Aktuelno

Subota, 18.07.2015.

12:00

Microsoft Edge pregledač bolji od Google Chrome?

Izvor: B92

Microsoft Edge pregledaè bolji od Google Chrome? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Дража

pre 8 godina

Otkad je to Chrome referentni browser prema kome se mere svi ostali? Ja sam generacija koja koristi Internet od samih početaka, dok je jedini dial-up pristup bio preko akademske mreže a dolazili smo u Dom omladine dok je u prostorijama B92 radio opennet.org - hoću reći prošao sam sve škole korišćenja Interneta i nikada nisam korisitio Chrome niti imam nameru.
Edge sam probao u okviru Windows 10 TP programa i pored svih beta bagova mogu reći da je izuzetno brz.

Milan

pre 8 godina

Ne znam. Google Chrome koristim otkad se pojavio i brži i bolji pregledač nisam našao. Firefox mi se ne sviđa jer je sav... nemogu da pojasnim. IExplorer je glomazan, spor, užasan. Od skoro je počeo da me Chrome nervira jer ne rade mnogi plug-in-ovi... Užas kakva ponuda...

Igor

pre 8 godina

Lako je biti brz bez podrške za pola novih tehnologija. Nivo podrške novih tehnologija im je manje-više kao Firefox i Chrome od pre dve godine.
Treba da ih bude sramota što sada, kad su odlučili da prelome i napišu novi browser, oni puštaju da novi browser bude polovičan u startu.

да да

pre 8 godina

Тачно, бољи је од хрома за преузимање хрома јер у том тренутку хрома и нема а касније, само у сновима !!!

omgffs

pre 8 godina

Kao web developer, demotivisan sam ovim slučajem iz prostog razloga što će internet korisnici masovno početi da koriste Edge.
Iako će Edge biti stvarno brz browser, on ipak neće podržavati ogroman broj web tehnologija koje Chrome i Firefox već duže vreme podržavaju.

http://caniuse.com/#compare=ie+Edge,firefox+42,chrome+46

Drugim rečima, napredne web aplikacije su osakaćene zbog Microsofta već duže vreme a developeri uvek bili na mukama da naprave web sajt ili aplikaciju koja će istovremeno biti podržana od strane Microsoft browsera i raditi sa novim tehnologijama.

Činjenica jeste da je Edge napravio pomak i usvojio veliki broj w3c standardom propisanih tehnologija, ali opet zaostaje. Vreme će pokazati, možda i grešim. Ostaje da vidimo kako će se dalje razvijati. Nadam se da ovo nije samo još jedan marketing trik.

Maks

pre 8 godina

@jaki zid

Kako to misliš "Edge je native aplikacija, Chrome nije"? Izraz "native aplikacija" znači da je ta aplikacija pravljena za platformu na kojoj radi, to jest da nije verzija aplikacije za neku drugu platformu koja radi u nekom emulatoru ili wrapperu (primera radi, za OS X postoji "WineSkin" wrapper koji omogućava da se Windows verzija neke igrice ili aplikacije zapakuje sa "Wine" koji na neki način "prevodi" komunikaciju između Windows verzije aplikacije/igrice i OS-a koji nije Windows... ja sam tako igrao Stronghold Crusader na OS X, ali Stronghold Crusader je igrica za Windows, tako da nije "native" na OS X jer van tog "WineSkin" wrappera igrica inače ne bi radila pod OS X... ili, na primer, kada uzmeš da igraš na računaru igrice za Playstation preko nekog emulatora koji emulira Playstation hardware, to nisu "native" igrice jer ne bi radile na Windows/Linux/OS X mašini bez nekog emulatora). Chrome ima verziju za Windows tako da Chrome radi kao native aplikacija na Windowsu. Kada bi na Windowsu pokretao, na primer, Chrome za Android preko nekog emulatora, u tom slučaju ta verzija Chromea ne bi bila native na Windowsu, ali ako na Windowsu koristiš Windows verziju Chromea, to je native aplikacija.

Ja ba

pre 8 godina

@Zurkolomac
Kako mozes tako nesto da kazes ? Svi najnoviji standardi su implementirani u Chromu (CSS3,HTML5,ECMAscript ...) ,redovni update browsera ,za razliku od IE koji kaska li kaska...
I nije bitna brzina koliko vizuelni ugodjaj nekog sajta ,brzina tu i tamo svi su podjednako brzi.

EU Citizen

pre 8 godina

@Stefan
Daleko od toga da koristim single core 1 GHz (iako jesam konzervativan po pitanju OS-a, :) uglavnom je to sedmica , i kako stoje stvari, još dugo će i ostati, jer kao preduzetnik i praktičan čovek nikada bez dobrog razloga ne menjam nešto što funkcioniše :) ), ali nemam nikakav motiv da koristim neki proprijetarni i obavezno manje prilagodljivi produkt Mikrosofta, pored živog i zdravog Firefoxa, sa milion add-ona i beskrajnim mogućnostima prilagođavanja mojim potrebama uz sasvim zadovoljavajuću brzinu :) Pre ću lagano da migriram prema Linuxu, i naravno, Firefoxu na njemu, na bilo kom hardveru je to uglavnom i brža, i bezbednija, i, što je za mene najvažnije, nesravnjeno fleksibilnija kombinacija od bilo čega pod Windowsom, bez obzira što taj operativni sistem poznajem mnogo bolje od Linuksa u kome sam novajlija i u stanju sam i da ga prilično prilagodim svojim potrebama, do nekog, recimo, srednjeg nivoa hakovanja, tj. otprilike relativno ambicioznog kopanja po registru, super su MS bells and whistles, daleko sam od toga da sam MS hejter, ali sloboda je ipak zakon :))

Zurkolomac

pre 8 godina

Chrome je najveca rupcaga od browsera, jedno obicno izvikano ultra-smece. Firefox je 100 puta bolji,a isto tako i opera. Kakav je Edge to cemo tek da vidimo, mada imam osecaj da je MS konacno naucio lekciju...

Surovi

pre 8 godina

Kasno. M$ je desktop firma i 70% zarade od najboljeg programa za daktilografkinje.
(parz, 18. jul 2015 17:22)
Odlicno,moze i tako da se gleda,ali se zapitaj koliko je taj program dobar,kada im donosi toliku zaradu....!?!
MS je kompanija koja vec ima prilicno dugu tradiciju u pravljenju os-ova i najzastupljenija je na trzistu,a usudio bih se reci i najbolja.
Nijedan drugi proizvod ili os ,nisu tako zaokruzen proizvod kao Windows ili Office paket.Daleko od toga da su savrseni,ali si bez obzira,ipak najbolji na trzistu.
Linuxi takodje imaju svoje mesto ,pogotovo u svetu servera i mobilnih uredjaja,ali u korporarivnom svetu,koji i donosi najvise love, su na nivou statisticke greske.Daleko od toga da linuxi ne donose novac,ali to se desava na drugi nacin,uglavnom kroz naplacivanje podrske.
Sto se tice OSX-a,on ima najmanji udeo na trzistu i ono sto za njega mogu da kazem,jeste da je najsareniji od svih.Iz njega je uglavnom uklonjeno sve sto bi prosecan korisnik mogao da cacka,zahteva veoma malo znanja i veoma je sarem,a to vole deca i svi oni koji dizajn racunara stavljaju ispred upotrebne vrednosti.U sustini je djubre od os-a,sto govori i njegov udeo na trzistu,mada ni on nije istinit,posto se vezuje za broj prodatih Apple racunara,iako mnogi posle kupovine podizu Windows....

хаџија

pre 8 godina

možete vi da pričate šta oćete, ali sa hromom i fajerfoksom se najlakše nalazi traženi sajt. i najlakše je skinuti, ono što vam treba

Ja ba

pre 8 godina

Ima l' WebRTC-a u EDGE enginu ? Meni Chrome leti na Ubuntu 14.04 LTS i imam ADB plugin.Bavim se web programiranjem pa mi mnogo znaci chromeova konzola.Hoce li biti virtualnih masina kao sto ima za IE9 ,IE10 ,IE11 na modern.ie ?

Dorryx5

pre 8 godina

Koristim Mozzilu i prezadovoljan sam. Ali posto od pretrazivaca koristim Bing mislim da cu dati sansu Edge-u browseru jer su oboje made by MS pa je za ocekivati vecu kompatibilnost. Mozzilu koristim pre Chroma jer za moj ukus ima bolje i jednostavnije addone i ekstenzije, a pretrazujem sa Bing-om cesce nego Googlom jer Google pamti vasa pretrazivanja i privatne podatke, Facebook nalog, friend liste, chat history, Youtube nalog itd. Cak ih je EU tuzila i izborila na sudu neka ogranicenja za Google u clanicama EU sto znaci jos uvek ne i u Srbiji.

steff

pre 8 godina

Najsmesniji su ovi sto imaju 1GB RAM memorije i zele da imaju sve najnovije i da im leti. Komentarisu o zauzecu memorije, pa svako danas ima minimum 4GB. Bas me briga sto Chrome zauzima mnogo kada imam 16GB.

hiavata

pre 8 godina

Mala zackoljica, mora da se poseduje windows. Red je da i taj microsoft, monopolista koji je gusio razvoj svega sto mu nije islo u korist pa i samog interneta, napokon propadne.

staldo

pre 8 godina

Ja ne znam kakav je taj Edge, ali mogu samo jedno da kazem o Chrom-u - od pre dve nedelje ni jedan tab ne mogu da otvorim, niti mogu da prijavim problem. Svaki dan pokusavam, nista ne mogu da uradim - Chrome je potpuno neupotrebljiv! Mozila, sa druge strane, radi potpuno normalno. Ni Opera nece da otvori ni jedan tab. IE radi normalno.
Eto, toliko o Chrome, koji god da je problem, jer Mozila radi normalno.

Nebojša

pre 8 godina

Svaki browser je bolji od chroma...
(We interface, 18. jul 2015 13:37)

Kod nas mnogi imaju krš računare i onda im chrome ne valja na mom malo jačem računaru radi bez problema brz je stabilan i ima sve što mi treba pored njega koristim i operu i firefox i oni su dobri negde malo bolji negde lošiji od chromea.

novica

pre 8 godina

Od devetke IE je superioran u odnosu na Chrome ali su prethodne verzije toliko ocrnile IE da su ga korisnici posle instaliranja windows-a otvarali samo da bi instalirali Chrome . U novijim verzijama Chrome zahteva da radi u pozadini (može se isključiti) i u taskbaru su stalno aktivne notifikacije (ne mogu se trajno ukloniti)

Mrco

pre 8 godina

Edge je odlican koristim ga(Consumer Preview) najvise za youtube,bez droped frame-a radi,kao sat je s'timsto ima manu da iznenada crash-uje sto je i normalno posto je jos uvjek u eksperimentalnoj verziji,otvara stranice zavidnom brzinom i to sve na 2gb ram-a i procesorom od 1,6GHz dual core ;)

jaki zid

pre 8 godina

Brzi je od stare instalacije (ali brzi je i IE) Chrome-a, ne i od friske. Jos kad se u Chrome-u pogase extenzije i plugin-ovi (s kojima dolazi "fabricki" a kojih u Edge-u nema ni u tragovima) razlika (u brzini) prakticno ne postoji. Postoji razlika u zauzecu CPU-a iz 2 razloga: Edge je native aplikacija, Chrome nije i trenutno driver-i bolje rade za Edge (doduse ne vazi za 4k video ali uglavnom su bolji). Kad izadju novi driver-i i kad krenu extenzije i sl. za Edge, bice isto kao i s Firefox-om - ista brzina, nesto manja potrosnja (do 5%) ali i komplikovanija i konfuznija upotreba.

Stefan

pre 8 godina

Cekam ponovo bar 5 komentara tipa "Bice dobar samo za skidanje Chrome-a/Firefox-a" od osoba koje dolaze sa XP-a i single core 1.0 GHz kompjutera.

Prince

pre 8 godina

Lol bre kakav Chrome. Instaliras ga, radi odlicno dva sata dok imas dovoljno RAM-a, posle mozes da ga deinstaliras slobodno ako nemas 4-8gb RAM-a. Internet Explorer je bre bolji od Chome-a samo sto su ljudi jednostavno zapamtilli IE 8 po difoltu i sad pljuju svaki sledeci koji je izasao a nisu ni probali ovaj poslednji. Sto se mene tice, Opera je bila vrhunski pregledac dok nije presla na Chrome engine. Mada i dalje nije losa. Imam jedan jak kompjuter i jedan jako slab. Na jakom svaki pregledac radi odlicno sto je i normalno, dok na ovom slabijem, instaliram Chrome i odusevim se brzinom dok ne otvorim 5 tabova i onda sve izadje na videlo. Edge nisam probao, ali mu se radujem.

stevan

pre 8 godina

Medju prvima sam digao rule od IE. Zao mi je originalnog opera engina. Hrom je najcesce koriscen browser sto se mene tice. Imam priliku da testiram Win 10 pa samim tim I edge. Za sada trosi najmanje resursa i ave radi jednako brzo i osetno brze od konkurencije..

Stefan

pre 8 godina

Cekam ponovo bar 5 komentara tipa "Bice dobar samo za skidanje Chrome-a/Firefox-a" od osoba koje dolaze sa XP-a i single core 1.0 GHz kompjutera.

Prince

pre 8 godina

Lol bre kakav Chrome. Instaliras ga, radi odlicno dva sata dok imas dovoljno RAM-a, posle mozes da ga deinstaliras slobodno ako nemas 4-8gb RAM-a. Internet Explorer je bre bolji od Chome-a samo sto su ljudi jednostavno zapamtilli IE 8 po difoltu i sad pljuju svaki sledeci koji je izasao a nisu ni probali ovaj poslednji. Sto se mene tice, Opera je bila vrhunski pregledac dok nije presla na Chrome engine. Mada i dalje nije losa. Imam jedan jak kompjuter i jedan jako slab. Na jakom svaki pregledac radi odlicno sto je i normalno, dok na ovom slabijem, instaliram Chrome i odusevim se brzinom dok ne otvorim 5 tabova i onda sve izadje na videlo. Edge nisam probao, ali mu se radujem.

novica

pre 8 godina

Od devetke IE je superioran u odnosu na Chrome ali su prethodne verzije toliko ocrnile IE da su ga korisnici posle instaliranja windows-a otvarali samo da bi instalirali Chrome . U novijim verzijama Chrome zahteva da radi u pozadini (može se isključiti) i u taskbaru su stalno aktivne notifikacije (ne mogu se trajno ukloniti)

stevan

pre 8 godina

Medju prvima sam digao rule od IE. Zao mi je originalnog opera engina. Hrom je najcesce koriscen browser sto se mene tice. Imam priliku da testiram Win 10 pa samim tim I edge. Za sada trosi najmanje resursa i ave radi jednako brzo i osetno brze od konkurencije..

Zurkolomac

pre 8 godina

Chrome je najveca rupcaga od browsera, jedno obicno izvikano ultra-smece. Firefox je 100 puta bolji,a isto tako i opera. Kakav je Edge to cemo tek da vidimo, mada imam osecaj da je MS konacno naucio lekciju...

Surovi

pre 8 godina

Kasno. M$ je desktop firma i 70% zarade od najboljeg programa za daktilografkinje.
(parz, 18. jul 2015 17:22)
Odlicno,moze i tako da se gleda,ali se zapitaj koliko je taj program dobar,kada im donosi toliku zaradu....!?!
MS je kompanija koja vec ima prilicno dugu tradiciju u pravljenju os-ova i najzastupljenija je na trzistu,a usudio bih se reci i najbolja.
Nijedan drugi proizvod ili os ,nisu tako zaokruzen proizvod kao Windows ili Office paket.Daleko od toga da su savrseni,ali si bez obzira,ipak najbolji na trzistu.
Linuxi takodje imaju svoje mesto ,pogotovo u svetu servera i mobilnih uredjaja,ali u korporarivnom svetu,koji i donosi najvise love, su na nivou statisticke greske.Daleko od toga da linuxi ne donose novac,ali to se desava na drugi nacin,uglavnom kroz naplacivanje podrske.
Sto se tice OSX-a,on ima najmanji udeo na trzistu i ono sto za njega mogu da kazem,jeste da je najsareniji od svih.Iz njega je uglavnom uklonjeno sve sto bi prosecan korisnik mogao da cacka,zahteva veoma malo znanja i veoma je sarem,a to vole deca i svi oni koji dizajn racunara stavljaju ispred upotrebne vrednosti.U sustini je djubre od os-a,sto govori i njegov udeo na trzistu,mada ni on nije istinit,posto se vezuje za broj prodatih Apple racunara,iako mnogi posle kupovine podizu Windows....

jaki zid

pre 8 godina

Brzi je od stare instalacije (ali brzi je i IE) Chrome-a, ne i od friske. Jos kad se u Chrome-u pogase extenzije i plugin-ovi (s kojima dolazi "fabricki" a kojih u Edge-u nema ni u tragovima) razlika (u brzini) prakticno ne postoji. Postoji razlika u zauzecu CPU-a iz 2 razloga: Edge je native aplikacija, Chrome nije i trenutno driver-i bolje rade za Edge (doduse ne vazi za 4k video ali uglavnom su bolji). Kad izadju novi driver-i i kad krenu extenzije i sl. za Edge, bice isto kao i s Firefox-om - ista brzina, nesto manja potrosnja (do 5%) ali i komplikovanija i konfuznija upotreba.

Maks

pre 8 godina

@jaki zid

Kako to misliš "Edge je native aplikacija, Chrome nije"? Izraz "native aplikacija" znači da je ta aplikacija pravljena za platformu na kojoj radi, to jest da nije verzija aplikacije za neku drugu platformu koja radi u nekom emulatoru ili wrapperu (primera radi, za OS X postoji "WineSkin" wrapper koji omogućava da se Windows verzija neke igrice ili aplikacije zapakuje sa "Wine" koji na neki način "prevodi" komunikaciju između Windows verzije aplikacije/igrice i OS-a koji nije Windows... ja sam tako igrao Stronghold Crusader na OS X, ali Stronghold Crusader je igrica za Windows, tako da nije "native" na OS X jer van tog "WineSkin" wrappera igrica inače ne bi radila pod OS X... ili, na primer, kada uzmeš da igraš na računaru igrice za Playstation preko nekog emulatora koji emulira Playstation hardware, to nisu "native" igrice jer ne bi radile na Windows/Linux/OS X mašini bez nekog emulatora). Chrome ima verziju za Windows tako da Chrome radi kao native aplikacija na Windowsu. Kada bi na Windowsu pokretao, na primer, Chrome za Android preko nekog emulatora, u tom slučaju ta verzija Chromea ne bi bila native na Windowsu, ali ako na Windowsu koristiš Windows verziju Chromea, to je native aplikacija.

EU Citizen

pre 8 godina

@Stefan
Daleko od toga da koristim single core 1 GHz (iako jesam konzervativan po pitanju OS-a, :) uglavnom je to sedmica , i kako stoje stvari, još dugo će i ostati, jer kao preduzetnik i praktičan čovek nikada bez dobrog razloga ne menjam nešto što funkcioniše :) ), ali nemam nikakav motiv da koristim neki proprijetarni i obavezno manje prilagodljivi produkt Mikrosofta, pored živog i zdravog Firefoxa, sa milion add-ona i beskrajnim mogućnostima prilagođavanja mojim potrebama uz sasvim zadovoljavajuću brzinu :) Pre ću lagano da migriram prema Linuxu, i naravno, Firefoxu na njemu, na bilo kom hardveru je to uglavnom i brža, i bezbednija, i, što je za mene najvažnije, nesravnjeno fleksibilnija kombinacija od bilo čega pod Windowsom, bez obzira što taj operativni sistem poznajem mnogo bolje od Linuksa u kome sam novajlija i u stanju sam i da ga prilično prilagodim svojim potrebama, do nekog, recimo, srednjeg nivoa hakovanja, tj. otprilike relativno ambicioznog kopanja po registru, super su MS bells and whistles, daleko sam od toga da sam MS hejter, ali sloboda je ipak zakon :))

omgffs

pre 8 godina

Kao web developer, demotivisan sam ovim slučajem iz prostog razloga što će internet korisnici masovno početi da koriste Edge.
Iako će Edge biti stvarno brz browser, on ipak neće podržavati ogroman broj web tehnologija koje Chrome i Firefox već duže vreme podržavaju.

http://caniuse.com/#compare=ie+Edge,firefox+42,chrome+46

Drugim rečima, napredne web aplikacije su osakaćene zbog Microsofta već duže vreme a developeri uvek bili na mukama da naprave web sajt ili aplikaciju koja će istovremeno biti podržana od strane Microsoft browsera i raditi sa novim tehnologijama.

Činjenica jeste da je Edge napravio pomak i usvojio veliki broj w3c standardom propisanih tehnologija, ali opet zaostaje. Vreme će pokazati, možda i grešim. Ostaje da vidimo kako će se dalje razvijati. Nadam se da ovo nije samo još jedan marketing trik.

Dorryx5

pre 8 godina

Koristim Mozzilu i prezadovoljan sam. Ali posto od pretrazivaca koristim Bing mislim da cu dati sansu Edge-u browseru jer su oboje made by MS pa je za ocekivati vecu kompatibilnost. Mozzilu koristim pre Chroma jer za moj ukus ima bolje i jednostavnije addone i ekstenzije, a pretrazujem sa Bing-om cesce nego Googlom jer Google pamti vasa pretrazivanja i privatne podatke, Facebook nalog, friend liste, chat history, Youtube nalog itd. Cak ih je EU tuzila i izborila na sudu neka ogranicenja za Google u clanicama EU sto znaci jos uvek ne i u Srbiji.

Nebojša

pre 8 godina

Svaki browser je bolji od chroma...
(We interface, 18. jul 2015 13:37)

Kod nas mnogi imaju krš računare i onda im chrome ne valja na mom malo jačem računaru radi bez problema brz je stabilan i ima sve što mi treba pored njega koristim i operu i firefox i oni su dobri negde malo bolji negde lošiji od chromea.

steff

pre 8 godina

Najsmesniji su ovi sto imaju 1GB RAM memorije i zele da imaju sve najnovije i da im leti. Komentarisu o zauzecu memorije, pa svako danas ima minimum 4GB. Bas me briga sto Chrome zauzima mnogo kada imam 16GB.

хаџија

pre 8 godina

možete vi da pričate šta oćete, ali sa hromom i fajerfoksom se najlakše nalazi traženi sajt. i najlakše je skinuti, ono što vam treba

Igor

pre 8 godina

Lako je biti brz bez podrške za pola novih tehnologija. Nivo podrške novih tehnologija im je manje-više kao Firefox i Chrome od pre dve godine.
Treba da ih bude sramota što sada, kad su odlučili da prelome i napišu novi browser, oni puštaju da novi browser bude polovičan u startu.

staldo

pre 8 godina

Ja ne znam kakav je taj Edge, ali mogu samo jedno da kazem o Chrom-u - od pre dve nedelje ni jedan tab ne mogu da otvorim, niti mogu da prijavim problem. Svaki dan pokusavam, nista ne mogu da uradim - Chrome je potpuno neupotrebljiv! Mozila, sa druge strane, radi potpuno normalno. Ni Opera nece da otvori ni jedan tab. IE radi normalno.
Eto, toliko o Chrome, koji god da je problem, jer Mozila radi normalno.

Ja ba

pre 8 godina

@Zurkolomac
Kako mozes tako nesto da kazes ? Svi najnoviji standardi su implementirani u Chromu (CSS3,HTML5,ECMAscript ...) ,redovni update browsera ,za razliku od IE koji kaska li kaska...
I nije bitna brzina koliko vizuelni ugodjaj nekog sajta ,brzina tu i tamo svi su podjednako brzi.

Milan

pre 8 godina

Ne znam. Google Chrome koristim otkad se pojavio i brži i bolji pregledač nisam našao. Firefox mi se ne sviđa jer je sav... nemogu da pojasnim. IExplorer je glomazan, spor, užasan. Od skoro je počeo da me Chrome nervira jer ne rade mnogi plug-in-ovi... Užas kakva ponuda...

Mrco

pre 8 godina

Edge je odlican koristim ga(Consumer Preview) najvise za youtube,bez droped frame-a radi,kao sat je s'timsto ima manu da iznenada crash-uje sto je i normalno posto je jos uvjek u eksperimentalnoj verziji,otvara stranice zavidnom brzinom i to sve na 2gb ram-a i procesorom od 1,6GHz dual core ;)

hiavata

pre 8 godina

Mala zackoljica, mora da se poseduje windows. Red je da i taj microsoft, monopolista koji je gusio razvoj svega sto mu nije islo u korist pa i samog interneta, napokon propadne.

Ja ba

pre 8 godina

Ima l' WebRTC-a u EDGE enginu ? Meni Chrome leti na Ubuntu 14.04 LTS i imam ADB plugin.Bavim se web programiranjem pa mi mnogo znaci chromeova konzola.Hoce li biti virtualnih masina kao sto ima za IE9 ,IE10 ,IE11 na modern.ie ?

Дража

pre 8 godina

Otkad je to Chrome referentni browser prema kome se mere svi ostali? Ja sam generacija koja koristi Internet od samih početaka, dok je jedini dial-up pristup bio preko akademske mreže a dolazili smo u Dom omladine dok je u prostorijama B92 radio opennet.org - hoću reći prošao sam sve škole korišćenja Interneta i nikada nisam korisitio Chrome niti imam nameru.
Edge sam probao u okviru Windows 10 TP programa i pored svih beta bagova mogu reći da je izuzetno brz.

да да

pre 8 godina

Тачно, бољи је од хрома за преузимање хрома јер у том тренутку хрома и нема а касније, само у сновима !!!

Prince

pre 8 godina

Lol bre kakav Chrome. Instaliras ga, radi odlicno dva sata dok imas dovoljno RAM-a, posle mozes da ga deinstaliras slobodno ako nemas 4-8gb RAM-a. Internet Explorer je bre bolji od Chome-a samo sto su ljudi jednostavno zapamtilli IE 8 po difoltu i sad pljuju svaki sledeci koji je izasao a nisu ni probali ovaj poslednji. Sto se mene tice, Opera je bila vrhunski pregledac dok nije presla na Chrome engine. Mada i dalje nije losa. Imam jedan jak kompjuter i jedan jako slab. Na jakom svaki pregledac radi odlicno sto je i normalno, dok na ovom slabijem, instaliram Chrome i odusevim se brzinom dok ne otvorim 5 tabova i onda sve izadje na videlo. Edge nisam probao, ali mu se radujem.

Stefan

pre 8 godina

Cekam ponovo bar 5 komentara tipa "Bice dobar samo za skidanje Chrome-a/Firefox-a" od osoba koje dolaze sa XP-a i single core 1.0 GHz kompjutera.

steff

pre 8 godina

Najsmesniji su ovi sto imaju 1GB RAM memorije i zele da imaju sve najnovije i da im leti. Komentarisu o zauzecu memorije, pa svako danas ima minimum 4GB. Bas me briga sto Chrome zauzima mnogo kada imam 16GB.

да да

pre 8 godina

Тачно, бољи је од хрома за преузимање хрома јер у том тренутку хрома и нема а касније, само у сновима !!!

jaki zid

pre 8 godina

Brzi je od stare instalacije (ali brzi je i IE) Chrome-a, ne i od friske. Jos kad se u Chrome-u pogase extenzije i plugin-ovi (s kojima dolazi "fabricki" a kojih u Edge-u nema ni u tragovima) razlika (u brzini) prakticno ne postoji. Postoji razlika u zauzecu CPU-a iz 2 razloga: Edge je native aplikacija, Chrome nije i trenutno driver-i bolje rade za Edge (doduse ne vazi za 4k video ali uglavnom su bolji). Kad izadju novi driver-i i kad krenu extenzije i sl. za Edge, bice isto kao i s Firefox-om - ista brzina, nesto manja potrosnja (do 5%) ali i komplikovanija i konfuznija upotreba.

hiavata

pre 8 godina

Mala zackoljica, mora da se poseduje windows. Red je da i taj microsoft, monopolista koji je gusio razvoj svega sto mu nije islo u korist pa i samog interneta, napokon propadne.

novica

pre 8 godina

Od devetke IE je superioran u odnosu na Chrome ali su prethodne verzije toliko ocrnile IE da su ga korisnici posle instaliranja windows-a otvarali samo da bi instalirali Chrome . U novijim verzijama Chrome zahteva da radi u pozadini (može se isključiti) i u taskbaru su stalno aktivne notifikacije (ne mogu se trajno ukloniti)

EU Citizen

pre 8 godina

@Stefan
Daleko od toga da koristim single core 1 GHz (iako jesam konzervativan po pitanju OS-a, :) uglavnom je to sedmica , i kako stoje stvari, još dugo će i ostati, jer kao preduzetnik i praktičan čovek nikada bez dobrog razloga ne menjam nešto što funkcioniše :) ), ali nemam nikakav motiv da koristim neki proprijetarni i obavezno manje prilagodljivi produkt Mikrosofta, pored živog i zdravog Firefoxa, sa milion add-ona i beskrajnim mogućnostima prilagođavanja mojim potrebama uz sasvim zadovoljavajuću brzinu :) Pre ću lagano da migriram prema Linuxu, i naravno, Firefoxu na njemu, na bilo kom hardveru je to uglavnom i brža, i bezbednija, i, što je za mene najvažnije, nesravnjeno fleksibilnija kombinacija od bilo čega pod Windowsom, bez obzira što taj operativni sistem poznajem mnogo bolje od Linuksa u kome sam novajlija i u stanju sam i da ga prilično prilagodim svojim potrebama, do nekog, recimo, srednjeg nivoa hakovanja, tj. otprilike relativno ambicioznog kopanja po registru, super su MS bells and whistles, daleko sam od toga da sam MS hejter, ali sloboda je ipak zakon :))

хаџија

pre 8 godina

možete vi da pričate šta oćete, ali sa hromom i fajerfoksom se najlakše nalazi traženi sajt. i najlakše je skinuti, ono što vam treba

Ja ba

pre 8 godina

@Zurkolomac
Kako mozes tako nesto da kazes ? Svi najnoviji standardi su implementirani u Chromu (CSS3,HTML5,ECMAscript ...) ,redovni update browsera ,za razliku od IE koji kaska li kaska...
I nije bitna brzina koliko vizuelni ugodjaj nekog sajta ,brzina tu i tamo svi su podjednako brzi.

staldo

pre 8 godina

Ja ne znam kakav je taj Edge, ali mogu samo jedno da kazem o Chrom-u - od pre dve nedelje ni jedan tab ne mogu da otvorim, niti mogu da prijavim problem. Svaki dan pokusavam, nista ne mogu da uradim - Chrome je potpuno neupotrebljiv! Mozila, sa druge strane, radi potpuno normalno. Ni Opera nece da otvori ni jedan tab. IE radi normalno.
Eto, toliko o Chrome, koji god da je problem, jer Mozila radi normalno.

Zurkolomac

pre 8 godina

Chrome je najveca rupcaga od browsera, jedno obicno izvikano ultra-smece. Firefox je 100 puta bolji,a isto tako i opera. Kakav je Edge to cemo tek da vidimo, mada imam osecaj da je MS konacno naucio lekciju...

Milan

pre 8 godina

Ne znam. Google Chrome koristim otkad se pojavio i brži i bolji pregledač nisam našao. Firefox mi se ne sviđa jer je sav... nemogu da pojasnim. IExplorer je glomazan, spor, užasan. Od skoro je počeo da me Chrome nervira jer ne rade mnogi plug-in-ovi... Užas kakva ponuda...

Nebojša

pre 8 godina

Svaki browser je bolji od chroma...
(We interface, 18. jul 2015 13:37)

Kod nas mnogi imaju krš računare i onda im chrome ne valja na mom malo jačem računaru radi bez problema brz je stabilan i ima sve što mi treba pored njega koristim i operu i firefox i oni su dobri negde malo bolji negde lošiji od chromea.

stevan

pre 8 godina

Medju prvima sam digao rule od IE. Zao mi je originalnog opera engina. Hrom je najcesce koriscen browser sto se mene tice. Imam priliku da testiram Win 10 pa samim tim I edge. Za sada trosi najmanje resursa i ave radi jednako brzo i osetno brze od konkurencije..

Dorryx5

pre 8 godina

Koristim Mozzilu i prezadovoljan sam. Ali posto od pretrazivaca koristim Bing mislim da cu dati sansu Edge-u browseru jer su oboje made by MS pa je za ocekivati vecu kompatibilnost. Mozzilu koristim pre Chroma jer za moj ukus ima bolje i jednostavnije addone i ekstenzije, a pretrazujem sa Bing-om cesce nego Googlom jer Google pamti vasa pretrazivanja i privatne podatke, Facebook nalog, friend liste, chat history, Youtube nalog itd. Cak ih je EU tuzila i izborila na sudu neka ogranicenja za Google u clanicama EU sto znaci jos uvek ne i u Srbiji.

Ja ba

pre 8 godina

Ima l' WebRTC-a u EDGE enginu ? Meni Chrome leti na Ubuntu 14.04 LTS i imam ADB plugin.Bavim se web programiranjem pa mi mnogo znaci chromeova konzola.Hoce li biti virtualnih masina kao sto ima za IE9 ,IE10 ,IE11 na modern.ie ?

Surovi

pre 8 godina

Kasno. M$ je desktop firma i 70% zarade od najboljeg programa za daktilografkinje.
(parz, 18. jul 2015 17:22)
Odlicno,moze i tako da se gleda,ali se zapitaj koliko je taj program dobar,kada im donosi toliku zaradu....!?!
MS je kompanija koja vec ima prilicno dugu tradiciju u pravljenju os-ova i najzastupljenija je na trzistu,a usudio bih se reci i najbolja.
Nijedan drugi proizvod ili os ,nisu tako zaokruzen proizvod kao Windows ili Office paket.Daleko od toga da su savrseni,ali si bez obzira,ipak najbolji na trzistu.
Linuxi takodje imaju svoje mesto ,pogotovo u svetu servera i mobilnih uredjaja,ali u korporarivnom svetu,koji i donosi najvise love, su na nivou statisticke greske.Daleko od toga da linuxi ne donose novac,ali to se desava na drugi nacin,uglavnom kroz naplacivanje podrske.
Sto se tice OSX-a,on ima najmanji udeo na trzistu i ono sto za njega mogu da kazem,jeste da je najsareniji od svih.Iz njega je uglavnom uklonjeno sve sto bi prosecan korisnik mogao da cacka,zahteva veoma malo znanja i veoma je sarem,a to vole deca i svi oni koji dizajn racunara stavljaju ispred upotrebne vrednosti.U sustini je djubre od os-a,sto govori i njegov udeo na trzistu,mada ni on nije istinit,posto se vezuje za broj prodatih Apple racunara,iako mnogi posle kupovine podizu Windows....

Igor

pre 8 godina

Lako je biti brz bez podrške za pola novih tehnologija. Nivo podrške novih tehnologija im je manje-više kao Firefox i Chrome od pre dve godine.
Treba da ih bude sramota što sada, kad su odlučili da prelome i napišu novi browser, oni puštaju da novi browser bude polovičan u startu.

Дража

pre 8 godina

Otkad je to Chrome referentni browser prema kome se mere svi ostali? Ja sam generacija koja koristi Internet od samih početaka, dok je jedini dial-up pristup bio preko akademske mreže a dolazili smo u Dom omladine dok je u prostorijama B92 radio opennet.org - hoću reći prošao sam sve škole korišćenja Interneta i nikada nisam korisitio Chrome niti imam nameru.
Edge sam probao u okviru Windows 10 TP programa i pored svih beta bagova mogu reći da je izuzetno brz.

omgffs

pre 8 godina

Kao web developer, demotivisan sam ovim slučajem iz prostog razloga što će internet korisnici masovno početi da koriste Edge.
Iako će Edge biti stvarno brz browser, on ipak neće podržavati ogroman broj web tehnologija koje Chrome i Firefox već duže vreme podržavaju.

http://caniuse.com/#compare=ie+Edge,firefox+42,chrome+46

Drugim rečima, napredne web aplikacije su osakaćene zbog Microsofta već duže vreme a developeri uvek bili na mukama da naprave web sajt ili aplikaciju koja će istovremeno biti podržana od strane Microsoft browsera i raditi sa novim tehnologijama.

Činjenica jeste da je Edge napravio pomak i usvojio veliki broj w3c standardom propisanih tehnologija, ali opet zaostaje. Vreme će pokazati, možda i grešim. Ostaje da vidimo kako će se dalje razvijati. Nadam se da ovo nije samo još jedan marketing trik.

Mrco

pre 8 godina

Edge je odlican koristim ga(Consumer Preview) najvise za youtube,bez droped frame-a radi,kao sat je s'timsto ima manu da iznenada crash-uje sto je i normalno posto je jos uvjek u eksperimentalnoj verziji,otvara stranice zavidnom brzinom i to sve na 2gb ram-a i procesorom od 1,6GHz dual core ;)

Maks

pre 8 godina

@jaki zid

Kako to misliš "Edge je native aplikacija, Chrome nije"? Izraz "native aplikacija" znači da je ta aplikacija pravljena za platformu na kojoj radi, to jest da nije verzija aplikacije za neku drugu platformu koja radi u nekom emulatoru ili wrapperu (primera radi, za OS X postoji "WineSkin" wrapper koji omogućava da se Windows verzija neke igrice ili aplikacije zapakuje sa "Wine" koji na neki način "prevodi" komunikaciju između Windows verzije aplikacije/igrice i OS-a koji nije Windows... ja sam tako igrao Stronghold Crusader na OS X, ali Stronghold Crusader je igrica za Windows, tako da nije "native" na OS X jer van tog "WineSkin" wrappera igrica inače ne bi radila pod OS X... ili, na primer, kada uzmeš da igraš na računaru igrice za Playstation preko nekog emulatora koji emulira Playstation hardware, to nisu "native" igrice jer ne bi radile na Windows/Linux/OS X mašini bez nekog emulatora). Chrome ima verziju za Windows tako da Chrome radi kao native aplikacija na Windowsu. Kada bi na Windowsu pokretao, na primer, Chrome za Android preko nekog emulatora, u tom slučaju ta verzija Chromea ne bi bila native na Windowsu, ali ako na Windowsu koristiš Windows verziju Chromea, to je native aplikacija.