Nedelja, 05.07.2015.

21:28

Gardijan: SAD i Britanija žrtvovale Srebrenicu

Novo istraživanje pokazuje da su Velika Britanija i SAD znale šest nedelja pre masakra u Srebrenici da će ta enklava pasti, ali su je žrtvovale, piše "Gardijan"

Izvor: Tanjug

Gardijan: SAD i Britanija žrtvovale Srebrenicu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Zole

pre 8 godina

12.000 naoruzanih pripadnika muslimanske vojske nije htelo da se preda Vojsci Republike Srpske i krenuli su u proboj. U toj borbi poginulo ih je 5.000. Ovi podarci su iz filma "Koridor zivota" Federalne TV.

pre 8 godina

U Srebrenici su streljani ratni zarobljenici, njih 1200 i to je RATNI ZLOČIN. Ali nije genocid. Manipuliše se tim terminom u političke svrhe ne bili se Srbi prikazali kao genocidan narod. A manipuliše se i brojem žrtava. Vojska RS je prošla kroz 43 muslimanska sela na putu ka Srebrenici i ni jedno dete, žena ili starac nisu ubijeni.

nasa posla

pre 8 godina

@ja,
drugim recima Zapad izdao Srebrenicu a mi iskoristili i napravili pokolj. Sta bi tek bilo da tih Zapapdnjaka uopste nije ni bilo u BiH?
E moji vi. Koja smo mi bolesna nacija sa ovakvom logikom. Cujete li sebe ili samo onako udarate kontru po obicaju? Pravimo politikantstvo od svega.

Blok 44

pre 8 godina

Preporucujem na youtube svima koji nisu gledali dokumentarni film norveskog autora "Srebrenica izdani grad" u kome govore neposredni sudionici svih tadasnjih desavanja. Pa zakljucujte posle gledanja.

neko je reko

pre 8 godina

Za informaciju Hrvatska vojska je zarobila u oluji na podrućiju Gline oko 6ooo vojnika SVK i oko 35000 srpskih civila. niko nije ubijen i osiguran im je siguran prolaz do granice Srbije a ćujem da su ih više maltretirali kad su prešli granicu nego u Hrvatskoj. to je bilo poslije Srebrenice i brojnih zloćina na tom podrućiju nad Hrvatima.

Miki

pre 8 godina

Za dosta komentatora ovde mogu samo da citiram: "Čula žaba da se potkivaju konji, pa i ona digla nogu."
Recimo da se prvo informišete, pa onda da komentarišete ovako ozbiljne vesti. Barata se nekim brojkama masakra, koje su neverovatne.
Muslimanska vojska u tom području brojala 5500 vojnika, koji su jelte preko noći nestali?! A zločine koji su činili u okolini, za šta ima nebrojeno dokaza, niko nije osuđivao ni sankcionisao. Orić zbrisao kao najgora kukavica, a iživljavao se na nedužnim civilima u mestima oko Srebrenice.
A onda kada su pokušali da se kamufliraju uz civilno stanovništvo, e onda su oni mučenici, a ne kukavice.
Naravno, i na srpskoj strani je bilo idiota koje bih da sam im ja bio komandat osudio na streljanje pred vojnim sudom. Ali, definitivno nije odgovornost samo na jednoj strani.

Jura

pre 8 godina

Možda su znali da će Srbi osvojit Srebrenicu ali sumnjam da su znali da će izdvojit muškarce i sve ih pobit, među ubijenima je sigurno bilo civila, sumnjam da su Bošnjaci imali oružja za toliko vojske a i da su mobilizirali starce od 70 ili klince od 15. Zašto Srbi kada su zauzeli grad nisu razoružali i protjerali bošnjačku vojsku kao Hrvati kada su to učinili prilikom predaje kompletnog Banijskog korpusa u Oluji, srbski zapovjednik je fino raportiro i potpiso predaju generalu Stipetiću i nitko nije više ubijen a pretpostavljam da je bilo vojnika koji su mislili da imaju razloga da se svete predanima iz ovog ili onog razloga. Dakle nije nitko tero srbsku vojsku da strelja muške zarobljenike, to je bila njiho volja i tim su pokazali kavi su ljudi, vidimo iz predhodnog da se može i drgačije.

ivan swis

pre 8 godina

zlocin se ne pravi tek tako. Njemu je predhodio zlocin koji je na ocigled UN,AMERA, FRANCIZA, ENGLEZA, NEMACA Radio heroj muslimanski Orke i to sve iz one ENKLAVE gde bese zabranjeno oruzija. ... A da bi sebe oprali sada smisljaju rezolucije u kojima zigosu jedan narod hahahahah smesno

dzon snezni

pre 8 godina

@ (samo pitam, 5. jul 2015 23:18)

Znali su i to! Jer su znali sta je radeo Naser na Bozic!
Srebrenica da se NE desi nikad! Ali I ne pre Srebrenice!

Zao mi je neduznih... ali duboko mi je zao. Nikako nije trebalo da se desi toliko stradanje. Trebalo je edukovati taj narod, nauciti ga istoriji, otvoriti mu oci. Da sam ja Mladic bio, usao bih u Srebrenicu i molio sav narod tamo da ispita ko je i kako i zasto pirovao po okolini!
Ali zaista molio! Dovodio bih svoje ljude koji su pogodjeni tim zlocinom Orica da placu pred Srebrenicanima. Da ih mole da kazne svoje koljace.
Da budem jasan. "Udario" bih po savesti tih ljudi.
Samo ih ne bih streljao... ne bih!

Tuga!

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 8 godina

Ako realno sagledamo situaciju jedini pobjednik u rativima 90' na ovim prostorima su SAD.Ovdje vlada Pax Americana.Stvorene su male državice koje su među sobom u pat poziciji i njima valdaju SAD.Nije stvrena Velika Srbija jer su Amerikanci poslali konjicu kada je trebalo da padne Goražde i Srbi zavladaju Drinom.RS je na nekoliko desetina kilometara od Zagreba, a kada je Banja Luka bila pred padom SAD je jednostavno rekli ne.Preko Arizona Dream puta od Tuzle do Brčkog SAD drži sve zaračene strane u pat poziciji.Srebrenica je bila priprema za nešto mnogo značajnije za 99'.Kako su ojačani Rusi sa Putinom preko gasnih tokova i odnosa sa RS počeli da se vračaju u region dolazi do nestabilnosti, Zvornik, Kumanovo i Rezolucija.Znam da je teško zbog međuanrodne pozicje Srbije, ali još jednom ponavljam potreban je "Raselov" sud da se utvrde sve okolnosti vezane za Podrinje od 1992. do 1995.

eto

pre 8 godina

Masakr je na zalost jedan id efekata ratovanja i ovaj u srebrenici ni slucajno nije prvi. Ko god je ucio vojne skole ovo je mogao laki da zakljuci. Yu je bila rasturena jer su radnici u rukama imali energente i fabrike. Samo je trebalo poduciti generale kako da nas rasture i...

Ne slažem se

pre 8 godina

Budimo realni... Da ja hocu da ubijem nekog coveka, a neko drugi sazna za moje planove... Zna se ko je kriv, ja i apsolutno ja. Odgovornost je i na tom koji je znao za moje planove, ali to svakako ne umenjuje moju krivicu... Ja pricam o jednom coveku, a radi se o 8000 nevinih zrtava... Malo li je? Drugo pitanje je, da li prihvatiti rezoluciju, mi smo svakako krivi, tu nema dileme, ali, mislim, u dokumente treba uvrstiti odgovornost velikih sila... Znam da cu dobiti lavinu minusa, i to nije bitno, samo malo razmislite, jer, svi smo mi ljudi, ali, retko ko je covek...

(ManUtd, 06. jul 2015 07:25)

Prvo, nisam kriv! Nisam učestvovao, bio sam na protestima protiv rata. Drugo, kad ljudi "okrvave ruke", izgube osećaj. Ko je u stanju da ubije jednog čoveka, a da to nije u borbi, nema problema da poubija sve koji su mu "na raspolaganju"! Krivica cele međunarodne zajednice je bacanje koske među izgladnele pse rata.

srkiboy82

pre 8 godina

(Don, 5. jul 2015 22:51) _ A ko je ubio 3.267 lica Srpske nacionalnosti u okolini Srebrenice i Bratunca? Iz zaštićene zone pod zaštitiom UN, gde ne bi smelo da ima naoružanih jedninica, muslimanske snage su sistematski i planski na najmonstruoznije načine pobile i opustošile okolna sela sa Srpskim življem. Ko se slikao sa otikinutim Srpskim glavama? Mnogo si mi ti naivan. Kao vi ste jedine žrtve ovog rata, mirotvorci koji mrava ne bi zgazili.

Avet

pre 8 godina

Naprotiv, bas su zeleli da muslimani budu streljani, pa zato su i ucestvovali u padu Srebrenice.

Nije bilo tesko pretpostaviti sta ce biti sa muslimanima koji su pobili na hijade nezasticenih srpskih civila kad dodje srpska vojska.

Na sve je CIA racunala.

Da li je tesko pretpostaviti sta se desava sa dzihadistima ID kad ih Kurdi zarobe?

Nesto slicno kao u Srebrenici.

Odakle muslimanima u Bosni pretpostavka da ih USA vole ili stite?!

ManUtd

pre 8 godina

Budimo realni... Da ja hocu da ubijem nekog coveka, a neko drugi sazna za moje planove... Zna se ko je kriv, ja i apsolutno ja. Odgovornost je i na tom koji je znao za moje planove, ali to svakako ne umenjuje moju krivicu... Ja pricam o jednom coveku, a radi se o 8000 nevinih zrtava... Malo li je? Drugo pitanje je, da li prihvatiti rezoluciju, mi smo svakako krivi, tu nema dileme, ali, mislim, u dokumente treba uvrstiti odgovornost velikih sila... Znam da cu dobiti lavinu minusa, i to nije bitno, samo malo razmislite, jer, svi smo mi ljudi, ali, retko ko je covek...

ja

pre 8 godina

Sve je ovo lepo opisano u norveškom dokumentarcu "Srebrenica izdani grad", pogledajte ga na YouTube.
Klinton je planirao masakr 5000 muslimana a sve uz znanje Izetbegovića a srbima i Karadžiću nije trebalo dva puta reći...

2+2=5

pre 8 godina

i posle svega uspevaju da vladaju makijavelizmom, a samo zbog toga jer mi na vlasti imamo sistem koji po prirodi svojoj nije za nas. menjaju se svake 4 godine i za sobom ostavljaju pustos, kao mi ih biramo a oni vec izabrani i to za narednu deceniju. Srbiju su morali slomiti jer samo tako mogu ne smetano vladati svim zemljama bivse sfrj, jer su ostale zemlje slabe, da je bilo koja prosla sankcije i bombardovanje vec odavno bi bile izbrisane sa google earth i wikipedije, a Srbija je tu i gradjani se bore za zivot sa malim platama ali je i dalje tu.

Vanja Petrovic

pre 8 godina

Jesu li ubijali? Jesu! Jesmo li ubijali? Jesmo! Jesu li, i jesmo li zatrli čitave porodice? Jesu/jesmo! Jesu li i jesmo li ubijali decu? Jesu/jesmo? Šta ovde kome nije jasno? Da li je razlika u godinama koliko su bila stara pobijena deca ili žene, ili da li je iz jedne familije pobijeno 3, a iz druge 6 članova...ima li vage koja bi izmerila to? Koji je to apsurd! Ko je manje ubijao, a ne mogu se prebrojati mrtvi...!!! Ccccc...

Ubice su, ubice smo, nema tu Boga koji će zažmuriti okom na ove zločine, a Bog je samo jedan...pitam se samo što Bog dopusti ove masakre? Kakva je razlika onda između njega i ubica? Bog saučesnik...uh, neko će svima debelo da nam sudi, i neka i treba ako je po pravdi i časti!!!! No, pitam se samo ko će Nebesima se usuditi duše da nam primi!!??

Eto, napisah ovo ja Srpkinja po geografskoj poziciji rođenja...

kiki

pre 8 godina

od aprila 92 do jula 95,srbi su ubijani oko srebrenice I sire,a da se niko nije ni po guzi pocesao,,I kad je prekipilo onda je bas prekipilo,,,
ne opravdavam naravno...

jauprolazu

pre 8 godina

@Don
Raspaljeni, ostrasceni covece, ne baratas istinitim cinjenicama vec mastarijama i lazima. Verovatno vam.je to hodza u dzamiji ispricao kako vasu decu ubijaju.. U Srebrenici Mladic nije ubijao.zene, decu i starce, vec su evakuisani. Igrom slucaja sam.iz Prijedora i po podacima koji su dostupni i svemu sto se zna, nisu pobijena nikakva deca. Za Visegead ne zbam sigurno, ali nigde se noje culo nista o tome. Cista izmisljotina, na koju nasedaju lakoverni. Zlocin koji se desio u Srebrenici je strasan, ali su krivci odentifikovani i procesuirani. Ocigkedno da je bilo svakojakih interesa i potrebe da se to desi, pa su angazovane ekipe sa svih strana. Ne bih da obrazlazem, postoji mnogo materijala koji ovo potvrdjuje.

Sale

pre 8 godina

Ovo je samo prvi korak ka namestaljci zvana Srebrencica... Posle Bratunackog pokolja d strane Nasera Orica, i pogibije 3500 srpskih civila, znalo se da ce se Srebrenica napasti i da ce biti zlocina i na "drugoj strani" ... Ono sovje bio problem od sqmog pocetka da Markale vise nisu palile, nego je bilo potrebno zrtvovati muslimane a sto je znao Alija Izetbegovic, kako bi se Srbi satnizovqli vise nego Nemci u drugom svetskom ratu, koji pobise desetine miliona neduznih civila tokom svoje tiranije i okupacije.. I ... Nikom nista....

miljan

pre 8 godina

Mi srbi smo priznali nase zlocine i vecno cemo ih se stideti, ali i sam rat je jedan veliki zlocin nad ljudskom civilizacijom, pa preko hiljadu godina kazni je dobio nas tadasnji vrh i pocinioci. E sada dajte da vidimo i tu muslimansku civilizovanu ugrozenu stranu,ko im je dao nezavisnost? ko ih je naoruzavao? ko ih je zrtvovao? ko ih i dalje koristi kao marionetu u svojim interesima?

MileZullu

pre 8 godina

Imate norveški dokumentarac "Srebrenica: Izdani grad" gdje se to sve fino objašnjava. Tu postoji jedna tragična činjenica koju potvrđuje tadašnji ministar policije vlade Alije Izetbegovića, koji za film govori kako Alija dolazi na sastanak i iznosi ponudu Klintona da žrtvuju 5000 ljudi Srebrenice, a zauzvrat da SAD "završi posao" sa Srbima. Žrtvovati 5000 SVOJIH ljudi, poslati ih u smrt, kukavički isprovocirati i pobjeći od strane Nasera Orića. Tragedija balkanska. Naravno ne smije se niti može odgovornost srpske vojske zanemariti.

Kralj Ibi

pre 8 godina

A onaj medjunarodni sud pravde u koji se svi kunu doneo presudu da se u Srebrenici desio genocid da Srbija nije kriva za njega ali je kriva sto ga nije sprecila!??? Sada se vidi da su ove tri zemlje mnogo pre Srbije bile u situaciji da sprece ono sto se kasnije dogodilo ali im je odgovaralo da ne reaguju. I kad smo vec kod toga zasto ono bese bivsi direktor RTS Milanovic sedeo u zatvoru, hel zbog toga sto nista nije preduzeo da zastiti ljude? Voleo bih da cujem sada Milicku i ostale kakvo opravdanje ce smisliti.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

NEBITNO, u ratovima, kao i u miru, svi igraju neke igre, kao sada Gardijan (Francuzi vole da potkače Britance kada i gde bilo, osnovano ili ne) teritorije se gube i osvajaju, ali manimo se nebitnog!


SUŠTINA JE da NE postoji opravdanje za počinjeni genocid, kao ni za bilo koji drugi "lakši" ratni zločin!!!

Balvanizacija

pre 8 godina

Znali-ne znali, kome je to bitno?

Neko je ubio te ljude u Srebrenici i za to ne može biti nikakvog opravdanja.

Tadić se izvinio, ali naša sramota je večna.

To što se desilo u Srebrenici, to se ne radi. To normalni ljudi nikada ne bi uradili. Branio im to neko ili ne.

Izvini, Srebrenice!

Crnogorac

pre 8 godina

Dok god smo mi ovakvi, drugi će to koristiti.
Nacija se brani vrijednim radom, plaćanjem poreza, obrazovanjem, netolerancijom korupcije, krađe, bezumlja, neznanja. Nacija se brani dobrim školstvom, primjenom zakona, jakom ekonomijom.
Ne brani se teatralnim nacionalizmom, pokoljima, mržnjom i stvaranjem "velikih" Srbija, Albanija i Hrvatski. Sve te "velike" varijante bi bile mizerne kao i manje.
Borimo se oko Tesle, a taj Tesla je SVE postigao u Americi, ne na Balkanu. Na Balkanu bi stradao u nekom pokolju ili ratu. Ili bio ismijavan.
Nije bitno ko je počeo i koliko je pobijeno tu i tamo. Ako je u Jasenovcu stradalo 10 hiljada, oće li Hrvati bolje živjeti? Ako je stradalo 700 hiljada, oće li Srbija da procvjeta ako se to utvrdi?
Ali na to se troši više energije nego na sadašnje probleme.
Nema tu zavjera i masona i gluposti. Mi smo neobrazovani, zaglupljeni i agresivni. Mi živimo u lažima i nacionalnim mitovima. Živimo u istoriji, koja je prepuna laži i preuveličavanja. Takvi narodi služe kao oruđe boljim narodima. Tako je bilo i biće. Jači tlači.
Mi smo jednostavno loši kao ljudi, prema sebi i drugima. Imamo neke bezumne "patriotske" naboje kao štit od istine. A istina je da smo jadni, relativno siromašni i bez budućnosti.
Dok se ova surova istina ne prihvati, koprcaćemo se u blatu i proklinjati duhove.

MikroB

pre 8 godina

Da rekapituliram nase poimanje omanjeg incidenta u Srebrenici: Klinton i Izetbegovic su se dogovoili da ce pustiti da par anonimnih srpskih vojnika, opravdano revoltirarnih zlocinima cuvenog N.Orica, samoinicijativno i bez znanja i volje vojnog i politickog vodjstva RS slucajno pobiju tricavih par hiljada Bosnjaka (bilo je mnogo manje, ali im dajemo tri na karte), kako bi ocrnili Srbe, koji su do tada imali besprekoran ugled. Ok, Orica nisu uhvatili, jer je bio bezobrazan pa pobegao, ali nema veze, onih 8 hiljada Bosnjaka je sigurno pobilo 3 hiljade Srba. Verovatno po trojica na jednog, ako je verovati matematici.

Znaci krivi su svi drugi sem ovih sto su pucali (a i njih cemo kazniti, jer smo pravedni), jer smo se dogovorili da je to bilo opravdano nezadovoljstvo. I posle nam je CNN kriv sto smo izgubili medijski rat. Ljudi u ovo niko, ama niko ziv pri zdravoj svesti ne moze da poveruje. Ovo da neko nama pokusa da proda pricu za sukob u Africi, smejali bi smo mu se.

Neponovilo se! Mislite o ovome svemu!

pre 8 godina

Za mnoge nepucene, cijeli konflikt u Ex-Yu bio vise manje insceniran i nema nekih "nevinijih" od drugih. Svi su uprljali obraze i okrvavili ruke daleko iznad lakata.. Sve je bilo stvar dogovora i predstava za mase. Npr. "Javna tajna" je da je recimo Bos. Posavina u kojoj je bilo mnogo Hrvata "prodata" za RSK,bilo je samo pitanje vremena kad ce da se krene u njenu dezintegraciju (citaj "Oluju") a stanovnistvo je planirano da naseli KiM. Vjerujte mi, da je bilo pitanje odlucnog otpora hrvatskih snaga sam posavski koridor bi bio probijen tek uz nebrojene zrtve i operacija bi mnogo, mnogo duze trajala.. Dok su recimo s druge strane Srebrenica i Zepa dati "u zamjenu" za izvjesne zapadnobos. opstine Kljuc, S. Most, Petrovac, Krupu, itd. s ciljem da se svede teritorija RS-a do tih famoznih 49%. Dalje, sam Alija je mozda i presudni krivac za rasplamsavanje sukoba u BiH i nebrojene zrtve iza toga, onog trenutka kad je na mig Vorena Cimermana povukao potpis sa Kutiljerovog plana koji je u tom trenutku imao snagu da sprijeci sveopsti rat! Jedinice pod njegovom komandom (citaj:"patriotska liga-zelene beretke") su inace imale razradjen zadatak da sinhronizovano 06.04.1992 (na dan kad je MZ odlucila da prizna njenu nezavisnost,ali ne i UN!) napadnu jedinice jos uvijek legitimne JNA na tom teritor. diljem BiH.

Naravno, glavni stab JNA posredstvom KOS-a je znao o ovim namjerama koje su i osujetili vrlo brzo. tako se i razbuktao nepovratni i zestoki sukob pocetkom aprila u krvavoj BiH.

max

pre 8 godina

I zbog Srebrenice su Amerikanci angazovali Oluju i dosli 15km od Banja Luke.
(REALNO, 5. jul 2015 22:23)

'Oluja' je pripremana 3 god. prije nego je krenula.. Nikakve neposredne veze sa Srebrenicom.

Filip

pre 8 godina

Kome u potpunosti nije jasno šta se tamo desilo neka pogleda film "Srebrenica - A Town Betrayed" koji su radili Norvežani, ako se ne varam. Film je objektivan.

kraja

pre 8 godina

bosnjak, 5. jul 2015 21:45

...po ko zna koji put...
...ne pocinje istorija u srebrenici prijatelju...
...ima tu i 1914-te i 1941-ve...
...ss-handzar, secas li se...
...uz malo volje, moze prilicno tacno da se rekonstruise koje su zlocini pomognuti od "prijateljske" strane ruke, monarhijske, italijanske, engleske, nemacke...
...decenijama neki na ovim prostorima igraju svoju sahovsku igru ne mareci za brojeve i posledice...
...potom pisu rezolucije i teraju nas da ponovo zivimo zajedno...
...a mi, kao volovi, mucemo i idemo dalje pognute glave...
...da vidim ko ce posle ovoga da skupi hrabrost i napise protestnu notu britaniji, americi, francuskoj...
...izetbegovic se vec zahvalio englezima...
...na cemu...???

sturmmann

pre 8 godina

Žrtvovanje Srba su obavljali zločinci pod komandom Nasera Orića hladnim oružjem. To je jedino žrtvovanje koje se desilo u Srebrnici i oko nje.

mis nato pakta

pre 8 godina

Jedan od ratova na ovom prostoru gde po prvi put srbi nisu najvise izginuli, mada ko se ovde rodio zna da ce biti opet prilike.

uskoković

pre 8 godina

Prvo su potpalili i podstakli rat u jugoslaviji pa su razrađivali scenarije i kontrolisali vatru da bi došli do krajnjeg efekta kako od Srba stvoriti genocidan narod i novi moderni konc. logor nazvan Srbija ! Bili smo svi u zabludi da su nacizam i fašizam isčezli završetkom drugog svetskog rata ali evidentno je da su oni preživeli maskirani u jagnjeću kožu ..

mister no

pre 8 godina

Srebrenica je bila klasicna osveta za nekoliko hiljada pobijenih Srba na toj teritoriji.Pobijeni su od strane Orica i srebrenickih muslimana, koji su nesmetano izlazili iz zasticene "demilitarizovane" zone i u nju se vracali posle svojih krvavih pirova. Srebrenica je naravno strasna nesreca, zlocin i vecna mrlja na srpskom obrazu. Najtuznije od svega je sto bi to isto i muslimani uradili Srbima samo da su mogli. To, naravno, nije nikakva olaksavajuca okolnost. I najgora stvar- da smo mi bili u milosti Amera, a ne Izetbegovic i Tudjman, ne bi se za ove jadnike nikad culo ... Zlocin ne treba negirati. Ali ne treba ni izvrsiti kolektivno samoubistvo. Srbija je svoju saradnju sa Hagom zavrsila. Tacka. A Oric je mrlja na tudjem obrazu. pre nego bacis kamen na drugoga razmisli o sebi...

samo pitam

pre 8 godina

Ako su saznali nekoliko dana ranije da ce se Ratko Mladic sa svojom vojskom usetati u zasticenu i demilitarizovanu zonu UN u Srebrenici, ne mora da znaci da su znali da ce pritom pobiti tamo sve muško sto je bilo starije od 15 godina, a mladje od 66. A i da su znali, kako su to mogli drugacije da sprece osim nekom eventualnom masivnijom vojnom akcijom protiv bosanskih Srba (razaranje Pala i Banjaluke!?), gde bi bilo pitanje da li bi to sprecilo naseg "slavnog" generala Mladica u svojoj nameri, ili bi uz muskarce onda tamo iz odmazde pobio i zene, decu i starce iz te zasticene enklave... A obicne pretnje i ubedjivanja kod njega nikada nisu prolazili - pa uostalom ako Amerika, Francuska i Engleska nisu mogle preko 1.000 dana da ga ubede da prekine sa maratonskom opsadom i granatiranjem Sarajeva, kako bi ga za par dana "ubedili" da odustane od Srebrenice?

my way

pre 8 godina

Још да објасне како су знали да ће се баш у Сребреници десити злочин, па да почнемо са утврђивањем истине. Наравно, не смеју, јер би онда морали да признају шта су још знали, каква је и за кога то заштићена зона била, чији интерес је био да се деси оно што се десило...

Bajro

pre 8 godina

Stari, osvjedočeni imperijalisti, robovlasnici i rasisti su bili spremni da žrtvuju Srebrenicu za rad svojih političkih, ekonomskih i geopolitičkih interesa. Stari, osvjedočeni imperijalisti, robovlasnici i rasisti su bili spremni da žrtvuju Krajinu za rad svojih političkih, ekonomskih i geopolitičkih interesa.
Bez obzira koliko narodni sa prostora SFRJ bili kratkovidi, neracionalni, naivni, kratkog fitilja, ipak ne bi ratovali jedni protiv drugih da ovi gore navedeni nisu izazvali rat od kog su samo oni imali koristi. U svakom pogledu.

орах

pre 8 godina

@Don
сваки убица има име и презиме.
сваки злочин има своју тежину.
сваки једностран поглед истину не види.
p.s. зар ти себи или било коме можеш објаснити чињеницу да је младиć у 'геноцидни' наум кренуо са 400 војника и 4 тенка? а противник под оружијем имао неколико хиљада људи. дај, мало смањи мржњу и укључи мозак.

Smoriste bre!

pre 8 godina

Kako neko rece- kako se primakne godisnjica Srebrenice nastupi kolektivno ludilo. I strano i domace.
Svima, kobajagi, zao zrtava. Gurali u ljude u rat da izginu pa ih kao sazaljevaju. A one nesrecnike koji su preziveli tretiraju kao da su kuzni.
Nevezano na kojoj strani.

veterinarBG

pre 8 godina

(Don, 5. jul 2015 22:51)

Upravo to su i zeleli,da izazovu takvu tvoju reakciju.Sad bi ja, kao, trebao tebe da pitam kako to da su iz "demilitarizovane" zone napadali srpska sela u okolini i pobili sve zivo sto su zatekli? I kako da se samo "heroj Srebrenice" spasio? Sve su to zlocinci,i ovi "nasi" i ti "vasi"...Srebrenica se dogodila.Strasan zlocin za koji su neki osudjeni,nekima se sudi ,a nekima ce se tek suditi.Niko normalan to ne negira,i nijednom normalnom Srbinu nije lako to sramotno breme koje ce nas kroz istoriju pratiti,ali, pobijene ne mozemo vratiti,samo im postovanje mozemo iskazati i delic saucesca sa tugom njihovih porodica. To isto ocekujemo i od vas kad su u pitanju zlocini nad Srbima.Ne trebamo zaboraviti,da se ne bi ponovilo,ali moramo oprastati,a to je lakse ako svako svoje zlocince izvede pred lice pravde,bilo ko da su...

citalac

pre 8 godina

Ovo nam zaista nije trebalo. Englezi su strucnjaci da zavade, onda lakse kontrolisu. Ko ne zna neka vidi sta su radili sa Indijom, Pakistanom, milioni su stradali.

Mare,NS

pre 8 godina

Zaso ne napisu nesto o tome da je Bil Klinton obecao A.Izetbegovicu,vojnu intervenciju protiv RS,samo ako se desi veliki zlocin u kojem mora stradati barem 5000 ljudi,da bi imao pokrice za intervenciju?
Rezultat tog obecanja je IZDAJA Srebrenice od strane Armije BiH,po naredjenju iz Sarajeva,a njen lokalni komandant N.Oric je medju prvim pobegao u Tuzlu sa najblizim saradnicima,iako je znao da ce uslediti OSVETA za ono sto su on i njegove snage radili oko Srebrenice.
Nema sumnje,desio se VELIKI ZLOCIN,zlocinci trebaju i moraju biti kaznjeni,to je i nama u interesu,jer ne moze pasti ljaga na ceo narod,zbog GLUPOSTI nekoliko pripadnika Vojske RS,koji su sebi dali za pravo da streljaju nekoliko hiljada ratnih zarobljenika,sto je u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i Zenevskim kovencijama!
Porediti OVA ZLODELA sa GENOCIDOM i stradanjem Jevreja u WW2,je samo po sebi zlocin,jer se desilo na par desetina km2 za razliku od onog sto se desavalo sa jevrejskim narodom u CELOJ OKUPIRANOJ EVROPI,gde ni zene i deca nisu bili postedjeni,izjavio je direktor centra "SIMON VIZENTAL",gospodin Efraim Zurof!!!
Meni ostaje,samo da slozim sa njim uz napomenu da i sam licno,najostrije osudjujem sve one,koji su naneli veliku ljagu srpskom narodu,svojim cinjenjem ili necinjenjem tog jula 1995.g. oko Srebrenice!

cika brka

pre 8 godina

Mare NS objasnio,tacno tako je bilo,dogovoren zlocin koji ce u narednih 100 god.opteretiti muslimanskosrpske odnose i pobrinuti se da na ovom prostoru stalno tinja vatra a "civilizovana Evropa i SAD",ce uvek biti spremne da nam demokratski ,kad zatreba ,dodaju malo ulja na vatru.

antibot

pre 8 godina

Ma zlikovci bre!!

A ovi sto su pobili hiljade ljudi, oni su heroji...

Zamislite sad situaciju, sad i britanija znale da ce srebrenica pasti, znale da ce verovatno biti masakr i pokrenule preventivnu akciju neutralisanja srpske sile na tom podrucju...

Sta bi onda bilo, sta bi onda pricali?

Don

pre 8 godina

Koja perverzija! Srbi sram da vas bude! Sad su čak i Alija i Klinton krivi za počinjeni genocid. Da su četnici imali obraza, kao što nisu, ne bi ubijali bošnjačku djecu po Srebrenici, na to ih sigurno nisu ni Alija ni Klinton mogli nagovoriti. Uostalom predsjednik BiH Izetbegović nije bio u mogućnosti da zaštiti Srebrenicu, niti je to bilo u njegovoj nadležnosti da štiti zaštićene demilitarizovane UN zone, to je bilo u nadležnosti UN-a. Ko je kriv, zato što ste vi preko 70 žena, staraca i djece u Višegradu žive spalili? Ko je kriv za počinjene zločine po Prijedoru i preko 100 ubijene djece u Prijedoru? Ko je kriv zato što ste srušili preko 600 džamija po Bosni? U Banja Luci se nije metak do 1995. godine opalio, ali su sve džamije bile srušene. Ko je kriv zato što ste Sarajevo, zajedno sa ruskim "intelektualcima", skoro 4 godine granatirali i snajperisali?

LordMikula

pre 8 godina

a niko ne pominje Bratunac, niko ne pominje srpske zrtve...... svet nije crn i beo, neho postoji 7 milijardi nijansi ne samo jedne boje, nego svake boje pojedinacno..... pa pomnozite nijanse i sve ce vam biti jasno

ultrasrbin

pre 8 godina

bika, 5. jul 2015 21:32

Zlocine,a ne zlocin. Za Srebrnicu mozete kriviti najvise vaseg Orica koji je u selima oko Srebrnice izvrsio masovne zlocine i to na Bozic. Kao da je najveci problem sto Srbi nisu isli dobrovoljno na klanje kao 41-45. Ne opravdavam zlocine,ali razumem ljude koji su se svetili nad potpuno neduznim osoboma posto im je neko pre toga pobio cele porodice medju kojima je bilo mnogo neduznih zena i dece. Sta bi muslimani rekli kada bi znali koliko su krvave Oriceve ruke , cak i u Srebrnici.

nebo ne postoji

pre 8 godina

svi su krivi.
bosnjaci jer su dozvolili oricu da se sili nad srbima i posle da pobegne pred mladicem i ostavi mu svoj narod na milost i nemilost.
stranci jer su sve to nemo posmatrali, iako su znali sta se desava, a bili su tu pod izgovorom da ce spreciti takve stvari.
mi najvise, nas nista ne moze da opere.
svi smo krivi. slava svim nevinim zrtvama, ma koje nacionalnosti bili.

Krcko

pre 8 godina

Srebrenica je namerno namestena stvar, dovoljno krupna da bude veciti ambis izmedju dva naroda. U interesu je organizatora svega iz tog ata da na Balkanu postoje takve stvari, da bi on vecno tinjao. Balkan je jedan veliki alat Amerikanaca u ratu protiv Evrope, kojeg ona navodno nije svesna, dokle god Englezi u njoj zive. Dokaza da je u svemu ucestvovala i CIA i MI6 postoje, ne znam zasto se ne koriste. Ili to mozda ne bi bilo lepo?

ultrasrbin

pre 8 godina

Milan, 5. jul 2015 21:35

Hag koji je daleko od naklonjenosti Srbima nije to okarakterisao kao genocid. Postoji video zapis gde Mladic pusta zene i dece tako da zlocin nije pocinila njegova vojska. U Srebrnici je stradalo mnogo neduznih od ruke onih kojima je Oric zatro cele familije na Bozic. Isto tako su Oricevi koljaci pobili dosta svojih jer ljudi nisu hteli da ga skrivaju i da ispastaju za njegove zlocine.

neko

pre 8 godina

zasto vas svi mrze? ne kazem svi srbi nego vladajuci devedesetih, ubijali ste i klali po slo, hr, bih, alb, kosovu, ti ljudi iz tih zemalja nisu dosli u srbiju nego vasi ljudi u tudje zemlle, mrzite nato zbog par bombi a vi ste 5 godina rušili po hr i bih

boos

pre 8 godina

Smarate vise.. Strasan zlocin,kao sto ih je bilo i na drugoj strani! Stradanje koje treba da se obelezava u secanje na zrtve,postalo je predmet politickih igara i stvaranja sto boljih pozivija u raznim pregovorima i odlukama! gde mi
zivimo..

Ovo ono

pre 8 godina

Jako tužno...potresne scene u dokumentarnim filmovima( ko je gledao...)
Očigledno, da je čitav rat u SFRJ bio na bazi manipulisanja narodom, jer su neki neljudi poveli kolo u lošem ritmu...isto se desilo i sa ovim nesrećnim ljudima, našli su se za stolom neki koji su im spremili pakao uz kafu i rakiju....
Zarad čega? Ovakve današnjice...ima li kraja ovim previranjima!???

bosnjak

pre 8 godina

Čitam sad jednu od mnogih tragičnih sudbina iz Srebrenice, čovjeku je žao, ne može ostati ravnodušan na tako strašne sudbine.No šta je radit? Jel mi Bošnjaci treba sad da pobijemo 10 000 Srba kao osvetu i eto kao lakše bi nam bilo?Jedino ljudski i jedino ispravno se sjećati žrtava i svaki dan radit da se nikom i nikad ne ponovi slično, da nam Srebrenica svima bude opomena i ne samo Srebrenica nego mnogi zločini u proteklom ratu.Da nam bude opomena i pokazatelj kojim putem ne treba da idemo, da znamo gdje će nas mržnja odvesti.Osvete, mržnja i podjele nam ne trebaju ako mislimo da živimo kao civilizovani ljudi, da radimo i školujemo se.Vučić zaista ima dobre poruke i mene kao Bošnjaka raduje i moje povjerenje raste, no koliko god Vučić napravi dobrog , Dodik uradi 10 puta goreg u samo jednom danu.Strašno šta je čovjek samo danas sve izjavio, nevjerovatnu štetu pravi i nevjerovatno mnogo je uradio na podjelama i mržnji

neocekivano

pre 8 godina

Ali ono sto niko nije ocekivao je da ce nakon oslobodjenja [ili pada] pada Srebrenice, vrh RS [ko god to bio] narediti da se pobiju svi muskarci koji su se predali kao ratni zarobljenici jer vise od pola onih koji su pobijeni je jos imalo ruke vezane zicom.
AQ jos veca otezavajuca okolnost je sakrivanje leseva tj. sto su lesevi zakopani u primarnu grobnicu ,a onda ponovo otkopani pa ponovo zakopani u sekundarnu grobnicu - na drugom mestu - nesta kao Rudnica kod nas koja je u uzoj Srbiji - kod Raske, a lesevi premesteni sa Kopsova

dendrx

pre 8 godina

.ne koristite srebrnicu za vase politicke igre!bilo sta je bilo pre toga,8000 ljudi je brutalno ubijeno.zna se ko je i na kakav nacin to uradio.najvaznije je onima koji su pogodjeni ovim genocidom i svim drugim zlocinima dati nadu da se tako nesto vise nece desiti.a politizacija srebrnice i jacanje otrovnog nacionalizma samo pogotsava stvari i ljude podseca na vreme koje je prethodilo tim zlocinima.

db wonder

pre 8 godina

Seca li se neko mobilizacije u Beogradu u junu 95.
Nasa srpska vojna policija je hapsila sve srpske bosance po kaficima u beogradu.
a onda se desila srebrnica.
a slobo je mesecima ranije u karadzordevu pregovarao sa americkim izaslanicima
a onda se desila srebrnica pa pad kninske krajne...

sve se znalo
dogovorili se

Novikorisnik

pre 8 godina

Ako je sve ovo tačno, onda i nije čudo što je Britanija htela i hoće da donese rezoluciju...skinuti odgovornost sa sebe po svaku cenu...isto kao i sa mirom po svaku cenu...ukoliko Rusija ne stavi veto nema šanse da će britanski lobi ne izgura rezoluciju...

Mare,NS

pre 8 godina

Zaso ne napisu nesto o tome da je Bil Klinton obecao A.Izetbegovicu,vojnu intervenciju protiv RS,samo ako se desi veliki zlocin u kojem mora stradati barem 5000 ljudi,da bi imao pokrice za intervenciju?
Rezultat tog obecanja je IZDAJA Srebrenice od strane Armije BiH,po naredjenju iz Sarajeva,a njen lokalni komandant N.Oric je medju prvim pobegao u Tuzlu sa najblizim saradnicima,iako je znao da ce uslediti OSVETA za ono sto su on i njegove snage radili oko Srebrenice.
Nema sumnje,desio se VELIKI ZLOCIN,zlocinci trebaju i moraju biti kaznjeni,to je i nama u interesu,jer ne moze pasti ljaga na ceo narod,zbog GLUPOSTI nekoliko pripadnika Vojske RS,koji su sebi dali za pravo da streljaju nekoliko hiljada ratnih zarobljenika,sto je u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i Zenevskim kovencijama!
Porediti OVA ZLODELA sa GENOCIDOM i stradanjem Jevreja u WW2,je samo po sebi zlocin,jer se desilo na par desetina km2 za razliku od onog sto se desavalo sa jevrejskim narodom u CELOJ OKUPIRANOJ EVROPI,gde ni zene i deca nisu bili postedjeni,izjavio je direktor centra "SIMON VIZENTAL",gospodin Efraim Zurof!!!
Meni ostaje,samo da slozim sa njim uz napomenu da i sam licno,najostrije osudjujem sve one,koji su naneli veliku ljagu srpskom narodu,svojim cinjenjem ili necinjenjem tog jula 1995.g. oko Srebrenice!

boos

pre 8 godina

Smarate vise.. Strasan zlocin,kao sto ih je bilo i na drugoj strani! Stradanje koje treba da se obelezava u secanje na zrtve,postalo je predmet politickih igara i stvaranja sto boljih pozivija u raznim pregovorima i odlukama! gde mi
zivimo..

nebo ne postoji

pre 8 godina

svi su krivi.
bosnjaci jer su dozvolili oricu da se sili nad srbima i posle da pobegne pred mladicem i ostavi mu svoj narod na milost i nemilost.
stranci jer su sve to nemo posmatrali, iako su znali sta se desava, a bili su tu pod izgovorom da ce spreciti takve stvari.
mi najvise, nas nista ne moze da opere.
svi smo krivi. slava svim nevinim zrtvama, ma koje nacionalnosti bili.

mister no

pre 8 godina

Srebrenica je bila klasicna osveta za nekoliko hiljada pobijenih Srba na toj teritoriji.Pobijeni su od strane Orica i srebrenickih muslimana, koji su nesmetano izlazili iz zasticene "demilitarizovane" zone i u nju se vracali posle svojih krvavih pirova. Srebrenica je naravno strasna nesreca, zlocin i vecna mrlja na srpskom obrazu. Najtuznije od svega je sto bi to isto i muslimani uradili Srbima samo da su mogli. To, naravno, nije nikakva olaksavajuca okolnost. I najgora stvar- da smo mi bili u milosti Amera, a ne Izetbegovic i Tudjman, ne bi se za ove jadnike nikad culo ... Zlocin ne treba negirati. Ali ne treba ni izvrsiti kolektivno samoubistvo. Srbija je svoju saradnju sa Hagom zavrsila. Tacka. A Oric je mrlja na tudjem obrazu. pre nego bacis kamen na drugoga razmisli o sebi...

Ovo ono

pre 8 godina

Jako tužno...potresne scene u dokumentarnim filmovima( ko je gledao...)
Očigledno, da je čitav rat u SFRJ bio na bazi manipulisanja narodom, jer su neki neljudi poveli kolo u lošem ritmu...isto se desilo i sa ovim nesrećnim ljudima, našli su se za stolom neki koji su im spremili pakao uz kafu i rakiju....
Zarad čega? Ovakve današnjice...ima li kraja ovim previranjima!???

Bajro

pre 8 godina

Stari, osvjedočeni imperijalisti, robovlasnici i rasisti su bili spremni da žrtvuju Srebrenicu za rad svojih političkih, ekonomskih i geopolitičkih interesa. Stari, osvjedočeni imperijalisti, robovlasnici i rasisti su bili spremni da žrtvuju Krajinu za rad svojih političkih, ekonomskih i geopolitičkih interesa.
Bez obzira koliko narodni sa prostora SFRJ bili kratkovidi, neracionalni, naivni, kratkog fitilja, ipak ne bi ratovali jedni protiv drugih da ovi gore navedeni nisu izazvali rat od kog su samo oni imali koristi. U svakom pogledu.

cika brka

pre 8 godina

Mare NS objasnio,tacno tako je bilo,dogovoren zlocin koji ce u narednih 100 god.opteretiti muslimanskosrpske odnose i pobrinuti se da na ovom prostoru stalno tinja vatra a "civilizovana Evropa i SAD",ce uvek biti spremne da nam demokratski ,kad zatreba ,dodaju malo ulja na vatru.

my way

pre 8 godina

Још да објасне како су знали да ће се баш у Сребреници десити злочин, па да почнемо са утврђивањем истине. Наравно, не смеју, јер би онда морали да признају шта су још знали, каква је и за кога то заштићена зона била, чији интерес је био да се деси оно што се десило...

LordMikula

pre 8 godina

a niko ne pominje Bratunac, niko ne pominje srpske zrtve...... svet nije crn i beo, neho postoji 7 milijardi nijansi ne samo jedne boje, nego svake boje pojedinacno..... pa pomnozite nijanse i sve ce vam biti jasno

Novikorisnik

pre 8 godina

Ako je sve ovo tačno, onda i nije čudo što je Britanija htela i hoće da donese rezoluciju...skinuti odgovornost sa sebe po svaku cenu...isto kao i sa mirom po svaku cenu...ukoliko Rusija ne stavi veto nema šanse da će britanski lobi ne izgura rezoluciju...

veterinarBG

pre 8 godina

(Don, 5. jul 2015 22:51)

Upravo to su i zeleli,da izazovu takvu tvoju reakciju.Sad bi ja, kao, trebao tebe da pitam kako to da su iz "demilitarizovane" zone napadali srpska sela u okolini i pobili sve zivo sto su zatekli? I kako da se samo "heroj Srebrenice" spasio? Sve su to zlocinci,i ovi "nasi" i ti "vasi"...Srebrenica se dogodila.Strasan zlocin za koji su neki osudjeni,nekima se sudi ,a nekima ce se tek suditi.Niko normalan to ne negira,i nijednom normalnom Srbinu nije lako to sramotno breme koje ce nas kroz istoriju pratiti,ali, pobijene ne mozemo vratiti,samo im postovanje mozemo iskazati i delic saucesca sa tugom njihovih porodica. To isto ocekujemo i od vas kad su u pitanju zlocini nad Srbima.Ne trebamo zaboraviti,da se ne bi ponovilo,ali moramo oprastati,a to je lakse ako svako svoje zlocince izvede pred lice pravde,bilo ko da su...

ultrasrbin

pre 8 godina

bika, 5. jul 2015 21:32

Zlocine,a ne zlocin. Za Srebrnicu mozete kriviti najvise vaseg Orica koji je u selima oko Srebrnice izvrsio masovne zlocine i to na Bozic. Kao da je najveci problem sto Srbi nisu isli dobrovoljno na klanje kao 41-45. Ne opravdavam zlocine,ali razumem ljude koji su se svetili nad potpuno neduznim osoboma posto im je neko pre toga pobio cele porodice medju kojima je bilo mnogo neduznih zena i dece. Sta bi muslimani rekli kada bi znali koliko su krvave Oriceve ruke , cak i u Srebrnici.

db wonder

pre 8 godina

Seca li se neko mobilizacije u Beogradu u junu 95.
Nasa srpska vojna policija je hapsila sve srpske bosance po kaficima u beogradu.
a onda se desila srebrnica.
a slobo je mesecima ranije u karadzordevu pregovarao sa americkim izaslanicima
a onda se desila srebrnica pa pad kninske krajne...

sve se znalo
dogovorili se

citalac

pre 8 godina

Ovo nam zaista nije trebalo. Englezi su strucnjaci da zavade, onda lakse kontrolisu. Ko ne zna neka vidi sta su radili sa Indijom, Pakistanom, milioni su stradali.

Krcko

pre 8 godina

Srebrenica je namerno namestena stvar, dovoljno krupna da bude veciti ambis izmedju dva naroda. U interesu je organizatora svega iz tog ata da na Balkanu postoje takve stvari, da bi on vecno tinjao. Balkan je jedan veliki alat Amerikanaca u ratu protiv Evrope, kojeg ona navodno nije svesna, dokle god Englezi u njoj zive. Dokaza da je u svemu ucestvovala i CIA i MI6 postoje, ne znam zasto se ne koriste. Ili to mozda ne bi bilo lepo?

орах

pre 8 godina

@Don
сваки убица има име и презиме.
сваки злочин има своју тежину.
сваки једностран поглед истину не види.
p.s. зар ти себи или било коме можеш објаснити чињеницу да је младиć у 'геноцидни' наум кренуо са 400 војника и 4 тенка? а противник под оружијем имао неколико хиљада људи. дај, мало смањи мржњу и укључи мозак.

Smoriste bre!

pre 8 godina

Kako neko rece- kako se primakne godisnjica Srebrenice nastupi kolektivno ludilo. I strano i domace.
Svima, kobajagi, zao zrtava. Gurali u ljude u rat da izginu pa ih kao sazaljevaju. A one nesrecnike koji su preziveli tretiraju kao da su kuzni.
Nevezano na kojoj strani.

ultrasrbin

pre 8 godina

Milan, 5. jul 2015 21:35

Hag koji je daleko od naklonjenosti Srbima nije to okarakterisao kao genocid. Postoji video zapis gde Mladic pusta zene i dece tako da zlocin nije pocinila njegova vojska. U Srebrnici je stradalo mnogo neduznih od ruke onih kojima je Oric zatro cele familije na Bozic. Isto tako su Oricevi koljaci pobili dosta svojih jer ljudi nisu hteli da ga skrivaju i da ispastaju za njegove zlocine.

bosnjak

pre 8 godina

Čitam sad jednu od mnogih tragičnih sudbina iz Srebrenice, čovjeku je žao, ne može ostati ravnodušan na tako strašne sudbine.No šta je radit? Jel mi Bošnjaci treba sad da pobijemo 10 000 Srba kao osvetu i eto kao lakše bi nam bilo?Jedino ljudski i jedino ispravno se sjećati žrtava i svaki dan radit da se nikom i nikad ne ponovi slično, da nam Srebrenica svima bude opomena i ne samo Srebrenica nego mnogi zločini u proteklom ratu.Da nam bude opomena i pokazatelj kojim putem ne treba da idemo, da znamo gdje će nas mržnja odvesti.Osvete, mržnja i podjele nam ne trebaju ako mislimo da živimo kao civilizovani ljudi, da radimo i školujemo se.Vučić zaista ima dobre poruke i mene kao Bošnjaka raduje i moje povjerenje raste, no koliko god Vučić napravi dobrog , Dodik uradi 10 puta goreg u samo jednom danu.Strašno šta je čovjek samo danas sve izjavio, nevjerovatnu štetu pravi i nevjerovatno mnogo je uradio na podjelama i mržnji

Don

pre 8 godina

Koja perverzija! Srbi sram da vas bude! Sad su čak i Alija i Klinton krivi za počinjeni genocid. Da su četnici imali obraza, kao što nisu, ne bi ubijali bošnjačku djecu po Srebrenici, na to ih sigurno nisu ni Alija ni Klinton mogli nagovoriti. Uostalom predsjednik BiH Izetbegović nije bio u mogućnosti da zaštiti Srebrenicu, niti je to bilo u njegovoj nadležnosti da štiti zaštićene demilitarizovane UN zone, to je bilo u nadležnosti UN-a. Ko je kriv, zato što ste vi preko 70 žena, staraca i djece u Višegradu žive spalili? Ko je kriv za počinjene zločine po Prijedoru i preko 100 ubijene djece u Prijedoru? Ko je kriv zato što ste srušili preko 600 džamija po Bosni? U Banja Luci se nije metak do 1995. godine opalio, ali su sve džamije bile srušene. Ko je kriv zato što ste Sarajevo, zajedno sa ruskim "intelektualcima", skoro 4 godine granatirali i snajperisali?

neko

pre 8 godina

zasto vas svi mrze? ne kazem svi srbi nego vladajuci devedesetih, ubijali ste i klali po slo, hr, bih, alb, kosovu, ti ljudi iz tih zemalja nisu dosli u srbiju nego vasi ljudi u tudje zemlle, mrzite nato zbog par bombi a vi ste 5 godina rušili po hr i bih

neocekivano

pre 8 godina

Ali ono sto niko nije ocekivao je da ce nakon oslobodjenja [ili pada] pada Srebrenice, vrh RS [ko god to bio] narediti da se pobiju svi muskarci koji su se predali kao ratni zarobljenici jer vise od pola onih koji su pobijeni je jos imalo ruke vezane zicom.
AQ jos veca otezavajuca okolnost je sakrivanje leseva tj. sto su lesevi zakopani u primarnu grobnicu ,a onda ponovo otkopani pa ponovo zakopani u sekundarnu grobnicu - na drugom mestu - nesta kao Rudnica kod nas koja je u uzoj Srbiji - kod Raske, a lesevi premesteni sa Kopsova

dendrx

pre 8 godina

.ne koristite srebrnicu za vase politicke igre!bilo sta je bilo pre toga,8000 ljudi je brutalno ubijeno.zna se ko je i na kakav nacin to uradio.najvaznije je onima koji su pogodjeni ovim genocidom i svim drugim zlocinima dati nadu da se tako nesto vise nece desiti.a politizacija srebrnice i jacanje otrovnog nacionalizma samo pogotsava stvari i ljude podseca na vreme koje je prethodilo tim zlocinima.

antibot

pre 8 godina

Ma zlikovci bre!!

A ovi sto su pobili hiljade ljudi, oni su heroji...

Zamislite sad situaciju, sad i britanija znale da ce srebrenica pasti, znale da ce verovatno biti masakr i pokrenule preventivnu akciju neutralisanja srpske sile na tom podrucju...

Sta bi onda bilo, sta bi onda pricali?

samo pitam

pre 8 godina

Ako su saznali nekoliko dana ranije da ce se Ratko Mladic sa svojom vojskom usetati u zasticenu i demilitarizovanu zonu UN u Srebrenici, ne mora da znaci da su znali da ce pritom pobiti tamo sve muško sto je bilo starije od 15 godina, a mladje od 66. A i da su znali, kako su to mogli drugacije da sprece osim nekom eventualnom masivnijom vojnom akcijom protiv bosanskih Srba (razaranje Pala i Banjaluke!?), gde bi bilo pitanje da li bi to sprecilo naseg "slavnog" generala Mladica u svojoj nameri, ili bi uz muskarce onda tamo iz odmazde pobio i zene, decu i starce iz te zasticene enklave... A obicne pretnje i ubedjivanja kod njega nikada nisu prolazili - pa uostalom ako Amerika, Francuska i Engleska nisu mogle preko 1.000 dana da ga ubede da prekine sa maratonskom opsadom i granatiranjem Sarajeva, kako bi ga za par dana "ubedili" da odustane od Srebrenice?

ManUtd

pre 8 godina

Budimo realni... Da ja hocu da ubijem nekog coveka, a neko drugi sazna za moje planove... Zna se ko je kriv, ja i apsolutno ja. Odgovornost je i na tom koji je znao za moje planove, ali to svakako ne umenjuje moju krivicu... Ja pricam o jednom coveku, a radi se o 8000 nevinih zrtava... Malo li je? Drugo pitanje je, da li prihvatiti rezoluciju, mi smo svakako krivi, tu nema dileme, ali, mislim, u dokumente treba uvrstiti odgovornost velikih sila... Znam da cu dobiti lavinu minusa, i to nije bitno, samo malo razmislite, jer, svi smo mi ljudi, ali, retko ko je covek...

kiki

pre 8 godina

od aprila 92 do jula 95,srbi su ubijani oko srebrenice I sire,a da se niko nije ni po guzi pocesao,,I kad je prekipilo onda je bas prekipilo,,,
ne opravdavam naravno...

Vanja Petrovic

pre 8 godina

Jesu li ubijali? Jesu! Jesmo li ubijali? Jesmo! Jesu li, i jesmo li zatrli čitave porodice? Jesu/jesmo! Jesu li i jesmo li ubijali decu? Jesu/jesmo? Šta ovde kome nije jasno? Da li je razlika u godinama koliko su bila stara pobijena deca ili žene, ili da li je iz jedne familije pobijeno 3, a iz druge 6 članova...ima li vage koja bi izmerila to? Koji je to apsurd! Ko je manje ubijao, a ne mogu se prebrojati mrtvi...!!! Ccccc...

Ubice su, ubice smo, nema tu Boga koji će zažmuriti okom na ove zločine, a Bog je samo jedan...pitam se samo što Bog dopusti ove masakre? Kakva je razlika onda između njega i ubica? Bog saučesnik...uh, neko će svima debelo da nam sudi, i neka i treba ako je po pravdi i časti!!!! No, pitam se samo ko će Nebesima se usuditi duše da nam primi!!??

Eto, napisah ovo ja Srpkinja po geografskoj poziciji rođenja...

ja

pre 8 godina

Sve je ovo lepo opisano u norveškom dokumentarcu "Srebrenica izdani grad", pogledajte ga na YouTube.
Klinton je planirao masakr 5000 muslimana a sve uz znanje Izetbegovića a srbima i Karadžiću nije trebalo dva puta reći...

jauprolazu

pre 8 godina

@Don
Raspaljeni, ostrasceni covece, ne baratas istinitim cinjenicama vec mastarijama i lazima. Verovatno vam.je to hodza u dzamiji ispricao kako vasu decu ubijaju.. U Srebrenici Mladic nije ubijao.zene, decu i starce, vec su evakuisani. Igrom slucaja sam.iz Prijedora i po podacima koji su dostupni i svemu sto se zna, nisu pobijena nikakva deca. Za Visegead ne zbam sigurno, ali nigde se noje culo nista o tome. Cista izmisljotina, na koju nasedaju lakoverni. Zlocin koji se desio u Srebrenici je strasan, ali su krivci odentifikovani i procesuirani. Ocigkedno da je bilo svakojakih interesa i potrebe da se to desi, pa su angazovane ekipe sa svih strana. Ne bih da obrazlazem, postoji mnogo materijala koji ovo potvrdjuje.

Sale

pre 8 godina

Ovo je samo prvi korak ka namestaljci zvana Srebrencica... Posle Bratunackog pokolja d strane Nasera Orica, i pogibije 3500 srpskih civila, znalo se da ce se Srebrenica napasti i da ce biti zlocina i na "drugoj strani" ... Ono sovje bio problem od sqmog pocetka da Markale vise nisu palile, nego je bilo potrebno zrtvovati muslimane a sto je znao Alija Izetbegovic, kako bi se Srbi satnizovqli vise nego Nemci u drugom svetskom ratu, koji pobise desetine miliona neduznih civila tokom svoje tiranije i okupacije.. I ... Nikom nista....

MileZullu

pre 8 godina

Imate norveški dokumentarac "Srebrenica: Izdani grad" gdje se to sve fino objašnjava. Tu postoji jedna tragična činjenica koju potvrđuje tadašnji ministar policije vlade Alije Izetbegovića, koji za film govori kako Alija dolazi na sastanak i iznosi ponudu Klintona da žrtvuju 5000 ljudi Srebrenice, a zauzvrat da SAD "završi posao" sa Srbima. Žrtvovati 5000 SVOJIH ljudi, poslati ih u smrt, kukavički isprovocirati i pobjeći od strane Nasera Orića. Tragedija balkanska. Naravno ne smije se niti može odgovornost srpske vojske zanemariti.

eto

pre 8 godina

Masakr je na zalost jedan id efekata ratovanja i ovaj u srebrenici ni slucajno nije prvi. Ko god je ucio vojne skole ovo je mogao laki da zakljuci. Yu je bila rasturena jer su radnici u rukama imali energente i fabrike. Samo je trebalo poduciti generale kako da nas rasture i...

kraja

pre 8 godina

bosnjak, 5. jul 2015 21:45

...po ko zna koji put...
...ne pocinje istorija u srebrenici prijatelju...
...ima tu i 1914-te i 1941-ve...
...ss-handzar, secas li se...
...uz malo volje, moze prilicno tacno da se rekonstruise koje su zlocini pomognuti od "prijateljske" strane ruke, monarhijske, italijanske, engleske, nemacke...
...decenijama neki na ovim prostorima igraju svoju sahovsku igru ne mareci za brojeve i posledice...
...potom pisu rezolucije i teraju nas da ponovo zivimo zajedno...
...a mi, kao volovi, mucemo i idemo dalje pognute glave...
...da vidim ko ce posle ovoga da skupi hrabrost i napise protestnu notu britaniji, americi, francuskoj...
...izetbegovic se vec zahvalio englezima...
...na cemu...???

Crnogorac

pre 8 godina

Dok god smo mi ovakvi, drugi će to koristiti.
Nacija se brani vrijednim radom, plaćanjem poreza, obrazovanjem, netolerancijom korupcije, krađe, bezumlja, neznanja. Nacija se brani dobrim školstvom, primjenom zakona, jakom ekonomijom.
Ne brani se teatralnim nacionalizmom, pokoljima, mržnjom i stvaranjem "velikih" Srbija, Albanija i Hrvatski. Sve te "velike" varijante bi bile mizerne kao i manje.
Borimo se oko Tesle, a taj Tesla je SVE postigao u Americi, ne na Balkanu. Na Balkanu bi stradao u nekom pokolju ili ratu. Ili bio ismijavan.
Nije bitno ko je počeo i koliko je pobijeno tu i tamo. Ako je u Jasenovcu stradalo 10 hiljada, oće li Hrvati bolje živjeti? Ako je stradalo 700 hiljada, oće li Srbija da procvjeta ako se to utvrdi?
Ali na to se troši više energije nego na sadašnje probleme.
Nema tu zavjera i masona i gluposti. Mi smo neobrazovani, zaglupljeni i agresivni. Mi živimo u lažima i nacionalnim mitovima. Živimo u istoriji, koja je prepuna laži i preuveličavanja. Takvi narodi služe kao oruđe boljim narodima. Tako je bilo i biće. Jači tlači.
Mi smo jednostavno loši kao ljudi, prema sebi i drugima. Imamo neke bezumne "patriotske" naboje kao štit od istine. A istina je da smo jadni, relativno siromašni i bez budućnosti.
Dok se ova surova istina ne prihvati, koprcaćemo se u blatu i proklinjati duhove.

miljan

pre 8 godina

Mi srbi smo priznali nase zlocine i vecno cemo ih se stideti, ali i sam rat je jedan veliki zlocin nad ljudskom civilizacijom, pa preko hiljadu godina kazni je dobio nas tadasnji vrh i pocinioci. E sada dajte da vidimo i tu muslimansku civilizovanu ugrozenu stranu,ko im je dao nezavisnost? ko ih je naoruzavao? ko ih je zrtvovao? ko ih i dalje koristi kao marionetu u svojim interesima?

2+2=5

pre 8 godina

i posle svega uspevaju da vladaju makijavelizmom, a samo zbog toga jer mi na vlasti imamo sistem koji po prirodi svojoj nije za nas. menjaju se svake 4 godine i za sobom ostavljaju pustos, kao mi ih biramo a oni vec izabrani i to za narednu deceniju. Srbiju su morali slomiti jer samo tako mogu ne smetano vladati svim zemljama bivse sfrj, jer su ostale zemlje slabe, da je bilo koja prosla sankcije i bombardovanje vec odavno bi bile izbrisane sa google earth i wikipedije, a Srbija je tu i gradjani se bore za zivot sa malim platama ali je i dalje tu.

Neponovilo se! Mislite o ovome svemu!

pre 8 godina

Za mnoge nepucene, cijeli konflikt u Ex-Yu bio vise manje insceniran i nema nekih "nevinijih" od drugih. Svi su uprljali obraze i okrvavili ruke daleko iznad lakata.. Sve je bilo stvar dogovora i predstava za mase. Npr. "Javna tajna" je da je recimo Bos. Posavina u kojoj je bilo mnogo Hrvata "prodata" za RSK,bilo je samo pitanje vremena kad ce da se krene u njenu dezintegraciju (citaj "Oluju") a stanovnistvo je planirano da naseli KiM. Vjerujte mi, da je bilo pitanje odlucnog otpora hrvatskih snaga sam posavski koridor bi bio probijen tek uz nebrojene zrtve i operacija bi mnogo, mnogo duze trajala.. Dok su recimo s druge strane Srebrenica i Zepa dati "u zamjenu" za izvjesne zapadnobos. opstine Kljuc, S. Most, Petrovac, Krupu, itd. s ciljem da se svede teritorija RS-a do tih famoznih 49%. Dalje, sam Alija je mozda i presudni krivac za rasplamsavanje sukoba u BiH i nebrojene zrtve iza toga, onog trenutka kad je na mig Vorena Cimermana povukao potpis sa Kutiljerovog plana koji je u tom trenutku imao snagu da sprijeci sveopsti rat! Jedinice pod njegovom komandom (citaj:"patriotska liga-zelene beretke") su inace imale razradjen zadatak da sinhronizovano 06.04.1992 (na dan kad je MZ odlucila da prizna njenu nezavisnost,ali ne i UN!) napadnu jedinice jos uvijek legitimne JNA na tom teritor. diljem BiH.

Naravno, glavni stab JNA posredstvom KOS-a je znao o ovim namjerama koje su i osujetili vrlo brzo. tako se i razbuktao nepovratni i zestoki sukob pocetkom aprila u krvavoj BiH.

Kralj Ibi

pre 8 godina

A onaj medjunarodni sud pravde u koji se svi kunu doneo presudu da se u Srebrenici desio genocid da Srbija nije kriva za njega ali je kriva sto ga nije sprecila!??? Sada se vidi da su ove tri zemlje mnogo pre Srbije bile u situaciji da sprece ono sto se kasnije dogodilo ali im je odgovaralo da ne reaguju. I kad smo vec kod toga zasto ono bese bivsi direktor RTS Milanovic sedeo u zatvoru, hel zbog toga sto nista nije preduzeo da zastiti ljude? Voleo bih da cujem sada Milicku i ostale kakvo opravdanje ce smisliti.

Balvanizacija

pre 8 godina

Znali-ne znali, kome je to bitno?

Neko je ubio te ljude u Srebrenici i za to ne može biti nikakvog opravdanja.

Tadić se izvinio, ali naša sramota je večna.

To što se desilo u Srebrenici, to se ne radi. To normalni ljudi nikada ne bi uradili. Branio im to neko ili ne.

Izvini, Srebrenice!

max

pre 8 godina

I zbog Srebrenice su Amerikanci angazovali Oluju i dosli 15km od Banja Luke.
(REALNO, 5. jul 2015 22:23)

'Oluja' je pripremana 3 god. prije nego je krenula.. Nikakve neposredne veze sa Srebrenicom.

pre 8 godina

U Srebrenici su streljani ratni zarobljenici, njih 1200 i to je RATNI ZLOČIN. Ali nije genocid. Manipuliše se tim terminom u političke svrhe ne bili se Srbi prikazali kao genocidan narod. A manipuliše se i brojem žrtava. Vojska RS je prošla kroz 43 muslimanska sela na putu ka Srebrenici i ni jedno dete, žena ili starac nisu ubijeni.

MikroB

pre 8 godina

Da rekapituliram nase poimanje omanjeg incidenta u Srebrenici: Klinton i Izetbegovic su se dogovoili da ce pustiti da par anonimnih srpskih vojnika, opravdano revoltirarnih zlocinima cuvenog N.Orica, samoinicijativno i bez znanja i volje vojnog i politickog vodjstva RS slucajno pobiju tricavih par hiljada Bosnjaka (bilo je mnogo manje, ali im dajemo tri na karte), kako bi ocrnili Srbe, koji su do tada imali besprekoran ugled. Ok, Orica nisu uhvatili, jer je bio bezobrazan pa pobegao, ali nema veze, onih 8 hiljada Bosnjaka je sigurno pobilo 3 hiljade Srba. Verovatno po trojica na jednog, ako je verovati matematici.

Znaci krivi su svi drugi sem ovih sto su pucali (a i njih cemo kazniti, jer smo pravedni), jer smo se dogovorili da je to bilo opravdano nezadovoljstvo. I posle nam je CNN kriv sto smo izgubili medijski rat. Ljudi u ovo niko, ama niko ziv pri zdravoj svesti ne moze da poveruje. Ovo da neko nama pokusa da proda pricu za sukob u Africi, smejali bi smo mu se.

nasa posla

pre 8 godina

@ja,
drugim recima Zapad izdao Srebrenicu a mi iskoristili i napravili pokolj. Sta bi tek bilo da tih Zapapdnjaka uopste nije ni bilo u BiH?
E moji vi. Koja smo mi bolesna nacija sa ovakvom logikom. Cujete li sebe ili samo onako udarate kontru po obicaju? Pravimo politikantstvo od svega.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 8 godina

Ako realno sagledamo situaciju jedini pobjednik u rativima 90' na ovim prostorima su SAD.Ovdje vlada Pax Americana.Stvorene su male državice koje su među sobom u pat poziciji i njima valdaju SAD.Nije stvrena Velika Srbija jer su Amerikanci poslali konjicu kada je trebalo da padne Goražde i Srbi zavladaju Drinom.RS je na nekoliko desetina kilometara od Zagreba, a kada je Banja Luka bila pred padom SAD je jednostavno rekli ne.Preko Arizona Dream puta od Tuzle do Brčkog SAD drži sve zaračene strane u pat poziciji.Srebrenica je bila priprema za nešto mnogo značajnije za 99'.Kako su ojačani Rusi sa Putinom preko gasnih tokova i odnosa sa RS počeli da se vračaju u region dolazi do nestabilnosti, Zvornik, Kumanovo i Rezolucija.Znam da je teško zbog međuanrodne pozicje Srbije, ali još jednom ponavljam potreban je "Raselov" sud da se utvrde sve okolnosti vezane za Podrinje od 1992. do 1995.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

NEBITNO, u ratovima, kao i u miru, svi igraju neke igre, kao sada Gardijan (Francuzi vole da potkače Britance kada i gde bilo, osnovano ili ne) teritorije se gube i osvajaju, ali manimo se nebitnog!


SUŠTINA JE da NE postoji opravdanje za počinjeni genocid, kao ni za bilo koji drugi "lakši" ratni zločin!!!

Miki

pre 8 godina

Za dosta komentatora ovde mogu samo da citiram: "Čula žaba da se potkivaju konji, pa i ona digla nogu."
Recimo da se prvo informišete, pa onda da komentarišete ovako ozbiljne vesti. Barata se nekim brojkama masakra, koje su neverovatne.
Muslimanska vojska u tom području brojala 5500 vojnika, koji su jelte preko noći nestali?! A zločine koji su činili u okolini, za šta ima nebrojeno dokaza, niko nije osuđivao ni sankcionisao. Orić zbrisao kao najgora kukavica, a iživljavao se na nedužnim civilima u mestima oko Srebrenice.
A onda kada su pokušali da se kamufliraju uz civilno stanovništvo, e onda su oni mučenici, a ne kukavice.
Naravno, i na srpskoj strani je bilo idiota koje bih da sam im ja bio komandat osudio na streljanje pred vojnim sudom. Ali, definitivno nije odgovornost samo na jednoj strani.

Filip

pre 8 godina

Kome u potpunosti nije jasno šta se tamo desilo neka pogleda film "Srebrenica - A Town Betrayed" koji su radili Norvežani, ako se ne varam. Film je objektivan.

Blok 44

pre 8 godina

Preporucujem na youtube svima koji nisu gledali dokumentarni film norveskog autora "Srebrenica izdani grad" u kome govore neposredni sudionici svih tadasnjih desavanja. Pa zakljucujte posle gledanja.

uskoković

pre 8 godina

Prvo su potpalili i podstakli rat u jugoslaviji pa su razrađivali scenarije i kontrolisali vatru da bi došli do krajnjeg efekta kako od Srba stvoriti genocidan narod i novi moderni konc. logor nazvan Srbija ! Bili smo svi u zabludi da su nacizam i fašizam isčezli završetkom drugog svetskog rata ali evidentno je da su oni preživeli maskirani u jagnjeću kožu ..

srkiboy82

pre 8 godina

(Don, 5. jul 2015 22:51) _ A ko je ubio 3.267 lica Srpske nacionalnosti u okolini Srebrenice i Bratunca? Iz zaštićene zone pod zaštitiom UN, gde ne bi smelo da ima naoružanih jedninica, muslimanske snage su sistematski i planski na najmonstruoznije načine pobile i opustošile okolna sela sa Srpskim življem. Ko se slikao sa otikinutim Srpskim glavama? Mnogo si mi ti naivan. Kao vi ste jedine žrtve ovog rata, mirotvorci koji mrava ne bi zgazili.

sturmmann

pre 8 godina

Žrtvovanje Srba su obavljali zločinci pod komandom Nasera Orića hladnim oružjem. To je jedino žrtvovanje koje se desilo u Srebrnici i oko nje.

ivan swis

pre 8 godina

zlocin se ne pravi tek tako. Njemu je predhodio zlocin koji je na ocigled UN,AMERA, FRANCIZA, ENGLEZA, NEMACA Radio heroj muslimanski Orke i to sve iz one ENKLAVE gde bese zabranjeno oruzija. ... A da bi sebe oprali sada smisljaju rezolucije u kojima zigosu jedan narod hahahahah smesno

neko je reko

pre 8 godina

Za informaciju Hrvatska vojska je zarobila u oluji na podrućiju Gline oko 6ooo vojnika SVK i oko 35000 srpskih civila. niko nije ubijen i osiguran im je siguran prolaz do granice Srbije a ćujem da su ih više maltretirali kad su prešli granicu nego u Hrvatskoj. to je bilo poslije Srebrenice i brojnih zloćina na tom podrućiju nad Hrvatima.

mis nato pakta

pre 8 godina

Jedan od ratova na ovom prostoru gde po prvi put srbi nisu najvise izginuli, mada ko se ovde rodio zna da ce biti opet prilike.

Jura

pre 8 godina

Možda su znali da će Srbi osvojit Srebrenicu ali sumnjam da su znali da će izdvojit muškarce i sve ih pobit, među ubijenima je sigurno bilo civila, sumnjam da su Bošnjaci imali oružja za toliko vojske a i da su mobilizirali starce od 70 ili klince od 15. Zašto Srbi kada su zauzeli grad nisu razoružali i protjerali bošnjačku vojsku kao Hrvati kada su to učinili prilikom predaje kompletnog Banijskog korpusa u Oluji, srbski zapovjednik je fino raportiro i potpiso predaju generalu Stipetiću i nitko nije više ubijen a pretpostavljam da je bilo vojnika koji su mislili da imaju razloga da se svete predanima iz ovog ili onog razloga. Dakle nije nitko tero srbsku vojsku da strelja muške zarobljenike, to je bila njiho volja i tim su pokazali kavi su ljudi, vidimo iz predhodnog da se može i drgačije.

Avet

pre 8 godina

Naprotiv, bas su zeleli da muslimani budu streljani, pa zato su i ucestvovali u padu Srebrenice.

Nije bilo tesko pretpostaviti sta ce biti sa muslimanima koji su pobili na hijade nezasticenih srpskih civila kad dodje srpska vojska.

Na sve je CIA racunala.

Da li je tesko pretpostaviti sta se desava sa dzihadistima ID kad ih Kurdi zarobe?

Nesto slicno kao u Srebrenici.

Odakle muslimanima u Bosni pretpostavka da ih USA vole ili stite?!

dzon snezni

pre 8 godina

@ (samo pitam, 5. jul 2015 23:18)

Znali su i to! Jer su znali sta je radeo Naser na Bozic!
Srebrenica da se NE desi nikad! Ali I ne pre Srebrenice!

Zao mi je neduznih... ali duboko mi je zao. Nikako nije trebalo da se desi toliko stradanje. Trebalo je edukovati taj narod, nauciti ga istoriji, otvoriti mu oci. Da sam ja Mladic bio, usao bih u Srebrenicu i molio sav narod tamo da ispita ko je i kako i zasto pirovao po okolini!
Ali zaista molio! Dovodio bih svoje ljude koji su pogodjeni tim zlocinom Orica da placu pred Srebrenicanima. Da ih mole da kazne svoje koljace.
Da budem jasan. "Udario" bih po savesti tih ljudi.
Samo ih ne bih streljao... ne bih!

Tuga!

Ne slažem se

pre 8 godina

Budimo realni... Da ja hocu da ubijem nekog coveka, a neko drugi sazna za moje planove... Zna se ko je kriv, ja i apsolutno ja. Odgovornost je i na tom koji je znao za moje planove, ali to svakako ne umenjuje moju krivicu... Ja pricam o jednom coveku, a radi se o 8000 nevinih zrtava... Malo li je? Drugo pitanje je, da li prihvatiti rezoluciju, mi smo svakako krivi, tu nema dileme, ali, mislim, u dokumente treba uvrstiti odgovornost velikih sila... Znam da cu dobiti lavinu minusa, i to nije bitno, samo malo razmislite, jer, svi smo mi ljudi, ali, retko ko je covek...

(ManUtd, 06. jul 2015 07:25)

Prvo, nisam kriv! Nisam učestvovao, bio sam na protestima protiv rata. Drugo, kad ljudi "okrvave ruke", izgube osećaj. Ko je u stanju da ubije jednog čoveka, a da to nije u borbi, nema problema da poubija sve koji su mu "na raspolaganju"! Krivica cele međunarodne zajednice je bacanje koske među izgladnele pse rata.

Zole

pre 8 godina

12.000 naoruzanih pripadnika muslimanske vojske nije htelo da se preda Vojsci Republike Srpske i krenuli su u proboj. U toj borbi poginulo ih je 5.000. Ovi podarci su iz filma "Koridor zivota" Federalne TV.

Don

pre 8 godina

Koja perverzija! Srbi sram da vas bude! Sad su čak i Alija i Klinton krivi za počinjeni genocid. Da su četnici imali obraza, kao što nisu, ne bi ubijali bošnjačku djecu po Srebrenici, na to ih sigurno nisu ni Alija ni Klinton mogli nagovoriti. Uostalom predsjednik BiH Izetbegović nije bio u mogućnosti da zaštiti Srebrenicu, niti je to bilo u njegovoj nadležnosti da štiti zaštićene demilitarizovane UN zone, to je bilo u nadležnosti UN-a. Ko je kriv, zato što ste vi preko 70 žena, staraca i djece u Višegradu žive spalili? Ko je kriv za počinjene zločine po Prijedoru i preko 100 ubijene djece u Prijedoru? Ko je kriv zato što ste srušili preko 600 džamija po Bosni? U Banja Luci se nije metak do 1995. godine opalio, ali su sve džamije bile srušene. Ko je kriv zato što ste Sarajevo, zajedno sa ruskim "intelektualcima", skoro 4 godine granatirali i snajperisali?

neko

pre 8 godina

zasto vas svi mrze? ne kazem svi srbi nego vladajuci devedesetih, ubijali ste i klali po slo, hr, bih, alb, kosovu, ti ljudi iz tih zemalja nisu dosli u srbiju nego vasi ljudi u tudje zemlle, mrzite nato zbog par bombi a vi ste 5 godina rušili po hr i bih

bosnjak

pre 8 godina

Čitam sad jednu od mnogih tragičnih sudbina iz Srebrenice, čovjeku je žao, ne može ostati ravnodušan na tako strašne sudbine.No šta je radit? Jel mi Bošnjaci treba sad da pobijemo 10 000 Srba kao osvetu i eto kao lakše bi nam bilo?Jedino ljudski i jedino ispravno se sjećati žrtava i svaki dan radit da se nikom i nikad ne ponovi slično, da nam Srebrenica svima bude opomena i ne samo Srebrenica nego mnogi zločini u proteklom ratu.Da nam bude opomena i pokazatelj kojim putem ne treba da idemo, da znamo gdje će nas mržnja odvesti.Osvete, mržnja i podjele nam ne trebaju ako mislimo da živimo kao civilizovani ljudi, da radimo i školujemo se.Vučić zaista ima dobre poruke i mene kao Bošnjaka raduje i moje povjerenje raste, no koliko god Vučić napravi dobrog , Dodik uradi 10 puta goreg u samo jednom danu.Strašno šta je čovjek samo danas sve izjavio, nevjerovatnu štetu pravi i nevjerovatno mnogo je uradio na podjelama i mržnji

dendrx

pre 8 godina

.ne koristite srebrnicu za vase politicke igre!bilo sta je bilo pre toga,8000 ljudi je brutalno ubijeno.zna se ko je i na kakav nacin to uradio.najvaznije je onima koji su pogodjeni ovim genocidom i svim drugim zlocinima dati nadu da se tako nesto vise nece desiti.a politizacija srebrnice i jacanje otrovnog nacionalizma samo pogotsava stvari i ljude podseca na vreme koje je prethodilo tim zlocinima.

samo pitam

pre 8 godina

Ako su saznali nekoliko dana ranije da ce se Ratko Mladic sa svojom vojskom usetati u zasticenu i demilitarizovanu zonu UN u Srebrenici, ne mora da znaci da su znali da ce pritom pobiti tamo sve muško sto je bilo starije od 15 godina, a mladje od 66. A i da su znali, kako su to mogli drugacije da sprece osim nekom eventualnom masivnijom vojnom akcijom protiv bosanskih Srba (razaranje Pala i Banjaluke!?), gde bi bilo pitanje da li bi to sprecilo naseg "slavnog" generala Mladica u svojoj nameri, ili bi uz muskarce onda tamo iz odmazde pobio i zene, decu i starce iz te zasticene enklave... A obicne pretnje i ubedjivanja kod njega nikada nisu prolazili - pa uostalom ako Amerika, Francuska i Engleska nisu mogle preko 1.000 dana da ga ubede da prekine sa maratonskom opsadom i granatiranjem Sarajeva, kako bi ga za par dana "ubedili" da odustane od Srebrenice?

neocekivano

pre 8 godina

Ali ono sto niko nije ocekivao je da ce nakon oslobodjenja [ili pada] pada Srebrenice, vrh RS [ko god to bio] narediti da se pobiju svi muskarci koji su se predali kao ratni zarobljenici jer vise od pola onih koji su pobijeni je jos imalo ruke vezane zicom.
AQ jos veca otezavajuca okolnost je sakrivanje leseva tj. sto su lesevi zakopani u primarnu grobnicu ,a onda ponovo otkopani pa ponovo zakopani u sekundarnu grobnicu - na drugom mestu - nesta kao Rudnica kod nas koja je u uzoj Srbiji - kod Raske, a lesevi premesteni sa Kopsova

Mare,NS

pre 8 godina

Zaso ne napisu nesto o tome da je Bil Klinton obecao A.Izetbegovicu,vojnu intervenciju protiv RS,samo ako se desi veliki zlocin u kojem mora stradati barem 5000 ljudi,da bi imao pokrice za intervenciju?
Rezultat tog obecanja je IZDAJA Srebrenice od strane Armije BiH,po naredjenju iz Sarajeva,a njen lokalni komandant N.Oric je medju prvim pobegao u Tuzlu sa najblizim saradnicima,iako je znao da ce uslediti OSVETA za ono sto su on i njegove snage radili oko Srebrenice.
Nema sumnje,desio se VELIKI ZLOCIN,zlocinci trebaju i moraju biti kaznjeni,to je i nama u interesu,jer ne moze pasti ljaga na ceo narod,zbog GLUPOSTI nekoliko pripadnika Vojske RS,koji su sebi dali za pravo da streljaju nekoliko hiljada ratnih zarobljenika,sto je u suprotnosti sa medjunarodnim pravom i Zenevskim kovencijama!
Porediti OVA ZLODELA sa GENOCIDOM i stradanjem Jevreja u WW2,je samo po sebi zlocin,jer se desilo na par desetina km2 za razliku od onog sto se desavalo sa jevrejskim narodom u CELOJ OKUPIRANOJ EVROPI,gde ni zene i deca nisu bili postedjeni,izjavio je direktor centra "SIMON VIZENTAL",gospodin Efraim Zurof!!!
Meni ostaje,samo da slozim sa njim uz napomenu da i sam licno,najostrije osudjujem sve one,koji su naneli veliku ljagu srpskom narodu,svojim cinjenjem ili necinjenjem tog jula 1995.g. oko Srebrenice!

antibot

pre 8 godina

Ma zlikovci bre!!

A ovi sto su pobili hiljade ljudi, oni su heroji...

Zamislite sad situaciju, sad i britanija znale da ce srebrenica pasti, znale da ce verovatno biti masakr i pokrenule preventivnu akciju neutralisanja srpske sile na tom podrucju...

Sta bi onda bilo, sta bi onda pricali?

ultrasrbin

pre 8 godina

bika, 5. jul 2015 21:32

Zlocine,a ne zlocin. Za Srebrnicu mozete kriviti najvise vaseg Orica koji je u selima oko Srebrnice izvrsio masovne zlocine i to na Bozic. Kao da je najveci problem sto Srbi nisu isli dobrovoljno na klanje kao 41-45. Ne opravdavam zlocine,ali razumem ljude koji su se svetili nad potpuno neduznim osoboma posto im je neko pre toga pobio cele porodice medju kojima je bilo mnogo neduznih zena i dece. Sta bi muslimani rekli kada bi znali koliko su krvave Oriceve ruke , cak i u Srebrnici.

LordMikula

pre 8 godina

a niko ne pominje Bratunac, niko ne pominje srpske zrtve...... svet nije crn i beo, neho postoji 7 milijardi nijansi ne samo jedne boje, nego svake boje pojedinacno..... pa pomnozite nijanse i sve ce vam biti jasno

boos

pre 8 godina

Smarate vise.. Strasan zlocin,kao sto ih je bilo i na drugoj strani! Stradanje koje treba da se obelezava u secanje na zrtve,postalo je predmet politickih igara i stvaranja sto boljih pozivija u raznim pregovorima i odlukama! gde mi
zivimo..

ultrasrbin

pre 8 godina

Milan, 5. jul 2015 21:35

Hag koji je daleko od naklonjenosti Srbima nije to okarakterisao kao genocid. Postoji video zapis gde Mladic pusta zene i dece tako da zlocin nije pocinila njegova vojska. U Srebrnici je stradalo mnogo neduznih od ruke onih kojima je Oric zatro cele familije na Bozic. Isto tako su Oricevi koljaci pobili dosta svojih jer ljudi nisu hteli da ga skrivaju i da ispastaju za njegove zlocine.

mister no

pre 8 godina

Srebrenica je bila klasicna osveta za nekoliko hiljada pobijenih Srba na toj teritoriji.Pobijeni su od strane Orica i srebrenickih muslimana, koji su nesmetano izlazili iz zasticene "demilitarizovane" zone i u nju se vracali posle svojih krvavih pirova. Srebrenica je naravno strasna nesreca, zlocin i vecna mrlja na srpskom obrazu. Najtuznije od svega je sto bi to isto i muslimani uradili Srbima samo da su mogli. To, naravno, nije nikakva olaksavajuca okolnost. I najgora stvar- da smo mi bili u milosti Amera, a ne Izetbegovic i Tudjman, ne bi se za ove jadnike nikad culo ... Zlocin ne treba negirati. Ali ne treba ni izvrsiti kolektivno samoubistvo. Srbija je svoju saradnju sa Hagom zavrsila. Tacka. A Oric je mrlja na tudjem obrazu. pre nego bacis kamen na drugoga razmisli o sebi...

Bajro

pre 8 godina

Stari, osvjedočeni imperijalisti, robovlasnici i rasisti su bili spremni da žrtvuju Srebrenicu za rad svojih političkih, ekonomskih i geopolitičkih interesa. Stari, osvjedočeni imperijalisti, robovlasnici i rasisti su bili spremni da žrtvuju Krajinu za rad svojih političkih, ekonomskih i geopolitičkih interesa.
Bez obzira koliko narodni sa prostora SFRJ bili kratkovidi, neracionalni, naivni, kratkog fitilja, ipak ne bi ratovali jedni protiv drugih da ovi gore navedeni nisu izazvali rat od kog su samo oni imali koristi. U svakom pogledu.

nebo ne postoji

pre 8 godina

svi su krivi.
bosnjaci jer su dozvolili oricu da se sili nad srbima i posle da pobegne pred mladicem i ostavi mu svoj narod na milost i nemilost.
stranci jer su sve to nemo posmatrali, iako su znali sta se desava, a bili su tu pod izgovorom da ce spreciti takve stvari.
mi najvise, nas nista ne moze da opere.
svi smo krivi. slava svim nevinim zrtvama, ma koje nacionalnosti bili.

ManUtd

pre 8 godina

Budimo realni... Da ja hocu da ubijem nekog coveka, a neko drugi sazna za moje planove... Zna se ko je kriv, ja i apsolutno ja. Odgovornost je i na tom koji je znao za moje planove, ali to svakako ne umenjuje moju krivicu... Ja pricam o jednom coveku, a radi se o 8000 nevinih zrtava... Malo li je? Drugo pitanje je, da li prihvatiti rezoluciju, mi smo svakako krivi, tu nema dileme, ali, mislim, u dokumente treba uvrstiti odgovornost velikih sila... Znam da cu dobiti lavinu minusa, i to nije bitno, samo malo razmislite, jer, svi smo mi ljudi, ali, retko ko je covek...

орах

pre 8 godina

@Don
сваки убица има име и презиме.
сваки злочин има своју тежину.
сваки једностран поглед истину не види.
p.s. зар ти себи или било коме можеш објаснити чињеницу да је младиć у 'геноцидни' наум кренуо са 400 војника и 4 тенка? а противник под оружијем имао неколико хиљада људи. дај, мало смањи мржњу и укључи мозак.

Novikorisnik

pre 8 godina

Ako je sve ovo tačno, onda i nije čudo što je Britanija htela i hoće da donese rezoluciju...skinuti odgovornost sa sebe po svaku cenu...isto kao i sa mirom po svaku cenu...ukoliko Rusija ne stavi veto nema šanse da će britanski lobi ne izgura rezoluciju...

db wonder

pre 8 godina

Seca li se neko mobilizacije u Beogradu u junu 95.
Nasa srpska vojna policija je hapsila sve srpske bosance po kaficima u beogradu.
a onda se desila srebrnica.
a slobo je mesecima ranije u karadzordevu pregovarao sa americkim izaslanicima
a onda se desila srebrnica pa pad kninske krajne...

sve se znalo
dogovorili se

Krcko

pre 8 godina

Srebrenica je namerno namestena stvar, dovoljno krupna da bude veciti ambis izmedju dva naroda. U interesu je organizatora svega iz tog ata da na Balkanu postoje takve stvari, da bi on vecno tinjao. Balkan je jedan veliki alat Amerikanaca u ratu protiv Evrope, kojeg ona navodno nije svesna, dokle god Englezi u njoj zive. Dokaza da je u svemu ucestvovala i CIA i MI6 postoje, ne znam zasto se ne koriste. Ili to mozda ne bi bilo lepo?

veterinarBG

pre 8 godina

(Don, 5. jul 2015 22:51)

Upravo to su i zeleli,da izazovu takvu tvoju reakciju.Sad bi ja, kao, trebao tebe da pitam kako to da su iz "demilitarizovane" zone napadali srpska sela u okolini i pobili sve zivo sto su zatekli? I kako da se samo "heroj Srebrenice" spasio? Sve su to zlocinci,i ovi "nasi" i ti "vasi"...Srebrenica se dogodila.Strasan zlocin za koji su neki osudjeni,nekima se sudi ,a nekima ce se tek suditi.Niko normalan to ne negira,i nijednom normalnom Srbinu nije lako to sramotno breme koje ce nas kroz istoriju pratiti,ali, pobijene ne mozemo vratiti,samo im postovanje mozemo iskazati i delic saucesca sa tugom njihovih porodica. To isto ocekujemo i od vas kad su u pitanju zlocini nad Srbima.Ne trebamo zaboraviti,da se ne bi ponovilo,ali moramo oprastati,a to je lakse ako svako svoje zlocince izvede pred lice pravde,bilo ko da su...

Vanja Petrovic

pre 8 godina

Jesu li ubijali? Jesu! Jesmo li ubijali? Jesmo! Jesu li, i jesmo li zatrli čitave porodice? Jesu/jesmo! Jesu li i jesmo li ubijali decu? Jesu/jesmo? Šta ovde kome nije jasno? Da li je razlika u godinama koliko su bila stara pobijena deca ili žene, ili da li je iz jedne familije pobijeno 3, a iz druge 6 članova...ima li vage koja bi izmerila to? Koji je to apsurd! Ko je manje ubijao, a ne mogu se prebrojati mrtvi...!!! Ccccc...

Ubice su, ubice smo, nema tu Boga koji će zažmuriti okom na ove zločine, a Bog je samo jedan...pitam se samo što Bog dopusti ove masakre? Kakva je razlika onda između njega i ubica? Bog saučesnik...uh, neko će svima debelo da nam sudi, i neka i treba ako je po pravdi i časti!!!! No, pitam se samo ko će Nebesima se usuditi duše da nam primi!!??

Eto, napisah ovo ja Srpkinja po geografskoj poziciji rođenja...

MikroB

pre 8 godina

Da rekapituliram nase poimanje omanjeg incidenta u Srebrenici: Klinton i Izetbegovic su se dogovoili da ce pustiti da par anonimnih srpskih vojnika, opravdano revoltirarnih zlocinima cuvenog N.Orica, samoinicijativno i bez znanja i volje vojnog i politickog vodjstva RS slucajno pobiju tricavih par hiljada Bosnjaka (bilo je mnogo manje, ali im dajemo tri na karte), kako bi ocrnili Srbe, koji su do tada imali besprekoran ugled. Ok, Orica nisu uhvatili, jer je bio bezobrazan pa pobegao, ali nema veze, onih 8 hiljada Bosnjaka je sigurno pobilo 3 hiljade Srba. Verovatno po trojica na jednog, ako je verovati matematici.

Znaci krivi su svi drugi sem ovih sto su pucali (a i njih cemo kazniti, jer smo pravedni), jer smo se dogovorili da je to bilo opravdano nezadovoljstvo. I posle nam je CNN kriv sto smo izgubili medijski rat. Ljudi u ovo niko, ama niko ziv pri zdravoj svesti ne moze da poveruje. Ovo da neko nama pokusa da proda pricu za sukob u Africi, smejali bi smo mu se.

Sale

pre 8 godina

Ovo je samo prvi korak ka namestaljci zvana Srebrencica... Posle Bratunackog pokolja d strane Nasera Orica, i pogibije 3500 srpskih civila, znalo se da ce se Srebrenica napasti i da ce biti zlocina i na "drugoj strani" ... Ono sovje bio problem od sqmog pocetka da Markale vise nisu palile, nego je bilo potrebno zrtvovati muslimane a sto je znao Alija Izetbegovic, kako bi se Srbi satnizovqli vise nego Nemci u drugom svetskom ratu, koji pobise desetine miliona neduznih civila tokom svoje tiranije i okupacije.. I ... Nikom nista....

citalac

pre 8 godina

Ovo nam zaista nije trebalo. Englezi su strucnjaci da zavade, onda lakse kontrolisu. Ko ne zna neka vidi sta su radili sa Indijom, Pakistanom, milioni su stradali.

jauprolazu

pre 8 godina

@Don
Raspaljeni, ostrasceni covece, ne baratas istinitim cinjenicama vec mastarijama i lazima. Verovatno vam.je to hodza u dzamiji ispricao kako vasu decu ubijaju.. U Srebrenici Mladic nije ubijao.zene, decu i starce, vec su evakuisani. Igrom slucaja sam.iz Prijedora i po podacima koji su dostupni i svemu sto se zna, nisu pobijena nikakva deca. Za Visegead ne zbam sigurno, ali nigde se noje culo nista o tome. Cista izmisljotina, na koju nasedaju lakoverni. Zlocin koji se desio u Srebrenici je strasan, ali su krivci odentifikovani i procesuirani. Ocigkedno da je bilo svakojakih interesa i potrebe da se to desi, pa su angazovane ekipe sa svih strana. Ne bih da obrazlazem, postoji mnogo materijala koji ovo potvrdjuje.

my way

pre 8 godina

Још да објасне како су знали да ће се баш у Сребреници десити злочин, па да почнемо са утврђивањем истине. Наравно, не смеју, јер би онда морали да признају шта су још знали, каква је и за кога то заштићена зона била, чији интерес је био да се деси оно што се десило...

neko je reko

pre 8 godina

Za informaciju Hrvatska vojska je zarobila u oluji na podrućiju Gline oko 6ooo vojnika SVK i oko 35000 srpskih civila. niko nije ubijen i osiguran im je siguran prolaz do granice Srbije a ćujem da su ih više maltretirali kad su prešli granicu nego u Hrvatskoj. to je bilo poslije Srebrenice i brojnih zloćina na tom podrućiju nad Hrvatima.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

NEBITNO, u ratovima, kao i u miru, svi igraju neke igre, kao sada Gardijan (Francuzi vole da potkače Britance kada i gde bilo, osnovano ili ne) teritorije se gube i osvajaju, ali manimo se nebitnog!


SUŠTINA JE da NE postoji opravdanje za počinjeni genocid, kao ni za bilo koji drugi "lakši" ratni zločin!!!

cika brka

pre 8 godina

Mare NS objasnio,tacno tako je bilo,dogovoren zlocin koji ce u narednih 100 god.opteretiti muslimanskosrpske odnose i pobrinuti se da na ovom prostoru stalno tinja vatra a "civilizovana Evropa i SAD",ce uvek biti spremne da nam demokratski ,kad zatreba ,dodaju malo ulja na vatru.

Balvanizacija

pre 8 godina

Znali-ne znali, kome je to bitno?

Neko je ubio te ljude u Srebrenici i za to ne može biti nikakvog opravdanja.

Tadić se izvinio, ali naša sramota je večna.

To što se desilo u Srebrenici, to se ne radi. To normalni ljudi nikada ne bi uradili. Branio im to neko ili ne.

Izvini, Srebrenice!

kiki

pre 8 godina

od aprila 92 do jula 95,srbi su ubijani oko srebrenice I sire,a da se niko nije ni po guzi pocesao,,I kad je prekipilo onda je bas prekipilo,,,
ne opravdavam naravno...

ja

pre 8 godina

Sve je ovo lepo opisano u norveškom dokumentarcu "Srebrenica izdani grad", pogledajte ga na YouTube.
Klinton je planirao masakr 5000 muslimana a sve uz znanje Izetbegovića a srbima i Karadžiću nije trebalo dva puta reći...

2+2=5

pre 8 godina

i posle svega uspevaju da vladaju makijavelizmom, a samo zbog toga jer mi na vlasti imamo sistem koji po prirodi svojoj nije za nas. menjaju se svake 4 godine i za sobom ostavljaju pustos, kao mi ih biramo a oni vec izabrani i to za narednu deceniju. Srbiju su morali slomiti jer samo tako mogu ne smetano vladati svim zemljama bivse sfrj, jer su ostale zemlje slabe, da je bilo koja prosla sankcije i bombardovanje vec odavno bi bile izbrisane sa google earth i wikipedije, a Srbija je tu i gradjani se bore za zivot sa malim platama ali je i dalje tu.

MileZullu

pre 8 godina

Imate norveški dokumentarac "Srebrenica: Izdani grad" gdje se to sve fino objašnjava. Tu postoji jedna tragična činjenica koju potvrđuje tadašnji ministar policije vlade Alije Izetbegovića, koji za film govori kako Alija dolazi na sastanak i iznosi ponudu Klintona da žrtvuju 5000 ljudi Srebrenice, a zauzvrat da SAD "završi posao" sa Srbima. Žrtvovati 5000 SVOJIH ljudi, poslati ih u smrt, kukavički isprovocirati i pobjeći od strane Nasera Orića. Tragedija balkanska. Naravno ne smije se niti može odgovornost srpske vojske zanemariti.

nasa posla

pre 8 godina

@ja,
drugim recima Zapad izdao Srebrenicu a mi iskoristili i napravili pokolj. Sta bi tek bilo da tih Zapapdnjaka uopste nije ni bilo u BiH?
E moji vi. Koja smo mi bolesna nacija sa ovakvom logikom. Cujete li sebe ili samo onako udarate kontru po obicaju? Pravimo politikantstvo od svega.

Smoriste bre!

pre 8 godina

Kako neko rece- kako se primakne godisnjica Srebrenice nastupi kolektivno ludilo. I strano i domace.
Svima, kobajagi, zao zrtava. Gurali u ljude u rat da izginu pa ih kao sazaljevaju. A one nesrecnike koji su preziveli tretiraju kao da su kuzni.
Nevezano na kojoj strani.

pre 8 godina

U Srebrenici su streljani ratni zarobljenici, njih 1200 i to je RATNI ZLOČIN. Ali nije genocid. Manipuliše se tim terminom u političke svrhe ne bili se Srbi prikazali kao genocidan narod. A manipuliše se i brojem žrtava. Vojska RS je prošla kroz 43 muslimanska sela na putu ka Srebrenici i ni jedno dete, žena ili starac nisu ubijeni.

Ovo ono

pre 8 godina

Jako tužno...potresne scene u dokumentarnim filmovima( ko je gledao...)
Očigledno, da je čitav rat u SFRJ bio na bazi manipulisanja narodom, jer su neki neljudi poveli kolo u lošem ritmu...isto se desilo i sa ovim nesrećnim ljudima, našli su se za stolom neki koji su im spremili pakao uz kafu i rakiju....
Zarad čega? Ovakve današnjice...ima li kraja ovim previranjima!???

kraja

pre 8 godina

bosnjak, 5. jul 2015 21:45

...po ko zna koji put...
...ne pocinje istorija u srebrenici prijatelju...
...ima tu i 1914-te i 1941-ve...
...ss-handzar, secas li se...
...uz malo volje, moze prilicno tacno da se rekonstruise koje su zlocini pomognuti od "prijateljske" strane ruke, monarhijske, italijanske, engleske, nemacke...
...decenijama neki na ovim prostorima igraju svoju sahovsku igru ne mareci za brojeve i posledice...
...potom pisu rezolucije i teraju nas da ponovo zivimo zajedno...
...a mi, kao volovi, mucemo i idemo dalje pognute glave...
...da vidim ko ce posle ovoga da skupi hrabrost i napise protestnu notu britaniji, americi, francuskoj...
...izetbegovic se vec zahvalio englezima...
...na cemu...???

miljan

pre 8 godina

Mi srbi smo priznali nase zlocine i vecno cemo ih se stideti, ali i sam rat je jedan veliki zlocin nad ljudskom civilizacijom, pa preko hiljadu godina kazni je dobio nas tadasnji vrh i pocinioci. E sada dajte da vidimo i tu muslimansku civilizovanu ugrozenu stranu,ko im je dao nezavisnost? ko ih je naoruzavao? ko ih je zrtvovao? ko ih i dalje koristi kao marionetu u svojim interesima?

Zole

pre 8 godina

12.000 naoruzanih pripadnika muslimanske vojske nije htelo da se preda Vojsci Republike Srpske i krenuli su u proboj. U toj borbi poginulo ih je 5.000. Ovi podarci su iz filma "Koridor zivota" Federalne TV.

Jura

pre 8 godina

Možda su znali da će Srbi osvojit Srebrenicu ali sumnjam da su znali da će izdvojit muškarce i sve ih pobit, među ubijenima je sigurno bilo civila, sumnjam da su Bošnjaci imali oružja za toliko vojske a i da su mobilizirali starce od 70 ili klince od 15. Zašto Srbi kada su zauzeli grad nisu razoružali i protjerali bošnjačku vojsku kao Hrvati kada su to učinili prilikom predaje kompletnog Banijskog korpusa u Oluji, srbski zapovjednik je fino raportiro i potpiso predaju generalu Stipetiću i nitko nije više ubijen a pretpostavljam da je bilo vojnika koji su mislili da imaju razloga da se svete predanima iz ovog ili onog razloga. Dakle nije nitko tero srbsku vojsku da strelja muške zarobljenike, to je bila njiho volja i tim su pokazali kavi su ljudi, vidimo iz predhodnog da se može i drgačije.

Crnogorac

pre 8 godina

Dok god smo mi ovakvi, drugi će to koristiti.
Nacija se brani vrijednim radom, plaćanjem poreza, obrazovanjem, netolerancijom korupcije, krađe, bezumlja, neznanja. Nacija se brani dobrim školstvom, primjenom zakona, jakom ekonomijom.
Ne brani se teatralnim nacionalizmom, pokoljima, mržnjom i stvaranjem "velikih" Srbija, Albanija i Hrvatski. Sve te "velike" varijante bi bile mizerne kao i manje.
Borimo se oko Tesle, a taj Tesla je SVE postigao u Americi, ne na Balkanu. Na Balkanu bi stradao u nekom pokolju ili ratu. Ili bio ismijavan.
Nije bitno ko je počeo i koliko je pobijeno tu i tamo. Ako je u Jasenovcu stradalo 10 hiljada, oće li Hrvati bolje živjeti? Ako je stradalo 700 hiljada, oće li Srbija da procvjeta ako se to utvrdi?
Ali na to se troši više energije nego na sadašnje probleme.
Nema tu zavjera i masona i gluposti. Mi smo neobrazovani, zaglupljeni i agresivni. Mi živimo u lažima i nacionalnim mitovima. Živimo u istoriji, koja je prepuna laži i preuveličavanja. Takvi narodi služe kao oruđe boljim narodima. Tako je bilo i biće. Jači tlači.
Mi smo jednostavno loši kao ljudi, prema sebi i drugima. Imamo neke bezumne "patriotske" naboje kao štit od istine. A istina je da smo jadni, relativno siromašni i bez budućnosti.
Dok se ova surova istina ne prihvati, koprcaćemo se u blatu i proklinjati duhove.

sturmmann

pre 8 godina

Žrtvovanje Srba su obavljali zločinci pod komandom Nasera Orića hladnim oružjem. To je jedino žrtvovanje koje se desilo u Srebrnici i oko nje.

Miki

pre 8 godina

Za dosta komentatora ovde mogu samo da citiram: "Čula žaba da se potkivaju konji, pa i ona digla nogu."
Recimo da se prvo informišete, pa onda da komentarišete ovako ozbiljne vesti. Barata se nekim brojkama masakra, koje su neverovatne.
Muslimanska vojska u tom području brojala 5500 vojnika, koji su jelte preko noći nestali?! A zločine koji su činili u okolini, za šta ima nebrojeno dokaza, niko nije osuđivao ni sankcionisao. Orić zbrisao kao najgora kukavica, a iživljavao se na nedužnim civilima u mestima oko Srebrenice.
A onda kada su pokušali da se kamufliraju uz civilno stanovništvo, e onda su oni mučenici, a ne kukavice.
Naravno, i na srpskoj strani je bilo idiota koje bih da sam im ja bio komandat osudio na streljanje pred vojnim sudom. Ali, definitivno nije odgovornost samo na jednoj strani.

eto

pre 8 godina

Masakr je na zalost jedan id efekata ratovanja i ovaj u srebrenici ni slucajno nije prvi. Ko god je ucio vojne skole ovo je mogao laki da zakljuci. Yu je bila rasturena jer su radnici u rukama imali energente i fabrike. Samo je trebalo poduciti generale kako da nas rasture i...

max

pre 8 godina

I zbog Srebrenice su Amerikanci angazovali Oluju i dosli 15km od Banja Luke.
(REALNO, 5. jul 2015 22:23)

'Oluja' je pripremana 3 god. prije nego je krenula.. Nikakve neposredne veze sa Srebrenicom.

Filip

pre 8 godina

Kome u potpunosti nije jasno šta se tamo desilo neka pogleda film "Srebrenica - A Town Betrayed" koji su radili Norvežani, ako se ne varam. Film je objektivan.

Neponovilo se! Mislite o ovome svemu!

pre 8 godina

Za mnoge nepucene, cijeli konflikt u Ex-Yu bio vise manje insceniran i nema nekih "nevinijih" od drugih. Svi su uprljali obraze i okrvavili ruke daleko iznad lakata.. Sve je bilo stvar dogovora i predstava za mase. Npr. "Javna tajna" je da je recimo Bos. Posavina u kojoj je bilo mnogo Hrvata "prodata" za RSK,bilo je samo pitanje vremena kad ce da se krene u njenu dezintegraciju (citaj "Oluju") a stanovnistvo je planirano da naseli KiM. Vjerujte mi, da je bilo pitanje odlucnog otpora hrvatskih snaga sam posavski koridor bi bio probijen tek uz nebrojene zrtve i operacija bi mnogo, mnogo duze trajala.. Dok su recimo s druge strane Srebrenica i Zepa dati "u zamjenu" za izvjesne zapadnobos. opstine Kljuc, S. Most, Petrovac, Krupu, itd. s ciljem da se svede teritorija RS-a do tih famoznih 49%. Dalje, sam Alija je mozda i presudni krivac za rasplamsavanje sukoba u BiH i nebrojene zrtve iza toga, onog trenutka kad je na mig Vorena Cimermana povukao potpis sa Kutiljerovog plana koji je u tom trenutku imao snagu da sprijeci sveopsti rat! Jedinice pod njegovom komandom (citaj:"patriotska liga-zelene beretke") su inace imale razradjen zadatak da sinhronizovano 06.04.1992 (na dan kad je MZ odlucila da prizna njenu nezavisnost,ali ne i UN!) napadnu jedinice jos uvijek legitimne JNA na tom teritor. diljem BiH.

Naravno, glavni stab JNA posredstvom KOS-a je znao o ovim namjerama koje su i osujetili vrlo brzo. tako se i razbuktao nepovratni i zestoki sukob pocetkom aprila u krvavoj BiH.

Blok 44

pre 8 godina

Preporucujem na youtube svima koji nisu gledali dokumentarni film norveskog autora "Srebrenica izdani grad" u kome govore neposredni sudionici svih tadasnjih desavanja. Pa zakljucujte posle gledanja.

Kralj Ibi

pre 8 godina

A onaj medjunarodni sud pravde u koji se svi kunu doneo presudu da se u Srebrenici desio genocid da Srbija nije kriva za njega ali je kriva sto ga nije sprecila!??? Sada se vidi da su ove tri zemlje mnogo pre Srbije bile u situaciji da sprece ono sto se kasnije dogodilo ali im je odgovaralo da ne reaguju. I kad smo vec kod toga zasto ono bese bivsi direktor RTS Milanovic sedeo u zatvoru, hel zbog toga sto nista nije preduzeo da zastiti ljude? Voleo bih da cujem sada Milicku i ostale kakvo opravdanje ce smisliti.

Ne slažem se

pre 8 godina

Budimo realni... Da ja hocu da ubijem nekog coveka, a neko drugi sazna za moje planove... Zna se ko je kriv, ja i apsolutno ja. Odgovornost je i na tom koji je znao za moje planove, ali to svakako ne umenjuje moju krivicu... Ja pricam o jednom coveku, a radi se o 8000 nevinih zrtava... Malo li je? Drugo pitanje je, da li prihvatiti rezoluciju, mi smo svakako krivi, tu nema dileme, ali, mislim, u dokumente treba uvrstiti odgovornost velikih sila... Znam da cu dobiti lavinu minusa, i to nije bitno, samo malo razmislite, jer, svi smo mi ljudi, ali, retko ko je covek...

(ManUtd, 06. jul 2015 07:25)

Prvo, nisam kriv! Nisam učestvovao, bio sam na protestima protiv rata. Drugo, kad ljudi "okrvave ruke", izgube osećaj. Ko je u stanju da ubije jednog čoveka, a da to nije u borbi, nema problema da poubija sve koji su mu "na raspolaganju"! Krivica cele međunarodne zajednice je bacanje koske među izgladnele pse rata.

Avet

pre 8 godina

Naprotiv, bas su zeleli da muslimani budu streljani, pa zato su i ucestvovali u padu Srebrenice.

Nije bilo tesko pretpostaviti sta ce biti sa muslimanima koji su pobili na hijade nezasticenih srpskih civila kad dodje srpska vojska.

Na sve je CIA racunala.

Da li je tesko pretpostaviti sta se desava sa dzihadistima ID kad ih Kurdi zarobe?

Nesto slicno kao u Srebrenici.

Odakle muslimanima u Bosni pretpostavka da ih USA vole ili stite?!

dzon snezni

pre 8 godina

@ (samo pitam, 5. jul 2015 23:18)

Znali su i to! Jer su znali sta je radeo Naser na Bozic!
Srebrenica da se NE desi nikad! Ali I ne pre Srebrenice!

Zao mi je neduznih... ali duboko mi je zao. Nikako nije trebalo da se desi toliko stradanje. Trebalo je edukovati taj narod, nauciti ga istoriji, otvoriti mu oci. Da sam ja Mladic bio, usao bih u Srebrenicu i molio sav narod tamo da ispita ko je i kako i zasto pirovao po okolini!
Ali zaista molio! Dovodio bih svoje ljude koji su pogodjeni tim zlocinom Orica da placu pred Srebrenicanima. Da ih mole da kazne svoje koljace.
Da budem jasan. "Udario" bih po savesti tih ljudi.
Samo ih ne bih streljao... ne bih!

Tuga!

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 8 godina

Ako realno sagledamo situaciju jedini pobjednik u rativima 90' na ovim prostorima su SAD.Ovdje vlada Pax Americana.Stvorene su male državice koje su među sobom u pat poziciji i njima valdaju SAD.Nije stvrena Velika Srbija jer su Amerikanci poslali konjicu kada je trebalo da padne Goražde i Srbi zavladaju Drinom.RS je na nekoliko desetina kilometara od Zagreba, a kada je Banja Luka bila pred padom SAD je jednostavno rekli ne.Preko Arizona Dream puta od Tuzle do Brčkog SAD drži sve zaračene strane u pat poziciji.Srebrenica je bila priprema za nešto mnogo značajnije za 99'.Kako su ojačani Rusi sa Putinom preko gasnih tokova i odnosa sa RS počeli da se vračaju u region dolazi do nestabilnosti, Zvornik, Kumanovo i Rezolucija.Znam da je teško zbog međuanrodne pozicje Srbije, ali još jednom ponavljam potreban je "Raselov" sud da se utvrde sve okolnosti vezane za Podrinje od 1992. do 1995.

srkiboy82

pre 8 godina

(Don, 5. jul 2015 22:51) _ A ko je ubio 3.267 lica Srpske nacionalnosti u okolini Srebrenice i Bratunca? Iz zaštićene zone pod zaštitiom UN, gde ne bi smelo da ima naoružanih jedninica, muslimanske snage su sistematski i planski na najmonstruoznije načine pobile i opustošile okolna sela sa Srpskim življem. Ko se slikao sa otikinutim Srpskim glavama? Mnogo si mi ti naivan. Kao vi ste jedine žrtve ovog rata, mirotvorci koji mrava ne bi zgazili.

mis nato pakta

pre 8 godina

Jedan od ratova na ovom prostoru gde po prvi put srbi nisu najvise izginuli, mada ko se ovde rodio zna da ce biti opet prilike.

uskoković

pre 8 godina

Prvo su potpalili i podstakli rat u jugoslaviji pa su razrađivali scenarije i kontrolisali vatru da bi došli do krajnjeg efekta kako od Srba stvoriti genocidan narod i novi moderni konc. logor nazvan Srbija ! Bili smo svi u zabludi da su nacizam i fašizam isčezli završetkom drugog svetskog rata ali evidentno je da su oni preživeli maskirani u jagnjeću kožu ..

ivan swis

pre 8 godina

zlocin se ne pravi tek tako. Njemu je predhodio zlocin koji je na ocigled UN,AMERA, FRANCIZA, ENGLEZA, NEMACA Radio heroj muslimanski Orke i to sve iz one ENKLAVE gde bese zabranjeno oruzija. ... A da bi sebe oprali sada smisljaju rezolucije u kojima zigosu jedan narod hahahahah smesno