Subota, 18.07.2015.

10:49

Kusturica: Naravno da neopaganima smeta moje prisustvo

Izvor: Tanjug

Kusturica: Naravno da neopaganima smeta moje prisustvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

bradina

pre 8 godina

A sta je to Kusta rekao i isprovocirao a da nije tacno!?Svaka h
javna licnost ima pravo na svoje misljenje,zato je i javna licnost,iako ovo "javna" nekim komentatorima smeta,zna se i kojima!Emir - Nemanja Kusturica je jedan od malo priznatih i nagradjenih rezisera bivse Juge?Da li to smeta?Ili smeta nekima sto je napravio Andric grad!?Ili kad smo vec kod Ukrajine,sto zna istinu kako je naredbom Nikite Hruscova (Ukrajinac) davnih 60-tih Krim pripao tadasnjoj Republici Ukrajini u sastavu SSSR!Znam sve to smeta,kao sto i meni smeta da se svakih 50 godina menja i prekraja istorija ovih prostora,pa sad antifasisti postaju u ime demokratije - fasisti!?Istina uvek boli stara je izreka,ali kad niko od nasih politicara,zbog nekakvog samo njima znanog razloga ne zele da javno kazu ono sto mogu ljudi poput Kuste!Srpska cena za ulazak u Evropsku uniju se zna - mora se priznati Kosovo,ali niko nema m..a od vodecih da to kaze, nesme i nece,ali eto Kusta je i to rekao.Citajte narode malo izmedju redova,a ono o neopagani,pa svi znaju da u Ukrajini postoje dve vere,svi znaju da je Ukrajina oduvek bila protiv Rusije vekovima,svi znaju(ili mozda ne),da je taj odnos skoro isti kao odnos Srbije i Hrvatske!Ne dogadja se nista slucajno,sve se to odavno isceniralo u nekim od obavestajnih sluzbi zapada,Krim je samo bio povod,kao sto je "Balvan revolucija ",bila uz "Merkale" povod za onaj suludi rat 90-tih!Ono sto je najcrnije doziveli sam da porazeni u oba rata sada vlada Evropom!O tempora,o mores!

adem

pre 8 godina

Pa, zasto si odlucio da ides kod neopagana?!
(Milan, 18. jul 2015 19:12)

tako to biva kod nekih. oni zele da idu za dobru lova, ako ih prime, ali ako ih odbiju onda im odjednom padne na pamet da tamo ne trebaju da budu jer.... je grozdje kiselo. i sto neko rece, bez njega vise nema potrebe za predstavom.

Potemkinov seljak

pre 8 godina

Samo da spomenem gospodinu Kusturici da knez Vladimir Veliki nije u rodu sa starim Slovenima i našom braćom iz Rusije. On je iz Rurikove dinastije, onog Vikinga kojeg su posvađana slovenska plemena dovela da im napravi drzavu. Tako su hrišćanstvo Rusima doneli narodi sa severa.
(Nepominjem, 18. jul 2015 12:36)

Samo da spomenem da ti Rusi nisu nikakva braca, a tim Rurikovim Rusima nisu braca ni oni Moskvici sto se danas lazno predstavljaju kao Rusi. (E, tek ti tebi nisu bas nikakva braca, niti rodjaci, osim ukoliko si Moskvic... ili Finac, Estonac, Mordovin... Oni su samo prihvatili jezik tvog cukundede, pa kazu da su naslednici. Pazi na nasledstvo!)

expert

pre 8 godina

Sto ga vi vise mrzite, mi ga vise volimo! Nit je koga ubio, nit koga pokrao, mrzite ga, jer je jedan takav dragulj odabrao nasu stranu! To je sva mudrost oko njega!

only fools and horses

pre 8 godina

Po komentarima se vidi da ste poprilično čitani preko Drine. Mislim na one koji Kusturici nikako ne mogu da oproste vraćanje na staze predaka. A ima tu i poprilično autošovinista za koje je Kusturičino ime isto što i toreadorova marama biku.
I za neupućene, nije Kusturuca izdao ni oca ni dedu. Oni su ga vaspitali u srpskom duhu, a i sami su se tako osećali.

Vladimir

pre 8 godina

Ti si Kusturice nešto pobrkao.

Ne negiraju Ukrajinci Svetog Vladimira. Oni se njime ponose i ne daju da je on više ruski nego njihov (Što je živa istina, pa oni su Kijevska Russ. Nije Juri Dugoruki, osnivač Moskve, deda Vladimira kijevskog, nego obrnuto, Vladimirov unuk. I uzgred, ako Vladimir-Valdemar nije Sloven, onda nije ni osnivač Moskve, njegov unuk, samo da napomenem zbog jednog od prethodnih komentara. Prosto, Vikinzi-Varjazi su učestvovali u pravljenju smese od koje su nastali Sloveni).

Nisu oni ukinuli proslavu, nego samo tvoje prisustvo na njoj.
Ili možda smatraš da od te proslave nema ništa, ništa ne vredi, ako ti nisi pozvan?

Nisu oni nametnuli Rusima (tj. onima koji sada koriste to ime)komunizam, nego Rusi njima.

Eh, al' tako je to kad u Putinu vidiš novog Miloševića, samo boljeg, većeg, lepšeg, moćnijeg... pa od silne nove ljubavi počneš da bulazniš k'o svaki zatelebani tinjdžer.

iskren

pre 8 godina

Uz nadu da ce se ovo objaviti zelim da podsetim da se Kusturica svojom umetnoscu i razmisljanjima ne obraca svima nego, pre svega, dobronamernima i onima koji su u stanju da sagledaju i razumeju danasnjicu. Zbog toga i nailazi na ovoliko protivljenje i otpor cak i kod nasih gradjana.
Jednostavo receno, oni koji razumeju,... shvatice... a ostali...mogu samo da ga mrze, mada bih ja to nazvao zavist!

Miro Pirot

pre 8 godina

@(Jelena, 18. jul 2015 17:17)

Kusturica, covek koji je odbacio veru svog oca i vratio se na veru sboga dede!
Hrabar covek, vidovit covek, uman covek!

bandiera rossa

pre 8 godina

(budi to sto jesi inace te niko nece postovati!, 18. jul 2015 13:59)

Kada se covek pod "stare" dane krsti, on to cini u crkvi. I dobija pritom tzv. KRSTENICU i to od crkve u kojoj je krsten, a to nije isto sto i IZVOD IZ MATICNE KNJIGE RODJENIH koji se dobija u opstini. Svetovno ime(ono iz izvoda) moze da se razlikuje od tzv. crkvenog

Nemanja

pre 8 godina

(Sva beda srpskog bitisanja, 18. jul 2015 14:17)
Niti je skoro snimio neki film vredan paznje niti je rekao nesto vredno slusanja.Inace kako ti lepo rece sva beda bitisanja ali njegova je u tome sto je presusio stvaralacki i sada smara ostatak sveta izgubljen izmedju religijskih i ostalih ideologija i udavljen u sopstvenom egu trazeci postovanje na nekim poljuima koja mu uopste nisu u opisu radnog mesta niti ume da njima barata i svakoga dana sve lici na nekog prizemljenog albatrosa a takvi opste je poznato kada svuda ateriraju kod nas umu jos uvek lepo da prodju.Da znas malo vise o polju na kome bi Emir trebao da briljira znao bi da medju ostalim filskim velikanima nesto se i nije proslavi po broju uspesnih i priznatih dela ali to je vec ona beda srpskog bitisanja o kojoj govoris i sastoji se u tome da je tebi i slicnima uvek lako prodati rog za svecu jer ne znanje, ne obavestenost i prostodusnost su jos uvek vladajuci na ovim prostorima.

Jelena

pre 8 godina

Kusturica, covek koji je odbacio veru svog oca i uzeo drugu, a ateista je. Kad god otvori usta, krecu otrovni komentari. Covek koji gostuje u emisiji na tv i cita poruke na telefonu. Covek raskosnog talenta, a siromasnog sistema vrednosti.

Metropola

pre 8 godina

Pola Srbije je nepismeno, uz to jos mogu ovde da iznose svoje stavove koji nemaju blage veze sa zivotom i vredjaju, osporavaju i blate lik i delo Emira Kusturice! Ovde samo diktatura moze da donese boljitak! Mi definitivno nismo za demokratiju, ne znamo cak ni razliku izmedju gore pomenute i anarhije!

Brada filozof

pre 8 godina

Dali je Nemanja Felini pagan, ili je veći Srbin od Aleksandra "velikog"? Hehe. Kakva je to svjetska ekipa ispranih mozgova i prodanih duša.

milan savic

pre 8 godina

Gosp.Kusturica je plemenit I pravedan covek.Siguran sam da on ima vec neku ideju kako objasniti rasparcavanje jedne suverene ,nama nam bratske drzave....Npr.otkuda Ukrajincima uopste ideja da se pitaju sta ce raditi sa svojim malim jadnim zivotima. ..zar su oni bitniji od visih ciljeva sve pravoslavnoga sveta,I njegove posteno zaradjene imperije u nacionalnom parku.

мире

pre 8 godina

Пагани нису никад набијали људе на колац и људе држали у мраку цео миленијум.

Dunja

pre 8 godina

Priznati režiser, očajan muzičar, neafirmisani pisac,prezirao "truli zapad" a istovremeno snimao u njihovim studijima,nosio majice sa likom Če Gevare a bio protiv komunizma, potom "ljubio skute" Miloševiću, pa Đinđiću, pa Košunici, odrekao se svog Sarajeva, svojih prijatelja (Bregovića, Karajlića,Sidrana...)
Oportun ( najblaže rečeno)

а може и овако

pre 8 godina

Мирко не може се по имену одредити које нације је неко, њега Руси зову Владимир, Украјинци Влодимир а северњаци Валдемар а доказ за то су записи а он јесте био Варјаг и они су се утопили у Словенска номадска племена који нису били ни Руси ни Украјинци него Пољани Древљани и остали. Руси постају од рутена. Али све то доводи у забуну ко је он био чије изворе читаш. У Украјини има села која су старија од 900год а које ту живео сазнаће се једног дана било је Келта , Скита, Анта али и старих Грка. Али поента овог чланка је забрана Емиру Кустурици да свира у Кијеву они су поступили као држава која држи до себе. У нашим медијима се није писало да је Русија забранила гостовања рок групи из Љивова (Лавова) само што певају на Украјинском и што су певали на Мајдану док је то било само мирна демонстрација против Јануковича.

Бинср

pre 8 godina

Мишљења сам да ћемо се ми Срби поготово морати вратити старим, пред хришћанским божанствима Сварогу, Перуну, Световиду... Док смо имали своје богове наш ниво свести је био јако висок и веровали смо у себе, живели смо и радили на земљи а не за неко царство небеско, нисмо имали ореол мученика већ, активног човека, победника који не гледа у небо него ради, ствара и напредује. Како се која религија наметала па делила на фракције тако се ниво свести код људи смањивао и људи су постали несигурни у себе, а све више су очекивали да им падне са неба. Верске вође су добиле неограничену моћ и то су користиле за манипулацију и поделе. Кад подигнемо ниво свести превазићи ћемо ове садашње сплеткарске религије и вратити се вери у себе и природу...

istoricar

pre 8 godina

On ne samo da podrzava otvoreno rasparcavenje Ukraine od strane Rusije,vec za to dobija i novac, kao sto je dobio i u Srbiji, cak su mu dali i planinu a ne samo novac. Dakle, covek prpagira rasparcavanje Ukrajine a onda se buni sto nije dobrodosao u toj zemlji???

graying.amie

pre 8 godina

tako je to kad se istripujes da si bog, da mozes da pricas i radis sta hoces, pa ti neko zalepi bananu da se malo smiris. uostalom, kakvo je ovo trabunjanje? on je predstavnik 'starih evropskih vrednosti'. kakva besmislena generalizacija! sta znaci to, uopste? ljude naziva 'neopaganima', 'desnicarima' i 'fasistima', a drazu smatra herojem antifasizma, radovanu peva pesme, vucara se sa ovdasnjim nacionalistickim umisljenim njuskama, dize spomenik njegosu u mestu gde je milan lukic zive muslimane palio po kucama. covek s problemom identiteta i totalnom zbrkom u glavi. on nema pojma gde udara! i krajnje je vreme da se javi lekaru.

Sveti Nikola

pre 8 godina

Ja sam pravoslavni hriscanin a smeta mi tvoje prisustvo. Kako to?
(Vuk79, 18. jul 2015 11:33)

Ejjj, ostavio si neverovatan utisak na mene!? Pravoslavni hriscanin, kako to gordo zvuci!? Ocigledno mislis da je dovoljno roditi se u narodu koji sebe naziva pravoslavnim i hriscanskim da bi i ti sebe time nazivao. Pre neki dan citam na ovom istom portalu kako se srpski pravoslavni "hriscani" (nazivaju se vernicima?!) podsmevaju i svete Stivenu Hokingu zbog njegove invalidnosti, a sve zbog toga jer negira da je Bog stvorio svet. Danas se pojavljujes ti, predstavljas se kao pravoslavni hriscanin (SIC!), istovremeno govoreci kako ti smeta prisustvo nekog drugog coveka, coveka koji ti nista nazao nije uradio.
Ako se vec busas (s'cime se busas?) da si pravoslavni hriscanin, onda nauci bar dve najvece zapovesti u hriscanstvu...Druga od te dve glasi: "Ljubi bliznjega svojega kao samoga sebe" (Mt 22,37 i 39/Mk 12,30 i 31). Procitaj bar crkveni kalendar...to ce ti mozda pomoci da postanes malo bolji covek, ali ni posle toga nisi jos zasluzio da se nazivas hriscaninom. Isuvise zlobe i mrznje je u tebi.

chombe

pre 8 godina

Kusturica se dobro zapleo u mrezu koju je sam upleo, pa misli da se pojacanom agresivnoscu moze izbaviti i sakriti svoje rabote. Ne moze, jedino moze ako se odrekne svega i pokaje, ali to on nece jer, "lakse je kamili proci kroz iglene usi...

Iggy

pre 8 godina

Kusturica bi trebao za početak da malo manje leti helikopterima po Mokroj Gori. Meštani se bune, ali im se sviđa što im je opremio lokalnu apoteku. Pa dobro onda što se ljute?

Sva beda srpskog bitisanja

pre 8 godina

Poštovao bi Kusturicu samo da nije tipičan primer kapitaliste, a navodno se bori protiv istih.
(dejan, 18. jul 2015 11:16)

Mozes to malo blize da objasnis? Zbog cega je Kusturica u tvojim ocima kapitalista...Sve i da jeste, a nije, zasto ne bi smeo da kritikuje ono sto je lose u kapitalizmu...i ne samo u kapitalizmu, uopste u svetu? Imam utisak da bi tebi najvise odgovarao neki siromasni, propali Kusturica koji ni o cemu nema nista da kaze. Da bude deo propale, delimicno destruktivne srpske mase koja bi jadna najradije svakog pametnog i uspesnog Srbina povukla k'sebi na dno. Tek tada bi Kusturica bio dobar Srbima.

mirko

pre 8 godina

Samo da spomenem gospodinu Kusturici da knez Vladimir Veliki nije u rodu sa starim Slovenima i našom braćom iz Rusije. On je iz Rurikove dinastije, onog Vikinga kojeg su posvađana slovenska plemena dovela da im napravi drzavu. Tako su hrišćanstvo Rusima doneli narodi sa severa.
(Nepominjem, 18. jul 2015 12:36)
Knez Vladimir, je prvi vladar Kijevske Rusije, koji se krstio , a čak i ako je Rurik varjag, njegova supruga i naslednici su bili Sloveni, a Vladimir je pravo slovensko ime, i nije pametno tvrditi da neko ko vlada slovenskom zemljom, govori slovenski jezik, ima većinu predaka slovenskog porekla nije Sloven. Po toj logici engleski kraljevi su Nemci.

(Vlast)a

pre 8 godina

Ko ima velika ruska ledja moze da govori sta hoce i da ima masu vernika i sledbenika.Bez obzira sto su i te price deo neopaganizma,ogranicenosti i eklekticizma,pa i izrazito desnih stavova pod plastom progresa i avangarde neopravoslavne provenijencije...
Ima samo jedan malecki problem:gde je tu STVARNO sloboda,stvaralastvo,duhovnost,kreativnost..?

Zaigrala se deca...

pre 8 godina

Pa Rusi su komunisti a ne Ukrajinci. Rusi su se borili protiv pravoslavlja tokom gradjanskog rata crveno i belo gardejaca. Ruska Komunisticka Stranka je organizovala i izvrsila atentat nad Romanovim. Pobrkao si loncice moj Emire...

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Bolje je da se drzi snimanja filmova, to mu odlicno ide.
(Nesa, 18. jul 2015 11:19)

S obzirom kako je predstavio Srbe, a i Rome, svojim filmovima, ja bih mu zabranila boravak u Srbiji, doživotno.

jaoooo, bre

pre 8 godina

Autohtoni Srbi ćute, dok dođoši (Srbi preko granice) skrasili se u pradomovini, i laju, laju ko besni psi. Upropastiše dođoši (Srbi?) Srbiju; zbog Slobe su nas tek bombardovali, a zbog ovih tzv Srba, preko grane, koji nemaju bogzna šta sa Srbijom, gledaju nas popreko. Kojekakvi Karadžići, Mladići, pa i ovaj Dodik... šta oni imaju sa autohtonim Srbima? Ništa? Pa, i nije tako, ali se mnogo mešaju u unutrašnje stvari Srbije, i autohtonog stanovništva Srbije. I onda, kad su već ovde, u svojoj pradomovini, gde su veći domaćini (ali ne oni pravi domaćini) od nas koji smo ovde rođeni, i čiji su roditelji i praroditelji ovde rođeni, postaju "Kuste", tzv filmski režiseri (a ipak su samo četiri slova od prethodne reči), i misle da su bogomdani. Što se mene tiče, Kusturica nije dostojan ni veliku srpsku šamarčinu da dobije, da ne prljamo ruke. I vidim puno minusa na negativne komentare. Šta mislite, jesu minuse udarali autohtoni Srbi, ili dođoši, koji misle da je država Srbija, samo njihova prćija...

Rakun

pre 8 godina

Ja neznam zašto
Kusturicu većina komentatora nevoli?!dok se nije vratio prađedovskoj vjeri,tj dok je bio musliman svi ste ga veličali,sad kad se vratio đedovskoj vjeri onda ga napadate zbog toga.
čovjek je jedan vrhunski umjetnik i kao takvog ga cijeli svijet poštuje,pa bi trebali i vi draga braćo Srbi iz Srbije

mmmmm

pre 8 godina

Mislim da je red da snjimis pristojan film. To bi me obradovalo, a sve ostalo što se dešava oko tebe je loše ili nedostojno tebe. Realno me ne interesuje ni tvoja veroispovest ni Mokra Gora a ni bilo šta drugo.

cale

pre 8 godina

Prodao si veru za večeru, umetnost si zamenio politikom...Dvoličnost? Šta misliš gde će ti duša?Na koja nebeska vrata ćeš ti da zakucaš? NEOPROSTIVO.

budi to sto jesi inace te niko nece postovati!

pre 8 godina

Covek se bas potrudio da postane pravoslavac, promenio ime u Nemanja, pisalo se o tome mesecima... a ipak ga svi i dalje zovu Emir. Izvinite, ali meni je ovo pomalo smesno, a pomalo zalosno.
Uzalud sav trud Emire?
Jel moze neko da mi objasni zasto u ovom tekstu pise Emir umesto Nemanja? Kako se taj covek uopste zove, jel zna neko?

Roki

pre 8 godina

Iz dana u dan gubis u popularnosti jer si zaglibio u politici, steta. Dobro je da ti zabrane sirom sveta kretanje, jer si i svoju nacionalnu pripadnost pogazio, od bosnjaka postao srbin i to ekstremista, a evo te sada rus ekstremista. Izgubio si svaku ljudsku vremost, a bio si cenjen 80-tih svugdje.

s-h

pre 8 godina

Evropske vrijednosti su demokratija, ljudska prava, tolerantnost, transparentnost, tržišna ekonomija...

Kusturicine vrijednosti u zadnjih 25 godina ja bih rekao da su nacionalizam, teokratija, otimanje teritorije ratom, veličanje ratnih zločinaca...

Kada kaže da zastupa vrijednosti stare Evrope nema sumnje da misli na 19. vijek.

Naravno, 19. vijek je bio ogroman napredak u odnosu na 18. vijek. Ali interesantno je da neki ljudi iz 21. vijeka i dalje 19. vijek vide kao nešto čemu treba težiti. No, bar je dosljedan svojim vrijednostima Kusturica.

lalo

pre 8 godina

Nemam sta da kazem o ovome, osim da ukrajinske vlasti , kao i svaka druga vlast, moze nesto da zabrani a nesto da dozvoli u zavisnosti od svojih interesa, pogotovo u sitaciji kada joj je istok zemlje van kontrole.

kurajber

pre 8 godina

Iz dana u dan gubis u popularnosti jer si zaglibio u politici, steta. Dobro je da ti zabrane sirom sveta kretanje, jer si i svoju nacionalnu pripadnost pogazio, od bosnjaka postao srbin i to ekstremista, a evo te sada rus ekstremista. Izgubio si svaku ljudsku vremost, a bio si cenjen 80-tih svugdje.
(Roki, 18. jul 2015 12:35)
.
.
.
Eto opisa tebe Kusturica i pre nego sto si dao komentar. Jos jedan demokrata koji bi da zabranjuje i proteruje.
Pitam se jesi li ti ili tebi slicni demokrate ili ovo sto opisuje Kusturica?

Nepominjem

pre 8 godina

Samo da spomenem gospodinu Kusturici da knez Vladimir Veliki nije u rodu sa starim Slovenima i našom braćom iz Rusije. On je iz Rurikove dinastije, onog Vikinga kojeg su posvađana slovenska plemena dovela da im napravi drzavu. Tako su hrišćanstvo Rusima doneli narodi sa severa.

Pedja

pre 8 godina

U sta se covek pretvori. Od antikomuniste u komunistu,od liberala u mracnjaka, od kosmompolite u klerikalnog nacionalistu. I sve to zbog toga sto se Holivodu i Americi ne svidjaju njegovi filmovi, na stranu cinjenica da su mu se deca obrazovala u skupoj americkoj diplomatskoj skoli u Parizu, dok su necija druga deca umirala od bombi, snajpera, gladi i bolesti. Na stranu da se ni on ni deca ne odrekose francuskih pasosa.

olja

pre 8 godina

Roki@ Pa sta cemo sa onima koji nacionalnu i vjersku pripadnost pogazise nekoliko vijekova prije Kusturice, tj. od Srba postadose Bosnjaci, od hriscana muslimani?

ukrajinac iz vojvodine

pre 8 godina

Kustirica je u niz istupa otvoreno negirao pravo Ukrajine na samoodbranu, a okupaciju Krima je nazvao legitimnom.
U više istupa je vređao i ukrajinsku naciju u celini.
Svaka vlast koaj drži do sebe bi uskratila gostoprimstvo čoveku koji otvoreno radi protiv interesa države.
A to, koliko je Kusturica za pravdu i pravičnost, to najbolje znaju stanovnici Tare i okoline!

Ros Geler

pre 8 godina

Logicno je da hoce da mu zabrane. Zamislite da u Srbiji koncert hoce da pravi neko ko se zalaze za nezavisno Kosovo, podrzava Hasima Tacija i slicno. Super su njegovi filmovi, i to sto se vratio veri svojih predaka, ali je covek poceo da preteruje. Previse se mesa u politiku, koristi drzavne fondove, svira, glumi, rezira, gradi, propagira nacionalizam, e pa sto je i od Kusturice mnogo je.

Izmislite zabavu

pre 8 godina

Emire, sve ono sto je nama Novak u svetu tenisa, to si ti u svetu filma. Da nam je vise takvih ljudi i da oni znaju da ima mnogo nas koji vas volimo i cenimo ko najblizi rod!

?

pre 8 godina

Dobro kaze, Rusija je toj Nemackoj dozvolila da se ujedini a ovi im sada stavili sankcije. A ovi banditi iz Ukrajinske vlade, oni ni ne zasluzuju da se prica o njima.

Nesa

pre 8 godina

Covek misli da je napredni intelektualac pa izmislja reci kao sto je "neopagan" da bi ispao pametan. Sta je onda on - "marksisticki pravoslavni retropagan"? Bolje je da se drzi snimanja filmova, to mu odlicno ide.

milojko

pre 8 godina

Pa sto je nameravao da svira "neopaganima"? Da ih pesmom ubedi da su u stvari Rusi i da se lazno predstavljeju svetu? Ne prolazi to svugde kao na Balkanu.

Mare

pre 8 godina

Nastavlja sa provokacijama, a posle se čudi što ga zabranjuju. Iz njegovih izjava je jasno da nastavlja propagandu ruskog fašizma koji silom sprečava susedne države da biraju svoje saveznike.

Misko

pre 8 godina

Nema potrebe koristiti filozofiju i religiju da se brane svoje greske, priznajes da je krim ruski?onda treba da se spremis na posledice tvoje greske

ukrajinac iz vojvodine

pre 8 godina

Kustirica je u niz istupa otvoreno negirao pravo Ukrajine na samoodbranu, a okupaciju Krima je nazvao legitimnom.
U više istupa je vređao i ukrajinsku naciju u celini.
Svaka vlast koaj drži do sebe bi uskratila gostoprimstvo čoveku koji otvoreno radi protiv interesa države.
A to, koliko je Kusturica za pravdu i pravičnost, to najbolje znaju stanovnici Tare i okoline!

Roki

pre 8 godina

Iz dana u dan gubis u popularnosti jer si zaglibio u politici, steta. Dobro je da ti zabrane sirom sveta kretanje, jer si i svoju nacionalnu pripadnost pogazio, od bosnjaka postao srbin i to ekstremista, a evo te sada rus ekstremista. Izgubio si svaku ljudsku vremost, a bio si cenjen 80-tih svugdje.

milojko

pre 8 godina

Pa sto je nameravao da svira "neopaganima"? Da ih pesmom ubedi da su u stvari Rusi i da se lazno predstavljeju svetu? Ne prolazi to svugde kao na Balkanu.

Izmislite zabavu

pre 8 godina

Emire, sve ono sto je nama Novak u svetu tenisa, to si ti u svetu filma. Da nam je vise takvih ljudi i da oni znaju da ima mnogo nas koji vas volimo i cenimo ko najblizi rod!

Mare

pre 8 godina

Nastavlja sa provokacijama, a posle se čudi što ga zabranjuju. Iz njegovih izjava je jasno da nastavlja propagandu ruskog fašizma koji silom sprečava susedne države da biraju svoje saveznike.

Nesa

pre 8 godina

Covek misli da je napredni intelektualac pa izmislja reci kao sto je "neopagan" da bi ispao pametan. Sta je onda on - "marksisticki pravoslavni retropagan"? Bolje je da se drzi snimanja filmova, to mu odlicno ide.

s-h

pre 8 godina

Evropske vrijednosti su demokratija, ljudska prava, tolerantnost, transparentnost, tržišna ekonomija...

Kusturicine vrijednosti u zadnjih 25 godina ja bih rekao da su nacionalizam, teokratija, otimanje teritorije ratom, veličanje ratnih zločinaca...

Kada kaže da zastupa vrijednosti stare Evrope nema sumnje da misli na 19. vijek.

Naravno, 19. vijek je bio ogroman napredak u odnosu na 18. vijek. Ali interesantno je da neki ljudi iz 21. vijeka i dalje 19. vijek vide kao nešto čemu treba težiti. No, bar je dosljedan svojim vrijednostima Kusturica.

Sva beda srpskog bitisanja

pre 8 godina

Poštovao bi Kusturicu samo da nije tipičan primer kapitaliste, a navodno se bori protiv istih.
(dejan, 18. jul 2015 11:16)

Mozes to malo blize da objasnis? Zbog cega je Kusturica u tvojim ocima kapitalista...Sve i da jeste, a nije, zasto ne bi smeo da kritikuje ono sto je lose u kapitalizmu...i ne samo u kapitalizmu, uopste u svetu? Imam utisak da bi tebi najvise odgovarao neki siromasni, propali Kusturica koji ni o cemu nema nista da kaze. Da bude deo propale, delimicno destruktivne srpske mase koja bi jadna najradije svakog pametnog i uspesnog Srbina povukla k'sebi na dno. Tek tada bi Kusturica bio dobar Srbima.

?

pre 8 godina

Dobro kaze, Rusija je toj Nemackoj dozvolila da se ujedini a ovi im sada stavili sankcije. A ovi banditi iz Ukrajinske vlade, oni ni ne zasluzuju da se prica o njima.

Nepominjem

pre 8 godina

Samo da spomenem gospodinu Kusturici da knez Vladimir Veliki nije u rodu sa starim Slovenima i našom braćom iz Rusije. On je iz Rurikove dinastije, onog Vikinga kojeg su posvađana slovenska plemena dovela da im napravi drzavu. Tako su hrišćanstvo Rusima doneli narodi sa severa.

istoricar

pre 8 godina

On ne samo da podrzava otvoreno rasparcavenje Ukraine od strane Rusije,vec za to dobija i novac, kao sto je dobio i u Srbiji, cak su mu dali i planinu a ne samo novac. Dakle, covek prpagira rasparcavanje Ukrajine a onda se buni sto nije dobrodosao u toj zemlji???

lalo

pre 8 godina

Nemam sta da kazem o ovome, osim da ukrajinske vlasti , kao i svaka druga vlast, moze nesto da zabrani a nesto da dozvoli u zavisnosti od svojih interesa, pogotovo u sitaciji kada joj je istok zemlje van kontrole.

Misko

pre 8 godina

Nema potrebe koristiti filozofiju i religiju da se brane svoje greske, priznajes da je krim ruski?onda treba da se spremis na posledice tvoje greske

Rakun

pre 8 godina

Ja neznam zašto
Kusturicu većina komentatora nevoli?!dok se nije vratio prađedovskoj vjeri,tj dok je bio musliman svi ste ga veličali,sad kad se vratio đedovskoj vjeri onda ga napadate zbog toga.
čovjek je jedan vrhunski umjetnik i kao takvog ga cijeli svijet poštuje,pa bi trebali i vi draga braćo Srbi iz Srbije

Dunja

pre 8 godina

Priznati režiser, očajan muzičar, neafirmisani pisac,prezirao "truli zapad" a istovremeno snimao u njihovim studijima,nosio majice sa likom Če Gevare a bio protiv komunizma, potom "ljubio skute" Miloševiću, pa Đinđiću, pa Košunici, odrekao se svog Sarajeva, svojih prijatelja (Bregovića, Karajlića,Sidrana...)
Oportun ( najblaže rečeno)

budi to sto jesi inace te niko nece postovati!

pre 8 godina

Covek se bas potrudio da postane pravoslavac, promenio ime u Nemanja, pisalo se o tome mesecima... a ipak ga svi i dalje zovu Emir. Izvinite, ali meni je ovo pomalo smesno, a pomalo zalosno.
Uzalud sav trud Emire?
Jel moze neko da mi objasni zasto u ovom tekstu pise Emir umesto Nemanja? Kako se taj covek uopste zove, jel zna neko?

jaoooo, bre

pre 8 godina

Autohtoni Srbi ćute, dok dođoši (Srbi preko granice) skrasili se u pradomovini, i laju, laju ko besni psi. Upropastiše dođoši (Srbi?) Srbiju; zbog Slobe su nas tek bombardovali, a zbog ovih tzv Srba, preko grane, koji nemaju bogzna šta sa Srbijom, gledaju nas popreko. Kojekakvi Karadžići, Mladići, pa i ovaj Dodik... šta oni imaju sa autohtonim Srbima? Ništa? Pa, i nije tako, ali se mnogo mešaju u unutrašnje stvari Srbije, i autohtonog stanovništva Srbije. I onda, kad su već ovde, u svojoj pradomovini, gde su veći domaćini (ali ne oni pravi domaćini) od nas koji smo ovde rođeni, i čiji su roditelji i praroditelji ovde rođeni, postaju "Kuste", tzv filmski režiseri (a ipak su samo četiri slova od prethodne reči), i misle da su bogomdani. Što se mene tiče, Kusturica nije dostojan ni veliku srpsku šamarčinu da dobije, da ne prljamo ruke. I vidim puno minusa na negativne komentare. Šta mislite, jesu minuse udarali autohtoni Srbi, ili dođoši, koji misle da je država Srbija, samo njihova prćija...

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Bolje je da se drzi snimanja filmova, to mu odlicno ide.
(Nesa, 18. jul 2015 11:19)

S obzirom kako je predstavio Srbe, a i Rome, svojim filmovima, ja bih mu zabranila boravak u Srbiji, doživotno.

mirko

pre 8 godina

Samo da spomenem gospodinu Kusturici da knez Vladimir Veliki nije u rodu sa starim Slovenima i našom braćom iz Rusije. On je iz Rurikove dinastije, onog Vikinga kojeg su posvađana slovenska plemena dovela da im napravi drzavu. Tako su hrišćanstvo Rusima doneli narodi sa severa.
(Nepominjem, 18. jul 2015 12:36)
Knez Vladimir, je prvi vladar Kijevske Rusije, koji se krstio , a čak i ako je Rurik varjag, njegova supruga i naslednici su bili Sloveni, a Vladimir je pravo slovensko ime, i nije pametno tvrditi da neko ko vlada slovenskom zemljom, govori slovenski jezik, ima većinu predaka slovenskog porekla nije Sloven. Po toj logici engleski kraljevi su Nemci.

cale

pre 8 godina

Prodao si veru za večeru, umetnost si zamenio politikom...Dvoličnost? Šta misliš gde će ti duša?Na koja nebeska vrata ćeš ti da zakucaš? NEOPROSTIVO.

chombe

pre 8 godina

Kusturica se dobro zapleo u mrezu koju je sam upleo, pa misli da se pojacanom agresivnoscu moze izbaviti i sakriti svoje rabote. Ne moze, jedino moze ako se odrekne svega i pokaje, ali to on nece jer, "lakse je kamili proci kroz iglene usi...

Pedja

pre 8 godina

U sta se covek pretvori. Od antikomuniste u komunistu,od liberala u mracnjaka, od kosmompolite u klerikalnog nacionalistu. I sve to zbog toga sto se Holivodu i Americi ne svidjaju njegovi filmovi, na stranu cinjenica da su mu se deca obrazovala u skupoj americkoj diplomatskoj skoli u Parizu, dok su necija druga deca umirala od bombi, snajpera, gladi i bolesti. Na stranu da se ni on ni deca ne odrekose francuskih pasosa.

Zaigrala se deca...

pre 8 godina

Pa Rusi su komunisti a ne Ukrajinci. Rusi su se borili protiv pravoslavlja tokom gradjanskog rata crveno i belo gardejaca. Ruska Komunisticka Stranka je organizovala i izvrsila atentat nad Romanovim. Pobrkao si loncice moj Emire...

Jelena

pre 8 godina

Kusturica, covek koji je odbacio veru svog oca i uzeo drugu, a ateista je. Kad god otvori usta, krecu otrovni komentari. Covek koji gostuje u emisiji na tv i cita poruke na telefonu. Covek raskosnog talenta, a siromasnog sistema vrednosti.

Ros Geler

pre 8 godina

Logicno je da hoce da mu zabrane. Zamislite da u Srbiji koncert hoce da pravi neko ko se zalaze za nezavisno Kosovo, podrzava Hasima Tacija i slicno. Super su njegovi filmovi, i to sto se vratio veri svojih predaka, ali je covek poceo da preteruje. Previse se mesa u politiku, koristi drzavne fondove, svira, glumi, rezira, gradi, propagira nacionalizam, e pa sto je i od Kusturice mnogo je.

(Vlast)a

pre 8 godina

Ko ima velika ruska ledja moze da govori sta hoce i da ima masu vernika i sledbenika.Bez obzira sto su i te price deo neopaganizma,ogranicenosti i eklekticizma,pa i izrazito desnih stavova pod plastom progresa i avangarde neopravoslavne provenijencije...
Ima samo jedan malecki problem:gde je tu STVARNO sloboda,stvaralastvo,duhovnost,kreativnost..?

olja

pre 8 godina

Roki@ Pa sta cemo sa onima koji nacionalnu i vjersku pripadnost pogazise nekoliko vijekova prije Kusturice, tj. od Srba postadose Bosnjaci, od hriscana muslimani?

mmmmm

pre 8 godina

Mislim da je red da snjimis pristojan film. To bi me obradovalo, a sve ostalo što se dešava oko tebe je loše ili nedostojno tebe. Realno me ne interesuje ni tvoja veroispovest ni Mokra Gora a ni bilo šta drugo.

graying.amie

pre 8 godina

tako je to kad se istripujes da si bog, da mozes da pricas i radis sta hoces, pa ti neko zalepi bananu da se malo smiris. uostalom, kakvo je ovo trabunjanje? on je predstavnik 'starih evropskih vrednosti'. kakva besmislena generalizacija! sta znaci to, uopste? ljude naziva 'neopaganima', 'desnicarima' i 'fasistima', a drazu smatra herojem antifasizma, radovanu peva pesme, vucara se sa ovdasnjim nacionalistickim umisljenim njuskama, dize spomenik njegosu u mestu gde je milan lukic zive muslimane palio po kucama. covek s problemom identiteta i totalnom zbrkom u glavi. on nema pojma gde udara! i krajnje je vreme da se javi lekaru.

kurajber

pre 8 godina

Iz dana u dan gubis u popularnosti jer si zaglibio u politici, steta. Dobro je da ti zabrane sirom sveta kretanje, jer si i svoju nacionalnu pripadnost pogazio, od bosnjaka postao srbin i to ekstremista, a evo te sada rus ekstremista. Izgubio si svaku ljudsku vremost, a bio si cenjen 80-tih svugdje.
(Roki, 18. jul 2015 12:35)
.
.
.
Eto opisa tebe Kusturica i pre nego sto si dao komentar. Jos jedan demokrata koji bi da zabranjuje i proteruje.
Pitam se jesi li ti ili tebi slicni demokrate ili ovo sto opisuje Kusturica?

Sveti Nikola

pre 8 godina

Ja sam pravoslavni hriscanin a smeta mi tvoje prisustvo. Kako to?
(Vuk79, 18. jul 2015 11:33)

Ejjj, ostavio si neverovatan utisak na mene!? Pravoslavni hriscanin, kako to gordo zvuci!? Ocigledno mislis da je dovoljno roditi se u narodu koji sebe naziva pravoslavnim i hriscanskim da bi i ti sebe time nazivao. Pre neki dan citam na ovom istom portalu kako se srpski pravoslavni "hriscani" (nazivaju se vernicima?!) podsmevaju i svete Stivenu Hokingu zbog njegove invalidnosti, a sve zbog toga jer negira da je Bog stvorio svet. Danas se pojavljujes ti, predstavljas se kao pravoslavni hriscanin (SIC!), istovremeno govoreci kako ti smeta prisustvo nekog drugog coveka, coveka koji ti nista nazao nije uradio.
Ako se vec busas (s'cime se busas?) da si pravoslavni hriscanin, onda nauci bar dve najvece zapovesti u hriscanstvu...Druga od te dve glasi: "Ljubi bliznjega svojega kao samoga sebe" (Mt 22,37 i 39/Mk 12,30 i 31). Procitaj bar crkveni kalendar...to ce ti mozda pomoci da postanes malo bolji covek, ali ni posle toga nisi jos zasluzio da se nazivas hriscaninom. Isuvise zlobe i mrznje je u tebi.

Vladimir

pre 8 godina

Ti si Kusturice nešto pobrkao.

Ne negiraju Ukrajinci Svetog Vladimira. Oni se njime ponose i ne daju da je on više ruski nego njihov (Što je živa istina, pa oni su Kijevska Russ. Nije Juri Dugoruki, osnivač Moskve, deda Vladimira kijevskog, nego obrnuto, Vladimirov unuk. I uzgred, ako Vladimir-Valdemar nije Sloven, onda nije ni osnivač Moskve, njegov unuk, samo da napomenem zbog jednog od prethodnih komentara. Prosto, Vikinzi-Varjazi su učestvovali u pravljenju smese od koje su nastali Sloveni).

Nisu oni ukinuli proslavu, nego samo tvoje prisustvo na njoj.
Ili možda smatraš da od te proslave nema ništa, ništa ne vredi, ako ti nisi pozvan?

Nisu oni nametnuli Rusima (tj. onima koji sada koriste to ime)komunizam, nego Rusi njima.

Eh, al' tako je to kad u Putinu vidiš novog Miloševića, samo boljeg, većeg, lepšeg, moćnijeg... pa od silne nove ljubavi počneš da bulazniš k'o svaki zatelebani tinjdžer.

milan savic

pre 8 godina

Gosp.Kusturica je plemenit I pravedan covek.Siguran sam da on ima vec neku ideju kako objasniti rasparcavanje jedne suverene ,nama nam bratske drzave....Npr.otkuda Ukrajincima uopste ideja da se pitaju sta ce raditi sa svojim malim jadnim zivotima. ..zar su oni bitniji od visih ciljeva sve pravoslavnoga sveta,I njegove posteno zaradjene imperije u nacionalnom parku.

only fools and horses

pre 8 godina

Po komentarima se vidi da ste poprilično čitani preko Drine. Mislim na one koji Kusturici nikako ne mogu da oproste vraćanje na staze predaka. A ima tu i poprilično autošovinista za koje je Kusturičino ime isto što i toreadorova marama biku.
I za neupućene, nije Kusturuca izdao ni oca ni dedu. Oni su ga vaspitali u srpskom duhu, a i sami su se tako osećali.

Metropola

pre 8 godina

Pola Srbije je nepismeno, uz to jos mogu ovde da iznose svoje stavove koji nemaju blage veze sa zivotom i vredjaju, osporavaju i blate lik i delo Emira Kusturice! Ovde samo diktatura moze da donese boljitak! Mi definitivno nismo za demokratiju, ne znamo cak ni razliku izmedju gore pomenute i anarhije!

мире

pre 8 godina

Пагани нису никад набијали људе на колац и људе држали у мраку цео миленијум.

iskren

pre 8 godina

Uz nadu da ce se ovo objaviti zelim da podsetim da se Kusturica svojom umetnoscu i razmisljanjima ne obraca svima nego, pre svega, dobronamernima i onima koji su u stanju da sagledaju i razumeju danasnjicu. Zbog toga i nailazi na ovoliko protivljenje i otpor cak i kod nasih gradjana.
Jednostavo receno, oni koji razumeju,... shvatice... a ostali...mogu samo da ga mrze, mada bih ja to nazvao zavist!

Brada filozof

pre 8 godina

Dali je Nemanja Felini pagan, ili je veći Srbin od Aleksandra "velikog"? Hehe. Kakva je to svjetska ekipa ispranih mozgova i prodanih duša.

Бинср

pre 8 godina

Мишљења сам да ћемо се ми Срби поготово морати вратити старим, пред хришћанским божанствима Сварогу, Перуну, Световиду... Док смо имали своје богове наш ниво свести је био јако висок и веровали смо у себе, живели смо и радили на земљи а не за неко царство небеско, нисмо имали ореол мученика већ, активног човека, победника који не гледа у небо него ради, ствара и напредује. Како се која религија наметала па делила на фракције тако се ниво свести код људи смањивао и људи су постали несигурни у себе, а све више су очекивали да им падне са неба. Верске вође су добиле неограничену моћ и то су користиле за манипулацију и поделе. Кад подигнемо ниво свести превазићи ћемо ове садашње сплеткарске религије и вратити се вери у себе и природу...

expert

pre 8 godina

Sto ga vi vise mrzite, mi ga vise volimo! Nit je koga ubio, nit koga pokrao, mrzite ga, jer je jedan takav dragulj odabrao nasu stranu! To je sva mudrost oko njega!

Nemanja

pre 8 godina

(Sva beda srpskog bitisanja, 18. jul 2015 14:17)
Niti je skoro snimio neki film vredan paznje niti je rekao nesto vredno slusanja.Inace kako ti lepo rece sva beda bitisanja ali njegova je u tome sto je presusio stvaralacki i sada smara ostatak sveta izgubljen izmedju religijskih i ostalih ideologija i udavljen u sopstvenom egu trazeci postovanje na nekim poljuima koja mu uopste nisu u opisu radnog mesta niti ume da njima barata i svakoga dana sve lici na nekog prizemljenog albatrosa a takvi opste je poznato kada svuda ateriraju kod nas umu jos uvek lepo da prodju.Da znas malo vise o polju na kome bi Emir trebao da briljira znao bi da medju ostalim filskim velikanima nesto se i nije proslavi po broju uspesnih i priznatih dela ali to je vec ona beda srpskog bitisanja o kojoj govoris i sastoji se u tome da je tebi i slicnima uvek lako prodati rog za svecu jer ne znanje, ne obavestenost i prostodusnost su jos uvek vladajuci na ovim prostorima.

Miro Pirot

pre 8 godina

@(Jelena, 18. jul 2015 17:17)

Kusturica, covek koji je odbacio veru svog oca i vratio se na veru sboga dede!
Hrabar covek, vidovit covek, uman covek!

Iggy

pre 8 godina

Kusturica bi trebao za početak da malo manje leti helikopterima po Mokroj Gori. Meštani se bune, ali im se sviđa što im je opremio lokalnu apoteku. Pa dobro onda što se ljute?

bradina

pre 8 godina

A sta je to Kusta rekao i isprovocirao a da nije tacno!?Svaka h
javna licnost ima pravo na svoje misljenje,zato je i javna licnost,iako ovo "javna" nekim komentatorima smeta,zna se i kojima!Emir - Nemanja Kusturica je jedan od malo priznatih i nagradjenih rezisera bivse Juge?Da li to smeta?Ili smeta nekima sto je napravio Andric grad!?Ili kad smo vec kod Ukrajine,sto zna istinu kako je naredbom Nikite Hruscova (Ukrajinac) davnih 60-tih Krim pripao tadasnjoj Republici Ukrajini u sastavu SSSR!Znam sve to smeta,kao sto i meni smeta da se svakih 50 godina menja i prekraja istorija ovih prostora,pa sad antifasisti postaju u ime demokratije - fasisti!?Istina uvek boli stara je izreka,ali kad niko od nasih politicara,zbog nekakvog samo njima znanog razloga ne zele da javno kazu ono sto mogu ljudi poput Kuste!Srpska cena za ulazak u Evropsku uniju se zna - mora se priznati Kosovo,ali niko nema m..a od vodecih da to kaze, nesme i nece,ali eto Kusta je i to rekao.Citajte narode malo izmedju redova,a ono o neopagani,pa svi znaju da u Ukrajini postoje dve vere,svi znaju da je Ukrajina oduvek bila protiv Rusije vekovima,svi znaju(ili mozda ne),da je taj odnos skoro isti kao odnos Srbije i Hrvatske!Ne dogadja se nista slucajno,sve se to odavno isceniralo u nekim od obavestajnih sluzbi zapada,Krim je samo bio povod,kao sto je "Balvan revolucija ",bila uz "Merkale" povod za onaj suludi rat 90-tih!Ono sto je najcrnije doziveli sam da porazeni u oba rata sada vlada Evropom!O tempora,o mores!

а може и овако

pre 8 godina

Мирко не може се по имену одредити које нације је неко, њега Руси зову Владимир, Украјинци Влодимир а северњаци Валдемар а доказ за то су записи а он јесте био Варјаг и они су се утопили у Словенска номадска племена који нису били ни Руси ни Украјинци него Пољани Древљани и остали. Руси постају од рутена. Али све то доводи у забуну ко је он био чије изворе читаш. У Украјини има села која су старија од 900год а које ту живео сазнаће се једног дана било је Келта , Скита, Анта али и старих Грка. Али поента овог чланка је забрана Емиру Кустурици да свира у Кијеву они су поступили као држава која држи до себе. У нашим медијима се није писало да је Русија забранила гостовања рок групи из Љивова (Лавова) само што певају на Украјинском и што су певали на Мајдану док је то било само мирна демонстрација против Јануковича.

adem

pre 8 godina

Pa, zasto si odlucio da ides kod neopagana?!
(Milan, 18. jul 2015 19:12)

tako to biva kod nekih. oni zele da idu za dobru lova, ako ih prime, ali ako ih odbiju onda im odjednom padne na pamet da tamo ne trebaju da budu jer.... je grozdje kiselo. i sto neko rece, bez njega vise nema potrebe za predstavom.

bandiera rossa

pre 8 godina

(budi to sto jesi inace te niko nece postovati!, 18. jul 2015 13:59)

Kada se covek pod "stare" dane krsti, on to cini u crkvi. I dobija pritom tzv. KRSTENICU i to od crkve u kojoj je krsten, a to nije isto sto i IZVOD IZ MATICNE KNJIGE RODJENIH koji se dobija u opstini. Svetovno ime(ono iz izvoda) moze da se razlikuje od tzv. crkvenog

Potemkinov seljak

pre 8 godina

Samo da spomenem gospodinu Kusturici da knez Vladimir Veliki nije u rodu sa starim Slovenima i našom braćom iz Rusije. On je iz Rurikove dinastije, onog Vikinga kojeg su posvađana slovenska plemena dovela da im napravi drzavu. Tako su hrišćanstvo Rusima doneli narodi sa severa.
(Nepominjem, 18. jul 2015 12:36)

Samo da spomenem da ti Rusi nisu nikakva braca, a tim Rurikovim Rusima nisu braca ni oni Moskvici sto se danas lazno predstavljaju kao Rusi. (E, tek ti tebi nisu bas nikakva braca, niti rodjaci, osim ukoliko si Moskvic... ili Finac, Estonac, Mordovin... Oni su samo prihvatili jezik tvog cukundede, pa kazu da su naslednici. Pazi na nasledstvo!)

Roki

pre 8 godina

Iz dana u dan gubis u popularnosti jer si zaglibio u politici, steta. Dobro je da ti zabrane sirom sveta kretanje, jer si i svoju nacionalnu pripadnost pogazio, od bosnjaka postao srbin i to ekstremista, a evo te sada rus ekstremista. Izgubio si svaku ljudsku vremost, a bio si cenjen 80-tih svugdje.

ukrajinac iz vojvodine

pre 8 godina

Kustirica je u niz istupa otvoreno negirao pravo Ukrajine na samoodbranu, a okupaciju Krima je nazvao legitimnom.
U više istupa je vređao i ukrajinsku naciju u celini.
Svaka vlast koaj drži do sebe bi uskratila gostoprimstvo čoveku koji otvoreno radi protiv interesa države.
A to, koliko je Kusturica za pravdu i pravičnost, to najbolje znaju stanovnici Tare i okoline!

Izmislite zabavu

pre 8 godina

Emire, sve ono sto je nama Novak u svetu tenisa, to si ti u svetu filma. Da nam je vise takvih ljudi i da oni znaju da ima mnogo nas koji vas volimo i cenimo ko najblizi rod!

Mare

pre 8 godina

Nastavlja sa provokacijama, a posle se čudi što ga zabranjuju. Iz njegovih izjava je jasno da nastavlja propagandu ruskog fašizma koji silom sprečava susedne države da biraju svoje saveznike.

Nesa

pre 8 godina

Covek misli da je napredni intelektualac pa izmislja reci kao sto je "neopagan" da bi ispao pametan. Sta je onda on - "marksisticki pravoslavni retropagan"? Bolje je da se drzi snimanja filmova, to mu odlicno ide.

s-h

pre 8 godina

Evropske vrijednosti su demokratija, ljudska prava, tolerantnost, transparentnost, tržišna ekonomija...

Kusturicine vrijednosti u zadnjih 25 godina ja bih rekao da su nacionalizam, teokratija, otimanje teritorije ratom, veličanje ratnih zločinaca...

Kada kaže da zastupa vrijednosti stare Evrope nema sumnje da misli na 19. vijek.

Naravno, 19. vijek je bio ogroman napredak u odnosu na 18. vijek. Ali interesantno je da neki ljudi iz 21. vijeka i dalje 19. vijek vide kao nešto čemu treba težiti. No, bar je dosljedan svojim vrijednostima Kusturica.

?

pre 8 godina

Dobro kaze, Rusija je toj Nemackoj dozvolila da se ujedini a ovi im sada stavili sankcije. A ovi banditi iz Ukrajinske vlade, oni ni ne zasluzuju da se prica o njima.

milojko

pre 8 godina

Pa sto je nameravao da svira "neopaganima"? Da ih pesmom ubedi da su u stvari Rusi i da se lazno predstavljeju svetu? Ne prolazi to svugde kao na Balkanu.

jaoooo, bre

pre 8 godina

Autohtoni Srbi ćute, dok dođoši (Srbi preko granice) skrasili se u pradomovini, i laju, laju ko besni psi. Upropastiše dođoši (Srbi?) Srbiju; zbog Slobe su nas tek bombardovali, a zbog ovih tzv Srba, preko grane, koji nemaju bogzna šta sa Srbijom, gledaju nas popreko. Kojekakvi Karadžići, Mladići, pa i ovaj Dodik... šta oni imaju sa autohtonim Srbima? Ništa? Pa, i nije tako, ali se mnogo mešaju u unutrašnje stvari Srbije, i autohtonog stanovništva Srbije. I onda, kad su već ovde, u svojoj pradomovini, gde su veći domaćini (ali ne oni pravi domaćini) od nas koji smo ovde rođeni, i čiji su roditelji i praroditelji ovde rođeni, postaju "Kuste", tzv filmski režiseri (a ipak su samo četiri slova od prethodne reči), i misle da su bogomdani. Što se mene tiče, Kusturica nije dostojan ni veliku srpsku šamarčinu da dobije, da ne prljamo ruke. I vidim puno minusa na negativne komentare. Šta mislite, jesu minuse udarali autohtoni Srbi, ili dođoši, koji misle da je država Srbija, samo njihova prćija...

cale

pre 8 godina

Prodao si veru za večeru, umetnost si zamenio politikom...Dvoličnost? Šta misliš gde će ti duša?Na koja nebeska vrata ćeš ti da zakucaš? NEOPROSTIVO.

Rakun

pre 8 godina

Ja neznam zašto
Kusturicu većina komentatora nevoli?!dok se nije vratio prađedovskoj vjeri,tj dok je bio musliman svi ste ga veličali,sad kad se vratio đedovskoj vjeri onda ga napadate zbog toga.
čovjek je jedan vrhunski umjetnik i kao takvog ga cijeli svijet poštuje,pa bi trebali i vi draga braćo Srbi iz Srbije

budi to sto jesi inace te niko nece postovati!

pre 8 godina

Covek se bas potrudio da postane pravoslavac, promenio ime u Nemanja, pisalo se o tome mesecima... a ipak ga svi i dalje zovu Emir. Izvinite, ali meni je ovo pomalo smesno, a pomalo zalosno.
Uzalud sav trud Emire?
Jel moze neko da mi objasni zasto u ovom tekstu pise Emir umesto Nemanja? Kako se taj covek uopste zove, jel zna neko?

istoricar

pre 8 godina

On ne samo da podrzava otvoreno rasparcavenje Ukraine od strane Rusije,vec za to dobija i novac, kao sto je dobio i u Srbiji, cak su mu dali i planinu a ne samo novac. Dakle, covek prpagira rasparcavanje Ukrajine a onda se buni sto nije dobrodosao u toj zemlji???

Sva beda srpskog bitisanja

pre 8 godina

Poštovao bi Kusturicu samo da nije tipičan primer kapitaliste, a navodno se bori protiv istih.
(dejan, 18. jul 2015 11:16)

Mozes to malo blize da objasnis? Zbog cega je Kusturica u tvojim ocima kapitalista...Sve i da jeste, a nije, zasto ne bi smeo da kritikuje ono sto je lose u kapitalizmu...i ne samo u kapitalizmu, uopste u svetu? Imam utisak da bi tebi najvise odgovarao neki siromasni, propali Kusturica koji ni o cemu nema nista da kaze. Da bude deo propale, delimicno destruktivne srpske mase koja bi jadna najradije svakog pametnog i uspesnog Srbina povukla k'sebi na dno. Tek tada bi Kusturica bio dobar Srbima.

Misko

pre 8 godina

Nema potrebe koristiti filozofiju i religiju da se brane svoje greske, priznajes da je krim ruski?onda treba da se spremis na posledice tvoje greske

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Bolje je da se drzi snimanja filmova, to mu odlicno ide.
(Nesa, 18. jul 2015 11:19)

S obzirom kako je predstavio Srbe, a i Rome, svojim filmovima, ja bih mu zabranila boravak u Srbiji, doživotno.

Nepominjem

pre 8 godina

Samo da spomenem gospodinu Kusturici da knez Vladimir Veliki nije u rodu sa starim Slovenima i našom braćom iz Rusije. On je iz Rurikove dinastije, onog Vikinga kojeg su posvađana slovenska plemena dovela da im napravi drzavu. Tako su hrišćanstvo Rusima doneli narodi sa severa.

chombe

pre 8 godina

Kusturica se dobro zapleo u mrezu koju je sam upleo, pa misli da se pojacanom agresivnoscu moze izbaviti i sakriti svoje rabote. Ne moze, jedino moze ako se odrekne svega i pokaje, ali to on nece jer, "lakse je kamili proci kroz iglene usi...

Jelena

pre 8 godina

Kusturica, covek koji je odbacio veru svog oca i uzeo drugu, a ateista je. Kad god otvori usta, krecu otrovni komentari. Covek koji gostuje u emisiji na tv i cita poruke na telefonu. Covek raskosnog talenta, a siromasnog sistema vrednosti.

Metropola

pre 8 godina

Pola Srbije je nepismeno, uz to jos mogu ovde da iznose svoje stavove koji nemaju blage veze sa zivotom i vredjaju, osporavaju i blate lik i delo Emira Kusturice! Ovde samo diktatura moze da donese boljitak! Mi definitivno nismo za demokratiju, ne znamo cak ni razliku izmedju gore pomenute i anarhije!

Pedja

pre 8 godina

U sta se covek pretvori. Od antikomuniste u komunistu,od liberala u mracnjaka, od kosmompolite u klerikalnog nacionalistu. I sve to zbog toga sto se Holivodu i Americi ne svidjaju njegovi filmovi, na stranu cinjenica da su mu se deca obrazovala u skupoj americkoj diplomatskoj skoli u Parizu, dok su necija druga deca umirala od bombi, snajpera, gladi i bolesti. Na stranu da se ni on ni deca ne odrekose francuskih pasosa.

Zaigrala se deca...

pre 8 godina

Pa Rusi su komunisti a ne Ukrajinci. Rusi su se borili protiv pravoslavlja tokom gradjanskog rata crveno i belo gardejaca. Ruska Komunisticka Stranka je organizovala i izvrsila atentat nad Romanovim. Pobrkao si loncice moj Emire...

milan savic

pre 8 godina

Gosp.Kusturica je plemenit I pravedan covek.Siguran sam da on ima vec neku ideju kako objasniti rasparcavanje jedne suverene ,nama nam bratske drzave....Npr.otkuda Ukrajincima uopste ideja da se pitaju sta ce raditi sa svojim malim jadnim zivotima. ..zar su oni bitniji od visih ciljeva sve pravoslavnoga sveta,I njegove posteno zaradjene imperije u nacionalnom parku.

Dunja

pre 8 godina

Priznati režiser, očajan muzičar, neafirmisani pisac,prezirao "truli zapad" a istovremeno snimao u njihovim studijima,nosio majice sa likom Če Gevare a bio protiv komunizma, potom "ljubio skute" Miloševiću, pa Đinđiću, pa Košunici, odrekao se svog Sarajeva, svojih prijatelja (Bregovića, Karajlića,Sidrana...)
Oportun ( najblaže rečeno)

Vladimir

pre 8 godina

Ti si Kusturice nešto pobrkao.

Ne negiraju Ukrajinci Svetog Vladimira. Oni se njime ponose i ne daju da je on više ruski nego njihov (Što je živa istina, pa oni su Kijevska Russ. Nije Juri Dugoruki, osnivač Moskve, deda Vladimira kijevskog, nego obrnuto, Vladimirov unuk. I uzgred, ako Vladimir-Valdemar nije Sloven, onda nije ni osnivač Moskve, njegov unuk, samo da napomenem zbog jednog od prethodnih komentara. Prosto, Vikinzi-Varjazi su učestvovali u pravljenju smese od koje su nastali Sloveni).

Nisu oni ukinuli proslavu, nego samo tvoje prisustvo na njoj.
Ili možda smatraš da od te proslave nema ništa, ništa ne vredi, ako ti nisi pozvan?

Nisu oni nametnuli Rusima (tj. onima koji sada koriste to ime)komunizam, nego Rusi njima.

Eh, al' tako je to kad u Putinu vidiš novog Miloševića, samo boljeg, većeg, lepšeg, moćnijeg... pa od silne nove ljubavi počneš da bulazniš k'o svaki zatelebani tinjdžer.

lalo

pre 8 godina

Nemam sta da kazem o ovome, osim da ukrajinske vlasti , kao i svaka druga vlast, moze nesto da zabrani a nesto da dozvoli u zavisnosti od svojih interesa, pogotovo u sitaciji kada joj je istok zemlje van kontrole.

Brada filozof

pre 8 godina

Dali je Nemanja Felini pagan, ili je veći Srbin od Aleksandra "velikog"? Hehe. Kakva je to svjetska ekipa ispranih mozgova i prodanih duša.

Ros Geler

pre 8 godina

Logicno je da hoce da mu zabrane. Zamislite da u Srbiji koncert hoce da pravi neko ko se zalaze za nezavisno Kosovo, podrzava Hasima Tacija i slicno. Super su njegovi filmovi, i to sto se vratio veri svojih predaka, ali je covek poceo da preteruje. Previse se mesa u politiku, koristi drzavne fondove, svira, glumi, rezira, gradi, propagira nacionalizam, e pa sto je i od Kusturice mnogo je.

mirko

pre 8 godina

Samo da spomenem gospodinu Kusturici da knez Vladimir Veliki nije u rodu sa starim Slovenima i našom braćom iz Rusije. On je iz Rurikove dinastije, onog Vikinga kojeg su posvađana slovenska plemena dovela da im napravi drzavu. Tako su hrišćanstvo Rusima doneli narodi sa severa.
(Nepominjem, 18. jul 2015 12:36)
Knez Vladimir, je prvi vladar Kijevske Rusije, koji se krstio , a čak i ako je Rurik varjag, njegova supruga i naslednici su bili Sloveni, a Vladimir je pravo slovensko ime, i nije pametno tvrditi da neko ko vlada slovenskom zemljom, govori slovenski jezik, ima većinu predaka slovenskog porekla nije Sloven. Po toj logici engleski kraljevi su Nemci.

graying.amie

pre 8 godina

tako je to kad se istripujes da si bog, da mozes da pricas i radis sta hoces, pa ti neko zalepi bananu da se malo smiris. uostalom, kakvo je ovo trabunjanje? on je predstavnik 'starih evropskih vrednosti'. kakva besmislena generalizacija! sta znaci to, uopste? ljude naziva 'neopaganima', 'desnicarima' i 'fasistima', a drazu smatra herojem antifasizma, radovanu peva pesme, vucara se sa ovdasnjim nacionalistickim umisljenim njuskama, dize spomenik njegosu u mestu gde je milan lukic zive muslimane palio po kucama. covek s problemom identiteta i totalnom zbrkom u glavi. on nema pojma gde udara! i krajnje je vreme da se javi lekaru.

(Vlast)a

pre 8 godina

Ko ima velika ruska ledja moze da govori sta hoce i da ima masu vernika i sledbenika.Bez obzira sto su i te price deo neopaganizma,ogranicenosti i eklekticizma,pa i izrazito desnih stavova pod plastom progresa i avangarde neopravoslavne provenijencije...
Ima samo jedan malecki problem:gde je tu STVARNO sloboda,stvaralastvo,duhovnost,kreativnost..?

kurajber

pre 8 godina

Iz dana u dan gubis u popularnosti jer si zaglibio u politici, steta. Dobro je da ti zabrane sirom sveta kretanje, jer si i svoju nacionalnu pripadnost pogazio, od bosnjaka postao srbin i to ekstremista, a evo te sada rus ekstremista. Izgubio si svaku ljudsku vremost, a bio si cenjen 80-tih svugdje.
(Roki, 18. jul 2015 12:35)
.
.
.
Eto opisa tebe Kusturica i pre nego sto si dao komentar. Jos jedan demokrata koji bi da zabranjuje i proteruje.
Pitam se jesi li ti ili tebi slicni demokrate ili ovo sto opisuje Kusturica?

mmmmm

pre 8 godina

Mislim da je red da snjimis pristojan film. To bi me obradovalo, a sve ostalo što se dešava oko tebe je loše ili nedostojno tebe. Realno me ne interesuje ni tvoja veroispovest ni Mokra Gora a ni bilo šta drugo.

olja

pre 8 godina

Roki@ Pa sta cemo sa onima koji nacionalnu i vjersku pripadnost pogazise nekoliko vijekova prije Kusturice, tj. od Srba postadose Bosnjaci, od hriscana muslimani?

iskren

pre 8 godina

Uz nadu da ce se ovo objaviti zelim da podsetim da se Kusturica svojom umetnoscu i razmisljanjima ne obraca svima nego, pre svega, dobronamernima i onima koji su u stanju da sagledaju i razumeju danasnjicu. Zbog toga i nailazi na ovoliko protivljenje i otpor cak i kod nasih gradjana.
Jednostavo receno, oni koji razumeju,... shvatice... a ostali...mogu samo da ga mrze, mada bih ja to nazvao zavist!

Nemanja

pre 8 godina

(Sva beda srpskog bitisanja, 18. jul 2015 14:17)
Niti je skoro snimio neki film vredan paznje niti je rekao nesto vredno slusanja.Inace kako ti lepo rece sva beda bitisanja ali njegova je u tome sto je presusio stvaralacki i sada smara ostatak sveta izgubljen izmedju religijskih i ostalih ideologija i udavljen u sopstvenom egu trazeci postovanje na nekim poljuima koja mu uopste nisu u opisu radnog mesta niti ume da njima barata i svakoga dana sve lici na nekog prizemljenog albatrosa a takvi opste je poznato kada svuda ateriraju kod nas umu jos uvek lepo da prodju.Da znas malo vise o polju na kome bi Emir trebao da briljira znao bi da medju ostalim filskim velikanima nesto se i nije proslavi po broju uspesnih i priznatih dela ali to je vec ona beda srpskog bitisanja o kojoj govoris i sastoji se u tome da je tebi i slicnima uvek lako prodati rog za svecu jer ne znanje, ne obavestenost i prostodusnost su jos uvek vladajuci na ovim prostorima.

Miro Pirot

pre 8 godina

@(Jelena, 18. jul 2015 17:17)

Kusturica, covek koji je odbacio veru svog oca i vratio se na veru sboga dede!
Hrabar covek, vidovit covek, uman covek!

only fools and horses

pre 8 godina

Po komentarima se vidi da ste poprilično čitani preko Drine. Mislim na one koji Kusturici nikako ne mogu da oproste vraćanje na staze predaka. A ima tu i poprilično autošovinista za koje je Kusturičino ime isto što i toreadorova marama biku.
I za neupućene, nije Kusturuca izdao ni oca ni dedu. Oni su ga vaspitali u srpskom duhu, a i sami su se tako osećali.

Бинср

pre 8 godina

Мишљења сам да ћемо се ми Срби поготово морати вратити старим, пред хришћанским божанствима Сварогу, Перуну, Световиду... Док смо имали своје богове наш ниво свести је био јако висок и веровали смо у себе, живели смо и радили на земљи а не за неко царство небеско, нисмо имали ореол мученика већ, активног човека, победника који не гледа у небо него ради, ствара и напредује. Како се која религија наметала па делила на фракције тако се ниво свести код људи смањивао и људи су постали несигурни у себе, а све више су очекивали да им падне са неба. Верске вође су добиле неограничену моћ и то су користиле за манипулацију и поделе. Кад подигнемо ниво свести превазићи ћемо ове садашње сплеткарске религије и вратити се вери у себе и природу...

а може и овако

pre 8 godina

Мирко не може се по имену одредити које нације је неко, њега Руси зову Владимир, Украјинци Влодимир а северњаци Валдемар а доказ за то су записи а он јесте био Варјаг и они су се утопили у Словенска номадска племена који нису били ни Руси ни Украјинци него Пољани Древљани и остали. Руси постају од рутена. Али све то доводи у забуну ко је он био чије изворе читаш. У Украјини има села која су старија од 900год а које ту живео сазнаће се једног дана било је Келта , Скита, Анта али и старих Грка. Али поента овог чланка је забрана Емиру Кустурици да свира у Кијеву они су поступили као држава која држи до себе. У нашим медијима се није писало да је Русија забранила гостовања рок групи из Љивова (Лавова) само што певају на Украјинском и што су певали на Мајдану док је то било само мирна демонстрација против Јануковича.

Iggy

pre 8 godina

Kusturica bi trebao za početak da malo manje leti helikopterima po Mokroj Gori. Meštani se bune, ali im se sviđa što im je opremio lokalnu apoteku. Pa dobro onda što se ljute?

мире

pre 8 godina

Пагани нису никад набијали људе на колац и људе држали у мраку цео миленијум.

expert

pre 8 godina

Sto ga vi vise mrzite, mi ga vise volimo! Nit je koga ubio, nit koga pokrao, mrzite ga, jer je jedan takav dragulj odabrao nasu stranu! To je sva mudrost oko njega!

Sveti Nikola

pre 8 godina

Ja sam pravoslavni hriscanin a smeta mi tvoje prisustvo. Kako to?
(Vuk79, 18. jul 2015 11:33)

Ejjj, ostavio si neverovatan utisak na mene!? Pravoslavni hriscanin, kako to gordo zvuci!? Ocigledno mislis da je dovoljno roditi se u narodu koji sebe naziva pravoslavnim i hriscanskim da bi i ti sebe time nazivao. Pre neki dan citam na ovom istom portalu kako se srpski pravoslavni "hriscani" (nazivaju se vernicima?!) podsmevaju i svete Stivenu Hokingu zbog njegove invalidnosti, a sve zbog toga jer negira da je Bog stvorio svet. Danas se pojavljujes ti, predstavljas se kao pravoslavni hriscanin (SIC!), istovremeno govoreci kako ti smeta prisustvo nekog drugog coveka, coveka koji ti nista nazao nije uradio.
Ako se vec busas (s'cime se busas?) da si pravoslavni hriscanin, onda nauci bar dve najvece zapovesti u hriscanstvu...Druga od te dve glasi: "Ljubi bliznjega svojega kao samoga sebe" (Mt 22,37 i 39/Mk 12,30 i 31). Procitaj bar crkveni kalendar...to ce ti mozda pomoci da postanes malo bolji covek, ali ni posle toga nisi jos zasluzio da se nazivas hriscaninom. Isuvise zlobe i mrznje je u tebi.

adem

pre 8 godina

Pa, zasto si odlucio da ides kod neopagana?!
(Milan, 18. jul 2015 19:12)

tako to biva kod nekih. oni zele da idu za dobru lova, ako ih prime, ali ako ih odbiju onda im odjednom padne na pamet da tamo ne trebaju da budu jer.... je grozdje kiselo. i sto neko rece, bez njega vise nema potrebe za predstavom.

bradina

pre 8 godina

A sta je to Kusta rekao i isprovocirao a da nije tacno!?Svaka h
javna licnost ima pravo na svoje misljenje,zato je i javna licnost,iako ovo "javna" nekim komentatorima smeta,zna se i kojima!Emir - Nemanja Kusturica je jedan od malo priznatih i nagradjenih rezisera bivse Juge?Da li to smeta?Ili smeta nekima sto je napravio Andric grad!?Ili kad smo vec kod Ukrajine,sto zna istinu kako je naredbom Nikite Hruscova (Ukrajinac) davnih 60-tih Krim pripao tadasnjoj Republici Ukrajini u sastavu SSSR!Znam sve to smeta,kao sto i meni smeta da se svakih 50 godina menja i prekraja istorija ovih prostora,pa sad antifasisti postaju u ime demokratije - fasisti!?Istina uvek boli stara je izreka,ali kad niko od nasih politicara,zbog nekakvog samo njima znanog razloga ne zele da javno kazu ono sto mogu ljudi poput Kuste!Srpska cena za ulazak u Evropsku uniju se zna - mora se priznati Kosovo,ali niko nema m..a od vodecih da to kaze, nesme i nece,ali eto Kusta je i to rekao.Citajte narode malo izmedju redova,a ono o neopagani,pa svi znaju da u Ukrajini postoje dve vere,svi znaju da je Ukrajina oduvek bila protiv Rusije vekovima,svi znaju(ili mozda ne),da je taj odnos skoro isti kao odnos Srbije i Hrvatske!Ne dogadja se nista slucajno,sve se to odavno isceniralo u nekim od obavestajnih sluzbi zapada,Krim je samo bio povod,kao sto je "Balvan revolucija ",bila uz "Merkale" povod za onaj suludi rat 90-tih!Ono sto je najcrnije doziveli sam da porazeni u oba rata sada vlada Evropom!O tempora,o mores!

Potemkinov seljak

pre 8 godina

Samo da spomenem gospodinu Kusturici da knez Vladimir Veliki nije u rodu sa starim Slovenima i našom braćom iz Rusije. On je iz Rurikove dinastije, onog Vikinga kojeg su posvađana slovenska plemena dovela da im napravi drzavu. Tako su hrišćanstvo Rusima doneli narodi sa severa.
(Nepominjem, 18. jul 2015 12:36)

Samo da spomenem da ti Rusi nisu nikakva braca, a tim Rurikovim Rusima nisu braca ni oni Moskvici sto se danas lazno predstavljaju kao Rusi. (E, tek ti tebi nisu bas nikakva braca, niti rodjaci, osim ukoliko si Moskvic... ili Finac, Estonac, Mordovin... Oni su samo prihvatili jezik tvog cukundede, pa kazu da su naslednici. Pazi na nasledstvo!)

bandiera rossa

pre 8 godina

(budi to sto jesi inace te niko nece postovati!, 18. jul 2015 13:59)

Kada se covek pod "stare" dane krsti, on to cini u crkvi. I dobija pritom tzv. KRSTENICU i to od crkve u kojoj je krsten, a to nije isto sto i IZVOD IZ MATICNE KNJIGE RODJENIH koji se dobija u opstini. Svetovno ime(ono iz izvoda) moze da se razlikuje od tzv. crkvenog