Subota, 18.07.2015.

17:00

Šansa: Posao u Srbiji za američku platu

Američka kompanija "ZAC" , u vlasništvu Zorana Momića iz Beograda, namerava da u srpskoj prestonici uposli mašinske i elektro inženjere.

Izvor: Tanjug

Šansa: Posao u Srbiji za amerièku platu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Harun el Rašid

pre 8 godina

(tender, 18. jul 2015 22:52)

Odličan post, ali ima jedan mali problem: gde tek svršeni diplomac inženjer može da nađe posao, osim kao nekakav menadžer/trgovac/preprodavac? U ovoj zemlji se ne proizvodi skoro ništa, a i to što se proizvodi, osmišljeno/konstruisano/razvijeno je negde drugde.

pravnica

pre 8 godina

Trebace vam pravnik za sve to pa eto javljam se :D. Da ne kaze Premijer da smo lenji pa nemamo posao zato sto necemo da radimo

semigrupa

pre 8 godina

Sta mi sa DIF -om da radimo?Sklekove?
(DIF, 18. jul 2015 19:20)

Nastavi da traniras, ali upisi neki kurs za programera ( npr java i .net dolaze lako do posla). Sa 5 godina iskustva mozes da racunas na najmanje 1000 eur mesecno. Ovo govorim iz licnog iskustva. Nije bas brzo, ali neka perspektiva postoji.

Mirko

pre 8 godina

@nyc: Lipo li je, lipo li je komentarisati srpsku neradnost iz njujorka...
Ima ovde i ko hoce da radi i ne cela druge, ali zato ima i ko ce takce da ponizi, zakoci, otme im pare i na kraky ga OTERA iz zemlje - vlast, tj drzavni sistem i njegovi ucesnici.

John

pre 8 godina

Tuzno je da je ovo glavna vest. Izgleda kao neka manipulacija medija. Slicnih kompanija koje vec uspesno rade po Beogradu i Novom Sadu ima na stotine. Moja kompanija iz Londona zaposljava u Srbiji oko 60 ljudi, placamo sve doprinose kao doo firma a ti doprinosi su jako veliki i prave citavo trziste manje kompetetnim. Za platu od 1000e trosak za firmu je 1700e. Sto je puno. Napraviti firmu od nicega je jako tesko na zapadu kao i u Srbiji. Profit nikad i nigde nije garantovan a troskovi su fiksni i veliki. Treba obezbiditi 100k evra svakog meseca. Tako da profit mora da se pravi, akumilira i investira a firma koja ne pravi profit i nema razloga za postojanje. To sta studenti znaju nakon fakulteta je manje vazno od stava prema ucenju i karaktera. Biti pozitivan i vredan daje rezultate. Trazenje posla je isto posao, pravi ozbiljan posao. Ko ga tako shvati lako se zaposljava.

Simon

pre 8 godina

Upozorite buduce konkurente da se dobro raspitaju u kakvom je stanju firma ZAC!!! A Upozorite i ove iz SNSa da dozvolu za rad firmi ZAC jasno i precizno definisu!!! Inace bice par slikanja na TV u fazonu INVESTITOR IZ USA i nekoliko prevarenih strucnjaka. I propustena prilika da se oni koji vrede zaista zadrze u zemlji.
Koliko sam ja iskopao na netu ova firma ima neke teske probleme zadnjih 3-4 godine.

Lav

pre 8 godina

Javite mi kada sa svojom firmom inženjere koji su iz Srbije i rade u BGD bude plaćao $50-80 USD po satu....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Johnny, 18. jul 2015 20:55)

A zašto bi ih toliko plaćao? Pa može fantastične inžinjere ovde da nađe za 27e po satu. Da li si ti ikada upravljao firmom? Propao bi za 3 meseca. Svi zamerate populizam političarima, a u komentarima ste 10 puta gori od njih.

henk mudi

pre 8 godina

3% onih koji zavrse masinac..znaju znanje...vi ostali...pricajte sta hocete ...ali pojma nemate ....svaki dan vas gledam ovcu vam ne bih dao
..

Nikolajevic Petar

pre 8 godina

Sta mi sa DIF -om da radimo?Sklekove?
(DIF, 18. jul 2015 19:20)
To je trebalo moj prijatelju da se pitas pre nego si si se upisao na taj "fakultet".

Dejan

pre 8 godina

@Dar
Ja sam sticajem okolnosti u struci od osnovne skole. Svi u porodici su inzenjeri. A i nisi razumeo poentu. Ako hoces da naucis, na masinskom fakultetu to mozes da uradis, ali ako neces, i ako se ne angazujes tada se sve svede na power point. Nisam siguran da na FONu mogu i smeju da rade upravljanje za industriju. Kod njih se to svede na teoriju (imao san priliku da im vidim master radove). Nisam video da je neko od njih na realnoj stvari radio. Izvoli, idi u zavod za masine alatke, obidji laboratorije, pa kada vidis robote poslednje generacije, iznenadices se. A kada vidis projekte koje studenti rade, zabezeknuces se. Integracija samostalno razvijenih softvera na realnom robotskom sistemu od 60000 evra. Izvini, gde to ima? Dolazile su I strane delegacije, pa su bili iznenadjeni kako su dobri projekti, a ti ces da kazes da to ne valja?

Aj da vidimo i to cuso

pre 8 godina

Ovo bi bilo nesto novo za promenu. Firme koje otvore predstavnistvo u SRB i rade outsourcing upravo to rade jer je sat SRB inzenjera daleko jeftiniji ispod sata inostranog inzenjera (gde je HQ) za isti kvalitet ili slican.

realno

pre 8 godina

Znaci outsourcing preko predstavnistva u Beogradu, cak ni d.o.o. da otvori. Mnogi rade ovako, a svojim zaposlenima ne daju onoliko koliko po medijima unapred najave. Nemam nista protiv ako ce placati poreze i doprinose, uci u sistem PDV. Da tako svi rade, mi bismo kao drustvo brzo resili neke od kljucnih problema. Medjutim, svi otvore neka mala predstavnistva, ostvare debeo profit, kroz management fee izvuku profit, radnicima daju novac (koji ume da bude i vrlo pristojan - preko 1500 evra) na crno. Tu na kraju izvise i radnik i drzava.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Stella, 18. jul 2015 17:15)

Kakv PDV kakavi bakraci. Drzava prvo mora da pokaze da je odgovorna, da taj PDV trosi tamo gde treba - obrazovanje - zdravstvo - infrastruktura, takodje taj isti PDV treba da urazumi tako da onaj ko zaradjuje puno znacajno vise plati poreza nego onaj ko zaradjuje malo, treba da pootpusta 700.000 partijski zaposlenih parazita. E onda tvoj komentar ima smisla.

Dar

pre 8 godina

@Ne bih se bas slozio sa tobom. Evo, pre 20 dana sam zavrsio masinski fakultet u Beogradu, smer proizvodno masinstvo, i znam da modeliram u SolidWorksu, Inventoru, ProEngineeru, a pomalo i u Catiji. Naravno i AutoCAD.
Sto se tice PLCa ne kaze se blok, vec lestvicasti dijagram... A imali smo i jaku mehatroniku gde se radilo programiranje mikrokontrolera (PIC i ARM). Tako da ne znam o cem ti pricas. Verovatno si bio okruzen ljudima koji su zavrsili masinski cisto da bi imali nesto zavrseno (a takvih je mnogo). Ja jedino za svo moje skolovanje zameram nedostatak hidraulike i lose obradjene pneumatike, al to i nije toliko tesko ako se covek interesuje.
(Dejan, 18. jul 2015 20:18)

Ne zasmejavaj me. Kakva "jaka" mehatronika? Jel sa onim powerpoint prezentacijama? Proizvodno masinstvo? FON ogranak na masinskom fakultetu a.k.a. menadzment. Shvatices da NISTA ne znas ako ikad budes radio u struci.

tender

pre 8 godina

Da se ne lazemo, velika vecina tek svrsenih inzenjera ne zna ni osnove tehnickog crtanja a kamoli nesto drugo. Svi sanjaju americka primanja samo na osnovu papira do kojeg su na ovaj ili onaj nacin dosli u posed a znanje je tu sporedna stvar.
Dok god management i tako ti nebitni predmeti budu vazniji od matematike, nacrtne geometrije, statike, mehanike, termodinamike i jos nekih drugih bitnih predmeta nema pravih inzenjera. Inzenjer treba da bude designer, konstruktor a ne manager i preprodavac uvozne robe i prazne slame u parlamentu i tako tim "bitnim" ustanovama.

Bivši radnik ZAC

pre 8 godina

ZAC - Z Automation Co je poslednjih 5 godina pred bankrotom, tako da je ovo ocajnicki potez. Sav najbolji kadar je napustio kompaniju zbog manipulativnog menadzmenta i praznih obecanja. Draga braco, neka vam je sa srećom!

Stella

pre 8 godina

@Neko iz mase, ma da, nisam rekao da je 1500 evra bog zna sta, ali je to vec novac sa kojim moze iole pristojno da se zivi, a u razgovorima sa ljudima sam i najcesce cuo da primaju toliko otprilike za slicne aranzmane (ne kazem da je grana ista).
@Zoki, ta razlika nije tolika da cini poslovanje neisplativim. Ono sto muci nase privrednike je mala mogucnost generisanja prihoda, dok u Americi taj limit maltene ne postoji. Nisu nameti toliko veliki koliko je tesko nadoknaditi ih prihodima iz redovnog poslovanja. A da bi mogli da ih smanje u cilju pospesivanja preduzetnistva, mogli bi, ali bi drzava bankrotirala u rekordnom roku.

Dejan

pre 8 godina

@neko
Ne bih se bas slozio sa tobom. Evo, pre 20 dana sam zavrsio masinski fakultet u Beogradu, smer proizvodno masinstvo, i znam da modeliram u SolidWorksu, Inventoru, ProEngineeru, a pomalo i u Catiji. Naravno i AutoCAD.
Sto se tice PLCa ne kaze se blok, vec lestvicasti dijagram... A imali smo i jaku mehatroniku gde se radilo programiranje mikrokontrolera (PIC i ARM). Tako da ne znam o cem ti pricas. Verovatno si bio okruzen ljudima koji su zavrsili masinski cisto da bi imali nesto zavrseno (a takvih je mnogo). Ja jedino za svo moje skolovanje zameram nedostatak hidraulike i lose obradjene pneumatike, al to i nije toliko tesko ako se covek interesuje.

Alan Ford

pre 8 godina

Bež čoveče dok te ne očerupaju, i doslovce, mada bi bilo fino da uspeš, a i ja bi se prijavio da pomognem, čak i volonterski ako moje znanje može da pomogne!

Johnny

pre 8 godina

Plate radnika ne mogu biti kao u USA jer mu se onda uopšte nebi isplatilo... Ovde se radi o čistom outsourcing-u kako bi se povećala zarada firme. Doduše biznis je biznis i tu nema ljubavi prema Srbiji itd. Jedino me nervira u celoj ovoj vesti što se dotični prestavlja kao extra patriota itd. Javite mi kada sa svojom firmom inženjere koji su iz Srbije i rade u BGD bude plaćao $50-80 USD po satu....

milan nis

pre 8 godina

Da otvori d.o.o i da se obesi.Evo mom prijarelju koji je jos 2013 likvidirao i obrisao firmu,doslo napismeno da su mu oduzeli PIB,znaci nije vise poreski obveznik,pre neki dan dosao poziv od sudije za prekrsaje zasto nije podneo poresku prijavu za 2014?Da puknes od muke.

Joksa

pre 8 godina

Mislim da ce se razocarati kad shvati da 90% masinaca ne zna modelirati ni u jednom softveru, kao ni da isti procenat elektrasa ne zna nacrtati obicni PLC dijagram. Kakvo skolstvo, takvi akademci.
(neko, 18. jul 2015 19:57)

Izvini, ali tesko mi je da poverujem u ovo. Ja sam zavrsio Masinac u Beogradu pre 10 godina, i jos u ono vreme su se studenti masovno interesovali za softvere za 3D modelovanje. Maltene svako od nas je "ceprkao" nesto iz tog opusa, a bilo ih je dosta koji su razbijali.

CTOKA NYC

pre 8 godina

Plata moze da bude americka, ali neke efekte zivota u Srbiji ne mozete da izbegnete: uplacivanje u srpski PIO i zdravstveni fond (dakle pare "pojela maca", videti ih vise necete u zivotu, plus cete morati sve privatno da doplacujete), svakodnevno gledanje i slusanje srpskih politicara (na celu sa Njim), ubijanje u pojam usled sveopsteg stanja u drzavi, bavljenje Srebrenicom i Olujom 20 godina po zavrsetku rata i sl. Nema para koje to mogu da pokriju.
(Kosta, 18. jul 2015 18:43) # Link komentara
Isto je kao i u Americi. Isto penziju nece videti jer je penzioni fornd propao. Da bi nesto ustedeo moras sam da uplacujes i da se nekako snalazis. Nisu ni ovde nista bolji politicari. Ako ih slusas pomislis da zivis u raju, a drzava propada sve vise i vise. I ovde se bave razno raznim napadima na vojne i policiske stanice. Obelezavanje godisnjica bombardovaja sto zgrada sto maratonskih trka. Tako dragi moj prijatelju ako mislis sebi da pomognes ti lepo zasuci rukave i pocni nesto da radis i nemoj da cekas da ce ti neko nesto dati. Kada malo bolje razmislim to je i najveci problem u zemlji Srbiji sto svi cekaju da im se nesto da, niko ne zeli da sam krene da stvara. Pozdrav

neko

pre 8 godina

Mislim da ce se razocarati kad shvati da 90% masinaca ne zna modelirati ni u jednom softveru, kao ni da isti procenat elektrasa ne zna nacrtati obicni PLC dijagram. Kakvo skolstvo, takvi akademci.

Bosanceros

pre 8 godina

Ja nemam formalno obrazovanje, nisam završio fakultet, sam sam se obrazovao i sam sebi našao posao. Radim iz svog stana i imam platu od 2000$, plus obavljam sitnije poslove sa strane, za par stotina dolara mjesečno. Radim za jednu američku firmu, oni mi isplaćuju mjesečnu platu, već dugo nisam freelancer! Neću otkrivati detalje, samo da kažem da ako imate malo mozga, a većina ima, i ako imate dovoljno volje da se obrazujete (da učite baš ono što zapadu treba) - za sta većina nema volje - možete bez većih problema naći posao vani. Bez ikakvih veza i vezica! Naravno, potrebno je biti strpljiv i u početku raditi za malu platu, ali ameri cijene znanje i trud, i ako vas vaša firma ne počne plaćati bolje, uzeće vas konkurencija vrlo brzo... Toliko.

Zoki

pre 8 godina

@Stella
Da li shvataš da je vođenje d.o.o. u Srbiji suplje i komplikovanije od vođenja LLP u većini saveznih država u SAD? Da su procentualno doprinosi koje poslodavac plaća u Srbiji veći od onih koje plaća u SAD?

repus

pre 8 godina

нећеш се ти леба овде најести док даш од месне заједнице до министра мито мораш 20 година џабе да радиш

Kosta

pre 8 godina

Plata moze da bude americka, ali neke efekte zivota u Srbiji ne mozete da izbegnete: uplacivanje u srpski PIO i zdravstveni fond (dakle pare "pojela maca", videti ih vise necete u zivotu, plus cete morati sve privatno da doplacujete), svakodnevno gledanje i slusanje srpskih politicara (na celu sa Njim), ubijanje u pojam usled sveopsteg stanja u drzavi, bavljenje Srebrenicom i Olujom 20 godina po zavrsetku rata i sl. Nema para koje to mogu da pokriju.

Stella

pre 8 godina

Znaci outsourcing preko predstavnistva u Beogradu, cak ni d.o.o. da otvori. Mnogi rade ovako, a svojim zaposlenima ne daju onoliko koliko po medijima unapred najave. Nemam nista protiv ako ce placati poreze i doprinose, uci u sistem PDV. Da tako svi rade, mi bismo kao drustvo brzo resili neke od kljucnih problema. Medjutim, svi otvore neka mala predstavnistva, ostvare debeo profit, kroz management fee izvuku profit, radnicima daju novac (koji ume da bude i vrlo pristojan - preko 1500 evra) na crno. Tu na kraju izvise i radnik i drzava.

Kosta

pre 8 godina

Plata moze da bude americka, ali neke efekte zivota u Srbiji ne mozete da izbegnete: uplacivanje u srpski PIO i zdravstveni fond (dakle pare "pojela maca", videti ih vise necete u zivotu, plus cete morati sve privatno da doplacujete), svakodnevno gledanje i slusanje srpskih politicara (na celu sa Njim), ubijanje u pojam usled sveopsteg stanja u drzavi, bavljenje Srebrenicom i Olujom 20 godina po zavrsetku rata i sl. Nema para koje to mogu da pokriju.

Stella

pre 8 godina

Znaci outsourcing preko predstavnistva u Beogradu, cak ni d.o.o. da otvori. Mnogi rade ovako, a svojim zaposlenima ne daju onoliko koliko po medijima unapred najave. Nemam nista protiv ako ce placati poreze i doprinose, uci u sistem PDV. Da tako svi rade, mi bismo kao drustvo brzo resili neke od kljucnih problema. Medjutim, svi otvore neka mala predstavnistva, ostvare debeo profit, kroz management fee izvuku profit, radnicima daju novac (koji ume da bude i vrlo pristojan - preko 1500 evra) na crno. Tu na kraju izvise i radnik i drzava.

Bosanceros

pre 8 godina

Ja nemam formalno obrazovanje, nisam završio fakultet, sam sam se obrazovao i sam sebi našao posao. Radim iz svog stana i imam platu od 2000$, plus obavljam sitnije poslove sa strane, za par stotina dolara mjesečno. Radim za jednu američku firmu, oni mi isplaćuju mjesečnu platu, već dugo nisam freelancer! Neću otkrivati detalje, samo da kažem da ako imate malo mozga, a većina ima, i ako imate dovoljno volje da se obrazujete (da učite baš ono što zapadu treba) - za sta većina nema volje - možete bez većih problema naći posao vani. Bez ikakvih veza i vezica! Naravno, potrebno je biti strpljiv i u početku raditi za malu platu, ali ameri cijene znanje i trud, i ako vas vaša firma ne počne plaćati bolje, uzeće vas konkurencija vrlo brzo... Toliko.

Bivši radnik ZAC

pre 8 godina

ZAC - Z Automation Co je poslednjih 5 godina pred bankrotom, tako da je ovo ocajnicki potez. Sav najbolji kadar je napustio kompaniju zbog manipulativnog menadzmenta i praznih obecanja. Draga braco, neka vam je sa srećom!

repus

pre 8 godina

нећеш се ти леба овде најести док даш од месне заједнице до министра мито мораш 20 година џабе да радиш

CTOKA NYC

pre 8 godina

Plata moze da bude americka, ali neke efekte zivota u Srbiji ne mozete da izbegnete: uplacivanje u srpski PIO i zdravstveni fond (dakle pare "pojela maca", videti ih vise necete u zivotu, plus cete morati sve privatno da doplacujete), svakodnevno gledanje i slusanje srpskih politicara (na celu sa Njim), ubijanje u pojam usled sveopsteg stanja u drzavi, bavljenje Srebrenicom i Olujom 20 godina po zavrsetku rata i sl. Nema para koje to mogu da pokriju.
(Kosta, 18. jul 2015 18:43) # Link komentara
Isto je kao i u Americi. Isto penziju nece videti jer je penzioni fornd propao. Da bi nesto ustedeo moras sam da uplacujes i da se nekako snalazis. Nisu ni ovde nista bolji politicari. Ako ih slusas pomislis da zivis u raju, a drzava propada sve vise i vise. I ovde se bave razno raznim napadima na vojne i policiske stanice. Obelezavanje godisnjica bombardovaja sto zgrada sto maratonskih trka. Tako dragi moj prijatelju ako mislis sebi da pomognes ti lepo zasuci rukave i pocni nesto da radis i nemoj da cekas da ce ti neko nesto dati. Kada malo bolje razmislim to je i najveci problem u zemlji Srbiji sto svi cekaju da im se nesto da, niko ne zeli da sam krene da stvara. Pozdrav

Zoki

pre 8 godina

@Stella
Da li shvataš da je vođenje d.o.o. u Srbiji suplje i komplikovanije od vođenja LLP u većini saveznih država u SAD? Da su procentualno doprinosi koje poslodavac plaća u Srbiji veći od onih koje plaća u SAD?

milan nis

pre 8 godina

Da otvori d.o.o i da se obesi.Evo mom prijarelju koji je jos 2013 likvidirao i obrisao firmu,doslo napismeno da su mu oduzeli PIB,znaci nije vise poreski obveznik,pre neki dan dosao poziv od sudije za prekrsaje zasto nije podneo poresku prijavu za 2014?Da puknes od muke.

Dejan

pre 8 godina

@Dar
Ja sam sticajem okolnosti u struci od osnovne skole. Svi u porodici su inzenjeri. A i nisi razumeo poentu. Ako hoces da naucis, na masinskom fakultetu to mozes da uradis, ali ako neces, i ako se ne angazujes tada se sve svede na power point. Nisam siguran da na FONu mogu i smeju da rade upravljanje za industriju. Kod njih se to svede na teoriju (imao san priliku da im vidim master radove). Nisam video da je neko od njih na realnoj stvari radio. Izvoli, idi u zavod za masine alatke, obidji laboratorije, pa kada vidis robote poslednje generacije, iznenadices se. A kada vidis projekte koje studenti rade, zabezeknuces se. Integracija samostalno razvijenih softvera na realnom robotskom sistemu od 60000 evra. Izvini, gde to ima? Dolazile su I strane delegacije, pa su bili iznenadjeni kako su dobri projekti, a ti ces da kazes da to ne valja?

tender

pre 8 godina

Da se ne lazemo, velika vecina tek svrsenih inzenjera ne zna ni osnove tehnickog crtanja a kamoli nesto drugo. Svi sanjaju americka primanja samo na osnovu papira do kojeg su na ovaj ili onaj nacin dosli u posed a znanje je tu sporedna stvar.
Dok god management i tako ti nebitni predmeti budu vazniji od matematike, nacrtne geometrije, statike, mehanike, termodinamike i jos nekih drugih bitnih predmeta nema pravih inzenjera. Inzenjer treba da bude designer, konstruktor a ne manager i preprodavac uvozne robe i prazne slame u parlamentu i tako tim "bitnim" ustanovama.

Johnny

pre 8 godina

Plate radnika ne mogu biti kao u USA jer mu se onda uopšte nebi isplatilo... Ovde se radi o čistom outsourcing-u kako bi se povećala zarada firme. Doduše biznis je biznis i tu nema ljubavi prema Srbiji itd. Jedino me nervira u celoj ovoj vesti što se dotični prestavlja kao extra patriota itd. Javite mi kada sa svojom firmom inženjere koji su iz Srbije i rade u BGD bude plaćao $50-80 USD po satu....

realno

pre 8 godina

Znaci outsourcing preko predstavnistva u Beogradu, cak ni d.o.o. da otvori. Mnogi rade ovako, a svojim zaposlenima ne daju onoliko koliko po medijima unapred najave. Nemam nista protiv ako ce placati poreze i doprinose, uci u sistem PDV. Da tako svi rade, mi bismo kao drustvo brzo resili neke od kljucnih problema. Medjutim, svi otvore neka mala predstavnistva, ostvare debeo profit, kroz management fee izvuku profit, radnicima daju novac (koji ume da bude i vrlo pristojan - preko 1500 evra) na crno. Tu na kraju izvise i radnik i drzava.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Stella, 18. jul 2015 17:15)

Kakv PDV kakavi bakraci. Drzava prvo mora da pokaze da je odgovorna, da taj PDV trosi tamo gde treba - obrazovanje - zdravstvo - infrastruktura, takodje taj isti PDV treba da urazumi tako da onaj ko zaradjuje puno znacajno vise plati poreza nego onaj ko zaradjuje malo, treba da pootpusta 700.000 partijski zaposlenih parazita. E onda tvoj komentar ima smisla.

Joksa

pre 8 godina

Mislim da ce se razocarati kad shvati da 90% masinaca ne zna modelirati ni u jednom softveru, kao ni da isti procenat elektrasa ne zna nacrtati obicni PLC dijagram. Kakvo skolstvo, takvi akademci.
(neko, 18. jul 2015 19:57)

Izvini, ali tesko mi je da poverujem u ovo. Ja sam zavrsio Masinac u Beogradu pre 10 godina, i jos u ono vreme su se studenti masovno interesovali za softvere za 3D modelovanje. Maltene svako od nas je "ceprkao" nesto iz tog opusa, a bilo ih je dosta koji su razbijali.

Dejan

pre 8 godina

@neko
Ne bih se bas slozio sa tobom. Evo, pre 20 dana sam zavrsio masinski fakultet u Beogradu, smer proizvodno masinstvo, i znam da modeliram u SolidWorksu, Inventoru, ProEngineeru, a pomalo i u Catiji. Naravno i AutoCAD.
Sto se tice PLCa ne kaze se blok, vec lestvicasti dijagram... A imali smo i jaku mehatroniku gde se radilo programiranje mikrokontrolera (PIC i ARM). Tako da ne znam o cem ti pricas. Verovatno si bio okruzen ljudima koji su zavrsili masinski cisto da bi imali nesto zavrseno (a takvih je mnogo). Ja jedino za svo moje skolovanje zameram nedostatak hidraulike i lose obradjene pneumatike, al to i nije toliko tesko ako se covek interesuje.

Aj da vidimo i to cuso

pre 8 godina

Ovo bi bilo nesto novo za promenu. Firme koje otvore predstavnistvo u SRB i rade outsourcing upravo to rade jer je sat SRB inzenjera daleko jeftiniji ispod sata inostranog inzenjera (gde je HQ) za isti kvalitet ili slican.

neko

pre 8 godina

Mislim da ce se razocarati kad shvati da 90% masinaca ne zna modelirati ni u jednom softveru, kao ni da isti procenat elektrasa ne zna nacrtati obicni PLC dijagram. Kakvo skolstvo, takvi akademci.

Dar

pre 8 godina

@Ne bih se bas slozio sa tobom. Evo, pre 20 dana sam zavrsio masinski fakultet u Beogradu, smer proizvodno masinstvo, i znam da modeliram u SolidWorksu, Inventoru, ProEngineeru, a pomalo i u Catiji. Naravno i AutoCAD.
Sto se tice PLCa ne kaze se blok, vec lestvicasti dijagram... A imali smo i jaku mehatroniku gde se radilo programiranje mikrokontrolera (PIC i ARM). Tako da ne znam o cem ti pricas. Verovatno si bio okruzen ljudima koji su zavrsili masinski cisto da bi imali nesto zavrseno (a takvih je mnogo). Ja jedino za svo moje skolovanje zameram nedostatak hidraulike i lose obradjene pneumatike, al to i nije toliko tesko ako se covek interesuje.
(Dejan, 18. jul 2015 20:18)

Ne zasmejavaj me. Kakva "jaka" mehatronika? Jel sa onim powerpoint prezentacijama? Proizvodno masinstvo? FON ogranak na masinskom fakultetu a.k.a. menadzment. Shvatices da NISTA ne znas ako ikad budes radio u struci.

Alan Ford

pre 8 godina

Bež čoveče dok te ne očerupaju, i doslovce, mada bi bilo fino da uspeš, a i ja bi se prijavio da pomognem, čak i volonterski ako moje znanje može da pomogne!

Stella

pre 8 godina

@Neko iz mase, ma da, nisam rekao da je 1500 evra bog zna sta, ali je to vec novac sa kojim moze iole pristojno da se zivi, a u razgovorima sa ljudima sam i najcesce cuo da primaju toliko otprilike za slicne aranzmane (ne kazem da je grana ista).
@Zoki, ta razlika nije tolika da cini poslovanje neisplativim. Ono sto muci nase privrednike je mala mogucnost generisanja prihoda, dok u Americi taj limit maltene ne postoji. Nisu nameti toliko veliki koliko je tesko nadoknaditi ih prihodima iz redovnog poslovanja. A da bi mogli da ih smanje u cilju pospesivanja preduzetnistva, mogli bi, ali bi drzava bankrotirala u rekordnom roku.

John

pre 8 godina

Tuzno je da je ovo glavna vest. Izgleda kao neka manipulacija medija. Slicnih kompanija koje vec uspesno rade po Beogradu i Novom Sadu ima na stotine. Moja kompanija iz Londona zaposljava u Srbiji oko 60 ljudi, placamo sve doprinose kao doo firma a ti doprinosi su jako veliki i prave citavo trziste manje kompetetnim. Za platu od 1000e trosak za firmu je 1700e. Sto je puno. Napraviti firmu od nicega je jako tesko na zapadu kao i u Srbiji. Profit nikad i nigde nije garantovan a troskovi su fiksni i veliki. Treba obezbiditi 100k evra svakog meseca. Tako da profit mora da se pravi, akumilira i investira a firma koja ne pravi profit i nema razloga za postojanje. To sta studenti znaju nakon fakulteta je manje vazno od stava prema ucenju i karaktera. Biti pozitivan i vredan daje rezultate. Trazenje posla je isto posao, pravi ozbiljan posao. Ko ga tako shvati lako se zaposljava.

Nikolajevic Petar

pre 8 godina

Sta mi sa DIF -om da radimo?Sklekove?
(DIF, 18. jul 2015 19:20)
To je trebalo moj prijatelju da se pitas pre nego si si se upisao na taj "fakultet".

Simon

pre 8 godina

Upozorite buduce konkurente da se dobro raspitaju u kakvom je stanju firma ZAC!!! A Upozorite i ove iz SNSa da dozvolu za rad firmi ZAC jasno i precizno definisu!!! Inace bice par slikanja na TV u fazonu INVESTITOR IZ USA i nekoliko prevarenih strucnjaka. I propustena prilika da se oni koji vrede zaista zadrze u zemlji.
Koliko sam ja iskopao na netu ova firma ima neke teske probleme zadnjih 3-4 godine.

Lav

pre 8 godina

Javite mi kada sa svojom firmom inženjere koji su iz Srbije i rade u BGD bude plaćao $50-80 USD po satu....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Johnny, 18. jul 2015 20:55)

A zašto bi ih toliko plaćao? Pa može fantastične inžinjere ovde da nađe za 27e po satu. Da li si ti ikada upravljao firmom? Propao bi za 3 meseca. Svi zamerate populizam političarima, a u komentarima ste 10 puta gori od njih.

henk mudi

pre 8 godina

3% onih koji zavrse masinac..znaju znanje...vi ostali...pricajte sta hocete ...ali pojma nemate ....svaki dan vas gledam ovcu vam ne bih dao
..

Mirko

pre 8 godina

@nyc: Lipo li je, lipo li je komentarisati srpsku neradnost iz njujorka...
Ima ovde i ko hoce da radi i ne cela druge, ali zato ima i ko ce takce da ponizi, zakoci, otme im pare i na kraky ga OTERA iz zemlje - vlast, tj drzavni sistem i njegovi ucesnici.

pravnica

pre 8 godina

Trebace vam pravnik za sve to pa eto javljam se :D. Da ne kaze Premijer da smo lenji pa nemamo posao zato sto necemo da radimo

semigrupa

pre 8 godina

Sta mi sa DIF -om da radimo?Sklekove?
(DIF, 18. jul 2015 19:20)

Nastavi da traniras, ali upisi neki kurs za programera ( npr java i .net dolaze lako do posla). Sa 5 godina iskustva mozes da racunas na najmanje 1000 eur mesecno. Ovo govorim iz licnog iskustva. Nije bas brzo, ali neka perspektiva postoji.

Harun el Rašid

pre 8 godina

(tender, 18. jul 2015 22:52)

Odličan post, ali ima jedan mali problem: gde tek svršeni diplomac inženjer može da nađe posao, osim kao nekakav menadžer/trgovac/preprodavac? U ovoj zemlji se ne proizvodi skoro ništa, a i to što se proizvodi, osmišljeno/konstruisano/razvijeno je negde drugde.

neko

pre 8 godina

Mislim da ce se razocarati kad shvati da 90% masinaca ne zna modelirati ni u jednom softveru, kao ni da isti procenat elektrasa ne zna nacrtati obicni PLC dijagram. Kakvo skolstvo, takvi akademci.

Stella

pre 8 godina

Znaci outsourcing preko predstavnistva u Beogradu, cak ni d.o.o. da otvori. Mnogi rade ovako, a svojim zaposlenima ne daju onoliko koliko po medijima unapred najave. Nemam nista protiv ako ce placati poreze i doprinose, uci u sistem PDV. Da tako svi rade, mi bismo kao drustvo brzo resili neke od kljucnih problema. Medjutim, svi otvore neka mala predstavnistva, ostvare debeo profit, kroz management fee izvuku profit, radnicima daju novac (koji ume da bude i vrlo pristojan - preko 1500 evra) na crno. Tu na kraju izvise i radnik i drzava.

CTOKA NYC

pre 8 godina

Plata moze da bude americka, ali neke efekte zivota u Srbiji ne mozete da izbegnete: uplacivanje u srpski PIO i zdravstveni fond (dakle pare "pojela maca", videti ih vise necete u zivotu, plus cete morati sve privatno da doplacujete), svakodnevno gledanje i slusanje srpskih politicara (na celu sa Njim), ubijanje u pojam usled sveopsteg stanja u drzavi, bavljenje Srebrenicom i Olujom 20 godina po zavrsetku rata i sl. Nema para koje to mogu da pokriju.
(Kosta, 18. jul 2015 18:43) # Link komentara
Isto je kao i u Americi. Isto penziju nece videti jer je penzioni fornd propao. Da bi nesto ustedeo moras sam da uplacujes i da se nekako snalazis. Nisu ni ovde nista bolji politicari. Ako ih slusas pomislis da zivis u raju, a drzava propada sve vise i vise. I ovde se bave razno raznim napadima na vojne i policiske stanice. Obelezavanje godisnjica bombardovaja sto zgrada sto maratonskih trka. Tako dragi moj prijatelju ako mislis sebi da pomognes ti lepo zasuci rukave i pocni nesto da radis i nemoj da cekas da ce ti neko nesto dati. Kada malo bolje razmislim to je i najveci problem u zemlji Srbiji sto svi cekaju da im se nesto da, niko ne zeli da sam krene da stvara. Pozdrav

Kosta

pre 8 godina

Plata moze da bude americka, ali neke efekte zivota u Srbiji ne mozete da izbegnete: uplacivanje u srpski PIO i zdravstveni fond (dakle pare "pojela maca", videti ih vise necete u zivotu, plus cete morati sve privatno da doplacujete), svakodnevno gledanje i slusanje srpskih politicara (na celu sa Njim), ubijanje u pojam usled sveopsteg stanja u drzavi, bavljenje Srebrenicom i Olujom 20 godina po zavrsetku rata i sl. Nema para koje to mogu da pokriju.

Bosanceros

pre 8 godina

Ja nemam formalno obrazovanje, nisam završio fakultet, sam sam se obrazovao i sam sebi našao posao. Radim iz svog stana i imam platu od 2000$, plus obavljam sitnije poslove sa strane, za par stotina dolara mjesečno. Radim za jednu američku firmu, oni mi isplaćuju mjesečnu platu, već dugo nisam freelancer! Neću otkrivati detalje, samo da kažem da ako imate malo mozga, a većina ima, i ako imate dovoljno volje da se obrazujete (da učite baš ono što zapadu treba) - za sta većina nema volje - možete bez većih problema naći posao vani. Bez ikakvih veza i vezica! Naravno, potrebno je biti strpljiv i u početku raditi za malu platu, ali ameri cijene znanje i trud, i ako vas vaša firma ne počne plaćati bolje, uzeće vas konkurencija vrlo brzo... Toliko.

Dar

pre 8 godina

@Ne bih se bas slozio sa tobom. Evo, pre 20 dana sam zavrsio masinski fakultet u Beogradu, smer proizvodno masinstvo, i znam da modeliram u SolidWorksu, Inventoru, ProEngineeru, a pomalo i u Catiji. Naravno i AutoCAD.
Sto se tice PLCa ne kaze se blok, vec lestvicasti dijagram... A imali smo i jaku mehatroniku gde se radilo programiranje mikrokontrolera (PIC i ARM). Tako da ne znam o cem ti pricas. Verovatno si bio okruzen ljudima koji su zavrsili masinski cisto da bi imali nesto zavrseno (a takvih je mnogo). Ja jedino za svo moje skolovanje zameram nedostatak hidraulike i lose obradjene pneumatike, al to i nije toliko tesko ako se covek interesuje.
(Dejan, 18. jul 2015 20:18)

Ne zasmejavaj me. Kakva "jaka" mehatronika? Jel sa onim powerpoint prezentacijama? Proizvodno masinstvo? FON ogranak na masinskom fakultetu a.k.a. menadzment. Shvatices da NISTA ne znas ako ikad budes radio u struci.

tender

pre 8 godina

Da se ne lazemo, velika vecina tek svrsenih inzenjera ne zna ni osnove tehnickog crtanja a kamoli nesto drugo. Svi sanjaju americka primanja samo na osnovu papira do kojeg su na ovaj ili onaj nacin dosli u posed a znanje je tu sporedna stvar.
Dok god management i tako ti nebitni predmeti budu vazniji od matematike, nacrtne geometrije, statike, mehanike, termodinamike i jos nekih drugih bitnih predmeta nema pravih inzenjera. Inzenjer treba da bude designer, konstruktor a ne manager i preprodavac uvozne robe i prazne slame u parlamentu i tako tim "bitnim" ustanovama.

repus

pre 8 godina

нећеш се ти леба овде најести док даш од месне заједнице до министра мито мораш 20 година џабе да радиш

Dejan

pre 8 godina

@neko
Ne bih se bas slozio sa tobom. Evo, pre 20 dana sam zavrsio masinski fakultet u Beogradu, smer proizvodno masinstvo, i znam da modeliram u SolidWorksu, Inventoru, ProEngineeru, a pomalo i u Catiji. Naravno i AutoCAD.
Sto se tice PLCa ne kaze se blok, vec lestvicasti dijagram... A imali smo i jaku mehatroniku gde se radilo programiranje mikrokontrolera (PIC i ARM). Tako da ne znam o cem ti pricas. Verovatno si bio okruzen ljudima koji su zavrsili masinski cisto da bi imali nesto zavrseno (a takvih je mnogo). Ja jedino za svo moje skolovanje zameram nedostatak hidraulike i lose obradjene pneumatike, al to i nije toliko tesko ako se covek interesuje.

Alan Ford

pre 8 godina

Bež čoveče dok te ne očerupaju, i doslovce, mada bi bilo fino da uspeš, a i ja bi se prijavio da pomognem, čak i volonterski ako moje znanje može da pomogne!

Zoki

pre 8 godina

@Stella
Da li shvataš da je vođenje d.o.o. u Srbiji suplje i komplikovanije od vođenja LLP u većini saveznih država u SAD? Da su procentualno doprinosi koje poslodavac plaća u Srbiji veći od onih koje plaća u SAD?

realno

pre 8 godina

Znaci outsourcing preko predstavnistva u Beogradu, cak ni d.o.o. da otvori. Mnogi rade ovako, a svojim zaposlenima ne daju onoliko koliko po medijima unapred najave. Nemam nista protiv ako ce placati poreze i doprinose, uci u sistem PDV. Da tako svi rade, mi bismo kao drustvo brzo resili neke od kljucnih problema. Medjutim, svi otvore neka mala predstavnistva, ostvare debeo profit, kroz management fee izvuku profit, radnicima daju novac (koji ume da bude i vrlo pristojan - preko 1500 evra) na crno. Tu na kraju izvise i radnik i drzava.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Stella, 18. jul 2015 17:15)

Kakv PDV kakavi bakraci. Drzava prvo mora da pokaze da je odgovorna, da taj PDV trosi tamo gde treba - obrazovanje - zdravstvo - infrastruktura, takodje taj isti PDV treba da urazumi tako da onaj ko zaradjuje puno znacajno vise plati poreza nego onaj ko zaradjuje malo, treba da pootpusta 700.000 partijski zaposlenih parazita. E onda tvoj komentar ima smisla.

Aj da vidimo i to cuso

pre 8 godina

Ovo bi bilo nesto novo za promenu. Firme koje otvore predstavnistvo u SRB i rade outsourcing upravo to rade jer je sat SRB inzenjera daleko jeftiniji ispod sata inostranog inzenjera (gde je HQ) za isti kvalitet ili slican.

Dejan

pre 8 godina

@Dar
Ja sam sticajem okolnosti u struci od osnovne skole. Svi u porodici su inzenjeri. A i nisi razumeo poentu. Ako hoces da naucis, na masinskom fakultetu to mozes da uradis, ali ako neces, i ako se ne angazujes tada se sve svede na power point. Nisam siguran da na FONu mogu i smeju da rade upravljanje za industriju. Kod njih se to svede na teoriju (imao san priliku da im vidim master radove). Nisam video da je neko od njih na realnoj stvari radio. Izvoli, idi u zavod za masine alatke, obidji laboratorije, pa kada vidis robote poslednje generacije, iznenadices se. A kada vidis projekte koje studenti rade, zabezeknuces se. Integracija samostalno razvijenih softvera na realnom robotskom sistemu od 60000 evra. Izvini, gde to ima? Dolazile su I strane delegacije, pa su bili iznenadjeni kako su dobri projekti, a ti ces da kazes da to ne valja?

Joksa

pre 8 godina

Mislim da ce se razocarati kad shvati da 90% masinaca ne zna modelirati ni u jednom softveru, kao ni da isti procenat elektrasa ne zna nacrtati obicni PLC dijagram. Kakvo skolstvo, takvi akademci.
(neko, 18. jul 2015 19:57)

Izvini, ali tesko mi je da poverujem u ovo. Ja sam zavrsio Masinac u Beogradu pre 10 godina, i jos u ono vreme su se studenti masovno interesovali za softvere za 3D modelovanje. Maltene svako od nas je "ceprkao" nesto iz tog opusa, a bilo ih je dosta koji su razbijali.

Stella

pre 8 godina

@Neko iz mase, ma da, nisam rekao da je 1500 evra bog zna sta, ali je to vec novac sa kojim moze iole pristojno da se zivi, a u razgovorima sa ljudima sam i najcesce cuo da primaju toliko otprilike za slicne aranzmane (ne kazem da je grana ista).
@Zoki, ta razlika nije tolika da cini poslovanje neisplativim. Ono sto muci nase privrednike je mala mogucnost generisanja prihoda, dok u Americi taj limit maltene ne postoji. Nisu nameti toliko veliki koliko je tesko nadoknaditi ih prihodima iz redovnog poslovanja. A da bi mogli da ih smanje u cilju pospesivanja preduzetnistva, mogli bi, ali bi drzava bankrotirala u rekordnom roku.

Bivši radnik ZAC

pre 8 godina

ZAC - Z Automation Co je poslednjih 5 godina pred bankrotom, tako da je ovo ocajnicki potez. Sav najbolji kadar je napustio kompaniju zbog manipulativnog menadzmenta i praznih obecanja. Draga braco, neka vam je sa srećom!

Johnny

pre 8 godina

Plate radnika ne mogu biti kao u USA jer mu se onda uopšte nebi isplatilo... Ovde se radi o čistom outsourcing-u kako bi se povećala zarada firme. Doduše biznis je biznis i tu nema ljubavi prema Srbiji itd. Jedino me nervira u celoj ovoj vesti što se dotični prestavlja kao extra patriota itd. Javite mi kada sa svojom firmom inženjere koji su iz Srbije i rade u BGD bude plaćao $50-80 USD po satu....

milan nis

pre 8 godina

Da otvori d.o.o i da se obesi.Evo mom prijarelju koji je jos 2013 likvidirao i obrisao firmu,doslo napismeno da su mu oduzeli PIB,znaci nije vise poreski obveznik,pre neki dan dosao poziv od sudije za prekrsaje zasto nije podneo poresku prijavu za 2014?Da puknes od muke.

henk mudi

pre 8 godina

3% onih koji zavrse masinac..znaju znanje...vi ostali...pricajte sta hocete ...ali pojma nemate ....svaki dan vas gledam ovcu vam ne bih dao
..

Nikolajevic Petar

pre 8 godina

Sta mi sa DIF -om da radimo?Sklekove?
(DIF, 18. jul 2015 19:20)
To je trebalo moj prijatelju da se pitas pre nego si si se upisao na taj "fakultet".

Lav

pre 8 godina

Javite mi kada sa svojom firmom inženjere koji su iz Srbije i rade u BGD bude plaćao $50-80 USD po satu....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Johnny, 18. jul 2015 20:55)

A zašto bi ih toliko plaćao? Pa može fantastične inžinjere ovde da nađe za 27e po satu. Da li si ti ikada upravljao firmom? Propao bi za 3 meseca. Svi zamerate populizam političarima, a u komentarima ste 10 puta gori od njih.

John

pre 8 godina

Tuzno je da je ovo glavna vest. Izgleda kao neka manipulacija medija. Slicnih kompanija koje vec uspesno rade po Beogradu i Novom Sadu ima na stotine. Moja kompanija iz Londona zaposljava u Srbiji oko 60 ljudi, placamo sve doprinose kao doo firma a ti doprinosi su jako veliki i prave citavo trziste manje kompetetnim. Za platu od 1000e trosak za firmu je 1700e. Sto je puno. Napraviti firmu od nicega je jako tesko na zapadu kao i u Srbiji. Profit nikad i nigde nije garantovan a troskovi su fiksni i veliki. Treba obezbiditi 100k evra svakog meseca. Tako da profit mora da se pravi, akumilira i investira a firma koja ne pravi profit i nema razloga za postojanje. To sta studenti znaju nakon fakulteta je manje vazno od stava prema ucenju i karaktera. Biti pozitivan i vredan daje rezultate. Trazenje posla je isto posao, pravi ozbiljan posao. Ko ga tako shvati lako se zaposljava.

Mirko

pre 8 godina

@nyc: Lipo li je, lipo li je komentarisati srpsku neradnost iz njujorka...
Ima ovde i ko hoce da radi i ne cela druge, ali zato ima i ko ce takce da ponizi, zakoci, otme im pare i na kraky ga OTERA iz zemlje - vlast, tj drzavni sistem i njegovi ucesnici.

Simon

pre 8 godina

Upozorite buduce konkurente da se dobro raspitaju u kakvom je stanju firma ZAC!!! A Upozorite i ove iz SNSa da dozvolu za rad firmi ZAC jasno i precizno definisu!!! Inace bice par slikanja na TV u fazonu INVESTITOR IZ USA i nekoliko prevarenih strucnjaka. I propustena prilika da se oni koji vrede zaista zadrze u zemlji.
Koliko sam ja iskopao na netu ova firma ima neke teske probleme zadnjih 3-4 godine.

semigrupa

pre 8 godina

Sta mi sa DIF -om da radimo?Sklekove?
(DIF, 18. jul 2015 19:20)

Nastavi da traniras, ali upisi neki kurs za programera ( npr java i .net dolaze lako do posla). Sa 5 godina iskustva mozes da racunas na najmanje 1000 eur mesecno. Ovo govorim iz licnog iskustva. Nije bas brzo, ali neka perspektiva postoji.

Harun el Rašid

pre 8 godina

(tender, 18. jul 2015 22:52)

Odličan post, ali ima jedan mali problem: gde tek svršeni diplomac inženjer može da nađe posao, osim kao nekakav menadžer/trgovac/preprodavac? U ovoj zemlji se ne proizvodi skoro ništa, a i to što se proizvodi, osmišljeno/konstruisano/razvijeno je negde drugde.

pravnica

pre 8 godina

Trebace vam pravnik za sve to pa eto javljam se :D. Da ne kaze Premijer da smo lenji pa nemamo posao zato sto necemo da radimo