Subota, 11.07.2015.

16:43

Putin: Uvodimo naše platne kartice

Rusija bi trebalo da uvede nacionalne platne kartice do kraja 2015. godine, rekao je predsednik Rusije Vladmir Putin.

Izvor: B92

Putin: Uvodimo naše platne kartice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

non

pre 8 godina

Sto se tice platezne moci, nisu merilo 10 miliona bahatih Rusa koji se razbacuju novcem vec platezna moc celokupnog stanovnistva, verovatno 120 miliona Rusa nisu bili dalje od svoje gubernije.

Vlada Rus

pre 8 godina

Posle velikog uspeha u izgradnji juznog i turskog potoka, resio je da predje na realnije projekte, kao sto je stampanje kartica. Te kartice ze sigurno dobro doci za igranje monopola.

DD

pre 8 godina

Чекај сад - јел' су ово нове картице или су то оне исте које сте уводили и прошле године?

Ivan

pre 8 godina

Vidim dosta posmeha u komentarima. Ja ipak mislim da su ovi sa zapada malo prolupali. Jeste biće problema na početku sa ruskim karticama ali svojim potezima su zapadnjaci samo naterali Ruse da razmišljaju i hop evo sad dolazi konkurencija. Umesto da što više približe Ruse i da im kao i do sada prodaju, dolazi konkurencija. Kratkovidno umesto dalekovidno.

Da li su oni stvarno mislili da će Ruse i Rusiju da spuste na kolena nekim sankcijama? Svet je veliki. 2/3 sveta sankcije Rusiji nije uveo. Razmislite malo o tome...

Aleksandar

pre 8 godina

Sto se tice platezne moci Rusa u inostranstvu, navescu samo dva primera. U Paraliji u Grckoj prodavnice krzna rade cele godine samo zbog Ruskinja koje dolaze u sred zime da bi kupile bunde od 1000 eura navise... i to ne jednu nego nekoliko komada za prodaju.
Druga stvar, ruskih turista u Antalijskoj regiji (gde su vecina hotela od 4-5 zvezdica) ima toliko da su igradili poseban aerodrom samo za Ruse. Za sve ostale zemlje je dovoljan onaj stari...

MK

pre 8 godina

Nisam neki veliki "Rusofil",ali je istina da su finansiski postali neverovatno jaki.Radim u inostranstvu(prodaja skupocene robe i nakita),i 90% klijenata su Kinezi i Rusi.Kupovina u kesu je ogranicena(od strane drzave) na 6000 Evra,pa su prodavci primorani da im prave po 6-7 odvojenih racuna.Gledao sam placanja karticama od 150-200 hiljada Evra,i te su provizije izuzetno velike.Putinova zamisao je da kontrolise odliv kapitala i naplacuje preko Ruskih banaka takse na placanja u inostranstvu.

Klosari

pre 8 godina

Nije to nista novo za Ruse, to su takozvane "tackice" ili karte za osnovne zivotne namirnice po sledovanju (kila brasna i tako to). Kakva Visa, kakav Mastercard, ovo je kartica socijala broj 1!

David

pre 8 godina

@Bole: Ne znam kakvi su Rusi kupci, ali rekao bih da je ukupna kupovna moc SVIH Rusa daleko manja od kupovne moci Evropljana, Amerikanaca, Japanaca (prvo zato sto ih ima manje, a drugo sto je bruto drustveni proizvod po stanovniku Rusije manji od BDP u US, Japanu ili EU).

ivan

pre 8 godina

jel se to misli na ovih 97 odsto Rusa sta nemaju leba da jedu,ili na 97 odsto od 2 odsto Rusa sto se po partijskoj liniji idolizovanja velikog putina smatraju kompetentnim da u banci otvore tekuci racun jer im mesecni dohodak po prijavi prelazi jedva tristo evra,izuzimajuci bilijardere?Mislim, ja se izvinjavam..

lalo

pre 8 godina

Uvedite i ruski mercedes, ruski BMW, ruski Iphone, ruski Big MAc i ruski Lap Top.
Napravite ruski google i ruski yahoo a mozda i ruski windows.
Niko vam nista nece moci , dizem ovu casu ruskog kvasa u to ime.

bole

pre 8 godina

@(David, 11. jul 2015 17:10)
rusi su najbolji kupci u inostranstvu i kada bi svi presli na ruske kartice onda bi morali i stranci da ih prihvate.
u suprotnom svi bi imali ogromne gubitke.

Procesor

pre 8 godina

Drzavne institucije u sprezi sa trgovackim lancima i karticarima imaju apsolutnu kontrolu i koriste informacije koje mi nesvjesno ostavljamo koristeci razne, lojaliti programe, kartice i slicno. Svaka transakcija koju napravimo karticama imam jedinstven autorizacijski kod. POS ovi su geotagirani i procesni centar dobija informaciju gdje i kad smo potroslili pare. Trgovci provuku magnetnu traku i s nje procitaju otvorni dio podataka izmedju ostalog i vase ime i prezime. Trgovci se tim podacima sluze da bi predvideli sto vam treba ili sto ce vam trebati ako ste jos u nekom lojaliti programu tipa Pika na sve nacine ce vam gurati reklame za one proizvode i usluge koje odgovaraju vasem profilu. Recimo da kupitete preparat sa folnom kiselinom ocekujte da skoro dobijete reklamu za djeciju opremu. Drzavi je interesantno ako pocnete da kupujete antidepresive ili da cesce kupujete alkohol tipa votke i slicno. Dobro mozda sam paranoik ali mi se prije skoro 15'godina u SAD desilo da su me iz banke zvali jer sam kupio prsten na Floridi a zivo sam uTexasu. Jer je transakcija bila mnogo veca od prosecne i na mestu gde nikad nisam trosio. To je kao bilo u mom interesu. ...

goran

pre 8 godina

Vrlo brzo bi ta kartica bila prihvacena i na zapadu! Zapad moze da bira ili ce prihvatiti rusku karticu ili ce izgubiti platezne musterije-Ruse! A ruska banka bi trebala da omoguci razne pogodnosti za novu karticu,kako bi ubedila gradjane da je prihvate u velikom broju! Bravo za Putina, tako se pospesuje razvoj svoje zemlje , privrede i bankarskog sektora, ulaganjem u sopstvene snage,a ne u zapadne "dodjose"!

Petar

pre 8 godina

@Procesor: sve je to super,ali sama ideja da poredis bosnu i srbiju sa Rusijom? Da li je to moguce? Dovoljno je Rusi da koriste i drzave brics-a. Da li zaista mislis da ce kineski sajtovi koji prodaju u Rusiji tone robe ignorisati ovo ili prihvatiti oberucke? Od viska glava ne boli i ako imaju bolje uslove, dobrodosli su.

Projekt Filadelfija

pre 8 godina

Niste pratili ŠOS i BRIKS samit pre neki dan u Ufi. Ruska platna kartica će biti prihvaćena u svim ovim zemljama, a prema ostalim zemljama će ići preko kineskog platnog sistema.

Lule

pre 8 godina

Znaci definitivno se zatvaraju u svoju guberniju. Rusi ce moci samo da kupuju u Rusiji, a marze ce biti neogranicene. Sve na stetu Rusa. Tako i kod nas ne postoji ogranicenje marzi, ali zato barem kupujem po 5 do 10x jeftiniju robu preko ebay-a, ali expresa i interneta uopste zahvaljujuci Visa i Mastercard karticama.

Međed

pre 8 godina

Neka uvedu svoju karticu. I Srbija je uvela Dinu. Nego, da li ste primetili da na svim junačkim slikama Putina, gde roni, vozi podmornicu, uspavljuje tigra, on ima zapadno ronilačko odelo, zapadnu opremu, puška je iz Danske, a i onaj tricikl što je vozio sa motorašima je Harli? Džabe sav trud ako Rusija ne proizvodi visokotehnološku robu.

kiza

pre 8 godina

@zakeralo
Mislis na poverenje da se usled politicke odluke nece blokirati kartice vlasnicima kartica ili si mislio na neko drugo poverenje? Nisam razumeo...

svasta

pre 8 godina

#Procesor - Vidi se da ne znas o cemu pises - Rus u inostranstvu (znaci da ima para) potrosi mnogo vise nego turista iz bilo koje druge zemlje (osim mozda arapa na pojedinim mestima, ali u znacajno manjem broju). Neces moje pare - nema problema, ima ko hoce, ima ko hoce...

Gulamfer

pre 8 godina

@samo polako

Nema polako, centralna banka Rusije je odobrila probnu fazu trgovine bitkoinom i vec se na nekoliko mesta moze placati tako. Nece oni pustiti i taj kanal, samo sto ce i to staviti pod kontrolu bez zapadnih divljaka. Trebli ste da pratite spektakularne sastanke BRIKSa i SOSa koji su su desili u Ufi, a ovde je po naredbi Vasingtona to ignorisano. A SOSu su kao punopravni clanovi pristupili Indija i Pakistan. Ovo je tako veliki samit da je trebaolo o tobe posvetiti poseban link, a ovde samo tuzno cutanje i zabijanje glave u evrospki truli pesak.

ФР

pre 8 godina

Када држава, или ти власт, мора да "уводи" картице, онда ти је јасно и какве су картице и каква је то држава.

opinion

pre 8 godina

Evo nade za rusofile iz Srbije da ce Zapad propasti :)
Drze glavu u Srbiji ali sude o celoj planeti na crno-beo nacin. Obicno iz takvog stava dolaze lomovi euforija-tuga-euforija-tuga .... a Srbija tuga-tuga-tuga ....

zalosno je srce moje

pre 8 godina

@Milica zalosno je sto je sve u rukama Amerike? Stvarno? Pa Amerika je i izmislila kartice, naravno da ce biti u njihovim rukama. Kao i internet, na primer. Kada su u Americi izmisljene kartice, Putin je bio sovjetski pionir. I ako uspeju da izbace neke kartice, verovatno ce biti varijanta kineskih kartica i ici ce preko njihove mreze. Ko hoce da mu kradu pare bez garancije, koristice te ruske, odnosno u stvarnosti kineske kartice za Ruse.

nikola

pre 8 godina

Bio sam ove godine na moru i grckoj i budvi i na oba mesta rusi su ubedljivo najbrojboji i najplatezniji.. Ono sto sam bas gledao npr u radnjama kako se ponasaju rusi a taj problem imaju i dosta srba je da se toliko trude da budu veci zapadnjaci od zapada.. Kad treba da se odluce npr izedju piva uvek ce uzeti u prodavnici ono zapadne marke a ne lokalno, isto vazi za bilo koju drugu robu u marketu i ako je zapadno uglavnom mnogo skuplje a da je kvalitetnije ne bi se kladio

samo polako

pre 8 godina

Bitkoin, Putine, bitkoin. Za razliku od masterkarda, vize, i tih tvojih platnih sistema, niko ne može blokirati promet po političkom ili bilo kom drugom nahođenju. Omogući menjačnicama i bankama da nesmetano uključe i bitkoin u svoju ponudu, i svako može plaćati bilo koga i bilo gde bez rizika od falsifikata i prevara. Pomozi ljudima i da, ako žele, direktno razmenjuju usluge i dobra za bitkoin, bez konverzije u druge valute.

Rokatanski

pre 8 godina

Rusija polako ali sigurno preuzima stvari u svoje ruke. Nekoliko rudnika zlata u Sibiru proizvode samo za rusku centralnu banku. Polako, ali sigurno se ruši zapadni bankarski sistem.

Procesor

pre 8 godina

(David, 11. jul 2015 17:10), Pare trgovac ne dobija od Vise ili MC, nego od banke koja je izdala karticu. Visa i MC samo rutiraju transakcije domprocesnih centara i posreduju u kliringu.

Procesor

pre 8 godina

Moze uvesti kakvu god karticu zeli, to nije problem. U Rusiji postoji nekoliko lokalnih procesnih centara i u tzv local loop-u mogu organziovati kliring najvjerovatnije preko centralne banke ili slicne institucije. Svakako su svi krediti na bankama. Ali cemu sve to? Ko ce to izvan Rusije prihvatiti te kartice? Niko ili skoro niko. Dinacard u Srbiji ili BAMCARD u BiH su pokusaji kad je karicarski posao bio jos u povoju i kad je malom bankama clanstvo u Visa i Mastercard bilo nedostupno a trebalo je izbaciti cekove a i guliti kozu klijenteli bolesnim kamatama na kreditne kartice pa su se sjetili Dinacarda i slicnih karafeka.

Kaluđer

pre 8 godina

Samo napred, treba da se uvede i petro-rublja onako, dekretom...sve u skladu sa načinom kako mali Perica vidi svetsku ekonomiju. Problem je "samo" što sve ostaje u sopstvenom, jadnom i osiromašenom dvorištu.

Stop Visa

pre 8 godina

Ovo je vise nego potrebno s obzirom na to da trenutno imamo kartel platnih kartica , koje su jedino medjunarodno priznate a sve su iz Amerike ili Engleske. Ima jos nekih kartica kao sto su recimo japanske koje mogu da se koriste van Japana ili neke evropske koje su isto medjunarodne ali realno dominacija je Visa-Master u celom svetu.
Svaki korisnik platne kartice, ukoliko nesto plati karticom ili podize novac na bankomatu jedan mali, majusni procenat uzima i katicarska kuca. Na globalnom nivou milajrde i milijarde dolara sliju su u Visu i Master.
Zasto bi bila dominacija americkih kartica, zasto u ovom slucaju Zapadu ne odgovara konkurencija ? Jednostavno, zbog veoma lakog nacina da zarade milijarde dolara. Siromasan gradjanim Maroka kada plati karticom finansira astronomske plate zaposlenih u Visi koji se ubijaju od putovanja i seminara.
Puna podrska novim karticama, bile one ruske, nemacke, kineske.Zivela konkurencija !Prodajna mesta sirom sveta ce pored Vise i Mastera poceti da prihvataju i druge kartice. Harrods u Londonu, sigurno ce prihvatati ruske kartice ako budu medjunarodne, nece se sigurno odreci prodaje jer ruski bogatas nema visu.
Pored nacionalnih razviti jos neku medjunarodnu karticu, a to mogu samo zemlje koje imaju veliki obim trgovine i ciji gradjani trose mnogo novca van svoje zemlje.

David

pre 8 godina

Mene veoma zanima kako ce neko ubediti evropsku, americku, japansku, kinesku radnju da koristi ruske kartice. Prodavcu je od interesa da od kompanije (Visa, Mastercard) dobije cash sto brze po izvrsenoj transakciji i uz sto manju proviziju. Mastercard i Visa imaju dugogodisnju tradiciju, praksu i tehnologiju, Da li ce taj nivo usluga dostici ili prestici nova, dekretom uvedena, kompanija, ostaje da se vidi.

Milina

pre 8 godina

Bravo!! Ovo su davno rusi trebali uraditi! Zalosno je sto se sve nalazi u rukama Amerike, a naravno oni to vrlo dobro koriste u ostvarivanju svojih ciljeva. Amerika je rekla da bi prije započela treći svjetski nego dopustila da dolar zamjene kao glavnu valutu u svijetu, što je Gadafi pokušao, i naravno glavom platio.

jerkovic

pre 8 godina

Putin svaki put zna gde treba gadjati, direktno u metu, te i ovaj put pogodak u centar se ne dovodi u pitanje. Mi smo 2001 ukunuli SDK, a ino bankama dozvolili mesetarenje po zemlji, i to sa nasim sopstvenim kapitalom u njima. Bravo Putine...

Smuleco

pre 8 godina

To je isto i u Srbiji, i svuda, generalno! Strane platne kartice su najbolji način vladanja zelenaškog svetskog lobija, nad milijardama robova!

Dalmos

pre 8 godina

Ovo nije nikakav hir, vec reakcija na konkretan problem jer se pokazalo da kompanije VISA i MAESTRO nisu imune na politicke uticaje, pa su pocetkom sankcija na trenutak blokirale svoje kartice u Rusiji, sto ce im se ocigledno i te kako obiti o glavu. A to da li ce i gde biti prihvacene ruske kartice opet zavisi od politike, jer su demokratija i slobodno trziste na zapadu samo floskule ...

Milina

pre 8 godina

Bravo!! Ovo su davno rusi trebali uraditi! Zalosno je sto se sve nalazi u rukama Amerike, a naravno oni to vrlo dobro koriste u ostvarivanju svojih ciljeva. Amerika je rekla da bi prije započela treći svjetski nego dopustila da dolar zamjene kao glavnu valutu u svijetu, što je Gadafi pokušao, i naravno glavom platio.

Smuleco

pre 8 godina

To je isto i u Srbiji, i svuda, generalno! Strane platne kartice su najbolji način vladanja zelenaškog svetskog lobija, nad milijardama robova!

jerkovic

pre 8 godina

Putin svaki put zna gde treba gadjati, direktno u metu, te i ovaj put pogodak u centar se ne dovodi u pitanje. Mi smo 2001 ukunuli SDK, a ino bankama dozvolili mesetarenje po zemlji, i to sa nasim sopstvenim kapitalom u njima. Bravo Putine...

Dalmos

pre 8 godina

Ovo nije nikakav hir, vec reakcija na konkretan problem jer se pokazalo da kompanije VISA i MAESTRO nisu imune na politicke uticaje, pa su pocetkom sankcija na trenutak blokirale svoje kartice u Rusiji, sto ce im se ocigledno i te kako obiti o glavu. A to da li ce i gde biti prihvacene ruske kartice opet zavisi od politike, jer su demokratija i slobodno trziste na zapadu samo floskule ...

David

pre 8 godina

Mene veoma zanima kako ce neko ubediti evropsku, americku, japansku, kinesku radnju da koristi ruske kartice. Prodavcu je od interesa da od kompanije (Visa, Mastercard) dobije cash sto brze po izvrsenoj transakciji i uz sto manju proviziju. Mastercard i Visa imaju dugogodisnju tradiciju, praksu i tehnologiju, Da li ce taj nivo usluga dostici ili prestici nova, dekretom uvedena, kompanija, ostaje da se vidi.

Rokatanski

pre 8 godina

Rusija polako ali sigurno preuzima stvari u svoje ruke. Nekoliko rudnika zlata u Sibiru proizvode samo za rusku centralnu banku. Polako, ali sigurno se ruši zapadni bankarski sistem.

Stop Visa

pre 8 godina

Ovo je vise nego potrebno s obzirom na to da trenutno imamo kartel platnih kartica , koje su jedino medjunarodno priznate a sve su iz Amerike ili Engleske. Ima jos nekih kartica kao sto su recimo japanske koje mogu da se koriste van Japana ili neke evropske koje su isto medjunarodne ali realno dominacija je Visa-Master u celom svetu.
Svaki korisnik platne kartice, ukoliko nesto plati karticom ili podize novac na bankomatu jedan mali, majusni procenat uzima i katicarska kuca. Na globalnom nivou milajrde i milijarde dolara sliju su u Visu i Master.
Zasto bi bila dominacija americkih kartica, zasto u ovom slucaju Zapadu ne odgovara konkurencija ? Jednostavno, zbog veoma lakog nacina da zarade milijarde dolara. Siromasan gradjanim Maroka kada plati karticom finansira astronomske plate zaposlenih u Visi koji se ubijaju od putovanja i seminara.
Puna podrska novim karticama, bile one ruske, nemacke, kineske.Zivela konkurencija !Prodajna mesta sirom sveta ce pored Vise i Mastera poceti da prihvataju i druge kartice. Harrods u Londonu, sigurno ce prihvatati ruske kartice ako budu medjunarodne, nece se sigurno odreci prodaje jer ruski bogatas nema visu.
Pored nacionalnih razviti jos neku medjunarodnu karticu, a to mogu samo zemlje koje imaju veliki obim trgovine i ciji gradjani trose mnogo novca van svoje zemlje.

nikola

pre 8 godina

Bio sam ove godine na moru i grckoj i budvi i na oba mesta rusi su ubedljivo najbrojboji i najplatezniji.. Ono sto sam bas gledao npr u radnjama kako se ponasaju rusi a taj problem imaju i dosta srba je da se toliko trude da budu veci zapadnjaci od zapada.. Kad treba da se odluce npr izedju piva uvek ce uzeti u prodavnici ono zapadne marke a ne lokalno, isto vazi za bilo koju drugu robu u marketu i ako je zapadno uglavnom mnogo skuplje a da je kvalitetnije ne bi se kladio

Procesor

pre 8 godina

(David, 11. jul 2015 17:10), Pare trgovac ne dobija od Vise ili MC, nego od banke koja je izdala karticu. Visa i MC samo rutiraju transakcije domprocesnih centara i posreduju u kliringu.

goran

pre 8 godina

Vrlo brzo bi ta kartica bila prihvacena i na zapadu! Zapad moze da bira ili ce prihvatiti rusku karticu ili ce izgubiti platezne musterije-Ruse! A ruska banka bi trebala da omoguci razne pogodnosti za novu karticu,kako bi ubedila gradjane da je prihvate u velikom broju! Bravo za Putina, tako se pospesuje razvoj svoje zemlje , privrede i bankarskog sektora, ulaganjem u sopstvene snage,a ne u zapadne "dodjose"!

Međed

pre 8 godina

Neka uvedu svoju karticu. I Srbija je uvela Dinu. Nego, da li ste primetili da na svim junačkim slikama Putina, gde roni, vozi podmornicu, uspavljuje tigra, on ima zapadno ronilačko odelo, zapadnu opremu, puška je iz Danske, a i onaj tricikl što je vozio sa motorašima je Harli? Džabe sav trud ako Rusija ne proizvodi visokotehnološku robu.

Procesor

pre 8 godina

Drzavne institucije u sprezi sa trgovackim lancima i karticarima imaju apsolutnu kontrolu i koriste informacije koje mi nesvjesno ostavljamo koristeci razne, lojaliti programe, kartice i slicno. Svaka transakcija koju napravimo karticama imam jedinstven autorizacijski kod. POS ovi su geotagirani i procesni centar dobija informaciju gdje i kad smo potroslili pare. Trgovci provuku magnetnu traku i s nje procitaju otvorni dio podataka izmedju ostalog i vase ime i prezime. Trgovci se tim podacima sluze da bi predvideli sto vam treba ili sto ce vam trebati ako ste jos u nekom lojaliti programu tipa Pika na sve nacine ce vam gurati reklame za one proizvode i usluge koje odgovaraju vasem profilu. Recimo da kupitete preparat sa folnom kiselinom ocekujte da skoro dobijete reklamu za djeciju opremu. Drzavi je interesantno ako pocnete da kupujete antidepresive ili da cesce kupujete alkohol tipa votke i slicno. Dobro mozda sam paranoik ali mi se prije skoro 15'godina u SAD desilo da su me iz banke zvali jer sam kupio prsten na Floridi a zivo sam uTexasu. Jer je transakcija bila mnogo veca od prosecne i na mestu gde nikad nisam trosio. To je kao bilo u mom interesu. ...

bole

pre 8 godina

@(David, 11. jul 2015 17:10)
rusi su najbolji kupci u inostranstvu i kada bi svi presli na ruske kartice onda bi morali i stranci da ih prihvate.
u suprotnom svi bi imali ogromne gubitke.

Projekt Filadelfija

pre 8 godina

Niste pratili ŠOS i BRIKS samit pre neki dan u Ufi. Ruska platna kartica će biti prihvaćena u svim ovim zemljama, a prema ostalim zemljama će ići preko kineskog platnog sistema.

Gulamfer

pre 8 godina

@samo polako

Nema polako, centralna banka Rusije je odobrila probnu fazu trgovine bitkoinom i vec se na nekoliko mesta moze placati tako. Nece oni pustiti i taj kanal, samo sto ce i to staviti pod kontrolu bez zapadnih divljaka. Trebli ste da pratite spektakularne sastanke BRIKSa i SOSa koji su su desili u Ufi, a ovde je po naredbi Vasingtona to ignorisano. A SOSu su kao punopravni clanovi pristupili Indija i Pakistan. Ovo je tako veliki samit da je trebaolo o tobe posvetiti poseban link, a ovde samo tuzno cutanje i zabijanje glave u evrospki truli pesak.

lalo

pre 8 godina

Uvedite i ruski mercedes, ruski BMW, ruski Iphone, ruski Big MAc i ruski Lap Top.
Napravite ruski google i ruski yahoo a mozda i ruski windows.
Niko vam nista nece moci , dizem ovu casu ruskog kvasa u to ime.

svasta

pre 8 godina

#Procesor - Vidi se da ne znas o cemu pises - Rus u inostranstvu (znaci da ima para) potrosi mnogo vise nego turista iz bilo koje druge zemlje (osim mozda arapa na pojedinim mestima, ali u znacajno manjem broju). Neces moje pare - nema problema, ima ko hoce, ima ko hoce...

Procesor

pre 8 godina

Moze uvesti kakvu god karticu zeli, to nije problem. U Rusiji postoji nekoliko lokalnih procesnih centara i u tzv local loop-u mogu organziovati kliring najvjerovatnije preko centralne banke ili slicne institucije. Svakako su svi krediti na bankama. Ali cemu sve to? Ko ce to izvan Rusije prihvatiti te kartice? Niko ili skoro niko. Dinacard u Srbiji ili BAMCARD u BiH su pokusaji kad je karicarski posao bio jos u povoju i kad je malom bankama clanstvo u Visa i Mastercard bilo nedostupno a trebalo je izbaciti cekove a i guliti kozu klijenteli bolesnim kamatama na kreditne kartice pa su se sjetili Dinacarda i slicnih karafeka.

Petar

pre 8 godina

@Procesor: sve je to super,ali sama ideja da poredis bosnu i srbiju sa Rusijom? Da li je to moguce? Dovoljno je Rusi da koriste i drzave brics-a. Da li zaista mislis da ce kineski sajtovi koji prodaju u Rusiji tone robe ignorisati ovo ili prihvatiti oberucke? Od viska glava ne boli i ako imaju bolje uslove, dobrodosli su.

samo polako

pre 8 godina

Bitkoin, Putine, bitkoin. Za razliku od masterkarda, vize, i tih tvojih platnih sistema, niko ne može blokirati promet po političkom ili bilo kom drugom nahođenju. Omogući menjačnicama i bankama da nesmetano uključe i bitkoin u svoju ponudu, i svako može plaćati bilo koga i bilo gde bez rizika od falsifikata i prevara. Pomozi ljudima i da, ako žele, direktno razmenjuju usluge i dobra za bitkoin, bez konverzije u druge valute.

Klosari

pre 8 godina

Nije to nista novo za Ruse, to su takozvane "tackice" ili karte za osnovne zivotne namirnice po sledovanju (kila brasna i tako to). Kakva Visa, kakav Mastercard, ovo je kartica socijala broj 1!

MK

pre 8 godina

Nisam neki veliki "Rusofil",ali je istina da su finansiski postali neverovatno jaki.Radim u inostranstvu(prodaja skupocene robe i nakita),i 90% klijenata su Kinezi i Rusi.Kupovina u kesu je ogranicena(od strane drzave) na 6000 Evra,pa su prodavci primorani da im prave po 6-7 odvojenih racuna.Gledao sam placanja karticama od 150-200 hiljada Evra,i te su provizije izuzetno velike.Putinova zamisao je da kontrolise odliv kapitala i naplacuje preko Ruskih banaka takse na placanja u inostranstvu.

Ivan

pre 8 godina

Vidim dosta posmeha u komentarima. Ja ipak mislim da su ovi sa zapada malo prolupali. Jeste biće problema na početku sa ruskim karticama ali svojim potezima su zapadnjaci samo naterali Ruse da razmišljaju i hop evo sad dolazi konkurencija. Umesto da što više približe Ruse i da im kao i do sada prodaju, dolazi konkurencija. Kratkovidno umesto dalekovidno.

Da li su oni stvarno mislili da će Ruse i Rusiju da spuste na kolena nekim sankcijama? Svet je veliki. 2/3 sveta sankcije Rusiji nije uveo. Razmislite malo o tome...

ivan

pre 8 godina

jel se to misli na ovih 97 odsto Rusa sta nemaju leba da jedu,ili na 97 odsto od 2 odsto Rusa sto se po partijskoj liniji idolizovanja velikog putina smatraju kompetentnim da u banci otvore tekuci racun jer im mesecni dohodak po prijavi prelazi jedva tristo evra,izuzimajuci bilijardere?Mislim, ja se izvinjavam..

Aleksandar

pre 8 godina

Sto se tice platezne moci Rusa u inostranstvu, navescu samo dva primera. U Paraliji u Grckoj prodavnice krzna rade cele godine samo zbog Ruskinja koje dolaze u sred zime da bi kupile bunde od 1000 eura navise... i to ne jednu nego nekoliko komada za prodaju.
Druga stvar, ruskih turista u Antalijskoj regiji (gde su vecina hotela od 4-5 zvezdica) ima toliko da su igradili poseban aerodrom samo za Ruse. Za sve ostale zemlje je dovoljan onaj stari...

zalosno je srce moje

pre 8 godina

@Milica zalosno je sto je sve u rukama Amerike? Stvarno? Pa Amerika je i izmislila kartice, naravno da ce biti u njihovim rukama. Kao i internet, na primer. Kada su u Americi izmisljene kartice, Putin je bio sovjetski pionir. I ako uspeju da izbace neke kartice, verovatno ce biti varijanta kineskih kartica i ici ce preko njihove mreze. Ko hoce da mu kradu pare bez garancije, koristice te ruske, odnosno u stvarnosti kineske kartice za Ruse.

David

pre 8 godina

@Bole: Ne znam kakvi su Rusi kupci, ali rekao bih da je ukupna kupovna moc SVIH Rusa daleko manja od kupovne moci Evropljana, Amerikanaca, Japanaca (prvo zato sto ih ima manje, a drugo sto je bruto drustveni proizvod po stanovniku Rusije manji od BDP u US, Japanu ili EU).

ФР

pre 8 godina

Када држава, или ти власт, мора да "уводи" картице, онда ти је јасно и какве су картице и каква је то држава.

Lule

pre 8 godina

Znaci definitivno se zatvaraju u svoju guberniju. Rusi ce moci samo da kupuju u Rusiji, a marze ce biti neogranicene. Sve na stetu Rusa. Tako i kod nas ne postoji ogranicenje marzi, ali zato barem kupujem po 5 do 10x jeftiniju robu preko ebay-a, ali expresa i interneta uopste zahvaljujuci Visa i Mastercard karticama.

Kaluđer

pre 8 godina

Samo napred, treba da se uvede i petro-rublja onako, dekretom...sve u skladu sa načinom kako mali Perica vidi svetsku ekonomiju. Problem je "samo" što sve ostaje u sopstvenom, jadnom i osiromašenom dvorištu.

Vlada Rus

pre 8 godina

Posle velikog uspeha u izgradnji juznog i turskog potoka, resio je da predje na realnije projekte, kao sto je stampanje kartica. Te kartice ze sigurno dobro doci za igranje monopola.

opinion

pre 8 godina

Evo nade za rusofile iz Srbije da ce Zapad propasti :)
Drze glavu u Srbiji ali sude o celoj planeti na crno-beo nacin. Obicno iz takvog stava dolaze lomovi euforija-tuga-euforija-tuga .... a Srbija tuga-tuga-tuga ....

kiza

pre 8 godina

@zakeralo
Mislis na poverenje da se usled politicke odluke nece blokirati kartice vlasnicima kartica ili si mislio na neko drugo poverenje? Nisam razumeo...

DD

pre 8 godina

Чекај сад - јел' су ово нове картице или су то оне исте које сте уводили и прошле године?

non

pre 8 godina

Sto se tice platezne moci, nisu merilo 10 miliona bahatih Rusa koji se razbacuju novcem vec platezna moc celokupnog stanovnistva, verovatno 120 miliona Rusa nisu bili dalje od svoje gubernije.

David

pre 8 godina

Mene veoma zanima kako ce neko ubediti evropsku, americku, japansku, kinesku radnju da koristi ruske kartice. Prodavcu je od interesa da od kompanije (Visa, Mastercard) dobije cash sto brze po izvrsenoj transakciji i uz sto manju proviziju. Mastercard i Visa imaju dugogodisnju tradiciju, praksu i tehnologiju, Da li ce taj nivo usluga dostici ili prestici nova, dekretom uvedena, kompanija, ostaje da se vidi.

Klosari

pre 8 godina

Nije to nista novo za Ruse, to su takozvane "tackice" ili karte za osnovne zivotne namirnice po sledovanju (kila brasna i tako to). Kakva Visa, kakav Mastercard, ovo je kartica socijala broj 1!

lalo

pre 8 godina

Uvedite i ruski mercedes, ruski BMW, ruski Iphone, ruski Big MAc i ruski Lap Top.
Napravite ruski google i ruski yahoo a mozda i ruski windows.
Niko vam nista nece moci , dizem ovu casu ruskog kvasa u to ime.

ivan

pre 8 godina

jel se to misli na ovih 97 odsto Rusa sta nemaju leba da jedu,ili na 97 odsto od 2 odsto Rusa sto se po partijskoj liniji idolizovanja velikog putina smatraju kompetentnim da u banci otvore tekuci racun jer im mesecni dohodak po prijavi prelazi jedva tristo evra,izuzimajuci bilijardere?Mislim, ja se izvinjavam..

samo polako

pre 8 godina

Bitkoin, Putine, bitkoin. Za razliku od masterkarda, vize, i tih tvojih platnih sistema, niko ne može blokirati promet po političkom ili bilo kom drugom nahođenju. Omogući menjačnicama i bankama da nesmetano uključe i bitkoin u svoju ponudu, i svako može plaćati bilo koga i bilo gde bez rizika od falsifikata i prevara. Pomozi ljudima i da, ako žele, direktno razmenjuju usluge i dobra za bitkoin, bez konverzije u druge valute.

Milina

pre 8 godina

Bravo!! Ovo su davno rusi trebali uraditi! Zalosno je sto se sve nalazi u rukama Amerike, a naravno oni to vrlo dobro koriste u ostvarivanju svojih ciljeva. Amerika je rekla da bi prije započela treći svjetski nego dopustila da dolar zamjene kao glavnu valutu u svijetu, što je Gadafi pokušao, i naravno glavom platio.

Rokatanski

pre 8 godina

Rusija polako ali sigurno preuzima stvari u svoje ruke. Nekoliko rudnika zlata u Sibiru proizvode samo za rusku centralnu banku. Polako, ali sigurno se ruši zapadni bankarski sistem.

David

pre 8 godina

@Bole: Ne znam kakvi su Rusi kupci, ali rekao bih da je ukupna kupovna moc SVIH Rusa daleko manja od kupovne moci Evropljana, Amerikanaca, Japanaca (prvo zato sto ih ima manje, a drugo sto je bruto drustveni proizvod po stanovniku Rusije manji od BDP u US, Japanu ili EU).

Lule

pre 8 godina

Znaci definitivno se zatvaraju u svoju guberniju. Rusi ce moci samo da kupuju u Rusiji, a marze ce biti neogranicene. Sve na stetu Rusa. Tako i kod nas ne postoji ogranicenje marzi, ali zato barem kupujem po 5 do 10x jeftiniju robu preko ebay-a, ali expresa i interneta uopste zahvaljujuci Visa i Mastercard karticama.

Smuleco

pre 8 godina

To je isto i u Srbiji, i svuda, generalno! Strane platne kartice su najbolji način vladanja zelenaškog svetskog lobija, nad milijardama robova!

ФР

pre 8 godina

Када држава, или ти власт, мора да "уводи" картице, онда ти је јасно и какве су картице и каква је то држава.

zalosno je srce moje

pre 8 godina

@Milica zalosno je sto je sve u rukama Amerike? Stvarno? Pa Amerika je i izmislila kartice, naravno da ce biti u njihovim rukama. Kao i internet, na primer. Kada su u Americi izmisljene kartice, Putin je bio sovjetski pionir. I ako uspeju da izbace neke kartice, verovatno ce biti varijanta kineskih kartica i ici ce preko njihove mreze. Ko hoce da mu kradu pare bez garancije, koristice te ruske, odnosno u stvarnosti kineske kartice za Ruse.

Kaluđer

pre 8 godina

Samo napred, treba da se uvede i petro-rublja onako, dekretom...sve u skladu sa načinom kako mali Perica vidi svetsku ekonomiju. Problem je "samo" što sve ostaje u sopstvenom, jadnom i osiromašenom dvorištu.

Međed

pre 8 godina

Neka uvedu svoju karticu. I Srbija je uvela Dinu. Nego, da li ste primetili da na svim junačkim slikama Putina, gde roni, vozi podmornicu, uspavljuje tigra, on ima zapadno ronilačko odelo, zapadnu opremu, puška je iz Danske, a i onaj tricikl što je vozio sa motorašima je Harli? Džabe sav trud ako Rusija ne proizvodi visokotehnološku robu.

opinion

pre 8 godina

Evo nade za rusofile iz Srbije da ce Zapad propasti :)
Drze glavu u Srbiji ali sude o celoj planeti na crno-beo nacin. Obicno iz takvog stava dolaze lomovi euforija-tuga-euforija-tuga .... a Srbija tuga-tuga-tuga ....

Vlada Rus

pre 8 godina

Posle velikog uspeha u izgradnji juznog i turskog potoka, resio je da predje na realnije projekte, kao sto je stampanje kartica. Te kartice ze sigurno dobro doci za igranje monopola.

Procesor

pre 8 godina

Moze uvesti kakvu god karticu zeli, to nije problem. U Rusiji postoji nekoliko lokalnih procesnih centara i u tzv local loop-u mogu organziovati kliring najvjerovatnije preko centralne banke ili slicne institucije. Svakako su svi krediti na bankama. Ali cemu sve to? Ko ce to izvan Rusije prihvatiti te kartice? Niko ili skoro niko. Dinacard u Srbiji ili BAMCARD u BiH su pokusaji kad je karicarski posao bio jos u povoju i kad je malom bankama clanstvo u Visa i Mastercard bilo nedostupno a trebalo je izbaciti cekove a i guliti kozu klijenteli bolesnim kamatama na kreditne kartice pa su se sjetili Dinacarda i slicnih karafeka.

jerkovic

pre 8 godina

Putin svaki put zna gde treba gadjati, direktno u metu, te i ovaj put pogodak u centar se ne dovodi u pitanje. Mi smo 2001 ukunuli SDK, a ino bankama dozvolili mesetarenje po zemlji, i to sa nasim sopstvenim kapitalom u njima. Bravo Putine...

Stop Visa

pre 8 godina

Ovo je vise nego potrebno s obzirom na to da trenutno imamo kartel platnih kartica , koje su jedino medjunarodno priznate a sve su iz Amerike ili Engleske. Ima jos nekih kartica kao sto su recimo japanske koje mogu da se koriste van Japana ili neke evropske koje su isto medjunarodne ali realno dominacija je Visa-Master u celom svetu.
Svaki korisnik platne kartice, ukoliko nesto plati karticom ili podize novac na bankomatu jedan mali, majusni procenat uzima i katicarska kuca. Na globalnom nivou milajrde i milijarde dolara sliju su u Visu i Master.
Zasto bi bila dominacija americkih kartica, zasto u ovom slucaju Zapadu ne odgovara konkurencija ? Jednostavno, zbog veoma lakog nacina da zarade milijarde dolara. Siromasan gradjanim Maroka kada plati karticom finansira astronomske plate zaposlenih u Visi koji se ubijaju od putovanja i seminara.
Puna podrska novim karticama, bile one ruske, nemacke, kineske.Zivela konkurencija !Prodajna mesta sirom sveta ce pored Vise i Mastera poceti da prihvataju i druge kartice. Harrods u Londonu, sigurno ce prihvatati ruske kartice ako budu medjunarodne, nece se sigurno odreci prodaje jer ruski bogatas nema visu.
Pored nacionalnih razviti jos neku medjunarodnu karticu, a to mogu samo zemlje koje imaju veliki obim trgovine i ciji gradjani trose mnogo novca van svoje zemlje.

Dalmos

pre 8 godina

Ovo nije nikakav hir, vec reakcija na konkretan problem jer se pokazalo da kompanije VISA i MAESTRO nisu imune na politicke uticaje, pa su pocetkom sankcija na trenutak blokirale svoje kartice u Rusiji, sto ce im se ocigledno i te kako obiti o glavu. A to da li ce i gde biti prihvacene ruske kartice opet zavisi od politike, jer su demokratija i slobodno trziste na zapadu samo floskule ...

goran

pre 8 godina

Vrlo brzo bi ta kartica bila prihvacena i na zapadu! Zapad moze da bira ili ce prihvatiti rusku karticu ili ce izgubiti platezne musterije-Ruse! A ruska banka bi trebala da omoguci razne pogodnosti za novu karticu,kako bi ubedila gradjane da je prihvate u velikom broju! Bravo za Putina, tako se pospesuje razvoj svoje zemlje , privrede i bankarskog sektora, ulaganjem u sopstvene snage,a ne u zapadne "dodjose"!

nikola

pre 8 godina

Bio sam ove godine na moru i grckoj i budvi i na oba mesta rusi su ubedljivo najbrojboji i najplatezniji.. Ono sto sam bas gledao npr u radnjama kako se ponasaju rusi a taj problem imaju i dosta srba je da se toliko trude da budu veci zapadnjaci od zapada.. Kad treba da se odluce npr izedju piva uvek ce uzeti u prodavnici ono zapadne marke a ne lokalno, isto vazi za bilo koju drugu robu u marketu i ako je zapadno uglavnom mnogo skuplje a da je kvalitetnije ne bi se kladio

DD

pre 8 godina

Чекај сад - јел' су ово нове картице или су то оне исте које сте уводили и прошле године?

svasta

pre 8 godina

#Procesor - Vidi se da ne znas o cemu pises - Rus u inostranstvu (znaci da ima para) potrosi mnogo vise nego turista iz bilo koje druge zemlje (osim mozda arapa na pojedinim mestima, ali u znacajno manjem broju). Neces moje pare - nema problema, ima ko hoce, ima ko hoce...

bole

pre 8 godina

@(David, 11. jul 2015 17:10)
rusi su najbolji kupci u inostranstvu i kada bi svi presli na ruske kartice onda bi morali i stranci da ih prihvate.
u suprotnom svi bi imali ogromne gubitke.

Procesor

pre 8 godina

Drzavne institucije u sprezi sa trgovackim lancima i karticarima imaju apsolutnu kontrolu i koriste informacije koje mi nesvjesno ostavljamo koristeci razne, lojaliti programe, kartice i slicno. Svaka transakcija koju napravimo karticama imam jedinstven autorizacijski kod. POS ovi su geotagirani i procesni centar dobija informaciju gdje i kad smo potroslili pare. Trgovci provuku magnetnu traku i s nje procitaju otvorni dio podataka izmedju ostalog i vase ime i prezime. Trgovci se tim podacima sluze da bi predvideli sto vam treba ili sto ce vam trebati ako ste jos u nekom lojaliti programu tipa Pika na sve nacine ce vam gurati reklame za one proizvode i usluge koje odgovaraju vasem profilu. Recimo da kupitete preparat sa folnom kiselinom ocekujte da skoro dobijete reklamu za djeciju opremu. Drzavi je interesantno ako pocnete da kupujete antidepresive ili da cesce kupujete alkohol tipa votke i slicno. Dobro mozda sam paranoik ali mi se prije skoro 15'godina u SAD desilo da su me iz banke zvali jer sam kupio prsten na Floridi a zivo sam uTexasu. Jer je transakcija bila mnogo veca od prosecne i na mestu gde nikad nisam trosio. To je kao bilo u mom interesu. ...

Gulamfer

pre 8 godina

@samo polako

Nema polako, centralna banka Rusije je odobrila probnu fazu trgovine bitkoinom i vec se na nekoliko mesta moze placati tako. Nece oni pustiti i taj kanal, samo sto ce i to staviti pod kontrolu bez zapadnih divljaka. Trebli ste da pratite spektakularne sastanke BRIKSa i SOSa koji su su desili u Ufi, a ovde je po naredbi Vasingtona to ignorisano. A SOSu su kao punopravni clanovi pristupili Indija i Pakistan. Ovo je tako veliki samit da je trebaolo o tobe posvetiti poseban link, a ovde samo tuzno cutanje i zabijanje glave u evrospki truli pesak.

non

pre 8 godina

Sto se tice platezne moci, nisu merilo 10 miliona bahatih Rusa koji se razbacuju novcem vec platezna moc celokupnog stanovnistva, verovatno 120 miliona Rusa nisu bili dalje od svoje gubernije.

Projekt Filadelfija

pre 8 godina

Niste pratili ŠOS i BRIKS samit pre neki dan u Ufi. Ruska platna kartica će biti prihvaćena u svim ovim zemljama, a prema ostalim zemljama će ići preko kineskog platnog sistema.

Procesor

pre 8 godina

(David, 11. jul 2015 17:10), Pare trgovac ne dobija od Vise ili MC, nego od banke koja je izdala karticu. Visa i MC samo rutiraju transakcije domprocesnih centara i posreduju u kliringu.

Petar

pre 8 godina

@Procesor: sve je to super,ali sama ideja da poredis bosnu i srbiju sa Rusijom? Da li je to moguce? Dovoljno je Rusi da koriste i drzave brics-a. Da li zaista mislis da ce kineski sajtovi koji prodaju u Rusiji tone robe ignorisati ovo ili prihvatiti oberucke? Od viska glava ne boli i ako imaju bolje uslove, dobrodosli su.

Aleksandar

pre 8 godina

Sto se tice platezne moci Rusa u inostranstvu, navescu samo dva primera. U Paraliji u Grckoj prodavnice krzna rade cele godine samo zbog Ruskinja koje dolaze u sred zime da bi kupile bunde od 1000 eura navise... i to ne jednu nego nekoliko komada za prodaju.
Druga stvar, ruskih turista u Antalijskoj regiji (gde su vecina hotela od 4-5 zvezdica) ima toliko da su igradili poseban aerodrom samo za Ruse. Za sve ostale zemlje je dovoljan onaj stari...

Ivan

pre 8 godina

Vidim dosta posmeha u komentarima. Ja ipak mislim da su ovi sa zapada malo prolupali. Jeste biće problema na početku sa ruskim karticama ali svojim potezima su zapadnjaci samo naterali Ruse da razmišljaju i hop evo sad dolazi konkurencija. Umesto da što više približe Ruse i da im kao i do sada prodaju, dolazi konkurencija. Kratkovidno umesto dalekovidno.

Da li su oni stvarno mislili da će Ruse i Rusiju da spuste na kolena nekim sankcijama? Svet je veliki. 2/3 sveta sankcije Rusiji nije uveo. Razmislite malo o tome...

kiza

pre 8 godina

@zakeralo
Mislis na poverenje da se usled politicke odluke nece blokirati kartice vlasnicima kartica ili si mislio na neko drugo poverenje? Nisam razumeo...

MK

pre 8 godina

Nisam neki veliki "Rusofil",ali je istina da su finansiski postali neverovatno jaki.Radim u inostranstvu(prodaja skupocene robe i nakita),i 90% klijenata su Kinezi i Rusi.Kupovina u kesu je ogranicena(od strane drzave) na 6000 Evra,pa su prodavci primorani da im prave po 6-7 odvojenih racuna.Gledao sam placanja karticama od 150-200 hiljada Evra,i te su provizije izuzetno velike.Putinova zamisao je da kontrolise odliv kapitala i naplacuje preko Ruskih banaka takse na placanja u inostranstvu.