedu zbog ovog."
Sve, baš sve je time rečeno.

Josarian

pre 8 godina

Brojanje "krvnih zrnaca" nikada dobra donelo nije, ali, kada smo kod podataka, interesantan bi bio procenat srpskog zivlja u gradu Vukovaru 1990.

sio mu ga djura

pre 8 godina

boli ih sto niko ne dolazi pa je najlakse da im srbi budu krivi. da mogu opet po njima da gade umesto da se pogledaju u ogledalo.

nije bilo nikakve srpske diplomatske inicijative. to su izmislili progonitelji da bi se osecali zrtvama

Srpska se truba s Kosova čuje

pre 8 godina

Ne volim što Hrvati slave ,ali ih razumem.
Kada bi mi oslobodili Kosovo i usput proterali Albance, da li bi slavili? Ne da bi slavili, nego bi bilo ludilo na ulicama. Zamisli, srpsko Kosovo. Nema Albanaca, samo Srbi. Albanci pobegli i još bolje, naselili se baš u Hrvatsku. Pa bila bi Guča svaki dan.
Ne bi rekli , "Hej, pa nije u redu da etnički očistimo Kosovo, i oni su naši građani".

Druga je stvar to sto su Hrvati licemeri pa se sad prave i da su antifašisti. Cela Hrvatska im bila u partizanima, a bacali cveće Nemcima kad su ušli u Zagreb. Kolinda drži govor u Srebrenici, a ode u Jasenovac da je niko ne vidi.

ivan

pre 8 godina

Jeste,

sad ce bas svi da slave i proslavljaju 'Oluju' kad je jedan ubica Hrvata iz 1945 i KPJ porazio hrvatske pripadnike KPJ druge veroispovesti.

Oladite malo, ostavite te Vase hrvatsko-bosanske pokolje i gradjanske ratove za sebe...

Tudjman je ratni zlocinac i iz 1944-5. i iz kasnijih perioda... Titova skola!

Tacka!

biraz

pre 8 godina

(pas ćaću, 18. jul 2015 23:13)
Vi ne mozete ni 700.000 na izbornom spisku da sastavite, a kamoli neko da Srbi nadju toliki broj da oteraju.
Ako je neko bio proterivan to su ga mozda tukle Alijine snage u Hercegovini, a danas te vase komsije ne mozete da smislite, skoro da ih mrzite vise nego nas. A kad EU bude krenula da samara da vratite imovinu i obestetite raseljene kukacete sto ste ih terali na prvom mestu.

pg

pre 8 godina

pod broj jedan srbija je oslobodila danasnju teritoriju hrvatske 1918. pod dva, ljudi sa prostora sadasnje slovenije i hrvatske(tada se zvala drzava slovenaca, hrvata i srba) su poslali zahtjev za ujedinjenje srpskom kralju koji on prihvata i tako nastaje kraljevina srba hrvata i slovenaca. pod tri, u drugom svjetskom ratu pobjedjuju partizani( 70% partizana su cinili srbi najmanje) koji prave danasnje granice i koji garantuju srbima iz hrvatske da se bez njihove volje hr ne moze odbojiti od jugoslavije. dakle, oslobodimo vas, damo vam sto vam ne pripada, uzmete sto vam ne pripada, mi se pobunimo, vi nas protjerate. slavite braco i prilici vam.

ginkoc

pre 8 godina

''Vojne parade, koliko se ja razumem, su stvar diktatura, komunizma,avtokratskih perspektiva kao što su Turska, Belorusija, Azerbadjan...ne mogu se sjetiti, da je u Europi nakon pridruživanja neko imao vojnu paradu, halo hrvati bezveze se promovišete sa željezom inače smatram, da če previše kiča biti na cesti, da bi se odazvali međunarodni igrači, parada je vredna pažnje ako se ti država zove Rusija,Kina,Amerika ili Arabija.
(LoboSonora, 18. jul 2015 21:30)''

Prvo razmisliti prije nego bubneš i izblamiraš se.Pa šta je bilo onda u Srbiji kada je Putin dolazio?? Slet..

Zec

pre 8 godina

Hrvatski kraljevi, tisucljetna povijest i najveci praznik ju unistenje Srba
od 1941-91-95. Da sam Hrvat to nebi nikad slavio, ako nema sta pametnije, sta ima tu da se slavi. Jel pravite kolace i decu vodite na sladoled?

marko

pre 8 godina

Glavni problem je sto je Hrvatska pobegla BIH i Srbiji 50 godina . EU to ne voli jer to otvara vrata svim mogucim ekstremizmima . U srcu Europe .

Kakva vrućina

pre 8 godina

Čitam vaše komentare i treba da konstatujemo činjenice. Hrvatske novine su objavile ovaj tekst, ne srpske. Niko u Srbiji ne likuje da je ovo pobeda srpske diplomatije, nego se ovde govori o porazu hrvatske doplomatije. Dacic ne mmože da utiče na odluke drugih država, to su njihove odluke, tako da problem treba da traže kod sebe, a ne u Srbiji. Da li je u pitanju sramota ili nastaje najnoviji svetski poredak gde balkanske lokal patriotske manifestacije ovoga tipa vise nisu nikome interesantne, to treba da procene umne glave srpske i hrvatske diplomatije. Na kraju cemo svi biti deo neke unije u koju ce nas ugurati gde ni nama samima ove manifestacije nece biti bitne nego gola egzistencija i briga o porodici

Zurkolomac

pre 8 godina

To vam je ljudi cuvena i svetski priznata "tisucljetna kultura". Onaj ko je tamo na zalost ziveo pre rata seca se njihovih "mirnih i tihih prosjeda pucanstva" gde je podivljala i degenerisana populacija mahala zastavama sa kukastim krstovima i slikama ante pavelica.Onda su poceli dizati u vazduh objekte ciji su vlasnici bili Srbi (kafici, restorani itd), onda su krenuli sa proterivanjima i ubijanjem civila i na kraju sa napadima na JNA. Sta su sve radili dobro su prosli...

zigot

pre 8 godina

ok...milosevic sa svojim srpskim nacionalizmom je izprovocirao, a hrvati su zapoceli rat...jeste, rat se vodio na hrvatskoj teritoriji.. ali rat je bio gradjanski rat ciji je rezultat masovni eksodus srba... to je jednostavno cinjenica... hrvatska je etnicki cista zemlja - toliko o tome

Legionar

pre 8 godina

Ajde ajde,pobeda srpske diplomatije nije nego.Ovde je rec o klasicnom pozicioniranju Amera i Rusa.Da se razumemo,cim Srbija odluci na koju ce stranu (ODKB ili NATO) bice drugacije.Amerima nesto da bude sramota ili da ih je diplomatska aktivnost Srbije u necemu sprecila...suvise smesno.

Fota

pre 8 godina

Hrvati. Sve o njima je stalo u "sinu tisućljetne kulture". Slavili bi oni i datum proglašenja NDH , kanonizovali bi Stepinca i ko zna šta još da čak i Nemce nije blam od njih.

M

pre 8 godina

Koliko se secam "oluja " je okarakterisana u savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija kao udruzena zlocinacka akcija sa ciljem proteririvanja nehrvatskog stanovnista. Ko rece`da nije osudjena? Jeste, i to kako. Toliko o proterivanju staraca i dece. Sve se vraca sve se placa...

Sustinsko pitanje

pre 8 godina

91. Nije Srbija napala Hrvatsku, nego je Hrvatska napala Srbe u Hrvatskoj.. Sto je govorio i Josip Boljkovac, pa su ga zatvorili sa 95 godina zbog toga

pas ćaću

pre 8 godina

Vi imate svoju istinu, bošnjaci svoju, Albanci svoju. Nažalost, sve druge istine ne dolaze na vaše portale, stoga nije čudo da vidite samo ono što želite viditi i čuti. No, činjenice govore suprotno. U Hrvatskoj je na početku 92. bilo oko 700.000 izbjeglica, svih osim Srba. Eto, samo što su Hrvati vratili istom mjerom, samo ne u tolikom broju. Pravdoljubcima na znanje.

Filip

pre 8 godina

Srbi su zrtvovali Krajnu za RS a Hrvati Hrvate u Posavini i Bosni za RSK. Ne mozes na dva fronta posebno tako razvucena. Bosnjaci su dobili Sarajevo sve je imalo svoju cenu

osica

pre 8 godina

markonb

Ne pravite se nevešti, odlično znate da su bile neravnopravne snage, da su imale upletene prste i amerika i druge države na strani Hrvatske. Nije bilo 1 na. 1, jer da jeste sigurno se ne bi zavrsilo kako se zavrsilo.

Milutin

pre 8 godina

Vi imate svoju istinu, bošnjaci svoju, Albanci svoju. Nažalost, sve druge istine ne dolaze na vaše portale, stoga nije čudo da vidite samo ono što želite viditi i čuti. No, činjenice govore suprotno. U Hrvatskoj je na početku 92. bilo oko 700.000 izbjeglica, svih osim Srba. Eto, samo što su Hrvati vratili istom mjerom, samo ne u tolikom broju. Pravdoljubcima na znanje.(pas ćaću, 18. jul 2015 23:13)

Neznam odakle ti ta brojka ali i da je istinita, Srbi neslave oslobođenje Vukovara i proterivanje tih Hrvata. Za nas je tuga ljudska teška ma o kom čoveku da se radi.

miksajlo

pre 8 godina

zar nije tako @ dobila je prvi balkanski rat, drugi balkanski rat, prvi svetski rat i 95e smo odbranili REPUBLIKU SRPSKU!!!!!!!! Ako nisi znao/la

Melenci

pre 8 godina

medina,kako su je mogli odbraniti,vilama i motikama!A od koga da je brane?Dakle vi ste ih napadali sa vasih 135000 vojnika!Egzodus je u pitanju!To sto disete kao jedan je pohvalno i dobro za zemlju.Isto tako i mi disemo kada su izbeglice u pitanju!Mi jesmo mi njih primili ali njihovim mukama tu nije bio kraj!Pocev od kolektivnih smestaja raznih bonova za hranu,deca gola bosa u skoli...........

Danubewalker

pre 8 godina

Malo je traumaticno kada ti je najsvecaniji praznik u "povijesti" onaj od pre 20 godina.Doduse,to i jeste jedini rat koji je ova lepa zemlja dobila,pa razumem donekle tu euforiju.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

E jesmo sila diplomatska.
(Alias, 18. jul 2015 21:11)

Zar nismo? Pa tako smo i NATO pobedili onomad...a i Osmanlije, zapravo, 1389.g samo im to niko nije rekao, pa mučenici misle da su oni glavne baje. Sreća njihova što smo mi skromni....

Medina

pre 8 godina

Jokic,

Ako smo izvrsili agresiju na vasu zemlju, zast je Krajisnici nisu onda branili? Zast ne branis nesto sto je tvoje?
Vi ste dakle svoje vekovno ognjiste prepustili drugom. Kak je to onda vase?
Ne mozes govoriti ovo je zemlja mog pradide, mog dide, mog cace, moja zemlja i onda samo pobjeci i ne pokusati odbraniti ono sto smatras svojim... Nije opet i da nije imao tko, bilo je ljudi no nije bilo volje...

Sto se tice Amerike, Europe i ostalih... Sve i da nam narede da ne mozemo slaviti oslobodjenje Hrvatske i kraj tog *ebenog rata, mi bi opet slavili... Nitko nas ne bi sprijecio, tek bi onda inat proradio... Mi Hrvati nekad se medjusobno ne slazemo, ali kad treba DISEMO KAO JEDAN...

Bojan

pre 8 godina

Kapiram hrvate, celo svoje postojanje su ziveli kao necija kolonija.
Poslednja kolonizacija ja bila od strane srpske kraljevine, te nije ni cudo da upravo nas najvise i mrze.
Negde ih iskreno i zalim.

Milutin

pre 8 godina

Niti je tu bilo nekog moćnog lobiranja od strane Srbije niti je Dačić toliko bitan faktor, da njegov poziv telefonom menja sve. Jednostavno ti ljudi su pogledali u ogledalo i upitali se mogu li spavati mirno od pogleda 220000 proteranih Srba na traktorima. Meni nije jasno kako u Hrvackoj ljudi imaju stomak za tako nešto. Srbi su činili s*anje kao i svi drugi i sada nam predstoje decenije kajanja. Ali nikome u Srbiji i RS nepada napamet da likuje nad zločinima. Ogromna većina nas nije odobravala zločin za vreme rata. Zato zločinci (bar sa ove strane) su sve činili tajno od sopstvenog naroda (nisu se hvalili trofejima kao neki). A kad je narod saznao za zločine sve do samog Miloševića smo poslali u Hag. Čast Srpskog vojnika je bitnija i od njegovog života.

Melenci

pre 8 godina

Til,i iz ranijih komentara sam primetila da nemas bas nikakav osecaj za izbeglice.Vukovar je razoren iz ciste pakosti i nemoci,a povrh svega i opljackan,secam se.Jeste tuzno i idiotski.Vecina tih "junaka" je procesuirana,neki nisu medju zivima,a ako je neko zaostao sigurno ce odgovarati.Bar su srbi odgovarali u Hagu kao niko.Uvredljivo je licitirati brojevima kada su ljudi u pitanju,ali nista se ne moze uporediti sa masovnim etnickim ciscenjem,egzodusom.Ne pricam kako e Hrvatska kriva sto slavi,nego o nama srbima koji taj dan ne mozemo slaviti,koji za nas tuga i zalost.Bar da ste za 20g vratili bar polovinu tih ljudi neduznih,da ste ih proverili i vratili u svoje kuce.Da kad slavite u nekom govoru mozete da kazete,vratili smo te ljude srbe u domove koje su sami izgradili.Vi to ne mozete da kazete i boli vas uvo za to.Nije bio 2svetski rat pa da ako je jedan clan porodice bio u partizanima nemci i ustase pobiju celu familiju,nekad i spale selo!

Cobra

pre 8 godina

A,kad se setim,kako su Hrvati bili u šoku,kad je Šešelj čestitao dan oslobođenja Vukovara.Pa,su u Evropskom parlamentu donosili rezoluciju o njemu.
E,vidite Hrvati,tako se i Srbi osećaju kad vi slavite Oluju.Da nije bilo etničkog čišćenja i zločina u toj operaciji,imali bi puno pravo da to slavite.
Ovako ste sami sebi napravili problem.To vide i vaši saveznici,pa su zato odbili da učestvuju na toj paradi.

dimilo

pre 8 godina

@pinokio Ja živim na granici sa HR i imam vijesti i sa jedne i sa druge strane. Mnogo se razlikuju. Nije bitno da li će doći vojska ili general na proslavu. Bitno je da neko dođe. SAD šalju svoje ljude u HR na proslavu. I ostale zapadne države šalje svoje ljude na proslavu. To znači da oni poštuju i priznaju Oluju kao legalnu akciju. I nemojte molim Vas o našoj diplomatiji. Izgubili smo sve što se izgubiti može zahvaljujući diplomatiji koju je vodio SPS.

NLO

pre 8 godina

Oluja nije poraz Srbije, Srbija nije ucestvovala u tom ratu, to je poraz hrvatske jer su jos jednom posle 50ak godina, ovoga puta uglavnom proterivanjem, ali ne i ne ubijanjem, pobedili svoje sugradjane Srbe koji samo nisu zeleli da se jos jednom probude u NDH, tako da sve dok hrvati ne shvate da im Srbi nisu neprijatelji nece biti ni mira na ovim prostorima, a sudeci po ovim usijanim glavama u hrvatskoj, to se nikada nece ni desiti.

mladi ja

pre 8 godina

@istranin ako ćemo realno...da nas podele italijani i grci...jer oni su tu prvi...E sad što je jedino Car Dušan (srpski vladar) osvojio te teritorije...znači da su SRPSKE! Hrvati nikad ništa nisu osvojili...

Mikic

pre 8 godina

Ajde što hrvatski ministri izvrću istinu to mogu da razumem, ali što neki komentarišu da je bila agresija, a pojma nemaju da su ti 250.000 ljudi koji su etnički očišćeni iz Hravtske bili ljudi koji su tamo živeli. Sad neko želi da kaže da su to neke snage iz Srbije, ali to su Srbi iz Hrvatske. To je ono ključno. Nema tu agresije nikakve kad etnički očistite trećinu teritorije, a posle se retko ko vrati, jer se takva politika vodi da se ne vrate. A da ne govorimo od 2000 ubijenih, što je gotovo zataškano. Nisu to ljudi stradali u borbi, nego su većinom svirepo likvidirani na kućnom pragu. Ja prosto ne mogu da verujem da je to dozvoljeno, najveće etničko čišćenje u Evropi posle drugog svetskog rata i da su se svi sa tim pomirili, a da to gotovo više niko ne osuđuje. To je poraz srpske diplomatije

neutralni felsh

pre 8 godina

Jokiću, ako ćema realno do 1918. nije bila ni naša, već austrijska i mađarska, i u jednom kraćem periodu turska i mletačka teritorija..
(Istranin, 18. jul 2015 22:35)


kratko i jasno. jos jedan prilog istini: ne postoji vise vestacka i vise privremena kategorija od medjudrzavnih granica.

Zoran

pre 8 godina

Budimo realni. Zapadnim saveznicima je prosto blam da marširaju rame uz rame sa Hrvatima jer bi to bilo ni manje ni više nego vojno zastrašivanje jedne male države na Balkanu koja uz to još i nije u problematičnim odnosima sa istim tim savezničkim državama. Ako izuzmeno odbijanje da uvedemo sankcije Rusiji (na šta nas ništa i niko ne obavezuje) i odbijanje da prihvatimo da smo genocidan narod, ne vidim neki bitan problem koji mi imamo sa Zapadom da bi nam vojno pripretili učešćem u jednoj ovakvoj paradi (nekavog hrvatskog ponosa). U svakom slučaju ko je ovo u Hrvatskoj osmislio, malo se zaneo u procenama.

Pokondirena tikvica

pre 8 godina

Plasim se samo onog momenta kada ce tim "velikim silama" da padne na pamet da nas opet ujedinjuju a ni mi ni Kroati necemo moci tome da se odupremo.

Jokic

pre 8 godina

Hrvati ne shvatate, da prostor RSK nikad nije bila hrvatska zemlja, vec srpska vekovima, koja vam je znamo svi dobro kako, dodeljena 1945-e, posle Jasenovca, Jadovna, Gradiske, Paga..nista vi niste uzeli nazad, nego izvrsili agresiju na nasu teritoriju.

Bosanceros

pre 8 godina

Te jadne protjerane ljude je izdala Srbija, a izdala ih je i Hrvatska! Na žalost nisu prihvatili Z4 sporazum... Sam broj Srba u Hrvatskoj mogao je da im garantuje fantastičnu političku moć!

Četvrtinu Hrvat

pre 8 godina

Možda mnogima zvuči iracionalno u ovom trenutku, ali Hrvatska će ostaviti Srbiju i Srbe na miru tek kad Srbija bude izuzetno jaka ekonomski i politički, uz zapadne saveznike koji je poštuju.

Sva ova hrvatska parada evropejizma, pripadnosti zapadnjačkoj kulturi, organizovanja države po uzoru na zapadne itd. pada u vodu čim Hrvatska dospe na ispit zrelosti - kako se ponaša prema manjinama, kako se ponaša kada je sila u regionu, i tako dalje. Znaju to svetski lideri i imamo sreću da je trenutna ekipa na čelu (Obama, Merkel pre svega) dovoljno pametna da ne dozvoli da radi šta hoće država koja 20 godina posle ratom dobijene nezavisnosti ne ume da prestane da krivi Srbe i Srbiju za svoje probleme.

realno

pre 8 godina

Ma ne zamlacujte se kakav hladan odziv kakva crna srpska diplomatija... Bole uvo velike sile da se tu nesto zamlacuju sa zemljama kao sto su Hrvatska i Srbija...

Istranin

pre 8 godina

Hrvati ne shvatate, da prostor RSK nikad nije bila hrvatska zemlja, vec srpska vekovima, koja vam je znamo svi dobro kako, dodeljena 1945-e, posle Jasenovca, Jadovna, Gradiske, Paga..nista vi niste uzeli nazad, nego izvrsili agresiju na nasu teritoriju.
(Jokic, 18. jul 2015 22:19)

Jokiću, ako ćema realno do 1918. nije bila ni naša, već austrijska i mađarska, i u jednom kraćem periodu turska i mletačka teritorija..

Marko nb

pre 8 godina

Mozemo mi da se tesimo ovako mlakim naslovima i da pisemo ovde bajke. Istina i cinjenica: mi smo rat izgubili, oni su rat dobili. Potpuno je nebitno, kako, zasto, zbog koga.
Mi Srbi treba da prekinemo da kukamo. Uvek nam je neko kriv. Vecito je neka nepravda. Pa nas i sudije kao u svim sportovima kradu.
Uciti iz poraza i teziti pobedi!
Njima svaka cast na jedinstvu. Uvek pobedi onaj koji vise zeli pobedu.

goran

pre 8 godina

Hrvatska ima pravo da je slavi kao sto Srbija ima pravo da je negira. Oluja jeste bila oslobodilacka operacija ali sa etnickim ciscenjem. Da li je Milosevic dao saglasnost na to ili nije je nebitno posto ih je bez sumnje navukao i pustio niz vodu. Kao Srbina zanima me buducnost. I Srbima i Hrvatima bi bilo bolje da tamo gledaju i bar pokusali da ne budu trecerazredne nacije sto su sada. Dosta mi js vise slavnih istorija i zabole me bas za proslavu.

branislav

pre 8 godina

Sad ce se ponoviti kao u slucaju Gotovine. Prva presuda 20 godina-Srbi zadovoljni.Hrvati krecu u masovno lobiranje ,ukljucujuci i novac i Nato... Srbi za to vreme spavaju,racunajuci da je to gotova stvar.Epilog ,on oslobodjen! Do njihove proslave ostalo je jos vise od 2 nedelje,sve moze da se promeni.Zato nasa diplomatija mora da bude budna i na vezi.. Hrvati vec lobiraju,jer ne zele diplomatski poraz

wlada

pre 8 godina

Ne bih ja likovao, samo, ovo im je dobra lekcija. Niko ne mari za prijateljstvo sa njima, ako to nije u njihovom interesu, a oni pomislili koliko su bitni. MNeka se stide za onu svinjariju u evropskom parlamentu, kada su bili najaktivniji u donsenju rezolucije o Srebrenici. Neka sada vide, gde su i šta su.

pompey

pre 8 godina

Dok ih bude zivece sa kompleksima manjeg, nebitnijeg i naroda koji vrlo dobro zna cije je krvi. 3/4 Hrvata zna da su Srbi, ali to im tesko pada. Treba da su ponosni na tu cinjenicu. To je isto kao kada bi Djokovic i Ljubicic rekli da su Francuzi.

Mihailo

pre 8 godina

Jašemo diplomatskimstazama sa Dačićem na čelu!
Koga briga, Krvati su sproveli genocid koji im je oprošten jer su puleni Zapada i Katoličke crkve za koju smo mi i dalje tera misionis. u tome je sva mudrost.
Ako im se slavi - neka slave, želim im lepo vreme tog dana pa neka se raduju.

Nindza

pre 8 godina

Jedno je vojno-politicki cilj koji je Amerika podrzala, a drugo je kada akciju koja je iskljucivo imala za cilj progon civila slavis kao DRZAVNI praznik. To ne radi niko.

max

pre 8 godina

Kakav crni diplomatski poraz Srbija može naneti Hrvatskoj? Hrvatska je priznata i stalno čuvana od Amerike,nekoliko stotina hiljada Srba tamo se više neće nikad vratiti na svoja ognjišta što je i bio cilj i kakvu diplomatsku pobedu Srbija može izvojevati? ''Oluja'' nije osuđena iako je bilo zločina..

SlavaIm

pre 8 godina

Najveci srpski poraz u sirem kontekstu je Srebrenica, nakon nje Hrvati dobijaju zeleno svjetlo i direktnu podrsku amera da pokrenu ofanzivu.Srpske snage su za kratko vrijeme porazene i da ti isti ameri nisu zaustavili ofanzivu Srbi bi ostvarili vekovni san o svim srbima u jednoj drzavi(Srbiji) Da to nisu uradili Mladic bi i od Bihaca napravio novu Srebrenicu.Ameri su Srbima pravi prijatelji a ne Rusi.

Petar

pre 8 godina

Irelevantno,oni su svoje odradili,a to je da su proterali ljude,koje je doduse, Sloba izdao i ostavio nenaoruzane.To je mnogo bitnije nego da li ce neko da slavi sa njima .

Ivan

pre 8 godina

Jeste li Vi komsije stvarno pri cistoj svesti I pameti da slavite najvece etnicko ciscenje u 21-om veku?? Postigli ste sta ste hteli , ne pametujte previse I to je to!

LoboSonora

pre 8 godina

Vojne parade, koliko se ja razumem, su stvar diktatura, komunizma,avtokratskih perspektiva kao što su Turska, Belorusija, Azerbadjan...ne mogu se sjetiti, da je u Europi nakon pridruživanja neko imao vojnu paradu, halo hrvati bezveze se promovišete sa željezom inače smatram, da če previše kiča biti na cesti, da bi se odazvali međunarodni igrači, parada je vredna pažnje ako se ti država zove Rusija,Kina,Amerika ili Arabija.

Прослава чега?

pre 8 godina

Tek Olujom, koja je donijela kraj rata, Hrvatska postaje drzava a ne neka poluratna zona sa srpsom paradrzavom na trecini teritorija. Zato se Oluja i slavi vise nego dan drzavnosti.
(Vitez, 18. jul 2015 20:49)

Одакле вама дан државности? Побогу, па туђман је говорио о вашем тисућљетном сну, односно о независности и државности. Док су све нације у 18 и 19 веку дизале револуције да би биле самосталне и добиле своју државност, кроација је остала забележена само у летопису Магденбурга.

nex

pre 8 godina

Kakav je to narod koji slavi progon dece,zena,staraca,beba!? Setite se samo one najjadnije kolone mucenika,dece koje voze traktore i kola. Pokupili samo sto im pri ruci bilo. Sad bi zaplakao kad se setim. U moje mesto je doslo oko stotinu. Ugaseni pogledi,ljudi bez igde icega,bez ikakve nade i volje za zivotom. I to proslavljate! Neka vam je na cast!

remic

pre 8 godina

i sad smo mi kao neke face. nema rata koga nismo izgubili. cudo je sto nisu srbi iz bosne proterani. makar ih tamo jos ima, ali i za to ne zna koliko dugo. natalitet je nikakav kao i u srbiji. hrvati imaju svoju etnicku cistu drzavu. to im je bio cilj. pobedili su i to je to, a mi mozemo samo da kukamo sto smo izgubili. srbi u hrvatskoj ce nestati za koju deceniju nacisto. tamo su samo ostali starci.

Melenci

pre 8 godina

pobedila je nasa diplomatija!Ali velike radosti nema za nas jer mi zalimo pobijene i izbegle,a bilo ih stotine hiljada.Tuzan dan za nas kao i razumevanje sveta sta se zaista dogodilo sa neduznim stanovnistvom srpske nacionalnosti!Nije Milanovic kriv zato sto je miroljubiv,nego oni koji se sepure i dan danas nacionalizmom,a trebali bi da debelo robijaju.

Razlika je drasticna

pre 8 godina

Hrvatska neka slavi šta hoće, ali je poenta da Srbija i RS ne slave pobedu u Vukovaru i pad Srebrenice.

Tu se razlikujemo.
(Posmatrač,

Tako je, oni slave oslobadzanje svoje drzave, a Srbija nema razloga (barem javno) da slavi agresiju na susjedne drzave.Razlika je ogromna.

TIL Zagreb

pre 8 godina

pobedila je nasa diplomatija!Ali velike radosti nema za nas jer mi zalimo pobijene i izbegle,a bilo ih stotine hiljada.Tuzan dan za nas kao i razumevanje sveta sta se zaista dogodilo sa neduznim stanovnistvom srpske nacionalnosti!Nije Milanovic kriv zato sto je miroljubiv,nego oni koji se sepure i dan danas nacionalizmom,a trebali bi da debelo robijaju.
(Melenci, 18. jul 2015 21:00)

a nije bio tuzan dan,kad ste svo. nesrpsko stanovnistvo protjerali prvo iz Vukovara pa onda i drugih mjesta,i onako one paravojne formacije zajedno sa JNA pjevaju pjesme kako ce nas....di su zarobljenici iz Bolnice,ako nista,prisjeti se makar....

Dao sam ti minus

pre 8 godina

@Tek Olujom, koja je donijela kraj rata, Hrvatska postaje drzava a ne neka poluratna zona sa srpsom paradrzavom na trecini teritorija. Zato se Oluja i slavi vise nego dan drzavnosti.
(Vitez, 18. jul 2015 20:49

Ne razumem da slavis nesto sto te "neprijatelj" pustio da uradis. Ima li neko mozga u toj Hrvatskoj da zna da biste bukvalno bili zgazeni da je to hteo (kakav god zlikovac bio na vlasti) Milosevic. Nebitno sta bi bilo posle sa nama, ali biste bili i to je cinjenica. Ni trava vise ne bi rasla. Zato se gaji mir, a ne mrznja, da ne bi doslo do toga, jer ako izbije sukob lakse se smiri kad nema mrznje.
Naravno, to bi bio kretenizam i idiotizam, ali je glupo to nazvati vojnom akcijom.
Isto kao debili ovde sto su trovali narod da smo mi pobedili NATO.
Jel to nekom coveku koji hoda na dve noge normalno? Mi se molili Bogu da prestanu vise. Ne bih da navodim vojne razloge zbog kojih smo cekali kraj bombardovanja ali upuceni ljudi znaju.
Prvo do rata u Hrvatskoj nije trebalo doci nikad! Trebalo vas je pustiti da se otcepite jer ste na to imali Ustavno pravo za razliku od pokrajine Kosovo. Vas, i sve ostale je trebalo pustiti. Naravno, svet (Amerika i Rusija) su imali drugacije planove.
Vidi se da im tajne sluzbe dobro rade jer su napravili sukob cim su pozeleli. Odlicno su znali na koju kartu treba da zaigraju (znas na sta mislim).
Ako imamo mozga, mi cemo se truditi da bar ne bude mrznje na Balkanu kako ne bi opet imali istu buducnost.
Pozdrav iz Srbije.

...

pre 8 godina

Ako se pojavi cijeli diplomatski zbor (svi diplomati u Hrvatskoj - Srbija i Rusija) i proslavi nazoče generali NATO, a SAD u zamjenu za nesudjelovanje vojske šalje 2 generala znači da je Oluja priznata od cijelog svijeta kao legitimna vojna operacija koja je pred međunarodnim sudovima okarakterizirana kao čista operacija kojoj nije cilj udruživanje u zločinački poduhvat. Al to ćemo vidjeti kad dođe vrijeme. Znači nema vojske ali međunarodno zapadni svijet to piznaje kao oslobađajuću operaciju. No vidjet ćemo uskoro je li uistinu poraz ili ne. Ako toga neće biti tada je to sigurno hrvatski diplomatski poraz što će za posljedicu imati jako puno milijuna i jaku diplomatsku ofenzivu protiv Srbije na svim poljima. (primjer je presuda Gotovini)

ivan

pre 8 godina

neko slavi oluju a neko svetske prvake u fudbalu,vaterpolu,vice sampione sveta u basketu,evropske prvakinje u kosarci,evo danas odbojkasa u finalu svetske lige....i to sve samo u 2015.

Konacno

pre 8 godina

Jel se mi to konacno opametismo,kao u stara dobra vremena,kada smo bili vrlo mudri i dobri i sa Amerima i sa Rusima,a lepo se zivelo.Mozda i jesmo na nekom dobrom putu...mozda,videcemo

Pinokio

pre 8 godina

Dimilo da li ti dobro čitaš vesti?Hrvatska je pozvala članice Nato pakta da sa svojim vojnicima učestvuju u paradi tj da marširaju zajedno.Niko ne šalje vojnike već samo političare ili generale.Izađi iz matrixa ili ako ti je draže ostani u njemu ali nemoj Srbima prodavati svoju matrix priču,jer ispadaš smešan i neobavešten.

ex sns

pre 8 godina

Verovatno su ovi nasi poslali u Washington i slike sa vojne parade 1941 u ZG, gde su Hr vojnici rame uz rame marsirali sa Nemackim vojnicima III rajha ?

Milos

pre 8 godina

Nema Srba koji ovu "pobedu" ne bi menjali za onu njihovu od pre 20 godina, prema tome, ne treba suviše da se sekiraju, niti da budu tužni. Svoj cilj su postigli i mnogo ljudi je platilo da to tako bude. Sve veće slavljenje toga, sa paradama, koncertima, pa i desničarskim okupljanjima je zaista pomalo neprimereno, imajući u vidu sve posledice Oluje... Mogli su da slave Dan državnosti na isti način i niko ne bi zamerio.

milence

pre 8 godina

ja bi srecniji bio da su doziveli vojni poraz..ovako ovo izbeglim i proteranim srbima kojima su najomiljeniji poginuli ova diplomatska pobeda nista ne znaci.

Fon

pre 8 godina

Hrvati i USA rade sve u dogovoru, pa i ovu predstavu...ovo je mazanje očiju.....Ameri podržavaju zločinačku akciju, i to je to... ko šalje te generale u Zg?? Pentagon, sam vrh......ne idu sigurno turistički, da vide Dubrovnik

Vitez

pre 8 godina

(Milos, 18. jul 2015 20:31) # Link komentara

Tek Olujom, koja je donijela kraj rata, Hrvatska postaje drzava a ne neka poluratna zona sa srpsom paradrzavom na trecini teritorija. Zato se Oluja i slavi vise nego dan drzavnosti.

Iggy Hortenzeea

pre 8 godina

Da je sreće pa da na Srpskoj strani sada niko ne likuje i ne posipa domaće tabloide svojom "pameću".
Da se Vulin ne javi za reč...
Moramo jednom krenuti dalje...
Okrenuti se životu.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Ameri neznaju na karti naći Europu, a kamo li Hrvatsku i Srbiju. Pritom ne mislim na prosječnog priglupog amera nego one visokoobrazovane na vlasti. Sjeća li se itko Busha kako traži (čini mi se) Indiju na karti svijeta?

Mlevene Mošti

pre 8 godina

Mi pravoslavni narodi smo naprosto rođeni da pobeđujemo. Kako je Grčka pobedila Nemačku i celu EU tako smo mi pobedili Hrvatsku. Jedini je problem što uvek na kraju dođe to prokleto buđenje!

BMX

pre 8 godina

kada cete hrvati vec jednom da shvatite da ste samo obicne sluge velikih sila i nista vise od toga.A pravih prijatelja nemate, sto se odnosi i na nas.Postoje samo finasijski i politicki interesi, sve ostalo je farsa.

satelit

pre 8 godina

Bez potrebe se ovo potencira u medijima.. Sad ce Hrvati da plate i da povuku sve moguce veze samo da bi Britanci i Ameri promenili odluku i dosli.Oni ne mogu da podnesu nikakav pora ,pa ni diplomatski... Kad prodje njihovo slavlje ,onda treba da analiziramo,a ne sad

Dositejevo naravoucenije

pre 8 godina

I sta smo iz svega ovoga naucili? Hrvatska moze samo da radi sta joj se kaze, ne i da predvodi svoje gospodare u sopstvenim projektima. Gospodar pravi projekte, ne sluga.

only fools and horses

pre 8 godina

Pa šta ih briga. Učestvovali su SAD, i to vrlo aktivno, onda kad je Croatima bilo najpotrebnije. A ovo je čisto licemerje. Kao neće da se zamere Srbiji, nije nego. Malo se distanciraju od zločina i etničkog čišćenja, ali siguran sam da ne žale ni malo zbog toga.

Зрињски је био коњушар за великог Карађор

pre 8 godina

Хрвати немају прославу устанка против Турака, немају своју Марсељезу, немају свог Његоша (ако изузмемо степинца, кардинала павелића), немају свог Карађорђа, немају ништа часно из периода Првог светског рата, још мање из Другог, немају ни једну велику победу, немају чак ни један велики пораз који би могли да оплакују. Али имају Олују и Бљесак да их прослављају. Историја памти, па ће им и то бити упамћено.

afhhh

pre 8 godina

Svet je veoma zlo i lose mesto.Da je neke pravde Hrvati nikad ne bi imali svoju drzavu posle zlocina i genocida nad Srbima.Ej imali su logore specijalno za decu.
Zamislite imate dete i dodje ustasa i odvede ga u logor da ga ubije samo zato sto se zove lupam Dragan Jovic!?I na kraju svega nam opet sole pamet.
To se desavalo pre 70 godina samo,a ocekujem objavu komentara vec jednom.

ThePeraCar

pre 8 godina

Amerikanci su vodili perfektnu politiku na Balkanu,pomogli su im da isteraju Srbe iz Hr i time su postigli svoj cilj tada,sada imaju Hr u saci kako god okrenes,sutra li ih naljute Ameri ce sve da svale na njih,sutra ce reci kako je su proterali 200 hiljada nevinih civila i tako manipulisati njima ako bude trebalo,sto uostalom rade sa svima nama,prodali su Hrvati svoje sunarodnike zbog malo nacionalizma a nisu ni svesni bili kolko ih to moze kostati u buducnosti,al dobro jos uvek su nasi politicari nesvesni svega toga a kako ce i biti kada im je najbitniji svoj dzep...daleko je bolje sutra za balkan,bas daleko,u zdravlje

dimilo

pre 8 godina

Netačno. SAD šalju 2 generala. Otkazala je samo Slovenija. Poslušajte malo i vijesti iz HR pa ćete vidjeti da ovo što piše po srpskim medijima nije tačno. Kakva diplomatska pobjeda!?

Зрињски је био коњушар за великог Карађор

pre 8 godina

Хрвати немају прославу устанка против Турака, немају своју Марсељезу, немају свог Његоша (ако изузмемо степинца, кардинала павелића), немају свог Карађорђа, немају ништа часно из периода Првог светског рата, још мање из Другог, немају ни једну велику победу, немају чак ни један велики пораз који би могли да оплакују. Али имају Олују и Бљесак да их прослављају. Историја памти, па ће им и то бити упамћено.

ex sns

pre 8 godina

Verovatno su ovi nasi poslali u Washington i slike sa vojne parade 1941 u ZG, gde su Hr vojnici rame uz rame marsirali sa Nemackim vojnicima III rajha ?

Milos

pre 8 godina

Nema Srba koji ovu "pobedu" ne bi menjali za onu njihovu od pre 20 godina, prema tome, ne treba suviše da se sekiraju, niti da budu tužni. Svoj cilj su postigli i mnogo ljudi je platilo da to tako bude. Sve veće slavljenje toga, sa paradama, koncertima, pa i desničarskim okupljanjima je zaista pomalo neprimereno, imajući u vidu sve posledice Oluje... Mogli su da slave Dan državnosti na isti način i niko ne bi zamerio.

BMX

pre 8 godina

kada cete hrvati vec jednom da shvatite da ste samo obicne sluge velikih sila i nista vise od toga.A pravih prijatelja nemate, sto se odnosi i na nas.Postoje samo finasijski i politicki interesi, sve ostalo je farsa.

ivan

pre 8 godina

neko slavi oluju a neko svetske prvake u fudbalu,vaterpolu,vice sampione sveta u basketu,evropske prvakinje u kosarci,evo danas odbojkasa u finalu svetske lige....i to sve samo u 2015.

afhhh

pre 8 godina

Svet je veoma zlo i lose mesto.Da je neke pravde Hrvati nikad ne bi imali svoju drzavu posle zlocina i genocida nad Srbima.Ej imali su logore specijalno za decu.
Zamislite imate dete i dodje ustasa i odvede ga u logor da ga ubije samo zato sto se zove lupam Dragan Jovic!?I na kraju svega nam opet sole pamet.
To se desavalo pre 70 godina samo,a ocekujem objavu komentara vec jednom.

only fools and horses

pre 8 godina

Pa šta ih briga. Učestvovali su SAD, i to vrlo aktivno, onda kad je Croatima bilo najpotrebnije. A ovo je čisto licemerje. Kao neće da se zamere Srbiji, nije nego. Malo se distanciraju od zločina i etničkog čišćenja, ali siguran sam da ne žale ni malo zbog toga.

Sustinsko pitanje

pre 8 godina

91. Nije Srbija napala Hrvatsku, nego je Hrvatska napala Srbe u Hrvatskoj.. Sto je govorio i Josip Boljkovac, pa su ga zatvorili sa 95 godina zbog toga

ThePeraCar

pre 8 godina

Amerikanci su vodili perfektnu politiku na Balkanu,pomogli su im da isteraju Srbe iz Hr i time su postigli svoj cilj tada,sada imaju Hr u saci kako god okrenes,sutra li ih naljute Ameri ce sve da svale na njih,sutra ce reci kako je su proterali 200 hiljada nevinih civila i tako manipulisati njima ako bude trebalo,sto uostalom rade sa svima nama,prodali su Hrvati svoje sunarodnike zbog malo nacionalizma a nisu ni svesni bili kolko ih to moze kostati u buducnosti,al dobro jos uvek su nasi politicari nesvesni svega toga a kako ce i biti kada im je najbitniji svoj dzep...daleko je bolje sutra za balkan,bas daleko,u zdravlje

Bojan

pre 8 godina

Kapiram hrvate, celo svoje postojanje su ziveli kao necija kolonija.
Poslednja kolonizacija ja bila od strane srpske kraljevine, te nije ni cudo da upravo nas najvise i mrze.
Negde ih iskreno i zalim.

nex

pre 8 godina

Kakav je to narod koji slavi progon dece,zena,staraca,beba!? Setite se samo one najjadnije kolone mucenika,dece koje voze traktore i kola. Pokupili samo sto im pri ruci bilo. Sad bi zaplakao kad se setim. U moje mesto je doslo oko stotinu. Ugaseni pogledi,ljudi bez igde icega,bez ikakve nade i volje za zivotom. I to proslavljate! Neka vam je na cast!

Dao sam ti minus

pre 8 godina

@Tek Olujom, koja je donijela kraj rata, Hrvatska postaje drzava a ne neka poluratna zona sa srpsom paradrzavom na trecini teritorija. Zato se Oluja i slavi vise nego dan drzavnosti.
(Vitez, 18. jul 2015 20:49

Ne razumem da slavis nesto sto te "neprijatelj" pustio da uradis. Ima li neko mozga u toj Hrvatskoj da zna da biste bukvalno bili zgazeni da je to hteo (kakav god zlikovac bio na vlasti) Milosevic. Nebitno sta bi bilo posle sa nama, ali biste bili i to je cinjenica. Ni trava vise ne bi rasla. Zato se gaji mir, a ne mrznja, da ne bi doslo do toga, jer ako izbije sukob lakse se smiri kad nema mrznje.
Naravno, to bi bio kretenizam i idiotizam, ali je glupo to nazvati vojnom akcijom.
Isto kao debili ovde sto su trovali narod da smo mi pobedili NATO.
Jel to nekom coveku koji hoda na dve noge normalno? Mi se molili Bogu da prestanu vise. Ne bih da navodim vojne razloge zbog kojih smo cekali kraj bombardovanja ali upuceni ljudi znaju.
Prvo do rata u Hrvatskoj nije trebalo doci nikad! Trebalo vas je pustiti da se otcepite jer ste na to imali Ustavno pravo za razliku od pokrajine Kosovo. Vas, i sve ostale je trebalo pustiti. Naravno, svet (Amerika i Rusija) su imali drugacije planove.
Vidi se da im tajne sluzbe dobro rade jer su napravili sukob cim su pozeleli. Odlicno su znali na koju kartu treba da zaigraju (znas na sta mislim).
Ako imamo mozga, mi cemo se truditi da bar ne bude mrznje na Balkanu kako ne bi opet imali istu buducnost.
Pozdrav iz Srbije.

Dositejevo naravoucenije

pre 8 godina

I sta smo iz svega ovoga naucili? Hrvatska moze samo da radi sta joj se kaze, ne i da predvodi svoje gospodare u sopstvenim projektima. Gospodar pravi projekte, ne sluga.

Milutin

pre 8 godina

Vi imate svoju istinu, bošnjaci svoju, Albanci svoju. Nažalost, sve druge istine ne dolaze na vaše portale, stoga nije čudo da vidite samo ono što želite viditi i čuti. No, činjenice govore suprotno. U Hrvatskoj je na početku 92. bilo oko 700.000 izbjeglica, svih osim Srba. Eto, samo što su Hrvati vratili istom mjerom, samo ne u tolikom broju. Pravdoljubcima na znanje.(pas ćaću, 18. jul 2015 23:13)

Neznam odakle ti ta brojka ali i da je istinita, Srbi neslave oslobođenje Vukovara i proterivanje tih Hrvata. Za nas je tuga ljudska teška ma o kom čoveku da se radi.

Прослава чега?

pre 8 godina

Tek Olujom, koja je donijela kraj rata, Hrvatska postaje drzava a ne neka poluratna zona sa srpsom paradrzavom na trecini teritorija. Zato se Oluja i slavi vise nego dan drzavnosti.
(Vitez, 18. jul 2015 20:49)

Одакле вама дан државности? Побогу, па туђман је говорио о вашем тисућљетном сну, односно о независности и државности. Док су све нације у 18 и 19 веку дизале револуције да би биле самосталне и добиле своју државност, кроација је остала забележена само у летопису Магденбурга.

M

pre 8 godina

Koliko se secam "oluja " je okarakterisana u savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija kao udruzena zlocinacka akcija sa ciljem proteririvanja nehrvatskog stanovnista. Ko rece`da nije osudjena? Jeste, i to kako. Toliko o proterivanju staraca i dece. Sve se vraca sve se placa...

Milutin

pre 8 godina

Niti je tu bilo nekog moćnog lobiranja od strane Srbije niti je Dačić toliko bitan faktor, da njegov poziv telefonom menja sve. Jednostavno ti ljudi su pogledali u ogledalo i upitali se mogu li spavati mirno od pogleda 220000 proteranih Srba na traktorima. Meni nije jasno kako u Hrvackoj ljudi imaju stomak za tako nešto. Srbi su činili s*anje kao i svi drugi i sada nam predstoje decenije kajanja. Ali nikome u Srbiji i RS nepada napamet da likuje nad zločinima. Ogromna većina nas nije odobravala zločin za vreme rata. Zato zločinci (bar sa ove strane) su sve činili tajno od sopstvenog naroda (nisu se hvalili trofejima kao neki). A kad je narod saznao za zločine sve do samog Miloševića smo poslali u Hag. Čast Srpskog vojnika je bitnija i od njegovog života.

max

pre 8 godina

Kakav crni diplomatski poraz Srbija može naneti Hrvatskoj? Hrvatska je priznata i stalno čuvana od Amerike,nekoliko stotina hiljada Srba tamo se više neće nikad vratiti na svoja ognjišta što je i bio cilj i kakvu diplomatsku pobedu Srbija može izvojevati? ''Oluja'' nije osuđena iako je bilo zločina..

Iggy Hortenzeea

pre 8 godina

Da je sreće pa da na Srpskoj strani sada niko ne likuje i ne posipa domaće tabloide svojom "pameću".
Da se Vulin ne javi za reč...
Moramo jednom krenuti dalje...
Okrenuti se životu.

Danubewalker

pre 8 godina

Malo je traumaticno kada ti je najsvecaniji praznik u "povijesti" onaj od pre 20 godina.Doduse,to i jeste jedini rat koji je ova lepa zemlja dobila,pa razumem donekle tu euforiju.

Fota

pre 8 godina

Hrvati. Sve o njima je stalo u "sinu tisućljetne kulture". Slavili bi oni i datum proglašenja NDH , kanonizovali bi Stepinca i ko zna šta još da čak i Nemce nije blam od njih.

Mikic

pre 8 godina

Ajde što hrvatski ministri izvrću istinu to mogu da razumem, ali što neki komentarišu da je bila agresija, a pojma nemaju da su ti 250.000 ljudi koji su etnički očišćeni iz Hravtske bili ljudi koji su tamo živeli. Sad neko želi da kaže da su to neke snage iz Srbije, ali to su Srbi iz Hrvatske. To je ono ključno. Nema tu agresije nikakve kad etnički očistite trećinu teritorije, a posle se retko ko vrati, jer se takva politika vodi da se ne vrate. A da ne govorimo od 2000 ubijenih, što je gotovo zataškano. Nisu to ljudi stradali u borbi, nego su većinom svirepo likvidirani na kućnom pragu. Ja prosto ne mogu da verujem da je to dozvoljeno, najveće etničko čišćenje u Evropi posle drugog svetskog rata i da su se svi sa tim pomirili, a da to gotovo više niko ne osuđuje. To je poraz srpske diplomatije

Četvrtinu Hrvat

pre 8 godina

Možda mnogima zvuči iracionalno u ovom trenutku, ali Hrvatska će ostaviti Srbiju i Srbe na miru tek kad Srbija bude izuzetno jaka ekonomski i politički, uz zapadne saveznike koji je poštuju.

Sva ova hrvatska parada evropejizma, pripadnosti zapadnjačkoj kulturi, organizovanja države po uzoru na zapadne itd. pada u vodu čim Hrvatska dospe na ispit zrelosti - kako se ponaša prema manjinama, kako se ponaša kada je sila u regionu, i tako dalje. Znaju to svetski lideri i imamo sreću da je trenutna ekipa na čelu (Obama, Merkel pre svega) dovoljno pametna da ne dozvoli da radi šta hoće država koja 20 godina posle ratom dobijene nezavisnosti ne ume da prestane da krivi Srbe i Srbiju za svoje probleme.

Ivan

pre 8 godina

Jeste li Vi komsije stvarno pri cistoj svesti I pameti da slavite najvece etnicko ciscenje u 21-om veku?? Postigli ste sta ste hteli , ne pametujte previse I to je to!

miksajlo

pre 8 godina

zar nije tako @ dobila je prvi balkanski rat, drugi balkanski rat, prvi svetski rat i 95e smo odbranili REPUBLIKU SRPSKU!!!!!!!! Ako nisi znao/la

Maja, Zadar

pre 8 godina

Ameri neznaju na karti naći Europu, a kamo li Hrvatsku i Srbiju. Pritom ne mislim na prosječnog priglupog amera nego one visokoobrazovane na vlasti. Sjeća li se itko Busha kako traži (čini mi se) Indiju na karti svijeta?

osica

pre 8 godina

markonb

Ne pravite se nevešti, odlično znate da su bile neravnopravne snage, da su imale upletene prste i amerika i druge države na strani Hrvatske. Nije bilo 1 na. 1, jer da jeste sigurno se ne bi zavrsilo kako se zavrsilo.

Melenci

pre 8 godina

medina,kako su je mogli odbraniti,vilama i motikama!A od koga da je brane?Dakle vi ste ih napadali sa vasih 135000 vojnika!Egzodus je u pitanju!To sto disete kao jedan je pohvalno i dobro za zemlju.Isto tako i mi disemo kada su izbeglice u pitanju!Mi jesmo mi njih primili ali njihovim mukama tu nije bio kraj!Pocev od kolektivnih smestaja raznih bonova za hranu,deca gola bosa u skoli...........

realno

pre 8 godina

Ma ne zamlacujte se kakav hladan odziv kakva crna srpska diplomatija... Bole uvo velike sile da se tu nesto zamlacuju sa zemljama kao sto su Hrvatska i Srbija...

Zoran

pre 8 godina

Budimo realni. Zapadnim saveznicima je prosto blam da marširaju rame uz rame sa Hrvatima jer bi to bilo ni manje ni više nego vojno zastrašivanje jedne male države na Balkanu koja uz to još i nije u problematičnim odnosima sa istim tim savezničkim državama. Ako izuzmeno odbijanje da uvedemo sankcije Rusiji (na šta nas ništa i niko ne obavezuje) i odbijanje da prihvatimo da smo genocidan narod, ne vidim neki bitan problem koji mi imamo sa Zapadom da bi nam vojno pripretili učešćem u jednoj ovakvoj paradi (nekavog hrvatskog ponosa). U svakom slučaju ko je ovo u Hrvatskoj osmislio, malo se zaneo u procenama.

dimilo

pre 8 godina

@pinokio Ja živim na granici sa HR i imam vijesti i sa jedne i sa druge strane. Mnogo se razlikuju. Nije bitno da li će doći vojska ili general na proslavu. Bitno je da neko dođe. SAD šalju svoje ljude u HR na proslavu. I ostale zapadne države šalje svoje ljude na proslavu. To znači da oni poštuju i priznaju Oluju kao legalnu akciju. I nemojte molim Vas o našoj diplomatiji. Izgubili smo sve što se izgubiti može zahvaljujući diplomatiji koju je vodio SPS.

Nindza

pre 8 godina

Jedno je vojno-politicki cilj koji je Amerika podrzala, a drugo je kada akciju koja je iskljucivo imala za cilj progon civila slavis kao DRZAVNI praznik. To ne radi niko.

Jokic

pre 8 godina

Hrvati ne shvatate, da prostor RSK nikad nije bila hrvatska zemlja, vec srpska vekovima, koja vam je znamo svi dobro kako, dodeljena 1945-e, posle Jasenovca, Jadovna, Gradiske, Paga..nista vi niste uzeli nazad, nego izvrsili agresiju na nasu teritoriju.

Filip

pre 8 godina

Srbi su zrtvovali Krajnu za RS a Hrvati Hrvate u Posavini i Bosni za RSK. Ne mozes na dva fronta posebno tako razvucena. Bosnjaci su dobili Sarajevo sve je imalo svoju cenu

NLO

pre 8 godina

Oluja nije poraz Srbije, Srbija nije ucestvovala u tom ratu, to je poraz hrvatske jer su jos jednom posle 50ak godina, ovoga puta uglavnom proterivanjem, ali ne i ne ubijanjem, pobedili svoje sugradjane Srbe koji samo nisu zeleli da se jos jednom probude u NDH, tako da sve dok hrvati ne shvate da im Srbi nisu neprijatelji nece biti ni mira na ovim prostorima, a sudeci po ovim usijanim glavama u hrvatskoj, to se nikada nece ni desiti.

Cobra

pre 8 godina

A,kad se setim,kako su Hrvati bili u šoku,kad je Šešelj čestitao dan oslobođenja Vukovara.Pa,su u Evropskom parlamentu donosili rezoluciju o njemu.
E,vidite Hrvati,tako se i Srbi osećaju kad vi slavite Oluju.Da nije bilo etničkog čišćenja i zločina u toj operaciji,imali bi puno pravo da to slavite.
Ovako ste sami sebi napravili problem.To vide i vaši saveznici,pa su zato odbili da učestvuju na toj paradi.

pompey

pre 8 godina

Dok ih bude zivece sa kompleksima manjeg, nebitnijeg i naroda koji vrlo dobro zna cije je krvi. 3/4 Hrvata zna da su Srbi, ali to im tesko pada. Treba da su ponosni na tu cinjenicu. To je isto kao kada bi Djokovic i Ljubicic rekli da su Francuzi.

Mlevene Mošti

pre 8 godina

Mi pravoslavni narodi smo naprosto rođeni da pobeđujemo. Kako je Grčka pobedila Nemačku i celu EU tako smo mi pobedili Hrvatsku. Jedini je problem što uvek na kraju dođe to prokleto buđenje!

Marko nb

pre 8 godina

Mozemo mi da se tesimo ovako mlakim naslovima i da pisemo ovde bajke. Istina i cinjenica: mi smo rat izgubili, oni su rat dobili. Potpuno je nebitno, kako, zasto, zbog koga.
Mi Srbi treba da prekinemo da kukamo. Uvek nam je neko kriv. Vecito je neka nepravda. Pa nas i sudije kao u svim sportovima kradu.
Uciti iz poraza i teziti pobedi!
Njima svaka cast na jedinstvu. Uvek pobedi onaj koji vise zeli pobedu.

Melenci

pre 8 godina

Til,i iz ranijih komentara sam primetila da nemas bas nikakav osecaj za izbeglice.Vukovar je razoren iz ciste pakosti i nemoci,a povrh svega i opljackan,secam se.Jeste tuzno i idiotski.Vecina tih "junaka" je procesuirana,neki nisu medju zivima,a ako je neko zaostao sigurno ce odgovarati.Bar su srbi odgovarali u Hagu kao niko.Uvredljivo je licitirati brojevima kada su ljudi u pitanju,ali nista se ne moze uporediti sa masovnim etnickim ciscenjem,egzodusom.Ne pricam kako e Hrvatska kriva sto slavi,nego o nama srbima koji taj dan ne mozemo slaviti,koji za nas tuga i zalost.Bar da ste za 20g vratili bar polovinu tih ljudi neduznih,da ste ih proverili i vratili u svoje kuce.Da kad slavite u nekom govoru mozete da kazete,vratili smo te ljude srbe u domove koje su sami izgradili.Vi to ne mozete da kazete i boli vas uvo za to.Nije bio 2svetski rat pa da ako je jedan clan porodice bio u partizanima nemci i ustase pobiju celu familiju,nekad i spale selo!

Bosanceros

pre 8 godina

Te jadne protjerane ljude je izdala Srbija, a izdala ih je i Hrvatska! Na žalost nisu prihvatili Z4 sporazum... Sam broj Srba u Hrvatskoj mogao je da im garantuje fantastičnu političku moć!

branislav

pre 8 godina

Sad ce se ponoviti kao u slucaju Gotovine. Prva presuda 20 godina-Srbi zadovoljni.Hrvati krecu u masovno lobiranje ,ukljucujuci i novac i Nato... Srbi za to vreme spavaju,racunajuci da je to gotova stvar.Epilog ,on oslobodjen! Do njihove proslave ostalo je jos vise od 2 nedelje,sve moze da se promeni.Zato nasa diplomatija mora da bude budna i na vezi.. Hrvati vec lobiraju,jer ne zele diplomatski poraz

satelit

pre 8 godina

Bez potrebe se ovo potencira u medijima.. Sad ce Hrvati da plate i da povuku sve moguce veze samo da bi Britanci i Ameri promenili odluku i dosli.Oni ne mogu da podnesu nikakav pora ,pa ni diplomatski... Kad prodje njihovo slavlje ,onda treba da analiziramo,a ne sad

Pokondirena tikvica

pre 8 godina

Plasim se samo onog momenta kada ce tim "velikim silama" da padne na pamet da nas opet ujedinjuju a ni mi ni Kroati necemo moci tome da se odupremo.

Petar

pre 8 godina

Irelevantno,oni su svoje odradili,a to je da su proterali ljude,koje je doduse, Sloba izdao i ostavio nenaoruzane.To je mnogo bitnije nego da li ce neko da slavi sa njima .

Fon

pre 8 godina

Hrvati i USA rade sve u dogovoru, pa i ovu predstavu...ovo je mazanje očiju.....Ameri podržavaju zločinačku akciju, i to je to... ko šalje te generale u Zg?? Pentagon, sam vrh......ne idu sigurno turistički, da vide Dubrovnik

goran

pre 8 godina

Hrvatska ima pravo da je slavi kao sto Srbija ima pravo da je negira. Oluja jeste bila oslobodilacka operacija ali sa etnickim ciscenjem. Da li je Milosevic dao saglasnost na to ili nije je nebitno posto ih je bez sumnje navukao i pustio niz vodu. Kao Srbina zanima me buducnost. I Srbima i Hrvatima bi bilo bolje da tamo gledaju i bar pokusali da ne budu trecerazredne nacije sto su sada. Dosta mi js vise slavnih istorija i zabole me bas za proslavu.

mladi ja

pre 8 godina

@istranin ako ćemo realno...da nas podele italijani i grci...jer oni su tu prvi...E sad što je jedino Car Dušan (srpski vladar) osvojio te teritorije...znači da su SRPSKE! Hrvati nikad ništa nisu osvojili...

milence

pre 8 godina

ja bi srecniji bio da su doziveli vojni poraz..ovako ovo izbeglim i proteranim srbima kojima su najomiljeniji poginuli ova diplomatska pobeda nista ne znaci.

Pinokio

pre 8 godina

Dimilo da li ti dobro čitaš vesti?Hrvatska je pozvala članice Nato pakta da sa svojim vojnicima učestvuju u paradi tj da marširaju zajedno.Niko ne šalje vojnike već samo političare ili generale.Izađi iz matrixa ili ako ti je draže ostani u njemu ali nemoj Srbima prodavati svoju matrix priču,jer ispadaš smešan i neobavešten.

Razlika je drasticna

pre 8 godina

Hrvatska neka slavi šta hoće, ali je poenta da Srbija i RS ne slave pobedu u Vukovaru i pad Srebrenice.

Tu se razlikujemo.
(Posmatrač,

Tako je, oni slave oslobadzanje svoje drzave, a Srbija nema razloga (barem javno) da slavi agresiju na susjedne drzave.Razlika je ogromna.

wlada

pre 8 godina

Ne bih ja likovao, samo, ovo im je dobra lekcija. Niko ne mari za prijateljstvo sa njima, ako to nije u njihovom interesu, a oni pomislili koliko su bitni. MNeka se stide za onu svinjariju u evropskom parlamentu, kada su bili najaktivniji u donsenju rezolucije o Srebrenici. Neka sada vide, gde su i šta su.

remic

pre 8 godina

i sad smo mi kao neke face. nema rata koga nismo izgubili. cudo je sto nisu srbi iz bosne proterani. makar ih tamo jos ima, ali i za to ne zna koliko dugo. natalitet je nikakav kao i u srbiji. hrvati imaju svoju etnicku cistu drzavu. to im je bio cilj. pobedili su i to je to, a mi mozemo samo da kukamo sto smo izgubili. srbi u hrvatskoj ce nestati za koju deceniju nacisto. tamo su samo ostali starci.

Istranin

pre 8 godina

Hrvati ne shvatate, da prostor RSK nikad nije bila hrvatska zemlja, vec srpska vekovima, koja vam je znamo svi dobro kako, dodeljena 1945-e, posle Jasenovca, Jadovna, Gradiske, Paga..nista vi niste uzeli nazad, nego izvrsili agresiju na nasu teritoriju.
(Jokic, 18. jul 2015 22:19)

Jokiću, ako ćema realno do 1918. nije bila ni naša, već austrijska i mađarska, i u jednom kraćem periodu turska i mletačka teritorija..

SlavaIm

pre 8 godina

Najveci srpski poraz u sirem kontekstu je Srebrenica, nakon nje Hrvati dobijaju zeleno svjetlo i direktnu podrsku amera da pokrenu ofanzivu.Srpske snage su za kratko vrijeme porazene i da ti isti ameri nisu zaustavili ofanzivu Srbi bi ostvarili vekovni san o svim srbima u jednoj drzavi(Srbiji) Da to nisu uradili Mladic bi i od Bihaca napravio novu Srebrenicu.Ameri su Srbima pravi prijatelji a ne Rusi.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

E jesmo sila diplomatska.
(Alias, 18. jul 2015 21:11)

Zar nismo? Pa tako smo i NATO pobedili onomad...a i Osmanlije, zapravo, 1389.g samo im to niko nije rekao, pa mučenici misle da su oni glavne baje. Sreća njihova što smo mi skromni....

Mihailo

pre 8 godina

Jašemo diplomatskimstazama sa Dačićem na čelu!
Koga briga, Krvati su sproveli genocid koji im je oprošten jer su puleni Zapada i Katoličke crkve za koju smo mi i dalje tera misionis. u tome je sva mudrost.
Ako im se slavi - neka slave, želim im lepo vreme tog dana pa neka se raduju.

dimilo

pre 8 godina

Netačno. SAD šalju 2 generala. Otkazala je samo Slovenija. Poslušajte malo i vijesti iz HR pa ćete vidjeti da ovo što piše po srpskim medijima nije tačno. Kakva diplomatska pobjeda!?

Srpska se truba s Kosova čuje

pre 8 godina

Ne volim što Hrvati slave ,ali ih razumem.
Kada bi mi oslobodili Kosovo i usput proterali Albance, da li bi slavili? Ne da bi slavili, nego bi bilo ludilo na ulicama. Zamisli, srpsko Kosovo. Nema Albanaca, samo Srbi. Albanci pobegli i još bolje, naselili se baš u Hrvatsku. Pa bila bi Guča svaki dan.
Ne bi rekli , "Hej, pa nije u redu da etnički očistimo Kosovo, i oni su naši građani".

Druga je stvar to sto su Hrvati licemeri pa se sad prave i da su antifašisti. Cela Hrvatska im bila u partizanima, a bacali cveće Nemcima kad su ušli u Zagreb. Kolinda drži govor u Srebrenici, a ode u Jasenovac da je niko ne vidi.

Medina

pre 8 godina

Jokic,

Ako smo izvrsili agresiju na vasu zemlju, zast je Krajisnici nisu onda branili? Zast ne branis nesto sto je tvoje?
Vi ste dakle svoje vekovno ognjiste prepustili drugom. Kak je to onda vase?
Ne mozes govoriti ovo je zemlja mog pradide, mog dide, mog cace, moja zemlja i onda samo pobjeci i ne pokusati odbraniti ono sto smatras svojim... Nije opet i da nije imao tko, bilo je ljudi no nije bilo volje...

Sto se tice Amerike, Europe i ostalih... Sve i da nam narede da ne mozemo slaviti oslobodjenje Hrvatske i kraj tog *ebenog rata, mi bi opet slavili... Nitko nas ne bi sprijecio, tek bi onda inat proradio... Mi Hrvati nekad se medjusobno ne slazemo, ali kad treba DISEMO KAO JEDAN...

Vitez

pre 8 godina

(Milos, 18. jul 2015 20:31) # Link komentara

Tek Olujom, koja je donijela kraj rata, Hrvatska postaje drzava a ne neka poluratna zona sa srpsom paradrzavom na trecini teritorija. Zato se Oluja i slavi vise nego dan drzavnosti.

Konacno

pre 8 godina

Jel se mi to konacno opametismo,kao u stara dobra vremena,kada smo bili vrlo mudri i dobri i sa Amerima i sa Rusima,a lepo se zivelo.Mozda i jesmo na nekom dobrom putu...mozda,videcemo

neutralni felsh

pre 8 godina

Jokiću, ako ćema realno do 1918. nije bila ni naša, već austrijska i mađarska, i u jednom kraćem periodu turska i mletačka teritorija..
(Istranin, 18. jul 2015 22:35)


kratko i jasno. jos jedan prilog istini: ne postoji vise vestacka i vise privremena kategorija od medjudrzavnih granica.

TIL Zagreb

pre 8 godina

pobedila je nasa diplomatija!Ali velike radosti nema za nas jer mi zalimo pobijene i izbegle,a bilo ih stotine hiljada.Tuzan dan za nas kao i razumevanje sveta sta se zaista dogodilo sa neduznim stanovnistvom srpske nacionalnosti!Nije Milanovic kriv zato sto je miroljubiv,nego oni koji se sepure i dan danas nacionalizmom,a trebali bi da debelo robijaju.
(Melenci, 18. jul 2015 21:00)

a nije bio tuzan dan,kad ste svo. nesrpsko stanovnistvo protjerali prvo iz Vukovara pa onda i drugih mjesta,i onako one paravojne formacije zajedno sa JNA pjevaju pjesme kako ce nas....di su zarobljenici iz Bolnice,ako nista,prisjeti se makar....

LoboSonora

pre 8 godina

Vojne parade, koliko se ja razumem, su stvar diktatura, komunizma,avtokratskih perspektiva kao što su Turska, Belorusija, Azerbadjan...ne mogu se sjetiti, da je u Europi nakon pridruživanja neko imao vojnu paradu, halo hrvati bezveze se promovišete sa željezom inače smatram, da če previše kiča biti na cesti, da bi se odazvali međunarodni igrači, parada je vredna pažnje ako se ti država zove Rusija,Kina,Amerika ili Arabija.

Prebogati levičari

pre 8 godina

Postoji i druga Hrvatska, kao što je postojala i 45-te, nisu svi bili ustaše, kao što je 91-e postojala druga Srbija ali nisi mogao protiv komunističko socijalističkog hibrida. Proslava Oluje je dno dna, da su odabrali neki normalan datum napravili bi lepu žurku, možda bi čak i Dačić otpevao koju pesmicu, nije to diplomatska pobeda Srbije, to je moralna pobeda čovečanstva.

pg

pre 8 godina

pod broj jedan srbija je oslobodila danasnju teritoriju hrvatske 1918. pod dva, ljudi sa prostora sadasnje slovenije i hrvatske(tada se zvala drzava slovenaca, hrvata i srba) su poslali zahtjev za ujedinjenje srpskom kralju koji on prihvata i tako nastaje kraljevina srba hrvata i slovenaca. pod tri, u drugom svjetskom ratu pobjedjuju partizani( 70% partizana su cinili srbi najmanje) koji prave danasnje granice i koji garantuju srbima iz hrvatske da se bez njihove volje hr ne moze odbojiti od jugoslavije. dakle, oslobodimo vas, damo vam sto vam ne pripada, uzmete sto vam ne pripada, mi se pobunimo, vi nas protjerate. slavite braco i prilici vam.

D61

pre 8 godina

Aman, kakav cirkus, postoje tone dokumenata da su Milošević i Tudjman dogovorili "ukidanje" države u državi, vrlo logičan potez. A to što su hrabri Krajišnici zbrisali i natovarili nam se na vrat više deluje kao Slobina osveta narodu koji nije želeo sukob sa bivšom bratskom Hrvatskom.

pas ćaću

pre 8 godina

Vi imate svoju istinu, bošnjaci svoju, Albanci svoju. Nažalost, sve druge istine ne dolaze na vaše portale, stoga nije čudo da vidite samo ono što želite viditi i čuti. No, činjenice govore suprotno. U Hrvatskoj je na početku 92. bilo oko 700.000 izbjeglica, svih osim Srba. Eto, samo što su Hrvati vratili istom mjerom, samo ne u tolikom broju. Pravdoljubcima na znanje.

Petar S.

pre 8 godina

Amerikanci nisu zaborvavili da je na traktor morao da sedne Pitar Galbrajt (Ambasador SADa), da Hr vojska ne bi napravila vise zlocina. A bi, DA im je dozvoljeno. "Oluja" je JAKO bilzu 'GENOCIDA' u Srebrenicu i to Ameri znaju.

S' druge strane Hr imaju vod (moda cetu, nisam siguran) Vojne policije u Afganistanu, pa ajd' da posalju nesto, ali da se previse ne eksponiraju.

Za ove "Istoricare",
Cija je zemlja u Krajini. Ta zemlja je DATA SRBIMA (koji su bezali od Turaka) od strane Kraljice MAJRIJE TEREZIJE, da oforme 'VOJNU KRAJINU' da bi branili juzne granice kraljevstva od Turaka. Za to su dobili velike povlstice,

Treba procitati Rezoluciju SB UNa 1244, da bi shvatili da je to svojevrsna pobeda. To sto se ta R ne sprovodi, je pitanje za drugoga. ALI U TRENUTKU potpisivanja to jeste bila Pobeda.

Obelezavanje Bitke na Kosovu 1389, nije NISTA MANJE "cudno" od obelezavanja ANZAC-a. ANZAC je dan koji obelezava dan iskrcavanja AU I NZ vojske na Galiolju (u okviru Britanske 1915), a koji je oformio
NACIONALNI IDENTITET Australije i Novog Zelanda, i koji se kao takav SLAVI.

Nakon kosovskog boja Srbija je jos 80 godina bila slobodna. Okupirana je TEK 80 godina kasnije padom Smedereva. DA nije bilo kosovskog boja, Srbija bi dans bila STO POSTO AZIJA.
...

Legionar

pre 8 godina

Ajde ajde,pobeda srpske diplomatije nije nego.Ovde je rec o klasicnom pozicioniranju Amera i Rusa.Da se razumemo,cim Srbija odluci na koju ce stranu (ODKB ili NATO) bice drugacije.Amerima nesto da bude sramota ili da ih je diplomatska aktivnost Srbije u necemu sprecila...suvise smesno.

...

pre 8 godina

Ako se pojavi cijeli diplomatski zbor (svi diplomati u Hrvatskoj - Srbija i Rusija) i proslavi nazoče generali NATO, a SAD u zamjenu za nesudjelovanje vojske šalje 2 generala znači da je Oluja priznata od cijelog svijeta kao legitimna vojna operacija koja je pred međunarodnim sudovima okarakterizirana kao čista operacija kojoj nije cilj udruživanje u zločinački poduhvat. Al to ćemo vidjeti kad dođe vrijeme. Znači nema vojske ali međunarodno zapadni svijet to piznaje kao oslobađajuću operaciju. No vidjet ćemo uskoro je li uistinu poraz ili ne. Ako toga neće biti tada je to sigurno hrvatski diplomatski poraz što će za posljedicu imati jako puno milijuna i jaku diplomatsku ofenzivu protiv Srbije na svim poljima. (primjer je presuda Gotovini)

Ja

pre 8 godina

Mozda je u prethodnih dva meseca bilo i relevantnijih vesti za ovakav komentar ali...
Sve mi se cini da se opet podgreva vatra ispod balkanskog lonca, al mi nikada nece biti jasno kako narod sa ovih prostora uvek izgori za kratko vreme. Gde je mozak?

ginkoc

pre 8 godina

''Vojne parade, koliko se ja razumem, su stvar diktatura, komunizma,avtokratskih perspektiva kao što su Turska, Belorusija, Azerbadjan...ne mogu se sjetiti, da je u Europi nakon pridruživanja neko imao vojnu paradu, halo hrvati bezveze se promovišete sa željezom inače smatram, da če previše kiča biti na cesti, da bi se odazvali međunarodni igrači, parada je vredna pažnje ako se ti država zove Rusija,Kina,Amerika ili Arabija.
(LoboSonora, 18. jul 2015 21:30)''

Prvo razmisliti prije nego bubneš i izblamiraš se.Pa šta je bilo onda u Srbiji kada je Putin dolazio?? Slet..

ST čitaoc

pre 8 godina

Gorak okus su ostavili ratovi 90ih, kao i činjenica da se i 20 godina nakon njih još ne možemo dogovoriti. Gorak okus će proći kada srpski i hrvatski predsjednik ili premijer polože vijence u Vukovaru a onda i za žrtve u krajini.

Problem parade je nastao nakon što su u Srbiji priređene vojna parada i vježba za Putina, to se u hrvatskoj visokoj politici doživljelo kao provokacija i prijetnja, nakon toga se osmislila i vojna parada u Zagrebu. Sada će nakon ovoga slijediti slijedeći diplomatski boj... na Balkanu ništa novo.

Dux

pre 8 godina

Medina,

Mi smo teritoriju Republike Srpske Krajine, protiv vas Hrvata i branili do 95-sami! Bez ičije pomoći i u manjini. Dok vi, da budemo iskreni, sve svoje zasluge za proterivanje nas Srba treba da prepišete američkim tajnim službama, zvaničnoj američkoj administraciji i vojski koja je učestvovala u vašem planiranju kao i mnogim drugim zemljama širom sveta koje su vas u to vreme podržavali, zarad NE VAŠIH nego NJIHOVI INTERESA! To je vaš uspeh, što se tiče tog tvog argumenta o vama KAKO DIŠETE KAO JEDNO???!!!!!

Pitao bih te, da nas 10-toro Srba krene na tebe, bili ti nas čekala sa kavom i keksima u ruci???? Znači-nas je bilo, ali je vas bilo mnogo više uz stranu pomoć-tačka!

Krajišnici, za razliku od vas, nisu imali podršku JNA te 95, inače da su kojim slučajem imali, situacija na terenu bi se završila na potpuno drugačiji način-u to mi Srbi ne sumnjamo! Sama činjenica da su isti ti Krajišnici držali svoje položaje 4 godine, znatno slabili, i opkoljeni vama višebrojnijima, govori u prilog našoj SRPSKOJ hrabrosti i žilavosti!!

A za vaše slavlje??? Naravno da vama Hrvatima nijedna druga zemlja ne može zabraniti to što vi slavite-to nije diskusija ove rasprave. Ali samim tim što mi ne slavimo razaranje i uništavanje koje se desilo na SVIM ZARAĆENIM STRANAMA I U SVIM NARODIMA koji su izgubili svoje najmilije, govori najviše o nama Srbima kao narodu, nego a vama, vašem ujedinjenju i slavlju!!!

Melenci

pre 8 godina

pobedila je nasa diplomatija!Ali velike radosti nema za nas jer mi zalimo pobijene i izbegle,a bilo ih stotine hiljada.Tuzan dan za nas kao i razumevanje sveta sta se zaista dogodilo sa neduznim stanovnistvom srpske nacionalnosti!Nije Milanovic kriv zato sto je miroljubiv,nego oni koji se sepure i dan danas nacionalizmom,a trebali bi da debelo robijaju.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Zatrovani smo svi, s jedne i s druge strane, neistinama i poluistinama. Nije vrime za slavlje i trošenje para. Ljudi gladuju. Dok se povjesničari svih ex yu država ne sastanu i dogovore oko prave istine, nema tu sriće.

Zurkolomac

pre 8 godina

To vam je ljudi cuvena i svetski priznata "tisucljetna kultura". Onaj ko je tamo na zalost ziveo pre rata seca se njihovih "mirnih i tihih prosjeda pucanstva" gde je podivljala i degenerisana populacija mahala zastavama sa kukastim krstovima i slikama ante pavelica.Onda su poceli dizati u vazduh objekte ciji su vlasnici bili Srbi (kafici, restorani itd), onda su krenuli sa proterivanjima i ubijanjem civila i na kraju sa napadima na JNA. Sta su sve radili dobro su prosli...

Alex

pre 8 godina

Kakva crna pobjeda srpske diplomatije.
Ovo sa srpskom diplomatijom nema blage veze. Prije nekoliko mjeseci Papa Franjo je zaustavio proglasenje Stepinca jer mu je bitniji ekumenizsm nego da naljuti hrvate zbog kontroverznog kardinala. Sada je zapadu bitnije gdje ce se srbija odrediti nego da groteska od hrvatske parade. Pogotovo tim prije jer je izbor datuma glupost hrvatske politicke elite

Zec

pre 8 godina

Hrvatski kraljevi, tisucljetna povijest i najveci praznik ju unistenje Srba
od 1941-91-95. Da sam Hrvat to nebi nikad slavio, ako nema sta pametnije, sta ima tu da se slavi. Jel pravite kolace i decu vodite na sladoled?

zigot

pre 8 godina

ok...milosevic sa svojim srpskim nacionalizmom je izprovocirao, a hrvati su zapoceli rat...jeste, rat se vodio na hrvatskoj teritoriji.. ali rat je bio gradjanski rat ciji je rezultat masovni eksodus srba... to je jednostavno cinjenica... hrvatska je etnicki cista zemlja - toliko o tome

Kakva vrućina

pre 8 godina

Čitam vaše komentare i treba da konstatujemo činjenice. Hrvatske novine su objavile ovaj tekst, ne srpske. Niko u Srbiji ne likuje da je ovo pobeda srpske diplomatije, nego se ovde govori o porazu hrvatske doplomatije. Dacic ne mmože da utiče na odluke drugih država, to su njihove odluke, tako da problem treba da traže kod sebe, a ne u Srbiji. Da li je u pitanju sramota ili nastaje najnoviji svetski poredak gde balkanske lokal patriotske manifestacije ovoga tipa vise nisu nikome interesantne, to treba da procene umne glave srpske i hrvatske diplomatije. Na kraju cemo svi biti deo neke unije u koju ce nas ugurati gde ni nama samima ove manifestacije nece biti bitne nego gola egzistencija i briga o porodici

narodna-skupština-1928

pre 8 godina

...Poslednja kolonizacija ja bila od strane srpske kraljevine, te nije ni cudo da upravo nas najvise i mrze...
(Bojan, 18. jul 2015 23:17)

Kao iz filma "Montevideo": "Nit je on engleski kralj, nit su Hrvati i Slovenci crnci. Ima jednog dana uši da nam pojedu zbog ovog."
Sve, baš sve je time rečeno.

ništa lično

pre 8 godina

Potpuno interesantna situacija - hrvati poraženi (od Srbije) a mi srbi ne osećamo ukus pobede nego samo gorčinu...
Glup je svako ko ne shvata da u EX YU ratovima nema pobednika. Stoga je glupo da Hrvatska slavi pobedu kad su tog dana proterali preko 200 000 svojih građana. To objektivno nije pobeda nego poraz i to pre svega poraz ljudskosti i zdravog razuma.
Jedini koji su avgusta 1995 pobedili su amerikanci, osvojili su još jednu važnu etapu u njihovom nadmetanju sa Rusijom za mesto svetskog lidera. Hrvati od te pobede ništa nemaju i nikad neće ni imati osim lažne slike o sopstvenoj veličini koja će im se pre ili kasnije olupati o glavu. Naravno, nije na Srbiji da na silu usrećuje hrvate i da ih priziva istorijskim istinama niti je to Srbija i pokušala da uradi nego je identično hrvatskoj, naivna srpska politika malo zaigrala na kartu sopstvenog značaja za region a sve u svetlu ruskog vaskrsa kao svetske supersile. Znači, braćo hrvati, ništa lično, bio je to trenutak naše slabosti...
Svet je ponovo multipolaran, što pre to hrvati shvate to će imati manje blamaže. Hrvatska politika ne može da parazitira na mitu o "ispravnosti borbe" i Milošević Tuđman zabludama, sada su ipak deo uređene Evrope i morali bi da pokažu da umeju daleko više i bolje ako ne žele da im nemci jednog dana prirede croexit i da se nađu nedaj bože na milosti i nemilosti politike nekog od suseda.

Josarian

pre 8 godina

Brojanje "krvnih zrnaca" nikada dobra donelo nije, ali, kada smo kod podataka, interesantan bi bio procenat srpskog zivlja u gradu Vukovaru 1990.

Top gun

pre 8 godina

"Posebno bolno je drzanje Americke strane" naivni Hrvati su tek sad shvatili da Amerikanci negledaju stvar na isti nacin kao oni.
Ameri su bombardovali bivse saveznike vise puta i prisluskuju svoje saveznike.
Oni gledaju samo svoje interese i oni ce odmah da zabodu noz u ledja"savezniku" ako je to njima u interesu.

biraz

pre 8 godina

(pas ćaću, 18. jul 2015 23:13)
Vi ne mozete ni 700.000 na izbornom spisku da sastavite, a kamoli neko da Srbi nadju toliki broj da oteraju.
Ako je neko bio proterivan to su ga mozda tukle Alijine snage u Hercegovini, a danas te vase komsije ne mozete da smislite, skoro da ih mrzite vise nego nas. A kad EU bude krenula da samara da vratite imovinu i obestetite raseljene kukacete sto ste ih terali na prvom mestu.

Humanoid

pre 8 godina

Koji diplomatski poraz? Stvarno mislite da je malog od Slobe netko slušao?
(zz, 18. jul 2015 20:43)

Veoma moguće da i nije, ali standardno promašivate poentu. Stvar je u tome da niko ne želi paradirati u slavu etničkog čišćenja. Niko! Sve drugo je nevažno.

sio mu ga djura

pre 8 godina

boli ih sto niko ne dolazi pa je najlakse da im srbi budu krivi. da mogu opet po njima da gade umesto da se pogledaju u ogledalo.

nije bilo nikakve srpske diplomatske inicijative. to su izmislili progonitelji da bi se osecali zrtvama

marko

pre 8 godina

Glavni problem je sto je Hrvatska pobegla BIH i Srbiji 50 godina . EU to ne voli jer to otvara vrata svim mogucim ekstremizmima . U srcu Europe .

ivan

pre 8 godina

Jeste,

sad ce bas svi da slave i proslavljaju 'Oluju' kad je jedan ubica Hrvata iz 1945 i KPJ porazio hrvatske pripadnike KPJ druge veroispovesti.

Oladite malo, ostavite te Vase hrvatsko-bosanske pokolje i gradjanske ratove za sebe...

Tudjman je ratni zlocinac i iz 1944-5. i iz kasnijih perioda... Titova skola!

Tacka!

Milos

pre 8 godina

"Problem parade je nastao nakon što su u Srbiji priređene vojna parada i vježba za Putina, to se u hrvatskoj visokoj politici doživljelo kao provokacija i prijetnja, nakon toga se osmislila i vojna parada u Zagrebu."

Znate kako ja ovo čitam? Izgovor. Ili alibi.

SDP-ove vlade uvek moraju pokazati da su hrvatske više nego HDZ-ove, jer prirodno nisu desničarske, a kako drugačije to dokazati nego koristeći Srbe i/ili Srbiju.

I sada je ta genijalna "visoka politika" smislila da je uvlakačka parada Putinu (nije bilo nikakve vežbe) povodom 70 godina od kraja II svetskog rata "provokacija" prema Hrvatskoj. Pa niko nije ni pomislio na Hrvatsku, nego kako da nam drug Putin pusti još malo gasa, kupi još neki NIS, Fiat 500L, voće, povrće...

Moram da kažem da je Hrvatska jako dobro uradila posao i i dalje ga radi na otuđivanju Srba od svega što ima veze sa Hrvatskom i držanjem na distanci, da potpuno mogu da zamislim da sutra dođu vanzemaljci i premeste Hrvatsku na drugu planetu, mi to ne bismo znali. Zaista, Hrvatska nam nije tema, imamo svoje probleme.

šahmat

pre 8 godina

(Top gun, 19. jul 2015 11:54)

Tako je, ja bih dodao da nam Amerikanci kroje sudbinu kako god hoće i pritom se zabavljaju, dok smo mi, kao i Hrvati samo lutkice iz pozorišta. Međusobno se prepucavamo i okrivljujemo, a ne znamo (ili često zaboravljamo) da neko "iznad" pomera konce.

dimilo

pre 8 godina

Netačno. SAD šalju 2 generala. Otkazala je samo Slovenija. Poslušajte malo i vijesti iz HR pa ćete vidjeti da ovo što piše po srpskim medijima nije tačno. Kakva diplomatska pobjeda!?

Vitez

pre 8 godina

(Milos, 18. jul 2015 20:31) # Link komentara

Tek Olujom, koja je donijela kraj rata, Hrvatska postaje drzava a ne neka poluratna zona sa srpsom paradrzavom na trecini teritorija. Zato se Oluja i slavi vise nego dan drzavnosti.

Medina

pre 8 godina

Jokic,

Ako smo izvrsili agresiju na vasu zemlju, zast je Krajisnici nisu onda branili? Zast ne branis nesto sto je tvoje?
Vi ste dakle svoje vekovno ognjiste prepustili drugom. Kak je to onda vase?
Ne mozes govoriti ovo je zemlja mog pradide, mog dide, mog cace, moja zemlja i onda samo pobjeci i ne pokusati odbraniti ono sto smatras svojim... Nije opet i da nije imao tko, bilo je ljudi no nije bilo volje...

Sto se tice Amerike, Europe i ostalih... Sve i da nam narede da ne mozemo slaviti oslobodjenje Hrvatske i kraj tog *ebenog rata, mi bi opet slavili... Nitko nas ne bi sprijecio, tek bi onda inat proradio... Mi Hrvati nekad se medjusobno ne slazemo, ali kad treba DISEMO KAO JEDAN...

Razlika je drasticna

pre 8 godina

Hrvatska neka slavi šta hoće, ali je poenta da Srbija i RS ne slave pobedu u Vukovaru i pad Srebrenice.

Tu se razlikujemo.
(Posmatrač,

Tako je, oni slave oslobadzanje svoje drzave, a Srbija nema razloga (barem javno) da slavi agresiju na susjedne drzave.Razlika je ogromna.

...

pre 8 godina

Ako se pojavi cijeli diplomatski zbor (svi diplomati u Hrvatskoj - Srbija i Rusija) i proslavi nazoče generali NATO, a SAD u zamjenu za nesudjelovanje vojske šalje 2 generala znači da je Oluja priznata od cijelog svijeta kao legitimna vojna operacija koja je pred međunarodnim sudovima okarakterizirana kao čista operacija kojoj nije cilj udruživanje u zločinački poduhvat. Al to ćemo vidjeti kad dođe vrijeme. Znači nema vojske ali međunarodno zapadni svijet to piznaje kao oslobađajuću operaciju. No vidjet ćemo uskoro je li uistinu poraz ili ne. Ako toga neće biti tada je to sigurno hrvatski diplomatski poraz što će za posljedicu imati jako puno milijuna i jaku diplomatsku ofenzivu protiv Srbije na svim poljima. (primjer je presuda Gotovini)

pas ćaću

pre 8 godina

Vi imate svoju istinu, bošnjaci svoju, Albanci svoju. Nažalost, sve druge istine ne dolaze na vaše portale, stoga nije čudo da vidite samo ono što želite viditi i čuti. No, činjenice govore suprotno. U Hrvatskoj je na početku 92. bilo oko 700.000 izbjeglica, svih osim Srba. Eto, samo što su Hrvati vratili istom mjerom, samo ne u tolikom broju. Pravdoljubcima na znanje.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

E jesmo sila diplomatska.
(Alias, 18. jul 2015 21:11)

Zar nismo? Pa tako smo i NATO pobedili onomad...a i Osmanlije, zapravo, 1389.g samo im to niko nije rekao, pa mučenici misle da su oni glavne baje. Sreća njihova što smo mi skromni....

TIL Zagreb

pre 8 godina

pobedila je nasa diplomatija!Ali velike radosti nema za nas jer mi zalimo pobijene i izbegle,a bilo ih stotine hiljada.Tuzan dan za nas kao i razumevanje sveta sta se zaista dogodilo sa neduznim stanovnistvom srpske nacionalnosti!Nije Milanovic kriv zato sto je miroljubiv,nego oni koji se sepure i dan danas nacionalizmom,a trebali bi da debelo robijaju.
(Melenci, 18. jul 2015 21:00)

a nije bio tuzan dan,kad ste svo. nesrpsko stanovnistvo protjerali prvo iz Vukovara pa onda i drugih mjesta,i onako one paravojne formacije zajedno sa JNA pjevaju pjesme kako ce nas....di su zarobljenici iz Bolnice,ako nista,prisjeti se makar....

SlavaIm

pre 8 godina

Najveci srpski poraz u sirem kontekstu je Srebrenica, nakon nje Hrvati dobijaju zeleno svjetlo i direktnu podrsku amera da pokrenu ofanzivu.Srpske snage su za kratko vrijeme porazene i da ti isti ameri nisu zaustavili ofanzivu Srbi bi ostvarili vekovni san o svim srbima u jednoj drzavi(Srbiji) Da to nisu uradili Mladic bi i od Bihaca napravio novu Srebrenicu.Ameri su Srbima pravi prijatelji a ne Rusi.

Jokic

pre 8 godina

Hrvati ne shvatate, da prostor RSK nikad nije bila hrvatska zemlja, vec srpska vekovima, koja vam je znamo svi dobro kako, dodeljena 1945-e, posle Jasenovca, Jadovna, Gradiske, Paga..nista vi niste uzeli nazad, nego izvrsili agresiju na nasu teritoriju.

Зрињски је био коњушар за великог Карађор

pre 8 godina

Хрвати немају прославу устанка против Турака, немају своју Марсељезу, немају свог Његоша (ако изузмемо степинца, кардинала павелића), немају свог Карађорђа, немају ништа часно из периода Првог светског рата, још мање из Другог, немају ни једну велику победу, немају чак ни један велики пораз који би могли да оплакују. Али имају Олују и Бљесак да их прослављају. Историја памти, па ће им и то бити упамћено.

miksajlo

pre 8 godina

zar nije tako @ dobila je prvi balkanski rat, drugi balkanski rat, prvi svetski rat i 95e smo odbranili REPUBLIKU SRPSKU!!!!!!!! Ako nisi znao/la

D61

pre 8 godina

Aman, kakav cirkus, postoje tone dokumenata da su Milošević i Tudjman dogovorili "ukidanje" države u državi, vrlo logičan potez. A to što su hrabri Krajišnici zbrisali i natovarili nam se na vrat više deluje kao Slobina osveta narodu koji nije želeo sukob sa bivšom bratskom Hrvatskom.

afhhh

pre 8 godina

Svet je veoma zlo i lose mesto.Da je neke pravde Hrvati nikad ne bi imali svoju drzavu posle zlocina i genocida nad Srbima.Ej imali su logore specijalno za decu.
Zamislite imate dete i dodje ustasa i odvede ga u logor da ga ubije samo zato sto se zove lupam Dragan Jovic!?I na kraju svega nam opet sole pamet.
To se desavalo pre 70 godina samo,a ocekujem objavu komentara vec jednom.

Sustinsko pitanje

pre 8 godina

91. Nije Srbija napala Hrvatsku, nego je Hrvatska napala Srbe u Hrvatskoj.. Sto je govorio i Josip Boljkovac, pa su ga zatvorili sa 95 godina zbog toga

Milutin

pre 8 godina

Vi imate svoju istinu, bošnjaci svoju, Albanci svoju. Nažalost, sve druge istine ne dolaze na vaše portale, stoga nije čudo da vidite samo ono što želite viditi i čuti. No, činjenice govore suprotno. U Hrvatskoj je na početku 92. bilo oko 700.000 izbjeglica, svih osim Srba. Eto, samo što su Hrvati vratili istom mjerom, samo ne u tolikom broju. Pravdoljubcima na znanje.(pas ćaću, 18. jul 2015 23:13)

Neznam odakle ti ta brojka ali i da je istinita, Srbi neslave oslobođenje Vukovara i proterivanje tih Hrvata. Za nas je tuga ljudska teška ma o kom čoveku da se radi.

ivan

pre 8 godina

neko slavi oluju a neko svetske prvake u fudbalu,vaterpolu,vice sampione sveta u basketu,evropske prvakinje u kosarci,evo danas odbojkasa u finalu svetske lige....i to sve samo u 2015.

goran

pre 8 godina

Hrvatska ima pravo da je slavi kao sto Srbija ima pravo da je negira. Oluja jeste bila oslobodilacka operacija ali sa etnickim ciscenjem. Da li je Milosevic dao saglasnost na to ili nije je nebitno posto ih je bez sumnje navukao i pustio niz vodu. Kao Srbina zanima me buducnost. I Srbima i Hrvatima bi bilo bolje da tamo gledaju i bar pokusali da ne budu trecerazredne nacije sto su sada. Dosta mi js vise slavnih istorija i zabole me bas za proslavu.

Marko nb

pre 8 godina

Mozemo mi da se tesimo ovako mlakim naslovima i da pisemo ovde bajke. Istina i cinjenica: mi smo rat izgubili, oni su rat dobili. Potpuno je nebitno, kako, zasto, zbog koga.
Mi Srbi treba da prekinemo da kukamo. Uvek nam je neko kriv. Vecito je neka nepravda. Pa nas i sudije kao u svim sportovima kradu.
Uciti iz poraza i teziti pobedi!
Njima svaka cast na jedinstvu. Uvek pobedi onaj koji vise zeli pobedu.

Bojan

pre 8 godina

Kapiram hrvate, celo svoje postojanje su ziveli kao necija kolonija.
Poslednja kolonizacija ja bila od strane srpske kraljevine, te nije ni cudo da upravo nas najvise i mrze.
Negde ih iskreno i zalim.

M

pre 8 godina

Koliko se secam "oluja " je okarakterisana u savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija kao udruzena zlocinacka akcija sa ciljem proteririvanja nehrvatskog stanovnista. Ko rece`da nije osudjena? Jeste, i to kako. Toliko o proterivanju staraca i dece. Sve se vraca sve se placa...

pompey

pre 8 godina

Dok ih bude zivece sa kompleksima manjeg, nebitnijeg i naroda koji vrlo dobro zna cije je krvi. 3/4 Hrvata zna da su Srbi, ali to im tesko pada. Treba da su ponosni na tu cinjenicu. To je isto kao kada bi Djokovic i Ljubicic rekli da su Francuzi.

ex sns

pre 8 godina

Verovatno su ovi nasi poslali u Washington i slike sa vojne parade 1941 u ZG, gde su Hr vojnici rame uz rame marsirali sa Nemackim vojnicima III rajha ?

Dao sam ti minus

pre 8 godina

@Tek Olujom, koja je donijela kraj rata, Hrvatska postaje drzava a ne neka poluratna zona sa srpsom paradrzavom na trecini teritorija. Zato se Oluja i slavi vise nego dan drzavnosti.
(Vitez, 18. jul 2015 20:49

Ne razumem da slavis nesto sto te "neprijatelj" pustio da uradis. Ima li neko mozga u toj Hrvatskoj da zna da biste bukvalno bili zgazeni da je to hteo (kakav god zlikovac bio na vlasti) Milosevic. Nebitno sta bi bilo posle sa nama, ali biste bili i to je cinjenica. Ni trava vise ne bi rasla. Zato se gaji mir, a ne mrznja, da ne bi doslo do toga, jer ako izbije sukob lakse se smiri kad nema mrznje.
Naravno, to bi bio kretenizam i idiotizam, ali je glupo to nazvati vojnom akcijom.
Isto kao debili ovde sto su trovali narod da smo mi pobedili NATO.
Jel to nekom coveku koji hoda na dve noge normalno? Mi se molili Bogu da prestanu vise. Ne bih da navodim vojne razloge zbog kojih smo cekali kraj bombardovanja ali upuceni ljudi znaju.
Prvo do rata u Hrvatskoj nije trebalo doci nikad! Trebalo vas je pustiti da se otcepite jer ste na to imali Ustavno pravo za razliku od pokrajine Kosovo. Vas, i sve ostale je trebalo pustiti. Naravno, svet (Amerika i Rusija) su imali drugacije planove.
Vidi se da im tajne sluzbe dobro rade jer su napravili sukob cim su pozeleli. Odlicno su znali na koju kartu treba da zaigraju (znas na sta mislim).
Ako imamo mozga, mi cemo se truditi da bar ne bude mrznje na Balkanu kako ne bi opet imali istu buducnost.
Pozdrav iz Srbije.

mladi ja

pre 8 godina

@istranin ako ćemo realno...da nas podele italijani i grci...jer oni su tu prvi...E sad što je jedino Car Dušan (srpski vladar) osvojio te teritorije...znači da su SRPSKE! Hrvati nikad ništa nisu osvojili...

Milutin

pre 8 godina

Niti je tu bilo nekog moćnog lobiranja od strane Srbije niti je Dačić toliko bitan faktor, da njegov poziv telefonom menja sve. Jednostavno ti ljudi su pogledali u ogledalo i upitali se mogu li spavati mirno od pogleda 220000 proteranih Srba na traktorima. Meni nije jasno kako u Hrvackoj ljudi imaju stomak za tako nešto. Srbi su činili s*anje kao i svi drugi i sada nam predstoje decenije kajanja. Ali nikome u Srbiji i RS nepada napamet da likuje nad zločinima. Ogromna većina nas nije odobravala zločin za vreme rata. Zato zločinci (bar sa ove strane) su sve činili tajno od sopstvenog naroda (nisu se hvalili trofejima kao neki). A kad je narod saznao za zločine sve do samog Miloševića smo poslali u Hag. Čast Srpskog vojnika je bitnija i od njegovog života.

Danubewalker

pre 8 godina

Malo je traumaticno kada ti je najsvecaniji praznik u "povijesti" onaj od pre 20 godina.Doduse,to i jeste jedini rat koji je ova lepa zemlja dobila,pa razumem donekle tu euforiju.

Ivan

pre 8 godina

Jeste li Vi komsije stvarno pri cistoj svesti I pameti da slavite najvece etnicko ciscenje u 21-om veku?? Postigli ste sta ste hteli , ne pametujte previse I to je to!

NLO

pre 8 godina

Oluja nije poraz Srbije, Srbija nije ucestvovala u tom ratu, to je poraz hrvatske jer su jos jednom posle 50ak godina, ovoga puta uglavnom proterivanjem, ali ne i ne ubijanjem, pobedili svoje sugradjane Srbe koji samo nisu zeleli da se jos jednom probude u NDH, tako da sve dok hrvati ne shvate da im Srbi nisu neprijatelji nece biti ni mira na ovim prostorima, a sudeci po ovim usijanim glavama u hrvatskoj, to se nikada nece ni desiti.

Mlevene Mošti

pre 8 godina

Mi pravoslavni narodi smo naprosto rođeni da pobeđujemo. Kako je Grčka pobedila Nemačku i celu EU tako smo mi pobedili Hrvatsku. Jedini je problem što uvek na kraju dođe to prokleto buđenje!

Mihailo

pre 8 godina

Jašemo diplomatskimstazama sa Dačićem na čelu!
Koga briga, Krvati su sproveli genocid koji im je oprošten jer su puleni Zapada i Katoličke crkve za koju smo mi i dalje tera misionis. u tome je sva mudrost.
Ako im se slavi - neka slave, želim im lepo vreme tog dana pa neka se raduju.

Istranin

pre 8 godina

Hrvati ne shvatate, da prostor RSK nikad nije bila hrvatska zemlja, vec srpska vekovima, koja vam je znamo svi dobro kako, dodeljena 1945-e, posle Jasenovca, Jadovna, Gradiske, Paga..nista vi niste uzeli nazad, nego izvrsili agresiju na nasu teritoriju.
(Jokic, 18. jul 2015 22:19)

Jokiću, ako ćema realno do 1918. nije bila ni naša, već austrijska i mađarska, i u jednom kraćem periodu turska i mletačka teritorija..

Fota

pre 8 godina

Hrvati. Sve o njima je stalo u "sinu tisućljetne kulture". Slavili bi oni i datum proglašenja NDH , kanonizovali bi Stepinca i ko zna šta još da čak i Nemce nije blam od njih.

Cobra

pre 8 godina

A,kad se setim,kako su Hrvati bili u šoku,kad je Šešelj čestitao dan oslobođenja Vukovara.Pa,su u Evropskom parlamentu donosili rezoluciju o njemu.
E,vidite Hrvati,tako se i Srbi osećaju kad vi slavite Oluju.Da nije bilo etničkog čišćenja i zločina u toj operaciji,imali bi puno pravo da to slavite.
Ovako ste sami sebi napravili problem.To vide i vaši saveznici,pa su zato odbili da učestvuju na toj paradi.

Petar S.

pre 8 godina

Amerikanci nisu zaborvavili da je na traktor morao da sedne Pitar Galbrajt (Ambasador SADa), da Hr vojska ne bi napravila vise zlocina. A bi, DA im je dozvoljeno. "Oluja" je JAKO bilzu 'GENOCIDA' u Srebrenicu i to Ameri znaju.

S' druge strane Hr imaju vod (moda cetu, nisam siguran) Vojne policije u Afganistanu, pa ajd' da posalju nesto, ali da se previse ne eksponiraju.

Za ove "Istoricare",
Cija je zemlja u Krajini. Ta zemlja je DATA SRBIMA (koji su bezali od Turaka) od strane Kraljice MAJRIJE TEREZIJE, da oforme 'VOJNU KRAJINU' da bi branili juzne granice kraljevstva od Turaka. Za to su dobili velike povlstice,

Treba procitati Rezoluciju SB UNa 1244, da bi shvatili da je to svojevrsna pobeda. To sto se ta R ne sprovodi, je pitanje za drugoga. ALI U TRENUTKU potpisivanja to jeste bila Pobeda.

Obelezavanje Bitke na Kosovu 1389, nije NISTA MANJE "cudno" od obelezavanja ANZAC-a. ANZAC je dan koji obelezava dan iskrcavanja AU I NZ vojske na Galiolju (u okviru Britanske 1915), a koji je oformio
NACIONALNI IDENTITET Australije i Novog Zelanda, i koji se kao takav SLAVI.

Nakon kosovskog boja Srbija je jos 80 godina bila slobodna. Okupirana je TEK 80 godina kasnije padom Smedereva. DA nije bilo kosovskog boja, Srbija bi dans bila STO POSTO AZIJA.
...

osica

pre 8 godina

markonb

Ne pravite se nevešti, odlično znate da su bile neravnopravne snage, da su imale upletene prste i amerika i druge države na strani Hrvatske. Nije bilo 1 na. 1, jer da jeste sigurno se ne bi zavrsilo kako se zavrsilo.

dimilo

pre 8 godina

@pinokio Ja živim na granici sa HR i imam vijesti i sa jedne i sa druge strane. Mnogo se razlikuju. Nije bitno da li će doći vojska ili general na proslavu. Bitno je da neko dođe. SAD šalju svoje ljude u HR na proslavu. I ostale zapadne države šalje svoje ljude na proslavu. To znači da oni poštuju i priznaju Oluju kao legalnu akciju. I nemojte molim Vas o našoj diplomatiji. Izgubili smo sve što se izgubiti može zahvaljujući diplomatiji koju je vodio SPS.

Konacno

pre 8 godina

Jel se mi to konacno opametismo,kao u stara dobra vremena,kada smo bili vrlo mudri i dobri i sa Amerima i sa Rusima,a lepo se zivelo.Mozda i jesmo na nekom dobrom putu...mozda,videcemo

remic

pre 8 godina

i sad smo mi kao neke face. nema rata koga nismo izgubili. cudo je sto nisu srbi iz bosne proterani. makar ih tamo jos ima, ali i za to ne zna koliko dugo. natalitet je nikakav kao i u srbiji. hrvati imaju svoju etnicku cistu drzavu. to im je bio cilj. pobedili su i to je to, a mi mozemo samo da kukamo sto smo izgubili. srbi u hrvatskoj ce nestati za koju deceniju nacisto. tamo su samo ostali starci.

Četvrtinu Hrvat

pre 8 godina

Možda mnogima zvuči iracionalno u ovom trenutku, ali Hrvatska će ostaviti Srbiju i Srbe na miru tek kad Srbija bude izuzetno jaka ekonomski i politički, uz zapadne saveznike koji je poštuju.

Sva ova hrvatska parada evropejizma, pripadnosti zapadnjačkoj kulturi, organizovanja države po uzoru na zapadne itd. pada u vodu čim Hrvatska dospe na ispit zrelosti - kako se ponaša prema manjinama, kako se ponaša kada je sila u regionu, i tako dalje. Znaju to svetski lideri i imamo sreću da je trenutna ekipa na čelu (Obama, Merkel pre svega) dovoljno pametna da ne dozvoli da radi šta hoće država koja 20 godina posle ratom dobijene nezavisnosti ne ume da prestane da krivi Srbe i Srbiju za svoje probleme.

nex

pre 8 godina

Kakav je to narod koji slavi progon dece,zena,staraca,beba!? Setite se samo one najjadnije kolone mucenika,dece koje voze traktore i kola. Pokupili samo sto im pri ruci bilo. Sad bi zaplakao kad se setim. U moje mesto je doslo oko stotinu. Ugaseni pogledi,ljudi bez igde icega,bez ikakve nade i volje za zivotom. I to proslavljate! Neka vam je na cast!

Прослава чега?

pre 8 godina

Tek Olujom, koja je donijela kraj rata, Hrvatska postaje drzava a ne neka poluratna zona sa srpsom paradrzavom na trecini teritorija. Zato se Oluja i slavi vise nego dan drzavnosti.
(Vitez, 18. jul 2015 20:49)

Одакле вама дан државности? Побогу, па туђман је говорио о вашем тисућљетном сну, односно о независности и државности. Док су све нације у 18 и 19 веку дизале револуције да би биле самосталне и добиле своју државност, кроација је остала забележена само у летопису Магденбурга.

Mikic

pre 8 godina

Ajde što hrvatski ministri izvrću istinu to mogu da razumem, ali što neki komentarišu da je bila agresija, a pojma nemaju da su ti 250.000 ljudi koji su etnički očišćeni iz Hravtske bili ljudi koji su tamo živeli. Sad neko želi da kaže da su to neke snage iz Srbije, ali to su Srbi iz Hrvatske. To je ono ključno. Nema tu agresije nikakve kad etnički očistite trećinu teritorije, a posle se retko ko vrati, jer se takva politika vodi da se ne vrate. A da ne govorimo od 2000 ubijenih, što je gotovo zataškano. Nisu to ljudi stradali u borbi, nego su većinom svirepo likvidirani na kućnom pragu. Ja prosto ne mogu da verujem da je to dozvoljeno, najveće etničko čišćenje u Evropi posle drugog svetskog rata i da su se svi sa tim pomirili, a da to gotovo više niko ne osuđuje. To je poraz srpske diplomatije

BMX

pre 8 godina

kada cete hrvati vec jednom da shvatite da ste samo obicne sluge velikih sila i nista vise od toga.A pravih prijatelja nemate, sto se odnosi i na nas.Postoje samo finasijski i politicki interesi, sve ostalo je farsa.

Zoran

pre 8 godina

Budimo realni. Zapadnim saveznicima je prosto blam da marširaju rame uz rame sa Hrvatima jer bi to bilo ni manje ni više nego vojno zastrašivanje jedne male države na Balkanu koja uz to još i nije u problematičnim odnosima sa istim tim savezničkim državama. Ako izuzmeno odbijanje da uvedemo sankcije Rusiji (na šta nas ništa i niko ne obavezuje) i odbijanje da prihvatimo da smo genocidan narod, ne vidim neki bitan problem koji mi imamo sa Zapadom da bi nam vojno pripretili učešćem u jednoj ovakvoj paradi (nekavog hrvatskog ponosa). U svakom slučaju ko je ovo u Hrvatskoj osmislio, malo se zaneo u procenama.

ThePeraCar

pre 8 godina

Amerikanci su vodili perfektnu politiku na Balkanu,pomogli su im da isteraju Srbe iz Hr i time su postigli svoj cilj tada,sada imaju Hr u saci kako god okrenes,sutra li ih naljute Ameri ce sve da svale na njih,sutra ce reci kako je su proterali 200 hiljada nevinih civila i tako manipulisati njima ako bude trebalo,sto uostalom rade sa svima nama,prodali su Hrvati svoje sunarodnike zbog malo nacionalizma a nisu ni svesni bili kolko ih to moze kostati u buducnosti,al dobro jos uvek su nasi politicari nesvesni svega toga a kako ce i biti kada im je najbitniji svoj dzep...daleko je bolje sutra za balkan,bas daleko,u zdravlje

Nindza

pre 8 godina

Jedno je vojno-politicki cilj koji je Amerika podrzala, a drugo je kada akciju koja je iskljucivo imala za cilj progon civila slavis kao DRZAVNI praznik. To ne radi niko.

Melenci

pre 8 godina

medina,kako su je mogli odbraniti,vilama i motikama!A od koga da je brane?Dakle vi ste ih napadali sa vasih 135000 vojnika!Egzodus je u pitanju!To sto disete kao jedan je pohvalno i dobro za zemlju.Isto tako i mi disemo kada su izbeglice u pitanju!Mi jesmo mi njih primili ali njihovim mukama tu nije bio kraj!Pocev od kolektivnih smestaja raznih bonova za hranu,deca gola bosa u skoli...........

LoboSonora

pre 8 godina

Vojne parade, koliko se ja razumem, su stvar diktatura, komunizma,avtokratskih perspektiva kao što su Turska, Belorusija, Azerbadjan...ne mogu se sjetiti, da je u Europi nakon pridruživanja neko imao vojnu paradu, halo hrvati bezveze se promovišete sa željezom inače smatram, da če previše kiča biti na cesti, da bi se odazvali međunarodni igrači, parada je vredna pažnje ako se ti država zove Rusija,Kina,Amerika ili Arabija.

Melenci

pre 8 godina

pobedila je nasa diplomatija!Ali velike radosti nema za nas jer mi zalimo pobijene i izbegle,a bilo ih stotine hiljada.Tuzan dan za nas kao i razumevanje sveta sta se zaista dogodilo sa neduznim stanovnistvom srpske nacionalnosti!Nije Milanovic kriv zato sto je miroljubiv,nego oni koji se sepure i dan danas nacionalizmom,a trebali bi da debelo robijaju.

wlada

pre 8 godina

Ne bih ja likovao, samo, ovo im je dobra lekcija. Niko ne mari za prijateljstvo sa njima, ako to nije u njihovom interesu, a oni pomislili koliko su bitni. MNeka se stide za onu svinjariju u evropskom parlamentu, kada su bili najaktivniji u donsenju rezolucije o Srebrenici. Neka sada vide, gde su i šta su.

pg

pre 8 godina

pod broj jedan srbija je oslobodila danasnju teritoriju hrvatske 1918. pod dva, ljudi sa prostora sadasnje slovenije i hrvatske(tada se zvala drzava slovenaca, hrvata i srba) su poslali zahtjev za ujedinjenje srpskom kralju koji on prihvata i tako nastaje kraljevina srba hrvata i slovenaca. pod tri, u drugom svjetskom ratu pobjedjuju partizani( 70% partizana su cinili srbi najmanje) koji prave danasnje granice i koji garantuju srbima iz hrvatske da se bez njihove volje hr ne moze odbojiti od jugoslavije. dakle, oslobodimo vas, damo vam sto vam ne pripada, uzmete sto vam ne pripada, mi se pobunimo, vi nas protjerate. slavite braco i prilici vam.

Iggy Hortenzeea

pre 8 godina

Da je sreće pa da na Srpskoj strani sada niko ne likuje i ne posipa domaće tabloide svojom "pameću".
Da se Vulin ne javi za reč...
Moramo jednom krenuti dalje...
Okrenuti se životu.

Milos

pre 8 godina

Nema Srba koji ovu "pobedu" ne bi menjali za onu njihovu od pre 20 godina, prema tome, ne treba suviše da se sekiraju, niti da budu tužni. Svoj cilj su postigli i mnogo ljudi je platilo da to tako bude. Sve veće slavljenje toga, sa paradama, koncertima, pa i desničarskim okupljanjima je zaista pomalo neprimereno, imajući u vidu sve posledice Oluje... Mogli su da slave Dan državnosti na isti način i niko ne bi zamerio.

Dositejevo naravoucenije

pre 8 godina

I sta smo iz svega ovoga naucili? Hrvatska moze samo da radi sta joj se kaze, ne i da predvodi svoje gospodare u sopstvenim projektima. Gospodar pravi projekte, ne sluga.

Zurkolomac

pre 8 godina

To vam je ljudi cuvena i svetski priznata "tisucljetna kultura". Onaj ko je tamo na zalost ziveo pre rata seca se njihovih "mirnih i tihih prosjeda pucanstva" gde je podivljala i degenerisana populacija mahala zastavama sa kukastim krstovima i slikama ante pavelica.Onda su poceli dizati u vazduh objekte ciji su vlasnici bili Srbi (kafici, restorani itd), onda su krenuli sa proterivanjima i ubijanjem civila i na kraju sa napadima na JNA. Sta su sve radili dobro su prosli...

Prebogati levičari

pre 8 godina

Postoji i druga Hrvatska, kao što je postojala i 45-te, nisu svi bili ustaše, kao što je 91-e postojala druga Srbija ali nisi mogao protiv komunističko socijalističkog hibrida. Proslava Oluje je dno dna, da su odabrali neki normalan datum napravili bi lepu žurku, možda bi čak i Dačić otpevao koju pesmicu, nije to diplomatska pobeda Srbije, to je moralna pobeda čovečanstva.

Dux

pre 8 godina

Medina,

Mi smo teritoriju Republike Srpske Krajine, protiv vas Hrvata i branili do 95-sami! Bez ičije pomoći i u manjini. Dok vi, da budemo iskreni, sve svoje zasluge za proterivanje nas Srba treba da prepišete američkim tajnim službama, zvaničnoj američkoj administraciji i vojski koja je učestvovala u vašem planiranju kao i mnogim drugim zemljama širom sveta koje su vas u to vreme podržavali, zarad NE VAŠIH nego NJIHOVI INTERESA! To je vaš uspeh, što se tiče tog tvog argumenta o vama KAKO DIŠETE KAO JEDNO???!!!!!

Pitao bih te, da nas 10-toro Srba krene na tebe, bili ti nas čekala sa kavom i keksima u ruci???? Znači-nas je bilo, ali je vas bilo mnogo više uz stranu pomoć-tačka!

Krajišnici, za razliku od vas, nisu imali podršku JNA te 95, inače da su kojim slučajem imali, situacija na terenu bi se završila na potpuno drugačiji način-u to mi Srbi ne sumnjamo! Sama činjenica da su isti ti Krajišnici držali svoje položaje 4 godine, znatno slabili, i opkoljeni vama višebrojnijima, govori u prilog našoj SRPSKOJ hrabrosti i žilavosti!!

A za vaše slavlje??? Naravno da vama Hrvatima nijedna druga zemlja ne može zabraniti to što vi slavite-to nije diskusija ove rasprave. Ali samim tim što mi ne slavimo razaranje i uništavanje koje se desilo na SVIM ZARAĆENIM STRANAMA I U SVIM NARODIMA koji su izgubili svoje najmilije, govori najviše o nama Srbima kao narodu, nego a vama, vašem ujedinjenju i slavlju!!!

branislav

pre 8 godina

Sad ce se ponoviti kao u slucaju Gotovine. Prva presuda 20 godina-Srbi zadovoljni.Hrvati krecu u masovno lobiranje ,ukljucujuci i novac i Nato... Srbi za to vreme spavaju,racunajuci da je to gotova stvar.Epilog ,on oslobodjen! Do njihove proslave ostalo je jos vise od 2 nedelje,sve moze da se promeni.Zato nasa diplomatija mora da bude budna i na vezi.. Hrvati vec lobiraju,jer ne zele diplomatski poraz

ivan

pre 8 godina

Jeste,

sad ce bas svi da slave i proslavljaju 'Oluju' kad je jedan ubica Hrvata iz 1945 i KPJ porazio hrvatske pripadnike KPJ druge veroispovesti.

Oladite malo, ostavite te Vase hrvatsko-bosanske pokolje i gradjanske ratove za sebe...

Tudjman je ratni zlocinac i iz 1944-5. i iz kasnijih perioda... Titova skola!

Tacka!

max

pre 8 godina

Kakav crni diplomatski poraz Srbija može naneti Hrvatskoj? Hrvatska je priznata i stalno čuvana od Amerike,nekoliko stotina hiljada Srba tamo se više neće nikad vratiti na svoja ognjišta što je i bio cilj i kakvu diplomatsku pobedu Srbija može izvojevati? ''Oluja'' nije osuđena iako je bilo zločina..

Srpska se truba s Kosova čuje

pre 8 godina

Ne volim što Hrvati slave ,ali ih razumem.
Kada bi mi oslobodili Kosovo i usput proterali Albance, da li bi slavili? Ne da bi slavili, nego bi bilo ludilo na ulicama. Zamisli, srpsko Kosovo. Nema Albanaca, samo Srbi. Albanci pobegli i još bolje, naselili se baš u Hrvatsku. Pa bila bi Guča svaki dan.
Ne bi rekli , "Hej, pa nije u redu da etnički očistimo Kosovo, i oni su naši građani".

Druga je stvar to sto su Hrvati licemeri pa se sad prave i da su antifašisti. Cela Hrvatska im bila u partizanima, a bacali cveće Nemcima kad su ušli u Zagreb. Kolinda drži govor u Srebrenici, a ode u Jasenovac da je niko ne vidi.

Fon

pre 8 godina

Hrvati i USA rade sve u dogovoru, pa i ovu predstavu...ovo je mazanje očiju.....Ameri podržavaju zločinačku akciju, i to je to... ko šalje te generale u Zg?? Pentagon, sam vrh......ne idu sigurno turistički, da vide Dubrovnik

Bosanceros

pre 8 godina

Te jadne protjerane ljude je izdala Srbija, a izdala ih je i Hrvatska! Na žalost nisu prihvatili Z4 sporazum... Sam broj Srba u Hrvatskoj mogao je da im garantuje fantastičnu političku moć!

only fools and horses

pre 8 godina

Pa šta ih briga. Učestvovali su SAD, i to vrlo aktivno, onda kad je Croatima bilo najpotrebnije. A ovo je čisto licemerje. Kao neće da se zamere Srbiji, nije nego. Malo se distanciraju od zločina i etničkog čišćenja, ali siguran sam da ne žale ni malo zbog toga.

Melenci

pre 8 godina

Til,i iz ranijih komentara sam primetila da nemas bas nikakav osecaj za izbeglice.Vukovar je razoren iz ciste pakosti i nemoci,a povrh svega i opljackan,secam se.Jeste tuzno i idiotski.Vecina tih "junaka" je procesuirana,neki nisu medju zivima,a ako je neko zaostao sigurno ce odgovarati.Bar su srbi odgovarali u Hagu kao niko.Uvredljivo je licitirati brojevima kada su ljudi u pitanju,ali nista se ne moze uporediti sa masovnim etnickim ciscenjem,egzodusom.Ne pricam kako e Hrvatska kriva sto slavi,nego o nama srbima koji taj dan ne mozemo slaviti,koji za nas tuga i zalost.Bar da ste za 20g vratili bar polovinu tih ljudi neduznih,da ste ih proverili i vratili u svoje kuce.Da kad slavite u nekom govoru mozete da kazete,vratili smo te ljude srbe u domove koje su sami izgradili.Vi to ne mozete da kazete i boli vas uvo za to.Nije bio 2svetski rat pa da ako je jedan clan porodice bio u partizanima nemci i ustase pobiju celu familiju,nekad i spale selo!

satelit

pre 8 godina

Bez potrebe se ovo potencira u medijima.. Sad ce Hrvati da plate i da povuku sve moguce veze samo da bi Britanci i Ameri promenili odluku i dosli.Oni ne mogu da podnesu nikakav pora ,pa ni diplomatski... Kad prodje njihovo slavlje ,onda treba da analiziramo,a ne sad

Maja, Zadar

pre 8 godina

Ameri neznaju na karti naći Europu, a kamo li Hrvatsku i Srbiju. Pritom ne mislim na prosječnog priglupog amera nego one visokoobrazovane na vlasti. Sjeća li se itko Busha kako traži (čini mi se) Indiju na karti svijeta?

Pinokio

pre 8 godina

Dimilo da li ti dobro čitaš vesti?Hrvatska je pozvala članice Nato pakta da sa svojim vojnicima učestvuju u paradi tj da marširaju zajedno.Niko ne šalje vojnike već samo političare ili generale.Izađi iz matrixa ili ako ti je draže ostani u njemu ali nemoj Srbima prodavati svoju matrix priču,jer ispadaš smešan i neobavešten.

zigot

pre 8 godina

ok...milosevic sa svojim srpskim nacionalizmom je izprovocirao, a hrvati su zapoceli rat...jeste, rat se vodio na hrvatskoj teritoriji.. ali rat je bio gradjanski rat ciji je rezultat masovni eksodus srba... to je jednostavno cinjenica... hrvatska je etnicki cista zemlja - toliko o tome

Filip

pre 8 godina

Srbi su zrtvovali Krajnu za RS a Hrvati Hrvate u Posavini i Bosni za RSK. Ne mozes na dva fronta posebno tako razvucena. Bosnjaci su dobili Sarajevo sve je imalo svoju cenu

milence

pre 8 godina

ja bi srecniji bio da su doziveli vojni poraz..ovako ovo izbeglim i proteranim srbima kojima su najomiljeniji poginuli ova diplomatska pobeda nista ne znaci.

Zec

pre 8 godina

Hrvatski kraljevi, tisucljetna povijest i najveci praznik ju unistenje Srba
od 1941-91-95. Da sam Hrvat to nebi nikad slavio, ako nema sta pametnije, sta ima tu da se slavi. Jel pravite kolace i decu vodite na sladoled?

marko

pre 8 godina

Glavni problem je sto je Hrvatska pobegla BIH i Srbiji 50 godina . EU to ne voli jer to otvara vrata svim mogucim ekstremizmima . U srcu Europe .

Petar

pre 8 godina

Irelevantno,oni su svoje odradili,a to je da su proterali ljude,koje je doduse, Sloba izdao i ostavio nenaoruzane.To je mnogo bitnije nego da li ce neko da slavi sa njima .

Pokondirena tikvica

pre 8 godina

Plasim se samo onog momenta kada ce tim "velikim silama" da padne na pamet da nas opet ujedinjuju a ni mi ni Kroati necemo moci tome da se odupremo.

biraz

pre 8 godina

(pas ćaću, 18. jul 2015 23:13)
Vi ne mozete ni 700.000 na izbornom spisku da sastavite, a kamoli neko da Srbi nadju toliki broj da oteraju.
Ako je neko bio proterivan to su ga mozda tukle Alijine snage u Hercegovini, a danas te vase komsije ne mozete da smislite, skoro da ih mrzite vise nego nas. A kad EU bude krenula da samara da vratite imovinu i obestetite raseljene kukacete sto ste ih terali na prvom mestu.

Josarian

pre 8 godina

Brojanje "krvnih zrnaca" nikada dobra donelo nije, ali, kada smo kod podataka, interesantan bi bio procenat srpskog zivlja u gradu Vukovaru 1990.

realno

pre 8 godina

Ma ne zamlacujte se kakav hladan odziv kakva crna srpska diplomatija... Bole uvo velike sile da se tu nesto zamlacuju sa zemljama kao sto su Hrvatska i Srbija...

ništa lično

pre 8 godina

Potpuno interesantna situacija - hrvati poraženi (od Srbije) a mi srbi ne osećamo ukus pobede nego samo gorčinu...
Glup je svako ko ne shvata da u EX YU ratovima nema pobednika. Stoga je glupo da Hrvatska slavi pobedu kad su tog dana proterali preko 200 000 svojih građana. To objektivno nije pobeda nego poraz i to pre svega poraz ljudskosti i zdravog razuma.
Jedini koji su avgusta 1995 pobedili su amerikanci, osvojili su još jednu važnu etapu u njihovom nadmetanju sa Rusijom za mesto svetskog lidera. Hrvati od te pobede ništa nemaju i nikad neće ni imati osim lažne slike o sopstvenoj veličini koja će im se pre ili kasnije olupati o glavu. Naravno, nije na Srbiji da na silu usrećuje hrvate i da ih priziva istorijskim istinama niti je to Srbija i pokušala da uradi nego je identično hrvatskoj, naivna srpska politika malo zaigrala na kartu sopstvenog značaja za region a sve u svetlu ruskog vaskrsa kao svetske supersile. Znači, braćo hrvati, ništa lično, bio je to trenutak naše slabosti...
Svet je ponovo multipolaran, što pre to hrvati shvate to će imati manje blamaže. Hrvatska politika ne može da parazitira na mitu o "ispravnosti borbe" i Milošević Tuđman zabludama, sada su ipak deo uređene Evrope i morali bi da pokažu da umeju daleko više i bolje ako ne žele da im nemci jednog dana prirede croexit i da se nađu nedaj bože na milosti i nemilosti politike nekog od suseda.

neutralni felsh

pre 8 godina

Jokiću, ako ćema realno do 1918. nije bila ni naša, već austrijska i mađarska, i u jednom kraćem periodu turska i mletačka teritorija..
(Istranin, 18. jul 2015 22:35)


kratko i jasno. jos jedan prilog istini: ne postoji vise vestacka i vise privremena kategorija od medjudrzavnih granica.

ST čitaoc

pre 8 godina

Gorak okus su ostavili ratovi 90ih, kao i činjenica da se i 20 godina nakon njih još ne možemo dogovoriti. Gorak okus će proći kada srpski i hrvatski predsjednik ili premijer polože vijence u Vukovaru a onda i za žrtve u krajini.

Problem parade je nastao nakon što su u Srbiji priređene vojna parada i vježba za Putina, to se u hrvatskoj visokoj politici doživljelo kao provokacija i prijetnja, nakon toga se osmislila i vojna parada u Zagrebu. Sada će nakon ovoga slijediti slijedeći diplomatski boj... na Balkanu ništa novo.

Top gun

pre 8 godina

"Posebno bolno je drzanje Americke strane" naivni Hrvati su tek sad shvatili da Amerikanci negledaju stvar na isti nacin kao oni.
Ameri su bombardovali bivse saveznike vise puta i prisluskuju svoje saveznike.
Oni gledaju samo svoje interese i oni ce odmah da zabodu noz u ledja"savezniku" ako je to njima u interesu.

Humanoid

pre 8 godina

Koji diplomatski poraz? Stvarno mislite da je malog od Slobe netko slušao?
(zz, 18. jul 2015 20:43)

Veoma moguće da i nije, ali standardno promašivate poentu. Stvar je u tome da niko ne želi paradirati u slavu etničkog čišćenja. Niko! Sve drugo je nevažno.

Alex

pre 8 godina

Kakva crna pobjeda srpske diplomatije.
Ovo sa srpskom diplomatijom nema blage veze. Prije nekoliko mjeseci Papa Franjo je zaustavio proglasenje Stepinca jer mu je bitniji ekumenizsm nego da naljuti hrvate zbog kontroverznog kardinala. Sada je zapadu bitnije gdje ce se srbija odrediti nego da groteska od hrvatske parade. Pogotovo tim prije jer je izbor datuma glupost hrvatske politicke elite

sio mu ga djura

pre 8 godina

boli ih sto niko ne dolazi pa je najlakse da im srbi budu krivi. da mogu opet po njima da gade umesto da se pogledaju u ogledalo.

nije bilo nikakve srpske diplomatske inicijative. to su izmislili progonitelji da bi se osecali zrtvama

Kakva vrućina

pre 8 godina

Čitam vaše komentare i treba da konstatujemo činjenice. Hrvatske novine su objavile ovaj tekst, ne srpske. Niko u Srbiji ne likuje da je ovo pobeda srpske diplomatije, nego se ovde govori o porazu hrvatske doplomatije. Dacic ne mmože da utiče na odluke drugih država, to su njihove odluke, tako da problem treba da traže kod sebe, a ne u Srbiji. Da li je u pitanju sramota ili nastaje najnoviji svetski poredak gde balkanske lokal patriotske manifestacije ovoga tipa vise nisu nikome interesantne, to treba da procene umne glave srpske i hrvatske diplomatije. Na kraju cemo svi biti deo neke unije u koju ce nas ugurati gde ni nama samima ove manifestacije nece biti bitne nego gola egzistencija i briga o porodici

ginkoc

pre 8 godina

''Vojne parade, koliko se ja razumem, su stvar diktatura, komunizma,avtokratskih perspektiva kao što su Turska, Belorusija, Azerbadjan...ne mogu se sjetiti, da je u Europi nakon pridruživanja neko imao vojnu paradu, halo hrvati bezveze se promovišete sa željezom inače smatram, da če previše kiča biti na cesti, da bi se odazvali međunarodni igrači, parada je vredna pažnje ako se ti država zove Rusija,Kina,Amerika ili Arabija.
(LoboSonora, 18. jul 2015 21:30)''

Prvo razmisliti prije nego bubneš i izblamiraš se.Pa šta je bilo onda u Srbiji kada je Putin dolazio?? Slet..

Legionar

pre 8 godina

Ajde ajde,pobeda srpske diplomatije nije nego.Ovde je rec o klasicnom pozicioniranju Amera i Rusa.Da se razumemo,cim Srbija odluci na koju ce stranu (ODKB ili NATO) bice drugacije.Amerima nesto da bude sramota ili da ih je diplomatska aktivnost Srbije u necemu sprecila...suvise smesno.

Ja

pre 8 godina

Mozda je u prethodnih dva meseca bilo i relevantnijih vesti za ovakav komentar ali...
Sve mi se cini da se opet podgreva vatra ispod balkanskog lonca, al mi nikada nece biti jasno kako narod sa ovih prostora uvek izgori za kratko vreme. Gde je mozak?

Maja, Zadar

pre 8 godina

Zatrovani smo svi, s jedne i s druge strane, neistinama i poluistinama. Nije vrime za slavlje i trošenje para. Ljudi gladuju. Dok se povjesničari svih ex yu država ne sastanu i dogovore oko prave istine, nema tu sriće.

narodna-skupština-1928

pre 8 godina

...Poslednja kolonizacija ja bila od strane srpske kraljevine, te nije ni cudo da upravo nas najvise i mrze...
(Bojan, 18. jul 2015 23:17)

Kao iz filma "Montevideo": "Nit je on engleski kralj, nit su Hrvati i Slovenci crnci. Ima jednog dana uši da nam pojedu zbog ovog."
Sve, baš sve je time rečeno.

šahmat

pre 8 godina

(Top gun, 19. jul 2015 11:54)

Tako je, ja bih dodao da nam Amerikanci kroje sudbinu kako god hoće i pritom se zabavljaju, dok smo mi, kao i Hrvati samo lutkice iz pozorišta. Međusobno se prepucavamo i okrivljujemo, a ne znamo (ili često zaboravljamo) da neko "iznad" pomera konce.

Milos

pre 8 godina

"Problem parade je nastao nakon što su u Srbiji priređene vojna parada i vježba za Putina, to se u hrvatskoj visokoj politici doživljelo kao provokacija i prijetnja, nakon toga se osmislila i vojna parada u Zagrebu."

Znate kako ja ovo čitam? Izgovor. Ili alibi.

SDP-ove vlade uvek moraju pokazati da su hrvatske više nego HDZ-ove, jer prirodno nisu desničarske, a kako drugačije to dokazati nego koristeći Srbe i/ili Srbiju.

I sada je ta genijalna "visoka politika" smislila da je uvlakačka parada Putinu (nije bilo nikakve vežbe) povodom 70 godina od kraja II svetskog rata "provokacija" prema Hrvatskoj. Pa niko nije ni pomislio na Hrvatsku, nego kako da nam drug Putin pusti još malo gasa, kupi još neki NIS, Fiat 500L, voće, povrće...

Moram da kažem da je Hrvatska jako dobro uradila posao i i dalje ga radi na otuđivanju Srba od svega što ima veze sa Hrvatskom i držanjem na distanci, da potpuno mogu da zamislim da sutra dođu vanzemaljci i premeste Hrvatsku na drugu planetu, mi to ne bismo znali. Zaista, Hrvatska nam nije tema, imamo svoje probleme.